Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαδούροι και γκαϊδοί

Posted by sarant στο 15 Ιουλίου, 2019


Μια λέξη που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην αργκό των πολιτικών συζητήσεων είναι και το «μαδούροι». Περιέργως το slang.gr δεν την έχει καταχωρίσει (αν και δεν είναι τόσο περίεργο αφού τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικό αυτό σάιτ υπολειτουργεί) οπότε είναι προς το παρόν αλεξικογράφητη.

Ο όρος «μαδούροι» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης για να χαρακτηρίσει είτε την προηγούμενη κυβέρνηση συνολικά, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε μεμονωμένα στελέχη, μέλη ή οπαδούς του. Ο όρος φυσικά προέρχεται από τον Νικολάς Μαδούρο, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, και εκείνοι που αρχικά τον χρησιμοποίησαν υπονοούσαν (ή και το έλεγαν καθαρά) πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να εγκαθιδρύσει αυταρχικό καθεστώς παρόμοιο με της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας.

Για παράδειγμα, άρθρο γνωστού δεξιού ιστολογίου, από το 2016, είχε τίτλο «Κύριε Τσίπρα, μαδούροι στην Ελλάδα δεν περνάνε!» ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, αντιδρώντας οργισμένα στην εμπλοκή του στην υπόθεση Νοβάρτις είχε δηλώσει ότι «ο Τσίπρας στήνει Μαδουριστάν«. Δεν είναι αυτές οι πρώτες εμφανίσεις του όρου, βέβαια.

Ωστόσο, με τον αρχικά προσβλητικό αυτόν όρο συνέβη κάτι που έχει βέβαια ξανασυμβεί αλλά είναι σχετικά σπάνιο: οι αποδέκτες του όρου, οι χαρακτηριζόμενοι ως «μαδούροι», έσπευσαν να τον υιοθετήσουν, να τον οικειοποιηθούν, και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν ειρωνικά. Μόλις χτες στην Αυγή, στη σατιρική στήλη του ο Άγγελος Τσέκερης χρησιμοποίησε τον όρο, αλλά κι εγώ στο προχτεσινό άρθρο έγραψα για «την τετραετία που κυβερνούσαν οι μαδουραίοι», πάντα σε ειρωνικό ύφος. Και με την ευκαιρία να σημειώσουμε και τον τύπο αυτό, «μαδουραίοι», κατά το φουρναραίοι, νοικοκυραίοι κτλ. αλλά και κατά το «συριζαίοι», ενώ επίσης υπάρχει το «σταλινομαδούροι», επιτατικό ας πούμε.

Κι έτσι, αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι περισσότεροι χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς ειρωνικά παρά κυριολεκτικά, αλλά δεν έχει σταματήσει και η κυριολεκτική χρήση. Για παράδειγμα, στο Τουίτερ βρίσκω τόσο το ειρωνικό («Το δίκαιο και το ηθικά σωστό είναι να οριστούν οι επικεφαλής της δικαιοσύνης από τόν κύριο #Μαρινάκη μετά τις #εκλογές, όλα τα άλλα είναι μαδουρέικα») όσο και το κυριολεκτικό («Μαδουρέικα κοπρόσκυλα»).

Ένας λόγος που τόσο πρόθυμα οικειοποιήθηκαν οι συριζαίοι τον χαρακτηρισμό είναι ο εγγενής παραλογισμός της σύγκρισης, που βγάζει γέλιο. Κάποιοι εξ αριστερών επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παρατηρούσαν ίσως ότι μπορεί να υιοθέτησαν τον όρο (και) επειδή, έχοντας αναγκαστεί να εφαρμόζουν μνημονιακά μέτρα, έβρισκαν τιμητικό να θεωρούνται ακραίοι αριστεροί από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Αφού εδώ λεξιλογούμε όμως, πρέπει να λεξιλογήσουμε και με το επώνυμο του βενεζολάνου ηγέτη. Στα ισπανικά, maduro σημαίνει ώριμος και ανάγεται στο λατινικό maturus, ίδιας σημασίας. Η λατινική λέξη έχει περάσει και στα αγγλικά (mature) αλλά και στις άλλες ρωμανικές γλώσσες, αν και στα γαλλικά έχει… μαζέψει (mûr) και δεν αναγνωρίζεται τόσο εύκολα η προέλευσή της. Οπότε, ο Νικολάς Μαδούρο ειναι ώριμος.

Επώνυμο Μαδούρος υπάρχει στα ελληνικά. Βρίσκω ότι επιχωριάζει στην Πελοπόννησο, όπως θα περίμενε κανείς, ειδικότερα στο Λεοντάρι Αρκαδίας και στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Κάπου βρήκα και οικισμό Μαδουραίικα (ή αν προτιμάτε Μαδουρέικα) αλλά δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκεται ή βρισκόταν. Oύτε ξέρω αν είναι από την ίδια ρίζα η Μαδουρή, το νησάκι κοντά στη Λευκάδα όπου βρισκόταν το σπίτι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Μια και πιάσαμε τα της Βενεζουέλας, να πούμε δυο λόγια και για τον αντίπαλο του Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη των προνομιούχων. Ομολογώ πως δεν ξέρω από πού ετυμολογείται το επώνυμό του -ίσως από το όνομα Guido. Πάντως από τότε που ο πραξικοπηματίας διεκδικητής της εξουσίας ήρθε στην επικαιρότητα, μου θύμισε την ιδιωματική λέξη «γκαϊδός», και σε μερικά σχόλιά μου στο Φέισμπουκ (αλλά όχι στο ιστολόγιο) τον αποκαλεσα έτσι.

Γκαϊδός ή σγκαϊδός είναι ο αλλήθωρος αλλά και, αλλού, ο σχεδόν ή τελείως τυφλός. Η λέξη είναι γνωστή ιδίως στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Είναι παράλληλος τύπος του πανελλήνιου «γκαβός» (γκαβός > γκαϊβός > γκαϊδός) Και επώνυμο Γκαϊδός υπάρχει, εντοπίζεται στην Πεντάπολη Σερρών.

Προχτές, η νέα μας κυβέρνηση, σε μια από τις πρώτες της ενεργειες, πριν ακόμα ορκιστεί η νέα Βουλή και αρχίσει να λειτουργεί, έσπευσε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πραξικοπηματία αντίπαλο του Μαδούρο, ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ευθυγραμμιζόμενη σε αυτό με αρκετούς εταίρους μας στην ΕΕ. «Από τους Μαδούρους στους Γουαϊδούρους», σχολίασε κάποιος στο Τουίτερ.

Η σπουδή αυτή έκανε εντύπωση, διότι εδώ και αρκετόν καιρό η Βενεζουέλα έχει φύγει από τους προβολείς της διεθνούς επικαιρότητας και ακόμα και ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η αλλαγή καθεστώτος δεν είναι τόσο εύκολη ή τόσο επίκαιρη υπόθεση. Μάλλον πρόκειται για μια κίνηση προς εσωτερική κατανάλωση, για να δηλωθεί στους οπαδούς της νέας κυβέρνησης η διαφορά από την προηγούμενη -μια κίνηση που μόνο ιδεοληψία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οπότε, δεν ξέρω αν οι μαδούροι συμπεριφέρθηκαν ώριμα, αλλά μου φαίνεται πως οι γκαϊδοί φάνηκαν κοντόφθαλμοι. Και αυτό ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανεις για το καθεστώς της Βενεζουέλας.

166 Σχόλια to “Μαδούροι και γκαϊδοί”

  1. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    Στα tag της ανάρτησης έβαλες μεταξύ άλλων και «ερωτικά». Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε; 😃

  2. cronopiusa said

  3. nikiplos said

    Καλημέρα,

    Η όλη συζήτηση αυτού του τύπου, απλά ταμπελοποιεί την άλλη πλευρά, δεν μπαίνει στον κόπο να συζητήσει σε τι ακριβώς διαφωνεί ή που συμφωνεί και σε ποιά ακριβώς πλαίσια… Προσφέρονται δηλαδή μόνο για σλόγκαν (τσιτάτα τα έλεγαν παλιά οι αριστεροί Σοβιετόφρονες) δυσφημησης και σπίλωσης. Όρους κατάλληλους για δημιουργική και γόνιμη συζήτηση δεν τους λες…

  4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Μαδαραίοι
    http://www.haniotika-nea.gr/pirovolimeni-ardeftiki-pinakida-se-dromo-tis-kritis-vid/

  5. nikiplos said

    2@, μαδούρια και γαϊδούρια… 🙂

  6. Πάνος με πεζά said

    Άμα κι ο άλλος τον βγάζει το γιο «Ορφέα-Ερνέστο» !!! Ήμαρτον !

  7. Άραγε το υποκοριστικό του Μαδούρος είναι… Δούρος;

  8. nikiplos said

    6@ Αγαπητέ Πάνο Με Πεζά, Το να βγάζουμε στα παιδιά μας τα εσώψυχά μας είναι άλλου ιερέως… Ο μπαρμπα-νιόνιος το είχε πει: «την ασχήμια των γονιών τους θα πληρώσουνε σκληρά…»
    Γνωρίζω – το έχω ξαναπεί νομίζω- έναν που είχε βγάλει την κόρη του Σταλινούλα, Λίνα τη φωνάζουμε σήμερα. Η Παπαρήγα στην Κεφαλονιά είχε μια θεία που την έλεγαν Αναρχία, καίτοι η εν λόγω κυρία ήτο συντηρητικών απόψεων… 🙂

    Πάντως μέχρι να εκσυγχρονιστούμε και σε αυτό, μεταξύ άλλων η ονοματοδοσία των παιδιών είναι θέμα κυρίως των γονέων τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Ωχ! Λάθος, διορθώνω.

  10. nikiplos said

    Πάντως το Google βγάζει κανονικά ονοματεπώνυμο Νικόλαος Μαδούρος. Εγώ γνώριζα έναν Μαδούρο, από την Κορινθία, καμία σχέση με τον συνώνυμό του…

  11. 8 πώς να εκσυγχρονιστούμε δηλαδή και να μην είναι θέμα των γονιών η ονοματοδοσία;

  12. alsatiancousin said

    Πολύ αντηχείο το σημερινό. 🙂

    Ας σημειώσω μόνο ότι το επιθ. Guaidó μάλλον έχει σχέση με την ρίζα g(/h)ua(-i)- διάφορων γλωσσών που ομιλούνται από τους «προνομιούχους» αυτόχθονες της Ν. Αμερικής.

    Βέβαια οι συνειρμοί που δημιουργούνται από αυτήν την ετυμολογία δεν είναι ιδιαίτερως κωμικοί.

  13. Γιάννης Ιατρού said

    Άσχετο με το θέμα, αλλά ίσως ενδιαφέρει μερικούς από εδώ μέσα, και διερευνητικά 🙂

  14. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Ωστόσο, με τον αρχικά προσβλητικό αυτόν όρο συνέβη κάτι που έχει βέβαια ξανασυμβεί αλλά είναι σχετικά σπάνιο: οι αποδέκτες του όρου, οι χαρακτηριζόμενοι ως «μαδούροι», έσπευσαν να τον υιοθετήσουν, να τον οικειοποιηθούν, και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν ειρωνικά. Μόλις χτες στην Αυγή, στη σατιρική στήλη του ο Άγγελος Τσέκερης χρησιμοποίησε τον όρο, αλλά κι εγώ 

    Σιγά το σπάνιο, οι μισές θρησκειες κι ιδεολογιες και καμποσες επιστημονικές θεωρίες ετσι εχουν ονομαστεί.

  15. rizes said

    ΜΗΤΣΙΓΓΑΝ ΓΙΟΥΝΙΒΕΡΣΙΤΟ

    Μήτσιγγαν γιουνιβέρσοιτο

  16. nikiplos said

    11@, εικάζω με κλήρωση ή κάποιο έξυπνο software στο απότερο μέλλον, ώστε να μην έχουμε 5 Μαρίες, 9 Γιάννηδες κλπ…

  17. leonicos said

    αν και δεν είναι τόσο περίεργο αφού τα τελευταία χρόνια το εξαιρετικό αυτό σάιτ υπολειτουργεί

    δυστυχώς το εκαναν εντελώς δύσχρηστο και το εγκαταλείψαμε

    ήμουν ο Μιτζνούρ. Ούτε να μπω πια δεν ξερω

    ήταν ωραίος χώρος, που επέτρεπε και διαπροσωπικές επικοινωνιες, με αλληλογραφία άμεση.

    Όλα τα καλά χαλάνε

  18. leonicos said

    Η σπουδή αυτή έκανε εντύπωση,

    και πού είσαι ακόμα! Καλά εσύ έφυγες για το Λουξεμβούργο νωρίς.

    Αυτό κι αν είναι δείγμα γραφής. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για μετουσιωμενο Πινοσέτ

  19. leonicos said

    Το τραγικό είναι πως δεν ντρέπονται

    Έπεσε η ΧΑ; Έτσι λέτε; Χαχα!

  20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    17 Δεν έχεις δίκιο Λεώνικε. Μιά χαρά φιλικό προς τον χρήστη είναι το νέο σλανγκρ. Πολύ καλύτερο από το παλιό και με περισσότερες δυνατότητες. Το θέμα είναι πως για συγκεκριμένους λόγους, πέραν της κόπωσης του χρόνου, ψόφησε η ψυχή του και το κέφι του κι έχει γεμίσει σκουπίδια. Ας μην επεκταθώ όμως.

  21. Μια καλημέρα είν’ αυτή. Τη λέω κι ας πέσει χάμω.

  22. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα σε όλους, πλην σταλινομαδουραίων.

  23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    21 Καλημέεερα, κι άλλη μια , αλλά δε φτάνει! 🙂

  24. Avonidas said

    Ο όρος φυσικά προέρχεται από τον Νικολάς Μαδούρο, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, και εκείνοι που αρχικά τον χρησιμοποίησαν υπονοούσαν (ή και το έλεγαν καθαρά) πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να εγκαθιδρύσει αυταρχικό καθεστώς παρόμοιο με της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας.

    Αυτο το ειδος της γελοίας υπερβολής ενδημεί και στ’ αριστερά του πολιτικού φάσματος. Έχω δει Αμερικανούς liberals* να εκφράζουν εντελως σοβαρα την ανησυχια τους οτι δεν θα υπάρξουν αλλες εκλογες μετα τον Τραμπ. Κι αυτό σε μια χώρα που οι προεδρίες εναλλάσσονται με κανονικότητα που θα τη ζήλευε και ατομικό ρολόι κάθε τέταρτο Νοέμβρη, με τη Δευτέρα Παρουσία να αποτελεί το μόνο ενδεχόμενο ακύρωσης τους (κι αυτο παίζεται).

    Οι άνθρωποι αυτοί εχουν υποτιμήσει σοβαρά την ικανότητα της αστικής δημοκρατίας να διαχειρίζεται τον πληθυσμό. Ως γνωστόν, μονον οι βλακες κανουν δικτατορίες με τανκς, οταν υπαρχει τηλεόραση (και τωρα το διαδίκτυο).

    * Το «αριστεροί» δεν περιγράφει σωστά αυτό το κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού φάσματος, και το «φιλελεύθεροι» δημιουργεί ατυχείς συνειρμούς.

  25. Πάνος με πεζά said

    @ 8 : Ωραίος στίχος… Βεβαίως, γραμμένος για κορίτσια που τα πάντρευαν με το ζόρι από μικρά…

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μαντούρα

    και
    ασκομαντούρα

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Α! και γκάιντα!

  28. cronopiusa said

    CNBC: Ο Τσακαλώτος μεταξύ των ονομάτων που «παίζουν» για επικεφαλής του ΔΝΤ

  29. spyridos said

    Το επίθετο Μαδούρο πρέπει να είναι αρκετά κοινό στη Βενεζουέλα οπως και στις Ολλανδικές Αντίλλες που απέχουν μερικές δεκάδες μίλια από τις ακτές της Βενεζουέλας.
    Επίσης γνωστό επίθετο στην Ολλανδία με 150.000 Αντιλλιάνους. Οι Μαδούρο των Αντιλλών είναι (σεφαρδίτες) Εβραίοι όπως ήταν και οι Μαδούρο της Βενεζουέλας (και οι παππούδες του Νίκολας Μ.) οι οποίοι
    έγιναν καθολικοί. Τώρα αν αλλαξοπίστησαν έτσι ξαφνικά ή αν υπήρξε και μια πίεση από τα δημοκρατικά καθεστώτα της Βενεζουέλας?
    Πρέπει να υπήρξε ένα μίγμα συμπεριφορών και πιέσεων.

    Υπήρξε Μαδούρο πρωθυπουργός στις Ο.Α. τη δεκαετία του 70 αλλά και κάποιος ή κάποιοι υπουργοί αργότερα.
    Η μισή ομάδα μπέιζμπολ της Ολλανδίας λέγεται Μαδούρο (Αντιλλιάνικο σπορ).
    Επίσης ο Νικοκύρης μας αποκρύπτει :-))) ότι Μαδούρο διεθνής Ολλ. ποδοσφαιριστής υπήρξε και παίκτης του μΠΑΟΚ.

    Η Ονδούρα είχε πρόεδρο τον Ρικάρδο Μαδούρο 2002-06 αλλά αυτός δεν έγινε γνωστός γιατί ήταν μαριονέτα των Αμερικάνων.

    Το μονομελές επιτελείο μας, μας πληροφορεί ότι Μαδούρο υπάρχουν και στη μικρή Εβραική κοινότητα της Κούβας.

    Ο γνωστότερος των Μαδούρο στην Ολλανδία είνα παρασημοφορημένος ήρωας και όλοι οι Ολλανδοί έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μιά φορά στη ζωή τους το Μαντουροντάμ.

    https://www.tripadvisor.com.gr/Attraction_Review-g188633-d191224-Reviews-Madurodam-The_Hague_South_Holland_Province.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/George_Maduro

    George John Lionel Maduro (15 July 1916 – 8 February 1945) was a Dutch law student who served as an officer in the 1940 Battle of the Netherlands and distinguished himself in repelling the German attack on The Hague. He was posthumously awarded the medal of Knight 4th-class of the Military Order of William, the highest and oldest military decoration in the Kingdom of the Netherlands.

    The miniature city of Madurodam is named after him, as well as the Maduroplein area in Scheveningen, in The Hague.

  30. nikiplos said

    Μιας και σήμερα έχουμε 15 Ιουλίου, μπορούμε νομίζω να θυμηθούμε και την ανατροπή του Μακαρίου από την οπερέτα των Απριλιανών Δικτατόρων, ή θα θεωρηθούμε εμμονικοί και ψυχικά νοσούντες? Πάντως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν η Εθνική Καταστροφή της Κύπρου, που έδιωξε ελληνισμό 2000 χρόνων από το βορεινό τμήμα του νησιού και την de facto διχοτόμησή του…

  31. sarant said

    14 Λες;

    29 Για τον Μαδούρο του ΠΑΟΚ άλλος είναι αρμόδιος!

  32. ΓΤ said

    31β Ουδείς είναι αρμόδιος πια για τον Μαδούρο, κρέμασε τα παπούτσια του πέρυσι 🙂

  33. ΣΠ said

    14
    Χαρακτηριστική περίπτωση το Big Bang.

  34. Να ομολογήσω ότι δεν ξέρω πώς θα έπρεπε να λειτουργούν λεξικά όπως το slang.gr, αλλά η λέξη Μαδουραίοι είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί σύντομα, αφού και ο Μαδούρο δεν νομίζω να αντέξει για πολύ ακόμα. Οι Ισπανοί από την πλευρά τους, βρήκαν μία λέξη πολύ καλύτερη, αφού μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Οι ψηφοφόροι των Podemos λοιπόν είναι perroflautas (από το perro = σκύλος και flauta = φλάουτο, αφού σύμφωνα με τους αντιπάλους τους, αν ψηφίζεις το συγκεκριμένο κόμμα είσαι από αυτούς τους χίππηδες ή πάνκηδες που παίζουν φλάουτο στις γειτονιές για να βγάλουν κανέναν ψιλό, και που πάντα συνοδεύονται από ένα αδέσποτο σκύλο).
    Για τον Γκουαϊδό, να πω ότι η Λατινική Αμερική είναι ένα χάος και είναι αρκετές φορές αδύνατο να βγάλουμε συμπεράσματα για την ετυμολογία του επώνυμου. Στις Σέρρες όμως, υπάρχουν χωριά όπου κατοικούν πολλοί βλάχοι. Αν μπορεί κάποιος να μας πει αν στην Πεντάπολη έχει βλάχους, ίσως θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το αν το Γκουαϊδό θα μπορούσε να έχει λατινική ρίζα.

  35. cronopiusa said

    Στη σπαμοπαγίδα δεν αρέσουν τα λάτιν ριζίτικα

  36. spyridos said

    Μόλις έμαθα τον όρο AUTODAFE και είπα να τον μοιραστώ μαζί σας.
    Ετσι έλεγαν αυτή τη λειτουργία οι ιεροεξεταστές πριν κάψουν τον ήδη καταδικασμένο κατηγορούμενο. Συνήθως Εβραίο.
    http://bible.tmtm.com/wiki/AUTO_DA_FÉ_(Jewish_Encyclopedia)

    Σύμφωνα με έρευνα της Mongui Maduro Libray στο Κουρασάο
    https://www.madurolibrary.org/

    σχεδόν όλοι οι Μαδούρο στη Καραιβική είναι απόγονοι της Κλάρα Μαδούρο που ξέφυγε το 1616 μέσω Γαλλίας και Άμστερνταμ από την Ιερά Εξέταση για να μεταναστεύσει λίγο αργότερα στις Ολλανδικές Αντίλλες.

    The first of our Maduro ancestors was Diogo Rodrigues or Roiz, the old form of the name. His parents, Antonio and Leonor Roiz, were New Christians, meaning that they had converted – willingly or not – to Christianity. From records of the Inquisition when Diogo and his brother Luis were arrested, but eventually released, we know the family was living near Trancoso, Portugal in 1612. Both Diogo and Luis at some point added Maduro to their name, so it became Roiz o Maduro, meaning Roiz the Maduro (o means “the” in Portuguese),. They may have done this to distinguish themselves from younger members of the family who had the same names, using Maduro which can mean mature in Spanish (or even prudent or wise). Whatever the original reason, the name is found in official records as Roiz o Maduro, and sometimes as Roiz Maduro.

    Diogo had a son Antonio. He was not as fortunate as his father and uncle had been, since he was arrested and convicted by an auto-da-fe – an act of faith – in Coimbra and burned at the stake on Aug 28, 1616. His wife had fled Portugal with their four children, and reached St. Jean de Luz, France, where there was a large community of Jews from Spain and Portugal. Her one daughter, Clara Roiz o Maduro, eventually went to Amsterdam, where she readopted Judaism, took the Jewish name Rachel, and married a man named Moseh Levy. They added her name to his, and that was the beginning of the new surname, Levy o Maduro.

  37. atheofobos said

    Στην ιατρική υπάρχει και ο Μαδούρειος πους, που ονομάστηκε έτσι τον 19ο αιώνα από την πόλη Μαδούρα της Ινδίας. Στο Παθ/μείο του Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει ένας τεραστίων διαστάσεων, λόγω της νόσου, μονιμοποιημένος Μαδούρειος πους, τον οποίο με θεαματικό τρόπο τον έφερνε κουβαλώντας τον στον ώμο ο κλητήρας στο μάθημα του αείμνηστου καθηγητού Ελευθερίου και τον πέταγε στο τραπέζι εν μέσω επιφωνημάτων έκπληξης των φοιτητών και υπομειδιάματος του καθηγητού.

  38. Χρήστος Π. said

    Τσάβες και Μαδούρο κατέστρεψαν την οικονομία της πατρίδας τους με σοσιαλιστικές πολιτικές και προχειρότητες. Όποιος σοσιαλιστής δεν γίνεται «ανανεωτής» να κάνει μια, κάποια διαχείριση του καπιταλισμού, πάντα τα ίδια αποτελέσματα φτώχειας και οπισθοδρόμησης φέρνει, σε διαφορετικούς βαθμούς και περιόδους. Όσον αφορά στο κύριο Γκαϊδό, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ό,τι μας συμφέρει σε σχέση με φιλίες και συμμαχίες που επιδιώκουμε.

    Εν τω μεταξύ, τα καθάρματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να μας κάνουν διαλλακτικούς και λιγότερο πιεστικούς στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας,άρχισαν εκείνοι να διαδίδουν ότι στη παράνομη γεώτρησή έξω από τη Πάφο, τους οι Τούρκοι βρήκαν φυσικό αέριο! Μετά τη Τουρκία, μεγαλύτερο εχθρό από την ΕΕ δεν θα βρει ποτέ η Ελλάδα.

  39. cronopiusa said

  40. Αγγελος said

    Συμμαθητή Μαδούρο είχα κι εγώ. Δεν θυμάμαι καν το μικρό του όνομα, ούτε ξέρω τι απέγινε.

    Για τον Maduro του Madurodam είχα σκοπό να γράψω κι εγώ, αλλά με πρόλαβε ο Σπυρίδος. Η περιγραφή του Μadurodam το κάνει να μοιάζει θέαμα για παιδιά, αλλά αν βρεθείτε στη Χάγη επισκεφθείτε το — αξίζει!
    Απορία ψάλτου: αφού η Ισπανία είχε διώξει οριστικά τους Εβραίους της το 1492, πώς βρέθηκαν στη Βενεζουέλα και αλλού; Μήπως ήρθαν από τις Ολλανδικές Αντίλες, όπου βεβαίως θα είχαν έρθει από την Ολλανδία, όπου είχαν βρει καταφύγιο ακριβώς όταν τους έδιωξαν από την Ισπανία-Πορτογαλία;

    Επί της ουσίας τώρα, για μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από κινήματα και εκτροπές, η σπουδή για την αναγνώριση του Γκουαϊδό μου φαίνεται άτοπη. Να είχε ήδη επικρατήσει, πάει στο διάβολο — δεν θα γίνουμε εμείς οι τελευταίοι υπέρμαχοι της συνταγματικής νομιμότητας στη Βενεζουέλα. Αλλά τη στιγμή που αυτός είναι ακόμα απλώς παράνομος διεκδικητής της εξουσίας, γιατί;

  41. 36
    Καλύτερα Auto da fé (πορτογαλικά) ή Auto de fe (ισπανικά, οι Ισπανοί ήταν αυτοί που το χρησιμοποίησαν περισσότερο, οι Πορτογάλοι ήταν πολύ λάιτ), για να φαίνεται ότι είναι τρεις διαφορετικές λέξεις.

  42. Αγγελος said

    Και την απορία μου την είχε απαντήσει ο Σπυρίδος, και μάλιστα λεπτομερέστατα. Ανανεώνετε την οθόνη προτού δημοσιέψετε σχόλιο!

    Ας πω και την ανοησία μου για το όνομα του Γκουαϊδό. Θα ήταν δυνατόν να προέρχεται από τα γερμανικά των Βανδάλων και να σημαίνει Λειβαδάς (Weido); Ή από το αραβικό wahid;

    Οι gueux (εξεγερμένοι Προτεστάντες των ισπανοκρατούμενων Κάτω Χωρών) και οι sans-culottes της Γαλλικής Επανάστασης είναι άλλα δύο παραδείγματα σκωπτικών προσωνυμίων που υιοθετήθηκαν από τους ενδιαφερομένους.

  43. spyridos said

    40

    Το Αγγλικό κείμενο στο 36
    Πορρτογαλία -> Γαλλία -> Αμστερνταμ -> Καραιβική

    Μετά την έξοδο από την Ιβηρική, Θεσσαλονίκη και Αμστερνταμ πρέπει να ήταν οι μεγαλύτερες Σεφαρδίτικες πόλεις.
    Αλλά υπάρχουν στο ιστολόγιο γνώστες που φαντάζομαι ότι ξέρουν αν ισχύει αυτό.

  44. 40
    Χωρίς να παίρνω και όρκο (που θα ήταν κι άχρηστος, αφού είμαι άθεος), θα έλεγα ότι στην Πορτογαλία δεν είχαν την ίδια μανία με τους Εβραίους που είχαν στην Ισπανία, ήταν πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα. Αρκετοί Εβραίοι από την Ισπανία μάλιστα, σε πρώτη φάση πήγαν στην Πορτογαλία με την ελπίδα να γυρίσουν σύντομα (άλλοι προτίμησαν την φιλόξενη Θεσσαλονίκη).
    Προφανώς, οι Εβραίοι πήγαν μέσω άλλων κρατών, η Ισπανία ήταν πολύ αυστηροί στους κανόνες για τον αποικισμό της Αμερικής, απαγορεύονταν όχι μόνο οι Εβραίοι αλλά και οι «νέοι Χριστιανοί», δηλαδή (Θεέ μου βόηθα με την λέξη που πάω να γράψω και θα πιστέψω ότι υπάρχεις) οι εκχριστιανιθέντες Εβραίοι ή Μουσουλμάνοι (βάλε ρε φίλε ένα «Εβραίοι που αλλαξοπίστησαν» να ξεμπερδέψεις!).

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    44 Μπα, ούτε σήμερα θα πιστέψεις.
    εκχριστιανισθέντες 🙂

  46. Γιάννης Ιατρού said

    36: αφού δεν είσαι συγκεντρωμένος και δεν τα διαβάζεις όλα 🙂 🙂

  47. rogerios said

    @40 επ. Το διαβόητο Διάταγμα της Αλάμπρας κατέλειπε στους Εβραίους της Ισπανίας την επιλογή μεταξύ απέλασης και προσηλυτισμού στον χριστιανισμό. Φυσικά τα πράγματα για όσους επέλεγαν τη δεύτερη εναλλακτική μόνον απλά δεν ήταν στη συνέχεια: ως κονβέρσος οι άτυχοι αυτοί νεπροσήλυτοι έμπαιναν κατευθείαν στην αυστηρή επιτήρηση της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, η οποία τους υποψιάζονταν ως μαρράνος , θεωρώντας τον προσηλυτισμό τους τυπικό και μόνο και υποπτευόμενη διαρκώς ότι κρυφά συνέχιζαν να λατρεύουν τον ιουδαϊσμό. Στην επικράτεια του ισπανικού στέμματος και στις αποικίες του οι επόμενοι δύο αιώνες χαρακτηρίζονται από απηνείς διωγμούς κατά των κατηγοριών αυτών πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό και οι μετακινήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν πια βρίσκονταν σε ασφαλές έδαφος, αυτοί οι ΅Νέοι Χριστιανοί» επέτσρεφαν πράγματι στη θρησκεία των προγόνων τους. [νομίζω ότι πρέπει να έχουμε κάμποσα παραδείγματα και μεταξύ των εγκατασταθέντων στη Θεσσαλονίκη]

    Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την ίδια τύχη με τους Εβραίους της Ισπανίας είχαν και οι τελευταίοι μουσουλμάνοι της, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μετά την κατάκτηση του Εμιράτου της Γρανάδας. Με διαφορά δέκα χρόνια (1502) υποχρεώθηκαν κι αυτοί να διαλέξουν μεταξύ εκχριστιανισμού και απέλασης. Εννοείται ότι και οι προερχόμενοι εκ μουσουλμάνων προσήλυτοι τράβηξαν τα ίδια βάσανα από τα εκκλησιαστικά και πολιτικά όργανα ελέγχου και καταστολής. Μάλιστα, το 1609 θα απαγορευθεί επίσημα η παραμονή στην Ισπανία ακόμη και των χριστιανών που κατάγονταν από μουσουλμανική οικογένεια.

  48. Νέο Kid said

    Γκαϊδός ΚΑΙ στη Στερεά Ελλάδα (Φθιωτιδοφωκίς και Ευρυτανία. Για Εύβοια δεν ξέρω)

  49. rogerios said

    Τυπογραφικά του αριθ. 47: [«νεοπροσήλυτοι», «τους υποψιαζόταν», «επέστρεφαν»] 🙂

  50. 47
    Όσον αφορά τους μουσουλμάνους, νομίζω ότι δεν αφορούσε όλους αλλά όσους δεν προσαρμόσθηκαν, τους λεγόμενους μορίσκος. Μιλάμε για το 1609, λίγοι ήξεραν από θρησκεία πραγματικά, οι περισσότεροι κοιτούσαν τις συνήθειες του καθενός, και οι μουσουλμάνοι ήταν παράξενοι, να φανταστείτε ότι πλένονταν καθημερινώς!!!

  51. Νέο Kid said

    47. Στο βιβλίο «1492 The year that…» https://www.goodreads.com/book/show/7105459-1492 του Φελίπε Φερνάντες Αρμέστο, έχει ενα ωραίο κεφάλαιο για τους Κονβέρσος και τα δεινά τους, αλλά -από μνημης γράφω. Το έχω στην Κύπρο, γιατί στην Αραπιά απαγορεύονται τα βιβλία που γράφουν για τη Ρεκονκίστα!)- λέει κάτι και για τα έμεσσα οφέλη των εβραίων κονβέρσος (δεν θυμάμαι ακριβώς. Νομίζω ότι το επιχείρημά του πάει κάπως ότι για να ενσωματωθούν στην άτιμη σπανιόλικη κενονία (φράγκα γαρ γιοκ…) αναγκάστηκαν να μορφθωθούν, να γίνουν επιστήμονοι και έξυπνοι κ.λ.π… )

  52. atheofobos said

    39
    Ο Απόστολος Δοξιάδης έχει διευκρινίσει πλήρως από τις 13-7 σαφώς ότι η αναφορά στην ψυχική νόσο της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι δική του, στην παρουσίαση του βιβλίου τους με τον Τσακυράκη.
    Απόστολος Δοξιάδης σε ΣΥΡΙΖΑίους: Ποια Δόμνα Μιχαηλίδου, δικά μου λόγια ήταν άνανδροι
    https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/5151192/apostolos-doxiadis-se-syrizaioys-poia-domna-michailidoy-dika-moy-logia-itan-anandroi
    Η αναπαραγωγή του λοιπόν σε τουίτ με σημερινή ημερομηνία και σπαραξικάρδιο τρόπο είναι απαράδεκτη.

  53. Alexis said

    #48: Γκαϊδός και στην Αιτωλοακαρνανία. Αποκλειστικά και μόνο ο αλλήθωρος όμως, όχι ο τυφλός.

  54. Neo Kid said

    53. Nαι σωστά! Και παρ’ημίν μόνο ο αλλήθωρος. O Tυφλός είναι γκαβός.

  55. Theo said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    Δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη λύση για τον λαό της Βενεζουέλας (εδώ κυριαρχούν οι αριστερόστροφες και δεξιόστροφες προπαγάνδες· αν ήμουν εκεί, θα είχα γνώμη γιατί θα τα ζούσα στο πετσί μου τα πράγματα) και η παρ’ ημίν διαμάχη Μαδουριστών και Γκαϊδιστών μού θυμίζει την παροιμία «δυο γκάιδαροι μαλλώνανε σε ξένον αχυρώνα» 🙂

  56. Alexis said

    #42, τέλος: Στα καθ’ ημάς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «βάζελος» 😊

    #0: Μήπως είναι λίγο βαρύς και υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «πραξικοπηματίας» για τον Γκουαϊδό;
    Πραξικόπημα δεν έκανε, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και κάλεσε τον λαό να τον στηρίξει με «αυθόρμητες» λαϊκές κινητοποιήσεις.

  57. Alexis said

    #26, 27: Πολύ ωραία Έφη, μπράβο!!!

  58. Theo said

    @28:
    Καλά, αυτό με τον Τσακαλώτο «υποψήφιο» για την προεδρία, μόνο σαν ξεκάρφωμα του ΔΝΤ μπορώ να το δω:-)

  59. Γιάννης Ιατρού said

    51: Eδώ

    ΥΓ: κι εδώ για να το έχεις πρόχειρο 🙂

  60. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη της Δόμνας Μιχαηλίδου και τώρα λίγα πράγματα ξέρω, από τις εφημερίδες μετά την υπουργοποίησή της . Σχετικά με το θέμα «των ψυχικά νοσούντων» δέχεται άδικη ως κακόβουλη κριτική, γιατί δεν είναι καταθεμένη δική της άποψη, αλλά λόγια του βιβλίου που παρουσίαζε.

    Όσο για τον Χάρη Καστανίδη, είχα καλύτερη άποψη γι΄αυτό μέχρι τώρα. Καλύτερα να τους απορροφήσει και να τους εξαφανίσει ο μετασχηματιζόμενος σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ για να ησυχάσουμε μια για πάντα απ΄αυτούς.

  61. Alexis said

    #52: Η αναπαραγωγή του λοιπόν σε τουίτ με σημερινή ημερομηνία και σπαραξικάρδιο τρόπο είναι απαράδεκτη.

    Αλήθεια; Μόνο που στο συγκεκριμένο απόσπασμα του βιβλίου που παραθέτει ο Α.Π. δεν υπάρχει πουθενά κάτι περί «ψυχικής νόσου» και μάλιστα συλλογικής.
    Έτσι, μέχρι να δω κάποιο άλλο απόσπασμα του βιβλίου που να το γράφει, ή μέχρι ν’ ακούσω τον ίδιο τον Α.Π. να το λέει παρουσιάζοντας ο ίδιος κάπου το βιβλίο του, έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι τα περί «ψυχικής νόσου» αποτελούν λόγια της Δόμνας Μιχαηλίδου.

  62. spyridos said

    56.

    – Ο προσεταιρισμός με χρηματισμό στρατιωτικών?
    – Η λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια»?
    – Η ανατίναξη υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη δημιουργία Μπλακάουτ?
    – Η προπαγάνδα και υπεράσπιση των αμερικανικών κυρώσεων που πλήττουν το λαό της Βενεζουέλας?

    κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που δεν συμμετείχε σε προεδρικές εκλογές.
    Ας πάρει πρώτα μέρος και μετά ας διαμαρτυρηθεί αν γίνει νοθεία.

  63. cronopiusa said

    «Σε Ψηλό Βουνό» (Ριζίτικο) “En las montañas”

  64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    61 Αλέξη με πρόλαβες για το 52. Απαράδεκτα είναι τα χαμογελαστά, ωραία πρόσωπα που όχι μόνο δεν ξεχέζουν πατόκορφα τον όποιο γραφιά γι αυτού του είδους τις απόψεις αλλά παρουσιάζουν και το βιβλίο του, συντελώντας στη διάχυση της λήθης και της απαξίωσης. Όσο για το τουίτ, ναι, πάω στοίχημα πως η κάθε Δόμνα χαμογελάει με συγκατάβαση / ανακούφιση που αυτός ο κόσμος είναι πια ακίνδυνος γι αυτήν.

  65. Avonidas said

    #51. Νομίζω ότι το επιχείρημά του πάει κάπως ότι για να ενσωματωθούν στην άτιμη σπανιόλικη κενονία (φράγκα γαρ γιοκ…) αναγκάστηκαν να μορφθωθούν, να γίνουν επιστήμονοι και έξυπνοι κ.λ.π… )

    Για τον ίδιο λόγο κατέληξαν πολλοί έμποροι και τραπεζίτες, αφού δεν τους επιτρεπόταν να κατέχουν γη. Και μετά τους κατηγορούσαν για τοκογλύφους. Εμ δεν τους αφήνουμε να ανοίξουν σπίτι, εμ θέμε τα λεφτά τους, εμ τους βρίζουμε :-/ Εξόχως χριστιανικά όλα τούτα.

  66. spiridione said

    52. Σπαραξικάρδιο και απαράδεκτο ήταν μάλλον το τουί του Α.Δ.
    Αυτά που είπε η Δόμνα ήταν τα εξής, και ο καθένας κρίνει:
    «Το δεύτερο κομμάτι της πρότασης το οποίο με ανησυχεί και με ανησυχεί από προσωπική εμπειρία έχει σχέση με τη βαθιά ψυχική νόσο, η οποία πολύ φοβάμαι ότι έχει μετατραπεί σε μία συλλογική ψυχική νόσο. Διότι έχει δημιουργηθεί μέσα από το συλλογικό αφήγημα, μέσω της συλλογικής ιστορικής μνήμης, αυτής της ιστορικότητας. Ακούω συνεχώς «ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς» «ιστορικός αγώνας» Και αναρωτιέμαι: «Για ποια Ιστορία μιλάμε;» Ποιος την έγραψε αυτή την Ιστορία; Την έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι των οποίων η απώλεια του αισθήματος της δικτατορίας είναι αντίστοιχη με την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου; Ποιοι ακριβώς; Αυτοί που είναι οι ψυχικά νοσούντες;»

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    63 συμπλήρωμα : Η κάθε Δόμνα η προερχόμενη από μια παράταξη που έχει στεγάσει εκτός των άλλων και τον Βορίδη, αρχηγό της νεολαίας ΕΠΕΝ με τις ευλογίες Παπαδόπουλου.

  68. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    36 Βρε τι μαθαινει κανείς!

    37 Βρε τι μαθαινει κανείς, ξανά! Δεν μας τρολάρεις ελπίζω 🙂

    47 Ευχαριστούμε Ρογήρε.

    56 Και τον στρατό κάλεσε (σε δεύτερο χρόνο)

    66 Πράγματι, ποια είναι τα «δικά του λόγια» του Απ. Δοξιάδη; Σε ποια σελίδα του βιβλίου του βρίσκονται;

  69. Χρήστος Π. said

    60 Ακριβώς, δεν ήταν δικά της λόγια, και δεν είναι υποχρεωμένη να λέει λόγια αρεστά στους…. αριστερούς. Μήπως λέω ψέμματα όταν ισχυρίζομαι πως κατά βάθος όλοι οι μη αριστεροί θεωρούμε τον αυτοθαυμασμό των αριστερών, την αξιωματική αποδοχή πως είναι τα μόνιμα θύματα δίκαιων αγώνων και οι αντίπαλοι πάντα οι κακοί γιατί δεν είναι αριστεροί, την αυτο-ταύτιση με τη «προοδευτικότητα» και την κοινωνική αλληλεγγύη αφού αυτό πουλάει η συνθηματολογία τους, κλπ κλπ, ένα παθολογικό φαινόμενο πολιτικής ψυχολογίας;; Ειδικά για τους κομμουνιστές και τους σταλινικούς που δέχονται ή καλύπτουν εγκλήματα με αστείες αρνήσεις, με τη ξύλινη γλώσσα τους, το φανατισμό τους, κλπ δεν πιστεύουμε άραγε όπως και με τους ναζί ότι είναι παθολογικά φαινόμενα παρόμοια με τους φανατικούς των παραθρησκευτικών οργανώσεων; Ναι σας θεωρούμε αρρωστάκια για θεραπεία και deprogramming. Κάποιους σας αγαπάμε, είστε πολύ καλοί άνθρωποι όπως και πολλοί μουρλοί άλλωστε. Αν σας ενοχλεί αυτό αγαπητοί αριστεροί, αρχίστε τα χάπια σας γιατί η κριτική ακόμα και οι ύβρεις δεκτές και ανεκτές, αλλά η αυτο-λογοκρισία ποτέ.

  70. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  71. spiral architect 🇰🇵 said

    Δίνετε βάση στα λόγια του Δοξιάδη, όσο έδωσε και ο εισαγγελέας κάποτε όταν κατήγγειλε ότι θα τον δολοφονούσε η Σοφία Αλιμπέρτη.
    (η γνωστή πρώην του Σαραβάκου)

    Ένα Logicomix έγραψε και μέχρις εκεί …

  72. Χρήστος Π. said

    11.00-11.30 το Αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώσεις για Τουρκία. Θεωρείται η αρχή, ας περιμένουμε να δούμε τι μπορούμε να βγάλουμε. Το νομοσχέδιο Μενέντεζ πέρασε από την επιτροπή εξωτερικών ως γνωστό. Ας δούμε πότε πάει floor, τι θα γίνει, και αν φάει κανένα βέτο. Είναι πάντως πολύ καλό για μας και για όλα ανεξαιρέτως τα εθνικά θέματα. Αρχίζει από παραβιάσεις στο Αιγαίο και φτάνει Κύπρο…

  73. cronopiusa said

    Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης σε μια έκρηξη τεστοστερόνης προκάλεσε όποιον επικριτή της υφυπουργού Εργασίας είναι αρκετά άντρας και αρσενικό να πάει να τα βάλει μαζί του για τα όσα φοβερά και τρομερά η κ. Μιχαηλίδου είχε πει κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του…
    Πότε θα απαντήσει η υφυπουργός Εργασίας;

  74. Avonidas said

    #71. Μήπως τη μπερδεύεις με τη Βάσια Παναγοπούλου;

  75. ΣΠ said

    71
    Η Βάσια Παναγοπούλου, πρώην σύζυγός του.

  76. spiral architect 🇰🇵 said

    Από και ΣΠ 😳 έχετε απόλυτο δίκιο 😳 αλλά το νόημα δεν αλλάζει.
    (πώς διάολο μου’ ρθε στο νου η Αλιμπέρτη;)

  77. ΓιώργοςΜ said

    60, 69 κλπ
    Επειδή με όσα βλέπω αρχίζω να αμφιβάλλω για τη λογική μου:
    -Αν κάποιος πει σ’ ένα βιβλίο «ζήτω ο Μήτσος», αποκτά κάποιου είδους κοπιράιτ ή μοιράζει κάποιο αντίσωμα, ώστε όλοι εκείνοι που θα πούν μετά από αυτόν «ζήτω ο Μήτσος» να μη θεωρούνται φιλοΜητσικοί;
    -Αν η εν λόγω κυρία από ολόκληρο βιβλίο βρήκε αυτό να σχολιάσει, ε, δεν την χαρακτηρίζει αυτή της η επιλογή;

    Όποιος αμολάει μια κουβέντα, δημοσίως, ενώ είναι δημόσιο πρόσωπο, έχει την υποχρέωση να δεχτεί την κριτική και το σχολιασμό. Με εξαίρεση την περίπτωση να παραποιήθηκε δραματικά το νόημα των λόγων από το μοντάζ (πχ σε μια φράση όπως «διάβασα κάπου πως σύμφωνα με τους τάδε, η γή είναι τετραγωνη» να απομονώσει τις τελευταίες τέσσερις λέξεις και να τις αποδώσει στον ομιλητή), η κριτική είναι θεμιτή.

  78. Αὐγουστῖνος said

    Στὸ βαθμὸ ποὺ δὲν ἔχω ξεχάσει τὰ ἑλληνικά μου ἢ δὲν ἔχω χάσει ἐπαφὴ μὲ τὴ λογική, αὐτὸ ποὺ ἐγὼ ἄκουσα στὸ ἐπίμαχο βίντεο εἶναι – μὲ ἀφετηρία ὄντως μιὰ φράση τοῦ βιβλίου τοῦ Α.Π. – κάποιες δικές της σκέψεις καὶ προβληματισμοί, ὅπως ἄλλωστε διευκρινίζει καὶ ἡ ἴδια: .
    «..με ανησυχεί και με ανησυχεί από προσωπική εμπειρία έχει σχέση με τη βαθιά ψυχική νόσο, η οποία πολύ φοβάμαι ότι έχει μετατραπεί σε μία συλλογική ψυχική νόσο».
    Ἡ συλλογικὴ ψυχικὴ νόσος, ἄρα, εἶναι δική της «ἀνησυχία». Ὅπως δικές της ἀπόψεις εἶναι καὶ τὰ περὶ ἱστορικῶν στελεχῶν κ.λπ., ποὺ ξεκινοῦν ἀπὸ τὴν πλήρη ἀποδοχὴ καὶ ἐνστέρνιση τῆς κατὰ Α.Π. «ψυχικῆς νόσου».
    Ὁ ψυχολογισμὸς ὡς τρόπος προσέγγισης καὶ ἑρμηνείας ἱστορικῶν καὶ κοινωνικῶν φαινομένων δὲν εἶναι καινοφανής. Ἀλλὰ στὸ σπίτι τοῦ κρεμασμένου δὲν μιλᾶνε γιὰ σκοινί: Μπορεῖ νὰ ἰσχύει, ἂν τὸ τραβήξουμε ἀπὸ τὰ μαλλιά, ὁ παραλληλισμὸς τοῦ κομμουνισμοῦ μὲ τὶς παραθρησκευτικὲς ὀργανώσεις, ὅπως γράφει ὁ Χρῆστος Π. στὸ #69, ἀλλά, διάολε, εἶναι ἀκόμα ζωντανοὶ κάποιοι ἀπὸ ἐκείνους ποὺ βασανίστηκαν, ἐξορίστηκαν, φυλακίστηκαν καὶ πέρασαν τὰ πάνδεινα· πάει πολὺ νὰ τοὺς φορτώνουν οἱ ἄκαπνοι καὶ οἱ ἀγέννητες τὴ ρετσινιὰ τοῦ ψυχικὰ νοσούντος.

  79. Ιωάννα said

    Καλησπέρα σας,

    Αναγκάζομαι να παρέμβω και σήμερα διότι αισθάνομαι ότι θίγεται η Κοινή Λογική…

    Γράφει στο σχόλιο 68 ο κ. Σαραντάκος: «36 Βρε τι μαθαινει κανείς!»

    ΡΩΤΑΩ τον αγαπητό κ. Σαραντάκο: Τί ακριβώς μάθατε, κύριε Νίκο μου, από το σχόλιο 36 του κ. Spyridos; Ότι ο Ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή; Είναι δυνατόν, κύριε Νίκο, να γράφετε άρθρο για τον απερχόμενο Ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και επί 6 ώρες να μή λέτε στους αναγνώστες σας ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί από το 2013 ότι είναι 100% Εβραίος φυλετικά; Και οι φουκαράδες οι σχολιαστές για να μή θίξουν την άγνοιά σας, να αναγκάζονται (βλέπε σχόλια 29 + 36 + 40 + 44 + 47 + 51) να μιλάνε γενικά για την αλλαγή θρησκεύματος των ιουδαίων Μαδούρος της Ισπανίας και της ΚαραΪβικής, χωρίς να τολμάνε να μιλήσουν για τον ίδιο τον Νικολάς Μαδούρο;

    Μιλάμε για κλασική εφαρμογή της παροιμίας «Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι»: Πρωτοσέλιδη, κύριε Νίκο μου, είχε γίνει τον Μάϊο του 2013 σε όλο τον Δυτικό Τύπο η δήλωση του ίδιου του Μαδούρο ότι είναι Εβραίος. Εσείς πού βόσκατε και δεν την πήρατε χαμπάρι; Δείτε, για παράδειγμα, τα σχετικά δημοσιεύματα του κορυφαίου Εβραϊκού Πρακτορείου «Times of Israel» και της ισραηλινής εφημερίδος «Jerusalem Post».

    Και κάτι τελευταίο: Τόσο πολύ φοβάστε να προφέρετε τη λέξη «Εβραίος», κύριε Σαραντάκο; Ή μήπως δεν γνωρίζατε το θέμα, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα; Διότι αν κάτσατε και γράψατε άρθρο για τον ΝΙκολάς Μαδούρο και αγνοούσατε την 100% Εβραϊκή του καταγωγή, επιτρέψτε μου να σάς πώ ότι διαπράξατε γκάφα εφάμιλλη με αυτή του διαπρεπούς γλωσσολόγου, κ. Nick Nicholas, που επροχθές έγραψε άρθρο για το γράμμα «άγμα» αγνοώντας τα δύο κλασικά άρθρα του Ρίτσαρντσον για το θέμα…

  80. cronopiusa said

    Αtheofobos

    Στο νήμα

    Βιβλία για το καλοκαίρι, για μιαν ακόμα χρονιά

    είχατε προτείνει τον «Ερασιτέχνη επαναστάτη»του Απόστολου Δοξιάδη

  81. cronopiusa said

  82. Faltsos said

    68 και γενικά για τη συζήτηση περί Μιχαηλίδου – Δοξιάδη ίσως βοηθήσει αυτό

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156825967409177&id=628509176

  83. Πάνος με πεζά said

    Οι Μαδούροι πρώτα μήπως ήταν Τσαβιανοί;
    https://thecaller.gr/callers-choice/50963-otan-o-tsipras-oneirevotan-to-fthino-petrelaio-tou-chaves/

  84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Η πιό «τιμημένη» περίπτωση υιοθέτησης ενός ειρωνικού/ προσβλητικού χαρακτηρισμού εκ μέρους του θιγομένου είναι το «Κου κου έ» το οποίο πρωτοχρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του ’20 από τους πολέμιούς του, για να δηλώσουν ότι επρόκειτο για κόμμα αμόρφωτων, που δεν ήξεραν να εκφωνούν ούτε καν την ονομασία των αρχικών (ΚΚΕ) του κόμματός τους..

  85. Theo said

    @71:
    Ε, όχι μόνο το Logicomix 😳

    Δες εδώ, πχ:

    (Τον είχα γνωρίσει στα μακρινά ’80ς, είχαμε κάνει αρκετά παρέα για λίγες μέρες, ύστερα μου έστειλε τον «Βίο παράλληλο» και έκτοτε χαθήκαμε. Αργότερα διάβασα και το «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» που μου έδειξε λίγη από τη μαγεία των μαθηματικών. Και το ξαναδιάβασα. -Τα δυο αυτά βιβλία είναι στην 3η και την 4η έκδοσή τους.)

  86. 79
    Λίγα τα αγγλικά μου, ίσως για αυτό δεν είδα αυτό το 100% που αναφέρετε. Αλλά τέλος πάντων, είπαμε, αγγλικά Αρβανίτη ξέρω, οπότε άλλο θα ήθελα να σχολιάσω: 100% Εβραίος φυλετικά με αυτά τα ινδιάνικα μούτρα, μου φαίνεται λίγο δύσκολο. (γενικά βέβαια, το να είναι κάποιος Εβραίος δεν είναι θέμα φυλής αλλά θρησκείας).

  87. spyridos said

    79

    Εγώ καλά το είχα καταλάβει ότι κάτι μας αποκρύπτει ο Νικοκύρης Ιωάννα μου.
    Αλλά νόμιζα ότι επρόκειτο για τον μΠΑΟΚ. Τελικά ήταν πάλι Εβραϊκή συνωμοσία.
    Για φώναξε και τον Σαρδανάπαλο να δω αν συμφωνεί μαζί σου

  88. atheofobos said

    61
    Αν δει κανείς το βίντεο στο 2:59 η Μιχαηλίδου διαβάζει την πρόταση:
    «Η απώλεια συναισθήματος δικτατορίας, η οποία είναι αντίστοιχη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, στη συνέχεια μετατρέπεται σε βαθιά, συλλογική, ψυχική νόσο» από το βιβλίο των Δοξιάδη-Τσακυράκη :Από που και ως που οι αγώνες είναι δίκαιοι; Σελ 13
    Και στην συνέχεια αναπτύσσει τους προβληματισμούς της σε αυτή την πρόταση.
    Η φωτογραφία κειμένου είναι όπως αναφέρει ο Δοξιάδης: από το δικό μου βιβλίο, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, που εκδόθηκε μετά. Το κάνω γιατί εδώ παρουσιάζω την άποψη με πιο δομημένο τρόπο. Η Δόμνα όμως σχολίαζε πιο πρόχειρη μορφή της ίδιας περίπου άποψης, όπως την έγραφα στο βιβλίο μας τον Σταύρο
    Στον ερασιτέχνη Επαναστάτη περιγράφει εκτενώς όλα τα γεγονότα που έζησε την εποχή της χούντας και ποια ήσαν τα πρόσωπα τότε της αριστεράς στο ΚΚΕ εσωτ. και ποια η συμμετοχή καθενός..

    64
    δεν ξεχέζουν πατόκορφα τον όποιο γραφιά γι αυτού του είδους τις απόψεις ..

    Οι δύο γραφιάδες του βιβλίου τον καιρό της χούντας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δικτατορίας.
    Και ο μεν αείμνηστος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Τσακυράκης ήταν γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ.
    Ο δε Δοξιάδης του οποίου η αδελφή είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί χούντας μετέφερε από το εξωτερικό έντυπο υλικό του ΚΚΕ εσωτ.
    Μάλλον λοιπόν και οι δύο δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους για εκείνη την εποχή.

    71
    Εκτός από την παγκόσμια επιτυχία του Logicomix ,το βιβλίο του Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    78.Αυγουστίνος >>στὸ σπίτι τοῦ κρεμασμένου δὲν μιλᾶνε γιὰ σκοινί…πάει πολύ…
    Το θέμα είναι ποιος μιλάει για να έχει σημασία αυτό που λέει. Όποιοι ξέρουν τα πρόσωπα, ξέρουν και την αξία των λεγομένων (κι εδώ κι αλλού) .

  90. nikiplos said

    Μια προσπάθεια σύγκλισης, ως προς το βαθμό αποτίμησης της σημερινής πραγματικότητας δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή, παρόλες τις διαφορετικές αφετηρίες που μπορεί να έχουν δύο δημόσια πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση η ΔΜ και ο ΑΔ. Ίσως και να μην φταίει η ίδια, διότι περί άλλων ετύρβαζε (διάβαζε που θά ´λεγε κι ο Χριστόδουλος) αλλά ο όρος «ιστορικό στέλεχος» χρησιμοποιείται και για τη συντηρητική παράταξη. Επομένως ο όρος είναι καθιερωμένος και ολίγον κλισεδιάρικος όσον αφορά τους απερχόμενους της πολιτικής λόγω γήρατος.

    Τα ελληνικά μου δεν με βοηθούν να κατανοήσω το: Η απώλεια συναισθήματος δικτατορίας, η οποία είναι αντίστοιχη της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου…… Εγώ όταν απολύθηκα από το στρατό, καθόλου αίσθημα απώλειας δεν είχα, πόσο μάλλον τέτοιας που θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί με την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Βαθύτατη ανακούφιση ένιωσα και κράτησε αρκετό καιρό… Εικάζω και οι περισσότεροι πολίτες όταν «απολύθηκαν» από τον Ιωαννίδη, το ίδιο θα ένιωσαν, πόσο μάλλον εκείνοι που είχαν σημάδια στις πλάτες τους από τους βασανισμούς… Δεν μπορώ να κατανοήσω εδώ τι θέλει να πει ο ποιητής… υπάρχει σαφές πρόβλημα στη διατύπωση το οποίο δεν μου φαντάζει τυχαίο…

  91. nikiplos said

    Ωχ δεν έκλεισα το λίκνο… αυτά είναι… τα μεταξωτά βρακιά που λένε…

  92. Χαρούλα said

    Καλησπέρα

    Τόσες μέρες εγώ άλλη απορία έχω. Μέσα από τόσους αγωνιστές, διανοούμενους, διάσημους αν θέλετε, αξιόλογους ανθρώπους εκείνης της γενιάς, ΠΩΣ φυτεύτηκε στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού μιά κάποια δεξιά πιτσιρίκα Δόμνα Μιχαηλίδη; (Φυσιολογικά αυτά που είπε! Αυτά έμαθε, αυτά ξέρει, αυτά πιστεύει…)

  93. 88β

    Κατσιμίχας Ιωάννης(Πρώην στέλεχος του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, βασάνιζε ακόμη και γυναίκες. Τελικά τρελάθηκε).
    http://laiki-patrwn.blogspot.com/2017/09/blog-post_68.html

    Κρίμα που κατέληξε με ψυχική νόσο. Θα είχε ενδιαφέρον η άποψή του για εκείνη την εποχή.

  94. ΚΩΣΤΑΣ said

    69 Γενικά συμφωνώ, σωστές οι επισημάνσεις σου.

    77 –> Επειδή με όσα βλέπω αρχίζω να αμφιβάλλω για τη λογική μου

    Να μην αμφιβάλλεις για την λογική σου, απλά να δεχτείς ότι υπάρχουν άλλοι που βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία το γεγονός και μπορεί να έχουν δίκιο.
    Υπάρχουν στιγμές που δεν πρέπει να πεις αυτά που σκέφτεσαι ακριβώς, αλλά τα πρεπούμενα για τη στιγμή εκείνη. Δεν μπορεί να σε καλούν να παρουσιάσεις ένα βιβλίο κι εσύ να κάνεις ανελέητη κριτική, καλά λόγια μόνο θα πεις. Πώς αλλιώς θα λειτουργήσεις, σαν αυτόν που λέει η παροιμία, «πάρε τον παλαβό στον γάμο σου, να σου πει και του χρόνου»

    77 –> Όποιος αμολάει μια κουβέντα, δημοσίως, ενώ είναι δημόσιο πρόσωπο, έχει την υποχρέωση να δεχτεί την κριτική και το σχολιασμό.

    Δεν είπε κανένας ότι απαγορεύεται να της γίνει κριτική της ΔΜ. Απλά εγώ λέω ότι η κριτική που της ασκείται είναι, κατά τη γνώμη μου, άδικη και κακόβουλη.

  95. Ιωάννα said

    1) Φίλε κ. Spyros Chamenos (86),

    Γράφετε: «(γενικά βέβαια, το να είναι κάποιος Εβραίος δεν είναι θέμα φυλής αλλά θρησκείας)»

    Αγνοώ πόσων ετών είσθε, κύρ Σπύρο μου, αλλά σάς ερωτώ: Ένας άθεος Εβραίος παύει να είναι Εβραίος, αφού το Εβραίος είναι θρησκεία και ουχί φυλή; Ο άθεος Αϊνστάϊν, ο άθεος Φίλιπ Ρόθ και τόσοι άλλοι Εβραίοι που απαρνήθηκαν την πατρώα θρησκεία τους έπαψαν να είναι Εβραίοι;

    Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της γκάφας που διαπράξατε, ξεστομίζοντας αυτή την φράση, κύριε Σπύρο; Είναι δυνατόν στα εξηνταφεύγα σας (σ.σ.: υποθέτω από το στύλ γραφής σας…) να μήν έχετε ακόμη μάθει αυτή την στοιχειώδη γνώση; Και πώς δεν σάς πονήρεψε το πρωτοσέλιδο των «Times of Israel» που ανέβασα στο σχόλιο 79, το οποίο μιλάει για «jewish ancestry» του Νικολάς Μαδούρο; Ξέρετε εσείς κανέναν να μιλάει για «christian ancestry» ή για «muslim ancestry»;

    Αν όντως θέλετε να μάθετε τί σημαίνει να είσαι γενετικά Εβραίος (ως γνωστόν, στους Εβραίους η μητέρα μετράει και όχι ο πατέρας όπως συνέβαινε στους αρχαίους Έλληνες και μέχρι πρόσφατα και στο Νεοελληνικό Κράτος…) και τί συμβαίνει με τους γάμους κάτω στο Ισραήλ, σάς συνιστώ να διαβάσετε το θαυμάσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «Guardian» πρίν έναν μήνα

    2) Αγαπητέ κ. Spyridos (87),

    δεν σάς καταλαβαίνω: Είναι δυνατόν επί 6 ώρες στα σχόλια να γίνεται συνεχώς λόγος για την αναγκαστική μεταστροφή των Εβραίων Μαδούρος στον Χριστιανισμό και να μή τολμάει κάποιος σχολιαστής να πεί πως ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο έχει δηλώσει πως είναι φυλετικά Εβραίος; Για ποιά συνωμοσία μιλάτε;

  96. Pedis said

    Στις λεπτομέρειές του το άρθρο του Σεβαστάκη

    https://left.gr/news/kritiki-agapi-timia-aystirotita

    διαβάζεται με κομματικό αποκωδικοποιητή.

    Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ καθώς δημιουργείται η δυναμική … δήλωσε ο Τσίπρας.

    Ελπίζω να ξέρει τι ακριβώς εννοεί με το μομέντουμ στη συγκεκριμένη φράση …

  97. Γιάννης Ιατρού said

    Βρήκε τώρα θέμα η βυζαντινολόγα… Ξεκόλα ρε καπετάνιο!

  98. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    84 Ομολογώ ότι δεν ξέρω την ιστορία του όρου «κουκουές», οπως συνειδητοποίησα όταν το συζητήσαμε σε μια άλλη ομάδα πρόσφατα. Αυτό που λες δεν το ξέρω, έχεις κάποια πηγή;

  99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @98. Από νεανικά διαβάσματα, δεκαετίες πριν, αλλά αυτήν την στιγμή δεν μου έρχεται στο μυαλό η πηγή. Όταν έρθει, θα σου το γράψω..

  100. 97 Ξεκόλα ρε καπετάνιο!

    Μόλις τα καταφέρεις γιατρέμ πέρνα κι από δω παραδίπλα που είναι κάτι μύγες κολλημένες σ’ ένα σκατό, να τις ξεκολλήσεις κι αυτές με κάποια νουθεσία 🙂

    Άσχετο: Ο Ξεροσφύρης τι έγινε ρε παιδιά?

  101. […] πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  102. Χρήστος Π. said

    Χεχεχεχε, αδέρφια πέρασε! Με ψήφους 252 υπέρ και 173 κατά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παύει το εμπάργκο πώλησης όπλων εις βάρος της Κύπρου. Το σχετικό αναθεωρητικό ψήφισμα χαρακτηρίζει στρατηγικό και αμυντικό εταίρο τη Κύπρο, ξεπερασμένη την απαγόρευση πώλησης όπλων, προσφέρει για σεφτέ το συμβολικό ποσό 2 εκατ. δολλαρίων για εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού που σημαίνει εκπαιδευτική συνεργασία με αποστολές εκατέρωθεν. Κάτι μου λέει, επειδή οι Κύπριοι είναι εξυπνότεροι από εμάς πως τα πρώτα όμορφα γκατζετάκια που θα βάλουμε εκεί είναι … Patriot και τότε θα δούμε τους βαθμούς ελευθερίας της Τουρκικής αεροπορίας που έδινε το πλεονέκτημα στην Άγκυρα. Βεβαίως τεθωρακισμένα και πολεμικά ελικόπτερα.

    Πρόσφατα η Τουρκία μετέφερε Γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα με Γερμανικές ευλογίες γελοιοποιώντας την δήθεν απαγόρευση αποστολής όπλων στη Κύπρο. Η Τουρκία πρέπει να νιώθει παντού πίεση και να υφίσταται κόστος. Η Κύπρος έχει τη δύναμη, να συμβάλλει πολύ σε αυτό. 🙂 🙂

    Ελπίζω να μη σκαλώσει πουθενά η εφαρμογή του ψηφίσματος, αφού ευλογεί εξ όσων ξέρω και το Πεντάγωνο.

    Μοναδικό αντάλλαγμα που ζητούν οι Αμερικάνοι είναι να μη ξαναμπει Ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Κύπρο. Πολύ πολύ ασήμαντη «θυσία». (Κλείστε κάπου το Βελόπουλο, στείλτε τον παρέα με τους … φιλοπουτινικούς Ναζί της ΧΑ, να ασχολούνται με το gay pride, το κυνήγι σκουρόδερμων, και άλλες ευγενείς εθνοσωτήριες ασχολίες, και οι Ρώσοι ας πάνε στον Άσσαντ στη Λάτακεια για ψάρεμα 🙂 ).

    Να σημειώσουμε ότι οι 173 ψήφοι κατά δείχνουν πόσο αποτελεσματική δουλειά έκανε η πολυάσχολη τουρκική προπαγάνδα που προσέγγισε έναν έναν τα μέλη του Κογκρεσσου για τα θεματα της ΝΑ Μεσογείου. Να μάθουμε να μην υποτιμάμε ποτέ τον εχθρό.

  103. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    90 O ΑΔ είναι υπερπροβεβλημενος και old money 🙂

  104. dryhammer said

    100.

    Άλλαξα πόστο στη δουλειά (χωρίς ΗΥ) και τα βλέπω ξεπετηδόν το απόγευμα, την επομένη κλπ όταν ό,τι θα είχα να πω έχει ήδη ειπωθεί. Χώρια η ζέστη που μου ανελιγώνει τα μυαλά.

  105. nikiplos said

    102@ Αγαπητέ Χρήστο Π. … μακριά από μας … άλλες βολονταριστικές και (φανφαρόνικες στα λόγια) «βεβαιότητες»… Κάποτε (δεν ξέρω την ηλικία σου) δοκιμάσαμε παρόμοιες «βεβαιότητες» στο πρόσφατο παρελθόν (με τα γνωστά αποτελέσματα… είναι και η επέτειος σήμερα… 🙂 )

    Άλλο τι θέλουμε ως ελληνισμός, άλλο τι μπορούμε προς ώρας, και τελείως διαφορετικό με ποιούς όρους…
    Αν δεν μπορούμε (που δεν μπορούμε) καλύτερα να είναι προσεκτικά τα βήματά μας…

    Όπως και με τη συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει: μην μπερδεύουμε τις φαντασιώσεις μας με την ωμή πραγματικότητα…

    ΥΓ> Δεν είμαι κατά των ρίσκων, όμως με τούτα και με κείνα, ο Ελληνισμός έχει συρρικνωθεί σε 9 εκατομύρια γερασμένους, απόγονοι των οποίων σύμφωνα με τη Γιούροστατ θα είναι μόλις τα 3 εκατομύρια των κατοίκων του 2050…

    ΥΓ2> Εδώ και 10 χρόνια η Τουρκία (σε αντίθεση με εμάς, Ελλάς, Ελλάς … σαχλαμαράς) κατασκευάζει σύγχρονα τανκς μέσου πεδίου, στα οποία έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος της ρωσικής τεχνολογίας. Επίσης κατασκευάζει και ελικόπτερα σύγχρονα δικά της με δικούς της κωδικούς όπλων… Τέλος έχει στρατό, ετοιμοπόλεμο και πειθαρχημένο…

  106. 104
    θες δουλειά, τη θες και με ΗΥ. Σε λίγο θα τη ζητήσεις και με λεφτά. Έχεις παραγίνει μου φαίνεται 🙂

  107. Η ΔΕΗ, που «δεν έχει να αγοράσει κολώνες»(κατα τον νέο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος!) αγοράζει ολόκληρα αιολικά πάρκα!
    https://www.kathimerini.gr/1033759/article/epikairothta/politikh/xatzhdakhs-h-deh-den-exei-xrhmata-oyte-gia-na-agorasei-kolwnes
    https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1689009/deh-exagorase-to-45-ton-aiolikon-parkon-ths-volter.html

    β)Είμαστε σίγουροι ότι ο Τραμπ θέλει να διώξει τον Μαδούρο; Όσο κρατάει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας δεν τον κουνάει τίποτα τον Νικόλα.

    γ)102 Εντάξει Χρήστο,οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν επιτέλους δίκαιη λύση στο κυπριακό! Μπορούμε να κοιμόμαστε ησυχοι!

  108. dryhammer said

    106. Με χαρά έφυγα από το πόστο με ΗΥ. Από γραμματέας δικηγόρων, χίλιες φορές καλύτερα να δίνω πληροφορίες και να πηγαινοφέρνω έγγραφα. Έτσι κι αλλιώς τα ίδια λεφτά δεν παίρνω κι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για πρώτη φορά στη ζωή μου κάνω μια δουλειά ΑΝΕΥΘΥΝΗ.

  109. dryhammer said

    108. «…τα ίδια λεφτά δεν παίρνω…»

    https://www.politischios.gr/oikonomia/kathusterese-sten-katabole-apodokhon-gia-ton-iounio-anakoinose-o-oaed

  110. 109 https://www.slang.gr/definition/17538-douleia-me-lefta

    Χαίρομαι που είσαι καλά πάντως. Η ζέστη θα περάσει, εγγυημένα πράματα.

  111. 45
    Ουφ! Δόξα στον Ύψιστο! Πού να κάθομαι να μετράω τις αμαρτίες από τα 18 μου που ήταν οι τελευταία φορά που εξομολογήθηκα…

  112. sarant said

    104 Παρών κι αξούριστος ο Ξεροσφύρης!

  113. Χρήστος Π. said

    105 Αγαπητέ Nikiplos, γνωρίζω τις φρούδες ελπίδες μας,τις απογοητεύσεις μας, τις συμμαχίες που δεν απέφεραν όσα θα θέλαμε και το σημαντικό που αναφέρεις, δηλαδή τη μεγάλη πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας που καλύπτει το 60% των εξοπλισμών της. Γνωρίζω επίσης ότι αυτό που πληρώσαμε περισσότερο δεν είναι οι «προδοσίες» των συμμάχων μας αλλά τα δικά μας λάθη.

    Όμως τώρα βλέπουμε, ή βάσιμα ελπίζουμε να δούμε, καποια χειροπιαστά πλέον πράγματα, Δεν θα λύσουν δια μαγείας τα αμυντικα μας θέματα, ούτε θα πολεμήσουν ποτέ άλλοι για μας, όπως δεν πολεμάμε κι εμείς για άλλους. Αλλά η σημερινή κατάσταση δημιουργεί δυνατότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ειδικά σε συνεργασία με τη Κύπρο. Το ψήφισμα πουα ανέφερα είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για την ουσία του αλλά και το μήνυμα που πέρασε για τις νεες συμμαχίες στη περιοχή.

  114. 95
    Αγαπητή Ιωάννα,
    που σιγά μην είσαι Ιωάννα, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν είσαι καν γυναίκα. Τι σημασία έχει θα μου πεις, μήπως είσαι εσύ Σπύρος; Πάμε λοιπόν παρακάτω.
    Ο ίδιος ο Εβραίος, πιθανόν να θεωρεί ότι ανήκει σε ένα έθνος (αν και μπορεί να θεωρεί ότι ανήκει απλά σε μία κοινότητα), αλλά εδώ να σας θυμίσω ότι για μας τους εξήντα και φύγε, η φυλή και το έθνος (αν πιστεύουμε στην ύπαρξη του έθνους), είναι διαφορετικά πράγματα. Το ότι βέβαια θεωρεί ότι ανήκει σε ένα έθνος, δεν σημαίνει και ότι πραγματικά ανήκει (ο Κούλης, ας πούμε, πιστεύει ότι ανήκει στους άριστους). Έτσι λοιπόν, το τι λένε οι ίδιοι οι Εβραίοι, δεν μας απασχολεί.
    Πάμε στο τι πιστεύω εγώ, και το τι μεγάλο λάθος κάνω, για να τελειώνουμε. Δεν διάβασα το άρθρο που ποστάρατε, ούτε και θα το διαβάσω. Δεν χρειάζομαι άρθρα για να καταλάβω ότι ο καυκάσιος Τσόμσκι, η αραβοεβραία Όφρα Χάζα και ο ινδιάνος του Αμαζονίου (ίσως και με ολίγη από μαύρο και λευκό) Μαδούρο, δεν ανήκουν στην ίδια φυλή. Και μπορείτε να μου ποστάρετε άλλα 328 άρθρα για να με πείσετε ότι οι ινδιάνοι Εβραίοι είναι φυλή (και μάλιστα ίδια με τον Ναζωραίο Κύριο ημών Ιησού Χριστό) και όχι θρησκεία, αλλά δεν θα τα διαβάσω ούτε αυτά. Για την ακρίβεια, θα μείνω στην άποψή μου και δεν θα σας απαντήσω καν (όποιος από τους αναγνώστες μπήκε στον κόπο να διαβάσει την κοκορομαχία μας, ας αποφασίσει ποιος έχει δίκιο χωρίς περαιτέρω επιχειρήματα), αφού εκτός των άλλων, δεν μπορώ να ανεχτώ το ότι μου ρίξατε τουλάχιστον 10 χρόνια παραπάνω στην ηλικία.

  115. Χρήστος Π. said

    107 Χριστιανομπολσεβίκε, «πανηγύρισα» για ένα καλό γκολ, όχι γιατί κάποιος άλλος θα λήξει το ματς υπέρ μας.

  116. venios said

    Απ’ότι καταλαβαίνω, ο ΑΔ στο επίμαχο απόσπασμα λέει ότι όσοι, μετά την πτώση της χούντας, συνέχιζαν να βλέπουν την πολιτική σαν πρώτη προτεραιότητα παρουσιάζυν σύμπτωμα κοινωνικής παθολογίας. Δικαίωμά του να κάνει διάγνωση σε όσους έχουν διαφορετική στάση από αυτόν. Πάντως, η ΔΜ άλλα λέει: με λεκτικά τεχνάσματα ταυτίζει τα ιστορικά στελέχη με τους ψυχικά νοσούντες και αποφαίνεται ότι δεν έγραψαν ιστορία, και ότι βίωσαν την πτώση της χούντας σαν απώλεια δικού τους προσώπου. Εντάξει, κι άλλοι έχουν πει ότι η δικτατορία ήταν ειδυλλιακό καθεστώς.
    Αλλά η ΔΜ δεν λέει με δικά της λόγια αυτά που γράφει ο ΑΔ. Με δικά της λόγια δικές της απόψεις γράφει, που θα ήταν κοινότυπες αν δεν ήταν τόσο προσβλητικές…

  117. Χρήστος Π. said

    95 Άθεος ο Αϊνστάϊν; καλό κι αυτό (α ρε Ιάκωβε, είχες και το όνομα του Αιθίοπα προγόνου μου πριν κάνεις εγχείρηση αλλαγής φύλου)

  118. gpoint said

    Για λύστε μου μια απορία, καθότι μπουμπούνας στα θρησκευτικά-ό,τι θυμάμαι από το δημοτικό μούχει μείνει : όταν κάποιος ασπασθεί την εβραϊκή θρησκεία γίνεται αυτομάτως μέλος του περιούσιου λαού με δικαίωμα για ένα κτηματάκι στην Παλαιστίνη ή αυτό το δικαίωμα τόχουν μόνο οι Ισραηλίτες και το διατηρούν ακόμα κι αν αλλάξουν θρησκεία ; Με ενδιαφέρει- όπως είναι φανερό- μόνο από ρίαλεστέιτ πλευράς…

    γαία δ’ έτι ξυνή πάντων που λέει κιο Ομηρος

  119. Ιωάννα said

    114: Αγαπητέ φίλε, κ. Σπύρε Χαμένε,

    συγγνώμη για τα 10 χρόνια που πρόσθεσα στην ηλικία σας, αλλά το στύλ γραψίματός σας για εξηνταφεύγα δείχνει. Η άποψή σας είναι απολύτως σεβαστή (να δηλώνετε πως οι Εβραίοι ΔΕΝ είναι φυλή αλλά θρησκεία), αλλά με τον τρόπο αυτό αυτοεξευτελίζεστε πανελληνίως…

    Πρωτίστως δεν σέβεστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Εβραίων: Το 95% των Εβραίων του Ισραήλ πιστεύουν ότι οι Εβραίοι είναι φυλή, εξ ού και οι φοβερές πρόοδοι που έχει κάνει το Ισραήλ στο θέμα της ανιχνεύσεως του ανθρώπινου DNA

    Το ξαναλέω, μπάς και το εμπεδώσετε: Αν το «Εβραίος» είναι θρησκεία (μπερδέψατε το Ιουδαίος με το Εβραίος, προφανώς…), ο Κάφκα, ο Φίλιπ Ρόθ, ο Φρόϋντ, ο Μάρξ, ο Αϊνστάϊν και τόσοι άλλοι διάσημοι Εβραίοι που απαρνήθηκαν τον Ιουδαϊσμό, ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ.

    Και κάτι ακόμα: Στις ΗΠΑ ζούν εκατομμύρια ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Εβραίοι και ούτε Εβραϊκά ομιλούν, ούτε Ιουδαίοι στο θρήσκευμα είναι. Τί τους κάνει Εβραίους, κατά την γνώμη σας; Ασφαλώς το DNA τους, δηλαδή το «Εβραϊκό Αίμα» που (πιστεύουν ότι…) τρέχει στις φλέβες τους.

    Ας σταματήσουμε αυτή την διένεξη (στην οποία ηττηθήκατε ολοκληρωτικά, αλλιώς θα έβγαιναν οι γνωστοί αντιρρησίες Ιατρού, Πέπες, κύρ Σταύρος κλπ. να σάς υποστηρίξουν), διότι είναι σαφές ότι ενοχλεί τον κ. Σαραντάκο. Εγώ, τουλάχιστον, σάς δηλώνω ότι ΔΕΝ πρόκειται να επανέλθω, όσο και αν με προκαλέσετε…

  120. Theo said

    @28:
    A href=https://left.gr/news/me-trolarisma-apantaei-o-ey-tsakalotos-stin-eidisi-toy-cnbc>Με «τρολάρισμα» απαντάει ο Ευ. Τσακαλώτος στην «είδηση» του CNBC

  121. Theo said

    Συγγνώμη.
    Με «τρολάρισμα» απαντάει ο Ευ. Τσακαλώτος στην «είδηση» του CNBC

  122. cronopiusa said

  123. Λευκιππος said

    Τώρα μου θυμισες τον Woody Allen που επιμένει στις ρίζες του

  124. 119
    Δέχομαι τη συγγνώμη σας, σταματάμε εδώ
    Υ.Γ.: (πιστεύουν ότι…)

  125. Χρήστος Π. said

    Διάβασα τη λίστα με τις «κυρώσεις» της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις. Η ΝΔ και ο Δένδιας γιορτάζουν τη πρώτη μεγάλη διπλωματική αποτυχία τους. Είχαν βέβαια δύσκολο έργο. Δεν μπαίνεις στο λάκο με τα φίδια, δηλαδή την ΕΕ ελπίζοντας να μη σε δαγκώσουν.
    Εκτός από κάποιες άχρηστες διπλωματικές επαφές για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που δεν θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, τίποτα άλλο δεν γίνεται κατά του Ερντογάν. Μόνο παράσημο δεν του έδωσαν. Ακόμα και τα κονδύλια προς τη Τουρκία που θα κόβονταν, τελικά προτείνεται στους αρμόδιους φορείς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να… επανεξετασθούν. Η Ελλάδα υφίσταται κόστος από τη συμμετοχή της σε μια ένωση που στμάτησε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξής της, μέσα στην οποία χρεωκόπησε και η διαφθορά της μεγάλωσε, και δεν έχει κανένα όφελος.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βάλουν βέτο σε κάθε επιβολή κυρώσεων εναντίον οποιουδήποτε με τον οποίο έχουμε επικερδείς συναλλαγές. Τι θα μας κάνουν; Τίποτα! Δεν θα αγοράσουμε βέβαια στρατιωτικό υλικό τώρα από τη Μόσχα όπως είμαστε, αλλά και δεν
    θα χάσουμε τις εξαγωγές μας. Το γεγονός πως ανακοινώθηκαν περισσότερο ελαφρές «κυρώσεις» και από αυτές που φημολογούνταν από τους ίδιους τους ευρωπαϊκους κύκλους, συνιστά εξέλιξη που βαρύνει στο Δένδια και τη κυβερνηση. Είναι γνωστός υποχωρητικός άλλωστε και ο Δένδιας.

  126. manolis said

    Πολύ εύστοχη η διάκριση ανάμεσα σε μαντούρα και γκάιντα. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που οι κρητικοί επιλέγουν μαντούρα…

  127. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  128. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    115 Χρήστο πανηγύρισες ένα γκολ που δεν το βάλαμε εμείς. Αυτοί που το βάλανε είναι το ίδιο εχθροί δικοί μας όσο και των Τούρκων. Πότε τους βολεύει να είναι με το μέρος του ενός και πότε με το μέρος του άλλου. Περισσότερο τους βολεύει η εχθρότητα μεταξύ ημών και των Τούρκων. Μην ελπίζεις σε σταθερή υποστήριξη, είναι μια συγκυρία που θα κρατήσει λίγο.

  129. Γιάννης Ιατρού said

    128: Ο γείτονας θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη …, αλλά δεν μπορεί να υφίστανται δύο αντιπρόσωποι της ίδιας εταιρείας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  130. Pedis said

    Αν ο Μαδούρο είχε χρώμα δέρματος «λευκό», έστω το «λευκό» της μεσογειακής ποικιλίας, τι λέτε για τις πιθανότητες

    οι ακροδεξιοί προπαγανδιστές της νδ να προσανατολίστηκαν να βγάλουν και να διαδόσουν μαζικά τον συγκεκριμένο όρο εκμεταλλευόμενοι τα ρατσιστικά στερεότυπα της ευρείας εκλογικής βάσης της κεντροδεξιάς;

    (Διότι, με την πιο απλή λογική προσέγγιση ακόμη και ο πιο ηλίθιος δεξιός δεν θα μπορούσε να βρει παρά μόνο ένα κοινό γνώρισμα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις: η με όλα τα βρώμικα μέσα υποστηριξη των ιδιωτικών μμε προς την αντιπολίτευση.)

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    57, 126 🙂

    Ο Γκουαϊδό τηλεφώνησε στον π/θ ,αφού τον είχε ήδη αναγνωρίσει, να τον συγχαρεί, να τον ευχαριστήσει και να τον προσκαλέσει
    http://newpost.gr/politiki/5d2ca3c1a6c612e250c43365/prosklisi-gkoyaido-se-mitsotaki-gia-episkepsi-sti-venezoyela

    https://www.avgi.gr/article/10811/10049480

  132. cronopiusa said

    No Name παπαδοπαίδι που αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα

    Εἰς μνήμην Σωσάννης Ἦτον

    Ανθρωπιστικός Τουρισμός (Come to Greece and talk to me)

  133. Γιάννης Ιατρού said

    132b: Πολύ κρίμα, άτυχη γυναίκα! Το τι κυκλοφορεί ανάμεσά μας…., ούτε που το φαντάζεσαι. Μπρρρρ!

  134. Γιάννης Ιατρού said

    133: και καλημέρα (που δεν είπα 🙂 )

  135. sarant said

    Καλημερα!

    132 Δεν την είχα προσέξει καθόλου αυτή την υπόθεση…..

  136. Avonidas said

    132 Δεν την είχα προσέξει καθόλου αυτή την υπόθεση…..

    Εγώ την παρακολουθώ μια βδομάδα τωρα, κυριως γιατι στην ΟΑΚ στο Κολυμπαρι γινεται καθε χρονο ενα μεγάλο συνεδριο φυσικής που εχω συμμετασχει αρκετες φορες. Φέτος θα γινει τελη Αυγούστου, θα παει μαλιστα και μια διδακτορική στο πειραμα μας, απο Βαρσοβία. Φαντάζομαι πώς θα ‘ναι το κλιμα φετος 😕 Κατα σύμπτωση, πηγαινω κι εγω για λιγες μερες στο Κολυμπαρι, αλλα για διακοπές.

    Τις πρώτες μερες οι πληροφοριες ηταν καπως συγκεχυμενες, υπεθεταν πως τη χτύπησαν με το αυτοκίνητο, πανικοβληθηκαν και την εγκατελειψαν στη σπηλιά. Αυτο το θρίλερ που μας προεκυψε ουτε που να το φανταστώ μπορούσα.

  137. Avonidas said

    Θυμαμαι το πρώτο συνέδριο, το καλοκαίρι του ’12. Μολις ειχα απολυθει απ’ το στρατό και πάλευα να τελειώσω το διδακτορικό μου, απο λεφτα δεν υπηρχε μία, κι ετσι τους βοηθησα με τα οργανωτικά του συνεδριου για μια καποια έκπτωση (Ή μαλλον *τις* βοήθησα, πρεπει να πω, η οργανωτική επιτροπή ηταν μια τριανδρία γυναικών, το απόλυτο οξύμωρο κι η χαρα του Νικοκυρη 😉). Ηταν πολυ ωραίο εκείνο το συνέδριο, χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα – μετά καλομαθαν και το κανανε ολιγον κομπινα, διπλοχρεωνουν τα παντα ολα.

    Το χειρότερο που μας συνεβη τοτε ειναι που ξεχασαμε εναν Ιταλο στην Κνωσσο à la Home Alone. Αλλά τα καταφερε και γυρισε μονος του, σαν τον γάτο του ανεκδοτου. 😂

  138. nikiplos said

    Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Κολυμπάρι, αλλά το 1940 μετονομάστηκε σε Κολυμβάρι. μάλλον ετυμολογικά προέρχεται από την… κωλούμπρα… 😦

  139. nikiplos said

    Και στην Κύπρο μας, έπεσαν από τα σύννεφα με τον αξιωματικό-serial killer… Όπως θα έλεγε κι ο Τεξανός θείος μου, αν οπλοφορούσε η βιολόγος δεν θα είχε τέτοια προβλήματα… αλλά που να ασχολείσαι τώρα με … καλιφορνέζες…

  140. Avonidas said

    Όπως θα έλεγε κι ο Τεξανός θείος μου, αν οπλοφορούσε η βιολόγος δεν θα είχε τέτοια προβλήματα…

    Πού, στην Κρήτη?! Γκοντ χεηβ μερσυ, που θα λεγαν κι οι ΑΗΠ. Θα της την αναβαν με τα κομπιουτερατσια πριν προλαβει να κουνησει δαχτυλο.

  141. sarant said

    136κε Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135
    Φρίκη. Μου το πρόλαβε μια φίλη από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η εξαφάνιση. Όταν βρέθηκε στην καταπακτή, κοίταξα στο γκουγκλ το μέρος και σκέφτηκα με αποτροπιασμό πως από πίσω πρέπει να είναι ντόπιος/ντόπιοι, είτε ξένος/οι που δουλεύουν ή δούλευαν εκεί (π.χ.ως βοσκοί) και γνώριζαν την τρύπα.

    139/ 140 ούτε το κινητό της δεν είχε μαζί. Είχε μαύρη ζώνη στο καράτε, διάβασα αλλά άμα πέσεις στον ανώμαλο με τ΄αμάξι, δε γλιτώνεις.

    Σε άλλα νέα

    https://parallaximag.gr/thessaloniki/sta-moulochta-anagoreftike-epitimos-didaktor-mitropolitis

  143. Pedis said

    # 142 γ – οι ιεράρχες είναι νονοί της ακροδεξιάς μαφίας στη χώρα …

  144. Γιάννης Ιατρού said

    142γ/143: Α, ναι, βέβαια … μάλλον έγινε επίτιμος διδάκτωρ επειδή το 2008 είπε πως …δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός της Γης και ότι δεν έχουμε πάει στη Σελήνη… κλπ. κλπ., εδώ σε βίδεο 🙂

  145. Ιωάννα said

    Ως συνάδελφος εν Επιστήμη της κορυφαίας Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton (1959 – 2019), που δολοφονήθηκε ΑΓΡΙΑ από τον γιό του τοπικού ιερέα, θα ήθελα να πώ δυό λόγια για την αλησμόνητη Σούζαν που είχα γνωρίσει από κοντά σε δύο Συνέδρια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων…

    1) Παρότι κορυφαία βιολόγος, η Suzanne Eaton ήταν πιστή χριστιανή κι αυτό την έφαγε τελικά. Αν και παντρεμένη με Εβραίο (τον κορυφαίο Αγγλο-Ισραηλινό βιολόγο Anthony A. Hyman (γενν. 1962), αρνιόταν πεισματικά να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό, όπως επέμενε ο διάσημος σύζυγός της (σ.σ.: αγνοώ αν έχουν γίνει εβραιόπουλα τα δύο παιδιά του ζεύγους)

    2) Η Σούζαν είχε μεγάλη συμπάθεια προς την Ορθοδοξία και ερχόταν τακτικά στο Κολυμπάρι, προσκεκλημένη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (όπως συνέβη και το φετεινό μοιραίο καλοκαίρι, πράγμα που κρύβουν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ), προκειμένου να μιλήσει για το αγαπημένο θέμα όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών: Υπάρχουν Φυλές; Τρέχει το ίδιο αίμα στις φλέβες μας, όπως είπε ο Παύλος όταν μίλησε στον Άρειο Πάγο; (Πράξεις 17,26: « ἐποίησέ τε ἐξ ἑνὸς αἵματος πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων…»)

    Αυτό ακριβώς ήταν και το θέμα της εφετεινής της ομιλίας που δεν πρόλαβε να εκφωνήσει, γιατί παρενέβη ο γιός του τοπικού ιερέα. Παρεμπιπτόντως, θέλω να μού δώσει άδεια ο κ. Σαραντάκος να γράψω το όνομά του, γιατί όλα τα ΜΜΕ τον καλύπτουν. Είμαι σίγουρη ότι η σχολιάστρια κ. Έφη – Έφη γνωρίζει το όνομα του ιερέα, αλλά κι αυτή τον καλύπτει για τοπικιστικούς λόγους.

    3) Εκτός από λαμπρή πιανίστρια, η Σούζαν ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων (είχε λάβει μέρος σε δεκάδες Μαραθωνίους ανά τον κόσμο). Πέρυσι τέτοια εποχή που την συνάντησα για τελευταία φορά, μού έλεγε χαριτολογώντας ότι από το 2021 θα μπορεί να τρέχει στην κατηγορία 60 plus, και φιλοδοξεί να τερματίσει πρώτη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου στην εν λόγω κατηγορία.

    Είχε ένα απαράμιλλο στύλ τρεξίματος που σε είλκυε, το οποίο απεδείχθη ΜΟΙΡΑΙΟ: Είμαι βεβαία ότι ο 27χρονος γιός του ιερέα από αυτό το στύλ τρεξίματος της Suzanne Eaton ήρθε σε στύση και την πλεύρισε με το αμάξι του για να την πηδήξει (άν και είχαν 33 χρόνια διαφορά). Όταν η αλησμόνητη Σούζαν ηρνήθη, το παπαδοπαίδι την χτύπησε με το αμάξι του και αμέσως μετά ασέλγησε επάνω της, που επίσης κρύβουν όλα τα (ελεγχόμενα από την Ορθόδοξη Εκκλησία) ΜΜΕ

    4) ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ: Εμείς οι ιστορικοί λέμε συνήθως πως ένα και μόνο είναι το δίδαγμα της Ιστορίας: Ότι Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ. Στην περίπτωση της Suzanne Eaton το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως: Η αλησμόνητη Σούζαν έχασε την ζωή της εξαιτίας των αρετών της: Επειδή ερχόταν στο Κολυμπάρι προσκεκλημένη των παπάδων για να δικαιώσει τον Απόστολο Παύλο και επειδή ήταν γοητευτική δρομέας…

    Υστερόγραφο: Αξίζει να διαβαστεί η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ανακοίνωση της «Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης» για τον θάνατο της Suzanne Eaton. Ούτε λέξη για το ότι ο νεαρός δολοφόνος ήταν ο γιός του τοπικού ιερέα!..

    Αξίζει να διαβαστεί και η σεμνή ανακοίνωση των συναδέλφων της στο Ινστιτούτο Μάξ Πλάνκ, όπου εργαζόταν μαζί με τον Εβραίο σύζυγό της

  146. Avonidas said

    Νομιζω ειναι καιρος για μια ωραια κόκκινη καρτα, τι λες κι εσύ Νικοκύρη;

  147. sarant said

    146 Λεω ότι έχεις δίκιο και θα γίνει έτσι, εκτός αν ακούσω πειστικά σχόλια περί του αντιθέτου (όχι απο τους ενδιαφερόμενους).

  148. Pedis said

    # 139 – Όπως θα έλεγε κι ο Τεξανός θείος μου, αν οπλοφορούσε η βιολόγος δεν θα είχε τέτοια προβλήματα… αλλά που να ασχολείσαι τώρα με … καλιφορνέζες…

    καλά, ναι, αλλά σκέψου τι θα γινόταν αν ήταν ελεύθερη η οπλοφορία και όλοι οι βλαμμένοι είχαν κι από δυο-τρια M16. Τέξας θα γινόμασταν …

  149. nikiplos said

    Δοθέντος ότι δεν προσβάλλεται κάποιος ή η μνήμη της εκλειπούσης, δεν βλέπω τον λόγο… άλλωστε ο εν λόγω συχνά πυκνά έλκεται από σεξουλικές ερμηνείες…
    Πάντως δεν πρόλαβε ο Ιούλιος και άλλη μια γυναικοκτονία ήρθε στο προσκήνιο… 😦

  150. nikiplos said

    και μια παιδαριώδης ερώτηση: τι σημασία έχει αν ο εκάστοτε υπόδικος είναι υιός Ιερέα, Εισαγγελέα, Ιατρού, Βουδιστή Κρίσνα κλπ? Η πατρότητα μεταβιβάζει τρόπον τινά και τις μεταφυσικές αρετές που υποτίθεται διαμεσολαβεί ο γονέας στο επάγγελμά του?

  151. Avonidas said

    Δοθέντος ότι δεν προσβάλλεται κάποιος ή η μνήμη της εκλειπούσης, δεν βλέπω τον λόγο…

    Σοβαρολογεις;! Πες μου, σε παρακαλω, οτι κανεις πλακα. Δεν θελω να πιστέψω οτι ανθρωποι ευφυείς σ’ ενα σοβαρό ιστολόγιο ειναι τοσο επιρρεπείς στο δούλεμα, ή μαλλον στο gaslighting, αν εχεις ακουστα τον ορο.

    Αυτο το εμεσμα ειναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ της σκυλευσης νεκρου. Και μη μου πει κανεις για προσωπικο πονο κι αλλα τετοια για θα παρω αναποδες.

    Δε λεω περισσοτερα, στο χωρο αυτο ειμαι φιλοξενούμενος.

  152. Γιάννης Ιατρού said

    151: Συμφωνώ με τον Αβονίδα.
    Ειδικά το εδάφιο που αναφέρει περί του στυλ τρεξίματος και αναπόδεικτο είναι (σιγά τις προσωπικές εντυπώσεις του καθ’ού) και προσβλητικό. Σιγά να μην μπορεί να ντυθεί, κινηθεί κλπ. όπως θέλει μια γυναίκα και να της γίνεται αυτό κατηγορία πως αυτή φταίει. Τά ΄χουμε ξανακούσει αυτά…. σε δίκες κλπ. βιαστών κλπ.

  153. Theo said

    @147:
    Ε, το έχουμε εμπεδώσει πως το πολυώνυμο τρολ, σε κάθε περσόνα του, αρχίζει χαλαρά και ευγενικά για να καταλήξει, μετά από λίγους μήνες, στα εμετικά/σεξιστικά/παραληρηματικά σχόλια, και μάλιστα για συνανθρώπους μας που δεν τους έχει σκεπάσει το χώμα ακόμα, όπως έγινε και με το σχ. 145.

  154. Avonidas said

    Θερμη παράκληση να μη σχολιαζουμε καν τα οσα γραφει. Γιατί αυτο θελει, και γιατί μια νεκρη γυναικα που δεν μπορει να υπερασπιστεί τον εαυτο της δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιου ελαφρα τη καρδία.

    Ήδη βρισκω τα δημοσιευματα των τοπικων μεσων σχετικα με το εγκλημα επιεικως απαραδεκτα με το σκανδαλοθηρικο στυλ που διαλεξαν. Κι εκει τελος παντων μπορει κανεις να υποθεσει αγαθές προθεσεις, εδω εχουμε σαφως να κανουμε μ’ ενα κακοβουλο ον.

  155. Ιωάννα said

    Αγαπητοί φίλοι, διαστρέφετε τα λεγόμενά μου…

    Έγραψα το σχόλιο 145 ακριβώς για να τιμήσω τη μνήμη της αλησμόνητης φίλης μου, Suzanne Eaton, και όχι για να δικαιολογήσω την πράξη του δολοφόνου, όπως συκοφαντικά κάποιοι (Avonidas, Theo, Ιατρού) έγραψαν…

    Βασικά, δύο ήταν τα κίνητρα που με έκαναν να γράψω το σχόλιο 145:

    1. Ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο Θεός είναι άδικος και ότι η Σούζαν δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο εξαιτίας 100% των αρετών της

    2. Ήθελα να πώ (άλλωστε κι εγώ θυγατέρα ιερέως είμαι, και ξέρω πρόσωπα και πράγματα) ότι η Ορθόδοξη Παιδεία κάνει τα παιδιά στην καλύτερη περίπτωση λαμόγια και στην χειρότερη δολοφόνους. Ο δράστης δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία για τον φόνο, δεδομένου ότι διέθετε σύζυγο και το θύμα ήταν 33 χρόνια μεγαλύτερό του.

  156. Φάνης said

    #69
    Το ότι η δεξιά δεν συμμετέχει σε πολιτικούς αναστοχασμούς για το ηρωικό παρελθόν του λαϊκού κινήματος δεν είναι επειδή είστε πιο συνετοί και πιο λογικοί, είναι επειδή δεν πιστεύετε στους λαϊκούς αγώνες και ποτέ δεν συμμετείχατε οργανωμένα σε αυτούς. Δεν ενδιαφέρεστε για τα διδάγματα, θετικά και αρνητικά, αφού δεν σας νοιάζει η αποτύπωση αυτών των διδαγμάτων στο σήμερα. Και έτσι ονομάζετε την πολιτική σας θέση σύνεση. Αφού δεν συμμετέχετε στους αγώνες βέβαια δεν νιώθετε και το πόσο σημαντικό είναι να αντλεί κανείς έμπνευση από το παρελθόν για να πάρει θάρρος για τους δύσκολους αγώνες του σήμερα. Για παράδειγμα, πόσο μπορεί να βοηθήσει έναν απεργό του σήμερα ο αναστοχασμός ηρωικών απεργιών του παρελθόντος σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, όπως, πχ, η απεργία κατά της επιστράτευσης επί κατοχής; Σας έχει νοιάξει ποτέ αυτό; Μάλλον όχι.

    Είναι όμως τουλάχιστον προσβλητικό η δίκαιη υπερηφάνεια που νιώθουμε για τους αγωνιστές μας που δεν λύγισαν μπροστά στα τέρατα να βαφτίζεται παράνοια, πάντα με το μέτρο της επικρατούσας ιδεολογίας του ατομικισμού και της αποδοχής του καπιταλισμού ως αιώνιου. Άλλωστε ανέκαθεν η επικρατούσα ιδεολογία αυτοβαφτιζόταν ως «λογική», πράγμα που βρίσκει εύκολη εξήγηση στην άλφα-βήτα του μαρξισμού, ενός παρανοϊκού συστήματος σκέψης μάλλον. Αλαζονία και μικρομεγαλισμό εγώ μόνο διακρίνω σε τέτοιες τοποθετήσεις, οι οποίες αναγκαστικά αποδέχονται και τη θεωρία των δύο άκρων (λες και υπήρξαν ποτέ ηρωικοί και αυταπαρνούμενοι οι ναζιστές) αλλά και την ταύτιση της πολιτικής με τη θρησκεία (λες και η θρησκεία σε καλεί σε δράση και όχι σε αναμονή για τη βασιλεία των ουρανών).

  157. cronopiusa said

  158. ΣΠ said

    Το συζητάμε ακόμα; Αν το σχόλιο αφορούσε μια οποιαδήποτε γυναίκα θα ήταν απλώς σεξιστικό. Το ότι αφορά ένα θύμα δολοφονίας το κάνει άθλιο, αποτρόπαιο.

  159. Σωτήρς said

    Νομίζω πως ζητάει την κόκκινη κάρτα και το ίδιο το τρολ είτε συνειδητά ή ασυνείδητα. Όσο περνά ο καιρός γράφει με δυο, τρία ονόματα και αυτοϊκανοποιείται όλο και περισσότερο.
    Δώστε του λίγο χρόνο, κρίμα να είναι κλεισμένο στον υπολογιστή όλη μέρα το ζωντανό. Θα εμφανιστεί από φθινόπωρο ξανά σίγουρα.

  160. sarant said

    Μπανννν… έκανε ο πέλεκυς.

  161. Ε όχι και κόκκινη κάρτα ρε παιδιά. Ας είμαστε λογικοί και πρακτικοί.
    https://www.slang.gr/lemma/20338-skatoftyaro

  162. Theo said

    @156:
    Δεν ξέρω για τη «θρησκεία», αλλ’ ο Χριστός μάς καλεί σε δράση, ίσως όχι ακριβώς όπως την εννοείς εσύ:

    «εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμῖν, […] παντὶ δὲ τῷ αἰτοῦντί σε δίδου, καὶ ἀπὸ τοῦ αἴροντος τὰ σὰ μὴ ἀπαίτει. καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως. 6καὶ εἰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; […] καὶ ἐὰν ἀγαθοποιῆτε τοὺς ἀγαθοποιοῦντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; […]καὶ ἐὰν δανείζητε παρ᾿ ὧν ἐλπίζετε ἀπολαβεῖν, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; […] πλὴν ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν καὶ ἀγαθοποιεῖτε καὶ δανείζετε μηδὲν ἀπελπίζοντες (Λουκ. 6, 35).

    Και να, σε τι βασίζεται η «αναμονή για τη βασιλεία των ουρανών»:

    «δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με.» (Μαρκ. 25, 34-36)

  163. Γιάννης Ιατρού said

    160: Έτσι, και λόγω γεωγραφίας….

  164. Α ΧΑ ΧΑ ΧΑ:

  165. Γιάννης Ιατρού said

    Κανονίστε την πορεία σας…., μόνο μονάδες να ‘χετε, ε;
    Με τηλεφώνημα πολίτη θα μπαίνει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο

  166. ορεσίβιος said

    αυτός γκαϊδίζει = αλληθωρίζει (Πελοπόννησος)

Σχολιάστε