Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Αγιαντρέα

Posted by sarant στο 30 Νοεμβρίου, 2019


Δεν θέλει πολλή φιλοσοφία ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου. Χτες κεράσαμε λουκουμάδες για τον Αγιαντρέα, σήμερα μεζεδάκια στ’ όνομά του -αν και παραπλήσιο τίτλο είχαμε βάλει και το 2013.

* Φίλος εκλεκτός του ιστολογίου στέλνει ένα παράδειγμα νομανσλανδιανής σχιζολεξίας από το tvxs.gr (αν και η αρχική πηγή είναι το ethnos.gr). Σε ενδιαφέρον αλλά προχειρογραμμένο άρθρο με τίτλο «Δέκα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή μας αλλά δεν υπήρξαν ποτέ» διαβάζουμε για διάφορους ήρωες της λογοτεχνίας και των παραδόσεων, από τον Άγιο Βασίλη και τον Οδυσσέα έως τον Ταρζάν -για τον οποίο Ταρζάν μαθαίνουμε ότι: Ο Ολυμπιονίκης Τζόνι Βάις Μίλερ ενσάρκωσε εντυπωσιακά τον ήρωα του Μπάροουζ. Το 1929 ακούστηκε για πρώτη φορά η κραυγή του Ταρζάν , που όμως θεωρήθηκε πολύ ανθρώπινη· την τελειοποίησε ο Βάις Μίλερ το 1932, εμπνεόμενος από τους λαρυγγισμούς των Γερμανών των Άλπεων.

Οπότε, εκτός από τον Ταρζάν ένα άλλο πρόσωπο που δεν υπήρξε ποτέ ήταν ο Τζόνι Βάις Μίλερ δεδομένου ότι ο πρωταθλητής που ενσάρκωσε τον Ταρζάν στην οθόνη ήταν ο… ακέραιος Τζόνι Βαϊσμίλερ.

* Αυτό κυκλοφορεί στο Φέισμπουκ τις τελευταίες μέρες.

O λεξάριθμος της λέξης ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ είναι 1142, όσο δηλαδή ο τετραψήφιος αριθμός στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

(Λεξάριθμος είναι ο αριθμός που σχηματίζεται αν αντιστοιχίσουμε ένα προς ένα τα γράμματα μιας λέξης με την αριθμητική αξία που είχαν στο αρχαίο ελληνικό σύστημα και προσθέσουμε τους αριθμούς αυτούς).

Η σύμπτωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, δεν βρίσκετε;

Έχει όμως και καλύτερο. Όπως μπορείτε να δείτε από τον ειδικό ιστότοπο που υπολογίζει τους λεξαρίθμους, η φράση ΗΘΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ βγάζει ακριβώς τον ίδιο λεξάριθμο, 1142!

Oπότε, αν οι λεξάριθμοι φανερώνουν την κρυμμένη αλήθεια των λέξεων, τότε ΗΘΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ = ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ.

(Εννοείται ότι το ιστολόγιο δεν πιστεύει στους λεξάριθμους -και το έχουμε γράψει επανειλημμένα).

* Αυτό δεν χώρεσε στην πιατέλα την περασμένη βδομάδα, όμως το βάζω σήμερα διότι διατηρεί τη φρεσκάδα του -και είναι και κυριολεκτικό μεζεδάκι, αφού αφορά έδεσμα.

Λοιπόν, σε άρθρο για τις δέκα τροφές που προτιμούν οι σταρ του Χόλιγουντ, διαβάζουμε ανάμεσά τους και τον εξής εξωτικό καρπό:

Κίουι.

Τα μαγικό φρούτο. 2 μικρά Κίουι έχουν πιο πολύ ποτάσιο και μαγνήσιο από μια μπανάνα και πιο πολλή βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

Ειλικρινά, το ακτινίδιο έχει έρθει (και καλλιεργείται) στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Ποιος ο λόγος, εφόσον είναι καθιερωμένη η ελληνική ονομασία, να εισάξουμε (σικ, ρε) τώρα την αγγλική, kiwi, και μάλιστα με επιτηδευμένη προφορά, με ενα φωνηεντικό σύμπλεγμα που δεν υπάρχει σε πολλές ελληνικές λέξεις; (ίουι κάνει μόνο ο διάολος όταν κλαίειο τα παιδιά του) Κι έπειτα, κίουι ή κίβι στα ελληνικά είναι ο απτέρυξ, εκείνο το περίεργο νεοζηλανδικό πουλάκι από το οποίο πήρε και το αγγλικό όνομά του το ακτινίδιο -γιατί να χάσουμε τη διάκριση;

Και βεβαια, τα ακτινίδια δεν περιέχουν ποτάσιο. Κάλιο περιέχουν.

* Μου στέλνει φίλος λινκ για ένα άρθρο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες σε διάφορους ιστότοπους (παράδειγμα) που αφηγείται πώς ένας δαιμόνιος Έλληνας πλούτισε στην Αμερική.

Προσέχω το απόσπασμα: Ο ίδιος όταν ενηλικιώθηκε έκανε χαμαλοδουλειες για να μπορέσει να βγάλει τα προστοζειν.

Μου λέει ο φίλος: Αυτό το προστοζίν δεν ακούγεται σαν φάρμακο;

Γκουγκλίζω και βλέπω ότι… υπάρχει -αν όχι στην πραγματικότητα, πάντως ως τρολιά!

* Στο ίδιο άρθρο βλέπω και τη φράση «Δράττοντας την ευκαιρία», που δεν στέκει αφού το ρήμα είναι «δράττομαι». Από την άλλη, το «δραττόμενος» δεν λέγεται. Γιατί να μην αρπάξει την ευκαιρία ο συμπατριώτης μας;

* Ακυρολεξία σε άρθρο της Αυγής, στο οποίο κατά τα άλλα γίνονται σωστές επισημάνσεις.

Με το δάχτυλο σηκωμένο η διοίκηση Ζούλα στην ΕΡΤ επιχειρεί να αποσοβήσει τις ευθύνες της και κατηγορεί τους δημοσιογράφους…

Ακυρολεξία, διότι «αποσοβώ» σημαίνει «αποτρέπω δυσάρεστο αποτέλεσμα» -η φράση χρησιμοποιείται κυρίως στις περιγραφές ποδοσφαίρου, όταν ο τερματοφύλακας καταφέρνει (ή δεν καταφέρνει) να αποσοβήσει «παραβίαση της εστίας του».

Τις ευθύνες, όταν δεν παραδεχόμαστε ότι τις έχουμε, τις αποσείουμε. Να αποσείσει, επομένως.

* Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ανακοινωσε ότι «ιδρύεται διεύθυνση πρόληψης κατά της βίας».

Ο φίλος που το επισήμανε σχολιάζει:

Το «κατά» θα μπήκε επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλό πράγμα, άρα έπρεπε να τη χωρίσει ένα παραβάν από τη βία.

Πιο κάτω, το έχει σωστά, χωρίς το «κατά», αλλά συνεχίζει: «η αλλαγή της κοινωνικής ανεκτικότητας της βίας δεν αποτελεί επετειακή αναφορά»

Σχολιάζει ο φίλος: Αλλά η ανεκτικότητα, που οι φίλοι της τη λένε ανοχή, κι αυτή καλό πράγμα είναι αλλά μέχρι ενός ορίου, δεν είναι της βίας, είναι της κοινωνίας. Δηλαδή η ανοχή της κοινωνίας στη βία.

Ήρεμα τα γράφω.

* Παρεμπιπτόντως, οι κλισεδολόγοι θα έχουν ήδη εδώ και κάμποσο καιρό καταγράψει στις δέλτους τους το (όχι πια και τόσο) καινούργιο κλισέ «ήρεμα τα γράφω» -και σε παραλλαγή «ήρεμα ρωτάω».

Το κλισέ μπαίνει πάντα ως κατακλείδα όταν επικρίνουμε κάτι, ώστε (όπως λέει το slangWiki) ο ομιλών, ή μάλλον ο γράφων, δηλώνοντας ΗΡΕΜΟΣ, ενώ υποτίθεται ότι βρίσκεται σε βρασμό ψυχής, να δώσει έμφαση στην κριτική ή την χλεύη.

* Σε κάποιον φίλικό τοίχο στο Φέισμπουκ είδα το κείμενο που βλέπετε αριστερά, που πρέπει να είναι σχόλιο (Ρουμάνας) πελάτισσας σε ιστότοπο διεθνούς ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος και που μεταφράζεται αυτόματα στις άλλες γλώσσες στις οποίες διατίθεται ο ιστοτοπος.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά όποτε το διαβάζω γελάω. Ίσως αγόρασε κάποιο παπούτσι η κ. Μανταλίνα, που της αρέσει μεν, αλλά δεν το βαθμολογεί με 5 αστέρια (άριστα) γιατί κάποια αγκράφα ή κάτι ανάλογο («το σύστημα κλεισίματος/ανοίγματος πόρτας!») είναι από πλαστικό, κι αυτό το βρίσκει φτηνιάρικο.

Βέβαια, δεν ειχε ως τώρα πρόβλημα, «αλλά πρέπει να είμαστε κάπως πιο προσεκτικοί με τα πράγματα».

Για να πούμε όμως και τη μαύρη αλήθεια, αν θέλουμε να μεταφράζεται όλος αυτός ο κατακλυσμός σχολίων που μπορεί να μαζευτουν σε έναν μεγάλο εμπορικό ιστότοπο -και μάλιστα από δεκάδες γλώσσες προς δεκάδες γλώσσες- μόνο τα μηχανάκια μπορούν να δώσουν τη λύση.

* Ο τιμητής ξαναχτυπά και αυτη τη φορά εξ οικείων.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που απαντα στην κυβέρνηση, διαβάζουμε ότι είναι: «θράσος να εμφανίζεται η ΝΔ ως τιμητής της δημόσιας Υγείας».

Εννοεί ότι είναι θράσος (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως) να εμφανίζεται η ΝΔ ως υπέρμαχος/υπερασπιστής της δημόσιας υγείας.

Όμως ο τιμητής, κατά το λεξικό, είναι «Αυτός που έχει την τάση να επικρίνει, να ελέγχει τους άλλους, τις σκέψεις, τους λόγους, τις γνώμες, τις πράξεις τους κτλ. Ο επικριτής» (ο ορισμός από το ΜΗΛΝΕΓ).

Έχουμε γράψει τόσο πολλές φορές για το λάθος αυτό, που το έχουν διαπράξει πολλοί και διάφοροι (ανάμεσά τους και ο σημερινός πρωθυπουργός), που θα το έχετε βαρεθεί.

Να το δεχτούμε για σωστό, ότι «τιμητής» πλέον σημαίνει ο υπέρμαχος, αυτός που τιμά κάτι; Διστάζω, διότι και η «κανονική» σημασία χρησιμοποιείται και μόνον αυτή λεξικογραφείται. Όσοι από εμάς κάνουμε επιμέλεια κειμένων, μεταφράσεων κτλ. θα συνεχίσουμε να διορθωνουμε τον… τιμητικό τιμητή λοιπόν.

* Βέβαια, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα με ποια έννοια χρησιμοποιείται ο τιμητής. Με τον ευαριθμο τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολα. Και τι θα γίνει αν κάποιος γράψει «Εμφανίστηκαν ευάριθμοι τιμητές του πρωθυπουργού»; Λίγοι ή πολλοί; Οπαδοί ή επικριτές; Τέσσερις οι συνδυασμοί. (Αυτό μπορεί και να το έχω ξαναγράψει).

* Φιλος θεώρησε μαργαριτάρι τον τίτλο της ΕΡΤ «Σορούς ανέσυρε η ΕΜΑΚ«, σε είδηση για τον σεισμό στην Αλβανία.

«Αν και οι όμορφες διακρίσεις όμορφα καίγονται», μου γράφει, «η σορός δεν είνια το πτώμα που έχει ετοιμαστεί για ταφή;»

Έτσι ήταν. Ωστόσο, του απάντησα, εδώ και πολύ καιρό η λέξη «πτώμα» φαίνεται να εχει απαγορευτεί στη γλώσσα τη δημοσιογραφική και από παντού ανασύρονται σοροί, στην καλύτερη περίπτωση -στη χειρότερη, σωροί….

* Τι καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε αυτόν τον τίτλο είδησης;

Τι σχεδίασαν οι φοιτητές που βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο; Σχεδίασαν DNA;

Με δυσκολεύει «το πρώτο DNA υπολογιστή» -έχουν οι υπολογιστές DNA; Χρησιμοποιείται μεταφορικά ο όρος;

Αν πάμε στο κυρίως άρθρο, θα δούμε ότι:

Η ομάδα iGEM Thessaloniki σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο DNA υπολογιστή ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών.

Το τελικο ν κάνει διαφορά, αφού καταλαβαίνουμε ότι υπολογιστή σχεδίασαν οι φοιτητές και όχι DNA. Βέβαια και πάλι δεν στέκει και πολύ καλά το «DNA υπολογιστής», στα ελληνικά θα λέγαμε «υπολογιστής DNA» καλύτερα.

* Τιτλος είδησης: Βίος και πολιτεία ο διορισθέντας πρόεδρος στο Νοσοκομείο Σύρου

Τον τίτλο τον παρουσίασε κάποιο μέλος στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ.

Δήλωσα ότι επιδοκιμάζω. Όπως στη λέξη «ο παράγων» μέσω της αιτιατικής (τον παράγοντα) πλάστηκε καινούργια ονομαστική, ο παράγοντας, έτσι θα γίνει και με αυτές τις μετοχές, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως ουσιαστικά. Ήδη, ο συλληφθέντας έχει σχεδόν καθιερωθεί.

(Και οχι, δεν θα πούμε «η συλληφθέντα». Εκεί θα μείνει η συλληφθείσα που κλίνεται ομαλά).

* Και κλείνω με μια νεκρολογία. Πλήρης ημερών, που λέει το κλισέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών ο Γιασουχίρο Νακασόνε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1980.

Δεν ξέρω πώς θα εκτιμηθεί η συνεισφορά του και ποιο θα είναι το στίγμα που θα αφήσει στην ιαπωνική και την παγκόσμια ιστορία, όμως έχει ήδη αφήσει ένα μικρούτσικο αχνάρι στη γλώσσα μας, και ειδικότερα στην ελληνική ευτράπελη φρασεολογία, αφού ο Γιασουχίρο Νακασόνε αποτέλεσε την έμπνευση για να εμπλουτιστεί η ευτράπελη φρασεολογία μας με την ψευδοϊαπωνική φράση «Να σου σύρω ένα κασόνι;» με παραλλαγή «Να σου σύρω το κασόνι;» και έδωσε, στα ψευδοξενογλωσσα επαγγελματικα, τον Ιάπωνα αχθοφόρο Νασουσίρο Νακασόνι (ή Τοκασόνι) που τον έχω συμπεριλάβει και στο βιβλίο μου «Η γλώσσα έχει κέφια».

Τώρα, τέσσερις άλλοι έσυραν το κασόνι του Νακασόνε.

Κι όπως γράφτηκε, αν ζει η χήρα του Γιασουχίρο Νακασόνε θα την προσφωνούν Γειασουχήρα Νακασόνε.

Ελαφρύ να’ναι το χώμα που θα τον σκεπάσει.

243 Σχόλια to “Μεζεδάκια του Αγιαντρέα”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Ετεροχρονισμένο μεζεδάκι: με αφορμή το χτεσινό άρθρο για τους λουκουμάδες θυμήθηκα τον Ιωνά το Μικρασιάτη με τα γλυκά του, και έψαξα να δω αν έκανε και λουκουμάδες (παραήμουν μικρός για να θυμάμαι, εγώ πάντα ταούκ γκιοκσού έτρωγα), και τον βρήκα σε αυτό το (αρχειοθετημένο πλέον) αρθράκι, όπου διάβασα και για τα φοβερά μαρόν ντε γκιζέ (sic) του Ζόναρς. Αυτή η φημισμένη για τα κάστανά της Γκιζέ θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί, όχι; 🙂

  2. Γς said

    Καλημέρα

  3. ΓΤ said

    Να μην ξεχάσουμε το προχτεσινό «The story has dragon» του Τσίπρα, με το Twitter να κάνει καινούργιο συκώτι 🙂

  4. Νέο Kid said

    Μάλλον δεν θα τον σκεπάσει χώμα τον Νακασόνε . Φυμέ τον κόβω…
    Θα τον αναλάβει ο φημισμένος Ιαπων εργολάβος κηδειών Νασουκάψο Τοκορμάκι.

  5. Παναγιώτης Κ. said

    Τιμητής, ευάριθμος, σεμνύνομαι, παρέλκει, αυτόχρημα κ.λπ
    Η σαγήνη των λόγιων όρων…
    Μίμηση άλλων εποχών.
    Και συχνά το πραγματολογικό λάθος … «οι Κασσάνδρες… διαψεύστηκαν».
    Να παραδεχτούμε ότι σε κάποιο βαθμό μας…κυνηγάει η καθαρεύουσα και μάλιστα στη δημοτικοφανή μορφή της. Ειδικά αυτούς που την έχουν διδαχθεί.
    Πάντως, μου άρεσε να διαβάζω τον Μαρωνίτη!

  6. nikiplos said

    Καλημέρα… δύσκολες αυτές οι μετοχές… Ερώτηση: δεν υπάρχει ρήμα δράττω?

  7. nikiplos said

    Να μην ξεχάσω, βέβαια τα χρόνια πολλά στους Αντρέες, τις Αντριάνες και τις Ανδρονίκες… Οι Ανδρόνικοι έχουν άλλη ημέρα εορτής…
    Να θυμηθούμε και τον Αντρέα που έμεινε στην ιστορία με μια μόνο χειρονομία του, σε μια σκάλα αεροπλάνου…

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Νομίζω ότι ο Νακασόνε υπήρξε από τους λίγους ηγέτες που το όνομά του ήταν πάρα πολύ γνωστό. Όνομα…»τετραγωνισμένο» και επομένως, ευκολοπρόφερτο.

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα ιδρύσει και διεύθυνση πρόληψης της κρατικής-αστυνομικής βίας ο Κλιντ Χρυσοχοΐδης; Ή εκτιμά ότι η κοινωνική …ανεκτικότητα απέναντί της είναι απεριόριστη;
    Ο συλληφθέντας-η συλληφθείσα-το συλληφθέντα στο ουδέτερο; ☺ Να αναποδογυρίσουμε και τη σημασία του τιμητή, του ευάριθμου και όποιας άλλης …δυσήνιας λέξης και να αναθέσουμε στον γλωσσοπλάστη Ευάγγελο Φατσέα να συντάξει το επόμενο ευπώλητο και εύπεπτο λεξικό της ελληνικής γλώσσας. ☺

  10. π2 said

    Πολιτική απόφαση του 2ου συνεδρίου του Αριστερού Ρεύματος, κύριας συνιστώσας της ΛΑΕ:

    «Το Α.Ρ. θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων για την απόκρουση των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών, γιατί μόνο μέσα από την άνθησή τους μπορεί να προκύψει νέα αντισυστημική ριζοσπαστικοποίηση με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο και νέες ευκαιρίες πολιτικής παρέμβασης και αναγέννησης της Αριστεράς».

    Οι μακροσκελείς προτάσεις με τις αλλεπάλληλες τριπλές γενικές θέλουν και λίγη προσοχή στις αντωνυμίες, σύντροφοι. Έπρεπε να διαβάσω δυο φορές για να καταλάβω ότι ο ποιητής δεν εννοεί πως οι «εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές» πρέπει ν’ ανθίσουν για ν’ αναγεννηθεί η Αριστερά…

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Όχι, και στα αρχαία μόνο δράσσομαι και δράττομαι.

    3 Αυτό μου ξέφυγε

    1 Α, τα περίφημα κάστανα της Γκιζέ….!

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Άντε τώρα να αναφερθείς στην πρώην Λιθουανή πρόεδρο.
    Το όνομα, σχεδόν συνηθισμένο.Ντάλια ( το πιο σωστό είναι Νταλιέ ).
    Το επώνυμο; Γκριμπαουσκάιτε. !!!

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Να παραδεχτούμε ότι σε κάποιο βαθμό μας…κυνηγάει η καθαρεύουσα και μάλιστα στη δημοτικοφανή μορφή της. Ειδικά αυτούς που την έχουν διδαχθεί.»
    Κι όμως, Παναγιώτη, παρατηρώ ότι η καθαρεύουσα κυνηγάει πολλούς δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες, οι οποίοι όχι μόνο δεν την έχουν διδαχτεί, αλλά ήταν και αγέννητοι όταν καταργήθηκε. Ο Διακογιάννης έλεγε «και ο αγώνας ξεκινάει», ενώ τώρα για κάποιους νεοσσούς «ο αγώνας εκκινεί». Λίαν προσεχώς «ο αγών εκκινεί». ☺

  14. Παναγιώτης Κ. said

    @10.Ώστε η ΛΑΕ αποτελείται από συνιστώσες!
    Το διαβάζει κάποιος άσχετος με την Αριστερά και θα νομίσει ότι έχει να κάνει με κάποια μεγάλη παράταξη.
    Διασπάσεις και Αριστερά πάνε… παρέα.

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    10: «νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές». Εδώ έχουμε πλεονασμό ή δισσολογία; ☺

  16. Pedis said

    εχει βαθύτερο νόημα και δεν τόπιασες:

    είναι: «θράσος να εμφανίζεται η ΝΔ ως τιμητής της δημόσιας Υγείας»

    εννοεί:

    και να έχει από την άλλη την πρεμούρα να χώνει τον καθε αλητάμπουρα κομματάρχη στη περιζήτητη θέση του διευθυντή δημόσιου νοσοκομείου.

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    14:Ε, θα είναι η συνιστώσα του Μήτσου του εκκετζή, η συνιστώσα του Μπάμπη του γκεβαριστή, η συνιστώσα της Μαριώς της λουξεμπουργίστριας, η συνιστώσα του Βαγγέλη του καταστασιακού και η συνιστώσα του Μάκη του μπαοκτσή. ☺

  18. rizes said

    ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ

    ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.

  19. Θέμης said

    » Όπως στη λέξη «ο παράγων» μέσω της αιτιατικής (τον παράγοντα) πλάστηκε καινούργιος ενεστώτας, ο παράγοντας »

    καινούργια ονομαστική

  20. LandS said

    10 Δεν λες πάλι καλά που κατάφεραν, επιτέλους, να χωρέσουν ένα κόμμα ( , ) σε ολόκλρη παράγραφο;

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επίσης, εκλεκτή ποικιλία από μεζεδάκια ήταν η ομιλία του σ. Γεωργούλη στο ευρωκοινοβούλιο. Το ότι μιλούσε σε ειδικό κοινό δεν πείθει ιδιαίτερα, αφού ο σεβασμός στο συντακτικό και τη σαφήνεια πρέπει να είναι δεδομένος ανεξαρτήτως κοινού, εκτός αν ο ομιλητής είναι φορτισμένος συγκινησιακά ή βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή έχει κάποια άλλη καλή δικαιολογία.

  22. sarant said

    16 Σωστα 🙂

    19 Ωχ, εγώ σκεφτόμουν το «καταχράζομαι» Μερσί!

  23. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    1 (11γ): Αλλά φωτό από «κάστανο de Gize» δεν είχε😊. Οπότε:

  24. nikiplos said

    Καλημέρα…
    16@ αλλά και λοιποί που εκφράστηκαν για την υπόθεση του Δντή Νοσοκομείου Καρδίτσης…

    Είναι κανείς ενήλιξ σε αυτό το ιστολόγιο που εννοεί ή πιστεύει πως αυτές οι χρυσοκάνθαρες θέσεις δίνονται αξιοκρατικά? Για να δίνονται αξιοκρατικά, θα πρέπει να φύγει η αρμοδιότητα διορισμού από την εκάστοτε κυβέρνηση, κοινώς θα πρέπει να αλλάξει το πολίτευμα και να φύγει η αρμοδιότητα, όπως ακριβώς σε πολλές χώρες του πολιτισμένου κόσμου… Λοιπόν το προκείμενο έχει πολλά χαρακτηριστικά, αλλά ας μείνουμε στο πρακτέο…

    Υπήρξα μάρτης μιας επιλογής προϊσταμένων σε εφορία, τελείως τυχαία και πριν αρκετά χρόνια. Βλέπεις οι πολιτικοί οργανώνονταν τότε και έθεταν τους ψηφοφόρους τους σε βάσεις δεδομένων, μεγάλη πηγή μαύρου χρήματος για εμάς τους βασάδες, αν ήσουν βέβαια υπομονετικος να περιμένεις να σε πληρώσουν-πλήρωναν καλά όμως.
    40μύρια κόστιζε τότε η εκάστοτε θέση δντή εφορίας(δραχμές). Φυσικά σε μια πλήρη κυβερνητική θητεία, ο διορισθείς έβγαζε περίπου 2δις στη δεύτερη θέση – προνομιακή Αττική πάντα. Αυτό συνεχίστηκε επί όλων των κομμάτων, και οι συνωθούμενοι υποψήφιοι κατάκλυζαν τα κομματικά κυβερνητικά γραφεία… Ενόσω στην Κλαυθμώνος πανηγύριζαν οι νεολαίοι με δωρεάν σουβλάκια και παγωμένη μπύρα, οι υποψήφιοι έμπαιναν από την πίσω πόρτα στη Ρηγίλης ή στην Χ.Τρικούπη, ώστε να κλείσουν τα ονόματα. Την πρώτη εβδομάδα του διορισμού της εκάστοτε κυβερνήσεως, αν λήστευε κανείς τα γραφεία θα γινόταν πάμπλουτος… Και τι βουταρία φυσικά πέφτει, αφόταν το ζεστό χρήμα αρχίσει να ρέει…

    Με τα παραπάνω δεν θέλω να δικαιολογήσω την κυβέρνηση, ούτε επειδή το κάνουν όλοι, σώνει και καλά αυτό να δίνει δίκαιο ή θεμιτό στους ρουσφετλήδες και στα κομματόσκυλα… Όμως αυτή είναι η Ελλάδα, δεν είμαστε κάποια άλλη φανταστική χώρα… Εδώ παίζουμε μπαλίτσα… Τη συγκεκριμένη πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξουμε, αν θέλουμε…

  25. Παναγιώτης Κ. said

    Να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά και για τη λέξη της χρονιάς.
    Αυτή τη φορά ελπίζω να έχει καλύτερη τύχη η λέξη «μου». 🙂
    Δεν θα την θυμίσω σήμερα.Έχει πάντως σχέση με την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης κ.λπ

  26. Μπούφος said

    «Κι όπως γράφτηκε, αν ζει η χήρα του Γιασουχίρο Νακασόνε θα την προσφωνούν Γειασουχήρα Νακασόνε». XAXAXAXA! ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΙΑ, Νικο-κύρη!

  27. Pedis said

    Η περίπτωση της «ομιλίας» Γεωργούλη απαιτεί ειδική αφιερωματική πιατέλα …

  28. Pedis said

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Όμως αυτή είναι η Ελλάδα, δεν είμαστε κάποια άλλη φανταστική χώρα… Εδώ παίζουμε μπαλίτσα… Τη συγκεκριμένη πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξουμε, αν θέλουμε…»
    Ακριβώς, Γιάννη, έτσι έχουν τα πράγματα. Το είχε πει και ο Σημίτης το «αυτή είναι η Ελλάδα», μόνο που δεν είχε ψηφιστεί για να δικαιολογείται με δακρύβρεκτες κοινοτοπίες, αλλά για να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Δεν νομίζω ότι καν το προσπάθησε.

  30. Costas X said

    «Νασουσίρο Τοκασόνι» και άλλα ευτράπελα ξένα ψευδονοματεπώνυμα :

    Τότε που ήταν ακόμη της μόδας, η δική μου συνεισφορά ήταν ο Αφρικανός μασέρ Σουαλίφο Τονγκόλο. 🙂

  31. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Αυτό το ότι ο Βαϊσμίλερ τελειοποίησε την κραυγή του Ταρζάν δεν ξέρω πού το βρήκαν. Δεν είναι καν βέβαιο ότι είναι η δικιά του φωνή.

    Στο IMDB γράφει:
    Tarzan’s distinctive call was either created by sound recordist Douglas Shearer from various sounds, or it was indeed Johnny Weissmuller doing the yell himself. Co-star Maureen O’Sullivan insisted throughout her life that it was Weissmuller doing the yell without any technical assistance.

    Στην Wikipedia:
    During an appearance on television’s «The Mike Douglas Show» in the 1970s, Weissmuller explained how the famous yell was created. Recordings of three vocalists were spliced together to get the effect‍—‌a soprano, an alto and a hog caller.

  32. ΣΠ said

    30
    Πρόσθεσέ το εδώ:

    Ταμίλα Παζάρεβα, ριχάινε μπίτε και άλλα ψευδοξενόγλωσσα

  33. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

  34. atheofobos said

    16,24
    Το Βατερλό της κυβέρνησης!
    Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2019/11/blog-post_29.html

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    24: Νίκιπλε, όχι Γιάννη, συγγνώμη. 😇

  36. ΣΠ said

    34
    Τι βλέπω; Ο Αρκάς άρχισε να κάνει κριτική στην τωρινή κυβέρνηση;

  37. Aghapi D said

    «η σορός δεν είνια το πτώμα «? 🙂

    «Η ωραία Αντριάνα των Αθηνών» που αγάπησαν οι άντρες και εκδικήθηκε ο εραστής της. Ήταν Αιγύπτιος πασάς και της παραμόρφωσε το πρόσωπο, επειδή τον απατούσε
    Κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι για να κάνει εξωτερικές δουλειές, όλοι σταματούσαν για να τη θαυμάσουν και προσφέρονταν να τη βοηθήσουν.
    Μια ημέρα ένας νεαρός που την είδε να επιστρέφει κουβαλώντας νερό από το Βατραχονήσι, της τραγούδησε ένα στιχάκι το οποίο ηχογραφήθηκε το 1906 στην Αλεξάνδρεια ή σύμφωνα με άλλη πηγή στην Πόλη το 1806:

    “Πάρε με Ανδριάνα μου να σε βοηθώ στην πλύση
    και να σου κουβαλώ νερό απ’ το Βατραχονήσι
    Ανδριάνα μου γλυκιά απ’ το Βατραχονήσι
    Γιατί να βασανίζεσαι ασπριδερή μου χήνα
    με λίγδες και με κάρβουνα μέσα εις την κουζίνα;
    Ακούω τα πιάτα που βροντούν όταν τα θερμοπλένεις
    κι εγώ νομίζω πως σιγά τη σκάλα κατεβαίνεις.
    Δεν είναι κρίμα κι άδικο σε νια χαριτωμένη
    στο μαγερειό ξυπόλυτη το ντεντζερέ να πλένει;”

    (μήν μπερδευτούμε: ο Αδριανός και η Αδριανή,χωρίς το Νι, γιορτάζουν τον Αύγουστο)

    Η Αντριάνα είχε επαφές με τους υπουργούς της εποχής και κατάφερε να ζήσει καλή ζωή. Παντρεύτηκε έναν πλούσιο άντρα και παράτησε τη δουλειά της ως υπηρέτρια. Ωστόσο, ο γάμος της δεν ευδοκίμησε. Λίγο καιρό αργότερα ο σύζυγός της τη χώρισε, καθώς τον απατούσε με άντρες του κύκλου του. Μετά τον χωρισμό της, λέγεται πως έγινε ερωμένη ενός πασά της Αιγύπτου. Ωστόσο, ήταν άπιστη και είχε παράλληλες σχέσεις με αποτέλεσμα ο πασάς να την τιμωρήσει. Της παραμόρφωσε το πρόσωπο, ώστε να μην μπορεί να έχει ερωτικές σχέσεις με άλλους άντρες. Από τότε, τα ίχνη της Αντριάνας εξαφανίστηκαν.

    Η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα από το τραγούδι του νεαρού, το οποίο σώθηκε από τους καραγκιοζοπαίκτες και τον πίνακα του Θεόφιλου.
    Επίσης, η ζωή της ενέπνευσε τον μουσικό Νότη Μαυρουδή και τον στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο, που έφτιαξαν το τραγούδι «Η ωραία Αντριάνα».
    Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο μουσικό έργο «Ζωγραφιές απ’τον Θεόφιλο» και ερμηνεύτηκε το 1976 από την Αλεξάνδρα. «Η ωραία Αντριάνα στο παγκάκι της τραγουδάει με μαντολίνο το μεράκι της χίλια χρώματα απλώνει μες στα λόγια της το παγώνι μπερδεύεται στα πόδια της»…

  38. ΣΠ said

    τη φράση «Δράττοντας την ευκαιρία», που δεν στέκει αφού το ρήμα είναι «δράττομαι»

    Υπάρχει ένα θέμα με τις μετοχές των αποθετικών ρημάτων και το έχουν συζητήσει στην Λεξιλογία. Εκεί ο Νικοκύρης επισημαίνει το «ερχόντας» σε ποίημα του Σκαρίμπα. Υπάρχει και σε πεζογράφημα του Κοτζιούλα. Είναι και το «διηγώντας » του εθνικού μας ποιητή. Ο Νικοκύρης υποστηρίζει πως οι μετοχές αυτές είναι πια δόκιμες, αλλά βέβαια όχι σε λόγια ρήματα, όπως το «δράττομαι».

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα οι διαστρεβλώσεις των λέξεων που έκανε ο Σκαρίμπας είναι ευφάνταστες και γοητευτικές αλλά δόκιμες και καθιερωμένες δεν τις λες. Ακόμα, τουλάχιστον. Εκτός αν αρχίσουμε να λέμε τους αστροναύτες ουρανιτζήδες. ☺
    https://www.politeianet.gr/books/9786185142155-nikolakopoulou-chara-poema-giannis-skarimpas-263835

  40. Κουνελογατος said

    Αυτό με τον διάολο που κλαίει τα παιδιά του, όλα τα λεφτά.

  41. Κουτρούφι said

    #37. Από πού είναι το κείμενο;
    Ηχογράφηση το 1806 στην Πόλη αποκλείεται. Για τεχνικούς, κυρίως λόγους.
    Εδώ η Ανδριάνα από ηχογράφηση στην Πόλη το 1906: https://www.youtube.com/watch?v=lXeWmh4iMag
    με στιχάκια που διαφοροποιούνται από κάποιο σημείο και μετά από αυτά που είπανε στο θέατρο Παλλάς.
    Για περισσότερες πληροφορίες, στον Πέπε που είναι του χωριού του.
    Και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=8U5WGVbaf3A (στο 1:30 περίπου) Θερμιώτες λένε για μια Αντριάνα αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια.

  42. spyridos said

  43. leonicos said

    Και βεβαια, τα ακτινίδια δεν περιέχουν ποτάσιο. Κάλιο περιέχουν.

    Και γι’ αυτό είναι τέλεια υπακτικά. Το κάλιο είναι το τελευταίο που απορροφάται στο παχύ έντερο, μαζί με το νερό της αυτορρύθμισης

  44. leonicos said

    ννοείται ότι το ιστολόγιο δεν πιστεύει στους λεξάριθμους -και το έχουμε γράψει επανειλημμένα)

    Η Καμπάλα (εβραϊκός μυστικισμός) έχει τρεις συνοστώσες, Νοταρικον, Γκεματρία (εκ του Γεωμετρία), Σεφιρόθ (Λουριανική Καμπάλα)

    Το Νοταρικον συγκρίνει τις λέξεις ως προς τα γράμματα, με αντιμεταθέσεις, Πρόκειται για ΜΠΟΥΡΔΑ.
    Η Γκεματρία είναι τυπική λεξαριθμιτική, με ω]βάση το εραϊκό αλφάβητο βέβαια (22 γράμματα) Πρόκειται για ΜΠΟΥΡΔΑ.
    Η Λουριανική Καμπάλα είναι ένα αριστοτεχνικό σενάριο Δημιουργίας, εντελώς φανταστικό εννοείται, που λκαλλιεργήθηκε από τον Αβραάμ Λόυρια στη Σαφέδ, τον 14ο αιώνα. Είναι ίσως κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κάποιος, μόνο και μόο για αν δει τι αριστοτεχνικά περίπλοκα πράγματα μπορεί να φτιάξει η φαντασία του ανθρώπου. Εένα προσωπικά με γοητεύει, μολονότι ξέρω ότι είναι κυτριολεκτικά αποκύημα φαντασίας

  45. Αιμ said

    4. Μάλλον ο Νασουκάψο Τισορο !

  46. leonicos said

    Και βεβαια, τα ακτινίδια δεν περιέχουν ποτάσιο. Κάλιο περιέχουν.

    Αν περιέχουν κάλιο, τι τα εμποδίζει να περιέχουν και ποτάσιο; Καποιος ηλίθιος τα έχει βάλει στο ίδιο τετραγωνάκι στο περιοδικό σύστημα. Άκου τώρα!

  47. leonicos said

    Η Καμπάλα (εβραϊκός μυστικισμός) έχει τρεις συνιστώσες, Νοταρικον, Γκεματρία (εκ του Γεωμετρία), Σεφιρόθ (Λουριανική Καμπάλα)

    Συνοστώσεις δεν έχει

  48. Πιπίτσα said

    Κάλιο & ποτάσιο δεν είναι το ίδιο;

  49. Costas X said

    32. Το πρόσθεσα.

  50. leonicos said

    38 ΣΠ
    Είναι και το «διηγώντας » του εθνικού μας ποιητή.

    Ομολογώ με μπέρδεψες. Ομολογώ ότι ποτέ δεν είχα προσέξει το ‘δράττοντας την ευκαιρία’ που το έχω ακούσει πολύ, είναι λάθος. Είναι αλλά ίσως καθιερωμένο.

    Το διηγώντας δεν είναι πρόβλημα, διότι για λόγους μετρικούς γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις, ποιητική αδεία. Αυτό όμως δεν υπάρχει στον πεζό λόγο.

    Βέβαια το δράττομαι είναι μεν αποθετικό, όπως το δέχομαι, αλλά υπάρχει και το δράττω, ενώ δεν υπάρχει δέχω.
    Κάτι ανάλογω συμβαίνει και με το ποιῶ, ποιοῦμαι. Το ποιοῦμα ως αποθετικό έχει την ίδια σημσία με το ποιῶ. Σε καμιά περίπτωση το ποιούμαι δεν σημαίνει δημιουργουμαι ή κατασκευαζομαι.

    Βέβαια, να μην ξεχνάμε ΄ότι, μολονότι νομιζουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, την ελληνική, αλλά η ελληνική του καθνός μας έχει κάτι ικροδιαφορές ύφους και αποδοχής που φαίνοναται σ’ αυτές τιςλεπτομέρειες.

    Τελικά όσο το σκέπτομαι, το δράττοντας την ευκαιρία, ΔΕΝ είναι λάθος, επειδή υπάρχει το δραττω, εξίσου πραγματικό όσο και το δράττομαι

  51. leonicos said

    Ας θυμηθουμε παλαιότερη κυβέντα για το αἰτῶ – αἰτοῦμαι

  52. leonicos said

    48 Πιπίτσα

    Πλάκα κάνω

  53. leonicos said

    48 Πιπίτσα

    Πλάκα κάνω. Γι’ αυτό λέω:

    Καποιος ηλίθιος τα έχει βάλει στο ίδιο τετραγωνάκι στο περιοδικό σύστημα. Άκου τώρα!

  54. leonicos said

    41 Κουτρούφι

    Οι αναρτήσεις σου πραγματική απόλαυση

  55. leonicos said

    Εδώ παίζουμε μπαλίτσα

    Άλλο ένα ‘παίζω’ από τον Κουβάτσο

    με τη σημασία ‘εδώ ζούμε’. Ν ἆ προστεθεί στο προχθεσινό.

    Βεβαίως ο Κουβάτσος δεν έκανε καθυστερημένο σχόλιο συνειδητά, όπως εγώ. Χρήση έκανε. Γι’ αυτό εει πιο πολλή αξια.

  56. leonicos said

    37 Αγάπη

    δικές σου οι ραίες αναρτησεις!

  57. leonicos said

    28 Πέδις

    Απίθανο!

  58. leonicos said

    Εδώ παίζουμε μπαλίτσα…

    Του Νίκιπλου είναι. Τώρα το πρόσεξα.

  59. Μανούσος said

    24, 29
    Δυστυχώς ουδείς το προσπάθησε. Αντιθέτως και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την παλαιοκομματική πεπατημένη επανεπικυρώνοντας όλο τον εσμό των προϋπαρχόντων αχρείων και φθορέων της Δημόσιας Διοίκησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα την τεχνογνωσία τους στην καταπάτηση νόμων που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε…
    Και οι ίδιοι οσφυοκάμπτες ζουν και βασιλεύουν υπηρετώντας τώρα τους νέους αφέντες, ενώ η έκπτωτοι Συριζαίοι πέφτουν από τα σύννεφα μαθαίνοντας τα νέα προξενιά μεταξύ παλαιών εκλεκτών υπαλλήλων και νέας κυβερνήσεως.
    Άλλωστε η αθρόα και πανηγυρική είσοδος των 2/3 του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται θριαμβευτικά. Μόνο η ξεροκέφαλη Φώφη με κάτι υποδίκους απέμειναν…. και οι εκσυγχρονισταραίοι που πήγαν να γίνουν υπουργοί με την κανονικότητα και την α(χ)ριστεία.
    Τελικά όλοι σοσιαλιστές είμαστε και δεν το ξέραμε…

  60. leonicos said

    11

    6 Όχι, και στα αρχαία μόνο δράσσομαι και δράττομαι.

    Σωστά, , αν και αυτό δεν αναιρεί ό,τι έγραψα για το δράττω.

    Άλλωστε όλα ξενικάνε από αναγωγή του αορίστου ἔδρασα, του δράω-δρῶ

  61. Pedis said

    Μα ο Γκλέτσος δεν συγκαταλεγόταν στους μακεδοναηδίες και απειλούσε ότι αν ψηφιζόταν η συμφωνία για διαμαρτυρία θα έκοβε δημόσια ταπαυτά του, θα λουζόταν με κηροζίνη … αλλά
    όχι μόνο δεν μας έκανε τη χάρη αλλά επιδόθηκε και στo εθνικό άθλημα ;!

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτά έλεγε ο σύντροφος Γκλέτσος:
    «Στα πιο δύσκολα της Ελλάδας μετά τη Μεταπολίτευση να λέμε ότι θα κάνουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Ε, εγώ το βρίσκω πάρα πολύ επικίνδυνο για εμάς, για την κοινωνία μας»,
    «Το παιδάκι που είναι για το 15μελές να πάει στο 15μελές».
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://omadaalithias.gr/videos/gkletsos-o-alexis-tsipras-kanei-mono-gia-proedros-toy-15meloys&ved=2ahUKEwizu5zc9ZHmAhXF_KQKHTutAko4FBAWMAN6BAgHEAE&usg=AOvVaw3tvD01RW-y3tZMlvCHR0XT

  63. Αγγελος said

    Πιπίτσα, το στοιχείο Κ γαλλικά και αγγλικά λέγεται potassium, διότι περιέχεται στην ποτάσα, ελληνικά όμως λέγεται κάλι(ο). Θα μπορούσε να είχε ονομαστεί ποτάσιο, όπως το νάτριο θα μπορούσε να είχε ονομαστεί σόδιο και το άζωτο νιτρογόνο, αλλά… δεν λέγονται έτσι. Και δεν πρόκειται για τίποτε σπάνιους τεχνικούς όρους, πρόκειται για χημεία του Δημοτικού.

  64. ΣΠ said

    Το «δράττοντας» στο google δίνει 59100 αποτελέσματα:
    https://www.google.gr/search?sxsrf=ACYBGNSNo6xiPT70wCjfEaVPbmiMcFXrfg%3A1575116851229&source=hp&ei=M2DiXYOjC8P8kwXQuqnICg&q=%22%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%22&oq=%22%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%22

  65. Λάμπρος said

    Χρόνια πολλά σε όλους όσοι γιορτάζουν και ιδιαίτερα στον φίλο μας τον Corto που έχει καιρό να μας τιμήσει με την παρουσία του και καλείται να επανέλθει δημήτριος.☺

    24 – Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα Νίκιπλε, θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία η οποία συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, αλλά στην χώρα που δημιούργησε την δημοκρατία, μόνο η λέξη ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ υπάρχει.
    Πόσοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους; πόσοι τις τηρούν; πόσοι διδάσκουν ή έχουν διδάξει τα παιδιά τους πως δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις;
    Η μη τήρηση των υποχρεώσεών μας, έχει ως συνέπεια αυτόν τον κοινωνικό φασιστοαχταρμά που χωρίς ντροπή ονομάζουμε Δημοκρατία.
    Ποιός πιστεύει αληθινά στην Δημοκρατία;

    31 – Φυσικά και δεν είναι δική του, είναι γνωστό από το σχετικό ανεκδοτάκι πως την φωνή του Ταρζάν την ανακάλυψε ο Γραναζό.☺

  66. ΣΠ said

    64
    Αλλά και το «δράττω» δίνει 2660 αποτελέσματα:
    https://www.google.gr/search?sxsrf=ACYBGNT8YlNRLiYxNa1E6dK_sIZfPgVnrA%3A1575116869670&ei=RWDiXcXBKMrasAfpk5DYAg&q=%22%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CF%89%22&oq=%22%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%84%CF%89%22

  67. Μαρία said

    Κ. Χατζηδάκης: «Είμαστε μια εταιρεία φιλική στις επενδύσεις»

  68. ΣΠ said

    Το «DNA υπολογιστής» είναι αγγλισμός (DNA computer). Όπως, π.χ., το «τζαζ μουσική» (jazz music) αντί «μουσική τζαζ».

  69. Μαρία said

    68
    α. Ουσιαστικό σε λειτουργία επιθετική < αγγλ.

    σπόρ ιστορίες, τζάζ μουσική- παλ.: ιστορίες σπόρ, μουσική τζάζ. το Oort σύννεφο· παλ.: το σύννεφο (του) Oort. Θα αρκεστούμε στις στούντιο ηχο­γραφήσεις του Παβαρότι.

    οι που αναφορικές προτάσεις, φρενιτώδης γκαράζ γιορτή. η τρία αίθουσα (απόλυτο αριθμητικό, άν και δέ λέγεται στα αγγλικά).

    Ευάγγελος Πετρούνιας (1935-2016)

  70. nikiplos said

    DNA υπολογιστή, ethernet δίκτυο κλπ κλασσικοί αγγλισμοί… Είναι κατάρα στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά κείμενα…

  71. Μαρία said

    42

  72. Πέπε said

    @68
    Θεωρητικά βρίσκω το «μουσική τζαζ» πιο σωστό, και το αντίστροφο κακοχωνεμένο αγγλισμό. Στην πράξη όμως το έχω συνηυθίσει, δε μ’ ενοχλεί πια όταν το ακούω, και το λέω κι ο ίδιος (άρα μάλλον χωνεύτηκε πια!)

    Το DNA υπολογιστής όμως δεν είναι το ίδιο. Αυτό είναι τελείως αχώνευτο, γιατί το DNA είναι ουσιαστικό σε γενική ως ετερόπτωτος προσδιορισμός (υπολογιστής *του* DNA), και στα ελληνικά υποχρεωτικά έπεται (εκτός από κάτι εξυπνάδες του τύπου «παιδείας ευτράπελα», «Κρητών γεύσεις» κλπ.), πόσο μάλλον εδώ που είναι και άκλιτη λέξη.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    71: Ανόητες δημοσιογραφικές γενικεύσεις. Το αντίστοιχο από την «άλλη πλευρά» ήταν οι κρωγμοί των εθνικοφρόνων ανησυχούντων, όταν έβλεπαν κάναν δάσκαλο με σκουλαρίκι, φουλάρι στον λαιμό και μακρύ μαλλί. «Να ποιοι αναρχοάπλυτοι διδάσκουν ποιος-ξέρει-τι στα παιδιά μας!»…Αυτό, λοιπόν, που έγινε δικαίως θέμα, αλλά κακώς γενικεύεται, είναι προφανώς πρωτοβουλία του δασκάλου και θα πρέπει να του τραβηχτεί το αυτάκι, αφού καμιά σχετική διαταγή για τέτοια γραφικά καραγκιοζιλίκια δεν έχει σταλεί στα σχολεία.

  74. Μπούφος said

    ο Αλέξης πάντως «παίζει εν ου παικτοίς» όταν παίζει με τις λέξεις και την αριθμητική. Να το πούμε κι αυτό για να να είμαστε δίκαιοι.

  75. nikos44 said

    Για το σχόλιο της Ρουμάνας να πω ότι σίγουρα το προιόν δεν είναι παπούτσι αλλά έπιπλο καθώς η εταιρεία αυτή πουλά έπιπλα..Άρα κάτι άλλο θέλει να πει..

  76. Κύριλλος Μεθοδιος said

    Το δράττοντας την ευκαιρία μου αρέσει και το χρησιμοποιώ όταν μπορώ. Το δράττω ως περικοκλάδα του αδράχνω.

    Ενδιαφέρον. Το android μου υπογραμμίζει και τα τρία άλλα ήξερε να μου προτείνει «την ευκαιρία» στη συνέχεια

  77. ΣοφίαΟ said

    Τ’ Αγιαντρεος είναι το σωστό. Μεζεδάκια τ’ Αγιαντρεος. Όπως θα έλεγαν στην Πάτρα.

  78. Jenn-Jess said

    Με τους «τσιγαρορουφιάνους» θα γίνουν γνωστά και τα λήμματα λεξάριθμος και λεξαριθμιστής

  79. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία, πηγα να περπατήσω.

    25 Να την θυμίσεις όταν πρέπει -περί τις 10/12

    27 Σε ειδικό κοινό, για ειδικό θέμα. Μαθαίνει πάντως γρήγορα.

    28 Πολύ καλό, βγάζει σέλφι και ο πόντικας

    34 Αυτός από την Κόρινθο δεν διορίστηκε βέβαια σε κρατική θέση αλλά είναι εξόχως προκλητική περίπτωση

    38 Ακριβώς. Και χρειάζεται και άρθρο για το θέμα.

    48 Ναι, αλλά στα ελληνικά το λέμε κάλιο.

    64 Εντυπωσιακό!

    75 Α, ευχαριστώ

    76 Σε συνδυασμό με τα σχόλια 38 και 64 μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτώ. Ίσως γράψω άρθρο.

    77 Τόνο δεν έβαλες. Αντρέος;

  80. Spiridione said

    https://twitter.com/dromografos/status/1200687066977390592

  81. Πουλ-πουλ said

    34. Atheofobos
    Σοφόν το σαφές. Εύγε!

  82. Ερανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο, ο ακροδεξιός αλητάμπουρας Τζήμερος σάς έπιασε πρίν λίγο στο στόμα του. συγκρίνοντάς σας με τον ναζιστή φιλόσοφο Χάϊντεγκερ. Δεν θα του απαντήσετε;

  83. Jorge said

    @46 Λέων Νίκε, τον παίρνει και γέρνει ο Μεντελέγιεφ.

  84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες.

    Ἰδιαίτερες εὐχὲς στὸν φίλο μας τὸν Κόρτο.
    Μᾶς λείπει.

    @41.Κουτρούφι said:

    » …Και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=8U5WGVbaf3A (στο 1:30 περίπου) Θερμιώτες λένε για μια Αντριάνα αλλά δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια.

    Πατριώτη, τὸ τσάκισμα (ἐπωδὸς) Ἀντριάνα μου, δὲν πάω πιὰ στὴ μάνα μου εἶναι ἄσχετο μὲ τὰ λόγια τοῦ τραγουδιοῦ. Ὑπάρχουν ἀρκετὰ τέτοια τσακίσματα (πιθανώτατα δανεισμένα ἀπὸ ἄλλα τραγούδια), ποὺ μπαίνουν σὲ διάφορους σκοπούς.

    Σ᾿ αὐτὸν τὸν σκοπὸ μπαίνουν τὰ τσακίσματα τὰ μελιτζανιὰ νὰ μὴν τὰ ξαναβάλεις πιὰ καὶ μπαρμπα-Θοδωρῆ γιατὶ μᾶς κάνεις τὸ βαρύ. Τὸ τελευταῖο εἶναι μᾶλλον τὸ πιὸ ταιριαστό.

    Ὁ θερμιώτικος σκοπὸς εἶναι παραλλαγὴ τοῦ δωδεκανησιακοῦ μπαρμπα-Θοδωρῆ.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είχα την εντύπωση ότι ο Τρότσκι είχε γοητεύσει τον Μπένγιαμιν, όχι ο Στάλιν. Αλλά φαίνεται πως για τον Τζήμερο όποιος είναι αριστερά της ακροδεξιάς είναι σταλινικός.

  86. Μαρία said

    73
    Συμφωνώ.
    https://twitter.com/Venetia701/status/1200728037215625217

  87. sarant said

    86 Να μην βγει ένας άνθρωπος φωτογραφία με πεντέξι ξεβράκωτες, αμέσως να το κάνετε θέμα!

    84 Γεια σου Δημήτρη, δίκιο έχεις για το τσάκισμα.

    Και καλά που θυμήθηκες τον Αντρέα, τον Κόρτο, χρόνια του πολλά!

  88. atheofobos said

    34 Αυτός από την Κόρινθο δεν διορίστηκε βέβαια σε κρατική θέση αλλά είναι εξόχως προκλητική περίπτωση

    Όταν επαγγέλλεσαι την αξιοκρατία αυτή δεν αφορά μόνο τις κρατικές θέσεις αλλά και τις θέσεις που μπαίνουν άτομα κάτω από την κομματική σου κάλυψη.
    Και ο Πετσίτης δεν κατέλαβε κρατική θέση αλλά χωρίς την κάλυψη του Τσανακόπουλου θα είχε μείνει ακόμα σερβιτόρος και δεν θα τον είχαμε ακουσει ποτέ.
    Οι πολιτικοί γενικά είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για όσα κάνουν οι ίδιοι, αλλά και για όσα κάνουν δικοί τους άνθρωποι έχοντας από αυτούς κομματική κάλυψη.

  89. Μαρία said

    Κεδίκογλου-Κόρακας vs Τζήμερος-Πρωτούλης σημειώσατε χ.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    86: 😂 Μα δεν γινόταν να μην είναι περιπτωσάρα.

  91. Μαρία said

    90
    Άσε που δεν είναι δάσκαλος. Γυμναστής σπούδασε αλλά διευθύνει ξενοδοχείο στα Μάλια.
    Ένας που έχει φουμπου θα μπορεί να δει κι άλλες φωτό που εγώ δεν μπορώ. https://el-gr.facebook.com/aegean.sky

    Το καλύτερο ξενοδοχείο των Μαλίων. Φιλόξενοι και χαμογελαστοί οικοδεσπότες. Ευγενέστατο προσωπικό. Υπέροχο και πεντανόστιμο φαγητό. Καθαρά και άνετα διαμερίσματα FULL εξοπλισμένα. Πολύ κοντά στον παραλιακό δρόμο όπου είναι το επίκεντρο διασκέδασης. Αξέχαστα μπάρμεκιου με άφθονο φαγητό, ποτό και παραδοσιακούς κρητικούς χορούς. Ευχαριστώ την υπέροχη οικογένεια Μαρκογιαννάκη για τη διαμονή, την ασφάλεια, την φιλία και την αγάπη τους. LOVE YOU SEXY PANOS https://www.tripadvisor.com.gr/Hotel_Review-g616162-d1419047-Reviews-Aegean_Sky_Hotel_Suites-Malia_Crete.html

  92. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πάντως αυτό με την φυσική-σωματική βία πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν μπορεί να είμαστε άλλοτε απολύτως καταδικαστικοί και άλλοτε ανεκτικοί έως επαινετικοί προς αυτούς που την προκαλούν.

    Δεν ξέρω τί είπε ο Θ.Τ., δεν το βρήκα πουθενά. Ανεξάρτητα όμως αυτού, δεν υπάρχει προεδρείο να τον επαναφέρει στην τάξη και να τον αναγκάσει να ανακαλέσει ή εφόσον δεν ανακαλεί, να αποτελέσουν τα πρακτικά τεκμήριο προσφυγής στην δικαιοσύνη από τον θιγόμενο;

  93. sarant said

    92 Αν υπήρχε προεδρείο και έκανε τη δουλεια΄του, θα του είχαν κλείσει τα μικρόφωνα μόλις άρχισε να βρίζει και δεν θα είχαμε κανένα επεισόδιο.

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    92: Ποια βία; Ο καφές; Δίκιο έχεις, Κώστα, αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι, όχι θεοί, αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που θα μπορούσε να κάνει και τον Γκάντι να παρεκτραπεί, αυτός είναι ο Τζήμερος.

  95. ΚΩΣΤΑΣ said

    93 Αυτά που είπε ο Θ.Τ. είναι καταγραμμένα; έστω και ιδιωτικά, υπάρχουν κάπου; Είναι όντως υβριστικά ή αποτελούν θεμιτή πολιτική κριτική; Καλά θα ήταν να μάθουμε και το περιεχόμενο των ύβρεων ή «ύβρεων» για να μπορούμε να σχηματίζουμε ο καθένας μας και προσωπική άποψη.

  96. Μαρία said

    92
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/220822_tzimeros-ektos-orion

    Προκλήθηκε ο Πρωτ. αλλά την πάτησε κι έχασε τον έλεγχο.

  97. ΚΩΣΤΑΣ said

    94 Γιάννη, άλλο να καταδικάσεις την ενέργεια του Πρ. και να συμπληρώσεις, ε! τον έβγαλε εκτός εαυτού ο άλλος, και άλλο να μην μιλάς καθόλου γι’ αυτό ή και να τον θεωρείς ότι έχει και απόλυτο δίκιο.

  98. Παναγιώτης Κ. said

    @34. Εκτός από την πολιτική ιδιοτέλεια που ενσωματώνουν αυτές οι πρακτικές, φαίνεται πως υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες οι οποίοι κυκλοφορούν από τους παλιότερους πολιτικούς στους νεότερους και λειτουργούν πολλές φορές, ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Προτροπές δηλαδή του τύπου, δεν μπορείς να τα βάλεις π.χ με τους ταξιτζήδες διότι θα σε «ξεσκίσουν» ή δεν μπορείς να τα βάλεις με την Εκκλησία κ.λπ
    Σίγουρα παίζει ρόλο και η απειρία του νέου πολιτικού ο οποίος ενδίδει.
    Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά, η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει όσα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση.
    Μακρυά από μένα η σκέψη ότι θέλω να δικαιολογήσω αυτές τις καταστάσεις.

    Όσοι σχολιάζουμε σε αυτό το ιστολόγιο ψυχανεμιζόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία αλλά μας λείπει το βίωμα ως προς τον τρόπο που σκέφτονται ας πούμε οι τρεις από τους τέσσερις υπαλλήλους του δήμου που έρχονται να κλαδέψουν το δέντρο και κοιτάζουν τον τέταρτο που κάνει τη δουλειά.

  99. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Φοβερό φάρμακο το Prostozin! (Αλλά είναι πανάκριβο, γμτ 🙂 😀 )

    – Επίσης κα-τα-πλη-κτι-κή η Γειασουχήρα Νακασόνε!

    – Ο διορισθέντας – ο συλληφθέντας (χωρίς πραγματολογική συσχέτιση ή υπαινιγμό, προς το παρόν… 🙂 )
    Δεν είναι ίδια περίπτωση με τον ‘παράγοντα’, που οδήγησε στην ονομαστική ‘ο παράγοντας’ ή τον ‘λήγοντα’ απ΄όπου ‘ο λήγοντας’ κ.τ.ό.
    Εδώ έχουμε μεσοπαθητικούς αορίστους και διστάζω (έως αποκλείω) να χρησιμοποιήσω τέτοιους τύπους.
    Μια χαρά (υπολείμματα, βέβαια) είναι και ‘ο διορισθείς – ο συλληφθείς’ κ.τ.ό.
    Και εκτός από τους τύπους ‘διορισθείσα – συλληφθείσα’, δεν θα πρέπει να παραμείνουν και οι του ουδετέρου ‘διορισθέν – συλληφθέν’; Εφόσον, βέβαια, θέλουμε να διατηρήσουμε τη διάκριση ‘διορισμένος – διορισθείς (διορισθέντας)’, ‘διορισμένη – διορισθείσα’, ‘διορισμένο – διορισθέν’ κλπ.
    Δεν νομίζω πως μπορούμε να πούμε ‘διορισθέντο’ ή ‘συλληφθέντο’! 🙂 Και πώς θα τα κλίνουμε;
    Υπάρχει – εκτός από περίφραση – άλλη συναφής μετοχή/επίθετο για να τη χρησιμοποιήσουμε;
    Σηκώνει πολλή συζήτηση – αν δεν έχει γίνει ήδη…

    36. ΚΥΡ, εννοείς! (Για Αρκά, δεν ξέρω… 🙂 )

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, απ’ τη στιγμή που ο Πρωτούλης μπήκε σε αντιπαράθεση με τον Τζήμερο, ήταν σίγουρο ότι θα έχανε τον αυτοέλεγχό του και το δίκιο του. Με τύπους σαν τον Τζήμερο πρέπει να αποφεύγεις κάθε διάλογο, γιατί είναι σίγουρο ότι θα σου βγάλουν τον χειρότερο εαυτό σου. Εκεί εντοπίζω το λάθος του Πρωτούλη, η συνέχεια ήταν αναμενόμενη.

  101. Πέπε said

    @37, 41:
    Πράγματι, σεμνύνομαι ότι η Αντριάνα και το τραγούδι της είναι από το χωριό μου, Συγκινούμαι που το Κουτρούφι θυμόταν αυτή τη λεπτομέρεια!

    https://rembetiko.gr/t/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9/10883

    Κατά τη γνώμη μου το υπέροχο τραγούδι του Δασκαλόπουλου – Μαυρουδή δεν είναι εμπνευσμένο άμεσα από τη ζωή της, αλλά μόνον από τον πίνακα του Θεόφιλου. Το παγώνι, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική Αντριάνα ή την Αντριάνα του θρύλου, και που στον πίνακα είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο, στο νεότερο τραγούδι γίνεται κεντρικό. Μάλλον και το μαντολίνο το ίδιο (που στον πίνακα δεν είναι καν ακριβώς μαντολίνο.)

    Το κείμενο μάλλον είναι από εδώ https://www.mixanitouxronou.gr/i-oraia-antriana-ton-athinon-pou-agapisan-oi-antres-kai-ekdikithike-o-erastis-tis-itan-aigyptios-pasas-kai-tis-paramorfose-to-prosopo-epeidi-ton-apatouse/ , όπου διαβάζω:

    > > Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Μια ιστορία… ένα τραγούδι» Ηρακλής Ευστρατιάδης, εκδόσεις Toubi’s

  102. ΣΠ said

    99
    Όχι, Αρκά. Έχει σκίτσο του στο λινκ του 34.

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    99: Στο κάτω μέρος του άρθρου έχει και ένα σκίτσο του Αρκά, εξίσου άνοστο και ανέμπνευστο με τα σκίτσα του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

  104. Μαρία said

  105. sarant said

    104 Τι λέγαμε για το κάρμα;

    99 Όμως τα ουδέτερα σπανίως χρησιμοποιούνται.

  106. Παναγιώτης Κ. said

    Είδα το σχετικό βίντεο με τον Πρωτούλη.
    Απόρησα πως συμβαίνει αριστερός-κομμουνιστής άνθρωπος να έρχεται εκτός εαυτού. Αποτελεί βασική αρχή. Όταν οργίζεσαι, τότε έχεις χάσει το μισό από το δίκιο σου. Ο Πρωτ. παραβίασε αυτή την αρχή.
    Υπάρχει πάντως και μια περίπτωση όλα να έγιναν με τον τρόπο που έγιναν για να κοπεί ο βήχας του ΘΤ.

  107. Μαρία said

    Του Απριλίου η εκπομπή αλλά πάντα επίκαιρη.
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1200460996999028737

    Ελεγμένο για τυχόν κοπτοραπτική https://www.youtube.com/watch?v=nyA3AV1VU0E μετά το 25:00
    Στο 24 περίπου ο Μπογδάν ισχυρίζεται οτι το κλίνω προφέρεται διαφορετικά απο το κλείνω. Διαφορά «κατα ένα ε».

  108. Μαρία said

    106
    Σιγά να μη παίζει θέατρο.
    Το να χάνεις τον έλεγχο, πράγμα που σχολίασα κι εγώ, είναι θέμα χαρακτήρα. Μη τα φορτώνουμε όλα στην πολιτική.

  109. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    102, 103.
    ΟΚ! Δεν είχα «εμβαθύνει» τόσο… 🙂 Πράγματι ανούσιο(τατο)!

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εννοεί ο Παναγιώτης ότι οι κουκουέδες είναι εθισμένοι στην πειθαρχία και η αλήθεια είναι ότι, και στις συνδικαλιστικές συνελεύσεις και στις διαδηλώσεις, στον χώρο τους επικρατεί αυτοέλεγχος. Ο καρατέκα και ο Πρωτούλης είναι εξαιρέσεις, αλλά έχουν και οι δύο τις δικαιολογίες τους.

  111. Από τα πιο ρατσιστικά μέρη της Κρήτης τα Μάλια, και τα σχολειά τους.

  112. sarant said

    107 Λέει ο Μπογδάνος: Προσφυγική ροή θα πουν οι ξεπουλημένοι.

    Και ο Κούλης ξεπουλημένος;

  113. Μαρία said

    112
    Δες και αμέσως παρακάτω στο βίντεο όπου ο Μπ. λέει οτι πήγε στην Συρία πριν απο ενάμιση χρόνο και διαπίστωσε οτι ο πόλεμος τελείωσε.

  114. Μαρία said

    111
    Το βίντεο λέει το ανέβασε μαμά μαθήτριας. Φαίνεται οτι το χειμώνα διδάσκει γυμναστική και το καλοκαίρι δουλεύει στο ξενοδοχείο.
    https://www.documentonews.gr/article/o-meraklhs-krhtikos-daskalos-me-ta-stratiwtika-paraggelmata-dietaxe-akoma-kai-mathhth-me-anaphriko-karotsaki-photos

  115. 114: Οργανική Λασίθι, απόσπαση και φέτος Hράκλειο (14 ώρες 2ο Δημ. Μαλίων, 6 ώρες 1ο Δημ. Μαλίων)

    Click to access %CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97-%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%91%CE%91%CE%9A%CE%95%CE%A3-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%9D-2019_signed.pdf

  116. Μαρία said

  117. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    24. Οι πορειες είναι δυο :

    Επαγγελματιας συνδικαλιστης (φοιτητής, ΔΥ ή επαγγελματιας)
    Σταθερό κομματικό μέλος-στέλεχος

    Υπάρχει πολυ- διαπλοκή στους πιο άρπαγες/ πρωην πεινασμένους.

    Γνώρισα έναν συνάδελφο της ΝΔ (1993) που ήταν ταυτοχρόνως αντιδήμαρχος (μίζες από έργα και μελέτες*) και ΅εργαζόμενος σε κρατική επιχείρηση με 65k/ετος.

    * περηφανευοταν οτι ζητούσε και ελάμβανε 50% αμοιβής μελέτης

    Μετα (2007) διορίστηκε CEO σε ΔΕΚΟ

    Σε ανάλογες περιπτώσεις είναι δυνατόν να μιλάμε για την πολυσθένεια των εμφανών και αφανών εισοδημάτων του επαγγελματια της πολιτικής (βλ. η πολυσθένεια των εισοδημάτων, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς)

  118. Ο Ιλινόης ερανιστής ακόμη να μπαναριστεί;

  119. Μαρία said

    Ωραία ακούγεται αυτή η τοποθεσία.

    Σχόλιο στο φουμπού του δήμαρχου: Δεν.χριαζετε.να.παρετιθησ.κιρ.διμαρχε.απλοσ.πρεπη.να.διαμαρτιριθουμε.ολι.μαζη.για.τα.αυτονω.οιτα!!

    Απο έναν άνθρωπο ολιγογράμματο θα περίμενα να γράψει αφτονόιτα. Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου.

  120. Μαρία said

    Αλήθεια είναι https://www.nooz.gr/greece/1563987/fek-apo-tragoydistis-antiproedros-kentroy-koinwnikis-pronoias-perifereias-stereas-ellados-video-

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>αν ζει η χήρα του Γιασουχίρο Νακασόνε θα την προσφωνούν Γειασουχήρα Νακασόνε

    Αν όμως δεν ζει, τότε Γεια σου χήρε Νακασόνε (κατευόδιο)

  122. sarant said

    118 Ουσουνούπου

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Ο τιμητής ξαναχτυπά και αυτη τη φορά εξ οικείων
    ο ατιμητούλης! 🙂

    >>διορισθέντας
    ΕΤΑΔ: Νέος Διευθύνοντας Σύμβουλος
    https://www.mononews.gr/business/etad-neos-diefthinontas-simvoulos-o-stefanos-vlastos

    118 Γλινόης Ξερανιστής

  124. Κουτρούφι said

    #54. Merci.

    #84. Ναι. Πατριώτη, αναρωτιόμουνα μήπως, εκτός από αυτό το τσάκισμα, υπάρχουν στα Θερμιά και άλλα στιχάκια σχετικά με (την) Αντριάνα (είτε τσακίσματα, είτε κανονικές στροφές). Πάντως, και το θερμιώτικο δεν πρέπει να είναι ακριβώς τραγούδι αλλά σκοπός στον οποίο λέγονται αυτόνομες στροφές και τσακίσματα, ανάλογα με το τι θα του ‘ρθει του καθενός εκείνη την ώρα. Σωστά; Μιας και το ‘φερε η κουβέντα:

    – H μελωδία για το μέρος: «Τη μάνα σου την αγαπώ και της φιλώ το χέρι» ταυτίζεται με τη μελωδία ενός Κυπραίικου (αλλά εκεί δεν έχουν τσακίσματα): http://www.youtube.com/watch?v=h8HjgqAdyeQ&t=19m9s. Πιο πολύ, δηλαδή, σε σχέση με το δωδεκαννησιακό.

    – Το «εάν εσύ δεν ήσουνα…» εμείς το λέμε απάνω στην «Περβολαριά».

    #101. Τα στοιχεία του δίσκου της ηχογράφησης της Εστουδιαντίνας υπάρχουν και από κει μάλλον βρίσκεται ότι στην Πόλη και όχι στην Αλεξάντρα ηχογραφήθηκε η Αντριάνα.

    ——————————————————-
    Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, είχα χρησιμοποιήσει το «ο διδάσκοντας» αντί το «ο διδάσκων». Όταν μου το υπέδειξαν δεν ήξερα πού να πάω να κρυφτώ.

  125. Pedis said

    -> 125 # 124 – … φυσικά στη γενική χρησιμοποιείς «του διδάσκοντος».

    παρυπογραφή: Pedis εδώ

  126. Pedis said

    εστειλα σχόλιο με λάθος λάθος και πετσοκομμένη υπογραφή και μου το κράτησε (αν δεν βαριέσαι Νικοκύρη βατάλισέ το).

  127. Μαρία said

    125
    Γιατί φυσικά;

  128. Μαρία said

  129. Triant said

    Άσχετo, αλλά απ’ ότι φαίνεται κάποιους ενδιαφέρει.

    Έχει αρχίσει το UK Championship και ο Ronnie είναι σοβαρός δηλαδή απόλαυση να τον βλέπεις. Κέρδισε τους δύο πρώτους γύρους παίζοντας χαλαρά με 6-0. Συν τοις άλλοις έχει μέσο χρόνο στεκιάς 15 δευτερόλεπτα!
    Το Eurosport Player έχει προσφορά Black Friday 12.49 ευρώ για έναν χρόνο.

  130. Pedis said

    Είδα ένα βιντεο από μια εκπομπή της ερτ όπου το κοινό
    πληροφορείται από έναν κτηνίατρο-συμπεριφορολόγο, λέει, και μαζί από τους άσχετους δημοσιογράφους που τον πιστευουν ότι τα ζώα

    αντιλαμβάνονται, μπορεί να αντιληφθούν, δεν είναι απίθανο να αντιλαμβάνονται, και γιατί να μην αντιλαμβάνονται άραγε, δεν μπορεί να αποκλειστεί, εχουμε παραδείγματα … εξαρτάται από το σχήμα των αυτιών των σκύλων, των μουστακιών της γάτας … κλπ κλπ

    επομένως, ένας άλλος λόγος να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο όπως προτρέπει το κοινό στο κλείσιμο της η δημοσιογράφος …

    τα ζώα λοιπόν αντιλαμβάνονται το σεισμό πριν συμβεί.

    Πόσο χρόνο πριν, ποια ζώα έχουν την υποτιθέμενη ικανότητα, πώς αυτό μπορεί να αποδειχτεί, από ποιες μελέτες, πού έγιναν και με τι αποτελέσματα δεν φαίνεται να έχει μια δομημένη απάντηση ο καλεσμενος των δημοσιογράφων. Επιπλέον και ανπασάν ο τύπος αναφέρει, έτσι στο περίπου και χοντρικά ότι τέτοια πρόβλεψη επιτεύχθηκε πρίν από τριάντα-σαράντα χρόνια, λέει, στο Haicheng της Κίνας.

    Πρώτον, η θεωρητική πιθανότητα πρόβλεψης των σεισμών από την παρατήρηση ενδεχόμενης ανώμαλης συμπεριφοράς κάποιων ζώων (ή ακόμη και ισχυρή πεποίθηση) ήταν μια πολύ-πολύ παλιά (αρχαία) υπόθεση εργασιας. Δεύτερον, υπήρξε ο ισχυρισμός ότι χαρη στην κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών που εντάχθηκαν σε σχέδιο συντονισμένης και συνδυασμένης παρατήρησης αρκετών προσεισμικών παραγόντων, της συμπεριφοράς των ζώων συμπεριλαμβανομένης, έγινε κατορθωτή η πρόβλεψη του μεγάλου σεισμού στο Haicheng της Κίνας το 1975 (μεγέθους 7.3 R) και σώθηκε πολύς κόσμος αφού διατάχτηκε και πραγματοποιήθηκε έγκαιρα η εκκένωση της πόλης.

    Βέβαια, ενας άλλος καταστροφικότατος σεισμός συνέβη στην Κίνα μερικούς μήνες αργότερα, πριν τον τον οποίο είχε εφαρμοστεί το ίδιο σχέδιο για την πρόβλεψη του αλλά στην περίπτωση αυτή απέτυχε παταγωδώς. Ο πιθανός λόγος της αποτυχίας ήταν ότι στο Haicheng υπήρξε το σχετικά σπάνιο φαινόμενο μιας μακριάς αλυσίδας από προσεισμούς. Με βάση την εμπειρία από αλλες σχετικές περιπτώσεις αποτυχίας το σχέδιο απόκτησης έγκαιρης (το τονίζω αυτό, όχι δευτερλόλεπτα πριν συμβεί) πρόβλεψης σεισμικών γεγονότων από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων έχει ατονήσει αν δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμη και στην Κίνα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν ουτε οι στοιχειώδεις ελάχιστες ενδείξεις που να συνηγορούν και οι επιστήμονες υποδέχονται με δικαιολογημένο σκεπτικισμό οποιαδήποτε σχετική πληροφορία/ισχυρισμό.

    Επιπλέον και καταρχήν δεν υπάρχει κανένας φυσικός λόγος κάποιο ζώο να αντιλαμβάνεται τη γεωλογική δραστηριότητα που συμβαίνει σε βάθος τάξης δέκα χιλιομέτρων μία βδομάδα ή ακόμη και μια μέρα πριν αυτή η δραστηριότητα καταλήξει σε σεισμό (χωρίς μακριά περίοδο από φορσόκς).

    Συνεπώς, οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι από αναπόδεικτοι ως μπούρδες.

    Αυτά.

    Σόρρυ για το σεντόνι αλλά τα πήρα με τις βλακείες
    που ταίζουν τον κόσμο ακόμη και στην κρατική τηλεόραση και το λένε ενημέρωση. Αλλά φταίει ότι είναι και πανάσχετοι οι δημοσιογράφοι, ότι υπάρχουν αυτές οι εκπομπές σαλάτα που πάνε από το ένα θέμα στο εντελώς άσχετο άλλο με λογικά απροετοίμαστους και πρακτικά αδιάβαστους τους συντελεστες της εκπομπής, και βέβαια το κυνήγι της θεαματικότητας.

    (Πρόβλεψη των σεισμών είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ, όπως ισχυρίζονται αρκετοί σεισμολόγοι, πρόληψη, όμως, υπάρχει, αν εφαρμοστούν σωστά οι κανόνες στη βάση της επιστήμης και της τεχνολογίας -και της πολιτικής βούλησης- και μάλιστα είναι οι μόνοι που υπόσχονται ασφάλεια και ελαχιστοποίηση των ζημιών και των απωλειών.)

  131. Pedis said

    # 127 – λεω φυσικά … όπως φυσικό είναι, πλέον, να λέει κανείς διδάσκοντας κι όχι διδάσκων όπου φυσικά η γενική του θα ήταν του διδάσκοντος. 🙂

  132. Μαρία said

    130
    Αυτά με τα κινέζικα σκυλιά τα πρωτάκουσα το ’78 την περίοδο των σεισμών. Όταν έγινε ο μεγάλος, ήμουν σε ταβέρνα και το ταβερνόσκυλο συνέχισε ατάραχο τον ύπνο του.

  133. Πέπε said

    131, 127 κλπ.:

    Φυσικά είναι φυσικό να λέμε του διδάσκοντος, έστω κι αν δεν είναι το μοναδικό που θα έβρισκε κάποιος φυσικό. Για μένα ανήκει στη γλωσσική κληρονομιά που μου παραδόθηκε από τη γενιά από την οποία πρωτοέμαθα να μιλώ, μαζί με ένα σωρό άλλους αρχαϊσμούς οφειλόμενους στην καθαρεύουσα (μεταξύ άλλων δεκάδες στερεότυπες φράσεις με δοτικές ή με αρχαιοπρεπή εμπρόθετα – π.χ. το «προς θεού» που χρησιμοποιείται επιφωνηματικά, δηλαδή σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, σε μικρά ξεσπάσματα, σε στιγμές όπου δε λειτουργούν αυτολογοκριτικοί μηχανισμοί). Το ότι όλα αυτά μπήκαν στη γλώσσα κάποια δεδομένη στιγμή μ’ ένα δεδομένο τρόπο είναι μια θεωρητική πληροφορία που προστέθηκε αργότερα, όταν ήμουν σε θέση να τη μάθω και να την κατανοήσω, και που δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα έχω ακούσει άπειρες φορές και ότι υπάρχουν σε άπειρα γραπτά κείμενα, γραμμένα σε σημερινή δημοτική.

    «Ο διδάσκοντας» είναι που προσωπικά μου πέφτει τελείως αφύσικος. Από την πρώτη φορά που άκουσα τέτοιους σχηματισμούς μέχρι και τώρα, μου δίνουν την εντύπωση ότι κάποιος έκατσε και σκέφτηκε, έστω και χωρίς να κάνει συνειδτά όλη την ανάλυση, «για στάσου, αυτό είναι αρχαίο τριτόκλιτο, εμείς δεν έχουμε αρχαία τριτόκλιτα, τι ακριβώς έχουμε; α, παίρνουμε την αρχαία αιτιατική και με βάση αυτήν ξαναφτιάχνουμε την κλίση, ο άρχων (τον άρχοντα) γίνεται άρχοντας, άρα και ο διδάσκων πρέπει να γίνει διδάσκοντας». Δηλαδή, το απόλυτα τεχνητό.

    Ούτε έχω ακούσει κανένα πειστικό επιχείρημα ως προς το γιατί θα πρέπει να κάνουμε «κάτι» μ’ αυτούς τους αρχαϊσμούς.

    Επειδή δεν ανήκουν στη φυσική δημοτική; Ποιαν δηλαδή, αυτήν των δημοτικών τραγουδιών; Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε.

    Επειδή είναι γραμματικά απροσάρμοστοι; Κι όλα τα ξένα δάνεια είναι.

    Επειδή εισήχθησαν στη γλώσσα τεχνητά; Μετά την επίσημη κατάργηση της καθαρεύουσας κανείς δεν επέβαλε τι από την καθαρεύουσα θα παραμείνει ζωντανό και τι θα πάψει να λέγεται (ή μάλλον: ακόμη και πριν την κατάργηση, κανείς δεν είχε καταφέρει να επιβάλει επιτυχώς το τι απ’ όλη την καθαρεύουσα θα περάσει και στον φυσικό λόγο των ομιλητών).

    Παρατηρώντας τη δυσκολία πολλών ομιλητών να χρησιμοποιήσουν σωστά πολλούς τέτοιους αρχαϊσμούς, μπορεί να συμπεράνει ότι η ίδια η γλώσσα τείνει να τους αποβάλει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πάρει όσο καιρό χρειάζεται και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί από μόνο του. Κανείς γλωσσαμύντωρ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στη φυσική εξέλιξη «ακτιβίζοντας», χαρακτηρίζοντας «αποβλητέα» ορισμένα στοιχεία της γλώσσας, και γενικώς κάνοντας τα ίδια που καταδικάζει στους καθαρευουσιάνους γλωσσαμύντορες πριν από μερικές γενιές.

    Μέχρι τότε, ο διδάσκων σημαίνει αυτός που διδάσκει, άρα είναι μετοχή του διδάσκω, ενώ ο παράγοντας δε σημαίνει αυτός που παράγει, ούτε ο άρχοντας σημαίνει αυτός που άρχει (δεν υπάρχει καν ρήμα «άρχω» σήμερα, όσο για το «παράγω» δε σημαίνει το ίδιο με τον παράγοντα), άρα δεν είναι μετοχές. Δεν είναι καν επίθετα, ουσιαστικά είναι. Δεν είναι και πολύ λογικό να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι μια μετοχή με δύο ουσιαστικά: συνολικά σίγουρα δεν έχουμε αρχαία τριτόκλιτα στο σύστημα της γλώσσας μας, όπως δεν έχουμε και κλιτές μετοχές ενεργητικού ενεστώτα, κατ’ εξαίρεση όμως έχουμε καμιά φορά και τα δύο μαζί. Αν σε μια-δυο γενιές από τώρα έχει εξαλειφθεί αυτή η εξαίρεση, το συζητάμε.

  134. Alexis said

    #133: Στη δημόσια διοίκηση υπάρχουν αρκετές τέτοιες μετοχές που αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως έχουν, αφού δεν είναι εύκολο ούτε να αποφευχθούν ούτε να εξομαλυνθούν:
    ο αιτών, ο παραλαβών, ο παθών, ο επιδίδων, ο παραδίδων, ο εποπτεύων κ.ά.

  135. dryhammer said

    129. Ronnie reigns!

    130. Η μόνη πρόληψη για τους σεισμούς που ξέρω είναι να χτίζεις στο σωστό μέρος, σωστά κτίρια (και να έχεις εκπαιδεύσει και τον κόσμο). Στο Τόκιο τα κτίρια αντέξανε κοτζάμ 9άρι, άλλο που ήρθε το τσουνάμι μετά…

    Καλημέρα είπαμε;

  136. sarant said

    Kαλημέρα και καλό μήνα από εδώ!

  137. Pedis said

    Tι λέτε, αν γίνει γκάλοπ στους φοιτητές, δεν αφήνω του φιλολογικου απόξω, το διδάσκοντας θα πάρει περισσότερο ή λιγότερο από το 90% ;

    Το παράγων λέτε να υπάρχει φοιτητής ΦΜΣ που να το χρησιμοποιεί στη θέση του παράγοντας;

  138. Pedis said

    # 135 β – Σωστά. Όσο για την πρόβλεψη, μέχρι να καταστεί (αν ποτέ) τεχνολογικώς δυνατόν να παραχωθούν δίκτυα οργάνων παρακολούθησης σε βάθος τουλάχιστον 10 χιλ. η δυνατότητα πρόβλεψης είναι μηδενική.

  139. Χαρούλα said

    #120 Μαρία, νομίζω ότι έχουμε περάσει σε φαινόμενα ρατσισμού.
    Πρώτα με τον γέροντα Πατέρα, τώρα με τον τραγουδιστή πολιτευτή. Έτςι λοιπόν, στον κάδο των αχρήστων και Αρβελέρ και Φαραντούρη! Προσοχή στις λεπτές γραμμές. Είναι άξιοι ή ανάξιοι, ικανοί ή ανίκανοι, όχι όμως με κριτήριο ηλικία, επάγγελμα, φύλο, εμφάνιση κλπκλπ. Άλλα προσόντα απαιτούνται.
    (Επιπλέον πιστεύω πως άθελα μας, παίζουμε στα ενδοπαραταξιακά λασποπαίγνια εξουσίας).

    Καλημέρα! Καλό μήνα!

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    (Επιπλέον πιστεύω πως άθελα μας, παίζουμε στα ενδοπαραταξιακά λασποπαίγνια εξουσίας).
    Ακριβώς όπως το λες, Χαρούλα. Το ότι ρίχνουμε κάπου την ψήφο μας, με τα δικά του κριτήρια ο καθένας, δεν σημαίνει ότι τους παντρευτήκαμε κιόλας και θα κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες, στις αντιφάσεις, στις παρασπονδίες και στην κοροϊδία. Γι’ αυτό, μπράβο στον Αθεόφοβο για το σχόλιο 34, δείχνει ότι πάνω απ’ όλα είναι πολίτης.

  141. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    133, Πέπε: Ωραία ανάλυση – και πειστική, νομίζω. Επικροτώ 99,9% 🙂

    134, Alexis: 👍

    137, Pedis: Ναι, δες όμως την παρατήρηση του Πέπε στο 113τέλος (για παράγοντα)

    Πάντως, η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα βγάζει:
    -διδάσκων, -οντος: 19+7 = 26 αποτελέσματα
    -διδάσκοντας, -οντα: 1+0 = 1 αποτέλεσμα!
    (Εντάξει, ίσως θέλει επικαιροποίηση 🙂 )

  142. Pedis said

    -> 137 : σημαντική παράλειψη: στην στατιστική έρευνα να συμμετέχουν και οι διδάσκοντες, να διαπιστώσουμε σε τι ποσοστό αποκαλούν τον εαυτό τους με τον έναν ή τον άλλον τύπο.

    (Σε κείνους των κλασικών σπουδών να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να δοθεί χρόνος απάντησης μικρότερος ελάχιστων δευτερολέπτων και με μέθοδο που να τους αποσπαά την απάντηση χωρίς πολλή σκέψη. 🙂 )

  143. Christina C said

    Πράγματι, στην Πάτρα λέμε «Ταγιαντρεός». Ο τόνος στο «ο» 😂

  144. Pedis said

    # 141 – το τεστ να γίνει στον κόσμο …

    και ο παράγοντας κι ο εποπτεύοντας κι ο παθόντας από την ιδια μήτρα βγήκαν και ακολουθούν τις δικές τους τροχιές στη γλώσσα που αναπλάθεται κάθε στιγμή.

    Δεν είναι μαθηματικά να προκαλεί δικαιολογημένα φρίκη η άρνηση αιώνιων αληθειών.

    Τα πράγματα λέγονται έτσι όπως τα λέει ο περισσότερος κόσμος κι όσο πιο απλά και όσο λιγότερες εξαιρέσεις υπάρχουν τόσο περισσότερος χρόνος επεξεργασίας απομένει στον εγκέφαλο για να σχηματίσει ορθότερα, συνεκτικότερα και πιο κατανοητά το ίδιο το μήνυμα.

  145. Pedis said

    # 139 – H ηλικια είναι αντικειμενικότατο κριτήριο όταν πρόκειται για μάχιμες θέσεις ευθύνης. Διαφωνείς;

    Εντελώς διαφορετικό πράγμα είναι η πρόσκληση σε θέση περιστασιακού και άμισθου συμβούλου ενός συνταξιούχου, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις άνω των εβδομήντα-πέντε αυτό είναι από τη φύση των πραγμάτων πολύ δύσκολο να έχει κάποια συστηματικά αποτελέσματα.

  146. Κλέπτης said

    Τσιγαρορουφιανιάς συνέχεια…

    Στο καφενείο:
    Τσιγαρορουφιάνος: Μη διανοηθείς να ανάψεις τσιγάρο εδώ. Θα πάρω το 1142.
    Τσιγαροθεριακλής: Αλήθεια; Θα σε καταγγείλω στην πολεοδομία για την αυθαίρετη κατασκευή στη βεράντα σου.
    Τσιγαρορουφιάνος: Για τόλμα. Θα τηλεφωνήσω στον Λάκη, στη Χίο, ότι έχεις μετατοπίσει το όριο στο μπαλκόνι και τού ’φαγες ένα μέτρο.
    Τσιγαροθεριακλής: Θα σε καρφώσω στην διαχειρίστρια για την κοροϊδία.
    Τσιγαρορουφιάνος: Και γω θα πω στο ΣΔΟΕ για κείνο το αδήλωτο εμπόρευμα που δεν απέδωσες ΦΠΑ.
    Τσιγαροθεριακλής: Εγώ θα πω στο ΣΔΟΕ που βάζεις πετρέλαιο θέρμανσης στο αυτοκίνητο σου.
    Τσιγαρορουφιάνος: Θα σε καταγγείλω στους μπάτσους ότι κοτσάρισες στ’ αμάξι σου χωρίς άδεια κοτσαδόρο.
    Τσιγαροθεριακλής: Θα σε καταγγείλω στη ΔΕΗ ότι έκανες ρευματοκλοπή.
    Τσιγαρορουφιάνος: Θα πω στο συνδρομητικό κανάλι ότι κλέβεις σήμα.
    Τσιγαροθεριακλής: Θα σφυρίξω στην Κούλα ότι την απατάς με την Πόπη.
    Τσιγαρορουφιάνος: Καλά, ρε φίλε· μια κουβέντα είπα. Κάπνισε το τσιγάρο σου.

  147. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπήρξε οθωμανικός διαφωτισμός;
    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/221178_ypirxe-othomanikos-diafotismos

  148. ΣΠ said

    129, 135
    Ναι, ο Ρόνι φαίνεται να είναι σε φόρμα, αλλά θέλω να τον δω με δυσκολότερους αντιπάλους.
    Πρέπει να βρω χρόνο να γράψω το άρθρο για το σνούκερ.

  149. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/221269_meso-axiologisis-i-hrimatodotisi-sta-panepistimia

    ΟΚ πάμε για δίδακτρα.

    Στην αρχή καναδυό κατοστάρικα το χρόνο για να συνηθίσεις στη θέα του αγγουριού χωρις να σε πιάνει τρόμος, μετά πολλαπλάσια … αλλά και τότε τόσοι και τόσοι πελάτες-παπαγάλοι θα βρεθούν να πουν … » αλλά τα δικά μας είναι υψηλότερα αλλά πάνε σε καλύτερη σχολή».

  150. sarant said

    148 Να βρεις

    149 Έχουν ήδη ξεκινησει τα δίδακτρα συγκαλυμμένα σε πολλές σχολές, με το κόλπο των μεταπτυχιακών. Μαθήματα που άλλοτε ήταν στο τελευταίο έτος, τώρα τα μεταφέρουν στο μεταπτυχιακό που είναι επί πληρωμή.

  151. ΣΠ said

    149
    Δεν είδα να λέει πουθενά για δίδακτρα, αλλά θέλω να δω ποια θα είναι τα κριτήρια επίδοσης με βάση τα οποία θα γίνεται η χρηματοδότηση. Πάντως είναι θετικό μέτρο η απλοποίηση της λειτουργίας των ΕΛΚΕ. Αυτή την στιγμή, ακόμα και για την αγορά μιας μπρίζας, πρέπει να πάρεις τρεις προσφορές, να τις υποβάλεις, να εγκριθεί η παραγγελία και να κάνεις την αγορά. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ απλούστερα.

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τρολάρισμα των πορτοκαλιστών από τη Hellmann’s:

  153. Πέπε said

    @144:

    > > και ο παράγοντας κι ο εποπτεύοντας κι ο παθόντας από την ιδια μήτρα βγήκαν και ακολουθούν τις δικές τους τροχιές στη γλώσσα που αναπλάθεται κάθε στιγμή.

    Ο παθών έτυχε παραγματικά λαϊκής επεξεργασίας κι έγινε παθός. Παθός μαθός, είναι και παροιμία. Δε συμφωνεί με καμία θεωρητικίζουσα σμπρωχτή εξέλιξη, αλλά είναι υπαρκτό.

    > > Τα πράγματα λέγονται έτσι όπως τα λέει ο περισσότερος κόσμος

    Όχι αποκλειστικά. Υπάρχουν λέξεις σπάνιες, που τις λέει μόνο ο λιγότερος κόσμος 🙂 , αλλά δεν παύουν να είναι υπαρκτές.

  154. Pedis said

    # 150 β – ναι.

    Για νμην μιλήσουμε για την ποιότητα της πλειονότητας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων (που βολεύουν κι αυτούς που τα προσφέρουν κι αυτούς που τα … αγοράζουν για να βγουν μπροστά στα «προσόντα» από τα πιο φτωχαδάκια)

    # 151 – δεν είδες, αλλά αυτό εννοεί.

  155. Pedis said

    Κανείς δεν αρνήθηκε ότι είναι υπαρκτές.

    Στο δικαστηριο για να μην παίξω με τα γούστα του δικαστή χωρίς λόγο και αιτία θα πω ο διδάσκων, παντού αλλού ο διδάσκοντας.

  156. Πέπε said

    155
    Λέγε το όπως σου ‘ρχεται, δεν είπε κανείς να προσαρμοστείς στις προτιμήσεις κάποιου άλλου. (Ή τέλος πάντων δεν το είπα εγώ – αν το πει ή το σκεφτεί ο δικαστής, βρες τα μαζί του 🙂 ).

    Αυτό που διεκδικώ είναι να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά ορισμένων γλωσσικών επιλογών, όσων λογιοφέρνουν περισσότερο, που συχνά αντιμετωπίζονται είτε σαν κάτι το αποσκορακιστέο είτε σαν οι ομιλητές που τις κάνουν (τις επιλογές) να είναι ανύπαρκτοι ή, δεν ξέρω, παρά φύσιν υπαρκτοί. Ξανατονίζω: δεν τις μάθαμε σε ειδικό φροντιστήριο απίθανων ελληνικών, είναι η φυσική μας γλωσσική κληρονομιά.

    (Τα μισά απ’ όσα γράφω εδωμέσα δε θα ήξερα να τα πω με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιώ όταν μιλώ λ.χ. με τον μάστορα στο συνεργείο αυτοκινήτων. Δε λέγονται αλλιώς! Όπως ακριβώς κι ο μάστορας δεν ξέρει να μου πει αλλιώς όσα έχει να μου πει για τη μηχανή, είτε καταλάβω είτε όχι.)

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    156: Τα ίδια τραβάμε όσοι εργαζόμαστε σε σχολεία μεταναστών-προσφύγων. Να μη λες στον γονιό την κατάλληλη λέξη, αυτήν που σου έρχεται φυσικά, αλλά αυτήν που ίσως καταλάβει, προκειμένου να τον ενημερώσεις για την πρόοδο του παιδιού του. Και δεν αναφέρομαι τόσο στους γονείς που δεν ξέρουν ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά, οπότε η συνεννόηση είναι αδύνατη, αλλά σ’ αυτούς που κατανοούν το καθημερινό λεξιλόγιο της ελληνικής αλλά όχι και το κάπως λογιότερο.
    Όντως, λοιπόν, για να επιμένει να υπάρχει η λόγια λέξη, κάποιος λόγος θα υφίσταται. Οπότε η χρήση τους είναι αναγκαία. Καταδικαστέα είναι η χρήση τους, όταν αποσκοπεί στην πώληση γλωσσικής μούρης, όταν είναι παράταιρα και καταντούν κωμικό τον λόγο.

  158. Pedis said

    # 156 – μην παραξηγιέσαι Πέπε, δεν είπα ποτέ ότι πρέπει ή χρειάζεται να υποστεί κανείς λεκτικές διακρίσεις λόγω των επιλογών του. Είπα μόνο ότι λέξεις όπως παράγοντας, διδάσκοντας, παθόντας είναι ή μου φαίνεται ότι είναι σε κοινότατη χρήση, τις θεωρώ δε ομαλότατες και κατανοητότατες.

  159. Πέπε said

    @157:
    > > Να μη λες στον γονιό την κατάλληλη λέξη, αυτήν που σου έρχεται φυσικά, αλλά αυτήν που ίσως καταλάβει, προκειμένου να τον ενημερώσεις για την πρόοδο του παιδιού του.

    Μου θυμίζεις τώρα μια περίπτωση κάπως εκτός θέματος μεν, πλην πονεμένη: τη λέξη «ζωηρός» σε πλαίσιο γονέων και δασκάλων.

    Σε φυσιολογικά πλαίσια, «ζωηρός» για παιδί είναι μια καλή λέξη, ανάλογη του «φυσιολογικός», «υγιής», «η χαρά της ζωής», «δεν πάσχει από κατάθλιψη ή άλλες φρικτές ασθένειες» κλπ.. Όταν ένα παιδί είναι άτακτο, κωλόπαιδο, πρέπει να το στείλουν στις αποικίες να στρώσει, οι κατάλληλες λέξεις είναι «άτακτο», «κωλόπαιδο», «πρέπει να το στείλετε στις αποικίες να στρώσει», και ΟΧΙ «ζωηρό». Και όμως, μόλις πας να πεις με χαρά στον γονιό πως το παιδί του, ευτυχώς, είναι ζωηρό κι όχι μαραμένο, κουνάει με θλίψη το κεφάλι: «ναι, είναι ζωηρός/ή, έχουμε προσπαθήσει…».

    Γενικά πάντως στον περισσότερο κόσμο μιλώ έτσι όπως θεωρώ εγώ φυσικό. Ιδιαίτερα στους μαθητές. Θ’ ακούσουν και καμιά άγνωστη λέξη, θα χάσουν και καμιά περίπλοκη σύνταξη. Δεν πειράζει. Και απλοϊκά να τους τα πω, πάντα μπορεί να χάσουν μια λέξη επειδή π.χ. δεν πρόσεχαν. Σκοπός δεν είναι να μη χαθεί ούτε σταγόνα από τα αποστάγματα σοφίας που φτύνω ολημερίς. Καλύτερα να συνηθίζουν στην ιδέα ότι μπορούμε να καταλάβουμε μία φράση ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνουμε την κάθε λέξη, καθώς και στην ιδέα ότι τα ελληνικά δεν είναι αποκλειστικά και μόνο αυτά που ξέρει ο καθένας μας. Αν μιλάγαμε στον καθένα ανάλογα με το επίπεδο που έχει ήδη κατακτήσει, κανείς δε θα είχε μάθει να λέει ούτε «μαμά».

    Σε ανθρώπους που δεν έχω καμία αρμοδιότητα να τους διδάξω, και απλώς θέλουμε να επικοινωνήσουμε, κάνω φυσικά τις απαραίτητες προσαρμογές. Σε αρκετές πάντως περιπτώσεις πιο κατανοητό γίνεται ένα μήνυμα αν το πω έτσι όπως ξέρω, κι ας έχει άγνωστες ή ανοίκειες για τον άλλο εκφράσεις, λέξεις, παρά αν προσπαθήσω να το στριμώξω σ’ ένα εκφραστικό καλούπι που μου είναι εμένα ανοίκειο.

  160. Μαρία said

    Οι διδάσκοντες σαν λέξη ξαναμπήκαν στη γλώσσα με το νόμο 407 του 1980. Μέχρι τότε για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό χρησιμοποιούσαμε ή το γενικό όρο πανεπιστημιακός ή τον τίτλο του.
    Η αντίδραση του Κουτρουφιού δείχνει οτι η επιλογή του ενικού διδάσκων ή διδάσκοντας μόνο ουδέτερη δεν είναι.

  161. Πέπε said

    @160:
    Και στο σχολείο;

    Ο διδάσκων είναι ο καθηγητής που διδάσκει ένα συγκεκριμένο μάθημα για το οποίο γίνεται λόγος (π.χ. γιατί εγώ βαθμολογώ το τάδε μάθημα; γιατί εγώ το διδάσκω ). Κάπως πιο εξειδικευμένη χρήση από το «ο καθηγητής / η καθηγήτρια», παρόλο που βέβαια κι αυτό μια χαρά κατανοητό θα ήταν.

    Έχει κι αυτό κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που άρχισε να λέγεται ή υπήρχε ανέκαθεν;

  162. Μαρία said

    161
    Χρησιμοποιείται στο σχολείο η λέξη διδάσκων; Αν ναι, πρόκειται για νέο φρούτο.

  163. π2 said

    Φιλολογική απορία: όταν ο Σαμαράς καταγγέλλει τον λαθροεποικισμό αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καταρχήν ΟΚ με ένα καθ’ όλα νόμιμο και by the book εποικισμό;

    Πολιτική απορία: από τη στιγμή που ο Σαμαράς κατέθεσε διακριτό από αυτό του προέδρου του ιδεολογικό στίγμα (φιλελεύθερος πατριωτισμός αντί φιλελευθερισμός με κοινωνική αλληλεγγύη) μήπως θα είχε την καλοσύνη να πάρει μαζί του στο νέο κόμμα που θα πρέπει τώρα να ιδρύσει και τον άλλο φιλελεύθερο πατριώτη, τον Μπογδάνο;

  164. Μαρία said

    163
    Μόλις διάβασα το ρεπορτάζ. https://www.news247.gr/politiki/samaras-na-apodesmeytoyme-apo-prespes-ochi-ston-lathroepoikismo.7542122.html
    Ας προσχωρήσει στο κόμμα του Βελόπουλου.

  165. Μαρία said

    Καθένας με τον πόνο του.

  166. Μαρία said

    139
    Δηλαδή, Χαρούλα, στην προκήρυξη θέσεων δεν πρέπει να μπαίνει όριο ηλικίας; Το επάγγελμα κάποιου δεν πρέπει να έχει στοιχειώδη συνάφεια με τη θέση ευθύνης που καλείται να υπηρετήσει;

  167. Πέπε said

    @162:
    Ναι, στη δευτεροβάθμια. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπως:
    -Μια λίστα μεβαθμολογίες. Επάνω γράφει σχολικό έτος τάδε, μάθημα τάδε, τμήμα τάδε, τετράμηνο κλπ., και κάτω υπογράφεις «__ διδάσκ__».
    -Στις κόλλες των εξετάσεων, όπου σ’ ένα πρότυπο τυπωμένο με σφραγίδα ο μαθητής συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία ταυτότητας του γραπτού του, και μεταξύ αυτών τον διδάσκοντα.

    Δεν ξέρω αν έτσι τα πρωτοέμαθα ή τα είδα να εισάγονται κάποια στιγμή, ούτε αν τέτοιες λεπτομέρειες ρυθμίζονται με νόμους και διατάξεις ή εθιμικώς. Πάντως το ‘χω συνηθίσει και μου φαίνεται πλέον φυσικό (πέρα από το πώς κλίνουμε τη λέξη) να λέω διδάσκοντα τον καθηγητή όταν (α) είμαστε σε κάπως επίσημο, διοικητικό ύφος και (β) δεν αναφερόμαστε στη γενική του ιδιότητα ως καθηγητή αλλά στην ειδική του σχέση μ’ ένα μάθημα, τμήμα κλπ.. Περίπου σαν να λέμε «ο αρμόδιος καθηγητής» σε αντιδιαστολή με το «ο καθηγητής» γενικώς.

    Να σου πω κιόλας; Μ’ αρέσει να αποφεύγουμε τη λέξη καθηγητής. Διδάσκων σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εκπαιδευτικός σε άλλες, δάσκαλος στον άτυπο προφορικό λόγο (τουλάχιστον τον προσωπικό μου) – υπάρχουν λύσεις. Στο πανεπιστήμιο, καθηγητής είναι τίτλος, που μάλιστα σε συνοδεύει και στην εξωεπαγγελματική σου ζωή. Στο σχολείο είναι μια λίγο περιττά πομπώδης λέξη που σημαίνει απλώς «δάσκαλος δευτεροβάθμιας».

  168. Χαρούλα said

    #166 Μαρία αυτό έγραψα

    ……..Είναι άξιοι ή ανάξιοι, ικανοί ή ανίκανοι, όχι όμως με κριτήριο ηλικία, επάγγελμα, φύλο, εμφάνιση κλπκλπ. Άλλα προσόντα απαιτούνται. ……

    Ποιός από όλους εμάς που τα συζητάμε τόσο εύκολα στα σόσιαλ τα μήντια, έχει ψάξει πρώτα προσόντα και ικανότητες; Πετροβολούμε το εύκολο και εμφανές. (Και δυστυχώς συνήθως στους απέναντι μόνο).

  169. Μαρία said

    167
    >Μια λίστα με βαθμολογίες κλπ

    O tempora, o mores! Εγώ παρέδιδα κατάσταση βαθμολογίας και υπέγραφα Η καθηγήτρια.

  170. Μαρία said

  171. Μαρία said

  172. Pedis said

    # 171- δηλ. αιώνιος φοιτητής … τς τς τς

    – – –

    Όποιος δεν είναι ικανός ή δεν έχει όρεξη για διδακτορικό αλλά έχει φράγκα ο μπαμπας του πάει για μάστερς για να φάει στη στροφή όσους δεν έχουν τα φραγκάκια να … αγοράσουν μερικές διδακτικές μονάδες ακόμη.

    Σε λίγα χρόνια το ίδιο θα συμβεί με το τρίχρονο φαστ-διδακτορικό σε όλες τις σχολές, ήδη συμβαίνει σε κάποιες …

  173. Chr said

    Αυτή η αηδία με την μεταφορά ειδήσεων επιστημονικού περιεχομένου στο Ελληνικό διαδίκτυο πρέπει να σταματήσει. Η επιστημονική παιδεία των ανθρώπων που γράφουν αυτά τα άρθρα είναι ανθρώπου που δεν έχει δει ούτε ένα ντοκιμαντέρ στη ζωή του.
    Βασικά όχι ότι στο εξωτερικό είναι και καλά, αν παρακολουθήσει κανείς τα άρθρα μεγάλων εφημερίδων, οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν βασικές επιστημονικές έννοιες και έτσι καταλήγουν να γράφουν βλακείες για εντυπωσιασμό. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μου προκαλεί εκνευρισμό. Έχω κοντέψει να σπάσω οθόνη από τον εκνευρισμό μου.

  174. Γιάννης Ιατρού said

    172: Τι φωνασκείς, ε; Φτωχόπαιδο ήταν και δούλευε ταυτόχρονα στον Εθν. Κήρυκα, για να θρεψη την οικογένεια.
    Ε, δεν αποφοίτησε (ακόμα), νέος είναι άλλωστε! 😋

  175. Αγγελος said

    «Σπούδασε», λέει. Το αν πήρε πτυχίο είναι άλλο ζήτημα 🙂

  176. Γιάννης Ιατρού said

    175: Άγγελε,
    ναι, σπούδασε γράφει, όπως λές. ΑΛΛΑ ο ίδιος, σε συνέντευξη στην Καθημερινή (22/05/2017) λέει:

    – Πότε αναλάβατε εσείς την εφημερίδα και πώς αποφασίσατε μια τέτοια κίνηση;
    …. τον Σεπτέμβριο του 1979. Είχα μόλις τελειώσει τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πήγα για λίγο καιρό στην εφημερίδα ….

    Επομένως δεν υπάρχει θέμα παρανόησης.

  177. Μαρία said

    Αξίζει να πούμε ότι όταν ο κ. Διαματάρης νυμφεύθηκε την σύζυγό του Λίτσα Καλογερή, εκ Χανίων, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν παρών ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης με την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη . Αλλά και στα βαφτίσια του γιού του Ηρακλή στην Λήμνο ήταν και πάλι παρών ο αείμνηστος Πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρίκα.
    http://newpost.gr/parapolitika/5d246e32737507e90c15ba4f/to-mystiko-poy-syndeei-ton-neo-yf-ypex-antoni-diamatari-me-ton-prothypoyrgo

  178. Μαρία said

    Είναι και τσέος σε δύο εταιρείες κατα παράβαση του αρθρ. 68 του Ν.4622/2019.

  179. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μαρία:
    160,τέλος: Ναι, αλλά μην το έχουμε και ως θέσφατο!
    [Τη διάκριση ‘σαν – ως’, στα Τάρταρα κι αυτή; 🙂 ]

    170. Δεν πιστεύω να εκπλήσσεσαι από τα λεγόμενα του Σαμαρά!

    171,178. Ένας ακόμη άριστος μπαγαπόντης; Συλλογή τους κάνει ο Κ.Μ.!

  180. Μαρία said

  181. Μαρία said

    Ψέμα στο ψέμα.

    Έγινα εξ ολοκλήρου ιδιοκτήτης της εφημερίδας ακριβώς δέκα χρόνια από την μέρα που έφτασα στη Νέα Υόρκη, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 1979. Είχα μόλις τελειώσει τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, πήγα για λίγο καιρό στην εφημερίδα αλλά με γοήτευσε τόσο πολύ που απέρριψα μια θέση σε μια πολυεθνική για να μείνω εκεί. Και δεν μετάνιωσα ποτέ γι’ αυτό.
    https://www.kathimerini.gr/910455/article/proswpa/geyma-me-thn-k/antwnhs-diamatarhs-to-ellhniko-lompi-stis-hpa-mporei-polla-an-sthrix8ei

  182. Spiridione said

  183. Spiridione said

    Τα βιογραφικά που μοίραζε η κυβέρνηση
    https://www.tovima.gr/2019/07/09/politics/poioi-einai-oi-51-tou-kyriakou-mitsotaki/

  184. ΣΠ said

    183
    Δηλαδή αυτό το σαΐνι υποστήριζε ότι σε ηλικία 20 χρόνων πήρε ΜΒΑ από το Columbia; Genius!

  185. Μαρία said

    183, 184
    Και αγόρασε την εφημερίδα επίσης στα 20; Νά πού πήγαν τα ντόλαρς.
    Το 1959 μήπως είναι 1949; Αυτός δείχνει πιο γέρος κι απο μένα.

  186. sarant said

    184-185 Ίσως γεννήθηκε 1950 και το 1959 είναι λάθος

  187. sarant said

    184-5-6 Ναι, 1950

  188. Μαρία said

    186
    Χρειαζόμαστε τώρα κι έναν Χανιώτη κουτσομπόλη να μας ενημερώσει για τη Λίτσα 🙂
    https://limnosnea.gr/limnos-eidiseis/1441/i-mi-gnorizontes-aporousan-ke-rotousan-apo-pou-afti-i-schesi-me-ton-kyr-mitsotaki/

  189. Μαρία said

    187
    Ενώ το λίνκαρα, δεν κοίταξα το χρονολόγιο.

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και οσονούπω ο Ψαριανός στην ΕΡΤ. Μα κανένας άριστος να μη χάνεται!
    https://instanews.gr/85303/media/sto-dromo-gia-tin-ert-kai-o-grigoris-psarianos.html

  191. Γιάννης Ιατρού said

    178: Μαρία, να τις λέμε όλες τις προσφορές: 🙂
    Columbia university – προσφορές:
    ● Αποφοίτηση (όλα πληρωμένα) –> πρωθυπουργός
    ● Summer coarse –> υπουργός
    ● Απλή εγγραφή –> υφυπουργός
    ● Επίσκεψη (με ξενάγηση) –> διοικητής ΔΕΚΟ
    ● Επίσκεψη (χωρίς ξενάγηση) –> μετακλητός

  192. sarant said

    191 Kαλό!

  193. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    191. 👌 😂

  194. Pedis said

    # 191 – Κανόνας του αντίχειρα (και προσωπικο-εμπειρικά επιβεβαιωμένος ίσαμε 95%):

    όποιον βλέπεις να κοκκορεύεται και να αυτοπλασάρεται για τις σπουδές του και τους βαθμούς του και τα επιτεύγματά του, ακόμη κι αν όλα είναι αληθινά – όχι σπάνια δεν είναι,

    να φυλάγεσαι.

  195. Νέο Kid said

    184. Πφφ…! Αυτό δεν είναι τίποτα Σταύρο. Τόχω ξαναγράψει παλιότερα, αλλά τεσπα. Ένας τέως υφυπουργός επί προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ , μέσα σε 2-3 χρόνια είχε κάνει 2-3 μάστερ στο Αμέρικα ( μπορεί και phd δε θυμάμαι καλά) είχε γράψει 2-3 βιβλία «οικονομικών» και πήγε και φαντάρος!
    Κι όλη αυτή τη θαυμαστή διάσπαση του χωροχρονικού συνεχούς τη μοστραρε ξαδιάντροπα στο βιογραφικό του! ( φυσικά , ο τετραπέρατος μέσος ψηφοφόρος της επαρχιακής εκλογικής του περιφέρειας …επιβράβευσε με την ψήφο του την τόση μόρφωση!)

  196. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @191.Γιάννης Ιατρού said:

    » …● Summer coarse –> υπουργός

    Δηλαδή, Γιάννη, πρέπει νὰ περάσεις καλοκαίρι τραχὺ (summer coArse) γιὰ νὰ γίνεις ὑπουργός; 🙂

  197. ΣΠ said

  198. mitsos said

    Άλλο πάλι τούτο
    Η καθημερινή απαντά στον Σαμαρά !
    και μάλιστα δει χειρός Πάσχου Μανδραβέλη !
    …και δεν λεξιλογεί
    https://www.kathimerini.gr/1054383/article/epikairothta/politikh/analysh-ta-la8rostoixeia-gia-th-metanasteysh

    Καλημέρα

  199. spiridione said

  200. Μαρία said

    199
    Ωσεί πτυχιούχος.

  201. Μαρία said

  202. Γιάννης Ιατρού said

    196: ρε συ, μη μπας και σου ξεφύγει κανά a ==> u, ε; Σωστός βέβαια 🙂

  203. Γιάννης Ιατρού said

    Εμ, ενός κακού, μύρια έπονται:

    Μπάχαλο λοιπόν και στα σχέδια με τις ροές των ζητούντων άσυλο κλπ.
    Τι να πεις; Τους είχαν προειδοποιήσει οι ειδήμονες πως δεν γίνεται έτσι, αλλά όταν έχεις άριστους, τι να τους κάνεις τους ειδήμονες;

    Λοιπόν:
    Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, μετά την
    άρνηση των Ευρωπαϊκών αρχών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης.

    Εντωμεταξύ, και οι (προφανώς όψιμα προσχωρίσαντες…) «δικοί τους» τους κατηγορούν για ψέμματα και αθέτηση υποσχέσεων…
    Και τρέχει ο Άδωνις (στηριζόμενος ακριβώς σ΄αυτά, τα μη χρηματοδοτούμενα κλειστα κέντρα) να τα μπαλώσει και δεν σώνει…
    Ενδεικτικό νήμα:

  204. Μαρία said

    203
    Αυτός είναι Ελληνοκαναδός απο Τορόντο και τον έχω για ακροδεξιό.

  205. Μαρία said

  206. Μαρία said

  207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    203 Ποιο είπαμε είναι το τρίτο κακό από Μ για την κυβέρνηση εκτός από Μακεδονικό, Μεταναστευτικό;

    Μητσοτάκης;

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    201
    Το Γερούν γερά » ήταν το αποκορύφωμα αλλά είχε ήδη και πληρωθεί αδρά για να εκπονήσει το σχέδιο «αναδιάταξης των µονάδων υγείας» (βλ. διάλυσης).
    «Μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για µελλοντική συνεργασία (συµβάσεις) µε τα νέα δηµόσια νοσοκοµεία,αναφέρει ο κ. Λιαρόπουλος.»
    https://www.tanea.gr/2011/04/05/greece/sxedio-gia-aposyrsi-twn-palaiwn-nosoko-eiwn/

  209. Γιάννης Ιατρού said

    204: Ε, ναι. Γι αυτόν (και για μερικούς άλλους εκεί μέσα στο νήμα) έγραψα το «προφανώς όψιμα προσχωρίσαντες…», στη ΝΔ εννοείται 🙂

    207: τα τρία κακά της μοίρας μας Έφη…

    Εκεί στα Εξάρχεια έπεσε, γράφουν, δρόνος της ΕΑ. Να η απόδειξη για όσους αμφισβητούν πως έχουμε «ιπτάμενους αναρχικούς» 🙂 🙂

  210. 209 Στη Χιλή πάντως έμαθαν να τους ρίχνουν με λεϊζεράκια.

  211. sarant said

    210 Πολύ αισιόδοξη είδηση

  212. Νέο Kid said

    Δρόνοι γουρούνια δολοφόνοι!

  213. Νέο Kid said

    Οι δρόνοι τύπου ελικοπτεράκι ,quadcopter στην επικυριαρχική, σαν κι αυτόν που κατέρριψαν οι Χιλιανοί χούλιγκανς , πώς θα τους πούμε στα ελληνικά Σαραντάκε;
    Δρονικόπτερα;
    Υπάρχουν και οι fixed wings (τύπου αεροπλανάκι) δρόνοι. Αυτό είναι εύκολο. Δρονοπλάνο. …

  214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    213 Δεν ξέρω για τα ελληνικά Κιντ, αλλά στα τούρκικα λέγεται χαφιέ κουνούπ.

  215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    210 …Δρονοφονίες 🙂

    212 ,214 🙂 🙂

    Μικροί Αδελφόπτεροι.

  216. sarant said

    213 Όλοι είναι δρόνοι, αυτά επιπλέον είναι τετρακόπτερα.

  217. Γιάννης Ιατρού said

    210: Χμ, μάλλον μόνο τη νύχτα (σκοτάδι) θα μπορούν να τους σκοπεύσουν έτσι…
    Και γενικά, στον τύπο αεροπλανάκι που έχει η ΕΑ (#209) μάλλον δεν του κάνουν τίποτα, γιατί «τρέχει» πολύ και δεν θα μπορούν χωρίς ραντάρ (δηλ. tracking στόχου γενικά, …λέμε τώρα 🙄, εδώ τρέμει το χέρι σου σε πιο εύκολες φάσεις, στο WC π.χ. 😂) να συγκεντρώσουν σε ένα σημείο, σταθερά πάνω του, τις όποιες πηγές laser.

    214: 🙂 🙂 🙂

    Για όνομα θα ταίριαζε και κάτι με Libelle (λιβελλούλα) ;;

  218. Νέο Kid said

    217. Για τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις δρονοκτονίας υπάρχουν και τα παλιά λέιζερ aka καραμπίνες! Μπαμ, και πάρτο κάτω το κνουπ…

  219. Γιάννης Ιατρού said

    218: 😂😂👌👍 Καραλέιζερ

  220. spyridos said

    https://tvxs.gr/news/ellada/afairethike-kai-proto-ptyxio-toy-diamatari

    «Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις σπουδές του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και αυτο-διαφημίστηκε ως «άριστος», πάντα με τον τρόπο που η ΝΔ αποφάσισε να ορίσει την «αριστεία». Αφού έγινε σάλος με το MBA που δεν πήρε ποτέ από το Columbia, το βιογραφικό του στην σύνθεση της κυβερνήσεως άλλαξε και στο νέο αφαιρέθηκε και το πρώτο του πτυχίο ενώ πλέον υπάρχουν ερωτηματικά και για το απολυτήριο του Λυκείου. «

  221. Μαρία said

  222. ΣΠ said

    https://www.reader.gr/news/politiki/313805/apasfalise-o-80hronos-proin-dioikitis-nosokomeioy-o-mitsotakis-einai-pseytis

  223. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1202511967375831041

    Σαν πολύ χαμηλά δεν πέφτει αυτή η πλάτη;

  224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χάσαμε τον Διαματάρη στοπ.
    (Το ξέρω ότι το ξέρετε αλλά να κλείσει κι εδώ)
    Ρίξε Σταϊκούρα καπνό(επιδοματάκι-στα λόγια) για προπέτασμα να κλείσει η κoλαμπιάδα.

    Άλλος Κολαμπια(σα)τος

  225. Μαρία said

  226. Γιάννης Ιατρού said

    222: Τον πνίγει το δίκαιο ρε Σταύρο. Μην τάξεις σε συνταξιούχο θέση διοικητού! Προβλέπω επεισόδια, καρδιακά 🙂

    224: Κανένα από τα αποψινά δελτία ειδήσεων των γνωστών ΜΜΑ δεν είχε στους αρχικούς τίτλους την παραίτηση Διαματάρη!
    Καλά τα έγραφα εγώ το μεσημέρι…

  227. Γς said

    220:

    >Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις σπουδές του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη,[…] πλέον υπάρχουν ερωτηματικά και για το απολυτήριο του Λυκείου.

    Και του Δημοτικού

    https://caktos.blogspot.com/2014/03/blog-post_9808.html

    ——–

    Ντάξει, έχω πιει λίγο αν και το έχω κόψει από πάρα πολύ καιρό.
    Κατάφερα και μπήκα στ αμάξι και πήγα για ψώνια.
    Ε, εκεί είδα ένα Queen Margot. Ιδιο με το Baileys Irish Cream. Και φτηνό. 8 και κάτι ευρώ,
    Να’ ταν κι άλλο!

  228. Μαρία said

  229. ΣΠ said

    https://www.reader.gr/news/politiki/313824/ellinofreneia-se-mpogdano-einai-royfianos-den-pairnoyme-piso-oyte-lexi

  230. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν πιάνονται σας λέω!
    https://tvxs.gr/news/ellada/mathimata-istorias-apo-ton-skai-i-essd-ittithike-apo-toys-nazi-ston-b-pagkosmio-polemo

  231. 230 Wishful thinking που λένε και στο χωργιόμ 🙂

  232. Γιάννης Ιατρού said

    231: χα χα, ναι, μάλλον🤢
    Αλλά αυτό που έγραψε σ΄ένα σχόλιό του ο Aerosol για την ενημέρωση διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων στο σημερινό άρθρο (#86 β) πρέπει να το θυμόμαστε…

  233. Μαρία said

    230
    Το είδα στο τουίτερ και ανατρέχοντας στο σάιτ του σκάι θεώρησα οτι το τουιτερικό ήταν πλαστό. Φαίνεται οτι έπεσα στο διορθωμένο.

  234. 232

  235. Γιάννης Ιατρού said

    233: Ναι, μου έκανε μάλιστα εντύπωση πως κάτω απ΄το άρθρο στο σκάει δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο!
    Τρεις εκδοχές, οι εξείς τέσσερις 🙂 :
    1. ποιός διαβάζει Σκάει
    2. αυτοί που διαβάζουν δεν ξέρουν την τύφλα τους
    3. ό,τι και να γράφει δεν το αμφισβητούμε …, μόνο το εγκωμιάζουμε αν γίνεται χωρίς να εκτεθούμε πανελληνίως
    4. οι περισσότεροι θιασώτες του Σκάει δεν έχουν ίντερνετ και στις τηλεοράσεις δεν μπορούν να σχολιάσουν

  236. Μαρία said

    235
    Αυτό είχα δει αρχικά https://twitter.com/SykoFantiS/status/1202679818225094656 αλλά δεν το πίστεψα.

  237. Νέο Kid said

    Πιθανότατα δεν είναι εσκεμμένο. Είτε απλά γλώσσεψαν την μπέρδα τους και αντί ήττα της ναζιστικης … έγραψαν ήττα της ΕΣΣΔ ( εξάλλου ρωσικό τανκ να παίζει «σημαντικό ρόλο» σε ήττα, δεν κολαει ,ούτε για μισόχαζους…), είτε κάτι έγινε με τους «μεταφραστές» και το defeat ( υποθέτω) . Μπορεί το πρωτότυπο να έγραφε USSR defeated Nazi germany και οι σταυραετοί έμειναν στο USSR defeated…

  238. Νέο Kid said

    237. Εκτός αν, σαν κλασικοί κωλόγαυροι αλαφουζαίοι, έμειναν στο πρώτο ημίχρονο μόνο και δεν κατέβηκαν καθόλου στο δεύτερο…😏
    Γιατί θυμίζω ότι το πρώτο ημίχρονο το έχασε η ΕΣΣΔ … αλλά στο δεύτερο ήπιαν αλογίσια (ή μάλλον αρκουδίσια) ντόπα οι Ρώσοι κι έφτασαν στο Σαρλότενμπουργκ!

  239. 237 Έχει βάση αυτό που λες:

  240. Νέο Kid said

    239. Δύτη με προσβλύνεις σφόδρα να πούμε! Ποτέ δεν κάνω αβάσιμες υποθεσεις, ακόμα και στις τρολερέστερες εκφάνσεις μου! 😜

  241. Μακριά από μένα κάθε κακή πρόθεση, οι υποθέσεις σου είναι απρόσβλητες 🙂

    Σκέφτομαι ότι ο ιντέρν του Σκάι έχει μορφωθεί από τις πολεμικές ταινίες, οπότε σκέφτηκε τανκ=Πάντσερ άρα…

  242. Γιάννης Ιατρού said

    237/239: κι εγώ, βλέποντας το αγγλικό κείμενο προς τα εκεί κλείνω. Αλλά δεν δικαιολογείται η άκριτη δημοσίευση από μιά μετάφραση, με ένα τόσο χτυπητό λάθος! Αν θέλουν να λέγονται ειδησεογραφικός σταθμός, έστω και ονομαστικά… Όλοι άριστοι είναι εκεί μέσα;

  243. sarant said

    239 κε Κάνετε σνηκ πριβιού από το αυριανό άρθρο, ε;

Σχολιάστε