Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παλινορθωτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Ιουλίου, 2019


Και μετεκλογικά θα μπορούσα βέβαια να τα ονομάσω, αλλά τον τίτλο αυτό τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει άλλες δυο φορές κι έπειτα νομίζω ότι αυτός που διάλεξα μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες αφού με τη νέα κυβέρνηση επανήλθε η, ας πούμε, αστική κανονικότητα, π.χ. επέστρεψαν οι γραβάτες στην ορκωμοσία και ο αμιγώς θρησκευτικός όρκος.

Να  θυμηθούμε και τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής -αλλά επειδή είμαστε βιβλιοφιλικό ιστολόγιο, να δουμε τα ποσοστά των κομμάτων με βάση τίτλους βιβλίων, όπως τα φαντάστηκε ανώνυμος (ή άγνωστος σε μένα) κυβερνοπολίτης.

Δεν θυμάμαι από πού το πήρα, αλλά έχει γούστο πιστεύω.

* Το πιο ευχάριστο στις εκλογές ήταν σίγουρα ο καταποντισμός της Χρυσής Αυγής. Σε σχετική ανάλυση στο in.gr διαβάζουμε ότι:

Η πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δεν έγινε εν μία νυχτί.

Όμως, ο τύπος «νύχτα» είναι της σημερινής γλώσσας και δεν έχει δοτική. Και να είχε, επειδή η νύχτα είναι φυσικά πλέον πρωτόκλιτη, θα ήταν «νύχτα» (βάλτε και την υπογεγραμμένη εκεί που ξέρετε). Δοτική έχει ο αρχαίος τύπος, που είναι «νυξ» (όχι νιξ φαΐ που έλεγε η χοντρή) και στη δοτική «νυκτί». Αν είναι να χρησιμοποιούμε αρχαία, να τα χρησιμοποιούμε, κατά το δυνατόν, σωστά.

Δεν τελειώσαμε όμως. Ένας καθαρολόγος θα σας πει ότι δεν αρκεί να διορθώσετε το «νυχτί». Αν γράψετε «εν μία νυκτί» πάλι φαλτσάρετε, διότι στα αρχαία ήταν «μιᾷ», επομένως πρέπει να τονιστεί στη λήγουσα. Άρα, όχι «εν μία νυκτί» αλλά «εν μια νυκτί».

Ούτε τώρα τελειώσαμε. Εντάξει, τονίζεται στη λήγουσα, αλλά θα βάλουμε τόνο ή όχι; Εδώ οι γνώμες διίστανται. Ο Μπαμπινιώτης το γράφει «εν μια νυκτί» (άρα το προφέρει μονοσύλλαβο) ενώ το ΛΚΝ «εν μιά νυκτί» άρα το προφέρει δισύλλαβο. Για περισσότερα δείτε ειδικό παλαιότερο άρθρο της Λεξιλογίας. Αν το έγραφα ποτέ, θα το τόνιζα: μιά, ίσως επειδή έτσι θα το πρόφερα στο γνωστό παλιό σατιρικό «εν μιά νυκτί και μόνη, αντιστάσεως μη ούσης…»

Οπότε, καλά κάνω εγώ που γράφω «μέσα σε μια νύχτα».

* Και επιστρέφουμε στα εκλογικά. Ο τίτλος μας λέει για παλινόρθωση αλλά εδώ μια επιφανής περσόνα του φιλελεύθερου χώρου προτιμάει την παλιννόστηση.

Όμως, ωγαθέ, παλιννόστηση, όπως λέει το Λεξικό, είναι η επιστροφή κάποιου στην πατρίδα του ύστερα από μακροχρόνια απουσία. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι ακραιφνείς φιλελεύθεροι είχαν φύγει από τη χώρα την τετραετία που κυβερνούσαν οι μαδουραίοι, και πάλι εκείνοι θα παλιννοστούσαν, όχι η χώρα.

Στην πραγματικότητα, ο επιφανής φιλελεύθερος ήθελε να γράψει παλινόρθωση, αλλά τον μπέρδεψε η παλιννόστηση,  που μπορεί κανείς να νομίσει ότι συνδέεται με το στήσιμο της χώρας στα πόδια της.

Και δωράκι η κοτσάνα «των απελθούντων» αντί για το σωστό «απελθόντων». Καλύτερα γράψε «μαδουραίων», που ξέρεις πώς γράφεται!

* Κι ένα όχι άμεσα εκλογικό, να το πηγαίνουμε εναλλάξ.

Συμφωνα με τον τίτλο άρθρου της Καθημερινής, το Υπουργείο Υγείας έχει «πρώτη προτεραιότητα» την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο φίλος μου που το στέλνει δεν συμφωνεί, το θεωρεί πλεονασμό. «Η προτεραιότητα είναι εξ ορισμού πρώτη», λέει.

Δεν το βλέπω έτσι. Μπορεί να υπάρχουν, και συνήθως υπάρχουν, πολλές προτεραιότητες. Έχουμε τέσσερα ή πέντε βασικά θέματα που επιδιώκουμε να φέρουμε σε πέρας, τις προτεραιότητές μας. Αλλά, ενώ όλα τα θέματα είναι σημαντικά, μπορούμε να τα ιεραρχήσουμε, σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο κτλ. Οπότε, έχει νόημα η πρώτη προτεραιότητα.

Αλλά και το ΛΚΝ δίνει «προβλήματα πρώτης προτεραιότητας«, εξηγώντας «επείγοντα».

Οπότε εγώ δεν θα το διόρθωνα αν το έβρισκα σε κείμενο που είχα να επιμεληθώ.

* Ο επίσημος λογαριασμός του πρωθυπουργού στο Τουίτερ διατηρήθηκε (το κράτος έχει συνέχεια) αλλά πέρασε πλέον, φυσικά, στον έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη. Όμως αυτό είχε μια κωμική συνέπεια, με μηνύματα όπως αυτό που βλέπετε.

O Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται εδώ να υμνεί την προσωπικότητα του Φιντέλ Κάστρο -να το δει κανένας Βορίδης και να αυτοκτονήσει με παραθείο (αφού είναι υπουργός Γεωργίας)!

Είναι βέβαια φανερό τι έγινε: το μήνυμα που βλέπετε είναι παλιό, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα (και προφανώς είναι μήνυμα του 2016, όταν πέθανε ο Φιντέλ).

Όταν άλλαξε χέρια ο λογαριασμός, ο νέος διαχειριστής αντικατάστησε την φωτογραφιούλα του Τσίπρα με την αντίστοιχη του Μητσοτάκη. Αυτομάτως, η καινούργια φωτογραφιούλα εφαρμόστηκε σε όλα τα μηνύματα που είχε εκπέμψει ο συγκεκριμένος λογαριασμός.

Όταν εμείς αλλάζουμε τη φωτογραφία μας (την αβατάρα μας) και βάζουμε μια πιο πρόσφατη, θέλουμε να αναπαραχθεί και στα παλιότερα μηνύματά μας και να είναι παντού η ίδια. Όταν όμως ο λογαριασμός είναι θεσμικός και όχι προσωπικός, τότε χρειάζεται προηγουμένως να αρχειοθετηθούν τα μηνύματα τουο προκατόχου –εδώ υπάρχουν οι εξηγήσεις.

* Κι ένα μετεκλογικό, πολιτικό μεν αλλά με έντονη γλωσσική διάσταση.

Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών (με αρμοδιότητα για θέματα Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θ. Καράογλου δήλωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

<< … Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λέει ότι δεν έχει κλείσει το θέμα αυτό, είναι πάρα πολύ ζωντανό, είναι κάτι το οποίο μας πληγώνει, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια απαράδεκτη, μια επιζήμια συμφωνία. Αυτό το όπλο λοιπόν που έχουμε – και είναι πάρα πολύ σημαντικό όπλο – το βέτο για την ένταξη του κρατιδίου στην Ε.Ε., θα το αξιοποιήσουμε, θα το χρησιμοποιήσουμε όσες φορές χρειαστεί για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε από την απαράδεκτη αυτή Συμφωνία.>>

Ως εχθές, ο κ. Καράογλου είχε δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Από χτες όμως είναι μέλος της κυβέρνησης και τα λεγόμενά του έχουν άλλη βαρύτητα. Αναρωτιέμαι, ας πούμε, αν ο μειωτικός χαρακτηρισμός «κρατίδιο» είναι προσωπική του τοποθέτηση ή αν εκφράζει την κυβέρνηση συνολικά. Αν δεν εκφράζει την κυβέρνηση συνολικά, θα κληθεί άραγε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από τη γειτονική φίλη χώρα;

Διότι βέβαια ο χαρακτηρισμός είναι μειωτικός και ασφαλώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κριτήρια μεγέθους: η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγαλύτερη, σε έκταση και/ή σε πληθυσμό, από χώρες όπως η Κύπρος, η Εσθονία ή η Σλοβενία. Δεν θα λέγαμε ποτέ «το κρατίδιο της Σλοβενίας», έτσι;

Κι έπειτα, δεν είναι υπουργός Εξωτερικών ο κ. Καράογλου ώστε να χαράζει εξωτερική πολιτική. Ένας απλός υφυπουργός είναι, η τελευταία τρύπα του κυβερνητικού ζουρνά, ένα… υπουργίδιο για να χρησιμοποιήσω ορολογία ανάλογη με τη δική του.

Αφήνω το τελευταίο, ότι είναι και αγνώμων, διότι αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε φορά που θα έλεγε σε ξένο δημοσιογράφο «είμαι υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας» θα του απαντούσαν «Μα πώς γίνεται να έχετε αρμοδιότητα για μια ξένη χώρα;»

Αλλά η αγνωμοσύνη, ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ίδιο της παράταξής του. Καλό είναι πάντως τα υπουργίδια να μην χαράζουν εξωτερική πολιτική.

* Κι ένα μη εκλογικό.

Ο ιστότοπος πουλάει λοιπόν «επίτοιχα» καθίσματα και μάλιστα τα προσφέρει και με τις δυο ορθογραφίες της λέξης «σκαμπό» και «σκαμπώ».

Σε ένα άρθρο στο ιστολόγιό μας θα ταίριαζε να γράψω, ας πούμε, «ορθοπεδικός (ή ορθοπαιδικός να προτιμάτε)». Εδώ, με παραξενεύει.

Σκέφτομαι λοιπόν ότι το «αν προτιμάτε» κακώς εμφανίστηκε, ότι το εντός παρενθέσεως κείμενο ήταν σχόλιο του κειμενογράφου προς τον πελάτη, να διαλέξει αν προτιμάει να γράψει τη λέξη με όμικρον ή με ωμέγα.

Και ο πελάτης χωρίς να το διαβάσει, το έδωσε κατευθείαν στον υπεύθυνο των ιστοσελίδων, ο οποίος το ανέβασε στον ιστότοπο χωρίς να αναρωτηθεί!

Πράγμα που μου θυμίζει τον αστικό μύθο για τον κομματάρχη που πίεζε τον υπουργό για κάποιο ρουσφέτι -οπότε, ο υπουργός απαύδησε και έγραψε στο κάτω μέρος του νόμου, με μολύβι «και ό,τι άλλο θέλει ο κ. Αντωνόπουλος» (τυχαίο το όνομα, μην παρεξηγηθούμε). Και, λέει ο μύθος, αυτό τυπώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

* Κι ένα ακόμα για τις εκλογές.

Όταν πανηγυρίζουμε και όταν βλαστημάμε, μιλάμε τη μητρική μας γλώσσα, αυτό το ξέρουμε όσοι ζούμε στο εξωτερικό. Μιλάμε όμως και τη μητρική γλωσσική μας ποικιλία σε τέτοιες περιστάσεις.

Εδώ, ο Άδωνης πανηγύρισε για την εκλογική του επιτυχία, κι έγραψε «έφτασα τους 70.000 ψήφους». Τον διορθώνει ο σχολιαστής του Τουίτερ, επισημαίνοντας ότι η ψήφος είναι θηλυκό, άρα «τζάμπα τ’ αρχαία που λες ότι ξέρεις».

Και πράγματι, αν ο Άδωνης έγραφε στ’ αρχαία, θα ήταν λάθος «ο ψήφος». Αλλά στα νέα ελληνικά το ουσιαστικό «η ψήφος» εχει και παράλληλο αρσενικό τύπο, «ο ψήφος», που τον αναγνωρίζουν, ως προφορικό ή/και λαϊκό τύπο τα τρία από τα 4 μεγάλα λεξικά μας (μείον ο Μπαμπινιώτης). Το Τουίτερ είναι ουσιαστικά προφορικός λόγος, επομένως δεν έχουμε δικαίωμα να ψέξουμε τον Άδωνη για τον τύπο «τους ψήφους» (το οποίο, στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα, μπορεί να είναι και έλξη από το ακριβέστερο «τους 70.000 σταυρούς»).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να επικρίνει κανείς τον Άδωνη για την πολιτική του. Υπάρχουν επίσης πάμπολλοι λόγοι να τον ψέξει κανείς στα γλωσσικά, ξεκινώντας από τις αντιεπιστημονικές του θέσεις (παλιότερα είχε ρητά αρνηθεί την ινδοευρωπαϊκή θεωρία) και φτάνοντας στα μπόλικα γλωσσικά του λάθη. Αλλα ο τύπος «τους ψήφους» δεν είναι λάθος, αφού αναγνωρίζεται από έγκυρα λεξικά.

Εγω έτσι λέω, αλλά ο ίδιος ο Αδωνης, όπως μου λένε, διόρθωσε τελικά τη διατύπωση.

* Τίτλος άρθρου:

Ιατρικό θαύμα ζωής: Γεννήθηκε μωρό από μήτρα αποθανόντα δότη

Και επεξήγηση:

Το κοριτσάκι γεννήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με καισαρική τομή. Η μήτρα, από αποθανόντα δότη, μεταμοσχεύθηκε στη μητέρα στα τέλη του 2017.

Μπορεί το αρσενικό γένος να είναι το μη σημασμένο, κι όταν λέμε π.χ. «οι Έλληνες» να εννοούμε και τις Ελληνίδες (αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον), αλλά μερικά πράγματα, όπως και να το κάνουμε, είναι σημασμένα από τη φύση. Όπως δεν μπορούμε να πούμε «ένας έγκυος πρέπει να αποφεύγει το κάπνισμα», έτσι και δεν μπορούμε να μιλάμε για «μήτρα από αποθανόντα δότη». Στα αγγλικά δεν γίνεται η διάκριση, from a deceased donor θα γράψουμε, αλλά στα ελληνικά πρέπει να προσδιορίσουμε το θηλυκό γένος.

Βέβαια, εδώ υπάρχει αμηχανία: πώς είναι το θηλυκό του δότη; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει, το λεξικό το λέει: η δότρια. Ξενίζει επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, αλλά ο τύπος «η αιμοδότρια» είναι πολύ πιο κοινός.

Διπλή αμηχανία μάλιστα, γιατί και το θηλυκό του αποθανόντα δεν προκύπτει απολύτως ομαλά, αλλά αφού θέλουμε τα μεταξωτά πρέπει να τα φοράμε σωστά: από αποθανούσα δότρια θα πούμε.

* Και κλείνω με ένα χοντρό μαργαριτάρι από τον βασικό μας τροφοδότη, το in.gr. Σε ένα άρθρο που αξίζει να το επισκεφτείτε, επειδή έχει ένα βίντεο με εικόνες από την Κρήτη, από το 1964, διαβάζουμε:

O Charles Pathé ήταν ένας Βρετανός πρωτοπόρος της εποχής του. Κατέγραφε για πολλές δεκαετίες τον κόσμο γύρω του. Ευτυχώς πέρασε και από την Κρήτη το 1964 αφήνοντας παρακαταθήκη εκπληκτικής ποιότητας εικόνες που χαρακτηρίζουν την εποχή που ξεκίνησαν όλα στον τουρισμό.

Το απόσπασμα αυτό έχει μπόλικα λάθη, τόσο που μπορεί να χαρακτηριστεί καραβίδα.

Ο Charles Pathé δεν ήταν Βρετανός, αλλά Γάλλος. Ίδρυσε μεν την εταιρεία που έχει το όνομά του, αλλά πούλησε το βρετανικό σκέλος της, την British Pathé, ήδη από το 1927. Το κυριότερο, ο Σαρλ Πατέ δεν θα μπορούσε να περάσει απο την Κρήτη το 1964 διότι δεν είχε αφήσει μόνο την εταιρεία αλλά είχε αφήσει και τον μάταιο τούτο κόσμο από το 1957!

Είπαμε ότι η καλή δημοσιογραφία και νεκρούς ανασταίνει, αλλά υπάρχουν και όρια!

Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι, σε ψηφίσαντες και μη!

 

 

 

 

120 Σχόλια to “Παλινορθωτικά μεζεδάκια”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Τα αποτελέσματα των εκλογών έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα.

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε ανάρτηση της Κρόνης είδαμε τα αποτελέσματα …βιβλιοποιημένα. ☺

  3. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν συμμερίζομαι τη διπλή αμηχανία, το αποθανούσα δότρια μού ακούγεται μια χαρά. Έχουμε την αιμοδότρια, αλλά έχουμε και στη λαϊκή γλώσσα και το Θεοτοκωνύμιο ζωοδότρα. «Κάθε ελπίδα, κάθε όνειρο νέο
    τὸ χαϊδεύει σὰν αύρα
    ζωοδότρα στὰ εαρινὰ φύτρα.», γράφει η Πολυδούρη στον «Πόθο της ζωής»
    «Αγάπη, εμένα δόξα μου
    η ζωοδότρα σου αχτίδα.», γράφει κι ο Παλαμάς στους «Βωμούς».

  4. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  5. Θρασύμαχος said

    https://www.kathimerini.gr/1033658/opinion/epikairothta/politikh/h-limperasion-kai-o-mhtsotakhs «ρέκτης των μειονοτήτων»: ο λόγιος συντάκτης δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τί σημαίνει αυτό το «ρέκτης»

  6. sarant said

    Kαλημέρα από τα πάτρια, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Φοβάμαι πως έχεις δίκιο

    3 Μα, δεν θεωρώ δικαιολογημένη την αμηχανία

    1 Α, ευχαριστώ!

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    6β) Τη δική τους αμηχανία εννοούσα.
    5. Ένας άνθρωπος που οι λέξεις είναι το υλικό της δουλειάς του και δεν ξέρει τι σημαίνει ρέκτης, την αριστεία μου μέσα…

  8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>εν μιά νυκτί /μέσα σε μια νύχτα
    «σε μια νύχτα» … μου ΄χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά 🙂

    Καλημέρα

  9. Καλημέρα,
    Αυτό με τον Πατέ, για να καταλάβεις τα λάθη πρέπει να τον ξέρεις. Αλλιώς όλα φαίνονται μια χαρά…

  10. atheofobos said

    Και ένα μεζεδάκι με τα αγγλικά του Αρβανίτη
    http://marketnews.gr/article/2409394/ta-agglika-arvaniti-epibebaiwnoun-th-sxolh-syriza-deite?fbclid=IwAR1j3UqW9MRze_EdiOlZDqgNokIOZviyc0Z8PfUhzeZ0x9Dg0umJv61wuiM#.XSdZAU8UrIs.facebook

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με ξένισε και το επίτοιχο (κάθισμα). Είχα την εντύπωση ότι, κατά το επιτραπέζιο και επιδαπέδιο, υπάρχει μόνο το επιτοίχιο, αλλά και το επίτοιχο είναι σωστό.

  12. Αν μου επιτρέπετε, θα διαφωνήσω στο θέμα του «εν μία νυκτί» και το γράφω έτσι επειδή εγώ έτσι το έχω ακούσει. Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι όσοι λέμε «εν μία νυκτί», λέμε αυτό και όχι «εν μιά νυκτί» ή «εν μια νυκτί». Έχω και την πιθανή εξήγηση, το πρώτο μας ακούγεται εντελώς ξένο (στα νέα ελληνικά δεν υπάρχει «μιά») και το δεύτερο, πολύ «μαλλιαρό» για να προηγείται του «νυκτί». Αναγνωρίζω, επειδή από αρχαία έχω μαύρα μεσάνυχτα και σας εμπιστεύομαι σε θέματα γλώσσας, ότι είναι λάθος. Αλλά αν το λάθος έχει εδραιωθεί (η μόνη μου αμφιβολία είναι αν η αίσθησή μου ότι σχεδόν όλοι το κάνουμε αυτό το λάθος, είναι σωστή, μελέτη δεν έχω κάνει για να το δω), τότε είναι πλέον σωστό, ή όχι; Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει καθημερινά, κι αν δεν κάναμε λάθη, θα μιλούσαμε ακόμα και σήμερα την ελληνιστική κοινή. Γιατί λοιπόν να μην δεχτούμε το λάθος ως σωστό, αν αυτό χρησιμοποιείται από την μεγάλη πλειοψηφία;
    Μία μικροδιαφωνία την έχω και στο «πρώτη προτεραιότητα». Δέχομαι κι εγώ, όπως κι εσείς, ότι δεν είναι λάθος και σε ένα κείμενο αυτού του τύπου δεν θα το διόρθωνα (σιγά μην μου δώσει κανείς κείμενο για επιμέλεια, αλλά για να συνεννοηθούμε κάτι πρέπει να γράψω), αλλά σε ένα λογοτεχνικό, θα του έστελνα μία σημείωση για να του πω ότι δεν ακούγεται ωραία. Επειδή αυτή η επανάληψη «πρωτ-» και «προτ-«, για μένα, που δεν μπορώ να ξεχωρίσω την διαφορά ανάμεσα στα μακρά και τα βραχέα (υπάρχουν κι αυτοί που το καταφέρνουν :)), ακούγεται άσχημα.

  13. ΓΤ said

    #0 Νίκο, δεν κατάλαβα τον χαρακτηρισμό «καραβίδα», πρώτη φορά τον συναντώ.

  14. 10: Τι ακριβώς δεν σας αρέσει στα αγγλικά του τουίτ;

  15. Αιμ said

    13. Ένα κόκκινο ψάρι που περπατάει ανάποδα ! Το λέμε και στο σπίτι

  16. Γιάννης Ιατρού said

    Ωχ, έβαλα σε λάθος νήμα σχόλιο…

    Ένα πικραμένο σκέρτσο

  17. Αιμ said

    Δεν περπατάει, κολυμπάει

  18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    13. Καινούργιος είσαι ε; Καραβίδα, ο καραμεζές, η μεγάλο γλωσσική γκάφα, στην ενδοϊστολογική διάλεκτο 🙂

  19. Άνθη Καρρά said

    Όσον αφορά την «αποθανούσα δότρια», υπάρχει και η «νεκρή δότρια» ή η «πεθαμένη δότρια». Προς τι η καθαρευουσιάνικη μετοχή;

  20. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε ολους!Με αγάπη, το ζητούμενο…

  21. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    19 Καλά λέτε

    12 Αν προσέξατε τη διατύπωσή μου, δεν συμμερίζομαι απόλυτα την καθαρολόγα άποψη

    10-14 Πράγματι, πού ακριβώς είναι το μαργαριταρι;

    13 Δες και εδώ

    Ο Μάνος Λοΐζος, το χρυσό πέταλο και η καραβίδα

  22. Γιάννης Ιατρού said

    20: Πάνο μ. Π.
    άσε ρε συ, δεν βλέπω φώς….
    Αναβολή για το Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον ΙΙ

  23. 10 Τόσο μεζεδάκι που δεν μπαίνει στον κόπο καν να το επισημάνει. Και στη διπλανή στήλη γράφει ο Λοβέρδος. Seriously?

  24. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Σαφώς και υπάρχει ιεράρχηση στις προτεραιότητες. Δεν είναι λάθος το «πρώτη προτεραιότητα». Και στα αγγλικά λέμε top priority.

  25. LandS said

    10 Περίεργο, θα έπαιρνα όρκο ότι μεγάλο μέρος του τουί είναι αντιγραφή από τουί του Κόρμπιν.

  26. Costas X said

    Περί του γένους, (βλ. δότρια) στο in.gr, τώρα :

    https://www.in.gr/2019/07/12/politics/gkouaido-eyxaristo-ton-mitsotaki-gia-tin-anagnorisi-tou-agona-mas/

    «Εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας, ευχαριστώ τον Ελληνίδα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη…»

    Σίμφωνα με μαρτυρία φίλου, την δεκαετία του ’90 σε επιχείρηση «σκούπα» για παράνομους μετανάστες, ρώτησε αστυνομικός έναν Αλβανό :
    «Εσύ τι είσαι, ρε;» Κι αυτός ο καημένος απάντησε «Εεε…Ελληνίδας!»

  27. ΓΤ said

    @ 18, 21 Είμαι σχετικά φρέσκος. Ευχαριστώ πολύ 🙂

  28. rogerios said

    Καλή σας ημέρα!

    Η «απόλυτη προτεραιότητα» μοιάζει μάλλον πιο στρωτή επιλογή στα ελληνικά και αποφεύγει την αίσθηση της επανάληψης.

  29. gpoint said

    Πολύ γέλασα με τα του Fotis Kokotos

  30. spiral architect 🇰🇵 said

    Χαιρετώ.

    Τον Κοκοτό τυχαίνει να τον ξέρω από την εποχή του ιστολογίου του Παραλληλογράφου. Στην εποχή των σόσιαλ τον έχω βαφτίσει «Μαρία Αντουανέτα της Ελούντας» και όπως δείχνουν τα πράματα το’ χει αποδεχτεί.

  31. cronopiusa said

  32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Για μπάτσες είναι ο Καράογλου. Προσυπογράφω ό,τι του σέρνεις, κι ας ψηφίζω ΝΔ. Κάθε πολιτικός παράγων έχει χίλιους δυό τρόπους για να δείξει ότι είναι ανεπαρκής και δεν χρειάζεται να επιλέγει τους χειρότερους..

  33. ΓιώργοςΜ said

    Περί προτεραιότητας: Δε μπόρεσα να βρώ ετυμολογία, αλλά δε νομίζω πως προέρχεται από το πρώτος (μάλλον ηχητική ομοιότητα βρίσκω). Αν πρότερος είναι αυτός που προηγείται σε σχέση με κάποιον άλλο, τότε ο τέταρτος είναι πρότερος του πέμπτου, ο τρίτος του τέταρτου κοκ. Ο ορισμός προτεραιοτήτων άλλωστε είναι αυτό: Τι θα γίνει πρώτο, τι θα γίνει δεύτερο κλπ.
    Βρίσκω τελείως δόκιμο να πει κανείς πρώτη, δεύτερη, τρίτη προτεραιότητα.

  34. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Τι σκαμπό και σκαμπώ; σκίμποδες έπρεπε να γράφει η διαφήμιση, που ξέρουμε πως γράφεται!
    (ο ορθογράφος του σελιδοδείκτη «κοκκίνισε» το «σκαμπώ»)

    33 Ρε λες να το κάνει επίτηδες;

  35. ΣΠ said

    34
    Σχετίζονται. Το «πρώτος» προέρχεται από το «πρότατος», που είναι ο υπερθετικός του συγκριτικού «πρότερος».

  36. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά, τώρα που Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι νίκησαν τη γήρανση, θα δείτε τι έχει να γίνει 🙂

  37. πλην Λακεδαιμονίων said

    Καλύτερα γράψε «μαδουραίων», που ξέρεις πώς γράφεται!

    Θα το έγραφε, αλλά -μην παριστάνετε τους αθώους !- φοβήθηκε ο άνθρωπος μην αναβιώσει τον εμφύλιο των -αίων με τους -έους (με τα -αίκα και τα -έικά σας) και τ΄ακούσει κι απ’ τους δυο -άβυσσος γαρ η ψυχή των λεξικομαχούντων…
    Μην ξεχνάμε πως κάποιος έγραψε κάποτε : Στο γραπτό, το «αίι» πληγώνει το μάτι (τουλάχιστο το δικό μου), είναι μια ενοχλητική «οπτική χασμωδία».

  38. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, είχα βγει για βόλτα στην Αθήνα.

    38 Τουσέ, που λένε 🙂

    26 Βρε τον Ελληνίδα!

  39. Τίτος Χριστοδούλου said

    19. Μια νέα καθαρεύουσα της αντικαθαρεύουσας; Απαρχές νέου Ψυχαρισμού; Και… την πρωτεύουσα πώς θα την λέμε; Ήδη βλέπω σε διορθώσεις δημοσογράφων που έχω αναλάβει εν Κύπρω να διστάζουν οι γράφοντες να τονίσουν στην λήγουσα την γενική πληθυντικού των θηλυκών μετοχών: »των παρελθούσων’ και … ‘των πρωτευούσων’… Έτσι, να μην ακούγεται ‘καθαρευουσιάνικο’…

  40. Τίτος Χριστοδούλου said

    34
    Συμφωνώ. Το «πρώτη προτεραιότητα’ είναι τακτικό αριθμητικό, το ‘απόλυτη’…εύτακτο!

  41. sarant said

    40 Που σημαίνει ότι δεν ανήκουν στη μητρική τους γλωσσική ποικιλία.

  42. gpoint said

    Προς Γ. Κουβάτσο (και όχι μόνο)

    H Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ-γνωστή για τα ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματά της- αντιμετώπισε στον τελικό του Γουίμπλετον-γυναικών την Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς που είχε την ατυχή έμπνευση να φορέσει πράσινα…. Η Σερεένα δήλωσε πως έχασε δίκαια αφού η αντίπαλός της έπαιξε εκτός λογικής, κοινώς με ΠΑΟΚτσίδικη τρέλλα !

    Που να τα καταλάβεις αυτά Γιαννάκη, το 21 που οι θέσεις στην Ευρωλίγκα δεν θα είναι συμφωνημένες όπως τώρα θα ελευθερωθεί και το μπάσκετ απο τους πρασινοκόκκινους δυνάστες και θα δούμε κι εκεί πόσα απίδια χωράει ο σάκος

  43. gpoint said

    # 34, 36

    Αλλη σημασία είχαν τα τακτικά στην αρχαία από την σημερινή νεοελληνική. Το πρώτος αντιστοιχούσε κάποτε και στο δευς (Ζεύς) με τα παραθετικά δεύτερος να δείχνει αυτόν που ακολουθεί και δεύτατος τον τελευταίο.
    Η έννοια αυτού που ακολουθεί στο δεύτερος υπάρχει και στις λατινογενείς γλώσσες

  44. spyridos said

    43

    Η φωτο δεν είναι πάντως από το σημερινό αγώνα και οι δυό φορούσαν λευκά.

  45. ΣΠ said

    33
    https://www.poly-gelio.gr/eikona-bean/

  46. ΣΠ said

    45
    Ναι, στο Γουίμπλεντον είναι υποχρεωτικό οι τενίστες/τριες να φοράνε λευκά.

  47. Jane said

    Το Στάντφορντ Γιουνιβέρσιτι έφτιαξε γκούγκλ μαπ της ρωμαϊκής εποχής. Βάζεις αφετηρία και προορισμό κι επιλέγεις , αν θες να πας οδικώς ή δια θαλάσσης και σου βγάζει χάρτη, χρόνο και κόστος διαδρομής.
    Επιλέγεις κιόλας άμα θες fastest , cheapest shortest priority.

    Έχει και τιμές: Per kilogram of wheat (by donkey): 0.24
    Per kilogram of wheat (by wagon): 0.24
    Per passenger in a carriage: 61.41

    Έβαλα Λάρισα-Αθήνα οδικώς και μου έβγαλε τη διαδρομή στο χάρτη: The Fastest journey from Larissa to Athenae in July takes 7.7 days, covering 360 kilometers.
    Κάτι λέει και για τον γάιδαρο αλλά δεν το συζητώ μια βδομάδα στον δρόμο.

    Από Βόλο με πλοίο συμφέρει περισσότερο. : The Fastest journey from Demetrias to Athenae in July takes 2.4 days, covering 398 kilometers.
    Σε δυόμισι μερούλες τσουπ Αθήνα. Ούτε κρουαζιέρα.
    Ξέρει κανείς πόσα ευρώπουλα είναι τα 122,82 δηνάρια; 🙂

    http://orbis.stanford.edu/

  48. rogerios said

    Τι να πειράζει, τώρα, που η φωτογραφία δεν είναι από τον σημερινό αγώνα (γιατί, πράγματι, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας περί λευκής περιβολής); Μήπως η Χάλεπ έχει ποτέ ακούσει για τον ΠΑΟΚ; Η μονταζιέρα να είναι καλά κι εμείς να ερμηνεύουμε τα πάντα, από την κλιματική αλλαγή ως την πολιτική λ.χ. του Πούτιν, με τους γνωστούς όρους και τις ακόμη πιο γνωστές μανίες μας.

    Παρεμπ., στον αγώνα που η Σερένα φορούσε πράσινα είχε νικήσει τη Χάλεπ με 2-1 σετ (φετινό Αυστραλιανό Όπεν, γύρος των 16).

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    43: Όποιος μπορεί να παρακολουθήσει τη σκέψη σου και τους συνειρμούς της, θα πρέπει ν’ αρχίσει να ανησυχεί για τη λογική του. Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν το κόλλημά σου με τον Μπάοκ είναι γνήσιο ή είσαι το μεγαλύτερο τρολ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. 😂

  50. ΓΤ said

    πολύ σωστός ο τύπος «Ελληνίδας», κατά το «Αβονίδας» 🙂

  51. ΓΤ said

    Βγαίνεις έξω από το σπίτι και δείτε πού μπορεί να πέσεις…
    «[…] Παρακάλεσα τον άγιο Πορφύριο να θεραπεύσει από βαριά αλλεργία μια γειτόνισσα. Δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. […] Το πιστεύετε ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήξερε ότι θα μπει ΑΜΚΑ; […] Δεν ξαναπάω στην Εθνική, γιατί μου ζητάνε να υπογράψω πάνω σε γυαλί. Και το ξέρετε ότι μέσα στο γυαλί αυτό είναι ο Οξαποδώς και μας μουτζώνει; […] Ο Χριστός θα εμφανιστεί στο Χιλιομόδι. […] Η αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου ήρθε στο σπίτι μου και ήπιαμε καφέ. Πιο πριν, μου είπε, είχε εμφανιστεί στο Μπουρούντι. […]»… Έλεος…

  52. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Σε μια νύχτα – Πέτρος Αναγνωστάκης

    Στίχοι: Κώστας Βίρβος
    Μουσική: Γιώργος Μανισαλής, Κοριός
    Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Αναγνωστάκης & Ρούλα Καλάκη ( Ντουέτο )

    ΥΓ Σωστός ο Νικοκυρης με βιβλιογραφία Κώστα Βίρβου 🙂

    «Οπότε, καλά κάνω εγώ που γράφω «μέσα σε μια νύχτα»».

  53. ΚΩΣΤΑΣ said

    υπουργίδια… πολύ μου άρεσε αυτό Νικοκύρη, τρε μπιεν καθώς λέγουσι και οι Γερμανοί! 🙂

    Εμ το άλλο, εκτός μεζεδακίων βέβαια, αλλά επίκαιρο, σημερινό. Εκκλησιαστική δομή θα έχει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στο ιερό οι εκλεκτοί συριζαίοι, στον κυρίως ναό το εκκλησίασμα, οι ψηφοφόροι. Εμένα θα με αφήνουν άραγε να πλησιάζω στον νάρθηκα; 😛

  54. Georgios Bartzoudis said

    «…απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών….»

    # Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί (ούτε για ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ συμφωνίες). Κατά τα λοιπά, σπάζω πλάκα με τα …κοκορομαχοειδ’η!

  55. ΣΠ said

    Υπουργοί και υπουργίδια. Αρχές και αρχ….

  56. ΚΩΣΤΑΣ said

    58 Πονηρός… είσαι, Σταύρο! 😉 Δεν βγαίνει όπως πάει το μυαλό σου, αλλά από … + γίδια 😛

  57. ΓΤ said

    Τα «υπουργίδια» χρησιμοποιούνται κατά κόρον από Φαήλο και Μαστοράκη.

  58. gpoint said

    # 45, 47, 49

    Μη δείτε άνθρωπο να προκόψει….σωστά όσα γράφετε εκτός από ένα, είναι όντως φαν του ΠΑΟΚ λόγω Λουτσέσκου. όπως και η μισή Ρουμανία, ούτε τυχαία κάλεσαν τον ΠΑΟΚ για τα 100χρονα της Ουνιβερσιτάτα
    Η φωτό ήταν για να προκαλέσει συνειρμούς το ασπρόμαυρο μπλουζάκι κόντρα στο πράσινο. Δούλεψε.
    Σας καταλαβαίνω , σας έχει κόψει το αθλητικό κομματι η σύγκριση ΠΑΟ και ΠΑΟΚ και προσπαθώ να σας επαναφέρω στην κανονικότητα γιατί η τωρινή κατάσταση είναι ο εφιάλτης που άρχισε και θα βαστήξει πολλά χρόνια, σ’ ε λα βι !

    Στο βίδδεο που ακολουθεί μια ομάδα πρασίνοκόκκινων οπαδών εκτελούν ένα παραδοσιακό τραγούδι για την περίσταση !

  59. ΣΠ said

    55
    Άσε, προδότης και ο Μητσοτάκης.

  60. sarant said

    48 Φοβερό!

    54 Ποιος το είπε αυτό με την εκκλησιαστική δομή;

    58 Ωχ, δεν είναι καλό αυτό

    60 Αυτό είναι που λογοκρίθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο;

  61. ΓΤ said

    @54 Και καθώς θα πλησιάζεις τον νάρθηκα, εν ώρα «θείας λειτουργίας», χοροστατούντος του Αλεξίου, θα δεις λίγο πιο μέσα την οσία Θεανώ να καθαρίζει φρούτα…

  62. 10
    Θα μάθουμε τελικά από κάποιον γιατί είναι χάλια τα αγγλικά του Αρβανίτη; Το επίπεδό μου των αγγλικών Proficiency μέσου Έλληνα (λίγο κάτω από το επίπεδο Τσίπρα) δεν μου επιτρέπει να βρω τα λάθη, οι υποτιθέμενες σπουδές μου στη μετάφραση με κάνουν να έχω αϋπνίες, και θα έχω μέχρι να μου πει κάποιος τι είναι λάθος στο συγκεκριμένο τουίτ.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    48: Γύρω στα 236 ΕΥΡΩ Jane (αν πάρουμε την τιμή του ασημιού σήμερα, ασημένιο νόμισμα βάρους περίπου 3,85 gr Χ 0,50 €/gr = 1,93€ ->Χ122,82=.236,43€). Αν δούμε όμως τα μεροκάματα (εργάτες στ΄αμπέλια) πόσο πληρώνονταν τότε, κάπου ο κόπος 4 μηνών η αξία του ταξιδιού….

    ΥΓ: Από πληροφορίες του επιτελείου:
    Έφερε τη μορφή του Καίσαρα και ήταν «το νόμισμα του κεφαλικού φόρου» που απαιτούσαν οι Ρωμαίοι από τους Ιουδαίους. (Ματ 22:18-21):
    γνοὺς δὲ ὁ Ἰησοῦς τὴν πονηρίαν αὐτῶν εἶπε· τί με πειράζετε, ὑποκριταί;
    ἐπιδείξατέ μοι τὸ νόμισμα τοῦ κήνσου. οἱ δὲ προσήνεγκαν αὐτῷ δηνάριον.
    καὶ λέγει αὐτοῖς· τίνος ἡ εἰκὼν αὕτη καὶ ἡ ἐπιγραφή;
    λέγουσιν αὐτῷ· Καίσαρος· τότε λέει αὐτοῖς· ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ.

    Στην ίδια εποχή οι αγροτοεργάτες (στ΄αμπέλια) αμείβονταν συνήθως με ένα δηνάριο για εργάσιμη ημέρα 12 ωρών.
    (Ματ 20:2)
    καὶ συμφωνήσας μετὰ τῶν ἐργατῶν ἐκ δηναρίου τὴν ἡμέραν ἀπέστειλεν αὐτοὺς εἰς τὸν ἀμπελῶνα αὐτοῦ.

    Άμα πήγαινες μικρός κατηχητικό, όλα τα μάθαινες 🙂 🙂 🙂

  64. spyridos said

    Gpoint

    Μου έστειλαν απόψε αποσπάσματα από ένα κανάλι ΟΠΕΝ, του Σαβίδη μου λένε.
    Λοιπόν αυτός είναι προετοιμασμένος για όλα και είναι αδίστακτος.
    Έχει μια εκπομπή με τον τίτλο «Ευτυχείτε» ή «Ευτυχήτε» αν προτιμάς.
    Το έψαχναν πολύ?
    Τελευταία φορά που έμεινα έτσι με ανοιχτό στόμα από τίτλο ήταν όταν είδα ένα τραγουδάκι της Φλαμανδικής τηλεόρασης με τίτλο «Ganzenpas» (βήμα της χήνας)
    και η κόρη μου (7 χρονών τότε) να το χορεύει χαρούμενη.

    Επίσης είδα αποσπάσματα μιας εκπομπή «ενημερωτικής» με μια Φαίη που έγλειφε ασύστολα το Βρούτση
    και επίσης έδινε παραδείγματα για τις θαυμάσιες φοροελαφρύνσεις της νέας κυβέρνησης.
    πχ αν έχεις εισόδημα 190.000 ευρά πόσο θα ωφεληθείς.

    Τέτοια πχοιότητα ούτε στο κανάλι του πρεζέμπορα

  65. Avonidas said

    @Γιάννης Ιατρού

    τότε λέει αὐτοῖς· ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ.

    Pacta sunt servanda δηλαδη τους ειπε κι ο Ιησούς. Μα, ολοι μνημονιακοι πια; 😋

  66. Γιάννης Ιατρού said

    55: κε Γεώργιε Μπαρτζούδη
    πες αλεύρι…. Η Β. Μακεδονία αναγνωρίζει τον Ήλιο της Βεργίνας ως ελληνικό σύμβολο. Μιά νίκη και εδώ και στη γειτονική χώρα. 🙂
    Κι εγγράφεται στην ιστορική πραγματικότητα η «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως και η συνθηματολογία του κου Μπαρτζούδη, των συλλαλητήριων, του παπαδοεθνικισμού και γενικά της χυδαίας ακροδεξιάς σπέκουλας.

    Αυτά.

  67. Γιάννης Ιατρού said

    66: Από τότε, ε; !!!!

  68. ΚΩΣΤΑΣ said

    61 Λόγια του Αλ. Τσίπρα σήμερα εκεί που συνεδρίαζαν, ΚΕ;

    Νικοκύρη, μπορεί να σε χαροποιήσω απρόσμενα. Βρήκα ένα ποίημα του Κοτζιούλα που γράφτηκε το 1944 και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1946.

    ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ
    Τα παλληκάρια δεν πεθαίνουν στο κρεββάτι
    μήτε γερνούν, δεν έχουν τόση υπομονή
    …………………………………………………….

    Αν δεν τό ‘χεις να στο στείλω

  69. ΣΠ said

    69
    Το έχει
    http://stithaghi.blogspot.com/2013/01/blog-post_2984.html

  70. Γιάννης Ιατρού said

    69/70: memento mori

  71. ΚΩΣΤΑΣ said

    70 Από το σχόλιο στο λινκ κατάλαβα ότι κατέχουμε την ίδια πηγή, μόνο που εγώ… προχθές έπεσε στα χέρια μου!

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69α , 54β ΚΩΣΤΑΣ
    είπε το ακριβώς αντίθετο όμως :
    » δεν είναι αριστερό να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα. «

  73. Γιάννης Ιατρού said

    73 (54β): Αχ αυτός ο Κώστας….! Κάποτε σου έλεγε την είδηση κι εσύ προσπαθούσες να έχεις μια άποψη γι αυτή. Πλέον σου λέει την άποψη του, κι εσύ προσπαθείς να δεις αν ισχύει η είδηση 🙂 🙂 🙂

  74. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτά παθαίνουν οι περιφέρειες και οι πόλεις που δεν ψήφισαν σωστά στις τελευταίες εκλογές 🙂 🙂

    Πήγε κι άλλη να τραγουδήσει στο Δρέπανο (κοντά στην Πάτρα), αλλά έλα ντε που άνοιξαν οι ουρανοί…. και τρέχανε οι περιφερειάρχες να απεγκλωβίσουν τον κόσμο 🙂 🙂

  75. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, Έφη και Γιάννη Ι, συγνώμη. Ή είμαι θύμα των φέικ νιουζ ή παράκουσα και μου διέφυγε το ΔΕΝ στην αρχή. Στην τηλεόραση το άκουσα. Ταπεινά και πάλι συγνώμη. Καμία πρόθεση να διαστρεβλώσω τα λεχθέντα.

    Καλημέρα!

  76. ΚΩΣΤΑΣ said

    76 συνέχεια, στο 2,20 του παρακάτω λινκ και μετά, ΕΡΤ1, δεν είχε δεν στην αρχή, αλλά στη συνέχεια, από τα συμφραζόμενα συμπεραίνεται το ΔΕΝ. Η αρχή όπως ακούστηκε με μπέρδεψε.

    https://www.ert.gr/featured/synedriazei-i-kentriki-epitropi-toy-syriza-2/

  77. Γιάννης Ιατρού said

    76: Έλα ρε, το ξέρουμε πως είσαι καλό παιδί 🙂 (καμιά αποκηρυξούλα αλλά Βορίδη θα σου δώσει κι άλλους πόντους 👍👍😜)

  78. Γιάννης Ιατρού said

    78: διόρθωση: αλά Βορίδη, με ένα Λού 🙂

  79. ΚΩΣΤΑΣ said

    78 Χε, χε, χε 🙂 καλή η προσπάθεια χιούμορ, αλλά μάλλον έχει αντίστροφη φορά. Στον Αλέξη πέστα αυτά. Ξεκίνησε από την ΚΝΕ, έγινε ρεβεζιονιστής, τώρα πάει για σοσιαλδημοκρατία… λες στις επόμενες εκλογές να τον έχουμε εμείς αρχηγό; 😉

  80. Γιάννης Ιατρού said

    80: Θα σας ενσωματώσει κι εσάς, ο καλός ο μύλος, όλα τ΄αλέθει 🙂 . Μόλις βελτιωθείτε, πολιτικά….!

  81. Γιάννης Ιατρού said

    80 ρεβειζιονιστής (revis*, re+vision)

  82. ΚΩΣΤΑΣ said

    81 Καλά! αφήστε την ανανεωτική αριστερά στον Βαρουφάκη και πάτε να μαλώνετε με το ΠΑΣΟΚ για να μοιραστείτε το ίδιο πιάτο! 😛

    82 Σωστά, ρεβιζιονιστής.

  83. gpoint said

    Καλημέρα

    περί άλλα εγώ τυρβάζω

    (κουίζ)

    Το πεσκέσι

    Μαύρος ο ουρανός βαρύς
    και συ δεν ήρθες να με δεις
    κι αυτό που σου άφησα στη θύρα
    πέρασα και το ξαναπήρα !

    Τι ήταν το πεσκέσι ;

    αν δεν το βρεί ούτε ο ΓουΤου
    θάναι σημάδι του καιρού
    πως με κυβέρνηση του Κούλη
    χάσατε το μυαλό σας ούλοι !!

  84. Γιάννης Ιατρού said

    τίποτα σποράκια;;;; Λέμε τώρα 🙂 🙂 🙂

  85. gpoint said

    # 85

    Οχι

  86. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Εμ, Κυριακή πρωί πρωί ποιοί θα κοκκορομαχούν; Φυσικά, οι «ώριμοι» της παρέας! 🙂 🙂 Καλημέρα σας! [Γιάννη, ένας -καλός! άριστος!-πολιτικός μύλος που άλεσε κατά καιρούς σκισμένα μνημόνια, παλαιστινιακές μαντήλες, απεχθείς Μερκέλες, αμερικανικές παρεμβάσεις, συντάξεις κλπ, κλπ, κλπ] γιατί να μην μας ενσωματώσει; Εμείς (..οι αστικοδημοκράτες..) ένα πράγμα μόνο θέλουμε: Να ζούμε ήρεμα, χωρίς τεχνητές κοινωνικές εντάσεις, στο δυτικότροπο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που μας ταιριάζει, κι ας είναι ο καπετάνιος ένας κάποιος Τσίπρας. Δικοί μας είστε, αλλά χρειάζεστε χρόνο για να το αντιληφθείτε! :)]

  87. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    63 Μάλλον δεν πρόκειται να πάρεις απάντηση. Είπε κάποιος ότι είναι λάθος τα αγγλικά και το ακολουθούν οι άλλοι σαν θεια εντολή.

    69κε Το έχω το ποίημα, ευχαριστώ 🙂

  88. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    ..και κάτι ακόμη, Γιάννη, αφού είπαμε να το διασκεδάσουμε Κυριακάτικα (χθες έφτιαχνα τις σάλτσες μου και δεν προλάβαινα να το επισημάνω..). Αν κατάλαβα καλά, το αστείο με το πρωθυπουργικό τουίτερ ήταν στα φιλοκουβανικά/ φιλοκαστρικά σχόλια που φαίνονται να εκπορεύονται από τον δεξιό Μητσοτάκη. Όσοι, όμως, έχουν μιά κάπως διαφορετική αίσθηση του αστείου, γελάσανε ΚΑΙ με την ακλόνητη πεποίθηση των συριζαίων ότι αυτά τα σχόλια θα ταίριαζαν εξ ορισμού με τον Τσίπρα. Αλλά, ώ άνδρες Νεοέλληνες, θα μπορούσε κάποιος να μας πει -ήρεμα, ήρεμα- αν ΣΗΜΕΡΑ κατέβαινε η ψυχή του Φιντέλ στην Αθήνα και διάβαζε τις εφημερίδες μας των τελευταίων ετών, ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ; 🙂

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, εννοείται πως θα γίνει σοσιαλδημοκράτης ο Τσίπρας. Στο είχα πει προ ολίγου καιρού νομίζω. Αριστερισμός, παιδική ασθένεια της σοσιαλδημοκρατίας.☺ Τώρα μεγάλωσε, ωρίμασε, σοβαρεύτηκε και αποφάσισε να ακούσει τι θέλει ο κόσμος. 65% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στροφή στη σοσιαλδημοκρατία. Λογικό. Το μόνο σύστημα που συνδυάζει δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία για τους αδύναμους. Φυσικά, πρέπει να αλλάξει και το όνομα του κόμματος, για να μην υπάρχει ούτε τυπικά ανακολουθία. Βάμος, Αλέξις! 😎

  90. Αγγελος said

    Τα αγγλικά του τιτιβίσματος του Αρβανίτη είναι ολόσωστα, το επιβεβαιώνω κι εγώ ως πρώην επαγγελματίας μεταφραστής 🙂 Το hoarding είναι ίσως λίγο αταίριαστο προκειμένου για εξουσίες (συνήθως σημαίνει αποθησαυρίζω, αρνούμαι να ξοδέψω), αλλά αυτό είναι ανθυπολεπτομέρεια ύφους.

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς, αυτοί που έκραξαν τον Αρβανίτη, δεν διάβασαν τι έγραψε (αν μπορούσαν, βέβαια), έμειναν στο «Α, συριζαίος και αγγλικά, πράγματα ασυμβίβαστα». Ξεχνάνε, βέβαια, ότι δεν χρειάζεται να σπουδάσεις στα Κολάμπια, για να μάθεις αγγλικά. ☺

  92. Γς said

    84:

    >Τι ήταν το πεσκέσι ;

    >αν δεν το βρεί ούτε ο ΓουΤου
    θάναι σημάδι του καιρού
    πως με κυβέρνηση του Κούλη
    χάσατε το μυαλό σας ούλοι !!

    Καλά τώρα..,

    Στον αστερισμό της μίζας

  93. Jane said

    # 64
    Α, είστε φοβερός , κ Ιατρού. 🙂
    Ευχαριστώ .
    Θα λέω πλέον τις τιμές και σε ρωμαϊκά δηνάρια! 🙂

  94. sarant said

    91 To hoard το έχω δει να χρησιμοποιείται και μεταφορικά με την έννοια «συσσωρεύω και κρατάω ζηλότυπα για τον εαυτό μου».

  95. Γιάννης Ιατρού said

    89: Γιώργο Κ.
    ..χθες έφτιαχνα τις σάλτσες μου και δεν προλάβαινα να το επισημάνω..
    Κι εγώ τώρα δεν προκάμω ν΄απαντήσω. Θα δοθεί εντός μερικών ωρών στη δημοσιότητα σχετική ανακοίνωση με τα εδώ αποτελέσματα της σημερινής σοδειάς…. απ΄το μποστάνι, με «καταιγιστικάς» 😎 αποκαλύψεις 🙂

  96. Georgios Bartzoudis said

    67, Γιάννης Ιατρού said: «πες αλεύρι…. Η Β. Μακεδονία αναγνωρίζει τον Ήλιο της Βεργίνας ως ελληνικό σύμβολο. Μιά νίκη και εδώ και στη γειτονική χώρα. 🙂
    Κι εγγράφεται στην ιστορική πραγματικότητα η «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως και η συνθηματολογία του κου Μπαρτζούδη, των συλλαλητήριων, του παπαδοεθνικισμού και γενικά της χυδαίας ακροδεξιάς σπέκουλας. Αυτά.

    # Φ’ιλτατε, σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς, μαζί με αυτόν το ψευτοαριστερού.
    Όσο για τον «Ήλιο της Βεργίνας», σου παραθέτω ένα λαϊκό μασάλι «σι ντόπια μακιδονικά», έτσι για να διδασκόμαστε διασκεδάζοντας

    ΤΟ ΤΙΦΑΡΙΚ(Ι) ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
    Γιαννακός κι Μαργιώ, ξικίν’σαν, Διφτέρα μι του κατακάτσ(ι)μου, να παν’ μι τα πουδάρια στου παζάρ(ι), στα Σέρρας. Θα πιρνούσαν του βράδ(ι) στου χάν(ι) του Ντάρατζη, κι Τρίτ(η) προυϊ θα πάαιναν στου ατ(ι)-παζάρ(ι) ν’ αγουράσουν μια π’λαρίνα. Άργησαν όμως στου δρόμου. Άρχισι να σμουχριάζ(ει), κι Μαργιώ φουβούνταν.
    – Γιαννακό, πού πάμι τώρα. Σι λίγου θα γέν(ει) νύχτα-γκρόζνους
    Άϊ μαρή, φουβιτσιάρου. Τί φουβάσι. Γω δώ’ειμι.
    – Να. Λεν’ ότι τ’ νύχτα διασείζ(ει) δουπέρα ένας αγριάνθρουπους. Πιάν(ει) τ’ς γ’ναίκις κι βγάζ(ει) του ζνίχι τ’.
    – Όποιους κουτήσ(ει) να βγει μπρουστά μ’, θα τουν ζλίξου σα τζιόρτζιλου.
    – Καλά αφέντ(η). Συ ξέρ’ς.
    Δεν πρόλαβαν να μπιτίσουν τ’ ζμπουριά τ’ς, κι όπους αράδ’ζαν βγαίν(ει) μπρουστά τ’ς ένας μι κουμπούρ(ι), πέντε πήχεις λουγκούρ’ς:
    – Έϊ. Που πάτι σεις;
    – Στου παζάρ(ι) αφιντικό, απλουήθ’κι Γιαννακός.
    Τουν πιάν(ει) μάνι-μάνι ου λουγκούρ’ς, κι τουν δέν(ει) σ’ ένα σαλκ’μ(ι). Ζαμακών(ει) κι τ’ Μαργιώ, τη σβακών(ει) κι …βγάζ(ει) του ζνίχι τ’. Ύστιρα πααίν(ει) μπρουστά στου Γιαννακό κι τουν διατάζ(ει).
    – Συ τώρα, πιάσ’ τα «καλά μ’» κι ζύγιστα, αν θελ’ς να σι λύσου.
    Πιάν(ει) Γιαννακός τα «καλά» τ’ λουγγούρ(η) κι τουν λεει:
    – Μισή ουκά αφιντικό!
    Έφυγι, αρατίσ’κι σιαπέρα ου λουγκούρ’ς, κι Μαργιώ …άρχισι τ’ μουρμούρα:
    – Αρέ συ! Ριζ’λ(ι) μ’ έκανις. Μι τέτοιουσι μπρουστά σ’. Ξέρ’ς πόσου μι λαχτάρ’σι. Κι ήταν κι μπαμπάτσ(ι)κους!
    – Αμ, κι γώ όμους δεν ξέρ(εις) τί τιφαρίκ(ι) τουν έκανα!
    – Τί τουν έκανις;
    – Να. Τουν ξιγέλασα τουν κακαβάν(η). Τουν είπα ότι ήταν μισή ουκά, αλλά γω τα ζύγ’σα μια ουκά κι παραπάν’!

    ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
    – τιφαρίκ(ι)=τιφαρίκι, κόλπο, μηχανορραφία
    – μασάλ(ι)=ανέκδοτο
    – ώδι-έτσι(ι)=αυτούσιο, χωρίς προσθαφαιρέσεις
    – κατακάτσ(ι)μου=κατακάτσιμο, το απόγευμα όταν «κατακάθεται» η ζέστα
    – ατ(ι)-παζάρ(ι)=αλογοπάζαρο και γενικώς ζωοπάζαρο (γινόταν στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία της «Παναγίτσας»)
    – π’λαρίνα=πουλαρίνα (πωλαρίνα-πώλος όνου), γαϊδουρίτσα ενός έτους.
    – σμουχριάζ(ει)=σουρουπώνει.
    – γκρόζνους (γκρόζνος)=θεοσκότεινα, κατάμαυρα.
    – διασείζ(ει)=περιφέρεται
    – ζνιχ(ι)=σβέρκος, λαιμός (στην έκφραση προσομοιάζεται ο αχελωνάς, που τεντώνει το λαιμό του, όταν ολοκληρώνεται η συνεύρεσή του με την αχελώνα).
    – κουτήσ(ει)=τολμήσει
    – ζλίξου=ζουλήξω, συνθλίψω
    – τζιόρτζιλου=τζιόρτζιλο, βερύκοκο
    – ζμπουριά=μιλιά, ομιλία
    – λουγκούρ’ς=λουγκούρης, ψηλός
    – απλουήθ’κι=απλοήθηκε, απάντησε
    – σαλκ’μ(ι)=σαλκούμι, ακακία
    – ζαμακών(ει)=πιάνει γερά με τα χέρια του.
    – σβακών(ει)= βάζει κάτω, εξουσιάζει.
    – Ουκά=οκά=1 κιλό και 280 γραμμάρια (καταργήθηκε στη 10/ετία του ’50)
    – αρατίσ’κι=αρατίστηκε, απομακρύνθηκε, εξαφανίστηκε
    – μπαμπάτσ(ι)κους=μπαπμάτσικος, πολύ μεγάλος
    – κακαβάν(η)ς=αφελής

  97. ΓΤ said

    @84 ντομάτα ή άλλο φρούτο

  98. ΣΠ said

    Τώρα πια τι νόημα έχει;
    https://www.news247.gr/ekloges/se-dyo-scholeia-ton-exarcheion-xanapsifizoyn-eleo-tis-klemmenis-kalpis.7474379.html

  99. Θρασύμαχος said

    «Apology» ζήτησε ο άνθρωπος. https://www.iefimerida.gr/politiki/baroyfakis-zita-apologia-apo-ti-galliki-astynomia «Απολογία» στα καθ’ ημάς είναι κάτι διαφορετικό. Ή μήπως κι αυτό σιγά-σιγά θα το συνηθίσουμε;

  100. sarant said

    100 Θα ρίξουμε το φταίξιμο στους Κύπριους

    91-94 Τελικά δεν μας είπε ο φίλος μας ο Αθεόφοβος πού είναι το λάθος στα αγγλικά του Αρβανίτη. Μήπως πρέπει να παραδεχτεί ότι άκριτα αναδημοσίευσε ένα ανόητο προπαγανδιστικό άρθρο;

  101. gpoint said

    # 85, 93, 98 και όσοι σκέφτηκαν αλλά δεν βρήκαν λύση

    Καά είπα πως το πολύ το Κούλη-Κούλη κάνει το μυαλό μαλαΚούλη !!
    Αγαπητέ ΓΤ, παρελθόντων των ετών ο κήπος υποβαθμίσθηκε αφού έτσι κι αλλιώς Γαλαξίδι πήγα 15 Ιουνίου. Δεν έπαυσα όμως να είμαι πσαράς, στην θάλασσα αποκτούν ευκινησία ακόμα και οι θαλάσσιοι λέοντες, φυσικά κι εγώ .
    Χθες λοιπόν όπως έψαχνα για οκτάποδες είδα σε μια σκοτεινή βραχοσπηλιά ψάρι μαύρο και χοντρό, ρόφος ή στείρα θάταν. βγήκα και πήρα πετονιά, δόλωσα μ’ έναν ολό, την σιγούρεψα δένοντας σε σταθερό σημείο και σήμερα το πρωΐ ξαναβούτηξα με ελπίδα που αποδείχθηκε φρούδα γιατί ο ολός ήταν εκεί και το ψάρι όχι. Η τυφλό ήτανε ή χορτασμένο ή βαθιά πονηρεμένο, μάζεψα το πεσκέσι κι ήρθα να γράψω το κουίζ.

  102. atheofobos said

    Μόλις είδα στο facebook την ανάρτηση που έχεις κάνει για το τουιτ του Αρβανίτη και μιας και εγώ το μετέφερα σε σχόλιο μου εδώ, προτίμησα να απαντήσω επίσης εδώ.
    Δεν ξέρω τι ακριβώς θεωρεί λάθος αυτός που δημοσίευσε το άρθρο.
    Προσωπικά το hoarding έχω την εντύπωση πως αναφέρεται σε αντικείμενα εξ ου και υφίσταται και συγκεκριμένη διαταραχή η hoarding disorder,η οποία σύμφωνα με την Wiki : is a behavioral pattern characterized by excessive acquisition of and an inability or unwillingness to discard large quantities of objects that cover the living areas of the home and cause significant distress or impairment.
    Με θέμα μάλιστα την συγκεκριμένη διαταραχή υπάρχουν και δύο αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές η Hoarding: Buried Alive και η Hoarders.
    Αλλά και ολόκληρη η φράση, The new, Right-wing government in Greece is already hoarding power around the PMs office, και στα ελληνικά :Η νέα δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα ήδη, συσσωρεύει δύναμη γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος. Λες και η κυβέρνηση είναι κάτι το διαφορετικό από τον Πρωθυπουργό!

  103. spyridos said

    Λες και η κυβέρνηση είναι κάτι το διαφορετικό από τον Πρωθυπουργό!

    Στις μπανανίες (και στο υποείδος Φαιδροπορτοκαλεονίες) ισχύει αυτό που λες.
    Αλλά για κατοίκους άλλων χωρών υπάρχει διαφορά, μεγάλη μάλιστα.

  104. loukretia50 said

    79. Μεσιέ, εμένα μη μ΄ανακατεύεις με δαύτον!

  105. loukretia50 said

    104. Όμως στη δική μας μπανανία, η εξουσία δεν ταυτίζεται πάντα με την κυβέρνηση.

  106. Χρήστος Π. said

    Καθώς εξελίσσεται το ζήτημα των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου και η βασική μας έγνοια (πρέπει να) είναι να μην αποκτήσει τέτοιο πράγμα η οικονομία του εχθρου, σας καλώ να σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί αν ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε συμμορφωθεί με τις εισηγήσεις της παραδοσιακής (ξεφτιλισμένης) αριστεράς, της ανανεωτικής (ποιά είμαι και που πάω;) αριστεράς και των γελοίων εκσυγχρονιστών του «αστικού» χώρου, πρόθυμων για κάθε υποχώρηση σε προτάσεις από φίλους και εχθρούς. Τι θα είχε γίνει δηλαδή αν το ιατρικό περιστατικό καλπάζουσας ηλιθιότητας (GAP & PASOK) τον είχε πείσει να πει ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Η Κύπρος δεν θα είχε τη δυνατότητα να ανακηρύξει ΑΟΖ, γιατί ο Τούρκος συγκυβερνήτης ή και πρόεδρος της Κύπρου, θα έβαζε βέτο κατ’ εντολή της Άγκυρας (όποιος νομίζει ότι θα σκεφτόταν ανεπηρέαστα μόνο το συμφέρον του Κυπριακού κράτους, είναι από τους ψηφοφόρους της αριστεράς με ελάχιστες ελπίδες θεραπείας, ενώ οι δωσίλογοι και ήρωες της εθνικής υποχώρησης σε όλα -πες με Μπάμπη- πάω στοίχημα δεν κουράζονται να έχουν άποψη γιατί απλώς δεν νοιάζονται).

    Η Κύπρος δεν θα υπέγραφε συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ για όλο το νησί με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Ελλάδα που φοβάται ακόμα δεν θα είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμφωνία ανάλογη με τη Κύπρο καθορίζοντας νόμιμα την ΑΟΖ περιορίζοντας την ΑΟΖ του εχθρού χάρη σε Καστελλόριζο και Στρογγύλη), και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε υποκριτικά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ. Όσον αφορά τις κυρώσεις των Αμερικανών, ούτε σκέψη για νομοσχέδια Μενέντεζ, και αντιμετώπιση της Κύπρου ως στρατηγικου εταίρου της Δύσης. Αυτό, έστω και αν είμαστε σε αναμονή ακόμα του τι θα βγάλουμε.

    Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσουν εθνική υποχώρηση για να «λυθεί» κάποιο ζήτημα, βουτήξτε λίγο τη γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν πείτε ΝΑΙ όλοι παρέα και αγκαλιά, γερασμένα και εκσυγχρονισμένα παλληκάρια της αντίστασης και (μάλλον απίθανο) νεο-δωσιλογάρες του κερατά.

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107 Προς γαρ το τελευταίον εκβάν…

  108. ΓΤ said

    @102
    Δεν κατάλαβα την εισαγωγἠ με τον «Κούλη». Ασφαλώς έχω πολλές ιστορικές ημερομηνίες στην καβούνα μου, ου μην και την 15η Ιουνίου, όταν έφυγες για το Γαλαξίδι, αλλά το γεγονός αυτό δεν συνιστά αυτόχρημα υποβάθμιση του μπαλκονοπωρώνος, αφού δεν απαγορεύει, τη απουσία σου, κάποιος άλλος να φροντίζει ό,τι πρέπει ώστε να γυρίσεις και να έχεις να φας, και περί λύχνων αφάς και νωρίτερα. Γι’ αυτό και σκέφτηκα την ντομάτα.

  109. gpoint said

    # 109

    Νέε μου μέχρι πέρσι φύτευα ντομάτες και πεπόνια (ΠΕΠΟΝΙΑ είναι μόνο τα αργίτικα, όπως ένα είναι το κόμμα) γιατί άρχιζα τις επισκέψεις από Μάρτη, άντε Απρίλη. Πλέον τα ταξίδια και το οδήγημα δεν μ’ ενθουσιάζουν κι έβαλα 5 σπορόφυτα στον κήπο για την τιμή των όπλων και εν γνώσει μου πως όπως κάθε Αύγουστο θα τα κάψει ο λίβας πριν προλάβουν να καρπίσουν.
    Οσο για τον Κούλη, πιστεύω ακράδαντα πως είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και γελάω με όσους πιστεύουν πως θα αλλάξει κάτι στην δομή της χώρας. Ηδη τα όργανα έχουν αρχίσει από τα έντυπα του Βαγγέλα και εντελώς συμπτωματικά τώρα θυμήθηκε ο Βαξεβάνης να πάει στον εισαγγελέα κι άλλα στοιχεία για Μαρινάκη-Κουρτάκη-Συντιχάκη και άλλα μπουμπούκια σε -ακης καθώς και (υιοθετημένος στην λεβεντογέννα Βρέντζος, αυτός πήρε μεταγραφή στην…Νότιγχαμ- ήταν ο ειδικός στα συμβόλαια των αθλητών με πληρωμές από οφφσόρ ώστε να αποφεύγεται η εφορία)
    Υπ’όψιν ο Συντυχάκης-εκτός των άλλων- συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του Τζήλου, το οποίον σημαίνει πως μόλις έρθει στο δικαστήριο η υπόθεση πάμε για υποβιβασμό του ΟΣΦΠ, άλλο αγγούρι πέρα από τα στημένα και την ηρωίνη, οπότε μπρος γκρεμός (βουλεύματα) και πίσω ρέμα (καταδίκες χρηματοδότη της μεγάλης παράταξης) περιμένουν τον Κούλη κι ο Αδωνις τρίβει τα χέρια του μπας και γίνει αρχηγός της ¨μεγάλης παράταξης»
    Γενικά οι «αναίμακτες» αλλαγές στην κυβέρνηση κάτι κρύβουν κι αυτή των Αλέξη-Κούλη είναι πιο αναίμακτη από την αντίστοιχη των Κωστάκη-Γιωργάκη που μας έφερε όλα τα καλά με το ΔΝΤ και τα μνημόνια ενώ «λεφτά υπήρχαν». Νομίζω πω κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα πω ο Γιωργάκης ήταν υπηρεσιακός και σε υπηρεσιακό παρέδωσε (Παπαδήμα), τώρα δεν πιστεύω σε ίδια σκηνικά με τραπεζίτες

  110. Angelos Papadimitriou said

    #10, 63: Ως – τώρα πια συνταξιούχος – καθηγητής Αγγλικών στη β’/βάθμια εκπαίδευση, μπορώ να πω ότι μια χαρά σωστά είναι τα Αγγλικά του Αρβανίτη. Θα έπρεπε μόνο να βάλει possessive ‘s στο PMs (PM’s αντί PMs).

  111. sarant said

    111 Ευχαριστώ. Φυσικά χρειάζεται η απόστροφος αλλά εύκολα παραλείπεται.

    103 Όσοι διαβάζουν αγγλικά θα μας πουν ότι το power-hoarding ειναι απολύτως δόκιμος όρος
    https://www.macmillandictionary.com/dictionary/british/power-hoarding

    Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω να υπάρχει κραυγαλέο λάθος στο τουίτ του Αρβανίτη που να δικαιολογεί το γράψιμο του «άρθρου» ή την εδώ αναδημοσίευσή του από σένα ως μαργαριτάρι. Συμφωνείς σε αυτό;

  112. atheofobos said

    112
    Έχοντας υπ΄όψη μου την παθολογική κατάσταση hoarding disorder, θεωρούσα πως το hoarding αφορά αντικείμενα. Προφανώς το power-hoarding υφίσταται ως όρος και δεν είναι λάθος, αν και δεν ξέρω πόσο μπορεί να είναι εξεζητημένος για ένα Άγγλο ή Αμερικανό.
    Για το σχόλιο μου σχετικά με την πρόταση δεν γράφεις ποια είναι η άποψη σου.
    Τελικά μπορεί να μην είναι κλασσικό μεζεδάκι το τουίτ αλλά έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε αρκετά πράγματα από την συζήτηση..
    Και επειδή έγραψες στο facebook ότι είμαι φίλος της σημερινής κυβέρνησης, σε ενημερώνω πως, λόγω ηλικίας, είμαι φίλος της αλήθειας, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ. Επειδή δε προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα απαλλαγμένος πλέον από κομματικές εξαρτήσεις, δεν έχω πρόβλημα να συμφωνώ ή να διαφωνώ με διαφορετικές κομματικές θέσεις.
    Ήδη μετά την ορκωμοσία της σημερινής κυβέρνησης έγραψα το ποστ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    Στο παρελθόν επίσης δεν είχα κανένα πρόβλημα, παρά το ότι ήμουν σαφώς αντίθετος στο συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αριστεράς με ακροδεξιά, να γράψω υπέρ της κυβέρνησης, όπως πχ τον Φεβρουάριο 2015 το ΕΜΠΑΙΝΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ! (που να φανταστώ την μετέπειτα πορεία του!)
    Ενδεικτικά επίσης στις 13-7-2015 το ποστ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
    Στις 25-9-16 το ποστ Ο ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
    Τέλος στις 21-1-18 στο ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ FUROM ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ; συμφωνούσα πλήρως με όσα είχε πει ο Τσίπρας.
    Αντίστοιχα εσύ, επειδή σε διαβάζω χρόνια, δεν θυμάμαι να έχεις ξεφύγει ποτέ από τις επίσημες κομματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ!
    Αν κάνω λάθος διόρθωσε με!

  113. atheofobos said

    Και για όποιον θέλει να διαβάσει τα ποστ του 113

    ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2019/07/blog-post_10.html

    ΕΜΠΑΙΝΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!
    http://atheofobos2.blogspot.com/2015/02/blog-post_13.html

    ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
    http://atheofobos2.blogspot.com/2015/07/blog-post_13.html

    Ο ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2016/09/blog-post_25.html

    ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ FUROM ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
    http://atheofobos2.blogspot.com/2018/01/furom.html

  114. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΚΙΝΑΛ: Παραίτηση στελέχους στη Ρόδο με αιχμές για μετατροπή του σε μουσείο

    […]
    Χαρακτηριστικά σε επιστολή του αναφέρει ότι «η μη αξιοποίηση της νέας γενιάς του Κινήματος μαζί με τον απαρχαιωμένο πολιτικό λόγο που εκφράζεται από κοινοβουλευτικούς με δεκαετίες προϋπηρεσίας θα ωθήσει τα νέα στελέχη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατρέψει αργά ή γρήγορα το δικό μας κόμμα σε μουσείο που βασίζει την εκλογική του επιρροή σε υπερήλικες θαυμαστές του Ανδρέα, της Μελίνας και του Γεννηματά χωρίς καμία περαιτέρω προοπτική».
    […]

    https://www.naftemporiki.gr/story/1497630/kinal-paraitisi-stelexous-sti-rodo-me-aixmes-gia-metatropi-tou-se-mouseio

    ΥΓ Εξαιρετική περιγραφή !

  115. Θρασύμαχος said

    ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ https://www.ypes.gr/27029/

  116. sarant said

    116 Ωχ, πάλι…

    113 Να είμαστε ακριβείς όμως. Δεν έγραψα ότι είσαι φίλος της σημερινής κυβέρνησης. Έγραψα «Φίλος που συμπαθεί τη σημερινή κυβέρνηση περισσότερο από την προηγούμενη….» Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό που έγραψα; Εγώ το έχω πει, συριζαίος είμαι. Αλλά το τουί του Αρβανίτη είναι ολόσωστα γραμμένο εκτός την απόστροφο.

  117. 113-14: FUROM είναι όπως λέμε Ugoslavia στα αγγλικά σας;

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119 🙂 Άτιμε Μέφρι !

  119. Γιάννης Ιατρού said

    Αθάνατο ελληνικό (επιχειρηματικό ??) πνεύμα 🙂

Σχολιάστε