Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πανελλαδικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Ιουνίου, 2020


Και ονομάζουμε έτσι το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, όχι μόνο επειδή η βδομάδα που μας πέρασε ήταν η πρώτη των πανελλαδικών εξετάσεων, που φέτος άρχισαν αργότερα από το συνηθισμένο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και επειδή κάποια από τα (μεγαλύτερα) κομμάτια της πιατέλας αναφέρονται, άμεσα ή έμμεσα, στις εξετάσεις αυτές.

Πριν συνεχίσω, να ευχηθώ σε όσους φίλους του ιστολογίου έχουν παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις, κάθε επιτυχία! (Δεν τρέφω την ελπίδα ότι μας διαβάζουν, τουλάχιστον ταχτικά, παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις).

Ήδη το προχτεσινό μας άρθρο είχε τον τίτλο «Λογοκλοπή στις πανελλήνιες εξετάσεις;» -αν και το σωστό είναι πανελλαδικές- και ήταν αφιερωμένο στις εξετάσεις στη Γλώσσα όπου στους υποψήφιους του παλαιού συστήματος δόθηκε ένα κείμενο βασισμένο σε άρθρο του συγγραφέα κ. Αλέξη Σταμάτη στο Βήμα, μεγάλα κομμάτια του οποίου ήταν παρμένα σχεδόν αυτολεξεί από διάφορα αγγλικά άρθρα και βιβλία, σε (όχι καλή) μετάφραση του κ. Σταμάτη.

Παρόλο που δεν πρόκειται για διδακτορική διατριβή αλλά άρθρο εφημερίδας, το να δανείζεσαι αυτούσιες παραγράφους χωρίς να αναφέρεις πηγές είναι λογοκλοπή. Βαριά κουβέντα αλλά φοβάμαι ακριβής.

Όμως το θέμα είχε και συνέχεια, που τη βάζω εδώ για να υπάρχει.

Προχτές δημοσιεύτηκε στο Βήμα άρθρο του κ. Σταμάτη περί τηλεργασίας. Σε κάποιο σημείο φίλοι εντόπισαν άκομψους όρους όπως «εκτελεστική σουίτα» και «σπίτια καταμέτρησης» -κι αυτο, χτύπησε καμπανάκι. Και πράγματι, ύστερα από λίγη έρευνα αποδείχτηε ότι και στο χτεσινό άρθρο του κ. Σταμάτη ολόκληρες παράγραφοι έχουν παρθεί από αγγλικό κείμενο!

Προσέξτε τις εξής παραγράφους του ελληνικού άρθρου :

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ειδικά στην Αμερική, οι γραφιάδες, οι κλητήρες αυτοί, οι σημερινοί υπάλληλοι – μια λέξη που προκύπτει από την πυραμίδα της εργασίας, από τη συγχώνευση της φράσης ὑπ’ ἀλλήλους -, δούλευαν σε μικρούς χώρους που ονομάζονταν «σπίτια καταμέτρησης». Ολα φυσικά ήταν ανδροκρατούμενα. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνταν περίεργοι τύποι οι οποίοι δεν έκαναν «πραγματική δουλειά». Αλλά η οικονομική ανάπτυξη είχε άλλα σχέδια: Οι μεγάλες ιστορικές μετατοπίσεις από τις γεωργικές στις βιομηχανικές οικονομίες και στη συνέχεια από τις βιομηχανίες στις οικονομίες της πληροφορίας, αλλά και η οργάνωση του χώρου εργασίας, ευνόησαν το συγκεκριμένο σύστημα δουλειάς και οι υπάλληλοι άρχισαν να κυριαρχούν στο εργατικό σώμα. Τα κτίρια γραφείων εξελίχθηκαν σε χώρους με ορθολογική κατάτμηση, σχεδιασμένα τόσο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσο και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οταν επιτράπηκαν και οι γυναίκες στο γραφείο, οι αλλαγές έγιναν επαναστατικές. Οι πόλεις γέμισαν ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες αποκλειστικά με χώρους γραφείων.
(….) Ετσι, από την εκτελεστική σουίτα με την ξύλινη επένδυση έως τα «γραφεία ανοιχτού τύπου», όπου το 60% των Αμερικανών εργάζονται μέχρι και σήμερα (με το 93% να τα απεχθάνεται), με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, θα περνούσαμε σε ένα σύστημα όπου θα μπορούσαμε να εργαστούμε οπουδήποτε οποιαδήποτε στιγμή.

Με εξαίρεση τη μικρή προσθήκη για την ετυμολογία της λέξης υπάλληλος, όλο το άλλο κείμενο μοιάζει εκπληκτικά με το εξής, που είναι παρμένο από το κείμενο παρουσίασης του βιβλίου Cubed, του Αμερικανού συγγραφέα (και πολιτικού) Nikil Saval:

In the mid-nineteenth century clerks worked in small, dank spaces called “counting-houses.” These were all-male enclaves, where work was just paperwork. Most Americans considered clerks to be questionable dandies, who didn’t do “real work.” But the joke was on them: as the great historical shifts from agricultural to industrial economies took place, and then from industrial to information economies, the organization of the workplace evolved along with them—and the clerks took over. Offices became rationalized, designed for both greater efficiency in the accomplishments of clerical work and the enhancement of worker productivity. Women entered the office by the millions, and revolutionized the social world from within. Skyscrapers filled with office space came to tower over cities everywhere. Cubed opens our eyes to what is a truly «secret history» of changes so obvious and ubiquitous that we’ve hardly noticed them. From the wood-paneled executive suite to the advent of the cubicles where 60% of Americans now work (and 93% of them dislike it) to a not-too-distant future where we might work anywhere at any time (and perhaps all the time).

Δεν ερεύνησα αν κι άλλα κομμάτια του άρθρου είναι δανεικά από την ίδια ή άλλη πηγή. Αλλά το ξέρει άραγε ο κ. Σαβάλ ότι ο κ. Σταμάτης πήρε τα αποσπάσματα από το βιβλίο του; Το ξερουν στο Βήμα ότι ο κ. Σταμάτης χρησιμοποίησε εκτενές απόσπασμα από άλλο βιβλίο χωρίς να αναφέρει την πηγή; Πληρώθηκαν άραγε δικαιώματα από το Βήμα για τη χρήση του αποσπάσματος; Ρωτάω παράλογα πράγματα, ε;

Και όχι, δεν έχω σκοπό να μετατραπώ σε Παρατηρητήριο Δανείων Αλεξη Σταμάτη, αλλά η σύμπτωση της επανεμφάνισης του λογοκλεπτικού φαινομένου ήταν τόσο σατανική που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό!

* Μια και μιλάμε για εξετάσεις, σε κάποιον ιστότοπο είδα και την εξής εικονογραφημένη κοινοτοπία, που υποτίθεται ότι δίνει θάρρος στους υποψηφίους -στην πραγματικότητα στους γονείς τους.

Να γίνω βαρετός; Θα πω ότι η απόστροφος μετά το «εξ» είναι περιττή -είναι λάθος, αν θέλετε.

Να γίνω και κακός; Τα τρία θαυμαστικά σε ένα κείμενο είναι σχεδόν άσφαλτος δείκτης ότι το κείμενο δεν αξίζει τίποτα. Ως τώρα δεν έχω βρει διάψευση του θεωρήματος αυτού, αλλά αφήνω περιθώριο γι’ αυτό και είπα «σχεδόν».

* Η δράστις ξαναχτυπά.

Σε άρθρο για την επίθεση με βιτριόλι, διαβάζουμε:

Τα βίντεο άλλωστε από την παραμονή της επίθεσης με βιτριόλι πιστοποιούν ότι ο σχεδιασμός από την δράστις ήταν πολύ εντατικός.

Δεν σας αρέσει η δράστρια, που κλίνεται ομαλά, και θέλετε μεταξωτές περισκελίδες; Φάτε τώρα τη δράστις.

* Δεν ήξερα ότι η Βικιπαίδεια έχει άρθρο για τον αγγλικό ύμνο, το God Save the Queen (ή the King, κατά περίπτωση). Έχει τελικά. Όμως, ας διορθώσει κάποιος ένα λαθάκι.

Γράφει: Είναι ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου, και ένας από τους δύο εθνικούς ύμνους της Νέας Ζηλανδίας από το 1977, όπως και αρκετών εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν επίσης και τους δικούς τους τοπικούς ύμνους. Είναι επίσης ο βασιλικός ύμνος που παίζεται συγκεκριμένα παρουσία του μονάρχη όλων των προαναφερθέντων χωρών…

Η τελευταία πρόταση δεν είναι πολύ ξεκάθαρη, αλλά ασφαλώς το «προαναφερθέντων χωρών», αν και στρωτό, πρέπει να διορθωθεί. Εγώ δεν θα έβαζα «των προαναφερθεισών χωρών» που είναι το αχώνευτο σωστό, αλλά «των παραπάνω χωρών». Εξάλλου, κάπως περίεργο μού φαίνεται το «όλων των προαναφερθ*ων» όταν ρητά ονομάζονται μόνο δύο χώρες -όλες, οι εξής δύο;

* Tηλεργάζομαι ακόμα, αλλά πήγα προχτές στο γραφείο μου και διαπίστωσα ότι τώρα στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουμε ένας-ένας, που δεν θα είναι πολύ εύκολο αν η προσέλευση είναι όπως προ κορονοϊού. Υπήρχε ένα πικτόγραμμα στην πόρτα του ασανσέρ που μας ενημέρωνε.

Φίλος στέλνει μια επιγραφή από ελληνικό ασανσέρ που, χωρίς να έχει κάποιο αναντίρρητο λάθος, δεν είναι και πολύ καλογραμμένη.

«Παρακαλούμε την είσοδο»; Και γιατί «για την εξυπηρέτησή σας»;

Νομίζω ότι φταίει εδώ η ονοματική σύνταξη. «Παρακαλούμε να μπαίνει ένα μόνο άτομο, για την ασφάλειά σας», θα έγραφα εγώ.

* Και κάτι ακόμα για τις εξετάσεις, πάλι για το θέμα της Γλώσσας, αλλά για τις εξετάσεις με το νέο σύστημα και συγκεκριμένα για μια ερώτηση που τέθηκε.

Φίλος του ιστολογίου έστειλε τη γνώμη του, που την μεταφέρω σχεδόν αυτούσια:

Συγνώμη για την παρεμβολή, ίσως ταιριάζει στα Σαββατιάτικα μεζεδάκια. Το θέμα που έπεσε εχθές έγγραφε:
«Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου;»

Για να είμαι ειλικρινής, καίτοι καταλαβαίνω εν πολλοίς τι εννοεί, είναι διατυπωμένο κάπως … στραμπουληγμένα το β’ υποερώτημα.

Δεν πολυκατανοώ τι θέλει να πει ο «ποιητής». Γιατί δεν ρώταγε ευθέως πόσο από τον προσωπικό χρόνο αφιερώνουμε; Ο Ρόλος στη γενικότερη διαχείριση, μπορεί να ερμηνευτεί και σαν τι βιβλία διαβάζω ώστε να μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τον προσωπικό μου χρόνο. Ζητάται να αποτιμήσω έναν ρόλο ενός παράγοντα στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού μου χρόνου. Να υποθέσω πως υφίσταται και ειδικότερη διαχείριση του προσωπικό μου χρόνου;

Πολλοί θα γελάσουν με τη σχολαστικότητά μου, αλλά μάλλον έχει περάσει πολύς καιρός που έδωσαν Έκθεση στις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να δουν τι σφαγή γίνεται εκεί, ακόμη και για ένα λανθασμένο «και». Τι παράθυρα σαν τη ροζίτα της Σάρτρ υφίστανται, ώστε πχ το υπουργείο να θεωρήσει πράγματι ασαφές το άνω ερώτημα και να δώσει «οδηγίες» για βαθμολόγηση. Οδηγίες που συνήθως δίνονται από τα μεγάλα φροντιστήρια Αττικής και Θεσ/νίκης. Για παράδειγμα στο παραπάνω θα μπορούσαν να βάλουν το άριστα για εκείνους που θα αναπτύξουν για τον ρόλο των βιβλίων ώστε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον προσωπικό μας χρόνο και να δίνουν σε αυτούς ίδιους ακριβώς βαθμούς με εκείνους που προφανώς απάντησαν σε αυτό που εκ πρώτης έρχεται στο νού. Και φυσικά στην ουσία εκείνοι που απαντούν «… το οποίον σκουλήκι», να παίρνουν ακριβώς τον ίδιο βαθμό με εκείνους που ανέπτυξαν για τον Ελέφαντα… Κι επειδή το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, δεν είμαι σίγουρος για το πόσο «αμελείς» ήταν εκεί στην επιτροπή θεμάτων…

Οι δημοσιογράφοι, στο συνταγολόγιό τους, έχουν πάντα τον πιασάρικο συνειρμό «έκθεση και πανελλήνιες» –> «αρωγή και ευδοκίμηση» και μετά οικτιρμούς για την επιπολαιότητα των νέων. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Συγγνώμη για το μακροσκελές…

Κατά τη γνώμη μου, έχει μια βάση αυτό που λέει ο φίλος μας. Όταν ρωτάμε «τι ρόλο έχει η ανάγνωση βιβλίων στη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου;» μπορεί πράγματι να σκεφτεί κανείς ότι εννοούμε πως τα βιβλία αφορούν την (καλύτερη) διαχείριση του χρόνου μας.

* Και μια επιγραφή από αγγλική παμπ που τη βρήκα γουστόζικη.

Φυσικά τα πολυσύλλαβα επίθετα δεν σχηματίζουν παραθετικά με το -er, και εδώ είναι το αστείο, που θυμίζει το Curiouser and curiouser από την Αλίκη στη χώρα των θαυματων.

(Κι εγώ θυμήθηκα και το ρητό ενός στρατηγού του αμερικανικού εμφυλίου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε πού οφείλονταν οι νίκες του, απάντησε: I get there fastest with the mostest! Αν και στη Βικιπαίδεια βλέπω ότι κακώς αποδίδεται στον στρατηγό το ρητό. Κάτι ξέμαθα και σήμερα!)

* Κι ένα μπαγιάτικο, αλλά φίλος βρήκε ένα ΒΗΜΑγκαζίνο από τον Απρίλιο και εκεί που το ξεφύλλιζε διάβασε ένα είχε εκτενές άρθρο για τον Σαρτρ, υπογραφή Μάρκος Καρασαρίνης.

Εκεί αναφέρονταν οι τίτλοι από διάφορα έργα του Σαρτρ, στα ελληνικά, και ανάμεσά τους το Αδιέξοδο.

Πρόκειται όμως για έργο που έχει ανεβεί πολλές φορές στην Ελλάδα, με τον τίτλο Κεκλεισμένων των θυρών, που αντιστοιχεί ακριβώς στον πρωτότυπο τίτλο Huis clos. Ο συντάκτης του άρθρου την πάτησε διότι μετέφρασε τον αγγλικό τίτλο που είναι No Exit.

* Για τον Μεγάλο Περίπατο του Κώστα δεν έχω γράψει στο ιστολόγιο, διότι θέλω να έχω εμπειρία από πρώτο χέρι. Η σημερινή αναφορά είναι επειδή το επόμενο μεζεδάκι μας αλιεύτηκε σε άρθρο σχετικό με το θέμα αυτό.

Ο τίτλος του άρθρου είναι: Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις.

Ωστόσο, μέσα στο κείμενο τα πράγματα περιπλέκονται. Διαβάζω:

«Αν δεν σπάσεις ομελέτα, δεν φτιάχνεις αβγά, λέει ο θυμόσοφος λαός μας». Κι είναι αλήθεια. Το κυριότερο, πέρα από τις παρεμβάσεις, είναι να αλλάξεις τη νοοτροπία του κόσμου, τις συνήθειές του, να θέλει να κατέβει με το αυτοκίνητο στο κέντρο για να πάρει υφάσματα στη Μητροπόλεως, να ράψει κουρτίνες!

Να σπάσεις αυγά και να φτιάξεις ομελέτα, αυτό είναι εύκολο, το κάνω κι εγώ. Ο δαιμόνιος αρθρογράφος όμως καταφέρνει την αντίστροφη αντίδραση, από την ομελέτα να φτιάξει αυγά! Αυτό ομολογουμένως θα ηθελα να το δω!

* Δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό -και, αν και, υποθέτω πως η μετάφραση έχει γίνει από μηχανάκι.

Aλλά βρήκα γουστόζικο το μαστουρωμένο σπίτι, που μάλιστα νοικιάζεται είτε επιπλωμένο είτε ανεπιπλωμένο. Να μας πουν οι παρεπιδημούντες στην Κύπρο αν είναι καλή η τιμή.

Και όπως έλεγε κι ο Ντίλαν, Εverybody must get stoned.

* Kι ένα γουστόζικο ορθογραφικό, με παρετυμολογία, από ρεπορτάζ για κάποια εκκλησιαστικά σκάνδαλα.

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί ν’ αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο δανεισμού ή μη, με βάση τα Αυστραλιανά δεδομένα της εδώ αγοράς, οφείλει να προστρέξει στην αναζήτηση ακινήτων. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι νομισματικές αξίες κλειδωνίζονται και λόγω του COVID-19».

Αλλά όποιος κλυδωνίζεται δεν κλειδώνεται.

Πάντως στο ίδιο κείμενο βρίσκω επίσης δυο φορές την οικία να γράφεται «οικεία» ενώ, πιο πάνω, το ίδρυμα, που κατηγορείται ότι δαπάνησε πολλά για την αγορά του διαμερίσματος όπου θα διαμένει ο Αρχιεπίσκοπος, κατηγορεί τους επικριτές του για «παρακρατικά τσιράκια ενός ιδιότυπου τομαροκεντρισμού». Πρωτότυπο.

* Είδα κάπου να σχολιάζεται το εξής απόσπασμα από πρόσφατη ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

Και πάλι με απλές λέξεις, η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να στηριχθεί κανονιστικώς μόνο πάνω στην αντηρίδα του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Δικαίου, με «σκληρό πυρήνα» την σταθερή κανονιστική βάση ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Δικαίου.

Όλα καλά, αλλά την αντηρίδα δεν τη λες και απλή λέξη. Δεν είναι όλοι πολιτικοί μηχανικοί.

* Κι ένα ορθογραφικό ομόηχο.

Όλοι περίμεναν, λέει, έτοιμα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αλλά ο συνήγορος της κατηγορουμένης δεν το κατέθεσε.

Ίσως δεν ήταν αίτημος.

* Και κλείνω με ένα που μου έστειλε ο γκρινιάρης φίλος μου. Τίτλος άρθρου στην Καθημερινή:

Παρίστανε τον γιατρό προκαλώντας τον θάνατο δύο ανηλίκων και ενός ηλικιωμένου

Σχολιάζει ο γκρινιάρης φίλος μου: Ποιος ξέρει πόσες τέτοιες τριάδες αθώων θυμάτων θα πήρε στο λαιμό του μέχρι να τον ανακαλύψουν…

Και του απαντάω: Πώς όμως έβρισκε πάντοτε δύο ανήλικους κι έναν ηλικιωμένο;

Εδω που τα λέμε, και αόριστο να είχε δηλ. Υποδύθηκε τον γιατρό… και πάλι εγώ θα απέφευγα τη σύνταξη αυτή. Παρίστανε το γιατρό και προκάλεσε τον θάνατο…

Αλλά ίσως είμαστε γκρινιάρηδες. Καλό σαββατοκύριακο, ωστόσο!

 

 

 

312 Σχόλια to “Πανελλαδικά μεζεδάκια”

  1. Μετά από πολλή ώρα και σκέψη κατάλαβα πού εντοπίζετε το λάθος στο τελευταίο μεζεδάκι. Που σημαίνει ότι ή είμαι πολύ βλάκας ή δεν είναι και τόσο μεζεδάκι 🙂

  2. Νέο Kid said

    1. Εγώ που αποδεδειγμένα δεν είμαι πολύ βλάκας , δε βλέπω κανένα μεζεδάκι σ αυτό.
    Παρίστανε (για μεγάλο διάστημα) το γιατρό, και η συνέπεια ΟΛΩΝ αυτών των παραστάσεων (όχι μιάς!) ήταν ο θάνατος δυο ανηλίκων και ενός ηλικιωμένου.

    Ο αόριστος (υποδύθηκε που λέει ο Νίκ.) θα ήταν λαθος. Δεν υποδύθηκε το γιατρό για να σκοτώσει ντε και καλά τους συγκεκριμένους…

  3. leonicos said

    Καλημέρα

    Μπήκα φαινομενικά πρώτος αλλά δεν πιστεύω πως θα βγω κι όλας.

    Έχεις σχετικό δίκιο Η φράση «ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου;» είναι τυπικά αμφίσημη αν την ποκόψεις από το προηγούμενο. Στη θέση της όμως, με το ‘περιρρέον’…. ΔΕΝ είναι

    .

    Δεν πολυκατανοώ τι θέλει να πει ο «ποιητής». Γιατί δεν ρώταγε ευθέως πόσο από τον προσωπικό χρόνο αφιερώνουμε;

    Έχεις άδικο. Ο ποιητής δεν ρωτάει αυτό που ρωτάς. Θέλει να πει «χρησιμοποιείς το διάβασμα για να σκοτώσεις τον ελεύθερο χρόνο σου» ή «χρησιμοπειείς τον ελεύθερο χρόνο σου δημιουργικά για δάβασμα;»

    Εντάξει, πλαγιάρισε ο κ. Σταμάτης. Ξαναπλαγιαρισε ο κ. Σταμάτης. Και αφού το έχει χούι, πολλά από αυτά που έχει γράψει θα είναι ‘προελεύσεως’

    Κάνανε την πατάτα με το να περάξουν αμάσητο στα παιδιά τον ‘κινητο τύπο’

    αλλά εδώ ήσαν σαφείς

  4. Υπάρχει μια αμφισημία στην τροπική μετοχή (προκαλώντας) αλλά δεν βλέπω να δημιουργεί πρόβλημα. Είμαστε δύο λοιπόν 😉

  5. Αντώνης said

    Το να φτιάξεις αβγά από ομελέτα μου θυμίζει την ιστορία που είχα ακούσει πριν από πολλά χρόνια:
    Ο καθηγητής προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές ότι όλες οι αντιδράσεις είναι αναστρέψιμες.
    Ερώτηση φοιτητή: How do you unscramble an egg?
    Απάντηση: Feed it to a chicken.
    Καλημέρα σας.

  6. rizes said

    Ο Λάθος

    Ο Λάθος (δ)

  7. dryhammer said

    1. Εντοπίζετε; Πληθυντικός της ευγένειας ή -ται;

    0. Κάτω από «την εξυπηρέτησή σας» τι λένε τα ψιλά γράμματα;
    Εμ μαστουρωμένο, εμ ανεπιπλωμένο(!); Και που θα γείρει ο χριστιανός το κορμάκι του; Θυμήθηκα το ανοιχτό και το άνοιχτο.

  8. leonicos said

    Όλα καλά, αλλά την αντηρίδα δεν τη λες και απλή λέξη. Δεν είναι όλοι πολιτικοί μηχανικοί.

    Πώς να την πει; Φουρούσι;

  9. dryhammer said

    8. (μ)πουντέλι.

  10. Γς said

    >σαν τη ροζίτα της Σάρτρ

    σαν την Ροζίτα Σώκου της Σιμόν ντε Μπoβουάρ;

  11. Μυλοπέτρος said

    Ούτε πανελλαδικές είναι το σωστό.
    Βγήκε για να ειρωνευτεί την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των αρχών του 1980 που λέγανε τότε πως το μόνο που έγινε ήτανε η αλλαγή των πανελληνίων εξετάσεων σε πανελλαδικές.
    Το νομικά σωστό πάντως είναι γενικές εξετάσεις.
    Ο όρος πάντως έχει επικρατήσει.

  12. 7 πληθυντικός κανονικός (ο πληθυντικός ο σωστός ο πρόστυχος): ο γκρινιάρης φίλος και ο Νικοκύρης εντοπίζουν.

  13. dryhammer said

    12. https://www.slang.gr/lemma/5151-skliros

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Με αφορμή το εικονογραφημένο για τις πανελλαδικές…
    Εκείνα λοιπόν τα χρόνια…μου είχε κάνει εντύπωση το εξής γεγονός.
    Μαθήτριες επιπέδου 12 έδιναν για να περάσουν στην Ιατρική. Μια σχολή που απαιτούσε σχεδόν άριστα.
    Διατύπωσα λοιπόν την απορία ενώπιον συναδέλφων και κάποιος έδωσε την εξής εξήγηση που δεν μπορούσα με τίποτα να τη σκεφτώ!
    Το κάνει, μας είπε, για…πρεστίζ. Ο καθένας ξέρει τη δυσκολία για να περάσεις στην Ιατρική και θεωρεί δεδομένο ότι η υποψήφια διέθετε τα φόντα αλλά, απλώς ατύχησε!
    Προσωπικώς το εικονογραφημένο σε βάζει να το επαναδιατυπώσεις π.χ Είναι δράμα η επιτυχία στις πανελλαδικές να αποτελεί την μοναδική επιτυχία στη ζωή σου.
    Ή μπήκαν στο πανεπιστήμιο αλλά δεν το τελείωσαν.

    Μια τελευταία ανακοίνωση ομάδας καθηγητών από το ΑΠΘ (σε αυτούς και ο Μάρδας) επισήμανε τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους φοιτητές που έχει το γεγονός όπου δεν περνάνε τα μαθήματα.

    Έχω τρία παραδείγματα παιδιών που πέρασαν, δύο στο Πολυτεχνείο και ένα στην Πληροφορική του Μακεδονίας,και τα παράτησαν.
    Εκτός από τις προσωπικές ευθύνες που φέρει ο σπουδαστής (αυτό το λέω εγώ) τα παιδιά αυτά μου είπαν το εξής απλό: «Σε αρκετά μαθήματα δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας μιλάνε».
    Μάλλον έχουν δίκιο.
    Της Πληροφορικής, βρίσκεται τώρα στο UK και σπουδάζει και είναι ευχαριστημένος , μου είπε το εξής: Το μάθημα, όπως είναι γραμμένο στο βιβλίο είναι πράγματι σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Ο διδάσκων όμως δεν καταβάλλει κάποια προσπάθεια να μας εξηγήσει. Σε πολλές περιπτώσεις που λέγαμε ότι δεν καταλαβαίνουμε μας απαντούσε: Δεν πειράζει!

  15. Μυλοπέτρος said

    Υπάρχει και ανέκδοτο
    Η απάντηση του πατέρα στη σχετική ερώτηση του γιου του, αν δηλαδή στο εργοστάσιο του πατέρα του εκτός από να βάζεις στη μία πλευρά της μηχανης βόδι να παίρνεις λουκάνικο, γίνεται να βάζεις λουκάνικο και να παίρνεις βόδι ήτανε (ουφ μακρυνάρι μου βγηκε):
    Δυστυχώς και εγώ λουκάνικο έβαλα και βόδι μου βγήκε.

  16. dryhammer said

    15. Κυκλοφορούσε περί τον Β’ ΠΠ για τη μάνα του Χίτλερ, αλλά με γουρούνι.

  17. Στέλιος said

    Καλημέρα, η Βασίλισσα διορθώθηκε.

  18. LandS said

    Το αστείο με το «importanter» είναι το λάθος ότι έπρεπε να γραφτεί «more important» αλλά η ειρωνεία είναι ότι γίνεται σε αντιπαράθεση με την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.
    Για να κάνουμε το ίδιο αστείο Ελληνικά θα γράφαμε «Η Παιδεία είναι πολύ σημαντική αλλά η ταβέρνα είναι σιμαντηκώταιρη» ή κάτι τέτοιο.
    Αν χρησιμοποιούσαμε ένα σχήμα σαν το «καλυτερότερο» κανείς δεν θα το εύρισκε αστείο.

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από τα ανέκδοτα του Ζίζεκ:
    «Όταν ο κομμουνιστής συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ενωση, στα μέσα της δεκαετίας του ’30, εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων και των στημένων δικών, ένας Σοβιετικός, προσπαθώντας να τον πείσει για την αναγκαιότητα της βίας ενάντια στους εχθρούς, του απολογήθηκε επικαλούμενος την παροιμία: «Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά», στην οποία ο Ιστράτι απάντησε λακωνικά: «Ωραία. Βλέπω τα σπασμένα αυγά. Πού είναι η ομελέτα σας;».
    Περιμένουμε την ομελέτα σας, δήμαρχε και αρθρογράφοι του.

  20. sarant said

    Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2 Ό,τι πείτε, μπορεί να έχετε δίκιο

    7-8 Με απλά λόγια θα έλεγε πχ αντιστήριγμα ή κάτι όχι μεταφορικό

    17 Ωραία!

    18 Νομίζω είναι καλή αναλογία το σημαντικοτερότερη ή το πιο σημαντικότερη

  21. Αγγελος said

    Για το τελευταίο, συμφωνώ. Εντάξει, πιο πολύ θα ταίριαζε ο αόριστος, αφού μία φορά προκάλεσε τους τρεις θανάτους ο γιατρός, αλλά κάτι που δεν σε κάνει να σκοντάφτεις διαβάζοντας και που βγάζει το σωστό νόημα δεν το λες και μεζεδάκι.
    Καλύτερα, πιστεύω, θα έμπαινε πρώτα η μετοχή: παριστάνοντας το γιατρό, προκάλεσε το θάνατο… (γιατί το γιατρό τον παρίστανε, υποθέτω, χρόνια).

    Το οποίο μου θυμίζει το αμίμητο που άκουσα από Ελληνίδα του Βελγίου σε μια πολιτιστική εκδήλωση: «Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τον κ. Πρόξενο, τον πάτερ Χ. που παριστάνει το Δεσπότη,…» Και ο φουκαράς ο σεμνότατος πάτερ Χ. μόνο δεσποτική εμφάνιση δεν είχε — απλώς il représentait (εκπροσωπούσε) τον Επίσκοπο…

  22. Νέο Kid said

    Άκου 300 ευρώ ζητάει ο άλλος για την παράγκα του για τους σιοίρους στο χωρκό… 😪😒

  23. LandS said

    7

    Εντάξει, βρήκαμε ποιανού κειμένου μετάφραση είναι το Ελληνικό κείμενο της αγγελίας. Το Αγγλικό κείμενο από ποιο κείμενο μεταφράστηκε; Γιατί εμένα μου θύμισε κάτι μέιλ από τη Νιγηρία που με ενημέρωναν για την απίστευτη τύχη μου.

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να τελειώνουμε με τις συκοφαντίες περί λογοκλοπής. Ο Σταμάτης στους «Χαμαιλέοντες» είναι σαφής:
    «Κλεμμένο φυσικά. Αλλά τι διάολο. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στη σκέψη» (σελ. 260)
    Ως γνωστόν άλλωστε «Οι μεγάλοι κλέβουν. Οι μέτριοι μιμούνται» σύμφωνα με τον Στραβίνσκι. 😎

  25. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>«Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου;»

    Εγώ (μη φιλόλογος 🙂 ), θεωρώ ότι η διατύπωση αφήνει περιθώρια για δυο ερμηνείες ως προς το τι ζητείται από τον μαθητή να αναπτύξει:
    α) ποιος ο ρόλος της σχέσης σας με την ανάγνωση βιβλίων στη γενικότερη…;
    β) ποιος ο ρόλος της ανάγνωσης βιβλίων στη γενικότερη … ;
    Νομίζω είναι διαφορετικά ζητούμενα, με μετατοπισμένα τα κέντρα βάρους για καθένα.
    Ίσως βέβαια να γίνουν αποδεκτές και οι δύο αναλύσεις…
    (Ή εγώ να λέω «εξυπνάδες»…)

  26. Νέο Kid said

    Δηλαδή ,η αντηρίδα μάς χαλάει ως προς την «απλότητα» του κειμένου του Παυλόπουλου ;
    Όταν βέβαια ντρέπεσαι να πεις φανερά ότι «ή τα λεφτά σας στη Ντόυτσε μπανκ ή πουθενά!» τέτοια «απλότητα» θα σκαρφιστείς…

  27. f kar said

    Αυτό με την ομελέτα και τ’αυγά είναι σίγουρα του θυμόσοφου λαού μας; Είχα την εντύπωση ότι είναι αγγλοσαξονικής προελεύσεως.

  28. Christos said

    Του γιατρού ή του ΣΚΑΪ, τρία (ή και τέσσερα) λάθη σε μια πρόταση θέλουν την τέχνη τους…

  29. Νίκος Κ. said

    Κανόνας: «Τα τρία θαυμαστικά σε ένα κείμενο είναι σχεδόν άσφαλτος δείκτης ότι το κείμενο δεν αξίζει τίποτα».

    Εξαίρεση: Η σκακιστική γραφή 🙂

  30. Αγγελος said

    Επειδή υπαρξισμό δεν έχω διαβάσει και τη rosette τη λέω ροζέτα ή ρόδακα, δεν κατάλαβα καν ποια ήταν η «ροζίτα της Σαρτρ» στο παράθεμα και φαντάστηκα, παραβλέποντας το γένος του άρθρου, ότι ήταν υπαινιγμός που μου διέφευγε σε κάποιο έργο του Σαρτρ. Κι έχω πάει και στη Σαρτρ, τρομάρα μου! Ευχαριστώ, Γς, για την εξήγηση!

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    29:Κι εκεί ακόμα 2 είναι το μάξιμουμ. ☺

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    28: Τέσσερα. Αριστεία, λέμε! ☺

  33. sarant said

    21τελος: Ωχ!

    22 Αρα είναι ακριβό

    27 Ναι, αλλά το έχουμε δανειστεί

    28 Ε, του Σκάι θα είναι, δεν έγραφε sms ο ψευτογιατρός

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν καπιταλιστές, «Ελευθερία του Τύπου» σημαίνει ελευθερία να εξαγοράζεις εφημερίδες, να εξαγοράζεις συγγραφείς, να δωροδοκείς και να διαστρέφεις την «Κοινή Γνώμη» προς όφελος της άρχουσας τάξης.»
    Αναμένεται η οργισμένη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ γι’ αυτήν τη ισοπεδωτική δήλωση του Λένιν.

  35. f kar said

    33 27 Σύμφωνοι αλλά θέλω να πω ότι ακόμα και την απόδοση της έκφρασης στον θυμόσοφο λαό μας, κι αυτό ψιλομεζεδάκι το λες.

  36. Νέο Kid said

    Θα έλεγα ότι το πιο ακριβές (ακριβώς με το ίδιο νόημα, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που προϋποθέτει κάποιες ρήξεις,συγκρούσεις, δεν μού έρχεται) λαϊκοθυμοσοφικό είναι το «αν δε βρέξεις κωλο, ψάρι δεν τρως!»

  37. Georgios Bartzoudis said

    Για τον κύριο …Στοπάτη θα πω: Μια φορά κλέφτης, πάντα κλέφτης

  38. Γς said

    34:

    Κατι μου εχει η Μαρμάγκα

  39. Πέπε said

    1, 2, 4:
    Τροπική μετοχή σημαίνει:

    Με ποιον τρόπο παρίστανε τον γιατρό; Με το να προκαλέσει τον θάνατο …

    Άρα δε μας κάνει.

    Παριστάνοντας τον γιατρό προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό είναι που θέλουν να πουν, και δεν το είπαν.

  40. Λάζαρος Μ. said

    Σε μυθιστόρημα συνάντησα την παρακάτω σύνταξη: «Άφηνε τα πράγματά του όπου να ‘ταν». Ποια είναι η γνώμη της κοινότητας για το «ήταν»; Θα χρησιμοποιούσατε το ρήμα σε παρελθοντικό χρόνο σε αυτή την περίπτωση;

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    » Δεν σας αρέσει η δράστρια, που κλίνεται ομαλά, και θέλετε μεταξωτές περισκελίδες; Φάτε τώρα τη δράστις. »

    Γιατί ὄχι ἡ δράστιδα.

    Ὅπως ἡ ἐφημερὶς ἔγινε ἐφημερίδα καὶ ἡ δεσποινὶς δεσποινίδα. Ἄσε ποὺ τὰ γειτονικὰ σκληρὰ συμπλέγματα συμφώνων δρ-στρ δὲν εἶναι ὅ,τι τὸ πιὸ εὔηχο.

  42. Γς said

    15:

    >γίνεται να βάζεις λουκάνικο και να παίρνεις…

    … λουκάνικο;

  43. Καλημέρα κι από δω
    Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές; Ξέρω πως χρησιμοποιούνται και τα δυο εξίσου. Στα θέματα πάνω γράφει «Πανελλαδικές». Άρα οι «γενικές» (11) δεν έχουν θέση. Το πλήρες είναι «μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» + κατηγορία υποψηφίων. Ε, δεν λέγεται και εύκολα!

  44. sarant said

    39 Κι εγώ έτσι το σκέφτηκα

    40 Καλή ερώτηση. Ίσως είναι δεκτά και τα δύο. Εγώ θα έβαζα «οπου νάναι»

  45. ΓΤ said

    43@

    Αισθάνομαι ότι, λέγοντας «πανελλαδικές», είναι σαν να αποκλείουμε τους Κύπριους, σε αντίθεση με το «πανελλήνιες».

  46. Alexis said

    #0: «Αν δεν σπάσεις ομελέτα, δεν φτιάχνεις αβγά, λέει ο θυμόσοφος λαός μας».

    Σωστά. Επίσης «κάλλιο δέκα και στο χέρι παρά πέντε και καρτέρει» και «στου κουφού τη βρόντα όσο θέλεις πόρτα»

  47. Triant said

    Καλημέρα.

    Θα συμφωνήσω και με τον γκρινιάρη φίλο του Νικοκύρη και με τον Πέπε. Κακά ελληνικά που χρειάζεται να επιστρατεύσεις τη λογική σου για να καταλάβεις το νόημα. Άμα σου αρέσουν οι μετοχές χρησιμοποίησέ τες σωστά: Παριστάνοντας τον γιατρό προκάλεσε τον θάνατο…

  48. Triant said

    47: Καλά, διάβασα το σχόλιο του Πέπε και δεν το διάβασα; Ελαφρύ εγκεφαλικό, γιατρέ μου;

  49. 46 ή όπως έγραφε ο Μποστ «κάλλιο πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής» (που το χρησιμοποιώ πολύ).

  50. LandS said

    27, 33, 35
    Ο σοφός λαός μας κάτι άλλο με αυγά λέει. Αλλά, θα μου πείτε, η θετική διατύπωση είναι πιο καθώς πρέπει.

  51. nikiplos said

    25@ Αρκετοί φιλόλογοι και μη, γονείς αλλά και μαθητές έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για αμφισημία στο ερώτημα. Γνωρίζω τουλάχιστον από Αγ. Παρασκευή. Σε αρκετά σχολεία τέθηκαν ερωτήσεις για αυτό το ερώτημα την ώρα της εξέτασης.

    Προσωπικά με στενοχωρεί που ένα ασαφές ερώτημα τίθεται στις πανελλαδικές, όπου υποτίθεται πως ο μαθητής δεν θα πρέπει να ξοδεύει τον πολύτιμο χρόνο του, ώστε να κατανοήσει τι ακριβώς ρωτάει ένα ερώτημα.

  52. Pedis said

    According to a contemporary writing in Walker’s Hibernian Magazine, it was Charette who said, by way of extenuating the number of deaths for which he was responsible, «Omelets are not made without breaking eggs.«

    https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_de_Charette#cite_note-9

    Ποτέ δεν κατάλαβα την τόση αξία (πια) αυτού του ρητού. Λες και είναι δύσκολο να σπάσεις τ’ αυγά (ή και κάτι έγινε αν σπάσουν).

    Νάλεγε τουλάχιστον αν δεν σφάξεις το γουρούνι δεν τρως χαμόν θα είχε ένα νόημα.

  53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «….¨Στα μέσα του 19ου αιώνα, ειδικά στην Αμερική, οι γραφιάδες, οι κλητήρες αυτοί, οι σημερινοί υπάλληλοι – μια λέξη που προκύπτει από την πυραμίδα της εργασίας, από τη συγχώνευση της φράσης ὑπ’ ἀλλήλους -, δούλευαν σε μικρούς χώρους που ονομάζονταν «σπίτια καταμέτρησης»…..»

    Θυμηθηκα το αριστουργημα

    Μπάρτλεμπι, ο γραφιάς, (Bartleby, the Scrivener: A Story of Wall Street» ) διήγημα του Αμερικανού λογοτέχνη Χέρμαν Μέλβιλ -διήγημα στο οποίο κρύβεται ο πιο μελαγχολικός και αινιγματικός χαρακτήρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γραμμένο το 1853 . Θεωρείται σαν το καλύτερο διήγημά του, και ένα από τα καλύτερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας….

  54. Κιγκέρι said

    Και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο.

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Μπάρτλεμπι, ο γραφιάς»
    Μιλάμε για πολύ μεγάλη λογοτεχνία, πράγματι.
    41: Διότι θέλουν η δράστις, η Άρτεμις, η Άλκηστις, η Χάρις. Το δράστιδα είναι μπασταρδεμένη λύση και το δράστρια, ε, κάτι στραβό θα ‘χει κι αυτό. Δεν είναι αρκετά αρχαιοπρεπές, ας πούμε. Η Κλυταιμνήστρα ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι δράστρια, μόνο δράστις. Τη δράστις, τη Χάρις, την Άλκηστις…Ή μιλάμε ελληνικά ή δε μιλάμε. ☺

  56. 45 Δεν ήταν αυτή η διαφοροποίηση, αλλά έτσι κι αλλιώς στις «πανελλαδικές» δεν συμμετέχουν ούτε οι Κύπριοι (έχουν δικές τους εξετάσεις) ούτε οι Έλληνες του εξωτερικού (δίνουν χωριστά). Το πανελλήνιες μοιάζει πιο λόγιο, αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω, η ορολογία που χρησιμοποιείται επίσημα (αν δεν θες το πλήρες περιγραφικό μακρυνάρι) είναι πανελλαδικές. Τι το λέει ο καθένας είναι άλλο θέμα (κι εγώ πότε τόνα πότε τ’ άλλο λέω, αλλά τα συνηθίζω κάτι τέτοια).

  57. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Τι θα γίνει τελικά, θα τον σταματήσει κάποιος τον κ. Σταμάτη; Για να παραφράσω την ατάκα του Ντιντερό σε ατάλαντο ποιητή στο «Ο Ιάκωβος κι ο αφέντης του» (του Κούντερα), όχι μόνον οι μεταφράσεις του είναι σκατά, αλλά και δεν υπάρχει ελπίδα να γράψει ποτέ καλύτερες!

    Και μιας και δεν φιλοτιμήθηκε κανείς να προτείνει πιο δόκιμους όρους για τα counting house και executive suite:

    counting house -> λογιστήριο

    executive suite -> γραφείο στελεχών

    (Στο CERN, λέμε counting house το δωματιάκι στη «γέφυρα» πάνω από τη σήραγγα όπου περνάει η δέσμη και έχουμε τον ανιχνευτή μας. Σ’ αυτό το δωμάτιο βρίσκονται οι υπολογιστές απ’ όπου παρακολουθούμε την καταγραφή και την εξέλιξη των πειραματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (όταν δεν βλέπουμε σειρές και ταινίες 😉 ). Το πάλαι ποτέ, εκεί μέσα φυλασσόταν και το κατάστιχο (logbook) του πειράματος, που τώρα πια είναι ηλεκτρονικό.)

  58. Πέπε said

    @46, 49:

    Επίσης, καλύτερα μιας ώρα σκλαβιά και φυλακή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

    @40:

    Η ακολουθία των χρόνων (λέει ότι φεύγει – είπε ότι έφευγε), για τα νέα ελληνικά νομίζω ότι είναι ένα λογικό κατασκεύασμα τελείως άσχετο από το πώς όντως λειτουργεί η γλώσσα. Υπάρχει στα αρχαία, στα λατινικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, κάθε φορά με τους δικούς της κανόνες που γενικά ακολουθούν μια ενιαία λογική.

    Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορείς και να την εφαρμόσεις και να μην την εφαρμόσεις. Μπορείς να πεις και «είπε ότι φεύγει» και «είπε ότι έφευγε» εννοώντας το ίδιο πράγμα, και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει χώρος να υποστηρίξει κανείς ότι τυπικά ο παρατατικός είναι πιο σωστός και ο ενεστώτας δείγμα πιο πρόχειρου λόγου. Σε άλλες περιπτώσεις όμως δεν μπορείς να την εφαρμόσεις: κατά τη γνώμη μου το «τα άφηνε όπου να ‘ταν» δε λέγεται, πράγμα που αποδεικνύει ότι το να μην εφαρμόσεις την ακολουθία των χρόνων δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή που μπορεί, άμα είμαστε λαρτζ, να τη δεχτούμε χαριστικά – αντιθέτως είναι η στάνταρ επιλογή.

    «Τα άφηνε όπου να ‘ταν» μου φαίνεται να γράφτηκε από κάποιον ο οποίος, απορροφημένος από τους υπολογισμούς του -«για να δούμε, η κύρια πρόταση έχει παρατατικό, άρα στη δευτερεύουσα τι είπαμε ότι θέλει;..».- ξέχασε πώς θα το έλεγε ο ίδιος.

  59. Avonidas said

    #52. Ποτέ δεν κατάλαβα την τόση αξία (πια) αυτού του ρητού. Λες και είναι δύσκολο να σπάσεις τ’ αυγά

    Το νόημα δεν εντοπίζεται στη δυσκολία του να σπάσεις αυγά, αλλά στο δυσάρεστο/άκομψο/βίαιο του να τα σπάσεις. Δηλαδή, κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να ενοχλήσεις/να ξεβολέψεις/να ασκήσεις βία. Χωρίς παράπλευρες απώλειες, για όσους προτιμούν τους ευφημισμούς.

  60. Πέπε said

    @55:
    > > Η Κλυταιμνήστρα ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι δράστρια, μόνο δράστις.

    Η Κλυταιμνήστρια όμως; Τουλάχιστον αυτή ξεχωρίζει έμφυλα από τον κλυταιμνηστή. Να ξέρουμε δηλαδή τι φύλο είναι αυτός/αυτή που κλυταιμνήζει κάθε φορά.

  61. Avonidas said

    Το executive suite θα μπορούσαμε να το πούμε και «διευθυντήριο», αλλά θαρρώ πως ο όρος έχει ήδη άλλη σημασία. Κι εξάλλου είναι υπερβολικά εξειδικευμένος, καθώς δεν είναι όλα τα στελέχη διευθυντές.

  62. Πέπε said

    @59:
    Κατά τη γνώμη μου ούτε αυτό, αλλά στη θυσία: άμα κάνεις ομελέτα, προφανώς μετά δε θα ‘χεις πια τα αβγά άσπαστα να τα ξανακάνεις ό,τι θες.

  63. Νέο Kid said

    57. Είσαι CERNΙκός ρε; 😀 (no sexuality pun intended!)
    Και γώ, βλέποντας σχόλιό σου στη λίστα αριστερά, είπα μέσα μου «να κι ο Άβο. Θα πει ότι το να (μη) γίνει η ομελέτα ξανά αβγά είναι απλώς θέμα μικρής πιθανότητας ,βάσει Στατιστικής Μηχανικής )
    Όσο για το λογιστήριο… δώσαμε, δώσαμε ! ( σε άλλο νήμα ,πριν λίγες μέρες)

  64. Avonidas said

    #59. Την ίδια περίπου σημασία έχει κι η ντόπια παροιμία αν δε βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρια (μια χαρά τρως, όμως, και ψάρια και αστακούς και χαβιάρι).

  65. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες σήμερα, και το υπουργείο έβγαλε μια κατάπτυστη ανακοίνωση…
    Υπ. Μετανάστευσης: Η παγκόσμια ημέρα προσφύγων μας θυμίζει την αποστολή μας να φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης!

    Για την ημέρα

  66. Νέο Kid said

    Το «όπου να ´ναι» όπως και το «ό,τι νάναι» δεν κλείνονται χρονικά, καθότι είναι ουσιαστικά επιρρήματα! Το όπου να’ναι σημαίνει πρόχειρα,απροσεχτα,ατιμελητα και το ο,τι να ναι σημαίνει περίπου το ίδιο. Δεν υπάρχει «όπου να ταν» !

  67. Avonidas said

    #63. You can count on it! 😉

    Κι όμως, τ’ αυγά και την ομελέτα δεν τα πρωτοσυνάντησα στο μάθημα της Στατιστικής Μηχανικής, αλλά στην Εισαγωγή στη Χημεία στο 1ο έτος, σαν παράδειγμα για τους βαθμούς ελευθερίας.

    Έδινε δηλ. παράδειγμα τους βαθμούς ελευθερίας που έχει ένα αυγό (μπορείς να μετατοπίσεις το κέντρο του, να το περιστρέψεις γύρω από 3 άξονες κλπ.)· κι έλεγε μετά ότι αν σπάσεις τ’ αυγά και τα κάνεις ομελέτα, οι βαθμοί ελευθερίας γίνονται άπειροι 😛

    …το οποίο αποδεικνύει ότι άμα δώσεις σε χημικό να σου εξηγήσει έννοιες της φυσικής, θα τα κάνει μαντάρα 😉 Μέχρι να κάνω κβαντομηχανική, είδα κι έπαθα να καταλάβω τι στο καλό τσαμπουνάνε με τα «τροχιακά» τους (ούτε κι οι ίδιοι ξέρουνε, απλά τους είπαν να μη λένε «τροχιά» γιατί είναι κακό και κάνει τζιζ, και την ξαναβαφτίσανε 😀 ).

  68. Avonidas said

    Όσο για το λογιστήριο… δώσαμε, δώσαμε ! ( σε άλλο νήμα ,πριν λίγες μέρες)

    Για δώστε και σύνδεσμο, όμως! Μην κάνουμε μισές δουλειές…

  69. Νέο Kid said

    67. Μα χημικοί να εξηγούν έννοιες φυσικής; Τι γροτέσκο! (Ή μήπως ιονέσκο είναι το σωστό…;)
    Δεν εντρέπονται! 🤪
    (Χημικοί να εξηγούν έννοιες γλωσσολογίας , λογοτεχνίας και …όλων των άλλων (πλην Φυσικής!) μάλιστα! This makes perfect sense to us! 😀😜😜

  70. ΣΠ said

    Εγώ θα τα ονόμοζα σχολαστικά ή γκρινιάρικα μεζεδάκια. Κάποια πρέπει να τα σκεφτείς και να τα αναλύσεις για να καταλήξεις ότι (αν) είναι μεζεδάκια.

  71. ΣΠ said

    69
    Μη μπερδεύεις τους χημικούς με τους χημικούς μηχανικούς. 🙂

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    11>>Το νομικά σωστό πάντως είναι γενικές εξετάσεις.
    και το ιατρικά! 🙂

    14 >>Μαθήτριες επιπέδου 12 έδιναν για να περάσουν στην Ιατρική. Μια σχολή που απαιτούσε σχεδόν άριστα…κάποιος έδωσε την εξής εξήγηση.Το κάνει, μας είπε, για…πρεστίζ. Ο καθένας ξέρει τη δυσκολία για να περάσεις στην Ιατρική και θεωρεί δεδομένο ότι η υποψήφια διέθετε τα φόντα αλλά, απλώς ατύχησε!
    Πω! Ακριβώς χθες αναρωτήθηκε,σε παρεμπίπτουσα κουβέντα(μέρες εισαγωγικών εξετάσεων βλέπεις), μια φίλη μου από το σχολείο για τρεις άλλες συμμαθήτριές μας, μέτριες ως πολύ μέτριες μαθήτριες, πώς και δώσανε τότε Ιατρική (καμιά δεν πέρασε, δεν ξανάδωσε μα και δε σπούδασε τπτ άλλο στη συνέχεια). Προς επίρρωση του συμπεράσματος, οι δυο ήταν μαζί μας στο κλασικό τμήμα 🙂 .
    Θα της πως τη θεϊκή εξήγηση 🙂 .

    39 >>παριστάνοντας το γιατρό προκάλεσε το θάνατο
    Μάλλον αιτιολογική μετοχή ε;

    Για το σώσε που γίνεται (και) φέτος στις Πανελλαδικές, μόνο που φέτος δε γίνεται ο ανάλογος χαμός στα κανάλια και στα ράδια…Σε μερικά ειδικά σάιτ μόνο αναδεικνύονται
    Δείτε τα σχόλια σ΄ αυτό το λινκ που έβαλε στο χθεσινό νήμα στο 290 ο Voulagx
    https://www.esos.gr/arthra/68198/panelladikes-diegrapsan-dyo-themata-en-ora-exetaseon-me-entoli-tis-kentrikis-epitropis
    Φιλολογος 319 Ιουν 2020 16:04 και
    o tempora, o mores19 Ιουν 2020 22:14
    κ.α.

  73. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    61 Διευθυντήριο όχι, αλλά διευθυντικό γραφείο καλό μου φαίνεται

    70 Εκτός από το ομολογημένα γκρινιαρικο ποιο άλλο είναι;

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όχι ρε γαμώτο! όχι…
    http://www.avgi.gr/article/10812/11197092/pethane-o-skenothetes-kai-poietes-leuteres-xanthopoulos

  75. Σ said

    Θα συμφωνήσω ότι το «εικονογράφημα», έτσι όπως παρουσιάζεται, μας προδιαθέτει να το κακοχαρακτηρίσουμε. Ωστόσο θεωρώ ότι αγγίζει μια πραγματικότητα άξια σχολιασμού, την εξής: πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι από τα χρόνια των σπουδών τους έχουν ζήσει άλλα τόσα ή και πολλαπλάσια, όταν θέλουν να δηλώσουν το γνωσιακό τους επίπεδο, αυτόματα αναφέρονται δια μακρών σε εκείνα ακριβώς τα χρόνια, τα παρελθοντικά, τα χρόνια της ανωριμότητας, ως αυτά να ήταν το επιστέγασμα, η κορωνίδα (για να πλατειάσω) όλης της σχετικής προσπάθειας, ή μαθητείας.
    Και αυτή η πρακτική, ιδίως αν αντιστοιχεί σε μια πραγματικότητα, μου προκαλεί διάθεση κακοχαρακτηρισμού.

  76. ΣΠ said

    73β
    Και το ομολογημένα σχολαστικό για την διαχείριση του χρόνου.

  77. … Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων …

    Θα το διατύπωνα
    «Έχεις σχέση με ανάγνωση βιβλίου;»
    και θα απαντούσα εμφατικά
    καταφατικά,
    αν και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ περισσότερο
    το κινητό μου ή ταμπλέτα
    για καλύτερη αυτοσυγκέντρωση
    σ’ αυτά τα 10 λεπτά.

  78. Χαρούλα said

    😢
    Ο πατέρας είπε
    αγαπώ τον ξεραμένο καπνό
    έγινε καπνεργάτης

    η μητέρα γύρεψε παιδιά
    ταίρι και σπιτικό
    ζευγάρωσαν

    ο μεγάλος
    έψαχνε από παιδί
    τον κούρασαν οι μάχες

    ο μικρός
    δε ζήτησε τίποτα
    έφυγε σε ξένο τόπο

    το σπίτι μπογιατίζεται κάθε χρόνο
    ο πατέρας βγήκε στη σύνταξη
    η μητέρα χτίστηκε στις κάμαρες
    ο μικρός γίνηκε σιδερόδρομος μακρύς
    κι ο μεγάλος σκέφτηκε να πει
    αγαπώ τον ξεραμένο καπνό

    άργησε προκόψανε οι μηχανές

    Λ. Ξανθόπουλος, Αντίψυχα, Ανδρομέδα

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γονιός20 Ιουν 2020 01:43
    Στο σχολείο που έγραφε η κόρη μου, τους μετέφεραν προφορικά την » διευκρίνιση» του υπουργείου σχετικά με την ασάφεια στην έκθεση.
    Τι προχειρότητα είναι αυτή απέναντι στους υποψηφίους;
    Ποιος μας λέει ότι δεν μεταφέρθηκε λάθος;
    Στους βαθμοογητές έχουν πει τα ίδια;
    Ποιος το εγγυάται αυτό;
    Γιατί δεν αναδεικνύεται το θέμα;
    Πού είναι η ένωση φιλολόγων;
    https://www.esos.gr/arthra/68198/panelladikes-diegrapsan-dyo-themata-en-ora-exetaseon-me-entoli-tis-kentrikis-epitropis

  80. … Όλοι περίμεναν, λέει, έτοιμα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αλλά
    ο συνήγορος της κατηγορουμένης δεν το κατέθεσε.
    Ίσως δεν ήταν αίτημος. …

    Ο συνήγορος έκανε χρήση
    αμφιβόλου ετοίμου
    για «απαλλαγή λόγω αμφιβολιών»

  81. sarant said

    76 Οκ. Και πάλι δύο στα (πόσα;) δέκα.

    80 Δεν ετοίμησε το λειτούργημά του.

  82. Κιγκέρι said

    Επειδή πράγματι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που δώσαμε Πανελλαδικές, αλλά φέτος δίνει ο γιος μου, θα ήθελα να πω το εξής : η ανάπτυξη του κάθε θέματος δεν είναι αυτό που ίσως φανταζόμαστε με βάση τη δική μας εμπειρία. Τα παιδιά έχουν ένα «επικοινωνιακό πλαίσιο», έτσι νομίζω ότι το λένε, πρέπει δηλαδή να γράψουν ένα συγκεκριμένο είδος κειμένου, στην προκειμένη περίπτωση για την ανάγνωση, ένα άρθρο για το μπλογκ του σχολείου. Επίσης υπάρχει όριο λέξεων, το οποίο σε αυτό το θέμα είναι 300-350 λέξεις, επομένως δεν μπορούν να αναλύσουν την κάθε πτυχή του με τη λεπτομέρεια που – επαναλαμβάνω- εμείς φανταζόμαστε με βάση τη δική μας εμπειρία από την Έκθεση.
    Οπότε, βρίσκω μάλλον υπερβολικό το σχόλιο του σχολαστικού φίλου, το οποίο μέτρησα από περιέργεια και βρήκα ότι είναι 318 λέξεις, τόσο περίπου όσο έπρεπε να γράψουν και τα παιδιά.

  83. Μαρία said

  84. 1 ,2, 4, 39, 44

    Γίνεται και

    «Παρίστανε τον γιατρό προκαλώντας με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανηλίκων και ενός ηλικιωμένου.»

    (Έτσι διατηρείται κάπως και το τεκμήριο της αθωότητας, αν δεν έχει ακόμα εκδικασθεί η υπόθεση.)

  85. 81β,
    Εξαιρετικό!

  86. Πέπε said

    @77
    Θεωρητικά, μπορεί κανείς να γράψει ια καλή έκθεση, τεκμηριώνοντας άρτια την απάντηση «δε διαβάζω βιβλία». Αλλά τι ελπίδες θα έχει; Και κυρίως, τι ελπίδες θα πιστέψει ο ίδιος ότι έχει;

    Το θέμα σε εξωθεί εμμέσως πλην σαφώς να απαντήσεις ότι διαβάζεις βιβλία είτε είναι αλήθεια είτε όχι.

    Αλλά ακόμη κι αν δε σε εξωθούσε, το βρίσκω ανήθικο να μπαίνει μια τέτοια προσωπιή ερώτηση ως θέμα έκθεσης. Υπάρχουν πολύ καλύτερα θέματα όπως «πόσο θαυμάζετε την ηγεσία του υπουργείου παιδείας;», «πόσες αρνητικές σκέψεις κάνετε κατά μ/ο κάθε μέρα για τους διορθωτές / για την κυβέρνηση;», κλπ..

  87. 67, … είδα κι έπαθα να καταλάβω τι στο καλό τσαμπουνάνε με τα «τροχιακά» τους
    (ούτε κι οι ίδιοι ξέρουνε, απλά τους είπαν να μη λένε «τροχιά» …

    Το οrbital (τροχιακά s, p, d, f) ως επί μέρους διαχωρισμός ενός orbit (τροχιές 1, 2, 3…) έχει την λογική του (και, δεν λέω, θα μπορούσε όντως να είναι σκέτο «τροχιές»), αλλά η ενίοτε άστοχη επιμήκυνση λέξεων στα αγγλικά έχει ενδιαφέροντα παραδείγματα.

    Όπως το utilize που συχνά εννοεί απλώς use, και τελευταία βλέπω το differential να αντικαθιστά το difference εκεί που δεν πρέπει.

  88. 71,
    Φευ! 🙂

    Έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση (για τα τροχιακά) δεν δόθηκε

  89. 86,
    Συμφωνώ.

    Να συμπληρώσω, επίσης, ότι φοβάμαι πως αντιμετωπίζετε το σχ. 77 με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ’ ό,τι τού αξίζει! 😉

  90. Νέο Kid said

    87. If you drink and d(e)rive , you see no difference between difference and differential (equations)…😀

  91. ΓΤ said

    56@

    Ήταν ατυχές έτσι όπως το έθεσα, και ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Ήθελα να πω ότι το ένα με περιορίζει στον «ελλαδικό» χώρο. Χαρακτηριστικά, εκείνα τα χρόνια (δεν θυμάμαι τι έδωσα το 1986, Πανελλαδικές ή Πανελλήνιες;), θυμάμαι τον άχρι χυδαιότητος ωμόγλωσσο πατέρα μου να καντηλιάζει το υπουργείο, επειδή έπαιζε on/off διακόπτη ανάμεσα στο «Πανελλαδικές» και το «Πανελλήνιες» με συχνότητα αλλαγής ταχυτήτων στης F1 το κόκπιτ. («Να μας πουν επιτέλους πώς να τις λέμε!» ακολουθούσαν άγιοι, όσιοι, η Τζίζους μάμα, ο Τζίζους, γλώσσα που έκανε τζιζ κ.λπ.).

  92. Spiridione said

    86. Κάτι σχετικό από τον δικηγόρο Β. Σωτηρόπουλο

    Το σημερινό υπο-ερώτημα που τέθηκε στις Πανελλήνιες εξετάσεις: «Ποιο ρόλο έχει η Ποίηση στην προσωπική σας ζωή;» αποτελεί μια ευθεία παρέμβαση του Κράτους στην προσωπική ζωή των πολιτών.
    Οι πολίτες θα κριθούν δηλαδή για το αν θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια ανάλογα με το πως θα απαντήσουν σε ένα ερώτημα που αφορά τον σκληρό πυρήνα της ιδιωτικότητας τους.
    Είναι μια ανεπίτρεπτη, σκοτεινή πρακτική που παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:
    “1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, της κατοικίας του και της αλληλογραφίας του.
    2. Κατά την ενάσκηση αυτού του δικαιώματος δεν επιτρέπεται παρέμβαση δημόσιας αρχής, παρά μόνον εφόσον είναι σύμφωνη με το νόμο και είναι αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας ασφάλειας ή οικονομικής ευημερίας της χώρας, για την αποτροπή των εκτροπών ή του εγκλήματος, για την προστασία της υγείας ή των ηθών, ή για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.”
    H Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της έχει δηλώσει ότι η αγαπημένη της ταινία είναι «Οι ζωές των άλλων». Αυτό εννοούσε;

  93. ΓΤ said

    Ένας θάνατος για πολύ ευαίσθητους
    Σπέσιαλ για Κουβάτσο και λοιπούς ευπρεπείς

    Πέθανε χτες, στα 28 της, από ανακοπή καρδιάς, η Κάιλα, η φαλακρή αετίνα της Κρίσταλ Πάλας. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τις πτήσεις της… 😦

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γι’ αυτό η Μπενφίκα έχει 3 αετούς, για να μην ξεμένει.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιο ρόλο έχει η ποίηση στην καθημερινή σας ζωή; Θέμα για να αναπτυχθεί από σημερινά δεκαοκτάχρονα είναι αυτό; Η προφανής και ειλικρινής απάντηση είναι:κανέναν. Αλλά με αυτή την απάντηση δεν μαζεύεις μόρια, οπότε άντε βρες, πιτσιρικά, μούφες για να γράψεις κάτι. Από ποιον πλανήτη έρχονται αυτά τα θέματα;

  96. Κιγκέρι said

    92:

    Ή, όπως είπε ο Σαββόπουλος:

    Τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια μέρα κρύα
    μπορεί και οι φροϊδιστές να `ρθούν στην εξουσία.

  97. Αγγελος said

    Μα μόνο στον Ελλαδικό χώρο διεξάγονται οι πανελλ***ες εξετάσεις, έτσι δεν είναι;

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    H Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της έχει δηλώσει ότι η αγαπημένη της ταινία είναι «Οι ζωές των άλλων».
    Να από πού πήρε την ιδέα για την εισαγωγή του «big brother» στην εκπαίδευση.

  99. ΓΤ said

    97@
    (Οπότε γιατί μιλάμε για «Πανελλήνιες»;)

  100. Κιγκέρι said

    Βάζω εδώ το ποίημα που έβαλαν στις εξετάσεις και το σχετικό ερώτημα, για να ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται πριν το κρίνουμε:

    Εκεί πού αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις
    για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει
    για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ
    και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
    γι’ άλλα που επαναλαμβάνονται μ’ ελάχιστες παραλλαγές για πράγματα που πουλιούνται μόλις πιάσουν
    κατάλληλη τιμή
    για πράγματα που σάπισαν με το πέρασμα του καιρού
    ή που ήσαν σάπια απ’ την αρχή και δεν το έβλεπες
    εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις για πράγματα σοβαρά ή ανόητα που ρίσκαρες τη ζωή σου για πράγματα σημαντικά που τα κατάλαβες αργότερα για πράγματα που τα φοβήθηκες κι απέφυγες
    ν’ αναλάβεις
    για πράγματα που τα προγραμμάτισες και δεν σου βγήκαν γι’ άλλα που τα σχεδίασαν άλλοι και βγήκαν διαφορετικά για πράγματα που σου έτυχαν χωρίς να τα περιμένεις
    για πράγματα που μόνο τα ονειρεύτηκες
    και κάποτε, μία στις χίλιες, πραγματώθηκαν…
    Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση.

    Τίτος Πατρίκιος, ποίημα από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

    Γ1. Ποιο είναι το θέμα του ποιήματος, κατά τη γνώμη σας; Ποιο ρόλο έχει η Ποίηση στην προσωπική σας ζωή; Να απαντήσετε αξιοποιώντας τουλάχιστον τρεις (3) κειμενικούς δείκτες (150-200 λέξεις).
    Μονάδες 15

  101. Μιας και αναφέρθηκαν «Οι ζωές των άλλων» (πόσο χαίρομαι που απ’ την αρχή μου φάνηκε μούφα αυτή η ταινία!), δείτε αυτό και ας σας φανεί υπερβολική ή στρατευμένη η εισαγωγή: http://www.katiousa.gr/politismos/kinimatografos/ena-pardalo-matso-anoisies-i-alitheia-piso-apo-tis-zoes-ton-allon/

  102. Κώστας said

    39, 44, 47: «Παριστάνοντας τον γιατρό προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό είναι που θέλουν να πουν, και δεν το είπαν».

    Παρότι οι επιρρηματικές μετοχές κατά κανόνα μπορούν να δηλώνουν τρόπο, χρόνο, λόγο, υπόθεση ή εναντίωση αλλά όχι αποτέλεσμα, γερουνδιακές δομές που αναφέρονται στο αιτιατό και μπορούν να αναλυθούν σε συμπερασματικές προτάσεις είναι, φαντάζομαι, σε όλους μας εξαιρετικά οικείες και δεν προσκρούουν στο γλωσσικό αισθητήριο του μέσου φυσικού ομιλητή. Αναφέρομαι σε δομές του τύπου συνέβη το Χ (αίτιο) οδηγώντας στο Ψ (αιτιατό):

    (1) Μεθυσμένος πυρπόλησε ξενοδοχείο προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

    (2) […] πέταξαν στο εσωτερικό μια κροτίδα προξενώντας υλικές ζημιές στην πρόσοψη της πολυκατοικίας.

    (3) Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα σκορπώντας τον πανικό.

    (4) […] διακοσμητικό τζάκι που παράγει 3D εφέ ψεύτικης φλόγας δημιουργώντας την ψευδαίσθηση αληθινής φωτιάς.

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, επιρρηματικές μετοχές και αοριστικοί τύποι θα μπορούσαν μεν κάλλιστα ν’ αλλάξουν ρόλους, όμως ένας τέτοιος μετασχηματισμός συνιστά απλώς δυνατότητα και όχι αναγκαιότητα:

    (1) Μεθυσμένος προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων πυρπολώντας ξενοδοχείο.

    (2) […] προξένησαν υλικές ζημιές στην πρόσοψη της πολυκατοικίας πετώντας στο εσωτερικό μια κροτίδα.

    (3) Σκόρπισε τον πανικό μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα.

    (4) […] διακοσμητικό τζάκι που δημιουργεί την ψευδαίσθηση αληθινής φωτιάς παράγοντας 3D εφέ ψεύτικης φλόγας.

    Ως εκ τούτου θεωρώ την επίμαχη διατύπωση −τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση του συνδυασμού παρίστανε προκαλώντας αντί του εναλλακτικού προκάλεσε παριστάνοντας− άμεμπτη και πάντως απόλυτα κατανοητή. Υπό συζήτηση, βέβαια παραμένει, η κατηγορία της επιρρηματικής μετοχής. Σίγουρα −όπως επισήμανε κι ο Πέπε− δεν είναι τροπική. Ότι κι αν είναι πάντως, προσωπικά βλέπω αποχρώσεις αποτελεσματικής πρότασης.

  103. sarant said

    102

    Ναι, εγώ θα περίμενα πχ Παρίστανε το γιατρό παρουσιάζοντας πλαστογραφημένη ιατρική ταυτότητα.

    Αυτό έχει πλήρη αντιστοιχία με τα παραδείγματά σου.

  104. ΣΠ said

    74
    Απόψε στις 23:00 στην ΕΡΤ2: «Καλή πατρίδα σύντροφε».
    https://program.ert.gr/details.asp?pid=3687630&chid=49

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    101: Γράφει το άρθρο/ξέπλυμα της ανατολικής δικτατορίας:

    «Τη δεκαετία του ’80 τα πράγματα είχαν αλλάξει. Το κράτος δεν μπορούσε απλά να ελέγξει καταπιέζοντας τους υπηκόους του, οι αιτήσεις μετανάστευσης αύξαναν, πολλοί καλλιτέχνες με κύρος αποχαιρετούσαν τη χώρα για πάντα, τα σύνορα γίνονταν πιο ανοιχτά.»

    Άλλο άρθρο προφανώς… «αντικομμουνιστικό» ( https://www.dw.com/en/document-shows-east-german-guards-had-shoot-to-kill-orders/a-2734598 ) γράφει:

    «The seven-page order, dated October 1, 1973 and found last week in the regional archive office in the eastern city of Magdeburg, shows that the Ministry for State Security, known as the Stasi, had told guards that they must «stop or liquidate» would-be dissidents. «Do not hesitate to use your firearm, not even when the border is breached in the company of women and children, which is a tactic the traitors have often used,» it said.»
    … … …
    The orders were issued to a special Stasi unit
    … … …
    The unit was disbanded in 1985»

    και εδώ: https://www.nytimes.com/2007/08/13/world/europe/13germany.html

    Κάποιος μας δουλεύει, και ξέρουμε ποιος.

  106. ΣΠ said

    άρθρο του συγγραφέα κ. Αλέξη Σταμάτη

    Μάλλον συρραφέα.

  107. 105 Ώχου, να σου πω, εγώ προειδοποίησα. Όποιος θέλει ας πάει στο γερμανικό, και υπάρχει πάντα το γκουγκλ τρανσλέιτ: https://www.sueddeutsche.de/kultur/donnersmarck-hein-das-leben-der-anderen-1.4300244!amp

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    105: Φυσικά και η μυθοπλασία πάντα περιέχει υπερβολές. Εδώ όμως οι υπερβολές αφορούν ένα γνωστό και υπαρκτό μοτίβο ασφυκτικού ελέγχου και όχι μια κατασκευασμένη θεωρία συνωμοσίας.

  109. ΚΩΣΤΑΣ said

    0 —> Να γίνω και κακός; Τα τρία θαυμαστικά σε ένα κείμενο είναι σχεδόν άσφαλτος δείκτης ότι το κείμενο δεν αξίζει τίποτα.

    Πω! πω! πω! ρεζίλι έγινα!!! Ενίοτε τα χρησιμοποιώ, οπότε δεν λέω τίποτα. 😪

    0 —> Ως τώρα δεν έχω βρει διάψευση του θεωρήματος αυτού, αλλά αφήνω περιθώριο γι’ αυτό και είπα «σχεδόν».

    Πάμε τώρα στο «σχεδόν». Ζούμε πλέον στην εποχή του ηλεκτρονικού τύπου. Έχουν παρεισφρήσει στα καθημερινά άμεσα κείμενα -μηνύματα, μέιλ, σχόλια, άρθρα,… – νέες γραφιστικές συνήθειες, όπως φατσούλες, τζιφάκια, συντομογραφίες με χρήση μόνο των συμφώνων μια λέξης… κλπ. Μέσα σε αυτό το γενικότερο πνεύμα αναθεώρησης της γραπτής έκφρασης νομίζω ότι μπορούν να σταθούν και τα τρία θαυμαστικά, όταν θέλεις να δώσεις περισσότερη έμφαση, Μια γνώμη λέω… 😉

  110. sarant said

    109 Γι αυτό άφησα το περιθώριο 🙂

  111. dryhammer said

    Άσχετο. Σήμερα έμαθα πως η νεολαία τα τζιφάκια τα λέει «μπούμερανγκ»

  112. ΓΤ said

    109@

    Δεν στέκονται με τίποτα. Άσε που από κάτω τους έχουν μια παιδική αφέλεια 😉

  113. Avonidas said

    #101. […] η ταινία είναι μια ιστορία για αγρίους, που παίζει σε κάποια μυθική χώρα, συγκρίσιμη με τη Μέση Γη του Τόλκιν. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών ήθελε με ένα παραμύθι να περιγράψει τον πραγματικό κόσμο, ήθελε να είναι μια αλληγορία, όπου ο Σάουρον ο απαίσιος αντιπροσώπευε το Στάλιν και ο Σάρουμαν, ο άντρας των πονηρών σχεδίων, αντιπροσώπευε το Χίτλερ, ενώ τα ελεύθερα έθνη αντιπροσώπευαν τους δυτικούς συμμάχους.

    Αυτό κι αν είναι ένα παρδαλό μάτσο ανοησίες.

  114. ΚΩΣΤΑΣ said

    110 Πάντως εγώ σκέφτομαι να αποπειραθώ να βάλω και σε σοβαρή μελέτη φατσούλες. Τι λέτε, θα είμαι καινοτόμος ή θα με πάρουν με σάπιες ντομάτες; 🤗

  115. Λγς said

    #95 Μια χαρά μπορούν να απαντήσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ποίηση και να το αναπτύξουν, άλλωστε αυτό περιμένουμε, ειλικρινή απάντηση. Δεν βαθμολογούμε απόψεις, αλλά συγκρότηση και γλωσσική έκφραση.

  116. sarant said

    111 Γιατί μπούμερανγκ;

  117. Νέο Kid said

    113. Κοίτα, το ότι ο άρχοντας είναι μια αλληγορία ισχύει. Αλλά οπωσδήποτε η «αρχετυπική» φρίκη του Τόλκιεν προερχόταν από τα σφαγεία του Α’Π.πολεμου , οπότε τα περί Χίτλερ και Στάλιν είναι οντως ανοησίες , αλλά δεν μου είναι σαφές από το κείμενο αν ο συγγραφέας τα αποδίδει στον Τόλκιεν ή τα λέει ειρωνικά για την ταινία…

  118. 113 Είναι (και άλλος στάθηκε εκεί!). Μιας και βρήκα σοβαρό αναγνώστη του Τόλκιν, όμως, να προτείνω μια εξαιρετική σειρά αναρτήσεων ενός άλλου σοβαρού αναγνώστη που απολαμβάνω τελευταία (συνεχίζεται…): https://philipreeveblog.blogspot.com/2020/06/the-lord-of-rings-1-hobbiton-to.html
    https://philipreeveblog.blogspot.com/2020/06/the-lord-of-rings-2-rivendell-to.html
    https://philipreeveblog.blogspot.com/2020/06/the-lord-of-rings-3-lothlorien-to-rauros.html

  119. Avonidas said

    #116. Είναι τύπος GIF που κινείται σε λούπα:

    https://snapshotphotobooth.com/faq-items/animated-gifs-vs-boomerang-gifs-whats-difference

    Άρα δεν λένε όλα τα GIF boomerang, ούτε είναι κάποια καινούρια slang.

  120. Avonidas said

    #117, 118: Ο Τόλκιν έχει εκπεφρασμένα αρνηθεί ότι η φαντασία του είναι αλληγορική, τουλάχιστον το είδος της συγκεκριμένης αλληγορίας που εννοείται εδώ.

    Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να διαβάσει σ’ ένα έργο την ερμηνεία που γουστάρει, π.χ. κι άλλοι λένε ότι τα στρουμφ είναι μαρξιστική προπαγάνδα.

  121. ΓΤ said

    @111, 116

    τα «μπούμερανγκ» είναι συγκεκριμένα τζιφάκια
    https://snapshotphotobooth.com/faq-items/animated-gifs-vs-boomerang-gifs-whats-difference

  122. 120 Ναι. Αλλά αν για το 118 εννοείς τα λινκ που έβαλα, αυτά δεν έχουν σχέση με αλληγορία

  123. Νέο Kid said

    120. Ε τι να πει; Ότι ο Σάουρον ήταν ο αρχισφάχτης στη μάχη του Σομ;
    Αυτά, οι καλοί συγγραφείς δεν τα κάνουν νιανιά στο πόπολο. Και δη οι Εγγλέζοι . Δεν είναι πρέπον να καθοδηγείς τον αναγνώστη. Highly insulting!
    Ο,τι κι όπως το εκλάβει ο καθείς.

  124. Μαρία said

  125. 109, …Τα τρία θαυμαστικά σε ένα κείμενο είναι σχεδόν άσφαλτος δείκτης ότι το κείμενο δεν αξίζει τίποτα.

    Πω! πω! πω! ρεζίλι έγινα!!! Ενίοτε τα χρησιμοποιώ, οπότε δεν λέω τίποτα. 😪 …

    «Σχεδόν», λέει, οπότε σώζει την κατάσταση ο Λεμπέκ με τοpresque partout:
    Για όλα τα κείμενα, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις (που είναι σύνολο μηδενικού μέτρου). 🙂

  126. dryhammer said

    119,121. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
    [Εκεί στο e-Νεάντερταλ, έχω μείνει στο σκιτσάκι στη γωνιά του βιβλίου τυλιγμένο στο στυλό.]

  127. ΚΩΣΤΑΣ said

    125 Ευχαριστώ, Μιχάλη. Απολύτως ακατανόητες αυτές οι μαθηματικές θεωρίες για μένα, οπότε όσα λιγότερα ξέρω, «σχεδόν» τόσο ευτυχισμένος νιώθω. 😉

  128. Αφήνεις το δράμα της όπερας και πας στο δράμα του Αμπελ Φερέιρα, προπονητού του ΠΑΟΚ. Από την αρχή της χρονιάς επιμένει πως όταν οι παίκτες του κατταλάβουν το σύστημά του θα παίξουν μεγάλη μπάλλα. Για βτην ώρα το έχουν μάθει όλοι οι αντίπαλοι προπονητές και του βάζουν δύσκολα, λίγες ευκαιρίες σε σχέση με τις άπειρες επί Λουτσέσκου και…
    Οταν τρεις φορές σουτάρεις από ενάμισυ-δυο μέτρα και μια πετυχαίνεις το απλωμένο χέρι του τερματοφύλακα, στο καπάκι πετυχαίνεις το οριζόντιο δοκάρι και μετά δοκιμάζει άλλος και καταφέρνει να περάσει την μπάλλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, μάλλον δύσκολο το γκολ στα πλέηοφφς για τον ΠΑΟΚ.
    Υπάρχει ακόμα ένα ημίχρονο, για το τελικό αποτέλεσμα αν δεν κερδίσει ο ΠΑΟΚ θα ενημερώσει -ως συνήθως- ο Γουτούς

  129. Πέπε said

    @109:
    Κώστα, όλο αυτό που περιγράφεις ως «ηλεκτρονικό τύπο» (προφανώς όχι με την παραδοσιακη έννοια του όρου, που αφορά τα ΜΜΕ), εγώ το λέω συνήθως ηλεκτρονικό λόγο (ελάχιστα διαφορετικός ο όρος), και το θεωρώ ως ένα τρίτο είδος πέρα από τον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Έχει δικούς του κανόνες και δικές του ιδιότητες, εν μέρει κοινές είτε με του γραπτού είτε με του προφορικού και εν μέρει αποκλειστικές.

    Εκεί, πάνε τα τρία θαυμαστικά. Όπως πάνε και σε κόμιξ. (Άλλωστε σε κόμιξ πάνε και τα σκέτα θαυμαστικά χωρίς άλλο κείμενο, και ερωτηματικά επίσης – και εις ανάμνησιν των κόμιξ το κάνουμε καμιά φορά και σε άλλα συμφραζόμενα).

    Μία από τις ιδιότητες που λέγαμε, τις αποκλειστικές θα έλεγα, είναι και η μικρή έκταση. Άρα, δεν προσφέρεται για επιστημονική εργασία!!!

  130. sarant said

    119-121 Οκ

  131. Νέο Kid said

    128. Γουρλής είσαι πανάθεμά σε… Έχεις τίποτα τον Κούλη; (Όχι τον Ιωσηφίδη …)

  132. Πέπε said

    Συλλογή υπογραφών κατά της κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο:

    https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/ypoyrgos_paideias_niki_kerameos_ohi_stin_katargisi_ton_kallitehnikon_mathimaton/?aSVdPeb&lgpdname=%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82

  133. Κουτρούφι said

    #67 κλπ
    Είναι εντυπωσιακό ότι τη δεκαετία του 1980 σε εισαγωγικό μάθημα Χημείας που απευθυνόταν σε φοιτητές (φυσικούς, χημικούς κλπ) πρώτου εξαμήνου τα βιβλία και το μάθημα ξεκινούσαν με τα τροχιακά και την εξίσωση του Shrodinger (Π.χ. «Πανεπιστημιακή Ανόργανος Χημεία», Δ. Κατάκης-Γ. Πνευματικάκης, 1984). Κόλαση. Εδώ δεν ξέραμε καλά καλά τις παραγώγους και στην 15η σελίδα του βιβλίου είχε την κυματική διαφορική εξίσωση. Δεν είχαμε ακόμη εξοικειωθεί με τον συμβολισμό df/dx και το σύγγραμμα Χημείας περνούσε άνετα και ωραία στο συμβολισμό με τις μερικές παραγώγους, θf/θx* (ίντα διάολο είναι αυτοδά το θ;). Όπως λέει και ο Avonidas ένας φυσικός τα καταλαβαίνει αυτά όταν διδάσκεται κβαντομηχανική σε μεγαλύτερα έτη. Τότε είναι εξοπλισμένος καλύτερα όχι μόνο από μαθηματικής πλευράς αλλά ξέρει και τι shit φυσικό νόημα έχει π.χ. η κυματική εξίσωση. Τότε, πράγματι όλα αυτά με τα τροχιακά προκύπτουν άμεσα και ωραία. Αλλά στο πρώτο κιόλας εξάμηνο, ρε φίλε; Αργότερα κατάλαβα ότι οι χημικοί που μας έκαναν το μάθημα στο πρώτο πρώτο εξάμηνο, από κβαντομηχανική ξέρανε όσο αυτό που λέει το σχετικό αστείο: «Ξέρω καράτε, ζίου ζίτσου, αϊκίντο και άλλες ιαπωνικές λέξεις». Δεν γνωρίζω τι γίνεται σήμερα.

    *Δεν μπορώ να εισαγάγω εδώ το σωστό σύμβολο αλλά μοιάζει με θήτα.

  134. Μαρία said

    132
    Σημείωσα 3 καλλιτεχνικές ελληνικούρες.

  135. ΓΤ said

    (ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 3-1)

  136. Νέο Kid said

    \frac{\partial^nf}{\partial x^n}

  137. Νέο Kid said

    Latex {\frac{\partial^nf}{\partial x^n}

  138. kpitsonis said

    109 Ο Δημήτρης Μαρωνίτης θεωρεί λάθος τη χρήση περισσοτέρων θαυμαστικών του ενός . Στους κανόνες της στίξης υπάρχει μόνο ένα θαυμαστικό .!

  139. dryhammer said

    133. Τα ίδια και στο ΑΠΘ το ’82 με τις μερικές παραγώγους και το «ανάδελτα».
    [Ο συγκάτοικος ήταν στο μαθηματικό και την πλήρωσε εκείνος.]
    Στη φυσική μας έκαναν κάτι «φροντιστηριακά μαθήματα», μαθηματικών στην αρχή, μπας και πάρομε χαμπάρι για τι πράμα μιλάμε…

  140. ΣΠ said

    ∂f/∂x

  141. ΚΩΣΤΑΣ said

    129 Πέπε, σε ευχαριστώ για τη γνώμη σου.

    Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με κάποια θέματα τοπικής ιστορίας για τη γειτονιά μου. Παρατήρησα ότι το ευρύ κοινό δεν πολυενδιαφέρεται για τέτοια θέματα. Κυρίως γιατί κουράζουν ονόματα, τοποθεσίες και οι πρωταγωνιστές είναι σχεδόν απλοί άνθρωποι, άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως προπτυχιακοί φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, για εργασίες που τους αναθέτουν οι καθηγητές τους του ιστορικού τμήματος.

    Σκέφτομαι λοιπόν για μια καινούρια εργασία που επεξεργάζομαι με τα οδωνυμικά της περιοχής, να αλλάξω στυλ. Αντί καθαρά επιστημονικής εργασίας να το κάνω ένα αφήγημα που θα έχει όλα το ιστορικά στοιχεία αλλά να είναι ελαφρύ, χιουμοριστικό και ευκολοδιάβαστο. Να δώσω ένα παράδειγμα.
    Στις αρχικές οδούς του 1931 υπήρχε και η οδός Θεοδώρας, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Κάποια χρόνια αργότερα η οδός μετονομάστηκε σε Αγίας Θεοδώρας. Το σκεπτικό της μετονομασίας δεν βρέθηκε. Προσπαθώ να δώσω μια πιθανή αιτία για την μετονομασία.

    Λέω ότι αρχικά η οδός αναφερόταν στη Θεοδώρα του Ιουστινιανού και αφού παραθέτω το απόσπασμα:
    «… Λέει πως γύριζε από τσίρκο σε τσίρκο όλη τη χώρα,
    γυμνή και ασελγής, μ’ ένα λεπτότατο σχοινίον
    (εμείς θα λέγαμε ένα στρινγκ) που έκρυβε μόλις το αιδοίον…»
    της Ελένης Αρβελέρ από «Το Άγνωστο Βυζάντιο, 2006».
    συνεχίζω:
    «Λέω τώρα εγώ, ήταν δυνατόν, η έστω και οδωνυμικά πόρνη Θεοδώρα, να στέκει καμαρωτή πλησίον του ιερού ναού; Δια τούτο και η μετονομασία της οδού από Θεοδώρας σε Αγίας Θεοδώρας. 😉

    Βέβαια με προβληματίζει κι εμένα αυτό το στυλ, θα δω τι θα κάνω…

    *Συγνώμη απ’ όλους για το κάπως προσωπικό θέμα του σχολίου. Αλλά εδώ σας βλέπω σαν παρέα που μπορούμε να λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω. 🙂

  142. 23, … βρήκαμε ποιανού κειμένου μετάφραση είναι το Ελληνικό κείμενο της αγγελίας.
    Το Αγγλικό κείμενο από ποιο κείμενο μεταφράστηκε;

    Από Μικρά Αγγελία

  143. dryhammer said

    137. Μόνο αυτό το latex έμαθα και κάποια προϊόντα του που δεν θα απεικονίσω…

  144. Χαρούλα said

    😠😤😩🤯😠😤😳🥺😡
    ………..Μερικές εβδομάδες μετά την επιστολή, η ζωή τους θα έπαιρνε μια τραγική διάσταση. Ο Βαν Γκογκ έκοψε το αφτί του φίλου του πάνω σε καβγά και το πήγε «δώρο» σε ένα πορνείο για να το παρουσιάσει στην Γκαμπριέλ Μπερλατιέ, η οποία δούλευε εκεί ως υπηρέτρια…

    https://www.protagon.gr/themata/otan-o-van-gkogk-kai-o-gkogken-episkeptontan-ta-porneia-tis-arl-44342072831

  145. dryhammer said

    141. Εγώ, ως Ξεροσφύρης, σου λέω προχώρα όπως στο παράδειγμα που έδωσες, αλλά να είσαι έτοιμος να τσακωθείς με πολλούς, για προφανείς λόγους.

    Συνοπτικά και Χιαστί: Δώστου φωτιά αλλά δέχου.

  146. ΚΩΣΤΑΣ said

    145 Φίλε μου Ξεροσφύρη, σε ευχαριστώ που με ενθαρρύνεις. Περιμένω κι εσύ να ξεσαλώσεις στο επόμενο ναυτικό σου διήγημα… 😉

    Φίλοι ΓΤ και kpitsonis. Δεν επικαλούμαι γραμματικούς κανόνες για τα θαυμαστικά, εξέλιξη και καινοτομίες προτείνω… 😅

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134, Παραγρ. β,1 + γ,2 ;
    144, https://www.tanea.gr/2009/05/06/world/otan-o-gkogken-ekopse-to-ayti-toy-ban-gkogk/

  148. Μαρία said

    144
    Α χα, χα. Του φίλου του! Φοβερή κοτσάνα του πρώκταγκον.

  149. Avonidas said

    #133. Το ίδιο βιβλίο είχαμε και στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έναν άσπρο τάκο άχαρο :-/

  150. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    144-148 Πολλά κομμένα αυτιά!

  151. Πέπε said

    @138

    Επίσης, ακόμη και η χρήση ενός μόνο θαυμαστικού θεωρείται άκομψη, με την έννοια ότι όταν λες κάτι περίεργο, αξιοθαύμαστο, αστείο κλπ. υποτίθεται ότι το ‘χεις ήδη καταστήσει σαφές με τα λόγια σου, και δε χρειάζεται να το σχολιάζεις και με το θαυμαστικό. Δε θυμάμαι πού είχα διαβάσει μια πολύ οξεία έκφραση αυτής της ιδέας, με τη χαρακτηριστική φράσει «τραβάει τον αναγνώστη από το μανίκι».

    Υποθέτω ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις διαλόγων όπου το θαυμαστικό αποτυπώνει τον τόνο της φωνής του ομιλητή.

    Τώρα, για το ότι τα 2+ θαυμαστικά είναι λάθος, νομίζω ότι κατά βάθος όλοι το θεωρούμε έτσι. Όταν τα βάζουμε (όπως και τα πολλά ερωτηματικά), δεν υπάρχει κάπου υποσυνείδητα η αίσθηση ότι ξεφεύγουμε από τον χώρο του «κανιονικού», συνταγμένου λόγου, και επισκεπτόμαστε εκείνον κάποιου άλλου, λιγότερο «κανονικού» λόγου, όπως λ.χ. στα κόμιξ;

    Παρά ταύτα, τα σύμβολα (;) και (!) χρησιμοποιούνται πλέον εδώ και γενιές, θα έλεγα, ακόμη και σε περιβάλλοντα εντελώς αυστηρά και τυπικά – επιστημονικός λόγος, δοκιμιακός κλπ..

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Αυτός, αυτί και τα μυστήρια». 🙂
    https://menshouse.gr/istories/27300/alithia-gia-kommeno-afti-tou-van-gkogk

  153. BLOG_OTI_NANAI said

    Για τα τρία θαυμαστικά, να πω την αλήθεια, αν και στο διαδίκτυο σε περίπτωση επίμονης χρήσης κουράζουν, όμως ακόμα και σε λογοτεχνικά ή φιλολογικά κείμενα, η χρήση τους είναι αρκετά συχνή. «Συχνή» δεν εννοώ ότι θα δούμε μέσα στο ίδιο κείμενο να τα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας 5-10 φορές, αλλά σε ένα σημείο που κάποιος θέλει να το τονίσει ιδιαίτερα, τα τρία θαυμαστικά χρησιμοποιούνται:

  154. Γιάννης Ιατρού said

    141: …Το σκεπτικό της μετονομασίας δεν βρέθηκε. Προσπαθώ να δώσω μια πιθανή αιτία για την μετονομασία…

    Κοίτα τώρα Κώστα, μια μικρή βοήθεια ίσως μπορώ να σου προσφέρω για τα οδωνυμικά που σε προβληματίζουν:
    Η κοινωνία εξελίσσεται… 🙂 🙂 🙂

  155. Χαρούλα said

    144,147,148,152
    Μα πού οδηγούμεθα; Όλα πιά καταρίπτονται; Ο θεός δεν δημιούργησε το φως, ο Καραϊσκάκης ήταν μαμάκιας, ο Μάο παιδεραστής, και τώρα;;;; Ποιός σκωτωσε τον JR;;;; Συγγνώμη! Ποιος έκοψε το αυτί;;;;
    Καιρός να αθωωθεί και η καημενούλα πράσινη νεράιδα!!!!🤪

  156. Πέπε said

    Ε, τότε ας αναφέρουμε και την περίπτωση !!!!!!!!!!!!1111, όπου στα πολλά θαυμαστικά (shift + 1) κάποια στιγμή παύπυμε να πατάμε το shift και το αποτέλεσμα, σκέτοι άσσοι στο τέλος, δε θεωρείται τυπογραφικό λάθος, όπως θα ήταν βέβαια αρχικά, αλλά αποδεκτή σύμβαση.

    (Μιλάμε βέβαια για τις συμβάσεις του ηλεκτρονικού λόγου, όχι φιλολογικών κειμένων!)

  157. sarant said

    154 Συκοφαντίες. Ήταν ο πρώην της και χώρισαν.

  158. Μαρία said

    155
    Το θέμα δεν είναι ποιος αλλά ποιανού το αυτί κόπηκε. Κατα το μεταφραστή του πρώκταγον κόπηκε το αυτί του Γκωγκέν!
    Σ΄αυτό το σάιτ γράφονταν πάντα τέτοιες κοτσάνες ή απο τότε που το αγόρασε Σερραίος; 🙂

  159. Πέπε said

    Ρε τον Βαν Γκογκεν με τ’ αφτιά του, μας μπέρδεψε όλους…!

  160. 159,
    Πάντως, δεν φαίνεται να χαρακτηριζόταν από
    φιλαφτία

  161. eran said

    Καταθέτω, έστω και καθυστερημένα, τη δική μου εμπειρία από τη βαθμολόγηση των φετινών θεμάτων.
    1) Το μικρότερο πρόβλημα στα φετινά γραπτά είναι η αξιολόγηση του Γ΄Θέματος – λογοτεχνικό κείμενο. Σε αυτό βοηθάει το εξαιρετικό και προσφερόμενο σε ανάλυση και πολλαπλές αναγνώσεις ποίημα του Πατρίκιου. Όπως επίσης και η δουλειά που έγινε όλη τη χρονιά από τους συναδέλφους. Να πω επίσης ενδεικτικά ότι διάβασα ανάλυση για το σχήμα του κύκλου, με σύνδεση του τόπου και του χρόνου στο εκεί, που μου έπεσε το σαγόνι. Να παρατηρήσω επίσης ότι στο προσωπικό σχόλιο, (που κατά τη γνώμη μου κακώς επικρίθηκε στα τρέχοντα σχόλια) προσποιητά ή μη, τα παιδιά δίνουν στην ποίηση το ρόλο του φίλου, κάτι προσωπικά με συγκίνησε.
    «Η ποίηση πάντα θα στέκεται δίπλα σε αυτόν που την έχει ανάγκη» έγραψε ένα κοριτσάκι, σε ένα γραπτό μάλιστα που δεν πέρασε τη βάση -άρα δεν είναι υποβολιμαίο.
    2) Στο θέμα Δ παραγωγή λόγου: Η εκδίκηση της Β΄ Γυμνασίου: τότε τους βάζαμε να γράφουν όπως στην τρίτη Λυκείου, τώρα τους βάζουμε να γράφουν όπως στη Β΄Γυμνασίου! Σοβαρά τώρα: στην προηγούμενη αλλαγή του συστήματος, από τη Δέσμη σε αυτό, χρειάστηκαν τρία -τέσσερα χρόνια για την προσαρμογή. Τώρα νομίζω ότι σε κανα-δύο αυτή θα γίνει συνείδηση σε όλους μας. (και στην επιτροπή). Να υπενθυμίσω επίσης σε όσους θεωρούν απλοϊκό το ερώτημα και στους συναδέλφους που ζητάνε στην παραγωγή λόγου παπάδες από τα παιδιά ότι τους δώσαμε ένα κείμενο με αφόρητες κοινοτοπίες σε ωραίο περιτύλιγμα και άλλο ένα μάλλον κλεψιμέικο.
    3) Πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς, μη αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές έγκαιρα, πήραν στο λαιμό τους πολλούς καλούς και επιμελείς μαθητές.
    4)Προς τιμήν της η επιτροπή( αλλιώς θα ήταν ανακόλουθη) αποδέχεται την αρνητική απάντηση στο α΄ερώτημα -αρκεί να τεκμηριωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση ζητά στο β΄εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του προσωπικού χρόνου.
    5) Όντως το β΄ερώτημα είναι ακατανόητο. Αλλά τα μικρά είναι ικανά για όλα: πολλά απάντησαν και μάλιστα ικανοποιητικά ακόμα και σε αυτό!
    Σε κάθε περίπτωση οι μονάδες της έκθεσης είναι λίγες και όχι καθοριστικές. Περισσότερες χάνονται στο ερώτημα Β3, που νομίζω ότι είναι φέτος το κλειδί της βαθμολογίας.

  162. Pedis said

  163. Pedis said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1274311132589809664

  164. Pedis said

    Αυτήν την τιβί την παρακολουθούν μόνον κρετίνοι ή και οι ψηφοφόροι της νδ;

  165. Avonidas said

    #164. Οι ιδιότητες δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες.

  166. Το πρωί με την δροσούλα
    περιμένοντας να βγει
    και ν’ απλώσει στο μπαλκόνι
    τα πλυμένα της εκεί

    νάτη! βάζει μανταλάκια
    να κρατάνε σταθερά
    τα πλυμένα της τα ρούχα
    για να λάμψουν καθαρά

    σαν ο ήλιος θα προβάλλει
    πιο ψηλά απ’ το βουνό
    οι ακτίνες του θα γίνουν
    υγιεινό λευκαντικό

    γιατί όταν μια κυρία
    ρούχα απλώνει την αυγή
    είν΄η πλύση της, βεβαίως
    βιο-οικολογική !!!

    (αχ βρε τι κάνει αυτή η δύναμη του πεπρωμένου )

  167. sarant said

    161 Eυχαριστούμε!

  168. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    157: Εμ, μ΄αυτές τις διαφημίσεις, μπερδεύτηκε ρε Νίκο 🙂

    162: Όπως θα ‘λεγε και η Μαλβίνα, όργιο κουνιοτράμπελο

    166: Μπουγαδοποίηση ε; Κοίτα μη σε «κρεμάσουν στα μανταλάκια» ¨)

  169. Γιάννης Ιατρού said

    144,147,148,152, 155, 158 κλπ.
    αΓκόγγυστα δέχτηκε το κόψιμο του αυτιού του…

  170. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Της νύχτας τις δουλειές, τις βλέπει η μέρα και γελάει….. 😬😢
    Καταρρίπτονται, σκότωσε……..
    Ελπίζω να είναι τα μάτια σας στην θελση τους! Συγγνώμη….

  171. BLOG_OTI_NANAI said

    Περίεργη είδηση, θλιβερή, αλλά και αστεία ως διατύπωση:

  172. BLOG_OTI_NANAI said

    Μήπως το πρόταγκον τάφτισε λάθος πρόσωπα;

  173. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    @154,157. 🙂 🙂 🙂

  174. dryhammer said

    172. Μήπως το πρόταγκον τάφτυσε;

  175. BLOG_OTI_NANAI said

    174: Αν αυτό ισχύει, η δημοσιογραφία πάει άκλαφτι…

  176. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @174=>172. Μᾶλλον δὲν τάφτισε ταφτὶ σωστά. 🙂

  177. BLOG_OTI_NANAI said

    Με τέτοια λάθη, σε πιάνει ναφτία!

  178. Γιάννης Ιατρού said

    Πού είναι ο Πέπε να μας πει για τα άσματα των ΑΗΠ, ε; Απ΄τους ξένους θα μαθαίνουμε; 😋

    Εδώ εκτέλεση (και με λόγια, γιατί με «μόνο μουσική» έχουμε αρκετές εκτελέσεις😉) από την Ιλιάδα έως και Δελφικό ύμνο και απόσπασμα από τον χορό (στάσιμο) στον «Ορέστη» (του Ευριπίδη, βεβαίως-βεβαίως)…

    Ας όψονται οι φανατικοί Ερασμικοί που δεν καταλαβαίνω λέξη από αυτά που τραγουδούν (βλ. και κείμενο στον σύνδεσμο πυ δίνω στο τέλος του σχολίου). Φαίνεται πάντως πως κάποιοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα και μπράβο τους. Άλλο τώρα το κατά πόσο έχουν δίκιο ή όχι, αυτό δύσκολα μπορώ να το κρίνω εγώ.

    Εδώ το αυθεντικό άρθρο (στην επικυριαρχική😎) με τον τίτλο «Ancient Greek music: now we finally know what it sounded like» του κλασικιστή, αναπλ. καθηγητή στο Παν/μιο της Οξφόρδης, Armand D’Angour.

    Την ανάλυση (The musical setting of ancient Greek texts) του Armand D’Angour βασισμένη στον Επιτάφιο του Σείκιλου που βρέθηκε σκαλισμένος σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη στο Αϊδίνιο το 1883 καθώς και στο σπάραγμα από το έργο του Ευριπίδη (Ορέστης) (που βρέθηκε σε πάπυρο) θα την βρείτε εδώ, προσφορά του υπογείου (το απόσπασμα: The Musical Setting of Ancient Greek Texts) από το βιβλίο του (2018) «MUSIC, TEXT, AND CULTURE IN ANCIENT GREECE» (πληροφοριακά: κυκλοφορεί στον κινέζο…😏🤩)

    Ειδικά για τον χορό από το σπάραγμα του «a href=»https://www.wdl.org/en/item/4309/» >Ορέστη του Ευριπίδη εδώ το σχετικό πιντιέφι (2018) «Euripides Orestes Chorus – Performing materials, by Barnaby Brown and Armand D’Angour» με το ηχητικό του (από το soundcloud):

    ΥΓ: Ελπίζω να μην τα έκανα θάλασσα με τους πολλούς συνδέσμους κλπ., θα δούμε 🙂

  179. Γιάννης Ιατρού said

    Χμ, εδώ μιά διόρθωση (στο τέλος):
    …χορό από το σπάραγμα του Ορέστη του Ευριπίδη

  180. Pedis said

    # 165 – Χειρότερα! Ένα από τα δύο υποσύνολα, φοβάμαι, εμπεριέχεται σχεδόν πλήρως στο άλλο.

  181. Theo said

    @178:
    Κι ο Χριστόδουλος Χάλαρης είχε παρουσιάσει αρχαιοελληνικά άσματα (και με λόγια, με νεοελληνική προφορά, αν θυμάμαι καλά) εδώ και τριάντα τόσα χρόνια:

  182. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @178. Πολὺ ἐνδιαφέρον τὸ βίντεο ποὺ ἀνέβασες, Γιάννη.

    Οἱ ἦχοι μοῦ φάνηκαν οἰκεῖοι. Τόσο στὰ τραγουδιστά μέρη, ποὺ θύμιζαν τὴν σύγχρονη ἑλληνικὴ ἀπόδοση τῶν χορικῶν τοῦ ἀρχαίου δράματος, ὅσο καὶ ὁ ἦχος τῶν πνευστῶν, ποὺ θύμιζε παραδοσιακὲς μελωδίες κάποιες στιγμές.

    Ἂς μήν ξεχνᾶμε τὴ συνέχεια τῆς ἀρχαίας μουσικῆς μέσα ἀπὸ τὴν βυζαντινή, ἀλλὰ καὶ τὴν παραδοσιακή.

    Καλύτερα ὅμως νὰ μᾶς τὰ πεῖ αὐτὰ ὁ Πέπε, ὁ πιὸ εἰδικὸς τοῦ ἱστολογίου, ἀπ᾿ ὅσο γνωρίζω.

  183. π2 said

    178: O D’ Angour είχε συνθέσει (σε πινδαρική γλώσσα και μέτρο) ωδές για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Λονδίνου, κατ’ ανάθεση.

    Στα επί της ουσίας, δεν ξέρω πολλά πράγματα για την αρχαία ελληνική μουσική, απλώς μ’ ενοχλεί το μάρκετινγκ όλων των σχετικών προσπαθειών, όταν προσπαθούν να μας πείσουν για την ακρίβεια και πιστότητα των έργων τους που δεν στηρίζονται στο πολύ μικρό διαθέσιμο σώμα πηγών. Είναι σα να προσπαθεί κανείς να ανασυστήσει την ιστορία της δυτικής μουσικής γνωρίζοντας πώς προφέρονταν τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, κι έχοντας τμήματα από τις παρτιτούρες μιας καντάτας του Μπαχ, μιας άριας του Πουτσίνι και μιας συμφωνίας του Μάλερ.

  184. Pedis said

    “Regardless of what people think about it, it’s really not going to bring about change,” she says of the statue’s removal. “It’s organising. It’s the work. And if people continue to do that work, and continue to organise against racism and provide new ways of thinking about how to transform our respective societies, that is what will make the difference.”

    “This masculinisation of history goes back many decades and centuries,” says Davis. “Discussions about lynching, for example, often fail to acknowledge not only that many of the lynching victims were black women, but also that those who struggled against lynching were black women, such as Ida B Wells.”

    “I think it’s important to understand why this tendency towards masculine representations of struggle happen, and why we fail to recognise that women have forever been at the centre of these struggles, whether as victims or organisers.”

  185. Pedis said

    In 1865, at the end of the Civil War, the Republican, Abraham Lincoln promised freed slaves that after the victory they would get “40 acres and a mule” (roughly 16 hectares). …

    But, as soon as the war was over, the promise was forgotten

    In the United Kingdom, as in France, the abolition of slavery was accompanied on each occasion by compensation of the owners paid out of public funds.

    For the ‘liberal’ intellectuals, like Toqueville or Schoelcher, this was obvious: if these owners were deprived of their property (which after all had been acquired legally) without fair compensation, where would this dangerous situation end?

    During the British abolition of slavery in 1833, the equivalent of 5% of the British national income (in present day currency, 120 billion Euros) was thus paid to some 4,000 slave owners, the average indemnity being 30 million Euros, which was the origin of numerous fortunes still visible today.

    The most extreme injustice is undoubtedly the case of Saint Domingue, the jewel of the French slave islands in the 18th century, before their insurrection in 1791 and their proclamation of independence in 1804 under the name of Haiti. In 1825, the French state imposed a considerable debt on the country (300% of the Haitian GDP at the time) to compensate the French owners for their loss of slave property.

    Threatened with invasion, the island had no other choice but to comply and to repay this debt which the country dragged like a millstone until 1950, after multiple re-financing and interest paid to French and American bankers.

    T. Piketty, Confronting racism, repairing history

  186. Γιάννης Ιατρού said

    183: Όντως, αλλά κυκλοφορούν και ψεύτικα, βλ. E. Pöhlmann, «Denkmäler altgriechischer Musik: Sammlung, Übertragung und Erläuterung aller Fragmente und Fälschungen», Nürnberg 1970

  187. Γιάννης Ιατρού said

    186: Ξέχασα την εικόνα 🙂

  188. sarant said

    185 Δεν το ήξερα αυτό για την Αϊτή!

  189. Pedis said

    # 188 – Εμ πώς φτιάχνονται τα προηγμένα έθνη;!

  190. Pedis said

    To μπλογκ του Piketty είναι, προφανώς, πολύ ενδιαφέρον.

    Όπως επίσης κι ακόμη πληρέστερο σε αρκετά κρίσιμα της ζωής μας θέματα είναι το τελευταίο βιβλίο του:

    Capital and Ideology

    Ισχυρότατη κοινωνική και οiκονομική ανάλυση! (Μάλλον) Άτολμη πολιτική σύνθεση.

    Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

    (δεν το βλέπω ακόμη μεταφρασμένο στα ελληνικά.)

  191. Μαρία said

    188
    https://left.gr/news/ratsismos-apoikiokratia-kai-apozimioseis

  192. Pedis said

    # 191 – Α, ωραία! Είναι μεταφρασμένο ολόκληρο.

  193. Κιγκέρι said

    Είναι συγκινητική η ιστορία της μικρής, αδικημένης, βασανισμένης Αϊτής, μιας χώρας που δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

    Η Αϊτή είναι η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε έπειτα από επιτυχημένη επανάσταση των σκλάβων.

    Είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Ο τότε πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, μη μπορώντας να προσφέρει άλλη βοήθεια, έστειλε στον Κοραή 45 τόνους καφέ για να πουληθεί και να αγοραστούν πολεμοφόδια για την επανάσταση. Ακόμη, 100 Αϊτινοί εθελοντές ξεκίνησαν για να πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες, αλλά πέθαναν όλοι στο ταξίδι.

    https://www.flash.gr/greece/1569036/aiti-elliniki-epanastasi-toy-1821-kai-diplwmatiki-anagnwrisi-tis-elladas

  194. Γιάννης Ιατρού said

    Η γνωστή φιλοκυβερνητική ATHNENS VOICE πήγε κι έβγαλε γκάλοπ για το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για το «πέτσωμα» και την πάτησε χοντρά!
    82% συμφωνούν… (Φήμες για κακομεταχείριση μελών της «A.V. Team» που το οργάνωσε διαψεύδονται αρμοδίως… 🙂 🙂 🙂 )

  195. Χαρούλα said

    #193 !!!!! Εντυπωσιάστηκα! Δεν ήξερα κάτι! Ευχαριστώ🤓
    (με την ευκαιρία ευχές για δύναμη σε όλους, και καλό μέλλον στο παιδί!🤍)

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    194: Γιατί, έχει βρει κανείς μας στον κύκλο των συνομιλητών του κάποιον που να διαφωνεί, ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων; Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι η ΕΣΗΕΑ κρυφό καμάρι. Και αντί να κάνει κάτι γι’ αυτό, διαμαρτύρεται για τα κράξιμο.

  197. Γιάννης Ιατρού said

    196: Έτσι Γιάννη, αλλά να, μπορεί να προκύψουν και τίποτα τεχνικές δυσκολίες…. αργότερα 🙂 🙂
    Ρ Ο Μ Π Ε Σ …. (ξεκούμποτες 😋)

  198. Theo said

    @194:
    Ψήφισα κι εγώ και είδα πως το ποσοστό των συμφωνούντων με τη δημοσκόπηση ανέβηκε ήδη στο 84% 🙂

  199. Theo said

    Διόρθωση:
    το ποσοστό των συμφωνούντων με το σποτάκι ανέβηκε ήδη στο 84%

  200. Μαρία said

    194
    Όπου ο καθένας μπορεί να ψηφίσει όσες φορές θέλει. Ποιος ηλίθιος σκέφτηκε αυτό το γκάλοπ;

  201. Γιάννης Ιατρού said

    200: Πφφ, αυτός…
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1268892430583189505?s=20

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιος Τραμπ και ποιος ΣΥΡΙΖΑ, βρε παιδιά; Το ζήτημα της διαφθοράς του Τύπου παγκοσμίως είναι διαχρονικό, αυτά είναι γνωστά και τεκμηριωμένα πράγματα. Ασυνήθιστη στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι η πολυφωνική μονοφωνία των ελληνικών ΜΜΕ στην εξύμνηση της σημερινής κυβέρνησης και στην αποδοκιμασία της προηγούμενης.

  203. Pedis said

    Καλά ρε σεις συμμετέχετε και πιστεύετε τα αποτελέσματα σε έρευνες γνώμης που πετυχαίνετε στο διαδίκτυο; Αφού τα … αποτελέσματα είναι κάργα self-selection bias.

    Για να μην αλλοιώσω την αντικειμενικότητα του αποτελέσματος μόλις ψήφισα δύο φορές, μία ΝΑΙ και μία ΟΧΙ.

    😀

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όπου και από όποιον να γίνει αυτό το γκάλοπ, το ίδιο αποτέλεσμα θα βγάλει. Προσωπικά, θα ήθελα να γνωρίσω αυτούς που θεωρούν ότι τα ΜΜΕ είναι έντιμα και αντικειμενικά στο σύνολό τους.

  205. Μαρία said

    193
    > έστειλε στον Κοραή 45 τόνους καφέ για να πουληθεί και να αγοραστούν πολεμοφόδια για την επανάσταση. Ακόμη, 100 Αϊτινοί εθελοντές ξεκίνησαν για να πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες, αλλά πέθαναν όλοι στο ταξίδι.

    Γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση.

  206. Γιάννης Ιατρού said

    203: …Για να μην αλλοιώσω την αντικειμενικότητα …
    Είσαι γνωστός «μάγειρας». Αλλά από ένα φυσικό περίμενα καλύτερη γνώση των μαθηματικών (ν+1)/(μ+1) ≠ ν/μ

  207. ΣΠ said

    203
    Έτσι όμως επηρέασες τα ποσοστά υπέρ του χαμηλότερου. 🙂

  208. Pedis said

    # 206, 207 – Μπροστά σε τόσους πολολούς που βρέθηκαν να πιστέψουν στο γκάλλοπ και έτρεξαν να ψηφίσουν δεν κάνει διαφορά … 🙂

  209. Pedis said

    # 205 – Ε, να προσθέσουμε την πληροφορία στο σχετικό λήμμα της βίκι να υπάρξει διασταύρωση … 🙂

  210. sarant said

    193-195-205 Ευχής έργον θα ήταν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η ιστορία και να στήσουμε κι ένα μνημείο στην Αϊτή -διότι η αναγνώριση είναι δεδομένη. Το αμφισβητούμενο είναι η αποστολή εθελοντών, ίσως και η πώληση του καφέ.

  211. Pedis said

    # 210 – Ποιος είναι αυτός ο Τζιώρτζος/Χόρχος/Ζόρζος;

  212. Pedis said

    Θόρθος, ήθελα να πω;

  213. Γιάννης Ιατρού said

    το ότι είχαμε δικαιοσύνη το ξέραμε… Τώρα ξέρουμε πως το κράτος κρατά και τον λόγο του, όταν τον δίνει….

    Για όσους δεν έκαναν αγωγή ισχύει το «γράφ’ τον για σπίτι» από το ανέκδοτο με τον γέρο Καραμανλή ..

    Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα Βρούτση και ανέτρεψε απόφασή του για αναδρομικά 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχου-Τα δικαιούνται μόνο όσοι έκαναν αγωγή

  214. Pedis said

    Haiti was the first state admitted the Hellenic (Greek) National Independence on 15 January 1822. Haiti was the first state that recognized the sacred struggle of the Greeks for independence. Haiti was itself a country since 1791 that had fought for freedom and was well aware of the struggles of the Greek people who longed for their freedom. On January 15, 1822 the President of Haiti Jean-Pierre Boyer in his letter of the Greek Committee of Paris announced its recognition of the Greek Interim Administration and wished the victory of the Revolution. It was the first official recognition of the Greek State (Hellas) from a foreign country. The Greeks are people with pride. Let us not forget the first state that officially recognized the modern Greek State. Glory to Ayiti, Peyi Dayiti, Haiti… We are so far from Haiti but very close to our minds. This book is devoted to the 100 black soldiers from Haiti who died helping the Greek fight for independence. Texts are in Greeks, Haitian Creole and English

  215. Pedis said

    Πρέπει να είναι περιπτωσάρα ο Ζώρζος … ας ψάξουν να μας πουν και τα λαγωνικά το ιστολογίου.

    Τώρα πάω να ξαναψηφίσω στο γκάλοπ της άθενς βόις (πείτε μου τι να ριξω και πόσες φορές) και τα λέμε αργοτερα …

  216. Γιάννης Ιατρού said

    211/212: Ε, όχι κι άγνωστος… 3,5 μύρια έχει πουλήσει σου λέει About Gregory Zorzos 🙂 🙂 🙂

  217. Γιάννης Ιατρού said

    215: Πέδη, στην Κρήτη τους μαγειρεύουν…

  218. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @210. Θαυμάσια ιδέα! (Παραβλέπω το ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού..)

  219. Μαρία said

    215

  220. Spiridione said

    Η επιστολή του Πέτρου Βογέρ (Jean-Pierre Boyer) υπάρχει μεταφρασμένη στην Ιστορία του Φιλήμονα. Αλλά για τους 100 εθελοντές τίποτα.
    https://books.google.gr/books?id=6C1CAAAAcAAJ&pg=PA368&dq=%CE%BF%CF%85%CE%BA+%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BD+%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B9+%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%82+%CE%A7%CE%B1%CE%B7%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%B9%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjz8oPXtpPqAhXGyKQKHQ6ODBIQ6AEwAnoECAMQAg#v=onepage&q=%CE%BF%CF%85%CE%BA%20%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BD%20%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%82%20%CE%A7%CE%B1%CE%B7%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%B9%CF%82&f=false

  221. Μαρία said

    216
    Εδώ το καλό. Πουλιέται μόνο στο άμαζον.
    http://www.biblionet.gr/author/16705/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%96%CF%8E%CF%81%CE%B6%CE%BF%CF%82

  222. ΣΠ said

    215, 216
    Γρηγόρης Ι. Ζώρζος
    http://biblionet.gr/author/16705/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%96%CF%8E%CF%81%CE%B6%CE%BF%CF%82

  223. sarant said

    215 Είναι γνωστή περίπτωση. Μακριά κι αλάργα!

  224. Μαρία said

    220
    Η επιστολή, στα γαλλικά, δεν αμφισβητείται. Ο καφές κι οι εθελοντές είναι ατεκμηρίωτα.

  225. ΣΠ said

  226. Μαρία said

    Αν ήταν η ζήλια ψώρα …
    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/politiki/732948_poll-symfoneite-i-diafoneite-me-diaboito-spotaki-toy-syriza

  227. Μαρία said

  228. Pedis said

    Κάνει μπαμ ότι πρόκειται για περιπτωσάρα ο Ζώρζος, έτσι ;

    Πολύ πιθανά από κει θα ‘χει πάρει τη σπουδαιοτάτη για το έθνος μας πληροφορία ο συντάκτης του φλας.

  229. Pedis said

    … και χωρίς σιατέσιο … σε τι κενωνία ζούμε, επιτέλους.

    Να το προσθέσει καποιος στο λήμμα της βίκι για τη Αιτή (στην παρ. για την ελλ. επανάσταση) και σας λέω εγώ μετά …

  230. Pedis said

    # 225 – Έχω την υποψία ότι δεν τα λέει μόνον για τους ηλίθιους ψηφοφόρους του, πρέπει και να πιστεύει την επιχειρηματολογία του.

  231. ΣΠ said

    229
    Στην αγγλική Wikipedia ο Ζώρας έχει 5 citations:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tatul
    https://en.wikipedia.org/wiki/Choy_Li_Fut
    https://en.wikipedia.org/wiki/Leibethra
    https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Orthodoxy_in_Greece_(1924%E2%80%931974)
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chess_variants

  232. Pedis said

    # 225 – «I can name Kung Flu,» he said using a racist term, «I can name 19 different versions of them.»

  233. ΣΠ said

    230
    Και μετά πάνε να τα μαζέψουν. Σύμβουλός του που ρωτήθηκε είπε πώς αστειευόταν.

  234. Pedis said

    και πρέπει να χειρίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, μόνος του την επικοινωνιακή του τακτική …

  235. BLOG_OTI_NANAI said

    193: Την απαντητική επιστολή της κυβέρνησης της Αϊτής διασώζει ο Ιωάννης Φιλήμων και εκεί φαίνεται ότι η Αϊτή δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων:

  236. BLOG_OTI_NANAI said

    Και μια αναφορά στην Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα:

  237. Μαρία said

    «Μηταρακειάδα»: Επί Νότη, ό,τι πάρεις τιμολογείται ως 23 φορές πιο ακριβά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ!
    https://www.documentonews.gr/article/polakhs-gia-mhtarakeiada-epi-noth-oti-pareis-timologeitai-ws-23-fores-pio-akriba-se-sxesh-me-ton-syriza

  238. Μαρία said

  239. Pedis said

    https://pbs.twimg.com/media/EafInjsXgAAEmCF?format=jpg

    Σεμινάριο του Αινστάιν στο (HBCU) Lincoln Univ. (Πανεπ. για μαύρους) το 1946.

    https://www.lincoln.edu/news-and-events/news/albert-einstein%E2%80%99s-1946-visit-lincoln-university-featured-during-national

  240. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Γρηγόρης Ζώρζος όπως φαίνεται δεν έχει πείσει με το έργο του και παραμένει σχεδόν ανύπαρκτος βιβλιογραφικά.

    Μια αναφορά που δεν θα την έλεγες και θετική βλέπω σε κάποια διδακτορική διατριβή. Παραθέτω και το υπόλοιπο κομμάτι επειδή ξανασυζητήσαμε για το φαινόμενο Κυριάκος Σιμόπουλος και την αντιφατικότητα του, καθώς έχει γράψει δύο σημαντικά, πολύτομα έργα («Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα» και «Πως είδαν οι Ξένοι την Ελλάδα του ’21») αλλά και βιβλία χαμηλής ποιότητας που έμειναν στα αζήτητα:

  241. Pedis said

    Μόλις είδα το περιβόητο σποτ του σύριζα (στον τουίτορα του Νικοκύρη). Από αισθητική απόψη το πρώτο μισό (με την κυρία) είναι για τα μπάζα (αν και πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο των σύγχρονων τηλεοπτικών σκετς). Το μήνυμα οκέυ αλλά η ατάκα στο έβγα «μην καταπίνεις τον Μωυσή αμάσητο» είναι ψιλοχάλι.

  242. Μαρία said

    Απο βαρυσήμαντο άρθρο του Μπογδάν.
    Αντιθέτως, αυτό που θα έπρεπε να μας σοκάρει και να μας εξοργίζει είναι ότι μια καθαρή υπόθεση νομοκρατίας και ισονομίας –των θεμελίων δηλαδή της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας– την έχουμε παραδώσει βορά σε ακραίους και μισαλλόδοξους φανατικούς της αριστεράς (οι οποίοι βέβαια ως κυβέρνηση δεν τόλμησαν να αναγνωρίσουν τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων). Θα έπρεπε να μας σοκάρει και να μας εξοργίζει ότι χιλιάδες ομόφυλα ζευγάρια στην πατρίδα μας, άνθρωποι πολλοί από αυτούς φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, νοικοκυραίοι και πατριώτες, αισθάνονται ότι τα αυτονόητα δικαιώματά τους σήμερα τολμά να τα προάγει –έστω και στα λόγια– ένα τσούρμο ακραίων.
    https://www.kathimerini.gr/1083703/article/epikairothta/politikh/apoyh-o-politikos-gamos-meta3y-omofylwn

    Πώς ψήφισε η ΝΔ για το σύμφωνο συμβίωσης https://www.iefimerida.gr/news/242259/pos-psifise-i-nd-gia-symfono-symviosis-samaras-karamanlis-meimarakis-apoysiazan-lista
    Συγκεκριμένα, 27 βουλευτές επέλεξαν την αποχή, 19 υπερψήφισαν και 29 καταψήφισαν.
    (Ακολουθούν ονόματα)

  243. Αιμ said

    Οι διαμαρτυρίες για το σποτάκι (που μόλις είδα και μου φάνηκε υπερβολικά ήπιο) μου μοιάζουν με την ενόχληση του βιαστή από τις φωνές του θύματος.
    Παίζεται στην τιβι ;

  244. Γιάννης Κουβάτσος said

    226: Τα ίδια αποτελέσματα σχεδόν. Παρόλο που το σάιτ του Σαββίδη το παρουσιάζει ως «διαβόητο σποτάκι».
    Αυτό το Σίλα Σεραφείμ (ποιο είναι το μικρό και ποιο το μεγάλο;) είναι τόσο σημαντικό, ώστε να γίνονται αντικείμενα κριτικής τα σχόλιά του;

  245. sarant said

    244 Είναι κωμικός (στο επάγγελμα)

  246. Κιγκέρι said

    Δηλαδή, μούφα κι ο καφές, μούφα κι οι εθελοντές; Άει στον κόρακα, και συγκινήθηκα…

  247. BLOG_OTI_NANAI said

    Και εγώ διαφωνώ με το σποτάκι αυτό, διότι δεν είναι ξεκάθαρο. Αν θέλει να αναφερθεί και στον καλό γκέι γονιό, ας κάνει κάποιο άλλο. Κάποια σχόλια που διάβασα ότι «αφήνει το παιδί να τον μακιγιάρει κ.λπ.» έχουν δίκιο, καθώς όντως το παιδί μπορεί να σου κάνει διάφορα παιχνίδια. Κάποια άλλα σχόλια που διάβασα ότι «τον παρουσιάζουν να εγκαταλείπει την… τοξική αρρενωπότητα», μόνο κακός κωμικός θα μπορούσε να το σκεφτεί, καθώς όλοι οι πατεράδες δεν είναι κάγκουρες της Μυκόνου.

    Ο πατέρας που δεν είναι γκέι, θέλει τη φάτσα του να περιγράφεται με τον κλασικό τρόπο του μή μακιγιαρισμένου άντρα, διότι μια διαφήμιση σκοπεύει σε σύντομο χρόνο να συμβολίσει. Αυτή η ανοησία, δεν αποτελεί σύμβολο εύστοχο, διότι είναι διφορούμενη. Και αν κάποιοι κατάφεραν καλώς ή κακώς να κατεβάσουν την δήθεν σεξιστική διαφήμιση με τον Λούλη, θα έπρεπε και εδώ να πιάσουν το νόημα, ότι σκοπός μιας διαφήμισης είναι να με κάνει κι εμένα να γιορτάσω, και όχι να την κοιτάω και να απορώ τι θέλει να πει ο ποιητής. Υπήρχαν ένα σωρό άλλοι τρόποι να δείξεις έναν πατέρα που συμμετέχει και κάνει το αλογάκι, ή φοράει ένα αστείο καπέλο ή ακόμα και να είναι πασαλειμμένος με μπογιές όχι όμως με μακιγιάζ που θα μπορούσε να υπονοεί έναν πατέρα γκέι, διότι η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο το 1,5% των ανδρών ή έστω το 3% αν θεωρήσουμε στην ίδια ομάδα και τους μπαισέξουαλ.

    Εάν κάνεις μία μόνο διαφήμιση, θα τηρήσεις τον υπάρχοντα πολιτισμικό κώδικα του αμακιγιάριστου άντρα. Διαφορετικά κάνεις δύο διαφημίσεις, αν θεωρείς ότι οι γκέι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους να συμβολίζεται μακιγιαρισμένος. Πάντως, οι μή γκέι άντρες, σε καμία περίπτωση δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους έτσι.

    Για όσους δεν το παρατήρησαν και απορούν γιατί δημιουργείται παρεξήγηση, βλέπουμε ότι το μακιγιάζ είναι ακριβές, ενώ αν ήταν ρεαλιστικό παιδικό παιχνίδι, το πρόσωπο θα ήταν πασαλειμμένο με μπογιές…

  248. BLOG_OTI_NANAI said

    247: Το παιδάκι που «μακιγιάρει», στην καλύτερη περίπτωση θα σε κάνει σαν τον τραγουδιστή των τουίστερ σίστερ:

  249. BLOG_OTI_NANAI said

    248: τουίστιντ σίστερ (περνάνε τα χρόνια και ξεχνάμε)

  250. 248 μπα μην το λες:

  251. Χαρούλα said

    Νομίζω Σίλας το όνομα Γ.Κ.

    Άσε Κίγκερι… Δυό μέρες στη σειρά «πέφτω απ´τα σύννεφα»! Προχθές με το αυτί του ζωγράφου, και σήμερα με τον καφέ της Αϊτής! Σε λίγο θα βάζω ερωτηματικό παντού!
    Και επιπλέον δεν κατάλαβα τι εννοεί ο στανταπκομεντιέν!!!
    Θεραπεία για την χαμηλή αντίληψη υπάρχουν;;;;

  252. ΣΠ said

    251

  253. Pedis said

    Έτσι λοιπόν η διαφήμιση της ΑΒ πέτυχε! Χάρη σε μερικούς προβληματικούς που φοβούνται μην τους πάρουν για πούστηδες επειδή μάλλον είναι ή ότι θα κινδυνευαν να γίνουν πούστηδες αν δεν το έπαιζαν πολύ άντρες μπροστά σε πολλούς περισσότερους προβληματικούς (στα μεσα δικτύωσης και αντικοινωνικής επίδειξης) οι οποίοι έχουν παρόμοια σεξουαλικά συμπλέγματα και απορίες.

  254. ΣΠ said

    Και το σχόλιο από το αστροπελέκι τον Τσιάρτα.

  255. sarant said

    253 Ε, ναι

  256. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ένας καταπληκτικός τίτλος στο μεσημεριανό δελτίο του Star: Προφυλακίστηκε ο σαρανταεπτάχρονος που παρίστανε τον «ψευτογιατρό».
    Πώς διάολο παριστάνει κανείς τον ψευτογιατρό; ☺

  257. dryhammer said

    256. Σα να λέει ήταν αληθινός κι έκανε τον ψεύτικο.

  258. Pedis said

    Μου φαίνεται ότι ο Κούλης με την χάρη που του έκανε η σιωνιστική προπαγανδιστική μηχανή να σταμπάρει το σποτάκι του σύριζα ως αντισημιτικό ( πάρταυγό … αλλά αν σου βγάλουν το όνομα τα παπαγαλάκια του σιωνισμού, χάνεις ψήφους από τους αναγνώστες του πρόταγκον της άθενς βόις και δεν κάνει …) τον στρίμωξε τον επικοινωνιακό σύριζα που σέρνεται τελευταίως, έχω την εντυπωση …

  259. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για να είναι επιτυχής η επικοινωνιακή σου πολιτική, θα πρέπει να έχεις και διαύλους για να τη διοχετεύεις. Τέτοια εργαλεία δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αν το σποτάκι είναι αντισημιτικό, στους καιρούς της ορθοπολιτικής υστερίας που ζούμε και καλημέρα να πεις, μπορεί να παρεξηγηθείς.

  260. BLOG_OTI_NANAI said

    Είναι πάντως εξαιρετικά ανησυχητική αυτή η απόλυτη σχεδόν κυριαρχία της ΝΔ στα ΜΜΕ διότι δεν αντιστοιχεί στα εκλογικά ποσοστά. Το κομμάτι που ψήφισε κεντροαριστερά αγγίζει το 50% και δεν εκπροσωπείται σε αυτό το ποσοστό από τα ΜΜΕ. Εδώ λοιπόν σίγουρα κάτι δεν πάει καλά…

  261. Μαρία said

    258
    Μπα, αυτό δεν έπιασε. Το άρθρο του Μ.Μωυσή (επώνυμο) δημοσιεύτηκε στο σάιτ του Μαυρίδη που είχε αναγορεύσει τον Κυριάκο Νέο Μωυσή. π.χ.

  262. Pedis said

    # 258 – αν δεν κάνω λάθος το είδα στην Καθημερινη, θα παίζει σίγουρα στο Βήμα και θα τόχουν πάρει τόσα κα τόσα «ειδησεογραφικά» και «οπίνιον» σάιτς.

    Πώς δεν έπιασε;

  263. sarant said

    262 Η εντύπωσή μου από τα σόσιαλ είναι ότι η κατηγορία για αντισημιτισμό δεν έπιασε.

  264. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα πώς να πιάσει; Είναι τόσο παρατραβηγμένη, που όσο αντιΣΥΡΙΖΑ κι αν είναι κάποιος, το πολύ-πολύ να χαμογελάσει συγκαταβατικά.

  265. Pedis said

    # 263 – Μακάρι. Αλλά δεν βλέπω το λόγο διότι σε χίλιες-δυο άλλες περιπτώσεις, το ίδιο γελοία χαλκευμένες κατηγορίες έπιασαν. Από τυχη να υποθέσω.

  266. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και η Εφ Συν έχει σήμερα το ίδιο γκάλοπ…Με τα ίδια αποτελέσματα. Αλλά ακόμα και αρθρογράφοι της εφημερίδας επιμένουν να λένε ότι «το μήνυμα δεν ελήφθη». Από ποιους δεν ελήφθη; Από τους πολίτες; Στον κύκλο μου, που δεν είναι μονοδιάστατος πολιτικά, δεν άκουσα αρνητικά σχόλια. Στον δικό σας;

  267. Μαρία said

    Άλλα μας απασχολούν σήμερα.

  268. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πάρτε και μια αντικειμενική άποψη για το σποτάκι του Σύριζα. 😉

    Το πρώτο μέρος, ο π/θ, ο π/θ μας, ο Κυριάκος μας… μόνο γέλιο μου έφερε, το είδα κάπως σαν έξυπνο παιδικό ανέκδοτο. Συνειρμοί; Είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι οι δημοσιογράφοι, γενικώς και αορίστως, κάνουν παιχνίδι και τα παίρνουν. Θα μπορούσε να είναι και ο Γιωργάκης μας, ο Αντωνάκης μας, ο Αλεξάκης μας… Οπότε τίποτα καινούργιο δεν μου λέει.

    Το άλλο, «στην εποχή που οι ειδήσεις αγοράζοντα, μην καταπίνεις τον Μωυσή αμάσητο,» δεν το πολυκατάλαβα αρχικά. Το μυαλό μου πήγε ασυναίσθητα, έγινε κάτι με κάποιον Εβραίο επιχειρηματία; σε συνδυασμό και με το αρχικό του σποτ «πόσο στοιχίζει ο Μωυσής;»

    Αυτά, χωρίς καμία σκοπιμότητα.

  269. Χαριύλα said

    Είναι πολύ φυσικό εφόσον δεν είμαστε μηχανές, να το αντιμετωπίζουμε με επιρροές από την ζωή, τα πιστεύω, τις γνώσεις,……. . Ανθρώπινα.
    Ένα είναι σίγουρο. Όταν το σπότ συζητιέται περισσότερο από το μνμ, ο διαφημιστής απέτυχε.

  270. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το σποτ συζητιέται περισσότερο από το μήνυμα γιατί την καθημερινή ατζέντα την καθορίζουν τα ΜΜΕ. Λογικό είναι να στρέψουν τη συζήτηση εκεί που βολεύει τους ιδιοκτήτες τους. Επί της ουσίας, όμως, πόσοι διαφωνούν; Το 80% πάντως όχι. Και πώς να διαφωνήσει κανείς; Αρκεί για μία μόνο ημέρα, μία μόνο, να έχει την υπομονή να παρακολουθήσει τις πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων όλων ανεξαιρέτως των καναλιών. Δικιμάστε το, αφού πρώτα απομακρύνετε από την οθόνη τα παιδιά και τους έχοντες αδύνατο νευρικό σύστημα.

  271. Γιάννης Ιατρού said

    269: Μα ρε Χαρούλα, το ό,τι χρηματίζονται, είτε άμεσα είτε έμεσα, δηλαδή το μνμ που γράφεις (μήνυμα προφανώς 😋) συνέχεια στο στόμα μας το έχουμε, κι όχι μόνο τώρα πρόσφατα.
    Πόσο να συζητήσει κανείς επιπλέον;

  272. Αγγελος said

    Δεν είχα ακούσει ούτε εγώ πως ο Μητσοτάκης είχε χαρακτηριστεί «νέος Μωυσής» (και μάλιστα, αν καταλαβαίνω καλά, από άνθρωπο ονόματι Μωυσή!) κι έτσι δεν κατάλαβα αρχικά ούτε τον τίτλο ούτε την κατάληξη του σποτ του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο πρωτοείδα προ ολίγου, διαβάζοντας αυτή τη σελίδα) — απόρησα μάλιστα, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε έτσι, με κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αντισημιτική αιχμή (και που θα ήταν αντισημιτική αιχμή, αν ο Μητσοτάκης είχε και 1/16 εβραϊκής καταγωγής — αλλά αυτό κανείς, απ’όσο ξέρω, δεν το ισχυρίστηκε ποτέ). Από αυτή την άποψη, κι επειδή δεν φαντάζομαι να είμαι ο μόνος Ελληνας που δεν είχε ακούσει περί «νέου Μωυσή», πιστεύω ότι το σποτάκι ήταν πράγματι άστοχο, ανεξάρτητα από την ουσία του.

  273. Χαρούλα said

    Από διαφημιστικής σκοπιάς η κριτική. Εγώ δεν θα πήγαινα σ´αυτόν τον διαφημιστή. Μαγκιά του θα ήταν να έβρισκε τρόπο να περάσει τις συμπληγάδες, αφού ούτως η άλλως πληρωνουν για την δημοσιοποίηση. Το εχθρικό περιβάλλον προυπήρχε.

  274. Γιάννης Ιατρού said

    όταν ξαναδιαβάζεις το σχόλιο σου και σου βγαίνει το μάτι (..ό,τι), αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για τις απροσεξίες κλπ. 😉

  275. Μαρία said

    272
    Όχι απο άνθρωπο που λέγεται Μωυσής αλλά απ’ τον Μαυρίδη ή Λαυρέντη Μπέρια για το τουίτερ, ιδιοκτήτη του σάιτ στο οποίο δημοσίευσε το άρθρο του ο Μ. Μωυσής 🙂

    273
    Το τουίτερ και το φουμπού τζάμπα είναι. Αλλά και στις τηλεοράσεις, αν παίχτηκε, για να επικριθεί, πάλι τζάμπα παίχτηκε.

  276. Spiridione said

    275α. Υπάρχει και άλλος Μωυσής δημοσιογραφος που έστειλε εξώδικο!
    https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/apisteyto-spot-syriza-dimosiografos-onomati-moysis-stelnei-exodiko-ston-tsipra-vinteo/

  277. Pedis said

    Δεν υπάρχει ελπίδα με τα μμε. Το «ποντίκι» προσπαθεί να κάνει θέμα το βλακώδες «γκαλοπ» της άθενς-βόις και βγάζει και πολιτικά συμπεράσματα.

    http://www.topontiki.gr/article/391757/apotelesma-ekplixi-se-dimoskopisi-tis-athens-voice-gia-spot-toy-syriza-eikona

    Το «γκάλοπ», λέμε, όπου μάλλον έπεσε πιο επιτυχημένα σύρμα μεταξύ των συριζόφιλων από τους φιλόκουλους κι όποιος περνούσε ψήφιζε πεντέξι φορές μέχρι να βαρεθεί.

  278. Pedis said

    -> 277 Χμ … και ο Χ’στεφάνου χρησιμοποιεί την «είδηση» ως … ρητορικό εφαλτήριο για να γράψει μερικά σωστά πράγματα στη συνέχεια. Δεν κάνει, όμως, καθόλου καλά.

  279. Spiridione said

    Άλλος έγκριτος εδώ 🙂

  280. Μαρία said

    279
    Πολλά θαυμαστικά!

  281. Μαρία said

  282. Μαρία said

    276
    Διαδικτυακό ράδιο βλέπω που σχεδόν όλο του το πρόγραμμα είναι Κουρτάκης https://www.radionorth.gr/program/

  283. Πέπε said

    @253:

    > > Έτσι λοιπόν η διαφήμιση της ΑΒ πέτυχε!

    Σε ό,τι με αφορά προσωπικώς, δεν πέτυχε. Αλλά ούτε και απέτυχε – μάλλον δεν επηρέασε ολωσδιόλου. Αναλυτικά:

    α) Τη διαφήμιση μόνο από εδώ μέσα την έμαθα.
    β) Παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση και δυσκολεύτηκα να καταλάβω το νόημα της διαφήμισης σχεδόν όσο και το νόημα της αλληνής με τον Μωυσή. Ωραία, το κατάλαβα (νομίζω), χαζομάρα το βρίσκω, μπορεί να ‘μαι εγώ χαζός, δεν ξέρω, αλλά τέλος πάντων ας κρατήσουμε το γεγονός ότι αφιέρωσα αρκετά λεπτά σκέψης στον ΑΒ. Υποτίθεται ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους, έτσι;
    γ) Μέχρι τώρα ψώνιζα κατά βάση από τον Χαλκιαδάκη. Προτίθεμαι να συνεχίσω, γιατί έχω μία σειρά προσωπικούς λόγους να τον προτιμώ.
    δ) Ωστόσο, υπήρχαν φορές που προτιμούσα τον ΑΒ για κάποια συγκεκριμένα ψώνια. Κι αυτό επίσης προτίθεμαι να το συνεχίσω.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια διαφήμιση με μακιγιαρισμένους μπαμπάδες μπορεί να επηρεάσει τις ψωνιστικές μου επιλογές.

  284. sarant said

    276 Εχει το κοπιράιτ ο κ. Μωυσής, φαίνεται.

  285. dryhammer said

    …Τράβα να βρεις τον Μωυσή
    και ξαναρώτα τον κι εσύ
    μήπως αυτός την ξέρει
    την ενδεκάτη εντολή
    που ‘ν’ ολοκάθαρο γυαλί
    και κοφτερό μαχαίρι.

  286. ΓιώργοςΜ said

    283 επιτυχημένη διαφήμιση είναι αυτή που θυμάσαι. Μια διαφήμιση με θέμα που δημιουργεί συζήτηση, για οποιοδήποτε λόγο, κερδίζει δωρεάν πολλαπλάσιο χρόνο από τον αγορασμένο.
    Από καταβολής διαφήμισης, δεν είναι η λογική του καταναλωτή στην οποία απευθύνεται, αλλά το υποσυνείδητο. Αν υποβάλλεσαι σε ένα νέφος πληροφορίας που λέει «σουπερμάρκετ=Α», «σουπερμάρκετ=Β» κλπ, δημιουργείται μια «παράσταση νίκης» κατά την γκαλοπική διάλεκτο, όπου κερδίζει αυτός που ακούγεται περισσότερο. Δεν αφορά το σύνολο των δυνητικών πελατών, αλλά ακόμη κι ένα 10% να ψωνίζουν με παρορμητικό τρόπο, είναι μεγάλο ποσοστό, μπακαλική ψωνίζουν όλοι.
    Ποιος υποτίθεται πως έλεγε «δε με νοιάζει τι λένε για μένα, αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά μου»; Ε, κάτι τέτοιο.

  287. Κιγκέρι said

    Η ενδεκάτη εντολή:

  288. Pedis said

    -> 277 : Έλα ο επόμενος με τη «στατιστική έρευνα» … όποιος φίλος περνάει ψηφίζει (και ξαναψηφίζει) …

    https://www.efsyn.gr/tehnes/media/248995_ta-apotelesmata-tis-psifoforias-efsyn-gia-spot-toy-syriza

  289. Pedis said

    Βαρέθηκα να ενημερωθώ, δεν καταλαβαίνω τίποτα επί της ουσίας, παρά μόνον ότι έχουμε να κάνουμε με κωλοπιασίματα, εκβιασμούς και ντηλ μεταξύ διαφόρων κλαν της πολιτικο-οικονομικής μαφίας. Εθελοντής να μου κάνει το σάμαρι;

  290. Μαρία said

  291. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @289. » Εθελοντής να μου κάνει το σάμαρι; »

    Δύσκολο νὰ βρεθεῖ καλὸς Σαμαρείτης στὶς μέρες μας. 🙂

    Βαριέμαι παρομοίως νὰ καταπιαστῶ μὲ τὶς λεπτομέρειες. Πάντως τὰ ἴδια μὲ σένα κατάλαβα κι ἐγώ.

  292. Pedis said

    Από τα λίγα που νομίζω ότι έχω καταλάβει στο μεταξύ, υποψιάζομαι ότι οι παλιότερες φαμίλιες κατάφεραν να πιάσουν τον Παππά από τ’ …

    Ο νεός είναι ωραίος

    μα ο μπος ο παλιός

    είναι αλλιώς.

  293. Μαρία said

    Ένας καλός Σαμαρείτης θα έπιανε το νήμα απ’ το Μαβί Μαρμαρά, πριν ακριβώς δέκα χρόνια, όταν ο Sammy ήταν εκπρόσωπος της IDF Spokesperson’s Unit on matters of hasbara και τον βλέπαμε στις οθόνες μας.
    Επόμενος κόμπος η λίστα Λαγκάρντ.

  294. Pedis said

    # 293 – Αρκεί που αυτά τα γνώριζε ο Παππάς.

  295. Pedis said

    Εμ τάθελε κι ο Μιμάκος …

    «»Μιμάκο ή Μιμάκι» με αποκάλεσε, κάπως το λένε στη Μεσσηνία, δε θυμάμαι. Μού είπε »θέλω να σε δω». Είχαμε κόψει από καιρό τα πολλά πολλά. Του λεω ναι. Παράνομο είναι; Κανονικά ο Τσίπρας θα έπεπε να με ξηλώσει. Του είχα πει ότι βλέπω παλιούς φίλους και αν τον ενοχλεί. Μου είπε, όχι βέβαια. Αυτός είναι ο Τσίπρας που θέλετε να βάλετε στο κάδρο. Μου είπε ο Σαμαράς, »Όπως θα γυρνάς έλα». Μένει στην Κηφισιά. Κανόνισα όπως επέστρεφα, να πάω στο σπίτι του. Το ήξερα. Καθίσαμε. Άρχισε να μου λέει για την υπόθεση Παπασταύρου, ότι είναι φίλος του, καλός άνθρωπος.

    Μου ζήτησε να τον βοηθήσω.

    »Τι εννοείς;», του είπα.

    »Έχουν την υπόθεσή του οι οικονομικοί εισαγγελείς», μου είπε.

    Του είπα »ξέχνα το Αντώνη».

    »Εντάξει Μίμη», μου είπε, »ξέχνα το. Άλλωστε τη Μαρέβα πληρώνω. Αυτηνής είναι φίλος», μου είπε ο κ. Σαμαράς.

    Όταν το είπα αυτό, ο κ. Σαμαράς δεν βγήκε να με διαψεύσει. Την υπόθεση την είχε χρεωθεί η Τουλουπάκη».

    Βουλευτες Ν.Δ.: «Η Τουλουπάκη ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς»

    Δ. Παπαγγελόπουλος: «Εισαγγελέας Διαφθοράς έγινε το 2017, το 2015 – 2016 ήταν βοηθός οικονομικού εισαγγελέα και όπως είπα είχε χρεωθεί την υπόθεση. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι πήγα, ότι έγινε η συνάντηση. Η επιβεβαίωση έγινε μετά από 45 μέρες σιωπής»

    https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/249155_d-papaggelopoylos-o-samaras-moy-zitise-na-boithiso-ton-papastayroy

  296. Pedis said

    Είχαμε κόψει από καιρό τα πολλά πολλά. Του λεω ναι. Παράνομο είναι; Κανονικά ο Τσίπρας θα έπεπε να με ξηλώσει. Του είχα πει ότι βλέπω παλιούς φίλους και αν τον ενοχλεί. Μου είπε, όχι βέβαια.

    »Εντάξει Μίμη», μου είπε, »ξέχνα το. Άλλωστε τη Μαρέβα πληρώνω. Αυτηνής είναι φίλος», μου είπε ο κ. Σαμαράς.

  297. Γς said

    293:

    Εντυπωσιακή εμφάνιση τότε. Χαρισματικός

  298. Γς said

    Διαβάζω στην TV τώρα.

    Πείναγε το κοριτσάκι της άνεργης ξενοδοχειουπαλλήλου στη Ρόδο και λαχτάρισε ένα κουλούρι στο φούρνο

    Δεν είχε να της το πάρει

    Και λιποθύμησε. Το κοριτσάκι

    Α, ρε πούστη!

    Θεέ!

  299. Pedis said

    https://left.gr/news/kyvernisi-parakratoys

    Με παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με παράνομες παρακολουθήσεις από ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών, με ή χωρίς πτυχίο, αλλά που ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά.

    Τι σημασία έχει το πτυχίο;

    Ποιος άριστος δεν έχει πτυχίο τη σημερον ημερα (εκτός από υπουργούς της κουλοκυβέρνησης) ή μήπως εμπλέκεται ο Τζ. ;

  300. sarant said

    299 Ε, σπόντα είναι για τον επικεφαλής της ΕΥΠ

  301. Μαρία said

    Ο εβραϊκός λαός δεν ξεπλένει ρατσιστές και αντισημίτες, Μάκη Βορίδη https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/142436_o-ebraikos-laos-den-xeplenei-ratsistes-kai-antisimites-maki-boridi

    Ο Σ. Μιωνής καταγγέλλει τον Μ. Βορίδη ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης http://www.avgi.gr/article/10842/11177662/s-miones-o-m-borides-einai-sten-enklematike-organose

  302. Pedis said

    # 300 – Α, ναι.

    # 301 – Πολλές προσβάσεις, βλέπω, έχει αυτός ο Μιωνής.

  303. Γιάννης Ιατρού said

    Το θέμα είναι πως με σχεδόν όλα τα ΜΜΑ υπό τις διαταγές της κυβέρνησης/ΝΔ, αυτή αλλάζει την ατζέντα κατά το δοκούν. Απ΄ εκεί που είχαν βγει όντως άπλυτα στη φόρα, με συγκεκριμένες κατηγορίες και δίωξη, π.χ. για τον γιατρό σύζυγο της Ράϊκου, για ατασθαλίες οικονομικές με τις λίστες τα μύρια στα ΜΜΑ και τις απ΄ευθείας αναθέσεις κλπ, καταλήγουμε να ακούμε σχεδόν μονοθεματικά ιστορίες science fiction με τον Μιωνή/ΠΑππά.

  304. Μαρία said

    Τα μυστικά κονδύλια ενώνουν Σαμαρά-Μητσοτάκη
    Στην κατάθεσή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ το 1994, ο τότε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, Δ. Χατζηδάκης, και σημερινός βουλευτής της Ν.Δ., είχε κατονομάσει τον πρέσβη Φρ. Βέρρο ως τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τα μυστικά κονδύλια με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σαμαρά ● Ο κ. Βέρρος, σήμερα, μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα, διορίστηκε διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκου.
    https://www.efsyn.gr/politiki/249108_ta-mystika-kondylia-enonoyn-samara-mitsotaki

  305. Μαρία said

  306. Πέπε said

    @286:
    > > επιτυχημένη διαφήμιση είναι αυτή που θυμάσαι. […] Αν υποβάλλεσαι σε ένα νέφος πληροφορίας που λέει «σουπερμάρκετ=Α», «σουπερμάρκετ=Β» κλπ, δημιουργείται μια «παράσταση νίκης» κατά την γκαλοπική διάλεκτο, όπου κερδίζει αυτός που ακούγεται περισσότερο.

    Ναι, σιγά.
    Σουπερμάρκετ = το πλησιέστερο (τουλάχιστον μεταξύ συγκρίσιμων). Αν τυχόν το πλησιέστερο είναι κατάφωρα και παράφορα ακριβότερο, ή χειρότερο σε ποιότητα, τότε σουπερμάρκετ = το καλύτερο / φτηνότερο μεταξύ όσων είναι σε κοντινές αποστάσεις.

    Το ξέρω ότι η διαφήμιση λειτουργεί από καταβολής της έτσι όπως περιγράφεις, Γιώργο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Ξέρω ότι οι τάδε πέντε μάρκες (αυτοκινήτων, σοκολάτας, ρούχων) ακούγονται περισσότερο από τις δείνα πέντε, αλλά πώς είναι δυνατόν να κρατάω λογαριασμό, έστω και υποσυνείδητα, ποια είναι πρώτη και ποια δεύτερη μεταξύ των πέντε της ίδιας κατηγορίας; Και να με επηρεάσει κιόλας αυτό;

    Το ‘χω συζητήσει και με φίλο διαφημιστή αυτό (ότι ποτέ δε θα επέλεγα Σκιπ αν ο μόνος λόγος ήταν ότι ξέρω το «29 κατασκευαστές» σχεδόν σαν παροιμία), ο οποίος κατέληξε «…μάλλον δεν απευθυνόμαστε σε καταναλωτές του δικού σου τύπου»!

  307. Pedis said

    Ο Παππάς μετά ο χουνέρι έσπευσε να δώσει τα σέβη του στους προϊστάμενους του Μιωνή ή πρόκειται για σύμπτωση ;

  308. Silent Bob said

    Φάτε τώρα και το «ο φερόμενος δράστις»
    https://sputniknews.gr/ellada/202006257651462-maimou-giatros-edose-30000-euro-kai-ligo-meta-pethane—akomi-dyo-kataggelies-gia-thanatous/

  309. Χαρούλα said

    Από Κύπρο!

    https://scontent.fskg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/105493829_1458985777623640_4051712070489789883_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=110474&_nc_ohc=9J35-6LqCfgAX9Ki1gl&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=4d1ca6ceebb6db2c1446a9674f69aa1f&oe=5F1A3078

    Μπορεί να μην μιλάνε, αλλά …να διαβάζουν!🤣

  310. Γιάννης Ιατρού said

    309: Για τους δικούς μας (ελληνόφωνους) το έβαλαν πιθανώς. Προφανώς πήγαιναν και έπαιρναν απ΄αυτό το έντυπο…
    Τσακάλια και οι μεν και οι δε 🙂 🙂 🙂

  311. Μαρία said

  312. Pedis said

    Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω.

    Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη.

    Άρα ειπώθηκαν …

Σχολιάστε