Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς λέγονται οι κάτοικοι του Νίγηρα;

Posted by sarant στο 7 Αυγούστου, 2023


Την ώρα που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο, Δευτέρα πρωί, θα έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έχουν επιδώσει οι χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) στους πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα να παραδώσουν την εξουσία στον  εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, που τον ανέτρεψαν στις 26 Ιουλίου.

Δεν είναι βέβαιο ότι η απειλή θα  πραγματοποιηθεί,  διότι αρκετές χώρες της  ECOWAS έχουν δισταγμούς, ενώ δυο χώρες που συνορεύουν με τον Νίγηρα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικές χούντες ύστερα από πρόσφατα πραξικοπήματα, δήλωσαν αλληλέγγυες προς το νιγηρικό στρατιωτικό καθεστώς -όπως είπαν, θα θεωρήσουν κάθε επίθεση  εναντίον  του Νίγηρα ως επίθεση εναντίον του εδάφους τους.

Ο Νίγηρας είναι περίκλειστη χώρα της Δυτικής Αφρικής, που γεωγραφικά ανήκει στο Σαχέλ, το βορειότερο τμήμα  της υποσαχάριας Αφρικής, μεταβατική περιοχή ανάμεσα στην  έρημο και τη σαβάνα. Μάλιστα, όπως έχουμε γράψει στο σχετικό άρθρο, οι πέντε χώρες της ομάδας G5 του Σαχέλ είναι, από δυτικά προς τα ανατολικά, Μαυριτανία, Μάλι,  Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ, όλες πρώην γαλλικές αποικίες.

Ο Νίγηρας έχει έκταση 1.267.000 τ.χ. και πληθυσμό «μόλις» 25 εκατομμύρια. Για σύγκριση, η πολύ γνωστότερη Νιγηρία, αμέσως νοτιότερα, έχει μικρότερη έκταση (940.000 τ.χ.) αλλά δεκαπλάσιο σχεδόν πληθυσμό (230 εκατ.). Είναι λοιπόν, τυπικά, χώρα αραιοκατοικημένη, όμως το 80% της έκτασής  της είναι έρημος, η οποία μάλιστα ολοένα και επεκτείνεται με την κλιματική αλλαγή. Έτσι, σχεδόν  όλος ο πληθυσμός είναι στριμωγμένος στις νότιες περιοχές κοντά στα σύνορα με τις νοτιότερες χώρες. Όπως βλέπετε στον χάρτη, η πρωτεύουσα της χώρας,  το Νιαμέι (πρέπει να προφέρεται Νιαμέ) βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της,  καμιά σχέση με το κέντρο.

Ο Νίγηρας είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά που μόνο στην υποσαχάρια Αφρική βρίσκει κανείς. Ας πούμε, σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν κάπου 6.5 παιδιά κατά μέσο όρο (ενώ ο δείκτης γονιμότητας, που είναι κάπου 1,3 στην Ελλάδα έχει  πέσει κοντά στο 2 στις πολυάνθρωπες χώρες της Ασίας σαν το Μπαγκλαντές). Λοιπόν, ο δείκτης γονιμότητας στον  Νίγηρα είναι ο υψηλότερος στον κόσμο, αλλά το ίδιο και ο δείκτης παιδικής  θνησιμότητας, αφού σχεδόν το 1/4 των  παιδιών πεθαίνουν πριν φτάσουν στα 4 χρόνια τους.

Η χώρα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Νίγηρα,  Niger στα  αγγλικά και στα γαλλικά. Ο ποταμός Νίγηρας, με σχημα περίπου ημισελήνου, πηγάζει από τη Γουινέα, διαρρέει το Μάλι και τον νότιο Νίγηρα και συνεχίζει στη Νιγηρία όπου και εκβάλλει στον κόλπο της Γουινέας σχηματίζοντας ένα τεράστιο δέλτα.

Niger στα λατινικά θα πει μαύρος, και από εκεί προέρχεται η λέξη Νέγρος και τα ανάλογά της στις άλλες γλώσσες, όπως η ρατσιστική βρισιά Nigger, που λέγεται ότι τη χρησιμοποίησε ο Ταξιάρχης Φούντας σε αγώνα ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, όπου παίζει τώρα,  και ίσως αυτό του στοιχίσει τη  δουλειά του. Ωστόσο, ο ποταμός Νίγηρας δεν είναι μαύρος -θέλω να πω, ετυμολογικά δεν  προέρχεται από το λατινικό niger, αλλά από κάποια γλώσσα της περιοχής, ίσως από τη φράση n’eghirren «νερό που κυλάει» της Τουαρέγκ, που παρασυσχετίστηκε από τους Ευρωπαίους με το niger.

Από το ίδιο τεράστιο ποτάμι πήρε την ονομασία της βέβαια και η Νιγηρία. Ο Νίγηρας, από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος, το 1960, βρέθηκε στη σκιά της περίπου συνώνυμης και πολύ ισχυρότερης γειτόνισσάς του, ακόμα και γλωσσικά. Καταρχάς, πολλοί στην Ευρώπη αγνοούν ή αγνοούσαν και την ύπαρξη του κράτους. Τώρα με το πραξικόπημα, σε πολλά ειδησεογραφικά σάιτ είδαμε, τις πρώτες μέρες, να  μεταφράζουν  το Niger σε… Νιγηρία. Όμοια με το ανέκδοτο περί Ιράν και Ιράκ, πολλοί σγουρομάλληδες θα αναρωτήθηκαν αν  το σωστό είναι Νίγηρας ή Νιγηρία.

Κι έτσι, το εθνωνύμιο Νιγηριανός,  όμοια και το επίθετο νιγηριανός έχουν καπαρωθεί από τη Νιγηρία. Λέμε για τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή τάδε, ή για το νιγηριανό πετρέλαιο. Στα αγγλικά, Nigerian.

Mε τον Νίγηρα, τι γίνεται; Στον Κατάλογο χωρών, εδαφών και νομισμάτων των  υπηρεσιών της ΕΕ βρίσκουμε την περιφραστική απόδοση «κάτοικος του…» για τους κατοίκους του Νίγηρα και το επίθετο «νιγηρικός» που το χρησιμοποίησα και παραπάνω. Για το επίθετο συμφωνώ, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει βολικό μονολεκτικό εθνωνύμιο που πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να καθιερωθεί. Οι συνάδελφοί μου γενικά είναι κάπως διστακτικοί και συχνά προτιμούν τις περιφράσεις. Όμως για τον Νίγηρα υπάρχει το εθνωνύμιο Νιγήριος, που αποτελεί πολύ καλή λύση κατά τη γνώμη μου.

(Ήδη  πέρυσι τον  Δεκέμβρη, σε ανύποπτο χρόνο που λέμε, είχα γράψει: Δυστυχώς ο Νίγηρας ζει στη σκιά της Νιγηρίας. Μια χαρά είναι το Νιγήριος παρόλο που δεν το χρησιμοποιούν πολλοί -αλλά δεν προτείνουν κάτι άλλο πέρα από περίφραση (κάτοικος του Νίγηρα). Να το λέμε, να καθιερωθεί.)

Στα αγγλικά, έκαναν το κόλπο να  δανειστούν τη γαλλική κατάληξη. Έτσι, ο Νιγήριος λέγεται Nigerien ενώ ο Νιγηριανός Nigerian. Το ίδιο και οι Γάλλοι, με αξάν: Nigérian της Νιγηρίας, Nigérien του Νίγηρα.

Τα  γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα στον  Νίγηρα, αν και υπάρχουν δεκάδες ντόπιες γλώσσες -και βέβαια δεν ξέρουν γαλλικά όλοι οι Νιγήριοι, ούτε όλοι οι δυτικοαφρικανοί. Οι Νιγήριοι πραξικοπηματίες στα γαλλικά μίλησαν, όπως και οι Μαλισιανοί και Μπουρκινέζοι υποστηρικτές τους (στα εθνωνύμια αυτά ακτιβίζω, οι υπηρεσίες της ΕΕ προτείνουν  περιφραση). Μίλησαν στα γαλλικά οι πραξικοπηματίες, αλλά ταυτόχρονα  ακύρωσαν τις συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με τη Γαλλία και σκοπεύουν, εφόσον βεβαίως το καθεστώς τους εδραιωθεί, να διακόψουν τις παραδοσιακά στενές σχέσεις με την πρώην αποικιοκρατική δύναμη (εδώ μου λείπει η λέξη -δεν θα πούμε βέβαια «μητρόπολη» τη Γαλλία, που είχε για αποικία τον Νίγηρα, αλλά πώς θα την πούμε; )

Ο Νίγηρας είναι πάμφτωχη χώρα, το είπαμε και πριν, αλλά έχει πλούσιο υπέδαφος, ας πούμε πολύ ουράνιο που το εκμεταλλεύεται γαλλική εταιρεία. Οι Νιγήριοι που διαδηλώνουν υπέρ της χούντας και εναντίον της Γαλλίας κραδαίνουν συχνά ρωσικές σημαίες -πράγματι,  εδώ και χρόνια δρουν στην  περιοχή οι «μουσικοί», οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, πολεμώντας τους τζιχαντιστές που ενδημούν στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη  Μπουρκίνα Φάσο. Φαίνεται πως η ρωσική προπαγάνδα ακούγεται πιο πειστική σε πολλούς Νιγήριους (και Μαλισιανούς, και Μπουρκινέζους) από τη δυτικοευρωπαϊκή, ίσως επειδή οι Ρώσοι δεν έχουν το στίγμα του αποικιοκράτη (εννοώ στην  Αφρική).

Αυτά όλα γίνονται αρκετά μακριά μας, αλλά μας αφορούν κιόλας. Ας πούμε, στο άρθρο 18 της αμυντικής συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία, προβλέπεται ότι η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας μπορεί να λάβει και την μορφή «συμμετοχής σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Η αναφορά δεν είναι δεσμευτική, είναι όμως ενδεικτική.

Σαχέλ είναι και ο Νίγηρας, οπότε καλό είναι να ξέρουμε ότι οι κάτοικοι του Νίγηρα λέγονται Νιγήριοι.

 

193 Σχόλια to “Πώς λέγονται οι κάτοικοι του Νίγηρα;”

  1. greggan193 said

    Νιγήριοι – πώς αλλιώς; Δεν ξέρω αν για τον Νιγηριανό υπάρχει και η εκδοχή του Νιγεριανός (;)

  2. sk said

    Καλή βδομάδα,
    Μια που έπιασες το θέμα, τι είναι η κόρη ενός άραβα;
    s

  3. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Είναι που δεν έχει και καλή ομάδα ποδοσφαίρου ο Νίγηρας και δεν συμμετέχει σε τελικές φάσεις μουντιάλ· αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε βρει νωρίτερα όνομα για τους κατοίκους του.
    Όσο για τον Ταξιάρχη Φούντα, είναι επιρρεπής σε ρατσιστικές βρισιές εναντίον αντιπάλων και συμπαικτών του. Στο τελευταίο επεισόδιο, μάλιστα, τις έφαγε τις φάπες του από το θύμα της επίθεσής του. Στον πάγο, λοιπόν, εκεί όπου τον έθεσε η ομάδα του, γιατί έχει παραγίνει το πρόβλημα των ρατσιστικών επιθέσεων σε παίκτες που δεν έχουν το «σωστό» χρώμα και μπράβο στον Βινίσιους που αποφάσισε να αντιδράσει.

  4. atheofobos said

    Πολύ χρήσιμο το σημερινό, καθώς αν με ρώταγες πριν να το διαβάσω ποια η διαφορά Νίγηρα και Νιγηρίας δεν θα ήξερα να απαντήσω!
    Γούγκλισα δε και έμαθα ποιος είναι και ο παντελώς άγνωστος σε μένα Ταξιάρχης Φούντας!

  5. Αγγελος said

    Καλημέρα.
    Το έχουμε κουβεντιάσει κι άλλοτε αυτό: https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/29/arabissa/

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Αράβισσα, το έχουμε συζητήσει, δες στο σχ. 5

    3 Πράγματι, ούτε υπάρχουν Νιγήριοι παίκτες σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες

    4 Εδώ διδάσκουμε 🙂

    5 Το είχα ξεχάσει!

  7. Νέο Kid said

    Αν επιτρέπετε, (κι επειδή βαριέμαι να ψάχνω…) ποιος στήν ευχή είναι ο Ταξιάρχης Φούντας;; Εγώ το Γιώργο Φούντα ήξερα που κρατούσε μαχαίρι…

  8. Νέο Kid said

    Όταν ήμουνα στη Λιβύη είχα γνωρίσει ένα τομάρι που περηφανευόταν ότι έκανε «εισβολές» στο βόρειο Νίγηρα κι έπιανε σκλάβους! …

  9. Θρασύμαχος said

    για να σκεφτούμε κάτι ανάλογο: πώς λέγεται ο κάτοικος του ποταμού Λίγηρα; 🙂

  10. evamaten said

    Ενδιαφέρον και επίκαιρο
    Η ιστορία του Françafrique συνεχίζεται (ποιος ξέρει με τι συνέπειες)
    Françafrique – Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7afrique

    Το τέλος του «Françafrique»> Το βατερλό της αλλαζονικής πολιτικής Macron στην Αφρική είναι στο Νίγηρα – Κουρδιστό Πορτοκάλι https://kourdistoportocali.com/news-desk/to-telos-toy-quot-francafrique-quot-gt-to-vaterlo-tis-allazonikis-politikis-toy-emmanuel-macron-einai-sto-nigira/τ

  11. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    Και Νιγηραίοι (όπως Κέρκυρ-α. -αίοι) και Νιγηρ-άνοι/-ανοί (όπως Βενεζουελ-άνοι/-ανοί), θα μπορούσαν να λέγονται χωρίς να μπερδεύονται με Νιγηριανούς

  12. sarant said

    9 Ή έστω το κάστρο του Λίγηρα.

    10 Α μπράβο

  13. Alexis said

    #6β: Αν θέλουμε όμως να κάνουμε μια λεπτή διάκριση θα πούμε Αράβισσα τη σύζυγο Άραβα και Αραβοπούλα την κόρη (κατά το βασίλισσα-βασιλοπούλα) 🙂

  14. Γιάννης Κουβάτσος said

    7: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A4%25CE%25B1%25CE%25BE%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2581%25CF%2587%25CE%25B7%25CF%2582_%25CE%25A6%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B1%25CF%2582&ved=2ahUKEwio8YTJh8qAAxUabPEDHdbTCFcQFnoECDUQAQ&usg=AOvVaw0jUwX3UnOamNeWrkzKzeOc

  15. evamaten said

    10
    Συγγνώμη, το 2ο λινκ για κάποιο λόγο δεν οδηγεί στο σωστό άρθρο.
    Ας ειναι, καλημέρα σας (ξέχασα να πω)

  16. nikiplos said

    Καλημέρα. Κι εμένα το Νιγήριος μου έρχεται για το Νίγηρα, αλλά για το Μάλι θυμάμαι στον Τύπο τον όρο: Μαλινέζος.

  17. Νιαμέ προφέρεται όντως η πρωτεύουσα, όπως φαίνεται. Όσο για την προέλευση του ονόματος… Sur l’origine et la signification du nom de Niamey, courent diverses légendes dont celle d’un chef de clan Kalle qui aurait dit à ses esclaves : Wa niammané (« prenez ce pays »). https://fr.wikipedia.org/wiki/Niamey#Toponymie
    Για γερμανομαθείς προστίθεται και άλλη μια ερμηνεία: Zur Herkunft und Bedeutung des Namens Niamey gibt es verschiedene Legenden. Eine besagt, eine alte Frau hätte an einer bestimmten Stelle am Fluss Wasser entnommen, an der dann die erste Siedlung entstand: Der Name Niamey käme demnach von Nya-me, das Wasserstelle der Mutter bedeutet.[9] Eine andere Legende führt den Namen auf ein Oberhaupt des Kallé-Clans zurück, das zu seinen Sklaven gesagt haben soll: „Oua niammané“ (Nehmt dieses Land).[11]

  18. https://de.wikipedia.org/wiki/Niamey#Entstehung το λινκ για το τελευταίο

  19. Παναγιώτης Κ. said

    Στην ΕΕ δεν έχουν καθιερωθεί κάποιοι κανόνες ονοματοδοσίας για περιπτώσεις σαν και αυτή του Νίγηρα;
    Η άποψη των Νιγήριων-αν έχουν διατυπώσει άποψη-ποια είναι;

  20. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    7
    Δύο περιπτώσεις
    https://www.sport24.gr/football/mls-paiktes-tis-inter-maiami-katigoroyn-ton-foynta-gia-ratsistiki-epithesi.9763587.html

    https://www.sport24.gr/football/i-dc-united-evale-ston-pago-ton-foynta-kai-ton-sympaikti-toy-romperta.10122568.html

  21. Λάμπας said

    Δύο απορίες:
    «…πολλοί σγουρομάλληδες θα αναρωτήθηκαν αν το σωστό είναι Νίγηρας ή Νιγηρία.»
    Γιατί σγουρομάλληδες; Παίζει κάποια σημασία που δεν ξέρω;
    «…δεν θα πούμε βέβαια «μητρόπολη»». Γιατί όχι μητρόπολη;

    Ωραίο το Νιγήριος, κατοχυρώθηκε.

  22. ndmushroom said

    Νιγήριος, Μαλινέζος (ή Μαλιανός; Έχουμε και το Mechelen, ελληνιστί Μαλίν), Μπουρκιναμπός (σκεφτόμουνα και το «Μπουρκιναμπές-Μπουρκιναμπέδες» αλλά με ξενίζει λίγο η κατάληξη για λαό)

  23. ndmushroom said

    Για το τι πρώην είναι η Γαλλία για το Σαχέλ, ο δοκιμότερος όρος είναι το «δυνάστρια». Με επιφύλαξη για το «πρώην» (και μόνο).

  24. ΣΠ said

    3
    Η Νιγηρία είναι πολύ καλή και στο ποδόσφαιρο γυναικών. Αυτή την στιγμή διεξάγεται ο αγώνα Αγγλία-Νιγηρία για την φάση των 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών.

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η «πλάκα» είναι ότι πρωτοστατούν στις ρατσιστικές επιθέσεις «φίλαθλοι» και παίκτες χωρών που ο Χίτλερ και οι ναζιστές του τούς είχαν χαμηλά στο… αριόμετρο: Ισπανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Σλάβοι, Ρουμάνοι… Πώς αλλάζουν οι καιροί…

  26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    9# Γυρίνος, βάτραχος, κυπρίνος, πέστροφα κλπ. Τα πλάσματα του Κυρίου είναι πολλά 🙂

  27. Costas Papathanasiou said

    0,1,16: Να ληφθεί όμως υπόψη και ότι, στην (ειδική) περίπτωσή μας, ένα εναλλακτικό πατριδωνυμικό επίθημα, π.χ. ‘(Νιγηρ)-αίος’, μπορεί να δώσει το ξεκάθαρο ‘νιγηραϊκός,’ ενώ το Νιγήριος μπορεί να μας πάει στο αμφίσημο ‘νιγηριακός’

  28. 7, … ποιος στήν ευχή είναι ο Ταξιάρχης Φούντας;; Εγώ το Γιώργο Φούντα ήξερα που κρατούσε μαχαίρι…

    Ο Ταξιάρχης παίζει Φουνταριστός

  29. … γαλλικά μίλησαν …. και οι … Μπουρκινέζοι …

    Μπουρκινοφασιανοί φασί γαλλιστί

  30. Jago said

    15. Βάλε πάνω δεξιά στην αναζήτηση Françafrique και θα στο βγάλει. Είναι πολύ ενδιαφέρον άρθρο των New York Times.

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    24: Και στο ποδόσφαιρο ανδρών, ιδίως παλαιότερα, η Νιγηρία είναι δύναμη. Αλλά εδω μιλάμε για τον Νίγηρα, που είναι μάλλον για τα μπάζα. 🙂

  32. nikiplos said

    29@ που παλαιότερα τους λέγαμε ΑνωΒολτιανούς εμείς οι Γκωλικοί! 🙂

  33. Γεγονός είναι πως στην Αφρική δεν πολεμάνε τακτικοί στρατοί αλλά μισθοφόροι εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια-δεν ήξερα για τους Βάγκνερ-εγώ είμαι Βέρντι και Μπελίνι (γελαστή φατσούλα)

    Επίσης δεν νομίζω πως θα χρειασθεί να συνδράμουμε εμείς με ανθρώπινο δυναμικό τους Γάλλους, την Λεγεώνα των Ξένων τί την έχουνε ;
    Προ 12ετίας είχα μαθητές αλβανικής καταγωγής που υπηρετούσανε στην Λεγεώνα των Ξένων αποσπασμένοι εδώ σαν φρουροί της γαλλικής πρεσβείας, θάτανε πιο ήρεμα τα πράγματα τότε.

    Ας ακούσουμε την Μασσαλιώτιδα, επίκαιρη ποδοσφαιρικά, επ ‘ ευκαιρία …

  34. Παναγιώτης K. said

    Αν προσέλαβα σωστά την λέξη «ρατσιστικός» τότε αυτή πρωτίστως έχει πολιτικό περιεχόμενο επειδή συνδέεται με τον ναζισμό, το φασισμό και το απαρτχάιντ.
    «Εντρυφώντας» όμως στο συγκεκριμένο θέμα, διαπιστώνουμε ότι μια ρατσιστική αντίδραση είναι πρωτίστως ψυχαναλυτικού χαρακτήρα άρα ατομικού.

    Σε χώρες που υπήρξε το απαρτχάιντ μια χαρά εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις!

    Δεν είναι μικρότερες οι προκαταλήψεις έναντι αλλόχρωμων, αλλόφυλων, αλλόθρησκων, ανθρώπων που ιδεολογικά είναι αντίθετοι προς εμάς κ.ο.κ

    Έχοντας κατά νου να είμαι στοιχειωδώς συνεπής απέναντι στον εαυτό μου, αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον χαρακτηρισμό «ρατσιστής» φροντίζοντας να μην υποπέσω εγώ ό ίδιος σε αυτό το… αμάρτημα.

    Αποκαλώ «ρατσιστή» τον φίλο μου τον Θανάση που η κόρη του επέλεξε ως σύντροφο έναν μαύρο. Σε εκείνη δεν είπε τίποτα. Σε μένα όμως εξομολογείται τον…πόνο του!
    Δεν τον αποπαίρνω με αυστηρότητα. Απλώς του το επισημαίνω.
    (Υπάρχει και η παροιμία «απ΄έξω απ΄τον χορό…». Ο Θανάσης μου την θυμίζει…)

  35. nikiplos said

    34@ Ρατσισμός με τη γενική έννοια είναι όταν θεωρούμε μια ράτσα κατώτερη ή και βλαβερή και ως εκ τούτου επιχειρούμε καταστατικούς διαχωρισμούς (χωριστά σχολεία, θέσεις σε λεωφορεία κλπ). Εικάζω πως ο φίλος Θανάσης, (σαν τον Μανιάτη γείτονα που ποτέ δεν αποκάλεσε το εγγόνι με το (δικό του) όνομα: Αντώνη, αλλά «ρε σύ!» ), μάλλον κάποιο σύμπλεγμα ορμέμφυτης ξενοφοβίας έχει μαζί με επίκτητο φόβο που καλλιεργείται και συντηρείται από τα ΜΜΕ (οι μαύροι είναι μόνο για χορό, ναρκωτικά, ντίσκο και συμμορίες με όπλα και εγκλήματα). Δεν θεωρεί (από μόνος του) δλδ κατώτερη τη μαύρη φυλή.

    Στα ελλήνικος ο εγχώριος ρατσισμός (τον οποίο έχω και εγώ ως προκατάληψη, δεν το κρύβω) είναι κυρίως με τους Ρομά. Οι μαύροι συχνά μια χαρά άνθρωποι θεωρούνται.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    35: Μόνο που και σε ελληνικά γήπεδα ακούγονται κατά καιρούς ήχοι που μιμούνται τις κραυγές πιθήκων και πετάγονται μπανάνες σε μαύρους ποδοσφαιριστές.

  37. nikiplos said

    36@ Δεν με εκπλήσσει για μια χώρα που εδώ και 20 χρόνια έχει δώσει τηλεοπτικό λόγο και κύρος (μέτρο συμμόρφωσης με την διοίκηση) σε Τσουκαλάδες. Αυτοί διδάσκουν/διαμορφώνουν το οπαδικό ήθος.

  38. Πάνος με πεζά said

    Και γιατί να μην κάνουμε την πλήρξη ανατροπή, από Νίγηρα να πούμε Νιγηριανός, κι από Νιγηρία Νιγηρός, κατά το Ιταλός, οκνηρός κλπ; 🙂
    A propos, οι Λιβανέζοι δε θα έπρεπε να λέγονταν, πιο formal, Λιβάνιοι; Είναι συχνή η λέξη, και σαν επώνυμο.

  39. Πάνος με πεζά said

    Επίσης μια διαχρονική αδικία, σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις λένε «ο αθλητής από το Τρίνιντατ» (μονολεκτιοκό, δεν υπάρχει εδώ), και το Τομπάγκο, το πετάνε… Εκτός αν εσχάτως χωρίσαν τα τσανάκια, και δεν το ξέρω !

  40. phrasaortes said

    Ο Νίγηρας έχει και συνονόματο Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Πεσκέννιο Νίγηρα. Επαναστάτησε εναντίον του Δίδιου Ιουλιανού, αλλά τελικά ηττήθηκε από τον Σεπτίμιο Σεβήρο.

  41. Μαρία said

    Αβλεπί Νιγήριοι. Δεν είναι Νιγηριανοί αφού.

  42. Georgios Bartzoudis said

    Από τον Νίγηρα είναι ο Νιγηρινός, και από τη Νιγερία ο Νιγεριανός!

  43. Χαρούλα said

    Βολικό για τους Γάλλους
    Εθνικό σύνθημα: «Fraternité, Travail, Progrès»
    (Αδερφότητα, Εργασία, Πρόοδος)😤

    Και χρήσιμος τόπος…😤
    Στις 4 Μαΐου του 2009 θεμελιώθηκε ένα νέο εργοστάσιο εξόρυξης ουρανίου στα βόρεια της χώρας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην αφρικανική ήπειρο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

  44. Αχιλλέας said

    Οι Μπουρκινέζοι στη Γαλλία λέγονται Μπουρκιναμπέ (Burkinabé), το οποίο είναι νεολογισμός προερχόμενος από τον ηγέτη του αντιαποικιακού αγώνα Thomas Sankara.

  45. Alexis said

    #39: Και μεγάλη αδικία επίσης να μην υπάρχει ονομασία για τον κάτοικο της αμερικανικής ηπείρου γιατί την έχουν «καπαρώσει» οι ΗΠΑνοί.

    Ευρώπη-Ευρωπαίος
    Ασία-Ασιάτης
    Αφρική-Αφρικανός
    Αμερική- ;

  46. […] Πώς λέγονται οι κάτοικοι του Νίγηρα; […]

  47. Alexis said

    Και ο κάτοικος του Τσαντ;

  48. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    17 Ετυμολογικοί μύθοι τελικά υπάρχουν παντού

    19 Οι υπηρεσίες της ΕΕ καταγράφουν τι λέγεται περισσότερο.

    21 Όπως λέμε «μια ξανθιά είπε…»

    27 Νιγηρικός, είπαμε.

    38 Εμείς να την κάνουμε την πλήρη ανατροπή; Σαν τον Δον Κιχώτη;

    44 Ναι, οπότε ίσως Μπουρκιναμπέζος ή Μπουρκιναμπαίος. Να ερωτηθεί και ο Γιάννης Μπέζος.

    47 Τσαντίλας, όχι;

    (Τσαντιανός θα έλεγα)

  49. aerosol said

    #47
    Τσαντινός. Εκτός αν είναι πολύ νευρικός, οπότε ίσως τον πούμε και Τσαντίλα.

  50. aerosol said

    [Πιάσε κόκκινο!]

  51. Λάμπας said

    48. Δηλαδή ο σγουρομάλλης πήρε τη θέση της ξανθιάς, για να μη μας κατηγορήσουνε για σεξισμό; Πάντως, ο πιο γνωστός σγουρομάλλης θα μείνει ο Τσάκωνας.

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πιθανότατα οι ίδιοι οι κάτοικοι του Τσαντ αδιαφορούν για την εθνική τους ονομασία, αφού σ’ αυτές τις καινούργιες χώρες, αποικίες μέχρι πρόσφατα, σημασία έχει η φυλή στην οποία ανήκεις, βάσει της οποίας αυτοπροσδιορίζονται οι ντόπιοι, και η οποία έχει ιστορία πολλών αιώνων. Τα σύνορα αλλάζουν, τις γραμμές τις τραβάνε οι πρώην αποικιοκράτες κατά τα κέφια τους, αλλά η φυλή είναι μία σταθερά.

  53. Alexis said

    Και μια και μιλάμε για πατριδωνυμικά και αυτή την εποχή γίνεται και το Μουντιάλ γυναικών, όπως λέει και ο Σταύρος στο #24, παρακολουθούσα πρόσφατα αγώνα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ και μου έκανε εντύπωση που ο σπίκερ τις αποκαλούσε «Αμερικανές».
    Νόμιζα ότι είχε καθιερωθεί και ήταν ευρέως αποδεκτό το «Αμερικανίδες»

  54. ΓΤ said

    υπεράσπιση νταή Λάρισας που σάπισε στο ξύλο τη σύζυγό του: Αλέξης Κούγιας

  55. Costas X said

    Οι «Ten Little Niggers», άραγε ήταν Νιγήριοι, ή Νιγηριανοί ; 🙂

    Ο κάτοικος του Τσαντ, μάλλον «Τσάντος» ! 🙂

  56. Nestanaios said

    Αθήνα, Αθηναίος.
    Ευρώπα, Ευρωπαίος.
    Νεστάνα, Νεσταναίος.
    Νίγηρα, Νιγηραίος.

  57. ΓΤ said

    ΠΑΟ-Μαρσέιγ
    Κωδικός αγώνα στο Κουπόνι: 666
    🤣☘🤣☘🤣☘🤣☘

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    57: Θα χρειαστεί η βοήθεια του 666, για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός. 😉☘️

  59. ΓΤ said

    @58 Δάσκαλος Θ13

    Προκρίσεις

    ΑΕΚ 2,02
    ΠΑΟ 3,55
    Άρης 3,45
    ΠΑΟΚ 1,88
    ΟΣΦΠ 1,94

  60. ΓιώργοςΜ said

    Και Νιγηρέζος θα μπορούσε 😛
    Στα «παιχνίδια συνωμοσίας», όπου η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή, (https://m.imdb.com/title/tt0977855/?ref_=ext_shr_lnk) ο διπλωμάτης του Σων Πεν για να αποφύγει την ευαίσθητη λέξη σε παρουσίασή του, αναφέρει – προφέρει το Νίγηρα ως «Νιζέρ»

  61. Costas Papathanasiou said

    60: Σωστά! 48δ: «Νιγηρικός»=του ποταμού ή χώρας Νίγηρα και όχι ο αναφερόμενος στους (απανταχού)καταγόμενους από τον Νίγηρα

  62. Για τη ζωή στο Νίγηρα, πιο πριν και στο Τσαντ, ακολουθήστε τη Φραγκίσκα Μεγαλουδη στο φβ.

  63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νικοκύρη, νομίζω πώς θά ἐνδιέφερε ἐσένα καί κάποιους ἄλλους λεσβιοπατριῶτες σου.

    https://mietbookstore.gr/nisos-lesvos-mytilini/

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53
    ο σπίκερ τις αποκαλούσε «Αμερικανές».
    Νόμιζα ότι είχε καθιερωθεί και ήταν ευρέως αποδεκτό το «Αμερικανίδες»
    Παίζουν και οι Αμερικάνες 🙂

  65. Πέπε said

    Νάξος:

    Κόρωνος – Κορωνιδιάτης
    Κορωνίδα (πρ. Κωμιακή) – Κωμιακίτης

    Κρήτη, Λασίθι (=οροπέδιο Λασιθίου):

    Μέσα Λασίθι (χωριό) – Μεσαλασιθιώτης / Μεσαλασθιώτης / Μεσαλαθιώτης
    Μέσα Λασιθάκι (άλλο χωριό) – το ίδιο!!

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αφού γλωσσικά …πανηγύριοι, οι Νιγήριοι,
    για να δούμε αναλογικά, πώς θα λεγόταν οι κάτοικοι του Νίγηρα, αν αυτός ήταν χωριό μιας περιοχής μας λμτ
    Στα μέρη μου πχ, ο Αχεντριάς έχει Αχεντριανούς, άρα
    ο Νίγηρας, Νιγηρανούς
    Όμως ο Χάρακας (λίγο πιο πέρα) Χαρακιώτες οπότε και
    ο Νίγηρας, Νιγηριώτες 🙂

    54 υπεράσπιση νταή Λάρισας που σάπισε στο ξύλο τη σύζυγό του: Αλέξης Κούγιας
    Χθες πήγα να το «στοιχηματίσω» εδώ, αλλά το παράτησα ως σιγουράκι -χαμηλής απόδοσης 🙂
    O δράστης ήταν ένας από τους 8 επιχειρηματίες της εστίασης που είχαν προσκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου
    https://kourdistoportocali.com/news-desk/ti-leei-sto-protothema-gr-i-mitera-tis-astynomikoy-poy-xylokopithike-apo-ton-syzygo-tis-o-opoios-itan-enas-apo-toys-8-epicheirimaties-tis-estiasis-eichan-prosklithei-sto-megaro-maximoy/

  67. Πέπε said

    66
    Τα βλέπω:

    Αν ήταν νησί στα Δωδεκάνησα, θα ήταν «ο Νιγήρjος / η Νιγηρjά».
    Αν ήταν χωριό στη Μ. Ασία, Νιγηρλής.
    Στη Χίο, Νιγηρούσης.
    Στην Ικαρία, αν ο άντρας ήταν Νιγηριώτης, η γυναίκα θα ήταν Νιγηριωτίνα κι όχι Νιγηριώτισσα.

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    66β) «ενώ φαίνεται ότι είναι και ένθερμος υποστηρικτής της ΝΔ»
    Τι σχέση έχει το ότι είναι (;) νεοδημοκράτης και το ότι προσκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου;

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67, ετοιμάστηκα να τα συμπληρώσω 🙂
    Ο Νιγήριος στη Χίο Νιγηρούσος
    στη Λευκάδα/Ξηρόμερο Νιγηράνος

    (Νιγηριούσος και Νιγηριάνος αντίστοιχα οι από τη Νιγηρία/Νηγιριανοί)

    68, >>Τι σχέση έχει το ότι είναι (;) νεοδημοκράτης και το ότι προσκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου;
    Ξερω γω γιατί τα γράφουν οι ρεπορταζιάνοι; ότι του σάλεψε από την πολλή χαρά;
    ή τέτοιο αστέρι πώς τόλμσε η άλλη να το χωρίσει;
    Μάλλον πάει στο κλασικό «μα ήταν καλό παιδί, άξιος επιχειρηματίας, μέχρι και στο Μαξίμου τον κάλεσαν, πώς το ΄κανε;» (παναπεί, η κακιά στιγμή και σίγουρα αυτή φταίει)

  70. Peter G said

    Εγώ θα έλεγα απλά ο Νιγηρός, του Νιγηρού κτλ. Εν είδει Αγγλία-Αγγλος, Γαλλία-Γάλλος, Ιράν-Ιρανός, Ινδία-Ινδός, Πακιστάν-Πακιστανός, Σουηδία-Σουηδός, Φιλλανδία-Φιλλανδός, Ιρλανδία-Ιρλανδός, και πάει λέγοντας. Η έμφαση, έτσι, θα ήταν στο έθνος (εθνονύμιο) και όχι στο κράτος/τόπο καταγωγής (δημωνύμιο).

    Αν και ίσως το δημωνύμιο (Νιγήριος, ο εκ Νίγηρος) να ήταν πιό κατάλληλο σ’αυτή τη περίπτωση, μιάς και ο Νίγηρας κατοικείτε από διάφορα έθνη/φυλές (Χάουσα 53%, Ζάρμα και Σογχάϋ 23%, Τουαρέγκ 11%, κτλ) και όχι μόνο ένα/μία.

  71. Costas Papathanasiou said

    Αξιομνημόνευτο και το σχετικό λιμερίκι που αποδίδεται στον William Cosmo Monkhouse (κατ’ άλλους είναι του Lear ή Ανωνύμου) το οποίο καταδεικνύει την πολιτισμική αλληλεπίδραση Νίγηρα(<n’eghirren «νερό που κυλάει»)-Μεσοποταμίας (π.Τίγρης< Σουμεριακό Idigna/Idigina < *id (i)gina “ρέον ύδωρ”)-Ινδίας (τίγρης της Βεγγάλης):
    There was a young lady of Niger
    Who smiled as she rode on a tiger;
    They returned from the ride
    With the lady inside, η μικρή
    And the smile on the face of the tiger.
    [Ήταν μια μικρή απ’ τον Νίγηρα, για μάκια
    που καβάλησε, έναν τίγρη, με γελάκια—
    Φύγαν, γύρισαν μαζί:
    Μες στον τίγρη, η μικρή—
    τα γελάκια, έξω, στου τίγρη τα μουστάκια ]

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    62 Stazybo Horn >>Για τη ζωή στο Νίγηρα, πιο πριν και στο Τσαντ, ακολουθήστε τη Φραγκίσκα Μεγαλουδη στο φβ.

    29.7.22 (…) Τον τελευταίο καιρό συμμετέχει εθελοντικά σε μια πρωτοβουλία για την εξασφάλιση των σπουδών και της σίτισης των παιδιών του ορφανοτροφείου Saga που βρίσκεται στη Νιαμέι, πρωτεύουσα του Νίγηρα.
    https://www.lifo.gr/articles/mesa-sto-sholeio-enos-orfanotrofeioy-ston-nigira-me-hroma-elliniko

  73. evamaten said

    >>δεν θα πούμε βέβαια «μητρόπολη» τη Γαλλία, που είχε για αποικία τον Νίγηρα, αλλά πώς θα την πούμε;
    Σε αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του TPP χαρακτηρίζεται «νεοαποικιακή» Και εξηγεί :
    «Από το 1968 – οκτώ χρόνια μετά την ανεξαρτησία της σημαίας – η εταιρία Αρέβα, νυν Ορανό, κατά 45% κρατική γαλλική εταιρία, παίρνει το ουράνιο του Νίγηρα, με δύο ορυχεία στην περιοχή της ερήμου στο Αρλίτ. Αυτά, όμως, τα δύο ορυχεία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου της συγκεκριμένης ληστρικής εταιρείας, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας που όχι μόνο παρέχει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά και άλλων κρατών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία (εξ ου και ο .. Ανθρωπιστικός στρατός). Η παραχώρηση του δικαιώματος εξόρυξης στην Ορανό έχει γίνει με αντάλλαγμα κυρίως δάνεια προς το Νίγηρα, και ευθύνεται, μαζί με την κλιματική αλλαγή, για την καταστροφή που βιώνει η χώρα, αφού έχει εξαντλήσει τους υδάτινους πόρους της περιοχής (θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι σε τεράστιο ποσοστό δεν έχουν παροχές νερού) και παράλληλα άφηνε εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών αποβλήτων πίσω της, αδιαφορώντας για την καταστροφή που σπέρνει. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Νίγηρα είναι κάτι λίγα σε σχέση με τα ετήσια έσοδα της Ορανό.

    Η Γαλλία είναι τέταρτη σε αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Κι αυτό γιατί «φυλάσσει» το 90% των αποθεμάτων χρυσού 15 αφρικανικών κρατών, πρώην γαλλικών αποικιών, για τα οποία φυσικά δεν πληρώνει τόκο. Τα κράτη που έχουν εκεί το χρυσό τους, ή που τους κλέβουν το ουράνιο, καλή ώρα, είναι κράτη που δανείζονται με τόκο από τη Γαλλία, και μάλιστα έναντι του χρυσού τους, που βρίσκεται εκεί από το 1945.»
    Το πραξικόπημα στο Νίγηρα και η μοίρα της Αφρικής – The Press Project – Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση https://thepressproject.gr/to-praxikopima-sto-nigira-kai-i-moira-tis-afrikis/

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Κόκκινο 105.5 ο Κώστας Αργυρός, τώρα για την κατάσταση στον Νίγηρα και την στάση της Δύσης.

  75. Λάμπας said

    73. Αν ο σκοπός είναι να περιγράψουμε τη σημερινή σχέση της Γαλλίας με τις χώρες τις περιοχές με όρους «νεοαποικιοκρατίας» («νεοαποικισμό» το έλεγε ο Ψυρούκης), νομίζω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το «επικυρίαρχη».

  76. Prince said

    Εντωμεταξύ έχετε πέσει όλοι θύματα ανθελληνικής προπαγάνδας. Η ετυμολογία τού Νίγηρα (αλλά και της Νιγηρίας) βρίσκεται αλλού, είναι ελληνική και αρχαία.
    Κανονικά γράφεται Νήγηρας και ονομάστηκε έτσι απ’τους προγόνους μας, γιατί – όπως φαίνεται κι τον πληθυσμό τους – οι άνθρωποι εκεί δε γερνάνε ποτέ.
    π.χ. Χαρακτηριστικό τού Χαϊλάντερ είναι ο νήγηρας.

    🙂

  77. […] Την ώρα που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο, Δευτέρα πρωί, θα έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έχουν επιδώσει οι χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) στους πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα να παραδώσουν την εξουσία στον  εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, που τον ανέτρεψαν στις 26 Ιουλίου. Δεν… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/08/07/niger/ […]

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι στρατιωτικές ηγεσίες της ECOWAS παρέδωσαν στις πολιτικές τους ηγεσίες τα σχέδια που θα εφαρμοστούν κατά την στρατιωτική επέμβαση και μένει μόνο να συμφωνηθεί ο χρόνος εκτέλεσης και ο τρόπος διεξαγωγής των επιχειρήσεων.
    Χθες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Γαλλία σταματά την παροχή βοήθειας στην Μπουρκίνα Φάσο η οποία διάκειται φιλικά προς τον Νίγηρα και αυτό ήταν η αρχή.
    Στο μεταξύ η στήριξη στη νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα από τον λαό της χώρας είναι εμφανής. Άλλωστε όταν ένας λαός με πλούσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους είναι τόσο φτωχός, ποσώς τον ενδιαφέρει εάν μία κυβέρνηση είναι εκλεγμένη ή όχι.
    https://iskra.gr/i-gallia-thetei-sto-stochastro-bourkina-faso-mali-ektos-apo-nigira/

    Πριν λίγο Στοκόκκινο στην εκπομπή «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα», ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου ανέλυσε την τρέχουσα ζοφερή και περίπλοκη κατάσταση της νέας ανάφλεξης.
    «Στα ουράνια οι τιμές των τροφίμων» εκεί, είπε κάποια στιγμή στη ροή του λόγου.
    Υπέδαφος με ουράνιο, τροφές στα ουράνια, σκέφτηκα πικρά.

    Και συνεχίζει και τώρα το Κόκκινο 105,5 με τον Νίγηρα, μόλις άκουσα
    https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

  79. Sissy Simoglou said

    Λογικά η Νιγηρία λέγεται έτσι λόγω του ότι ήταν αποικία των Βρετανών (προφορά στα αγγλικά Ναϊτζίρια Nigeria) και ο Νίγηρας λέγεται έτσι λόγω του ότι ήταν αποικία των Γάλλων (προφορά στα γαλλικά Νιζέρ Niger). Έτσι, και οι κάτοικοι των δύο χωρών θα έπρεπε να είναι Νιγηριανοί, Νιγηριανές και Νιγήριοι, Νιγήριες

  80. Μαρία said

    73
    Françafrique

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    78-79 είχαν κρατηθεί, συγγνώμη!

  82. loukretia50 said

    Έχει καμιά σημασία πώς ονομάζονται?
    Niger Delta Kids

    Nigger , θεέ του ποταμού,
    φοβάμαι έχεις πεθάνει.
    Μάταιη κάθε επίκληση, στα βάθη σου δε φτάνει.

    Αξίζει τόση συμφορά η λαθεμένη προφορά?

    Nigger! φωνάζουν τα παιδιά, νερό, μαύρο χαρμάνι.

    Nigger , γιατί μας τιμωρείς?
    Νικήθηκες , δε συγχωρείς ή αδιαφορείς?

    Άλλοι χωρίζουν σύνορα και κλέβουν τη ζωή μας
    Nigger , είσαι η μοίρα μας
    Γίνε η δύναμή μας.
    Μη μας ξεχνάς

    Ο θησαυρός που χάριζες ποτέ σε μας δε φτάνει.
    Είναι βραχνάς.

    Μοναδική κληρονομιά, όνομα για το μίσος.
    Nigger , παντού απόκληροι, κι απ΄το θεό μας ίσως.

    Nigger , παιδιά σαν το νερό, μαύρο, πικρό χαρμάνι.
    ΛΟΥ
    Δρόμο αν ψάχνεις για Sahel,
    πέρνα απ΄την κόλαση της Shell
    ( δεν πιάνει το λιβάνι)

  83. sarant said

    51 Αντιστρέφω τον σεξισμό -κι εγώ σγουρά μαλλιά έχω.

    54 Ο οποίος αμέσως άφησε υπονοούμενα για την σύζυγο

    67-71-76 🙂

  84. evamaten said

    54, 66β, 83β
    Είχε λόγο, σου λέει, ο άνθρωπος :
    «Εκείνο, το όποιο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι ότι οι συνάδελφοι της παθούσης δεν έχουν κατασχέσει το κινητό της τηλέφωνο, στο όποιο ο κ. κατηγορούμενος ανακάλυψε στις 3:30 ώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης 3-8-23 μηνύματα, τα οποία το θύμα εκείνη την ώρα αντάλλασσε με πρόσωπο, το όποιο η αστυνομία αρνήθηκε να διαπιστώσει ποιο είναι (κατά τον εντολέα μου προκύπτει ότι είναι ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας) και έτσι στα πλαίσια μιας εντελώς μεροληπτικής εις βάρος του κου κατηγορούμενου διαδικασίας, την οποία ενορχήστρωσαν οι συνάδελφοι του θύματος ανώτεροι αστυνομικοί Λαρίσης, εμφανίζεται ο κατηγορούμενος ότι χωρίς κανένα λόγο και μόνο επειδή του ζήτησε διαζύγιο, προκάλεσε τις σωματικές βλάβες εις βάρος του θύματος.»
    Άλλη μια μνημειώδης δήλωση του διαπρεπούς δικηγόρου (σε αυτή τη χώρα ζούμε)

  85. Μαρία said

    80
    Το διάβασα το ’98, όταν πρωτοκυκλοφόρησε.
    https://les-yeux-du-monde.fr/ressources/prepa-concours/fiches-lecture/18497-la-francafrique-le-long-scandale/

  86. evamaten said

    85
    Α, πολύ ωραίο Μαρία – και πολύ τολμηρό. Θέλω να πω, με τις πληγές της Ρουάντα ανοιχτές (μόλις τέσσερα χρόνια μετά!) αναψηλάφηση και ένταξη σε ένα ερμηνευτικό σχήμα που μιλά για νεοαποικιοκρατία- και μέσα σε (αναμενόμενο) καταιγισμό αντιδράσεων, OK, δεν το λες και εύκολο. Σε ζηλεύω που το διάβασες τότε, μέσα στη βράση 🙂 Ώστε από το βιβλίο καθιερώθηκε ο όρος, μάλιστα.
    (Και ο φοβερός Μπρωντέλ που έδωσε τόσο χρήσιμα ερμηνευτικά εργαλεία- και για την περίπτωση αυτή)

  87. Μαρία said

    Δυστυχώς τη συνέντευξη δεν μπορούμε να τη διαβάσουμε τζάμπα.

  88. Μαρία, δώσε λινκ για τη μαντρωμένη συνέντευξη. Όλο και κάποιος καλός άνθρωπος θα την έχει ανοίξει στο archive.is.

  89. evamaten said

    87
    Ετσι είναι. Ένα τραύμα που εγγράφεται στη διαγενεακή μνήμη τόσων ανθρώπων, καθορίζει τη ζωή τους, αλλά επιμένουν να το κρύβουν κάτω από το χαλί.
    Δύο γεγονότα μου έρχονται στον νου: η αφήγηση του Μπρωντέλ για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών το 1965,με αφαίρεση του «αφρικανικου κόσμου» την εποχή της αποαποικιοποιησης (στη Γραμματική των πολιτισμών) και την απαράδεκτη ομιλία του Σαρκοζί στην Αφρική (την έχω βάλει ολόκληρη σε άλλο νήμα )
    Ένας αποικιοκράτης απ’ το μέλλον, Anne-Cécile Robert (Le Monde diplomatique – Ελληνική έκδοση, νοέμβριος 2007) https://www.monde-diplomatique.gr/2007/11/article104.html

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ακολουθούν βέβαια πρόθυμα τους κανόνες της πατριαρχίας. Οχι μόνο δίνουν τον λόγο αποκλειστικά στον θύτη, όχι μόνο διαφημίζουν το εγώ του, την αντίληψη ιδιοκτησίας που έχει επί της συζύγου και του γυναικείου σώματος, όχι μόνο αφήνουν συχνά να εννοηθεί, ή και λένε ρητά, ότι το θύμα «προκαλούσε» τον θύτη, αλλά και διαιωνίζουν τη ρητορική περί «εγκλήματος πάθους», κάτι που αφενός αποδυναμώνει τη θέση του θύματος, αφετέρου ελαφραίνει τη θέση του θύτη, ο οποίος συνήθως αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια με επιείκεια.

    Αυτή ακριβώς η επιεικής μεταχείριση είναι που πρέπει να καταπολεμηθεί. Οι ρίζες της, πέρα από την πατριαρχία, βρίσκονται στον ρομαντισμό του 19ου αιώνα και στα κλισέ περί παθών που φτάνουν μέχρι τον θάνατο, στα κλισέ περί ταύτισης έρωτα και θανάτου. Ας το καταλάβουμε, η μόνη ταύτιση αυτής της κατηγορίας είναι η γυναικοκτονία. Στην οποία δεν υπάρχει τίποτα το ρομαντικό.»
    https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/400126_romantzo-patriarhia-kai-thanatos

  91. evamaten said

    90
    «αν το θύμα δεν ήταν αστυνομικός, πρώτον, δύσκολα θα γινόταν λόγος για ξυλοδαρμό γυναίκας που δεν κατέληξε στον θάνατό της και, δεύτερον, ο φακός σπάνια θα έπεφτε στη γυναίκα-θύμα. » (η συζήτηση που είχαμε στο άλλο νήμα)
    Όσο για τον ρομαντισμό, έτσι είναι. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η κριτική προσέγγιση στο περιεχόμενο (κι όχι μόνο στη μορφή) των κλασικών έργων στο σχολείο, καθώς και ένταξή τους στο συγκείμενο της εποχής τους και, μεταξύ αλλων, της πατριαρχίας. Κάθε άλλο, επομένως από τον εξοβελισμό τους ή (τι γελοίο) το «ρετουσατισμα» , την προσαρμογή τους (οι γνωστές ανόητες αμερικανιές, που αρνούνται την έννοια της συνέχειας και της ιστορικής συνείδησης και μνήμης των κοινωνιών και των ανθρώπων)

  92. Costas Papathanasiou said

    «Ο Νίγηρας είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά που μόνο στην υποσαχάρια Αφρική βρίσκει κανείς.»
    Χαζεύοντας το ενδιαφέρον (ως αναδεικνύον τη γνωστή σχέση φτώχεια-μετανάστευση) διδακτορικό με τίτλο:“Externalisation des politiques migratoires européennes au Niger : reconfigurations
    des lieux et des trajectoires des migrants” AYOUBA TINNI Bachirou/ Université Abdou Moumouni de Niamey/2020-21( https://www.memoireonline.com/01/23/13685/m_Externalisation-des-politiques-migratoires-europeennes-au-Niger-reconfigurations-des-lieux-et-des0.html ), βρίσκουμε το εξής απόσπασμα:
    “ La migration interne au Niger se f éminise avec des femmes et des jeunes filles qui viennent en ville à la recherche de leur trousseau de mariage ou de subsistance (Kandagoumni, 2013 ; Seyni ,2019 ; Ide, 2019) dont l’insertion urbaine se passe non sans difficulté. Parmi elles, la figure du tagalakoy, ces femmes qui viennent du Zarmaganda, traduit cette souffrance. En effet, l’image de ces femmes rudes au travail avec leur équipement en balancier constitue de nos jours l’un des aspects saisissants et poignants de la vie en milieu urbain niaméen car les visages malgré tout
    souriants de ces femmes courageuses dissimulent en fait le drame et les souffrances de tout un peuple que l’on a trop tendance à oublier (Sidikou, 1987).” Όπου ξεχωρίζει η παράξενη λέξη “ tagalakoy”, η οποία, βάσει συμφραζομένων, ίσως είναι της γλώσσας Τζέρμα και πιθανώς σημαίνει “το γυρολόι των γυναικών για ξενοδούλι, ανά την χώρα,, με ένα κοντάρι επ’ ώμου για τα σύνεργά τους”.
    Όθεν και ομώνυμο φεμινιστικό ποίημα του ξενιτεμένου Νιγηρέζου Adamou Idé :
    Elle vient de si loin/ Tagalakoy/ Elle marche pieds nus/ Tagalakoy/
    Elle défie la chaleur/ Tagalakoy/ Elle vient de si loin/ Elle défie la faim/ Tagalakoy/
    Tagalakoy ! Tagalakoy !/ Tes épaules meurtries/ Chaque jour un peu plus/ Se penchent vers le sable/
    Ce sable fin que tu vends/ Pour la fraîcheur de nos cases/
    Tagalakoy ! Tagalakoy !/ Tu viens de si loin/ Dis à ces dames parfumées/ Dis-le-leur/
    Tagalakoy !/ Dis-leur à ces mégères/ Que sur cette traverse de bois/ Qui mord tes épaules/
    Dis-leur que tu te bats pour elles
    [Tagalakoy “Ξενοδουλισσιό”; (*) – Adamou Idé
    Έρχεται από μακριά/ Ξενοδουλισσιό/ Βαδίζοντας ξυπόλητη/ Ξενοδουλισσιό/
    Παλεύει με τον καύσο/Ξενοδουλισσιό/
    Έρχεται από πέρα/ Παλεύοντας την πείνα/ Ξενοδουλισσιό/
    Ξενοδουλισσιό! Ξενοδουλισσιό!/ Οι ώμοι σου μελανιάζουν/
    Την κάθε μέρα λίγο περισσότερο/ και σκύβουν προς την άμμο/
    Την άμμο την ψιλή που μας πουλάς/ να μένει στα κουμάσια μας η δρόσος/
    Ξενοδουλισσιό! Ξενοδουλισσιό!/ Μας έρχεσαι από τόσο μακριά/
    Πες το στις παρφουμαρισμένες/ Πες τους αυτό/
    Ξενοδουλισσιό!/ Πες το σ’ αυτές τις μέγαιρες/
    ότι αυτό το κονταρόξυλο/ που σου πληγιάζει τσ’ ώμους/
    Πες τους πως μάχεσαι μ’ αυτό για δαύτες! ]
    Σχετικό -σίγουρα- θα ‘ναι και το ντοκιμαντέρ “Tagalakoy-2006” του Moussa Hamadou Djingarey (https://en.wikipedia.org/wiki/Moussa_Hamadou_Djingarey ) και το υμνητικό για τις εργαζόμενες γυναίκες άσμα: https://www.youtube.com/watch?v=O_5g3N5Gkc0 Boubé Ardagalo ‘Tagalakoy’
    (*) Όσοι γνωρίζουνε τη γλώσσα διορθώνουν αρμοδίως.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Τέτοιος σχεδόν θανατηφόρος ξυλοδαρμός θα έπαιρνε διαστάσεις, ακόμη κι αν το θύμα δεν ήταν αστυνομικός, θεωρώ. Βέβαια, η ιδιότητα του θύματος έπαιξε τον ρόλο της, όπως θα τον έπαιζε και αν ήταν γιατρός, δικηγόρος ή δημοσιογράφος. Αν ήταν μια απλή νοικοκυρά ή μια απλή ιδιωτική ή δημόσια υπάλληλος, δεν ξέρω πόση δημοσιότητα θα έπαιρνε η υπόθεση. Δυστυχώς, κάποιες ιδιότητες ή ιδιαιτερότητες θυμάτων και θυτών επηρεάζουν πολύ τόσο την προβολή της υπόθεσης όσο και την συμπαράσταση στο θύμα. Ούτε στην κακοποίηση δεν υπάρχει στοιχειώδης ισότητα.

  94. ΓΤ said

    Μέλος του ιστολογίου εθεάθη απόψε στο «Κοσμικόν» της Φωκίωνος.

  95. ΓιώργοςΜ said

    76 (συγγνώμη από την ομήγυρη για το άσχετο)
    Είσαι στα πάτρια, πατριώτη;

  96. Prince said

    95. Όχι, Τζια. Θα’ρθω το 1ο ΣΚ τού Σεπτέμβρη για τα παζάρια! Σε είδα που αναφέρθηκες στα Κανατάδικα και αναπόλησα.
    (συγγνώμη κι από μένα για την ιδιωτική παρένθεση)

  97. […] Posted on 7 Αυγούστου, 2023 by dimosioshoros Πώς λέγονται οι κάτοικοι του Νίγηρα; […]

  98. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    94 Έχω άλλοθι, είχα πάει σινεμά (όχι στη Φωκίωνος)

  99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «Ἀποικιοκτήτρια» παίζει;

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Πάντως, τό Νιγήριος μιά χαρά εἶναι! 🙂

  101. Μαρία said

    88
    https://www.mediapart.fr/journal/international/060823/beaucoup-en-france-semblent-ne-pas-mesurer-ce-qu-ete-la-colonisation-au-niger?at_medium=custom3&at_campaign=67

  102. Μαρία said

    92
    Δεν σημαίνει ξενοδουλεύω αλλά πουλάω άμμο στην κυριολεξία.
    https://www.bbc.co.uk/programmes/b01m7rf1

    Sand extraction in the Niger : hard and polluting work
    https://joinforwater.ngo/en/news/sand-extraction-in-the-niger-hard-and-polluting-work/

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98 Το MODELO 77 είδες ή
    τον απογοητευτικό Όπενχάιμερ;

  104. sarant said

    99 Xμμμ… το σκέφτομαι

    103 Τη Μπάρμπι 🙂

  105. aerosol said

    #82
    Μαύρο, πικρό χαρμάνι.

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104
    Και; Μπαρμπίτσαλα χαχανιστά; 🙂
    Άκουσα άνθρωπο που εκτιμώ τη γνώμη του ότι ναι, πήγε και την είδε (ήταν ό,τι περίμενε) αλλά κι αν ένα κοριτσάκι έστω κι έτσι ενδυναμωθεί στη φεμινιστική αντίληψη του κόσμου, τότε καλώς έγινε η ταινία. Πάσο.

    σσ Αν έχεις σκοπό να το νηματίσεις, άστο για τότε 🙂

  107. Πέπε said

    Λένε ότι δαπανήθηκε τόσο ροζ χρώμα για την ταινία ώστε εξαντλήθηκαν τα κοιτάσματα!

  108. Παναγιώτης Κ. said

    Διαβάζω…
    Οι σύγχρονοι εμφύλιοι (στην Αφρική και αλλού) οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι οι αποικιοκράτες επέβαλαν σε διάφορες εθνότητες την ιδέα ότι αποτελούσαν έ ν α έθνος υπό ένα κράτος. Μετά την εκδίωξη των αποικιοκρατών και την επικράτηση μιας κυρίαρχης εθνότητας εντός του κράτους, η οποία επιθυμούσε να ηγείται έναντι όλων, ακολούθησαν βιαιότητες μεταξύ της κυρίαρχης και των άλλων εθνοτήτων.

    Πολλοί Αφρικανοί είναι σήμερα ως ένα βαθμό, αιχμάλωτοι της πολιτικής γεωγραφίας που χάραξαν οι Ευρωπαίοι και των φυσικών εμποδίων προς την πρόοδο που τους κληροδότησε η φύση.

  109. Καλημέρα
    (πόσο καλή μπορει να είναι ; )

    Τελικά έχουμε νεκρό ένα παιδί από τα επεισόδια των χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με τους Κροάτες χούλιγκαν της Δυναμό που ήρθαν με αυτοκινητοπομπή από το Ζάγκρεμπ-περίπου 150 με 180- ανενόχλητοι, παρά την απαγόρευση μετακινήσεων της Ουέφα προς δόξαν των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας

  110. https://www.ethnos.gr/greece/article/274287/neafiladelfeianekros22xronosopadosthsaekmetathnepitheshkroatonxoyligkan96syllhpseisapotisarxes

  111. Nestanaios said

    90. Σε κανένα ρομαντισμό και σε κανένα 19ο αιώνα. Οι ρίζες βρίσκονται στις πράξεις του πατέρα του θύτη όταν ο θύτης μικρό παιδί λόγω της απουσίας του πατέρα υπέφερε, τραυματίστηκε ψυχικά. Η γυναίκα τού θύτη γίνεται η ερωμένη του πατέρα του θύτη και «της αξίζει να πεθάνει» επειδή είχε αποπλανήσει τον πατέρα του. Πρέπει να προσέχουμε όταν μεγαλώνουμε παιδιά και ιδιαίτερα σε καθεστώς νεοφιλελεύθερης οικονομίας.

  112. Alexis said

    #109: Ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος που εξαντλεί την αυστηρότητά του στις εξώσεις μικρο-οφειλετών από τα σπίτια τους και αδυνατεί (ή δεν θέλει) να ελέγξει μια αυτοκινητοπομπή 150 χουλιγκάνων που διασχίζει ολόκληρη τη χώρα! 😡

    Τι να πω… κρίμα για το παλικάρι… 😦

  113. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    102: Μερσί μποκού Μαρία!
    Οπότε Tagalakoy:«Το όνομα με το οποίο αποκαλούν τις γυναίκες που η φτώχεια τις κάνει να πουλάνε άμμο»: Άρα «Αμμοπουλήτρα;» (αλλά, αποκλειστικά ή , “μεταφορικά”, και κάτι παραπάνω; Δηλαδή. « figure du tagalakoy(…). En effet, l’image de ces femmes rudes au travail avec leur équipement»).
    Επίσης, όσο ελαφριά και να είναι, όποια ποιοτικά χαρακτηριστικά (και αξία) κι αν έχει αυτή η άμμος από τo Zarmaganda , μόνο με τα πόδια μπορεί να μεταφερθεί;. Άλλα μεταφορικά μέσα πλην γυναικών, δεν υπάρχουν για να γίνεται αυτή τη δουλειά;
    Επίπονη επαγγελματική δραστηριότητα, συμβολική για την ταλαιπώρια των γυναικών, εν γένει, όπως και να ‘χει.

  114. sarant said

    Καλημέρα απο εδώ!

    106 Εχω σκοπό 🙂

    109 Έτσι ακριβώς

  115. ΣΠ said

    109

  116. ΣΠ said

    115
    Δεν ξέρω γιατί δεν φαίνεται το βίντεο. Πρέπει να πάτε στο σάιτ για να το δείτε.

  117. Η αστυνομία είχε ενημερωθεί για το κονβόι αλλά…τους έχασε όταν φτάσανε στην Αττική οδό και διασκορπίστηκαν. Τώρα «βρήκανε» πως είχαν έλληνες χούλιγκαν συνεργούς για να καλύψουν την αναποτελεσματικότητά τους
    Α, ναι, γύρισε κι ο Οικονόμου από τας εξοχάς…
    Σκέψου νσ μην είχε αναθέσει σε «άριστους» εξουσίες ο Μητσοτάκης τι θα γινότανε !!

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1109644_mpalaskas-i-kratiki-asfaleia-eihe-enimerothei-gia-konboi-ton-kroaton

  118. Costas Papathanasiou said

    113:Τελικά “Tagalakoy/Τtakalakoy” στη γλώσσα Zarma σημαίνει το ξυλοκόνταρο κουβαλήματος:
    «…They are known in Niamey, the Nigerien capital, as “takalakoyes”; the name, in the local language, Zarma, refers to the wooden poles, a calabash full of sand at each end, that the women carry on their shoulders from dawn till dusk.
    Niamey’s takalakoyes supply merchants in markets who want to beautify their premises, and some goes to masons for small construction jobs. But most of their live in the city’s densely-populated residential neighbourhoods, where householders spread sifted sand over the courtyards of their homes..»
    https://www.ipsnews.net/2010/08/development-niger-selling-sand-to-survive/
    Οπότε για τις «ξυλοκονταρούδες»/ χαμάλισσες (άμμου) και για το συγκεκριμένο χαμαλίκι (…ψαμμαλίκι) θα ταίριαζε ίσως και η εννοιολογική προς τούτο διεύρυνση της λέξης «Κονίστρα».

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χορτάσαμε κανονικότητα. Πόσο ανίκανοι είναι, τελικά; Και δεν ρωτάω από (εντάξει, δεδομένη) αντιπολιτευτική διάθεση αλλά από ειλικρινή απορία. Πώς δεν πήραν μέτρα για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο; Κι ένας απλός φίλαθλος ξέρει τι καπνό φουμάρουν οι χουλιγκάνοι της Δυναμό Ζάγκρεμπ, οι αρμόδιοι τόσο άσχετοι, τόσο βυθισμένοι στην κανονικότητα της κοσμάρας τους; Ή και αυτό είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης;

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ελπίζω να μην έχουμε τις ίδιες ιστορίες με τα άλλα μπουμπούκια, τους οπαδούς της Μαρσέιγ… Αν και η απόσταση προσφέρει μια εγγύηση ασφαλείας. Δεν φαντάζομαι να έχει ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή κι από τη Μασσαλία.

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άρα, είχαν άδικο όσοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας δεν ήθελαν το γήπεδο μέσα μέσα στην γειτονιά τους, δίπλα στα σπίτια τους;

  122. Οι κροάτες πάντως είχαν κάτι εναντίον της ΑΕΚ από τότε που έσπασε το εμπάργκο και πήγε να παίξει στην Σερβία. Μένει να μάθουμε τι χρώμα ήταν οι έλληνες χούλιγκαν που τους σιγοντάτησαν

  123. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @117. Τζῆ, οἱ «ἕλληνες χούλιγκαν συνεργοί» εἶχαν χρῶμα. Κι αὐτό τό λέω γιά νά δείξω ὅτι ΟΛΕΣ οἱ μεγάλες ὁμάδες τῆς Α΄Ἐθνικῆς περιλαμβάνουν στίς τάξεις τῶν ὁπαδῶν τους ΚΑΙ ἐγκληματίες.
    Καί ἐδῶ, πρέπει νά πέσῃ ΤΣΕΚΟΥΡΙ!!

    [… μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη, όπου συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια και με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια…]

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    123: Προφανώς και έχουν χρώμα. Στην περίπτωση αυτή πράσινο. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε διαλύσει την ΝΟΠΟ και είχε βάλει τάξη στη θύρα 13. Είναι ίσως ο μόνος πρόεδρος – ιδιοκτήτης ομάδας που είχε την βούληση και την ικανότητα να το κάνει, δεν θυμάμαι άλλον. Όλοι οι άλλοι καμαρώνουν και υποθάλπουν τον διαβόητο «δωδέκατο παίκτη της ομάδας».
    Αλλά στο εν λόγω περιστατικό η ολιγωρία του κράτους και της αστυνομίας είναι κατάφωρη, ας μην ψάχνουμε αλλού για υπαίτιους. Μόνο μην το πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι ότι είναι τόσο εύκολο να διασχίσεις τα σύνορα, να φτάσεις στην Αθήνα, να τα σπάσεις όλα και να σκοτώσεις.

  125. # 123

    Εγώ το ξέρω (*), η αστυνομία όμως αγριεύει μόνο στα ασπρόμαυρα παραδοσιακά..’

    Στο νυχτερινό πολλά χρόνια είχα μαθητές χούλιγκαν όλου του ΠΟΚ, μερικοί ήταν παιδιά καλών οικογενειών, μέχρι και ένα δολοφόνο !!
    Κατάφερα σε μερικούς να τους γυρίσω τα μυαλά

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να εκφράσω και μια απορία ή, μάλλον, «απορία»: σχεδόν όλοι μας στενευόμαστε οικονομικά και προσέχουμε τα έξοδά μας. Πώς γίνεται, λοιπόν, και νεαροί 15 – 25 ετών μπορούν και ταξιδεύουν αεροπορικώς και συνοδεύουν τις ομάδες τους στα πιο μακρινά μέρη της Ευρώπης, πώς πληρώνουν εισιτήρια, ξενοδοχεία, διατροφή και λοιπά έξοδα διαμονής στον ακριβό ξένο τόπο; Και αυτό δεν γίνεται μία φορά, γίνεται πολλές, ιδίως αν η ομάδα τους μπει σε όμιλο και προκριθεί και παραπέρα. Και δεν πάνε μόνο στο ποδόσφαιρο, πάνε και στο μπάσκετ. Πού τα βρίσκουν τα λεφτά; Ποιοι τους διευκολύνουν να το παίζουν «δωδέκατοι παίκτες» ανά τας Ευρώπας;

  127. ΓΤ said

    Με θλίβει βαθύτατα που το συνεργό χρώμα είναι πράσινο. Όπως έχουμε πει, ανήκω σε εκείνο το κομμάτι του ΠΑΟ που αγαπάει την ΑΕΚ. Γεννήθηκα δίπλα από τη Θ21, κράτησα τα δικαιώματά μου στη Νέα Φιλαδέλφεια, και, πρόσφατα, την ημέρα των Εκλογών, πήγα και πάλι να δω το πρώτο μου σπιτάκι, να συγκινηθώ, πήγα στο γήπεδο («Δεν είσαι από ‘δώ, γιά πες μας», «ε, έφυγα πριν από 51 χρόνια» 🙂 ), μίλησα με κόσμο της ΑΕΚ, τους είπα για τα πρώτα παιδικάτα μου, έκατσα με τις ώρες («Καφές και μπίρα από μας») — προτού καταλήξω στον «Μπαρμπαλιά».

    Αδυνατώ όμως να καταλάβω πώς οι γνωστοί ουστασόφιλοι σβέρκοι διήνυσαν 1.000 χλμ. ανενόχλητοι, πέρασαν από όλα τα διόδια, μπήκαν «κύριοι» στο Μετρό και πήγαν να… πιουν καφέ «στα Φιλαδέλφεια». Σε αυτό το διάστημα ο Μητσοτάκης μάλλον προσπαθούσε να ξυριστεί, γιατί, δυο φουρνέλα ακόμα στα δάση, και μπορεί να φτάσουμε, φυσιογνωμικώς και μόνον, σε γαλάζιο Κλάρα.

    Από την άλλη, ίσως βιώνουμε τα επίχειρα της απόφασης Μητσοτάκη για την αποπομπή Μηταράκη. Μπορεί ο τελευταίος να είχε φτάσει να αναπτύξει άλογα μάστανγκ στην Εθνική Οδό, και σου ‘λεγα εγώ αν θα έφταναν οι αραμπάδες στον Άγριο Νότο.

    Επιχειρώντας να σοβαρέψω: o Ερντογάν πρέπει να έχει διπλωθεί από τα γέλια…

  128. Από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

    «Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media από τη στιγμή της επίθεσης ακούγεται κάποιος να λέει «έτσι γ…. η Λεωφόρος»»

    Κατά τα άλλα(#120) ο Κουβάτσος ανησυχούσε μήπως έρθει κονβόι από την Μασσαλία, το αντίθετο δεν το χωάει ο νους(;) του !

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    127: Αληταριό υπάρχει σε όλες τις ομάδες και, αν θες τη γνώμη μου, τα χουλιγκάνια δεν έχουν καμιάν αγάπη στην ομάδα και στο ποδόσφαιρο. Ξύλο θέλουν να παίξουν, μέλος στρατού θέλουν να νιώσουν, το χρώμα και η ομάδα δεν έχουν σημασία. Την τελευταία φορά που πήρα διαρκείας ήταν στην θύρα 12 και παρατηρούσα δίπλα τη θύρα 13. Ε, ανάθεμα κι αν έβλεπαν ποδόσφαιρο και έπαιρναν χαμπάρι τι γίνεται στο παιχνίδι…
    Όσο για την ΑΕΚ, συμφωνώ. Μάλλον ΑΕΚ θα ήμουν τώρα, ΑΕΚτσής ο πατέρας μου, αλλά, το Γουέμπλεϊ βλέπεις… 🙂

  130. Nestanaios said

    Υπάρχουν παίχτες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος επειδή έχουν δηλωθεί πολύ περισσότερα από τα εισπραχθέντα.

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    128: Κοιτάξτε εσείς πάνω τα χάλια σας που φίλος μου ήταν να πάει για επαγγελματικό ταξίδι στην Θεσσαλονίκη και προτίμησε το αεροπλάνο, επειδή το αυτοκίνητό του έχει αθηναϊκές πινακίδες και η σφαγή του Καμπανού ήταν πρόσφατη. Ναι, ξέρω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Θεσσαλονικιών κατοίκων και φιλάθλων είναι φιλειρηνικοί και φιλόξενοι άνθρωποι, αλλά κουμάντο τελικά φαίνεται πως κάνουν οι συμμορίες. Το ίδιο συμβαίνει στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, οπότε άσε το φαρμάκι, κι εμείς κάτοικοι Ελλάδας είμαστε, ξέρουμε τι παίζει σ’ αυτήν την χώρα.

  132. ΓΤ said

    Μετά τα χτεσινά, καρατομήθηκαν 7 Αναξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

  133. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @129. Αὐτό τό ὑποστήριζα ἀνέκαθεν Γιάννη. Δέν ἔχουν καμμιά γνήσια ψυχική σύνδεσι μέ τήν ὁμάδα. Ἡ ἄσκησι βίας τούς ἐνδιαφέρει! (..καί τούς ἡδονίζει..)

  134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἄν δέ ἦταν τόσο τραγικό, Νῖκο, θά στό ἔστελνα γιά μεζέ. Μιά θανατηφόρος αἱμορραγία δέν μπορεῖ παρά νά εἶναι ἀκατάστατη, κατά τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ..

    [..Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο άτυχος 29χρονος δέχτηκε χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο στο μπράτσο και πέθανε τελικά από ακατάστατη αιμορραγία].

    ΥΓ ἐπί τοῦ ἰατρικοῦ: Πιθανότατα δέν ἐπρόκειτο μόνο γιά «χτύπημα .. στο μπράτσο»

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    133: Για τους ίδιους λόγους, γιατρέ μου, πολλοί από αυτούς ήταν μέλη της ΧΑ και άλλοι είναι δραστήρια μέλη των συμμοριών με τις κουκούλες, των διαβόητων «γνωστών αγνώστων», που παριστάνουν και τους αναρχικούς, τα ούγκανα.

  136. ΣΠ said

  137. ΓΤ said

    UEFA αλλαγή
    15.08 στο Ζάγκρεμπ
    18/19.08 στην Αθήνα

  138. sarant said

    137 Να δούμε τι θα γίνει και με τη Μαρσέιγ, αν και αυτοί είναι πιο μακριά.

  139. # 131

    Δεν είμαι από πάνω «για να κοιτάξω τα χάλια μου» κι όταν πήγα με σημαία του ΠΑΟ και αθνηαϊκές πινακίδες κανένας δεν με πείραξε, δεν πήγα στην Θ4 βέβαια και άλλες εποχές αλλά το ξύλο το ξεκίνησε η Θ13 με τους Αρειανούς στην Τσόχα (τότε μάλλον δεν είχε ιδρυθεί επίσημα ήταν ακόμα ρουλαλάδες)
    Εσύ κοίτα πάντως τι γράφεις γιατι όταν παίζουν στην Μασίλια και φαντάζεσαι κονβόι από κει για την Αθήνα κι όχι το ανάποδο είναι απλά ο «αντικειμενικός» τρόπος που βλέπεις όλα τα πράγματα.
    Περαστικά.

  140. ΓΤ said

    @138 Ντάκμαν

    Στον αγώνα με τη Μαρσέιγ θα υπάρξει, λογικά, πέσιμο της ΑΕΚ…

  141. # 139

    Ακυρη η τελευταία πρόταση, το παιχνίδι γίνεται στην Αθήνα. Συγγνώμη.

  142. sarant said

    140 Μόνοι τους; Να δούμε.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132 Οι 5 ακούω, τροχαίοι!

    Όσο θυμάμαι με τί ύμνους (ξανα)κατασκευάστηκε σε υπερ διαστάσεις και προδιαγραφές αυτό το γήπεδο μέσα στον αστικό ιστό, (κι έτσι να μαχαιρώνουν και στις καφετέριες και την παραμονή του αγώνα)…

    Τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου – Καίριες ευθύνες της ΕΛΑΣ
    https://www.topontiki.gr/2023/08/08/tragodia-sti-nea-filadelfia-to-chroniko-enos-proanangelthentos-thanatou/

  144. Μαρία said

    143
    Οι 6 και βλέπουμε.
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/400223_parembasi-toy-areioy-pagoy-gia-ti-dolofonia-toy-29hronoy-mihali

  145. Theo said

    Ένα άρθρο του Χρήστου Κιούση: Αδελφοποίηση δολοφόνων

  146. Μαρία said

    Αφού εγκαταλείψαμε το Νίγηρα …
    Παραιτήθηκε τελικά ο Άνθιμος. Προσπάθεια να πειστούν κι άλλοι γέροι.
    https://orthodoxia.info/news/apokleistiko-ypo-paraitisi-o-thessalo/

  147. ΓΤ said

    Συναγιαρμάς στην ΕΛΑΣ
    Πληροφορίες ότι έρχονται στην Αθήνα μούρες από Μασσαλία και Λιβόρνο…

    πηγή: SDNA

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    147: https://www.sdna.gr/podosfairo/1109746_synagermos-stin-elas-plirofories-oti-erhontai-stin-ellada-opadoi-tis-marseig-kai

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144
    Αυτό το «τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν…»
    πανομοιότυπο, ακαριαία και αυτόματα σε όλα τα πετσωμένα μέσα.
    Άραγε από κει η ευθύνη των τροχαίων; Που δεν τους πήραν στο κατόπι;Που τους έχασαν στο ζικ ζακ στα στενά;
    Ρε πώς δίνουν άχερα να ταϊσουν το μέσο μυαλό, εύκολα εύκολα.

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    146: «Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής «οπαδικής βίας», που έλαβαν χώρα»
    Σε αυτήν την χρήση του το «εν όψει» δεν αφορά πάντα επικείμενες καταστάσεις; Είναι σωστή η χρήση του εδώ;

  151. Μαρία said

    Δείτε πόσους συνδέσμους είχαν/έχουν οι Φωκαείς. Είχα μείνει στον περιβόητο Ταπί. Τώρα βλέπω οτι τον Ολυμπιακό τον αγόρασε ένας Βοστωνέζος μεγιστάνας.
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Supporters_de_l%27Olympique_de_Marseille

  152. sarant said

    148 Διεθνής πόλος χουλιγκανοτουρισμού γίναμε

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    152: Μάθαν ότι μαμιόμαστε, πλάκωσαν και οι Λιβορνέζοι. Στην περίπτωση των οπαδών της Λιβόρνο ταίριαζει η απορία του Ιμπραήμ «Πόσοι να ‘ναι, μωρέ;»

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπουμπούκια.
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/400208_bad-blue-boys-hitler-pabelits-nazistika-synthimata-kai-podosfairo

  155. Για το γήπεδο της ΑΕΚ είχα βαρεθεί να γράφω πως δεν έπρεπε να γίνει εκεί κι ακόμα περισσότερο να λειτουργήσει για 30 000 κόσμο. Οπως είπε ο ΔΠΓ πρόσφατα ο Μελισσανίδης είναι ο μεγαλύτερος μάγκας απ’ όλους και κατάφερε να στήσει γήπεδο μόνο για οπαδούς μιας ομάδας (!) και ευάλωτο σε χουλιγκανοεπιθέσεις λόγω παρακείμενου δάσους και άλλα.
    Εχει γερές πλάτες

    Το γήπεδο της ΑΕΚ θα κριθεί στον τελικό του Κόνφερενς που θελουν-δεν θέλουν θάχουμε οπαδούς από δυο ομάδες και ο τίγρης να βάλει το πόδι του γιατί αν περιμένουμε από τον θεό ……

  156. # 154

    Νταξ’ μωρέ ναζιστάκια είναι, θα τακιμιάσανε παλιά με την ΝΟΠΟ και τους έμεινε συνήθεια …

  157. Μαρία said

    Έτσι γαμάει η λεωφόρος …Προς το τέλος του βίντεο.

  158. Γιάννης Κουβάτσος said

    156: Το οπαδιλίκι σκοτώνει την όποια νοημοσύνη. Προσοχή γιατί στην ηλικία μας δεν μας παίρνει για τέτοιες απώλειες, καιροφυλακτεί και η άνοια. Ήδη βλέπω στο άλλο νήμα ότι του ‘βγαλες την ψυχή του Πέπε. Προσοχή, το λοιπόν.

  159. # 108

    Το να μιλάς ΕΣΥ για οπαδοσύνη παραπάει, μόλις προχθές ετοιμαζόσουνα για ποτάκι στην Ιερουσαλήμ αλλά σου βγήκε κώνειο κι ακόμα να συνέλθεις… αλλά ξέχασα εσύ όταν τα λες κάνεις πλάκα, όταν τ΄ακούς είναι στα σοβαρά…ο Νταλάρας συγγενής σου είναι ;;

  160. Μαρία said

    https://twitter.com/4everRedskin/status/1689001348916826112

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157, Ναι, είναι και στα βίντεα του 143, (άκουσα σχετικά από τον Μανταίο ΣτοΚόκκινο και το έψαξα)
    Από τον Άλκη στο Μιχάλη

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    159: Ασ’ τα, μάστορα, γνωριζόμαστε εδώ μέσα.
    161: Είναι πάντα τραγικό να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, αλλά να πεθαίνουν για την μπάλα και τις ομάδες είναι πραγματικά… δεν βρίσκω την λέξη. Οπότε, μου φαίνονται πολύ εκνευριστικά όλα αυτά τα κασκόλ και οι φανέλες των ΠΑΕ που πάνε και αφήνουν διάφοροι στο σημείο της σφαγής, λες και τα παιδιά έδωσαν την ζωή για μεγάλες ιδέες και ιερούς σκοπούς (ούτε και αυτά, βέβαια, αξίζουν τη ζωή νέων ανθρώπων). Όσο και να θέλουν να βρίσκουν προεκτάσεις και συμβολισμούς αρκετοί, ακόμα και εδώ μέσα, οι ομάδες – ΠΑΕ δεν εκπροσωπούν τίποτα, ούτε τις χαμένες πατρίδες, ούτε τις λαϊκές τάξεις, όλα αυτά είναι ανοησίες. Μια βιομηχανία είναι το ποδόσφαιρο, μια τεράστια μπίζνα, έχει το ενδιαφέρον του σαν θέαμα αλλά μέχρις εκεί. Μέχρις εκεί.

  163. # 162

    ακριβώς επειδή γνωριζόμαστε, ξεσκόνισε λίγο την μνήμη σου τι έγραφες για Μπλιώνα (κυρίως που δεν τον σημάδεψε) μνημεία οπαδικού μίσους, άντε τώρα κάν’τη γυριστή όπως κάνεις κάθε φορά που στριμώχνεσαι και ξαναγύρνα μετά την «κάθαρση»

  164. Αν είναι να τιμωρηθεί η Δυναμό Ζάγκρεμπ, δεν πρέπει να τιμωρηθεί κι ο ΠΑΟ σαν συναυτουργός ; (προμήθεια εισιτηρίων για ο ματς, εξοπλισμός των κροατών και συμμετοχή οπαδών στα επεισόδια) Ας δούμε και ποιός είναι ο δράστης του μαχαιρώματος.

  165. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι ομάδα είσαι, ρε;
    https://www.gazzetta.gr/plus/2245081/apetrapi-opadiko-epeisodio-sti-thessaloniki-rotoysan-ti-omada-eisai-vid

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    164, 165: Αλήθεια, αυτοί οι συμμορίτες τι ομάδα να είναι; 😉

  167. Οι κροάτες ισχυρίζονται πως ο δολοφόνος είναι έλληνας. Να δούμε ΑΝ επαληθευθει αυτό αν η ΑΕΚ που ζήτησε τον αποκλεισμό της Δυναμό θα ζητήσει το ίδιο για τον ΠΑΟ

  168. Α. Σέρτης said

    Οπως απαγορεύεται (λέμε τώρα…) η ηρωίνη, έτσι πρέπει (αμέσως!) να απαγορευτεί το «ποδόσφαιρο» -μέχρι νεοτέρας

  169. # 166

    Σύμφωνα με την κουβάτσειο αντικειμενικότητα αν ήταν ΠΑΟΚτσήδες να τους μπαγλαρώσουν ισόβια, αν όμω ήτανε τίποτε γριές ή σκουλήκια…έλα μωρέ, τα παιδιά μια δμοσκόπηση κάνανε !!

  170. ΓΤ said

    Σύμφωνα με καταγγελία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου, η Ασφάλεια πήγε στον τόπο του εγκλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια ώρες αφότου είχε περάσει το πιεστικό του Δήμου και πλύνει τα πάντα.

    πηγή: in.gr

  171. Οι κροάτες επιμένουν πως δεν χρησιμοποιούν ποτέ μαχαίρια και πως ο δολοφόνος είναι άλλης εθνικότητας, το sdna έγραψε πως έλληνας κατηγορούμενος προσέλαβε τον Κούγια για υπεράσπιση,τα συμπεράσματα δικά σας.

    Προβλέπονται κυβιστήσεις επιπέδου Ιωάννη Μελισσανίδη …

  172. # 168

    Δεν είναι πονάει χέρι-κόψει χέρι υπάρχει το προηγούμενο της Θάτσερ για το πως διαλύονται όλες οι φασιστικές θύρες (πλην της Θ4 που λέγεται πως οι μισοί είναι φασίστες και οι υπόλοιποι αναρχοαυτόνομοι αριστεριστές, εξ ου και η ιδαίτερη «συμπάθεια» που τους έχει η αστυνομία)

  173. Μαρία said

    Αυτή του Κιέβου την άκουγα πάντα διναμό, ενώ την κροάτικη ακούω να την τονίζουν δινάμο. Σταύρο, τα φώτα σου.

  174. Τογκολέζος said

    Συμφωνούμε για το Νιγήριος.

    Όμως, γιατί Αράβισσα και όχι (και) Αραβίδα;

    Οι ισπανόφωνοι ξεχωρίζουν americano (ήπειρος) και estadounidense (ΗΠΑ).

    Επίσης, για τον υπήκοο Μαλί [γιατί Μάλι και όχι Μαλί; (όπως γιατί Τόγκο και όχι Τογκό;)] γιατί Μαλισιανός και όχι Μαλίσιος ή και Μάλιος;

    Και μια που μπλέξαμε με υπήκοους, φαίνεται να έχει επικρατήσει Σλοβένος και Τσετσένος. Νομίζω ότι είναι λάθος• θα έπρεπε να λέμε Σλοβένιος και Τσετσένιος (κατά το Αρμένιος).

  175. sarant said

    174 Αραβίδα είναι και είδος τουφεκιού.

  176. ΓΤ said

    Πρώην αρχηγός των φανατικών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τους φίλους της ΑΕΚ:

    «Οι Τούρκοι πρόσφυγες θα γίνουν κρέας για γκούλας».
    (@sdna)

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    176: Και σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ δεν υπάρχει πρόβλημα αν πάει η ΑΕΚ να παίξει στο στόμα του ναζιστή λύκου. Τι πρέπει να γίνει για να σουτάρουν την Δυναμό Ζάγκρεμπ από τα ευρωπαϊκά κύπελλα;

  178. rogerios said

    @173 τέλος: και κανένας από τους δύο τονισμούς δεν είναι «σωστός», μια και αυτή του Κιέβου είναι «Ντινάμο», ενώ η του Ζάγκρεμπ είναι «Ντίναμο» (ας επιβεβαιώσει και ο ΣΠ). [παλιά όλες τις λέγαμε Διναμό και ξεμπερδεύαμε 🙂 ].

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    173: Παλιά όλες αυτές Δυναμό τις λέγαμε. Μόσχας, Κιέβου, Τιφλίδας, Ζάγκρεμπ κλπ. Αργότερα άρχισαν από κάποιους δημοσιογράφους τα Ντιναμό και τα Ντινάμο.

  180. Α. Σέρτης said

    Μόνο σε μένα φαίνεται φρικαλέο το σύνθημα «Μάικ ψυχάρα, για πάντα ΑΕΚΑΡΑ»;;;;;;

  181. # 177

    Σταμάτα να κάνεις τον Σολομώντα !

    Πως να τιμωρήσει μια ομάδα η Ουέφα πριν αποδειχθεί ποιός έκανε τον φόνο !

    Αλλος σκοτώνει κι άλλος πλρώνει ;;

    Αν αποδειχθεί ΑΝ λέω πως είναι οπαδός του ΠΑΟ θα ζητήσεις αποβολή του ΠΑΟ ;

  182. sarant said

    180 Εμ, για νεκρό…

    178 Ναι, ας επιβεβαιώσει ο ΣΠ ή κάποιος άλλος

  183. evamaten said

    180,182α
    Φρικαλέο και παρανοϊκό. Φαντασιώνονται πεδία μάχης και ήρωες που θυσιαζονται για την ομάδα- δεν είναι μεμονωμένο σύνθημα, όλη η εικόνα των οπαδών (και της ομάδας) εκεί παραπέμπει, στον ηρωισμό και όχι στον αποτροπιασμό για το έγκλημα. Τι μένει να πεις…

  184. ΣΠ said

    173
    Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Για του Κιέβου δεν ξέρω.

  185. Μαρία said

    178
    Μάλλον λόγω του δυναμό του αυτοκινήτου 🙂
    Και το Δίναμο το είδα γραμμένο αλλά η χαζή το θεώρησα τυπογραφικό.

  186. sarant said

    184 Μάλιστα, ευχαριστούμε!

  187. Μαρία said

    Μερσί, Σταύρο.
    Το Ντ το πέτυχε ο Σεραφείμ αλλά τα χάλασε στην έξαρση. Σχωρεμένος, γιατί η πληροφορία είναι σοβαρή.

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    182α
    Όντως άγαρμπος τρόπος αποχαιρετισμού νεκρού. Ούτε το σκίτσο το βρήκα «συγκινητικό», όπως γράψανε πολλοί. Κλωτσάει μέσα μου ως εικόνα/λιβανωτό στο οπαδιλίκι – ιδέα.
    Από την άλλη, άκουσα στο ράδιο μια θεία του να λέει ότι ήταν «η λατρεία του» η ομάδα, εργαζόταν κι έδινε όλα του τα λεφτά στα ρούχα, στη μπουτίκ της.

    Τόσο άγριο και τόσο εξοργιστικό όλο το στόρι αυτής της δολοφονίας (και τα πριν και τα μετά) που δεν είναι να λέει κανείς αυτή την ώρα τίποτ΄ άλλο, με άθαφτο το παιδί και τους φονιάδες ανέγνωρους. Φρίκη.

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από το «Πάμε κι όπου βγει» στο «Ασ’ τους… Πάνε να κοιμηθούν». Ελλάδα 2023.
    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/1110256_toys-pane-na-koimithoyn-i-entoli-stis-astynomikes-dynameis-gia-toys

  190. ΘΝΣ said

    Το «(εννοώ στην Αφρική)» τι υποδηλωνει?

  191. sarant said

    190 Δεν είχαν παραδοσιακά αποικίες στην Αφρική.

  192. ΘΝΣ said

    #191 Ειχαν καπου αλλου?

  193. Μαρία said

    Ο ηθοποιός και μουσικός που έχασε από ναρκωτικά τον 18χρονο αδελφό του, οργανωμένο της Ορίτζιναλ μίλησε σήμερα στο Κόκκινο

Σχολιάστε