Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κουκούνι

Posted by sarant στο 19 Μαρτίου, 2020


Στο διάγγελμά του για την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στ’ άλλα, είπε:

Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους.

Η συμβουλή είναι σωστή, βέβαια, αλλά εμείς εδώ υποτίθεται ότι λεξιλογούμε, έστω και υπό τη δαμόκλεια σπάθη του κορονοϊού, οπότε θα σταθούμε, αρχικά, όχι στο πράγμα αλλά στη λέξη, σε «αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning».

Τι είναι το κοκούνινγκ; Οι παλιότεροι (αλλά όχι πολύ πολύ παλιοί) θα το θυμούνται, αλλά δεν ξέρω αν το ξέρουν και οι πιο νέοι, ας πούμε οι κάτω των σαράντα -θα έλεγα «κάτω των 30» αλλά πόσοι μας διαβάζουν (και σχολιάζουν) σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία;

Αν δεν ξέρετε τη λέξη, δεν θα βρείτε ορισμό της στα συνήθη λεξικά, αλλά το slang.gr τη λημματογραφεί και την ορίζει με αρκετό μπρίο:

Από το αγγλικό cocooning, όπου cocoon = το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, της κάμπιας κλπ.

Κάνω κοκούνινγκ σημαίνει αποκηρύσσω για ένα διάστημα φίλους, παρέες, μπαράκια κλπ και κλείνομαι μέσα στο προστατευτικό περίβλημα του σπιτιού μου όπου έχω προηγουμένως αποθηκεύσει:

  1. ποσότητα έτοιμων φαγητών, παγωτού και σοκολάτας ικανή να αντιμετωπίσει την επαύριο πυρηνικού ολοκαυτώματος.
  2. ένα καπνοχώραφο τσιγάρα, ή/και μια φυτεία – αναλόγως
  3. τα ‘Φιλαράκια’ – την πλήρη σειρά DVD 1994-2004, δηλ. 238 επεισόδια (πιστέψτε με, το έχω ψάξει).

Για το διάστημα που διαρκεί το κοκούνινγκ απλώς σέρνομαι από το κρεβάτι στο ψυγείο και από το ψυγείο στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και τούμπαλιν. Δεν απαντώ στο τηλέφωνο και φυσικά δεν βγαίνω έξω – δεν έχω λόγο να πάω καν στο περίπτερο ή στην Έβγα διότι αυτά τα έχω προβλέψει.

Όταν κοκούνινγκ κάνει ένας άντρας μόνος του, κάπου στο μείγμα μπαίνει και PC ή παιχνιδομηχανή π.χ. τρεις σαιζόν Championship Manager απνευστί. Όταν κοκούνινγκ κάνει μια γυναίκα μόνη της, γίνονται απαραίτητα διάφορα χουχουλιάρικααντικείμενα, μάσκες προσώπου κλπ. Κοκούνινγκ μπορεί να κάνει κι ένα ζευγάρι, αλλά η ισορροπία είναι ασταθής και δεν διαρκεί πολύ. Μετά το αναπόφευκτο σεξ του πρώτου 24ωρου, η γυναίκα θέλει να χουχουλιάσει, ο άντρας θελει να πάει στο κομπιούτερ, καβγαδίζουν και τελικά λένε ‘δεν πάμε και μια βόλτα να δούμε και κάναν άνθρωπο’. Κοκούνινγκ με πάνω από δυο άτομα π.χ. ένα ζευγάρι κι ένας φίλος/-η ή δυο ζευγάρια, καταγράφεται μεν, αλλά συνήθως μετεξελίσσεται σε πάρτι με ούζα.

Ιδανική διάρκεια για κοκούνινγκ είναι ένα Παρασκευο-σαββατο-κύριακο. Μπορεί να τραβήξει μέχρι τετραήμερο, άντε πενθήμερο, αν βολέψουν οι αργίες. Ο,τιδήποτε πάνω από πενθήμερο είναι ανησυχητικό και ελέγχεται ως σύμπτωμα κατατονικής κατάθλιψης.

Κοινωνικά, το κοκούνινγκ ανθεί σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας καθώς είναι ένας καλός τρόπος περιορισμού των εξόδων. Είναι επίσης εύσχημος τρόπος αποφυγής της ταλαιπωρίας που συνδέεται με τις εξόδους του Πάσχα, του Δεκαπενταύγουστου κλπ.

Το λήμμα αυτό είναι γραμμένο το 2008 -και ήδη το κοκούνινγκ ήταν λέξη παλιωμένη. Αυτό τεκμαίρεται και από ένα άρθρο του 2009, που το βρίσκω στη Λεξιλογία, σχετικά με την αργκό των (τότε) νέων, όπου στο λήμμα «σάπινγκ» (από το «σαπίζω», με τη σημασία «δεν κάνω τίποτα, κάθομαι όλη μέρα στον καναπέ») υπάρχει η σημείωση: Να μη συγχέεται με το παλιότερο «κοκούνινγκ», που ήταν η αγγλική έκφραση cocooning και είχε τη θετική έννοια του αράγματος στο ζεστό σπιτικό.

Το κοκούνινγκ λοιπόν ήταν μια μόδα, το άραγμα στο σπίτι, κυρίως τα σαββατοκύριακα ή τριήμερα, από επιλογή και όχι από καταναγκασμό. Απευθυνόταν σε νέους ενήλικες, που μένουν μόνοι τους ή σε ζευγάρι, χωρίς παιδια. Στα περιοδικά του Κωστόπουλου, έδινε κι έπαιρνε.

Η εντύπωσή μου, το είπα και πριν, είναι πως η λέξη δεν χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα και τόσο πολύ -αν κάνω λάθος, με διορθώνετε.

Η αμερικάνικη λέξη εμφανίστηκε το 1986. Tον όρο τον έπλασε μια Αμερικανίδα μελλοντολόγος με το ασυνήθιστο όνομα Faith Popcorn και ορίζει το cocooning ως «the impulse to stay inside when the outside gets too tough and scary», such as turning a home into a nest. Όπως η προνύμφη περιβάλλεται το κουκούλι και μεταμορφώνεται τελικά σε πεταλούδα, έτσι και ο νέος ενήλικας κλείνεται στο σπίτι του -εφοδιασμένος στην αρχή με βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και βιντεοταινίες, μετά με το Διαδίκτυο.

Δεν έχω δει ελληνική μετάφραση της λέξης. Άλλοι την γράφουν με το λατινικό, άλλοι τη μεταγράφουν, κοκούνινγκ. Θυμάμαι όμως, πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, σε μια παρέα, που κορόιδευαν μια γνωστή τους που είχε πει, εις επήκοον πολλών, στον αγαπημένο της, «Μωρό μου, τι λες να κάνουμε κουκούνι το σαββατοκύριακο;» -και το έβαλα στον τίτλο σαν τον μοναδικό γνωστό εξελληνισμό του ορου.

Κουκούνι και κουκούλι μοιάζουν πολύ αλλά δεν έχουν ετυμολογική συγγένεια.

Το κουκούλι είναι από την ιδια οικογένεια με την κουκούλα, από το λατινικό cuculla, από το οποίο και η κούκλα (τα έχουμε γράψει αυτά σ’ ένα παλιό άρθρο που θα άξιζε αναδημοσίευση).

Το κουκούνι πάλι, ή έστω το cocooning, έχει ελληνική την αρχή, αφού το cocoon ανάγεται, λένε τα λεξικά, στο παλαιογαλλικό coque «κέλυφος,» και αυτό στο λατινικό coccum από το ελληνικό «κόκκος», μια λέξη που έχει δώσει πολλές νεότερες όπως κόκκινος, κουκί, κόκαλο, κουκούτσι, κουκουνάρι -και κουκούνι, ας πούμε, είδος αντιδανείου επομένως. Το έχουμε πει, όλα από εμάς τα πήρανε.

Οπότε, τώρα που πρέπει να μένουμε στο σπίτι, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε μια λέξη που θα την έλεγε στα νιάτα του, το κοκούνινγκ. Και βέβαια έχει δίκιο για την ανάγκη να περιοριστούν οι βόλτες και οι μετακινήσεις.

Πάντως, οι εικόνες με συναθροίσεις στις παραλίες δεν είναι ελληνική πατέντα -και στη Γαλλία είχαμε την Κυριακή (αλλά και μετά) εικόνες συνωστισμού ή ομαδικής εξόδου σε πάρκα (στη φωτογραφία στο παρισινό Buttes Chaumont) -διότι δεν έχουν όλοι παραλίες.

Και στη μεν Γαλλία θεσπίστηκαν ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί των μετακινήσεων. Διαβάζω ότι ο κάθε πολίτης που θα βγει έξω πρέπει να έχει μαζί του μια βεβαίωση, που την κατεβάζει από το διαδίκτυο και τη συμπληρώνει ή τη γράφει στο χέρι αν δεν έχει εκτυπωτή, στην οποία δηλώνει από πριν πού πρόκειται να πάει -και οι μόνες αιτίες που γίνονται δεκτές είναι: στη δουλειά, στο σουπερμάρκετ, στο φαρμακείο, στον γιατρό, και γύρω γύρω το τετράγωνο για άσκηση ή για να βγάλεις βόλτα τον σκύλο.

Ανάλογα μέτρα ισχύουν στην Ισπανία και την Ιταλία. Οπότε τα σκυλιά, που κάποτε παρακαλούσαν να τα βγάλεις βόλτα, τώρα έχουν ξεθεωθεί, αφού τα παίρνουν για βόλτα όλα τα μέλη της οικογένειας, με τη σειρά. Μάλιστα στο ισπανικό τουίτερ κάποιος, στ’ αστεία προς το παρόν, έβαλε αγγελία ότι νοικιάζει τον σκύλο του για βόλτες, 10 ευρώ την ώρα.

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοια μέτρα, αλλά πρέπει να μένουμε μέσα.

Αν και το να μείνεις στο σπίτι είναι μια κουβέντα. Όσοι έχουν οικονομική άνεση, πολλά δωμάτια, πολλά τετραγωνικά, όλα τα κομφόρ, τηλεοράσεις, συνδρομές και δεν συμμαζεύεται, αυτοί ευχαρίστως μπορούν να κάνουν κοκούνινγκ. Όσοι φτωχοί στριμώχνονται σ’ ένα γυμνό καθιστικό πέντε άτομα μπροστά στην τηλεόραση, δεν κάνουν κοκούνινγκ, κλείνονται μέσα.

 

 

 

 

 

242 Σχόλια to “Κουκούνι”

  1. Της δικής μου εποχής είναι η λέξη – αν και δεν άρχισα να κάνω κοκούνινγκ πριν γεννηθεί η κόρη, δηλ. πολύ αργότερα. Αλλά με το λήμμα του σλανγκ.γρ συνειδητοποίησα ότι μάλλον κανείς δεν ξέρει πια τι είναι η ΈΒΓΑ της γειτονιάς.

  2. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    δεν λέγετε πλέον «πάρτι με ούζα» Νίκο, «όλοι μαζί μπορούμε» λέγεται! 😋

  3. Αιμ.Παν. said

    Καλημέρα…
    Οχι τόσο σχετικό, αλλά υπήρξε και εκείνο το φιλμ Coccooning…
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoon_(film) και
    https://www.imdb.com/title/tt0088933/

  4. Νέο Kid said

    Μοι προκαλεί εντύπωση ότι δεν ηνηφέρθη η θρυλική ταινία Cocoon!
    Ντον Ανίτσι (κι άλλες) ηθοποιάρες!
    Σύμφωνα με έρευνες του ευαρίθμου επιτελείου μας, η δημοφιλία της ένα λόγω ταινίας καθιέρωσε τον όρο cocooning.

  5. Νέο Kid said

    Ντον Αμίτσι, βέβαια!

  6. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.

    Τὸ κουκοῦνι τὸ εἶχα ἀκούσει, πολὺ πρὶν βγεῖ τὸ cocooning, μὲ τελείως διαφορετικὴ σημασία. 🙂

    Τὸ ἐπιβεβαίωσα μετὰ ἀπὸ σύντομο ψάξιμο:

    κουκούνα θηλυκό

    (διαλεκτικό, της Εύβοιας) το πέος

    Συγγενικές λέξεις

    κουκούνι
    κουκουνίζω
    .

  7. Γς said

    Και δεν το άντεξα το ακούσιο κουκούνι και πήγα να βάψω τα πασχαλιάτικα αυγά χριστουγεννιάτικα

    https://caktos.blogspot.com/2013/05/blog-post_2.html

  8. Κουτρούφι said

    Καλημέρα,
    Τη λέξη cocooning την είχα πρωτοακούσει-και την συγκράτησα- στην τηλεόραση από το στόμα της Μελίνας Μερκούρη. Πρέπει να ήταν τέλη της δεκαετίας του 80. Η Μερκούρη μιλούσε επικριτικά για το φαινόμενο αλλά δεν θυμάμαι άλλες λεπτομέρειες.

  9. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Ε, ίδια γενιά είστε με τον πρωθυπουργό 🙂

    6 Ξέχασα να γράψω ότι στο ιδιωματικό λεξιλόγιο υπάρχει η λέξη κουκούνι με διάφορες σημασίες.

  10. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @6. Ἡ κουκούνα ὑπάρχει καὶ στὸ σλάνγκρ.

  11. Avonidas said

    Καλημέρα.

    μένουμε σπίτι

    Τα χε πει ο καουμπόης, αλλά πού σημασία, εμεις 🙂

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Να περάσει το κακό.
    Πορεύομαι με την ελπίδα ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας θα υποχωρήσει όπως συνέβαινε με τις ιώσεις.
    Το ξέρω! Είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα το στοιχείο που τα σμπαράλιασε όλα!

    Ως τότε να ανοίξουμε ένα φάκελο και για να καταχωρούμε τα ευτράπελα για να έχουμε να θυμόμαστε π.χ του τύπου:
    -Που πήγε το παιδί;
    -Βόλτα στο σαλόνι!
    Ή μήπως δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε.
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε.

    Έναν άλλο φάκελο με τις δυσάρεστες εμπειρίες για να παίξουν αυτές ρόλο στη δημιουργία ενός τρίτου φακέλου όπου θα καταχωρήσουμε καινούργιες ιδέες για το μετά.

    Δεν θυμάμαι αν το έγραψα εδώ ή σε κάποιο φίλο/
    Έχω την εντύπωση ότι η μέση τιμή της…απληστίας που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους, βρίσκεται σε υποχώρηση. Πόσο όμως θα κρατήσει; Εύκολα οι άνθρωποι κυλάνε πάλι στο κακό εαυτό τους.

    Με αυτή την κατάσταση, τα φαρμακεία είναι στα επάνω τους.
    Θα προσέξω για να δω αν είναι αποτυπωμένη κάποια αγωνία στα πρόσωπα των φαρμακοποιών ή την όποια ανησυχία τους για τον ιό την σκεπάζουν οι αυξημένοι τζίροι…

  13. Νέο Kid said

    Μπορεί ο Νικοκϋρης να το προσπερνά αδιάφορα, αλλά ο όρος cocooning που φυσικά είναι αμερικανιά ( όπως η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων πλασμένων ορων) βγήκε στην πιάτσα το 86 και καθιερώθηκε από το 87 και δώθε.
    Η ταινία cocoon βγήκε το 85. Όπερα εδει δειξαι.
    Χωρίς την ταινία Cocoon δεν θα υπήρχε cocooning! As simple as that.

  14. Γς said

    Ασχετο:

    Εβαλα στο ΦΒ τον _Παπαδημούλη με τα γεμάτα καροτσάκια στο σούπερ μάρκετ
    και το σχόλιο:

    «Την πατήσαμε μια φορά με την συμφωνία της Βάρκιζας.
    Δεν την ξαναπατάμε!»

    Βλακεία ε;;

  15. Καλημέρα

    Σχετικά με την ΕΒΓΑ τα παρακάτω, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι…

    Παλαιόθεν αι εν Αττική εταιρίαι γαλακτοκομικών προϊόντων είχον και την αντιθέτου εννοίας της επωνυμίας λέξιν, ως :

    ΕΒΓΑ…..ΕΜΠΑ

    ΑΣΤΥ….ΠΙΑΣΤΗ

    ΑΣΠΡΟ….ΜΑΥΡΟ

    ΔΕΛΤΑ….ΑΝΑΔΕΛΤΑ ( ∇ )

  16. Σαν άνθρωπος που θεωρεί πως μια φορά σινεμά την πενταετία για να κάνω το χατήρι κάποιας/ου, είναι αρκετό, αγνοούσα τα περί cocoon. Γνωρίζω όμως το συμπαθέστατο και γατίζον κοκόνι !

  17. Alexis said

    Καλημέρα.
    Μέσα στα πολλά καλαμπουράκια που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ μύδια, ξεχώρισα ένα που μου άρεσε ιδιαίτερα:

    «Σήμερα έκατσα σπίτι με την οικογένεια. Καλοί άνθρωποι μου φάνηκαν»

  18. spiridione said

    Και εγώ πραγματικά πίστευα ότι η έκφραση έχει σχέση με την ταινία. Επειδή ξερωγώ αν θυμάμαι καλά έχει να κάνει με γέρους που είναι σε ένα γηροκομείο, έτσι κάπως το είχα συνδυάσει.

  19. Παναγιώτης Κ. said

    Πριν… καταχερίσουμε τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμπεριφορά του, να σκεφτούμε ότι πίσω από έναν άνδρα βρίσκεται πάντα μια γυναίκα και άντε να αντισταθεί ο άνδρας στα κελεύσματά της…
    Υπάρχει και το μέγα επιχείρημα των εγγονιών και πολλά άλλα…

  20. ΓΤ said

    (Θυμάμαι ΕΒΓΑ της γειτονιάς τα χρόνια που δεν υπήρχαν συσκευασμένα μπισκότα. Φώλιαζαν μέσα σε κάτι –πελώρια στα μάτια μου– μεταλλικά κουτιά, μπισκότα Παπαδοπούλου, εξουσία Παπαδοπούλου, χέρι ή σεσουλάκι αν έμπαινε δεν θυμάμαι. Έτρεχα για την αγαπημένη μου γκοφρέτα, που είχε και αυτοκολλητάκι. «Δεν σου έχω πει ότι δεν τρώμε σκατολοΐδια;» αγρίευε ο πατέρας στον κλαϊνμαϊνάκο του. Την επομένη, σαφώς τα ίδια. Κάποια στιγμή, θυμάμαι να πουλάει αυγά. «Βάλε τρία αυγά», έλεγε η μάνα, και της έδιναν έξι. Ήταν η εποχή που τα αυγά πουλιόνταν ανά ζεύγη. Ωραία η αντιστοιχία ν —–> 2v. Την πώληση ανά ζεύγη τη συνάντησα αργότερα στην επαρχία (ναι, τη λέμε περιφέρεια πια, ξέρω 🙂 ). Δεν ξέρω αν ισχύει σήμερα αυτό στα χωριά, «φρέσκα απ’ τον κώλο της κότας» του γείτονα. Αλλά δεν μου άρεσε αυτό με τα αυγά στο τοτινό Μαρούσι. Καρτελάτα τα αυγά στην Αθήνα, «όταν πουλάς δυο δυο, τελειώνει σίγουρα η καρτέλα». Ωραίες οι λαϊκές διαιρέσεις του υπολοίπου της καρτέλας με το 2, και εμπορικό υπόλοιπο 0, και νέα καρτέλα…)

  21. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Μια μουσική ανάλυση του φαινομένου

  22. Alexis said

    #19: Άλλωστε είπαμε και στο περί κολ πέιπερ νήμα ότι σ’ αυτή την κρίση τα υπερ-γεμάτα καρότσια είναι εν μέρει δικαιολογημένα:
    «Δεν είναι ότι μ’ έχει πιάσει κρίση καταναλωτικού πανικού, απλώς ακολουθώ τις οδηγίες και δεν θέλω να βγαίνω συχνά για ψώνια.»

  23. Γς said

    15:

    >ΔΕΛΤΑ….ΑΝΑΔΕΛΤΑ ( ∇ )

    Αστ αυτά!

    Είμαστε αλογομούρηδες και μετά μαθηματικοί

    κατα το

    siamo italiani e poι cristiani\

    του Ν. Τσιφόρου στις Σταυροφορίες

  24. Ερχονται οι Ρώσσοι στην Νέα Υόρκη (metopera) σήμερα, Τροβατόρε με Anna Netrebko και Dmitri Hvorostovskyσε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις. Το πιο όμορφο ίσως ζευγάρι της όπερας-ακουστικά και εμφανισιακά-όπως θέλουμε να το θυμόμαστε κάποια χρόνια πριν (και κάποια κιλά λιγότερα η Αννούλα.,..)

  25. Nestanaios said

    12.
    Ένα πείραμα είναι και θα περάσει. Κάθε τόσο το διασκευάζουν. Το καλλίτερο που έχω ακούσει τώρα τελευταία «μπορεί να έχεις τον κορονοιό και να μην έχεις πρόβλημα». Με αυτόν τον τρόπο μας καθιστούν όλους ασθενείς και τους ψυχικά ασθενείς ευφυείς.

  26. leonicos said

    Ο,τιδήποτε πάνω από πενθήμερο είναι ανησυχητικό και ελέγχεται ως σύμπτωμα κατατονικής κατάθλιψης.

    Ρε…. τι μας λες;

    Ξέρεις τι θα πει ΦΩΤΕΙΝΗ;

    Δεν ξέρεις.

  27. ΓΤ said

    (Γνωστός ως «Εσκομπάρ των Βαλκανίων», ο ιδιοκτήτης της Στεάουα, Τζίτζι Μπεκάλι, καλεί τους παίκτες να επιστρέψουν στις προπονήσεις… Ερωτηθείς σχετικά με την κορονοκατάσταση, απάντησε: «Πώς μπορώ να φοβάμαι από τη στιγμή που πηγαίνω στην εκκλησία καθημερινά;» Άλλος αμβροσιασμένος… Η ευειδεστάτη μορφή στο https://menshouse.gr/bala/102121/tzitzi-mpekali-o-pamplo-eskompar-ton-valkanion)

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    Έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι! 😂

    Καλημέρα και καλή δύναμη.

  29. Alexis said

    #1: Αλλά με το λήμμα του σλανγκ.γρ συνειδητοποίησα ότι μάλλον κανείς δεν ξέρει πια τι είναι η ΈΒΓΑ της γειτονιάς.

    Ήταν τόσο καθιερωμένος ο όρος που έβλεπες ακόμα και μικρές αγγελίες του τύπου: «Πωλείται ΕΒΓΑ…»

  30. sarant said

    27 Bρε τι μαθαίνει κανείς

    17 Κι εγώ την πρόσεξα αυτη την ατάκα

  31. leonicos said

    Σίδερα στο μπαλκονι, να μην περνάει ούτε η μούρη

  32. Πάνος με πεζά said

    Να και άλλοι δύο επίκαιροι :

  33. Πάνος με πεζά said

    Και ο άλλος :

  34. LandS said

    27
    Μπα; Ρουμάνος ιδιοκτήτης ομάδας ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» . Μα η Ρουμανία δεν είναι στα Βαλκάνια. Τουλάχιστον όχι πάνω από το 10% της έκτασης της.
    Μάλλον η τιμή ανήκει σε ιθαγενή άλλης χώρα της οποίας ολόκληρη η ηπειρωτική της έκταση είναι αναμφισβήτητα στη Χερσόνησο και ο οποίος διαθέτει, κατ‘ εξοχήν θα έλεγα, τα ουσιαστικά προσόντα.

  35. Πολύ απρόσεκτους σας βρίσκω…

    # 17, 30β

    δέστε τα χθεσινά σχόλια

    # 33

    δες λίγα σχόλια πιο πάνω (33λεπτά διαφορά ! )

  36. ΓΤ said

    (Ανακοινώθηκε ο 6ος νεκρός)

  37. # 34

    Σταύρο, κρύβε λόγια, μη το διαβάσει ο Αλέξης και σε μηνύσει ο Σάββας !

  38. sarant said

    36 Καστοριά πάλι…

  39. ΓΤ said

    #0 «Αν και το να μείνεις στο σπίτι είναι μια κουβέντα. Όσοι έχουν οικονομική άνεση, […]»
    Αμπαρώθηκε κι η γιαγιάκα στο Ουίνδσορ, με τα χίλια δωμάτια…

  40. Κιγκέρι said

    Άμα βαριέστε κλεισμένα μέσα τα αγόρια, κάντε και καμιά δουλειά να δείτε τι ωραία που περνάει η ώρα! Άντε μπράβο!

  41. ΓιώργοςΜ said

    40 Ένα μυστήριο πράγμα, τον καιρό που δεν ήμουνα σπίτι όλη μέρα, έκανα περισσότερα πράγματα-ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω.

  42. Πέπε said

    @21, 33:

    Α μπράβο!

    Αυτό το τραγούδι το είχα ακούσει καναδυοτρείς τέσσερις φορές, όχι παραπάνω, πριν μπόλικα χρόνια. Δεν το θυμόμουν, ούτε λόγια, ούτε μουσική, ούτε τίνος είναι, πόσο μάλλον τον τίτλο, αλλά παρά ταύτα κάποιον πυρήνα αμυδρής ανάμνησης τον είχα κρατήσει. Και φυσικά τον ανακάλεσα τις τελευταίες μέρες. Ήθελα να το ψάξω, αλλά τι να ψάξεις όταν δε θυμάσαι τίποτε;

  43. LandS said

    37 Μα εγώ μια γεωγραφική παρατήρηση έκανα 😎
    Εξ άλλου τα «ουσιαστικά προσόντα» μπορεί και να επεκτείνονται πέρα από τα εσκομπαρικά και τα ποδοσφαιρικά. Ίσως να περιλαμβάνουν και άλλους κλάδους πιο λετζίτ οικονομικής δραστηριότητας. Οπότε δεν μπορείς να λες ότι φωτογραφίζω συγκεκριμένη χώρα ή συγκεκριμένο ιθαγενή της. Αν μάλιστα παρατηρήσουμε το στιλ της πολυθρόνας του Ρουμάνου Εσκομπάρ οι «υποψίες» επεκτείνονται σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους και δημόσια αξιώματα.

  44. Ελευθεροτυπία 15/2/1997, N. Τσούλιας, προέδρος ΟΛME:

    [Οφείλεις να] σμιλεύεις την παιδική ψυχή με μια ηθική που σπάνια έχει πέραση στην αντεστραμμένη κλίμακα αξιών του ατομοκεντρισμού, της χρησιμοθηρίας, του τεχνολογικού ευδαιμονισμού, του cocooning.

  45. Eli Ven said

    Στα μέρη μου η λέξη «κουκούνι» χρησιμοποιείται ως ευφημισμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων

  46. sarant said

    45 Ναι μπράβο, κάπου το βρήκα αυτό γκουγκλίζοντας

  47. ΓΤ said

    Άρχισαν τα… ποιήματα
    ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΝ
    Ποίημα Μητροπολίτου Εδέσσης ΙΩΗΛ

    «[…] φυγάδευσον τῇ δυνάμει σου, τὸν φονευτὴν ἰὸν τὸν σχῆμα κορώνας φέροντα, […]» Απολαύστε υπεύθυνα http://istographos.blogspot.com/2020/03/blog-post_17.html

  48. ΓΤ said

    #45, 46
    «κουκούνα», πάντως, στην Εύβοια, το πέος

  49. leonicos said

    Έψσχνα να βρω κάτι για τους βακήλους, τους ιερείς της Κυβέλης (όπως και οι γάλοι)

    κι έπεσα πάνω σ’ αυτό

    Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το βιβλίο – Αγγλικά Στέλλα …

    Δυστυχώς δεν ξέρω να το φέρω με λίκνο. Ας το κάνει κάποιος

    Τίτλος: Και όμως ειναι Ελληνικα
    υπότιτλος: Τα δώρα των Δαναών στην Αγγλική γλώσσα

    της κας Στέλλας Αλμπάνη Σουλεϊμανη από τη Καλαμπάκα, καθηγήτριας αγγλικών

  50. 49: https://albanistella.com/2014-02-18-10-44-09

  51. loukretia50 said

    Επίκαιρο βιβλίο «Ταξίδι στο δωμάτιό μου»
    A Journey around My Room by Xavier de Maistre
    https://publicdomainreview.org/collection/a-journey-round-my-room-1794-1871

    και στο πρωτότυπο
    Voyage autour de ma chamber – Xavier de Maistre https://archive.org/details/voyageautourdem04maisgoog/page/n7/mode/2up
    —————————————

    Μεγάλη κουκουνίστρα χρόνια τώρα, συμφωνώ με τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο.
    Το “ελεύθερο cocooning” όντως είναι απολαυστικό κατά μόνας ή για ζευγάρι που διαθέτει χώρο και αφήνει χώρο για αυτενέργεια χωρίς ενοχλητικές παρεμβάσεις.
    Αν ο ένας είναι αεικίνητος σε βαθμό ψυχαναγκασμού (μαστορεύει ή ανατακτοποιεί τα ντουλάπια) κι ο άλλος μόνιμα αραχτός στην κοσμάρα και τα πνευματικά του παιχνιδάκια, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
    Bασική αρχή : dolce far niente , χαλλλαρά! – μακριά από κατάθλιψη και βαρεμάρα.

    Οι μη έχοντες προϋποθέσεις, ας δουν τους γλυκύτατους ηλικιωμένους στο cocoon.

  52. loukretia50 said

    Αν πω «ας μην παρερμηνευτεί το κουκουνίστρα» θα το κάνω απλώς χειρότερο?

  53. sarant said

    47 Όχι «σχήμα κορώνης έχοντα»;

  54. Περιονουσκιας said

    «Ο,τιδήποτε πάνω από πενθήμερο είναι ανησυχητικό και ελέγχεται ως σύμπτωμα κατατονικής κατάθλιψης.»

    Όταν πάθουμε όλοι κατάθλιψη, θα μας διατάξουν να βγούμε όλοι έξω; ΟΧΙ ΜΕΣΑ! Μα τι καψόνια είναι αυτά;
    Μετά δεν θα προλαβαίνουν οι ψυχίατροι!

  55. nwjsj said

    Καλημέρες!
    Κουκούτσι μυαλό δεν έχουν όσοι του γράφουν τα λογύδρια. Μια τα «η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού», «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού» και τώρα αυτό με το κοκούνινγκ (όσοι τον παρακολουθείτε, είμαι βέβαιη ότι θα έχετε πολλές ακόμα κοτσάνες του ν’ αραδιάσετε). Ήθελα να ‘ξερα αν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες, που βρίσκονται στις εσχατιές (και όχι μόνο), κατάλαβαν τι στο καλό ήθελε να πει μ’ αυτό. Μου φαίνεται ότι έχουν την εντύπωση ότι τα διαγγέλματα απευθύνονται σε συνάθροιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και όχι στον ελληνικό λαό. Καμία σοβαρότητα.

  56. loukretia50 said

    54. θα καθιερωθεί η τηλεψυχανάλυση!

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    53 Τον εστεμμένο. Από την άλλη, αυτοί εύχονται νίκας τοις βασιλεύσι, οπότε άσε καλύτερα, δε θα πάρουμε.

  58. Πάνος με πεζά said

    Nα δούμε και πόσες φορές πια σε αυτή την περίοδο, θα ακούσουμε το μεζεδάκι «όσοι είναι ευπαθή ομάδα»… Ακόμα και από ραδιοφωνικούς παραγωγούς…

  59. Πέπε said

    53:

    Τι δηλαδή, σχήμα κουρούνας; Όχι βέβαια!

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    52 Λου, κουκουνίστρια κι εγώ συνειδητή, ποσώς με στενεύουν οι τοίχοι (όπως μ΄είπε μια φίλη).
    Τί να μου πει η κορονϊάδα. Έχω γω μέσα μου απλωσιές, νησιά και θάλασσες, λόφους και ξέφωτα (ειν΄ ένα τέτοιο ποίημα καλού ποιητή- που δεν ταξίδεψε ποτέ στ΄αλήθεια- και δεν τον θυμάμαι τώρα,να πάρει)
    ……………………………………………………..

    Ο 6ος νεκρός προσμετρήθηκε στους κορονιασμένους, μετά θάνατον!
    https://tvxs.gr/news/ellada/kastoria-diapistosan-oti-eixe-koronaio-meta-thanaton

  61. Πέπε said

    47

    Τώρα που το διάβασα υπεύθυνα:

    Μια χαρά είναι. Δε βλάφτει κανέναν. Δε λέει «μαζευτείτε όλοι κατά χιλιάδες να το ψάλουμε».

    Απλώς, εκεί που μπαίνει στο κυρίως θέμα (για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη παράδοση), είναι τελείως πεζολογικό.

    Και έχει μερικά λάθη στα κόμματα κι ένα ασύντακτο «ελεήμον».

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28 Spiral
    Κι εδώ ξεκαρδιστήκαμε!
    Υπόψη, περιμένουμε και νέο διάγγελμα του Π/θ σήμερα.

  63. janetweiss said

    κουκούνια λένε στην Κρήτη (η γιαγία μου / οι θειες και η μητέρα μου) και τις κροκέτες για γάτες/σκύλους – φαντάζομαι με την έννοια των κόκκων.

  64. Περιονουσκιας said

    Πάντως ακούγεται ότι με την καταναγκαστική κλεισούρα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος έχει μειωθεί δραστικότατα («δραματικά» που θα έλεγαν μερικοί). Ο αέρας καθάρισε, τα νερά στη Βενετία ξεθόλωσαν…
    Μήπως ο κορώνας είναι όπλο της Γης εναντίον μας; Μας σιχάθηκε και θέλει να μας αραιώσει;
    Το 2023 θα είμαστε οκτώ δισεκατομμύρια, for God’s sake!

  65. sarant said

    60 A, δεν ήταν στα κρούσματα;

  66. ΣΠ said

    13
    Εδώ λέει ότι η κυρία Πόπκορν επινόησε τον όρο το 1981, οπότε δεν μπορεί να οφείλεται στην ταινία:
    https://eu.usatoday.com/story/tech/personal/2013/02/15/internet-tv-super-cocoons/1880473/

  67. ΓΤ said

    #49, #50

    Στο βιβλίο αυτό διαβάζουμε (σελ. 43, σελ. pdf 38) ότι ο Νταλάρας τραγούδησε στα νιάτα του «[…] το γεράνι ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙ, πάρτο μέσα, μη βραχεί […]». Τρίζουν τα κόκαλα του Άκου Δασκαλόπουλου με το «το γεράνι θα κρυώσει». Ο Νταλάρας τραγούδησε «το γεράνι ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ» ασφαλώς…

    Στη σελ. 141, pdf. σελ. 125, μας λέει αυτή η κυρία ότι ο στίχος «σαυτής έργα κόμιζε» είναι από την Ιλιάδα, μόνο που είναι από την Οδύσσεια…

    σελ. 158, pdf. σελ. 140: ΣΤΙΣ «Όρνιθες» του Αριστοφάνη… (επίσης σελ. 190, pdf. 170, σελ. 214, pdf 194, επίσης…)

    Αφήνω κατά μέρος το εισαγωγικό σχόλιο του Κεφ. 39 για τις αισθητικές επεμβάσεις στις οποίες έχουν προβεί η Λάσκαρη και η Φόνσου! (σελ. 171, pdf. σελ 151)

    «Επτά επί ΘήβΑΙς»! (σελ. 192, pdf. σελ 172)

    Απολαύσαμε βέβαια το επίθετο «ευφράδης» (σελ. 238 pdf. σελ 217)

    Βρε τι μας έλαχε μεσημεριάτικα…

  68. ΣΠ said

    Born as Faith Plotkin, she later legally changed her name to Faith Popcorn.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Faith_Popcorn

  69. ΓΤ said

    #53 Αφού χαρακτηρίστηκε ποίημα… Επίτρεψέ το, ποιητική αδεία…

  70. ΣΠ said

    67
    Με έπεισες να το κατεβάσω.

  71. ΣΠ said

    48 «κουκούνα», πάντως, στην Εύβοια, το πέος
    Μήπως το τσουτσούνι βγαίνει από το κουκούνι με τσιτακισμό; 🙂

  72. ΓΤ said

    #70, 71 🙂

  73. dryhammer said

    71. > Μήπως το τσουτσούνι βγαίνει από το κουκούνι με τσιτακισμό;

    Φυσικά! απλά ο τσιτακισμός βγαίνει από το ρήμα τσιτάω -ώ.

    «Ετσίτησεν ο κάτης κι ανήβηκεν στα λίγκια ντου»
    «Πρόσεχε το τηγάνι γιατί το λάδι τσιτά και α σε κάψει»

  74. imwrong said

    μόνο εγώ θυμάμαι τη Λιάνα Κανέλλη να κάνει εκπομπή στην τηλεόραση για το κοκούνινγκ; Η μνήμη μου με απατά, και δεν είμαι βέβαιος αν ήταν στο «ψηλά τα χέρια» στο πρώτο Μέγκα ή σε κάποιες εκπομπές που αμυδρά θυμάμαι και ίσως έκανε παλαιότερα στο seven plus

  75. William T. Riker said

    Εμένα αυτό το Faith Popcorn μου θύμισε μία σκηνή από τα Φιλαράκια (ναι, τα έχω δει και τα 236 -όχι 238-).
    https://giphy.com/gifs/Friends-episode-14-friends-tv-the-one-with-princess-consuela-UufA9ktucvtSYNcsMd
    Που να ‘ξερα ότι αυτά γίνονται και στην πραγματικότητα…!

  76. Pedis said

    Το κουκούνιν το είχα ακούσει, μούφερνε στο μυαλό άτομα κούκου. Τα «φιλαράκια», όχι. Απαλλάσσομαι από την καραντίνα;

  77. loukretia50 said

    76. …μόνο αν έχεις μακριά καραμπίνα!

  78. voulagx said

    Δεν την ήξερα την λέξη κοκούνιν (ή κουκούνι), άρα είμαι κάτω των 30.

  79. loukretia50 said

    78. εσύ διάβαζες Μπακούνιν!

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    55: Έχεις δίκιο. Πολλοί πολιτικοί, ιδίως, όσοι κατάγονται από πλούσιες οικογένειες, πορφυρογέννητοι δηλαδή, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα των «κοινών ανθρώπων». Γι’ αυτό και πολλές φορές γελάμε ή κλαίμε με την ανεδαφικότητα όσων λένε και με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν. Αν αφήσεις τον Μητσοτάκη, κλασικό εκπρόσωπο του είδους, χωρίς κινητό κάπου στα Σεπόλια, το πιθανότερο είναι να τον ψάχνει η Μαρέβα στο σίλβερ αλέρτ.

  81. Pedis said

    # 78 – ναι, κι εγώ την είχα δει σε ένα παλιό περιοδικό του παππού μου …

  82. Pedis said

    ξέχασα τη φατσούλα 🙂 και θα παρεξηγηθούμε …

  83. voulagx said

    #79: Ημουν μπακουνιστής και αντικουκουνιστής!

  84. voulagx said

    #82 Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται (και τούμπαλιν)

  85. loukretia50 said

    83. για τους νέους της γενιάς σου το κοκούνιν σήμαινε απόσυρση! Πού να ξέραμε…

  86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    84 Aυτός ο Τούμπαλιν κάνας αναρχοκουκουνιστής θα είναι.

  87. Avonidas said

    Οπότε τα σκυλιά, που κάποτε παρακαλούσαν να τα βγάλεις βόλτα, τώρα έχουν ξεθεωθεί, αφού τα παίρνουν για βόλτα όλα τα μέλη της οικογένειας, με τη σειρά.

    Παίρνουν σκύλο πορείας, δηλαδή!

    Μάλιστα στο ισπανικό τουίτερ κάποιος, στ’ αστεία προς το παρόν, έβαλε αγγελία ότι νοικιάζει τον σκύλο του για βόλτες, 10 ευρώ την ώρα.

    Service animal 😊

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    74Imwrong >>μόνο εγώ θυμάμαι τη Λιάνα Κανέλλη να κάνει εκπομπή στην τηλεόραση για το κοκούνινγκ;
    Ναι! κι εγώ ήθελα να γράψω πριν(αλλά προέκυψε να πρέπει να πάω ως το φαρμακείο κι έλειψα) ότι το πρωτάκουσα από τη Λιάνα Κανέλλη (πώς ακριβώς,σε ποια εκπομπή δεν…) μαζί με άλλη μια τέτοια λέξη, που φανέρωνε μια κατάσταση επίσης, μα ειν αδύνατο να μου έλθει τώρα.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κοκούνιν, Ιαν. 2010, από αρθράκι του Ανδρέα Ρουμελιώτη, στο Ράδιο»Ε» της Ελευθεροτυπίας:
    …AΠAPAITHTH προϋπόθεσις για να απολαύσει
    κάποιος το cocooning του είναι να γίνει ξανθιά,
    δηλαδή να µη σκέπτεται και να µην αγχώνεται
    µε όσα συµβαίνουν εκεί έξω. Eν συνεχεία, να ασπαστεί τις βασικές αρχές και αξίες του σταρχιδισµού (ή γραψαρχιδισµού). Eνα µικρό κλικ στο
    µυαλό χρειάζεται για να περάσεις τον Pουβίκωνα
    και να ενταχθείς κι εσύ στις γραµµές του νέου
    κινήµατος του σταρχιδισµού. Στέκεσαι χαλαρά,
    µε τα πόδια ανοιχτά µπροστά στην TV και γράφεις εκεί που πρέπει το δελτίο των ειδήσεών
    τους το τροµοκρατικό, που σπέρνει πανικό και
    προαναγγέλλει ορυµαγδό: «Nα κι αν χρεοκοπήσουµε, να κι αν καταστραφώ»! …

    Click to access el180110-ebook.pdf

  90. Ελένη said

    Άρα, το κοκκούνινγκ, αν το γράφουμε στα ελληνικά, για να μην ξεχνάμε και τις αρχές Μπαμπινιώτη, του μόνου νικητή στην υπόθεση του τρομερού ιού. 😜

  91. Anna Gioureli said

    Εμείς το cocooning το λέμε «φύτεμα» 🙂

  92. 84 (86) Τούμπαλιν = τα δυσκόλως παραλειπόμενα εννοούνται (ή τα ευκόλως; Δεν είμαι σίγουρος)

  93. Costas X said

    Λόγω ηλικίας, το «κοκούνινγκ» το είχα ακουστά, το «κουκούνι» όχι.
    Ξέρω όμως το «κουκουνάκι», όπως λένε τουλάχιστον στην Κέρκυρα το βαθύ κάθισμα (τα πέλματα στο έδαφος και ο πισινός στις φτέρνες). Έχει δώσει και παράγωγα, κουκουνιάζω, κουκουνιαστός κ.α. Από πού να βγαίνει άραγε ;

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93 Costas X >>το «κουκουνάκι», όπως λένε τουλάχιστον στην Κέρκυρα το βαθύ κάθισμα
    Κουβαράκι, ανακούκουδα, ανακούρκουδ(β)α, κουκουβιστά

  95. Costas X said

    94. Αυτό ακριβώς !

  96. voulagx said

    #92 τα ευκόλως παραλειπόμενα εννοούνται

  97. ΓΤ said

    (Να ενημερώσουμε το φιλοθέαμον κοινό ότι, λόγω ιού, τα γυρίσματα του MasterChef4 έχουν σταματήσει. Τώρα έχει ο καιρός γυρίσματα… Όσοι είχαν μανία με παστινάκι και μίσο, μη γα__σω, έχουν ξεμαντρωθεί από το σπίτι, και όσοι έχουν απομείνει έχουν επιστρέψει, μέχρι νεωτέρας, στις οικογένειές τους. Κοκούνιν και πατσαβουρόπιτα τώρα…)

  98. Τελικά ό,τι δούμε αυτή την εβδομάδα από την μετόπερα, η επόμενη έρχεται με Βάγκνερ 7 στα 7… σέβομαι τις δημιουργίες του Βάγκνερ αλλά τις αποφεύγω σαν ψυχοπλακωτικές, ίσως συμπέσουν με την κορύφωση του τρέχοντος δράματος. Να πω και την κακία μου, ίσως να θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των παρακολουθούντων, βαραίνει την μετάδοση…

    Η σημερινή παράσταση (σε λίγο αποσύρεται ) είναι μάλλον η καλύτερη που έχω δει από πάραπολλές απόψεις, ένα καλό που προέκυψε από το κακό.

  99. Λ said

    α) Θυμάστε Κουκούλι στα Ζαγοροχώρια;

    β) Πάντως στην Κινα είδα μεταξοσκοληκες να κανουν κουκούλι δυο δυο ή τρεις τρεις. Με τα κουκουλια αυτά οι κινέζοι φτιάχνουν μεταξωτά παπλώματα. Των δυο μεταξοσκωλήκων κάνουν για διπλά παπλώματα και των τριών για κουίν σάιζ.
    γ) Νοικοκύρη δεν ήξερα (είχα συνειδητοποιήσει) ότι είναι πεπαλαιωμένη η λέξη κουκούνιγκ.

    δ) Αν τυχόν δεν έχετε δει αυτή την επιστολη ακόμα
    A LETTER FROM F. SCOTT FITZGERALD, QUARANTINED IN 1920 IN THE SOUTH OF FRANCE DURING THE SPANISH INFLUENZA OUTBREAK.

    Dearest Rosemary,

    It was a limpid dreary day, hung as in a basket from a single dull star. I thank you for your letter. Outside, I perceive what may be a collection of fallen leaves tussling against a trash can. It rings like jazz to my ears. The streets are that empty. It seems as though the bulk of the city has retreated to their quarters, rightfully so. At this time, it seems very poignant to avoid all public spaces. Even the bars, as I told Hemingway, but to that he punched me in the stomach, to which I asked if he had washed his hands. He hadn’t. He is much the denier, that one. Why, he considers the virus to be just influenza. I’m curious of his sources.

    The officials have alerted us to ensure we have a month’s worth of necessities. Zelda and I have stocked up on red wine, whiskey, rum, vermouth, absinthe, white wine, sherry, gin, and lord, if we need it, brandy. Please pray for us.
    You should see the square, oh, it is terrible. I weep for the damned eventualities this future brings. The long afternoons rolling forward slowly on the ever-slick bottomless highball. Z. says it’s no excuse to drink, but I just can’t seem to steady my hand. In the distance, from my brooding perch, the shoreline is cloaked in a dull haze where I can discern an unremitting penance that has been heading this way for a long, long while. And yet, amongst the cracked cloudline of an evening’s cast, I focus on a single strain of light, calling me forth to believe in a better morrow.

    Faithfully yours,

    F. Scott Fitzgerald

  100. spiridione said

  101. ΓΤ said

    Νικοκύρης σχολίασε MasterChef (μόλις πατήσετε στην εικόνα) https://www.facebook.com/MasterChefGR/photos/a.201286257023417/802686260216744/?type=3&theater

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87Αβο >> σκύλο πορείας
    🙂
    Απροπό, ο Σκύλος μας που κουκουνιάζει άραγε; Λείπει.

    @patris
    Μείνετε σπίτι, λέει η κυβέρνηση, “παλουκώσου μέσα στον ανεσήκωτο”, που θα έλεγε η γιαγιά γαλλίδα, cocooning που λένε στο χωριό μου!
    Kyriakos
    https://www.patris.gr/2020/03/18/chthes-simera-ayrio-608/

  103. ΓΤ said

    #102

    «Παλούκω/παλουκώσου. Σκουλήκια έχεις;» (η μάνα στο ζιζανιάκι της, Εφούκι μου) 🙂

  104. Περιονουσκιας said

    99. Εδώ λέει ότι είναι μυθοπλασία η επιστολή:

    https://www.mcsweeneys.net/articles/this-side-of-paradise-a-letter-from-f-scott-fitzgerald-quarantined-in-the-south-of-france

  105. Πήγα μια βόλτα δυο τετράγωνα, να χωνέψω… πέρασα μπροστά από το σπίτι ενός γνωστού μου 65 χρόνια γείτονα, διαβητικού, ένα χρόνο μεγαλύτερου… είχε το αγγελτήριο της κηδείας του, αύριο. Καλά ήμουνα μέσα …

  106. spiral architect 🇰🇵 said

    Μετά το νέο διάγγελμα του Μεγάλου Τιμονιέρη Κούλjη:

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το κοκούνινγκ σαν παλιός το ξέρω από την ταινία «Cocoon» του 1985. Υποχρεωτικό κοκούνινγκ, λοιπόν, και, όταν βγεις, θα βρεθείς στον κόσμο που σου έχουμε ετοιμάσει, στον κόσμο που ευνοεί πάντα τους ίδιους και αδικεί πάντα τους άλλους. Δεν είμαι συνωμοσιολόγος ούτε Εξαρχειώτης μολοτοφόρος, αλλά, ρε φίλε, δεν πιστεύω και στις συμπτώσεις, που λένε και οι ντετέκτιβ των αμερικανικών ταινιών. Λείπει και η Κρόνη, να μας βάλει κάνα σχετικό τραγουδάκι…💜

  108. Μαρία said

    78
    Ούτε εγώ. Και, καθώς δεν είχα ακούσει το διάγγελμα του Κυριάκου, δεν κατάλαβα γιατί το σχολίαζαν στο τουίτερ.
    Εμείς μόνο τους σπιτόγατους ξέρουμε.

  109. sarant said

    67 Τζάμπα σου το δώσανε, τι γκρινιάζεις;

    78-79 🙂

    90 Μην του βάζετε ιδέες!

    98 Ο Βάγκνερ έχει καταπληκτικές στιγμές, μαιτρ, είπαν στον Ροσίνι κάποιοι μαθητές του.
    Ναι, αλλά ανάμεσα στις στιγμές μεσολαβούν βαρετά τέταρτα της ώρας, απάντησε εκείνος

    101 Το καλό το επικροτούμε όπου κι αν εμφανιστεί

    105 Ωχ…

  110. sarant said

    67-109 Τώρα που το κοίταξα, έχει κι άλλα πολλά πχ όλες τις ΙΕ συγγένειες τις βαφτίζει δανεισμό από τα ελληνικά πχ λέει ποτόν -> potare

  111. atheofobos said

    Το χειρότερο για τον Παπαδημούλη είναι ότι επιστρέφοντας από το εξωτερικό δεν σεβάστηκε τις οδηγίες για παραμονή για 14 μέρες στο σπίτι του.
    Δικαίως του τα σούρνει ο Βουλαρίνος.
    https://www.athensvoice.gr/politics/631062_kai-oskar-aneythynotitas-paei-ston-s-papadimoyli

  112. Πέπε said

    Κρείττον εστί το κοκούνειν του ξεκούνειν.

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Sparks – This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us

  114. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Klaus Nomi – Total Eclipse (Album Klaus Nomi 1981) Live Concert at New York City 1981 USA

    Ταιριάζει με το προηγούμενο τραγούδι και τα δυο στο κίνημα του «υστερικού σουρεαλισμού», αρμονικά δεμένα με την υπερβολική υστερία και τον φόβο του θανάτου που πλήττει τους κατοίκους αυτής της χώρας.

    Aνδρέας Εμπειρίκος, Εις την Οδόν των Φιλελλήνων

    «…. «Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου».

  115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Καλά τα τραγούδια, αλλά το καλύτερο το φύλαξα ως ύστατο 🙂

    […]
    Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

    Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

    Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.
    […]

    Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/47893/800-eyrw-kai-gia-toys-el-epaggelmaties-sto-akeraio-to-dwro-pasxa-nea-metra-apo-ton-prwoypoyrgo

  116. antonislaw said

    48 «κουκούνα», πάντως, στην Εύβοια, το πέος
    Στην Κρήτη θυμάμαι να λένε το πέος στα μικρά παιδακια κοκώνα και κοκωνιό, το

    Για το κουκούνι:Στα Ροδίτικα κούνα, η , οι κούνες λένε τους σπόρους. Πχ άκουνο σταφύλι. Κατά το δημοσίευμα που βρήκα προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος . Εξ ου και το περίφημο ροδίτικο μελεκούνι, το μαλακό και εύοσμο τοπικό είδος παστελιού που πέτυχε προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

    https://www.google.com/amp/s/www.iefimerida.gr/news/384118/ayto-elliniko-glyko-mpike-sti-lista-me-ta-prostateyomena-proionta-tis-ee-eikones%3famp

  117. leonicos said

    κουκουνα αντί τσουτσούνα το λένε σε όλη την επικράτεια. μη δημιουργται διαλέκτους

    οι γιαγιάδες λένε κουκούνι και βρυσούλα, και δεν ειχαν σχέση με την Ε΄βοια

  118. leonicos said

    112 Πέπε Πέπε

    Κρείττον εστί το κοκούνειν του ξεκούνειν.

    Τί ελληνικά είναι αυτά;

    Κρεῖττόν ἐστι τὸ κουκουνεῖς τοῦ ἐκκουκουνεῖν

    Για να μαθαίνει και ο Τζι

  119. leonicos said

    Κρεῖττόν ἐστι τὸ κουκουνεῖν τοῦ ἐκκουκουνεῖν

    Άει σιχτιρ για δάχτυλο!

    Κι αυτά ελληνικά είναι

  120. leonicos said

    105 Τζι

    Πήγα μια βόλτα δυο τετράγωνα, να χωνέψω

    Σκέψου τι έφαγες, φαταούλα!

  121. Παναγιώτης Κ. said

    «Για τον λόγο αυτόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με συνολικό ύψος 750 δισεκ. ευρώ και διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους, επιπλέον των αγορών αξίας 120 δισεκ. ευρώ που αποφασίσαμε στις 12 Μαρτίου». Κ. Λαγκάρντ

    Ξέρει κάποιος να μας πει τι σημαίνει αυτό;

  122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    115. Μετά την παρέλευσιν ωρός και πλέον, άνευ ουδεμίας αντιδράσεως , υποψιάζομαι ότι το πλείστον των σχολιαστών είναι συνταξιούχοι 🙂 ή εύποροι .

  123. leonicos said

    50
    Stazybο Hοrn

    Άργησα να ξαναμπω. Σ’ ευχαριστώ.

  124. leonicos said

    117

    Ρε στοιχειό: Μάθε ελληνικά

    δημιουργται

    άκου μη δημιουργειται! Πού πάνε τα δέχτλά σου και ο μυαλός σου όρνιο;

    Άει χάσου από δω μέσα, αστοιχείωτε!

  125. leonicos said

    Ωχ! Δικό μου ήταν το 117

    Εγώ το έγραψα κι εγώ με βρίζω

    Πώς λέγεται αυτο; Αντι-Μέρφι;

  126. leonicos said

    Ούτε ο Τζι δεν θα έκανε τέτοια χοντράδα!

    Άκου βγήκε να χωνέψει…..

    Και πού είναι η δίαιτα και η λιτότης;

    μόνο ΠΑΩΚ ΜΠΑΩΚ;

  127. leonicos said

    Έκανε βόλτα δυο τετράγωνα για να ΧΩΝΕΨΕΙ

    Δεν μπορώ να το ΧΩΝΕΨΩ

  128. leonicos said

    Καλά, αυτός δεν έχει γαστρεντερικό αντανακλαστικό; (αυτό που όταν γεμίει το στομάχι το έντερο αρχίζει να κινητοποιείται)

    Να κάτσει σπίτι του.

    Να κολλήσει και τίποτα…

    Κόλλησε ο Ολυπιακός, να κολλήσει και ο ΠΑΟΚ, πάμε χαμένοι

  129. leonicos said

    93-94

    προφανώς η βασική ιδεα είναι ιδια: μαζεύομαι, γίνομαι μπάλα

  130. Αγγελος said

    E, Λεώνικε, μόνο τον εαυτό σου θα μπορούσες να βρίζεις έτσι! Εναντι των άλλων είσαι ευπρεπής άνθρωπος 🙂

  131. sarant said

    Λεώνικε, δεν έχουμε διαγωνισμό ποιος θα κάνει τα περισσότερα σχόλια!

  132. mitsos said

    8 συνεχόμενοι Λαόνικοι !?
    Προσέξτε
    άνω των 10 είναι παράνομη συνάθροιση 🙂

  133. Αγγελος said

    Ακούγοντας για το πόνημα της κας Στέλλας Αλμπάνη Σουλεϊμανη από τη Καλαμπάκα, σκέφτηκα προκατειλημμένος «ωχ αμάν! άλλη που θα λέει ότι το after προέρχεται από το αυτάρ!» Αλλά τέτοιες χοντράδες δε λέει, απ’ όσο είδα. Τα λαθάκια που επισημαίνει στο (67) ο ΓΤ είναι παρονυχίδες, και είμαι βέβαιος ότι αν της επισημανθούν, θα τα διορθώσει στε τυχόν επόμενη (ηλεκτρονική) έκδοση. Σοβαρότερο είναι αυτό που επισημαίνει ο Νικοκύρης, ότι δηλαδή αποδίδει σε δανεισμό (από τα ελληνικά φυσικά) ομοιότητες που ανάγονται σε κοινή ινδοευρωπαϊκή καταγωγή. Τουλάχιστον όμως δεν απορρίπτει διαρρήδην την ιδέα της ινδοευρωπαϊκής καταγωγής — αντιθέτως, σε διάφορα σημεία μιλάει για ινδοευρωπαϊκές ρίζες. Βέβαια, με μερικά απορεί κανείς: το λατ. pallidus θα μπορούσε να προέρχεται από το ελλ. πολιός, αν και πιο πιθανό θα μου φαινόταν να έχουν κοινή καταγωγή, αλλά αν το αγγλ. fallow συγγενεύει και αυτό, μόνο κοινή ινδοευρωπαϊκή καταγωγή θα μπορούσε να έχει, αφού τροπή του p σε f στα αγγλικά δεν έχουμε σε ιστορικούς χρόνους. Πάντως έχει ενδιαφέρον, αφού μάλιστα είναι και τζάμπα 🙂

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121Παναγιώτης >>έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας

    Αγορά ομολόγων;
    Ναι,βλέπω
    https://www.ethnos.gr/oikonomia/94968_koronoios-reystotita-mamoyth-apo-tin-ekt-gia-na-min-katarreysoyn-oi-agores
    ……………………………………………………………………

  135. aerosol said

    #40
    Έχω άγνωστες λέξεις… Τι είναι αυτό το «καμιά δουλειά» που λέτε;

    #86
    😀

    #97
    Με τσάκισες, ΓΤ!

  136. Pedis said

    Αυτοί δεν κάνουν κουκούνισμα …

    « Yémen : à marche forcée », un documentaire sur une des principales routes migratoires d’Afrique de l’Est

    La route commence à la frontière entre l’Ethiopie et Djibouti, étendue de montagnes pierreuses au milieu desquelles progresse une file de jeunes gens, filles comme garçons, écrasés par le soleil. Certains sont des enfants, 12 ans peut-être, de jeunes Ethiopiens qui ont quitté le dénuement dans leur pays, un sac plastique pour tout bagage. Ils espèrent atteindre l’Arabie saoudite, 2 000 km plus loin, et trouver du travail.

    https://www.arte.tv/fr/videos/090427-000-A/yemen-a-marche-forcee/

  137. Βοηθάει άραγε ;

  138. 100: Αμ η νικελόντιον…

  139. Παναγιώτης Κ. said

    @134.Θα πάρουν τα ελληνικά ομόλογα (χαρτιά) και θα μας δώσουν ευρά εν είδει δανείου;
    Και πότε θα τα αποπληρώσουμε;

    Το επόμενο με την προμήθεια υλικών, μου φαίνεται ανατριχιαστικό υποθέτοντας ότι οι πονηροί βρήκαν ευκαιρία για να επωφεληθούν!

    Το θεωρώ τραγικό να εμπιστεύεται η πολιτεία τον χ υπεύθυνο εφοδιάζοντας τον με αποφασιστικές αρμοδιότητες και εκείνος να επιτρέπει τη ρεμούλα συμμετέχοντας ίσως και ο ίδιος.

    Έχω κατά νου περιστατικά που δείχνουν χαλαρότητα στη διαχείριση, σε ορισμένα σχολεία από τα οποία πέρασα.
    Αυτό που λέω χαλαρότητα αποσκοπεί στο να βγάλουν οι επιτήδειοι…χαρτζιλίκι.

    Βέβαια χαλαρότητα υπάρχει και σε εκείνους που ναι μεν δεν συμμετέχουν στο χαρτζιλίκωμα αλλά είναι αδιάφοροι απέναντι σε αυτό που διαπιστώνουν.
    Η αδιαφορία είναι στη βάση » έλα μωρέ σιγά το ποσό «.
    Αγοράσαμε π.χ μελάνια προς 7 ευρώ το μπουκάλι ενώ η δουλειά μπορούσε να γίνει με 2 ευρώ.
    Μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει «οικονομία κλίμακας» όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ή «σπατάλη κλίμακας» όταν σπαταλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τα μικρά ρυάκια σπατάλης φτιάχνουν χείμαρρο οπότε έχουμε τα ασυμμάζευτα στην οικονομία.

  140. ΓιώργοςΜ said

    139 Η οικονομία κλίμακος αφορά το μισθολογικό κόστος των τεμπέληδων του μιαρού Δημοσίου. Οι προμήθειες του Δημοσίου τροφοδοτούν τον δημιουργικό και παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.
    Κρατικοδίατοι είναι οι εργαζόμενοι, όχι οι επιχειρήσεις, μην τα κάνουμε όλα ίσωμα…
    Θυμηθείτε ποιοι μας κυβερνάνε, τη σχέση τους με κάτι Μιζενς και άλλα ευαγή ιδρύματα και βγάλτε συμπέρασμα

  141. sarant said

    134 Kαλή μπάζα, λέω.

  142. Παναγιώτης Κ. said

    Βγάζω, βγάζω! Και επειδή βγάζω γιαυτό και…ανατριχιάζω.

  143. ΓΤ said

    #109α Τζάμπα ήταν και το φαγητό στα #101, #109ε, αλλά ήταν υπέροχο.

    #109α, 133 Δαπάνησα ένα δεκάλεπτο, συνειδητά επιλέγοντας να μη βολτάρει το μάτι στο έτυμον. Παρωνυχίδες ή μη, αυτό που πραγματικά με στενοχώρησε είναι (#67δ) να θες να μιλήσεις για τον «πανδαμάτορα» χρόνο και να αναφέρεσαι ονομαστικά σε ηθοποιούς που έχουν κάνει λίφτιν. Είναι δικαίωμα της κάθε ύπαρξης να κάνει ό,τι θέλει το σώμα της. Ούτε εμένα μου αρέσει να βλέπω έναν άντρα, ενώ δεν είναι ηθοποιός, να βάφει τα μαλλιά του, αλλά είναι δικαίωμά του. Δεν αντέχουν όλοι την ανεξίτηλη του χρόνου υπογραφή. Όμως, το να βγαίνεις και να αναφέρεσαι στο πόνημά σου ονομαστικά σε συγκεκριμένες κυρίες είναι… άκομψο. Θέλει κάποιος να κάνει «μανίκι» τατού, είναι από το Δουργούτι και θέλει να μοιάσει στους Μαορί (καλύπτοντας σώψυχα ελλείμματα); Δικαίωμά του. Πάντως, τώρα με τον παλιοϊό δεν μπορούμε να «χτυπήσουμε» τίποτα στο ευρύνωτο θανατηφόρο κορμί μας.

    Και μια και είπαμε για απαγορεύσεις. Τι είναι τούτο πάλι με τις συναθροίσεις δέκα ατόμων το πολύ; Στη Φωκίωνος, τώρα αργά, 4/5/6άδες ατόμων, ιδιοκτήτες σκύλων ως επί το πλείστον, συζητούν κ.λπ. κ.λπ. Το μεσημέρι, επάνω στην πλατεία, οι γνωστοί τύποι από τη χώρα-χασισοφυτεία ήταν μαζεμένοι στα παγκάκια, χαρτόκουτο, ντόμινο και… χαμηλή φωνή. Η πλατεία στον Αϊ-Γιώργη, πριν από λίγο, τα παγκάκια εννοώ, τίγκα από τα κυρίαρχα τρία μπ: μπίρα, μπάφος, μπαλαφάρα. Μάλλον το προστάδιο της καθολικής απαγόρευσης…

    #135γ Αεροζολάκι μου ευφυές, ήθελα απλώς να σε ενημερώσω. Ελπίζω να είναι επαρκή τα αποθέματά σου σε κινόα 🙂

  144. Μαρία said

    139
    Ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται οτι το ελληνικό δημόσιο δεν θα πάρει μία.

  145. ΓΤ said

    #141 Ευτυχώς που κάποιοι έχουν ασχοληθεί με του μπριτζ την μπάζα, γιατί κάποιοι άλλοι είναι όντως για τα μπάζα…

  146. ΓΤ said

    Ο Ιωαννίδης από το Στάνφορντ για τον κορονοϊό https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/

  147. Pedis said

    # 146 – Ότι τα δεδομένα είναι ελλιπή και σπούρια απ’ όλες τις πάντες (λ.χ. είναι εντελώς άγνωστος ο αριθμός αυτών που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και, πολύ πιθανώς, εξαιρετικά ανακριβής ο αριθμός των θανάτων από τον ιό).

    Εδώ μια φρέσκια ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στις ΗΠΑ

    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6912e2.htm?s_cid=mm6912e2_w#T1_down

    στη βάση 4226 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.

    To 12% επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναφέρεται ότι έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο. Το 2.8% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ανάγκη από ΜΕΘ.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία είναι περίπου 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκεται στο νοσοκομείο και το 5% περίπου του συνόλου των κρουσματων σε ΜΕΘ.

    Προς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου: αν βρει κανείς κάποια δημοσίευση που αποπειράται να ερμηνεύσει τη διαφορετική κατανομή των κρουσμάτων σε νοσηλευόμενα και μη στις διάφορες χώρες, ας μας πληροφορήσει σχετικά.

    Ενώ τα ποσοστά θνητότητας στις δύο χώρες όσον αφορά τις υψηλές ηλικιακές ομάδες βρίσκονται σε καλή συμφωνία, εντούτοις η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, απ’ όσο μπορεί κανείς να συνάγει από τα δεδομένα της ανωτέρω δημοσίευσης και τα αντίστοιχα Ιταλικά, εμφανίζεται διαφορετική.

    Φορ Ινφο: Σύνθεση της σημερινης κατάστασης της επιδημίας στην Ιταλία από την αρμόδια Υπηρεσία.

    Click to access Infografica_19marzo%20ITA.pdf

  148. aerosol said

    Τα σχόλια από κάτω ψιλο-τσακίζουν τα βασικά σημεία του άρθρου -και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου. Είναι περίεργο να βασίζεις μια άποψη τέτοιας βαρύτητας σε εικασίες πάνω στο τι έγινε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από χώρες ολόκληρες τα οποία δείχνουν να θέτουν άλλα δεδομένα. Ασφαλώς… ΜΑΚΑΡΙ να έχει δίκιο και να υπερβάλλουμε με τα μέτρα. Η φάση πάντως στην Ιταλία δεν μοιάζει για ψιλοπράγμα που χωρίς τον πανικό θα πέρναγε… απαρατήρητο!

  149. Γς said

    cocooning
    > αποκηρύσσω για ένα διάστημα φίλους, παρέες, μπαράκια κλπ και κλείνομαι μέσα μ εναν Αγιο στο μπαρ το ναυάγιο
    και Batida de coco

  150. spyridos said

    146

    Συνοπτικά
    Πληρωμένος κοντυλοφόρος χωρίς αίσθημα ντροπής
    Τα μπικικίνια να πέφτουν κι οι ροχάλες υποφέρονται

    17 Μαρτίου δημοσιεύεται και τα στοιχεία που βρήκε είναι μόνο αυτά του κρουαζιερόπλοιου. Την λέξη Ιταλία δεν την αναφέρει καν.
    Ελάφι ποιο ελάφι !!!!!

    Εδώ ο Πεντις κι ο Νικολάου εχθές παρουσίασαν περισσότερα στοιχεία και δεν είναι και δουλειά τους

    148
    Μόλις διάβασα το σχόλιό σου. Αφού έγραψα τα παραπάνω.

    Για το άλλο κρουαζιερόπλοιο δεν άκουσε τίποτα ο κύριος Ιωαννίδης.
    Που γύριζε 8 μέρες σαν την άδικη κατάρα και του αρνήθηκαν να ελλιμενιστεί
    τουλάχιστον 3 Ολλανδικοί δήμοι της Καραιβικής , 2 Γαλλικοί , 3-4 αμερικάνικες κτήσεις (δεν τους πήρε τηλ ο κος Ιωαννίδης να τους πει, νο πρόμπλεμ γκάις, φέρτε το εδώ να αποκτήσομε και ντάτα)
    3 χώρες της Βρ. Κοινοπολιτείας.
    Το έδιωξαν και οι Μπαχάμες. Το πλοίο είχε σημαία από Μπαχάμες (μήπως πλαστή από Μπραχάμες????)
    πως γίνεται να μην δεχτείς δικό σου πλοίο. Το ξέρει κάποιος νομικός?

    Και τελικά το σώσανε οι Κουβανοί.
    Ευχαριστούμε την Κούβα είπε ο υπ Εξ Ην. Βασιλείου αλλά από μέσα του.
    Εχει λογαριασμούς σε όλα τα ΜΚΔ αλλά εκεί ξέχασε να το γράψει.

    Μεγαθήρια καπιταλιστικών παραδείσων που περιμένουν τη φτωχή κι αποκλεισμένη από εμπάργκο Κούβα να τους σώσει.
    Καλά πάμε.

  151. Μαρία said

    θρεντ

    Έτσι εξηγείται https://twitter.com/alexischaritsis/status/1240603443082952705

  152. Pedis said

    -> 147 (συνέχεια) – Παρόμοια διαφορά στο ποσοστό νοσηλευομένων, όπως εκείνη μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ, παρουσιαζόταν μέχρι πριν δυο-τρεις μέρες και μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας.

    Όμως, η κατάσταση στην περιφέρεια της Μαδρίτης (όπου έχει παρουσιαστεί το μεγάλο μέρος των κρουσμάτων), πλέον, φαίνεται να φέρνει προς εκείνη της Β. Ιταλίας.

    50% και πάνω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκεται στο νοσοκομείο κι από αυτούς το 13% εισάγεται στις ΜΕΘ.

    https://elpais.com/sociedad/2020-03-18/lunes-un-muerto-cada-16-minutos-en-los-hospitales-de-madrid.html

    Click to access Actualizacion_49_COVID-19.pdf

    Ή άλλαξαν πολιτική και αποφάσισαν να εισαγάγουν κόσμο στα νοσοκομεία, αντί να τον αφήνουν αβοήθητο στο σπιτι, αφού πριν ενίσχυσαν το Συστημα Υγείας ασθμαίνοντας ή η περισυλλογή δεδομένων ήταν προβληματική, μεχρι τώρα.

    1. Μπαντ νιουζ: Η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων στην Ισπανία είναι πιο απότομη από κείνη της Ιταλίας.

    https://elpais.com/sociedad/2020/03/16/actualidad/1584379038_891570.html

    2. Το καταπληκτικό μέχρι τώρα είναι το ποσοστό θνητότητας στη Γερμανία που μετράται διαρκώς από την έναρξη της επιδημίας σε μονάδες επί τοις χιλίοις, δηλ. μια τάξη μεγέθους μικρότερο από τις άλλες χώρες με σχετικά συγκρίσιμο (ανάλογα κανονικοποιημένο) αριθμό κρουσμάτων.

  153. ΓΤ said

    #150 Δεν τον γνωρίζω. Τυχαία έπεσα πάνω στο κομμάτι του

  154. Γς said

    cocooning αναγκαστικό. Μένουμε σπίτι.
    Προσώπατο υψηλού κινδύνου.

    Κι είχε μια λιακάδα χτές..
    Πήρα τον καφέ μου και μάζευα ήλιο στη βεράντα φτιάχνοντας βιταμίνη D, κοιτάζοντας τη θάλασσα, τους Πεταλιούς απέναντι και την αύρα που έφτανε στο δάσος εδώ.

    Και να λικνίζουν τις κορφές τους τρία κυπαρίσσια, να μου γνέφουν, να μην ξεχνιόμαστε

  155. Pedis said

    Γαλλία: τελευταια στοιχεία της 15/3 (αργοί οι Γάλλοι, όπως πάντα).

    Σε 6000 περίπου κρούσματα συνολικά, το ποσοστό που βρίσκεται σε ΜΕΘ είναι στο 4.6% αλλά, εκτός αν μου διέφυγε, δεν δίνεται το ποσοστό των κρουσμάτων που καταλήγουν στο νοσοκομειο.

    https://www.santepubliquefrance.fr/content/download/237536/2535424

    Το ποσοστο θνητότητας τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με την Ιταλία. Πάντως, μετράται σε ποσοστιαίες μονάδες επί τοις εκατό, σε αντίθεση με τη Γερμανία (επί τοις χιλίοις).

    Η ηλικιακή κατανομή δύσκολο να συγκριθει με κέινη της Ιταλίας λόγω διαφορετικών επιλογών στα αντίστοιχα ηλικιακά διαστήματα. Επιπλέον, εμφανίζεται μια ανώμαλα χαμηλή τιμή κρουσμάτων στις ηλικίες 65-74 η οποία, πιθανώς, παραπέμπει στο ότι η κατανομή δεν είναι ακόμη στατιστικά αξιόπιστη.

  156. aerosol said

    #152
    Η ως τώρα εκτίμηση είναι πως μάλλον στις χώρες με πολλούς νεκρούς είναι και πολύ περισσότερα τα κρούσματα που δεν καταγράφονται. Λομβαρδοί γιατροί αναφέρουν πως δεν ισχύουν οι αριθμοί κρουσμάτων που δίνουν, καθώς ο ιός έχει μπει γερά στην κοινότητα και δεν καταγράφεται παρά ο αφρός. Δηλαδή μικρή θνησιμότητα – μεγάλη/εύκολη διάδοση.

  157. Pedis said

    # 156 – Δεν διαφωνώ. Καταρχήν, αυτή είναι μια εύλογη υπόθεση.

    Αυτό που κτυπάει στο μάτι είναι η μεγάλη ψαλίδα που παρουσιάζεται, στη βάση των δεδομένων στο ποσοστό επί των κρουσμάτων το οποίο ανεφέρεται σε ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγη στο νοσοκομείο.

    Επιπλέον, ένα αλλο αξιοπερίεργο γεγονός είναι το εξαιρετικά χαμηλό νουμερο αλλά και ποσοστό των θανάτων στη Γερμανία.

  158. Pedis said

    Συμπληρώνω: διότι, υποτίθεται, ότι το 85% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων περνάει τον ιό χαλαρά. Αυτό το ποσοστό κυκλοφορεί από την αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διαδίδεται ακόμη και σημερα από αρμόδιες πηγές και ειδικούς και στην Ελλάδα και αλλού.

    Το έπαιρνα κι εγώ ως δεδομένο, μέχρι που άρχισα να αμφιβάλλω όταν άρχισα να μελετώ καλύτερα τα δεδομένα της Ιταλίας (που είναι αρκετά λεπτομερή και πλήρη) και τώρα και της Ισπανίας σχετικά με το ποσοστό ων ασθενών που υποχρεώνονται να κάνουν εισαγωγή (επομένως, δεν τις λες ελαφριές περιπτώσεις) τα οποια βρίσκονται σε καθαρή αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις.

  159. Pedis said

    Κορεάτικα δεν γνωρίζω για να ψάξω καλύτερα τι γινεται στη χώρα αυτή, αλλά να πάρω ως ορθά τα δεδομένα όπως παρουσιάζονται εδώ

    https://www.statista.com/statistics/1095848/south-korea-confirmed-and-suspected-coronavirus-cases/

    το ποσοστό θνητότητας είναι στο 1% (πολύ μικρό, αλλά σαφώς μεγαλύτερο από το δηλωμένο της Γερμανίας)

    το ποσοστό των εισαγωγών στο νοσοκομείο είναι δύο με τρεις φορές χαμηλότερο από την Ιταλία (και δυο φορές μικρότερο από τημ επαρχία της Μαδρίτης τόπως διαμορφώθηε τις τελευταίες ημέρες) και ανέρχεται στο 23%.

    Στη χώρα αυτή έχουν γίνει τέσσερις φορές περισσότερα τεστ από ό,τι στην Ιταλία (κανονικοποιημένος αριθμός). Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει πιάσει πλατώ εδώ και μέρες.

    O πληθυσμός της Ν. Κορέας είναι συγκρίσιμος με κείνον της Ιταλίας. Η μέση πληθυσμιακή πυκνότητα είναι διπλάσια της αντίστοιχης της Ιταλίας, αλλά συγκρίσιμη με κείνη της Λομβαρδίας.

    Σημειώνεται μια διαφορα 7.5 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό των όβερ-65 σε σχέση με την Ιταλια και 4 μονάδων σε σχέση με την Ισπανία.

    -> Σε αντίθεση με την ηλικακή εξήγηση, η οποία διαδίδεται και ισως χωνεύεται σχετικά εύκολα από το κοινό, η άποψή μου είναι ότι αυτή δεν μπορεί να αποφέρει στη σύγκριση με την κατάσταση στην Ιταλία παρά διορθώσεις πρώτης τάξης σε σχέση με την Ν. Κορέα και δεύτερης τάξης σε σχέση με λ.χ. τη Γαλλία και, επιπλέον, ασήμαντες διορθώσεις σε σχεση με τη Γερμανια.

  160. Pedis said

    -> 159 «αλλά να πάρω» -> «αλλά αν πάρω»

  161. Πανδημία

    Τα θύματα του κόρωνο-ιού
    μέρα τη μέρα όλο κι αβγαταίνουν
    μαζί και οι στρατηγικές
    από τρελλούς και γνωστικούς πληθαίνουν

    Και μια που πόλεμο θυμίζει η κατάσταση
    στο νου μου έρχεται ο φίλος μου ο Χάσεκ
    να ζωγραφίζει τις γυναίκες στρατηγών
    τις ορντινάτσες τους και τους απαλλαγμένους
    που σχολιάζουν έμπεδα νυχθημερόν,
    σε χαρακώματα και σχέδια επί χάρτου.

    Και δεν μπορώ- μα τον καλό στρατιώτη Σβέικ, σας μιλώ-
    βρε νούμερα Τσεχοσλοβάκοι να φωνάξω,
    πάει καιρός που έχουν χωρισθεί
    οι Τσέχοι εδώ και οι Σλοβάκοι από κει

  162. Γς said

    161:
    >πάει καιρός που έχουν χωρισθεί
    οι Τσέχοι εδώ και οι Σλοβάκοι από κει

    Ηταν κι η Ελίνσκα.
    Κι ο Κώστας μας μαζί με τα παιδιά τους, τον κυρ Μηνά και την κυρα Νίνα καμιά δεκαριά χρόνια τώρα στην Τσεχία

    https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html

  163. Γς said

    161:

    >πάει καιρός που έχουν χωρισθεί
    οι Τσέχοι εδώ και οι Σλοβάκοι από κει

    Ηταν κι η Ελίσκα.
    Κι ο Κώστας μας μαζί με τα παιδιά τους, τον κυρ Μηνά και την κυρα Νίνα καμιά δεκαριά χρόνια τώρα στην Τσεχία

    https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html

  164. Μαρία said

    155
    Χτες
    Κρούσματα: 10.995
    Στο νοσοκομείο: 4.460 οι 1.122 διασωληνωμένοι (το 50% κάτω απο 60 χρονώ)

  165. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @71. ΣΠ said:

    » …Μήπως το τσουτσούνι βγαίνει από το κουκούνι με τσιτακισμό; 🙂 »

    Σταῦρο, καλημέρα. Στὴ θερμιώτικη ντοπιολαλιὰ τσιτακίζονται μόνο τὸ κε καὶ τὸ κι. Τὸ ἴδιο πιστεύω πὼς γίνεται καὶ σὲ ἄλλες νησιώτικες ντοπιολαλιές.

    Ἂς μᾶς ποῦν καὶ ἄλλοι γνωρίζοντες.

  166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @165 Καλημέρα γενικῶς.

  167. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ

    165 Ισχύει αυτό που λες, σαν γενική παρατήρηση: κο, κου, κα – τσε, τσι

  168. Pedis said

    # 164 – A επιτέλους, το πρόβλημα βαίνει προς λύση: η ψαλίδα που έλεγα κλείνει και στη Γαλλία όπως και στην Ισπανία.

    Ή είχαν πρόβλημα με τη περισυλλογή των δεδομένων από τις διάφορες νοσοκομειακές δομές των «αχανών αυτοκρατοριών» της γραφειοκρατίας τους ή προσπάθησαν να διασώσουν τα, ευαίσθητα στην μικρότερη διαταραχή, συστήματα υγείας τους. Δεν βλέπω άλλη εξήγηση.

    Προβλέπω, μεγάλη έπληξη στις στατιστικές λεπτομερειες που θα αποφασισει καποια στιγμή να ανακοινώσει η Γερμανία.

  169. Pedis said

    Επομένως, με τόσο υψηλά ποσοστά ασθενών (> 50%) που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αυτό που λένε οι αρμόδιοι ότι το 85% των κρουσμάτων περνάει την ίωση ελαφρά είναι μπαρούφα, δικαιολογημένη ίσως, για τον καθησυχασμό του πληθυσμού.

  170. Pedis said

    # 164 – Μαρία, μου δίνεις το λινκ της πηγής σου; Μερσί.

  171. voulagx said

    Στο ΣΚΑΪ έκαναν bro fist με το πόδι σε μητροπολίτη αντί για χειροφίλημα
    Μετα το cocooning μαθαμε και το bro fist.

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170
    πχ
    https://www.lefigaro.fr/sciences/2020/03/19/01008-20200319LIVWWW00001-en-direct-coronavirus-confinement-etat-urgence-sanitaire-France-BCE-mesures-hopitaux-patients-malades-cas.php

    https://www.bfmtv.com/sante/coronavirus-en-france-plus-de-10-000-cas-averes-1122-patients-en-reanimation-1878332.html
    «On observe des formes graves essentiellement chez des adultes avec une médiane à 60 ans en réanimation, donc 50% des cas ont moins de 60 ans»,

  173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    171 Πώς φαίνεται οτι δεν έχεις έφηβο γιό… 🙂

  174. Pedis said

    Ευχαριστώ, Έφη. Αν σου πέσει η ματιά, όσον αφορά τη Γαλλία, σε στοιχεία μαζεμένα σε λεπτομερείς πίνακες, πες μου σε παρακαλώ.

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174
    Χθεσινά
    https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/infographies-coronavirus-cas-confirmes-mortalite-localisation-visualisez-l-evolution-de-l-epidemie-en-france-et-en-europe_3873055.html

  176. ΣΠ said

    165
    Ε ναι, για αστείο το έγραψα.

  177. ΣΠ said

    171
    Αυτό που έκαναν λέγεται footshake.
    Το bro fistείναι άλλο.

  178. Pedis said

    # 177 – ε, τι σόι φιστ θα ηταν με τον γκουτουπιέ ναούμ …

  179. Pedis said

    # 175 – Το κρατάω. Χρήσιμο μα όχι τόσο πλούσιο όσο τα ιταλικά αντίστοιχα. Μερσί.

    Τι μανία αυτοί οι Γάλλοι να έχουν ορίσει ένα τεράστιο διάστημα ηλικιών
    44-65 και να συγχέουν το σήμα από τις ηλικίες οβερ-60 με τις χαμηλότερες; Άσε το άλλο, ακόμη περισσόετρο ευρύτερο, με ηλικίες 15-44. Αμπσουρντ.

    Αν επρόκειτο για πέιπερ ο κριτής θα το απέκλειε με την πρωτη ματιά.

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα θύματα στις χώρες της Αφρικής
    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/03/19/coronavirus-le-point-sur-l-epidemie-en-afrique-19-mars_6033676_3212.html

  181. Costas Papathanasiou said

    Ωραία λέξη το “κοκ(κ)ούνι” και οι Κοκκαίοι συγγενείς της όπως: “κουκίδα” στο Χάρτη, “κουκιά”(με την γνωστή παγίδα ή λάκκο στη φάβα τους), “κουκουνάρες”(άρες-μάρες ή εμπρηστικές), “κουκοσάλι”(=χαλάζι) και “ξεκοκαλίζομαι” (: συχνή επίπτωση του “κοκκαλώνω” πχ απ’το φόβο μου), ρήμα αναλωτικό, ευαγγελιζόμενο (συνεχώς) την “απ’τα κόκκαλα βγαλμένη” Κυρά που ξέρει να βάφει τα αληθώς “κόκκινα” αβγά. Κι ακαρτέρει, μέχρι να περάσει η ζωική (και όχι πωλητική) μπογιά της, μάς μένουν «Τα μείον ωά» του Μ.Κατσαρού ως η απάντηση στις διαγγελθείσες «συνΑθροίσεις-παγίδες» και ανεπίλυτο το διαχρονικό αίνιγμα «Ποιος κόκκος ηγείται της άμμου;» του Κ.Σοφιανού.
    Ενδεχομένως, ως το πρώτο καταγεγραμμένο επτάχρονο “κουκούλιασμα-χουχούλιασμα”, θα πρέπει να θεωρηθεί η κάλυψη που πρόσφερε η κούκλα Καλυψώ στον Οδυσσέα, ελπίζοντας απροκάλυτα στο να τον κουκουλώσει, ενώ, ως το καλύτερο προστατευτικό κέλυφος κατά του φυσήματος του κακού Λύκου, η συνήθης (κατοχυρωθείσα από τα τρία γουρουνάκια-εργολάβους) τσιμεντένια κρυψώνα μας με το χαλαζιακό και ασβεστολιθικό κονίαμα των τοίχων της που εξακολουθούν έτσι να φέρουν (έστω τιμολογικώς φιμωμένη ή ατίμως ξεχασμένη) τη νεροβουή χειμάρρου ή θαλάσσης και τη σποδό κοραλιών ή κοχυλιών, αναλόγως της εκάστοτε αμμοληψίας.
    Επιμύθιο μπορεί να μην υπάρχει, φαίνεται όμως ότι, όπως και να’χει, ένας μηδαμινός κόκκος άμμου σε οικείο μάτι(=ροή δακρύων) ή μέσα σε άγνωστο στρείδι(=μαργαριτάρι) σημαίνει ότι θα’ χουμε πάντα μία, στο κόκκινο, ζωή εξοστρακίσιμων οστρακόδερμων, η υπεράσπιση της οποίας, ειδικά εάν φανεί ότι παίζεται αισχροκερδώς «κορόνα», θα πρέπει να γίνεται ποντάροντας «γράμματα και πάλι γράμματα» κατά τα προτεινόμενα στο παρόν ιστολόγιο

  182. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @181. Ἐξαιρετικὸ σχόλιο.

    Μᾶς βγάζει ἀπὸ τὴ μιζέρια καὶ τὴν μεμψιμοιρία τῆς κλειστῆς καθημερινότητάς μας.

  183. aerosol said

    Η Ν.Κορέα έχει δείξει την καλύτερη οργάνωση, τα περισσότερα τεστ, και μάλλον δείχνει πληρέστερα την εικόνα από άλλες χώρες.

  184. Pedis said

    # 183 – Nαι, μπορεί. Εννοώ έτσι συνάγεται από τα λίγα στοιχεία που κυκλοφορούν κι από σχετικά άρθρα που παραπέμπουν στα στοιχεία χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

    Τα ίδια άρθρα δεν παραλείπουν να κάνουν την γνωστή σπούρια αναφορά ότι ο Ιταλικός πληθυσμός είναι πολύ γηερασμένος κλπ, επιχειρημα που δεν εξηγεί τις τεράστιες διαφορές στα ποσοστά θνητότητας και τις μικρότερες, αλλά μεγάλες, στο ποσοστό των νοσηλευομένων.

    Εσύ, Αεροζόλ, έχεις υπόψην σου καποια πηγή που να δίνει λεπτομέρειες σχετικά;

    Λένε, πάντως, ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες ο αριθμός τνω κρουσμάτων ανεβαίνει και πάλι στην Ν. Κορέα. Είδωμεν.

    Γενικά η σχετική αρθρογραφια, όσο έχω παρακολουθήσει, είναι τουλάχιστον προχειροδουλειές και ίσως για τα μπάζα.

    Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η περίοδος που περισυλλέγονται δεδομένα, ελέγχεται η πηγή τους (και σε συνάρτηση με την οργάνωση του συστήματος υγείας της κάθε χώρας), ερευνώνται ανωμαλίες στις κατανομές, γίνονται συγκρίσεις με τις ίδιες προυποθέσεις ανάλυσης

    ΚΑΙ δεν βγαίνουν συμπεράσματα.

    Να επαναλάβω ότι είμαι προκαταβολικά υπόχρεος σε όποιον βρει λεπτομερή δεδομένα από τη Γερμανία.

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Pedis για δες εδώ(μέσα κ Κορέα , Γερμανία κλπ)
    https://www.rts.ch/info/suisse/11137312-le-coronavirus-en-chiffres-et-en-cartes.html

    Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία/ συγκριτικά στοιχεία
    https://www.liberation.fr/planete/2020/03/20/coronavirus-comment-comparer-les-chiffres-de-france-d-italie-d-espagne-et-d-ailleurs_1782214

    https://www.liberation.fr/direct/element/morts-du-coronavirus-la-courbe-francaise-a-gagne-deux-jours-sur-la-courbe-italienne_110973/

  186. voulagx said

    Για οσους βαριουνται το διαβασμα … https://soundcloud.com/metaichmio/sets/1anggzuuaaap

  187. sarant said

    181-2 Πράγματι, απολαυστικό!

  188. aerosol said

    #185
    Διαβάζω συνέχεια και δεν τα κρατάω Pedis.
    Στη Ν.Κορέα έχουν σύστημα που πας με το αμάξι σου, κάνεις 10 λεπτά τεστ και σου στέλνουν με μήνυμα το αποτέλεσμα την άλλη μέρα. Είχαν γρήγορα καλή εικόνα. Οι αριθμοί τους ξανα-ανέβηκαν επειδή κάποιος κόλλησε ένα κάρο παππούδες σε ενα γηροκομείο. Αν θυμάμαι 170-κάτι κρούσματα στον ίδιο χώρο, που εντοπίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    181, ευχαριστούμε για το κέρασμα!
    Αφού κοροναϊός-γράμματα,
    γράμματα και πάλι γράμματα! 🙂

  190. Pedis said

    # 185 – Ευχαριστώ, Έφη.

    # 188 – Στην Ν. Κορέα, τo γεγονός ότι στην αρχή είχαν τετραπλάσιο αριθμό τεστ (κανονικοποιημένο ανά 1 εκ. άτομα πληθυσμού) πρέπει να έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανιχνευση και απομόνωση όσων τον είχαν κολλήσει τον ιό.

    – Με δεδομένα της 18/3 ο λόγος των κανονικοποιημένων αριθμών τεστ στις δύο χωρες έχει μειωθεί και είναι σχεδόν διπλάσιος.

    https://ourworldindata.org/covid-testing

    – Ένας επιπλέον λόγος, ενδεχεται να είναι η διακριτικότητα -αν δεν πέφτω έξω στους Κορεάτες- των Ασιατών που δεν έχει πολλά-πολλά μεταξύ των ατόμων, αν εξαιρέσουμε την έλλειψη χώρου.

    – Έπειτα, δεν γνωρίζω αν υφίστανται ευρείες οικογένειες με στενές και συχνές σχέσεις.

    – Ακόμη, λένε ότο το Κορεάτικο σύστημα υγείας είναι αποτελεσματικό, για όλους και έχει εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες.

    – Τέλος, η διαφορά στα ποσοστά των όβερ-65 δεν είναι τόσο σημαντική που να εξηγεί από μόνη της όλο το ιφφέκτ, όσο κι αν τη γράφουν διάφοροι ως την πιο πειστική εξήγηση και την αντιγράφουν αλυσίδα πολλοί περισσότεροι, χωρίς να σκέφτονται.

    Όλα τα παραπάνω και ίσως κι άλλα ακόμη που μου διαφεύγουν οφείλουν να διαμορφωσουν μια πειστική εξήγηση (να δούμε ποιος εισικός θα είναι ικανός να τη δώσει) ώστε να δικαιολογηθεί ένας παράγοντας ίσος περιπου με μια τάξη μεγέθους μεταξύ των ποσοστών θνητότητας στην Ν. Κορέα και στην Ιταλία.

  191. Μαρία said

    170
    Χτες απλώς τον άκουσα τον Σαλομόν, γι’ αυτό δεν έβαλα λινκ.
    Τα σημερινά με λινκ https://www.bfmtv.com/sante/coronavirus-450-morts-et-12-612-cas-desormais-confirmes-en-france-1879037.html
    Αυτό που σ’ ενδιαφέρει: 5226 personnes sont actuellement hospitalisées, 1297 se trouvent en réanimation «dans un état grave», et «50 % des personnes en réanimation ont moins de 60 ans», a précisé Jérôme Salomon. Par ailleurs, 1587 personnes sont guéries et sorties de l’hôpital.

  192. Pedis said

    # 191 – OK, τα δύο πρωτα κολλάνε, πλεον, με την Ιταλική εκόνα.

    Αυτό

    et «50 % des personnes en réanimation ont moins de 60 ans»

    δεν πρεπει να κολλάει.

    Πού θα πάει, θα το καταλάβουμε στο τελος.

  193. Νέο Kid said

    Είναι προφανές ότι στην Ιταλία υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις κρουσμάτων που ΔΕΝ έχουν τεσταριστεί και άρα ΔΕΝ έχουν καταγράφει ως κρούσματα. Επομένως το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό είναι ΠΟΛΥ μικρότερο απ αυτό των επισήμων στατιστικών.

  194. Pedis said

    Τάχουμε συζητήσει αυτά. Αλλού ήταν/είναι τα ερωτήματα με τις συγκρίσεις των κατανομών, των στοιχείων (κα την αξιοπιστία τους), με το λεγόμενο ποσοστό του 85% που την περνάνε χαλαρά ενώ, φαίνεται ότι δεν ισχύει ούτε στην Ιταλία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ισπανία και μόνον οριακά (77%) στη Ν. Κορέα κοκ

    αλλά να μην τα επαναλαμβάνουμε και κουράζουμε … είναι γραμμένα και έχουν τεθεί σε συνεχή συζήτηση από μέρες.

  195. nikiplos said

    193@ Κίδιε, σε είχε μαγέψει κι εσένα η ταινία Coccun ε? Την είχα δει τρεις φορές… 🙂

  196. ΣΠ said

    Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί η θνητότητα αφού δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά τα κρούσματα. Πρέπει να εξετάζουμε τα κρούσματα των οποίων ξέρουμε την κατάληξη, δηλαδή τους νεκρούς και τους θεραπευμένους, και την σχέση του πλήθους αυτών μεταξύ τους. Είναι οι μόνοι αριθμοί για τους οποίους υπάρχει βεβαιότητα.

  197. Pedis said

    # 196 – η θνητότητα (fatality) αν δεν κάνω λάθος μετράει ακριβώς τους θανάτους επι των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Πάντως, επιμένω, δεδομένων των παρανομαστών (επιβεβαιωμένα κρούσματα) σε κάθε χώρα τα ποσοστά περί νσηλείας και οι ηλικιακές κατανομές, δεν κολλάνε. Από χτες-προχτές η συμφωνια πάει καλύτερα, αλλά και πάλι διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις για τις οποίες οι διορθώσεις πρώτης και δεύτερης τάξης, η καθεμιά από μονη της, δεν επαρκούν για να δοθει πειστική εξήγηση.

  198. Νέο Kid said

    196. Σταύρο. Κάτι δεν καταλαβαίνω. Ένα καταγεγραμμένο κρούσμα είτε θα καταλήξει είτε θα ζήσει. Τι ακριβώς εννοείς;

  199. Pedis said

    Παρατηρείστε ότι στη Λομβαρδία η αποκλιση είναι στο ποσοστό θνητότητας είναι τρεις φορες η μέση επίσημη. Τα ποσοστά νοσηλείας είναι 60% επί των τρεχόντων κρουσμάτων και στη ΜΕΘ βρίσκεται το 5-10% επί των τρεχόντων συνολικών θετικών κρουσμάτων. Αυτά δεν είναι ούτε σπούρια, ούτε αναξιόπιστα. Είναι νάμπερς. Πάρτε τα υπόψην σας.

  200. ΣΠ said

    197
    Λέω ότι θα έπρεπε να υπολογίζουμε τον λόγο νεκροί/(νεκροί+θεραπευμένοι).

  201. Pedis said

    παίξτε και βγαλτε τα δικα σας (πρελιμινερυ) συμπερασματα

    https://lab24.ilsole24ore.com/coronavirus/

  202. ΣΠ said

    Ας πάρουμε την Κίνα και την Κορέα όπου έχει περάσει η εκθετική φάση και έχουμε επαρκώς μεγάλους αριθμούς.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Κίνα: 3248/(3248+71150) = 4,36%
    Κορέα: 94/(94+2233) = 4,04%

  203. Πέπε said

    198
    Εννοεί ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κρούσματα που ακόμη δεν έχει κριθεί η τύχη τους. Τα πολύ φρέσκα.

    Σωστά;

  204. Pedis said

    202 – Κίνα και Ιταλία έχουν παρόμοιους κανονικοποιημενους αριθμους στα τεστ. Επομένως δεν είναι ότι στη μια περίπτωση είχαν πολύ καλύτερη ιδέα περί της διάδοσης από την άλλη.

    https://ourworldindata.org/covid-testing

    Η Κορέα πρέπει να έχει 1% μέση θνητότητα (αριθμός θανάτων/ συν. αριθμός κρουσμάτων ).

    Ο καν. αριθμος των τεστ είναι διπλάσιος από την Ιταλία. Αλλά για την Κορέα έκανα σπεκουλάσιονς στο #190, να μην τους επαναλάβω.

  205. Pedis said

    Σταύρο, τα στοιχεία για την Ν. Κορέα τα βρίσκεις εδώ (20/03):

    https://www.statista.com/statistics/1095848/south-korea-confirmed-and-suspected-coronavirus-cases/

    94 θανατοι σε 8652 κρούσματα ~ 1%

    2233 νοσηλευόμενοι συνολικά από την αρχή της επιδημίας από τo συνολικό αριθμό των 8652 κρουσμάτων ~ 26% .

    Το αντίστοιχα μέσο ποσοστό θνητότητας στη Λομβαρδία είναι ~ 10% και το *τρέχον* ποσοστό νοσηλευομένων είναι 57% εκ των οποίων το 12% είναι σε ΜΕΘ. (Το ενημερωμένο μέσο ποσοστό των νοσηλευομένων δεν το έχω διαθέσιμο αυτή τη στιγμή, αλλά κι αυτό κινούνταν στο 60% τις προηγούμενες μέρες. )

    Παρόμοια ποσοστά στην Εμίλια-Ρομάνια.

    Το μέσο ποσοστό θνητότητας στην Ιταλία ανέρχεται σε 8.6% (4032 θάνατοι σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων 47021). Δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερο από το μέσο Κορεατικό.

  206. ΣΠ said

    Αυτό που λέει ο Πέπε στο #203.

    Για την Ιταλία έχουμε 4032/(4032+5129) = 44%, δηλαδή σχεδόν για κάθε έναν που θεραπεύεται ένας πεθαίνει. Αλλά είναι ακόμα στην εκθετική φάση, οπότε πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Περιμένω ότι αυτό το ποσοστό θα πέσει αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσει το 4-5%.

  207. Pedis said

    # 206 – καλά, άλλο λες.

    Νόου πρόμπλεμ.

  208. Pedis said

    Αριθμός ΜΕΘ ανά χώρα και ανά 100Κ-κάτοικοι

    https://gateway.euro.who.int/en/indicators/hfa_478-5060-acute-care-hospital-beds-per-100-000/visualizations/#id=20057&tab=graph

    ενδιαφέρον,

    αν και πρόκειται για δεδομένα που έχουν δώσει οι ίδιες οι υπηρεσίες των χωρών, οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι αποκλιση μπορεί να υπαρχει από την πραγματική τιμή. Δεν πρέπει να είναι όλα τα στοιχέια ενημερωμένα.

  209. Μαρία said

    Μπουζούριασμα αλα ισπανικά.

  210. Pedis said

    Έρευνα από το Istituto Superiore di Sanita σε δείγμα 3200 ασθενών που κατέληξαν στην Ιταλία με καταγραφόμενη αιτία τον covid 19, εκ των οποίων οι 481 στο νοσοκομείο.

    Από το δειγμα των 481 ασθενών

    – το 1.2% δεν είχε καμιά προηγούμενη παθολογία,

    – το 23.5% είχε μία προηγούμενη παθολογία,

    – το 26.6% δύο

    – το 48.6% τρεις ή περισσότερες.

    Click to access Report-COVID-2019_20_marzo_eng.pdf

  211. Pedis said

    Eκτίμηση του καθ. Walter Ricciardi και Σύμβουλου του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας

    … that Italy’s death rate may also appear high because of how doctors record fatalities.

    “The way in which we code deaths in our country is very generous in the sense that all the people who die in hospitals with the coronavirus are deemed to be dying of the coronavirus.

    “On re-evaluation by the National Institute of Health, only 12 per cent of death certificates have shown a direct causality from coronavirus, while 88 per cent of patients who have died have at least one pre-morbidity – many had two or three,” he says.


    https://www.msn.com/en-my/news/world/why-have-so-many-coronavirus-patients-died-in-italy/ar-BB11rmPS?srcref=rss

    Αν υποπτευθώ ότι οι Γερμανοί κάνουν τέτοιου τύπου λαδιά στην καταγραφή των νεκρών από τον κορονοιό … πάει, δεν υπάρχει ελπίδα για την επιστήμη.

    Είδωμεν. Θα βγει άκρη, δεν μπορεί …

  212. Μαρία said

    211
    Ρε συ, αυτή την υποτιθέμενη λαδιά μου την ανέφερε τις προάλλες ο ξάδερφός μου ο Μιλανέζος κι έγραψα εδώ οτι κυκλοφορεί στην Ιταλία. Τώρα βλέπω οτι δεν μου μετέφερε φήμες. Εδώ που τα λέμε αν είναι στην κατηγορία «τρεις ή τέσσερις υποκείμενες» με το δίκιο τους 🙂

    Μόνο που μέχρι να βγει άκρη να είμαστε ζωντανοί και να μη χρειαστούμε ψυχοφάρμακα.

  213. Mafalda said

    Βεβαίως και διαβάζουμε και οι κάτω των 30! 🙂
    Απλώς το κουκουνινγκ το λέμε netflix and chill.

  214. Janet Alfano said

    Καλησπέρα σας. Άκουσα ότι η λέξη «πανδημία» στην ευρωπαϊκή Ιατρική προήλθε από την Πάνδημη Αφροδίτη, προστάτιδα των εταιρών, επειδή η πρώτη γνωστή πανδημία στην Ιταλία το Μεσαίωνα προέκυψε από αφροδίσιο νόσημα. Έψαξα να βρώ τη λέξη στους αρχαίους, κι όντως πρωτοεμφανίζεται στις «Ικέτιδες» αλλά καμία σχέση με ασθένειες. Αντίθετα η «επιδημία» με την ιατρική σημασία υπάρχει στα αρχαία ελληνικά, είναι λέξη του Ιπποκράτη. Αν ξέρετε κάτι περισσότερο, παρακαλώ θα σας ήμουν υπόχρεη, γιατί βάλαμε στοίχημα εδώ στην παρέα. Ευχαριστώ

  215. ΓιώργοςΜ said

    Φρουρά! Φρουρά!

  216. sarant said

    214 Στις ευρωπαϊκές γλώσσες έχουμε το pandemic/pandemique κτλ πάνω στο μοντέλο του epidemic/epidemique. Δεν βρισκω καμιά σχέση με την Πάνδημο Αφροδίτη.

  217. Pedis said

    # 212 –

    Κοίτα, πρέπει να εξηγηθεί ένας παράγοντας γύρω στο 25 με 30 στο λόγο

    συν. αριθμός θανάτων / συνολικός αριθμός επιβεβ. κρουσμάτων

    μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας

    .
    Οι εξηγήσεις που βρίσκει κανείς σχεδόν κοπυ-παστές είναι:

    1. διαφορετικές ηλικιακες κατανομές στις δύο χώρες, Ιταλία χώρα γερόντων κλπ

    – Όμως, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των όβερ-65 στις δύο χώρες διαφέρει κατά πολύ λίγο.

    2. Στη Γερμανία διεξήχθηκε ενας μεγάλος αριθμός από τεστ και έτσι κατέστη δυνατή η απομόνωση των κρουσμάτων.

    – Μπορεί, αν και δεν βρισκονται ακριβή δεδομένα για το πόσα τεστ έχουν γίνει.

    Αυτό δεν εξηγεί από μόνο του το πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων. Από τη στιγμή που κτυπησει έναν υπερ-60χρονο η πιθανότητα να καταλήξει ανέρχεται βαθμιαία με την ηλικια από 3-5% σε 20% και βάλε αυτό θα έπρεπε να το δει κανείς στο ποσοστό θανάτου.

    3. Ναι, αλλά, λένε διάφορα άρθρα, ο ιός κτύπησε στη συντριπτική πλειοψηφία νέους …

    – Δεν έχω κατορθώσει να βρω δημοσιευμένα τα σχετικά ηλικιακά δεδομένα. Το επιχείρημα φαίνεται σπούριο, απίθανο, αν όχι εφευρεμένο.

    4. Η ποιότητα στα δύο συστήματα Υγείας.

    – Το γερμανικό σύστημα φημίζεται για καλύτερο αλλά δεν υπάρχει τεράστοια διαφορά και μάλιστα τέτοια που να εξηγεί τον ανωτέρω παράγοντα 25-30 στη θνητότητα.

  218. nwjsj said

    212 – Μαρία
    Έστω λοιπόν ότι κάποιος έχει 3-4 υποκείμενα νοσήματα, όμως εξακολουθεί να ζει με αυτά κάνοντας πολλούς αγώνες και τιτάνια υπομονή. Αυτός ο ταλαιπωρημένος κολλάει κοροναϊό και πεθαίνει. Δεν πρέπει να πούμε ότι πέθανε από κοροναϊό; Αφού πριν από αυτό κρατιόταν στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης κι ήρθε ο κοροναϊός ή η γρίπη ή μια άλλη ίωση και τον αποτέλειωσε. Τι πρέπει να πούμε; Ότι πέθανε από καρκίνο, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη; Αν είναι έτσι τότε, αν τον παρασύρει κανένα αμάξι την ώρα που διασχίζει το δρόμο, να πούμε ότι δεν πέθανε από τροχαίο, αλλά επειδή είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οργανισμός του δεν άντεξε τις ζημιές που του προξένησε η πρόσκρουση.

    Αν ισχύει ότι η Γερμανία ή όποιες άλλες χώρες μετράνε με αυτό το κριτήριο τους νεκρούς από τον κοροναϊό, τότε μιλάμε για ανηθικότητα ολκής, η οποία στρέφεται πρωτίστως ενάντια στην ίδια την ιατρική επιστήμη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή ακόμα και με κανέναν, όλοι είμαστε με το ένα πόδι στον τάφο, ασχέτως αν το συνειδητοποιούμε ή όχι. Ας μην μας ξεκάνουν όμως πρώτα ηθικά και ιδεολογικά ο μηδενισμός και ο κυνισμός, ώστε να έρθουμε να πιστέψουμε ότι ο κοροναϊός ήρθε για να απαλλάξει τα βεβαρημένα εξ αιτίας των περικοπών εθνικά συστήματα υγείας από τους κακούς αρρώστους που δεν πεθαίνουν με άλλο τρόπο.

  219. Μαρία said

    217
    Ένα γράφημα του ΟΟΣΑ για τα κρεβάτια ΜΕΘ το 2017. Δεν ξέρω πώς αλλά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση και απ’ τη Γαλλία και την Ιταλία, που έχει το χάλι της. Στις πρώτες θέσεις Ιαπωνία, Ν.Κορέα και Γερμανία.
    https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/infographie-coronavirus-la-france-compte-moins-de-lits-en-soins-aigus-que-la-moyenne-des-pays-developpes_3876613.html

    Στα υπόψιν οτι στην Ιταλία τους πολύ γέρους τους αφήνουν πια να πεθάνουν.

  220. Pedis said

    # 219 – Δες και το #208.

    Δεν το έχουν ανακοινώσει επίσημα, αν δεν μου διέφυγε, αλλά, προφανέστατα, στην πράξη αυτό θα γίνεται.

    Στην Ισπανία, επίσημα:

    Μάσκες

    https://elpais.com/sociedad/2020-03-20/las-uci-se-preparan-para-desbordarse-y-tener-que-dar-prioridad-a-unos-enfermos-sobre-otros.html

  221. Pedis said

    # 218 – δεν είναι ακόμη δεδομένο ότι κάνουν λαδιά στην καταμέτρηση.

    Τόσο χαμηλό ποσοστό θανάτων 0.34% δεν δικαιολογείται εύκολα.

    Ακόμη και η Ελβετία, που έχει έναν άνθρωπο με ασπίδα από τρεις αγελάδες γύρω-γύρω, δημοσιεύει 1%.

    Για παρόμοιου τύπου προβληματική καταμέτρηση γίνεται λόγος και για μέρος του αριθμού των νεκρών στην Κίνα.

    Θα το μάθουμε, αν είναι έτσι, ;ή για άλλο λόγο εν καιρώ. Υπομονή.

  222. Pedis, εδώ μπορείς να παίξεις ελεύθερα 🙂
    https://gabgoh.github.io/COVID/index.html

  223. Pedis said

    # 222 – Data, data, data! I cannot make bricks without clay!

  224. voulagx said

    Η ασφάλεια που νιώθουν οι νέοι είναι λάθος γιατί στην Ιταλία βρίσκονται στην εντατική 30άρηδες και 40άρηδες, έχουν μολυνθεί και ανήλικοι. Ευθύνη όλων είναι να προστατεύσουμε όλες τις κατηγορίες ηλικιών, περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

  225. Pedis said

    # 224 – ναι, αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία: περί το 10-12 % των κάτω των 50 ετών στη ΜΕΘ

    με στοιχεία της 13/3

    https://www.corriere.it/salute/malattie_infettive/20_marzo_13/coronavirus-perche-potrebbe-colpire-modo-serio-anche-giovani-84915f78-6552-11ea-86da-7c7313c791fe.shtml

    Α προπό: σε ευθεία αντίθεση με τα στατιστικά της Γαλλίας, όπως μας ενημεωσε η Μαρία, ότι το 50% στις ΜΕΘ στη χώρα αυτή είναι κάτω από 50 ετών.

    Κι αυτα τα στοιχεία δεν κολλάνε. Για την ώρα.

  226. Pedis said

    -> 225 – 10% είχε αναφέρει η Repubblica με προηγούμενα δεδομένα. Θα κοιτάξω να βρω αν έχει παρουσιασθεί κάποια σημαντική μεταβολή στο μεταξύ

  227. Janet Alfano said

    Ευχαριστώ κύριε Νίκο (216). Το OnlineEtymology κάνει λάθος. Λέει πως το ουσιαστικό «pandemic disease» καταγράφεται το 1853 («The noun, «a pandemic disease,» is recorded by 1853, from the adjective»), ενώ έχει καταγραφεί από το 1829 (τουλάχιστον) στο πασίγνωστο «Lexicon Medicum».

    Διερωτώμαι, πάντως, γιατί δεν καταγράψατε το μεζεδάκι του κυρίου Ιερώνυμου που στο παρασκευιάτικο μήνυμά του για τον κορονοϊό απέδωσε στο Γρηγόριο Θεολόγο την περίφημη απάντηση του Μ. Αθανασίου στον Ιουλιανό τον Παραβάτη… «νεφύδριον γαρ εστί και θάττον παρελεύσεται» που διασώζει ο Σωκράτης ο Σχολαστικός στην «Εκκλησιαστική Ιστορία» του

    Επίσης, απορώ που μερικοί από τους σχολιαστές σας έχουν γοητευτεί με το παπαδοπαίδι + αριστερό ιεροψάλτη τον Τσιόδρα που δεν μπορεί κάν να μιλήσει υποφερτά ελληνικά κάνοντας συνεχώς λάθη στη γραμματική και στο συντακτικό. Στη σαββατιάτικη συνέντευξή του ο ευσυγκίνητος Τσιόδρας αποθέωσε μια παπαριά του αρχιφελλού Ελύτη για την ήττα του Θανάτου, μη τολμώντας να κατονομάσει το Νομπελίστα για να μήν τον πάρουν με τις πέτρες τα κοριτσόπουλα του Αιγαίου:

    «Θέλω να επικαλεστώ εδώ τα λόγια ενός από τους μεγάλους Έλληνες. Όπως εγώ ο ίδιος φτωχά τα συνδύασα. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια κάθε μέρα από εδώ και στο εξής. «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος» και «Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας». Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας».

  228. ΓΤ said

    Φρουρά! Φρουρά!

  229. sarant said

    228 Για να υιοθετήσω την ορολογία των ημερών, η κυρία Ζανέτ βρέθηκε θετική και μπήκε σε καραντίνα.

  230. Pedis said

    -> 211, 217 κλπ –

    Σα να συγκλίνουμε σιγά-σιγά …

    Germany’s low coronavirus mortality rate intrigues experts

    Some query data methodology while others say high testing rates are giving more accurate picture

    Lothar Wieler, the president of the Robert Koch Institute (RKI), the government’s central public health body, has said he does not expect there to be a significant difference in mortality rates between Italy and Germany in the long run.

    The methodology behind Germany’s data gathering could also play into the discrepancy between Italian and German figures.

    The RKI’s official mortality figures include both people who have died of the virus as well as those infected and with underlying health problems, where the precise cause of death could not be determined.

    If a patient is tested positive for Covid-19 in Germany, the doctor will notify the local health authority, which will then digitally transfer the data to the Robert Koch Institute. The lag in this process explains why the RKI’s daily figures have been consistently lower than those from Johns Hopkins University, which updates its data tables more frequently. By 10am on Sunday morning, for example, the RKI only notes 55 fatalities in Germany.

    Unlike in Italy, there is currently no widespread postmortem testing for the novel coronavirus in Germany.

    The RKI says those who were not tested for Covid-19 in their lifetime but are suspected to have been infected with the virus “can” be tested after death, but in Germany’s decentralised health system this is not yet a routine practice.

    Για το άλλο «επιχείρημα» της γηρασμένης Ιταλίας σε αντίθεση με τη … Γερμανία

    το οποίο είναι καταφανώς ψευδες και καταρρίπτεται πανεύκολα, παρόλα αυτά διαδίδεται ακόμη. Ευτυχώς, το άρθρο λέει το αυτονόητο:

    The contrast with Italy is especially surprising because the two countries have the highest percentage of citizens aged 65 or over in Europe.

  231. Μαρία said

    229
    Και μόνο απ’ το χρηστώνυμο, δεν έπρεπε να τον αφήσεις να περάσει. Τζάνετ .., Τσέχα πορνοστάρ. Άλλη μια πλαστοπροσωπία.

  232. nwjsj said

    @ 230 – Pedis
    Η Γερμανία εστιάζει στο εκτεταμένο testing και στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ από τις 25.000 που έχει σήμερα στις 50.000 μέχρι το τέλος Μαΐου
    https://menshouse.gr/epikerotita/123404/pososto-thnisimotitas-0-28-i-chora-poy-echei-fylakisei-ton-koronoio

    Κι εμείς έχουμε τον Τσιόδρα να πηγαίνει στην ενορία του στα Σπάτα για να ψάλλει στην πρωινή λειτουργία, ενώ φημολογείται ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιβάλει καθολική καραντίνα:
    https://www.reader.gr/news/koinonia/323893/psaltis-o-tsiodras-sti-leitoyrgia-tis-stayroproskyniseos-vid
    Μιας κι έχει τα κονέ, δεν ζητάει από την Ιερά Σύνοδο να κάνει μια δωρεά φαρμάκων, αντιδραστηρίων και 1000 κλινών ΜΕΘ μπας και σωθεί καμιά ψυχή παραπάνω από τον εωσφόρο κοροναϊό, αντί να περιμένει να είναι κάποιος του θανατά για να του κάνουν το τεστ και να τον βάλουν σε νοσηλεία;

    Θλίβομαι βαθύτατα.

  233. Pedis said

    Ακόμη και στις ΗΠΑ που δεν θα ξέρουν τι τους γίνεται σε τρέχοντα χρόνο, λόγω μεγέθους της χώρας και διαφοροποίησης σε διοικήσεις, συστήατα υγείας το ποσοστό

    θάνατοι από κορονοιό / συνολ. αριθμός κρουσμάτων =

    307 / 25493 -> 1.2%.

    Οι Γερμανοί, μάλλον, κάνουν οτι δεν θέλουν να ξέρουν μεχρι να προετοιμάσουν τους μηχανισμούς στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Το πρόβλημα με τα εκτεταμένα τεστ δεν είναι τόσο στενά διαχειριστικό (οικονομικό, υποοδομές, οργάνωση, μετάδοση πληροφορίας) αλλά κοινωνικό:

    – απομόνωση των θετικών – οργάνωση + εύρεση κατάλληλων χώρων

    – απομόνωση των συγγενών

    – ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και παρακολούθηση (όλοι μας, από τα είκοσι και πάνω, όλο και κάτι αλλο έχουμε για το οποίο χρειαζόμαστε συνεχή ιατρική-φαρμακευτική παρακολούθηση)

    – τροφοδοσια σε είδη ανάγκης

    – έλεγχος

    Η Κίνα, αν πιστέψω δημοσιεύματα προ μηνός, το έκανε σε μεγάλο βαθμό, βασιζόμενη σε ένα μεγάλο δίκτυο υπαλλήλων και εθελοντών.

    Ποιο ευρωπαικό κράτος έχει αυτηή τη στιγμή τη δυνατότητα;

    Η Γαλλία, για παράδειγμα, η οποία ανακαλύπτει μετά από τόσες μέρες που έχει μπει στην τροχιά της εκθετικής αύξησης ότι είχε αλλά, τώρα, δεν έχει επάρκεια σε μάσκες για το ιατρικο-νοσηλευτιό προσωπικό;

  234. Pedis said

    -> 233 – αυτό που πέτυχε η Κίνα δεν ήταν η επεκταση των τεστ στο γενικό πληθυσμό πλην τοπικών κοινοτήτων αλλά η απόλυτη καραντίνα στη βάση του δικτύου κοινωνικής βοήθειας που έστησε ή λένε ότι κατάφερε να στήσει.

  235. Pedis said

    Κι άλλα δεδομένα από την κατανομή των κρουσμάτων της Ισπανίας
    που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το δημοσιεύουν οι Γερμανικές αρχές και, πλέον, συμβαδίζουν με τα δεδομένα των Ιταλικών αρχων

    Radiografía por edades del coronavirus en España: el 95% de los muertos tiene más de 60 años

    https://elpais.com/sociedad/2020-03-22/radiografia-por-edades-del-coronavirus-en-espana.html

    Υπόψην το ποσοστό του πληθυσμού των άνω-65 στην Ισπανία είναι από τα χαμηλά 19.4%

  236. Pedis said

    (Να την αφήσω εδώ να βρίσκεται ως πληροφορία.)

    Το κουβεντιάζαμε, μου φαίνεται, κάποια στιγμή με τον Αεροζόλ, τη διαβεβαίωση που περιείχαν πολλά άρθρα για το εκπληκτικά μεγάλο αριθμό τεστ που έκανε η Γερμανια, χωρίς να δίνουν άλλα στοιχεία.

    Εδώ τα πρώτα:

    Τα δεδομένα της Γερμανίας είναι πέντε μέρες πίσω από την Ιταλία αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και τόσα πολλά, όπως διαβάζαμε, και μάλιστα ότι αυτο έκανε την υποτιθέμενη διαφορά, τελοςπάντων …

  237. nwjsj said

    https://www.aftodioikisi.gr/politiki/kataggelia-arseni-gia-ti-chara-tzanavara-apokryptoyn-thanatoys-apo-koronoio-foto/

    #Μένουμε_σπίτι_περιμένοντας_το_Χάρο

  238. Pedis said

    -> 236 – Γερμανια: τα δεδομένα είναι τα εξης (22/3):

    1.

    Κρούσματα -> 21463

    θάνατοι -> 67

    ποσοστό -> 0.31% (ή ~ 3 τοις χιλίοις)

    2.

    ποσοστό κρουσμάτων όβερ-65 -> 15.5% (εκτίμηση μιας τουλάχιστον εβδομάδας)

    μέσο ποσοστό ασθενών οβερ-65 που καταλήγουν (εμπειρικό δεδομένο απο Ιταλία, Ισπανία κι αλλού λίγο πολύ) -> ~ 10% (το ελάχιστο)

    3.

    Επομένως: ο αριθμός των νεκρών προερχόμενων μόνον από τους όβερ-65 ασθενείς θα ήταν: ~ 330 (το ελάχιστο)

    δηλ. ποσοστό θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων

    ~ 1.5 % (το ελάχιστο)

    η οποία είναι μια εκτίμηση 5 φορές μεγαλύτερη (το ελάχιστο) από συναγεται από τις πληροφορίες που οι Γερμανικές Αρχές δημοσιεύουν.

  239. Νέο Kid said

    Στην Ιταλία έχουν πεθάνει πολλοί γιατροί. Πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει εκτεταμένη επιμόλυνση στα νοσοκομεία.

  240. Pedis said

    -> 238 – Singularity is almost invariably a clue.

  241. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #9+116:
    Συμπληρωματικά κρητικά, από το «Αντ. Ξανθινάκης, Λεξικό ερμηνευτικό και ετυμολογικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος, Π.Ε.Κ., Ηράκλειο 2009».
    ’’κουκούνι και κούκουνο, το = το σπυρί του ρογδιού ή σταχυού (κυρίως)… Από το αρχ. κόκκων με κατάλ. –ούνι. Πβ. τα της κοινής: σάπων>σαπούνι, κώδων>κουδούνι, ρώθων>ρουθούνι κ.τ.ό.’’

    Και, βέβαια, από την ίδια λέξη τα κουκ(κ)ουνάρι, κουκ(κ)ουναριά κλπ. (Τα κκ κατά Μπαμπινιώτη, λόγω της προέλευσης…)

  242. ΤσιαμουληΜπεττυ said

    Κουκουνια λοιπόν οι γιαγιάδες στην Κρητη τι εννοούν και αφορά το μωρό;

Σχολιάστε