Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έχει άραγε 6 εκατομμύρια λέξεις η ελληνική γλώσσα;

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2021


Γινόταν στο Τουίτερ τις προάλλες μια συζήτηση για γλώσσες και λέξεις, και κάποια σχολιάστρια υποστήριξε:

Σκεφτείτε όμως ότι μια αγγλική λέξη έχει πολλές έννοιες (είναι πολύ φτωχή γλώσσα), αφού έχει 40.000 λήμματα ενώ η δική μας 6.000.000

Το ότι υπάρχουν λέξεις της αγγλικής (όπως και όλων των άλλων γλωσσών) που έχουν αποκτήσει πολλές σημασίες, για κάποιο λόγο θεωρείται σημάδι φτώχειας της γλώσσας, όπως βλέπετε. Το ίδιο πράγμα το είχε γράψει ειρωνικά ο φίλος Νίκος Λίγγρης, πριν από πολλά χρόνια, τότε που ο ακαδημαϊκός Κουνάδης είχε μιλήσει κι αυτός για 5 εκατομμύρια ελληνικές λέξεις (και οι δυο αριθμοί, 5 και 6 εκατομμύρια παίζουν στο ελληναράδικο στερέωμα). Έλεγε τότε ο Λίγγρης:

Επειδή νιώθω συντριβή, μήπως νομίσει κανείς ότι είμαι ένας από εκείνους που «δήθεν» ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, για να αποδείξω το πραγματικό μου ενδιαφέρον είμαι διατεθειμένος να προσφέρω το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του γνήσιου πλούτου της ελληνικής γλώσσας έναντι της αγγλικής (και όχι μόνο). Ορίστε, κύριοι, ανοίξτε ένα οποιοδήποτε αγγλοελληνικό λεξικό. Σε οποιαδήποτε αγγλική λέξη θέλετε. Κοιτάξτε πόσες ελληνικές λέξεις ακολουθούν τη μία αγγλική λέξη: Μία; Δύο; Συνήθως πολλές. Πάρτε, ας πούμε, την αγγλική λέξη flat. Πόσες ελληνικές λέξεις αντιστοιχούν στη μία αγγλική; Πάμπολλες.

ομαλός και επίπεδος, αναπεπταμένος, αβαθής, χθαμαλός, ρηχός, ξεφούσκωτος, ανιαρός, μονότονος, άτονος, υποτονικός, ενιαίος, αμετάβλητος, ξεθυμασμένος, σαφής, κατηγορηματικός, απερίφραστος, αποφορτισμένος, αλαμπής, άτοκος, διαμέρισμα, πεδιάδα, πλάτωμα, σιάδι, υπόδημα χωρίς τακούνι, ύφεση, εκτάδην, κατηγορηματικά, απερίφραστα, ξεκάθαρα κ.ά.​

Έχουμε όλες αυτές τις λέξεις όταν οι Άγγλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με μία. Χωρίς να υπολογίσουμε τους κλιτικούς τύπους, οι οποίοι ασκούν τον νου των νέων και τους κάνουν εξυπνότερους από τα παιδιά άλλων λαών από τα πρώτα κιόλας ψελλίσματα.

Ο Λίγγρης κορόιδευε αλλά η φίλη του Τουίτερ χρησιμοποιεί την πολυσημία των λέξεων για να τεκμηριώσει την άποψη ότι η αγγλική είναι φτωχιά γλώσσα με 40.000 μόνο λήμματα ενώ η ελληνική έχει εκατομμύρια.

Οπότε, δεν είναι ίσως περιττό να παραθέσω το σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο μου «Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα», ένα κεφάλαιο που δεν το έχω δημοσιεύσει στο ιστολόγιο, αν και πολλές φορές έχουμε συζητήσει το θέμα του πλήθους των ελληνικών λέξεων.

Έχει άραγε 5 εκατομμύρια λέξεις η ελληνική γλώσσα;

Συχνά-πυκνά, ακούμε να λένε για την ελληνική γλώσσα (την αρχαία, συνήθως) ότι είναι η πλουσιότερη απ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου –και ως μέτρο του πλούτου αναφέρεται ο αριθμός των λέξεων της γλώσσας. Πόσες λέξεις έχει άραγε η ελληνική γλώσσα;

Σε ομιλία που έδωσε σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 31.3.2009, ο Αντώνης Κουνάδης, ακαδημαϊκός, υποστήριξε, όπως έγραψαν οι εφημερίδες[1], ότι: Από την άλλη πλευρά, στο Βιβλίο Γκίνες η ελληνική γλώσσα αναφέρεται ως η πλουσιότερη του κόσμου, με 5.000.000 λέξεις, όταν η αγγλική έχει μόνο 490.000, και 70.000.000 λεκτικούς τύπους. (…) Ο Μπιλ Γκέιτς ομολογεί ότι η ελληνική, με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, γιατί μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. Τέλος, στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αποθησαύρισης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας με την ονομασία «Ίβυκος», οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τον εκπληκτικό αριθμό των 90 εκατομμυρίων. Κι εμείς τι;»

Η αλήθεια είναι ότι, ύστερα από τη δημόσια κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στο Διαδίκτυο από τον εξωφρενικό αυτόν ισχυρισμό, η ομιλία του κ. Κουνάδη τυπώθηκε στον τόμο με τα πρακτικά των εργασιών της Ακαδημίας[2] με σαφώς μετριοπαθέστερες διατυπώσεις αλλά με τους ίδιους αριθμούς. Έτσι, τώρα διαβάζουμε για “δήλωση αποδιδόμενη στον … Μπιλ Γκέιτς” ενώ αναφέρεται ότι “η ελληνική γλώσσα … αξίζει να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η πλουσιότερξη του (δυτικού) κόσμου με 5.000.000 λέξεις και 90.000.000 λεκτικούς τύπους”. Ο κ. Κουνάδης αναφέρει ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν δική του εκτίμηση ύστερα από αλληλογραφία με τον καθηγητή Adrados και την καθηγήτρια Μαρία Παντελιά.

Οι εξωφρενικοί αυτοί αριθμοί περί 5 εκατ. λέξεων και 90 εκατ. λεκτικών τύπων, σε αντιδιαστολή με την… πτωχή αγγλική δεν είναι τυχαίοι. Σχεδόν ίδιοι περιέχονται όχι βέβαια στο βιβλίο Γκίνες, αλλά σε βιβλίο του Γεωργίου Γεωργαλά, του διανοούμενου που συνεργάστηκε με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου[3].

Το πανεπιστήμιο Irving [διάβαζε: Irvine –σημ. Ν.Σ.] της Καλιφόρνιας επιμελήθηκε την κατασκευή του υπολογιστού Ίβυκος όπου περιέχονται 6.000.000 λέξεις και 71.000.000 λεκτικοί τύποι της Ελληνικής. Για σύγκρισι, η Αγγλική έχει 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.

Οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους κάποιον κόκκο αλήθειας, το ίδιο και ο προκείμενος. Αλλά πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας λέξεις και λεκτικούς τύπους.

Λέξεις εν προκειμένω είναι τα λήμματα του λεξικού. Παράδειγμα η λέξη «άνθρωπος». Σε κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν ένας ή (συνήθως) περισσότεροι λεκτικοί τύποι. Έτσι, η λέξη άνθρωπος (ένα λήμμα) έχει στην αρχαία γλώσσα κάπου δώδεκα λεκτικούς τύπους (πέντε πτώσεις στον ενικό, τέσσερις στον πληθυντικό, αφού η κλητική ταυτίζεται με την ονομαστική, ο δυϊκός αριθμός συν κάποιοι εναλλακτικοί τύποι της δοτικής). Αν η λέξη είναι ρήμα έχει ίσως πάνω από εκατό λεκτικούς τύπους, μια και έχουμε τόσους χρόνους και τόσες εγκλίσεις, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί έξι, αφού τόσα είναι τα πρόσωπα, και ίσως να διπλασιαστούν αν υπάρχει και μέση φωνή. Στο άλλο άκρο, αν η λέξη-λήμμα είναι επίρρημα ή άλλη άκλιτη λέξη (π.χ. το ‘και’), θα έχει μόνο έναν λεκτικό τύπο.

To TLG

Το TLG είναι ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα για τη συγκέντρωση όλων των κειμένων αρχικά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στο πανεπιστήμιο Ιρβάιν (Irvine) της Καλιφόρνιας.

Ξεκίνησε το 1972 με δωρεά της ελληνίστριας Μαριάν ΜακΝτόναλντ. Αρχικά, η καταγραφή και επεξεργασία των κειμένων γινόταν σε έναν ειδικό μεγάλο υπολογιστή, που είχε ονομαστεί Ίβυκος, και θα δείτε να αναφέρεται σε διάφορα κείμενα το όνομά του. Αργότερα, τα συγκεντρωμένα κείμενα κυκλοφορούσαν σε συνδρομητές σε ένα CD-ROM. Σκεφτείτε ότι όλα τα κείμενα που είχαν αποθησαυριστεί έως τότε, από τον Όμηρο έως την Άλωση, καταλάμβαναν χώρο περίπου 615 ΜΒ και χωρούσαν σε έναν ψηφιακό δίσκο!

Τα τελευταία χρόνια, στο TLG άρχισαν να προστίθενται και συγγραφείς μετά την Άλωση, έως και τον 19ο αιώνα. Ταυτόχρονα, το υλικό έχει μεταφερθεί σε ειδικό ιστότοπο, stephanus.tlg.uci.edu, ο οποίος είναι ελεύθερα προσπελάσιμος κατά το ένα μέρος του και συνδρομητικός κατά ένα άλλο μέρος. Το έργο TLG διευθύνεται από τη Μαρία Παντελιά, κλασική φιλόλογο.

Λοιπόν, κάποια έκδοση (σε ψηφιακό δίσκο) του TLG περιλάμβανε κείμενα που ανέρχονταν σε συνολικό αριθμό λέξεων γύρω στα 80 εκατομμύρια, με τον ίδιο τρόπο που μια σελίδα ενός βιβλίου που έχει συνολικά κάπου 300 λέξεις.

Τότε, ο Γεωργαλάς και οι συν αυτώ έκαναν μια ελαφρώς χοντροκομμένη παρανόηση -ή λαθροχειρία: θεώρησαν ότι ο αριθμός «80.000.000» αφορά τον αριθμό των λεκτικών τύπων της ελληνικής –και επειδή σε κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο περίπου 12-15 λεκτικοί τύποι, με μια απλή μπακάλικη διαίρεση προκύπτει ότι ο αριθμός λέξεων (λημμάτων) της αρχαίας είναι 5-6.000.000, πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι της… πτωχής αγγλικής.

Φυσικά, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε συνολικό αριθμό λέξεων και σε συνολικό αριθμό λημμάτων. Αυτή τη στιγμή, το TLG, που έχει προχωρήσει και στον 19ο αιώνα, αριθμεί[4]:

117.930.531 λέξεις συνολικά
265.595 λήμματα
1.802.837 λεκτικούς τύπους

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και πολλά νεότερα κείμενα.

Πάντως, για την ιστορία, ο Γεώργιος Γεωργαλάς, ο διανοούμενος της χούντας, είχε τουλάχιστον την εξυπνάδα να αναγνωρίσει ότι ο αριθμός των 6 εκατ. λέξεων που έδωσε για την αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν λάθος, και αποτέλεσμα παρανόησης, αλλά οι επίγονοί του έχουν κολλήσει σε παρόμοια νούμερα, άλλοτε 5 και άλλοτε 6 εκατομμύρια.

Με βάση υπολογισμούς του Νίκου Νικολάου, οι λέξεις της αρχαίας ελληνικής είναι λίγο περισσότερες από 200.000 (και εδώ περιλαμβάνονται και τα κύρια ονόματα), πολύ λιγότερες από τις λέξεις της αγγλικής, αλλά και από τις λέξεις της νέας ελληνικής. Και είναι βεβαίως άδικο να συγκρίνουμε μια αρχαία γλώσσα, έστω και ικανοποιητικά παραδομένη, όπως η αρχαία ελληνική, με μια νέα που εμπλουτίζεται διαρκώς από την ακένωτη δεξαμενή των νεολογισμών και των δανείων.

Για τη νέα ελληνική γλώσσα, ο καθηγητής Χαραλαμπάκης, σε συνεντεύξεις που έδωσε το 2014 με την ευκαιρία της έκδοσης του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνων (το οποίο περιλαμβάνει 75.000 λήμματα) έχει κάνει την εκτίμηση των 700.000 λέξεων, που προσωπικά τη βρίσκω γενναιόδωρη αλλά όχι υπερβολική. Ο καθηγητής Γ. Ξυδόπουλος, πιο συντηρητικά, έχει μιλήσει για 350.000 λέξεις και 4.000.000 ορθά σχηματισμένους λεκτικούς τύπους.

Αυτή η προσπάθεια για διόγκωση του αριθμού των λέξεων της ελληνικής γλώσσας δεν γίνεται μόνο για τόνωση του εθνικού φρονήματος (εμείς έχουμε το πλουσιότερο λεξιλόγιο) αλλά κατατείνει στο να υποβάλει την ιδέα ότι αποκλείεται μια τόσο «πλούσια» γλώσσα όπως η ελληνική να προήλθε από κάποιαν άλλη –και ιδίως από την πτωχή πρωτοϊνδοευρωπαϊκή.

Αλλά αυτό είναι αντικείμενο ενός άλλου μύθου, έστω και συναφούς, ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών.

[1] Εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής”, 5.4.2009. Πιο συνοπτικά και σε άλλες εφημερίδες, π.χ. “5.000.000 λέξεις για χάσιμο”, Ελευθεροτυπία 15.4.2009.

[2] Ακαδημία Αθηνών, Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών. Έτος 2009: τόμος 84ος. Τεύχος πρώτον, τάξις των θετικών επιστημών, σελ. 169-187.

[3] Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι; (εκδ. Τότε, 1996, σελ. 70)

[4] http://stephanus.tlg.uci.edu/Iris/indiv/stat.jsp, τωρινό.

147 Σχόλια to “Έχει άραγε 6 εκατομμύρια λέξεις η ελληνική γλώσσα;”

  1. Aghapi D said

    Διαβάζω στη βικιπαίδεια (πάντα with a grain of salt):

    Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες αποτελούν μια γλωσσική οικογένεια τα μέλη της οποίας ήταν, στην αρχαιότερή τους μορφή, διάλεκτοι μιας ενοποιημένης γλώσσας, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν σταδιακά εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταναστεύσεων και των επαφών των Ινδοευρωπαίων με άλλα γλωσσικά ιδιώματα.

    Όμως δέν βρίσκω πουθενά ικανοποιητικό χάρτη τών περιοχών όπου μιλιόταν αυτή η ενοποιημένη γλώσσα
    Εντάξει δέν άνοιξα παλιές εγκυκλοπαίδειες όμως

    Καλημέρα είπα;

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολύ πλούσια η ελληνική, δεν λέω, αλλά κάθε μέρα δυσκολεύομαι να βρω την κατάλληλη λέξη για διάφορα αντικείμενα, λέξη που να την ξέρω εγώ και να την καταλαβαίνουν και οι άλλοι. Εξ ου και η καταφυγή σε όρους όπως «ματζαφλάρι», «σκατουλάκι», «τέτοιο», «εκείνο το πώς το λένε, μωρέ, που το βάζουμε…» και άλλες τέτοιες αμήχανες και ασαφείς περιγραφές. Και όταν καμιά φορά βρίσκουμε τη σωστή λέξη, κατά κανόνα είναι ξένη και άκλιτη.

  3. Aghapi D said

    2 Πολλά ζητάς Εδώ άκλιτες κατάντησαν και οι ελληνικές λέξεις
    Διαβάζω: «καταγγέλλεται από γυναίκες εργαζόμενους στην ΑΕΠΠ »
    από https://www.dikastiko.gr/eidhsh/se-eisaggeliko-kloio-proin-dikastis-gia-sexoyalikes-kai-ochi-mono-parenochliseis-me-politikes-proektaseis/

  4. 1 Εδώ ο χάρτης που ψάχνεις σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία:

    Άλλες θεωρίες:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_hypothesis (ο σοβαρότερος ανταγωνιστής)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_hypothesis
    https://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_Continuity_Theory

  5. 4 αν δεν φαίνεται το πρώτο λινκ, είναι ο χάρτης από εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Kurgan_hypothesis

  6. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Νικοκύρη, έχεις ανεβάσει ένα νταμάρι πέτρες από το πηγάδι, αλλά αυτή που έριξε ο κουζουλός ακόμη κάτω είναι. Θαυμάζω το κουράγιο σου…

  7. Aghapi D said

    4 Ευχαριστώ
    Μάλλον δέν ήξερα να διατυπώσω σωστά το ερώτημα
    5 Και ξανά ευχαριστώ φυσικά 🙂

  8. LandS said

    Καλημέρα

    Μεγάλη δουλειά ρε φίλε. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να χαλαρώνεις Δευτέρα πρωί με ένα μόνιμο χαμόγελο αναπολώντας το Κυριακάτικο πεντάωρο απογευματάκι σε ωραίο περιβάλλον, ωραία μεζεδάκια, ωραία ρακή, ωραία τραγούδια και ωραία παρέα (όπερ και ωραιότερον)

  9. Pedis said

    Καλά, τους Άγγλους τούς εχουμε για πλάκα. Που δεν μπορούν να βρουν νέες λέξεις και φτιάχνουν αυτά τα σιχαμένα τα φρέιζαλ βερμπς, ανακατεύοντας μεταξύ τους τις λίγες και κακόηχες λέξεις που έχουν, μόνο και μόνο για να μας παιδεύουν, εμάς τους εξυπνοτερότατους και καλυτερότατους.

    Με τα Γερμανικά πώς πάει η σύγκριση; Τους ρίχνουμε κι αυτωνών στ’ αυτιά, δεν μπορεί. (Εξαιρούνται από το διαγωνισμό μεγαλύτερης, μακρύτερης … ξερωγώ γλώσσας οι σύνθετες, έτσι; δεν θέλω ναλακίες.) 😜

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και σε συνέχεια του σχ.2, μια κωμική όσο και αμήχανη στιγμή. Κάποτε είπα στην τάξη, στο πλαίσιο μιας εργασίας, ότι θα τρυπήσουμε τα χαρτιά με τον διακορευτή. «Τι είναι αυτό, κύριε;» στο καπάκι η εύλογη απορία των παιδιών. Τους έδειξα το σχετικό εργαλείο και, εννοείται, προέκυψε το αδυσώπητο ερώτημα: «Και γιατί το λένε έτσι, κύριε;». Από τότε, λοιπόν, τρυπητήρι και μόνο τρυπητήρι και ο μπαμπινιωτισμός να πάει να κουρεύεται.

  11. LandS said

    2
    Και ‘γω όλο αυτά που αυτώνουν και τέτοια που τετοιώνουν είμαι. Δεν λέω όμως ότι μου φταίει η πώς τη λένε.

  12. Παναγιώτης K. said

    @2. Μη ξεχνάς και τα ρήματα «αυτώνω», «τετοιώνω»… 🙂

  13. Και η δική μας φτωχούλα φαίνεται…

    — Έκθεση (μαθητή)
    — Έκθεση (σε ακτινοβολία)
    — Έκθεση (κοινοβουλευτικής επιτροπής)
    — Έκθεση (γεωργικών προϊόντων)
    — Έκθεση (πεπραγμένων)

    🙂

  14. LandS said

    10
    Το ξέρεις ότι εμείς οι παλαιότεροι το λέγαμε «Ο Λουκανίδης»

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

    10 Όταν πήγα φαντάρος, 1984, το έλεγαν Κωνσταντινίδη, από το όνομα ενός βιαστή γιατρού (ή οδοντογιατρού) της δεκ. 1950. Και Λουκανίδη.

  16. Πουλ-πουλ said

    10.
    Στα γραφεία των παλιών μηχανικών, τον διακορευτή, Λουκανίδη τον λέγανε, και γελάγανε οι σχεδιάστριες. Γιόλα γαρ…

  17. ΘΝΣ said

    Φαινεται οτι ο αριθμος 6,000,000 εχει καποια ιδιαιτερη σημασια.
    Για παραδειγμα, περα απο το πληθος των ελληνικων λεξεων, εχει συνδεθει με τα θυματα του Ολοκαυτωματος (με τους Εβραιους ειδικοτερα, οι αλλοι δεν μετρανε), αλλα οπως φαινεται ο αριθμος αναφερεται σε σχεση με τους Εβραιους πολυ νωριτερα, ακομη και τον 19ου αιωνα.
    Τα περισσοτερα σχετικα κειμενα εχουν αφαιρεθει απο το διαδικτυο, ωστοσο αυτο εδω παραμενει για οσους ενδιαφερονται για τη μαγεια του 6,000,000.

    Click to access book.pdf

  18. Παναγιώτης K. said

    @8. Με τη ζέστη πως την παλέψατε;

  19. Πουλ-πουλ said

    14. Πάλι δεύτερος ήρθα.

  20. ΣΠ said

    11

  21. LandS said

    13
    Ο αείμνηστος Γ. Βαλέτας στο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου υποχρέωνε τους μαθητές, εκτός από το να ντύνουν το σχετικό τετράδιο με κόκκινη κόλλα, να γράφουν στην ετικέτα. «Τετράδιον Συνθέσεων» και μέσα να γράφουν «Σύνθεσις 1η», «Σύνθεσις 2α» κλπ.

  22. Παναγιώτης Κ. said

    Αυτή η εμμονή με την τάχα ανωτερότητα της Ελληνικής Γλώσσας νομίζω ότι είναι γνώρισμα ημιμαθών ανθρώπων που όμως, δεν γνωρίζουν την άγνοιά τους.

  23. 15 Κάποιοι το έχουμε ήδη διαβάσει αυτό 🙂

  24. @ 21 LandS

    🙂

  25. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Δύο λινκ δεν λειτουργούν. Το πρώτο του κειμένου («εδώ») και το λινκ στην σημείωση [4].

  26. LandS said

    15
    Κωνσταντινίδης ήταν πιο παλιά

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    11: Ναι, βρε παιδί μου, δε λέω, μπορεί κάπου να βόσκουν οι σχετικές λέξεις, αλλά είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αν σου πω «τσάκω το μαντολίνο, να κόψουμε τα αγγουράκια» τι θα καταλάβεις;☺

  28. LandS said

    18
    Αυλή σα μπογάζι, επαρκείς τέντες, τεράστια μουριά, κάπου 5 ανεμιστήρες από πάνω… τα άλλα τα γράψαμε ήδη.

  29. LandS said

    27

  30. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    27: πως θα φτιάξεις σαλάτα ή τζατζίκι ή θα βάλεις κανένα τσιπουράκι με ψευτομεζέ 🙂 (το μαντολίνο του λοχαγού Κ. ήταν άλλου είδους, μουσικού…)

  31. dryhammer said

    Καλημέρα.

    Θα επαναλάβω το Πανούτσειο* αίτημα πως ο σωστός μηχανικός αυτοκινήτων μπορεί να περιγράψει ολόκληρο τον κινητήρα εσωτερικής καύσης χρησιμοποιώντας μόνο τα «παπάρι» και «παπαράκι»

    —-
    * από τον γνωστό …γράφο** Α. Πανούτσο

    ** βάλτε το πρώτο συνθετικό κατά βούλησιν.

  32. Αγγελος said

    Aghapi D (1), να το πούμε κι αυτό: η συγγένεια των λεγόμενων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών είναι καταφανής και οδηγεί στην υπόθεση της κοινής καταγωγής τους, την οποία κανένας σοβαρός ερευνητής δεν αμφισβητεί, ΑΛΛΑ το πού (και εν μέρει το πότε) μιλιόταν η υποτιθέμενη γλώσσα από την οποία προήλθαν παραμένει άγνωστο. Υπάρχουν θεωρίες, που ανέφερε ο Δύτης δίνοντας και αντίστοιχους χάρτες, αλλά ακριβώς το γεγονός ότι είναι τουλάχιστον τέσσερις, έστω κι αν σήμερα η μία πείθει περισσότερο, δείχνει ότι το πρόβλημα αναμένει ανοιχτό. Είναι πολύ δύσκολο να χωροθετήσεις μια γλώσσα που δεν έχει αφήσει κανένα γραπτό τεκμήριο, ιδίως όταν εξ υποθέσεως οι ομιλητές της πρέπει να Ασκορπίστηκαν από την Ισπανία ως το Τουρκεστάν!

  33. BLOG_OTI_NANAI said

    Εθνικός Θησαυρός, στατιστικά:

    http://hnc.ilsp.gr/index.php?current_page=statistics

  34. Αγγελος said

    ΘΝΣ (17), πολλές παραπομπές σε μνείες του αριθμού των 6.000.000 Εβραίων που καταπιέζονται ή κινδυνεύουν υπάρχουν μεταξύ άλλων εδώ . Ντρέπομαι που παραπέμπω σε τέτοιο παραληρηματικό βιβλίο (λίγο παρακάτω λέει ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες που — όντως — βίασαν πάρα πολλές Γερμανίδες ήταν the majority crypto-Jews!!!), αλλά οι συγκεκριμένες βιβλιογραφικές αναφορές μπορεί να είναι και σωστές. Και δεν είναι τόσο περίεργο, αν ήταν όντως γύρω στα έξι εκατομμύρια ο εβραϊκός πληθυσμός της τσαρικής Ρωσίας — πολλοί θα βρίσκονταν να πουν σε ανύποπτο χρόνο «ιδού, έξι εκατομμύρια Εβραίοι καταπιέζονται ποικιλοτρόπως και θα είναι τα πρώτα θύματα οποιουδήποτε μελλοντικού πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη», χωρίς φυσικά να υποψιάζονται από πού θα ερχόταν η μεγαλύτερη απειλή…

  35. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα !
    Η πραγματική φτώχεια μιας γλώσσας, ανεξάρτητα από τον πλούτο των λημμάτων της, είναι οι τελικά χρησιμοποιούμενες λέξεις, από όλον αυτό τον πλούτο.
    Και από την άλλη, η χρήση νεολογισμών κρατάει ίσως αυξητικά δυναμικό το συνολικό πλήθος, την ίδια ώρα όμως που καταργεί τους παλιούς τύπους, και ίσως από ένα φαύλο κύκλο, έρχεται «μια η άλλη».

    Τι εννοώ : σε ένα ίσως ακραίο παράδειγμα, η λέξη «γκουγκλάρω», ναι μεν προστέθηκε ως λήμμα, δεν αποκλείεται όμως σε 20-30 χρόνια, να έχει καταργήσει το «δύσχρηστο» λήμμα «τεκμηριώνω», ξερωγω…
    Το θέλουμε, άραγε;

  36. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Γεώργιος Γεωργαλάς, ο διανοούμενος της χούντας»
    # Ώπα, φάουλ! Γεώργιος Γεωργαλάς, ο διανοούμενος του ΚΚΕ που πήγε …σώγαμπρος στη χούντα!

    (β) Ένας γλωσσολογάρας βρήκε 200 χιλιάδες ελληνικές λέξεις, άλλος κσαθηγητάρας 700, άλλος 350 και πάει λέγοντας. Σαν να μου φαίνεται ότι στα κουτουρού μιλούν όλοι
    οι …ειδήμονες. Εγώ προτείνω έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό για τους ελληνάρες και έναν μειοδοτικό για τους …ελληνίσκους!

    (γ) «Αλλά αυτό είναι αντικείμενο ενός άλλου μύθου, έστω και συναφούς, ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών»
    # Για «μητέρα όλων των γλωσσών» δεν ξέρω, αλλά μητέρα (ή μεγάλη αδερφή) της λατινικής και οι δυο μαζί «ανιούσες» όλων σχεδόν των δυτικών γλωσσών ….δεν θα με πείραζε!

  37. Καλημέρα

    # 8
    Σταύρο, τα είπες όλα ( ωραία, εννοείται)

    επειδή τα χρόνια περνάνε και οι ανάγκες κάθε γλώσσας αυξάνονται, εκεί βλέπεις την ελαστικότητα-προσαρμοστικότητα κάθε γλώσσας κατά πόσο μπορεί να ακολουθήσει την επχή της. Αν δεν αλλάξουμε σύντομα διδακτική ύλη οι νέες γενιές πιο πολύ θα μοιλάνε μεταξυ τους αγγλικά παρά ελληνικά.
    Οσο για μένα η ελληνική γλώσσα όπως μιλιέται από τους περισσότερους μου θυμίζει μια κυρία που της τραγουδάω στον ρυθμό του»τα πιο ωραία παραμύθια» του Σαββόπουλου :

    Φορούσες ψάθινο καπέλο
    κι ένα φουστάνι θαλασσί
    στα χέρια σου είχες βραχιόλια
    και στο λαιμό χαϊμαλί

    το δέρμα σου είχε ραγάδες
    στήθος… τηγανητό αυγό
    και από τότε που σε είδα
    να σε ξεχάσω δεν μπορώ

  38. Λυκούργος said

    Όπως έχει παραδεχτεί στο παρελθόν και ο ίδιος ο κ. Σαραντάκος, από τα 160.000 λήμματα της Ελληνικής Γλώσσας στο TLG (Αρχαιότητα έως 1453), λιγότερα από το ένα τρίτο (50.000 λήμματα) θεωρούνται Ινδοευρωπαϊκά. Αυτό σημαίνει πως η Ελληνική Γλώσσα αποτελείται από μη ΙΕ λέξεις κατά τα 2/3. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι υψηλού πολιτιστικού επιπέδου λέξεις της Ελληνικής (δήμος, ναός, ναύς, πόλις, ψήφος κλπ) ΔΕΝ είναι Ινδοευρωπαϊκές.

    Ο επί 30 χρόνια Κοσμήτορας Κλασικών Σπουδών του Cambridge, Denys Page (1908-1978) στο βιβλίο του «Ιλιάς και Ιστορία» («Παπαδήμας» 1999) διαπιστώνει το εξής απλό: «Μερικές από τις συνηθέστερες λέξεις της Ελληνικής Γλώσσας έχουν άγνωστη προέλευση και κατά τα φαινόμενα δεν ανήκουν στην Ινδοευρωπαϊκή Κληρονομιά: Αγαθός, κακός, ειρήνη, πόλεμος, φρήν, σώμα, άνθρωπος, παρθένος κλπ. »

    Λίγο παρακάτω ο Denys Page παρατηρεί ότι: «Στα ελληνικά για το ίδιο πράγμα υπάρχουν ζεύγη λέξεων που η μια τους είναι ινδοευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ ή άλλη όχι: Θάλασσα ή Πόντος, Γαία ή Χθών, ασπίς ή σάκος, έγχος ή δόρυ, ξίφος ή φάσγανον…… Η πρώτη λέξη κάθε ζεύγους έχει άγνωστη προέλευση. Αξιοπαρατήρητο είναι ότι τελικά επικρατεί η άγνωστης προέλευσης λέξη (εκτός από το δόρυ). Η πιο λογική ερμηνεία του φαινομένου αυτού είναι ότι πρόκειται για πρωτο-ελληνικές λέξεις που ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ στους μη ελληνικούς λαούς, οι οποίοι πήραν τις μεταγενέστερες συνώνυμές τους και γι’ αυτό οι γλωσσολόγοι δεν τις αναγνωρίζουν ως Ινδοευρωπαϊκές»!..

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ινδοευρωπαϊκές βαφτίστηκαν οι ελληνικές λέξεις που πέρασαν στις άλλες Γλώσσες. Όσες δεν πέρασαν, θεωρούνται μη Ινδοευρωπαϊκές. Αυτή, δυστυχώς, είναι η προκρούστεια Λογική της σύγχρονης Γλωσσολογίας

  39. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα στους χθεσινούς αοιδούς, για τις αηδίες μιλάνε οι ειδικοί.

  40. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κάθε γλώσσα έχει τις χάρες της. Απλά η δική μας, η ελληνική, λόγω του προϋπάρξαντος πολιτισμού πριν 2-3 χιλιάδες χρόνια, μελετήθηκε, αγαπήθηκε και προβλήθηκε από τους επιστήμονες και τη διανόηση, κυρίως της Ευρώπης. Υπό αυτή την έννοια έχει κάποιο προβάδισμα, συγκρινόμενη με πολλές άλλες γλώσσες. Άλλο αυτό όμως, και άλλο η δική μας γλώσσα είναι το παν και οι άλλες για τα σκουπίδια. Αυτό μόνο βαρεμένοι εθνικιστικοί κύκλοι τα διακινούν.

    Από την άλλη διασκεδάζω με την πρεμούρα και την αγωνία κάποιων μην τυχόν και αποδειχθεί ότι η ελληνική γλώσσα έχει κάποια υπεροχή και χρησιμότητα έναντι άλλων γλωσσών και κάνουν το παν να καταρρίψουν μια ενδεχόμενη τέτοια άποψη. Αυτό, κατ’ εμέ, μόνο εθνικοί μηδενιστές το αποπειρώνται.

  41. ΓΤ said

    γλαρωμένη η φρουρά…

  42. Aghapi D said

    32 Αυτό ακριβώς δίνει επιχειρήματα: πώς αποδεικνύεται ότι η ελληνική σχετίζεται/κατάγεται/συγγενεύει με μια γλώσσα που, κατά τη γνώμη τους, μπορεί και να μήν υπήρξε; 🙂

  43. […] Γινόταν στο Τουίτερ τις προάλλες μια συζήτηση για γλώσσες και λέξεις, και κάποια σχολιάστρια υποστήριξε: Σκεφτείτε όμως ότι μια αγγλική λέξη έχει πολλές έννοιες (είναι πολύ φτωχή γλώσσα), αφού έχει 40.000 λήμματα ενώ η δική μας 6.000.000 Το ότι υπάρχουν λέξεις της αγγλικής (όπως και όλων των άλλων γλωσσών) που έχουν αποκτήσει πολλές σημασίες, για… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/06/28/ekatommyria/ […]

  44. sarant said

    23 🙂

    25 Το πρώτο λινκ το έσβησα διότι δεν ισχύει πια, το δεύτερο είχε ένα παραπανίσιο κόμμα και το διόρθωσα

    38 Απλούστερο δεν είναι να σκεφτούμε ότι είναι λέξεις του προελληνικού υποστρώματος αυτές; Πώς αλλιώς θα εξηγήσει κανείς ότι πέρασε το «τρία» από τα ελληνικά σε όλες τις άλλες γλώσσες; Ως τότε δεν είχαν τρόπο να μετράνε ως το τρία; Ή να δηλώνουν πατέρα και μητέρα;

  45. Stelios Kornes said

    Oχι, δεν εχει 6 εκατομμυρια λεξεις η ελληνικη γλωσσα. Και δεν ειναι η πιο σπουδαια γλωσσα του κοσμου, ουτε η Ελλαδα ειναι η πιο σπουδαια χωρα του κοσμου. Αν ψαξουμε πολυ βαθεια την ολη αυτη υποθεση, θα βρουμε απο πισω μια αθλια προπαγανδα που πεφτει σαν την ομιχλη πανω στο μυαλο των ανθρωπων (σε ολα τα εθνη). Κι αυτοι που ριχνουν την εθνικιστικη ομιχλη αυτη, εχουν σκοπο να μην εχει την πνευματικη διαυγεια η μανα κι ο πατερας του αγοριου, να εμποδισουν το παιδι τους να παει στρατιωτης σε εναν πολεμο. Αν δεν υπαρχουν αυτη η προπαγανδα κι ο καλοποτισμενος εθνικισμος, τους ειναι πολυ δυσκολο να πεισουν τους ανθρωπους να δωσουν ζωντανα, ομορφα παιδια και να παρουν πισω φρικτους σακους με τσακισμενα κοκκαλα και ματωμενες σαρκες. Κι ας πω κι αυτο: ποιοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι; Ειναι αυτοι που παιζουν τα μεγαλα και προσοδοφορα παιχνιδια εξουσιας κι ειναι αυτοι που τραβανε τις γραμμες των συνορων πανω στους χαρτες.

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    40: Σε μια χώρα εθνοβαρεμένων και εθνονάρκισσων φοροφυγάδων έχουμε ανάγκη αυτούς τους «εθνικούς μηδενιστές», για να μας βοηθούν να αφιππεύσουμε και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.

  47. Triant said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    45: Κι ας πω κι αυτο: ποιοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι; Ειναι αυτοι που παιζουν τα μεγαλα και προσοδοφορα παιχνιδια εξουσιας κι ειναι αυτοι που τραβανε τις γραμμες των συνορων πανω στους χαρτες.
    Και οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους να σκοτωθούν. Τα προφυλάσσουν γιατί είναι πιο σημαντικά και πιο χρήσιμα για την κοινωνία ζωντανά (σε αντίθεση με το δικό σου ραγιά).

  48. Alexis said

    Για το γνωστό εργαλείο τρυπήματος των εγγράφων σας παραπέμπω στο μνημειώδες λήμμα μου στο slang.gr
    Είναι βέβαιον ότι μετά από αυτή μου την παρέμβαση το ιστολόγιο θα εκτιναχθεί και πάλι εις την κλίμακαν της Αλέξαινας.
    Αποσύρομαι προσωρινώς υπό τον φόβο της …άλλης Αλέξαινας 😆 και πιθανόν να επανέλθω περί το μεσονύκτιον.

  49. nikiplos said

    Τι να πει κανείς; Στην εποχή του διαδικτύου, διαδίδονται ακόμη από (οθντκ) επίσημους ομιλητές, τέτοιες ουρανομήκεις αρλούμπες κι αναγκάζονται μετά 40 γνωστικοί να κοπιάσουν να ανασκευάσουν.

    Σήμερα πάντως κάνει πολλή ζέστη και είμαι πολύ πως το λέτε εσείς εδώ, χολοσκασμένος, που βλέπω να γράφεται παντού πολύ ζέστη και πολύ ζέστη και άλλα τέτοια, από πολλούς οπαδούς των 6μυρίων λέξεων.

  50. ΘΝΣ said

    Αγγελος [34] ανεφερα μια αναφορα στον αριθμο 6,000,000 -εντυπωσιακα επαναλαμβανομενη σε μεγαλο χρονικο ευρος- ελπιζοντας οτι καποιοι αναγνωστες θα προσθεσουν και αλλες.

  51. spyridos said

    42
    Τώρα να σου απαντήσω εγώ ο άσχετος;

    Επαγωγικά. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε ότι υπήρξε μια γλώσσα για να σκεφτούμε την ύπαρξή της.
    Βλέποντας τις συγγένειες και τοποθετώντας τις χωροχρονικά σε διάφορα σημεία του παρελθόντος φανταζόμαστε ότι υπήρξε αυτή η γλώσσα. Η στεγνή άρνηση αυτής της υπόθεσης (δοκιμαστικής λύσης, θεωρίας, παραδείγματος κτλ) δεν μας βοηθάει να πάμε παραπέρα. Αυτό κάνουν οι ελληνοβαρεμένοι και άλλοι βαρεμένοι.
    Μόνο η πρόταση μιας εναλλακτικής υπόθεσης (κτλ κτλ κτλ) μπορεί να συνεισφέρει στην συζήτηση.
    Αλλά οι μέχρις στιγμής προτάσεις των βαρεμένων περιέχουν από μηχανής θεούς και προϋποθέτουν πλήρη απουσία της λογικής στην εξήγηση.
    Αυτή είναι η κυρίαρχη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με τα στοιχεία που διαθέτουμε.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι η θεώρησή μας δεν πρόκειται να αλλάξει αν βρούμε άλλα στοιχεία.
    Ούτε ο Ερατοσθένης ήξερε ότι η γη είναι στρογγυλή. Άλλη γνώση του δόθηκε. Το φαντάστηκε επαγωγικά.

  52. sarant said

    48τελος 🙂

  53. ΚΩΣΤΑΣ said

    46
    Γιάννη, η ελληνική γλώσσα δεν είναι αυτή που έδωσε, δάνεισε, ένα σωρό επιστημονικούς όρους, που με κάποιες παραλλαγές καθιερώθηκαν διεθνώς; Μέσω της ελληνικής γλώσσας δεν διαδόθηκε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και δεν επηρέασε κατά κάποιο τρόπο την περίοδο της αναγέννησης; Το Ευαγγέλιο δεν είναι γραμμένο στην ελληνική; Όλα αυτό τελος πάντων δεν αποτελούν μια ένδειξη ότι η γλώσσα μας έδωσε το κατιτίς παραπάνω σε σχέση με άλλες (όχι όλες) γλώσσες; Και φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε να πουμε και μια καλή κουβέντα για τη γλώσσα μας, μην τυχόν μας χαρακτηρίσουμε αλλόφρονες εθνοβαρεμένους; Ένα μέτρο κάπου χρειάζεται;

  54. Αγγελος said

    Aghapi D (42), ότι η ελληνική γλώσσα συγγενεύει με τις περισσότερες γλώσσαες της Ευρώπης καθώς και με τα αρμενικά, τα περσικά και τις περισσότερες γλώσσες της Βόρειας Ινδίας είναι ηλίου φαεινότερον, και η μόνη λογική εξήγηση της συγγένειας αυτής είναι η κοινή τους καταγωγή, από κάποια γλώσσα που δεν μαρτυρείται μεν, αλλά που η ύπαρξή της είναι απολύτως βέβαιη, όπως ακριβώς θα ήταν βέβαιη η κοινή καταγωγή των γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών κλπ. ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί η λατινική. Ως εδώ φτάνει η γλωσσολογία. Σχετικά με το λαό που μιλούσε αυτή τη γλώσσα, μόνον εικασίες, κατά το μάλλον ή ήττον βάσιμες, μπορούν να διατυπωθούν.

  55. Konstantinos said

    Τη μοναδική ελληνική λέξη που αρχίζει από ζ και τελειώνει σε μ την έχουμε μετρήσει στα 5-6 μυρια;

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    53: Καλά, αυτά είναι ιστορική πραγματικότητα, δεν τα αρνείται κανείς. Αλλά πραγματικότητα είναι και η αυταρέσκεια και η αλαζονεία με τις οποίες μιλούν για το ένδοξο παρελθόν διάφοροι ψεκασμένοι, για το οποίο παρελθόν κάτι είχε πάρει το αφτί τους στο σχολείο. Και βάσει αυτού του ένδοξου παρελθόντος, διεκδικούν οι άμοιροι δάφνες και αναγνώριση που δεν τους ανήκουν και ο λόγος τους βρίθει από εθνικιστικές και ρατσιστικές ανοησίες, εκνευριστικές όσο και επικίνδυνες. Χρειάζεται, λοιπόν, ο τεκμηριωμένος και ρεαλιστικός αντίλογος των «εθνομηδενιστών», για να τίθεται το ζήτημα στις σωστές του βάσεις. Διάβασε σχόλια και κείμενα και των μεν και των δε και θσ αντιληφθείς την ποιοτική διαφορά.

  57. BLOG_OTI_NANAI said

    45: Μόνο ο Χίτλερ θα έκανε σκέψεις σαν τις δικές σου, ελπίζοντας να πείσει τους ανθρώπους να μην τον πολεμήσουν… Αν σκέφτονταν όλοι σαν εσένα, όλες οι αποικιοκρατικές δυνάμεις θα βασίλευαν ακόμα, όλα τα φασιστικά καθεστώτα σαν του Πολ Ποτ, του Χίτλερ ή του Χιροχίτο θα έσφαζαν ακόμα, όλοι οι κατακτητές θα κυβερνούσαν ακόμα, όλοι οι γενοκτόνοι σαν τους Τούρκους, θα είχαν σφαγιάσει τον πλανήτη ολόκληρο.

    Η μοναδική ελπίδα είναι να είσαι 15 χρόνων και να δικαιολογείσαι να τα γράφεις αυτά…

  58. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  59. leonicos said

    H γλώσσα είναιι κατ’ αρχήν θέμα προσωπικό. Εάν η νοητική σου ικανότητα και το πολιτισμικό σου περιβάλλον το επιτρέψουν ή το επιβάλουν, έχεις τον ανἀλογο αριθμό σημασιών, παραλλαγών κοκ και χρησιμοποιείς τον ανάλογο αριθμό λέξεων από τη δεξαμενή της γλώσσας σου, π.χ. της ελληνικής. Η δεξαμενή αυτή μπορεί να επεκτείνεται λόγω ειδικών ή επαγγελματικών ορων, και είναι δυνατό ο ικανός ομιλητής μιας συγκεκριμένης γλώσσα αλλά διαφορετικής προσεγγισης, να εχει διαφορετικό λεξιλόγιο από έναν άλλο εξίσου ικανό ομιλητη διαφορετικής προσέγγισης. Έτσι, ο βοσκός ξεχωρίζει πολύ περισσότερα ‘χορτάρια’ από τον φιλόσοφο και ο φιλόσοφος πολύ περισσότερες επιθυμίες από τον βοσκό. Όλα αυτά επηρεάζονται από την προσωπική οικογενειακή ιστορία του καθενός, τους τυχον νεολογισμούς μικρής εμβέλειας κοκ.

    Εάν αγνοώντας όλα τα παραπάνω, προσπαθήσουμε να συντάξουμε ένα λεξικό που να περιέχει όλες τις σημασίες κάθε λέξεις, θα βρούμε ότι οι λέξεις έχουν ΠΑΝΤΑ πολλές, συχνά αποκλίνουσες σημασίες, μέχρι και αντιτιθέμενς. Επίσης μερικές χρήσεις αποτυπώνουν παλαιότερες σημασίες λέξεων.Τυχαία συζητούσα με κάποιον φίλο τη ‘παράχρήμα’ = αμέσως. Ασφαλώς εδώ το ‘χρήμα’ δεν σημαίνει ‘λεφτά’που είναι η κύρια σημασία σήμερα.

    Συμπέρασμα. Μπορεί καποιος παίζοντας με όλες αυτές τις παραμέτρους να βρει εκατομμύρια λέξεων και τύπων (δεν ξέρω αν φτάνουν τα 5)

    Όσο για τους τους λεκτικούς τύπους, λέγονται ανοησίες. απλούστατα δεν ξέρουν τουρκικα οι άνθρωποι. Να δουν πόσοι λεκτικοί τύποι υπάρχουν σε κάθε τούρκικο ρήμα. Πρέπει ν’ αγγίζουν τους 1000

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    57: Μα αν σκέφτονταν όλοι σαν τον φίλο μας, δεν θα υπήρχαν αποικιοκρατικές δυνάμεις ούτε ποικιλόχρωμοι τύραννοι, πολεμοκάπηλοι και ιμπεριαλιστές, οπότε ο πόλεμος και οι στρατοί θα είχαν καταργηθεί εκ των πραγμάτων. Επειδή, όμως, δεν σκέφτονται όλοι έτσι, ούτε καν λίγοι, οι τύραννοι, οι ιμπεριαλιστές και τα λοιπά σαρκοβόρα καλόν είναι να μη μας βρίσκουν ξαρμάτωτους.

  61. nikiplos said

    δια τη γλώσσα και το πνεύμα, προσθέστε και το «προέκταση» της μεγάλης λογοτέχνιδος Λένας Μαντά

    https://www.ethnos.gr/lifestyle/163566_lena-manta-gia-dimoylidoy-kai-epimeleia-lydias-apo-glyka-nera-dothike-proektasi

    Δεν είμαι ειδικός να κρίνω αν είναι σωστό το προέκταση.

  62. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    Η δύναμη μίας γλώσσας δεν υπολογίζεται από τον αριθμό των λέξεων.
    Η δύναμη μίας γλώσσας υπολογίζεται από την δύναμη επιτεύξεως ισχυρού λόγου.

    38. Λυκούργος.
    Η ελληνική γλώσσα δεν έχει λέξεις αλλά μέρη λόγου τα οποία κτίζονται στοιχείο στοιχείο, συλλαβή συλλαβή κατά περίσταση και δεν χρειάζεται να τα καταγράψει όλα αυτά τα μέρη του λόγου σε κάποιο λεξικό.
    Οι λέξεις είναι κτήμα όλων των εμψύχων και όχι μόνον των ανθρώπων. Τα μέρη του λόγου είναι κτήμα μόνον των ανθρώπων.

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    60: «αν σκέφτονταν όλοι σαν τον φίλο μας, δεν θα υπήρχαν»

    Σεβαστό το δικαίωμα στην ελπίδα του «έσσεται ήμαρ»… Αλλά έως τότε, καλό είναι να φυλαγόμαστε διότι οι λαοί ούτε από εθνικιστές αλλά ούτε από «αντιεθνικιστές» είδαν καλό.

  64. Pedis said

    Ανεξάρτητα, άσχετα κι αντίθετα με όσους μέχρι πριν από 2 + χιλ χρόνια ανέπτυξαν την αρχαία Ελληνική και την συνολική κουλτούρα, οι σύγχρονοι ελληνόφωνοι στη χώρα δεν έχουν καταφέρει παρά μόνο να προικίσουν την παγκόσμια κουλτούρα με ελάχιστες ακόμη λέξεις, όρους και σημασίες. Η πιο γνωστή λέξη: Μαλάκας.

    Τέλος πάντων, άλλοι σύγχρονοι πληθυσμοί που ζουν σήμερα λ.χ. εκεί που υπήρχαν πρωτόγονοι σκλάβοι φερμένοι από την Αφρική και απολίτιστοι Ίβηρες τυχοδιώκτες, το εμβολιάκι, που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό, το κατάφεραν.

    Παράλληλα, οι (αυτο)υποτιθέμενοι απόγονοι (και κουτοκαυχησάρηδες ημεδαποί με ξένα κόλλυβα) είναι μόνον ικανοί να καμαρώνουν με τα βάουτσερ για χάντρες και καθρεφτάκια. 😎

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πω πω! Τι δίδυμο! Μαντά και Δημουλίδου. Όπως λέμε Σολωμός και Κάλβος. Ενώτια παμφανόωντα.☺

  66. sarant said

    49 Kαι δεν έχουμε και άρθρο για το «κάνει πολύ ζέστη»….

  67. BLOG_OTI_NANAI said

  68. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Χρήματα στους νέους για μία δόση εμβολίου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

    Μιλάμε για την απόλυτη γελοιότητα, έτσι; Δηλαδή, βγήκε ο πρωθυπουργός της χώρας και είπε, στα σοβαρά, «Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο»;! Χιουμοράκι που θα ντρεπόταν να κάνει ο Σεφερλής, μέσα σε μια όσο δεν παίρνει τραγική κατάσταση; :-/

    Έχει χαθεί το μέτρο. Οι αφίσες της ΔΑΠ έγιναν κυβέρνηση.

    Η αφασία στην εξουσία…

  69. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    64.
    Χειρότεροι απ’ όλους αυτούς είναι αυτοί που επιβιώνουν με χρήματα από φόρους πολιτών. Βιώνουν βίο αφορολόγητο επειδή οι φόροι δεν γίνονται φόροι. Οι διαφορά είναι ότι οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να λένε και καμμιά μ@λ@κία ενώ οι αφορολόγητοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

  70. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ

    >>Οι λέξεις είναι κτήμα όλων των εμψύχων και όχι μόνον των ανθρώπων.

    Αυτό δεν είναι σωστό. Η λέξη ως «διπλή άρθρωση» υπάρχει μόνο στην ανθρώπινη επικοινωνία.

  71. sarant said

    67 Eνδιαφέρον έχει αυτό

  72. ΓΤ said

    70@

    Γι’ αυτό σε πάω, ρε μαν, γιατί έχουμε γκώσει στην τελεσιγραφική θεσφατίλα και τη φωνή την άχρωμη.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Οι αφίσες της ΔΑΠ έγιναν κυβέρνηση.»
    Η ατάκα της ημέρας. Έγραψες!😂

  74. Γιάννης Ιατρού said

    Να πω πως το θέμα σήμερα από γλωσσολογικής άποψης κι από πλευράς μετακινήσεων πληθυσμών στην αρχαιότητα κι από πλευράς διάδοσης του πολιτισμού κλπ. Πολλές από τις πλευρές αυτές του θέματος έχουν συζητηθεί εδώ, αλλά μιάς και ξαναέγινε επίκαιρο να πούμε και δυο πράγματα για την κάθε τόσο αναδυόμενη θεωρία/εξήγηση της κυρίαρχης θέσης των ΑΗΠ (με την ευρύτερη έννοια βεβαίως 😋).

    Τι Ινδοευρωπαίοι και τέτοιες τριτο-δεύτερες θεωρίες… Να δούμε τι λένε οι ελληνόψυχοι (Ελληνοκεντριστές) τύπου Γεωργαλά & Co., συνοπτικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες:

    …Για την πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων ετών σε Ελληνικά εδάφη (Σεπτέμβριος του 1996) από τον Άρη Ν. Πουλιανό στο λατομείο της Τρίγλια δεν λένε σήμερα λέξη. Εκεί που βρέθηκε μία κνήμη ανθρωπίδα σπασμένη εγκαρσίως και δίπλα στο εύρημα υπήρχαν πέτρινα εργαλεία. Οι διάφορες μελέτες από τον Πουλιανό και άλλους ερευνητές ανά τον κόσμο ισχυρίζονται ότι το εύρημα αντιπροσωπεύει όρθιο άνθρωπο που έζησε πριν από 11±1 εκατομμύρια χρόνια. Επομένως αρχαιότερος από τους αντίστοιχα γνωστούς της Αφρικής και της Ασίας. Τα ευρήματα της Αφρικής είναι πλειόκαινα και κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει τα 4-5 εκατομμύρια χρόνια.

    Εδώ έρχονται υποστηρικτικά και οι διάφορες φυλετικές θεωρίες🙄. Υποστηρίζουν λοιπόν πως προφανώς οι διάφορες φυλές του κόσμου εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα η μία της άλλης στα διάφορα μέρη της γης. Από τις κοιτίδες τους, εκάστη των φυλών άρχισε να εξαπλώνεται ακτινοειδώς για να δημιουργήσει την δική της σφαίρα επιρροής και ανάπτυξης. Π.χ. οι Μαύροι έμειναν στην Αφρική, οι Ινδιάνοι έζησαν στην Αμερική, οι Μογγόλοι εξαπλώθηκαν στο άνω μέρος της Ασίας και οι Λευκοί πήγαν στην Ευρώπη.

    Επομένως και οι γλώσσες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα η μία της άλλης στα διάφορα μέρη της γης και από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω προφανώς οι γλώσσες αναπτύχθηκαν στον σημερινό Ελλαδικό χώρο πολύ πιο παλιά απ’ ότι αλλού. Ειδικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, την εποχή των παγετώνων, πριν περίπου 50.000 με 100.000, η Ευρώπη ήταν καλυμμένη με πάγο. Η τήξη του πάγου άρχισε περίπου πριν από 25.000 έτη και διήρκεσε για πολλές χιλιετηρίδες. Η Μεσογειακή περιοχή ήταν προνομιούχα επειδή ήταν απαλλαγμένη από παγετώνες και ο τρόπος ανάπτυξης και εξέλιξης ακολούθησε έναν αδιάκοπο ρυθμό. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης που ήταν απαλλαγμένο από τους παγετώνες ήταν η Αιγηίς, που άρχιζε δυτικά της Ιωνίας και εξαπλωνόταν στην κυρίως Ελλάδα, Αιγαίο, Μικρά Ασία, Κρήτη και Κύπρο.

    Με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ο Ατλαντικός Ωκεανός βρήκε διέξοδο στα στενά του Γιβραλτάρ και πλημμύρισε τη Μεσόγειο, την Αδριατική και το Αιγαίο. Ο χάρτης που έχουμε σήμερα γι’ αυτή την περιοχή δημιουργήθηκε περίπου προ 12.000-15.000 ετών.

    Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, μιας και το κλίμα είχε γλυκάνει και επειδή περιορίστηκαν εδαφικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κινήθηκαν και προς βορρά κλπ. μεταφέροντας γνώσεις και γλώσσα (και μετά σου λένε πως εξαπλώθηκε η λεγόμενη ΠΙΕ😎😉). Οι Πελασγοί (τα τελευταία απομεινάρια τους τα συναντούμε σήμερα γύρω από την σημερινή Νεστάνη 😎🤩) τα έκαναν όλα αυτά….

    ΥΓ1: Πόπ κορν και κοα κόλα να πάρετε, αν αρχίσει η συζήτηση περί αυτών… 😂😂

    ΥΓ2: Τα «συγγράμματα του Γεωργαλά εύκολα εντοπίζονται με λίγο ψαχουλεματάκι στον Γούγλη, επομένως όσοι ενδιαφέρονται ας ψάξουν λίγο, ιδίως σε κάτι ακροδεξιά μπλογκ 🤢

    ΥΓ3: Κατ΄ εμέ ένα ιδιαίτερο «κακό» με αυτές τις ελληνοκεντρικές θεωρίες είναι πως αποτελούν μείγμα από επιστημονικά γνωστά γεγονότα (π.χ. παγετώνες, φυσικά φαινόμενα), παραποίηση ή αποσιώπηση άλλων ευρημάτων ή ανακαλύψεων (π.χ. χρονολόγηση ευρημάτων) και από θεωρίες περί ανωτερότητας ορισμένων φυλών (Άριοι, λευκοί, Ευρωπαίοι κλπ.). Επομένως είναι εύκολο να παρασυρθεί κάποιος στον «νεανικό ενθουσιασμό του» 🤨

  75. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    56, Κουβάτσος
    Ακριβώς! 👌 👏

    68, Avo
    👏 Κάπως έτσι σκέφτηκα κι εγώ διαβάζοντας τη σχετική είδηση. Και μη χειρότερα!

    70+72
    👍Έχουμε γκώσει και από κάτι άλλο… ☺

    (Σήμερα τρέχω…)

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η δύναμη μίας γλώσσας δεν υπολογίζεται από τον αριθμό των λέξεων.
    Η δύναμη μίας γλώσσας υπολογίζεται από την δύναμη επιτεύξεως ισχυρού λόγου.»
    Πολύ σωστό. Παραδείγματα:

    O Πειρασμός (Διονύσιος Σολωμός)
    «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Aπρίλη,
    Kι’ η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα,
    Kαι μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
    Aνάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος.
    Nερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,
    Xύνονται μες στην άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,
    Kαι παίρνουνε το μόσχο της, κι’ αφήνουν τη δροσιά τους,
    Kι’ ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους,
    Tρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια.
    Έξ’ αναβρύζει κι’ η ζωή, σ’ γη, σ’ ουρανό, σε κύμα.
    Aλλά στης λίμνης το νερό, π’ ακίνητό ’ναι κι άσπρο,
    Aκίνητ’ όπου κι’ αν ιδής, και κάτασπρ’ ώς τον πάτο,
    Mε μικρόν ίσκιον άγνωρον έπαιξ’ η πεταλούδα,
    Που ’χ’ ευωδίσει τς ύπνους της μέσα στον άγριο κρίνο.
    Aλαφροΐσκιωτε καλέ, για πες απόψε τί ’δες·
    Nύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
    Xωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε,
    Oυδ’ όσο κάν’ η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι,
    Γύρου σε κάτι ατάραχο π’ ασπρίζει μες στη λίμνη,
    Mονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι,
    Kι’ όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη με το φως του.»
    Το αριστούργημσ της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Υλικά απλά, λέξεις γνωστές, συνηθισμένες, καθημερινές.

    ΔΙΑΘΗΚΗ
    «Σιγανό της αγάπης μας γλύκισμα,
    Τρυφερό ποιητών το απάνθισμα,
    Μιας πατρίδας βελούδινης χώρα,
    Των θεμάτων των λέξεων κύματα,
    Ορεινές κορυφές νοήματος γράφουν

    Νέο θάρρος στ’ ωραίο κοσμοσύντριμμα,
    Οιμωγές πιο σωστές κι από γέννα,
    Πιο ορθές κι από δόξα – από πίστη
    Στερεότεροι φθόγγοι, του τέλους
    Στολισμοί ενός κόσμου απροσμάχητου

    Το τραγούδι μιας πάταξης τύραννου
    Πονηρού, νοσουργού αεικίνητου,
    Λαβωμένου εξ αρχής φόβου φύλακα
    Του αδύναμου φαύλου απεκρίζωμα
    Ως υπόσχεση, όρκο θεάρεστο άδουν.»

    Λεξιλόγιο σαφώς πλουσιότερο. Αλλά το αποτέλεσμα μια μπογδανομήκης ανοησία.

  77. sarant said

    76 Και μονο που τους έβαλες πλάι πλάι… 🙂

  78. aerosol said

    ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Τρυφηλό μαλακίας απάνθισμα,
    Χαλαρό καλαμιού το καβάλημα,
    Μιας ψωνάρας περίτεχνο βέλασμα,
    Ακυβέρνητων λέξεων λύμματα,
    Υψηλές ποταπότητες στάζουν.

  79. ΓΤ said

    @76, 77

    Στους στίχους του Μπογδάνου
    διαβάζω τον Πολύδωρα
    νοήματα θαρρούν πως ζείδωρα
    με βήματα ενός διάνου
    στίχοι με σήκωμα φρυδιού
    θαρρούν πως είναι Πάουντ
    καταφανώς λιποβαρείς
    πιότερο κι από ένα πάουντ…

  80. sarant said

    78-79 Να που είχε κάποια χρησιμότητα ο Μπογνάνος.

  81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @76. Σολωμός καί ἀχινός. (Νά σέ πάρη ἡ εὐχή, Γιάννη! Μόλις τώρα μπῆκα καί δέν τό ψυλλιάστηκα ἀμέσως 🙂 «Δεν μπορεῖ!» εἶπα. «Δέν θυμᾶμαι νά ἔγραψε τέτοιες ἀη-κίες ὁ Σολωμός..»)

  82. Πέπε said

    @27 και σχετικά:

    Το μαντολίνο ρε παιδιά της κουζίνας είναι εξειδικευμένος όρος. Υποθέτω πως τον ξέρουν οι μάγειροι, οι έμποροι τέτοιων ειδών, και μερικοί από τους ιδιώτες που έχουν αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο εργαλείο στην κουζίνα τους ή το έχουν δει αλλού. Δε χρειάζεται να το ξέρει όλος ο κόσμος. Είναι λεξιλόγιο ανάλογο με του παπαρολόγου μηχανικού αυτοκινήτων.

    Αν μετρηθούν κι αυτές οι λέξεις, φαντάζομαι ότι κάθε γλώσσα θα φτάνει τα απροσμέτρητα εκατομμύρια λέξεων, αλλά ταυτόχρονα σε όλες όλοι οι ομιλητές θα είναι πρωτόγονοι στόκοι που δεν ξέρουν πάνω από ένα ελάχιστο ποσοστό αυτού του λεξιλογίου.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    78,79: A la maniére de Bogdanos…Ιδρυτής ποιητικής σχολής.😂

  84. ΚΩΣΤΑΣ said

    76
    Κλειούς παραφερνάλια, Αλουφάνης. 😉

    Αχ! και να υπήρχε αυτή η ψυχή, τώρα…

  85. ΓΤ said

    @78, 80, 83

    Για να πειράξω το Αεροζολάκι, τα σχόλια του οποίου αγαπώ πολύ, έτσι όπως έσκασε το πεντάστιχο, και δεδομένου του σεβασμού μου για την Εκκληshία, αυτό είχε μια οσμή από απολυτίκιο. Κι εδώ που τα λέμε, περίμενα να χώσει εκεί μέσα κάνα «εγκαλλώπισμα» 😉

  86. Νεσταναιος said

    70. Σε τι διαφέρει το γαβ γαβ και το νιάου νιάου από πολλές λέξεις πολλών ανθρώπων;

  87. Νεσταναιος said

    76. Όπως όλοι οι φτηνοί δημόσιοι υπάλληλοι έτσι και εσύ δεν μπορείς να διακρίνεις την τέχνη από την επιστήμη.

  88. Pedis said

    Καλοκαιρινό καμπ αρχαιοελληνικών οπλασκήσεων για μικρούς οπλίτας, φρουρούς του πλούτου της Ελληνικής γλώσσης

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    87: Χρειάζεσαι βοήθεια, λυπάμαι που το λέω.

  90. dryhammer said

    87. Ενώ οι ακριβοί…

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ το ‘χω πει ότι υπάρχουν πολύ πιο προβληματικές περιπτώσεις από τον Βάτμαν εδώ μέσα αλλά τέλος πάντων…

  92. 88# Πού το παράξενο κομπάδρε? Πριν πάνε γυμνάσιο τα παιδάκια πάνε δημοτικό.
    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/i-ethnikistiki-kataskinosi-tis-xrysis-aygis-ston-potamo-tis-nedas-foto/1733429/

  93. ΓΤ said

    91@

    Θα γίνει η αγκαλιά μας για τον Βάτμαν
    πιο μεγάλη κι από της Πλατυτέρας
    κρύβεται εδώ λοιπόν και άλλο τέρας
    πιο προβληματικό κι από τον… Κάτμαν*

    *https://www.youtube.com/watch?v=Qd3MQDo-0cE

  94. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποιες βασικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Όσο κι αν πιεστώ, δεν θα αποκαλύψω την προέλευση των πληροφοριών:

  95. ΓΤ said

    Φέρτε πίσω τον Βάτμαν, κι ας μην έχει παραμάσχαλα την… Εγκύκλιο Σαλτιέλ.

  96. aerosol said

    #85
    Δεν είχα κατά νου τα απολυτίκια, απλώς ακολούθησα περίπου τους ρυθμούς του ποιήματος του Τρισμεγίστου Μπ. Ενδιαφέρον!
    Θαυμάσιο το εγκαλλώπισμα, μακάρι να το είχα σκεφτεί.

  97. ΓΤ said

    94@

    H γραμματοσειρά «δαυλίζει».
    Η κορωνίδα στο «τουλάχιστον» τους μάρανε…

  98. aerosol said

    #79
    Α, δεν σχολίασα τα ζείδωρα! Ζείδωρα, ρε φίλε… ΖΕΙΔΩΡΑ λέμε και κλαίμε!!!

    #90
    Σ’ αυτό το χρηματιστήριο αξιών πού τοποθετούνται άραγε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

  99. Πέπε said

    88

    Οι αποδώ -> με βιολοντσέλα πολεμάνε;

  100. Γιάννης Ιατρού said

    95: Εδώ ήταν (#38)

  101. ΓΤ said

    100@

    Κάτι είδε το #41

  102. Γιάννης Ιατρού said

    το πρόσεξα 🙂

  103. ΓΤ said

    Τσιτσιπάς (#4)-Τιαφό (#57) 4-6, 4-6, 3-6

  104. Παναγιώτης Κ. said

    Κάθε φορά που κάποιος σχολιαστής το…χύνει το γάλα στενοχωριέμαι. Ειλικρινά το λέω. Δεν υποκρίνομαι.

  105. […] στον τόμο με τα πρακτικά των εργασιών της Ακαδημίας[2] με σαφώς μετριοπαθέστερες διατυπώσεις αλλά με τους […]

  106. […] ακαδημαϊκός, υποστήριξε, όπως έγραψαν οι εφημερίδες[1], ότι: Από την άλλη πλευρά, στο Βιβλίο Γκίνες η […]

  107. sarant said

    94-97 Ε βέβαια Δαυλός. Αναρωτιέμαι πότε, μάλλον σχετικά όψιμος.

  108. @ 86 Νεσταναιος

    >>Σε τι διαφέρει το γαβ γαβ και το νιάου νιάου από πολλές λέξεις πολλών ανθρώπων;

    Καλό.
    Δυστυχώς (επί της ουσίας) το σκυλάκι μας και το γατάκι μας έχουν λίγες «λέξεις» ή «δείξεις» παραγωγής μηνυμάτων ενώ τις πιο πολλές ανάμεσα στα ζώα τις συναντούμε στον πίθηκο Macaca mulatta και είναι 37.

    Πράγματι, πολύ περισσότερα στοιχεία από τους ελληνικούς φθόγγους, αλλά λιγότερα από τα φωνήματα άλλων γλωσσών. Όμως…

    …η λεγόμενη «διπλή άρθρωση» της γλώσσας επιτρέπει να φορτώνουμε στους συνδυασμούς των φωνημάτων διάφορες σημασίες. Με δύο φθόγγους έχουμε τρεις διαφορετικές λέξεις αν, να, Άννα. Στοιχειώδη βέβαια. 🙂

  109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τζῆ, γιά τό ἀρχεῖο σου 🙂
    https://www.patrinorama.com.gr/martyria-apokalypsi-sto-quot-patrinorama-quot-gia-to-paok-panachaiki-3-5-quot-o-goylandris-plirone-kryfa-epi-ena-chrono-ton-riga/?fbclid=IwAR2EMSq10vDGujUvBvO1dIXr5R9wtiVGvvQcze1Cdp7Iu4DzguCfK_F_ZQY

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    107: Ναι, τεύχη του 2001, 2006, 2007.

  111. loukretia50 said

    Τρισμέγιστου τις οιμωγές – αλύχτημα στο λυκαυγές
    γέννα δεν παραβγαίνει.
    Το κοσμοσύντριμμα κενού – φαύλο απεκρίζωμα του νου
    Ζείδωρο παραμένει.
    Απότοκο του κοπετού – θεατρικού και καθιαυτού
    καλείται Οιμωγένη

  112. sarant said

    110 Μερσί.

  113. Pedis said

    # 92 – Ναι, από λυκόπουλα και balilla προάγονται σε figli di p … Αλλά πόσο μαλάκες ακρο/Δεξιοί γονείς που υπάρχουνε για να είναι στο target group τού Άδ. ρε φούστη μου;

  114. 96# Τι είναι ρε παιδιά αυτό το εγκαλόπισμα? Φτιασιδωμένη δημοσκόπηση για να παίρνει κουράγιο η βάση της παράταξης?

    113# Figli di buona donna να λες, θα θυμώσει η βάση που λέω εδώ από πάνω, αυτή που τον βγάζει βουλευτή.

  115. Νεσταναιος said

    74.
    Ένα συμπέρασμα έρευνας των Μεδίκων είναι «Μετά τον Δευκαλίωνος κατακλυσμόν, ουδείς εφύλαξε αυτών (Γραικών) την μνήμη πλην των Πελασγών των αφ’ Ελλάδος ες βαρβάρους πλανισθέντων … ους ο Ποιητής Διούς καλεί λέγων «και λέλεγες και Καύσωνες Διές τε Πελασγές»».

    Για την Νεστάνη το αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια Ηλίου.

  116. Spiridione said

    Κάτι συμπτώσεις

  117. Pedis said

    Άσχετο: για όσους ενδιαφέρονται και δεν έτυχε ενα το διαβάσουν στα αγγλικά, βλέπω ότι μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά:

    Euler: Ο δάσκαλος όλων μας

    Ανάγνωσμα για την παραλία (αλλά κάτω από κάνα δέντρο 😄).

  118. Μαρία said

    117
    Το σημειώνω για δώρο στις φίλες μου τις μαθηματικίνες.

  119. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  120. Dimitra said

    Τελευταία είμαι?
    Για τις λέξεις που φαινονται σαν δάνεια από την ελληνική.
    Καρδιολογία ,νευρολογία κλπ.
    Δεν υπήρχαν στο ΑΕ λεξιλόγιο για προφανείς λόγους .
    Τις κατασκεύασαν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ως δομικά υλικά λέξεις της ΑΕ .
    Ναι η ΑΕ γλώσσα ήτανε μια καλλιεργημένη γλώσσα .Αυτο δεν οφείλεται σε καμία εγγενή ιδιότητα της γλωσσας αυτής.
    Η φιλοσοφία ,η τραγωδία ,η ιστορία συνέβη να αναπτυχθούν στην περιοχή της ομιλουμενης Αττικοιωνικης για λόγους πολιτικούς ,οικονομικούς ,κοινωνικούς.
    Αναρωτηθείτε γιατί οι άλλες ΑΕ διαλεκτοι ,δωρικη,αιολική δεν καλλιεργήθηκαν και δεν άφησαν γραπτά μνημεία στις διαλέκτους τους.
    Είχανε ως διαλεκτοι λιγωτερο εγγενή ικανότητα να εκφράσουν νοήματα?
    Αν απαντήσει κανεις θετικά έχει καταρρίψει το επιχείρημα της ιδιαιτερότητας της ΑΕ σε σχέση με τις άλλες γλώσσες.
    Συμπερασματικά ,κάθε γλώσσα είναι σε θέση να εκφράσει όλα τα νοήματα ,εφοσον της χρειάζεται ο πολιτισμός της να εκφραστούν .
    Σήμερα η αγγλική ,επειδή συνέβη στις χώρες των ομιλητών της να αναπτυχθεί η πληροφορική ,έχει δώσει τις περισσότερες λέξεις στο διεθνές λεξιλόγιο σχετικές με τον τομέα αυτό.

  121. Πέπε said

    @119
    Κουβάτσος: -Λοιπόν παιδιά τώρα θα τρυπήσουμε τις κόλλες με το λιγνάδι για να τις βάλουμε στο ντοσιέ.
    Μαθητής: -Με το ποιο κύριε;
    Κ.-Να, με αυτό το εργαλείο.
    Μ. -Και γιατί το λένε έτσι;

  122. Πέπε said

    @120

    Μια λεπτομέρεια: δεν έγραφαν όλοι οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς στη μητρική τους διάλεκτο. Ο Ηρόδοτος ήταν Δωριεύς αλλά έγραφε ιωνικά. Τα χορικά των τραγωδιών είναι στα δωρικά. Το πώς διαμορφώθηκαν αυτές οι προτιμήσεις για τις λογοτεχνικές διαλέκτους δεν το έχω καταλάβει, αλλά δεν έχει σχέση (τουλάχιστον όχι άμεση και αποκλειστική) με το τι πνευματική δραστηριότητα έτυχε να αναπτυχθεί σε κάθε στενότερη περιοχή.

  123. Μαρία said

    122
    οι προτιμήσεις …
    Πρόκειται για τις λεγόμενες λογοτεχνικές γλώσσες. Κάθε είδος γράφεται στη διάλεκτο που πρωτοκαλλιεργήθηκε.

  124. Pedis said

    Φαίνεται ότι οι εξωγήινοι προτιμούν να επικοινωνούν στα αγγλικά …

  125. BLOG_OTI_NANAI said

  126. BLOG_OTI_NANAI said

  127. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Αντιγράφω από 126.:

    …φυλάκιση στον πλέον «σικ» ποντικό …διεθνή απατεώνα και λωποδύτη…τελειόφοιτον …του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    No comment που λεν και σέ κείνα τα μέρη

  128. BLOG_OTI_NANAI said

    127: Υπάρχουν εκεί πολλά κουφά έτσι όπως είναι γραμμένα, όπως «ο συμπαθής γύφτος». Επίσης, ποια είναι η «Εθνεγερσία» και ποιοι οι φίλοι της και γιατί φυλακίστηκαν;

  129. BLOG_OTI_NANAI said

    128: Τελικά την αναφέρει λίγο πριν. Μια κοπέλα 20 ετών, αρχηγός σπείρας! Να μια φεμινιστική είδηση. Αλλά ποιος την ονόμασε έτσι;!
    Και οι λοιπές ειδήσεις πάλι έχουν ενδιαφέρον:

  130. dryhammer said

    Ο συμπαθητικός τραγουδιστής, ο «γύφτος» και η «αλλόφυλη» νεαρά τετράξανθη(!!!)

  131. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    #120 (122, 123) …για την ανάπτυξη λογοτεχνικών έργων, φιλοσοφίας κλπ. στην περιοχή της ομιλούμενης Αττικοϊωνικής κλπ.

    Νομίζω πως αυτό που εννοεί η Dimitra είναι πως γενικά, κι όχι μόνο στη γλώσσα, η παραγωγή εναρμονίζεται με την ζήτηση (τοπολογικά εδώ, γιατί γλωσσικά, όπως παρατήρησε η Μαρία…). Αν δούμε σήμερα και άλλες περιπτώσεις, εκτός γλώσσας, παρόμοια γίνεται: π.χ. η VW έφτιαξε ολόκληρο εργοστάσιο στην Τουρκία που θα φτιάχνει (κυρίως) μοντέλα PASSAT, γιατί αυτά έχουν μεγάλη ζήτηση εκεί (τα χρησιμοποιούν οι ταξιτζήδες). Αλλά δεν εξηγεί γιατί υπήρξε η ανάπτυξη του κινηματογράφου κυρίως στο Χόλυγουντ, άντε και στην Cinecittà, κι όχι αλλού. Πήγαιναν στην Αμερική ή στην Ιταλία περισσότερο στον κινηματογράφο απ΄ ό,τι αλλού;

  132. Γιάννης Ιατρού said

    126: Καλά αυτά BLOGιε, αλλά την κυριότερη είδηση την απέκρυψες:

  133. BLOG_OTI_NANAI said

    130: Η εικόνα δεν φαίνεται.

    132: Θα ήταν πιο κάτω, αλλά ειδήσεις με κομμουνιστάς θα βάζουμε;!

    Βάζω τα περισσότερα διότι έχουν το ενδιαφέρον τους:

  134. Κώστας said

    86: «Αν μετρηθούν κι αυτές οι λέξεις, φαντάζομαι ότι κάθε γλώσσα θα φτάνει τα απροσμέτρητα εκατομμύρια λέξεων […].»

    Ισχύει. Πριν από κοντά 40 χρόνια στα γερμανικά μόνο στη χημεία υπήρχαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια τεχνικοί όροι (Ηorst Winter, Benennungsmotive für chemische Stoffnamen).

  135. Γιάννης Ιατρού said

    133β:
    Α, τα έχεις μαζέψει, όλου του χρόνου (1962) σε ένα. Μάλιστα.

    Άρχισαν να εκδίδονται (ανά 15ήμερο) τον Ιούνιο του 1953 (τεύχος 001) με εγκύκλιο/διαταγή του Α. Έβερτ (μερικά ονόματα είναι διαχρονικά, τι να κάνουμε.. 🙂 ).
    Έχουν ενδιαφέρον, άσε που μπορείς να βρεις και πληροφορίες για συμβάντα της εποχής, βέβαια πάντα με την θρησκευτικο-ηθικο-πατριωτική μορφή, αλλά να ξεχωρίζουμε ξέρουμε… 🙂

  136. Triant said

    Καλημέρα

    124:
    Μάλλον ο πρώτος Γήινος που απήγαγαν ήταν ο Στρατηγάκης.

    Αυτός ο Burgess έχει άραγε καμία σχέση με τον Guy Burgess των Cambridge 5 (Philby κλπ);

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    135: Ακόμα και η αντικομμουνιστική θέση έχει την αξία της ως ιστορική πληροφορία. Γενικά είναι μια πλευρά της καθημερινότητας από την οποία βγαίνουν κοινωνικές, ηθικές κ.λπ. αντιλήψεις της εποχής.

  138. sarant said

    133 και συναφή:

    Δεν το ήξερα και έχει ενδιαφέρον, πρέπει να είναι γραμμένα από δημοσιογράφο -του γρ.τύπου της αστυνομίας αν υπήρχε τέτοιο πράγμα βέβαια.

    Να θυμηθώ κάποια στιγμή να βρω και να βάλω το αντίστοιχο του μηνός Χ. του 1961, αν υπάρχει ή μπορεί να βρεθεί, σε στιλ «Πριν από 60 χρόνια».

  139. dryhammer said

    133(130) Μόνο εγώ τη βλέπω; Θα είναι θαυματουργή!

    Τεσπα την πήρα από δω https://www.mixanitouxronou.gr/mana-mou-glikia-manoula-agapao-tin-annoula-to-tragoudi-tou-manoli-angelopoulou-gia-na-sigkinisi-ti-mana-tou-pou-den-ithele-tin-agapimeni-tou-epidi-den-itan-tsingana-sto-gamo-tis-etaxe/

  140. BLOG_OTI_NANAI said

    138: Πρόκειται για κάποιον Χαράλαμπο Σταμάτη που όπως φαίνεται στη 2η εικόνα, είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος. Έχει μεγάλη παρουσία στα περιοδικά της αστυνομίας με διάφορα χρονογραφήματα, καλύψερις εκδηλώσεων, ιστορικές αναφορές, κ.λπ. Παραθέτω το εισαγωγικό σημείωμα. Ψάχνωντας όμως, έχω την εντύπωση ότι τέτοια ανασκόπιση δεν επαναλήφθηκε άλλη χρονιά, τουλάχιστον υπό τον τίτλο αυτόν:

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    139: Ωστέ ο Αγγελόπουλος ήταν ο γύφτος τραγουδιστής με την τετράξανθη;!

  142. Dimitra said

    123 . Απορία μου είναι για ποιό λόγο τα χορικά της τραγωδίας γραφόταν σε δωρικη ,απαλή έστω.
    Πώς προέκυψε αυτό?

  143. Μαρία said

    142
    Το χορικό άσμα ή μολπή, συνδυασμός μουσικής, ποίησης και χορού, ήταν σημαντικό μέρος της ελληνικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Ύμνοι, παιάνες, διθύραμβοι, εγκώμια, επινίκιες ωδές παρουσιάζονταν σε θρησκευτικούς εορτασμούς, αθλητικούς αγώνες ή σε ιδιωτικές γιορτές. Ως είδος διαμορφώθηκε σε δωρόφωνες περιοχές της Πελοποννήσου και της Μεγάλης Ελλάδας και συνδέθηκε έτσι με τη δωρική διάλεκτο. https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_05/24.html

  144. Γιάννης Ιατρού said

    Η λέξη «μολπή» προέρχεται, ετυμολογικά, από το αρχαίο ρήμα «μέλπω» που σημαίνει «τραγουδώ και χορεύω». Έτσι, αρχικά, η «μολπή» θα δήλωνε το «χορευτικό τραγούδι». Σταδιακά, άρχισε να δηλώνει γενικότερα «τον μουσικό ρυθμό που προσέφερε ευχαρίστηση, τέρψη». Φυσικά, με τη λέξη σχετίζεται και «η ευφραίνουσα με το άσμα της» Μελπομένη, η Μούσα της μουσικής και της τραγωδίας.

    [ΕΤΥΜΟΛ. < θ. μολπ-, που εμφανίζει την ετεροιωμένη βαθμίδα *molp- τού ΙΕ τ. *mel-p- < ΙΕ ρίζα *mel- «μέλος τού σώματος, συνάπτω» (πρβλ. μέλπω) + κατάλ. -ή (πρβλ. μομφ-ή)].

  145. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    144.
    Αυτά γίνονται μόνο στη ινδοευρωπαϊκή θρησκεία. Στην ελληνική γλώσσα γίνεται κάπως διαφορετικά. Ένα παράδειγμα είναι ότι το όνομα προηγείται του ρήματος. Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να έχουμε ρήμα χωρίς όνομα. Όνομα δε χωρίς ρήμα μπορούμε να έχουμε.
    Τόσο απλά είναι τα πράγματα και δεν έχει σημασία ποιος το λέει.

  146. Γιάννης Αλεξάκης said

    Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για την «ακριβολογία» της αγγλικής γλώσσας:
    «Dead man walking» . Αυτό κατά λέξη μεταφράζεται σε «Νεκρός άνθρωπος περπάτα»
    Η μακάβρια αυτή έκφραση προφέρεται στο τελετουργικό των εκτελέσεων όταν ο καταδικασμένος σε θάνατο οδηγείται στην ηλεκτρική καρέκλα. Με χρήση της Ελληνικής θα μπορούσαν να πουν «Ο μελλοθάνατος προχωρεί» που με την χρήση της λέξης προχωρεί δηλώνεται ότι δεν περπατάει έτσι αδιάφορα προς μία οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά βαδίζει προς τον τόπο εκτέλεσης. Όμως πάλι δεν ξέρω μπορεί να είναι μία επιτυχημένη έκφραση χολιγουντιανής δραματουργίας. Προκαλεί σασπένς το να ακούς ότι κάποιος νεκρός περπατάει. Είναι και το πρωθύστερο του μοιραίου γεγονότος της αφαίρεσης της ζωής. Είπα σασπένς; οι αρχαίοι θα έλεγαν φρίκη.

  147. […] Έχει άραγε 6 εκατομμύρια λέξεις η ελληνική γλώσσα; […]

Σχολιάστε