Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγιοπνευματικά μεζεδάκια ξανά

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2022


Μπήκαμε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι, θαρρώ, ευκολονόητος. Βέβαια, αφού φέτος το ιστολόγιο θα γιορτάσει για 14η χρονιά (ω ναι!) τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι επόμενο ο τίτλος να έχει χρησιμοποιηθεί κι άλλη φορά, και συγκεκριμένα πριν από 10 περίπου χρόνια, γι’ αυτό και το «ξανά».

Και ξεκινάμε με ένα μεταφραστικό. Φίλος μού στέλνει φωτογραφία του κινητού του, τη σελίδα των πληροφοριών σχετικά με το τηλέφωνο. Είναι άλλο μοντέλο από το δικό μου, δεν μπορώ να βρω την ακριβώς αντίστοιχη σελίδα.

Βλέπω πάντως ότι το τηλέφωνο του φίλου έχει Κριάρι 2GB.

Είναι άραγε αρκετά μεγάλο το κριάρι αυτό των 2GB; Είναι δηλαδή γκεσέμι; Μπροστοκρίαρο;

Αλλά βέβαια πρόκειται για εικονικό κριάρι, πλάσμα του κυβερνοχώρου, γέννημα κάποιας μηχανής (ή ανθρώπου; ) που μετέφρασε το RAM. Και μη μου πείτε ότι ram, έστω και στα κεφαλαία, δεν σημαίνει κριάρι! Αφού ειχα στα νιάτα μου έναν δίσκο με τίτλο RAM, στα κεφαλαία, που είχε απέξω τον Πολ Μακάρτνι να φροντίζει ένα κριάρι. Όπερ έδει δείξαι.

(Εδώ που τα λέμε, δυσκολεύομαι να πιστέψω την αυθεντικότητα της φωτογραφίας. Τη βάζω επειδή ο φίλος που μου την έστειλε, είναι έγκυρη πηγή).

* Και συνεχίζω με έναν τίτλο είδησης που με έκανε να τον διαβάσω δυο φορές:

Βίσονας πέταξε στον αέρα και κατασπάραξε γυναίκα στο εθνικό πάρκο Γέλοουστοουν

Στην αρχή, φαντάστηκα τον βίσωνα να πετάει ψηλά στον αέρα κι ύστερα, με μια γρήγορη εφόρμηση να κατεβαίνει, να αρπάζει την άτυχη γυναίκα στα δυνατά του σαγόνια και…

Αλλά μετά σκέφτηκα πως ο τίτλος μπορεί απλώς να εννοεί ότι ο βίσωνας πέταξε στον αέρα τη γυναίκα και την κατασπάραξε.

Όμως ο βίσονας είναι ζώο φυτοφάγο. Πώς την «κατασπάραξε»; Μάλιστα, στο κυρίως άρθρο διαβάζουμε για κάποιο άλλο περιστατικό όπου ένας επισκέπτης του πάρκου «απειλούσε έναν βίσονα» και ότι το ζώο απάντησε καταβροχθίζοντας το άτομο.»

Ούτε την κατασπάραξε, ούτε την καταβρόχθισε. Στα αγγλικά χρησιμοποιείται το ρήμα gore, το οποίο, μεταξύ άλλων, σημαίνει καρφώνω με τα κέρατα π.χ. The bull gored the toreador, a lion was gored to death by 100 buffaloes. Την τραυμάτισε με τα κέρατά του ο βίσονας την επισκέπτρια -δεν είναι βέβαια ούτε ακίνδυνο ούτε ανώδυνο αλλά πολύ διαφέρει από την καταβρόχθιση!

* Από διαφήμιση, Kέδρος έως 10% στη GANT.

Ο φίλος που το έστειλε, σχολιάζει:

Στην αρχή νόμιζα ότι υπήρχε συνεργασία των εκδόσεων Κέδρος με GANT και Εθνική Τράπεζα!

Σημασία έχει ότι κεδράμε, του απάντησα.

* Και πάμε στις ακλισιές της εβδομάδας.

Σε είδηση για εξαφάνιση νεαρής, τιτλος:

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 19χρονης Άρτεμις από το Κορωπί – «Σίγουρα οι φίλοι γνωρίζουν»

Η Άρτεμη, της Άρτεμης, το ένα κλιτικό υπόδειγμα.

Η Άρτεμις, της Άρτεμις, το άλλο. Εκτός αν είναι δρόμος, οπότε «οδός Αρτέμιδος», αλλά χωρίς ονομαστική. Για την τέως Λούτσα δεν ξέρω σε ποιον τύπο έχει καθίσει η μπίλια.

* Και ακλισιά νάμπερ του, σε λινκ που στέλνει φίλος από ρεπορτάζ για το προχτεσινό Ενώπιος ενωπίω το αφιερωμένο στον φίλο Σταμάτη Κραουνάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, σε μια ωραία δήλωσή του για τον Κραουνάκη, μιλάει για τη συνεργασία του με μεγάλες φωνές, ανάμεσά τους «με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη».

Κι έτσι το κλιτικό υπόδειγμα επιβεβαιώνεται. (Η δήλωση του Τσίπρα για τον Κραουνάκη, εδώ).

* Κι ένα άλλο του Τσίπρα, που δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά μου το μετέφεραν, ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα «σε επικίνδυνους ατραπούς». Το «πήρε πολλούς ψήφους» έχει πια αναγνωριστεί, τα άλλα δικατάληκτα μάλλον θα συνεχίσουν για καιρό ακόμα να θεωρούνται λάθη.

* Κι ένα θηριώδες μεταφραστικό από την κάποτε έγκυρη Καθημερινή. Σε άρθρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία διαβάζουμε:

Ο συγγραφέας είναι «πρώην αξιωματικός δεξαμενής»!

Φυσικά το Εκόνομιστ γράφει:

The best way to locate enemy guns is counter-artillery radar, says Patrick Benham-Crosswell, a former tank officer in the British Army

Για τανκς μιλάμε, όχι για δεξαμενές. Ενδιαφέρον είναι ότι όχι μόνο έκανε το μαργαριτάρι η έγκριτη Καθημερινή αλλά και ότι τόσες μέρες απαξίωσε να το διορθώσει, παρόλο που συζητήθηκε στα σόσιαλ.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι αν βάλετε στο Google translate τον όρο tank officer σκέτο θα πάρετε μετάφραση «αξιωματικός δεξαμενής», αν όμως βάλετε «a former tank officer» θα πάρετε «ένας πρώην αξιωματικός των τανκ» και ανάλογα αν βαλετε ολόκληρη την πρόταση.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, από αγγελία που απευθύνεται σε γυναίκες.

Προσέχω καταρχάς την προσφώνηση «δεσποινίς», που μας μεταφέρει στο 1964.

Αλλά το κλου είναι η παραίνεση να προσθέσουμε «3 μακριές αράχνες» στο καλάθι και να πάρουμε τη φτηνότερη (και όχι τη μακρύτερη) δωρεάν.

Κάτι με κολάν θα είναι οι αράχνες, αλλά ομολογώ πως δεν πάει ο νους μου.

Καμιά ιδέα;

* Κι ένα που επίσης μου το μετέφερε άλλος που το άκουσε.

Άκουσε να το λέει ρεπόρτερ της ΕΡΤ:

Ένα χωριό που μάστιζε απο ζωή.

Μάστιζε, έσφυζε, το ίδιο περίπου δεν είναι;

* Γκάφα από την ΕφΣυν. Την αλίευσε ο Φώντας Τρούσας στη νεκρολογία για τον Νίκο Καπηλίδη:

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και το «αντίο» του θρυλικού ραδιοφωνικού και μουσικού παραγωγού Γιάννη Πετρίδη:

«Ο Νίκος ο Καπηλίδης. Καπήλ, καπηλίδαρος. Φωτιά και αέρας. Φίλος ψυχής, αγαπημένος, ανοιχτή αγκαλιά. Πέρασε “απέναντι” κουρασμένος αλλά γεμάτος αγάπη και όχι μόνος».

Με τη διαφορά ότι το παραπάνω σχόλιο το έγραψε μεν Γιάννης Πετρίδης, αλλά όχι ο θρυλικός κτλ. παραγωγός, παρά συνώνυμός του.

* Κι ένα ακόμα, πολύ αστείο, μεταφραστικό λάθος σε είδηση για τον Πάπα. Διαβάζουμε λοιπόν:

Την επόμενη μέρα, ο Φραγκίσκος θα ταξιδέψει στη Λ’ Άκουιλα, την πόλη του Αμπρούτσο που καταστράφηκε από σεισμό το 2009, για το φεστιβάλ Perdonanza Celestiniana, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό που φιλοξενεί τον τάφο του Celestine V, ενός ερημίτη πάπα που παραιτήθηκε το 1294 μετά από μόλις πέντε μήνες. Ο Βενέδικτος επισκέφτηκε επίσης τον τάφο του το 2009, αφήνοντας πίσω του το πάλλιο που έκλεψε, κάτι που ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι ήταν μια συμβολική χειρονομία πριν από τη δική του παραίτηση, η οποία ήρθε το 2013.

Κλέβουν οι πάπες; Ο Βενέδικτος έκλεψε ένα πάλλιο; Μήπως γι’ αυτό παραιτήθηκε; Και ο Φραγκίσκος γιατί να παραιτηθεί κι αυτός; Μήπως έχει κι αυτός κλέψει κάτι; Πάλλιο ή κάτι άλλο;

Αμείλικτα τα ερωτήματα, που θα έλεγε και κάποιος εισαγγελάτος.

Καταρχάς, πάλλιο είναι μια λωρίδα ύφασμα που τη φοράει πάνω από τα άμφιά του ο πάπας, ενώ ο όρος υπάρχει και στην ορθόδοξη εκκλησία για κάποιο παρεμφερές ένδυμα.

Aλλά κανείς δεν έκλεψε τίποτα.

Όπως διαβάζουμε στον Guardian:

The next day, Francis will travel to L’Aquila, the Abruzzo town ravaged by an earthquake in 2009, for the Perdonanza Celestiniana festival, during which he will visit the cathedral that hosts of the tomb of Celestine V, a hermit pope who resigned in 1294 after just five months in the job. Benedict also visited the tomb in 2009, leaving behind his pallium stole in what some commentators at the time said was a symbolic gesture ahead of his own resignation, which came in 2013.

Ο Βενέδικτος επισκέφτηκε τον τάφο του μακρινού προκατόχου του και φεύγοντας άφησε πάνω του his pallium stole. Το stole αυτό δεν είναι ο αόριστος του steal, κλέβω, είναι ουσιαστικό, μάλιστα ελληνικής ετυμολογίας, από τη στολή, που σημαίνει ωμοφόριο (λέγεται και στόλα, ως αντιδάνειο). Ουσιαστικά, το pallium και το stole είναι περίπου συνώνυμα ή μάλλον το πρώτο είναι υποσύνολο του δεύτερου, δηλαδή το pallium είναι είδος stole (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ο Βενέδικτος άφησε πάνω στον τάφο το ωμοφόριό του λοιπόν.

Ναι, είναι πολύ κοινότερο το stole = έκλεψε από το stole = στόλα, ωμοφόριο κτλ. αλλά, πέρα από το ότι οι Πάπες δεν κλέβουν τόσο λίγα, η φράση δεν βγαίνει συντακτικά αν το θεωρήσουμε ρήμα.

* Ακόμα ένα μεταφραστικό, υποτιτλιστικό για την ακρίβεια. Γέλασα πολύ.

Eίναι από το Νέτφλιξ, από τη σειρά Stranger Things, μου λέει ο πληροφορητής μου (εγώ δεν έχω Νέτφλιξ).

Δεν αμφιβάλλω πως ένα ρόπαλο με νύχια, ιδίως αν είναι νύχια γαμψά, μπορεί να αποτελέσει επίφοβο σύνεργο, στοιχηματίζω όμως ότι τα nails εδώ είναι καρφιά.

Κι αυτό ήταν το τελευταίο νυχι στο κοφίνι.

* Κι ένας (ακόμα) παράξενος τίτλος από το Χάφιποστ. Μετά τον βίσωνα που πέταξε στον αέρα κτλ. ιδού και ενα ψάρι που έκανε πράματα και θάματα.

Άνδρας έκανε χειρουργική επέμβαση όταν ψάρι ορειβάτης πήδηξε από το νερό στο ανοιχτό του στόμα

Tον είχαν τον ανθρωπάκο στο χειρουργείο, ας πούμε για σκωληκοειδίτιδα, κι όπως είχε ανοιχτό το στόμα, ένα ψάρι πήδηξε μέσα στο στόμα του! Αλλά πώς βρέθηκε το ψάρι στο χειρουργείο; Εξοχικό χειρουργείο; Χειρουργείο σε θέρετρο;

Αν βέβαια διαβάσουμε το άρθρο θα δούμε ότι κάποιος έκανε ψαροντούφεκο, αναδύθηκε για να πάρει ανάσα, κι εκείνη τη στιγμή ένα μικρό ψάρι πήδηξε μέσα στο στόμα του και σφηνώθηκε στο λαρύγγι του με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Το «όταν» σε τέτοια σύνταξη είναι αγγλισμός, νομίζω, και τα πράγματα χειροτερεύουν επειδή επιλέχτηκε ρήμα που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο (αν ας πούμε, έγραφε: «Άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση όταν….» δεν θα μας μπέρδευε).

* Στέλνει φίλος άρθρο από το Εκκλησία ονλάιν στο οποίο καταγγέλλεται η καινούργια ταινία του Λάνθιμου, διότι στη ταινία «ἡ κεντρική ἠθοποιός προβαίνει σέ ἀσελγεῖς πράξεις γλύφοντας μία εἰκόνα τῆς Παναγίας».

Εγώ που δεν είμαι πιστός, λέω «η πρωταγωνίστρια» και όχι «η κεντρική ηθοποιός», αλλά ο φίλος το στέλνει διότι υποθέτει ότι η εν λόγω ηθοποιός χρησιμοποιεί τη γλώσσα της και όχι το σκαρπέλο, άρα γλείφει και δεν γλύφει.

Τα ορθογραφικά λεξικά δίνουν δίκιο στον φίλο μου, επειδή όμως το Εκκλησία ονλάιν είναι γνωστό ότι κάνει μηνύσεις σε οτιδήποτε πετάει και κολυμπάει, στον δε Λάνθιμο πρόκειται να κάνει μήνυση με τον αντιρατσιστικό νόμο (!!), λέω ότι πολλοί γράφουν «γλύφω» εννοώντας αυτό που γίνεται με τη γλώσσα, κι ο Βάρναλης μάλιστα έτσι το έγραφε στα χρονογραφήματά του.

* Και κλείνω με μια γκάφα σε επιφυλλίδα του Μαν. Κοττάκη στην Εστία

Tους στίχους του Μάντζαρου σε μουσική Διονυσίου Σολωμού;

Τι είναι αυτό πάλι; Γραπτό σαρδάμ; Διάλειψη; Ή μήπως τεστ για να δούμε αν θα το πιάσει ο διορθωτής; Παλιότερα, θα ήταν πιθανό αυτό το τελευταίο αλλά σήμερα διορθωτές σπανίζουν. Οπότε, γεια σου Σολωμέ με τις ωραίες μελωδίες σου!

147 Σχόλια to “Αγιοπνευματικά μεζεδάκια ξανά”

  1. Λεύκιππος said

    Πολύ βροχερά τα μεζεδάκια. Μουσκεμένα λόγω καιρού, θα τα χαρακτήριζα. Καλημέρα.

  2. SearchPeloponnese said

    Καλημέρα σας.
    Αυτός ο Μπουρνούς κλίνεται;

  3. Χορταστικό το πιάτο σήμερα, ιδίως αφού περιλαμβάνει τον σπάνιο ιπτάμενο βίσονα. Συνειδητοποιώ ότι μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί ότι χρησιμοποιούμε στ’ αγγλικά την ίδια λέξη για τα καρφιά και τα νύχια!
    Ωραίος δίσκος δεν είναι το Ram, Νικοκύρη;
    Η Εστία έχει κάποια διευκρίνιση, αλλά δεν ξέρουμε ποια αφού δεν την ανέβασε στο σάιτ:

  4. Costas X said

    Καλημέρα !

    Spider web leggings…

  5. LandS said

    @0 «Η Άρτεμη, της Άρτεμης, το ένα κλιτικό υπόδειγμα[…] Άρτεμις, της Άρτεμις, το άλλο. Εκτός αν είναι δρόμος, οπότε «οδός Αρτέμιδος», αλλά χωρίς ονομαστική…»

    Αμ δε. Ούτε για τους οικείους της μικρούλας, ούτε για τις νηπιαγωγούς του νηπιαγωγείου του μικρού Σταυράκη ισχύει κάτι τέτοιο. Και δεν με παίρνει να τους ρωτήσω σε ποιο αριθμό.

  6. Costas X said

    «…ρόπαλο με νύχια…»

    Επειδή η σειρά μάλλον είναι τρόμου και φαντασίας, ο διάλογος θα μπορούσε να είναι και…
    – Νυχτερίδα ; Ποιά νυχτερίδα ;
    – Αυτή με τα νύχια ;

  7. Triant said

    Καλημέρα.

    3: Εξαιρετικός. Και το αγαπημένο μου τραγύδι:

    Όποτε νιώθω πεσμένος το βάζω και με ξεσηκώνει.

  8. Ο Καπηλίδης…….πέρασε “απέναντι” κουρασμένος αλλά γεμάτος αγάπη και όχι μόνος». Δηλαδή τι, πέθανε και κάποιος άλλος μαζί του;

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Ναι, του Μπουρνού. Γνωστή μυτιληνιά αριστερή οικογένεια.

    3 Θα μείνουμε μοιπόν με την απορία;

    4 Α, αυτή η απορία λύθηκε

  10. Costas X said

    «Ύμνος εις την Ελευθερίαν»…

    Μήπως το «Συντεθείς μεν υπό κόμητος Δ. Σολομού(sic)» μπερδεύει κάποιους, και θεωρούν τον Σολoμό(sic) συνθέτη ;
    Λέμε τώρα… 🙂

  11. LandS said

    Εκτός της εν τω άρθρω δοθείσης ερμηνείας το Κέμπριτζ δίνει και την παρακάτω:
    a long, narrow piece of cloth or fur that is worn around the shoulders by women, usually on special occasions.
    Έχει και φωτογραφία της γούνινης έκδοσης. Όταν την έδειξα στη Κυρά για να μου πει πώς διάλο το λένε, μου απάντησε ειρωνικά «ετόλ, γιατί σκέφτεσαι να μου πάρεις;»

  12. skom said

    Το ίδιο στα γερμανικά. Nagel το καρφί και το νύχι.

  13. sarant said

    11 Ναι, ετόλ. Κι αυτό αντιδάνειο με απώτερη καταγωγή τη στολή (λέω, μήπως φιλοτιμηθείς να της πάρεις!)

  14. ndmushroom said

    Καλημέρα!

    «Το «όταν» σε τέτοια σύνταξη είναι αγγλισμός, νομίζω, και τα πράγματα χειροτερεύουν επειδή επιλέχτηκε ρήμα που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε παρακείμενο και αόριστο (αν ας πούμε, έγραφε: «Άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση όταν….» δεν θα μας μπέρδευε).»

    Κατ’ αρχήν, παρατατικό, όχι παρακείμενο. Δεύτερον, δεν ξέρω γιατί, αλλά εμένα δεν με μπέρδεψε η φράση, ούτε μου φαίνεται αγγλισμός η σύνταξη. Λέμε, π.χ., «σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε οβίδα», ή «έχασε το δίκιο του όταν χειροδίκησε». Θα έλεγα μάλιστα ότι αν κάποια από τις δύο με ξενίζει περισσότερο, είναι μάλλον ο παρατατικός+όταν, παρά ο αόριστος+όταν (καμία από τις δύο δε με ξενίζει βέβαια).

  15. LandS said

    13
    Μωρέ είναι κάπως δύσκολο.
    α) Έχω υπογράψει για τα δικαιώματα των ζώων.
    β) Δεν έχω λεφτά.

  16. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    » Νέες εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 19χρονης Άρτεμις από το Κορωπί »

    Ἂν εἶχε ἐξαφανιστεῖ ἀπὸ τὴ Λούτσα θὰ ἔγραφαν:

    Νέες εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 19χρονης Άρτεμις από την Άρτεμις.

  17. Οι μεταφρασεις μπορουν να ειναι διασκεδαστικες οταν δεν ειναι απλωε ανοητες. Στην προκειμενη …κλαυσιγελως

  18. sarant said

    14 Ωχ, ναι.

  19. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το λινκ προς το Εκκλησία ονλάιν είναι λάθος.

  20. ΣΠ said

    Ο Μαν. Κοττάκης έχει κάνει κι άλλη γκάφα στην επιφυλλίδα του, που δεν φαίνεται στο απόσπασμα. Πιο κάτω γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινό εθνικό ύμνο και κοινή σημαία.
    https://www.protoselidaefimeridon.gr/politikes/estia/?date=06%2F07%2F2022

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συνάδελφος με διόρθωσε ευγενικά όταν είπα επί τούτου και όχι επί τούτω. Ντράπηκα(😊) και προσπάθησα να το σώσω λέγοντας ότι έχει επικρατήσει το επί τούτου και ότι το χρονίως κοινολεκτούμενο απολανθάνεται, αλλά μάλλον δεν την έπεισα. Μας έχουν πάρει παραμάζωμα ο Μπαμπινιώτης με τη Φλέσσα, Νικοκύρη. 😊

  22. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Αχ αυτή η Αρτεμις!
    Την βάφτισα έτσι, πρόσεχα τον παπά μην και την γράψει Άρτεμη και…
    σήμερα ο κακός χαμός! Οι παπούδες συντ.δάσκαλοι, της Αρτέμιδος. Οι λοιποι συγγενείς Αρτεμούλα(28χρ) και γω επειδή δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την γενική: της Άρτεμις, κάνω όσα κόλπα μπορώ αλλάζοντας την σύνταξη. Περισσότερο δυσκολεύομαι όμως στην κλιτική. Η ίδια αγαπά το Άρτεμις, σε δημόσιο χώρο όμως ακουγόμαστε ψώνια!😊

  23. ΣΠ said

    Αναφορά στο ιστολόγιο από την Έλενα Ακρίτα:
    https://www.news247.gr/gnomes/elena-akrita/o-iasonas-kai-oi-anthellines.9661839.html

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    22: Η Άρτεμη-της Άρτεμης μέχρι να σβήσει ο ήλιος κι ας παρεξηγηθούν όσο θέλουν τα συγγενολόγια, κι η Φλέσσα ας σηκώνει το φρύδι μέχρι εξαρθρώσεως. Άντε πια με τις Αρτέμιδες και τις Λητούδες. 😊

  25. Κιγκέρι said

    >>…Στα αγγλικά χρησιμοποιείται το ρήμα gore, το οποίο, μεταξύ άλλων, σημαίνει καρφώνω με τα κέρατα..

    Λοιπόν, για το «καρφώνω με τα κέρατα», εμείς χρησιμοποιούμε το ρήμα «μπρίζω» – η δε μαμά μου, όταν τη ρωτάμε πού είναι κάποιο πράγμα, το οποίο συνήθως είναι μπροστά στα μάτια μας, λέει:
    «Καλέ δεν το βλέπεις; Αν είχε κέρατα, θα σ’ έμπριζε!»

    Το ξέρει κανείς άλλος;

  26. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  27. Κιγκέρι said

    Της Αρτέμιδος, πάει στο καλό, το «την Αρτέμιδα» το δεχόμαστε; Γιατι το σωστό στα αρχαία είναι «την Άρτεμιν».

  28. Κιγκέρι said

    21: Με τούτα και με κείνα στο τέλος θα λέμε ad hoc! 🙂

  29. ΣΠ said

    Η Άρτεμη, της Άρτεμης, το ένα κλιτικό υπόδειγμα.
    Η Άρτεμις, της Άρτεμις, το άλλο.

    Εδώ ένα τρίτο κλιτικό υπόδειγμα: η Άρτεμις, της Άρτεμης, την Άρτεμη.

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>το ρήμα gore, το οποίο, μεταξύ άλλων, σημαίνει καρφώνω με τα κέρατα
    κουτουλά~ χτυπά με τα κέρατα-με το κεφάλι γενικώς, και
    τρυπά ή μπεργώνει, αν καρφώσει, με κέρατα ή ο,τιδήποτε αιχμηρό

    22 >>μην και την γράψει Άρτεμη!

    Πω! ρε Χαρούλα; και δεν σου τόχα! Οι μάνες βλέπουμε μακριά… 🙂 🙂
    Μ΄εμένα έγινε κάπως αντίθετα. Τον δήλωσα Νικόλα (Nicolas), / γεννήθηκε έξω κι εκεί δηλώνεται άμεσα,στο νοσοκομείο , (μπαρμπα Νικόλα ή μπάρμπα Νίκο φώναζαν και τον παππού του, Αη Νικόλας ο άγιος όπως τον έλεγαν οι κρητικοί μου) και πήγε ο μπαμπάς του (ακόμη του το χτυπάω 🙂 ) , κατόπιν μπούρου μπούρου με τη νουνά-ξαδέλφη και τον διόρθωσαν σε Νικόλαος. Αλλά πίσω είχε την ουρά η αχλάδα.Έγινε χαμός από τον έφηβο(εγώ …ξηγήθηκα 🙂 ) όταν προς το τέλος του (γαλλικού) σχολείου, εκεί που όλοι τον φώναζα(με)ν (και τον έγραφαν στους ελέγχους κλπ σχολικά έγγραφα) Νικόλα, να το «διορθώσουμε» ενόψει μπακαλορεά στο βαφτιστικό! Τιιι!! ούρλιαζε, τώρα θα με φωνάζουν Νικολαός;;; σαν τον «Ιωαννής», (έναν άλλον συμμαθητή).
    σσ. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο γιατί μόνο στο τελικό απολυτήριο «διορθώθηκε» και εννοείται σε διαβατήρια, ταυτότητες κλπ αλλά ήταν και παραμένει ένα αχρείαστο φάλτσο. Το ευτύχημα είναι ότι είναι εύκολο στο σπέλινγκ και δεν είχε μπερδέματα πχ στα έγγραφα σπουδών, ταξιδιωτικά, κλπ
    Μια άλλη φίλη, τον ίδιο καιρό που γεννήσαμε εκεί μαζί, τον δήλωσε τον Παναγιώτη της, Πάνο (PANOS) θυμούμενη τα μπερδέματα στο διαβατήριο του πατέρα της, πότε panajotis και πότε panagiotis.

    Νικοκύρη, αν ένα εγγόνι σου πχ, θένε να το πουν στο (ωραίο βρίσκω) όνομά σου, θα άφηνες σιωπηλά, το «Νικόλαος»; 🙂

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Νικοκύρη, αν ένα εγγόνι σου πχ, θένε να το πουν στο (ωραίο βρίσκω) όνομά σου, θα άφηνες σιωπηλά, το «Νικόλαος»; 🙂»
    Νικόλαος και Ιωάννης και Κωνσταντίνος και Μιχαήλ στη βάφτιση και στα χαρτιά, μια χαρά το βρίσκω. Αλλά όχι και να σε φωνάζουν έτσι, πόσος σουσουδισμός πια; Απ’ την άλλη, το Νικόλας είναι το αριστερό αντίστοιχο του Νικόλαος. Το Νίκος τι έχει, ρε παιδιά ;

  32. geobartz said

    (α) Ram … Το πλήγμα κριού ή υδραυλικό πλήγμα. Είναι και το κριάρι στα κοπάδια, το Μακεδονιστί λεγόμενον κότσ(ι). Η μνήμη RAM των υπολογιστικών συστημάτων είναι αρχικά λέξεων, ίσως Random Access Memory.

    (β) «Ούτε την κατασπάραξε, ούτε την καταβρόχθισε. Στα αγγλικά χρησιμοποιείται το ρήμα gore, το οποίο, μεταξύ άλλων, σημαίνει καρφώνω με τα κέρατα π.χ. The bull gored the toreador, a lion was gored to death by 100 buffaloes. Την τραυμάτισε με τα κέρατά του ο βίσονας την επισκέπτρια»
    # Την τζούπηξ() μι τα κέρατα τ’, λέμε Μακεδονιστί.

  33. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    30-31 Όπως τα λέει ο δάσκαλος. (Για το Νικόλας δεν έχω άποψη)

  34. sarant said

    19 Διόρθωσα το λινκ, μερσί.

    Διόρθωσα και τον παρατατικό/παρακείμενο που λέει το 14

  35. Νικολό φωνάζαμε τον ξάδελφό μου στην Κύμη όταν ήταν μικρός.

  36. 24.
    (Και θα άντεχες -πες αλήθεια! – εκείνο το φοβερό, διαπεραστικό βλέμμα της Φλέσσα να σε καρφώνει ως να ήσουν εσύ η ρίζα της κρίσεως της ποιότητας της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα;;;)

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    36: Κι αν μάθαινε ότι είμαι και δάσκαλος, τι ντροπή για μένα…Θα με έστελνε στον δέκατο κύκλο της κολάσεως, ο ένατος για τους προδότες (πατρίδος και γλώττης) θα ήταν παραδείσιες διακοπές για την περίπτωσή μου. 😊

  38. ymalliaros said

    Καλημέρα,
    Απαντώ στον συνονόματο δάσκαλο αλλά χωρίς αριθμό γιατί από το κινητό…
    Το έχει το Νίκος; τίποτα στην χώρα του. Αλλά μην σε φωνάξουν στην Αραπιά… (Λέγε Κίντο).

    Περί βαφτιστικών: το γιο μου τον ονόμασα Δημήτρη στο ληξιαρχείο. Αργότερα στην εκκλησιά ο παπάς είπε κι έγραψε Δημήτριος αλλά δεν φάνηκε πουθενά. Στα σχολειά του ιδρώναμε για να το διορθώσουν (από το και γιατί και τι έγινε μέχρι πως το στραβό είναι το σωστό). Το ίδιο και στο στρατό. Αλλά τώρα που είναι στα εξωτερικά χρησιμοποιεί το κανονικό του μια χαρά.

  39. Κι έχουμε λέει και κοινή σημαία! Το οποίο παραμένει αδιόρθωτο.

  40. @ 32 Geobartz
    # Την τζούπηξ() μι τα κέρατα τ’, λέμε Μακεδονιστί.

    «τζούπηξ»;
    Υπάρχει τέτοια ακολουθία φθόγγων;
    Περισσότερο βορειοϊδιωματικό μου φαίνεται το «τζούπξι». Και μάλιστα «ντ τζούπξι» αντί για «την τζούπηξ».

  41. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα,
    25,32… “Κου(ν)τρίζω”(<κούτρα), μας τό’ λεγε ο παππούς (τότε πού’χε ‘βαλάκια: “Μη το ζυγώνεις θα σε κουντρίσει!”), “διακερατίζω(-ομαι)”, είναι η αντίστοιχη λόγια απόδοση του “gore”.

  42. Μαρία said

    31
    Νικόλας είναι ο Αιγυπτιώτης Νίκος, για να μην τον γαμήσουν οι Άραβες. βλ. και γαλλικό niquer δάνειο απ’ τα μαγκρεμπίνικα.
    Νικόλαος και Νίκος δυο θείοι μου, για να τους ξεχωρίζουμε.

  43. Jago said

    Από το Model 4187D που διακρίνω στο κινητό, είναι της TCL.
    https://techhut.gr/smartphone01/2765-tcl-4187d-205-2gb-32gb-atlantic-blue-4894461910994.html

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    31, 33, Ασφαλώς! Μα το Νίκος, είναι το δεδομένο! Τί γράφει που δεν ξεγράφει είναι το θέμα
    Στα γαλλικά βόλευε το Νικόλας (Nicolas) προφερόμενο Νικολά από τους Γάλλους-Γάλλους, όπως και Νίκολας στα αγγλόφωνα μέρη-τί να κάνουμε τα παιδιά μας ζουν, σπουδάζουν και δουλεύουν σε πολυφωνικά περιβάλλοντα, και στην περίπτωσή μας διευκόλυνε η επιλογή. Κανένας σουσουδισμός, πριν τρεις δεκαετίες και πάνω κιόλας που οι Κωσταντίνοι και οι Μιχαήλ δεν είχαν ακόμη προκύψει τόσο χτυπητά κι εκτεταμένα. Καπτά Νικόλα τονε λέω ή μπαρμπα Νίκο, αναλόγως! Ακούει και στα δυο ( ή μαλλον δεν ακούει 🙂 )

  45. Μαρία said

    Το «Η Γάτα και τα Ποντίκια» διαδραματίζεται σ’ ένα θηλυκό οικοτροφείο όπου οι καθηγήτριες δολοφονούνται με κάθε πιθανό τρόπο.
    https://program.ert.gr/details.asp?pid=3806045&chid=10

    Σαν το θηλυκό γυμνάσιο που τελείωσα.

  46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    44 >>πολυφωνικά – όχι, πολυγλωσσικά! δεν δουλεύουν στα …Ηπειρώτικα (μόνο) 🙂

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    45
    Όπως «Θηλυκό θηριοτροφείο» την ταινία του Νίκου Ζερβού 🙂
    https://greek-movies.com/movies.php?m=258

    Σε θηλυκό οικοτροφείο όπου (ίσως) τους σκότωναν με …αρσενικό 🙂

  48. ΓΤ said

    39@

    Ακριβώς. Όπως είχαμε εντοπίσει στο #162 | 07.06.2022

  49. ΚΩΣΤΑΣ said

    25, 32, 41
    Η λέξη μπρίζει – έμπριζε μού είναι παντελώς άγνωστη. Γνωρίζω τη λέξη κουντράει ή κουντρίζει για το ζώο που επιτίθεται με τα κέρατα: κριάρια, βόδια, αγελάδες, τράγοι…

    Ακόμη λέγεται μεταφορικά και για άνθρωπο που χτύπησε κατά λάθος στην περιοχή του μετώπου, πχ: κούντρισε στην πόρτα, όταν συμβαίνει το ύψος της να είναι χαμηλό και από απροσεξία, δεν έσκυψε όσο έπρεπε και χτύπησε στο σημείο πάνω από το μέτωπο. Τέτοιες χαμηλές πόρτες έχουν τα παλιά πέτρινα σπίτια.

    .

    Και κάτι αυτοαναφορικό, σχετικά με τα ονόματα Άρτεμις, Νικόλαος… κλπ.
    Πρόκειται να βαφτισθεί ο εγγονός μου και όλοι προτείνουν το Κωνσταντίνος, μόνο εγώ το Κώστας. Το ωραίο είναι ότι στο Κωνσταντίνος πρωτοστατεί η πλευρά του συμπέθερου , πρώην κομμουνισταί, τί να πω!!! 😅​🤣​😂​

    *Το ακούς Χαρούλα; (22)

  50. ΓΤ said

    49@

    βάφτιση με φισεκλίκια…

  51. Κιγκέρι said

    Η μαμά μου πάλι, όταν ήταν, λέει, παιδί και τύχαινε να κουτουληθούν πάνω στο παιχνίδι, έπρεπε να προλάβουν να πουν: «Φτου, εγώ χρυσά μαλλιά κι εσύ κέρατα»!

  52. ΚΩΣΤΑΣ said

    50 😉

  53. sarant said

    39 Και βέβαια το σχέδιο της κυπριακής σημαίας έγινε απο Τουρκοκύπριο.

  54. sarant said

    25-51 Ωραία πράγματα λένε οι μανάδες!

  55. Κιγκέρι said

    0, 39:

    Εγώ προσωπικά δεν συγκινούμαι καθόλου όταν «κατά την ιερή στιγμή της ανάκρουσης (αλήθεια, πώς και του ξέφυγε το της ανακρούσεως;) του ύμνου» βλέπω – και κυρίως ακούω – «έντεκα παλληκάρια να ξελαρυγγιάζονται κυριολεκτικώς», αντιθέτως εκνευρίζομαι!

  56. ΓΤ said

    53@

    Το οποίο, κατά τον Νίκο Χασαπόπουλο, είναι μύθος, όπως προκύπτει από αποδέσμευση αρχείων του FO.

    https://www.tovima.gr/2012/12/17/politics/kypros-oi-bretanoi-dimioyrgisan-ti-simaia-tis-xwras/

  57. ΓΤ said

  58. Ναι, οι Μπουρνούδες παλιά γνωστή οικογένεια της Μυτιλήνης. Ψαράδες κι αριστεροί οι παλιοί. Η Μάρω η Μπουρνού υποψήφια βουλευτίνα του ΚΚΕ. Ο Μήτσος, ο Στρατής, η Μαρία και δεν θυμάμαι πόσοι ακόμα που τους ήξερα την εποχή εκείνη.

  59. Κιγκέρι said

    >>…Κι ένα άλλο του Τσίπρα, που δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά μου το μετέφεραν, ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα «σε επικίνδυνους ατραπούς»

    Σ´ αυτό που άκουσα εγώ, ο Τσίπρας δεν είπε για την κυβέρνηση, είπε ότι η Τουρκία δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο «..κι αυτή η ένταση και η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς»
    – εδώ, στο 46.00: https://www.youtube.com/watch?v=RMVA6t1EPfA
    ενώ σχεδόν 40 δευτερόλεπτα αργότερα, στο 46.39 λέει και το «ο μη γένετω» κι έτσι, μαζί με την Άλκηστις, τριτώνουν τα σημερινά Τσιπρομεζεδάκια! 🙂

  60. Todor Nedelev: Bulgaria midfielder has surgery after team coach accident – BBC Sport

  61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο ίδιο πάρκο τον Ιούλιο του 2019, βίσονας εκφενδονίζει κουτουλώντας ένα κοριτσάκι

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    61, από δω (σ΄εμένα ανοίγει το βίντεο)
    https://www.iefimerida.gr/zoi/tromaktiko-binteo-bisonas-epitithetai-se-9hroni

  63. … φέτος το ιστολόγιο θα γιορτάσει για 14η χρονιά (ω ναι!) τη γιορτή του
    Αγίου Πνεύματος, …

    Οπότε την παρούσα ανάρτηση την λες και

    Pneumatic suspension,

    ή και

    Hydropneumatic suspension

    λόγω επιτυχημένης αποπεράτωσης ενός τουλάχιστον μπάνιου στην θάλασσα.

  64. sarant said

    59 Γένετω ή γένετο; 🙂

  65. Nestanaios said

    27. Αυτό ισχύει για τους θρησκόληπτους. Για τους γραμματικούς είναι την Αρτέμιδα. Για τους γραμματικούς υπάρχει και πληθυντικός αριθμός.

    31. Το ζητούμενο δεν είναι το τι έχει αλλά το τι δεν έχει.

    42. Ντροπή σου.

    Και τώρα στην ετυμολογία.
    Το θέμα είναι «ΑΡΤΕΜΙΔ». Στην ονομαστική έχουμε «ΑΡΤΕΜΙΔ-Σ» και φεύγει το «δ» αλλά επανέρχεται στις άλλες πτώσεις. Αυτό το θέμα προκύπτει από ένα παλαιότερο αρκαδικό όνομα που διαβαζόταν από τα δεξιά προς τα αριστερά. «Δίμετρα». η θεά με τα δύο μέτρα και είναι προσωνύμιο της θεάς «Δα-μάτερ» η μεγάλη μητέρα.

  66. Μαρία said

  67. sarant said

    63 Ενός προς το παρόν

  68. Το ψάρι ορειβάτη δεν θα το σχολιάσουμε;

  69. sarant said

    68 Πράγματι. Ξέρει κανείς τι είναι;

  70. mazianos said

    Τριήμερο ξεκούρασης.
    Λέω, δεν θα ανοίξω τουίτερ, δεν θα ανοίξω tv.
    Από επαγγελματική διαστροφή ανοίγω tv.
    Πέφτω στην (πολλοστή) επανάληψη της εμφάνισης του Νικοκύρη στο κανάλι της Βουλής.
    Το παρακολουθώ με το ίδιο ενδιαφέρον όπως την πρώτη φορά.
    Μονόδρομος πια, ανοίγω τουίτερ, επίσκεψη και στο ιστολόγιο.
    Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.
    Καλό τριήμερο στους εργάτες του πνεύματος.

  71. … στο Google translate τον όρο tank officer σκέτο θα πάρετε μετάφραση «αξιωματικός δεξαμενής»,
    αν όμως βάλετε «a former tank officer» θα πάρετε «ένας πρώην αξιωματικός των τανκ» …

    Όπως, επίσης, δεν δίνει

    Αγρόκτημα καλλιέργειας τανξ

    για τον δόκιμο όρο

    tank farm

  72. Νέο Kid said

    Anabas testudineus
    Κλασικό ψάρι του Μαλιακού ( πετάγονται απ τη θάλασσα κι ανεβαίνουν για μπεκάτσες στο Καλλίδρομο)

  73. ΣΠ said

    69
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anabas_testudineus

  74. … ένα ρόπαλο με νύχια,… όμως … nails εδώ είναι καρφιά. …
    Κι αυτό ήταν το τελευταίο νυχι στο κοφίνι. …

    Πέτυχες το νύχι κατακέφαλα!

  75. sarant said

    72-73 Μωρέ μπράβο!

    70 Κολακεύομαι 🙂

  76. 68, 69,
    Ε, ναι, δεν είχα ιδέα τι είναι, αλλά βλέπω στο πρωτότυπο spiky fish, ακανθώδες ψάρι

  77. … «δεσποινίς», … να προσθέσουμε «3 μακριές αράχνες» στο καλάθι …

    Θα μπορούσε και
    αραχνοΰφαντο

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    72 🙂 🙂
    anabas-testudineus/το ψάρι που περπατά
    Απαντάται στη Παπούα Νέα Γουινέα και αποτελεί απειλή για την πανίδα της Αυστραλίας, διότι μπορεί να πνίξει πουλιά και άλλα ψάρια. Άλλη μια ικανότητα που διαθέτει, αυτό το ομολογουμένως παράξενο ψάρι, είναι να σκαρφαλώνει πάνω στα δέντρα. Επίσης, επιβιώνει πολύ άνετα και σε αλμυρό νερό.
    https://ecologylearn.wordpress.com/2015/10/07/anabas-testudineus-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AC/

  79. freierdenker said

    Ένα λάθος σε ομιλία του Μητσοτάκη πριν τρεις μέρες. Υπάρχει αδιόρθωτο και στο primeminister.gr.

    «Θυμίζω ότι οι δημογράφοι μάς υποδεικνύουν ότι για να κρατηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας, η μέση γέννηση, ο μέσος αριθμός γεννήσεων πρέπει να είναι περίπου στο 2,1%. Εμείς είμαστε λίγο κάτω από το 1,4%.»

    Αυτός που έγραψε την ομιλία προφανώς αγνοεί τον δείκτη ολικής γονιμότητας που είναι ο μέσος όρος των παιδιών ανά γυναίκα, και πρέπει να είναι στο 2,1 (όχι 2,1%) για σταθερό πληθυσμό, ενώ στην Ελλάδα είναι λίγο κάτω από το 1,4.

  80. Μαρία said

    73, 78
    Γι’ αυτό κι η ονομασία αναρριχώμενη πέρκα.
    Αλλά γιατί testudineus; Testudo, -inis είναι στα λατινικά η χελώνα κι λύρα. Ο ανάβας ούτε χελωνόσχημος ούτε λυρόσχημος είναι.
    Άβυσσος τα λατινικά του ιχθυολόγου https://en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Elieser_Bloch

  81. loukretia50 said

    Για το αναρριχώμενο ψάρι – ήταν να το μάθω κι αυτό!

    – Μαμάά, ο Βάγγος δε μπορεί ψαρόσουπα να φάει.
    Λέει πως ένα φτερωτό ψάρι τον κυνηγάει.
    – Πες του σε μένα δεν περνάν αυτά τα παραμύθια
    Σπανάκι δηλητήριο κι εκρηκτικά ρεβύθια !

    – Μαμάά, το ψάρι στην ελιά μπορεί να σκαρφαλώνει?
    Αφού το είδε κι ο μπαμπάς, πουλάκι να σκοτώνει.
    – Για λάδι διαφήμιση είναι, να μην ψαρώνει!

  82. sarant said

    79 Πράγματι, τρικυμία

    80 Μήπως του θύμισε το δερμα της χελώνας;

  83. geobartz said

    40, dimosioshoros said: «τζούπηξ; Υπάρχει τέτοια ακολουθία φθόγγων;
    Περισσότερο βορειοϊδιωματικό μου φαίνεται το «τζούπξι». Και μάλιστα «ντ τζούπξι» αντί για «την τζούπηξ».

    # Κατά πρώτον …λάθον εποίκα. Έχει παραλειφθεί ένα «ι» μέσα στην παρένθεση: Την Τζούπιξ(ι). Και, για το αληθές: Τζούπιξα, τζούπιξες, τζούπιξε, τζούπιξαμι, τζούπιξτι, τζούπιξαν (με τις αναγκαίες Μακεδονικές – κατά τους τσιπροκολλημένους, βορειοϊδιωματικές- μεταβολές). Βέβαια, τους Μακεδονικούς «βορειοϊδιωματισμούς» ακολουθούν και πλείστοι άλλοι, ένθεν κακείθεν της Μακεδονίας. Να κλίνω και στον ενικό: Τζουπώ, τζουπάς, τζουπά, τζουπάμι, τζουπάτι, τζουπούν.
    Όσο για το «κούντρισε» και άλλα παρόμοια (49, ΚΩΣΤΑΣ κ.ά.), το Μακεδονικό ρήμα είναι κουτρώ, κουτράς, κουτρά, κουτράμι ή κουτρούμι, κουτράτι, κουτρούν. Σημαίνει ωθώ βιαίως, σπρώχνω με αλλεπάλληλα χτυπήματα-κουτουλιές. Ο αόριστος: Κούτρισα, κούτρισις, κούτρισι, κούτρισαμι, κούτριστι, κούτρισαν. Έστι δε και Μακεδονομάχος τις ονόματι Κουτρούσης (γνωστός με το προσωνύμιο Κοτσιάνπαπας), και Κουτρούσης Γεώργιος, φονευθείς στη μάχη της Κρήτης το 1941 (ομοχώριός μου).

  84. Νέο Kid said

    Για πλάκα το χει αυτό το τεστ ο Anabas…

  85. Ωραία τα μεζεδάκια

    Επί τούτω μου έρχεται ολίγον ομοσεξουαλικό, το επί τού-του θυμίζει λίγο τρένο …

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αναμπας παπαντας
    που τον είδες, που τον απαντας
    μια στα βάθη να ψαρεύει
    δυο στα δέντρα να…πουλεύει

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    66
    Να ευλογούσε εδώ;

  88. # 20, 31 και όπου αλλού…

    απόσπασμα από https://gpointsnovel.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    «Ο Νικολάκης δεν είχε επιλέξει τυχαία αυτόν τον τύπο του ονόματός του. Ηταν αποτέλεσμα βαθιάς μελέτης και περισυλλογής. »

    Γίνεται πλήρης ανάλυση όλων των τύπων με τα υπέρ και τα κατά τους. Περιέργως είναι το ποστ με τις (μακράν) περισσότερες επισκέψεις στο ββλογγ μου.

  89. Χαρούλα said

    #84 Η ελληνική έκδοση

  90. Costas Papathanasiou said

    80,82β: “Ανάβας ο χελώνειος”, ίσως διότι συμπεριφέρεται σαν αμφίβιο, περπατώντας και στην ξηρά σαν χελώνα.
    Υπάρχει βεβαίως και Αννώνη η χελώνειος (Annona testudinea) και Α. χελωνόκαρπη (Chelonocarpus) για το σχήμα των φολιδόμορφων καρπών (: σημειωτέον ότι όπως πάμε, δεδομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δεν αποκλείεται κάποτε κάποιο σχετικό φυτικό είδος να ονομαστεί “icthyodentrum” και κάποιο ζωικό “δεντρόψαρο”)

  91. Βoban said

    Αξιωματικός τεθωρακισμένων ειναι βέβαια η αντίστοιχη ορολογία στο στρατό και όχι αξιωματικός των τανκ που βγάζει το μεταφραστήρι…

    Το πέραν τούτου είναι σωστό (ή το χρησιμοποιώ λάθος τόσο καιρό);

  92. sarant said

    91 Ναι, δίκιο έχετε, αλλά ας έβγαζε τανκ τουλάχιστον. Και σωστό είναι, αν το χρησιμοποιείτε βέβαια εκεί που πρέπει.

  93. dryhammer said

    25> … για το «καρφώνω με τα κέρατα», εμείς χρησιμοποιούμε το ρήμα «μπρίζω» …

    εξού και η μπρίζα

  94. Πούσαι ρε ΓουΤου ;
    Κάνε βρε κάνα βουντού
    23-4 το πρώτο δεκάλεπττο ο εξάστερος !!

  95. Κιγκέρι said

    Κοίτα να δεις που βρήκα το ρήμα μπουρώ = χτυπώ με τα κέρατα, κερατίζω!

    https://greek_greek.en-academic.com/104875/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%8E

    Λες να είναι μπουρώ > μπουρίζω > μπρίζω;
    Άραγε να σχετίζεται με το μπουρί και την μπουρού;

  96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    95# Αποκλείεται, δεν μπουρεί 🙂

  97. sarant said

    95 Μπουρώ – μπουρίζω – μπρίζω, πολύ λογικό.
    Σχέση με το μπουρί, δύσκολα.

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πάρτε καθιαυτού θισσαλικά για του κουντράου. Δείτε και για τα προχθεσινά κόσια κοι κουσιέβου!

    https://www.facebook.com/notes/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CF%8C%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%B1-agios-akakios-goltsa/%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%BD/114749738649293/

  99. Μαρία said

    97
    Μπουρίζω
    Αμαλιάδα μελανιάζω
    Άρτα φωνάζω δυνατά, φλυαρώ
    βόρ. Λακωνία γκρεμίζω
    Τσιρίγο κολλάω αρρώστια

    Βαβυλωνία

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπουμπουρίζω, αναποδογυρίζω

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>RAM 3,7

  102. ΓΤ said

    @94 ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

    Καφενείο τέρμα παρακμή, ακμή γεύσης.
    Το τρωκτικό ΓουΤου, ενήμερο, καλπάζει να χωθεί.

    Μαγείρισσα κωλάρα μπαούλο, πεδιλάκι, πόδια ήσυχα φρατζολάκια, μαντίλι προσπάθεια για μπαντάνα ημιτελής. Δεν πειράζει. Έχει ομιλητικά χέρια.

    Μπακαλιάρος, σκορδαλιά, φάβα, χόρτα.
    Δεν σας αρέσει;
    Στα τσακίδια.
    Τραβάτε αλλού, να σας σερβίρουν πιάτο δύο εκταρίων με δυο αρχιδομπίζελα στο κέντρο. Ουστ, λέω!

    Απολαμβάνω.
    Και το χόρτο ζεστό, όχι να μου το περάσεις από τα μικροκύματα του Δουνάβεως…

    Στο εκράν μπασκετάκι.
    Οθόνη; Όχι απλώς ασκούπιστη, να χρειάζεσαι έγκριση Μπακογιάννη για συνεργεία βυθοκόρησης σκόνης και ενδεχόμενη εκβράχυνση αυτής.
    Ας είναι. Σιγά μην ασχοληθούμε με τον Δήμαρχο.

    Τύπος, λοξώς αριστερά μπροστά μου, πολύ κοντά.
    Χτυπάει τηλέφωνο.

    – Έλα, αγάπη μου.
    – […]
    – Θα κάτσω λίγο στη Φούλα, να πιω μια μπίρα, να δω τον Ολυμπιακό, κι έρχομαι. Έφαγε το μπομπιράκι μας;
    – […]

    Λετπομέρεια; Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο τύπος έψαχνε στο κινητό του έσκορτ γκερλ.
    Η ομάδα που αγαπάω, ο Παναθηναϊκός, έχασε με 13 πόντους.
    Αλλά ένας «οικογενειάρχης» έχασε στα μάτια μου περισσότερους πόντους…

  103. sarant said

    102 Ωραιος. Εκβραχυνση ή εκβραχωση;

  104. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Πιθηκαλώπηξ!

    (Ποιός τόλμησε νά μήν τρομοκρατηθῆ μέχρι σήμερα; Ποιός ἄθλιος δέν ἔκανε 4-5 δόσεις ἐμβολίου;
    Γιατί δέν ἐπανεμφανίστηκε ἀκόμη ὁ δικός μας -αὐτός τοῦ Παπανικολάου- καί μέ τρεμάμενη ἀπό τήν ἀγωνία φωνή, νά κάνει δραματικές ἐκκλήσεις;)

    https://www.iefimerida.gr/ygeia/basilakopoylos-epikairopoiimeno-embolio-covid-19

    Καλημέρα σας!

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    103:Ή μήπως εκβραχισμός;
    102:Μήπως έψαχνε γυναίκα να μυήσει το μπομπιράκι στον ερωτα, όπως κάνουν οι καλοί πατεράδες; Διότι στην ελληνική οικογένεια το μπομπιράκι μπορεί να είναι και κάνας μαντράχαλος στην εφηβεία. 😊
    (Αντέχεις να δεις αυτή τη σειρά των τελικών; Χαρά στο κουράγιο σου.💚)

  106. Alexis said

    #104: κ. Κατσέα, τον Καπραβέλο μπορεί να μην τον συμπαθείς για χ, ψ λόγους. Δεκτό και κατανοητό.
    Όμως με τα εμβόλια ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σου;
    Προστατεύουν από τον κορονοϊό ή δεν προστατεύουν;
    Πρέπει να τα κάνουμε ή όχι;

    Απλές κουβέντες…

  107. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Λίγοι ἔκαναν (στόν χῶρο εὐθύνης τους καί -βέβαια- τηρουμένων τῶν ἀναλογιῶν μεγέθους) γιά τόν ἐμβολιασμό τοῦ πληθυσμοῦ, αὐτά πού ἔκανα ἐγώ στόν δικό μου χῶρο!
    (Τά καλοταϊσμένα τρομολάγνα τηλεοπτικά νούμερα ἀντιπαθῶ..)

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τώρα τα καλοταϊσμένα τρομολάγνα νούμερα πάσης φύσεως και «ειδικότητος» ασχολούνται με τον …επικείμενο(😂) ελληνοτουρκικό πόλεμο. Κάπως πρέπει να επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση και πρέπει πάση θυσία να αποφεύγονται οι συζητήσεις και οι αναφορές στην πιο δύσκολη καθημερινότητα όλων των μεταπολιτευτικών χρόνων που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

  109. ΓΤ said

    @103, 105α

    Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Ναι, «εκβραχισμός» ασφαλώς.

    @105β
    Όχι, Δάσκαλε, ήταν πολύ πολύ νέος ο μπαμπάς…

  110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @108. Ἔ, Γιάννη! Τό «ειδικότητος» δέν εἶναι καθόλου ἀπαραίτητο! Οἰ περισσότεροι τηλάθλιοι δέν ἔχουν ΚΑΜΜΙΑ εἰδική σχέσι μέ τό θέμα. Πολλοί ἀπό αὐτούς, ἄν τούς ἔκανες καμμιά ἐρώτησι περί ἐμβολίων λίγο πρίν ξεσπάση ἡ πανδημία, θά σοῦ ἀπαντοῦσαν «Δέν ρωτᾶτε κανέναν πού ἀσχολεῖται μέ αὐτά;» [Τό ἴδιο ὑποθέτω πώς ἰσχύει καί μέ τά ζητήματα που εσύ ἀναφέρεις..]
    Ἀντίθετα, στό ἐθνικό μας δυναμικό περιλαμβάνονται λαμπροί ἐπιστήμονες (ἐντός καί ἐκτός Ἑλλάδας) πού δέν τούς προσέγγισε ΚΑΜΜΙΑ @#$%κάμερα..

  111. dryhammer said

    Γράφει μεταξύ άλλων στο : https://www.skai.gr/news/technology/diastima-yper-spanio-fainomeno-ston-galaksia-mas

    «…στους αστερισμούς του Τοξότη, της Ασπίς και του Όφις.»

    «Οι παρατηρήσεις σε διάφορα μήκη φωτός συνεχίζονται…»

  112. Pedis said

  113. Χαρούλα said

    #107 Συγγνώμη κΚατσέα, αλλά λίγο διφορούμενη απάντηση.
    Δεν νομίζω το ερώτημα πως είναι η ποσότητα.
    Υπέρ ή κατά του εμβολιασμού, στράφηκε η ποσότητα αυτή;

    Το σχολιάζω μόνο ως προς τον τρόπο απάντησης. Φυσικά για την ουσία του ερωτήματος δεν έχω κανέναν λόγο να κρίνω.(αν και όλο αυτό το διάστημα τα σχόλια σας μου δημιούργούσαν τις ίδιες απορίες όπως και στονAlexis) . Έχετε την ειδική γνώση όμως να έχετε την όποια θέση.

    Καλή Κυριακή!

  114. # 102

    ΠΑΟ και ΟΣΦΠ δολοφόνησαν το ελληνικό μπάσκετ για να παίζουνε μόνιμα στην ευρολίγκα κι όπως γίνεται πάντοτε ριγμένος περισσότερο βγαίνει ο ΠΑΑο που πλέον πρέπει να παίζει στην Εβρολίγκα με την Ορεστειάδα και το Σουφλί
    Ομαδάρες που έφιαχναν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως Αρης ,ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Μαρούσι, Περιστέρι διαλύθηκαν αφού δεν είχαν κανένα κίνητρο στο πρωτάθλημα

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102 Χθες μεσάνυχτα και κάτι
    κατηφόρισα
    στη μικρή την πλατεϊτσα
    και κοινώνησα
    των αχράντων μπακαλιάρου
    και φαβέτας σκορδαλιά
    κι έδωκα κλωτσιά του χάρου
    με τα χόρτα τ΄αποχλιά

    Γεια σου ωρέ ΓΤ, χοϊκέ.

    Μπήκα στην ουσία της ευωχίας σου και θαυμαστά μου θύμισες που έχω φάει φάβα και μαρίδες τηγανητές και χόρτα σ΄ένα «κατώι μυστικό», (χαμαιτυπείο το λέγαμε) στην Αριστείδου, κάτω, λίγο πιο κει, από το τότε Υπ. Πολιτισμού, με Μελίνα, Ντασσέν, Μάνο Ζαχαρία και δυο τρεις άλλες δεσποσύνες σαν την αφεντιά μου. Ορκίζομαι, ευλογήθηκε η ασημαντότης μου μ΄αυτό.

  116. Ολόκληρο το Ram εδώ!

  117. 45: Είχα δει το ντοκιμαντέρ για τον Σακελλαράκη στην πρεμιέρα του στο διαδικτυακό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα στο λοκντάουν, οπότε προψές κόλλησα στον Λαροσιέρ. Και κοίτα τώρα, πριν από λίγο τέλειωσε το παρόμοιο επεισόδιο στον άλλο Πουαρό, η γάτα ανάμεσα στα περιστέρια. Εκτός προγράμματος, άλλο επεισόδιο γρ΄φει το πρόγραμμα και το ερτφλιξ. Κάποιος ίσως να σκέφτηκε ότι είναι ευκαιρία σε συνδυασμό με της Παρασκευής:

  118. 118:Άκου στον Αστερισμό της Παρθένου…
    https://www.ertflix.gr/vod/vod.154538-oi-peripeteies-tou-erakle-pouaro-48

  119. Φυσικά είναι στο πρόγραμμα, απλώς είχε πέσει το μάτι μου στον ελληνικό τίτλο, και παρέλειψα τα επόμενα.

  120. 102.
    Ωραία γραφή! (Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι, απλώς, μια απάντηση σε ένα σχόλιο για το που βρίσκεσαι… )
    Αντί για ευχαριστώ (για την απόλαυση), σου προτείνω (ή θυμίζω;) τα κείμενα της φίλης μου της Γλυκερίας, που για κάποιο λόγο μου ήρθε στο μυαλό, διαβάζοντας τα δικά σου…

    https://www.lifo.gr/culture/vivlio/glykeria-mpasdeki-etos-genniseos-1969
    http://www.poiein.gr/2012/03/29/aeoeanssa-idhaoayec-aie-dhiethiaoa/

  121. Μαρία said

    https://twitter.com/2022Elections/status/1536063171110309889
    Πάει ο φασίστας αρχηγός της Ανακατάκτησης.
    («Ανακατάληψη των πόλεων απο τα γκέτο των μεταναστών» Σαμαράς)
    και τα παλικάρια του επίσης
    https://twitter.com/2022Elections/status/1536058438144466946

  122. sarant said

    121 Πολύ καλό νέο, αν και θα βγει προφανώς η λεπενικιά.

  123. Μαρία said

    122
    Μαυρίλα.
    O
    https://www.resultats-elections.interieur.gouv.fr/legislatives-2022/083/08304.html

  124. Μαρία said

    122
    Είδα οτι το είδες https://www.resultats-elections.interieur.gouv.fr/legislatives-2022/080/08001.html

    Οι μακρόνοι δήλωσαν οτι σε τέτοιες αναμετρήσεις θα δώσουν γραμμή κατα περίπτωση.

  125. Η εθνική στο Πανθεσσαλικό του Μπέου – με άψογη οργάνωση, να τα λέμε όλα- βρήκε τον εαυτόν της

  126. # 115

    Εφη έφη, αν ποτέ βρεθούμε θα σου πω για τις γαλαξιδιώτικες αμαρτίες της Μελίνας, έχει και Κοντογιαννόπουλο -πριν την μεταγραφή στο ΠαΣοΚ – και φυσικά Μπιρδιμίρη το στόρυ.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126, Η αμαρτία ταιριάζει στη Μελίνα 🙂
    οκ Τζη, αλλά τώρα…μια χούφτα χώμα 😦

  128. # 127

    Ναι μεν αλλά το…έργο της παραμένει και προκαλεί την απορία πολλών παρατηρητικών επισκεπτών του τόπου, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν το στόρυ.

  129. ΓΤ said

    @115 Έφη

    🙂

    @120 Εύα

    Σ’ ευχαριστώ πολύ, Εύα

  130. Μαρία said


    37,12% ο Ζεμούρ + 11,79 ο λεπενικός https://www.resultats-elections.interieur.gouv.fr/legislatives-2022/083/08304119.html

  131. Μαρία said

  132. sarant said

    131 Πρόγευση για το Σάββατο

  133. 131.
    Ωραίος ευφημισμός όμως! Αλλιώς είναι να είσαι στερημένος κι αλλιώς σκληραγωγημένος, βρε αδερφέ! Χαλάλι οι στερήσεις!
    (Δεν λέω πως ήταν στις προθέσεις των «αρίστων» να ευπρεπίσουν τη στέρηση, αλλά δεν τους χτύπησε στο μάτι η έκφραση «σκληραγωγημένες» – τυχαίο;)

  134. Pedis said

    # 133 – Η Μπάρμπαρα Μπους είχε εκφράσει με ακρίβεια το κόνσεπτ, με αφορμή τους ξεσπιτωμένους στη Νέα Ορλεάνη. 😉

  135. […] Μπήκαμε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι, θαρρώ, ευκολονόητος. Βέβαια, αφού φέτος το ιστολόγιο θα γιορτάσει για 14η χρονιά (ω ναι!) τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι επόμενο ο τίτλος να έχει χρησιμοποιηθεί κι άλλη φορά, και συγκεκριμένα πριν από 10 περίπου χρόνια, γι’ αυτό και το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/06/11/meze-536/ […]

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134,
    Μπάρμπρα Μπους μετά τον τυφώνα Κατρίνα που έπνιξε τη Νέα Ορλεάνη:
    «Αυτοί ήταν ήδη εξαθλιωμένοι.Ίσως τώρα να είναι και καλύτερα…»

    Μαύρο μπλουζ για τη Ν. Ορλεάνη
    Στο πρώτο τεύχος της Γαλέρας

    Το δόγμα του σοκ και του Φρίντμαν σε πλήρη εφαρμογή μετά την καταστροφή της Ν.Ο.
    Η παιδεία/κατάρτιση, η υγεία και όχι μόνο, αντικαταστάθηκαν με βάουτσερ (είδαμε κι εδώ τα χαϊρια) κλπ κλπ.
    https://info-war.gr/den-yparchoun-fysikes-katastrofes-pote-den-ypirxan/
    Ως σήμερα
    https://info-war.gr/nea-orleani-vazoyn-kratoymenoys-gia-n/

  137. Pedis said

    # 136 – Όχι, ακριβώς. Στις διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε ένα αυτοσχέδιο χώρο στο Τέξας, χωρίς επαρκή μέσα και υποδομές (τουαλέτες κλπ), η μάμα-Μπους απάντησε:

    «And so many of the people in the arena here, you know, were underprivileged anyway so this is working very well for them.»

  138. Μαρία said

  139. ΣΠ said

    Κάνοντας απολογισμό του φονικού τυφώνα Κατρίνα που είχε χτυπήσει τη Νέα Ορλεάνη επί προεδρίας του γιου της Τζορτζ, η Μπάρμπαρα Μπους ξεστόμισε τη μνημειώδη ατάκα: «όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το γήπεδο, είναι άνθρωποι που ούτως ή άλλως ζούσαν στο περιθώριο, οπότε όλο αυτό τους ήρθε μια χαρά».
    https://www.protagon.gr/epikairotita/i-teleftaia-selida-mias-prwtis-kyrias-44341604320

  140. Pedis said

    # 139 – Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση

    -> 137

  141. 134, 137, 139
    Αλήθεια; Αυτό δεν το θυμόμουν – μα τι έχουν στο κεφάλι τους; (ρητορικό ερώτημα)

  142. Pedis said

    # 141 – (νεο)φιλελευθερισμό, τι άλλο;

  143. sarant said

    136κε Μπράβο που το θυμηθήκατε

  144. 142.
    Α, πάλι καλά!
    (κι άλλος ευφημισμός!)

  145. Μαρία said

  146. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    145# Μιλάς με Γάλλους, Γέροντα.

  147. Νέο Kid said

    145. Δεν είναι πάντως και σπουδαίο θαύμα αυτό…
    Θαύμα είναι αυτό που έγινε πριν καμιά ώρα , που πήγα στον «γιατρό της πείνας» τον Άχμεντ κι εγώ του μίλαγα ελληνικά κι αυτός απαντούσε αραβικά , κι όμως το έφαγα το σαουάρμα και το φελάφελ μου όπως ακριβώς τα ήθελα!
    Τί να μας πει κι ο Λεμεσού τώρα! ( να κοιτάξει να κάνει κανα έξτρα συσσίτιο μόνο, τώρα που έκοψαν λάσπη τα ρωσούθκια…)

Σχολιάστε