Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια στη μέση του Δεκέμβρη

Posted by sarant στο 16 Δεκεμβρίου, 2023


Παρόλο που προτιμώ τους μονολεκτικούς προσδιορισμούς στα σαββατιάτικα πολυσυλλεκτικά μας άρθρα, σήμερα καταφεύγω στην περίφραση διότι συνειδητοποίησα ότι το «μεσοδεκεμβριανά μεζεδάκια» που σκεφτόμουν αρχικά να βάλω το έχω χρησιμοποιήσει ήδη δύο φορές, και άλλη μια φορά το «μεσοδεκεμβριάτικα». Όπως θα έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, φαίνεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου δεν υπάρχουν  ειδήσεις ικανές να μπουν σε τίτλο μεζεδοάρθρου.

Και ξεκινάμε με κάτι που έχει σχέση με ένα πρόσφατο άρθρο μας. Η φωτογραφία είναι από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, επιγραφή ταβέρνας, στα αγγλικά, που διαφημίζει Cretan kitchen.

Κρητική κουζίνα, βεβαίως, αλλά, όπως είχαμε πει σε πρόσφατο άρθρο, εμείς λέμε «κουζίνα» τόσο τον χώρο όπου παρασκευάζεται το φαγητό όσο και τη συγκεκριμένη συσκευή, αλλά και την τέχνη της παρασκευής φαγητού. Στα αγγλικά όμως, ενώ η πρώτη σημασία αποδίδεται πράγματι kitchen, η τρίτη  σημασία αποδίδεται cuisine, που είναι δάνειο από τα γαλλικά προφανώς.

Άρα, εδώ Cretan cuisine έπρεπε  να  γράφει.

Από την άλλη, θα μπορούσε να γράφει και critical kitchen, που θα  ήταν τριπλοτετραπλό λάθος!

* Γράφει φίλος στο Φέισμπουκ:

Στο χθεσινό (12/12) επεισόδιο των Πανθέων, η Δέσποινα Γαλάτη απευθύνεται στον φίλο της και του λέει:

«Δεν αφορά στον Κίτσο αυτό που θέλω να πω. Εσένα και μένα αφορά.»

Σε δύο διπλανές προτάσεις δύο συντάξεις, διότι βέβαια αν λέμε «δεν αφορά στον Τάδε» πρέπει επίσης να πούμε «δεν αφορά σε σένα».

* To in.gr μεταφέρει είδηση ουκρανικού ιστότοπου για την απεργία των διαιτητών, και ενώ σε όλο το άρθρο γράφει, σωστά, για απεργία διαιτητών, στον υπότιτλο του άρθρου τα μουσκεύει:

«Είναι τρομακτικό να πας σε παιχνίδι. Στην Ελλάδα, όπου Ρώσος επιχειρηματίας απείλησε να πυροβολήσει διαιτητή, οι δικαστές προχώρησαν σε απεργία, γράφει.

Δικαστές; Παραδρομή αντί για  «διαιτητές» ή μετάφραση  από τρίτο χέρι όπου με κάποιο τρόπο έμπλεξαν οι δυο λέξεις;

Και λίγος τουκανισμός: στην επίμαχη  πρόταση τα εισαγωγικά ανοίγουν αλλά δεν κλείνουν.

Αλήθεια, ξέρετε  τον όρο «τουκανισμός»;

* Κι άλλο ένα τουριστικομεταφραστικό -συνήθως αυτά τα βλέπουμε το καλοκαίρι, αλλά δεν πειράζει και εκτός σεζόν.

Υποθέτω ότι έδωσαν τον  κατάλογο να τον  μεταφράσει κάποιος τουρίστας, ίσως με αμοιβή το γεύμα του. Τίμιος αυτός, απάντησε ότι δεν ξέρει την πανσέτα -μάλλον δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται, όχι απλώς πώς μεταφράζεται. Κι έτσι, απάντησε ευθαρσώς Den ksero!

* Kι ένας τίτλος που είναι αστείος, παρά το σοβαρό θέμα, και μάλιστα χωρίς να έχει κανένα λάθος πραγματολογικό.

Σε άρθρο της Καθημερινής  διαβάζω τον τίτλο:

Η γρίπη των πτηνών σαρώνει την Ανταρκτική – Μαζικοί οι θάνατοι θαλάσσιων ελεφάντων

Πετάει, πετάει ο ελέφαντας;

(Είπαμε, λάθος δεν  υπάρχει και το θέμα είναι σοβαρό: απο τους πιγκουίνους η αρρώστια περνάει σε άλλα ζώα, δείτε το άρθρο).

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας στον τίτλο άρθρου στο ertnews:

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι 28 ακτιβιστές που «έβαψαν πράσινη» την λιμνοθάλασσα της Βενετίας

Μα, δεν την έβαψαν πράσινη; Πράσινη μπογιά έριξαν  οι άνθρωποι!

* Eίναι λίγο παλιότερο (προ 10ημέρου) αλλά ας το βάλω σήμερα.

Πολλές φορές το έχουμε δει σε  σουπεράκια, τώρα πιο εντυπωσιακά με συνοδεία  Ευαγγελάτου, το ανορθόγραφο «οικεία».

Από τότε που χάσαμε τα σπίτια μας και αποκτήσαμε οικίες, το λάθος το βλέπουμε πολύ συχνά. Ίσως θεωρούν ότι αν είναι πιο πλούσια, πιο αρχοντική η ορθογραφία, πιάνει πιο πολλά λεφτά η… οικεία, τι να πω.

* Σε γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ γράφει κάποιος για την ταινία «Πεσμένα φύλλα» του Aki Kaurismäki.

Ο ήρωας χάνει το μόνο μέρος που είχε για να κοιμάται και καταλήγει σε ένα matkakoti. Το κοινό διαβάζει τη λέξη ΣΥΝΤΑΞΗ σε κάρτα ως χαρακτηρισμό του κτιρίου. Κάτι δε μου πάει καλά. Και τότε καταλαβαίνω ότι η μετάφραση της ταινίας έχει γίνει από τα αγγλικά οπότε το »PENSION» που ήταν ο χαρακτηρισμός του matkakoti έχει αποδοθεί ως «σύνταξη» ενώ σημαίνει »πανσιόν».

Το μεταφέρω όπως γράφτηκε. Βέβαια, το Google Translate αποδίδει το matkakoti ως travel home και ελληνικά «ταξίδι στο σπίτι». Παρακαλούνται οι φινλανδομαθείς να μας διαφωτίσουν.

* Bάλαμε  πιο πάνω ένα λάθος σε κατάλογο εστιατορίου, ιδού τώρα και κάτι διαφορετικό στο ίδιο μοτίβο, πολύ πρωτότυπο. Απόσπασμα καταλόγου από (καλό, λένε) εστιατόριο της Ρόδου:

Όλες οι περιγραφές των πιάτων είναι γραμμένες με κέφι και αντισυμβατικά, οπότε δεν είναι σαφές τι είναι ανεμελιά, τι είναι ύφος και τι είναι αβλεψία (ας πούμε το «σερβιτότο» πρέπει να είναι λάθος) αλλά το

Μωρό  πίσω πλευρά (Ευχαριστούμε Google Translate, μας υποχρέωσες)

σίγουρα είναι εσκεμμένο, τρολάρισμα -και αστείο.

Baby back ribs υποθέτω.

* Ξέρετε τι είναι το γιγαντιαίο ψάρι-κουπί; Αν όχι, διαβάστε  το σχετικό άρθρο.

Η κοινή ονομασία κουπί πιστεύεται ότι αναφέρεται είτε στο εξαιρετικά συμπιεσμένο και επιμήκη σώμα τους, είτε στην απαξιωμένη πλέον πεποίθηση ότι τα ψάρια «κωπηλατούν» μέσα στο νερό με τα πυελικά τους πτερύγια. Το οικογενειακό όνομα Regalecidae προέρχεται από το λατινικό regalis, που σημαίνει “βασιλικός”.

Tο επιμήκη σώμα τους λοιπόν, μια «λύση» που αποφεύγει και το δίλημμα «επίμηκες ή επιμήκες»; (Ναι, προφανώς επίμηκες, αλλά αν ήταν κανένα αυθάδικο παιδί και θέλατε να του φορέσετε φράκο,  πώς θα το  λέγατε; )

Παρεμπιπτόντως, η παράγραφος είναι αυτολεξεί ξεσηκωμένη-μεταφρασμένη από το άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδειας. Ίσως και ολόκληρο το άρθρο, δεν κοίταξα περισσότερο.

* Και κάτι από τον Σκάι, που μας μιλάει για ένα σπάνιο («σπάνια» λέει,  αλλά τέλος πάντων) «αστρολογικό φαινόμενο», ενώ πρόκειται για αστρονομικό.

Το αστρολογικό είναι «ο ήλιος στους Διδύμους», παιδιά.

(Τα παλιά χρόνια, βέβαια, «αστρονόμος» -και astronomo στα ιταλικά- λεγόταν ο αστρολόγος, κάποτε θα γράψουμε σχετικά).

* Σε πολλά σάιτ (παράδειγμα εδώ) βρίσκω δηλώσεις του Φρ. Μπελέρη, του δημάρχου Χιμάρας, προς τους δικαστές στη  δίκη του,  ως εξής:

Δεν ζητώ την εξαίρεσή σας, όχι γιατί σας εμπιστεύομαι, αλλά γιατί όποιος και να είναι στη θέση σας, την ίδια σκηνοθετημένη απόφαση θα λάβει. Είμαι εκλεγμένος δήμαρχος και δεν μου δίνεται τη δυνατότητα να ορκιστώ.

Όμως, ή θα γράψουμε «δεν μου δίνεται η δυνατότητα» ή «δεν μου δίνετε τη δυνατότητα». Όχι έτσι.

Είπα ότι το γράφουν έτσι σε πολλά σάιτ,  άρα πιθανώς προέρχεται από το κοτσανοδιανομείο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Από την άλλη, η ορθογραφία της Χιμάρας/Χειμάρας/Χειμάρρας συνηθίζεται σε πολλές παραλλαγές, όμως η παραλλαγή «Χειμμάρα» στο λινκ που δίνω πιο πάνω είναι σπανιότερη!

* Χταπόδια βγήκαν στη στεριά. Όχι εδώ, στα Κουφονήσια. Οπότε, διαβάζω δηλώσεις ειδικού επιστήμονα, ο οποίος είναι καθησυχαστικός και μας λέει ότι

Όπως τόνισε, το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως έκκληση αερίων κ.α. και δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας.

Ο συντάκτης μπέρδεψε τα ομόηχα, όπως βλέπετε. Πάλι καλά που δεν έγραψε ότι ο καθηγητής έκανε επίσης έκλυση για ψυχραιμία.

* Γιόρταζε τις προάλλες ο Σπύρος (και η Σπυριδούλα). Αναρωτιέμαι αν  η φωτογραφία είναι από Κέρκυρα ή από Πειραιά -υπάρχουν άλλες πόλεις με Άγιο Σπυρίδωνα πολιούχο;

Ο υπάλληλος που έγραψε  την ταμπέλα μπέρδεψε τα /ο/ κι έτσι βγήκε κάπως σαν.. επίρρημα, Σπυριδόνως όπως λέμε, ξερωγώ, αιδημόνως.

* Διαβάζουμε σε άρθρο στο in.gr για τις τακτικές επισκέψεις αμερικανού αντιστράτηγου στην Ουκρανία:

Η βάση του αντιστράτηγου αντιστράτηγου Αντόνιο Αγκούτο του νεώτερου είναι στο Βισμπάντεν, το αρχηγείο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ο ίδιος ηγείται της πρωτοβουλίας βοήθειας για την ασφάλεια του στρατού για την Ουκρανία. Αλλά τώρα κάνει το δρομολόγιο Γερμανία-Ουκρανία, σαν να λέμε Πατήσια-Κολωνάκι, εκ περιτροπής, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Το «αντιστράτηγου» υπάρχει στην είδηση δύο φορές, προφανώς εκ παραδρομής, εκτός αν υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει. Αλλά και αυτό το «εκ περιτροπής» δεν κολλάει. Να θέλει να πει «μετ’ επιστροφής»;

* Μέιλ φίλου, επί του πιεστηρίου:

Στο δελτίο ειδήσεων των 20:30 του Κόντρα Τσάνελ η εκφωνήτρια μάς πληροφόρησε πως οι απεσταλμένοι (πού, δεν θυμάμαι) συζήτησαν τα ευρεία ζητήματα κλπ., κλπ.
Λάθος βέβαια. Τα ευρέα. Και «ευρύτερα» αν τα έλεγε δεν  θα χάλαγε ο κόσμος.

* Και κλείνω  με κάτι ακόμα σχεδόν  τουριστικό, παρά τον  χειμώνα.  Αλλά στην όμορφη Πάφο, απ’ όπου η φωτογραφία, πρέπει να  κάνει 20 βαθμούς ακόμα.

Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα ματς τένις;

Προσέξτε όμως, μην καταλήξετε στο δικαστήριο.

Το court booking, κράτηση γηπέδου, το μετέφρασαν «κράτηση δικαστηρίου», που ομολογώ πως ακούγεται αρκετά απειλητικό.

Πας  να παίξεις λίγο τένις και καταλήγεις στο δικαστήριο και υπό κράτηση -δεν είναι  σωστά πράγματα αυτά!

Καλό σας σαββατοκύριακο!

210 Σχόλια to “Μεζεδάκια στη μέση του Δεκέμβρη”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    (με φωνή Μενεγάκη) Μιλάνε ελληνικά στην Πάρο; 😛
    Δεν το ξέρω το συγκεκριμένο μέρος, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει τέτοιο λάθος στα ελληνικά, από κακή αγγλική μετάφραση, και δεν έχει διορθωθεί. Μέχρι τώρα συνέβαινε πάντα το αντίθετο (εντός Ελλάδας τουλάχιστον).

  2. Αντώνης said

    Καλημέρα.
    Ο «αντιστράτηγος αντιστράτηγος» θυμίζει τον Major Major Major Major του Catch-22.

  3. leonicos said

    Πριν από μιάμιση βδομάδα παρουσιαστηκε από τον Νικ Νοικ ένα βιβλίο της Κων/πολίτισσας κας Νεκταρίας Αναστασιάδου
    Παρεπιπτόντως αναφέρθηκε ένα προηγούμενο ββλίο της το Δικαιοσύνη για την Δάφνη.

    Ευρισκόμενος προ ημερών στη Μάλτα, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ανδρεου βρήκα ένα τεράστιο ευκαιριακό μνημείο με το ίδιο θέμα: Δικαιοσύνη για την Δάφνη.

    Πρόκειται για μια μαζική διαμαρτυρία για τη μαφιόζικη δολοφονία της δημοσιογράφου Dafne Garuana Galizia, Investigative Journalist She was killed because she mattered η οποία διερευνούσε κυβερνητικά σκάνδαλα της Μάλτας.

    Υποτίθεται πως ψάχνουν να βρουν τους φονιαδες, ενώ όλοι γνωρίζουν πρακτικά τους εγκεφάλους.

    Είναι σα να βρεθεί ο Τζι σκοτωμένος, και να κάνετε όλοι πως δεν ξέρετε ποιος τον σκότωσε, ανώ ξέρετε όλοι εδώ μέσα πόσο τον μισώ, που είναι ΠΑΟΚ-τΣης ενώ εγώ είμαι ΑΕΚ-τΖης. Το Σ με το Ζ κάνουν τη διαφορά

    Δεν γνωρίζω βέβαια αν το βιβλίο της κας Νεκταρίας Αναστασιάδου αναφέρεται στο ίδιο θέμα, αλλά είναι πιθανό.

    Έχω πάρει και φωτογραφία, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την αναρτήσω, και παρακάλεσα τη Χαρούλα να το κάνει.

    Αυτά προς ενημέρωση

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    0: (Ναι, προφανώς επίμηκες, αλλά αν ήταν κανένα αυθάδικο παιδί και θέλατε να του φορέσετε φράκο, πώς θα το λέγατε;)
    Αύθαδες, προφανώς. Πώς θα κάνουμε το κομμάτι μας εμείς που γνωρίζουμε Αχιλλέα Παράσχο; 🙂
    «Δὲν θέλω κάλλος αὔθαδες παρθένου ἀλαζόνος»

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Πάφο όμως, όχι Πάρο!

    2 Χαχαχα, σωστά!

    3 Οταν είχα πάει εγώ, το 2017, μόλις την είχαν δολοφονήσει, δεν είχε ακόμα διαλευκανθεί η υπόθεση

    4 Καλά λες!

  6. Costas X said

    Καλημέρα, κι ευχαριστούμε για τα μεζεδάκια !

    Και μια λεξιλογική απορία : «στην όμορφη Πάφο […] πρέπει να ΚΑΝΕΙ 20 βαθμούς»
    Το έχω ξανακούσει, αλλά εγώ συνήθως, όταν πρόκειται για συγκεκριμένα μέρη, λέω «έχει 20 βαθμούς», «έχει ζέστη», «έχει καλό καιρό» κ.λ.π. Βέβαια, λέω και γενικά «σήμερα κάνει ζέστη», ή «σήμερα έβαλε κρύο». Μήπως, γιατρέ μου, δεν είμαι «προσεκτικός ομιλητής»; 🙂

  7. Στέλιος said

    Καλημέρα, επίσης η Εφορία θα παραμείνει κλειστή και όχι κλειστά.

  8. sarant said

    6 Μάλλον εγώ δεν είμαι

    7 Σωστά, δεν το πρόσεξα

  9. Πουλ-πουλ said

    Αλήθεια, ξέρετε τον όρο «τουκανισμός»;

    Δεν τον ήξερα, αλλά τον γκούγκλαρα.
    Απ’ ό,τι κατάλαβα, οφείλει να είναι συγγενές σύνδρομο διορθωτών! Οι υπόλοιποι, ας τον αποφεύγουμε όσο μπορούμε.
    https://www.slang.gr/lemma/6826-toukanismos

  10. Κώστας said

    Καλημέρα.

    Σκεπτόμενος ότι στα ελληνικά διαιτητής μπορεί να είναι και νομικός όρος, στα δε Γερμανικά το δεύτερο συνθετικό του αντίστοιχου νομικού όρου σημαίνει διαιτητής, έλεγξα και διαπίστωσα ότι στα ρωσικά τόσο για τον (αθλητικό) διαιτητή όσο και για τον δικαστή χρησιμοποιείται η ίδια λέξη.

  11. ΓΤ said

    Πέθανε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

  12. Ουκρανοί γράφουν για Ρώσο επιχειρηματία που «απείλησε να πυροβολήσει διαιτητή» μάλλον για τον Σαββίδη πρόκειται, αλλά η αξιοπιστία τους ξεπερνά την αντίστοιχη γνωστού «πράσινου» σχολιαστή του ιστολογίου σε αντικειμενικότητα.
    Για όσους θυμούνται τον διαιτητή απείλησε φραστικά ο Μίχελς, τον Σαββίδη τον ακινητοποίησαν άνθρωποι του ΠΑΟΚ και φυσικά το πιστόλι που είδαμε από μια φωτογραφία που παίχθηκε επί τριήμερον στα ΜΜΑ, ποτέ δεν βγήκε από την θήκη στο πίσω μέρος του κορμιού του.

    Υπάρχουν και παραποιήσεις των γεγονότων από εθνικές εχθρότητες πέρα από τις οπαδικές.

  13. sarant said

    10 Πιθανώς λοιπόν και στα ουκρανικά, κι έτσι βρίσκουμε τη λύση του μυστηρίου

    11 Στα 85 του…

  14. Πουλ-πουλ said

    Αυτό με το matkakoti το είχα παρατηρήσει και εγώ, αλλά ο τουκανισμός μου αυτός δεν με εμπόδισε να φχαριστηθώ την ταινία. Κάτι σαν ξενώνας ή hostel συμπέρανα ότι θα είναι εκ των συμφραζομένων.

  15. Χαρούλα said

    Αυτό που είδε ο Λεώνικος, δια χειρός Χαρούλας(στην σωστή μέρα πια🫣)

  16. # 11

    Εκπληκτικός στο ανεπανάληπτο «Εκείνος κι εκείνος»

  17. Pedis said

    (Τι θα γίνει με αυτά τα χαζο-ελλήνικος του Κασσελάκη?!;)

  18. Παύλος said

    >Αλήθεια, ξέρετε τον όρο «τουκανισμός»;
    Εδώ http://psemagrlogotexnia.blogspot.com/2011/03/blog-post_17.html
    λέει «Κατά κύριο λόγο ευάλωτοι είναι αστειάτορες χρήστες» Ούτε τον
    τουκανισμό ούτε τους αστειάτορες ήξερα. Γηράσκω…

  19. sarant said

    18 Ορολογία του slang.gr, αν και όχι κατ’ αποκλειστικότητα.

  20. spyridos said

    Καλημέρα

    0
    «Αλήθεια, ξέρετε τον όρο «τουκανισμός»;»

    Εγώ τον έμαθα πριν 8 χρόνια όταν τον χρησιμοποίησες για πρώτη φορά στο ιστολόγιο Νικοκύρη.

    Η λέξη που αρχίζει από γκρ-

  21. mitsos said

    Καλημέρα
    Πολύ σωστό το «αντιστράτηγος αντιστράτηγος» … είναι σύνηθες για τα προστατευόμενα είδη π.χ. καρέτα καρέτα , μονάχους μονάχους …

  22. rogerios said

    @10, 13: Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Είναι αρκετές οι σλαβικές γλώσσες που χρησιμοποιούν την ίδια λέξη και για τον δικαστή και για τον διαιτητή. Στα ρωσικά είναι судья, στα ουκρανικά суддя (αμφότερα προφέρονται «σουντιά»), στα πολωνικά sędzia («σέντζα») κ.ο.κ.

  23. William T. Riker said

    «Από την άλλη, θα μπορούσε να γράφει και critical kitchen, που θα ήταν τριπλοτετραπλό λάθος!»

    Αυτό, συνειρμικά κάπως, μου θύμισε και το αντίστροφο, με την έρμη την κριτική σκέψη, που σχεδόν όλοι οι μαθητές μου τη γράφουν «κρητική σκέψη» κι ας έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου…
    Ειλικρινά αν είχα ένα δεκάλεπτο για κάθε φορά που την συνάντησα, τώρα θα ‘χα τα μισά λεφτά για το PS5!

  24. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    11 Ευτυχώς πρόλαβα και τον είδα στο θέατρο, το 18, στο «Τίμημα», με Σκιαδαρέση-Λουϊζίδου. Έκλεψε την παράσταση με χαρακτηριστική άνεση, στα ογδόντακάτι του…

  25. Κώστας said

    «στα δε γερμανικά το δεύτερο συνθετικό του αντίστοιχου νομικού όρου σημαίνει διαιτητής»

    Σημαίνει δικαστής, ήθελα να πω…

  26. Dong-ho Spiros Merimanis said

    θα μπορούσες να τα πεις μεζεδάκια σπυριδόνως

  27. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το google translate για το Baby back ribs (με κεφαλαίο το αρχικό) δίνει μετάφραση «Βρεφικά παϊδάκια πίσω», ενώ για το baby back ribs δίνει «μωρό πίσω πλευρά».

  28. Πέπε said

    [Ένα σχόλιό μου στα περασμένα μεζεδάκια πέρασε απαρατήρητο. Το επαναλαμβάνω:]

    Ρε παιδιά, να ρωτήσω κάτι εδώ που γίνεται ανεκτή και η «ελεύθερη θεματολογία»;

    Έχω στον υπολογιστή AdBlock. Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μια χαρά. Τώρα λες κι έχει αρχίσει να μπάζει! Το παρατηρώ ιδιαίτερα στο ΥΤ:

    Πριν από λίγο καιρό άρχισε, μόλις ανοίξει η σελίδα κάποιου βίντεο που ήθελα αλλά ακόμη δεν την έχει φορτώσει 100%, να εμφανίζει έναν τίτλο διαφήμισης και, στην μπάρα με τα δευτερόλεπτα, τη διάρκεια της διαφήμισης αντί για τη διάρκεια του βίντεο. Μόλις όμως ολοκληρωνόταν η φόρτωση (μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα), έπαιζε κανονικά το βίντεο, χωρίς διαφήμιση.

    Πιο τελευταία αρχίζει να παίζει και τη διαφήμιση, πάει για 1-2 δευτερόλεπτα, και μετά μπαινει στο βίντεο.

    Πραγματικά, είναι σαν να έχω υψώσει ένα τείχος που αφήνει τις διαφημίσεις απέξω, και στο τείχος να άνοιξε μια τρυπούλα η οποία σταδιακά μεγαλώνει! Σε λίγο θα μεγαλώσει τόσο ώστε να περνάει ολόκληρη η διαφήμιση.

    Είναι σοβαρό γιατρέ μου;

  29. xar said

    «matkakoti […] Παρακαλούνται οι φινλανδομαθείς να μας διαφωτίσουν»
    Ο μοναδικός (από όσο ξέρω – και ελπίζω να κάνω λάθος, γιατί αν στηρίζεστε εμένα, σωθήκατε!) φινλανδομαθής της παρέας άνοιξε το ευμέγεθες φινλανδο-ελληνικό λεξικό του (332 σελίδες σε μέγεθος βιβλίου τσέπης) και διαπίστωσε ότι στα ευάριθμα λήμματα του λεξικού δεν συγκαταλέγεται το matkakoti. Μετά από πολύωρη ενδελεχή αναδίφηση διαπίστωσε ότι matka = ταξίδι και koti = σπίτι, οικία. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί!

    Στο https://www.suomienglantisanakirja.fi/matka#/matkakoti το έχει ως πανδοχείο, μοτέλ, ξενώνας (για την ακρίβεια λέει: establishment where travellers can procure lodging, often also food and drink; cheaper and more modest than a hotel)

    Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα:
    matkakoti = πανδοχείο, μοτέλ, ξενώνας. (Όπως είπαμε και παραπάνω), αλλά:
    kotimatka = νόστος, επιστροφή στο σπίτι

    matkailla = περιηγούμαι, ταξιδεύω (είχα μια ματκαΐλα!)

    kotiapteekki: ντουλάπι για φάρμακα
    matkaapteekki: φορητό φαρμακείο

  30. Πέπε said

    > Σε δύο διπλανές προτάσεις δύο συντάξεις, διότι βέβαια αν λέμε «δεν αφορά στον Τάδε»…

    Όχι, δε λέμε «δεν αφορά στον Τάδε» ούτως ή άλλως.

    Άλλοι υποστηρίζουν ότι δε λέμε «αφορά το…» αλλά «αφορά στο…», και άλλοι ότι λέμε εξίσου και τα δύο. Όμως, αυτή η συζήτηση αφορά (σ)την έννοια «άπτεται του θέματος». Δηλαδή συζητάμε για το αν θα λέμε π.χ. «αυτό αφορά τη συζήτησή μας» ή «αυτό αφορά στη συζήτησή μας». Όταν το αντικείμενο είναι πρόσωπο, η έννοια του ρήματος διαφοροποιείται ελαφρώς. «Δε σε αφορά» σημαίνει «δεν είναι δουλειά σου, δε θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει». Μ’ αυτή τη σημασία η σκέτη αιτιατική χωρίς «σε» είναι και ήταν πάντα μοναδική επιλογή.

  31. ΣΠ said

    Το λεξικό Merriam-Webster δίνει ως τρίτη σημασία του kitchen:

    a style of cooking : cuisine
    The following recipes illustrate the wide scope of the Indonesian kitchen …
    – Copeland Marks

  32. xar said

    @27
    και το Baby Back Ribs (όλα τα αρχικά κεφαλαία) ξεπερνάει τις δυνατότητες του εργαλείου: το αφήνει αμετάφραστο!

  33. 21: Μήπως δεν έχει βάση το Βισμπάντεν, αλλά το Μπάντεν Μπάντεν;

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πέθανε και ο Τόνι Νέγκρι.
    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/415544_pethane-o-spoydaios-theoritikos-antonio-negkri

  35. xar said

    @21
    Θυμάμαι και ένα σκωπτικό τραγουδάκι(;) που άρχιζε με: σώστε τη χελώνα καρέτα καρέτα, σώστε τη φώκια μονάχους μονάχους, και συνέχιζε με: σώστε την αρκούδα Παπαρήγα Παπαρήγα. Μην ήταν από τους ραδιοαρβύλες ή τους αμάν που σχολιάζαμε προχθές;

  36. spyridos said

    28
    «και στο τείχος να άνοιξε μια τρυπούλα η οποία σταδιακά»

    Δεν είναι τρυπούλα είναι τρυπάρα εδώ και χρόνια.
    Βάλε το uBlock Original είναι ανεξάρτητο και φτιάχνει και τρόπο να ξεπερνάει το μπλοκ του Youtube.

  37. 28: Για τον Firefox θα μιλήσω. Για την κατά το δυνατόν προστασία της ιδιωτικότητάς μου έχω σε λειτουργία τα πρόσθετα:
    uBlock Origin 1.54.0 (με ελληνική λίστα φίλτρων)
    Privacy Badger 2023.12.1
    F.B Purity – Cleans up Facebook 36.10.0.0
    Google search link fix 1.6.10

    Ίσως να βοηθάει και ότι στο γιουτούμπ μπαίνω όντας συνδεδεμένος στο λογαριασμό μου του γούγλη/γιουτούμπ

    Με την ευκαιρία τα υπόλοιπα πρόσθετα αυτή τη στιγμή είναι:
    ClearURLs 1.26.1
    Control Panel for Twitter 3.22.0
    Copy Selected Links 2.4.1
    Copy ShortURL 5.5.0
    Dictionary Anywhere 1.1.0
    DownThemAll! 4.11.1
    EPUBReader 2.0.13
    Exif Viewer 3.7.5
    Extended Color Management 1.1.1
    Feedbro 4.15.9
    Font Finder 0.5.7
    Forecastfox (fix version) 4.26
    Google Scholar Button 3.1
    Hoxx VPN Proxy 3.11.29
    JavaScript Toggle On and Off 0.2.4
    Link Text and Location Copier 1.8.5
    Open Multiple URLs 1.6.0
    QR Code Generator 3.0.0
    Read Aloud: A Text to Speech Voice Reader 1.66.0
    Return YouTube Dislike 3.0.0.14
    Rotate Image 1.1.0
    Screengrab! 2.18
    Search by Image 6.1.0
    Simple Translate 2.8.2
    Simple URL Extender 2.0
    Tab Session Manager 6.12.2
    Table2Clipboard 1.6.2.0
    Tampermonkey BETA 5.0.6190
    TinEye Reverse Image Search 2.0.4
    To Google Translate 4.2.0
    Twitter Bookmarks Search 13
    Unpaywall 3.98
    English – Greek Spelling dictionary 0.5.6.1
    Greek Polytonic Spelling Checker 2.0.6.1

  38. leonicos said

    Xaρουλα merci

  39. leonicos said

    όνομα Regalecidae προέρχεται από το λατινικό regalis, που σημαίνει “βασιλικός”

    Ναι, αλλά Regalecidae σημαίνει βασιλοκτόνοι

  40. Πέπε said

    35
    Υπάρχει τραγούδι «Σώστε τη χελώνα καρέτα καρέτα» του Ζουγανέλη, που δεν είναι ακριβώς σκωπτικό -θέλω να πω, στ’ αλήθεια υποτίθεται ότι προτρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον- αλλά είναι αστείο, σαν αυτοϋπονομευτικό.

    Ίσως γέννησε περαιτέρω διασκευές.

  41. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    21 Πολύ καλό!

    22 Α μπράβο

    23 Αλήθεια;!

    27 Είδες διαφορά που κάνει ένα κεφαλαίο γράμμα;

    28 Δεν έχω Adblock

    29 Ευχαριστώ!

  42. Πέπε said

    > …αν ήταν κανένα αυθάδικο παιδί και θέλατε να του φορέσετε φράκο, πώς θα το λέγατε;

    Τα τελευταία 40-τόσα χρόνια, δηλαδή από την πρώτη φορά στη ζωή μου που είπα «αυθάδες» και μου εξήγησαν ότι είναι «αύθαδες», το λέω «αύθαδες». Αν θελήσω να του βάλω και φράκο δεν ξέρω, πάντως αυτό το λέω και άνευ φράκου.

    Γενικά δεν νομίζω ότι το να σου εξηγήσουν κάτι ή να το διαβάσεις αντίκειται στη φυσιολογική διαδικασία εκμάθησης της μητρικής γλώσσας.

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    42: «Γενικά δεν νομίζω ότι το να σου εξηγήσουν κάτι ή να το διαβάσεις αντίκειται στη φυσιολογική διαδικασία εκμάθησης της μητρικής γλώσσας.»
    Σωστά, αλλιώς θα πρέπει να καταργήσουμε το σχολείο.

  44. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Διαλεχτές οι νοστιμιές, όλα τα ‘χει ο μπαξες.
    Να διευκρινίσουμε ότι the greek “πανσέτα”=Den ksero!, δεν πρέπει να συγχέεται με την αγγλική pancetta (pork belly meat ), ιδίως αν αφορά σε κρέας αγνώστου προελεύσεως.
    Ενδεχομένως ο ελληνικός όρος θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως “small pansy”(lit. Little souvenir), τουτέστιν ως ένα είδος ενθυμίου ακρίβειας, εάν και εφόσον η σπέσιαλ γκρικ σάλαντ χρεώνεται π.χ. παραπάνω από μία μπριζόλα χοιρινή.

  45. voulagx said

    «Δεν έχω την αυταπάτη ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη η οπαδική βία. Την οπαδική βία δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός με τη Στάση του Νίκα», είπε. ο μέγας Άδωνις, βοήθειά μας.

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    45: Πώς δεν μπόρεσε; Τριάντα χιλιάδες καθάρισε, αλλά την κατεστειλε. Σιγά το ποσόν, πολιτική βουληση χρειάζεται.

  47. stodgialohtinos said

    Να υποθέσω πως το Αιόλι μανιταριών που λέει ο κατάλογας είναι πορτσίνια ξεραμένα στον άνεμο?

  48. sarant said

    46 Έτσι ακριβώς!

  49. Χαρούλα said

    Στον κατάλογο του den ksero μήπως οι τιμές είναι κι αυτές μεζεδάκι; Ή ακρίβυνε τόσο η εστίαση;☺️
    Ο δεύτερος κατάλογος της Ρόδου, ευρηματικός. Κοιτάξτε πως και με λίγο χιούμορ, δικαιολογώ τις τιμές.

    Το αστρολογικό φαινόμενο, θα φτάσει ως ΤΟ Φλόριντα Κις; Δεν είναι πολλά ΤΑ keys εκεί στην Φλόριντα; Λάθος κάνω

    #40 Πέπε(&#35)

    #24 ΓιώργοΜ και γω στους τυχερούς που τον απόλαυσαν στο δεύτερο ανέβασμα(2013), «κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν»

    #38 Λεώ και οι δυό ευχαριστούμε τον Ιατρού που μου το έμαθε.🌺

  50. Αγγελος said

    (47) Εγώ μάλλον θα φανταζόμουν σκορδαλιά με μανιτάρια. Αν και ψάχνοντάς το τώρα, βλέπω ότι εκτός Δυτικής Μεσογείου aioli λέγεται κάθε είδους μαγιονέζα με πρόσθετη γεύση (με σκόρδο ενδεχομένως, αλλά και κρεμμυδάκια και πιπεριά και ό,τι άλλο σκεφτεί ο σεφ).

  51. stodgialohtinos said

    50# Πλάκα κάνω Άγγελε, με τα διαλυτικά που λείπουν.

  52. Αγγελος said

    (49) Ή είναι του περασμένου αιώνα και πρόκειται για δραχμές, ή βαρέθηκαν να βάλουν τις υποδιαστολές. Και στις δύο περιπτώσεις, μάλλον φτηνό ήταν/είναι 🙂

  53. Αγγελος said

    (51) Αίολο το αστείο σου, Χτήνος 🙂

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πλούσια η πιατέλα (καίτοι σαρακοστή)

    >>αν ήταν κανένα αυθάδικο παιδί και θέλατε να του φορέσετε φράκο, πώς θα το λέγατε;
    Φρακαρισμένο

    >>Χιμάρας/Χειμάρας/Χειμάρρας συνηθίζεται σε πολλές παραλλαγές, όμως η παραλλαγή «Χειμμάρα»
    Η Χυμάρα λείπει

    >> Baby back ribs
    Παϊδάκια από παιδάκια

  55. @49, 52
    Μήπως το πρώτο είναι από τούρκικη ταβέρνα σε Λιρες Τουρκίας (περίπου 17,5 Ευρώ οι 550) οπότε τσιμπημένα αλλά όχι ακριβά (αν και η άλλη ταβέρνα είναι πιο φτηνή και με χιούμορ) θα τα έλεγα. Αν ήταν του περασμένου αιώνα σε δραχμές, ή 5,5 € θα ήταν πάμφθηνα, ενώ 55,0 € ή 550 € είναι πανάκριβα

  56. … διαφημίζει Cretan kitchen. …
    … εδώ Cretan cuisine έπρεπε να γράφει. …
    … Από την άλλη, θα μπορούσε να γράφει και critical kitchen, …
    … «Δεν αφορά στον Κίτσο …

    Kitchen σημαίνει πλέον και το εστιατόριο (στα ΗΠΑνικά, τουλάχιστον), συχνά για να τονίσει ότι σερβίρουν αλλά και μαγειρεύουν γνήσια επί τόπου (αντί να φέρνουν εκβιομηχανισμένα απ’ αλλού). Να, εδώ ο (εξαιρετικός) δικός μας Cousin Pappadeaux (ξάδερφος, όχι κουζίνα — φαντασιακό δημιούργημα της οικογένειας Pappas ως wise Cajun cook) έχει Seafood Kitchen (αλυσίδα):

    Επ’ ευκαιρία, και άλλοι σκόπελοι αποφεύγονται – διακρητικά – με το Cretan Kitchen,
    πχ, παρακάμπτεται το Cretin Kitchen,
    που ακούγεται μεν σχεδόν το ίδιο και δυσώνυμο, αλλά
    σίγουρα μένει στο μυαλό του αγγλόφωνου πελάτη – επιτυχία! – και φυσικά
    «Cretan kitchen»
    δεν αφορά
    (σ)τον Κίτσο

    όπως ορθώς επισημαίνει στη συνέχεια το κείμενο

  57. leonicos said

    30, 42, 43 συμφωνώ

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    3, Λεώνικε,
    Νεκταρία Αναστασιάδου: A Recipe for Daphne (Μια συνταγή για τη Δάφνη)
    https://ageliaforos.com/nektaria-anastasiadoy-a-recipe-for-daphne-mia-syntagi-gia-ti-dafni/
    3,15 Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία (Daphne Anne Caruana Galizia, 26 Αυγούστου 1964 – 16 Οκτωβρίου 2017) , Μαλτέζα δημοσιογράφος, γνωστή για την αποκάλυψη αμφιλεγόμενων και ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AC%CF%86%CE%BD%CE%B7_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BD%CE%B1_%CE%93%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B6%CE%AF%C
    Ο Στέλιος Κούλογλου έκανε μεγάλον αγώνα για την ανάδειξη και διατήρηση στην επικαιρότητα του συμβάντος της φρικτής δολοφονίας της δημοσιογράφου. Το επικαλείται κιόλας ,αν θυμάμαι καλά, στην την αιτιολόγηση της μη παράδοσης της έδρας του στο Ευρωκοινοβούλιο (προκειμένου να ολοκληρωθεί/θωρακιστεί θεσμικά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η προστασία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας).
    Συμπτωματικά χθες:
    Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών το απόγευμα της Παρασκευής (15/12) ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και επήλθε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πράξη για την Ελευθερία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ».
    https://tvxs.gr/news/kosmos/koylogloy-istoriki-mera-gia-tin-eleytheria-ton-mme-tin-prostasia-ton-dimosiografon-kai-ti-dimokratia-stin-eyropi/

  59. sarant said

    56 Κι ένας φίλος είχε θείο Πάππας εστιάτορα, αλλά στο Πίτσμπεργκ, μάλλον δεν είναι ο ίδιος

    58 Άλλη Δάφνη αυτή, το πήρα και λέω να το διαβάσω.

  60. Costas Papathanasiou said

    Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε ας πούμε κι ένα τραγουδάκι της ώρας :
    “CretΟίνων Χάrizz”
    Χταπόδια βγήκαν στη στεριά
    να φαν πανσέ πανσέτες
    μα γίναν του τσιπροφονιά
    λαδοξιδάτες φέτες/
    Για ν’ ανεβαίνει στις πανσιόν
    με δαύτες συν κρασάκι
    ώς και χλομό φύλο πεσόν
    στο έργο του Καουρισμάκι./
    Άγια όλοι, με αγιολί να τρων
    σωκρατικό “den ksero”
    μετά ‘μωρού πίσω πλευρών’
    που ξανανιώνει γέρο/
    Κι άμα χτυπάει, των πτηνών
    νόσος, διά πιγκουίνων,
    ελέφαντες των θαλασσών,
    να πίνουν πνεύμα εξ οίνων/
    να άδουν σαν όνοι, σαν πουλιά
    να παν, πάνω απ’ τη νέκρα,
    αφού ούτε ο Χάρος δε νικά
    τη γαϊδουριά ή τη μπέκρα.

  61. Μαρία said

  62. Πέπε said

    59
    Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν έναν θείο Pappas με εστιατόρια στην Αμερική, πιστεύω.

  63. sarant said

    60 Μπράβο, πολύ καλό!

    62 🙂

  64. ΣΠ said

    Από Pappas με εστιατόριο στις ΗΠΑ άλλο τίποτα:
    https://www.pappas.com/
    https://pappasnewyork.com/
    https://pappascrabcakes.com/pages/restaurants
    https://pappasparkville.com/
    https://www.pappascrownpoint.com/
    https://pappasseafood.com/
    https://www.opentable.com/r/pappas-new-york

  65. Μαρία said

  66. Μαρία said

    Περιορισμένος αριθμός αντιτύπων σε απόθεμα.
    https://www.politeianet.gr/books/9789608219069-finkelstein-norman-ekdoseis-tou-eikostou-protou-i-biomichania-tou-olokautomatos-167580

  67. … Ρώσος επιχειρηματίας απείλησε να πυροβολήσει
    διαιτητή, οι δικαστές
    προχώρησαν σε απεργία, …

    Ίσως από τον συνειρμό
    διαιτητής/διαιτησία/προσφυγή σε διαιτησία/δικαστής

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Tommy Lee: Κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε ελικόπτερο!
    https://www.mynews.gr/tommy-lee-katigoreitai-gia-sexoyaliki-epithesi-se-elikoptero/?ref=storyteller

  69. … πανσέτα … Den ksero! …

    Συνοδεύεται με
    kserokommato

  70. ΣΠ said

    69
    Συνοδεύεται επίσης από kserotigana και επιδόρπιο kseroloukouma.

  71. … απο τους πιγκουίνους η αρρώστια περνάει σε άλλα ζώα …

    The penguin is mightier than the swordfish
    (Ιδέ και Sweep away)

  72. … «έβαψαν πράσινη» την λιμνοθάλασσα της Βενετίας
    Μα, δεν την έβαψαν πράσινη; Πράσινη μπογιά έριξαν οι άνθρωποι! …

    Χρειάζεται βοήθεια από Πυξ Λαξ:

  73. … στο εξαιρετικά συμπιεσμένο και επιμήκη σώμα τους, … πώς θα το λέγατε; …

    Μακρόστενο σώμα τους;

  74. Πέπε said

    @70
    …μέχρις εξαντλήσεως του αποθέματος. Μετά, δενξερωτήγανα και πολύ σάς πάει!

    @…
    Ευχαριστώ όσους συμβούλεψαν για αντιδιαφημιστικά.

    @τραγούδι Ζουγανέλη:

    Λοιπόν, αυτό είναι. Το ίδιο λέει και για τη χελώνα και έχει και σατιρικά, με το γνωστό λεπταίσθητο χιούμορ του Ζουγανέλη. Δε νομίζω να ήταν ακριβώς έτσι τελευταία φορά που το άκουσα, άρα μάλλον ο Ζουγανέλης το μισοαυτοσχεδιάζει κάθε φορά. Λογικά και η αρκούδα Παπαρήγα Παπαρήγα εδώ θα ήταν (αλλά γιατί αρκούδα;). Και ίσως κάποτε τα παλιά τα χρόνια να είχε πει κάτι και για Μαρίκα Μαρίκα (Μητσοτάκη).

    Ο Μπουλάς κι ο Παπακω δε μοιάζουν σαν άλλα να λένε και άλλα ν’ ακούμε; Από μεταγλωττισμένη ταινία είναι;

  75. 24,
    Πράγματι, εξαιρετική παράσταση «Το Τίμημα»

  76. 64,
    Πράγματι.
    Οι πρώτοι που αναφέρονται στην λίστα (pappas.com + pappasseafood.com) είναι του Χιούστον, με θεματικές αλυσίδες (Νέας Ορλεάνης, Τεξ-Μεξ, μπάρμπεκιου, στεϊκάδικο, θαλασσινά, κλπ), όλες πετυχημένες

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69 πανσέτα … Den ksero! … Συνοδεύεται με kserokommato

    Στην Κρήτη για επιδόρπιο παραδοσιακά kserotigana

    Kserotigana from Crete

  78. sarant said

    69-70 Πολύ καλό! Γέλασα πολύ.

  79. Αλφα_Χι said

    Ερτ1 νύχτα στάσου: ποιο τραγούδι σας αρέσει; Απάντηση δύο καλεσμένων: – Το νυν και αείν

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79, Σ΄ένα μνημόσυνο που πήγα πρόσφατα, ο παπάς έλεγε/έψελνε συνέχεια «…νυν και αείν, αξιομνημόνευτε και αξιομακάριστε αδελφή ημών…» (γυναίκα ήταν η κεκοιμημένη) .

  81. dryhammer said

    80. The famous kolyvogrammata…

  82. Πέπε said

    > αξιομνημόνευτε και αξιομακάριστε αδελφή ημών…

    Και όμως, σωστό είναι! Όπως «υπερένδοξε, αειπάρθενε, ευλογημένη θεοτόκε»: αν έλειπε το ευλογημένη, όλο το υπόλοιπο θα έμοιαζε αρσενικό, αλλά δεν είναι.

  83. sarant said

    80-82 Εξάλλου, χαίρε νύμφη ανύμφευτΕ, κυρία πρόεδρε

  84. ΣΠ said

    Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ειπώθηκε για τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο ότι έπαιξε στις Όρνιθες του Αριστοφάνη.

  85. Pedis said

    # 66 – Μην το κάνουμε θέμα.Εντάξει, βγήκαν μισόγυμνοι κρατώντας λευκή σημαία. Έγινε ένα λάθος.

    Τους πέρασαν για Παλαιστίνιους.

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    82,83 Ναι, εντάξει, αλλά κολλητά στο αείν η αξιομακάριστος χτύπαγε κάπως σαγιονάρα με φράκο

  87. BLOG_OTI_NANAI said

    28: «dBlock»

    Ένα είναι το κορυφαίο και για Chrome και για Firefox: uBlock Origin
    Μόνο αυτό, ακόμα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απ΄αυτό.

  88. sarant said

    84 Τις κότες. Αλλά είναι μάλλον συχνό.

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    80: Αυτός είναι ο τύπος. Αλλά κανονικά είναι «αξιομακάριστος και αείμνηστος»:

  90. Πέπε said

    89
    Δεν είναι «κανονικά αξιομακάριστος»: τριγενή και δικατάληκτα, δηλαδή σχηματίζουν τρία γένη, αρσ-θηλ-ουδ, αλλά μόνο με δύο καταλήξεις (=σειρές καταλήξεων) επειδή το αρσενικό και το θηλυκό ταυτίζονται πλήρως. Το ότι ένας Νεοέλληνας έχει την τάση να βάλει, στο θηλυκό, κλητική σε -ος μπορώ να το κατανοήσω ψυχογλωσσικά, αλλά σωστό δεν είναι.

  91. Pedis said

    «Οταν αντιτίθεσαι σε μια εκεχειρία περνάς την κόκκινη γραμμή. Μετατρέπεσαι σε ένα ηθικό τέρας»

    Δύο μήνες και σχεδόν 20.000 νεκρούς χρειάστηκε ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς για να εκστομίσει τη λέξη «εκεχειρία» για τη Γάζα. Η στάση του είναι δυστυχώς ενδεικτική για ένα μεγάλο τμήμα της αμερικανικής Αριστεράς, που δεν θέλει να καταλάβει ότι ο ταξικός πόλεμος στο εσωτερικό απαιτεί ειρήνη στο εξωτερικό.

    Η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, παραδείγματος χάριν, που πρωτοστατεί σε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής και οικονομικής ισότητας, ψήφισε πριν από μερικούς μήνες ακόμη ένα πακέτο για τον πολεμικό εξοπλισμό του Ισραήλ – αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στη συνέχεια την είδαν να κλαίει, κατά την προσφιλή πρακτική ορισμένων «αριστερών».

  92. Μαρία said

    91
    Τα γαλλικά με τ’ αυτί τα καταλαβαίνεις;

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βρε για όνομα! Το αείΝ θέλω να μου βρείτε, όχι το αξιομακάριστΕ,
    (κατά λάθος μπολνταρίστηκε όλη η λέξη, το Ε, της κατάληξης ήθελα να τονίσω ότι δίπλα στο αείΝ , αυτό μας μάρανε). Έχω Άλτσι αλλά όχι ακόμη μέχρι τα (συνήθη) διγενή και τρικατάληκτα! Ο άλλος παπαδάκος (νεαρός και δεν ήθελε να πάρει και χρήματα) στο τρισάγιο πάνω στον τάφο, μια χαρά αξιομνημόνευτη και αξιομακάριστη, είπε, με σκέτο αεί) .
    σσ Το» Άσπιλε Αμόλυντε Άφθορε Άχραντε» για την Παναγία, (που το μαθα απόξω) ήταν η αιτία για το 20άρι στα θρησκευτικά ενός 6μήνου. (Σε όλες τις τάξεις είχα 20, επειδή, κυρίως, με γοήτευε η γλώσσα), ουφ συγχύστηκα πρωί πρωί 🙂 .

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93 Μπορείτε όμως να τουκανίσετε ελεύθερα, με την περισσευούμενη παρένθεσή μου 🙂

  95. π2 said

    Είναι τόσο έντονη πια η εισαγωγικομανία, ιδίως σε προχειρογράφους που θέλουν να φανούν ψαγμένοι, ώστε αρχίζω να πιστεύω ότι περνούν αλγοριθμικά στα κείμενά τους εισαγωγικά σε τυχαίες λέξεις για να κοντοσταθεί ο αναγνώστης προσπαθώντας να ανακαλύψει το κρυφό νόημα. Τυχαίο δείγμα (αγνοήστε την ασυνταξία κι εξηγήστε μόνο τα εισαγωγικά):

    Ευτυχώς για μας, δυστυχώς για το ΠΟΚ, ο Δικέφαλος από την ευρεία μάζα των φιλάθλων, που δεν είναι εμποτισμένοι με άκρατο φανατισμός, «σήμερα» παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα.

  96. Πέπε said

    95
    Η ασυνταξία, σιγά το πράγμα, ένα λάθος πληκτρολόγησης ήταν. Τα καλοσυνταγμένα όμως είναι ακριβώς αυτό που λες, σπουδαιοφανείς προχειρογραφίες.

    «Σήμερα» = έμφαση; Ότι καλά έπαιζε και πριν αλλά ειδικά σήμερα παίζει την καλύτερη μπάλα; Ή ότι δεν εννοεί ημερολογιακώς σήμερα αλλά γενικά τώρα αυτό τον καιρό;

  97. 95-96: Πρόσφατο χρέος του νικοκύρη. Μην τάξεις σ’ άγιο κερί, σε παιδί κουλούρι, και στο ιστολόγιο άρθρο.

  98. xar said

    @96
    Λείπει επίσης ένα ρήμα, είτε της κύριας πρότασης είτε μιας δευτερεύουσας, ανάλογα τι ήθελε να γράψει ο ποιητής, καθώς και ένας σύνδεσμος:
    – ο Δικέφαλος θεωρείται από την ευρεία μάζα… ότι παίζει την καλύτερη μπάλα, ή
    – ο Δικέφαλος, όπως είναι παραδεκτό από την ευρεία μάζα…, παίζει την καλύτερη μπάλα

  99. π2 said

    96: Ε, αυτό λέω, σαν να έχουν μπει από randomizer για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον (άραγε γίνεται αυτό επίτηδες, να βάζεις δηλαδή τυχαία εισαγωγικά σε ένα κείμενο; πλάκα θα είχε).

  100. Pedis said

    # 92 – Το κατά δύναμιν, τα γκρενομπλέζικα καλύτερα. 😄

  101. Pedis said

    Άιντε συριζόπουλα, μάλλον θα σας φέξει: με φρύδια με ζιβάγκο, σαν καινούριος. Με γειά ο ηγέτης! 🤩

    «Ηγέτες του Μέλλοντος»

    Ηταν η πρώτη φορά από τότε που μπήκα στην πολιτική, που ζήτησα να κάνω κάτι. Ολες τις άλλες φορές, μου ζητούσαν να το κάνω. […] Δεν ήταν μια καλή εμπειρία. Πριν απ’ αυτό, ωστόσο, ήμουνα πρόεδρος ως πείραμα. Υστερα απ’ αυτό, έγινα ο πραγματικός πρόεδρος, γιατί είχα τη δύναμη του λαού».

    https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/415609_apo-karamanli-se-karamanli

    Κούλογλου: «Ο Στέφανος Κασσελάκης προετοιμάζει την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ»

  102. sarant said

    95-96 Μάλλον αυτό που λέει ο Πέπε στο τέλος, δηλαδή όχι σήμερα σήμερα αλλά αυτό τον καιρό

    97 Αχ…..

  103. Pedis said


    [Πώς ζεις αν είσαι Παλαιστίνιος και Ισραηλινός πολίτης στο Ισραήλ]


    [με συνέντευξη ορθόδοξου παπά που πέρασε από κεί]

  104. Πέπε said

    102
    Που είναι τραγικό βέβαια, δεδομένου ότι το «σήμερα = αυτό τον καιρό» είναι απολύτως καθιερωμένο ως επιπλέον σημασία, δεν είναι ούτε μεταφορά ούτε τίποτα, ούτε υπάρχει ο παραμικρός φόβος παρανόησης. Οι σημερινοί νέοι, αύριο Δευτέρα θα έχουν γεράσει;

  105. Εμφατικά είναι κατά τη γνώμη μου τα εισαγωγικά αυτά. Κάτι σαν bold ή italics.

  106. BLOG_OTI_NANAI said

    90: Οι παρακάτω τύποι που υπάρχουν σε λογοτεχνικά κείμενα, ομιλίες κ.λπ., σε ποια κατηγορία ανήκουν;

    ώ δύστροπος γυνή
    ώ πανούργος γυνή
    ώ φρόνιμος γυνή
    ώ πάνσοφος γυνή
    ώ ταλαίπωρος γυνή
    ώ κακότυχος γυνή
    ώ κακούργος γυνή

  107. Πέπε said

    90
    Με βάση τα κλασικά αρχαία, είναι λανθασμένοι. Στην κατηγορία «τριγενή και δικατάληκτα» το καταλαβαίνει ο καθένας ότι δεν μπορούν να ανήκουν, αφού ο όρος σημαίνει δύο πλήρεις σειρές καταλήξεων ενώ τα γένη είναι τρία (άρα πλήρη ταύτιση δύο γενών, συγκεκριμένα αρσενικού-θηλυκού), και τέτοιες καταλήξεις κλητικής δεν υπάρχουν στο αρσενικό.

    Ίσως στα λεγόμενα «μεταγενέστερα» να καθιερώθηκε τέτοια κλητική για τα θηλυκά, δηλαδή τα τριγενή και δικατάληκτα να έσπασαν σε τριγενή και τρικατάληκτα ειδικά για την κλητική ενικού.

  108. Πέπε said

    107 > 106 (δεν ξέρω πώς μου προέκυψε το 90)

  109. Μαρία said

  110. Μαρία said

    100
    Έκαναν ταινία τον Ματζνέφ αλλά μάλλον του κώλου που λένε κι οι Γάλλοι https://www.youtube.com/watch?v=0iEwjQlLQjI

  111. greggan193 said

    matka-koti είναι επάνοδος (ταξίδι-σπίτι), το pension (και στα σουηδικά) με την έννοια της σύνταξης στα φινλανδικά είναι eläke και ως πανσιόν είναι täysihoitola. Δεν είδα την ταινία, αλλά μπορεί να είναι και τα σουηδοφινλανδικά στη μέση.

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    107: Τα παραδείγματα στο 106 είναι καθαρεύουσα.

    Φαντάζομαι στα αρχαία θα ήταν:
    ώ φρόνιμε γυνή
    ώ ταλαίπωρε γυνή
    ώ κακούργε γυνή

    κ.λπ.

    Μπορεί να είναι νεώτερη «εφεύρεση» αυτή η κλιτική.
    Πάντως στον 8ο-9ο αι. υπάρχουν οι τύποι αυτοί:

    Αλλά και μεταγενέστερα ίσως, 18ο-20ο αι:

    Ποιος ξέρει πως κατέληξε η κλιτική για το θηλυκό «αξιομακάριστος».

  113. sarant said

    106-107-112

    Ενδιαφερον. Φαίνεται λοιπόν ότι το αισθητήριο άρχισε να κλοτσάει στο «ω ταλαίπωρε γυνή».

  114. Καλημέρα,
    106 – 107 – 112 Στα αρχαία η κλητική του γυνή γύναι, δεν είναι;

  115. BLOG_OTI_NANAI said

    109: Είναι κατάντια, να ξοδεύουμε φαιά ουσία για να διαχωρίσουμε το αυτονόητο, ότι άλλο ο αντισημιτισμός και άλλο η παύση των βομβαρδισμών και η πολιτική συνύπαρξης που πρέπει να ακολουθηθεί. Και σήμερα, κακώς, κάκιστα λέγεται «αντισιωνισμός». Ο όρος αυτός είναι συνδεδεμένος με απόψεις πάρα πολλών Εβραίων για αυτοδιάθεση. Η παύση των εγκλημάτων κατά αμάχων και η πολιτική συνύπαρξης δεν πρέπει σήμερα να λέγεται «αντισιωνισμός» διότι ρίχνει νερό στον μύλο Ισραηλινών, Αμερικανών κ.λπ. Πρέπει να πάψει αυτή η ορολογία «σιωνιστής» και «αντισιωνιστής» διότι ξοδεύεται ρητορικό κεφάλαιο για να διαχωριστεί τάχα ο «αντισημιτισμός» από τον «αντισιωνισμό», ενώ τον διαχωρισμό τον ξέρουν καλά όλοι τους. Δεν χρειάζονται διδασκαλία. Απλά το παιχνίδι τους παίζει όταν δεν διαγράφει κάποιος οριστικά από τη ρητορική του αυτή τη λέξη.
    Πες το «συνύπαρξη», πες το όπως θες.
    Όχι όμως αντισιωνισμό.
    Και δεν νομίζω, -και δεν πρέπει- να υπάρχουν σήμερα ΤΟΣΟ ανόητοι που να νομίζουν ότι οι Ισραηλινοί θα σηκωθούν να φύγουν από εκεί! Ο Σιωνισμός πάει, τέλειωσε, εφαρμόστηκε μια για πάντα. Έληξε το θέμα. Δεν θα φύγουν ποτέ από εκεί. Δεν είμαστε εξωγήινοι να σκεφτόμαστε ουτοπικά πράγματα.

    Πάντως, αντισημιτισμός υπάρχει. Μην μπλέξουμε από την άλλη πλευρά. Κινήσεις σε πανεπιστήμια ενάντια στους Εβραίους από τάχα «φιλελεύθερους» φοιτητές «υπέρ της Παλαιστίνης» είναι αντισημιτισμός και πρέπει να διώκεται. Και ελπίζω να εκδιωχθεί από τη θέση της η μαντάμ πρόεδρος του Χάρβαρντ που τώρα κλαψουρίζει ότι τάχα «δεν κατάλαβε» τότε πως μερίδα φοιτητών επέδειξαν ρατσιστικό αντισημιτισμό! Όταν όμως το φασιστικό κίνημα woke επιδίωξε και κάποιες φορές κατάφερε να εκδιώξει ή να εκφοβίσει καθηγητές που είπαν ότι τα φύλα είναι… δύο, έκανε τον κινέζο. Ίσως τώρα κατάλαβε, όπως και κάθε Πρωτοψάλτη, ότι εποχές λογοκρισίας σαν τη δικτατορία του Μεταξά έρχονται και παρέρχονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των όχλων και της κρατικής πολιτικής.

    Και έχει τρομερό ενδιαφέρον ότι κάτω από το βίντεο υπάρχει ένα σχόλιο που λέει:
    «Πώς δεχθήκαμε αυτή τη λογοκρισία σε μια χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης;«!

    Να αγιάσει το στόμα σου, διότι τώρα ρουφάς μεν το αυγό σου, αλλά όταν κάποιοι άνθρωποι μιλάνε για τον φασισμό που κρύβεται πίσω από τα κινήματα ακύρωσης ΛΟΑΤΚΙ, ψευδο-ζωόφιλων, ψευδο-φεμινιστών, δήθεν «ευαίσθητων» βλ. Πρωτοψάλτη κ.λπ., και κάθε άλλου μαλάκα πικραμένου που αυνανίζεται μέσω του πληκτρολογίου, πέφτει μούγκα, είτε επειδή κάποιοι συμφωνούν γιατί είναι φασίστες, είτε επειδή κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους.

    Δείτε τώρα τι «ωραία» που είναι όταν ασκείται λογοκρισία ή όταν σε συλλαμβάνουν οι φασίστες απλά επειδή έχεις σημαία της Παλαιστίνης, όπως είναι «ωραία» να γίνεται λογοκρισία στη λογοτεχνία ή όταν απειλούν οι άλλοι φασίστες τη ζωή γυναικών που δεν θέλουν να κινδυνεύουν στο βόλει ή το ποδόσφαιρο από τρανς γυναίκες…

    «Αφυπνισμένος» είναι όποιος βλέπει τους φασίστες όλων των πλευρών να έρχονται. Οι άλλοι είναι απλά φασίστες που απλά έχουν προτίμηση είτε στον «κόκκινο» είτε στον «μαύρο» φασισμό.

  116. BLOG_OTI_NANAI said

    114: Πάντως υπάρχουν αυτά που αναφέρω και στο 106:

  117. Pedis said

    https://kosmodromio.gr/2023/12/18/seksoualikos-eksairetismos-ena-oplo-po/

    ( Ό,τι γίνεται πιπίλα στην ισραηλινο-αμερικανική προπαγάνδα είναι γκαραντί μούφα – Θεώρημα του Κοντρέρας)

    # 109 – θα το δω. # 110 – Η αφίσα δεν προϊδεάζει θετικά.

  118. Theo said

    @115:
    Δεν θα φύγουν ποτέ από εκεί.
    Ναι, δεν θα φύγουν όσο ζούμε εμείς.
    Αλλά μετά από 30, 40, 50, 100 χρόνια πού το ξέρεις; Το μίσος που συσσωρεύεται στην καρδιά του μέσου Άραβα εναντίον του Ισραήλ που τους εξοντώνει ή τους ξεσπιτώνει συστηματικά κάποτε θα βρει την αφορμή να ξεσπάσει και να διαλύσει αυτό το ρατσιστικό κράτος στη γειτονιά τους. Κι οι αυτοκρατορίες δεν είναι ποτέ αιώνιες. «Βασιλεύει ἀλλ’ οὐκ αἰωνίζει» ο σιωνιστικός χάρος, που λέει και το τροπάριο.

  119. BLOG_OTI_NANAI said

    118: Σε ένα μακρινό μέλλον όλα μπορούν αν συμβούν. Όμως τι μας λέει η σημερινή πραγματικότητα και η διάψευση της Χαμάς ότι θα μπορούσαν τα χιλιάδες θύματα των Παλαιστινίων να ενώσουν τους Άραβες ενάντια στο Ισραήλ; Μας λέει ότι αυτή τη στιγμή μόνο ένα μπορεί να συμβεί αν υπάρχει πράγματι ζήτημα αδυναμίας συνύπαρξης: θα φύγουν από εκεί οι Παλαιστίνιοι και όλοι θα συμφωνήσουν μια χαρά «για το καλό της Ειρήνης».
    Ο κόσμος μας, στο «υποσυνείδητο του» κυβερνάται από έναν νόμο: τον Νόμο του Ισχυρού.
    Ποιος είναι ο ισχυρός το βλέπουμε, όταν η παλαιστινιακή σημαία στην Αμερική των Δημοκρατικών (ούτε καν των ρεπουμπλικάνων) συμβολίζει πλέον τον αντισημιτικό ρατσισμό. Ποιος είναι ο ισχυρός όταν όλα τα στόματα βουλώνουν παρά τις 18.000 νεκρούς αμάχους;

    Άρα, ο ισχυρός θα φύγει από εκεί μόνο αν εξυπηρετεί τον ίδιο, ή μόνο αν πάψει να είναι ισχυρός. Θα το δούμε στην πορεία.

  120. ΣΠ said

    107
    Και στα νέα ελληνικά (κλιτικό πρότυπο Ε13-Ε17):
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/onomatiko/adjectives.html

  121. spyridos said

  122. BLOG_OTI_NANAI said

    121: μμμμ… Δεν ήξερα ότι αλλάξαμε αιώνα από τότε που έγραφε αυτά συμφωνώντας κατά πολύ με αυτά που γράφω:

  123. Μαρία said

  124. Μαρία said

    115
    Αμφιβάλλω αν παρακολούθησες τη συζήτηση με τη Σιμπονί. Είδες απλώς τον τίτλο, για να σεντονιάσεις.

    Κάποιος τον θυμήθηκε προχτές το μακαρίτη και το ντοκιμαντέρ του Σιβάν, που τις περισσότερες ταινίες τους τις είδαμε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. https://www.eyalsivan.info/index.php?p=fichefilm&id=23#&panel1-5

  125. Πέπε said

    112
    > Άννα μακαριστέ / ω μακαριστή:

    Άλλη περίπτωση αυτό. Εδώ στο ένα έχεις δικατάληκτο και στο άλλο φουλ τρικατάληκτο, ο μακαριστός η μακαριστή. Η πλάκα είναι ότι εδώ το τρικατάληκτο, δηλ. με εντελώς ξεχωριστό θηλυκό, είναι -αν δεν απατώμαι- το αρχικό, το αρχαίο. Δε νομίζω τα εις -τός ρηματικά επίθετα να ήταν ποτέ δικατάληκτα. Τρικατάληκτα τότε, τρικατάληκτα και τώρα, και ενδιάμεσα να πέρασαν και μια φάση ως δικατάληκτα; Περίεργο!

    Ίσως αυτός που γράφει Άννα μακαριστέ να προσπαθεί αδέξια να αρχαΐσει… (Την περίπτωση τυπογραφικού λάθους την έχουμε αποκλείσει;)

  126. BLOG_OTI_NANAI said

    125: Το «Άννα μακαριστέ» ανήκει στον Ιωάννη Δαμασκηνό που γνωρίζουμε πως ήταν μορφωμένος και το κείμενο θεωρείται αυθεντικό, δικό του. Φυσικά τα τυπογραφικά είναι πάντα πιθανά, αλλά και οι παλιές εκδόσεις και η κριτική έκδοση έχουν τη γραφή αυτή την οποία έχουν κρατήσει.
    Οπότε με τα ως τώρα δεδομένα δεν έχει θεωρηθεί λάθος είτε ορθογραφικό είτε αντιγραφής.

  127. Pedis said

    https://info-war.gr/politiki-oratotita-kai-politiki-ortho/

  128. Μαρία said

    Ου γάρ έρχεται μόνον.

  129. 128: Καθημερινά αναπαράγονται εκατοντάδες μπούρδες κάθε είδους σε διάσπαρτα και συνασπισμένα σάιτ, εθνικιστικά, ακροδεξιά, συνωμοσιολογικά, όλα-σ-ένα. Απορώ πάντοτε τι νόημα έχει να μεταφέρονται αυτές οι μπούρδες στο τουίτερ από σκεπτόμενους -υποτίθεται- ανθρώπους. Εντάξει, αν κάτι γράφεται πρώτη φορά, ή αφορά πρόσωπο που εμφανίζεται ή επανεμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα για κάποιο λόγο, να το καταλάβω. Διαφορετικά; Μόνο αποπροσανατολισμό προσφέρει. Γελάσαμε, γκώσαμε.

  130. Μαρία said

    Κατα φωνή https://www.haaretz.com/israel-news/2023-12-18/ty-article/israeli-local-council-head-calls-to-flatten-gaza-like-auschwitz-today-in-radio-interview/0000018c-7bf9-de44-a9be-7ffd05e90000

    129
    Έχει κάποιο νόημα, αν τις μπούρδες τις λέει η Αρβελέρ.

  131. ΣΠ said

    Αυτό το είδατε;
    https://www.news247.gr/politiki/i-roz-elliniki-simaia-sto-geniko-proxeneio-tis-neas-iorkis-kai-to-aitima-aposirsis/

  132. spyridos said

    131
    Αυτό είναι μόνο η αρχή με τους νατσιούς και υπόλοιπους χριστιανοναζί.

  133. Μαρία said

    131
    Ναι.

  134. sarant said

    132-3 Υποχωρεί σε αυτά για να τους περάσει την τροπολογία για τους μετανάστες.

  135. BLOG_OTI_NANAI said

    Ελλαδιστάν και ελευθερία της έκφρασης όποτε γουστάρουμε, λες και δεν θυμόμαστε τις εντολές που είχαν τα τρολς ενάντια στην τέχνη όταν δεν βολεύει.
    Η Νέα Αριστερά διαχωρίστηκε από τον Κασσελάκη για να «πιάσει» τους οπαδούς του Ανταρσύα; Πότε θα ξυπνήσουν και θα διαχωρίσουν τα σύμβολα της Δημοκρατίας που και οι ίδιοι υποτίθεται υπηρετούν από την «ακροδεξιά»; Όταν φτάσουν το 0,5% ή παρακάτω;

    Εδώ βλέπουμε τις άοκνες προσπάθειες για την «προστασία» της ελευθερίας της τέχνης. Το ελλαδιστάν, η μπανανία της αμνησίας:

  136. BLOG_OTI_NANAI said

    α) Οι αντιδράσεις για κάθε παραποίηση της σημαίας (τέχνη, ποδόσφαιρο, κ.λ.π.) δεν είναι ποτέ «ακροδεξιά» διότι αποτελεί σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    β) Η διαφορά είναι ότι ο Νατσιός δεν ανέχεται ούτε σε γκαλερί το συγκεκριμένο έργο αφού λέει πως μόνο το αίμα των ηρώων της αλλάζει χρώμα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι προσβλητικό. Πάντως, είναι κουταμάρα η έγκριση σε κυβερνητικό κτίριο διότι μπορεί να προσβάλλει η επιλογή.
    γ) Η καλλιτέχνις που παραποίησε κατά παρόμοιο τρόπο και την Αμερικανική σημαία, πρότεινε να την βάλουν σε Αμερικανικά κυβερνητικά κτίρια; Θα είχε ενδιαφέρον αν το μάθουμε.
    δ) Η αναφορά σε αίμα ηρώων δεν είναι ακροδεξιά από μόνη της. Στο αίμα των ηρώων τους ορκίζονται οι πάντες, ακόμα και οι φεμινιστές, οι ΛΟΑΤΚΙ, αριστεροί, δεξιοί, οι πάντες. Ας αφήσει τον λαϊκισμό η Νέα Αριστερά.
    ε) Η Νέα Αριστερά πότε θα ξυπνήσει και να αφήσει τις παλιακές θεωρίες με τις οποίες βρίσκει ταυτότητα μόνο αν βρίζει τα σύμβολα του ελληνισμού βαφτίζοντας κάθε τι που συνδέεται με αυτά ως «ακροδεξιά»; Θα μιλήσουν σαν κόμμα που στοχεύει να υπηρετήσει την Ελληνική Δημοκρατία, ή θα συνεχίσει να απευθύνεται σε κρετίνους και φασίστες στιλ «ιντιμίντια» και «να πεθάνει η Ελλάδα να ζήσουμε εμείς»; Θα συνεχίζει να αφοδεύει με τον παλιακό τρόπο τα λαϊκά σύμβολα για χάρη μιας ελιτίστικης μωρολογίας διά χειρός βαράγκι, ή θα αποκτήσει τον πολιτικό της λόγο με την σοφία και την διάκριση που επιτρέπει η ανθρώπινη νοημοσύνη ώστε και τους συνταγματικούς θεσμούς να μην βρίζει, αλλά και να έχει διαχωρισμένη θέση από την ακροδεξιά;
    Έχουν καταλάβει ότι με τις νηπιακές παπαριές που συνεχίζουν δεν βάφονται αυγά;

  137. Pedis said

    Κίτσαρος!

    (Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία και μάλιστα στις ΓιουΕς. Τι να περιμένει κανείς; Γούστο;)

  138. ΣΠ said

  139. Pedis said

    Γιέα, πολύ φρίντομ οβ σπιτς στο Αμέρικα …

    Στα χέρια ιδιωτών το ταμείο της Ακρόπολης με σφραγίδα Μενδώνη – Απομάκρυναν από τη θέση της την αρχιφύλακα που αντέδρασε

    Διαγωνισμός για την εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία των εργασιών υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις πύλες εισόδου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

    Ο ιστορικός Στάθης Γκότσης εξηγεί στη «Φάρμα των Ζώων» πώς η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μία ιδιωτικοποίηση, δίνοντας σε εξωτερική εταιρεία τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από εισιτήρια στο πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας.

    Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σύσσωμοι στα σχέδια της κυβέρνησης. 75 εργαζόμενοι της Ακρόπολης έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας, «μεταξύ των οποίων και η αρχιφύλακας της Ακρόπολης, η οποία μετά την προσυπογραφή της καταγγελίας απομακρύνθηκε από τη θέση της, μετακινήθηκε από την Ακρόπολη στον Κεραμικό.

    Η ίδια είναι πολιτικά φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση όπως και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ που υπηρετεί στην Ακρόπολη και συνυπογράφει επίσης της καταγγελία. Είναι δικοί τους άνθρωποι που τώρα καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα τους».

    https://thepressproject.gr/sta-cheria-idioton-to-tameio-tis-akropolis-me-sfragida-mendoni-apomakrynan-apo-ti-thesi-tis-tin-archifylaka-pou-antedrase/

  140. 130β: Αν είναι πρώτη φορά που τις λέει, ναι.

  141. Μαρία said

  142. ΣΠ said

    140
    Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που το βάζει σε βιβλίο της.

  143. ΣΠ said

    141
    Αν δεν ήταν η κίνηση του Γεραπετρίτη να ζητήσει να κατέβει το έργο τέχνης, υπακούοντας στην φασιστική απαίτηση αυτών των σούργελων, ούτε που θα ασχολούμασταν μαζί τους.

  144. ΣΠ said

    Περιπέτειες για την σημαία είχε και ο Τζίμης Πανούσης. Έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου.
    https://www.topontiki.gr/2023/12/19/i-roz-simea-ke-o-tzimis-panousis/

  145. BLOG_OTI_NANAI said

    138: Ό,τι μαλακία θέλεις, στο διαδίκτυο θα τη βρεις… Πιστέψτε εσείς τους ψεκασμένους.
    Σε ΔΥΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ βρήκα σύλληψη στην Αμερική για κάψιμο σημαίας ώστε να ερευνηθεί αν πρόκειται για έγκλημα μίσους.

  146. ΣΠ said

  147. BLOG_OTI_NANAI said

    138: Άλλη σύλληψη:

  148. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι άλλη:

  149. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι άλλη:

  150. ΣΠ said

    145
    Δεν είναι η πρώτη φορά που διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα ώστε να ταιριάζει στους ισχυρισμούς σου. Δεν συνελήφθη για την σημαία αλλά για εμπρησμό στην αυλή σπιτιού.

    Miller was arrested around 10:45 p.m. Monday. He was booked at Van Nuys jail for arson of an inhabited dwelling and bail was set at $250,000.
    https://abc7.com/west-hills-american-flag-caught-on-video-investigation/13964479/

  151. BLOG_OTI_NANAI said

    Τελικά οι συλλήψεις ήταν πάρα πολλές και βαρέθηκα. Απλά ήθελα να δείξω πώς είναι να μας ταΐζουν διαδικτυακό σανό.
    Α, και να μην ξεχάσω ότι ο λαϊκισμός και οι μισές αλήθειες είναι γνώρισμα της φασιστικής νοοτροπίας ΠΑΝΤΑ. Είτε από τα άκρα δεξιά, είτε από τα άκρα αριστερά.

    Η παραποίηση και το κάψιμο της σημαίας μπορεί κάλλιστα να τιμωρηθεί με τον αντιρατσιστικό νόμο ως έγκλημα μίσους και ρατσιστικής πρακτικής/ρητορικής.

  152. BLOG_OTI_NANAI said

    150: Δεν ντρέπεσαι λιγάκι;

  153. spyridos said

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι άλλο λαβράκι, «κάποιος» ξέχασε να αναφερθεί στους πολιτειακούς νόμους:

  155. ΣΠ said

    152
    Εσύ θα έπρεπε να ντρέπεσαι που δεν έβαλες ολόκληρη την φράση ώστε να μη φανεί ότι δεν συνελήφθη για την σημαία.
    Investigators were considering the possibility of a hate crime because the homeowner is Jewish.

    Αρκετά με την χαρτοκολλητική. Έχεις χάσει κάθε αξιοπιστία.

  156. BLOG_OTI_NANAI said

    155: Μα ακριβώς η πιθανότητα σύνδεσης του καψίματος σημαίας με ρητορική μίσους είναι αυτό ακριβώς που μπορεί να προστατεύει ακόμα και μια ΛΟΑΤΚΙ σημαία!
    Μπορείς την ίδια σημαία να την έχεις για χαρτί υγείας στο σπίτι σου, αλλά αν θεωρηθεί ότι η δημόσια καύση της συνδέεται με ρητορική μίσους το πράγμα αλλάζει.
    Θα μου κάνεις εμένα τον χαβαλέ;

  157. Pedis said

    Πότε την είχε;

    Αυτή η επίμονη μαλακία με το ροζάκι για τις γυναίκες -τόσο που έχει πλέον δημιουργηθεί ορολογία στην οποία ελάχιστοι αντιτίθενται, pink literature, quota rosa κλπ – έχει ιστορία. Δεν θυμάμαι να έχει κουβεντιαστεί εδώ. (Πολύ πιθανά θα έχει.)

    At the beginning of the 20th century, some stores began suggesting “sex-appropriate” colors. In 1918 the trade publication Earnshaw’s Infants’ Department claimed the “generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls.

    The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.”

    Additionally, a 1927 issue of Time noted that large-scale department stores in Boston, Chicago, and New York suggested pink for boys. This trend of pink for boys was not as overwhelming as our current color-sex designation, however.

    https://www.britannica.com/story/has-pink-always-been-a-girly-color

  158. Pedis said

    157 α -> 155 τέλος

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    Για να δούμε πως οι λαϊκιστές, απλοποιούν το σανό που σερβίρουν στα θύματα τους. Το κάψιμο ΚΑΘΕ σημαίας μπορεί να συνδεθεί με έγκλημα μίσους:

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    Άρα ούτε στις ΗΠΑ «απλώς» «επιτρέπεται» το κάψιμο της σημαίας ή άλλου συμβόλου, αλλά συνεξετάζεται με το πλαίσιο στο οποίο συνέβη η πράξη αυτή:
    Αλλά εσείς φάτε διαδικτυακό σανό από τα τρολς, και μετά κοροϊδέψτε τους ψεκασμένους που βάζουν αλουμινόχαρτο στο κεφάλι…

  161. Χαρούλα said

    ΣΠ τι προσπαθείς σοβαρός άνθρωπος;!

  162. ΣΠ said

    159
    Ακόμα και ο Άδωνις με τα αγγλικά του καταλαβαίνει ότι αυτό το απόκομμα λέει τα αντίθετα από όσα ισχυρίζεσαι.

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    161: Καλά κρασιά, τελευταία αμυντική γραμμή η τουιτεροποίηση του blog…
    ΣΠ, πάρε τηλέφωνο μερικούς κολλητούς σου να κάνουν λίγη οχλοκρατική παρουσία κάτω από τα σχόλια σου. προφανώς θεωρούν ότι το έχεις ανάγκη.
    Ντροπή κάπου… Ο ΣΠ έχει χεράκια να γράψει δεν χρειάζεται ειδικά τέτοιου είδους βοήθεια.

  164. BLOG_OTI_NANAI said

    157: Αυτό με ποια αφορμή το γράφεις; Καταρχάς θα έλεγα να αφήσουν τις γυναίκες να αποφασίσουν μόνες τους. Από εκεί και πέρα, πολλά αλλάζουν, όπως π.χ. το σώμα που κατά πλειοψηφία θεωρείται τυπικά ελκυστικό στην Αναγέννηση, στη δεκαετία του ’50 ή σήμερα.
    Επίσης, να ερευνήσουμε αν η πρόταση για τα ροζ στα αγόρια ίσχυε και σε τι βαθμό πριν 100 χρόνια; Διότι σε ελάχιστο χρόνο βρήκα ότι στον ελληνικό χώρο, ακριβώς στην εποχή που γράφει το άρθρο της britannica στον ελληνικό χώρο τα έντυπα για γυναίκες και κορίτσια προτείνουν μονολιθικά σχεδόν το ροζ.

  165. BLOG_OTI_NANAI said

    Δηλαδή τι θέλει να πει ο ποιητής; Άντε γιατί με τους woke τραμπαρίφες έχουμε λίγο κουραστεί:

  166. Σωτήρς said

    159, 160
    Αυτά που έβαλες λένε ότι γενικά είναι αποδεκτό να κάψεις την σημαία (ιδιοκτησίας σου) ή και την Βίβλο σου αλλά αν αρπάξω τη δικιά σου Βίβλο ή μπω μέσα στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και κάψω εκεί μία Βίβλο τότε είναι έγκλημα μίσους. Άρα γενικά είναι εντάξει το κάψιμο πάντα υπό τις εκάστοτε συνθήκες τέλεσης του.

    Στην Ελλάδα ισχύει το Άρθρο 191Α του Ποινικού Κώδικα όπου μπορεί να φας μέχρι δύο χρόνια για «Προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας». Αλλά το έργο τέχνης είναι στις ΗΠΑ όπου δεν ισχύει τίποτα από αυτά.

  167. ΣΠ said

    161
    Έχεις δίκιο, Χαρούλα, δεν ασχολούμαι άλλο. Βαρέθηκα να εξηγώ τα αυτονόητα σε ανθρώπους που είναι γαντζωμένοι στις εμμονές τους και αρνούνται να καταλάβουν.

  168. Πέπε said

    Δεν εκπλήσσομαι τρομαχτικά που φασίστες και ΝΙΚΗτές έκραξαν για το έργο με τη σημαία. Το έργο είναι λες και φτιάχτηκε με το σκεπτικό «μωρέ καιρό έχουν να μας την πέσουν τα ακροδεξιά στοιχεία, ας ξυπνήσουμε λίγο τα αίματα».

    Για την κυβερνητική εντολή να κατέβει το έργο, επίσης μεν δεν πέφτω πάρα πολύ από τα σύννεφα, απορώ όμως λίγο για κάτι άλλο: έχει η κυβέρνηση δικαιοδοσία να δίνει τέτοιου είδους εντολές;

    Όσο για το ίδιο το έργο:

    Ναι μεν δεν αποτελεί προσβολή προς οτιδήποτε μπορεί οποιοσδήποτε να θεωρεί ιερό, όμως αυτό προκύπτει μόνο μετά από τη λεπτομερή εξήγηση «συμβολίζει το τάδε και φτιάχτηκε από σεντόνια που έδωσαν οι ίδιες οι γυνάικες κλπ.» Χωρίς όλη αυτή την πληροφορία, το μόνο που βλέπει κανείς είναι μια παρωδία της σημαίας.

    Πόσο νόημα έχει ένα έργο που αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητό αν δε σου δοθεί στο χέρι το κλειδί της ερμηνείας;

  169. Μαρία said

    159

  170. Μαρία said

    Μετα μουσικής.

  171. Pedis said

    Δεν φταίει που είναι ντιπ κρετιέν … αυτός κάνει σαν αφιονισμένος, δίνει πικ και μετά εξαφανίζεται. Δεν είναι καλά το παιδί.

    Τολμάς και μπλοκάρεις Ισραηλινούς στα σόσιαλ, ρε;
    https://www.972mag.com/palestinian-medical-student-permit-social-media/

  172. Pedis said

    # 168 – Πόσο νόημα έχει ένα έργο που αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητό αν δε σου δοθεί στο χέρι το κλειδί της ερμηνείας;

    Ποιο κλειδί, ρε Πέπε; Τα λουλουδάκια και το ροζάκι;

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    146. Προ ημερών έπεσα σε μια προεκλογική συνέντευξη-ποταμό (απέραντα θολονέρια, καλύτερα), του δημαρχαίου Μπακογιάννη και «‘εμαθα»όσα δεν ήξερα (τ΄ ανάποδα απ΄όσα έλεγε για σπουδαία έργα του, ισχύουν -περπατώ στην Αθήνα και αυτό το όργιο τέλος δεν είχε). Κράτησα το λινκ κι όπου μεταξύ των άλλων, είδα :
    «Η εταιρία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δήμου Αθηναίων, …»
    και σκέφτηκα, τί θα γίνει τώρα που δεν τους βγήκε η σιγουριά ότι θα ξαναβγούν;;
    Ε, τώρα βλέπω, της δεξιάς την ξεδιαντροπιά την αυθαιρεσία και το αδίστακτο ότι τέλος δεν έχουν. ΑΠλώς μέσω ου σαραντάνατακατό, απλώς παίρνουν τις αρμοδιότητες από το Δήμο!
    https://www.andro.gr/apopsi/bakoyannis-athens-interview/
    Μα ποιος ηλίθιος έβαλε τις θητείες στην Τ.Α. να τελειώνουν στο τέλος της χρονιάς κι όχι άμεσα με τις εκλογές όπως στη Βουλή;

  174. Μαρία said

    168
    https://www.ertnews.gr/omogeneia/aytomato-prosxedio-185/

    Μετά το γέλιο και για άνθρωπο. Και δεν νομίζω οτι είναι αγγλισμός. https://www.filmfestival.gr/el/all-news/28726-eidiki-provoli-poly-skliros-gia-na-pethanei
    ο οποίος ερμήνευσε έναν από τους πιο σαρδόνιους και γοητευτικούς κακούς

  175. sarant said

    173 Ε, και αλλού συμβαίνει αυτό (πχ πρόεδρος ΗΠΑ)

  176. Μαρία said

  177. Μαρία said

    Ει μη ιατροί ήσαν, ουδέν αν ην μωρότερον των γραμματικών.

  178. ΣΠ said

    177
    Τι βλήματα έχει αυτό το κόμμα με πρώτον τον αρχηγό τους!

  179. Μαρία said

    178
    Και στο ΑΧΕΠΑ έπεφτε το ξύλο της χρονιάς!

  180. Πού είναι το ε-σου-ρου;
    Αυτός είναι σαν τον επίσκοπο Κάφφας στο «Όνομα του ρόδου»… Απίστευτος.

  181. Pedis said

    Δηλαδή, με τα ελγίνεια θα πήγαινε 100 Ευρώ;
    https://www.imerodromos.gr/prokaloun-to-lao-auxhseis-sok-sta-eisithria-mouseion-kai-archaiologikon-choron-idiotikes-episkepseis-gia-vip-sthn-akropolh-me-5-000-euro/

    Κάτω από είκοσι ευρώ Λούβρος και Βατικανό (και είναι ήδη ληστεία).

  182. sarant said

    178 Πράγματι, το κόμμα των ηλιθίων

  183. stodgialohtinos said

    Εγώ είμαι υπέρ. Το λέει ο άνθρωψ στο 6:06. Όλοι τα αγαπάμε τα ζώα.

  184. Μαρία said

    183
    Αγαπάμε τις μειονότητες αφού, άρα και τα ζώα.

  185. Theo said

    @168:
    Συμφωνώ.

  186. Πέπε said

    172
    Από τα λουλουδάκια και το ροζάκι, σε διάταξη ελληνικής σημαίας, εσύ αυτόματα καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για γυναικοκτονίες; Εγώ όχι.

    Τι να πω ρε παιδιά, τόσα χρόνια γράφω εδώ, με ξέρετε, πείτε εσείς: τώρα μπουντάλεψα ή πάντα μπουνταλάς ήμουν;

    177
    Στα πιο πολλά που λέει εγώ το νιωθω το δίκιο του το αδίκιωτο. Ακριβές αυτό που λέει για τις πύλες της κολάσεως που ανοίγουν (σε λίγες μέρες όμως, όχι ακόμα) και βγαίνουν οι καλικάντζροι και μαγαρίζουν το αλεύρι, σωστά για το ξύλο που πέφτει ειδικά αυτές τις μέρες και για την προέλευση της έκφρασης, σωστά αγανακτεί και κοντεύει να πνιγεί από την ταραχή που κάποιος την είπε στον Παΐσιο, χιλιόσωστα που μνημονεύει τον μαγαριστό Χριστόδουλο, σωστά διαρρηγνύει τα ιμάτιά του που κάποιος κάτι είπε για την Αγία Γραφή, σωστή η αξιολογική του κατάταξη για τα βιβλία που έχουν γραφτεί (ακόμη και από αγίους πατέρες), σωστά απορεί και εξίστατοι πού είναι οι αρχές, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί, οι καλλιτέχνες, η αστυνομία, η πυροσβεστική, σωστά αγαπάει κάθε είδος ζώου και μειονότητας, γενικά είναι ένας σωστός επιστήμων ιατρός αλλά πάνω απ’ όλα άνΘρωπος (με Θ κεφαλαίο για να ξεχωρίσουμε, με Α κεφαλαίο είναι κι η κουτσή Μαρία).

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σηκώθηκε να τα πει.

  187. Μαρία said

    185
    Στο 174 έβαλα ένα λίκνο, για να δείς το πλαίσιο.

    Στο 20:30 αναφέρει οτι τον απέκλεισαν απ΄το κανάλι BFMTV μετά απο τηλεφώνημα του μεγάλου αφεντικού. Εβραίος εναντίον Εβραίου.
    Και τί αφεντικό. Με 5 υπηκοότητες! https://fr.wikipedia.org/wiki/Patrick_Drahi

  188. sarant said

    177 Πολύ γέλασα με τον μαγαριστό

  189. Πέπε said

    177 και πάλι

    Εντωματαξύ συμβαίνει κάτι το καταπληκτικό: ανοίξτε το βίντεο στο ΥΤ να απολαύσετε σχόλια! Και δεν ξέρω αν είναι πληρωμένα τρολ (τόσα λεφτά έχει το κόμμα;), παίζει να είναι αληθινά.

  190. Pedis said

    Ωραία μιλάει στο #177, γλυκά, πειστικά και παπαδίστικα.

    # 186 α – Βρε Πέπε, θα συνεννοηθούμε; Με δεδομένο ότι το έργο τέχνης θέλει να μιλήσει για γυναικοκτονία, ροζούλι και λουλουδάκια είναι μαζί μπανάλ, κιτς και αντιδραστική επιλογή. Άλλο, τώρα, αν το έργο τέχνης είναι μαλακία-ξεμαλακία κι άλλο τι διέταξε και γιατί ο φίλος του Μένιου.

  191. Πέπε said

    > ροζούλι και λουλουδάκια είναι μαζί μπανάλ, κιτς και αντιδραστική επιλογή

    Ρε παιδί μου, ντάξει, έτσι μπορεί να φανεί σε κάποιον αλλά όχι στη δημιουργό. Οκέι. Μ’ αυτό δεν έχω πρόβλημα. Δε σ’ αρέσει; δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσει σε κανέναν.

    Άλλο έλεγα όμως.

    > Άλλο, τώρα, αν το έργο τέχνης είναι μαλακία-ξεμαλακία κι άλλο τι διέταξε και γιατί ο φίλος του Μένιου.

    Ναι, αλλά είχε διαβάσει το εγχειρίδιο ερμηνείας του έργου; Αν όχι, είδε απλώς μια ελληνική σημαία από την Μπάρμπιλαντ. Θα μου πεις, κι αυτό του επιτρέπει να διατάξει το κατέβασμά του; Όχι βέβαια, αλλά είναι μια κάποια διαφοροποίηση.

  192. ΣΠ said

    191
    Μα όλη η έκθεση είχε θέμα τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από το λινκ που έβαλε η Μαρία στο 173. Πάντως, ήταν μια πολύ καλή διαφήμιση για την εικαστικό.

  193. Μαρία said

    189
    Πρώτη φορά διαβάζεις σχόλια σε βίντεο με κήρυγμα ή ομιλίες παπάδων και μοναχών; Εντελώς κοινότοπα σχόλια θρήσκων ή και θρησκόληπτων.

  194. Μαρία said

    Τις προάλλες είχα βάλει βίντεο με ρεπορτάζ για το θέατρο για παιδιά στη Τζενίν.
    Λίγο μετά «ο ισραηλινός στρατός κατοχής προέβη σε βανδαλισμούς και λεηλασία του The Freedom Theatre, θεατρικού οργανισμού και κέντρου πολιτισμού, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δ. Όχθη της Παλαιστίνης. Ακολούθησε βίαιη σύλληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ahmed Tobasi, του υπεύθυνου παραγωγής Mustafa Sheta, και του εκπαιδευτή Jamal Abu Joas.
    Ο Ahmed Tobasi αφέθηκε ελεύθερος, αφού ξυλοκοπήθηκε βαριά και λεηλατήθηκαν τα υπάρχοντά του. Ο Mustafa Sheta και ο Jamal Abu Joas εξακολουθούν να κρατούνται μαζί με περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες δύο ημέρες.
    Οι επιθέσεις αυτές ακολουθούν τη δολοφονία τριών μελών του Freedom Theatre τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων ο 17χρονος Yamen Jarrar, ο 26χρονος Jehad Naghniyeh και ο 30χρονος Mohammed Matahen. Τον Ιούνιο του 2023 δολοφονήθηκαν επίσης ο 15χρονος Sadeel Naghnaghia και ο 17χρονος Mahmoud Al-Sadi. »
    https://www.facebook.com/p/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-100064496482135/?_rdr

  195. Pedis said

    # 191 – Το σχόλιό μου (#190 β), εκ του περιεχομένου όπως μπορείς να καταλάβεις, δεν αφορούσε την αισθητική πλευρά του συγκεκριμένου έργου τέχνης, αλλά, να το πώ σύντομα, τα σημειολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνιδα. Αισθητικά, αφού με προγκάς, η ιδέα/σύνθεση είναι χωρίς ενδιαφέρον και φτηνά προβοκατόρικη.

  196. BLOG_OTI_NANAI said

    166: «Αλλά το έργο τέχνης είναι στις ΗΠΑ»

    Δεν έγινε δίκη καλέ μου άνθρωπε… Βεβαίως εφόσον θεωρηθεί προσβολή κατά της διεθνούς υπόστασης της Ελλάδας, κατόπιν συμφωνίας τιμωρείται σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους.
    Όμως δεν έγινε δίκη. Η ροζ σημαία κατέβηκε επειδή οι πρόξενοι είναι υφιστάμενοι του Υπουργείου Εξωτερικών και έδωσε την εντολή ο υπουργός.

    «Άρα γενικά είναι εντάξει το κάψιμο πάντα υπό τις εκάστοτε συνθήκες τέλεσης του».

    Καταρχάς αυτό λέω και εγώ, αν και στη διατύπωση σου βλέπω ανακολουθία: πώς είναι «εντάξει» το κάψιμο, εφόσον οι εκάστοτε συνθήκες τέλεσης του μπορεί να το χαρακτηρίζουν ως αξιόποινη πράξη;!
    Διότι ο θείος στο σχ. 138, μας τα λέει σαν το κάψιμο της σημαίας είναι πάντα και παντού ατιμώρητο.

  197. BLOG_OTI_NANAI said

    193: «Εντελώς κοινότοπα σχόλια θρήσκων ή και θρησκόληπτων.»

    Για τους θρησκόληπτους συμφωνώ. Αν στους «θρήσκους» συμπεριλαμβάνεις κάθε σχέση με την πίστη, άρα και εμένα, ευτυχώς έχω δείξει ότι οι οπαδοί της αντιθρησκευτικής κατήχησης συγκρίνονται άνετα με τους φανατικότερους οπαδούς της ΝΙΚΗΣ ως προς τα » κοινότοπα σχόλια» τα οποία πράγματι, μου έχουν χαρίσει αρκετές στιγμές χαρμολύπης, καθώς από τη μία γελάς με το χαμηλό επίπεδο και την άγνοια, από την άλλη λυπάσαι να βλέπεις άτομα 50-70 ετών να γράφουν ανοησίες που ούτε στον ΔΑΥΛΟ δεν βλέπεις.

    Ευτυχώς λοιπόν που τα σχόλια μου δεν είναι ποτέ κοινότοπα και έτσι έχουν συνειδητοποιήσει μερικοί ότι το κατηχητικό του Ντόκινς που πέρασαν δεν επαρκεί.
    Μια λοιπόν που έχω για όλα τα αντιθρησκευτικά παραληρήματα έχω αναρτήσει απαντήσεις σε πλήθος όμορφες εικονίτσες για να τις καταλαβαίνει και ένας γκάου, τουλάχιστον γνωρίζει ο καθένας ότι μπορεί από μένα να μάθει αν θέλει, ή και να κάνει τον πονηρό, αλλά «κοινότοπα σχόλια» από μένα δεν θα λάβει.

  198. BLOG_OTI_NANAI said

    191: «επιτρέπει να διατάξει το κατέβασμά του; Όχι βέβαια»

    Μια μεγάλη παγίδα στην οποία έπεσαν τα τρολς είναι να μιλάνε γενικά για έργο τέχνης. Φυσικά από τρολς μόνο αφελείς προσεγγίσεις θα δει κανείς. Διότι ξέρουμε όλοι ότι θα μπορούσε η εικαστικός να δημιουργήσει π.χ. ένα αιδοίο με έναν φαλλό σε ένα σύμπλεγμα βιαιότητας για να απεικονίσει την πατριαρχία και τη γυναικοκτονία.
    Τώρα που το γράφω, το τρολ θα πει: «μα συγκρίνεται αυτό που λες με μια ροζ σημαία;»
    Γιατί θα το πει αυτό το τρολ; Διότι μόλις κατάλαβε ότι επειδή η τέχνη μας έχει δείξει ακόμα και ένα πέος που ρίχνει σπέρμα στον Σταυρό του Χριστού, ότι οφείλεις να μιλάς με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και επιχειρήματα για κάθε συγκεκριμένο έργο τέχνης και όχι γενικά και αόριστα. Διότι το εύρος της φαντασίας του καθένα είναι ανεξέλεγκτο και δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα χαρακτηρίσει ο καθένας ως έργο τέχνης.
    (Πέρα βεβαίως από το γεγονός ότι εφόσον προσπάθησες να εξαφανίσεις τον Αρκά, πρέπει να προσέχεις τα λόγια σου.)

    Όταν λοιπόν κάνεις τον κόπο να αποδείξεις ότι είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος και μιλάς με επιχειρήματα και όχι με ουρλιαχτά περί τέχνης, θα καταλάβεις ότι και ο άλλος, έχει και αυτός επιχειρήματα και σου λέει ότι μέσα στο προξενείο βλέπω πρόβλημα με αυτή τη σημαία, ό,τι κι αν συμβολίζει.

    Άρα, μην είσαι κουφός και εμμονικός. Έχεις μια άποψη, και ο άλλος επίσης. Και όσο ακραία ήταν η άποψη του Νατσιού που απορρίπτει διαρρήδην την πιθανότητα σημαίας ως έργο τέχνης, άλλο τόσο είναι και τα τρολς που μιλάνε μέσα στη Βουλή ότι με τη ροζ σημαία έχει πρόβλημα η… πατριαρχία!
    Ρε θα σοβαρευτούμε ποτέ;

  199. Πέπε said

    197
    Αντί να μυγιάζεσαι, κοίτα την ουσία:

    Μιλάμε για τα σχόλια σ’ ένα βίντεο όπου ο Νικητής παραληρεί. Δεν το λέω επειδή θίχτηκε που κάποιος υποτίμησε τον Παΐσιο (καλώς θίχτηκε αν το ζήτημα τού προξενεί ευαισθησίες), ούτε για κάποια άλλα σημεία που θα μπορούσαν, συμπτωματικά, να υπάρχουν και στον λόγο ανθρώπων με συγκροτημένη σκέψη. Το λέω (…οκέι, ελπίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι γιατί, έτσι; Γιατί παραληρεί!).

    Ε λοιπόν, όλα τα σχόλια μέχρι εκεί που διάβασα, μερικές δεκάδες, ασχολούνται με ένα και μοναδικό πράγμα: «είναι δικός μας, είμαστε αυτοί που σταυροκοπιούνται πολύ και μπλέκουν πολύ θεό και θρησκεία στην κουβέντα τους, λοιπόν του κουνάω ενθαρρυντικά και αλληλέγγυα τη σημαία της ομάδας μας». Ούτε τι είπε, ούτε πώς το είπε, και προς θεού ούτε η πιο απόμακρη σκέψη για κριτική, τύπου «σωστό αυτό αλλά διαφωνώ μ’ εκείνο». (Αντίθετα από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συνήθως σε τέτοια ακαδημαϊκά φόρουμ όπως το ΥΤ 🙂 )

    Δεν ξέρω αν ο τύπος είναι γνήσιος βαρεμένος ή κάνει παράσταση. Πάντως αυτά που λέει, σε πρώτο επίπεδο, προπαγανδίζουν το διαζύγιο με τη σκέψη. Όλοι λοιπόν οι συνοπαδοί του παιανίζουν ρυθμικά στα σχόλια: «Σκέψη; Ποτέ! Σκέψη; Ποτέ! Ποοοτέ, ποτέ ποτέ ποτέ, ποοοτέ, ποοοοτέ!».

  200. sarant said

    199 και πριν

    Τα σχόλια είναι νομίζω ειλικρινή.
    Προσέχω και τον νεολογισμό Νικητής, δεν ξέρω αν τον έπλασες εσύ ή αν τον λένε οι ίδιοι Εγώ μειωτικά θα τον έλεγα Νικητζής.

  201. Πέπε said

    200
    Ολομόναχος το σκέφτηκα! Δεν ξέρω αν το λένε κι οι ίδιοι…

  202. Pedis said

    Και γμώ τα δικαστικά και ποινικά συστήματα

    https://kosmodromio.gr/2023/12/21/gklen-simons-athwos-meta-apo-sxedon-mis/

  203. Θρασύμαχος said

    https://www.hlhr.gr/η-ανελευθερία-της-τέχνης-και-το-ασφαλέ/

  204. ΣΠ said

    202
    Είχε την ατυχία να είναι μαύρος, εεε… συγγνώμη Αφροαμερικανός.

  205. ΣΠ said

  206. Μαρία said

    Η εκδήλωση των ποινικολόγων https://www.youtube.com/watch?v=04XXCFkFcVY

  207. Μαρία said

  208. Pedis said

  209. Pedis said

    # 207 – Φρίκη.

    Χθες τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν βίαια ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που είχαν απομείνει σε λειτουργία στη βόρεια Γάζα, το αλ-Αχλί, μετά από ασφυκτική πολιορκία 12 ημερών. Η νυχτερινή επιδρομή, που αυτή τη φορά έγινε απροσχημάτιστα και χωρίς την επίκληση για διάφορα ανύπαρκτα τούνελ και υπόγεια αρχηγείων της Χαμάς, συνοδεύτηκε από μαζικές συλλήψεις γιατρών, νοσοκόμων αλλά και ασθενών, όπως επιβεβαίωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    [οι ΗΠΑ] συνεχίζουν να παίζουν ένα απάνθρωπο «κατενάτσιο» και να καθυστερούν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναστολή των εχθροπραξιών στη Γάζα, απειλώντας πως θα βάλουν και πάλι βέτο, όπως είχαν κάνει και στις 8/12, αν δεν αλλάξουν κάποιες επίμαχες «διατυπώσεις».

    Πιο συγκεκριμένα, απαίτησαν να αλλάξει η έκκληση για «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα, σε «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ανερυθρίαστα πως «θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά […] οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό για εμάς»

    https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/416190_aneleiti-sfagi-kai-sto-bathos-ekeheiria

  210. Μαρία said

Σχολιάστε