Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σαλβαρά τον παρονομιάζανε… (συνεργασία του Antonislaw)

Posted by sarant στο 26 Μαΐου, 2024


Μια και πλησιάζει η  επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης, ο φίλος μας ο Νομικαντώνης,  που κι άλλες φορές μάς έχει δώσει υλικό σχετικά με την Αντίσταση στην Κρήτη, μου έστειλε τη σημερινή συνεργασία,  επιλεγμένα αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του αντιστασιακού Μπάμπη Σ. Λεωνιδάκη ή Σαλβαρά.

O Χαράλαμπος (Μπάμπης) Λεωνιδάκης ή Σαλβαράς (προσωνύμιο που έγινε και το αντιστασιακό του όνομα) γεννήθηκε στα Ρούστικα Ρεθύμνου το 1915. Απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής (ΑΣΟΕΕ). Το 1939 διορίστηκε με διαγωνισμό στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) και τοποθετήθηκε στην Μεγαλόπολη. Πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Αλβανικό μέτωπο. 

Το 1941 υπηρετώντας ως Επόπτης Γεωργικών Συνεταιρισμών της ΑΤΕ στους Γαργαλιάνους οργανώνεται από τους πρώτους στο ΕΑΜ μαζί με τον συντοπίτη του και γεωπόνο επίσης της ΑΤΕ Δανιήλ (Δανήλο) Συντυχάκη (μετέπειτα βουλευτή Ηρακλείου της ΕΔΑ στη βραχύβια Βουλή του 1963 και πατέρα τού νυν βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη)  και διακρίθηκε ιδιαιτέρως στην επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό προσπάθεια για τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από τους κατακτητές και την διανομή της στο λαό για την αντιμετώπιση της πείνας. Παραμένει και αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Γνωρίστηκε προσωπικά με τον Νίκο Μπελογιάννη την άνοιξη του 1944, όταν ο τελευταίος ήταν καθοδηγητικό στέλεχος της Επιτροπής Περιοχής του ΕΑΜ Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του Γραφείου του ΕΑΜ της πόλης των Γαργαλιάνων στο σπίτι του αγωνιστή Μανώλη Σκούντζου (σφαγιάστηκε από χίτες μέσα στο σπίτι του αυτό το 1946), στην οποία σύσκεψη προέδρευσε ο Ν. Μπελογιάννης. Πιάστηκε τον Αύγουστο του 1944 από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, γλίτωσε την κρεμάλα από θαύμα και κρατήθηκε στα μπουντρούμια τους έως την εκμηδένιση των Γερμανών από την προέλαση του Ε.Λ.Α.Σ.

Στις 2/6/1945 πιάστηκε από χίτες, γλίτωσε και πάλι την εκτέλεση από τύχη, και τον παρέδωσαν στις δυνάμεις εθνοφυλακής του επίσημου πλέον κράτους και τον πηγαίνουν στις φυλακές Μαντά Κυπαρισσίας, στις 4/6/1945. Κατά την μεταγωγή του στη φυλακή της Κυπαρισσίας χίτες προσπαθούν να τον σκοτώσουν ύπουλα αλλά και πάλι από τύχη, τρίτη φορά, γλιτώνει.  Το 1947- 1948 τον μεταφέρουν στη Γυάρο, τον Αύγουστο του 1948 στην Ακροναυπλία, μετέπειτα στην Κεφαλονιά, από όπου μεταφέρθηκε στις φυλακές Ιτζεδίν της Κρήτης λόγω ολοκληρωτικής καταστροφής της φυλακής από τους σεισμούς του 1953 , και τέλος στις φυλακές της Κέρκυρας, απ’ όπου αποφυλακίζεται στις 25/11/1960 μετά την αναθεώρηση της δίκης του και την αθώωσή του.

Το 1947 απολύθηκε και από την ΑΤΕ με το περιβόητο Θ’ ψήφισμα γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις του «κατά το διάστημα της εχθρικής κατοχής της χώρας επέδειξε αντεθνική δράση».

Ήδη από το 1949 είχε καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά. Θα μείνει συνολικά στη φυλακή 15 χρόνια, 5 μήνες και 20 ημέρες.

 Μετά την αποφυλάκισή του το 1960 δούλεψε ως οικονομικό στέλεχος σε μεγάλη Βιομηχανική επιχείρηση και το 1982 συνταξιοδοτήθηκε. Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Σ. Λεωνιδάκης ήταν μέλος του Κ.Κ.Ε. , κατοικούσε στην Αθήνα στην Κυψέλη και  απεβίωσε πλήρης ημερών και αγώνων σε ηλικία 105 ετών στις 1-7-2020.

Πρόσεξα ότι ο Σαλβαράς, που θα  μάθουμε αμέσως για ποιο λόγο τον ονόμασαν έτσι, έχει το ίδιο επώνυμο, Λεωνιδάκης, με τον Αλέξη Πάρνη, γεννημένο στον  Πειραιά το 1924 με το όνομα Σωτήρης Λεωνιδάκης. Θα μπορούσε  να υπάρχει συγγένεια, αλλά θέλει έρευνα. Πάντως, τόσο ο Σαλβαράς,  όσο και ο Πάρνης, όσο και ο πατέρας του Πάρνη έζησαν πολλά χρόνια.

Παραθέτω τώρα τα αποσπάσματα από το βιβλίο του Μπάμπη Λεωνιδάκη. Ο Νομικαντώνης προσφέρθηκε να πληκτρολογήσει αρκετά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, ας πούμε για τους καταστροφικούς σεισμούς των Επτανήσων,  που ο Σαλβαράς τούς έζησε φυλακισμένος, ή για μια συνάντηση  με τον  πρωτοπόρο εκπαιδευτικό Μιχ. Παπαμαύρο. Έτσι, το άρθρο βγαίνει αρκετά μεγάλο -αλλά Κυριακή είναι, δεν πειράζει.

Α. Εισαγωγή

Σαλβαρά τον παρονομιάζανε γιατί όταν ήταν κοπέλι στο χωριό του στα δυτικά του Ρεθύμνου, και πριν πάει ακόμα στο σκολειό, του άρεσε να βάνει τα τσοχαδένια σαλβάρια (= τα σαλβάρια, στον πληθυντικό αριθμό είναι η επίσημη τσοχαδένια βράκα και συνεκδοχικά όλη η επίσημη κρητική φορεσιά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, σαλβάρι μόνο η τσόχινη βράκα) του κύρη του, μια κρητική φορεσιά, εγγλέζικο ύφασμα ατόφιο, μπλε απόξω και κόκκινο από μέσα, πλουμισμένη με χρυσό πρισίμι (μετάξι), καλοφτιαγμένη,  ένα καμάρι μοναχό, που αποτελούνταν από το κόκκινο φέσι με μια μακριά ολομέταξη φούντα, το καπότο, το μιτάνι (ή μεϊντάνι: τσόχινος ή από το ίδιο υλικό με τη βράκα επενδύτης, χειριδωτός, που έμπαινε πάνω από το γιλέκο, ανοιχτός από μπροστά) , το γελέκο, το σαλβάρι , τη μελίχρωμη μεταξωτή ζώνη, τ’άσπρα στιβάνια, το πλουμιστό άσπρο πουκάμισο με το μαχαίρι με τη φιλντισένια λαβή, ασημένιο θηκάρι και λεπίδα είκοσι πέντε πόντους.

Ήθελε να κάνει, πριν της ώρας του τον άνδρα, τον ντελικανή.

Τα φορούσε κρυφά στον οντά του σπιτιού και καμάρωνε, μα όλες τις φορές, μόλις τον έπαιρνε χαμπάρι η μάνα του, η αλησμόνητη, έτρωγε ξύλο, γιατί ανακάτευε όλα τα ρούχα της κασέλας και αυτή η έρημη, με μεγάλη φαμελιά και φτώχεια μεγαλύτερη, μόλις έβλεπε τις δουλειές του γιου της και τ’ανακατώματά του, τον καταχέριζε του καλού καιρού αβιζιάροντάς τον(αβιζιάρω, αβιζάρω και αβιζέρνω, ιταλ. avviso, avissare, εφιστώ την προσοχή, συμβουλεύω) :

«Σα σε ξαναδώ κακομοίρη να φουκαρώσεις τα σαλβάρια τ’αφέντη σου, θα σε μισερώσω στο ξύλο. Του διαόλου το Σαλβαρά!…»

Αυτό ήτανε. Αρπάξανε το όνομα αυτό τ’αυτιά των μικρότερων κοπελιών του σπιτιού, το κάνανε βούκινο στο σπίτι, στη ρούγα, στο χωριό και του’μεινε. Άντε να το βγάλεις μπλιο.

Μεγαλώνοντας πήγαινε στα σκολειά του, Δημοτικό, Γυμνάσιο, εδούλευε πότε στα χωράφια του πατέρα του, στο θέρο, στ’ αλώνι, στο πότισμα των περιβολιών, φρόντιζε τα λίγα γιδοπρόβατα και τα χοντρά καματερά, μετά πήγε στο στρατό, μπήκε στην Ανωτάτη Εμπορική, την τελείωσε και αυτή και πέτυχε με διαγωνισμό στην Αγροτική Τράπεζα το 1939, μα κάθε φορά που συναντιότανε με κανένα συνομήλικό του έξω από το χωριό ή στο χωριό, το πρώτο που θα του πετάγανε ήτανε: «Ίντα γίνεται δα Σαλβαρά;»

Τούτα που γράφονται πιο κάτω για τον Σαλβαρά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα γεγονότα της ζωής του συγγραφέα και της Αντιστασιακής του δράσης στον καιρό του Ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-1941, της Γερμανοφασιστικής κατοχής της χώρας, όπως τάζησε και τ’αναστοράται ο ίδιος και πιο πολύ της ζωής του στις φυλακές, που ήτανε πολύχρονη.

Πολλά ξέχασε, ανθρώπινο είναι. Μα τα πιο ζωντανά τα θυμάται καλά και θα προσπαθήσει να τα περιγράψει ολόφτυστα. Έτσι, όποιος έχει το κουράγιο και τα διαβάσει, μπορεί να γελάσει, λογιών των λογιών, μα οπωσδήποτε θα νιώσει να τον γεμίζουν κάπως η συμπόνια μα και η περηφάνια με τα παθήματα και τα βασανιστήρια, μέχρις εξόντωσης των ανθρώπων εκείνων που τα υπέστησαν, γιατί πριν από όλα και πάνω από όλα αγάπησαν τη λευτεριά, την πλέρια λευτεριά της πατρίδας και της δικής τους και πάλεψαν για αυτές.

Ιστορικές φιλοδοξίες δεν τρέφει τούτο το βιβλίο. Περιγράφει  απλά τα βάσανα των αγωνιστών από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες των και πιο πέρα από τους «εθνικόφρονες» για μόνο το λόγο ότι δε σκύψανε το σβέρκο τους στον κατακτητή, όποιος και αν ήταν, πως δεν υποτάχθηκαν ποτέ τους, δεν λιποψύχησαν και τον πως τον πολέμησαν με όλα τα μέσα.

Η περιγραφή των γεγονότων ξεκινάει από την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου και την ιστορική νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού σε βάρος των επιδρομέων φασιστών του Μουσολίνι, περνά στην οργανωμένη και τιτάνια πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στους χιτλεροφασίστες κατακτητές μέσα από την Αθάνατη Εθνική Αντίσταση του 1940-1941, για να καταλήξει στη βασανιστική ζωή, στο γολγοθαά των φυλακών του μεταβαρκιζιανού κράτους, που κράτησε γι’αυτόν δεκεπεντέμιση χρόνια (πέρασε στις φυλακές μια ζωή ολάκερη, από τις 2 Ιουνίου 1945 έως τις 25 Νοεμβρίου 1960, δεκαπέντε χρόνια, πέντε μήνες και είκοσι τρεις μέρες!!!…)

Β. Μάιος του 1941 (Η είδηση για την Μάχη της Κρήτης)

Έπρεπε να φύγει (από την Αθήνα). Να φύγει αμέσως για τη θέση του στη Μεγαλόπολη. Εκεί δε θάβλεπε –έτσι νόμιζε- Γερμανούς.

Την άλλη μέρα, μια και δυο, πετάγεται στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζεται και μετά τις φιλοφρονήσεις, τις περιποιήσεις, τα συγχαρητήρια που γύρισε ζωντανός από το μέτωπο, του λένε να φύγει αμέσως για τη θέση του.

Ο Μάης θα κόντευε να μεσιάσει, στα 1941, όταν ο Σαλβαράς ξαναγύρισε στη Μεγαλόπολη.

Ξεκουράστηκε κάνα δυο μέρες, βρήκε τους συναδέλφους του, λιγοστούς, από την παλιά παρέα, Μεγαλοπολίτες, μα συνέχεια μέρα-νύχτα δεν έφευγε από το μυαλό του το πώς ξεκίνησε πριν από έξι μήνες για την Αλβανία, με τι καμάρι και αποφασιστικότητα και πώς γύρισε πίσω, σκλάβος, παρά το έπος… Κι έκλεινε τη σκέψη του μ’ένα ψίθυρο που αργοσάλευε στα χείλη του: «Ανάθεμα στους αίτιους, ντόπιους και ξένους»…

Η Μεγαλόπολη έχει μιαν αρκετά μεγάλη πλατεία στο κέντρο της πόλης, δυσανάλογη με την έκτασή και τον πληθυσμό της. Είχε κι όμορφα πεύκα και χειμώνα-καλοκαίρι γινότανε κάθε Σάββατο εκεί παζάρι. Στην πλατεία αυτή, γινόταν και ο καθημερινός περίπατος του κόσμου, εκεί τα φλερτ, οι γλυκοκουβέντες, οι συζητήσεις για τα προβλήματα του κόσμου για την πολιτική κατάσταση, για την ακρίβεια που κάθε μέρα φούντωνε και για την πείνα που ερχόταν απειλιτική.

Μα είπαμε, ανθούσε το φλερτ με τις λυγερές, είναι αλήθεια, κοπελιές της. Τι τα θες. Η κατοχή κατοχή , η πείνα πείνα, που είναι αλήθεια πως ακόμα δεν είχε ξεσπάσει και ο έρωτας έρωτας. Ως κι αν το κάνεις τα νιάτα είναι νιάτα. Μόλις εξασφαλίσεις τη λαχτάρα του ψωμιού πρώτα, την ίδια ώρα σούρχεται και η λαχτάρα του έρωτα.

Κει δα στην πλατεία, ένα βράδυ μια νοστιμούλα κοπελιά, όλο κι έριχνε κάτι φλογερές και με νόημα ματιές στον Σαλβαρά. Κείνος δεν το πρόσεξε. Όμως ένας από την συντροφιά του τού βάζει ψύλλους στ’αυτιά. Πρόσεξε το κορίτσι ο Σαλβαράς και κατάλαβε. Ύστερα του ήρθε μια κρητικιά μαντινάδα στο νου και από μέσα του τη μουρμούρισε:

«Ξανοίγω σε, ξανοίγεις με, πράμα ‘χομε στο νου μας,

έλα να το θαρρέψουμε, μικρή μου, ο γεις τ’αλλού μας»

Είναι αλήθεια πως η κοπελιά τ’ άρεσε. Μελαχρινή, ντελικάτη, λυγερή και το παίξιμο των ματιών της φαινότανε και ξύπνια. Στην πλατεία συνεχιζόντουσαν οι βόλτες εκείνο το βράδυ για πολλή ώρα και τα μάτια του Σαλβαρά δεν ξεκολλούσαν από εκείνα της κοπελιάς και αντίστροφα. Αλλά τίποτα παραπάνω. Τρόπος ανταλλαγής κουβέντας δεν υπήρχε. Στη μικρή επαρχιακή πόλη την εποχή εκείνη, όπως ήταν η Μεγαλόπολη, τα ήθη ήταν πολύ αυστηρά. Σε λίγο οι παρέες σκορπίσανε και πήγε κατευθείαν στο σπίτι του. Στο μυαλό του Σαλβαρά στριφογύριζε το κορίτσι και τον έτρωγε η περιέργεια σαν τι να ’θελε. Αλλά εργένης, όπως ήτανε, διάβασε λίγο στο δωμάτιό του και κοιμήθηκε, χωρίς να σκοτιστεί περισσότερο.

Την άλλη μέρα το μεσημέρι, την ώρα που σχολούσε από το γραφείο του, πετάγεται από ένα στενό, τάχατες τυχαία, το χθεσινό κορίτσι μ’ ένα βιβλίο στο χέρι.

-Με συγχωρείτε κ. Σαλβαρά, μπορώ να σας πω;

– Παρακαλώ δεσποινίς, μετά χαράς.

– Σας έφερα αυτό το βιβλίο, διαβάστε το αν δεν το έχετε διαβάσει, μα κι αν το’χετε διαβάσει ξαναδιαβάστε το, θα σας αρέσει, είναι ωραίο και σας ταιριάζει.

 

Ξαφνιάστηκε ο Σαλβαράς και πριν καλά καλά προφτάσει να την ευχαριστήσει κείνη απομακρύνθηκε τρέχοντας. Όμως στα χείλη του σχηματίστηκε ένα χαμόγελο και μέσα του σαν να ψυθίρισε: «Ντε γέρε, ντε διάολε». Καλό και τούτο.

Πηγαίνοντας στο εστιατόριο του Βλάχου για να φάει, ρίχνει μια ματιά στο εξώφυλλο του βιβλίου και διαβάζει:

«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίη».

Για το βιβλίο ιδέα δεν είχε. Ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για τον συγγραφέα του. Το ξεφύλλισε βιαστικά-βιαστικά, μπας και είχε κανένα ραβασάκι μέσα, γιατί πήγε και εκεί ο νους του, μα τίποτα.

Τελείωσε βιαστικά το φαγητό του, για να μην τον προφθάσουν οι άλλοι της παρέας και γραμμή για το δωμάτιο.

Ξαπλώνει και αρχίζει να διαβάζει το «Το πορτραίτο». Από τις πρώτες σελίδες κατάλαβε όλο το ζήτημα. Η κοπελιά ήθελε να τον κολακέψει. Ήθελε να τον παρομοιάσει με τον ήρωα του βιβλίου. Πέραν όμως από το γεγονός ότι ο ήρωας του βιβλίου «ναρκισσευότανε», πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στον Σαλβαρά, του γεννήθηκε η επιθυμία να γνωριστεί με την κοπελιά. Δεν κατέστρωσε κανένα σχέδιο γι’αυτό και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους. Αλλά με τα γεγονότα που επακολούθησαν καμιά εξέλιξη δεν πήρε το θέμα αυτό. Ατόνησε.

Και πραγματικά την άλλη μέρα, 20 Μάη του 1941, ήτανε κατά το μεσημεράκι, μπαίνει τρεχάτος στο γραφείο του Σαλβαρά στην τράπεζα, ο γιατρός ο Χαμηλομμάτης, γνωστός Βενιζελικός και αναστατωμένος, αλαφιασμένος, ξεγλωσσιασμένος του λέει, αφού κυριολεκτικά σωριάστηκε σε μια καρέκλα:

-Τα’μαθες Σαλβαρά; Οι Γερμανοί επιτίθενται με όλα τα μέσα από τα χαράματα σήμερα εναντίον της πατρίδας σου (σημ. της Κρήτης). Τι λες θ’αντέξει;

– Τι λες μωρέ γιατρέ; Πού τ’άκουσες;

-Τώρα έρχομαι από το ραδιόφωνο, ξελαρυγγιάζεται να το μεταδίδει.

– Τι άλλο άκουσες; Με τι επιτίθενται; Απόβαση κάνανε;

– Μ’ αεροπλάνα στούκας χτυπάνε αλύπητα όλο το νησί, άλλο τίποτα δεν ξέρω. Αυτά μόνο λένε στο ραδιόφωνο.

Ο γιατρός δεν κάθισε άλλο. Έφυγε, όπως ήρθε βιαστικός, για να μεταδώσει τα νέα κι αλλού. Ήταν γνωστό πως αυτός άκουγε τα νέα από πρώτο χέρι, από ένα παράνομο ραδιόφωνο, γιατί τα ραδιόφωνα είχαν απαγορευτεί και είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές όλα.

Ο Σαλβαράς αδύνατο να κάτσει στο γραφείο του. Πετάγεται έξω και πηγαίνει προς την πλατεία. Εκεί μόλις τον είδαν οι λιγοστοί φίλοι του, τρέξανε και του λέγανε για τ’αεροπλάνα που περνάγανε συνεχώς όλη τη μέρα και τη νύχτα με κατεύθυνση την Κρήτη και τον ρωτούσανε αν θα τα κατάφερναν οι Κρητικοί να μείνουν αυτοί τουλάχιστον λεύτεροι.

Ο Σαλβαράς δεν απάντησε σ’ αυτές τις ερωτήσεις. Σάμπως ήξερε τι να πει; Περίλυπος, όπως ήτανε, ρωτούσε κι αυτός να μάθει περισσότερα, μα τίποτα το συγκεκριμένο δεν έμαθε. Έφυγε, ξαναγύρισε στο γραφείο του, που οι συνάδελφοί του περίμεναν να τους φέρει νέα. Τους απογοήτευσε και κάθισε αμίλητος και σκεφτικός στην καρέκλα του. Όλη η μέρα του πέρασε σαν να καθότανε σε αναμμένα κάρβουνα. Θα πέσει η Κρήτη; Θα βαστάξει; Και πώς θα βαστάξει αφού η Μεραρχία της λείπει παρατημένη στην ηπειρωτική Ελλάδα; Οι δικοί του τι θα γίνουνε; Και δεν είναι λίγοι, εφτά ψυχές στο σπίτι του και χώρια οι συγγενείς. Κάτι τέτοια περνούσαν από το νου του συνέχεια και να καταλαγιάσει δεν μπορούσε.

Το δωμάτιό του δεν τον χώραγε. Ύπνος δεν ερχότανε και όλη τη νύχτα περιφερότανε εδώ κι εκεί προσπαθώντας να μαθαίνει όσο μπορούσε περισσότερα νέα.

Ξημερώνοντας η 21η Μάη 1941 του’πε κάποιος, που είχε ακούσει στο BBC πως η Κρήτη αμύνεται σθεναρά και πως οι Χιτλερικοί αλεξιπτωτιστές παθαίνουν πανωλεθρία από τους Κρητικούς που σαν ένας άνθρωπος ξεσηκώθηκαν όλοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και υπερασπίζονται το νησί τους.

Αναπτερώθηκε το ηθικό του και άρχισε να ελπίζει ότι μπορεί να σωθεί η Κρήτη, μια που σαν νησί που ήτανε, μηχανοκίνητες μεραρχίες δεν μπορούσαν να το προσβάλουν. Έτσι νόμιζε. Οι μέρες περνούσαν όλο αγωνία. Τα νέα ερχόντουσαν αντιφατικά. Πότε ότι η Κρήτη αμύνεται και πότε πως καταρρέει. Να σκάσει πήγαινε ο Σαλβαράς, που δεν μπορούσε να μάθει θετικά τι γινότανε. Αυτό κράτησε ως τις 31 Μάη του 1941.

Τη μέρα αυτή όλοι οι ραδιοσταθμοί ανάγγελναν την κατάληψη από τους Γερμανούς και του τελευταίου οχυρού της Βαλκανικής, το ιστορικό ανά τους αιώνες οχυρό που λέγεται Κρήτη και μαζί με αυτό ολάκαιρης της Ελλάδας. Ποτέ προηγούμενα  ένα νησί δεν καταλήφθηκε από τον αέρα. Ήταν μια πύρρεια νίκη για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και μια απεγνωσμένη μα ηρωική αυτοθυσία για το λαό, όλο το λαό της Κρήτης, όπως κατάφερε να μάθει αργότερα ο Σαλβαράς.

Με ανάμεικτα συναισθήματα ζούσε τις επόμενες μέρες ο Σαλβαράς. Δεν μπορούσε να ησυχάσει. Σκεφτότανε την πατρίδα του, τους γέρους γονιούς του, τ’αδέρφια του, τους συγγενείς του. Δεν τον χώραγε ο τόπος. Νέο τίποτα. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Γράμμα να στείλει δεν μπορούσε, γιατί απαγορευότανε κάθε επικοινωνία με το νησί. Μεγάλο το σκοτάδι και μεγαλύτερη η απελπισία. Οι μέρες περνούσαν άχαρα και μελαγχολικά.

… Πολιτικός Κρατούμενος (συναντήσεις των αντιστασιακών κρατουμένων με συντοπίτες τους κρητικούς χωροφύλακες με σκοπό την χωρίς δίκη εξόντωσή τους)

Γ .Φυλακές Μαντά Κυπαρισσίας (Ιούνιος 1945)

…Μιαν άλλη μέρα πάλι φάνηκαν στις σκοπιές της φρουράς πάνω στα μπεντένια  3-4 χωροφύλακες Κρητικοί οπλισμένοι και ψάχνανε από τις θέσεις αυτές να εντοπίσουν τον γεωπόνο Συντυχάκη Δανήλο για να τον σκοτώσουν. Όταν κάποιος κρατούμενος από το προαύλιο τους ρώτησε ποιον ζητάνε και κοιτάζουνε έτσι περίεργα, αυτοί στην αρχή δεν απάντησαν, ύστερα όμως κάπως εμπιστευτικά του είπαν αν ξέρει κάποιον Συντυχάκη.

-Τι τον θέλετε; Τους λέει ο κρατούμενος.

-Να μωρέ, πατριώτες είμαστε και θέλαμε να τον ιδούμε.

Από περιέργεια μαζεύτηκαν γύρω από την σκοπιά πάρα πολλοί κρατούμενοι και ανάμεσά τους κι ο ίδιος ο Συντυχάκης που τους ρώτησε:

-Τον γνωρίζετε τον Συντυχάκη;

-Δεν τον γνωρίζουμε τον προδότη, μα αν τονε γνωρίζαμε θα τον σκοτώναμε στο λεφτό, γιατί από την Κρήτη δεν βγήκανε προδότες, συνεργάτες Γερμανών.

-Ποιος σας είπε πως ο Συντυχάκης ήτανε προδότης, συνεργάτης των Γερμανών, τους ξαναρωτά πάλι ο ίδιος.

-Ούλη η Κυπαρισσία μας τόπε, και πως είναι ντροπή μας να τον αφήσουμε να ζήσει. Εμείς στην Κρήτη τους προδότες τους σκοτώσαμε ούλους.

Κείνη τη στιγμή ανέβηκε στη σκοπιά ο επικεφαλής της φρουράς, κάποιος ενωμοτάρχης και τους λέει:

-Λάθος κάνετε συνάδελφοι, τούτοι όλοι είναι αντάρτες που πολεμήσανε τους Γερμανούς, μόνο πηγαίνετε στη δουλειά σας.

-Και γιάντα κοντό (: άραγε) Θε μου τσ’ έχουνε μέσα; Ρώτησε κάποιος.

Ο νωματάρχης δεν απάντησε. Τι ν’απαντήσει; Έφυγε.

Τότε πετάγεται ο Συντυχάκης και τους λέει:

-Εγώ είμαι ο Συντυχάκης από τη Σητεία και μ’ έχουνε μέσα γιατί, μ’ όλους αυτούς εδώ, πολέμησα τους Γερμανούς, όπως κάματε κι εσείς όλοι στην Κρήτη. Γιάντα ξαφνιαστήκατε;

-Θε μου ξεμίστευε (: σώζε) από το άδικο. Έτσα θα’ναι, αφού μας το ’πε κι ο νωμοτάρχης. Είδετε μωρέ σεις ίντα πήγαμε να κάμωμε τ’αθρώπου; έλεγε ένας από δαύτους στους άλλους.

– Κι εμείς μωρέ είμαστε αντάρτες στην Κρήτη. Μα εκειά επολεμήσαμε όλοι μαζί τους Γερμανούς. Συγγνώμη μωρέ κοπέλια, συγγνώμη μωρέ Συντυχάκη. Γιάε (: δες) μωρέ ίντα πήγαμε να κάμωμε. Α! τσι κερατάδες ίντα μασε λέγανε στην πολιτεία.

-Ίντα σας λέγανε;

-Πως είστε ούλοι σας προδότες, συνεργάτες των Γερμανών, και προπαντός εσύ ο αρχηγός, και πως δε θα’πρεπε να σ’αφήσουμε να ζήσεις…Συγγνώμη και πάλι μωρέ πατριώτη, πάρε μωρέ και τούτα τα τσιγάρα που’χωμε στσι τσέπες μας και καλό ξεμίστεμα (: σωτηρία). Γεια σας.

Οι κρητικοί φύγανε μα ο προβληματισμός έμεινε. Το σχέδιο της εξόντωσης, μαζικής ή ατομικής των κρατουμένων παρέμενε κι όλοι έπαιρνε νέες μορφές.

Δ. Κρατητήριο Τμήματος Μεταγωγών Καλαμάτας (Φθινόπωρο 1946):

… Μια στιγμή φανερώνεται στο σιδερόφραχτο φεγγίτη μια φάτσα βλοσυρή, ξεσκούφωτη, αναμαλλιασμένη κι άγρια. Με μιας ξεκλειδώνει την αμπάρα, ανοίγει την πόρτα και πετάγεται μέσα, τσαλαπατώντας όπου έβρισκε.

Πρώτος στη σειρά βρέθηκε ο αξέχαστος γιατρός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Τον βουτάει από το πέτο του σακακιού και του λέει:

-Έλα παέ (: εδώ) να σ’αναγείρω! (: αναγέρνω κανονικά σημαίνει ανακατεύω πχ το φαγητό, αλλά χωροφύλακας το μπέρδεψε προφανώς με το ανακρίνω)

Ο γιατρός δεν κατάλαβε τι του’λεγε και παραξενεύτηκε.

Ο Σαλβαράς όμως κατάλαβε αμέσως πως επρόκειτο για άξεστο βουνίσιο Κρητικό χωροφύλακα, ποτισμένο μ’αντικομμουνισμό ως το μεδούλι και του λέει:

-Ίντα δε σου’πανε πως μας αναγείρανε πλεια ομπρός; (: πιο πριν)

-Όι, δε μου’πανε πράμα (: τίποτα).

– Ε, κάτεχε (: μάθε) πως μας αναγείρανε ως το κόκκαλο, μόνο γύρευε τη δουλειά σου.

-Από πού ‘σαι συ μωρέ, λέει στον Σαλβαρά.

-Από κεια που’σαι και συ του απαντά. Κρητικός…

-Βούργαρος είσαι.

-Κρητικός είμαι και καλιά (: καλύτερα) από ‘σένα, Ρεθεμνιώτης. Κάνω (: υποθέτω) να’σαι και απατός σου(: ο εαυτός σου, εσύ ο ίδιος) Ρεθεμνιώτης, γή (:ή) όι;

Αυτός δεν απάντησε, μα σαν άκουσε αυτά που του’πε ο Σαλβαράς εφάνηκε πως εκάλμαρε, μα απότομα πάλι ξαναφώναξε:

-Βούργαροι είστε ούλοι σας κι απότομα χώνει τη χερούκλα του στην τσέπη του σακακιού του γιατρού, βρίσκει τ’ακουστικά του, τα τραβά έξω, τα περιεργάζεται από δω, τα περιεργάζεται από κει κι απορρημένος τον ερωτά:

-Ίντα ‘ναι μωρέ τουτανά;

Πάνω που ετοιμαζότανε ο γιατρός να του πει πως είναι ακουστικά, πετάγεται ο Σαλβαράς και του λέει:

-Μ’αυτά κακομοίρη (:καημένε) συνεννοούμαστε με τσ’ αντάρτες (ήτανε τότε στο φόρτε του ο Δημοκρατικός Στρατός) και σέβου (: πρόσεξε), γιατί εδά που θα μπούνε μέσα στην Καλαμάτα τον πρώτο που θα πιάσουνε θα’σαι εσύ.

Όλοι γελάσανε μ’αυτόν τον μαδαρίσιο (: ορεσίβιο), που σαν να φοβήθηκε, σιμώνει (: πλησιάζει) το Σαλβαρά και του λέει:

– Αλήθεια μωρέ πως είναι επαέ (: εδώ) απόξω οι γι ‘αντάρτες; (: οι αντάρτες, το «γ», οι γιαντάρτες είναι ευφωνικό για την αποφυγή χασμωδίας οι αντάρτες)

-Οψές ακούστηκε πως εδιαβήκανε οθέ (: περίπου) την Αλαγωνία, καμιά ώρα από παέ μα δε κατέω (: ξέρω) κακομοίρη.

– Άκουσά το κι εγώ.

Ύστερα απότομα γυρίζει προς το γιατρό, κρατώντας ακόμα τ’ακουστικά στα χέρια του και τον ρωτά:

-Μα ίντα ‘ναι, μα το σταυρό σου, τουτανά (:ετούτα εδώ) τα γίβεντα;

Την τελευταία λέξη κανείς δεν την κατάλαβε παρά μόνο ο Σαλβαράς, που εσήμαινε τα ξεφτελίδια (: τα ρεζιλίκια, τα ξεφτιλίκια)

-Ακουστικά είναι. Γιατρός είμαι, του λέει ο γιατρός.

-Γιατρός είσαι; Και δε ντρέπεσαι να’σαι Βούργαρος; Εγώ θενα ντρέπομαι (: θα ντρεπόμουνα). Και τουτανά ίντα τα θέλεις;

-Μ’αυτά εξετάζω τους άρρωστους.

-Σαν είσαι γιατρός δε σ’αναγέρνω, πάρε και τούτα και κάμε παρέκει.

-Εσύ μωρέ ίντα δουλειά κάνεις; Λέει στον Σαλβαρά.

-Τραπεζίτης. Επιθεωρητής στην Τράπεζα, των Συνεταιρισμών.

-Όι δα; (:Πω πω! τι μου λες;) Κι ίντα γράμματα κατέχεις; (: ξέρεις)

-Δυο διπλώματά ‘χω, του Πανεπιστημίου.

-Κι είσαι Βούργαρος.

-Είπα σου πως είμαι Ρεθεμνιώτης.

-Κάμε παρέκει και συ, δε σ’αναγέρνω.

Πλησιάζει μετά το δικηγόρο Παναγιώτη Πουλακίδα.

-Ίντα δουλειά κάνεις του λόγου σου;

-Δικηγόρος είμαι, του απαντά.

-Μη με μασκαρεύεσαι (: κοροϊδεύεις), γιατί θα σε καταχερίσω.

-Την αλήθεια σου λέει, τον βεβαιώνει ο Σαλβαράς.

-Παραμέρισε κι εσύ, δε σ’αναγέρνω μούδε εσένα.

Γυρίζει μετά στον Φώτη Καραμεσίνη και τον ρωτά.

-Εσύ τι δουλειά κάνεις;

-Εμποροβιομήχανος.

-Πάει να πει;

-Βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων.

Κόκκαλο ο χωροφύλακας στην κυριολεξία.

Ρωτάει μετά τον μακαρίτη Σωτήρη Νικολόπουλο (Λαμπέτη) .

-Μη μου πεις πως είσαι κι απατός σου επιστήμονας;

-Όχι. Γαιοχτήμονας είμαι, του απαντά σοβαρά σοβαρά εκείνος.

-Δηλαδή ίντα δουλειά κάνεις;

-Έχω δυο χιλιάδες στρέμματα σταφίδες και χωράφια.

-Εσύ; λέει στον Σπύρο Μπακόπουλο.

– Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Έστρεψε γύρω γύρω την κεφαλή του, περιεργάστηκε μισοερευνητικά μισοαμφίβολα τους κρατούμενους, έφτυσε όπου βρήκε και βγήκε έξω από την πόρτα μουρμουρίζοντας:

-Διάλε τσ’αποθαμένους σας ουλονώ, Βουργάροι… (να σας πάρει όλους ο διάολος τους πεθαμένους σας)

Την ώρα που πήγε να βάλει την μπάρα στην πόρτα πλησιάζει ο Σαλβαράς και του λέει:

-Μωρέ συ πατριώτη κάνεις μια παληκαριά;

-Ίντα θέλεις;

-Είναι σε τούτο το τμήμα κανείς αξιωματικός ή υπαξιωματικός κρητικός;

-Είναι ένας νωματάρχης. Ίντα τονε θες;

-Να πας να του πεις πως τον παρακαλεί ένας πατριώτης του κρατούμενος, να φροντίσει να μας διώξουνε αμέσως για τις φυλακές.

-Να πάω θέλω (: θα πάω), γιατί αν το οι γιάλλοι σας (τους αντάρτες εννοούσε) μπορεί να’ρθουνε να σασε ξεμιστέψουνε, τέθοιοι αθρώποι που είστε ούλοι σας και καλιά να μασε λείπετε από πα (: καλύτερα να μην είστε εδώ, να φύγετε από εδώ).

Πραγματικά σε μισή ώρα βρίσκονταν στις φυλακές στις αποθήκες Καρέλια στην Καλαμάτα…

Ε. Φυλακές Ακροναυπλίας 1948

Ο εμφύλιος πόλεμος, την εποχή εκείνη βρισκότανε στο ζενίθ της ανάπτυξής του κι από τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο και σ’ όλα τα νησιά της χώρας φονικότατες μάχες εξελίσσονταν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Στην Ακροναυπλία στέλνανε για λίγες μέρες, όσο να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα, κατάδικους σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία.

Ανάμεσά σ’αυτούς ήταν κι ένα πατριωτάκι του Σαλβαρά, ένα ψυχωμένο κι όμορφο παληκάρι 24-25 χρονών, αεροπόρος από το χωριό Κεραμέ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Κυριακάκης Κώστας με τ’όνομα.

Με το μπάσιμό του στη φυλακή εκείνη γνωρίστηκε με τον Σαλβαρά, που τον υποδέχτηκε και τον περιποιήθηκε. Έμαθε την περιπέτειά του, την αγέρωχη στάση του στο Στρατοδικείο, τη σκευωρία με την οποία τον καταδίκασαν σε θάνατο μαζί με τους συναδέλφους του και θέλησε να του τονώσει το ηθικό. Αυτός όμως δεν είχε ανάγκη από τέτοια. Ήξερε πως θα εκτελεστεί. Το’χε πάρει απόφαση και καρφί δεν του καιγότανε. Συμμετείχε πρωτοπόρα σ’όλες τις εκδηλώσεις της φυλακής και η πίστη του στον αγώνα και η αισιοδοξία του καμιά μα καμιά στιγμή δεν τον εγκατέλειψαν.

Ένα απογευματάκι πλησιάζει τον Σαλβαρά και του λέει:

-Από το δυτικό παράθυρο του αναρρωτηρίου είδα το βασιλικό επίτροπο που με δίκασε. Απόψε θα με πάρουν κι αύριο θα μ’εχτελέσουν στην Πρόνοια (τόπος εχτελέσεων στο Ναύπλιο).

-Για σώπα ρε Κώστα, γι’ άλλη δουλειά θα’ρθε αυτούς, του λέει.

-Κείνο που σου λέω γω να ξέρεις και θα το ιδείς.

Και πραγματικά δεν πέρασε μισή ώρα και κατά το ηλιοβασίλεμα ακούστηκε ο κράχτης να φωνάζει

«Ο Κυριακάκης με τα πράγματά του για μεταγωγή»

Η πρόβλεψή του επαληθεύτηκε.

Στη στιγμή, αγέρωχος πάντα, ψυχωμένος, ζωντανός, ευγενικός και πράος πετάγεται στη μέση του θαλάμου και απευθυνόμενος προς τους συγκρατούμενούς του τους λέει:

«Συναγωνιστές, κρατήστε ψηλά τη σημαία του αγώνα. Ατσαλωμένοι ως την τελευταία στιγμή σαν ένας άνθρωπος, παλέψτε για τη δικαίωση των ιδανικών του, μη δειλιάσετε μπροστά σε τίποτα, γίνετε φωτεινό παράδειγμα αγώνα και θυσίας. Οι θυσίες ποτέ δεν πάνε χαμένες. Η νίκη θα’ναι με το μέρος μας. Γεια σας αδέρφια…».

Ακολούθησαν χειροκροτήματα, ζητωκραυγές, φιλιά και με πρόταση του Σαλβαρά μπαίνει μπροστάρης στο χορό και ξωπίσω του όλος ο θάλαμος ρίχνεται σ’ ένα ξέφρενο, αλλόκοτο πηδηχτό Κρητικό. Με το «γεια σας αδέρφια» και την ευχή «το αίμα μου να’ναι το τελευταίο» ανεβασμένος στα χέρια των αγωνιστών, παραδόθηκε στους φύλακες για την απομόνωση και με το χάραμα της επόμενης μέρας τα φασιστικά πολυβόλα ρίξανε καταγής έναν ακόμα ήρωα.

Η φυλακή στο πόδι, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, έψαλε το «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς» κι ορκίστηκε να μην τον ξεχάσει ποτέ. Από το ξερόβραχο της Ακροναυπλίας η Κρήτη πλήρωνε τον οβολό της σε αίμα διαλεχτού γιου της, για την ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία.

 

ΣΤ. Φυλακές-Στρατόπεδο συγκέντρωσης Γυάρου («Θανατονήσι»), Δεκέμβρης 1949 (συνάντηση με Μιχάλη Παπαμαύρο)

…Οι συνθήκες υποδοχής στη Γιούρα είχανε τώρα κάπως βελτιωθεί. Δεν τους περίμεναν παραταγμένοι φύλακες και βασανιστές με τα ρόπαλα, έτοιμοι να τους λυώσουν στο ξύλο (σημ. όπως έγινε κατά την πρώτη φυλάκιση του Σαλβαρά εκεί τον Ιούλιου του 1947). Γινότανε διαλογή από τους φακέλους και τα συνοδευτικά έγγραφα κι ανάλογα με την επαγγελματική κυρίως ιδιότητα του καθενός εταξινομούντο στους όρμους του νησιού. Έτσι στον τέταρτο όρμο που ήταν εργοτάξιο ανέγερσης κτηριακών εγκαταστάσεων στέλνανε τους πιο γερούς, εργάτες και αγρότες κατά προτίμηση, ενώ στο τρίτο, τους διανοούμενους , τα στελέχη, για να μην επηρεάζουν, να μην καθοδηγούν και να μην «συγκρατούν» τους άλλους κρατούμενους…

Ο Σαλβαράς βρήκε στον όρμο αυτό (τον τρίτο) πολλούς γνωστούς και φίλους. Ανάμεσά σ’αυτούς και τον αξέχαστο καθηγητή του στα Ελληνικά στο Ρέθυμνο το 1935 φιλόλογο Σωτήρη Σουκαρά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απομονωμένο, αλλά με άριστη -όσο ήταν δυνατόν- περιποίηση σε μια σκηνή, γιατί ήταν βαριά άρρωστος, σ ’επικίνδυνη κατάσταση από συνεχείς αιμοπτύσεις. Το παλιό χτικιό που τον βασάνιζε χρόνια και που το’ χε ψωνίσει  στις φυλακές και στις εξορίες μια ζωή ολάκαιρη, είχεν αναζωπυρωθεί, μ’ απειλητικές διαθέσεις για τη ζωή του. Όμως το κουράγιο, η πίστη του και η φροντίδα των συναγωνιστών του συντέλεσαν να ξεπεράσει κι αυτή την κρίση και γρήγορα ανάρρωσε.

Στον όρμο αυτό τότε κρατιότανε κι αείμνηστος παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος, μια εξέχουσα προσωπικότητα της παιδαγωγικής επιστήμης με παγκόσμια ακτινοβολία, ο γιατρός Στάθης Κανναβός, ο Παπά-Κτενάς από τη Λευκάδα, ο γεωπόνος Βίκτωρ Χαρατζίδης, πλήθος δασκάλων και καθηγητών , ένας εφοπλιστής, μερικοί νομικοί και ανώτατα στελέχη των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων. …

Η διεύθυνση των φυλακών, για να μπορεί να ελέγχει και την εσωτερική ζωή των κρατουμένων μέσα στον όρμο και στις σκηνές ακόμα, τοποθέτησε σε κάθε σκηνή σχεδόν κι έναν δικό της άνθρωπο, κατά προτίμηση ποινικό κρατούμενο, δηλαδή κατάδικο για αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου. Η καθοδήγηση του όρμου πήρε αμέσως τα μέτρα της. Συνέστησε να μην κακομεταχειριστούν σε καμία περίπτωση και σε καμία σκηνή οι εγκάθετοι, αντίθετα να τους δείξουν φιλοξενία, συμπάθεια, περιποίηση και να τους προσφέρουν απ’ ό,τι διέθεταν: φαγητό βελτιωμένο, καφεδάκι, τσιγάρα, γλυκίσματα που λάβαιναν με δέματα από τα σπίτια τους, να τους καλούν στις ψυχαγωγικές τους εκδηλώσεις και γενικά να μην τους ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Παράλληλα συνέστησε αυστηρή προσοχή και απόλυτη εχεμύθεια γύρω από την οργάνωση γενικά του όρμου, του μηχανισμού συλλογής και κυκλοφορίας των ειδήσεων και ιδιαίτερα του μηχανισμού επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Στις ιδιαίτερες συναντήσεις τους οι κρατούμενοι αποκαλούσαν το βαλτό της σκηνής χαφιέ.

Ο μπάρμπα-Μιχάλης Παπαμαύρος, 70 χρονών και πάνω τότε (σημ. και όμως ήταν το 1949 το πολύ 59 ετών!, έτος γέννησης 1890 ή 1893) , ήταν πάντα εξαιρετικά αγαθός και απονήρευτος. Ο φίλος που τον έβλεπε και του μετέδιδε τις ειδήσεις και τη γραμμή του στρατοπέδου τού είχε συστήσει να είναι προσεκτικός και να μην κουβεντιάζει για τίποτα απολύτως μπροστά στο χαφιέ σ’ όποια σκηνή και αν πήγαινε.

Μια μέρα ο μπάρμπα-Μιχάλης μπαίνει στη σκηνή των Κρητικών. Συνήθιζε να πηγαίνει σ’ αυτήν τακτικά γιατί οι Κρητικοί, όπου κι αν βρίσκονται, τη φιλοξενία την έχουν στο αίμα τους κι ο μπάρμπα-Μιχάλης έβρισκε εκεί λογιών-λογιών καλούδια: καφεδάκι, ξερά σύκα, καρύδια, σταφίδες, παξιμαδάκια, έβρισκε και καλή παρέα και ροζονάρανε μαζί για ώρες, πολλές φορές. Ήταν μεγαλόσωμος, καλοπερασμένος στα νιάτα του και λιχούδης.

Δεν πρόφτασε να μπει στη σκηνή και να καλοκαθίσει και πριν προφτάσουν οι ένοικοι να του κάνουν νόημα να είναι προσεχτικός, ρωτά:

-Εδώ είναι ο χαφιές; Γιατί μου’ πανε μερικά νέα κι ήρθα να σα τα πω, μα μου’ πανε να προσέχω το χαφιέ, εδώ είναι;

Οι Κρητικοί μείνανε σύξυλοι. Άλλοι σκάσανε στα γέλια, άλλοι τον σκουντούσανε να σωπάσει κι άλλοι προσπαθούσαν ν’ αλλάξουν κουβέντα.

Γέλασε ο χαφιές, σηκώθηκε διακριτικά από το στρώμα του και λέει με ευγένεια στο μπάρμπα-Μιχάλη:

-Εγώ είμαι μπάρμπα-Μιχάλη ο χαφιές. Πώς σου φαίνομαι;

– Ε καλός είσαι, καλός φαίνεσαι, πού πηγαίνεις; Κάτσε, γιατί φεύγεις; Εμάς μας είπανε να σας αγαπούμε, γιατί φεύγεις;

– Θα φύγω μπάρμπα-Μιχάλη. Θα φύγω οριστικά από δω, δε με σηκώνει το κλίμα. Θα φύγουμε όλοι μας από τον όρμο σας. Εδώ είναι κοινωνία αγγέλων, εμείς δεν έχουμε θέση σ’αυτή την κοινωνία. Μη στενοχωριέσαι, άδικα πασχίζει η διεύθυνση να σας υπονομεύσει μ’ εμάς.

Είπε και βγήκε έξω στο προαύλιο αφήνοντας τον μπάρμπα-Μιχάλη μούσκεμα στον ιδρώτα από την γκάφα του, όπως εκμυστηρευότανε αργότερα σ’ άλλους κρατούμενους.

Και πραγματικά σε δυο τρεις μέρες, όλοι αυτοί οι βαλτοί διατάχθηκαν να απομακρυνθούν από τον όρμο. Φοβήθηκε ο Γλάστρας πως θα γινόντουσαν αντί για όργανά του, όργανα των αγωνιστών και γιατί όχι, συναγωνιστές τους. …

Ζ. Φυλακές Κεφαλονιάς (Αργοστόλι), καλοκαίρι 1953 -μεγάλοι σεισμοί

Το καλοκαίρι του 1953 βάδιζε προς το τέλος του. Ήτανε Αύγουστος πια και κατά τις δέκα του μήνα μια ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε δυνατά το νησί της Κεφαλονιάς και τη φυλακή, που παρόλο που ήτανε σωστό φρούριο με τοίχους πάχους ενός μέτρου, έπαθε σοβαρές ρωγμές. Όλοι οι κρατούμενοι, πολιτικοί και ποινικοί, ανησύχησαν υπερβολικά και βάλαν τις φωνές, ζητώντας ν’ ανοίξουν οι πόρτες και να βγουν στα προαύλια, γιατί ήτανε νύχτα. Στις φωνές και διαμαρτυρίες τους πήραν τη διαβεβαίωση από τη διεύθυνση, που ωστόσο κατέφθασε, πως ήταν μια δόνηση συνηθισμένη στο νησί, χωρίς ζημιές που πέρασε και πάει. «Κοιμηθείτε ήσυχοι μα δε θα ξαναγίνει σεισμός!!»

Οι κρατούμενοι δεν επαναπαύτηκαν και ζητούσαν επίμονα να ανοίξουν οι πόρτες των θαλάμων και των κελιών για να βγουν στα προαύλια, παρόλο που κι αυτά δεν παρείχαν εξασφάλιση, γιατί ήσαν μικρά και οι τοίχοι των θαλάμων, σε περίπτωση κατάρρευσης, θα τους σκότωναν, αλλά τέλος πάντων, από το να είναι σιδεραμπαρωμένοι μέσα στα μπουντρούμια και να κινδυνεύουν να καταπλακωθούν κει μέσα, προτιμότερο ήταν να βρίσκονται στα προαύλια. Ήταν η πρώτη μορφή διεκδίκησης, που έμεινε απραγματοποίητη. Οι πόρτες δεν άνοιξαν και οι κρατούμενοι συνέχισαν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες τους, με χωνιά που φτιάξανε πρόχειρα με χαρτόνια, όλη τη νύχτα. Η πόλη του Αργοστολίου, θέλεις από την τρομάρα του σεισμού, θέλεις από τις φωνές των φυλακισμένων δεν είχε κι αυτή ησυχάσει όλη τη νύχτα.

Με το ξημέρωμα της επόμενης μέρας μια επιτροπή ζήτησε να παρουσιαστεί στο διευθυντή της φυλακής Μανώλη Μπουζάκη. Σ’ αυτήν συμμετείχε κι ο Σαλβαράς, που δούλευε στο λογιστήριο από ένα μήνα πριν και αξίωσε χωρίς περιστροφές και παζαρέματα να μείνουν οι πόρτες των θαλάμων και των κελιών ανοιχτές  όλο το εικοσιτετράωρο και κλειστές οι πόρτες των αχτίνων, γιατί η ζωή τους διέτρεχε άμεσο κίνδυνο από τους σεισμούς. Ο Μπουζάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση, ισχυριζόμενος πως δεν ήταν δικής του αρμοδιότητος αλλά του Εισαγγελέα.

Η Επιτροπή ζήτησε επίμονα να’ ρθουν ο Εισαγγελέας και ο Νομάρχης για να δώσουν λύση στο πελώριο θέμα του κινδύνου ενταφιασμού πεντακοσίων πάνω κάτω κρατουμένων. Την ίδια ώρα της παράστασης οι άλλοι κρατούμενοι με τα χωνιά από τα προαύλια και τους θαλάμους διαμαρτύρονταν εντονότατα με συνθήματα να μείνουν οι πόρτες ανοιχτές και να’ ρθει ο Εισαγγελέας και ο Νομάρχης. Οι διαπραγματεύσεις μείνανε άκαρπες. Ο Μπουζάκης ήταν ανένδοτος κι η Επιτροπή επιστρέφοντας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συζήτησης που είχε με το διευθυντή και πρότεινε: Ένταση του αγώνα με φωνές και διαμαρτυρίες και επίμονη αξίωση να’ ρθουν οι Εισαγγελέας και Νομάρχης και αποχή από το συσσίτιο. Το σύνολο των κρατουμένων σαν ένας άνθρωπος, πειθάρχησε στην πρόταση συνέχισης και έντασης του αγώνα κι η φυλακή μετατράπηκε σ’ ένα φρούριο διαμαρτυρίας, ανησυχίας και αγώνα, αγώνα ζωής και θανάτου, του πιο φριχτού θανάτου, του ενταφιασμού μαζικά κάτω από τα ερείπια εκατοντάδων κρατουμένων. Ολάκαιρη η μέρα της ενδεκάτης Αυγούστου 1953 πέρασε με τους δεσμώτες να μάχονται από τους θαλάμους και τα κελιά του φρουρίου, με μοναδικό όπλο τη φωνή και την ενότητά τους. Σάμπως είχαν και τίποτα άλλο; Και οι αρχές; Μα τι άλλο. «Αγρόν ηγόραζαν» όπως πάντα.

Κει που ο αγώνας της μέρας εκείνης είχε φτάσει στο κατακόρυφο και η ώρα να ξανακλειστούν πάλι στα κελιά τους οι κρατούμενοι πλησίαζε, κατά το ηλιοβασίλεμα ήρθε πάλι μια σεισμική δόνηση κατά πολύ ισχυρότερη της προηγούμενης. Οι κρατούμενοι πάγωσαν. Νέες ρωγμές στους τοίχους και στις στέγες των φυλακών γίνανε ενώ οι προηγούμενες άνοιξαν περισσότερο. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης και του θαψίματος των κρατουμένων διαγραφόταν άμεσος. Τρομερές σκηνές φρίκης και πανικού ξετυλίχτηκαν την ώρα εκείνη. Οι φωνές προς τη διεύθυνση, το προσωπικό και τη φρουρά μένανε χωρίς απάντηση. Οι φύλακες από την τρομάρα και τον πανικό τους εγκατέλειψαν τα πάντα κι εξαφανίστηκαν έξω από τη φυλακή, έχοντας μαζί τους και τα κλειδιά των κελιών.

Την ώρα της τρομερής εκείνης δόνησης γκρεμίστηκε από τη σκοπιά του ένας σκοπός χωροφύλακας με το όπλο του. Το ύψος της σκοπιάς, πάνω στον εξωτερικό μαντρότοιχο, θα’ταν πάνω κάτω τέσσερα μέτρα. Με το γκρέμισμά του, χτύπησε σε βράχια, από την εξωτερική πλευρά του τοίχου και έμεινε στον τόπο.

Η τρομερή αυτή δόνηση-τότε δεν ήταν γνωστοί οι βαθμοί ρίχτερ- πέραν από το θύμα αυτό της χωροφυλακής- είχε κι άλλα θύματα στην πόλη και στα χωριά, νεκρούς και τραυματίες, καθώς κι ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε οικήματα, όπως αργότερα γίνηκε γνωστό.

Οι φωνές απελπισίας , οι κραυγές και οι κατάρες των κρατουμένων, που είχαν ενταθεί στο έπακρο, υποχρέωσαν τον διευθυντή να παρουσιαστεί. Σαν ένας άνθρωπος όλοι οι κρατούμενοι, πολιτικοί και ποινικοί, ζήταγαν τώρα επίμονα όχι να μείνουν ανοιχτά τα κελιά μέρα νύχτα  μα να ανοίξουν διάπλατα οι φυλακές και να βγουν όλοι οι κρατούμενοι έξω από το συγκρότημα και να στρατοπεδεύσουν στο αλσύλλιο που βρισκότανε μπροστά σε αυτό, στην παραλία, δίπλα από τον προτομή του δυνάστη Μαίτλαντ.

Ο διευθυντής Μπουζάκης κάτωχρος κι αυτός ούτε απέρριπτε ούτε ενέκρινε την αξίωση αυτή των κρατουμένων. Εδήλωσε όμως πως περιμένει από στιγμή σε στιγμή τον Εισαγγελέα να δώσει λύση, που ελπίζει να είναι ικανοποιητική.

Οι διαμαρτυρίες και οι κραυγές απελπισίας των κρατουμένων δεν μετριάζονταν, αντίθετα με τα νέα δεδομένα του σκοτωμού το χωροφύλακα, με το άνοιγμα τεράστιων ρωγμών στους τοίχους και τις στέγες του συγκροτήματος, η πάλη τους γίνηκε οξύτερη, με μοναδική απαίτηση το άνοιγμα των φυλακών και την έξοδό τους από αυτές, όσο ήταν ακόμα καιρός.

Το βράδιασμα της μέρας έφτασε, οι φωνές δεν καταλάγιαζαν, η ολοήμερη νηστικομάρα δε λογαριάζονταν, λίγο νεράκι ήταν αρκετό για να βρέχουν το λαρύγγι τους οι κρατούμενοι για να μπορούν να φωνάζουν.Πολλών είχε φράξει ο λαιμός τους, η φωνή τους είχε κοπεί και μη μπορώντας να φωνάζουν χειρονομούσαν σαν τρελοί πίσω απ’ τα κάγκελα των ακτίνων, που τα ταρακούναγαν έξαλλα, μανιακά, απελπιστικά κι όσο περνούσε η ώρα και δε φαινότανε ο Εισαγγελέας τόσο κορυφωνότανε η αγωνία, με τη σκέψη πως αν επακολουθήσει  καμιά καινούργια δόνηση, αυτή θα ’τανε μοιραία για να τους θάψει ζωντανούς.

Είχε σουρουπώσει πια κι από τα μισόλογα των φυλάκων, που κι αυτοί θέλανε ν’ ανοίξουν οι φυλακές για να γλιτώσουν κι αυτοί, γινότανε γνωστό πως στ’ Αργοστόλι και στα χωριά υπήρχαν πολλά θύματα σε νεκρούς και τραυματίες και πως η κατάσταση ήταν τραγική, οπότε ξαφνικά ένας φύλακας ειδοποιεί πως ήρθε ο Εισαγγελέας και θα δεχθεί αμέσως μια επιτροπή στο γραφείο του διευθυντή. Χωρίς καμιά καθυστέρηση παρουσιάστηκε μια επιτροπή από τους Μανώλη Σιγανό, γιατρό, Συντυχάκη Δανιήλ, Μιχαλόπουλο Γιάννη κ.α. και χωρίς περιστροφές απαίτηση από τον Εισαγγελέα να δώσει εντολή, σαν αποκλειστικά αρμόδιος και υπεύθυνος για τη ζωή των εκατοντάδων κρατουμένων, ν’ ανοίξουν οι φυλακές και να περιοριστούν αυτοί σε συρματοπλεγμένο χώρο έξω από τις μάντρες, κοντά στην παραλία, χωρίς καμιά καθυστέρηση γιατί κάθε στιγμή που περνάει μπορεί να καταστεί μοιραία για όλους. Κι αυτό μέχρι να μεταφερθούν σ’ άλλες φυλακές μια που οι φυλακές αυτές κατέστησαν επικίνδυνα ετοιμόρροπες.

Ο Εισαγγελέας σαδιστικά, ψυχρά κι απάνθρωπα, με την ενδόμυχη ίσως ευχή να πραγματοποιηθεί ο φόβος των κρατουμένων, απάντησε:

«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Να πάτε στους θαλάμους σας και στα κελιά σας, να συστήσετε στους συγκρατούμενούς σας να ηρεμήσουν, γιατί διαφορετικά θα υποστείτε τις συνέπειες του νόμου, λόγω της ανταρσίας την οποία υποκινήσατε και συνεχώς υποθάλπετε.»

Η επιτροπή έμεινε αποσβολωμένη. Δεν περίμενε τέτοια αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού θέματος για τη ζωή τόσων κρατουμένων που κινδύνευε άμεσα, από τον υπεύθυνο κρατικό αντιπρόσωπο και του δήλωσε απερίφραστα πως οι κρατούμενοι δεν θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες τους νύχτα μέρα, μέχρι να δοθεί η διαταγή για την έξοδό τους από τις ετοιμόρροπες φυλακές και τη μεταφορά τους σε άλλες.

Χωρίς να δεχτεί να μπει στους θαλάμους και στα κελιά, όπως του ζήτησε η επιτροπή, για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την  κατάσταση των κτιρίων, έφυγε έτσι στυγνός, άτεγκτος κι ανελέητος, όπως είχε έρθει.

Με την επιστροφή της επιτροπής στους θαλάμους και την ανακοίνωση στους κρατουμένους της δήλωσης του Εισαγγελέα όλοι σαν ένας άνθρωπος ξέσπασαν σε οργή και αγανάκτηση κι οι φωνές τους εντάθηκαν στο κατακόρυφο. Η κραυγή που κυριαρχούσε ήταν μια: «Βγάλτε μας έξω. Κινδυνεύουμε να ταφούμε ζωντανοί. Λαέ της Κεφαλονιάς κινητοποιήσου για να σώσεις τη ζωή μας…».

Οι φωνές όλη τη νύχτα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό. Πολλοί άνθρωποι από τ’ Αργοστόλι είχαν ξεσηκωθεί και αξίωναν επίμονα από το διευθυντή να μην αφήσει να ταφούν ζωντανοί τόσοι άνθρωποι στις φυλακές. Αυτά τα νέα φτάσανε, μέσα από τους φύλακες και τους χωροφύλακες που, όσο πέρναγαν οι ώρες, βλέπαν κι αυτοί πως κινδύνευε η ζωή τους κι εναπόθεταν τις ελπίδες τους στην πάλη των κρατουμένων. Οι δεύτεροι, όπως ειπώθηκε, είχαν δώσει κιόλας ένα θύμα. Ο διευθυντής Μπουζάκης πηγαινοερχότανε όλη τη νύχτα από την πόλη στη φυλακή και από την φυλακή στην πόλη νευριασμένος, τρομοκρατημένος κι αμήχανος μη μπορώντας να πάρει μιαν απόφαση. Από τη μια έβλεπε τον κίνδυνο άμεσο κι απειλητικό και στη συνείδησή του προφανώς κυριαρχούσε το κρίμα να πάρει στο λαιμό του τη ζωή τόσων ανθρώπων κι από την άλλη τα χέρια του ήταν δεμένα κι η καριέρα του κρεμότανε σε μια κλωστή.

Στο μεταξύ, από την τελευταία δόνηση, οι μετασεισμικές δονήσεις, μικρές και μεγάλες, μέρα νύχτα συνεχίζονταν κι οι καρδιές των εγκλείστων πήγαιναν να σπάσουν, περιμένοντας κάθε στιγμή τη μοιραία.

Με το ξημέρωμα της δωδεκάτης Αυγούστου 1953 ο Μπουζάκης εκάλεσε τον διοικητή της φρουράς να βγάλει έξω από τη φυλακή τους κρατούμενους και του εφιστούσε την προσοχή του για τη φύλαξή τους. Ο διοικητής της φρουράς αρνήθηκε κατηγορηματικά να συμμορφωθεί και δήλωσε στον διευθυντή Μπουζάκη πως δεν αναλαμβάνει ουδεμία ευθύνη, εκτός αν του δοθεί γραφτή διαταγή υπογεγραμμένη από τον διοικητή της χωροφυλακής Αργοστολίου και τον Εισαγγελέα.

-Καλά, του απάντησε ο Μπουζάκης. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για όλα και διέταξε τον Αρχιφύλακα να οπλίσει με μακρύκανα όπλα της υπηρεσίας το φυλαχτικό προσωπικό για τη φύλαξη των κρατουμένων έξω από τις φυλακές.

Την ίδια ώρα κάλεσε πάλι την επιτροπή των κρατουμένων και τους είπε: «Ξέρω ότι παίζω το κεφάλι μου κορώνα γράμματα. Όμως αποφάσισα εγώ μόνος μου, χωρίς καμιά από πουθενά εντολή να σας βγάλω έξω. Προσέξτε όμως. Από σας δεν έχω ούτε παράπονο ούτε φόβο πως θα δραπετεύσετε. Με τους ποινικούς όμως τι γίνεται;»

Τότε η επιτροπή του απάντησε:

-Κύριε διευθυντά, κάνε το καθήκον σου κι έχετε το λόγο μας πως δεν θα προκύψει κανένα απολύτως ζήτημα. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας σ’ εμάς και σας δηλώνουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά πως αναλαμβάνουμε εμείς, εκ του αφανούς, να φυλάξουμε τους ποινικούς κρατούμενους, αρκεί να τους τοποθετήσετε σε ξεχωριστό κλωβό.

– Καλά πηγαίνετε κι ετοιμαστείτε να βγείτε, χωρίς να πάρετε μαζί σας το παραμικρό. Ταυτόχρονα δίνει εντολή στον Αρχιφύλακα να ανοίξει τις πόρτες και στο οπλισμένο προσωπικό της φυλακής να σχηματίσει κλοιό έξω από την είσοδό της, δίπλα στην προτομή του Μαίτλαντ και κάτω από τα λίγα πευκάκια που βρίσκονταν κοντά στην ακροθαλασσιά.

Οι κρατούμενοι μόλις άκουσαν πως θα βγαίναν έξω δεν πίστευαν στ’αυτιά τους και σαν ένας άνθρωπος σ’ ελάχιστα λεπτά πετάχτηκαν έξω. Πειθαρχικοί και μ’ απόφαση να εφαρμόσουν τις οδηγίες της καθοδήγησής τους, στάθηκαν στον καθορισμένο γι’ αυτούς χώρο και περίμεναν. Ο Μπουζάκης εθεώρησε σκόπιμο να τους πει πως πήρε μόνος του την πρωτοβουλία ν’ ανοίξει τις φυλακές, πως δεν έχει άλλη φρουρά, εχτός από τους φύλακές του και πως έχει δώσει εντολή, στην παραμικρή κίνηση για απόδραση, να ρίξουν οι άντρες στο ψαχνό. Ένας από την καθοδήγηση τον ευχαρίστησε δημόσια και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα.

Σε διάστημα πολύ λίγης ώρας σχηματίστηκαν δύο πρόχειροι συρματοπλεγμένοι κλωβοί, ένας για τους πολιτικούς κι ένας για τους ποινικούς κρατούμενους. Παράλληλα οργανώθηκε σχέδιο διακριτικής φύλαξης των ποινικών κρατουμένων, στους οποίους ειπώθηκε πως οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν εγγυηθεί και γι’ αυτούς πως θα καθίσουν ήσυχοι και τους παρακάλεσαν να φανούν αντάξιοι της κρισιμότητας των στιγμών. Εκείνοι ήσαν κατενθουσιασμένοι και δήλωσαν με συγκίνηση:

«Αδέρφια μας, σε σας χρωστάμε τη ζωή μας. Να μείνετε απολύτως ήσυχοι πως δε θα δημιουργηθεί το παραμικρό».

Σε μια ώρα ακριβώς από τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών και βγήκαν έξω οι κρατούμενοι, δόθηκε η εντολή να δημιουργηθούν ταχυκίνητα συνεργεία, ένα για κάθε αχτίνα, από τους πιο νεότερους κρατούμενους, και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός τετάρτου, να βγάλουν όλα τα υπάρχοντα όλων των κρατουμένων έξω.

Σαν αστραπή τρέξανε τα παιδιά και σαν πουλιά πέταξαν και πριν καλά καλά περάσει το τέταρτο της ώρας όλα τα πράγματα των κρατουμένων φτάσανε -φίρδην μίγδην ειν’ αλήθεια- στο πρόχειρο υπαίθριο στρατόπεδο. Μόνο τα φάρμακα φτάσανε μ’ ιδιαίτερη φροντίδα κι επιμέλεια και παραδόθηκαν στους γιατρούς και νοσοκόμους.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μεταφορά των πραγμάτων έξω από τη φυλακή και πριν περάσει καλά καλά μισή ώρα και πάνω που είχαν στηθεί τα καζάνια πρόχειρα για την Παρασκευή του συσσιτίου, σείστηκε ξαφνικά κι απότομα η γης, με τέτοιο μένος και με τέτοια ένταση, σαν να’θελε να εξαφανίσει, να καταπιεί ό,τι βρισκότανε πάνω της. Ο ουρανός θόλωσε με μιας, η θάλασσα φούσκωσε απειλητική. Το απέναντι ψηλό βουνό, ο Αίνος, σκίστηκε κι ασπρόμαυρους καπνούς πέταγε από τις πλαγιές του, ενώ τεράστιοι όγκοι βράχων κατρακυλούσαν προς τους πρόποδές του.

Και οι κρατούμενοι; Σαν να τους άρπαξε μια υπεργήινη δύναμη, τους πέταξε ψηλά, κι απότομα τους παράτησε κατά γης. Η μιλιά τους είχε κοπεί. Η όψη του προσώπου τους κατακίτρινη κι ο ένας κοίταζε τον άλλο και δεν τον γνώριζε. Σαν να’χανε πέσει από άλλο πλανήτη. Ήτανε βιβλική καταστροφή κι ολάκαιρο το νησί της Κεφαλονιάς μεταμορφώθηκε σε μια άμορφη μάζα ερειπίων από την πρωτοφανή σ’ ένταση σεισμική δόνηση (τώρα θα λέγαμε 10 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) που σε μια και μόνο μονάδα χρόνου ελάχιστων δευτερολέπτων δεν άφηκε πουθενά πέτρα πάνω στην πέτρα.

Πριν καλά καλά συνέλθουν οι κρατούμενοι από την τρομάρα τους, στρέψαν τα μάτια τους στους χώρους που λίγη ώρα μένανε και τι να ιδούν; Μια άμορφη μάζα από πέτρες, ντουβάρια, σίδερα και ξύλα είχε σωριαστεί εκεί στον ίδιο αυτό χώρο που ήταν η διαμονή και κατοικία τους και μεταξύ τους σιγοψιθύριζαν: «Τι θα γινόμασταν, αν δεν μας έβγαζε έξω ο Μπουζάκης, ένας δεν θα γλίτωνε, ας είναι καλά…».

Πάνω στο Σαλβαρά σε μια στιγμή ρίχτηκε ο συγκρατούμενος και πολύ φίλος του αξέχαστος Βασίλης Κορμάς και τρέμοντας, κατακίτρινος όπως ήταν, τον ρωτούσε:

  • Πού βρισκόμαστε ρε φίλε;
  • Έξω από τη φυλακή, δε βλέπεις; του απάντησε.
  • Αδύνατον. Πού είναι η προτομή του Μαίτλαντ;
  • Άνοιξε η γης και την κατάπιε.

Και πραγματικά, ούτε ίχνος απ’ αυτό το απαίσιας μνήμης δημιούργημα δεν είχε μείνει. Είχε εξαφανιστεί μαζί με το βάθρο του και μαζί με τις φωτιές και τα καζάνια που βράζανε το συσσίτιο. Όσο και αν ψάχνανε οι κρατούμενοι να βρουν πού τα είχαν στήσει ήταν αδύνατον. Τα είχε καταπιεί η γη κι αυτά…

Μετά την τρομερή σεισμική δόνηση του Αυγουστιάτικου εκείνου πρωινού, το σκηνικό του νησιού ήταν φρικιαστικά τραγικό:

Καπνοί και σκόνες σε τεράστιες στήλες ήσαν τα πρώτα τραγικά σημάδια που φάνηκαν και σκέπασαν το νησί, σ’ όση έκταση ήταν δυνατόν να φαίνονται από τον πρόχειρο καταυλισμό των κρατουμένων. Κι οι κρατούμενοι να μην μπορούν ούτε όρθιοι, ούτε καθιστοί, ούτε πλαγιασμένοι να μείνουν. Τα νεύρα τους χόρευαν ασυγκράτητα. Οι αρμοί των ποδιών, των χεριών, της μέσης και του σβέρκου τους σαν να’χανε αποσυγκολληθεί. Το μυαλό κείνες τις στιγμές δεν κατάφερνε να λειτουργεί φυσιολογικά…

Λίγα λεπτά της ώρας είχανε περάσει από την τρομερή κι αβυσσαλέα, τη βιβλική εκείνη καταστροφή, κι αλλόφρονες, σαν μανιακοί, φάνηκαν τρέχοντας, προς τον καταυλισμό, οι πρώτοι διασωθέντες κάτοικοι του τραγικού Αργοστολιού. Οι κραυγές που ξεφώνιζαν σκίζαν τα σωθικά τ’ ανθρώπου, άναρθρες κι ακαταλαβίστικες όπως ήταν. Μα μέσα απ’ αυτούς τους γογγυσμούς και τα κλάματα, τις γκριμάτσες και τις χειρονομίες, ένας πόνος άφατος, μια θλίψη απροσμέτρητη και μια οδύνη σύνθεταν την τραγικότητα της στιγμής. Κάποιος θρηνούσε με σπαραγμό τη φαμελιά του, που ολάκερη καταπλακώθηκε από τα ερείπια, άλλος γύρευε τα παιδιά του, για τα οποία δεν είχε καμιά είδηση, άλλος τη μάνα του και τον πατέρα του κι όλοι μαζί να δέρνονται και να ολοφύρονται. Φτάσανε κοντά στα σύρματα των κρατουμένων αρκετοί, που ικέτευαν να τους δέσουν τις πληγές, που είχαν στα κεφάλια, στα χέρια, στα πόδια, παντού στο κορμί τους κι από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές εκείνες που ξετυλίγονταν από ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, που είχαν παραλογίσει, που γελούσαν μαζί κι έκλαιγαν, μισότρελοι κι αλλοπαρμένοι από τη μαύρη συμφορά που τους βρήκε.

Οι πρώτες πληροφορίες, που φτάσανε στους κρατούμενους, που στο μεταξύ άρχισαν να συνέρχονται, γιατί κι οι δονήσεις μετριάστηκαν και την ψυχραιμία τους την είχαν ανακτήσει, ήταν πως σ’ όλο το Αργοστόλι, πολιτεία με 15-20 χιλιάδες κατοίκους τότε και πρωτεύουσα του νομού, δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο. Τα πάντα είχαν καταρρεύσει και τα θύματα ήταν αδύνατο να υπολογιστούν.

Κτίρια ατράνταχτα σαν φρούρια, όπως το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας, το δικαστικό μέγαρο, το Μητροπολιτικό μέγαρο, η διοίκηση χωροφυλακής, οι εκκλησίες, τα σχολεία τα παλιά αρχοντικά κλπ είχαν μεταβληθεί σ’ άμορφους σωρούς ερειπίων, παρασύροντας και θάβοντας κάτω από αυτά όλους όσους βρέθηκαν τη στιγμή εκείνη της δόνησης μέσα. Υπαλλήλους, προσωπικό, επισκέπτες, ένοικους, ανθρώπους της δουλειάς και της βιοπάλης. Άσε τα άλλα σπίτια τα λιγότερο ανθεκτικά, τα φτωχόσπιτα, αυτά κατέρρευσαν σαν να’τανε από χαρτόνι. Κι οι σκοτωμένοι αμέτρητοι. Αβοήθητοι στην τύχη τους κι οι μισοζώντανοι ή μισοπλακωμένοι από τα γκρεμίσματα. Φρικιαστικές περιγραφές, όπως τις μετάφερναν, όσοι μπόραγαν. Τότε ήρθε στη φαντασία μερικών κρατουμένων η εικόνα της Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ύστερα από το βομβαρδισμό τους με τις ατομικές βόμβες του Τρούμαν το 1945 και παρομοίωσαν τις δύσμοιρες εκείνες πολιτείες της Άπω Ανατολής με την ως προ ολίγου χαριτωμένη και γεμάτη ζωή και σφρίγος πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς.

Δεν είχε περάσει πολλή ώρα από τη φοβερή και καταστροφική εκείνη δόνηση και καταφτάνει ο διευθυντής της φυλακής Μανώλης Μπουζάκης. Μπαίνει μέσα στα συρματοπλέγματα και γίνεται δεκτός με ζωηρά χειροκροτήματα από τους κρατούμενους. Αρκετά συγκινημένος, δεν μπορούσε να βγάλει τσιμουδιά από το στόμα του. Απλώνει τα χέρια και χαιρετά τους κρατούμενους, που όλοι μαζί τον επευφημούν, τον ευχαριστούν και τον χειροκροτούν. Τότε τον πλησιάζει μια επιτροπή από τους γιατρούς Μανώλη Σιγανό, Στάθη Κανναβό, τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, τον Δανιήλ Συντυχάκη και τον Σαλβαρά, του εκφράζει από μέρους όλων των κρατουμένων τη βαθειά τους ευγνωμοσύνη, για την πρωτοβουλία του να τους απομακρύνει από τα κτίρια των φυλακών, που χωρίς αυτή θα ήταν τώρα όλοι νεκροί και τον παρακαλεί να κάνει ένα άλλο καλό τώρα, όχι για τους κρατούμενούς του, παρά για τους τραγικούς σεισμόπληκτους της πόλης, που, όπως μαθαίνουμε, του είπαν, ένα μεγάλο πλήθος απ’ αυτούς είναι καταπλακωμένοι στα ερείπια, οι πιο πολλοί νεκροί, μα και πάρα πολλοί τραυματίες.

  • Εμείς κ. Διευθυντά, του λέει ο γιατρός ο Σιγανός, έχουμε οργανωμένο συνεργείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είμαστε δυο γιατροί, έχουμε νοσοκόμους με πείρα, έχουμε φάρμακα, ενέσεις, επιδεσμικό υλικό και πολλά άλλα, για πρώτες βοήθειες.
  • Και τι θέλετε; ρωτά ο Μπουζάκης.
  • Να μας αφήσετε να οργανώσουμε ομάδες σωτηρίας, και να βγούμε έξω από τα σύρματα, να τρέξουμε στην πόλη να βοηθήσουμε τους τραυματίες, τους γέρους, τα γυναικόπαιδα, όλους όσους στενάζουν κάτω από τα ερείπια, ν’ ανασύρουμε νεκρούς και τραυματίες, να φέρουμε εδώ όσους βρούμε ζωντανούς και να τους περιθάλψουμε, να σώσουμε ζωές κ. διευθυντά και σας παρακαλούμε μην αργείτε, πάρτε άλλη μια σωστή απόφαση, οι στιγμές είναι τραγικές, δώστε εντολή να βγούμε έξω.
  • Αξιέπαινη είναι, γιατρέ, η προθυμία και η πρωτοβουλία σας, μα πάλι να βάλω το σκοινί στο λαιμό μου; Το’βαλα τη μια φορά που σας έβγαλα έξω και γλιτώσατε και σεις κι εμείς, να το ξαναβάλω πάλι; Και μήπως έμεινε κανένας ζωντανός από τις αρχές για να τον συμβουλευθώ; Ο Εισαγγελέας κι όλο το προσωπικό των δικαστηρίων θάφτηκε κάτω από τα ερείπια του δικαστικού μεγάρου, το ίδιο κι ο Νομάρχης κι ο Διοικητής Χωροφυλακής κι άλλοι, κι άλλοι, πάω να τρελαθώ…
  • Ψυχραιμία κ. διευθυντά, κάντε αυτό που σας ζητάμε, για να σας ευγνωμονούν κι άλλοι άνθρωποι, μη διστάζετε, ανθρώπους θα σώσετε.
  • Δεν μπορώ γιατρέ, δε μπορώ, άσε να ιδούμε. Κι έφυγε…

Με το άκουσμα των νέων, για τον ενταφιασμό στα ερείπια όλων των εκπροσώπων των Αρχών του νησιού, οι κρατούμενοι εξεδήλωσαν βαθιά θλίψη. Άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους, οικογένειες ξεκληρίστηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, ανεξάρτητα αν μερικοί από τους εκπροσώπους αυτούς, όπως ο Εισαγγελέας, παρά λίγο να’τανε ο μοιραίος άνθρωπος, όταν κατηγορηματικά αρνιότανε να διατάξει ν’ ανοίξουν οι φυλακές και να βγουν έξω. Ποιος να μιλήσει για νέμεση… Στο μεταξύ γύρω από τα συρματοπλέγματα του πρόχειρου καταυλισμού των κρατουμένων ένα πλήθος κόσμου, προ πάντων γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, όσοι μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα ερείπια, με κραυγές άναρθρες με κλάματα, με χειρονομίες απελπισίας, που φτάνανε στην τρέλα, κουτσαίνοντας και καταματωμένοι οι πιο πολλοί, ζήταγαν βοήθεια.

Στη στιγμή ο αξέχαστος γιατρός Μανώλης Σιγανός φωνάζει το συνεργείο των νοσοκόμων και τον άλλο γιατρό, τον Στάθη Κανναβό, και τους λέει:

  • Εμπρός να βγούμε εμείς μόνο, έξω από τα σύρματα. Προσοχή στη φρουρά. Να μην απομακρυνθεί κανένας. Δίπλα κι έξω από τα σύρματα ανάψτε φωτιές και βάλετε τις σύριγγες να βράζουν. Ετοιμάστε όλα τα ηρεμιστικά φάρμακα κι ενέσεις που έχουμε, όλα τα παυσίπονα, τα αιμοστατικά, όλο το επιδεσμικό υλικό κι ό,τι άλλο έχουμε και γρήγορα, δουλειά, να περιθάλψουμε τον κόσμο και προσοχή, προσοχή μεγάλη μην πάθουμε καμιά ζημιά από τη φρουρά. Προσέξτε και το φαρμακευτικό υλικό, γιατί έχουμε λίγο και σε λίγη ώρα θα καταφτάσει εδώ πολύς κόσμος, μαθαίνοντας πως τους παρέχουμε βοήθεια…

Στη στιγμή τα πάντα ήταν έτοιμα. Το συνεργείο βγήκε έξω από τα σύρματα, γίνηκε ένα με τους σεισμόπληκτους και άρχισε την περίθαλψη. Οι παθόντες , κι ήσαν όλοι, μόλις ηρεμούσαν κι αισθάνονταν ανακούφιση χίλιες ευχές και ευχαριστίες δίναν στους γιατρούς και τους νοσοκόμους και περίεργοι ρωτούσαν ποιοι είσαστε εσείς; Πού βρεθήκανε τόσο καλοί άνθρωποι; Πώς γλιτώσατε; Καιρός δεν ήταν για εξηγήσεις, όμως άλλοι κρατούμενοι τους κατετόπιζαν μέσα από τα σύρματα και μόλις μάθαιναν την ιδιότητά τους ξεφώνιζαν: «Αδέρφια μας χιλιόχρονοι να είστε, καλή λευτεριά και γρήγορα  στα σπίτια σας».

Ο Σαλβαράς μια που δούλευε στο λογιστήριο της φυλακής πιο μπροστά, προσκολλήθηκε κι αυτός στο συνεργείο περίθαλψης και βγήκε από τα σύρματα. Βοήθαγε όσο μπορούσε όποιον είχε ανάγκη -και ποιος δεν είχε- και με παρηγορητικά λόγια προσπαθούσε να παρηγορήσει τους παθόντες.

Κει που βοήθαγε, μέσα στην αναταραχή και την αναμπουμπούλα, βλέπει για μια στιγμή μια κοπέλα ως είκοσι χρονών μ’ εξαίρετη κορμοστασιά και ομορφιά, ξυπόλητη, αχτένιστη και μισογδυμένη να τρέχει και να ρίχνεται πάνω του, άλλοτε γελώντας κι άλλοτε κλαίγοντας με κραυγές πόνου και οδύνης.

Πριν προφτάσει να συνέλθει η κοπέλα αρχίζει να τον καταφιλεί, σφιχταγκαλιάζοντάς τον και ρωτώντας τον πού ήτανε τόσες μέρες, γιατί δε φάνηκε και μια σειρά άλλες ακαταλαβίστικες και χωρίς ειρμό κουβέντες. Φανερό πως η κοπέλα είχε πάθει ισχυρό κλονισμό, σαν τρέλα. Ένας νοσοκόμος έτρεξε αμέσως και στη στιγμή γεμίζει μια σύριγγα και της κάνει μια ένεση στο μπράτσο. Η κοπέλα ηρέμησε, ησύχασε κι άρχισε να συνέρχεται και να ψιθυρίζει ευχαριστώ. Κάθισε σε μια πέτρα και ζήτησε νερό. Έχωσε το κεφάλι στα δυο της χέρια και τ’ ακούμπησε στα γόνατά της.

Ξαφνικά φάνηκε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος να τρέχει με όση δύναμη του πρόσφεραν τα γερασμένα και κουρασμένα πόδια του, φωνάζοντας κάποιο όνομα και ρωτώντας τους συμπατριώτες του αν είδαν την κόρη του. Φτάνοντας κοντά στα σύρματα την αντελήφθη, την αρπάζει στην αγκαλιά του και άρχισε να ξεφωνίζει:

« Παιδί μου που σ’ έχασα. Ζεις παιδάκι μου; Χτύπησες πουθενά; Καλά είσαι; Γιατί παιδί μου δεν μου μιλάς;»

Η κοπέλα δεν αντιδρούσε. Με βλέμμα απλανές κοίταζε μια εδώ, μια εκεί, σαν να μη θυμότανε απολύτως τίποτα. Πλησίασε κι ο γιατρός, είπε την ιδιότητά του, ρώτησε τον γέροντα αν είναι κόρη του και σε καταφατική απάντηση ο γιατρός τον διαβεβαίωσε πως το κορίτσι θα γίνει καλά. Είναι γερό, μα χρειάζεται ησυχία και ηρεμία για να συνέλθει τελείως.

  • Πού να τη βρούμε, παιδί μου, την ηρεμία; Τη μάνα της και τα δυο αδέρφια της τα’χω χάσει. Αν ήσαν στο σπίτι θα’ χουν θαφτεί εκεί μέσα. Άλλοι μου είπαν πως το κορίτσι έτρεχε προς τα δω κι έτρεξα κι εγώ να το συμμαζέψω. Τα ‘λεγε όσο γινότανε πιο σιγανά για να μην πάρει χαμπάρι η άρρωστη. Η αγωνία του για την τύχη της φαμελιάς του δεν περιγράφονταν. Φοβερή τραγωδία, μαζί με τόσες άλλες. Τρεις αγνοούμενοι από τη φαμίλια του κι ένα κορίτσι μισότρελο και αυτός ψυχικό και σωματικό ράκος…

Η ώρα ήταν περασμένη, κόντευε να βραδιάσει, οι κρατούμενοι μαζεύτηκαν στα συρματοπλέγματα, η περιποίηση προς τους τραυματίες σταμάτησε. Φως δεν υπήρχε πουθενά, γιατί είχανε γκρεμιστεί οι εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής Εταιρείας, νερό όμως ευτυχώς υπήρχε. Το σχέδιο ήταν να βοηθήσουν και την άλλη μέρα τους τραυματίες. Νηστικοί ξάπλωσαν κατάχαμα, όρεξη για φαγητό δεν υπήρχε, άλλωστε τίποτα δεν είχαν να φάνε, αν κι αυτό ήταν το λιγότερο.

Λίγο πιο μπροστά είχε καταφτάσει -από πού;- μια διμοιρία μαθητές χωροφυλακής οπλισμένοι μ’ αυτόματα και ακροβολίστηκαν γύρω από τον καταυλισμό και με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Οι κρατούμενοι ανησύχησαν. Συνεννοήθηκαν αμέσως να μείνουν ακίνητοι όλη τη νύχτα και προσεχτικοί. Το κακό δεν αργεί να γίνει. Γλιτώσαμε από τον σεισμό, να μην πάμε από τα πολυβόλα. Όμως, σκεφτότανε ότι το καθεστώς, α! όλα κι όλα, μπορεί να μην  ίδρωσε τ’ αυτί του για τις εκατοντάδες νεκρούς, τις χιλιάδες τραυματίες των σεισμών, μπορεί να μην πήρε ακόμα ούτε το στοιχειώδες μέτρο περίθαλψης γι΄ αυτούς, αλλά για τη φύλαξη των κομμουνιστών πήρε αμέσως τα πιο δρακόντεια μέτρα. Πολυβόλα γύρω γύρω και στα χέρια  άπειρων μαθητών με ποιος ξέρει τι εντολές.

Αλλά δε θέλει ρώτημα. Σε πρώτη ύποπτη κίνηση φωτιά στο ψαχνό. Στα μάτια άλλωστε των επικεφαλής τους ζωγραφιζόταν ο φθόνος, για την τύχη που’χανε οι κρατούμενοι να γλιτώσουν τη μαζική εξόντωση και που προφανώς θα’ταν ο ενδόμυχος πόθος τους.

Την άλλη μέρα 13 Αυγούστου 1953, πρωί πρωί έφτασε ο Μπουζάκης στον καταυλισμό, ενημερώθηκε από τους φύλακες, μίλησε με τους κρατούμενους και, κάνοντας πως αγνοούσε για την υγειονομική περίθαλψη που προσφέρθηκε στους σεισμόπληκτους, δεν είπε τίποτα γι’ αυτό. Οι κρατούμενοι παράκαμψαν αυτό το θέμα και του βάλανε το ζήτημα να κάνει σήμα στο Υπουργείο να στείλει ένα οχηματαγωγό να τους πάρει.

  • Δεν περίμενα να μου το πείτε, απάντησε, το σήμα δόθηκε και το πλοίο θα’ ρθει. Να μείνετε ήσυχοι. Κι έφυγε.

Ξαφνικά την ίδια μέρα κατά τις 9 π.μ. οι κρατούμενοι άκουσαν ένα παράξενο θόρυβο στον ουρανό που έμοιαζε με θόρυβο αεροπλάνου, μα πάλι τέτοιος δεν ήτανε. Ήτανε ένα ελικόπτερο που πρώτη φορά βλέπανε, που κατέβαινε σιγά σιγά μπροστά τους, στο πλάτωμα της παραλίας. Μόλις κάθισε ήσυχα-ήσυχα κι ενώ μια ασυνήθιστη κίνηση των λιγοστών οργάνων της τάξης εκδηλωνότανε, οι κρατούμενοι είδαν να βγαίνουν απ’ αυτό ο Παύλος και η Φρειδερίκη, συνοδευόμενοι από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Παν. Κανελλόπουλο. Ήρθαν για να συμμετάσχουν… στο πένθος για την Εθνική συμφορά που ’χε πλήξει το νησί της Κεφαλονιάς, όπως διαδόθηκε αμέσως.

Το πέρασμά τους, με τη μικρή τους συνοδεία, αναγκαστικά γίνηκε μπροστά από τα συρματοπλέγματα του κλωβού των κρατουμένων. Ούτε μια ματιά δεν καταδέχτηκαν να ρίξουν προς αυτούς.

Τότε ο αξέχαστος γιατρός Μ. Σιγανός, μόλις είδε τον υπουργό Π. Κανελλόπουλο, με τον οποίο γνωριζόντουσαν αρκετά καλά, από την κατοχή, τότε που ήταν ο προσωπικός φύλακας άγγελός του, κάθε φορά που ερχότανε στην Ελλάδα, σαν εκπρόσωπος και μέλος της Κυβέρνησης του Καΐρου, του φώναξε:

  • Κύριε υπουργέ! Κύριε υπουργέ! Σας παρακαλώ, να σας ιδώ μια στιγμή! Εδώ γιατρός Μανώλης Σιγανός!
  • Μανώλη, εσύ εδώ; Παραξενεύτηκε τάχατε ο υπουργός πλησιάζοντας.
  • Εδώ όπως βλέπετε. Μα αυτό είναι άλλη ιστορία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ κ. υπουργέ, δώσετε αμέσως εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να μας αφήσουν, εμάς τους πολιτικούς κρατούμενους, να βγούμε έξω από τα σύρματα να πάμε να βοηθήσουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους που βρίσκονται καταπλακωμένοι κάτω από τα ερείπια του τρομερού σεισμού. Είναι επιταχτική ανάγκη, θα σώσουμε ζωές, πάρα πολλοί θα ‘ναι ζωντανοί και θα κινδυνεύουν από έλλειψη βοήθειας, μη διστάζετε και μην αργείτε.
  • Δεν μπορώ Μανώλη, δεν μπορώ, εδώ έχω άλλη αποστολή, συνοδεύω τους Μεγαλειότατους, κι απομακρύνθηκε τρέχοντας προς αυτούς, που προχωρούσαν προς το εσωτερικό του νησιού.

Και τούτη η προσπάθεια των κρατουμένων να βοηθήσουν να σωθούν ζωές που αργοπέθαιναν αβοήθητες κάτω από τα ερείπια απότυχε παρόλο που τούτη τη φορά απευθύνθηκαν στον ανώτερο και τώρα υπεύθυνο κρατικό παράγοντα. Κι ο Σιγανός με οργή μουρμούρισε: «Ανάθεμά σε για μιλέτι και σε και κείνους που συνοδεύεις».

Η περιοδεία των βασιλιάδων δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα, γύρισαν στο ελικόπτερό τους κι έφυγαν. Ήρθαν, είδαν και απήλθαν…

Κι η δεύτερη μέρα του σεισμού πέρασε μ’ αγωνία, πείνα και βοήθεια πάλι στους τραυματίες.

Στη σκέψη των κρατουμένων στριφογύριζε τώρα και μια  άλλη σοβαρότατη ανησυχία. Ανησυχούσαν για τις φαμίλιες τους, που θα ‘χουν τρελαθεί από την αγωνία τους για τη ζωή τους και που μαθαίνοντας πως καταστράφηκε όλο το νησί θα ‘ταν σίγουροι πως θα ‘χαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια της φυλακής. Μέσο επικοινωνίας δεν υπήρχε κανένα, τα πάντα είχαν καταρρεύσει. Η αγωνία τους κορυφωνότανε.

Την τρίτη μέρα από την καταστροφή, φάνηκε ένα οχηματαγωγό να πλευρίζει στο μώλο κοντά στον καταυλισμό. Ο Μπουζάκης διέταξε να ετοιμαστούν όλοι οι κρατούμενοι γι’ αναχώρηση. Η επιβίβαση γίνηκε στο άψε σβήσε και το πλοίο ξεκίνησε για την Πάτρα. Ήτανε ο πρώτος σταθμός τους, με τελικό προορισμό το Ιτζεδίν της Κρήτης.

Στην Πάτρα, ύστερα από παράκληση προς τον επικεφαλής της συνοδείας αξιωματικό, όλοι οι κρατούμενοι φτιάξανε από ένα τηλεγράφημα προς τους δικούς τους με δυο-τρεις λέξεις: «Είμαι καλά, πηγαίνω στο Καλάμι» και πήγε με συνοδεία στο τηλεγραφείο και τα’ ριξε ο αξέχαστος κρατούμενος τριατατικός Ηλίας Χαρίτος.

Το πλοίο συνέχισε την πορεία του και σε δυο μέρες όλοι οι κρατούμενοι των φυλακών της μαρτυρικής Κεφαλονιάς φτάνουνε στο Ιτζεδίν. Καταλάγιασαν εκεί, ηρέμησαν από τις εφιαλτικές σκηνές που διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους και δεν πίστευαν ακόμα πώς σώθηκαν από το θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεξαν. Εκεί μάθανε αργότερα, από παράγοντες της φυλακής, πως ο Μπουζάκης, ο διευθυντής της φυλακής Κεφαλονιάς, που τους έσωσε, πήρε έπαινο και προαγωγή από το υπουργείο για την πρωτοβουλία του. Το άξιζε…

Ξαναγυρίζοντας στα λημέρια του στο Ιτζεδίν ο Σαλβαράς ειδοποίησε με γράμμα τη μάνα του επιβεβαιώνοντας το τηλεγράφημα που ‘χε στείλει από την Πάτρα, πως ήταν καλά και την καθησύχαζε.

Στο Ιτζεδίν την άλλη μέρα φτάσανε πολλοί Χανιώτες επισκέπτες, όλοι όσοι είχανε δικούς τους κρατούμενους στις φυλακές Κεφαλονιάς, που δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας πως οι δικοί τους, όπως και οι άλλοι, ήταν γεροί. Σταυροκοπιόντουσαν και μιλάγανε για θαύμα. Τι είχε συμβεί;

Κάτι που δεν το ‘χαν μάθει οι κρατούμενοι της Κεφαλονιάς. Οι εφημερίδες της Αθήνας, με πηχυαίους τίτλους, μα και το ραδιόφωνο, ανακοίνωσαν μετά το σεισμό πως όλο το νησί της Κεφαλονιάς βούλιαξε, πως όλος ο κόσμος μαζί με τους φυλακισμένους χωρίς καμία εξαίρεση, εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης…

Παίρνοντας η μάνα του Σαλβαρά το γράμμα του καθότανε σ’ αναμμένα κάρβουνα. Γέμισε στο μάνι μάνι ένα καλάθι τρόφιμα και κατ’ ευθείαν για το Ιτζεδίν. Φωνές, ξεφωνητά, κλάματα πάλι στην πλατφόρμα του επισκεπτηρίου, χειρότερα από κείνα της πρώτης φοράς που τον έβλεπε στο ίδιο μέρος, πριν από ένα χρόνο πάνω κάτω.

  • Ζεις παιδί μου; ήτανε η πρώτη της ερώτηση.
  • Ζω μάνα, δε με βλέπεις;
  • Αχ, παιδί μου, το τι τραβήξαμε και τούτη τη φορά.
  • Τι τραβήξατε μάνα; Τι σας λέγανε; Πώς τα μάθατε για το σεισμό;
  • Ίντα να σου λέω παιδί μου, που δεν περιγράφονται τα μαρτύριά μας. Εγώ παιδί μου ετοιμάστηκα να σου κάμω κόλλυβα, γιατί μας είπανε από το ραδιόφωνο πως εβουλιάξατε στον πάτο της θάλασσας. Όλο το σπίτι επέσαμε του θανατά απού τα μοιρολόγια. Τρεις μέρες δεν απόμεινε άθρωπος στο χωριό και στα γύρω χωριά που να μην περάσει από το σπίτι. Μέρα νύχτα ήτανε γεμάτο το σπίτι και μας επαρηγορούσανε, ώστα που ‘ρθε το τηλεγράφημά σου, παιδί μου, ας είσαι καλά κι ησυχάσαμε.
  • Ε τώρα μάνα όλα περάσανε. Ησύχασε, μα καλά είμαστε όλα τα παιδιά, μόνο πες μου κάνα νέο του χωριού.
  • Ίντα άλλο να σου πω, παιδί μου, που τρέμει ακόμη το φυλλοκάρδι μου από τη συφορά που αλλολίγο (: παραλίγο) να μας βρει.

Λίγα πράγματα μπόρεσαν να πουν ακόμα, η ώρα πέρασε κι η μάνα πήρε το δρόμο για το σπιτικό της κι αυτός για το θάλαμό του.

116 Σχόλια to “Σαλβαρά τον παρονομιάζανε… (συνεργασία του Antonislaw)”

  1. Καλή εργασία, για έναν αγωνιστή. Στη μνήμη του.

  2. Χαρούλα said

    Ξεκίνησα, αλλά θέλει χρόνο. Μεταφέρεται η ανάγνωση για μετά το μεσημέρι.
    Πρώτα όμως ένα ευχαριστώ για την «γνωριμία», συγχαίρω για την δακτυλογράφηση και επιτέλους, οι επεξηγήσεις όχι αστερίσκοι στο τέλος, αλλά εκει δίπλα, σε παρένθεση.

    Άιλ μπι μπακ🤗

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Ναι, θέλει χρόνο.

    Ενδιαφέρον αυτό με τις επεξηγήσεις.

  4. atheofobos said

    Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
    Νομίζω ότι αυτό που γράφει ότι «από ένα παράνομο ραδιόφωνο, γιατί τα ραδιόφωνα είχαν απαγορευτεί και είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές όλα» είναι λάθος.
    Νομίζω ότι τα ραδιόφωνα στην κατοχή τα σφράγιζαν φαντάζομαι για να μην πιάνουν τα βραχέα με τις εκπομπές του εξωτερικού. Στο σπίτι των γονιών μου υπήρχε ένα προπολεμικό ραδιόφωνο Philips σε έπιπλο Σαρίδη! όπως έγραφε μια ταμπέλα πίσω του, το οποίο δεν θυμάμαι να μου έχουν πει ότι το είχαν δώσει κάπου. Δυστυχώς το είχαν πάει στο εξοχικό τους και ήταν ουσιαστικά το μόνο πράγμα αξίας που πήραν οι διαρρήκτες όταν μπήκαν σε αυτό.

  5. Nestanaiοs said

    Οι λαοί που έχουν στο ενεργητικό τους εμφυλίους, δεν είναι λαοί ενάρετοι.  Τους Έλληνες τους ακολουθεί ακόμα ο πελοποννησιακός πόλεμος και η οργή των αδικημένων δημοκρατικών Αθηναίων.

    «Περνάς· τα κάστρα τα ψηλά τα σιδεροχτισμένα

    σωριάζονται, συντρίβονται σαν νά ητανε γυαλένια,

    αν έτυχε και τα ’χτισαν τα χέρια των αδίκων.»

    «Περνάς, και χώρες ταπεινές, ξαρμάτωτες, μονάχες,

    θεριεύουν κι είν’ ανίκητες, φτάνει το δίκιο να ’χουν·».

  6. Ωραίο κείμενο. Σε τρίτο πρόσωπο την έγραψε την αυτοβιογραφία; Ενδιαφέρον κι αυτό!

  7. Αλφα_Χι said

    Εξαιρετικό το κείμενο και η περιγραφή των βιωμάτων του ήρωα. Το διάβασα απνευστί. Δυστυχώς, τα βιβλία με αφηγήσεις παλιών αγωνιστών είναι δυσεύρετα και δεν μπορούν να διαβαστούν από τους νεότερους. Σημαντικές οι προσωπικές αφηγήσεις, σκιαγραφούν την προσωπικότητα, και τη στάση ζωής των πρωταγωνιστών. Πολλές αφηγήσεις χάθηκαν, γιατί έγιναν σε στενό κύκλο, χωρίς ποτέ να καταγραφούν.

  8. sarant said

    6 Ο Λεωνιδάκης έγραψε για τις περιπέτειες του Σαλβαρά

    4 Κρίμα όμως…

  9. Διάβασα τα τρία πρώτα κεφάλαια και τα βρήκα καλογραμμένα και ενδιαφέροντα. Βλέποντας τους τίτλους στα υπόλοιπα, είδα πως αναφέρονται σε φυλακίσεις κι επειδή της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες, θεώρησα καλύερο να μην τα διαβάσω και χαλάσω την καλή εντύπωση που αποκ.ομισα από τα πρώτα.

  10. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    Εν περιλήψει, καταρχήν: “ -Ζεις παιδί μου; ήτανε η πρώτη της ερώτηση./ -Ζω μάνα, δε με βλέπεις;”: Εν συνεχεία δε, στο βαθμό που ισχύει το σολωνικό “Μηδένα προ του τέλους”, σαφώς αξιομακάριστος ο Σαλβαράς.
    ..Απλή και τίμια εξιστόρηση, καίρια επιλογή αποσπασμάτων απ’ τον Antonislaw , άξιζε ο κόπος του και μπράβο του, όπως αξίζει κάθε άδολος αγώνας για ό,τι αγαπάμε:
    “Ιστορικές φιλοδοξίες δεν τρέφει τούτο το βιβλίο. Περιγράφει απλά τα βάσανα των αγωνιστών από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες των και πιο πέρα από τους «εθνικόφρονες» για μόνο το λόγο ότι δε σκύψανε το σβέρκο τους στον κατακτητή, όποιος και αν ήταν, πως δεν υποτάχθηκαν ποτέ τους, δεν λιποψύχησαν και τον πως τον πολέμησαν με όλα τα μέσα.”
    “Πιάστηκε τον Αύγουστο του 1944 από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, γλίτωσε την κρεμάλα από θαύμα […] Στις 2/6/1945 πιάστηκε από χίτες, γλίτωσε και πάλι την εκτέλεση από τύχη,[..] Κατά την μεταγωγή του στη φυλακή της Κυπαρισσίας χίτες προσπαθούν να τον σκοτώσουν ύπουλα αλλά και πάλι από τύχη, τρίτη φορά, γλιτώνει.Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Σ. Λεωνιδάκης ήταν μέλος του Κ.Κ.Ε. , κατοικούσε στην Αθήνα στην Κυψέλη και  απεβίωσε πλήρης ημερών και αγώνων σε ηλικία 105 ετών στις 1-7-2020.”
    final four
    …Οι καλές γλώσσες λένε ότι με τη διαθήκη του παραχώρησε στο Ελληνικό Κράτος μία μπάλα μπάσκετ πάνω στην οποία είχε κολλήσει ένα πορτοκαλόφυλλο όπου γραφτό του με άσπρα γράμματα μικρά: “Προς Φαιδρά Πορτοκακέα”: Πέντε να μη στα χρωστάω, και ‘Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό!’ – Χ.Σ.Λ.

  11. Costas X said

    Καλημέρα !

    Πολύ ωραίο το σημερινό, μόλις το τελείωσα. Εξαιρετική η αφήγηση, και συγκλονιστικό το κομμάτι για τον σεισμό στην Κεφαλλονιά.

    Ο «δυνάστης Μαίτλαντ» ήταν ο χειρότερος αρμοστής (τοποτηρητής, διοικητής) της «Ιόνιας Κοινοπολιτείας» επί Αγγλοκρατίας. Εκτός των άλλων εγκλημάτων, είχε καταπνίξει στο αίμα και μία μικρή επανάσταση που είχε γίνει στην Κεφαλλονιά. Το μισητό όνομά του δεν ξεχάστηκε ποτέ στα Επτάνησα, κι έμεινε στα τοπικά ιδιώματα ως «Μέτελας», ή «Μέτουλας». Η προτομή του στην Κεφαλλονιά πιθανότατα είχε ανεγερθεί με δική του εντολή, όπως και μία ροτόντα, το «Περιστύλιο του Μαίτλαντ», ή «Στέρνα», στην πλατεία της Κέρκυρας, με την εξής γελοία επιγραφή: «ΕΙΣ ΜΝΕΙΑΝ ΑΙΣΙΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΕΚ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ ΘΩΜΑ ΜΑΙΤΛΑΝΔΟΥ ΩΣ ΕΥΘΥΝΤΗΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤ. ΑΩΙΣΤ».

  12. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ευχαριστούμε Αντώνη και Νικοκύρη. Δάκρυα.

    Σκαμπίλια την καρδιά οι ιστορίες των αριστερών στην περίοδο «Κατοχή-Εθνική Αντίσταση-Εμφύλιος» και πιο πίσω βέβαια, αλλά αυτές αφορούν ανθρώπους που προλάβαμε 😦 .
    Ρώτησα προ καιρού έναν φίλο κομμουνιστή, τί τα κάνανε, πού είναι, τα όπλα των ανταρτών από τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης (ο πατέρας μου μου είπε ότι είχε χαραγμένη στο κοντάκι μια πεντάφυλλη μαργαρίτα κι από κάτω ΚΚΕ -και σε μια τρελή ιδέα, αναρωτήθηκα αν μπορεί να βρεθεί) κι εκείνος μου λέει, » τί τα κάνανε …τα πήρε το καθεστώς μετά και μας κυνήγησε».

    >> -Να πάω θέλω (: θα πάω), γιατί αν το οι γιάλλοι σας…

    αν το μάθουνε / πληροφορηθούνε; λείπει το ρήμα.

    Για τα ραδιόφωνα επί Κατοχής θυμήθηκα εκείνο το «ο τρίπους της Πυθίας» 🙂

    https://sarantakos.wordpress.com/2012/08/28/7kalokairia-16/

  13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι βασιλείς εις τας Ιονίους νήσους/Φεβρ.1954
    (Μήνες μετά, φαίνεται ξαναπήγαν με συνεργείο κομπλέ, φιγουράρουν και οικίσκοι κλπ)

  14. sarant said

    11 Ναι, και Μαίτηλας επίσης -βρίσκω και ζακυθινή παροιμία «Τα παράπονά σου στον Μαίτηλα»

    13 Α μπράβο!

  15. Costas Papathanasiou said

    Ομόθεμα άσματα παλιά:
    Σαν φορούσα το σαλβάρι ‘κείνον τον καιρό/ τα κορίτσια με κοιτούσαν μέσα στα χορό
    ήμουν μερακλής σε όλα, ας τα θυμηθώ/ τα ωραία ‘κείνα χρόνια δεν τα λησμονώ
    Σαν περνουσ’ από την πιάτσα, με χαζεύανε/ όλο εύμορφα κορίτσια με ζηλεύανε
    το σαλβάρι μου κοιτούσαν όλες βρε παιδιά/ αχ!…κι αυτό το γελεκάκι που `μουν λεβεντιά
    Παίξτε μου, για να χορέψω, παίξτε βρε βιολιά/ Κιόρ ογλού για να χορέψω παίξτε βρε παιδιά
    για να θυμηθώ ο καημένος ‘κείνα τα παλιά/ να ξεχάσω τους καημούς μου όπ’ όχω στην καρδιά

    https://www.youtube.com/watch?v=cU2MfhBtt “Το σαλβάρι του Κιόρογλου”-1932/ Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου (Μαρίκα Πολίτισσα) /στίχοι μουσική: Σταύρος Παντελίδης ( και https://www.youtube.com/watch?v=qx8YMCCYgd4 – Βλάσης Μαυρίκος )
    Και τι σε μέλει εσένανε- αν το σαλβάρι μου
    μωρ’ για στενό μου για φαρδύ μου- για καράρι μου

    https://www.youtube.com/watch?v=DMbnzO1Yx00 ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕ (το σαλβάρι μου) – Στέφανος Βέζος

  16. michaeltz said

    Δεν είναι πρώτη φορά που σκύβω πάνω σε τέτοιες διηγήσεις ατομικού αλλά και συλλογικού εγωισμού. Κορυφαία εμπειρία η διήγηση, σε κάποια γιορτή της 28 Οκτώβρη, του Έπους του 40 από έναν θείο, πρωταγωνιστή του αγώνα. Τρεις ώρες διήγηση μέσα στα γέλια και τα δάκρυα από τα γέλια, λες κι ήταν μια βόλτα στον παράδεισο. Πόλεμος σκληρός, κακουχίες απίστευτες, αλλά, πάντα, και μια καλή κουβέντα για τον Ιταλό. Άοπλος, γιατί του είχε σπάσει το όπλο ένα μουλάρι, μεταφέροντας το συσσίτιο από τα μετόπισθεν στο μέτωπο, συνάντησε κρυμμένο στο χιόνι πάνοπλο Ιταλό. Αυτός μόνο με την ξιφολόγχη, ο άλλος με τον πιο μοντέρνο οπλισμό, παραδόθηκε και τον βοήθησε να μεταφέρει το φαγητό στο τάγμα! Τα μόνα ιταλικά που ήξερε ήταν το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» και μ’ αυτό σαν μέσο επικοινωνίας έγιναν καλοί φίλοι, μέχρι που φτάσανε εκεί που περίμεναν οι δικοί μας, ξενηστικωμένοι! Τρεις ώρες διήγηση συμβάντων λες και ήταν το Μέτωπο Λούνα-παρκ. Δάκρυα στα μάτια από τα γέλια!

    Αλήθεια, από τι φτιάξη ήταν εκείνοι οι άνθρωποι; Περήφανοι και με ανοιχτή αγκαλιά, εκείνοι ας πέθαιναν, τα γυναικόπαιδα να σωθούν! Και τώρα το ίδιο κάνουμε… μόλις προκύψει κίνδυνος για τον πολιτευτή μας συνασπιζόμαστε και τονε ψηφίζουμε μονοκούκι, κι ας ήταν (αν)ήθικος αυτουργός εκατόμβης θυμάτων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών σαν τα κρύα νερά, για να ξαναεκλεγεί και να αποκτήσει …ασυλία! Γηπεδικός φανατισμός για τα άμωμα, έχοντας απωλέσει τη μνήμη του τι εστί όσιο και τι ιερό…

  17. michaeltz said

    16.

    Το «εγωισμός με την ευγενή έννοια: Πώς θα αντέξω να ζήσω μετά αν δεν κάνω τώρα αυτό που πρέπει.

  18. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπράβο στον Αντώνη για το εγχείρημα!👍

    Από κει και πέρα, έχοντας διαβάσει πολλά τέτοια κείμενα, κι ακούσει περισσότερα ζωντανά από τους πρωταγωνιστές στην παιδική μου ηλικία, δεν έχω καταφέρει να βγάλω ένα γενικό συμπέρασμα, για το αν άξιζε τον κόπο αυτή η στάση τους. Θα έλεγα πως, σε κάποιες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με την ατομική αξιοπρέπεια άξιζε αλλά, σε πολλές άλλες που ήταν ξεκάθαρα για ιδεολογικούς σκοπούς, στις περισσότερες δηλαδή, όχι. Οι αγώνες και οι ζωές τους, πήγαν στα χαμένα χωρίς αντίκρισμα και αναγνώριση. Μόνο κάτι άσχετοι κέρδισαν και κερδίζουν στην μνήμη τους, με κόλπα και εφέ, αυτοί πιάστηκαν κορόιδα και χάθηκαν.

  19. voulagx said

    «Συνέστησε να μην κακομεταχειριστούν σε καμία περίπτωση και σε καμία σκηνή οι εγκάθετοι, αντίθετα να τους δείξουν φιλοξενία, συμπάθεια, περιποίηση και να τους προσφέρουν απ’ ό,τι διέθεταν:….»

    Δεν θά ‘πρεπε «τους εγκάθετους»;

  20. Μαρία Κορμπίλα said

    Χαιρετώ την ομήγυρη ακόμη μια φορά καθώς το «αύριο» είναι τώρα σωστό!!! εκ παραδρομής μπήκε κάτω από το χθεσινό άρθρο οπότε έπρεπε να γράψω «μεθαύριο»!!!

    Επεσε στην αντίληψή μου σχετική δημοσίευση του Υπουργείου Πολιτισμού και είπα να το ανακοινώσω κι εδώ εφόσον ο Βλησίδης υπήρξε ενεργό και συνεισφέρον μέλος του ιστολογίου.
    Στον Πειραιά λοιπόν, στο Δημοτικό Θέατρο αύριο το απόγευμα!!!
    Απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 – 2023 και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2022
    Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Τελετή Απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ετών 2022 και 2023 και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2022.
    Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Bιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2023 απονέμεται στους Σπύρο Παπαϊωάννου – Κώστα Βλησίδη για το έργο τους Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας, έκδοση Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων

    https://www.naftemporiki.gr/culture/theater/1669732/aponomi-ton-kratikon-logotechnikon-vraveion-kai-ton-kratikon-vraveion-syggrafis-theatrikoy-ergoy/

  21. Stelios Kornes said

    Παρα πολυ ενδιαφερον κειμενο. Η ζωντανια της περιγραφης ειναι αξιοπροσεκτη. Δεν πρεπει να κολλαμε υπερβολικα σε λεπτομερειες για την ακριβεια τετοιων διηγησεων. Αυτο που επιβιωνει καλυτερα ειναι το γενικο πνευμα της ιστοριας. Αυτο το εμπιστευομαι περισσοτερο. Το αν γραφει καπου πως ηταν η φυλακιση καπου 17 μηνες ή 16 μηνες, δεν εχει τοση σημασια νομιζω.

  22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10.8.2016. Στο Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τους σεισμούς του 1953 και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Όσα Χάσαμε Ανάμεσα στα Ερείπια, του Βασίλη Κεκάτου. Στην εκδήλωση αυτή ο Πέτρος Πετράτος μίλησε για την ξεχασμένη προσφορά κάποιων πολιτικών κρατούμενων
    (…)Τέσσερις μέρες μετά τον κύριο σεισμό, την Κυριακή 16 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση τους έστειλε στην Κρήτη. Με το πλοίο «Αθηνά» οι πολιτικοί κρατούμενοι των ερειπωμένων πια Φυλακών του Αργοστολιού στάλθηκαν στις Φυλακές του Ιτζεδίν (Καλάμι), κοντά στα Χανιά. (…)

  23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    21 >>Δεν πρεπει να κολλαμε υπερβολικα σε λεπτομερειες για την ακριβεια τετοιων διηγησεων. … Το αν γραφει καπου πως ηταν η φυλακιση καπου 17 μηνες ή 16 μηνες, δεν εχει τοση σημασια νομιζω.
    !
    Δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια!
    Και τα δευτερόλεπτα στη φυλακή είναι βαριά κι ασήκωτα και, σκεφτείτε, εδώ για λόγους ιδεολογίας και εν δυνάμει μελλοθάνατοι
    Εδώ ακόμη και για απλούς φαντάρους σε καιρό ειρήνης και μόνο ότι είναι στρατευμένοι, μετράει μέρα-μέρα σε δόντια τσατσάρας το πολυπόθητο τέλος της θητείας.

  24. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Συγχαρητήρια σε Νομικαντώνη και Νικοκύρη για την παρουσίαση τέτοιων σπουδαίων ντοκουμέντων, όπως το σημερινό. Άγνωστες και συνταρακτικές λεπτομέρειες που συμπληρώνουν και φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα («Ανάθεμα στους αίτιους, ντόπιους και ξένους»…).
    Και με άριστη απόδοση του κρητικού ιδιώματος – όπου χρειαζόταν –  ακόμη και στην προφορά κάποιων λέξεων και φράσεων!

    >> Στην πλατεία αυτή, γινόταν και ο καθημερινός περίπατος του κόσμου, εκεί τα φλερτ, οι γλυκοκουβέντες,…
    Γνωστό και βιωμένο και σε μας το ‘νυφοπάζαρο’ στην Πλατεία Ελευθερίας και στους γύρω δρόμους – έχει εκλείψει πλέον…

    >> Εμείς στην Κρήτη τους προδότες τους σκοτώσαμε ούλους.
    Ε, κιαμέ! (: μακάρι, μα μπάααα) Γλυτώσανε αρκετοί – και κάποιοι ανταμείφθηκαν από το μετακατοχικό κράτος… (Να μην τα ξαναλέμε!)
    ===+===
    Μικρή τριτεύουσα επισήμανση:
    >> – Έλα παέ (: εδώ) να σ’αναγείρω! (: αναγέρνω κανονικά σημαίνει ανακατεύω πχ το φαγητό,…
    Σωστά, αλλά είχε και τη σημασία του ‘ερευνώ επισταμένως, ειδικά σπίτι ή δωμάτιο, κάνοντάς το άνω-κάτω (=ανακατεύοντάς το, μτφ.). Γι’ αυτό και παρακάτω η απάντηση είναι:
    _ Ε, κάτεχε (: μάθε) πως μας αναγείρανε ως το κόκκαλο,… (δηλ. μας ψάξανε πολύ καλά).
    Πρόκειται για καθαρά κρητικό ιδιωματικό. Δες και:
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?start=280&page=31&lq=%CE%B1%CE%BD%CE%B1

  25. sarant said

    19 Το χρησιμοποιεί ανορθόδοξα, όπως λέμε «οι μετοχές διαπραγματεύονται». Η λύση που προτείνεις είναι φυσικά καλύτερη.

    20 Άξια βραβεύεται (αλλά έχω κανονίσει κάτι εκεινη την ώρα)

  26. Αλφα_Χι said

    11. Το μνημείο Μαίτλαντ, έργο του γλύπτη Π. Προσαλέντε https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%9C%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84

  27. Αλφα_Χι said

    Το Φανάρι στο Αργοστόλι (1879) που καταστράφηκε το 1953 και αναστηλώθηκε μετά τους σεισμούς, έχει επίσης μορφή περιστυλίου.

    «Το άγαλμα του Μαίτλαντ στο Αργοστόλι, ήταν έργο του πρώτου σπουδασμένου Νεοέλληνα γλύπτη, του Κερκυραίου Παύλου Προσαλέντη (1784-1837). Αποτελούσε ουσιαστικά, τον πρώτο ανδριάντα που στήθηκε σε ελληνικό έδαφος από ελληνικά χέρια.» Βλ.:https://anexarttitosblog.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE-maitland-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B3/

  28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14α Ναι, Τα παράπονα ή την αναφορά σου στον Μαίτηλα
    https://www.imerazante.gr/2014/10/22/90534

  29. Ευχαριστούμε Νομικαντώνη για τον κόπο και την ιδέα της παρουσίασης. Ευχαριστούμε Νικοκύρη για τη δημοσίευση. Ενδιαφέρον κείμενο, καλογραμμένο, μια ακόμα προσωπική μαρτυρία για να μη ξεχνάμε το πώς συμπεριφέρθηκε στους αγωνιστές της κατοχής το ελληνικό κράτος.
    Διαβάζω ότι οι σεισμοί που κατέστρεψαν την Κεφαλονιά (το μέρος αυτό του κειμένου ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος) ήταν τρεις, από 9 έως 12 Αυγούστου του 1953 και ο χειρότερος ήταν 7,2 βαθμοί. Έγιναν καταστροφές σε όλα τα νησιά, κυρίως στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη και στη Ζάκυνθο. Χάθηκαν 455 άνθρωποι και 2.412 ήταν τραυματίες. Θεωρούνται οι πιο καταστροφικοί σεισμοί στη σύγχρονη Ελλάδα.

  30. Nicholas Theocarakis said

    Ο Σκιαδαρεσης περιγράφει πόσο μισητός ήταν ο Μαιτλαντ στους Κεφαλλονίτες. Υπήρχε και έκφραση «Τι με κοιτάς σαν τον Μέτελα;» αναφερόμενη στον βδελυρό ανδριάντα του. Υπήρχε και στάση Σαλβαρά παλιά ανάμεσα Κολιάτσου και Αγ. Λουκά στα Πατήσια αλλά είναι συνωνυμία.

  31. Stelios Kornes said

    @23 ΕΦΗ – ΕΦΗ: Εχετε δικιο στην επισημανση που μου κανετε, εφερα ασχημο παραδειγμα. Ηθελα να αποτρεψω αυτους που «ψειριζουν» υπερβολικα τα γραφομενα σε τετοιου ειδους πολυτιμα (για μενα) απομνημονευματα, γιατι προσπαθουν να ακυρωσουν τη διηγηση. Καθε στιγμη στη φυλακη ειχε τρομερη σημασια για τους αγωνιστες αυτους, ειμαι βεβαιος!

  32. sarant said

    29 Νάσαι καλά. Ναι, ήταν οι πιο καταστροφικοί. Κάποτε θα γράψουμε κάτι

    30 Ακριβώς!

  33. dryhammer said

    Σχετικοάσχετο (as usual):

    Στο πρώτο μου βαπόρι, ο καπτα -Γιάννης από την Κεφαλλονιά ήτανε 51-52 χρονώ (άρα γενν. ’42 – ’43) και διηγότανε πως στο σεισμό κουτρουβάλησε μια πέτρα θεόρατη και σταμάτησε δίπλα του λιγότερο από μισό μέτρο. Άμα δε ήτανε στις στραβές του [κι είχε κοπανήσει και τα σχετικά του] ωρυόταν (γνήσια Κεφαλλονίτικα θά ‘λεγε ο Καββαδίας) «Γαμώ το σεισμό που δε με σκότωσε και θά ‘χα γλιτώσει τώρα»

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Γνωρίστηκε προσωπικά με τον Νίκο Μπελογιάννη την άνοιξη του 1944, όταν ο τελευταίος ήταν καθοδηγητικό στέλεχος της Επιτροπής Περιοχής του ΕΑΜ Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του Γραφείου του ΕΑΜ της πόλης των Γαργαλιάνων στο σπίτι του αγωνιστή Μανώλη Σκούντζου

    Η μάχη με τους ταγματασφαλήτες στους Γαργαλιάνους 21-23/9/1944

    Το ΕΑΜ άρχισε να δημιουργείται στους Γαργαλιάνους στα μέσα του 1942. Πρωτοπόροι ήταν οι Αλέκος Δημάκης, Μαστοράκης, Συντιχάκης, Λεωνιδάκης, Πιρπιρής όλοι μέλη του ΚΚΕ. Συμμετείχαν στην δημιουργία του και οι Μανώλης Σκούντζος, Σκόρδας, Μπουλουλής , Κόντρας και μερικοί άλλοι. Οι Συντιχάκης, Λεωνιδάκης, Πιρπιρής ήσαν υπάλληλοι της ΑΤΕ καταγόμενοι δύο πρώτοι από την Κρήτη, ο δε Πιρπιρής από το Θέρμον Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης μεταξύ των πρώτων ήταν και ο Κων/νος Σταθόπουλος επιστήμων χημικός από το Πυργάκι.
    (…) Η Επιτροπή του ΕΑΜ Γαργαλιάνων με τα στελέχη του Μεσσηνίας και Πελοποννήσου (Μπλάνας, Μπελογιάννης, Κουλαμπάς, κλπ), που είχαν φθάσει στην περιοχή συσκέφθηκαν στο χωριό Αμπελόφυτο (Αγορέλιτσα) και αποφάσισαν την κατάληψη της πόλης. (…)
    https://ethniki-antistasi-dse.gr/apeleftherosi-gargalianwn.html

  35. sarant said

    33 Ωραία ιστορία

  36. Theo said

    Συγκινητικά στην αμεσότητά τους όσα γράφει ο Σαλβαράς. Πονά κανείς με τα όσα πέρασε, υπέφερε αυτός ο ανιδιοτελής και καθαρός Κρητικός, κι αναρωτιέται το γιατί φτάσαμε σε τέτοιες καταστάσεις, αδελφός να πολεμά αδελφό, και προς τι το τόσο αίμα κι οι θυσίες. Και θυμήθηκα όσα έγραψα παλαιότερα για έναν άλλο αγνό πατριώτη:

    «Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα.
    Τόσα κορμιά ριγμένα
    στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης·
    τόσες ψυχές
    δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.
    Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στη λάσπη το αίμα
    για ένα λινό κυμάτισμα για μια νεφέλη
    μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου
    για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.»
    (http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?text_id=3175&hi=594293&cnd_id=1)

    Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι αγνοί, ταλαντούχοι, αλτρουιστές…, σαν τον Χαράλαμπο Κανόνη, και από τις δύο πλευρές, έδωσαν τη ζωή τους ή κάποια μέλη του κορμιού τους σ’ έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, για τον λαό, την πατρίδα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και άλλα ηχηρά παρόμοια. Πιστεύοντας σ’ αυτά, πειθάρχησαν στις κατά κανόνα ξενοκίνητες ηγεσίες τους, με αποτέλεσμα να ερημωθεί η ύπαιθρος, να χάσει η χώρα δεκάδες χιλιάδες παιδιά της, να μείνει μια ή δυο δεκαετίες πίσω…

  37. Θρασύμαχος said

    #25: μπα, ώστε το «οι μετοχές διαπραγματεύονται» το «λέμε» πλέον όλοι και είναι απλώς «ανορθόδοξο»;

  38. Theo said

    Λησμόνησα να ευχαριστήσω τον Νικοκύρη και τον Νομικαντώνη για την ανάρτηση και να πω στον Λἀμπρο (#18) πως κάπου συμπίπτουν οι προβληματισμοί μας.

  39. Αλφα_Χι said

    Για τις φυλακές στο Αργοστόλι: https://kefalonitis.com/retro/%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B9/

    «Εκεί που βρίσκεται σήμερα το ΞΕΝΙΑ βρίσκονταν οι φυλακές, τις όποιες είχε κατασκευάσει ο Τσαρλς Τζεημς Νάπιερ το 1826 από πελεκητούς πωρόλιθους κ.λπ.»

    Το Ξενία κατασκευάστηκε το 1955 : https://www.kefaloniapress.gr/topika/apopseis-topika/article/188540/ti-tha-ginei-me-to-xenia-kai-ta-gyro-toy-oikodomika-tetragona/ Η θέση του είναι στο τριγωνικό αλσύλλιο στο κέντρο του χάρτη και μπορούμε να φανταστούμε καλύτερα όσα διαδραματίστηκαν εκεί.

  40. sarant said

    39 Πολύ ενδιαφέρον

    37 Εξηγώ τον τρόπο που χρησιμοποιείται το ρήμα.

  41. Θρασύμαχος said

    #40β΄: ναι, βέβαια, όμως αυτός ο τρόπος έχει πλέον καταστεί θεμιτός και ανεκτός;

  42. sarant said

    41 Τον διορθώνουμε ακόμα. (Μήπως χρειάζεται άρθρο; )

  43. Θρασύμαχος said

    #42: ουφ, έτσι μάλιστα, είχα αρχίσει ν’ ανησυχώ 🙂

  44. ΓΤ said

    🥇☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘🏆

  45. sarant said

    Ράψτε έβδομο αστέρι!

  46. Αλφα_Χι said

    Επίσης, και αυτό: «Αργοστόλι: Η περιοχή «Μέτελας» σε μία παλιά φωτογραφία» με τις φυλακές στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας https://kefalonitis.com/retro/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/

  47. spyridos said

    https://x.com/PalestineEmbCy/status/1794828079325724727

  48. Το τρόπαιο το πήρε ο Αταμάν ! Ιδρωσα στο πρώτο δεκάλεπο να εξηγώ στους τρομοκρατημένους βάζελους ποιά ήταν η στρατηγική του. Οντως όταν έπαιξε άμυνα ο ΠΑΟ τους ισπανούς τους έπιασε ναυτία γιατί νόμιζαν πως παίζανε μόνοι τους μέχρι τότε. Από την εποχή που ήταν στην Εφές θυμάμαι πως όταν ο Αταμάν έλεγε θα το πάρω. το έπαιρνε !! Και τώρα το δήλωσε (και με έστειλε ταμείο) και χθες ψιθύεησε στον Τράκη «ένα ματς έμεινε!). Ο Σλούκας MVP ρεζίλεψε τον Μπαρτζώκα. Πάντα τέτοια !!

  49. antonislaw said

    Καλησπέρα σας! Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον εκλεκτό μας Νίκο Σαραντάκο για το τόσο φιλόξενο ιστολόγιό του και σε θέματα που έχουν αξία για την ιστορία του τόπου αλλά δεν έχουν την προβολή και την αναγνώριση που τους αξίζει από άλλα μέσα. Και ευχαριστώ και όλους τους χρήστες για τα καλά τους λόγια για την πληκτρολόγηση που έκανα. Σε τοπικό κρητικό σάιτ είχα διαβάσει για τον Μπάμπη Λεωνιδάκη, με στοιχεία που τελείωναν με τη δικαστική του δικαίωση το 1961 και την αποφυλάκισή του που κατέληγε ο δημοσιογράφος; «Άραγε ξέρει κανείς τι απέγινε». Συμπτωματικά είχε πέσει στα χέρια μου το βιβλίο του Σαλβαρά, που έγραψε το 1992 και που στο οπισθόφυλλο είχε μερικά βιογραφικά για τον ίδιο για τη ζωή του μετά την αποφυλάκιση. Κι αφού είδα ότι στο διαδίκτυο υπήρχαν λίγα και ελλιπή στοιχεία σκέφτηκα να γράψω δυο λόγια για το βιογραφικό του μέσα από το βιβλίο, που διαβάζοντάς το μου άρεσε πολύ κι έτσι είπα να πληκτρολογήσω κάποια σημεία.
    Μου έκανε εντύπωση για αυτόν τον άνθρωπο ότι η στράτευση στον αγώνα ήρθε νομοτελειακά θα έλεγα: διορίζεται σε αγροτική τράπεζα στην περιοχή της Τριφυλίας με έντονες τις μνήμες του σταφιδικού ξεσηκωμού του ’35, είχε πολεμήσει τους Ιταλούς στο Αλβανικό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός,έπειτα στην κατοχή μέσα από την τράπεζα στο πλαίσιο της Νέας Φιλικής Εταιρίας και του ΕΑΜ δώσανε τον αγώνα να μην πέσει η σοδειά στους καταχτητές, μαζί με τους καταχτητές πολέμησε και τους ντόπιους συνεργάτες τους,τα τάγματα ασφαλείας, που στην περιοχή της Μεσσηνίας είχαν πολύ μεγάλη ανάπτυξη και τους είχε αποκηρύξει η κυβέρνηση του Καΐρου αλλά στη συνέχεια τους αποκατάστησε ως χρήσιμες αντικομμουνιστικές ένοπλες ομάδες,κάπως έτσι – υπεραπλουστεύοντας σε κάποιο βαθμό- φαίνεται να ενεπλάκη και να έμπλεξε- με όλες τις σημασίες τις λέξης- και.ο Σαλβαράς. Από το βιβλίο του φάνηκε μετρημένος άνθρωπος,ψύχραιμος,χωρίς ακρότητες και ρεβανσισμούς,δίκαιος προς τους αντιπάλους του και με λεβέντικο και γενναίο φρόνημα. Μου θύμισε πολλούς ανθρώπους της ηρωικής γενιάς του και αν και θα φανεί αντιφατικό ίσως με το ότι «,μπήκε νομοτελειακά στον αγώνα» ίσως λόγω της θέσης και των σπουδών του είχε πιο πολλά να χάσει από το να κερδίσει ταυτιζόμενους με τους απλούς ανθρώπους παρά με την καθεστηκυία τάξη.

    Ελπίζω να μην σας κούρασε πολύ το απόσπασμα.

    12 Να πάω θέλω (: θα πάω), γιατί αν το
    » μάθουνε»οι γιάλλοι σας (τους αντάρτες εννοούσε)

    Ναι , μου διέφυγε το ρήμα «μάθουνε»

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πλατεία Μέιτλαντ (1936)
    https://ekefalonia.gr/to-argostoli-tis-kefalonias-ti-dekaetia-tou-30/

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Βασίλισσα εβασίλεψεν. Μπράβο του ΠΑΟ!

  52. Tο νέο σήμα :

  53. ΚΑΒ said

    42. Τον διορθώνουμε και είναι λάθος, όχι όποτε θέλουμε να κάνουμε υποχωρήσεις.

  54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55. Γιάννης Τζαννέτος said

    Ενδιαφέρουσα και συγκινητική η ανάρτηση. Πιο πολύ μου άρεσε η περιγραφή για τα όσα έγιναν στο μεγάλο και καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς. Να προσθέσω και κάτι για το προσωνύμιο ΄΄Σαλβαράς΄΄. Την περίοδο της 2ης τουρκοκρατίας μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες του Μυστρά , ήταν και η οικογένεια Σαλβαρά [το φαντασιακό παρατσούκλι του Λεωνιδάκη, εδώ ήταν μάλλον πραγματικό],ήταν επιφορτισμένη και για την είσπραξη των φόρων, από τα χωριά της περιφέρειας του Μυστρά. Το νέο ελληνικό κράτος σε αυτή την οικογένεια την ίδια δουλειά !! [το αρχείο της οικογένειας Σαλβαρά, που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ της Σπάρτης είναι πολύτιμο]

  56. Αλφα_Χι said

    Αφήγηση του θανατοποινίτη αγωνιστή Χαρ. Ρούπα για τους φονικούς σεισμούς του 1953. Το επεισόδιο με τη βασίλισσα, https://www.thebest.gr/article/247689-

    Η σκοπιά μπροστά στις φυλακές

  57. ΓΤ said

    Μεζεδέμος Σαββάτου

    Τιτλούμπα sport.gr

    Σλούκας, ο ηγέμων

  58. Οταν ο μπασκετικός ΠΑΟ ψαχνότανε ο Αταμάν μίλαγε για φάιναλφορ. Οταν μαθεύτηκαν οι 4 του φάιναλ φορ. μίλησε για τίτλο. Προχθές είπε στον Τράκη «ένα ματς έμεινε»

    Πριν το ματς με την Ιταλία, το 87 ώτησαν τον Γκάλη τι θα γίνει » Θα τους κοιτάξω και θα χάσουνε» απάντησε ο Νικ και το έκανε.

    Μπάσκετ δεν ξέρω. ξέρω όμως να ξεχωρίζω την αυτογνωσία από την έπαρση στις δηλώσεις μεγάλων στο είδος τους

  59. Alexis said

    Μαγικός ο χθεσινός Παναθηναϊκός του 2ου ημιχρόνου ισοπέδωσε τη Ρεάλ και πήρε πανάξια το τρόπαιο.
    Είναι κορυφαία εμπειρία να βλέπεις τους παίκτες της Ρεάλ (ποιάς; της Ρεάλ, του «μπαμπούλα» της Ευρωλίγκας) να τα ‘χουν χαμένα και αυτή η απελπισία τους να βγαίνει μέσα στο παρκέ! 🏀🏆🥇

  60. Alexis said

    Το σημερινό (χθεσινό) κείμενο δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Antonislaw για τον κόπο του να πληκτρολογήσει ένα τόσο εκτεταμένο απόσπασμα.
    Λόγω της έκτασής του δεν μπόρεσα να το διαβάσω (φευγαλέα μόνο κάποια αποσπάσματα) αλλά θα το αποθηκεύσω για μελλοντική μελέτη.

  61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἀγαπητέ καί ἀξιέπαινε γιά τήν δουλειά σου Ἀντώνη, τέτοιου εἴδους καταθέσεις μαρτυριῶν «δεν έχουν την προβολή και την αναγνώριση που τους αξίζει από άλλα μέσα» γιατί φαίνονται διά γυμνοῦ ὀφθαλμοῦ οἱ ἱστοριογραφικές ἀδυναμίες τους. Παρόλα αὐτά εἶναι πολύτιμες -ἔστω καί ὠς συμπληρωματικά στοιχεῖα- γιά ὅσους βουτᾶνε στά βαθειά νερά τῆς νεώτερης ἱστορίας μας, εἴτε ὡς συγγραφεῖς, εἴτε ὡς παθιασμένοι μελετητές. Εἶναι ἐπίσης πολύτιμες καί γιά ἕναν ἄλλο, ἠθικοῦ περιεχομένου λόγο: Στέκουν ἐκεῖ στήν γωνία τῆς βιβλιοθήκης, ὡς ἀπότιση φόρου τιμῆς πρός ἁπλούς, ἀνώνυμους ἀνθρώπους πού ἔδωσαν τήν ζωή τους (σέ αὐτό τό θέμα, ἡ κομμουνιστική Ἀριστερά νίκησε κατά κράτος..) γιά τίς ἰδέες τους. Καί μικρή σημασία ἔχει τό ὅτι τό πουκάμισο ἦταν ἀδειανό ἤ τό χρῶμα του πουκάμισου. Θυσίασαν τήν ζωή τους..

    Καλημέρα σας!

  62. Α. Σέρτης said

    20

    Ευχαριστούμε για τη σημαντική αυτή υπόμνηση κ. Κορμπίλα

    Πρώτο βραβείο στο σπαθό

    στο μόρτη τσικ λεβέντη

    που κόσμησε το ιστολό

    το πότισεν αψέντι

  63. Pedis said

    Επομένως, εν συνόλω, η αμοιβή για την κορυφαία ομάδα της σεζόν 2023 – 2024 μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 42,5 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν και οι προαναφερθείσες σταθερές και τα deals που κλείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  64. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    49 Εμείς σε ευχαριστούμε Αντώνη -και ειδικά εγώ γιατί η τόσο επιμελημένη παρουσίαση με απάλλαξε από δουλειά.

    55 Ευχαριστούμε!

    62 Και βρήκαμε και ρίμα για τον λεβέντη

  65. Κουνελόγατος said

    Εξαιρετικό κείμενο, ευχαριστούμε πολύ.

  66. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μιά ΠΟΛΥ ἄρρωστη κοινωνία…

    https://www.iefimerida.gr/ellada/parnitha-perigrafes-ethelonton-poy-dehthikan-epithesi

  67. xar said

    Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο, ευχαριστούμε Αντώνη και Νικοκύρη. Η μητέρα μου μεγάλωσε στην Κεφαλονιά και έχει μνήμες από τους σεισμούς. Το χωριό της ισοπεδώθηκε και ξαναχτίστηκε από το μηδέν. Της έστειλα το άρθρο να το διαβάσει.

    @29
    Ναι, στον σεισμό καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα κτίρια (δημόσια και σπίτια) σε όλη την Κεφαλλονιά. Εξαίρεση το Φισκάρδο, στη βόρεια άκρη του νησιού, που έμεινε ανέπαφο, με αποτέλεσμα να κρατήσει το παραδοσιακό χρώμα και να είναι τώρα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

    @39
    Ωραίες φωτογραφίες. Για πληρέστερη εικόνα, να συμπληρώσω ότι το Ξενία είναι προς το βόρειο άκρο της πόλης και από εκεί που τελειώνουν τα σπίτια μέχρι τον Φάρο έχει μια ακτή / περατζάδα με πεύκα και σχίνα μέχρι τη θάλασσα. Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι ήταν και η παραλία κοντά στις φυλακές τότε.

  68. voulagx said

    «(τώρα θα λέγαμε 10 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ)»

    Αν ήτανε 10 Ριχτερ δεν θα είχε μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο.

    Κια για να μη λές Νικοκύρη ότι μόνο γκρινιάζω σου λέω πως ευχαριστήθηκα το κείμενο, το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω,

    και μπράβο στον Νομικαντώνη.

  69. sarant said

    66 Κάποιο συμφέρον υπάρχει στην περίεργη αυτή ιστορία.

  70. antonislaw said

    καλημέρα σας! Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια!

    Σχετικά με την παρουσία του Κανελλόπουλο στους σεισμούς και για το αν έδωσε αυτός άδεια στην επιτροπή των κρατουμένων να βοηθήσουν τους σεισμοπλήκτους. Από τις πολύ χρήσιμες παραπομπές που παρατίθενται στα σχόλια 22 της Έφης και 56 του Άλφα_Χι:

    1. «Με την άφιξη του Π. Κανελλόπουλου με τον οποίο συνομίλησε ο Μ. Σιγανός (έκθεση Υπουργείου Άμυνας – 1953), δόθηκε εντολή να αφεθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι να συγκροτήσουν ομάδες διάσωσης, τραυματιοφορέων και νεροκουβαλητάδων.

    Συγκροτήθηκαν πέντε ομάδες εκ των οποίων τρεις τραυματιοφορέων και δυο νεροκουβαλητάδων, οι οποίες «εξέδραμον δραστηρίως προς διάσωσιν επιζώντων».
    Χαράλαμπος Ρούπας, αγωνιστής εθνικής αντίστασης, συγκρατούμενος το 1953, πρόεδρος του Σύλλογου «Δρέπανο Αργοστολίου»,   με έδρα στην Αθήνα
    https://www.thebest.gr/article/247689-

    2.»Έπρεπε να έρθει στο νησί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Κανελλόπουλος, για να δώσει εντολή στο διευθυντή των Φυλακών να επιτραπεί στους φυλακισμένους να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων, στη μεταφορά των τραυματιών και γενικότερα να συμμετάσχουν στο έργο της βοήθειας, περίθαλψης και ανακούφισης.

    Στήθηκε, λοιπόν, ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών –γιατί υπήρχαν γιατροί ανάμεσα στους πολιτικούς κρατούμενους – και συγκροτήθηκαν τρεις ομάδες τραυματιοφορέων και δύο ομάδες νεροκουβαλητάδων. Έτσι, οι πολιτικοί κρατούμενοι και γενικότερα οι φυλακισμένοι, ξένοι, μη Κεφαλονίτες οι περισσότεροι, πρόσφεραν απλόχερα τις υπηρεσίες του στον αργοστολιώτικο λαό. Και αυτό εμείς οι Κεφαλονίτες δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει με κάποιο τρόπο ο Δήμος, η τοπική γενικά κοινωνία να αναδείξει και να τιμήσει εκείνη την προσφορά.

    Πέτρος Πετράτος,10-08-2016,

    θέατρο Αργοστολιού «ο Κέφαλος»

    Αντίθετα, η μαρτυρία στο βιβλίο του Λεωνιδάκη (Σαλβαρά) μας λεει ότι η ομάδα διασωσης των γιατρών και τραυματιοφορέων (Μανώλης Σιγανός, Στάθης Κανναβός κλπ) βγήκε την πρώτη κιόλας μέρα ουσιαστικά παράτυπα,αφού είχαν ζητήσει άδεια από τον δντή των φυλακών Μπουζάκη και δεν τους την έδωσε,ενώ ο Κανελλόπουλος,με τον οποίο συμφωνούν οι πηγές ότι μίλησε με τον Π. Κανελλόπουλο, ήρθε την επόμενη μέρα 13-8 με το ελικόπτερο συνοδεύοντας τους βασιλείς και ότι δεν τους έδωσε άδεια να βγουν, αν και αναφέρει ο Λεωνιδάκης ότι η μέρα πέρασε ξανά με βοήθεια προς τους πληγέντες. Και την τρίτη μέρα έφυγαν με οχηματαγωγό για τις φυλακές Ιτζεδίν. Επομένως η πρωτοβουλία αλλά και η απόφαση εξόδου των πολιτικών κρατουμένων για βοήθεια έγινε με την ανοχή του διευθυντή Μπουζάκη και δεν έχει καμία σχέση με την παρουσία του Κανελλόπουλου ή άδεια του αφού ήρθε την επόμενη μέρα. Βέβαια εκ των υστέρων η πρωτοβουλία είναι πιθανόν να έτυχε έγκρισης ( ή και «καπελώματος») από τον Κανελλόπουλο( έκθεση υπουργείου άμυνας 1953 κατά τη μαρτυρία του συγκρατούμενου  Χαράλαμπου Ρούπα, που έδωσε στο best το 2014).

  71. spyridos said

    69
    Δεξιοί να τουφεκάνε δεξιούς.

    36
    «γιατί φτάσαμε σε τέτοιες καταστάσεις, αδελφός να πολεμά αδελφό, «
    Ελα Τέο. Μπορείς καλύτερα. Μου γίνεσαι χειρότερος από ταινία του Βούλγαρη. Επίπεδο χειρότερο του Τζέιμς Πάρις.

  72. Alexis said

    #68: Νομίζω ότι το 1953 υπήρχε η κλίμακα Ρίχτερ και ο σεισμός της Κεφαλονιάς είχε μετρηθεί στο 7,2

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67, Α! Κεφαλλονίτης από μητέρα λοιπόν.
    Ψάχνοντας με αφορμή το πολύ καλό άρθρο (πόσα αγνοούμε από την σύγχρονη ιστορία…) έπεσα και σε φωτό της φυλακής:
    https://kefalonitis.com/wp-content/uploads/2023/09/376289091_1378052266427555_3288444674436869446_n.jpg
    Ρετρό φωτογραφία από τις φυλακές στο Αργοστόλι

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και συνεχίζοντας το ψάξιμο, βούρκωσα πάλι
    Στην πρώτη μετακατοχική γιορτή-λιτανεία του Αγίου Γερασιμου, παρόν τιμητικό άγημα του ΕΛΑΣ

    http://www.kefaloniatoday.com/wp-content/uploads/2015/09/11899790_1680015172230907_2514637403934330312_n.jpg

  75. voulagx said

    #72: Ναι, δες εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1_%CE%A1%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81

  76. spyridos said

    67
    «Εξαίρεση το Φισκάρδο, στη βόρεια άκρη του νησιού, που έμεινε ανέπαφο, με αποτέλεσμα να κρατήσει το παραδοσιακό χρώμα και να είναι τώρα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.»

    «Το χωριό της ισοπεδώθηκε και ξαναχτίστηκε από το μηδέν. «

    Από το πολύ χρώμα το Φισκάρδο έχει γίνει Ντίσνειλαντ. Αυτό πριν 25 χρόνια ήδη. Τώρα ακούω ακόμα χειρότερα.
    Κάπουα χωριά ξαναχτίστηκαν με όνειρα και έγιναν καλύτερα από πριν.
    Θυμάμαι τα Κουρκουμελάτα. Ακόμα ονειρεύομαι πως θα ήταν να μείνω εκεί παρέα με τα μελίσσια μου. Ο πιο ποθητός τόπος στην Κεφαλλονιά.

  77. spyridos said

    Αγαπητέ Αντώνη

    Ευχαριστώ κι εγώ για μια ακόμα προσφορά σου.
    Συγκινητική σε πολλά επίπεδα.

    ΕΔΩ
    Δυο κηλίδες αίμα στο αλεξίπτωτο (διήγημα της Ειρήνης Ταχατάκη)

    ο Νικοκύρης έχει βάλει παραπομπές και σε παλιότερες συνεργασίες σου.

    Και στην πιο αγαπημένη μου από αυτές
    Ο ήλιος επιάστηκε (διήγημα του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή)
    από το βιβλίο τους που δίνει απάντηση σε ανούσιες, το λιγότερο, παρατηρήσεις για την αξία της προσφοράς στον ανθρώπινο αγώνα, «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε».

  78. Alexis said

    #71α: Ποιοι Δεξιοί και ποια τουφεκίσματα;
    Με μαχαίρι τους την έπεσαν…

  79. spyridos said

    78
    Ο γελοίος ο Βούλγαρης τουφεκάνε έβαλε τον σοβαρό άνθρωπο να πει. Δεν μπορώ να το αλλάξω.

    ΧρυσαΒγίτες μπράβοι μαχαίρωσαν Αθενίστας.
    Διαφορετικά διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας.
    Υπόγα και ρετιρέ.
    Παρακαλώ.
    Μελλοντικά θα προσφέρουμε κι άλλα δωρεάν μαθήματα Πατριδογνωσίας.

  80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Έστω και με διαφορά φάσης, ευχαριστίες και μπράβο κι από μένα, Νομικαντώνη. Εξαιρετική μαρτυρία.

    Ακόμα βρίζω τα μούτρα μου που δεν έκατσα κάτω τη θειά μου να την ηχογραφήσω όσο είχε ακόμα τα μυαλά της…

  81. xar said

    @73 🙂

    @76 «Κάποια χωριά ξαναχτίστηκαν με όνειρα και έγιναν καλύτερα από πριν.
    Θυμάμαι τα Κουρκουμελάτα.»

    Τα Κουρκουμελάτα στην περιοχή της Λειβαθούς είναι όντως ένα πολύ όμορφο χωριό, ακόμα και πρότυπο θα μπορούσαμε να το πούμε, και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αλλά δεν είναι παράδειγμα κάποιων χωρικών που με τα όνειρά τους και τον ιδρώτα τους καταφέραν κάτι καλύτερο από τους γείτονές τους (οι οποίοι δεν φαντάζομαι να εννοείς πως δεν είχαν και αυτοί όνειρα και γι’ αυτό ξαναχτίσαν τα σπίτια τους όπως-όπως). Ανοικοδομήθηκαν με χορηγία του εφοπλιστή Βεργωτή πάνω σε πρότυπα ελβετικών οικισμών και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: κατασκευή 55 σπιτιών σε 3 μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας και δημόσια κτίρια (δημοτικό σχολείο, ιατρικό σταθμό, κοινοτικό Γραφείο, γήπεδα, πολιτιστικό κέντρο κ.ά.), δίκτυο νερού (δωρεάν) και ηλεκτρισμού (σε μια εποχή που ηλεκτρικό φωτισμό είχαν μόνο το Αργοστόλι και η Σάμη). Από τη δωρεά ωφελήθηκαν και τα γειτονικά Μεταξάτα, που επίσης είναι όμορφο χωριό.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1_%CE%9A%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82

    https://vergottisfoundation.org/george-marie-vergottis/lifetime-philanthropy/re-construction-of-village-of-kourkoumelata.aspx

    Δεν βλέπω κάποιο νόημα στην αντιδιαστολή με το Φισκάρδο, το οποίο όντως έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, όπως και πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί.

  82. Alexis said

    #79:
    1. Από πού προκύπτει ότι ήταν χρυσαυγίτες και όχι κάτι άλλο (π.χ. ποινικοί);
    2. Δεν ξέρω τι είναι οι αθενίστας και πώς τους συνδέεις με τη Δεξιά και με την δεξιά πολυκατοικία
    3. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Βούλγαρης και ποιος είπε για τουφέκια.
    4. Τα ρεπορτάζ που είδα εγώ μιλούσαν για εθελοντές του κινήματος «Save your Hood». Εσύ τους τσουβαλιάζεις συλλήβδην ως «δεξιούς». Τέτοιου είδους «μαθήματα Πατριδογνωσίας» δεν θέλω ούτε από σένα ούτε από κανέναν άλλον.

  83. mariakorbila1 said

    62,64: Σέρτικο το τετράστιχο από τον Σέρτη του ιστολογίου!
    Καλοοοοο!
    Κι ο Σέρτης μας εκέρασε
    Σένιο τετράστιχο σέρτικο
    Οποία τιμή κι απέδωσε
    Στον φίλο τον αψέντικο!

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    77τέλος
    Και το ντοκιμαντέρ

  85. Stavroula said

    Ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο! Κάθε αυθεντική μαρτυρία έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά σε ένα θέμα που πονάει ακόμα. Από το θαύμα του Έπους του ’40 στο τραύμα του εμφυλίου..
    Δύο συγκινητικές ιστορίες από παιδιά της εποχής εκείνης, όπως τις άκουσα: ο ένας, τρίχρονος μόλις, έμεινε πεντάρφανος μετά από επίθεση φασιστών για αντίποινα. Η άλλη αναγκάστηκε σε προσφυγιά, όταν αντάρτες έκαψαν το πατρικό για επίδειξη δύναμης.
    Παγκόσμια πρωτοτυπία, αλήθεια, αντί να καρπωθείς τα οφέλη του νικητή (και με τι αντίτιμο!), να ισοπεδώνεις ό,τι απέμεινε με έναν εμφύλιο…
    Και μετά να ξενιτεύεσαι στη Γερμανία για ένα κομμάτι ψωμί…

    Και 2 λινκ για τα παιδιά που σήμερα ζουν τον πόλεμο:
    Εικονογραφημένο βιβλίο για το ψυχολογικό τραύμα – Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) (ibrt.gr)

    Παρουσίαση διαδικτυακού προγράμματος για παιδιά πρόσφυγες: πιλοτική μελέτη στην Ελλάδα: European Journal of Psychotraumatology: Vol 8, No sup4 (tandfonline.com)

  86. spyridos said

    82

    1. Από πού προκύπτει ότι ήταν χρυσαυγίτες και όχι κάτι άλλο (π.χ. ποινικοί);

      Μία δεξαμενή.

    2. Δεν ξέρω τι είναι οι αθενίστας και πώς τους συνδέεις με τη Δεξιά και με την δεξιά πολυκατοικία

      Δεν φταιω εγώ γιαυτό.

    3. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Βούλγαρης και ποιος είπε για τουφέκια.

      Ούτε εδώ

    4. Τα ρεπορτάζ που είδα εγώ μιλούσαν για εθελοντές του κινήματος «Save your Hood». Εσύ τους τσουβαλιάζεις συλλήβδην ως «δεξιούς». Τέτοιου είδους «μαθήματα Πατριδογνωσίας» δεν θέλω ούτε από σένα ούτε από κανέναν άλλον.

      Ναι οι Shave Your Ass είναι ξεκάθαρα μέλη αριστερών οργανώσεων.
      Και με ντεμέκ επίθεση για την οποία γράφει ΜΟΝΟ η αρχιπετσωμένη αει φημερίδα.

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    38 – Φυσικά κάπου συμπίπτουν Τheo, αφού δεν είσαι κάφρος.😊 Με την διαφορά πως δεν έχω τα ερωτήματα που έχεις, γιατί έχουν απαντηθεί.

    80 β – Δεν έχει κανένα νόημα Χτήνος, κι ας μη γελιώμαστε, εκτός από μια χούφτα ανθρώπους, που οι περισσότεροι βρίσκονται εδώ μέσα, δεν ενδιαφέρουν κανέναν πλέον. Κι αυτές οι μαρτυρίες, δείχνουν την «ωραία» πλευρά της ιστορίας, της ένδοξης όμως, υπάρχουν και οι άλλες μαρτυρίες των ίδιων αγωνιστών που δεν θέλει να τις ακούσει ΚΑΝΕΊΣ, ούτε και ίδιοι ήθελαν να τις λένε γιατί βγάζουν τόσο πηχτή πίκρα που την κόβεις με το μαχαίρι. Είχα καταγράψει αρκετές σε κασέτες, της θείας μου που έμεινε ανάπηρη στο Βίτσι, του πατέρα μου που «ταξίδευε» δωρεάν σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, και μερικών «,θείων» μου, κάπου θα υπάρχουν κάποιες. Να ξέρεις, οι περισσότεροι από αυτούς, πέθαναν με μιά πικρή λέξη στόμα, ΓΙΑΤΊ; Ξέρεις τι σημαίνει αυτό το γιατί;

    Κατά τ’ άλλα, δές την σύνθεση του κοινοβουλίου, και βγάλε συμπέρασμα αν πήγαν στράφι οι αγώνες τους και οι ζωές τους.

    Τι και ποιός φταίει γι’ αυτή την κατάντια; Απάντηση καμία, είναι τόσο βολική η σιωπή.

  88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    87# Κάτσε ρε Λάμπρο, για πάρτη μου θα την ηχογραφούσα, δε θα τα πήγαινα πουθενά. Στα κατσαμπάνια μου όποιος δε νοιάζεται, αλλά μπορεί και να τα ‘δινα σε κάναν ενδιαφερόμενο, ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως είμαι το μοναδικό ζαβό στον πλανήτη.

  89. Κουνελόγατος said

    80. ΚΙ εγώ τον πατέρα μου και άλλους, άσχετα με τα πιστεύω τους.

  90. Κουνελόγατος said

    «Κατά τ’ άλλα, δές την σύνθεση του κοινοβουλίου, και βγάλε συμπέρασμα αν πήγαν στράφι οι αγώνες τους και οι ζωές τους».

    Για να τσιγκλήσω και κάποιον, the times, they are a changin.

  91. sarant said

    87 Οι ιστορίες ενδιαφέρουν αρκετούς -αλλά, όπως λέει και ο Χτήνος, και ο καταγραφέας μόνο να μετανιώνει που δεν τις κατέγραψε, αρκεί.

  92. MA said

    91😊

  93. # 91

    we’ll stop the next war…

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 – Κοίτα, ηχογράφηση για πάρτη σου μόνο δεν στέκει, (λέω εγώ τώρα😊) απλά θεωρούσες και θεωρείς ακόμη πως η μαρτυρία της έχει μιαν αξία που άξιζε να καταγραφεί ως ντοκουμέντο και να μείνει ως γνώση. Το ερώτημα από μέρους μου, είναι για ποιούς. Για σένα μόνο; έτσι κι αλλιώς είναι καταγεγραμμένη στην μνήμη σου και θα την ξεχάσεις, μόνο όταν ξεχάσεις το όνομα σου (οσονούπω δηλαδή😊). Για τα παιδιά σου, λίγο πολύ, ισχύουν τα ίδια. Τι μένει, η ψευδαίσθηση πως οι αλήθειες του παρελθόντος, μπορούν να αλλάξουν και στο ελάχιστο το παρόν, ακόμη και το μέλλον! Η πραγματικότητα δείχνει πως δεν ισχύει αυτό, η κοινωνική πορεία, υπακούει σε διαχρονικούς ισχυρότερους νόμους κι ας είναι στρεβλοι, από την όποια αλήθεια.

    Βέβαια, μπορεί εσύ να ήθελες απλώς να ακούς που και που την θεία σου αλλά, ξύπνησα με καλή διάθεση (ως συνήθως) κι είπα να γράψω κάτι μνημειώδες για τις επόμενες γενιές.😂 Το κίνητρό μου, είναι να σε αποτρέψω να βρίζεις τα μούτρα σου γιατί οι βρισιές αλλοιώνουν τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου σου και χαλάει η αρμονία του σύμπαντος.😊

    Καλημέρα 💥

    90 – Κι όλα τα ίδια μένουν.

    Πάντως ο στόχος σου επετεύχθη.😊

    91 – Αρκετούς από ποια γενιά; Από την γενιά των παιδιών μας, ούτε καν! Ακόμη κι από την δική μας η την προηγούμενη, πόσοι θέλουν να τις ακούσουν διαφορετικές, ακόμη κι από τα ίδια πρόσωπα; Έχει ανείπωτο πόνο η άγραφτη ιστορία, τόσο που και τα ίδια πρόσωπα που τους σάρωσε, την φέρνουν στα μέτρα της αποδεκτής για να έχουν κάπου να κρατηθούν γιατί, πως να δεχτεί κανείς πως πήγε η ζωή του στα χαμένα για το τίποτα! Πολλοί βέβαια χάθηκαν στην παράνοια και το χειρότερο, στιγματισμένοι. Ποιός ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια γι’αυτούς; Κανείς λέω εγώ, μόνο την βολική πλευρά θέλουν, για να γεμίσει το συγκινησιακό τους κενό.

    Είναι πολύ εύκολο βολεμένοι δογματικοί «αγωνιστές» του κώλου, να μιλούν για αγώνες (των άλλων πάντα) για το δίκιο. Την αλήθεια ποιος την θέλει;

    Να φοβάσαι τα ανθρωπάκια που διαγράφουν τις ζωές των ανθρώπων με ευκολία αλλά, κι ευχάριστη. Παραδόξως, οι περισσότεροι πιστεύουν τυφλά σε τέτοια ανθρωπάκια.

    Καλημερα💥

  95. Πέπε said

    94

    ηχογράφηση για πάρτη σου μόνο δεν στέκει

    Γιατί το λες αυτό Λάμπρο; Τόσες φορές δεν έχουν βρεθεί ντοκουμέντα (ηχογραφήσεις ίσως σπανιότερα, ημερολόγια όμως πολλές φορές) σε συρτάρια, και αξιοποιήθηκαν δεκαετίες μετά; Μπορεί να μην το κάνεις τίποτα μέχρι να πεθάνεις, να το ανακαλύψουν οι κληρονόμοι σου, να ρωτήσουν κάποιον σχετικό τι είναι αυτό κι αν έχει αξία, και να βρεθεί πως έχει.

    (Πάντως γενικά όσοι προτίθεστε να πεθάνετε φροντίστε να μην αφήσετε πίσω σας χάος. Εσύ για παράδειγμα Λάμπρο, τι θα γίνει μ’ εκείνα τα χιλιάδες στοιβαγμένα βιβλία στη σοφίτα που μόνο εσύ -και αν- ξέρεις τι είναι; Είπαμε, έχεις καιρό μέχρι τα 137, αλλά αν δεν το προγραμματίσεις δε θα καταλάβεις για πότε πέρασαν.)

  96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    94# Το ερώτημα «για ποιους?» εύκολα καταλήγει στο ότι δεν χρειάζεται ας πούμε να βγαίνουν νέοι ιστορικοί, εφόσον λίγοι ενδιαφέρονται, και εφόσον, όπως θα ‘λεγες κι εσύ, το μόνο που διδασκόμαστε από την Ιστορία είναι κλπ…Κι όμως, νέοι ιστορικοί βγαίνουν.

    Λίγοι βαστάνε τη μαγιά, πάντα.

  97. leonicos said

    Σήμερα το τελείωσα. Συγκλονιστικο

    Έχω όμως μια απορία. Η ιδεολογία κάνει τους αγωνιστές ή οι αγωνιστές αναδεικνύουν το μεγαλείο της ιδεολογίας;

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96, >>Λίγοι βαστάνε τη μαγιά, πάντα.
    ακου τώρα Χτήνεμ, χθες έγραψα προς τον Λάμπρο, κάτι που ψιλοψιθύρισε κι ο ίδιος (μα το έσβησα μετά για να μην σεντονιάσει σε απάντηση, νιώθει κι ότι τον μαλλώνω 🙂 ) , ότι ο πατέρας μου έλεγε «πάντοτε οι λίγοι παιδί μου βαστούνε τον ουρανό να μην πέσει»,
    ε, αυτούς τους λίγους μνημονεύομε και τέτοιους λίγους αναζητούμε και σήμερα.

    σσ (άσχετο): Φέτος ξανά μου έτυχε κισσάκι πεσμένο να το κυνηγάει η γάτα στον πεζόδρομο, αλλά ευτυχήσαμε, μετά από 10 μέρες συγκατοίκησης, έγινε το απίστευτο, το επανένταξα στη Ρεματιά και τώρα, μια εβδομάδα μετά, του σφυρίζω εκεί τ΄απογεύματα και απαντά κι έρχεται στα τριγύρω κλαδιά. Δυο φορές κατέβηκε χαμηλά και το τάισα. Κατεβαίνει /όλη η οικογένεια: άλλο ένα μεγαλύτερο, όμως νεοσσός (μικρή ουρά ακόμη) και δυο καλά φτερωμένες κίσσες που ταϊζουν και τα δυο αυτά πουλάκια, στα δέντρα, πάνω από το κεφάλι μου. Όλα θα τα μερώσω μου φαίνεται 🙂 .
    Διάβασε την Κίσσα του Στέφ. Γρανίτσα, από κει ενθαρρύνθηκα ότι θα καταφέρω να το μεγαλώσω λίγο και να το επιστρέψω εκεί που ανήκει, πού να το τρέχω στην ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα (τους συμβουλεύτηκα ως προς την διατροφή σπίτι) .

  99. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    98# Ωραία 🙂

    Τώρα πια δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ, έχω άλλα τρεχάματα.

  100. Theo said

    @71β:

    Άλλοι βλέπουν τα πάντα και τους πάντες με ιδεολογικά γυαλιά κι άλλοι βλέπουν τον άνθρωπο πίσω από την επιφάνεια και πάνω απ όλα.

  101. spyridos said

    Μην κάνετε ηχογραφήσεις. Ούτε για την πάρτη σας.
    Ούτε φωτογραφίες να βγάζετε.
    Ιστορία, ποια ιστορία;
    Μόνο χρηματιστήριο.
    Γίνετε κατσαρίδες.

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    99, ναι, είναι δύσκολη υπόθεση επιπλέον από το ότι αυτό μερεύει, ξεθαρρεύει πετώντας εδώ κι εκεί, και λίγο να ξεχαστείς, οι γάτες θα το αφανίσουν. Ο Κράου, έτσι το είπα, σαν τη φωνή του (κ σαν τον Κραουνάκη 🙂 ) καθόταν σταθερά, μέχρι 5-6 μέρες που δυνάμωσε και πετάριζε ως το ψυγείο και τα ντουλάπια, πάνω στου καλαθιού το χερούλι, σ΄ένα τραπεζάκι μπρος στην μπαλκονόπορτα, ε κι οι δυο γάτες κάθονταν αγαλματένιες πάνω στην ουρά τους και το «χάζευαν» ατέλειωτα. Δεν γινόταν να μείνει σπίτι-κήπο, ελεύθερο (για κλουβί δεν παίζει ποτέ, είτε επιτρέπεται είτε όχι).
    Επ΄ευκαιρία, τα χαβαρόνια (κοράκια- όπως βίντεό σου) έχουν αρχίσει λέει να ξεπερνούν τα ανεκτά όρια σε κάποιες περιοχές, πχ στη Θεσσαλία, όπου ιδίως μετά και τις πλημμύρες παραπολλαπλασιάστηκαν και δημιουργούν ανισορροπίες. Μια φίλη που σπουδάζει σχετικά στο πανμιο εκεί, λέει ότι υπάρχει εντατικό πρόγραμμα καταγραφής και έρευνας δυνατοτήτων ελέγχου τους.

  103. spyridos said

    100
    Εγώ μόνο τον άνθρωπο βλέπω. Αν πολλοί «άνθρωποι» γίνανε κτήνη πρέπει να το λέμε. Πέρα από ιδεολογίες.
    Τέλος πάντων. Μαζί σου ούτε να θυμώσω δεν μπορώ.
    Εδώ υπάρχουν άλλοι εδώ που μας λένε να γίνουμε κατσαρίδες.

  104. ΓιώργοςΜ said

    102 Κάργιες, κουρούνες, κοράκια, κίσσες και λοιπά κορακοειδή. Είχαμε συχνά διαφωνίες σε παρέες για το ποιο είναι ποιο.

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    96 – Νέοι ιστορικοί βγαίνουν γιατί τους παράγει η εκάστοτε ελίτ και τους πληρώνει για να καταγράφουν τα κατορθώματά της που, δέν είναι ακριβώς ιστορική αλήθεια αλλά, ιστορικά παραμύθια με ανώδυνα ψήγματα αλήθειας που την διδάσκονται υποχρεωτικά οι πληβείοι ως μοναδική. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως στον λαό, αρέσουν τα ιστορικά παραμύθια.

    «Λίγοι βαστάνε τη μαγιά, πάντα.»

    Ναι αλλά, δεν θέλει κανείς να μάθει ποιοι είναι αυτοί, μόνο όποιους καταγράψουν οι ένθεν κακείθεν δογματικοί ιστορικοί, οι υπόλοιποι χάνονται στον Καιάδα της ιστορίας άγνωστοι αλλά, και ανυπόλληπτοι.

    97 – Η όποια ιδεολογία δεν έχει κανένα μεγαλείο, είναι αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή παραμύθι. Ως εκ τούτου οι ιδεολογικοί αγωνιστές, προσδίδουν μεγαλείο στην ιδεολογία και παίρνουν από αυτήν. Είναι ναι οι λεγόμενοι πιστοί αγωνιστές, αγωνίζονται για την πίστη τους στην ιδέα, χωρίς να κρίνουν αν είναι σωστή ή λάθος, ο πιστός δεν αμφισβητεί ποτέ την πίστη του.

    Έχεις δεί πιστό αγωνιστή που τον αφαίρεσαν από την πίστη του; Δέν υπάρχει λέξη για να τον περιγράψει.

    Αληθινοί αγωνιστές, είναι αυτοί που αγωνίζονται για την πανανθρώπινη ισονομία, χωρίς πολιτικά και θρησκευτικά ιδεολογήματα. Η φυσική λειτουργία έχει τους δικούς της κανόνες, είναι αρκετό να τους ακολουθούμε, δεν χρειάζονται τα διαστροφικά πατριαρχικά ιδεολογήματα που μας αρρωσταίνουν.

    98 – Όχι κρι κρι μου, μόνο ότι χαϊδεύει τα ιδεολογικά αυτιά σας μνημόνευετε κι αναζητείτε, γιατί οι άλλοι, είναι προδότες, έτσι είπαν οι ιδεολογικοί καθοδηγητές έτσι είναι, κανείς δεν τους αμφισβητεί, κι ας έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα. Δεν θέλετε να μάθετε τίποτε γι’ αυτούς, αλλιώς θα είχατε μάθει, υπάρχουν ακόμη ζωντανές μαρτυρίες αλλά, ποιος θέλει να τις ακούσει;

    υ.γ – Δεν υπάρχει ουρανός, μόνο βολικές υπεκφυγές.

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Απ΄την αρχή του κόσμου

    οι ανήσυχοι σταυρώθηκαν, οι ήσυχοι τρομάξαν
    κι ένας περίπου αλώβητος: «ο κύριος δε με μέλει”

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104, κλασικό το μπέρδεμα! 🙂 , άκου το παρακάτω, όπου άλλαξε και το είδος!
    Στον πεζόδρομο,όταν κατέβηκε η κισσούλα μου στο πεζούλι που καθόμουν, με άλλες δυο κυρίες (που έκαναν σαν παλαβές για το φαινόμενο, τράβηξαν και βίντεο όπως το τάιζα κλπ κι έκαναν σχετικό μπούγιο), μια τρίτη κυρία που ροβόλαγε ανάρια με τα σκυλιά της και πήρε μέρος στη συζήτησή τους, ισχυρίστηκε ότι το χρωματιστό πουλί (μου) ήταν … τσαλαπετεινός, * ότι τα θηλυκά δεν έχουν λοφίο, κι αυτή ξέρει… ! Εγώ με το στρουθίο μου (στο δάχτυλο μου κρατιόταν και κατέβαζε κομματάκια μούρο που το κέρασα) απομακρύνθηκα παραπέρα και δεν εναντιώθηκα. Το ύφος της δεν σήκωνε αντίρρηση.
    Τα σκυλιά της της έμοιαζαν, κακόμουτρα. 🙂

    *πράγματι στην περιοχή αλλά λίγο πιο πάνω, είναι ένα (τουλάχιστον) ζευγάρι τσαλαπετεινοί, που τους συναντώ από καιρό σε καιρό, κι από χρόνο σε χρόνο, να στραταρίζουν και να κυλιούνται στο μονοπάτι και φαίνεται από κάποιον τ΄ άκουσε και έμπλεξε τα δυο διαφορετικά είδη. Θεωρητική ορνιθολογία.

  108. ΓΤ said

    @107 Φούμπα

    «[…] ότι τα θηλυκά δεν έχουν λοφίο, κι αυτή ξέρει!…»

    κουτορνιθολόγος 

  109. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    105# Υποψιάζομαι πως τον Κουσουρή τον πλήρωσε πολύ καλά η ελίτ, το πήρανε χαμπάρι τα χάβγουλα, του την πέσανε και του σπάσανε το κεφάλι για να του πάρουν το μπαγιόκο.

    Να ενημερώσουμε ξερωγώ τον Χαραλαμπίδη, τον Χανδρινό, ακόμα και τον Δύτη μας εδώ να πούνε στην ελίτ να τους δίνει λιγότερα μπας και γλυτώσουν το κάταγμα κρανίου. Έλα ρε Λάμπρο γμτ…

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108, χαχα
    με λοφίο! 🙂

  111. Alexis said

    #109: Υποψιάζομαι ότι όχι μόνο ο Δύτης αλλά και ο Ρογήρος πρέπει να πληρώνεται από την ελίτ.

    Αυτός μάλιστα, ως βάζελος, μπορεί και να πληρώνεται από τους Αλαφουζο-Γιαννακοπουλαίους για να γράφει την ιστορία υπέρ του Παναθηναϊκού!

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    109 Κρατιέμαι καιρό να μην το πω, μπορεί και να μην «νομιμοποιούμαι» και τον σεντονοξεσηκώσω κιόλας 🙂 , ότι ο Λ. , που τον αγαπώ για την γνήσια ανθρώπινη πλευρά της κουζουλαμάρας που έχει, σαν να κάνει μια διαρκή, με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, «πατροκτονία» -με την φροϋδική σημασία του όρου.
    Αλλά εμεγάλωσε μπλιο ο τρελούμπας!
    Γεια σου Λάμπρο με τα ύψη και τα βάθη σου!

  113. ΓιώργοςΜ said

    Αμάν βρε παιδιά με την ελίτ! Θαρρείς και δεν έχει άλλες φρυγανιές! Μπα σε καλό σας…

  114. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    113# Κύριε, κύριε, ο Λάμπρος! Εγώ άλλες παίρνω.

  115. Stavroula said

    Πρωτοποριακή έρευνα στην Κρήτη: Πώς ταυτοποίησαν 18 θύματα των ναζί κατά τη θηριωδία στο Άδελε

    https://www.ethnos.gr/history/article/317000/protoporiakhereynasthnkrhthpostaytopoihsan18thymatatonnazikataththhriodiastoadele

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – Νομίζω πως καταλαβαίνεις πολύ καλά τι λέω και εννοώ, όπως κι εγώ καταλαβαίνω γιατί δεν απαντάς στο κυρίως θέμα που θέτω αλλά, στρίβεις δια του αραβώνος.😊

    Έτσι για την ιστορία😊 και οι τρείς που αναφέρεις, δεν έχουν γράψει τίποτε για το ιστορικό θέμα που θίγω. Ούτε φυσικά κι ο Δύτης με τον Ρογήρο, οπότε δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την ελίτ η την τιμημένη αργατιά, γιατί σπάει κι αυτή κεφάλια χωρίς να κρίνει σωστά η λάθος, αρκεί να πάρει εντολή, σαν τους χρυσαυγίτες.😊

    Θα σου πώ κάτι και τέλος. Από μικρός είχα μαζέψει πολλές ηχογραφήσεις και σημειώσεις από μαρτυρίες αγωνιστών και αγωνιστριών, ( μια κι είχα εύκολη πρόσβαση 😊) για τα συντροφικά «κακώς κείμενα» στο αντάρτικο, και στις εξορίες, όλες με ζωντανό αίμα, με απώτερο στόχο να τα εκδώσω κάποια στιγμή με τίτλο, Άγραφες ματωμένες ιστορίες, η μαύρη πλευρά της δόξας. ‘Ολα αυτά τα χρόνια, από την εφηβεία μου μέχρι και τα 45 μου, (και μέχρι τώρα δηλαδή) σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις που τότε ήταν πολύ περισσότερες από τώρα που έχω κατανοήσει το πώς και γιατί, ΚΑΝΕΙΣ δεν δέχτηκε αυτά τα ντοκουμέντα ως αληθινά, και με στόλιζαν με διάφορα επίθετα.

    Αν και βασιζόμενος στην Λειτουργία του οργασμού και μετέπειτα στην Εκπαίδευση της αμάθειας αλλά, και στο Σχολή επιχειρηματιών του πλούσιου μπαμπά, σε μεγάλο βαθμό μπορούσα να κατανοήσω την αντίδραση τους, κάτι έλειπε. Ήταν το 2010 που έπεσε στα χέρια μου, Η συναισθηματική νοημοσύνη, του Ντάνιελ Γκόλμαν, κι έτσι συμπληρώθηκε το παζλ. Έκτοτε δεν έχω ερωτήματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτός ήταν κι ο λόγος που το 2012 τα μάζεψα όλα, κι αφού τα έδειξα στις κόρες μου που λίγο πολύ τα είχαν ακούσει και διαβάσει, τους είπα πως θα τα πετάξω στα σκουπίδια. – Μα γιατί, τόσο κόπο έκανες να τα μαζέψεις, – γιατί ΚΑΝΕΊΣ δεν τα θέλει, οι άνθρωποι είναι δογματισμένοι και διαιρεμένοι πιστοί, (όπως είστε κι εσείς στην συντριπτική πλειονότητα εδώ μέσα) η μόνο αλήθεια που δέχονται, είναι η πίστη τους, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα και εχθρός. Και τελικά τα έριξα εκεί που τους έπρεπε, πρέπει να έχω μόνο δύο τρείς κασέτες με τον πατέρα μου, την θεία μου και δύο «θείους μου» και κάποιες σημειώσεις από τους ίδιους που τις ήθελαν οι κόρες μου για συναισθηματικούς λόγους που τώρα πια, ελπίζω να έχουν ξεπεράσει.

    Αυτά φίλε μου. Συνεχίστε τον δίκαιο αγώνα σας κομματικά και συντεταγμένα, κι άμα κερδίσετε τις τράπεζες, που έχουν δεμένα χειροπόδαρα ΟΛΑ τα κόμματα, σφυρίξτε μου κλέφτικα.

    111 – Είσαι πρωταθλητής Ευρώπης κι έχεις το δικαίωμα να λες ότι θέλεις.👍😊

    112 – «σαν να κάνει μια διαρκή, με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, «πατροκτονία» -με την φροϋδική σημασία του όρου.»

    Έχεις πλάκα ζουζουνέλ μου, γι’αυτό κι εγώ σ’αγαπάω, κι ας είσαι παλαβό κρι κρί.😊 Δεν σε παραπέμπω στα τέλη του 14, το 15 και 16, που τα είχα πιεί όλα για ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Μπαρουφάκη αλλά, και για την ενδοκομματικη εκλογή του Μητσοτάκη κι ότι με τις μαλακίες που έκανε η ΠΦΑΚ, θα γινόταν πρωθυπουργός για πλάκα, γιατί δεν έχει νόημα, εσύ θα δεις και θα κατανοήσεις, ό,τι σου επιτρέπει η συναισθηματική σου νοημοσύνη. Πάντως, τα γραπτά, όσο δεν τα σβήνει ο Νικοκύρης, μένουν.😊

    Αντε, από αύριο πάλι στην Τήνο και δεν θα σας ζαλίζω.

    Φιλιά😍

Σχολιάστε