Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα του π (μια συνεργασία του Γιάννη Μαλλιαρού)

Posted by sarant στο 14 Μαρτίου, 2023


Σήμερα είναι 14 Μαρτίου, δηλαδή 14/3, δηλαδή 3/14 με την αμερικάνικη σημειογραφία -ταιριάζει λοιπόν να δημοσιεύσουμε μια συνεργασία του φίλου μας του Γιάννη Μαλλιαρού για τον αριθμό π. Αυτό σημαίνει πως τα χρονογραφήματα του παππού μου παίρνουν μετάθεση για αύριο. Χωρίς άλλα δικά μου, ο λόγος στον Γιάννη.

14 Μαρτίου σήμερα κι όπως έχει αναφερθεί πριν 7 χρόνια, σήμερα είναι η μέρα του π: «14/3 δηλαδή, κι άμα το γράψουμε αμερικανοπρεπώς είναι 3/14, οπότε δεν είναι ανεξήγητο που διάλεξα αυτή την ημερομηνία για να παρουσιάσω ένα άρθρο αφιερωμένο στο π» έγραφε τότε ο Νικοκύρης και συνέχιζε κάνοντας μια μικρή αναφορά στον αριθμό π που έδωσε την ευκαιρία για το άρθρο εκείνο και συνέχιζε για το γράμμα π. Κάποια στιγμή το Σεπτέμβρη σε άρθρο για τους μνημονικούς κανόνες των μαθητών αναφέρθηκαν τα ποιηματάκια που δίνουν κάποια ψηφία του π και πηγαίνοντας στο παλιό εκείνο άρθρο είδα πως τα είχα γράψει στο 200στό από τα 202 σχόλια και μάλιστα δυο μέρες μετά από τη δημοσίευση του άρθρου (που ήταν και καθαροδευτέρα κι εγώ βόλταρα στη Ρόδο), άρα λίγοι τα είδαν. Τότε πρότεινα να γραφτεί ένα άρθρο για τον αριθμό π και μάλιστα είπα πως μπορώ να το γράψω εγώ μιας και είχα ασχοληθεί λίγο με εργασίες στο σχολείο για το π.

Το π τον αριθμό είπα. Αλλά γιατί το π είναι αριθμός; Γιατί με π συμβολίζεται διεθνώς ο λόγος (το πηλίκο) του κύκλου προς τη διάμετρό του (και αν δεν έχουν στο αλφάβητό τους το π και θέλουν να το τυπώσουν το βάζουν όπως ακούγεται π.χ. pi). π από το περιφέρεια, το γύρω του κύκλου (που σήμερα το λέμε κύκλο σκέτα και τελειώνουμε). Που όποιον κύκλο και να πάρουμε ο λόγος αυτός είναι σταθερός, περίπου 3,14. Αλλά επειδή μας διαβάζουν και άνθρωποι που δεν είναι των θετικών επιστημών ας πω τι είναι κύκλος και τι διάμετρος.

Κύκλος είναι το στρογγυλό σχήμα, αυτό που στο σχολείο το φτιάχναμε με το διαβήτη. Εκεί που βάζουμε τη μύτη του διαβήτη είναι το κέντρο του και η γραμμή που γράφει το μολύβι (ή το στιλό ή η κιμωλία ή ό,τι υπάρχει στην άλλη άκρη του) είναι ο κύκλος. Το άνοιγμα του διαβήτη είναι η ακτίνα που συνήθως συμβολίζεται με r. Και διάμετρος είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα που τα άκρα του βρίσκονται πάνω στον κύκλο (δηλ. μια χορδή) αλλά περνάει κι από το κέντρο του κύκλου. Συνήθως τη διάμετρο τη συμβολίζουμε με δ, είναι ίση με δυο ακτίνες του κύκλου (2r) κι έτσι στο σχολείο μαθαίναμε (κι έτσι είναι δηλαδή) πως ο κύκλος είναι ίσος με π επί δ ή με 2πr.

Το π χώνεται και σ’ άλλους τύπους που έχουν να κάνουν με κυκλικά σχήματα, αλλά δεν χρειάζεται να μπλέκουμε. Στην εικόνα της αρχής η διαδικασία νομίζω φαίνεται καθαρά: παίρνουμε μερικές διαμέτρους ενός κύκλου τη μια δίπλα απ’ την άλλη, σημειώνουμε ένα σημείο για αρχή κι αρχίζουμε να κυλάμε τον κύκλο οπότε βλέπουμε πως το ίδιο σημείο ξαναπατάει κάπου μετά το 3 (ή βάζουμε μια κορδέλα γύρω απ’ τον κύκλο, την ξετυλίγουμε και βλέπουμε το ίδιο πράγμα).

Ιστορία προσδιορισμού του π

Όπως είπα, πολύ νωρίς οι άνθρωποι  προσπαθούσαν να υπολογίσουν τον λόγο αυτό αφού κατάλαβαν πως είναι σταθερός (άσχετα πως τον έλεγαν και τον περιέγραφαν – ο συμβολισμός με το π είναι τα τελευταία 300 χρόνια περίπου – και προσοχή μόνο μικρό και γραμμένο έτσι, σαν πορτούλα, όχι το καλλιγραφικό που δείχνει κάτι άλλο ούτε το κεφαλαίο Π που σημαίνει γινόμενο). Βαβυλώνιοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Άραβες, Ινδοί, Κινέζοι, Ευρωπαίοι, Ιάπωνες, Αμερικανοί ασχολήθηκαν μαζί του.

Ας πούμε ήδη οι Βαβυλώνιοι το υπολόγιζαν περίπου 3 αλλά αν ήθελαν παραπάνω ακρίβεια ήξεραν κι έβαζαν δηλ. 3,125. Οι Αιγύπτιοι, το 1800 π.Χ. το υπολόγιζαν 3,16… (έδιναν για το εμβαδόν του κύκλου τον τύπο ). Ο π αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη (Βασιλειών Ζ) «καὶ ἐποίησε τὴν θάλασσαν δέκα ἐν πήχει ἀπὸ τοῦ χείλους αὐτῆς ἕως τοῦ χείλους αὐτῆς, στρογγύλον κύκλῳ τὸ αὐτό· πέντε ἐν πήχει τὸ ὕψος αὐτῆς, καὶ συνηγμένοι τρεῖς καὶ τριάκοντα ἐν πήχει ἐκύκλουν αὐτήν«. Δηλαδή με διάμετρο 11 ο κύκλος είχε μήκος 33, άρα για τους Εβραίους π=3.

Οι (αρχαίοι) Έλληνες προσπαθούν να υπολογίσουν το π με διάφορους τρόπους. Κύριος στόχος ο τετραγωνισμός του κύκλου: Να φτιαχτεί (με κανόνα και διαβήτη) ένα τετράγωνο που να έχει ακριβώς το ίδιο εμβαδόν μ’ έναν κύκλο. Είχαν βρει πως κάθε πολύγωνο μπορεί να γίνει τετράγωνο με ίσο εμβαδόν Γιατί όχι και ένα καμπυλόγραμμο σχήμα; Ο Ιπποκράτης ο Χίος (5ος αιώνας π.Χ) καταφέρνει να τετραγωνίσει καμπυλόγραμμο σχήμα. Είναι οι μηνίσκοι του Ιπποκράτη που το εμβαδόν δυο μηνίσκων (ό,τι μένει όταν κόβονται δυο κύκλοι) είναι ίσο με το εμβαδόν ορθογωνίου τριγώνου άρα φτιάχνεται και τετράγωνο. Υπέροχα, αλλά…

Έγινε προσπάθεια να προσεγγιστεί ο κύκλος με διαδοχικά πολύγωνα όπως στο σχήμα. Γράφουμε ένα πολύγωνο, μετά ένα επόμενο με διπλάσιες κορυφές, ξανά το ίδιο και πάει λέγοντας. Όπως βλέπουμε όσο πιο πολλές κορυφές τόσο πιο κοντά στον κύκλο. Όμως πάντα κάτι μένει (για παράδειγμα στο παραπάνω σχήμα υπάρχει λίγο κοκκινάκι. Δεν το βλέπει το μάτι, αλλά αν μεγαλώσει το σχήμα κατάλληλα, θα φανεί. Τα χρόνια περνάνε και φτάνουμε στον Αρχιμήδη.

Αυτός δίνει τον τύπο του εμβαδού (πr2 – εντάξει, όχι έτσι, περιγραφικά, ημιπεριφέρεια επί ακτίνα) και προσδιορίζει ότι πάει να πει πως το π είναι ανάμεσα στο 3,14084 και το 3,14285. Πολύ καλή ακρίβεια αν σκεφτούμε πως σήμερα ξέρουμε πως π=3,14159 (και η έκφραση ήταν με κλάσματα, μόνο ρητοί αριθμοί γίνονταν δεκτοί). Πώς το κατάφερε; Παίρνοντας πολύγωνα όχι μόνο μέσα αλλά και έξω απ’ τον κύκλο (όχι μόνο εγγεγραμμένα αλλά και περιγεγραμμένα).

Όμως ο π είναι αριθμός άρρητος και υπερβατικός: (πάλι μαθηματικά) Άρρητοι αριθμοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να γραφούν σε μορφή κλάσματος (γιατί τα κλάσματα μπορούμε να τα πούμε, είναι ρητοί). Κι αυτοί είναι αριθμοί που έχουν άπειρα δεκαδικά ψηφία που δεν έχουν κάποια σταθερή σειρά. Το δεύτερο λέει πως δεν μπορούμε να τον πάρουμε σαν ρίζα κάποιας εξίσωσης με συντελεστές ακέραιους αριθμούς. Ζόρικη περίπτωση.

Οι Ρωμαίοι τον υπολόγιζαν με 3,125 (πάλι πίσω). Οι Κινέζοι τον 1ο μ.Χ. αιώνα τον υπολογίζουν στο 3,1547. Τον 3ο πήγε στο δηλαδή 3,15555. Αργότερα πάνε στο δηλαδή στο 3,1416 και τον 5ο αιώνα τον υπολογίζουν στο 3,14159265 και ναι, είναι όλα αυτά σωστά τα ψηφία. Την ίδια εποχή περίπου οι Ινδοί τον υπολογίζουν στο 3,1416. Αργότερα τον κάνουν ρίζα του 10 (3,1627) ενώ τον δωδέκατο αιώνα πάμε στα (δηλαδή 3,14285 το άνω όριο του Αρχιμήδη). Στα ίδια είναι και οι Άραβες τον 9ο αιώνα, στα ίδια και οι Πέρσες Αν και στη Σαμαρακάνδη είχαν ήδη συμπέσει με τους Κινέζους στο 3,14159265. Με εγγεγραμμένα πολύγωνα το πέτυχαν αλλά κατάφεραν να υπολογίσουν αρκετές πλευρές: 230!

Επιστρέφουμε προς τη δύση. 13ος αιώνας κι ο Φιμπονάτσι (Fibonacci) δίνει π=3,141818. Καμιά διακοσαριά χρόνια αργότερα π=3,1459265358979 και σε άλλα τόσα π=3,1415926536 (τα πρώτα δεκαδικά φαίνεται να σταθεροποιούνται). Νεύτωνας π=3,1415926535897932

Ο Όιλερ (Euler) σκέφτεται πως είναι υπερβατικός αριθμός (τότε εμφανίζεται αυτή η κατηγορία) κάτι που αποδεικνύεται το 1883 ενώ το 1761 ο Λάμπερτ (Johann Heinrich Lambert) αποδεικνύει ότι  ο π είναι άρρητος. Έτσι το θέμα πια δεν είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου αλλά το πόσα ψηφία του π μπορούν να υπολογιστούν. Τον 20ό αιώνα στο παιχνίδι μπαίνουν οι υπολογιστές και τα ρεκόρ των ψηφίων του π που έχουν υπολογιστεί καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο (τελευταία έχουν φτάσει τα τρισεκατομμύρια δεκαδικά).

Σχετικά με τα ψηφία του π

Σε σταθμό του μετρό της Βιέννης. Ο διάδρομοι πρόσβασης έχουν διάφορα νούμερα (πόση ενέργεια ξοδεύεται κάθε στιγμή, πόσος είναι ο πληθυσμός της γης, πόσοι πεθαίνουν κλπ). Δεν μπορούσε να λείπει το π. Με ορισμό στην αρχή

Άρρητος ο π (συνήθως λέω – γράφω ο π, εννοώντας ο αριθμός π, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσω και το π κάποιες φορές) άρα με άπειρα (δεκαδικά) ψηφία που εμφανίζονται με τυχαία σειρά αλλά η αναλογία του κάθε ψηφίου (0 … 9) είναι ίδια, δεν υπάρχει κάποιο προτιμώμενο ψηφίο. Έτσι όπως εμφανίζονται μπορούμε να βρούμε ανάμεσά του όποια αριθμοσειρά θέλουμε. Την ημερομηνία γέννησης (είτε 02/03/1932 είτε 2/3/22 είτε μ’ όποια μορφή διαλέξουμε – εννοείται χωρίς κάθετες) ή τον αριθμό τηλεφώνου του σταθερού ή του κινητού μας. Βέβαια, σε ποια θέση θα ξεκινάει είναι ένα θέμα. Τη δικιά μου ημερομηνία γέννησης δεν κατάφερα να την εντοπίσω στο πρώτο εκατομμύριο ψηφία του ενώ η ακολουθία 123456789 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο 523.551.502ο ψηφίο.

και μπόλικα δεκαδικά στη συνέχεια.

Και πόσα είναι τα απαραίτητα ψηφία του π για τους υπολογισμούς μας; Η απάντηση εξαρτάται από το τι θέλεις να υπολογίσεις. Οι μηχανικοί συνήθως το υπολογίζουν 3. Χωρίς κανένα δεκαδικό. Αν πιάσουν το κομπιουτεράκι τους που έχει αποθηκευμένον τον π τότε πατάνε το σχετικό πλήκτρο και τους χώνει δεκαδικά (όσα έχει στη μνήμη). Στα μαθηματικά και στη φυσική έχουμε το 3,14 κι είμαστ’ εντάξει (αν και λέμε στα παιδιά πως υπάρχουν παραπάνω δεκαδικά και όσα απ’ αυτά που ανέφερα παραπάνω αποφασίσουμε).

Ναι, αλλά όταν θέλουμε μεγάλη ακρίβεια; Π.χ. η ΝΑΣΑ στις αποστολές της πόσα χρησιμοποιεί; Η απάντηση είναι μόλις 15. Δηλαδή 3,141592653589793. Είναι αρκετά; Ναι. Αν βάλουμε τη διάμετρο της Γης και θέλουμε να υπολογίσουμε τον αντίστοιχο κύκλο (δεν λέω ποιον, ανάλογα σε ποιο σημείο θα πάρουμε διάμετρο 😀) η διαφορά απ’ την πραγματική τιμή είναι μικρότερη από ένα μικρό μόριο. Ή αν πάρουμε την απόσταση που έχει διασχίσει ένα από τα Βόγιατζερ (διαστημόπλοια που εκτοξεύτηκαν πριν 50 περίπου χρόνια κι από τότε όλο και απομακρύνονται απ’ τη Γη έχοντας φτάσει – ή περάσει –  στα άκρα του ηλιακού συστήματος) και υπολογίσουμε τον κύκλο που έχει για ακτίνα αυτή την απόσταση. Ε, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή με τα 15 δεκαδικά και την πραγματική θα ήταν 4 – 5 εκατοστά!

Τότε γιατί γίνεται τόση φασαρία για να υπολογίσουμε όλο και περισσότερα ψηφία του π; Μα γιατί μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλος λόγος.

Ποιήματα για το π

Για να θυμούνται οι άνθρωποι τα ψηφία του π έφτιαξαν μνημονικούς κανόνες (από κει που ξεκινήσαμε το άρθρο). Κι οι μνημονικοί κανόνες είναι πιο ευκολομνημόνευτοι αν είναι σαν ποιήματα. Ένα πολύ γνωστό σε μας τους Έλληνες είναι το «αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί». Μετρώντας τα γράμματα κάθε λέξεις έχεις το ψηφίο της συγκεκριμένης θέσης. Αεί 3, ο 1, θεός 4, ο 1, μέγας 5, γεωμετρεί 9 και πάει λέγοντας. Το ιδιαίτερο που έχει αυτός ο κανόνας είναι πως δίνει με αριστοτεχνικό τρόπο τον ορισμό του π. Αυτές οι πρώτες λέξεις αποδίδονται στον Πλάτωνα (αλλά όχι για να περιγράψει το π) και η συνέχεια είναι του Νικ. Χατζηδάκη, καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδού το ολόκληρο:
«Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και ον φευ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι» 3,1415926535897932384626. Μπόλικο πράμα. 23 δεκαδικά. Βέβαια σε καθαρεύουσα και με επιλογή της διάταξης αλλά είναι ωραίο (κατά τη γνώμη μου).

Με παρόμοιο τρόπο, με τον αριθμό γραμμάτων έχουμε και σε άλλες γλώσσες. Πολλές κάνουν τιμητική αναφορά στον Αρχιμήδη. Κάποιες έχουν σε ποίημα τα νούμερα. Ενώ άλλες είναι κάτι τελείως άσχετο. Ιδού μερικά (με τις μεταφράσεις τους – ελάχιστες από μένα οι άλλες όπως τις βρήκα).

Αγγλικά

Three point one four one five nine two
Its been around forever – its not new
It appears everywhere in here and in there
its irrational I know but its true
(Τρία κόμμα ένα τέσσερα ένα πέντε εννιά δύο
Κυκλοφορεί πάντα – δεν είναι καινούργιο
Εμφανίζεται παντού εδώ και εκεί μέσα
είναι παράλογο το ξέρω αλλά είναι αλήθεια)

How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics. All of the geometry, Herr Planck, is fairly hard
3,14159265358979323846264
(Πόσο θέλω ένα ποτό, αλκοολούχο φυσικά, μετά τις βαριές διαλέξεις που αφορούν την κβαντομηχανική. Όλη η γεωμετρία, κύριε Πλανκ, είναι αρκετά δύσκολη)

[επίτηδες ανορθόγραφα γραμμένο το όνομα του Αρχιμήδη για να βγει το νούμερο 9]
How I wish I could recollect, of circle round, the exact relation Arkimedes learned
3,1415926535897
(Πόσο θα ‘θελα να θυμάμαι από τον στρογγυλό κύκλο την ακριβή σχέση που γνωρίζει ο Αρχιμήδης)

Γερμανικά
Wie, o dies π macht ernstlich so vielen viele Müh
3,141592653
(Πώς, ω αυτό το πι όντως δημιουργεί σε τόσο πολλούς τόσο μεγάλο πρόβλημα.)

Ιταλικά
Che n’ ebbe d’ utile Archimede da ustori vetri sua somma scoperta?
3,14159265358
(Τι καλό βρήκε ο Αρχιμήδης από τη μεγάλη του ανακάλυψη τα κάτοπτρα που πυρπολούν;)

Πορτογαλέζικα
Sim, é útil e fácil memorizar um número grato aos sábios.
3,1415926535
(Ναι, είναι χρήσιμο να απομνημονεύσεις έναν αριθμό χρήσιμο στους σοφούς)

Ρουμάνικα
Aşa e bine a scrie renumitul şi utilul număr.
3,14159265
(Αυτός είναι ο τρόπος να γράψεις το φημισμένο και χρήσιμο αριθμό)

Ρώσικα
Это я знаю и помню прекрасно
3,14159
(Αυτό το ξέρω και το θυμάμαι τέλεια)

Γαλλικά
Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages !
Immortel Archimède, artiste ingénieur,
Qui de ton jugement peut priser la valeur?
3,141592653587932384626

ή σε μεγαλύτερη έκταση

Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages!
Immortel Archimède, artiste ingénieur,
Qui de ton jugement peut priser la valeur?
Pour moi, ton problème eut de pareils avantages.
Jadis, mystérieux, un problème bloquait
Tout l’admirable procédé, l’œuvre grandiose
Que Pythagore découvrit aux anciens Grecs.
Ô quadrature! Vieux tourment du philosophe
Insoluble rondeur, trop longtemps vous avez
Défié Pythagore et ses imitateurs.
Comment intégrer l’espace plan circulaire?
Former un triangle auquel il équivaudra?
Nouvelle invention: Archimède inscrira
Dedans un hexagone; appréciera son aire
Fonction du rayon. Pas trop ne s’y tiendra:
Dédoublera chaque élément antérieur;
Toujours de l’orbe calculée approchera;
Définira limite; enfin, l’arc, le limiteur
De cet inquiétant cercle, ennemi trop rebelle
Professeur, enseignez son problème avec zèle

(Πόσο μου αρέσει να διδάσκω αυτόν τον χρήσιμο στους σοφούς αριθμό!
Αρχιμήδη αθάνατε, καλλιτέχνη μηχανικέ,
Ποιος του νου σου μπορεί να εκτιμήσει την αξία;
Για μένα, το πρόβλημα σου είχε τόσα προτερήματα.
Παλιά, μυστήριο, ένα πρόβλημα εμπόδιζε
Όλη τη θαυμάσια εξέλιξη, το μεγαλειώδες έργο
Που ο Πυθαγόρας αποκάλυψε στους αρχαίους Έλληνες.
Ω τετραγωνισμέ! Παλιό μαρτύριο του φιλοσόφου!
Άλυτη σφαιρικότητα, για πολλά χρόνια προκαλέσατε
τον Πυθαγόρα και τους μιμητές του.
Πώς να κατανοήσει κανείς το κυκλικό επίπεδο διάστημα;
Να σχηματίσει ένα τρίγωνο με το οποίο θα ισούται;
Καινούργια ανακάλυψη: ο Αρχιμήδης θα εγγράψει
Μέσα ένα εξάγωνο θα υπολογίσει το εμβαδόν του
Συναρτήσει της ακτίνας. Δεν θα παραμείνει για πολύ:
Θα διπλασιάσει κάθε προηγούμενο στοιχείο
Πάντα προσεγγίζει την υπολογισμένη κυκλική τροχιά
Θα ορίσει όριο δηλαδή, το τόξο, τον οριοθέτη
Αυτού του αλλόκοτου κύκλου, εχθρού πάρα πολύ ανυπότακτου!
Καθηγητή, δίδαξε το πρόβλημα του με ζήλο!)

Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία είναι στο http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_aroni.pdf

151 Σχόλια to “Η μέρα του π (μια συνεργασία του Γιάννη Μαλλιαρού)”

  1. Οι Ευρωπαίοι γιορτάζουμε 22/7.

  2. LandS said

    !
    Εύγε Γιάννη

  3. Θαυμάσιο !

  4. Καλημέρα

    Πολύ καλή δουλειά Γιάννη, εύγε. Εύγε και στον Νίκο για την δημοσίευση

  5. Νέο Kid said

    Μα σήμερα που πνίγομαι στη δουλειά μπήκε αυτό; (Θλιμμένη φατσούλα) . Θα είχα τουλάχιστον 1314 ενδιαφέροντα και εμβριθή σχόλια…
    Άτιμη κενονία! Τέλος πάντων , πάρτε μια απόδειξη ότι το π=4. ως κουίζ/άσκηση.
    Να ευρεθεί πού βρίσκεται το λαθος !

    https://i.imgur.io/ooM6gf5_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

  6. Καλημέρα,
    Μου ξέφυγε. Είχα νεότερη έκδοση βελτιωμένη κι επηυξημένη, που λέγαμε κάποτε, αλλά δεν την ενσωμάτωσα. Οπότε προσθέτω εδώ εκείνη την πρόταση (μπαίνει μετά το στο 523.551.502ο ψηφίο):

    για όποιον έχει όρεξη να ψάχνει στα πρώτα 200 εκατομμύρια ή για τα πρώτα τρις ψηφία – ευχαριστώ τον ΓΤ για την πληροφορία.

    Και βέβαια ευχαριστώ για τα πρώτα (θετικά μάλιστα) σχόλιά σας.

  7. Παναγιώτης K. said

    Ότι στην ανάπτυξη του αριθμού συναντάμε όποια ακολουθία αριθμών θέλουμε, π.χ τον αριθμό του κινητού μας, δεν το ήξερα.
    Ωραία η τιμητική του π!

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ τον Γιάννη Μ. για το άρθρο και εσάς για τα πρώτα σχόλια!

    6 Δεν πειράζει

    5 Αφού πνίγεσαι κάνε μόνο 314 σχόλια!

  9. Είναι ωραίο που το π είναι περίπου ίσο με την τετραγωνική ρίζα του 10 (που είναι 3,16…).
    Γιατί;
    Ο τύπος για την περίοδο του εκκρεμούς είναι Τ = 2π√ (l/g). Όμως το g (η επιτάχυνση της βαρύτητας) είναι περίπου 10 (σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο τετράγωνο). Οπότε αριθμητικά το π και η √ (1/10) απλοποιούνται.
    Ο τύπος (αριθμητικά) γίνεται Τ = 2√ l. To l είναι το μήκος.

  10. LandS said

    Παιδιά, για όσους δεν είσαστε εξοικειωμένοι με τα κορακίστικα τύπου άρρητος, υπερβατικός και τέτοια άχρηστα, σας έχω ένα ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ τρόπο να υπολογίσετε τον π σε όποια ακρίβεια γουστάρετε, χωρίς να καταφύγετε σε ακτίνες, διαμέτρους, κύκλους, κανονικά πολύγωνα κλπ. κλπ.
    Κάνετε τη πρόσθεση 1+1/4+1/9+1/16+1/25+1/36+ όσο γουστάρετε, πολλαπλασιάστε αυτό που θα έχετε με το 6 και πάρτε τη τετραγωνική ρίζα αυτουνού που θα βρείτε και ιδού.
    Απλό δεν είναι;

    Ξέρω, άργησα αλλά την είπα πάλι την κρυάδα.

  11. Νέο Kid said

    Να σημειωθεί κάτι σημαντικό γλωσσικά. Το π ως σύμβολο ΔΕΝ είναι αρχαίο. Εισάχθηκε (σικ ρε!) από τον ουαλό μαθηματικό Γουίλιαμ Τζόουνς (δευτεροξάδερφο του τραγουδιστή Τομ Τζόουνς -Ντηλάιλα κι έτσι!…) το 1700κάτι ως το πρώτο γράμμα της ελληνικής λέξης περιφέρεια (ή περίμετρος) δε θυμάμαι σίγουρα. Το π είναι δηλαδή ουσιαστικά μοντέρνο αντιδάνειο.

  12. atheofobos said

    Ο Darren Aronofsky το 1998 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «π» με ένα πολύ μικρό Budget ($134,815) Η ταινία είχε επιτυχία και απέδωσε στο Box office $3.2 εκατομ.
    Χάρις στην πρόσφατη ταινία του Η Φάλαινα που σκηνοθέτησε, ο Μπρένταν Φρέιζερ πήρε φέτος το Όσκαρ του Α΄ανδρικού ρόλου.

  13. nikiplos said

    Καλημέρα! Πολύ ωραίο το άρθρο και οι πληροφορίες. Να αναφέρουμε και το Παλάτι των Ανακαλύψεων στο Παρίσι (https://www.palais-decouverte.fr/fr/accueil) όπου υπάρχει ειδικό δωμάτιο αφιερωμένο στο π, με 707 ψηφία. Στο θεώρημα του Παπαγάλου γράφει πως είχαν υπολογίσει λάθος κάποια ψηφία και το διόρθωσαν αργότερα, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Εδώ ένα βίντεο:

  14. LandS said

    7
    Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θα βρούμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας και τον λογαριασμό της κάρτας μας και του λογαριασμού μας του ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και οποιασδήποτε άλλης σειράς ακεραίων οποιουδήποτε (λογικού) μήκους σε κάποια επαρκώς μεγάλη ανάπτυξη των δεκαδικών του π. Θέλει μεγάλη τύχη όμως να βρεθεί αριθμός συγκεκριμένου τηλεφώνου στα πρώτα 15 δεκαδικά.

  15. 11 Τόγραψα, ρε! Επειδή δεν προκάνεις σήμερα για σχόλια, βάζεις πράγματα που τάχει μέσα; Δεν πάει. Βάλε κάνα καινούριο (και σίγουρα έχεις πολλά).

    12 Αυτή δεν την έγραψα. Την ξέχασα. Δεν την βρίσκω μ’ ένα πρώτο γκουγκλοψάξιμο (αν και την έχω κατεβάσει κάποτε και με υπότιτλους, άρα υπήρχε). Παρακαλούνται οι ιντερνετοδίφες (ΣΠ ακούς) να κάνουν τα μαγικά τους.

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είναι η μέρα του Πι, βρε
    Χαίρε Γιάννη Μαλλιαρέ! 🙂
    Άλλο ένα-ένα τέσσερα
    κι άλλο τρία και δεκατέσσερα
    Το μυαλό μου έγινε μους
    με τους γραμματαριθμούς
    Στα μισά του μήνα Μάρτη
    μαθηματικών το πάρτι

    Σήμερα και τα γενέθλια του Αϊνστάιν,Ουλμ, 14 Μαρτίου 1879.

    11, Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό του Αρχιμήδη) ή αριθμός του Λούντολφ.
    https://mathmakridakis.webnode.gr/a14-3-pagkosmia-mera-tis-statheras-p/

    Διπλωματική εργασία
    “Η ιστορία του π”

    Click to access dipl_aroni.pdf

  17. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπράβο Γιάννη, στα 62μου κατανόησα τι είναι το π.😊 Μεγάλο σχολείο το ιστολόγιο για μένα, με τόσους δασκάλους και καθηγητές στην διάθεσή μου όποτε θέλω. Γι΄αυτό επιμένω πως έτσι θα έπρεπε να είναι τα σχολεία, να μαθαίνουν οι μαθητές όταν θέλουν να μάθουν και να διαλέγουν από ποιούς. Φυσικά η πολιτεία θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη μία άνετη ζωή στους Δασκάλους (κι όχι εκπαιδευτικούς) που θα περνάνε από αυστηρή αρχική αξιολόγηση, και συνεχή από τους μαθητές.
    Αλλά θα μείνω με το όνειρο, ίσως γίνει πραγματικότητα στο μέλλον, σε μιά δημιουργική και όχι παραγωγική – κερδοσκοπική κοινωνία.😊

    Καλημέρα

  18. Νέο Kid said

    15. Ω παρντόν! Να λύσετε το πρόβλημα του 5. τότε! 🤔😊
    Γιατί το π δεν είναι 4 ;

  19. Corto said

    Χαίρετε!
    Ευχαριστούμε τον Νίκο για την δημοσίευση. Συγχαρητήρια στον Γιάννη για το εξαιρετικό κείμενο! Μας δίνει με συμπυκνωμένο αλλά και άκρως κατανοητό τρόπο την ιστορία ενός από εκ των πλέον γοητευτικών πεδίων αναζήτησης των μαθηματικών. Εύγε και για τις ωραίες φωτογραφίες από το μετρό της Βιέννης.
    Μία μικρή ένσταση, εν είδει πειράγματος:

    Δεν ισχύει ότι οι μηχανικοί το π «συνήθως το υπολογίζουν 3». Τουναντίον οι μαθηματικές σχέσεις οι οποίες απαιτούνται για τον προσδιορισμό μεγεθών σε πλήθος εφαρμογές απαιτούν πολύ περισσότερα από τρία σημαντικά ψηφία, άρα ούτε καν το σύνηθες στρογγύλεμα π=3,14 δεν επαρκεί. Για παράδειγμα οι γωνίες μετρώνται ή υπολογίζονται με πέντε ή έξι σημαντικά ψηφία (κατά βάση σε βαθμούς ή grad, όπου 400 βαθμοί ίσον ένας κύκλος). Συνεπώς και η επιλεχθείσα τιμή του π κανονικά ακολουθεί την ακρίβεια αυτών των υπολογισμών.

    Θα θυμάστε βέβαια το γνωστό ανέκδοτο με τον μηχανικό και τον μαθηματικό στο παράδεισο, αλλά ε, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

  20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    16 τέλος, Διπλωματική εργασία “Η ιστορία του π”
    που μια χαρά το έχει στο άρθρο! Συγγνώμη. Το μους του μυαλού φταίει 🙂

  21. sarant said

    16 Ωραίο!

    (Δυστυχώς έπεσε δουλειά)

  22. Alexis said

    Συγχαρητήρια Γιάννη!
    Τα έγραψες τόσο ολοκληρωμένα που δεν άφησες τίποτα για μας να σχολιάσουμε! 😅

  23. Νέο Kid said

    Κάπου γράφτηκε -είτε στο άρθρο είτε στα σχόλια αλλά δεν προκάνω να ψάξω…- ότι το π γι τους μηχανικούς είναι 3. Ανακριβές! Το π για τους μηχανικούς είναι 3.14. Για τους εργολάβους -developers είναι 3 (αν αγοράζουν τετραγωνικά ) , και 3,5 (διαβάζεται: «τρισήμιση». Για το Λάμπρο η διευκρίνιση) όταν πουλάνε τετραγωνικά… 🤤
    Αποχωρώ οριστικά μέχρι το βράδυ. Αν δοθούν απαντήσεις στο 5. θα αξιολογηθούν εν καιρω

  24. 22 ! 🙂

  25. 23 Ναι, εγώ τόγραψα. Από δω τόμαθα για τους μηχανικοί ( 🙂 ) δεν έχω άμεση γνώση, αλλά εξαρτάται από τι θέλουν να υπολογίσουν. Έξω απ’ τα σχολικά προβλήματα, έχω ακούσει πως συνήθως π=3 και g=10.

  26. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    23 – Αυτά τα ήξερα.😂

  27. ΓΤ said

    Ρίξτε και τα 2π ακτίνια στη χύτρα

  28. Theo said

    @12, 15β:
    Εδώ για την ταινία του Αρονόφσκι.

  29. Theo said

    Καλημέρα είπαμε;

  30. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, έχει πολλά να π το άρθρο 😛

    5 Διαισθητικά, χωρίς να το ψάξω, το 4 δεν ισχύει επειδή(ς) στις προηγούμενες προσεγγίσεις είχαμε ισοσκελή ορθογώνια τρίγωνα να δημιουργούνται από τις προσεγγίσεις, ενώ στο 4 όχι. Τη σπαμακόπιτα παρακαλώ χωρίς σουσάμι, ευχαριστώ.

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    18, πρακτική λογική ασχέτου,
    διότι η πραγματική διάμετρος μιας τέτοιας περιφέρειας (4) δε μπορεί να είναι 1.
    23. >>Για τους εργολάβους -developers είναι 3 (αν αγοράζουν τετραγωνικά ) , και 3,5 … όταν πουλάνε τετραγωνικά…
    Διαπιστώσαμε, μετά από 60 χρόνια, ότι το διαμέρισμα των πεθερικών μου, αλλά και όλων της πολυκατοικίας, είχε σωστά μεν τα τ.μ. του, όμως για ένα σχεδόν τ.μέτρο προεκτεινόταν (παράνομα) μες τον κοινόχρηστο διάδρομο. Δεν ξέρω πώς έκανε τους υπολογισμούς ο τότε εργολάβος, αλλά τελικά θα έβγαλε/πούλησε σχεδόν ένα διαμέρισμα (με τόσα φάλτσα τετραγωνικά) για πάρτι του, από αυτή την ρεμουλίτσα.

  32. @ 12 Atheofobos

    Αχ καλέ Darren το Budget σου ($134.815) γιατί δεν το έκανες ($134.915) για να έχουμε τα πέντε πρώτα δεκαδικά του αγαπημένου μας π (3,14159); Εκατό δολάρια ήταν αυτά.

  33. Νέο Kid said

    30. Νο. 😊

  34. ΓΤ said

    @5
    https://www.askamathematician.com/2011/01/q-%CF%80-4/

  35. Να βάλουμε και για το e (*) εις την iπ και φυσικά και για το e εις την -iπ.

    Η βάση των νεπέρειων λογαρίθμων e = 2,71828 182846.
    ____________________________________________________________
    (Δοκιμή εκθέτη eip)

  36. ΓΤ said

    @35 ΔΧ

    Όπως καταλαβαίνετε,

    έχουμε Πρεβέζης σπόιλερ
    για την ταυτότητα του Όιλερ

  37. nikiplos said

    5@ για το κουίζ (μια ιδέα για τη λύση, καθότι στη δουλειά) : Έστω ότι ένα τυχαίο τριγωνάκι έξωθεν της περιφέρειας του κύκλου έχει μήκος πλευρών x και y αντίστοιχα. Η περίμετρός του θα είναι p=x+y.
    Στη συνέχεια διαιρούμε το τριγωνάκι έτσι ώστε να προκύψει ένα νέο σημείο στην περιφέρεια του κύκλου και να σχηματιστούν δυό νέα τρίγωνα. Το ένα από τα δύο θα έχει πλευρές x1 και y1 όπου υποθέτουμε πως θα έχουν αναλογία με τις αρχικές x y: x1=x/λ και y1 = y/κ. Η αναλογία αυτή είναι σταθερή στις επάλληλες διαμερίσεις.
    Έτσι το άθροισμα για την πρώτη διαμέριση θα είναι: y/λ +x/k και βέβαια αντίστοιχα το άλλο τρίγωνο που προκύπτει από τις διαφορές τους (x-x/λ) και (y – y/λ).

    Επαναλαμβάνοντας n-φορές τη διαδικασία, το άθροισμα της περιμέτρου που αφορά αυτό μόνο το τριγωνάκι θα είναι: Σ[ x*(1/λ)^n] και αντίστοιχα Σ[ y*(1/κ)^n]. Όμως το άθροισμα αυτό για άπειρους όρους κάνει τελικά:
    x*(1/(1-λ)) + y (1/(1-κ)). Επειδή (λ, κ<1) είμαστε βέβαιοι ότι στον απειρισμό και μόνο, το άθροισμα θα είναι μικρότερο του αρχικού (x+y).
    (Αντίστοιχα και για την άλλη πλευρά βέβαια, το άλλο τριγωνάκι που είναι όμως όμοιο).

    Επομένως κατά τον απειρισμό, το μήκος της περιμέτρου δεν θα είναι πλέον 4.

  38. ΓΤ said

    @20 Έφη

    Άσε του μυαλού τη μους
    και φτιάξε Γορτυνίας αμούζ μπους
    Με το ράδιο στο «νερό της Άρνης»
    και γραφτούδια μπάι Αλέξης Πάρνης
    μου ‘θελες να μου χωθείς στο πι
    αντί λοιπόν να ξεκινήσεις
    απ’ το «πι, πι, το παπί»
    😛

  39. Πουλ-πουλ said

    Ιδού η λύση του κουίζ:

  40. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Μεστός γευστικών νοημάτων ο αρθρογράφος
    Συμπληρωματικα, το ‘πι’ και η φιλολογία εδώ : https://en.wikipedia.org/wiki/Piphilology
    Σημειωτέον και ότι, ως γνωστόν, ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρεις το ‘πί’, είναι να το υπολογίσεις μαζί με το ‘φι’ (https://en.wikipedia.org/wiki/Phi https://en.wikipedia.org/wiki/Piphilology)
    Και ένα μνημοτεχνικό συμπέρασμα βάσει άρθρου
    (3.14159265358979):
    «Άμα, η γύρα η ομαλή
    διαιρεθεί με ακτίνα διπλή
    ένα άφατο καλοτρώς
    ακτινίδιο»-Γιάννης Μαλλιαρός

  41. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Σήμερα τα παιδιά στο σχολείο μού ανακοίνωσαν ότι είναι η ημέρα του π. Το θυμόντουσαν επειδή είναι επίσης τα γενέθλια μιας μαθηματικού μας (τι καρμικό!). Κατάλαβα ότι προκύπτει από την αμερικάνικη γραφή της ημερομηνίας 3.14, αλλά από κει και πέρα είχα απορία: ωραία, ημέρα του π, τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Πώς εορτάζεται, γίνονται εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, τι;

    Το παρόν άρθρο είναι κατά κάποιο τρόπο μια απάντηση σ’ αυτή την απορία. Και πάλι βέβαια, με την επιφύλαξη ότι το άρθρο παίρνει αφορμή από το γεγονός ότι είναι ήδη ημέρα του π, χωρίς να εξηγεί αναλυτικότερα τι σημαίνει ημέρα του π.

    (Οι μαθητές ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος στρογγυλής πίτας για την ημέρα. Pi, pie, πάι, μιλάμε αυτά μόνο στην Αμερική, αν είναι αλήθεια.)

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Κινέζος φοιτητής Lu Chao, απομνημόνευσε και είπε χωρίς λάθος, το 2005, τα πρώτα 67.890 ψηφία του 3.14149… και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες.
    Χρειάστηκε 24 ώρες και 4 λεπτά .
    Είχε ετοιμαστεί/ απομνημονεύσει 91.300 αριθμούς αλλά στο 67.890 νούμερο, αντί για να πει 0 είπε 5 και κόπηκε εκεί!

  43. 41 και βέβαια γιορτάζεται. Αμερική είναι αυτή. Κάτι θα πουλήσουν όπως στρογγυλές πίτες με αριθμούς στολισμένες.
    Γιορτάστηκε, λέει, πρώτη φορά η Pi Day το 1988 (14/3) στο Exploratorium στο Σαν Φραντζίσκο με το κοινό και τους υπαλλήλους του μουσείου επιστημών να φέρνουν κύκλους περπατώντας. Πατέρας της ξεχωριστής αυτής μέρα ήταν ο Larry Shaw που τον ονόμαζαν Prince of Pi.

    Έχει και ξεχωριστό οργανισμό και site. https://www.piday.org/

  44. ΓΤ said

    Μνημοτεχνική βερσιόν
    3.14159265358979323

    Εάν η λύση η σωστή
    προκύπτει με Γιάννη άρθρο
    από Νίκου ιστολόγι,
    ομολογείς συνεπώς:
    -Μπαρτζούδ’, φύγ’ ‘πό ιδώ!
    😛

  45. Alexis said

    #41: Υποτίθεται ότι όλες αυτές οι «παγκόσμιες ημέρες» αποσκοπούν στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα στο οποίο είναι «αφιερωμένες».
    Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησαν.
    Στην πορεία θεωρώ ότι έγινε κατάχρηση με αποτέλεσμα κάποιες να είναι από αδιάφορες έως εντελώς χαζές (βλέπε παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, φωνής, ευτυχίας κλπ. κλπ.)

    ΥΓ: Βλέπω ότι υπάρχει και παγκόσμια ημέρα αυνανισμού.
    Νταξ’, ό,τι πείτε… 😆

  46. ΓΤ said

    https://www.theguardian.com/science/alexs-adventures-in-numberland/2015/mar/13/pi-day-2015-memory-memorisation-world-record-japanese-akira-haraguchi

  47. leonicos said

    τελευταία έχουν φτάσει τα τρισεκατομμύρια δεκαδικά

    και τί τα κάνουν

  48. leonicos said

    Άσχετα με το προηγούμενο

    εξαιρετική εργασία και σ’ ευχαριστουμε. Δύσκολο θέμα ομολογουμ΄νως

  49. Άγγελος said

    Τι.σχεση με τον π έχει το πρώτο αγγλικό στιχούργημα;

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    γτ, νταξ, πάω «να πλύνω κανα πιάτο», μην παραπέσεις Α/Α τώρα, μέρα γιορτής!

    https://www.tofugu.com/japan/akira-haraguchi/

    https://www.pi-world-ranking-list.com/?page=lists&category=pi&sort=digits

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    48 >>και τί τα κάνουν
    ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας 😉

  52. Αγγελος said

    Το βιβλικό χωριό μοιάζει να λέει ότι η διάμετρος της θάλασσας (=κολυμπήθρας) ειναι 10 πήχες και η περιφέρειας της 33 — ή λάθος το διαβάζω; Άρα υποθέτει ότι π=3,3. Το εβραϊκό κείμενο λέει βέβαια 10 και 30 πήχες.

  53. ΓΤ said

    @51

    βρε, πλάκα κάνω 😦

  54. Χαρούλα said

    Ευχαριστώ Γιάννη! Πολύπλευρη παρουσίαση και έτσι βρήκα και γω η άσχετη ενδιαφέροντα σημεία. Βέβαια μετά με κάποια σχόλια ξαναβρέθηκα στην κατάσταση «τι λένε τώρα»!
    #19 Corto, το γνωστό ανέκδοτο;;; Αν σου είναι εύκολο γράψτο μας.

    Ας συνεισφέρω κάτι☺️ και γω η άσχετη.Για τις πίτες.

    Απο wikipedia. Τελικά δεν είναι μόνον αμερικανιά!☹️ Η μεγαλύτερη από το Πολυτεχνείο του Ντελφτ (Ολλανδία).

  55. ΣΠ said

    15
    Η ταινία https://mixdrop.co/f/z3y3h7av4

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28 Theo, έχουμε νεότερα!
    «Όταν πούλησα την ταινία στο Sundance το 1998 είχα ως όρο να την πάρουμε κάποια στιγμή πίσω. Ασφαλώς και δεν το επιθυμούσαν, οπότε είπαν «Ωραία, θα σας το δώσουμε πίσω σε 25 χρόνια». Και τώρα ήρθε η ώρα», δηλώνει ο Αρονόφσκι στο IndieWire. «Σαρώνουμε το αρνητικό σε 8k, εργαζόμαστε σε μια ηχητική μίξη με το σύστημα ATMOS, τη γυαλίζουμε και σχεδιάζουμε μια κυκλοφορία IMAX στις 14 Μαρτίου» (σ.τ.σ. 14 Μαρτίου, η μέρα του π).
    https://www.cinemagazine.gr/nea/arthro/pi_rerelease_2023-131053629/

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    54, από μένα, ελεύθερα!
    Ας μείνω όξω κι άσχετη απ΄όλα τα πι,ιδίως και προπάντων αυτού απ΄ του Μπακάκου 😦 🙂

  58. xar said

    @5
    Δεν είμαι σίγουρος αν τα παρακάτω είναι απόδειξη (μάλλον δεν), αλλά μου φαίνονται λογικά. Συμπαθάτε με, δεν είμαι μαθηματικός!

    Η περιφέρεια του αρχικού τετραγώνου είναι μεγαλύτερη από την περιφέρεια του κύκλου. Παρότι φαίνεται ότι σε κάθε μετασχηματισμό το περίγραμμα του αρχικού τετραγώνου προσεγγίζει την περιφέρεια του κύκλου, αυτό δεν ισχύει, γιατί το αθροιστικό μήκος των πλευρών του πολυγωνικού σχήματος δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι το εμβαδόν του σχήματος μετά από κάθε μετασχηματισμό, που όντως τείνει σε αυτό του κύκλου καθώς γίνεται όλο και μικρότερο. Άρα ό,τι σχέση ισχύει μεταξύ της περιφέρειας του αρχικού τετραγώνου και του κύκλου, η ίδια ισχύει και μεταξύ της περιφέρειας του μετασχηματισμένου πολύγωνου και τον κύκλο.

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    60 Θερίο!
    κι έτσι θυμήθηκα το βιβλίο (βραβείο Μπούκερ 2002), και ταινία μετά,
    «Η ζωή του Πι»

  61. ΣΠ said

    5
    Επειδή η περίμετρος στο όριο γίνεται φράκταλ.

  62. voulagx said

    Και το πολλαπλό Pi της Βίκυς

  63. ΣΠ said

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    60,61, Δυο θερία! Σόρι.

    Καθότι οι περισσότεροι από εσάς έχουν φοιτήσει στο ΜΙΤ, θα ξέρετε ότι οι ζητωκραυγές διαφέρουν κομμάτι από εκείνες άλλων «σχολών». Παράδειγμα: «E to U» (από τη Βίβλο του cheerleading στο ΜΙΤ)
    I’m a Beaver,
    you’re a Beaver,
    we are Beavers all.
    And when we get together, we do the Beaver call.
    E to the U du dx, E to the X dx.
    Cosine, secant, tangent, sine, 3.14159. Integral radical mu dv Slipstick, sliderule,
    MIT. Go Tech!

    Και, για μπόνους. Υπάρχουν στις ΗΠΑ ποιητές που επινόησαν ένα ολοκαίνουργιο είδος ποίησης, το «π-ku».

    Πηγή : Andro.gr

  65. Corto said

    55:
    Χαρούλα είναι ελαφρώς σόκιν, αλλά τέλος πάντων:

    Ένας μηχανικός και ένας μαθηματικός πάνε στον Παράδεισο. Τους λέει ο Άγιος Πέτρος: «Θα παραβγείτε σε αγώνα ταχύτητας. Σταθείτε στην αφετηρία ενός διαδρόμου στίβου 100 μέτρων. Αλλά θα τρέξετε με τον εξής τρόπο: πρώτα θα διανύσετε το 1/2 της διαδρομής. Μετά από μία στάση θα προχωρήσετε κατά το 1/4 της συνολικής διαδρομής. Μετά από μία δεύτερη στάση θα κάνετε το 1/8 της συνολικής διαδρομής, μετά το 1/16 κ.ο.κ. Στο τέρμα της διαδρομής στέκεται μία σούπερ γκόμενα. Όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα, την αγκαλιάζει και φεύγει μαζί της.»
    Αμέσως ο μηχανικός σπεύδει στον βατήρα της αφετηρίας και περιμένει το σύνθημα του αφέτη. Ο μαθηματικός μένει ακίνητος, διαμαρτύρεται και λέει στον μηχανικό: «Ρε δεν καταλαβαίνεις ότι το παιχνίδι είναι στημένο; Ποτέ δεν θα φτάσουμε στο τέρμα της διαδρομής». «Ναι, απαντάει ο μηχανικός, αλλά από ένα σημείο και μετά η απόσταση από την γκόμενα θα είναι τόσο μικρή, που δεν θα έχει καμία σημασία για το πρακτικό αποτέλεσμα».
    (Εντάξει, ολίγον φαλλοκρατικόν, αλλά δείχνει την διαφορά σκέψης μαθηματικών και μηχανικών: οι μεν αντιμετωπίζουν την συμπεριφορά των αριθμών ιδεατά ή θεωρητικά, οι δε λαμβάνουν υπόψιν την απαιτούμενη ακρίβεια των μετρήσιμων μεγεθών, αναλόγως της εφαρμογής)

  66. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα! Όπως σας είπα, έπεσε πολλή δουλειά σήμερα, αλλά βλέπω πως συμβάλλετε εξοχα όπως πάντα.

  67. Κιντ, εγώ περίμενα να παραλλήλιζες τα ψηφία του π, όπου βρίσκουμε οποιοδήποτε string αριθμών, με τη βιβλιοθήκη της Βαβέλ του Μπόρχες.

  68. xar said

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ευχαριστούμε Γιάννη!

    Απορία προς τους αριθμογνώστες της παρέας:

    Είχα κάποτε διατυπώσει την εξής απορία σε μαθηματικό, χωρίς να πάρω ικανοποιητική απάντηση: Το ότι το π είναι άρρητος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι σε κάθε κύκλο είτε η περιφέρεια είτε η διάμετρος είναι επίσης άρρητος αριθμός; Π.χ. αν υποθέσουμε έναν κύκλο με διάμετρο 1, τότε η περιφέρειά τους είναι π, άρρητος. Τούμπαλιν, ένας κύκλος με διάμετρο 1, θα έχει διάμετρο 1/π.
    Αν πάρω εγώ ένα συρματόσκοινο μήκους ενός μέτρου και φτιάξω έναν κύκλο, και βάλω μία βέργα για διάμετρο, τότε η βέργα μου θα έχει μέγεθος π μέτρα. Πώς γίνεται ένα φυσικό αντικείμενο να έχει ως διάσταση έναν άρρητο αριθμό;

    Η απάντηση που είχα πάρει ήταν κάπως έτσι: «μη φαντάζεσαι το π σαν έναν αριθμό, να το σκέφτεσαι σαν μια αναλογία». Δεν θέλω να πω ότι ο άνθρωπος ήταν άσχετος, το πιθανότερο είναι ότι είχα ένα σφάλμα στο σκεπτικό μου που δεν το έπιασε ή ότι δεν του έδωσα να καταλάβει τι ακριβώς ρωτούσα.

    Με τα χρόνια και τα διάφορα αναγνώσματα, νομίζω ότι έδωσα μόνος μου την απάντηση:
    Άρρητος αριθμός δεν σημαίνει ανύπαρκτος στον φυσικό κόσμο, είναι απλά ένας αριθμός (μεταξύ δύο άλλων, που αν θέλουμε μπορούμε να τους φανταστούμε ως «κανονικούς» ρητούς αριθμούς), που ο ακριβής όμως προσδιορισμός του παίρνει πολύ «βάθος» – πάντα έχεις το περιθώριο να τον ορίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι προηγουμένως.

    Κάνω λάθος;

  69. ΓΤ said

    Στο πρώτο δισεκατομμύριο δεκαδικών ψηφίων του π η ακολουθία των πρώτων 7 δεκαδικών (1415926) εμφανίζεται άλλες 105 φορές 😛

  70. xar said

    @69 ένας κύκλος με διάμετρο 1, θα έχει διάμετρο 1/π -> ένας κύκλος με περιφέρεια 1, θα έχει διάμετρο 1/π

  71. Χαρούλα said

    #66 ευχαριστώ Corto! Δεν το ήξερα. Στα ανέκδοτα είναι νοστιμιά και λίγη μη ορθότητα. Μπήκαμε στην γυάλα πια και χάνουμε την νοστιμιά.

  72. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια (και διπλά για τα έμμετρα).

    13 Και στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας απέξω το έχει (με λίγα ψηφία) αλλά εκεί έχει πολλά και διάφορα.

    28 Το θέμα είναι να βρεθεί ολόκληρ’ η ταινία.

    41 Ήδη μπήκαν κάποιες μουσικές (βλέπε π.χ. 42). Όσο για πιτούλες, με πρόλαβαν, δεν βάνω άλλες.

    50 Three point one four one five nine two Δεν σου κάνει; Ε, βάλε το δεύτερο με τα ποτά (αλλά τότε δεν ξέρω αν θα μπορείς να τα βλέπεις σωστά) 🙂

    56 Εμ, τόπα γω. Εσένα θέλουμε!

    66 Αχιλλέας και λαγός

    Και να βάλω κάποια βιντεάκια που τάχα στο σχολειό κι έπαιζα κάποια τέτοια μέρα.
    The Number Pi Challenge https://www.youtube.com/watch?v=1AXeO149JtI
    Celebrate Pi Day_ Fun Pi Day Facts https://www.youtube.com/watch?v=6TPjRoWm8Ck
    How I Wrote a Song With the Number Pi https://www.youtube.com/watch?v=z7vovDiPjW4
    Kate Bush – Pi https://www.youtube.com/watch?v=kZSHr5E7fZY
    Pi in the Sky https://www.youtube.com/watch?v=ZDgJTnlL0Ug

  73. Avonidas said

    Καλημέρα.

    #69,71. Το ότι το π είναι άρρητος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι σε κάθε κύκλο είτε η περιφέρεια είτε η διάμετρος είναι επίσης άρρητος αριθμός;

    Είτε και τα δύο. Ναι, φυσικά! Σημαίνει για την ακρίβεια ότι η διάμετρος και η περιφέρεια του κύκλου δεν μπορούν να μετρηθούν ακριβώς με την ίδια μονάδα, όποια κι αν είναι αυτή. Γιατί αν υπήρχε μια τέτοια μονάδα, που θα χωρούσε π.χ. μ φορές στην περιφέρεια και ν φορές στη διάμετρο, τότε το π θα ήταν ακριβώς ίσο με μ/ν.

    Αν πάρω εγώ ένα συρματόσκοινο μήκους ενός μέτρου και φτιάξω έναν κύκλο, και βάλω μία βέργα για διάμετρο, τότε η βέργα μου θα έχει μέγεθος π μέτρα. Πώς γίνεται ένα φυσικό αντικείμενο να έχει ως διάσταση έναν άρρητο αριθμό;
    […]
    ένας κύκλος με διάμετρο 1, θα έχει διάμετρο 1/π -> ένας κύκλος με περιφέρεια 1, θα έχει διάμετρο 1/π

    Συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς ποτέ να μετρήσεις ή να κόψεις ένα φυσικό αντικείμενο ακριβώς, όποιο κι αν είναι το μήκος του, έτσι; Ακόμα κι αν το μήκος είναι 1, σε οποιεσδήποτε μονάδες (εκτός βέβαια αν ορίζεις τη μονάδα με το ίδιο το αντικείμενο), πάντα θα ξέρεις το μήκος του με πεπερασμένη ακρίβεια. Κι επίσης δεν μπορείς να σχεδιάσεις μια τέλεια γραμμή πάχους μηδέν, ή έναν κύκλο πάχους μηδέν. Αυτά τα πράγματα είναι καθαρές αφαιρέσεις.

    Άρρητος αριθμός δεν σημαίνει ανύπαρκτος στον φυσικό κόσμο, είναι απλά ένας αριθμός (μεταξύ δύο άλλων, που αν θέλουμε μπορούμε να τους φανταστούμε ως «κανονικούς» ρητούς αριθμούς), που ο ακριβής όμως προσδιορισμός του παίρνει πολύ «βάθος» – πάντα έχεις το περιθώριο να τον ορίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι προηγουμένως.

    Κάνω λάθος;

    Ναι 😉

    Όλοι οι αριθμοί είναι ανύπαρκτοι στον φυσικό κόσμο. Είναι μαθηματικές αφαιρέσεις που σχετίζονται με τον φυσικό κόσμο με διάφορους τρόπους, αλλά δεν υπάρχουν στον φυσικό κόσμο. Επίσης, δεν κάνει τον άρρητο αριθμό η «άπειρη» ακρίβεια – ότι χρειάζεσαι άπειρα δεκαδικά ψηφία. Και για το 1/3 χρειάζεσαι άπειρα δεκαδικά ψηφία. Μάλιστα, στο δυαδικό σύστημα χρειάζεσαι άπειρα δυαδικά ψηφία ακόμα και για το 1/5, που στο δεκαδικό είναι 0.2. Τα ψηφία όμως αυτά επαναλαμβάνονται.

    Επίσης, δεν είναι ότι μπορείς πάντα να ορίσεις τον άρρητο με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο άρρητος – η τετραγωνική ρίζα του 2, το π, το e, είναι πλήρως ορισμένος, με την έννοια ότι το όποιο δεκαδικό του ψηφίο μπορεί να γίνει γνωστό, και δεν αλλάζει όποιος ή όποτε κι αν τον υπολογίσει. Απλά δεν υπάρχει ένα περιοδικό μοτίβο που να σου δίνει αυτά τα ψηφία. Για πολλούς άρρητους, όπως π.χ. η ρίζα του 2, υπάρχουν όμως άλλα περιοδικά μοτίβα. Για παράδειγμα, η ρίζα του 2 μπορεί ν’ αναπτυχθεί σε συνεχές κλάσμα ως εξής:

    1 + 1 / (2 + 1 / ( 2 + 1 / … ) ), — όλο δυάρια, επ’ άπειρον.

    Το χαρακτηριστικό των άρρητων είναι ακριβώς ότι δεν μπορούν να γραφτούν ως λόγοι ακεραίων. Ότι δηλαδή δεν μπορούν να μετρηθούν, σαν μήκη, με την ίδια μονάδα.

  74. Corto said

    72: Χαρούλα να είσαι καλά! Ε, ναι. Με τον μοντέρνο ηθικισμό, σε λίγο θα φοβόμαστε να πούμε ένα αστειάκι. Τρίζουν τα κόκαλα του Αριστοφάνη.

  75. 69 Άρρητοι υπεισέρχονται πολλοί στη ζωή μας αλλά πάντα χρησιμοποιούμε μια ρητή προσέγγισή τους για να κάνουμε τη δουλειά μας. Π.χ. γράφω πως η ΝΑΣΑ που χρησιμοποιεί μια ρητή προσέγγιση με 15 δεκαδικά. Στη θέση του π βάζει το 3,141592653589793. Μα αυτό είναι ένας ρητός. Και κάνει τη δουλειά της μια χαρά. Κι αν η ΝΑΣΑ για τις διαστημικές αποστάσεις κάνει τη δουλειά της με 15 δεκαδικά σκέψου πόσο μικρότερη ρητή προσέγγιση χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

    Τότε γιατί τόση κουβέντα για το π; Μα γιατί οι μαθηματικοί θέλουμε να ξέρουμε όχι μόνο πόσο είναι ένας αριθμός, αλλά και τα μυστικά του. Ας πούμε άρρητος είναι και το ρίζα 2 (κι οι περισσότερες ρίζες, εδώ που τα λέμε). Ναι, αλλά αυτός δεν είναι υπερβατικός (αφού είναι λύση της εξίσωσης χ στο τετράγωνο ίσον 2 – κοίτα που ο κορέκτορας μου κοκκινίζει και το ίσον. Δεν εντρέπεται, δεν κοκκινίζει, δεν ερεθρυά) https://latex.codecogs.com/svg.image?x^2=2 Ε, θέλουμε μετά να δούμε πώς συμπεριφέρονται οι μεν, πώς οι δε, αν έχουν κάτι κοινό κλπ.

  76. Corto said

    73 (Γιάννης): Για την… ακρίβεια, Αχιλλέας και χελώνα!

  77. 74 – 76 Μέχρι να τα γράψω εγώ, τάπε ο Αβο εξαιρετικά (και πιο απλά)

    Για να ξαναδοκιμάσω για την εξίσωση χ στο τετράγωνο ίσον 2

  78. 77 Εμ, ναι. Με το λαγό δεν θα γινόταν παιχνίδι, ωκύποδες γαρ αμφότεροι 🙂

    78 Το LaTex δεν μπορώ να το βάλω εδώ. Πάλι καλά που μπόρεσε και μπήκε στο άρθρο (τόχα δοκιμάσει).

  79. Avonidas said

    #5. Το σφάλμα βρίσκεται στην υπόθεση ότι οι διαδοχικές παραμορφώσεις του τετραγώνου προσεγγίζουν τον κύκλο σαν σχήμα. Αυστηρά μιλώντας, αυτό εδραιώνεται στα μαθηματικά μόνο με την λεγόμενη ομοιόμορφη σύγκλιση. Η απλή σύγκλιση δεν μας εξασφαλίζει ότι το όριο των σχημάτων θα έχει τις ίδιες ιδιότητες με κάθε σχήμα στην ακολουθία χωριστά.

    Να το πω αλλιώς: κάθε σημείο του παραμορφωμένου τετραγώνου θα έρθει οσοδήποτε κοντά θέλουμε σε κάποιο σημείo του κύκλου. Αλλά αυτό που απαιτείται είναι κάθε ευθύγραμμο τμήμα να έρθει οσοδήποτε κοντά σε κάποιο τόξο του κύκλου, δηλαδή όλα τα σημεία του τμήματος να πλησιάσουν τον κύκλο περισσότερο από μια προκαθορισμένη απόσταση. Διαφορετικά, παρότι κάθε διαδοχικό στάδιο είναι μια συνεχής γραμμή, και παρότι ο κύκλος είναι μια συνεχής γραμμή, το όριο των σχημάτων που περικλείουν τον κύκλο ΔΕΝ θα είναι μια συνεχής γραμμή, και δεν θα έχει καν μήκος!

  80. Αλέξης Σ. said

    Ωραίο το σημερινό άρθρο και χωρίς να κουράζει με υπερβολικές τεχνικές λεπτομέρειες.

    7
    Εγώ, από την άλλη, θα κάνω ένα τεχνικό σχόλιο. Εικάζεται ότι κάθε πεπερασμένη ακολουθία ψηφίων είναι υπακολουθία της δεκαδικής επέκτασης του π, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα. Αυτό θα ίσχυε με πιθανότητα 100% (που δεν σημαίνει απόλυτη βεβαιότητα) αν, κατά τον ισχυρισμό που προβάλλεται στο άρθρο, τα ψηφία του π «εμφανίζονται με τυχαία σειρά αλλά η αναλογία του κάθε ψηφίου (0 … 9) είναι ίδια, δεν υπάρχει κάποιο προτιμώμενο ψηφίο». Το τελευταίο δεν είναι γνωστό, απλώς εμπειρικά πολύ πιθανό. Για περισσότερα, δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://math.stackexchange.com/questions/216343/does-pi-contain-all-possible-number-combinations

    69
    Το γεγονός ότι ο π είναι άρρητος σημαίνει, όπως σωστά είπατε, ότι η περιφέρεια και η διάμετρος είναι μεγέθη ασύμμετρα – δεν μπορούν και τα δύο να είναι ρητά πολλαπλάσια της ίδιας μονάδας μέτρησης. Από τη στιγμή λοιπόν που δέχεστε ότι τα αιτήματα της ευκλείδειας γεωμετρίας, και ειδικότερα το τρίτο (δυνατότητα κατασκευής κύκλου), ισχύουν στο φυσικό χώρο, δέχεστε και την ύπαρξη άρρητων μηκών στη φύση ως λογική συνέπεια των αρχικών παραδοχών σας. Έχετε το δικαίωμα να αναθεωρήσετε!
    (Ο Avonidas τα λέει πολύ καλύτερα στο 74, αλλά δεν το πρόσεξα όταν έγραφα την απάντηση).

  81. Avonidas said

    #80. Να πούμε επίσης ότι ο Αρχιμήδης παρέκαμψε αυτό το πρόβλημα μιλώντας όχι για τις περιμέτρους περιγεγραμμένων και εγγεγραμμένων στον κύκλο πολυγώνων, αλλά για τα εμβαδά τους. Κι αυτό γιατί είναι προφανές – τουλάχιστον, με τα γνωστά αξιώματα – ότι ένα σχήμα που περιέχει πλήρως τον κύκλο θα έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από τον κύκλο, κι ένα σχήμα που περιέχεται πλήρως στον κύκλο θα έχει εμβαδόν μικρότερο από τον κύκλο. Ενώ οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί για τις περιφέρειες δεν ισχύουν πάντα. Σκεφτείτε, π.χ., ότι το εμβαδόν των πνευμόνων μας, ή το μήκος των εντέρων μας, είναι τεράστια σε σχέση με τις διαστάσεις του σώματός μας. Ενώ φυσικά ο όγκος τους δεν μπορεί παρά να είναι μικρότερος 🙂

  82. GeoKar said

    Πολύ καλό το σημερινό, ευχαριστίες! Ας συνεισφέρω κι εγώ στη συλλογική σοφία: https://thalesandfriends.org/wp-content/uploads/2012/03/pi.pdf

  83. Avonidas said

    Ένα ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο γνώρισμα των ρητών έναντι των άρρητων είναι ότι αποτελούν ένα κλειστό πεδίο σε ό,τι αφορά τις 4 βασικές πράξεις (+,-,x,÷). Δηλαδή, αν ξεκινήσεις με ρητούς αριθμούς και περιοριστείς στους υπολογισμούς σου σ’ αυτές τις 4 πράξεις, τα αποτελέσματα θα ‘ναι πάντα ρητοί. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, γιατί σου επιτρέπει να προγραμματίσεις έναν υπολογιστή να εκτελεί αυτές τις πράξεις χωρίς απώλεια ακρίβειας – ενώ με την αριθμητική κινητής υποδιαστολής η ακρίβεια είναι πεπερασμένη, και μειώνεται σε κάθε διαδοχική πράξη.

    Είναι εύκολο για έναν υπολογιστή να αναπαραστήσει τους ρητούς, ως διατεταγμένα ζεύγη ακεραίων, π.χ. (1,3) για το 1/3. Είναι επίσης σχετικά εύκολο να προγραμματιστεί να κάνει πράξεις με ακεραίους (αναγωγή κλασμάτων σε όμοιους όρους κλπ.) Δύο είναι τα βασικά μειονεκτήματα:

    1) αυτές οι πράξεις είναι πολύ πιο αργές από την αριθμητική κινητής υποδιαστολής, αφού το υλικό (οι επεξεργαστές) δεν είναι σχεδιασμένο να τις εκτελεί άμεσα, και
    2) τη στιγμή που θα ξεμυτίσεις από το σύμπαν των 4 βασικών πράξεων (ή που οι ακέραιοι όροι θα γίνουν μεγαλύτεροι από τη χωρητικότητα της μνήμης σου), παίρνοντας π.χ. έστω και μια τετραγωνική ρίζα, έχεις χάσει την άπειρη ακρίβεια.

  84. ΣΠ said

    Εμπνεόμενος από τα μνημονικά στιχουργήματα ο φυσικός Michael Keith έγραψε ολόκληρο βιβλίο με το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης να είναι τα πρώτα 10.000 ψηφία του π.

  85. @ 36 ΓΤ

    Καλό.

  86. Δοκιμή εκθέτη eiπ

  87. xar said

    @74, 76, 81
    Ευχαριστώ για το ξεστράβωμα 🙂

  88. Στην δική μου εποχή ο π δεν λεγόταν άρρητος αλλά ασύμμετρος αριθμός γιατί οι άρρητοι όπως οι τετραγωνικές ρίζες μπορούσαν να κατασκευασθούν με κανόνα και διαβήτη, π.χ. η ρίζα 2 σαν υποτείνουσα με κάθετες πλευρές 1 και 1, η ρίζα2 σαν υποτείνουσα με κάθετες πλευρες 1 και ρίζα2 και πάει λέγοντας
    Τότε βέβαια και τον κύκλο τον λέγαμε περιφέρεια και τον κυκλικό δίσκο…κύκλο !!

  89. Λογική συνέπεια πως δεν μπορεί να βρεθεί το σημείο της ευθείας των πραγματικών αριθμών που αντιστοιχεί στον αριθμό, αντίθετα με τις τετραγωνικές ρίζες που βρίσκονται με γεωμετρική κατασκευή

  90. Avonidas said

    #90. Ναι ρε Τζη, αλλά υπάρχουν και άρρητοι, π.χ. η κυβική ρίζα του 2, που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με κανόνα και διαβήτη (το περίφημο Δήλιο Πρόβλημα), αλλά υπερβατικοί δεν είναι!

    Η κυβική ρίζα του 2, π.χ., είναι η λύση της εξίσωσης, με ακέραιους συντελεστές, x^3 = 2· γι’ αυτό και δεν είναι υπερβατικός αριθμός.

  91. ΣΠ said

    90
    Δεν μπορεί να βρεθεί με κανόνα και διαβήτη, μπορεί να βρεθεί όμως όπως στο πρώτο σχήμα του άρθρου.

  92. Avonidas said

    #92. Αυτές οι κατασκευές δεν μετράνε, γιατί απαιτούν κινούμενα σημεία ή ολισθαίνουσες γραμμές. Ουσιαστικά δεν μπορούν να κατασκευαστούν ακριβώς με βάση τα ευκλείδια αξιώματα.

  93. ΣΠ said

    93
    Εγώ απλώς έγραψα πώς μπορεί να εντοπισθεί το σημείο χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η κατασκευή με κανόνα και διαβήτη. Η κατασκευή του π με κανόνα και διαβήτη προϋποθέτει άπειρα βήματα, άρα μπορεί να προσεγγιστεί με όση ακρίβεια θέλουμε.

  94. # 91

    Εγώ έγραψα τι διδάχθηκα στο σχολείο και με τρόπο να είναι κατανοητός σε όλους. Εχε υπ’οψιν σου πως η θεωρία του Γκαλουά, όπου και η απόδειξη για το Δήλιο πρόβλημα, την τριχοτόμιση γωνίας πλην 90 κ.λ.π. δεν πρέπει να υπήρχε σαν μάθημα πριν το 70 περίπου στο Πανεπιστήμιο πριν πάρει την έδρα ο Ανδρεαδάκης.

  95. Αλέξης Σ. said

    90 κ.ε.
    Τώρα να ρωτήσω κι εγώ μια απορία… Απάντησα πριν (σχόλιο 81) στο σχόλιο 69 ισχυριζόμενος ότι αν δεχθούμε τα ευκλείδεια αιτήματα (και ιδίως το τρίτο) τότε προκύπτει η ύπαρξη άρρητων, όπως του π. Αλλά καλά αφήνει να εννοηθεί ο Gpointofview (90) ότι για την ύπαρξη των αρρήτων ξέρουμε ήδη από το πυθαγόρειο θεώρημα. Ο π είναι υπερβατικός, άρα έχει περισσότερη σχέση με την ανάλυση παρά με την κλασική ευκλείδεια γεωμετρία. Η ερώτηση είναι: τελικά το μήκος κύκλου έχει αυστηρή έννοια στο πλαίσιο της κλασικής ευκλείδειας γεωμετρίας (ή απλώς «κουνάμε τα χέρια» για να το ορίσουμε);

  96. Πουλ-πουλ said

    Απόντος του ΓΤ, και παρουσία του «π», ας αναγγείλω εγώ το δυσάρεστο νέο: Πέθανε ο Ντικ Φόσμπερι. Το engineering στην υπηρεσία του στίβου!

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A6%CF%8C%CF%83%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9

  97. 53 Ναι, τώρα που το ξαναδιαβάζω έτσι το βλέπω κι εγώ, 3,3. Και να σκεφτείς το είχα δει και ξαναδεί (ψάχνοντας το πρωτότυπο κείμενο σε διάφορα σάιτ, που για την ακρίβεια είναι Βασιλειών Γ’, κεφάλαιο Ζ) και παντού το εύρισκα το ίδιο. Εκεί που το είχα πρωτοδιαβάσει κατέληγε στο συμπέρασμα για π=3 κι εγώ βλέποντάς το διάβαζα το «δέκα ἐν πήχει» σαν δέκα και ένα, μπέρδευα την πρόθεση εν με το αριθμητικό εν (είδες το μονοτονικό). 🙂

  98. Costas Papathanasiou said

    Από περιβαλλοντικής απόψεως το ‘π’ μπορεί να οριστεί ως “ο άλογος λόγος της έκτασης των πραγμάτων που καταναλώνουμε γύροθεν διά του τετραγώνου του μακρύτερου χεριού μας”. Το δε δις ούτω πως εξαμαρτείν θα μπορούσε να ονομαστεί σκωπτικώς και πι-πι (βλ. https://www.wordsense.eu/pipi/ )
    Ονομαστά και τα έξι εννιάρια του ‘π’ https://en.wikipedia.org/wiki/Six_nines_in_pi

  99. Alexis said

    #97: «Φόσμπερι φλοπ»

  100. voulagx said

    Διόρθωση:
    Αυτός δίνει τον τύπο του εμβαδού (πρ2 – εντάξει, όχι έτσι, περιγραφικά, ημιπεριφέρεια επί ακτίνα)

  101. Avonidas said

    #96. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί η ερώτησή σου. Κι αυτό γιατί η ευκλείδεια γεωμετρία, διατυπωμένη λεκτικά (άτυπα) με τον τρόπο που το έκανε αρχικά ο Ευκλείδης είναι (αυστηρά μιλώντας) ελλιπής. Δηλαδή, κάποιες από τις προτάσεις που θεωρούσε ότι απέδειξε ο Ευκλείδης στην πραγματικότητα *δεν* τις είχε αποδείξει πλήρως, και έπρεπε να συμπληρωθούν κάποια σημεία που διαισθητικά θα τα θεωρούσαμε αυτονόητα. (Μερικές φορές, δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι όχι επειδή η απόδειξη είναι δύσκολη, αλλά επειδή το συμπέρασμα μας φαίνεται τόσο προφανές που παραβλέπουμε τα απαραίτητα βήματα).

    Η ευκλείδεια γεωμετρία, διατυπωμένη σε αυστηρή φορμαλιστική βάση (τέλη 19ου/αρχές 20ου αιώνα) μπορεί να μιλήσει για οντότητες όπως π.χ. οι γεωμετρικοί τόποι σημείων. Υπάρχουν κάποια σημεία που είναι κατασκευάσιμα, και κατά συνέπεια υπάρχουν κατασκευάσιμοι αριθμοί. Κι εδώ μπαίνει η διαίσθηση και μπερδεύει τα πράγματα. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να νομίσεις ότι επειδή με τον διαβήτη σχεδίασες έναν κύκλο, έχεις κατασκευάσει *όλα* τα σημεία του κύκλου, όμως αυτό δεν προκύπτει από τα αξιώματα. Μπορείς μόνο να κατασκευάσεις σημεία όπως π.χ. τις τομές δύο ευθειών, ή την τομή κύκλου και ευθείας, κλπ. Ομοίως, μπορείς να ορίσεις τα μήκη τμημάτων εφόσον έχεις κατασκευάσει τα άκρα τους, και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αναλογίες για να βρεις ένα μήκος με βάση άλλα μήκη, κλπ. Μ’ αυτό τον τρόπο προχωράς, ανάγοντας αθροίσματα μηκών σε ευθύγραμμα μήκη, και εμβαδά ευθύγραμμων σχημάτων σε εμβαδά τετραγώνων, κλπ. Αλλά νομίζω ότι δεν επιτρέπεται να «ξετυλίξεις» καμπυλόγραμμα σχήματα σε ευθείες, και άρα μπορείς να βρεις μήκη, εμβαδά και όγκους καμπυλόγραμμων σχημάτων μόνο με τη μέθοδο της εξάντλησης (προσέγγιση με ευθύγραμμα σχήματα), και χρειάζεσαι επιπλέον αξιώματα, του στυλ «η ένωση δύο μη επικαλυπτόμενων σχημάτων έχει εμβαδό ίσο με το άθροισμα των εμβαδών τους», κλπ.

    Να σου φέρω ένα παράδειγμα από τον Αρχιμήδη. Ο Αρχιμήδης ήθελε να αποδείξει ότι το εμβαδόν του κυκλικού δίσκου είναι π * ρ^2, όπου π ο λόγος της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του και ρ η ακτίνα του. Για να ξεκινήσει, έπρεπε να υποθέσει ότι υπάρχουν η περιφέρεια και το εμβαδό του κύκλου, κι ότι είναι καλά ορισμένα. Από τη στιγμή όμως που θα το υποθέσεις αυτό, μπορείς να αποδείξεις αυστηρά ότι το εμβαδό του κύκλου δεν μπορεί να είναι ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο από αυτή την ποσότητα, και άρα πρέπει να είναι ακριβώς ίσο με αυτή την ποσότητα.

  102. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα, τρέχω σήμερα (το είπα ήδη)

    97 Ετών 76 παρακαλώ, πώς περνάν τα χρόνια…

  103. 101 Σωστά. Να διορθωθεί παρακαλώ από τον Νικοκύρη όποτε βρει καιρό! (κι αν μπορεί να κάνει το ρ r ακόμα καλύτερα – για λόγους συνέπειας).

  104. Pedis said

    Όμορφη παρουσίαση για την ονομαστική εορτή του κυρίου Πι!

    Κέρασμα το πρόβλημα του Buffon από τον μάγο

    Buffon’s problem and Integral Geometry

    «Mathematical understanding of nature : essays on amazing physical phenomena and their understanding by mathematicians«, V. I. Arnold

    Η ελληνική έκδοση του βιβλίου πρέπει να είναι αυτή εδώ
    https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=248109&return_url

  105. Αλέξης Σ. said

    102
    Άρα όντως κουνάμε λίγο τα χέρια… Θα το έχω υπ’ όψιν μου στο εξής να αποφεύγω την αναφορά στην ευκλείδεια γεωμετρία μαζί τη μέτρηση του κύκλου, γιατί μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι το αξιωματικό σύστημα του Ευκλείδη αρκεί για τα πάντα στη γεωμετρία. Ευχαριστώ πολύ!

  106. ΓΤ said

    Ο ανυπέρβλητος συγγραφέας Ξενάκης και πάλι ελεύθερος. Οι δικηγόροι του κατέβαλαν ένα χαλαρό 23άρι και ρύθμισαν διάφορα πράγματα. Αναμένεται ΚΥΑ για έκτακτο MarketPass σε αυτό τον ανατόμο ψυχών.
    Γιαγιάδες με τερλίκια ας ετοιμάζονται για καθείρξεις.

  107. Αγγελος said

    To μήκος καμπύλης μπορεί να οριστεί αυστηρά στην ευκλείδεια γεωμετρία, αλλά χρειάζεται την έννοια του ορίου, που ανήκει βεβαίως στον απειροστικό λογισμό. Και δεν έχουν όλες οι καμπύλες καλώς ορισμένο μήκος — το συγκεκριμένο όριο των εγγεγραμμένων πολυγόνων δεν υπάρχει πάντοτε. Οι κύριες καμπύλες πάντως έχουν.

  108. Αγγελος said

    Οι ΚΥΡΤΕΣ καμπύλες, να χ… τον αυτόματο διορθωτή!

  109. Αγγελος said

    G, επί της ορολογίας νομίζω πως δεν έχεις δίκιο. Κυρίως ειπείν, σύμμετρα ή ασύμμετρα μπορούν να είναι μόνο δυο μεγέθη• ο λόγος δυο μεγεθών είναι ρητός ή άρρητος. Κατ´επέκταση όμως, στα παλιότερα βιβλία αριθμητικής οι άρρητος αριθμοί λέγονται συχνά και ασύμμετροι. — Η διάκριση αλγεβρικών και υπερβατικές αριθμών είναι νεότερη (την ύπαρξη υπερβατικές αριθμών απέδειξε πρώτος ο Λιουβίλ τον 19ο αιώνα)

  110. Αγγελος said

    Ααα! Καλά, μόνο στην ονομαστική ξέρει τους μαθηματικούς όρους ο αυτόματος διορθωτής;

  111. sarant said

    101-104 Τι ακριβώς χρειάζεται διόρθωση;

    107 Εκανε δοσοποίηση, λέει

  112. Avonidas said

    #106. Παρακαλώ 🙂 Δες αν θέλεις κι αυτήν εδώ τη συζήτηση, για μια βαθύτερη ανάλυση του θέματος.

    #108. απ’ όσο καταλαβαίνω, μια ακολουθία κυρτών πολυγώνων εγγεγραμμένων σε μια λεία καμπύλη θα έχει πάντοτε ένα καλά ορισμένο όριο, που θα ταυτίζεται με την καμπύλη. Φυσικά, η ίδια η καμπύλη μπορεί να μην έχει πεπερασμένο μήκος, π.χ. μια σπείρα, αλλά το τμήμα μεταξύ δύο οποιωνδήποτε σημείων της θα έχει καλά ορισμένο μήκος.

    Δεν ισχύει το ίδιο για μια φράκταλ καμπύλη, π.χ. τη νιφάδα του Κώχ. Ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε σημεία της, το μήκος (αν προσπαθήσουμε να το ορίσουμε) θα τείνει στο άπειρο. Ουσιαστικά δεν είναι μια μονοδιάστατη καμπύλη. Μια μονοδιάστατη καμπύλη στο επίπεδο μπορεί να οριστεί τελείως γενικά ως μια συνάρτηση από το διάστημα [0,1] στο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο μοναδιαίος κύκλος είναι η συνάρτηση:

    t -> ( συν(2π t) , ημ(2π t) ), με t στο [0,1].

  113. ΓΤ said

    Σήμερα λοιπόν διαβάσαμε ότι έπεσε δουλειά στο Λουξεμβούργο. Αυτό καταρχάς είναι καλό, διότι με 6ψήφια ετήσια ευρώ, εάν αληθεύουν στοιχεία που κυκλοφορούν (https://www.salaryexpert.com/salary/job/interpreter-and-translator/luxembourg/luxembourg On the other end, a senior level interpreter & translator (8+ years of experience) earns an average salary of 101.182 €), πρέπει κανείς να εργάζεται και να μην έχει τσουγκράνες οσχεϊκού σάκου ατο πέτο.
    Η κούραση στο κάτεργο είναι κατανοητή, ο ίδρως πρέπει να αμείβεται («αμΟΙβεται» πάντα κατά Αλέξη Πάρνη, βλ. #77|13.03.2023), και αυτό είναι κατανοητό όταν διαβάζουμε στο #0|07.12.2022 ὀτι «Η παραγωγικότητα ανά μεταφραστή είναι κατά μέσο όρο γύρω στις 12 σελίδες τη μέρα», σε βαθμό να γυρνάς ράκος στο σπίτι.

  114. Pedis said

    Από πότε χρονολογείται ο όρος ρητός αριθμός; Δεν μου φαίνεται ότι είχε ονομαστεί έτσι από τους αρχαίους μαθηματικούς. Κάνω λάθος; Άρρητος, ως ο μη ρητός είναι βέβαια φυσιολογική επιλογή, αλλά, αν δεν κάνω πάλι λάθος, το είδος αυτού του αριθμού οι αρχαίοι τον ονόμαζαν άλογο, από κει και η ακριβής μετάφραση irrational. Και, φυσικά, δικαιολογημένη και η επιλογή του αριθμού rational <- ratio <- λόγος. Κι ο όρος ρητός έχει να κάνει με τον λόγο, βέβαια, αλλά αν, πράγματι, είναι απόδοση του αντίστοιχου λατινογενή όρου, κι όχι το αντίθετο, δεν πρόκειται για λίγο ποιητική μετάφραση;

  115. Μαρία said

    115
    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=rhto%5Cs&la=greek#lexicon

  116. Αγγελε, μιλάμε για ορισμούς γυμνασιακού επιπέδου, πως λέγαμε (με λίγο λάθος) ό,τι η απόλυτη τιμή είναι ο αριθμός χωρίς πρόσημο ώστε να έχει μια πρώτη εικόνα ο μαθητής. Το ασύμμετρος υποτίθεται πως είναι με όλους που θα συγκριθεί, εδώ το μέτρο είναι ευθύγραμμο τμήμα με ένα άκρο το μηδέν αλλά για το π δεν ορίζεται γεωμετρικά το σημείο του επί της ευθείας R, άρα ασύμμετρος

  117. Pedis said

    # 116 – Σόρρυ, αλλά δεν βλέπω αν τον δίνει ως (τον γνωστό μας) μαθηματικό όρο.

  118. Alexis said

    #114: Τι είδους κόλλημα έχεις φάει με τον Αλέξη Πάρνη;

  119. 12, … σκηνοθέτησε την ταινία «π» με ένα πολύ μικρό Budget ($134,815)
    Η ταινία είχε επιτυχία και απέδωσε στο Box office $3.2 εκατομ. …

    Με μπάτζετ
    $0.314 $0.134 εκατομ.
    το «π» τζιράρισε
    $3.14 εκατομ.

  120. […] πηγή: Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία. […]

  121. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    120 Το σωστό θα ήταν να κάνουν και μια δωρεά κάπου ώστε το τελικό ποσό να έρθει στα 314159

  122. Αγγελος said

    G (117), μ´αυτή τη λογική, η τετραγωνική ρίζα του 2, που μπορεί ευκολότατα να κατασκευαστεί γεωμετρικά, δεν θα ήταν αριθμός ασύμμετρες. Δεν ξέρω αν αυτό δίδασκες στους μαθητές σου, αλλά δεν μου φαίνεται σωστό
    Εγώ πρωτοέμαθα τη λέξη «ασύμμετρος» από ένα προπολεμικό σχολικό βιβλίο αριθμητικής, που δυστυχώς δεν το έχω πια, όπου οι ασύμμετροι αριθμοί ορίζονταν ως αριθμοί με άπειρα δεκαδικά ψηφία μη περιοδικά. Αρκετά αργότερα έμαθα ότι σήμερα λέγονται συνήθως άρρητοι και πού παραπέμπει η λέξη ασύμμετρος.

  123. # 123

    Βρε Αγγελε τί έγραψες ;;
    ίσα-ίσα αφού η τετραγωνική ρίζα του 2 μπορεί ευκολότατα να κατασκευαστεί γεωμετρικά θα πει πως ορίζεται το σημείο πάνω στην ευθεία των R και άρα το ευθύγραμμο τμήμα [0,τετραγωνική ρίζα του 2] και άρα συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο ευθύγραμμο τμήμα που αντιστοιχεί σε ρητό ή άρρητο αριθμό με αρχή το 0, είναι σύμμετρο ενώ το [0,π] δεν ορίζεται στην ευθεία R

    Eγραψα πως σαν κριτήριο παίρνουμε το ευθύγραμμο τμήμα [0,x] και στο [ο,π] δεν ορίζεται

  124. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Συγχαρητήρια Γιάννη για το πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο, ενδιαφέρον ακόμα και για τριτοδεσμίτες που λέγαμε παλιά.

    Να ρωτήσω κάτι, πώς το προφέρουν το «πι» έξω; Στα αγγλικά νομίζω το προφέρουν «πάι» σαν την πίτα, ξέρει κανείς σε άλλες γλώσσες μήπως; (το φοινικικό πάντως γράμμα λεγόταν «πε» και προερχόταν από τα πρωτοσημιτικά pay- m που σήμαινε στόμα )
    https://en.wiktionary.org/wiki/%F0%90%A4%90#Phoenician
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Semitic/pay-

  125. Avonidas said

    #124. Δεν αρκεί αυτό. Για να είναι σύμμετρα μεταξύ τους δύο ευθύγραμμα τμήματα, πρέπει να μπορεί να κατασκευαστεί ένα τρίτο που να χωράει ακριβώς (ακέραιο αριθμό φορών) και στα δύο. Αν το ένα από τα δύο το ορίσουμε αυθαίρετα ως μοναδιαίο, τότε ο αριθμός που αντιστοιχεί στο μήκος του άλλου είναι σύμμετρος.

    Δηλαδή, τα δύο τμήματα μπορούν να μετρηθούν με την ίδια μονάδα – αυτό λέει άλλωστε κι η λέξη, συν-μετρα. Και πρέπει να χωράει ακέραιος αριθμός μονάδων σε κάθε τμήμα απλούστατα γιατί η διαδικασία που ορίζει το μέτρο (μήκος) είναι η τοποθέτηση αυτών των μονάδων άκρη με άκρη, μέχρι να καλυφθεί πλήρως το μετρούμενο ευθύγραμμο τμήμα – χωρίς κενά ή επικαλύψεις. Αν κάτι περισσεύει ή υπολείπεται, δεν μπορείς να εκφράσεις τη μέτρηση.

    Επειδή λοιπόν δεν μπορείς να βρεις μια κοινή μονάδα μέτρησης για να εκφράσεις την πλευρά και τη διαγώνιο ενός τετραγώνου – κι επειδή το τετράγωνο που έχει πλευρά τη διαγώνιο ενός άλλου έχει διπλάσιο εμβαδό από το αρχικό – η τετραγωνική ρίζα του 2 είναι ασύμμετρος αριθμός. Μπορείς να την κατασκευάσεις, φυσικά, και μετά να τη μεταφέρεις πάνω στην ίδια ευθεία με την πλευρά του τετραγώνου (με το διαβήτη), αλλά δεν μπορείς να τη μετρήσεις με την έννοια που το απαιτεί η ευκλείδια γεωμετρία. Γι’ αυτό και υπάρχει η διάκριση ανάμεσα σε απλώς ασύμμετρους αριθμούς (που μπορούν να κατασκευαστούν αλλά όχι να μετρηθούν) και σε υπερβατικούς αριθμούς (που δεν μπορούν ούτε να μετρηθούν ούτε και να κατασκευαστούν με κανόνα και διαβήτη).

  126. Νέο Kid said

    Πολύ ωραία η μαθηματική συζήτηση σύντροφοι! Εξαιρετικά σχόλια ! ( αλλά βλέπω να οδηγεί (κλασικά!…🤪) σε σφάξιμο! Hope not! 😊
    Είθε το πνεύμα του Οϋλέριου , του Λεϊβνίτιου άμα τε και του Ευκλείδου να οδηγεί τα γραπτά σας εν Ειρήνη ! ….

  127. Αγγελος said

    G, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι λες — γιατί αν λες αυτό που καταλαβαίνω, μου φαίνεται πέρα για πέρα λάθος. Πες μου λοιπόν καθαρά: δίδασκες τους μαθητές σου ότι η τετραγωνική ρίζα του 2 είναι αριθμός ασύμμετρος, ή όχι;

  128. Ποδηλάτης said

    106: Το μέγεθος του π δεν είναι για να κουνάμε τα χέρια, είναι βασικότατο χαρακτηριστικό μιας γεωμετρίας – στην περίπτωσή μας της ευκλείδειας. Με απλά λόγια σημαίνει ότι στην ευκλείδεια γεωμετρία το επίπεδο είναι επίπεδο (σικ), και άρα ισχύει το πυθαγόρειο θεώρημα.

    Φαντάσου ότι σε μια διαφορετικά ορισμένη γεωμετρία (υπάρχουν πολλές), το επίπεδο μπορεί να είναι η επιφάνεια μιας μπάλας. Τότε το εμβαδό ενός κύκλου είναι μεγαλύτερο από πρ^2 – από το φούσκωμα. Άρα το αντίστοιχο π είναι μεγαλύτερο. Και μεταξύ άλλων, δεν ισχύει το πυθαγόρειο.

  129. Αλέξης Σ. said

    113
    Ενδιαφέρων ο σύνδεσμος!

    125
    Όντως· στα Αγγλικά γράφουν ολογράφως pi και διαβάζουν «πάι», όπως την πίτα. Εξ ου και η πίτα που ψήνουν οι πιστοί για να γιορτάσουν τη μέρα του π, η οποία -βέβαια- είναι υποχρεωτικά στρογγυλή! Στα Γερμανικά, που τους αρέσουν πολύ οι σύνθετες λέξεις, λένε τον π κυκλάριθμο – Kreiszahl (θηλυκό). Προφέρεται «κράις-τσαλ» και όπως όλα τα ουσιαστικά γράφεται πάντα με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα.

    127
    Αμήν!

    129
    «Το μέγεθος του π δεν είναι για να κουνάμε τα χέρια […]»
    Τέλειο! Καταλαβαίνω πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα για έναν ποδηλάτη και το σέβομαι. Αλλά πρόκειται για προβοκάτσια! Συζητούσαμε για την αυστηρή θεμελίωση της μέτρησης του κύκλου στο πλαίσιο της κλασικής ευκλείδειας γεωμετρίας, δηλαδή του αξιωματικού συστήματος που παρουσίασε ο Ευκλείδης για να θεμελιώσει τις σκόρπιες γεωμετρικές γνώσεις της εποχής του και να τις αποδείξει από κάποιες βασικές πρώτες αρχές. Στα σύγχρονα μαθηματικά, μιλάμε για τον «ευκλείδειο ν-διάστατο χώρο» και σκεφτόμαστε έναν πραγματικό γεωμετρικό χώρο εφοδιασμένο με την ευκλείδεια μετρική d_2 (η οποία προκύπτει από το πυθαγόρειο θεώρημα, που σήμερα το δεχόμαστε και ως αφετηρία, χωρίς απόδειξη). Όμως η συζήτηση που έγινε εδώ ήταν περισσότερο ιστορική. Τρέφω βαθιά εκτίμηση για τον αριθμό π και ποτέ δεν κουνάω τα χέρια μου ενώπιόν του!

  130. Αγγελος said

    (129) Ο π είναι συγκεκριμένος αριθμός, ίσος με 3,141592653589793238…
    Ιστορικά βεβαίως προήλθε από τη γεωμετρία, και στην πρώτη του αυστηρή εκτίμηση (ότι κείται μεταξύ 3¹⁰/₇₁ και 3¹/₇) προέβη ο Αρχιμήδης με επανειλημμένη εφαρμογή του Πυθαγόρειου θεωρήματος (που σημαίνει επανειλημμένη εκτίμηση τετραγωνικών ριζών, πράγμα δύσκολο για την εποχή αλλά εφικτό), ΔΕΝ είναι όμως κατά βάση γεωμετρική έννοια — είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό, όπως και ο e, του συστήματος των μιγαδικών αριθμών. Και στη μη ευκλείδεια γεωμετρία δηλαδή, ο π είναι 3,141592… Απλώς το εμβαδό του κύκλου ΔΕΝ ισούται με π επί το τετράγωνο της ακτίνας — δεν είναι καν ευθέως ανάλογο με το τετράγωνο της ακτίνας!

  131. Αγγελος said

    Το παρακουράσαμε με τον G και τους ασύμμετρους (=άρρητους) αριθμούς, αλλά για όσους δεν την έχουν πια, ή δεν την είχαν ποτέ, παραθέτω εδώ τις σχετικές σελίδες από την σχολική Άλγεβρα του Νείλου Σακελλαρίου:

    Παραδέχομαι λοιπόν ότι για σύμμετρους και ασύμμετρους αριθμούς μιλούσε, και όχι για ρητούς και άρρητους όπως λέμε συνήθως σήμερα, αλλά σαφώς το παράδειγμα ασύμμετρου αριθμού που έδινε ήταν η √2, και πουθενά δεν συνέδεε το θέμα με την κατασκευασιμότητα με διαβήτη και κανόνα! Και βέβαια έκρυβε κάτω απ’ το χαλί, αν μου συγχωρεθεί ο (εκφραστικότατος πάντως) αγγλισμός, όλη τη δυσκολία του θέματος, με τη φράση της δεύτερης σελίδας που επισημαίνεται με κίτρινο…

  132. sarant said

    132 Ο αγγλισμός (και γαλλισμός, θαρρώ) έχει προ πολλού περάσει και σε μας, όχι;

  133. Pedis said

    Μόνο στις υπερπροηγμένες πολιτισμικά ΓιουΕς μπορούν να συμβούν αυτά!

    The Indiana Pi Bill Passes the House: February 6th, 1897

    In 1897, Bill #246, famously known as the Indiana Pi Bill, was introduced and passed by the House unanimously. In it, amateur Mathematician Edwin Goodwin claimed that Pi was not the recognizable 3.14 everyone came to know in grade school, but actually 3.2.

    Goodwin, a proud Hoosier, intended to allow Indiana schools to teach his copyrighted formula for free if the bill became a law. However, other states would have to pay.

    Fortunately, a visiting Purdue professor was in Indianapolis and spoke with members of the Senate before they took up the bill. After much ridicule, Bill #246 was shelved indefinitely.

    Click to access Pi_Bill.pdf

  134. Pedis said

    Πότε καθιερώθηκε το irrational number στη θέση του incommensurate, το οποίο ο Άγγελος το πρωτόμαθε μεταφρασμένο ως ασύμμετρο αριθμό; Η μετάφραση του incommensurate (-able) για μεγέθη, νομίζω ότι έχει καθιερωθεί ως «μη σύμμετρα». Για την απόδοση του rational ως ρητού αριθμού (; #15) δεν βλέπω πρόοδο …

  135. 134 >> After much ridicule, Bill #246 was shelved indefinitely.

    And so, my dear friends, it ended up as Pee-Pee Bill.

  136. Pedis said

    # 135 – (; #15) -> (; #115)

    # 136 – Δεν λες που αποφάσισαν τελικά να μην μιλάνε ελληνικά, θα είχαμε γίνει ξεφτίλα μαζί τους;!

  137. Αγγελος said

    Pedis, και όμως (ούτε εγώ το ήξερα ως τώρα), οι λέξεις ρητός και άρρητος χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους και με τη μαθηματική τους σημασία. Μια ματιά στο ηλεκτρονικό TLG μας πληροφορεί ότι
    «ῥητός: III. Math., rational, of magnitudes, opp. surds (ἄλογα), ῥητὰ πρὸς ἄλληλα Id.R.546c, Hp.Ma.303b, cf. Euc. 10 Deff.3 and 4, Hero Def.128; in Metric, ῥ. πούς, opp. ἄλογος, Aristid.Quint.1.14; v. ἄρρητος IV.»
    Οι παραπομπές είναι στα εξής χωρία:

    Πλάτωνος Πολιτεία 546b-c: «ἔστι δὲ θείῳ μὲν γεννητῷ περίοδος ἣν ἀριθμὸς περιλαμβάνει τέλειος, ἀνθρωπείῳ δὲ ἐν ᾧ πρώτῳ αὐξήσεις δυνάμεναί τε καὶ δυναστευόμεναι, τρεῖς ἀποστάσεις, τέτταρας δὲ ὅρους λαβοῦσαι ὁμοιούντων τε καὶ ἀνομοιούντων καὶ αὐξόντων καὶ φθινόντων, πάντα προσήγορα καὶ ῥητὰ πρὸς ἄλληλα ἀπέφηναν· ὧν ἐπίτριτος πυθμὴν πεμπάδι συζυγεὶς δύο ἁρμονίας παρέχεται τρὶς αὐξηθείς, τὴν μὲν ἴσην ἰσάκις, ἑκατὸν τοσαυτάκις, τὴν δὲ ἰσομήκη μὲν τῇ, προμήκη δέ, ἑκατὸν μὲν ἀριθμῶν ἀπὸ διαμέτρων ῥητῶν πεμπάδος, δεομένων ἑνὸς ἑκάστων, ἀρρήτων δὲ δυοῖν, ἑκατὸν δὲ κύβων τριάδος. σύμπας δὲ οὗτος ἀριθμὸς γεωμετρικός»,
    (απ’ όπου δεν καταλαβαίνω τίποτε, αλλά μάλλον για ρητά και άρρητα μεγέθη ή αριθμούς λέει)

    Πλάτωνος Ιππίας μείζων 303b: «ὥσπερ ἀρτίων ὄντων τινῶν ἀμφοτέρων τάχα μὲν ἑκάτερα περιττὰ εἶναι, τάχα δ’ ἄρτια, καὶ αὖ ἀρρήτων ἑκατέρων ὄντων τάχα μὲν ῥητὰ τὰ συναμφότερα εἶναι, τάχα δ’ ἄρρητα» (που νομίζω πως λέει ότι το άθροισμα δύο άρρητων αριθμών μπορεί να είναι ρητό, μπορεί να είναι κι άρρητο)

    Ευκλείδου Στοιχεία Βιβλ. Ι΄, ορισμοί 3-4: «γʹ. Τούτων ὑποκειμένων δείκνυται, ὅτι τῇ προτεθείσῃ εὐθείᾳ ὑπάρχουσιν εὐθεῖαι πλήθει ἄπειροι σύμμετροί τε καὶ ἀσύμμετροι αἱ μὲν μήκει μόνον, αἱ δὲ καὶ δυνάμει. καλείσθω οὖν ἡ μὲν προτεθεῖσα εὐθεῖα ῥητή, καὶ αἱ ταύτῃ σύμμετροι μήκει καὶ δυνάμει εἴτε δυνάμει μόνον ῥηταί, αἱ δὲ ταύτῃ ἀσύμμετροι ἄλογοι καλείσθωσαν.
    δʹ. Καὶ τὸ μὲν ἀπὸ τῆς προτεθείσης εὐθείας τετράγωνον ῥητόν, καὶ τὰ τούτῳ σύμμετρα ῥητά, τὰ δὲ τούτῳ ἀσύμμετρα ἄλογα καλείσθω, καὶ αἱ δυνάμεναι αὐτὰ ἄλογοι, εἰ μὲν τετράγωνα εἴη, αὐταὶ αἱ πλευραί, εἰ δὲ ἕτερά τινα εὐθύγραμμα, αἱ ἴσα αὐτοῖς τετράγωνα ἀναγράφουσαι.»
    (όπου μοιάζει να ονομάζει ρητές και τις τετραγωνικές ρίζες των ρητών — γιατί «δυνάμει σύμμετροι» σημαίνει να είναι σύμμετρα τα τεράγωνά τους –αλλά άλογες και όχι άρρητες τις υπόλοιπες «ευθείες»!)

    Ήρωνος Ορισμοί: « Τίνες μὲν ἄλογοι καὶ ἀσύμμετροι, καὶ τίνες ῥητοὶ καὶ
    σύμμετροι, ἐν τοῖς πρὸ τῆς ἀριθμητικῆς στοιχειώσεως εἴρηται», όπου δεν μου είναι τελείως σαφές αν οι όροι ρητοί/σύμετροι και άλογοι/ασύμμετροι είναι ταυτόσημοι ή όχι.

    Παρεμπιπτόντως, το κείμενο των Στοιχείων του Ευκλείδη με παράλληλη αγγλική μετάφραση περιέχεται μεταξύ άλλων εδώ

  138. Pedis said

    # 138 – Έξοχα! Μερσί! Θέλουν μελέτη. (Μα φαίνεται, αφού είδα την έκδοση του Fitzpatrick, ότι έρχεται τούμπα η υπόθεσή μου. Τέλειο.)

  139. sarant said

    138 Δεν προλάβαινα να κάνω την έρευνα που έκανες, μπράβο. Αλλά αν οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τις λέξεις ρητός και άρρητος με τη μαθηματική σημασία, τότε προς τι οι ασύμμετροι του Νείλου;

  140. Pedis said

    # 138 – Με τη βοήθεια αποδόσεων/μεταφράσεων, σχηματίζω δειλά-δειλά την άποψη ότι οι αναφορές του «ρητός» στα χωρία του Πλάτωνα είναι άσχετες με αυτό που συζητάμε, ενώ σε εκείνα του Ευκλείδη και του Ήρωνα είναι καθαρές και αποφασιστικές.

  141. Αγγελος said

    (140) Mα σύμμετρα και ασύμμετρα μεγέθη ονομάζονταν από την αρχαιότητα τα (δύο ή περισσότερα ομοειδή) μεγέθη που έχουν ή δεν έχουν κοινό μέτρο, που είναι ή δεν είναι δηλαδή ακέραια πολλαπλάσια ενός και του αυτού ομοειδούς μεγέθους. Όταν είναι σύμμετρα, ο λόγος τους είναι «ρητός», μπορεί δηλαδή να εκφραστεί με ακέραιους αριθμούς, π.χ. τρία προς πέντε. Η τρομακτική ανακάλυψη των Πυθαγορείων, που κλόνιζε συθέμελα την πεποίθησή τους ότι τα πάντα είναι κατά βάση αριθμός, ήταν ότι υπάρχουν και ασύμμετρα μεγέθη, μεγέθη δηλαδή, όπως η πλευρά και η διαγώνιος τετραγώνου, που αποδεικνύεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι ΔΕΝ έχουν κοινό μέτρο. Πώς να οριστεί λοιπόν ο «λόγος» δυο τέτοιων μεγεθών, ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε το προφανές, ότι όλα τα τετράγωνα είναι γεωμετρικώς όμοια, ότι δηλαδή οι διαγώνιοι δύο τετραγώνων είναι ανάλογες (=έχουν τον ίδιο λόγο) με τις πλευρές τους; Τη μεγαλοφυά λύση, που αναπτύσσεται στι Βιβλίο Ε΄των Στοιχείων του Ευκλείδη, την έδωσε ο Εύδοξος ο Κνίδιος: ΔΕΝ ορίζεται ο λόγος δυο ασύμετρων μεγεθών αυτός καθ’εαυτόν (ο ορισμός του Ευκλείδη «Λόγος ἐστὶ δύο μεγεθῶν ὁμογενῶν ἡ κατὰ πηλικότητά ποια σχέσις» είναι απλώς περιγραφικός), ορίζεται όμως η αναλογία (=ισότητα λόγων) ως εξής: «᾿Εν τῷ αὐτῷ λόγῳ μεγέθη λέγεται εἶναι πρῶτον πρὸς δεύτερον καὶ τρίτον πρὸς τέταρτον, ὅταν τὰ τοῦ πρώτου καί τρίτου ἰσάκις πολλαπλάσια τῶν τοῦ δευτέρου καὶ τετάρτου ἰσάκις πολλαπλασίων καθ᾿ ὁποιονοῦν πολλαπλασιασμὸν ἑκάτερον ἑκατέρου ἢ ἅμα ὑπερέχῃ ἢ ἅμα ἴσα ᾖ ἢ ἅμα ἐλλείπῇ ληφθέντα κατάλληλα», δηλαδή Α:Β :: Γ:Δ εάν για οποιυσδήποτε φυσικούς αριθμούς μ, ν ισχύει είτε μΑ>νΒ και μΓ>νΔ, είτε μΑ=νΒ και μΓ=νΔ, είτε μΑ<νΒ και μΓ<νΔ. Αναλόγως ορίζεται και η ανισότητα λόγων, και συνάγονται όλες οι ιδιότητες των αναλογιών, ακολουθεί δε, στο Βιβλίο ΣΤ΄, η όλη θεωρία των λόμοιων σχημάτων.
    ΔΕΝ μιλούσαν λοιπόν οι αρχαίοι για ασύμμετρους ή άρρητους αριθμούς, τους οποίους δεν εγνώριζαν, μιλούσαν όμως για ασύμμετρα ή άλογα μεγέθη και για άρρητους λόγους. Φυσικό ήταν, όταν καθιερώθηκε η χρήση των δεκαδικών αριθμών, που επέτρεπε να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και οι άρρητοι χωρίς πολλούς φιλοσοφικούς προβληματισμούς, να γίνει λόγος και για ασύμμετρους αριθμούς — ασύμμετρους ως προς την ακέραια μονάδα, δηλαδή άρρητους. Αυστηρά ορίστηκαν όμως μόλις τον ΙΘ΄αιώνα, με έναν ορισμό (τομές του Dedekind) πολύ παρόμοιο με τη μέθοδο του Ευδόξου.
    Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο Βιβλίο Ι΄των Στοιχείων ορίζονται τα «σύμμετρα μεγέθη» με τη σημερινή έννοια, τα «δυνάμει σύμμετρα» ως εκείνα των οποίων τα τετράγωνα είναι σύμμετρα [«δύναμις» στον Ευκλείδη σημαίνει το τετράγωνο αριθμού και «δυναμένη» την τετραγωνική ρίζα!], ενώ «ὅταν τοῖς ἀπ᾿ αὐτῶν τετραγώνοις μηδὲν ἐνδέχηται χωρίον κοινὸν μέτρον γενέσθαι» λέγονται «ασύμμετρα» — και το πιο απροσδόκητο για τον σύγχρονο αναγνώστη, «καλείσθω οὖν ἡ μὲν προτεθεῖσα εὐθεῖα [κάποιου είδους μονάδα μήκους] ῥητή, καὶ αἱ ταύτῃ σύμμετροι εἴτε μήκει καὶ δυνάμει εἴτε δυνάμει μόνον ῥηταί, αἱ δὲ ταύτῃ ἀσύμμετροι ἄλογοι καλείσθωσαν». Μ’άλλα λόγια, ο Ευκλείδης θα αποκαλούσε ρητούς όχι μόνο τους ακέραιους και κλασματικούς αριθμούς, παρά και τις τετραγωνικές τους ρίζες! Δεν είναι περίεργο ότι το Βιβλίο Ι΄των Στοιχείων είχε ανέκαθεν τη φήμη του πιο δυσνόητου και σήμερα μόνον ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει…

  142. voulagx said

    Μια ωραία παρουσίαση για το: e^(iπ)=-1 ή αλλιώς: e^(iπ)+1=0

  143. Αλέξης Σ. said

    132
    «Σύνολον πλήθους εκ των αυτών απείρων δεκαδικών μονάδων, εξ εκάστης των οποίων δεν είναι περισσότεραι των εννέα, […]»
    Τι εννοεί ο ποιητής; Βοηθήστε με και μένα, που δεν διδάχθηκα την καθαρεύουσα!

  144. Αγγελος said

    Αλέξη Σ (144), δεν φταίει η καθαρεύουσα· η φράση είναι κάκιστα διατυπωμένη, και ακόμα και τυπικά ασύντακτη («Σύνολον πλήθους… θεωρούνται ως αριθμοί…»). Νοηματικά, είναι συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου, όπου λέει ότι «γνωρίζομεν εκ της Αριθμητικής… ότι οι σύμμετροι αριθμοί δύνανται να γίνουν από την μονάδα και από τα μέρη αυτής 0,1, 0,01, 0,001… διά της επαναλήψεως αυτών ως προσθετέων», ότι δηλαδή π.χ. ο σύμμετρος αριθμός 3/8 = 0,375 γίνεται από τρία δέκατα, εφτά εκατοστά και πέντε χιλιοστά, «προς δε (=επίσης) ότι υπάρχουν κλάσματα, τα οποία είναι ίσα με αριθμούς έχοντας μεν άπειρον πλήθος δεκαδικών ψηφίων, τα οποία όμως επαναλαμβάνονται από τινος και εξής (=από κάποιο σημείο και πέρα) ομοίως και κατά την αυτήν τάξιν», όπως π.χ. 1/6 = 0,1666…. ή 8/11 = 0,727272… Ε, «κατ’ανάλογον τρόπον δεχόμεθα ότι» ένα σύνολο που περιλαμβάνει μέχρι εννέα (μπορεί κανένα, μπορεί ένα, μπορεί δύο, αλλά μέχρι εννέα) δέκατα, μέχρι εννέα εκατοστά, μέχρι εννέα χιλιοστά και ούτω καθεξής παριστάνει αριθμό, ακόμα και αν τα ψηφία του δεν έχουν τέλος. Ίσως ο συγγραφέας να εννοεί «σύνολο» εδώ το αριθμητικό άθροισμα: πράγματι π.χ. √2 = 1 + 4*0,1 + 1*0,01 + 4*0,001 + 2*0,0001 +… (αυτό θα πει 1,4142…)· ίσως πάλι να εννοεί απλώς μια άπειρη σειρά αραβικών ψηφίων. Είναι όντως θεώρημα της αριθμητικής ότι κάθε τέτοιο άθροισμα α/10+β/100+γ/1000+δ/10000+…, όπου τα α, β, γ… είναι φυσικοί αριθμοί από 0 έως 9, παριστάνει ρητό (κλασματικό) αριθμό εάν τα α, β, γ… τερματίζονται (είναι δηλαδή όλα 0 από κάποιο σημείο και πέρα) ή επαναλαμβάνονται απαράλλαχτα («περιοδικά») από κάποιο σημείο και πέρα· είναι θεώρημα της μαθηματικής ανάλυσης ότι κάθε τέτοιο άθροισμα παριστάνει έναν πραγματικό αριθμό, που ΔΕΝ είναι ρητός (κλάσμα ακεραίων) αν τα ψηφία του, δηλ. τα α, β, γ…, δεν επαναλαμβάνονται απο κάποιο σημείο και πέρα. Ο Νείλος Σακελλαρίου το χρησιμοποιεί ως ορισμό των πραγματικών αριθμών, πράγμα που δεν είναι μεν λάθος, αλλά προσκρούει σε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, τις οποίες, όπως είπαμε, ο συγγραφέας (πολύ σωστά, δεδομένου ότι πρόκειται για γυμνασιακό βιβλίο) συγκαλύπτει με τη φράση «δεχόμεθα ότι διατηρούνται οι ορισμοί των πράξεων επ’αυτών… δεικνύεται δε (πώς;) ότι είναι δυνατή η πρόσθεσις, η αφαίρεσις, ο πολλαπλασιασμός (και η ύψωσις εις δύναμιν) και η διαίρεσις δύο οιωνδήποτε αριθμών [και] ότι ισχύουν και επ’αυτών αι θεμελιώδεις ιδιότητες πράξεων».

  145. Αγγελος said

    Pedis (141), άνοιξα, μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή μου, την Πλάτωνος Πολιτεία σε μετάφραση Κ. Δ. Γεωργούλη, που κληρονόμησα από τη μητέρα μου, και.. έφριξα. Ο Γεωργούλης αφιερώνει οχτώ σελίδες (502-510) στην εξήγηση του συγκεκριμένου οκτάστιχου χωρίου, σκοπός του οποίου είναι να τονίσει ότι στην ιδεώδη πολιτεία, οι συνουσίες θα πρέπει να προγραμματίζονται βάσει πυθαγόρειων αριθμητικών σχέσεων! Η φράση «ἑκατὸν μὲν ἀριθμῶν ἀπὸ διαμέτρων ῥητῶν πεμπάδος, δεομένων ἑνὸς ἑκάστων, ἀρρήτων δὲ δυοῖν» σημαίνει, κατά τον Γεωργούλη, «εκατό φορές το τετράγωνο της ακέραιας προσέγγισης της διαγωνίου τετραγώνου με πλευρά 5, ελαττωμένης κατά 1, ή της ακριβούς (άρρητης) τιμής της διαγωνίου, ελαττωμένης κατά δύο», δηλαδή (αφού η διαγώνιος είναι 5√2 = 7,07…) «100(7²-1) ή 100((5√2)²-2)» δηλαδή 4800 (το οποίο, πολλαπλασιαζόμενο επί «ἑκατὸν κύβων τριάδος» (100*3³=2700) μας δίνει 1296000 = (3*4*5)⁴, τον αριθμό «του θείου γεννητού». Μοιάζει δηλαδή πράγματι να χρησιμοποιεί τους όρους «ρητός» και «άρρητος» με τη σημερινή τους σημασία. Αλλά πόσος κόπος του ίσως μεγαλύτερου πνεύματος των αιώνος και των ερμηνευτών του, για να πει και να καταλάβουν, μετά συγχωρήσεως, μια ουρανομήκη μπούρδα!

  146. Αλέξης Σ. said

    144, 145
    Θέλει πολύ φαντασία για να καταλάβεις τι προσπαθεί να πει ακόμα κι αν ξέρεις ήδη τη θεωρία! Πόσο μάλλον οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου! Μετά τις διευκρινήσεις σου Άγγελε, κατέληξα στο εξής.
    «Σύνολον [= άθροισμα] πλήθους [= πολλών – πλεονασμός] εκ των αυτών [= από τις ίδιες (ως άνω)] απείρων [το πλήθος] δεκαδικών μονάδων [0.1, 0.01, 0.001 κ.ο.κ., όπως έγραφε στην προηγούμενη παράγραφο], εξ εκάστης των οποίων δεν είναι περισσότεραι [σε πλήθος εμφανίσεων] των εννέα, […]»
    Ουσιαστικά, ήθελε να περιγράψει με «απλά λόγια» τη δυναμοσειρά Σα_ν(10^ν), με συντελεστές α_v ακέραιους στο διάστημα [0,9], και το ‘κανε ακόμα πιο δύσκολο!

  147. Pedis said

    # 146 – Καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Πράγματι, βλέπω ότι οι μεταφραστές/ερμηνευτές δίνουν τα ρέστα τους (και δεν συμφωνούν μεταξύ τους απαραίτητα). Σε μία από τις εκδόσεις που συμβουλεύτηκα λέει ότι το 1296000, το αποτέλεσμα που ανέφερες, διαιρείται ακριβώς με το 360, οι ημέρες του έτους, και δίνει αποτέλεσμα 36000 (έτη) που αποτελεί το λεγόμενο (μέγα) Πλατωνικό Έτος που πρέπει να ήταν η εκτίμηση του Πλάτωνα για την περίοδο της μετάπτωσης των ισημεριών.

    Το άλλο που λες, «του ίσως μεγαλύτερου πνεύματος των αιώνων», ισχύει μόντουλο ότι, από όσους συγγραφείς έχουμε έστω αποσπάσματα, μόλις το 1/40 του συνολικού έργου τους έχει διασωθεί. (Αισιόδοξη εκτίμηση.) Και για τη μεγάλη πλειοψηφία των αρχαίων συγγραφέων δεν έχει διασωθεί ούτε λέξη. (Αυτά τουλάχιστον αναφέρει ο L. Canfora στο «il copista come autore».)

    Πάντως, για να επιστρέψω στην αρχική μου απορία, χάρη στα παραδείγματα που μετέφερες, νομίζω πως έγινε αντιληπτό ότι ο «ρητός» ως μαθηματικός όρος χρησιμοποιείται από τους αρχαίους συγγραφείς για να περιγραφούν οι αριθμοί για τους οποίους μπορεί κανείς να μιλήσει απροβλημάτιστα και δηλαδή είναι εκείνοι που μπορούν να εκφραστούν ρητά ως λόγοι δύο ακεραίων αριθμών, και για αυτό εν συνεχεία η μετάφραση στα λατινικά χρησιμοποίησε δικαιολογημένα τον όρο ratio και τα παράγωγά του. (Ράιτ;)

  148. Αγγελος said

    Pedis, δεν πιστεύω πως η μετάπτωση των ισημεριών ήταν γνωστή τον καιρό του Πλάτωνα. Αν δεν κάνω λάθος, την ανακάλυψε ο Ίππαρχος. Ο Μέγας Ενιαυτός του Πλάτωνα μάλλον έχει ή τελείως μυθική ή αριθμολογική βάση. Αλλά δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω σκοπό να γίνω 🙂
    Όσο για το λατ. ratio, νομίζω πως δεν έχει καμία ετυμολογική σχέση με το «ρητός» = «εκφράσιμος με λόγια» (το οποίο είναι από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα του Fερῶ/ρῆμα/verbum/word). Πιστεύω πως οι Ρωμαίοι πήραν απλώς τη δική τους λέξη για το λογικό και τη χρησιμοποίησαν και για τη μαθηματική σημασία του ελλ. «λόγος». Αξιοπρόσεχτο είναι ότι και στα γαλλικά η λέξη raison (που φυσικά προέρχεται από το λατ. ratio), εκτός από λογική και λόγος (=αιτία), σημαίνει και τον μαθηματικό λόγο δύο ομοειδών μεγεθών.
    Απορία ψάλτου: γιατί οι ΑΗΠ ονόμασαν «λόγο» την «κατὰ πηλικότητά ποιάν σχέσιν δύο μεγεθῶν ὁμογενῶν»; Δεν έχω ιδέα!

  149. Pedis said

    # 149 – Έχω την εντύπωση ότι πάει έτσι. Ό,τι (αρμονία) εκφράζεται με κλάσμα είναι σύμφωνα με τον λόγο, τη λογική. Πυθαγόριοι. Εξ’ ου και λόγος ως μαθηματικός όρος.

    (Για τη μετάπτωση των ισημεριών, τι να σου πω. Μπορεί να είχαν μυριστεί κάτι καιρό πριν το προσδιορίσει με ακρίβεια λο Ιππαρχος. Υποθέσεις …)

  150. ΣΠ said

    https://www.pleacher.com/mp/mfacts/pifacts.html

Σχολιάστε