Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια από το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2023


Που βέβαια τα ονομάζω έτσι εμπνεόμενος από τη συνέντευξη του υπουργού Νότη Μηταράκη στο BBC, στην οποία ισχυρίστηκε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης λειτουργεί, κάτι εντελώς αναληθές. Οι ξένοι που τον άκουσαν θα τον πίστεψαν, εκτός αν ζουν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν ακούνε BBC, σωστά;

Αλλά στην εποχή μας υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε προκλήθηκε σάλος κι έτσι έσπευσε ο κ. υπουργός να ανασκευάσει.

Είναι όμως έτσι; Είπε τάχα ο υπουργός ότι το έργο «έχει πλέον προχωρήσει ουσιαστικά»;

Αν δείτε το βίντεο της συνέντευξης (στο 3.40) θα ακούσετε ότι ο κ. υπουργός λέει the new subway in Thessaloniki is up and running.

Αυτό μία μόνο σημασία έχει: ότι ο νέος υπόγειος σιδηρόδρομος στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Ήταν γλωσσικό λάθος; Δύσκολο να το πιστέψουμε διότι ο υπουργός μιλάει καλούτσικα αγγλικά και πήγε προετοιμασμένος στη συνέντευξη. Οπότε, μάλλον εσκεμμένα διάλεξε την έκφραση αυτή ώστε οι κουτόφραγκοι να πιστέψουν πως υπάρχει σε λειτουργία μετρό στη Θεσσαλονίκη.

* Το γεγονός προκάλεσε θυμηδία στα σόσιαλ, αλλά δεν ήταν το μοναδικό. Είχαμε και τη γκάφα του υπαλλήλου της ΓΣΕΕ, που τηλεφώνησε στη Τζόρτζια Αργυρού, τη σύντροφο του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, για να καλέσει τον Γλέζο στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ! (Η ΓΣΕΕ στη συνέχεια δικαιολογήθηκε ότι έγινε λάθος και ότι σκόπευαν να καλέσουν έναν Μανώλη Γλέζο… που είναι αναπληρωτής γραμματέας της Τ.Ο. Κηφισιάς του ΠΑΣΟΚ (άραγε κάλεσαν όλους τους γραμματείς και αναπληρωτές των ΤΟ του ΠΑΣΟΚ;)

* Παρεμπιπτόντως, το συνέδριο της ΓΣΕΕ γίνεται στο Καβούρι. Άκουσα χτες τον Κυρίτση και τον Τσέκερη στο Κόκκινο να λένε για τους ηρωικούς αγώνες των μεταλλωρύχων του Καβουριού στις αρχές του 20ού αιώνα και για το Εργατικό Κέντρο Καβουρίου που ήταν ιδρυτικό μέλος της ΓΣΕΕ (πλάκα έκαναν, βέβαια).

* Μου στέλνει φίλος την οθονιά από το Βήμα και παραπονιέται για τις σορούς του σωρού.

Βέβαια, αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι μόνο το ορθογραφικό λάθος που κάνει σωρούς τις σορούς (πάλι καλά που διατηρείται το γένος). Με την παλιά, την παραδοσιακή σημασία της λέξης, ασφαλώς δεν ταυτοποιήθηκαν «σοροί» αλλά πτώματα -από τότε όμως που βγήκε φετφάς να αποφεύγεται ο μακάβριος όρος «πτώματα» άρχισαν να σωριάζονται σοροί.

* Θα μου πείτε, αυτό βρήκες να προσέξεις από τα ρεπορτάζ για το φρικτό δυστύχημα; Σήμερα, αυτά συζητάμε, γλωσσικά στραβά κι ανάποδα, παρωνυχίδες ασφαλώς.

Δείτε, ας πούμε τι μου έστειλαν δύο φίλοι, ο ένας γλωσσολόγος, από τα ρεπορτάζ με τους διαλόγους του μηχανοδηγού και του μοιραίου σταθμάρχη.

Τι λέτε ότι τους τράβηξε την προσοχή σε αυτόν τον διάλογο;

Η ορθογραφία της λέξης «οπισθοπορ*α».

Πώς γράφεται; Οπισθοπορεία ή οπισθοπορία;

Ο ένας θα πει, με ει όπως η πορεία. Ο άλλος, με ί, όπως η πρωτοπορία, η αεροπορία κτλ. Θα ανατρέξουμε στο λεξικό, αλλά ούτε το ΛΚΝ ούτε ο Μπαμπινιώτης έχουν τον όρο.

Το θέμα το είχαμε συζητήσει πριν από έξι χρόνια, σε ειδικό άρθρο για το «φριχτό δίλημμα, εία ή ία«.  Τότε είχα γράψει:

Ή να περιμένουμε να βγει ονλάιν και το Χρηστικό, διότι αυτό έχει την προπορεία και την οπισθοπορεία (και τις γράφει έτσι, με ΕΙ) που τα προηγούμενα λεξικά δεν τις είχαν. Η οπισθοπορεία είναι λέξη που χρησιμοποιείται και τη δημόσια διοίκηση π.χ. στις δοκιμασίες για την άδεια οδήγησης και παλιότερα την είχα βρει γραμμένη και με ι. Πιο λογικό φαίνεται όμως να γράφεται με ει, όπως άλλωστε και η μοτοπορεία, νεολογισμος για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται με μοτοσικλέτες.

* Κι ένα αστείο λαθάκι στα αγγλικά, από κάποια ταινία:

Κι έτσι ο Σέρλοκ Χολμς έγινε Σέρλοκ Τρύπας. (Υπάρχει κι ένα γουστόζικο τυπογραφικό σε τίτλο άρθρου για τη Τζούλια Ρόμπερτς σε μεγάλη εφημερίδα, που έλεγε ότι my roles are getting better with age ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν λέω περισσότερα διότι μας διαβάζει η μαμά μου).

* Μου στέλνει φίλος, που παρακολουθεί τα στρατιωτικά, το εξής απόσπασμα από άρθρο για κοινά ελληνογαλλικά γυμνάσια:

Στο πλαίσιο της άσκησης, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη A400M της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. αναφέρεται ως Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης) έριξαν 700 Γάλλους στρατιώτες από το 8ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζικού Πεζοναυτών και μια συνδεδεμένη εταιρεία από το 17 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Μηχανικών πάνω από ένα αεροδρόμιο στο Castres. Άλλα τρία αεροσκάφη έριξαν εξοπλισμό και προμήθειες 48 ωρών για τη δύναμη να ασφαλίσει και να κρατήσει την περιοχή.

Τι δουλειά έχει η εταιρεία στα στρατιωτικά γυμνάσια; Τόσο πολύ προχώρησε το επιχειρείν;

Βασικά, στα γαλλικά compagnie είναι και η εταιρεία, είναι όμως και ο λόχος, που ταιριάζει πολύ περισσότερο στα συμφραζόμενα. Πάλι καλά, βέβαια, που δεν είπαν για «συνδεδεμένη κομπανία» (μετά την Οπισθοδρομική).

* Κι ένα λαθάκι σε αγγλικό κείμενο συσκευασίας, που μου στέλνει φίλος.

Resuable, μου λέει, δηλαδή σηκώνει μηνύσεις κατ’ εξακολούθηση;

Φαίνεται, του λέω, ότι το αδίκημα είναι διαρκές.

(Reusable έπρεπε να γράφει).

* Φίλος που παρακολουθεί τα αθλητικά, μου γράφει για τον τίτλο:

Οι Ελληνίδες ξιφομάχοι αγγίζουν την κορυφή

Και μου λέει «Κάπως περίεργα μου ακούγεται. Ας έβαζαν ‘οι Ελληνίδες αθλήτριες της ξιφομαχίας'».

Σωστά του ακούγεται «κάπως περίεργο» διότι έχουμε έναν έμφυλο τύπο πλάι σ’ έναν επίκοινο, που τυπικά μπορεί να σημαίνει και θηλυκό (όπως εδώ) αλλά που, εκ κατασκευής, θυμίζει αρσενικό.

Και θυμήθηκα ένα παλιό περιστατικό, κάποτε που είχαν προκριθεί τρεις Ελληνίδες αθλήτριες της δισκοβολιας στον τελικό ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος (η μία ήταν η Τασούλα Κελεσίδου, η δεύτερη η Βόγγολη, την τρίτη την έχω ξεχάσει) η Ελευθεροτυπία είχε τίτλο «Στον τελικό οι τρεις δισκοβόλες»., Και καλά έκανε.

* Κι άλλο λαθάκι, στο κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Ντογιάκο. Βέβαια, το μεγαλύτερο λάθος της επιστολής αυτής είναι στο περιεχόμενο, αλλά υπήρχε, τουλάχιστον στο κείμενο που δημοσίευσαν πολλά μέσα (παράδειγμα), κι ένα τυπογραφικό λάθος.

Στις εισαγγελικές αρχές, βεβαίως, και όχι στις αγγελικές αρχές! Λέτε να ταυτίζονται αυτά τα δύο;

Παρεμπιπτόντως, ο Παπουλάκος, που είχε ξεσηκώσει τον λαό της Πελοποννήσου τον 19ο αιώνα, είχε  μαζί του,  λένε, και χρησιμοποιούσε στα κηρύγματά του, μιαν Αγία Γραφή που είχε τυπογραφικό λάθος κι αντί «αγγελικαί δυνάμεις…» έγραφε «αγγλικαί δυνάμεις».

* Κακομεταφρασμένο άρθρο στο Χάφιποστ, για τους Μινωίτες και τους αστερισμούς που χρησιμοποιούσαν για να προσανατολίζονται.

Ανάμεσα στ’ άλλα, η Πελουσία είναι το Πηλούσιο και η Spica, έτσι αμετάφραστο, είναι ο Στάχυς, ο αστέρας α στον αστερισμό της Παρθένου. Αν ψάξετε, μάλλον θα βρείτε κι άλλα.

* Μια γλωσσική παρωνυχίδα από το τελευταίο, τεθλιμμένο, υπουργικό συμβούλιο.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, πρόσεξα ένα λαθάκι, που το θεωρώ δικαιολογημένο κατά μεγάλο μέρος, εστω κι αν δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου.

Στο 6.31 του βίντεο ο Κ. Μητσοτάκης λέει: «Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Επικρατείας και εκτελΩΝ χρέη υπουργ’Ο Υποδομών και Μεταφορών…»

Αλλά το «εκτελών» κλίνεται: και εκτελούντα χρέη υπουργού….

Η ακλισιά του «εκτελών», όπως και του «διευθύνων συμβούλου» ή της «βασιλομήτωρ» εξηγείται. Είναι τύπος που δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής, άρα μένει άκλιτος, όπως μένει άκλιτο πχ το μοντάζ ή το τρόλεϊ.

Αλλά αφού κάποιοι πριν από δυο μήνες χλεύαζαν όσους άφηναν άκλιτη τη «βασιλομήτωρ» και τον «εκλιπών», ας χλευάσουν και τώρα. Εγώ δικαιολογούσα και τους μεν και τον δε.

* Μου γράφει φίλος:

Στη νεκρολογία αυτή της Καθημερινής (τουλάχιστον στη διαδικτυακή της έκδοση), με ξένισε το «η πενταπλάσια επέμβαση bypass» (που βλέπω στο ΛΚΝ ότι γράφεται μια χαρά και μπαϊπάς). Αν δεν κάνω λάθος, λέμε τριπλό, τετραπλό κ.ο.κ.

Δίκιο έχει ο φίλος, νομίζω.

* Και κλείνω με ένα μεζεδάκι σχεδόν κυριολεκτικό. Μια λαχταριστή… βουτιά ρεβιθιού!

Στη συσκευασία της κονσέρβας, το Chickpea dip (Hummus) αποδίδεται στα ελληνικά:

Ρεβίθι βουτιά

Αφού λέει dip, είναι ντιπ καταντίπ βουτιά!

Πληροφορίες μου λένε ότι όλη τη Σαρακοστή στο κυλικείο των σταθμών του μετρό της Θεσσαλονίκης θα προσφέρονται νοστιμότατα καναπεδάκια με ρεβίθι βουτιά.

Σπεύσατε!

 

 

171 Σχόλια to “Μεζεδάκια από το Μετρό της Θεσσαλονίκης”

  1. Καλημέρα

    … αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές …

    το λες και αυτοΑνοήτως !!

  2. Θρασύμαχος said

    Μια και έγινε αναφορά στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τη ΓΣΕΕ η σύντροφος του Γλέζου, σημειώνω το (δυστυχώς συνηθισμένο πλέον) ειδησεογραφικό μαργαριτάρι «σύμφωνα με την καταγγελία της Γωγούς Αργυρού» https://www.iefimerida.gr/ellada/gsee-tilefono-manoli-glezo-synedrio

  3. Στο βίδδεο του πρωθυπουρού στο 4.50 λέει «έχω επικοινωνήσει με τον» διεθυνΟΝΤΑ σύμβουλο», το οοίο έρχεται σε αντίφαση με το «τον…εκτελών χρέη» συνεπώς…ό,τι νάναι

    Δεν είμαι μαζόχας βα βλέπω τα βίδδεα του πρωθυπουργού απλά ήθελα να επιβεβαιώσβ -άλλημια φορά- πως -όπως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί- κάθε φορά που πρόκειται να πούνε κάτι που δεν το πιστεύουνε χρησιμοποιούν μια κίνηση των χεριών για να αποσπάσουν την προσοχή από τα λεγόμενα. Ο Κούλης ανοίγει διάπλατα τα χέρια του περίπου απολογητικά, έχει πλάκα !

    (πιο πολύ δεν άντεξα να παρακολουθήσω, επαρκές δείγμα)

  4. vpan said

    Ήταν δύο οι τρίτες δισκοβόλες (σε διαφορετικές διοργανώσεις) : η Αρετή Αμπατζή και η Στέλλα Τσικούνα.

  5. vpan said

    Βέβαια αφού στο άρθρο αναφέρεται ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρωτάθλημα, μιλάμε για τη Στέλλα Τσικούνα.

  6. Παρών.

  7. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Οι Ελληνίδες ξιφομάχοι» : Ναι, ξενίζει λιγάκι, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε «ξιφομαχήτριες» ;

    «Ρεβίθι βουτιά» : Πρόσφατα, σε τηλεοπτική εκπομπή, κάποιος είπε : «Το τζατζίκι είναι ντιπ», και το μυαλό μου κόλλησε αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβω τι εννοούσε !

  8. linibot said

    Προφανώς και δεν εννοούσε αυτό ο κύριος κύριος Μηταράκης. Εννοούσε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης σηκώθηκε και πήρε τα βουνά τρέχοντας. Τώρα που πέρασα από το σταθμό της Καλαμαριάς είδα μόνο τη σκόνη του, μιλάμε το έσκασε με ταχύτητα.

    Καλημέρα σας. Μάλλον συνειρμικά, λόγω χτεσινού Χατζηπετρή, σήμερα σηκώθηκα κι έβαλα να ακούσω Λούκη. Εύχομαι λοιπόν και δι’υμάς ένα γουρούνι λιγότερο:

  9. Φοβερές οι αγγλικές δυνάμεις, αλλά μάλλον non vero παρότι ben trovatto. Αντίθετα, υπαρκτό λάθος είναι η έκδοση της Βίβλου το 1631 που έλεγε «Thou shalt commit adultery» https://en.wikipedia.org/wiki/Wicked_Bible

    (Για τους διονυσιαστάς να ειδοποιήσω ότι βγήκε και το δεύτερο μέρος της Σαββοπουλιάδας στα μέρη μου.)

  10. LandS said

    Καλημέρα,
    Είμαι ένθερμα υπέρ στο να γίνουν με νόμο υποχρεωτικοί* οι τύποι βουλεύτρια, δικάστρια κλπ. Το έχουμε συζητήσει. Εάν οι γυναίκες στην αρχαία εποχή επιτρέπονταν στα βουλευτήρια και δικαστήρια, έτσι θα τους είχαμε βρει.
    Διαφωνώ όμως με την γενίκευση του κανόνα και στα δευτερόκλιτα. Τον στραμπουλάμε έτσι τον πανάρχαιο κανόνα και τον αδυνατίζουμε ως επιχείρημα.
    Δισκοβόλες ενικός δισκοβόλα; ξιφομάχες ενικός ξιφομάχα; Να πάμε και στη δικηγόρα; στη πρόεδρα; στη γιατρά;
    Μια χαρά το Ελληνίδες ξιφομάχοι όπως και το δισκοβόλοι.

    *που λέει ο λόγος.

  11. Θρασύμαχος said

    Θεωρούσα δεδομένο πως όποτε δημιουργήθηκε απ’ ευθείας το ουσιαστικό που σημαίνει κίνηση (λ.χ. οπισθοπορεία, μοτοπορεία) γράφτηκε με -ει- ακολουθώντας την ορθογραφία της πορείας, ενώ όποτε πρώτα εμφανίστηκε το ανθρωπωνύμιο (λ.χ. πρωτοπόρος, αεροπόρος) και εξ αυτού προήλθε το ουσιαστικό της πράξης του τότε εκείνο γράφεται με -ι- (πρωτοπορία, αεροπορία). Ωστόσο τώρα που το ξανασκέφτομαι με μπερδεύουν η πεζοπορία και η οδοιπορία 🙂

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Είμαι εκτός, θα τα πούμε το βραδάκι.

  13. Pedis said

    Ο προπηλακισμός, κατά τον συντάκτη του ημεροδρόμου, πιθανά, έλκει τη σημασία του από προπηλακΤισμό ή κάτι τέτοιο … 🙃
    https://www.imerodromos.gr/prophlakisan-ton-g-varoufakh-sta-exarcheia/
    [Είναι και το πνεύμα της σύνταξης τής είδησης που κάτι το στραβό το έχει …]


    https://www.bankingnews.gr/index.php?id=668099

    Αν ήταν τσέο ( ceo) στην εταιρεία στην Ιταλία κι όχι σε αποικία της ΕΕ, μετά από ένα τέτοιο ατύχημα, χίλια τα εκατό, θα είχε χρησιμοποιήσει άλλους τόνους και εκφράσεις. Και με (τα απαραίτητα για την περίσταση) δάκρυα στα μάτια και στο παρακαλετό, ώστε να γίνει περισσότερο πιστευτός.

    Πότε, λοιπόν, θα καλέσει ο Ντογιάκος τον Capotorto να καταθέσει; Σε κάνα δυό χρόνια; Και θα δώσει βάση σε έναν τύπο με τέτοιο επώνυμο; (Αρχιφταίχτης! 🤪 🤨)

  14. Νέο Kid said

    Εγώ δε βλέπω διαφορά μεταξύ αγγελικών και αγγλικών δυνάμεων!…
    Όπως έλεγε κι ο Σεξοφωτιάς : Cry God for Harry, England, and Saint George! κι όλο και κάποιος αγγελικός γρεναδιέρος will be trooping the colour!

  15. ΓΤ said

    Κελεσίδου, Βόγγολη και Αμπατζή στο Ευρωπαϊκό του 2002.

    Αλλά, από σαραντακείμενο του 2004, βλέπουμε ότι αναφέρεται στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης.
    https://www.sarantakos.com/language/methodes.html

  16. ΓΤ said

    @15

    σαραντακείμενο του 2008+ ;

  17. leonicos said

    Είναι τύπος που δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής, άρα μένει άκλιτος, όπως μένει άκλιτο πχ το μοντάζ ή το τρόλεϊ.

    Συγγνώμη, Νοικοκύρη! Μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι το εκτελών, διευθύνων και βασιλομήτωρ με το πατιναζ; ΕΛΕΟΣ.

    ή μιλαμε ελληνικά ή δεν μιλάμε. Να βρουν όρους που να λειτουργούν φυσιλογικά μέσα στη γλώσσα, όχι να χρησιμοποιείται άκλιτο το ‘διευθύνων’. Τη βασιλομήτορα βράσ’ την. Πόσες φορές θα λεχθεί ακόμα η λέξη;

  18. xar said

    @10
    Στον ενικό θα μπορουσε να είναι -μάχη, κατά το Ανδρομάχη: η ξιφομάχη, οι ξιφομάχες.
    Με τον δισκοβολο τι γίνεται; Η δισκοβόλος / Η δισκοβόλα / Η δισκοβόλη ;

  19. Πέπε said

    8
    > Μάλλον συνειρμικά, λόγω χτεσινού Χατζηπετρή, σήμερα σηκώθηκα κι έβαλα να ακούσω Λούκη.

    Αλήθεια, αυτό είναι κάτι που είχα σκοπό να ρωτήσω τις προάλλες και το ξέχασα:
    Το «φταίει κι ο Χατζηπετρής» ο Κηλαηδόνης το έβγαλε; Δεν το είχα ακούσει πιο πριν, το άκουσα στο τραγούδι του, έκτοτε άρχισα να το ακούω και σαν έκφραση, αλλά δε νομίζω ότι το ίδιο το τραγούδι είχε ακουστεί τόσο. Είναι από τον δίσκο «Γιατί θα γίνω μαραγκός», που δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. Άρα, τελικά: προϋπήρχε ή όχι;

    (Ούτε σ’ εμένα είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Τώρα όμως που το ξανακούω, να επιστήσω την προσοχή όσων αρέσκονται σε μικρές μουσικές λεπτομέρειες στους καταπληκτικούς αντιχρονισμούς πάνω στη λέξη, ακριβώς, «Χατζηπετρής».)

  20. xar said

    Το πρόβλημα νομίζω δεν οφείλεται στο ότι συμπίπτει το θηλυκό με το αρσενικό.
    Αν δεν κάνω λάθος (που μπορεί να κάνω), πρόκειται για αρσενικούς τύπους, που φτιάχτηκαν σε εποχές που δεν υπήρχε ανάγκη για θηλυκό τύπο. Όταν παρουσιάστηκε αυτή η ανάγκη, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τον αρσενικό τύπο και για το θηλυκό, καθότι η υπάρχουσα κατάληξη θα μπορούσε να αντιστοιχεί και σε θηλυκό τύπο (ιδίως στην καθαρεύουσα). Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση του ίδιου τύπου για το θηλυκό ήταν υποχρεωτική. Άρα όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφοροποιημένους τύπους, χωρίς να στραμπουλάμε τη γλώσσα μας, καλό είναι, για λόγους σαφήνειας και οικονομίας στην έκφραση.

  21. Πάντως έχουμε το (ταπεινό;) «νοσοκόμα» για πρότυπο. Πόσο όμως θα ήταν δεκτό από μία φιλολόγα;

  22. Και η φυσικός τι θα γίνει; Φυσικιά ή φυσική;

  23. Alexis said

    #7: Η πλάκα είναι ότι στο Ξηρόμερο (σίγουρα και αλλού) η φράση «ο/η τάδε είναι ντιπ» λέγεται κανονικότατα.
    Και εννοεί φυσικά ότι είναι για τα σίδερα/για τα μπάζα/για το πέος κλπ.

  24. ΣΠ said

    19
    Ο Χατζηπετρής λέγεται στο τάβλι όταν κάποιος φέρνει διπλές και τις παίζει μετρώντας τις: «μία, δύο, τρεις και… ο Χατζηπετρής».

  25. xar said

    Λίγο άσχετο σχόλιο για το «Κακομεταφρασμένο άρθρο στο Χάφιποστ, για τους Μινωίτες»

    Το διάβασα, και μου φαίνεται όχι μόνο κακομεταφρασμένο, αλλά και κακογραμμένο, για να μην πω κακομελετημένο το θέμα από τον αρχαιολόγο. Αν η βασική θέση του αρχαιολόγου είναι όντως αυτή που παρουσιάζεται στο άρθρο, αμφιβάλλω πολύ για την αξία της μελέτης του. Στο άρθρο παρατίθεται ένας πίνακας με τον προσανατολισμό της κεντρικής αυλής των μινωικών ανακτόρων και ως βασικό συμπέρασμα παρουσιάζεται το εξής:
    Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές αυλές των ανακτόρων ήταν κυρίως ευθυγραμμισμένες προς σημαντικά μονοπάτια αστεριών που στόχευαν σε μακρινές παράκτιες εμπορικές περιοχές όπως η Βύβλος και η Σιδώνα.

    Συγγνώμη, αλλά αυτή η υπόθεση μου θυμίζει τις θεωρίες περί εξωγήινων. Για ποιο λόγο πρέπει να υποθέσουμε ότι ο προσανατολισμός των αυλών σε έναν άξονα βορά-νότου με μικρές αποκλίσεις έχει να κάνει με τη ναυσιπολοΐα; Είναι σαν να λέμε ότι, επειδή η Σαντορίνη έχει γραμμή με το Ηράκλειο, το λιμεναρχείο Θήρας χτίστηκε προσανατολισμένο στην Κρήτη. Δεν είναι πολύ πιο λογικό, εφόσον παρατηρείται κάποια συστηματικότητα στον προσανατολισμό των ανακτόρων, αυτή να έχει να κάνει π.χ. με την ανατολή/δύση του ηλίου; Πόσω μάλλον που δεν νομίζω ότι είναι καθόλου σίγουρο ότι τα μινωικά καράβια πλέαν σε ευθεία γραμμή π.χ. προς τη Σιδώνα, όπως παρουσιάζονται οι διαδρομές στο άρθρο. Πιο πιθανό είναι να ακολουθούσαν πορεία που ελαχιστοποιούσε την πλεύση σε ανοιχτή θάλλασσα (π.χ. προς Ρόδο, Αττάλεια, Κύπρο κτλ.).

    Και το άλλο που με κάνει να απορώ είναι η φράση:
    Η ανακάλυψη θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την προηγούμενη θεωρία ότι η Οδύσσεια του Ομήρου ήταν το πρώτο ιστορικό σήμα της ουράνιας πλοήγησης.
    Υπάρχει όντως τέτοια θεωρεία/υπόθεση, και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην επιστημονική κοινότητα, ότι δηλ. μέχρι τον Όμηρο ή τους Μηκυναίους οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν τα ουράνια σώματα για να προσανατολιστούν;

  26. Pedis said

    Η Ιταλίδα πρώην υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Augusta Montaruli, (παραιτηθείσα μετά από τελεσίδικη απόφαση για πουστίτσες με δημόσιο χρήμα) εκλιπαρεί να μην την πιέζουν να απαντήσει πόσο κάνει 7 επί 8.

    Η ερώτηση, πιθανά, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η υφυπουργός διαφημίζει ότι είναι απολυτηριούχα του επιστημονικού (πρακτικού) λυκείου του Τορίνου και μάλιστα η πληροφορία είναι φάτσα-κάρτα στο σχετικό προσωπικό της λΥμα στη βίκι. Από περιέργεια να πούμε ότι για πανεπιστήμιο έκανε νομικά, η μία από τις επιλογές των Ιταλών γόνων της μικρο-μεσαίας τάξης που δει είναι ικανοί σε τίποτα και δεν τους αρέσει κάποια επιστήμη. Γι αυτό, βέβαια, κι επιμένει να προβάλει ποιο Λύκειο έβγαλε … 😂 🤣

  27. Alexis said

    Τη γυναίκα της πολιτικής πώς θα την πούμε έμφυλα;

  28. xar said

    @25 Μηκυναίους 😦 -> Μυκηναίους

  29. xar said

    @27
    πολιτευάμενη ! 🙂

  30. ΣΠ said

    23
    Είναι πανελλήνια.
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80&dq=

  31. Georgios Bartzoudis said

    (α) «ισχυρίστηκε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης λειτουργεί, κάτι εντελώς αναληθές»
    # Διαφωνώ οριζοντίως, καθέτως και …διαγωνίως. Το μετρό λειτουργεί εδώ και χρόνια. Είδα με τα μάτια μου τον τότε πρωθυπουργό Τσίπρα να κάνει τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης, μπροστά στα εκδοτήρια!

    (β) «δύο φίλοι, ο ένας γλωσσολόγος, από τα ρεπορτάζ με τους διαλόγους του μηχανοδηγού και του μοιραίου σταθμάρχη. Τι λέτε ότι τους τράβηξε την προσοχή σε αυτόν τον διάλογο; Η ορθογραφία της λέξης «οπισθοπορ*α». Πώς γράφεται; Οπισθοπορεία ή οπισθοπορία;
    # Δεν ξέρω για τον άλλο, όμως ο «γλωσσολόγος» μου θύμισε την παροιμία: «Ο διάβολος αν δεν έχει δουλειά…..» [αντρέπουμι να σας πω τί κάν(ει) !!].

    (γ) «Οι Ελληνίδες ξιφομάχοι αγγίζουν την κορυφή… Και μου λέει ‘Κάπως περίεργα μου ακούγεται. Ας έβαζαν ‘οι Ελληνίδες αθλήτριες της ξιφομαχίας’….η Ελευθεροτυπία είχε τίτλο «Στον τελικό οι τρεις δισκοβόλες»., Και καλά έκανε».
    # Και οι ξενόγλωσσοι που δεν έχουν τόνους μπορεί να διάβαζαν «δισκοβολές». Ο και Η δισκοβόλος (το δισκοβόλον …δεν υπάρχει). Τώρα …γιατί ενοχλούν τα στοιχειώδη της ελληνικής γλώσσας, θα το μάθω όταν γίνω …σοσιαλΗστής!.

    (δ) «από τον Υπουργό Επικρατείας και εκτελΩΝ χρέη υπουργ’Ο Υποδομών και Μεταφορών… Αλλά το ‘εκτελών’ κλίνεται: και εκτελούντα χρέη υπουργού…. Η ακλισιά του ‘εκτελών’, όπως και του ‘διευθύνων συμβούλου’ ή της ‘βασιλομήτωρ’ εξηγείται. Είναι τύπος που δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής, άρα μένει άκλιτος, όπως μένει άκλιτο πχ το μοντάζ ή το τρόλεϊ. Αλλά αφού κάποιοι πριν από δυο μήνες χλεύαζαν όσους άφηναν άκλιτη τη ‘βασιλομήτωρ’ και τον ‘εκλιπών’, ας χλευάσουν και τώρα».
    # Εν αρχή ήν …ο Πάτερ, όπως περίπου το λεει ο Ευαγγελιστής. Και, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως είπε κάποιος άλλος. Βέβαια, αδικούμε την μήτερ, αλλά τί να κάνουμε; Πρέπει μετά να πάμε και στην θυγάτερ. Θα ρωτήσω κανέναν ρήτωρ, έναν καλό αντιλήπτωρ των ελληνικών.

  32. Εντάξει, προσπαθείς να μην πεις κι εσύ «ποτέ ξανά» και σε παρεξηγήσουν, όμως, κοτζάμ πανεπιστήμιο είσαι, δεν θα πεις «ποτέ άλλοτε» για το μέλλον.

  33. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  34. 22# Για να μην πούμε για την καημένη την τροφό…

    ________

    Τώρα με τη σφαγή των ΜτΙ στη Γερμανία διάβασα σε υπότιτλους ειδήσεων το κλασικό για τους κάλυκες και τα περιοδικά που βρέθηκαν στο σημείο. Να τα μαζέψουνε γρήγορα οι χωροφυλάκοι, μην τα διαβάσουν κι άλλοι και κάνουν τα ίδια.

  35. rogerios said

    @13: 🙂 Pedis, όπως γνωρίζεις torto στα ιταλικά δεν σημαίνει μόνον αδικοπραξία, άδικο, υπαίτια παράβαση κ.λπ. Η πρώτη σημασία της λέξης δηλώνει το στραβό, το στρεβλό, ενίοτε το σκυφτό, ό,τι δεν είναι ίσιο τέλος πάντων. 🙂 Οπότε ο δικός σου είναι μάλλον Στραβοκέφαλος ή Σκυφτοκέφαλος.
    [υπήρχε και διάσημος Ιταλός νομικός, ο Φραντσέσκο Καποτόρτι (1925-2002) από τη Νάπολη. Διατέλεσε και δικαστής και γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της ΕΕ]

  36. leonicos said

    torto βασικά ‘συνεστραμμένος’ όχι διεστραμμένος

  37. leonicos said

    31 Georgios Bartzoudis

    Εμείς τα είπαμε χοντρά. Αλλά εδώ συμφωνώ μαζί σου

  38. Spiridione said

  39. 35# Στραβοκέφαλος, μπασιμπουζούκος δηλαδή. Μία από τα ίδια 🙂

  40. Αντώνης said

    Να προσθέσω κι εγώ ένα μεταφραστικό μεζεδάκι όπου ο Έλληνας μεταφραστής δεν μπορεί ν’ αποφασίσει πώς μεταφράζεται το «male».

  41. leonicos said

    25 Xar

    Με κάτι τέτοια γίνονται τα CV

    Αν δεις το academia edu θα καταλάβεις. Ελληνίδα κάνει μελέτη στο ένα ειδύλλιο του Θεόκριτου γιατον Πολύφημο, και δεν αναφέρει καν, ούτε αν πασάν, όχι είαι δύο.

  42. Νέο Kid said

    26. Δηλαδή πρέπει να έχεις κάνει «σιεντίφικο» για να πεις το 7ή8 ;… 😊
    ( αλλά παρντόν , κι ο δημοσιογράφος να πετάξει την τυπική δημοσιογραφική εξυπναδουλοκρυάδα στο φτερό! Άμα είσαι και συ «σιεντίφικο» ρε μάγκα , ρώτα τη πώς βρίσκεις το αζιμούθιο του φεγγαριού μ ένα τηλέφωνο να πούμε…)
    Μια χαρά γκομενίτσα και ξύπνια πάντως φαίνεται η Αυγούστα! Τώρα αν έφαγε και κανένα κανόλο παραπάνω…😱 θα την προτιμούσα πάντως από κανα τενεκέ τύπου Καραμανλή …

  43. Pedis said

    # 35 – Ναι, όλα αυτά, γενικά, μα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ως στραβοκέφαλος που τον έβαλαν σε αυτή τη θέση και λέει, επιπλέον, αυτά που λέει στην (υποτιθέμενη) συνέντευξη. 🧐 Γι αυτό και Αρχιφταίχτης!

  44. Λάμπας said

    23. Στη Γορτυνία λέμε πως είναι μπίτι.

    24. Έτσι ακριβώς. Στο τραγούδι προέκυψε από τον προηγούμενο στίχο («φταίνε και οι τρεις»)

    Σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκος έκανε λόγο για δεκάδες παραμορφωμένα πτώματα και έσπευσε να το διορθώσει αμέσως σε «σορούς», ζητώντας συγγνώμη! Αν καταλαβαίνω καλά δηλαδή, η λέξη «πτώμα» με την κυριολεκτική της σημασία είναι περίπου απαγορευμένη, τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο. Αν συνεχιστεί αυτό το καραγκιοζιλίκι, δεν αποκλείεται να δούμε στις επόμενες εκδόσεις του λεξικού Μπαμπινιώτη κάποιο θαυμαστικό δίπλα στη λέξη και την υπόδειξη «να αποφεύγεται σε τυπικές μορφές επικοινωνίας».

    7. Το «ξιφομαχήτρια» εξαιρετικό!

  45. @25 Και όμως κάτι τέτοια γράφει, από ό,τι καταλαβαίνω από τη σελίδα του:
    https://ber.io/research/

    Είναι από τις έρευνες που βρίσουν μια τύπα κκαι ζωγραφίζουν γύρω της ένα στόχο και αναλύουν τις ενδείξεις για ένα εξαιρετικά εύστοχο σκοπευτή 😉
    Βρίσκει στο περίπου μια ευθυγράμμιση της αυλής με καποια πόλη που προφανώς θα συμπίπτει καποια στιγμή του έτους με την ανατολή κάποιου αστεριού και το παρουσιάζει σαν ανακάλυψη!

    Για το ότι η Οδύσσεια είναι υποτίθεται οδηγός για αστρονομική ναυτιλία πρπέπει αν έιχε γράψη πρώτη η Ενριέτα Μερτζ σε παρόμοιου τύπου έρευνα, δείτε εδώ περισσότερα:

    Σχίζοντας τις γραμμές των οριζόντων (Δημ. Σαραντάκος) 17 – Η Ατλαντίδα και άλλοι μύθοι

    *Δεν ανατέλλουν τα αστέρια από το ίδιο σημείο κάθε βράδυ και αυτή είναι η αρχή του ζωδιακού κύκλου.

  46. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    ξιφομάχος – ξιφομάχα

    πολιτευτής – πολιτεύτρια

  47. ΓΤ said

    @31
    «Το μετρό λειτουργεί εδώ και χρόνια. Είδα με τα μάτια μου τον τότε πρωθυπουργό Τσίπρα να κάνει τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης, μπροστά στα εκδοτήρια!»

    Αξέχαστη γελοιότητα. Τότε που είχαν κρεμάσει μουσαμάδες (φέικ εκδοτήρια) στον σταθμό Σιντριβάνι. Γελάγανε κι οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου…

  48. Πέπε said

    Προσωπικά πράγματι μεν σκοντάφτω προς στιγμήν διαβάζοντας για Ελληνίδες ξιφομάχους. Νομίζω όμως ότι φταίει περισσότερο που δεν περιμένω να ξιφομαχεί μια γυναίκα, παρά οι λέξεις, αφού δεν έχω καμιά δυσκολία με τις Ελληνίδες υπαλλήλους ή γιατρούς (με Ελληνίδες δικαστές ή βουλευτές θα είχα, προφανώς).

    Αφού λοιπόν το σημαντικό αυτό προπύργιο της πατριαρχίας αλώθηκε από το κίνημα και πλέον η ξιφομαχία είναι άθλημα χωρίς έμφυλο πρόσημο, το να συνηθίσουμε και τη λέξη «η ξιφομάχος» είναι ζήτημα χρόνου.

    (Δεν τη λένε ξιφασκία; Νόμιζα ότι ξιφομαχία εννοούμε την κυριολεκτική μάχη, τύπου ντ’ Αρτανιάν, με σκοπό να σκοτώσουμε/βλάψουμε τον αντίπαλο, και ξιφασκία το άθλημα.)

  49. Πέπε said

    48 διευκρ.:

    Προφανώς δεν εννοώ να μην ξιφομαχούν οι γυναίκες (και να πλύνουν καλύτερα κάνα πιάτο), εννοώ ότι εγώ ήμουν παρασυρμένος από το στερεότυπο και δεν περίμενα ότι θα ξιφομαχούσαν.

  50. Πέπε said

    > οπισθοπορεία

    Το βρίσκω προφανές το -ει-. Πορεία, ένα όχημα κινείται. Τι πορεία; Προς τα πίσω.

    Το αν υπάρχει «οπισθοπόρος» ή «οπισθοπορώ», και αν προηγήθηκαν ή ακολούθησαν, δε βλέπω σε τι θα μας βοηθούσε.

    Θα μου πεις, ποια η διαφορά από την πεζοπορία, που είναι μια πορεία πεζή (πεζή = το επίρρημα, με τα πόδια);

    Πού να εξηγώ… Ας δεχτούμε ότι μερικά πράγματα είναι δύσκολα. Έτσι κι αλλιώς, ένα λάθος στη λέξη, ή μια όχι απολύτως απρόσβλητη επιλογή, έχει μικρότερες συνέπειες από ένα λάθος στην ίδια την πορεία.

  51. Αγγελος said

    Παναγιώτη (46), κάθε αστέρι (όχι βέβαια οι πλανήτες) από το ίδιο σημείο του ορίζοντα ενός δεδομένου τόπου ανατέλλει κάθε μέρα — απλώς όχι την ίδια ώρα (4 λεπτά της ώρας νωρίτερα κάθε μέρα που περνάει).
    Η φαινομενική τροχιά κάθε απλανούς στον ουρανό ενός δεδομένου τόπου είναι κύκλος με κέντρο τον Βόρειο (στο ημισφαίριό μας) ουράνιο πόλο, που συμπίπτε σχεδόν με τον Πολικό Αστέρα. Αυτός ο κύκλος, αν έχει ακτίνα μεγαλύτερη από το γεωγραφικό πλάτος του τόπου (αν δηλαδή το άστρο δεν απέχει, για την Αθήνα, λιγότερο από 38° από τον Πολικό — σ’αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει π.χ. με τα άστρα της Μεγάλης Άρκτου, ούτε ανατέλλει ούτε δύει), τέμνει τον ορίζοντα του τόπου σε δύο συγκεκριμένα σταθερά σημεία, και αυτά είναι τα σημεία όπου ανατέλλει και δύει το συγκεκριμένο άστρο.

  52. xar said

    @31, 47
    Όντως, γελοιότητα τα εγκαίνια του μετρό από τον Σύριζα τότε. Το θέμα είναι ότι τότε η ΝΔ και τα ΜΜΕ είχαν ξεφωνίσει, και δικαίως, τον Σύριζα. Στην αντίστοιχη τωρινή γελοιότητα της ΝΔ, μόκο. Για να μην πούμε για τα εγκαίνια του κέντρου ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, που τους ξεφωνίσανε μόνο λόγω του δυστυχήματος.
    Κάτι δείχνει όλο αυτό, για την αξιοπιστία α) του Σύριζα, β) της ΝΔ, γ) των ΜΜΕ. Σίγουρα, δεν δείχνει ωραία πράγματα.

  53. xar said

    @50
    Το πότε εμφανίστηκε ένας τύπος σε -εία/-ία και από ποια ακριβώς λέξη παράχθηκε νομίζω ότι είναι κυρίως χρήσιμο για να αιτιολογηθεί μια καθιερωμένη ορθογραφία – δεν είμαι σίγουρος για τη χρησιμότητά του σε κανονιστικό επίπεδο.

    Σε ιδιαίτερα θολές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε διτυπίες, δεν ζημιώνεται η γλώσσα ούτε η δυνατότητα συνεννόησης. Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, το εταιρεία και το εταιρία είναι και τα δύο αποδεκτά (με κάποια λεξικά να προτιμούν το ένα ή το άλλο).

    Για να το τραβήξω ακόμα παραπέρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κανόνας της γραμματικής ότι σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις είναι αποδεκτή η διτυπία;

  54. Πουλ-πουλ said

    25, 45
    Γατάκι ο νεαρός Berio. Εδώ ο άλλος, κοτζαμάν μαθηματικός, ανακάλυψε ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιστρέφεται κυνηγώντας τα άστρα.

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47, Εγώ θυμάμαι ότι ο Τσίπρας είχε πάει προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα και είχε ειπωθεί/υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει αρχές του ΄20 η λειτουργία.

  56. Λάμπας said

    10. Δικηγορίνα, προεδρίνα, γιατρίνα κ.ο.κ.

    21. Παρότι μιλάμε χρόνια ολόκληρα για γυναίκες φιλολόγους, αν προσθέσεις έναν επιθετικό προσδιορισμό, το αποτέλεσμα, σε μένα τουλάχιστον, φαίνεται κάπως αφύσικο.
    «οι παλιοί φιλόλογοι»: απόλυτα φυσιολογικό.
    «οι παλιές φιλόλογοι»: το ίδιο φυσιολογικό;
    Εγώ μισοαστεία-μισοσοβαρά φιλολογίνες τις λέω και δε δείχνουν να ενοχλούνται (μπροστά μου τουλάχιστον…)

    34. Την τροφό δε χρειάζεται να την πειράξουμε, γιατί είναι αποκλειστικά θηλυκού γένους. Μπορούμε όμως να τη λέμε και όπως την έλεγε ο λαός τόσα χρόνια: παραμάνα.

    Οι έμφυλοι τύποι, αργά ή γρήγορα, θα επικρατήσουν, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της απόλυτης σαφήνειας. Το θέμα είναι να αφήσουμε τη γλώσσα να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να βάζουμε εμπόδια, γιατί παραβιάζονται, λέει, κάποιοι πανάρχαιοι κανόνες. Το παράδειγμα της νοσοκόμας άλλωστε είναι πολύ χαρακτηριστικό. Οι ίδιοι άνθρωποι που θα έφριτταν, αν λέγαμε «ιπποκόμα», δεν ενοχλούνται καθόλου από τον έμφυλο τύπο «νοσοκόμα». Ο λόγος; Κατ’ εξοχήν γυναικείο επάγγελμα…

  57. Αγγελος said

    Ο Βάσος Ρώτης (τον θυμάστε; ο σύμβουλος Επικρατείας που διαδέχτηκε τον Κουτσόγιωργα στο Υπ. Δικαιοσύνης· ευτυχώς, απομακρύνθηκε γρήγορα, προτού μπλέξει με τίποτε σκ…), που ήταν οικογενειακός μας φίλος, έλεγε «οι δακτυλογράφες», και θυμάμαι πόσο με ξένιζε, παρόλο που κι αυτό ήταν κατεξοχήν γυναικείο επάγγελμα…

  58. aerosol said

    Αν όντως γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια, εγώ του το δίνω το up and running, δεν το βρίσκω λάθος.
    Sherlock Holes: κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει ήδη τέτοιο πορνό.

    #23 & 44
    Ντιπ, μπιτ(ι). Νομίζω πως το πρώτο ακούγεται στη Ρούμελη (και πιο βόρεια ίσως), το άλλο κυρίως Πελοπόννησο, όμως ίδια χρήση. Εμφατικά λέγονται και «ντιπ για ντιπ», «ντιπ κατά ντιπ».

    #49
    Είναι κοινά παραδεκτό, αν και δεν γνωρίζω αν έχει επιστημονική πιστοποίηση, πως οι γυναίκες είναι μάλλον καλύτερες στο multitasking -για να αναφερθώ σε προηγούμενη συζήτηση. Συνεπώς θα μπορούσαν κάλλιστα να ξιφομαχούν και να πλένουν πιάτα ταυτόχρονα, μην τις περιορίζουμε!
    [Την κάνω με ανάλαφρα πριν μου ρίξουν αυγά οι σεβαστές κυρίες του ιστολογίου.]

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    56 >>«οι παλιές φιλόλογοι»: το ίδιο φυσιολογικό;
    Ναι,θηλυκά σε -ος είχε η τρισχιλιετής* 🙂
    (αλλά όχι σε -ης που φτιάχτηκε τελευταία πχ η βουλευτής)

    *πχ οι αρχαίες κ΄αρχαίοι αοιδοί
    Έχω πει τα γλωσσικά να τ΄αποφεύγω αλλά αυτό το έχω εμπεδώσει 🙂
    Λάμπας, πέτυχα κι αγόρασα στο παλαιοπωλείο των αστέγων ένα «Γλωσσάριο» βασισμένο στη ντοπιολαλιά του χωριού Λαδικού Ολυμπίας και πέριξ.

    57 >>οι δαχτυλογράφες
    και οι ηθοποιές λέγεται (εν στενώ) στο χώρο

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 >>Αν όντως γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια, εγώ του το δίνω το up and running, δεν το βρίσκω λάθος.
    Μα ο ίδιος έσπευσε να το δικαιολογήσει …γλωσσοτρόπως ! 🙂

  61. Μαρία said

    «Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τοπικής συγκέντρωσης και ενώ μόλις είχαν αρχίσει να συγκροτούνται τα μπλοκ και να προσέρχεται κόσμος, εντοπίσαμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα στην κεντρική πλατεία του Ιλίου ως «διαδηλωτή» (sic) για το κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη (για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνη) και με τις ευλογίες της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ και λοιπών αβανταδόρων της σοσιαλδημοκρατίας. Του επιτεθήκαμε και ακολούθησε μια εκτεταμένη σύρραξη και συμπλοκή με δεκάδες οπαδούς του και με την υποστήριξη (σε ορισμένα παραδείγματα και επί του πρακταίου υποστήριξη) των τοπικών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Όλοι οι σύντροφοι/ισσες είναι καλά παρά την συντριπτική ανισότητα της συμπλοκής Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.

    ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/381667_propilakismos-toy-dimitri-bitsa-se-poreia-gia-ta-tempi

  62. Α. Σέρτης said

    «τουλάχιστον στο κείμενο που δημοσίευσαν πολλά μέσα»
    Αφού ήταν αποξαρχής ευαπόδεικτο ότι μόνο η δημοσιογραφική «μεταγραφή» της πρωθυπουργικής επιστολής έχει την «πατάτα» και όχι η πρωτότυπη επιστολή, παρείλκε εκείνο το «λαθάκι στο κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Ντογιάκο»…

  63. Α. Σέρτης said

    «Είναι τύπος που δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής, άρα μένει άκλιτος, όπως μένει άκλιτο πχ το μοντάζ ή το τρόλεϊ.»

    Ώστε το «μοντάζ» είναι όπως το «εκτελών» άκλιτο ένα πράμα άμα λάχει να ‘ούμε…μάλιστα…
    Και μας διαβάζουν μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακοί κλπ και δίδεται ιστολογικό συγχωροχάρτι στις αγραμματοσύνες…

  64. aerosol said

    #61
    Αναρωτιέμαι για πολλά πράγματα όσον αφορά το περιστατικό και την ανάληψη ευθύνης. Αν το πάρω τοις μετρητοίς, πάνω απ’ όλα αναρωτιέμαι πώς και αυτοί οι ακάματοι φρουροί της επανάστασης εντοπίζουν ήσσονες φιγούρες τις αντιπολίτευσης που δεν έχουν κανένα φρουρό γύρω τους. Διότι αν από κάτι κινδυνεύει ο λαός είναι από τον Ανταρσύα, να ‘ούμε. Είπαμε, επανάστα, αλλά όχι να κινδυνέψουν να φάνε και καμιά μάπα, ε; Ή να έρχεται να μας μαζεύει (γκλουπ!) η μανούλα από το Τμήμα…

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Παρεμπιπτόντως, το συνέδριο της ΓΣΕΕ γίνεται στο Καβούρι. Άκουσα χτες τον Κυρίτση και τον Τσέκερη στο Κόκκινο να λένε για τους ηρωικούς αγώνες των μεταλλωρύχων του Καβουριού στις αρχές του 20ού αιώνα και για το Εργατικό Κέντρο Καβουρίου που ήταν ιδρυτικό μέλος της ΓΣΕΕ (πλάκα έκαναν, βέβαια).»

    Αυτοί έκαναν πλάκα αλλά, οι εργατοπατέρες δεν έκαναν, από παλιά τον είχαν τον «τρόπο τους». Η μάλλον, πάντα έκαναν και κάνουν πλάκα, με τους εργαζόμενους, σαν τους πολιτικούς ένα πράμα, λές κι είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ή μήπως είναι; Μπά δε νομίζω!

  66. Κιγκέρι said

    Συγγνώμη, βρε παιδιά, μιλάμε μια γλώσσα στην οποία υπάρχουν η οδός και όλα της τα σύνθετα, είσοδος, έξοδος, άνοδος, κάθοδος, πρόοδος, έφοδος, η άμμος, η νήσος, η ράβδος, η τάφρος, η διχοτόμος, η διάμετρος, η περίμετρος, για να μη γράψω κι όλα τα νησιά σε -ος, αλλά μας δυσκολεύουν η γιατρός, η φιλόλογος κι η πρόεδρος;
    Οι ελληνίδες ξιφομάχοι ή, ξερωγώ, οι ελληνίδες ιστιοπλόοι εμένα μια χαρά μου φαίνονται – κι αν κερδίζουν και μετάλλια, δυο χαρές!

  67. Κιγκέρι said

    Πλάκα μεν, αλλά εγώ πρόσεξα το οι μεταλλωρύχοι του Καβουριού, αλλά το Εργατικό Κέντρο Καβουρίου. 🤨

  68. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Μιλάμε για αθλητές και αθλήτριες της ξιφασκίας. Οι ξιφομάχοι είναι άλλο πράγμα.

  69. Missing Ink said

    Μεζεδομέρα σήμερα, ας συνεισφέρω κι εγώ το κατιτίς μου:

    https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/giati-den-peithei-mia-tileorasi-poy-askei-kritiki-stin-opoia-exoysia

    «διπλώς σαθρό το επιχείρημα» λέει το άρθρο του lifo, στην 5η παράγραφο… Μη χειρότερα…

  70. Μαρία said

    Τη σύλληψη ενός 17χρονου, αλλά και την ταυτοποίηση ακόμη δύο ατόμων για την επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 το βράδυ της Παρασκευής σε εστιατόριο στα Εξάρχεια.
    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και ήταν το πρόσωπο που τράβηξε βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού του Γιάνη Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα να σπάσει τη μύτη του και να του τοποθετηθεί νάρθηκας.

    Η προσαγωγή του 17χρονου έγινε στο Μαρούσι και οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ήταν μεταξύ των ατόμων που χτύπησαν τον γραμματέα του ΜέΡΑ25. Όπως αναφέρεται, είναι γνωστό πρόσωπα για «συμμετοχή σε επεισόδια». https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/381657_se-exelixi-i-ereyna-gia-tin-epithesi-kata-baroyfaki-mia-syllipsi
    10 χρονώ το 2015, όταν ο Βαρ. ….υπέγραψε το μνημόνιο.

  71. @51 Έχεις δίκιο δεν το διατύπωσα σωστά.

  72. Λάμπας said

    66. Εγώ στα επίκοινα ουσιαστικά αναφέρομαι, όχι γενικά στα θηλυκά σε -ος. Τα περισσότερα που αναφέρεις πάντως είναι λόγια, που (επαν)εισήχθησαν στη νέα ελληνική μέσω καθαρεύουσας. Στην «άμμο», που τη συναντάμε στη λαϊκή γλώσσα, το γλωσσικό αισθητήριο του λαού άλλαξε γένος.

    59. Εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό, νομίζω.

  73. Χαρούλα said

    Σαν σήμερα, γεννήθηκαν

    1921
    Άστορ Πιατσόλα, αργεντινός συνθέτης του έντεχνου ταγκό και βιρτουόζος του μπαντονεόν. (Θαν. 4/7/1992)

    1922
    Κορνήλιος Καστοριάδης
    Κορνήλιος Καστοριάδης, έλληνας φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. (Θαν. 26/12/1997) «Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι»

    ΑΛΛΑ ερωτώ, σήμερα μηπως γιορτάζει και η δική μας ποιήτρια;;; Ξέρουμε;;;
    ΛΟΥ; χιλιόχρονη! Γερή και δυνατή!
    Γιορτάζουν σήμερα γιατί, οι:
    Ευλόγιος, Ευλογία, Λουκρητία, Σωφρόνιος, Σωφρονία.

  74. Κιγκέρι said

    Ξιφασκία και όχι ξιφομαχία λέγεται το άθλημα, αυτοί που το ασκούν όμως λέγονται ξιφομάχοι και συμφωνεί και η ομοσπονδία τους!

    https://fencing.org.gr/

  75. Χαρούλα said

    …περίεργες μέρες.
    Αντιεξουσιαστές τσουβαλιάζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ με Βίτσα. Μπράβοι της νύχτας γρονθοκοπούν Βαρουφάκη.
    Οσμή, γιατί όχι μπόχα, δεξιάς παράδοσης. Δύσκολη περίοδος;;; Ξύλο, μπράβοι της νύχτας, προβοκάτορες.
    Ή είμαι χαζή και δεν βλέπω την απλή εικόνα μπροστά μου, ή πολύ καχύπτοτη και βλέπω σκευωρίες. Δεν το έχω ξεκαθαρισει ακόμη.

  76. Χαίρετε
    66 Η νήσος δεν υπάρχει στην νεοελληνική γλώσσα. Το νησί είναι! 🙂 (Αλλά στο είπε ήδη ο Λάμπας στο 72).

    Σχετικά με το ντιπ. Στη Λέσβο (να βάλω κι εγώ ένα θηλυκό σε -ος) υπάρχει χωριό Ντιπ. Που το κάνανε Ντίπι για πιο όμορφο (δεν τόχω δει και Ντίπιον, αλλά δεν αποκλείεται). Βρίσκεται στο μυχό του κόλπου της Γέρας (ντιπ στο βάθος δηλαδή – αλλά υπάρχει κι η Μυχού (η Μυχός τη βλέπω στα επίσημα…) που είναι πιο μέσα, κοντά στο Κάτω Τρίτος). Αλλά το Ντιπ δεν άρεσε κι έγινε Σκάλα Συκούντος, τρέχα ψάξε γιατί.

    https://www.google.gr/maps/place/%CE%9D%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%AF/@39.0997803,26.4253609,14z/data=!4m6!3m5!1s0x14ba600a12802f23:0xdb9c266dc0e6aa7e!8m2!3d39.1112909!4d26.4385074!16s%2Fg%2F120mbtgl?hl=el

  77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    73 – Όχι δεν γιορτάζει σήμερα το αερικό του ιστολογίου,😊 μόνο το παρανόμι της. Οι υπολοχαγοί γιορτάζουν άλλη μέρα.😂

    Ας βάλουμε το τραγουδάκι της όμως!😊

  78. Πέπε said

    56
    > Οι έμφυλοι τύποι, αργά ή γρήγορα, θα επικρατήσουν, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της απόλυτης σαφήνειας.

    Και όμως δεν είναι τόσο απλό! Η απόλυτη σαφήνεια δεν είναι πάντοτε πλεονέκτημα. Υπάρχει περίπτωση όπου θες να αναφερθείς στους ξιφομάχους/γιατρούς/φιλολόγους/βουλευτές/οτιδήποτε ανεξαρτήτως φύλου. Εκεί θες τον επίκοινο τύπο. Ο επίκοινος τύπος είναι αρσενικού γένους και, όσο μπορώ να θυμηθώ, ταυτίζεται πάντοτε με τον έμφυλο τύπο αρσενικού φύλου, όπου υπάρχει.

    (Σπάνια εξαίρεση: επίκοινο «παιδί», έμφυλα «αγόρι, κορίτσι».)

    Αν επιδιώξουμε, ή συμβεί από μόνο του, να αποσυνδεθούν τελείως οι τύποι αρσενικού γένους από την επίκοινη σημασία και να ταυτιστούν αποκλειστικά με την αρσενική έμφυλη (δηλαδή «ξιφομάχοι» να φτάσει να σημαίνει αποκλειστικά «άντρες ξιφομάχοι»), τότε θα χρειαστούμε καινούργιους επίκοινους. Γιατί βέβαια είναι απαραίτητοι και οι επίκοινοι, δεν θες κάθε φορά να προσδιορίζεις φύλο, μόνο όταν όντως αυτή είναι η πληροφορία που θες να μεταδώσεις!

  79. Μαρία said

    76
    Σκούνδα 1918κε, Σκούντα 1928κε, Συκούντα 1940κε, Σκάλα Συκούντος 1984κε (περιοχή με συκιές)
    Ντιπ δεν βρίσκω στο Συμεωνίδη. Μήπως πρόκειται για μικροτοπωνύμιο;

  80. Κιγκέρι said

    76: Το νησί, ναι, συμφωνώ, αλλά κοίτα που μας μείνανε η Πελοπόννησος, η Ελαφόνησος και η Μακρόνησος! Και μπορεί να λέμε ανεπισήμως το Μακρονήσι ή το Ελαφονήσι, αλλά το Πελοποννήσι ευτυχώς δεν το έχω ακούσει ακόμα! 🙂
    Τέλος πάντων, αντί να αμπελογλωσσολογούμε, ας δούμε καμιά επιστημονική εργασία:

    Click to access 5th_06-44-Iordanidou_Mantzari%20Paper2.pdf

  81. Μαρία said

    75
    Κοινοί μπαχαλάκηδες π.χ.

    80
    Μοριάς.

  82. Ο όχι και τόσο σοφός λαός έδωσε αυτοδυναμία στη χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης

    https://t.co/Pe5Qsn9eDP

  83. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας!

    Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα πάει σε μια μεγάλη πεζοπορία. Ενακα 32,5 χλμ σε 7 ώρες (χωρις τις στάσεις) αλλά φοβάμαι πως έφτασα στα όριά μου. Τα 42 χλμ να τα περπατήσουν οι νεότεροι.

  84. @54 όντως! Και μάλιστα με απόδειξη ότι περιστρέφεται λέγοντας ότι σήμερα δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τα αστα γιατί σταμάτησε η περιστροφή!
    Σαν τον τύπο που δήλωνε ότι κυνηγούσε δράκους με απόδειξη της καλής δουλειάς που κάνει το το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δράκοι.

  85. sarant said

    15 Σάμπως θυμάμαι;

    19 Προϋπήρχε ο Χατζηπετρής, το θυμάμαι

    25 Κι εμένα για ψιλοτσαρλατανιά μου μυρίζει

    32 Ακριβώς

    40 Ήταν ομοφοβικός ο μεταφραστής 🙂

  86. Λάμπας said

    78. Δεν είναι πάντως και τόσο δύσκολο. Παράδειγμα: «Να συγκεντρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην αίθουσα τελετών.» Αυτό που καταλαβαίνουν σήμερα οι περισσότεροι είναι ότι πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου. Στην περίπτωση λοιπόν που το «εργαζόμενος» θα γινόταν αντιληπτό από τους περισσότερους ως έμφυλος τύπος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «προσωπικό». Στο στρατό λένε «όλη η δύναμη του τάγματος.» Αλλά και στην περίπτωση που η γλώσσα δεν προλάβει να καθιερώσει ένα γενικά αποδεκτό επίκοινο τύπο, δεν είναι τραγικό να λέμε ή να γράφουμε για ένα διάστημα «όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του σχολείου».
    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, αν αφήσουμε τη γλώσσα να κάνει τη δουλειά της, να ενσωματώσει δηλαδή με φυσιολογικό τρόπο τις αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων, η ίδια θα δώσει τη λύση, θα καθιερωθούν δηλαδή στην ίδια την καθημερινή χρήση της επίκοινοι τύποι, που θα ικανοποιούν την ανάγκη στην οποία αναφέρεσαι. Αντίθετα, αν προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη γλωσσική εξέλιξη στο όνομα των κανόνων της τρισχιλιετούς, το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι μια νέα διγλωσσία (να λέμε π.χ. «η φιλολογίνα» και να γράφουμε «η φιλόλογος», για να μη μας περάσουν για αγράμματους). Και η διγλωσσία είναι αυτή που γέννησε και γεννά τα περισσότερα γλωσσικά τέρατα (π.χ. «τον εκτελών»), η «ψώρα» του Παλαμά, από την οποία δεν μπορούμε ακόμα να απαλλαγούμε.

  87. sarant said

    Και συνεχίζω

    48 Όταν διαβάζεις «Οι δικαστές είναι….» σου έρχονται στο μυαλό γυναίκες;

    53 Σε όλες; Και «έχω μια απορεία»;

    57 Έχω την εντύπωση ότι το έγραφε Βάσσος, και το αιτιολογούσε, ότι δεν είναι από το Βασίλης

    66 Κανένα θηλυκό δεν έληγε σε -ος στην παλιότερη λαϊκή γλώσσα. Ούτε νησιά. Ακόμα και σήμερα, στα νησιά οι ντόπιοι μπορεί να πούνε «η Μύκονο – της Μύκονος». Θυμίσου και τη γυναίκα της Ζάκυθος.

    67 Αφού έτσι το είπαν στην εκπομπή.

    69 Αυτό το «διπλώς σαθρό» κάποιος μου το είχε στείλει και το ξέχασα. Μπράβο που το θυμήθηκες. (Αν μας διαβάζει ο Μιχάλης Ρουμελιώτης: Θα το έγραφε;)

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80 κι Αλόννησος 🙂

  89. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    66. Πολύ καλό.

  90. Πουλ-πουλ said

    85γ.
    Ε όχι και τσαρλατάνος, το παιδί! Απλώς η δίψα για πρωτοτυπία, στην εποχή του Chatgpt, ξεχειλώνει και τις αγαθότερες προθέσεις. Αλλά, για να τα λέμε όλα, και παλαιότερα σεβάσμιοι ερευνητές υπέκυψαν στο ίδιο γοητευτικό δέλεαρ της αποκρυπτογράφησης δήθεν απόκρυφων νοημάτων.

  91. xar said

    @87β
    Έγραψα «σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις», εννοώντας σε όποιες μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για έναν μη γνώστη της ιστορικής ετυμολογίας κάθε λέξης, π.χ. σε τύπους που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει είτε από ρήμα σε -εύω είτε από όνομα σε -ος και χρειάζεται ιστορική γλωσσολογική έρευνα για να ξέρουμε τι από τα δύο ισχύει.
    Βέβαια, ποια είναι τα όρια και μέχρι που μπορούμε να το τραβήξουμε σηκώνει συζήτηση. Και ίσως τα δεδομένα να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, δηλ. αν δεχτούμε διτυπίες σε αρκετές περιπτώσεις, ενδέχεται αυτές να παρασύρουν και περιπτώσεις που τώρα τις θεωρούμε ξεκάθαρες. Αλλά σιγά μη λύσουμε εδώ όλα τα θέματα. Μετά τι θα κάνουμε, θα το κλείσουμε το μαγαζί;

  92. Costas Papathanasiou said

    87δ: Ομιλούμε λοιπόν και γράφουμε την “παλιότερη λαϊκή γλώσσα”-όποια κι αν είναι αυτή; Και αυτή είναι που αποφασίζει και διατάσσει: -Από δω οι λέξεις αρρένων, από κει οι θηλέων. Θάνατος σε όσες μαγαρίζονται με την επάρατη μπερδευτική κατάληξη -ος. Το “ελληνίδες ξιφομάχοι” είναι “κάπως περίεργο” ενώ το “ελληνίδες αθλήτριες ξιφομαχίας” όχι. Την ίδια στιγμή το “τρεις δισκοβόλες” είναι καλό ενώ το “τρεις αθλήτριες δισκοβολίας” ούτε να το σκεφτόμαστε.
    Επιτρέπεται ίσως να σκεφτόμαστε ότι κάποτε θα πάρουμε και τη ζωή μας λάθα και στο τελος εκείνη η κακομοίρα εθνικιά μας ξιφομάχα θα καταντήσει να βγάζει δίσκο στην εκκλησία για να την λεν -ορθώς- και δισκοβόλα:
    “Κι εσύ, βαθύτατα αυτόχθων, έφτυσες μια στο χώμα και τινάχτηκες, λόγιος και άρχοντας, προσηνής και ποτέ πληβείος,
    ίσαμε τα κατάλευκα σφυρά της ντροπαλής εκείνης ξιφομάχου, που βγαίνει μόνο νύχτα, όταν τα στάρια είναι πολλά κι είναι φθηνά και δεν υπάρχουν μονάχα ως δεδομένα
    ποσά αξίας που ισούνται με το χρήμα, στο οποίο έχει σβηστεί κάθε αξία κάμπου· κι αυτό λεγόταν ήδη Ελευθερία. “
    (Του Γιώργου ΜΠΛΑΝΑ “Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη-4 ” http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2008/05/blog-post_7731.html
    https://www.sarantakos.com/kibwtos/mplanas_karaiskakhs.html )

  93. spyridos said

    Δεν υπάρχει ξιφομαχία, τουλάχιστον όχι στους χώρους άθλησης.
    Υπάρχει ξιφασκία στην οποία ασκούνται ξιφαθλήτριες και ξιφαθλητές.
    Ως τις αρχές του αιώνα που διανύουμε η σπάθη (ένα από τα τρία όπλα της ξιφασκίας) ήταν μόνο αντρικό άθλημα
    γιατί η διεθνής ομοσπονδία το θεωρούσε πολύ βαρύ για τις γυναίκες.
    Η ΔΟΕ απείλησε με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς και έτσι επιτράπηκε και η συμμετοχή γυναικών (2004 ;;;).
    Οι Ελληνίδες επωφελήθηκαν από τις πολύ καλές επαφές με την Ουγγαρία.
    Ιδίως η πρώτη η Νίκη Σιδηροπούλου που αν θυμάμαι καλά ήταν φοιτήτρια στη Βουδαπέστη.
    Τώρα βλέπω ότι την ακολουθούν κι άλλες.

  94. sarant said

    91 Σου το έγραψα αυτό γιατί οι προσπάθειες κανονικοποίησης σκοντάφτουν ακριβώς σε κάτι τέτοια προφανή. Όμως το «σε όποιες μπορεί να υπάρχει αμφιβολία» είναι πολύ υποκειμενικό.

    92 Όχι, δεν μιλάμε τη λαϊκή γλώσσα του 1900 και γι’ αυτό δεν θα πούμε «η μέθοδο, της μέθοδος». Αλλά εγώ απαντούσα στον ισχυρισμό ότι «η γλώσσα μας έχει οδός, μέθοδος, νήσος» κτλ. για να επισημάνω ότι είναι μάλλον πρόσφατη αυτή η απόκτηση.

    Και είναι και θα είναι κακοχωνεμένη στον αιώνα τον άπαντα, από την εποχή του Στρεψιάδη που ήθελε να λέει καρδόπη την κάρδοπο έως τον νεαρό που, όταν τον ρώτησα αν έχει έξοδο από τον οικισμό μου απάντησε «έχει πολλούς εξόδους».

  95. 79 Η Σκούντα είναι άλλη και το Ντιπ (σήμερα Σκάλα Συκούντος) είναι άλλο. Πιθανά το 84 να έγινε η μετονομασία, δεν το θυμάμαι το πότε (ίσως στο φωτογραφικό μου αρχείο υπάρχει καμιά φωτογραφία με το παλιό όνομα). Στο χάρτη που έβαλα δείχνει το Ντίπι λίγο παραπέρα, αλλά…
    Πίστεψέ με, κάτι ξέρω από κει 🙂

  96. xar said

    @94α
    Κατανοητό, γι’ αυτό και το πρότεινα δειλά-δειλά.

    Στην ουσία θα πρότεινα μια ελαστικοποίηση της κανονικοποίησης. Π.χ. αντί να λέμε ότι η πρωτοπορ*α προέρχεται από τον πρωτοπόρο και όχι από την πορεία, άρα πρέπει να γράφεται με ιώτα, να λέμε ότι η πρωτοπορ*α μπορεί να παραχθεί είτε από τον πρωτοπόρο είτε από το πρώτη+πορεία, άρα και οι δύο γραφές είναι αποδεκτές.

    Σαφώς και είναι υποκειμενικό το ποιες περιπτώσεις επιδέχονται τέτοια ελαστική ρύθμιση, αλλά όπως είπα, κάτι πρέπει να έχουμε και εμείς να συζητάμε. 🙂

  97. Σκέψου, λέει, αυτό το -ο- στις καταλήξεις των νησιών να σήμαινε σε κάποια παλαιοελληνική γλώσσα «νησί» όπως το -ø- στα δανέζικα.

    (Το -ø- το ξέρομε από τις Φερόες, Fær-ø-er-ne = προβατο-νήσια, τα).

  98. Λεύκιππος said

    Παρών κι εγώ.

  99. Μαρία said

    94
    Καρατζάς σε Τσοπανάκη κάπου το 70κάτι :Αφού δεν σας αρέσει ο δρόμος του Ερμή, μη διαμαρτύρεστε, όταν ακούτε την οδός Ερμού.

  100. dimopal said

    9. Μπράβο .
    Δεν είναι ο Σαββόπουλος .. ειναι η υποδοχή που αναπαράγει το τσιπάκι των αναμνήσεων μας.
    Αλλα ναι ρε είναι κι ο Σαββόπουλος .
    Νικοκύρη συγνώμη για το σχόλιο που απευθύνεται στον δύτη, στο σπίτι σου, αλλά δεν τον κουτσομπολεύω κιόλας.

  101. ΣΠ said

    Βλέπω ότι ο Μηταράκης λατινογράφει το όνομά του Mitarachi, με κρητική προφορά.

  102. Κιγκέρι said

    94: Εγώ βλέπω ότι ο Στρεψιάδης ο κακομοίρης μια χαρά τα έλεγε, ο Σωκράτης τον μπουρδούκλωσε και τον πήρε στον λαιμό του!

    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/sourhs_nefelai4.html

    Όσο για τον νεαρό που είπε «έχει πολλές εξόδους», κι εγώ άκουσα μια φορά στο ΚΤΕΛ Λάρισας έναν ελεγκτή να λέει στον οδηγό «Βαγγέλ’ έχουμε και πεντέξι ορθίοι», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στείλουμε την αιτιατική να κάνει παρέα στη δοτική, όχι ακόμα τουλάχιστον! 🙂

  103. 101 Παραδοσιακά έτσι μεταγράφαν οι Χιώτες όταν εμπορεύονταν στο εξωτερικό, νομίζω (αποδίδει δηλαδή το -άκης, όχι κάποιο κρητικό -άτσης).

  104. Ή ιταλική προφορά ch = k.

  105. Πέπε said

    86
    > …δεν είναι τραγικό να λέμε ή να γράφουμε για ένα διάστημα «όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του σχολείου»

    Ας δούμε την περίπτωση του παιδιού, όπου τα δύο έμφυλα και το επίκοινο ξεχωρίζουν ολοκάθαρα.

    Παιδί είναι είτε το αγόρι, είτε το κορίτσι, είτε εκείνο που δε μας νοιάζει ή δεν ξέρουμε (ή και τα δύο) αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Κάποιοι έχουν ένα παιδί. Δε θα βόλευε ν’ αρχίσουμε να λέμε «κάποιοι έχουν είτε ένα αγόρι είτε ένα κορίτσι».

    Στον πληθυντικό ακόμη πιο έντονα. Παιδιά μπορεί να σημαίνει:
    -αγόρια και κορίτσια
    -ένα αγόρι κι ένα κορίτσι
    -ένα αγόρι και κορίτσια
    -ένα κορίτσι και αγόρια
    αλλά ακόμη:
    -μόνο αγόρια
    -μόνο κορίτσια

    Όχι απλώς δε διακρίνει φύλο, δε διακρίνει και την αναλογία φύλων, η οποία πράγματι πολλές φορές δε μας ενδιαφέρει να διακριθεί, αλλά χωρίς τον επίκοινο όρο είμαστε υποχρεωμένοι να τη διακρίνουμε ακόμη κι όταν δε θέλουμε!

    Το παιδί είναι μια έννοια όπου αρχαιόθεν υπήρχε, κατά περίπτωση, και η ανάγκη να δηλωθεί το φύλο και η ανάγκη να μη δηλωθεί. Η αντίθετη περίπτωση δηλαδή από τα παραδοσιακώς αντρικά ή παραδοσιακώς γυναικεία επαγγέλματα. Ευρισκόμενοι στη φάση όπου το παραδοσιακό στάτους πολλών επαγγελμάτων (και λοιπών ιδιοτήτων: αξιώματα κλπ.) αλλάζει, αντιμετωπίζουμε ένα γλωσσικό πρόβλημα. Όχι όμως για πρώτη φορά – υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος από τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις όπως το παιδί. Και η εμπειρία διδασκει ότι χρειαζόμαστε και τον έμφυλο και τους επίκοινους τύπους.

  106. Μαρία said

    101, 103
    Το έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό και μου έκανε κι εμένα εντύπωση η μεταγραφή. Είναι αποκλειστικά χιώτικη; Η προγιαγιά του Σοφία Σαρηγιάννη ήταν κόρη της Μερόπης Μπενάκη/Βenaki.

  107. sarant said

    105 Εκτός από εκείνους που έχουν δυο παιδιά κι ένα κορίτσι.

  108. sarant said

    103-106 To Mitarachi το βλέπω και σε Αιγυπτιώτες -μήπως είναι αιγυπτιώτικο συνήθειο;

  109. 106 Αυτή την εντύπωση είχα σχηματίσει, νομίζω, διαβάζοντας το βιβλίο της Φραγκάκη-Σύρετ για τη Σμύρνη. Οι Μπενάκηδες δεν ήταν χιώτες (ο Μπενάκης είχε παντρευτεί Χιώτισσα, το γένος Χωρέμη – δηλ. γιος Χιώτη ήτανε, αλλά κάπως θυμάμαι ότι κορόιδευε τους Χιώτες και θύμωνε η γυναίκα του), και εν πάση περιπτώσει έκαναν όνομα στην Αίγυπτο, εμπορευόμενοι με Αγγλία, μετά την καταστροφή, ενώ οι υπόλοιποι -achi που θυμόμουν εγώ συναλλάσσονταν με Γάλλους και Ιταλούς της Σμύρνης πριν την καταστροφή της Χίου.

  110. Κιγκέρι said

    102: Τώρα προσέχω ότι, αντί να γράψω «έχει πολλούς εξόδους», έγραψα «έχει πολλές εξόδους». Φαίνεται το έχω χωνέψει τόσο καλά, που ούτε επίτηδες δεν μπορώ να το κάνω λάθος! 😉

  111. Μαρία said

    109
    Ταιριάζει να είναι ιταλική μεταγραφή.

  112. Πέπε

    Σε μερικές περιπτώσεις αποφεύγεται η χρήση του «αγοριού». Αντικαθίσταται από το γενικότερο, «παιδί», και η ανακρίβεια ομορφαίνει το λόγο.

  113. Η ταινία είχε μεταφραστεί «Το παιδί και το δελφίνι».

  114. Πέπε said

    112, 113

    Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λέμε για πλάκα (επειδή κάποτε λεγόταν στα σοβαρά), ότι παιδί=αγόρι, διατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις και στον σύγχρονο, εντελώς κοινό (όχι ιδιωματικό/πεπαλαιωμένο) λόγο. Ιδιαίτερα μάλιστα στον ενικό, όταν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο παιδί. Ήξερα τον ελληνικό τίτλο της ταινίας, δεν ήξερα ούτε τον αγγλικό ούτε την ίδια την ταινία, αλλά ποτέ δε φανταζόμουν ότι το παιδί θα ήταν κορίτσι. Λέμε πολύ συχνά «εκείνο το παιδάκι» εννοώντας αγοράκι και όχι κοριτσάκι. Και τα ίδια τα πολύ μικρά παιδιά, θα πούνε σ’ ένα άλλο παιδάκι «πώς σε λένε, παιδάκι;» ή «θες να παίξουμε, παιδάκι;» μόνο αν είναι αγόρι, εναλλακτικά με το «αγοράκι», ενώ σε κορίτσι μόνο «κοριτσάκι». Και τα ανάλογα και για μεγαλύτερες ηλικίες.

    Αλλά και στον πληθυντικό, λέει κανείς «παιδιά» σε μια ομάδα οποιασδήποτε ηλικίας αν αποτελείται από αρσενικά ή από αρσενικά και θηλυκά, αλλά σπανιότερα αν αποτελείται μόνο από θηλυκά – εκεί παίζει περισσότερο το «κορίτσια», ενώ το «αγόρια» είναι σπάνιο και θα έλεγα ότι έχει και κάπως διαφορετική απόχρωση, αν και δεν μπορώ να την προσδιορίσω.

  115. sarant said

    114 Aκριβώς.
    (Πώς σε λένε παιδάκι; Πόσα χρόνια….)

  116. Αγγελος said

    (108) Και η Αιγυπτιώτισσα δασκάλα μου των γαλλικών Rhéa Tatarachi έγραφε με λατινικά στοιχεία το όνομά της. Υπάρχει άραγε εδώ καμία Αρσακειάς που να τη θυμάται;

  117. Μαρία said

    112 κλπ
    Φοβερή σύμπτωση. Την ταινία μας την έδειξαν το καλοκαίρι του ’63 στην κατασκήνωση της ΑΤΕ στην Πεντέλη. Εκεί πρωτάκουσα και την κλητική κοριτσάκι απο Αθηναίες. Εμείς δεν είχαμε τέτοιες ευγένειες. Ρωτούσαμε σκέτο πώς σε λένε ή πώς σε λένε, καλέ. Μου φαινόταν παράδοξο ένα συνομήλικο παιδί να με προσφωνεί κοριτσάκι.

  118. Πέπε said

    117
    > …ένα συνομήλικο παιδί…

    Γιά να δούμε… Αν δεν είναι μεταξύ συνομηλίκων, τι γίνεται;

    Νομίζω ότι σήμερα δε θεωρείται καν πολύ αποδεκτό (ή πολύ ασφαλές) να απευθύνεται ενήλικος σε άγνωστά του παιδάκια. Και αν το κάνει, για να μεσολαβήσει π.χ. από το δικό του παιδί (για να παίξουν μαζί κλπ.), υπάρχει μάλλον μια τάση να αποφεύγεται η οποιαδήποτε προσφώνηση. Θα πει όμως τριτοπρόσωπα στο δικό του παιδί «ρώτησε το παιδάκι/αγοράκι/κοριτσάκι πώς το λένε», κι εκεί ισχύουν τα ίδια, δηλαδή παιδάκι ή αγοράκι για το αγοράκι και μόνο κοριτσάκι για το κοριτσάκι.

    Αν παρά ταύτα χρησιμοποιήσει προσφωνήσεις, νομίζω ότι εκεί το «παιδάκι» σπανίζει και το κάθε παιδάκι προσφωνείται με τη λέξη του φύλου του. Το ίδιο και παλιότερα που αυτό ήταν πιο συνηθισμένο.

    Εντελώς πρόχειρα και με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά, δεν έχω κάνει μελέτη.

  119. Μαρία said

    109
    Χιώτες ήταν. Χιώτης ο πατέρας του Εμμανουήλ και Χιώτης ο αδερφός του NICHOLAS MARINO BENACHI (1812-1886) https://biloxihistoricalsociety.org/benachi-family

  120. Ι. Κ. Μαμουλάκης said

    #14, Ω Νέο Kid, φαίνεται ότι έχεις τα ίδια γούστα (για τους ξανθούς) που είχε, κατα το ανέκδοτο και ο Γρηγόριος Α’ Πάπας Ρώμης, όστις βλέποντας κάτι νεαρούς αιχμάλωτους στην Ρώμη μια μέρα, ρώτησε για την προέλευση τους, και πληροφορήθηκε ότι ήταν Άγγλοι. Non Angli, sed Angeli απάντησε ο Πάπας.

  121. spyridos said

    Και η μεταγραφή του Χωραφά στα Γαλλικά δίνει ρέστα.
    Corraface.

    Στις μεταγραφές ελληνικών ονομάτων στα Ολλανδικά.
    Παλιά (προπολεμικά), έκαναν το τελικό -ης -es αντί για -is που γίνεται τώρα.
    Σε Κυπριακά ονόματα εχω δει και αργότερα το -es.

    Με αυτό το τρόπο μπορούσα να δω αν κάποιοι είναι από οικογένειες που ήρθαν προπολεμικά στην Ολλανδία.

    Ενδεικτικά, εγγραφές σε δήμους της Ολλανδίας.
    Georgiades το 1947, 7 εγγραφές (όλες Άμστερνταμ), το 2007, 27 εγγρ.
    Antonides 1947 – 167, 2007 – 316
    Demetriades 1947 – 2 εγγραφές στη Χάγη, 2007 – 5 σε όλη τη χώρα.
    Joannides 1947- 5 στο Ρότερνταμ , 2007 – 12
    Paulides 1947 – 106 , 2007 – 188, από αυτούς είχα ένα συνάδελφο που μου είπε ότι ήρθαν το 22.
    εξαίρεση Chiotakis 1947 – 8 στην Ουτρέχτη, 2007 – 5. Γνωστοί γουναράδες (από Καστοριά) της Ουτρέχτης ήδη από τη δεκαετία του 1920.

  122. Μαρία said

    121
    Δικιά του επιλογή είναι η μεταγραφή, για να φαίνεται Γάλλος.

  123. ΓΤ said

    Έμφυλα, στέμφυλα και… πέη αχηβάδας

    Γύρισα από Πλατεία Αττικής
    Κατέβηκα πολλά σκαλιά
    Δεν βλάπτει ένα ακόμα

    Να πω δυο λόγια στο αυτί
    άλλος να μην τα ξεύρει
    ξεμυτάω απ’ το βούρκο
    εξομολόι να ρίξω

    Είναι ώρες που αυτός ο Νικοκύρης με μπριζώνει τρελά. Σκάει απ’ τις εξασφαλισμένες Λουξέλλες έχοντας υπό μάλης τα έμφυλα των επίκοινων πακέτο με τα επίκοινα των έμφυλων και ζητά όχι απλά την αυθωρεί εκτρόπα του Γιανγκτσέ, αλλά θέλει ν’ αλλάξει σφαίρα της Γης την πολικότη-

    Άραξε, ρε θείο, πουκαμισάκι, πουλοβεράκι, ζεστά χόρτα κατακτημένης βολικότητας – μέχρι εκεί. Αλλά, ρε Ντάκμαν, σκας φανερουά Σταθμάρχης Αράδων να χώσεις φωτοσήμανση παντού, με πασπάλες Βάρναλη αχνοφεγγρίζουσας χροιάς ιζημάτων Περισσού, σαν ένας ακτιβίαιος βουνοτρυπίδης σηματωρός σε μία ινστρουχτορική αυτοενθρόνιση, με σκοπό την αποπάκτωση καταλήξεων άκρως ουσιαστικών επιθέτων αλλά και σφόδρα επιθετικών ουσιαστικών τής ηδονικά άναρχης ελληνικής, που μια μάνα μάς πρωτολάλησε, μιας διαρκώς σφυρηλατούμενης σε αμόνι ρυτίδων γλώσσας, που φτάνει να στέλνει ασάλιωτο γραμματόσημο κάθε οσφυοκάμπτη χάσκακα γραβατάκια λημματογράφο.

    Για να φουλστοπάρω εδώ: όσο καλοραμμένος και να ‘σαι, τη γλώσσα τη γράφουν τα κουρέλια.

    Άσπρο πάτο!
    😛

  124. Καλημέρα,

    107 «με το συμπάθεο» δεν έβαλες 🙂

  125. sarant said

    123 :)!

  126. Pedis said

    Και κυκλοφορεί μπόλικο σιδερικό.

    Μετά από δεκατρία χρόνια ένταξης στις χώρες της σουνταμέρικας, πολλή ασφάλεια θα πρέπει να νιώθουν, ειδικά οι Αθηναίοι, κινούμενοι μεταξύ μπράβων, μπάτσων, μπατσόμπραβων και χαμένων κορμιών της πρωτεύουσας. Ήρωες οι Αθηναίοι! Από παλιά. Με το νέφος, το τρέξιμο, το μποτιλιάρισμα, το πάστωμα στα λεωφορεία και στα πεζοδρόμια αλλά και τη συνειδητή άρνησή τους να μην πηγαίνουν ποτέ να χαλαρώσουν στα πάρκα της πόλης. 🤪

  127. Ι. Κ. Μαμουλάκης said

    #108, #109. Η μεταγραφή των επωνύμων στα Λατινικά χρησιμοποιώντας την Ιταλική γραφή ήταν συνήθεια των παλιών οικογενειών της Χίου — συνήθεια που σχετίζεται με την παρουσία των Γενοβέζων στην Χίο τον Μεσαίωνα. Ετσι συναντούμε τους οικογενειακούς εμπορικούς οίκους των Χίων γραμμένους σύμφωνα με αυτήν την πρακτική σ’ όλο τον 19το και στις αρχές του 20του αιώνος και στην Αίγυπτο και στην Αγγλία: Ροδοκανάκης ως Rodocanachi, Σκυλίτσης ως Schilizzi, Ράλλης – Ralli, Πετροκόκκινος – Petrocochino, Βλαστός – Vlasto. Φαίνεται ότι οι Μιταράκηδες, με Χιακή καταγωγή, ακολούθησαν και αυτοί την συνήθεια των συμπατριωτών τους στην μεταγραφή του οικογενειακού ονόματος.

  128. Μαρία said

    Εδώ που τα λέμε η σωστή γενική του αψέος είναι για γέλια και αυτή του αψιού για ακόμα περισσότερα.

  129. Μαρία said

    Αρθρο του Γ. Χρηστίδη στην «Κ»: Μια απάντηση για την υπόθεση του Εβρου
    https://www.kathimerini.gr/economy/562318456/arthro-toy-g-christidi-stin-k-mia-apantisi-gia-tin-ypothesi-toy-evroy-k/
    Καμιά σχέση με οικονομία!

  130. sarant said

    128 Νομίζω ότι η γραμματική δέχεται και τη γενική «του αψύ»

  131. ΣΠ said

    130
    Ναι, κλιτικό σύστημα Ε7.
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/onomatiko/adjectives.html

  132. Πέπε said

    128, 130, 131
    Δε θα πολυέλεγα του ταχύ, του μακρύ ή του βαρύ, αλλά το «του αψύ» περιέργως δε μ’ ενοχλεί. Ιδίως ακουστικά. Ούτε και «του αψιού» (γείτσες)…

  133. Πέπε said

    132
    του τραχύ εννοώ. Του ταχύ εννοείται πως δε θα το έλεγα ποτέ.

  134. Μαρία said

    130κλπ
    Φυσικά αλλά όχι με δασεία 🙂

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76, 79, ψάχνοντας για τα παλιά ελαιοτριβεία στη Γέρα (εξ αφορμής του νήματος για τον Παπαστάθη-ο οποίος κάπου λέει ότι είχε συγκίνηση στα γυρίσματα στο Πέραμα της Γέρας που έγιναν με φόντο το -κέλυφος πλέον- ελαιουργείο του πατέρα του), πέφτω στο Ντίπι. Μνημονεύεται (Exploration des grandes huileries de Dipi) σε επιστολόχαρτο, μπορεί κι από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα, που ξεκίνησε το λιοτρίβι.

    «Επιστολόχαρτο του ελαιοτριβείου Π. Κουρτζή στο Ντίπι. Πυρηνελαιουργείο του Πάνου Μ. Κουρτζή στο Ντίπι του κόλπου της Γέρας, εξοπλισμένο με γερμανικά μηχανήματα από τα τέλη του 19ου αι.. Η οικογένεια είχε και ατμοκίνητο ελαιοτριβείο στη Μυτιλήνη. »
    http://www.lesvosoldies.gr/gr/1183981642/1220298875.html

  136. Μόνο ΠΑΟΚ !!!

    «Του Πορτοσάλτε τη θυσία, χρειάζεται η δημοσιογραφία»

  137. sarant said

    136 Πορδοσάλτε, αν βλέπω καλά

    134 Α, έτσι εντάξει.

  138. Μαρία said

    137
    Καλά βλέπεις.

  139. Αγγελος said

    (121) Kαι ο Κοραής, νομίζω, γραφόταν Coray στα γαλλικά. Και φυσικά και οι Carathéodory. Και ο Γάλλος μαθηματικός Roger Apéry, ή μάλλον ο πατέρας του, Απέργης ήταν!

  140. Μαρία said

    Σέρρες σήμερα.

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το συντελειακό κράτος

    -Οι δημοσιογράφοι δεν λένε πια ειδήσεις, πετάνε στάχτες στα μάτια των άνθρώπων
    -Ο επηρμένος τσαλαπετεινός και οι άλλοι
    -Βρωμάει η τηλεόραση
    -Η σιχαμένη παρέμβαση του ΕΣΡ
    -Στα Τέμπη σκοτώθηκε σύσσωμο το εντεταλμένο επικοινωνιακό σύστημα των τηλεοράσεων
    -Τέτοια ασάφεια νεκρών έχει να συμβεί από το Πολυτεχνείο.Θα συμβαίνει στις Χούντες μάλλον
    -Παρακολουθούσαν όλη την Ελλάδα, εκτός από τα τρένα
    -Συγνώμη και δακρυγόνα
    -Λαός που χάνει τη λαλιά του, χάνει τα παιδιά του
    -Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

    Επειδή πρέπει να συδαυλίζουμε την οργή. Ετούτοι οι προαναγγελθέντες νεκροί φωνάζουν.

  142. sarant said

    139 Αυτό με τον Απέργη-Απερί δεν το ήξερα!

  143. Theo said

    @83:
    Πέρσι, που περπάτησες 31 χλμ., είχα γράψει: Μπράβο, ρε θηρίο.
    Υπερθεματίζω τώρα, με τα 32,5 🙂

  144. Καλημέρα
    135 Έφη μ’ αυτά και μ’ αυτά μ’ έκανες να σκεφτώ να γράψω μια σεντονιάδα. Αλλά επειδή δεν προκάνω (σκέψου πως ενώ τόδα από χτες, τώρα ξάδιασα να γράψω αυτές τις τρεις γραμμές – και μόνο) τελικά αποφάσισα να το κάνω στο δικό μου μπλογκ, να βάλω και καμιά φωτογραφία (αν και είναι δύσκολο να τις ανακαλύψω, είναι σκόρπιες στις καλοκαιρινές, όταν πάω στο νησί). Θα ενημερώσω εν καιρώ (μάλλον από βδομάδα).

  145. sarant said

    143 Να δούμε αν θα αξιωθώ να το βελτιώσω -δεν σου κρύβω, κουράστηκα

    144 Να μας πεις

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144, Χαίρομαι για τη γόνιμη, ως φαίνεται, παρακίνηση 🙂 .
    Ελαιοτριβείο Παπαευσταθίου, βρήκα (τώρα) στη Μαγνησία. Ποιος ξέρει αν κάπως σχετίζεται με την οικογένεια του Λάκη Παπαστάθη, που ήταν από κει. Ίσως απλώς επιχωριάζει το επώνυμο. Έφυγαν για Μυτιλήνη, αν θυμάμαι, το ’54, μετά το μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε το Βόλο.
    Ενώσαμε τα δυο νήματα 🙂 .

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν ξεχνούμε
    (Μαζί με όλα και επέτειος 2 χρόνων που ο οδηγός της Ντόρας σκότωσε με παραβίαση του κοκ, τον 22χρονο μοτοσυκλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη και νεότερα/πληροφορίες από το δυστύχημα και τη δίκη (;) δεν είχαμε τόσον καιρό).
    Σαν να γράφτηκε τώρα:
    Στον αφρό / Μητσοτάκηδες με δρεπάνια
    (…)»Απομυζούσαν και απομυζούν ανθρώπινες ζωές, για να παραμείνουν ζωντανοί, δυνατοί και δρεπανηφόροι. Προπαντός δρεπανηφόροι. »
    https://www.avgi.gr/politiki/113068_mitsotakides-me-drepania

  148. spyridos said

    Σε λίγο θα έρθει ο Αλέξης και θα σας ζητήσει να σώσετε τις τράπεζες
    γιατί μαζί τα φάγατε.
    Ο Κούλης θα είναι ο νεός Βούδας.

    First Republic drops 70%, leads decline in bank stocks despite government’s backstop of SVB
    Published Mon, Mar 13 20236:49 AM EDTUpdated 5 Min Ago

  149. spyridos said

    Το δημοψόφισμα θα έχει αυτή τη φορά τρεις επιλογές:
    – ΝΑΙ
    – ΜΑΛΙΣΤΑ
    – ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ
    γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

  150. 145β Ναι

    146 Πάντως ταιριάζει η περίπτωση, αφού Παπαευσταθίου το τυπικό όνομα κι ο πατέρας του λιοτρίβι άνοιξε, μάλλον γιατί ήξερε από τέτοια (να μην το πάω πιο πέρα, πως μπορεί νάταν και δικό του). Ανοίγεις νέο πεδίο για έρευνα στα Βολιώτικα αρχεία 🙂

  151. Λάζαρος Μ. said

    Σε σημερινό του άρθρο, ο Στέλιος Κούλογλου κλείνει με μια αναφορά στον Αντώνη Σαμαράκη:
    Γιατί όπως έγραφε ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης στο μυθιστόρημα του, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα «Ζητείται ελπίς».
    Δεν μπορώ να μην επισημάνω «Το λάθος», μια που το «Ζητείται ελπίς» είναι διήγημα, που περιέχεται στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων.

  152. ΣΠ said

  153. Δεχόμαστε και αλλόθρησκους …

    https://www.sdna.gr/mpasket/1063641_yperoho-minyma-ton-mikron-filon-toy-mpasket-sto-paok-panathinaikos-vid

  154. Μαρία said

    Ένα βολικά ακέφαλο υπουργείο
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/381423_ena-bolika-akefalo-ypoyrgeio

    https://www.avgi.gr/politiki/442182_me-ayto-fek-ekane-ton-gerapetriti-dioikiti-toy-ypoyrgeioy-ypodomon

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    150 >>να μην το πάω πιο πέρα, πως μπορεί νάταν και δικό του
    Μάλλον ναι, λέει:
    «Όταν γύριζα το «Ταξίδι στην Μυτιλήνη» είχα γύρισμα στο Πέραμα, εκεί που ήταν το εργοστάσιο ελαιουργίας του μπαμπά μου, στον κόλπο της Γέρας. Το εργοστάσιο δεν υπήρχε πια, υπήρχε όμως η ταμπέλα και την είχα στην πλάτη μου όταν γύριζα τις σκηνές αυτές. Αυτό ήταν κάτι πολύ συγκινητικό για μένα»

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μια κουφή είδηση:
    Αμμοθύελλα στην Ουγγαρία με νεκρό και τραυματίες
    Με τέτοιες παραλίες η χώρα… 😦
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/381942_ammothyella-prokalese-karampola-42-ohimaton-stin-oyggaria-me-nekro-kai

  157. voulagx said

    Καταπέλτης για Μητσοτάκη το κύριο άρθρο της «Καθημερινής»

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα χρειάστηκε η κυβερνησάρα από τη μεγάλη απεργία στις 8 Μάρτη (κατέβηκαν άνθρωποι που δεν απήργησαν ποτέ) και διέδωσε μέσω των πετσωμένων της μμε, προβοκατόρικα, ότι η απεργία της Πέμπτης κηρύχθηκε παράνομη. Αλλά όχι!
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/382064_poia-apergia-bgike-paranomi-probokatsia-apo-ypes-kataggellei-i-adedy

  159. Μαρία said

  160. sarant said

    159 Μάλιστα…

  161. ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

    Γράφτηκε στον τύπο για το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ της 25/2/2018 που δεν διεξήχθηκε

    Ένας προπονητής δέχτηκε ένα ανοιχτό ρολό ταμειακής στον ώμο, εμφανίστηκε ξαφνικά μία πληγή στο χείλος, λίγο μετά εμφανίστηκε με κολάρο, έφυγε από το γήπεδο χωρίς να τον εξετάσει ο γιατρός του αγώνα, εξετάστηκε στο νοσοκομείο που η ομάδα του έχει χορηγική σύμβαση και το παιχνίδι δεν έγινε. Στο δικαστήριο που ακολούθησε, η δικαστής δέχτηκε μία συμπληρωματική έκθεση ενός διαιτητή τρεις μέρες μετά, με ξεκάθαρα διαφορετική γραφή σε σχέση με το φύλλο αγώνα, απαίτησε από τους δικηγόρους του ΠΑΟΚ να είναι έτοιμοι σε μισή ώρα, έτσι ώστε να γίνει η δίκη και δικαίωσε τους απατεώνες.

    Θυμάμαι πως η δικαστής έβγαλε απόφαση βάσει άρθρου για διακοπή του αγώνα αντί για μη διεξαγωγή με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με ποινή κεκλεισμένων των θυρών πο ανετράπη φυσικά την παραμονή του αγώνα με την ΑΕΚ και να νομίζουνοι μη πληροορημένοι πως πρόκειταιγια εύνοια προς τον ΠΑΟΚ
    Σε μια από τις δυο αποφάσεις νομίζω πως η δικαστής λεγόταν Σακελλαροπούλου και διερωτώμαι αν πρόκειται ια την σημερινή π.τ.Δ.

  162. Συμπληρωματικά, σχετική με τον τότε αγώνα που διεκόπη λόγω εισβολής Σαββίδη όταν ακυρώθηκε προσωρινά το κατακυρωθέν γκολ του ΠΑΟΚ η φωτο αποδεικνύει πως ο Μαουρίσιο δεν επηρεάζει την φάση και ΔΕΝ είναι οφφσάιντ γιατί υπήρχε παίκτης της ΑΕΚ στην γραμμή του άουτ κάνοντας «τείχος» στην εκτέλεση του κόρνερ ο οποίος διακρίνεται στην φωτο μετά την εκτέλεση καθώς επιστρέφει.

    Καtά τα άλλα…φταίει ο Λουτσέσκου που φωνάζει και όχι οι κλέφτες !!!!!!

  163. 155 Για το Βολιώτικο λέω.

  164. 159
    Το κοιτάζω εμβρόντητη. Παράξενο, αλλά νιώθω ντροπή και που το κοιτάω ακόμα…

  165. rogerios said

    @161: Τζη, σκέψου λογικά. Την εποχή των κρίσιμων πραγματικών περιστατικών, η νυν ΠτΔ ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος του ΣτΕ έγινε τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή μερικούς μήνες αργότερα). Είναι δυνατόν αντιπρόεδρος του ΣτΕ να οριστεί αθλητικός δικαστής; Κι αν ψάχνεις για τα ονόματα των αθλητικών δικαστών που εξέδωσαν τις αποφάσεις… Σκολαρίκη στο πρωτοβάθμιο όργανο (αυτή σας είχε ρίξει και μείον 3 βαθμούς) και Σκουτέρης στο δευτεροβάθμιο.

  166. ΓΤ said

    @165

    Συμπληρώνουμε ότι, ποδοσφαιρικά, η ΠτΔ είναι φανατική «σκουλήκω» 😛

  167. rogerios said

    @166: Φανατική δεν ξέρω, αλλά πάντως τα όποια οπαδικά της αισθήματα είναι αυτά που λες. Μην το λες πολύ δυνατά, όμως,… για ευνόητους λόγους. 🙂

  168. Μαρία said

    https://twitter.com/hashtag/ReformeDesRetraites?src=hashtag_clickhttps://twitter.com/LibreQg/status/1636434659667001362
    https://twitter.com/hashtag/ReformeDesRetraites?src=hashtag_clickhttps://twitter.com/LibreQg/status/1636434659667001362

  169. # 165

    O.K., μνήμη ασθενής πολλά κοινά σύμφωνα με Σκουλαρίκη …

    Μου θύμισες τον αείμνηστο φίλο μου Σώζωνα Μαρδάκη που όταν ήταν εφέτης ή πρόεδρος εφετών όταν του πρότεινε ο Βαρδινογιάννης να γίνει αθλ. δικαστήγς και αρνήθηκε γιατί ήταν φανατικός βάζελος

  170. Σχετικά με τα πλέηοφφς και το αν θα ξεκινήσουν η τελευταία προκλητική πράξη ορισμού απίθανων διαιτητών από την ΚΕΔ που ελέγχεται από Μελισσανίδη και σύμφωνα με τα ρεπορταζ Μουκουντί και Λιβάι Γκαρσία δεν παίζουν οπότε μια αναβολή θα ήτανε ταμάμ για την ΑΕΚ, μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα. Παλεύουν οι μαφίες των δύο Μ αλλά ο χοντρός έχει εφεδρείες στα εύκολα τον Αρη και στα δύσκολα τον ΠΑΟ (με πολιτική παρέμβαση αν χρειασθεί ) ενώ ο…γούνινος μόνο Μπέο και ανοχή από Σαββίδη.
    Φυσικά και δεν είναι τυχαία σύμπτωση η διεκδίκηση του πρωταθλήματος από 3-4 με την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας με συνεργασίες πάλι από 3-4

    Τί έχουμε ζήσει τέτοια μέρα…

  171. 144 Ήρθ’ η ώρα και ξεπλήρωσα το χρέος μου: https://gevseis.blogspot.com/2023/03/dipi.html

Σχολιάστε