Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης

Posted by sarant στο 29 Απριλίου, 2011


Προχτές, στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, ο δημοσιογράφος Γ. Μαλούχος ανέβασε σε νέα επίπεδα το ευγενές άθλημα της χάλκευσης: όχι μόνο αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο σε ανύπαρκτο πρόσωπο, αλλά και θεώρησε ένδειξη απώλειας της ιστορικής μας μνήμης το ότι κανείς άλλος δεν… θυμήθηκε τον (ανύπαρκτο) ήρωα!

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι τέτοιες επιδόσεις δεν μας παραξενεύουν από το Βήμα, που, αν θυμάστε, είχε κατασκευάσει ολόκληρο ρεπορτάζ για την επίσκεψη Ερντογάν το 2009, επίσκεψη που δεν έγινε ποτέ, καταφέρνοντας μάλιστα να ανακαλύψει και… ψυχρότητα που δεν την έκρυψαν τα χαμόγελα.

Έγραψε λοιπόν προχτές ο Γ. Μαλούχος:

Ήταν σαν σήμερα πριν από εβδομήντα χρόνια, όταν η Βέρμαχτ έμπαινε στην Αθήνα. Ήταν Κυριακή του Θωμά, η μέρα που ενέπνευσε και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», το μέγα τραγούδι του Τσιτσάνη.
Κυρίως όμως, ήταν η μέρα που ο εύζωνας φρουρός της Ακρόπολης, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, δεν άντεξε την ντροπή της παράδοσης του Ιερού Βράχου στο Γερμανό αξιωματικό και, αντί να υποστείλει την ελληνική σημαία για να την παραδώσει όπως τον είχε διατάξει ο διοικητής της γερμανικής φρουράς, την υποστέλλει τραγουδώντας μόνος μπροστά τους Γερμανούς τον εθνικό ύμνο, τυλίγει με αυτή το σώμα του και αυτοκτονεί πέφτοντας στο κενό.
Σήμερα, ποιος θυμάται τον Κουκίδη; Κανείς φυσικά. Και γιατί να τον θυμόμαστε; Επειδή πήγε και αυτοκτόνησε για να μην παραδώσει την Ακρόπολη στο βάρβαρο κατακτητή; Αστεία πράγματα…

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε αλλιώς στη ρητορική ερώτηση του Γ. Μαλούχου. Και γιατί να τον θυμόμαστε τον Κουκίδη; Μήπως υπήρξε; Αστεία πράγματα…

Βέβαια, τον Κουκίδη δεν τον έβγαλε από το μυαλό του ο Γ. Μαλούχος. Αποτελεί παλιότερο μύθο, που μάλιστα έχει γίνει αποδεκτός από αριστερούς και δεξιούς, αν και οι περισσότεροι με μισόλογα παραδέχονται ότι πρόκειται για μύθο, όμως μύθο ωφέλιμο.

Επιχειρήματα που κατά τη γνώμη μου αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Κουκίδης δεν υπήρξε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ σε ένα παλιό, υποδειγματικό άρθρο της ομάδας των Ιών.

Την επόμενη μέρα, μπροστά στις πολλές αντιδράσεις που (ευτυχώς!) εκφράστηκαν, ο Γ. Μαλούχος προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της τεράστιας γκάφας ή λαθροχειρίας του (πώς αλλιώς να το πω, όταν στο πρώτο του άρθρο δεν γράφει τίποτε για την αμφισβήτηση της ύπαρξης του Κουκίδη), αλλά καθόλου δεν τα καταφέρνει. Και ενώ μοχθεί να παραθέσει και το παραμικρό ψίχουλο μαρτυρίας υπέρ της ύπαρξης του Κουκίδη, λέει, ψευδώς, ότι: Οι αρνητές της ύπαρξής του δεν κομίζουν αποδεικτικά στοιχεία γι αυτή την άρνηση.

Χρειάζονται άραγε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία από τη μαρτυρία του διευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού αντιστρατήγου Κακουδάκη, σε τηλεοπτική εκπομπή το 2000, ότι «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε την περίοδο εκείνη στρατιώτης με το όνομα Κουκίδης Κωνσταντίνος. Στείλαμε έγγραφα σε όλες τις μονάδες, στο ληξιαρχείο, παντού. Πήγαμε στην Πλάκα να ζητήσουμε πληροφορίες. Πραγματική μαρτυρία ως σήμερα δεν έχει υπάρξει»; Επίσης, ο τότε επιλοχίας των ευζώνων Α. Μαχιμάρης αρνήθηκε ότι υπήρξε εύζωνος με το όνομα αυτό. Και πώς αλήθεια τεκμηριώνει κανείς αδιάσειστα ότι κάποιος δεν υπήρξε ή κάτι δεν συνέβη;

Ελεύθερο Βήμα, 28.4.1941

Θα προσπαθήσω να ανακεφαλαιώσω την ιστορία όπως την έχω κατανοήσει. Στις 27 Απριλίου, τη μέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα, οι προφυλακές του στρατού ύψωσαν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη, στις 8.45 το πρωί, όπως έσπευσαν να γνωστοποιήσουν με τηλεγράφημα στον Χίτλερ ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο υπολοχαγός Έλσνιτς. Λίγο αργότερα υψώθηκε σε άλλον ιστό η ελληνική σημαία, πλάι στη γερμανική. Από τις πηγές της εποχής δεν φαίνεται σαφώς αν προηγήθηκε υποστολή της ελληνικής σημαίας ή αν δεν είχε γίνει έπαρσή της εκείνο το ταραγμένο πρωινό, πάντως το βέβαιο είναι ότι λίγη ώρα αργότερα και οι δυο σημαίες κυμάτιζαν η μία πλάι στην άλλη. Γερμανικές σημαίες υψώθηκαν επίσης στο δημαρχείο. Η επίσημη παράδοση της Αθήνας (και του Πειραιά) στον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή έγινε στις 10.30 από τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά, τον στρατηγό Καβράκο, τον νομάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Πειραιώς, στο καφενείο Παρθενών, γωνία Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες στιγμές κυκλοφορούν ένα σωρό φήμες· έτσι, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο εύζωνος φρουρός της Ακρόπολης (ακόμα ανώνυμος), αντί να παραδώσει τη σημαία, την τύλιξε γύρω από το σώμα του και έπεσε στο κενό. Τη φήμη αυτή την κατέγραψε στο ημερολόγιό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, αλλά και ο βρετανός πράκτορας (και μετέπειτα επιφανής ιστορικός) Νίκολας Χάμοντ. Κυκλοφόρησαν και άλλες φήμες τότε: για παράδειγμα, στο δικό του ημερολόγιο ο Ροζέ Μιλιέξ κατέγραψε πως άκουσε ότι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τη σημαία με τη σβάστικα την ώρα της έπαρσής της και την έριξαν από τον ιστό της!

Αρκετές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1941, σε ανταπόκριση από το Κάιρο, η αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, θέλοντας να υπογραμμίσει την εχθρότητα του ελληνικού λαού προς τους κατακτητές, αναφέρει το ίδιο επεισόδιο, μόνο που τώρα δίνει όνομα στον ηρωικό αυτόχειρα εύζωνο: τον ονομάζει Κωνσταντίνο Κουκίδη. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ (που δεν κατόρθωσα πάντως να το δω εγώ ο ίδιος), αναφέρονται κι άλλες ειδήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι η Αθήνα λίγο απέχει από την εξέγερση: «Μαθαίνω ότι γερμανικές περίπολοι στους δρόμους της Αθήνας έχουν διαταχθεί να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες για να διαλύουν λαϊκές συγκεντρώσεις. Ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Χωροφυλακής διώχτηκαν επειδή απέτυχαν να διατηρήσουν την τάξη. Λέγεται ότι η Γκεστάπο δουλεύει σκληρά και ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί είναι ο κ. Λαμπράκης, ιδιοκτήτης δύο αθηναϊκών εφημερίδων». Φυσικά, πρόκειται για πολεμική προπαγάνδα που διογκώνει φήμες, επιλεκτικά παρουσιασμένες.

Όποιος έχει ξεφυλλίσει σελίδες εφημερίδων σε περίοδο πολέμου, ξέρει ότι δημοσιεύουν ένα σωρό ανύπαρκτα και ατεκμηρίωτα περιστατικά. Τέτοιο ήταν και το ρεπορτάζ της Ντέιλι Μέιλ και είναι χαρακτηριστικό ότι παρέλειπε να αναφέρει πιο πρόσφατα και εντελώς αληθινά γεγονότα που είχαν συμβεί στην κατακτημένη Αθήνα: τις εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας προς τους Άγγλους αιχμαλώτους φαντάρους και βέβαια το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30 προς 31 Μαΐου 1941!

Καμιά άλλη πρωτογενής πηγή, ελληνική ή ξένη, δεν αναφέρει τίποτε για το επεισόδιο του ηρωικού αυτόχειρα ευζώνου. Ασφαλώς η φήμη εξακολουθεί την υπόγεια, προφορική διαδρομή της. Από τις πηγές αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο μόνος που αναφέρει κάτι για τον Κουκίδη είναι ο Μενέλαος Λουντέμης, σε ένα του διήγημα. Όλες οι άλλες αναφορές είναι πολύ μεταγενέστερες, μετά το 1980.

Πώς απέκτησε το όνομά του ο ανύπαρκτος ήρωας; Τυχαία τον ονόμασε Κουκίδη το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας; Εδώ έχω μια υποψία, που την έχουν διατυπώσει και άλλοι. Υπήρχε τότε στην Αθήνα ένας δημοσιογράφος με το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης (γράφεται και Κουκκίδης). Γεννημένος στην Ανατολική Θράκη το 1891, είχε δουλέψει σε μεγάλες εφημερίδες (Ελεύθερο Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Καθημερινή) και είχε κάνει χρόνια ανταποκριτής στο Παρίσι. Σε κάποιο εντελώς άσχετο φόρουμ παρατίθεται μια πιθανοφανής αλλά δεν ξέρω πόσο τεκμηριωμένη εξήγηση: μέσα στον χαμό, ο Κουκίδης άργησε να πάει στην εφημερίδα του και κάποιοι κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από την Ακρόπολη, φήμη που εμπλουτίστηκε και τροποποιήθηκε στη συνέχεια.

Δεν είναι όμως ανάγκη να πάμε τόσο μακριά: εξίσου πιθανό είναι ο Άγγλος που έφτιαξε το άρθρο στο Κάιρο να έδωσε απλώς στον ανύπαρκτο ήρωά του το πρώτο ελληνικό υπαρκτό ονοματεπώνυμο που του ήρθε στο νου, ενός γνωστού δημοσιογράφου της εποχής· πάντως ο υπαρκτός Κουκίδης έζησε, το 1946 έβγαλε βιβλίο για τη δικαιοσύνη επί κατοχής και πέθανε γέρος πια το 1974.

Ο ανύπαρκτος Κουκίδης, αφού αξιώθηκε να δει τον Αβραμόπουλο να εγκαινιάζει αναθηματική στήλη στο όνομά του, με τις ευλογίες όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του Μανώλη Γλέζου, φέτος απέκτησε και φωτογραφία, τουλάχιστον σε έναν ακροδεξιό ιστότοπο ο οποίος πρόσθεσε μιαν άσχετη φωτογραφία ευζώνου στο παραμυθένιο άρθρο του Γ. Μαλούχου.

Κάποιοι παραλληλίζουν την υπόθεση Κουκίδη με το κατέβασμα της σημαίας από τον Μανόλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, θεωρώντας ότι πρόκειται για εξίσου αναπόδεικτα περιστατικά. Το βρίσκω κακόβουλη μικροψυχία: ότι η γερμανική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη το ξέρουμε πέρα από κάθε αμφισβήτηση· όχι μόνο υπάρχουν αυτόπτες που δεν την είδαν να κυματίζει το πρωί της επόμενης μέρας, αλλά εκδόθηκε αμέσως ανακοίνωση από τη γερμανική στρατιωτική διοίκηση. Και οι όποιες αντιφάσεις υπάρχουν ανάμεσα στις διηγήσεις του Γλέζου και του Σάντα αποδεικνύουν ακριβώς ότι πρόκειται για αληθινές αναμνήσεις, με τα αναπόφευκτα κενά  τους, και ότι δεν είχαν από τα πριν συνεννοηθεί τι θα πουν.

Αν θέλουμε να βρούμε αντίστοιχο της υπόθεσης Κουκίδη, υπάρχει ο μύθος της Ηλένιας Ασημακοπούλου, της όμορφης κοπέλας που το πορτρέτο της περιέφερε ο δήθεν αρραβωνιαστικός της τον Νοέμβριο του 1974, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, τάχα ότι είχε σκοτωθεί μέσα στο Πολυτεχνείο –και που πολλοί το πίστεψαν μέχρι που κάποιοι πρόσεξαν ότι το σκίτσο ήταν αντιγραφή από τη διαφήμιση ενός ξένου καλλυντικού ή σαμπουάν και απεικόνιζε μια γνωστή στο εξωτερικό μοντέλα. Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στην υπόθεση Κουκίδη και στον μύθο της Ηλένιας σταματούν εδώ όμως, διότι κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ομοιότητες. Πατώντας πάνω στο ότι η Ηλένια ήταν ανύπαρκτη, οι νοσταλγοί της χούντας επιχείρησαν να αρνηθούν εντελώς τους φόνους στο Πολυτεχνείο, ενώ όσοι επισημαίνουν ότι ο Κουκίδης είναι ανύπαρκτος καθόλου δεν αρνούνται ούτε τον τεράστιο φόρο αίματος του ελληνικού λαού ούτε τον ηρωισμό που έδειξε.

Τότε γιατί μας έπιασε τέτοιο γινάτι να αποδείξουμε ανύπαρκτον τον Κουκίδη; Σε ό,τι με αφορά, για έναν κυρίως λόγο: επειδή εκείνος ο κόντε Σολωμός επέμενε ότι πρέπει να μάθουμε να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό· αν είναι να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι συμφέρον και ηθικό ό,τι είναι νόμιμο, να βγάλουμε τον κόντε από εθνικό ποιητή (άσε που μπορεί να ήταν και εβραίος) και να βάλουμε στη θέση του τον Σπύρο Μελά ή ξερωγώ τον Βουλγαράκη.

Ή τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου γνώμη. Ο Κουκίδης είναι ανύπαρκτος αλλά υπήρχαν τόσοι και τόσοι υπαρκτοί ήρωες –και όχι μόνο άνθρωποι που αυτοκτόνησαν σαν υπέρτατη διαμαρτυρία, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, όχι μόνο όσοι κινδύνεψαν βοηθώντας κυνηγημένους, αλλά και τόσοι και τόσοι που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τους ναζί στα βουνά και στις πόλεις, κι αν θέλουμε κι ένα όνομα να ξεχωρίσουμε τον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων εκτελεσμένων, κι όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

Αλλά βέβαια, όταν οι απόντες, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να έχουν για ήρωα τον Σουκατζίδη –την ίδια ώρα που έστηναν στον τοίχο όσους συντρόφους του δεν πρόλαβαν να ξεκάνουν οι Γερμανοί. Οπότε, καλύτερα ο Κουκίδης που είναι και ανύπαρκτος.

Προσθήκη 4 Μαΐου. Το καλό του ιστολογίου είναι τα σχόλια. Ο φίλος d-t έκανε ένα καίριο σχόλιο που το αναδημοσιεύω εδώ διότι βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους:

Επειδή η συζήτηση για το θέμα Κουκίδης έχει ξεφύγει, καταγράφω παρακάτω την άποψη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει το 2001, σε συνέντευξη που έδωσε στον Λ.Σ. Μπλαβέρη, ο τότε Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, ίσως ο πλέον αρμόδιος για την υπόθεση Κουκίδης.

Περιοδικό “Πόλεμος και Ιστορία”, τεύχος 46, Νοέμβριος 2001, σελ.42-43.
“Το θέμα αυτό παραμένει, δυστυχώς μέχρι σήμερα ως ένα εφτασφράγιστο μυστικό, ως ένας μύθος ή θρύλος, θα έλεγα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και για τους αναγνώστες που ενδεχομένως δεν έχουν γνώση, για την υπόθεση αυτή. Με τον τίτλο “Ένας Έλληνας παίρνει την σημαία του στο θάνατο” στην αγγλική εφημερίδα “DAILY MAIL” ειδικός ανταποκριτής της από το Κάιρο, την 9 Ιουνίου γράφει : Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης, φρουρούσε την ελληνική γαλανόλευκη σημαία επάνω στην Ακρόπολη στην Αθήνα, όταν μια ομάδα ένστολων Ναζί προχώρησαν προς αυτόν. “Τράβηξέ την κάτω” του είπαν “και ύψωσε αυτήν την σημαία με την σβάστικα”. Ο Κώστας αργά κατέβασε τα χρώματα της χώρας του. Σταμάτησε μια στιγμή με τα μάτια καρφωμένα στον Γερμανό αξιωματικό. Έπειτα τύλιξε την σημαία γύρω στο σώμα του και ρίχτηκε στις επάλξεις, από ύψος των 200 ποδών. Αυτή η ιστορία μόλις μου έγινε γνωστή από ελληνικές πηγές…(συνεχίζετε το κείμενο της ανταπόκρισης με άλλα θέματα).

Από το δημοσίευμα αυτό δεν προσδιορίζεται πότε έγινε. Ωστόσο, λέγετε ότι έγινε στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα Κυριακή, που οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα. Από την ιστορική ανάλυση των ημερών εκείνων γνωρίζουμε ότι στις 07.30 ώρα της 27ης Απριλίου μια φάλαγγα Γερμανών μοτοσικλετιστών με την συνοδεία δύο τεθωρακισμένων αυτοκινήτων διέσχισαν την λεωφόρο Κηφισίας, τις οδούς Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έφτασαν στην Ακρόπολη. Δύο Γερμανοί αξιωματικοί, ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο Υπολοχαγός Έλσνιτς ήταν επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής αυτής και αυτοί έκαναν την έπαρση της γερμανικής σημαίας με τιμητικό γερμανικό άγημα και απέστειλαν από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών δια μέσου ασυρμάτου το παρακάτω μήνυμα:
“Προς τον Φύρερ και Καγκελάριο του Ράιχ.
Βερολίνο. Φύρερ μου
Την 27 Απριλίου και ώρα 08.10 πρωινή εφθάσαμε εις Αθήνας ως πρώτα Γερμανικά στρατεύματα και την 0845 υψώσαμε την Γερμανική σημαία επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου.
Χάιλ Μάιν Φύρερ Ίλαρχος Γιακόμπι-Υπολοχαγός Έλσνιτς”.

Υποστηρίζεται από την γερμανική πλευρά ότι αν είχε συμβεί το περιστατικό Κουκίδη, οι Γερμανοί θα το είχαν αναφέρει άμεσα ή αργότερα. Υπήρχε μία πληροφορία ότι είχε δημοσιευθεί το θέμα Κουκίδη στη γερμανική εφημερίδα “Λαϊκός Παρατηρητής” αλλά μετά από πρόσφατες ενέργειες της ΔΙΣ κάτι τέτοιο εν επιβεβαιώθηκε ( Έρευνα Γερμανού Kaspar Dreidoppel, Berlin, 20-2-2001 κ.λ.π.). Η ΔΙΣ κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα κατέβαλε και καταβάλει προσπάθειες για την ιστορική τεκμηρίωση της υπόθεσης. Προσπαθούμε δηλαδή να βρούμε την ιστορική αλήθεια. Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί κατά καιρούς, αναδημοσιεύονται, αναπλάθονται, προβάλλονται από τα τηλεοπτικά μέσα και ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα μέχρι την πλήρη ιστορική διαλεύκανση της υπόθεσης. Μέχρι τότε καλό είναι να πλανάται ως θρύλος, ως μύθος, ως εφτασφράγιστο μυστικό”.

Η απάντηση αυτή, όμως, δεν έπεισε έναν αναγνώστη του περιοδικού, ο οποίος ζήτησε περισσότερα στοιχειά. Έτσι ο Αντιστράτηγος Κακουδάκης απαντά με επιστολή του στο τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2001, σελ. 4)

” Τον Εύζωνα Κουκίδη δεν τον είδε κανένας ποτέ. Δεν βρέθηκε ποτέ η Σημαία. Δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα. Ψάξαμε παντού, όπου υπάρχει περίπτωση να υπάρχει το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης. Στα νεκροταφεία, στα νεκροτομεία, στα ληξιαρχεία και στις συγκεκριμένες ημέρες δεν υπάρχει καμία εγγραφή. Από τους καταλόγους του ΟΤΕ και από όλα τα Ληξιαρχεία της Αττικής ψάξαμε για επιζώντες με αυτό το όνομα και ερευνήσαμε σχετικά. Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει καμία επίσημη τεκμηρίωση του συγκεκριμένου περιστατικού και αν το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε στην πραγματικότητα. Βέβαια καμία στρατιωτική υπηρεσία δεν μπορεί να χάσει κάποιο στρατιώτη της χωρίς να το ξέρει ή χωρίς να έχει γραφεί σε κάποια κατάσταση.

Στη ΔΙΣ ήλθε μέχρι και ο Ιατροδικαστής Αθηνών με το βιβλίο που είχε η υπηρεσία του τότε και κατέγραφαν όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις -όλους τους νεκρούς- όπου δεν σημειωνόταν κανένας νεκρός στρατιώτης την περίοδο 27-30 Απριλίου 1941.

Να σημειώσω ότι η Προεδρική Φρουρά, τότε Ανακτορική Φρουρά, δεν έβαζε και δεν βάζει ποτέ φρουρούς στην Ακρόπολη. Ζει ακόμα στο Παγκράτι ο τότε Επιλοχίας της Ανακτορικής Φρουράς, τον όποιο και συνάντησα και ο όποιος με διαβεβαίωσε ότι τους ήξερε όλους τους στρατιώτες του “απέξω και ανακατωτά” και στρατιώτης με το όνομα Κώστας Κουκίδης δεν υπήρχε στην Ανακτορική Φρουρά. Όπως επίσης ότι δεν τοποθετούσαν φρουρούς στον Βράχο της Ακρόπολης. Βέβαια με την λέξη “Εύζωνας” υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν στρατιώτης των Ευζωνικών Ταγμάτων. Όμως τα συντάγματα αυτά δέν έδρευαν στην Αθήνα.

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι τέτοιο πρόσωπο υπήρξε, άλλα από την άλλη είναι θετικό να πλανάται ένα τέτοιο γεγονός. Διότι πραγματικά πρόκειται για κάτι το συγκλονιστικό, εάν έγινε. Επομένως το ερώτημα αν το περιστατικό αυτό είναι αληθές η όχι δεν τεκμηριώνεται ιστορικά. Χωρίς να αποκλείεται. Και για τον λόγο αυτό έχουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο με όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, μετά από όλες αυτές τις έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, από όπου δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη του προσώπου και του γεγονότος”.

Με αυτή την απάντηση νομίζω πως μπαίνει αυτό το γεγονός στη σωστή του διάσταση…. αυτή του μύθου.

548 Σχόλια to “Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης”

  1. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Εάν πραγματικά έπεσε από το βράχο της Ακρόπολης, εάν υπάρχει και στήλη στο όνομά του, εάν έχουμε και τη φωτογραφία του, τότε κάπου, σε καμιά χαράδρα, αν όχι σε κάποιο κοιμητήρι της Αττικής, θα έπρεπε να υπάρχει και το μνήμα αυτού του ανθρώπου. Αποκλείεται οι Γερμανοί να τον πέταξαν στα σκυλιά…

  2. Χρηστος Κ. said

    Χιλιαδες αγωνιστες χαθηκαν στη διαρκεια της κατοχης.Κι ακομα περισσοτεροι στη διαρκεια του εμφυλιου. Αυτο που ειναι ομως πραγματικα εξοργιστικο ειναι η μετατροπη των ταγματασφαλιτων σε εθνικο στρατο και σε διωκτη ολων αυτων των αγωνιστων. Εξαλλου ακομα και τωρα υπαρχει ενα ρευμα «ιστορικων» που προσπαθει να ξαναγραψει την ιστορια χαλκευοντας ντοκουμεντα και γεγονοτα. Σ’ αυτο ισως προσπαθει να συνεισφερει και ο κυριος Μαλουχος.

  3. Εξαιρετικός για άλλη μια φορά. Έτσι, για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους.
    Ποτέ μου δεν θα καταλάβω γιατί σε μια χώρα σαν την Ελλάδα κάποιοι χρειάζονται να φτάνουν σε υπερβολές ή ακόμα και σε τερατώδη ψέματα στην προσπάθεια τους να φτιάξουν ηρωικούς εθνικούς μύθους.
    Αν είναι κάτι που δε μας λείπει σ’αυτή τη χώρα είναι οι πραγματικοί ήρωες! Δεν χρειάζεται ούτε η υπερβολή, ούτε η φαντασία! Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των γεγονότων τότε, φτάνουν και περισσεύουν!

    Πάντως πολύ φοβάμαι ότι αν πάρουν χαμπάρι τη σημερινή ανάρτηση οι γνωστοί … υπερευαίσθητοι υπερπατριώτες, έχει να γίνει πραγματικός πόλεμος στα σχόλια!

    Καλημέρα και… καλό κουράγιο! 🙂

  4. Αν είναι να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι συμφέρον και ηθικό ό,τι είναι νόμιμο, να βγάλουμε τον κόντε από εθνικό ποιητή (άσε που μπορεί να ήταν και Εβραίος)

    Πόθεν προκύπτει αυτό;
    Άσε που μπορεί και να μην ήταν Εβραίος. Είναι κάτι που λέω σχετικά με το κάπνισμα που μπορεί να σκοτώσει, μπορεί όμως και να μην σκοτώσει 🙂
    Δέχομαι όμως για προειδοποιητικούς λόγους υγείας την ένδειξη στα τσιγάρα «ΜΠΟΡΕΙ να σκοτώσει». Στον Σολωμό (με το Ελληνικό όνομα Διονύσιος του Νικολάου) γιατί να αναγράψουμε το «Μπορεί και να ήταν Εβραίος»; Μπορεί να ήταν και Ιταλός; Μπορεί και Γιαπωνέζος; Αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν Έλληνας εκτός εάν αποδεικνύεται το αντίθετο, όπως πχ για τον ΓΑΠ όπου υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις αλλά δεν τολμάμε να τις αναφέρουμε.

    Εκτός λοιπόν εάν το «ΜΠΟΡΕΙ και να ήταν Εβραίος» είναι μιας κάποιας μορφής προειδοποίηση, δηλαδή εάν το Εβραϊλίκι είναι κάτι το επικίνδυνο οπότε δικαιούμαστε κάτω από την εικόνα του ΓΑΠ να γράψουμε «ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπουργείο εσωτερικών προειδοποιεί ότι ΜΠΟΡΕΙ και να είναι Εβραίος».

  5. Κι αν κάποτε υπηρέτησαν μια «θεμιτή» ή «λογική» σκοπιμότητα αυτές οι ιστορίες (αληθινές ή όχι), είναι ενυπωσιακό ότι ως σύμβολα (αληθινά ή όχι) συνεχίζουν να είναι έρμαια σκοπιμοτήτων- εν πολλοίς άσχετων και σαφώς απόμακρων από τις συνθήκες που τις γέννησαν. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία…

  6. always in doubt said

    Το πίστεψα!!!! θα πάω να πέσω από την Ακρόπολη! Απίστευτο. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και σας εύχομαι υγεία και να συνεχίσετε να γράφετε σ’αυτό το υπέροχο ιστολόγιο. ‘Εχω πάψει να παρακολουθώ ειδήσεις στην τηλεόραση, διαβάζοντας τόσο ωραία ιστολόγια. ‘Ακούω όμως ραδιόφωνο και εκεί την πάτησα! Τώρα ξέρω και τι ραδιόφωνο θα ακούω, αφού την πληροφόρησή» μου την έχω από ανθρώπους σας εσάς. Και πάλι σας ευχαριστώ.

  7. ppan said

    Διάβασα το δεύτερο πόνημα του Μαλούχου: αυτό κι αν είναι μνημείο….

  8. Θρασύμαχος said

    Ακόμη πιο ανησυχητικό: τα ηλεκτρονικά σχόλια παρά πόδας των δύο άρθρων είναι στην πλειοψηφία τους επαινετικά για το Μαλούχο και υβριστικά για τους αρνησιπάτριδες επικριτές του, ένας μάλιστα δηλώνει εκπαιδευτικός και ευγνώμων που βρήκε υλικό για το επόμενο μάθημα ιστορίας! Να δείτε που μετά από χρόνια τα εν λόγω δημοσιεύματα θα παραπέμπονται ως ατράνταχτες αποδείξεις της υπάρξεως Κουκίδη («μα προφανώς είναι αλήθεια, αφού το διαβεβαιώνει ο γαμπρός του Θανάση Κανελλόπουλου και βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη»), όπως περίπου συνέβαινε με το Γιάννη Μαρίνο (του ιδίου εγκύρου φύλλου!) και τη δήλωση Κίσινγκερ.

  9. Λίγα ονοματολογικά.

    (1) Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο γερμανός ίλαρχος λεγόταν Γιακόμπι. Πώς τους ξέφυγε;

    (2) Ο βρετανός πράκτορας Νίκολας Χάμοντ ήταν, φαντάζομαι, ο σπουδαίος ιστορικός της αρχαίας Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Ηπείρου, Nicholas G. L. Hammond.

  10. giorgos said

    Κομπλεξικοί ψευτοαριστεροί.
    Οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/1941.html

    »Κλείνοντας την περίπτωση Κουκίδη, θα πρέπει να αναφερθεί και η άποψη που λέει, πως η δυστοκία και αναποτελεσματικότητα ως προς την εύρεση στοιχείων επιπλέον αποδεικτικών στοιχείων ή και αποδοχή των ήδη υπαρχόντων, οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ο Κουκίδης εμφανίζεται να ήταν μέλος της νεολαίας (ΕΟΝ) του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στοιχείο μάλλον «επιβαρυντικό» γι’ αυτόν.»

    Ενώ για το Γλέζο…Ύμνους.
    Που δεν κατέβασε τη σημαία απ τον ιστό…
    Απλώς την έκλεψε!!!

  11. ppan said

    Την έκλεψε για να την κάνει τι;

  12. Να τσοντάρω κι εγώ κάτι τις;
    Στο δεύτερο άρθρο του ο καλός δημοσιογράφος έχει και την ακόλουθη παράγραφο:

    Ο συγγραφέας Ιωάννης Γιαννόπουλος έγραψε για τον Κουκίδη ότι «Είναι μόλις 17 χρονών και μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ). Μόλις χθες η τοπική επιτροπή της Νεολαίας του Θησείου απεφάσισε όπως τα νεαρά της μέλη εκτελούν τα καθήκοντα του φρουρού της σημαίας μέχρις ότου το κατοχικό κράτος θα απεφάσιζε -με την συνεργασία των κατοχικών δυνάμεων- το τι θα έμελλε να γίνει».

    Αλλά ποιός είναι ο συγγραφέας Ι.Γ. και τι έχει συγγράψει; Στο βιογραφικό του, όπως αυτός το παραθέτει στο «αυτί» των βιβλίων του -απ’ ό,τι θυμάμαι λέει ότι έχει εργαστεί ως «σύμβουλος ασφαλείας» στη Νότιο Αφρική (προ Μαντέλα), Σαουδική Αραβία και Ιράκ (πρό Καταιγίδας της Ερήμου). Αποσιωπά ότι υπήρξε ο Νο 2 της Χρησής Αυγής, μέχρι που τον ξαπόστειλε κατά την προσφιλή τακτική του ο Φύρερ Μιχαλολάκος.
    Και τι βιβλία έχει γράψει; Επιστημονικά πονήματα για τη μυστική Αθήνα (κρυψώνες UFO, σπηλιά του Νταβέλη, πανάρχαια μυστήρια, κογξ ομ πάνξ και άλλα τέτοια), την μυστική Αργολίδα (Επίδαυρος α λα Ντένικεν κοκ). Σίγουρα είναι μια αξιόπιστη πηγή.

  13. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    10: Μα, το ότι ο (ανύπαρκτος, επιμένω)Κουκίδης ήταν μέλος της ΕΟΝ δεν προκύπτει από καμιά αξιόπιστη πηγή -είναι κατασκευή όπως και όλα τα άλλα!

  14. μήτσκος said

    Να το πάω λίγο αλλού;

    Και έστω ότι υπήρξε, όπως τα λένε. Γιατί να μας αρέσει η συγκεκριμένη πράξη; Να ταμπουρωνότανε και να έπεφτε μαχόμενος, θα έλεγα εντάξει, ηρωισμός. Να τυλιγότανε τη σημαία και να ριχνότανε στους εχθρούς, πάλι εντάξει. Αλλά να κατεβάσει τη σημαία (την οποία προφανώς δεν υπερασπίστηκε, όπως θα απαιτούσε το Εθνικόν Καθήκον) και μετά να φουντάρει…

    Ένας λούζερ που αυτοκτονεί με θεατρινίστικο τρόπο, ευχαριστώ δε θα πάρω, μάλλον απωθητικό το βρίσκω.

  15. Για το μπλογκ ινφογνώμων πόλιτικς, το οποίο παρατίθεται, να υπενθυμίσω πως ανήκει στον άλλον εθνικό μας ήρωα, τον σχη Π/Β ε.α. Σάββα Καλεντερίδη.

  16. ο Μήτσος said

    Μπράβο για την εξαιρετική ανάρτηση. Εδώ πρόκειται φυσικά για λεπτομέρεια. Όλη η ιστορία μας όπως διδάσκεται στα σχολεία, έχει γραφτεί με βάση αντίστοιχες «ανακρίβειες».

    Η συλλογική μνήμη είναι το βασικό θύμα αυτών των ανακριβειών.

    Μιλάμε για «γέρους της Δημοκρατίας», για αντιφασίστες Μεταξάδες, για δημοκρατικό Βενιζέλο, Παύλους Μελάδες.

    Έχουμε χάσει ακόμα και το μέτρο διαχωρισμού αριστεράς-δεξιάς. Θυμάται κανείς τον Δροσογιάννη να αποκαλεί τον Παπαθεμελή «σύντροφε»;

  17. Κύριλλος Βοημός said

    Βρε! Μη μαλώνετε!
    Είναι απλό!
    Αν είχε υπάρξει ποτέ Κουκίδης θα έχει υπάρξει και χήρα σύζυγος-μάννα-αδελφή-θεία που να διεκδίκησε σύνταξη! Ειδικά την δεκαετία του 80… Από αυτό το χαμερπές σημείο-φαινόμενο πρέπει να ξεκινησεί η έρευνα…

    Κύριλλος Βοημός

  18. Χρηστος Κ. said

    #16 Το θυμαται ο Παπαθεμελης οταν συναντιεται με το αλλο σουργελο τον Ζουραρι και μιλανε στην εθνικοπατριωτικη Σπιθα ανταμα.

  19. always in doubt said

    Aκόμα και η παράδοση της πόλης των Αθηνών και η ελληνική σημεία έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ «αριστερών» και «δεξιών». Και διαβάζω και το επιχείρημα ότι ο εν λόγω φανταστικός ήρωας ήταν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά, και γιαυτό δεν αναφέρεται η «ηρωική του πράξη!!!!!! Από το ραδιοφωνικό σταθμό που άκουσα την είδηση κάποιος ακροατής είπε ότι η πράξη του Γλέζου ήταν υποδεέστερη του Κουκίδη! ‘Ε, λοιπόν εάν υπήρξε έπασχε από βαρειά μορφής κατάθλιψη, καθώς και «illusions of grandeur»,άλλως μεγαλομανία !

  20. #14 Κακώς λοιπόν έπεσαν στο Ζάλογγο και στην Νάουσα από τον γκρεμό. Κακώς αυτοπυρπολήθηκαν στο Κούγκι. Και κακώς τιμούμε τους νεκρούς.
    Και κακώς στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Ναπολέον Σουκατζίδης, έπρεπε να ορμήσει στους οπλισμένους Γερμανούς.

    #15 Ε και;

    #17 Δεν πήραν όλοι σύνταξη.

    Εάν υπήρξε Κουκίδης, καλό κάνει και κακό δεν κάνει. Προς τι το όλο θέμα; Πρέπει δηλαδή ο Γλέζος να είναι μοναδικός; Εξάλλου ο ένας πέθανε ενώ ο άλλος έζησε μια ολόκληρη ζωή τιμώμενος για την πράξη του. Ο μεν δηλαδή πραγματικός ή φανταστικός δεν μας κόστισε.

  21. μήτσκος said

    @20
    Αν εσύ δε βλέπεις καμιά διαφορά ανάμεσα στο Ζάλογγο, το Σουκατζίδη και τον «Κουκίδη», δε μπορώ να σε βοηθήσω.

  22. #21 Για έναν στρατιωτικό, η προστασία της σημαίας είναι ζήτημα τιμής. Ανώτερη ακόμη και από το να φάει έναν δύο Γερμανούς. Δεν είναι φονιάς ο στρατιωτικός, ορκισμένος στη σημαία είναι, την σημαία προστατεύει. Αν δεν το καταλαβαίνεις, ούτε εγώ μπορώ να βοηθήσω.

  23. a ha! said

    ΜΟυ θυμίζει κάτι που είχα διαβάσει στην αυτοβιογρφαία του Νταλί και μου άρεσε πολύ: «η μονη διαφορά ανάμεσα σε μενα κι έναν τρελό είνια ότι εγώ δεν είαμι τρελός». Η μόνη διαφορά ΚΟυκίδη και Γλέζου είναι ότι ότι ο Κουκίδης δεν υπήρξε 🙂

  24. always in doubt said

    Mόνο κακό κάνει. Γιατί όπως είπα πιό πάνω γεννάει illusions of grandeur. Επειδή όμως «ουδέν κακό αμιγές καλού» ασχολούμενοι με το παρελθόν το να ασχολούμαστε με το παρελθόν μας ξεκουράζει από τα σημερινά προβλήματα!! Επί τη ευκαιρία ευχαριστώ τον Σκύλο Τ.Β.Κ. για την πληροφορία.

  25. Κατά αρχήν, μιλάμε για υπαρκτό πρόσωπο, απλά ψάχνετε σε λάθος μέρος.
    Πώς να βρεθεί το όνομα Κουκίδης στα αρχεία του Ελληνικού στρατού, αφού ο Κουκίδης στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα, και το όνομά της ήταν Ντάνα Κουκίδα. (Ντάνα από το Νταρντάνα)
    Η Κουκίδα ήταν τυφλή αρχαιολόγος, μάλιστα οι συνάδελφοί της την φώναζαν χαϊδευτικά Τελείτσα.

    Για να μην τα πολυλογώ, την συγκεκριμένη μέρα η Κουκίδα πήγε στην Ακρόπολη όπως κάθε μέρα για την εργασία της, ήπιε καφέ με τον Ίλαρχο Γιακόμπι, τον υπολοχαγό Έλσνιτς, τον λοχία Χάνς, τον δεκανέα Φρίτς, και τον φαντάρο Μπεκενμπάουερ.

    Κάποια στιγμή η Κουκίδα λέει στους Γερμαναράδες, «φρίτσιδες, καλή η παρέα σας αλλά πρέπει να πάω για δουλειά»
    Αν και τυφλή, μπορούσε να κινηθεί με εκπληκτική άνεση στον χώρο της Ακρόπολης, όμως σκόνταψε πάνω σε κάτι κουτιά των Γερμαναράδων με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της.
    Στην προσπάθειά της να κρατηθεί από κάπου, πιάστηκε από την Ελληνική σημαία αλλά το σκοινί που την κρατούσε δεν άντεξε, με αποτέλεσμα η Κουκίδα μαζί με την σημαία να πέσει από την Ακρόπολη.

    Αυτόπτες μάρτυρες-του Ιεχωβά- διηγήθηκαν ότι το σώμα της άτυχης Κουκίδας από την φόρα της πτώσης, έφτασε μέχρι το πασαλιμάνι.
    Από εκεί, με το κορμί της ηρωικής Ελληνίδας μη αναγνωρίσιμο πλέον, ξεκινά ο μύθος που μετατρέπει την Κουκίδα σε Κουκίδη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σπόρ Τάιμ, ο Γλέζος είχε δεσμό με την συχωρεμένη, και ο λόγος που έκλεψε την σημαία από την Ακρόπολη ήταν για να φτιάξει η Κουκίδα το νυφικό της.

  26. #11: Να την πουλήσει αργότερα ως κειμήλιο και να γίνει ζάμπλουτος προφανώς. Καλά μα πόσο αφελής είσαι επιτέλους;

    Εντωμεταξύ μόλις διάβασα και το δεύτερο άρθρο του κ.Μαλούχου και θεωρώ ότι αυτό είναι το αποκορύφωμα! Θα μπορούσε να υπερασπιστεί κάπως το κύρος του, και να έλεγε «ακόμα και αν δεν υπήρξε, τα υπόλοιπα που λέω ισχύουν», ή να έλεγε «δεν δίνω βαρύτητα στο καθεαυτό πρόσωπο του Κουκίδη, αλλά στην έλλειψη αξιών του σήμερα», τέλος πάντων θα μπορούσε να πει πολλά που να έσωζαν κάπως την κατάσταση.
    Αλλά το να καλεί τους αρνητές του μύθου να φέρουν αποδείξεις περί μη ύπαρξης Κουκίδη, αυτό είναι απλά εξωφρενικό…

    Πώς ακριβώς αποδεικνύεις ότι δεν υπάρχει κάτι; Ας μας πει λοιπόν, τι ακριβώς θα τον έπειθε;

    Με την δική του λογική φυσικά, μπορώ να εμπλουτίσω τον μύθο Κουκίδη! Καθώς έπεφτε από την ακρόπολη, Άγγελος Κυρίου ήρθε και τον πήρε στην αγκαλιά του, μαζί με την Ελληνική σημαία, και έκτοτε διαβιεί εν Παραδείσω, και η σημαία μας κυματίζει περήφανη στους Κήπους του Ουρανού! Και ας μου αποδείξει ότι δεν έγινε έτσι! Αμ πώς;

  27. π2 said

    O Hammond, Τιπούκειτε, είναι όντως ο Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond (†2001). Τις αναμνήσεις του από τη δράση του το 1941 τις έχει καταγράψει αναλυτικότατα στο άρθρο «Memories of a British Officer serving in Greece, 1941», Balkan Studies 23 (1982) 127-55 (αναδ. στο N.G.L. Hammond, Collected Studies, vol. I [Amsterdam 1993] 487-515). Το χωρίο που παραθέτει ο κ. Μαλούχος και το άρθρο στον Ινφογνώμονα δεν το βρίσκω εκεί. Εξάλλου ο Hammond τις ημέρες εκείνες του Απριλίου 1941 βρισκόταν κυρίως εκτός Αθηνών, ναρκοθετώντας διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα με στόχο τα επελαύνοντα γερμανικά στρατεύματα (βλ. ιδίως σελ. 132-37 = 492-97).

    Πολύ θα εκτιμούσα λοιπόν μια παραπομπή για την πληροφορία που δίνει ο Hammond, αλλιώς θα την θεωρήσω ίδιας εγκυρότητας με τις πληροφορίες του ερευνητή των αθηναϊκών Ούφο.

  28. always in doubt said

    Nτίνο εάν δεν έχει αρχίσει ιστολόγιο ή να συγγράφεις, άρχισε αμέσως, είσαι καταπληκτικός «παραμυθάς»!

  29. π2 said

    Παρεμπιπτόντως, Μαλούχος και Ινφογνώμων έχουν το ίδιο λάθος στο όνομα του Hammond (Nicolas αντί του ορθού, φυσικά, Nicholas). Τυχαίο θα είναι…

  30. #23 Και ο Βασιληάς Αρθούρος μπορεί να μην υπήρξε. Μπορείς να μπεις σε κάποιο Ουαλικό ιστολόγιο και να το γράψεις. Ο Θησέας μπορεί να μην υπήρξε, ο Ηρακλής επίσης. Κάποιοι αμφισβητούν τον Σωκράτη, κάποιοι τον Χριστό.

    Αλλά τι να λέμε, είπαμε ο ηρωισμός έχει πατέντα και συγκεκριμένη προέλευση. Όλοι οι άλλοι είναι ή ψεύτες ή δοσίλογοι.

    Εν πάση περιπτώσει εγώ δεν βρίσκω κάτι κακό στην ιστορία. Αν υπήρξε καλώς υπήρξε, αν πάλι όχι, καλώς συντηρείται ο μύθος.

  31. ο Μήτσος said

    Και εμένα η εκδοχή του Ντίνου μου φαίνεται περισσότερο στοιχειοθετημένη.

  32. μήτσκος said

    @22
    Ναι, αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Η ιστορία δε λέει ότι υποστήριξε τη σημαία, αλλά ότι την κατέβασε με την ουρά στα σκέλια. Πάει λοιπόν η τιμή του στρατιωτικού. Κουκουρούκου ήρωας.

  33. ppan said

    @ Ωχ, λες να μην υπηρξε ο Ηρακλής; Κι όλα αυτά επειδή υποβιβάζεται λόγω χρεών; αμάν πια με τους ρεβιζιονιστές!

  34. ppan said

    @ 30 εννούσα.

  35. Όλοι οι υποστηρικτες της ιστορίας Κουκίδη καταλήγουν να λένε «εντάξει, κι αν δεν υπήρξε, καλό θα ήταν να έχει υπάρξει». Μπαίνουμε, λοιπόν, με τα μπούνια στην χώρα των μπεντροβάτων, για να μην πώ στην ίδια τη Νομανσλάνδη, σημαιοφόρος του στρατού της οποίας θα ήταν αναμφισβήτητα ο περί ού ο λόγος.

    Στράβωνα Αμασεύ, στο 20, αναρωτιέστε γιατί παρέθεσα την πληροφορία περί Καλεντερίδη στο 15.
    Διότι, απλούστατα, αυτός ο τύπος (πράχτωρ της ΕΥΠ), τη μοναδική φορά που του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει κάτι ηρωικό, όταν είχε αναλάβει να σώσει τον Οτσαλάν, μπήκε στο άλλο αμάξι και την έκανε με πλάγια πηδηματάκια. Να η ρόμπα στο Ναϊρόμπι!

  36. Α, προσθήκη!
    Θα θυμάστε τον καημένο τον πετρελαιωμένο κορμοράνο του Περσικού, το 1991, που τελικά αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν στην Ισπανία και ματαίως επιστρατεύθηκε μετά θάνατον για να πείσει τον κόσμο ότι ο Σαντάμ είναι κακός και μολύνει τη θάλασσα και να πάμε να τον σκοτώσουμε.
    Ε, στον πόλεμο οι φήμες και οι εφημερίδες δίνουν και παίρνουν στα ψέμματα, προκειμένου να πετύχουν την ανάταση του ηθικού. Εσχάτως και κατά την ειρήνη.

  37. #35 Εγώ Σκύλε δεν είχα ιδέα για την ιστορία. Αν την έμαθα αυτό έγινε εξαιτίας της κόντρας δεξιών αριστερών. Επομένως εάν υπήρξε Κουκίδης κάποιοι μου το έκρυβαν, εάν δεν υπήρξε τότε δεν έκανε καλά την προπαγάνδα της η δεξιά πλευρά. Εξάλλου ποτέ δεν ήταν καλή η τελευταία στην προπαγάνδα.

    Όσο για τον πράκτορα της ΕΥΠ δεν αμφισβητώ αυτό που λες αλλά μην ξεχνάμε ότι ΥΠ.ΕΞ ήταν τότε ο Πάγκαλος με την εντολή του οποίου πήγε ο Οτσαλάν στην πρωτεύουσα της CIA. Αν φέρει ευθύνη ο πράκτωρ τότε μαζί σου. Αλλά ο μεν Πάγκαλος φέρει σίγουρα ευθύνη, ο δε πράκτωρ πιθανόν να ευθύνεται. Σύγκρουση δηλαδή μεταξύ πιθανότητας και βεβαιότητας.

  38. ppan said

    @35 κι εμενα αυτό μου κάνει εντύπωση, ότι μέσες άκρες μας λένε ότι είναι μπεντροβάτος: είναι όπως με τη κόψη-όψη που όλοι μπερδεύουν, αντι για εθνικό είναι ό, τι είναι αληθινό, διαβάζουν : αληθινό είναι ότι είναι εθνικ(ιστικ)ό. Τόχει αυτο ο Σολωμός, να διαβάζεται αντιστρόφως.

  39. always in doubt said

    ερώτημα στον Σκυλο Τ.Β.Κ. και ο μέγας anchorman Eυαγγελάτος απο κάπου που δεν βρισκόταν έστελνε ανταποκρίσεις, αλλα δεν θυμάμαι που? μήπως θυμάστε?

  40. ppan said

    Ο Ευαγγελάτος ήταν ; νομίζω κάποιος άλλος. Ο Ευαγγελάτος έχει άλλα παρασημα: τον όλμο που κρατούσε και κυρίως την ιστορία με τον Ρουμάνο που είχε πάρει όμηρους μια οικογένεια. Μπορεί όμως να μην θυμάμαι καλά.

  41. ΣΑΘ said

    Δεν βιάζομαι να α π ο φ α ν θ ώ αν πρόκειται περί «μύθου» ή όχι.

    Σημειώνω ωστόσο:

    Ο (ιώδης) «Ιός», «υποδειγματικός» και απολύτως αξιόπιστος και πειστικός∙ (!!)

    Για τα σκουπίδια οι (όποιες) πηγές που μιλάνε για το αντίθετο∙

    «…οι απόντες, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες [που] έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί…», ενώ -καθώς προκύπτει από γκαραντί ιστορικές πηγές- ο ηρωικός » κ ο μ μ ο υ ν ι σ τ ή ς [κι όχι απλά γενναίος Έλληνας] Ναπολέοντας Σουκατζίδης» εκτελέσθηκε όπως εκτελέσθηκε για την Πατρίδα.

    Τα χαρτιά είναι, ευτυχώς, ανοιχτά.

  42. Πάει, τη γμσαμε τη συζήτηση με τα βρωμόλογα: Πάγκαλος και Ευαγγελάτος! Αλλά δεν φταίω εγώ, ο Στράβων Αμασεύς ανέφερε πρώτος τον Πάγκαλο!

    Ο Ευαγγελάτος δεν κρατούσε όλμοστο στούντιο αλλά αντιαρματικό εκτοξευτή LAW μιας χρήσεως (χωρίς τη ρουκέτα), αγοράσμένο από το Μοναστηράκι. Αυτά όταν ρίχτηκε η ρουκέτ RPG στην αμερικάνικη πρεσβεία.
    Ppan, ο Ευαγγελάτος παρουσίασε ως αποκλειστικότητα το ρεπορτάζ του Πάνου Πικραμένου (υποστηρικτής κι αυτός του Σάββα Κ.) από το υποτιθέμενο Αφγανιστάν. Μόνο που τα πλάνα είχαν γυριστεί στο όμορο Πακιστάν, όπου τα αυτοκίνητα τσουλάνε στη δεξιά λωρίδα. Μετά, ο Π.Π. δικαιολογήθηκε ότι τον παραπλάνησε ο ντόπιος εικονολήπτης.

  43. Ίσως να είναι καλύτερα που δεν μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξη του. Είναι ίδιον των μύθων να ζούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Γιαυτό και δεν φθείρονται.
    Εάν υπήρχαν στοιχεία θα τα βρίσκαμε, θα τα ψάχναμε, θα εντοπίζαμε καταγωγή, οικογενειακή κατάσταση, πολιτικές προτιμήσεις και άλλα χαζά.
    Επομένως ως μύθος είναι πιο δυνατός από την πραγματικότητα.

  44. Σόρρυ, τα αυτοκίνητα στο Πακιστάν τσουλάνε στην αριστερή λωρίδα και στο Αφγανιστάν στη δεξιά.
    Είδατε, κύριε ΣΑΘ στο 41, που μπερδεύουμε τη δεξιά με την αριστερά; Είμαστε καλοί χριστιανοί, εμείς εδώ!

  45. ppan said

    @ 42 ευχαριστώ

  46. […] Το πλήρες κείμενο που απαντά οριστικά στο ερώτημα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ […]

  47. always in doubt said

    ‘Ας είναι καλά το Διαδίκτυο. ‘Ηταν ο Ευαγγελάτος στο «Αφγανιστάν» ο οποίος ήταν στο Πακιστάν! και τον ξεμπρόστιασε ο Κούλογλου. Αλλά μανία μας και αυτή για «κατασκευή ηρώων». ‘Ολο με παραμύθια ζούμε, γιαυτό και έχουμε τους μεγάλους μας παραμυθαδες, βλ. βουλευτές.

  48. trolling around said

    Εμένα με προβληματίζει το ημερολόγιο του αρχιεπισκόπου και άγγλου πράκτορα, όπως και οι φήμες τα ημερών. Δεν νομίζω όλοι αυτοί να πληροφορήθηκαν το γεγονός από τη αγγλική εφημερίδα, αλλά μάλλον το αντίθετο συνέβη. Οι αρνητές το μόνο στοιχείο ως απόδειξη που ζητάνε και λένε είναι, δεν υπάρχει τέτοιο όνομα γραμμένο στα αρχεία. Ούτε το δικό μου όνομα θα βρείτε πουθενά γραμμένο, αν και έχω τακτικό απολυτήριο στρατού. Το σπασμένο τηλέφωνο παύει να λειτουργεί εξίσου στο γραπτό λόγο όπως στο προφορικό. Αν και το όνομα μου δεν είναι τίποτα δύσκολο, δύο συλλαβές μόνο και μόνο, αλλά οι γραφιάδες του στρατού παραμένουν σήμερα να είναι αγράμματοι, και ας υποτίθεται ότι έχουν τελειώσει λύκειο. Σκεφτείτε τώρα τους γραφιάδες του ’30, που μόλις μετά βίας τελείωναν το δημοτικό. Στη δικιά μου περίπτωση το Λ έγινε Π, το Π έγινε Γ, μετά Ι και τελειωμός δεν υπάρχει. Αν για κάποιο λόγο γίνει έρευνα, θα τους φανεί ότι παρουσιάστηκα κανονικά, και μετά την θητεία μου πείρα απολυτήριο χωρίς καμία εκπαίδευση και μετάθεση, και ας έχω γυρίσει όλη τα Ελλάδα. Οπότε, αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

  49. Όσο βάζεις λίκνους σε σκατά, χωρίς ανακατεύθυνση, τόσο θάρχονται οι σκατόμυγες εδώ, να βρουν τους φίλους τους.

  50. Το φωτογραφικό «ντοκουμέντο» φαίνεται να έχει ρώσικη προέλευση.

  51. Εννοώ άσχετο σκανάρισμα από βιβλίο είναι, αλλά κι ο ρώσος με την ίδια ευκολία το κολλάει αντικρυστά στ’ όνομα του ΚΚ, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

  52. Στάζυμπε
    Την έχω δει κι αλλού τη φωτογραφία του λινκ.
    Εντύπωση μου προκαλεί η άλλη φωτογραφία, με τους Κρητικούς που μαχαιρώνουν τους Ναζήδες. Είναι μια σειρά φωτογραφιών, που είχε δημοσιευτεί τη δεκαετία του ’70 σε κάποιο περιοδικό, μάλλον τα Επίκαιρα ή τον Ταχυδρόμο της εποχής. Τις είχε τραβήξει Εγγλέζος πράκτορας που ήταν μαζί με τους Κρητικούς όταν ήρθαν μούρη με μούρη με γερμανική περίπολο σε κάποιο φαράγγι της Κρήτης. Τα Κρητικάτσια όρμησαν με τις κάμες και ο Εγγλέζος -κύριος- σήκωσε τη φωτογραφική μηχανή. Πού να τρέχει, τώρα, να λερωθεί με τα αίματα…

  53. Τα ονόματα των Γερμανών υπαξιωματικών που συνόδευαν τη γερμανική σημαία εκείνο το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, τα συναντάμε πρώτη φορά στο λεύκωμα των Χατζηπατέρα-Φαφαλιού «Μαρτυρίες 40-41», εκδόσεις Κέδρος 1982,χωρίς κανένα στοιχείο, ασφαλώς..
    Από το 1982 και μετά αρχίζει στην Ελλάδα να ανακινείται ο μύθος.

    Ο ακροδεξιός συγγραφέας Δημήτριος Λαζογιώργος-Ελληνικός (έχει πεθάνει), που έκανε καριέρα στην ΥΕΝΕΔ επί χούντας, είχε πει σε μια εκπομπή του στο κανάλι του Καρατζαφέρη ότι είχε μάθει, λέει, ότι η ιστορία είχε γραφτεί σε ένα περιοδικό της χιτλερικής νεολαίας, εκείνες τις ημέρες, καλοκαίρι του 1941. Βέβαια ποτέ δεν το προσκόμισε.

    Ο Κουκίδης, λέω εγώ και αυτά που λέω είναι Ιστορία 100%, ήταν ορφανός και μεγάλωσε με τσιγγάνους ή σε μπουλούκι, για αυτό και δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί με το όνομά του επάνω, ούτε κάποιος συγγενής ή φίλος ή γνωστός. Ιστορία 100%.

  54. @52
    Θα σε στεναχωρήσω για τη φωτό με τα κρητικάτσια, και τον Αγγλο που τα φωτογράφισε (αντί να σηκώσει το όπλο του, σήκωσε την κάμερα). Είναι φωτογραφία τραβηγμένη στα γυρίσματα της ταινίας «Το νησί των γενναίων». Σοβαρολογώ, έχω εντοπίσει τη σκηνή.

  55. Βασιλική,
    μ’ αρέσει το δεύτερο επώνυμο του Λαζογιώργου.
    Καλά, το περιοδικό της χιτλερικής νεολαίας (ωραία περιοδικάκια διάβαζε ο μακαρίτης στα παιδικάτα του) έγραφε για έναν ήρωα των αντιπάλων; Και ο συντάκτης του δεν βρέθηκε κατευθείαν στο Ανατολικό μέτωπο να σκάβει στα χιόνια του Στάλινγκραντ; Τσκ, τσκ, τσκ, χάλασε κι ο Γκαίμπελς…

  56. Αχ, γι αυτό είναι τόσο καλοφωτισμένα τα πρόσωπα των Κρητικών; Μα τι διάλο; Θυμάμαι τη φωτογραφία ως ντοκουμέντο. Κι επειδή μάλλον γνωριζόμαστε θα ξέρεις ότι η μνήμη μου είναι ελεφαντιαία.
    Λες από τότε να είχαν αρχίσει οι τρολιές;

  57. Μιλάμε για την γνωστή Ντέιλι Μέιλ, κι όχι καμιά συνώνυμη του Καΐρου; Να διακινδυνέψω να πω ότι Δευτέρα 9 Ιουνίου του 41 δεν υπήρξε φύλλο της εφημερίδας αυτής; Ή λόγω πολέμου σπάζανε οι παροιμιώδεις εγγλέζικοι κανόνες;

  58. @Σκύλος για τη φωτό.

    Η λεζάντα λέει

    Αυθεντική φωτογραφία από τον Άγγλο Τζων Εμπερσον στις 14 Ιουλίου 1944.
    Κρήτες αντάρτες επιτίθενται με λύσσα σε γερμανούς στρατιωτες.Αριστερα ο θρυλικός ΜΥΣΙΡΛΗΣ που σκοτώθηκε σε άλλη μάχη λίγες μέρες αργότερα. Στο κέντρο ο μέγας ομαδάρχης ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ και δεξιά ο Χανιώτης αντάρτης ΙΟΡΔΑΝΗΣ που εκτελέστηκε στην 1η Σεπτέμβρη 1944….

    ή κατά άλλους

    Τη φωτογραφία τράβηξε ο Άγγλος σύνδεσμος με τον ΕΛΑΣ John Emberson , (τελικά οι Βρετανοί είναι πράγματι ψύχραιμοι) που παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ . Η σκηνή διαδραματίστηκε στο Βρωμονερό του Κρουσώνα στις 14 Ιουλίου 1944. Ο Μιχάλης Μεταξάκης , επικεφαλής της ελασίτικης ομάδας, αφηγείται: … πέφτομε σε ενέδρα Γερμανών. Τόσο κοντά, που αρπαχτήκαμε χέρια με χέρια. Δεν μπορούσαμε να πυροβολήσουμε . Παλεύαμε ποιος θα έριχνε τον άλλο κάτω να τον σκοτώσει. Την ώρα που πάλευα εγώ με έναν Γερμανό, γυρίζει ο άλλος Γερμανός να με σκοτώσει αλλά πηδάει ένας αντάρτης, τον καβαλικεύει και τον μαχαιρώνει. Τη γλιτώνω εγώ και εξοντώνω τον Γερμανό. Αστραπιαία, σφαπ, του καρφώνω το μαχαίρι .

    Πήγαινε στο βίντεο αυτό, περίπου στο 2.40-2.45, και θα δεις τους 3 Ναζήδες με τους 3 Κρητικούς, ακριβώς. Σκέψου ότι δύο μέτρα δεξιότερα από την κινηματογραφική κάμερα στεκόταν ένας με μια φωτογραφική κάμερα και τράβηξς μια φωτογραφία, ίσως για τα «Προσεχώς». Είναι ακριβώς αυτοί οι 6 πολεμιστές.
    Και είναι ακριβώς αυτή η φωτογραφία.

    Είναι και άλλα πολλά, έχουν ακφραστεί κατά καιρούς πολλές αμφιβολίες (το σηματάκι στο κράνος του Γερμανού, το έιδος της μπότας του Γερμανού, το γεγονός ότι δεν υπάρχει και μια επόμενη φωτό με τους νεκρούς Γερμανούς, αφού λέμε, ότι ο Αγγλος έζησε, και μαζί και οι 3 Κρητικοί), αλλά αυτά όλα είναι επουσιώδη, μπροστά στην σκηνή που σου δείχνω.

  59. Βασιλική στο 54
    αν εννοείς το πλάνο με τα μαχαιρώματα στο 3:52 αυτουνού του βίνδεου (http://www.youtube.com/watch?v=RY0sLyE8V2c&feature=related) μοιάζει αλλά δεν είναι το ίδιο. Λείπει η χαρακτηριστική καλικούτσα στα αριστερά.

  60. Καλά, μαζί γράφαμε…

  61. Λοιπόν, όντως η φωτογραφία πρέπει να προέρχεται από τα γυρίσματα.
    Αλλά ποιός είναι ο ταγματάρχης Έμπερσον που δεν τον αναφέρει ο Μπήβορ στη μάχη της Κρήτης και πώς φιλοτιμήθηκε να πάει στον ΕΛΑΣ της Κρήτης, τη στιγμή που ο ΕΛΑΣ στο νησί ήταν σχετικά ασήμαντος ενώ υπήρχαν άλλες πολύ πιο αντικομουνιστικές και φιλοβρετανικές αντιστασιακές ομάδες;
    Τη λεζάντα που την ευρήκες;

  62. Ρίξε μια ματιά εδώ, κάτι ξένοι ειδικοί Β’ΠΠ-ολόγοι σχολιάζουν
    http://www.ww2f.com/wwii-general/43256-few-interesting-wwii-pics.html

    ενώ οι δικοί μας μαλώνουν για το αν οι 3 κρητικοί ήταν δεξιοί ή ΕΛΑΣίτες
    http://www.freeforum-gr.net/index.php?topic=526.0

  63. Βασιλική, εσύ που τα ψάχνεις. Ο Μαλούχος γράφει σε ένα σημείο:

    Η κυβέρνηση Τσολάκογλου, με εντολή της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης Αθηνών υποχρεώνεται να ανακοινώσει ότι ο φρουρός της σημαίας στην Ακρόπολη πέθανε από έμφραγμα. Ως αιτία, αναφέρθηκε η «συγκίνησή» του, επειδή ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει τη σημαία που φρουρούσε. Ηταν, προφανώς, μια πράξη προπαγάνδας που σκοπό είχε να πνίξει έναν θρύλο την ώρα που γεννιόταν. Όμως, παραδεχόταν έτσι, και μάλιστα με τη γερμανική κατοχική «βούλα», ότι ο θρύλος είχε βασιστεί σε μιαν αλήθεια.

    Αλήθεια, υπάρχει αυτό το στοιχείο; Γιατί αν το ανακοινώνει τότε θα υπάρχει σε ελληνική εφημερίδα (υποθέτω στην Καθημερινή που ήταν εξπέρ σε τέτοια θέματα).

  64. Α, και στα Επίκαιρα ή στον Ταχυδρόμο (πρέπει να ήταν 1975 έως 1977) θυμάμαι πλήρη σειρά φωτογραφιών από το καρτέρι μέχρι τα πτώματα.

  65. «Καλικούτσα», τι είναι;;; Που τον έχει στην πλάτη του;;; Καλά, μπορεί να είναι από σκηνή που ξαναγυρίστηκε ή από πρόβα. Πάντως όλοι, και οι 6, είναι ίδιοι. Εσύ για ποιο περιοδικό λες, θυμάσαι τίποτα;;;

  66. Πάλι μαζί γράφαμε.

  67. Δεν ξές την καλικούτσα; Άρα δεν είσαι η Βασιλική που υποψιάζομαι.
    Ναι, που τον έχει στην πλάτη. Αν και στο πλάνο, ο δεξιά «αντάρτης» κάνει στην αρχή ένα ντού με το στέρνο, γέρνει ο γερμανός και αστραπιαία φαίνεται σαν να τον έχει καβάλα.
    Μήπως η σκηνή βασίστηκε σε υπαρκτές φωτογραφίες;
    Πάντως αυτός ο Έμπερσον ψιλοτρολιά μου φαίνεται.
    Ως γνωστόν, στο ίντερνετ κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος. Εκτός εάν το δηλώνεις.

  68. Κωνσταντίνος Κουκίδης said

    Κωνσταντίνος Κουκίδης εδώ! Μήπως με ζήτησε κανείς;;;

  69. @57
    Μια που το είπε ο ΣτάζυΜπο.
    Αυτό το φύλλο της Daily Mail το έχει δει ποτέ κανένας;;;

  70. το γούγλισα και εδώ http://eteriafotografizontas.blogspot.com/2011_01_16_archive.html επεκτείνεται η συζήτηση

  71. Χρηστος Κ. said

    #68 Να παρουσιαστειτε στον κυριο Μαλουχο σας ψαχνει εναγωνιως

  72. Το φύλλο της Ντέιλι Μέιλ μάλλον το χρησιμοποίησαν για να σκουπίσουν από τα πετρέλαια τον γνωστό κορμοράνο.

  73. Ο αριστερά Γερμανός έχει στο κράνος του εκείνο το τρίχρωμο σηματάκι που έφεραν οι Γερμανοί που υπηρετούσαν σε περιοχές που είχαν δοθεί διοικητικά σε Ιταλούς. Η Κρήτη ήταν υπό τους Γερμανούς αποκλειστικά. Προφανώς η στολή του Γερμανού και το κράνος μαζί προερχόταν από πρηγούμενη ταινία που διαδραματιζόταν στην Αθήνα, και έτσι ξέμεινε και το σηματάκι στο κράνος 🙂

  74. akindynos said

    Ορίστε άπιστοι Θωμάδες, θέστε τα ποντίκια σας επί των ληξιαρχικών τύπων των ήλων

    So painfully close (μόνο το όνομα, η χρονιά και η ηλικία είναι λάθος)

  75. ppan said

    Χαχα! Καταπληκτικό, Βασιλική!

  76. Χρηστος Κ. said

    #74 Νταξ αφου εχει μονο τοσα λιγα λαθη και δεν λεει τιποτε αλλο το πιστεψαμε. Ο επομενοςςςςςςς

  77. 68
    Κουκίδη, ήσουν στις 27-04-1941 ημέρα Κυριακή, στην Ακρόπολη;
    Και αν ναι, πήδηξες από τον Βράχο τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία;
    Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πήδηξες ή δεν πήδηξες;

  78. ppan said

    Να μας πει ο Κουκίδης κι αν ήταν στην συνάντηση Ερντογάν- Γιωργάκη.

  79. @63, JustAnotherGoneOff
    Δεν το ξέρω καθόλου αυτό που ρωτάς.

  80. #74 Εγώ βλέπω τις διαφημίσεις της εποχής, τότε δηλαδή που οι λάμπες και τα παγωτά ήταν Ελληνικά, από γάλα προφανώς και όχι από Ιταλικό γάλα σε σκόνη. Ακόμη έχω στη μύτη μου το άρωμα από πραγματικό παγωτό. Επίσης οι εταιρίες δεν ντρεπόντουσαν για το Ελληνικό αλφάβητο (Βολφράμ, Λύρα Α.Ε. ΕΒΓΑ).

  81. Χρηστος Κ. said

    Αυτο το τρολευ ειναι ανθεκτικο. Ουτε απο διακοπες ρευματος δε καταλαβαινει

  82. Θρασύμαχος said

    #41: Ο ιός είναι έγκυρος όχι εξ ορισμού ή λόγω αριστερωσύνης, αλλ’ επειδή εν προκειμένω παραθέτει προϊόν πρωτογενούς έρευνας. Αντίστοιχα, οι «πηγές» Μαλούχου είναι στέρφες όχι εξ ορισμού ή λόγω δεξιωσύνης, αλλ’ επειδή εν προκειμένω είναι μεταγενέστερες, τριτογενείς και ομολογούμενα στρατευμένες.
    #48: Οι «αρνητές» δεν αξιώνουν τεστ DNA ούτε ληξιαρχικές πράξεις, θα αρκούνταν σε οποιαδήποτε πηγή της εποχής, δηλαδή απαλλαγμένη από υπόνοιες μυθοπλασίας. Έλα όμως που ούτε το φύλλο της Daily Mail βλέπουμε, ούτε την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τσολάκογλου, παρά μόνον αυτοεπιβεβαιούμενες ψευδοπαραπομπές όπως εκείνη στον Χάμοντ (#27!) …

  83. Όποιος μπορεί να ψάξει για Κουκίδη και στο μεν πατραϊκό http://www.mouseiotipou.gr (έχει σχετικά φύλλα από την κατοχή, δεν ξέρεις ποτέ τι θα βγει κι από κει). Εμένα εδώ και πολύ ώρα κόλλησε η αναζήτηση.

  84. Ο Χάμμοντ είναι συγγραφέας 2 βιβλίων με θέμα τη δράση του στην Ελλάδα (έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά).
    Προφανώς αυτές οι «αναμνήσεις» του που λες, θα είναι υποσύνολο (ή πρώτη μορφή) των δύο αυτών βιβλίων. Δεν πιστεύω άλλα να λέει στα «memoirs» και άλλα να λέει στα βιβλία.

  85. #57, #69 Κι εδώ αν βάλει κανείς ημερομηνία 9 Ιουνίου 41, δεν θα βρει φύλλο της Ντέιλι Μέιλ, ενώ το Σαββατιανό και της Τρίτης είναι εκεί. Ούτε σε άλλη Δευτέρα…

  86. Το εδώ:
    http://www.historic-newspapers.co.uk/Original-Newspapers/Select-your-Date

  87. Το #84 απευθυνόταν στο #27 του Π2 και στο #82 του Θρασύμαχου.
    Ο Χάμμοντ είναι συγγραφέας 2 βιβλίων με θέμα τη δράση του στην Ελλάδα (έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά).
    Προφανώς αυτές οι «αναμνήσεις» του που λες, θα είναι υποσύνολο (ή πρώτη μορφή) των δύο αυτών βιβλίων. Δεν πιστεύω άλλα να λέει στα «memoirs» και άλλα να λέει στα βιβλία.

  88. Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Δεξιά στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, είναι μια σκέτη σχιζοφρένεια: οι δοσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών, που πολέμησαν την Εθνική αντίσταση, παριστάνουν τους υπερασπιστές του έθνους. Πάντως με κάτι τέτοια Κουκιδικά, δεν τα ‘χουν καταφέρει κι άσχημα και τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

    Κι άλλος αστικός μύθος στο άρθρο:

    Πρώτον, φαίνεται οτι τους στίχους της Συννεφιασμένης Κυριακής δεν τους έγραψε ο Τσιτσάνης. Ο Πετρόπουλος, στο βιβλίο «Καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες» γράφει κατά λέξη:
    «…Για τη Συννεφιασμένη Κυριακή διαθέτω ένα ντοσιέ.Και επίσης τον πρωταρχικό δίσκο με την εγγραφή: Β.Τσ-Α.ΓΚ(+ Βασίλης Τσιτσάνης-Αλέκος Γκούβερης) που σήμερα αναφέρουν κι άλλοι μελετητές…»

    Τους στίχους λοιπόν έγραψε ο Γκούβερης, στιχουργός από τη Λάρισα. Ο Πετρόπουλος είχε γράψει άρθρο στον Ταχυδρόμο, που έγινε, όπως λέει, η αιτία να τον εκπαραθυρώσουν από το περιοδικό.

    » Ο άνθρωπος που με εκπαραθύρωσε ήταν ο Καψής, μετέπειτα σκατο-υπουργός του ΠΑΣΟΚ (ελέω Λαμπράκη)»

    Δεύτερον, κάπου αλλού, αλλά δεν θυμάμαι πού, είχε γράψει, ότι η Συννεφιασμένη Κυριακή δεν έχει καμία σχέση με Γερμανούς. Το νόημα του τραγουδιού είναι άλλο: Το πενήντα και πιο πριν, τα ζευγαράκια δεν είχαν άλλο τρόπο να συνβρεθούν ερωτικά, παρά την Κυριακή στα παγκάκια. Ε, όταν είχε συννεφιά και ψιχάλα, η συνεύρεση γινόταν αδύνατη.

  89. Πάλι για το #27 του Π2 και στο #82 του Θρασύμαχου.
    Εντόπισα την αναφορά του Χάμμοντ. Εϊναι στο βιβλίο του «Με τους αντάρτες 1943-44», εκδόσεις ΅λληνική Ευρωεκδοτική, χωρίς χρονολογία (υπολογίζω εκδόθηκε στα ελληνικά τέλη δεκαετίας του 1980).
    Στην εισαγωγή λέει μόνο ότι ο φρουρός (χωρίς όνομα) υπάκουσε να κατεβάσει τη σημαία, τυλίχτηκε με αυτήν και έπεσε από το βράχο.
    Εντελώς δευτερογενής η αναφορά του.

  90. Θρασύμαχος said

    Ματαίως ψάχνετε για τα παλιά δημοσιεύματα. Ξέρουμε δα πώς τα εξαφανίζουν οι επιτήδειοι: http://www.patris.gr/articles/200177 «Η μητρική γλώσσα του Χριστού ήταν η ελληνική, το αμερικανικό περιοδικό Τάιμ το είχε αποκαλύψει πολύ παλιά, όμως τα τεύχη εκείνα εξαφανιστήκανε μυστηριωδώς»

  91. Κωνσταντίνος Κουκίδης said

    Αν δεν με χρειάζεσθε, ας πηγαίνω λοιπόν σιγά-σιγά

  92. #86 Stazybo, μήπως υπάρχει η περίπτωση (από κεκτημένη ταχύτητα) το 9/6/1941 να είναι η δυτική αναγραφή ημερομηνίας; Δλδ 6/9. Να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα.

  93. Οκ το βρήκα κι εγώ, όντως υπάρχει φύλλο στις 6/9 αλλά πέφτει Σάββατο.

  94. (£39.99 να είναι οι ώρες σας)

  95. 1ας said

    Οι ΔΟΛιοι έτσι τους θέλουνε τους ήρωες μας,να θυσιάζονται,να σκοτώνονται δίχως να προβάλουν αντίσταση.Ο κύριος Μαλούχος δεν βρήκε να γράψει κάτι για τους χιλιάδες εκτελεσμένους ΕΑΜίτες που αντισταθήκανε ενεργά στον Φασίστα κατακτητή,αλλά βολεύτηκε με τον ανύπαρκτο -βολικό μύθο -Κουκίδη.

    Κατά τα άλλα μου αρέσει που μερικοί σχολιαστές που σε άλλες συζητήσεις ουρλιάζουν για τις ιστορικές «ανακρίβειες»,τώρα ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάνε να διατηρήσουμε τον μύθο του Κουκίδη καθότι ωφέλιμος.
    Και το ερώτημα είναι το εξής:Έστω ο μύθος είναι ωφέλιμος.Για ποιούς είναι ωφέλιμος πέρα από αυτούς που δείχνουν τον δρόμο της παραίτησης από τον αγώνα;;

  96. Χρηστος Κ. said

    Κυριε Κουκιδη πριν μας αφησετε εχω δυο ερωτηματα.
    α)(Κλασσικο ηλιθιο ερωτημα ανοητου δημοσιογραφου)Τι νιωσατε κατα την πτωση απο τον βραχο?
    β)Πιο ειναι το φαρμακο που σας διατηρει ακμαιο μεχρι σημερα?

  97. 88
    Καπετάνιε, ο Τάσος Σχορέλης στη «Ρεμπέτικη Ανθολογία» γράφει ότι τους στοίχους τους έγραψε το 1947 ο Αλέκος Γκούβερης, όταν κάποια Κυριακή έχασε η αγαπημένη του ομάδα η Λάρισα…
    Ο Τσιτσάνης υποτίθεται διόρθωσε τον τρίτο στίχο του πρώτου τετράστιχου, και από «που είναι μελαγχολική» τον έκανε «που έχει πάντα συννεφιά».

  98. Κωνσταντίνος Κουκίδης said

    #71: Από χθες του στέλνω μέϊλς αλλά κάνει πως δεν με θυμάται.
    #77: Ναι, θυμάμαι πως κάπως πήδηξα εκείνη τη μέρα, όμως τυλιγμένος σε σεντόνι και όχι σε σημαία.
    #96α: Ούτε που τον ακούμπησα, λέμε!
    #96β: Μα φυσικά η αγάπη του λαού.

  99. NM said

    Κύριε Σαραντάκο και λοιποί Mythbusters
    Είμαι συγκλονισμένος !
    Τι είναι αυτά που γράφετε; Δεν υπήρξε τελικά ο εύζωνας Κουκίδης;
    Μα ποιος τέλος πάντων είναι ο σατανικός σκοπός σας;
    Μήπως θέλετε να απομυθοποιήσετε τον χώρο της Ακρόπολης από το υπερβατικό μυστήριο που τον περιβάλλει;
    – Ωρα να μας πείτε ότι ούτε η ιστορία του Μιμίκου και της Μάιρης είναι αληθινή !
    – Η ξέρω’γω… (για να πάμε ακόμα παλιότερα) ότι η τυραννοκτονία από τους Αρμόδιο και Αριστογείτωνα, οφείλεται σε ερωτική αντιζηλία μεταξύ ομοφυλοφίλων…!
    Μα τι θα γίνει επιτέλους με όλους εσάς;
    Βαλθήκατε να μας καταστρέψετε την αγαλλίαση της on line παρακολούθησης των πριγκηπικών γάμων (και κυρίως του σχολιασμού τους!) που μεταδίδουν ΟΛΟΙ οι τηλεοπτικοί σταθμοί μου φαίνεται.

  100. #92 κεκτημένη ταχύτητα ποιού; Ο Νικοκύρης έγραψε ολογράφως 9 Ιουνίου…

  101. Δεν ήξερα ότι παραμένουν συγκοινωνούντα τα δοχεία ΔΟΛ και Αλ…

  102. 1ας said

    Στο 2ο άρθρο του ο κύριος Μαλούχος προβαίνει σε άλλη μια κουτοπονηριά,χρεώνει σε πολιτικούς λόγους την άρνηση στην ύπαρξη του Κουκίδη
    γράφει:
    «Φέρεται να ήταν μέλος της ΕΟΝ και το γεγονός αυτό προφανώς κοιταγμένο έξω από το ιστορικό του πλαίσιο – δηλαδή ότι τότε ήταν η μισή Ελλάδα μέλος… – επηρεάζει ακόμα και σήμερα αρνητική την αποδοχή του από πολλούς.»

    Το να κάνεις λάθος είναι κατανοητό,το να εμμένεις και να δικαιολογείσαι με κουτοπονηριές όχι.

  103. #88 Έτσι πάνε αυτά. Ξέρεις πόσα τραγούδια είναι ανωνύμων που τα έχουν πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί; Από τον Τσιτσάνη μέχρι και τον Χ»Γιάννη;

    #95 Για τον Μαρμαρωμένο βασιληά
    ούτε φωνή ούτε λαλιά
    τον τραγουδάνε όμως τα παιδιά
    στα παραμύθια η γιαγιά

    Έτσι είναι οι μύθοι Ένα. Όσο και να θέλεις δεν μπορείς να τους πολεμήσεις γιατί όσο τους πολεμάς τόσο τους δυναμώνεις.
    Εδώ πάει να δημιουργηθεί ο μύθος ότι κάποιος Αλέξης που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού είναι Ήρωας.

    Κάποια πράγματα δεν ελέγχονται. Μην την ψάχνεις. Εδώ κάναμε ήρωες και ήρωες που έσφαξαν αθώους Έλληνες κατά δεκάδες. Κατά διαβολική σύμπτωση ανήκουν όλοι στον ηρωοποιητικό χώρο, για τους νεκρούς όμως της γραμμής Μεταξά, ούτε φωνή ούτε λαλιά.

  104. #100 Stazybo αναφερόμουν σε ενδεχόμενη κεκτημένη ταχύτητα των πηγών (που στη συγκεκριμένη είναι ο Ιός που αναφέρει την ημερομηνία αριθμητικά). Μια υπόθεση έκανα.

  105. 1ας said

    Στράβεν μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα,άμα είναι να τα μπουρδουκλώσουμε για να βγάλουμε το μέσο όρο,και να δηλώσουμε όλοι ευχαριστημένοι.Εγώ τουλάχιστον δε θα τσιμπήσω στην προσπάθεια(;;) για τρόλιγκ.

    Ο Κουκίδης ήταν μύθος.Τελεία και παύλα,δεν υπάρχουν πρωτογενείς πηγές,παρά μόνο ανακύκλωση μιας είδησης Βρετανικής εφημερίδας.Το αν ο Αλέξης,ο Μάκης,ο Σάκης,ο ΕΛΑΣ,ο ΕΔΕΣ,οι ταγματαλήτες,τιμούνται ως ήρωες ή όχι,είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.Και μάλλον παπά ΤΡΟΛ στο παρόν νήμα.

  106. Μαθαίνεις γρήγορα βλέπω, έπιασε τόπο το σχ.81. Είσαι λοιπόν ευπρόσδεκτος στο κλάμπ 😛

  107. #104 OK, δεν το είχα προσέξει.

    Να σημειώσω το #103 και τα προγενέστερα του αμασέφ-τρολ, που αναγκάστηκα να δω λόγω του #105.

    Θα είναι χρήσιμα όταν, μετά από 500 σχόλια, ο νικοκύρης θα βρει να αποπέμψει πάλι κάποιο νεοφερμένο ηλίθιο, αφήνοντας στην ασυλία τους τους συνήθεις που μας λένε και απροκάλυπτα ότι μας έχουν χεσμένους και μας και το νικοκύρη, αυτοί είναι εδώ να λένε τις μαλακίες τους -αφού στα μπλογκ τους δεν πατάει ψυχή, προφανώς…

  108. Immortalité said

    @104 – 107 Τι νόημα όμως θα είχε η είδηση κοντά πέντε μήνες μετά; (αν υποθέσουμε ότι το σωστό φύλλο είναι της 6/9)

  109. #107 Δεν είσαι μόνο αγενής, είσαι και ψεύτης.
    Αν βλέπει ο Χασάπης, αυτοί είναι οι πρώτοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιώ έχοντας πλήρη επίγνωση.
    Ψεύδεσαι Stazybο Hοrn, ουδέποτε είπα κάτι για τον νικοκύρη, διαφωνώ σε πολλά και τα λέω με τον πάντα κόσμιο τρόπο μου αλλά ουδέποτε είπα αυτά που έγραψες, εκτός από τον Μπουκανιέρο. Εκτός εάν ο νικοκύρης θέλει μόνο γιέσμεν στο ιστολόγιο του, που δεν το πιστεύω.
    Πρέπει όμως να σε ενοχλεί πάρα πολύ η παρουσία μου γιατί έχω πραγματικά βαρεθεί τα περι τρόλ. Θαρρείς και οι άλλες μαλακίες που γράφετε είναι πάντα σχετικές με το εκάστοτε θέμα.
    Δεν πρόκειται να απαντήσω σε άλλη κατηγορία περί τρολισμού. Είναι η τελευταία φορά που το κάνω.

  110. #108 Immortalité, για το αν υπάρχει όντως και με τι τρόπο παρουσιάστηκε ο Κουκίδης από την Daily Mail. Ξέρουμε μόνο αναφορές όχι τι γράφει το ίδιο το άρθρο αλλιώς θα βγάζαμε περισσότερα συμπεράσματα. Κανένας στο Λονδίνο δεν είναι να πάει στα αρχεία της Daily Mail για να μας το κοπιάρει το άρθρο;

  111. argosholos said

    Ας ξαναρωτήσω κάτι, μήπως κανείς ξέρει παραπάνω:

    Το κατά Τσόρτσιλ «οι ήρωες πολεμούν ως έλληνες» που και πότε ειπώθηκε; Υπάρχει κάποια πρωτογενής αναφορά; Πάντως, ο ίδιος δεν λέει και πολλά στην ιστορία του (πήρε και Νόμπελ!!!) για την αντίσταση των ελλήνων στους ιταλούς.

  112. Νομίζω (χωρίς να έχουμε μιλήσει ιδιαιτέρως) πως ο Νικοκύρης απέπεμψε το Θεοπρόβλητο όχι για τις άλλες ευφάνταστες απόψεις του, παρά γιατί χαρακτήρισε το Νίκο Δήμου «απολογητή της παιδοφιλίας» ή κάτι τέτοιο. Ο Στράβων, ό,τι κωλοτρυπίδες απόψεις κι αν εκφράζει, συνήθως δεν βρίζει απρόκλητα. Και πρέπει να ομολογήσω πως και το Θεοπρόβλητο, όταν διάβασα λίγο το μπλογκ του, άρχισα να τον συμπαθώ: είδα έναν πιστό Χριστιανό, που πονάει πραγματικά για τα στραβά και της Εκκλησίας και του κόσμου, αλλά που τον κυριεύει σιγά-σιγά η παράνοια. Πιστεύω ότι θα του έκανε καλό να διαβάσει λίγον Έκο (και συγκεκριμένα το Εκκρεμές του Φουκώ ή το Κοιμητήριο της Πράγας), αλλά δεν ξέρω πώς θα τα εκλάμβανε…

  113. Immortalité said

    @110 Ιάγο απλώς αναρωτήθηκα γιατί να δημοσιεύσει η εφημερίδα την είδηση κοντά πέντε μήνες μετά θεωρώντας ότι είναι δύσκολο να είναι λάθος η ημερομηνία. Φυσικά και το άρθρο (αν υπάρχει) θα ήταν χρήσιμο.

  114. #113 Πάντα όταν παρατίθενται αυτολεξεί ή και είναι εύκολα προσβάσιμες οι πρωτογενείς πηγές αποτελούν τα καλύτερα επιχειρήματα. Αυτονόητο.

    #111 Όσο γνωρίζω είναι απόλυτα αληθής η δήλωση αλλά έχει μεταφερθεί διαστρεβλωμένα στα καθ’ ημάς. Τη φράση την είπε ο Χίτλερ και την πήρε ο Τσώρτσιλ ή το αντίστροφο. Ο κάθε εθνογκαγκά την προσαρμόζει ανάλογα. Κοινώς, δεν ξέρω ούτε κι εγώ αν είναι αλήθεια και ποιος την είπε. Όποιος έχει τα ντοκουμέντα του Τσώρτσιλ και του Χίτλερ, σκανάρισμα και imageshack να τα δούμε ιδίοις όμμασι. Αλλιώς ας σιωπήσει, έχει γίνει εντελώς σιχαμένη αυτή τη καραμέλα.

  115. 1ας said

    @111

    Έφτασεεεεεεεεεεεεεεεεε

    http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=30688

    άκου το από το 1:00 και μετά.

  116. 97
    κι αυτό με τη Λάρισα, θα μπορούσε να είναι αστικός μύθος των Λαρισαίων, όλα αυτά τα ηρωικά, ο Αγώνας, ο αγώνας, προσφέρονται. Πάντως σίγουρα ούτε του Τσιτσάνη είναι, ούτε για Γερμανούς μιλάει.
    Η αλλαγή του στίχου είναι λογική. Αν ο Τσιτσάνης κρατούσε την αρχική εκδοχή θα ήταν κάπως κακοτονισμένο: που-είναι-μέλα-γχολική. Ενώ: που έχει πά-ντα… ,είναι πιο καλό.

    -Εγώ επιμένω να μην καταλαβαίνω τη συμμετοχή των ΕΛ σε τέτοιες ιστοσελίδες.Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ας βρούμε μια άκρη «εμείς», γιατί πραγματικά, τι νόημα έχει ένας διάλογος με 450 ατάκες περί του αν οι «εβραίοι» είναι αντισημίτες και αν για το ολοκαύτωμα, (που δεν έγινε), φταίει ο Κόρατζ, ή αν οι Ταγματασφαλίτες ήταν οι καλοί. Υποψιάζομαι, οτι πολλοί απο αυτούς είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, από κάποιους ή αυτόκλητοι με τους ίδιους σκοπούς.
    Στο σπίτι του κανείς θα καλούσε για παρεούλα τον Πλεύρη;

  117. 1ας said

    Μπα απλά βλαμμένοι είναι που νομίζουν ότι άμα προκαλέσουν θα καταφέρουν κάτι.Χαλάνε βέβαια τις συζητήσεις,αλλά από την άλλη γίνεται φανερό ότι έχουνε πρόβλημα στη σκέψη.

  118. #116 Ωχ με κατάλαβες, είμαι ο Πλεύρης 🙂 🙂
    #117 Μην προκαλείς 1α, μόνον εσύ δεν δικαιούσαι να κάνεις το σχόλιο που έκανες.

  119. sarant said

    Πω-πω, πιάσαμε σχετικά γρήγορα τριψήφιο νούμερο! Ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια!

    Χρωστάω μιαν εξήγηση για τη Συννεφιασμένη Κυριακή: απέφυγα να γράψω ότι είναι κι αυτό (κατά τη γνώμη μου) μύθος, γιατί δεν έχω πρόσβαση στις πηγές που είχα. Πάντως, θυμάμαι τον Σχορέλη, με τον οποίο έκανα παλιά κουβέντες, να λέει ότι στην ΑΕΠΙ το τραγούδι είναι κατοχυρωμένο από κοινού σε Τσιτσάνη και Αλέκο Γκούβερη, ότι ο Γκούβερης έχει πει ότι έγραψε τους στίχους μια Κυριακή που η ΑΕΛ έχασε από τον Ολυμπιακό Βόλου, και ότι ο Τσιτσάνης μετά πρόσθεσε τις σάλτσες περί κατοχής. Ωστόσο, ο Σχορέλης δεν συμπαθούσε τον Τσιτσάνη («όταν ο Παπάζογλου έβγαζε σφουγγάρι για να ζήσει, εκείνος έκανε κουμπαριές με τον Μουσχουντή», έλεγε) οπότε δεν ξέρω πόσα απ’ αυτά στέκουν. Γιαυτό και δεν έγραψα.

  120. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Ίσως αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο (συγνώμη αν είναι έτσι) αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Μαλούχος (άθελά του;) συμβάλλει και στη διατήρηση ενός άλλου μύθου όταν γράφει Ήταν Κυριακή του Θωμά, η μέρα που ενέπνευσε και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», το μέγα τραγούδι του Τσιτσάνη.
    Έχω σε παλιό βίντεο απόσπασμα συνέντευξης του Τσιτσάνη δοσμένη για κάποιο γαλλικό ντοκυμαντέρ όπου λέει ο ίδιος πως το τραγούδι του αυτό δε σχετίζεται καθόλου με τη γερμανική κατοχή.

  121. sarant said

    Κύριε Κουκίδη, τιμή μου για την επίσκεψη που μας κάνατε!

    Βασιλική ΜΤ- Σκύλε ΒΚ, έχω την εντύπωση ότι βγάλατε ωραίο θέμα, αλλά ακόμα δεν πρόλαβα να δω τα βιντεάκια.

    Ακίνδυνε, καλό 🙂

    Αργόσχολε, «σαν Έλληνες» είπε ο Τσόρτσιλ 🙂

  122. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Πω, πω, Νικοκύρη, μαζί… τα γράφαμε!

  123. akindynos said

    Περισσότερο δραματική παραλλαγή της ιστορίας το 1942, μάλλον πρόκειται για βιβλιοκριτική!

    ένα, δύο, τρία καταραμένα snippet.

  124. #119 Θυμάμαι όταν μια φορά και έναν καιρό ήμουν νέος κι όμορφος, είχαμε παίξει μαζί με έναν ψαγμένο φίλο μου αριστερό Αθηναίο (καλή του ώρα) σε ένα κουτούκι της Θεσσαλονίκης με κάτι παππούδες Τσιτσαναίους. Όλα καλά κι όλα ωραία αλλά μόλις τους ανέφερε το όνομα Μουσχουντής λίγο έλειψε να παρεξηγηθούν. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί.

  125. sarant said

    123: Και δεν ξέρουμε αν λέει και όνομα -αλλά πολύ καλό εύρημα!

  126. Αλιρτοδυσσεβής said

    Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά περί του υπαρκτού ή μη Κ. Κουκίδη. Έχω διαβάσει, επίσης, ότι προς τιμήν του στρατιώτη αυτού διέταξε ο Χίτλερ να κυματίζει η ελληνική σημαία δίπλα στη σβάστικα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι και αυτό είναι μύθος. Έστω! Επανειλημμένως, όμως, έχω ακούσει από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ ηχητικό ντοκουμένο από την τελετή που έγινε στον Ιερό Βράχο κατά την απελευθέρωση της Ελλάδος, οπότε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παναδρέου είπε μεταξύ άλλων: » .. η γαλανόλευκη κυματιζει πια μόνη..». Τί μπορεί να σημαίνει αυτό το «μόνη» εκτός από το ότι κυμάτιζε στη διάρκεια της Κατοχής μαζί με κάποια άλλη; Και γιατί, άραγε, κυμάτιζε η σημαία του υπόδουλου λαού δίπλα στη σημαία του κατακτητή;

  127. Νικοκύρη, έχεις καμιάν e-πρόσβαση σε e-βιβλιοθήκη (χεχε! πάνε δύο γατάκια ακόμα! με Ταχυδρόμο και Επίκαιρα της δεκαετίας του ’70; Πολύ περιέργεια έχω…

  128. 1ας said

    @126
    για να χρυσώσει το χάπι.Για τι άλλο;

  129. π2 said

    Βασιλική (#87), αν δεν σου κάνει κόπο, παραθέτεις το ακριβές χωρίο; Το αναφέρει ως γεγονός ή ως κάτι που του είπαν / το διάβασε; Το άρθρο στο οποίο παρέπεμψα είναι μια λεπτομερέστατη, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα καταγραφή και εκπλήσσομαι που δεν αναφέρει τίποτε εκεί και το αναφέρει στο βιβλίο (που ασχολείται με τη μεταγενέστερη δράση του). Ο Hammond το ’41 πήγε στην Κρήτη, από κει δεν ξέρω γω πού και, αν δεν κάνω λάθος, στη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα γύρισε περί το ’43, οπότε είναι εξ ορισμού από δεύτερο χέρι η αναφορά. Εάν πάντως το αναφέρει ως κάτι από διασταυρωμένη πηγή, ενισχύεται η αξιοπιστία της ιστορίας. Είχε τα στραβά του ο μακαρίτης, αλλά σεβόταν τα πρωτογενή δεδομένα (δεν ήξερα περί Κουκίδη όταν τον γνώρισα για να τον ρωτήσω, αν και ήδη είχε κάποιες διαλείψεις, καίτοι κοτσονάτος για τα χρονάκια του).

  130. sarant said

    126: Αγαπητέ Αλιρτοδυσσεβή, είναι απολύτως εξακριβωμένο γεγονός ότι κατά την κατοχή στην Ακρόπολη κυμάτιζαν μαζί ελληνική και γερμανική (με τον αγκυλωτό) σημαία. Δείτε άλλωστε τη φωτογραφία (κάπως θολή) που υπάρχει στο άρθρο!

    Ο μύθος βρίσκεται σε αυτό που λέτε, ότι προς τιμήν του Κουκίδη διέταξε ο Χίτλερ να κυματίζει η ελληνική σημαία πλάι στη σβάστικα. Μα, η απόφαση για συνύπαρξη των δύο σημαιών σαφώς προϋπήρχε, αφού αμέσως υψώθηκαν, το ίδιο πρωί, και οι δύο σημαίες. Εκτός αν πιστεύετε ότι στις 9 το πρωί που υποτίθεται ότι έπεσε ο Κουκίδης, ο Χίτλερ το πληροφορήθηκε αμέσως και διέταξε να υψωθεί και η ελληνική σημαία, και μέσα σε μισή ώρα είχε κι αυτή υψωθεί.

    Η συνύπαρξη της σημαίας ήταν ένα από τα «προνόμια» που αναγνώρισε ο τάχαμου φιλέλλην Χίτλερ στον ελληνικό στρατό, όπως και το ότι (όπως λέγεται) επέτρεψε στους αξιωματικούς να κρατήσουν τον οπλισμό τους, και μάλιστα πριν από την υποτιθέμενη θυσία του ανύπαρκτου Κουκίδη.

    Ο Χάκκας θα γελούσε πολύ:
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/xakkas_filellhnas.html

  131. Εάν το άκουσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης του, μπορεί και να το πίστεψε ο άνθρωπος. Δεν ήταν εύκολο να το διασταυρώσεις εκείνη την εποχή. Και δεν είχε και σημασία, άλλωστε, με τόσο χαμό. Εδώ κοτζάμ στρατόπεδα εξόντωσης λειτούργησαν οι Ναζήδες και παρά το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι είχαν πληροφορίες από δραπέτες και αναγνωριστικά αεροσκάφη, ποτέ δεν πίστεψαν το μέγεθος της βιομηχανοποίησης της σφαγής. Για έναν φαντάρο θα ασχολούνταν;
    Αλλά ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Mincemeat (http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Mincemeat) οι Βρετανοί πήραν ένα πτώμα, το έντυσαν με στολή αξιωματικού και το έριξαν ανοιχτά της Ισπανίας ώστε να το βρούν οι Ισπανοί και να το μάθουν οι κατάσκοποι των Γερμανών. Στην τσάντα του σχωρεμένου εικονικού ταγματάρχη είχαν μερικά έγγραφα, υπηρεσιακά και επιστολές, τα οποία μέσω υπονοουμένων άφηναν να εννοηθεί ότι η απόβαση των Συμμάχων θα γινόταν κάπου αλλού και όχι στη Σικελία. Οι Ναζήδες τόχαψαν, επειδή οι Βρετανοί είχαν δημοσιεύσει σε έγκυρη εφημερίδα του Λονδίνου ακόμη και επικήδειο του μακαρίτη, υποτιθέμενου ταγματάρχη, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ένας μπεκρής που πήγε από πνευμονικό οίδημα.
    Εάν κάποιος ψάξει τους Times της εποχής θα πιστέψει ότι όντως υπήρξε αυτός ο ταγματάρχης και πήγε αδικοχαμένος, όταν το αεροπλάνο του έπεσε κάπου στον Ατλαντικό.

  132. 1ας said

    Ο Χίτλερ ήταν φιλλέληνας.Αυτό δεν τον εμπόδιζε να τάζει την Μακεδονία στους Βουλγάρους,και νησιά στους Τούρκους(αν θυμάμαι καλά).
    Ηγέτης ήταν ο άνθρωπος και δεν είχε πολυτέλειες για συναισθηματισμούς.Σιγά μην τον ενδιέφερε ο κάθε «κουκίδης»,την στιγμή που είχε ανοικτά μέτωπα πολέμου και ήθελε να εξοικονομήσει στρατό.

  133. Servitoros said

    Μιας που πρόσφατα είχαμε τα γενέθλια της εθνοσωτηρίου αποφάσισα να διηγηθώ και εγώ μια απόλυτα αληθινή ιστορία όμοια μ΄ αυτή του Κουκίδη, στο Πολυτεχνείο το 1973 δεν ήταν ένα το τανκς αλλά δυο, το δεύτερο δεν έφτασε ποτέ στην πύλη γιατί ανατινάχθηκε από αυτοσχέδια βόμβα αντιστασιακού, το όνομα αυτού Γιώργος Καρατζαφέρης.

  134. #133 Με οδηγό τον Χρήστο Βίρλα και οπισθογεμιστή αυτόν τον Δημήτριο πως τον λένε Ελληνικό.

  135. #132 Σωστός, απλά ο Χίτλερ δεν ήταν ο μόνος που έταξε την Μακεδονία στους Βουλγάρους.

    Τελικά το όνομα αμφισβητείται ή το γεγονός; Για να το χάψει ολόκληρος Χάμοντ κάτι θα είχε συμβεί. Μπορεί να μην τον έλεγαν Κουκίδη αλλά κάπως αλλιώς.

  136. 1ας said

    @136

    Μπορεί να τον λέγανε Χριστούλη και να τον σταύρωσαν οι Εβραίοι Νεφελίμ επειδή τους αγάπησε και τους συγχώρεσε,αλλά εκείνοι οι κακοί τον σταύρωσαν.

  137. #136 Βρε 1α, είσαι συμπαθητικό παλικάρι. Μην προσπαθείς να το παίξεις αντιβασιλικότερος του αντιβασιλέως(sic). Χαλάρωσε λίγο. Σου έδωσα εγώ δείγμα Νεφελιμμανίας; Μην βλέπεις φαντάσματα. Ειλικρινά δεν το λέω με κακή πρόθεση.

  138. trolling around said

    Εγώ πρώτη φορά εδώ έμαθα για τον Κουκίδη. ‘Όλα τα στοιχεία που παραθέτετε συνηγορούν ότι κάτι θα πρέπει να υπήρξε, αλλά αφού το όνομα του δεν είναι γραμμένο σε κανένα στρατιωτικό κατάλογο και δεν υπάρχει αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης, και ο αξιωματικός φρουράς μετά 30 χρόνια δεν θυμόταν τέτοιο όνομα, δεν υπήρξε. Αν πηγαίνατε σε δικαστήριο με τέτοια φτωχά επιχειρήματα, θα είχατε χάσει την δίκη παμψηφεί και ο Κουκίδης θα έβγαινε υπαρκτό πρόσωπο. Έχω την υπόνοια ότι υπάρχει μια προκατάληψη. Αφού το λένε οι άλλοι, ψέματα είναι, αφου αυτοί ψεύτες είναι. Και εγώ έχω την απορία μου με τον Γλέζο. Αφού όλες οι σημαίες του κόσμου το σούρουπο την κατεβάζουν, πως γίνετε ο Γλέζος την νύχτα να την κατέβασε και να την πήρε μαζί του.

  139. Μαρία said

    Είπα κι εγώ! Ο Κουκίδης πάει πάντα παρέα με το Γλέζο.

    Ο χακεμένος Ισοκράτης στην καμένη τράπεζα

  140. 119,
    Θυμήθηκα πού αλλού λέει ο Πετρόπουλος για τη Συνεφιασμένη Κυριακή αυτά που αναφέρω στο 88. Είναι στο βιβλίο Το Άγιο Χασισάκι, στο κεφάλαιο Η ακατανοησία.

    -Ο Μουσχουντής είχε παντρέψει τον Τσιτσάνη.
    Ο Μουσχουντής ανήκε στη σκέτη Ασφάλεια κι όχι στους βασανιστές της Ειδικής ασφάλειας, που κυνηγούσαν τους αριστερούς. Ήταν κουτσαβάκης και προστάτεψε τη «Φάρα» και δεν ήταν κομουνιστοφάγος.Τον έμπλεξαν στην υπόθεση Πόλκ, αλλά μάλλον άδικα. Έτσι τουλάχιστον γράφει ο Πετρόπουλος.

  141. Η διαφορά του Κουκίδη με τον Γλέζο είναι ότι ο πρώτος δεν έδωσε 500 συνεντεύξεις ούτε συμμετείχε στην πολιτική σκηνή του έθνους. Επομένως αφού ο μεν είναι σε δυσχερέστερη επικοινωνιακά θέση από τον δε, ως φίλα προσκείμενος των αδυνάτων αρχίζω να πείθομαι ότι τελικώς υπήρχε, έστω και με άλλο όνομα, αλλά κρατάω το Κουκίδης καθότι ποντιακό.

    #128 Έτσι είναι Trolling Around. Όποιος έχει πάει στρατό γνωρίζει την διαδικασία Έπαρσης και Υποστολής της σημαίας, η οποία φυσικά δεν βρίσκεται στον ιστό μετά τη δύση του ηλίου. Πρόσεξε, όχι νύχτα, ούτε βράδυ. Μόλις δύσει ο ήλιος η σημαία βρίσκεται προσεκτικά διπλωμένη στο 1ο γραφείο (αν θυμάμαι καλά). Αν οι Γερμανοί είχαν άλλα βίτσια δεν το γνωρίζω.

  142. papoylis said

    Νικόλα

    πλακώσαν εδώ παλιοί γνώριμοι 🙂
    Οποία ικανοποίηση να συναντάς στο ιστολόγιο σου έγκριτους συντ/χους εκπαιδευτικούς , όπως ο αγαπητός μου κος ΣΑΘ. 🙂

    Σκύλε η επιχείρηση «κυμάς» είναι μιά από τις πιό επιτυχημένες μαύρες επιχειρήσεις των Βρεταννών κατά το ΒΠΠ. Υπήρξαν και άλλες πολλές , μερικές εκ των οποίων έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον . Τη τέχνη αυτή δεν τη ξέχασαν ποτέ. Ακόμα και σήμερα… 😉

    Νικοκύρη

    στους πράγματι αυτόχειρες εκείνης της εποχής να μη ξεχάσουμε τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή ( αν δε κάνω λάθος λίγες μέρες πριν 18 ή 19 Απρίλη ) ο οποίος και υπαρκτός ήταν και γνωστός τοις πάσι. Αυτό που δε μας λένε οι καλοί κύριοι που έρχονται και εδώ είναι γιατί αυτοκτόνησε , λίγο μετά την ιδιαίτερη συνομιλία με το Γιώργη το Βού 😉

  143. Servitoros said

    Η διαφορά του Κουκίδη με τον Γλέζο είναι ότι ο πρώτος δεν έδωσε 500 συνεντεύξεις ούτε συμμετείχε στην πολιτική σκηνή του έθνους.
    —-
    Μα και ο Γλεζός είναι το ίδιο ανύπαρκτος με τον Κουκίδη, άμα διάβαζες το λινκ της Μαρίας θα ήξερες το πασιφανές: «ότι ο Μανώλης Γλέζος πέθανε το 1963 σε γκούλαγκ της Σιβηρίας ως θύμα του Σταλινικού καθεστώτος, ο σημερινός παππούς που κυκλοφορεί είναι ένας εξάδελφος του Ευγένιου Σπαθάρη που μισθοδοτείται από το ΚΚΕ για να παριστάνει τον Γλέζο» (από τα γνωστά πατριωτικά μπλογκ).

    Και για να τελειώνουμε, την δεκαετία του 80 το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε την εθνική αντίσταση για ιδιοτελής σκοπούς καταρρίπτοντας την πολιτισμική ηγεμονία της εθνικόφρωνης δεξιάς της μεταεμφυλιακής περιόδου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρξε προσπάθεια της ακροδεξιάς και της δεξιάς για μια ρεβιζιονιστική επισκόπηση της ιστορίας με σκοπό η εθνικόφρωνη προπαγάνδα να παρουσιαστεί ως πραγματικότητα με την αύρα της επιστημονικότητας, μια από αυτές τις προσπάθειες ήταν και η εφεύρευση του Κουκίδη ως αντιπαράσταση στην περίπτωση του Γλέζου.

    Για την πραγματικότητα προτείνω αυτό: http://www.tovima.gr/blogs/article/?aid=397968

  144. sarant said

    138-141: Λέτε ότι η γερμανική σημαία κατέβαινε το βράδυ, άρα πού τη βρήκε ο Γλέζος να την κλέψει.

    Γιατί όμως δεν ενημερώσατε τη γερμανική διοίκηση και έβγαλε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες (ας έκαναν κι αλλιώς) την 1η Ιουνίου 1941, όπου πρώτο-πρώτο στα περιστατικά… εχθροπάθειας του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών αναφέρεται η αφαίρεση της σημαίας;

    Εκτός κι αν υποστηρίζετε ότι οι σατανικοί Γερμανοί είχαν συνεννοηθεί με τον Γλέζο.

  145. #139 Κι απ’ το άρθρο της γερμανικής βίκι, έχουμε και παραπομπή σε γλαφυρή περιγραφή. Στο αγγλικό άρθρο, ενδιαφέρον έχει ένας κάφρος

  146. Servitoros said

    Εκτός κι αν υποστηρίζετε ότι οι σατανικοί Γερμανοί είχαν συνεννοηθεί με τον Γλέζο.
    ====
    Ο Γλέζος ήταν διπλός πράκτορας των Ναζί γνωστός ως Σεϊτάν Αλαμάν, ρωτήστε και τον παππού του Στράβωνα, ήρωα της εθνική αντίστασης που συμμετείχε στην κατάληψη της νήσου Ναβαρόνε.

  147. Jimakos said

    @144

    Πάντως, Νικοκύρη, θυμάμαι που παλαιότερα είχα ακούσει ή διαβάσει οτι οι γερμανοί είχαν βγάλει ανακοίνωση για απλή κλοπή κι όχι για υποστολή (και κλοπή) της σημαίας…. Νταξ, λίγη σημασία έχουν αυτά…

  148. Μαρία said

    Κάπτεν, 140.
    Στο ποντικοβιβλίο του Παπαϊωάννου για την υπόθεση Πολκ, δημοσιεύεται για πρώτη φορά το περίφημο άλμπουμ Μουσχουντή.
    Αντιγράφω το εισαγωγικό σημείωμα:
    «Ο πρωταγωνιστής -απο ελληνικής πλευράς- της σκευωρίας Ν. Μουσχουντής έκανε, όταν «όλα τελείωσαν με την καταδίκη Στακτόπουλου, και μια μάλλον αστεία κίνηση: επέλεξε κάποιο φωτογραφικό υλικό και ετοίμασε ένα άλμπουμ σε ελάχιστα αντίτυπα το οποίο έδωσε σε επισήμους -Αμερικανούς και άλλους- που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αυτό το άλμπουμ (το οποίο πρωτοδημοσιεύεται) έχει αξία για την επιλογή των φωτογραφιών, τις λεζάντες, την αυτοπροβολή* και την… ιδέα: να περάσει έτσι στην ιστορία η υπόθεση Πολκ…Το ανατυπώσαμε και το δημοσιεύουμε στις σελίδες που ακολουθούν ως απαραίτητο συμπλήρωμα- φωτογραφικό ντοκουμέντο…»

    *Στην τελευταία φωτογραφία ο ίδιος ο Μουσχουντής με τη λεζάντα:
    «Ο Ταγ/ρχης Χωροφυλακής, Διοικητής Γενικής Ασφαλείας Θεσ/νίκης Νίκος Μουσχουντής, ο ενεργήσας απ’ αρχής μέχρι τέλους τας αστυνομικάς ερεύνας δια την ανακάλυψιν των δολοφόνων του Γεωργίου Πολκ.»

  149. Μπορεί να ρωτήσει κάποιος τους Ιούς από πoύ παραθέτουν μετάφραση του άρθρου της Ντέιλι Μέιλ;

  150. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Ο Γλέζος, παρόλες τις «500 συνεντεύξεις» του, δεν κατάφερε ατυχώς να ξε-Στρα-βώσει ορισμένους…

  151. #143 Δεν θα μπλέξω σε εμφυλιοπολεμική κουβέντα για να μην στεναχωρήσω τον ΚαπετάνΈνα. Μόνο ένα σχόλιο και τελειώνω:
    Ωραίος σύνδεσμος, αμερόληπτος!!! Του Λαμπράκη αν δεν κάνω λάθος; Αυτός δεν ήταν που μεγαλοπιανόταν με τα μέγαρα μουσικής που ακόμη πληρώνουμε;
    Ο εμφύλιος στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1942. Επομένως ήδη κάποιοι είχαν σκορπίσει το μίσος και τον φόβο στις τοπικές κοινωνίες, κάνοντας σαφές ότι όποιος δεν επιλέξει στρατόπεδο είναι καθαρισμένος. Τι να κάνουμε, κάποιοι δεν γούσταραν να γίνουν κομμουνιστές. Και αυτοί που τελικά δέχθηκαν τους έφαγαν οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Βλέπε Βελουχιώτης.
    Η Ελλάδα του 1940 δεν ήταν η Ελλάδα που ξέρουμε. Μόλις το 1922 είχαν έρθει οι πρόσφυγες της Μ.Α και του Πόντου οι οποίοι δεν γνώριζαν την σαπίλα της Ελλάδος. Φτώχεια και πείνα κυριαρχούσε και κάποιοι είχαν καμιά δυο αγελάδες ως περιουσία, που τους τις έκλεψαν οι αντάρτες για τον «αγώνα τους».

    Με λίγα λόγια, παντού υπήρχαν δοσίλογοι. Δεν υπήρχαν μόνον ταγματασφαλίτες δοσίλογοι αλλά και ΕΑΜικοί δοσίλογοι. Ο καημένος και φτωχός λαός βρέθηκε στην μέση και δεν ήξερε τι να κάνει. Από την μία η Σκύλα και από την άλλη η Χάρυβδη.
    Εγώ έχω στο άμεσο σόι μου 4 θύματα τα οποία δεν ήταν ταγματασφαλίτες, τι να κάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Όσο ένοχοι είναι οι Γερμανίσαντες άλλο τόσο και οι Σοβιετικίσαντες. Όποιος θέλει να βλέπει κατάματα την αλήθεια την βλέπει. Οι υπόλοιποι πιστεύουν σε δράκους και σφυροδρέπανα.

    Ο Ανδρέας λοιπόν για να πάρει με το μέρος του τους Κομμουνιστάς, έδωσε συντάξεις εθνικής αντίστασης, αλλά στην ουσία διαιώνισε την αντιπαλότητα, την στιγμή που ο Αβέρωφ του συνιστούσε να μην ξύνει πληγές. Όμως ο Ανδρέας έπρεπε να στήσει το ΠΑΣΟΚικό του δίκτυο. Εξαγόρασε λοιπόν ΕΑΜικούς που σήμερα είναι καπηταλιστικότεροι του καπιταλισμού.

    Τόσο απλά και ανθρώπινα είναι τα πράγματα και όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ. προδότες υπήρχαν παντού αλλά και θύματα υπήρξαν παντού. Ας όψεται ο «Γέρος της Δημοκρατίας» που φρόντισε να μείνουν διχασμένοι οι Έλληνες, ως γνήσιος Παπανδρέου.
    Αυτά, δεν απαντώ, πείτε ότι θέλετε.

  152. Σάραντ, δεν είπα ότι υπέστειλαν οι Γερμανοί την σημαία τους. Είπα τι συνηθίζεται στον στρατό. Το τί ίσχυε στους Γερμανούς δεν το γνωρίζω.

  153. sarant said

    145: Το άρθρο της ΟΝΝΕΔ Γερμανίας λέει ότι (ύστερα από την ανύπαρκτη θυσία του ανύπαρκτου Κουκίδη) το γενικό επιτελείο της Γερμανίας έδωσε ειδική άδεια να κυματίζει η ελληνική σημαία πλάι στη σβάστικα, πράγμα που έγινε από την επόμενη μέρα. Ψέμα, διότι στη φωτογραφία βλέπουμε ότι οι δυο σημαίες συνυπήρξαν ήδη από το πρωί της 27/4/41.

  154. akindynos said

    Μια πιθανή εξήγηση στο γιατί η γερμανική σημαία είχε παραμείνει στον ιστό δίνει, εμμέσως, η αφήγηση των ίδιων των πρωταγωνιστών.

    Λένε πως όταν προσπάθησαν να την κατεβάσουν δεν κατέβαινε γιατί ήταν μπλεγμένη στα σύρματα.

    Τόσο απλό.

    Για τον ίδιο λόγο το γερμανικό άγημα θα άφησε τη σημαία στον ιστό. Δεν είχαν κανένα λόγο να επιμείνουν ιδιαίτερα, από ποιον να κινδύνευε η σημαία πάνω στην Ακρόπολη;

  155. papoylis said

    Αν και Αμασεύς ο Στράβων δε τα μασάει τα λόγια του βλέπω.

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ 🙂

    εκείνο τον αγαπητό μου ΣΑΘ δε βλέπω και ανησυχώ , μήπως αναλάβει κανείς άλλος ( και δη συγγραφεύς ) βάρδια 😉

  156. Η ερώτησή μου σε τι χρησιμεύει ο Αμασέας στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, ΔΕΝ ήταν ρητορική. Είμαι σε φάση γενικώτερου ψαξίματος περί μπλογκόσφαιρας (απο που ήρθαμε-ποιοί είμαστε-που πάμε,πόσο χρήσιμη είναι η πληροφορία στο Διαδίκτυο,τέτοια βαρύγδουπα)και θα ήθελα μιαν απάντηση, μπας και πειστώ για τη χρησιμότητά του.

    Και βέβαια είναι κι αυτοί οι διάλογοι.
    Τι νόημα έχει να συνομιλεί κανείς με κομπλεξικούς για την καταγωγή τους απόγονους Τουρκόφωνων Πόντιων, αιμοσταγών δοσίλογων Κουκουλούδων(εκ του χωρίου Μακεδονίας Κούκος, ένα τυχαίο παράδειγμα λέω) που βιώνουν την παράνοια και το φριχτό κάρμα που τους κληροδότησαν οι παππούδες να θέλουν να ποζάρουν και για Εθνοφύλακες(οι προδότες)Άνθρωποι με πολλά θέματα άλυτα και,το χειρότερο,χωρίς ορατά δείγματα προσπάθειας να τα λύσουν.

    Στο πειραματικό μπλογκάκι, που έστησα πρόχειρα και διερευνητικά, τον Αμασέα, αν και μου ευχήθηκε ευγενικά, τον απέκλεισα. Και μαζί κι άλλους, στο τέλος έφτιαξα και ταμπέλα: μη τρέφετε τα ακροδεξιά τρόλ. Σαν άνθρωπο κανέναν δεν απορίπτω. Ακόμα και τον Κορκονέα που έκανε ένα τόσο φριχτό έγκλημα, δεν είμαι αυτούς που χαίρονται όταν τις τρώει στη φυλακή. Αλλά δεν θα τον καλούσα σπίτι μου. Εδώ κανείς δυσκολεύεται τρομερά να έχει εποικοδομητικό διάλογο με ανθρώπους, που λίγο πολύ κινούνται στους ίδιους, εν τη ευρεία εννοία, χώρους.
    Πραγματικά, what ‘s the point;

    Εγώ πήγα στο μπλόγκ των Ναζιστών να μιλήσω υπέρ του Γλέζου;

  157. Servitoros said

    Στραβώνα, το Βήμα κάνει παρουσίαση του βιβλιου του Δορδάνα κάλλιστα θα έβαζα και λινκ από αλλού αλλά βαριέμαι, ο οποίος έχει γράψει αρκετά για τον δοσιλογισμό στην Μακεδονία παρά τις απειλές από διάφορες «καλές» οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά θεωρώ ως ποιο απίστευτη ιστορία δοσίλογου τον Αριστείδη Ανδρόνικο, συγγραφέα των παρακάτω http://img361.imageshack.us/img361/8797/5thphalanx001jpgup2.jpg και http://img390.imageshack.us/img390/7562/judasincenturies001jpgro3.jpg (μάλλον χιτ της βιβλιοθήκης σου) , μέλος του Συλλόγου Φίλων του Αδόλφου Χίτλερ και αρχηγού της ΕΣΠΟ μετά την ανατίναξη των γραφείων της από την ΠΕΑΝ, ο Ανδρόνικος που την έκανε με την κυβέρνηση της Βιεννής γύρισε λίγο αργότερα στην Ελλάδα όπου ουδέποτε καταδικάστηκε και συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας Αντικουμμουνιστικός Αγών.

  158. #156 Εδώ αν δεν κάνω λάθος είναι μπλόγκ γλώσσας Καπετάνιε. Έτσι μπήκα αρχικά. Αλλά τι θα κάνουμε; Πράσινα και κόκκινα μπλόγκς; Αυτό είναι ότι χειρότερο, το έχουμε ξαναζήσει.
    Και για να σου κάνω και το κοπλιμάν, στα ναζιστικά μπλόγκ είναι πιο κολλημένοι. Σου μοιάζω εγώ για κολλημένος που πετάει απλά συνθήματα; Δεν χρησιμοποιώ επιχειρήματα; Δεν μιλάω λογικά; Δηλαδή πρέπει να συμφωνούμε για να είμαι ΟΚ;

  159. sarant said

    157: Ίσως να μην είναι κατανοητό τι εννοεί με το «κυβέρνηση της Βιέννης» -εννοεί την «εξόριστη» κυβέρνηση που έφτιαξαν οι έλληνες συνεργάτες των Γερμανών στη Βιέννη με πρωθυπουργό τον Τσιρονίκο.

    Πότε έχουν εκδοθεί αυτά τα βιβλία του δόχτορα Ανδρόνικου;

  160. trolling around said

    Τέλος πάντων, δε θα ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα. Και η ιστορία του Κουκίδη έχει τα σκοτεινά σημεία, αλλά και του Γλέζου. Προσωπικά πιο πιθανή μου φαίνετε η ιστορία του πρώτου, ενώ του δεύτερου απίθανη, αλλά αυτό ίσως να είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και βιοχημείας. Όπως η εξήγηση, τα σύρματα μπλέχτηκαν και οι γερμανοί δεν την κατέβασαν, αλλά οι Γλέζοι με τρανταχτά κτυπήματα το κατάφεραν, μου φαίνετε τελείως γελοία, αφού όμως πρώτα διαφώνησαν ποιος την κατέβασε και συμφώνησαν στην χρυσή τομή. Επίσης προσωπικά απορώ, γιατί δεν υπήρχε γερμανικό απόσπασμα στην ακρόπολη. Ένα στρατηγικό σημείο όπου παρατηρείς όλοι την Αθήνα στα πόδια σου, με άγρυπνους φρουρούς να την επιτηρούν μέρα νύχτα. Η εξήγηση ότι έπαιζαν μεθυσμένοι με πουτάνες είναι άκρως γελοία, ξανά.

  161. Μαρία said

    145, 153 Ο συντάκτης της γλαφυρής περιγραφής κι αυτός σε -ίδης 🙂

    Παπούλη, μη το γουρσουζεύεις.

  162. Μαρία said

    159 Τέρμ. άντε κβεμ 1952 που πέθανε.

  163. π2 said

    #151:

    Μόνο ένα σχόλιο και τελειώνω

    Αυτό να δω και τι στον κόσμο.

  164. papoylis said

    όνομα και πράμα ο #160

    keep up the good job

  165. Servitoros said

    @Sarant, ξέρω την κυβέρνηση της Βιέννης, είχε μαζέψει πολλά αστέρια σαν την ανεκδιήγητη Σιτσά Καραϊσκάκη. Ο ιούδας έχει εκδοθεί το 1927, ο κίνδυνος εν οψη το 1949 (αν και δεν είμαι σίγουρος ποία έκδοση είναι), ο ίδιος έκδοσε και το τι εστι μποσελβικισμός το 1925.

  166. sarant said

    Σερβιτόρε, θα γράψω κάποτε για τη Σίτσα Καραϊσκάκη, που δυστυχώς ήταν καλή ποιήτρια.

    127: Σκύλε ΒΚ, ξέχασα την ερώτησή σου. Δυστυχώς όχι.

  167. papoylis said

    Ρε φωτιές που μας άναψες σήμερα ορέ Νικοκύρη με την ανάρτηση σου 🙂

    Πάντως αγαπητοί συσχολιαστές πρέπει να ομολογήσετε ότι η συγκεκριμένη αυτή συνομοταξία έχει και επιμονή και υπομονή απέραντη. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όμως ποτέ είναι είναι πότε ξεπερνούν τα όρια του γελοίου και έτσι μπορούμε και εμείς οι δυστυχείς να διασκεδάζουμε καμμιά φορά

    Μαρία και Πιδύε σας χαιρετώ πατοκόρφως 🙂

  168. Λοιπόν εγώ σας χαιρετώ οριστικά και δια παντώς. Αρχικά νόμισα ότι το ιστολόγιο ήταν γλωσσικό, στην συνέχεια όμως διεπίστωσα ότι δια της γλώσσης γίνεται προπαγάνδα δεδομένου ότι σε κάθε γλωσσική ανάρτηση υπάρχει και μια έξυπνα κρυμμένη ιδεολογική νάρκη. Δεν είναι κακό αυτό, απλά με χαλάει.

    Ξέρω ότι σας χάλασα τον μύθο που ήθελε τους δεξιούς βλάκες καθότι εγώ αποδείχθηκα πανίβλαξ. Είπαμε παντού υπάρχει ένας μύθος, τόσο στον Κουκίδη όσο και στον Γλέζο, τόσο στην δεξιά όσο και στην ντεμέκ γραμματιζούμενη αριστερά που όμως σπούδασε όλη στα χρόνια της δεξιάς και έχτισε ένα αριστερό εκπαιδευτικό σύστημα σαν τα μούτρα της, θύμα του οποίου είναι και ο υποφαινόμενος αφού από πανίβλαξ δεν μπόρεσε να μεταβεί στον χώρο των υπερπανιβλάκων.

    Καλά μυαλά Καπετάνιε.
    Ευχαριστώ για την υπομονή και την ανοχή Σάραντ.
    Χάρηκα πολύ για την ανταλλαγή απόψεων Άγγελε, Άσχετε και Κορνήλιε.
    Γειά χαρά στους υπόλοιπους, Μπουκανιέρου συμπεριλαμβανομένου.

  169. 1ας said

    @151

    Τι λες ρε Στραβεν που ο εμφύλιος ξεκίνησε το 1942,ότι έρχεται στο καθένα το πετάει και όποιον πάρει ο χάρος έγινε εδώ μέσα;;;Έλεος.Ποιοί ήταν οι ΕΑΜίτες δωσίλογοι;;(Άντε πέτα τις τρολιές σου).

    Η διαφορά Κουκίδη με Γλέζο.
    Είναι ότι για την πρώτη περίπτωση έχουμε ένα ανύπαρκτο γεγονός που χρεώνετα σε έναν ανύπαρκτο άνθρωπο,και που οι μαρτυρίες που έχουμε(πλήν της Βρεττανικής εφημερίδας που είναι και η πηγή του μύθου) είναι μεταπολεμικές,ή εμπλουτισμένες αναμνήσεις.Για τον Γλέζο έχουμε το γεγονός(βλ.εφημερίδες εποχής,Γερμανικό ανακοινωθέν)καθώς και τα πρόσωπα που διεκδικούν την πράξη.Αυτοί που αμφισβητούν την πράξη του Γλέζου το κάνουν με μηδενιστική διάθεση για να τον ακυρώσουν,προφανώς γιατί γουστάρουν τους Ταγματασφαλίτες.

    υ.γ Στράβεν δεν ξέρω αν είσαι αρχιτρόλης,πάντως εγώ «τσίμπησα» για τα καλά.

  170. ppan said

    Δόξα νάχει ο Μεγαλοδύναμος.

  171. Δεν διάβασα όλα τα απογευματινά/βραδινά σχόλια (οπότε ίσως επανέλθω).

    Πάντως για αρχή, προς #126 και #130 (Νικοκύρη).
    Εχω την εντύπωση, και μάλλον δεν κάνω λάθος, ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά (τις πολύ πρώτες ημέρες της Κατοχής), στην Ακρόπολη κυμάτιζε ΚΑΙ η ιταλική σημαία. ΑΠλά δεν θυμάμαι τώρα ημερομηνίες, αλλά το θεωρώ βέβαιο. Θαρρώ υπάρχει και φωτογραφία.

  172. trolling around said

    Όχι μόνο γουστάρουμε τους ταγματασφαλίτες, αλλά είμαστε και τρολλ. Το γερμανικό ανακοινωθέν μιλά για κλοπή, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Κάποιος κάτι έκλεψε, αυτό είναι γεγονός. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν κάλλιστα να είναι φαντασιώσεις και μύθοι. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία περί Γλέζου, εκτός του ιδίου με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Μπορεί να είναι ο ίδιος που την έκλεψε, μπορεί και όχι. Η αφήγηση τού πάντως είναι μυστήρια και αντιφατική. Εγώ δεν ήξερα τον Κουκίδη και με τον Γλέζο μόνο τώρα ασχολήθηκα, με τις παραπομπές που μου δόθηκαν εδώ. Τα λίγα που διάβασα μόνο απορίες μου έγειραν.

  173. 1ας said

    @172
    Κάνεις λάθος,υπάρχει η μαρτυρία του Γλέζου το 1943 στο Διοικητή της Γκεστάπο που του λέει στα ίσα :»εγώ την πήρα ρε μαλάκα».

    Για τους ταγματασφαλίτες και για την τρολ φάση,δεν χρειάζεται να το παραδεκτείς,συνεπάγεται.

  174. π2 said

    Αντιχαιρετώ Παπούλη. Και κείνο το κρασάκι δεν το ήπιαμε, όπως μόλις λέγαμε με τον κοινό μας θείο.

  175. trolling around said

    #173 εσύ που δεν είσαι τρολλ, για λύσε μου την απορία. Την κατέβασε από τον ιστό, ή την έκλεψε από την αποθήκη. Για να μπουν τα πράματα στην θέση τους και να γίνει πειστική η αφήγηση.

  176. μήτσκος said

    Η τελευταία γνωστή φωτογραφία του Κουκίδη. Από έγκυρη πηγή.

    http://img594.imageshack.us/i/koukigap.jpg/

  177. sarant said

    174: Καλή ιδέα εκείνο το κρασάκι, και να το κανονίσουμε καμιά φορά 🙂

  178. sarant said

    172-175: Σε διορθώνω γιατί κάνεις λάθος ή λες ψέματα.

    Το γερμανικό ανακοινωθέν λέει: «Κατά την νύκτα της 30ής προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών».
    Μπορείς να δεις εδώ το φύλλο της εφημερίδας εδώ:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/1941.html

    Αλλά είπαμε, οι Γερμανοί ήταν συνεννοημένοι με τον Γλέζο.

  179. trolling around said

    Ποτέ δεν λέω ψέματα. Απλά η αφήγηση με μπερδεύει. Όπως και πολλούς άλλους, φαντάζομε.

  180. Για τον Π2, στο σχόλιο #129, σχετικά με τον Νίκολας Χάμμοντ.
    Οπως προείπα (στο σχόλιο μου #89), στην εισαγωγή του βιβλίου «Με τους αντάρτες 1943-44», εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική, χωρίς χρονολογία (υπολογίζω εκδόθηκε στα ελληνικά τέλη δεκαετίας του 1980).
    στην εισαγωγή ο Χάμμοντ λέει ότι

    βρισκόμουν στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 1941, με ειδίκευση/καθήκοντα στο τμήμα «Εκτέλεση Ειδικών Αποστολών»
    (Σ.Σ.: υποθέτω ότι είναι η ελληνική μετάφραση του SOE, Special Operations ϊσως Executive-κάτι),
    που υπαγόταν στη βρετανική πρεσβεία, για μυστική εκπάιδευση σε ασύρματους, σαμποτάζ κ.λπ.

    Μου προκαλεί εντύπωση αν σου διέφυγε αυτό, όταν διάβασες την μέρα-μέρα καταγραφή του ημερολογίου του (ή μήπως δεν διάβασες το συγκεκριμένο τμήμα, Μάρτιος+Απρίλιος 1941;;;)

    Μετά, ο Χάμμοντ λέει λίγα λόγια για την παράδοση του Ελληνικού Στρατού στην αλβανία/Ηπειρο, και την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.
    Λέει για την υποχώρηση, και για το ότι στη διάρκεια της οπισθοχώρησης, κατέστρεψε τα αποθέματα βαμβακιού της Εταιρίας Βαμβακος στη λίμνη Κωπαΐδας.
    Λέει ότι την ημέρα τη συγκεκριμένη, 27 Απριλίου 1941,

    Λίγο πριν χαράξει, πέρασα μέσα από την Αθήνα.
    Οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα παραθυρόφυλλα κλειστά.
    Εμειναν κλειστά κι όταν οι Γερμανοί αργότερα την ίδια μέρα, μπήκαν στην πόλη και πρόσταξαν το φρουρό της Ακρόπολης να κατεβάσει την ελληνική σημαία.
    Εκείνος υπάκουσε, τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το βράχο.
    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κορυζής είχε αυτοκτονήσει κι αυτός 9 μέρες πριν

    Αυτά όλα που έγραψα, δεν περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο;;;
    Το οποίο, έχει γραφτεί πότε ακριβώς;;;
    Και το πρωτότυπο του βιβλίου που κάνω quoting, μήπως λέει στη βιογραφία του πότε το έγραψε ή/και πότε εκδόθηκε στην Αγγλία;;;

    Τα ρωτάω αυτά, διότι διαβάζω στην εισαγωγή, ότι ναι μεν το βιβλίο γράφτηκε πολύ λίγο μετά τη λήξη του πολέμου. Λέει

    Η έκθεση των γεγονότων στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη μνήμη μου

    Αλλά, και εδώ είναι το σημαντικό, ότι

    Το 1981 πρόσθεσα την Εισαγωγή, την Αναδρομή και το Παράρτημα.

    και αυτά όλα τα γράφει στον πρόλογο, τον Δεκέμβριο του 1982, όταν μετάφραζαν το βιβλίο μαζί με το Γιάννη Λάμψα και το Θέμη Μαρίνο.

    Μπορείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, φίλε Π2;;;

  181. Μα, δεν τάχουμε ξανακουβεντιάσει όλα αυτά; Ή βουτάω στο χωροχρονικό συνεχές τελευταία;

    (άσχετο σχόλιο μετά τα πολλά που διάβασα. Φταίει η απίστευτη -υπερβάλλω- ταλαιπωρία μου τις τελευταίες 24 ώρες)

  182. Επίσης, πρέπει να σημειώσω τα εξής για τον Νίκολας Χάμμοντ:
    εκτός από το βιβλίο που αναφέρω παραπάνω, στα σχόλια #89 και #180:
    («Με τους αντάρτες 1943-44», εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική, χωρίς χρονολογία (υπολογίζω εκδόθηκε στα ελληνικά τέλη δεκαετίας του 1980).

    ο Χάμμοντα έχει γράψει ένα ακόμη:
    Δυτική Μακεδονία: Αντίσταση και συμμαχική στρατιωτική αποστολή 1943-1944, εκδόσεις «ΕΜΕΙΣ Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας» (ένας υποτυπώδης εκδοτικός οίκος με φίλα προσκείμενους στον ΕΔΕΣ και στην ΠΑΟ συγγαρφείς, σε διεύθυνση του Γεράσιμου Αποστολάτου),
    χωρίς χρονολογία έκδοσης (υπολογίζω 1990),
    σε μετάφραση-απόδοση του Παρμενιώνος Ιωάν. Παπαθανασίου (ο γιός του εκ των ιδρυτών της ΥΒΕ/ΠΑΟ, αξιωματικού Ιωάννη Παπαθανασίου).
    Το συγκεκριμένο βιβλίο τυπώθηκε και διανεμήθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήσης, αλλά ο εκδοτικός οίκος είναι ο οίκος/εταιρεία «ΕΜΕΙΣ».

    Αλλά επίσης, και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό, υπάρχει και ένα τρίτο.
    Συγγραφέας είναι ο (νομίζω δικηγόρος Θεσσαλονίκης) Νίκος Πασχαλίδης.
    Τίτλος «Ο Βρετανός Διοικητής Nicholas Hammond»
    Ιδιωτική έκδοση (Αυτοέκδοση) του Ν. Πασχαλίδη, Θεσσαλονίκη, 1995.

    Σε αυτό το βιβλίο, το οποίο αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Χάμμοντ συμμετείχε «καθοδηγώντας» το συγγραφέα,
    υπάρχει η εξιστόρηση της δράσης του Χάμμοντ σε τρίτο πρόσωπο,
    και μάλιστα υπάρχουν πληροφοριες και για την μετέπειτα δραστηριότητα του Χάμμοντ, από το τέλος του πολέμου μέχρι το 1995.
    Σε παράρτημα υπάρχει η πλήρης εργογραφία του Χάμμοντ, Βιβλία (23 τίτλοι), οι συμμετοχές του σε συλλογικά βιβλία, αλλά και όλα τα άρθρα του, περίπου 105 τίτλοι.
    Το έχει κανείς υπόψη του αυτό;;;

  183. π2 said

    Βασιλική, για τον Χάμμοντ στην Αθήνα δεν καταλάβαινα τι εννοούσες μέχρι που ξαναδιάβασα το δικό μου σχόλιο 129. Η διατύπωσή μου εκεί σε μπέρδεψε μάλλον. Ασφαλώς αναφέρει ότι ήταν στην Ελλάδα και στην Αθήνα το ’41 (δες και το σχόλιο 27).

    Την Κωπαΐδα επίσης την αναφέρει, μετά την Κωπαΐδα αναφέρει ένα σαμποτάζ στη διώρυγα της Κορίνθου και μετά λέει όντως ότι επέστρεψε για λίγες ώρες, όντως πριν το χάραμα, στην Αθήνα, προτού φύγει για την Ύδρα, απ’ όπου διέφυγε στην Κρήτη. (Αυτά από μνήμης, τη Δευτέρα θα το ξαναβρώ το άρθρο).

    Και γι’ αυτό εντυπωσιάζομαι. Το μόνο που λέει στο άρθρο είναι ότι, όντως, οι δρόμοι ήταν άδειοι και τα παραθυρόφυλλα κλειστά. Τίποτε περί σημαίας, τίποτε περί Ακρόπολης. (!) Εκτός πια αν διάβαζα τόσο απρόσεκτα, τι να πω. Τη Δευτέρα θα σκανάρω το άρθρο και θα το στείλω στον Νικοκύρη να το ανεβάσει, για ασφάλεια. Θα του το ξεπληρώσω με το κρασάκι που αιτήθηκε. 🙂

  184. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Φίλε Μπουκανιέρο, αναρωτιέμαι αν η τελευταία φράση του # 168 αποτελεί φιλοφρόνηση ή μομφή απέναντί σου.

    Μήτσκο (# 176), η πηγή σου κάθε άλλο παρά έγκυρη είναι, εφόσον δεν υπάρχει ούτε ίχνος σημαίας! (Μήπως την είχε κιόλας κλέψει ο Γλέζος από την ντουλάπα;)

    Νικοκύρη (# 177), με όλη την… αδιακρισία, αν οργανώσετε κανα κρασάκι, κάπου κάποτε, και γίνει δημόσιo προσκλητήριο, είμαι μέσα! (Όχι πριν τις 15 Μαΐου, εντάξει;) 🙂

  185. Clep said

    Πάντως η υπόλοιπη ανακοίνωση των γερμανικών αρχών είναι απολαυστική (το λινκ έχει δωθει παραπάνω)
    Παραπονιούνται σαν κακομαθημενα ότι οι έλληνες δεν τους αγαπούν τόσο όσο τους Άγγλους αιχμαλώτους και χαίρονται με τις αναποδιες που τους τυχαινουν.
    Και επειδή κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ διαμαρτύρονται για την αισχροκερδεια και τις φουσκωμενες τιμές που αγοράζουν προϊόντα οι Γερμανοί στρατιώτες.

  186. Μαρία said

    181 Δύτη, δες 139 και καλή ξεκούραση.

  187. ppan said

    Α τώρα που ειδα την αναρτηση του ινφογνωμονα* καταλαβα από πού η επιμονή στην «κλεψιά» των Γλέζου-Σιάντα.
    Καλά, αυτος ο ινφογνώμονας* την ανακοίνωση που έχει ο ίδιος βάλει δεν διάβασε;

    *με βαρύτητα -τρομάρα μας! σε θέματα εξωτερικής πολιτικής!

  188. 1ας said

    @187

    Έχουνε και φοβερό επιχείρημα για τα δακτυλικά αποτυπώματα.Μιλάμε αυτός που έγραψε το κείμενο πρέπει να είναι πολλά κιλά «ντεντέκτιβ».Τους χαλάει πολύ ο Γλέζος που συνεχίζει και μιλάει και αγωνίζεται,για αυτό επιμένουν στον μύθο του Κουκίδη που τον «πεθάνανε» ώστε να τον έχουν του σηκωμένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ χεριού τους.

  189. 1ας said

    Ο ινφογνώμονας είναι φασιστομπλογκ;

  190. @Π2, σχόλιο #183.

    Ωραία, αν μπορέσεις να σκαννάρεις το άρθρο (αν δεν είναι πολύ μεγάλο, και μπορέσεις να το σκαννάρεις ολόκληρο, θα είναι ευχής έργο -σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων).

    Είχες γράψει πιο πάνω, ότι τον είχες γνωρίσει. Αν μου επιτρέπονται οι ερωτήσεις, και έαν δεν γίνομαι αδιάκριτη, σε ποια χρονιά είχε συμβεί αυτό, και, εάν δεν υπερβαίνω τυχόν όρια πάλι, με ποια αφορμή, υπό ποια ιδιότητα;;; -αν θέλεις μου απαντάς, φυσικά 🙂

  191. @Στράβων Αμασεύς, σχόλιο 3124

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν γνωρίζεις από ποιο περιοδικό (υποθέτω) είναι το κείμενο του Πετρόπουλου για τον Μουσχουντή.
    Λέει πάνω-πάνω «ΙΘ’ – Τεύχος 49 – Λογοτεχνία», αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αναγνωρίσω. Αν μπορούσες να μου απαντήσεις στην ερώτησή μου, εάν ασφαλώς γνωρίζεις, και από ποια χρονιά/ποιον μήνα, αν δεν ζητάω πολλά.
    Σ’ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  192. Μαρία said

    Βασιλική, φαίνεται απ’ τη διεύθυνση. Είναι τα Ιατρικά θέματα του ιατρ. συλλ. Θεσ/νίκης.
    http://www.isth.gr/?page=2693&e=3593

  193. Σ’ ευχαριστώ Μαρία. Ωστε είναι το τεύχος #49 του περιοδικού «Ιατρικά Θέματα». Μήπως κάποιος/α φίλος/η μπορεί να δει μήνα και χρονιά στο εξώφυλλο;;; (αν δεν ζητάω πολλά πάλι 🙂

  194. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Β. ΜΤ. (# 193). Στο εξώφυλλο του τεύχους 60 (Οκτ. Νοέμ. Δεκ. 2010), διαβάζουμε ότι πρόκειται για τριμηνιαία έκδοση (επομένως, αφού βγαίνει 4 φορές το χρόνο, το τεύχος 49 θα πρέπει -εκτός απροόπτου- να είναι του Ιαν. Φεβρ. Μαρτίου 2008).

  195. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (168) Βρε Χριστιανοί (ρητορικά το λέω – μη μου παρεξηγηθείτε) μου τον κάψατε και το Στράβωνα μετά τον Θεοπρόβλητο; Έλεος – έτσι συμπεριφέρονται στα ταλέντα; Τελικά μάλλον καλά τα λέει η Σοφία, δεν υπάρχει η αίσθηση του χιούμορ που υπήρχε κάποτε, εσείς οι των humanities παραείστε σοβαροί…

    Και πέραν του χιουμοριστικού που ορισμένοι δεν καταλαβαίνετε καθόλου (βλ. σχόλιο 156) γεγονός είναι πως, όσο κι αν διαφωνούσα με τον Πόντιο και μου γύριζαν τα άντερα οι θεοπάλαβες εμμονές του, του αναγνωρίζω πως εκτός των πολιτικών αντιρρήσεων είχε να προσθέσει κατιτίς και στα γλωσσικά (σε αντίθεση με την αφεντομουτσουνάδα μου που μόνο να ρωτάει ξέρει). Και όσον αφορά το ποιός θα χαλάει τη μονοτονία της ομοφωνίας, τελικά θα μείνει μόνο ο Κορνήλιος (άντε κι εγώ και η Σοφία όποτε θυμηθούμε και μας τη βαρέσει).

    Ένα ερώτημα μου μένει από το (156): Τι κόλλημα με τους Μπαφραλήδες Πόντιους είναι αυτό (και από που προκύπτει το συμπέρασμα πως ο Στράβωνας έχει τουρκόφωνη καταγωγή όταν μας έχει πει πως τα οικογενειακά του ονόματα ήταν όλα Ελληνικά, όχι απλώς Χριστιανικά);

  196. sarant said

    Καλημέρα!

    Πρεβέρ, μετά τις 15 Μαΐου, και πριν τις 30 🙂

    Clep, είχα σκοπό να σχολιάσω χωριστά τη γερμανική ανακοίνωση, γιατί έχει αυτό το ενδιαφέρον που λες.

    1ας: Είναι το ιστολόγιο του Καλεντερίδη, και προσπαθεί να κρατήσει αντικειμενικό προφίλ.

  197. akindynos said

    Ακόμα μία αναφορά σε έκδοση του 1942. Με το συνηθισμένο φλου στυλ.

  198. sarant said

    Και πάλι από βιβλίο πολεμικής προπαγάνδας δηλαδή (The sixth column: inside the Nazi-occupied countries).

    Απροπό, μου έστειλε το εξής ηλεμήνυμα ένας αναγνώστης, απορώ γιατί δεν το έβαλε σχόλιο:
    «Είσαι μεγάλος μαλάκας ρε φιλαράκο….(Τουλάχιστον ημιμαθής ή αγεωμέτρητος).
    Καταπιάνεσαι με θέματα που δεν μπορείς να αναλύσεις λόγω μικρού εύρους γνώσεων για οτι σε περιβάλλει.
    …Την εποχή όπου και τα αξιώματα αποδεικνύονται…..»

  199. π2 said

    Βασιλική (#190), αν δεν θυμάμαι λάθος, στο έκτο συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία (1996), στη Θεσσαλονίκη. Είχε έρθει μάλιστα και σε μια εκδρομή στα αρχαία Στάγειρα, παρότι τον δυσκόλευαν ήδη οι μετακινήσεις.

  200. π2 said

    Να προσθέσω, Βασιλική, ότι τη Δευτέρα θα προσπαθήσω να βρω και το αρχικό βιβλίο για το ’43-’44 (Venture into Greece, with the guerrillas, 1943-1944, Λονδίνο 1983), γιατί έχω μια φρικτή υποψία.

    Επ’ ευκαιρία, τη μετάφραση του βιβλίου για τη δυτική Μακεδονία δεν την ήξερα και μου κάνει εντύπωση η ύπαρξή της: το πρωτότυπο βγήκε (στα αγγλικά) από το ΙΜΧΑ (The Allied Military Mission and the Resistance in West Macedonia, Θεσσαλονίκη 1993). Πώς κυκλοφόρησε μετάφραση από άλλον εκδοτικό οίκο; Πειρατική έκδοση μου μυρίζει.

    Ο Πασχαλίδης λέει τίποτε περί Κουκίδη;

  201. π2 said

    Κι ένα τελευταίο: το παράθεμα της Βασιλικής από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου διαφέρει από το παράθεμα στον Ινφογνώμονα, όπου προστίθεται η κρίσιμη φράση «τότε έμαθα».

  202. sarant said

    π2, κοίταξέ το γιατί μου μυρίζεται κι άλλη χάλκευση 🙂

  203. trolling around said

    Αυτή η ανακοίνωση του φρούραρχου μόνο γέλια σου προκαλεί. Αν σκεφτεί κανείς τι λογοκρισία έπεφτε αυτές τις μέρες, και πόσους ύμνους έγραφαν για τις κατοχικές δυνάμεις, πόσο καλοί και απελευθερωτές ήσαν οι γερμανοί που μας έσωσαν από τους άγγλους και εβραίους. Και να σου τα κατεβατά από εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης των ελλήνων στους γερμανούς. Ακόμα και στον Ριζοσπάστη έχω διαβάσει φωτοτυπίες με τέτοια δημοσιεύματα. Πριν τα χαλάσουν οι Ρώσοι με τους Γερμανούς. Γι αυτό λέω, αυτή η ανακοίνωση μόνο σε ελληνική επιθεώρηση ανήκει. Θα την απέρριπτα ασυζητητί, αν δεν υπήρχε φωτοτυπία του φυλλαδίου. Αν και έχουν γίνει πλαστογραφίες σε τέτοιο επιστημονικό επίπεδο, αλλά ας μη γίνομε τόσο τρολλ.

  204. papoylis said

    #202

    Όντως εδώ κάτι βρωμάει ( στα χαλκευμένα έχουν περγαμηνές τα πουλάκια μου )

    Νικόλα για το κρασί το συζητάμε

    επίσης στο καλό κυριούλη που σε χαρακτηρίζει δι ηλεμ. «αγεωμέτρητο» και θεωρεί ότι τα αξιώματα πρέπει να αποδεικνύονται στείλτου το απλό αυτό μαθηματικό πρόβλημα :
    «Να βρεθεί και να υπολογιστεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των δύο κλάδων μιας ισοσκελούς υπερβολής y = a/x» διότι πέραν των humanities υπάρχουν εδώ και σχολιαστές που ενδιαφέρονται για τα unhumanities 😉 🙂

    Το κο ΣΑΘ δε βλέπω και ανησυχώ…

  205. papoylis said

    Μπλακμπλόγκιε σε ζητούν και αλλού…

  206. #201 http://bit.ly/iCLDDz

  207. Χρηστος Κ. said

    Παπουλη γραφεις! Δε ξερω αν θα χωρουσα για εκεινο το κρασι. Ειναι και μεγαλες οι αποστασεις.

  208. sarant said

    203: Κι όμως, στον μέινστριμ τύπο των πρώτων ημερών της κατοχής εγώ δεν έχω δει πολλά τέτοια δημοσιεύματα (εννοώ: φιλογερμανικά με αναφορά στους εβραίους). Πιο πολύ «ο πόλεμος τελείωσε, ας κοιτάξουμε τα του οίκου μας».

  209. ips said

    Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε κι εδώ: http://is.gd/ODCWXU από τον «risinggalaxy»

  210. sarant said

    201, 206:

    Στάζιμπε, πώς το κάνεις αυτό το μαγικό; (Καλά, μην μας το πεις, είναι μυστικά του επαγγέλματος).

    Πάντως, η αξιοπιστία του κειμένου πάσχει, αφού λέει ότι ο Κορυζής έμεινε στην Αθήνα, υπέγραψε τη συνθηκολόγηση και μετά αυτοκτόνησε. Όπως ξέρουμε, ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει δέκα μέρες νωρίτερα, ύστερα από ένα τρυφερό τετατέτ με τον Γεώργιο.

  211. #210 Δεν έκανα τίποτα σπουδαίο, απλά ήμουν τυχερός. Έψαξα στα γουγλοβιβλία venture into Greece, with the guerrillas, και μετά, στη σελίδα του βιβλίου, έψαξα From inside the book για acropolis κι άλλους όρους. Ήμουν τυχερός στον πρώτο, κι απομόνωσα την εικόνα.

  212. Και η 15η Μρτίου του 41 βγαίνει: http://bit.ly/k22kSU

  213. π2 said

    Στάζυ ευχαριστούμε. Τουλάχιστον δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες υποψίες μου, κάτι είναι κι αυτό, επιβεβαιώθηκε όμως ότι δεν αναφέρει τίποτε περί πηγών ή σαφούς γνώσης του περί Κουκίδη.

    Τραγική ειρωνεία: χτες πέθανε ο Σάντας.

  214. Παπούλη (204), ως (πρώην) μαθηματικός προσπαθώ να καταλάβω το αστείο του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά δεν το βλέπω. Εκτός αν πραγματικά θέλεις τη λύση, οπότε ευχαρίστως να σου τη στείλω! (Η απάντηση είναι φυσικά 2√2√|a|, το μήκος της κοινής καθέτου).

  215. Στράβων (151), θα λυπηθώ αν όντως φύγεις, αλλά τον ισχυρισμό σου ότι «Δεν υπήρχαν μόνον ταγματασφαλίτες δοσίλογοι αλλά και ΕΑΜικοί δοσίλογοι» δεν μπορώ να τον αφήσω αναπάντητο. Καθαρά γλωσσικά, δοσίλογος λέγεται όποιος δίνει λόγο στον κατακτητή. Σαφώς έκανε πολλά εγκλήματα το ΕΑΜ, σαφώς άσκησε τρομοκρατία, σαφώς έχυσε και αθώο αίμα, σαφώς παρεισέφρησαν στις τάξεις του και άνθρωποι που βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους κατά της κοινωνίας, των συγχωριανών τους, του ταξικού εχθρού κλπ., αλλά αν οι λέξεις διατηρούν κάποια σημασία, ΕΑΜικοί δοσίλογοι δεν υπήρξαν – όποιος ήθελε να συνεργαστεί με τον κατακτητή, άλλες πόρτες θα χτυπούσε.

  216. papoylis said

    Αγγελε

    το πέρασα σαν σοβαρό. Τη λύση τη βγάζω με ελαχιστοποίηση μέσω παραγώγων . Σωστός για το απόλυτο στο α !!!.
    Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι το «μήκος της κοινής καθέτου» . Προφανώς δουλεύουμε με διαφορετική μέθοδο , αλλά έτσι θα το μάθει και ο αποστοεύς του ηλεμ. προς Σαραντάκο για να μας κάνει και πλάκα εμάς τους Unhuman….. 😉 🙂 🙂

  217. Λέγατε που λέγατε για τον Λάκη Σάντα.
    http://tvxs.gr/node/83492
    RIP.

  218. sarant said

    Ναι, ρε συ, κοίτα σύμπτωση… Αιωνία του η μνήμη!

  219. papoylis said

    Αιωνία Νικόλα μου

  220. #194, ευχαριστώ πολύ.

    @Π2
    Το βιβλίο της ΕΜΕΙΣ δεν είναι πειρατικό. Ο ίδιος ο Χάμμοντ έδωσε το κείμενο καιτα ντοκουμέντα για να γίνει ελληνική έκδοση (μάλιστα, όπως λέει, ΠΡΟΤΟΥ να βγει η αγγλική έκδοση στον Καναδά -έτσι λέει).

    Για το βιβλίο του Πασχαλίδη, δεν το έχω μπροστά μου τώρα που γράφω. Ελεγα αν κανείς ήξερε τίποτα σχετικά με την εμπλοκή του Χάμμοντ σε αυτό, γιατί είναι λίγο παράξενο.

  221. #215, Αγγελος

    «Δωσίλογος» (νομίζω με ωμέγα πλέον) ήταν αυτός που έπρεπε να δώσει λόγο για τις πράξεις του (π.χ. στα δικαστήρια, στο κράτος του, στην κοινωνία κ.λπ).
    Δεν νομίζω να είναι ορθός ο ορισμός που δίνεις εσύ (αυτός που έδινε λόγο στον κατακτητή).
    Ας πουν και άλλοι, εγώ έτσι το ξέρω.

  222. Servitoros said

    Μια ερώτηση περί προπαγάνδας εάν κάποιος γνωρίζει, τα βρετανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Βόρεια Αφρική με τους έλληνες στρατιώτες είχαν αναφερθεί στον ελληνικό και βρετανικό τύπο της εποχής ή είχε ακολουθηθεί η αφήγηση των ηρωϊκών ελλήνων του Ελ Αλαμέϊν;

  223. Θρασύμαχος said

    221: Και για να ξαναγυρίσουμε στον αυθεντικό σκοπό του παρόντος ιστολογίου (μην γκρινιάζει άλλο ο Αμασεύς), τι πα’ να πει «με ωμέγα πλέον»; Ο δοσίλογος γραφόταν ανέκαθεν με όμικρον, έτσι τον λένε και οι μετακατοχικοί ποινικοί νόμοι, έτσι τον ξέραμε απαξάπαντες. Το ωμέγα είναι πρόσφατο προϊόν μπαμπινιωτικού ιακωβινισμού, μαζί με τον αίολο, το αγώρι και το ρωδάκινο. Δεν πείθει καν το ετυμολογικό επιχείρημα περί θέματος «-δω-«, αφού ένα σωρό παράγωγα του δίδωμι εξακολουθούν να γράφονται με όμικρον όπως η δόση, η λογοδοσία, το κληροδότημα κλπ.

  224. Θρασύμαχος said

    Επί του πιεστηρίου: http://koukfamily.blogspot.com/2011/04/blog-post_26.html «ο Κουκίδης ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας με 7 παιδιά»! Τώρα να σας δω με τέτοιο ατράνταχτο αποδεικτικό τί θα βρείτε να ψελλίσετε, αρνησιπάτριδες

  225. Μαρία said

    221 Ναι, ο υπόλογος για τις (κακές) πράξεις του, στην προκειμένη περίπτωση για τη συνεργασία με τον κατακτητή.
    Τι τους θέλανε τους ευφημισμούς!

    223 Ο Δημητράκος(1959) στα δοσίλογος/δοσίδικος παραπέμπει στα δωσίλογος/δωσίδικος.(Δεν λημματογραφεί το δωσίπυγος 🙂 Το ΛΚΝ έχει μόνο τα δεύτερα. Αλλά βέβαια όλοι ξέρουμε το δικαστήριο δοσιλόγων.

  226. sarant said

    224: Η μόνη σωτηρία είναι να εμφανίσουμε κάποιον απόγονο του Κουκίδη (εγγόνι του, έστω) που να ζητήσει να σταματήσουν οι αναφορές στο σεπτό πρόσωπο του προγόνου του!

  227. Για τον αγωνιστή Λάκη Σάντα.

    Μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Λάκη Σάντα, την πήρε ο Αλέξης Τσίπρας (πρέπει να ήταν 2009).
    Μου έχει μείνει αυτό (την έχω κρατημένη τη συνέντευξη, πρέπει να ήταν στο «ΕΨΙΛΟΝ» της Ελευθεροτυπίας):

    «Εμείς αγόρι μου, είμαστε δρακογενιά»
    </blockquote

    Επίσης, αναζητώ πληροφορίες. Πρόσφατα (2009 ή 2010) βγήκε ένα βιβλίο ΓΙΑ τον Σάντα.
    Δεν μιλάω για αυτό εδώ που είναι γραμμένο ΑΠΟ τον Σάντα,
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=152109

    αλλά για κάποιο άλλο, νομίζω από μικρό εκδοτικό οίκο.
    Γνωρίζει κανείς τίποτε;;;

  228. trolling around said

    208 Εσένα δηλαδή η ανακοίνωση του φρούραρχου σου φαίνετε φυσιολογική. Εμένα πιο πολύ σαν φάρσα μου μοιάζει. Σαν να ήθελε ο μεταφραστής της Βερμαχτ να τους γελοιοποιήσει.

  229. 1ας said

    228

    Έλα κούρασαν οι «τρολιές» σου.Ο ιστορικός μηδενισμός σε μια πράξη όπου α)υπάρχουν τα πρόσωπα, β)υπάρχει το γεγονός,δίχως σοβαρά στοιχεία είναι μεταμοντέρνα αποδόμηση και όχι ουσιαστική συνεισφορά στην Ιστορία της περιόδου.

    Και μένα ο Λόγος του Κολοκοτρώνη μου «μπάζει»,αλλά χωρίς στοιχεία δεν τον «προσβάλω».Για να διατηρήσεις την σοβαρότητα σου,κάνε και συ το ίδιο:φέρε στοιχεία,και όχι αρνήσεις λεπτομερειών.Αν βέβαια θέλεις να τρολάρεις,απλά μπες με ένα σοβαρό νικ όπως κάνανε και οι προηγούμενοι καθώς η παραδοχή του ότι είσαι τρολ,είναι ουσιαστικά άρνηση αυτής της ιδιότητας.

  230. π2 said

    Το ξέρω ότι δεν έχει νόημα, αλλά σου διαφεύγει, Θρασύμαχε, ότι εσείς φέρετε το βάρος της απόδειξης, όχι εμείς οι αρνησιπάτριδες ( τι σημαίνει άραγε αρνησίπατρις, αυτός που αρνείται να καταπιεί αμάσητο ό,τι του σερβίρουν ως πατριωτικό; ).

  231. π2 said

    Βασιλική, ακόμη πιο πρόσφατη ήταν η συνέντευξη που του πήρε ο Καμπύλης.

  232. sarant said

    Βρήκα από τρίτο χέρι τη σελίδα της Ντέιλι Μέιλ που γράφει για τον Κουκίδη:

    Αυθεντική φαίνεται. Αυθεντική δεν σημαίνει αληθινή 🙂

  233. Θρασύμαχος said

    #230: Έλεος γιατρέ μου, ρίξε μια ματιά στο σύνολο της συζήτησης πριν σπεύσεις να κατατάξεις τους άλλους σε «εμείς» και «εσείς». Με άλλα λόγια: «το ξέρω ότι δεν έχει νόημα», αλλ’ αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ειρωνεία από την κυριολεξία, τότε το μόνο ασφαλές ανάγνωσμα είναι τα πατριωτικά αναγνωστικά δημοτικού της χούντας.

  234. Σωτήριος Καλαμίτσης said

    σωστός ο 215

  235. π2 said

    Mea maxima culpa Θρασύμαχε. Πού να προλάβω ο καψερός να τα διαβάσω όλα;

  236. Θρασύμαχος said

    #235: Φοβούμαι ότι το ίδιο θα ήταν κι αν τα είχες διαβάσει όλα. Μερικά πράγματα θα περίμενε κανείς να είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Όμως τόση έλλειψη χιούμορ είναι κρίμα να πάει χαμένη, μπορείς να την εξασκήσεις κατατροπώνοντας κόσμο και σε άλλα μπλογκς.

  237. sarant said

    Πολύ αυστηρός είσαι, βρε Θρασύμαχε!

  238. Και ο Ριζοσπάστης, από το 1997, ζητάει να τιμηθεί ο Κουκίδης:

    Δεν τιμήθηκε ακόμα ο πρώτος νεκρός της Εθνικής Αντίστασης

  239. Θρασύμαχος said

    #237: Μα να μου πουν κιόλας «το ξέρω ότι δεν έχει νόημα» (#230)! Πόσο πια να τ’ αλέθουμε όλα για να καταπίνονται ευκολότερα; Και πάλι καλά δηλαδή που την έπεσε σε μένα κι όχι στον #25 με την τυφλή αρχαιολόγο!

  240. trolling around said

    229 Τα τρολλ δεν πρέπει να τα ταïζεις. Αυτό θα έπρεπε να το ξέρεις. Διαφορετικά φουσκώνω από θάρρος και συνεχίζω. Πέρα από την γελοία ανακοίνωση του φρούραρχου, υπάρχει τίποτα άλλο? Για την υπόθεση του Κουκίδη έχουμε αναφορές από Ντέιλι μαίηλ, του Χάμοντ, του μητροπολίτου, και τόσες άλλες αναφορές από τρίτες και τέταρτες μαρτυρίες που είχατε την καλοσύνη να αναζητήσετε. Μπορεί κάποιος να μου δώσει αντίστοιχα στοιχεία για την υπόθεση της υπεξαίρεσης της σημαίας? Αν έγραψε κάτι η ντέιλι τέλεγκραφ. Ευχαριστώ ειλικρινά.

  241. 1ας said

    @240
    Ο ελληνικός τύπος της εποχής,τα ημερολόγια του κόσμου της εποχής.Αντίθετα για τον «Κουκίδη» υπάρχουν μόνο μεταγενέσταρες αναφορές,πότε πρωτογενείς με εξαίρεση την ξένη εφημερίδα.

  242. Μαρία said

    238 Κάτι τέτοια είδε κι η Κανέλλη. (Γούγλισε το όνομα του συντάκτη.)

  243. trolling around said

    Μεταγενέστερες? Οι φήμες ήταν αυθημερών. Το ημερολόγιο του μητροπολίτου, η ντέιλι μαιλ είναι μεταγενέστερες? Κάπου πιο πάνω διάβασα αναφορές σε βιβλία του 1942. Αλλά έστω. Για την κλοπή υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα?

  244. π2 said

    Θρασύμαχε, αν είναι η πρώτη φορά που σου τυχαίνουν διαδικτυακές παρεξηγήσεις, είσαι ένας ευτυχής άνθρωπος.

    Διαβάζω πως οι Γερμανοί που είχαν παραμείνει στην Αθήνα είχαν μαζευτεί τις μέρες εκείνες στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και είδαν την έπαρση της γερμανικής σημαίας στην Ακρόπολη από κει. Ο W. Wrede (αρχαιολόγος) έχει γράψει και σχετικό άρθρο με τις αναμνήσεις του από το γεγονός, στο Jahrbuch der Auslands-Οrganisation der NSDAP του 1942. Αλλά υποθέτω πως δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθεί αυτό το περιοδικό.

  245. Θρασύμαχος said

    #244 «Jahrbuch der Auslands-Οrganisation der NSDAP … υποθέτω πως δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθεί αυτό το περιοδικό»: και όμως κάτι μου λέει πως τουλάχιστον δυό-τρεις από τους παρεπιδημούντες συνδιαλεγομένους μας υπάρχει περίπτωση να τό ‘χουν στη βιβλιοθήκη τους!

  246. π2 said

    Χμμμ, στα γκουγκλοβιβλία βρίσκω την εξής ενδιαφέρουσα αναφορά:

    Σε ημερολόγιο του Θεόδωρου Κεχριμπαρίδη-Ηλέκτρη (!), μεταφρασμένο από την κόρη του Helen Electrie Lindsay, σε βιβλίο με πρόλογο του συγγραφέα του Μαντολίνου του Υπολοχαγού Κορέλι, υπάρχει μια αναφορά μιας θείας Έλλης που ήξερε την ιστορία του Κουκίδη. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές από τα αποσπάσματα του βιβλίου αν την ήξερε τότε ή μεταγενέστερα.

  247. Είπε κανείς κάτι κακό για τον 25;
    Άντε μην τα πάρω στο κρανίο και βγάλω στην φόρα το ερωτικό τρίγωνο Κουκίδας-Γλέζου- Ίλαρχου Γιακόμπι.

  248. papoylis said

    Ορέ τρόλλια αράουντ

    δε τη κόβεις πλέον τη πλάκα… μας έπεισες αγόρι μου.

    Δεν υπάρχει εδώ ΚΑΝΕΙΣ που να παραδέχεται ότι όντως στις 31 Μαΐου του 41 «υπεξηρέθη» η Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη από δύο αρνησιπάτριδες. Πρόκειται για ερυθρά προπαγάνδα.

    Επίσης ΟΥΔΕΙΣ πλέον αμφισβητεί ότι ο γενναίος εύζωνας Κ. Κουκίδης , γόνος πολυτέκνου οικογενείας εκ Κολωνού , στις 27 Απριλίου του 41 κατέβασε από τον ιστό στην Ακρόπολη την ελληνική σημαία και κρατώντας την αυτοκτόνησε ριφθείς από τον ιερό βράχο ως άλλη Άγραυλος , ών ο πρώτος ήρως της Αντίστασης κατά του κατακτητή.

    Εντάξει… πήγαινε τώρα σε παρακαλώ να παίξεις αλλού με το κουβαδάκι σου 😉

  249. #232 Πώς μας διέφυγε;

    Το πρώτο άρθρο στη γερμανική βίκι εμφανίζεται 28/11/2009, μετά τις 3 το μεσημέρι. Λίκνος που δίνει παραπέμπει σε φόρουμ με το Ναυπάκτιο Εύζωνο, μετά φωτογραφίας…

    Σε λιγότερο από 12 ώρες, ο λίκνος αυτός αποσύρεται, και εμφανίζεται άλλος με δεσμό προς το gif aρχείο που παρέθεσε ο νικοκύρης: http://fotios.org/files/koukidis.gif.

    Πρόκειται για συμβολή του/της Albtalkourtaki, που ως σήμερα συμβάλλει σε πολλά γερμανόφωνα άρθρα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και πολιτικής. Στη συνέχεια, συμπληρώνεται και απόσπασμα από το άρθρο του 41 από τον/την Albtalkourtaki, που φαίνεται να έχει πάρει «εργολαβία» το άρθρο, παρεμβαίνοντας ως χτες τελευταία φορά!

    Το site που φιλοξενεί το gif αρχείο ανήκει στον κ.Μπασαγιάννη. Του αφήνω ερώτηση για την προέλευση του αρχείου στο τουίτερ του, με παραπομπή εδώ. Η ηλεδιεύθυνσή, πάντως, υπάρχει στο πρόσφατο βιογραφικό του στο site, οπότε μπορεί κανείς να ρωτήσει και με ηλεμήνυμα, αν δεν δει το τουίτ (φαίνεται να μην πολυχρησιμοποιεί τουίτερ), και δεν έρθςι να μας απαντήσει -ελπίζω- εδώ.

    Θα κρατήσω κι εγώ μια επιφύλαξη για το the death του τίτλου.

  250. trolling around said

    Πως γίνεται όλες αυτέ οι αναφορές, έστω μεταγενέστερες και γραμμένες στα γεράματα, να αναφέρουν το υποτιθέμενο περιστατικό του Κουκίδη, αλλά να μη λένε τίποτα για την κλοπή. Εκτός να το γράφει παρακάτω, και δεν ενδιαφέρει κανέναν να το προβάλει. Υπάρχει και η περίπτωση όλοι αυτοί να είναι δεξιοί και να μην θέλουν να προβάλουν την ηρωική πράξη του Γλέζου.

  251. #215 Άγγελε, δεν μπορώ παρά ειδικά εσένα να σε αποχαιρετίσω προσωπικά.
    Επί του θέματος, δεν θα επικαλεστώ αποκόμματα του Πλεύρη που αναφέρονται σε συνεργασία κομμουνιστών με Γερμανούς γιατί δεν θα γίνει αποδεκτή η πηγή κυρίως γιατί εδώ που είμαι είναι αργή η σύνδεση και δεν έχω ευχέρεια στο ψάξιμο.
    Όμως θα σου υπενθυμίσω κάτι που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ξεχνάμε συστηματικά. Ο εχθρός δεν ήταν ένας, ο κατακτητής δεν ήταν ένας. Η κατοχή ήταν τριπλή: Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι. Τρόικα είχαμε και τότε.
    Επομένως ο δοσίλογος ήταν αυτός που συνεργάστηκε με οποιονδήποτε από τους τρεις κατακτητές. Ακόμη και γλωσσικά δηλαδή έχει υπόσταση ο όρος.

    Προχθές έπαιζα με τον ανηψιό μου χαρτιά και σε κάποια στιγμή έκλεψε. Χάρηκε πολύ. Δεν μίλησα. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Γλέζος. Τους τα έκλασε των Γερμανών. Πιο απλά, σιγά τα ωά. Είπαμε, ο χώρος είναι ΗΡΩΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ, κατασκευάζει ήρωες εκ του μηδενός. Εγώ δεν είμαι πεπεισμένος ότι πήρε την σημαία, αλλά ακόμη και εάν αυτό συνέβη, εγώ ως Έλλην δεν θα το θεωρούσα καν άξιο αναφοράς.
    Αυτός είναι ο Ελληνικός ηρωισμός; Τόσο φθηνοί είμαστε; Είναι αυτός λόγος για να ζήσει όλην την υπόλοιπη ζωή του κάποιος αυτοθαυμαζόμενος; ΈΛΕΟΣ δηλαδή. Εδώ ολόκληρος Γύλιππος, που στην ουσία εξασφάλισε την νίκη στους Σπαρτιάτες στο τέλος εκδιώχθηκε και εμείς έχουμε κάνει την τρίχα τριχιά με τον Γλέζο.
    Λοιπόν άντε να δεχθώ ότι την σημαία την πήρε για να μην κολλήσουμε εκεί, αλλά ως Έλληνας όχι μόνον δεν το θεωρώ αυτό άξιο θαυμασμού αλλά ούτε καν άξιο αναφοράς.

    Αυτά Άγγελε, βαριέμαι να αντικρούω διαρκώς κατηγορίες τρολισμού, βαριέμαι να δέχομαι διαρκώς επιθέσεις και ως εκ τούτου αποχωρώ.
    Θα σας αφήσω μόνον μια κληρονομιά: ότι διαφέρει και ότι ενοχλεί δεν είναι τρολ.

  252. papoylis said

    Τώρα , με τη κληρονομιά σου , κονομήσαμε Στράβωνα εξ Αμασείας…

    Ορέ Αράουντ , έχεις βγεί τρείς παρασάγγες αράουτ , είπαμε φτάνει , μας έπεισες.

  253. trolling around said

    248 Είσαι το άλτερ έγκο κανενός?

  254. trolling around said

    Τελική ετυμηγορία.

    Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν υπέρ Κ. και κατά Γ.

    Μπάστα, που λένε και ισπανόφωνοι. Αφού δεν μπορέσατε να ικανοποιήσετε την περιέργεια μου, όλοι εσείς οι ερασιτέχνες ιστορικοί μου.

  255. Χρηστος Κ. said

    Τελικα τα τρολευ μονο η διακοπη ρευματος τα σταματα.
    «δεν θα επικαλεστώ αποκόμματα του Πλεύρη που αναφέρονται σε συνεργασία κομμουνιστών με Γερμανούς γιατί δεν θα γίνει αποδεκτή η πηγή» Καλα αν ειναι να επικαλεισαι και τον Πλευρη σαν πηγη μην αναρωτιεσαι γιατι σε λενε φασιστακο μετα.

  256. papoylis said

    Τόπιασες το νόημα Αράουντ … γάτα με πέταλα είσαι 🙂

  257. Καλά και εσύ αν απαντάς έτσι, μην αναρωτιέσαι γιατί θα σε λένε ηλίθιο μετά.
    Αφού ρε τρόμπα σου λέω ότι δεν τα επικαλούμαι. Αλλού δίνω βάρος, στην τριπλή κατοχή. Λεξιθήρας είσαι; Ψάχνεις μέσα στις λέξεις; Πόσο χαζός μπορεί να είσαι θέε μου. Πόσες φορές μπορεί να έμεινες στην 3η δημοτικου;;;

  258. Μαρία said

    215 Αντί να λυπάσαι, γιατί δεν τον καλείς στο δικό σου μπλογκ;

  259. Χρηστος Κ. said

    Λοιπον τρολοστραβωνα στη τριτη δημοτικου εμεινα πεντε φορες.
    Αν οπως λες δε δινεις βαρος σε κατι τοτε δεν εχει νοημα και να το αναφερεις. Γιατι αν το κανεις το κανεις μονο για να δημιουργησεις εντυπωσεις. Αυτα τα σαχλα «συνδικαλιστικα» να τα πεις στο φασιστομπλογκ σου.

  260. ppan said

    Στράβων, δεν μας αποχαιρέτησες χτες;Ποιος είσαι πια; ο Μπιθικωτσης;

  261. Ποιος πήρε το φλιτ;

  262. Επειδή εγώ πήγα κατευθείαν στην 3η δημοτικού, πηδούσα τάξεις στο διθέσιο δημοτικό μέχρι να πάμε οικογενειακώς σε πόλη, δεν θα ασχοληθώ άλλο με τις βλακείες σου. Αρκετά χαλάστηκα. Σε αφήνω εδώ να πήξεις στην φασιστική μανία διαχωρισμού των ανθρώπων σε φασίστες και μη. Έχω δει πολλές φορές στη ζωή μου ηλίθιες φάτσες να μην καταλαβαίνουν τα αυτονόητα, μην στεναχωριέσαι, δεν είσαι ο μόνος βλάξ στην Ελλάδα. Έχεις παρέα. Άντε γεια.

  263. Χρηστος Κ. said

    Σορυ, παρασυρθηκα με το φασιστομουτρο και του δωσα τροφη. Δε θα το ξανακανω

  264. trolling around said

    256 Μάλιστα. Είσαι το άλτερ έγκο του κ. Σαραντάκος και σου ανετέθη το ευχάριστο έργο να διώχνεις τα τρολλ. Αμ δε. Τα τρολλ μόνο ένα έχουν κατά νου. Τη νίκη τους και την ανατροφοδότηση του υπερτροφικού εγώ τους. Μάθε λίγο ψυχολογία, άσχετε kai άχρηστε φασισταριό.

  265. papoylis said

    Πρόσεχε μόνο Αράουντ μη σκάσεις από την υπερτροφία του ego σου .
    Δεν θα την αντέξουμε τη βρώμα

    Στάζι

    Αυτός δεν είναι φλιτ , είναι το ρκτόπλασμα του Βαν Φλήτ 🙂 🙂

  266. papoylis said

    ..εκτόπλασμα ( γαμώ τα πλήκτρα μου απόψε … 🙂 )

  267. trolling around said

    265 Α μπα. Ποτέ δεν διατρέχω τέτοιο κίνδυνο. Και αν σκάσω, θα ευωδιάσω, αλά φευ εσείς οι κοινοί θνητοί που τρολιάζετε σαν κερατάδες αλλά τρολλ δεν είσαστε δεν θα καταλάβατε την διαφορά. Ο δικός σας νους μπλέχτηκε στο εμείς οι μορφωμένοι γλωσσαμύντορες αριστεροί και αυτοί οι άλλοι οι καταραμένοι αγράμματοι δεξιοί, οπότε, διαφορά δεν θα καταλάβετε.

  268. trolling around said

    Μόλις τώρα έλαβα απάντηση. Ρώτησα σε γερμανικό φόρουμ ειδικούς και με επιβεβαίωσαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μένει την νύχτα η σημαία στον ιστό. Ακόμα και να χρειαστεί να γκρεμίσουν τον ιστό, η σημαία θα κατέβει. Αυτά τα λίγα για όσους τους ενδιαφέρει η αλήθεια πέρα της φιλολογίας.

  269. sarant said

    268: Ε, αφού ρώτησες ειδικούς σε γερμανικό φόρουμ, τη βρήκες την αλήθεια! Ο Γερμανός φρούραρχος δεν είχε σύνδεση εκείνη τη μέρα για να ρωτήσει τους ειδικούς (θα είχε πέσει το Conn-x), και πίστεψε, ο βλαξ, ότι η σημαία κυμάτιζε στον ιστό της.

    Το κακό με τα τρολ είναι ότι αν τους απαντάς τους ταΐζεις κι αν δεν τους απαντάς μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπορείς να απαντήσεις.

    Οπότε, σε παρακαλώ να μην ξαναγράψεις εδώ.

  270. trolling around said

    Και ο φρούραρχος κάπου είπε, ότι την κατέβασε.

  271. papoylis said

    Ούρρρρααααααα

  272. 1ας said

    Τι έγινε ο Στράβεν δεν αποχώρησε όπως μας είπε;;Δηλαδή πρέπει να υπομείνουμε και τις βλακείες του Πλεύρη πέρα από τους αντισημιτισμούς που γράφει;;έλεος δλδ.

  273. Ειλικρινά ρε 1α, πιστεύεις ότι μπορείς να με στριμώξεις;
    Την απάντηση στην έχει δώσει ο κος 40ντάκος στο #269.

    Άντε να κάνω το χατήρι του ευγενικού(sic) Παπούλη και να αφήσω άλλη μία κληρονομιά. Την επόμενη φορά που θα κάνεις τρολοκριτική, κάνε πρώτα μια τρολοαυτοκριτική.

  274. Χρηστος Κ. said

    Οχι δε βρεχει κατι αλλο ειναι…

  275. 1ας said

    @273

    Όποτε θέλεις βάλε τις γελοιότητες του Πλεύρη στο μπλόκ σου για το «δοσιλογισμό του ΕΑΜ»,για να έρθω να σπάσω πλάκα.Μην χαλάς όμως τις άσχετες κουβέντες με ανιστορητες χαζομάρες.

  276. @275 Αχ βρε 1α είσαι και εντελώς απονήρευτος. Ακόμη δεν είδες ότι το 1942 (σχ.169) είσαι ο μοναδικός που το πρόσεξε και αντέδρασες χωρίς όμως να γνωρίζεις. Κάνε μου μια χάρη και βάζε το μυαλό σου σε λειτουργία. Όσο και να προσπαθείς, εγώ δεν σε κατηγορώ, απλά σκέψου και ερεύνα. Αν θέλεις και μια πληροφορία, ο παππούς μου σκοτώθηκε το 1943. Πολύ καιρό πριν την επίσημη έναρξη του εμφυλίου και δεν ήταν ταγματασφαλίτης ούτε φυσικά τουρκόφωνος.

    Αυτά, μην παρεξηγηθείς εάν δεν σου απαντήσω. Εδώ τελειώνω οριστικά.

  277. Servitoros said

    Εδώ τελειώνω οριστικά.

    Καλά μην πάρεις και όρκο. Αντίο και να σας βλέπουμε σπανίως ή όπως λένε και οι βάρβαροι see you never.

  278. Μπουκανιέρος said

    Η τελευταία οπερέτα μού θυμίζει κάτι παλιές ταινίες όπου ο τύπος λαβώνεται, πέφτει στα γόνατα, λέει κάτι σαν «έχε γεια καημένε κόσμε», ανασηκώνεται, ξαναπέφτει ανάσκελα με το χέρι στο στήθος, ξανασηκώνεται και πάλι αργά και σφίγγοντας τα δόντια, πέφτει ξανά με μια φοβερή γκριμάτσα στο πρόσωπο κοκ …και πεθαίνει μετά από κάνα μισάωρο, αφού έχει απευθύνει διάφορα δραματικά λογύδρια από δω κι από κει.

  279. gbaloglou said

    Αφελής ερώτηση: πόσο συχνά συμβαίνει σε περίπτωση αναμενόμενης κατάληψης από τον εχθρό ενός σημαντικού μνημείου, κτιρίου κλπ να έχει αφεθεί υψωμένη εκεί η σημαία (με ή χωρίς φρουρό);

  280. sarant said

    Ε, ναι…

  281. Μαρία said

    279 Ε όχι και αναμενόμενης, βρε Μπαλό.

  282. voulagx said

    Ανοιξα την πορτα διστακτικα φοβουμενος μη μουρθει καμια αδεσποτη αλλα βλεπω επικρατει ησυχια,τελειωσε το παρτυ!
    Την καλησπερα μου, καλοι μου ανθρωποι!

  283. gbaloglou said

    281

    επικείμενης 🙂

  284. ti zoe sauto to blog said

    279 και 281 ,νομίζω δεν συνεννοηθήκατε.
    Ο Μπαλό στο 279 εννοεί πόσο πιθανό είναι να άφησαν οι Έλληνες την (ελληνική) σημαία στον ιστό ,ενώ οι Γερμανοί προελαύνουν.
    Η Μαρία στο 281 απαντάει ότι οι Γερμανοί δεν περίμεναν την πράξη του Γλέζου και έτσι άφησαν αφύλακτη την δικιά τους πατσαβούρα.

  285. gbaloglou said

    «Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε» 🙂 🙂

  286. sarant said

    Καλημέρα!

    284: Γιατρέ μου, σωστά κατάλαβες μου φαίνεται!

  287. gbaloglou said

    Δεν είναι γιατρός αυτός, (παρα)ψυχολόγος είναι! 🙂

  288. ti zoe sauto to blog said

    Σε καλό σας, με κάνατε και γέλασα !
    🙂

    Ωραία ιδέα για ανάρτηση είναι αυτή.

  289. ο Μήτσος said

    Πάντως, με όλο το σεβασμό στον Μ. Γλέζο και τον Σάντα και χωρίς καμία διάθεση τρολισμού, οι σημαίες υποστέλλονται το σούρουπο. Οπότε την νύχτα με το φεγγάρι ή χωρίς φεγγάρι οι ιστοί είναι άδιοι. Υπάρχει κάποια αξιόπιστη αναφορά γιατί δεν είχε γίνει το ίδιο με την ναζιστική σημαία τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941;

  290. sarant said

    Από τη διατύπωση της ανακοίνωσης του Γερμανού φρουράρχου φαίνεται καθαρά ότι η σημαία «υπεξαιρέθηκε» ενώ κυμάτιζε, τη νύχτα της 30 προς 31 Μαΐου. Από τις αφηγήσεις των Γλέζου και Σάντα φαίνεται ότι δεν γινόταν υποστολή της ναζιστικής σημαίας με τη δύση του ηλίου. Αν αυτό ήταν ιδιοτροπία των ναζήδων της Ακρόπολης ή γενικότερο ναζιστικό έθιμο, δεν το ξέρω.

  291. Κώστας said

    Η σημαία δεν υποστέλεται από το στρατό χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
    Όσο για τον «Κουκίδη» τα πράγματα είναι απλά, στην Ακρόπολη δεν υπήρχαν παρά μόνο Γερμανοί την 27η Απριλίου 1941, αν υπήρχε έστω κιένας Έλληνας όλες αυτές οι δακρύβρεχτες αφηγήσεις θα είχαν ονοματεπώνυμο.
    Εθνικό είναι το αληθές.

  292. Costas said

    Σωστός! (εννοώ τον συντάκτη του άρθρου)

  293. ο Μήτσος said

    @291 Μπράβο ρε Κώστα! Αυτή την λεπτομέρεια δεν την ήξερα, ότι είναι διεθνής κανόνας ο κατακτητης να μην υποστέλλει το σούρουπο τη σημαία του!

    Έθεσα την ερώτηση επειδή έχει γεμίσει το Internet, και ο κόσμος έχει αρχίσει να αναμασάει αηδίες ότι ήταν δήθεν ψέμα η υποστολή της σημαίας από τον Γλέζο και τον Σάντα. Το βασικό τους επιχείρημα είναι αυτό.

  294. papoylis said

    Νικοκύρη

    για να πω και μια αλήθεια τώρα που έχω πιεί και τα κραshά μου :

    Θα μου λείψει ο Αράουντ , αλλά ακόμα περισσότερο θα μου λείψει ο εξ Α(μασίας) Στράβων , ο μέγας γεωγράφος 🙂 🙂

  295. Μπουκανιέρος said

    291 Φαίνεται ότι οι στρατόκαβλοι δεν γνωρίζουν καλά (ούτε) τα στρατιωτικά.

    294 Παπούλη, άμα δεν το αντέχεις, μην πίνεις.

  296. ΑχιλλέαςΑ said

    Καλησπέρα κι από μένα. Επειδή είδα αναφορά στον Αλέκο τον Γκούβερη και τη Συννεφιασμένη Κυριακή, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω πράγματα που άκουσα από συγγενικό του πρόσωπο. Δεν κάνω κανέναν σχολιασμό, απλώς τα παραθέτω: » Ο Αλέκος ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος. Έγραφε τα τραγούδια του όπου έβρισκε και μετά τα πετούσε όπου να ‘ναι, ή τα έδινε, δεν τα θεωρούσε τίποτα σοβαρό. Έτσι έδωσε στον Τσιτσάνη και την Συννεφιασμένη Κυριακή, ένα βράδι που ήταν σε ένα κουτούκι (ακόμα υπάρχει) πίσω από τον Άγιο Βελισσάριο.Την Συννεφιασμένη Κυριακή την έγραψε σε ένα πακέτο από τσιγάρα. Ήταν τότε καψούρης με μια γυναίκα, μάλλον ελαφρών ηθών, αλλά είχε μια αδερφή που ήτανε πολύ αυστηρή. Όταν λοιπόν τον ρώτησαν γιατί έγραψε το τραγούδι αυτό, επειδή φοβότανε την αντίδραση της αδερφής του, είπε ότι το έγραψε επειδή έχασε η ομάδα του. Τα Δαχτυλίδια αυτός τα έγραψε, για την γκόμενα που είχε, και το έδωσε στον Μητσάκη.» Έτσι μου μεταφέρθηκε, έτσι σας το μεταφέρω, θα ξανακάνω μια έρευνα μήπως βρω κι άλλες λεπτομέρειες. (Το πρόσωπο που μου τα διηγήθηκε έχει στενότατη συγγενική σχέση με τον Γκούβερη – μάλιστα, έχουν το ίδιο επώνυμο)

  297. sarant said

    Κώστα, δεν ήξερα την πληροφορία ότι η σημαία η εμπόλεμη δεν υποστέλλεται, δίνει όμως τη λύση!

    ΑχιλλέαΑ, πολύτιμες οι εμπιστευτικές πληροφορίες -και τα Δαχτυλίδια, λοιπόν, του Γκούβερη;

  298. 1ας said

    @297

    Πρέπει να βρούμε κάποιον στρατιωτικό κανονισμό που να το επιβεβαιώνει.Εγώ δεν το γνωρίζω.

  299. ΑχιλλέαςΑ said

    297. Δεν είπα ότι είναι εμπιστευτικές οι πληροφορίες. Οι παλιότεροι της Λάρισας τα ξέρουν. Θα προσπαθήσω να τα διασταυρώσω.
    Εντύπωση μου κάνει όμως, που προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός μύθου, για το οποίο δεν υπαρχουν ιστορικές καταγραφές, επιχειρείται να μυθοποιηθεί η ύπαρξη ενός γεγονότος.
    Δεν μπορώ να αποφύγω έναν αφορισμό: Οι λαοί που συντηρούνται χάρη στη λαμπρότητα των προγόνων τους, είναι όπως οι πατάτες: Το καλύτερο μέρος τους είναι στο χώμα.

  300. ΑχιλλέαςΑ said

    Η πολεμική σημαία είναι αυτή που υποστέλλεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όχι η εθνική. Αυτή συνεχίζει να κυματίζει.
    Δείτε δημοσίευμα της εποχής:

  301. 1ας said

    @300
    Αχιλλέα,ανάποδα (κατάλαβα ότι) τα λέει το δημοσίευμα της εποχής.

  302. ΑχιλλέαςΑ said

    Διάβασε τη δεύτερη παράγραφο: Είνε, επομένως, πολύ φυσικόν…. τοιαύτας προσβολάς δια την εθνικήν των σημαίαν… η οποία υπεξηρέθη εν ώρα νυκτός ενω εκυμάτιζεν παραπλεύρως της εθνικής μας σημαίας.
    Συνεπώς: Υπεξηρέθη εν ώρα νυκτός και ενώ εκυμάτιζε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Βραδυνής (;) της 2ας Ιουνίου του 1941. Εξάλλου, δεν ήταν δυνατόν να κυματίζει μια πολεμική σημαία δίπλα σε μια εθνική. Αφενός, οι πολεμικές σημαίες επαίρονται μόνο σε στρατιωτικά κτίρια ή στρατόπεδα, όχι σε πολιτικά. Αφετέρου, η παρουσία της ελληνικής σημαίας – εθνικής, επειδή η πολεμική είχε υποσταλεί de facto αλλά και de juris μετά την συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού – δίπλα στην γερμανική εθνική σημαία, ήθελε να δηλωθεί από τους κατακτητές ότι αναγνωρίζουν την εδαφική κυριότητα της χώρας μας στο πλευρό όμως της Γερμανίας. Γι’ αυτό βάλανε και κυβερνήσεις Κουίσλιγκ, ακριβώς για να καταδείξουν την υποτιθέμενη νομιμότητα της πράξης τους.

  303. Οντως οι πολεμικές σημαίες (Στρατος, Ναυτικό, Αεροπορία, έχουν ξεχωριστές) αίρονται το πρωΐ και υποστέλλονται το βράδυ.
    Αξέχαστη θα μου μείνει η απορία ενός αξιωματικού-πιλαφά που άκουγε καθημερινά τα παραγγέλματα » Αίρε» και «Υπόστειλον» και αναρωτιότανε » καλά, το υπόστυλον το βλέπω, αυτό το έρε που να βρίσκεται άραγε ; »
    Δεν έχει υποπέσει την αντίληψή μου οι κανονικές σημαίες που στολίζουν τα δημόσια κτίρια να υποστέλλονται το βράδυ, τουλάχιστον με τελετή, όπως οι πολεμικές.

  304. sarant said

    Καλά, το δημοσίευμα της Βραδυνής (από εκεί δεν είναι; ) είναι εξαιρετικό δείγμα δουλοπρέπειας! Σ’ ευχαριστώ Αχιλλέα!

  305. Ναι. Ποιος ήταν που ζητούσε εναγωνίως αποδείξεις; 🙂

    Δείτε κι αυτό (ο Πετρόπουλος για τον Λάκη Σάντα):
    http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12207

    και το βιβλίο του Σάντα που κάποιος έψαχνε χτες-προχτές:
    http://www.attacktv.gr/Pages/viewArticle.aspx?Category=&FilterField1=Subject&FilterValue1=%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1&ID=10249

  306. ο Μήτσος said

    Μπράβο ω Δύτα! Φοβερός ο Πετρόπουλος!

  307. 1ας said

    Είχε φάει μερικές φάπες ο Πετρόπουλος από τον Άρη και όπου βρισκόταν,ξέρναγε χολή εναντίον του.Μέχρι και το hoax «λόγο της Δεσφίνας» αναπαρήγαγε στα βιβλία του.

  308. ο Μήτσος said

    @307 Ο Πετρόπουλος ήταν πάντα μη δογματικός και μη θρησκευόμενος άνθρωπος χωρίς θεούς και δαίμονες. Η αριστερά θεωρεί τον Βελουχιώτη θεό και taboo.

  309. 1ας said

    @308
    Δεν ξέρω τι θεωρεί η Αριστερά τον Βελουχιώτη και τι όχι,εγώ ξέρω ότι ο Πετρόπουλος αναπαρήγαγε βλακώδες hoax από την εμπάθεια του.Τώρα αν δεν ήταν δογματικός όπως λένε όλοι,εγώ δε το γνωρίζω.

  310. sarant said

    Αυτό με τη Δεσφίνα δεν το ξέρω -τι είναι;

  311. papoylis said

    Μπουκανιέρος

    ..ποιός είπε ότι με πειράζει το κρασί ;;; 🙂

  312. 1ας said

    @310

    Είναι ο περίφημος για τα δεδομένα του Ελληνικού Διαδικτύου «λόγος του Άρη Βελουχιώτη στην Δεσφίνα»

    Ο λόγος του Βελουχιώτη στην Δεσφίνα τον Σεπτέμβριο του 1943


    που δημιούργησε κωμικοτραγικές καταστάσεις.Παραδείγμα στο Ιντιμίντια είχανε βγάλει τον υπαρκτό και καταγεγραμμένο λόγο του Άρη στη Λαμία ως φασιστικό κατασκεύασμα ενώ υποστηρίζανε τον hoax της «Δεσφίνας»!!

    Ε ο μη δογματικός Πετρόπουλος σε βιβλίο του έγραφε ότι κάτι τέτοιο,όντως ειπώθηκε από τον Βελουχιώτη.

  313. π2 said

    Ξαναδιάβασα το άρθρο του Χάμμοντ μήπως μου είχε διαφύγει κανένας Κουκίδης. Τίποτε.

    21/4 το χάραμα έφυγε από την Αθήνα για την προετοιμασία του σαμποτάζ στην Κωπαΐδα και επέστρεψε τη νύχτα (σελ. 132-33). Την άλλη μέρα πήγε στην Ελευσίνα για να παραλάβει μια νάρκη και να τη μεταφέρει στον Πειραιά (σελ. 133-34). A couple of days later (σελ. 134) πήγε να τοποθετήσει τη νάρκη στη διώρυγα της Κορίνθου. Κατόπιν, πέτυχε ύστερα από καβγάδες με τους ανωτέρους του να πάρει το ΟΚ για την κατεδάφιση των αποθηκών στην Κωπαΐδα. Έφτασε στην Αλίαρτο το σούρουπο [της 25ης, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό του άρθρου και του χωρίου που παραθέτει η Βασιλική στο #180] επέβλεψε το σαμποτάζ και την καταστροφή των αποθηκών έως τη νύχτα της 26ης (σελ. 135-36) και ακολούθησε ένα κονβόι φορτηγών προς την Αθήνα. Στην Αθήνα δεν έμεινε καθόλου (σελ. 137):

    Around 3 a.m. I broke out of the stream and turned off for Athens. Although dawn was near, I had to stop until my eyes were rested once the strain of driving in convoy was over. We passed through Athens, which was as quiet as the grave, and reached the little harbour in the grey light of dawn. I blew the horn and shouted, but we got no reply. I put off in a rowing boat, and found our caique near the mouth of the harbour. They were getting ready to sail in the firm belief that we had not come in time.

    By mid-day we were bathing at Hydra.

    Μετά, Μονεμβασιά – Γέρακας – Κρήτη, απ’ όπου πήγε στην Αίγυπτο.

    Πουθενά δεν αναφέρει, έστω αναδρομικά ή από δεύτερο χέρι, τα της Ακρόπολης (ούτε καν όταν γράφει στο τέλος του άρθρου πως στο Κάιρο συνάντησε τους ανωτέρους του στο αθηναϊκό γραφείο).

    [σκαναρίσματα αν θέλεις κανείς, το βραδάκι, για τεχνικούς λόγους]

  314. Θρασύμαχος said

    Αυτό πια κι αν είναι είδηση: στο σημερινό άρθρο Μαλούχου http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=398362 «Ο νέος πατριωτισμός» ΔΕΝ εμφανίζεται πια ο Κουκίδης, μάλλον την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια

  315. ΑχιλλέαςΑ said

    Ο Πετρόπουλος, το μόνο δόγμα στο οποίο ήταν κάθετος, ήταν ο Πετροπουλισμός. Γλαφυρότατος και διεισδυτικότατος συγγραφέας και ερευνητής, με πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλο εύρος γνώσεων, τεκμηρίωνε την πραγματικότητα των γεγονότων που παρέθετε, αλλά η κρίση του πάνω σ’ αυτά ήταν, τις περισσότερες φορές, εμπαθέστατη και αφοριστική. Επίσης, είχε διακηρύξει σε κάθε τόνο την περιφρόνησή του για τους κατοίκους και ην λαογραφία της υπαίθρου, ενώ, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον οθωμανικό τρόπο ζωής και πολιτισμό, δεν δίστασε να ισοπεδώσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό ή οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό.

  316. ο Μήτσος said

    Αχιλλέα, από όλους τους συγγραφείς/μελετητές διαλέγει κανείς τα καλά τους. Ο Ηλίας είχε πολλά καλά, και αν θέλεις κράτησε στη ζωή μια σειρά από ιστορίες, καταστάσεις, θεσμούς και βιογραφίες που θα είχαν χαθεί γιατί η «κοινή γνώμη» δεν ήθελε να έχει καμία σχέση μαζί τους.

  317. #305, Δύτη.
    Εγώ έψαχνα το βιβλίο για τον Σάντα, αλλά όχι αυτό (όπως είχα πει στο #227)

    #313, Π2
    Δηλαδή στο άρθρο δε λέει κουβέντα για Κουκίδη ο Χάμοντ. Στο βιβλίο το πρωτότυπο στην αγγλική, μπορούμε να μάθουμε τι λέει;;;

  318. π2 said

    Βασιλική, το βρήκε ο Stazy το απόσπασμα (δες το λινκ στο 206).

  319. μ said

    Εγώ μετά από όλα αυτά έχω μία απορία: τι πρέπει να κάνει μία εφημερίδα, ή έστω ένα οποιοδήπτε μέσο, όταν ένας συντάκτης της γράφει επικαλούμενος μία ανύπαρκτη/μυθική διήγηση; Να κόψει το κομμάτι; Δεν θα είναι αυτό λογοκρισία; Να του πει, γράψε και την άλλη άποψη; Να του πει ότι γράφει παραμύθια;

  320. physicist said

    319: Οι εφημερίδες έχουν αρχισυντάκτες, δεν έχουν; Οι οποίοι θα υπέθετα ότι φέρουν τη γενική ευθύνη για την αξιοπιστία του φύλλου. Δεν είναι ανάγκη να ανακληθεί ο συντάκτης του άρθρου στην τάξη και να του επιβληθεί να διορθώσει αυτά που έγραψε, στο τέλος-τέλος κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι από τον δημόσιο εξευτελισμό ενός δημοσιογράφου, και τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Αλλά μια παρέμβαση του αρχισυντάκτη σε εύθετο χρόνο, και με κόσμιο τρόπο, θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Τύπου, νομίζω.

  321. Θρασύμαχος said

    #320
    Δεν ζήτησε κανείς «δημόσιο εξευτελισμό», αυτός όμως προκαλεί ανερυθρίαστα: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=397608&tab=Comments http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=397828&tab=Comments http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=398362&tab=Comments
    Άλλωστε ποιός ν’ «αποκαταστήσει» και τίνος την «αξιοπιστία» …

  322. physicist said

    321: Όχι, Θρασύμαχε, δεν υπονόησα ότι κανείς ζήτησε το δημόσιο εξευτελισμό του, ούτε και υπερασπίζομαι το συγκεκριμένο συντάκτη, για τον οποίο πρωτάκουσα σ’ αυτήν εδώ την ανάρτηση. Απλώς λέω ότι ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να επικαλεστεί το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του συντάκτη (όσο τρελό κι αν ακούγεται), υπάρχουν τρόποι να αποκατασταθεί η αλήθεια που να μην τραυματίζουν το εγώ του, που να κρατάνε τα προσχήματα ας πούμε.

    Το άλλο για την αξιοπιστία ξαναπέστο, αλλά κάπου να γίνει μια αρχή.

  323. Για την ιστορία:

    Την φράση «υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα πολεμική σημαία»
    τη βρίσκουμε στη «Βραδυνή» της 30ης Μαΐου 1941, στο «Ελεύθερον Βήμα» της 1ης Ιουνίου 1941 και σε μία ακόμη εφημερίδα (πρέπει να είναι η «Καθημερινή», αλλά το απόσπασμα δεν έχει την ακριβή ημερομηνία).
    Επίσης, έχω στην κατοχή μου δημοσίευμα στο οποίο η «Εθνικοσοσιαλιστική Φρουρά της Ελλάδος», με ηγέτη κάποιον Ν. Πάικο, προσφέρει 20.000 δραχμάς σε όποιον βοηθήσει να συλληφθεί ο δράστης.

    #318, Π2
    Ευχαριστώ, δεν το είχα προσέξει. Τελικά το «όπως έμαθα» υπάρχει σε κάποιο από τα επίσημα κείμενα του Χάμμοντ;;; Υποθέτω πως όχι -σωστά;;;

  324. Επίσης, η φράση «υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα πολεμική σημαία» και ολόκληρη η ανακοίνωση του Γερμανού Φρούραρχου, όπως λέει ο Σάντας στο βιβλίο του, μεταδιδόταν και από το ραδιόφωνο.

  325. sogar said

    Μια που πέθανε και ο Σάντας ας φρεσκάρουμε και μια παλιά εκπομπή όπου αφηγούνται τη γνωστή ιστορία εδώ:http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=73796&tsz=0&act=mMainView
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά η σύγκριση μεταξύ των δύο περιστατικών νομίζω είναι ασύμβατη με την πραγματικότητα και την ιστορική επιστήμη. Ήθελα πάντοτε να βρω αποδεικτικά στοιχεία για επικαλεστώ το περιστατικό του Κουκίδη στην τάξη αλλά ποτέ δεν έβρισκα κάτι αξιόπιστο. Κάτι πήγαινε στραβά μ’ αυτή την ιστορία. Ευχαριστώ πάντως για το τελικό ξεστράβωμα. Τώρα ξέρω και τι θα απαντώ στη σχετική μυθολογία.

  326. ο Μήτσος said

    Ψιλοάσχετο με τους έλληνες ήρωες, αλλά και με τη φωτογραφία του Bin Laden έπεσε Photoshop και το αντίστοιχο δούλεμα. Τέτοιες ειδήσεις να τις βράσουνε…. http://news247.gr/kosmos/news/thanatos-bin-laden/plasth_h_fwtografia_toy_nekroy_lanten.849653.html

  327. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια, ευχαριστώ για τη Δεσφίνα.

    Για τον Χάμοντ, και οι Ιοί λένε ότι κάτι αναφέρει για τον Κ.

  328. Για τη Δεσφίνα (σχόλια #307, 310, 312, 327).

    Ο Αρης Βελουχιώτης ούτε απ’ έξω από τη Δεσφίνα δεν πέρασε ποτέ.
    Ο Πετρόπουλος είχε προσωπικούς λόγους να καταφέρεται εναντίον του Αρη Βελουχιώτη. Ο θείος του Πετρόπουλου είχε έναν κινηματογράφο (νομίζω στο Θησείο) και μια μέρα που οι κομμουνιστές θέλανε να κάνουνε μια συγκέντρωση εκεί (ή κάτι τέτοιο) πήγανε με το έτσι θέλω και πήρανε τα καθίσματα του σινεμά για να τα χρησιμοποιήσουν. Εγινε μια φασαρία, έπεσαν και κάτι ψιλές, και από τότε ο Πετρόπουλος του το φυλούσε του Αρη.
    Η ιστορία, με το γνωστό σκίτσο (με τον Αρη με ζαρτιέρες -και με αιδοίο, παρακαλώ!!!) και η φιλολογία περί «κίναιδου» Αρη (Βελουχιώταινα), που ο Πετρόπουλος δεν έχανε ευκαιρία να θυμάται και να αντρέχει, κάθε φορά που η συζήτηση πήγαινε στον Αρη, αν και διακινήθηκε αρκετά τη δεκαετία του ’80 και από αναρχικούς/αντιεξουσιαστικούς κύκλους (εννοώ, εκτός από τους ακροδεξιούς), π.χ. από το «ιδεορόμιο» του Λεωνίδα Χρηστάκη,
    νομίζω ότι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον τρόπο που ο Πετρόπουλος εξιστορούσε τα σχετικά με τον Αρη.
    Και νομίζω ότι έχω εντοπίσει την αρχική πηγή της φήμης περί «ομοφυλόφιλου» Αρη (περισσότερα, και πιο ολοκληρωμένα, θα τα γράψω στο ιστολόγιο 🙂

  329. Αν είχαν επιλέξει σαν ψευδώνυμο το Πάοκ Βελουχιώτης πιθανότατα οι αριστεροί να είχαν κερδίσει τον εμφύλιο.
    Με το Αρη τί περίμεναν ;

  330. 1ας said

    @329
    Δεν υπήρχε κανένας εμφύλιος αγαπητέ τα χρόνια 1943-1945 🙂
    (Για το 1942 που έγραψε κάποιος δεν το συζητώ κάν.Τελείως ρουκέτα.

  331. sarant said

    Ότι ο εμφύλιος ξεκίνησε το 1943 (αλλά δεν το ξέραμε) είναι θεωρία των Μαραντζίδη- Καλύβα.

    Φίλος του ιστολογίου βρήκε στο εκκλησάκι του ΆηΝικόλα Ραγκαβά στην Πλάκα να μοιράζεται ένα φυλλάδιο που απεικονίζει τον Κουκίδη, γιο πολύτεκνης οικογένειας, ελληνοπόντιο, εθελοντή, να πέφτει από την Ακρόπολη:

    Τον ευχαριστώ πολύ!

  332. 1ας said

    @331

    Όχι είναι πολύ παλαιότερη θεωρία.Υπάρχει από τα χρόνια της Κατοχής.Αλλά για το 1943 και όχι για το 1942 που έλεγε ο άλλος.Οι Καλύβας-Μαραντζίδης αναβίωσανε τις κατοχικές θεωρίες των δοσιλόγων με το «νεο(!) κύμα Ιστορίας».

  333. ΟΚ. Ο Κορνήλιος είναι νομικός εάν δεν κάνω λάθος. Αν όχι ας απαντήσει κάποιος άλλος νομικός.
    Δεδομένου ότι γνωρίζω όλα τα στοιχεία του ΕΑΜικού δολοφόνου του παππού μου αλλά και του νεαρού θείου μου (την ίδια ημέρα σκοτώθηκαν) που δεν πρόλαβε να ενηλικιωθεί, μπορώ να κάνω μήνυση για ανθρωποκτονία κατ΄επανάληψιν εκ προθέσεως;

    Διότι εάν δεν ήταν (ΠΟΥ ΗΤΑΝ) δολοφονία των συμμοριτών τότε τι ήταν; Τροχαίο ατύχημα;
    Και επειδή τις ιστορίες του εμφυλίου τις ακούω από μωρό παιδί και από πολλές πηγές, σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο συμμοριτοπόλεμος ξεκίνησε το 1942 και αυτό δεν είναι θεωρεία.
    Οποιαδήποτε όμως θεωρεία που ορίζει ως έτος έναρξης του εμφυλίου το 1945-1946 είναι απλά θεωρεία συγκάλυψης. Τόσο απλά.
    Και άντε να αμφισβητείται το 1942, αλλά και το ΄43; Έλεος!

    @330 «Δεν υπήρχε κανένας εμφύλιος αγαπητέ τα χρόνια 1943-1945».
    Καμία σχέση με το σχόλιο 332. Σε πείραξε που λέω για το 1942 και δεν σε πείραξε που δέχεσαι το 1945-6; Πάντως έχει δίκιο, δεν υπήρξε ποτέ εμφύλιος, ήταν συμμοριτοπόλεμος.

    Δοσίλογος, το λέω γιατί το ξεχνάτε αυτό, είναι οποιοσδήποτε συνεργάστηκε με οποιονδήποτε κατακτητή. Υπήρχαν δηλαδή δοσίλογοι των Γερμανών αλλά και δοσίλογοι των Βουλγάρων και των Ιταλών. Τριπλή κατοχή, μην το ξεχνάμε. Μέχρι και ο Π.Βούλγαρης έδειξε Βούλγαρους στην ταινία του. Τι ήταν δηλαδή οι Βούλγαροι; Φίλοι μας; Σύμμαχοι μας;
    Να το ξαναπώ για να το χωνέψουμε; Κάποιοι συνεργάστηκαν με Βούλγαρους (και όχι μόνο) για να σφάξουν αθώους Έλληνες πολίτες. Ε αυτό είναι ο ορισμός του δοσιλογισμού.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι Αλβανοί υπήρξαν συνεργάτες των Ιταλών, που φυσικά η αριστερά ξέχασε πολύ γρήγορα, προκειμένου να ικανοποιήσει το πολυπολιτισμικό της όνειρο.

    Αυτά, γιατί είδα μια στεναχώρια από τον παπούλη για την απουσία μου 🙂

  334. 1ας said

    @333

    Don’t feed the troll

  335. #334 Το θέλεις το βρίσιμο σου.
    άντε γαμήσου ρε μαλάκα

  336. 1ας said

    @335

    Ευχή μου δίνεις να το ξέρεις 😆

  337. #336 Θα το ήθελες ε;
    Δεν είπα «σου εύχομαι να πας να γαμ…» αλλά «άντε» δηλαδή «άντε τι κάνεις, πάνε…»
    Δηλαδή κάνε κάτι που δεν ξέρεις να κάνεις διότι έχεις άλλη ειδικότητα, την μαλ…
    Αν δεν καταλαβαίνεις το ‘άντε’ να σου το πω χωριάτικα ‘χάιντε…πρρρρ»

  338. 1ας said

    @337

    Γενικά μου λείπει το κίνητρο.Τώρα όμως μετά τις προτροπές σου,κάτι ελπίζω να κάνω 😀

  339. Εμ είδες που έρχεσαι στα λόγια μου; Αυτή η απουσία κινήτρου οδηγεί στην μαλ…
    Επομένως δεν είναι ευχή, είναι προτροπή.

  340. 1ας said

    @339

    Όντως,αλλά καλύτερα μαλάκας παρά απέθαντος τρόλης που αποχωρεί και γράφει άσχετες ανιστορισίες.Τουλάχιστον για τα γούστα μου.

  341. #340 Α για τα γούστα του μαλάκα δεν έχω άποψη. Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Πάω πάσο.

  342. 1ας said

    @341

    Εκτός από πάσο,δεν πας και για εκεί που μας έταξες ρε τρόλ;:lol:

  343. Για να σε βοηθήσω βρε βλάκα να μην εκτίθεσαι, εάν ήμουν τρόλης θα με είχαν πετάξει καιρό τώρα που συμμετέχω σε συζητήσεις.

    Πως το εξηγείς όμως ότι εσύ προκαλείς τον τρολισμό; Διότι εσύ είσαι ο νέος εδώ και από ότι έχω δει δεν έχεις πει και κάτι έξυπνο.
    Τέλος πάντων, δεν είχα σκοπό να ξαναγράψω, απλά μπήκα να διορθώσω μια ανακρίβεια που είπες στο 330. Και το έκανα στο 333 (για να μην ξεχνιόμαστε)

  344. Servitoros said

    Η συμπεριφορά του Στράβωνα αποδεικνύει το πρόβλημα με την εθνικόφρωνα παράταξη και την ακροδεξιά γενικότερα από τον εμφύλιο μέχρι και σήμερα: η έλλειψη μπέσας και η απάτη στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Σου λέει ο Στράβωνας, δεν ξαναγράφω στου Σαραντάκου και τσουπ μετά από δυο μέρες πρώτο τραπέζι πίστα στο μπλογκ σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

  345. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Μη μου διώχνετε τον Στράβωνα (ιδίως τώρα που προέκυψε και ο 1ας και θα έχουμε και άλλου είδους παικταρά να ντριμπλάρει). Μη γίνεστε φονιάδες των ταλέντων…

  346. 1ας said

    @344

    Μάλλον αποδεικνύει το ευκολόπιστο και το μπουρδούκλωμα του μυαλού τους.Σου πετάει Βούλγαρους και ΕΑΜ,συμμοριτοπόλεμο το 42,ότι οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Ελληνάρα Τζόσουα και δεν μετανοούν,και πάει λέγοντας.

    Εμένα δε με ενδιαφέρει αν θα γράφει ή όχι στο παρόν μπλόκ.Το θέμα έιναι ότι λειτουργεί ως τρολης,επίτηδες ή όχι.
    Το αν θα κρατάει το λόγο του,ή όχι είναι δικό του και μόνο θέμα.

  347. Καλά τα λέτε,εγώ όμως να κάνω μήνυση ή είναι ο παππούς μου θύμα πολέμου;

  348. 1ας said

    @345
    Χασάπη με λες τρόλη ρε 😆

  349. 1ας said

    @347

    Κάνε,και κάλεσε μας για μάρτυρες 😉

  350. Όχι ρε, μην παρεξηγείσαι. Φιλόσοφο σε λέει. 🙂
    Στο έχω πει και εγώ εμμέσως πλην σαφώς «μην τρολοκρίνεις ινα μην τρολοκριθείς» αλλά δεν το έβαλες στο μυαλό σου.

  351. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (344) Μάλιστα, δηλαδή
    α) η «εθνικόφρωνα» (!!!! – το εθνικόφρονη στο πηγάδι κατούρησε;) παράταξη αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης ακροδεξιάς (το «γενικότερα» εκεί παραπέμπει)
    β) οι παραπάνω δεν έχουν μπέσα
    γ) και υπακούουν στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»
    να υποθέσω βέβαια πως η αριστερά ποτέ της (πριν και μετά τον εμφύλιο) δεν εφάρμοσε το (γ)… ;->

    Κοίτα λοιπόν να δεις που το εθνικόφρον αρβανιτοσόϊ μου (τι να κάνουμε ρε γκαρσόνι, όπως μου έλεγε πριν χρόνια και ακροαριστερός συναρβανίτης, οι περισσότεροι της φάρας μας ήταν φιλοβασιλικοί από την εποχή του εθνικού διχασμού – εγώ ευτυχώς τη γλύτωσα) δεν ήταν απλώς ακροδεξιοί αλλά και τους έλειπε η (αρβανίτικη) μπέσα… Α ρε παπού τι μουτ θα άκουγες να λέει το κάθε γομάρι (δική μας κι αυτή η λέξη) αν ζούσες ακόμα…

    Κατά τ’ άλλα οι γενικοτρομπιές κι από τις δύο πλευρές πέφτουν σαν το χαλάζι (κατά παράφραση του τίτλου διάσημης ταινίας…)

  352. Άσμα του Τσιτσάνη είναι με τίτλο «Ο τραυματίας» (πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι). Τουλάχιστον θεωρείται του Τσιτσάνη, τραγούδι (αν θυμάμαι καλά) Πρόδρομος Τσαουσάκης.

  353. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (348) Δε σε λέω τρόλι, παικταρά σε λέω μια και σε έχω παρακολουθήσει να παίρνεις τα μπάλα από το τέρμα και να τη ντριμπλάρεις ατέρμονα σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου στην καλύβα του Πάνου…

  354. #349 Πλακούλες και πλακίτσες για τον παππού μου δε σου επιτρέπω.
    Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Είναι έγκλημα «εμφυλίου» πολέμου ή εγκληματική πράξη ομάδος εγκληματιών;

  355. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (352) Τελικά είσαι μικρός ρε… καλά να είναι ο Γκούγκλης:

    Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι: Επανακυκλοφορεί μετά από 30 χρόνια


    http://cinetentas.blogspot.com/2011/04/1977.html

    http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=15&id=627
    http://www.cine.gr/film.asp?id=650853

  356. Servitoros said

    Γειά σου Χασάπη πρασινοφρουρέ. ΠΑΣΟΚ ΡΕ.

  357. Να διορθώσω ένα ορθογραφικό που μου την δίνει στα νεύρα.
    Στο 333 ‘θεωρία’ αντί ‘θεωρεία’

  358. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (365) Α ρε γκαρσόνι με ξεσκέπασες! Τουλάχιστον να γυρίσει έτσι ο Θεοπρόβλητος να με κατακεραυνώσει για το κόμμα μου! Όλως περιέργως η ιστορία του πως εγκατέλειψα τις κεντρώες-δεξιές οικογενειακές καταβολές και τελικά προτίμησα να γραφτώ στο Κίνημα παρά στο Κόμμα κολλάει και με το θέμα της ανάρτησης (αντιστασιακοί και «αντιστασιακοί») και με την ταινιάρα του Αλευρά – αλλά που να σας εξιστορήσω την ιστορία, θα μου την πέσει και η Μαρία μετά πως δρω και πάλι προβοκατόρικα… :-> :-> :->

  359. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    Γουστάρω πάντως σύγκλιση ΣτΒΚ, ΒΜ, 1α και Στράβωνα (και πολλών άλλων) σε άλλο θέμα της επικαιρότητας. :-> (Αυτό μάλιστα κι αν είναι προβοκάτσια Μαρία μου :-).

  360. Ωχ, ξύπνησα στο 90τόσο! Να θυμηθώ το βράδυ να βάλω το νέτκαστ να κατεβάσει ειδήσεις… Έλεος, ρε Χασάπη, η βεβεέφ του ίντερνετ θα γίνουμε;

  361. Χρηστος Κ. said

    Τελειωσαν οι εχθροπραξιες?
    Τελικα βρηκα τι μου θυμιζει αυτο το φευγω-ερχομαι. Την διαλυση των Πυξ Λαξ καθε χρονο και την επανασυνδεση τους για μερικες ακομα συναυλιες.

  362. sarant said

    Καλημέρα!
    Βλέπω, της νύχτας τα καμώματα…

    Το να δηλώνει κάποιος ότι αποχωρεί από ένα ιστολόγιο/φόρουμ/οτιδήποτε και στη συνέχεια να ξαναμαναεπανέρχεται είναι πολύ συνηθισμένο στο Διαδίκτυο, τόσο που θα νόμιζε κανείς ότι γι’ αυτή την περίπτωση έγινε η ταινία «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις». Συνηθισμένο βέβαια δεν θα πει ευχάριστο ή σωστό.

    Φοβάμαι ότι η τελευταία συμβολή του Στράβωνα στο ιστολόγιο δύσκολα ξεχωρίζει από τρολάρισμα.

  363. papoylis said

    Νικοκύρη

    «Φοβάμαι ότι η τελευταία συμβολή του Στράβωνα στο ιστολόγιο δύσκολα ξεχωρίζει από τρολάρισμα.» 🙂 🙂

    … Δηλαδή τελείωσε η απεργία στον ΗΛΠΑΠ ;;;

  364. trolling around said

    Τι εστί τρόλιασμα? Οποσδήποτε όχι Στραβων δεν είναι, αλλά κάποιος άλλος που να μην βάλω κακά λόγια στο στόμα μου. Η συνεισφορά του Σ. είναι ουσιαστική, αι απαντά στο ερώτημα πότε εκίνησε ο εμφύλιος και τι είναι δοσίλογος και προδοσία. Μπορεί αν σφάλει, αλλά δεν είναι τρολάρισμα, ενώ του αλλουνού είναι μαλακίες είς τον κύβονα αλλά φοβάστε να πείτε κουβέντα γι αυτές τις σαχλαμάρες. Αυτά τα λίγα τρολλάρικα εκ μέρους μου.

  365. Νικοκύρη, κάτι σαν το «φεύγω από το Λουξεμβούργο» ένα πράμα ε; 😉

  366. Χρηστος Κ. said

    # 364. Ο Νικοκυρης εκανε μια παρακληση στο 269, «Το κακό με τα τρολ είναι ότι αν τους απαντάς τους ταΐζεις κι αν δεν τους απαντάς μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπορείς να απαντήσεις.

    Οπότε, σε παρακαλώ να μην ξαναγράψεις εδώ.»

    Εαν την ειδες και συνεχιζεις εισαι εντελως αναισθητος για να μη πω τιποτα χειροτερο.

  367. trolling around said

    Me πνίγει το δίκαιο και άμα διαβάζω μαλακίες απαντώ με μαλακίες. Επευκαιρίας, η δικιά σου ουσιαστική συνεισφορά πια είναι, με το συμπάθιο και συγχώρα μου αφέντη που τολμώ και ρωτώ.

  368. #367 Απλά είναι τα πράγματα, «Μέλι μέλι και από τηγανίτα τίποτα!».
    Η απάντηση στο ερώτημα του σχ.354 είναι:
    Ή είχαμε ήδη σε εξέλιξη «εμφύλιο» πόλεμο μεταξύ ανταρτών-αμάχων από το 1943 (εγώ λέω ’42).
    Ή είχαμε συμμορίες στα βουνά από το 1943 επομένως είχαμε δράση συμμοριών (βλέπε συμμοριτοπόλεμος).

    Είναι τόσο απλή η απάντηση που κάποιοι δεν μπορούν καν να την δουν. Μπορούν να ομιλούν για χιλιάδες σχόλια περί ανέμων και υδάτων αλλά ουσιαστική απάντηση δεν μπορούν να δώσουν γιατί προφανώς και εμφανώς υπάρχουν (χμ)»κολλήματα».
    Και φυσικά δεν μπορούν να πουν κάτι γιατί δεν μιλάω αναπαράγοντας κάποια αόριστη θεωρία αλλά από οικογενειακά βιώματα. Μπορούν να μιλούν για Τζοσουά και ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι, αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν σε έλα απλό ερώτημα:
    Ήταν δολοφονία ομάδος εγκληματιών (τουτέστιν συμμορίας) ή πολεμική δράση;
    Και το ερώτημα θα παραμένει αναπάντητο ες αεί.

    Αυτά.-

  369. sarant said

    Στράβωνα, έχει καταντήσει κωμωδία.
    Στο σχόλιο 151 στις 29/4 δηλώνεις εμμέσως πλην σαφώς, που λέει και το κλισεδάκι, ότι αποχωρείς.
    Στο σχόλιο 251 στις 30/4 επιστρέφεις για να αποχαιρετίσεις προσωπικά τον Άγγελο (θεμιτό) και ξαναδηλώνεις ότι αποχωρείς αν και αμέσως μετά επανέρχεσαι.
    Στο σχόλιο 276, τρεις ώρες πιο μετά, αποχωρείς «οριστικά».

    Στο σχόλιο 333, χτες, 4/5, επανέρχεσαι ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε σε σένα, μόνο σε ένα θέμα που κι εσύ είχες θίξει. Καταντάει κωμικό σου λέω.

    Και επί της ουσίας. Η επίμονη αναφορά στον παππού σου που σκοτώθηκε είναι ο ορισμός του τρολιάσματος. Ούτε ξέρουμε αν λες αλήθεια, ούτε ξέρουμε τι ήταν και τι έκανε, πιθανώς ούτε κι εσύ δεν το ξέρεις, ούτε θέλει κανείς να το συζητήσει. Έχεις δικό σου ιστολόγιο, μπορείς να κάνεις μια περιεκτικότατη ανάρτηση για το θέμα. Εδώ τρολιάζεις.

    Θα προτιμούσα να μην απαντήσεις ή έστω να μην απαντήσεις πάνω από μία φορά.

  370. Είπα Νίκο «Αυτά.-» (δηλαδή τελεία και παύλα)

    Όμως επειδή τα ξέρω πολύ καλά, (επίτρεψέ μου τον αυστηρό τόνο) δεν σου επιτρέπω να με αμφισβητείς. Είναι καλή τακτική να ρίχνεις λάσπη στους νεκρούς, μπορείς να εντυπωσιάσεις, ωστόσο δεν παύει να είναι λασπολογία.

    Και επειδή φυσικά και δεν θα ξαναγράψω στο στρατευμένο ιστολόγιο σου , επαναλαμβάνω για τελευταία οριστικά φορά: δεν σου επιτρέπω να με αμφισβητείς.

  371. Ηρεμήστε, διάβολε…
    Φυσικά έγιναν συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων ανταρτικών οργανώσεων στην Κατοχή. Δεν ξέρω αν άρχισαν το 1942 ή το 1943, αλλά έγιναν, και υπήρξαν φονικότατες. Οι ίδιοι οι ΕΑΜικοί διαπραγματευτές διηγούνταν π.χ. πώς η είδηση της δολοφονίας του Ψαρρού – κατά του οποίου δεν μπορούσε να σταθεί η παραμικρή κατηγορία – από τις δυνάμεις του Άρη τους έκοψε τα πόδια μόλις είχαν φτάσει στη Μέση Ανατολή. Τι άλλο από εμφύλιος πόλεμος μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές;
    Και εκτός από τις συγκρούσεις μεταξύ οργανωμένων ομάδων, έγιναν και πάρα πολλά μεμονωμένα εγκλήματα, ιδίως από ανθρώπους του ΕΑΜ. Είτε λόγω αβάσιμων υποψιών, είτε από φθόνο ή άλλους προσωπικούς λόγους, είτε για να κατατρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να μην αλλοιθωρίζει προς άλλη οργάνωση, είτε και από ατομική πρωτοβουλία κάποιου τοπικού καπετάνιου που είχε πάρει ψηλά τον αμανέ (πβ. την περίπτωση του διαβόητου Οδυσσέα στον Έβρο, που τελικά αναγκάστηκαν να τον σκοτώσουν οι ανώτεροί του). Δυστυχώς, η βία έχει και αυτή τη δυναμική της· ας θυμηθούμε τη Γαλλική Επανάσταση.
    Και αν έγιναν όλα αυτά στην παλιά Ελλάδα, με την εδραιωμένη κοινωνική της συγκρότηση, πολύ περισσότερα και πιο χαώδη έγιναν στις νέες χώρες, όπου ακόμα συμφύρονταν χωρίς να έχουν καλοαφομοιωθεί ελληνόφωνοι ντόπιοι, σλαβόφωνοι ντόπιοι, ελληνόφωνοι πρόσφυγες, τουρκόφωνοι πρόσφυγες… συν τη βουλγαρική κατοχή μιας μεγάλης περιοχής, που άλλαζε ριζικά τα δεδομένα.
    Όλα αυτά αμαυρώνουν αλλά δεν ακυρώνουν την εποποιία της εθνικής και ειδικότερα της ΕΑΜικής αντίστασης.
    Είδαμε και πάθαμε να ξεπεράσουμε ως χώρα τις συνέπειες της φοβερής εκείνης εποχής. Μην ξανανοίγουμε τέτοιες κουβέντες. Αλλα είναι τώρα τα προβλήματά μας, και όχι τίνος ο παππούς σκότωσε τίνος τον παππού – και κατά πόσον μπορεί να είχε κάποιο δίκιο ή όχι.

  372. Immortalité said

    Έχω μια έντονη επιθυμία να ξεγραφτώ από τα σχόλια του παρόντος νήματος και μια έμφυτη αντιπάθεια για τους άντρες που δεν κρατούν το λόγο τους.

  373. Υπενθυμίζω ότι μετά παρέλευση 25 χρόνων από το έγκλημα δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη. Κάπως έτσι δεν έγινε και με την εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA Γουέλτς;
    Οπότε ακόμα και αν ξέρει κάποιος με ακρίβεια ποιός σκότωσε τον παπού του, δεν μπορεί να του κάνει μήνυση.
    Τάισα κι εγώ λιγάκι τα τρόλς…

  374. physicist said

    372.

    Ιμμο, ψιλοάσχετο μεν αλλά με τρώει η περιέργεια: για γυναίκες που δεν τηρούν το λόγο τους νοιώθεις λιγότερη αντιπάθεια; Δε σε ρωτάω επιθετικά, αντιθέτως: αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μένα, με την παραδοσιακή, άντε σεξιστική έννοια, «ο άντρας πρέπει να ‘χει μπέσα και λόγο, στις γυναίκες το τραβάει ο οργανισμός μας να μάς δουλεύουνε κιόλας πού και πού». Αλλά η λογική πλευρά μου με ελέγχει ότι δεν θα ‘πρεπε να τα ξεχωρίζω. Μιας και το ‘γραψες και είσαι γυναίκα, μ’ έβαλες σε εκτός θέματος περιέργεια.

  375. Θρασύμαχος said

    ##372+374: Άσε που δεν δοαθέτουμε καμμιάν απολύτως ένδειξη για το πραγματικό φύλο των εδώ παρεπιδημούντων (ή εδώδιμων, κατά Τατούλην) τρολλς «που δεν κρατούν το λόγο τους»!

  376. Πολύ πολύ διστακτικά, ως πολύ καινούριος στην παρέα του ιστολογίου (που δεν ξέρω κιόλας αν με θέλετε στην παρέα σας αλλά εγώ παρόλ’αυτά αυτοπροσκαλούμαι! 🙂 ) θα ‘θελα να πάρω θέση στο θέμα του … Στράβωνος.

    Σίγουρα έχει κάπως… ακραίες απόψεις, αλλά σε όλες τις συνεισφορές του τουλάχιστον προσπαθούσε να τις τεκμηριώσει, και ήταν γενικά κόσμιος.
    Νομίζω ότι τρολ δύσκολα τον έλεγες, μέχρι φυσικά που άρχισε το βρισίδι στο παρόν νήμα.

    Όμως εγώ προσωπικά του βρίσκω ένα ελαφρυντικό, γιατί κάποιοι άρχισαν να τον χαρακτηρίζουν ως τρολ πολύ γρήγορα, και χωρίς λόγο (κατά τη γνώμη μου φυσικά) καθώς και εντός θέματος ήταν, και κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια να συνεισφέρει με ότι ήξερε.
    Αυτό μάλιστα συνεχίστηκε σε τέτοιο βαθμό που με το που έβλεπαν κάποιοι σχόλιο του Στράβωνα άρχιζαν «άντε πάλι το τρολ», «δεν θα φύγεις ρε τρολ;» και τέτοια, άσχετα με το τι έλεγε. Οπότε κάπου καταλαβαίνω τον θυμό του…

    Τώρα το ότι «απείλησε» να φύγει από το ιστολόγιο αλλά δεν λέει να το κάνει πράξη, απλά παιδαριώδες το λες, δεν είναι κάτι «εκ του πονηρού», ούτε θεωρώ ότι σπαμάρει, απλά έχει αυτήν την τάση να μην μπορεί να αφήσει κάτι ασχολίαστο, αυτή την τάση που λίγο πολύ έχουμε όλοι μας εδώ, γι’αυτό άλλωστε και έχει δικό του ιστολόγιο.

    Εμένα προσωπικά θα μου λείψει ο Στράβων από εδώ αν αποφασίσει να κάνει πράξη την απειλή του, και το προσωπικό του ιστολόγιο είναι… χμμμμ… λίγο… ακραίο να το πω;… για τα γούστα μου, οπότε μάλλον δεν θα τον ξαναδιαβάσω αν φύγει από’δω και είναι κρίμα. 🙂

    Τέλος πάντων, απλά ήθελα να κάνω μια παράκληση προς τον Νικοκύρη: Αν ο Στράβων υποσχεθεί να αποφύγει βρισιές και προσωπικούς καυγάδες, να τον ξαναδεχτείτε στην παρέα, και ίσως θα έπρεπε και κάπως να επιπλήξετε αυτούς που χαρακτηρίζουν τόσο εύκολα ως τρολ όσους διαφωνούν μαζί τους. Ίσως πάλι να ξέρουν κάτι παραπάνω που εγώ αγνοώ.

    Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη αν πήρα υπερβολικό θάρρος!

  377. Immortalité said

    @ 374 Εγώ φταίω που όλες οι υποσχέσεις που θυμάμαι δόθηκαν από άντρες; 😛 Πάντως Φυσικέ, καμία διάκριση δεν κάνω μεταξύ των φύλων. Εδώ απλώς ήθελα να τονίσω το ποιος μου έδωσε το ερέθισμα…

  378. physicist said

    @377: Αμ ρώτα και κανέναν άντρα να σού πει πόσες ψεύτικες υποσχέσεις δόθηκαν από γυναίκες και τι καρδιές ράγισαν 😛 😛

  379. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ίμμο (377),
    πας να το διορθώσεις, αλλά, παρά το μουτράκι που χαμογελάει, το σχόλιό σου στο 372 δεν παύει να είναι σεξιστικό.

  380. Immortalité said

    @378 Και κοίτα να δεις που, μολονότι τα τραγούδια τα γράφαν άντρες, τον λόγο που δεν κρατήθηκε για άντρα το γράψανε 😉

    @379 Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Και παρεμπιφτού δεν πάω να διορθώσω τίποτα απολύτως.

  381. physicist said

    @381

    Λοιπόν, μεγάλη μου τιμή, είναι η πρώτη φορά που μου χαρίζουνε τραγουδάκι στο ίντερνετ. Απόψε, Ίμμο, θα πιώ μια μπύρα στην υγειά σου! Άμα ήξερα πώς γίνεται θα σού ανέβαζα το «Μια στάση εδώ» του Μητροπάνου για απάντηση 😀

  382. Immortalité said

    @381 Δεν είναι δύσκολο, αντιγραφή – επικόλληση της διεύθυνσης από τη μπάρα του φάιαρφοξ 😉

  383. physicist said

    @382

    Ευχαριστώ για τις οδηγίες και τα σέβη μου για το φαιρ πλέυ 😉

  384. Immortalité said

    @383 Παρακαλώ, άλλωστε και μας κάποιοι άλλοι μας τα δείξανε 🙂

    Α! και την μπύρα να την πιεις μπας και πιάσει και γλυτώσω απ’ την αλλεργία γιατί όλες οι άλλες μέθοδοι αποδεικνύονται ατελέσφορες …

  385. physicist said

    @384:

    Από του χρόνου, λοιπόν, στο Μηνολόγιο Μαΐου θα γράφει:

    4 Μαΐου, Αθανασίας της Νομικού αλλεργίας ίασις.

  386. Immortalité said

    @385 Μακάρι μακάρι! 😀

  387. 1ας said

    @371

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συζητήσω για το πότε ξεκίνησε ο «εμφύλιος».Πάντως ουδείς ισχυρίστηκε ότι άρχισε το 1942 ποτέ.Για αυτό και μίλησα για τρολιές,και δεν ασχολήθηκα περισσότερο,όπως και ότι ξεφεύγει από το θέμα του παρόντος θέματος.

    Από εκεί και πέρα,ο Ψαρρός ήταν όργανο των Βρετανών.Ξεκάθαρα πράγματα.Συμπαθής και τραγική μορφή,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν εκτελούσε εντολές της Βρετανικής δύναμης(βλ. έκθεση Wallace).Ο Βελουχιώτης και το ΕΑΜ τον είχαν πρήξει να γίνει ενοποιήση του Αντάρτικου,αλλά είχανε κολλήσει στο τι σημαίνει «United» για να παρακωλυθεί η διαδικασία.

    Δεν υπάρχει ουσιαστικά Εθνική Αντίσταση,υπάρχει ΕΑΜικη Αντίσταση.Ουδείς έκανε πράξεις αντίστασης(με εξαίρεση το σαμποτάζ της ΠΕΑΝ,τον ΕΔΕΣ που συνείσφερε στον Γοργοπόταμο,και στην Μενίνα) πλήν του ΕΑΜ.
    Οι λοιπές «αντιστασιακές οργανώσεις» είχαν ως ουσιαστικό σκοπό την υποβάθμιση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

  388. 1ας said

    @354

    Ζητώ συγγνώμη που απευθύνομαι στον Στράβων,αλλά επειδή δεν μου αρέσει να με κατηγορούν για «ασέβεια προς νεκρό»,νιώθω υπόχρεος να απαντήσω.

    Με εγγαλεί ότι ειρωνεύτηκα τον παππού του,που αν κατάλαβα καλά εκτελέστηκε από κάποιους κοντά στον ΕΛΑΣ.Κατ’αρχάς πουθενά δεν πρόσβαλα μνήμη οποιονδήποτε,αλλά ειρωνεύτηκα τη πρόθεση για κατάθεση μήνυσης,πράξη αδύνατη καθότι τα εγκλήματα παραγράφονται μετά από 30(;) χρόνια.
    Δεύτερον,καμμία απολύτως σημασία δεν έχουν οι ισχυρισμοί ενός ανώνυμου για την Ιστορία κάποιου πάλι ανώνυμου συγγενή τους.
    Τρίτον οι ισχυρισμοί συγγενών είναι συνήθως μεροληπτικοί υπέρ του συγγενή.Πράξη που επαναλαμβάνεται συνέχεια.Σπάνια μαρτυρίες ή απομνημονεύματα δεν αποκρύβουν τις άσχημες πλευρές ενός ανθρώπου και δε τονίζουν τις όποιες θετικές.
    Τέταρτον,ακόμη και αν ο Στράβων έχει δίκιο,σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί με επαγωγικό-αντιεπιστημονικό τρόπο να γενικεύσει την περίπτωση του παππού του για όλο το φάσμα του ΕΑΜ που είχε 2 εκατομμύρια μέλη(πριν τα Δεκεμβριανά).
    Πέμτον αν είχε την καλωσύνη θα μπορούσε να γράψει την Ιστορία του στο blog του όπου για αυτό το θέμα να κάνουμε αναλυτικό σχολιασμό,ώστε να μην ξεφύγουμε από το παρόν θέμα.

    και πάλι συγγνώμη.

  389. Στράβωνα, ἐντελῶς φιλικά: τὸ θέμα δὲν εἶναι ἡ στράτευσι (στὸ κάτω κάτω ὁ Νικοκύρης ποτὲ δὲν τό ‘παιξε πολιτικὰ οὐδέτερος), ἀλλὰ ἡ προβλεψιμότητα. Ἀπὸ τὸ «ὁ Κουκίδης δὲν ὑπῆρξε» ποὺ εἶναι σωστὸ θὰ φτάσουμε μὲ μαθηματικὴ ἀκρίβεια στὸ «τὸ ἔθνος δὲν ὑπάρχει», ἐκεὶ δηλαδὴ ποὺ καταλήγουν ὅλα τὰ παρόμοια νήματα. Δὲν ἔχει νόημα ἡ κουβέντα, ὅταν τὸ 99% τῶν θαμώνων πιστεύουν αὐτὰ τὰ πράγματα. Καλὰ σοῦ λένε, γράψε στὸ δικό σου ἱστολόγιο.
    Παρέμβασι πρώτη καὶ μόνη στὸ παρὸν νῆμα.

  390. Εάν, εάν λέγω είχα την δυνατότητα να απαντήσω θα έλεγα ότι το παράδειγμα του παππού (και του ανηλίκου θείου μου) ήταν ρητορικό. Ήταν δηλαδή τα δένδρα ενός δάσους και η αναφορά του δένδρου δεν έχει σκοπό την κατάδειξη του δένδρου αλλά του δάσους.

    Θα έλεγα δηλαδή ότι παρόλο που τα πρόσωπα ήταν υπαρκτά, δεν θα ήθελα να εστιάσω σε αυτά, αλλά τα χρησιμοποίησα ακριβώς για να αποδείξω ότι υπήρχε αφανής πόλεμος πριν το 1945-46 και ότι τα θύματα αυτού υπήρξαν και δεν ήταν δημιουργήματα φαντασίας.

    Όλα αυτά βέβαια θα τα έλεγα εάν είχα την δυνατότητα να απαντήσω, καθώς η αριθμητική δυνατότητα απαντήσεων, όπως αυτή προκύπτει από το σχόλιο 369 είναι περιορισμένη. Επομένως δεν τα λέω, τα σκέφτομαι. 🙂

  391. Χρηστος Κ. said

    The never ending story….

  392. Υπάρχει μια δοξασία στη βόρειο Ελλάδα, που λέει, ότι, αν κάτσεις μπροστά σ’ ένα πληκτρολόγιο και φωνάξεις τρείς φορές το όνομα «Στράβων» θα εμφανιστεί πίσω σου ένα τρόλ.

    Κοίτα, Στράβων, μια που μου φαίνεται, οτι εγώ το ξεκίνησα αυτό, το θέμα είναι περίπλοκο.Έγώ, τώρα που ολοκληρώνεται για μένα ένας πρώτος κύκλος στο Δίκτυο, έχω καταλάβει αυτά:
    1ο. Η συμμετοχή _όλων μας- σε ένα μπλογκ, ενέχει στοιχεία εξάρτησης.Δε λέω οτι έχουμε εδώ πολλούς οτάκου, αλλά παίζει κι αυτό. Άρα η απαγκίστρωση δεν είναι εύκολη.

    2ο. Σε ευαίσθητα άτομα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αισθήματα απόρριψης. Κακώς όμως, γιατί δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με τις ιδέες μας. Ιδέες είναι, μεγαλώνοντας τις αλλάζουμε. Κι εγώ, π.χ. δεν απέρριψα εσένα από το μπλογκάκι μου, δε σε ξέρω,ούτε φαντάζομαι ότι επειδή είσαι ακροδεξιός έχεις κέρατα, άνθρωπος είσαι όπως όλοι μας. Τις ιδέες σου απέρριψα.

    3ο και βασικό. Η εκτόνωση θυμού ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, στο Διαδίκτυο δεν είναι υγιεινή. Στην πραγματική ζωή θα φωνάξεις, θα κοκκινίσεις, θα ανεβεί η αδρεναλίνη, θα πέσουν και τίποτα ψιλές (αν είσαι του σπόρ) και κυρίως είναι κάτι που γίνεται ομαδικά. Στο πληκτρολόγιο είναι μια μοναχική και απρόσωπη ιστορία, ουσιαστικά παράνομη (τυπικό για κάθε είδους ελαφρές και βαρειές εξαρτήσεις , απλώς οι ελαφρές δεν σκοτώνουν)και μάλλον συσσωρεύει και μπλοκάρει ενέργεια παρά εκτονώνει. Άρα τι μένει;

    Μένει μόνο η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων από ανθρώπους, που έχουν κάποιες μίνιμουμ κοινές επιλογές ή που δεν έχουν μεν , αλλά είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Εσύ, όταν κάθε φορά που ακούγεται η λέξη ΕΑΜ σηκώνεσαι σαν ελατήριο και λές ότι το ΕΑΜ ήταν κακοί και οι Ταγματασφαλίτες καλοί.Ε,δεν νομίζω ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης με τους περισσότερους.Επόμενο είναι να σκεφτεί κανείς οτι είσαι βαλτός. Αλλιώς, φαίνεται σαδο-μαζοχισμός: Γιατί δεν πάς να συζητήσεις σε μπλογκ με π[αρόμοιες απόψεις με τη δικιά σου;Ή τόσα Λερναία κυκλοφορούσαν εδώ, αφού δεν πείθεσαι….

    *
    Φυσικά αυτά τα λέω από την μικρή μου πείρα στο Ιντερνετ και στη θητεία μου εδώ, στου Νίκου Σαραντάκου. Κι εγώ άχω τσακωθεί. Κι εγώ έχω καταθέσει σεντόνια.Ο λόγος ήταν απλός. Όπως έχω βοηθηθεί εγώ, έχω πάρει, έτσι θέλω να βοηθήσω. Αλλά εδώ πέφτουμε σε σκόπελο.Μου τόλεγε η μάνα μου όταν ήμουνα μικρός, αλλά δεν την άκουγα: Απαγορεύεται να βοηθάμε τους άλλους, με μόνη μία εξαίρεση: Όταν μας το ζητάνε. Που σημαίνει, ότι μας ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τους βοηθήσουμε. Αλλιώς, περνάμε το γέρο απέναντι, ενώ ο γέρος ήθελε να κάτσει εκεί που είναι.

    Συγνώμη για το σεντονάκι, και Στράβων μην απαντήσεις.
    Και κάτι

  393. Αν σιχαίνομαι κάτι αυτό είναι οι ανακρίβειες και τα μασημένα λόγια.

    Εάν μου βρεις λοιπόν κάπου να έχω γράψει αυτό που λες :»Εσύ, όταν κάθε φορά που ακούγεται η λέξη ΕΑΜ σηκώνεσαι σαν ελατήριο και λές ότι το ΕΑΜ ήταν κακοί και οι Ταγματασφαλίτες καλοί.», εάν λοιπόν βρεις να έχω πει κάτι τέτοιο όχι μόνον στο 40ντάκο αλλά σε όλο το διαδίκτυο, εγώ θα κάνω ότι μου ζητήσεις.
    Εάν όμως δεν το βρείς, τότε γράψε στο μπλοκίδιο σου 200 φορές «Το ψευδώνυμο μου είναι ΚαπετάνΈνας και έχω πει ψέματα».

  394. Χρηστος Κ. said

    I ‘m addicted to love…

  395. d-t said

    Επειδή η συζήτηση για το θέμα Κουκίδης έχει ξεφύγει, καταγράφω παρακάτω την άποψη της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.
    Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει το 2001, σε συνέντευξη που έδωσε στον Λ.Σ. Μπλαβέρη, ο τότε Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, ίσως ο πλέον αρμόδιος για την υπόθεση Κουκίδης.

    Περιοδικό «Πόλεμος και Ιστορία», τεύχος 46, Νοέμβριος 2001, σελ.42-43.
    «Το θέμα αυτό παραμένει, δυστυχώς μέχρι σήμερα ως ένα εφτασφράγιστο μυστικό, ως ένας μύθος ή θρύλος, θα έλεγα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και για τους αναγνώστες που ενδεχομένως δεν έχουν γνώση, για την υπόθεση αυτή. Με τον τίτλο «Ένας Έλληνας παίρνει την σημαία του στο θάνατο» στην αγγλική εφημερίδα «DAILY MAIL» ειδικός ανταποκριτής της από το Κάιρο, την 9 Ιουνίου γράφει : Ο Κώστας Κουκίδης, Έλληνας στρατιώτης, φρουρούσε την ελληνική γαλανόλευκη σημαία επάνω στην Ακρόπολη στην Αθήνα, όταν μια ομάδα ένστολων Ναζί προχώρησαν προς αυτόν. «Τράβηξέ την κάτω» του είπαν «και ύψωσε αυτήν την σημαία με την σβάστικα». Ο Κώστας αργά κατέβασε τα χρώματα της χώρας του. Σταμάτησε μια στιγμή με τα μάτια καρφωμένα στον Γερμανό αξιωματικό. Έπειτα τύλιξε την σημαία γύρω στο σώμα του και ρίχτηκε στις επάλξεις, από ύψος των 200 ποδών. Αυτή η ιστορία μόλις μου έγινε γνωστή από ελληνικές πηγές…(συνεχίζετε το κείμενο της ανταπόκρισης με άλλα θέματα).

    Από το δημοσίευμα αυτό δεν προσδιορίζεται πότε έγινε. Ωστόσο, λέγετε ότι έγινε στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα Κυριακή, που οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα. Από την ιστορική ανάλυση των ημερών εκείνων γνωρίζουμε ότι στις 07.30 ώρα της 27ης Απριλίου μια φάλαγγα Γερμανών μοτοσικλετιστών με την συνοδεία δύο τεθωρακισμένων αυτοκινήτων διέσχισαν την λεωφόρο Κηφισίας, τις οδούς Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έφτασαν στην Ακρόπολη. Δύο Γερμανοί αξιωματικοί, ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο Υπολοχαγός Έλσνιτς ήταν επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής αυτής και αυτοί έκαναν την έπαρση της γερμανικής σημαίας με τιμητικό γερμανικό άγημα και απέστειλαν από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών δια μέσου ασυρμάτου το παρακάτω μήνυμα:
    «Προς τον Φύρερ και Καγκελάριο του Ράιχ.
    Βερολίνο. Φύρερ μου
    Την 27 Απριλίου και ώρα 08.10 πρωινή εφθάσαμε εις Αθήνας ως πρώτα Γερμανικά στρατεύματα και την 0845 υψώσαμε την Γερμανική σημαία επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου.
    Χάιλ Μάιν Φύρερ Ίλαρχος Γιακόμπι-Υπολοχαγός Έλσνιτς».

    Υποστηρίζεται από την γερμανική πλευρά ότι αν είχε συμβεί το περιστατικό Κουκίδη, οι Γερμανοί θα το είχαν αναφέρει άμεσα ή αργότερα. Υπήρχε μία πληροφορία ότι είχε δημοσιευθεί το θέμα Κουκίδη στη γερμανική εφημερίδα «Λαϊκός Παρατηρητής» αλλά μετά από πρόσφατες ενέργειες της ΔΙΣ κάτι τέτοιο εν επιβεβαιώθηκε ( Έρευνα Γερμανού Kaspar Dreidoppel, Berlin, 20-2-2001 κ.λ.π.). Η ΔΙΣ κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα κατέβαλε και καταβάλει προσπάθειες για την ιστορική τεκμηρίωση της υπόθεσης. Προσπαθούμε δηλαδή να βρούμε την ιστορική αλήθεια. Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί κατά καιρούς, αναδημοσιεύονται, αναπλάθονται, προβάλλονται από τα τηλεοπτικά μέσα και ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα μέχρι την πλήρη ιστορική διαλεύκανση της υπόθεσης. Μέχρι τότε καλό είναι να πλανάται ως θρύλος, ως μύθος, ως εφτασφράγιστο μυστικό».

    Η απάντηση αυτή, όμως, δεν έπεισε έναν αναγνώστη του περιοδικού, ο οποίος ζήτησε περισσότερα στοιχειά. Έτσι ο Αντιστράτηγος Κακουδάκης απαντά με επιστολή του στο τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2001, σελ. 4)

    » Τον Εύζωνα Κουκίδη δεν τον είδε κανένας ποτέ. Δεν βρέθηκε ποτέ η Σημαία. Δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα. Ψάξαμε παντού, όπου υπάρχει περίπτωση να υπάρχει το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης. Στα νεκροταφεία, στα νεκροτομεία, στα ληξιαρχεία και στις συγκεκριμένες ημέρες δεν υπάρχει καμία εγγραφή. Από τους καταλόγους του ΟΤΕ και από όλα τα Ληξιαρχεία της Αττικής ψάξαμε για επιζώντες με αυτό το όνομα και ερευνήσαμε σχετικά. Μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει καμία επίσημη τεκμηρίωση του συγκεκριμένου περιστατικού και αν το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε στην πραγματικότητα. Βέβαια καμία στρατιωτική υπηρεσία δεν μπορεί να χάσει κάποιο στρατιώτη της χωρίς να το ξέρει ή χωρίς να έχει γραφεί σε κάποια κατάσταση.

    Στη ΔΙΣ ήλθε μέχρι και ο Ιατροδικαστής Αθηνών με το βιβλίο που είχε η υπηρεσία του τότε και κατέγραφαν όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις -όλους τους νεκρούς- όπου δεν σημειωνόταν κανένας νεκρός στρατιώτης την περίοδο 27-30 Απριλίου 1941.

    Να σημειώσω ότι η Προεδρική Φρουρά, τότε Ανακτορική Φρουρά, δεν έβαζε και δεν βάζει ποτέ φρουρούς στην Ακρόπολη. Ζει ακόμα στο Παγκράτι ο τότε Επιλοχίας της Ανακτορικής Φρουράς, τον όποιο και συνάντησα και ο όποιος με διαβεβαίωσε ότι τους ήξερε όλους τους στρατιώτες του «απέξω και ανακατωτά» και στρατιώτης με το όνομα Κώστας Κουκίδης δεν υπήρχε στην Ανακτορική Φρουρά. Όπως επίσης ότι δεν τοποθετούσαν φρουρούς στον Βράχο της Ακρόπολης. Βέβαια με την λέξη «Εύζωνας» υπάρχει το ενδεχόμενο να ήταν στρατιώτης των Ευζωνικών Ταγμάτων. Όμως τα συντάγματα αυτά δέν έδρευαν στην Αθήνα.

    Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι τέτοιο πρόσωπο υπήρξε, άλλα από την άλλη είναι θετικό να πλανάται ένα τέτοιο γεγονός. Διότι πραγματικά πρόκειται για κάτι το συγκλονιστικό, εάν έγινε. Επομένως το ερώτημα αν το περιστατικό αυτό είναι αληθές η όχι δεν τεκμηριώνεται ιστορικά. Χωρίς να αποκλείεται. Και για τον λόγο αυτό έχουμε έναν ογκωδέστατο φάκελο με όλα τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, μετά από όλες αυτές τις έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, από όπου δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη του προσώπου και του γεγονότος».

    Με αυτή την απάντηση νομίζω πως μπαίνει αυτό το γεγονός στη σωστή του διάσταση…. αυτή του μύθου.

  396. π2 said

  397. sarant said

    395: Αγαπητέ, σας ευχαριστώ πολύ! Πού ήσασταν τόσες μέρες;

  398. Το σχόλιο του D-T βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, πιστεύω Νικοκύρη ότι θα μπορούσε να μπει στο ποστ σου ως παράρτημα εν είδει update. Να σημειώσω επίσης πως η σχολαστικότητα των Γερμανών είναι παροιμιώδης: ακόμα και το παραμικρό καταγράφεται και αρχειοθετείται οπότε αν δεν υπάρχει στα γερμανικά αρχεία κάποια σχετική αναφορά να θεωρήσουμε συμπερασματικά ως δεδομένο πως Κουκίδης δεν υπήρξε.

  399. Σωτήριος Καλαμίτσης said

    Επί τέλους, διότι πολύ το κουράσαμε και γράφτηκαν και ένα σωρό …. ανακρίβειες και πράγματα άσχετα.

  400. sarant said

    398: Καλή ιδέα, το έκανα!

    (Και πιάσαμε και τα 400 σχόλια!)

  401. said

    #9 Τιπούκειτος είπε

    (1) Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο γερμανός ίλαρχος λεγόταν Γιακόμπι. Πώς τους ξέφυγε;

    Δεν θα γνωριζουν το βιβλιο του Bryan Mark Rigg (Author)

    Hitler’s Jewish Soldiers: The Untold Story of Nazi Racial Laws and Men of Jewish Descent in the German Military

  402. Άψογα.

  403. π2 said

    2π; Κάτι μου θυμίζει το ψευδώνυμο. 🙂

  404. said

    @π2

    οταν ειχα πρωτοσχολιασει στη καλυβα του Πανου διευκρινησες οτι αλλος ο Π2 και αλλος/η ο/η 2π 🙂
    (αλλη η για την ακριβεια)

  405. voulagx said

    #403 Αφου π επι 2 διαφορον του 2 επι π δεν ισχυει η αντιμεταθετικη ιδιοτητα του πολλαπλασιασμου, μη αντιμεταθετικη αλγεβρα λοιπον, κατι σαν τα κουατερνια του Χαμιλτον! 🙂

  406. π2 said

    2π, ομολογώ πως χρειάστηκα γκούγκλισμα για να το θυμηθώ.

  407. physicist said

    405.

    Σε λίγο θα τους βγάλεις τους ανθρώπους κβαντομηχανικούς τελεστές! [π2, 2π] = ?

  408. Είχα την εντύπωση ότι π2 ήταν ευφημισμός για το π στο τετράγωνο, όχι;

  409. sarant said

    2π, καλώς ήρθες να… φέρεις τα πάνω κάτω.

    Πράγματι, οι Ναζί είχαν συγκεκριμένους αυστηρούς ορισμούς για το ποιος ήταν εβραίος και ποιος όχι. Για παράδειγμα, ο Κάρολος Κουν δεν ήταν αρκετά εβραίος κι έτσι δεν τον πείραξαν.

  410. @Voulagx, θεωρείτε πως η επιτελεστική αναδιαμόρφωση του ιστορικού κοσμετολογισμού διαλαλεί στα πέρατα της βαθιάς κουλτούρας πως η αντιληπτική ικανότητα της κήνσορας ιστοριογραφίας αποτελεί την πολυτονική ένδεια της κρατούσας ερμηνείας περί του διαρκούντως αναμοχλευόμενου Εθνικού Διχασμού;

    (φυσικά κάνω πλάκα)

  411. (γουστάρω να γίνομαι Βέλτσος, μου αρέσει αυτός ο ρόλος)

  412. π2 said

    Δύτη (#408), π στο τετράγωνο υπέγραφα στην προδιαδικτυακή προϊστορία, αλλά επειδή στο ιντερνέτι δεν είναι τόσο απλό να βάλεις εκθέτη όπως στο χαρτί, κι επειδή άρχισαν να με φωνάζουν με διάφορα παρατσούκλια που έδιναν έμφαση στο «δύο» κι όχι στο «τετράγωνο», ακολουθώ πλέον τη μαοϊκή συμβουλή κι αφήνω χίλια λουλούδια ν’ ανθίσουν.

  413. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Laws

  414. sarant said

    Χασάπη, ευχαριστώ!

  415. Νίκο, δεν ξέρω πόσο εβραίος ήταν ο Κουν, (νομίζω, ότι ήταν αρκετά Εβραίος, γιατί ο πατέρας του ήταν μισός εβραίος)πάντως ο λόγος, που δεν τον πείραξαν οι Γερμανοί ήταν, κυρίως, ότι είχε Τούρκικο διαβατήριο. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρόζα Εσκενάζι, τουλάχιστον έτσι γράφει ο Πετρόπουλος.

  416. Βλέπω τώρα, σύμφωνα με τους νόμους της Νυρεμβέργης, ο Κουν όντως δεν ήταν αρκετά Εβραίος, πρέπει να ήταν δεύτερης ή τρίτης βαθμίδας Mischlinge.Πάντως μάλλον το διαβατήριο τον απάλλαξε από την ταλαιπωρία να το αποδείξει.

  417. Διαμαρτύρομαι έντονα για την ρατσιστική αντιμετώπιση της τεκμηριωμένης επιστημονικά εκδοχής για την ηρωική Ελληνίδα Κουκίδα, κόρη πολύτεκνου καπνεργάτη από το Μέτσοβο.
    Και ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Ντί-Τις που το σχόλιό του μπήκε ως προσθήκη στο άρθρο;

    Στρατευμένε αντιφεμινιστή Νίκο Σαραντάκο, αυτό δεν θα περάσει έτσι.
    Θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, στον ΟΗΕ, απαιτώντας και η δική μου εκδοχή να προστεθεί στο άρθρο.
    Μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, δεν θα ξαναγράψω εδώ.

  418. sarant said

    Καπνεργάτης ή τυροκόμος ήταν ο Κουκίδας πατήρ;

  419. Fevrouarios said

    Όλα πολύ ενδιαφέροντα για τον Κουκίδη.
    Επίσης υπάρχουν δυο ακόμα περιπτώσεις που αξίζει να μελετηθούν.

    Η Σουηδέζα ποιήτρια Καρίν Μπογιε αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 1941 τη μέρα που τα Γερμανικά στρατεύματα προέλαυναν στις Θερμοπύλες.

    «Πράγματι, η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα κλόνισε την πεποίθηση της Καριν Μπογιε στην αναγκαιότητα της ιστορικής αλληλουχίας (…) Αυτοκτόνησε στο Άλιγκσος, κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Γκέτεμποργκ»

    Πρόλογος της Μαργαρίτας Μελμπεργκ στο βιβλιο «Σύγχρονη Σουηδική Ποιηση»

    Η άλλη περίπτωση είναι του Ρωσου στοχαστή του 19ου αιώνα χομιάκοβ, που παιδί ακόμα ξεκίνησε με τα πόδια να φτάσει στην Ελλάδα όταν έμαθε για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821.

  420. sarant said

    Δεν ήξερα τις περιπτώσεις αυτές, ευχαριστώ.

  421. Fotios said

    To gif tis Vretanikis efimeridas me tin istoria tou Koukidi to pira apo tin Vrettaniki vivliothiki pou krata poly palia arxeia olwn twn megalis kykloforias Vrettanikwn efimeridwn.

    http://fotios.org/node/2199

  422. ΑΧΙΛΛΕΑΣ said

    giath fagothikes na rikseis etsi kapion poy dne ksereis oyte o idios an ipirkse????
    egw simera exw mpi se ola ta sides pou milane giato koukidi kai eisai o pio exthrikos xoris na thelw na pistepsw i na min pistepsw oti ipirxe kai egine alithia ayto niothw perifanos mono oti skeftomai toi mporei na iparkse enas ellinas poy tilixtike me ti simaia mas mprosta sto kataktiti kai pidikse gia na aytoktonisi apo to na tin paradosei.
    kai kathese apla kai thelis na kataripseis ena mitho gia piuo logo???
    entaksi kai emena den moy aresoyn ta psemata kai i lathos istoria alla kalitera ksekina apo to na anatinakseis kana ipoyrgio kai meta balta me toys mithoys tis elladas

  423. sarant said

    Φαντάσου και να σας άρεσαν τα ψέματα!

  424. *422*
    Σύντροφε Αχιλλέα, οι ανθέλληνες προσπαθούν να εξαφανίσουν τα ίχνη της ηρωίδας Κουκίδας γιατί θέλουν να πλήξουν τον Ελληνισμό.
    Τα ίδια έκαναν παλιότερα όταν κατήργησαν τους τόνους και τα πνεύματα, εξαφάνισαν την άνω τελεία από τα Ελληνικά πληκτρολόγια, ενώ έκρυψαν το Ελληνικό ερωτηματικό (;) πίσω από το Q.

    Ο επόμενος στόχος τους είναι τα εναπομείναντα σημεία στίξης όπως τα κόμματα, οι τελείες (άνω και κάτω), οι παρενθέσεις οι αγκύλες και τα εισαγωγικά, ώστε οι προτάσεις μας να μην έχουν πια νόημα και έτσι να βρούνε ευκαιρία να μας δώσουν καινούργιο δάνειο 900 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οποίο θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων μέχρι το έτος 3367.

    Όσο για τον Σαραντάκο, ξέρεις πόσο καιρό προσπαθώ να τον πείσω να πάει να ανατιναχτεί σε ένα υπουργείο και αυτός αρνείται πεισματικά;
    Τέλος πάντων Αχιλλέα παιδί μου, πήγαινε εσύ και ανατινάξου σε κάποιο υπουργείο, πχ το υπουργείο οικονομικών είναι σε κεντρικό σημείο, θα γίνει σίγουρα μεγάλο τζέρτζελο, κανάλια, CNN Λάρι Κίνγκ κλπ.

    Μην ξεχάσεις να τυλιχτείς με την σημαία και να αφήσεις σημείωμα, μην έχουμε πάλι τρεχάματα και αμφισβητήσεις όπως με την ηρωίδα Κουκίδα.
    Σώσε την πατρίδα ήρωα Αχχιλέα, ανατίναξε το μνημόνιο.

  425. Λόγω της ημέρας και με αφορμή σημερινό άρθρο του ΄διου δημοσιογράφου που επαινεί την οικονομική πολιτική του Μεταξά (δεν το έχω ψάξει αν είναι σωστό αλλά έχω την αίσθηση ότι έχουμε μια επανάληψη των επάινων της οικονομικής πολιτικής των Συθνταματαρχώς ξεχνώνατας τους Λαδάδες, τις βίλες στο Λαγονήσι, τα θαλασσοδάνεια κ.λπ.).

    Ας πάμε στο θέμα της ανάρτησης για το εμπνευσμένο μέλος της ΕΟΝ που έδωσε τη ζωή του. Λέει ο δημοσιογράφος ότι δεν υπάρχει απόδειξη για την ανυπαρξία του Κουκίδη. Μα δυστυχώς στη λογική αυτό που χρειάζεται απόδειξη είναι η ύπαρξη και όχι η ανυπαρξία. Αν υποστηρίζει κάποιος ότι υπήρξε Κουκίδης αυτός οφείλει να το αποδείξει όχι οι άλλοι και δεν έχουμε δει καποια απόδειξη. Μ ετην ίδια λογική μπορώ να υποστηρίζω ότι υπάρχει ένας δράκος (να τον πω Εριχθόνιο;;; ) σε μια σπηλιά στην ακρόπολη. Δεν μπορέι κανένας να το αποδέιξει ότι δεν υπάρχει.ακόμα και αν δεν τον έχει δει κανένας δεν σημάινει ότι επειδή δεν τον είδαμε δεν υπάρχει. Άρα μέχρι να αποδέιξετε ότι δεν υπάρχει δεχτείτε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερπετό στη βάση της ακρόπολης όπως και υπήρχε ένας έυζωνας στην ακρόπολη που δεν υπήρχε στα στρατολογικά αρχεία.

    Δεν είναι σπάνιο η σημαία να κυματίζει 24 ώρε το εικοσιτετράωρο σε σημαντικά κτίρια. Όπως βλπέπουμε εδώ http://www.archive.org/stream/cu31924029797341#page/n131/mode/2up στην αριστερή σελίδα στις ΗΠΑ στο Καπιτώλιο και σε άλλα κτίρια των ΗΠΑ πρίν από τον πόλεμο. Οπότε το πιθανότερο για να δείξουν την κυριαρχία τους οι Γερμανοί είχαν τη σημάι και τη νύχτα οπότε την κατέβασε ο Γλέζος υποστολή τη νύχτα γίνεται μόνο στις στρατιώτικές μονάδες. Δεν είμαι σίγουρος αν είχε υψωθεί ελληνική σημάι πριν την είσοδο των γερμανών. Αν είχε φρουρά η Αθήνα θα είχε ήδη υποχωρήσει και όπως βλέπουμε στον σύνδεσμο παραπάνω (στην μεθεπόμενη σελίδα) η γαλλική πρακτική (που θα ακολουθούσε ο ΕΣ λόγω γαλλικής επιρροής τότε) είναι να καταστρέφονται οι σημάιες κατά την υποχώρηση και όχι να μένουν και με φρουρό.

  426. sarant said

    Ε, ναι!

  427. π2 said

    Ο Βελόπουλος παραθέτει Μανιαδάκη, ώστε να μετατρέψει τον Γλέζο και τον Σάντα σε προαγωγούς. Πρίμα.

  428. 427#
    Δεν έχει πάτο ο ακροδεξιός βόθρος…

  429. sarant said

    Δεν έχει…

  430. Άραγε σε πόσα σχολεία χτες ή σήμερα ακούστηκε το παραμύθι Κουκίδη στην παράδοση της σημαίας στο σημαιοφόρο; Ξέρω τουλάχιστον δύο.

    Οι δε ε̶ξ̶ο̶ρ̶μ̶ή̶σ̶ε̶ι̶ς̶ ̶τ̶ω̶ν̶ ̶ε̶π̶α̶ρ̶χ̶ι̶α̶κ̶ώ̶ν̶ ̶σ̶χ̶ο̶λ̶ε̶ί̶ω̶ν̶ ̶σ̶τ̶α̶ ̶μ̶π̶ο̶υ̶ζ̶ο̶ύ̶κ̶ι̶α̶ ̶τ̶η̶ς̶ ̶Α̶θ̶ή̶ν̶α̶ς̶ εκπαιδευτικές εκδρομές στην πρωτεύουσα περιλαμβάνουν στην πρωινή αγγαρεία της Ακρόπολης και απόδοση τιμής στο «τεκμήριο» μενίρ του κ.Τίποτε.

  431. Μιχαλιός said

    Δεν ξέρω αν κανείς επισήμανε την αξιοπερίεργη σύμπτωση (;) ότι στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Π.Δέλτα, η οποία όντως αυτοκτόνησε την ίδια εκείνη μέρα, ο Κουκίδης (παρέα και με τους Κούκο, Κουκάκη, Κουκόπουλο, Κουουβάγια) είναι οι άχρηστοι φαντάροι-φαντάσματα, που είναι γραμμένοι μόνο στο στρατολογικό κατάστιχο…

  432. Immortalité said

    @427 Είχα διαβάσει «Μανιτάκη» και χλώμιασα…

    @430β (Τίνι τρόπο; Ζωγραφίζουν από ένα Οβελίξ στις κολώνες;) Συγγνώμη αυτό γίνεται βάσει οδηγίας; Η επαφίεται στο προσωπικό γούστο του συνοδού;

  433. sarant said

    431: Μιχαλιέ, κάτι ψάρεψες εδώ!

  434. Ένας φίλος αναρωτιέται μήπως ο μύθος αντιγράφει μεξικανικές ιστορίες…

  435. fotios said

    i mythoplasia exei polla koina stoixeia se oles tis xwres kai glwsses – endiaferousa i mexikaniki istoria – den tha ekpolissomoun an itan kai auti antigrafi apo kapoia paleoteri

  436. IN said

    Τι ανύπαρκτος και κολοκύθια, αφού θα γίνει και ταινία…

    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=441364

    Το άρθρο είναι αλαλούμ, γιατί αλλού παραδέχεται ότι πρόκειται για μύθο, αλλού λέει ότι αμφισβητείται ο… ηρωισμός (δηλαδή έπεσε, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αρκετό για να τον χαρακτηρίσουμε ήρωα) ενώ κοτσάρει και μία παλιά φωτογραφία ευζώνου (προφανώς άσχετου) για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο.

  437. Μαρία said

    436 Μπράβο. Πάντα τέτοια. Κι ύστερα σου λένε:
    «Αλλά ποιος θυμάται
    τον ωραίο κούρο της Ακροπόλεως Κωνσταντίνο Κουκκίδη, το ελληνοπρεπές φωταύγημα
    και λύτρον αντί της χαμένης τιμής μας, την 27η Απριλίου 1941; »

  438. sarant said

    Βέβαια, ταινία ερασιτεχνική, όπως φαίνεται, μικρού μήκους. Γιατί δεν αξιοποιούν και το σενάριο με την Ντάνα Κουκίδα (βλ. σχόλιο 25) να το κάνουν υπερπαραγωγή; Είμαι βέβαιος ότι ο Ντίνος δεν θα ζητήσει πολλά για τη σεναριακή ιδέα.

  439. Μαρία said

    438 Γιατί ερασιτεχνική;
    http://welcome.4actors.gr/blog/2011/11/21/casting-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81/

  440. sarant said

    Ε, δεν το είχα δει αυτό -όχι ότι παύει να είναι ερασιτεχνική- αλλά το άρθρο λέει ότι θα γυριστεί από σπουδαστές ιδιωτικής σχολής κινηματογράφου. Το ότι θα προβληθεί σε φεστιβάλ, μπορεί να είναι και ευσεβής πόθος. Με λύπη μου όμως βλέπω πως δεν έχει γυναικείο ρόλο.

  441. #439 Έχει δυο ηλεδιευθύνσεις. Δεν τους στέλνει κανείς τον λίκνο του νήματος αυτού; τα γυρίσματα μάλλον αρχίσανε, αλλά μια και θα πάνε και σε φεστιβάλ, να είναι διαβασμένοι. Αλήθεια ή συμφιλίωση;

  442. Μαρία said

    440 Αν γουγλίσεις το όνομα του σκηνοθέτη, θα δεις κι άλλες δουλειές του.

  443. π2 said

    άλλες δουλειές του

    Πολυπράγμων:

    … born in Athens, Greece in 1976. He is a Music Composer / Cinematographer. So far he has published 15 Cd’s and 9 Records with music and made several music, corporate and wedding videos.

  444. 438#
    Η αλήθεια είναι πως έχω δεχθεί πολλές προτάσεις από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, που τους συγκίνησε η ιστορία της Ντάνας Κουκίδας.
    Γνωστοί σκηνοθέτες του Χόλυγουντ όπως ο Σπίλμπεργκ, ο Λούκας κλπ, μου ζήτησαν να συνεργαστούμε, αλλά τελικά προτίμησα τον Έλληνα σκηνοθέτη/παραγωγό/ζογκλέρ/ταχυδακτυλουργό- και μετρ της επιστημονικής φαντασίας- Τάσο Μπιρσίμ.

    Τα γυρίσματα θα γίνουν στην πλατεία Συντάγματος και θα διαρκέσουν 3 ώρες.
    Στον ρόλο της ηρωίδας αρχαιολόγου η γνωστή Βαυαρή υψίφωνη Γιάρον Κοέν, ενώ από Ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν οι Ντάνος Λυγίζος, και Ντάνος Κρυστάλλης.
    Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Τσάκ Νόρις στο ρόλο του ίλαρχου Γιακόμπι .

    Πλάκα πλάκα πάντως, γούγλισα την Ντάνα Κουκίδα και έπεσα σε μια συζήτηση για το ίδιο θέμα.
    Έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των ψευτοπατριωτών όταν αναφέρθηκε ο ‘Ιος’ και ο ‘Σαραντάκος’….
    Τέλος πάντων, βρήκα εκεί ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο, για τους κινδύνους που κρύβουν αυτού του είδους τα ιστορικά κατασκευάσματα:

    « Το θέμα είχε κατ’ αρχήν μία ιστορική διάσταση, που ενέκειτο στο εάν υπήρξε ή όχι αυτός ο εύζωνος. Νομίζω ότι αυτό είναι λυμένο ζήτημα.
    Είχε όμως και μια εθνική, κατά κάποιον τρόπο, προέκταση, εάν δηλαδή χρειαζόμαστε τέτοιους θρύλους.
    Η ερώτηση ετέθη ήδη, διά στόματος Αβραμόπουλου : «-Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν υπήρξε ο εύζωνας Κουκίδης. Το ερώτημα είναι αν εμείς οι σημερινοί Έλληνες θέλουμε να υπάρξει».

    Αναδείχτηκε ο κίνδυνος από τέτοιες κατασκευές : -Ως «αντίποινο» για την αμφισβήτηση της ύπαρξης του φανταστικού ήρωα Κουκίδη, έρχεται η δυναμική, έως βίαιη αμφισβήτηση μιας άλλης, συναφούς χρονικά, αλλά ιστορικά αποδεδειγμένης πράξης δύο υπαρκτών προσώπων. (εννοεί τους Γλέζο και Σάντα)
    Από το σημείο αυτό και κατόπιν, καταλύεται η ιστορία, σαν σύνολο.
    Στο τέλος, οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν καν τί έγινε στ’ αλήθεια στον τόπο τους.
    Οι υπόλοιποι, θ’ αρχίσουν ν’ αμφιβάλλουν για την ορθότητα της υποτιθέμενης γνώσης τους.
    Aυτή η κατάσταση ιστορικής σύγχυσης είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τον εθνικό αφανισμό.

    Τη χάνουμε την ιστορία, πατριώτες.»
    http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2207369&pg=10&OrderDir=asc

  445. Μαρία said

    444 Μα πού τον θυμήθηκες τον Κρυστάλλη!

  446. δὲν πειράζει, ἔγινε ταινία ἡ Ἑλένη Γκατζογιάννη, κι ἐκείνη τὴν φορὰ δὲν ἦταν οἱ παρεκκλησιαστικὲς ὀργανώσεις ποὺ σαμποτάρανε τὴν προβολή της.

  447. 445#
    Ξεχνιέται τέτοιο ταλέντο;
    Αν ήταν στο Χόλυγουντ θα είχε πάρει τουλάχιστον 5 όσκαρ ερμηνείας.
    Σερ Άλεκ Γκίνες και κουραφέξαλα …

  448. IN said

    446: Τώρα αυτό τι σχέση έχει; Η Ελένη του Γκατζογιάννη, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον τρόπο που παρουσίασε την ιστορία ο γιος της, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και σκοτώθηκε όπως σκοτώθηκε.

    Και εξάλλου, νόμιζα ότι η ΚΝΕ ΗΤΑΝ παρεκκλησιαστική οργάνωση!

  449. sarant said

    444: Ντίνο, δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

  450. Milonguero furioso said

    Πολυ καλή και εμπεριστατωμένη έρευνα.

  451. Βλέπω χρειάστηκαν 4 σεναριογράφοι.
    Το πρώτο δίλεπτο μάλλον θυμίζει διαφήμιση ρετσίνας.
    Και αφού βρήκανε γερμανικές στολές, τον ήρωα δν μπορούσαν να τον ντύσουν με ρούχα της δεκαετίας του ’40;;;
    Πάλι καλά που όλοι οι τίιλοι είναι στα αγγλικά.
    Φαίνεται πάει για διεθνή καρριέρα αυτό το αστείο κατασκεύασμα.

  452. @451: Έχουν όμως και το απαραίτητο … δισκλέιμερ στο τέλος: «Although the story of the young guardian of the flag named Konstantinos Koukidis is between myth and reality, in ancient Greek mythology, Myth was the firstborn son of Knowledge»! 😀

  453. Έχει προστεθεί κι άλλη σάλτσα στο μεταξύ… Του κ. Τίποτα η πλάκα, με το «να παραδόση», όλα τα λεφτά.

  454. bernardina said

    Πάω στοίχημα ότι όλα έγιναν επειδή η Κοπέλα με τη Μαύρη Μπαντάνα ήθελε να γίνει σταρ και δεν την πήραν στο Εθνικό…
    Θα ήταν για χοντρά γέλια αν δεν ήταν για γοερά κλάματα -ή για δυνατές κλοτσιές, όπως αποδεικνύει και η Μαρμαρίνη Πλαξ…
    Δε ντρεπόμαστε λιγάκι, λέω ‘γω…

  455. bernardina said

    Η Ηρώ (sic)* Μανέ το είχε μεγάλη ανάγκη αυτό το καμέο;
    *Αν δεν απατώμαι, το όνομά της γράφεται με ύψιλον.

  456. Immortalité said

    @454 Εγώ πάντως συγκινήθηκα! Έχασε και το κορίτσι τέτοιο παλικάρι! Λίγο το ‘χεις; 😀

    (Νίκο νομίζω υπάρχει σχόλιο στο μπαλαούρο ή είναι η ιδέα μου;)

  457. sarant said

    Το μπαλαούρο είναι άδειο από σχόλια -για τα άλλα που λέτε, συμφωνώ….

  458. Νατάσσα said

    Ο ήρωας ξαναχτυπά!
    Από την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου στις 28/8/2012.
    «το 2ο βραβείο στο Argo Film Festival πήρε η ταινία «ΟΧΙ» του Αντώνη Σωτηρόπουλου. Ως θέμα της έχει την πραγματική ιστορία του Κωνσταντίνου Κουκίδη, που αρνήθηκε στις 27 απριλίου 1941 να υπακούσει στις εντολές των Γερμανών κατακτητών κλπ. κλπ.»

  459. sarant said

    Κάπου υπάρχει και το βιντεάκι με το τρέιλερ της ταινίας. Αλλά να λέμε «πραγματική ιστορία» του Κουκίδη είναι φοβερό οξύμωρο!

  460. για τους «νεκρούς» του Πολυτεχνείου γιατί δεν λέτε οτι δεν υπήρξαν ποτέ? Επειδή συμφέρει την Αριστερά στην Ελλάδα? Όποιος ανήκε στην ΕΟΝ (όπως πιθανότατα ο Κουκίδης) δεν υπάρχει? Ο Μανώλης Γλέζος για παράδειγμα, όταν κατέβασε την σημαία από την Ακρόπολη ανήκε, επίσημα στην ΕΟΝ. Όταν στις 25-3-45 ο Γλέζος μίλησε στο Ριζοσπάστη για την νύκτα εκείνη, το ΚΚΕ έσπευσε να πει οτι ο Γλέζος ανήκε στο ΚΚΕ. Γιατί?? Επειδή έτσι συμφέρει την Αριστερά?

  461. Όλοι ξέρουνε για τον ΕΑΜ και ΕΛΑΣ και τον Βελουχιώτη επειδή ανήκε στο ΚΚΕ, γιατί ποτέ δεν αναφέρετε και ο ΕΔΕΣ του Ζέρβα ??? Το ΚΚΕ έφερε την Ελλάδα στον Εμφύλιο. Αυτά γιατί δεν αναφέρονται? Γιατί σε αυτή την χώρα, το να είσαι Αριστερός θεωρείται «πρόοδος»? Για αυτό καταντήσατε Έλληνες σε αυτήν την πτώχευση. Νεόπλουτοι Νεοέλληνες που το μυαλό τους είναι στα μπουζούκια και την υποκουλτούρα. «Ότι φάμε, ό,τι πιούμε» είστε.

  462. sarant said

    Νεκροί του Πολυτεχνείου ασφαλώς υπήρξαν. Ξέρουμε και τα ονόματά τους. Σε μερικές περιπτώσεις ξέρουμε και ποιοι τους σκότωσαν, π.χ. ο Ντερτιλής σκότωσε τον Μυρογιάννη. Αν έχετε άλλη άποψη, μπορείτε να το υποστηρίξετε γραπτώς.

    Ο Κουκίδης δεν υπήρξε και στο άρθρο παραθέτω πειστικά στοιχεία -για την ύπαρξή του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Για τον Γλέζο, μπορεί να μιλήσει ο ίδιος, ρωτήστε τον. Όσο για τον ΕΔΕΣ, ήταν η μοναδική αναγνωρισμένη αντιστασιακή οργάνωση επί δεκαετίες, άρα όλο και κάποιος θα ξέρει γι’ αυτούς. Για τα μπουζούκια και την υποκουλτούρα, λάθος πόρτα χτυπήσατε.

  463. Μαρία said

    Πού κρυβόταν τόσο καιρό τέτοιο κελεπούρι!

  464. ο ανιστόρητος Νίκος Σαραντάκος ας μην συνεχίζει τα ανθελληνικά του δημοσιεύματα. Καλύτερα να βουτά τη γλώσσα του στο μυαλό πριν ξαναγράψει κάτι… Εκ του ασφαλούς, στο Λουξεμβούργο ξέρετε να γράφετε και να λέτε πολλά… Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης υπήρξε και αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Όσο για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, πρώτον δεν ήταν όσοι λένε και δεύτερον, τα ονόματα που παρουσιάζουν αναφέρονται σε ένα αριθμό νεκρών ΑΠΟ ΟΛΗ την περίοδο της Χούντας μεταξύ 1967-1972…

    http://www.ert.gr/webtv/et3/item/8168-Xechasmenoi-hrwes-25-10-2012#.UI0rZ2ckpIU

  465. Esy file mou tin vouti3es tin glwssa sou sto myalo toso dynata pou ekanes trypa.

  466. Αυτός ο «Μήτσκος» και πολλοί άλλοι εδώ μέσα, σαν πολλοί έξυπνάκιδες δεν είστε???
    Οι μισοί εδώ πέρα ε΄σιτε ψευτοκουλτουριάριδες αριστεροί. Δεν μου κάνει εντύπωση που ισοπεδώνετε τα πάντα…

  467. Ναυτίλος said

    464: Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης δεν υπήρξε. Είναι μύθος που επινοήθηκε για την τόνωση του λα’ι’κού φρονήματος. Το όνομά του δεν υπάρχει στα στρατιωτικά αρχεία εκείνης της εποχής. Μας λείπουν οι ηρωικές πράξεις και χρειάζεται να επινοούμε ανύπαρκτες;

  468. Μαρία said

    Ο Στάζυ πάντως μας προειδοποίησε.

  469. 464#
    Μην την ψάχνεις ρε πατριώτη, εγώ χρόνια το φωνάζω ότι υπήρξε η ηρωίδα Κουκίδα, αλλά δεν με ακούει κανείς.
    Ζητάνε λέει ‘στοιχεία και αποδείξεις’..
    Ρε, άντε στο διάολο από εδώ που θέλετε και αποδείξεις!
    Η γυναίκα έδωσε την ζωή της για την πατρίδα, και εσείς ζητάτε και τα ρέστα!

    Σε λίγο συνέλληνα Athanasie- Foive, θα μας ζητάνε αποδείξεις και για την ύπαρξη του Σούπερ-μαν ή της Λόις Λέιν, αναπαράγοντας τις γνωστές αηδίες του Μπάτμαν, ότι ‘φορά το βρακί του πάνω από το παντελόνι’, κλπ.

  470. spiral architect said

    @466: … ψευτοκουλτουριάριδες αριστεροί. …
    Οι ορίτζιναλ αριστεροί ποιοι είναι; Δώσε μας ένα παράδειγμα.
    (και μάθε – παιδί μου – γράμματα)

  471. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    470: Ορίτζιναλ αριστεροί είναι αυτοί που γράφουν με το αριστερό!

  472. Μαρία said

    Τους ορίτζιναλ δεξιούς κι αριστερούς τους ήξερε μόνο ο ράφτης τους. Αλλά απο τότε που βγήκαν τα έτοιμα παντελόνια, χάλασε ο κόσμος.

  473. sarant said

    464: Κωνστ. Κουκίδης υπήρξε πράγματι. Ήταν ένας δημοσιογράφος, που το όνομά του χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι για να κάνουν κάπως πιο πιστευτό το εκ Καΐρου ρεπορτάζ τους με τον δήθεν φρουρό της Ακρόπολης που δήθεν έπεσε από τον ιερό βράχο.

  474. π2 said

    Η εκπομπή της ΕΤ 3 στην οποία παρέπεμψε ο βουτηχτής της γλώσσας στο μυαλό έχει ενδιαφέρον. Ιδίως οι δύο τελευταίες ατάκες, ενός εκπροσώπου Ποντίων αξιωματικών που μας βεβαιώνει ότι όσοι αρνούνται την ύπαρξη του Κουκκίδη είναι ανθέλληνες, γιατί αυτόν τον τιμά η πράξη όποιος και να την έκανε (όποιος πει non sequitur είναι ανθέλλην) και μιας κυρίας που λέει πως ντρέπεται που πρωτοέμαθε την ιστορία του Κουκκίδη στα 60 της -νωρίτερα λέει δεν την βρήκε στα βιβλία- και θέλει τουλάχιστον να μείνει η ιστορία για τα εγγόνια της.

  475. Μαρία said

    474 Τα είδαμε στην ώρα τους μετά την έγκαιρη ενημέρωση απο Στάζυ. Αλλά ούτε ένας ιστορικός δεν συμμετείχε, ρε συ. Μεγάλη απογοήτευση. Υπάρχουν βέβαια διάφοροι διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ονόματα δεν λέμε, που θα φροντίσουν και για τη διαχείριση της «μνήμης» του ήρωα.

  476. […] Στη χρυσαυγίτικη αφίσα, πλάι στη Μαρία Δαμανάκη βλέπετε την “Ηλένια”, που είναι το φοβερό χρυσαυγίτικο επιχείρημα με το οποίο προσπαθούν να βγάλουν ανύπαρκτους τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Πράγματι, στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης, ένας νεαρός πηγαινοερχόταν μέσα στους συγκεντρωμένους, κραδαίνοντας αυτή την εικόνα, και εξηγώντας ότι πρόκειται για την κοπέλα του, την Ηλένια Ασημακοπούλου, που χάθηκε όταν μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο και από τότε την αναζητεί μάταια. Η ιστορία, όπως ήταν αναμενόμενο, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, αλλά εξαιτίας της δημοσίευσης βρέθηκαν αρκετοί που πρόσεξαν ότι η δήθεν εικόνα της Ηλένιας ήταν παρμένη από κάποια σχετικά πρόσφατη διαφήμιση σαμπουάν. Ο νεαρός νομίζω ότι πέρασε από δίκη, αλλά δεν παίρνω όρκο και δεν έχει σημασία. Η όλη ιστορία δεν κράτησε πάνω από δέκα μέρες. Αυτό όμως δείχνει και την ένδεια επιχειρημάτων των χρυσαυγιτών, που πιάνονται από τις φαντασιώσεις ενός μυθομανή -οι ίδιοι που καταθέτουν στεφάνια (και δυστυχώς όχι μόνο αυτοί…) στον εντελώς ανύπαρκτο Κ. Κουκίδη! […]

  477. τυφλόμυγα said

    Παιδί μεγάλης τάξης του Δημοτικού μιλάει για τον γενναίο στρατιώτη που τυλίχτηκε την ελληνική σημαία και έπεσε από την Ακρόπολη. Πλησιάζω και ρωτάω πού άκουσε την ιστορία. Είχε μια εργασία η αδερφή μου που πάει Α’ Λυκείου, απάντησε. Η αδερφή σου πώς έμαθε την ιστορία, επιμένω. Τη βρήκε στο ίντερνετ, απάντησε.
    Το ότι το λερναίο με τον Κουκίδη έχει να κάνει με την Κατοχή και δεν έχει σχέση με την 25η δεν πρόλαβα να το σχολιάσω, ούτε κατάλαβα αν είναι ξεκάθαρη η διαφορά στο μυαλό του παιδιού.

    Υστερόγραφο άσχετο με τον Κουκίδη: στο σχολείο της ανιψιάς μου ούτε γιορτή έκαναν ούτε μίλησαν στα παιδιά για την 25η Μαρτίου.

  478. sarant said

    477: Ναι, αυτό είναι το κακό με το Διαδίκτυο -υπάρχει βέβαια και η ανασκευή του μύθου, αλλά αν δεν θέλεις δεν τη βλέπεις.

  479. Αντιφασίστας said

    477: Σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές, τα παραμύθια με Κουκίδηδες και λοιπούς υπερήρωες συνεισφέρουν στην επίτευξη εθνικής ενότητας. 😉

  480. Με μεγάλη μου χαρά σας μεταφέρω την είδηση ότι ο Τζέημς Πάρις έβγαλε ταινία για τον ήρωα Κουκίδη!

    Εντάξει, ψέμματα, δεν είναι ο Τζέημς Πάρις, είναι το πρώτο project / παραγωγή των φοιτητών του Studio500 (http://studio500.gr/). Επίσης είμαι λίγο υπερβολικός, οι άνθρωποι είναι μάλλον καλών προθέσεων, αναφέρουν και τους Γλέζο / Σάντα, και κρατάνε και μια πισινή στο 5:58*, αλλά πολύ πισινή όμως, τόσο πισινή που θέλεις κιάλια για να την δεις πίσω από τόσες μπροστινές, και επίσης μπερδεύουν την έννοια της λέξης «μύθος» στα αρχαία.

    * «Although the story of the young guardian of the flag named Konstantinos Koukidis is between myth and reality, in ancient Greek mythology, Myth was the firstborn son of Knowledge».

  481. Άργησες μόλις ένα χρόνο…

  482. τυφλόμυγα said

    Κώστα, δες το #451 της Βασιλικής Μετατρούλου.

    Πάλι δεν πρόλαβα. 😦

  483. Προλαβαίνεις να διαβάσεις το μέιλ σου, όμως εσύ.

  484. Ωχ, την πάτησα πάλι! Καλά, υπόσχομαι να μην ξαναγράψω στο πόδι, και μόνο αφού έχω ελέγξει όλες τις πηγές 😀 Φταίει το άγχος, γιατί γράφω βιαστικά από τη δουλειά [απόπειρα δικαιολογίας]. Βέβαια το 451 ήταν μόνο λίγα σχόλια πιο πάνω! …τέλος πάντων!

  485. […] Ιστολόγιο του Κ. Σαραντάκου με αναφορά της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού περί Κουκίδη) […]

  486. […] Ιστολόγιο του Κ. Σαραντάκου με αναφορά της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού περί Κουκίδη […]

  487. […] Ιστολόγιο του Κ. Σαραντάκου με αναφορά της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού περί Κουκίδη […]

  488. […] Ιστολόγιο του Κ. Σαραντάκου με αναφορά της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού περί Κουκίδη […]

  489. Για τον Π2, σχόλιο #200:

    Θυμήθηκα που μιλούσαμε για το ολίγον παράξενον βιβλίο αυτό, που είπα στο σχόλιο #182

    Νίκος Πασχαλίδης.
    Τίτλος “Ο Βρετανός Διοικητής Nicholas Hammond”
    Ιδιωτική έκδοση (Αυτοέκδοση) του Ν. Πασχαλίδη, Θεσσαλονίκη, 1995.

    https://rapidshare.com/#!download|774p2|2832945666|Πασχαλίδης Ν – Ο Βρετανός Διοικητής Nicholas Hammond.pdf

    ΠιΔύε, κάνε έναν κόπο να γράψεις ότι το είδες, μιας που δεν ξέρω άλλον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου.

  490. π2 said

    Βασιλική, το είδα, αλλά δεν λειτουργεί το λινκ.

    Καλή ανάσταση.

  491. Περίεργο, μιας που πριν να το βάλω εδώ, το είχα δοκιμάσει.
    Μάλλον θα φταίνε τα κενά που βρίσκονται μέσα στο URL

    Για κάνε κλικ εδώ καλύτερα

    http://blo.gr/a01

    Καλό Πάσχα, επίσης.

  492. π2 said

    Τώρα λειτουργεί. Θα το δω και θα σου πω. Ευχαριστώ και πάλι.

  493. IN said

    Το βιβλίο και εδώ, στο scribd

    http://www.scribd.com/doc/138359285/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9F-%CE%92%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-Nicholas-Hammond

  494. Κρίτων said

    Αν ο Κωνσταντίνος Κουκίδης ανήκε σε καμιά αριστερή ή αριστερίζουσα ομάδα τότε ναι, θα ήταν ήρωας.
    Βλέπετε όμως, ο δεκαεπτάχρονος ΗΡΩΑΣ ανήκε στην Ε.Ο.Ν.(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9F%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82) και αυτά τα υποκείμενα, τα φασιστόμουτρα δεν είναι ήρωες ούτε κάνουν ποτέ ηρωϊκές πράξεις.
    Οι μόνοι ελληνες που υπερασπίστηκαν την Ελληνική Σημαία είναι οι αριστεροί και δεν χωρά αμφιβολία περί τούτου. Γι’ αυτό και σήμερα έχουν κάθε δικαίωμα να την καίνε και να την αποκαλούν «χρωματιστό πανί».
    Δεν σε βλέπω, όμως κύριε Σαραντάκο να αποκαλείς ανύπαρκτα και τα θύματα του Πολυτεχνείου π.χ. την Ηλένια Ασημακοπούλου (το μοντέλο που διαφήμιζε σαμπουάν και μαλακτικό σε Ιταλικό περιοδικό και δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της στην Ελλάδα)…
    Η Ιστορία θα σε κρίνει και εσένα κυριε Σαραντάκο, όταν κάποτε καταλαγιάσει αυτή η αριστερομανία (που έχει κάνει πολλούς να δηλώνουν «αριστεροί») και ο κόσμος δει τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν. Και θα πάρεις και εσύ τη θέση σου δίπλα στα τέρατα της προδοσίας, τον Εφιάλτη, τον Ιούδα και πολλούς πολιτικούς της Ελλάδος (δεν τους αποκαλώ «Έλληνες» διότι ΔΕΝ είναι) που μας έφεραν εδώ που είμαστε από τη μεταπολίτευση και μετά.

  495. spiral architect said

    …καλά κάνω εγώ και το’ χω να σκουριάζει στο πίσω μπαλκόνι! 🙄

  496. sarant said

    494: Καλός παραλληλισμός, αγαπητέ. Όπως κι εσύ εμμεσα παραδέχεσαι, ο Κουκίδης είναι εξίσου υπαρκτός με την Ηλένια, δηλαδή ανύπαρκτοι και οι δυο. Και, ναι, έχω γράψει για την Ηλένια, κι αν βρεθεί κανένας βαρεμένος να γυρίσει ταινία για τη ζωή της, όπως έγινε με τον Κουκίδη, θα ξαναγράψω.

  497. Γς said

    494:
    >Η Ιστορία θα σε κρίνει και εσένα κυριε Σαραντάκο, […] θα πάρεις και εσύ τη θέση σου δίπλα στα τέρατα της προδοσίας, τον Εφιάλτη, τον Ιούδα και πολλούς πολιτικούς της Ελλάδος

    Πως γίνεται να ξεγραφτώ απ το Sarantakos-Blog;

  498. IN said

    494: «Η Ιστορία θα σε κρίνει και εσένα κυριε Σαραντάκο…» Αλλά μέχρι τότε, σε κρίνει ο Κρίτων!

  499. sarant said

    Κρίτων σιγάν πάντως 🙂

  500. Ὄνομα Ὑποχρεωτικὀ said

    Ἡ φύσις τιμωρεῖ….

  501. […] Γλέζου (τους τσούζει ακόμα), καθώς και σε αντιδιαστολή με τον ανύπαρκτο ήρωα Κουκίδη. Οπότε, σκέφτομαι να (ξανα)παρουσιάσω ένα σκίτσο του […]

  502. […] Μια πολύ καλή ανάλυση περί του αγνώστου και μάλλον ανύπαρκτου ήρωα Κωνσταντίνου Κουκίδη, μπορείτε να διαβάσετε στην απρακάτω ανάρτηση https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/29/koukidis/ […]

  503. […] https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/29/koukidis/ […]

  504. Τελικά μεγάλος αριθμός αριστερών ορμάει σαν τα όρνεα, αν κάποιος είναι πατριώτης δεξιός έστω και ψεύτικος, ενώ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του Κάστρο, Καντάφι, Στάλιν, του Σαντάμ Χουσειν του Ιράκ κλπ. Τελικά πρέπει να κατέχονται από αίσθημα κατωτερότητας και να είναι κομλεξικοί. Δυστυχώς είναι επίμονοι και αυτοί γράφουν την νεώτερη ιστορία. Είναι σαν τα πληγωμένα αγρίμια. Τα παιδιά τους όμως τα στέλνουν στην Αμερική ή στη Δύση και εκεί πηγαίνουν για δουλειά. Βρε καθίστε φρόνημα, γιατί μόνο ζημιά κάνετε στη Χώρα, αλλά και στον εαυτό σας. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. Πολλές αριστερές απόψεις είναι λογικές, όμως εφαρμόζονται σε λάθος χρόνο και από λάθος ανθρώπους. Γνωστό είναι, ότι μόλις αναλάβουν εξουσία γίνονται χειρότερη από εκείνους που ανέτρεψαν. Γνωστό επίσης εκείνο το ευτυχώς χάσαμε και εκείνο το καλύτερα να μου κόβονταν το χέρι μου. Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί, υπάρχουν μόνο συμφέροντα και εξουσίες.

  505. ποιον Καρλομάγνο ρε μάστορα, φρέσκο τον είχες τον Κουκίδη 😉

  506. sarant said

    505

    Έστειλες αυτά τα δύο αποσπάσματα (συνεχόμενα) από το 1984 του Όργουελ:

  507. […] εμπεριστατωμένο άρθρο, (κλικ εδώ), […]

  508. John said

    Ποιητης Τριανταφυλλιδης 1944 ποιημα Για τον Κουκίδη & Εφημερίδα Daily-Mail 9 – 6 – 1941 .. ΦΕΥ !!! (Μυθος = Αλήθεια Πραγματικη, Διαχρονικη και επαναλαμβανόμενη)

  509. Earion said

    Η «υπόθεση Κωνσταντίνος Κουκίδης» αξίζει να γίνει αντικείμενο έρευνας από ανθρωπολόγους. Νομίζω πως θ’ αποτελούσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης (case study). Και θα έδειχνε πολλά πράγματα:

    1. Το γιατί καταρχήν κατασκευάζεται ένας «εθνικώς ωφέλιμος» μύθος (λόγοι τροφοδότησης ενός τραυματισμένου εθνικού εγώ).

    2. Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί (με την ανάδειξη ενός —κατά το πιο αθώο σενάριο— πολιτικά άχρωμου, ή —κατά το πιο υποψιασμένο— δεξιοτεχνικά καμουφλαρισμένου πολιτικά μοντέλου, ώστε να αντιπαραβληθεί σ’ ένα άλλο, υπαρκτό και πολιτικά χρωματισμένο, μοντέλο ηρωισμού, δηλαδή, για να μη θεωρητικολογώ, η επινόηση ενός αντι-Γλέζου).

    3. Το μηχανισμό ή τους μηχανισμούς γέννησης και διάδοσης του μύθου (λαϊκή πηγή, στόμα με στόμα διάδοση, ή υιοθέτηση από «επίσημους» φορείς διαμεσολάβησης, από φορείς «διαχείρισης ιστορικής μνήμης»; Η παρέμβαση Κακουδάκη δείχνει ότι η ζωή είναι πιο πολύπλοκη απ’ όσο θα περίμενε κανείς, εννοώ ότι δεν είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι όλοι όσοι ανήκουν στους κατεστημένους μηχανισμούς διαχείρισης μνήμης υποκύπτουν στη σκοπιμότητα).

    Και κυρίως:

    4. Το γιατί γίνεται τώρα πιστευτός αυτός ο μύθος, ενώ ας πούμε το ’74 γινόταν πιστευτή η Ηλένια Ασημακοπούλου. Έχει να κάνει με τη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας; Δηλαδή ο αριστερισμός των δεκαετιών ’70 και ’80 έχει παρέλθει; Έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει κάτι που θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε «αριστερή παρένθεση»; Αναρωτιέμαι. Και μιλώ πάντα για το κοινωνικό επίπεδο, ΟΧΙ το πολιτικό.

    Πάντως, για να προσθέσω μια πραγματολογική διάσταση στην Υπόθεση Κουκίδη (το case study που είπα πιο πάνω), ο θρύλος έχει αποκτήσει δική του ζωή, ανεξάρτητη πια από τους στόχους των δημιουργών του. Περνάει από στόμα σε στόμα, σαν τις παλιές καλές παραδόσεις που συγκολλούνται για ν’ απαρτίσουν την «ιστορία» μιας κοινότητας ή ενός τόπου. Ο καθένας φιλοτιμιέται να προσθέσει κάτι, για να τον κάνει πιο «δικό του». Όπως δηλαδή με τους κλέφτες Κολοκοτρωναίους, τον Νταβέλη, τους ακρίτες. Κι εντέλει δεν έχει καμιά σημασία ότι κυκλοφορούν δύο εκδοχές, ριζικά αντίθετες, του μύθου: εικοσάχρονος εύζωνας της Ανακτορικής Φρουράς ή δεκαεπτάχρονος νεολαίος της ΕΟΝ Θησείου (με τη στολή του!). Μήπως στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ή και σε όλων των πολιτισμών τις μυθολογίες, δεν υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές; Τι έκαναν ο Όμηρος, ο Ησίοδος και οι επικοί ποιητές; «Έβαλαν σε τάξη τους μύθους».

    Διαβάστε την τελευταία πινελιά:

    από εδώ: http://akarasoulas.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8892.html
    τελευταία παράγραφο, στο κάτω μέρος της σελίδας

    Ο Κων/νος Κουκίδης έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και η οικογένειά του είχε πάρει κλήρο στη Γαστούνη, στο όνομα Νικόλαος Κουκουντάνης (1874-1935). Κουκίδη ήταν το επώνυμο της γιαγιάς του Ελένης Κουκίδη (1877-1942), συζύγου του Ν. Κουκουντάνη, που τον μεγάλωσε και αυτό χρησιμοποιούσε, γιατί είχε μείνει ορφανός από τον πατέρα του Γεώργιο Δημητρακόπουλο (1901-1932) σε παιδική ηλικία.

    (Βλέπε βιβλίο Κ. Λούρμπα, καθηγητή, τέως δήμαρχου Γαστούνης, Οι Μικρασιάτες της Γαστούνης).

    Αν ζούσαμε σε παλιότερες εποχές, θα κυκλοφορούσαν ήδη δημοτικά τραγούδια για το ευζωνάκι της Ακρόπολης.

  510. sarant said

    Σε ευχαριστώ πολύ, φοβερά ενδιαφέροντα όλα.

    Αμα ειναι και Μικρασιάτης ο Κουκίδης δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε 🙂

    Συμφωνώ με όσα λες με εξαίρεση το ότι ο μύθος της Ηλένιας διαψεύστηκε σχεδόν αμέσως και κανείς δεν τον υποστήριξε.

  511. Earion said

    Εννοώ, Νίκο, ότι κάθε κοινωνία δημιουργεί, πιστεύει κι εγκολπώνεται τους μύθους που την αντιπροσωπεύουν. Το ’74 γράφτηκαν ποιήματα για την Ηλένια στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Είχε απήχηση στο λαϊκό θυμικό. (Οι ψυχολόγοι θα έλεγαν ίσως ότι ενσάρκωνε τις τύψεις όλων όσων αισθάνονταν ότι είχαν σταθεί παθητικοί και άπρακτοι αποδέκτες του μηνύματος της εξέγερσης–και δεν ήταν λίγοι αυτοί). Αν την είχαν υιοθετήσει οι «μηχανισμοί διαχείρησης μνήμης», σήμερα θα καταθέταμε λουλούδια στη μνήμη της.

    Ωστόσο μη νομιστεί ότι θεωρώ τέτοιας μορφής εξέλιξη ντετερμινιστικά αναπόφευκτη. Προβληματίζομαι απλώς.

  512. Μαρία said

    510
    Όχι μόνο διαψεύστηκε αλλά κι ο μυθοπλάστης καταδικάστηκε αρχικά σε οκτάμηνη φυλάκιση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και αθωώθηκε μετά στο εφετείο.
    Η Ηλένια είχε ξεχαστεί, μέχρις ότου την ανέσυραν τα τελευταία χρόνια απ’ τη λήθη φασιστικές ιστοσελίδες που αμφισβητούν την ύπαρξη νεκρών στο Πολυτεχνείο. Έτσι εμφανίστηκε κάποια στιγμή και στο μπλογκ και είχε την ανάλογη περιποίηση.

  513. […] Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης […]

  514. […] αναφέρει ο Νίκος Σαραντάκος σε σχετικό του άρθρο,[2] «σε συνέντευξη που έδωσε στον […]

  515. […] αναφέρει ο Νίκος Σαραντάκος σε σχετικό του άρθρο, «σε συνέντευξη που έδωσε στον […]

  516. […] αποκτήσει αυτοτέλεια. Πριν από τεσσεράμισι χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο, αλλά δεν είναι άσκοπο να το παρουσιάσω ξανά, […]

  517. remali said

    1 17((; ) χρονος ευζωνας; που αμφισβητείται
    2 δεν εβαζαν φρουρο ουτε τωρα
    3 βρεθηκε καποιος ισως περαστικος παγοπωλης που πηρε ταχα το πτωμα
    4 ολοκληρη σκηνοθεσια να τον διαταξουν αυτος να κατεβασει την Σημαια λες -οπως και εκαναν-και αυτοι να μην μπορουσαν
    5 του την εδωσαν να την παει που; ΑΝ την κατεβασαν δεν επρεπε ως λαφυρο να την παρουν αυτοι;
    6 βλεπουν ενα ανθρωπο να γκρεμιζεται και αδιαφορουν να δουν αν πεθανε η να τον παρουν η να ειδοποιησουν καποιον να παρει το πτωμα του οπως εκαναν ακομα και για οσους σκοτωναν;
    7 συνεχιζονται τα κενα της ιστοριας

  518. remali said

    # 510
    πως δεν τον συνδυασανε με την γενοκτονια για πιο μεγαλη κλαψα

  519. Ψαχνοντάς στα online φυλλα της HULL DAILY MAIL (γράφτηκα δοκιμαστικά με δυνατότητα κατεβάσματος 3 φύλλων) δεν βρήκα το εν λόγω άρθρο στο φύλλο 9/6/1941.
    Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη και αυτοί που θεωρούν μύθο τον Κουκίδη θεωρούν δεδομένο ότι το άρθρο γράφτηκε.
    Μήπως πρόκειται για άλλη εφημερίδα ? Μήπως έχει γραφτεί άλλη ημερομηνία ? Ή (το χειρότερο) ακόμη και αυτοί που αμφισβητούν δεν ψάχνουν τις ιστορικές πηγές ?
    Παραθέτω το λινκ για το pdf της εφημερίδας (χρειάζεται να κάνεις register για να κατεβάσεις το φύλλο).
    http://www.britishnewspaperarchive.co.uk/search/results/1941-06-09/1941-06-09?sortorder=2&newspapertitle=hull%2bdaily%2bmail

  520. sarant said

    519 Mήπως είναι άλλη Daily Mail; Η λονδρέζικη;

  521. Τι σχέση έχει το Χαλ; http://i.imgur.com/LDvgOL1.gif

  522. To arthro exei graftei opws to vlepete sto http://i.imgur.com/LDvgOL1.gif To eixa zitisei o idios apo tin vretaniki vivliothiki to 2007 i 2008 kai mou stalthike se phototypia apo microfilm. To scanara kai to anevasa sto fotios.org opou eixa kapote to blog mou. Einai entelws tilegrafiko kai an kapoios to diavasei prosektika mporei na katalavei oti den anaferetai se pragmatiko gegonos.

  523. sarant said

    522 Συμφωνούμε απόλυτα με το συμπέρασμα.

  524. 522: Από το σάιτ σου το είχα κατεβάσει, ναι. Διασώζεται στο archive.org: https://web.archive.org/web/20131016023646/http://fotios.org/files/koukidis.gif

  525. Ριβαλντίνιο said

    @ 519 triasam (@triasam2)

    Η πιο σημαντική μαρτυρία κατά την ταπεινή μου άποψη είναι αυτή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου :

    Σηκώνομαι και μανθάνω ότι ο εχθρός ο Γερμανός φθάνει και ευρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Αμπελοκήπων. Θα τον υποδεχθή ο Δήμαρχος κ. Πλυτάς, ο Φρούραρχος Αθηνών κ. Καβράκος και ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας. Έστειλα αμέσως τον βοηθόν του υπαλλήλου μου Κ. Πολυζώνη, τον νεαρόν Λέανδρον, ίνα παρακολουθήση από μακρόθεν τα γινόμενα. Μετά μίαν περίπου ώραν επιστρέφει ασθμαίνων διά να μοι αναγγείλη ότι τους τρεις αντιπροσώπους της πόλεως συνήντησεν εις τους Αμπελοκήπους είς Γερμανός ανθυπολοχαγίσκος και ότι εισήλθον όλοι εις παρακείμενον καφενείον, ενώ οι Γερμανοί ποδηλατισταί εξηκολούθησαν την πορείαν των εντός της πόλεως, είς δε λοχίας ανέβη κατ’ ευθείαν εις την Ακρόπολιν διά να την μολύνη με την ανάρτησιν της σημαίας του αγκυλωτού σταυρού. Κατά τινα πληροφορίαν ο Έλλην φρουρός της ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως μη θελήσας να παραστή μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως της εχθρικής σημαίας ώρμησεν εκ της Ακροπόλεως και εκρημνίσθη φονευθείς. Εκάθησα εις το Γραφείον περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων. Όλος ο κόσμος περιωρισμένος εις τας οικίας του και η σιωπή γίνεται ακόμη στυγνοτέρα. Εν τω μεταξύ αναγγέλλεται κάποιος, όστις θέλει να με ίδη κατ’ εντολήν του Δημάρχου κ. Πλυτά.
    http://orthodoxia-pontos.blogspot.gr/2015/04/27-1941.html

  526. sarant said

    Με τη διαφορά ότι τέτοιες φήμες κυκλοφόρησαν δεκάδες.

  527. Ριβαλντίνιο said

    Αυτός όμως δεν λέει «φήμη», λέει «πληροφορία». Και δεν έχει τις σάλτσες που προστέθηκαν αργότερα, ότι δηλαδή τυλίχτηκε με τη σημαία και έπεσε ή ότι λεγόταν Κουκίδης.

  528. Πέπε said

    «Κατά τινα πληροφορίαν» είναι αυτό που σήμερα θα λέγαμε «σύμφωνα με αδιασταύρωτες / ανεξακρίβωτες πληροφορίες». Δεν αφήνει την εντύπωση ότι ο Χρύσανθος εγγυάται το παραμικρό για την ακρίβειά της: έτσι άκουσε, και λέει ότι έτσι άκουσε.

  529. Γιάννης Ιατρού said

    527: Ρίβα
    Κατά τινα λέει/γράφει, που σημαίνει κάτι το αόριστο, κατά κάποια, αυτό σημαίνει το τινά….
    Επομένως, όπως το διατυπώνει κι ο Νίκος, τέτοιες «πληροφορίες» κυκλοφορούσαν πολλές.

  530. Γιάννης Ιατρού said

    528: Α, σχεδόν μαζί γράφαμε Πέπε, αυτό καταλαβαίνω κι εγώ.

  531. ok cool – euxaristw!

  532. Γιάννης Ιατρού said

    Για να το έχουμε, εδώ το απόσπασμα από την Daily Mail της 9/6/1942, επεξεργασμένο για ευκολότερη ανάγνωση

  533. sarant said

    532 Και λαϊκή τέχνη

    533 9/6/1941 πάντως

  534. Γιάννης Ιατρού said

    534: Ναι, βέβαια. Εκ παραδρομής της χειρός Νίκο, το σωστό (ευτυχώς) το γράφει κι επάνω η εικόνα 🙂

  535. τελικα μηπως βρουμε τον Μιμικο και την Μαιρη;

  536. […] Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης […]

  537. Γιάννης Ιατρού said

    537: Νέα Πρωινή

    Μ΄αρέσει πολύ η αντικειμενική και εξισορροπημένη παρουσίαση του όλου θέματος στην δημοσίευσή σας της 10/05/2017.

    10 βιντεάκια, 7-7 φωτογραφίες (μερικές ίδιες, επαναλαμβανόμενες), 9 σύνδεσμοι και 2500 λέξεις υπέρ της ύπαρξης και
    κανένα βίντεο/φωτογραφία και μόνο 3 σύνδεσμοι και 500 λέξεις για την αντίθετη άποψη.

    Εύγε!

  538. Ριβαλντίνιο said

    @ 537

    Μπράβο σας για την παρουσίαση.
    Να προσθέσω και ένα νέο στοιχείο. Πριν πηδήξει ο Κουκίδης, άλλαξε ρούχα και φόρεσε την τιμημένη φουστανέλα του τσολιά και έριξε και έναν καρσιλαμά, όπως ακριβώς έκαναν και οι δύο ηρωικοί νέοι που κατέβασαν την ναζιστική σημαία. ! 🙂 🙂 🙂

  539. spiral architect 🇰🇵 said

    @538, 539: Κουκιά έφαγες, κουκιά θα μαρτυρήσεις.

  540. Jago said

    Προσθήκη με κάτι πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της Ακρόπολης. Η σβάστικα κυματίζει πάντα μαζί με την ελληνική σημαία.

    http://www.ww2wrecks.com/portfolio/swastika-on-the-acropolis-the-truth-behind-the-myths/

  541. Ριβαλντίνιο said

    Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος :

    Σηκώνομαι και μανθάνω ότι ο εχθρός ο Γερμανός φθάνει και ευρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Αμπελοκήπων. Θα τον υποδεχθή ο Δήμαρχος κ. Πλυτάς, ο Φρούραρχος Αθηνών κ. Καβράκος και ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας. Έστειλα αμέσως τον βοηθόν του υπαλλήλου μου Κ. Πολυζώνη, τον νεαρόν Λέανδρον, ίνα παρακολουθήση από μακρόθεν τα γινόμενα. Μετά μίαν περίπου ώραν επιστρέφει ασθμαίνων διά να μοι αναγγείλη ότι τους τρεις αντιπροσώπους της πόλεως συνήντησεν εις τους Αμπελοκήπους είς Γερμανός ανθυπολοχαγίσκος και ότι εισήλθον όλοι εις παρακείμενον καφενείον, ενώ οι Γερμανοί ποδηλατισταί εξηκολούθησαν την πορείαν των εντός της πόλεως, είς δε λοχίας ανέβη κατ’ ευθείαν εις την Ακρόπολιν διά να την μολύνη με την ανάρτησιν της σημαίας του αγκυλωτού σταυρού. Κατά τινα πληροφορίαν ο Έλλην φρουρός της ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως μη θελήσας να παραστή μάρτυς του θλιβερού θεάματος της αναρτήσεως της εχθρικής σημαίας ώρμησεν εκ της Ακροπόλεως και εκρημνίσθη φονευθείς. Εκάθησα εις το Γραφείον περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων. Όλος ο κόσμος περιωρισμένος εις τας οικίας του και η σιωπή γίνεται ακόμη στυγνοτέρα. Εν τω μεταξύ αναγγέλλεται κάποιος, όστις θέλει να με ίδη κατ’ εντολήν του Δημάρχου κ. Πλυτά.

    Γλέζος – Σάντας : αλάξαμε 2 φορές ρούχα στην βάση του ιστού ( ψυχραιμία έξω από τα ανθρώπινα λέει ο άλλος ) για να μην λερωθούμε και χορέψαμε και μια ταραντέλα και ένα καν – καν 🙂 🙂 🙂

  542. Jago said

    Το έχεις ξαναβάλει πιο πάνω, αυτό που λέει: «κατά τινά πληροφορίαν». Δεν συνιστά μαρτυρία και ούτε επιβεβαίωση.

  543. Ριβαλντίνιο said

    Εγώ πάντως βλέπω ότι καταγράφει το περιστατικό ή τη φήμη στο ημερολόγιό του την ίδια μέρα που έγινε . Συνεπώς κανένας Άγγλος του εξωτερικού δεν το κατασκεύασε.

  544. Jago said

    Αν όντως η καταχώρηση έγινε εκείνη τη μέρα αυτό δείχνει ότι η «πληροφόρηση» ξεκίνησε αντίστροφα και διοχετεύτηκε μετά στην αγγλική εφημερίδα. Εξάλλου η δημοσίευση έγινε στις 9 Ιουνίου οπότε πάλι αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τη διακρίβωση του περιστατικού.

  545. sarant said

    542κε Βρε παιδιά, είναι σαφές τι πιθανότατα έγινε. Και το γράφω στο άρθρο. Κυκλοφόρησε η φήμη εκείνη τη μέρα, ότι ο φρουρός έπεσε. Όπως κυκλοφορούσαν δέκα φήμες κάθε μέρα. Την κατέγραψε ο Χρύσανθος. Την κατέγραψε και ο βρετανός πράκτορας (και μετέπειτα επιφανής ιστορικός) Νίκολας Χάμοντ. Κυκλοφόρησαν και άλλες φήμες τότε: για παράδειγμα, στο δικό του ημερολόγιο ο Ροζέ Μιλιέξ κατέγραψε πως άκουσε ότι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τη σημαία με τη σβάστικα την ώρα της έπαρσής της και την έριξαν από τον ιστό της!

    Αρκετές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1941, σε ανταπόκριση από το Κάιρο, η αγγλική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, θέλοντας να υπογραμμίσει την εχθρότητα του ελληνικού λαού προς τους κατακτητές, αναφέρει το ίδιο επεισόδιο, μόνο που τώρα δίνει όνομα στον ηρωικό αυτόχειρα εύζωνο: τον ονομάζει Κωνσταντίνο Κουκίδη. Πώς το έδωσε το όνομα; Μα, έτσι ονομαζόταν ένας γνωστός Αθηναίος δημοσιογράφος.

    Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ της Ντέιλι Μέιλ αναφέρονται κι άλλες ειδήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι η Αθήνα λίγο απέχει από την εξέγερση: «Μαθαίνω ότι γερμανικές περίπολοι στους δρόμους της Αθήνας έχουν διαταχθεί να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες για να διαλύουν λαϊκές συγκεντρώσεις. Ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Χωροφυλακής διώχτηκαν επειδή απέτυχαν να διατηρήσουν την τάξη. Λέγεται ότι η Γκεστάπο δουλεύει σκληρά και ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί είναι ο κ. Λαμπράκης, ιδιοκτήτης δύο αθηναϊκών εφημερίδων». Φυσικά, πρόκειται για πολεμική προπαγάνδα που διογκώνει φήμες, επιλεκτικά παρουσιασμένες.

    Αν υπήρχε ο Κουκκίδης, το 1945 ή το 1948 η κρατική προπαγάνδα θα τον είχε αποθεώσει σαν αντίβαρο στο ΕΑΜ και τον Γλέζο.

  546. Heraklit said

    Ο έγκυρος ερευνητής – λαογράφος Κυρ. Κάσσης αναφέρεται αναλυτικά στο συμβάν, στο βιβλίο του «Θρύλοι του Ταινάρου» (εκδ.Ιχωρ-2000) σελ. 184 – 186. Πρόκειται για τον μανιάτη στρατιώτη Παναγιώτη (και όχι Κωνσταντίνο) Κουκκέα ή Κουκκίδη.

  547. […] αναφέρει ο Νίκος Σαραντάκος σε σχετικό του άρθρο, “σε συνέντευξη που έδωσε στον […]

Σχολιάστε