Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2012


Το πλαστό εξώφυλλο: μονοτονικό το 1952!

Ο Ίταλο Καλβίνο είχε γράψει για τον ανύπαρκτον ιππότη, ήρθε ο καιρός να αποχτήσει η ελληνική μπλογκόσφαιρα τη δική της ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα, τον Ισίδωρο Πόσδαγλη. Ποιος είναι ο Ισίδωρος Πόσδαγλης, θα ρωτήσετε.
Μπορεί βέβαια να τον έχετε ήδη ακούσει, αν σας έχει έρθει το μέιλ που πήρα κι εγώ ή αν διαβάσατε σχετικά σε κάποιο ιστολόγιο. Υποτίθεται λοιπόν ότι ο Ισίδωρος Πόσδαγλης γεννήθηκε το 1907 και ήταν πρόωρη διάνοια αφού από μαθητής γυμνασίου, το 1922, συμμετείχε σε κάποιον Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης. Σε ηλικία 18 ετών υποτίθεται ότι έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση, όπου σπούδασε οικονομικά στο μετέπειτα πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, και γύρισε το 1940 στην Ελλάδα (μετά την κήρυξη του πολέμου), μπήκε στην αντίσταση με το ΕΑΜ, πράγμα που του στοίχισε φυλακίσεις μετά την απελευθέρωση.

Μέσα στη φυλακή, ο Πόσδαγλης υποτίθεται πως έγραψε το 1952 το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», που το εξέδωσε από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», τον ειδικευμένο σε  δύσκολα βιβλία στον τομέα των οικονομικών επιστημών, όπου προβλέπει, με θαυμαστήν ακρίβεια, πολλά από όσα συνέβησαν στο μεταξύ, μέχρι την εποχή μας, και ιδίως το σχέδιο των Γερμανών να βάλουν χέρι στα ελληνικά πετρέλαια και τον λοιπό ελληνικό ορυκτό πλούτο.
Φυσικά, η είδηση αναδημοσιεύτηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες από τα ιστολόγια του ελληνοκεντρικού χώρου• οι ιστολόγοι εντυπωσιάζονταν από το πόσο εύστοχες ήταν, εξήντα χρόνια πριν, προβλέψεις όπως: «Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.» Και βέβαια το προφητικό βιβλιαράκι του Πόσδαγλη κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι φρόντισαν να το εξαφανίσουν, μια πινελιά που πάντα εξάπτει τα πνεύματα. Κι έτσι, το ένα ιστολόγιο μετά το άλλο αναδημοσίευαν την εντυπωσιακή είδηση ολόκληρο τον Γενάρη.
Οι υπεύθυνοι των ιστολογίων τα αναδημοσίευαν άκριτα (παράδειγμα εδώ), σαν τους στραβούς στον Άδη, αλλά οι αναγνώστες τους αποδείχτηκαν πολύ λιγότερο εύπιστοι. Κάποιοι έψαξαν και δεν βρήκαν καμιά γκουγκλιά ούτε για τον Ισίδωρο Πόσδαγλη, ούτε για τον «ειδικευμένο» εκδοτικό οίκο Μπιστιρλή -όχι ότι αυτό αποδεικνύει τίποτε τελεσίδικα, άλλωστε η αναζήτηση μέσω γκουγκλ έγινε δύσκολη τις επόμενες μέρες αφού ξαφνικά οι γκουγκλιές έγιναν χιλιάδες -όσα και τα ιστολόγια που αναδημοσίευσαν το αρχικό άρθρο βεβαίως. (Υπάρχουν όμως και τα google books, που είναι αλώβητα από τα διαδικτυακά τσουνάμια σαχλαμάρας).
Κάποιοι προσεχτικοί αναγνώστες ιστολογίων επισήμαναν ότι το εξώφυλλο του βιβλίου του Πόσδαγλη είναι τυπωμένο σε μονοτονικό, παρόλο που αν υποτίθεται πως εκδόθηκε το 1952, τότε που όλα τάσκιαζε η δασεία και τα σκέπαζε η περισπωμένη. Κάποιοι ακόμα πιο υποψιασμένοι πρόσεξαν ότι ο χάρτης του βιβλίου του Πόσδαγλη (εδώ, κάτω-κάτω) δεν απεικονίζει την Ευρώπη του 1952 αλλά τη σημερινή: Όχι Τσεχοσλοβακία αλλά Τσεχία και Σλοβακία, όχι Γιουγκοσλαβία αλλά τα σημερινά κράτη, επίσης ανεξάρτητη Ουκρανία και Λευκορωσία -είπαμε προφητικός ο Πόσδαγλης, αλλά και τόσο πολύ;
Έγινε λοιπόν ολοφάνερο πως η είδηση ήταν χαλκευμένη, μια ακόμα από τις πολλές απάτες που κυκλοφορούν στο Internet, σαν το παιδάκι που του έκοψαν το χέρι στην Περσία, τους γάμους μικρών κοριτσιών από τη Χαμάς, τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ ή το Λερναίο κείμενο. Κάποιος έξυπνος έκατσε και έγραψε σήμερα τις προφητείες αυτές, οπότε ήταν πολύ λογικό να επαληθευτούν! Αποδείχτηκε βέβαια η μικρομυαλιά των υπεύθυνων των περισσότερων πατριωτικών ιστολογίων, αλλά αυτό το ξέραμε• το παρήγορο ήταν η κριτική σκέψη που επέδειξαν οι αναγνώστες τους, που δεν χάβουν ατελώνιστο ό,τι τους σερβίρεται.
Ωστόσο, η περίπτωση Πόσδαγλη δεν είναι ακριβώς ίδια. Αυτοί που επινόησαν τους παραπάνω μύθους, το Λερναίο ας πούμε ή τη δήλωση Κίσινγκερ, ήθελαν να γίνουν πιστευτές οι πλαστογραφίες τους, επειδή είχαν συγκεκριμένους (κακούς) σκοπούς να προωθήσουν. Ο επινοητής του Πόσδαγλη νομίζω ότι το έκανε για πλάκα, για να δει πόσοι θα το χάψουν• και έδωσε τουλάχιστον μία ένδειξη ότι κάνει πλάκα. Διότι βέβαια, ο εκδοτικός οίκος «Μπιστιρλή» έχει όνομα σχεδόν ίδιο με τον… Λέλο Μπιστερλή, τον συγγραφέα του… πολύκροτου έργου «Το μυστικό αρκούδι του Πούτιν», που τον βλέπουμε εδώ σε βιντεάκι του Μητσικώστα όπου μιμείται τον Λιακόπουλο. Αποκλείεται να πρόκειται για σύμπτωση: όποιος έφτιαξε το άρθρο περί Πόσδαγλη ήξερε το βιντεάκι του Μητσικώστα/Λιακόπουλου (το βιβλίο του Μπιστερλή εμφανίζεται προς το τέλος, κάπου στο 1.30).


Ομολογώ ότι εγώ πήρα κάπως αργά χαμπάρι την όλη ιστορία, και παρόλο που το έψαξα το θέμα (με τη βοήθεια πολύτιμης συνεργάτριας) σκεφτόμουν να μη γράψω, αφού άλλοι είχαν προηγηθεί πολύ νωρίτερα από εμένα, όπως πρόσφατα ο (και επισκέπτης του ιστολογίου) Γ. Πρίμπας στα 24 γράμματα, και, αρκετές μέρες νωρίτερα, το ιστολόγιο των Αδιάβροχων (οι οποίοι θεωρούν ότι ο ψευτοΠόσδαγλης είναι προπαγανδιστικό τέχνασμα με στόχο τον προκαταβολικό διασυρμό βιβλίων που στρέφονται ενάντια στον μονόδρομο της τρόικας• δεν ξέρω αν έχουν δίκιο).
Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο, διότι εγώ θεωρώ ότι πρόκειται για πλάκα τύπου Σοκάλ, και με το όνομα αυτό εννοώ τόσο τον Aμερικανό φυσικό που έγραψε το 1996 ένα δήθεν βαθυστόχαστο κείμενο γεμάτο επιστημονικοφανείς μπαρούφες και το υπόβαλε σε ένα μεταμοντέρνο περιοδικό κοινωνιολογικών σπουδών• οι υπεύθυνοι το κατάπιαν αμάσητο και ο Σοκάλ έγινε διάσημος. Παρόμοια περίπτωση στα δικά μας ήταν ο Σοφοκλής Καλλιμάνης (ψευδώνυμο, διαλεγμένο καθόλου τυχαία έτσι ώστε οι πρώτες συλλαβές του να σχηματίζουν Σοκάλ), που έγραψε ένα περισπούδαστο άρθρο στο οποίο απόδειχνε ότι η λέξη draft των αγγλικών προέρχεται από τα ελληνικά, αλλά το παράκανε λίγο και οι ελληνοβαρεμένοι, που προτιμούν την μπρουτάλ σαχλαμάρα του Hellenic quest, το προσπέρασαν -τόσες υποσημειώσεις, τους βραχυκύκλωσαν.
Τελικά άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να γράψω για το θέμα, αφενός για να υπάρχει καταγραμμένη η περίπτωση, μια και το ιστολόγιο ειδικεύεται στην ανασκευή μύθων, και αφετέρου επειδή πριν από δυο-τρεις ώρες πήρα ηλεμήνυμα από έναν φίλο, μεγαλύτερο από μένα στην ηλικία, με σπουδές μηχανικού, που μου προωθούσε ένα άρθρο για τον μυστικό χάρτη του Πόσδαγλη και το προφητικό βιβλίο του! Θέλω να πω, η ανασκευή του μύθου ίσως δεν έχει φτάσει σε όλους, οπότε ας βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου. Μάλιστα, καθώς γράφω αυτές τις γραμμές πληροφορούμαι από σχόλιο φίλου ότι θα γυριστεί ταινία μικρού μήκους (από σπουδαστές κινηματογραφικής σχολής), με θέμα… την υπόθεση Κουκίδη, τον άλλο μύθο του φαντάρου που δήθεν έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος την ελληνική σημαία, τη μέρα που μπήκαν στην Αθήνα οι Γερμανοί!
Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που γράφω, μήπως η συλλογική σας σοφία ξεδιαλύνει τον γρίφο (αν γρίφος υπάρχει) του ονόματος Πόσδαγλης. Θέλω να πω, είδαμε ότι ο επινοητής του μύθου έπλασε το επώνυμο Μπιστιρλής ως υπαινιγμό στον Λέλο Μπιστερλή του Μητσικώστα. Υπάρχει, αναρωτιέμαι, ανάλογος υπαινιγμός στο επώνυμο «Πόσδαγλης» που διάλεξε, ένα όνομα πολύ σπάνιο αλλά υπαρκτό; Πόσδαγλης είναι ο καταγόμενος από το Μποζ-Νταγ, και βουνά με την ονομασία αυτή (κατά λέξη ‘γκρίζο βουνό’) υπάρχουν κάμποσα στη Μικρασία κι ένα στη Δράμα. Τυχαία επιλέχτηκε άραγε το όνομα ή είναι υπαινιγμός για κάποιον που κατάγεται από αυτά τα μέρη; Ή κάποιος άλλος υπαινιγμός; (Ο Λιακόπουλος πάντως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη). Δεν ξέρω, και περιμένω μήπως εσείς έχετε καμιάν ιδέα. Όποιος βρει κάτι κερδίζει… ένα αντίτυπο του κρυμμένου βιβλίου του Ισ. Πόσδαγλη που κατάφερα να αποσπάσω, με κίνδυνο της ζωής μου, από την υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης!

Προσθήκη 12/2 Σε ένα καλό φόρουμ (λογιστών ή φοροτεχνικών), ένας υπερασπιστής της αυθεντικότητας του Πόσδαγλη με τα αρχικά Κ.Β. παρουσίασε τα «επιχειρήματα» ότι: α) οι κομμουνιστές της εποχής έγραφαν σε μονοτονικό, β) οι σοβιετικοί χάρτες της εποχής ήταν χωριστά την Τσεχία από τη Σλοβακία, γ) στο ιστολόγιο του Σαραντάκου γράφτηκε ότι ο χορός του Ζαλόγγου δεν έγινε ποτέ. Το πρώτο είναι λάθος, το δεύτερο είναι αναληθές [και όποιος διαφωνεί, ας προσκομίσει βιβλίο της δεκ. 1950 σε μονοτονικό ή σοβιετικό χάρτη με χωρισμένα τα κράτη] ενώ το τελευταίο είναι άθλιο ψέμα. Δυστυχώς δεν μπορώ να γραφτώ στο φόρουμ αυτό, οπότε το βάζω εδώ να το δουν όσοι διάβασαν τα ψέματα.

236 Σχόλια to “Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα”

  1. Μποζ-νταγ, η σλαβικη ονομασια του ορους Φαλακρο. Μετα ηρθαν οι ελληνομαθεις κι αλλαξαν τα φωτα των ονοματων σε ολη τη περιοχη.

  2. Χαραλαμποβόλος said

    Καλημέρα και σήμερα πρωί-πρωί από τον χιονισμένο Βόλο!!
    Κύριε Νοκοδεσπότα, έχετε πάρα πολλούς χαιρετισμούς από τον Κώστα Καρανικολό.
    (και πάλι αναρωτιέμαι πόσο μικρός είναι ο απέραντος κόσμος μας)
    Είμαστε συμμαθητές, συμφοιτητές, Φίλοι από το 1965 και τώρα που ο Κώστας ζει στον Βόλο είμαστε σχεδόν κάθε μέρα μαζί.
    Περιττεύει να πω ότι μόνο καλά λόγια είπαμε και οι δύο, εγώ σχετικά με την πολύ σύντομη εμπειρία μου από τον ιστότοπο κι εκείνος σχετικά με την μακρόχρονη γνωριμία σας.
    Να είστε καλά.

  3. Τουρκική, όχι σλαβική ονομασία.

  4. zaphod said

    Ασχετο, αλλα να το ρίξουμε καπου:

    Τι δεν υπάρχει ο Κουκίδης ρε, εδώ τον τιμήσαμε κιολας!!

    :ΡΡΡ

    http://www.laosver.gr/news/detail.php?NEWS_ID=34608

    (παρά τον αντίλογο:
    http://www.ionionfm.gr/display.greek.news.php?artid=39155&Mid=17&sub1=1)

    Τελικά το να γινει καποιος δημαρχος ειναι πιο ευκολο απο το να μην γινει ρόμπα!

    Το αρχικο αρθρο για τον Ποσδαγλη εκανε μπαμ απο μακρυα πως ητονε μουφα. Ομολογω παντως πως ηταν καλοφτιαγμένο!

  5. Austerlitz said

    Διαμαρτύρομαι εντόνως ως ιθαγενής (λέμε τώρα!) Σερραία, μιας και ο Μπόζνταγας είναι το όρος Μενοίκιο το οποίο είναι μοιρασμένο μεταξύ νομών Σερρών-Δράμας. Η αφιλόξενη, νοτιοδυτική ξερή πλευρά του η σερραική, η βορειοανατολική η δραμινή.
    Επίσης ο μπαμπάς πάντα έλεγε πως λέγεται Μπόζνταγας από το Μπουζ Νταγ, δηλαδή κρύο βουνό. Θα τον ενημερώσω άμεσα για το Μποζ (γκρίζο) αν και τα τούρκικά του είναι «της κουζίνας» δηλαδή τούρκικα που έμαθε από την γιαγιά του, την γειτονιά κλπ.
    Συμφωνώ κι επαυξάνω για το άλλαγμα των φώτων.
    Στο εν λόγω βουνό υπάρχει μια πετρόχτιστη βλάχικη κατασκευή με μια εντυπωσιακή οροφή, η «Καρά-Μάντρα» η οποία στους χάρτες τις ΓΥΣ αναφέρεται ως «Μαύρη Στάνη». Όπως έλεγε ο Σκυλούμπας για την Βάλια Κάλντα που την έκαναν «Ζεστό Ποταμάκι». Μα τον Ισίδωρο!

  6. vioannis said

    Υπάρχει Κάσδαγλης Αλέξανδρος οικονομολόγος συγγραφέας, από Αλεξάνδρεια στα μέσα του 19ου αιώνα. Ίσως από εκεί το Πόσδαγλης….

  7. Νομίζω ότι μία ακόμα ένδειξη του αναχρονισμού είναι η χρήση της λέξης «απομείωση» στο φερόμενο ως απόσπασμα από το «βιβλίο» του «Πόσδαγλη», η οποία αν δεν κάνω λάθος είναι μάλλον πρόσφατη επινόηση και δεν πρέπει να υπήρχε το 1952.
    Πάντως, γενικά μιλώντας, νομίζω ότι η όλη παγίδα είναι στημένη πολύ πετυχημένα ώστε να την πιστέψουν οι σημερινοί οπαδοί της «πατριωτικής οικονομικής πολιτικής», όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος εξάλλου.
    Νομίζω ότι ένα από τα μοντέλα στα οποία -ή στην παρωδία των οποίων- βασίστηκε η συναρμολόγηση αυτής της φανταστικής βιογραφίας/ εργογραφίας, είναι (εκτός από τον Αγαθάγγελο) και ο Δημήτρης Μπάτσης.

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Κάποτε(πολύ προ-κρίσης) ένας γνωστός μου Ολλανδός ,μού έλεγε ότι στην Ολλανδία το έσχατο σημείο πνευματικής υποκουλτούρας και εξαθλίωσης θεωρείται η συνομωσιο λαγνεία. Τότε, το θεώρησα χοντροκομμένη γενίκευση θυμάμαι. Επιτέλους, σιγα τους «ορθολογιστες» σιωνοκαπιτάλες αγαθιάρηδες που τους έχει βαρέσει η πολλή φούντα στο κεφάλι.
    Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπω πόσο δίκιο είχε.
    Γελάω ακόμη με το λινκ που έδωσες και τα σχόλια (ευτυχώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις κάποιων με δυο δράμια φαιά ουσία, διαβάστε το σχόλιο του against all odds)
    Μα, σε ηλικία 15 ετών (to 1922!!)στον «Ομιλο Ελεύθερης Σκέψης» στη Λαμία;; 🙂

    Και μετά στα 20’s σπουδές στο Λεμονόσοφ (το οποίο βέβαια στα 20’s υπολειτουργούσε ,χωρίς παραδώσεις καθηγητών κανονικές , και α! υπολεπτομερεια, το τμήμα Οικονομικών επιστημών δημιουργήθηκε το 1941):-)

    Και «κομμουνιστής» διανοητής μιλούσε για «Εθνικό χρέος» και «Εθνικό έλλειμμα» ;; το 1952;; Στη διαλυμένη οικονομικά Ελλάδα; Συμμαχία Γερμανο-Γάλλων;; (με τους Ναζήδες στις εγγλέζικες και αμερικανικές φυλακές);;
    Α, ρε Νίκο, νάσαι καλά ,πολύ γέλιο!

  9. #3 Εχεις δικιο

  10. Νέο Kid Στο Block said

    8.( συμπ.) Καλημέρα και καλή λευτεριά!

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Αυτό που λέει ο Νομάντικγιουνιβερσάλιτυ «..νομίζω ότι η όλη παγίδα είναι στημένη πολύ πετυχημένα ώστε να την πιστέψουν οι σημερινοί οπαδοί της “πατριωτικής οικονομικής πολιτικής”, όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος εξάλλου» είναι και τo πιο αποκαρδιωτικό.
    Ότι δηλαδή μια «παγίδα» τόσο παιδαριωδώς στημένη (κατ’εμένα), που σε ένα στοιχειωδώς νοήμον και ενημερωμένο κοινό, μόνο χλευασμό και γέλιο θα έπρεπε να προκαλούσε , αποδεικνύεται λειτουργική. Και περνιόμαστε και για «ξύπνιοι»…
    Τελικά μας χρειάζεται γκαουλάιτερ εκτός από Παπαδήμιο. Έχουν δίκιο οι γερμανοί.

  12. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

    Μήπως κρύβεται κανένας φαλακρός από πίσω; βλ.1

  13. LandS said

    Και κάτι άλλο σχετικά με τον «χάρτη». Μου φαίνεται απίθανο, χάρτης που φτιάχτηκε για χρήση από συνωμότες Γάλλο-Γερμανούς να αναγράφει τα ονόματα των χωρών στην γλώσσα της κάθε μιας. Νομίζω ότι η μόδα αυτή είναι της εποχής μας και όχι του 1952.

    Λέτε να σημαίνει κάτι, που ο «χάρτης» δεν αναφέρει Γιουγκοσλαβία και αναφέρει Κροατία, Σερβία αλλά όχι (από όσο μπορώ να δω) Βοσνία και Αλβανία; Για την [ΠΓΔ]Μακεδονία. Δεν μπαίνει θέμα γιατί δεν υπάρχει kan σύνορο με την Βουλγαρία.
    Α! η Γερμανία είναι ενιαία.

  14. tamistas said

    Γιατί ο φαλάκρας διάλεξε το Ισίδωρος;

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Χαράλαμπε, σε παρακαλώ να διαβιβάσεις τους χαιρετισμούς μου στον αγαπητό μου τον Κώστα -μου φαίνεται πως θα πρέπει να βρεθούμε καμιά φορά εκεί σε κανένα τσιπουράδικο!

    5: Δηλαδή το Μενοικιο λέγεται και Φαλακρό ή είναι άλλο βουνό;

    7γ: Σαφώς, ο Μπάτσης.

    12: Μπορεί!

  16. E, Neo kid καλημέρα. Ломоносов βέβαια. Γιάννης

  17. #15 Το Μενοικιο ειναι το φυσικο συνορο Δραμας-Σερρων, συνδεεται με τον Ορβηλο ο οποιος συνδεεται με το Φαλακρο. Επισης πληροφοριακα ειναι κατασπρα απο το χιονι και τα τρια. Στη πολη σημερα εχει χιονια και -2. Στον Βωλακα που ειναι η εισοδος του Φαλακρου -19. Σας περιμενουμε.

  18. Υπάρχει και αυτό το Τύποις «Μπιστιρλής», λες και ήμασταν στις αρχές του αιώνα.
    (Και όμως, ήταν όμορφο το «Λεμονόσοφ» του Νεοκίντ…)

  19. Νέο Kid Στο Block said

    18. Μα τότε που σπούδασε ο πατριώτης μου o Ισίδωρας, Λεμονόσοφ το λέγανε 🙂

  20. Χαραλαμποβόλος said

    @15 …ούτε συζήτηση, μόλις βρεθείς στα μέρη μας. θα το χαρώ πολύ, γιατί πολύ έχω εκτιμήσει και τη δουλειά που κάνεις σ’ αυτόν τον ιστότοπο και όχι μόνο.
    σήμερα δεν είμαι για άλλα σχόλια. απέκτησα αιφνιδίως μια τενοντίτιδα στον δεξιό ώμο και μετά μεγάλης δυσκολίας πληκτρολογώ τα απολύτως αναγκαία.

  21. Βαγγέλης said

    Ισίδωρος Κάσδαγλης δεν είναι ένας ηθοποιός?

  22. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @6,
    πολύ πιο κοντά απ’ τον «οικονομολόγο συγγραφέα, από Αλεξάνδρεια στα μέσα του 19ου αιώνα» έχουμε τον συγγραφέα Νίκο Κάσδαγλη, που χάσαμε πριν από δύο χρόνια. «Οι Κεκαρμένοι» και «Τα δόντια της μυλόπετρας» ίσως τα καλύτερά του.

  23. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    21: Αν υπάρχει, δεν γκουγκλίζεται. Ισίδωρος Ζουργός, συγγραφέας. Και Κάσδαγλης ολόκληρη οικογένεια λογίων.

  24. Καλημέρα ανεξάντλητε οικοδεσπότη. Ως μικρό αντίδωρο για την μοναδική φιλοξενία που μας προσφέρεις, σου αφιερώνω το ποίημα του μεγάλου Ούγγρου ποιητή Μίρο Μάνκα.
    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
    Το χέρι ενός ανθρώπου ακούμπησε
    Στον ουρανό
    Και τ’ άλλο του
    Στα μάτια κατακάθισε ενός άσπρου πετεινού.

    Στην όψη του νερού φοβάται
    Το δάκρυ που θα βρει το στόχο
    Οι λεύκες κλαίνε στο ποτάμι
    Καθώς ανάβεις πυρκαγιές
    Μ’ ένα φιλί σφραγίδα του ολέθρου.

    Μετάφραση Χρ. Θ.

    Μια πλάκα των Μιχάλη Κατσαρού και Ροβήρου Μανθούλη το 1948. Το μικρό όνομα του ποιητή Μι (χάλης) Ρο (βήρος) και το επώνυμο Μα (νθούλης) Κα (τσαρός).

    Εκείνη την περίοδο έγινε γνωστός στην Ελλάδα και ο «μεγάλος Μεξικανός» ποιητής Πιθανάρες, που δεν ήταν άλλος από τον Τάσο Παππά. Επίσης ο «διάσημος Άραβας» ποιητής Χουσεΐν Μπεν Μπενάρες, που είχε εφεύρει ο Γιάννης Β. Ιωαννίδης, εφεύρεση του οποίου ήταν η σειρά «Άγνωστοι και ξένοι κατάσκοποι στην Ελλάδα» για το περιοδικό Θησαυρός (Για τον Χουσΐν Μπεν Μπενάρες έχουν γραφτεί άρθρα ολόκληρα από σοβαρούς λόγιους πριν αποκαλυφθεί η φάρσα του Ιωαννίδη).

    Κάποτε έπεσα κι εγώ θύμα του Πιέρ Λουΐ, που είχε εκδώσει τα άγνωστα ποιήματα της Σαπφώς. Τα οποία όμως ήσαν δικά του. Αλλά αυτός είχε ξεγελάσει όλους τους Γάλλους διανοούμενους, θα του ξ έφευγα εγώ που δεν είμαι και τέτοιος; Πάντως με είχε γλυτώσει από χοντρή κασκαρίκα ο μακαρίτης Κώστας Σταματίου των Νέων, γιατί ετοιμαζόμουν να δημοσιεύσω κάτι σε περιοδικό!

  25. rogerios said

    Πολύ ωραίος, οικοδεσπότη!

    Πάντως, η μούφα Πόσδαγλης μου φαίνεται κομμάτι προχειροφτιαγμένη. Αυτό το «μετέπειτα Λομονόσοφ» θαρρώ πως το αποδεικνύει. Άμα είσαι μάγκας ψάξε να δεις πώς το λέγανε. Αλλά η εξυπνάδα του εξαντλήθηκε στο κάτσε να θολώσουμε τα νερά, γιατί μάλλον τούτος ο περίεργος θα είναι κανένας κομμουνιστής. Πού να φανταζόταν ότι ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς έζησε τον 18 αι.; Πώς να το μάθει στην εποχή μας που δεν έχουμε πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες; 🙂

    Έπειτα, όχι μόνο το μονοτονικό, αλλά και η γραμματοσειρά του εξωφύλλου κάνουν κρα ότι πρόκειται για φρέσκο πράγμα. Προσθέτουμε τη γλώσσα (που και αυτή βρωμάει εποχή μας) και μάλλον κλείσαμε.

    Τελικά, όταν σερβίρεις στους ανθρώπους αυτά που θέλουν να πιστέψουν μπορείς να πλασάρεις οτιδήποτε.

  26. Άμα το πάμε έτσι με όλα τα ονόματα «Κάσδαγλης» να πούμε και τον οδοντογιατρό στην Καβέτσου (όποιος ξέρει που είναι) και την οικογένεια Κάσδαγλή στην Πρέβεζα.

    Γιάννης

  27. Και όμως, Ρογήρε, το πανεπιστήμιο όντως μετονομάστηκε σε Λομονόσοφ μόνο το 1940, λέει.
    (Για τον Παθανάρες υπάρχει ολόκληρο άρθρο εδώ, νομίζω)

  28. rogerios said

    Ουπς… άκυρο στον εαυτό μου! Καλά να πάθω. Βλέπω ότι το Παν/μιο Μόσχας πήρε το όνομα του ιδρυτή του μόλις το ’40. Άρα, σωστός ο Πόσδαγλης, σούπερ προχειράτζας ο Ρογήρος. Ντεζολέ… 🙂

  29. bernardina said

    «Τελικά, όταν σερβίρεις στους ανθρώπους αυτά που θέλουν να πιστέψουν μπορείς να πλασάρεις οτιδήποτε.»

    Ακριβώς αυτή η σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό μου από τότε που διάβασα (και) αυτή τη μούφα. Και αναρωτιέμαι πόσα πράγματα που θεωρούμε αληθινά και είμαστε βέβαιοι ότι έγιναν και υπήρξαν δεν ήταν παρά ανάλογα κολοκύθια τούμπανα, νατσουλισμοί επί παντός του επιστητού. Είναι κομματάκι ανατριχιαστικό.

  30. rogerios said

    Φίλε Δύτη, με πρόλαβες ως προς τη δημοσίευση. Τι να λέμε τώρα, την πάτησα μεγαλοπρεπώς.

  31. Να και ο Παθανάρες, και άλλοι: https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/18/pazanareslaveykov/

  32. Ζήτω το Έθνος Μπερναρντίνα!

  33. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Α, Νίκο, και σχετικά με την εισαγωγή του άρθρου σου, δίχως να χρειάζεται να πάμε στον Καλβίνο για να βρούμε ανύπαρκτους ιππότες (ή γιατί να μην πάμε κι εκεί;) έχουμε και στα ελληνικά γράμματα μια λαμπρή -αν και λίγο ξεχασμένη- περίπτωση: «Τα Τραγούδια του Παθανάρες», σε υποτιθέμενη μετάφραση από τον Τάσο Παππά, ήταν πρωτότυπο έργο του ιδίου και όχι του φανταστικού μεξικανού ποιητή Παθανάρες. Πολλοί τσίμπησαν.

    Αλλά και ο Πιερ Λουί, στη Γαλλία, με τα «Chansons de Bilitis», το ίδιο έκανε -μιμούμενος, όμως, αρχαία λυρική ποίηση.
    Κάθε καιρός τα χούγια του.

  34. Zazula said

    Νικοδεσπότη, η Austerlitz έχει δίκιο (#5), το Μποζ Νταγ (Μενοίκιο) θεωρείται κατά κύριο λόγο βουνό του νομού Σερρών. Αντιγράφω από Άτλαντα του 1964:

    Μενοίκιον ή Μποζ Νταγ με ψηλότερη κορυφή το Καραγκιόζ Νταγ (1963 μ.). Είναι η συνέχεια προς τα Ν.Α. της οροσειράς του Ορβήλου, που κόβεται από την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη ή Νέας Ζίχνης. Με εξαίρεση την ψηλότερη κορυφή του, το υπόλοιπο όρος είναι κατάφυτο. Στο όρος αυτό βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες μονές που σώζεται ακόμα. Χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα.

  35. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Εννοείται ότι το 33, μετά τα αμέσως προηγούμενα σχόλια καλό θα ήταν να σβηστεί.

  36. sarant said

    24: Ορεσίβιε, με ενδιαφέρουν πάρα πολύ αυτά που γράφεις, σε ευχαριστώ! Για τον Παθανάρες, δες το λινκ του 31.

    33: Γιώργο, δες το 31 κι εσύ!

    34: Ζαζ, τις συγνώμες μου στους απανταχού Σερραίους για το γεωγραφικό λάθος!

  37. sarant said

    35: Απλώς περισσεύει το 33, αλλά αυτό είναι συχνό στο ιντερνέτι. Αν σβηστεί θα αλλάξει την αρίθμηση…

  38. Ας μην πάρει το 31 τη δόξα του 24. 🙂

  39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @38,
    Gloria victis, Dyth!

  40. bernardina said

    (Για να έχει το ποστ και μουσική υπόκρουση)
    Μπαίνοντας στο Μηνολόγιο για να γράψω ότι μας άφησε χρόνους και η τιμημένη με νόμπελ ποιήτρια Βισλάβα Ζιμπόρσκα, κάποιος μακρινός απόηχος στη μνήμη μου χτύπησε ένα κουδουνάκι. Και θυμήθηκα ότι δικούς της στίχους είχε ντύσει με τη μουσική του ο Ζμπίγκνιου Πράισνερ στα έργα του Κισλόφσκι, συστήνοντας μάλιστα στον κόσμο τον ανύπαρκτο συνθέτη Van den Baudemnayer, για το concerto in e minor του οποίου είχα ακούσει γνωστό μουσικό παραγωγό να πλέκει διθυράμβους…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Preisner#Van_den_Budenmayer

  41. Αλήθεια μ’ αυτό το λάθος στην πληκτρολόγηση όπου ο Παθανάρες έγινε Πιθανάρες, λέτε να κατασκεύασα καινούρια λέξη που σημαίνει «μεγάλες πιθανότητες»;

  42. 29
    Tσιμπιέμαι, τσιμπιέμαι. Μέχρι που μάδησα τα λεπιδόπτερά μου…

    Και για την σπάσω στον Νεοκίδιο, να και λίγος Αριστοτέλης. Μοιάζουν αθώα, στις προθέσεις τουλάχιστον τα αρχαία ψευδεπίγραφα. Έργα που, για να επιβιώσουν, οι συγγραφείς τους τα υπέγραφαν με ονόματα μεγάλων συγγραφέων, για να μην περιφρονηθούν από τα σκριπτόρια κα να αντιγραφούν. Πιο γνωστά μου έρχονται στην μνήμη τα Φυσιογνωμικά του (ψευδο)Αριστοτέλους.

  43. Νομίζω πως πρόκειται για μια πολύ ωραία τρολιά.
    Μπρόαβο στον Πόσδαγλη!

  44. Back Door Man said

    H καριέρα του Πόσδαγλη ξεκίνησε από δω. http://tyxaios.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html Σε μεταγενέστερες αναρτήσεις ο tyxaios παίζει με αυτούς που αμφισβητουν την ύπαρξη του αναρτά μάλιστα και κώδικα Πόσδαγλη τον οποίο δεν μπορεσα να σπάσω 🙂
    http://tyxaios.blogspot.com/2012/01/code-isidoros-posdaglis.html

  45. Καλαχώρας Λεώνικος said

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ. ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑΙΑ

  46. sarant said

    41: Πιθανάρα λες να είναι το σίγουρο στο προπό;

    43: Ναι, ήταν… τρολετάριος ο Πόσδαγλης!

    44: Ευχαριστούμε!

  47. Θρασύμαχος said

    ##41+46: βρε μπας και το σωστό είναι «ΠΑΝΑΘάρα», οπότε λύνουμε και τις ετυμολογικές απορίες;;;

  48. π2 said

    Στα σερραϊκά τοπογραφικά να προσθέσω μόνο πως τα ονόματα των δυο βουνών δεν είναι και τα δύο αρχαία: ο Όρβηλος μαρτυρείται ήδη από τον Ηρόδοτο (όπως και το προβληματικό στην ταύτισή του Δύσωρον), ενώ το Μενοίκιο όχι. Δεν προλαβαίνω τώρα να ψάξω πώς προέκυψε η ονομασία.

  49. Ηλεφούφουτος said

    Νεοκίδη 8, δεν είμαι σίγουρος αν ο πυθμένας της βλακείας και της ακρισίας είναι η συνωμοσιολαγνεία ή το να δέχεσαι τα πράγματα όπως σου τα λένε τα ΜΜΕ και η εγκεκριμένη ιστοριογραφία. Στον καιρό μας μάλιστα που τα ΜΜΕ συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, νομίζω ότι η «συνωμοσιολογία» θα γίνεται όλο και περισσότερο η καραμέλα των συνωμοτών.

    Η πιθανή συνωμοσία εν προκειμένω μπορεί να βρίσκεται στην πρόθεση πίσω από την πλάκα. Ο «Ισίδωρος», όπως λέει κι ο Νικοκύρης, αντίθετα από το Hellenic Quest, είναι φανερά υπονομευμένος χόαξ (του χόακος). Θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά ότι πρόκειται για ένα απλό καλαμπούρι και όχι για ένα είδος βόμβας που έχει προορισμό να σκάσει στα χέρια όποιου πάει να τη χρησιμοποιήσει, να εκθέσει δηλαδή τον εύπιστο κι απλοϊκό αριστερό που θα το εντάξει στην επιχειρηματολογία του;
    Προσέχω κι ότι, μπορεί μεν να αναπαράχθηκε (ο χόαξ) από ελληνοβαρεμένα ιστολόγια, μάλλον όμως απευθύνεται σε αριστερούς (ο χόαξ). Όχι μόνο ο Ισίδωρος σπούδασε λέει στο Λομονόσοφ, όχι μόνο ήταν εαμίτης αλλά και το λεξιλόγιο («να φτιάσει νόμισμα», «πλέρια» κλπ.) είναι εμβληματικά «κουμουνιστικό».

    Ένα κόλπο που έκαναν παλιά οργανωμένοι ΠΑΣΟΚοι στα πολιτικά πηγαδάκια που σχηματίζονταν προεκλογικά στο κέντρο της Αθήνας (πεζόδρομος Κοραή, Ομόνοια) ήταν να αναλαμβάνει κάποιος από αυτούς το ρόλο του ακροδεξιού νεοδημοκράτη που θα τρόμαζε όσους αριστερούς τον ακούγανε (σε άλλη παραλλαγή ο «ακροδεξιός» μπορεί να εξέφραζε την απογοήτευσή του από τη ΝΔ για να παρασύρει τους νεοδημοκράτες σε ακροδεξιές κορώνες), ώστε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να μην ξανανοίξει η Γυάρος.

    Λογικό δεν είναι στην εποχή μας αυτού του είδους τα δολώματα να παίρνουν και διαδικτυακή μορφή;

  50. Immortalité said

    Γιατί είστε τόσο κακόπιστοι; Εμένα μια χαρά πειστικό μου φαίνεται. Άσε που όλα τα κουσούρια που του βρίσκεται είναι απλώς και μόνο η απόδειξη των προφητικών του ικανοτήτων. Σε κάθε τομέα. Γλώσσα, γεωγραφία, οικονομική ορολογία, πολιτική. Μη δείτε κάποιον καλύτερο από σας, αμέσως να τον θάψετε!
    Παλιοζηλιάρηδες ε, παλιοζηλιάρηδες! 😛 😛 😛

  51. Πάντως δείχνει πόσο έχουν πια φύγει από την καθημερινή μας αντίληψη τα σκουληκάκια. Αυτός που χάλκευσε το εξώφυλλο δεν σκέφτηκε καν να βάλει μια ψιλή στο «Οικονομική», αλλά κι εγώ, διαβάζοντας την παρατήρηση του Νικοδεσπότη, έκανα κάμποση ώρα να βρω τι το μονοτονικό είχε (γιατί η οξεία του Μπιστιρλή θα μπορούσε και να είναι πιστή εφαρμογή της κρατικής Γραμματικής, που αντίθετα με τη σχολική χρήση έβαζε οξεία στα πρωτόκλιτα). — Αλλά και τόση πρεμούρα είχε να βγάλει παλιό το βιβλίο, που έβαλε το υποτιθέμενο έτος έκδοσης καταμεσίς στη σελίδα, λες και επρόκειτο για επετηρίδα!

  52. jdemestick said

    Αυτές οι ανύπαρκτες προσωπικότητες εκνευρίζουν εμάς, τις εξ ολοκλήρου υπαρκτές.

    Ιορδάνης Δεμέστιχας.

  53. sarant said

    49: Ηλεφού. ο χόαξ του χόακος κατοχυρώνεται αμέσως, εξαιρετικό εύρημα!

    51: Αχ, τα έχω ξεχάσει… ώστε ο παπουτσής έπαιρνε οξεία (έστω, με την επίσημη γραμματική) το 1960;

  54. voulagx said

    Ωραιος ο Ποσδαγλης! Τον προωθησα αρμοδιως…να δω ποσοι θα τσιμπησουνε!

  55. 53. Νομίζω για να ξεχωρίζει από τα συνηρημένα. Αλλιώς θα φαινόταν ως προερχόμενο από παπουτσέας—> παπουτσής.

  56. 53, 55.

    Σε προηγούμενη φάση γραμματικής ρύθμισης (Τριανταφυλλίδη) υπήρχε και η εξαίρεση με περισπωμένη «Μεταξᾶς».

  57. Φαινόμενο που καλύπτει ο νεολογισμός «παπαρολογία» (paparology αγγλιστί).

  58. Πιο πάνω δόθηκε η πηγή του «κακού», το μπλογκ που μάλλον ξεκίνησε αυτή την κακόγουστη φάρσα αλλά παρατήρησα μια περίεργη σύμπτωση. Θα έχεις δει Νικοκύρη πως στο Facebook βάζω αποσπάσματα από διάφορα ιστορικά βιβλία αλλά την ίδια μέρα, στις 9 του Γενάρη που ξεκίνησε η φάρσα, είχα βάλει ένα κομμάτι από το «Στ’ Άρματα! Στ’ Άρματα!» που αναφερόταν σε γεγονότα μεταξύ 8 – 11 Γενάρη του 1944 στο Μποζ-Νταγ για συμπλοκές του ΕΑΜ με τους Βούλγαρους και τον Αντών Τσαούς…

  59. sarant said

    58: Λες να το είδε ο τρολετάριος και να έφτιαξε την είδηση; Πότε πρόλαβε όμως;

  60. Κι όμως! Καθόλου δεν περισσεύει το σχόλιο 33. Δεν προσέξατε ότι εγώ έγραψα ότι ο Πιερ Λουί, είχε εκδώσει δικά του ποιήματα, σαν άγνωστα ποιήματα της Σαπφώς; Πλακωμένη από μπάζα λησμονιάς η ιστορία αυτή (μου είχε συμβεί πριν 25 χρόνια), ανήλθε στην επιφάνεια παραμορφωμένη! Πρόκειται λοιπόν για τα “Chansons de Bilitis”, όπως σωστά έγραψε ο Γιώργος Λυκοτραφίτης.
    Και τώρα, που επικαλέστηκα την αναπαραστατική ικανότητα της μνήμης, θυμάμαι ότι είχα βρει το βιβλίο του Πιέρ Λουί «Τα τραγούδια της Βιλιτώς» σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο. Δεν ήξερε ο Έλληνας εκδότης, τι είχε συμβεί στη Γαλλία μ’ αυτή την υπόθεση ή έκανε κι αυτός πλάκα στους Έλληνες αναγνώστες; ‘Η μήπως ήξερε αλλά το αποσιώπησε για να εκμεταλλευτεί εμπορικά την… μεγάλη ποιήτρια Βιλιτώ; Το βιβλίο το έχω αλλά μέσα σε κούτες που αναπαύονται στο πατάρι. Απ’ όσο θυμάμαι , στον μικρό πρόλογο της έκδοσης, έγραφε ότι τα ποιήματα αυτά εντοπίστηκαν στην Κύπρο, στον τοίχο κάποιου τάφου κι ότι ανήκουν στη μεγάλη ποιήτρια Βιλιτώ, που ήταν εταίρα και σύγχρονη της Σαπφώς.
    Αφεντικό, μη με αναγκάσεις να κατεβάζω κούτες από το πατάρι να σου πω περισσότερα… Αλλά, αν το θέλεις οπωσδήποτε, θα πειθαρχήσω!

  61. sarant said

    Ορεσίβιε, ο Έλληνας εκδότης που εκδίδει το βιβλίο του Λουί οφείλει πιστεύω να συνεχίσει το τέχνασμα, εφόσον δεν έχει βγει μεταγενέστερη γαλλική έκδοση που να αναγνωρίζει το τι έγινε. Δεν το βλέπω σαν γκάφα ούτε σαν απάτη.

    Κάτι ανάλογο άλλωστε δεν έγινε πολύ αργότερα στην περίπτωση του Παπαλάνγκι; (που δεν ήταν κάτοικος εξωτικού νησιού, αλλά ευρωπαίος συγγραφέας).

    Παρέμπ, τα τραγούδια της Βιλιτώς τα έχω συναντήσει και σε εφημερίδες του μεσοπολέμου, δημοσιεύσεις μεμονωμένων ποιημάτων δηλαδή.

  62. Λίγο έλειψε να το ανεβάσω κι εγώ. Μάλιστα Νίκο ήθελα να σου στείλω mail για να τον ψάξεις τον Ισίδωρο, γιατί με μια πρόχειρη ματιά δεν έβρισκα τίποτα. Αλλά πριν προλάβω, ανάρτησες το θέμα!

    Εμείς από τη Νιγρίτα το βλέπουμε απέναντι το βουνό και το εξελληνίσαμε σε «Μπόσδας»!

  63. gryphon said

    Eν τω μεταξυ απο χθές γινεται χαμός στά ελληνικα μπλογκ (κυρίως ελληνοκεντρικά αλλα οχι μόνο) και τον Τυπο για καποια αποφαση λεει του Πουτιν να εκδοσει η Ρωσία διεθνες ενταλμα σύλληψης κατα του Σορος χαρακτηριζοντας τον τρομοκρατη πού επιδιώκει τήν αποσταθεροποιηση κρατών και οικονομιών.
    Εψαξα στο γκουγκλ αλλα ολα τά αποτελεσματα ειναι απο ελληνικα ιστολόγια κλπ.
    Ευχομαι ολοψυχα δηλαδή να είναι αλήθεια αλλα η είδηση δέν φαίνεται να επιβεβαιώνεται πουθενα εκτός Ελλαδος.Ουτε στό ρωσικο RT.
    Nα τήν εχει κατασκευάσει καποιος εδω σαν το παραπανω βιβλίο ?.

  64. A, και σήμερα μου (ξανα)ήρθε μήνυμα για το hellenic quest! Έχω βαρεθεί να δίνω λινκ από το ιστολόγιό σου!

  65. 40:
    Zbigniew Preisner: Working With Krzysztof Kieslowski:

    Later, when the Decalogue became well-known, Krystof started receiving letters from various people, one was from the Larousse encyclopedia, and it said, «We’re publishing a new edition of our Encyclopedia of Music. you must tell us about this Mr. Van Den Budenmayer. Being a serious encyclopedia, we can not be ignorant on this matter.»

    I was then living in Paris, making films with Krzysztof and I read in the papers that I was being sued in Paris by the Van Den Budenmayer heirs for stealing his music.

  66. Μαρία said

    48 Πιδύε, για το Μενοίκιο, πιθανόν απ’ το Μονοίκιον, δες εδώ το άρθρο του Σερραίου Σαμσάρη, σ.238

    Click to access ekd_pemk_18_Samsaris.pdf

  67. Ο ερίτιμος κ. Πόσδαγλης θέτει το αδυσώπητο ερώτημα:

    Μαζί τα φάγαμε
    ή
    Ναζί τα φάγανε;

    Μι-Νι άειδε θεά…

    MN

  68. ππαν said

    το «Ισίδωρος» γιατί κάνει πιο παλιακό. Το «Πόσδαγλης»¨γιατί δεν υπαρχει τέτοιο επώνυμο. Αν και η σωστή επιλογή για τέτοιες φάρσες είναινα χρησιμοποιείς ονοματεπώνυμα πολύ κοινά. πχ Γιάννης Παπαγεωργίου κλπ που δεν μπορούν να γκουγκλιστούν, αλλά από την ανάποδη, επειδή ακριβώς υπάρχουν πάρα πολλά ευρήματα

  69. Ό,τι και να λέτε, ο Νεύτωνας έγραφε -ναι, καλά το μαντέψατε, στο ιμέιλ που λάβατε- στα αρχαία ελληνικά. Έχουμε τα ντοκουμέντα στην Οξφόρδη, το χαρήκανε ως κι εδώ μέσα. Έχω και μια βάσιμη υποψία ότι η περίφημη μηλιά ήταν φιρικιά.

    Ζουλιάρηδες!

  70. 19
    Μα φυσικά Λεμονόσοφ!
    Η λεμονοσοφική σχολή ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της, κάτι μεταξύ νομικής και φυλοσοφικής.

  71. 67
    Τωόντι, τραβηγμένα απο΄την μύτη τα ένρινα.

    Η όλη ιστορία, ο (ή η;) χόαξ (καλό!) θυμίζει και το si non e vero e ben προβάτω…

  72. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Πάντως, κατά τον Μπόρχες, και σε πείσμα των όσων έχουν εδώ λεχθεί, ο τίτλος του σημερινού άρθρου δεν ευσταθεί: ο Πόσδαγλης υπάρχει, απ’ τη στιγμή που έχει εκδοθεί έστω και ένα βιβλίο υπό αυτή την επωνυμία.

    Η «μεγαλοφυής προσωπικότητά» του μπορεί, οπωσδήποτε, και με κάθε ασφάλεια, να τεθεί εν αμφιβόλω.

  73. #70β ενώ η ιστορία Κουκ(κ)ίδη λάμπει αλήθεια;

  74. sarant said

    67: Πολύ καλό, αγαπητέ ΜΝ!

    71: Ναι, αλλά εδώ δεν έχει εκδοθεί βιβλίο, έχει παρουσιαστεί εξώφυλλο. Αναρωτιέμαι, αν ο Μπόρχες είχε προλάβει τον Ιστό τι θα έγραφε.

  75. 70,
    Περί λόγου αφάτου ή προβάτου ο λόγος!

  76. Νίκο κι εγώ ήθελα να σου στείλω κάποια στιγμή mail να το ψάξεις, αλλά βρήκα γρήγορα την διάψευση των Αδιάβροχων, και το ωραιότατο βιντεάκι του Μητσικώστα (αλήθεια γιατί χάθηκε αυτός ο άνθρωπος απ’την tv;) οπότε ησύχασα. Καλά έκανες όμως και ασχολήθηκες!

    @49: Καταπληκτικό το «χόαξ, του χόακος»! 🙂
    @70: «προβάτω» ε; 🙂
    @71: Μα δεν έχει εκδοθεί!

    Χαιρετώ σας!! 🙂

  77. sarant said

    Το 70 το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα και άλλαξε λίγο την αρίθμηση,

  78. Νέο Kid Στο Block said

    @ 70 (new) 🙂 🙂

  79. Μαρία said

    72 Με τη διαφορά οτι ο ωραίος κούρος προορίζεται για άλλα ζωντανά, ενώ ο Ισίδωρος, όπως και ο θείος, ήταν κουμμουνιστής.
    Αυτό τα κατάλαβε μέχρι και ο Άδωνης, όταν του ζήτησαν τη γνώμη του για το προφητικό πόνημα:
    «Μου είναι άγνωστο το βιβλίο. Δύσκολα θα το είχα διαβάσει πάντως και αν το είχα προσέξει διότι αυτη η κομμουνιστική εκδοχή της ελληνικής μου προκαλεί δυσφορία. Απο τα λίγα που διάβασα μου μοιάζει σαν μια κλασική μαρξιστική ανάλυσι της οικονομικής κρίσεως που περνάει και θα πέραση ο Καπιταλισμός. Πράγματι η καπιταλιστική οικονομία κάνει κύκλους και ενίοτε η κρίσις είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όμως εώς σήμερα έχει αποδειχθεί ότι τελικά τους ξεπερνά σε αντίθεση με την κομμουνιστική -θα ήθελα να ήξερα τι το απόρρητο οικονομικά μπορει να μάθαινε κανείς στην Σοβιετια…;;;;- που κατέρρευσε ολοσχερώς και καθ´ολοκληριαν.
    Να σου πω εγω τι θα ήθελα να συζητήσουμε περισσότερο μήπως και βγούμε απο την κρισι; Τι θα κάνουμε με το ΠΆΜΕ στην Ζώνη; Γιατί τους αφήνουμε να καταστρεφου την Χαλυβουργικη; Κλπ αυτα αφορούν την πραγματικότητα,»

  80. Μαρία said

    77 Αμάν πια. Το 79 είναι για το 73.

  81. […] […]

  82. Γιώργος Πρίμπας said

    κε Σαραντάκο, χαίρομαι ειλικρινά που ανεβάσατε το θέμα. Αν μη τι άλλο, στο ιστολόγιο σας, ως ένα από τα πρωτοπόρα στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να λείπει.
    Άποψή μου πως τελικά ο κάθε ανόητος φαρσέρ δεν πρέπει να αφήνεται αναπάντητος.
    Σε σχέση πάντως με άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές των φωτογραφιών από το Ιράν ή τους γάμους των Παλαιστίνιων όπου υπήρξε εσκεμμένη παραπλάνηση του τι απεικόνιζαν, μου φαίνεται πως κάποιος προσπάθησε να πουλήσει μακροχρόνιο σενάριο συνωμοσίας που θα ικανοποιούσε την ιδεολογία του (καλυμμένη πίσω από το μανδύα του αριστερού πρωτοπόρου οικονομολόγου), λες και αυτό που ανέκαθεν πρεσβεύει ο καπιταλισμός δεν μας αρκεί.

  83. Βρέθηκε και το ρωσικό πρωτότυπο εξώφυλλο του Исидор Посдаглис.

    Γιάννης με καλησπέρες

  84. π2 said

    66: Μερσί Μαρία, κάτι θυμόμουν ότι είχα δει, αλλά δεν θυμόμουν πού. Θα κοιτάξω τη Γεωγραφία του Σαμσάρη (όπου έχει, λέει, τις βυζαντινές πηγές) αύριο. Γέλασα πολύ με τη σημείωση της σελ. 239: θυμίζει τα γνωστά ανέκδοτα με το Σαμονί και τον Καραμανλή.

  85. sarant said

    82: Κύριε Πρίμπα, ευχαριστώ πολύ!

    83: Γιάννη, εξαιρετικό αλλά… επικίνδυνο: φαντάσου να το δούμε σε λίγο να κυκλοφορεί ως απόδειξη της γνησιότητας του βιβλίου!

  86. Μαρία said

    84 Πράγματι, οι Βιζνικιώτες θα το πρόφεραν Μούν(ι)κου. Δεν είναι ονόματα αυτά για μας.

  87. Alexis said

    Νίκο συγχαρητήρια για την πολύ καλή ανάρτηση!
    Δυστυχώς το μύθο δεν τον έχαψαν μόνο άτομα του ελληνοκεντρικού χώρου, και το λέω μετά γνώσεως, ξέροντας πολύ καλά τον άνθρωπο που προώθησε σε μένα το μέιλ!

  88. Αυτό που με καταθλίβει σε αυτή την ιστορία είναι ο ‘προφητικός’ και ουχί αναλυτικός λόγος που αποδίδεται στον ‘Πόσδαγλη.’

    Ο υπερτεράστιος Ελεύθερος Στοχαστής υποτίθεται ότι έχει ανυπέρβλητες αναλυτικές ικανότητες αλλά τα αποσπάσματα του έργου του που παρατίθενται εδώ θα μπορούσαν να είναι οράματα ενός μυστικιστή και ως τέτοια καλείται να τα προσεγγίσει ο αναγνώστης.

    Εξ’ ου και οι αλλεπάλληλες αναφορές σε ‘μυημένους’, σε συνομωσίες, σε κώδικες και ούτω καθεξής.

    Ο Πόσδαγλης είναι απλά η νεότερη και πιο ευφάνταστη εκδοχή των υπαρκτών αρχαίων φιλοσόφων που μάθαμε από τους δασκάλους και ενίοτε τους γονείς μας να τους θαυμάζουμε όχι για τη μέθοδό τους, ένα ανθρώπινο και εντελώς διδακτό χαρακτηριστικό, αλλά για την υπερβατική και απρόσιτη ‘σοφία’ τους.

    Ακόμη και το επίσημο σχολικό βιβλίο της Φιλοσοφίας όταν ήμουν μαθητής Λυκείου με διαβεβαίωνε ότι ο Θαλής, που θεωρούσε το νερό πηγή των πάντων, είχε εν μέρει δίκιο γιατί το νερό «αποτελείται κατά δύο τρίτα από υδρογόνο, από το οποίο οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι προήλθαν τα πάντα.’ http://www.romvos.edu.gr/panellinies/panellinies04/apantiseis/b_lyk/theo_k/filosofia.pdf

    Πού το ‘ξερε ο κερατάς ο Θαλής; Διαλιέχτε σοφία των αιώνων.

  89. sarant said

    87: Ευχαριστώ!

    88: Καλώς ήρθατε, αυτό με τον Θαλή στις εξετάσεις είναι απίστευτο!

  90. physicist said

    #88. Πάντως η παραπομπή που δίνετε, κ. Σχίζα, λέει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που ισχυρίζεστε. Δεν λέει ότι ο Θαλής είχε εν μέρει δίκιο γιατί το νερό αποτελείται από υδρογόνο κλπ. αλλά λέει ότι αυτή του Θαλή είναι μια υπόθεση που δεν στερείται επιστημονικής σημασίας. Είναι τελείως διαφορετικό το ένα από το άλλο — μιλάει για σημασία, όχι για ορθότητα — κι ακόμα ας μην ξεχνάμε ότι ο όρος επιστημονική σημασία αποδέχεται πολλές ερμηνείες.

    Τι έγραφε βέβαια το επίσημο σχολικό βιβλίο της Φιλοσοφίας δεν το ξέρω αλλά καλό θα ήταν να δούμε πώς ακριβώς το διατύπωνε. Όχι ότι δεν υπάρχουν κοτσάνες στα σχολικά βιβλία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε διατύπωση που μπορεί να μας ξενίζει ή να μην είναι ακριβής για τα γούστα μας είναι απαραίτητα κοτσάνα.

  91. Μαρία said

    90 Ούτε εγώ έχω το σχολικό εγχειρίδιο.
    Η απάντηση πάντως που διαβάζουμε στο 88 απαντά στην ερώτηση:
    Ποια η αρχή του κόσμου κατά το Θαλή και πώς η άποψή του αντιμετωπίστηκε στη σύγχρονη εποχή;

  92. #90: Φυσικός και εγώ να πω πως όταν πίσω από μια διατύπωση κρύβεται μια ιδεολογία αρμονίας, τελεολογίας και παρόμοιου περιεχομένου, τότε δικαιούμαστε να τη θεωρούμε κοτσάνα και κάτι χειρότερο. Θυμάμαι σχολική ερώτηση που έλεγε «Γιατί ο αέρας έχει 80% άζωτο και 20% οξυγόνο (στο περίπου λέμε);». Η αναμενόμενη απάντηση ήταν «για να» διευκολύνεται η ζωή και να μην καίγονται οι οργανισμοί. Η τελική πρόταση «για να» είναι αντι-επιστημονική. Θέση έχει, ξέρουμε, μια αιτιολογική πρόταση «επειδή…».
    Γιάννης

  93. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2004, ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
    Α.3 Ποια είναι η αρχή του κόσμου κατά το Θαλή (Μονάδες 5) και πώς η άποψή του αντιμετωπίστηκε στη σύγχρονη εποχή; (Μονάδες 10)

  94. Πρόλαβε η Μαρία όσο τριγυρνούσα σε 30 καρτέλες…

  95. Μποζ-νταγ, η σλαβικη ονομασια του ορους Φαλακρο. Μετα ηρθαν οι ελληνομαθεις κι αλλαξαν τα φωτα των ονοματων σε ολη τη περιοχη.

    ἔ, μόνο οἱ Σλαῦοι θ’ἀλλἀζουν τὰ φῶτα τῶν ὀνομασιῶν; εἴπαμε, τὰ μονοπώλια τέλος.

    ἐγὼ γι’αὐτὸν τὸν Ἰσίδωρο πρώτη φορὰ τώρα διάβασα. αὐυτὰ τὰ πράγματα κάνουν μεγάλο κακὸ στὸν ἐθνικιστικὸ χῶρο.

  96. #92 τὸ «γιὰ νὰ » δὲν εἶναι ὑπόθεσι τῶν ἐπιστημόνων, ἀλλὰ τῶν φιλοσόφων καὶ τῶν θεολόγων. ἐδῶ συμφωνῶ.

  97. ἐν τῷ μεταξὺ αὐτὸ τὸ Μπὸζ Ντὰγ τὸ θυμᾶμαι σ’ἕνα κείμενο στὸ Γυμνάσιο, μικρασιατικῆς θαρρῶ θεματολογίας, μ’ἕνα δάσκαλο ποὺ ἦταν ἀρχαιολάτρης καὶ φώναζε τὸν Γεώργιο Γοργία καὶ κἄτι τέτοια. δὲν θυμᾶμαι ἀπὸ ποῦ εἶναι εἰλημμένο οὔτε συγγραφέα.

  98. Immortalité said

    Παραδόξως και εμένα μου θυμίζει κάτι αυτό το Μποζ Νταγ.

  99. Μαρία said

    98 Σε σχολικό σου βιβλίο υπήρχε απόσπασμα απ’ του Χατζηφράγκου, παιδάκια στη Σμύρνη, σχολική εκδρομή, χαζεύουν το Μποζ Νταγκ.
    Τώρα είδα και το 97.

  100. Immortalité said

    Σωστά! Στου Χατζηφράγκου. Τι μου θύμισες τώρα…

  101. ἀχά! ἐκεὶ ποὺ ἔλεγε -«ὁ Λωλὸς ὁ λωλός»; καλὰ θυμᾶμαι; ἀπὸ Πολίτη μόνο τὴν Eroica ἔχω διαβάσει.

  102. Μετά από το εξαίρετοπελώριο, χατζητιτανοθεϊκό κι ανυπερβλητοτεράστιο «χόαξ, χόακος» ήρθε και το υπέροχονοστιμοκομψότατο «χόακες εισί»!
    Κανονίστε να το δούμε πουθενά να λερναιΐζει (Παναΐτσα μ’, μήπως να Learnεΐζει;) και να τραβάμε ό,τι έχει ο καθένας/καθεμία!
    Ρε, μην τους δίνετε ιδέεεεες!

  103. Μαρία said

    100 Α’ Γυμνασίου! Είδες όμως μνήμη ο Κορνή;

    Αντιγράφω το διάλογο του αρχαιολάτρη κυρίου Κουρμέντιου με μαθητή.
    -Αμανατζή! Το άλλο, το υψηλότερον όρος ανατολικότερον;
    -Το Μποζ Νταγ, κύριε;
    -Ναι. Την ελληνικήν ονομασίαν του.
    – …
    Ο Αρίστος σήκωσε το δάχτυλό του.
    -Λέγε, Μαυρέα.
    -Τμώλος, κύριε.
    -Εύγε!

  104. Μαρία said

    101 Μπα όχι. Μήπως στη Λωξάντρα υπάρχει κάποιος λωλός.

  105. Immortalité said

    @103 Πω πω Μαρία! Σε ποια γωνίτσα κοιμόταν αυτή η μνήμη; Το είχα διαβάσει όλο αυτό το βιβλίο.

  106. ππ said

    Μπράβο, Μαρία!
    Αυτό με την αλλαγή των κανονικών με αρχαία ονόματα, βγαλμένο από την ζωή

  107. Μιχαλιός said

    90: Όλο το παράθεμα είναι κατά λέξη αντιγραφή από τη σελίδα 13 του (παλιού) βιβλίου «Αρχές Φιλοσοφίας» του Θ. Πελεγρίνη (ΟΕΔΒ, έκδοση ΣΤ΄, 2004).

  108. μὰ δὲν ἦταν κι ἀπὸ τοῦ Χατζγφράγκου ὁ Τζώνυ ὁ λωλός; αὐτὸ τὸ εἴχαμε στὴν Α Λυκείου, σίγουρα. θυμᾶμαι ποὺ γελοῦσαν τὰ παιδιὰ μὲ τὸ «ὁ λωλός, ὁ λωλός».

  109. Μαρία said

    105 Τι να πω κι εγώ!
    106 Η προηγούμενη ερώτηση είναι για το βουνό Μανισά Νταγ με την ελληνικήν ονομασίαν Σίπυλος. Μόνο τη λέξη για το λόφο θυμούνται τα παιδιά, επειδή συνδέουν τον πάγον με το μπούζι. «Πάγος το βουναλάκι, πάγος και το μπούζι.»

  110. Μαρία said

    108 Κάτσε να κατεβάσω την Α Λυκείου.

  111. Μιχαλιός said

    101: Αυτό είναι της Β΄Λυκείου. «Η ομορφιά του κόσμου», πάλι από του Χατζηφράγκου.

  112. #111 μὰ τόσο λάθος θυμᾶμαι; στὴν Β’ Λυκείου ἄλλος καθηγητὴς μᾶς ἔκανε λογοτεχνία.

    #106 δυστυχῶς ἀρκετὰ ὀνόματα δὲν ἄλλαξαν ἀκόμη..

  113. 91,
    Μαρία, το σχολικό εγχειρίδιο υπάρχει εδώ (μαζί με άλλα), αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι για τον Θαλή. Έχει μήπως αλλάξει πρόσφατα το βιβλίο, ή δεν κοίταξα το σωστό βιβλίο;

  114. Μπουκανιέρος said

    109 Ο Σίπυλος θα ξυπνάει αναμνήσεις στο Ρογήρο.

  115. sarant said

    Αυτό με τον Γιώργο που έγινε Γοργίας στο σχολείο το έχει και ο Βιζυηνός στο «Γιατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα». Θα ήταν συχνό φαινόμενο…

  116. Μιχαλιός said

    112 Κορνήλιε, έχουν «αλλάξει» τα βιβλία, παναπεί ότι ανακάτωσαν τα ίδια κείμενα και τα ξαναμοιράσανε αλλιώς στις τάξεις. Πριν καμμιά δεκαετία.

  117. Μαρία said

    112 Κορνήλιε, στο δικό μου της Α’ Λυκείου δεν υπάρχει, υπήρχε όμως παλιότερα, γιατί το βλέπω στο βιβλίο του καθηγητή. Μετά μετακινήθηκε στη Β’.

    113 Μιχάλη, το παλιό βιβλίο λέει ο Μιχαλιός. Τα θέματα είναι του 04.

  118. Μιχαλιός said

    113: Βλ.107. Άλλαξε πριν από 3-4 χρόνια.

  119. Immortalité said

    Λεκανόστ από μένα. Πάω να θέσω.

  120. #115 μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὸ ἐκεῖ καὶ νὰ συγχέω τὰ κείμενα.

  121. Μιχαλιός said

    115: Φοβάμαι ότι μπερδεύει ο Κορνήλιος τα δυο κείμενα. Θα τον σύγχυσαν, φαίνεται, τόσοι μαλλιαρισμοί.

  122. Μιχαλιός said

    Αμάν, όλοι τα ίδια λέμε!

  123. Βασίλης Μακρίδης said

    83, εκπληκτικό εύρημα το… ρωσικό πρωτότυπο!!! Και από εδώ επίσης προκύπτει ένα πρόσθετο στοιχείο «τρολλιάς»: στο ρωσικό πρωτότυπο χρησιμοποιείται η λέξη «отечественная», που μεταφράζεται ως «της πατρίδας (μας)» ή «της χώρας (μας)», αλλά πάντως όχι ως «πατριωτική» (στα Ρωσικά: «патриотическая»). Συνεπώς, η αναφορά του «πρωτοτύπου» αναφέρεται απλά στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας και όχι σε μια «πατριωτική» σε περιεχόμενο οικονομική πολιτική που (θα) έπρεπε να ακολουθηθεί…

  124. Βασίλης Μακρίδης said

    Η αναφορά αναφέρεται… Καλά… Η νύχτα φταίει… Ο τίτλος του «πρωτοτύπου» ήθελα να πω και προέκυψε… άστο καλύτερα!… 🙂

  125. physicist said

    #92. Δεν θεώρησα ποτέ τους αρχαίους φιλοσόφους επιστήμονες με τη σύγχρονη έννοια ούτε και θεωρώ την άποψη ότι ήταν πρόδρομοι των νεότερων ανακαλύψεων σοβαρή. Συμφωνώ επίσης ότι η τελεολογία δεν έχει θέση στην επιστήμη — όμως δεν βλέπω στην (προχειρογραμμένη) απάντηση που δίνεται στην ερώτηση των εξετασεων καμιά τελεολογία. Σε ό,τι αφορά την αρμονία: μιας και είσαι συνάδελφος, θα ξέρεις ότι η σύγχρονη Φυσική στηρίζει την προσέγγισή της στους θεμελιώδεις νόμους της Φύσης στην αρχή των συμμετριών — από τη συμμετρία στην αρμονία είναι δυο σποριές δρόμος.

  126. Ναι Physicist (με καλημέρες).»από τη συμμετρία στην αρμονία είναι δυο σποριές δρόμος.» Εξάλλου πολλά ζητήματα ομορφιάς βρίσκονται κοντά σε κάποιες ενεργειακές ελαχιστοποιήσεις που οδηγούν σε συμμετρίες και αρμονίες. Η αρμονική ηρεμία ενός συστήματος συγκοινωνούντων δοχείων οφείλεται στην ελάχιστη ενέργειά του. Για να ανατραπεί η «αρμονία» του θα πρέπει να του δώσουμε πρόσθετη ενέργεια αναταραχής. Στα περί Αριστοτέλη θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε ως φυσικοί αν η μοναδιαία δομή του υδρογόνου με Ζ=1 (που θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα πως όλα τα άλλα στοιχεία είναι απλές παιγνιώδεις αναπαραγωγές του) έχει κάποια σχέση με τη αφθονία του νερού.
    Γιάννης

  127. περί Αριστοτέλη: διάβαζε Θαλή.
    Γιάννης

  128. Ευχαριστώ Βασίλη Μακρίδη για τις …αναφορές.
    Γιάννης

  129. Ο Αιρετικός said

    Σαν γνήσιος tech geek που είμαι, σας έχω κι άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι είναι πλαστή η όλη ιστορία με τον Πόσδαγλη (που μπορεί και να είναι λογοπαίγνιο πάνω στο όνομα Χριστόφορος Κάσδαγλης). Η γραμματοσειρά στον τίτλο που βρίσκεται στο εξώφυλλο του υποτιθέμενου βιβλίου είναι η Arial, η οποία σχεδιάστηκε το 1982 από μια δεκαμελή ομάδα, της οποίας ηγούντο οι Robin Nicholas και Patricia Saunders, για λογαριασμό της Monotype Typography.

    Το βιβλίο υποτίθεται ότι εξεδόθη – με αυτήν τη γραμματοσειρά στο εξώφυλλο – το 1952. Τι έγινε; Ταξίδεψαν στο μέλλον οι εκδότες και φέρανε την Arial για να τη χρησιμοποιήσουν στο εξώφυλλο; Δε νομίζω, αν και οι όμοιοι του Χαρδαβέλλα μάλλον το πιστεύουν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν τρεις χώροι (ο «πατριωτικός», ο νεοφιλελεύθερος και ο σταλινικός) για τους εκπροσώπους των οποίων η τακτική του Γκαίμπελς και του Glenn Beck είναι θεμιτή και σωστή: δε μας νοιάζει αν κάτι είναι αλήθεια ή όχι, αρκεί να εξυπηρετεί την πολιτική μας σκοπιμότητα.

  130. sarant said

    Βασίλη Μακρίδη, Αιρετικέ και οι άλλοι, ευχαριστώ πολύ για τα… κερασάκια στην τούρτα!

  131. #129: Ο επιμένων techgeekικά. Μπράβο.
    Γιάννης

  132. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    #103,
    Ο Αμανατζής, πάντως, το είπε «Μποζ Νταγ» ενώ ο Αρίστος «Τμώλο».
    Τώρα ησύχασα.

  133. physicist said

    #126.

    Καλημέρα, Γιάννη!

    (Γράφω λίγο συνοπτικά και ξώφαλτσα). Δεδομένου ότι όλη η βαρυογένεση ξεκίνησε με το υδρογόνο, αν έλεγε κανείς «τα πάντα προέρχονται από το υδρογόνο» θα ήταν βέβαια λάθος ιδωμένο ξεκάρφωτα αλλά σωστό σε συγκεκριμένο συγκείμενο («όλα τα στοιχεία του περιοδικού συστήματος προήλθαν από πυρηνικές διαδικασίες, στην αρχή των οποίων βρίσκεται το υδρογόνο»). Αν κάποιος έλεγε «όλα προέρχονται από το χρώμιο» θα ήταν τελείως λάθος, κι αν έλεγε «όλα προέρχονται από μικρά, πράσινα χελωνάκια» δεν θα ήταν ούτε καν λάθος. 😉

    Για το νερό: άφθονο είναι στη Γη, σε κοσμική κλίμακα είναι σπανιότατο.

    Για τις αρμονίες και τις συμμετρίες: φαντάζομαι ότι εκείνο που σ’ ενοχλεί είναι η (εκπεφρασμένη ή υποδηλωμένη) άποψη ότι η αρμονία έχει τεθεί εκεί (α) από κάποια ανώτερη ευφυία και μάλιστα (β) για το καλό των ανθρώπων. Προσωπικά, αν και δεν μπορώ ν’ αποκλείσω τίποτε από τα δύο, το (α) είναι ενδιαφέρον ενώ το (β) δεν το παίρνω στα σοβαρά.

  134. physicist said

    #133 Διόρθωση στο τέλος: είναι το βρίσκω.

  135. Alexis said

    Αυτό που είναι εντυπωσιακό πάντως, είναι ο τρόπος που πλασαρίστηκε το άρθρο. Στα περισσότερα μπλόγκια αναδημοσιεύτηκε με τίτλο «Γνώριζαν από το 1952 τι πρόκειται να συμβεί (;)» (το ερωτηματικό στο τέλος μπαίνει κατά βούληση, ανάλογα με το «χρώμα » που θέλει να δώσει ο συντάκτης στο άρθρο).
    Το σενάριο είναι απλοϊκό, τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά θα ‘λεγε κανείς, αλλά απόλυτα τυπικό του συνωμοσιολογικού τρόπου σκέψης:
    Κάποιος διανοούμενος της Αριστεράς, γράφει στη φυλακή το 1952, ένα βιβλίο στο οποίο προβλέπει αυτά που θα συμβούν στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας 50-60 χρόνια μετά. Οι «κακοί» της ιστορίας, επειδή γνωρίζουν (πώς άραγε;) ότι αυτά που γράφει είναι αλήθεια, φροντίζουν να «θάψουν» το βιβλίο για να μην «ξυπνήσει» ο λαός και τους χαλάσει τα σχέδια…
    Άβυσσος η ψυχή του συνωμοσιολόγου…

  136. Ο Αιρετικός said

    #135: Με άλλα λόγια, ο Ισίδωρος Πόσδαγλης είναι ένας Γέρων Πα(στ)ί(τσ)ιος που είχε θεία ενόραση (μάλλον ενούρηση) και κληρονομικό χάρισμα… Υλικό για αναγνώστες των περιττωμάτων των εκδόσεων «Αρχέτυπο».

  137. http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=1157
    (Δυστυχώς στο Youtube δεν υπάρχει και έτσι θα αναγκαστείτε να περιοριστείτε στους στίχους, αλλά εν προκειμένω αυτοί κυρίως έχουν σημασία)

  138. #133. Είμαι με το μέρος σου. Κι εγώ βρίσκω παραδεκτό να μην αποκλείει κάποιος «τίποτε από τα δύο» και να έχει και το θάρρος να το δηλώνει. Ωστόσο θεωρώ ως δημόσια και κοινωνική υποχρέωση του φυσικού (ίσως ιδιαίτερα του δασκάλου φυσικής) να περιορίζεται στο να αιτιολογεί τις συμμετρίες και τις αρμονίες. Να είσαι καλά.

    Γιάννης

  139. Εδώ ένας Λόγιος (αλλά ηλίθιος) κάνει ανάλυση σημείο προς σημείο, και αποκαλύπτει «γιατί τον συνέλαβαν οι Αγγλοι».

    http://logioshermes.blogspot.com/2012/01/1952_15.html

    [Απόσπασμα]

    Τώρα λοιπόν εξηγούνται ΟΛΑ!

    Τώρα επιτέλους, βρίσκουν εξήγηση τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ!

    Να λοιπόν αυτο το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ που γνώριζε ο Πόσδαγλης και που γι αυτό ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ απο τους Αγγλους, γι αυτό κρατήθηκε τόσο καιρό στις φυλακές και ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ το βιβλίο του κάθε φορά που εκδίδονταν και γι αυτό κυκλοφορούσε ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ και μόνο σε ανθρώπου; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ! Και φυσικά, ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ γι αυτό το ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΗΡΩΑ, που η πατρίδα του η ίδια ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ!…

    Το ψέμμα και η απάτη, καθώς γνωρίζετε συνέλληνες, ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά, κράτησε 60 ολόκληρα χρόνια αυτό το μυστικό της απάτης. Ομως κάποτε, έρχεται η ώρα που ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ! Ασφαλώς και ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΑΜΕ ΟΛΑ σε τούτη τη χρονική περίοδο που με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα πάντα παύουν να είναι για πολύ «κρυπτά υπο τον ήλιον»!

    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ) ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΘΑΨΟΥΝ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

    ΠΟΤΕ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΛΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!

  140. […] […]

  141. physicist said

    #138. Απόλυτα σύμφωνος μαζί σου, Γιάννη. Νάσαι καλά και του λόγου σου.

  142. bernardina said

    Μ’ αυτό τον χόακα (γεια σου ρε Ηλεφού! ) http://propaganda-dimitrios.blogspot.com/2012/02/putin-issues-arrest-warrant-against.html
    που έχει βουήξει όλο το σύμπαν ασχολήθηκε άραγε κανείς; (κάπου θαρρώ πως είδα μια νύξη πιο πάνω).

    Ή για μια ακόμα φορά ισχύει το εξαιρετικής ακρίβειας “Don’t bother me with facts, son. I’ve already made up my mind,” που αναφώνησε ο διάσημος Foghorn Leghorn;

  143. Νέο Kid Στο Block said

    Χόακας ξεχόακας , γλυκιά και πολυαγαπημένη Ελβετίδα, ο κος Σόρος d’ better watch his back. 🙂

    Λίγους και λίγες πάτησαν αμάξια και έπεσαν σφυριά κατά λάθος πάνω τους, επί τσάρου Πούτινου του καγκεμποειδούς;

  144. omissman said

    καλημερα σας κ.Σαραντακο και ευχαριστω για την αναρτηση περι Ποσδαγλη .. Ανηκω και εγω σε εκεινους που ΔΕΝ την πατησαν με τη μουφα , αφου απο την πρωτη στιγμη μου φανηκε εντελως ασυναρτητη η ολη ιστορια.

    στη συνεχεια το εψαξα λιγο και επεσα στα προαναφερθεντα ιστολογια που το ειχαν ηδη ξεσκεπασει, πανω δε που ημουνα ετοιμος να σας στειλω μεηλ για να επεμβη η δικη σας κοφτερη χατζαρα και να σκισει και τα τελευταια πεπλα μυστηριου, τσουπ ηρθε στο μεηλ μου η ειδοποιηση για αυτην την αναρτηση, οποτε ολα καλα…

    προωθω το λινκ σας σε οσους γνωριζω οτι την εχουν πατησει. Καμμια μουφα δεν πρεπει να μενει αναπαντητη. Δυστυχως η στραβωμάρα βασιλευει στο νετι…

  145. bernardina said

    Σούγκαρ μπέιμπι λαβ, από το wishful thinking μέχρι το fact μεσολαβεί… ανάβυσσος! Ρώτα όλες τις πληγωμένες καρδιές και θα σ’ το βεβαιώσουν 😛

  146. @138,140: Πάντως πολλοί φυσικοί μαζευτήκαμε στο ιστολόι, ε; Πολύ ενθαρρυντικό αυτό, και ενδεικτικό της ποιότητας του ιστολογίου! 🙂
    Ποιοι είμαστε περισσότεροι άραγε; Φυσικοί ή δικηγόροι;

  147. physicist said

    #145. Από μας έχω μετρήσει τρεις-τέσσερις, τους δικηγόρους και τις δικηγόρισσες τους κόβω για καμιά εικοσαριά τουλάχιστον. Άστα, Στέλιο, δεν την παλεύουμε. 🙂

  148. Νέο Kid Στο Block said

    Οι Βάζελοι σας τρώμε όλους! (κι έχουμε και τις πλάτες της εξουσίας(Σαράντ)!
    Αμ πώις!!

  149. Ηλεφούφουτος said

    Γεια σου και σένα, Μπέρνι!
    Ήθελα μόνο να δηλώσω ότι και στη δική μου μνήμη είναι βαθιά χαραγμένο (και κρυφόπαιζε όση ώρα διάβαζα για την ετυμολογία του Πόσδαγλη) το απόσπασμα με τα ονόματα των βουνών στη Μικρά Ασία και τα παιδάκια που τα ήξεραν μόνο στα Τουρκικά. (Από τα ονόματα μού είχαν μείνει μόνο τα 2 από τα 4, αυτά που μου ακούγονταν πιο περίεργα: Μανισά Νταγ και Τμώλος). Πελάγωσα όμως με τα εγχειρίδια.

  150. sarant said

    143: Γεια σας αγαπητέ! Χαίρομαι που σας πρόλαβα 🙂

  151. Ηλεφούφουτος said

    Βασίλης Μακρίδης 123, δίκιο έχεις, αλλά υπάρχει σοβαρό προηγούμενο:
    το «Великая Отечественная Βойна» στα Ελληνικά, π.χ. στην ελληνική έκδοση της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, έχει αποδοθεί «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» (και όχι «ο μεγάλος πόλεμος για την πατρίδα»).

  152. sarant said

    Το σχόλιο 139 της Βασιλικής Μετατρούλου το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα, και το απελευθέρωσα τώρα -με αποτέλεσμα να αλλάξει και την αρίθμηση στα επόμενα….

  153. Και τι περιβόλι απελευθέρωσες!

  154. Zakythinos Vassilis said

    Τιπουκειτος

  155. Ο Αιρετικός said

    #139:

    Βασιλική, ξέρεις καλά πως, όταν κάποιος διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του «λόγιου», στην πραγματικότητα είναι ηλίθιος.

  156. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    To χάιλάιτ στο λινκ που δίνει η Βασιλική Μετατρούλου (139), είναι το πρώτο σχόλιο για τον γερμανικό/ναζιστικό χάρτη που παραθέτει ως ντοκουμέντο ο Λόγιος Ερμής (τρομάρα του):

    Tinaki said
    …..»να κανω μια ερώτηση; παρατηρώντας των χάρτη βλέπω οτι έχει τα σημερινα σύνορα και όχι τα σύνορα προ του β’ παγκοσμιου πολεμου η κατα την διαρκεια του β’ παγκοσμιου πολεμου.

    Δηλαδη τσεχια και σλοβακια είναι ξεχωριστά κρατη, η σοβιετική ένωση δεν υπαρχει ουκρανια, ρωσσια λευκορωσσια. Η Βουλγαρια αναγράφετε σαν България στον χάρτη, το οποίο είναι και με την νέα βουλγαρικη ορθογραφία η οποία ισχύει απο το τελος του β’ παγκοσμιου πολεμου και μετα. Επισης και η Γιουγκοσλαβία είναι διαλυμένη…. Δεν λεω οτι αμφισβητω το αρθρο απλα να μην βάζουμε οτι να ναι φωτογραφιες. Η φωτογραφία με τον χάρτη είναι fake. δεν είναι δυνατον σε εναν χάρτη του σημερα να υπαρχει σφραγίδα με σβάστιγκα»…..

    Όλα τα λεφτά…

  157. skol said

    49: και οι πασόκοι ξέρεις απο πού τα έμαθαν αυτά!
    ‘Ενα άλλο πιθανό σενάριο είναι το εξής:
    Το κόλπο Πόσδαγλη το έστησε κάποιος κουμμουνιστής με τρόπο που να φαίνεται ότι το έχει στήσει κάποιος δεξιός/πασόκος και με σκοπό να τον ξεσκεπάσουν αυτόν (τον δεξιό) κάποιοι ξύπνιοι αριστεροί δίνοντας έτσι ένα καλό μάθημα στους αφελείς αριστερούς για τις παγίδες που μπορούν να τους στήσουν οι υποχθόνιοι δεξιοί/πασόκοι.
    Συγχωρέστε μου την παραπάνω εξυπνάδα αλλά πιστεύω πως πριν χρησιμοποιήσουμε την συνωμοσιολογία στις πολιτικές μας αναλύσεις καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν τα απολυταρχικά καθεστώτα για να στέλνουν τους αντιφρονούντες στο απόσπασμα.

  158. Immortalité said

    @146 & 147 Όντως, σαν πολλοί μαζευτήκατε, αλλά έχουμε τα θάρρητά μας στον Νίκο που (ευτυχώς) είναι χημικός 😛

  159. sarant said

    157: Ναι, κάπως το λένε αυτό το διπλό ξεγέλασμα 🙂

  160. Ηλεφούφουτος said

    157 το θυμόμαστε αλλά αυτό δεν σημαίνει κι ότι πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε.

    Εν προκειμένω ποιος είναι για εκτελεστικό απόσπασμα;
    Αυτός που μυγιάστηκε με τα παλιά κόλπα; (-;

  161. Earion said

    Η εκδοχή του Skol με πείθει 😉 Την εμπνεύστηκε ίσως διαβάζοντας συνδυασμένα το «Εκκρεμές του Φουκώ» του Έκο και το «Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης» του Καλβίνο (που τον μνημονεύσαμε κι αυτόν).

    Skol; Όπως Sokal δηλαδή, λίγο μπουρδουκλωμένα;

    Πάντως απορώ με αυτόν τον πονηρό χοακορράφο: από τη μια μεριά διέπραξε την ηλιθιότητα να βάλει ένα χάρτη σύγχρονο και να τον παρουσιάσει σαν χάρτη των ναζήδων, ενώ γράφει (άκουσον άκουσον) «Ισραήλ» με γράμματα εβραϊκά! Από την άλλη κατέβαλε το μόχθο να βρει μια αυθεντική γερμανική σφραγίδα που γράφει, αν δεν με απατούν τα μάτια μου, κι απ’ όσο μπορώ να διακρίνω σε μεγέθυνση, κάτι που τελειώνει σε Befehlshaber… μήπως Marinebefehlshaber;ο

  162. Πολύ σωστή παρατήρηση Ηλεφούφουτε σε σχέση με την ωραία παρέμβαση και του Βασίλη Μακρίδη. Σκέφτηκα πως μας «λείπει» στα ελληνικά ένα επίθετο σαν «πατριδικός, -ή, -ό» σε αντιδιαστολή και συμπληρωματικά με το «πατριωτικός, -ή, -ό». Για να ευθυμήσουμε, να ένα κόμμα που λείπει: «Αυτόνομος Πατριδικός Οργανισμός».

    Γιάννης

  163. Καλησπέρα Skol. Πώς μεταφράζεις το ονομά σου στα ελληνικά;

    Γιάννης

  164. skol said

    159: Πώς; δε μούρχεται.
    160: Οκ, να είμαστε υποψιασμένοι αλλά δεν μας έβαλε και κανένας το μαχαίρι στο λαιμό να διαλέξουμε μεταξύ συνωμοσιολογίας και ΜΜΕ. Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος 🙂
    161, 163: Καλησπέρα. Δυστυχώς η εξήγηση για το skol είναι πολύ πιο πεζή. Στα ελληνικά σκολ. Ρωτάς κάτι άλλο, που δεν κατάλαβα;

  165. Κοίτα: skol, skull, κρανίο, κ(ε)ράνυμι (= αναδεύω εντός κρανίου), κρασί (το αποτέλεσμα της ανάδευσης).

    Να είσαι καλά.

    Γιάννης

  166. […] Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα […]

  167. Μαρία said

    165
    >κ(ε)ράνυμι (= αναδεύω εντός κρανίου)
    Παρέλειψες τη χαμογελαστή φατσούλα;

  168. Μπουκανιέρος said

    163-164 Skol ήταν μια μάρκα μπύρας που κυκλοφορούσε στα χρόνια του ’60. Λιγότερο συνηθισμένη από Άλφα και Φιξ, αλλά την έβρισκες σχεδόν παντού.

    (το πιο πεζό είναι -μαντεψιά- σπύρος+κάτι; Κι αν πάρω υπόψη μου και την καταγωγή, ίσως να μαντεύω και το επώνυμο)

  169. Καλημέρα Μαρία,καλημέρα Μπουκανιέρε.

    Νομίζω πάει χωρίς γελαστή φατσούλα, αφού τα πρώτα ποτήρια ήταν κρανία.
    Η μπύρα υπάρχει ακόμα στο εξωτερικό. Άλλωστε το όνομα είναι, αν δεν κάνω λάθος, το «εις υγείαν» σουηδιστί.

    Να είστε καλά.

    Γιάννης

  170. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ. Ναι, το θυμάμαι το skol, το σουηδικό «εβίβα».

  171. skol said

    Καλημέρα.
    165, 169: Αυτή τη διαστροφή την αποκτούν όλοι οι γλωσσολογούντες από κάποιο σημείο και μετά; Αν είναι έτσι να προσέχω εδώ μέσα.:-)
    168: Σε καλό δρόμο είσαι. Δεν έχει σπύρο.

  172. sarant said

    Καλημέρα! Ε, οι καινούργιες παρουσίες εξάπτουν την (και γλωσσική) περιέργεια 🙂

  173. Ηλίας said

    Mr.Sarant
    Μην ξεχάσεις αύριο την πίτα μας.
    Αφιερωμένη στην χρονιά μας.

  174. Βολιώτης said

    Αγαπητέ οικοδεσπότη, κύριε Σαραντάκο συγχαρητήρια
    Η καταγραφή και ανασκευή των σύγχρονων μνημείων ανορθολογισμού, αποτελεί πολιτική πράξη μεγάλης σημασίας.
    Υπάρχουν και μικρότεροι λιγότερο επεξεργασμένοι μύθοι, διαδόσεις που κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.
    Παράδειγμα τα παιδάκια που λιποθυμούν καθημερινά στα σχολεία από την πείνα.
    Πριν μερικές μέρες εμφανίστηκε ο παππούς με τις φρατζόλες.
    Η βλακεία και η ζήλεια είναι ανίκητες.

  175. sarant said

    174: Ευχαριστώ.

    173: Πίτα; Χρονιά μας; Παλιός συμμαθητής; Δεν θα μπορέσω, είμαι εκτός Ελλάδος.

  176. Μαρία said

    169
    >Νομίζω πάει χωρίς γελαστή φατσούλα, αφού τα πρώτα ποτήρια ήταν κρανία.

    Τώρα το είδα. Ετυμολογική σχέση, αν εννοείς αυτό, μεταξύ της κάρας και του κεράννυμι δεν υπάρχει.

  177. Να τι λέω Μαρία: Σε μερικές ξένες γλώσσες τα του ποτού έχουν ρίζα το κρανίο. Παράδειγμα το σουηδικό skol και διευκολυντική παραπομπή το εγγλέζικο skull = κρανίο, γνωστό). Υποστηρίζω πως και στα ελληνικά μπορεί να υπάρχει μια τέτοια σχέση. Το ρήμα που σχετίζεται με το ποτό είναι το «κεράνυμι». Η παρουσία/απουσία του «ε» είναι γνωστό φαινόμενο σε πολλές γλώσσες. Άρα έχουμε το ΚΡΑΝίο στο ΚεΡΑΝυμι με γεννημένο το «ε». Απο εκεί και το «κρασί» και ο «άκρατος οίνος».
    Να είσαι καλά.

    Γιάννης

  178. Το κεράννυμι με δύο νν, όπως σωστά το έγραψες εσύ.
    Γιάννης

  179. Μαρία said

    177 Για τα λεξικά το κάρη/κάρα απ’ όπου το κρανίον δεν έχει σχέση με το κεράω/κεράννυμι.
    Έχουμε δύο διαφορετικές ρίζες.

  180. fileasphogg said

    Επέμβαση του swedish grammar/spelling nazi: Στη σύγχρονη ορθογραφία των δανέζικων/σουηδικών/norsk bokmål το ‘σκολ’ γράφεται ‘skål’ όπου το ‘å’ συμβολίζει ένα μακρύ ‘ο’. Η λέξη ‘skol’ θα προφερόταν σχεδόν ‘σκουλ’.

  181. fileasphogg said

    Au contraire, μια χαρά τα λέω, ως έμπειρος γνώστης της Σκανδιναβίας:
    http://www.lysator.liu.se/language/Languages/Swedish/Grammar.html#alphabet

    😉

    Το λινκ απο το πανεπιστήμιο του Λίνσεπινγκ (Linköping)

    Και πως είναι δυνατόν να μην το έχουν όταν ο κακομοίρος ο Όνγκστρεμ (Ångström) ήταν γέννημα-θρέμα Σουηδός 😉

    α και επιπλέον:
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85

  182. sarant said

    Δίκιο έχεις, εξάλλου έσβησα όλος ντροπή το σχόλιό μου, που το έφαγε η κυβερνομαρμάγκα.

  183. Για μένα Μαρία είναι βασικά μια ευλογοφανής υπόθεση.

    Είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η παρέμβασή σου Fileasphogg υπέρ της σωστής απόδοσης τον σουηδικών. Θυμάμαι τι αντίδραση είχε σημειωθεί όταν επρόκειτο να γίνει ονοματοθεσία οδών με τη σωστή απόδοση «Ούλοφ (Πάλμε)». «Ε όχι και Ούλοφ ρε παιδιά» είχαν γράψει στις εφημερίδες. Δυστυχώς τα σερβίτσια Κούστα Μπούντα παραμένουν πάντα …αδιόρθωτα. Άσε για το σκι. Τα ξέρεις πολύ καλύτερα προφανώς.

    Γιάννης

  184. […] συμφωνήσω με το Νίκο Σαραντάκο, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα, και γράφει ότι […]

  185. Jordi said

    Ενισχυτικό για το ανύπαρκτο του Πόσδαγλη είναι και το εξής:

    Στο επιστημονικό άρθρο του Ανδρέα Κακριδή (2005) «Η Ελληνική Αριστερά απέναντι στο αίτημα για ανάπτυξη: 1944- 1953»,
    – υπάρχει εδώ http://gdailynews.files.wordpress.com/2010/11/kakridis31102005.pdf

    ο συγγραφέας αναλύει τις θέσεις της Αριστεράς εξετάζοντας τόσο τη Βαρειά Βιοηχανία (1947) του Μπάτση, όσο και το περιοδικό Ανταίος (Μάης 1945 – 1951).
    Για το τελευταίο επεξεργάστηκε το σύνολο του περιοδικού (1.672 σελίδες) και δημιούρησε βάση δεδομένων για τη θεματολογία της ύλης και τους συγγραφείς του (σελ. 4).
    Στη σελίδα 40 υπάρχει «Πίνακας επωνύμων φυσικών προσώπων που γράφουν οικονομικά αρθρα». Περιλαμβάνει γύρω στα 50 ονόματα. Πουθενά ο Πόσδαγλης!

  186. sarant said

    Σωστή σκέψη, ευχαριστώ!

  187. Χαίρετε, με έκπληξη παρατήρησα ότι με συμπεριλαμβάνετε στις απάτες του διαδικτύου. Σας γράφω για να δηλώσω απερίφραστα πως οι ετυμολογικές μου έρευνες είναι όλες αληθείς και θραύουν το εξωνημένο γλωσσολογικό κατεστημένο. Το έργο μου συνεχίζει να αναδημοσιεύεται απ εδώ: http://sokal.pblogs.gr/

  188. sarant said

    Το σχόλιό σας το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα και είχε μείνει όλη τη νύχτα στο κρατητήριο -να με συμπαθάτε!

    Χαίρομαι που εξακολουθείτε τον αγώνα τον καλό, τον ετυμολογικό, κόντρα στα ψέματα που διαδίδουν εθνομηδενιστές, γλωσσολόγοι και άλλα ύποπτα στοιχεία!

  189. Nick Kontodimos said

    Ωραίος και ο χάρτης της Κύπρου. Έστω όσο αχνοφαίνεται… Δεν ήξερα ότι τα νότια παράλια του νησιού κάνουν τέτοιες καμπύλες. Εκτός κι άμα αυτή η «μπολνταρισμένη» γραμμή συμβολίζει κάτι άλλο (όρια λχ… λέμε τώρα 🙂 )

  190. sarant said

    Αυτό με την Κύπρο δεν το είχα προσέξει, σαν να έχετε δίκιο!

  191. Αγγελος said

    Δεν είχα υπόψη μου ως τώρα το μπλογκ του Σοφοκλή Καλλιμάνη. Το απίστευτο είναι ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι αστειεύεται και του γράφουν και ανασκευές! Φοβούμαι δε μήπως ακόμη περισσότεροι τον παίρνουν στα σοβαρά και πείθονται…

  192. sarant said

    191: Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος……

  193. […] από το ΟΙ στο Υ, απόψυξη, αποτρύγωση – αποτρίχωση, αρμονία και ενέργεια, Αρντένα, ασφαλιξία ή ευελφάλεια;, βενετσιάνικο Continente, […]

  194. […] Μάρω, Νίνα, Λίτσα, Μεγανήσι, μεταγλώσσα, μετάδραση, Μεταξᾶς, Μίκα, μπαλένα, Μπάτε χίλιοι αλέστε, Μποστ, […]

  195. […] γλώσσα, κεκλιμένο επίπεδο – κεκλιμένο επίπεδο, κεράννυμι – κρανίο, Κιλιμάντζαρο, Κοτζιούλας Γιώργος , Κούρτοβικ, […]

  196. […] Παβέζε, Παοκτσής, πανεπιστημιακός, πατριδέμπορος, πατριδικός ή πατριωτικός, Πειναλέων, περιμένοντας, περιστατικό τροχαίου […]

  197. […] Χόπι, χρήση του τροχοφόρου ως οπλοφορία, Ψυχάρης, Ломоносов, Огурец, От А до Я, Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was […]

  198. […] γλώσσα, κεκλιμένο επίπεδο – κλιμένο επίπεδο, κεράννυμι – κρανίο, Κιλιμάντζαρο, Κοτζιούλας Γιώργος , Κούρτοβικ, […]

  199. […] γλώσσα, κεκλιμένο επίπεδο – κλιμένο επίπεδο, κεράννυμι – κρανίο, Κιλιμάντζαρο, Κοτζιούλας Γιώργος, Κούρτοβικ, […]

  200. […] λογική και καταφέρνω τελικά να τις βρω: απαντούν σε ανύπαρκτους φυλακισμένους συγγραφείς-προφήτες από το 1952, […]

  201. nearxos said

    Να δεχτούμε οτι θα μπορούσε να υπάρχει χάρτης που για κάποιον ακατανόητο λόγο εμφάνιζε χωριστά Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Κροατία, Σλοβενία και πάει λέγοντας. Το σημείο του χάρτη που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία οτι είναι σύγχρονος και όχι του ’50 είναι οι διακεκομμένη γραμμή που χωρίζει το Κόσσοβο από την υπόλοιπη Σερβία. Αυτή η γραμμή απλά δεν θα είχε κανένα νόημα το ’50.

  202. sarant said

    Ε, ναι.

  203. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    Ο Φοίβος Ιωσήφ, φιλόδοξος επιχειρηματίας απ’ την Λαμία, πρέπει να ’ναι ο συγγραφέας/επινοητής του Ι. Πόσδαγλη. Θέλει μάλλον να μιμηθεί τον G. Sanguinetti (Censor), να προκαλέσει δηλαδή, απαντήσεις/κριτικές και μετά να τους την βγεί, και να τους εκθέσει.
    Θα αποτολμήσω, παρ’όλα αυτά, μια σύντομη τέτοια “κριτική”. Όπως μας παρουσιάζετε ο Πόσδαγλης, πρέπει να ήταν “κούτβης”, και αφού συνελήφθει στα “Δεκεμβριανά” και μετά την Βάρκιζα, ούτε ο Σ(ι)άντος ούτε ο Ζαχαριάδης δεν φρόντισαν να τον απελευθερώσουν, πρέπει να ήταν άνθρωπος του Χάϊτα. (Δεν εμφανίζετε άλλωστε σε κανένα τροστκιστικό αρχείο-Α. Στίνα, Ν.Σύριγγα, Χ. Αναστασιάδη, Λ. Καρλιάφτη-). Η βασική του ιδέα είναι: πως μετά τον πόλεμο, η δυτική κεφαλαιοκρατία θα γυρίσει στην μεσοπολεμική οικονομική κρίση. Τα υπόλοιπα, όπως και την πιθανή παραποίηση του ονόματος, τά ’γραψε ο Ιωσήφ.
    Θύμιος 29η 2ου 2012

  204. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    …..”να κανω μια ερώτηση; παρατηρώντας των χάρτη βλέπω οτι έχει τα σημερινα σύνορα και όχι τα σύνορα προ του β’ παγκοσμιου πολεμου η κατα την διαρκεια του β’ παγκοσμιου πολεμου.

    Δηλαδη τσεχια και σλοβακια είναι ξεχωριστά κρατη, η σοβιετική ένωση δεν υπαρχει ουκρανια, ρωσσια λευκορωσσια. Η Βουλγαρια αναγράφετε σαν България στον χάρτη, το οποίο είναι και με την νέα βουλγαρικη ορθογραφία η οποία ισχύει απο το τελος του β’ παγκοσμιου πολεμου και μετα. Επισης και η Γιουγκοσλαβία είναι διαλυμένη…. Δεν λεω οτι αμφισβητω το αρθρο απλα να μην βάζουμε οτι να ναι φωτογραφιες. Η φωτογραφία με τον χάρτη είναι fake. δεν είναι δυνατον σε εναν χάρτη του σημερα να υπαρχει σφραγίδα με σβάστιγκα”…..

    Όλα τα λεφτά…

    Πάντως απορώ με αυτόν τον πονηρό χοακορράφο: από τη μια μεριά διέπραξε την ηλιθιότητα να βάλει ένα χάρτη σύγχρονο και να τον παρουσιάσει σαν χάρτη των ναζήδων, ενώ γράφει (άκουσον άκουσον) «Ισραήλ» με γράμματα εβραϊκά! Από την άλλη κατέβαλε το μόχθο να βρει μια αυθεντική γερμανική σφραγίδα που γράφει, αν δεν με απατούν τα μάτια μου, κι απ’ όσο μπορώ να διακρίνω σε μεγέθυνση, κάτι που τελειώνει σε Befehlshaber… μήπως Marinebefehlshaber;ο

    49: και οι πασόκοι ξέρεις απο πού τα έμαθαν αυτά!
    ‘Ενα άλλο πιθανό σενάριο είναι το εξής:
    Το κόλπο Πόσδαγλη το έστησε κάποιος κουμμουνιστής με τρόπο που να φαίνεται ότι το έχει στήσει κάποιος δεξιός/πασόκος και με σκοπό να τον ξεσκεπάσουν αυτόν (τον δεξιό) κάποιοι ξύπνιοι αριστεροί δίνοντας έτσι ένα καλό μάθημα στους αφελείς αριστερούς για τις παγίδες που μπορούν να τους στήσουν οι υποχθόνιοι δεξιοί/πασόκοι.
    Συγχωρέστε μου την παραπάνω εξυπνάδα αλλά πιστεύω πως πριν χρησιμοποιήσουμε την συνωμοσιολογία στις πολιτικές μας αναλύσεις καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν τα απολυταρχικά καθεστώτα για να στέλνουν τους αντιφρονούντες στο απόσπασμα.

    ο συγγραφέας αναλύει τις θέσεις της Αριστεράς εξετάζοντας τόσο τη Βαρειά Βιοηχανία (1947) του Μπάτση, όσο και το περιοδικό Ανταίος (Μάης 1945 – 1951).
    Για το τελευταίο επεξεργάστηκε το σύνολο του περιοδικού (1.672 σελίδες) και δημιούρησε βάση δεδομένων για τη θεματολογία της ύλης και τους συγγραφείς του (σελ. 4).
    Στη σελίδα 40 υπάρχει “Πίνακας επωνύμων φυσικών προσώπων που γράφουν οικονομικά αρθρα”. Περιλαμβάνει γύρω στα 50 ονόματα. Πουθενά ο Πόσδαγλης!

    Ο Φοίβος Ιωσήφ, φιλόδοξος επιχειρηματίας απ’ την Λαμία, πρέπει να ’ναι ο συγγραφέας/επινοητής του Ι. Πόσδαγλη. Θέλει μάλλον να μιμηθεί τον G. Sanguinetti (Censor), να προκαλέσει δηλαδή, απαντήσεις/κριτικές και μετά να τους την βγεί, και να τους εκθέσει.
    Θα αποτολμήσω, παρ’όλα αυτά, μια σύντομη τέτοια “κριτική”. Όπως μας παρουσιάζετε ο Πόσδαγλης, πρέπει να ήταν “κούτβης”, και αφού συνελήφθει στα “Δεκεμβριανά” και μετά την Βάρκιζα, ούτε ο Σ(ι)άντος ούτε ο Ζαχαριάδης δεν φρόντισαν να τον απελευθερώσουν, πρέπει να ήταν άνθρωπος του Χάϊτα. (Δεν εμφανίζετε άλλωστε σε κανένα τροστκιστικό αρχείο-Α. Στίνα, Ν.Σύριγγα, Χ. Αναστασιάδη, Λ. Καρλιάφτη-). Η βασική του ιδέα είναι: πως μετά τον πόλεμο, η δυτική κεφαλαιοκρατία θα γυρίσει στην μεσοπολεμική οικονομική κρίση. Τα υπόλοιπα, όπως και την πιθανή παραποίηση του ονόματος, τά ’γραψε ο Ιωσήφ.
    Θύμιος 29η 2ου 2012

  205. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    ο Μπόζνταγας είναι το όρος Μενοίκιο το οποίο είναι μοιρασμένο μεταξύ νομών Σερρών-Δράμας. Η αφιλόξενη, νοτιοδυτική ξερή πλευρά του η σερραϊκή, η βορειοανατολική η δραμινή.
    Στην κίνηση, των εκδοτριών αδελφών κων Καρύδη & του κου Φλωρίδη, πρέπει να πρόσκειται και το περιβάλλον του κου Αχιλλέα Καραμανλή.
    Το Βελούχι/* απ’ όπου ο “Βελουχιώτης”,/ ορίζει τα όρια μεταξύ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας.
    Και ο Μπόζνταγας/* απ’ όπου ο “Πόσδαγλης”. Βέβαια Ι. Πόσδαγλης δεν υπάρχει, στο ληξιαρχείο Λαμίας, όπως και ο κος Δ. Νάτσιος -τέως διευθυντής/υπεύθυνος του “ιστορικού αρχείου/Γ.Α.Κ.” της πόλης μας- έλεγξε και βεβαιώνει, μάλλον όμως υπήρξε Κάσδαγλης -Αιγυπτιώτης με μάνα Λαμιώτισσα-. / ορίζει τα όρια μεταξύ νομών Σερρών & Δράμας.
    Έτσι η Λαμία “μεταλαμπαδεύει” το “χάρισμα” της στις Σέρρες, και η κίνηση αποκτά έναν “ήρωα” έτοιμο, από καιρό, να δοξαστεί, που “να του ανήκουμε και να μας ανήκει”. Ενώ, βέβαια, υποδεικνύεται -γεωγραφικά- και η “αόρατος αρχή”.
    Η “πατριωτική οικονομία” του Ι. Ποσδαγλη, στρέφει έναν ελληνικό εθνικισμό ενάντια τόσο στους αγγλοσάξωνες, όσο και στον “γαλλο-γερμανικό άξονα” του ευρωπαϊσμού, στον οποίο τόσο πίστεψε η μεταπολίτευση επί μακρόν.

    Αλλά ενώ ο Ι. Πόσδαγλης δεν υπάρχει, η “τάξη του” υπάρχει. Αυτή η κομπραδόρικη ψευτομπουρζουαζία, που σπαταλά τις ξένες πιστώσεις χωρίς να μπορεί να εκβιομηχανίσει το έθνος και να συσσωρεύσει το κεφάλαιο, και που φαντασιώνεται την μετάλλαξή της σε ημιφασίζουσα υποσταλινική γραφειοκρατία, σήμερα 1η/3ου/2012, σκέφτεται να πουλήσει στον ΚαΓκεΜπίτη Βγενόπουλο, τις τράπεζες, που δεν πούλησε η Κυπριακή εκκλησία, και τα πετρέλαια, που δεν πούλησε ο ΑΚΕΛίτης Χριστόφιας. Τουλάχιστον ο Γέροντας Εφραίμ “έδενε” με τα «ξόρκια του»την Μόσχα, κι όχι την χώρα στην Μόσχα.

  206. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    Αλλά ενώ ο Ι. Πόσδαγλης δεν υπάρχει, η “τάξη του” υπάρχει. Αυτή η κομπραδόρικη ψευτομπουρζουαζία, που σπαταλά τις ξένες πιστώσεις χωρίς να μπορεί να εκβιομηχανίσει το έθνος και να συσσωρεύσει το κεφάλαιο, και που φαντασιώνεται την μετάλλαξή της σε ημιφασίζουσα υποσταλινική γραφειοκρατία, σήμερα 1η/3ου/2012, σκέφτεται να πουλήσει στον ΚαΓκεΜπίτη Βγενόπουλο, τις τράπεζες, που δεν πούλησε η Κυπριακή Εκκλησία, και τα πετρέλαια, που δεν πούλησε ο ΑΚΕΛίτης Χριστόφιας. Τουλάχιστον ο Γέροντας Εφραίμ “έδενε” με τα «ξόρκια του»την Μόσχα, κι όχι την χώρα στην Μόσχα.

  207. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    Το Γλέντι

    Του “ένα ένα τέσσερα” και του “Πολυτεχνείου”
    είναι μια διαλεχτή γενιά γλεντιού και μεγαλείου.

    Μπαίνει στο κέντρο «Η ΕΛΛΑΣ» και αγκαζέ το πιάνει
    πρωθυπουργούς και υπουργούς πίστα τραπέζι βάνει,
    και παραπέρα με σειρά και με ιεραρχία
    οι βουλευτές κι οι άρχοντες χωρίς αργοπορία.
    Οι τάβλες πάνε κι έρχονται με διαλεχτούς μεζέδες.
    Με κοκορέτσια με ψητά, τσιπούρες και μπεζέδες.
    Αλλά οι παρακατιανοί π’ είναι κοντά στην πόρτα
    κάνουνε γλέντι μοναχά μ’ ελιές ψωμί και χόρτα.
    Κι απέξω περιμένουνε λεφούσια για να μπούνε
    να βρούν τραπέζι έτοιμο να φάνε και να πιούνε.
    Αντιλαλούν διπλοπενιές μπουζούκια και κλαρίνα
    τρώνε χορεύουν τραγουδούν και την περνάνε φίνα,
    πάνε στις καλλιτέχνιδες καφάσια τα λουλούδια
    και με χαβιάρι ασορτί τ’ αντάρτικα τραγούδια.

    Ο Θόδωρος ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει
    κι ένα καράβι αστακούς είχε καταβροχθίσει.
    Σωρούς σαμπάνιες άνοιγε, σαν ήταν στα μεράκια
    Και με την μια την ρούφαγε, σαν να ’τανε σφηνάκια.

    Έτσι σεμνά γλεντάγανε και πέρναγαν τα χρόνια,
    ώσπου με την λυπητερή ήρθαν τρία γκαρσόνια.
    Κι αμέσως την εστείλλανε χωρίς ν’ αργοπορήσουν
    με εφορία και Δ.Ε.Η. για να την εξοφλήσουν,
    σε ’κείνους που γλεντούσανε μ’ ελιές ψωμί και χόρτα
    και στον κυρίαρχο λαό που είχε φάει πόρτα.

    17η-2ου-2012
    Γεώργιος Χρήστος

  208. Ευθύμιος Περίσσιος - Χαλάνδρας said

    Το Γλέντι

    Του “ένα ένα τέσσερα” και του “Πολυτεχνείου”
    είναι μια διαλεχτή γενιά γλεντιού και μεγαλείου.

    Μπαίνει στο κέντρο «Η ΕΛΛΑΣ» και αγκαζέ το πιάνει
    πρωθυπουργούς και υπουργούς πίστα τραπέζι βάνει,
    και παραπέρα με σειρά και με ιεραρχία
    οι βουλευτές κι οι άρχοντες χωρίς αργοπορία.
    Οι τάβλες πάνε κι έρχονται με διαλεχτούς μεζέδες.
    Με κοκορέτσια με ψητά, τσιπούρες και μπεζέδες.
    Αλλά οι παρακατιανοί π’ είναι κοντά στην πόρτα
    κάνουνε γλέντι μοναχά μ’ ελιές ψωμί και χόρτα.
    Κι απέξω περιμένουνε λεφούσια για να μπούνε
    να βρούν τραπέζι έτοιμο να φάνε και να πιούνε.
    Αντιλαλούν διπλοπενιές μπουζούκια και κλαρίνα
    τρώνε χορεύουν τραγουδούν και την περνάνε φίνα,
    πάνε στις καλλιτέχνιδες καφάσια τα λουλούδια
    και με χαβιάρι ασορτί τ’ αντάρτικα τραγούδια.

    Ο Θόδωρος ο Πάγκαλος είχε πρωτοστατήσει
    κι ένα καράβι αστακούς είχε καταβροχθίσει.
    Σωρούς σαμπάνιες άνοιγε, σαν ήταν στα μεράκια
    Και με την μια την ρούφαγε, σαν να ’τανε σφηνάκια.

    Έτσι σεμνά γλεντάγανε και πέρναγαν τα χρόνια,
    ώσπου με την λυπητερή ήρθαν τρία γκαρσόνια.
    Κι αμέσως την εστείλλανε χωρίς ν’ αργοπορήσουν
    με εφορία και Δ.Ε.Η. για να την εξοφλήσουν,
    σε ’κείνους που γλεντούσανε μ’ ελιές ψωμί και χόρτα
    και στον κυρίαρχο λαό που είχε φάει πόρτα.

    17η-2ου-2012
    Γεώργιος Χρήστου Κιούσης

  209. […] του Ανδρέα με την ChaseManhattan, τις εξόφθαλμα πλαστές οικονομικές προφητείες του Ισίδωρου Πόσδαγλη, το χολυγουντιανό ακρωτηριασμένο παιδάκι από το Ιράν, […]

  210. Lucien Gris said

    και το πιο αστειο ειναι, οτι στο χαρτη διακρινεται και η γραμμη του Αττιλα στην Κυπρο…

  211. Doryforos said

    Χαίρετε!

    Απολαυστικό άρθρο, έτι απολαυστικότερα σχόλια — τα διάβασα όλα, μου ήταν αδύνατον να σταματήσω!

    Κύριε Σαραντάκο, το ιστολόγιό σας αποτελεί όαση στην ελληνική μπλογκόσφαιρα — πολύ δε περισσότερο, λόγω των εξαιρετικών επισκεπτών του!

  212. sarant said

    Για τους επισκέπτες συμφωνώ απόλυτα και σας ευχαριστώ!

  213. Doryforos said

    [Συμπληρωματικό στο #211]

    … αποτελεί όαση — και ουχί *χόακιν* — …
    βεβαίως-βεβαίως! (καὶ πῶς θὰ ἠμποροῦσεν, ἄλλως τε, δεδομένου ὅτι ἡ ὄασις ψιλοῦται!)

    [Μόλις θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να θημυθώ να προσθέσω το λογοπαίγνιδιό μου — ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας!]

  214. Νίκος Κ. said

    Βλέπω ότι οι φίλοι το διασκεδάζουν με τον ανύπαρκτο Οικονομολόγο-Προφήτη… Να προσθέσω κι εγώ τα εξής: Οι κομμουνιστές δεν έγραφαν με μονοτονικό. Ακολουθούσαν μία δημοτική »μαλλιαρή», αλλά όχι μονοτονικό. Ένα ψάξιμο να κάνει κανείς στο Google-Εικόνες θα βρει πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη της εποχής εκείνης με δασείες, ψιλές και περισπωμένες. Άρα, πάπαλα η μπαρούφα περί Μονοτονικού. Και αν ακόμα κάποιοι επιμένουν, υπάρχει ο χάρτης, ο οποίος… Από πού ν’αρχίσει κανείς… Έστω ότι οι Σοβιετικοί είχαν την Τσεχοσλοβακία χωρισμένη. Έστω με to όνομα Czech Republic για την Τσεχία, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί… Η Γερμανία γιατί εμφανίζεται ενωμένη ρε παιδιά; Έτσι την ήθελαν οι Σοβιετικοί; Τέλος πάντων η μούφα αυτή ήταν ωραία διότι έπιασε. Την πήραν όλοι και την έκαναν σημαία. Δεν τους πτόησε ούτε καν η εξόφθαλμη σύγκρουση της ιστορίας αυτής με την κοινή λογική. Το έτος 1952 δεν επιλέχτηκε τυχαία από τον φαρσέρ. Είναι το έτος εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και του Δημήτρη Μπάτση, ο οποίος έγραψε το βιβλίο για την βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηριστηκε ‘προφητικό’. Άρα, Προφητικό+1952 = Ψευτο-Πόσδαγλης για να σπάσουμε πλάκα… Από κάτι τέτοια εμπνέονται οι πλακατζήδες και το φυσάνε και δεν κρυώνει μερικοί-μερικοί. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά: Και ο David Bowie κάποτε ξεφτίλησε τους τεχνοκριτικούς με έναν ανύπαρκτο ζωγράφο Nat Tate και ο μακαρίτης Ρένος Αποστολίδης μπουρδούκλωσε τους Έλληνες διανοούμενους με κάποιον Serge Siecle, Βέλγο Φίλόσοφο, ανύπαρκτο επίσης….

  215. sarant said

    Αυτό με τον Serge Siecle με ενδιαφέρει, γιά πείτε!

  216. Νίκος Κ. said

    Δυστυχώς η μόνη μαρτυρία που έχω για τον Siecle είναι από τον ίδιο τον Ρένο Αποστολίδη και μάλιστα από μνήμης. Ήταν μία εμφάνισή του στο κανάλι 29 του Κουρή, όταν βγήκε ως προσκεκλημένος του Βέλλιου. Είχε και δική του εκπομπή θυμάμαι, στην οποία εξιστορούσε τα όσα είχε ζήσει στον Εμφύλιο. Στην εκπομπή του Βέλλιου λοιπόν, ο καυστικός Ρ.Α. μιλούσε για τους διάφορους λογοτέχνες και κριτικούς της εποχής που εξέδιδε κι εκείνος το περιοδικό του. Όταν αναφέρθηκε το όνομα του ανύπαρκτου Siecle, όλοι έκαναν ότι τον ήξεραν! Ο Ρ.Α. έλεγε ‘πήρα ένα Γαλλικό όνομα: Serge. Πήρα και την λέξη αιώνας στα Γαλλικά, δηλαδή Siecle και δημιούργησα έναν φανταστικό συγγραφέα, τον οποίο κανείς δεν παραδέχτηκε ότι δεν εγνώριζε.’ Αυτό είπε ο Ρ.Α. και αυτό ακριβώς διασκέδασε και τον David Bowie στην δική του φάρσα, ότι δηλαδή όλοι έλεγαν ότι γνώριζαν τον ανύπαρκτο ζωγράφο, την παρανοϊκή μεγαλοφυία! Δεν γνωρίζω περισσότερα για το θέμα παρά μόνο εκείνα που θυμάμαι από όσα είχε πει ο Ρένος Αποστολίδης στην εκπομπή εκείνη. Οι φάρσες εκείνες βέβαια είχαν διαφορετική στόχευση και ήταν πολύ πιο αθώες από την τωρινή ιστορία του Πόσδαγλη. Υπάρχουν ακόμα και τώρα άνθρωποι που λένε ότι ‘βγάζουν το θέμα πλαστό για να τα κουκουλώσουν και να μην μάθει ο λαός ότι είναι όλα προσχεδιασμένα’. Είναι κάτι σαν τους φανατισμένους με τα ‘Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’, τα οποία είναι πλαστά, αλλά… ‘αποδεικνύονται στην πράξη’… Σε εποχές που ο κοσμάκης δεν έχει από πού να πιαστεί του πετάνε παραμύθια για να χάψει… Τραγικό…

  217. […] https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/02/bozdagli/  Share this:FacebookTwitterLike this:LikeBe the first to like this […]

  218. […] Χόπι, χρήση του τροχοφόρου ως οπλοφορία, Ψυχάρης, Ломоносов, Огурец, От А до Я, Like this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in […]

  219. Φώτης said

    Αγαπητέ κε Σαραντάκο
    Θα παρακαλούσα να παραμείνεται στο Λουξεμβούργο και την Ε.Ε και να αφήσεται τις ειρωνίες και τους χαρακτηρισμούς για κάθε ένα που έχει διαφορετική άποψη απο τη δική σας
    (αναφέρομαι σχετικά με το βιβλίο του Ισίδωρου Πόσδαγλη), αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις και τις θέσεις του Ισίδωρου Πόσδαγλη, με ενοχλεί όμως που μόλις κάποιος
    αναφερθεί στις εγκληματικές πολιτικές και στην οικονομική γενοκτονία κάποιων χωρών μελών της Ε.Ε (βλέπε Γερμανία κλπ) εναντίον άλλων χωρών, όλο και κάποιος ο οποίος αμοίβεται για τις υπηρεσίες του απο την Ε.Ε (όχι άδικα βέβαια) βγαίνει για να διαψεύσει, να ρίξει λάσπη, ή να χλευάσει.
    Θα είχατε την δυνατότητα να εκφράσεται τις θέσεις σας και μόνο, αφήνοντας τους αναγνώστες να κρίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος.
    Με εκτίμηση για το έργο σας.
    Φώτης

  220. (Οινο)Πνεύμα Ισίδωρου Πόσδαγλη said

    Διαβεβαιώνω τον κύριο Φώτη, ότι καθόλου δεν με πείραξαν τα λόγια του κου Σαραντάκου, καθότι ποτέ δεν έγραψα το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» (ούτε και κάποιο άλλο βιβλίο άλλωστε, καθώς δεν υπήρξα ποτέ σαν υλική οντότης ).
    Μετά από αυτή τη δήλωσή μου, νομίζω ότι ο κος Σαραντάκος μπορεί να συνεχίσει να παίρνει το μισθό του από την Ε.Ε, χωρίς τύψεις συνειδήσεως 😆

  221. sarant said

    219: Το θέμα μου είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε ο Πόσδαγλης. Για την πολιτική της Γερμανίας και τα λοιπά που λέτε δεν έχω να σχολιάσω τίποτε στο παρόν άρθρο.

  222. Νέος γύρος Πόσδαγλη σε εξέλιξη…

  223. sarant said

    Γιαυτό έχει τόσες επισκέψεις το άρθρο, λοιπόν!

  224. […] […]

  225. […] Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία Hoax Unveiled Οι Αδιάβροχοι […]

  226. […] απλά θα σας παραπέμψω ΕΔΩ ή για πιο διεξοδική ανάλυση ΕΔΩ, και απλά θα βάλω παρακάτω το βίντεο με έναν […]

  227. Χωρίς ΟΝΟΜΑ said

    Α, και ήθελα να ρωτήσω τον κυρ-Χρήστο Κ. στο σχόλιο υπ. αριθμ. 1 αν γνωρίζει να μας πει πώς λεγόταν το «Μποζ Νταγ» πριν έλθουν οι Σλαβομαθείς και αλλάξουν τα φώτα των ονομάτων σε όλη την περιοχή (και αν μπορεί να μας εξηγήσει και το γιατί).

  228. Χωρίς ΟΝΟΜΑ said

    219: Μήπως κυρ-Φώτη προτού αρχίσεις την ανέξοδη κριτική και μάλιστα επί θεμάτων τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτό που συζητάμε, θα έπρεπε να ανοίξεις κανένα βιβλίο γραμματικής μπας και μάθεις επιτέλους τους ορθογραφικούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας ώστε να γλυτώσουμε εμείς την τύφλωση. Λέμε τώρα …

  229. […] πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την […]

  230. […] […]

  231. […] Χόπι, χρήση του τροχοφόρου ως οπλοφορία, Ψυχάρης, Ломоносов, Огурец, От А до […]

  232. […] https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/02/bozdagli/ […]

  233. χοντρε ολη σου η επιχειρηματολογια βασιζεται πανω σε ενα 404 Not Found ψοφο ρε νεροκουβαλητε σε σενα και σε ολα τα στρακια τα μεροκαματιαρηκα που αβανταρουν

  234. Γς said

    1:

    >Μποζ-νταγ, η σλαβικη ονομασια του ορους Φαλακρο

  235. π2 said

    Μια που έχουμε πολλούς Σερραίους, να σημειώσω σε σχέση με αυτά που έλεγα στο σχ. 48 ότι σύμφωνα με νεότερες και πειστικές ερμηνείες προβληματικών αρχαίων πηγών, το Δύσωρον του Ηροδότου είναι πιθανότατα το αρχαίο όνομα του Μενοικίου (παλαιότερη άποψη που είχε απαξιωθεί).

  236. […] Αφορά το ή αφορά στο;(2018)  […]

Σχολιάστε