Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος φοβάται το μπόλιασμα;

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2019


Μπήκαμε πια στον Δεκέμβρη -την άλλη βδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει η διαδικασία για να αναδείξουμε τη Λέξη της χρονιάς. Η λέξη που θα συζητήσουμε σήμερα δεν θα διεκδικήσει μάλλον μια από τις πρώτες θέσεις, ωστόσο τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή της και σε αρθρογραφία ιστοτόπων.

Εννοώ τη λέξη «μπόλιασμα».

Σύμφωνα με τον κάπως εκνευριστικό αλλ’ ακριβή ορισμό των λεξικών, μπόλιασμα είναι «η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του μπολιάζω«, ενώ μπολιάζω σημαίνει «βάζω μέσα στο βλαστό φυτού, ιδίως δέντρου, μπόλι για να αναπτυχθεί και να δημιουργηθεί έτσι καινούριο φυτό». Ωστόσο, τόσο το ρήμα όσο και το ουσιαστικό χρησιμοποιούνται και μεταφορικά, για να δηλωθεί ο συνδυασμός ενός στοιχείου με κάποιο άλλο συνήθως με στόχο τη βελτίωση. Έτσι, τα λεξικά δίνουν παραδειγματικές φράσεις όπως «Κάθε πολιτισμός μπολιάζει και μπολιάζεται από άλλους πολιτισμούς». Ο όρος χρησιμοποιείται αρκετά στην τέχνη, όταν λέμε ότι ο τάδει καλλιτέχνης μπόλιασε π.χ. το ροκ με στοιχεία από τις παραδοσιακές μπαλάντες της πατρίδας του.

Ωστόσο, ο όρος «μπόλιασμα» στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κάτι ειδικότερο και πιο συγκεκριμένο. Τον χρησιμοποιούν, με αποτροπιασμό, όσοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, επειδή πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα καταχθόνιο σχέδιο (του Σόρος, του διεθνούς σιωνισμού, των προαιώνιων εχθρών του ελληνισμού) για «αντικατάσταση πληθυσμού» και για «μπόλιασμα» της ηρωικής ελληνικής φυλής με γονίδια αλλοφύλων -και δη μουσουλμάνων.

Για παράδειγμα, ο γνωστός Σκαλούμπακας απάντησε πρόσφατα σε τουίτ του Υπουργείου Αμύνης που αφορούσε την καθέλκυση ενός νέου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού: Ελπίζω να εχει άνετες εγκαταστάσεις για τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ που θα μεταφέρετε στην ενδοχώρα για ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ και ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ...

Ή: Σχολιαστής παραπονιέται στον Άδωνη Γεωργιάδη: Η πολιτική ενσωμάτωσης και μπολιάσματος συνεχίζει να ισχύει? και συνεχίζει: Δεν σας ενοχλεί η ιδέα του μπολιάσματος? Ο πολιτισμός μας θα γίνει καλύτερος με το μπόλιασμα ισλαμικών αξιών? Βιασμών, αποκεφαλισμών, λιθοβολισμών κλπ.?

(Όπως βλέπετε ο συγκεκριμένος δεν είναι αντίθετος στο μπόλιασμα της ελληνικής γραφής με το λατινικό ερωτηματικό).

Βλέπετε δηλαδή ότι ο όρος μπόλιασμα χρησιμοποιείται σε κριτική των χειρισμών της κυβερνησης στο προσφυγικό, που γίνεται εκ δεξιών, από ξενοφοβικές και εθνικιστικές θέσεις, είτε από ακροδεξιούς της ΝΔ είτε από οπαδούς ακόμη δεξιότερων κομμάτων.

Ερεύνησα το θέμα με τη βοήθεια πρόθυμων φίλων (διότι, εδώ που τα λέμε, και το πιο γερό στομάχι να έχει κανείς δεν μπορεί μόνος του να ανασκαλεύει πολλήν ώρα τα ακροδεξιά λύματα) και βρήκαμε σποραδικά χρήσεις του όρου «μπόλιασμα» ήδη από το 2012 (φέικ νιουζ για Πακιστανούς που έκλεψαν δήθεν και έφαγαν ωμές κότες και σχόλιο για το μπόλιασμα των πολιτισμών που έχει ήδη αρχίσει). Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η χρήση του όρου έχει εκτιναχθεί κατακόρυφα.

Αιτία αυτής της κατακόρυφης αύξησης είναι μια φράση του πρωθυπουργού ο οποίος, απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή στον Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία» και, στη δευτερολογία του, ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό».

Ειλικρινής ή όχι, η «κεντρώα» αυτή γραμμή του πρωθυπουργού δεν έγινε φυσικά αποδεκτή από μεγάλη μερίδα του κόμματός του. Στο πρόσφατο συνέδριο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να βροντοφωνάξει τη διαφωνία του, μιλώντας για «λαθρομεταναστευτικό» και για «εισβολείς» -πολύ καλά έκανε ο Παναγιώτης Δημητράς και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, άσχετο που δεν θα τελεσφορήσει. Και οι σαμαρικοί ιστότοποι έσπευσαν να αναδείξουν τις διαφωνίες των δυο ηγετών, υπογραμμίζοντας ότι ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει για «μπόλιασμα αυτοχθόνων και ετεροχθόνων».

Είχαν προηγηθεί τα λιανοντούφεκα, οι προειδοποιητικές βολές από τα μπογδανοκυρανάκια, που τα έβαλε στη θέση τους η Ντόρα Μπακογιάννη -καθώς και οι αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και βέβαια, ακόμα κι αν έχει κανείς ταλέντο Νουρέγιεφ στις πιρουέτες, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης, είναι κάπως δύσκολο να καταγγέλλεις πειστικά τον «ακροδεξιό λαϊκισμό για το προσφυγικό» όταν τα πέντε προηγούμενα χρόνια εσύ ο ίδιος πρωτοστατούσες στις αντιπροσφυγικές ενέργειες και στις κορόνες ακροδεξιάς ρητορίας.

Μπροστά στο ενδοδεξιό μαλλιοτράβηγμα, ο πειρασμός είναι μεγάλος να παραγγείλουμε καφέ (ή ποπκορν) και να απολαύσουμε τη φάση, όμως πρέπει να παρέμβουμε στη συζήτηση για να καταδικάσουμε την ξενοφοβία και τη σπέκουλα των μεν αλλά και να στηλιτεύσουμε την υποκρισία των δε. Και βέβαια να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων, που τα απειλούν και οι μεν και οι δε.

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, θα μου πείτε -και ακόμα δεν έχουμε λεξιλογήσει για το μπόλιασμα. Μπόλιασμα και μπολιάζω προέρχονται από το μπόλι, το οποίο μπόλι προέρχεται από τη λέξη «εμβόλιον» -και ιδίως παλιότερα λέγανε μπόλι και το εμβόλιο στους ανθρώπους.

Σημειώνω κάτι ενδεχομένως ενδιαφέρον: Στο λεξικό βρίσκω, πλάι στο μπόλι και στο μπολιάζω, τις λέξεις μπολ, μπολερό, μπόλια (γυναικείος κεφαλόδεσμος αλλά και το περιτόναιο σφαγμένου ζώου) και μπόλικος. Καμιά από τις λέξεις αυτές δεν έχει ετυμολογική συνάφεια είτε με το μπόλι είτε με κάποιαν από τις άλλες λέξεις που ανέφερα. Αρχίζουν όλες από μπολ- αλλά είναι άσχετες μεταξύ τους.

Το μπόλιασμα είναι ευεργετικό για φυτά και για ανθρώπους. Με το μπόλιασμα φτιάχνουμε νέες ποικιλίες -χωρίς μπόλιασμα θα είχαμε στυφά, μικρά, μαραγκιασμένα οπωρικά που δεν θα ήταν καθόλου εύγευστα. Το μπόλιασμα φτιάχνει γερούς οργανισμούς με βελτιωμένες ιδιότητες. Και στους ανθρώπους το ίδιο -με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια, όπως έπαθαν οι κάτοικοι ορισμένων απομονωμένων ορεινών χωριών στις Άλπεις ή οι εστεμμένοι της Ευρώπης: τους βλέπεις και καταλαβαίνεις το βαθμό του προβλήματος (και παλι καλά που στα τέλη του 19ου αιώνα οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης μπολιάστηκαν από κάποιους εστεμμένους των Βαλκανίων, που ήταν πρώην οπλαρχηγοί κι έτσι επιβραδυνθηκε λίγο ο εκφυλισμός).

Όλη η νότια Ευρώπη έχει δείκτη γονιμότητας 1,30 με 1,40 (Στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, όπου έχει γίνει με επιτυχία το μπόλιασμα, οι αντίστοιχοι δείκτες είναι από 1,50 έως 1,80). Όποια κίνητρα κι αν εφαρμοστούν, όσα διχίλιαρα κι αν μοιράσουν οι κυβερνήσεις, ο πληθυσμός της Ελλάδας -και των άλλων χωρών- νομοτελειακά θα γερνάει και θα φθίνει, σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων προς τις πλουσιότερες χώρες. Η Βουλγαρία, που είχε 9 εκατομμύρια επί Ζίβκοφ και έχει 7 εκατομμύρια τώρα είναι ίσως ακραία περίπτωση αλλά δείχνει προς τα πού θα κινηθούμε αν δεν υπάρξει αθρόα αποδοχή και πολιτογράφηση μεταναστών/προσφύγων.

Όσοι αντιτίθενται στο μπόλιασμα δεν είναι μόνο ανόητοι, είναι και εχθροί της Ελλάδας.

151 Σχόλια προς “Ποιος φοβάται το μπόλιασμα;”

 1. Νέο Kid said

  Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου έλεγε «φτάνει πια ! Με μπόλιασες!» Όταν κάποιος της έλεγε πολλά για το ίδιο θέμα /μιλούσε πολύ και εκείνη δυσανασχετούσε.

 2. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Θυμήθηκα κάποιο τύπο (από αυτός που στα late 80’s αποκαλούσαμε «αφάσιους») που σε ερώτηση «Πού ήσουν και δε σε βρίσκαμε;» στην καφετέρια, απάντησε: «Πήγα τα παιδάκια στο ΙΚΑ για μπόλιασμα… Το μικρό ζαρταλουδιά και το μεγάλο ρεγκλότα…»

  Να υποθέσω πως , οι νησιώτες ξέρουν τα παραπάνω δέντρα και φρούτα…

 3. Γς said

  Καλημέρα

  Και θυμήθηκα ένα παλιό γκράφιτι στο πανεπιστήμιο:

  Κορίτσια, η παρθενιά είναι αρρώστια, Εμβολιαστείτε!

 4. Pedis said

  Προσφέρονται να μπολιάσουν τον ελληνικό πληθυσμό με αριστεία!

  Μπάααααααζα!

 5. Aghapi D said

  «ακόμα κι αν έχει κανείς ταλέντο Νουρέγιεφ στις πιρουέτες, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης»
  Όχι κάτι τέτοιο 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=aHbGqJ_MonU&t=140s

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Τη ρεγκλότα αμφιβάλλω αν θα την ξέρουν πολλοί, νομίζω μόνο στη Χίο καλλιεργείται -εννοώ, από τα ελληνικά μέρη.

 7. Alexis said

  Καλημέρα.

  Όταν είδα τον τίτλο νόμισα ότι θα γράψεις για τους ψεκασμένους εμβολιο-μάχους! 😊

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Νίκο, από το κλάδεμα πρέπει να αρχίσουμε, εποχή που είναι… Να μας πει και ο Αλέξης 🙂

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  >Με το μπόλιασμα φτιάχνουμε νέες ποικιλίες….
  Ένα πραγματολογικό σχόλιο-διόρθωση (ψιλοσπαστικό, το ξέρω, αλλά διά την τάξιν): Τις νέες ποικιλίες τις φτιάχνουμε με τις διασταυρώσεις.
  Το μπόλιασμα είναι προσθήκη μιας γνωστής ποικιλίας με ωφέλιμες ιδιότητες σε έναν προϋπάρχοντα κορμό. Μπολιάζουμε αχλάδια στην αγριαχλαδιά, ήμερη ελιά στην αγριελά, πλατύφυλλη σκαμνιά στη μουριά, δυο-τρια εσπεριδοειδή στον κορμό μιας νερατζιάς.
  Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει αρνητική χροιά, τουλάχιστον για όσους ξέρουν την έννοια πίσω από τη λέξη: Επιδιώκουμε να μπολιάσουμε ένα φυτό για να γίνει ωφέλιμο, είναι και δύσκολο, ενώ η διασταύρωση μπορεί να προκύψει τυχαία.
  Ο σπασίκλας υπηρεσίας.

 10. Σηλισάβ said

  «με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια». Ατυχές το σχόλιο

  Πριν μερικές δεκαετίες, φύτρωσε στη Βραζιλία μία πορτοκαλιά χωρίς κουκούτσια. Η πλειοψηφία των πορτοκαλιών χωρίς κουκούτσια σήμερα προέρχεται από εκείνο το δέντρο. Η γονιδιακή πιθανότητα να γεννηθεί μία τέτοια πορτοκαλιά ήταν 1 προς 20.000.
  Σήμερα όλα σχεδόν τα βρώσιμα φυτά προέρχονται από μπόλιασμα. Στην άγρια ελιά θα μπολιάσουμε την ήμερη, στο άγριο οπωροφόρο τη λεμονιά και την πορτοκαλιά. Ακόμα και την καρπουζιά την μπολιάζουμε στην άγρια κολοκυθιά. Αυτό γίνεται διότι το άγριο είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις ασθένειες, στις καιρικές συνθήκες και τα ζιζανιοκτόνα.

  Στη Γερμανία λόγω υπογεννητικότητας έχουν υπολογίσει ότι θα χρειαστούν τις επομένες δεκαετίες 10 με 15 εκατομύρια μετανάστες, ώστε να διατηρήσουν σταθερό το εργατικό δυναμικό για την βιομηχανία τους. Στην Ελλάδα του ενός παιδιού ανά οικογένεια, τρομάζουμε από τους μετανάστες – αλήθεια ποιος θα εργάζεται για να πληρώνει εισφορές, ώστε να παίρνουν ομαλά τη σύνταξή τους οι σημερινοί ανησυχούντες;

 11. ΓιώργοςΜ said

  8 Το κλάδεμα λίγο αργότερα (Γενάρη κόβε-κλάδευε, φεγγάρια μη λογιάζεις), το μπόλιασμα λίγο νωρίτερα ή κάμποσο αργότερα, είτε το Μάρτη-Απρίλη που τα φυτά έχουν το μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης, είτε το Σεπτέμβριο που έχει τελεώσει η ανθοφορία-καρποφορία και έχει το δέντρο αρκετή ενέργεια να δώσει στο μπόλι.
  (προβοκάτσια, αναμένω κι εγώ τον καθ’ ύλην αρμόδιο για ανάλυση και διορθώσεις…)

 12. Γιάννης Ιατρού said

  Όποιος συνεχίσει να επαναλαμβάνει πως «γερνάμε», από αύριο ούτε καλημέρα, ε! 😋

 13. Γιάννης Ιατρού said

  11: Γιώργο, ναι, κι εγώ έτσι κάνω (το μπόλι πολλές φορές το κόβεις νωρίς το φθινόπωρο και το φυλάς μέχρι την άνοιξη για να το χρησιμοποιήσεις, π.χ. στη συκιά εγώ έτσι κάνω).

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Με μπόλιασμα του κιμά πάντως (= τύλιγμα με μπόλια), βγαίνει η σεφταλιά ! 🙂

 15. sarant said

  9 Σωστό, δικιο έχεις

  10τέλος Έλα ντε!

  12 🙂

 16. Γς said

  Για σχολιασμό των γεωργικών εμβολιασμών ο γεωπόνος μας [Alexis].

  Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για υδρίδια και τέτοια

  https://caktos.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html

 17. ΓιώργοςΜ said

  10 Το σχόλιο με την ενδογαμία είναι έγκυρο.
  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την καταστροφή των παρθένων δασών δεν είναι η απώλεια του οξυγόνου, αλλά η απώλεια της βιοποικιλότητας.
  Αντίστοιχα καταστρεπτικό είναι το πεύκο: Καταλαμβάνει ολόκληρα βουνά, αποτρέποντας την ανάπτυξη άλλης χλωρίδας και της συμβιωτικής με αυτή πανίδας, δημιουργώντας απέραντες πράσινες ερήμους.

  Η πορτοκαλιά χωρίς κουκούτσια του παραδείγματος δεν είναι προϊόν ενδογαμίας, αλλά είτε τυχαίας γονιδιακής μετάλλαξης, είτε διασταύρωσης, είτε τεχνικής επέμβασης στο γονιδίωμα του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός της, με μπόλιασμα μάλλον, ακολουθεί τη λογική του κάθε μπολιάσματος: Δεν ανακατεύεται το γονιδίωμα του φυτού-βάσης με αυτό του εμβολίου, το τελικό δέντρο αναπτύσσεται όπως κάθε άλλο δέντρο, με δυνατότητα να διασταυρωθεί.

  (πού είναι αυτός ο Γς να κάνει και κανένα σχόλιο της προκοπής, τώρα που έχει αφορμή; 🙂 )

 18. Γς said

  Ποιος φοβάται …
  την Ελίζαμπεθ Τέιλορ

 19. LandS said

  10 Αρχή.
  Και εγώ ξαφνιάστηκα.

 20. atheofobos said

  μπόλια (γυναικείος κεφαλόδεσμος αλλά και το περιτόναιο σφαγμένου ζώου)

  Η μπόλια δεν είναι το περιτόναιο αλλά το επίπλουν του ζώου.

 21. Georgios Bartzoudis said

  (α) «πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα καταχθόνιο σχέδιο (του Σόρος, του διεθνούς σιωνισμού, των προαιώνιων εχθρών του ελληνισμού) για «αντικατάσταση πληθυσμού» και για «μπόλιασμα» της ηρωικής ελληνικής φυλής με γονίδια αλλοφύλων -και δη μουσουλμάνων».
  # Κακές παρέες κάνεις Νοικοκύρη. Πού τα βρίσκεις αυτά;; Ξυπνάς με τη …χρυσή αυγή για να πάρεις τον καφέ σου;;

  (β) «μιλώντας για «λαθρομεταναστευτικό»…. πολύ καλά έκανε ο Παναγιώτης Δημητράς και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά»
  # Καλά, αυτός ο Δημητράς απαγορεύει να μιλιούνται τα ελληνικά στην Ελλάδα; Εντάξει. Οι …αγγλοφωνούντες και …κουτοφραγκούντες μπορούν να λένε αυτό το πρόβλημα … «irregularimmigrantic»! Όλοι εμείς οι άλλοι, οι …προλετάριοι, πως θα λέμε τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;; Μήπως …δημητράφιλους;;;

  (γ) «Μπόλιασμα και μπολιάζω προέρχονται από το μπόλι, το οποίο μπόλι προέρχεται από τη λέξη ‘εμβόλιον’».
  # Προτιμώ να τα λέω στα (πουλημένα) Μακεδονικά: αμπόλ(ι) και αμπουλιάζου

  (δ) «Με το μπόλιασμα φτιάχνουμε νέες ποικιλίες… Το μπόλιασμα φτιάχνει γερούς οργανισμούς με βελτιωμένες ιδιότητες. Και στους ανθρώπους το ίδιο -με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια»
  # Λάθον εποίκας Νοικοκύρη. Ρώτα και κανέναν από το …επιτελείο σου;; (κάτι είπε στο σχ.9 ο ΓιώργοςΜ).
  Με το μπόλιασμα ΔΕΝ φτιάχνουμε ΝΕΕΣ ποικιλίες, αλλά διαδίδουμε ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ποικιλίες! Και επειδή το ένα λάθος φέρνει το άλλο, το μπόλιασμα δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ενδογαμία ούτε με την ετερογαμία. Το μπόλιασμα είναι απλώς …αγαμία! (αγενής πολλαπλασιασμός που λέγανε κάποτε).

  (ε) «ίσως ακραία περίπτωση αλλά δείχνει προς τα πού θα κινηθούμε αν δεν υπάρξει αθρόα αποδοχή και πολιτογράφηση μεταναστών/προσφύγων».
  # Από το ένα άκρο στο άλλο! Σχέτη αποδοχή προσφύγων δεν μας φτάνει; Την θέλουμε «αθρόα»; Πόσους μπορεί να δεχτεί κάποιος στο σπίτι του;; 2, 3, 5, 10;; Κάπου υπάρχει αδιαχώρητο. Όσο για τους «μετανάστες», στη χώρα μας όσοι έχουν πάρει την ιδιότητα αυτή (και δεν τους θεωρούμε λαθρομετανάστες-και εγώ και ο Δημητράς και …ο παπάς της γειτονιάς!) έχουν όχι απλώς «αποδοχή» αλλά απολαμβάνουν όλα (ή σχεδόν όλα) τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Γνώριζα τους κλασικούς τρόπους εμβολιασμού των δέντρων δηλαδή με ενοφθαλμισμό και εγκεντρισμό.
  Ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρυπάνι για εμβολιασμό (και αυτός εγκεντρισμός είναι) δεν το είχα φανταστεί!
  Δείτε το βίντεο.

 23. nikiplos said

  «με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια»… Πολύ σωστό το σχόλιο. Αντίθετα η βιοποικιλότητα είναι εκείνη που εξελίσσει και κάνει πιο ανθεκτικό το είδος. Μιλώντας για φυλές και ράτσες η Βραζιλία και η Βενεζουέλα είναι οι δύο χώρες με την μεγαλύτερη ανθρώπινη φυλετική ανάμειξη.

  Οι Ρομά, είναι γνωστό πως δεν αναμειγνύονται εύκολα για πολλούς λόγους, αλλά και προφανείς. Γι’ αυτό και παλαιότερα βουτούσαν παιδιά. Πάντως έχουν σχετικά μικρό χρόνο ζωής. Η όποια ανθεκτικότητά τους σε μικρόβια κλπ οφείλεται κυρίως στις συνθήκες διαβίωσής τους.

 24. LandS said

  17, 23

  Ναι ρε παιδιά, μόνο που με το ενδογαμία εσείς καταλάβατε endogamy ενώ απ’ τα «συμπτώματα» που αναφέρει ο Νικοκύρης μάλλον πρέπει να εννούσε consanguinity.

 25. LandS said

  23 τέλος.
  Και αυτό με ξάφνιασε

 26. ΓιώργοςΜ said

  23 τέλος: Δε νομίζω πως είναι καλό παράδειγμα. Σε μια μελέτη που είδα κάποτε εν παρόδω, αναφερόταν στα προβλήματα υγείας στους Ρομά (εννοείται, σε όσους ζουν νομαδικά, σε καταυλισμούς), οι οποίοι δεν εμβολιάζονται πλήρως (ενδεχομένως και καθόλου) και έχουν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας ήταν τεράστιος, δε θυμάμαι λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες ασθένειες. Από εκεί και το μικρό προσδόκιμο επιβίωσης.

  Μου είχε κάνει εντύπωση, πάλι στο θέμα βιοποικιλότητας και ενδογαμίας, πως σε κάποια σχετικά απομονωμένη φυλή της Αφρικής, υπήρχε μια απαραίτητη διαδικασία πριν από κάθε γάμο: Οι γριές από τα δύο σόγια μαζεύονταν και ανέλυαν έως 7 γενιές πίσω τα γενεαλογικά δέντρα, για να εξασφαλίσουν πως δεν υπάρχει συγγένεια ανάμεσα σε γαμπρό και νύφη!

 27. ΚΑΒ said

  Καλημέρα σε όλους. Καλή δύναμη.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απέτυχε ο Μπραήμης πριν από 200 χρόνια, βρήκαν άλλο τρόπο να αντικαταστήσουν τον πληθυσμό: μπολιάζοντας τους Σκαλούμπακες, νοθεύοντας το γνήσιο ελληνικό αίμα. Σατανικό.

 29. sarant said

  20 Δυο λεξικά λένε για περιτόναιο. Μεμβράνη πάντως

  26τέλος Σε μια νουβέλα του Μακριδάκη υπάρχει το θέμα της ματαίωσης γάμου επειδή είναι αδέρφια οι δυο τους χωρίς να το ξέρουν.

 30. atheofobos said

  Και ένα έξυπνο εργαλείο για το μπόλιασμα!

 31. Theban said

  Πήγαινα κι εγώ να κάνω το σπασίκλα αλλά με πρόλαβε το 9.

  Όσον αφορά την ουσία, νομίζω πως με την ένταση που έχει το φαινόμενο, όποιος θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα απλώς εθελοτυφλεί.

 32. 31 Όσο και εκείνος που θεωρεί ότι μπορεί να το σταματήσει 😉

 33. atheofobos said

  29
  Δυο λεξικά λένε για περιτόναιο. Μεμβράνη πάντως

  Γράφουν λάθος. Είναι μεμβράνη μεν, αλλά αυτή που καλύπτει όλο το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς, εξ ού και λέμε περιτοναϊκή κοιλότητα. Και να θέλεις δεν μπορείς να το ξεκολλήσεις για να τυλίξεις τις σεφταλιές, όπως στο 14!.

 34. # 26, 29

  Ενας γάμος που δεν έγινε λόγω συγγένειας τραγουδισμένος γλυκά από τον Φαμπρίτσιο,,,

  Ma a cuiuassi no riscisini
  L’aina e l’omu
  Chè da li documenti escisini
  Fratili in primu

  ιταλιστί :

  Ma non riuscirono a sposarsi
  L’asina e l’uomo
  Perché ai documenti risultarono
  Cugini primi

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λόγω επαγγέλματος, βλέπω ότι η ελληνική κοινωνία έχει μπολιαστεί με καλό μεταναστευτικό μπόλι εξ Ευρώπης. Τα παιδιά των Αλβανών, των Πολωνών, των Ρουμάνων κλπ τα ξεχωρίζεις πια μόνο από το χρώμα των μαλλιών και των ματιών. Επαρκείς χειριστές του γραπτού και του προφορικού λόγου, σπουδάζουν, δουλεύουν, προσφέρουν, ωφελούν και ωφελούνται. Τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτό δείχνουν. Το προσφυγικό είναι νέο θέμα, θα περάσει καιρός για να δούμε τι σόι καρπούς θα βγάλει.

 36. LandS said

  26 τέλος. Στα υψίπεδα της Αιθιοπίας/Ερυθραίας και μάλιστα Χριστιανοί. Διαβάζω ότι και η Καθολική Εκκλησία είχε τον ίδιο περιορισμό (7 γενεές) μεταξύ 10ο7 και 13ου αιώνα. Για πρίν και μετά ισχύει το Ρωμαϊκό (μέχρι 4 γενιές)

 37. Τα παιδιά των ξένων (και τους ξένους που μιλούν καλά ελληνικά) τους ξεχωρίζεις από το Α; που κάνουν απορώντας ή το αααα όταν ψάχνουν την λέξη σε αντίθεση με τα Ε; και εεεεε των ελλήνων.

 38. LandS said

  35 Αυτό μου θύμισε την ιστορία ενός γνωστού Ηπειρώτη. Ξανθός, γαλανομάτης, με μια ουλή να στο αριστερό του μάγουλο. Από αθώο ατύχημα.
  Περίμενε να εγγραφεί στο πανεπιστήμιό του στην Βιέννη και οι πέντε-έξι πριν από αυτόν ήταν ξένοι όπως αυτός. Με το που ήρθε η σειρά του και μπαίνει μέσα, αναγαλιάζει ένα κάθαρμα και αναφωνεί «επιτέλους, ένας δικός μας». Πριν δει το όνομα του κάνει και κομπλιμέντο για την ουλή.

 39. LandS said

  37 Ακριβώς αυτό ήθελε να πει ο Ισοκράτης 🙂

 40. Παναγιώτης Κ. said

  Να συμπεράνουμε λοιπόν ότι ένα σ η μ α ν τ ι κ ό τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ευπρόσδεκτους τους «λαθρομετανάστες» ; Ή μήπως όχι και τόσο σημαντικό;
  Εκείνο που εγώ έχω αντιληφθεί είναι ότι υπάρχει ιδεολογική διάσταση μεταξύ μιας μικρής σχετικά μερίδας πολιτών (εκείνοι που τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης των προσφύγων στη χώρα μας) και όλοι οι υπόλοιποι, είναι αντίθετοι ή αδιάφοροι.

  Ένα… δαιμονοποιητικό κλίμα πάει να επικρατήσει. Οι μεν δαιμονοποιούν τους μετανάστες και οι δε δαιμονοποιούν αυτούς που…δαιμονοποιούν τους μετανάστες!

  Ως χώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι έχουμε πολύ κόσμο δικό μας στο εξωτερικό! Ξέρω, ξέρω. Εμείς βρεθήκαμε νομίμως εκεί ενώ εδώ μας έρχονται παρανόμως.

  Από την άλλη όμως , σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ποια είναι η κατάσταση μετά την αθρόα είσοδο των Αλβανών; Σχεδόν πλήρης ενσωμάτωση. Όσο δε για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ενσωμάτωση πλήρης (χωρίς σχεδόν…).

  Το πως θα καλυφθούν οι διάφορες ανάγκες στη χώρα μας είναι ένα ουσιώδες ερώτημα.
  Γεωργικές εργασίες χωρίς τους αλλοδαπούς δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Στην Β. Ελλάδα η συγκομιδή των οπωρικών είναι αδύνατη χωρίς τους γείτονες μας από τη Βουλγαρία.(Και οι ρομά βεβαίως).
  Στο χώρο της οικοδομής δύσκολα θα βρεις ημεδαπό οικοδόμο.
  Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα έβγαλα από τους συντοπίτες μου ( δεν ζουν στο χωριό αλλά στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις) .Ένα…εντελώς μαστοροχώρι και μόνον ένας οικοδόμος έχει απομείνει (όταν κάποτε ό λ ο ι οι άνδρες ήταν οικοδόμοι) έως ότου να βγει και αυτός στη σύνταξη. Ανανέωση στο επάγγελμα δεν υπάρχει. Τα παιδιά των οικοδόμων εργάζονται μόνο στον τριτογενή τομέα.

  Η άποψή μου είναι ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα προς επίλυση.
  Μια ενοχική Δύση γιατί υπήρξε αποικιοκρατική δεν είναι καλή συνθήκη για να δοθούν λύσεις.

 41. sarant said

  35 Έτσι

  37 Να το προσέξω αυτό

  38 🙂

 42. Theban said

  Συγνώμη 38 όχι 35

 43. 38 θα νόμισε ότι ήταν από ξιφομαχία, στη γερμανική παράδοση

 44. Παναγιώτης Κ. said

  @30. Και αυτό το βρίσκω εντυπωσιακό!
  Δεν το γνώριζα.

 45. Theban said

  Διόρθωσα σχόλιο που δεν είχε δημοσιευτεί. Πολύ ωραία!

  @38
  Από την εποχή των μονομαχιών;

 46. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
  #34 (καὶ ὄχι μόνο): Τὸ θέμα τῆς αἱμομιξίας ἦταν ὑπαρκτὸ στὴν ἑλληνικὴ ἐπαρχία ἀπὸ πολὺ παλιά. Αὐτό, μαζὶ μὲ τὸν ἀλκοολισμό, καταστρέψανε οἰκογένειες ὁλόκληρες, ἀφοῦ εἶχαν τὶς παράπλευρες συνέπειες τῶν ἐλαττωματικῶν ἀπογόνων (σωματικὰ ἢ καὶ πνευματικὰ κουσούρια).
  Ὡραῖο δημοτικὸ τραγούδι (ἡ Ρούσσα παπαδιά) ἔχει κεντρικὸ ἄξονα τὸν ἀπαγορευμένο ἔρωτα δύο ἀδελφιῶν (σὰν δὲν φιλιοῦνταν ζωντανά, φιλιοῦνται ἀπεθαμένα).

 47. nikiplos said

  26@ τέλος: Υπεισέρχονταν και άλλα ζητήματα τότε, όπως αυτό που θίγει ο πσαράς με την ταγουδάρα του De Andre… Στην επαρχιακή πόλη που ζούσα ο πατέρας μου, μου έλεγε μια ιστορία για έναν συμμαθητή και φίλο του, που μια μέρα ξαφνικά αντίκρυσε το alter ego του. Ένας άντρας ολόϊδιος μ’ αυτόν. Κρυφά με τον πατέρα μου, αναζήτησαν την αλήθεια και μετά από πίεση στη μητέρα του, έμαθαν πως ο ίδιος (ο φίλος του πατέρα μου) ήταν εξώγαμο του (νόμιμου) πατρός του σωσία. Η πλάκα είναι πως ο νόμιμος πατήρ, είχε άλλους μικρότερους υιούς, οι οποίοι όμως δεν έμοιαζαν με τον μεγαλύτερο-σωσία του φίλου του πατρός μου.

  Σωστά λοιπόν οι γραίες είναι αυτές που έπρεπε να ψαχτούν γιατί μόνο αυτές ήξεραν πραγματικά τίνος είναι το εκάστοτε παιδί… Συνήθως οι κόρες ομολογούσαν στις μητέρες, που αν και τις σιχτίριζαν, τις στήριζαν καλύπτοντας τα πράγματα με τη συνηγορεία των μαιών…

 48. Alexis said

  #8, 16: Δεν προκάμω να πω πολλά τώρα, ίσως αργότερα. Εργάζομαι γαρ (α, ρε συνταξιούχοι… 😊 )
  Κλάδεμα πάντως λίγο αγότερα, από τέλος Γενάρη…

 49. Κλέπτης said

 50. Pedis said

 51. Pedis said

 52. loukretia50 said

  46. Σφήνα – εμβόλιμη παρατήρηση!!
  Αυγουστίνε,
  το δημοτικό τραγούδι που ανέφερες είναι πολύ γνωστό αλλά λογοκριμένο!
  Δεν τραγουδιέται ο επίμαχος στίχος και διηγούνται ότι τάχα τα δύο αδέλφια πνίγηκαν στην προσπάθεια να σώσουν κάποιο από τα ζώα που παρασύρθηκε απ΄το ποτάμι.

 53. nikiplos said

  46, 52@ Η Δόμνα Σαμίου το τραγουδάει ολόκληρο, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί τη σωστή ερμηνεία του στίχου. (Είχα μάλλον επηρεαστεί από την «αγαστή» σχέση με τον αδερφό μου… )

 54. mitsos said

  Καλημέρα σας
  Νομίζω
  Σήμερα ο όρος εμβόλιο χρησιμοποιείται κυρίως για τον χαρακτηρισμό του παρασκευάσματος που αποτελείται από νεκρούς
  ή εξασθενημένους παθογόνους μικροοργανισμούς ή τμήματα αυτών ή εκκρίσεις αυτών, τα οποία διατηρούν την αντιγονική δράση τους (ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ) αλλά έχουν απωλέσει την ικανότητα πολλαπλασιασμού τους.
  Ωστόσο η λέξη εμβολιάζω χτησιμοποιείται σε πολλές άλλες περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται εξαναγκασμένη εισχώρηση ξένου σώματος π.χ. α) στο μπόλιασμα των φυτών β) στην παραγωγή γονιδιακών υβριδίων , γ) διαγονιδιακή θεραπεία ιστών κ.λ.π.

  Ετυμολογικά από εν+βάλλω = εμβάλλω αλλά και εμβολίζω ( αντίθετο το εξοβελίζω ) , έμβολο , εμβολιμιαίο αλλά και το μπόλιασμα και το μπόλι

  Η αύξηση της γονιδιακής ροής και η βιοποικιλότητα ασφαλώς ενισχύει την βιωσιμότητα σε ένα οικοσύστημα και για παρόμοιυς λόγους και η επικοινωνία των πολιτσμών και η συνεπακόλουθη διαπολιτισμικότητα ενισχύει όλους τους πολιτισμούς.

  Επειδή όμως υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις (ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε Μέγας αλλά όχι ο Κορτέζ…) κάποιοι με προκαλούν να αρχίσω να τους αντιμετωπίζω περιπαιχτικά
  π.χ.
  Γιατί ο Νεοελληνικός πολιτισμός δεν κινδύνευσε από 1 εκατομμύριο Αλβανούς που λαθραία έφερε ο Σαμαράς αρχές της δεκαετιας του 90 αλλά κινδυνεύει απο μερικές δεκάδες χιλιάδες προσφύγων από Ανατολάς είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Τους Αλβανούς δεν σκέφτηκε να τους κλείσει σε νησιά και κλειστές δομές «φιλοξενίας» … Άλλωστε αυτοί ήθελαν να μείνουν εδώ, ενώ οι σημερινοί «εισβολείς» στην Δυτική Ευρώπη θέλουν να πάνε … Κρίμα διότι θα μπορούσαν να μας φέρουν πίσω τον πολιτιστικό πλούτο που τους είχε «μπολιάσει» ο Μέγας εισβολέας Αλέκος και οι απόγονοί του. 🙂

 55. spyridos said

  Μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές κινητού στην Ισλανδία είναι συνδεδεμένη με το ληξιαρχείο και δείχνει το βαθμό συγγένειας μεταξύ δύο ατόμων.
  Στα μπαράκια είναι συνήθεια.
  Οταν γνωρίζονται δυο νέοι αμέσως βάζουν τα στοιχεία τους στην εφαρμογή και βλέπουν το αποτέλεσμα. Τόσο κρύα και ορθολογικά.

 56. nikiplos said

  Τέλος πάντων, όσον αφορά την ουσία του άρθρου, το λεγόμενο μπόλιασμα (θετικό ή αρνητικό) από τους μετανάστες εξ Ασίας, ισλαμιστές ως επί το πλείστον, τα πράγματα δεν είναι απλά και όπως σωστά είπε ο Δύτης, είμαστε μικροί και αδύναμοι απέναντι σε όλο αυτό το πρότζεκτ.
  Εντούτοις μπορεί κανείς να δει τρεις αντικειμενικές παραμέτρους:

  α. Οι άνθρωποι αυτοί, ξεκινώντας από τον τόπο τους δεν ξέρουν ούτε που πέφτει η Ελλάδα. Τους φέρνει εδώ το διεθνές κύκλωμα ροής των μεταναστών. Το σύγχρονο δουλεμπόριο δλδ. Δυό κράτη το στηρίζουν επίσημα: Η Τουρκία και το Ιράν. Όποιος (ισχυρός όχι εμείς) θέλει να βαρέσει τη ροή, ξέρει που να ρίξει…
  β. Αυτό που διώχνει τους ανθρώπους από τον τόπο τους είναι τα failed states εκεί. Το ίδιο που έδιωχνε και εμάς κάποτε από εδώ. Το ίδιο που έκανε 2000 χρόνια πριν, τους Αθηναίους και μετά τους Ρωμαίους, να μπορούν εύκολα με μερικές εκατοντάδες στρατό, να φέρνουν χιλιάδες δούλους στην ημεδαπή.
  γ. Οι 300ρες που έρχονται ημερησίως και οι 10.000 ετησίως όταν οι ροές λειτουργούν, δεν μπορούν να απορροφήσουν στον μικρό σε παραγωγή και εκμετάλλευση τόπο μας το σύνολο των ροών, παρά μόνο ένα μικρό μέρος τους. Επομένως πρέπει να βρεθεί μια ψύχραιμη μεταναστευτική πολιτική που:
  1. Θα βάζει ανάσχεση στις ροές. Βρωμοδουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Εδώ πρέπει πράγματι η ΕΕ να συνδράμει ουσιαστικά και αυτό πρέπει να είναι δική μας ρητή απαίτηση.
  2. Θα ενσωματώνει αυτούς που μπορούν να ενσωματωθούν και έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να γκετοποιηθούν ή να αποτελέσουν αύριο 5η φάλαγγα σε περίπτωση σύγκρουσής μας με την Τουρκία. (Βρωμοδουλειά, αλλά δυστυχώς αυτήν πρέπει εμείς να την κάνουμε)
  3. Θα κλείνει σε κέντρα φιλοξενίας – δομές εκείνους που έχουν λιγότερες πιθανότητες ενσωμάτωσης και θα τους επαναπροωθεί ή θα τους διασπείρει σε άλλες χώρες (αυτό κι αν είναι βρωμοδουλειά).

  Το (1) απαιτεί καλή ζητιανιά, και μερικώς και περιστασιακά τα έχουμε καταφέρει. Τα (2) και (3) απαιτούν στοιχειώδη οργάνωση που εκλείπει από εμάς και είμαστε μόνο φουσκωμένα λόγια…

  Τα άλλα τα έχω ξαναπεί: Το παλιό μοντέλο τους έστελνε στην Αττική… όπου χάνονταν και γίνονταν αόρατοι. Στη συνέχεια μεγάλο μέρους τους γίνονταν δούλοι των κυκλωμάτων των συμμοριών (κυρίως Ρομά στα αστικά κέντρα και στο Ζεφύρι από τη μία και λοιπών γκιουλέκων της εργασίας από την άλλη, κυρίως Αλβανών στην περιφέρεια για αγροτικές εργασίες) που τους υπενοικιάζουν και τους ανακυκλώνουν στην ημεδαπή με τις πλάτες του επίσημου κράτους πάντα για μαύρη εργασία. Κι αυτό πλέον έχει μπατάρει…

 57. Dimitrios Raptakis said

  Το «μπολιάζω» στην Κρήτη σημαίνει και: σημαδεύω, βάνω στο μάτι.

  «Δεν έχω ελπίδα το πουλί που κηνυγώ να πιάσω/έτυχε να ‘ναι άπιαστο κι εγώ να το μπολιάσω», τραγουδεί ο καλά καλός μαντιναδολόγος Μήτσος Σταυρακάκης.

 58. Georgios Bartzoudis said

  Παρόμοιοα με τον εμβολιασμό είναι η περίπτωση της προβατίνας Ντόλλυ, που βέβαια δεν θα θυμούνται τα …γκουλιάρια του ιστολογίου: Γεννήθηκε με «άγαμη» διαδικασία, που θεωρήθηκε επικίνδυνη αν τυχόν εφαρμοστεί στον άνθρωπο: Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιηθεί μια «σαραντάκειος» πρώτη ύλη, θα γεμίσει ο κόσμος από πανομοιότυπους …Σαραντάκους! (Να ένας τρόπος για πλήρη επικράτηση της αριστεράς!)

 59. spyridos said

  56

  «ισλαμιστές ως επί το πλείστον,»

  ειλικρινά δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσω ούτε λέξη παρακάτω. Ακόμα κι αν δεν το έγραψες συνειδητά.
  Γενικά το να διάβασμα ακροδεξιών φυλλάδων και ιστοτόπων δεν μας βελτιώνει σαν κοινωνία.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  Τι έγινε ρε παιδιά; Τρείς ώρες έλειψα και παραιτήθηκε με πόνο ψυχής ο Α.Δ, ακόμα δεν έφτασε στην Αστραλία;
  Για το κουνελοπνίξιμο που πέφτει για την παραίτησή του από διάφορα γνωστά ΜΜΑ δεν το συζητώ! 5ο θέμα, 10ο θέμα, 20ο θέμα… 🙂 🙂

 61. Νίκιπλε, εγώ δεν μίλησα για πρότζεκτ, μίλησα για μετακίνηση πληθυσμών. Οι φτωχοί προς τους πλούσιους, απλό είναι. Στη Γαλλία και Ισπανία πάνε κυρίως οι Αφρικανοί, στα ανατολικά σύνορα του πλούτου οι της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.
  Και οι Σύριοι, αν μη τι άλλο, μια χαρά ξέρουν πού πέφτει η Ελλάδα. Και μορφωμένοι είναι, και παλιότερα ερχόντουσαν για σπουδές φερειπείν. Όσο για τους ανατολικότερους, αρκεί να έχει έρθει ένας που να γράψει στο χωριό του ότι περνά καλύτερα από κει (αλήθεια ή ψέματα). Στο Ρέθυμνο χρόνια τώρα υπάρχει ολόκληρη κοινότητα Ινδών που δουλεύουν όλοι στην Κρέτα Φαρμ.

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: Σωστός, αλλά ποιά Κρέτα Φάρμ πλέον… άμα δεν μονοιάζουν τ΄αδέρφια …

 63. ΓΤ said

  #0 Να μην ξεχνάμε τις 11 σερί πιρουέτες του Μπαρίσνικοφ 🙂

 64. KostasT said

  Είχα την εντύπωση ότι η λέξη εμβόλιο προτάθηκε από τον Ηρακλή Μητσόπουλο τον 19ο αιώνα. Έτσι αναφέρει τουλάχιστον ο Μ. Στεφανίδης στην ιστορία του. Η λέξη μπόλιασμα είναι μεταγενέστερη; Μήπως έχουν απλά κοινή ρίζα;

 65. […] Μπήκαμε πια στον Δεκέμβρη -την άλλη βδομάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει η διαδικασία για να αναδείξουμε τη Λέξη της χρονιάς. Η λέξη που θα συζητήσουμε σήμερα δεν θα διεκδικήσει μάλλον μια από τις πρώτες θέσεις, ωστόσο τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή της και σε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/12/05/mpoliasma/ […]

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Καλὸ καὶ χρήσιμο τὸ μπόλιασμα.

  Γιὰ νὰ πετύχει ὅμως πρέπει νὰ ὑπάρχει συνάφεια ἀνάμεσα στὸ μπόλι καὶ στὸ δέντρο ποὺ μπολιάζεται. 😉

  Μ᾿ αὐτὸ θυμήθηκα μιὰ παλιὰν ἱστορία.

  Ἕνας ἀπὸ τοὺς πρώτους γεωπόνους ποὺ πῆγαν στὰ Θερμιὰ ἔδειχνε στοὺς ἀγρότες πῶς νὰ μπολιάζουν τὰ δέντρα. Ὅπως ἔχω ξαναγράψει, στὸ νησὶ κυρίως ἔσπερναν κριθάρι χρονιὰ παρὰ χρονιὰ καὶ ἔβαζαν τὰ αἰγοπρόβατα στὰ χωράφια ποὺ ἔμεναν χέρσα. Τὰ δέντρα ἦταν λιγοστά.

  Ὁ «ἔξυπνος» τοῦ χωριοῦ, ποὺ ἔκανε καὶ τὸν ψαρά, θέλησε νὰ πειράξει τὸν γεωπόνο:

  «Δὲ μοῦ λές, κυρ-γεωπόνε, θὰ μᾶς μάθεις πῶς μπολιάζουμε τὴ σμέρνα νὰ τὴν κάνουμε χταπόδι;»

 67. sarant said

  55 Λογικό, λόγω των συνθηκών

  57 Α, δεν το ήξερα

  60 Μα, αν κάποιος έβλεπε μόνο Σκάι θα απορεί για ποιο λόγο παραιτήθηκε αυτός ο ανθρωπάκος

  64 Η λέξη υπήρχε από τα ελληνιστικά χρόνια με άλλες σημασίες πχ ακόντιο. Το μπόλι είναι μεσαιωνικό. Ο Μητσόπουλος πρότεινε να αναστηθεί ο αρχαίος όρος για να αποδώσει το γαλλ. vaccine.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτείνω έναν άλλου τύπου έλεγχο ελληνικότητας: να δώσουμε στον Σκαλούμπακα και σε ένα μαθητούδι μου, δ’ δημοτικού, νιγηριανής καταγωγής ένα κειμενάκι και να τους καλέσουμε να βρουν τα υποκείμενα, τα αντικείμενα και τα κατηγορούμενα. Ποντάρω ό,τι έχω και δεν έχω στον δικό μου. Ποντάρετε κι εσείς άφοβα, μιλάμε για εξασφαλισμένο κέρδος, το παιδί είναι αστέρι. 😉

 69. Costas Papathanasiou said

  «Quippe solo natura subset» (=”για ό,τι αγαπά η γης δίνει το κατιτίς”-στο περίπου), λέει ο Βιργίλιος στα “Γεωργικά” του, αναφερόμενος ειδικά στο μπόλιασμα/ημέρωμα των αγρίων αυτοφυών δέντρων [βλ.Sponte suâ quae se tollunt in luminis auras,[…] in quascunque voces artes; haud tarda sequentur(στ.47-52)]:
  Τὰ δέντρα που σηκόνονται στὸ φωτεινὸ βασίλειο
  μονάχα, ἀλήθεια εἶν’ ἄκαρπα, μὰ δυνατὰ κι’ ὡραῖα.
  Μπόρεσες βέβαια κρούβονται στὴ γῆς• ἀλλὰ καὶ τοῦτα,
  σὰ κεντρωθοῦν ἢ σὰ στηθοῦν σ’ ἀνασκαμμένο λάκκο,
  ἔτσι ἀλλαγμένα, παραιτοῦν τὸ φυσικό τους τ’ ἄγριο,
  κι’ ἀμέσως ὑποτάζονται στὲς τέχνες, ποῦ ἐσὺ θέλεις,
  Μὲ τὰ συχνά δουλέματα.[…] (μτφ Κ.Θεοτόκη)
  Λίγο μετά, αναφέρεται στη διαφορά «εγκεντρισμού» και «ενοφθαλμισμού», τεχνικές με τις οποίες ένα δέντρο μπορεί «να θαυμάσει νέα φυλλωσιά και οπωρικά που δεν είναι δικά του» [βλ.Nec modus inserere atque oculos imponere simplex.[…] miraturque novas fronds, et non sua poma (στ. 73-82)], ενώ πιο πρίν επισημαίνει τις αζήμιωτες (νηποινεί) αλλαγές που μπορεί να γίνουν εν γένει στα καρποφόρα, όπως να βγάζει μήλα η αχλαδιά και η αγριοπουρνελιά(κοινώς:προύμνη η εμβολιαζομένη) να κοκκινίσει από κράνα σκληρά (τα οποία κατά τον Columella είχαν χρήση αντίστοιχη των ελιών:“Corna, quibus pro olivus utamur”):
  Et saepe alterius ramos impunè videmus
  verrere in alterius, mutatmque ifita mala
  ferre pyrum, et prunis lapidosa rubescere corna.(στ.32-34)
  Σημειωτέον λοιπόν ότι ο συνδυασμός της κιτρινόκαρπης αγριοκορομηλιάς με τα «πέτρινα ερυθήματα» της κρανιάς, προσφέρεται για περαιτέρω «ιατρικούς» συμβολισμούς (όπως: θεραπεία χολιάσματος με έρωτα, ίαση χλομάδας με νέο αίμα, αισχρότητας με εμβολια ντροπής κλπ)

 70. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : αν και αποκλείεται να το ξεχάσετε, λόγω των ημερών, μην ξεχάσετε σήμερα να πείτε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Είναι του Αγίου.

 71. nikiplos1 said

  Οι Σύροι δεν έρχονται από τις μεταναστευτικές ροές προσπαθούν να αποφύγουν μία κόλαση και έναν πόλεμο στον τόπο τους… στο σχολείο 56 ως επί το πλείστον μιλούσα για τους μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν…

 72. loukretia50 said

  67. Το μπόλιασμα με την έννοια σημαδεύω που λένε στην Κρήτη, δεν είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με το βόλι (=σφαίρα) που έχει άλλη ετυμολογία? (βάλλω, ίσως? ας μας πουν οι ειδικοί).

 73. sarant said

  72 Πιθανό

  68 Περιέργως ο Σκαλούμπακας είναι μεταλλειολόγος με καλές σπουδές.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Με πτυχίο, έτσι; 😉 Παρ’όλα αυτά, επιμένω στο ποντάρισμα, στην εξόρυξη στοιχείων συντακτικού θα φάει τη σκόνη του δικού μου.

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, το παρακάτω κείμενο θα μπορούσε να το έχει συντάξει καλύτερα, αλλά μάλλον ήταν συνσισθηματικά φορτισμένος:

  «ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ στην κα ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

  Με την παρούσα ανάρτησή μου ζητώ με κάθε ειλικρίνεια συγγνώμη από την κα Έλενα Ακρίτα για όσα ανάρμοστα από λεκτικής και ουσιαστικής απόψεως ανήρτησα στις 14.11.2018 στον προσωπικό μου λογαριασμό στο twitter.

  Η συνειδητοποίηση της πολλαπλής απρέπειάς μου, η οποία με ώθησε να «κατεβάσω» άμεσα τις χυδαίες αναρτήσεις, καθώς δεν με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο ούτε το ύφος ούτε το ήθος αυτό, μου επιβάλλει να αναφέρω σε αυτό το κείμενο ειλικρινούς συγγνώμης για τα όσα έγραψα, ότι μία απλή έρευνα που ενήργησα για το θέμα μετά τις άστοχες αναρτήσεις μου και από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της κας Ακρίτα στον λογαριασμό της στο facebook, καταδεικνύει εύκολα το εσφαλμένο όσων είπα σχετικά με την σύνταξη της κας Ακρίτα. Η κα Ακρίτα διαχειρίστηκε την νομίμως απονεμηθείσα σε αυτήν σύνταξη κατά τρόπο που αποδεικνύει υψηλό ήθος και προσωπική ακεραιότητα.»
  https://neaselida.gr/parapolitika/christos-skaloympakas-aytoexeytelistike-zitise-syggnomi-apo-tin-akrita/

 76. Γιάννης Ιατρού said

  37, 41β: Γιώργο, τους ξεχωρίζουν απ΄τα μωρά τους. Τα ξένα μωρά φωνάζουν αααα, τα ελληνάκια φωνάζουν αλφα αλφα 🙂

  45β: απ΄ την εποχή των φοιτητικών «συνδέσμων» που ήταν οργανωμένοι μιλιταριστικά κλπ. «corps»

  48: θα περιμένουμε, είμαστε υπομονετικοί εμείς 🙂

 77. ΓΤ said

  @74 Αυτή η «εξόρυξη στοιχείων συντακτικού» με πηγαίνει στο glossodata mining 🙂

 78. sarant said

  75 Όντως. Αν δεν είναι υπαγορευμένο από δικηγόρο.

 79. Αλέξανδρος said

  Κανένας δεν νομίζω να έχει αντίρρηση για μια «λελογισμένη» είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να είναι υπέρ τής άποψης να μπαίνει όποιος τού γουστάρει και όποτε θέλει, χωρίς κριτήρια.Αυτό δεν νομίζω ότι είναι προοδευτική άποψη είναι μάλλον ότι πιο εχθρικό για το λαό μας. Εξυπηρετεί απλώς και μόνο τα σχέδια μερικών (δυτικοευρωπαίων «συμμάχων μας) που θέλουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών, για να έρχονται και να παίρνουν όποτε θέλουν κάποια εργατικά χέρια που θα έχουν ανάγκη και όταν δεν τούς χρειάζονται να μάς τούς ξαναστέλνουν πίσω. Μήπως κάνω λάθος;

 80. 75/78 Δίκιο έχει ο Σκαλούμπ. Δεν τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο ούτε το ύφος ούτε το ήθος αυτό. Τον χαρακτηρίζει το άλλο, αυτό που γαμάει κομμουνιστικές κωλοτρυπίδες στο τουίτερ.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57 >>Το «μπολιάζω» στην Κρήτη σημαίνει και: σημαδεύω, βάνω στο μάτι.
  Ναι! Δηλαδή, βάνω μάτι και βάνω στο μάτι 🙂

  Χανιώτικη μου ροδαριά
  στη Σούδα φυτεμένη
  πες το του περβολάρη σου
  πως σ΄έχω αμπολιασμένη

  τραγουδούσε ο Μουντόκωστας

  σ.σ το μπολιάζω το λέμε κάτω κεντρίζω, κέντρισμα, ακέντριστα (τα δεντρά) κλπ
  αλλού, κεντρώνω

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι, είναι λεβέντης ο Σκαλούμπακας, ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του. Ιδίως όταν απειλείται με αγωγές:
  «Σας ζητώ συγγνώμη. Ήμουν πολύ εκνευρισμένος. Σαφώς δεν εννοούσα όσα έγραψα στο twitter τα οποία και έχω διαγράψει. Σας ζητώ να με συγχωρέσετε!»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://thefaq.gr/quot-dilosi-metanoias-quot-egrapse-sto-twitter-o-gios-toy-archivasanisti-tis-makronisoy-meta-to-exodiko-tis-an-giamali/&ved=2ahUKEwjrmaPJjJ_mAhWDzaQKHXPcBtIQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw0MJAnzPR0L8e9WGBXkz44o

 83. atheofobos said

  29, 33
  Και επειδή λεξικολογούμε, δεν ξέρω ποια λεξικά άνοιξες αλλά αν άνοιγες τον Δημητράκο θα διάβαζες Μπόλια=το επίπλοον β.λ των σφαζομένων ζώων.
  Επίσης και τον Πάπυρο-Λαρούς-Μπριτάνικα:
  Μπόλια=Το επίπλουν των ζώων που σφάζονται αλλ. ξιγκιά, σκέπη τσίπα.
  Στο ίδιο Περιτόναιο=ο ορογόνος υμένας που καλύπτει την έσω επιφάνεια του τοιχώματος της κοιλιακής κοιλότητας.

 84. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  83 Μπαμπινιώτης και ΛΚΝ:
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1&dq=

  Και το ίδιο (περιτόναιο) στο Χρηστικό και στο ΜΗΛΝΕΓ, δηλαδή και στα τέσσερα μεγάλα λεξικά μας

  Αν είναι έτσι που τα λες, και έτσι θα είναι, πρόκειται για σοβαρό λεξικογραφικό φάουλ.

 85. Χαρούλα said

  Για το μπόλιασμα στα Ενυδρεία, είπαμε;
  Δεν ξερω ακριβώς, το έχω ακούσει όμως από κάτοχο, και βρήκα αυτό.

  Ένας τρόπος «στρωσίματος» (δηλαδή της απόκτησης της απαραίτητης ποσότητας νιτροποιητικών βακτηρίων, για το βιολογικό καθαρισμό του νερού μέσω του κύκλου του αζώτου) του φίλτρου του ενυδρείου μας, είναι και το «μπόλιασμα».

 86. Εβλεπα βόλλεϋ, την ρεβάνς των ημιτελικών ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ. Με 3-0 ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα κι όλα παίχτηκαν στους 15 πόντους του χρυσού σετ στο οποίο ο ΟΣΦΠ ξεκίνησε καλύτερα και προγήθηκε με 3 πόντους. Εκεί σε μια φάση ο διαιτητής μέτρησε 4 μπαλιές του ΟΣΦΠ κι έδωσε πόντο στον ΠΑΟκ και ο ΟΣΦΠ ζήτησε βίντεο τσάλλεντζ για φιλέ. Φιλέ δεν υπήρξε αλλά ο β΄ διαιτητής είδε πως μαζί με το φιλε η μπάλλα είχε βρει και σε χέρι του ΠΑΟΚ άρα δεν υπήρχε 4η μπαλιά. Το βίντεοτσεκ είναι όμως μόνο για την συγκεκριμένη παράβαση που ζητείται κι άρα ο πόντος έπρεπε να δοθεί στον ΠΑΟΚ, ο διαιτητής όμως έδωσε επανάληψη, έγινε ένσταση, το παιχνίδι διακόπηκε και μετά ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ δεν έκανε πόντο και σε μια φάση που οι διαιτητές έδειξαν άουτ μια μπαλιά του ΠΑΟΚ, ζήτησε βίντεο τσάλεντζ ο β’ διαιτητής (!) για φιλέ του ΟΣΦΠ, φιλέ δεν υπήρχε αλλά φάνηκε καθαρά πως η μπάλλα ήταν μέσα !!. τελικά κι εδώ έδωσαν επανάληψη-κόντρα σε όλους τους κανονισμούς- αποδεικνύοντας πως με τον ΟΣΦΠ χρειάζονται ξένοι διαιτητές σε ΟΛΑ τα αθλήματα. Το λέω γιατί σε φάση που οι διαιτητές έδειξαν άουτ και πριν ζητήσει βίντεο τσεκ ο ΟΣΦΠ ο Στεφάνου του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε πως είχε ακουμπήσει την μπάλλα. Το ματς τελείωσε ήσυχα στο Παλατάκι-σε αντίστοιχες νίκες του ΠΑΟΚ στον Πειραιά ακολουθεί πόλεμος- και μια που οι ενστάσεις θα απορριφθούν από συνήθεια, καλή τύχη στον ΠΑΟ που θα παίξει στον τελικό, καιρός είναι να πάρει και κάποια άλλη ομάδα τίτλο στο βόλλεϋ εκτός από ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83 και κνισάρι
  (κάπου είδα να το επεξηγεί διάφραγμα! 🙂 )
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B9

 88. Pedis said

  Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα αλλοίωσης των διαχρονικών αξιών της μαλακίας που επιβάλλονται και διαπνέουν τον λαό μας από άλλες εισαγόμενες αξίες μαλακίας, εννοώ αυτές χωρίς πιστοποίηση κι όχι τις άλλες … «όπως αμερική» και τα «να γίνουμε ευρώπη» που έχουν άιζο ποιότητας.

  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της παρούσας κυβέρνησης, οι απάνθρωπες επαναπροωθήσεις είτε με τη φρόντεξ είτε ακόμη περισσότερο εκείνες οι βάρβαρες, κτηνώδεις και μουλωχτές, όπως έχει ήδη καταγγελθεί ότι γινόταν συστηματικά επί προηγούμενης κυβέρνησης και που συνεχίζονται με τη σημερινή

  αποτελούν εγγύηση ότι στην πράξη δεν θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος να επέλθουν η διάλυση της γειτονιάς μας, η καταστροφή των αυλών των σπιτιών μας, η ζεστή καλημέρα, το πρωινό τραγούδι όπως κινάς για τη δουλειά με το χαμόγελο, το σφύριγμα νωρις το απογευματάκι στην επιστροφή, ο ήχος από τα τακούνια στο πλακόστρωτο μέσα στην ευδαίμονη ησυχία της σπιτικής νυχτερικής γαλήνης …

  και ο πάσης ελλαδας των μισάνθρωπων που δεν ντρέπονται δημόσια να παίζουν άσχημα κι αυτόν τον ρόλο του χριστιανού υποκριτή, δεν θα εχει και του λόγου του κανέναν λόγο να ανησυχεί.

 89. ΣΠ said

  85
  Είναι αυτό που λέμε εμβόλιο στους βιοαντιδραστήρες. Δηλαδή, η προσθήκη μικρής ποσότητας μικροοργανισμών προκειμένου να αναπτυχθεί καλλιέργεια μέσα στον αντιδραστήρα. Στα αγγλικά ο όρος είναι inoculum.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Ξέχασες να πεις πως όταν έγιναν όλα αυτά το σκορ ήταν 14-8 υπέρ του Ολυμπιακού και ήθελε έναν πόντο. Οπότε θα κέρδιζε ούτως ή άλλως. Για να ‘μαστε δίκαιοι, δηλαδή.

 91. Jane said

 92. Μαρία said

  84
  Όχι και τόσο σοβαρό. Δεν είναι ολόκληρο το περιτόναιο αλλά ένα τμήμα του, άγνωστο στους κοινούς θνητούς.

 93. # 90

  Το δεύτερο περιστατικό έγινε στο 14-8, γράφω πως ουσιαστικά δεν πήρε άλλο πόντο μετά το πρώτο που έγινε στο 7-5, οπότε και η ένσταση. Εσύ ή δεν ξέρεις να διαβάζεις ή τα παραποιείς από το πάθος που έχεις

 94. Αιμ said

  89. Ενοφθαλμισμό θα τό λεγα αλλά επί του πιεστηρίου μαθαίνω ότι η πιτυά στο γάλα ή η μούχλα στο ροκφόρ λέγεται εμβολιασμός από τους …αρμοδίους

  Για το περιτόνεο νομίζω ότι η σύγχυση προέρχεται από την συνήθεια να αποκαλείται έτσι και η κοιλότητα (ένδο και έξω -περιτοναϊκά όργανα) και το κάλυμμα ή η επένδυση της ας πούμε δηλαδή η μπόλια

 95. Αιμ said

  ΠεριτόνΑΙο εννοώ

 96. ΣΠ said

  94
  Αν το inoculation το πούμε ενοφθαλμισμό, πώς θα πούμε το inoculum;

 97. mitsos said

  94
  Το είχα αναφέρει ( σχόλιο 54 ) πως πολλές διεργασίες εξαναγκασμένης εισαγωγής ξένου υλικού ονομάζεται εμβολιασμός . Να το πω πιο ισχυρά οι περισσότερες διεργασίες επιμόλυνσης με εισαγωγή ( με έγχυση ) ξένου γενετικού υλικού ή μικροοργανισμών ονομάζεται στην βιοτεχνολογία εμβολιασμός.

  @81
  αν για τους Μωραΐτες το εμβάλλωμα έγινε μπάλωμα
  γιατί για τους Κρητικούς και η εμβολή να μη γίνει μπαλωθιά
  και το κεντρώνω (το φυτό με κέντρωμα ) γιατί να μην ανάγεται στο εγκεντρίζω ( μια από τις σημασίες του εμβάλλω κατά Δημητράκο ) ; Άλλωστε το εμβολίζω σημαίνει πρωτίστως διαπερνώ , τρυπώ …

 98. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Το Πακιστάν μας στέλνει κόσμο. Δεν έχει πλούτο για τους κατοίκους του, προτιμά να πλουτίζουν κι άλλο οι ήδη ζάπλουτοι έμποροι όπλων στην ήδη πλούσια Δύση.
  https://www.news247.gr/kosmos/triti-pakistan.7539152.html

 99. Λευκιππος said

  Καποτε θα γίνονται εμβόλια ακόμη και για τη δημιουργία, διατήρηση της ψυχικής κατάστασης.

 100. sarant said

  92 Α, ναι;

 101. eran said

  14. Όχι μόνο τις σεφταλιές αλλά και τα εξαιρετικά φρυγαδ(ν)έλια τυλίγει η μπόλια!

 102. Πέπε said

  Ποτέ μου δεν είχα αμφιβολία τι είναι η μπόλια (γαστρονομικώς μιλώντας, όχι ανατομικώς), ενώ αντίθετα το περιτόναιο μου είναι άγνωστο. Επομένως είμαι από εκείνους που είτε αποδειχθεί ότι η μπόλια είναι το περιτόναιο είτε ότι δεν είναι, σοφότεροι δε θα γίνουμε…

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101 Και το τζιαροσαρμά κουκουλώνει 🙂

  Εκτός από τη μπόλια έχουμε και το μπολίδι για τους άνδρες που εκτός από το γνωστό σαρίκι ήταν και το κρουσαλιδωτό μαντήλι μέσης.
  Μπολίδα η γυναικεία μαντήλα αλλά και μαντήλι μέσης.

 104. Μαρία said

  100
  Δες https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_omentum

 105. Να φέρω κάνα κρασάκι? Κάνα σαλατικό, κάνα τυρί?

 106. atheofobos said


  Στην φωτογραφία είναι το επίπλουν του σκύλου και παρόμοιο είναι και των άλλων ζώων και του ανθρώπου, αρκετά βέβαια παχύτερο. Αυτή είναι η μπόλια.
  Το περιτόναιο έχει δύο πέταλα:
  Το περίτονο ή τοιχωματικό πέταλο, το οποίο επενδύει την εσωτερική επιφάνεια των τοιχωμάτων της κοιλιάς και της πυέλου, καθώς και την κάτω επιφάνεια του διαφράγματος, και
  το περισπλάχνιο πέταλο, το οποίο περιβάλλει τελείως ή ατελώς τα διάφορα ενδοπεριτοναϊκά σπλάχνα της κοιλιάς και της πυέλου.
  Το επίπλουν έχει μεμβράνη περιτοναίου, εξ ου και η σύγχυση στους λεξικογράφους, αλλά είναι συγκεκριμένη ανατομική οντότητα και καλύπτει εκ των πρόσω τα οπισθοπεριτοναϊκά σπλάχνα, όπως το δωδεκαδάκτυλο, το ανιόν και κατιόν κόλον, το πάγκρεας, τους νεφρούς και τα επινεφρίδια.
  Ο όρος επίπλουν είναι από το επιπλέω καθώς ανοίγοντας την κοιλιά είναι σαν να επιπλέει πάνω από τα έντερα.

 107. Γς said

  21:

  >έχουν όχι απλώς «αποδοχή» αλλά απολαμβάνουν όλα (ή σχεδόν όλα) τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.

  Συμφωνώ και προσαυξάνω [και με τις λοιπές τοποθετήσεις της ανάρτησης.
  (δ) : Εύγε!]

  Σχετικά με την «αποδοχή» μετέφερα εδώ μια στιχομυθία μου μ έναν Αλβανό πέρυσι στην Πάρο.

  Αντιγράφω:

  Μίλαγα μ έναν Αλβανό μόνιμο κάτοικο χρόνια στην Πάρο και έκπληκτος από το πλήθος τους εκεί τον ρώτησα πως το βλέπουν οι Παριανοί αυτό.

  Δεν κατάλαβε και προσπάθησα να το πω πιο κομψά:

  -Πως σας φέρονται; Εχετε την αποδοχή τους;

  -Δεν κατάλαβες! Εμείς τους αποδεχόμαστε!

 108. Μανούσος said

  Αν το πρόβλημά μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα που απορρέουν από την υπογεννητικότητα με οποιονδήποτε τρόπο, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε πύλες διάπλατες στην Τουρκία. Όλα καλά! Ή στις ΗΠΑ να μας στέλνουν Μεξικανούς,…
  Η «φιλάνθρωπη» πρώην κυβέρνηση δεν είχε ενδοιασμούς να πουλήσει βόμβες στους Σαουδάραβες διότι δεν έρχονται Υεμενίτες πρόσφυγες και σκασίλα μας. Βεβαίως ούτε ενδιαφέρθηκε να συνδράμει τον Άσαντ (διότι ο Άσαντ είναι δικτάτωρ ενώ ο στρατηγός Σίσι προεδράρας) ή έστω τους Κούρδους απέναντι στην ισλαμ(ιστ)ική λαίλαπα του Χαλιφάτου. Για εκεί πυρομαχικά δεν είχε.
  Οριακή η διαφορά από τις προτάσεις Βενιζέλου για βομβαρδισμό της Συρίας.
  Ο πολύς φιλάνθρωπος Μου(τ)ζάλας άφησε τον κόσμο να ψοφολογάει στην Μόρια κι έκανε την Λέσβο όλη ένα χάος, ενώ έκανε μουλωχτές συμφωνίες με τους άλλους φιλανθρώπους, τους Γερμανούς.
  Κι αναρωτιόμαστε γιατί έρχονται πρόσφυγες και πνίγονται και γιατί μαζεύονται στην Ελλάδα όπου τους κρατάμε βιαίως και δεν τους αφήνουμε να πάνε όπου θέλουν (δηλ εκεί που τους προσκάλεσαν, δηλαδή στην Γερμανία)
  Η φιλανθρωπία της αιχμαλωσίας εφαρμόστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε επίπεδο ρητορικής ακούγαμε κουραφέξαλα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (χώρια ότι λιάζονται στις πλατείες…) και τα ελάχιστα λεφτά της ΕΕ τα μοιράσανε στις λαμογιο ΜΚΟ.
  Πού είναι ωρέ παλληκάρια ένα ρημαδοτμήμα πανεπιστημιακό Ανατολικών Σπουδών να βγάζει έστω διερμηνείς;
  Ένα υπήρχε για την Τουρκολογία και το παραδώσανε στον Μάζη (επί ΣΥΡΙΖΑ) να παριστάνει τον Γεωπολιτικό αναλυταρά…
  Κι έχεις παιδιά με διδακτορικά σε αυτά τα επιστημονικά αντικείμενα να ζητιανεύουν συμβάσεις διερμηνέων από τις ΜΚΟ.
  ΞΕΥΤΙΛΑ!
  Είχαμε όμως Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης για να βολευτεί και ο Κυρίτσης κάπου, αλλά μιας κι έγινε βουλευτής στην θέση της Κατριβάνου, την κάναμε Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, άφαντη όμως στο Μάτι…..

  Τί χειρότερο δηλ. θα κάνει ο Μητσοτάκης; Τα ίδια απλώς σε μπλέ απόχρωση με γαρνιτούρα νεποτισμού (όχι ότι έλειψε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο νεποτισμός).

  Γιατί να κρατάμε με το ζόρι τους πρόσφυγες που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα;; Προφανώς κάτι παράνομο κάνουν για να τους συλλαμβάνει η αστυνομία (και επί ΣΥΡΙΖΑ) και να μη τους αφήνει να πάνε εκεί που θέλουν (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), και το παράνομο δεν είναι παρά η λαθραία είσοδος. Αν αυτό είναι ανακριβές τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται με την παράνομη αιχμαλωσία μεταναστών και όχι με την νόμιμη κράτηση λαθρομεταναστών, εξ ίσου όσο οι πριν και οι μετά.

 109. Alexis said

  Εγώ ξέρω δύο διαφορετικά πράγματα με τις ονομασίες «μπόλια» και «πάνα».

  Μπόλια είναι αυτή η λεπτή «αραχνοϋφαντη» μεμβράνη που δείχνει ο Αθεόφοβος στην φωτογραφία του #106. Μ’ αυτήν τυλίγονται οι σεφταλιές και οι τζιγιεροσαρμάδες. (Νομίζω ότι είναι βασικά το ίδιο έδεσμα με μικρές παραλλαγές, κυπριακή συνταγή η μία, πολίτικη η άλλη).

  Πάνα είναι μια άλλη μεμβράνη, πολύ πιο χοντρή και συμπαγής, με λιπώδη υφή, η οποία γίνεται σκληρή και συνεκτική όταν τη βάλεις στο ψυγείο, οπότε μπορείς να την κόψεις εύκολα με το μαχαίρι σε κομμάτια. Μ’ αυτά τα κομμάτια τυλίγονται, εδώ σε μας, τα φρυγαδέλια. Ο ρόλος της προφανής: να δώσει λιπαρή υφή και νοστιμιά κατά το ψήσιμο στο σχετικώς στεγνό εσωτερικό, που αποτελέιται κυρίως από συκώτι, καρδιά και σπλήνα.

  Δεν γνωρίζω ανατομικώς πώς συνδέονται οι δύο μεμβράνες, αλλά μαγειρικώς είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

  Τελικά δεν έγραψα για εμβολιασμούς δέντρων αλλά για μαγειρική και κοψίδια…
  Ας είναι… 😊

 110. Alexis said

  Επειδή όμως πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι 😊, να κάνω μερικές προσθήκες-παρατηρήσεις στα γραφόμενα του Νικοκύρη και των σχολίων 9, 17, 21, περί εμβολιασμών στα φυτά:
  -Με τον εμβολιασμό δεν φτιάχνουμε νέες ποικιλίες. Ενσωματώνουμε σε προϋπάρχον φυτό (υποκείμενο) τμήμα άλλου φυτού (εμβόλιο), άλλης ποικιλίας ή και άλλου είδους. Δημιουργούμε έτσι ένα φυτό που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του ριζικού συστήματος του υποκειμένου και τα πλεονεκτήματα του υπέργειου μέρους του εμβολίου.
  -Ο εμβολιασμός
  δεν είναι τρόπος αγενούς πολλαπλασιασμού. Είναι μία τεχνική με την οποία αλλάζουμε ποικιλία ή είδος σε προϋπάρχον φυτό ή κάνουμε ανανέωση μιας φυτείας (π.χ. καρατόμηση παλιών δέντρων και εμβολιασμός τους με μπόλια άλλης ή και της ίδιας ποικιλίας)
  -Μη συγχέουμε τον εμβολιασμό με τις διασταυρώσεις και τα υβρίδια. Το εμβολιασμένο φυτό δεν είναι υβρίδιο. Το υβρίδιο προέρχεται από διασταύρωση δύο διαφορετικών γονέων, το εμβολιασμένο φυτό αναπτύσσεται πάνω σε τμήμα προϋπάρχοντος φυτού. Δεν υπάρχει κανενός είδους διασταύρωση υποκειμένου-εμβολίου.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον ΝικοΚύρη και σε όλους κι όλες που γιορτάζουν σήμερα 🎈🎵🍷👍

 112. Γς said

  Χρόνια Πολλά αφεντικό!

 113. SteliosZ said

  Αναλυτική περιγραφή του εμβολιασμού των καρποφόρων δέντρων από το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου. Σε ότι αφορά το ερώτημα αν με το μπόλιασμα δημιουργούμε ή όχι νέες ποικιλίες αναφέρει ότι «…και έτσι έχουμε ένα νέο δέντρο του οποίου το υπόγειο ριζικό σύστημα διαφέρει γενετικά από το υπέργειο».

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=23&ved=2ahUKEwiD5YCMsqDmAhXBh1wKHX5ABuAQFjAWegQIBBAC&url=http%3A%2F%2Fwww.moa.gov.cy%2Fmoa%2Fda%2Fda.nsf%2FAll%2F6045815E2779A90DC2257A23002B24DA%2F%24file%2F15_2009_EMVOLIASMOS_KARPOFORON_DENTRON.pdf%3FOpenElement&usg=AOvVaw2av0aQliGxLZGgU88US21o

 114. Παναγιώτης Κ. said

  Νικοκύρη χρόνια πολλά και καλά!
  Χρόνια πολλά και καλά και σε όλους τους εορτάζοντες.

 115. dryhammer said

  Καλημέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους Νίκους, Κύρηδες και μή. Και στις εορτάζουσες βεβαίως βεβαίως.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το επιχείρημα περί αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας με αθρόα εισροή προσφύγων από την Ανατολή είναι προσχηματικό, διότι δεν επιλέξαμε μια τέτοια λύση. Μας έχει έχει επιβληθεί εκ των πραγμάτων και εκ των ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων. Όχι, φυσικά, για να αλλοιωθεί το γνήσιο ελληνικό αίμα, αλλά γιατί κάπου πρέπει να απαγκιάσουν τα βομβαρδισμένα θύματα της πολιτικής τους. Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, και ας μην εξωραΐζουμε άκρως ανησυχητικές καταστάσεις. Άλλες οι πιθανότητες ενσωμάτωσης ενός Ευρωπαίου μετανάστη και άλλες ενός πρόσφυγα ή μετανάστη από μουσουλμανικές χώρες της Ανατολής.

 117. Καλημέρα. Νικοκύρη και λοιποί εορτάζοντες, χρόνια πολλά και καλά!

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, καλά και δημιουργικά!

 119. nikiplos said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη… Ευχές για «γερά άντερα» και δημιουργικότητα!

 120. Αιμ said

  Χρόνια πολλά αγαπητέ Νικοκύρη. Να είσαι καλά και να πετυχαίνεις ότι επιθυμείς !

 121. nikiplos said

  συνγώμη για το παρακάτω μέρα που είναι…

  59@ Ευχαριστώ για την υπόδειξη… με τον όρο «ισλαμιστές» εννοούσα μουσουλμάνους το θρήσκευμα. Οι γνώσεις μου δεν απορρέουν από κάποια ανάγνωση φυλλάδας, αλλά από το συγχρωτισμό με τον κόσμο στην Ακαδημία Πλάτωνος, που υπήρξε και το πατρικό της μητέρας μου και έχω κάποιες αναμνήσεις σε βάθος χρόνου από τα 70ς μέχρι τα 10ς. Σαφώς η υποβάθμιση της περιοχής δεν συντελέστηκε από τους ξένους και τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά όμως η περιόχα εκεί, όπως και άλλες ανήκει σε αυτές που έπηξαν από κόσμο.

  Θεωρώ υποκρισία να πραγματεύεται κανείς ένα οποιοδήποτε πρόβλημα ή φαινόμενο, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του, στις ατραπούς του… Κι όταν μιλάω για σκλάβους στην ημεδαπή συμμοριών που κυρίως απαρτίζονται (οι συμμορίες) από Ρομά και Αλβανούς – Γεωργιανούς οπλοφόρους, μιλάω για συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και όχι φούμαρα, ούτε φαντασιώσεις… Αν αρέσει σε πολλούς να κάνουν πως δεν τα βλέπουν και να κρύβονται πίσω από ακαδημαϊσμούς ή νομικίστικους όρους, οκ κανένα πρόβλημα, αλλά εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιλογής (μαύρης) εργασίας ή πρόσβασης σε δομές υγείας και αυτοί που τους το απαγορεύουν δεν ήταν (είναι) το κράτος…

  Apropos γνωρίζει κανείς πόσα πτώματα αστέγων ή αναξιοπαθούντων ή φονευθέντων που είναι στα αζήτητα μαζεύει ετησίως στην Αττική η ΕΛΑΣ? Δημοσιεύονται πουθενά πραγματικά νούμερα? (και δεν είναι όλοι ξένοι).
  Apropos No2: Υπάρχουν μέρη στην ημεδαπή (ελληνικό έδαφος) που πετάν πτώματα και τους τρώνε τα όρνεα? Όχι στην Αττική? καλά εντάξει συνεχίστε…

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νίκιπλε, συμφωνώ μαζί σου, επειδή μένω στο κέντρο της Αθήνας και τα ξέρω αυτά από πρώτο χέρι. Δυστυχώς, ο κακώς εννοούμενος δικαιωματισμός και η υστερική πολιτική ορθότητα θολώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας. Επίσης, «ξεχνάμε» ότι δικαιώματα έχουν και οι ντόπιοι, οι λοιδορούμενοι «νικοκυραίοι».

 123. Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη, σ’ όλους τους Νίκους και Νικολάκηδες καθώς και στις Νικολέττες και ειδικά στις Λέττες όπου αφιερώνεται το άζμα :

 124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  Χρόνια πολλὰ καὶ καλά στὸ Νικοκύρη, στὶς ἐορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  106: και προηγούμενα για την μπόλια/επίπλουν/ περιτόναιο και το σχετικό αλλαλούμ

  νομίζω πως τουλάχιστον μία από τις κύριες αιτίες για την μπερδεμένη (και προφανώς λανθασμένη απ΄ό,τι γράφουν οι γιατροί-σχολιαστές 🙂 ) κατάσταση και το δύσκολο ξεχωρισμά τους (για τους «ιατρικά πλήβειους») είναι το γεγονός πως περιτόναιο ονομάζεται τόσο η μία μεμβράνη όσο και η κοιλότητα την οποία περιβάλουν (κατά το μεγαλύτερο ή όχι μέρος) οι μεμβράνες αυτές (επίπλουν, περιτόναιο).

 126. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ και ευχαριστώ και για τις ευχές!

 127. Pedis said

  Ήταν γνήσια πανέμορφη η Αθήνα το 70 και το 80… με το νέφος της, το θόρυβο, το καυσαέριο, το μισό μέτρο πλάτος πεζοδρόμια, τα λεωφορεία-σαρδελοκούτια, τις άθλιες βρωμοπολυκατοικίες της στο κέντρο και αρκετά παρακεί, τους χουντόμπατσους, τους ρουφιάνους της γειτονιάς …

  Αλλά τιποτα αυτά τα καλά δεν χάσανε οι περήφανοι για την όμορφή πόλη τους Αθηναίοι. Αντίθετα όλα αυτά πολλαπλασιάστηκαν μαζί με τα αυτοκίνητα, τη βρώμα και τη φτώχεια. Μόνο νά, πειράζει λίγο που κατά γειτονιές η διανομή της πρέζας στη λιανική τα τελευταία χρόνια πέρασε στα χέρια των ξένων.

 128. Pedis said

  Το κακό με τους ξένους που θέλουν να πάρουν από τα ελληνικά χέια το λιανεμπόριο της πέζας εξισορροπείται χάρη και στην αριστερή διακυβέρνηση που οι μπάτσοι έγιναν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι

  «Δεν παρενέβησαν, δεν ξέρω και τι έβλεπαν, σας λέω ότι είχα γύρω μου τριάντα ΜΑΤατζήδες. Κάποια στιγμή άκουσα μια κυρία να φωνάζει ‘‘τι κάνετε στο παιδί;’’ και κάποιος της απάντησε ‘‘φύγε από ’δώ, μωρή καργιόλα, μη σε σαπίσω στο ξύλο’’».

  «Ετσι όπως με είχαν γυμνό, με πλησιάζει κάποιος σε κοντινή απόσταση και μου λέει: ‘‘Βλέπεις, ρε αρχίδι, δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου’’».

 129. Pedis said

  https://www.imerodromos.gr/den-echo-oyte-sima-oyte-arithmo-an-thelo-se-skotono-tora-kai-se-stelno-gymno-sti-mana-soy/

 130. Μανούσο, αυτό το ζώον ο Μάζης είναι επικεφαλής του Τουρκικών Σπουδών πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν απατώμαι.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  .. Και στους ανθρώπους το ίδιο -με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια, όπως έπαθαν οι κάτοικοι ορισμένων απομονωμένων ορεινών χωριών στις Άλπεις ή οι εστεμμένοι της Ευρώπης: τους βλέπεις και καταλαβαίνεις το βαθμό του προβλήματος ..

  10: «με την ενδογαμία γεννιούνται παιδιά ηλίθια». Ατυχές το σχόλιο

  Τυχαία έπεσα πάνω σ΄αυτό το δημοσίευμα των Ταϊμς για δυναστεία των Αψβούργων

 132. 40 «Από την άλλη όμως , σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ποια είναι η κατάσταση μετά την αθρόα είσοδο των Αλβανών; Σχεδόν πλήρης ενσωμάτωση. Όσο δε για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ενσωμάτωση πλήρης (χωρίς σχεδόν…).»
  Σύμφωνοι. Αλλά πάνω από τριάντα χρόνια μετά, ποια είναι η κατάσταση μετά την αθρόα είσοδο των Ρωσοπόντιων; Ακόμα (θέλουν να) ξεχωρίζουν. Ούτε τα παιδιά τους δεν έχουν ενσωματωθεί. (α) θα μου πεις, γιατί οι άλλοι πόντιοι δεν θέλουν να διαφοροποιούνται; έλα ντε β) για όποιον έχει αντίρρηση για το «Ρωσο» πώς αλλιώς να τους πω αφού όπου μπορούν μιλάνε ρώσικα; Όχι μόνο μεταξύ τους…)

 133. Γιάννης Ιατρού said

  132: Γιάννη, επιβεβαιώνω. Έχουμε απέναντι γείτονες, πολυπληθή οικογένεια, το μέγεθος της οποίας ποικίλει κάπως εποχικά. Καλοί γείτονες, δεν ενοχλούν, δύο (το αντρόγυνο) είναι γιατροί σε νοσοκομείο εδώ κοντά. Αλλά όπως λες, μεταξύ τους ρώσικα μιλούν (κοντεύω να μάθω κι εγώ, απ΄το άκουσμα, όταν βγαίνουν στο μπαλκόνι και τηλεφωνούν στο υπερπέραν…) 🙂

 134. Μαρία said

  132, 133
  Δεν καταλαβαίνω πού το πάτε. Εσείς στη Γερμανία με άλλους Έλληνες επικοινωνούσατε στα γερμανικά;

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι στη γλώσσα τους μιλούν μεταξύ τους, στη γλώσσα τους μιλούν και με τα παιδιά τους. Τα παιδιά τους, όμως, στο σχολείο μια χαρά εκφράζονται στα ελληνικά, ουσιαστικά είναι δίγλωσσα. Και οι Πολωνοί κάθε Κυριακή στην εκκλησία τους. Αλλά αυτά δεν σημαίνουν άρνηση ένταξης, από τη στιγμή που συμμορφώνονται με τις επιταγές της ελληνικής νομοθεσίας. Ούτε εγώ καταλαβαίνω πού το πάτε. ☺
  (Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου αρβανίτικα μίλαγε με τους συνομήλικούς της συγγενείς της. Στις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 έτσι;)

 136. sarant said

  134 Κι εγώ έτσι λέω

 137. 134 Στη Γερμανία είχα πάει προσωρινά, δεν υπήρχε θέμα να ενσωματωθώ εκεί. Σαφώς και με τους άλλους Έλληνες μιλάγαμε ελληνικά (ή ακόμα περισσότερο όταν επικοινωνούσαμε με την πατρίδα). Η αντιδιαστολή είναι ανάμεσα στη συγκεκριμένη ομάδα και τους άλλους ξένους που ήρθαν. Οι μεν δηλώνουν Έλληνες αλλά δεν μιλάνε καν ελληνικά οι δε δηλώνουν ξένοι αλλά προσπαθούν να μπουν στο εδώ κλίμα.
  Επίσης το ότι τα παιδιά στο σχολείο μιλάγανε μόνο ρώσικα (ακόμα και στην τάξη) με ζόρισε αρκετά.

  Τι σημαίνουν αυτά γι’ αυτούς που έρχονται; Πολλά και τίποτα. Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο. Αλλά είναι μια διαπίστωση σε σχέση με αυτό που αναφέρθηκε στο σχόλιο 40.

 138. Πέπε said

  135
  Είχα κάτι προγόνους που ενίοτε μιλούσαν μεταξύ τους ρώσικα. Δεν ήταν Ρώσοι, ήταν Ρωσομερίτες (Έλληνες της Οδησσού, που ήρθαν σε νεαρή ηλικία στην Ελλάδα). Η ρώσικη γλώσσα ήταν γι’ αυτούς κάτι σαν γλυκειά ανάμνηση ενός τρυφερού παρελθόντος που το μοιράζονταν μόνο μεταξύ τους, όχι με τον υπόλοιπο κόσμο – ούτε καν με τα παιδόγγονά τους.

  Κανείς ποτέ δε διανοήθηκε να θέσει ζήτημα πλήρους ή όχι ενσωμάτωσής τους.

 139. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @131β. Τὰ ἀποτελέσματα τῆς ἐνδογαμίας φαίνονται καὶ στὶς κληρονομικὲς ἀσθένειες (π.χ. αἱμορροφιλία)ποὺ ἦταν διαδεδομένες στοὺς βασιλικοὺς οἴκους. Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα ὁ τελευταῖος τσάρεβιτς τῆς Ρωσίας.

  Ἄλλο χαρακτηριστικὸ παράδειγμα εἶναι ὁ Τουταγχαμών.

  Οι επιστήμονες του ιταλικού ινστιτούτου «Institute for Mummies and the Iceman» στο Μπολτσάνο της Ιταλίας δηλώνουν ότι ο πρόωρος θάνατος του νεαρού Αιγυπτίου αυτοκράτορος στα μέσα της εφηβείας του, προέρχεται πιθανότατα από κληρονομική ασθένεια.

  Ὡς γνωστόν,πατέρας του ήταν ο Ακενατόν και η μητέρα του ήταν μία δευτερεύουσα σύζυγος του Ακενατόν, πιθανόν ετεροθαλής αδελφή του.

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  138:»Κανείς ποτέ δε διανοήθηκε να θέσει ζήτημα πλήρους ή όχι ενσωμάτωσής τους.»
  Ε, βέβαια. Άλλωστε, δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό ή εφικτό ή επιθυμητό να ζητάς από τον ξένο μετανάστη να γίνει «Έλληνας». Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ένας ορισμένος βαθμός «αφομοίωσης», τόσο ώστε η συνεννόηση και η συνύπαρξη με τους ντόπιους και με τους υπόλοιπους αλλοεθνείς μετανάστες να είναι ικανοποιητικές και λειτουργικές, να υπάρχει διάθεση για δημιουργία φιλικών δεσμών και για συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις. Νομίζω ότι με τους Ευρωπαίους μετανάστες αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

 141. Μαρία said

  137
  Τώρα κατάλαβα. Εννοείς οτι δεν ξέρουν ελληνικά; Εγώ όσους έχω γνωρίσει μιλάν πολύ καλά ελληνικά και οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί, ο Καλάθης τόσα χρόνια στην Ελλάδα ξέρει ελληνικά; Όλες οι συνεντεύξεις στα αγγλικά. Πλήρως αφομοιωμένο αμερικανάκι. ☺

 143. 141 Ελληνικά ήξεραν (και ξέρουν). Να τα χρησιμοποιήσουν δεν θέλουν. Στην τάξη μίλαγαν σε μένα ελληνικά. Αλλά μεταξύ τους ρώσικα. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να σου τύχει. Την ουσία την είπε ο (άλλος) Γιάννης στο 140: «να υπάρχει διάθεση για δημιουργία φιλικών δεσμών και για συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις». Αυτή τη διάθεση δεν έχω δει. Και ξαναλέω. Μια διαπίστωση απ’ την όποια εμπειρία μου είναι.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  134/136: Όπως γράφει κι ο Γιάννης Μ., Ελληνικά ξέρουν (καλά) επομένως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ήλθαν εδώ για μόνιμα, όχι προσωρινά, γιατί είναι Έλληνες (ή τουλάχιστον έτσι λένε), αλλά μεταξύ τους μιλούν ρώσικα, και τα παιδιά. Αυτό έγραψα. Δεν καταλαβαίνω την σύγκριση με εμάς στη Γερμανία.

 145. Πέπε said

  Μερικές φορές (σπάνια) που μου ‘χει τύχει, στο σχολείο, ν’ ακούσω παιδιά να μιλάνε μεταξύ τους σε ξένη (για μένα) γλώσσα, που είναι η μητρική τους, μου βγήκαν κάτι φοβικά αντανακλαστικά: ότι σίγουρα ετούτοι εδώ κάτι συνωμοτούν. Ή ότι περιχαρακώνονται και μας αφήνουν όλους εμάς τους υπόλοιπους απέξω. Αλλά δε θα εμπιστευόμουν αυτή την αυθόρμητη αντίδρασή μου για ώριμο και ασφαλές κριτήριο.

  Ας το δούμε από μιαν άλλη πλευρά:

  Γεννήθηκα σε μια χώρα όπου άλλη γλώσσα μιλάμε στο σπίτι μου και άλλη μιλάει όλος ο κόσμος (και εγώ) έξω από το σπίτι μου. Και συναντώ στο σχολείο ένα παιδί που κι αυτό, στο σπίτι του, μιλάει την ίδια γλώσσα όπως και εμείς στο δικό μου. Γιατί να μην του μιλήσω σ’ αυτήν, που μας κάνει και τους δύο να αισθανόμαστε πιο οικεία; Μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό, και άσχετο από το πόσο ενταγμένος είναι ο καθένας (ή αφομοιωμένος ή όπως θέλουμε το λέμε τέλος πάντων).

  Έχω δει κι άλλη περίπτωση, αντίστροφη: Συμμαθητής μου που σπούδαζε στη Γαλλία, και τον επισκέφθηκα τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο, όταν είχε ήδη μιλήσει άπειρες ώρες γαλλικά. Είχε ένα θείο μόνιμα εγκατεστημένο εκεί (από τους Έλληνες που ξέμειναν στο Παρίσι επί χούντας ή κάτι παρόμοιο). Με τον θείο του λοιπόν μιλούσαν και τις δύο γλώσσες, πηδώντας από τη μία στην άλλη χωρίς, νομίζω, να το αντιλαμβάνονται καν.

  Κι αυτό φυσιολογικό. Και πάλι, όμως, εμένα εκείνη την ώρα μού κακοφαινόταν: είστε σοβαροί, σκεφτόμουν μέσα μου, δυο Έλληνες, και μάλιστα συγγενείς, να κάθεστε να μιλάτε γαλλικά;

  Και βέβαια, δεν ξεχνώ έναν πολύ μάγκα διευθυντή σ’ ένα ΕΠΑΛ που ήμουν, ένα ζόρικο σχολείο με πολλή παραβατικότητα κλπ., που αφού άφηνε τους Αλβανούς μάγκες κάμποση ώρα να λένε ποιος ξέρει τι μεταξύ τους στ’ αλβανικά, ξαφνικά τούς ψάρωνε με μιαν αρβανίτικη κουβέντα, για έλα εσύ εδώ ή κάτι παρόμοιο, και μέναν όλοι κάγκελο.

 146. Μαρία said

  144
  Για να μιλάν μεταξύ τους ρωσικά, σημαίνει οτι εκφράζονται καλύτερα στα ρωσικά. Κι αυτό είναι κομμάτι της ταυτότητάς τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλετε να το στερηθούν.
  145
  Τα ελληνογαλλάκια μιλούσαν μεταξύ τους γαλλικά και κάποια και με τους γονείς τους.

 147. 145 – 146 Λένε ότι είναι Έλληνες. Κι αυτό λέω. 30 – 35 χρόνια στην Ελλάδα κι ακόμα (τα παιδιά) να εκφράζονται καλύτερα στα ρώσικα; Μου φαίνεται περίεργο.
  Από κει και πέρα: μέσα στην τάξη (όχι γενικά στο σχολείο ή μεταξύ τους, αλλά όταν είμαστε όλοι μαζί και γίνεται μάθημα) δεν μούχει τύχει να μιλάνε άλλη γλώσσα παρά μόνο στη συγκεκριμένη ομάδα. Που (μιας κι οι υπόλοιποι δεν την ξέρουμε) μπορεί ο ένας να ζητάει ένα μολύβι από τον άλλον ή να με βρίζει. Το τι λέει μπορώ να το κρίνω μόνο από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων (στα τμήματα που αναφέρομαι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν περίπου το 30%). Π.χ. όταν κάποιος λέει κάτι κι οι δικοί του γελάνε, μάλλον δεν ζητάει μολύβι. Αν το θεωρείτε απλό και φυσιολογικό και κανονικό και καλά κάνουν, πάσο. Δεν με πείθετε, δεν σας πείθω, νομίζω πως δεν έχει νόημα η συνέχεια.

 148. Μαρία said

  147
  Ένα ένα μας τα λες, βρε Γιάννη. Πολύ δυσάρεστο το βρίσκω αλλά παρόμοια εμπειρία δεν έχω με παιδιά ρωσόφωνων, αν και είχα πολλά στην τάξη, είχα όμως με κουφούς.

 149. Πέπε said

  147
  > > Αν το θεωρείτε απλό και φυσιολογικό και κανονικό και καλά κάνουν, πάσο. Δεν με πείθετε, δεν σας πείθω, νομίζω πως δεν έχει νόημα η συνέχεια.

  Τι να σου πω Γιάννη… Δεν ήμουν παρών στις φάσεις που ήσουν εσύ και δεν έχω άποψη. Με βάση τις δικές μου εμπειρίες είπα τι θεωρώ φυσιολογικό.

  Ακόμη όμως κι αν κάνουν αθέμιτη χρήση του «προνομίου» να ξέρουν μια γλώσσα που δεν ξέρεις εσύ, αυτό δε σημαίνει ότι συνολικά υπάρχει κάτι κακό στο να τη χρησιμοποιούν. Λες και οι Ελληνόφωνοι Έλληνες μαθητές δεν ψάχνουν τρόπους να ξεγελάσουν τον δάσκαλο… Νομίζω ότι η φάση που διακινούσαμε χαρτάκια με μηνύματα από θρανίο σε θρανίο μέχρι που μας τσάκωνε ο δάσκαλος και άρπαζε το χαρτάκι έχει μάλλον περάσει στο παρελθόν, αλλά με άλλους τρόπους πάντοτε κάτι παρόμοιο συνέβαινε και συμβαίνει. Δεν είναι πολύ καλό, αλλά ούτε και τόσο κακό δα. Ο ξενόγλωσσος μαθητής που θα σε βρίσει δυνατά σε μία γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις αλλά καταλαβαίνουν κάποιοι συμμαθητές, είναι απλά λίγο πιο θρασύδειλος. Δε φταίει η γλώσσα γι’ αυτό.

 150. sarant said

  147 Μπροστά σου, διαφέρει και δίκαια ενοχλείσαι.

 151. Χαρούλα said

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη τον Μαλλιαρό. Ζω σε μιά περιοχή που συνειδητά η Τσουδερού θέλησε να «μπολιάσει» με Έλληνες-Χριστιανούς. Έτσι ήρθαν οι …ρωσοΠόντιοι. Ένα ποσοστό αυτών πράγματικά με ελληνοποντιακές ρίζες. Αλλά και ένα άλλο, κατά δήλωση πόντιοι. Το καταλαβαίνεις από την γνωση της ποντιακής, της κουζίνας, των εθίμων. Όλοι δυσκολεύτηκαν να εγκλιματιστούν. Και φτωχοί, και πρόσφυγες και άμαθοι στην ελεύθερη οικονομία.
  Οι Πόντιοι ενσωματώθηκαν ευκολότερα. Προκομένοι όπως και οι παλαιότεροι. Τηρώντας με αγάπη την κουλτούρα τους.
  Οι «μαφιόζοι» παλλινοστούντες μας άφησαν για τις μεγαλουπόλεις που είχε «δουλειά».
  Οι υπόλοιποι γκέτο. Ακόμη λένε «μια δικιά μας». Ενδοεπικοινωνούν ρωσικά, γάμοι μεταξύ τους κυρίως, κλπ. Όχι όμως τα παιδιά που μεγάλωσαν εδώ.
  ΟΛΟΙ τους επειδή ήρθαν από ένα σύστημα που το Κράτος φρόντιζε για όλα, που όσο και να κουραζόταν το ίδιο θα εισέπρατταν, κυνηγούν τα επιδόματα, παραπονούνται ότι το ελλην.κράτος τους κλέβει, και προσπαθούν να πλουτίσουν όσο γίνεται με λιγότερο κόπο. Και ακολουθούν Σαββίδη(και Πούτιν) με κλειςτά μάτια. Έχει στρατό. Να έχουμε τον νου μας.
  Σε σχέση δε με τους Αλβανούς, η αναλογία των παιδιών τους που σπουδάζουν, απειροελάχιστη.
  Θέλουν τις γενιές τους…..

  Α! Καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: