Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κυπελλομεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Μαΐου, 2024


Tο βράδυ έχει τον  τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αύριο είναι ο τελικός του Φάιναλ φορ, αν και τώρα που γράφω το άρθρο δεν είναι γνωστό αν θα υπάρχουν ελληνικές ομάδες και πόσες, ενώ την άλλη Τετάρτη γίνεται ο τελικός του Κόνφερενς, πολλές κούπες θα σηκωθούν αυτή τη βδομάδα, οπότε διάλεξα αυτόν τον τίτλο.

Βέβαια,  ο τελικός του Κυπέλλου θα γίνει χωρίς  θεατές διότι δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε ματς με θεατές, ενώ στο Κόνφερενς έχουν επιταχθεί οι αυλές των σχολείων  για πάρκιν επειδή ο ναός δεν  διαθέτει χώρους στάθμευσης. Αλλά σήμερα έχουμε μεζεδάκια, οπότε προχωράω στο προκείμενο.

Και ξεκινάμε  με άχρηστα εισαγωγικά, από τα Νέα.

Τρία ζευγάρια εισαγωγικά χρησιμοποιεί ο συντάκτης στο απόσπασμα, τα δύο είναι εντελώς άχρηστα κατά τη γνώμη μου,  έως και παραπλανητικά.

Το «ταξίδι» θα μπορούσε να  γίνει δεκτό,  αλλά, όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, «με αφήνει άφωνο ότι κάποιος που (λογικά) έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, σκέφτηκε να χώσει το «πάρει» μέσα σε εισαγωγικά».

Βέβαια, από κάποιον που γράφει «εκτιμά το συνεχές  πράττειν» όλα να  τα  περιμένει  κανείς!

* Και συνεχίζω με κάτι  αμφισβητούμενο,  όπου θέλω τη γνώμη σας.

Καλός φίλος στέλνει λινκ από αθλητικογραφικό άρθρο. Εκεί γίνεται λόγος για τις ελληνικές ομάδες που νίκησαν στους τελευταίους αγώνες τους πριν φύγουν για το Βερολίνο και το φάιναλ φορ,  και…

«ο  Ολυμπιακός που παρέσυρε  την ΑΕΚ με 100-68»

Την παρέσυρε, ευτυχώς όμως δεν τη σκότωσε, λέει ο φίλος  μου ο Θέμος.

Του είπα ότι το έχω συναντήσει ξανά, σε περιπτώσεις ευρείας νίκης, αλλά ο φίλος μου επιμένει ότι ήθελε να γράψει «διέσυρε» ο συντάκτης και τα μπέρδεψε.

Κι εγώ επιμένω  όμως, διότι αρκετές φορές έχω δει σε  αθλητικές ειδήσεις για  μια ομάδα που «παρέσυρε» την  άλλη. Κάποιες φορές μάλιστα διαβάζεις «Σίφουνας ο Ολυμπιακός παρέσυρε τη Μακάμπι»,  όπου γίνεται σαφής ο τρόπος γέννησης της φράσης. Αρχικά, ήταν σίφουνας (ή ανεμοστρόβιλος ή άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο) που παράσερνε, τώρα βρίσκεις και παρασύρσεις χωρίς να δηλώνεται ρητά ο σίφουνας.

* Aπό την  προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, που έγινε χτες στη Βουλή, σημειώνω το «οργιλό ύφος» (έτσι τονισμένο) που είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

* Είχαμε αυτή την εβδομάδα τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία, για τις οποίες, όπως διαβάζω, πολλοί μαθητές έκαναν φροντιστήριο όλη τη χρονιά, κάποιοι και από προηγούμενες χρονιές. Η παρακάτω ερώτηση, στο μάθημα της Γλώσσας, ακυρώθηκε διότι έχει λάθος:

Βλέπετε,  και η αγωνία προέρχεται τελικά από την οικογένεια του «άγω»,  όπως άλλωστε και η αγέλη και οι άλλες δύο. Η επιτροπή δικαιολογήθηκε ότι ήθελαν να βάλουν την «άγνοια» και έγινε λάθος.

* Φίλος του ιστολογίου, όμως, επισημαίνει  λάθος διατύπωση  σε μια ερώτηση των μαθηματικών.

Γράφει ο φίλος:

Στις απαντήσεις δίνεται ως σωστή η απάντηση Β (10%)

Αν λοιπόν το 10% πήρε χυμό βύσσινο, «μήλο πήραν τα διπλάσια παιδιά από όσα πήραν βύσσινο», άρα 20% και «αχλάδι πήραν τα μισά από όσα πήραν βύσσινο», άρα 5%

Απομένουν … αταυτοποίητα τα ποσοστά 25% και 40%. Εφόσον «Πορτοκάλι πήραν 15% περισσότερα παιδιά από αυτά που πήραν ροδάκινο» μάλλον θεώρησαν ότι 25% (ροδάκινο)+15%=40% (πορτοκάλι), άρα υποτίθεται ότι ταυτοποιούνται  οι απαντήσεις 25% και 40%.  Όμως, σύμφωνα με τη διατύπωση του θέματος, «Πορτοκάλι πήραν 15% περισσότερα παιδιά από αυτά που πήραν ροδάκινο» δηλαδή το 15% του 25% (που κάνει 3,75%) άρα σύνολο 15%+3,75%=18,75%. Όμως τέτοια απάντηση δεν υπάρχει!

Και η δικιά μου ερώτηση: Όταν τέτοια «μπερδέματα» κάνει μια Επιτροπή πολλών ανθρώπων, επιστημόνων, υποτίθεται ειδικών, που αποφασίζουν με άνεση χρόνου συζητώντας και μεταξύ τους, σε ποια διαδικασία και σε ποια άδικη πίεση βάζουν αγχωμένους μαθητές της έκτης Δημοτικού που πρέπει να απαντήσουν μέσα σε λίγη ώρα;

Και βέβαια δίκιο  έχει ο φίλος μου -έστω κι αν δεν χωρεί παρανόηση, η διατύπωση έπρεπε να  είναι μαθηματικά σωστή.

* Και ένα μαργαριτάρι του Άδωνη.

Απαντώντας στον Κασσελάκη, ο οποίος τον  είχε επικρίνει επειδή ο Άδωνης τον είχε αποκαλέσει  «μάπα», δικαιολογήθηκε ότι η φράση «έγινε εν τη ρήμη του λόγου» του.

Ρύμη βέβαια, μια λέξη που δεν μας έχει απασχολήσει (ακόμα), και έχει κάποιο ενδιαφέρον διότι εκτός από τη ρύμη του λόγου έχουμε και το «ανά τας ρύμας και τας αγυιάς»,  όπως και τη ρυμοτομία άλλωστε.

Ο Άδωνης πληρώνει συνδρομή στο Τουίτερ,  όπως δείχνει και το μπλε σηματάκι, κι έτσι έχει τη δυνατότητα αφενός να μπορεί να γράφει πολύ μεγαλύτερα τουίτ από τους κοινούς θνητούς και αφετέρου να διορθώνει τα λάθη στα τουίτ του -κι έτσι έκανε και εδώ, όταν κάποιοι του είπαν, όχι πάντα ευγενικά, πώς γράφεται η λέξη -όμως, κάποιοι άλλοι πρόλαβαν  και πήραν οθονιά, κι έτσι επιβεβαιώνεται ότι ο Άδωνης  δεν είναι αλάνθαστος!

(Αν και, για να είμαστε ακριβολόγοι,  δεν «ζήτησε» ο Άδωνης  να  διαγραφεί ο χαρακτηρισμός.  Δέχτηκε να διαγραφεί, είναι το σωστό).

* ‘Ενα περίεργο λάθος σε ένα άρθρο  για ένα περίεργο θέμα:  την ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν στα όσα γίνονται στη Νέα Καληδονία.

Διαβάζουμε:

Επίσης, μιλώντας στο Politico, ένας Γάλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, είπε πως ”έχουμε εντοπίσει δραστηριότητες από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Προωθούν την αφήγηση ότι η Γαλλία είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος».

Τονίζεται επίσης όμως πως το Πεκίνο (σύμμαχος της Κίνας) εδώ και χρόνια προσπαθεί να αυξήσει τη επιρροή του στο αρχιπέλαγος κυρίως μέσω επενδύσεων στην καταρρέουσα βιομηχανία νικελίου, και εν προκειμένω το επιχειρεί και μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το Πεκίνο σύμμαχος της Κίνας; Της Μόσχας  εννοούσε ο ποιητής;

* Πολύ αστείο μεταφραστικό λάθος στις αυτόματες μεταφράσεις που βγάζει το Φέισμπουκ, εδώ από μια σελίδα ναυτικής ιστορίας και σε μετάφραση από τα ισπανικά.

Τι δουλειά έχει όμως  ο Πάπας στο θωρηκτό;

Bεβαίως, popa στα  ισπανικά είναι η πρύμη του πλοίου (poupe στα γαλλικά).

Ο  πάπας,  πάλι, είναι  Papa στα ισπανικά, οπότε δεν  καταλαβαίνω γιατί έγινε το λάθος. Ίσως το μηχανάκι παραπλανήθηκε από το αρχικό κεφαλαίο γράμμα, τι να  πω.

Το Google Translate πάντως δεν κάνει λάθος σε αυτή τη μετάφραση. Το μηχανάκι των αυτόματων μεταφράσεων του Φέισμπουκ, τις οποίες καλούμαστε να βαθμολογήσουμε μάλιστα, είναι χειρότερο από το Google Translate.

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει απόσπασμα από άρθρο του κ. Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο in.gr:

Να το πω απλά με ένα παράδειγμα που μου είναι οικείο: προσπαθούμε να είμαστε το πιο προηγμένο τεχνολογικά site. Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες. Όμως, στο τέλος της ημέρας εάν έχουμε κύρος και απήχηση είναι γιατί προσφέρουμε καλή δημοσιογραφία. Η τεχνολογία βοηθά, αλλά είναι υποστηρικτική, δεν είναι η ουσία. Χωρίς καλούς δημοσιογράφους αυτό το site δεν θα ήταν τίποτα το ουσιαστικό.

Λέει ο φίλος:

Αυτό το «στο τέλος της ημέρας» είναι, βέβαια, αγγλισμός, κατά λέξη μετάφραση του “at the end of the day”. Δεν ξέρω πόσο διαδομένο είναι, παλιότερα λέγαμε «σε τελευταία ανάλυση» ή κάτι παρόμοιο.

Φοβάμαι ότι ο αγγλισμός  έχει  πια  καθιερωθεί. Ανάμεσα σε αυτούς που συνέβαλαν στην καθιέρωση και ο Αλέξης  Τσίπρας, που συνήθιζε να το λέει.

Όσο για το αν το in.gr προσφέρει «καλή δημοσιογραφία», ας πούμε ότι όποιος δεν παινεύει το σπίτι του ξέρει τι παθαίνει.

* Κι άλλο ένα από το in.gr, σε άρθρο για τις γυναικοκτονίες και το πάνικ μπάτον.

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται πλέον το Punic Button, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών...

Punic βέβαια θα πει «καρχηδονιακός». Και είναι περίεργο που ο συντάκτης έχει μιαν ελληνογενή λέξη,  και καταφέρνει να τη στραπατσάρει.

Μάλιστα, είχε και στον τίτλο Punic, αλλά το διόρθωσαν -ξεχνώντας την αναφορά στο κείμενο.

* Παρατονισμός σε άρθρο σχετικό με ένα από τα κύπελλα του τίτλου μας.

O Ολυμπιακός έχει λοιπόν συμφωνήσει με το Δήμο Πειραιά «για την τοποθέτηση γιγαντοοθόνων».

Η οθόνη, οι οθόνες, των  οθονών είναι κανονικά, άρα «γιγαντοοθονών».

Αλλά ακόμα καλύτερα είναι να αποφύγουμε εντελώς την άβολη γενική, ιδίως αν δεν ξέρουμε πού να την  τονίσουμε:

Ο Ολυμπιακός έχει συμφωνήσει να τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες…..

* Σε άρθρο για τον  επιχειρηματία της Λαμίας, που εμπλέκεται στη δηλητηρίαση των  μαθητών,  διαβάζουμε:

Η πρώτη, ιδρύθηκε από τον Γιώργο Γιαννίτση και τον εκλιπών σήμερα αδερφό του, Βασίλη, το Νοέμβριο 1987….

* Και ένα σχετικό από είδηση του αστυνομικού δελτίου:

Ο Έλληνας συλληφθέντας φέρεται να έχει απασχολήσει τις αρχές των ΗΠΑ….

Θα τα σχολιάσω μαζί αυτά τα δύο γιατί βρίσκω ότι συνδέονται.

Αν είχε καθιερωθεί ο τύπος «ο εκλιπόντας»,  όπως τείνει να  καθιερωθεί ο τύπος «ο συλληφθέντας», τότε ο συντάκτης θα έγραφε «τον εκλιπόντα αδερφό του».

* Και να κλείσω με κάτι ακόμα από  αυτόματη μετάφραση.  Μια καλή φίλη, που είναι και φίλη των βιβλίων του Στίβεν Κινγκ, παίρνει τακτικά ένα ενημερωτικό δελτίο με τα νεότερα από το έργο του. Το δελτίο αυτό είναι αυτόματα μεταφρασμένο.

Στο τελευταίο δελτίο λοιπόν, διάβασε τα εξής:

Το  πρωτότυπο ήταν:

«You like it darker? Fine. So do I,» says Stephen King, and in this extraordinary new collection of stories, the master storyteller delivers.

Και η  μετάφραση:

«Σου αρέσει πιο σκοτεινό? Πρόστιμο. Έτσι κι εγώ», λέει ο Στίβεν Κινγκ, και σε αυτή την εξαιρετική νέα συλλογή ιστοριών, ο κύριος αφηγητής παραδίδει».

Γέλασα πάρα πολύ με το πρόστιμο που θα επιβληθεί σε όσους είναι φίλοι της πιο σκοτεινής  αφήγησης.

Αν είχα καιρό θα μπορούσα να αποδελτιώσω πολλά πολύ διασκεδαστικά από το υπόλοιπο δελτίο τύπου, αλλά το αφήνω για άλλη φορά. Πάντως, προσέχω ότι το συγκεκριμένο μηχανάκι μεταφράζει και τους τίτλους των εντύπων. Κι έτσι, η μεν Τάιμς γίνεται «Οι Καιροί» (όπως συνηθιζόταν  πριν από καμιά εκατοστή χρόνια), αλλά και η Tribune περιέργως μετατρέπεται σε… Τριβούνιο! Και μετά σου λένε, βουνό με βουνό δε σμίγει!

Καλά κύπελλα στις ομάδες σας!

171 Σχόλια to “Κυπελλομεζεδάκια”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα σας.

  2. LandS said

    Καλημέρα σας και από μένα.

    Αυτό το παρέσυρε μήπως είναι ευπρεπισμός του πήρε σβάρνα; Νομίζω ότι θυμάμαι τη μάνα μου να λέει στις εκλογές του 1974 «Μωρέ! όλους σβάρνα μας πήρε ο Καραμανλής».
    Αλλά τότε γιατί παρέσυρε και όχι σάρωσε;

  3. το Πεκίνο (σύμμαχος της Κίνας) …

    Ναι, ναι. Συμβαίνει καμιά φορά, η πρωτεύουσα, που ζει από την εκμετάλλευση της χώρας, να συμμαχεί με την υπόλοιπη χώρα.

    Καλημέρες.

  4. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλημέρα

    «Και η δικιά μου ερώτηση: Όταν τέτοια «μπερδέματα» κάνει μια Επιτροπή πολλών ανθρώπων, επιστημόνων, υποτίθεται ειδικών, που αποφασίζουν με άνεση χρόνου συζητώντας και μεταξύ τους, σε ποια διαδικασία και σε ποια άδικη πίεση βάζουν αγχωμένους μαθητές της έκτης Δημοτικού που πρέπει να απαντήσουν μέσα σε λίγη ώρα

    Μα η υποχρεωτική εκπαίδευση, είναι απάτη της ελίτ, δεν ενδιαφέρεται για την μόρφωση των παιδιών αλλά, για την εξαφάνιση της κριτικής τους σκέψης, κάτι που έχει πετύχει παγκοσμίως σε πολύ μεγάλο βαθμό.

  5. Ωραίο θέμα με το «εισαχθεί». Πολύ παιδΑΓΩΓικό…

    Θυμάμαι κι εγώ παρόμοια ερώτηση.

    Ποια λέξη δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις άλλες;
    Α) Πάπας Β) Παπάς Γ) Παπάρας, Δ) Παπάκια.

  6. Καλημέρα!

    Εχω ξαναγράψει πως αυτές οι επιτροπ’ες θεμ’ατων πολλές φορές είναι σαν τις επιτροπές του Βαμβακούλα δλδ τριμελείς από πέντε άτομα όπου όλοι πληρώνονται κι ένας βάζει θέματα χωρίς να τα ελέγξουν οι άλλοι !!

  7. ndmushroom said

    Καλημέρα!

    Γέλασα πολύ με τους υλατζήδες του in.gr που «λογικά θα σπούδασαν δημοσιογραφία». 🙂

    Για το «παρέσυρε», είναι καθιερωμένη έκφραση στα αθλητικά, και μου μοιάζει μάλλον απίθανο ο συντάκτης να ήθελε να γράψει «διέσυρε» και να μπερδεύτηκε.

  8. LandS said

    Και βέβαια δίκιο  έχει ο φίλος μου -έστω κι αν δεν χωρεί παρανόηση…

    Δίκιο χιλιατακατό και βάλε έχει ο φίλος, αλλά που να το βρει.
    Κανείς δεν ακούγεται να λέει «το τάδε κόμμα κέρδισε 2,5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση» Όλοι, μα όλοι λένε «το τάδε κόμμα κερδίζει 2,5 τα εκατόν από την προηγούμενη μέτρηση». Ε, και αυτοί του Σκόιλ Ελίκικου διορθώνουν το ν.

  9. theopeppas said

    Καλη μας μερα, Σαββατοκύριακο και …τηλεθέαση (στις οθόνες η Ελλάδα αναστενάζει πλέον, …Διονύση τα γήπεδα αντικατεστάθησαν υπό των …οθόνων…και άνευ …Αμαλιών)

    Ας μην κατακρίνουμε τον συντάκτη του αστυνομικού δελτίου για εκείνο το «ο συλληφθέντας» Ο άνθρωπος, προφανώς …Ελυτιστής, ήξερε το «…Ο νικήσαντας τον Άδη και τον Έρωτα σώσαντας,
    αυτός ο Πρίγκιπας των Κρίνων είναι….» και σκεφτηκε …Αξιος ειμί!

  10. Faltsos said

    Στο πρόβλημα των μαθηματικών με τους χυμούς και τα ποσοστά, έπρεπε να γράψουν:
    «Το ποσοστό των παιδιών που πήραν πορτοκάλι ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό αυτών που πήραν ροδάκινο, κατά 15».

    Προφανώς τα μέλη της επιτροπής δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά από το: «15% περισσότερα παιδιά»

    Σε τέτοιες περιπτώσεις καταδικάζουμε τους μαθητές που τυχαίνει να είναι πιο έξυπνοι ή να έχουν περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενο, από τους δασκάλους…

    Σκόπιμα ή όχι, το αποτέλεσμα είναι αυτό που γράφει ο Λάμπρος στο 4.

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἐδῶ καί ἀρκετά χρόνια βλέπω (στόν χῶρο τῶν ἐντύπων ΜΜΕ) ἤ ἀκούω (στήν μικρή ὀθόνη) κάποιους ἤ κάποιες νά χαρακτηρίζονται (ἤ νά αὐτοχαρακτηρίζονται) «δημοσιογράφοι» ἐνῶ ἔχουνε δώσει -συχνά ἐπανειλημμένα- δείγματα φτωχῆς, προβληματικῆς ἤ ἀξιοθρήνητης παιδείας καί γλωσσικῆς ἐπάρκειας. Καί ἀναρωτιέμαι, τό πάλαι ποτέ σεβαστό συνδικαλιστικό τους ὄργανο ἐγγράφει -ἔτσι ἀνεξέλεγκτα- στά μητρώα του κάθε ἕναν πού ἔχει προσληφθῆ (μέ ὁποιονδήποτε τρόπο, γιά ὁποιονδήποτε θεμιτό ἤ ἀθέμιτο λόγο) σέ κάποιο ΜΜΕ; (Τό ρωτῶ μέ πόνο ψυχῆς, ἐπειδή σέ ἄλλους καιρούς ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΑΝ άπό πολλούς Δημοσιογράφους..)

    Υ.Γ. Αὐτόν τόν Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο (μέ ἕνα τζοκεϋ εἶστε-γιά -ἕνα- ματσάκι- πόλο;) ἀξίζει νά τόν παρακολουθῇς, Νικοκύρη. Θά εἶναι κέρδος γιά τό ἱστολόγιό σου..

  12. Ο διαγωνισμός για τα γυμνάσια είχε κι άλλα μαργαριτάρια, όπως η 23η ερώτηση:

    Ο συλλαβισμός της λέξης «εκτροχίαζε» έχει ως εξής:
    Α. Εκ-τρο-χί-α-ζε Β. Εκ-τρο-χία-ζε Γ. Εκτ-ρο-χία-ζε Δ. Εκτ-ρο-χί-α-ζε

    Η σωστή απάντηση για την επιτροπή είναι Α. δηλ. Η απάντηση εκ-τρο-χί-α-ζε (που είναι η σωστή, δεν υπάρχει. Να υποθέσω ότι η επιτροπή δεν ξέρει τους κανόνες συλλαβισμού της δημοτικής και προτιμάει εκείνους της αρχαίας, όπου η πρόθεση εκ, διατηρείται εφόσον δεν έχει υποστεί αλλαγή.

    Αλλά και την 24η ερώτηση δεν τη λες σωστή:

    Η πρόταση «έκανε πρόβες ο Μάντζαρος» είναι:
    Α. Επαυξημένη Β. Ελλειπτική Γ. Αναφορική Δ. Σύνθετη

    Η σωστή απάντηση είναι η Γ. Γιατί όμως συγκρίνεται μια πρόταση ως προς τη σχέση της με τις άλλες με τρεις προτάσεις που οι χαρακτηρισμοί τους παραπέμπουν σε προτάσεις ως προς τη δομή τους; Με άλλα λόγια γιατί συγκρίνονται μήλα με πέτρες; Γιατί δεν έβαλαν άλλους χαρακτηρισμούς όπως: ειδική, χρονική κλπ.; Άγνωστος ο τρόπος σκέψης της επιτροπής. Ήθελαν να μπερδέψουν τους μαθητές του Δημοτικού;

  13. xar said

    @8
    Νομίζω ότι η φράση «το τάδε κόμα πήρε 2,5% περισσότερο από την προηγούμενη φορά» έχει αμφισημία: το 2,5% μπορεί να αναφέρεται είτε στο σύνολο των ψηφοφόρων (οπότε το το 10% έγινε 12,5%) είτε στους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου κόμματος (οπότε το 10% έγινε 10,25%). Δηλ. το περισσότερο μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας είτε ως μεγαλύτερο ποσοστό. Κάνω λάθος;

    Αλλά στην εκφώνηση της ερώτησης δεν μου φάνηκε να υπάρχει αμφισημία: «Πορτοκάλι πήραν 15% περισσότερα παιδιά από αυτά που πήραν βύσινο». Αυτό για εμένα σημαίνει ξεκάθαρα: Πορτοκάλι = Βύσσινο * 1,15.

    Εγώ πάντως δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο ποιητής στην εκφώνηση και προσπάθησα να λύσω το πρόβλημα ως εξής:

    Μήλο = Βύσσινο * 2 = Αχλάδι * 4. Άρα οι πιθανές λύσεις είναι:
    α. Μήλο = 20, Βύσσινο = 10, Αχλάδι = 5
    β. Μήλο = 40, Βύσσινο = 20, Αχλάδι = 10

    Οπότε μένει το Πορτοκάλι = Βύσσινο * 1,15 για να αποκλείσουμε μια από τις δύο λύσεις.
    Αν Βύσσινο = 10 τότε Πορτοκάλι = 10 * 1,15 = 11,5, που δεν ταιριάζει καθόλου με το γράφημα.
    Αν Βύσσινο = 20, τότε Πορτοκάλι = 23, που μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο γράφημα αναπαρίσταται πολύ χοντρά στρογγυλοποιημένο σε 25.

  14. Punic Button. Καλός ο σχολιασμός για το καρχηδονιακό κουμπί. Όμως δεν θα ήταν καλύτερος ο σχολιασμός γιατί μας εξαναγκάζουν να τα λέμε όλα με αγγλικούς όρους; Δεν θα ήταν προτιμότερο να ονομαστεί κουμπί πανικού; Το ίδιο, βέβαια ισχύει και για όλους τους όρους που μας πλασάρει η κυβέρνηση, π.χ. βάουτσερ, φούελ πας για τη βενζίνη, μάρκετ πας για τα σούπερ μάρκετ κλπ.

  15. xar said

    Όσο για την ερώτηση με το άγω:

    Δηλαδή αυτοί που βάλαν τα θέματα για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολείο, περιμένουν ένα παιδί 11-12 χρονών να γνωρίζει την ετυμολογία διαχρονικών δανείων από τα αρχαία, που δεν την ξέρει το 95% των Ελλήνων; Λες και είναι κυνηγοί ταλέντων που ψάχνουν για τον επόμενο Χατζιδάκι;

    Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι σε κάποιο βιβλίο του δημοτικού υπάρχει κάπου διαγράμματα με οικογένειες λέξεων, σε κάποιο από τα οποία απεικονίζονται σημερινές λέξεις που είναι παράγωγα του άγω, δεν θα τα θεωρούσα εξεταστέα ύλη και δεν θα είχα την απαίτηση ένα παιδί να θυμάται ότι η αγωγή έχει άλλη ετυμολογία από την αγωνία.

    Προτείνω την επόμενη φορά να εξετάσουν την ικανότητα των παιδιών να ανασυνθέτουν ΙΕ ρίζες.

  16. Faltsos said

    12

    Α. Εκ-τρο-χί-α-ζε

    Η απάντηση εκ-τρο-χί-α-ζε (που είναι η σωστή, δεν υπάρχει.

    Εκτός από το κεφαλαίο Ε στην αρχή, δεν βλέπω διαφορά. Κάτι έγραψες λάθος ή πρέπει να επισκεφθώ οφθαλμίατρο;

  17. Στο τέλος της ημέρας οι σκελετοί από την ντουλάπα αποκαλύπτονται και μπορούμε να μπούμε εύκολα στα παπούτσια του κάθε Σπυραδώνιδος:

    https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1792843444609568969/history

  18. Πέπε said

    16

    Φάλτσε, νομίζω ότι στο σχόλιο του Γιάννη Π. κάτι έχει φαγωθεί. Πρόσεξε, μια παρένθεση δεν κλείνει ποτέ, μια πρόταση καταλήγει σε τελεία πριν ολοκληρωθεί. Αλλά προφανώς εννοεί «η πραγματικά σωστή απάντηση, ε-κτρο-χί-α-ζε, δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές».

    12:

    Η πρόταση «έκανε πρόβες ο Μάντζαρος» είναι:
    Α. Επαυξημένη Β. Ελλειπτική Γ. Αναφορική Δ. Σύνθετη

    Το παντελόνι του εικονιζόμενου είναι:
    Α. πράσινο Β. κόκκινο Γ. μαύρο Δ. Λιβάις

    Θυμήθηκα κι ένα ανέκδοτο με τον Ψαραντώνη. Κάθεται στο καφενείο, και μπαίνει ένα κουταβάκι. Αμέσως οι θαμώνες αρχίζουν να το χαϊδεύουν και να του φέρονται αγαπησιάρικα, μόνο ο Ψαραντώνης μένει ασυγκίνητος. Οι υπόλοιποι αρχίζουν να συζητάνε πώς θα το βγάλουνε:
    Α: Να το βγάλουμε Τζακ.
    Β: Να το βγάλουμε Σπίθα.
    Γ: Να το βγάλουμε Βαγγέλη.
    Ψαραντώνης: Να το βγάλουμε όξω.

  19. Πέπε said

    12 ξανά:

    Ώπα λίγο. Η πρόταση «έκανε πρόβες ο Μάντζαρος» είναι αναφορική; Δεν είναι αναφορική, είναι κύρια. Αναφορική μόνο αν στο κείμενο περιλαμβάνει κι ένα «που» ή κάτι παρόμοιο που παραλείπεται από τη μεταφορά της πρότασης στην άσκηση. Αλλά αν το κείμενο λέει «που / όπου / με τους οποίους… έκανε πρόβα ο Μάντζαρος», που ομολογουμένως φαντάζει πιθανό γιατί στη σκέτη κύρια πρόταση θα περιμέναμε πιθανώς άλλη σειρά των λέξεων, αν λέγω, τότε η άσκηση δεν αναφέρεται σε πρόταση του κειμένου αλλά σε μια καινούργια, φτιαγμένη επί τούτο πρόταση, που παραφράζει μιαν άλλη του κειμένου.

  20. Υπάρχουν λέξεις που αρχίζουν από κτρο-; Οπότε μένουμε στην ανύπαρκτη συλλαβή εκ- (αφού, νομίζω, δεν υπάρχει πια τέτοιου είδους πρόθεση).

  21. Costas X said

    Καλημέρα, αν και μεσημέριασε !

    «Έκανε πρόβες ο Μάντζαρος» (12-18-19)
    Παρεμπιπτόντως, ένα ενδιαφέρον γλωσσολογικό : Η «Μάντζαρος» είναι η δεύτερη σε παλαιότητα φιλαρμονική της Κέρκυρας, η «Φιλαρμονική Εταιρεία Ν. Μάντζαρος». Παρότι όμως το «Μάντζαρος» είναι αρσενικό, και θα έπρεπε ως τίτλος να μένει άκλιτο, οι Κερκυραίοι από παλιά το κλίνουν κανονικά, «η Μάντζαρος – της Μαντζάρου – την Μάντζαρο»!

  22. rogerios said

    Να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι το «παρέσυρε» στον αθλητικό τύπο είναι συχνότατο κι ότι, επομένως, είναι σκόπιμο και εν προκειμένω (και όχι μπέρδεμα του συντάκτη που μάλλον εσφαλμένα εικάζεται ότι ήθελε να γράψει «διέσυρε»). Νομίζω επίσης ότι υπάρχει και μια βούληση πολιτικής ορθότητας στη συγκεκριμένη χρήση, καθόσον το «διέσυρε» εστιάζει την προσοχή στην ξεφτίλα του ηττημένου, ενώ το «παρέσυρε» τονίζει την ορμή του νικητή.

  23. ΓΤ said

    ε κτρο χί α ζε

    Καμία από τις απαντήσεις που δίνει η Επιτροπή δεν είναι η σωστή.

    Εξηγώ: Σήμερα, και εννοώ νεότερη Τριανταφυλλίδη, δεν ισχύει ο παλιός κανόνας διαχωρισμού της πρόθεσης. Επιπλέον: όταν έχουν συμφωνικά συμπλέγματα 3 γραμμάτων από τα οποία δεν αρχίζει κάποια λέξη, τότε, πάντα κατά Τριανταφυλλίδη, εάν από τα πρώτα 2 γράμματα της 3άδας αρχίζει λέξη, ΟΛΗ η τριάδα θα συλλαβιστεί

    κτρο λοιπόν, αφού κτήνος

    Η Επιτροπή είναι ε κτρω μα τι κή

  24. Νίκος Κ. said

    Η επιτροπή που έβαλε τα θέματα εισαγωγής στα πρότυπα Γυμνάσια, υποτίθεται ότι ήταν .. οι άριστοι των αρίστων. Είχαν όλο τον χρόνο με το μέρος τους. Μπορούσαν (και όφειλαν) να συσκέπτονται, να συμβουλεύονται βιβλία ή και το διαδίκτυο κλπ. Και έκαναν τόσο πολλά λάθη, κυρίως στη Γλώσσα αλλά και στα Μαθηματικά. Και μιλάμε για θέματα έκτης Δημοτικού.

    Το πιθανότερο είναι κάτι (πολύ) σάπιο να υπάρχει στο βασίλειο των πρότυπων.

  25. ΓΤ said

    Συμπληρώνουμε στους συλλαβισμούς του #23

    Ό,τι ειπώθηκε σε εκείνο το σχόλιο εφαρμόζεται από όλους τους εκδοτικούς οίκους πλην ενός, του ΜΙΕΤ.

    Στο ΜΙΕΤ όπως παλιά: διαχωρισμός πρόθεσης αλλά και σπάσιμο δίψηφου

    Επίσης, έχουμε εκδότη όπου τα συμφωνικά συμπλέγματα θα συλλαβιστούν εάν από αυτά αρχίζει οποιαδήποτε λέξη της ελληνικής (όχι απλώς της νέας).

    Οπότε Α δμη τος, αφού έχουμε τη δμωή.

    Περιττό να πούμε ότι Κα ζνα φέ ρης, ζνίχι αφού.

  26. Christos said

    the master storyteller delivers – ο κύριος αφηγητής παραδίδει

    Δε μας λέει τι παραδίδει όμως.

    (deliver – τα καταφέρνω, αντεπεξέρχομαι σε μια πρόκληση)

  27. Πέπε said

    25

    Ειδικά το σπάσιμο ή μη σπάσιμο διψήφου είναι δύσκολη υπόθεση, εφόσον κανονικά δεν έχουμε μόνο τα δίψηφα αλλά και τα ρινικά συμπλέγματα. Από ρινικό σύμπλεγμα δεν αρχίζει καμία λέξη, από δίψηφο αρχίζει, αλλά θα ήταν τρελή εκζήτηση να διαφοροποιήσεις το ρινικό σύμπλεγμα μπ από το δίψηφο μπ και να χωρίζεις το πρώτο και να μη χωρίζεις το δεύτερο.

  28. Christos said

    Μιλώντας για ένα άγαλμα, η Καθημερινή γράφει σήμερα ότι «Το 1926 ένα αντίτυπο του ‘Δισκοβόλου’ τοποθετήθηκε……. Αντίτυπό του βρίσκεται και στην Αθήνα»

    Νόμιζα ότι τα γλυπτά έχουν αντίγραφα, σήμερα έμαθα ότι έχουν και αντίτυπα (και τα δύο copies ειναι άλλωστε)

  29. Faltsos said

    Για το συλλαβισμό του εκτροχιασμού δεν μπορώ να πάρω θέση επί της ουσίας, αλλά κατηγορηματικά μπορώ να πω, ότι αφού πρόκειται για εξετάσεις μαθητών δημοτικού σχολείου, δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις των ειδικών, φιλολόγων, γλωσσολόγων, εκδοτικών οίκων κλπ. Αυτό που γράφει η σχολική γραμματική είναι το μόνο σωστό, για αυτές τις εξετάσεις!
    Παρακαλείται ένας δάσκαλος να μας δείξει σχετικό απόσπασμα (όχι προσωπική άποψη)

  30. rogerios said

    Περί Νέας Καληδονίας.

    Ναι, η Κίνα σαφώς και ενδιαφέρεται να αυξήσει την επιρροή της εκεί για λόγους γεωπολιτικούς και οικονομικούς. Αυτό φαίνεται κι από τις επενδύσεις της στο αρχιπέλαγος. Ναι, πιθανότατα πιστεύει ότι θα μπορούσε να ελέγξει μια ανεξάρτητη Νέα Καληδονία.

    Το Αζερμπαϊτζάν, τώρα, έχει χρήμα και κάνει λόμπινγκ όπου μπορεί. Αν, όμως, ο Μακρόν θέλει να μάθει περισσότερα για το πώς επιχειρεί η συγκεκριμένη χώρα να επηρεάσει τη γαλλική πολιτική σκηνή, γιατί δεν ρωτά απευθείας τη νέα Υπουργό Πολιτισμού του, την οποία έφερε ως μεταγραφή «αεροδρομίου» από τους Ρεπουμπλικανούς;

    Η υπόθεση της Νέας Καληδονίας δεν είναι καθόλου απλή και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη. Από όλες τις πάλαι ποτέ υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας είναι η μόνη που ιστορικά προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα. Η εξήγηση συνίσταται στο ότι μεγάλο μέρος του ιθαγενούς πληθυσμού αντιμετωπίζει τη γαλλική κυριαρχία ως αποικιοκρατική κατοχή. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν έχουμε ξεχάσει τις ταραχές της δεκαετίας του 1980, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε μια μεγαλύτερη αυτονομία μέσω των Συμφωνιών του Ματινιόν (1988) και της Συμφωνίας της Νουμεά (1998).

    Η Γαλλία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη Νέα Καληδονία: είναι πολύ σημαντική λόγω στρατηγικής θέσης στον Νότιο Ειρηνικό και νικελίου. Επιπλέον, η πληθυσμιακή σύνθεση της Ν. Κ. είναι τέτοια που δεν προδικάζει «νομοτελειακές» λύσεις. Οι ιθαγενείς Κανάκ είναι μεν η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα, δεν αποτελούν όμως και την απόλυτη πλειονότητα των κατοίκων (είναι περίπου το 41 %). Το 25 % των κατοίκων δηλώνει ότι είναι «ευρωπαϊκής καταγωγής» και περιλαμβάνει τους απογόνους των παλαιών αποίκων («Καλντός») και τις σχετικά νέες αφίξεις, αυτούς δηλαδή που εγκαταστάθηκαν στο αρχιπέλαγος από το δεύτερο μισό του 20ού αι, κι έπειτα («Μετρό», «Ζορέιγ»), χωρίς να υπολογίζουμε και τον όχι αμελητέο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων εν ευρεία εννοία (μετρώντας και στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.ο.κ.). Ένα 9 % έχει «μεικτή» καταγωγή, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 10 % είναι Πολυνήσιοι (8 % από τα νησιά Γουώλις και Φουτούνα, + 2 % Ταϊτινοί). Μπορείτε να προσθέσετε και τους μετανάστες από Βιετνάμ και Ινδονησία.

    Πολιτικά, η διαχωριστική γραμμή υποτίθεται πως είναι αυτή μεταξύ των, κατά συντριπτική πλειονότητα Κανάκ, υποστηρικτών της ανεξαρτησίας (indépendantistes) και εκείνων που υποστηρίζουν τη συνέχιση της γαλλικής κυριαρχίας (loyalistes). Και πάλι, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι οι διαφορές μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών του κάθε στρατοπέδου είναι χαοτικές. Προχθές ο Μακρόν είδε σε κοινή συνάντηση όλους τους εκπροσώπους των οπαδών της ανεξαρτησίας. Για τους loyalistes, όμως, χρειάστηκαν δύο χωριστές συναντήσεις, μια και οι σκληροπυρηνικοί δεν θέλουν ούτε να βλέπουν τους μετριοπαθείς και το αντίστροφο.

    Είναι εύκολο να κατηγορείς για τα προβλήματά σου τον ξένο παράγοντα και να λες ότι σου φταίνε η Κίνα, οι Αζέροι και οι Ρώσοι. Στην πραγματικότητα, απλώς αρνείσαι να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Οι ταραχές στη Ν. Κ. οφείλονται εν πολλοίς στις αδεξιότητες και στην αυταρχική άσκηση πολιτικής που χαρακτηρίζει το μακρονικό «ακραίο κέντρο». Ποιος αποφάσισε τη διεξαγωγή του τρίτου και τελευταίου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία εν μέσω πανδημίας; Ποιος αποφάσισε να προωθήσει, τώρα και οπωσδήποτε, το σχέδιο συνταγματικού νόμου για τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος; Πληροφοριακά, οι εκλογικοί κατάλογοι (όσον αφορά εκλογές τοπικού χαρακτήρα στη Ν. Κ., συμπεριλαμβανομένων και των δημοφηφισμάτων με αντικείμενο την αυτοδιάθεση) έχουν «παγώσει» με βάση τα στοιχεία του τέλους του 20ού αι. Οποιαδήποτε διεύρυνση, η οποία θα έδινε δικαίωμα ψήφου σε όσους εγκαταστάθηκαν στη Ν. Κ. τις τελευταίες δεκαετίες (το σχέδιο νόμου απαιτεί εγκατάσταση προ δεκαετίας τουλάχιστον) θα σηματοδοτήσει και το τέλος των ελπίδων των Κανάκ για αυτοδιάθεση.

    Για τη Γαλλία μία είναι η ελπίδα και επιτάσσει συμβιβασμούς, αυτό δηλαδή που δεν καταδέχονται δογματικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Με δέλεαρ μια ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν τελικά οι μετριοπαθείς των δύο παρατάξεων. Δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά προϋποθέτει πολιτικό ρεαλισμό κι ευελιξία. Για να δούμε.

  31. 29: Ο κανόνας είναι ότι αποφεύγεις να βάλεις ερωτήματα που διχάζουν την ίδια την κοινότητα των ειδικών και των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν τόσα άλλα να διαλέξεις. Εκτός αν θέλεις να κάνεις το κομμάτι σου, ή γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι οι δικοί σου ενδιαφερόμενοι θα μουτζουρώσουν το σωστό κουτάκι.

  32. Πέπε said

    29

    Αυτό που λέει ο ΓΤ είναι. Σε κάθε τρία συνεχόμενα σύμφωνα κοιτάμε αν αρχίζει λέξη από τα δύο πρώτα. Οι πληροφορίες διάφορων σχολίων για το τι πιστεύει ο ένας, τι εφαρμόζει ο άλλος κλπ. δεν υποκαθιστούν αυτή την απάντηση, απλώς φωτίζουν πραγματολογικά το πεδίο. 🙂

  33. Πέπε said

    31

    Δε διχάζουν την κοινότητα, μόνο τα αδιάβαστα μέλη της κοινότητας. Ο πραγματικός κανόνας είναι ότι πριν υποβάλεις τα θέματα κάθεσαι να τα λύσεις χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, για να τσεκάρεις ότι λύνονται.

    Και, γαμώ το κέρατό μου, υπάρχει και κάτι που δεν είναι κανόνας αλλά απλή στοιχειώδης σκέψη: ακόμη κι αν έχεις εξασφαλίσει ότι τα θέματά σου είναι σωστά, δε χρειάζεται να είναι διαβολεμένης δυσκολίας! Αφού επιτευχθεί η Τελική Λύση με το πρόβλημα ενήλικων επαγγελματιών της γλώσσας που δεν ξέρουν τον βασικό συλλαβισμό (ή γραμματική ή ορθογραφία ή σύνταξη), κοιτάμε τι θα κάνουμε και με τα παιδιά της Έκτης.

  34. Faltsos said

    Σχετικά με τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία, γράφει ο Νικοκύρης ότι «πολλοί μαθητές έκαναν φροντιστήριο όλη τη χρονιά, κάποιοι και από προηγούμενες χρονιές

    Επομένως, κάποιος κακοπροαίρετος, θα μπορούσε να βρει κι άλλες εξηγήσεις για τα λάθη στα θέματα. Ότι έτσι διδάχθηκαν από κάποια φροντιστήρια. Έτσι αποκλείονται οι πραγματικά άριστοι, και εισάγονται οι δικοί μας «άριστοι». Ένας από τους σκοπούς του σχολείου δεν πρέπει να είναι να προετοιμάζει τα παιδιά για την πραγματική ζωή;

    Ναι, ναι, συνωμοσιολογία και κακόβουλες υπερβολές. Ας προσέχουν κάποιοι να μην αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.

  35. ΓΤ said

    Ε κτρω μα τι κό Υ πούρ γεί ο

  36. ΓΤ said

    @35

    πούρ —> πουρ

  37. 33:
    1. Ουκ ολίγοι δάσκαλοι διδάσκουν τα δικά τους, αντίθετα με το βιβλίο που έχουν οι μαθητές. Ο δάσκαλος εξετάζεται ή ο μαθητής; Ή πρέπει να γίνουν σχιζοφρενή τα παιδιά, άλλα να τους λέει ο δάσκαλος ή/και τα εξωσχολικά βιβλία, κι άλλα «να πρέπει να μάθουν για τις (όποιες) εξετάσεις»; Έχει νόημα η παπαγαλία τέτοιων δογμάτων;
    2. Μάλιστα, δογμάτων που είναι και ασαφή ή προβληματικά; «όταν αρχίζει ελληνική λέξη με τουλάχιστον τα δύο πρώτα από αυτά.» Ποιας ελληνικής γλώσσας απ’ όλες; Και πόσες λέξεις πρέπει να γνωρίζει μια δωδεκάχρονη για να είναι βέβαιη για τον κανόνα;

    Εν προκειμένω, θα επιμείνω ότι οποιαδήποτε σοβαρή επιτροπή θεμάτων μπορεί να βρει πάντοτε θέματα, αποφεύγοντας τέτοιους σκοπέλους.

  38. Πέπε said

    33

    Ο πραγματικός κανόνας είναι ότι πριν υποβάλεις τα θέματα κάθεσαι να τα λύσεις χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, για να τσεκάρεις ότι λύνονται.

    Υπάρχει κι ένας εμπειρικός κανόνας – αυτός κι αν είναι πραγματικός! Ότι αν δεν κάνεις σχολαστικά και υπομονετικά αυτό τον έλεγχο, είναι πολύ εύκολο να σου ξεφύγουν λάθος θέματα. Νομίζω ότι μου έχει τύχει να ζητήσω αντίθετα λέξεων που δεν έχουν αντίθετο, ή να μου κλίνουν κάποιο ρήμα ξεχνώντας ότι κάπου έχει έναν ανώμαλο τύπο που δεν ανήκει στην ύλη τους.

    Παρεμπιπτόντως, ξέρετε πώς φτιάχνονται τα θέματα για τις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου στη Γλώσσα;

    Όσοι διδάσκουν το μάθημα στα διάφορα τμήματα της ίδιας τάξης πηγαίνουν νωρίς το πρωί στο σχολείο, κατά τις 7 ή και πιο πριν. Ανοίγουν την Τράπεζα θεμάτων, κι αυτή κατεβάζει ένα διαγώνισμα με δύο κείμενα και τις μισές ερωτήσεις. Τις άλλες μισές τις βάζουν οι διδάσκοντες, αλλά πρέπει να είναι πάνω στα ίδια δύο κείμενα. (Ενώ ο μαθηματικός π.χ. μπορεί κάλλιστα να έχει ετοιμάσει με την ησυχία του μισό διαγώνισμα και να κατεβάσει από την Τράπεζα το άλλο μισό, δεν τον δεσμεύει κανείς να είναι συναφή τα δικά του θέματα με τα έτοιμα.)

    Οι φιλόλογοι αυτοί λοιπόν έχουν μιάμιση με δύο ώρες στη διάθεσή τους να μελετήσουν τα δύο κείμενα και να φτιάξουν θέματα που απαντιούνται, και στη συνέχεια να πάνε στην ουρά του φωτοτυπικού να τσακωθούν για τη σειρά με τους συναδέλφους που φωτοτυπούν τα δικά τους θέματα, να ψάξουν να βρουν ποιος έχει το κλειδί του κλειστού γραφείου όπου φυλάσσεται το κλειδί για το ντουλάπι με τις κόλλες φωτοτυπίας επειδή σώθηκαν, μετά να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση (ποιος έχει το κλειδί) για να πάνε να ξανανοίξουν επειδή στο μεταξύ σώθηκαν και τα σιδεράκια του συρραπτικού για να συρράψουν τις σελίδες των θεμάτων, και παράλληλα να παίζουν συγκρουόμενα με τους επιτηρητές που, μέχρι ν’ αρχίσει η εξέταση, ετοιμάζουν τη δική τους, καθόλου απλή παράσταση στον ίδιο χώρο πρόβας.

  39. Ενώ ο μαθηματικός π.χ. μπορεί κάλλιστα να έχει ετοιμάσει με την ησυχία του μισό διαγώνισμα και να κατεβάσει από την Τράπεζα το άλλο μισό, δεν τον δεσμεύει κανείς να είναι συναφή τα δικά του θέματα με τα έτοιμα.

    Δεσμεύονται από τα θέματα της κλήρωσης στο ότι τα υπόλοιπα δικά τους πρέπει -όπως άλλωστε και των φιλολόγων σε Αρχαία, νέα και λατινικά- να καλύπτουν και την υπόλοιπη ύλη που δεν αγγίζουν τα κληρωθέντα, όπως και συνολικά να υπάρχουν μαζί με τα κληρωμένα, όλοι οι βαθμοί δυσκολίας.

  40. Faltsos said

    Κάποια ακόμη προβλήματα στα θέματα των προτύπων, μπορείτε να δείτε εδώ.
    Μαζί υπάρχουν ενδιαφέροντα σχόλια γονέων και εκπαιδευτικών καθώς και διευκρινιστικές απαντήσεις του υπουργείου.
    Υπάρχει και η απάντηση στο ερώτημα που έθεσα στο σχόλιο29: Τι γράφει η Σχολική Γραμματική:

    Σύμφωνα με το Βιβλίο Γραμματικής Χατζησαββίδη, (Γραμματική Α Β Γ Γυμνασίου), σελ. 26 – Συλλαβισμός Παρατηρήσεις Γ και Στ. 
    «Τρία ή περισσότερα σύμφωνα ανάμεσα σε δύο φωνήεντα συλλαβίζονται με το ακόλουθο φωνήεν μόνο όταν αρχίζει ελληνική λέξη με τουλάχιστον τα δύο πρώτα από αυτά.»
    Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση εστιάζουμε στο «κτ» (κτίριο). 
    Άρα, έ – κτρο – χί – α – ζε.

  41. Συγγνώμη ζητώ για τον λάθος συλλαβισμό. Ο σωστός είναι ε-κτρο-χί-α-ζε, αφού από τα κτ αρχίζει ελληνική λέξη, π.χ. κτήνος, κτήμα κλπ.

    Ένας επισκέπτης, μια γρήγορη αποστολή του σχόλιου χωρίς έλεγχο κι έγινε το λάθος.

    Για τους 5 κανόνες συλλαβισμού δείτε το βιβλίο γραμματικής του δημοτικού.

  42. ΓΤ said

    Ειπώθηκαν στο #23, #25…

  43. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>Αν είχε καθιερωθεί ο τύπος «ο εκλιπόντας»,  όπως τείνει να  καθιερωθεί ο τύπος «ο συλληφθέντας», τότε ο συντάκτης θα έγραφε «τον εκλιπόντα αδερφό του».
    Νομίζω δεν είναι το ίδιο – και όσον αφορά τον βαθμό αποδοχής/καθιέρωσης: Τουλάχιστον για μένα, ‘ο εκλιπόντας’ είναι περισσότερο αποδεκτός από το ‘ο συλληφθέντας’.
    ===+===
    Μήπως, το ‘παρέσυρε’ είναι η απλώς η νεότερη εκδοχή τού – κάπως πολυχρησιμοποιημένου – ‘σάρωσε’…;

    15+33+37τέλος
    Πέστε τα! Και να ήταν μόνο αυτά! (Έχοντας εγγόνια από Δημοτικό μέχρι Πανεπιστήμιο – κι αν έχουν δει τα μάτια μου…)

    17.
    Το λίκνο δεν με στέλνει κάπου…

  44. 43τέλος: Αν έχεις λογαριασμό στο τουίτερ που τώρα το λένε ιξ, σου δείχνει το ιστορικό διορθώσεων του τιτιβίσματος.

  45. 43-44: Αυτό.

  46. Πέπε said

    39

    Πάσο, αλλά και αυτό ακόμη τού επιτρέπει να έχει προετοιμάσει κάμποσα θέματα και, αφού δει τι βγάζει η Τράπεζα, να διαλέξει ποια θα βάλει.

    Φυσικά, δεν τον απαλλάσσει από το να ανοίξει Word και να κάτσει να διαμορφώσει την τελική μορφή του αρχείου με τα θέματα, όπως και οι φιλόλογοι και όλοι οι άλλοι στο Λύκειο. Και πάλι αρκετή δουλειά σε λίγο και ακατάλληλο χρόνο, αλλά την παγίδα τού να φτιάξει εντελώς λάθος θέματα έχει όλο τον χρόνο (τις προηγούμενες μέρες) να την αποφύγει.

    Στο Γυμνάσιο, αντίθετα, φτιάχνουμε εξ ολοκλήρου δικά μας θέματα σε εξ ολοκλήρου δικό μας χρόνο. Τεράστια διαφορά.

  47. Pedis said

    Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και η ωφέλεια από την «επίσημη» σύμβαση συλλαβισμού (αλήθεια, ποια ισχύει για το 2024;) από τις υπόλοιπες; [Μπορεί, βέβαια, αν κοπεί η λέξη διαφορετικά από τον «κανόνα» να υπάρχει κίνδυνος για τους … επιμελείς χαζούς να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την ανάγνωση … 😱]

    How Israeli Apartheid Destroyed My Hometown

  48. Nestanaiοs said

    33. «Συλλαβισμός» δεν είναι αυτό που νομίζεις.   Ο συλλαβισμός έχει σχέση με την σύλληψη την πρωτογέννηση.   Όλα αυτά φυσικά είναι πολύ ψιλά γράμματα και δεν διαβάζονται.

  49. Πέπε said

    47

    Μια χαρά χρήσιμο είναι να ξέρεις σωστά τους κανόνες συλλαβισμού και να τους εφαρμόζεις και σωστά, αν η αξία αυτής της γνώσης εκτιμηθεί στο πραγματικό της ύψος μέσα στο πλαίσιο της ζωής και του κόσμου. Αν γίνει αντικείμενο ιδιαίτερου μαθήματος επιπέδου πανελληνίων για ένα ή δύο από τα έντεκα χρόνια της ζωή ενός παιδιού, εκεί είναι που κάτι δεν πάει καλά.

    Για να πας σε πρότυπο σχολείο τώρα, άκου κει. Πρότυπο σημαίνει να μπορεί να κάνει πρότυπου επιπέδου δουλειά με οποιουσδήποτε μαθητές, όχι με τους μικρούς Αϊνστάιν. Κάν’ το με κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων, και φτιάξε ένα σχολείο όπου οι τυχαίοι εισαγόμενοι να μπορούν να γίνουν πρότυπα!

    Γιατί πρότυπο σημαίνει τόσο καλό ώστε σύμφωνα μ’ αυτό να μπορούμε να φτιάξουμε και τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα όμως δε θα έχουν μικρούς Αϊνστάιν, άρα ό,τι δούλεψε στο πρότυπο δε θα μπορέσει να δουλέψει στα υπόλοιπα. Αν δουλέψει με τυχαίους, τότε και μόνο αποτελεί αξιόπιστο πρότυπο.

  50. Πάντως, ο αποδεκτός συλλαβισμός είναι αντίθετος με τη λογική της προφορικής ομιλίας και αναδεικνύει ανύπαρκτους φθόγγους και συνδυασμούς γραμμάτων. Η γλώσσα πρέπει –καιρός είναι– να περιγραφεί με βάση το πρωτείο του προφορικού λόγου. Ούτε σύν-νεφο ούτε αγ-γείο. Είναι σύ-ννεφο και α-γγείο. Εν ανάγκη και σύνν-εφο και αγγ-είο.

    Όποιος έχει ασχοληθεί με κείμενα σε σχέδια και παρεμβολή λέξεων σε χώρους μικρών διαστάσεων ξέρει τις δυσκολίες. …Κτρώματα, παιδιά.

    Ούτε προστακτική …αορίστου και τέτοια μασκαρλίκια.

  51. sarant said

    Χαιρετώ από τα Τρελά Νερά, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>«ο  Ολυμπιακός που παρέσυρε  την ΑΕΚ
    Ο Ολ. «εσκούπισε» /επάστρεψε την ΑΕΚ , στην Κρήτη όπου παρασύρνω είναι το σκουπίζω (και βέβαια επαράσυρε θα το λέγαμε 🙂 ) .

    Σύνθετο είτε με προθέσεις, είτε με άλλα, το σύρνω, κάτω:
    -Ξεσύρνω~(μτβ) σύρνω κάτι παραπέρα, μετακινούμαι λίγο (αμετ.)
    -Νταγοσύρνω, τραβώ βίαια να μετακινήσω κάτι, ή ζώο (αν δεν με νταγοσύρνει αυτό)
    -Ανεσύρνω ~ (και) ξεπλένω τα ρούχα
    -αποσύρνω ~ απευθύνομαι μ΄ένα συγκεκριμένο τρόπο που θεωρείται πολύ υβριστικός (του ΄πόσυρε το «καινούργιο» -το φκιου, μετά συγχωρήσεως 🙂
    -Στεροσύρνω ~ βγάνω χούι με καιρό

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ακρίβεια (α-κρί-βεια) που μας μαστίζει, έχει γίνει τώρα α-κρί-βει-α από όλους τους δημοσιογράφους και ομιλητές στα ΜΜΕ, μου είναι αγκάθι στ΄αυτιά.
    Ακρίβγεια ρε παιδιά, τρισύλλαβο! Τα πράματα είναι ακριβά και πανάκριβα κι όχι ακριβή.
    Δεν ξέρω πού εμπίπτει αυτό κι αν κάνω λάθος εγώ. αλλά αλλιώς το λέγαμε ως τώρα. Όπως και τη βάρδια (βάρ-δια) που τώρα τ΄ακούς βάρδϊα (βά-ρδι-α), δεξόζερβα.

  54. 46τέλος: Από του χρόνου Τράπεζα Θεμάτων κι εκεί, ακούστηκε παρεμπιπτόντως.

  55. 53: Τετρασύλλαβη α-κρίβει-α, την προφέρω από τα τέσσερα-πέντε μου. Και αυτήν της ακριβής τιμής, και αυτήν της ακριβούς διατύπωσης.

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51,

    «…Εκεί πρωτάκουσ το τραγούδι, ανήκουμε στα νερά…»
    κι αν είναι τρελά ακόμη καλύτερα 🙂 .
    Έχει και φεγγάρι ωραίο αλλά προσοχή, μην παραγγείλεις «γαρίδες και κόκα» και όχι αλισοβέρισα με την τοπική εφορία 🙂 .

  57. Πέπε said

    50

    Ούτε προστακτική …αορίστου και τέτοια μασκαρλίκια.

    Άντε πάλι τα ίδια. Αφού την έχουμε κάνει τόσες φορές τη συζήτηση, και έχει καταδειχτεί ότι αυτή η περιγραφή είναι απλή, σωστή και συνεπής, γιατί να τα ξαναπούμε; Μασκαραλίκι θα ήταν να ισχυριστούμε ότι ο ρηματικός χρόνος τού «γράψε» π.χ. είναι άλλος από του «έγραψα».

    (Αν απλώς δε σ’ αρέσει η ονομασία «αόριστος», εκεί μαζί σου. Αλλά όπως κι αν τον πεις, είναι ο ίδιος.)

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55, τότε φταίει που έχω χωριάτικα αυτιά και μνήμη 🙂 κι ευτυχώς που κρατήθηκα και δεν ήγραψα «νεοσουσουδισμό», όπως το σκέφτηκα, να εκτεθώ 🙂
    Η τετρασύλλαβη μού κάνει πιο λάιτ, πιο …φτηνή, λιγότερο σκληρή την ακρίβγεια 😦 .

  59. zgrisp said

    @26

    Christos

    Πρέπει να το δεις σε συνδυασμό με την προηγούμενη φράση:
    …and in this extraordinary new collection of stories, the master storyteller delivers.
    Δηλ. …και σ΄ αυτήν την εξαιρετική νέα συλλογή ιστοριών, ο μετρ (μαιτρ, εξπέρ, αυθεντία, μάστορας κ.λπ.) κάνει αυτό που υπόσχεται.

    Βλέπεις το deliver έχει ένα σωρό ορισμούς:
    ανακοινώνω · απαλλάσσω · απονέμω · αφήνω · βοηθάω στη γέννηση · γεννώ · δίνω · διανέμω · διατείνομαι · διατυπώνω · εγκαταλείπω · εγχειρίζω · εκτοξεύω · εκφωνώ · ελευθερώνω · επιδίδω · κάνω · κάνω πράξη · καταθέτω τα όπλα · καταφέρνω · παρέχονται · παρέχω · παρέχω, παρέχονται · παραδίδω · παραδίνω · προμηθεύω · τηρώ τα υπεσχημένα · τηρώ υπόσχεση · υλοποιώ κ.α.

    οπότε θα πρέπει ο κάθε μεταφραστής να το συνδέσει και με τα συμφραζόμενα για να καταλήξει ποιον ορισμό θα επιλέξει. Το «μηχανάκι» (όπως λέω εγώ τους αυτόματους μεταφραστές) πού να ξέρει το δόλιο περί …συμφραζομένων!!!
    😉

  60. Μπορεί να έχει να κάνει με τον τόπο του καθενός. Αν και, αντίθετα ίσως με σένα, νομίζω ότι η συνίζηση καθιερώθηκε από την τηλεόραση, πριν το διαδίκτυο. Εντύπωσή μου μόνο.

  61. zgrisp said

    @ 26 (συν. 59)
    ξέχασα μετά το «μετρ» να βάλω και το παραμυθάς (το storyteller)!

  62. Το ελληνικό ρήμα είναι διφυές (όπως και το ρωσικό, ως γνωστό).

    Τρώ(γ)ω – φά(γ)ω
    Βλέπω – δω
    Λέ(γ)ω – πω
    μπαίνω – μπω

    Τα ρωσικά ρηματολόγια έχουν δύο σειρές κλίσεων, ατελής/τέλεια μορφή.
    Αυτά εντυπώνονται στον «μανθάνοντα». Εμείς στην αρχαιοπληξία.

  63. Πέπε said

    53, 55:

    Κι εγώ όπως η Έφη. Ακριβής – α-κρί-βει-α, ακριβός – α-κρί-βjα.

  64. Πέπε said

    62

    Ναι, οπότε;

    Δε θα ισχυριστώ ότι κατανοώ τι σημαίνει «το ρήμα είναι διφυές», αλλά όταν λέμε «οι χρόνοι της οριστικής διακρίνονται κατά την όψη και τη χρονική βαθμίδα, των υπόλοιπων εγκλίσεων μόνο κατά την όψη» δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποτυπωθεί στον μανθάνοντα.

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στης ακρίβειας τον καιρό

    (που βέβαια μπορεί για τραγουδιστικούς λόγους)

  66. Πέπε said

    Αποτολμώ την υποθεση ότι η ρώσικη διάκριση τελείου – ατελούς θα είναι περίπου σαν την ελληνική μεταξύ συνοπτικής και μη συνοπτικής όψεως (για τη μη συνοπτική παραμένουν, λόγω αδράνειας, και παλιοί λανθασμένοι όροι όπως εξακολουθητικό – το «στιγμιαίο» ευτυχώς το ξεφορτωθήκαμε).

    Επειδή όμως στα ελληνικά έχουμε και τρίτη όψη, τη συντελεσμένη, ενώ το «μπω» δεν είναι το ακριβές αντίστοιχο του «μπαίνω» καθ’ όλα τ’ άλλα αλλά μόνο με διαφορετική όψη (που, αν καταλαβαίνω, κάτι τέτοιο συμβαίνει στα ρώσικα), μάλλον η αντιστοιχία ανάμεσα στα ρηματικά συστήματα των δύο γλωσσών δεν είναι πλήρης.

  67. Χαρούλα said

    Να το πω απλά με ένα παράδειγμα που …..  στο τέλος της ημέρας εάν έχουμε κύρος και απήχηση είναι γιατί προσφέρουμε καλή δημοσιογραφία.

    ….Δεν ξέρω πόσο διαδομένο είναι, παλιότερα λέγαμε «σε τελευταία ανάλυση». -Όχι τελική.;;;
    ….Φοβάμαι ότι ο αγγλισμός  έχει  πια  καθιερωθεί. – Σε χρήση και τα δυό. «Τέλος της ημέρας» για ημερήσιο απολογισμό. Ενώ «τελική ανάλυση» γενικό συμπέρασμα.

    Απορία αυτό που γράφει γιατί είναι παράδειγμα; Τι μας εξηγεί; Το μόνον που καταλαβαίνω ειναι αυτολιβάνισμα. Εκτός αυτό αν γίνεται …για παραδειγματισμό!🤨😊

    #19 Πέπε συμφωνώ και γω για την αναφορική(;) πρόταση.

    Για τα φρούτα: τα ροδάκινα πόθεν; 🤔 Τα υπόλοιπα μια χαρά τα υπολόγιζα ως, τσουπ ξεφύτρωσαν ροδάκινα, …και εκεί τα παράτησα!🫣

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπρε μπρε! έχουμε άρθρο!
    «Στης ακρίβειας τον καιρό»

  69. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    53. Ευχαριστώ, Στάζιμπε. Άνευ Χ, γαρ…

    55. Κι εγώ, όπως η ΕΦΗ και ο Πέπε, τη συνιζημένη (υπάρχει, ρε παιδιά αυτή η λ.;;) α-κρί-βjα έλεγα και άκουγα πάντα – και επί… ραδιοφώνου. 🙂
    – Η γυμνάστρια έκανε υπέροχες ασκήσεις ακριβείας! (ή με ‘με α-κρί-βει-α’)
    – Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην α-κρί-βjα!

  70. ΓΤ said

    Για την ακρίβεια, η ακρίβεια είναι ακριβής άσκηση βίας.

  71. Ξέχασες το καλό το κύπελο σήμερα, Νικοκύρη, αλλά συγχωρεμένος.

  72. Φιλάκια στον ΓΤ, και στους όψιμους οπαδούς των πετρελαιάδων, που ονειρεύονταν τρεμπλ πριν από 2 μήνες…

  73. ΓΤ said

    @72 Stazy

    Εγώ γιατί μπαίνω στο κάδρο;

  74. atheofobos said

    Με φρίκη διαβάζω αυτά που υποχρεώνουμε τα παιδιά να μάθουν στο Δημοτικό για να δώσουν εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία!

    Είχα δώσει εξετάσεις για το Βαρβάκειο και για μισή μονάδα δεν με πήραν, αλλά  με τη βαθμολογία που είχα γράφτηκα και τελείωσα στο Α΄ Πρότυπο Αθηνών στην Πλάκα. Από αυτές τις εξετάσεις το μόνο που θυμάμαι από αυτά που  με ρώτησαν στην προφορική εξέταση είναι η ορθή μου απάντηση στην ερώτηση αν το Λονδίνο έχει λιμάνι!  Ευτυχώς που είχα ακούσει, περιμένοντας απέξω, την ερώτηση!

    Δεν ξέρω αν σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά τότε πλην 2-3 εξαιρετικών καθηγητών οι περισσότεροι στο Πρότυπο αυτό Γυμνάσιο ήταν μεγάλης ηλικίας και αδιάφοροι για την δουλειά τους και η μόνη πρωτοτυπία του σχολείου ήταν να μας τσεκουρώνουν στην βαθμολογία με αποτέλεσμα από τους 60 μαθητές που είμαστε στην τάξη 20-30 να περνάμε τον Ιούνιο, 20 να μένουν μετεξεταστέοι και κάπου 10 να κόβονται.

    Μια μικρή αλλά χαρακτηριστική εικόνα του Γυμνασίου υπάρχει στο ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

    https://atheofobos2.blogspot.com/2016/10/blog-post_11.html

  75. 73: Αν δεν είσαι σκάουσερ, συγγνώμη.

  76. ΓΤ said

    75 Staz

    Ναι, είμαι Λίβερπουλ, αλλά γιατί μπήκα στο σχόλιο του FA;

  77. xar said

    @55,69 κτλ.

    Εγώ πάντως την ακρίβja τη θεωρούσα σημητική διάλεκτο, όπως και την πjότητα.

  78. xar said

    Νικοκύρη, πρέπει να υπάρχει ένα σχόλιο στη μαρμάγκα. Όχι ότι είναι μνημειώδες, αλλά έχω απορία αν το έστειλα κατά λάθος με το yahoo μέηλ και γι’ αυτό πιάστηκε (ως καινούργιου χρήστη).

  79. Γιατί κι ο Κλοπ ονειρευόταν να φύγει με κανονικά ή εγχώριο τρεμπλ πριν δυο μήνες.

    Ελπίζω δεν παρεξηγιέσαι.

  80. Πέπε said

    37

    Ο κανόνας 5 είναι χρήσιμος μόνο στην Κύπρο. Εμάς εδώ μάς έχει ήδη καλύψει ο κανόνας 3: αν δεν αρχίζει ελληνική λέξη, χωρίζουμε τα δύο σύμφωνα, όμοια ή όχι. Για τον Κκάσιαλο όμως και τον Ττερλικκά άλλο λέει το 3 κι άλλο το 5.

  81. Πέπε said

    Επίσης, στα Ρδόκια των Μεσογείων Αττικής διδάσκεται κάποια επαυξημένη παραλλαγή του κανόνα 3.

  82. xar said

    @37, 55
    Πάντα είχα απορία πως προφέρεται ο συλλαβισμός των δύο όμοιων.
    Εντάξει, στο σύν-νε-φο είναι εύκολο: [sin-ne-fo] (αλλά θα μπορούσε και [si-ne-fo];). Το φεγγάρι όμως: [feγ-γa-ri], [feg-ga-ri], [feγ-ga-ri] ή [fe-ga-ri];

  83. 82: Προσοχή στο κενό μεταξύ προφοράς, συλλαβισμού και της θέσης της παύλας σε μια λέξη που κόβεται σε δυο γραμμές.

  84. xar said

    @50 «ο αποδεκτός συλλαβισμός είναι αντίθετος με τη λογική της προφορικής ομιλίας και αναδεικνύει ανύπαρκτους φθόγγους»

    Συμφωνώ, δεν καταλαβαίνω με ποια λογική ορίστηκε αυτός ο κανόνας για τα τρία συνεχόμενα σύμφωνα. Θα ήταν πολύ πιο απλό να ισχύει ότι ισχύει για τα δύο συνεχόμενα σύμφωνα, π.χ. ε-πί-στρω-μα. αλλά έκ-τρω-μα.

  85. Πέπε said

    82

    Ειδικά το γγ δεν πιάνεται στα όμοια αλλά στα ρινικά συμπλέγματα. fen-ga-ri. Αλλά τι σημασία έχει πώς προφέρεται; Αν δεν κάνεις ειδικά εστιασμένη προσπάθεια (να κλείσεις το στόμα σου και να το ξανανοίξεις, ή σχεδόν), ακόμη και τονίζοντας ξεχωριστά την κάθε συλλαβή το κενό δεν ακούγεται.

    Οι κανόνες συλλαβισμού έχουν παραλείψει να μας πουν ότι όταν τα διαλυτικά βρεθούν, μετά από συλλαβισμό, στην αρχή αράδας, είναι περισσό να σημειώνονται.

    Πα-
    ιδάκια.

    Δεν υπάρχει περιθώριο να το μπερδέψω για «παιδάκια».

  86. Πέπε said

    περιττό (τι περίεργο τυπογραφικό ήταν αυτό;)

  87. ΓΤ said

    @79 Staz

    Ακριβώς. Ο Κλοπ. Όχι εγώ 😜

  88. ΓΤ said

    Αφού λέγαμε για συνιζήσεις, ας μνημονεύσουμε διπλοσυνίζητο οδοντίατρο Φωκίωνος Νέγρη: Ζιωζιώνης

  89. Αλφα_Χι said

    Τα λάθη της επιτροπής των εξετάσεων για τα πρότυπα σχολεία στη γλώσσα είναι σε τρεις ερωτήσεις, όχι μόνο στην ερώτηση 9. Αλλά και πάλι, γιατί θα πρέπει ένα παιδί του Δημοτικού να γνωρίζει την ετυμολογία της λέξης αγέλη ή ότι όλες οι λέξεις της ερώτησης προέρχονται από το ρήμα άγω. Ίσως μια ερώτηση αντιστοίχισης των ουσιαστικών/επιθέτων με τα ρήματα από τα οποία προέρχονται θα ήταν αρκετή με βάση την ηλικία και τις γνώσεις τους.

    Τα λάθη της επιτροπής εδώ: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/447648_protypa-gymnasia-2024-tria-3-lathi-anamesa-stis-50-dokimasies

    Τα θέματα εδώ: https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2024-05/01.-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%91.%CE%93%CE%A5%CE%9C%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F.2024_.pdf

    Οι απαντήσεις εδώ: https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2024-05/01%CE%B2.%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%91-%CE%91%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-2024.pdf

    Τα θέματα ήταν πολλά και απαιτητικά. Δοκιμάστε να τα λύσετε σε 150 λεπτά που ήταν ο καθορισμένος χρόνος. Καμία ερώτηση ανάπτυξης στη γλώσσα. Όλες οι ερωτήσεις κλειστού τύπου για εύκολη και γρήγορη διόρθωση. Μια άχαρη, αγχωτική διαδικασία για τα παιδιά.

  90. Αλφα_Χι said

    Οι κανόνες συλλαβισμού εδώ: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2009/Grammatiki_E-ST-Dimotikou_html-apli/index_B4a.html

  91. ΓΤ said

    90 ΑΧ

    Μάλιστα. Cυλλαβισμός

  92. 81 Τι τοπωνύμιο είναι πάλι αυτό!

    Η τοποθεσία, στη θέση Ρδόκια, γύρω από το γνωστό από την αρχαιότητα ομώνυμο πηγάδι Υπάρχει όντως τέτοια αναφορά στην αρχαία γραμματεία;

  93. xar said

    Πέρα από τη προφανή προχειρότητα, διακρίνω γενικά και μια κουτοπονηριά στις ερωτήσεις, ένα σκεπτικό «να βάλουμε παγίδες*, να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος»; Δεν είναι ολίγον τι αντιπαιδαγωγικό αυτό;

    *[στμ. στις οποίες ούτε οι ερωτώντες δεν ξέρουν τη σωστή απάντηση]

  94. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    Εστιάζοντας (κατά τα ονομασθέντα και στην παρούσα συνεστίαση) σε δοχεία ρευστών (πόσης και πλεύσης) μπορούμε να ανακατέψουμε και τα εξής:
    Τριβουνίου κουπιά και κούπες
    Ωδής Αίας ή Πάπας σ’ όρη/ κώπης, γίνεται παπόρι,
    και στου θωρηκτού την πλώρη/ στέκει μόνο για οίκτου θώρι
    (καί χαμηλοθώρηδων)..
    Νάρκισσοι κυπελλοφόροι/ Βγαίνουν σε γηπέδου ζόρι
    -όπου αιμάτου και ίδρου σπόροι-/ και ματσάκια του ήλιου η Κόρη
    κάνει ματσικόριδων..
    ( Χρύσεον δέπας: Κόσμου μῶλυ, / στου πιο σκοτεινού την κοίτη
    να βρεθούνε Φάρων μόλοι/ με Υπεριονίδη κύτη.
    Και “Άδου ὠνή ερήμην Λόγου”: / Ρήτωρ Αγοράς και τζόγου,
    που’ ναι απ’ τα σπερδούκλια κάτω/ και ζητά πιο μαύρο πάτο)..
    ― Κατά τα ανωτέρω συνάδουνε και αυτά
    https://www.youtube.com/watch?v=_xF1bA5cXqo Σούλη Σαμπάχ: “Το ματσικόριδον” (Κύπρος, Αχιλλέα Λυμπουρίδη )
    https://www.youtube.com/watch?v=YD6fvzGIBfQ Leonard Cohen – You Want It Darker

  95. ΓΤ said

    92 ΔτΝ

    Δύτα, βλ. Νίκος Νέζης, Τοπωνυμικά της Αττικής. Οικισμοί, μνημεία, τοπωνύμια, ΕΟΟΑ και «Ανάβαση», Αθήνα, 2013, όπου Ρδόκια σε έγγραφο του 1793 και σε χάρτη του 1995.

  96. Μαρία said

    92 Στη γραμματεία της αρχαίας αρβανιτιάς μάλλον 🙂

  97. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    52 Το «σκούπισε» σημαίνει, σε πλέι οφ του μπάσκετ, κέρδισε με 3-0 τη σειρά. Από το αγγλ. sweep

    71 Συγχαρητήρια!

    78 –> 93, συγγνώμη

    92 Όντως!

  98. ΓΤ said

    ☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘

  99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @30. Ρογῆρε, πολύτιμες οἱ πληροφορίες σου.

    MVP για σήμερα.. 🙂

    (Κύπελλο στό 97′ ;;; Θά μᾶς κάψῃ ὁ Θεός!! 🙂 )

  100. sarant said

    99 Συγκλονιστικό ματς 🙂

  101. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἕνας θρασύδειλος κωλοπαιδαρᾶς (σύν πολλά ἄλλα..) τῆς SuperLeague.

    https://www.sport24.gr/football/kypello-elladas-betsson-panathinaikos-aris-exallos-o-karypidis-kynigoyse-ti-frapar-me-synodeia-astynomias-i-gallida-sta-apodytiria.10321887.html

  102. rogerios said

    @99: Αγαπητέ κύριε Κατσέα, φίλτατε Γιώργο (επιτρέψτε μου αυτόν τον ενικό οικειότητας), είσαι ο πρώτος που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο σχόλιό μου. Ένα σχόλιο στο οποίο προσπάθησα, με τις περιορισμένες δυνατότητές μου, να συνοψίσω αρκετές ώρες μελέτης. Τι άλλο να πω, εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ; Βεβαίως, είμαι αρκετά μεγάλος πια ώστε να ξέρω ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τα ενδιαφέροντα του καθενός από εμάς και να μην περιμένω να ενδιαφερθεί κόσμος για κάτι που δεν τον αγγίζει. 😉

    Όσο για το ποδόσφαιρο, πράσινος είμαι, δεν το έκρυψα ποτέ, οπότε και στο 90 συν δεν ξέρω πόσο να έμπαινε το γκολ που θα έκρινε το ματς, εγώ θα χαιρόμουν. Τόσα πέρασε αυτή η ομάδα φέτος…

  103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @102. Μέ κλειστά μάτια: Γιῶργος! (Γεννήθηκα καί μεγάλωσα σέ φτωχογειτονιά καί δέν ἔχω σχέσι μέ τέτοιους πληθυντικούς 🙂 )

    Καί πάλι συγχαρητήρια γιά τίς πληροφορίες.

    (Γιά τίς προθέσεις τοῦ Θεοῦ μετά τό γκόλ στό 97΄, πλάκα ἔκανα! Μιά χαρά τά κατάφερε ὁ Παναθηναϊκός..)

  104. sarant said

    30-107 Kάτι που με εξέπληξε σχετικά με την ΝΚαληδονία είναι ότι έχει στον πληθυσμό της και κάποιους αραβικής καταγωγής, από παλιούς αποίκους πχ Αλγερινούς που είχαν πάει εκεί ως κρατούμενοι και έμειναν.

  105. ΓΤ said

    Καρυπίδης κυνηγούσε λεκτικά Φραπάρ.

    Πριν από τη Φραπάρ τα έζησε η Ματένογλου σε γήπεδο γλώσσας.

  106. rogerios said

    @104: Η έκπληξη φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το ότι οι κρατούμενοι στα κάτεργα (κι έπειτα οι απόγονοί τους) έμειναν στον τόπο μαρτυρίου, έτσι δεν είναι (οι Αλγερινοί της Ν. Κ. μπορεί να είναι και 15 χιλιάδες λένε); Δεν είναι και τόσο πρωτότυπο. Πόσοι από τους κρατούμενους στα στρατόπεδα του Γκουλάγκ δεν εγκαταστάθηκαν τελικά ως ελεύθεροι στις περιοχές που είχαν εκτοπιστεί; Γιατί να διαφέρει ο Κολυμά και το Μαγκαντάν από τη Νουμέα; Οι ανθρώπινες αντιδράσεις είναι όμοιες τελικά, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου.

  107. ΓΤ said

    104

    Διαβάζω ΝΚαληδονία. Έπαιξε εξοικονόμα 3 χαρακτήρων. Ψάχνω να βρω το ουσιαστικό όφελος. Συμπεραίνω ότι στο βουρτσοδόντι παίζει κλειστή βρύση.

  108. 104: Australia: Hold my beer…

  109. Αλφα_Χι said

    Για να αλλάξετε άθλημα και παραστάσεις: (Livigno στις Άλπεις), νικητής ο Σλοβένος Bogacar με τα ροζ.

  110. Ποδοσφαιρικά

    Συγχαρητήρια στον ΠΑΟ που απέτρεψε το να δοθεί κύπελλο στον Μάτζιο και τον Καρυπίδη που προσβάλλουν την νοημοσύνη μας με την συμπεριφορά τους.

  111. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @104. Οἱ Θασίτες δέν ἀντιπαθοῦν μόνο τούς ἀπέναντι Καβαλιῶτες (συμβαίνει καί τό ἀντίστροφο!), ἀλλά συχνά ἀντιπαθοῦν καί συντοπίτες τους ἀπό ἄλλα χωριά. 🙂 Δεκαετία ΄80, νοσοκομεῖο Καβάλας καί ἕνας Θασίτης μοῦ λέει ἐμπιστευτικά γιά ἕναν ἄλλο Θασίτη πού δέν τόν χώνευε, μελαχρινό καί σγουρομάλλη: Αὐτός πού βλέπεις, πρέπει νά εἶναι ἀπό ὅ,τι ἄφησαν φεύγοντας Ἀλγερινοί πειρατές σέ παλαιότερες ἐποχές! 🙂

  112. MA said

    Καλησπέρα,

    Χορταστική πάλι η πιατέλα Νικοκύρη!

    Ρογήρε, σε διαβάζουμε ανελλιπώς! 

    Για τη Νέα Καληδονία (ΓΤ το έγραψα ολογράφως😊) έχει γράψει ο Ζοζέφ Αντράς το Κανακύ. Αν θυμάμαι καλά, η ιστορία βασίζεται σε μια απαγωγή που κατέληξε σε στρατιωτική επέμβαση με νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών και ο ήρωας του βιβλίου. 

  113. rogerios said

    @112: Ναι, το Κανακύ, ένα βιβλίο που μιλά για πραγματικά γεγονότα κι υπαρκτά πρόσωπα. Μια τραγική ιστορία, που ξεκινά με την αιχμαλώτιση ομήρων στην Ουβεά, με τελική έκβαση ιδανική για τους θερμοκέφαλους των δύο πλευρών, ιδανική ώστε να μπορούν να πουλάνε αβέρτα μίσος…

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ρογήρε, ευχαριστούμε, άσχετα που κακώς δεν αναφέρθηκα, όχι μόνο το διάβασα (εψαξα και το όνομά της Ν.Κ. που θυμίζει τον …Καλυδώνιο κάπρο -μπα 🙂 ) αλλά και συλλογίστηκα πώς πέρασαν τα χρόνια όταν πριν καμιά σαρανταριά, στις προηγούμενες ταραχές, ένα καλοκαίρι στο Παρίσι, ακουγόταν παντού στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, με ένταση, περί Νουβέλ Καλεντονί και προσπαθούσα να καταλάβω τί γινόταν (μεσάνυχτα είχα, πέρα από το γενικό γαλλικές κτήσεις de outre-mer/υπεράκτιες).
    Από παράλειψη μπορεί καμιά φορά να μην φανεί ότι σε διαβάζουμε αλλά εσύ να μας δηγάσαι, ο κόπος σου πιάνει πάντα τόπο, αλίμονο, είσαι εδώ από τους εκλεκτούς των εκλεκτών κι όποιος δε σε διαβάζει, χάνει.

  115. ΓΤ said

    @112 ΜΑ

    Αίμα ειλικρίνειας

    να στάζει η σου αράδα

    γιατί με κομψεπίκομψα

    γελάμε μια βδομάδα

    Είμαι σε τέρμα σάπιο παρακμάδικο, αλλά οι πελάτες βρομόμουνα έχουν ασφαλίσει στόμα, και δεν δίνουν ψιλοντάτα να λαϊβάρω περιγράφα για τα δυο τρία εδωάτομα που με (αγα)πάνε…

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΓΤ, ανακάλυψα τελευταία το γεωργιανό Ιμερούλι – Γ΄ Σεπτεμβρίου, με τις πολλωλογιώ καυκασιανές πίτες.
    Τα σακουλάκια τους γράφουνε «ελληνικές γεύσεις» 🙂

  117. rogerios said

    @115: Μιλάς με γρίφους, νεαρέ!

    @114: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, αγαπητή Έφη-Έφη. Έχοντας αρκετά χρόνια στην καμπούρα μου, μπορώ να καταλάβω ότι κάτι που εμένα με ενδιαφέρει πολύ, μπορεί να είναι αδιάφορο για τους περισσότερους στην πατρίδα. Κατά τα λοιπά, κι εγώ τρομάζω συνειδητοποιώντας ότι έχουν περάσει 35 και βάλε χρόνια από τότε που η Ν. Κ. μας απασχολούσε και πάλι στις ειδήσεις.

  118. rogerios said

    @116: Να υποθέσω ότι έχει και χατσαπούρι; Ακόμη και ατζαρούλι, παρά το όνομα του μαγαζιού;

  119. Λάμπρο, αν πας στο νήμα με τα σταυρόλεξα μπορεις να διαπιστώσεις πως όπως σου έγραψα ήμουνα για τρίτη φορά τυχερός. Το βαριέμαι αυό το παιχνίδι αλλά επειδή είσαι φίλος αν το θέλεις, μπορώ να είμαι και τέταρτη φορά τυχερός-για πάρτη σου !

  120. ΓΤ said

    Ρότζερ Μούρης και Έφη

    3ης Σεπτεμβρίου χρόνια. Σώμα χοντρό μπέσα ζύμη φτυαρίζει. Ακόμα πιο γαμάτα να σκάσεις Πλατείας Βικτωρίας, απά’ στο ύψος της Αριστοτέλους. Και από Κυψέλη, εκεί που παίζω σταθερά μπάλα, είναι το Marili στην Αγίας Ζώνης. Παίξε μανιτάρι ευγενικό πιπεράτο με νότες σχινόπρασου για δόντι γλυκοκρίτσανο.

    Για τον φίλο μου τον Ρογήριο

    Ηχείο Μπουλουγουράς, Μαραγκόζη. Μάτι κουασιμόδικο στραβίζει, ληγμένη σουρνοπαντόφλα πελάτισσας που φιλοξενεί αφιλότεχνες ρυτίδες.

    Χτυπάει το κινητό της. Και σκάει ηχοσημούα το Iron Man των Black Sabbath…

    Θα πεθάνω ευτυχισμένος. Μου αρκούν δυο τρεις εδώ που γνώρισα.

  121. ΓΤ said

    @120

    Πλατείας —> Πλατεία 😜

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    118 Βέβαια! και ατζαρούλι μπορείς να παραγγείλεις και μεγκρούλι έχει.

    120 Marili στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι

  123. ΓΤ said

    @122 Φούμπαε

    Εδώ Γιώργος

  124. ΓΤ said

    Τέρμα απόλαυση

    Έσκασαν Πολωνοί λιωμάδια που έχουν χάσει στοιχήματα.

    VAT69 ζεύγνυται με καυτερό σαλάμι Βουλγαρίας 😜

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    34 – «Ένας από τους σκοπούς του σχολείου δεν πρέπει να είναι να προετοιμάζει τα παιδιά για την πραγματική ζωή;»

    Τι εννοείς πραγματική ζωή, ποιος είναι ο ορισμός της, και ποιοί μπορούν να την διδάξουν στα παιδιά;

    119 – Τι να σου πώ, προφανώς, είσαι αυτός που βάζει τις λέξεις της κάθε ημέρας, αλλιώς είναι θέμα τύχης.😊

    Καλημέρα💥

  126. Alexis said

    Για ποιο «χειρουργείο» μιλάει αυτός ο καραγκιόζης; Όλες οι κάρτες ήταν καραμπινάτες και 100% σωστές.
    Οι παίκτες του Άρη κλότσαγαν σαν άλογα από το πρώτο λεπτό.
    Την κλοτσιά… καρατέκα του Ζουλ στο πρόσωπο του Μπακασέτα, μπροστά στα μάτια της Φραπάρ, την είδε όλη η Ελλάδα εκτός από τον «κύριο» Καρυπίδη!
    Και μιλάει ο άνθρωπος του οποίου το δικό του μιλημένο κοράκι άφησε με δέκα παίκτες τον αντίπαλο, με δύο ανύπαρκτες κίτρινες, στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς!
    Απύθμενο θράσος!!!

  127. Alexis said

    Δεν συνηθίζω να εκφράζομαι έτσι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται το άσπρο μαύρο!

    Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος στο χθεσινό παιχνίδι. Έπαιξε κακό ποδόσφαιρο. Αλλά ο Άρης έπαιξε αντιποδόσφαιρο. Προσπάθησε να κλέψει το ματς με κουτοπονηριές και με αλύπητο ξύλο. Και τιμωρήθηκε (δίκαια) γι’ αυτό!

  128. # 125

    Λάμπρο, δεν βάζω εγώ τις λέξεις (παλιά έβαζα τις ερωτήσεις σ’ ένα παιχνίδι γνώσεων της Αλιφέρη).

    Δεν είναι θέμα τύχης, ο τρόπος που μαντεύω τις λέξεις είναι ΠΑΟΚgήδικο μυστικό !!

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Χαλάρωσε Αλέξη, μη ανεβάζεις πίεση πρωί πρωί, γιατί έχεις κι άλλο τελικό το βράδυ.😊

    Η δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο (και στο μπάσκετ κλπ) είναι ότι και στην κοινωνία, κρύο ποντιακό ανέκδοτο.😂

    128 -👍👍👍

  130. Χαρούλα said

    #Rogerios πάντα σε διαβάζω με προσοχή. Δεξαμενή γνώσεων. Γιαυτό άλλωστε δεν σε σχολιάζω. Προσεκτικά μαθαίνω. Σπάνια σ´ευχαριστώ. Αυτό ναι, είναι λάθος μου. Έτσι σήμερα και με το #30 σου. Δίκαιο το παράπονο στο #99. Λάθος μου…. Καλή Κυριακή!

    #103 Γεννήθηκα καί μεγάλωσα σέ φτωχογειτονιά καί δέν ἔχω σχέσι μέ τέτοιους πληθυντικούς
    Γιατρέ μου κατανοητό να έχεις απλότητα σε σχέσεις. Η φτωχογειτονιά όμως δεν έχει σχέση με τον πληθυντικό ευγένειας. Ο τρόπος έχει να κάνει με το επίπεδο των σχέσεων. Μόνον που οι μεγαλωμένοι απλά, δεν χρησιμοποιούν πληθυντικό υποκριτικά. Είναι πιο ντόμπροι, αλλά όχι αγενείς. Καλή Κυριακή

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123, Γιώργο 🙂 , πρόσχημα το αλάτι για να δώσω λινκ τού Marili σου (που βλέπω τώρα ότι δεν άνοιγε)
    https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/georgianes-pites-kai-psomi-stin-agia-zoni-tis-kypselis

    Καλημέρα!

    Α, τί απόδοση είχε ετο στοίχημα που κέρδισες υπέρ της Ρεάλ ;

  132. # 127

    Ο Αρης πλήρωσε την επιλογή του να διεκδικήσει το πριμ του Μελισσανίδη -για να μη χάσει από τον ΠΑΟΚ- αντί να διεκδικήσει να πάρει ένα τίτλο μετά από 54 χρόνια. Τόσα χρόνια παράρτημα έχει ξεχάσει τι είναι ποδόσφαιρο, μόνο σκοπιμότητες άλλων εξυπηρετεί. Ο ΠΑΟ ήταν λογικά εξαντλημένος από την προσπάθεια στο ματς με τον ΟΣΦΠ. Ας ελπίσουμε αυτό το μάθημα να τον απαλλάξει από τον αχρείο Καρυπίδη και να γίνει ένα αξοπρεπές σωματείο.

    Δικαιολογημένη η καζούρα από τους ΠΑΟΚτσήδες :

    https://www.sdna.gr/podosfairo/1201446_trolarisma-se-allo-level-esbisan-54-kerakia-kato-apo-ton-leyko-pyrgo-pic

  133. Faltsos said

    125 Λάμπρο, ειρωνικά και για αστείο το έγραψα (αποτυχημένο, όπως αποδεικνύεται, αφού δεν έγινε κατανοητό- ίσως χρειαζόταν και πεντέξι φατσούλες)
    Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι μήπως αυτό είναι κάτι θετικό που μπορεί να βγει από τέτοιες διαδικασίες; Να μάθουν τα παιδιά τι θα αντιμετωπίσουν όταν μεγαλώσουν. Ότι δηλαδή δεν νικάει πάντα ο καλύτερος, όπως τους μαθαίνουν οι δάσκαλοι και θα προσπαθούν να τους πείσουν οι πολιτικοί και όταν μεγαλώσουν.
    Χρειάζεται βέβαια και κάποιος να εξηγήσει κάποια πράγματα. Πώς να τα καταλάβει μόνο του το παιδάκι…

  134. ofakiris said

    30 Rogerios

    Ωραίο σχόλιο για την Νέα Καληδονία.

    47. Pedis

    Hebron – West Bank – Gaza – Palestine – όπου γηςΚαλύτερα μια ώρα ελεύθερης ζωής

    Ένας λαός στο έλεος των διεστραμένων Σιωναζιστών.Βγάζουν τους ανθρώπους από τη γη και τα σπίτια τους, τους ταπεινώνουν, τους βασανίζουν και τους σκοτώνουν σε κάθε ευκαιρία. Χτίζουν τα σπίτια και τη ζωή τους πάνω στα ερείπια της ζωής του Άλλου και μετά αγανακτούν που ο σκλάβος είναι ανελέητος στην εξέγερσή του.Ωραία ηθική. Ειδικά από ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πνίξουν ή να πυροβολήσουν κάθε σκουρόχρωμο άγνωστο που πλησιάζει τη χώρα τους.Τι λέτε ρε!Αν αγαπάτε τις γυναίκες και τα παιδιά σας μην τα βάζεται να παίζουν (κάνουν πάρτυ) αμέριμνα δίπλα στον ηλεκτροφόρο φράκτη του Άουσβιτς.Ο πλανήτης δεν έχει χώρο για νεοαποικίες. Και άλλοι έχουν 3 και 4000 χρόνια ιστορία. Άντε να αρχίσουν να αναζητούν τα παλιά τους μεγαλεία.

    76 χρόνια Αγγλοαμερικανικής αποικιακής διαστροφής (με Εβραικό όχημα)στην Παλαιστίνη.

    Τέρμα!

    Καλημέρα σας!

  135. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    104 Κοίτα να δεις πόσα συμπεράσματα βγάζει κάποιος από το τυχαίο «ΝΚαληδονία» αντί «Νέα Καληδονία»!

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – 👍😊

    Το σχολείο εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας, και είναι ανάλογο αυτής.

  137. Alexis said

    #129: Σωστά, σωστά, το βράδυ είναι το καλό, πρέπει να κρατήσω δυνάμεις. 😂

  138. π2 said

    Οι κανόνες συλλαβισμού είναι για μένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων της κανονικοποίησης: μπλέκουμε τον μνημονικό κανόνα (χωρίζουμε σε σημείο όπου από το επόμενο σύμπλεγμα φθόγγων να αρχίζει λέξη) με την ουσία (συλλαβή είναι το φθογγικό σύμπλεγμα που προφέρεται όλο μαζί ως τμήμα μιας λέξης). Επειδή η ουσία είναι, εξ ορισμού, μεταβαλλόμενη στον χρόνο, αναλόγως του ομιλητή, κλπ., ο μνημονικός κανόνας μπορεί να γίνει προβληματικός και να μην ανταποκρίνεται στην ουσία. Ο συλλαβισμός έ-κτρω-μα, για παράδειγμα, είναι παράλογος κατά τη γνώμη μου. Βολεύει τη λογική του κανόνα να υπολογίζονται μόνο τα δύο πρώτα σύμφωνα, αλλά δεν βολεύει τη γλώσσα, αφού δεν προφέρουμε έ-κτρω-μα, αλλά έκ-τρω-μα. Το ίδιο παράλογη ήταν η εμμονή του παλιού μου διευθυντή ότι δεν συλλαβίζουμε πα-ρα-πο-μπή και γιατί δεν υπάρχει αρχαία λέξη από τον φθόγγο /b/ και γιατί προφέρουμε πα-ρα-πομ-bή. Ε, τι να κάνουμε όμως, αλλάζει η γλώσσα, πα-ρα-πο-bή λέμε πολλοί (και σίγουρα φά-bρι-κα και κα-bρι-ο-λέ).

    Τα προβλήματα της ασυνέπειας που δεν χωράει στα κουτάκια των κανόνων τη βλέπει κανείς ανάγλυφα στις αρχαίες επιγραφές, όπου, ενώ από μια εποχή και μετά τηρείται η συλλαβική τομή (υπάρχει δηλαδή μέριμνα να τελειώνει ο στίχος σε τέλος συλλαβής), η συλλαβική αυτή τομή δεν υπακούει σε πολύ σαφείς κανόνες, ένδειξη των διαφορετικών επιλογών προφοράς σε διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα.

  139. Pedis said

    # 134 β

    Απαρτχάιντ με υψηλή τεχνολογία

  140. 138: Γι’ αυτό ακριβώς είπα ότι σοφό είναι να αποφεύγεις τέτοιες ερωτήσεις σε εισαγωγικές εξετάσεις δωδεκάχρονων, αν δεν ψάχνεις για παπαγαλάκια.

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακούσατε για τη συμμετοχή Ελλήνων στον ισραηλινό στρατό (μισθοφόροι, εθελοντές; δεν κατάλαβα) κι ότι κυκλοφόρησε βίντεο; Το ΄πιασα ξώφαλτσα στο ράδιο χθες.

    Περί αυτού αυτό;
    Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα κατέθεσαν Έλληνες δικηγόροι https://gr.euronews.com/2024/05/21/min

  142. sarant said

    141 Το λινκ είναι κομμένο, δεν βγαίνει

  143. sarant said

    https://gr.euronews.com/2024/05/21/minisi-gia-eglimata-polemou-kai-genoktonias-sti-gaza-katethesan-ellines-dikigoroi

  144. ΓΤ said

    @131 Φούμπα

    Προφανώς έχασα. Είχα παίξει τη Ρεάλ να κέρδιζε τον Γαύρο 85-72. Ήρθε 87-76. Θα τα έπαιρνα ×201 😜

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    143 Ευχαριστω! Να το διαβασω κι εγώ! 🙂 απο του Καμπαγιάννη επιχειρησα να το ανοιξω, δεν, κ το κοπιαρα (νομιζα) κ παλι δεν.

    144, Γιωρ. Α γμτ! επρεπε να το πετύχεις τζαστ 😦 …

  146. rogerios said

    @120: Μερσί, αρχηγέ! Αυτά τα συμπυκνωμένα κείμενα, εν μέρει κωδικοποιημένα, πάντοτε λογοτεχνικά, ελπίζω να τα έχεις κάπου συγκεντρωμένα, ώστε να μη χαθούν στον ωκεανό των σχολίων του ιστολογίου. Εμένα θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω κάποτε μια ανθολογία τους έστω.

    @122: Ευχαριστώ πολύ, Έφη! Στα υπόψη, επομένως, όταν ξαναβρεθώ στα πάτρια.

    @130: Ευχαριστώ, Χαρούλα! Εγώ φταίω όπως διατύπωσα το 102, σαν να είμαι ζήτουλας των επαίνων. Όταν κάποιος γράφει ένα σχόλιο, το κάνει για να προκαλέσει συζήτηση για το θέμα που θίγει. Η, σχετική κι εντελώς υποκειμενική, απογοήτευση οφειλόταν στο ότι αποδείχθηκε πως η Νέα Καληδονία δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, κι ας έχω εγώ παθιαστεί με το θέμα. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος μόνο ανεξήγητη δεν είναι, οπότε δεν θα έπρεπε να μου προκαλεί έκπληξη.

    @134: Ευχαριστώ πολύ!

    @104 επ.: Βλέπω επιπλέον ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η καταδίκη στα κάτεργα της Ν. Κ. συνοδευόταν κι από απαγόρευση επιστροφής στη Μητρόπολη ή σε άλλη γαλλική αποικία μετά την έκτιση της ποινής. Οπότε, οι πιο πολλοί από τους Αλγερινούς μας δεν θα είχαν καν τη δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού,

  147. Pedis said

    Έτσι μπράβο! Θέση και άποψη με τα πάνω και τα κάτω των αθλητικών εταιρειών των μαφιόζων (που υποστηρίζoυν διάφοροι χαϊβανόπουλοι) 🥴…

    https://www.efsyn.gr/athlitismos/mpasket/434182_sobara-epeisodia-me-traymaties-sto-berolino

    (Τραγικωμικά αποκαλυπτικό ετούτο το νήμα πάντως για κάποιους…😎)

  148. ΓΤ said

    @146α Ρότζερ Μούρης

    Δεν έχω τίποτα. Εργάζομαι στον χύδην φόρτο 🙂

  149. Μαρία Κορμπίλα said

    Χαιρετώ την ομήγυρη!
    Επεσε στην αντίληψή μου σχετική δημοσίευση του Υπουργείου Πολιτισμού και είπα να το ανακοινώσω κι εδώ εφόσον ο Βλησίδης υπήρξε ενεργό και συνεισφέρον μέλος του ιστολογίου.
    Στον Πειραιά λοιπόν, στο Δημοτικό Θέατρο αύριο το απόγευμα!!!
    Απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 – 2023 και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2022
    Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Τελετή Απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ετών 2022 και 2023 και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2022.
    Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Bιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2023 απονέμεται στους Σπύρο Παπαϊωάννου – Κώστα Βλησίδη για το έργο τους Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας, έκδοση Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων

    https://www.naftemporiki.gr/culture/theater/1669732/aponomi-ton-kratikon-logotechnikon-vraveion-kai-ton-kratikon-vraveion-syggrafis-theatrikoy-ergoy/

  150.  τέτοια «μπερδέματα» κάνει μια Επιτροπή πολλών ανθρώπων,

    Τουλάχιστον επιτροπή για αλόγατα, αν δεν είναι παράλογη, σχεδιάζει γκαμήλα – παραμένοντας, ιπποθέτω, καμιλφώ

  151. Μαρία said

    Για τους Αλγερίνους, άραβες και καμπίλ, μπορείτε να δείτε αυτό το καλό ρεπορτάζ.

    146 τέλος. Όχι μόνο. Δεν τους επέτρεπαν, όπως συνέβαινε με τους Γάλλους, να φέρουν εκεί τις οικογένειές τους.

    Για τα γεγονότα του 1988 στο mediapart είδαμε αυτές τις μέρες καλά ντοκομαντέρ* αλλά χρειάζεται συνδρομή.

    *π.χ. https://wrongfilms.com/les-enfants-de-la-patrie/

  152. Μαρία said

    138 ‘Ολο το σύστημα, που μας ήρθε απ΄τα ξένα, είναι παράλογο. Προφέρει μήπως κανείς ελλαδίτης πολ-λά ή γραμ-μή;

  153. 52, … Ο Ολ. «εσκούπισε»

    «Σάρωσε», λέγαμε, «σαρωτική νίκη» (σκουπιστική?) κλπ, αλλά ήρθε μετά το sweep, μού εσκούπισε τα μάτια και χωρίσαμε – θα το πιούμε κι αυτό το ποτήρι.. 🙂

  154. 30, … οι εκλογικοί κατάλογοι … στη Ν. Κ., … έχουν «παγώσει» με βάση τα στοιχεία του τέλους του 20ού αι.

    Δεν περιλαμβάνονται
    νέοι Νέοι Καληδόνιοι,
    στην πλειοψηφία τους νέοι.

  155. 65, 68,
    Μάλιστα! 🙂

  156. Theo said

    Μετά τον σταθμό, επίθεση στο ξενοδοχείο των οπαδών του Παναθηναϊκού από οπαδούς του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα, αν καταλαβαίνω σωστά.

  157. Theo said

    Ο λίκνος: https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/2337666/eikones-apo-ti-stigmi-tis-epithesis-sto-xenodoheio-ton-opadon-toy

  158. Μαρία said

    Ο κ. Μπελέρης, η Ν.Δ., η Ακροδεξιά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο https://x-efimerida.gr/o-k-beleris-i-n-d-i-akrodexia-kai-to-evropaiko-dikastirio/

  159. sarant said

    153 🙂

    158 Ωχ!

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είσαι ζωντανός Αλέξη;😂

    Γι’αυτό δεν πρέπει να ασχολείσαι με τα μικρά και ασήμαντα. Δεν το είδα το παιχνίδι αλλά, πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Αταμάν, είναι ο νέος Ομπράντοβιτς. Πήρε τον περσινό πεθαμένο Παναθηναϊκό και σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον έκανε πρωταθλητή Ευρώπης.👍

  161. Alexis said

    #161: Ζω και βασιλεύω βέβαια! Με το έβδομο παρέα! 😅

    #147: Το ρεπορτάζ της ΕφΣυν δεν είναι ακριβές. Δεν υπάρχει κανένας που να «παλεύει για τη ζωή του» ούτε καν σοβαρά τραυματίες. Από τους 4-5 που πήγαν στο νοσοκομείο κανένας δεν παρέμεινε.

  162. sarant said

    162β Πάλι καλά

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου αρνήθηκε να διαβάσει το Ευαγγέλιο για το κορίτσι, δεδομένου ότι το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες της πτώσης της 17χρονης Νικολέτας είναι η αυτοκτονία.

    ! !

  164. Μαρία said

    164 Περίεργος συμβιβασμός. Δηλ. ο δεσπότης δέχτηκε να την κηδέψει, κάτι που η Εκκλησία το απαγορεύει για τους αυτόχειρες, και παρέλειψε μόνο την ανάγνωση του Ευαγγελίου;

  165. Μαρία said

    Α. Για τις παραβάσεις των άρθρων 5 παρ. 1 α’ σε συνδυασμό με άρθρο 6 παρ. 1 και άρθρο
    14 του ΓΚΠΔ, όπως αναλύονται στο κεφάλαιο Β1 του σκεπτικού της παρούσης, i) επιβάλλει
    κατ’ άρθρο 58 παρ. 2 στοιχ. θ΄ ΓΚΠΔ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο
    επεξεργασίας, χρηματικό πρόστιμο ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, και ii) δίνει
    εντολή, κατ’ άρθρο 58 παρ. 2 εδ. ζ’ του ΓΚΠΔ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως
    υπεύθυνο επεξεργασίας, να διαγράψει το σύνολο των δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού.

    Β. Για τις παραβάσεις των άρθρων 5 παρ. 1 εδ. στ και 32 του ΓΚΠΔ, του άρθρου 25, παρ.
    1, του άρθρου 33 παρ. 3,4,5 του ΓΚΠΔ, καθώς και του άρθρου 30 του ΓΚΠΔ, όπως αναλύονται
    στο κεφάλαιο Β4 του σκεπτικού της παρούσης, i) επιβάλλει κατ’ άρθρο 58 παρ. 2 στοιχ. θ ΄
    ΓΚΠΔ στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, χρηματικό πρόστιμο ύψους
    τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ, και ii) δίνει εντολή, κατ’ άρθρο 58 παρ. 2 στοιχ. δ΄
    ΓΚΠΔ, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, όπως προβεί στις ακόλουθες
    ενέργειες: https://www.dpa.gr/sites/default/files/2024-05/16_2024%20anonym_0.pdf

  166. Μαρία said

  167. Μαρία said

    Ocupada las vías de la estación de Bolonia, Italia, para denunciar el genocidio de Israel en Palestina. Al mismo tiempo, activistas ocupan la estación de Atocha en Madrid. κλικ για βίντεο

    https://x.com/Miquel_R/status/1795512036815684008

  168. Pedis said

    # 167 – Πολύ καλός.

  169. Μαρία said

    Κι ο καθολικός γιατρός είναι ωραίος. «Le gouvernement fasciste israélien a fait croire aux Palestiniens qu’ils seraient en sécurité à Rafah, et maintenant voilà qu’il les bombarde. »

    https://x.com/Ccesoir/status/1795515491101896890

  170. Μαρία said

    170 Ολόκληρη η εκπομπή.

Σχολιάστε