Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Βαρβαρικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2020


Όχι από τους βαρβάρους, ούτε από τους βαρβαρισμούς, παρόλο που το βδομαδιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο συχνά επισημαίνει γλωσσικά αστοχήματα. Απλώς, τα μεζεδάκια που εσείς διαβάζετε σήμερα, γράφτηκαν χτες, που ήταν η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας. Θα μου πείτε, γιατί δεν τα λέω «νικολοβαρβαρικά», που είναι και πιο ακριβές αφού γράφονται και διαβάζονται μέσα στα Νικολοβάρβαρα -είναι και η γιορτή μου αύριο. Ο λόγος είναι οτι αυτόν τον τίτλο τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, και μάλιστα δυο φορές, οπότε λέω να μην τον ξαναχρησιμοποιήσω ως το 2030.

Οπότε, βαρβαρικά, από την αγία. Ή από τη βαρβάρα, το έδεσμα που σύμφωνα με το έθιμο πολλοί και πολλές έφτιαχναν ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, ένα είδος ασουρέ με στάρι και ξερά φρούτα. Δεν ξέρω βέβαια αν συνεχίζουν πολλοί να κρατάνε το έθιμο.

* Και ξεκινάμε με ένα περίεργο σπασμένο τηλέφωνο από τον χώρο της εκπαίδευσης. Φίλος του ιστολογίου μου στέλνει λινκ από το εκπαιδευτικό υλικό της τηλεκπαίδευσης όπου παρουσιάζεται μια «διαθεματική δραστηριότητα» για την πρώτη τάξη του δημοτικού.

Αν πάτε στο κάτω μέρος της σελίδας, θα δείτε τους εξής διδακτικούς στόχους:

Ώστε ο πρώτος στόχος είναι η «ανάπτυξη φορολογικής ενημερότητας»; Και πώς να αναπτύσσεται τάχα; Και τι σχέση έχει με τα παιδιά του δημοτικού;

Καμιά σχέση βέβαια, πρόκειται για… ραμόνι. Προφανώς «φωνολογικής ενημερότητας» ήθελε να γράψει ο συντάκτης -άλλωστε προηγουμένως το γράφει έτσι. Ίσως το λάθος έγινε από τον κορέκτορα, ίσως από κάποιο σύστημα υπαγόρευσης και μετατροπής σε κείμενο, ίσως πρόκειται για απλή παραδρομή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερό ότι τόσους μήνες κανείς δεν το πρόσεξε και δεν το διόρθωσε.

Ο φίλος μου που είναι κάπως παλιομοδίτης ενοχλήθηκε επίσης από το κάπως πομπώδες ύφος της ανακοίνωσης, με την πολλή ειδική ορολογία. Εγώ πάλι πρόσεξα ότι η δραστηριότητα «επιχειρεί με αφορμή την επανάληψη των γραμμάτων (λ) (γ) και (χ) στη γλώσσα να εισάγει τα παιδιά στο κειμενικό είδος του μύθου καταρχήν». Συνεχως θα τα εισάγει; Αν μπουν θα τα βγάλει έξω για να τα ξαναβάλει; Όχι βέβαια, εδώ θέλει συνοπτικό τύπο, να εισάξει ή έστω να εισαγάγει. Ή, να εξοικειώσει τα παιδιά με το κειμενικό είδος… ή ό,τι άλλο.

* Κι άλλο ένα παράκουσμα που έρχεται από πολύ πολύ μακριά.

Μακριά στον χρόνο εννοώ. Το ψάρεψε ο φίλος Ακίνδυνος, ο οποίος (με άλλο χρηστώνυμο) παρουσιάζει στο Τουίτερ διάφορα περίεργα που τα ξεθάβει από παλιές εφημερίδες, της προηγούμενης χιλιετίας (εντάξει, αυτό το έβαλα για μπούγιο -ας πούμε, των δεκ. 1970-90).

Πρέπει να είναι απο την Ελευθεροτυπία και πρέπει να είναι απο το μακρινό 1988, αφού αναφέρεται στα γυρίσματα της ταινίας «Η φανέλα με το 9», που κυκλοφόρησε το 1989. Στη μέση, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Σταύρος Τζορτζόκος, διότι έτσι άκουσε ο υλατζής το «Στράτος Τζώρτζογλου».

Ωραίο ήταν και το σχόλιο του Ακίνδυνου: Τον Σταύρο Τζορτζόκο δεν τον νοιάζει τι λένε γι’ αυτόν, αρκεί να γράφουν σωστά το όνομά του.

* Ξεκινήσαμε χωρίς αναφορές στην πανδημία, αλλά βέβαια δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτό σε όλο το άρθρο.

Και αφού κάθε απόγευμα μετράμε θύματα και κρούσματα και διασωληνώσεις, και μέσους όρους, κυλιόμενους και μη, μου επισημαίνει φίλος άρθρο της ΕφΣυν, όπου: «ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες 12 ημέρες ανέρχεται στους 1.187. Δηλαδή, κατά το τελευταίο 12ήμερο πεθαίνουν από κορονοϊό 99 την ημέρα (ανά μέσο όρο).»

Ο υπολογισμός είναι σωστός, αλλά εγώ θα έλεγα «κατά μέσο όρο».

* Κι ένα θλιβερό που καταντάει κωμικό επειδή ξεχάστηκε μια λέξη.

Σε επαρχιακό ιστότοπο δημοσιεύεται η είδηση για κάποιον στρατιωτικό που «πέθανε εντελώς αναπάντεχα από ανακοπή καρδιάς».

Στον τίτλο η λέξη «αναπάντεχα» είτε ξεχάστηκε είτε θεωρήθηκε ότι περισσεύει. Οπότε έμεινε το «πέθανε εντελώς», που, όπως και να το κάνουμε, ακούγεται κωμικό και προκάλεσε σχόλια όπως «Εντελώς; Πέρα για πέρα;».

Σε κάποιο αστυνομικό του Χάμετ που είχα μεταφράσει τον καιρό που ο… Σταύρος Τζορτζόκος έδενε τα κορδόνια του στη σέντρα, υπήρχε και η ατάκα — Is he dead? — Very. Και την είχα μεταφράσει, αν θυμάμαι καλά, — Πέθανε; — Πολύ.

* Κι ένα για τη Στρατιά των Αγνώριστων.

Σε άρθρο για τα αλεξανδρινά, ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά που έχουν συνδεθεί με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, μαθαίνουμε γιατί ονομάστηκαν έτσι.

Όχι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ούτε καν από την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, τέως Γιδά, ούτε από τον Μεγαλέξανδρο -αλλά από έναν άλλο Αλέξανδρο. Διαβάζουμε:

«Προέρχεται από το Μεξικό και ανακαλύφθηκε από τον «Αλεξάντερ Φον Χάμπολντ» περίπου το 1810 από όπου πήρε και το όνομα του».

Όλα καλά, αλλά ο Alexander von Humboldt ήταν Γερμανός, οπότε Χούμπολτ.

Και δεν βλέπω κανένα λόγο να είναι το ονοματεπώνυμό του σε εισαγωγικά, λες και είναι κανένας φυσιολατρικός σύλλογος!

* Και απλώς για λόγους τάξεως, μια παρατήρηση για μια από τις αναρτήσεις που έκανε πολύ θόρυβο τη βδομάδα που μας πέρασε, αν και τη συζητήσαμε και στα σχολια του περασμένου μεζεδοάρθρου μας.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων (νομίζω πως δεν παραιτήθηκε) Νικ. Μακρόπουλος προκάλεσε σάλο με την ανάρτηση αυτή όπου νοσταλγεί το ωραίο του σπίτι στο Μπάντεν Μπάντεν και το πανάκριβο αμάξι του. Έχει κάθε δικαίωμα στο κιτς, αλλά πρέπει να παίρνει υπόψη του και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία.

Ωστόσο, το σχόλιο που θέλω να κάνω, και που το έκαναν και άλλοι, είναι γλωσσικό και έχει να κάνει με την «απερίγραπτη γαλήνη του Black Forest».

Με ποια λογικη και με ποιον μηχανισμό ένας που μιλάει ελληνικά και απευθύνεται σε Έλληνες και θέλει να αναφερθεί σε ένα αρκετά γνωστό στους Έλληνες τοπωνύμιο της Γερμανίας, το αναφέρει όχι με το πολύ γνωστό ελληνικό του όνομα, Μέλανας Δρυμός, όχι έστω με το λιγότερο γνωστό σε μας γερμανικό του όνομα, Schwarzwald, αλλά με το… αγγλικό του όνομα; Το οποίο αγγλικό όνομα, επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σημαίνει στο 99% των περιπτώσεων το γλύκισμα (τούρτα με σοκολάτα, σαντιγί, κεράσια και κιρς) που ονομάζεται Black Forest;

Βέβαια, εγώ, αν ποτέ ήθελα να αναφερθώ στη γερμανική πόλη θα έγραφα Μπάντεν Μπάντεν, μάλλον και για το αυτοκίνητο Άστον Μάρτιν θα έγραφα, αλλά δεν είμαι αντιδήμαρχος.

* Φίλος με ρωτάει για ποιο λόγο η Μπάρμπι της σχετικής διαφήμισης αναφέρεται ως «Διασώστης Άγριας Δυσης» και όχι ως «Διασώστρια». Τι να του πω;

* Αυτό το γκράφιτι το είδα στο Τουίτερ, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό δηλ. αν είναι όντως σύνθημα σε τοίχο ή αν πρόκειται για φωτοσοπιά.

Για όσους δεν ξέρουν, αναφέρεται στην ατάκα του πρωθυπουργού ότι όταν παρέλαβε το Μαξίμου δεν βρήκε ούτε ρούτερ -η οποία, παρεμπιπτόντως, διαψεύστηκε από τους αρμόδιους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Προσέξτε ότι τα Υ έχουν την ιδιότροπη κλίση του λογότυπου του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ξέρουμε ποιος είναι ο ένοχος που έγραψε το σύνθημα!

* Και ένα αριθμητικό λάθος. Σε άρθρο για τα συμβόλαια που υπέγραψε η NASA με ιδιωτικές εταιρείες που θα φέρουν χώμα από τη Σελήνη, αναφέρεται ότι μια από τις εταιρείες ζήτησε το συμβολικό ποσό του ενός δολαρίου, που μάλιστα θα το εισπραξει σε τρεις δόσεις:

Συνεπώς, η NASA θα πληρώσει συνολικά 25.001 δολάρια και μάλιστα σε τρεις δόσεις (η Lunar Post θα εισπράξει διαδοχικά τρεις επιταγές των 0,1 σεντς, 0,1 σεντς και 0,80 σεντς!).

Αλλά 0,1 σεντς + 0,1 σεντς + 0,8 σεντς κάνουν 1 σεντ(ς). Οι επιταγές θα αφορούν 10 σεντς, 10 σεντς και 80 σεντς -ή 0,1 και 0,8 δολάρια.

* Κι ένα γλωσσομεταφραστικό. Σε άρθρο για διάσωση ναυαγού διαβάζουμε ότι: Ο Μπι αντιμετώπισε προβλήματα με τον κινητήρα από νωρίς στο ταξίδι του. Υπολογίζοντας, όμως, ότι θα μπορούσε να το διορθώσει ο ίδιος, δεν ζήτησε βοήθεια από το ραδιόφωνο.

Ποτέ να μη ζητάτε βοήθεια από το ραδιόφωνο, δεν θα σας απαντήσουν. Καλύτερα από τον ασύρματο (radio στα αγγλικά).

Αυτό ήταν το μεταφραστικό. Το γλωσσικό βρίσκεται στην αρχή του άρθρου: Ξέρεις τον πιο ενδιαφέρον άνδρα στον κόσμο;

Δεν μας αρέσει η εξομάλυνση (ο ενδιαφέροντας, όπως ο παράγοντας ή ο μέλλοντας), ας φάμε τώρα την ακλισιά.

* Και κλείνω με έναν… πορτοκαλεώνα από τη Χίο. Δυστυχώς όχι με χιώτικα πορτοκάλια και μαντερίνια, αλλά με φαιδρά πορτοκάλεια, με ετυμολογίες δηλαδή που ζορ ζορνά προσπαθούν να βρουν ελληνική αρχή σε διάφορες, κυρίως τουρκικές, λέξεις.

Δεν νομίζω πως αξίζει να του αφιερώσω ειδικό άρθρο, οπότε το βάζω εδώ. Απολαύστε υπεύθυνα.

Ο φίλος που το στέλνει, σημειώνει: Πολύ μου άρεσε το σημείο όπου, αφού ετυμολογεί το αλισβερίσι από την αλίσβη, προσθέτει αμέσως (και σωστά) «Η λ. ντα(λ)ραβέρι έχει ακριβώς την ίδια σημασία και είναι το ιταλ.  Dare- avere = δοῦναι-λαβεῖν.
Αλλά τουλάχιστον ούτε ακαδημαϊκός είναι, ούτε πρώην υφυπουργός παιδείας..
.

* Ή μάλλον να τελειώσω με αυτοδιαφήμιση.

Την Κυριακή που γιορτάζω, επειδή δεν μπορώ να σας καλέσω στο σπίτι για ένα κρασί, σας καλώ σε διαδικτυακή συζήτηση στη Θρυαλλίδα.

Η συζήτηση έχει τίτλο: Από το Γκαμπί της οθόνης στη σκακιέρα της ζωής… και θα γίνει στις 7 το βράδυ από το κανάλι της Θρυαλλίδας στο Γιουτούμπ.

Θα πάρουν μέρος η πρωταθλήτρια του σκακιού Άννα Μαρία Μπότσαρη, ο σκακιστής και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ Χρήστος Πιλάλης και εγώ. Θα ξεκινήσουμε φυσικά από τη σειρά Γκαμπί της Βασίλισσας, που συζητήσαμε και στο ιστολόγιο. Θα χαρώ να τα πούμε έστω κι έτσι!


261 Σχόλια to “Βαρβαρικά μεζεδάκια”

  1. leonicos said

    οπότε λέω να μην τον ξαναχρησιμοποιήσω ως το 2030

  2. leonicos said

    οπότε λέω να μην τον ξαναχρησιμοποιήσω ως το 2030

    Θα σε παρακολουθήσω. Μην τολμήσεις!

  3. leonicos said

    Και πώς μπαίνουμε στη Θρυαλλίς;

    Με τα παραπομπαί που έχεις εδώ;

    1για να δούμε τη μούρη σου λίγο

  4. phrasaortes said

    Ακόμα την τρώμε την Βαρβάρα, κοτζάμ πολιούχος της Δράμας είναι η Αγία. Πάντως γευστικώς δεν λέει και πολλά, προτιμώ τα σοκολατάκια του ημερολογίου.

  5. Νέο Kid Al Afrikii said

    Κι εντάξει, να δεχτούμε να ούμε ότι θέλασι να πούσι «φωνολογική ενημερότητα» κι όχι φορολογική…
    ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ είναι η φωνολογική ενημερότητα να πούμε;; Φωνολογική ικανότητα καταλαβαίνω. Φωνολογική ανάπτυξη ή ανάπτυξη φωνολογικών ικανοτήτων ξερω γω …επίσης θα καταλάβαινα. Αλλά φωνολογική ενημερότητα; ! Αλλά κι αυτή η ενεργοποίηση της ζώνης… 😆

    Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι δασκάλοι στα σχολειά λένε και κάνουν στα παιδιά ό,τι φανεί στο Λωλοστεφανή! Έχουν σαφείς ντριρεκτίβες όντως από το Λωλοστεφανή!…

  6. Σήμερις δεν είν’ τ’ Αγίου Σάββα ; θα μπορούσε νάτανε σκέτα σαββατιάτικα μεζεδάκια !

  7. Μαρία said

    Η δημιουργός του σεναρίου με τη φορολογική ενημερότητα λέγεται Πεφκούλα!
    Ο κορέκτορας παρασύρθηκε απ’ την ενημερότητα, που δεν ξέρω γιατί την χρησιμοποιούν αντί της επίγνωσης

  8. LandS said

    6

    Σωστά. Νικολοβάρβαρα είναι το τριήμερο. Αν βάλεις και του Άη ΄Ντριός έχουμε τέσσερις γιορτές εντός 7ημέρου. Ανάλογα με το σετάρισμα του ημερολογίου σου μπορείς να έχεις τέσσερις γιορτές την ίδια βδομάδα.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5-7 Ακριβως, κάτι με το awareness θα αποδίδει η ενημερότητα

    6 Καλά λες. Αλλά σαββατιάτικα έχουμε κάθε Σάββατο. Ίσως Σαββατιανά;

  10. Μαρία said

    5
    Κίντο τώρα σε είδα. Δεν είναι η ικανότητα να παράγει λόγο αλλά να διακρίνει τους φθόγγους ή τα … φωνήματα.

  11. LandS said

    Μου λέτε παρακαλώ πως μεταφράζεται στα Αγγλικά ο όρος «αποκλίνουσα σκέψη»;

  12. Μαρία said

    5
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zone_of_proximal_development

    Στα ελληνικά το βιβλίο του Βιγκότσκι, Σκέψη και γλώσσα, μεταφράστηκε το 1988 απ’ τις εκδόσεις Γνώση, που δεν υπάρχουν πια.

  13. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  14. Να βάλουμε και το ακάου του Ακίνδυνου αν θέλει κανείς τουιτεράς: https://twitter.com/manchurian

  15. Σαββαδίτικα… 🙂 Με καλημέρες.

  16. sarant said

    13 Χαχαχά!

    14 Σωστά, αξίζει

  17. 12 Υπάρχει νομίζω και ένα βιβλίο με κείμενα για τον Βιγκότσκι, που είχε βγάλει η Σύγχρονη Εποχή.

  18. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

    Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες Σαββοῦλες, Σαββίνες καὶ Σάββες.

    Κανονικὰ τὰ σημερινὰ εἶναι μεζεδάκια τοῦ Σάββα. Γιὰ χρήση τὸ 2026. 🙂

    Καὶ λίγα γιὰ τὴ Βαρβάρα. (Δὲν ξέρω ἂν κάτι ἀναφέρθηκε χτές.)

    Βαρβάρα ἦταν τὸ παρατσοῦκλι τοῦ Μιχάλη Κρητικόπουλου, παλιοῦ ποδοσφαιριστῆ τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ τοῦ Ὀλυμπιακοῦ.

    Βαρβάρα ἔλεγαν τὴ βαλβίδα ποὺ ὑπῆρχε στὴν περικεφαλαία τοῦ δύτη στὰ παλαιοῦ τύπου σκάφανδρα. Ὁ δύτης τὴν πίεζε μὲ μιὰ κίνηση τοῦ κεφαλιοῦ γιὰ νὰ βγάλει ἀέρα καὶ νὰ ἐλαττώσει τὴν πλευστότητά του, ὅταν ἤθελε νὰ κατέβει σὲ μεγαλύτερο βάθος.

    Τέλος ἡ Βαρβάρα τοῦ Παναγιώτη Τούντα μὲ τὶς περιπέτειες ἀπὸ τὴν μεταξικὴ δικτατορία.

  19. sarant said

    18 Να πάρει θέση ο Δύτης μας!

    Φεύγω για Β6.

  20. Μαρία said

    17
    Δεν έχω ιδέα. Τον έμαθα απο ένα ανάτυπο της μετάφρασης του 7ου κεφ. του βιβλίου, που είχε δημοσιευτεί στα Χρονικά του πειραματικού σχολείου του ΑΠΘ το 1966. Μετά αγόρασα ολόκληρο το βιβλίο. Απαραίτητο για κάθε δάσκαλο.

  21. Μαρία said

    19
    Πάρνηθα;

  22. ΓΤ said

    Στην ανακοίνωση της «Θρυαλλίδας» (αφήνοντας κατά μέρος το άτονο «Άννα», τα τονισμένα «ΓκρανΤ» (που θα έπρεπε «Γκραν») και «Μετρ»), βλέπουμε κυριολεκτικά έναν «αρσενικό» τίτλο να ποδοπατά την κατηγορία των Γυναικών. Δεν ξέρω αν μέχρι να σαρανταρίσει η Σταυρούλα Τσολακίδου (https://www.chess.com/member/soluckythough) ακουστεί ποτέ το «γκραντ μετρές»…

  23. voulagx said

    #21: Πάρνηθα πας μόνο με φωτογραφία του Κουλεϊμάν.

  24. voulagx said

    «Αδειασμα» για την Πάρνηθα
    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/271532_adeiasma-gia-tin-parnitha

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η κοινωνική θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης του Βιγκότσκι για όποιον ενδιαφέρεται:

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/gnostiki-psyxologia/2594-i-koinoniki-theoria-tis-gnostikis-anaptyksis-tou-vygotsky.html&ved=2ahUKEwi46vmlvrbtAhXQCOwKHREcB-gQFjAUegQIKxAB&usg=AOvVaw2FSFyhLFK8lBDz_de4jNAw

  26. LandS said

    22

    Η FIDE και οι Εθνικές Ομοσπονδίες χρησιμοποιούν τους τίτλους Maître féminin (Woman Master).

  27. ΠΕΡΙ ΣΑΒΒΑΪΚΩΝ ΜΕΖΕΔΑΚΙΩΝ

    Σαββάδες γνώρισα πολλούς
    και ήταν όλοι -ίδηδες
    Και όπως το μαντεύετε
    πρόσφυγες και επήλυδες.

    🙂

  28. LandS said

    Μπερδεύτηκα με το SoLuckyThough. Νόμιζα ότι στο Σκάκι δεν παίζει καθόλου ρόλο η τύχη 😃

  29. LandS said

    23
    Ωραίο, ακόμα γελάω.

  30. Spiridione said

    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-greece-cemetery-idUSKBN28E1YF?taid=5fca860e95219e000152f0e2&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Μπάντεν-Μπάντεν, Άστον Μάρτιν, Μέλανας Δρυμός…
    Νομίζω ότι σε παλαιότερες εποχές ο πλούτος ήταν…σχετικά αθόρυβος.
    Τα πράγματα όμως πρέπει να έχουν αλλάξει και οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών παινεύονται για τα πλούτη τους. Δεν ισχύει το «λάθε βιώσας».

  32. nessim said

    Σοβαρό σεληνιακό περιβάλλον (!)

    Η εφσυν εξελίσσεται σε σοβαρό βιότοπο (μεταφραστικών οθντκ) λαθών .
    «Μια συνηθισμένη εθνική σημαία στη Γη δεν θα επιβιώσει από το σοβαρό σεληνιακό περιβάλλον», δήλωσε ο προγραμματιστής της αποστολής Τσενγκ Τσανγκ.
    https://www.efsyn.gr/node/271515

    «μετάφραση» από το bbc:
    «An ordinary national flag on Earth would not survive the severe lunar environment,» project developer Cheng Chang said.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55192692

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Δεν μας αρέσει η εξομάλυνση (ο ενδιαφέροντας, όπως ο παράγοντας ή ο μέλλοντας), ας φάμε τώρα την ακλισιά.»
    Νικοκύρη, μπαμπινιωτίζεις. ☺ Είπαμε ότι τα γλωσσικά ζητήματα τα ρυθμίζουν και τα διευθετούν η ζωή και η χρήση. Όπως μας έρχεται πολύ φυσικό να λέμε ο ορίζοντας και ο παράγοντας (αλλά λέμε όμως και οτι «πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων άνθρωπος» λέμε και «ο αστάθμητος παράγων»), έτσι μπορεί κάποτε να λέμε ο ενδιαφέροντας, ο προσφέροντας, ο κατέχοντας κλπ. Προς το παρόν, όμως, επικρατούν ο ενδιαφέρων, ο προσφέρων, ο κατέχων, οπότε ο καθένας (ο καθείς θα λέγαμε παλαιότερα ☺) αναλαμβάνει την ευθύνη της κοτσανολογίας του ή χρησιμοποιεί περιφράσεις.

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    31:Παλαιότερα δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Παναγιώτη, υπήρχαν μόνον οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων. Τώρα που ο κάθε πτωχούλης αναρτά φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ από το διήμερο στη χιονισμένη Αράχωβα ή με φόντο την καλντέρα της Σαντορίνης, για να πουλήσει μούρη στην παρέα της Αθήνας, ε, να μην κάνει το ίδιο και ο πλούσιος κύριος αντιδήμαρχος, ανεβάζοντας τον πήχη ίσαμε τις κορφές του Μπλακ Φόρεστ; ☺

  35. Νέο Kid Al Afrikii said

    11. Thinking outside the box! 🙂

  36. Θεόδωρος Πέππας said

    Το «πέθανε πολύ;» ειναι και ατάκα του Παπαγιαννόπουλου στο Μια Τρελή, Τρελή Οικογένεια όταν του λένε ότι χτυπησε σε τροχαίο ο Μίκης/Δημήτρης Καλλιβωκας

  37. Νέο Kid Al Afrikii said

    35. 11. Στα ελληνικά βέβαια το «αποκλίνουσα» που γράφουν οι χαζοδασκάλοι σημαίνει άλλο πράμα…, κι όχι το «πρωτότυπη» που θέλουν πραγματικά να πούν!
    «Αποκλίνουσα» σκέψη είχαν ο Μπόμπυ Φίσερ, ο Κουρτ Γκαίντελ στα τελευταία του…,ο Τζακ ο αντεροβγάλτης κι ο Γιόζεφ Μένγκελε…

  38. Νέο Kid Al Afrikii said

    Νικοκύρη, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις το πάνελ απόψε γιατί οι γυναίκες είναι τόσο μαζετίνες στο σκάκι! …:green:
    Πολίτικαλ ινκορέκτνες πάνω απ’όλα! 🙂

  39. Pedis said

  40. ΓΤ said

    @38

    Δεν χρειάζεται να το κάνει μίς μέρα νωρίτερα 🙂

  41. ΓΤ said

    26@

    Tο γνωρίζω. Να δοθούν μάχες ώστε να αλλάξει 🙂

  42. ΓΤ said

    40@

    μις —> μία

  43. Νέο Kid Al Afrikii said

    Nα κάνουμε ένα τεστ στον βλαχοαντιδήμαρχο! Αν ξέρει -χωρίς γκουγκλάρισμα!- πώς είναι στα γερμανικά το «Μπλακ Φόρεστ» το γλυκό! περνάει!
    Αλλιώς, να γυρίσει στο χωργιό του στην Εκάλη!…

  44. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Άστον Μάρτον είναι το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ στις περισσότερες ταινίες.

  45. Alexis said

    Τα γράμματα στο γκράφιτι παραείναι ίσια για να είναι αληθινά.
    Ας πει κι ο ειδήμων κακόψυχος 🙂

    Μετά τα εσκεμμένα και χοντρά ψέματα (οφθαλμίατροι και ψυχίατροι διασωληνώνουν ασθενείς κόβιντ, οι γιατροί στις ΜΕΘ φοράνε πάμπερς κλπ.) άρχισε τώρα η σπέκουλα με τα εμβόλια: θα βγάλουμε κέρατα, ουρές, τρίτο χέρι στην πλάτη, θα μιλάμε σαν τον ρόμποκοπ και πάει λέγοντας…
    Η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι καλή, οι γιατροί δεν είναι θαυματοποιοί και κάνουν λάθη, η ιατρική έρευνα δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα υγείας που απασχολούν τον άνθρωπο και να υποσχεθεί 100% αποτελεσματικότητα.
    Αλλά όταν λέμε, γράφουμε και διαδίδουμε τερατολογίες καταντάμε στο τέλος σαν τον ψεύτη βοσκό στο μύθο του Αισώπου: δεν θα μας πιστεύουν ούτε στα αληθινά.

  46. ΣΠ said

    Πώς επικράτησε στα ελληνικά να λέμε γκράφιτι με τον τόνο στην προπαραλήγουσα; Αφού στα αγγλικά τονίζεται στην παραλήγουσα, γλραφίτι.

  47. Νέο Kid Al Afrikii said

    Μια βραδιά στο Μπάντεν-Μπάντεν
    λίγο έξω απ’το σταθμό
    έμεινε η Αστον μάρτιν
    από σκάρτο δυναμό…

    νάσου έρχεται ένας μπάτσος
    λέει «μαιν χερ, βας ιστ ντεν λός?»
    «Άστον μάρτιν …pff!… Kein kudos!»
    ντίζερ χερ μούς ζάιν τγελός!»

  48. loukretia50 said

    45. Nαι, τα γράμματα παραείναι ίσια, πρόκειται για παρέμβαση πλαστογκραφίτη,

    Επιτρέψτε μου μια σφήνα για προεόρτιες ευχές, επειδή θα λείψω λίγες μέρες
    Χρόνια καλά στο Νικοκύρη και σε έτερον αγαπητό ξενητεμένο, καθώς και σε όλους τους εορτάζοντες που δε γνωρίζω!
    Μακάρι τέτοιες μέρες του χρόνου να γιορτάζουν όλοι ελεύθεροι (ουάου! πάει για κλισέ!) με τους αγαπημένους τους και να είναι όλα αυτά που ζούμε μια πολύ μακρινή ανάμνηση.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

  49. Νέο Kid Al Afrikii said

    46. Eίναι μάλλον επειδή σχεδόν όλα τα εγγλέζικα σε -ιτι είναι προπαροξύτονα. Πάριτυ, Σπεσιφίσιτι, Εξπλίσιτυ, Κάβιτι…
    Αλλά οι εγγλέζοι είναι ανώμαλοι ως γνωστόν!… και λέννε Γκραφίτι, αντί για γκράφιτι. 🙂

  50. Μαρία said

    32
    Του ΑΠΕ είναι όλα τα ανυπόγραφα.

  51. Μαρία said

  52. @ 33
    Γιάννης Κουβάτσος

    «Δεν μας αρέσει η εξομάλυνση (ο ενδιαφέροντας,
    όπως ο παράγοντας ή ο μέλλοντας), ας φάμε τώρα
    την ακλισιά.»

    >> Είπαμε ότι τα γλωσσικά ζητήματα τα ρυθμίζουν και τα διευθετούν η ζωή και η χρήση. Όπως μας έρχεται πολύ φυσικό να λέμε ο ορίζοντας και ο παράγοντας […] Προς το παρόν, όμως, επικρατούν ο ενδιαφέρων, ο προσφέρων, ο κατέχων […].

    Όμως κυνηγήθηκαν πολύ και κυνηγιούνται ακόμα οι δημοτικίστικοι τύποι. Έχω δει τόσα σόσιαλ που καθαρευουσιανίζουν (υπέρ της «σωστής» γλώσσας) και δεν έχω δει κανένα να δημοτικίζει για τον αγώνα της σωστής δημοτικής, τώρα στην εποχή του κηλιδωμένου μανδύα της ΚοιΝΕ.

    Θυμάμαι σε ένα συνέδριο που ο εισηγητής (καθηγητής ΕΚΠΑ) αφηγούνταν πώς υπέδειξε σε ένα φοιτητή πως δεν είναι ακόμα καιρός για «ο αιτούντας» οπότε μένουμε στη εποχή του αιτών… Χωρίς εισαγωγικά.
    🙂

  53. Νέο Kid Al Afrikii said

    Koυίζ:
    Τι μοντέλο είναι η Άστον Μάρτιν του μακρόπουλου;

  54. Λεύκιππος said

    49 Ο βλάχος τους έβλεπε που ήταν για ώρα μπροστά στον τοίχο. Αλλά επειδή δεν ήταν σίγουρος τι ακριβώς κάνουν, πλησίασε και ρώτησε. «Δεν μι λιέτι ρε πιδιά, ισείς τι ακριβώς κάνιτι ιδώ; Ζουγραφίζιτι ή γράφιτι;»

    Ε, κάπως έτσι καθιερώθηκε το γράφιτυ. Δεν είναι όλα επιστήμη και περίπλοκες αναλύσεις. Οι απαντήσεις είναι (και) απλές.

  55. Pedis said

  56. Giorgos said

    Η Μπάρμπι εκτός από διασώστρια θα πρέπει να είναι και της «άγριας φύσης» και όχι της «άγρια δύσης» ή ακόμα καλύτερα «Διασώστρια άγριας ζωής» – 100% επιτυχία.

  57. Νέο Kid Al Afrikii said

    Bλέπω ότι έχει κυκλοφορήσει στο ελληνικό πανάσχετο διαδίκτυο το παραμύθι ότι η άστον μάρτιν του μακρόπουλου είναι ίδιο μοντέλο μ’αυτή στο θρυλικό «Goldfinger».
    Νο way! Η Db6 (απάντησα και στο κουίζ 53. …) ΔΕΝ έχει παίξει σε ταινία Τζέημς Μποντ.
    Στον γκόλντφίνγκερ ήταν φυσικά Db 5.

  58. Κβίτσια
    για του Μακρόπουλου τα βίτσια…

  59. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    21 Μπα, δεν έχω ποδήλατο. Φιλοπαππου μόνο.

    32 Ωχ, το severe το είπαν σοβαρός; (Αλλά γιατί όχι; Μήπως από εμάς δεν το πήρανε;) -Όχι, δεν το πήρανε.

    36 Α μπράβο!

    47 Καλό!

    48 Ευχαριστώ… εκ των προτέρων!

    54 Καλό!

  60. Πέπε said

    Δεν ξέρω πώς το λένε οι ίδιοι οι γκραφιτάδες, αλλά μεταξύ του γενικού πληθυσμού ακούγεται και γκράφιτι και γκραφίτι. Νομίζω χονδρικά μισά-μισά.

  61. 5 >> ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ είναι η φωνολογική ενημερότητα να πούμε;;

    Έχεις πατήσει ποτέ τις τσιρίδες σε εφορία όταν σου λένε πόσα πρέπει να σκάσεις για να πάρεις ενημερότητα? Αυτό είναι να πούμε 🙂

  62. leonicos said

    Θέλετε ένα βάρβαρο μεζεδάκι;

    Εἶναι προφανές, ὅτι τὰ «ἴσα ἐστὶν ἐκ τοῦ μέσου μετρούμενα» τοῦ στ. 1 ἀναφέρονται στὰ «κυκλοειδέα», ἤτοι κυκλικὰ ἢ σφαιρικά, τοῦ στ. 2. Κατὰ τὴν ἄποψή μου, τὰ «κυκλοειδέα» ὡς ἀναφερόμενα στὴν σελήνη ὑπονοοῦν τόσον τὴν «κυκλικὴ» ὄψη τοῦ δίσκου της, ὅσον καὶ τὸν «σφαιρικὸν» ὄγκον της ὡς φυσικοῦ σώματος, ἀφοῦ στὴν Ὀρφικὴ ραψωδικὴ θεογονία (Kern, OF 91) γίνεται λόγος γιὰ τὴν Σελήνη ὡς ἄλλη Γῆ, μὲ ὄρη, πόλεις, μέγαρα! Αὐτὸ ὅμως ἀφήνει νὰ ἐννοηθῆ, ὅτι ὁ συγγραφεὺς γνωρίζει τὸν μαθηματικὸν ὁρισμὸν τοῦ κύκλου ἢ τῆς σφαίρας. Ἐπειδὴ ἡ χρονολόγηση τοῦ παπύρου τοῦ Δερβενίου πιθανολογεῖται στὰ 340-320 π.Χ. καὶ τὸ κείμενό του ἀκόμα παλαιότερα –πιθανὸν στὰ 420-410 π.Χ., δηλαδὴ πολὺ πρὶν ἀπὸ τὴν συγγραφὴ τῶν «Στοιχείων» τοῦ Εὐκλείδου, τοῦτο δείχνει τὴν ὕπαρξη «ἄλλων Στοιχείων», προγενεστέρων ἐκείνων τοῦ Εὐκλείδου

    υπογράφεται: Ὁμότιμος Καθηγήτρια, Τμῆμα Μαθηματικῶν ΕΚΠΑ

    τίτλος Ο ΟΡΦΙΚΟΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ (ΣΕΛ. XXIV-XXV)

    Το ότι οι ορφικοί πίστευαν ότι η Σελήνη ήταν σαν τη γη δεν σημαίνει ότι πίστευαν και ότι η γη και η Σελήνην είναι σφαιρικές

    ΔΙΔΑΓΜΑ: όταν βγαίνεις από το πεδίο σου πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    23: εγώ πάντως ρεβεγιόν θα κάνω στην Πάρνηθα 🙂

  64. Pedis said

    Σκότωσαν τον μισό με μπαζούκας και τον άλλον μισό βρασμένο-ζωντανό να τον φάνε τα τσιουάουα του Κιμ.

  65. Νέο Kid Al Afrikii said

    62. «Συνταρακτική» η άποψη ότι οι αρχαίοι περίμεναν τα «Στοιχεία» του Ευκλείδη ή κάποια άλλα «Στοιχεία» για να μάθουν τι είναι ο κύκλος και η σφαίρα… !!

    Σαν να λέμε ότι οι μηχανικοί μέχρι που να βγει η Encyclopedia of Motor sports δεν είχαν ιδές τι είναι το μπουζί…

  66. Νέο Kid Al Afrikii said

    62. Oι Ορφικοί ήταν εξωγήινοι που είχαν δει live το σχηματισμό της Σελήνης όταν αποκόπηκε από τη Γη, οπότε ήξεραν σίγουρα από πρώτο χέρι τι λογιώ ήταν το σχήμα της…

  67. Χαρούλα said

    Ευτυχώς που αναφερθήκατε στην Μπάρμπι και μου θυμήσατε να της ευχηθώ της κοπελάρας, για την χθεσινή της, την γιορτή.😊😘
    Νικοκύρη ναι το έθιμο της βαρβάρας, το κρατάμε ακόμη. Φτιάχνεται εύκολα (και φτηνά) άλλωστε. Φέτος όμως είχαμε τεχνικό πρόβλημα. Η βαρβάρα φτιάχνεται για να …μοιραστεί. Και αυτός ο άχρηστος ο χ-αρδα-λιάς, έναν κωδικό δεν ετοίμασε!😂🤣🤣

    (τα παλικάρια Theo και Γς Πού χάθκαν; Όλα καλά; Γιατί κάτι πάρεδωσε ιατρικά τάχανε…. να είναι καλά κι ας ασχολούνται ο καθένας τους, με τα ενδιαφέροντα τους που δεν μεαρέσκουν!😊😜)

  68. skom said

    Ο μηχανισμός πάντως που χρησιμοποίησε το black forest είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο μηχανισμό στην τούρτα. Και αυτή στην αρχή Schwarzwälder Kirsch(torte) την έλεγαν. Δεν εννοώ στην Ελλάδα βέβαια. Γιατί υιοθετήθηκε ο αγγλικός και όχι ο γερμανικός όρος;
    Είναι το κοινωνικό γόητρο. Ό,τι είναι αγγλικό είναι κάπως καλύτερο.

  69. 64 Τώρα τι θέλεις, ρελάνς? Πάρε νάχεις. Άμα δε σου κάνει έχω και Λατινοπούλου 😜

  70. Νέο Kid Al Afrikii said

    69. Όταν ο Σαράφης απ τα Τρίκαλα είχε μαγαζά στα Παρίσα να πούμε!…, οι Καρδιτσώτες Τσιτσιπαίοι … Χάρουντς!

  71. ΣΠ said

    60
    Το ΛΚΝ και το Λεξικό Μπαμπινιώτη το έχουν γκράφιτι. Το Λεξικό Μπαμπινιώτη έχει και τον ελληνικό όρο τοιχογράφημα.

  72. William T. Riker said

    Διάβαζα πριν λίγο την ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών και το μάτι μου έπεσε στη φράση «Οι τύχες μας όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια μας παρατώ ότι όλες οι σκηνές είναι κλειστές…». Επειδή όμως το διάβασα στο Πρώτο Θέμα (θα μου πείτε καλά να πάθεις, αλλά μου το έστειλε φίλος στο fb) το κοίταξα και αλλού και είδα φυσικά ότι η ανακοίνωση δεν έχει λάθος (παρά το ότι). Λοιπόν, για τον συντάκτη στο Πρ. Θέμα ισχύει αυτό που λέμε: Μία δουλειά είχες να κάνεις (ήτοι ένα απλό κοπυπάστωμα)…

    Και δύο μεζεδάκια που βρήκα στην ελλην. μετάφραση ενός βιβλίου (Υπόθεση Jacob του William Landay) που διάβασα το καλοκαίρι, αλλά το θυμήθηκα τώρα. Λέει κάποιος από τους χαρακτήρες: Σύμφωνα με το Νόμο 101… ή κάπως έτσι (στο πρωτότυπο ήταν Law 101). Προφανώς δεν υπάρχει Νόμος 101, απλά το νόημα είναι ότι αυτό που συζητούσαν ήταν τόσο απλό που διδασκόταν στην εισαγωγή του αντικειμένου στους πρωτοετείς. Και το δεύτερο, σε κάποια άλλη στιγμή, λέει κάποιος (νομίζω ο πατέρας του ομώνυμου Jacob, αν θυμάμαι καλά), ότι θα πεταχτεί από το Μπρούκλυν στη Βοστώνη και ότι είναι μόνο 20 λεπτά με το αυτοκίνητο. Προφανώς πρόκειται για σύγχυση, δεν πρόκειται για το Μπρούκλυν (Brooklyn) της Ν. Υόρκης, αλλά για το Μπρούκλαϊν (Brookline) της Μασσαχουσέτης.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    69: Έ, όχι και όλοι αριστεροί, ρε Μουμτζή! Εσείς οι δεξιές σουσούδες δεν λυσσάξατε με την επιτυχία του παρακατιανού του Τσίπρα, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός; 😜

  74. Triant said

    Το άλμπουμ όμως των Ζέπελιν το λέγαμε (και λέμε) φύζικαλ γραφίτι. Βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι όταν βγήκε, το γράφιτι στους τοίχους δεν υπήρχε ως έννοια 🙂

  75. Avonidas said

    Νικοκύρη, σπαμοπαγιδα!

  76. Αράουτ said

    Να μάς πεί ο αγαπητός κύριος Νίκος γιατί ΑΠΕΣΙΩΠΗΣΕ το κορυφαίο σημερινό μεζεδάκι στην 1η σελίδα της Σαββατιάτικης «Εστίας» : Ο καραμανλικός διευθυντής της, Μανώλης Κοττάκης, παρουσιάζει το πασίγνωστο βιβλίο του S.M. Plokhy «Yalta: The Price of Peace» (1η αγγλική έκδοσις 25 Γενάρη 2011, κατεβάστε ΕΔΩ ) που μεταφράστηκε τον περασμένο Μάη στα ρωμέικα από τον «Πατάκη» με τίτλο «Γιάλτα, το τίμημα της Ειρήνης». Επιβεβαιώνοντας πόσο επιπόλαιος τυγχάνει, ο βιογράφος του μπουχέσα Καραμανλή διευθυντής της «Εστίας» αλλάζει την λέξη «Ειρήνη» του τίτλου με την λέξη «Ελευθερία»!..

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί ο κύριος Σαραντάκος απέφυγε να περιλάβει το ολόφρεσκο αυτό μεζεδάκι που επιβεβαιώνει την επιπολαιότητα της γεροντοκόρης «Εστίας» στην σημερινή φτωχή συγκομιδή μεζέδων του παρόντος Ιστολογίου;

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ είναι απλουστάτη: Διότι δεν ήθελε να πληροφορηθούν οι μακαρίως κοιμώμενοι μπολσεβίκοι αναγνώστες του την ύπαρξη αυτού του μνημειώδους συγγράμματος του κορυφαίου Ουκρανού ιστορικού όλων των εποχών Serhii Plokhii (γενν. 1957) , ώστε να μήν αρχίσουν να υποψιάζονται πως όλος ο ηρωϊκός Αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του «Δημοκρατικού Στρατού» έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα τίποτα…

    ΥΓ: Μετά την σημαντική επιτυχία του Επιτελείου μας που πρόβλεψε μέχρι κεραίας το στραπάτσο του ιστορικού ΠΑΟΚ επροχθές Πέμπτη στην Λευκωσία από την ομάδα του ΑΚΕΛ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σάς δώσουμε ακόμα ένα σίγουρο για να πάτε Ταμείο το βράδυ της Κυριακής…

    Σε 25 ώρες από τώρα, στις 5.15 μ.μ. της Κυριακής 6 Δεκέμβρη, του Αγίου Νικολάου ανήμερα, ξεκινά στην άδεια Τούμπα ο αγώνας Πρωταθλήματος ΠΑΟΚ – Αστήρ Τριπόλεως. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο αποδεκατισμένος ΠΑΟΚ μετά την καρπαζιά που έφαγε την Πέμπτη από το ΑΚΕΛ, ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ με τίποτα αύριο. Παίξτε ΑΦΟΒΑ το Χ και το 2 και θα πάτε Ταμείο με ένα αρκετά καλό χαρτζηλίκι, διότι το Stoiximan δίνει αρκετά καλές αποδόσεις για το Χ και το 2:

  77. # 76

  78. @ 72 William T. Riker

    Law 101 σαν να λέγαμε «ΑΒ του Δικαίου» ή κάτι τέτοιο;
    Από πού βγαίνει το 1-0-1; Ξέρετε κάτι; 🙂

  79. Νέο Kid said

    76. Θενκς κάπτεν! Μόλις πόνταρα ένα χιλιαρικάκι στον άσσο! 350 ευρά, δεν τα βρίσκεις κάθε μέρα στο δρόμο!…

  80. Νέο Kid said

    Βγαίνει από το αμερικανικό πανεπιστημιακό numbering/coding των courses
    Κι έχει πάρει την έννοια «η αλφαβήτα του..» πχ F=m*a is Physics 101
    In American university course numbering systems, the number 101 is often used for an introductory course at a beginner’s level in a department’s subject area. This common numbering system was designed to make transfer between colleges easier. In theory, any numbered course in one academic institution should bring a student to the same standard as a similarly numbered course at other institutions.[7] The term was first introduced by the University of Buffalo in 1929.[8]

    Based on this usage, the term «101» has been extended to mean an introductory level of learning or a collection of introductory materials to a topic.

  81. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Της Βαρβάρας γιορτάζει κι ο Κιντ, τώρα που ειναι στη Μπαρμπαριά; 😉

    11. Μου λέτε παρακαλώ πως μεταφράζεται στα Αγγλικά ο όρος «αποκλίνουσα σκέψη»;

    Diverse thought ειναι μάλλον ο όρος που ήθελαν να μεταφράσουν, πολυσχιδής σκέψη (λέμε τώρα). Αποκλίνουσα ειναι divergent, αναδελτοποίηση της σκέψης σα να λεμε (φυσικομαθηματικό αστείο)

  82. Νέο Kid said

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/101_(number)

  83. 101, απ’ όσο θυμάμαι, ήταν ο κωδικός για τα εισαγωγικά μαθήματα και στο Ιστ.-Αρχ. του ΑΠΘ τη δεκ. ’90 (π.χ. ΑΚΛ101 – Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία)

  84. sarant said

    72 Νομος της Νομανσλάνδης! Αυτό το 101 είναι πολύ συχνό στα αμερικάνικα, λίγη πείρα χρειάζεται

    75 –> 81

  85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τί να κάνω, Νίκο, που λόγω εργασιών θερμοκηπίου δεν πρόλαβα να στείλω μερικές μεζεδάρες; 🙂

    Από την Ζούγκλα του Μάκη (ένας είναι!)

    «..μία ηλικιωμένη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν .. με κορωνοϊό, έχασε τη ζωή της λίγες ώρες μετά την απώλεια του συζύγου της, ο οποίος πέθανε εξίσου από Covid-19».

    Πώς πεθαίνει μιά γυναίκα «εξ ίσου»;
    Κανείς δεν το συλλογίστηκε..

  86. Nestanaios said

    76. Αράουτ.

    Εγώ αριστερός δεν είμαι αλλά θα σου πω τούτο. Μη ο ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που εγώ θεωρώ ως εμβόλιο κατά του ΝΑΖΙΙΟΥ41, τα θύματα αυτού του ιού θα προσέγγιζαν το ένα εκατομμύριο και με τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ παρέμειναν στις 400,000. 400,000 νεκροί στους δρόμους της Αθήνας από τον ιό της πείνας NAZIOS41.

  87. Νέο Kid said

    81. Α , ωραία τα είπες για το div !
    Και για το rot έχουμε τη στροβιλίζουσα σκέψη (γαμησε τα !…) και τελικά η σκέψη των δασκάλων γίνεται … Λαπλασιανή και καταντάς …Ναπολέοντας! 🤪
    (Στον όποιον ως γνωστόν ο Λαπλάς είπε το διάσημο: «Στρατηγέ! Αφού από μαθηματικά δεν γ… που δεν γ…, δεν πας για κανα ψάρεμα στην Αίγυπτο;» 😀

  88. … Ο Μπι αντιμετώπισε προβλήματα με τον κινητήρα από νωρίς στο ταξίδι του.
    Υπολογίζοντας, όμως, ότι θα μπορούσε να το διορθώσει ο ίδιος, δεν ζήτησε βοήθεια από το ραδιόφωνο. …

    Περιμένοντας ν’ ακούσει
    μπιπ
    και αναλογιζόμενος
    «του Μπι ορ νοτ του Μπι»
    ο Μπι
    κατέληξε:
    «Γουάτ δε – μπιπ – «

  89. ΓΤ said

    98
    594

  90. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/271571_hrisi-kai-katahrisi-tis-istorias-kai-tis-mnimis

    Θα κλείσω με τον Alessantro Portelli, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Προφορικής Ιστορίας. Στο σημαντικότερο ίσως βιβλίο του «Η διαταγή ήδη εξετελέσθη» (L’ ordine é gia stato eseguito, Donzelli, 1999) αξιοποιεί παραδειγματικά τις συνεντεύξεις διακοσίων ανθρώπων για να μιλήσει για ένα συγκλονιστικό ναζιστικό έγκλημα: τη σφαγή από τους ναζί στις 24 Μαρτίου του 1944, 335 Ιταλών πολιτών –στρατιωτικών, εργατών, εμπόρων, ρακοσυλλεκτών, εβραίων και ενός ιερέα και άλλων- στις Fosse Ardeatine (Αρχαία ορύγματα κοντά στην Ρώμη).

    Πρόσχημα για τη σφαγή ήταν η επίθεση ανταρτών που κατέληξε στον φόνο 33 Γερμανών, την οποία ο Χίτλερ «τιμώρησε» διατάζοντας τη δολοφονία δέκα Ιταλών -αμέτοχων στην επίθεση- για κάθε σκοτωμένο Γερμανό.

    Η επίθεση των ανταρτών ενοχοποιήθηκε αργότερα, από Ιταλούς ακροδεξιούς και από υπερασπιστές του Βατικανού που είχε κρατήσει αμφιλεγόμενη στάση, ως η αιτία της σφαγής και -παρά το ότι οι νεκροί τιμήθηκαν από το κράτος- η συζήτηση για τις ευθύνες έμεινε ανοιχτή.

    Με τρόπο μάλιστα που, χωρίς βέβαια να προχωρούμε σε ισοπεδωτικές ταυτίσεις, φέρνει στον νου συζητήσεις στην Ελλάδα για την Κατοχή ή την Αντίσταση κατά της Χούντας και ειδικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το επίτευγμα του Portelli είναι ότι επέλεξε εύστοχα τις συνεντεύξεις, τις σεβάστηκε απόλυτα αλλά και ερεύνησε την αξιοπιστία τους και κατάφερε με τον ερμηνευτικό σχολιασμό του να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανταρτών, θυμάτων και δημίων, χωρίς να αποκρύπτει την αριστερή πολιτική του ταυτότητά και την άποψή του για τα γεγονότα. Ο ίδιος ο τίτλος, «Η διαταγή [του Χίτλερ] εξετελέσθη» καταγγέλλει τους δολοφόνους που, όπως ισχυρίστηκαν και στη δίκη της Νυρεμβέργης, «εκτελούσαν απλώς διαταγές».

    Η σφαγή στις fosse Ardeatine (στα περίχωρα της Ρώμης, κοντά στην Appia antica) ακολούθησε ως αντίποινα για την επίθεση κομμουνιστών ανταρτών της οργάνωσης GAP (Gruppi di Azione Patriotica) ενάντια στο κτίριο Διοίκησης της Γερμανικής στρατιωτικής αστυνομίας που βρισκόταν στο κέντρο της Ρώμης, στη via Rasella.

    Η σχετική βιβλιογραφία για το θέμα είναι πραγματικά τεράστια (στάση του Βατικανού, της μεταπολεμικής Δεξιάς, των φασιστών στα διαπλεκόμενα κέντρα εξουσίας, αλλά και τις περιορισμενες και ελάχιστες τιμωριες των Γερμανών υπευθύνων της σφαγής και την προσπάθεια για δίωξη και καταδίκη (δικαστική και ηθική) των παρτιζάνων που έλαβαν μέρος στην επίθεση ενάντια στους Γερμανούς κλπ).

    Ένας από τους οργανωτές και πρωταγωνιστές της επίθεσης στη via Rasella, ο Rosario Bentivegna, φοιτητής τότε της Ιατρικής, είχε μια μακριά τροχιά στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, αλλά κι ως γιατρός και συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

    Το 1968 με απόφαση του KKI αναλαμβάνει αποστολές περιπετειώδους φυγάδευσης στην Ιταλία Ελλήνων κομμουνιστών που βρίσκονταν στην παρανομία. Για αυτή τη δράση του θα τιμηθεί από την κυβ. Παπανδρέου του Β’.

    Για όσους διαβάζουν ιταλικά ενα μικρό βιογραφικό σημείωμα του Bentivegna: https://patrimonio.archivio.senato.it/inventario/fondi-acquisiti-dall-archivio-storico/rosario-bentivegna

  91. Georgios Bartzoudis said

    (α) Για τους «διδακτικούς στόχους» σε βιβλίο του Δημοτικού, συμπάσχω με τον Νέο Kid Al Afrikii (σχόλιο 5)., και προσθέτω: Τί να πει κανείς για τους χαραμοφαγάδες που γράφουν τα «διδακτικά βιβλία» και για τα λαμόγια που τα εγκρίνουν! Έχω συναντήσει πολλούς «ατσίδες» που όταν απευθύνονται «στο κοινό» δεν προσπαθούν να πουν «κάτι» αλλά βρίσκουν ευκαιρία για να δείξουν πόσο …γραμματιζούμενοι είναι. Το να αποπειράται όμως κάποιος ευνοηθείς χαβαλές, να κάνει τον έξυπνο σε παιδιά του Δημοτικού, είναι πράγματι αγυρτεία!
    (β) Μακεδονιστί, το νοστιμότατο σκεύασμα» δεν λέμε το λέμε «βαρβάρα». Το λέμε «κολλυβόζ’μο», και μπορεί να το «ετυμολογήσει» ακόμα και ένσς χάμουτζης. Προφανώς αυτό που έφαγε ο phrasaortes (σχόλιο 4) ήταν κανένα νιρουμπλιάκ(ι) που του σέρβιραν άνωθεν των υδάτων της Αγίας Βαρβάρας, ένθαπερ για πρώτη φορά έφαγα πέστροφα (στην προηγούμενη …χιλιετία!).
    (γ) Για τα βαρβαρο-σαββα-νικολιάτικα λεγόταν μια Μακεδονική παροιμία την οποία μου τη θύμισε (και τη συμπλήρωσε) μια Μακεδόνισσα σε ΦΒ-γκρουπ: «Βαρβάρα βσρβαρών(νει), Σάββσς σαβανών(ει), Νικόλας παραχών(ει) κι Αννούδα ξινηχών(ει)». Ολίγον τι μακάβρια βέβαια και δεν ξέρω με πια έννοια την έλεγαν. Βοήθειά μας ο Σάββας ο Ηγιασμένος! (Είχαμε κάποτε στη Σχολή Πυροβολικού έναν «συμμαθητή» που ξυπνούσε τη νύχτα και φώναζε: Είμαι ο Σάββας ο Ηγιασμένος!).

  92. Avonidas said

    #87. Στο θεώρημα του Ναπολέοντα αναφέρεστε, φίλτατε;

  93. … δεν βρήκε ούτε ρούτερ …

    No problem:

  94. ΣΠ said

    82
    Πιο αναλυτικά. https://en.m.wikipedia.org/wiki/101_(topic)

  95. ΓΤ said

    91@
    «Είχαμε κάποτε στη Σχολή Πυροβολικού έναν «συμμαθητή» που ξυπνούσε τη νύχτα και φώναζε: Είμαι ο Σάββας ο Ηγιασμένος!»
    Ενώ στη Σχολή Πυροβολημένων κάποιος ρεκάζει επί 24ώρου βάσεως ότι είναι ο Θουκυδίδης.

  96. Γιάννης Ιατρού said

    95: https://sarantakos.wordpress.com/2020/12/03/tele-2/#comment-699736

  97. 66, … 62. Oι Ορφικοί
    ήταν εξωγήινοι που είχαν δει live το σχηματισμό
    της Σελήνης …

    Ο Καρλ Ορφ, μάλιστα
    — ο πλέον διάσημος από τους Ορφικούς —
    έγραψε και την σχετική όπερα
    Der Mond

  98. voulagx said

    Καθαρή Πόλη των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη | Ολόκληρη η παράσταση

    Διαθέσιμο έως 5/12/2020

  99. 81, 87,
    Kαι το curl, για την μπουκλοειδή σκέψη.

  100. voulagx said

    Πως παρακολουθουμε την συζητηση για το γκαμπι της βασιλισσας απο το καναλι της θρυαλλιδας στο γιουτουμπ; Μπαινω, κανω και εγγραφη αλλα δεν βλεπω τιποτα.

  101. Avonidas said

    Δεν ξερω γιατί τα ‘χει βάλει μαζί μου η σπαμοπαγίδα σήμερα…

  102. Νέο Kid said

    92. Νο μεσιέ! Σ αυτό:
    http://eisatopon.blogspot.com/2013/02/blog-post_8055.html?m=1
    Πρέπει να τα χε πολύ βαριά τα…λαπλασιανά του ο Λαπλάς ,για να την πει έτσι χοντρά στον Ζενεράλ!… 😉

  103. Νέο Kid said

    99. You curly hair, you! που θαλεγε κι ο Ρομπερτ ντενίρος…😀

  104. Νέο Kid said

    100. Άσε Βουλάγξ! Κι εγώ την πάτησα το πρωί ,και μου την είπαν…
    Είναι αύριο! 😀

  105. voulagx said

    #104: Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται! 🙂

  106. Avonidas said

    #99. Κυκλοθυμική!

    Και το grad για την πολιτική σκέψη.

    (Όπως λέμε Stalingrad, Leningrad, Kaliningrad…)

  107. voulagx said

    Βασιλικότερος του βασιλέως o Κουλεϊμάν

  108. sarant said

    90 Ωραίος!

    100 Πρέπει να πάτε εκείνη την ώρα -και βέβαια μετά το τέλος της συζήτησης, θα μείνει εκεί το βίντεο.

    101-105 Πάλι μαρ-μαγκώθηκες. Γιατί έτσι;

  109. 103, 106,
    Ωραία!

  110. ΣΠ said

    104
    Τι θα προτιμήσεις να παρακολουθήσεις; Την συζήτηση ή το ντέρμπι;

  111. Avonidas said

    #108. Πάλι μαρ-μαγκώθηκες. Γιατί έτσι;

    Τι να σου πω, μάλλον δεν τον πάει τον διανυσματικό λογισμό η σπαμοπαγίδα.

  112. Avonidas said

    #102. Το ‘χα διαβάσει πριν από χρόνια, στο Quantum (ωραίο περιοδικό, που όπως όλα τα ωραία πράγματα δεν έμελλε να διαρκέσει 😦 )

    Click to access Quantum_-_Tom2Tef5.Sep-Okt.1995.pdf

    σελ.36

  113. Avonidas said

    Εδω ρε Κιντ ο Λαπλας δεν είχε ανάγκη ούτε το Θεό τον ίδιο στις υποθέσεις του, στον Ναπολέοντα θα κώλωνε; 😆

  114. Intergenerational Kid et al.

    Ok

    🙂

  115. mitsos said

    Νόστιμα τα μεζεδάκια … το αλκοόλ αύριο;

    Να πούμε και ένα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες σήμερα. Διότι τα Νικολοβάρβαρα κρύβουν κάθε* Σαββίνα, Σαββούλα και Σάββα . Χρόνια τους πολλά.

    Κάθε +»όνομα» και αποφεεύγουμε κακοτοπιές πληθυντικού κύριων ονομάτων

  116. Spiridione said

    107. Ατυχής ο τίτλος όμως, δεν κολλάει εδώ.

  117. mitsos said

    Και ξαφνικά
    ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος
    στο Mathesis διδάσκει :
    Πρακτικά ζητήματα της Νεοελληνικής

  118. ΓΤ said

    Στη σημερινή αθλητική κίνηση:

    Ατρόμητος-Άρης 2-2
    ΟΣΦΠ-Βόλος 4-1

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 85-84
    Άρης-Προμηθέας 94-83
    Μεσολόγγι-Ηρακλής 68-71
    Κολοσσός-ΑΕΛ 90-64
    Περιστέρι-Λαύριο 70-78

  119. Αγγελος said

    (78) Γενικότερα, στα αμερικάνικα πανεπιστήμια υπάρχει η τάση να αριθμούνται από 100 τα μαθήματα που προορίζονται για πρωτοετείς, από 200 τα μαθήματα που προορίζονται για δευτεροετείς, κλπ.
    (72) Το Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης είναι μάλλον απίθανο να το ξέρει όποιος δεν είχε σχέσεις με τη Βοστόνη, αλλά το Μπρούκλιν, διάβολε, όλοι ξέρουν ότι είναι κομμάτι της Ν. Υόρκης, είτε από τους Μπρούκληδες, είτε από το μυθιστόρημα της Μπέττυ Σμιθ (που το είχε δημοσιεύσει σε συνέχειες και η Διάπλασις των Πάιδων το 1958!) Μπορεί όμως να μην ξέρουν πόσο απέχει η Ν. Υόρκη από τη Βοστόνη…

  120. Pedis said

    # 116 – ήθελαν να γράψουν κάτι σε … ο βασιλιάς υπεράνω των νόμων.

  121. nikiplos said

    Επειδή κλείνω πάνω από 25 χρόνια ως τροφός γάτων, ανεξαιρέτως τα ονόματα που δίνω εδώ και χρόνια στους γάτους και τις γάτες που μου έκαναν την τιμή να γίνουν φίλοι μου, είναι σταθερά Σάββας και Σαββίνα. Ίσως επειδή οι γάτοι ακούνε εύκολα το όνομα που έχει σ μέσα, όπως οι σκύλοι το λού (γι’ αυτό οι Γάλλοι τα περισσότερα σκυλιά τα ονομάζουν μιλού, φιλού κλπ).
    Μου έχει μείνει μια γιαγιά Σαββίνα τετρακις έγγονη ενός Σάββα Ακροπολίτη. Αυτή έχει εγγόνια τώρα πιά. Δυστυχώς στα χρόνια μου στο εξωτερικό, η Σαββίνα εξελίχθηκε στο να μην πιάνεται πια, ούτε και τα παιδιά της, ούτε και τα σαββάκια τα εγγόνια της. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα γιορτάζουμε την ημέρα της Γάτας εδώ στο σπίτι… 🙂

  122. Γιάννης Ιατρού said

    Στο Παρίσι πέφτει και πολύ ξύλο και γενικά …
    https://twitter.com/ybouziar/status/1335237069082415104?s=20

  123. nikiplos said

    Πάντως εφέτος υπάρχει ένα όνειδος. Μια νηπιαγωγός, το όνομα Όλγα Μπαλαούρα (όχι δεν είναι η πρωταγωνίστρια του σήριαλ Η ώρα η καλή, συνωνυμία), διορίστηκε δοτή ως ΣΕΟ (σικ) του Αγίου Σάββα, ενός νευραλγικού νοσοκομείου της ημεδαπής.

    Το πρώτο που έκανε είναι ΕΔΕ σε δύο νοσηλεύτριες που νόσησαν από την κοβίντ.

    Ήθελε η μούρη της να φορέσει σέλα, αλλά η γαϊδουριά δεν κρύβεται. Ιδίως σήμερα που πέθανε η 37χρονη νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Ναούσης, που δεν είχε καμία τύχη να πάει σε ΜΕΘ.

    Κρίμα, εύχομαι οι κυβερνώντες να την επιπλήξουν να αφήσει τις γαϊδουριές και να βγάλει τη θητεία της επί ποινήν, που θα έλεγε κι ο Πολύδωρας.

  124. leonicos said

    Nikiplos

    Εύγε.

    Όχι στον ίδιο βαθμό (Φωτειη και γάτα δεν συμπορεύονται) συγγατόφιλος < συν-γατοφιλος

  125. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @121. Τόση ακουολογική γνώση δεν την κατείχαμε και γι αυτό παραλείψαμε το κρίσιμο «λ» από το όνομα μιάς μικρής γατούλας που μας κουβάλησε ο είς εκ των υιών. Πάντως, ήδη έχουμε πειστεί ότι έπρεπε να βάλουμε πολύ νωρίτερα ένα τέτοιο ζουζούνι στο σπίτι μας.. 🙂

  126. Γιάννης Ιατρού said

    123: Δεν είναι και κάποια τυχαία… Εκτός των σπουδών που ανέφερες
    1) πάντα καλά ενημερωμένη για τα τρέχοντα… (σύζυγος του αρθρογράφου των ΝΕΩΝ και σχολιαστή του Σκάι Γ. Παπαχρήστου)
    2) με προϋπηρεσία (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου διετέλεσε επικεφαλής του «Παμμακάριστος», ενώ παράλληλα είχε αναλάβει διοικητής και στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα»)
    κλπ.

  127. William T. Riker said

    119 Δεν είναι και τόσο απίθανο, μου έχει τύχει πολλές φορές να το δω σε επιστημονικά συγγράμματα που εκδόθηκαν εκεί. Συμφωνώ ωστόσο μαζί σας ότι αν κάποιος δεν έχει ξανακούσει το Μπρούκλαϊν και δεν έχει ιδέα πόσο απέχει η Νέα Υόρκη από τη Βοστώνη (στο Google Maps μου βγάζει 4 ώρες με αυτοκίνητο), μπορεί να τα μπερδέψει.

  128. ΓΤ said

  129. # 118

    Βάλε ένα αστεράκι στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 85-84, υπάρχει ένσταση του ΠΑΟΚ για το αποτέλεσμα, όπως έκανε κι ο Τραμπ !

  130. # 121

    Για σκυλιά δεν ξέρω, πάντως οι (εκπαιδευμένες) γάτες πιάνουν την συχνότητα της φωνής του «αφεντικού» τους περισσότερο παρά συριστικούς ήχους, η πρώτη μου γάτα άκουγε στο Γουίνερ και η τελευταία που έχω στο Κλάρα και οι δυο τρίχρωμες μαλιαρές

  131. Πέπε said

    @91 (α)

    > > Το να αποπειράται όμως κάποιος ευνοηθείς χαβαλές, να κάνει τον έξυπνο σε παιδιά του Δημοτικού, είναι πράγματι αγυρτεία!

    Στους δασκάλους απευθύνεται. Δεν έχει καθιερωθεί (ακόμη) να μπαινεις στην Α΄ Δημοτικού και να ανακοινώνεις «σήμερα μεταξύ των διδακτικών μας στόχων θα θέσουμε την ανάπτυξη φωνολογικής ενημερότητας», ούτε έτσι ούτε με διαφορετική διατύπωση.

  132. @ 119 ΄Αγγελος

    🙂

  133. eran said

    83. Ακριβώς. Τιβέριος και Παντερμαλής.

  134. Πέπε said

    @127

    Πάντως εγώ έχω ένα φίλο που έμεινε κάποιο διάστημα στο Μπρούκλαϊν της Βοστώνης, κι έναν άλλο, κοινό φίλο των δυονών μας, από Ελλάδα.

    Όταν ο Αμερικάνος μάς είπε πού μένει, εγώ, ξέροντας το Μπρούκλιν (αλλά χωρίς λεπτομέρειες), ρώτησα: Μπρούκλαϊν; Α έτσι προφέρεται το Μπρούκλιν; -και μου εξήγησε.

    Ο άλλος αντίθετα, το Μπρούκλιν δεν το ήξερε και εξακολούθησε να μην το ξέρει. Επί χρόνια, όποτε τύχαινε να το αναφέρει κάποιος, εκείνος έλεγε «δηλαδή το Μπρούκλαϊν; Βοστώνη, ε;»

  135. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    117 Έχουμε λινκ;

  136. Γιάννης Ιατρού said

    135:
    εδώ: https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Philology+Phil+20E/about
    οθονιά: https://i.postimg.cc/L5DpxdJ6/JI-276.jpg

  137. ΓΤ said

    Πάντα γερός και δημιουργικός, Νικο_κύρη

  138. ΓΤ said

    (μαρμάγκα)

  139. Γιάννης Ιατρού said

    Ναι, Χρόνια σου πολλά, με υγεία και να σε χαίρονται οι όμορφές σου!

  140. ΓΤ said

    136

    Πάλι μ’ αυτή την καρικατούρα; Στείλ’ τον στον Κοκκιναρά να βγάλουν τα τζίφλια τους!

  141. Γιάννης Ιατρού said

    140: αφού τη ζήτησε, τι να κάνω;

  142. ΓΤ said

    141@
    (ναι, το ξέρω, σε πειράζω)

  143. Avonidas said

    #117, 135. Μου έχει έρθει ειδοποίηση από το Mathesis. Θα το παρακολουθήσω μάλλον το μάθημα.

  144. Άπαιχτος ρε πστ. Είναι δωρεάν αλλά άμα δε σκάτε εικοσάρι βρέξει-χιονίσει θα είστε ανήθικοι.

  145. Παναγιώτης Κ. said

    Νικοκύρη,
    Εκατόχρονος!

  146. Γιάννης Ιατρού said

    144: Ε, τι να κάνουμε, έχουμε αδυναμιούλες 🙂

  147. Πολύχρονος και καλόχρονος Νικοκύρη, να τις χαίρεσαι 🙂

  148. Avonidas said

    #144. Εγώ το σκάω, κυρίως γιατί θέλω να συνεχίσει να λειτουργεί το Mathesis (που δεν χρεώνει τίποτα σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι είναι άνεργοι). Υπόψιν, πάντως, εάν πάρεις αρκετά μαθήματα και δεν πληρώσεις το αντίτιμο, μετά από λίγο το σύστημα «κλειδώνει» τα διαγωνίσματα, και δεν μπορείς να εξεταστείς σε άλλα μαθήματα μέχρι να ρυθμίσεις την οφειλή (αλλά μπορείς πάντα να τα παρακολουθήσεις).

  149. 148 Ναι, τα είδα. Τη χρήση της λέξης δωρεάν σχολίαζα.

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χρόνια Πολλά Νικοκύρη μας, με υγεία και δύναμη!

    Του Αγίου Σάββα το πανηγύρι https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/271472_agios-sabbas-ede-ntropi-gia-giatroys-poy-nosisan-apo-koronoio

    9β Σαββάτικα, δεν είναι καλό;

    47 Παρ’ το γεράνι μας
    την Άστον Μάρτιν μας
    στο Μπάντεν Μπάντεν πια δεν έχουμε ζωή

    63 >> Ρεβεγιόν θα κάνω στην Πάρνηθα
    Γιατί όχι; Εντός νομού και νόμου!
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/271627_basilikoteros-toy-basileos-o-mitsotakis-gia-tin-podilatada-stin-parnitha

    69 Ρεπλίκες του εφαρμοσμένου Αντουανετισμού

    126 Διοικήτρια λέμε οι σαραντακιστές/ σαραντακίστριες 🙂

  151. Avonidas said

    #149. Εντάξει, ίσως είναι λίγο παραπλανητικό, αλλά όχι εντελώς· η παρακολούθηση όντως είναι δωρεάν, αφού το σύστημα δεν θα σε εμποδίσει να εγγραφείς, και είναι μόνο η τελική εξέταση που απαιτούν να πληρώσεις για να έχεις πρόσβαση. Ουσιαστικά δηλαδή ζητάνε να συνεισφέρουν στην πλατφόρμα όσοι επιθυμούν την πιστοποίηση της συμμετοχής τους, που δεν το λες και παράλογο.

    Αυτό που θα μπορούσε να συζητηθεί (και έχει συζητηθεί με τους διδάσκοντες, πίστεψέ με), είναι το κατά πόσον το συγκεκριμένο ποσό είναι εύλογο, ειδικά όταν για καποιους που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και μόλις τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους. Προσωπικά, θα χαιρόμουν να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό σύστημα, με ένα αρκετά μικρότερο ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο και τη δυνατότητα για όποιον θέλει (και μπορεί) να συνεισφέρει περισσότερα, καλύπτοντας έτσι το κόστος συμμετοχής για τους οικονομικά πιο αδύναμους.

  152. ΓιώργοςΜ said

    Νικοκύρη χρόνια πολλά!
    Μακάρι από του χρόνου και μέχρι το 2120 που ίσως βαρεθείς να γράφεις άρθρα, να μην υπάρχουν σεισμοί, λιμοί, λοιμοί καταποντισμοί, παρά μόνο γλωσσολογικές αντιμαχίες.

  153. Γιάννης Ιατρού said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες/όσους γιορτάζουν σήμερα, εκτός του ΝικοΚύρη κι έχουμε πολλούς Νίκους, Νικολέτες κλπ.

    Και ο Νεσταναίος έχει σήμερα τη γιορτή του, επομένως κι εκεί «εις πολλά τα έτη» 🙂

  154. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Χρόνια σου πολλά, Νίκο. Χρόνια πολλά στους άλλους Νίκους και στις Νίκες, Νικολέτες κλπ..

  155. Χρόνια καλά και πολλά στον Νικοκύρη και σε όλα τα εορτάζοντα μέλη του ιστολογίου

  156. ΓΤ said

    Τον λογαριασμό της ΔΕΗ της Μαργαρίτας Θεοδωράκη τον πλήρωσε η Πέγκυ Ζήνα… (6.000 ευρώ…)

  157. sarant said

    Καλημέρα από εδώ! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!

    136-151 κτλ Ευχαριστώ για το λινκ. Μάλλον συμφωνώ με Αβονίδα.

  158. Georgios Bartzoudis said

    95 ΓΤ said:….
    # Καλλίτερα πυροβολημένος παρά …απυρόβλητος, όπως τα ντουβάρια ή στουρνάρια ή ντανάκια (όπως λέμε Μακεδονιστί). Σε κάθε περίπτωση, από πολύ …θουκυδιδισμό αδικείς τον πρόγονό σου τον παπα-Πλούταρχο που ερευνούσε τα μυστήρια σε σκοτεινές ταφρολεκάνες,

    96 Γιάννης Ιατρού said:….
    # Χρόνια πολλά για …προχθές που γιόρταζες!

    131Πέπε said: «… Στους δασκάλους απευθύνεται….»
    # Σπίρτο είσαι! Όλα τα καταλαβαίν’ς. «Σκ’λί το έρμο το γατί», όπως λέμε Μακεδονιστί

  159. Πέπε said

    158

    Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία. Γράψατε ότι δεν μπορεί κανείς να λέει τέτοια πράγματα σε μαθητές Δημοτικού, και σας εξήγησα ότι δεν τα λέει στους μαθητές αλλά στους δασκάλους. Για μένα δεν τίθεται θέμα να καταλάβω τίποτε, είναι η καθημερινότητα της δουλειάς μου. Για σας που δεν είναι, δικαιολογείται μια παρανόηση αλλά πάντως καλό είναι και να λυθεί, και αυτό έκανα.

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    159: «Δεν καταλαβαίνω την ειρωνεία.»
    Είσαι καινούργιος στο ιστολόγιο, Πέπε; ☺ Και άλλο ειρωνεία, που μπορεί και να την ευχαριστηθείς αν έχει χάρη και είναι εύστοχη, και άλλο ξινίλα.

  161. 151 Ναι, δεν διαφωνώ επί της ουσίας. Αρκούσαν όμως λίγες σταράτες κουβέντες.

  162. Pedis said

    Δριμύ «κατηγορώ» κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τον τότε γυμνασιάρχη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Γιώργο Θαλάσση.

    Σε δημόσια ανάρτησή του ο Γ. Θαλάσσης τονίζει ότι η τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό αποτελεί το πρόσχημα για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, σημειώνοντας με συναισθηματική φόρτιση: «Ένας γέρος δάσκαλος είμαι που δεν βγαίνει από το σπίτι του, παρά μόνο για να πάει με μάσκα στο γειτονικό φαρμακείο και την Κυριακή θα πάει στο μνημείο του Αλέξανδρου.»

    Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Θαλάσση:

    «Κύριε Χρυσοχοΐδη,

    Οργανώσατε σχέδιο αποκλεισμού των δρόμων γύρω από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Και όλα αυτά τα κάνετε, για να μας προστατέψετε, για να προστατέψετε εμένα, που ανήκω σε ευπαθή ομάδα.

    Πράγματι ανήκω σε ευπαθή, σε πολύ ευπαθή ομάδα, με τη σημασία που δίνετε εσείς.

    Αλλά ανήκω και σε μια άλλη πολύ ευπαθή ομάδα με τη σημασία του ευ πάσχω, αλλά και του ευ πράττω, σημασίες που εσείς αγνοείτε.

    Ευ πάσχω και ευ πράττω, κύριε Χρυσοχοΐδη, γιατί νοιάζομαι όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για τους συνανθρώπους μου και όλη την κοινωνία, για τους νεκρούς κάθε μέρα, για τους άρρωστους, για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τα παιδιά που είναι κλεισμένα στο σπίτι, για τους άνεργους και τους σκληρά εργαζόμενους, για όλους εκείνους για τους οποίους δεν προβλέπεται κρεβάτι στον 9ο όροφο του Ευαγγελισμού, ούτε C 130.

    Εγώ ανήκω σε ευπαθή ομάδα, δεν φωτογραφίζομαι ημίγυμνος, για να επιδεικνύω τα κάλλη μου, ούτε είμαι κομψός, ούτε ντύνομαι κομψά.

    Ένας γέρος είμαι, που νοιάζεται για τους γύρω του.

    Βλέπετε, εγώ δεν φορώ άμφια, δεν είμαι ο πρωθυπουργός, για να βγάζω ομαδικές φωτογραφίες χωρίς μάσκα, δεν είμαι κανένας περιφερειάρχης, για να συγχρωτίζομαι με άλλους ανθρώπους και να τους αγγίζω, ενώ είμαι θετικός στον ιό.

    Τίποτε από όλα αυτά.

    Ένας γέρος δάσκαλος είμαι που πενθεί για τη δολοφονία του μαθητή του, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ένας γέρος δάσκαλος είμαι που δεν βγαίνει από το σπίτι του, παρά μόνο για να πάει με μάσκα στο γειτονικό φαρμακείο και την Κυριακή θα πάει στο μνημείο του Αλέξανδρου.

    Είπε ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος (και ο άλλος…) ότι μπορούμε να πάμε για περίπατο στην Πάρνηθα, γιατί είναι στην Αττική.

    Στην Αράχωβα δεν μπορούμε να πάμε, γιατί είναι εκτός Αττικής, αλλά μπορούμε να πάμε στην οδό Αραχώβης και να κατηφορίσουμε. Στο Μεσολόγγι δεν μπορούμε να πάμε, αλλά μπορούμε να περπατήσουμε στην οδό Μεσολογγίου.

    Αλλά εσείς δεν είστε διατεθειμένος να μας το επιτρέψετε.

    Όχι για να μας προστατέψετε, αλλά γιατί φοβάστε.

    Φοβάστε την 6η Δεκεμβρίου και θέλετε να την εξαφανίσετε από το ημερολόγιο. Φοβάστε γιατί δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, φοβάστε γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία μεγαλώνει συνεχώς.

    Φοβάστε γιατί ήδη έχουν υπογράψει 2000 άνθρωποι και υπογράφουν συνεχώς.

    Φοβάστε, γιατί εκτός από τη Μάγδα Φύσσα έχει υπογράψει και ο πατέρας του Βασίλειου Μάγγου.

    Φοβάστε, γιατί ούτε ευ πάσχετε, ούτε ευ πράττετε.»

  163. Pedis said

    Ὁ Κομμουνισμὸς εἶναι ἐχθρὸς καὶ τοῦ Ἔθνους καὶ τῆς Δημοκρατίας. Καὶ τοῦτο πρέπει νὰ καταστῇ συνείδησις τῆς Νέας Γενεᾶς.

    Ὁ Ἐθνικὸς φρονηματισμός, καθὼς καὶ ἡ ἠθικὴ καὶ πολιτικὴ ἀγωγὴ τῶν μαθητῶν εἶναι ἡ πρώτη ἀποστολὴ τοῦ Διδασκάλου. Καὶ εἰς αὐτὴν ὀφείλουν νὰ ἐπιδοθοῦν.

    Τὰ ἰδικά μας ἰδανικὰ εἶναι τὰ ἰδανικὰ τοῦ Ἑλληνοχριστιανικοῦ Πολιτισμοῦ.

    https://www.efsyn.gr/nisides/271561_oi-lamprakides-ta-mayra-kalson-kai-i-egkyklios-1010

  164. 163 τέλος
    Λίγα χρόνια αργότερα, κάποιοι γνήσιοι Έλληνες αναγνώρισαν αυτή την ταύτιση στα ιδανικά και του φέρθηκαν με την προσήκουσα αβρότητα, καταπώς τα λέει η βίκη.

    Η δικτατορία βρήκε τον Γεώργιο Παπανδρέου στη δύση του βίου του, ενώ τη σκυτάλη είχε παραλάβει πλέον ο γιος του, Ανδρέας. Ο Γ. Παπανδρέου τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί.

    Λίγο πριν τις 6 το πρωί ο επικεφαλής ασφαλείας του Γ’ Αστυνομικού Τμήματος στο Κολωνάκι με δύο αστυφύλακες τον συνέλαβε, βάσει των καταλόγων που υπήρχαν προληπτικά στα διάφορα αστυνομικά τμήματα στο πλαίσιο του σχεδίου Προμηθεύς. Το απόγευμα μεταφέρθηκε στον Ιππόδρομο. Στις 23 Απριλίου ο ανθυπίλαρχος Κότσαρης έδωσε εντολή να μεταφερθεί σε ιδιαίτερο χώρο όπου τον υποχρέωσαν να σταθεί με το ένα πόδι και στη συνέχεια εδάρη. Αιμόφυρτος μεταφέρθηκε την επομένη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, γι’ αυτό και παρουσίασε οξόνη, ενώ ο διαβήτης του είχε επιδεινωθεί. Παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών τον γύρισαν στον Ιππόδρομο. Τις επόμενες ημέρες μεταφέρθηκε στη Γυάρο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1967 συγκλήθηκε ιατρικό συμβούλιο, λόγω επιδείνωσης της υγείας του.

    Ωχ, λάθος 😎 Η δεύτερη παράγραφος είναι από το λήμμα «Ηλίας Ηλιού», αλλά αυτός μάλλον δεν είχε τα ίδια ιδανικά οπότε νταξ.

  165. Γιάννης Ιατρού said

    162: Η ΞΕΦΤΙΛΑ της κυβέρνησης, έχουν κλείσει τα πάντα. Με εντολή της @hellenicpolice Κλειστοί οι σταθμοί.
    Έχει παραλύσει όλο το Μετρό: Σεπόλια, Αττική, Ευαγγελισμός, Μ. Μουσικής, Συγγρου_φιξ, Ν. Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, και ο Ηλέκτρικός: Κ. Πατήσια, Αγ. Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα, Καλλιθέα.

    Η δημοσίευση του καθηγητή του Γρηγορόπουλου:

  166. Γιάννης Ιατρού said

    κι αυτό για τη σημερινή μέρα. Χωρίς υπερβολές, τα λέει όλα:

  167. 135, κλπ.: Κάνω ένα πλέιλιστ, για να μην γράφεστε και έχετε ηθικά διλήμματα 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=fMk49Fd0sOM&list=PLQxdr3j0l2Ler9ptCE25LmjGEqwPwee0i

  168. # 115

    Καθυστερημένο…

    Σαββίνα… η πέτρα του σκανδάλου στο κοκορέτσι του Κρέκου, από τα ωραιότερα κομμάτια του Τσιφόρου

    και θυμήθηκα που τα είχα με μια Κάθυ κι όποτε έφευγε ήμουνα Καθυ-στερημένος !

  169. Μαρία said

    κι η πουτάνα λούζεται https://twitter.com/amna_news/status/1335531521055322112

  170. Μαρία said

  171. ΓΤ said

    168@

    καθυ_στηκυία τάξις

  172. Μαρία said

  173. Γιάννης Ιατρού said

    Έχουν διαβρωθεί τα πάντα από τους κομμουνιστές..🙄

  174. Μαρία said

    Ξεπεράσαμε τους 3.000 θανάτους https://eody.gov.gr/20201206_briefing_covid19/

  175. 173 Ναι ρε, τα έλεγε ο άλλος από παλιά, αλλά εσείς τον γράφατε κατακορύφως 🤪

    Το γκαμπί της βασίλισσας

  176. Μαρία said

    https://twitter.com/YiannisBab/status/1335573916622925824

  177. Γιάννης Ιατρού said

    175: Ευτυχώς που ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές, αλλιώς θα είμασταν ακόμα στο σκοτάδι….

  178. Γιάννης Ιατρού said

    176: Ο συμβολισμός του σήματος του 31ου Σώματος Στρατού της Βέρμαχτ στον WW2 (ΧΧΧΙ ΑΚ) δεν πιάνει δεκάρα μπροστά σ΄ αυτόν του ντόπιου🤔🙄

  179. dryhammer said

    Χρυσαυγιτοχοϊδης

  180. Spiridione said

    174. Μετατράπηκαν σε συλλήψεις διαβάζω
    https://tvxs.gr/news/ellada/syriza-se-syllipseis-metatrapikan-oi-prosagoges-gia-tin-epeteio-grigoropoyloy

  181. voulagx said

    #179: Χρυσωοχοΐδης, εξ ορθογραφικής επόψεως, με το μπαρδόν.

  182. 181 Εεεπ άστο κάτω αυτό. Το χρυσοωίδης το έχω κατοχυρώσει από χρόνια στο σλανγκ, στα σχόλια.

  183. Pedis said

    Οι συνάδελφοι του με επίσημη διαταγή της ακρο-δεξιάς κυβέρνησης τίμησαν τον Κορκονέα. Μπράβο.

  184. Μαρία said

    180
    https://www.dikastiko.gr/news/eleytheroi-oi-dyo-dikigoroi-poy-prosichthisan-apo-to-kentro-tis-athinas-i-dioxi-se-varos-toys-kai-i-minysi-toys-kata-tis-astynomias/

    Στη συνέχεια οι δικηγόροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα καθώς οι δικηγόροι δεν οδηγούνται στο αυτόφωρο αφού έχουν ειδική δωσιδικία.https://www.avgi.gr/koinonia/373691_epideixi-aytarhismoy-me-pano-apo-100-prosagoges

  185. Pedis said

    # 176 – Η διάλυση των ναζιστικών πυρήνων στα ΜΑΤ και σία και η απόλυση μερικών εκατοντάδων από αυτά τα καθάρματα θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να είχε κάνει η κυβέρνηση της … αριστεράς.

    Το μήνυμα είναι ότι αφού δεν κωλώνουν να συλλαμβάνουν αυτούς τους δικηγόρους, οι υπόλοιποι την έχουν γαμεύσει.

  186. Γιάννης Ιατρού said

    184, 185:

  187. Γιάννης Ιατρού said

    Χριστούγεννα έρχονται, να, φάνηκε ήδη το άστρο της Βηθλεέμ.. 😒
    χριστουγεννιάτικος φωτισμός ρε μαλακα

  188. Γιάννης Ιατρού said

    187: δεν πέτυχε, επανάληψη 🙂 🙂

  189. Pedis said

    Ηδονίζεται

  190. Georgios Bartzoudis said

    159 Πέπε said: «…Γράψατε ότι δεν μπορεί κανείς να λέει τέτοια πράγματα σε μαθητές Δημοτικού…»
    # Σπίρτο, σπίρτο! (άνευ θείου και φωσφόρου). Πού «διάβασες» ότι έγραψα «να λέει [κανείς] τέτοια πράγματα σε μαθητές Δημοτικού»; Μαζί μιλούμε χωριστά καταλαβαίνουμε!
    Αν μη τί άλλο ξινίζει κι ο Γιάννης Κουβάτσος (σχόλιο 160). Ξείδι, περισσότερο ξείδι!!! Κάνει καλό.

  191. Μαρία said

  192. 191 Το είδα στο ΥΤ και το επόμενο βίντεο που μου έβγαλε πάνω δεξιά ήταν για χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατάτες. Του Πετρετζίκη. Αλήθεια.

  193. Πέπε said

    @190:
    > > # Σπίρτο, σπίρτο! (άνευ θείου και φωσφόρου). Πού «διάβασες» ότι έγραψα «να λέει [κανείς] τέτοια πράγματα σε μαθητές Δημοτικού»; Μαζί μιλούμε χωριστά καταλαβαίνουμε!

    Στο #131 (δικό μου) παρέθεσα ήδη το κομμάτι από το #91 (δικό σας). Να το επαναλάβω:

    > > Το να αποπειράται όμως κάποιος ευνοηθείς χαβαλές, να κάνει τον έξυπνο σε παιδιά του Δημοτικού, είναι πράγματι αγυρτεία!

    Επειδή καμιά φορά υπάρχει κίνδυνος, απομονώνοντας μια φράση από το συμφραζόμενό της, να διαστρεβλωθεί το νόημά της, παραθέτω και το πλήρες συμφραζόμενο (από το #91 πάντα):

    > > (α) Για τους «διδακτικούς στόχους» σε βιβλίο του Δημοτικού, συμπάσχω με τον Νέο Kid Al Afrikii (σχόλιο 5)., και προσθέτω: Τί να πει κανείς για τους χαραμοφαγάδες που γράφουν τα «διδακτικά βιβλία» και για τα λαμόγια που τα εγκρίνουν! Έχω συναντήσει πολλούς «ατσίδες» που όταν απευθύνονται «στο κοινό» δεν προσπαθούν να πουν «κάτι» αλλά βρίσκουν ευκαιρία για να δείξουν πόσο …γραμματιζούμενοι είναι. Το να αποπειράται όμως κάποιος ευνοηθείς χαβαλές, να κάνει τον έξυπνο σε παιδιά του Δημοτικού, είναι πράγματι αγυρτεία!

    Με τα υποτυπώδη ελληνικά που κουτσομαθαίνω τον τελευταίο καιρό, καταλαβαίνω ότι η τελευταία φράση κάνει λόγο για άτομα που απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού. Τόσο έξω έπεσα; Πάνω σ’ αυτό λοιπόν έκανα μια διευκρίνιση. Αλλά ακόμη κι αν κάτι παρανόησα (καθόλου απίθανο – ποτέ δε διεκδίκησα το αλάθητο), εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τον λόγο της επίθεσης, με σπίρτα και όλες αυτές τις ασχημονίες. Τι ακριβώς ήταν αυτό που σας έθιξε;

  194. Pedis said

    Αν δεν ήταν ακροδεξιά θα έλεγες μία σκατογελοία κυβέρνηση

  195. Μαρία said

    194
    Τους άφησαν βέβαια καθότι είναι Γερμανοί. Η κυρία είναι η διευθύντρια του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (βλ. σχ. 172) κι ο κύριος δικηγόρος μέλος του δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και ζει στην Ελλάδα πάνω απο 30 χρόνια.

  196. Μαρία said

  197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λένε και ξελένε αεράτα μα εμείς πρέπει κάθε φορά να καταλαβαίνουμε αυτό που θένε να καταλαβαίνουμε.

  198. Pedis said

    # 178 – Ντοκτέρ, ο Χίμλερ στο αυτοκόλλητο; 😁

    # 195 – Ναι, το έμαθα.

  199. Pedis said

    Ο εμφύλιος των αστυνομικών

  200. Γιάννης Ιατρού said

    195: Maria Oshana την λένε😎
    198α: για τον «καθηγητή της ημιμαθείας» τον κάνω 😕

  201. Georgios Bartzoudis said

    193 Πέπε said….
    # Στο 131, απομονώνοντας από τα λεγόμενά μου τη φράση «το να αποπειράται… κάποιος ευνοηθείς χαβαλές, να κάνει τον έξυπνο σε παιδιά του Δημοτικού, είναι πράγματι αγυρτεία», απαντάς: «Στους δασκάλους απευθύνεται».
    Ποιος απευθύνεται; Ο «ευνοηθείς χαβαλές», ή αυτός στον οποίο απαντάς; Στην πρώτη περίπτωση υπερασπίζεσαι τον «ευνοηθέντα» χαβαλέ, στη δεύτερη …είσαι σπίρτο.
    Πράγματι, δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να υπερασπίζεσαι τον «ευνοηθέντα χαβαλέ», αφού οι κοτσάνες με τις οποίες χρεώνεται είναι απαράδεκτες, είτε απευθύνεται σε μαθητές, είτε σε δασκάλους, είτε σε οποιονδήποτε. Εντάξει λοιπόν. Δέχομαι ότι υπερασπίζεσαι τον «ευνοηθέντα χαβαλέ» και σου ζητώ συγγνώμη για τα «σπίρτα» κλπ.

  202. spiridione said

  203. Πέπε said

    @201
    Ωραία, χαίρομαι που συνεννοηθήκαμε. Είδατε ότι ο καθένας μπορεί κάποιες στιγμές να μην είναι βέβαιος τι εννοεί ο άλλος, δε φταίει μόνο ο ένας άμα γίνεται μπέρδεμα. Λύνεται όμως.

    Το πρώτο εννοούσα (τον χαβαλέ), αλλά δεν ήταν υπεράσπιση. Ήταν απλώς μια διευκρίνιση. Δεν εξέφρασα καμιά άποψη για το αν τα λέει ωραία ή όχι, απλώς εξήγησα σε ποιον τα λέει.

    > > και σου ζητώ συγγνώμη για τα «σπίρτα» κλπ.

    Δεκτή

  204. dryhammer said

    200β. Είδες που υπάρχει κλιμάκωση και στο γκντουπ; [Για να έχει κάποιος τον Μπ σε αυτοκόλλητο (ελληνιστί στικεράκι) στο κράνος του, πόσο …(δε βρίσκω λέξη, όλες φτωχές)… πρέπει να είναι;]

  205. Pedis said

    # 200β – μωρέ μοιάζουν … αν και το ναζιστικό αφεντικό των προγόνων του είχε πολύ περισσότερο στυλ για ιντελλέκτουαλ… έγραφε και ποιήματα … 🤪

  206. Γιάννης Ιατρού said

    204: τι λες ρε συ; Αφού δεν επιτρέπεται η παραποίηση/αλλαγή κλπ. στολής. Έτσι θα τα παραγγέλνουν απ΄ τον κατασκευαστή/προμηθευτή (ενδιάμεσο… δεν θα με εξέπληττε😉) , τι να σου κάνει ο «φτωχός» ματατζής; 🤔🙄😜

  207. Γιάννης Ιατρού said

    205: κι αυτός γράφει, σε στυλ Έλιοτ, δες το σημερινό νήμα…

  208. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ωραία, χαίρομαι που συνεννοηθήκαμε.»
    Ελπίζω να συνειδητοποιείς πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμά σου, Πέπε. Κι αυτό φανερώνει το πόσο καλός εκπαιδευτικός είσαι, αφού επιμένεις και κατορθώνεις να επικοινωνείς και με τα «δύσκολα» παιδιά.

  209. Γιάννης Ιατρού said

    208: 🙂 🙂 🙂 👍
    ,👉👉👉εκπεδευτικοί!.

  210. Πέπε said

    @209

    Κάποτε είχα μεζέψει μια πινακίδα που έγραφε ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΟΝ. Μάλλον από αυτοκίνητο δασκάλου οδήγησης θα είχε πέσει. Ήταν ωραία, γύρω στο μισό μέτρο, με κόκκινα μεγάλα ευκρινέστατα κεφαλαία γράμματα. Την είχα καρφώσει στην πόρτα του δωματίου μου. Βέβαια δεν ήμουν εκπεδευτικός τότε, ή μαθητής λυκείου ήμουν ή το πολύ φοιτητής.

    Κρίμα που στο λινκ κανείς δεν τσίμπησε να γίνει λίγο περισσότερη συζήτηση. Πάντα έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τέτοιους «καθρέφτες».

  211. sarant said

    209-210

    Πιο κάτω γράφει «εκπαιδευτικοί» οπότε ίσως εκπεδευτικοί είναι οι κακοί. Ή ίσως διαπλέκεται με τους ορθοπ*δικούς.

    202 Καταπληκτικό!

  212. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εγώ πάλι κοντά στη δουλειά μου είχα δει μια επιγραφή φροντιστηρίου ιταλικών, Dante Aligheri, Aligeri, κάπως έτσι τεσπά. Μπορεί και να υπάρχει ακόμα.

  213. Γιάννης Ιατρού said

    πάλι καλά που δεν έγραφε Dante Alighieri 🙂 🙂

  214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ε ναι, φτηνά τη γλυτώσαμε 🙂

  215. Γιάννης Ιατρού said

    213 πατήθηκε πρόωρα..

    αυτός ήταν ένας τρελάρας κι έγραφε σατανικά πράγματα…

  216. Μαρία said

  217. Μαρία said

  218. Μαρία said

  219. ΣΠ said

  220. Γιάννης Ιατρού said

    219: 👍🤗 Μπράβο τους

    217: Έπεσαν οι μάσκες, και γενικά αηδία… 🤢

  221. Μαρία said

  222. sarant said

    221 Έτσι είναι. Η μεγάλη ντροπή είναι πως εκτέθηκε η ίδια η Νέα Δημοκρατία.

  223. nikiplos said

    Εντάξει, τούτοι εδώ είναι η βιτρίνα (άθλια όπως η αισθητική μας), οι πουπέτς, όπισθεν όμως ήταν ανέκαθεν οι διαπλεκόμενοι. Και όχι μόνο εδώ στη χώρα μας – αυτό το τελευταίο ας μην εκληφθεί ως απόπειρα εξιλασμού των πρωταιτίων.

    Παντού στον Δυτικό κόσμο, στήνονταν οι μεσάζοντες, για να αποκλείσουν τους «απέξω», με πρότυπα, προτυποποιήσεις, iso κλπ. Σήμερα δεν έχει σημασία αν είσαι τίμιος, καλός και φιλότιμος. πχ έστω ότι είσαι εργολάβος έργων. Πληρώνεις 500€/έτος σε «μεσάζοντες» για να σου εκδόσουν ότι είσαι τίμιος και να έχεις iso? Αν όχι δεν συμμετέχεις σε διαγωνισμούς κλπ.

    Το ίδιο παντού. Σε κάθε δραστηριότητα, οι λουμπινιάρηδες έχουν εισάξει λογής πρότυπα. Τα πρότυπα στις μηχανές, είναι η ανοχή σε σφάλματα. Τα πρότυπα σε ανθρώπους certifications κλπ, κάποτε εκδίδονταν μόνο από Σχολές ή Δημόσιους οργανισμούς. Ήρθε λοιπόν ο καιρός για την ιδιωτεία. Εταιρίες θα εκδίδουν το certification για δεξιότητες των ανθρώπων. Ανθρωπομέτρες τους έλεγε η Γερμανική Μηχανή κάποτε. Που φυσικά και χρηματίζονται και λαμβάνουν μπαξίσι και κάνουν τα στραβά μάτια, σε όποιον είναι γόνος, πορφυρογέννητος κλπ.

    Όλα λοιπόν ήταν στημμένα, προκοστολογημένα και σύντονα. Ο Τραμπ κάνει εσωστρέφεια? Αμ δε! Εδώ τα ψηφίζει όλη η ΕΕ. Και τα «τσιράκια» τους, οι δικοί μας κυβερνήτες κάνουν την πάπια: ναι σε όλα.

    Έβαλαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο να πάρει εργολαβία ακόμη και τα «ψιλολόγια» των αρχαιολογικών χώρων, (τα χωματουργικά του 20χίλιαρου ας πούμε) μέσω τέτοιων τερτυπίων. Που φυσικά, αφού βάζεις μεσάζοντες και κιφήνες, τι περισσεύει να πληρώσεις για το καθαρό έργο? Τσιμέντο θα βάλεις και στην Ακρόπολη, τι άλλο θα κάνεις? Αν ακόμη και οι Τούρκοι έχουν πλακοστρώσει με γρανίτη από τα ψηλά βουνά όλο το Προκοπι, σάμπως θα το δουν οι πλεμπαίοι μαλάκες?

    Κι έβαλαν κι ένα γελοιοδέστατο Ασανσέρ, ακάλυπτο, χωρίς πλάγια τουλάχιστον ανεμοθωράκια. Φανταστείτε να φυσάει μαϊστράλι και να σκάνε οι ριπές στο βράχο και να χτυπούν τον θάλαμο από αριστερά ή από δεξιά, τι γέλιο έχει να γίνει. Προβλέπω για λόγους ασφαλείας να είναι κλειστός στο κοινό αρκετές ημέρες το χρόνο, αλλά ας μην γίνω ούτε γκρινιάρης, ούτε μάντης κακών.

    Ώσπου ήρθε ο Κορόνας. Με τόση γραφειοκρατία, οι Ευρωπαίοι, δύσκολα θα αντέξουν απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Δεν θα είναι (οξύμωρο) ευέλικτοι ας πούμε.

    Συγνώμη για την παρέκβαση, αλλά είναι μια τεράστια κοροϊδία όλο αυτό που ζούμε.

  224. Μαρία said

    Μετά την ΕΔΕ
    Άγιος Σάββας / Εκδικητική μετακίνηση του προέδρου των εργαζομένων σε άλλο νοσοκομείο
    https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/373948_ekdikitiki-metakinisi-toy-proedroy-ton-ergazomenon-se-allo-nosokomeio

    Το ζεύγος Μπαλαούρα Παπαχρίστος δουλεύει υπερωρίες.

  225. spiridione said

    224. Υπερωρίες και αυτός
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1336633837128994818

    Ανεμελιάς το ανάγνωσμα

  226. Μαρία said

    https://www.icomos.org/en/about-icomos/governance/general-information-about-the-general-assembly/future-general-assemblies-2019-2020/85062-20e-assemblee-generale-de-l-icomos-resultats-des-votes-pour-l-election-du-president-du-secretaire-general-et-du-tresorier-et-pour-les-resolutions-2

    The “INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES” is the technical advisor of UNESCO concerning preservation of monuments of significant cultural heritage. It consists of scientists specializing on antiquities and it is active in 104 countries.
    On resolution “Protect the antiquities in situ at the Venizelos Metro Station in Thessaloniki, Greece
    Submitted by ICOMOS Hellenic National Committee and ICOMOS Europe Group“, ICOMOS was explicit (out of 691 votes, 621 in favour, 58 abstentions, 4 against) regarding the matter of the antiquities in the under construction metro station.
    https://atheniantimes.gr/2020/12/09/icomos-the-antiquities-at-the-venizelos-metro-station-in-thessaloniki-should-remain-in-situ/

    Θα το έπαιζαν όλα τα κανάλια, αν δεν απεργούσαν 🙂

  227. Γιάννης Ιατρού said

    Όποιος δεν είναι σφουγγοκωλάριος, δεν έχει θέση στον Σκάι

    Απολύθηκε χθες…

  228. Μαρία said

  229. 226 Μπα, δεν θα προλαβαίνανε, θα έπαιζαν άλλο 🙂
    https://www.efsyn.gr/node/272034

  230. sarant said

    227 Σοβαρά απολύθηκε;!

  231. Μαρία said

    227
    Δεν απολύθηκε.

  232. Μαρία said

    230
    Όχι. Απλώς οι μπάτσοι τον κατηγορούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

  233. Μαρία said

    229
    Ναι αλλά η Μακεδονία είναι μία.
    Χοντρός: Ο Έλγιν ξανάρχεται https://tvxs.gr/news/ellada/filis-gia-nomosxedio-ypoyrgeioy-politismoy-o-elgin-ksanarxetai

  234. 233 Η Μακεδονία είναι μυία. Ενδείκνυνται πολλαπλοί ψεκασμοί.
    https://www.voria.gr/article/thessaloniki-sigkentrosi-diamartiromenon-kata-ton-maskon-foto

  235. Χαρούλα said

    227,230,231,232 ας μην βιαζόμαστε με τις αγκαλιές. Τοσές περιπτώσεις κατάχρησης, άφαντος. Η μάσκα κρύβεται στο βάθος της επανάστασης(και τα λεπτά δημοσιότητας πάντα). Μην τους κάνουμε και όλους μάγκες! Η Μαρία έδειξε την μπανανόφλουδα. ΔΕΝ απολύθηκε!

  236. Spiridione said

    περιττά και παρεξηγήσιμα εισαγωγικά 🙂

  237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    224 Το ακούω απ το πρωί κι αναρωτιέμαι αν γράφει η ντόνα αυτή ,στις παλιές της γόβες, τις διατάξεις για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πού ξανακούστηκε να μετακινούν τον πρόεδρο του σωματείου; Δεν επιτρέπεται η ακούσια μετάθεση!

  238. Μαρία said

    236
    Χα, χα, αυτή η παρτούζα είχε και γυναίκες, ενώ η άλλη με τον Ούγγρο ακροδεξιό και πολέμιο των δικαιωμάτων των γκέι ήταν μόνο για γκέι. 🙂

    237
    Δεν είναι μετάθεση αλλά μετακίνηση. Εγκαταλείπουν ουσιαστικά τους ογκολογικούς ασθενείς.

  239. Μαρία said

    Ασπίδα προστασίας στη Λίνα Μενδώνη σήκωσε ο Γιώργος Στύλιος τινάζοντας στον αέρα με διαδικαστικά τερτίπια τη συνεδρίαση για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στους ιδιώτες https://left.gr/news/thyella-antidraseon-tha-daneizoyn-arhaiotites-sto-exoteriko-gia-50-hronia

  240. Μαρία said

    226
    Tο υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, αρχικά είχαν διαψεύσει πως το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της 20ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ICOMOS. Αποκαλύφθηκε στο μεταξύ ότι από τις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου έστειλε την κοινοποιηθείσα στην Ελλάδα επιστολή των 14 μελών του ΚΑΣ στη Γραμματεία του ICOMOS. Στη συνέχεια έκανε το
    υπουργείο απεγνωσμένες προσπάθειες να μπλοκάρουν την έκδοση του ψηφίσματος.

    https://parallaximag.gr/featured/diethnis-sfaliara-sto-ypourgeio-politsmou-gia-ti-venizelou

  241. Γιάννης Ιατρού said

    ο Μόρφου: Θα αφήσουμε ανοιχτές τις εκκλησίες και αναλαμβάνω την ευθύνη
    Όχι, δεν κολλάει άμα πιστεύεις, και πόσο μάλλον σε ναούς κλπ.
    Εν τω μεταξύ, στο Άγιο Όρος, με 6 μονές σε καραντίνα, γίνεται της μονής!

  242. Μαρία said

    Κορονοϊός: Στο νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ

    Η Εκκλησία είναι για τη ζωή των Χριστιανών, ότι είναι ένα νοσοκομείο ή ένα θεραπευτήριο για τη ζωή των ασθενούντων.
    Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την ονομάζει «το μέγα και θαυμαστόν και ευρύχωρον πανδοχείον»[2]. Κι όπως μέσα στο νοσοκομείο υπάρχουν ιατροί, νοσοκόμοι και ασθενείς, το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην Εκκλησία.
    Υπάρχουν οι ιατροί, οι ποιμένες της Εκκλησίας, που χειρίζονται την τέχνη της ιατρικής και, με τη χάρη των Ιερών Μυστηρίων, παρέχουν τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος σε αυτούς οι οποίοι την ζητούν.
    Αυτό σημαίνει κάτι πολύ σπουδαίο, ότι γνωρίζουν δηλαδή τι είναι η υγεία, είναι οι ίδιοι υγιείς και παρέχουν την υγεία και στους ασθενούντες.
    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/40805-kastorias-serafeim-problimatizomai

  243. ΚΑΒ said

    Άγιο Όρος:ένας μοναχός κατέληξε από κορονιό

    https://www.kathimerini.gr/society/561189931/agion-oros-se-karantina-6-mones-enas-monachos-katelixe/

  244. Γιάννης Ιατρού said

    Μάλλον θα έχουμε σύντομα αλλαγές στη σύνθεση της ΙΣ, γενικά…

  245. Γιάννης Ιατρού said

    243: Εκεί φημολογείται πως διαμένει (προσωρινά😜) κι ένας Παππάς 🙄😎. Για να δούμε, στην Εσφιγμένου θα σφίξουν τα λουριά;

  246. nikiplos said

    236@ Καλά οι Βέλγοι πληρώνουν 250 ευρώ για κορονοόργια κι εμάς αν μας βρουν με ξεσκεπαστη μυτούλα στη μέση του πουθενά μας κόβουν 300 άρια; Πιστεύω ότι φταίει η παιδεία μας και ο πολιτισμός μας. (Δεν βάζω φωτογραφίες των αρμοδίων υπουργών-θεματοφυλάκων αυτών των σημαντικών θεσμών μας, γιατί σέβομαι τα πρωινά σας).

  247. Γιάννης Ιατρού said

    Απίθανος ο Δερμεντζόγλου! 🤗👍

  248. Γιάννης Ιατρού said

    χαχα, να δω τώρα, μετά το μήνυμα του «πειραιώτη» στον Στέλιο👎 …με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ… αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να ταράξει τα νερά και ν’ αλλάξει «τον νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες😎🙄

  249. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εδώ να το αφήσω αυτό ή στους εντεψίζηδες?

  250. Μαρία said

    Ελπίζω να μην το ψώνισε η Χαρούλα.

  251. Μαρία said

    Μια φωτογραφία με γεμιστήρες όπλων 9 χιλιοστών ανήρτησε στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Μία ώρα μετά «κατέβασε» την ανάρτησή του. Λίγα λεπτά μετά το δημοσίευμα του avgi.gr, ο Κ. Μπογδάνος απάντησε και ανέφερε ότι πρόκειται για «κατά λάθος ανάρτηση μιας άσχετης φωτογραφίας που μου στάλθηκε». https://www.avgi.gr/politiki/374055_mostrarei-gemistires-oplon-sto-twitter

  252. Γιάννης Ιατρού said

    250: Αυτή θα προσέχει ρε συ, σιγά μην αγοράζει απ΄ αυτόν…

    249: σιγά μην φιλοτιμηθεί ο ΥΠροΠο να το σβήσει… αφού πρόκειται για σεσημασμένο άτομο… 😡

  253. Μαρία said

    Η δική μου εκτίμηση είναι πως αυτοί που περιμένουν να «γ******ν» τον Κυριάκο, για άλλη μία φορά θα αρκεστούν στον αυνανισμό.
    https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1044782/arhi-andra-deiknusi/

    Άξιος. Διορίζεσαι.

  254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  255. Μαρία said

    254
    https://www.avgi.gr/tehnes/374083_oi-eidikoi-proeidopoioysan-edo-kai-40-meres-gia-plimmyres-exaitias-toy-tsimentoy

    Ο Τανούλας μίλησε σήμερα στην εκπομπή της Χατζαντωνίου στο κόκκινο.

  256. Μαρία said

  257. Μαρία said

  258. 255 Συγκινήθηκα ρε συ Μαρία. Θυμήθηκα την Κρόνη.

  259. Μαρία said

    258
    Τι σχέση μπορεί να είχε η Κρόνη με την Ακρόπολη;

  260. Θυμήθηκα το κείμενό της για τα Αναφιώτικα.

  261. Γιάννης Ιατρού said

    255: Πόσο αποκαλυπτικά για την διαφθορά κι ανηθικότητα των διαπλεκόμενων συμφερόντων και συνάμα πόσο εξευτελιστικά για την κυβέρνηση της ΝΔ κι ενδεικτικά του στυλ του ΚΜ είναι η επιστολή της 02/11 του κου Τανούλα στη Lifo για τα έργα του ΥΠΠΟ💰 στην Ακρόπολη καθώς κι εκείνη η «..υπόθεση εργασίας..» (! έχει χιούμορ ο τύπος 🤗) του Ευκλείδη (257) !

Σχολιάστε