Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δημήτρης Φύσσας (1956-2024)

Posted by sarant στο 23 Φεβρουαρίου, 2024


Δεύτερο άρθρο σήμερα, αλλά όχι για καλό. Με μαύρη καρδιά αναδημοσιεύω ένα σχόλιο που έγραψα στο Φέισμπουκ, για τον αδόκητο θάνατο του παλιού φίλου Δημήτρη Φύσσα, που πέθανε στον ύπνο του από ανακοπή χτες το βράδυ. Να προσθέσω ότι ο Δημήτρης περιστασιακά σχολίαζε και στο ιστολόγιο, αν και αρκετά από τα σχόλιά του τα υπέγραφε με το χρηστώνυμο Athinaika, αν θυμάμαι καλά. Η  Αθήνα άλλωστε ήταν από τα πάθη του, και όχι μόνο η γειτονιά του (Κυπριάδου) αλλά όλη η πόλη. Ένα από τα παλιά άρθρα του ιστολογίου, το 2012, είναι μια συζήτηση που είχαμε κάνει στην εκπομπή που είχε τότε στην Αθενς Βόις. Δυστυχώς, το ηχητικό δεν  λειτουργεί πια. Επίσης, έχουμε παρουσιάσει στο ιστολόγιο το καταπληκτικό του βιβλίο για τα Σινεμά της Αθήνας.

Στο Φέισμπουκ έγραψα το εξής:

Με βαθύτατη θλίψη έμαθα σήμερα το πρωί τον ξαφνικό θάνατο (από ανακοπή, την ώρα που κοιμόταν) του συγγραφέα Δημήτρη Φύσσα (1956-2024). Τον ήξερα από τα φοιτητικά μας χρόνια, όταν ήταν ο αγαθός γίγαντας της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική. Μετά έγινε επαγγελματίας γραφιάς, ένας από τους καλύτερους αθηναιογράφους μας. Πολιτικά δεν συμφωνούσαμε πια, αλλά μας ένωνε, πέρα από το κοινό παρελθόν, η στάση μας στο γλωσσικό, μια και ήταν κι εκείνος μαχητικός αντίπαλος των ελληνοκεντρικών μύθων για τη γλώσσα αλλά και της νεοκαθαρεύουσας. Και ο Παναθηναϊκός βέβαια μας ένωνε, αν και ο Δημήτρης ήταν πολύ πιο μπασμένος από μένα -σε κάποιες εκλογές μάλιστα, το 12 ή το 15 δεν θυμάμαι, τον είχα πετύχει στον δρόμο τη μέρα των εκλογών και μου είχε πει πως είχε ψηφίσει Παναθηναϊκό Κίνημα.

Ήταν από τους καλύτερους αθηναιογράφους μας, με σημειώματα για την Αθήνα σε διάφορα έντυπα. Επίσης έγραψε πολλά βιβλία με μεγάλο ταλέντο διηγηματογράφου, χιούμορ και μια δόση τρέλας. Το γνωστότερό του, το ουχρονικό (what if, εναλλακτική ιστορία) Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος είχα αποφύγει να το διαβάσω για να μη στεναχωρηθώ, αλλά τα υπόλοιπα τα έχω.

Στο Φέισμπουκ είχε έντονη παρουσία. Τελευταία, δημοσίευε φωτογραφίες με βιβλία , που τα πουλούσε, εκποιώντας τμήματα της βιβλιοθήκης του, μέχρι να βγει η κανονική του σύνταξη. Κοιτάζω το προφίλ του, που το είχε με δύο ς, Φύσσαςς, επειδή κάποιος του το είχε χακάρει προ καιρού. Μακάβρια λεπτομέρεια: σε ένα χτεσινό πολιτικό σχολιο, για να πει ότι κάτι το είχε προβλέψει, ξεκινάει με την παγιωμένη έκφραση «Μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω».

Πριν από λίγο καιρό, μου έγραψε να βρεθούμε για να μου δώσει το τελευταίο του, με τον καταπληκτικό τίτλο «Ο Μέσκουλας αποσύρεται για να πεθάνει», που βέβαια σήμερα ακούγεται κι αυτός μακάβριος. (Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα γινόταν και η παρουσίασή του) Του είπα πως το έχω ήδη, αλλά να βρεθούμε οπωσδήποτε. Με το ένα και με το άλλο, δεν βρήκαμε μέρα, αλλά, του είπα, δεν πειράζει γιατί εγώ τώρα πια είμαι πολύ συχνά στην Αθήνα. Aμ δε! Γι’ αυτο ποτέ μην αναβάλλετε να βλέπετε τους φίλους και δικούς σας.

Προσθέτω και ένα επίγραμμα που είχε γράψει για τον  εαυτό του:

Τρία παιδιά, σινέ, βιβλία, σκάκι, πόλη και φτωχός
Άθεος, ποτέ γραβάτα και Παναθηναϊκός.

«Επιτύμβιο ενός αναρχοφιλελεύθερου 1956 – ;».

Ελαφρύ να είναι το χώμα, φίλε Δημήτρη!

48 Σχόλια to “Δημήτρης Φύσσας (1956-2024)”

  1. Κρίμα! Συλλυπητήρια στους ανθρώπους του.
    Το ηχητικό κατεβαίνει από εδώ:

    [audio src="http://web.archive.org/web/20120513191225if_/http://www.fileden.com/files/2009/10/28/2624536/21517-48005.mp3" /]

  2. Σκέτος ο σύνδεσμος http://web.archive.org/web/20120513191225if_/http://www.fileden.com/files/2009/10/28/2624536/21517-48005.mp3

  3. Νέο Kid said

    😞

  4. sarant said

    2 Μπράβο ρε συ!

  5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όχι ρε παιδιά!! (μόνο από τον τίτλο…) 😦 😦

  6. […] Δεύτερο άρθρο σήμερα, αλλά όχι για καλό. Με μαύρη καρδιά αναδημοσιεύω ένα σχόλιο που έγραψα στο Φέισμπουκ, για τον αδόκητο θάνατο του παλιού φίλου Δημήτρη Φύσσα, που πέθανε στον ύπνο του από ανακοπή χτες το βράδυ. Να προσθέσω ότι ο Δημήτρης περιστασιακά σχολίαζε και στο ιστολόγιο, αν και αρκετά από τα σχόλιά του τα υπέγραφε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2024/02/23/fyssas-3/ […]

  7. Χαρούλα said

    Δεν τον γνώριζα…

    Όταν όμως φεύγει κάποιος που ασχολείται με τη γραφή, συνήθως είναι απώλεια για όλους μας…🥺 
    Εκτιμώ όσους περιγράφουν στο χαρτί την πόλη που ζουν. Με πρώτη ευκαιρία θα ψάξω το έργο του.

    καλή ανάπαυση! και όσοι τον αγαπούν, με κουράγιο να συνεχίσουν να τον αγαπούν για πάντα, μέσα από τις αναμνήσεις τους.

  8. sarant said

    Να προσθέσω (και στο άρθρο) το επίγραμμα που είχε γράψει:

    «Τρία παιδιά, σινέ, βιβλία, σκάκι, πόλη και φτωχός
    Άθεος, ποτέ γραβάτα και Παναθηναϊκός».

    «Επιτύμβιο ενός αναρχοφιλελεύθερου 1956 – ;».

  9. Τον θυμάμαι σχολιαστή εδώ. Και είχα χαζέψει επί μακρόν τον βιογραφικό κατάλογο του φοιτητικού κινήματος της μεταπολίτευσης (δικό του δεν ήταν;). Συλλυπητήρια στους δικούς του.

  10. Πάνος με πεζά said

    Θερμά συλληπητήρια στους οικείους του… Κρίμα !

  11. sarant said

    9 Ναι, δικό του

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είχε χρόνια εκπομπή στον 9.84, την ιστορική λόγω Μάνου Ελευθερίου, εκπομπή «Τα λόγια της αγάπης», το γράφω και βουρκώνω, την παρακολουθούσα συχνά, έχω κι εδώ αναφερθεί για θέμα της εκπομπής, δεν θυμάμαι πια

    https://athina984.gr/2018/06/04/ta-logia-tis-agapis/

  13. atheofobos said

    Χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά στεναχωρήθηκα πολύ με την απώλεια του, γιατί είχα εκτιμήσει την φοβερή δουλειά που είχε κάνει με το ιντερνετικό βιβλίου του για τους κινηματογράφους της Αθήνας, όπως γράφω στο ποστ μου  

    Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/10/blog-post_16.html

     που το είχα παρουσιάσει κανένα μήνα πριν γράψεις σχετικά και από τα πολυτιμότερα βοηθήματα για όποιον, όπως εμένα, τους ενδιαφέρει το θέμα.

    Η έκταση της έρευνας που έχει κάνει είναι απίστευτη και το συνειδητοποίησα όταν είδα ότι παραθέτει στο βιβλίο του στοιχεία από 5 παλιότερα ποστ μου. Σε συνέντευξη του στον Γιώργο Κιούση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που παραθέτω στο ποστ μου, αναφέρει πως το βιβλίο του είναι  960 σελίδες word times new roman 12άρι, με 3.500 υποσημειώσεις!
    Το μόνο αντίστοιχο βιβλίο για τους κινηματογράφους της Αθήνας που ξέρω, είναι το πολύ πιο σύντομο (240 σελίδες) και παλιότερο,  του 2006, του χειρουργού και φίλου μου  από το Πανεπιστήμιο Χαρίλαου Πατέρα.

    Η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο βιβλίων δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το ότι ο Φύσσας ήταν γνήσιος κινηματογραφόφιλος,  σε αντίθεση με τον Πατέρα, που τον ενδιαφέρει βασικά η συλλογή στοιχείων σχετικά με το θέαμα τα τελευταία 100 χρόνια στην Αθήνα και τον Πειραιά. Τα άλλα βιβλία του είναι για τους  κινηματογράφους του Πειραιά, τα θέατρα, την επιθεώρηση, την οπερέττα, και τους Ολυμπιακούς αγώνες 1906. 

  14. christosdtsatsaronis said

    Σοκ!

    Α ρε Μητσάρα!

    Ευχαριστούμε/ευχαριστώ για όλα!

    Χ.

  15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  16. sarant said

    13 Ένας κοινός φίλος μού γράφει κατ’ ιδίαν το εξής, που το μεταφέρω:

    Το βιβλίο του Φύσσα για τα σινεμά κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως έχει τυπωθεί και σε έναν ογκωδέστατο τόμο, σε ένα μόνο αντίτυπο, δώρο του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον συγγραφέα.

  17. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους. Νικοκύρη να θυμάσαι τον φίλο σου…

    Και συμπωματικά διάβαζα πριν λίγο ένα Κ της Καθημερινής της 4.2.2024 (κάπου ντανιάζονται εφημερίδες και ένθετα και κάποια στιγμή τα ξεκαθαρίζω). Εκεί υπάρχει ένα αφιέρωμα στη γειτονιά της Κυπριάδου και βέβαια μιλάει και ο Δημήτρης Φύσσας (υπάρχει και φωτογραφία του) ως ο συγγραφέας του «Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος» όπου αναφέρεται εκτενώς στη γειτονιά, και ως κάτοικος μόνιμος από πάντα. Λέει μάλιστα ο ίδιος πως ένα ανθρωπονύμιο (το επίθετο του Κυπριάδη που κατείχε την έκταση και σχεδίασε την κηπούπολη) έγινε τοπωνύμιο και πως ο ίδιος ξεκίνησε το λήμμα Κυπριάδου στη Βικιπαίδεια.

    Διαβάστε το εδώ:

    https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/562871452/i-chameni-geitonia-tis-athinas-poy-einai-gemati-kipoys/

  18. sarant said

    17 Καλά κάνεις και βάζεις το λινκ. Να του κάνουμε μνημόσυνο.

  19. geobartz said

    Θεός σχωρέστον, τον άνθρωπο!

  20. Λυπηρόν το συμβάν. Σινεφίλ δεν είμαι αλλά οι ιστορίες των σινεμά, ειδικά της περιοχής μου, και γύρω μ΄ενδιαφέρουν. Ξέρω για την Νανίτα, το Κολοσσαίον και το Σελέκτ διάφορα για το πώς άνοιξαν και πως λειτουργούσαν

  21. Πιθανόν να μην εντοπίζετε τα σινεμά της Αθήνας. Εδώ: https://www.openbook.gr/ta-sinema-tis-athinas-1896-2013/

  22. ΣΠ said

    Πολύ κρίμα. Μόλις 68 χρόνων.

    Το Παναθηναϊκό Κίνημα συμμετέσχε στις εκλογές του 2012, όχι του 2015.

  23. sarant said

    21 Μπράβο

    22 Άρα θα ήταν τον Ιούνιο του 2012 που τον είχα συναντήσει στο δρόμο

  24. BLOG_OTI_NANAI said

    Εύχομαι όσοι ήταν κοντά του να τον θυμούνται πάνα με αγάπη.

    Στο βιβλίο του για τα σινεμά γράφει:

    Είναι αυτή η σκηνή:

  25. Μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του:

    https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/410761_apehthanomai-ti-strateysi

    Και το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής για την αγγελία του θανάτου του:

    https://www.kathimerini.gr/society/562898926/pethane-o-dimosiografos-kai-syggrafeas-dimitris-fyssas/

  26. Αγγελος said

    Χριστός και Παναγία! Πέθανε, έτσι ξαφνικά; Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω στο σπίτι του στην Αγ. Λαύρας πέρυσι, μέσω της ομάδας Fb «Τα Πατήσια Άνω-Κάτω», και κάτι είχε πει για προβλήματα υγείας, αλλά φαινόταν μια χαρά — είχε κι αδερφό γιατρό 😦 Κρίμα τον άνθρωπο, και περίμενε να του βγει από μέρα σε μέρα η σύνταξη!

  27. sarant said

    24 🙂

    25 Α μπράβο

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Πολύ οδυνηροί για μας που μένουμε πίσω, οι ξαφνικοί θάνατοι ανθρώπων που τους γνωρίσαμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δηλαδή, υπήρξαν φίλοι μας ή γνωστοί μέσα από την δημόσια παρουσία τους.
    Τον γνώριζα μέσα από τα γραπτά του.

  29. Παναγιώτης Κ. said

    Αθηναιογράφος… που έγραψε για τους κινηματογράφους της Αθήνας!
    Το να μιλάς για τους κινηματογράφους της οποιασδήποτε πόλης αυτούς που κάποτε υπήρξαν αλλά και για τους σημερινούς, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ξετυλίξεις τις ευαισθησίες και τις αναμνήσεις σου. Συνήθως ευχάριστες αναμνήσεις.
    Εξ άλλου το σινεμά, είναι για όλες τις ηλικίες!

  30. Παναγιώτης Κ. said

    «Τελευταία, δημοσίευε φωτογραφίες με βιβλία , που τα πουλούσε, εκποιώντας τμήματα της βιβλιοθήκης του». 

    Αυτή είναι μια ωραία ιδέα για την μοίρα των βιβλίων μας όταν συμβαίνει τα παιδιά μας να είναι αδιάφορα.
    Φίλος έχει πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και σκέφτεται να τους χαρίσει σε κάποιον φορέα. Τον απασχολεί όμως η διασφάλισή τους καθότι συμβαίνουν…τέρατα και σημεία με τους υπεύθυνους… επιτήδειους…

  31. leonicos said

    την αγάπη μου

  32. sarant said

    29 Και όχι μόνο για τους κινηματογράφους. ΄Τελευταία ασχολιόταν με τα τοπωνύμια της Αθήνας – της Αττικής και είχε συγκεντρώσει πολύ υλικό, που δεν ξέρω τώρα τι θα απογίνει.

  33. 24 Τη σκηνή αυτή την έχω παίξει σε παντομίμα. Εννοείται δεν το βρήκε κανείς.

  34. Αλφα_Χι said

    Πολύ λυπάμαι. Είχα διαβάσει το βιβλίο του για τα σινεμά της Αθήνας στην ηλεκτρονική του μορφή πριν μερικούς μήνες.

    Δυστυχώς, η προσφορά τέτοιων ανθρώπων, που διασώζουν μνήμες για τους επόμενους, έχει ελάχιστη προβολή και καμία στήριξη.

    Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  35. Και από τους ομότεχνους και φίλους του. Η ανακοίνωση του Αναγνώστη, του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες.

    https://www.oanagnostis.gr/pethane-o-syggrafeas-dimitris-fyssas/

  36. Μυρτιά said

  37. sarant said

    Θυμήθηκα τώρα ότι πριν από κάμποσα χρόνια ο Μήτσος ο Φύσσας είχε οργανώσει παρουσίαση των ποιημάτων του τη μέρα των γενεθλίων του στο Polis Art Café. Έπαιξε ρεμπέτικα ο αδελφός του ο γιατρός και χόρευε ο θαλερός πατέρας του.

  38. Γεράσιμος said

    Καλησπέρα σας, κύριε Σαραντάκο. Μόλις τώρα, μπαίνοντας στο ιστολόγιο, πληροφορήθηκα το θλιβερό άγγελμα. Ήταν κι εμένα φίλος μου 30 χρόνια ο Δημήτρης και ξέρω καλά τί μάλαμα παιδί ήταν και τί αγνή ψυχή είχε. Επιτρέψατέ μοι, στη μνήμη του αλησμόνητου Δημήτρη Φύσσα να μεταφέρω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από το ανεκτιμήτου λαογραφικής αξίας βιβλίο του «Τα σινεμά της Αθήνας, 1896-1913» για να μαθαίνουν οι νεώτεροι σε τί εποχές ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι. Πρόκειται για την αξεπέραστη περιγραφή του «Αρίωνα», του θρυλικού πορνοσινεμά της οδού Αθηνάς, 50 μέτρα από την πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας…

    «ΑΡΙΩΝ Γ΄: Υπόγειο λαϊκό, χειμερινό κατά βάση, σινεμά της μεγάλης ομονοιακής πιάτσας, που ιδρύθηκε το 1962 στην οδό Αθηνάς 48. Εξελίχτηκε σε τσοντάδικο και επιβίωνε μέχρι σχεδόν τις μέρες μας, μέχρι που το έφαγε το 2002 η μετεξέλιξη και επέκταση του Κλαουδάτου σε «Notos Galleries». Βρισκόταν Aθηνάς 48.

    Στις περιπτώσεις που το έργο έκανε κοιλιά, το κοινό κραύγαζε έντονες επικρίσεις και ανάλογες προτροπές προς το μηχανικό προβολής και τον ιδιοκτήτη…: ‘Βάλε τσόντα ρε’ · ‘θα πεινάσεις ρε’ · ‘ρε μαλάκα με τον πούτσο μας παίζεις;’ και άλλα συναφή. Η συσσώρευση μόνο σκληρών σεξουαλικών σκηνών από όλες τις φάσεις του φιλμ στο δεύτερο μισό, αποτελούσε επαρκή αποζημίωση· τελικά οι νωρίτερα φωνασκούντες λούφαζαν, οπότε οι μυημένοι ή απλώς οι υπομονετικοί ξεσπούσαν
    εκδικητικά: ‘τώρα δε μιλάτε, ε;’, ‘τώρα το βουλώσατε κουφάλες’ κλπ.

    Οι παπάδες και καλόγεροι δεν σπάνιζαν στον «Αρίωνα». Όμως ο φίλος μου Λ.Ε., που έχει ερευνήσει δεόντως το θέμα από υγιέστατη αντικληρικαλιστική διάθεση, με πληροφορεί ότι ένα τμήμα της ορθόδοξης εκκλησίας είχε και ειδικές σχέσεις με το σινεμά αυτό. Λέει: «Ο ιερωμένος Θεοφύλακτος, γέρων Σκευοφύλαξ της περιοχής …, συνελήφθη πριν χρόνια στον κινηματογράφο ‘Αρίων’ και καταδικάστηκε σε 7 μήνες φυλακή για προσβολή δημόσιας αιδούς. Πρόσφατα πήρε προαγωγή -από το νέο αδιάφθορο πατριάρχη της ίδιας περιοχής- σε μητροπολίτη. Την αποκάλυψη έκανε ένας άλλος μητροπολίτης, ο Πέτρας Κ…, προφανώς για λόγους ενδοεκκλησιαστικών αντιθέσεων. Στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου …, βρήκα πως ο Θεοφύλακτος είναι τώρα και μέλος του Συνοδικού Δικαστηρίου. Υπάρχει επίσης ένας άλλος μητροπολίτης, πελοποννησιακής καταγωγής αυτός, που τον τσιμπήσανε να κάνει διάφορα στον ‘Αρίωνα’, την έφαγε πρωτοβάθμια, αλλά τελικά τη γλίτωσε.
    Γιατί τη γλίτωσε; Διότι το Εφετείο έκρινε πως ο μητροπολίτης γλίστρησε κι έπεσε πάνω στο ορθωμένο πέος κάποιου φαντάρου – θεατή!». Πάντως, το 1983, δυο άντρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 45 ημερών, «γιατί αναπαριστούσαν εκ του φυσικού ό,τι έβλεπαν στην οθόνη» (!) του «Αρίωνα», ενώ το ίδιο ειδησάριο αναφέρει ότι ο υπεύθυνος θα περνούσε αυτόφωρο, λόγω προβολής πορνό (!).

    Λέει ο φίλος μου Σ.Ζ.: «Πήγαινα ταχτικά στον ‘Αρίωνα’ κι έβλεπα ότι το μέρος ήτανε για πολύ ψώνισμα. Μια φορά είδα κάποιον πούστη να έχει ψαρέψει κάποιον άλλο και να πηγαίνει στις τουαλέτες. Άλλος ένας, πούστης πάλι, κραταγε τσίλιες. Έκατσα και χάζευα καπνίζοντας. Σε μια στιγμή ο τσιλιαδόρος κάτι είδε και φώναξε, οπότε πετάχτηκαν οι άλλοι από την τουαλέτα με τα σώβρακα στο χέρι. Δεν εμφανίστηκε όμως κανένας κίνδυνος, οπότε ο τσιλιαδόρος ρώτησε τον άλλο: ‘Το Πρόλαβες, το φχαριστήθηκες;’ ‘Ουουου’, λέει ο άλλος, ενώ ντυνότανε».

    Γράφει κι άλλα για τον «Αρίωνα» ο αξέχαστος Δημήτρης, αλλά δεν θέλω να σάς κουράσω, αγαπητοί φίλοι… Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον φίλο μας, κύριε Σαραντάκο. Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

    »

  39. Νίκος Κ. said

    Δεν τον ήξερα αλλά νομίζω πως κατάλαβα ποιός ήταν από αυτό το «αγαθός γίγαντας της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική». Άρχισε σιγά-σιγά η αποχώρηση. Και δεν νομίζω πως αφήνει/νουμε πίσω μια πιο ελπιδοφόρα κοινωνία (από ότι τότε).

    Συλληπητήρια στους δικούς του.

  40. Costas Papathanasiou said

    Καλή δύναμη στους δικούς του, καλή θέαση σ’ αυτόν εκεί ψηλά…
    [ “Κατευόδιο”
    Ζωή- Σκακιέρας κιαροσκούρο:/ Κι έψαξε ωραία ο Μήτσος Φύσσας,
    κ’ ηύρε το αψύ Πολυίδειο μούρο/ (μούρες Yπάρχων αψηφήσας),
    κάνοντας -έτσι- ματ στο γκρίζο/ με νέο “Cinema Paradiso”]

  41. 40

    Εξαιρετική στιχοπλοκία !! ( αιξερετική, η κατσίκα που τραβάει κουπί )

  42. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το σάπιο ανθρωπάκι έκανε πάλι την εμφάνιση του για να βυσσοδομήσει, μήπως και ισορροπήσει την αβάσταχτη ανυπαρξία του.

    Ελεεινό σίχαμα.

  43. Πέπε said

    42

    Ναι

  44. Alexis said

    Μην ασχολείσαι…

    Και να φανταστείς ότι μόλις προχθές σχολιαστής που παριστάνει τον «σοβαρό» υπερασπίστηκε την εδώ παρουσία του βρωμιάρη, γιατί μας ξεστράβωνε, λέει…

  45. sarant said

    40 Μπράβο, ρε συ

    42κε Μπαίνει κι αυτή η περσόνα στο μπαν

  46. Alexis said

    Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Φύσσα.

    Τραγική και οδυνηρή η απώλεια…

  47. xar said

    Συλληπητήρια σε δικούς και φίλους.
    Κρίμα να πεθαίνει κάποιος νωρίς, όταν αφήνει και αξιόλογο έργο και είχε να δώσει και άλλα, διπλό κρίμα.

    @24, 33
    Δεν έχω δει τη Νοσταλγία, αλλά θα το έβρισκα στην παντομίμα: Σε ένα γκρουπάκι που είχαμε, ο μπασίστας ήταν μέγας σινεφίλ και αγαπούσε τον Ταρκόφσκι, ο κιθαρίστας πάλι δεν τον άντεχε (τον Ταρκόφσκι). Κάθε φορά που διαφωνούσαν ή αλληλοπειραζόντουσαν, ο κιθαρίστας περιέγραφε τη συγκεκριμένη σκηνή ως το άκρον άωτο της βαρεμάρας.

  48. Για να συμπληρωθεί η δημοσίευση εδώ, βάζω το άρθρο από το Διάστιχο που εκτός από τα βιογραφικά του συγγραφέα έχει λίνκ σε συνέντευξή του και σε κριτικές παρουσιάσεις των βιβλίων του στο ίδιο μέσο.

    https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/21990-dimitris-fissas

Σχολιάστε