Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια βραδιά στο Άνω Λιόσι

Posted by sarant στο 3 Δεκεμβρίου, 2021


Σε περυσινό άρθρο είχαμε κάνει λόγο για τα Κουραφέλκυθρα, που θα τα ξέρετε έτσι κι αλλιώς αν συχνάζετε στο Φέισμπουκ. Αν πάλι δεν τα ξέρετε, νομίζω ότι χάνετε.

Βέβαια, τα Κουραφέλκυθρα «δεν είναι καν λέξη» όπως λέει ο δημιουργός τους, ο κομίστας Αντώνης Βαβαγιάννης ή Κουραφέλκυθρος. Τα κόμικς που δημοσιεύει στη σειρά Κουραφέλκυθρα ξεχωρίζουν για το σουρεαλιστικό χιούμορ και τα έξυπνα λογοπαίγνια που δείχνουν οξύ γλωσσικό αισθητήριο. Μπορείτε να τα βρείτε στην ειδική σελίδα του Φέισμπουκ.

Πέρυσι είχαμε σχολιάσει εδώ στο ιστολόγιο ένα βιντεάκι του Κουραφέλκυθρου, γύρω από τη λέξη «μεθυσμενάκι». Τότε είχα γράψει: «Πριν από λίγο καιρό, μου είχε αρέσει πολύ ένα στριπ των Κουραφέλκυθρων που είχε γλωσσικό ενδιαφέρον. Σκεφτόμουν να το παρουσιάσω εδώ αλλά το αμέλησα». Κατά σύμπτωση, ο Βαβαγιάννης αναδημοσίευσε πρόσφατα στη σελίδα του εκείνο το παλιό στριπ, οπότε το θυμήθηκα και το παρουσιάζω εδώ.

Στο στριπάκι αυτό, ο Κουραφέλκυθρος παρουσιάζει δυο συγκάτοικες (σικ, ρε) που μαλώνουν και παίζει με τις λέξεις που έχουν μόνο πληθυντικό, όπως Χριστούγεννα, ανάμεσά τους και πολλά τοπωνύμια, όπως τα Άνω Λιόσια του τίτλου του άρθρου μας. Οι δυο κοπέλες χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις στον ενικό, πράγμα που προφανώς έχει κωμικό αποτέλεσμα -εγώ τουλάχιστον γελάω πολύ όποτε το διαβάζω (Στην ίδια σειρά υπάρχει κι άλλο ένα στριπάκι με τις ίδιες συγκάτοικες να χρησιμοποιούν λέξεις από ζευγάρια, όπως τσάτρα-πάτρα, αλλά αυτό θα το δούμε άλλη φορά).

Ιδού το στριπάκι και στη συνέχεια θα κάνω την ψυχή του πάρτι, δηλαδή θα πω μερικά βαρετά πράγματα για αυτές τις λέξεις που δεν έχουν ενικό.

Για να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των ανύπαρκτων ή ασυνήθιστων ενικών (ανενικών, θα λέγαμε):

σε ένα διαμέριστα στο Άνω Λιόσι, οι δυο κοπέλες ετοιμάζονται για ταξίδι στη Σέρρα. Θα πάρουν ένα σέο κι ένα μέο και θα σταματήσουν στο Τέμπος [τα Τέμπη, αφού!] για σουβλάκι (εντάξει, αυτό λέγεται φυσικά και στον ενικό), μετά το διόδιο. Μπορεί επίσης να σταματήσουν για τσίσο (τσίσι, ίσως), ενώ θα πάρουν μαζί τους και τη Ντολόρα [εδώ ο πληθυντικός είναι ισπανικός, dolores οι πόνοι της Παναγιάς, και κανονικά ο ισπανικός ενικός είναι Ντολόρ, αλλά στα ελληνικά έτσι θα το εξελληνίζαμε] που η μία από αυτές τη γνώρισε την προάλλη στην πιλάτα [που είναι ο ανενικός του «πιλάτες». Βέβαια οι πιλάτες πήραν το όνομά τους από τον Γερμανό γυμναστή Joseph Pilates, που επινόησε αυτό το βασαν… αυτή τη γυμναστική, ο οποίος μάλιστα είχε Έλληνα πατέρα, που ίσως θα λεγόταν Πιλάτης εδώ].

Έχεις χαιρέτισμα λέει η μια κοπέλα στην άλλη, αλλά η άλλη ξέρει από παλιά τη Ντολόρα, από το γεννοφάσκι της, πήγαιναν το Χριστούγεννο για κάλαντο. Εδώ η πρώτη κοπέλα κάνει το λάθος να πει «από τα Προπύλαια», χωρίς να προσδιορίσει ποιο Προπύλαιο εννοεί, κι έτσι αρχίζει ο καβγάς: Το λυσσακό σου έφαγες, τι κάμωμα είναι αυτό, στο καλό καθούμενο, μου έκανες το νεύρο τσατάλι, να πας στο τσακίδι.

Φυσικά, όλες αυτές οι λέξεις (εκτός από τα σουβλάκια) λέγονται μόνο στον πληθυντικό, είτε πρόκειται για τοπωνύμια / τοπόσημα (Άνω Λιόσια, Σέρρες, Τέμπη, Προπύλαια), είτε για ουσιαστικά που δηλώνουν γιορτές (Χριστούγεννα) ή άλλα (διόδια, κάλαντα, χαιρετίσματα, καμώματα), είτε για στερεότυπες εκφράσεις (έφαγες τα λυσσακά σου, στα τσακίδια, από τα γεννοφάσκια, στα καλά καθούμενα, κτλ.)

Μια κατηγορία λέξεων που έχουν μόνο πληθυντικό, και που δεν χώρεσαν στο στριπάκι, είναι εκείνες που σχετίζονται με χρήματα, ίσως ως αμοιβή για μια υπηρεσία. Σε ένα μελλοντικό στριπάκι θα μπορούσε η μια κοπέλα να έχει πάει να πληρώσει το δίδακτρο για την πιλάτα που λέγαμε, και να πάρει ρέστο από το πενηντάρικο που έδωσε. Σε πιο ακραίες καταστάσεις βέβαια υπάρχει και το λύτρο που ζητάει ο απαγωγέας.

Τα τοπωνύμια είναι βεβαίως καλή πηγή για μονοπληθυντικές λέξεις, και παρόλο που τα αρχαία Αθήναι, Θήβαι κτλ. τα τρέψαμε χωρίς πρόβλημα σε ενικό, Αθήνα, Θήβα κτλ. τα νεότερα Γιάννενα, Τρίκαλα και άλλα που θα βρείτε παραμένουν ανενικά -σε ποιο Τρίκαλο θα πάμε; Στη Θεσσαλία ή στην Κορινθία; Θα θυμάστε επίσης στο Παραπέντε τη Ντάλια να λέει ότι πάντοτε νόμιζε ότι υπάρχουν πολλά Πατήσια, ένα εδώ, κι ένα εκεί. Στο Πατήσι και στο Σεπόλι λοιπόν. Μια ειδική περίπτωση είναι το καθαρευουσιάνικο Καλάμαι, που δεν είναι αρχαίο, όπου το Καλαμάτα μάλλον είναι ο αρχικός τύπος (από Καλομάτα, αν και δεν το έχω ψάξει).

Κάποιες άλλες μονοπληθυντικές λέξεις έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις. Σε μελλοντικό στριπάκι μπορεί να δούμε τις κοπέλες να πηγαίνουν στο εγκαίνιο μιας γκαλερί ή στο βαφτίσιο του παιδιού μιας φίλης τους. Υπάρχει για πιο επίσημες περιστάσεις το θυρανοίξιο και, στο εορτολόγιο, το Φώτο και το Εισόδιο της Θεοτόκου.

Πολλές λέξεις που δηλώνουν διπλά αντικείμενα διατυπώνονται στον πληθυντικό, αλλά εδώ συνυπάρχει και ο ενικός, π.χ. παντελόνια-παντελόνι (συνήθως μάλιστα στον ενικό), τιράντες-τιράντα, ενώ τα γυαλιά βέβαια δεν έχουν ενικό αλλά «το γυαλί» λέγεται για άλλες χρήσεις.

Στον πληθυντικό είναι και τα ουσιαστικά που δηλώνουν γλώσσα, ελληνικά, γαλλικά, αλλά και εδώ υπάρχει ο ενικός με άλλη σημασία.

Έχουμε και κάποιες λαϊκές λέξεις που δεν έχουν κανονικά ενικό: σωθικά, τρεχάματα, συμπράγκαλα, τα στερνά (αν και υπάρχει επίθετο στερνός), καθώς και τα κουραφέξαλα, που βέβαια γέννησαν τα Κουραφέλκυθρα, όπως και πολλές ανενικές λέξεις σε εκφράσεις: στα ξεκουμπίδια, καλά ξυπνητούρια κτλ. Κάπου εδώ να βάλουμε και τα μεσάνυχτα, που επίσης δεν έχουν ενικό, ενώ το λόγιο «μεσονύκτιο(ν)» δεν έχει πληθυντικό βεβαίως.

Αλλά δεν θέλω να εξαντλήσω τις περιπτώσεις, περιμένω και τη δική σας συμμετοχή… και καλό ξεμπέρδεμα!

ΥΓ: Την πληροφορία για την ελληνική καταγωγή του Pilates την είδα στην αγγλική Βικιπαίδεια. Ωστόσο, η γερμανική δεν έχει τίποτα, και ένας πιλατοϊστότοπος λέει ότι οι απόγονοί του την αρνούνται.

256 Σχόλια to “Μια βραδιά στο Άνω Λιόσι”

  1. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Περί 25 Δεκεμβρίου διαφωνώ χτηνωδώς.
    https://www.slang.gr/definition/23725-den-emeine-xristougenno

    Με το Πάσχο δεν ξέρω τι γίνεται.

  2. Παναγιώτης Κ. said

    Εξυπνοαστείο γλωσσικό παιχνιδάκι!
    Καλημέρα.

  3. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Πολύ ωραίο θέμα!

    > τα γυαλιά βέβαια δεν έχουν ενικό αλλά «το γυαλί» λέγεται για άλλες χρήσεις.

    «Το γυαλί» με την έννοια του ζεύγους ομματοϋαλίων λεγόταν αρχικά ως μάγκικο, ακριβώς όπως και «το μαλλί», καθότι η σλανγκ έχει την τάση να περιφρονεί την καθιερωμένη γραμματική προκαλώντας τη λογική μας, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσω της κοινής γλώσσας. Αλλά πλέον προ πολλού και τα δύο είναι κοινότατα.

    Στην ίδια λογική υπάρχει και «το σέο», η σύριγγα στην αργκό των ζάκηδων.

    «Το κάλαντο» δε λέγεται μεν ποτέ στο συμφραζόμενο του να βγούμε να τα πούμε, λέγεται όμως κανονικότατα όταν μιλάμε για τα κάλαντα ως είδος τραγουδιών (ένα σπάνιο κάλαντο του Άη Βασίλη από την τάδε περιοχή…).

    Επίσης, ένα δίδακτρο δεν πάει ποτέ μόνο του, ένα κόμιστρο όμως πάει.

  4. Πέπε said

    > …θα σταματήσουν στο Τέμπος [τα Τέμπη, αφού!] για σουβλάκι (εντάξει, αυτό λέγεται φυσικά και στον ενικό), μετά το διόδιο.

    Στου Γκούντυ! Αυτό γιατί το αποκρύπτεις;

    (αποκρύπτεις = ο ανύπαρκτος ενικός του «αποκρύπτετε»)

  5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    3# Υπάρχει και το γυαλί=ποτήρι (ρίξε στο γυαλί φαρμάκι), και το γυαλί=μπουκάλι (ένα γυαλί κοϊνάκι που ‘λεγε ο Λουντέμης).

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Δεκτό το γυαλί και το μαλλί στη μάγκικη (σου έκανε ένα μαλλί). Μάθαμε και το κάγκελο.

    4 Εχεις δικιο, μου ξέφυγε ότι το Goody’s ερμηνεύει για πληθυντικό και το κάνει ενικό.

  7. Πέπε said

    6

    > Εχεις δικιο, μου ξέφυγε ότι το Goody’s ερμηνεύει για πληθυντικό και το κάνει ενικό.

    Χα! Κι εμένα μου είχε διαφύγει ότι το ερμηνεύει ως πληθυντικό ενώ δεν είναι! Κι όμως, στα ελληνικά λέμε «στα Γκούντις», όπως και για όλες, νομίζω, τις αλυσίδες φαστ φουντ με ξένα ονόματα. Τι εξειδικευμένος κανόνας κι αυτός!

    Παλιά λεγαμε «στα Γουέντις, στα Χάμπο». Δεν πρέπει να υπάρχουν πια, υπάρχουν όμως (διορθώστε με) τα ΜακΝτόναλντς και τα Κέι-Εφ-Σι.. Υπάρχουν και τα Στάρμπακς που δεν είναι φαί, είναι καφές, όμως ποια άλλα είναι στην ίδια περίπτωση;

  8. sarant said

    7 Τα Γουίντοζ 🙂

    Ίσως τίποτα με Ζάρα κτλ μαγαζιά; Δεν ξέρω.

  9. Πέπε said

    8

    Νομίζω ότι λέμε (ότι λένε δηλαδή) στο(ν) Ζάρα, στου Ζάρα, ακόμα και «ο Ζάρας».

    Και στου Ζώναρ’ς, όχι στα.

  10. atheofobos said

    Έχουμε και κάποιες λαϊκές λέξεις που δεν έχουν κανονικά ενικό: σωθικά,

    Κι όμως ο Διονύσιος Σολωμός στους Ελεύθερους Πολιορκημένους μιλάει για σωθικό!

    Η θέληση μου βράχος του Μαρκόπουλου με τον Λάκη Χαλκιά

    Πάλι μου ξίπασε τ’ αυτί γλυκιάς φωνής αγέρας.
    Κι έπλασε τ’ άστρο της νυχτός και τ’ άστρο της ημέρας.
    Του πόνου εστρέψαν οι πηγές από το σωθικό μου,
    έστρωσ’ ο νους κι ανέβηκα πάλι στον εαυτό μου.
    Ήταν με σένα τρεις χαρές στην πίκρα φυτρωμένες,
    όμως για μένα στη χαρά τρεις πίκρες ριζωμένες.
    Χιλιάδες ήχοι αμέτρητοι, πολύ βαθιά στη χτίση
    η Ανατολή τ’ αρχίναγε κι ετέλειωνέ το η Δύση.
    Έστρωσ’ , εδέχθ’ η θάλασσα άντρες ριψοκινδύνους
    κι εδέχθηκε στα βάθη της τον ουρανό κι εκείνους.
    Κι όπου η βουλή τους συφορά κι όπου το πόδι χάρος.
    Η δύναμή σου πέλαγο κι η θέλησή μου βράχος.

  11. Νέο Kid said

    Το γεραντάματο γεννά παιχνιδάκια…

  12. Κιγκέρι said

  13. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    μια βραδιά στο Άνω Λiόσι στο Λέβερτκούζεν … 🙂

  14. Γιάννης Ιατρού said

    👉Λέβερκούζεν

  15. Πέπε said

    @10

    > το σωθικό

    το μύχι
    το μπούνι
    το σύγκαλο
    το σώψυχο
    το πέρας της γης
    ψηλά στο ουράνιο / επουράνιο
    η Σπέτσα
    ο Λειψός (που όμως λέγεται!), ο Αρκιός, ο Παξός, ο Αντίπαξος
    ο Φούρνος (Ικαρίας)
    καλό το Τρίκαλο! (Μπονάτσος)

    τελειωμό δεν έχουν, αλλά όλα αστεία τα βρίσκω.

  16. Anasto said

    Καλημέρα!

    Και τα χρόνια μονοπληθυντική δεν είναι; Πάντα είχα δε την απορία, γιατί λέμε «πόσων χρονών είσαι» αφού ο χρόνος κανονικά έχει γενική «των χρόνων», η οποία λύθηκε όταν συνειδητοποίησα (ή κάπου διάβασα;) ότι είναι γενική του ουδετέρου. Βέβαια τώρα βλέπω ότι το lexigram, μάλλον διαφωνεί, αφού και τον χρόνο στη γενική πληθυντικού τον γράφει και χρόνων και χρονών ενώ στο ουσιαστικό «χρόνια», δεν έχει γενική, δεν το θεωρεί δηλαδή καν λέξη, κάτι σαν τα κουραφέλκυθρα.

  17. Γιάννης Ιατρού said

    πάω για 2ο καφέ…, ούτε το στρικε έπιασε σωστά, ούτε την πόλη έγραψα σωστά στο 13…. Τα ξαναλέμε αργότερα 🙂

  18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    15# Λέγεται όντως ο Λειψός, σίγουρα? Η Λειψώ το ξέρω.

  19. Πέπε said

    18, ναι, εκεί στα κοντινά νησιά έτσι το λένε. Η Λειψώ είναι αρχαίο;

  20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Το γυναικόπαιδο (Κονδυλάκης), το αιγοπρόβατο, το μαχαιροπήρουνο (Χτήνος et al.)

  21. spiridione said

    1. Τα Πάσχατα.

  22. sarant said

    10 Στέκομαι διορθωμένος!

    11 Ωραίο το γεράματο-γεροντάματο

    12 Α γεια σου!

    15 Όλα σωστά αλλά μάλλον «το μύχιο» αφού είναι λόγιο (και μύχιος πόθος)

    16 Είναι μια ειδική κατηγορία που έχουν διπλό πληθυντικό και που ίσως έπρεπε να τα αναφέρω

    ο χρόνος – οι χρόνοι / τα χρόνια
    ο λόγος – οι λόγοι / τα λόγια
    ο βράχος – οι βράχοι / τα βράχια

  23. Κιγκέρι said

    Δύο διορθώσεις:

    Το Γκούντις δεν είναι πληθυντικός, είναι γενική, Goody’ s, αν και τώρα που το ξαναβλέπω, γράφει στου Goody», και όχι στο Goody, οπότε ο.κ.

    Ο ενικός του τσίσα δεν είναι το τσίσο, αλλά το τσίσι! 🙂

  24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    19# Η Λειψώ το άκουγα από ντόπιους, νέους στα 80ζ. Για την παλαιότητά του δεν ξέρω.

  25. Πέπε said

    Επίσης το πιο ωραίο Δωδεκάνησο / Εφτάνησο / Σποράδα. Για την πιο ωραία Κυκλάδα βέβαια υπάρχει λύση, το Κυκλαδονήσι.

    Και ένας τρεισμάγος.

  26. sarant said

    20 Και θυμάμαι τη φάρσα Λάλα/Ταγματάρχη με το αιγοπρόβατο στα σύνορα.

    Αλλά μπράβο, αυτα τα «συμπεριληπτικά» είναι μια ακόμα κατηγορία.

  27. spiridione said

    Τα τσίσα και τα κακά.

  28. Κιγκέρι said

    Στη Λάρισα πάντως, όταν λένε το Τρίκαλο ή το Γρεβενό, υπάρχει σαφώς υποτιμητική διάθεση.

  29. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πέπε, η βίκη λέει πως Λειψός/Λειψώ είναι και τα δύο της ύστερης Αρχαιότητας.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%BF%CE%AF

  30. Νέο Kid said

    1. Το παιχνίδι αυτό είναι πολλά επικίνδυνο το Πάσχο!
    Αν πεις ,αντί για τα πάθη του Χριστού, το πάθος του Χριστού …πας για σταύρωμα!

  31. leonicos said

    Έχετε τις καλημέρΕΣ μου

  32. leonicos said

    Το έχω ξαναγράψει εδώ ως παραδοξότητα

    Αυτό αυτόκλητο ξεναγό (οδηγό ιππηλάτου) στις Σπέτσες:

    Αυτά είναι λοιπόν τα αξιοθέατα της Σπετσός

  33. sarant said

    Και έχουμε και μερικές εκφράσεις σε πληθυντικό, σημείο και τέρας, μέτρο και σταθμό….

  34. leonicos said

    Λέξεις που δεν έχουν ακριβώς την ίδια σηασία στον ενικό και τον πληθυντκό είναι πολλές

    σύνορο, σύνορα. Φυλάει τα σύνορα / το σύνορο των χωραφιών
    όριο, όρια ……. Πρέπει να έχεις κάποια όρια στην ανοχή σου / βάλε κάποιο όριο στα έξοδά σου
    αξιοθέατο / αξιοθέατα Πάω να δω τα αξιοθέατα της πόλης / το σπίτι της στην αγορά αποτελει το αξιοθέατο του τόπου

    Και το ντίστροφο ισχυει
    Ξέπλυμα μαύρου χρήματος κοκ

  35. Νέο Kid said

    Κατά το «Ντολόρα» του κόμικος κλίνεται και η «Μερ(τ)σέντα» η οποία βέβαια ειναι υπαρκτότατη και λέγεται! Όλοι περίμεναν ας πούμε χθες ο Πάπας να σκάσει μούρη με καμιά Μερσέντα στο προεδρικό Μέγαρο του χαζονησίου για τη συνάντηση με τον Βαρελοφρόντη …κι αυτός έσκασε με φιατάκι μαύρο.

  36. sarant said

    35 Το τσούζει ο Νίκαρος;

  37. Το νεύρο μου κρόσι με το νέο μέτρο στο καλό καθούμενο, τώρα στο γεροντάματο και έρχεται και Χριστούγεννο. Επειγόντως να βρεθούμε Προπύλαιο με όλο το σέο, το μέο κι όλο το συμπράγκαλο να στείλουμε στο τσακίδι στο Τέμπος, στο Γιάννενο, στη Σέρρα την ανεμβολίαστη και ακόμα παρά πέρα τον Άριστο που απ’ το γεννοφάσκι του έχει φάει το λυσσακό του να μας μαυρίζει το σωθικό και να μας βάζει δίδακτρο στην παιδεία, διόδιο στην υγεία και να τα ξοδεύει για εγκαίνιο μεγάλης εταιρείας και βαφτίσι του ξεπουλήματος επένδυση. Να αφήσουμε το κάμωμα και το άλλο τρεχάματο και να μην προλάβει αυτό το κουραφέξαλο ούτε κάλαντο του Φώτο, παρά τώρα στο στερνό αφού ευχηθούμε σε όλους μας καλό ξυπνητούρι να του πούμε το χαιρέτισμα «ξεκουμπίδι» ένα μεσόνυχτο. Σταματήστε τις γιόγκες και την πιλάτα στο Πατήσι και το Εξάρχειο, μη σας φεύγει το τσίσο απέναντι στο ΜΑΤ την ώρα που για τη ζωή μας θέλουνε πλέον λύτρο κι αντισταθείτε αντί να λέτε σιγά το αβγό. Καλό ξεμπέρδεμα και τόπος στο νιάτο, τιμημένο γηρατειό !

  38. ΓΤ said

    «Θα θυμάστε επίσης στο Παραπέντε τη Ντάλια να λέει»

    πάλι τα ίδια…

    «Θα θυμάστε επίσης στο Παραπέντε τηΝ Ντάλια να λέει»

    Τριανταφύ, ρε μαν, μπ, ντ, γκ, στιγμιαία, φυλάττεται το ν, βλ. χτες, βλ. 27.11…

  39. H. Mandragoras said

    – Υπάρχει […] στο εορτολόγιο, το Φώτο και το Εισόδιο της Θεοτόκου.
    Για τα Φώτα έχουμε βεβαίως το Φως, δε χρειάζεται να γίνουμε δημιουργικοί. Όχι βέβαια ότι είναι λιγότερο αστείο αν γίνουμε.

    – Περι εκδηλώσεων παίζει επίσης και το μάλλον εγκατελειμμένο «οι γάμοι». Επιζεί στους γάμους στου Φίγκαρο και σε αναμνήσεις προσκλητηρίων «ο κύριος και η κυρία Καθαρευουσιανίδου σας καλούν στους γάμους του υιού τους». Οι γάμοι σε αυτη την περίπτωση έχουν ενικό ο οποίος σημαίνει ακριβώς ό,τι και ο πληθυντικός. Να χρησιμοποιείται άραγε ο πληθυντικός για μεγαλοπρέπεια; Από την άλλη για τα βαφτίσια έχουμε τη βάφτιση, αλλά τα βαφτίσια είναι πιο λαϊκός τύπος. Το λές και μπέρδεμα.

    – Σχετικά με τα καταστήματα με ξένη ονομασία η εικόνα που έχω είναι ότι το λέμε στον πληθυντικό επειδή είναι αλυσίδες καταστημάτων. «Αγόρασα αυτό το μπλουζάκι απο τα [καταστήματα] Ζάρα». Το Ζόναρς όμως ένα είναι.
    Προσωπικά κάνω διάκριση. Αν αναφέρομαι σε ένα συγκεκριμμένο υποκατάστημα τότε συνήθως το λέω στον ενικό. Πχ «Τα σταρμπακς έχουν ωραίο φραπουτσίνο» αλλά «Θα σε περιμένω στην Ερμού έξω από το στάρμπακς».
    Λέμε επίσης πχ «Έχει ένα Γκούντις στο διπλανό τετράγωνο». Εδώ υποψιάζομαι ότι η χρησιμότητα του αόριστου άρθρου υπερκαλύπτει την αντίληψη ότι το Γκούντις είναι πληθυντικός.

    – Στον πληθυντικό μας τραβάει ενδεχομένως και το ότι η λέξη είναι πληθυντικός στα Αγγλικά. (Ή ακούγεται έτσι! Σήμερα μόλις αντιλήφθηκα ότι το Γκούντις ΔΕΝ είναι).
    Κλασσικό παράδειγμα «τα Windows». Παίζει τα ελληνικά να είναι η μόνη γλώσσα όπου το λειτουργικό σύστημα συντάσσεται με πληθυντικό… μάλιστα η έλξη είναι τόσο δυνατή που συμπαρασύρει και το Linux. Άπειρες φορές έχω ακούσει «τα Λίνουξ».

  40. Μυλοπέτρος said

    Είναι και ο καπνός.
    Ο πληθυντικός γίνεται τα καπνά αν μιλάμε για το φυτό, και οι καπνοί που χωρίς φωτιά δε βγαίνουν.

  41. Καλημέρα κι από δω
    Το βαφτίσι λέγεται. Και το βαφτισάκι (είχαμε πάει πριν πολλά χρόνια σε ταβέρνα και μπαίνοντας βλέπουμε να γίνεται ψιλοχαμός και μας λέει ο ταβερνιάρης «μη στεναχωριέστε, ένα βαφτισάκι είναι, γρήγορα θα φύγουνε». Προτιμήσαμε να κάτσουμε έξω. Όταν φύγαμε, μόλις είχε ανάψει το γλέντι. Πού να φύγουνε 🙂 ).

    3 Υπάρχει και τ’ άλλο το γιαλί (κι ας το κοκκινίζει ο κορέκτορας).

  42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    30# Τελέρε μάστορα ναούμ, ο Μελ ο Γκίμπσον έκανε το The Passion of the Christ και δεν πήγε Γολγοθά, πήγε ταμείο. 600+ μιλιούνια τάλαρα.

  43. Νέο Kid said

    36. Ιιι! Σφουγγάρι !

  44. Συγχαρητήριο σχεδόν συλλυπητήριο, καλό κρασί και με την υγεία σας το ξεκαρδιστικό κόμικ και το αρθράκι !

  45. dryhammer said

    15. Πάντως, το μπούνι υπάρχει και λέγεται όταν κυριολεκτούμε. [Σε ναυτότοπους θα ακούσεις να λένε έτσι και το σιφώνι καθώς και οποιαδήποτε άλλη τρύπα απορροής]

  46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    41 τέλος
    Εννοείς το παραθαλάσσιο, παραλίμνιο, παρυδάτιο τελοσπάντων εξοχικό σπίτι?

  47. ΓΤ said

    10@ Αθεόφοβος

    Όχι, δεν έχει «σωθικό» ο Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», θαρρώ. Θα μου είχε χτυπήσει.
    Και στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» «σωθικά», ιδίως εκεί που υπονοεί τα φαινόμενα κανιβαλισμού (που τα καταγράφει ο Κασομούλης) με το «σωθικά λαχταριστά».

  48. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και βλέπω πολλές συμπληρώσεις, ωραία!

    37-44 Α γεια σου

    47 Το «σωθικά λαχταριστά» κατά τη γνώμη μου δεν σημαίνει «που τα λαχταράς» αλλά «που ακόμα σπαρταράνε». Έχω γράψει στον ιστότοπό μου

  49. spyridos said

    47
    Σχεδίασμα Β
    Στροφή 30
    Tου πόνου εστρέψαν οι πηγές από το σωθικό μου,
    Έστρωσ’ ο νους, κι’ ανέβηκα πάλι στον εαυτό μου.

  50. ΓΤ said

    49@

    Δεν το θυμόμουν 😦
    Στέκω διορθωμένος!

  51. ΓΤ said

    48β@

    Ευχαριστώ θερμά, Νικοκύρη. Το βρήκα το κομμάτι σου, με την παραπομπή στον Κριαρά.
    Οπότε έχουμε ολόκληρη αλλαγή εντύπωσης. Μου ‘φτιαξες τη μέρα.
    Πράγματι, διότι από την καταγραφή Κασομούλη ΔΕΝ προκύπτει λαχτάρα…

  52. Πέπε said

    39
    > Λέμε επίσης πχ «Έχει ένα Γκούντις στο διπλανό τετράγωνο». Εδώ υποψιάζομαι ότι η χρησιμότητα του αόριστου άρθρου υπερκαλύπτει την αντίληψη ότι το Γκούντις είναι πληθυντικός.

    και 41
    > «μη στεναχωριέστε, ένα βαφτισάκι είναι, γρήγορα θα φύγουνε»

    Είναι γεγονός ότι η απουσία αόριστου άρθρου πληθυντικού επηρεάζει. Αλλά εξίσου λέμε «έχει κάτι Γκούντις», «έχει κάτι βαφτίσια»*. Και παραπάνω που έγραψα ότι λέμε κανονικότατα «ένα σπάνιο παραδοσιακό κάλαντο», η αλήθεια είναι ότι λέμε και «κάτι σπάνια παραδοσιακά κάλαντα» εννοώντας ένα μόνο, όμως αν γράφουμε κάπως επίσημα, π.χ. σε μια μελέτη (διαβάζω συνέχεια τέτοια κείμενα για την παραδοσιακή μουσική και όσο να ‘ναι με επηρεάζουν), από την «απρέπεια» του χυδαίου «κάτι» θα προτιμήσουμε τον ασυνήθιστο ενικό «ένα κάλαντο». Ανόητος ευπρεπισμός ίσως, αλλά πάντως είναι μια πραγματικότητα.

    __________
    * Ή, φυσικά, «έχει μια βάφτιση»!!

  53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    47# Απορώ και ξύστε με, αφού περιγράφει σφαγή και πετσόκομμα, πού βρήκες πως υπονοεί κανιβαλισμό. Τα μόνα λαχταριστά σωθικά που ξέρω είναι στο κοκορέτσι και τα συναφή 🙂

  54. ΚΑΒ said

    Ωραίο θέμα.

    Αν δεν έχουν γραφτεί:

    το επίχειρο της κακίας

    πέρασε πολλή μέρα

  55. Γ.Κ. said

    https://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/superleague1/panathinaikos-agwgi-se-ziwga-gia-dusfimisi/4241472

    «Θα καταθέσουνε αγωγή», λέει… Παρεξηγηθήκανε στον βάζελο!
    Ασταδιάλα, γελάσαμε πάλι…

  56. ΓΤ said

    53@

    Έχω κάνει, σφαλερά, από παλιά αυτή τη σύνδεση (έχοντας υπόψη τα του Κασομούλη, ο οποίος καταγράφει τα κανιβαλικά*), αλλά σήμερα έμαθα κάτι, χάρη στον Νικοκύρη, με την παραπομπή του στον Κριαρά για το εν λόγω θέμα 🙂

    *Αν θες παραπομπή, να το ψάξω το βράδυ. Γιατί τώρα φεύγω από το σπίτι.

  57. Πέπε said

    Δε θα εμπιστευόμουν απολύτως τις λεξιλογικές επιλογές του Σολωμού ως ενδείξεις ότι κάτι λέγεται ή λεγόταν. Για τα λαχταριστά κι εγώ καταλαβαίνω ότι σπαρταράνε, αλλά δεν έχω ξανακούσει καμία παραπλήσια χρήση. Και «το σωθικό» δε θα απέκλεια να είναι συμβιβασμός χάριν της ρίμας.

  58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αυτό με τα λαχταριστά σωθικά (μάλλον ανορθόδοξη χρήση της λέξης) μου θύμισε μια υποσημείωση του Κ. Τρικογλίδη, μεταφραστή των 1001 Νυχτών. Μιλώντας για τα κεμπάπ που έτρωγε στην Αίγυπτο στα νιάτα του, έγραψε «τα θυμάμαι πάντα με λιχουδιά», εννοώντας προφανώς λαχτάρα, λιγούρα κλπ.

  59. (Remember, remember the Third of December…)

  60. venios said

    Φεύγω, πάω για ψώνιο.

  61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    59# We never forget (or forgive).
    https://www.imerodromos.gr/dekemvris-44-epeidi-chasame-emeis-ki-epeidi-nikisane-aytoi-toy-nikoy-mpogiopoyloy/

  62. leonicos said

    χαράματα

    τα είπε κανείς;

    Η Μπελου μάς τρογουδησε το γλυκοχάραμα χτες

  63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  64. leonicos said

    χάραμα, χαράματα προφανώς από το ‘χαράζει’. Αλλά στη συναλοιφή ‘χαραυγή’ το πρώτο συνθετικό χάνει την ετυμολογική του διαύγεια. Αν δεν είχε σωθεί το ‘χάραμα’ θα ψάχναμμε να βρούμε από πού έρχεται αυτό το ‘χαρα-‘ ή θα νγάζαμε λανθασμένα συμπεράσματα.

    Προφανώς αυτό συμβαίνει σε πολλές ετυμολογήσεις. Η απώλεια ενός ενδιάμεσου τύπου μπορει να προκαλέσει δδυσγεφυρωτο ετυμολογικό χάσμα

  65. leonicos said

    63 Ευχαριστώ Κτήνος

    (το πήρα προσωπικά)

  66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Χαράγματα η ώρα τρεις.

  67. Eli Ven said

    Πάντως στους Απαράδεκτους χρησιμοποιούταν η λέξη «Τρίκαλο» υποτιμητικά για την καταγόμενη από εκεί Ρένια, το ρόλο που έπαιζε η Ρένια Λουιζίδου, γνωστή και ως «αστροπελέκι» . (Μπαί δε γουέι τα Πατήσια είναι όντως πολλά. Έχουμε τα Ανω έχουμε και τα Κάτω όπου πέρασα τα τελευταία μου εν Αθήναις χρόνια )

  68. leonicos said

    61 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Σε λατρεύω

    Μην το παρεις προσωπικά. Την παραπομπη εννοω στον Ημεροδρόμο

    το αίμα νερό δεν γίνεται
    κι άμα γενεί δεν πίνεται

  69. leonicos said

    66 Εντάξει, σήμερα γραφεις ιστορία

  70. Νέο Kid said

    68. Αυτό , το ότι λατρεύεις το Χτήνος the Beast (666) να το δεις και σε θεολογικό, δογματικό επίπεδο όμως… δε πιστεύετε στον Αντίχριστο εσείς;

  71. leonicos said

    58 τα θυμάμαι πάντα με λιχουδιά

    = μου έφερνε σάλια στο στόμα

    λιχούδης κυριολεκτικά δεν είναι αυτος που δεν αντιστέκεται στο να φάει αλλά αυτός που του τρέχουν τα σάλια όταν δει κάτι που του αρεσει.

    Η λέξη φυσικά δεν αφορά αν σου τρέχουντα σάλια βλέποντας μια γυναίκα. Αυτός ειναι απλά σαλιάρης, που σαλιαρίζει….

    Μόνο για το φαγητό ισχύει

  72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    70# Έχω ξαναπεί πως ο αριθμός μου είναι περίπου 537,096 (τον πήρα μαύρο, άνευ ΦΠΑ).

  73. leonicos said

    70 Δεν πιστεύουμε στον Αντίχριστο. Ούτε δογματικά ούτε τίποτε

    Είναι εκ μέρους μου παράβαση, διότι εφόσον ευαγγελιζομαστε την Πολιτεια του θεου πρέπει να απέχουμε από κάθε πολιτική δραστηριοτητα, ακόμα και σε συμπάθειες.

    Συεπω΄ς α) είμαι παραβάτης σ’ αυτό και πολλα άλλα, δεν ειμαι τυπικός, αλλά πιστεύω πως είμαι ενταξει με αυτό που πιστεύω εγω.

    Αυτό ΔΕΝ είναι τυπική προσέγγιση για ΜτΙ.

    Γι’ αυτο έγραψα και το αίμα νερό δεν γίνεται

  74. ΓΤ said

    Αυτός που του τρέχουν τα σάλια βλέποντας μια γυναίκα λέγεται βάρναλης.

  75. sarant said

    72 Ωραίο εύρημα αυτό -δεν θυμάμαι και το 69 πώς είναι χωρίς ΦΠΑ

  76. leonicos said

    52 «ένα σπάνιο παραδοσιακό κάλαντο»

    Συγγνώμη, Πέπε μου, δεν θα το έλεγα ποτέ.

    ΄πως και να το έλεγα, ‘κάλαντο’ δεν θα έλεγα.

    Το ίδιο και τα βαφτίσια,

    Να θυμηθουμε εδώ ότι κάποτε και ο γάμος ήταν Οι γαμοι. Οι γάμοι του κ … και τη διδος ..
    Εντούτοις, θα ρωτούσε κανείς: Γάμο έχουνε, γάμο / γάμους κάνουνε;

  77. Preknas said

    Γυαλιά, μαλλιά και παντελόνια λια

  78. leonicos said

    41 Υπάρχει και τ’ άλλο το γιαλί

    Στην Πόλη όμως

  79. leonicos said

    39 H. Mandragoras

    δεν σε είχα δει. πάω αναποδα πάντα

  80. Pedis said

    Μου κόπηκε το γόνατο!

    Ωδίνη τοκετού.

    Σιγά το αίμα!

    —-

    Ρε Λεώ, μια ίνφο πλίζ: επειδή γυναίκα φίλου και Μάρτυρας έχει πρόβλημα με «εύρημα» στον πνεύμονα (μόλις το έμαθα), και για δύο λόγους τακτ δεν ρώτησα τον φίλο αλλά μου γεννήθηκε η απορία, υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση που πρέπει να κάνει επέμβαση; Μερσί προκαταβολικώς.

  81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    76# Βάφτιση = βαφτίσια. Γάμος?

  82. Κιγκέρι said

    82: Οι Γάμοι του Φίγκαρο;

  83. ΚΑΒ said

    Νοικοκύρη, 55,6451

  84. Κιγκέρι said

    Α, να χαθείς Χτήνος, τώρα κατάλαβα!

  85. Νέο Kid said

    73. Δεν πιστεύετε ειδικά στον Αντίχριστο ή γενικότερα στους ευαγγελιστές ; Ή δεν πιστεύετε στην έννοια του Σατανά , του κακού;

  86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    71# Ναι, εφόσον λιχουδιά < λείχω, έχεις ένα δίκιο. Απλώς ξενίζει η χρήση που ανέφερα, με δεδομένη την τρέχουσα σημασία. Μπορεί εκεί, τότε στα τέλη 19ου / αρχές 20ου, να ήταν δόκιμη η συγκεκριμένη χρήση.

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    6 >> Δεκτό το γυαλί και το μαλλί στη μάγκικη.

    Άλλαξες χρώμα στο μαλλί
    και στα μπουζούκια τρέχεις
    κι ο άνθρωπος με το γυαλί
    ποιος είναι τί τον έχεις

    Επίσης «με γεια το γυαλί/το μαλλί» λέμε

  88. Νέο Kid said

    73. Άλλη μια θρησκευτική ερώτηση, αν επιτρέπεται. Είναι αλήθεια ότι είστε όλοι οπαδοί του Απόλλωνα Αθηνών ;

  89. Μαρία said

    80
    Σκέτο ωδίνη. Το τοκετού είναι πλεονασμός. Ωδίνες = οδύνη τοκετού.

  90. sarant said

    83 Eυχαριστώ!

    82 και πριν: Υποτίθεται ότι «οι γάμοι» είναι η τελετή (όπως «οι γάμοι του Φίγκαρο») και μόνο, ενώ ο γάμος μπορεί να είναι η τελετή, μπορεί όμως και η έγγαμη συμβίωση («ο γάμος του Παύλου και της Μαρίας περνάει κρίση)

  91. ΣΠ said

    57 Και «το σωθικό» δε θα απέκλεια να είναι συμβιβασμός χάριν της ρίμας.

    Όπως το «ανάμεσό τους»

    Μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά:
    Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά

  92. ΣΠ said

    Αν εξαιρέσουμε τα τοπωνύμια, παρατηρούμε ότι οι μονοπληθυντικές λέξεις είναι κατά κανόνα στον πληθυντικό του ουδετέρου και όχι του αρσενικού ή του θηλυκού.

  93. Κιγκέρι said

    Τα Γιάννενα:

    Νομίζω ότι κάποια στιγμή συζητήσατε για το ποια είναι η γενική τους, αλλά δεν παρακολούθησα τη συζήτηση. Στον Χριστοβασίλη πάντως, είδα τη γενική «του Γιαννίνου», συγκεκριμένα «οι προεστοί του Γιαννίνου» είναι η φράση.

    Αντίστοιχα, στο δημοτικό τραγούδι του Ζιάκα, καθώς και στον Ντελή-Παπά, υπάρχει η γενική «του Γρεβενού»:
    …Εσείς βουνά του Γρεβενού
    και πεύκα του Μετσόβου…
    αν και πολλοί τραγουδιστές το διορθώνουν και λένε «των Γρεβενών», που είναι σωστό μεν, αταίριαστο δε – το ταιριαστό βέβαια θα ήταν: Εσείς βουνά απ’ τα Γρεβενά.

  94. Γιατί, όμως, Φώτο κι όχι Φως;

  95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    89# Ωδήνη είναι αυτό που πάθαμε όταν εκείνη η φιλενάδα του μητσοτακέικου έσφαξε τον Εθνικό Ύμνο στην Ακρόπολη.

  96. Νέο Kid said

    95. Για ρίξε κανα λίνκι και για τα μας τ αλλοδαπά!

  97. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα!
    Ουδέν σχόλιον.
    (Ασταδιάλα, μια εξυπνάδα σκέφτηκα κι εγώ και την είπε ο Χτήνος στο #81….)

  98. 96: https://www.youtube.com/watch?v=Id9c-hvSC6g&t=279s

  99. Νέο Kid said

    98. 95. Άψογη εκτέλεσις (κυριολεκτικά!) του εθνικού ύμνου ,τωόντι.

  100. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    95# Με ένδυμα Ζους & Ντιόν από Μαρέβα οφ κορς.

  101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με πρόλαβε ο Στάζυμπος και χωρίς εικόνα εδώ, καλύτερα.

  102. Pedis said

    # 89 – Δεν το αμφισβητώ αυτό που γράφεις, αλλά

    τοκετός ο [toketós] Ο17 : η διαδικασία με την οποία το βιώσιμο έμβρυο απομακρύνεται από το σώμα της μητέρας με τις εξωθήσεις της μήτρας· γέννα: Φυσιολογικός / πρόωρος / δύσκολος / εύκολος / ανώδυνος ~. Οι ωδίνες του τοκετού.

    [λόγ. < αρχ. τοκετός]

  103. Pedis said

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?page=3&lq=%CF%84%CE%BF

  104. H. Mandragoras said

    52,76. Πέπε έχεις δίκιο. Σε ένα βαθμό το «κάτι» μπορεί να αντικαταστήσει σε ένα βαθμό το αόριστο άρθρο. Το κάλαντο δεν νομίζω ότι θα το έλεγα. Ούτε «κάτι κάλαντα». Πιθανότατα θα έλεγα τη λέξη χωρίς τίποτα μπροστά.

    Είχα κάποια στιγμή τη συζήτηση για τον πληθυντικό του «ένα» ως αόριστου άρθρου ή ως αριθμητικού, σε διάφορες γλώσσες. Προκύπτει ότι διάφορες γλώσσες το έχουν.
    – Στα Πολωνικά υπάρχει το jedne, που αφορά αποκλειστικά αρίθμηση (άρθρα δεν υπάρχουν ούτως ή άλλως). Χρησιμοποιείται για ψαλίδια, παντελόνια, γυαλιά, πόρτες κλπ, που είναι λέξεις που έχουν μόνο πληθυντικό. Πχ Έχω μόνο ένα ζευγάρι γυαλιά = mam tylko jedne okulary. Παρόμοια και σε άλλες Σλάβικες γλώσσες.
    – Σε άλλες γλώσσες υπάρχει πληθυντικός του αόριστου άρθρου το οποίο συμπίπτει με το αριθμητικό «ένα» και βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την χρήση από πάνω.
    – Υπάρχει και το αγγλικό ones που χρησιμοποιείται όταν ξεχωρίζουμε μέρη από ένα σύνολο. Πχ. «Which books? The blue ones!». Αυτό θαρρώ έχει αντιστοιχία και στα γαλλικά.
    – Και βέβαια η τετριμμένη χρήση του ones (και παρομοίων), όπου μετράμε πόσα ψηφία «1» έχουμε. Στα ελληνικά θα λέγαμε πχ «τέσσερις άσοι», στα αγγλικά «four ones».

    79. Δεν παρεξηγώ 😀

  105. sxoliastis2020 said

    Και έχουμε και μερικές εκφράσεις σε πληθυντικό, σημείο και τέρας, μέτρο και σταθμό….

    Και ;γίναμε μαλλί κουβάρι, τραβάω το μαλλί μου, τραβηγμένο απ’ το μαλλί.

    Ξέχασα και το μαλλιοκέφαλό μου!

  106. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλώς το μάτι μου το ένα.

  107. sarant said

    105 Το μαλλιοκέφαλο είναι πολύ καλό!

    92 Ισχύει. Αρσενικα δεν βλέπω.

  108. Πέπε said

    @104

    > Το κάλαντο δεν νομίζω ότι θα το έλεγα. Ούτε «κάτι κάλαντα». Πιθανότατα θα έλεγα τη λέξη χωρίς τίποτα μπροστά.

    Το πλαίσιο που είχα κατά νου είναι, χονδρικά, ότι έχεις ένα σύνολο από πολλά κάλαντα (τοπικές παραλλαγές, διαφορετικών εορτών κλπ.) και θες να αναφερθείς σε ένα εξ αυτών.

  109. ΣΠ said

    108
    Κάποια (αντί «κάτι») κάλαντα.

  110. 5, … 3# Υπάρχει και το γυαλί=ποτήρι (ρίξε στο γυαλί φαρμάκι), και το γυαλί=μπουκάλι (ένα γυαλί κοϊνάκι που ‘λεγε ο Λουντέμης). …

    …και γυαλί = τηλεόραση (βγήκε στο γυαλί)
    γυαλί = εξαιρετικά λείο, στιλπνό (η θάλασσα γυαλί, το πάτωμα γυαλί)

  111. Το ένα Πατήσι μετά το άλλο συνιστούν σερί Πατησίων, γνωστό και ως
    Πατησερί

  112. Χαρούλα said

    Τώρα στο γεράματο, μου έκαναν και μάγιο. Κι έχω τρεχάματο. Όλο Δίκελλο-Φέρρα(χωριά στον νοτ.Εβρο) πηγαινοέρχομαι. Θα τα παρατήσω και θα πάρω Άλπη, Πυρηναίο, Ουράλιο να βρώ ησυχία. Θα γυρίσω προς το Κούλουμο, Σας θέλω τότε για παλαμάκι. Και ίσως αναβιώσουμε και το Καβείριο! Διαφορετικά προτείνω εκδρομή στο Πριγκιπόνησο και το Κατάβλο.

  113. 39, … 23
    – Υπάρχει […] στο εορτολόγιο, το Φώτο και το Εισόδιο της Θεοτόκου.
    Για τα Φώτα έχουμε βεβαίως το Φως, δε χρειάζεται να γίνουμε δημιουργικοί.
    Όχι βέβαια ότι είναι λιγότερο αστείο αν γίνουμε. …

    Εξ άλλου, στην ερώτηση
    «Ποιο Φώτο;»
    η απάντηση είναι στο γνωστό ανέκδοτο

  114. Χαρούλα said

    Και για το καλοκαίρι τι; Μαλδίβα, Σεϋχέλλα ή Οθωνό, Πεταλιό;

  115. GeoKar said

    #22 τελευταίο: «όπου λαλούν πολλοί/ά κοκόροι/κοκόρια» πιάνει?

    Επίσης, τα υφαλα ή βρεχάμενα κ τα ξάρτια ενός πλοίου.

    Τέλος, του Ζοναρ’ς προέρχεται, νομιζω, από το επίθετο του ιδρυτή του (Ζωναράς) που ήταν ελληνοαμερικανός – άρα μάλλον ταιριάζει η αγγλική γενική.

  116. kanapes said

    Υπάρχει κι η Βρυξέλα

  117. kanapes said

    Και λίγο πιό ειδική περίπτωση, το ντάτο (απ τα data – δεν λένε και πολλοί Δεδομένα στον προφορικό λόγο). Ειδικά το ‘έχουμε κανένα ντάτο να τεστάρουμε αυτό που θα βγάλουμε ; ‘

  118. spyridos said

    114
    ή Παλούκι και Περιστέρι στη Σαλαμίνα για τους πλεμπαιότερους.

  119. ΣΠ said

    Σχετικό-άσχετο: Στα αγγλικά λέξεις όπως mechanics, statics, dynamics, statistics είναι στον ενικό.

  120. Γ. Βασιλειάδης said

    Εναλλακτικά, αντί για τη Σέρρα, θα μπορούσαν να έρθουν και κατά το Γιαννιτσό.

  121. Νέο Kid said

    119. Σωστό. Αλλά αυτό μήπως είναι -ξέρω γω πώς λέγεται;- «λειτουργική σύμβαση» της γλώσσας επειδή χωρίς το s σχηματίζονται τα επίθετα; static, dynamic, statistic(al). Μπορεί να λέω και βλακείες όμως.

  122. kanapes said

    Στο δε Σάλωνο θα έχουν μόνον ένα αιγοπρόβατο για σφάξιμο

  123. aerosol said

    Πάλι ντόρτι ήφερα!

    #39
    Οι σχετικοί με Λίνουξ πιθανότατα να αναφέρονται στις πολλές διαφορετικές εκδόσεις του λογισμικού. Οπότε έχουν λογική τα Λίνουξ.

  124. 46 Ε, ναι.

  125. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

    1 και 21

    Αλλά και το Πάσχατο βεβαίως βεβαίως.

  126. kanapes said

    Ο Αρχιμήδης, προσπαθώντας να βρεί την πρώτη Συρακούσα, επινόησε την μέθοδο της εξάντλησης.

    Ποιό ήταν το πρώτο Σούσο στο οποίο μπήκε ο Μεγαλέκος,πριν μπεί σε όλα τα Σούσα; Και κέρδισε ενα Εκβάτανο τη φορά ή όλα μαζι;

  127. sarant said

    111 🙂

    116 Ναι, αυτό το λέμε αρκετά

    126 Πριν από το Εκβάτανο δεν ήταν το Γαυγάμηλο; Ή τα μπερδεύω;

  128. kanapes said

    Εκτός απο τις ελληνικές καλένδες, υπήρχε και καμιά ρωμαϊκή καλένδα ή όλες απο μας τις πήρανε πχια;;

  129. sarant said

    128 Την καλένδα την πήραμε ως λέξη από αυτούς, όπως και το κάλαντο 🙂

  130. 127γ
    Όλα αυτά μαζί είναι πριν τον Αντίποδα.

  131. Μαρ said

    μιλάω ελληνικά/αγλλικά/γαλλικά- μιλάω ελληνικό/αγγλικό/γαλλικό
    [που εντωμεταξύ τώρα μου έκοψε ότι ίσως το ελληνικά είναι επίρρημα κι όχι πληθυντικός, όχι;]
    πάντως,
    λέμε «μιλάω καλιαρντά» κι έχω ακούσει και «πες κανένα καλιαρντό»

    επίσης,
    θα γίνουμε από ένα χωριό χωριάτης

  132. 78 Στο Βόσπορο, βασικά…

  133. kanapes said

    @128 α δηλαδή τα γνωστά.. θα πήραμε καμιά δανεική/δομημένη και με τους τόκους….

    Έχω μια ακόμα απορία

    τ’ άστρα θα τρεμοσβήνουνε
    κι όλα χορός να γίνουνε

    μόνον όταν αρχίσουνε όλες οι μαράκες μαζί ρυθμό να δίνουνε ή αρκεί ν αρχίσει μια μαράκα μόνη της;;

  134. sarant said

    133 Υπάρχει σκέτη μαράκα, στο τραγούδι του Σαββόπουλου «Μες τα δισκάδικα όταν βρίσκω», και ριμάρει με το «τι κάνει τούτος ο μαλάκας»

  135. 134# Τραπεζάκι έξω λέγεται το άσμα.

  136. Πέπε said

    133

    Μία μόνη της δε δίνει (δί – νει) ρυθμό, ή τουλάχιστον όχι τον σωστό.

  137. Το Άπαντο του Σουρή σε ποια έκδοση είναι καλύτερο?

  138. aerosol said

    Αναρωτιέμαι αν έχει δει ποτέ κανείς ένα Τίρανο ή αν πάντα έχουν παρέα τα υπόλοιπα.
    Στην αρχαιότητα υπήρξε ποτέ ένα Σαμόσατο μόνο του; Βλέπω πως εκεί μαρτύρησε ο Υπερέχιος, αλλά δεν ξέρω αν υπερέχει ως μάρτυρας από τον απαρηγόρητο Παρηγόριο που μαρτύρησε μαζί του.

  139. 138# Εγώ, το είδα σε μια εκδρομή στην Κρήτη, έκανε παρέα με μια Αρχάνα.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ενικοί ‘ σανε

    Μαθήτρια στ΄Ανάβρυτο
    ή μήπως Ουρσουλίνα
    σε πήρα απ το Πετράλωνο
    να πάμε για Μυκήνα

    πήραμε λίγο στο τυφλό
    το δρόμο δίχως πλάνο
    και κατά το μεσάνυχτο
    φτάξαμε Γαργαλιάνο

    Γαρ γαρ εδώ γαρ γαρ εκεί
    μέρα τ΄Αγιού Σαράντου
    μάθαμε πως ανοίγουνε
    μετά τ΄Αγίου Πάντου

    Ξεκούδουνο τραβήξαμε
    ίσα για το Σοφάδο
    όπου μας υποδέχτηκαν
    με βάι και με κλάδο

    Γιατί εκεί για διακοπή
    δεν πας ούτε με σφαίρα
    ούτε αρχαίο για να δεις
    δεν έχει, ούτε ριβιέρα

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137 Εκδοση Ελληνικό Γράμματο

  142. aerosol said

    #140 Καλό!

  143. kanapes said

    @138

    Μάλλον ένα θα ήταν, αλλά μαζεύτηκαν κι άλλα για να το παρηγορήσουν για το κακό που το βρήκε. Σε αντίθεση με τις Κλαζομενές, που τελικά φύγανε κι αφήσανε μία Κλαζομένη στο Βυζάντιο.

  144. Νέο Kid said

    Μα τι Εκβάτανο και Γαυγάμηλο γαυγάζετε; Στη Σάρδα πρωτομπήκε ο Ισκαντάρ μπέης!

  145. Νέο Kid said

    Τον Λέικερ του Ελ Άνχελ* , τον ξέρετε;

    (Η προφορά Ελ Άντζελ θεωρείται αμερικανιά!…)

  146. aerosol said

    #145
    Οι Αμερκανοί λένε Λος Άντζελες. Διότι… τι να κάνει μια Άντζελα μόνη της;

  147. ΣΠ said

    Ο τίτλος του άρθρου μου θύμισε τα εξής τραγούδια.

    Μια βραδιά στο λούκι: https://www.youtube.com/watch?v=wDFZFVAp3Yc
    Στην Αμφιάλη: https://www.youtube.com/watch?v=zE5INdF4myk
    Μια βραδιά στη Λούτσα: https://www.youtube.com/watch?v=Za5YdQMVDhQ
    Μια βραδιά στη Σαλονίκη: https://www.youtube.com/watch?v=D4R_nAH4hWM
    και βέβαια αυτό στο #13.

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144. και πότε έγινε της Τράλλης;

  149. aerosol said

    Και βέβαια του Μαρκόπουλου δεν του έφτανε ένα ζαβαρακατρανέμιο, ήθελε μπόλικα. Παρεμπιφτού, το Μαρκόπουλο είναι κοντά στο Σπάτο.

  150. 145# Όχι, αλλά ξέρουμε τη μετάφραση των Τριάκοντα Πέντε.

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    149. >>το Μαρκόπουλο είναι κοντά στο Σπάτο
    κι ένα άλλο Μ. μετά το Κιούρκο (ή Αφίδνα)

  152. Theo said

    6201 102 (97+5) 694

  153. Νέο Kid said

    https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-01e984c56f924901a6763338de103851-lq

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    147
    Μια βραδιά στην Αχαρνή
    στου Λιοσίου λέει το δρόμο
    παίζουν κλέφτη κι αστυνόμο
    οι ρομά και μπαλαμοί
    https://www.news247.gr/koinonia/menidi-epeisodiaki-katadioxi-aytokinitoy-anoixan-pyr-oi-astynomikoi.9448537.html

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το Ιεροσόλυμο αναφέρθηκε; 😊

  156. ΓΤ said

    O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για Σάσα Σταμάτη και μπράβους… «Αυτοδικία»!!!

    https://www.2020mag.gr/politics/3491-o-kyvernitikos-ekprosopos-xaraktirizei-aftodikia-tin-eisvoli-bravon-se-parastasi-tou-x-zaralikou

  157. Άγγελος said

    Μαρία, οι ωδίνες του τοκετού είναι τριτόκλιτες, γι’αυτό και η Αποκάλυψη μιλάει για αρχή ωδίνων, παροξυτονα. Ο εθνικός, α υπάρχει, θα είναι ωδίν ή ωδίς.

  158. Διονύσης said

    Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ – Μετέφεραν τον Μητροπολίτη από το Αγρίνιο σε ΜΕΘ και άφησαν 50χρονο εμβολιασμένο σε λίστα αναμονής

    https://www.in.gr/2021/12/03/greece/kataggelia-poedin-meteferan-ton-mitropoliti-apo-agrinio-se-meth-kai-afisan-50xrono-emvoliasmeno-se-lista-anamonis/

  159. Μαρία said

    157
    Ωδίς, υπαρκτός τύπος. Εγώ απλώς μετέφερα την ωδίνη/οδύνη του Πέδη.

  160. ΓΤ said

    O αυριανός τίτλος παίζει να είναι «Παπικά μεζεδάκια».

  161. sarant said

    137 Μπράβο ρε συ, το Άπαντο.

    140 Πολύ καλό!

    160 Παίζει και χάνει 🙂

  162. kanapes said

    Περί τα Γαβγάμηλα, υπάρχει ολάκερη ιστοριά.

    Υπήρχε ένα Γαβγάμηλο, νυχτερινό κατάστημα δια τα νειάτα τα στρατευμένα – τό χε ο Μάκης ο Σατράπογλου, παιδί της πιάτσας, απ το Κοτύωρο. Αυτό σέρβιρε αψέντια και τα συναφή, μαζί με καραμελωμένα μήλα, εξ ου και τ’ όνομα. Ο Μεγαλεκος καθόσον ήταν ψαγμένο άτομο, την ανθίστηκε τη φτιάξη πως αμα τη βγάζανε όλοι οι σαρισσαίοι του εκεί τα βράδυα και χάνουνε τις προπονήσεις και τη φυσική τους κατάσταση, όχι την Ιωνία δεν θα πάρει, ούτε τον Ιωνικό δεν θα κουλαντρίσει, και δεν θά χω ποιόνε να βάλει σεντρεφορ και θα ξεμείνω μ ένα Κούτσι. Κι άντε μετά να περιμένει να αρχίσει η μεταγραφική περίοδος, να βρει τίποτα πλάγιους ιππείς – τίποτε δανεικούς Σκύθες, που θα χουνε να παίξουνε κανένα τρίμηνο.

    Ήθελε λοιπόν να το ρίξει το Γαβγάμηλο, πριν αυτό του ρίξει το ηθικό, και σηκώσει το ανήθικο των φαντάρων. Αλλά δεν ήτανε πρέπον κοτζαμ στρατηλάτης να την πέσει στο μαγαζί του Μάκη. Γι αυτό, έπιασε ένα δικό του άνθρωπο, τον Ελία από το Σκόπιο – που ο παπούς, Αρβανιτόβλαχος απο το Πράμαντο ή το Λέλοβο (αυτό δεν το έχει ξεκαθαρίσει η Ιστορία) είχε εργολαβική επιχείρηση, δηλαδίς δεν ήτανε καθιαυτού Μακεδών – και του ξηγήθηκε ‘Ελία ριχτο, κι εγώ είμαι δω’. Κι ο Ελίας, ξύπνιο παιδί, βρηκε μια παλιά πάγια διαταγή ‘περί διευθέτησης αιγιαλού, υγειονομικών παραβάσεων και κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων’, βρήκε και κάτι νταραβέρια αστυνομικής υφής που χε ο Μάκης, πήγε και τον έπιασε. ‘Κοίτα να δεις’ του λέει. ‘Καλό το μαγαζί αλλά χαλάει τη μπιζνα του αφεντικού.Γι αυτό θα το ρίξουμε, και συ θα μαγκώσεις την αποζημίωση απ τα κατάλληλα κονδύλια, να ανοίξεις μαγαζί στο Ιεροσόλυμο που το χουμε σιγουράκι χωρίς μάχη. Και μετά άμα καθαρίσουμε εμείς τον Ντάριο τον Φο, ανοίγεις μεχρι αλυσιδα με όσα Γαβγάμηλα τραβάει η ψυχή σου’.

    Μπηκε στο κόλπο ο Μάκης, που σου λέει γιατί να μην τα έχω καλά με την νέα κατάσταση. Κι αμα αυτός χάσει, θα το παιζω και θύμα και θα κονομήσω και τίποτις αποζημιώσεις. Κι έτσι τόριξε ο Λιάς το Γαβγάμηλο το Α, και ολα πήραν τον δρόμο τους. Γι αυτό και όλ’ αυτά τα λεει η ταινία Όλα είναι Δρόμος, αλλά με αλλαγμένα τα ονόματα κλπ για να μην εκθέτουμε κοσμο. Καθόσον ο σινεμάς είναι τέχνη. Και τέχνη ίσον νόημα. Διότι πάσα έργον δεν σάχνεται μόνον για χαβαλέ, είναι και να διδάχνει κιολας.

  163. aerosol said

    #162
    Απ’ τη ζωή βγαλμένα!

  164. sarant said

    162 Α, εξαιρετικό ταλέντο, σαπώ!

  165. Η Συμπληγάδα Πέτρα πάει?

  166. # 156

    Ρε συ ΓΤ (ή όποιος άλλος ξέρει0 αυτοί οι χοντροί σβέρκοι που συνόδευαν την Σάσα στους άθλους της (σαν γνήσια αρβανίτισσα όπως δήλωσε) ήταν προσφορά του εφοπλιστικού γόνου που την συντροφεύει ή του παχύσαρκου εργοδότη της ; Δεν θα κλείσω μάτι αν δεν το μάθω

  167. ΓΤ said

    166@

    Τι να σε πω, ρε γατόπαρδε. Σκοτάδια. Βγαίνω να χώσω κάνα στοίχημα. Μπορεί κάτι να πάρει τ’ αυτί μου…

  168. Χαρούλα said

    #162 Kanapes. Δεν ξέρω αν ήξερες ή είναι σύμπτωση, αλλά γύρω στο 80, υπήρξε disco Γαυγάμηλα στον Βορ.Έβρο, και οι περισσότεροι πελάτες, ναι ήταν στρατευμένοι!

  169. Είναι και στα αγγλικά τα κλασικά

    the news is: τα νέα είναι
    a good piece of news: καλό νέο

    my pants/shorts/chinos/khakis/… are tight: το παντελόνι / τα παντελόνια μου…
    men’s pants on sale: ανδρικά παντελόνια σε έκπτωση
    a pair of pants: παντελόνι — οπότε τρία παντελόνια (χωρίς τρίπλα);

    compass/compasses, όπου χάνεται ο μπούσουλας
    (ruler and compass ή ruler and compasses?)

    the data is/are

  170. 168, … #162 Kanapes. … γύρω στο 80, υπήρξε
    disco Γαυγάμηλα
    στον Βορ.Έβρο, …

    Γαυγάμηλα θα ήταν και κατατοπιστική ονομασία για σκυλάδικο

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    162 Και πες πες και πες πες πες, το τσάκισε ο kanapes
    Εύγε, εύγε, εύγε (ενικός εύγα)

    163 Γαβγαλμένα! 🙂

    166 άκουσα ότι ψέματα όλα, ξάδερφοί της ήταν Μαντραίοι παναπεί κι αυτοί, που μερακλωθήκανε και κάνανε τη μανούρα

  172. ΣΠ said

    https://www.instagram.com/p/CXBdUaRt4ai/

  173. Αγγελος said

    Για τα αγγλικά physics, optics κλπ., που έχουν όψη πληθυντικού αλλά γραμματικώς είναι ενικοί, σκέπτομαι μήπως η απώτερη αιτία είναι τα αρχαία ελληνικά «Φυσικά» (του Αριστοτέλη), «Οπτικά / Κατοπτρικά» (του Ευκλείδη) κλπ., όπου υποθέτω πως υπονοείται η λέξη «έργα» ή «μελετήματα», και τα οποία έγινα στα λατινικά physica, optica, catoptrica κλπ. , που μπορούσαν να εκληφθούν και ως θηλυκά στον ενικό — εξ ου και τα σημερινά γαλλ. physique, optique, ιταλ. fisica, ottica κλπ., και ίσως και τα νεοελληνικά «φυσική, οπτική».

  174. ΓΤ said

    171@

    Θα κάνω μία σύντομη προσευχή μάντρα ώστε και την επόμενη φορά οι Μαντραίοι μαντράχαλοι να του κλάσουν μια μάντρα του Ζαραλίκου.

  175. kanapes said

    @168 Όχι, δεν έτυχε. Αλλά μου φαίνεται τόσο προφανές λογοπαίγνιο για σκυλάδικο (μην πω Ροκ Σκυλάδικο, και θυμηθούμε πολλοί δω μέσα διάφορα). Παίζει να τό χει σκεφτεί η μισή Ελλάδα στο σχολείο.

    @171, Σας μερσώ

    @164 Κι εσάς σας μερσώ που με σαπείτε.

  176. aerosol said

    #175
    Α, όλα κι όλα, αν δεν αναγνωρίσετε και την δικιά μου παινεψά… θα γίνουμε μπίλια!

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    176 >>θα γίνουμε μπίλια!
    κι από ένα χωργιό χωργιάτης
    παράβλεψις συχαρικίου είναι αυτό 🙂

    162, και Καυγάμηλο να το ΄λεγε, μέσα θα ήταν.
    (Καυγάμηλο έδωκε ο Πάρις, αυτός ο παπάρης, στο ένα απ τα κορίτσα τα τρία και τραβήχτηκαν ανθρώποι και στρατοί για χρόνια δεκα-τροία)

  178. kanapes said

    @176

    Εσάς, σας έκοψε η FFP2, το ότι το γκριμ φαντάγκο τό χα παίξει σπασμένο, κι ότι μου φάγατε το Τίρανο κι έπρεπε να κάνω προσαρμογές με Λελοβο και Πράμαντο!

  179. miltos86 said

    Καλησπέρα σας
    Ελπίζω να μην ειπώθηκαν
    Το Μουδανιό
    Από τ’Άγραφο
    Το Φιλιατρό
    Το Χανί
    Η Οινούσα
    Η Θερμοπύλη
    Φούρνος Ικαρίας
    Φαλάσαρνο
    Μια Μαλδίβα
    Ένα Κανάριο νησί
    Μια Αζόρα

    Ένα απίδι έχει τελικά ο σάκος
    Το πεθερικό
    Το Τάρταρο
    Ένα μύχι της ψυχής
    Τι κάμωμα είναι τούτο

  180. ΚΩΣΤΑΣ said

    Δεν είχα χρόνο να διαβάσω τίποτα αυτό το τριήμερο. Σε άσχετο σάιτ διάβασα μια θλιβερή είδηση για τον θάνατο μιας σχετικά νέας καθηγήτριας. Το γεγονός είναι τέτοιο που δεοντολογικά δεν προσφέρεται για τίποτα άλλο, παρά για συλλυπητήρια στην στην οικογένεια της θανούσας και ένα απλό ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ.

    Δεν άντεξα όμως τον πειρασμό να μην σχολιάσω το επίπεδο μόρφωσης των καθηγητών αυτού του ΕΠΑΛ.*

    *Παρέλειψα σκόπιμα το όνομα της θανούσας, τον τόπο, τον ακριβές όνομα του ΕΠΑΛ … και άλλα στοιχεία. Θα παρακαλέσω όποιος τα βρει αυτά τα στοιχεία να μην τα βάλει σε λίνκ, το θεωρώ ασέβεια στη μνήμη της καθηγήτριας.

    ——————————————

    Και τώρα το κείμενο του ψηφίσματος που συνέταξε ο σύλλογος διδασκόντων αυτού του σχολείου.

    Σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΕΠΑΛ ……. επισημαίνει τα εξής:

    «Στην Χχχχχ , σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12:30 π. μ. συνήλθε σε σώμα ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΕΠΑΛ ……. σε έκτακτη συνεδρίασή , μετά την τραγική είδηση του πρόωρου και αδόκητου θανάτου της αγαπητής συναδέλφου Χχχχχχχ Χχχχχχχχ και σε ένδειξη πένθους αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

    1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια της εκλιπόντος.

    2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

    3. Να δημοσιεύσει το παρόν κείμενο στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Σχολείου.

    4. Αντί Στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού …….

    Για το σκοπό αυτό συντάχτηκε το παρόν ψήφισμα».

    ——————————————

    ΥΓ συγνώμη για το άσχετο με το θέμα σχόλιο.

  181. sarant said

    179 To πεθερικό μου στο Χανί 🙂

    180 Της εκλιπόντος, ε;

  182. Πέπε said

    Πάντως το πεθερικό το λένε καμιά φορά (για πλάκα βέβαια, όπως και άλλα παρόμοια). Σουρεαλιστικότατο.

    Επίσης λένε βέβαια την Εγνούσα (=Οινούσσες), αλλά βλέπω στη Βικιπαίδεια ότι και Οινούσσα λένε. Δεν το ήξερα. (Οινούσσες είναι και νησί αλλά και όλο το σύμπλεγμα νησιών και νησίδων).

  183. ΣΠ said

    180
    Μάλλον το πήραν με κοπιπάστε από κάποια προηγούμενη περίπτωση αποβιώσαντος και έκαναν τις αναγκαίες αλλαγές αλλά τους ξέφυγε το «εκλιπόντος».

  184. aerosol said

    #178
    Κι εσείς Γκριμ Φαντάνγκο; Για δες κάτι πράμα(το)!

  185. Πέπε said

    183

    Πιθανόν, αλλά είδαν το «της» και δεν είδαν το υπόλοιπο;

  186. ΣΠ said

    185
    Τι να πω; Πιθανότερο μου φαίνεται αυτό παρά να γράψει κάποιος «της εκλιπόντος».

  187. ΚΩΣΤΑΣ said

    181… κλπ
    και ώρα 12:30 π. μ. —> μεσημέρι ή μεσάνυχτα ήταν;
    συνήλθε σε σώμα —> βγάλαν πρόεδρο, γραμματέα, ταμία…;
    της εκλιπόντος —> ……

  188. Έλειψα για λίγο και τα κάνατε πρωκτός. Γαβγάμιλλα είναι οι κυνοδρομίες, άσχετοι.

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    179 Τώρα θα έγραφα ότι δε μπόρεσα να σοφιστώ κάτι που να βάλω:
    τον (ωραίο) Ωρεό
    το Νέο Μουδανιό
    τον Θρακομακεδόνα
    το Χανιό -έτσι το σκέφτηκα ‘ γω σε ρίμα με το Νέο Μουδανιό 🙂
    το Σούρμενο
    το Καλάβρυτο
    το Βέρβενο, το Δολιανό
    τη Μοίρα

  190. ΚΩΣΤΑΣ said

    180
    Ευτυχώς, το ΔΣ της ΕΛΤΕΕ έσωσε την κατάσταση

    Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης χχχχχχχ (ΕΛΤΕΕ), σχετικά με την απώλεια της εκπαιδευτικού χχχχχχχχχ χχχχχχχχ, αναφέρει τα εξής:

    Στη χχχχχχ, σήμερα 3-12-2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:30 το Δ.Σ. της ΕΛΤΕΕ Ν. χχχχχχ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την είδηση του αιφνίδιου θανάτου της αγαπητής συναδέλφου χχχχχχχχχ χχχχχχχχχ, Εκπαιδευτικού του 4ου Ε.Π.Α.Λ χχχχχχχχ. Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε αποφάσισε ομόφωνα:

    Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της εκλιπούσης.

    Να παραβρεθεί στην εξόδιο ακολουθία στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας.

    Να δημοσιευθεί στα τοπικά Μ.Μ.Ε το παρόν κείμενο.

    Να κατατεθεί αντί Στεφάνου χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού του Αγίου χχχχχχχχχ χχχχχχχχχ.

  191. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Ο ανιψιός μου, όταν ήταν δυόμιση χρονών ανακάλυψε τον ενικό της λέξης τέρατα,… το τέρατο!
    Άρα είναι «σημείο και τέρατο».

  192. Αγγελος said

    (179) Φιλιατρό με μικρό φ υπάρχει φυσικά, σε πολλά πηγάδια 🙂

  193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το καθέκαστο
    το παιδικάτο

  194. Η Δυτική Ινδία, η Αντίλλα παναπεί.

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    192:»Και θέλοντας να μετρήσω με τα δάχτυλα τους δίκαιους, ασήκωσα από το φιλιατρό το χέρι μου το ζερβί» («Η γυναίκα της Ζάκυθος»)

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Πάπαλο

    Λέμε και το κόλλυβο (όχι μόνο κόλλυβα)

    Ήθελα να πω ότι κάλαντο στην οικογενειακή μας γλώσσα σήμαινε την παράξενη είδηση/χαμπέρι: «τί κάλαντο πάλι είν αυτό-το και το…» ,καμιά σχέση δηλαδή με τα κάλαντα.

  197. freierdenker said

    H λέξη Τρίκαλο ακούγεται στην κασέτα του Χάρυ Κλυν Τίποτα. Πολύ Τρίκαλο λέω η κυρία ρε παιδάκι μου.

    Εκείνη την εποχή είχε ήδη αρχίσει να πέφτει το επίπεδο του, ακουγόταν πιο χυδαίος και λιγότερο αστείος, αλλά στον μονόλογο ο φεμινισμός του Βασίλη ακούστηκαν διάφορες ατάκες που για ένα διάστημα έμειναν. Δεν ξέρω αν τις έπλασε ο ίδιος, ή ο κειμενογράφος του, ή αν τις άρπαξε από κάπου το αυτί τους.

  198. spyridos said

    Μερικά χωριά που δεν έχουν καταχωρηθεί. Ενικοποιημένα εδώ.

    Πελοποννησιακά
    Αθίκι, Δερβενάκι, Κόκκινο Λουρί, Πυργιώτικο, Μύλος, Ίρι (Οι ντόπιοι το λένε Ίρι, οι ξενωμερίτες Ίρια )

    Μυτιλινιά (μου προξενεί εντύπωση, μα κανένας;)
    Πάμφιλο, Βατερό, Βασιλικό, Μιστεγνό, Μηλιά

    Χανιώτικα
    Τοπόλι, Τεμένι, Βουκολιά

    Και στα Επτάνησα αλλά και σε Πελοπόννησο όσα βαφτίστηκαν από οικογενειακά ονόματα.
    πχ Ασπρογερακάτο στη Λευκάδα, Μαρκαντωνάτο στη Κεφαλλονιά.

  199. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχε σουξέ τελικά το Λιόσι!

  200. # 180,181

    Σ’ ένα από τα νυχτερινά ΕΠΑΛ που πέρασα, ένας έμπειρος διευθυντής όταν ήθελε να στείλει αναφορά, επιστολή κ.λ.π. δεν ανέθετε το γράψιμο στις νεαρές φιλολόγους και θεολόγους που κατά κανόνα υπηρετούσαν σ’ αυτά τα σχολεία αλλά στους μαθηματικούς που ήξερε πως ερχότουσαν σ’ αυτά για να έχουν χρόνο για τα ιδιαίτερα. Εχω ξαναγράψει για θέμα έκθεσης «είναι αγαθόν οι αγαθοί άνθρωποι να έχουν αγαθά ;» και πως η παιδεία στην ελλάδα έχει πεθάνει τριάντα …χρόνι πριν.

  201. # 190

    Στην ΕΛΤΕΕ είναι γραμμένοι μόνο παλιοι σκληροπυρηνικοί τεχνικοί (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί και τεχνίτες ξύλου )

  202. Αυτό με τον ενικό είναι γνωστό εδώ και πολύ χρόνι …

  203. Γιάννης Ιατρού said

    201/202 τι θα γίνει με σένα ρε;

  204. Γιάννης Ιατρού said

    Να ευχηθούμε λοιπόν μιάς και σήμερα γιορτάζουν οι Βαρβάρες (και το πυροβολικό με τα βλήματα….)

  205. Πέπε said

    204

    Α, ήρθε το Νικολοβάρβαρο.

  206. Βάτικα Λακωνίας (Νεάπολη, στην μεταβατική περίοδο – οι Βατικανοί είναι Ναπολιτάνοι)
    Διάσημα και τα βατικιώτικα κρεμμύδια.

  207. 199, … είχε σουξέ τελικά το Λιόσι! …

    Δεν λέει να τελειώσει!

  208. Πασίγνωστο, αλλά να θυμηθούμε το «Χάραμα», ρεμπετοστέκι απ’ όπου πέρασαν Παπαϊωάννου («Πριν το χάραμα μονάχος») και Τσιτσάνης.
    Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως μετά τις γιορτές, αρχές του 1984, όταν είχε δρομολογηθεί η αναχώρησή μου για ΗΠΑ, είχαμε κανονίσει μια παρέα να δούμε και να ακούσουμε τον Τσιτσάνη — δεν τον προλάβαμε για λίγο…

  209. dryhammer said

    179. Όταν είπα στη γυναίκα μου «… πόσ’ απίδια βάζει ο σάκος» εκείνη άκουσε «πόσα πίδια» και μου είπε: -Σά δε ντρέπεσαι!

  210. Πέπε said

    209

    Δεν τον γουστάρει τον φίλο μας τον Πίδυο, ε;

  211. Costas X said

    Καλημέρα, μόλις διάβασα το χθεσινό άρθρο.

    Πάμε απόψε στο μπουζούκι ;

  212. Νέο Kid said

    Επειδή βαριέμαι να ξαναγράφω , αντιγράφω σχόλιό μου από άλλο φόρουμ:
    Magnus (or Magnum) Carlsen of 🇳🇴 won yesterday the 6th game against Ian Nepomniachtchi (it’s pronounced “nepómniatsi”) of 🇷🇺, breaking the previous record for the longest game (136 moves) in world championships matches. Patience is indeed a virtue…
    This is the final position. ( Patzer’s analysis: After any sequence of desperate checks by the black queen white king gets to safety on g8 , and e7 will follow…

  213. sarant said

    208 Ωχ ναι, Γενάρη θαρρώ πέθανε, είχα πάει στην κηδεία

    209-211 🙂

    212 Μωρέ μπράβο, 136 κινησεις στην εποχή της ταχύτητας

  214. ΓΤ said

    @212, 213γ

    H παρτίδα ξεκινά στο 41:06

  215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    198 . Κάποια, αλήθεια, τα σκέφτηκα, (πχ Δερβενάκι, Μηλιά,Καρυά,Ροβιά, Κορυσχάδος, Καλός Λιμένας, Λιθήνα, Αγιος Απόστολος, Κεραμιό, Αρμένος, Μαργαρίτα, Λευκό Όρος, Μέσα & ΄Εξω Λακώνι κ.α.), αλλά δεν βγαίνει καλαμπουρίστικο. Υπάρχουν ή σαν να υπάρχουν και στον ενικό.
    Και όλα τα -ατα της Κεφαλλονιάς σε -άτο (Λαζαράτο, Μεταξάτο, Φαρακλάτο κλπ) που δεν έχουν χάζι όμως.

    Τα παρακάτω μου ήρθαν τώρα και μου φαίνονται λίγο αστεία (το επιδιωκόμενο)
    Καμμένο Βούρλο, Άσπρο Σπίτι, Άγιος Ένας (Άγιοι Δέκα),

    205 Χαχα «Νικολοβάρβαρο» !

    206 Βέβαια! Κρεμμύδια από τα Βάτικα
    «…λογαριάζεται ἀπ᾿ τὴν ἀρχὴ ἡ παλιὰ λαβωματιὰ
    κ᾿ ἡ καρδιὰ ξεροψήνεται στὴν κάψα σὰν τὰ βατικιώτικα κρεμμύδια μπρὸς στὶς πόρτες. »
    Γιάννης Ρίτσος/»Ρωμιοσύνη»

    207 🙂

  216. sarant said

    215 Το Καμένο Βούρλο ιδίως!

  217. Νέο Kid said

    215. Με αφορμή το Καμένο Βούρλο ,θυμήθηκα το κοντοχώρι Δρακοσπηλιά!
    Τι; Δεν ξέρετε τη Δρακοσπ(η)λιά; Καλά ρε, δεν έχετε καν ακούσει για το θρυλικό Θερμοπύλι;
    Όπου ο Λεωνίδας και οι 150* πολέμησαν το Μήδο.
    (Είπα να μισιάσω απλώς…)

  218. 216,
    Και το Ιαματικό Λουτρό (σε πολλά μέρη)

  219. ΣΠ said

    214
    Η 7η παρτίδα live

  220. 198++
    Δερβενάκι έχει δίπλα στην Μαμουσιά* Αιγιάλειας, απ΄ όπου και ο συνονόματος παππούς μου που είχε εκεί οικολογικό λιτρουβιό (με φτερωτή που γύριζε από μικρή υδατόπτωση – το πρόλαβα στα τελευταία του, όταν το μέρος λεγόταν σκέτο Ντερβένι). Με εξαίσια θέα στον Κορινθιακό.

    _____________
    * οπότε ξέρετε αμέσως πού είναι!

  221. Πέπε said

    215 Χαχα, Άγιος Ένας!

    Μα και οι Άγιοι Δέκα δεν είναι σαν Άγιοι Σαράντα με έκπτωση;
    Δηλαδή έτσι κι αλλιώς ημίμετρα αντί Αγίων Πάντων.

  222. 215, !!
    Δεν τον είχα δει ποτέ αυτόν τον στίχο του Ρίτσου (που είναι κι από τα μέρη).

  223. 215, … Άγιος Ένας (Άγιοι Δέκα), …

    Για ενικό του
    Άγιοι Δέκα:
    Πάγιο ΔΕΚΟ

  224. Φτου σας ρε, κανείς δεν εκτίμησε το #106 μου.

  225. Νέο Kid said

    224. Δεν τα πήραμε πρέφες ρε! ( παίζουν και τα ποδανό, νο;)

  226. Πέπε said

    Γεια σας, είμαι νέα αναγνώστρια και μόλις άνοιξα τη σελίδα αμέσως ξεχώρισα το μνημειώδες σχόλιο #106. Τι λόγος, τι ήθος, τι πόθος και τι πάθος! Θέλω να συγχαρώ τον κύριο Σαραντάκο για την ποιότητα των σχολίων που του γράφουν.

    Τώρα θα κάνω ριφρές να δω αν υπάρχουν καινούργια σχόλια.

  227. spyridos said

    Να μου φέρεις ένα κρεμμύδι Βατικιώτικο να το στουμπίσω
    https://tinyurl.com/2p88j49c

  228. 226# 😅 😂 🤣

  229. MA said

    Παιδιά κεντήσατε!

  230. Γιάννης Ιατρού said

    Παρακαλείται ο κ. Spyridos να μάς δώσει σαφείς απαντήσεις και να μή καταφύγει σε απόσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις και αερολογίες, όπως το συνηθίζει ο παγκοσμίως άγνωστος φιλόλογος κύριος Πέπες

  231. Πέπε said

    Ορίστε, και για το κρεμμύδι το βατικιώτικο εγώ φταίω πάλι!

  232. aerosol said

    #224
    Ήθελα να δηλώσω πως το #106 του κυρίου Χτήνου με βοήθησε να χάσω 38 κιλά σε μια ώρα, να νιώσω μοναδική ευεξία και απαλλαχτώ από την πιτυρίδα.

  233. sarant said

    Επιτέλους ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στην πραγματική του αξία το σχόλίο 106!

  234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    224
    Εκατό έξι, εκατό έξι, εκατό έξιιιι !
    (δικό σας! 🙂 )

    φωτί στο τόπι

  235. ΣΠ said

    106
    Τι ωραίο σχόλιο!

  236. Κι εμένα κανείς δεν εκτίμησε το τουί μου της Αγ. Αικατερίνης…

  237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    236 Καίτη 🙂

  238. 232# Κάνει επίσης θαύματα με τις αιμορροΐδες και την τερηδόνα.

  239. Νέο Kid said

    Μοι προκαλεί πραγματικά κατάπληξιν ο ντόρος γύρω απ το σχόλιο 106. …
    Μια απλή αναζήτηση απ το επιτελείο μας κατέδειξε ότι ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι εφεύρεσις του παγκοσμίως αγνώστου χιουμορίστα μπολσεβίκου κλεφτοσυκά, αλλά τον είχε ήδη απευθύνει προ πολλού ο Πολύφημος στον Οδυσσέα και κάποιους άλλους χίπηδες, όταν επισκέφτηκαν τη σπηλιά του στα Μάταλα.

  240. 239# Στο Μάταλο θες να πεις.

  241. Νέο Kid said

    240. Μ´επιασες στο πράσο!…

  242. Έλα μωρέ, σιγά το λάχανο…

  243. Χαρούλα said

    🥺🥲😢 για μένα τίποτα 106;
    …το άλλο μάτι

  244. 237: Το κατάλαβε και μία…

  245. 106++,

    Get your kicks
    on Brute
    One-Oh-Six

  246. Theo said

    Χτες βράδυ μου έγραψε ένας Ρώσος ερευνητής που έμαθε ελληνικά στην Ελλάδα:
    «…το πεθερικό μου που την εχουν παει αυτο το βραδυ στο νοσοκομειο».

  247. Missing Ink said

    Ενδιαφέρον σχετικά παρουσιάζει και η χρήση των ποδανών από ένα φίλο, που λέει π.χ. «Δεν παίζει γκαφρό» και όχι «γκοφρά», όπως θα έπρεπε θεωρητικά να σχηματίσει το ανάποδό της η λέξη φράγκο (Τα γκαφρά –> το γκαφρό. Βέβαια κι εγώ έγραψα «ποδανών» αντί «ποδωνανά», χμ…)

    Παρεμπιπτόντως κ. Σαραντάκο για τα ποδανά –και τη σχέση τους (;) με το verlan κτλ– έχετε κάποιο κείμενο στο μπλογκ;

  248. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    247# Απολεσθείσα σηπία, για δες τα σχόλια εδώ: https://www.slang.gr/definition/1726-podana

  249. sarant said

    247 Δεν έχω γράψει τίποτα, τόσα χρόνια….

  250. Missing Ink said

    Ω μερσί, φρανσουά τρυφώ και επανέρχομαι…

  251. Missing Ink said

    249
    Σηκώνει κιαρθρά;-)

  252. Avonidas said

    Καλά, ας μην το φτιλίσουμε και τελείως…

  253. sarant said

    252 Eίχαμε και άρθρο για το «ποιος φαντώνει»

  254. ΣΠ said

    253

    Ποιος φαντώνει; Πώς κουμπίζεται; Τι φτίζει;

  255. 252 Αυτό το κόμικ σίγουρα πρέπει να περιγράφεται με κάποια λογική συνάρτηση, απ’ αυτές με τα Ρ και τα Q και τις αρνήσεις τους!

  256. […] κατά κόσμον Αντώνη Βαβαγιάννη -αν θυμάστε, πέρσι τον Δεκέμβριο. Τα κόμικς που δημοσιεύει στη σειρά Κουραφέλκυθρα […]

Σχολιάστε