Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σε ποιους αρέσει η τηλεργασία;

Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2020


Από τα μέσα Μαρτίου τηλεργάζομαι. Αντί να πηγαίνω στο γραφείο κάθε πρωί, μένω στο σπίτι και κάνω τη δουλειά μου μέσω υπολογιστή.

Επιφανειακά, ο τρόπος που κάνω τη δουλειά μου ελάχιστα έχει αλλάξει. Η εικόνα που βλέπω στην οθόνη του λάπτοπ μου είναι ίδια με εκείνην που είχα όταν δούλευα από τον επιτραπέζιο υπολογιστή του γραφείου, μόνο μικρότερη σε διαστάσεις. Στην αρχή, η απόκριση από το δίκτυο VPN ήταν αισθητά πιο αργή σε σύγκριση με το γραφείο, αλλά τώρα κάτι έκαναν και βελτιώθηκε πολύ. Όταν απορροφιέμαι από τη δουλειά δεν διακρίνω καμιά διαφορά.

Από κάμποσες απόψεις, η τηλεργασία βολεύει πολύ. Δεν αναγκάζομαι να βγω από το σπίτι το πρωί με το κρύο ή τη βροχή, ούτε να σκεφτώ τι θα φορέσω, μπορώ να δουλέψω με τις παντόφλες και τις φόρμες. Με βολεύει ακόμα αν έχω κάποια δουλειά στο σπίτι ή περιμένω κανένα δέμα ή αν θέλω να πεταχτώ κάπου κοντά. Μόλις έρθει η ώρα για το σχόλασμα, αποσυνδέομαι από το δίκτυο -και βρίσκομαι ως διά μαγείας στο σπίτι μου, με μια κούπα καφέ στο χέρι χωρίς να υποστώ το μποτιλιάρισμα της βραδινής επιστροφής.

Είναι η φύση της δουλειάς μου τέτοια, η μετάφραση εννοώ, που εύκολα πολύ μετατρέπεται ώστε να εκτελεστεί εξ αποστάσεως. Άλλοι, συνάδελφοι ή γνωστοί, που η δουλειά τους περιλαμβάνει αρκετή συνεννόηση με άλλους, μου λένε ότι έχουν διάφορα προβλήματα -η συνεννόηση είναι πιο δύσκολη όταν γίνεται μέσα από μέιλ ή διάφορες συσκευές βιντεοκλήσης παρά στην άμεση επαφή, κι έτσι γίνονται περισσότερες παρανοήσεις και λάθη.

Δεν τηλεργάζομαι μόνο εγώ, αλλά πολύς κόσμος, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (εκεί περισσότεροι). Η τηλεκπαίδευση είχε πολλά προβλήματα στην αρχή, ακουσα όμως ότι στη συνέχεια βελτιώθηκαν τα πράγματα. Ωστόσο, υποθέτω ότι ο φόρτος εργασίας των δασκάλων και των καθηγητών για την προετοιμασία του μαθήματος παραμένει μεγάλος, πάνω από όσον χρειάζονταν στη φυσική διδασκαλία, ενώ πάντα υπάρχει το πρόβλημα με τους μαθητές που δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό -σε καιρούς τηλεκπαίδευσης οι ανισότητες οξύνονται κι άλλο. Ούτε μπορούν όλες οι οικογένειες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις (μηχανήματα, δίκτυο, χώροι) προκειμένου π.χ. στο ίδιο σπίτι να τηλεκπαιδεύονται δυο παιδιά και να τηλεργάζεται κι ένας γονέας.

Σε πολλούς οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προ κορονοϊού (π.κ.) γίνονταν διαρκώς συσκέψεις -αυτές τώρα γίνονται μέσω δικτύου. Η δική μου εμπειρία από τέτοιες συσκέψεις και συνεδριάσεις μ.κ. δεν είναι πολύ καλή -σχεδόν πάντα υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, πάντα χάνεται χρόνος στην αρχή με το ένα ή το άλλο, πότε κάποιος θα χάσει τη σύνδεση κι άλλος δεν θα έχει ήχο, κάποιοι θα έχουν ξεχάσει το μικρόφωνό τους ανοιχτό και θα μικροφωνίζει, ενώ είναι πιο δύσκολο γι’ αυτόν που διευθυνει τη συνεδρίαση να βλέπει σε ποιον θα δώσει τον λόγο. Σε μια συνεδριαση που συμμετείχα χτες, χάθηκε η επαφή με κάποιον και χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε μαζί του με άλλον τρόπο (με το Μέσεντζερ) -στο μεταξύ εκείνος μιλούσε και απορούσε γιατί κανείς δεν του απαντούσε. Βέβαια, αν θέλεις να λουφάρεις στη συνεδρίαση, η εξ αποστάσεως διεξαγωγή είναι ασύγκριτα προτιμότερη -κανείς δεν θα σε στραβοκοιτάξει που χασμουριέσαι ή που παίζεις με το κινητό σου.

Για να επεκτείνω λίγο τη συζήτηση, τώρα που όλα γίνονται εξ αποστάσεως υπάρχει τεράστια προσφορά επιστημονικών και άλλων συνεδρίων διαδικτυακά -αν και υποψιάζομαι πως όταν (και αν) περάσει η πανδημία οι εκδηλώσεις αυτές θα ξαναρχίσουν να γίνονται με φυσική παρουσία. Κάποιοι καλλιτέχνες δίνουν παραστάσεις διαδικτυακά, εννοώ με πληρωμή -δεν ξέρω αν το μοντέλο αυτό έχει αποδώσει. Από την άλλη, τα ιδιαίτερα μαθήματα μέσω skype ή γενικώς με διαδικτυακό τρόπο φαίνεται πως αποδίδουν -υπήρχαν και π.κ., αλλά τώρα έχουν γενικευτεί. Όμως, αγωνιστικό σκάκι είναι δύσκολο να παιχτεί διαδικτυακά αφού είναι πολύ εύκολο να έχεις δίπλα σου -στο κινητό σου πια, όχι σε κανέναν υπερυπολογιστή!- μια εφαρμογή που κερδίζει και παγκόσμιο πρωταθλητή.

Αλλά να επιστρέψω στενά στον εργασιακό χώρο και ας περάσω απέναντι.

Η τηλεργασία φαίνεται πως βολεύει και τους εργοδότες -εξοικονομούν λειτουργικά έξοδα, ας πούμε. Αν μάλιστα, οπως όλα δείχνουν, μετά τον κορονιό (αν υπάρχει μετά) θα παγιωθεί ένα αυξημένο ποσοστό τηλεργαζομένων, οι εταιρείες θα εξοικονομήσουν και σε μόνιμη βάση χώρους γραφείων, χώρους που θα τους παρέχει, ουσιαστικά, ο εργαζόμενος. Έτσι στον εργαζόμενο μετακυλίεται η ευθύνη και το κόστος για τη στέγαση και τη λειτουργία του σταθμού εργασίας -εκτός αν ο εργοδότης καλύπτει ένα μερος του κόστους ή παρέχει εξοπλισμό.

Ακόμα, με το να βρίσκεται ο εργαζόμενος απομονωμένος από τους συναδέλφους του δυσκολεύει η επικοινωνία μεταξύ τους και η ανταλλαγή απόψεων -κι αυτό είναι ολέθριο από πολλές απόψεις. Αφενός, επειδή εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα μόνο στα παραμύθια, δυσκολεύει η συνδικαλιστική δραστηριότητα των (τηλ)εργαζομένων, η συνεννόηση και ο συντονισμός. Αφετέρου, με το να εξαφανίζεται ο κοινός χώρος εργασίας, χάνεται η ανταλλαγή εργασιακών εμπειριών ανάμεσα σε συναδέλφους και η μεταλαμπάδευση γνώσεων προς τους νεότερους, μια διαδικασία που γίνεται με τρόπους άπιαστους. Σε γενικευμένη τηλεργασία, αμφιβάλλω αν οι νεότεροι θα ωριμάσουν εξίσου γρήγορα.

Τέλος, σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, το μοναχικό οχτάωρο χωρίς επαφή με συναδέλφους είναι επαχθές ψυχολογικά -και τα τηλεφωνήματα ή οι άλλες μορφές μακρινής επικοινωνίας δεν μπορούν να αναπληρώσουν τη φυσική επικοινωνία. Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό αισθανομαι αρκετές φορές σαν την αγελάδα στις φάρμες εντατικής εκτροφής, που της βάζουν την ταΐστρα μπροστά και βγάζει γάλα από πίσω και δεν μπορεί ούτε το κεφάλι της να στρίψει. (Αν και δεν φταίει μόνο η τηλεργασία γι’ αυτό).

Οπότε, παρά τα πλεονεκτήματά της, δεν είναι όλα ρόδινα με την τηλεργασία. Όμως περιμένω να ακούσω και τις δικές σας απόψεις, είτε τηλεργάζεστε είτε τηλεκπαιδεύετε, είτε τηλεκπαιδεύεστε, είτε τηλεσυνεδριάζετε. Σας αρέσει το τηλε-;

Advertisement

225 Σχόλια προς “Σε ποιους αρέσει η τηλεργασία;”

 1. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Ακόμα, με το να βρίσκεται ο εργαζόμενος απομονωμένος από τους συναδέλφους του δυσκολεύει η επικοινωνία μεταξύ τους και η ανταλλαγή απόψεων -κι αυτό είναι ολέθριο από πολλές απόψεις. Αφενός, επειδή εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα μόνο στα παραμύθια, δυσκολεύει η συνδικαλιστική δραστηριότητα των (τηλ)εργαζομένων, η συνεννόηση και ο συντονισμός.

  Όταν η τηλεργασία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται κατ΄ οίκον.

 2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα δεν είπα. Λέω τώρα.

 3. Για τους περισσότερους από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, αυτή δεν είναι δουλειά στο σπίτι, ή από το σπίτι, αλλά δουλειά με το σπίτι.

 4. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Λες: «Από την άλλη, τα ιδιαίτερα μαθήματα μέσω skype ή γενικώς με διαδικτυακό τρόπο φαίνεται πως αποδίδουν»
  Φίλη που διδάσκει θέατρο διαδικτυακά το βρίσκει φοβερά δύσκολο

 5. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Ένα άλλο μειονέκτημα της τηλεργασίας είναι οι αρνητικές της επιπτώσεις στις επίσημες διαπραγματεύσεις. Κατά κανόνα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνονται επίσημες προτάσεις και αντιπροτάσεις· στην π.κ. εποχή, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών μπορούσαν να συναντηθούν στο μπαρ, το καπνιστήριο ή … την τουαλέτα και να κάνουν σπόντες («Τί θα λέγατε αν, φερ’ειπείν, προτείναμε το εξής…»). Δυστυχώς, με την τηλεργασία, οι ανεπίσημες αυτές επαφές εξέλιπαν, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας για το Μπρέξιτ. 😉

 6. nikiplos said

  Καλημέρα… Κι εγώ φοβάμαι πως η τηλεεργασία μετά τον κορόνα θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε κυρίως όσων η φύση της εργασίας μας επιτρέπει κάτι τέτοιο.

  Όσον αφορά την τηλεεργασία καθεαυτή, να πω πως επειδή μιλάω αρκετές ώρες/ημέρα από απόσταση μέσω ακουστικών κλπ, μου έχει προκαλέσει έναν χρόνιο εκνευρισμό και μια κόπωση νέα καινοφανής, της οποίας καμία προηγούμενη εμπειρία είχα. Δεν είναι όλα ρόδινα. Στην τηλεεκπαίδευση που κάνει η μικρή μου κόρη (νηπιαγωγείο) μπορώ να διακρίνω ξεκάθαρα και τον εκνευρισμό της νηπιαγωγού.

  Επίσης μια άλλη παράμετρος. Η οικογένεια δεν μπορεί να κυκλοφορεί με σώβρακο κλπ. Πρέπει να είμαστε ενδεδυμένοι ευπρεπώς γιατί μπορεί να γίνουμε ρόμπες. Άπειρες φορές έχω ξεφορτωθεί τα ρούχα μου, πριν μπω στο μπάνιο και εμφανίζομαι στο λαπτοπ της μικρής, καθώς τις απογευματινές ώρες κάνει τα τηλεμαθήματά της, ένεκα ισχνού και ανεπαρκούς σχολικού δικτύου τα πρωινά.

 7. atheofobos said

  Τον προηγούμενο αιώνα έλεγα στους συνεργάτες μου αντί να παίρνουν πληροφορίες από το τηλέφωνο να πηγαίνουν να συναντούν προσωπικά αυτόν που θέλουν γιατί την προσωπική επαφή δεν την αντικαθιστά η απρόσωπη τηλεφωνική. Όμως επειδή όλα εξελίσσονται με ταχύτητα, αυτή την προσωπική επαφή μπορείς να την έχεις μέσω ιντερνέτ και να βλέπεις την έκφραση του άλλου στην συνομιλία σου σαν να είσαι δίπλα του.
  Έτσι η τηλεργασία ήρθε, θα μείνει και καθημερινά θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται σε όσα επαγγέλματα δεν είναι αναγκαία η προσωπική παρουσία.

 8. Pedis said

  Τηλεργασία (ή smart working, όπως το λένε αλλού):

  1000-2000 βήματα την ημέρα λιγότερα (για δουλειά γραφείου).

 9. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Μου το έχουν πει γνωστοί που κάνουν μαθήματα ξένων γλωσσών

  5 Ισως τα μέιλ ή το τσατ να παίζουν αυτό το ρόλο πια

  7 Ετσι που το αρχίζεις, μου έρχεται να πω: Γεια σου Αθεόφοβε, υπεραιωνόβιε!

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Γνωστή αλυσίδα μικρογευμάτων, έχει βγάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή, παίρνει το 800άρι, τους βάζει να δουλεύουν από το σπίτι, και τους δίνει τη διαφορά από το μισθό τους (π.χ. 200Ε για μισθό 1000). Άκου λέει δεν τους βολεύει τους εργοδότες !

  Δεκαετίες μετά, το 8-8-8 όχι μόνο ζει, αννά αποτελεί αναγακιότητα… Και φυσικά, εννοείται ότι δε μπορούν και τα τρία οκτάρια να συνελούνται στον ίδιο χώρο… Γιατί ζωή κλεισμένη σε ένα σπίτι, δεν είναι ζωή.

  Έχω χαρεί πολύ ανθρώπους που, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, δεν τους άγγιξε καν όλο αυτό · να, ας πούμε, προχτές, που με κάποια βλάβη του σκούτερ, με κουβάλησε ένας άνθρωπος Οδικής Βοήθειας… Και πηγαίνοντας για το συνεργείο, με ρώτησε τί καφέ πίνω, τηλεφώνησε σε ένα γνωστό του μαγαζί πάνω στην πορεία, κατέβηκε και πήρε τους καφέδες, και συνεχίσαμε…

  Με κέρασε καφέ ένας άνθρωπος των 800 ευρώ μισθού… Αλλα που, για να μην έχει ζήσει όλο αυτό που περνάμε εμείς, κουβαλούσε όλη την ανθρωπιά και το κέφι της περίφημης «προ κορονοϊού εποχής»…

  Αυτα.

 11. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, τα είπες όλα ωραία. Σε ώρα ανάγκης, όπως είμαστε τώρα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η τηλεργασία είναι επωφελής για όλους. Όμως σε κανονικές συνθήκες και στον ψυχοκοινωνικό τομέα οι επιπτώσεις θα είναι επιβλαβείς έως ολέθριες. Η αποξένωση και η απομόνωση μόνο κακό θα φέρει, θα αλλοτριωθούμε.

  Μελλοντικά, με την τηλεργασία, θα επέλθουν μεγάλες και απρόβλεπτες αλλαγές στον εργασιακό τομέα όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις απολαβές των εργαζομένων. Αν δεν μελετηθεί καλά το θέμα και αν δεν υπάρξουν οι θεσμικές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, αργά ή γρήγορα θα έχουμε κοινωνική έκρηξη.

 12. Πάνος με πεζά said

  @ 6 : Α ναι, σε κάποιο τηλεμίτινγκη της εταιρείας, ο καθένας από το σπίτι του, κατεβαίνει στο φόντο, την εσωτερική σκάλα του σπιτιού ο σύζυγος μιας συναδέλφου, με το σώβρακο, ξύνοντας περήφανος τα γκογκόβια του… Αλησμόνητες στιγμές ! Τώρα όμως έχει προβλεφθεί κι αυτό, διαλέγεις κάποιο pattern πια για φόντο, κι έτσι φαίνεσαι μπροστά από μια μπαλκονόπορτα ξενοδοχείου προς τη θάλασσα, π.χ. !

 13. Πάνος με πεζά said

  Επίσης βλέπω καθημερινά από το μπαλκόνι μου τα μαστόρια που τελειώνουν την επέκταση της Πινακοθήκης…Πώς τους χαίρεσαι, που πάνε κι έρχονται… Ένδειξη ζωής…

 14. sarant said

  10 Ωραία εικόνα. Και βέβαια είναι πολύ πιο συχνό εδώ στην Ελλάδα να έχει καλό καιρό και να ζηλεύουμε όσους συνεχίζουν να δουλεύουν έξω.

  12 Το πρόσεξα. Το τι θάλασσα βλέπω στο φόντο, δεν λέγεται.

 15. Γιάννης Ιατρού said

  Κι αυτοί που δεν μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία; Μας (προ-)ανάγγειλαν και το λουκέτο στη διασκέδαση τη νύχτα – Κλειστά τα μπαρ μέχρι το εμβόλιο επομένως όπου νά ‘ναι πρώτοι στα συσσίτια οι μουσικοί, τραγουδιστές, dj, σερβιτόροι κλπ. και προχωράμε…

  Να δω π.χ. την Γαλάνη σε συσσίτιο και θα της την πω για την ουρά 😎🤔🙄

 16. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το πέρασμα από τον αγράμματο χειρώνακτα (αγροτοκτηνοτρόφοι, αγροτοεργάτες, βιομηχανικοί και απλοί εργάτες άλλων τομέων εργασίας) στον σπουδαγμένο, εξειδικευμένο και τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαζόμενο, κατέστρεψε τον μαρξισμό – εφαρμοσμένο κομμουνισμό.

  Το πέρασμα στην καθολική τηλεργασία μάλλον θα καταστρέψει τον Άνταμ Σμιθ, τον φιλελευθερισμό – καπιταλισμό.

  Έχω την ελπίδα ότι ο καπιταλισμός, ως εύκολα ελισσόμενος, θα αποτρέψει την καταστροφή του.

 17. LandS said

  «Έτσι στον εργαζόμενο μετακυλίεται η ευθύνη και το κόστος για τη στέγαση και τη λειτουργία του σταθμού εργασίας -εκτός αν ο εργοδότης καλύπτει ένα μερος του κόστους ή παρέχει εξοπλισμό»

  Το οποίο μέρος του κόστους ή/και εξοπλισμός ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες της επιχείρησης ή του οργανισού μπορεί να γίνει πολύ σημαντικό.
  Πολλά από τα προβλήματα της Τηλεκπαίδευσης, ίσως και όλα, οφείλονταν στη χαμηλή ποιότητα του σχολικού δικτύου (και όχι της πλατφόρμας της CISCO – εγώ είδα μόνο δηλώσεις της (Ελληνίδας) Διευθύνουσας Συμβούλου της περιοχής μας. Επίσημη ανακοίνωση της ίδιας της CISCO για outage δεν είδα) το οποίο, αφού αναβαθμίστηκε, πάει σφαίρα. Επίσης έτυχα μάρτυρας (πάω προνήπιο και Γ΄Δημοτικού ταυτόχρονα, ξέρετε) αναβάθμισης, εξ αποστάσεως, της ταχύτητας του modem μιας εκπαιδευτικού, από τον πάροχό της φαντάζομαι. Αυτά πρέπει να στοίχησαν μερικά ευρώ.
  Επίσης τόσες χιλιάδες, πρέπει να είναι πολλές, τραπεζοϋπάλληλοι που τηλεργάζονται τους έχουν δώσει λάπτοπ ειδικά σεταρισμένα και με το απαραίτητο λογισμικό, που δεν μπορούν να το πειράξουν, ασφάλειας και λειτουργίας για να κάνουν την δουλειά τους (όχι, οι τηλεργαζόμενοι δεν δέχονται καταθέσεις κλπ. σε μετρητά 😉) και αυτό μάλλον είναι αυτό που μπορεί να αντιληφθεί κάποιος σαν και μένα. Δεν θα κόστισαν, όλα αυτά τα συστήματα κάποια ευρώ στα κακόμοιρα τα ευαγή ιδρύματα;
  Αλλά μπαίνει και ένα θέμα αρχής. Τα δίκτυα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών αντέχανε ήδη π.κ. δισεκατομμύρια χακεπιθέσεις την ημέρα. Φαίνεται φυσιολογικό να δώσουν χρήματα για να κρατηθούν στο ίδιο επίπεδο τώρα που τα 2/3 των εργαζομένων τους τηλεργάζονται. Ο κάθε κυρ Σταύρος, όμως, γιατί να κάνει τη δουλειά του με το λάπτοπ, το μόντεμ κλπ του υπαλλήλου του; Άσε που δεν μπορεί να ελεγχθεί το πόσο του ζητάει να δουλέψει και πότε.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τηλεκπαίδευση…Η ιδέα δεν μου αρέσει καταρχήν. Το να κάνεις μάθημα σε παιδιά του δημοτικού μέσω οθόνης, χωρίς την άμεση επαφή και την αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένου, είναι πράγμα κρύο και αναποτελεσματικό. Επίσης το να κάνεις μάθημα ενώπιον αθέατων γονέων, συγγενών και άλλων παρατυχόντων οδηγεί στην αυτολογοκρισία και σε εντελώς τυπική μορφή μαθήματος και εκθέτει τους μαθητές και τους δασκάλους στα σχόλια άσχετων με τη μαθησιακή διαδικασία ανθρώπων.
  Επί του πρακτέου, τώρα: Στην αρχή επικράτησε ηλεκτρονικός Αρμαγεδδών, το σύστημα κατέρρευσε, όσοι έχουν παιδιά το έζησαν και το ξέρουν. Στη συνέχεια και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται σχετικά ομαλά. Και, εννοείται, ουδέν κακόν αμιγές καλού για μας τους εκπαιδευτικούς: γλιτώνουμε το πρωινό ξύπνημα, τις μετακινήσεις, τίς καθημερινές πλέον εφημερίες, τις μάσκες, το μάθημα με ανοικτά πορτοπαράθυρα, την ευθύνη μη χτυπήσει κάποιο παιδί, το ξεροστάλιασμα μέχρι να δεήσουν κάποιοι γονείς να έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους στο σχόλασμα, τα ατελείωτα διορθώματα τετραδίων και φυλλαδίων, οι ώρες μαθήματος είναι μικρότερες και λιγότερες, διαλείμματα και κενά ξάπλα στον καναπέ και, μέσω viber και λοιπών μέσων επικοινωνίας, μιλάς με τους συναδέλφους που συμπαθείς.
  Συμπέρασμα: Ναι, η τηλεκπαίδευση έχει και πολλά καλά, είναι μια λύση ανάγκης αλλά…σαν την τάξη δεν έχει. Άλλο αδιαμεσολάβητη διδασκαλία, άλλο διαμεσολαβημένη και άλλο να έχεις μπροστά σου το σύνολο των μαθητών σου και άλλο να έχεις μόνον όσους διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να συμμετέχουν.

 19. Κουνελόγατος said

  Νομίζω πως έπιασες όλες τις παραμέτρους.
  Το πιο σημαντικό για μένα είναι η επαφή με τους συναδέλφους και η ανταλλαγή απόψεων, οι «καυγάδες» και όλα τα σχετικά. Λόγω ηλικίας δεν με ενοχλεί, για τα νέα παιδιά είναι «καταστροφή».

 20. Κουνελόγατος said

  Μια καλημέρα είν’ αυτή, την ξέχασα…

 21. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 22. Γιώργος said

  H τηλεργασία είναι μια καταστροφή (ή στην καλύτερη περίπτωση μια μεγάλη ζημιά) για τις ανθρώπινες σχέσεις. Αν συνεχίσει αυτό στο τέλος θα μας πουν μη βγαίνεται καθόλου και για κανένα λόγο. Μπορείτε να διασκεδάζετε και έχοντας τους φίλους σας στο παράθυρο του πισί.
  Οι εργοδότες, αν επιτραπεί και μετά το lockdown θα έχουν πετύχει μια σημαντική νίκη απέναντι στον κόσμο που ζει από το μισθό του (ναι… υπάρχει… το διαπίστωσε και ο ΠΘ). Ίσως σημαντικότερη από τη μεταφορά του engineering σε χώρες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και στυγνή εκμετάλλευση. Πέρα από το ότι μειώνουν κόστη χωρίς να μοιράζονται με τους εργαζόμενους κάτι από το όφελος.

 23. LandS said

  4 Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο μεγάλος μου εγγονός στο μάθημα Θεατρικής Αγωγής, αλλά όχι στη κανονική δασκάλα του, ούτε στα Αγγλικά.
  Ρε Κεραμέως, κάνουν στο Δημόσιο θεατρική αγωγή και όχι θρησκευτικά; Σου ξεφεύγουν πράγματα.

 24. Πάνος με πεζά said

  Ας μην ξεχνάμε και πόσοι βρήκαν το «έτερόν τους ήμισυ» (λέμε τώρα…), από την προσωπική επαφή μέσα στον εργασιακό χώρο…Δεν τους λες και λίγους…

 25. ΓΤ said

  Νέο βιβλίο ο Μπαμπινιώτης… 8′ 24» λιβάνισμα στο «MEGA»
  «Έχω γίνει πασίγνωστος ή και διάσημος ευτυχώς όχι μόνο από τον ιό […]», απαντώντας στη ζουμερή ερώτηση «πώς θα πούμε στα ελληνικά ότι έχετε γίνει ‘viral’;».
  Εξώφυλλο; Μόνη μορφή ο Γλωσσοκράτωρ. Ποιος ξέρει τι αναμασήματα άλλων βιβλίων θα παίζουν εκεί μέσα στα κείμενα, χαλαρά 32 ευρώ το Κατά Γεώργιον Κοκκιναρά.
  Αν αντέξετε λίγο, θα ακούσετε τον Παπαχρήστο των «Νέων» να λέει ότι ο Μεγάλος Λοιμός της Αθήνας έγινε… το 390 π.Χ.
  Γκώσαμε απ’ τα γίδια…

  https://www.megatv.com/2020/12/03/o-koronoios-kai-i-pandimia-ksenoferton-lekseon-giorgos-mpampiniotis-sto-mega/

 26. Aghapi D said

  Δέν μπορώ να μήν θυμηθώ ότι είχαμε αναφέρει το Η Μηχανή Σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες 🙂

 27. LandS said

  12
  Θέλεις όμως ένα πράσινο πανί πίσω σου. Ή ακριβό κομπιούτερ.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  23:Κάνουν και θρησκευτικά. Χτες εξηγούσαμε το νόημα της Κυριακής Προσευχής μέσω απόδοσης στα νεοελληνικά. Οπότε με ρωτάει το εννιάχρονο κοριτσάκι «Γιατί, κύριε, στην πρωινή προσευχή στο σχολείο δεν λέμε την προσευχή σ’ αυτή τη γλώσσα που την καταλαβαίνουμε;»

 29. Πιστεύω πως θα έπρεπε να επιδοτηθεί η τηλεργασία με σοβαρό ποσό και όχι με 6 λίρες την εβδομάδα (Αγγλία εδώ) που δίνει η κυβέρνηση -ιδιαίτερα τα έξοδα για τη θέρμανση, τους υπολογιστές των παιδιών και το Ίντερνετ. Κατά τα άλλα είναι η πιο ωφέλιμη περίοδος στη ζωή μου, δεν υπάρχει μέσα στην ημέρα μου καθόλου χαμένος χρόνος! Νομίζω πως το blended (και φυσική παρουσία και online) ήρθε για να μείνει. Παρακολουθώ μαθήματα που δεν θα ξεκίναγα αλλιώς, σεμινάρια και ομιλίες με εκατοντάδες συμμετέχοντες εκεί που θα έβλεπες τους είκοσι τριάντα συνήθεις υπόπτους, παραστάσεις και συναυλίες από όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία, σε λίγες ημέρες αρχίζει το φεστιβάλ του ρωσικού κινηματογράφου, όλο online φέτος εννοείται.

 30. LandS said

  28
  Στη Γ΄Δημοτικού που είμαι εγώ, δεν κάνουμε. Εκτός και αν άρχισε ο εγγονός μου τα καλά του παππού του οχτώ χρόνια νωρίτερα.

 31. Εκεί που δίδασκα τα προηγούμενα χρόνια (χειμερινό εξάμηνο), δεν οργανώσαμε ακόμα τηλεδιδασκαλία και στενοχωριέμαι που δεν διδάσκω. Ιδιαίτερα επειδή έχω όλο το υλικό μου σε διαφάνειες (PPoint) από τις προηγούμενες χρήσεις και θα μου ήταν εύκολο να ταΐζω τη μαθητιώσα γελάδα. Δανείζομαι αυτή τη λέξη για να δείξω κι εγώ πως δεν θεωρώ ό,τι το καλύτερο αυτή την κατάσταση.

  Προχτές μπήκα και παρακολούθησα με πλατφόρμα cisco webex την υποστήριξη μιας διατριβής και βρήκα το σύστημα αρκετά προηγμένο και πιο απλό ακόμα και από το Zoom. Στην πραγματικότητα χρειάζεται (θα έχει ήδη γίνει) μια τυποποίηση για δύο πηγές (διδάσκον πρόσωπο + υλικό). Αυτό από την πλευρά του διδάσκοντος.

  Από την πλευρά των διδασκομένων, να πω ότι η νεότερη – νεότερη γενιά της οικογένειας παρακολουθεί ιδιαίτερα τηλεμαθήματα «ακόλλητα», όπως φαίνεται. Φαντάζομαι πως σε επόμενη φάση θα τυποποιηθούν αυτά τα πράγματα.

  (Όταν πρωτογνωρίσαμε την τελεεργασία στις εργασιακές συνθήκες που γνωρίζει και περιγράφει ο Νίκος, επί Barrington…, κοιτάζαμε καχύποπτα και εκτιμώ πως, μετά ένα τέταρτο αιώνα, οι όποιοι αποπάνω μας [σε γενική ευρω-κοινωνική βάση, λέω] δεν φάνηκε να έδειξαν αρκετό ζήλο για την κατ’ οίκον απομόνωση του εργατικού δυναμικού. Ίσως βελτίωσαν τις τηλε-επιδόσεις τους σε μεταφορά κεφαλαίων από χρηματιστήριο σε χρηματιστήριο).

 32. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Βέβαια, αν θέλεις να λουφάρεις στη συνεδρίαση, η εξ αποστάσεως διεξαγωγή είναι ασύγκριτα προτιμότερη -κανείς δεν θα σε στραβοκοιτάξει που χασμουριέσαι ή που παίζεις με το κινητό σου.

  Σχεδόν· αν παίζεις με άλλα πράγματα, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρότερες 🙂

 33. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η τηλεργασία μπορεί να είναι αναγκαίο κακό, αλλά είναι κακό, για τον εργαζόμενο τουλάχιστον.
  Το 2019, προ κοβιντ, παρακολούθησα ένα συνέδριο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όπου οι «νέες μορφές εργασίας» ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα. Σταχυολογώ από την αναφορά που έκανα τότε, ελπίζω όχι τόσο αποσπασματικά ώστε να είναι ακατανόητα. Παρντόν για το σεντόνι.

  New forms of work from an OSH perspective, Dr Christa Sedlatschek, Director EU-OSHA.
  Οι αλλαγές στην τεχνολογία με προκλήσεις στον τομέα υγείας και ασφάλειας περιλαμβάνουν: Προηγμένες, συνεργατικές εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητή νοημοσύνη, δίκτυα επικοινωνίας και φορητές συσκευές, συσκευές που μπορούν να φορεθούν, μικροσυσκευές, βιονικά εξαρτήματα, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αυτόνομα οχήματα και σκάφη (drone), «Ίντερνετ των συσκευών και ανθρώπων», μαζικά δεδομένα (Big data) φέρνουν μια νέα πραγματικότητα στοιχεία της οποίας είναι η αλληλεπίδραση ανθρώπων και ρομπότ, τα ευφυή και αυτόνομα συστήματα που αναπτύσσονται, οι εργασίες που ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται και το γεγονός ότι επηρεάζονται όλοι οι τομείς παραγωγής.
  Η ταχύτητα διείσδυσης των νέων τεχνολογιών αυξάνεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Αναφέρθηκαν παραδείγματα τεχνολογιών και του χρόνου που χρειάστηκε για να αποκτήσουν 50εκ. χρήστες, ξεκινώντας από το τηλέφωνο (75 χρόνια) και καταλήγοντας στο ίντερνετ (4 χρόνια), το facebook (3,5 χρόνια) και τα παιχνίδια για φορητές συσκευές (έως 35 ημέρες). Εκτιμάται πως ένα τυπικό νοικοκυριό θα έχει 500 «ευφυείς» συσκευές ως το 2022.
  Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές σε οργανωτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο:
  • Οι εργαζόμενοι καλούνται να συνεργαστούν με ρομποτικές συσκευές, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερο εικονικές σχέσεις, απώλεια κοινωνικής υποστήριξης, κινήτρων αλλά και σε απώλεια της ικανοποίησης από την εργασία.
  • Συνεχής επιτήρηση των εργαζομένων.
  • Διαρκής πίεση για επιδόσεις αντίστοιχες με των ρομπότ.
  • Ασάφεια των ορίων προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
  • Ηθικά διλήμματα στη συνέργεια ανθρώπων-ευφυών μηχανών, όπως ο ορισμός αρμοδιοτήτων, το ενδεχόμενο να εκτελεί ο εργαζόμενος οδηγίες που δίνει μια μηχανή.

  Νέες μορφές εργασίας, νέοι εργασιακοί κίνδυνοι, νέες προκλήσεις για τον νομοθέτη, Μ. Γιαννακούρου, Επ. Καθ. Εργατικού Δικαίου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  Παρουσιάστηκαν οι νέες, ατυπικές μορφές εργασίας και εργασιακών σχέσεων και οι επιπτώσεις τους. Οι νέες μορφές δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη σε επίπεδο ΕΕ, καθώς δεν καλύπτονται από τις τυπικές περιγραφές (μερική απασχόληση, ορισμένου χρόνου, προσωρινή).
  Η εργασία οργανώνεται μέσω διαμεσολαβητών, συχνά διαδικτυακών, και οι εργαζόμενοι θεωρούνται εργολάβοι, συνεργάτες, υπεύθυνοι έργου, αυτοαπασχολούμενοι ή εταίροι.
  Οι νέες συνθήκες οδηγούν στην αύξηση του ποσοστού της ακούσιας μερικής απασχόλησης και μικρό ποσοστό μετάβασης από προσωρινή σε μόνιμη απασχόληση.
  Οι νέες μορφές εργασίας οδηγούν σε νέους εργασιακούς κινδύνους, και ειδικότερα σε ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, άγχος, μυοσκελετικές διαταραχές και σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out).
  Υπάρχουν ανοικτά νομικά ζητήματα, όπως το νομικό καθεστώς των διαδικτυακών πλατφορμών και του προσδιορισμού του εργοδότη, καθώς άλλες φορές η πλατφόρμα είναι ο εργοδότης και κάποιες άλλες φορές λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.

  Strategic foresight in occupational exposure: preparing the future, keeping both feet in the present, Michel Héry Executive management department, French National Institute for Occupational Safety and Health – INRS
  Παρουσιάστηκαν νέες μορφές απασχόλησης και παραδείγματα όπου αναδεικνύονται κάποιοι νέοι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις νέες μορφές εργασίας.
  Συνοπτικά:
  Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης δε θα μπορούν να επιβάλουν πολιτικές Υ&Α εφόσον οι σχέσεις εργασίας γίνονται σχέσεις έργου, χωρίς εργοδότη και άρα χωρίς υποχρεώσεις του εργοδότη για ανάλυση και πρόληψη κινδύνων.
  Οι άνθρωποι υποτάσσονται στις μηχανές, καθώς οι τεχνικές δυνατότητες του εξοπλισμού γίνονται σημεία αναφοράς για τον ορισμό διαδικασιών.
  Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να απαλλάσσει κάποιους εργαζόμενους από βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες, αλλά κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν την αλλαγή του τρόπου εργασίας τους όπου όλο και πιο συχνά καλούνται να την εκτελέσουν ακολουθώντας πολύ αυστηρές διαδικασίες.
  Η δουλειά γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένη και οι εργαζόμενοι χάνουν σε δεξιότητες και υποστήριξη από τους συναδέλφους τους.
  Οι αλγόριθμοι πληθοπορισμού βασίζονται σε πολιτικές και οικονομικές επιλογές που δεν είναι θέσφατα. Υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια στους αλγορίθμους διαμοιρασμού της εργασίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα παίρνουν υπόψη τους τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν λόγο σχετικά με την εργασία τους.
  Γενικά, υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου (new social deal) λαμβάνοντας υπόψη τις αναδυόμενες συνθήκες.

  Health and well-being in the digital world of work, Oscar Vargas, Llave,Research Officer, Working Life EUROFOUND
  Παρουσιάστηκαν περιπτώσεις απόκλισης από τις επιθυμητές συνθήκες σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, ανάλογα με τη σχέση εργασίας:
  • Εργαζόμενους με φυσική παρουσία σε χώρο εργασίας χωρίς διαδικτυακή παροχή εργασίας.
  • Εργαζόμενους με φυσική παρουσία σε χώρο εργασίας με δυνατότητα διαδικτυακής παροχής εργασίας.
  • Εργαζόμενους διαδικτυακά από το σπίτι.
  • Εργαζόμενους διαδικτυακά με υψηλή κινητικότητα (σπίτι, καθ’ οδόν κλπ).
  • Περιστασιακά εργαζόμενους διαδικτυακά με υψηλή κινητικότητα.
  Στις περισσότερες ανεπιθύμητες καταστάσεις (επάρκεια χρόνου για ολοκλήρωση έργου, υπερωρίες, εργασία περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα, ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, παρουσιασμός), οι διαδικτυακά εργαζόμενοι είχαν μεγαλύτερο ποσοστό αναφοράς του προβλήματος, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται στους εργαζόμενους υψηλής κινητικότητας.
  Συμπερασματικά:
  • Η εργασία στην ψηφιακή εποχή έχει επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.
  • Οι τεχνολογίες που σχεδιάστηκαν να εξοικονομούν χρόνο μπορεί να αυξήσουν το φόρτο εργασίας αλλά και το χρόνο εργασίας.
  • Τα υψηλά επίπεδα ευέλικτης εργασίας αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και ενέχουν κινδύνους για αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους.
  • Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κρατών της ΕΕ, με την Ελλάδα να έχει μικρό ποσοστό εργαζομένων από απόσταση.

  Διαβάστε προσεκτικά, αύριο θα σηκώσω στον πίνακα 3 σχολιαστές για να πουν τι κατάλαβαν 😛

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Εμ, άδικο έχει;

  24 Γενικά, ο κορονιός είναι δύσκολη εποχή για όσους είναι σινγκλ

  19 Λόγω ηλικίας… τους νέους… Τα ίδια θα έλεγα κι εγώ

  18 Κυρίως για τις πρώτες τάξεις, θα έλεγα ,η τάξη φέρνει κοινωνικοποίηση που δεν αναπληρώνεται με την τηλεκπαίδευση

 35. sarant said

  29 Blended, μάλλον έτσι θα πάει. Λινκ για το φεστιβάλ του ρώσικου;

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  30:Και στη Γ’ δημοτικού το πρόγραμμα προβλέπει στην τηλεδιδασκαλία 1 ώρα θρησκευτικά. Άλλο τώρα αν οι ανάγκες των άλλων μαθημάτων οδηγούν σε παράτυπο μερικό ή ολικό ροκάνισμα αυτής της ώρας. ☺

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  34 τέλος: Εννοείται πως το στοιχείο της κοινωνικοποίησης πάει περίπατο στην τηλεδιδασκαλία. Γι’ αυτό ακόμα και η ίδια η υπουργός παραδέχεται ότι η διδασκαλία στην τάξη είναι αναντικατάστατη υπό ομαλές συνθήκες.

 38. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 39. Γιάννης Ιατρού said

  Κάτι οι αυτοματισμοί (σε λίγο και τηλε-αυτοματισμοί, δηλ. ο χειρισμός (π.χ. εργαλειο-)μηχανών από το «σπίτι»), κάτι τα ρομπότ (βιομηχανικά, ημιεπαγγελματικά κι οικιακά, πρόσφατα), κάτι η τηλεργασία, πάει περίπατο ο εργαζόμενος, κυρίως αυτός με την χειρωνακτική, με την ευρεία έννοια, εργασία. Μόνο η οικοδομή θα κινείται, κάπως. Τα λέει ο Λάμπρος, αλλά δεν ακούτε…😎

 40. Λάζαρος Μ. said

  28 Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι δεκαετίες έρχονται και παρέρχονται αλλά η πρωινή προσευχή στο σχολείο εξακολουθεί να παραμένει ακλόνητη. Λες και η θρησκευτική πίστη είναι κάτι που μας αφορά αυτονόητα όλους και πρέπει να έχει θέση σε έναν χώρο εκπαίδευσης.

 41. sarant said

  28-40 Bεβαια, τώρα με την τηλεκπαίδευση δεν έχει πρωινή προσευχή, υποθέτω -άλλωστε γίνεται απόγευμα το μάθημα.

 42. Σωτήρς said

  Καλημέρα.
  Ο δικός μου αφέντης δεν πιστεύει στην τηλεργασία οπότε συνεχίζουμε στο γραφείο. Επίσης άκουσα για μια βιολόγο εργαζόμενη σε φαρμακευτική πως στην καινούργια της σύμβαση έχει όρο να μην εργάζεται στον ίδιο χώρο με το παιδί της. Πως θα το πιστοποιούν αυτό;

  … εκτός αν ο εργοδότης καλύπτει ένα μερος του κόστους ή παρέχει εξοπλισμό.

  https://www.euro2day.gr/news/world/article/2051602/deutsche-bank-proteinei-foro-5-se-osoys-ergazontai.html
  Καλοφάγοτο το προνόμιο της τηλεργασίας κολίγοι!

 43. Καλημέρα κι από δω
  4 Για τα τηλεφροντιστήρια μαθαίνω πως ζορίζονται κι έτσι αρκετοί προτιμούν να κάνουν μαθήματα (ιδιαίτερα) από κοντά. Κωδικός Β4 κι άμα πιάσει 🙂

  7 Αυτό περιγράφεται πολύ καλά με «το πρόσωπο είναι σπαθί» που λέγανε παλιότερα. Πως η προσωπική επαφή έχει τη δική της αξία.

  10 Υπάρχουν συνάδελφοι που πάνε στο σχολείο και κάνουν τηλεμάθημα με πρόσχημα πως στο σπίτι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αλλά κυρίως για να βρεθούν με κάποιους άλλους.

  Πάω να τηλεδιδάξω για ένα δίωρο ακόμα… Η συνέχεια αργότερα

 44. Φεστιβάλ ρώσικου σινεμά εδώ http://www.russianfilmweek.org/index.php?id=21

 45. Alexis said

  #39: Μόνο η οικοδομή θα κινείται, κάπως.

  Μπα… θα την φάει η μαρμάγκα κι αυτήν… Ήδη κάτι πήρε τ’ αυτί μου για 3D εκτυπωτή που κατασκευάζει σπίτι 100 τμ σε μια μέρα! 🙂

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τηλεργασία και εργασιακά δικαιώματα στην Ευρώπη. Πρωτοπόρος η Ολλανδία. Η Ελλάδα περιορίζεται σε απειλές, πρόστιμα και κατασυκοφάντηση των «απείθαρχων» από τα τηλεμαντρόσκυλα. Η τουρκοκρατία φταίει.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6702839/i-ollandia-ochi-mono-leei-nai-stin-tilergasia-alla-dinei-kai-mponoys-stoys-ergazomenoys%3Famp&ved=2ahUKEwj6s6rQxbHtAhVQ3aQKHSE3CToQFjAEegQIDxAB&usg=AOvVaw2psJhfHr9C_VELMvwDh-71&ampcf=1

 47. nikiplos said

  Επίσης στην Ελλάδα τώρα με τον κορόνα, στην πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, ισχύει αυτη η ωραία φάση του «δουλεύεις κανονικά αλλα σε δηλώνω αναστολή και πληρώνεσαι απο το κράτος», που όπως μαθαίνω εφαρμόζεται πανελλαδικά.Σε περίπτωση που είχατε αμφιβολία ότι σαν το ελληνικό φιλότιμο δεν έχει.

 48. 40 Λάζαρος Μ.

  >>Λες και η θρησκευτική πίστη είναι κάτι που μας αφορά αυτονόητα όλους και πρέπει να έχει θέση σε έναν χώρο εκπαίδευσης.

  Νομίζω πως δεν είναι θέμα (εκδήλωσης) πίστης (ίσως βέβαια δήλωσης πίστης, μάλλον ναι) αλλά κύρια υποχρεωτική σχολική λατρευτική πρακτική που αναγνώρισαν όλα τα «ανελθόντα» κόμματα. Οπότε μας αφαίρεσαν και το δικαίωμα λόγου σε αυτό το ζήτημα.

 49. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  Η ανηψιά μου που από τον Μάρτιο εργάζεται με τηλεεργασία για μια πολυεθνική και έχει και 3 παιδιά ηλικίας 3 έως 8 χρόνων κοντεύει να τρελαθεί! Γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, γιατί τα παιδιά είναι στο σπίτι όλη μέρα και δημιουργούνται θέματα διάφορα, γιατί το 8χρονο πρέπει να κάνει την καθημερινή τηλεεκπαίδευσή για 4-5 ώρες, γιατί η καθημερινότητά της είναι ίδια, γιατί δεν χρειάζεται να περιποιηθεί τον εαυτό της για να βγει εκτός σπιτιού, γιατί δεν έχει δια ζώσης επαφή με άλλους ανθρώπους, κλπ, κλπ

 50. Christos said

  Για την τηλεκπαίδευση, θα χαρακτήριζα την όλη εμπειρία ως «μάθημα στα τυφλά». Δεν ξέρεις ποιος καταλαβαίνει όσα λες, ποιος δυσκολεύεται, ποιος είναι στη σελίδα που λες (ακόμη κι αν τη δείχνεις στην οθόνη), ποιος έχει τεχνικές δυσκολίες, ποιος απλά ντρέπεται ή διστάζει να συμμετάσχει, ενώ όταν δείχνεις κάτι δε μπορείς να δεις ταυτόχρονα ποιοι σηκώνουν χέρι (δείχνει περιστασιακά κάποιο όνομα πάνω δεξιά, ίσως το τελευταίο αλφαβητικά).

  Όσο για την προετοιμασία, ο χρόνος είναι όντως πολύ περισσότερος, αφού πρέπει να βρεις τρόπους να αντικαταστήσεις όσα χάνονται στη ζωντανή διδασκαλία, καθώς και το υλικό σου, που είναι πια άχρηστο. Η λύση που έχω διαλέξει προσωπικά είναι να φτιάχνω βίντεο, τα οποία θέλουν κυριολεκτικά ώρες για να ετοιμαστούν, ενώ λίγα θα είναι χρήσιμα και στην μ.κ. εποχή….

 51. sarant said

  50 Έτσι….

  49 Εμ… Αν και με ένα μικρό παιδί βολεύει ίσως η τηλεργασία.

  44 Ευχαριστώ!

  42 Απορω με ποιο αιτιολογικό μπηκε αυτός ο φόρος.

 52. Παναγιώτης Κ. said

  Πληροφορούμαι: Διαμέρισμα στο κεντρικό Λονδίνο που π.κ ενοικιαζόταν 3000 λίρες έπεσε στις 1600.
  Καταστήματα στη Θεσσαλονίκη μετατρέπονται σε διαμερίσματα.
  Ηλεκτρονικό εμπόριο: Διαβάσαμε τις ευχαριστίες του Τζάμπο προς τον κόσμο που το εμπιστεύεται μαζί με την ειδοποίηση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.
  Τα παραδείγματα νομίζω ότι μας δείχνουν ένα μέρος των ανατροπών που γίνονται και φυσικά είναι αποτελέσματα και της τηλεεργασίας αφού πια οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στα γραφεία τους που συνήθως βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων.
  Μου έκανε εντύπωση που είδα αρκετά καταστήματα (όχι στο κέντρο) να ανακαινίζονται.

 53. ΓΤ said

  (ΣτΕ: υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους μαθητές. Υπέρ της διαγραφής από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όταν οι γονείς αρνούνται κ.λπ. κ.λπ.)

 54. leonicos said

  13πίσης βλέπω καθημερινά από το μπαλκόνι μου τα μαστόρια που τελειώνουν την επέκταση της Πινακοθήκης…Πώς τους χαίρεσαι, που πάνε κι έρχονται… Ένδειξη ζωής…

  Χαράς Ευαγγέλια! λες να την τελειώσουν κάποτε;

 55. ΓΤ said

  @51δ

  Τώρα μπήκε ο όρος, αργότερα ενδεχομένως φόρος. Εξηγούμαστε: Η Deutsche Bank έχει προτείνει την καταβολή έκτακτου φόρου 5% από την πλευρά του τηλεργαζόμενου.
  Το σκεπτικό στο https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/268559_protasi-foroy-5-se-tilergazomenoys

 56. Pedis said

  # 51 β – … στην περίπτωση που πηγαίνει στο σχολείο. Αν όχι, η Σταυρούλα έχει απόλυτο δίκιο ότι προκειται για σπίτι-τρελοκομείο.

 57. Πέπε said

  Η τηλεργασία στο σχολείο πάντως είναι κόλαση.

  Ας αφήσω τα διάφορα προσβλήματα σύνδεσης, ήχου κλπ. με όλο το χασομέρι και τον εκνευρισμό που συνεπάγονται. Ας υποθέσουμε ότι απαξάπαντες οι δασκάλοι και μαθητές της χώρας βλάπουν και ακούν αλλήλους άριστα.

  Συνειδητοποιείτε ότι ένα παιδί ξυπνάει το πρωί και από τις οχτώ και κάτι μέχρι το μεσημέρι μιλάει με τον υπολογιστή του; Κι εκείνος του απαντάει; (ή το τάμπλετ ή το κινητό)

  Το ’50 κάτι τέτοια τα έδειχναν στη Ζώνη του λυκόφωτος. Είναι τόσο αφύσικο, τόσο παράλογο, ώστε αν το πρότεινε κάποιος ως σενάριο ταινίας δε θα ήταν καθόλου άκυρο να του αντιτείνει κάποιος άλλος «όχι με τον υπολογιστή, ας βάλουμε καλύτερα με την τοστιέρα». Η τοστιέρα μπορεί και να ανοιγοκλείνει τις μασέλες τις για να δείχνει πιο ρεαλιστικός ο εφιάλτης.

  Αισθάνομαι τρομερές ενοχές που συμβάλλω στο να συνηθίζουν τα παιδιά αυτή τη δυστοπία.

  Μετά, είναι και η τηλεκπαίδευση των χαμηλών βαθμίδων, που γίνεται το μεσημέρι. Νήπια και προνήπια, που αν πήγαιναν σχολείο δε θα πήγαιναν για να μάθουν τους μήνες και τις εποχές (αυτά τα μαθαίνουν και στο σπίτι) αλλά για να λάβουν τους μήνες και τις εποχές ως αφορμή για να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν την ομάδα, να μάθουν να ζητάνε, να περιμένουν, να συνεργάζονται, να συνυπάρχουν, τώρα τα κάνουν όλα αυτά μέσω συσκευής.

  Σε συνθήκες «μένουμε σπίτι», το μόνο που θα μπορούσε κανείς να κάνει αφού δε βγαίνει, δε βλέπει ανθρώπους, δεν αλληλεπιδρά, δεν κάνει παρέες, είναι να κάνει οικογεναιακή ζωή. Και έρχεται η τηλεκπαίδευση και σου λέει ΟΧΙ, ξέχνα την οικογενειακή ζωή, δεν υπάρχει κοινό μεσημεριανό τραπέζι, θα κάνεις τηλεκπαίδευση στο νηπιαγωγείο για να σηκώνεις το ηλεκτρονικό χεράκι του παιδιού σου και να ανοίγεις/κλείνεις το μικρόφωνο όποτε το ζητήσει ο δάσκαλος. Άμα θες να φας, φάε πριν (πριν τις 2!!) ή μετά (μετά τις 4!!), ή πάρε το πιάτο σου εκεί δίπλα. Η κοινωνική διάσταση του φαγητού πάει εκεί που πήγε και η κοινωνική διάσταση του σπιτιού.

  Αν ίσχυε ο θρύλος ότι στην καραντίνα έχουμε χρόνο, θα τα έγραφα όλα αυτά μυθιστόρημα. Κάποτε λέει σε όλη τη Γη οι άνθρωποι κλείστηκαν σπίτια τους και τα κάναν όλα από τον υπολογιστή και το κινητό…

  Αλλά θα πάει άπατο. Ποιος θα το θεωρούσε πιστευτό;

 58. Σήμερα το πρωί με άλλες δύο φίλες από τις οθόνες τους γυμναστήκαμε παρέα. Η γυμνάστρια (η κόρη μου) έδειχνε με μένα τις ασκήσεις, όλες με τα σχετικά μας (μπάλες, λάστιχα κλπ) κάναμε μια ώρα πιλάτες και γελάσαμε και λίγο, πολύ καλά πήγε. Το κρατάμε όλη την καραντίνα και δουλεύει.
  Για το σχολείο, τα είπατε. Πολύ περισσότερη δουλειά και τεράστια δυσκολία να μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί που δυσκολεύεται είτε μαθησιακά είτε τεχνολογικά.
  Καλημέρα σας!

 59. Πέπε said

  Διόρθωση στο 57:

  > > Η κοινωνική διάσταση του φαγητού πάει εκεί που πήγε και η κοινωνική διάσταση του σπιτιού -> Η κοινωνική διάσταση του φαγητού πάει εκεί που πήγε και η κοινωνική διάσταση του σχολείου.

 60. Απορία (μου) ο δημόσιος υπάλληλος που λουφάριζε από την δουλειά του και τόριχνε στον ύπνο ήπήγαινε στον χασάπη να ψωνίσει βιδέλο, πως θα συνεχίσει την ρουτίνα του με την τηλεκπαίδευση ; (υπνοπαιδεία και κλικεγουέη ; )

  Μου αρέσει η κυβέρνηση που θεωρεί ευνοημένους όσους βγήκαν από το μισθολόγιο μόνο Οκτώβριο- Νοέμβριο γιατί πολλοί θα πάρουν δώρο μεγαλύτερο από τον μισθό τους κι έδινε ένα παράδειγμα όπου κάποιος θα έπαιρνε (στο περίπου, ό,ι θυμάμαι οι τιμές ) 820 ευρώ από τον εργοδότη και 160 από το κράτος. Μόνο που οι περισσότεροι εργοδότες ΄΄εχουν συμφωνήσει με τους εργαζόμενους να μην δίνουν δλωρο χριστουγέννων

 61. ΓιώργοςΜ said

  Επειδή το σεντόνι του 33 ακολουθεί την τύχη των σεντονιών, σούμα των σημαντικών:
  -Με την τηλεργασία δεν υπάρχει ωράριο. Όταν ξεκινήσαμε, συνάδελφος, όχι προϊστάμενος, με πήρε τηλέφωνο στις 7 το απόγευμα να με ρωτήσει κάτι, επειδή τότε του κ…αρφώθηκε να ασχοληθεί με κάτι (το ωράριο είναι 8:00-16:00 με κάποια ελαστικότητα). Έχω ακούσει όμως και για περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα όπου τα αφεντικά θεωρούν πως ο υπάλληλος πρέπει να είναι διαθέσιμος 24/7 «αφού σπίτι σου είσαι».
  -Δεν υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικής/προσωπικής-οικογενειακής ζωής. Στο σπίτι μπορεί να γράφεις ένα έγγραφο, να μιλάς στο τηλέφωνο με πελάτη, ενώ δίπλα δουλεύει ο απορροφητήρας, το παιδί κάνει τις ασκήσεις του στο πιάνο, το μωρό κλαίει. Δεν ξέρει κανείς τι να πιάσει και τι ν’ αφήσει, με αποτέλεσμα μια δουλειά δέκα λεπτών, είτε του σπιτιού είτε του γραφείου, να παίρνει μια ώρα.
  -Δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματικής συνεργασίας. Στο γραφείο ρωτάς τον δίπλα «ρε συ πώς γίνεται αυτό;» και σου απαντάει αμέσως, οπότε τελειώνεις σε 5 λεπτά. Για να κάνεις κάτι τέτοιο τηλεργαζόμενος, πρέπει να φας 10-20 λεπτά για να φτιάξεις ένα μέιλ που να περιγράφει την ερώτηση, άλλα τόσα ο άλλος για να φτιάξει την απάντηση, αν το κάνει (επειδή έχει κι άλλα να κάνει).
  -Δεν υπάρχει ο απαραίτητος και κατάλληλος εξοπλισμός. Στο γραφείο έχω καρέκλα γραφείου, εργονομικό πληκτρολόγιο, οθόνη, επαρκή συσκότιση, κλιματισμό, γρήγορο δίκτυο. Εκτός γραφείου ο εργοδότης δεν έχει ευθύνη να παρέχει όλα αυτά, συνήθως ένα λάπτοπ με μια μικρή οθόνη, κάθεται κανείς στην καρέκλα της τραπεζαρίας ή μισοξαπλωμένος στο κρεβάτι (=μυοσκελετικά προβλήματα), πρέπει να πληρώσει για τη θέρμανση και τη γρήγορη σύνδεση (μια τετραμελής οικογένεια θέλει τέσσερις θέσεις εργασίας που να δουλεύουν ταυτόχρονα).
  -Παρουσιασμός είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο εργαζόμενος, παρότι αδιάθετος, παρουσιάζεται για εργασία. Από το σπίτι αυτό είναι ευκολότερο να συμβεί, έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη όπου η τηλεργασία έχει ψηλά ποσοστά, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της γενικότερης υγείας.
  -Έχουν αναδυθεί νέες εργασιακές σχέσεις. Κατακερματίζονται τα έργα, και ο αυτοαπασχολούμενος πχ προγραμματιστής, αναλαμβάνει να φτιάξει μια υπορουτίνα και πληρώνεται με το κομμάτι. Επειδή οι δουλειά αυτή δεν έχει σταθερή προσφορά, ο εργαζόμενος καταλήγει να δουλεύει πολλές ώρες κάθε μέρα ή και σαββατοκύριακα, για να καλύψει το ενδεχόμενο να μην έχει δουλειά για κάποιο διάστημα. Εργοδοτικές εισφορές κλπ δεν υπάρχουν, άρα ο εργαζόμενος πρέπει να εισπράξει ίσως 100% περισσότερα απ’ ότι πριν για να τα καλύψει ο ίδιος.
  Έχει κι άλλα, έβαλα τα βασικά.

 62. leonicos said

  Το τηλε- το ζω από τον Μάρτιο με διάφορους τρόπους:

  α) Κάνουμε συναθροίσεις μέσω Ζουμ. Βλεπόμαστε, λέμε καμιά κουβέντα πριν ή μετά, αλλά η προσωπική επαφή λείπει. Πώς να χαιρετίσεις 110 ανθρώπους διαδικτυακα;

  Το ειρωνικό είναι ότι μόλις είχαμε επιστρέψει από ενα ταξίδι Γαλλία Ελβετία, και μας ζήτησαν να μην πάμε στη συνάθροιση για 15 μέρες. Και μόλις τελείωσαν οι 15 μέρες, ήρθε οδηγία να κάνουμε συναθροίσεις μέσω Ζουμ

  Αυτό εν τούτοις βελτίωσε ορισμένα πράγματα όσον αφορά αυτή καθ’ εαυτή τη συνάθροιση.

  Φυσικά το λεγόμενο ‘έργο’ δεν γινεται με τηλέφωνο και βιντεοκλήση, όσο κι αν προσπαθούμε.

  β) Καταργήθηκαν τα μαθηματα που έκανα στην Τουρκία, επικής ελληνικής γλώσσας και ποίησης. Και ναι μεν θα μπορούσαν να γίνουν διαδικτυακά, αλλά οι από εκεί είπαν »να ησυχάσουν πρώτα τα πράγματα» επειδή βρίσκομαι στην Ελλάδα.

  γ) Κάνω γερμανικά σ’ ένα αγοράκι που μου το γ=φερνουν στο σπιτι, επειδή η καθηγήτριά του δεν προλαβαίνει μέσα στην ημέρα να έχει και αυτόν. Είναι κομμάτι δύσκολος, αλλά εγνω τον πάω πιο καλά μα΄λλον.

  δ) Η Φωτεινή έστειλε δύο που μένουν μακριά σε μόνιμη τηλεεργασία. Το αποτέλεσμα είναι καλό, αποδίδουν το ίδιο, αλλά δεν μπορεί να γενικευθεί, γιατί σ’ ένα γραφείο υπάρχουν και άλλες δουλειές που δεν γινονται στο κομπιούτερ. Και οπωσδήποτε είναιτο ζήτημα της αλληλοεκπαίδευσης, που αναφέρθηκε ήδη. Είχε υπάρξει βέβαια αρκετή προπαίδειαήδη, λόγω των πολλών εργασιών που γίνονταν ηλεκτορνικά, ενώ προηγουμένως απαιτούνταν να πας στη εφορία. Που ΄σο πάει καταργείται.
  Κάτι ανάλογο και με την τράπεζα.
  Γενικά, μια δυο μέρες τηλεεργασία εναλλακτικά μάλλον διευκολύνει. Αλλά η γενίκευσή της είναι αδύνατη. Ποιος θα μαζέψει τα τιμολόγια από τους πελάτες; Μερικοί τα σκανάρουν και τα στέλνουν, αλλά πηδάνε νούμερα, πρέπει να τους πάρεις τηέφωνο να το πεις, να καταλάβουν, να ξανακάνουν τη δουλειά κοκ
  Έτσι όμως η Φωτεινή εχει σήμερα πελάτες στη Σκιάθο, στη σαντορίνη, στη Σάμο και πολλούς άλλους διασκορπισμένους, που πριν από 5 χρόνια ήταν ανέφικτο. και όταν χρει΄ζεται προσωπική παρουσία π.χ. στην Σύρο, υπάρχει συνεργάτης που θα πάει. Έτσι, ο ντόπιος φοροτεχνικός από ανταγωνιστής γίνεται συνεργάτης. Και όλοι κάτι βγάζουν απο αυτό.

  Τίποτα δεν είναι απόλυτα καλό ούτε απόλυτα κακό, αν δνε το καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι

 63. faltsos said

  15 «Να δω π.χ. την Γαλάνη σε συσσίτιο και θα της την πω για την ουρά»

  Δεν είναι κρίμα να συνεχίζουμε τη συζήτηση για ένα μη επιβεβαιωμένο περιστατικό, θεωρώντας ότι πραγματικά συνέβη;
  Σταθερή άποψή μου είναι ότι αυτός που έρχεται να κάνει μια υπόδειξη ή να διαμαρτυρηθεί και αυτός που «καρφώνει», πολύ σπάνια είναι το ίδιο πρόσωπο. Οι δυο τρόποι αντίδρασης ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αντιλήψεις.
  Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό και πολλές φορές πλησιάζοντας φιλικά, με πρόθεση να διορθώσουμε κάτι στραβό, βρισκόμαστε σε θέση κατηγορούμενου για κάτι που έκανε κάποιος κακοπροαίρετος ή για κάτι τυχαίο.

  https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/min-akyronete-akoma-ti-dimitra-galani-schetika-me-tin-katangelia-gia-to-syssitio/

  και στο κάτω κάτω δεν μπορεί να γίνει το συσσίτιο τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα;

 64. leonicos said

  Σχολίασα! Τι θέλεις πάλι; Όλο σχολιάστε και σχολιάστε!

 65. Avonidas said

  #57. Σου ‘χω νέα: τα ανίψια μου είναι πρακτικά κολλημένα με το τάμπλετ από τη μέρα που γεννήθηκαν.

  Οπότε ανησύχησε για το πώς θα διαχειριστούμε εμείς οι μεγαλύτεροι αυτή την κατάσταση, γιατί τα παιδιά είναι μια χαρά εξοπλισμένα και θα τα βγάλουν πέρα.

 66. Eleni said

  Τηλε-εργάζομαι και εγώ από τον Μάρτιο. Όντως υπάρχουν πολλά θετικά στην υπόθεση, αλλά από ένα σημείο και μετά περισσότερο για την εργοδοσία.
  Εμένα πάνω από όλα μου λείπει η φυσική ανθρώπινη επαφή. Κάτι άλλο που μου λείπει είναι η εναλλαγή παραστάσεων και χώρων, δηλαδή να νιώσω ότι μένω σε σπίτι και δουλεύω σε γραφείο.
  Τώρα απλά βρίσκομαι αυτό το περίεργο κράμα σπίτι-γραφείου (που τελευταία έγινε και γυμναστήριο).

 67. Tony said

  Συμφωνώ με όσα λέτε κ. Σαραντάκο και με πολλά από τα σχόλια των αναγνωστών.
  Είμαι εκπαιδευτικός και θεωρώ την τηλεκπαίδευση αναγκαίο κακό. Από πλευράς διδασκαλίας η ψηφιακή τάξη δεν προσφέρει και πολλά στους μαθητές (δεν ξέρω τις αντιδράσεις τους , δε βλέπω το ύφος τους, πολλές φορές ακόμα βαριούνται και να απαντήσουν σε ερωτήσεις), και όπως είπε και κάποιος εδώ το κοινωνικό στοιχείο εξαλείφεται εντελώς – πέρα από τον αποκλεισμό των μαθητών χωρίς δυνατότητα για εξοπλισμό ή σύνδεση στο Internet ή ακόμα και ρεύμα στο σπίτι (ναι και όμως υπάρχουν οικογένειες με τέτοια προβλήματα). Εκεί που θα μπορούσα να «σπρώξω» και τον τελευταίο μαθητή να κάνει κάτι, τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα. Αυτοί ειδικά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες είναι καταδικασμένοι από την τηλεκπαίδευση … Τώρα από πλευράς διοικητικής, στο σχολείο πιο εύκολα γίνονται κάποιες δουλειές , ενώ οι μαραθώνιες συνεδριάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών μπορεί να είναι απείρως πιο ανώδυνες μέσω internet.
  Καλή συνέχεια, καλή δύναμη σε όλους

 68. Πέπε said

  > > Έτσι όμως η Φωτεινή εχει σήμερα πελάτες στη Σκιάθο, στη σαντορίνη, στη Σάμο και πολλούς άλλους διασκορπισμένους, που πριν από 5 χρόνια ήταν ανέφικτο.

  Αυτό μια χαρά γινόταν και πριν. Απλώς τώρα γίνεται ΜΟΝΟ αυτό.

 69. Λάζαρος Μ. said

  48 Και είναι μία πρακτική η οποία εισάγεται σε πολύ νεαρή ηλικία, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση κανενός, και καταλήγει με τα χρόνια μαθημένη, μηχανική συνήθεια.

  18, 57 Η υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός δηλώνουν πάντως πολύ ευχαριστημένοι.

 70. Τηλεργασία και δημόσιος φορέας: 1 ώρα και ένα τέταρτο που σας διάβασα, γύρισα σε άλλα και ξανά εδώ κλπ περιμένω να μου απαντήσουν από την ΑΑΔΕ. Ακόμα τίποτα… Θεωρώ ότι μάλλον, είναι ελάχιστο το προσωπικό, γιατί από περσινή μου εμπειρία είχα καλή εικόνα.

 71. leonicos said

  Πέπε

  Αλλά θα πάει άπατο. Ποιος θα το θεωρούσε πιστευτό;

  Κάποτε είχα δει ένα έργο, στο οποίο ο μοντέρνος τρόπος σεξ ήταν με χειραψία

  Αλλά δεν υπάρχει τηλε-χειραψία

 72. ΓιώργοςΜ said

  Να συμπληρώσω με μια ιδανική περίπτωση τηλεργασίας, από την προ κοβιντ εποχή: Στελεχάρα σε εταιρεία δέχτηκε να δουλέψει στο σπίτι, η εταιρεία την εξόπλισε πλήρως (γραφείο, υπολογιστής, καρέκλα), η ίδια φρόντισε να έχει χωριστό χρόνο και χώρο για τη δουλειά και να μην αποσπάται, αλλά σε έξι μήνες λάλησε, τα παράτησε και πήγε αλλού με λιγότερα λεφτά, για να βλέπει και κανέναν άνθρωπο.
  Με επιφύλαξη επειδή τα άκουσα δεύτερο χέρι, αλλά δεν με παραξένεψε καθόλου.

 73. leonicos said

  Διακτινίζεις το ημιζυγωτικό DNA στο σύμπαν, εκεί συναντά άλλο DNA, τακιμιάζουν και μετά από δέκα χρόνια προσγειώνεται στη να υλή σου ένα παιδί και σε λέει ‘μπαμπά’

  Α, ρε Πέπε… Γράφ’ το

 74. Μαρία said

 75. venios said

  Θρίαμβος του ατομικισμού, ο καθένας μόνος του χωρίς απρογραμμάτιστες επαφές με το περιβάλλον. Και δημοκρατικότατον: είμαστε όλοι ίσοι, αλλά τα πορτοφόλια μας όχι.

 76. aerosol said

  Στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ασυνήθιστο η τηλεργασία να σημαίνει πως ο εργοδότης αυθαίρετα θεωρεί πως του ανήκεις σχεδόν όλο το 24ωρο. Εξάλλου «έλα μωρέ, σπίτι σου είσαι έτσι κι αλλιώς».
  Και βεβαίως μεταφέρονται στον εργαζόμενο λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
  Στους περισσότερους η ασάφεια των ορίων προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (που με πρώτη ματιά ίσως ακούγεται αμελητέο ψευδοπρόβλημα, ακόμα και ατού) θα έχει σοβαρό αντίκτυπο, και θα φανεί πως δεν είναι ψευδοπρόβλημα μα και καθόλου αμελητέο -μπορεί να σε τσακίσει ψυχολογικά σε βάθος χρόνου.

 77. Σωτήρς said

  51, 55 Το σκεπτικό είναι πως με τέτοιο φόρο βοηθούνται άλλοι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους λόγω κορονιού. Όπως λέει και το λεξικό. Κολίγος εκ του λατινικού collega `σύντροφος, συνέταιρος΄. Που είναι η αλληλεγγύη σας βρε ιδιώτες;

  Έχω καταλάβει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν προσαρμοστεί ευκολότερα από τα γυμνασιόπαιδα.

  Τώρα αναμένουμε τις καινούργιες οδηγίες για το πόση ώρα πρέπει να κάθεται ένα παιδί μπροστά σε υπολογιστή και πόσο κακό του κάνει. Τελευταία είχα μείνει πως είναι περίπου μισή ώρα έως 6χρονών και μια-δυο ώρες μέχρι 12ετών. Λίγο υπομονή και θα γίνει αναθεώρηση και σε αυτές!

 78. Κιγκέρι said

  Λέει ο Πέπε στο 57: «Το ’50 κάτι τέτοια τα έδειχναν στη Ζώνη του λυκόφωτος. Είναι τόσο αφύσικο, τόσο παράλογο,..»

  Κι όμως, όταν ήμουν μικρή, είχα δει σε κάποια παιδική σειρά από την Αυστραλία παιδιά σε κάτι απομακρυσμένα αγροκτήματα της ενδοχώρας να παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα από το ραδιόφωνο. Το πρόγραμμα λέγεται School of the air και πρωτολειτούργησε το 1951!

  https://en.wikipedia.org/wiki/School_of_the_Air

 79. Alexis said

  #65: Δεν σε καταλαβαίνω Αβονίδα.
  Επειδή τ’ ανίψια σου είναι κολλημένα στο τάμπλετ «από τη μέρα που γεννήθηκαν», όλα ωραία και καλά;
  Σε τι είναι «μια χαρά εξοπλισμένα» τα παιδιά και δεν πρέπει να ανησυχούμε αλλά ουσιαστικά «να κοιτάξουμε την καμπούρα μας»;
  Είπαμε όχι στην γεροντογκρίνια, όχι στην τεχνοφοβία αλλά το να φτάσουμε να θεωρούμε φυσιολογικό και επιθυμητό ένας άνθρωπος να περνάει τη ζωή του μπροστά σε μια οθόνη, ε αυτό με ξεπερνάει…

 80. Πέπε said

  Στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, εγώ δεν εστιάζω τόσο στο αν απο τα οφέλη του κανονικού σχολείου εδώ πετυχαίνουμε το 100% ή το 50% ή το 1%. Και 1% να πετυχαίναμε, θα ήταν καλό σε σχέση με το τίποτα, να μέναμε δηλαδή χωρίς ούτε σχολείο ούτε τηλεκπαίδευση.

  Το ζήτημα κατ’ εμέ είναι οι ζημίες που προκαλεί η τηλεκπαίδευση. Εγώ τις θεωρώ τρομακτικές.

  Το μάθημα εξ αποστάσεως δημιουργεί στρεβλή εικόνα του κόσμου. Το παιδί μαθαίνει ότι οκέι, είναι κι αυτό μες στη ζωή. Δεν είναι μες στη ζωή, είναι έξω απ’ τη ζωή.

  Χώρια που κι ο μεγάλος το ίδιο μαθαίνει . Δεν αυταπατάται κανείς ότι επειδή είμαστε μεγαλύτεροι έχουμε κλείσει και δεν ξαναμαθαίνουμε πια καινούργια πράγματα.

  Πέρα από αυτό, είναι και τέρμα ανθυγιεινό. Ώρες στην οθόνη, σκοτώνεις τα μάτια σου, κάθεσαι ακίνητος σαν τον στραβοχυμένο λουκουμά, σκεβρώνεις, σαπίζεις. Όταν μια μέρα είπα στα παιδιά ότι έχω αρχίσει να έχω πονοκεφάλους και το αποδίδω είτε στο πολύωρο κοίταγμα οθόνης είτε στην ακινησία και την κακή στάση, άρχισαν να λένε «κι εγώ κύριε έχω».

  Θα τελειώσει ο κορονοϊός, θα γυρίσουμε στα σχολείς και στις δουλειές μας και στον δρόμο και στα ψώνια και στις παρέες κλπ., και θα είμαστε όλοι σακάτηδες στο κορμί και όλοι βλαμμένοι στο μυαλό και την αντίληψη του κόσμου.

  Μέρες τώρα και βδομάδες αθροίζω στο μυαλό μου ολέθριες συνέπειες αυτής της παράλογης πραγματικότητας, κι έχω μαζέψει πια τόσες που δυσκολεύομαι να τις βάλω σε μια σειρά. Πρέπει να κάτσω με την ησυχία μου να τις κάνω έκθεση ιδεών, με αρχή, μέση και τέλος.

 81. Πέπε said

  Νομίζω ότι στο μυθιστόρημα που δε θα γράψω ποτέ θα πρέπει να υπάρχει κάποια σκηνή όπου βλέπουν, σε αρχαία κείμενα προ του 2020, φράσεις όπως «δεν μπορούσαν να συναντηθούν», «το πρόβλημα της απόστασης», «έφυγε από την πατρίδα του», «από κοντά / από μακριά», «αποχωρισμός / επανένωση» και θα σπάνε το κεφάλι τους να βγάλουν νόημα.

  Κάποιος θα λέει: «Μήπως εννοεί ότι δεν είχαν καλό σήμα και στο τέλος το διόρθωσαν;»

 82. Alexis said

  Δεν έχω εμπειρία στην τηλεργασία για να πω κάτι αλλά νομίζω ότι οι σχολιαστές που προηγήθηκαν περιέγραψαν την κατάσταση και τα προβλήματά της με ολοκληρωμένο τρόπο.

  Θα πω μόνο τη μικρή μου εμπειρία από την τηλεκπαίδευση.
  Τηλεκπαιδεύτηκα λοιπόν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού για μία εβδομάδα, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο διαδικτυακά. Σας διαβεβαιώ ότι ήταν ό,τι πιο βαρετό έχω κάνει στον εργασιακό μου βίο. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές εκπαιδεύσεις δια ζώσης, ε αυτό ήταν κάτι που δεν παλεύεται. Κάνεις προσπάθεια όχι να παρακολουθήσεις και να κατανοήσεις, αλλά απλά να μην σε πάρει ο ύπνος.
  Ασφαλώς έχει να κάνει και με τον εκπαιδευτή και τους συμμετέχοντας αλλά γενικά μιλώντας, είναι μια διαδικασία απείρως πιο βαρετή από την δια ζώσης εκπαίδευση, όπως και να ‘χει. Δεν υπάρχει η επαφή με τους συναδέλφους, η κουβέντα, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, τα διαλείμματα όπου μεταξύ καφέ και παξιμαδακίου 🙂 αναλύονται πλείστα όσα θέματα, οι ερωτήσεις και οι απορίες προς τον εκπαιδευτή, τα «πηγαδάκια» κλπ. κλπ.

  Δεν θα το ξανακάνω…

 83. Avonidas said

  #80. Πράγματι, είναι μαρτύριο να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

  Ανυπομονώ να ξαναγυρίσουμε στην κανονική εργασία, για να μπορώ να κάθομαι με τις ώρες μπροστά στην οθόνη του pc μου στο γραφείο, αντί του λάπτοπ στο σπίτι, και να πρέπει να φοράω ΚΑΙ παντελόνι 😉

 84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  81 Μπα, νόημα θα βγάζουν, και θα οικτίρουν τους κακομοίρηδες που δεν είχαν διακτινισμό. Σαν τους νταουνάντερους που λέει το Κιγκέρι στο 78. Μα είναι δυνατόν εν έτει 1951 να μην είχαν ίντερνετ και να τους έκανε τα μαθήματα ο πρωινός ραδιοφωνικός πορτοσάλτες? Έλεος!

 85. Avonidas said

  Τον Ιούλιο επισκέφτηκα έναν ορθοπεδικό, επειδή καμπούριαζα κι είχα έντονους πόνους στον αυχένα. Με έβαλε να καθίσω όπως συνήθως κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή, και μετά μου είπε ότι αυτή η στάση δεν είναι φυσιολογική για ένα ανθρώπινο ον για πολλή ώρα, μου υπέδειξε ποιες ασκήσεις να κάνω για να ξεμουδιάζω και μου συνέστησε να σηκώνομαι κάθε τόσο και να βγαίνω για ένα γρήγορο περπάτημα μερικές φορές τη μέρα.

  Συμπέρασμα: αυτό που άλλαξε στην καραντίνα δεν είναι ο τρόπος που δουλεύω (γιατί σιγά το εργονομικό γραφείο που έχω και στη δουλειά) αλλά το καθημερινό πήγαινέλα στο Ινστιτούτο, και βεβαίως το σταθερό ωράριο – διότι πλέον έχω κάνει τη νύχτα μέρα.

 86. Alexis said

  Η τεχνολογία υποτίθεται ότι υπάρχει για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και σε πάρα πολλά ζητήματα το έχει καταφέρει εξαιρετικά.
  Σε κάποια άλλα θέματα όμως μας έχει κάνει τη ζωή, δεν θα ‘λεγα δύσκολη, αλλά σαφώς πιο πολύπλοκη και σύνθετη.
  Σκεφτείτε ένα απλό (απλοϊκό ίσως) παράδειγμα:
  Πριν από 40 χρόνια έβγαινα από το σπίτι μου παίρνοντας μαζί μου το κλειδί του σπιτιού και κάποια χρήματα στην τσέπη. Αυτά ήταν τα απολύτως απαραίτητα για να πάω οπουδήποτε και να γυρίσω πάλι πίσω.
  Σήμερα χρειάζομαι: κλειδιά σπιτιού, κλειδιά αυτοκινήτου, κινητό, πορτοφόλι (γιατί εκτός από μετρητά πρέπει να έχω μαζί μου και κάρτες) και (επί κορονοϊού) …μάσκα.

 87. Avonidas said

  #79. Αν, πριν 100 χρόνια, έλεγε κάποιος ότι θα περνάμε τον εργάσιμο χρόνο μας καθισμένοι σε μια καρέκλα και θα τρέχουμε για αναψυχή, θα το θεωρούσαν το άκρον άωτον της παράνοιας. Τότε, ο γραφιάς ήταν η εξαίρεση. Σήμερα είναι ο κανόνας.

  Και άρα το δίλημμα είναι: ή θα δεχτούμε ότι το φυσιολογικό αλλάζει από γενιά σε γενιά, ή θα βγάλουμε ανώμαλες όλες τις μελλοντικές γενιές.

 88. Avonidas said

  #86. Για τη μάσκα πάσο· για τα υπόλοιπα, είναι δικό σου το φταίξιμο που δεν εκμοντερνίζεσαι. Σύντομα, το μόνο που θα χρειάζεσαι θα είναι το κινητό, που θα εκτελεί χρέη κλειδιών, πιστωτικής κάρτας, γουώκμαν, φωτογραφικής μηχανής, μη σου πω και μάσκας άμα του περάσεις λουριά 😆

 89. Και συνεχίζω.
  Η τηλεργασία συνδυάζεται άψογα με τα ραντεβού για εξυπηρέτηση. Δεν μπορείς να πας κάποια δουλειά που έχεις αν δεν έχεις κλείσει ραντεβού από πριν. Κι ο τρόπος που κλείνονται τα ραντεβού είναι «σε ρυθμό υπαγορεύσεως». Έτσι, οι εργαζόμενοι παλιά σε γκισέ, τώρα έχουν βρει την υγειά τους! Μου πήραν τις πινακίδες. Είναι να τις πάρω στις 10 του μήνα. Αλλά πρέπει να κλείσω ραντεβού και δεν έχει πριν τις 12, άρα θα τις πάρω στις 12 του μήνα!

  Εγώ, όπως είναι γνωστό σε αρκετούς, ως εκπαιδευτικός τηλεργάζομαι εδώ κι έναν μήνα. Σαφώς περισσότερη δουλειά, αφού πράγματα που τα είχα έτοιμα ή που θα τα έφτιαχνα στον πίνακα πρέπει τώρα να τα περάσω στον υπολογιστή. Εργάζομαι με δικά μου μέσα (τον υπολογιστή που λέγαμε – που δεν με βολεύει για τα μαθηματικά και παράγγειλα και μια γραφίδα 80€, να δούμε πότε θα την πάρω – θέρμανση, κάθισμα και ό,τι άλλο τέλος πάντων).
  Τηλεργάζεται κι ο γιος μου στα Βερολίνα. Αυτοί είχαν ξεκινήσει να το κάνουν μια μέρα στις δυο βδομάδες πολύ πριν τον κορονογιό, αλλά προαιρετικά. Στο πρώτο κύμα η τηλεργασία έγινε υποχρεωτική για όλους. Έτσι κι αλλιώς υπολογιστή και κινητό τους είχε δώσει η εταιρία (και στα 2,5 – 3 χρόνια τους τα ανανεώνει – προγραμματιστές γαρ, θέλουν καινούριο πράγμα). Αλλά οι περισσότεροι απ’ τους συναδέλφους του έμεναν σε σπίτια κάπως, ίσα που να χωράνε (και με τα νοίκια στα ύψη που λέγαμε τις προάλλες). Έτσι τους επιδότησε η εταιρία για να πάρουν καρέκλες γραφείου ή/και γραφεία. Και κάποια αποζημίωση για τη χρήση ενέργειας για ρεύμα και ζέστη. Αλλά αυτό που τους έλειψε (των άλλνω όχι του Δημήτρη) ήταν το φαγητό μιας και δεν είχαν καλές σχέσεις με το μαγείρεμα. Όταν σταμάτησαν – χαλάρωσαν τα μέτρα το καλοκαίρι ήταν υποχρεωτική η παρουσία τους στα γραφεία μια μέρα τη βδομάδα. Και σαν κίνητρο τους έβαλαν το φαγητό 🙂 Στην αρχή με μικρή συμμετοχή, μετά και τελείως τσάμπα. Τώρα πάλι από μακριά, ή για την ακρίβεια όπως θέλει ο καθένας αλλά με προτροπή για τηλεργασία.

  12 (14) Το φόντο δεν είναι πάντα λύση. Γιατί αν το «σύστημα» αντιληφθεί άλλη ανθρώπινη παρουσία, την βάζει κι αυτή στο πλάνο (κρύβοντας όμως πάντα τα σεμεδάκα),

  Συνεχίζεται…

 90. Για τα χάλια της τηλεκπαίδευσης ήδη αναφέρθηκαν στο 17 – 18, μάλλον να μην βάλω άλλα. Αλλά θα διαφωνήσω λίγο με τον συνονόματο: «οι ώρες μαθήματος είναι μικρότερες και λιγότερες,» Αυτό στο δημοτικό. Και πάλι όχι στις ειδικότητες. Γιατί σε μας είναι μεν 5′ μικρότερες αλλά λιγότερες δεν είναι καθόλου. Στα δημοτικά η διάρκεια είναι σημαντικά μικρότερη (30′ από 45′) και γίνονται μόνο 25 από τις 30 ώρες τη βδομάδα. Γίνονται όλα τα μονόωρα μαθήματα (π.χ. η πληροφορική) αλλά όχι αυτά που είναι αρκετές ώρες τη βδομάδα. Χώρια που οι δάσκαλοι του ολοήμερου που δεν είχαν διδακτικό αντικείμενο στην τάξη πήραν ώρες απ’ τους «μάχιμους» δασκάλους. Κι έτσι έχει βρει χρόνο κι ο (άλλος) Γιάννης ν’ ασχολείται παραπάνω με τον καφέ και τον Παναθηναϊκό 🙂 🙂 🙂

 91. Avonidas said

  #89. Αλλά αυτό που τους έλειψε (των άλλνω όχι του Δημήτρη) ήταν το φαγητό μιας και δεν είχαν καλές σχέσεις με το μαγείρεμα. Όταν σταμάτησαν – χαλάρωσαν τα μέτρα το καλοκαίρι ήταν υποχρεωτική η παρουσία τους στα γραφεία μια μέρα τη βδομάδα. Και σαν κίνητρο τους έβαλαν το φαγητό

  Αχ, η ψυχούλα μου το ξέρει 😦 Ακόμη δεν έχω μάθει να μαγειρεύω καλά, αλλά κάτι κάνω. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχω φούρνο στο σπίτι, μόνο μάτια. Πρέπει να πάρω ένα φουρνάκι.

  Το εστιατόριο του Ινστιτούτου έχει κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο, και δεν προβλέπεται ν’ ανοίξει σύντομα. Μου έχουν λείψει οι σούπες τους, ειδικά τώρα που χειμώνιασε. Ήταν καλές…

 92. ΓΤ said

  Επειδή με έπιασε αυχενικό, πάω να χτυπήσω μαύρο σουτζούκι «πέταλο»…

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  90: Ναι, αναφέρομαι μόνο στους δασκάλους ΠΕ70.

 94. 18 34 37, Ο ρόλος του σχολείου στην κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι σημαντικότατος. Πολύ περισσότερο που σήμερα στις οικογένειες υπάρχει μικρός αριθμός παιδιών και πολύ επιλεκτική συναναστροφή. Στο σχολείο (και ειδικά στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού – αλλά όχι μόνο) το παιδί θα πρέπει να βρει τη θέση του ανάμεσα σε άλλους. Αργότερα (πάλι στο σχολείο μέσα) θα πρέπει να αναδείξει την προσωπικότητά του για να ξεχωρίσει. Και με την τηλεκπαίδευση τίποτα τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

 95. 40 41 Πρωινή προσευχή. Φέτος στο σχολείο δεν είχαμε πρωινή συγκέντρωση. Ανοίγαμε εμείς τις αίθουσες και τα παιδιά έρχονταν κατευθείαν εκεί. Έτσι πάει κι η πρωινή προσευχή. Έλα όμως που κάποιοι συνάδελφοι δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν τη μέρα τους έτσι σκέτα. Και δεν μπορεί να είναι μόνο μερικοί καλοί. Πρέπει όλοι να γίνουν καλοί. Κι έτσι, κάτι αυτοί, κάτι κάποια τηλέφωνα διαμαρτυρίας γονέων, μας είπανε να κάνουμε προσευχή στην αρχή της πρώτης ώρας σε κάθε τμήμα. Σε κάποιο τμήμα που τα παιδιά δεν ήθελαν (ούτ’ εγώ που ήμουν εκεί) και έγιναν οι σχετικές παρατηρήσεις…

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με αυτά που γράφει ο Αβονίδας, αν και συναισθηματικά με αγγίζουν περισσότερο τα σχόλια του Πέπε και του Αλέξη. Οι εποχές αλλάζουν, γενιά έρχεται και γενιά φεύγει, παρουσιάζονται νέες δυνατότητες που δεν γίνεται να μείνουν ανεκμετάλλευτες, μας αρέσει δε μας αρέσει. Οι παλαιοί καπεταναίοι των ιστιοφόρων οίκτιραν τους ναυτικούς των ατμόπλοιων και υποτιμούσαν τη ναυτοσύνη τους. Αλλά η ζωή προχωράει και εξελίσσεται, τι να κάνουμε, προσαρμοζόμαστε, για να μην περιθωριοποιηθούμε.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  63: ..Δεν είναι κρίμα να συνεχίζουμε τη συζήτηση για ένα μη επιβεβαιωμένο περιστατικό..
  Φάλτσε,
  είδες πουθενά να γράψω πως αυτή κάρφωσε; Γιατί αυτό εννοείς, όταν λίγο μετά παρατηρείς …αυτός που έρχεται να κάνει μια υπόδειξη ή να διαμαρτυρηθεί και αυτός που «καρφώνει», πολύ σπάνια είναι το ίδιο πρόσωπο….

  Όχι. Επομένως μπορεί γενικά να λες κάτι σωστό, αλλά είναι άσχετο με το δικό μου σχόλιο.

  Και γι αυτό που έγραψα, να πω πολύ συνοπτικά και δυό παραπάνω λόγια:
  Για τα συσσίτια (δίπλα απ΄ την πόρτα της) και τις ουρές και το γύρω-γύρω 2Χ (με το τζίπ🤔) και πως εστίασε στο μήκος της ουράς και στις αποστάσεις, αλλά (έστω παράλληλα) δεν άκουσα να έβγαλε κι «ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ της» να το προσφέρει αυθόρμητα, συμβολικά, αλλά μετά την «συνομιλία» της θεώρησε πως είχε κάνει το (όποιο) χρέος της και σηκώθηκε (απλά) κι έφυγε για την δουλειά της κλπ., γι αυτά όλα και κάτι άλλα ακόμα, έχω (θα είχα) αρκετά να της πω (έλεγα).

  Όπως έγραψα στο #15 λοιπόν, τόσο για τους εργαζόμενους στους αναφερθέντες κλάδους, που πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία χωρίς την δυνατότητα τηλεργασίας, όσο και για την γνωστή καλλιτέχνιδα.

 98. Να γράψω και για τη σημερινή μου εμπειρία. Έχουμε σχεδόν τελειώσει το μάθημα, είπαμε τι θα έχουμε για το επόμενο, κάποιοι έχουν φύγει, κάποιοι ρωτάνε και τσουπ, είμαι στον αέρα, Έχει κλείσει η διαδικασία από μεριά μου. Μέχρι να ανοίξω ξανά, δεν υπήρχε πια κανένας. Ευτυχώς ήταν στους αποχαιρετισμούς. Αλλά και πάλι τι εντύπωση θα σχημάτισαν όσοι (μάλλον οι περισσότεροι) δεν κατάλαβαν πως δημιουργήθηκε πρόβλημα αλλά νόμισαν πως τους πέταξα έξω γιατί κάπου βιαζόμουν…

 99. Triant said

  Καλημέρα.

  Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά πριν από ενάμιση χρόνο δεν συνέχισα τις συζητήσεις για μια καλή δουλειά γιατί επέμεναν στην φυσική παρουσία ενώ εγώ ζητούσα δύο τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα τηλεεργασία. Το να κάνω κάθε μέρα το Νέα Σμύρνη – Άγιος Στέφανος και πίσω δεν χωρούσε στο μυαλό μου, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψιν οτι ο τρέχων εργοδότης μου απέχει 6 λεπτά με το αυτοκίνητο.
  Νομίζω λοιπόν πως ένας καθοριστικός παράγων για να προτιμήσει ή όχι κάποιος την τηλεεργασία είναι η διαδρομή που καλείται να κάνει κάθε μέρα.
  Κατά τα άλλα συμφωνώ πως στην πραγματικότητα δουλεύει κανείς περισσότερο στο σπίτι αλλά προσωπικά το έκανα αυτό 32 χρόνια οπότε τώρα απλώς ήρθα στα σωστά μου.

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  98: Εγώ τους έχω προειδοποιήσει ότι αν χαθούμε ξαφνικά, θα φταίει η σύνδεση και να επιχειρούμε πάντα να ξανασυνδεθούμε. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τύχει η στραβή, όταν έχεις να κάνεις με την τεχνολογία.

 101. 80 Αυτό με τους πονοκεφάλους των μαθητών (κυρίως) και των εκπαιδευτικών το διαβάζω πολύ τελευταία (σε μια ομάδα στο ΦΒ για την ΕξΑΕ).

  81 🙂

  100 Μωρέ και Co-host βάζω για να μείνει το πράγμα. Κι είναι η δεύτερη φορά που μου λαχαίνει. Απλά σήμερα ήταν στα τελειώματα.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και το θέμα της τηλεργασίας δεν είναι άσχετο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να αναφέρουμε και τις άοκνες προσπάθειες του υπουργού Κυριάκου (τό ΄χει τ΄ όνομα…) Πιερρακάκη να «μετασχηματίσει ψηφιακά και να αναβαθμίσει τα συστήματα π.χ. με αυτοματοποίηση των κέντρων διαλογής», αλλά κυρίως να μειώσει τον αριθμό εργαζομένων (εθελουσία έξοδος 2.000 υπαλλήλων) και να εξορθολογήσει (προφανώς μειώσει…) τους μισθούς κλπ. κλπ.
  Για να τα στηρίξει λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του μετ. κεφαλαίου κατά 100 εκ. Ευρώ, μέσω ΕΕΣΥΠ. Α, να πούμε και πως ιδιώτης μέτοχος (10%) είναι η Eurobank.

  Τηλεργασία δεν γίνεται στα ΕΛΤΑ.

 103. atheofobos said

  Στην ιστορία τίποτα δεν γυρίζει πίσω. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν πρόκειται να σταματήσουν και είναι πιστεύω άσκοπη η αντίδραση πολλών στην αναπόφευκτη εξέλιξη προς την τηλεργασία είτε μας αρέσει είτε όχι.
  Απλά μου θύμισε την αντίστοιχη βίαιη αντίδραση των Λουδιτών εργατών το 1811-16 που κατέστρεφαν τις μηχανές γιατί πίστευαν ότι εξαιτίας τους θα έχαναν τις δουλειές τους.

  Επειδή όλοι εδώ χειρίζονται ΗΥ μήπως μπορούν να θυμηθούν πότε έγραψαν τελευταία φορά με στυλό ένα κείμενο μιας σελίδας σε χαρτί;
  Αν μου έλεγε κανείς πριν 40 χρόνια ότι τουλάχιστον μετά 15 χρόνια από τότε δεν θα γράφω με στυλό θα του έλεγα ότι λέει ανοησίες!

 104. Κουτρούφι said

  Για τα συνέδρια.
  Τα συνέδρια (τουλάχιστον τα λεγόμενα επιστημονικά) δεν έχουν σκοπό μόνο την παρακολούθηση των ομιλιών. Πολλά πραματάκια γίνονται στο περιθώριο των συναθροίσεων αυτών [στα welcome receptions («δεξιώσεις υποδοχής»), στα breaks («διαλείμματα»), στα banquets («δείπνα»), στα poster sessions («συνεδρίες ανηρτημένων εργασιών») κλπ]. Στα σημαντικά οφέλη είναι οι ευκαιρίες για ανάπτυξη συνεργασιών, μια χαλαρή συζήτηση που θα δώσει νέες ιδέες κλπ. Μπορεί και να τσακωθείς κιόλας αλλά και αυτό στα θετικά το βάζω. Δεν βλέπω πώς αυτά θα αντικατασταθούν με τα τηλεσυνέδρια.

 105. Πέπε said

  @100

  Ναι, φυσικά προειδοποιείς για ό,τι είναι δυνατόν να προβλέψεις. Επίσης, όταν ανοίγεις το μικρόφωνο σε κάποιον για να μιλήσει αλλά δεν το έχει παρει χαμπάρι για να το ανοίξει κι από τη δική του πλευρά, του λες «Κώστα σου ανοίγω το μικρόφωνο». Και επειδή μπορεί να μη σε ακούει, του το γράφεις και στο τσατ. Επειδή όμως μπορεί ο Κώστας να το έχει ανοίξει και να είσαι εσύ που δεν τον ακούς, θα πρέπει κι εκείνος να σου γράψει στο τσατ «με ακούτε;». Οπότε ίσως χρειαστεί ν’ ανοίξει συζήτηση «πάτα αυτό, άνοιξε εκείνο, φταίει η σύνδεση» – όλα αυτά γραπτά ή προφορικά ή και τα δύο ταυτόχρονα.

  Και τον κακομοίρη που παράλληλα προσπαθεί εδώ και πέντε λεπτά να πει «κύριε βγήκαμε» δεν τον προσέχει κανείς.

  Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας τηλεκπαίδευσης, ένα άλφα ποσοστό του διαθέσιμου χρόνου είναι αφιερωμένο σ’ αυτήν καθαυτή τη διαδικασία. «Θα κάνουμε ένα γουεμπ μίτινγκ για να μιλήσουμε για το γουεμπ μίτινγκ που κάνουμε». Λογικό;

  Όταν έκανα πλήρεις διδακτικές ώρεες μέσα στην αίθουσα με τους τοίχους, τα θρανία και τους ανθρωπους, ούτε ένα από τα λεπτά της ώρας δεν είχε προβλεφθεί να είναι αφιερωμένο στο να συζητάμε «με βλέπετε;» «με ακούτε;». Ούτε στο «ο Κώστας είναι εδώ;».

 106. # 101

  Αυτά σε θέλω να τα συζητάς με τον Λάμπρο που είναι εξπέρ και σε θέματα εξέλιξης !

 107. 92: Καραμανλίδικο να είναι.

 108. Avonidas said

  Σε όλα τα μύτινγκ που μου επιτρέπεται, έχω την κάμερα κλειστή, και για κάθε ενδεχόμενο την καλύπτω και μ’ ένα χαρτάκι (τα χαρτιά με τις οδηγίες από τις συσκευασίες των φαρμάκων είναι ιδανικά γι’ αυτή τη δουλειά, σχεδόν κουμπώνουν πάνω στην κάμερα). Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθούσα και π.κ., καθώς μου είναι εξαιρετικά άβολο να κρατάω οπτική επαφή την ώρα που προσπαθώ να συγκεντρωθώ σε μια παρουσίαση – κι είναι κι αγενές· την περισσότερη ώρα, το βλέμμα μου είναι συγκεντρωμένο στην οθόνη, δηλαδή κάτω από την κάμερα, οπότε όποιος κοιτάει την κάμερα βλέπει τους άλλους να κοιτάνε τα πόδια τους.

  Μόνο όταν συνδέομαι στα μαθήματα πολωνικών ανοίγω την κάμερα, και γιατί ενισχύεται η αίσθηση του ζωντανού μαθήματος, κι ακόμα γιατί όταν προσπαθείς να μάθεις μια γλώσσα βοηθάει να βλέπεις τις κινήσεις του στόματος.

 109. 102 «ιδιώτης μέτοχος (10%) είναι η Eurobank» Ιδιώτης η Γιούρο; Από πότε ξαναδόθηκε σε ιδιώτη. Πέρασαν οι καιροί που την είχε ο Λάτσης. Τώρα πια είναι η πιο δημόσια τράπεζα που υπήρξε στην Ελλάδα (ανήκει στο ταμείο ανασυγκρότησης ή όπως το λένε πια). Γι’ αυτό πήγε και το ΤΤ μαζί τους κι έγιναν ένα.

  103 Αν και γράφω με στυλό για διάφορους λόγους, κείμενο ή και γράμμα έχω να γράψω από το 92 – 93. Και τελευταία, ακόμα και τα πρόχειρα σημειώματα ηλεκτρονικά τα κρατάω (το βάιμπερ μ’ έχει καταβολέψει). Μου δίνουν χαρτάκι για ραντεβού και τους το πετάω στη μούρη!

  105 🙂 Αυτό το «κύριε μ’ ακούτε» πια. Και ένα παιδάκι μένει ακριβώς δίπλα και της έχω πει (όταν την είδα) ρε, δεν βγαίνεις στο μπαλκόνι να κάνουμε δουλειά 🙂

 110. Πέπε said

  Ό,τι λέει το Κουτρούφι στο 103 για τα συνέδρια ισχύει και για άλλους χώρους συνάντησης. Όμως ειδικά για το σχολείο ισχύει πρωτίστως αυτό.

  Οτιδήποτε μαθαίνεις στο σχολείο είναι ένα παράπλευρο κέρδος δίπλα στο κύριο, που είναι απλώς ότι βρίσκεσαι στο σχολείο.

  Ο απόλυτα αναλφάβητος άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία και να ζήσει ωφέλιμα και ανθρωπινά παρά αυτός που δεν έχει βγει από το σπίτι του.

 111. Συμπλήρωμα στο 109 σε σχέση με το 103. Το σάιτ που έχω το ξεκίνησα ακριβώς γιατί είχα αρχίσει να κόβω σχέσεις με το χαρτί και το μολύβι. Κάποιος συνάδελφος στον Πύργο, διορίστηκε το 93 στη Β’ (τότε) Έβρου κι επειδή μ’ ήξερε πως μάζευα διάφορα μούπε να του βρω ποια μέρη ανήκαν στην περιοχή. Κι επειδή τα γράμματά μου από τα παλιά δεν ήταν σόι κι επειδή οι σχέσεις με τη γραφή είχαν αρχίσει να χαλάνε, του τάφτιαξα ηλεκτρονικά και του τάδωσα. Κι είπα να βάλω κι άλλα. Και από το Volkswriter (Νικοκύρη μ’ ακούς; και δεν ξέρω και πού είναι και κείνο το μπλε βιβλίο) τα έβαλα σε Excel που μόλις άρχισα να διδάσκω. Κι απ’ το Excel σε Access αλλά όλ’ αυτά έπρεπε να τα βάλεις και σε χαρτί μετά. Κι όταν ήρθε το ίντερνετ (κι εγώ βρισκόμουν πια στην Β’ Έβρου) έκανα τη μεταφορά σε διαδικτυακή έκδοση…

 112. Avonidas said

  #105. Όταν έκανα πλήρεις διδακτικές ώρεες μέσα στην αίθουσα με τους τοίχους, τα θρανία και τους ανθρωπους, ούτε ένα από τα λεπτά της ώρας δεν είχε προβλεφθεί να είναι αφιερωμένο στο να συζητάμε «με βλέπετε;» «με ακούτε;». Ούτε στο «ο Κώστας είναι εδώ;».

  Καλά ρε μάστορα, παρουσίες δεν παίρνατε και πριν? Ε, στην τελική, αν δεν θες να την κάνεις εσύ αυτή τη δουλειά όρισε έναν απουσιολόγο, κι άμα λάχει κι έναν μαρκόνη – ασυρματιστή – μοδίστρα – πώς θες πέστον, για να τσεκάρει τις συνδέσεις. Είναι άλλωστε απαραίτητο συστατικό της σχολικής διαδικασίας κοινωνικοποίησης, να ‘χουν και κάποιον να μη χωνεύουν 😆

 113. ΚΑΒ said

  Εγώ δεν ξέρω από τηλεργασία, αλλά υποθέτω ότι αυτά που αναφέρθηκαν είναι τα συν και τα πλην αυτής της εκ του μακρόθεν μ.κ. εργασίας.

  Όσα χρόνια ήμουν ενεργός εκπαιδευτικός και λόγω διαφόρων αιτιών, π.χ. βροχή, δε γινόταν στο προαύλιο προσευχή, στην τάξη μου δεν είχε γίνει ποτέ προσευχή, χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίδραση από μαθητές ή γονείς.

  Να είναι Σ., 2 παρά είκοσι το μεσημέρι, να βαράει ο ήλιος κατακούτελα και όλοι στο χαλικοστρωμένο προαύλιο να κάνουν την προσευχή τους και συ να σκέπτεσαι πότε θά ‘ρθει 7 και τέταρτο! .

  Νοικοκύρη, εμείς που για χρόνια πολλά είχαμε εναλλασσόμενο ωράριο (Δ-Τ πρωί, Π-Σ. απόγευμα και την επόμενη βδομάδα το αντίθετο ή εβδομαδιαίο πρωί ή απόγευμα) το απόγευμα γινόταν κανονικά προσευχή όπως και το πρωί.

 114. Eli Ven said

  Τηλεκπαιδεύω και τηλεκπαιδεύομαι έμμεσα καθώς κάθομαι δίπλα στην κόρη που είναι πρωτάκι δημοτικού/ Είναι παραμύθι ότι η τηλεκπαίδευση διεξάγεται απρόσκοπτα. Δεν πέφτει εντελώς το webex όπως τις πρώτες μέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα πάντα. Μάλλον τα έχουμε συνηθίσει πια και τα θεωρούμε πια μέρος του μαθήματος. Πολλά παιδιά έχουν χάλια σύνδεση, πολλοί καθηγητές έχουν χάλια σύνδεση, πολλά παιδιά δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, πολλά παιδιά δεν ξέρουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν, πολλά παιδιά μιλάνε σαν ρομπότ, πολλά παιδιά σε ακούνε σα ρομπότ,σε πολλά παιδιά δεν λειτουργεί το τσατ, πολλά παιδιά τα πετάει συνεχώς έξω και περνάς την ώρα βάζοντας τα μέσα, πολλά παιδιά βέβαια συνδέονται τυπικά και καταλαβαίνεις ότι όλη την ώρα λείπανε ουσιαστικά όταν στο τέλος της ώρας οι άλλοι φεύγουν όλοι μαζί και αυτοί παραμένουν στο μάθημά σου. Μένω στη Ρόδο και κάνω μάθημα σε παιδιά από όλο το νησί. Τα παιδιά από την ανατολική πλευρά στην οποία έβρεχε σήμερα δεν κατάφεραν ποτέ να μπούνε. Την ίδια ώρα στα ιδιωτικά σχολεία έχει δοθεί δυνατότητα να χρησιμποιήσουν όποια πλατφόρμα θέλουν ενώ απαγορεύεται σε πολλά δημόσια σχολεία που έχουν από την προηγούμενη καραντίνα κάνει υποδομές σε άλλες πλατφόρμες να το χρησιμοποιήσουν. Κατά τα λοιπά, ζούμε μεγάλες στιγμές καθώς εγώ ας πούμε έχω κάνει σύνταξη στον Ισοκράτη αλλάζοντας ταυτόχρονα πάνα στη μικρή μου κόρη, μου έχει απαντήσει μαθήτρια σε ερώτηση ενώ πίσω της τρώγονται δυο γάτες (ένεκα η εποχή), έχω κάνει ερώτηση εγώ στα δικά μου παιδιά στην Οδύσσεια και έχουν απαντήσει τα παιδιά της γυναίκας μου που κάνει μάθημα στο διπλανό δωμάτιο. Όταν τελειώνουμε εμείς ξεκινάει η μεγάλη κόρη στο Δημοτικό, όλο το απόγευμα ετοιμάζουμε της επόμενης μέρας και εν πολλοίς περνάμε όλη τη μέρα μας μπροστά σε μια οθονη. Έτσι μολονότι τη φυσική μου παρούσια στην τάξη την απολαμβάνω επειδή ακριβώς μου βγαίνει φυσικά και στο τέλος του ωραρίου μου έχω όρεξη και δυναμη για κάνα δυο ωρίτσες ακόμα, με την τηλεκπαίδευση κουράζομαι και όταν τελειώνω μόνο πάρτι που δεν κάνω. Σήμερα δε, διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα όπου κάποιος άσχετος προτείνει να βάζουμε τέστ και διαγωνίσματα διαδικτυακά, το πώς δεν το λέει βέβαια. Έλα , ρε μεγάλε, δεν το είχε σκεφτεί κανείς! Συγγνώμη για το σεντόνι.

 115. loukretia50 said

  Μαλλιαρέ μ’ φωτογενέστατε! Μια χαρά θα βγαίνεις στο γυαλί!
  Είπες «είμαι στον αέρα» υποθέτω με την έννοια «έμεινα ξεκρέμαστος», εφόσον χάθηκε η σύνδεση.
  Όμως εδώ και πολλά χρόνια η έκφραση αναφέρεται αποκλειστικά νομίζω με την αντίθετη σημασία, ότι σε βλέπουν ή σε ακούνε ζωντανά.
  Θυμάσαι αυτό το τραγουδάκι και την εκπομπή? – από τις λίγες που έβλεπα.

  Αβονίδα, ίσως το βρεις χρήσιμο για τις διαπραγματεύσεις σου! https://youtu.be/d6rssRnonBg Πιθανόν και κάποιοι δάσκαλοι να εμπνευστούν από τον Πουλικάκο!

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και είναι προτιμότερο το μάθημα στην τάξη από όλες τις απόψεις, δεν συζητάμε αυτό. Δια ζώσης διδασκαλία – τηλεδιδασκαλία = 30 – 0, το κύπελλο στη Μεγάλη Κυρία.☺ Τι γίνεται, όμως, όταν, όπως τώρα, δεν είναι εφικτή; Είναι προτιμότερο να μένουν τα παιδιά εβδομάδες και μήνες εκτός οποιασδήποτε διδακτικής διαδικασίας; Προφανώς όχι. Άρα δεν έχει νόημα να κάνουμε συγκρίσεις.

 117. Avonidas said

  #115. Αβονίδα, ίσως το βρεις χρήσιμο για τις διαπραγματεύσεις σου! https://youtu.be/d6rssRnonBg

  Έλα, παππουλικάκο μου… 😀

 118. loukretia50 said

  117. .., κι έλεγα πως και κάποιος άλλος θυμήθηκε το θείο Νώντα πρόσφατα!
  Αλλά νόμιζα λυκόπουλο !

 119. LandS said

  Πριν λίγο είδα αυτή την είδηση. Κυκλοφόρησε το πρωί.
  Βέβαια, μέχρι να κάνει την πρόταση η Επιτροπή, να την κάνει οδηγία η Κομισιόν και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν τα Κράτη-Μέλη…

  Ακολουθεί η είδηση (απόσπασμα από Ναυτεμπορική)

  Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Απασχόλησης δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μεταξύ άλλων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επισημαίνουν ότι το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

  Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, δηλώνει η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ. Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους, αλλά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την επιτροπή Απασχόλησης.

 120. ΓΤ said

  119@
  Εκτός αν η σύμβαση τους «υποχρεώνει» να είναι διαθέσιμοι 24/7, όπως συμβαίνει με φίλο μου που βρίσκεται σε ηγετική θέση στην ασφάλεια δικτύων…

 121. Πέπε said

  @112
  Απουσίες παίρναμε και πριν και τώρα. Αλλά στην κανονική τάξη, αν είσαι παρών και σε γράψω παρόντα, μετά δε θα χρειαστεί ποτέ να αναρωτηθώ αν εξακολουθείς να είσαι εδώ. Σε βλέπω, άρα είσαι. Σε είδα να σηκώνεσαι, να βαδίζεις προς την πόρτα και να βγαίνεις, άρα δεν είσαι. Δε σε βλέπω, άρα έχεις πάψει (με οποιονδήποτε τρόπο) να είσαι – βγήκες χωρίς να σε δω, βγήκες και δεν το θυμάμαι, εξαϋλώθηκες, δεν ήσουν ποτέ εδώ, οτιδήποτε, πάντως το αποτέλεσμα το βλέπω: δεν είσαι εδώ.

  Στην ηλεκτρονική τάξη μπορεί να σ’ έχει πετάξει έξω. Μπορεί να έχεις αφήσει τον υπολογιστή να κάνει μάθημα μόνος του. Μπορεί να σε ρωτάω και να μη μ’ ακούς, ή να μου απαντάς και να μη σ’ ακούω εγώ. Μπορεί να σηκώνεις e-χεράκι αλλά να μην το βλέπω επειδή προηγουμένως σκρόλαρα την μπάρα όπου αυτό εμφανίζεται πάνω πάνω (τεχνικές λεπτομέρειες τώρα, αν το ‘χεις δει ξέρεις τι εννοώ) και ξέχασα να την ξεσκρολάρω. Μπορεί να μη σηκώνεις χράκι, απλώς να ξέχασες να το κατεβάσεις από την προηγούμενη φορά. Μπορεί να έχει μπλοκάρει το χεράκι σου. Μπορεί να έχει μπλοκάρει το τσατ σου, ή το δικό μου, ή το μικρόφωνό σου, ή το δικό μου, ή το ηχείο σου, ή το δικό μου.

  Και άλλες ακόμη περιπτώσεις:

  Στις φετινές μου τάξεις έχω τρία σετ δίδυμα, που φυσικά κάνουν μάθημα από τον ίδιο υπολογιστή, με μία ηλεκτρονική παρουσία αλλά δύο φυσικές. Και καμιά φορά κάποια παιδιά, είτε λόγω προβλημάτων ίντερνετ είτε δεν ξέρω για ποιον άλλο λόγο, μπαίνουν από τον ίδιο υπολογιστή που είναι μόνο του ενός (δηλαδή πάνε στο σπίτι του φίλου τους και παρακολουθούν μαζί). Άλλοι έχουν την ίδια ηλεκτρονική περσόνα με τον αδερφό τους από μεγαλύτερη ή μικρότερη τάξη, οπότε άλλο όνομα βλέπω (ένα άγνωστο) και άλλος είναι από πίσω (ο πραγματικός μαθητής μου). Ή ακόμη και με τη μάνα τους, που σημαίνει *και* διαφορετικό επώνυμο, να βλέπω Ελένη Φούφουτου που δεν την ξέρω αλλά να είναι Γιάννης Καραπαπαράκης που τον ξέρω.

  Φυσικά ενημερώνουν προφορικά εκείνη την ώρα, ή γραπτά ενδεχομένως, αλλά και πάλι είναι κάτι που στη φυσική τάξη δε θα χρειαζόταν να γίνει.

  Πίστεψέ με, στην ηλεκτρονική τάξη δεν ξέρω αυτόματα (σαν να σ’ έβλεπα) αν είσαι παρών ή όχι. Πρέπει να αφιερώσω δευτερόλεπτα να το εξακριβώσω.

  Ελπίζω να είναι σαφές ότι αναφέρθηκα μόνο στην προσπάθεια να ξέρω με ποιους συνευρίσκομαι, έτσι; Για το τι θα πούμε και πώς δεν έχω πει ακόμα κουβέντα.

 122. Πέπε said

  @116
  Αν αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε ότι όντως δεν είναι εφικτή, τότε οκέι, καλύτερα εξ αποστάσεως παρά καθόλου.

  Και βέβαια, τη στιγμή που έχουμε φτάσει (3 Δεκεμβρίου απόγευμα), μάλλον όντως δεν είναι πια εφικτή.

  Αν από το καλοκαίρι και συνεχώς μετά είχαν γίνει άλλες επιλογές, ίσως να μπορούσαμε να είμαστε κανονικά στο σχολείο μας, με άλλους όρους από τους κανονικούς αλλά πάντως με ασφάλεια.

 123. Πέπε said

  114
  Α, να επιτέλους κάποιος που περιγράφει την απλή καθημερινή πραγματικότητα έτσι όπως είναι.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  6 >>να είμαστε ενδεδυμένοι ευπρεπώς γιατί μπορεί να γίνουμε ρόμπες
  να γίνουμε χωρίς ρόμπες! 🙂

 125. ΓΤ said

  100
  622

 126. […] Από τα μέσα Μαρτίου τηλεργάζομαι. Αντί να πηγαίνω στο γραφείο κάθε πρωί, μένω στο σπίτι και κάνω τη δουλειά μου μέσω υπολογιστή. Επιφανειακά, ο τρόπος που κάνω τη δουλειά μου ελάχιστα έχει αλλάξει. Η εικόνα που βλέπω στην οθόνη του λάπτοπ μου είναι ίδια με εκείνην που είχα όταν δούλευα από τον επιτραπέζιο υπολογιστή του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/12/03/tele-2/ […]

 127. ΚΑΒ said

  το σχολείο είμαστε εμείς, λέει η Βαλέρεια

  https://www.cnn.gr/kosmos/story/244164/koronoios-koyrasmenoi-oi-italoi-mathites-apo-tin-tilekpaideysi

 128. ΚΑΒ said

  Βαλέρια

 129. 114 Ναι, είναι πολλοί αυτοί που έχουν μεγάλη έγνοια το πώς θα βάλουν το διαγώνισμα του τετραμήνου. Αλό την άλλη, κι αυτοί του υπουργείου δεν βγάζουν έστω και μια διαρροή πως το πήραν χαμπάρι και θα το φροντίσουν. Οπότε βλέπω πως όόόταν γυρίσουμε στο σχολείο θα έχουν τα παιδιά κάθε μέρα κι ένα διαγώνισμα (δυο σε κάθε μάθημα με τρία τη βδομάδα, δεν είμαι σίγουρος πως φτάνουν οι βδομάδες, ειδικά που για κάποιον καιρό θα πρέπει και να μαζευτούμε). Αλλά αυτό δεν είναι θέμα για να συζητάμε για διαγωνίσματα σε τέτοιες συνθήκες. Το δικό μας ζόρι να μην το μετακυλάμε στα παιδιά.

 130. 115 Μπαααα. Φωτογένεια μηδέν. Γένια ναι. Οπότε κάμερες κλειστές.
  Ε, ναι. Είμαι στο αέρα = είμαι ξεκρέμαστος. Άλλο το ραδιοτηλεοπτικό. Αγαπημένη εκπομπή, του 96 – 98. Την έχω ξαναδεί, αλλά ξέρω τη χρονολογία γιατί ξεκίνησε την πρώτη χρονιά που διορίστηκα κι ήμουν μόνος στο Διδυμότειχο και το έλεγα στη Μαρία να τη δει.

 131. … Σε ποιους αρέσει η τηλεργασία; …

  Σε μερικά ναι,
  σε μερικά όχι,
  πού και πού διακρίνω μια μικρή
  δυσανεξία
  στην τηλεργασία,
  αλλά παραμένω
  ανεξίτηλος.

 132. Dimitris said

  Εγώ είμαι προγραμματιστής στην Αγγλία. Από τον περασμένο Μάρτη δουλεύουμε όλοι εξ’ αποστάσεως και μακάρι να το κρατήσουν και μετα. Δυο συνάδελφοι αφήσαν τα σπίτια τους ήδη από το καλοκαίρι και μετακόμισαν ξανά στα πατρικά τους εξοικονομώντας μεγάλο μέρος του μισθού τους.
  Έτσι και αλλιώς 8 ώρες μπροστά σε μια οθόνη είμαι. Τι στο γραφείο τι στο σπίτι δεν μου κάνει καμιά διαφορά.
  Κερδίζω μια ώρα τη μέρα (περίπου) μιας και δεν έχω να οδηγώ, την οποία αξιοποιώ με το να παίζω με τον γιο μου. Δεν ξοδεύω χρήματα στο εστιατόριο αφού η κουζίνα μου είναι 17 βήματα από το γραφείο
  Όσο για την κατάχρηση από εργοδότες, ο εργοδότης αν είναι κακός δεν περίμενε τον κορονοιο να το δείξει. Το ωράριο μας είναι 7.5 ώρες και δεν αναμένεται από κανέναν να απαντάει σε μαιλ ή να κάνει δουλειά έξω από αυτό. Όπως δεν αναμενόταν και προ κορονοιου.

  #61. -Δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματικής συνεργασίας. Στο γραφείο ρωτάς τον δίπλα «ρε συ πώς γίνεται αυτό;» και σου απαντάει αμέσως, οπότε τελειώνεις σε 5 λεπτά. Για να κάνεις κάτι τέτοιο τηλεργαζόμενος, πρέπει να φας 10-20 λεπτά για να φτιάξεις ένα μέιλ που να περιγράφει την ερώτηση, άλλα τόσα ο άλλος για να φτιάξει την απάντηση, αν το κάνει (επειδή έχει κι άλλα να κάνει).

  Σε εμάς λειτουργεί άψογα η τηλεσυνερασια. Όταν θέλω να ρωτήσω κάτι, αντί να πάω στο πέρα γραφείο, κάνω κλικ στο εικονίδιο με το τηλ/κάμερα συνδέομαι και ρωτάω. Αν βαριέμαι να εξηγώ μάλιστα , μοιράζομαι την οθόνη με τον άλλον και δείχνω ακριβώς τι θέλω.

  Σκέψου βέβαια το εξής : Αν ξοδέψεις 20 λεπτά για να φτιάξεις ένα μαιλ που περιγράφει την ερώτηση, μπορεί να συμβούν 2 καλά πράγματα
  1 αποκτάς καλύτερη κατανόηση του προβλήματος γιατί το περιγράφεις βήμα – βήμα
  2 μπορεί ήδη να δεις τη λύση του να σχηματοποιείται όσο το περιγράφεις γιατί συνειδητοποιείς τι έχεις κάνει λάθος ή τι δεν ξέρεις.

 133. Pedis said

 134. 115 117 Μήπως θυμάστε κι από ποιο επεισόδιο είναι να το βάλω ολόκληρο για ένα ριφρες;

 135. Ερώτηση προς Ξεροσφύρη :

  κατέχεις κάνα καλό λικέρ μαστίχα ή να καταφύγω στον Σκίνο του (πρώην) Μεταξά ; ( δια δώρο προορίζεται )
  στα γευσιγνωστικά της ημέρας, το πρωΐ συναντήθηκα με το Λύκειον Καραβίδων κι ήταν (σχεδόν) όλες σε ενδιαφέρουσα. Αδεία (δοτική ρε ) του ιχθυοπώλη επέλεξα το γκρουπ μου-πήρα και μιά μη αυγοφέρουσα για το μάτι- και δώσαμε την παράσταση μας, περί το εσπέρας, με σκηνοθέτην τον κύριον Πιτσιλαδή. Εστέφθη επιτυχίας η παράστασις, με νόστιμον λεμονάκι του κήπου επί των εψημένων και άσμα παραπλανητικό των μεζέδων !

  Η καραντίνα θέλει καλοπέραση κι ο Λάμπρος συναισθηματική νοημοσύνη !

 136. Pedis said

 137. 112 (και 121) Για το ποιος είναι και πόση ώρα συνδεμένος είναι εύκολο να το βρω και μετά απ’ τα ριπόρτ. Το ζόρι είναι αυτό που περιγράφει ο Πέπε. Την πραγματική παρουσία. Τα μικρόφωνα γενικά έχουν πολλά προβλήματα π.χ. αν έχουν έναν παλιόν υπολογιστή έχει κάρτα ήχου, έχει ηχεία ή έστω ακουστικά αλλά όχι μικρόφωνο. Έτσι γράφουν στο τσατ αυτά που θα έλεγαν. Και θέλουν βέβαια πολύ περισσότερη ώρα για να το κάνουν από το να το πουν. Χώρια που χρειάζεται μεταγραφή στα μαθηματικά. Π.χ. το «ρίζα 25» που σου γράφει χρειάζεται απεικόνιση για να προχωρήσει η άσκηση…

 138. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  66 Τα είπατε όλα με αυτό το «περιεργο κράμα»!

  74 Εμ!

  81 Ωραίο αυτό

  89 Βεβαια, αν ξέρεις να μαγειρεύεις, βολεύει η τηλεργασία

  95 Δεν γλιτώνουμε με τίποτα δηλαδή

  103 Όταν αναγκάστηκα να γράψω εκτενές κείμενο με στυλό στο χαρτί, πόνεσε το χέρι μου

  104 Χμ, ναι

  114 Ωραίο σενάριο είναι αυτό για κωμικό σκετς.

  132 Λονδίνο;

 139. 132 τέλος: Έτσι. Τα είπες όλα. Προγραμματιστής γαρ…

 140. Dimitris said

  # 139 ¨¨-)
  #138 Οξφόρδη. Μόλις ξεμπερδέψουν τα στατιστικά τους στο πανεπιστήμιο, θα σας στείλω και εμβόλια!

 141. dryhammer said

  135. Θα σου γράψω ποια είναι από χιώτες ποτοποιούς, γιατί έχω πολύ καιρό να πιω λικέρ μαστίχα (σπανίοτε κάνα σπιτικό).
  Τέττερης, Στουπάκης, Σεραφείμ, Ψυχής, Γκιάλης, Μονογιούδης (και η Enosis που δεν την ήξερα). Περίπου ίδια είναι, εκτός από κείνα που έχουν και κάτι ακόμα (κανέλες λεμόνια κλπ). Συνιστώ να έχει λιγότερο αλκοόλ και όμορφο μπουκάλι αφού πάει για δώρο. Αν ο δέκτης είναι heavy duty βρες ούζο μαστίχα ή σούμα με μαστίχα [για να ρευτεί]

 142. Eli Ven said

  `#129 Δεν εξέφρασα επιθυμία να βάλω διαγωνίσματα (που καλά λέτε, είναι φάση «Τι του λείπει τον ψωριάρη») τον αρθρογράφο κοροϊδεύω που έκατσε και έγραψε ολόκληρο άρθρο χωρίς να λέει τίποτα (Προτείνει μεν να μπαίνουν τεστ και διαγωνίσματα αλλά πώς δεν λέει. Ας βρουν έναν τρόπο οι καθηγητές ήταν η πρότασή του. Ότι παιδαγωγικά είναι απαράδεκτο είναι άλλο πράγμα)
  # 138Είναι αυτό που λένε «από τη ζωή βγαλμένο»

 143. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πλήρης, κτγμ, η κάλυψη του θέματος από τον Νικοκύρη αλλά και με τα ενδιαφέροντα σχόλια.

  >> π.χ. στο ίδιο σπίτι να τηλεκπαιδεύονται δυο παιδιά και να τηλεργάζεται κι ένας γονέας.

  Και να δεις τι γίνεται με τρία παιδιά (2 Δημ+1 Γυμν) και τηλεργαζόμενο το ένα γονέα ή, περιστασιακά, και τους δύο! Χ-α-μ-ό-ς κυριολεκτικά!
  Πάντως, εκείνο που σχολιάζει η κόρη μου είναι, κυρίως, ο εκνευρισμός (+διάσπαση προσοχής) και η αυξημένη …απειθαρχία του μικρότερου (Β. Δημ) και ο υπερβολικός φόρτος δουλειάς του μεγαλύτερου (Α. Γυμν). Γι’ αυτό το τελευταίο, τι λένε οι εκπαιδευτικοί του ιστολογίου; Γιατί συμβαίνει; Έχουν ακούσει σχετικά παράπονα; [Διευκρινίζω ότι πρόκειται για ευσυνείδητο αλλά και «σαΐνι» μαθητή).

  11, ΚΩΣΤΑΣ
  >> Η αποξένωση και η απομόνωση μόνο κακό θα φέρει, θα αλλοτριωθούμε.

  Σε κάποιο βιβλίο (δεν θυμάμαι τον ξένο συγγραφέα, τίτλο κλπ – αστυνομικίζον ήταν) είχα διαβάσει την εξής –περίπου- άποψη του συγγραφέα: «Ο σκοπός/προορισμός του ανθρώπου στη γη είναι να έλθει σε επαφή και επικοινωνία με άλλους συνανθρώπους του». Την ασπάζομαι πλήρως (γι’ αυτό και μου έμεινε…)

  57, Πέπε
  Περιεκτικό και …παραστατικό το σχόλιό σου!

  116, 122
  Δυστυχώς, συμφωνώ… (ειδικά με τις τελευταίες παραγράφους σας)

 144. 142 Δεν είπα πως είναι δική σας πρόταση, αλλά αφορμή βρήκα μιας και συμμετέχω σε μια ομάδα στο ΦΒ για την ΕξΑΕ (με 36 χιλιάδες μέλη μπορεί να είμαστε και μαζί 🙂 ) κι εκεί είναι αρκετοί που τόχουν ζόρι.

  134 Αφού δεν μου απαντάτε εσείς, είπα να ψάξω εγώ. Από το 14 είναι. Κι είδα πως έκανα λάθος, είναι του 97 – 99. Πάλι Διδυμότειχο αλλά που ήμασταν όλοι μαζί.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 >> …το έτερον ήμισυ, από το χώρο εργασίας Αλλάζουν κι αυτά φαίνεται. Μια ανιψιά μου παντρεύτηκε, προ 10ετίας κιόλας, με γνωριμία από το ίντερνετ, συνάδελφό της!
  Για homus internetus πάμε

  41 >>τώρα με την τηλεκπαίδευση δεν έχει πρωινή προσευχή, υποθέτω -άλλωστε γίνεται απόγευμα το μάθημα.
  Μην το σκαλίζεις κι αρχίσουν τίποτα …τηλεσπερινούς! (όπως σχ.113)

  62 >>Έτσι, ο ντόπιος φοροτεχνικός από ανταγωνιστής γίνεται συνεργάτης. Και όλοι κάτι βγάζουν απο αυτό.
  Συνέβη προ ημερών σε ξαδέλφια μου στην Κρήτη, στην κακοκαιρία,από κεραυνό έπεσε η σύνδεση του τηλεφώνου/ιντερνετ και ήρθε ο τεχνικός της εταιρειας τους και το αποκατέστησε και μετά τους ρώτησε πού είναι το σπίτι του τάδε που επίσης είχε βλάβη η σύνδεση και πήγε κι έφτιαξε κι εκεί .Άλλη εταιρεία-ανταγωνιστική κάργα αλλά συνεννοήθηκαν οι τεχνικοί μεταξύ τους -να μην τρέχουν και οι δύο/δεύτερο δρομολόγιο αρκετά χιλιόμετρα μακριά. (άκουσαν οι δικοί μου το σχετικό τηλεφώνημα που λέγαν τα στοιχεία). Πολύ μ΄άρεσε.
  >>Τίποτα δεν είναι απόλυτα καλό ούτε απόλυτα κακό, αν δεν το καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι
  Ναι και ναι!

 146. Σε ποιους αρέσει η σκοποβολή?

  https://www.documentonews.gr/article/xiliades-bretanoi-theloyn-na-symmetasxoyn-se-diagwnismo-ripshs-aygwn-sto-agalma-ths-oatser

 147. Κουτρούφι said

  Για την τηλεκπαίδευση, τα τεχνικά θέματα αργά ή γρήγορα θα λυθούν. Τι τώρα, τι του χρόνου. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι η ανθρωπότητα από τότε που υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία έχει μάθει σε ένα μόνο τρόπο Παιδαγωγικής διαδικασίας. Αυτόν της δια ζώσης αλληλεπίδρασης δασκάλου – μαθητή σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα. Τώρα, φαίνεται ότι όλος ο ντουνιάς, μαζικά και απότομα θα στραφεί στην εξ’ αποστάσεως διαδικασία. Προσωρινά για την ώρα, να ξεπεράσουμε τον κάβο, αλλά μπας και ήρθε για να μείνει;
  Δεν ξέρω τι γίνεται στην Παιδαγωγική επιστήμη αλλά έχει μελετηθεί και προπαρασκευαστεί η μετάβαση στην νέα μορφή; Οι κρατούσες θεωρίες (του Piaget π.χ. που είχα ακούσει ότι το έργο του ήταν σημαντικό για την Παιδαγωγική Επιστήμη αλλά δεν ξέρω και πολλά) θα ισχύουν ως έχουν ή θα τροποποιηθούν; Τι μαθαίνουν οι σύγχρονοι φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών;

 148. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο αγαπητός κύριος Νίκος γιατί επί 10 ολόκληρες ώρες αρνείται να ενημερώσει τους μακαρίως κοιμώμενους αναγνώστες του ότι ο ελληνόψυχος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, αποφάσισε να ονομαστεί «Πανάκεια» το γιγαντιαίο πρόγραμμα εμβολιασμού των εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας (βλέπε και ΕΔΩ )

  ΥΓ: Με την ευκαιρία, το Επιτελείο μας σάς προσφέρει ένα σίγουρο γι’ απόψε: Σε μιάμισυ ώρα από τώρα, στις 10 το βράδυ στην Λευκωσία, η ομαδάρα του ΑΚΕΛ η Ομόνοια αντιμετωπίζει την Ομάδα της Χούντας και του Ασλανίδη, τον ιστορικό ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ, εκτός από κομπλεξική ομάδα στην Ευρώπη, είναι και αποδεκατισμένος, κι όλοι οι ειδήμονες μάς βεβαιώνουν πως δεν κερδίζει με τίποτα απόψε. Παίξτε ΑΦΟΒΑ ξερό άσσο την ομαδάρα του ΑΚΕΛ και θα πάτε Ταμείο τα μεσάνυχτα για να εισπράξετε ένα βαρβάτο χαρτζηλίκι. Το stoiximan δίνει αυτή την στιγμή τις εξής αποδόσεις:

 149. Μαρία said

  144
  Φίλη μου που δουλεύει σε ιδιωτικό υποχρεώθηκε ήδη να βάλει τεστ.

  145
  Πριν απο δεκαπενταριά χρόνια έπαιζαν πολύ οι γνωριμίες σε τσάτρουμ. Αντικατέστησαν την αλληλογραφία. Ένα διαζευκτήριο που έχω υπόψη μου αρχίζει ως εξής: «Εγνωρίσθησαν δι’ αλληλογραφίας το 1947 …»

 150. dryhammer said

  Αφού έγινε κι ο Μπόρις «ελληνόψυχος»… [Πολλά ‘δαν τα ματάκια μου, και Ψαριανές καμήλες…]

 151. Αγγελος said

  (148) Η λέξη πανάκεια (panacea) είναι κοινότατη στα αγγλικά — θέλω να πω, δεν είναι ιδιαίτερα εξεζητημένη, είναι κάτι που όλοι οι στοιχειωδώς μορφωμένοι το ξέρουν. Ίσως πιο συνηθισμένη απ’ ό,τι στα ελληνικά.

 152. Αγγελος said

  (102) «Τηλεργασία δεν γίνεται στα ΕΛΤΑ.»

  Κατά διαβολική σύμπτωση, έφτασε προχτές στο Κέντρο Διαλογής Αττικής ένα συστημένο που μου στείλαν από τις Βρυξέλλες στις 18/11 (!) Χτες, τα ΕΛΤΑ ισχυρίζονται ότι το φέραν και σπίτι μου και άφησσαν και ειδοποίηση, αλλά δεν το πιστεύω (ήμασταν και οι τρεις σπίτι όλη την ημέρα, και δεν είναι δυνατόν να μην ακούσαμε το κουδούνι, ειδοποιητήριο δε δεν βρήκα). Σήμερα τηλεφώνησα στο ταχυδρομείο της γειτονιάς μου να μάθω τι γίνεται και μου είπαν ότι … δεν μπορούν να μου το φέρουν σπίτι, διότι είναι κατάστημα εξυπηρέτησης και όχι κέντρο διανομής!!! Πρέπει δηλαδή να κουβαληθώ αυτοπροσώπως και να περιμένω στην ουρά έξω, διότι βεβαίως (και ορθώς) δεν αφήνουν τον κόσμο να μπεί να κάτσει μέσα, ούτε υπάρχει καφενείο ανοιχτό να κάτσω να περιμένω!

  Δεν είναι άμεσα σχετικό με το σημερινό θέμα, αλλά είμαι έξαλλος — πολύ περισσότερο που κάθε μέρα κάποιο δέμα μας έρχεται, μα από το ΑΒ, μα από βιβλιοπωλείο, μα από άλλο μαγαζί. Κι αυτοί που είναι κατ’εξοχήν η δουλειά τους να φέρνουν πράγματα σπίτι αρνούνται! Αει σιχτίρ!

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  152: Σε φίλη μου το Τζάμπο πήγε δέμα στη μία παρά είκοσι τη νύχτα και θα συνέχιζαν παραδόσεις κι αλλού. ☺

 154. ΣΠ said

  Α, καλά. Σκοτωθήκατε στην τηλεργασία. 153 σχόλια.

 155. ΣΠ said

  152
  Η ELTACourier είναι η χειρότερη υπηρεσία Courier. Αν δεν πας να το παραλάβεις ο ίδος μπορεί να χρειαστούν 3-4 τηλεφωνήματα για να στο φέρουν μετά από 4-5 μέρες.

 156. ΚΩΣΤΑΣ said

  143β >> «Ο σκοπός/προορισμός του ανθρώπου στη γη είναι να έλθει σε επαφή και επικοινωνία με άλλους συνανθρώπους του»

  Ναι, ΜΙΚ_ΙΕ, παρότι δεν το ήξερα, το ασπάζομαι κι εγώ.

  ………………………………………………………………….

  Με την ευκαιρία να πω ότι δεν είμαι κατά της χρήσης των νέων τεχνολογιών αλλά με την επιλογή αυτή να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, ο άνθρωπος έρμαιο αυτής. Αν οι κοινωνίες δεν το αντιληφθούν αυτό θα πληρώσουν βαρύ κόστος.

  Νομίζω ότι τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι πήραμε λάθος δρόμο. Ένα-δυο παραδειγματάκια κακής χρήσης νέων τεχνολογιών.

  Η χρήση των 4/5ψήφιων αριθμών, ενώ υπάρχουν οι αστικές συνδέσεις. Ανήθικο απολύτως κατ΄ εμέ. Πληρώνεις μεγάλο κόστος για πληροφορίες που έπρεπε να είναι υποχρεωτικά δωρεών, αλίμονο, για να μάθεις ποιο νοσοκομείο εφημερεύει!!! Εξευτελισμός της προσωπικότητας, όταν αναγκάζεσαι να μιλάς με… κασετόφωνα.

  Το e banking, που το χρησιμοποιώ και το βρίσκω πολύ εξυπηρετικό. Χάρις σε αυτή τη λειτουργία οι τράπεζες έκλεισαν ένα σωρό υποκαταστήματα και απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους. Για μας τους χρήστες όμως τί συμβαίνει; Κάνουμε δουλειά που πριν την έκαναν τραπεζι(τι)κοί υπάλληλοι και επιπλέον πληρώνουμε και προμήθεια, αντί να παίρνουμε μπόνους.

  Ας μπει και η τηλεργασία επίσημα εκεί που μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Όμως θα φέρει μεγάλη ανατροπή στο εργασιακό περιβάλλον και αν δεν γίνουν εκ των προτέρων οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε κοινωνική αναταραχή. Η διαφωνία μου λοιπόν με αυτούς που πρόθυμα, άκριτα και γρήγορα λένε ναι στην τηλεργασία έγκειται στις παραπάνω επισημάνσεις.

  Συνοψίζω, ΝΑΙ και στην τηλεργασία αφού πρώτα θεσμοθετηθούν και νομοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις που θα προστατεύουν τα εργασιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά, … κλπ δικαιώματα των εργαζομένων.

 157. ΓΤ said

  152@

  Πέρυσι τον χειμώνα, απαιτήθηκαν 16 εργάσιμες για να μου στείλει η Cosmote μέσω ΕΛΤΑ τηλεκοντρόλ. Το τελευταίο στάδιο ήταν αυτό που περιέγραψες. Έλαβα sms που μου έλεγε «αδυναμία παράδοσης». Ουδείς είχε χτυπήσει το κουδούνι μου, ούτε βρήκα αυτοκολλητάκι ειδοποίησης. Αφού πήγα στα κεντρικά της Ευελπίδων (ουρά άπειρη, υπάλληλος 1), και αφού όλοι στην ουρά είχαν εισπράξει «αδυναμία παράδοσης» (ποιος ξέρει που ουζάρουν τα κοπρόσκυλα των ΕΛΤΑ), μετά από μιάμιση ώρα έδειξα το sms στην υπάλληλο. «Ναι αλλά αυτό το πακέτο δεν είναι στην αποθήκη μας». «Και πού το έχετε κρυμμένο;» «Αυτός ο κούριερ που έχει το πακέτο σας δεν έχει επιστρέψει ακόμα». «Θέλετε να μου πείτε σε ποιο καφενείο θα τον βρω;» «Με ειρωνεύεστε;» «Όχι, καθόλου». «Τέλος πάντων, για να είστε σίγουρος, ελάτε όταν σχολάνε, δηλαδή στις πέντε». «Τα ΕΛΤΑ εδώ τι ώρα κλείνουν;» «Είμαστε μέχρι τις οκτώ το βράδυ». Πήγα στις επτάμισι, και πήρα το τηλεκοντρόλ.

 158. Πέπε said

  @152
  Το «περάσαμε αλλά λείπατε» είναι πολύ παρωχημένο επί καραντίνας. Πώς να λείπουμε δηλαδή, να πάμε πού;

  Τις προάλλες με πήρε ένας να μου πουλήσει τηλεπικοινωνίες ή ρεύμα, δε θυμάμαι. Ναι, του λέω, αλλά είναι ώρα αυτή που παίρνετε, τέσσερις το μεσημέρι; Α σε σπίτι πήρα; Συγγνώμη, δεν το ‘ξερα.

  Ναι ρε μεγάλε, αφού το σήκωσε κάποιος φυσικά σε σπίτι πήρες. Κι εσύ από το σπίτι σου δε με πήρες; Έχουμε λοκντάουν ξέρεις.

 159. 158 Μόνο στην επαρχία -και αν- θεωρείται πια ώρα ανάπαυσης το μεσημέρι.

 160. ΓΤ said

  Στη μέχρι στιγμής αθλητική κίνηση:

  ΑΕΚ-Μπράγκα 2-4
  Μίλαν-Σέλτικ 4-2
  Αντβέρπ-Λουντογκόρετς 3-1
  ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Βόλφσμπεργκερ 0-1
  Φέγιενορντ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 0-2
  Ερυθρός Αστέρας-Χόφενχαϊμ 0-0
  Ζόρια-Λέστερ 1-0
  Γάνδη-Λίμπερετς 1-2
  Λιντς Λασκ-Τότεναμ 3-3
  Λιλ-Σπάρτα Πράγας 2-1
  Καραμπάχ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-1
  Σίβασπορ-Βιγιαρεάλ 0-1

  ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΟΣΦΠ 80-61

 161. sarant said

  140 Οξφόρδη και μία ώρα οδήγημα; Αλλα θα εννοείτε πηγαινέλα. Και πάλι όμως…

  151 Εμείς όμως έχουμε και τα πανάκια πέρα από την πανάκεια.

  155 Πάντως εμείς που παραγγείλαμε κάτι μας το έφεραν εγκαίρως με ΕΛΤΑ, ενώ η κόρη μου στη Θεσσαλονίκη περιμένει μια βδομάδα, όχι με ΕΛΤΑ Κούριερ.

  156 Η τεχνολογία συνεχώς οδηγεί σε μετακυλιση φόρτου στον καταναλωτή και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Πάρε παράδειγμα στο εξωτερικό τα αυτόματα ταμεια στο σουπερμάρκετ, όπου ο πελάτης σκανάρει ο ίδιος τα ψώνια του. Μία ταμία επιβλέπει δέκα τέτοια ταμεία.

 162. Pedis said

 163. Μαρία said

  152

 164. Μαρία said

  163

 165. Για την αποσύνδεση στη Γαλλία, ήδη προ ετών. https://www.capital.fr/votre-carriere/droit-a-la-deconnexion-salaries-ce-que-vous-pouvez-d-ores-et-deja-refuser-ou-non-1197578

 166. ΣΠ said

  Στα πανεπιστήμια η τηλεργασία υπάρχει ήδη αρκετά χρόνια. Αφορά συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα εκλογής μελών ΔΕΠ, επιτροπές κρίσης διδακτορικών, άλλες επιτροπές, διαδικτυακά σεμινάρια κλπ. Η τηλεκπαίδευση όμως είναι άλλο θέμα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποκαθιστά, δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα εργαστηριακά μαθήματα, στα οποία, αντί να εκτελούν οι φοιτητές τις εργαστηριακές ασκήσεις, τους τις δείχνουμε σε βίντεο. Αλλά και από την διδασκαλία λείπει η άμεση επαφή, ο διάλογος, η συζήτηση, το αστείο. Από την άλλη υπάρχουν και κάποια θετικά της διαδικτυακής διδασκαλίας. Την κάνω αραγμένος στον καναπέ μου με το λάπτοπ στα πόδια μου, έχω μεγαλύτερη συμμετοχή (στο σπίτι τους είναι έτσι κι αλλιώς), μπορούν και κάνουν ερωτήσεις με chat χωρίς να με διακόπτουν. Ελπίζω πάντως τις εξετάσεις να μπορέσουμε να τις κάνουμε με φυσική παρουσία.

 167. ΣΠ said

  162
  Ωραία ταινία.

 168. loukretia50 said

  ΣΠ,
  έχεις δει το «The Insult » https://youtu.be/8l3z84kehg0 (2017)
  Περιγράφει εξαιρετικά το γενικό κλίμα και τη νοοτροπία.

  Kαι αυτό Divorce: Iranian Style https://youtu.be/yYaRb070r8E (full movie)
  Aχ, έχω υπόψη μου πολλές, αλλά πρέπει να σημειώνω τους τίτλους! Αν δεν είναι χαρακτηριστικοί τους ξεχνάω και συνήθως είναι διαφορετικοί στην κουτσομπόλα (imdb).

 169. Spiridione said

  Νοκ άουτ η Γενική Ταχυδρομική, σταματάει να δέχεται αποστολές μέχρι τη Δευτέρα
  https://techblog.gr/b2b/nok-aoyt-i-geniki-tachydromiki-stamataei-na-dechetai-apostoles-mechri-ti-deytera-apokleistiko/

 170. loukretia50 said

  Τι έλεγα? και αυτό που πρότεινα έχει ενδιαφέρον, αλλά εννοούσα αυτή την ταινία A Separation 2011 – https://youtu.be/bV-45GFCJlk iran movie (HD) with ENG subtitle

 171. loukretia50 said

  Σόρυ για τα άσχετα! Είδα το τελευταίο σχόλιο και τσίμπησα!

 172. voulagx said

  #170: …και μετά αυτήν «About Elly»

 173. loukretia50 said

  172, καλή, αλλά ο τίτλος είναι …Darbareye Elly (2009) !

 174. Νίκος Κ. said

  Με την τηλεργασία παραχωρούμε το σπίτι μας δωρεάν στον (όποιο) εργοδότη.

 175. Dimitris said

  # 161
  Είναι 25-35 λεπτά να πας και άλλα τόσα περίπου να γυρίσεις .
  Άμα πιάνει κίνηση είναι χειρότερα από την Αλεξάντρας!

 176. ΣΠ said

  168
  Την πρώτη την έχω δει βέβαια και μου άρεσε πολύ. Την δεύτερη δεν την ξέρω. Ποια είναι η γνώμη σου; Να ψάξω να την βρω;

  170, 172
  Πολύ καλές και οι δύο.

  Κινηματογραφικό το κάναμε τον νήμα.

 177. Αράουτ said

  Να βγεί ο φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ κ. Gpoint και να μάς εξηγήσει τί πήγε στραβά κι ο ΠΑΟΚ ξανάχασε (με 2-1) προ ολίγων δευτερολέπτων στην Ευρώπη από την αδύναμη ομάδα του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ. Η σημερινή νίκη είναι η πρώτη νίκη της Ομόνοιας στο Europa League, στα 70 χρόνια ζωής της ομάδος των Κυπρίων μπολσεβίκων

  Στείλαμε κόσμο στο Ταμείο και απόψε με αρκετά καλό χαρτζηλίκι

 178. ΓΤ said

  Στην υπόλοιπη αθλητική κίνηση:

  Ομόνοια-ΠΑΟΚ 2-1
  Άρσεναλ-Ραπίντ Βιέννης 4-1
  Ρόμα-Γιανγκ Μπόις 3-1
  ΑΖ67-Νάπολι 1-1
  Μπενφίκα-Λεχ Πόζναν 4-0
  Κλουζ-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-0
  Γρανάδα-Αϊντχόφεν 0-1
  Μόλντε-Νταντάλκ 3-1
  Νις-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-3
  Ρέιντζερς-Σταντάρ Λιέγης 3-2
  Ρεάλ Σοσιεδάδ-Ριέκα 2-2
  Σλάβια Πράγας-Χάποελ Μπε’ ερ Σέβα 3-0

  Αρμάνι-ΠΑΟ 77-80

 179. Alexis said

  #103: Επειδή όλοι εδώ χειρίζονται ΗΥ μήπως μπορούν να θυμηθούν πότε έγραψαν τελευταία φορά με στυλό ένα κείμενο μιας σελίδας σε χαρτί;

  Πριν από 4 χρόνια, Νοέμβριο του ’16

 180. Μαρία said

  162
  Θυμήθηκα την ταινία διαβάζοντας αυτό https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/270630_i-omadara-poy-kanei-erano-sta-ergatika-atyhimata
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/270887_i-ert-i-ereyna-gia-ti-wolt-kai-i-siopi-gia-tin-efsyn

 181. Alexis said

  Βρε, βρε αναστήθηκε ο Λάζαρος και νίκησε και την Αρμάνι; 🙂

 182. ΓΤ said

  177@
  «Η σημερινή νίκη είναι η πρώτη νίκη της Ομόνοιας στο Europa League, στα 70 χρόνια ζωής της ομάδος των Κυπρίων μπολσεβίκων».

  18.08.2011 Ομόνοια-Ζάλτσμπουργκ 2-1

  72 ετών η Ομονοιάκα

 183. # 157

  Πάγια τακτική του καταστήματος ΕΛΤΑ Πολυγώνου είνα να περνάς από εκεί να τα παίρνεις !! Ηπλάκα είναι πως σε άλλες περιοχές είναι η πιο εξυπηρετική εταιρία. ΟΛοι με την Cosmote από εκεί έχουμε περάσει. Πάω τώρα για το τρολλ

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Για τις μεταφορικές κλπ.
  Με τα ΕΛΤΑ Courier έχω καλές εμπειρίες, επίσης με την UPS (από εξωτερικό).
  Χείριστες με DHL (και από πλευράς τιμών!). Κακές με ACS, Γεν. Ταχυδρομική.
  Ο καθένας έχει τις (πολλές φορές διαφορετικές) εμπειρίες του, προφανώς εξαρτάται *πολύ* από την περιοχή, δηλ. από τα κατά τόπους παραρτήματα των μεταφορικών και των ΕΛΤΑ.
  Με την αλματώδη αύξηση των τηλεπωλήσεων νόμισαν πως θα γίνουν πλούσιοι, αλλά βρέθηκαν απροετοίμαστοι, από επιλογή. Η φιλοσοφία της αρπαχτής.

 185. loukretia50 said

  ΣΠ, δεν είναι ακριβώς ταινία, πιο πολύ ντοκυμαντέρ, υπάρχει στο γιουτιούμπ, στο λινκ που έδωσα, και δείχνει τη θέση της γυναίκας σ΄έναν κόσμο τόσο διαφορετικό και τόσο αληθινό δυστυχώς.
  Αξίζει να δεις έστω λίγο.

  ΄Δεν έχω ενοχές, τα ποδοσφαιρικά είναι πιο σχετικά δηλαδή?

 186. aerosol said

  #97
  Δεν ξέρω από ποιον θα άκουγες αν έδωσε, τι και πότε η ΔΓ, ούτε το να έχεις ακούσει είναι κριτήριο για το ποιόν οποιουδήποτε. Είχαμε μόνο ένα (πολύ ξινισμένο) «κατηγορώ» από έναν τύπο που μάλλον δεν γνωρίζεις ούτε εσύ ούτε κι εγώ και μια σύντομη απάντηση της ίδιας. Δεν καταλαβαίνω ούτε το ότι σηκώθηκε «απλά» και έφυγε. Πώς ακριβώς θα έφευγε από ένα χώρο; Έπρεπε να βγάλει διάγγελμα πρώτα; Το είδος του αμαξιού που οδηγά είναι κι αυτό λόγος επικρίσεων;

 187. Pedis said

  # 180 – Ακριβώς στο θέμα.

  —-

  http://www.topontiki.gr/article/418715/pos-kai-pote-tha-xekinisoyn-oi-emvoliasmoi-stin-ellada

  Υπάρχει εθνική επιτροπή ειδικών που να έχει δώσει το ΟΚ? Αφού μελέτησαν επισταμένα τα δεδομένα που δημοσίευσαν οι εταιρείες; Εννοώ υπάρχουν κάποιοι που να πάρουν την ευθυνη.

  Αλήθεια, σε ποια επιστημονική βάση κάποιος πολίτης μπορεί να πειστεί να κάνει το ένα αντί του άλλου; Στα διαφημιστικά φυλλάδια των εταιρειών; Θα υπάρχει, άραγε, δικαίωμα στην επιλογή της εταιρείας;

  Να ξέρουμε από ποια θα πάμε … 😆

 188. Μαρία said

  184
  Με τα ΕΛΤΑ Courier μου έστειλε η κοσμοτέ καινούριο ρούτερ κατα τη διάρκεια του πρώτου μαντρώματος σε μέρα και ώρα που μου καθόρισε και ήταν συνεπέστατη.

 189. Μαρία said

  187
  Την ταινία τη θυμήθηκα τις προάλλες και με άλλη αφορμή. Έμαθα οτι κάποιοι γιατροί στα νοσοκομεία φοράνε πάμπερ.

  Απ’ όλες θα πάρουν όπως και με τα αντιγριπικά 🙂

 190. # 177

  Αρχικά αν δεις τα παλιά μου σχόλια διαπιστώνεις πως δεν θεωρούσα εύκολη την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ε’ιναι στο DNA το να χάνει «εύκολα» κρίσιμα παιχνίδια. Ηθελε δυο νίκες ή τουλάχιστον να μην νικήσει η Αϊντχόβεν εκτός την Γρανάδα, τότε βολευότανε και με ισοπαλία. Οταν λοιπόν στο 80 η Αϊντχόβεν νικά ακόμα κι ο ΠΑΟΚ είναι στο Χ, λογικό είναι η ομάδα του 73-27 κατοχής και 15-1 στα κόρνερ να βγει όλη μπροστά μήπως νικήσει με γιουρούσια και να κάνει πέναλτυ σε μια αντεπίθεση. Αυτό έδωσε την νίκη σε μια ομάδα που πάλευε με νυχια και δόντια να βαστήξει το Χ. Στην ουσία το ηθικό χάθηκε στην κίτρινη του Γιαννούλη κάπου στο 70 που του στερούσε την συμμετοχή στο ματς με την Γρανάδα κι ο ΠΑΟΚ δεν είχε άλλο δεξί μπακ γιατί Περέιρα και Βεϊρίνια, δεν είναι δηλωμένοι στην Ουέφα, κατόρθωμα του Φερέιρα αυτό. Λάθος επιλογή του Γκαρσία ήταν να μην αλλάξει Σβιντέρσκι και Τζιόλη που ήταν εμφανώς κουρασμένοι στο β’ ημίχρονο, ποντάρισε στις «στιγμές» τους αλλά δεν του βγήκε κι οι δυο χάσανε τις καλύτερες φάσεις για γκολ στο β’ ημίχρονο.
  Ο ΠΑΟΚ χωρίς τον τιμωρημένο Σβαμπ και με μέτριο Ελκαντουρί δεν έπαιξε καλά, θα μπορούσε όμως ίσως να κερδίσει αν ο διαιτητής έδινε το καθαρό πέναλτυ στον Σφιντέρσκι στην αμέσως επόμενη φάση της ισοφάρισης όταν οι Κύπριοι τα είχαν χαμένα, θα μπορούσε να πει κανείς πως πήραν ψυχολογία από το μη σφύριγμα και στο γιουρόπαλιγκ δεν υπάρχει VAR
  Πιο πολύ με νευρίασε ο σπίκερ της Κοσμοτέ που έκανε πως δεν ήξερε καλά τα ονόματα των παικτών του ΠΑΟΚ για δείυτερο παιχνίδι (το άλλο ήταν με την Αϊντχόβεν) και μου γύριζε τα άντερα με το «ο Βαρέλας» και το «Ελ Καντούρι», παρά η ήττα
  Θα σου ευχόμουνα σε καλή μεριά αλλά είναι σίγουρο πως δεν ποντάρεις στις μ@λ@κίες που προτείνεις

 191. # 184

  Γιάννη είναι το συγκεκριμένο υποκατάστημα. Πέρισυ Σεπτέμβρη που περίμενα το πακέτο της Κοσμοτέ είχα πάει εκεί και η ουρά ήταν εφάμιλλη των τραπεζών σε ημέρα πληρωμής, περίπου μια ώρα για να εξυπηρετηθώ !! Απ’ ό,ι κατάλαβα με τον ΓΤ, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, του είπανε απλά πότε να πάει.

 192. # 190

  ‘εκανα λάθος

  Εννοείται τιμωρημένος ήταν ο Αουγκούστο, ο Σβαμπ έπαιξε και ήταν σκασμένος απότα συνεχή παιχνίδια και ανύπαρκτος, αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. από τον Μουργκ

 193. ΓΤ said

  @190

  Μετά τη θλάση της 01.12, ο Βιεϊρίνια βγήκε KO για 10 ημέρες. Επομένως, ακόμη κι αν ο Φερέιρα τον είχε δηλώσει στην UEFA, αυτός απόψε δεν θα έπαιζε.

 194. nwjsj said

  Τηλεργάζομαι εδώ και πέντε χρόνια. Αν σκεφτώ ότι παλιά χρειαζόμουν μιάμιση ώρα για να πάω στο γραφείο και άλλη τόση να επιστρέψω στο σπίτι συν τις προετοιμασίες και τους σημαιοστολισμούς, μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά ότι η τηλεργασία με έχει απαλλάξει από πολλά περιττά βαρίδια. Πλέον διαθέτω περισσότερο χρόνο για να αφιερώσω σ’ αυτά που θέλω, είμαι λιγότερο κουρασμένη και εργάζομαι πιο αποδοτικά. Είναι εκνευριστικό μεν όταν υπάρχουν κάποιες φορές προβλήματα στη σύνδεση, όμως όχι τόσο όσο το να περιμένεις ένα λεωφορείο που δεν έρχεται ποτέ μέσα στον καύσωνα ή το αγιάζι. Βέβαια, στο δικό μου σπίτι επικρατούν ιδανικές συνθήκες για τηλεργασία, διότι δεν υπάρχουν άλλα άτομα για να με αποσπούν, οπότε μιλάω εκ του ασφαλούς εν πολλοίς. Βολικά κι ωραία όλα αυτά, όμως, θα ομολογήσω ότι η απομόνωση έχει ενταθεί και σε συνδυασμό με την πανδημία αποτελεί εκρηκτικό κοκτέιλ, αφού έχω κόψει εντελώς τις συναντήσεις με φιλικά πρόσωπα και τα ταξίδια που μου αρέσουν πολύ.

  Προφανώς όμως αυτά τα παράπονα είναι γελοία και εντελώς άνευ ουσίας μπροστά στον αγώνα που κάνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ζωές μέσα σε συνθήκες πολέμου, οπότε θα κλείσω με ένα «όλα καλά», ευχόμενη να έρθουν τα εμβόλια σύντομα για ν’ αρχίσουμε να παίρνουμε σειρά.

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό πάλι, να μην υπάρχει var στο γιουρόπα, πώς εξηγείται;
  Κατά τα άλλα, μια ελληνική ομάδα μόνο είναι για ωραία πράγματα στην Ευρώπη, αλλά βρίσκεται σε κώμα διαρκείας. 😯

 196. Pedis said

  # 189 – Από τον Μάρτη είχα ακούσει οτι φορούσαν πάμπερ όσοι είναι μέσα στις εντατικές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν συμφέρει να πάει στην τουαλέτα επειδή για υπόθεση πέντε λεπτών πρέπει να ξεντυθεί και πριν ξαναμπεί να βάλει καινούρια … πανοπλία.

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72 >>φρόντισε να έχει χωριστό χρόνο και χώρο για τη δουλειά και να μην αποσπάται, αλλά σε έξι μήνες λάλησε,
  Ένας από την παρέα του γιου μου, βρήκε πολύ καλή δουλειά με τηλεργασία, κάτι με ναυτιλιακά (επιλαμβανόταν από τον υπολογιστή του σπιτιού του, οσάκις παρουσιαζόταν ανάγκη, δεν ξέρω ακριβώς τί, στα εν πλω καράβια). Πολλά χρήματα με λίγες ώρες δουλειάς και όχι κάθε μέρα κι όχι τις ίδιες ώρες της μέρας ή της νύχτας. Τελικά μετά από ένα,ενάμιση χρόνο τα παράτησε κι έψαξε δουλειά ωραρίου εκτός σπιτιού όπως όλοι της παρέας που δούλευαν με κανονικό (ή «κανονικό») καθημερινό ωράριο και, λίγο πάνω λίγο κάτω, συντονίζονταν στις ώρες πότε να μιλήσουν ,πότε να βρεθούν, πότε να διακοπάρουν, ενώ αυτός είχε πολύ ελεύθερο, αλλά άδειο χωρίς τους φίλους του, χρόνο.

 198. Pedis said

  # 189 – Ναι, αλλά ποιο από τα τρία θα κάνεις;

  Εγώ πάω για κείνο της Οξφόρδης που έχει, λένε, μεγάλο δείγμα από νεόπουλα που δεν είχαν παρενέργειες, λένε, τουλάχιστον για κάνα δίμηνο. Μετά θα σου πω.

  Πάντως, σοβαρά τώρα, ανάγκη-ξανάγκη, πρόκειται για μαζική κλινική δοκιμή. Θα βγούν τα καλύτερα πέιπερ έβερ με τόσο μεγάλο δείγμα. 😁

 199. ΓΤ said

  195@
  Γιατί το λες αυτό; To πράσινο τριφύλλι καθάρισε απόψε 🙂

 200. # 193

  Ναι και φυσικά όταν έδωσε την λίστα δεν είχε καν υπογράψει στον ΠΑΟΚ γιαί δεν τιν ήθελε ο προπονητής. Αλλά το ότι δεν δήλωσε τον Περέιρα που ήταν και μεταγραφική του επιλογή δείχνει απλά πως δεν τον ένοιαζε ο ΠΑΟΚ ήρθε μόνο για τα λεφτά γι αυτό κι έκανε ό,τι του κατέβαινε χωρίς να κοιτάει το συμφέρον της ομάδας.Κακός προπονητής δεν ήτανε απλά περιφρονούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
  Δυστυχώς στον Γκαρσία του δώσανε 3ετές συμβόλαιο κι αυτός θα θελήσει τώρα καινούργιο, δικό του ρόστερ φροντίζοντας τεχνικά να εκθέσει παίκτες που δεν γουστάρει, βάζει π.χ, συνέχεια τον ντεφορμέ Μπίσεσβαρ, δεν άλλαξε τον σκασμένο Σφιντέρσκι και τον Καντουρί, θέλοντας να δείξει πως δεν υπολογίζει Εσίτι και Τζόλακ, «εξαφανίζει» τον Μιχαηλίδη, ώστε να κάνει 4-5 μεταγραφές τον Γενάρη. Κατανοητό,το κάνουν όλοι οι προπονητές, αλλά πονάνε οι οπαδοί έτσι και δεν το περίμεναν από αυτόν, ήταν «αλλιώς» και στο ματς της Ολλανδίας.. Πιθανόν να έπεισε Σαββίδη να παρατήσουν το γιουρόπα λιγκ για το πρωτάθλημα, θα δείξει σε κάνα μήνα.

 201. nwjsj said

  Ώπα, τι λέει αυτός ο κυριούλης; Το εμβόλιο μπορεί να χαρίζει ανοσία, αλλά να μην προστατεύει από τη μετάδοση;

 202. Pedis said

  Με την ευκαιρία επαναφέρω το ερώτημα: ποιος είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα;

 203. avno13 said

  Είχα την εντύπωση ότι από την αρχαιότητα το «σύστημα» («εξουσία») επένδυε (επενέδυε;) σημαντικό μέρος των «χρημάτων» (=της εργασίας) της κοινωνίας (υπηκόων (ελεύθερων ή μη), άλλως «φορολογουμένων») για την βελτίωση της τεχνολογίας, ώστε να καταστεί η «επιβίωση» πιο «εύκολη».
  Η τηλεργασία προϋπήρχε του κορωνιού, και μάλιστα την θεωρούσα (και τη θεωρώ) «προνομιούχο» μορφή. Στην «μαζική της έκφραση» λόγω κορωνιού έδειξε πόσα πολλά πλεονεκτήματα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο έχει. Ακόμα και «παράπλευρα» πλεονεκτήματα: Για πρώτη φορά (νομίζω) το πολυπόθητο πετρέλαιο, για το οποίο έχει χυθεί ουκ ολίγο ανθρώπινο αίμα, «κατέβηκε» σε αρνητικές! τιμές πώλησης. Η ατμόσφαιρα καθάρισε, και το χρονοβόρο «πέρα-δώθε» των «εργατών» στα μεγάλα αστικά κέντρα περιορίστηκε σημαντικά αυξάνοντας τον «ελεύθερο χρόνο» τους, ίσως και κατά 2-4 ώρες(!) ημερησίως (καθημερινές και μη αργίες). Η τηλεργασία έχει τουλάχιστον όσα πλεονεκτήματα έχει και η ηλεκτρική ενέργεια, και το πολύ να μειονεκτεί όσο και εκείνη. Η «γκρίνια» οφείλεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εξοικειωθούν μαζί της ή σε τεχνικά θέματα (π.χ. ταχύτητες διαδικτύου, wifi κλπ που είναι εύκολα επιλύσιμα). Ακόμα και η διδασκαλία* στις πλείστες (αλλά σαφώς ΟΧΙ σε όλες) τις περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθεί. Διαδικτυακά πανεπιστήμια υπήρχαν πριν τον κορωνιό. Το κύριο πρόβλημα της «φερεγγυότητας» «ταχυδρομικών πτυχίων» είναι η ανυπαρξία εξετάσεων με «φυσική παρουσία» και η διεξαγωγή εργαστηριακών (ή μη) μαθημάτων που απαιτούν από την φύση τους φυσική παρουσία. Σημειωτέον ότι η τηλεργασία δεν απαγορεύει (και δεν θα έπρεπε) την συνεύρεση με φυσική παρουσία. Είναι προφανές ότι η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων είναι πολυδιάστατη και μάλλον «χάνει» (προσωπική μου άποψη, κυρίως λόγω ηλικίας) αν περιοριστεί στις δύο διαστάσεις του ήχου και της οθόνης. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της τηλεργασίας (το μεγαλύτερο) αφορά «βιοποριστικούς» σκοπούς και ως επί το πλείστον (αλλά όχι ολοκληρωτικά) μπορεί να διεκπεραιωθεί εκ του μακρόθεν. Αν λοιπόν η τηλεργασία θεωρηθεί ως «εργαλείο» για «επιβίωση» τότε η σύγκρισή της με το «παραδοσιακό» «περα-δώθε-γεια-σας-τι-κάνετε-γεια-σας-αύριο-ξανά» θυμίζει την σύγκριση ενός τρακτέρ με ένα βοϊδοκίνητο υνί. Σχετικά σύντομα τα «ευγενή επαγγέλματα» οδηγών (π.χ. φορτηγατζήδες, οδηγοί τρένων, ταχί κλπ), αλλά και λογιστών, σερβιτόρων θα συρρικνωθούν και θα πάνε να «συναντήσουν» άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα (τσαγκάρη, γανωματή, μαμμής, θυρωρού, περιπτερά κλπ).
  Αλλά η νοσταλγία για ένα παρελθόν που φεύγει είναι (για πολλούς) πιο ισχυρή από την επιθυμία ενός μέλλοντος που έρχεται, και αυτό σε διαχρονική βάση.
  Είμαι σίγουρος ότι με τα τηλε-μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπτυχθεί φιλίες μεταξύ εκ του μακρόθεννέων. Αναρωτιέμαι αν τέτοιες φιλίες μπορούν να αποβούν τόσο «στενές» και «μακροπρόθεσμες» όσο και εκείνες (οι σπάνιες ομολογουμένως) που αναπτύσσονται με «φυσική παρουσία». Η αισιοδοξία για το μέλλον μου λέει ναι, η νοσταλγία για αυτά που έμαθα ισχυρίζεται όχι.
  (* Η «διδασκαλία» που πιστεύει ότι η γνώση «επιβάλλεται» δεν μπορεί να καταστεί (εύκολα) διαδικτυακή γιατί απαιτεί διαρκεί έλεγχο. Η (μαθητοκεντρική) διδασκαλία που πιστεύει ότι ο μαθητής επιδιώκει την γνώση και ο διδάσκων είναι απλώς ένας καταλύτης ώστε να φτάσει ο μαθητής τους μαθησιακούς στόχους του (του μαθητή) πιο γρήγορα, έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα από την τηλε-διδασκαλία. «Απόδειξη»: η διδασκαλία (και όχι μόνο ψυχαγωγική) που προσφέρει μια καλή ταινία/εκπομπή/συνένεντευξη/αυτό-εδώ-το-Blog στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο ή στην οθόνη του υπολογιστή).

 204. # 195

  Μιλάς για ΠΑΟ του τότε…

  Κάποτε θα πρέπει να σκεφτείς πως τότε το ποδοσφαιρικό περιβάλλον δεν ήταν τόσο τοξικό όπως σήμερα. Κοντά στις πορείες του ΠΑΟ έκαναν πορείες και η ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ακόμα και οι ΟΦΗ, Πανιώνιος τηρουμένων των αναλογιών ενώ τώρα Ατρόμητος και Αρης αποκλείονται από χωριά πριν καν παίξουν. Δεν είναι το πέναλτυ που δεν δίνει, είναι ο τρόπος που μοιράζουνε κίτρινες και η αίσθηση που αφήνουνε οι διαιτητές που σφυρίζουνε τις ελληνικές ομάδες στις ξένες διοργανώσεις, του ΟΣΦΠ εξαιρουμένου βεβαίως λόγω Θεοδωρίδη. Η πλάκα είμαι πως ο ΟΣΦΠ διαμαρτύρεται εναντίον της…τεχνολογίας χειροτερεύοντας την κατάσταση. Φταίει βέβαια που και οι ποδοσφαιριστές ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συνηθίζουν σε πιο σοφτ αντιμετώπιση από τους διαιτητές εδώ,σαν «μεγάλοι» επηρεασμένοι κι αυτοί από το τοξικό κλίμα που βολεύει τον ένα και που το συντηρεί με κάθε τρόπο.
  Οι συγκρίσεις δεν γίνονται με αντικειμενικότητα αλλά μετρώντας πόσα και ποια σφυρίγματα πήρε ο καθένας !
  ( και οι κόκκινοι παραβλέπουν τα 19 υπέρ σφυρίγματα επικεντρωμένοι στο ένα κατά -λόγω VAR- ακριβώς όπως οι χουντικοί μιλάνε για τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης )
  Γενικά όταν δεν κόπηκαν κεφάλια από τον φόβο Αλαφούζου κι Μελισσανίδη μην τους βγει καινούργιος χαλίφης ο Σαββίδης, η ευκαιρία για αποτοξίνωση χάθηκε, τα χαμηλόβαθμα όργανα σε διοικήσεις και δικαστήρια αναθάρρησαν και ξαναγύρισαν μουλωχτά στα παλιά και δύσκολα θα ξανάρθει ευκαιρία γιατί λογω φαϊνάνσιαλφερπλέη ο Σαββίδης δεν μπορεί να ξαναρρίξει πολύ χρήμα και οι άλλοι δεν το διαθέτουν ώστε να συναγωνισθούν τον κερδοφόρο ΟΣΦΠ με τα χρήματα του τσουλού.
  Κοντολογής συμβαίνει αυτό που γράφω χρόνια τώρα για της ομοιότητες πολιτικής και ποδοσφαίρου, όπως δεν έγινε αποχουντοποίηση κι έχουμε συνέχεια κυβερνήσεις της πλάκας αφού δεν απολυμάνθηκαν οργανισμοί και διοικήσεις από μηδίσαντες, το ίδιο συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο.
  Το ίδιο τοξικό περιβάλλον διέλυσε και το μπάσκετ, εκεί απλά είχαμε συνένοχους τους αιώνιους και εδώ, επειδή είναι μικρότερο το μπάτζετ βλέπεις κάτι φαινόμενα Προμηθέα, Περιστέρι, ΑΕΚ και (ελπίζω) ΠΑΟΚ μήπως ξαναδούμε ανταγωνιστικό μπάσκετ και το πρωτάθλημα να οδηγεί στην γιουρολίγκα κι όχι καπαρωμένες θέσεις για δύο που κατάστρεψαν το άθλημα για κάποια αστέρια στις φανέλλες. Πριν την τοξικότητα άπαιρναν ευρωπαϊκούς τίτλους ομάδες όπως ΑΕΚ Αρης, Μαρούσι και ΠΑΟΚ και είχαμε σοβαρή εθνική με τίτλους και διακρίσεις.

  Απλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και στο επαγγελματικό αθλητισμό, όπως και στην πολιτική, αλλά πεθαίνει όταν το μαχαίρι δεν φτάνει στο κόκκαλο.

  Καλημέρα σας

 205. Κουνελόγατος said

  Πριν από πολλά χρόνια -καμιά εικοσπενταριά θα ήταν- έκανα μεταξύ κρασιού, μπύρας και μεζέ, μια συζήτηση για την τεχνολογία με την παρέα μου. Το θέμα ήταν πως έτσι χάνονταν πολλές θέσεις εργασίας. Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε ήταν πως δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε π.χ. στην εποχή της χειρωνακτικής εργασίας, αλλά να γίνει η ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. Ενδεικτικά, τα τρακτέρ μείωσαν τις ανάγκες για εργάτες γης, ωστόσο ποιος θεωρεί πως πρέπει να γίνονται οι δουλειές αυτές με τις αξίνες; Το ζητούμενο λοιπόν, που δυστυχώς ούτε οι «επαναστάτες» τολμάνε να θίξουν σήμερα, είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, δυστυχώς όμως γίνεται το αντίθετο. Αυτά τα ζητήματα, που συζητούνταν έντονα ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 60 και λίγο μετά, σήμερα ούτε που τολμά κάποιος να τα ακουμπήσει. Οπότε…

 206. Γιάννης Ιατρού said

  201: Nwjsj …αν αποτρέπει την μετάδοση…
  Αν δεις πως «δουλεύει» το εμβόλιο (μπλοκάρει τους «υποδοχείς» κι έτσι ο ιός δεν μπορεί να «προσδεθεί» στο κύτταρο, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη για να αναπαραχθεί) εύκολα συμπεραίνεις πως αυτό εμβόλιο δεν καταπολέμα τον ίδιο τον ιό. Επομένως *όσο αυτός ζει* μπορεί να μεταδοθεί. Αλλά και δεν ζει πολύ καιρό και αφού δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, στο τέλος εξαλείφεται. Αλλά *όσο ζει* μπορεί θεωρητικά να μεταδοθεί. Αυτό είναι που λένε οι επιστήμονες αυτοί.

 207. Alexis said

  #203: Σωστά και κατανοητά όσα γράφετε και εν πολλοίς συμφωνώ.
  Η δική μου ένσταση (όχι δεν πρόκειται για «γκρίνια») πάει λίγο πιο πέρα από την τηλεργασία και έγκειται στο εξής: Να μην θεωρήσουμε σε καμία περίπτωση την ψηφιακή ζωή ως υποκατάστατο της πραγματικής.
  Η οθόνη του υπολογιστή και οι «φίλοι» στα σόσιαλ μίντια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, την ζωντανή επαφή με φίλους και γνωστούς, τον καφέ και το κρασί με την παρέα μας κλπ. κλπ.
  Γνωρίζω ζευγάρι που έχουν χιλιάδες «φίλους» στο ΦΒ και όποτε τους συναντάω έξω είναι πάντα μόνοι.
  Για μένα είναι θλιβερό το θέαμα, αυτοί βεβαίως μπορεί και να είναι ευτυχισμένοι στον κόσμο τους…

 208. Alexis said

  #201, 206: Αν έχω εμβολιαστεί και έχω ανοσία τι με νοιάζει αν μου μεταδώσει κάποιος τον ιό, αφού δεν πρόκειται να νοσήσω;
  (Απλοϊκή ερώτηση αφελούς) 🙂

 209. Γιάννης Ιατρού said

  206: εδώ η αναφορά στον Alain FisherQ Il faudra plusieurs mois pour «savoir si le vaccin protège contre l’infection mais aussi contre la transmission» (Alain Fisher). (περίπου στο μέσον του άρθρου, στην επικεφαλίδα «»Haut niveau de sécurité»»)

 210. Γιάννης Ιατρού said

  208: Υπάρχουν κι άλλοι Αλέξη που δεν θα έχουν εμβολιασθεί. Γι αυτούς πρόκειται 🙂

 211. Γιάννης Ιατρού said

  210: Ο εμβολιασμός θα γίνεται με κάποιο πρόγραμμα (βλ. λίκνο στο 209), και μέχρι να εμβολιαστούν *όλοι* θα περάσουν πολλοί μήνες, περίπου ένας χρόνος.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  άν έχετε καμμιά Βαρβάρα (Barbara που λένε), γιορτάζει σήμερα (και το πυροβολικό και τα βλήματα 🙂 🙂 )

 213. Γιάννης Ιατρού said

  sorry για τα bold ….

 214. Καλημέρα,
  197 Η δουλειά του σιπμπρόκερ (ή κάπως έτσι) είναι 24/7. Το ξέρω γιατί την κάνει χρόνια τώρα ο μπατζανάκης μου. Έχει το κανονικό ωράριο στο γραφείο (κάποτε το γραφείο το είχε στο σπίτι του, τις άλλες εποχές πάει μέχρις εκεί) αλλά μπορεί την ώρα που φεύγει ή που είναι στο αυτοκίνητο ή που την έχει πέσει πια, να πέσει τηλέφωνο για πρόβλημα και να πρέπει να κάτσει να το λύσει επιτόπου. Και στις διακοπές ελέγχει το σχετικό κινητό κάθε λίγο. Αν και, ευτυχώς, δεν είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται, αυτός είναι συνέχεια στην πρίζα. Άρα ο νεαρός δεν ήξερε σε τι έμπλεκε όταν ξεκίναγε τη δουλειά…

 215. # 212

  Χανουμάκια βλήματα, κάντε μας κουνήματα, τραγούδαγαν στην Λεωφόρο οι πράσινοι στο ντέρμπυ με την ΑΕΚ με την επιστροφή του «βλάχου» Παπαιωάννου από τα μπουζούκια στο ποδόσφαιρο, αλλά με ένα ή δυο γκολ ο Μίμης το πήγε στο 2-3

 216. 212 Σήμερα συνηθίζω να λέω χρόνια πολλά στους μαθητές μου. Κι όταν με ρωτούν γιατί τους εξηγώ πως σήμερα είναι η γιορτή του πυροβολικού και γιορτάζουν τα κανόνια και τα βλήματα. Εσύ εστίασες στα δεύτερα, αλλά υπάρχουν και τα πρώτα!

 217. Γιάννης Ιατρού said

  216: Γιάννο σωστά. Και στα κανόνια λοιπόν οι ευχές 🙂

 218. 144 (για 115 Λ και 117 Άβο) Τελικά το 14 δεν είν’ αυτό που έχει τη διαπραγμάτευση της πρόσληψης αλλά η πρώτη εμφάνιση του Λεούση (Πουλικάκου – θείου Νόντα) στη σειρά. Ο οποίος (κι εδώ είναι ο άμεσος συσχετισμός με το παρόν ιστομπλόγκιον) είναι συνταξιούχος γυμνασιάρχης, που ίδρυσε την «ένωσιν πολιτών προς διάσωσιν των τριτοκλίτων» η οποία συνεπτύχθη με την «πρωτοβουλίαν προς διατήρησιν τόνων τε και πνευμάτων» οι οποίες και ομού εσχημάτισαν την «ομοσπονδίαν των επί του γλωσσικού ζητήματος ανησυχούντων πολιτών » της οποίας είναι και πρόεδρος! https://www.megatv.com/tvshows/45803/epeisodio-14-5/

 219. Νέο Kid said

  Χρόνια πολλά σε δασκάλους και γιατρούς!

 220. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  175 Κατάλαβα. Κάπως καλύτερα είναι το Λουξεμβούργο.

 221. Εδώ δεν λέγατε για τα κούριερ;

 222. nwjsj said

  @206 & 209 – Γιάννης Ιατρού
  Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση και το άρθρο!
  Δύσκολη η κατάσταση. Μέχρι να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι των «όλων», θα χρειαστεί να ξαναεμβολιαστούν οι πρώτοι; Δηλαδή θα είναι όπως με το αντιγριπικό ή θα κάνουμε τις 2 δόσεις και ξενοιάσαμε; Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν γλυτώνουμε από τη μασκοφορία για πολύ καιρό ακόμα.

 223. Μαρία said

  []

 224. Μαρία said

  Νικοκύρη, σβήσε το 223

 225. Αλέξανδρος Βλάχος said

  Λοιπόν , καλημέρα κατά αρχήν , επειδή έχω αρκετή προσωπική εμπειρία , τόσο η τηλεκπαίδευση ( ακόμη περισσότερο ) , όσο καί η τηλεργασία είναι απολύτως άχρηστες , δεν εφαρμόζονται ούτε στο 1/10 από όσο υπολογίζουν όσοι πιστεύουν πως αποδίδουν έστω καί λίγο καί εύχομαι να επανέλθουμε γρήγορα στήν κανονικότητα γιά νά μήν τίς ξαναδούμε ποτέ . Ελπίζω πραγματικά νά μήν ξαναχρειαστεί ΠΟΤΕ κανείς νά εκπαιδευτεί ή νά εργαστεί μέ αυτόν τόν τρόπο διότι δέν προσφέρει απολύτως τίποτα , καί ελπίζω νά γίνει αντιληπτό από όλους αυτό , διότι όσοι τίς στηρίζουν , είτε δέν έχουν βρεθεί στήν θέση που είμαστε εμείς που αναγκαστικά τίς φάγαμε στά μούτρα είτε απλώς είναι άνθρωποι αυτοκαταστροφικοί που βαριούνται νά πάνε στό σχολείο, στήν εργασία τους κ.λ.π..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: