Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η χτεσινή κασιματιά για τον Γιάννη Ρίτσο

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2013


 

Τη λέξη κασιματιά δεν την έχουν τα λεξικά, και δικαίως, αφού την έχουμε φτιάξει εδώ στο ιστολόγιο, αν και βλέπω με καμάρι ότι και άλλοι την έχουν υιοθετήσει. Κασιματιά είναι το ψέμα, και ειδικότερα το ψέμα που σερβίρεται με το μανδύα ιστορικού ανεκδότου και που έχει στόχο έναν πολιτικό αντίπαλο και επαναλαμβάνεται συχνά (ώστε να μείνει). Φυσικά, πήρε το όνομά του από τον δημοσιογράφο κ. Στέφανο Κασιμάτη, που του αρέσει να διανθίζει τη στήλη του με ιστορικά ανέκδοτα (μερικά υπαρκτά) και που ειδικεύεται στις κασιματιές εναντίον των αριστερών. Για παράδειγμα, κασιματιά είναι ότι ο Λένιν είχε κάνει λόγο για «χρήσιμους ηλίθιους» (μια άλλη κασιματιά, πάλι για τον Λένιν, εδώ).

Η κασιματιά που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή Καθημερινή δεν είχε στόχο τον Λένιν, αλλά τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Αντιγράφω ολόκληρο το σχόλιο ώστε να μη χάσετε σταγόνα απ’ τη χολή: Από την ιστοσελίδα του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πληροφορούμαι ότι ο Τζον Κίτμερ διαδέχεται τον ιδιαιτέρως αγαπητό Ντέιβιντ Λάντσμαν ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα. Ελληνιστής, όπως και ο προκάτοχός του, ο Ντ. Κίτμερ θα τολμούσα να επισημάνω ότι διαφέρει ως προς την εκκεντρικότητα των γούστων του – των φιλολογικών, για να μην παρεξηγηθώ. Λάτρης της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου, έχει δημοσιεύσει τη μελέτη «Χρήσεις της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην πρώιμη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» και επί του παρόντος εργάζεται για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του για τον ποιητή, ο οποίος εκτός των άλλων ύμνησε τον δικτάτορα Στάλιν («Σώπα γιαγιά και σκούπισε με το τσεμπέρι σου τα μάτια σου. / Οταν σβύνει η φωτιά σου κάτω από το τσουκάλι σου / Είναι ο Στάλιν που σκύβει και φυσάει τη φωτιά σου ν’ ανάψει» κ.λπ.), καθώς και την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, ότι τα ενδιαφέροντα του Τζ. Κίτμερ επικεντρώνονται μάλλον στην ανίχνευση των τρόπων με τους οποίους ο Ρίτσος αφομοίωσε στην ποίησή του την επιρροή άλλων ποιητικών φωνών της νεοελληνικής γραμματείας. Εν πάση περιπτώσει, παραδέχομαι ότι μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να γοητεύεται κάποιος με τον Ρίτσο, όταν υπάρχουν ο Σολωμός και ο Καβάφης· από την άλλη πλευρά όμως, όταν θυμάμαι ότι έχω περάσει μία εποχή κατά την οποία λάτρευα την ποίηση του Τέννυσον, τότε τα αποθέματά μου ανεκτικότητας και κατανόησης ξαφνικά ανανεώνονται ως διά μαγείας..

Δεν θα σταθώ στις ποιητικές προτιμήσεις, είτε του Βρετανού πρεσβευτή είτε του κ. Κασιμάτη, αλλά στο απόσπασμα που έχω σημειώσει με έντονους χαρακτήρες, δηλαδή την κασιματιά, εννοώ το ψέμα, ότι ο Ρίτσος ύμνησε την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Κατά σύμπτωση το ιστολόγιό μας έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα πριν από πεντέξι μήνες και γι’ αυτό η πρώτη μου σκέψη, όταν με ειδοποίησε ένας φίλος με ηλεμήνυμα για την τελευταία κασιματιά, ήταν να αφιερώσω μόνο ένα σαββατιάτικο μεζεδάκι. Ύστερα όμως συνειδητοποίησα ότι το παλιό άρθρο του ιστολογίου είχε δημοσιευτεί κατακαλόκαιρο, Κυριακή 12 Αυγούστου, επομένως πολλοί φίλοι δεν θα το έχουν διαβάσει (αν και είχε γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση), οπότε ίσως θα είναι συγγνωστή η ανακύκλωση. Τώρα, αν έχετε διαβάσει το παλιό άρθρο, συγνώμη, ελπίζω το αυριανό (που θα είναι καινούργιο) να σας αποζημιώσει.

Επειδή το παλιό μου άρθρο είναι πολύ μεγάλο, δημοσιεύω πρώτα μια περίληψη, χωρίς τεκμηρίωση. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα, διαβάζει παρακάτω. Λοιπόν, αυτό που γράφει ο κ. Κασιμάτης είναι ψέμα. Ο Γιάννης Ρίτσος ποτέ δεν έγραψε ποίημα υπέρ της σοβιετικής επέμβασης στην Πράγα το 1968. Για να είμαι δίκαιος, δεν είναι μόνο ο κ. Κασιμάτης που διαδίδει το ψέμα αυτό. Άλλοι λένε ότι ο Ρίτσος το 1956 ή το 1968 έγραψε ποίημα (ή δήλωσε σε συνέντευξη) πως τα σοβιετικά τανκς χόρευαν ταγκό (ή βαλς) στους δρόμους ή τις πλατείες της Πράγας ή της Βουδαπέστης: κοινός τόπος όλων των παραλλαγών είναι ότι ο Ρίτσος ύμνησε τη σοβιετική εισβολή. Όπως είπα, είναι ψέμα. Τα Τα Άπαντα του Ρίτσου έχουν εκδοθεί, τα αρχεία του υπάρχουν στο μουσείο Μπενάκη, όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τέτοιος στίχος του Ρίτσου δεν έχει παρά να το αποδείξει σκανάροντας τη σχετική σελίδα ή έστω αναφέροντας τόμο και αριθμό σελίδας. Δεν θα βρεθεί τίποτα, γιατί τίποτα δεν υπάρχει.

Ο κόκκος αλήθειας στον οποίο στηρίζεται ο μύθος με όλες τις παραλλαγές του, είναι ότι σε μια συνέντευξή του στα Νέα το 1977, ο Ρίτσος, που μόλις είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν, δήλωσε, μεταξύ άλλων: “Τα τανκς πέρασαν κι αυτά μ’ ένα ρυθμό χορευτικό. Ίσως ήταν το δικό μου αίσθημα που τους έβλεπα με αγάπη και φιλία. Καθώς οι στρατιώτες ήταν λευκοί και με το κρύο είχαν κοκκινίσει έμοιαζαν παιδιά που είχαν βγει μόλις απόνα σχολείο κάνοντας παρέλαση χαμογελαστοί μπροστά στους δασκάλους τους”. Αυτή είναι η μόνη αναφορά σε τανκς και σε χορευτικές κινήσεις. Αλλά πώς έγινε τάχα και αυτή η ομολογουμένως υπερβολικά ευμενής έως γλυκερή αναφορά (τον είχαν βέβαια βραβεύσει και αυτό, όσο και να πεις, σε κάνει να λες καλά λόγια) μετατράπηκε σε ποίημα που «υμνεί τα τανκς της εισβολής στην Πράγα»;

Η συνέντευξη Ρίτσου προκάλεσε αντιδράσεις, ιδίως στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Έτσι, λίγο αργότερα στα Νέα, τρεις επιφανείς αριστεροί διανοούμενοι, οι Ν. Πουλαντζάς, Κ. Βεργόπουλος και Κ. Τσουκαλάς, δημοσίευσαν στα Νέα μια επιστολή προς τον Γιάννη Ρίτσο, αρκετά επιθετική, στην οποία περιλαμβανόταν και το εξής ερώτημα: «Γιάννη Ρίτσο, η εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Πράγα το 1968 έγινε μήπως με τον ίδιο αξιαγάπητο και χορευτικό ρυθμό;»

Νομίζω ότι αυτός είναι ο σπόρος πάνω στον οποίο βλάστησε ο μύθος, ότι τάχα ο Γιάννης Ρίτσος ύμνησε την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968 (ή στην Ουγγαρία το 1956). Αν η αρχική γέννηση του μύθου έγινε με σπασμένο τηλέφωνο ή αν ήταν συνειδητή κατασκευή δεν το έχω εξακριβώσει και δεν έχει μεγάλη σημασία. Σήμερα όμως είναι λάθος να επαναλαμβάνεται το ψέμα αυτό.

Βέβαια, ο Ρίτσος είχε γράψει στρατευμένα ποιήματα (και δεν ντρεπόταν γι’ αυτό) και είναι αλήθεια ότι έγραψε και ποίημα για τον Στάλιν όπως και για τον Ζαχαριάδη -που πάντως πρέπει να κριθούν με τα μέτρα της εποχής του. Αλήθεια επίσης είναι ότι έγραφε ποιήματα επικαιρικά, για να τιμήσει κάποιο γεγονός ή κάποιον νεκρό του αγώνα, που πολλά από αυτά δεν στέκονται στο ύψος των άλλων έργων του -άλλωστε δεν ήταν ολιγογράφος, το εκτενέστατο έργο του ήταν άνισο και είναι ζήτημα πόσο θα μείνει (κάτι που ισχύει και για άλλους ποιητές που έγραψαν πολύ, π.χ. τον Παλαμά). Όλα αυτά όμως δεν είναι το αντικείμενο του άρθρου μου, το άρθρο μου θέλει απλώς να ανασκευάσει τον επίμονο μύθο ότι τάχα ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που χόρευαν όπως έμπαιναν στην Πράγα το 1968.

Τέτοιο ποίημα δεν έγραψε, και τον αδικεί ο μύθος τον Ρίτσο, όχι μόνο επειδή δεν έγραψε τίποτα τέτοιο, αλλά και επειδή, όπως μας θύμισε προ καιρού ο Γ. Ρούσης, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Πράγα έγραψε την Χαμένη υπερβόρειο: «Το μάθαμε καλά πως Υπερβόρειος διόλου δεν υπάρχει/ […..] Σήμερα βεβαιώθηκε:/ μια σκέτη φαντασία η χώρα απ’ όπου μας ερχότανε/ οι κύκνοι και τα ορτύκια, όπου οι σεμνόπρεπες κόρες / Λαοδίκη και Υπερόχη ετοίμαζαν για τους θεούς/τα πρώτα φρούτα της σοδειάς , προσεχτικά τυλίγοντάς τα/ σ’ άχυρο σίτου και λεπτό χαρτί[……] Και πάντα αισιόδοξος συνεχίζει : «Ωστόσο ακόμη συνεχίζουμε τον μισοτελειωμένο παιάνα /αφήνοντας ένα κενό στου ονόματος το μέρος, μήπως /βρεθεί κανένα νέο, και το προσθέσουμε την ύστατη ώρα,/πάντοτε με το φόβο μήπως ο αριθμός των συλλαβών του,/μικρότερος ή μεγαλύτερος, μας χαλάσει το μέτρο.» Υπαινικτικό, αλλά εύγλωττο θαρρώ.

Αυτή ήταν η περίληψη του παλιού μου άρθρου, αλλά αν θέλετε την τεκμηρίωση (έχει πιστεύω ενδιαφέρον, αν βέβαια έχετε χρόνο) αναδημοσιεύω ολόκληρο το παλιό μου άρθρο:

Ίσως δεν είναι και πολύ κατάλληλη η συγκυρία για το σημερινό άρθρο, κατακαλόκαιρο παραμονές δεκαπενταύγουστου, αλλά δεν το είχα έτοιμο το θέμα, εκείνο ήρθε και με βρήκε. Κι έπειτα, είναι θέμα που με ενδιαφέρει διπλά, μια και το ιστολόγιο αρέσκεται να σκαλίζει μικροφιλολογικά μυστήρια, ιδίως τις Κυριακές, αλλά και έχει ειδικευτεί στην ανασκευή μύθων, και το σημερινό θέμα μας έχει και από τα δύο. Ο λόγος είναι για τον Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος, αν πιστέψουμε όσα γράφονται κατά καιρούς, έχει πει ή έχει γράψει κάτι για σοβιετικά τανκς που χορεύουν. Ως εκεί υπάρχει ομοφωνία στις διάφορες εκδοχές, αλλά ως προς τις υπόλοιπες λεπτομέρειες οι διάφορες εκδοχές διίστανται.

Για παράδειγμα, σε χρονογράφημά του στην εφημ. Μακεδονία, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης γράφει: Πώς να ξεχάσεις τον πράγματι σπουδαίο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που έγραφε ότι τα σοβιετικά άρματα χόρευαν ταγκό κατά την εισβολή στην πλατεία της Πράγας; Πώς να το ξεχάσεις ή πώς να το θυμηθείς, θα το δούμε παρακάτω. Αλλά αν η εκδοχή του Σκαμπαρδώνη είναι απλώς μία από τις πολλές, έχει ωστόσο ένα μοναδικό στοιχείο.

Εννοώ ότι, απ’ όσο ξέρω, ο Σκαμπαρδώνης είναι ο μοναδικός που θέλει τον Ρίτσο να γράφει για τα τανκς που χορεύουν ταγκό. Η Κωνσταντίνα Ζάνου, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε και στην κυπριακή Καθημερινή, δίνει την επικρατούσα εκδοχή: “Τα τανκς χορεύουν βαλς στις πλατείες της Πράγας”, που υποτίθεται ότι το έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για την εισβολή των σοβιετικών στην Πράγα το 1968. Και πράγματι, οι περισσότερες εκδοχές θέλουν τον Γιάννη Ρίτσο να έγραψε ένα ποίημα για να υμνήσει τη σοβιετική εισβολή στην Πράγα, στο οποίο έβλεπε τα τανκς να χορεύουν βαλς. Εδώ που τα λέμε, το βαλς, σαν χορός, ταιριάζει στα τανκς περισσότερο από το ταγκό, δεν βρίσκετε; Με τα βαλς συμφωνεί και το sansimera.gr, που βρίσκει ότι ο Ρίτσος ήταν σπουδαίος ποιητής  “όταν δεν υπονόμευε ο ίδιος την αξία του με τη στρατευμένη ποίησή του για τα «σοβιετικά τανκς που χορεύουν βαλς στην Πράγα» και άλλα τέτοια”. Σε άλλες πάλι πηγές, δεν προσδιορίζεται ο χορός. Έτσι, σε άρθρο του Δ. Παλαιολογόπουλου, αρχικά στην Αυγή, τα τανκς απλώς χορεύουν στους δρόμους της Πράγας, αλλά δεν ξέρουμε τι είδους χορό.

Πάντως, αν και οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στην Πράγα, ούτε εδώ υπάρχει ομοφωνία. Σε σχόλιο στην Καλύβα του Πάνου Ζέρβα, ο φίλος Αριστεροπόντιος (γνωστός και ως Μ-π), παραθέτει τον στίχο: “τα τανκς να χορεύουν βαλς στους δρόμους της Βουδαπέστης”, Γιάννης Ρίτσος, 1956. Ενώ ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στα Νέα έγραψε: Ας θυμηθούμε την ωδή του Ρίτσου στα σοβιετικά τανκς που χορεύουν στην Κόκκινη Πλατεία. Επομένως, τρεις πόλεις ερίζουν για το θέατρο του χορού, Μόσχα, Βουδαπέστη και Πράγα, με την Πράγα να παίρνει περισσότερες ψήφους.

Και τι ακριβώς έγραψε ή είπε ο Γιάννης Ρίτσος για τα τανκς που χορεύουν; Κατά τον Κούρτοβικ ήταν ωδή, για άλλους πολλούς ήταν στίχος ποιήματος, ο Παλαιολογόπουλος όμως μιλάει για συνέντευξη, ενώ κάποιος αρθρογράφος του ακροδεξιού Ελεύθερου Κόσμου λέει ότι ο Ρίτσος, όταν τα σοβιετικά άρματα εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της τότε Τσεχοσλοβακίας, δήλωσε ότι “τα τάνκς χορεύουν βάλς, στις πλατείες της Πράγας”! Δήλωση, συνέντευξη, ποίημα ή ωδή; (Εντάξει, η ωδή θεωρείται είδος ποιήματος, οπότε στην πραγματικότητα έχουμε τρεις κατηγορίες).

Και πότε το είπε ή το έγραψε; Κατά τον Αριστεροπόντιο το 1956, κατ’ άλλους το 1968, ενώ σύμφωνα με την Μαργαρίτα Γιαραλή στην Εποχή, “Σε κάποια επέτειο της εισβολής στην Πράγα του ΄68, ο ποιητής Ρίτσος διάβασε θριαμβευτικά προς την ΚΝΕ το ποίημα που εμπνεύστηκε στις 21 Αυγούστου ΄68, όντας ο ίδιος εξόριστος, ο στίχος που επαναλαμβανόταν έλεγε: “τα τανκς μπαίνανε χορεύοντας στην Πράγα”.

Λοιπόν; Τι έγινε με τα σοβιετικα τανκς; Χόρευαν βαλς, ταγκό ή κάτι απροσδιόριστο; Στη Βουδαπέστη, στη Μόσχα ή στην Πράγα; Ο Ρίτσος τα ύμνησε σε ποίημα ή σε δηλώσεις ή σε συνέντευξη; Το 1956, το 1968 ή μετά τη μεταπολίτευση; Στην πραγματικότητα, όλες οι παραπάνω πηγές κάνουν λάθος (ή λένε ψέματα) στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

Ο Γιάννης Ρίτσος δεν έχει γράψει κανένα ποίημα όπου να υμνεί ή έστω να περιγράφει τις χορευτικές κινήσεις των τανκς, σοβιετικών ή άλλων. Όσο κι αν ψάξετε το έργο του δεν θα βρείτε κανένα τέτοιο ποίημα, και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το διασταύρωσα και με την παλιά φίλη Αγγελική Κώττη, βιογράφο του Ρίτσου, η οποία είναι απολύτως κατηγορηματική ότι τέτοιος στίχος δεν υπάρχει (και η οποία βοήθησε πολύ να βρεθούν τα στοιχεία του παρόντος). Ο Ρίτσος όμως έχει πει κάτι σε συνέντευξη για σοβιετικά τανκς. Όχι στην Πράγα ή στη Βουδαπέστη, αλλά στη Μόσχα, όχι σε εισβολή αλλά σε παρέλαση. Αυτό έγινε το 1977.

Τον Νοέμβριο του 1977, ο Γιάννης Ρίτσος κλήθηκε στη Μόσχα για να τιμηθεί με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη (με το ίδιο βραβείο είχαν τιμηθεί ο Βάρναλης το 1959 και ο Γλέζος το 1962, ενώ αργότερα βραβεύτηκαν ο Θεοδωράκης και ο Χαρ. Φλωράκης -ευχαριστώ τον φίλο που έκανε την επισήμανση). Η βράβευση συνέπεσε με τους εορτασμούς των εξήντα χρόνων της Οκτωβριανής επανάστασης (η οποία, όπως ξέρουμε, με το νέο ημερολόγιο πέφτει Νοέμβριο). Σαν ένας από τους τιμώμενους, ο Ρίτσος παρακολούθησε και τους εορτασμούς και ιδίως τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη, στα Νέα, σε δυο συνέχειες (είπαμε, ήταν μεγάλη), όπου μίλησε πολύ επαινετικά για την Σοβιετική Ένωση και περιέγραψε τις εντυπώσεις του. Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ, καταρχάς το πρώτο μέρος (6.12.1977) και στη συνέχεια το δεύτερο μέρος (7.12.1977) εδώ. Πάντως είναι μεγάλα αρχεία και ίσως αργήσουν να εμφανιστούν. Το απόσπασμα που μας ενδιαφέρει υπάρχει στο β’ μέρος της συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, ο Ρίτσος σε ένα σημείο αναφέρεται στην παρέλαση που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία, και λέει: “Ακόμα και η παρέλαση είχε κάτι το χορευτικό. Ήταν μια πάνδημη συμμετοχή”. Και μετά, όταν ο Λιάνης τον ρωτάει αν όντως γέμισε η πλατεία με τεράστιες φωτογραφίες του Μπρέζνιεφ, ο Ρίτσος απαντάει πως όχι και συνεχίζει: “Τα τανκς πέρασαν κι αυτά μ’ ένα ρυθμό χορευτικό. Ίσως ήταν το δικό μου αίσθημα που τους έβλεπα με αγάπη και φιλία. Καθώς οι στρατιώτες ήταν λευκοί και με το κρύο είχαν κοκκινίσει έμοιαζαν παιδιά που είχαν βγει μόλις απόνα σχολείο κάνοντας παρέλαση χαμογελαστοί μπροστά στους δασκάλους τους”.

Αυτή είναι η μόνη αναφορά σε τανκς και σε χορευτικές κινήσεις. Αλλά αυτή η ομολογουμένως υπερβολικά ευμενής έως γλυκερή αναφορά (τον είχαν βέβαια βραβεύσει και αυτό, όσο και να πεις, σε κάνει να λες καλά λόγια) πώς έγινε τάχα και μετατράπηκε σε ποίημα που υμνεί τα τανκς της εισβολής στην Πράγα;

Νομίζω ότι έχω την απάντηση. Η συνέντευξη του Ρίτσου σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας έκανε αίσθηση και σχολιάστηκε πολύ, ιδίως επειδή ήταν η πρώτη φορά (αν θυμάμαι καλά) μετά τη μεταπολίτευση που ο Ρίτσος είχε μιλήσει με τόσο θερμά λόγια για τη Σοβιετική Ένωση. Στους κύκλους της ανανεωτικής αριστεράς, του τότε ΚΚΕ εσ. και της Αυγής, που ακολουθούσαν περισσότερο κριτική στάση προς το σοβιετικό μοντέλο, η συνέντευξη έγινε δεκτή με αμηχανία, και λίγο με ενόχληση.

Λίγες μέρες μετά, τρεις επιφανείς καθηγητές που ανήκαν στην ανανεωτική αριστερά, ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Κώστας Βεργόπουλος και ο Κων. Τσουκαλάς, έστειλαν επιστολή στα Νέα, στην οποία διαφωνούσαν σε οξύ ύφος με τις εντυπώσεις και τις διαπιστώσεις του Ρίτσου. Το κείμενό τους, με τίτλο “Απάντηση στον Γιάννη Ρίτσο”, δημοσιεύτηκε στα Νέα στις 17.12.1977.

Την απάντηση των τριών καθηγητών την έχω επίσης ανεβάσει και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ (και πάλι, το αρχείο είναι μεγαλούτσικο). Όπως θα δείτε, οι τρεις καθηγητές δίνουν απάντηση στον Ρίτσο εφόλης της ύλης, αλλά το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι ο σχολιασμός που κάνουν στον χορευτικό ρυθμό των τανκς.

Αφού τον κατηγορούν για δουλοπρεπή στάση απέναντι στους ισχυρούς, του απευθύνουν (με έναν ελαφρό γαλλισμό) το ερώτημα: “Γιάννη Ρίτσο, η εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Πράγα το 1968 έγινε μήπως με τον ίδιο αξιαγάπητο και χορευτικό ρυθμό;”

Νομίζω  ή πιο σωστά είμαι πεπεισμένος ότι εδώ βρίσκεται ο σπόρος από τον οποίο φύτρωσε ο μύθος για το ποίημα ή την ωδή ή τις δηλώσεις του Ρίτσου που τάχα ύμνησαν την εισβολή στην Πράγα ή στη Βουδαπέστη. Από μια ρητορική, ας πούμε, ερώτηση του κειμένου των Πουλαντζά-Βεργόπουλου και Τσουκαλά! Αν κάποιος αναδιφήσει τις εφημερίδες της εποχής (και ιδίως την Αυγή) ίσως βρει τους καναδυό ελλείποντες κρίκους, αλλά για μένα δεν χωράει αμφιβολία ότι από εδώ γεννήθηκε ο μύθος, είτε από σπασμένο τηλέφωνο είτε με συνειδητή κατασκευή.

Βέβαια, ο Ρίτσος είχε γράψει στρατευμένα ποιήματα (και δεν ντρεπόταν γι’ αυτό) και είναι αλήθεια ότι έγραψε και ποίημα για τον Στάλιν όπως και για τον Ζαχαριάδη -που πάντως πρέπει να κριθούν με τα μέτρα της εποχής του. Αλήθεια επίσης είναι ότι έγραφε ποιήματα επικαιρικά, για να τιμήσει κάποιο γεγονός ή κάποιον νεκρό του αγώνα, που πολλά από αυτά δεν στέκονται στο ύψος των άλλων έργων του -άλλωστε δεν ήταν ολιγογράφος, το εκτενέστατο έργο του ήταν άνισο και είναι ζήτημα πόσο θα μείνει (αυτό βέβαια ισχύει και για άλλους ποιητές που έγραψαν πολύ, π.χ. τον Παλαμά). Όλα αυτά όμως δεν είναι το αντικείμενο του άρθρου μου, το άρθρο μου θέλει απλώς να ανασκευάσει τον επίμονο μύθο ότι τάχα ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που χόρευαν όπως έμπαιναν στην Πράγα το 1968. Τέτοιο ποίημα δεν έγραψε, και τον αδικεί ο μύθος τον Ρίτσο, όχι μόνο επειδή δεν έγραψε τίποτα τέτοιο, αλλά και επειδή, όπως μας θύμισε προ καιρού ο Γ. Ρούσης, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Πράγα έγραψε την Χαμένη υπερβόρειο: «Το μάθαμε καλά πως Υπερβόρειος διόλου δεν υπάρχει/ […..] Σήμερα βεβαιώθηκε:/ μια σκέτη φαντασία η χώρα απ’ όπου μας ερχότανε/ οι κύκνοι και τα ορτύκια, όπου οι σεμνόπρεπες κόρες / Λαοδίκη και Υπερόχη ετοίμαζαν για τους θεούς/τα πρώτα φρούτα της σοδειάς , προσεχτικά τυλίγοντάς τα/ σ’ άχυρο σίτου και λεπτό χαρτί[……] Και πάντα αισιόδοξος συνεχίζει : «Ωστόσο ακόμη συνεχίζουμε τον μισοτελειωμένο παιάνα /αφήνοντας ένα κενό στου ονόματος το μέρος, μήπως /βρεθεί κανένα νέο, και το προσθέσουμε την ύστατη ώρα,/πάντοτε με το φόβο μήπως ο αριθμός των συλλαβών του,/μικρότερος ή μεγαλύτερος, μας χαλάσει το μέτρο.» Υπαινικτικό, αλλά εύγλωττο θαρρώ.

 

387 Σχόλια to “Η χτεσινή κασιματιά για τον Γιάννη Ρίτσο”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Aπό την αρχική ανάρτηση του Αυγούστου μούχει μείνει η Ππάνειος άτρακτος! 😆
    (όπου είχα ανακηρυχτεί υπό της αθλοθέτριας: νικητής διά πτώσεως..χι,χι,χι..)

    Νίκος Σαραντάκος, ο αειθαλής κραταιός μυθοκτόνος! 🙂

  2. Raptakis Dimitrios said

    Στο αισθητικό ερώτημα περί του εάν εάν κάποιος συντηρητικός μπορεί να γοητευθεί από τον κομμουνιστή Ρίτσο -εάν θεωρήσουμε, βεβαίως, το ερώτημα νομίμως προβαλλόμενο- έχει απαντήσει προ πολλού ο Παντελής Πρεβελάκης.

  3. ππαν said

    ΔΕν είναι πάντωςκλασική περίπτωση κασιματιάς, θέλω να πω αυτό για το Ρίτσο είναι τόσο διαδεδομένο που σχεδόν είναι αλήθεια. Εδώ κοτζαμάν Βεργόπουλος το υιοθέτησε… 😉

    ΚΙντ: Νομίζω το φαινόμενο λέγεται ψευδανάμνηση!

  4. Νέο Kid Στο Block said

    3. Στεναχωριέμαι να αποπροσανατολίζω αναρτήσεις με αυτοαναφορές (τςςς..) αλλά.. :
    H μνήμη μου μού παίζει ενίοτε παιχνιδάκια, αλλά σε θέματα ματαιόδοξων αναμνήσεων λειτουργεί θαυμάσια! 🙂

    Ο Γιάννης Ρίτσος και τα σοβιετικά τανκς

    Ο Γιάννης Ρίτσος και τα σοβιετικά τανκς

  5. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Το έχει υιοθετήσει και ο Βεργόπουλος;

  6. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Νίκο, είναι σαν κι αυτούς τους γκαιμπελικούς ισχυρισμούς που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα υπεύθυνο για όλα, ακόμη κι αν σκάσει εξάτμιση από μοτοσακό. Και καλά εκείνοι που τα ισχυρίζονται, δεν λέω, τη δουλειά τους κάνουν, αλλά τι γίνεται με όσους τα χάβουν; Καλά πάμε, πάντως. Έχει μέλλον η χώρα…

  7. Γράφει ο Κασιμάτης: «…Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, ότι τα ενδιαφέροντα του Τζ. Κίτμερ επικεντρώνονται μάλλον στην ανίχνευση των τρόπων με τους οποίους ο Ρίτσος αφομοίωσε στην ποίησή του την επιρροή άλλων ποιητικών φωνών της νεοελληνικής γραμματείας. Εν πάση περιπτώσει, παραδέχομαι ότι μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να γοητεύεται κάποιος με τον Ρίτσο, όταν υπάρχουν ο Σολωμός και ο Καβάφης· από την άλλη πλευρά όμως, όταν θυμάμαι ότι έχω περάσει μία εποχή κατά την οποία λάτρευα την ποίηση του Τέννυσον, τότε τα αποθέματά μου ανεκτικότητας και κατανόησης ξαφνικά ανανεώνονται ως διά μαγείας..»

    Τελικά μεγάλη ψυχή ο κ. Κασιμάτης. Ανεκτική ψυχή! Και μάντης Τειρεσίας. Προβλέπει ότι ο Τζ. Κίτμερ ανιχνεύει τους τρόπους με τους οποίους ο Ρίτσος αφομοίωσε στην ποίησή του άλλους Έλληνες ποιητές. Κι ας μην προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. Αλλά και ενημερωμένος! Μας πληροφορεί ότι αξίζει κάποιος μελετητής να ασχολείται με το έργο του Καβάφη (με τον οποίο δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη οι μελετητές) καθώς και με τον άγνωστο ποιητή στους μελετητές Διονύση Σολωμό.
    Ο μελετηρός δημοσιογράφος, που προφανώς έχει μελετήσει το έργο του Ρίτσου, θα μας πει που διάβασε αυτούς τους στίχους με το φυσερό του Στάλιν; Επίσης, επειδή το 1968 είχαμε χούντα στην Ελλάδα κι ο Ρίτσος ήταν εξόριστος, με ποιόν συνάδελφο του Κασιμάτη συνεντευξιάστηκε και μίλησε για το βαλς των τανξ;

    Εγώ διαβάζω από το «Κωδωνοστάσιο» που τόγραψε εκείνα τα χρόνια της εξορίας του:

    «…Αϊ σκοτωμένοι μου σταυραδερφοί
    το σκοτωμό σας ναν τον πάρουμε πίσω
    γδικιωμό – φώναξα – γδικιωμό
    όχι συχώρεση και ξεχασιές και λόγια χεσμένα
    γδικιωμό φώναξα
    φωτιά και τσεκούρι
    φωτιά
    κρεμάλα στην κρεμάλα
    φωτιά και τσεκούρι και Τσε και τσεκούρι και Τσε Γκεβάρα…»

    Μήπως σας ενοχλούν αυτοί οι στίχοι κ. Κασιμάτη και κοκκινίζετε να το γράψετε και επινοείτε ανύπαρκτα γεγονότα;
    Ελάτε τώρα, μην ντρέπεστε, ομολογείστε το. Εσείς που είστε και τόσο ανεκτικός…. .

  8. ππαν said

    5: Είδες με κόλησε ψευδανάμνηση η Κιντ. Θυμάμαι αμυδρά τον Βεργόπουλο από το καλοκαίρι -του έχω αδυναμία- αλλά τελικά άλλος ο ρόλος του. Τέλος πάντων, το έχουν υιοθετήσει κι άλλοι, μην πω όλοι σχεδόν. Από τις μεγάλες σου επιτυχίες αυτή η έρευνα, Νικοκύρη.

  9. # 6

    …είναι σαν κι αυτούς τους γκαιμπελικούς ισχυρισμούς που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα υπεύθυνο για όλα, ακόμη κι αν σκάσει εξάτμιση από μοτοσακό…

    Οταν δηλαδή η εξάτμιση κάνει τσιπ-τσιπ-τσιπ και μετά πράααααα και κόβεται σύριζα ποιός φταίει ;;

  10. Νέο Kid Στο Block said

    «Είδες με κόλησε ψευδανάμνηση η Κιντ.» .. δεν έχω διάθεση σήμερα για την γνώριμή μας διελκυστίνδα ασκήσεων ύφους (τι είπα ο Γίγας πάλι!). Παραδίδω απλώς τα ψεύδη σου -τα οποία αποκάλυψα με ντοκουμέντι στο σχόλιο 4.- στη χλεύη των συμπλογκιτών, και αποχωρώ προς χάραξιν τοιχοποιίας…

  11. Νέο Kid Στο Block said

    10-8 . Η Κίντ; Η ;; χμμ… 🙂

  12. sarant said

    8: Ρώτησα, επειδή ειδικά ο Βεργόπουλος, που είχε εμπλοκή στο αληθινό μέρος της ιστορίας, θα ήταν περίεργο να υιοθετήσει τον μύθο.

    7: Αυτό με την επιρροή άλλων φωνών, Ορεσίβιε, είναι θαρρώ συνδυασμός αμάθειας και κακοήθειας. Ίσως όμως και τα δύο να χρειάζονται για μια καλή κασιματιά.

  13. Όπως λέει κατά μία έννοια και ο προηγούμενος, εμένα σχεδόν ακόμα πιο απαράδεκτη από την αναπαραγωγή του μύθου περί τανκς μού φαίνεται η «αστυνόμευση» που επιχειρεί το άρθρο όσον αφορά το ποια θέματα είναι κατάλληλα, όχι καν να «γοητεύουν», αλλά να αποτελούν έστω αντικείμενο φιλολογικής έρευνας και μελέτης! Τι μακαρθισμός είναι αυτός; Εγώ σας λέω, ας υποθέσουμε ότι κάποιος ποιητής είχε πράγματι γράψει ένα τέτοιο ποίημα. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι είναι δικαιολογημένο να ψέγουμε και να ειρωνευόμαστε έναν Άγγλο ελληνιστή επειδή ασχολήθηκε με τις «Χρήσεις της Ελληνικής Ορθοδοξίας» στο έργο του εν λόγω ποιητή; Από πού κι ως πού;
    Αυτό, σε συνδυασμό με το «κλείσιμο του ματιού» στη διάχυτη ομοφοβία (εγώ ρίχνω μία σπόντα περί «εκκεντρικών γούστων» και όποιος κατάλαβε κατάλαβε, αλλά βέβαια όλοι θα καταλάβουν αφού είναι γνωστό ότι «οι Άγγλοι είναι αδερφές»), καθιστά το κείμενο πραγματικά γλοιώδες και κατάπτυστο.

  14. sarant said

    13: Δεν έχεις άδικο. Νομίζω ότι το «μακαρθισμός» είναι σωστή λέξη για τον Κασιμάτη.

  15. Γρηγόρης Κονδύλης said

    # 9. Ο Τσίπρας… Το βρήκα;

  16. Νέο Kid Στο Block said

    Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγνωση και κριτική τού Nomadicuniversality στο 13.

  17. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 9 εξού και «πρα-πρα» το σαραβαλιασμένο μηχανάκι.

    Αυτό που λέει στο μπλογκ του ο Μεταπαράλογος, για «αυτά που διηγείται ο Κασιμάτης στους ηλικιωμένους αναγνώστες της Καθημερινής, καθισμένος σε καναπέδες Chesterfield και παριστάνοντας τον λόρδο» ταιριάζει άριστα και στην παρούσα κασιματιά.

  18. Νέο Kid Στο Block said

    17. Mα υπάρχουν στ’αλήθεια καναπέ..(δες) 🙂 με τέτοιο όνομα; Φαντάζομαι ότι αντενδείκνυνται για όσους έχουν μόλις κόψει το κάπνισμα.. 🙂

  19. Ηλεφούφουτος said

    18 Πάρε να μορφωθείς, βρε κατσαπλιά!
    http://tinyurl.com/atzfoxj

  20. Γς said

    15:
    >Ο Τσίπρας… Το βρήκα;

    Δεν το βρήκες, σου το σφύριξε! Με την εξάτμιση…

  21. spiral architect said

    (μια βροχερή) Καλημέρα σε όλους. 🙂
    Σε παλιότερες αναρτήσεις οι θιγόμενοι είχαν την τιμή να ψελλίσουν μια δικαιολογία ή μια (ο θεός να την κάνει) τεκμηρίωση.
    Εδώ; 🙄
    Ήδη η ανάρτηση και τα μέχρι τώρα σχόλια τον έχουν βγάλει στη σέντρα.

  22. Νέο Kid Στο Block said

    19. Γουάου! Γουόντερφουλ ιντίιιντ το κωνοπείον!! Και σι μπιζάκ’ι 😆
    (Nικάκη, γκρίζα ε; ξες..!)

  23. spiral architect said

    Καλά αυτός (Κασιμάτης) θέλει πολύ γερά νεύρα για να τον διαβάσεις. Αν είχε ο Κασιμάτης twitter δεν θα τον ήξερε κανείς τον Πάσχο.

    (σχόλιο στο ιστολόγιο του Μεταπαράλογου) 😀

  24. Εγραψα σχόλιο στην Καθημερινή, αλλά μέχρις ώρας δεν δημοσιοποιήθηκε. Θα μου επιρέψεις, Νίκο, να το παραθέσω:
    Αγαπητέ κύριε Κασιμάτη, αν βρίσκατε πουθενά τους στίχους με τους οποίους ο Ρίτσος ύμνησε την εισβολή του 1968 στην Τσεχοσλοβακία, και μας τους υποδεικνύατε, θα υποχρεώνατε εμένα και τους απανταχού μελετητές του, οι οποίοι ματαίως ψαχνουμε τοσα χρόνια τι ακριβώς εννοούν όσοι αναπαράγουν αυτό τον βολικό (;) μύθο καθώς στίχοι, δηλώσεις, σημειώσεις ή ό,τι άλλο γραπτό του ποιητή, ακόμα και τα ανέκδοτα, εξετάστηκαν ενδελεχώς, πλην εις μάτην. Προσφεύγουμε λοιπόν και στη δική σας βοήθεια μήπως και επιτέλους φωτιστούμε.

  25. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    24: Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν δημοσιευτεί τελικά στο σχόλιό σου, Αγγελική.

  26. Συμφωνώντας κι εγώ απολύτως με το σχ. 13, παραθέτω κι ένα άλλο αποσπασματάκι του κ. Κασιμάτη : «…πληροφορούμαι ότι ο Τζον Κίτμερ διαδέχεται τον ιδιαιτέρως αγαπητό Ντέιβιντ Λάντσμαν ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα. Ελληνιστής, όπως και ο προκάτοχός του, ο Ντ. Κίτμερ θα τολμούσα να επισημάνω ότι διαφέρει ως προς την εκκεντρικότητα των γούστων του».
    Το συμπέρασμα είναι ότι ο δημοσιογράφος γνώριζε τον Ντ. Λάντσμαν, αφού γράφει «ιδιαιτέρως αγαπητό». Ουδέν μεμπτόν. Η φράση όμως
    » ο νέος πρεσβευτής διαφέρει ως προς την εκκεντρικότητα των γούστων του», τι να σημαίνει άραγε; ‘Οτι και ο Ντ. Λ. ήταν εκκεντρικός αλλά είχε άλλου είδους εκκεντρικότητες ή ότι ο Ντ. Κ. διαφέρει από τον προηγούμενο γιατί είναι εκκεντρικός, ενώ ο προηγούμενος δεν ήταν;.
    Λέτε τον προηγούμενο να τον γοήτευε ο Μ. Αναγνωστάκης;
    Κύριε Κασιμάτη, εσείς, ένας γίγαντας της σκέψης, δεν μπορείτε να γίνετε λιγάκι σαφής, για να μη σπάμε το κεφάλι μας να λύνουμε γρίφους;;

  27. Θα είχα μείνει έκπληκτος εάν ο Στέφανος Κασιμάτης, αυτός ο ραφιναρισμένος επίγονοτς του Ζήση Τσιριγκούλη της «Αυριανής» από τα ’80s, είχε κάνει κάτι διαφορετικό. Θυμάμαι πριν χρόνια, όταν υπουργός Παιδείας ήταν η Μαριέτα Γιαννάκου και γινόταν μεγάλη φασαρία για το νόμο της, ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος της «την έπεφτε» όχι για τις προτάσεις της αλλά επειδή ήταν χοντροκαμωμένη. Την παραλλήλιζε, μάλιστα, με κάτι γερμανικά τεθωρακισμένα, παραθέτοντας ολόκληρο τον σχοινοτενή προσδιορισμό τους (πχ, Panzerkampfwagen III Sd Kfz. 141), απ’ αυτούς που τόσο συνηθίζουν οι σύμμαχοι και προμηθευταί μας Γερμανοί. Θα νόμιζε, λοιπόν, κανείς ότι μάλλον επεδείκνυε τις γνώσεις του επί της γερμανικής. Αλλά όχι. Τα ψάρευε κι αυτός, όπως κι εγώ τώρα, από τη Βικιπαίδεια, καθώς όταν -πρόσφατα- έγραψε σε τρεις-τέσσερις συνέχεις για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, δεν παρέλειψε να εκθειάσει τα πολύ καλά αγγλικά των Γερμανών κρατικών λειτουργών. Άρα, μούρη πούλαγε!

  28. spiral architect said

    Τελικά ο όμιλος Αλαφούζου (ατυχώς μαζί με τον ΠΑΟ) 😦 έχει μαζέψει όλα τα φυντάνια της νεοφιλελέ δημοσιογραφίας.
    Βάλτε μόνο με το νου σας … 🙄
    Στο νου μου ήλθε ο Θ. Μαυρίδης, τακτικός θαμώνας των παραθύρων του Εισαγγελάτου και ένα «προφητικό» άρθρο του.
    Ούτε μια επίφαση σοβαρότητας πια; Ούτε; 😐

  29. sarant said

    28: Ωχ, ωραίο λαβράκι!

  30. # 28

    μάλλον έχει ο ΠΑΟ συνήθεια να μαζεύει νεοφιλελέ φυντάνια εκτός και ξέχασες τον Φιλππίδη

  31. LandS said

    #28 Σιγά το συγκρότημα (Αλαφούζου) και τους «νεοφιλελέ» δημοσιογράφους του. Ο ΔΟΛ έχει ιστορία και Ηλία Κανέλλη. Δεν φοβάται ανταγωνισμό.

  32. 27. Νομίζω ότι ο «καθημερινισμός» έντυπός τε και ηλεκτρονικός, έχει ξεπεράσει ακόμη και τον «αυριανισμό».

  33. Αντιφασίστας said

    Αχ! Νικοκύρη, θα με ρίξεις στα σκληρά! Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος αυτού του ακατονόμαστου καθημερινού λιβελλογράφου δύο Βάλιουμ τα θέλω. Όχι να διαβάσω και τις παπαρολογίες του. Πόσο κρετίνος πρέπει να είναι κανείς για να κρίνει τον πιο τρυφερό ίσως ποιητή μας από μερικά στιχουργήματα για τον Στάλιν, τον Ζαχαριάδη ή τον Φούφουτο (όχι τον γιατρό); Ακόμα και ο πιο ολιγογράφος ποιητής, ακόμα και ο Καβάφης στα 154 ποιήματα, έχει γράψει άνισους σε αξία στίχους.
    Αλλά όλοι ξέρουμε, φαντάζομαι, οι Κασιμάτηδες τι σημαίνουν! Σταματάω γιατί φούντωσα. Θα επανέλθω όταν ηρεμήσω. 🙂

  34. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    33: Ε ναι, ο γιατρός λέγεται Δρ. Φούφουτος!

  35. Αντιφασίστας said

    Όλος δικός σας:

  36. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    Δεν αξίζει τον κόπο και το χρόνο. Ας υποθέσουμε έγραψε κάτι τέτοιο (το έχω ακούσει κι εγώ, μπορεί να βρεθεί κάτι) τι έγινε στο κάτω κάτω. Στρατευμένος ποιητής ήτανε και κρίνεται με τα μέτρα και τα σταθμά της εποχής εκείνης.
    Δεν ήταν άλλωστε και ο μόνος.
    Πάντως τις περισσότερες piquant ιστορίες και κακίες για τον ποιητή τις έχω ακούσει από πρώην συντρόφους…Ζήλεια, φθόνος;
    Η συνεισφορά του Ρίτσου στην τέχνη ήταν τεράστια και αυτό κανένας δημοσιογράφος ή κακοήθης γενικά δεν μπορεί να το αλλάξει.

  37. Νέο Kid Στο Block said

    Aυτόν τον αντιφουφουτισμό πάντως δεν τον καταλαβαίνω και τον κατακρίνω!
    Πες και σύ ρε Ηλεφού! 🙂

  38. aerosol said

    Ο ποιητής καλείται να βουτήξει στα άδυτα της ύπαρξής του (στην υποκειμενικότητά του κατά κάποιο τρόπο) και να βγάλει λαυράκι που εκφράζει παναθρώπινες αλήθειες με καλλιτεχνικό τρόπο. Ο Ρίτσος το έκανε και ανέσυρε πολλούς σπάνιους θησαυρούς -όπως και την εκάστοτε γαλότσα βέβαια.
    Ο δημοσιογράφος που καλείται να βουτήξει στην αντικειμενικότητα και το γεγονός και αντ’ αυτού πλατσουρίζει όπου έχει ευκολία και μύθους, τι ακριβώς είναι;
    Και, τέλος πάντων, όσοι στρατεύτηκαν θα κριθούν και για την στράτευση που επέλεξαν. Ο Ρίτσος -και πολλοί άλλοι- επέλεξαν την πλευρά που τους κόστισε. Που την πλήρωσαν με αίμα. Αυτό δεν σημαίνει πως είχαν δίκιο, σημαίνει όμως πως η επιλογή τους δεν έγινε με άξονα την ευκολία και το όφελος -πράγμα που συνυπολογίζεται. Όλοι οι εξυπνάκηδες (που το δίκιο που τους πνίγει βρίσκεται μόνιμα και ως δια μαγείας στην πλευρά με το βόλεμα, τα φράγκα και το συμφέρον) θα συνεχίσουν να χορεύουν βαλς στην αυλή του εκάστοτε αφεντικού τους.
    Αν χορέψουν καλά έχει Φρίσκις, βόλτα για πιπί και καμιά καλή θεσούλα.

  39. Αντιφασίστας said

    38: Aerosol, συγχαρητήρια! Τα είπες όλα!

  40. Ηλεφούφουτος said

    37 Τι να πω κι εγώ ο αποδιόπομπας! Δεν είμαι και αμερόληπτος.
    Ό,τι και να πω θα θεωρηθεί προκατειλημμένο.

    Συγγνώμη αυτή η απαγγελία του 35 τι ήταν;

  41. Ηλεφούφουτος said

    Αεροζόλ, συγχαρητήρια κι από μένα!

  42. LandS said

    Αυτό πάντως με τον Τέννυσον (σικ) δεν το κατάλαβα. Έχει δικαίωμα ο κ. Πρέσβης να μελετά και να αναλύει το Ρίτσο, επειδή του Κασιμάτη του άρεζε κάποτε ο Τένισον;

  43. Αντιφασίστας said

    Τι να είναι, Ηλεφού; Στέφανος Κασιμάτης ατόφιος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Υπέροχη απαγγελία εξαίσιων στίχων. Ακούγοντάς τον ο Πρέκας ανέκραξε: Ιδού ο διάδοχός μου!
    Και δεν του τα ‘χώνουμε μόνον εμείς:
    http://skandaloblog.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html

  44. Νέο Kid Στο Block said

    42. Ψάχνεις τώρα λογική στην επαγωγική αυτού του άρθρου; 🙂
    38. Eφλίταρες σαν Αροξόλ
    και τέζα τα κασιμοτρόλ! 🙂

  45. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  46. Αντιφασίστας said

    Και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αισχρή ταύτιση κινηματικής Αριστεράς και χρυσαβγής που επιχείρησε αυτός ο μπιπ:
    http://www.left.gr/article.php?id=7716

  47. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Νοικ. Νικ. Θυμάσαι τότε… τη Λερναία Ύδρα; Τη θυμάσαι. Το είπες και συνετευξιώμενος προχθές. Αλλά αξίζει να τα κόβεις; Αυτοί που τους διαβάζουν τους πιστεύουν. Εμείς δεν τους διαβάζουμε και δεν ασχολούμαστε.

    Βέβαια, άλλη είναι η θέση μου από εδώ που είμαι, σχολιάζων και σχολάζων, και άλλη η δική σου. Καλά κάνεις και τους κυνηγάς. Αλλά δεν έχει νόημα.

    Συντάσσομαι με αυτούς που δε θα τους ένοιαζε αν έγραψε για την Πράγα ο Ρίτσος. Μας έχει διφύγει το τι έκανε η Γαλλία στις Καμόρες, που την είχε αφήσι ανεξάρτητη για λίγο και της πήγε αριστερά, ή τι έκαναν οι ΗΠΑ σ’ εκείνη τη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Κατέλυσαν μια κυβέρνηση επειδή τηλεφώνησε ένας φοιτητής ότι ‘κινδυνεύει’. Οι πρακτικές ήταν ἰδιες. Η δημοσιότητα διαφέρει.

    Η Σοβιετική Ένωση, μάλλον το σοβιετικό μοντέλο, είχε πολλά τρωτά, εξέθρεψε εκτρώματα σαν τον Στάλιν, και δεν ήταν ασφαλώς ο μόνος, και ανισότητες του αισχίστου είδους, και αν υπήρχε πιθανώς να ήμουν σήμερα ελαφρώς αντισοβιετικός, αλλά ήταν καλύτερα όταν υπήρχε. Για μας ήταν μια φωνή. Γι’ αυτούς που το έζησαν ήταν μια καταφυγή. Οι ίδιοι που γιόρτασαν την πτώση της, λυπούντζαι σήμαρα. Αυτό το ξέρουμε από τους πλείστους ‘νοσταλγούς’ που έχουν αναφανεί. Κυκλοφορούσε και μετά την γκαρμπατζοφική καταστροφή μια Πράβδα, την είχα πάρει μερικές φορές αλλά δεν τη βρίσκω πια.

    Όσο για την Κασιματιά… και τι έγινε; Αύριο θα σου γράψει τα ίδια, και στην Αγγελική δε θ’ απαντήσουν ποτέ.

    Και για να κλείσω πιο εύθυμα χρησιμοποιώντας τον όρο πρωθυστέρως, μια επίσης χοντρή κασιματιά είναι ότι ο Αισχύνης έγραφε για τον Δημοσθένη ότι ‘όζει λύχνου’ ο λόγος του επειδή τους δούλευε πολύ και ξενυχτούσε. Είναι γνωστό ότι ήσαν αντίπαλοι, ο Αισχύνης φιλομακεδών ενώ ο Δημοσθένης αντι φιλιππικός. Ο Δημοσθένης όντως έγραψε:Ώ Αἰσχύνη οὐκ αἰσχύνεις ὁμιλεῖν περὶ αἰσχύνης, αλλά το άλλο το είπε ο Πυθέας, άγνωστος άλλωσε. Η μαρτυρία είναι του Αιλιανού, στο Ἱστορίαι Διάφοροι 7: 7: 5 άλλὰ ἐκεῖνός γε διὰ τῆς νυκτὸς ἠγρύπνει πάσης, διαφροντίζων δηλονότι καὶ ἐκμανθάνων ἃ ἔμελλεν ἐρεῖν. Ὁ τοίνυν Πυθέας ἐκ τούτων ἐμοὶ δοκεῖ ἐπέσκωπτεν ἐς αὐτόν, ἐπιλέγων αὐτοῦ τὰ ἐνθυμήματα ἐλλυχνίων ὄζειν.

  48. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Γιατί άρχισε να μου ζητάει σύνθημα και παρασύνθημα; Έκανα τίποτα;

  49. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    35: Ούτε τον Χάχαλη ήξερα, έχω μείνει πίσω και δεν παρακολουθώ την ποιητική πρωτοπορία.

    38: !! Εξαιρετικό!

  50. sarant said

    48: Τα συνηθίζει αυτά η Πόρσε (η WordPress), ας πούμε αν έχεις αλλάξει μέιλ.

  51. # 38
    Μιλώντας ξεκάθαρα από αλιευτικής σκοπιάς το λαβράκι βρίσκεται σε ρηχοτοπιές. Αμα βουτήξεις στα άδυτα κάνα ροφό ή κάνα βλάχο θα βγάλεις που κάθονται και σε κοιτάνε σαν χαζοί, το λαβράκι θέλει καρτέρι ή τύχη να πέσεις μούρη με μούρη μαζί του.
    Στο φαΐ τώρα μπορεί να προτιμάς τον ροφό, κάνει καλύτερη σούπα ενώ το λαβράκι είναι να το ψήνεις στα κάρβουνα.
    Εντελώς παράλληλα όταν στην ποίηση ακούω για άδυτα της σκέψης και λέξεις που ισορροπούν στις ρωγμές τους, φεύγω μακριά ή στην χειρότερη βαστάω πολύ μικρό καλάθι.
    Βέβαια γούστα υπάρχουν πολλά, ΄σ’ άλλους αρέσει το τηγανόλαδο από αθερίνες ή μαρίδες και το μπερδεύουν μετα ψαράκια που το συνοδεύουν…

  52. sarant said

    Το ξέρουμε δα ότι είσαι μέγας εχθρός του τηγανητού!

  53. Ηλεφούφουτος said

    43 Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι από το ’90 και μετά έχουν δει πολλά τα μάτια μου, Μιμή, Θέμο, Ερωτοδικείο, λεξάριθμους, Ανίτα Πάνια, αλλά εξακολουθώ να λέω: δεν μπορεί!

  54. sarant said

    Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι το σχόλίο που άφησε η Αγγελική Κώττη (βλ. σχ. 24 εδώ) κάτω από τη χτεσινή κασιματιά ΔΕΝ δημοσιεύτηκε!

  55. munich said

    @27
    αγγλικά οι Γερμανοί κρατικοί λειτουργοί;;;;
    Επρόκειτο σαφώς περί αστείου ή ο τύπος δεν συνομίλησε ποτέ μαζί τους αγγλικά ή δεν μιλάει ο ίδιος αγγλικά γρυ
    (υπάρχει απόσπασμα στο τιουμπ με τον Βεστερβέλλε να λέει κάτι στα αγγλικά αν θέλετε να γελάσετε)

  56. # 52

    Εξαιρούνται τα κατακόκκινα μπαρμπούνια αλευρωμένα με χοντρό σιμιγδάλι και συνοδευόμενα από ρετσίνα πολύ παγωμένη !!

  57. Νέο Kid Στο Block said

    55. To σκέφτηκα και γώ ρε συ Μύνχεν αυτό το παράδοξο, αλλά είπα (από μέσα μου) «μπορεί νάπεσε σε γραμματιζούμενους..» 🙂
    Άι τινκ νοτ μπαντ οφ μίστεγ Βέστερβέλλε! Γιάαα!

  58. spiral architect said

    @38: … Ο Ρίτσος -και πολλοί άλλοι- επέλεξαν την πλευρά που τους κόστισε. Που την πλήρωσαν με αίμα. Αυτό δεν σημαίνει πως είχαν δίκιο, σημαίνει όμως πως η επιλογή τους δεν έγινε με άξονα την ευκολία και το όφελος -πράγμα που συνυπολογίζεται. …

    Συγχαρητήρια κι από εμένα. 🙂

  59. 38: Αεροζόλ: Ψέκασες!!!!!!!!!!!!

    55: Munich: τι να σας πώ; Έτσι έγραψε ο έρ’μος. Μπορεί απλώς να τους καταλάβαινε, επειδή μιλούσαν το ίδιο κακά αγγλικά με δαύτον.

  60. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    56. Λαυράκι; Ο βασιλιάς της σχάρας είναι ο ερμαφρόδιτος σαργός. Όσο για τη ρετσίνα βαρελίσια να είναι… 🙂

  61. spiral architect said

    Ας μην ξεχνάμε και τη Σώτη:
    (φορέβα)

    Έτσι, στενεύει ο ιδεολογικός ζουρλομανδύας: η αριστερά ορίζει ποιο είναι το Καλό και ποιο είναι το Κακό. Η δεξιά σέρνεται πίσω της, προσπαθώντας να απαλλαγεί από την ταυτότητα του Κακού. Το αποτέλεσμα είναι η απαγόρευση της σκέψης γύρω από το έθνος (τι είναι, τι πρέπει να είναι), από τη μετανάστευση, από το κοινωνικό περιθώριο, από την ασφάλεια, από το κοσμικό κράτος (το οποίο έχει καταντήσει πολυθρησκευτικό αντί για άθρησκο) – κι αυτή η απαγόρευση αποτελεί πολύτιμο δώρο για την άκρα δεξιά.

    Πρέπει να νιώθουμε κι ενοχές δηλαδή; 😛

  62. aerosol said

    #39, 41, 44: Σας μερσώ.

    #51:
    Πράγματι δεν την κατέχω την αλιευτική οπότε θεωρώ δεδομένο πως έχεις δίκιο.
    Στα υπόλοιπα, δεν κατάλαβα αν διαφωνείς επί της ουσίας ή αν απαξιώνεις το λόγο μου επειδή διάλεξα εκφράσεις που δεν είναι του γούστου σου. Ευχαρίστως να ακούσω προτάσεις για το πώς να περιγράψει κανείς καλύτερα το κομμάτι της δημιουργίας (σε οποιαδήποτε τέχνη) που δεν είναι μαστοριά ή τεχνική αλλά πολύ προσωπικό, υπόγειο, βαθύτερο από τους μηχανισμούς του συνειδητού και δυσερμήνευτο. Προσωπικά δεν μπόρεσα να αποφύγω μεταφορές και τρόπους του λέγειν αλλά αν αυτό στη σπάει… ε, θα το ξεπεράσεις!
    😉

  63. spyroszer said

    Το ποίημα με τον Στάλιν έγινε της μόδας τελευταία στα εθνικιστικά μπλογκ, επειδή είπε η κόρη του Ρίτσου κάθαρμα τον Κασιδιάρη για το επεισόδιο με την Κανέλλη. Η γνωστή γκαιμπελική τακτική. Είναι ωραίο πάντως ότι χρησιμοποιούν το ποίημα αυτό σαν επιχείρημα και ο Κασιμάτης και η χρυσαβγή. Συγγνώμη για τη βρόμα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/prokalei-thn-koinwnia-h-korh-tou-poihth-ths-stalinosunhs
    Για την ιστορία, με αφορμή τον θάνατο του Στάλιν ο Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν», που δημοσίευσε στην Αυγή, και το ενσωμάτωσε στην εκτενέστερη σύνθεση Μαυσωλείο, που είναι αφιερωμένη ολόκληρη στο Στάλιν και παραμένει ανέκδοτη.
    http://ritsos.ekebi.gr/stoixeia.asp?year=195

  64. ππαν said

    Αληθεια βρε παιδιά είναι ο ίδιος Στέφανος Κασιμάτης;;;;;

  65. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    63: Δεν το ήξερα, σ’ ευχαριστώ και συγχωρείσαι για το μιαρό λινκ 🙂

    64: Ίδιος με ποιον;

  66. aerosol said

    #61:
    Η Σώτη με μπερδεύει. Από τη μια υιοθετεί απόψεις σχεδόν σαν να θέλει απλώς να πικάρει κάποιους αριστερούς -ένα περίεργο παιδικό παιχνίδι σκέτης αντίδρασης. Από την άλλη, οι απόψεις της για το έθνος και το κράτος είναι κάθετα αντίθετες με τους λαϊκο-εθνικόφρονες όλου του πολιτικού φάσματος. Απομονώνοντας το κομμάτι που παραθέτεις, τολμώ να πω πως σε κάποιο βαθμό έχει δίκιο. Ταυτόχρονα έχει άδικο διότι επιλέγει να εστιαστεί σε κάτι περιορισμένο και συγκεκριμένο λες και αυτό κινεί τα πάντα ή δημιουργείται in vitro, έξω από τις δομές εξουσίας που καθορίζουν τις ζωές μας. Νομίζω πως είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που έφαγε άσχημη πετριά και δεν λέει να ξεκολλήσει.
    [Ή απλά το λογοτεχνικό ταλέντο της θολώνει την κρίση μου… ]

  67. sarant said

    66: Σε αυτό που λέει για το πολυθρησκευτικό κράτος, έχει δίκιο πάντως.

  68. freierdenker said

    Το κείμενο του Λίγγρη στην Λεξιλογία για το useful idiots έχει τις κύριες αναφορές του στο 1987, πριν ανοίξουν τα Σοβιετικά αρχεία. Ένας από τους λόγους που κάποια κείμενα του Λένιν είχαν μείνει αδημοσίευτα ήταν και κάποιες απαξιωτικές αναφορές σε πρόσωπα.

    Πιθανή πηγή του «μύθου» για τον Λένιν και το useful idiots, είναι ένα αδημοσίευτο επί Σοβιετικής ΄Ενωσης γράμμα του Λένιν που αναφέρεται στον Βρετανό Εργατικό υπουργό Henderson:

    «Henderson is as stupid as Kerensky, and for this reason he is helping us.»

    «For example, the fool Henderson and Co. will help us a lot if we cleverly prod them.»

    Russian Center for the Preservation and Study of Documents of Recent History, fond 2, opis 2, delo 1,1119. Published as Document 88 in The Unknown Lenin, ed. Richard Pipes.

    Δεν τον αποκαλεί useful idiot (εξάλλου είναι γραμμένο στα Ρωσικά) αλλά νομίζω οτι λέει οτι θεωρεί τον Henderson χρήσιμο ηλίθιο.

  69. aerosol said

    #67:
    Και στα άλλα δίκιο έχει νομίζω, αλλά από μια μόνο πλευρά. Η πολυθρύλητη ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς «ξεχνάμε» πως αφορά συγκεκριμένους χώρους που δεν αντικατοπτρίζουν όλη την κοινωνία και πως δεν συνοδεύεται από επικράτηση σε οικονομικό, πολιτικό και διοικητικό επίπεδο. Οπότε πολύς -και άνισος- ντόρος για κάτι που αποτελεί εμμονή της -και πιπίλα άνευ αντικρύσματος για κουτοπόνηρους δεξιούς. Η πολυθρησκευτικότητα του κράτους αντί της αθρησκείας δεν οφείλεται στην αριστερά περισσότερο απ’ ότι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις -πλην των ακροδεξιών που συνήθως ποντάρουν στη σχέση θρησκείας-κράτος. Και προκύπτει ως θέμα σε όλη την Ευρώπη.

    Τώρα, μιλώντας για την Ελλάδα… ε, ας είχε και ο δεξιός χώρος εξίσου επιδραστικούς διανοητές και καλλιτέχνες. Επί πολλές δεκαετίες είχαν όλα τα μέσα στα χέρια τους. Αν δεν τα κατάφεραν να επικρατήσουν στον χώρο των ιδεών τόσο όσο θα ήθελαν, αυτό κάτι δείχνει. Η άσκηση εξουσίας -συχνά τυρρανικής- και το κυνήγι του βολέματος δεν γεννά και πολλή σκέψη ή τέχνη, τι να κάνουμε…

  70. Ηλεφούφουτος said

    68 Πώς είναι δυνατόν να καθιερώνεται ρήση τύπου «όπως είπε ο Λένιν» με βάση κείμενο που είχαν διαβάσει ελάχιστοι;

  71. sarant said

    70: Ναι, αυτό είναι και η δική μου απορία, διότι η απόδοση της φράσης στον Λένιν είναι πριν βγουν στη φόρα τα αδημοσίευτα αρχεία. Χώρια που δεν λέει το ίδιο.

  72. Αντιφασίστας said

    Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η Τριανταφύλλου δεν είναι Κασιμάτης, Κανέλλης, Πάσχος και λοιπά τσίρκουλα. Διαφωνώ σε πολλά μαζί της, αλλά νομίζω πως παίζει σε άλλη κατηγορία.

  73. Αντιφασίστας said

    Διαβάζοντας όσα λέει ο Aerosol για την περιλάλητη ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, θυμήθηκα αυτό που είχε πει ο φιλελεύθερος Νίκος Δήμου: Λογικό είναι να επικρατεί η Αριστερά στον πνευματικό χώρο. Διαθέτει πλήθος μεγάλων δημιουργών, στους οποίους η δεξιά αντιτάσσει τη γατούλα Αλίκη Βουγιουκλάκη.

  74. aerosol said

    #72 & 73:
    Αυτά ακριβώς!

  75. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    72 + 73 : Έτσι είναι!
    Πάντως τα σχόλια στο άρθρο της Τριανταφύλλου είναι λιγάκι…

  76. qq said

    Μόνο που πρέπει να ορίσετε τι είναι αριστερά και τι δεξιά. Ο Ρίτσος είναι αριστερά κατά ομολογία του, ή κατά των πράξεων του. Το κακό με αυτούς τους άθλιους της αριστεράς που θέλουν να είναι άνθρωποι του πνεύματος είναι, ότι σκόπιμα απέκρυβαν την πραγματικότητα. Όφειλαν να ξέρουν καλλίτερα και να λένε τις αλήθειες. Σκόπιμα δεν το έπρατταν, καθότι επιστρατευμένοι, οπότε αυτομάτως αυτό-αποποιούνται τον τίτλο του αριστερού που με τόση αυταρέσκεια το επεδείκνυαν και το καμάρωναν. Ναι, και εγώ είμαι θύμα του κλισέ του αγαθού αριστερού και του κακούργου δεξιού. Ας πρόσεχαν οι άνθρωποι του πνεύματος. Κάπου διάβασα μια αρίθμηση των διανοούμενων της αριστεράς και της δεξιάς. Εξεπλάγη όταν είδα, οι δεξιοί είναι απείρως περισσότεροι.

  77. aerosol said

    #75:
    Ναι, πάντα τέτοια σχόλια μαζεύει η Τριανταφύλλου. Αλλά ώρες-ώρες μοιάζει σχεδόν να τρολάρει και να τα επιδιώκει. Το σχόλιο που λέει πως είναι σαν να τα χώνει σε κάποιον σταλινικό μπαμπά που την καταπιέζει δεν μου φαίνεται αταίριαστο.

  78. sarant said

    76: Οι δεξιοί διανοούμενοι είναι περισσότεροι, ιδίως αν στους διανοούμενους συμπεριλάβεις όλους τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

  79. aerosol said

    #76: Όταν τους δω θα τους πω την άποψή σου.

  80. qq said

    Λες να μη τη ξέρουν? Πολύ πρόσφατα διάβασα για το Ρίτσο ότι ήξερε τα πάντα για τις κακοτοπιές που γινόντουσαν πίσω από τις βιτρίνες, αλλά οι επιταγές του κόμματος και η πολύ ατολμία του, του στάθηκαν εμπόδιο. Ήταν και αυτά τα βραβεία, η υστεροφημία και ο φόβος μη κακοπέσει στις κριτικές.

  81. aerosol said

    #80:
    Ναι ήταν η ατολμία του Ρίτσου, τολμηρέ και θαραλέε Qq.

  82. Προκόπιος said

    Πρωτη φορα μπαινω εδω. Δημοκρατης μπηκα και μ’αφτα που διαβασα φασιστας θελω να γενω. Χαρηκα που σας γνωρισα και εφχομαι να μη σας ξαναδω ποτε στα ματια μου.

  83. Αντιφασίστας said

    Κι όμως ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών είπε μια πικρή αλήθεια. Να γιατί δεν προκόβουν οι πάσης φύσεως διανοούμενοι της δεξιάς:
    http://www.thermopilai.org/content/spanoydakis-gia-na-paei-mprosta-enas-kallitexnis-prepei-na-einai-aristeros-sosialistis-kai-o

  84. Αντιφασίστας said

    Θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί όλοι οι φασίστες είναι τσακωμένοι με τους τόνους.

  85. aerosol said

    Βρε παιδί μου τι πράγμα κι αυτό, όλους τους φασίστες εμείς εδώ τους κατασκευάζουμε!
    😀

  86. Ηλεφούφουτος said

    83 Μπαρδόν, αλλά αυτό το είχε πει πολλά χρόνια πριν ο ακόμα γιγαντότερος μουσικός, ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Μονο που αντί για το σοσιαλμακρινάρι είχε πει απλά «κομμουνιστής».

    Αν στην περίπτωση της Σώτης εμφανώς διαγνώθεται το σύνδρομο του σταλινικού μπαμπά στην περίπτωση των διαφόρων μικρούτσικων πρετεντεροειδών που ξεσπαθώνουν τώρα κατά της ηγεμονίας των διανοουμένων της Αριστεράς βγαίνει η σωρευμένη κακία από τα φτυσίματα που έτρωγαν τότε από παρέες και γκόμενες που τους έλεγαν ξενέρωτους.

  87. Προκόπιος said

    84. Διαφωνῶ καθέτως καὶ ὁριζοντίως. Δὲν ἔβαλα τόνους γιὰ νὰ μπορέσης νὰ τὸ διαβάσης. Σᾶς ἀγαπῶ ὅλους. Τέλος.

  88. Και γιατί ρε Προκόπιε θέλεις να γενείς φασίστας;
    Πάντως η άλλη ευχή (εφχη) σου ήδη διαψεύσθηκε: μας ξαναείδες στα μάτια σου. Και δεν σε υποχρεώσαμε εμείς.

  89. Αντιφασίστας said

    Ο Προκόπης το θέλει το διάβασμά του από παπά:
    http://antinazizone.blogspot.gr/2012/12/bella-ciao.html

  90. Ηλεφούφουτος said

    89 Άλλο ένα δείγμα φαιο-κόκκινου εναγκαλισμού της παλαβής Αριστεράς με το θρησκευτικό σκοταδισμό!

  91. Προκόπιος said

    88. nomadicuniversality
    Γίνω φασίστα γιατί τζάμπα μάσα κρυσή αβγκή. ντικος μας είσαι ή μπαλαμός ; Άμα τέλει εσύ εγκώ μείνει. Αντιφασίστα πολύ σερσέμης είσαι αδερφέ μου…

  92. Αντιφασίστας said

    Νικοκύρη, μας την πέσανε φασιστρόλια. Να επιληφθεί η υγειονομική υπηρεσία πάραυτα! 😉

  93. Να πώς εξηγείται λοιπόν η άνοδος της ΧΑ, έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα του Σαραντάκου.

  94. Η άνοδος, όμως, θα φέρει και την πτώση της, ω Δύτα (στο 93). Θα μάθουν να διαβάζουν…

  95. Voulagx said

    #66 Aerosol: » [Ή απλά το λογοτεχνικό ταλέντο της* θολώνει την κρίση μου… ] «…
    *και τα πρασινα ματια της, λεω εγω.

  96. # 62

    Να ξεκαθαρίσω ότι οι σχολιασμοί μου αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του # 38 που κατά την γνώμη περιέχει μια περίπου αντίφαση όπως είναι η υποκειμενικότητα ενός στρατευμένου ποιητή. Είναι η δική του υποκειμενικότητα ή της ιδεολογίας του ;

    Δεν μου έτυχε να διαβάσει συνέντευξη μεγάλου δημιουργού που να περιγράφει με πομπώδη λόγια το πως δημιουργεί και όταν τα ακούω από δημιουργό ή κριτικό κουμπώνομαι. Στους στρατευμένους συμβαίνει συχνά μια που είναι δεδομένη η αποδοχή από τους ομοϊδεάτες και χρειάζονται κάτι παραπάνω για να αυτοεπιβεβαιωθούν.

    Προσωπικά αποφεύγω να κριτικάρω τους στρατευμένους, θεωρώ ότι απλά υπάρχουν.
    οσον αφορά την επιλογή τους κι εκεί υπάρχει ένα βόλεμα αφού θα υπάρξει κάποια στρατευμένη αποδοχή του έργου τους. Στο μυαλό μου έχω τώρα τον Ρόμπερτ Γουίλλιαμς και τα τραγούδια της γαλάζιας γενιάς…

    Η τον ύμνο της ΑΕΚ που απέφερε για τα δικαιώματα του 130 000 ευρώ στον Φοίβο, όσα δεν πήρε για κανένα άλλο τραγούδι του

  97. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Προκόπη, δεν μας είπες γιατί σε απογοητεύσαμε τόσο που όλο λες να φύγεις και δεν φεύγεις!

  98. Αντιφασίστας said

    Άλλο, όμως, οι ιδεολόγοι στρατευμένοι και άλλο οι καιροσκόποι στρατευμένοι, Τζι. Επίσης, τεράστιο ρόλο παίζει και ο παράγοντας ταλέντο.

  99. Προκόπιος said

    Κυρ-Νίκο, έφυγα. Εφχαριστώ για την υπομονή.

  100. christos k said

    Νίκο καλησπέρα, έχω έτοιμο το πρώτο κεφάλαιο του Λεωνή πως να στο στείλω;

  101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο γίγαντας Στέφανος με τον ισάδελφο Μπάμπη,ο πράσινος Γιάννης και η χαρίεσσα Όλγα, ‘ολα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν.Με πύρινους μνημόνιους (κατά το δαιμόνιους) λόγους κηρύσσουν την αλήθεια.Τη μόνη, μόνιμη, απαρασάλευτη και κραταιή ως ο θάνατος αλήθεια : Του αφεντικού.

    Τι κακότυχη συνεπωνυμία με το Γιώργο Κασιμάτη (εξαιρετικό καθηγητή Συνταγματικού στη Νομική),τον άνθρωπο που διαλάλησε εξ αρχής με παρρησία ότι πίσω από τη δανειακή σύμβαση υπάρχει το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.(ασχέτως αν υπήρξε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου)

  102. aerosol said

    #96:
    Εφόσον επέλεξε ιδεολογία, η υποκειμενικότητά της είναι και δική του ή μπολιάζει την δική του, οπότε θεωρώ πως ο δημιουργός έχει την ευθύνη.
    Απ’ την άλλη δεν θεωρώ ανάλογους τον Ρόμπερτ Γουίλλιαμς και τον Μαγιακόφσκι. Ούτε η επίδραση των μεγάλων Ρώσων σουπρεματιστών στα εικαστικά περιορίστηκε επειδή κάμποσοι απ’ αυτούς ήταν τυφλά στρατευμένοι. Τους βγάζουν το καπέλο άνθρωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων επειδή ήταν πρώτιστα σπουδαίοι καλλιτέχνες. Ο Ρίτσος δεν είναι σημαντικός επειδή πήρε το Λένιν -είναι σπουδαίος παρότι το πήρε! Τους περισσότερους στρατευμένους της ΕΣΣΔ από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά δεν τους θυμάται η μάνα τους: ατάλαντοι κόλακες στην αυλή του Κόμματος/δυνάστη. Τα κομματικά δεν αντικαθιστούν τα ουσιαστικά κριτήρια.

    Επί του πρακτικού, αν τα «άδυτα της ύπαρξης» σου φαίνεται πομπώδες για να περιγράψει το… ξέρω γω; (μα, τα άδυτα της ύπαρξης, το πιο βαθιά, το πώς-το-λένε… αυτό!) σε βρίσκω λίγο αυστηρό. Πώς να το πεις χωρίς φιοριτούρες, δεν είναι απλό πράγμα! Κουμπώσου, αλλά sometimes a cigar is just a cigar.

  103. Αρκεσινεύς said

    οὐδὲν ἀφετέον ἀργὸν, …ἵνα μηδὲν ἄπορον ἀπολείπωμεν τῶν ζητουμένων τοῖς φιληκόοις.. οὐκ ἂν ἔτι πρέπον εἴη ποιηταῖς καὶ μυθογράφοις χρῆσθαι μάρτυσι περὶ τῶν ἀγνοουμένων. Πολύβιος

    Άστους, Νίκο, κάποιους να σκούζουν. Εσύ θα τους ξεσκεπάζεις, θα τους γελοιοποιείς κι ας μην χαμπαριάζουν.Δυστυχώς βρίσκουν ευήκοα ώτα, όχι μόνο ανάμεσα σε ηλιωμένους αναγνώστες της Κ. Έτσι κι αλλιώς αυτοί τυφλοί γεννήθηκαν και τυφλοπλάστες παραμένουν.
    Οι αναγνώστες σου,οι περιστασιακοί εννοείται, δε γίνονται χρυσαβγίτες. Το ότι σε διαβάζουν αυτό κάτι σημαίνει.

  104. freierdenker said

    70, 71, Όταν έγραφα για πιθανή πηγή του «μύθου», μάλλον σκεφτόμουνα ένα γραπτό κείμενο στο οποίο μπορεί να ανατρέξει κάποιος για να διαπιστώσει οτι ο Λένιν έβλεπε κάποιους πολιτικούς της Δύσης ως χρήσιμους για την Σοβιετική Ένωση ηλίθιους και δεν το έκρυβε.

    Δεν ξέρω τι ακριβώς έγραφε το γράμμα στα Ρωσικά, ούτε νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δεν ξέρουμε πως ακριβώς η έκφραση «useful idiots» άρχισε να χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει το πως έβλεπαν ο Λένιν και οι Σοβιετικοί κάποιους προοδευτικούς της Δύσης. Αλλά νομίζω οτι μπορεί να επικριθεί με σχολαστικά μόνο επιχειρήματα.

  105. sarant said

    100: Χρήστο, γράφε: sarantπαπάκιptτελίτσαlu

  106. spiral architect said

    To ρητόν της ημέρας

    Και το άσμα της ημέρας:

    (η ροκιά) 😉

  107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το μέγεθος, το εκτόπισμα του Γιάννη Ρίτσου είναι που δεν επιτρέπει στη ταπεινότητά μου να τον»υπερασπιστώ»έναντι κάθε Καθημερινού. Από χρέος στην ομορφιά, την τρυφερότητα, τη δύναμη του έργου του που τόχω σα Βαγγέλιο, παραθέτω στίχους του μεγάλου επίσης αγαπημένου ποιητή Τάσου Λειβαδίτη ως απάντηση
    Μᾶς φοβοῦνται καὶ μᾶς σκοτώνουν.
    Φοβοῦνται τὸν οὐρανὸ ποὺ κοιτάζουμε
    φοβοῦνται τὸ πεζούλι ποὺ ἀκουμπᾶμε
    φοβοῦνται τὸ ἀδράχτι τῆς μητέρας μας καὶ τὸ ἀλφαβητάρι τοῦ παιδιοῦ μας
    φοβοῦνται τὰ χέρια σου ποὺ ξέρουν νὰ ἀγκαλιάζουν τόσο τρυφερὰ
    καὶ νὰ μοχτοῦν τόσο ἀντρίκια
    φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ λέμε οἱ δυό μας μὲ φωνὴ χαμηλωμένη
    φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ θὰ λέμε αὔριο ὅλοι μαζὶ
    μᾶς φοβοῦνται, ἀγάπη μου, καὶ ὅταν μᾶς σκοτώνουν
    νεκροὺς μᾶς φοβοῦνται πιὸ πολύ.

  108. Αρκεσινεύς said

    103. ηλικιωμένους, ήθελα να γράψω. Αλλά το χέρι έγραψε κάτι που το μυαλό του υπαγόρευσε ασυναισθήτως: τους έχει βαρέσει ο ήλιος κι ας είναι και χειμωνιάτικος.

  109. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    82
    Κύριε Προκόπη
    Υπάρχει μια σουηδική ταινία «ο γιος του γείτονά σου». Αν κάνεις τώρα το πρώτο σούρσιμο για το νέο πουκάμισο, μπορεί και να έχει μια χρησιμότητα.

  110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    108. Κι όμως εγώ το διάβασα «ηλικιωμένους»! Από τη διόρθωσή σου το είδα. Α! ο Προκόπιος δικαιώνεται: Σκέτη γιάφκα είστε εδώ μέσα.»θωρεί ο ένας τ αλλουνού τον ύπνο». Να φύγει μη μολυνθεί.

  111. Αρκεσινεύς said

    Το νου σας, σύντροφοι ποιητές,μη και βουλιάξουμε μέσα στο τραγούδι μας
    μη και μας εύρει ανέτοιμους η μεγάλη ώρα,
    -ένας ποιητής δίνει το παρων στο πρώτο κάλεσμα της εποχής του.

    Γιάννης Ρίτσος, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ

  112. Νέο Kid Στο Block said

    110. Και γώ «ηλικιωμένους» διάβασα! Μάλιστα αναρωτήθηκα τι ήθελε να πει στο 108. ο Αρκεσινέας και ανέτραξα στο 103. 🙂
    Eίναι μάλλον αυτό που λένε ότι δεν διαβάζει το μάτι αλλά το μυαλό (ή κάπως έτσι..). Παλιότερα είχα διαβασει και κάτι κείμενα που λεπαν γρμτα πολλά νάμεσα στς λξσεις ,αλλά διαβζντουσν μια χρά! 🙂

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ωχ, στο 107 μου, ήθελε βέβαια και ν «στη ν ταπεινότητα». Κι έχουμε και ιστορία με αυτόν το ν ιάου επίτιμο Σύμβουλο εκπαίδευσης.Όχι μου ξέφυγε.Δεν ήτο »ξεπιτούτου» (άλλο άλυτο μυστήριο)

  114. Αρκεσινεύς said

    Ο Προκόπιος, Έφη Έφη, ας φύγει, αφού φοβάται τον Σαραντάκειο ιό. Δε θα έχει κάνει και το αντιγριππικό έμβόλιο!
    Όσο για τη γιάφκα, μήπως συμπεριλαμβάνεις και κάποια;

  115. Προκόπιος said

    109. Είπα να φύγω, γιατί έχω να παραδώσω κάτι πίτσες, αλλά δε με αφήνετε σε ησυχία.
    Πατήρ Προκόπιος τέκνον μου ΕΦΗ ΕΦΗ. Υπονοείς ότι είμαι φείδι φαρμακερώ ;
    Το δοκιμακέρ το έχω δει. Τί με πέρασες;
    Σας συσπείρωσα όμως αφού σας συσ-πύρωσα . 🙂

  116. spiral architect said

    Μην ταΐζετε τους ανεπρόκοπους

  117. Αρκεσινεύς said

    Έγραψα τη γρίπη με ππ, γιατί μάλλον την περνάνε κάποιοι βαριά και θα θέλουν και αντιβίωση.

  118. Αντιφασίστας said

    Τι γίνεται, ρε Προκόπη, ξεκολλημό δεν έχεις! Για πού είναι οι πίτσες; Μήπως http://www.vrisko.gr/details/6h14_j0k361k1d4b___05c4fah4_4kb7
    Κάτσε να σου αφιερώσω ένα τραγουδάκι που σου ταιριάζει:

  119. spiral architect said

    Περί Σώτης ο λόγος:
    Πριν μερικά χρόνια είχα αγοράσει “Το εργοστάσιο των μολυβιών” λόγω μιας βιβλιοκριτικής που το εκθείαζε. Το στυλ γραφής της μ’ άρεσε και έτσι αγόρασα πιο μετά το “Φτωχή Μαργκό“. Μέχρις ότου, βγήκε στα σταντς του μετρό η “Αθενς Βόις“ και διαβάζοντας τα άρθρα της εκεί … έχασα πάσα ιδέα.

    Τα όσα κατά καιρούς πολιτικοκοινωνικά άρθρα έχει γράψει – συμφωνώντας με την προσέγγιση του Αεροζόλ στο #66 – μπορεί να μας αρέσουν, (όπως για τα περί θρησκείας) αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είναι ιδεολογία, είναι εκλεκτικισμός. Θα πει κανείς, ότι είναι διανοούμενη οπότε δικαιούται να έχει το ακαταλόγιστο στις πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις της. Δεν είναι η πρώτη άλλωστε, αλλά όταν σκέφτομαι το “ακαταλόγιστο των διανοούμενων” αναπόφευκτα έρχεται στο νου μου ο κομμουνιστής Μαγιακόφκι.

    Τέλος πάντων απ’ ότι έμαθα, στο τελευταίο της βιβλίο η Σώτη σκότωσε τον πατέρα της. Έτσι ίσως αφήσει και την Αριστερά λίγο στην ησυχία της …

  120. Προκόπιος said

    118. Αυτά μου κάνεις… «The fine Art of Trolling» by Rev Prokopios.
    Αντιφασίστα, αυτό για σένα:
    I was walking past the mental hospital the other day,and all the patients were shouting ,’13….13….13′
    The fence was too high to see over, but I saw a little gap in the planks and looked through to see what was going on.

    Some bastard poked me in the eye with a stick.

    Then they all started shouting ’14….14….14’… Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο τρελάδικο.

  121. Theo said

    Ναι, ο Ρίτσος είναι άνισος. Είναι όμως και πολυλογάς και πομπώδης. Πολλές φορές έχω την αίσθηση πως χρησιμοποιεί τις λέξεις σαν πυροτεχνήματα.

    Ναι, διάλεξε την πλευρά που πλήρωσε μετά τον εμφύλιο. Όμως κολάκευσε και την κυρίαρχη -από τη δεκαετία του ’60 και εντεύθεν- διανόηση και δεν τόλμησε ούτε κατ’ ελάχιστον ν’ αλλάξει πορεία σαν τον Λειβαδίτη, γιατί θα έχανε τα εύκολα «ζήτω».

    Λίγα ποιήματά του έχω διαβάσει, γιατί η ευκολία του στο γράψιμο με απωθεί (ο Χριστιανόπουλος μού είπε κάποτε πως «ο Ρίτσος έγραφε τέσσερα ποιήματα στην καθησιά»).

    Από τα ποιήματά του μού άρεσαν τα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» που τα διάβασα σε μιαν εφημερίδα (τη «Βραδινή», νομίζω) το 1973 και με μάγεψαν με την αίγλη του αντιστασιακού. Δε νομίζω όμως πως το έργο του συνολικά θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στο έργο του Σολωμού, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Λειβαδίτη, του Σαχτούρη… Και μάλλον με τον χρόνο (ο χρόνος αναδεικνύει τα λογοτεχνικά έργα, όχι τα κομματικά γραφεία οι στρατευμένοι ομότεχνοι και τα περιοδικά του) θα ξεχαστεί, ενώ όσοι μνημόνευσα παραπάνω έχουν ένα «μέταλλο» και μια δύναμη που δεν μας αφήνουν να τους λησμονήσουμε.

    Όσο για τον Κασιμάτη, είναι απλώς ένας ευφυολόγος και απορώ που ασχολείστε σοβαρά μαζί του -και σε θέματα λογοτεχνίας.

  122. Theo said

    μια διόρθωση:
    ο χρόνος αναδεικνύει τα λογοτεχνικά έργα, όχι τα κομματικά γραφεία, οι στρατευμένοι ομότεχνοι και τα περιοδικά τους.

  123. Φωτοτυπάκιας said

    Αφού, κ. Νίκο, βλέπετε ότι ο συγκεκριμένος κειμενογράφος δεν διορθώνεται με τίποτα, τι θέλετε και επανέρχεστε στο ίδιο θέμα; Το δημοσιεύσατε μια φορά και μπράβο, πολύ καλά κάνατε. Όμως βλέπετε ότι ο άνθρωπος επαναλαμβάνει τις ίδιες ιστορίες, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόπος σας τελικά πήγε στράφι! Φαίνεται ότι ετούτος δεν διαβάζει καθόλου το ιστολόγιό σας, ενώ εσείς διαβάζετε τις δικές του κοτσάνες!
    Θυμάμαι μια φορά είχε γράψει στην Καθημερινή ότι κακώς οι υποψήφιοι μαθητές για φοίτηση στα πειραματικά σχολεία της Ελλάδος επιλέγονται με τη μέθοδο της κληρώσεως. Τι σου λέει θα γίνει, ούλοι ίσα κι όμοια; Και έκανε τη φοβερή πρόταση: Να εισάγονται, από το νηπιαγωγείο και την πρώτη δημοτικού, με τη μέθοδο των γραπτών εξετάσεων!
    Πάντως για να μην αδικούμε και την Καθημερινή, την περασμένη Κυριακή μας έκανε ενα μεγάλο δώρο, το «Μεγάλο Ερωτικό». Κορυφαίο έργο του Μ. Χατζιδάκι, κορυφαίο έργο της ελληνικής δισκογραφίας. Αφιερώνω σε όλους σας το κορυφαίο, κατά τη γνώμη μου, τραγούδι από αυτή τη συλλογή:

  124. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    123: Τον συγκεκριμένο μύθο πρώτη φορά (απ’ όσο ξέρω) τον έγραψε ο Κασ. κι επειδή το προηγούμενο άρθρο είχε πέσει αυγουστιάτικα, είπα πως άντεχε την επανάληψη -η οποία, όπως ξέρεις, είναι μητέρα της μαθήσεως.

  125. Νίκο, 24 ώρες μετά και αφού διαμαρτυρήθηκα δημοσίως για λογοκρισία, το δημοσίευσαν το σχόλιο

  126. christos k said

    Νίκο το έστειλα για ό,τι άλλο μου λες.

  127. sarant said

    125: Αφού έγραψε και το left.gr!

    126: Ελήφθη, σου απάντησα, ευχαριστώ πολύ!

  128. aerosol said

    #121:
    Σεβαστές οι προτιμήσεις σου.
    Όμως το «δεν τόλμησε ούτε κατ’ ελάχιστον ν’ αλλάξει πορεία σαν τον Λειβαδίτη, γιατί θα έχανε τα εύκολα “ζήτω”.»είναι δίκη προθέσεων και εικασία. Ίσως να μην το γνωρίζει ακόμα και κάποιος κοντινός του κάτι τέτοιο.

    Δεν μπορώ να παίξω τον ρόλο του χρόνου, πράγματι αυτός είναι ο τελικός κριτής. Τι θα θεωρείται σημαντικό σε 40, 70 ή εκατό χρόνια δεν το ξέρω, έχω μόνο το δικό μου κριτήριο για να ψευτομαντεύω. Πάντως ο Επιτάφιος έχει κλείσει τα 76 χρόνια και η Σονάτα του Σεληνόφωτος τα 56 και εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά και να διαβάζονται. Ε, συγνώμη, δεν λες πως τον ξέρασε ο χρόνος…
    Είχα να ασχοληθώ είκοσι χρόνια με τον Ρίτσο όταν κάποια αποσπάσματα από το «Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα» με τσάκισαν. Άφηνε να περνά και πολλή φύρα; Ίσως. Επίσης έχει και κάμποσα άγνωστα αριστουργήματα.

    [Στα κλασικά πικρόχολα σχόλια των ελλήνων λογοτεχνών και ποιητών για τους ομότεχνούς τους δεν στέκομαι και δεν έχουν βάρος κατά τη γνώμη μου. Καθένας τους και μπαϊράκι, οι περισσότεροι με το φαρμάκι στο στόμα.]

  129. Αντιφασίστας said

    122: Σήμερα, Αerosol, θα μπορούσα απλώς να προσυπογράφω τα σχόλιά σου. Για το »Πέτρες. Επαναλήψεις. Κιγκλίδωμα» ήθελα κι εγώ να πω στον Theo, καθώς και για τους μονόλογους της »Τέταρτης Διάστασης». Σ’ αυτά τα έργα βρίσκεται, νομίζω, ο ποιητής Ρίτσος και όχι στα ευκαιριακά στιχουργήματα. Όσο για το τι λέει ο …γλυκύτατος Χριστιανόπουλος…

  130. Αντιφασίστας said

    128, όχι 122. Μονίμως μπερδεύω τον αριθμό των σχολίων. 😉

  131. aerosol said

    Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει την Τέταρτη Διάσταση. Το «Πέτρες….» το έμαθα πριν δυο μόλις χρόνια και εντυπωσιάστηκα. Χαίρομαι που σου άρεσε, δεν είναι πολύ γνωστό.

  132. 121. Λέτε, «η ευκολία του στο γράψιμο με απωθεί». Σας απωθεί και ο Αισχύλος; γιατί κι αυτός είχε ευκολία στο γράψιμο.
    Αυτό το θέμα με τη «στράτευση» δεν έχει εξαντληθεί;
    Πολύ απλοϊκά προσεγγίζεται από πολλούς το θέμα της σχέσης τέχνης και πολιτικής. Ο ίδιος ο Ρίτσος όμως το προσέγγιζε διαλεκτικά:

    «…Μέσα και πάνω στις λέξεις του ποιητή αποτυπώνονται πολιτιστικές μνήμες αιώνων, αποθησαυρίζεται η παγκόσμια ιστορία. Το ποίημα ξεκινάει από μιαν ανάγκη ν’ αποδοθεί η σιωπή, από μιαν εντολή της ανθρώπινης προϊστορίας, ιστορίας και μεθιστορίας. Μια εντολή που δίνεται στον ποιητή άθελά του κι εκφράζεται μέσα απ’ αυτόν. Γράφοντας ποίηση κάνει, χωρίς να το ξέρει, μια μάχη σώμα με σώμα, με το θάνατο. Κι όταν λέμε θάνατο δεν εννοούμε μόνο τον φυσικό, αλλά και όλες τις μορφές του κοινωνικού θανάτου. Η καταπίεση, η σκλαβιά, οι επιθυμίες που δεν εκπληρώνονται, όλα αυτά είναι μια καθημερινή εκτέλεση, ένας θάνατος. Κι όσο θα υπάρχει θάνατος, θα υπάρχει και αντίσταση στο θάνατο. Μια αναμέτρηση μ’ αυτή τη μορφή του θανάτου είναι η πολιτική ποίηση (ή τουλάχιστον η δική μου πολιτική ποίηση) μια μάχη για να φτάσουμε στο «αταξικό γαλάζιο», όπως γράφω σ’ ένα ποίημά μου για τον Νερούντα.
    ….Στο βιβλίο μου «Συντροφικά τραγούδια» (1931 – 1981) έχω περιλάβει ποιήματα περιστασιακά που προσφέρονται περισσότερο στην εκφώνηση παρά στη σιωπηλή ανάγνωση. Παρ’ όλα αυτά δεν τα’ αποκηρύσσω γιατί διασώζουν ερεθισμούς, συγκινήσεις, λέξεις, χειρονιμίες καθημερινές, σκηνές απ’ αυτή τη μάχη με τον κοινωνικό θάνατο…
    …Ο ποιητής πιστεύει πάντα στην αξία της ζωής γιατί, αν πραγματικά τη θεωρούσε μάταιη, δεν θα είχε λόγο να γράφει. Ακόμη κι η άρνηση της ζωής όταν γίνεται τέχνη, μετασχηματίζεται σε κατάφασή της. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και η επαφή μας με έργα παρακμής μας δημιουργεί αίσθημα ευφορίας…»

    (Μια συνομιλία του Γιάννη Ρίτσου, με τον Αντώνη Φωστιέρη και Θανάση Νιάρχο. Περιοδικό η λέξη, Οχτώβρης 1981, τ. 8)

  133. Γς said

    Εγώ τώρα γιατί θυμώνω και απορώ που βάζουμε στη ζυγαριά τον Ποιητή;

  134. Για τον Κασιμάτη και τους ομοίους του, διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα στο Πρόταγκον, από τον Γιώργο Κιμούλη, για τους επαγγελματίες διανοούμενους – σταθεροποιητές του συστήματος, τους οποίους παρομοιάζει με τα γκαργκόιλ του μεσαίωνα.
    Ρίχτε του μια ματιά, έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον! (Δεν θυμάμαι να είχα ξανασυναντήσει ποτέ την λέξη «εμμένεια» πχ! )

    Αεροζόλ, κι εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το #38 σου! Μπράβο!

  135. Theo said

    @128: Δε νομίζω πως ο Ρίτσος, ως ευφυής άνθρωπος που ήταν, δεν καταλάβαινε τη διάσταση πραγματικότητας και κομματικής προπαγάνδας ή το ψέμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Δεν είχε όμως το θάρρος να τα κριτικάρει ή ν’ αλλάξει πορεία, αν όχι όσο ο Λειβαδίτης, έστω και σε κάτι μικρό. Φυσικά αυτό είναι μια εικασία μου, που όμςω βασίζεται σε περιπτώσεις άλλων ομοτέχνων και ομοϊδεατών του.

    Δεν μπορούμε όμως να έχουμε κριτήριο τα 76 χρόνια του «Επιτάφιου» όταν το κόμμα που τον έχει κάνει κομματικό εμβατήριο ακόμα πολιτεύεται και συγκινεί μέρος του λαού και των διανοουμένων. Όταν εξαφανιστεί αυτό το κόμμα κι οι θιασώτες του (όλα στη ζωή έχουν ένα τέλος), τότε (αν ζούμε) θα δούμε αν τα ποιήματα του Ρίτσου αντέχουν.

    Το σχόλιο του Χριστιανόπουλου το παρέθεσα γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αμφιβάλλει κανείς πως ο Ρίτσος έγραφε 3-4 ποιήματα στην καθησιά; (Νομίζω πως ο Χριστιανόπουλος βασιζόταν πάνω σε δηλώσεις του ίδιου του Ρίτσου.)

    Ευχαριστώ για τη σύσταση να διαβάσω το “Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα”. Θα προσπαθήσω να το βρω.

    @132: Όχι, ο Αισχύλος δε με απωθεί. Έχει ένα ρυθμό, που ξεπερνά κατά πολύ αυτόν του Ρίτσου.

    Συγγνώμη, αλλά τα λόγια του Ρίτσου που παραθέτετε είναι δηλώσεις ενός οργανικού διανοούμενου («οι διαλεκτικές των τεχνικών της εξουσίας» που λέει κι ο Σαββόπουλος). Άλλο τέχνη κι άλλο προπαγάνδα.

  136. Alexis said

    #135, Η ευκολία που έχει κανείς στο γράψιμο δεν αποτελεί μειονέκτημα, ούτε ο όγκος του έργου σημαίνει απαραίτητα χαμηλή ποιότητα. Μπορείς να τον ψέξεις για πολλά αλλά όχι και γι αυτό.

  137. Theo said

    @136:
    Δεν έγραψα μόνο για την ευκολία του Ρίτσου στο γράψιμο. Έγραψα και: «Είναι όμως και πολυλογάς και πομπώδης. Πολλές φορές έχω την αίσθηση πως χρησιμοποιεί τις λέξεις σαν πυροτεχνήματα.»

  138. Αντιφασίστας said

    Να μιλήσει κι ο ίδιος ο ποιητής;

    ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Από το Κιγκλίδωμα)
    »Κανείς δε νοιάστηκε τον κήπο, χρόνια τώρα. Ωστόσο
    εφέτος – Μάης, Ιούνης – άνθησε από μόνος του και πάλι,
    λαμπάδιασε όλος ως τα κάγκελα, – χίλια τριαντάφυλλα,
    χίλια γαρύφαλλα, χίλια γεράνια, χίλια μοσχομπίζελα –
    μενεξελί, πορτοκαλί, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο,
    χρώματα- χρώματα-φτερά- τόσο που πρόβαλε ξανά η
    γυναίκα
    με το παλιό της ποτιστήρι να ποτίσει – ωραία και πάλι,
    γαλήνια, με μια αόριστη καλή πεποίθηση. Και ο κήπος
    την έκρυψε ως τους ώμους, την αγκάλιασε, την κέρδισε όλη,
    τη σήκωσε στα χέρια του. Κ’ είδαμε τότε, μέρα-μεσημέρι,
    που ο κήπος κ’ η γυναίκα με το ποτιστήρι αναληφθήκαν-
    κι όπως κοιτούσαμε ψηλά, κάτι σταγόνες απ’ αυτό το ποτιστήρι
    έπεσαν ήσυχα στα μάγουλα μας, στο πηγούνι μας, στα χείλη μας.»

    Και τι δε θα ‘δινα να μπορούσα να γράψω ένα τέτοιο ποίημα όχι στην καθισιά μου αλλά σ’ όλη μου τη ζωή! Και υποψιάζομαι ότι το ίδιο θα επιθυμούσαν και κάποιοι Χριστιανόπουλοι. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους Κασιμάτηδες να ασχολούνται με τα ευκαιριακά στιχουργήματα κι εμείς ας σκύψουμε πάνω στην Ποίηση του Ρίτσου.

  139. gbaloglou said

    123

    και … στο πρωτότυπο!

  140. Theo said

    @138:
    Να με συγχωρείς, φίλε μου, αλλ᾿ αυτοί οι βερμπαλισμοί κι οι ονειροφαντασίες του Ρίτσου δεν με συγκινούν.

  141. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Καλό είναι που συζητάτε για τον ποιητή, κι ας μη συμφωνούμε.

    139: Χαίρε Γιώργο, καλή χρονιά να έχουμε!

  142. Μαρία said

    134 Δεν την συνάντησες, γιατί είναι όρος της φιλοσοφίας (γούγλισε). Έτσι έχουν μεταφράσει το immanent (εμμενής), immanence (εμμένεια). Ο Κιμ. όμως τη χρησιμοποιεί λάθος, θέλει να πει εμμονή, όπως φαίνεται κι απ’ τη συνέχιεα του άρθρου του. Αλλιώς εμμένεια στην εξαίρεση δεν βγάζει νόημα.

    139 Σα τα χιόνια.

  143. Αντιφασίστας said

    140: Ε, τότε, μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, αγαπητέ. Είναι γεγονός ότι αν π.χ. είμαι οπαδός του ράγκμπι και είσαι οπαδός της συγχρονισμένης κολύμβησης, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση.

  144. nec said

    Εἶναι μιὰ ὡραία περιπλάνηση, σχεδὸν μιὰ δραπέτευση

    – δὲν ξέρω ἀπὸ ποῦ καὶ γιὰ ποῦ, – μιὰ μυστικὴ δραπέτευση ποὺ δίνει

    μιὰ μυστικότητα στὴν κάθε κίνησή μας, στὸν ἴσκιο μας πάνω στὸν τοῖχο,

    στὶς ἀπίθανες σχέσεις τῶν δακτύλων μας, στὸν ἦχο τῶν βημάτων μας – μία ἐξαίσια αἴσθηση

    παρανομίας πρὸς ὅλα, σὰν τοῦ μοιχοῦ, τοῦ κλέφτη, τοῦ φονιά,

    του ἀρσενοκοίτη ἢ τοῦ λαθρεπιβάτη,

    κ᾿ ἡ αἴσθηση τῆς παρανομίας αὐτῆς σου ἐπιβάλλειμίαν ἄγρυπνη προσοχὴ γιὰ ν᾿ ἀποφύγεις τὴ σύλληψη,

    ἐνῶ ἡ προσοχή σου αὐτὴ συλλαμβάνει

    τὸ νόημα μιᾶς ἀρχικῆς ἐνοχῆς, συλλαμβάνει

    τὶς πιὸ ἀδιόρατες ἐκφράσεις τῆς σιωπῆς· μὰ τότε πάλι

    νιώθεις πῶς ἔτσι παραβιάζεις μ᾿ ἀντικλείδι ἕνα μεγάλο, ξένο

    σκοτεινό χρηματοκιβώτιο

    ὕστερα ἀπὸ σκάλες πολλὲς καὶ μεγάλους πλακόστρωτους διαδρόμους

    ποῦ κάνουν ν᾿ ἀντηχοῦν ἀπεριόριστα οἱ κλειδώσεις σου,

    κ᾿ ἕνα καχύποπτο φεγγάρι μπαίνει ἀπὸ φεγγίτες καγκελόφραχτους

    μεγάλο, κίτρινο, προδοτικό, φέρνοντάς σε ἀντιμέτωπο

    μὲ τὴν ἴδια πελώρια σκιά σου ποὺ κρατάει

    μεγεθυσμένες τὶς σκιὲς τῶν κλειδιῶν, ποὺ ἐσὺ κρατᾶς, σὰ νἆναι κιόλας

    τὰ κάγκελα τῆς φυλακῆς ποὺ θὰ σὲ κλείσει ἰσόβια· ὥσπου τέλος ἀνακαλύπτεις πὼς αὐτὸ τὸ χρηματοκιβώτιο

    εἶναι δικό σου, ὁλότελα δικό σου

    καὶ μπορεῖς νὰ τ᾿ ἀνοίξεις ἐλεύθερα

    καὶ μπορεῖς νὰ χαρίσεις ὅσα θέλεις στοὺς φίλους σου

    καὶ μπορεῖς νὰ σκορπίσεις ὅσα θέλεις στὸν ἄνεμο

    μὲ κείνη τὴ χαρὰ ποὺ δίνει τὸ ἀνεξάντλητο

    μὲ κείνη τὴ χειρονομία μιᾶς ἄσκοπης λεβεντιᾶς κι᾿ ἀσωτείας

    ποὺ εἶναι, ἴσως, ἡ μόνη ἀληθινὴ σκοπιμότητα.

    Μὰ τότε νιώθεις ὁ ἴδιος, πόσο ἡ κίνηση αὐτὴ θὰ φαίνεται ὕποπτη

    μὲς στὸ σκοτάδι τὸ καρφωμένο ἀπ᾿ τ᾿ ἄστρα, μὲ τὸ μετάλλινο ἦχο

    των κλειδιῶν,

    σὰ χτύπημα σπαθιῶν, ψηλὰ στὸν ἀέρα, ἀόρατων μονομάχων ἢ ἱππέων,

    μ᾿ αὐτὸ τὸ σκοτεινό, πελώριο στόμιο τοῦ χρηματοκιβώτιου

    ποῦ χάσκει ἀνοιχτὸ μὲς στὴ νύχτα ἐνῶ στὸ βάθος τοῦ ἀστράφτουν

    σωροὶ τὰ νομίσματα περίεργων ἐποχῶν καὶ τόπων,

    ράβδοι χρυσοῦ σὰ μεγάλα καρφιὰ γιὰ μία σταύρωση· στοῖβες

    χαρτονομίσματα

    σὰ μυστικὰ τραπουλόχαρτα τῆς Μοίρας. Κι᾿ ὅσοι

    δέχτηκαν μία στιγμὴ τὴν προσφορά σου, μόλις στρίψεις τὸ κεφάλι σου

    δοκιμάζουν στὴν πέτρα τὰ νομίσματα, μὰ ἐκεῖνα δὲν ἀφήνουν ἦχο,

    προσπαθοῦν ν᾿ ἀποκρυπτογραφήσουν στὰ χαρτονομίσματα

    τοὺς ἀριθμοὺς καὶ τὶς σφραγίδες, μ᾿ αὐτὰ δὲ διακρίνονται στὸ

    καταπληχτικό σκοτάδι,

    καὶ τὰ πετοῦν ξανὰ μπροστὰ στὰ πόδια σου καὶ φεύγουν.

    Καὶ μένεις μόνος μ᾿ ὅλο σου τὸν πλοῦτο ποδοπατημένο,

    μόνος μπρὸς στὸ μαγνητικὸ ἀνοιγμένο στόμιο τοῦ ἀδειανοῦ πιὰ

    χρηματοκιβώτιου,

    μόνος μπρὸς στὴν ἀκάλυπτη τρύπα τοῦ χάους,

    μὲ τόνα χέρι σου μισοσηκωμένο

    σὲ μισοτελειωμένη στάση θεατρικῆς γενναιοδωρίας,

    σὰν ἄγαλμα ἥρωα ποὺ ὁ ἡρωισμός του

    ἀποδείχτηκε ἀπατηλὸς μετὰ θάνατον – ἢ σὰν ἀτέλειωτη προσπάθεια

    νὰ γίνεις ἄγαλμα γιὰ νὰ μὴ σωριαστεῖς στὸ χῶμα – ἕνα ἄγαλμα

    ποῦ τείνει μάταια σὰν τσαμπὶ σταφύλι τ᾿ ἀναπόδεκτα κλειδιὰ ἑνὸς

    παραδείσου.

  145. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    138. Καλό, αλλά ο Ρίτσος είναι εδώ :

    Όταν λείπει από το τραπέζι μας το ψωμί
    κι από το στρώμα μας τ’ όνειρο
    κι απ’ το δώμα μας το λυχνάρι
    είναι ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά
    στον ορίζοντα
    κι ακούμε κάτου απ’ τα τούνελ της νύχτας
    τη βουή των τραίνων
    που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο
    στους πεινασμένους.

    Ξεκάθαρες κουβέντες.

  146. munich said

    @145
    δεν είναι δα και η μοναδική περίπτωση που ο Ρίτσος έτρεφε αυταπάτες

    Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
    εκεί που πάει να σκύψει
    με το σουγιά στο κόκκαλο
    με το λουρί στο σβέρκο

    Νάτη πετιέται απο ξαρχής
    κι αντριεύει και θεριεύει
    και καμακώνει το θεριό
    με το καμάκι του ήλιου

    ξέρω είμαι κα΄πως μπανάλ για σας που παραθέτετε τα ψαγμένα αλλά πεστε μου ποιός δεν ξέρει αυτό το τραγούδι.

  147. Αρκεσινεύς said

    Λίγο-λιγο μαθαίνουμε τον κόσμο και την καρδιά μας.
    Γ.Ρίτσος, πέτρινος χρόνος.

    Καλό σας βράδυ.

  148. Αρκεσινεύς said

    146. Μήπως όλοι μας δεν τρέφουμε αυταπάτες εν έτει 2013;

  149. Theo, επιτέλους πείτε μας τι τελικά σας ενοχλεί στο Ρίτσο; Ο ίδιος γράψατε ότι : «Λίγα ποιήματά του έχω διαβάσει», κι όμως εκφράζεστε με τρόπο που μόνο κάποιος που έχει μελετήσει σε βάθος όλο το έργο του θα μπορούσε να γράφει. Το ότι ο Ρίτσος έγραφε τέσσερα ποιήματα στην καθισιά του είναι η μισή αλήθεια. Ο Ρίτσος έγραφε 10 – 12 ώρες τη μέρα, είχε δεν είχε έμπνευση. Αλλά στη συνέχεια κρατούσε ελάχιστα απ’ αυτά ή και τίποτα. Ήθελε να είναι σε φόρμα την ώρα που θα είχε έμπνευση. Ήταν σαν τους μεγάλους αθλητές, που προπονούνται και μόνοι τους για να διατηρήσουν τη φόρμα τους.(Π,χ. ο μπασκετμπολίστας του ΠΑΟ Δημ. Διαμαντίδης).

    Αν θεωρείτε την Ποίηση του Ρίτσου προπαγάνδα, δεν θάπρεπε πρώτα να την έχετε διαβάσει; Γιατί στη συνέχεια όταν παρέθεσε ένα ποίημα από τη συλλογή » κιγκλίδωμα » ο Αντιφασίστας (138), δώσατε άλλους χαρακτηρισμούς: βερμπαλισμοί κι ονειροφαντασίες…
    Το απόσπασμα που χρησιμοποίησα από το περιοδικό λέξη, το βρήκατε ως λόγια ενός «οργανικού διανοούμενου». Και μας αναφέρεται τον …αντιεξουσιαστή Σαββόπουλο. ( Προφανώς έχετε ξεμείνει στη Ρεζέρβα και στο Φορτηγό και ξεχνάτε το Μητσοτάκ).
    Βρίσκω αντιφάσεις και εμμονές σε αυτά που γράφετε.

  150. Αντιφασίστας said

    145: Εσύ θέλεις να είναι ο Ρίτσος εκεί. Εγώ δεν το νομίζω. Αν το πίστευα, δεν θα ασχολιόμουνα μαζί του, μια που είμαι στο έπακρον αντισταλινικός. Και σ’ αυτό το αντί υποθέτω πως συμφωνούμε.

  151. Τα ποιήματα
    έχουνε πάντα
    κάτι κοινό με νανουρίσματα :

    αλλού κοιμίζουν τα μωρά
    κι αλλού κλάμα τους φέρνουν

    (δικό μου είναι, ελπίζω να μη το είπε κανένας πριν από μένα)

  152. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ

    Πάλεψε με τις λέξεις, με το χρόνο, με τα πράγματα. Έδωσε

    θέση στην πεταλούδα, στο χαλίκι, στ’ αλογάκι της Παναγίας,

    στους ολονύκτιους στεναγμούς των άστρων, στη δροσοστάλα

    που πέφτει από το ροδόφυλλο, στ’ άρρωστο αηδόνι, στις μεγάλες

    σημαίες στο γαλάζιο, στο κόκκινο, στο κίτρινο. Πλούτισε τον κόσμο

    με μόχθο κι εγκαρτέρηση. Σκαλί σκαλί ανέβηκε την πέτρινη τεράστια σκάλα.
    Τώρα, εκεί πάνω,άλλα παράσημα δεν έχει πια παρά τα βέλη στα γυμνά πλευρά

    του.

    Γιάννης Ρίτσος, Ανταποκρίσεις

  153. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    150 Σκέψου να γράφει ο τοίχος «οι ποιητές σας είναι εχθροί μας»

  154. sarant said

    Και σας ευχαριστώ όλους για τα ποιήματα!

  155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    H ποίηση, (και γενικά η τέχνη) δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια, η κρίση του καθενός, εξαρτάται απο τα βιώματά του, και τις επιρροές του περιβάλλοντός του. Άρα, καλή ποίηση, ή γενικώτερα τέχνη, είναι για τον καθένα, αυτό που καταλαβαίνει.
    Υπάρχουν βέβαια κάποιοι, (όπως ο Κασιμάτης, ή το 145 εδώ) που κρίνουν κάτι χωρίς να το καταλαβαίνουν, και για να στηρίξουν την άστοχη κριτική τους, ψάχνουν να βρούν την κηλίδα στον ήλιο, για να πούν οτι δεν είναι ολοφώτεινος. Είναι απο αυτούς τους ανθρώπους, που πάντα το δέντρο, θα τους κρύβει το δάσος.

  156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    151. σημείο Τζι Το χουν αυτό το χούι τα ποιήματα με τον ύπνο των μωρών (ουδετέρων και των άλλων). Να το σερβίρω μαντιναδισμένο ;

  157. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    150. Τι σημασία έχουν τα ονόματα. Βγάλε το Στάλιν και βάλε Λένιν, Τρότσκι ή ό,τι άλλο θέλεις. Σημασία έχει η δύναμη πού κρύβεται μέσα σε αυτούς τους στίχους και η απήχηση είχαν στον κοσμάκη. Αυτά τα τραγούδια μας κράτησαν όρθιους. Καληνύχτα.

  158. Αντιφασίστας said

    ‘Εχεις δίκιο, Λάμπρο. Το να πει κανείς πως δεν γουστάρει τον Ρίτσο λόγω των πολιτικών φρονημάτων του, θα ήταν, τουλάχιστον, μια ειλικρινής κουβέντα. Αλλά να του αποδίδουν στερεότυπους χαρακτηρισμούς, χωρίς να έχουν ιδίαν αντίληψη σημαντικού μέρους του έργου του, ε, αυτό δεν είναι και πολύ σωστό. Ας διαβάσουν, τουλάχιστον, την ανθολογία της Προκοπάκη.

    »Δεν καταθέτει τα όπλα. Ζητάει ν’ αντιτάξει
    κάτι όμορφο στην επερχόμενη νύχτα.»

    Καληνύχτα, παιδιά! 🙂

  159. aerosol said

    Αγαπητέ Theo, από τη δική μου οπτική αλοίμονο αν προσέγγιζα τον Επιτάφιο μέσα από τα γυαλιά του Κόμματος. Ούτε ενδιαφέρει τον καθένα για πολιτικούς λόγους. Αν ήταν έτσι θα αφορούσε μόνο λίγους από τους (όχι πολλούς έτσι κι αλλιώς!) κομμουνιστές.Ίσως τον κρίνεις εσύ μέσα από τέτοιες αφορμές. Και μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό αλλά έχει επικριθεί πολλές φορές από τους «συντρόφους» του και επί πολλά χρόνια. Όμως θα σου θυμίσω πως ούτε εσύ είσαι ο χρόνος, απλώς τον ερμηνεύεις κατά τα γούστα σου. Προς το παρόν περνά το τεστ του χρόνου και οι εξηγήσεις σου γι αυτήν την απόκλιση από την θεωρία σου μένουν μάλλον μετέωρες.

    Δεν στέκομαι στο ότι βρίσκεις τον Ρίτσο πομπώδη. Ούτε στο αν σου αρέσει. Αλλά δεν γίνεται να είναι αντικείμενο κριτικής οι ρυθμοί παραγωγικότητας ενός καλλιτέχνη. Και, ναι, να μετρηθεί ο Ρίτσος ως σχεδόν οπορτουνιστής με τα μέτρα που μας χάρισε ο Σαββόπουλος είναι… άκομψο.

  160. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    155.
    ‘Ο ποιητής»

    Όταν θα φύγει (γιατί όλοι φεύγουμε μια μέρα) θα μείνει ένα χαμόγελο στον κόσμο ετούτον που αδιάκοπα θα λέει »ναι» και πάλι »ναι» σ΄όλες τις προαιώνιες διαψευσμένες ελπίδες.

    Γ.Ρίτσος
    ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

  161. Αχ, βρε Βουνοκορφοπάτη, τι εμμένεις εμμανώς;
    Και…. μια ολόκληρη ζωή να φοράς λουστρίνι δε γίνεται. Θα βάλεις και πασούμι και γαλότσα. Ότι ο Ρίτσος είναι μεγάλος,πολύ μεγάλος ποιητής δε υπάρχει αμφιβολία. Ότι έγραψε και κάτι… επίσης. Βερμπαλιστής ήταν, αν μέτρο του βερμπαλισμού είναι η γενικευμένη αγλωσσία που δέρνει τον σύγχρονο έλληνα. Μεγαλειώδης ήταν επίσης. Και αντισταλινικός να είσαιμ δεν μπορεί να μην έκανε κάτι σωστό κι εκείνος. Καταδίωξε πολύ κόσμο λόγω πεποιθήσεων, καταγωγής, δόλου,πείσματος, μοχθηρίας κ.ο.κ. αλλά και κάποιες περιοχές που δεντις είχε ο χάρτης της ανέδειξε. Το πιο τραγικό, θανάτωσε κυριολεκτικά όλη τη διανόηση της Γεωργίας. Ούτε… μην πω δηλαδή. Αλλά ανέδειξε τον Ρουσταβέλι για να αναδείξει τον εαυτό του, ότι προέρχεται απο ευγενικό έθνος. Για όλους μπορείς να βρεις κακά ή καλά.

    Τώρα γιατί τα λέω αυτά; Τους αγαπάω όλους αυτούς και ας είναι σε αντίθετα στρατόπεδα. Βέβαια μερικοί, είτε λόγω κρίσης ηλιθιότητας είτε ελαφρότητας κάνανε πράγματα που δεν καταπίνονται. Ας θυμηθούμε και την αρχαία Αθήνα. Ο ευκολότερος τρόπος να καταλήξεις σε θανατική καταδίκη ήταν να πάρεις αξίωμα. Ζήτν η αθηναϊκκή δημοκρατία

  162. Γιατί μ’ έκανε log out αυτό το εργαλείο; Ακόμα δε μ’ έμαθε; Άλλαξα απλώς κωδικό. Αλλά έχω πρόσβαση από δύο διαφορετικούς providers. Ίσως γι’ αυτό

  163. cat@dog.gr said

    «ο Ρίτσος είχε γράψει στρατευμένα ποιήματα….που πάντως πρέπει να κριθούν με τα μέτρα της εποχής του»; Μπα, δεν νομίζω. Πρέπει να κριθούν με τα μέτρα της εποχής μας. Και με αυτά τα μέτρα τα Ρίτσεια στιχουργήματα είναι ιδεολογικώς σάπια και ποιητικώς μπαγιάτικα. Δεν άντεξαν το χρόνο. Είναι υπερεκτιμημένες ανοησίες. Ανήκουν στους κάθε είδους Κιμούληδες, και δυστυχώς έχουμε πολλούς από δαύτους.

  164. εδώ ο κόσμος χάνεται και τοξυρίζεται !!

  165. Γς said

    Τι να σου πω, πρωί πρωί;
    Θα σου έλεγα και μερεμέτια, αλλά δεν το λέω.

  166. Ρε φίλε οι ειδήσεις-έστω και από την Φινλανδία- πρωΐ-πρωΐ προσφέρονται !
    (ο μαυρούκος κάνει και το τεστ επιτυχούς επέμβασης 😉

  167. spiral architect said

    Ας περιμένουμε λοιπόν τα ποιήματα του Δένδια και των ομοίων του, για να κριθούν με τα μέτρα της εποχής μας … 😛

  168. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα!
    Να ποίηση που αντέχει στον χρόνο και είναι υγιής και στα φρονήματα:

    Ο Πρέκας διαβάζει ποίηση για το έπος του ’40

  169. spiral architect said

    Tο σχόλιο της κυρίας Κώττη πέρασε απ’ το αυστηρό μοντερέισο της «Κ» και δημοσιεύτηκε, όπως και ένα σχόλιο με μια παραπομπή προς την εδώ ανάρτηση.
    Απάντηση απ’ τον συγγραφέα δεν (πολυ)βλέπω να’ ρχεται και (δεν) ανησυχώ.
    Περιμένατε κατιτίς άλλο; 🙄

  170. sarant said

    169: Δημοσιεύτηκε, με αρκετές ώρες καθυστέρηση, περίπου 20 ώρες (και αφού γράφτηκε στο left.gr ότι δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο).

    Όχι, δεν περιμένω να απαντήσει ο κ. Κασιμάτης.

  171. spiral architect said

    Είναι φυσικό: Ένας αριστερός αποδέχεται τον Ρίτσο, αλλά και τον Ελύτη. Ένας δεξιός σαφώς και νιώθει νιώθει μια δυσανεξία για τον πρώτο και για τον δε δεύτερο τον αποδέχεται, έστω και να μην τον καταλαβαίνει νιώθοντας όμως περίεργα για το πως, μια απαγγελία ποιήματός του από έναν αριστερό ηθοποιό εντάχθηκε στο έργο ενός αριστερού συνθέτη.
    Τελικά για όλα φταίει η αριστερά. 😛
    Άσε δε, που πολλοί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και το ρίχνουν στα ευχολόγια, μπας και διαλυθεί ένα κόμμα που υπάρχει κοντά έναν αιώνα.
    Γιατί ρε γμτ; 🙄

  172. Theo said

    @143: Δεν είμαι ούτε του ράγκμπι ούτε της συγχρονισμένης κολύμβησης. Είμαι λάτρης της ποίησης (έχω γράψει και δημοσιεύσει κάποια ποιήματα) κι έχω μάθει να είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου στο γράψιμο, γι’ αυτό και με τους άλλους. Είμαι μαθητής του Νίκου Πεντζίκη (δείτε, αν θέλετε, τη μαρτυρία μου γι’ αυτόν που ανάρτησα την Κυριακή στο antifono.gr) που καταπολεμούσε με πάθος την ωραιολογία και την ωραιοπάθεια. Είμαι με τον Ρίλκε που γράφει:
    «Ρωτάτε αν είναι καλοί οι στίχοι σας. Ρωτάτε εμέναν. Ρωτήσατε, βέβαια και άλλους πριν. Τους στέλνετε στα περιοδικά. Τους συγκρίνετε μ’ άλλα ποιήματα, αναστατωνόσαστε όταν κάποιοι αρχισυντάχτες σάς γυρνάνε πίσω τα ποιητικά σας δοκίμια. Από δω και μπρος (μια και μου επιτρέψατε να σας δίνω συμβουλές) σας παρακαλώ να τ’ απαρνηθείτε όλ’ αυτά. Η ματιά σας είναι γυρισμένη προς τα έξω• αυτό, προπάντων δεν πρέπει να κάνετε τώρα πια. Κανένας δεν μπορεί να σας συμβουλέψει ή να σας βοηθήσει, κανένας. Ένας μονάχα δρόμος υπάρχει: βυθιστείτε μέσα στον εαυτό σας, αναζητήστε την αιτία που σας αναγκάζει να γράφετε, δοκιμάστε αν οι ρίζες της φυτρώνουν απ’ τις πιο βαθιές γωνιές της καρδιάς σας. Εξομολογηθείτε στον εαυτό σας: θα πεθαίνατε τάχα, αν σας απαγόρευαν να γράφετε; Τούτο, πρώτ’ απ’ όλα: αναρωτηθείτε, την πιο σιγηλή ώρα της νύχτας σας: Πρέπει να γράφω; Σκαλίστε βαθιά μέσα σας, να βρείτε την απόκριση. Κι αν η απόκριση τούτη αντηχήσει καταφατικά, … Ζυγώστε, τότε, τη φύση. Πασχίστε, τότε, να πείτε, σα να ‘σαστε ο πρώτος άνθρωπος πάνω στη γη, τι βλέπετε, τι ζείτε, τι αγαπάτε, τι χάνετε.» (Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή, μετ. Μάριου Πλωρίτη, Αθήνα 1995, σσ. 18-19)»
    Με βάση αυτά τα κριτήρια, ο Ρίτσος αποδεικνύεται επιπόλαιος, βερμπαλιστής και λίγος, ως ποιητής.

    @149: Αν σκεφτούμε όσα γράφει ο Ρίλκε, ένας που γράφει 10-12 ώρες την ημέρα, έχει δεν έχει έμνευση, για να είναι σε φόρμα, δεν είναι αληθινός ποιητής. Είναι απλώς ένας χειρώνακτας που στρατεύεται κάπου ή θέλει να βγάλει το ψωμί του. Αλίμονο, αν οι ποιητές είχαν υποδείγματα τον Διαμαντίδη ή τον Γκάλη!

    Φυσικά και μπορεί κανείς να κρίνει έναν ποιητή (και να τον απορρίψει) όταν διαβάσει ανθολογημένα ποιήματά του. Το πόσο αληθινός είναι φαίνεται κι από τα λίγα.

    Το αν ο Σαββόπουλος είναι εξουσιαστής ή αντεξουσιαστής δεν έχει καμία σχέση με το αν ο Ρίτσος ήταν οργανικός διανοούμενος ή όχι. Απλώς παρέπεμψα σε κάποια λόγια του που χαρακτηρίζουν εύστοχα περιπτώσεις τύπου Ρίτσου.

    Φυσικά όλοι έχουμε τις αντιφάσεις μας.

    @159: Νομίζω πως οι απαντήσεις μου στους προηγούμενους συσχολιαστές απαντούν και στο σχόλιό σου.

    @171: Κι εμένα που νιώθω αριστερός (μιας αριστεράς της ισότητας, της αδελφοσύνης, του δίκιου, του δοσίματος για τον άλλο και φυσικά όχι του σταλινισμού) και δεν αποδέχομαι ούτε τον Ρίτσο, ούτε τον Ελύτη, πού θα με κατατάξεις;

    Αν πρόσεξες, δεν εύχομαι να διαλυθεί ένα κόμμα αλλά το προβλέπω γράφοντας: «Όλα στη ζωή έχουν ένα τέλος.»
    Εκτός κι αν εσύ νομίζεις πως το ΚΚΕ είναι στοιχείο της αιωνιότητας. (Τι να κάνουμε; Πάντα το μεταφυσικό χαρακτηρίζει τους μαρξιστές.)

  173. Αντιφασίστας said

    171: Δεν επηρεάζουν οι πολιτικές μου πεποιθήσεις τα λογοτεχνικά μου γούστα. Αγαπώ τον λιτό Σεφέρη, τον επιγραμματικό Καβάφη αλλά και τον λυρικό Ρίτσο. »Τα γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή» είναι εξαιρετικό δοκίμιο αλλά όχι Ευαγγέλιο. Ο Ρίτσος πιθανόν να γινόταν οργανικός διανοούμενος αν είχε επικρατήσει το ΚΚΕ στον εμφύλιο. »Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης» μου άρεσε. Το ράγκπι και η συγχρονισμένη κολύμβυση ήταν παράδειγμα, ούτε εμένα μ’ αρέσουν.

  174. Αντιφασίστας said

    172, όχι 171.

  175. Theo said

    @171, αφιερωμένο εξαιρετικά:
    «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ήμουν κάποτε αλλιώς. Άλλοι αναζητάν να βρουν γιατί είμαι έτσι σήμερα. Ποιος είμαι ή ποιος ήμουν; Αναζητήσεις δίχως σημασία.
    Το κέρδος είναι ότι τους ξέφευγα διαρκώς.»
    (Τάσου Λειβαδίτη, «Απόδραση», από τη συλλογή «Εγχειρίδιο ευθανασίας», 1979)

  176. Theo said

    @173: Όπως θα κατάλαβες, συμφωνούμε στο θέμα πολιτικών πεποιθήσεων και λογοτεχνικών προτιμήσεων. Μόνο που δεν μπορώ να «χωνέψω» τον Ρίτσο, ενώ ο Ρίλκε ήταν και θα είναι η πυξίδα μου στην ποίηση.

  177. spiral architect said

    @Tteo, κάποτε είχα σχολιάσει εδώ μέσα περί της Γερμανίδας φωτογράφου και κινηματογραφίστριας Λένι Ρίφενσταλ, για το καθεστώς που αυτή υπηρέτησε και ανέδειξε σε συνδυασμό με το καλλιτεχνικό της έργο.
    Γενικά προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δημιουργού, όταν απολαμβάνω το έργο του, όμως αναπόφευκτα στο τέλος, έρχεται στο νου μου η τυχόν πολιτική του τοποθέτηση, οι εκπεφρασμένες του κοινωνικές απόψεις, ή τα (όποια) λοξοδρομήματά του.Τα λέω αλλά ταυτόχρονα δεν απαξιώνω το έργο του.
    Οπότε περί ορέξεως … κολοκυθόπιτα. 🙂

    Όσο για τα περί σταλινισμού κλπ πολιτικών χαρακτηρισμών που φύτρωσαν μετά το ’89-90, τις μαύρες βίβλους, τα εκατομμύρια 😯 νεκρών και τη στάση του τότε ηγέτη ενός πολιτικού πειράματος πρωτοφανούς και μοναδικού στα παγκόσμια χρονικά (ΕΣΣΔ) που εκ των πραγμάτων σαν κρατική υπόσταση βρισκόταν σε άμυνα, (πολεμική και μεταγενέστερα και οικονομική) δεν με βρίσκουν σύμφωνο, λόγω πολιτικής μου θέσης.
    Φροντίζω να μην καταπίνω αμάσητα ότι μού σερβίρουν, αλλά το άσχημο είναι ότι πολλοί αριστεροί τα υιοθετούν μπας και τους κακοχαρακτηρίσουν.
    Ας καταδικάσουμε λοιπόν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται γιατί (πάνω απ’ όλα) είμεθα politically correct.

  178. 172. Εντάξει Theo. Καταλάβαμε ότι παραμένετε εσαεί ένας «νέος ποιητής». Βέβαια πως απ’ το απόσπασμα του Ρίλκε καταλήγετε στο συμπέρασμα που καταλήγετε για το Ρίτσο, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
    Το χιούμορ μου για το Διαμαντίδη (είμαι βάζελος, γνωστός στο ιστολόγιο) προφανώς το πήρατε στα σοβαρά.
    Οφείλω πάντως να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό που πληροφορήθηκα από το σχόλιό σας: Πάντα το μεταφυσικό χαρακτηρίζει τους μαρξιστές. Ως τώρα πίστευα ότι ο μαρξισμός προσεγγίζει με επιστημονικό τρόπο (με τη διαλεκτική) τα κοινωνικά φαινόμενα. Μου ανοίξατε τα μάτια.

  179. τυφλόμυγα said

    Αρχιτέκτονα, ποια είναι η γνώμη σου για την Νέλλη (γνωστή ως Nelly’s);

  180. Theo said

    @177: «Γενικά προσπαθείτε να αποστασιοποιηθείτε από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δημιουργού», όμως ταξινομείτε όπως σας βολεύει (βλ. σχ. 171) όσους τους ασκούν κριτική, είτε για την ποιότητα του έργου τους είτε για την πολιτική στράτευσή τους. Μάλλον για να συζητήσετε … απροκατάληπτα.

    Όσο για τον σταλινισμό που είχε τα περισσότερα θύματα στην Ιστορία (συναγωνίζεται σ’ αυτό με τον θυγατρικό του μαοϊσμό) δεν χρειαζόταν να έρθει το ’89-90, για να το καταλάβω. Το είχα ήδη συνειδητοποιήσει από το ’73, με το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του Σολτζενίτσιν.

    @178: Για τον Ρίτσο και τον Ρίλκε, αναλογισθείτε τη φράση του τελευταίου: «Η ματιά σας είναι γυρισμένη προς τα έξω».
    Φυσικά και ο νηπιώδης φιλοσοφικά «διαλεκτικός υλισμός», όπως το προσέλαβαν τα καθεστώτα της υπαρκτής γραφειοκρατείας, συγγνώμη, του «σοσιαλισμού», ήθελα να πω, είχε πάντα το στοιχείο της μεταφυσικής: Ο κομμουνισμός, η αταξική κοινωνία, κλπ. που θα έλθουν από τη δικτατορία του «καλού» προλεταριάτου καί άλλα ηχηρά και φαιδρά παρόμοια…

  181. 180. Μάλιστα. Άρα δε μιλούσατε για το μαρξισμό αλλά «όπως τον προσέλαβαν τα καθεστώτα κλπ.». Ξέρετε τι θα σας έλεγαν στο χωριό μου; «Ούτε στο σακί, ούτε στο σακούλι δε μπορούμε να σας βρούμε ποτέ κύριε Τεό»…

  182. spiral architect said

    @180α: Δεν «ταξινόμησα» εσένα, γενικά μίλησα. Σαφώς και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    Μην μπλέκετε το καλλιτεχνικό με το πολιτικό.

  183. Ηλεφούφουτος said

    sx. 181 Πόσο μάλλον που: σχ. 180 «Ο κομμουνισμός, η αταξική κοινωνία, κλπ. που θα έλθουν από τη δικτατορία του “καλού” προλεταριάτου καί άλλα ηχηρά και φαιδρά παρόμοια» +
    σχ. 172 «μιας αριστεράς της ισότητας, της αδελφοσύνης, του δίκιου, του δοσίματος για τον άλλο …)»

  184. spiral architect said

    @179:
    τυφλόμυγα, κάνω παραλληλισμό δυο φωτογράφων της εποχής:
    – Νelly’s: Η φωτογράφος της προσφυγιάς (στην Ελλάδα)
    – Κώστας Μπαλάφας: Ο φωτογράφος της αγροτιάς και της Αντίστασης
    Αμφότερους κάποιοι κριτικοί εκλαμβάνουν το έργο τους σαν ρεπορταζιακό και τους συνειρμούς που αυτό αποπνέει σαν αφελείς.

    Εγώ – φωτογραφικά μιλώντας – τους βλέπω σαν τους steet photographers της εποχής τους.

    Παρεμπιπτόντως η Νέλλη επηρεάστηκε από την Ρίφενσταλ, όταν η τελευταία είχε επισκεφτεί την Αθήνα και συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο, όταν πήγε να φωτογραφήσει τους Ολυμπιακούς του ’36. Η επιρροή αυτή φαίνεται σε επόμενα έργα της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά. Δεν ήταν όμως τόσο φορμαλίστρια και πομπώδης όπως η Ρίφενσταλ και ευτυχώς γι’ αυτή δεν έκανε εξόφθαλμη προπαγάνδα του μεταξικού καθεστώτος.

    Επίσης παρεμπιπτόντως, του Κώστα Μπαλάφα είναι και αυτή η φωτογραφία, για την οποία έγινε σούσουρο τις γιορτές.

  185. sarant said

    180: Ο καπιταλισμός και οι αποφύσεις του έχουμε μετρήσει πόσα θύματα είχαν; Γιατί κάπου πρέπει να χρεώσουμε τους νεκρούς των παγκοσμίων πολέμων, της αποικιοκρατίας, του συστηματικού υποσιτισμού του τρίτου κόσμου, αν θέλετε να επιδοθούμε στη λογιστική του θανάτου.

  186. Theo said

    @183: Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο, φίλε μου, και θα δεις πως αυτά τα δύο συνδυάζονται.
    Αλλά το είπε ο Λειβαδίτης: «Ποιος είμαι ή ποιος ήμουν; Αναζητήσεις δίχως σημασία.
    Το κέρδος είναι ότι τους ξέφευγα διαρκώς.”

    @185: Και πάλι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» μετρά περισσότερα θύματα στη λογιστική του θανάτου από οτιδήποτε άλλο στον 20ο αιώνα.

  187. τυφλόμυγα said

    184, Δεν ήξερα α) ότι η Νέλλη επηρεάστηκε από την Ρίφενσταλ και β) ότι αυτή η φωτογραφία ήταν του Μπαλάφα. Ευχαριστώ.

    Ρώτησα για την Νέλλη γιατί μ’ αρέσει το έργο της και θέλησα μια δυο φορές να γράψω εδώ γι’ αυτήν, αλλά αυτολογοκρίθηκα. 🙂

  188. spiral architect said

    @186: Είδες τελικά που το ποιητικό σου πνεύμα σε οδηγεί στην πεζή λογιστική.
    Εξ άλλου οι αμυντικές χειροβομβίδες του Β’ΠΠ έκαναν μεγαλύτερη ζημιά.

  189. Theo said

    @183: Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να νιώθει αριστερός και να μην είναι μαρξιστής;
    Πάντα ο μαρξισμός προσπάθησε να μονοπωλήσει την αριστερά αλλά σήμερα, μετά το ’89-90, οι συγκυρίες δεν τον ευνοούν.

    @188: Ο ποιητής είναι άνθρωπος πρώτ’ απ’ όλα και πονά για τους ανθρώπους που χάνονται για οποιονδήποτε λόγο ή από οποιαδήποτε ιδεολογία. Για μένα οι δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμυρίων θυμάτων κάθε ιδεολογίας μετράνεπάρα πολύ.
    Αλλά για τους μαρξιστές αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όπως είχε πει ο Μάο: «Αν γίνει πηρυνικός πόλεμος, θα σκοτωθούν 3000.000.000 Κινέζοι. Αλλά θα μείνουν άλλα 3000.000.000», για να οικοδομηθεί ο γραφειοκρατικός «σοσιαλισμός» φυσικά.

  190. Theo said

    διόρθωση:
    300.000.000, όχι 3000.000.000.

  191. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    186β: Ακόμα κι αν ακολουθήσουμε τη δική σου λογική περί λογιστικής του θανάτου, συμπεραίνουμε ότι ο καπιταλισμός έχει πετύχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στον μικρότερο δυνατό χρόνο με το μικρότερο δυνατό κόστος. Χιροσίμα, 80.000 «τυχεροί», στον άλλο κόσμο μέσα σε 58+1 δεύτερα από τη στιγμή που αφέθηκε στο κενό «το μικρό αγόρι», σου κάνω σκόντο τους 150.000 άτυχους που ξεκίνησαν το ίδιο ταξίδι μετά από 6 μήνες αναψυχής στο ειδυλιακή μεταπολεμική Χιροσίμα. Ναγκασάκι, 50.000 νεκροί στο λεπτό (παραλίγο να έχουμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ!!!) και άλλοι τόσοι τους επόμενους μήνες. Όπως και να το κάνουμε τα ρεκόρ αυτά είναι απλησίαστα, δείχνουν την ασυναγώνιστη ικανότητα του καπιταλισμού στην εφαρμογή της βιομηχανικής θεωρίας σε μάκρο καταστάσεις.

    Ο Α΄ΠΠ είχε 20εκ νεκρούς σε τέσσερα χρόνια και ο Β΄ΠΠ 60εκ σε έξι χρόνια.

    Το 1973 που o Σολζενίτσιν κυκλοφορούσε το βιβλίο του, αποχωρούσαν οι Αμερικανοί από το Βιετνάμ και οι Βιετναμέζοι μετρούσαν 2εκ νεκρούς λόγω του πολέμου, δε βάζω τους 50.000 Αμερικανούς γιατί λογίζονται ως απώλειες που προήλθαν από την δράση των κόμις. Αλλά και πάλι γαμώ το κέρατό μου, αναλογία 200/5!!!!

    Για το Ιράκ της τελευταίας εικοσαετίας τι να πει κανείς;

    Ρε απατεώνα νεοέλληνα, χρησιμοποιείς δημιουργική λογιστική ακόμα και στη «λογιστική του θανάτου»;

  192. Αντιφασίστας said

    Το σημερινό θέμα στάθηκε αφορμή να μιλήσουμε για ποίηση και να κατατεθούν πολύ ενδιαφέροντα σχόλια. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον φίλο Theo, που έπαιξε τον συνήγορο του … διαβόλου και βοήθησε έτσι να γίνει παιχνίδι. 🙂
    Δυστυχώς, τον Ρίλκε τον ξέρω μόνο μέσω των μεταφράσεων του Δικταίου και της Τοπάλη και, ως γνωστόν, traduttore traditore.
    Ως αριστερός δεν νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ για τα εγκλήματα του σταλινισμού, μια που θεωρώ ότι αυτό το καθεστώς ήταν κρατικός καπιταλισμός.
    Στα εγκλήματα του καπιταλισμού, Νικοκύρη, θα συμπεριελάμβανα και τα ναζιστικά εγκλήματα, αφού ο ναζισμός και ο φασισμός είναι τα έσχατα καταφύγια του κεφαλαίου.
    Περισσότερα για τα εγκλήματα του καπιταλισμού εδώ:
    http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=59276

  193. Theo said

    @191: Ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό «απατεώνα νεοέλληνα». Σου υπενθυμίζω όμως πώς μόνο τα θύματα του Στάλιν και του Μάο είναι από 80 ώς 100 εκατομμύρια. Αν προσθέσουμε και τα θύματα του Λένιν, του Χρουστσόφ, του Πολ Ποτ, του Χότζα κι όλων των άλλων «φωτισμένων» μαρξιστών ηγετών δεν ξέρω πού θα φτάσουμε. Και φυσικά στα θύματα του Β΄ΠΠ συμπεριλαμβάνονται και οι νεκροί Πολωνοί, Λετονοί, Λιθουανοί, Εσθονοί και Φινλανδοί στις χώρες των οποίων εισέβαλε απρόκλητα «ο Στάλιν που ανάβει τα μεγάλα ηλεκτρικά/στον ορίζοντα/κι ακούμε κάτου απ’ τα τούνελ της νύχτας/τη βουή των τραίνων/που μεταφέρουν λάδι και ψωμί και κάρβουνο/στους πεινασμένους», κατά τον αγαπητό σας Ρίτσο.

  194. Theo said

    @191: Και γιατί όταν καταδικάζει κανείς τα εγκλήματα του γραφειοκρατικού «σοσιαλισμού» πρέπει να απολογείται και για τα θύματα των Αμερικάνων, κλπ. καπιταλιστών; Τρίτος, τέταρτος, πέμπτος δρόμος δεν υπάρχει;
    (Αν θέλεις να δεις πόσο τα «χώνω» στους Αμερικάνους, διάβασε τα σχόλιά μου στο άρθρο του Μίχα: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=18989)

  195. qq said

    Λογιστική του θανατά. Σκάω στα γέλια. Καθότι προτιμώ την λογιστική των ζωών. Από το ένα δις να πας στο 7 και να καταλήξεις στο 9. Το κακό με τη λογιστική του θανάτου είναι ότι πάντα ήταν η κύρια ιδεοληψία του μαρξισμού. Καθότι για να οικοδομήσεις το κομμουνιστικό παράδεισο πρέπει να σπάσουν μερικά κεφάλια. Ο φίλτατος σας Πολ Ποτ είχε υπολογίσει τα ποσοστά επακριβώς. Τα 2/3. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία άλλη ιδεολογία, πολιτική ή μη. Άρα, κάτι σάπιο υπάρχει με αυτή την ιδεολογία. Καθήκον των διανοούμενων είναι να ψάξουν και να το βρουν, το σάπιο.

  196. spiral architect said

    Αφήστε δε, που ο Μάο δεν έχει πει κάτι τέτοιο.
    (Τεό, δεν βάζεις και κάνα λίκνο, έστω και στα κινέζικα μπας και το τεκμηριώσεις)

    Ο Μάο (που ήταν δάσκαλος το επάγγελμα) έχει πει διάφορα, πολλοί σαν και σένα του καταλογίζουν το αμίμητο: «άμα κατουρήσουν μαζί 1 δις Κινέζοι, θα σας πνίξουν», αλλά τέτοια θανατερή παπάντζα, ούτε έχει ξεστομίσει, ούτε έχει γράψει στα «αποφθέγματά του – γνωστό και σαν «Κόκκινο Βιβλίο».

    Όπως γράφει και ο σ. Ορεσίβιος παραπάνω: «Ούτε στο σακί, ούτε στο σακούλι δε μπορούμε να σας βρούμε ποτέ κύριε Τεό” έχων απόλυτο δίκιο.
    Τέλος από μένα. 😀

  197. sarant said

    192: Μα, είπα για τις αποφύσεις του καπιταλισμού!

  198. Αντιφασίστας said

    195: Όταν συνέλθεις από τα γέλια, πε πράμα και για τα εγκλήματα του καπιταλισμού. Ο υπαρκτός »σοσιαλισμός» πέρασε στην ιστορία. Ο κτηνώδης καπιταλισμός, όμως, συνεχίζεται και σπέρνει πτώματα και φτώχεια σ’ όλον τον πλανήτη. Βγες, λοιπόν, από τη νεοφιλελέ νιρβάνα και κοίτα γύρω σου.

  199. Theo said

    @196: Το ρητό του Μάο το είχα διαβάσει πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια στην Ιστορία του Ρεημόν Καρτιέ. Δεν την έχω τώρα, για να ψάξω.
    Αν κάποιος έχει το βιβλίο και το βρει, ας μας ενημερώσει.

    Όσο για το σακί και το σακούλι, σου αφιέρωσα το ποίημα του Λειβαδίτη.

  200. Γς said

    Κι η Χρυσή Βροχή.
    Αυτοί ήταν Θεοί!
    Δίας, Δανάη, Περσέας, Μέδουσα, Πήγασος, Ανδρομέδα, Αθηνά και η ασπίδα της, Τύρινθος, Μυκήνες.

  201. Γς said

    200:
    Ωχ, ήταν γι αλλού («Χτες έριξε καρεκλοπόδαρα»)

  202. qq said

    198 (να συνέλθω αποκλείετε). Κατά το πρώτο μάθημα περί πολιτικής οικονομίας μαθαίνεις, ο καπιταλισμός δεν έχει ιδεολογία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην ουσία είναι ανύπαρκτος, αν οι αντίπαλοι του δεν φρόντιζαν να το ονοματίσουν. Έτσι απέκτησε σάρκα και οστά. Και μέσω αυτής της ονοματοποιίας απέκτησαν και οι ίδιοι υπόσταση. Ένα σύστημα που άλλοι του φόρτωσαν ένα όνομα, ώστε με ευκολίες να μπορέσουν να του φορτώσουν και ότι κακό υπάρχει και συνεχίζει. Ο φασισμός, μα τι άλλο, καπιταλιστικός. Έλα όμως που και στους κόκκινους υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει φασισμός.

  203. freierdenker said

    199, μου φαίνεται ο Μάο είπε κάτι χειρότερο

    So, how many will be killed cannot be known. The best outcome may be that only half of the population is left and the second best may be only one-third. When 900 million are left out of 2.9 billion, several five-year plans can be developed for the total elimination of capitalism and for permanent peace. It is not a bad thing.

    http://www.marxists.org/reference/archive/mao/selected-works/volume-8/mswv8_10.htm

  204. spiral architect said

    @199: Κι εγώ σου αφιερώνω λίγο από Γκούσταβ Κλούσιτς τον πρωτοπόρο φωτογράφο της σοβιετικής αβανγκάρντ, πατέρα του φωτομοντάζ και του μερικού επιχρωματισμού ασπρόμαυρων εκτυπώσεων για χρήση σε προπαγανδιστικές αφίσες και πανό.
    Αφιερώνεται και στην Τυφλομυγούλα. 🙂

  205. Αντιφασίστας said

    Πρώτη φορά ακούω ότι κάτι ανύπαρκτο μπορεί να είναι τόσο εγκληματικό. Θα έλεγα ότι το ρίξαμε στη μεταφυσική, αν δεν μου είχες πετάξει κατακέφαλα την πολιτική οικονομία, η οποία ως γνωστόν είναι αντικειμενική και ουδέτερη.

  206. qq said

    Η μόνη ιδεολογία του καπιταλισμού, αν μπορείς να την πεις έτσι, είναι οι τέσσερις ελευθερίας της ΕΕ. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ.

  207. Theo said

    @204: Μπα, κι εγώ νόμιζα ότι έβαλες τέλος!!

    Όσο για το ρητό του Μάο, κάθε άλλο παρά παπάντζα είναι, όπως αποδεικνύεται με το link του σχ. 203, για το οποίο δεν βλέπω να έχεις λόγια να το διαψεύσεις.

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    189 – Ενώ ο Τρούμαν, που εξαφάνισε σε ένα δευτερόλεπτο, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κι όταν ο ΟπενχάΪμερ αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της καταστροφής του είπε, λερώσαμε τα χέρια μας με αίμα, του απάντησε, δεν πειράζει, θα τα πλύνουμε και θα καθαρίσουν, είναι ανθρωπιστής. Είναι φανερό, οτι οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, επηρεάζουν την κρίση σου, και αυτο μάλλον σε αδικεί.
    Όσο για τον Λειβαδίτη (και όσοι τον ενστερνίζονται σ΄αυτο το θέμα) που νόμιζε οτι ξέφυγε, τελικά ακολούθησε την μοίρα των έμβιων όντων. Μόνο αυτός που θα ξεφύγει απο την θερμοδυναμική ισοροπία, θα μπορεί να μιλάει για πραγματική ελευθερία, οι υπόλοιποι με τον έναν η τον άλλον τρόπο, θα υπακούουν σε κάποιους νόμους.

  209. Theo said

    @208: Φαίνεται πως τα γυαλιά σου σ’ εμποδίζουν να διαβάζεις σωστά.
    Έγραψα στο σχόλιο 189 πως «πονώ για τους ανθρώπους που χάνονται για οποιονδήποτε λόγο ή από οποιαδήποτε ιδεολογία. Για μένα οι δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμυρίων θυμάτων κάθε ιδεολογίας μετράνε πάρα πολύ». Αυτό το «κάθε ιδεολογίας» σου διέφυγε;

    Και για τους Αμερικάνους, διάβασε όσα γράφω στο σχ. 194 ή πήγαινε στο link που παρεπέμπω.

  210. Ηλεφούφουτος said

    Τεο 189 Για τις αντιφάσεις μίλησα.
    Πιο «ηχηρό και φαιδρό παρόμοιο» είναι η αταξική κοινωνία (σχ. 181) από μια αριστερά «της ισότητας, της αδελφοσύνης, του δίκιου, του δοσίματος για τον άλλο» που επικαλείσαι εσύ μόλις σχόλια πιο πάνω (και δεν λες τέλος πάντως και από ποιον εκφράζεται πολιτικά);

  211. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    193: Όταν ισχυρίζεσαι ότι σε μια χώρα 170εκ όπως η Σοβιετική Ρωσία του 1930-1950, υπήρξαν 80 με 100εκ νεκροί λόγω πολιτικών διώξεων, τότε νομίζω ότι υπερβάλεις και ακυρώνεις τα όποια ψήγματα αλήθειας και αντικειμενικότητας υπάρχουν στην επιχειρηματολογία σου. Δεν γίνεται να ισχύουν αυτοί οι αριθμοί διότι θα δημιουργούνταν εμφανής ελάττωση του πληθυσμού και αντίστοιχη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία δεν προκύπτει ιστορικά από καμία πηγή.

    Για το ξέσπασμα του Β΄ΠΠ δεν ευθύνονται οι Σοβιετικοί. Από τη στιγμή που τους πήρε η μπόρα τι έπρεπε να κάνουν, να κάτσουν να σφαχτούν για να μην τους πούνε εγκληματίες κάποιοι μετά από 60 χρόνια. Ας είμαστε λίγο σοβαροί.

    194: Όταν τα εγκλήματα που έγιναν στον υπαρκτό καταδικάζονται γιατί ήταν εκτός των προγραμματικών δηλώσεων και οδήγησαν μέχρι κάποιο σημείο στην αυτοκατάργηση του ως συστήματος που θα οδηγούσε σε μια κοινωνία ισότητας και αλλεγγύης, τότε μιλάμε για θεμιτή κριτική. Το παράξενο είναι ότι η αποτυχία του υπαρκτού δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση την πορεία του καπιταλισμού αφού κι αυτός, ούτε πέτυχε ούτε επιδίωξε ποτέ να οδηγήσει την κοινωνία στις αντίστοιχες προσδοκόμενες συνθήκες. Η χρυσή του πεντηκονταετία (μόνο στο δυτικό ημισφαίριο) συμπίπτει με την ύπαρξη του αντιπάλου δέοντος. Από τη στιγμή που αυτό εξέλειψε, τελείωσε και το πάρτυ του «ανθρώπινου καπιταλισμού» που εκφράστηκε από τη σοσιαλδημοκρατία και τον υποτιθέμενο τρίτο δρόμο. Ο τρίτος, ο τέταρτος ή πέμπτος δρόμος, ήταν έξυπνες ευφευρέσεις των γνήσιων υποστηρικτών του πρώτου δρόμου (Κέυνς) προκειμένου να αποτραπεί κάθε υποψία για επαναστατικές δράσεις των μαζών που θα οδηγούσαν ειρηνικά ή βίαια στον δεύτερο δρόμο. Η δουλειά έγινε και παίρνουν τώρα το δρόμο τους προς τον κάλαθο της ιστορίας.

  212. Theo said

    @210: Σου τα εξήγησα, φίλε μου, στα σχ. 186 και 189.
    Ναι είναι φαιδρή η πίστη πως ο άνθρωπος μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά και να φτάσει σε μια αταξική κοινωνία. Μπορούν όμως να βελτιωθούν οι κοινωνικές δομές και να ευνοούν περισσότερη ισότητα αδελφότητα, δικαιοσύνη, δόσιμο. Κι αυτό ξεκινά από την αλλαγή του καθενός μας.

    Δεν περίμενα όμως πως θα μου ζητούσες και διαβεβαίωση κομματικών φρονημάτων.
    Δεν με εκφράζει κανένας πολιτικά. Κατά καιρούς συμπαθώ διάφορα πολιτικά σχήματα αλλά δεν έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε κανένα. Έτσι, για να μπερδεύω ταξινομητές και ταξινομημένους.

  213. Αντιφασίστας said

    206: Καλά λένε ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό. Τώρα γελάω εγώ. Θα το προτείνω τον Δεκέμβριο για σχόλιο της χρονιάς.

  214. Theo said

    @211: Τα 80 με 100 εκατομύρια νεκροί είναι συνολικά στις δύο χώρες (έγραψα: «τα θύματα του Στάλιν και του Μάο»), τα μισά περίπου είναι στη Σοβ. Ένωση. Στη δεκαετία του ’30 στην ΕΣΣΔ υπήρξε υστέρηση πληθυσμού πάνω από δέκα εκατομύρια κι η κυβέρνηση αλλοίωσε τα στοιχεία των τελευταίων απογραφών, για να μη φαίνεται αυτό.
    Τον πόλεμο τον ξεκίνησαν στην Πολωνία ο Χίτλερ με τον Στάλιν. Δεν απείλησε κανένας Πολωνός να σφάξει Σοβιετικούς, για ν’ αντιδράσουν έτσι.

  215. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    214: Δεν είναι σωστό να αλλάζουμε την ιστορία για να εξυπηρετήσουμε την επιχειρηματολογία μας. Ο Β΄ΠΠ ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με την εισβολή του γερμανικού στρατου στην Πολωνία. Η ΕΣΣΔ μπήκε αμυνόμενη στον πόλεμο τις 22 Ιουνίου 1941.

  216. Theo said

    @215: Μου αρέσει που δεν αλλάζεις την Ιστορία!!

    Αντιγράφω από τη Wikipedia:

    «Η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 και ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. 17 ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και στα πλαίσια του συμφώνου αυτού, ακολούθησε η σοβιετική εισβολή. Στις 6 Οκτωβρίου 1939 η Πολωνία είχε πλέον υποταχθεί πλήρως.»

    και:

    «Ο Ρωσοφινλανδικός πόλεμος του 1939 ή Χειμερινός Πόλεμος ήταν η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Φινλανδίας το 1939-40. Ξεκίνησε με τη σοβιετική εισβολή στο φινλανδικό έδαφος την 30η Νοεμβρίου 1939 και τελείωσε στις 13 Μαρτίου 1940 με τη συνθήκη ειρήνης της Μόσχας. Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε ως παράνομη την επίθεση και απέβαλε από τις τάξεις της τη Σοβιετική Ένωση στις 14 Δεκεμβρίου 1939.»

    Εδώ σταματώ τον μεταξύ μας διάλογο.

  217. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    216: Ούτε η εισβολή της ΕΣΣΔ στην ηττημένη Πολωνία ούτε ο Ρωσοφιλανδικός πόλεμος συνιστούν την έναρξη του Β΄ΠΠ από μέρους της. Είπαμε, όχι απατεωνιές τύπου λογιστικής του θανάτου…

  218. Ηλεφούφουτος said

    σχ 212 Μου το εξήγησες λέγοντας «Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο, φίλε μου, και θα δεις πως αυτά τα δύο συνδυάζονται»;

    Μα τότε αντιφάσκεις και πάλι αφού τώρα (σχ 212) λες ότι όχι μόνο η αταξική κοινωνία δεν συνδυάζεται αλλά είναι κάτι φαιδρό ενώ αλλάζεις την απόλυτη διατύπωση «μια αριστερά της ισότητας, της αδελφοσύνης, του δίκιου, του δοσίματος για τον άλλο» (το οποίο είναι εξίσου ηχηρό όσο και η αταξική κοινωνία-ρώτα όποιον θες αν δεν πιστεύεις εμένα τον Ηλεφούφουτο) σε «να ευνοούν περισσότερη ισότητα αδελφότητα, δικαιοσύνη, δόσιμο.»

    Επίσης ούτε εγώ ούτε κανείς σού ζήτησε κομματικά φρονήματα. Απλώς θεωρώ φυσιολογικό να ρωτήσω κάποιον που δηλώνει αριστερός αντίθετος με το μαρξισμό ποια εκδοχή της Αριστεράς τον καλύπτει.

    Συγγνώμη αλλά αυτά και ορισμένα άλλα εμένα μου φαίνονται ένα διαρκές σλάλομ υπεκφυγών.
    Καλύτερα είναι να πεις τίμια και απλά ότι ο Ρίτσος για σένα είναι κακός ποιητής επειδή παρέμεινε ώς το τέλος της ζωής του ΚΚΕ και ένας ποιητής δεν είναι δυνατόν να είναι ΚΚΕ.

  219. Αντιφασίστας said

    Πάντως, Ρεμάλι, ο τρίτος δρόμος, ο ευρωκομμουνισμός, δεν έχει καμιά σχέση ως προς τις προθέσεις με τους εναλλακτικούς δρόμους και τα πονηρά μονοπάτια των διάφορων Γκίντενς, Μπλερ και Γιωργάκηδων. Πιστεύω ότι ήταν μια τίμια και ειλικρινής προσπάθεια του ΙΚΚ, κυρίως, και του Μπερλίνγκουερ να οικοδομηθεί η σοσιαλιστική και αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία χωρίς τις διαστροφές και τα εγκλήματα του »υπαρκτού». Απέτυχε, αλλά η ιστορία συνεχίζεται και το μέλλον αόρατο.

  220. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    219: Σωστός φίλε Αντίφα, η ιστορία συνεχίζεται ανεξάρτητα από τη μεμονομένη βούληση του κάθε σφωγγοκωλάριου του καπιταλισμού που φοβάται μην χάσει τη ελάχιστα ζηλευτή θεσούλα του.

  221. Theo said

    @218: Νομίζω πως όλα όσα έγραψα είναι λογικά. Όποιος θέλει να βρίσκει αφορμές για να μην απαντά ευθέως στον συνομιλητή του πάντα θα βρίσκει. Ο καλοπροαίρετος μπορεί να καταλάβει.

    Σου γράφω μόνο (και τελειώνω εδώ το μεταξύ μας διάλογο) πως τους καλλιτέχνες δεν τους κρίνω από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Ο Ρίτσος με απωθεί ως ποιητής. Κι ο Κωστής Μοσκώφ που παρέμεινε ώς το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ ήταν φίλος μου μέχρι τέλους.

  222. qq said

    213
    Να το προτείνεις. Θα με κάνει υπερήφανο ότι συνέφερα σε κάτι, έστω αν είναι ένα γέλιο. Ξέρεις τις τέσσερις ελευθερίες? Για να γελάσεις περισσότερο σου λέω, η βασική ιδεολογία του καπιταλισμού είναι, βλέποντα και κάνοντας. Η αγορά και η κοινωνία εν γένει είναι ένα τελείως χαώδες σύστημα και δεν ρυθμίζονται, οπότε είναι γελοίο να προσπαθήσεις κάτι τέτοιο.

  223. Μόλις έλαβα το εξής φαξ:

    Αγαπητέ Ορεσίβιε

    Μόλις με πληροφόρησε ο Αριστοφάνης, ότι ο κ. Theo, σχολίασε στου Σαραντάκου, ότι: » Όχι, ο Αισχύλος δε με απωθεί. Έχει ένα ρυθμό, που ξεπερνά κατά πολύ αυτόν του Ρίτσου» Συγκινήθηκα βαθύτατα. Δεν γνώριζα ούτε ο ίδιος ότι βασικό χαρακτηριστικό του έργου μου είναι ο ρυθμός, Θεωρούσα αφελώς ότι αν υπάρχει κάτι σημαντικό στα έργα μου είναι ότι κατάφερα να έχω καθολική αντίληψη για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον της εποχής μου, ότι είμαι ο πρώτος που, με την τραγωδία μου Οι Πέρσες, άντλησα τη θεματολογία από ιστορικά γεγονότα ή ότι ήμουνα ο πρώτος που χρησιμοποίησα την τεχνική της κλιμακούμενης ανησυχίας για να οδηγηθεί ο μύθος στην απαιτούμενη κορύφωση κλπ Ήμουνα κι εγώ μανιώδης με το γράψιμο – και είμαι ο πολυγραφότερος του σιναφιού μου- αλλά στην εποχή μου με επαινούσαν γι’ αυτό, δε με κατέκριναν. Τώρα βλέπω ότι εσείς έχετε προοδεύσει. Φαντάζομαι ότι σε λίγο καιρό, όποιος έχει εκδώσει δεύτερο βιβλίο θα αποκλείεται από τα Νόμπελ, έτσι δεν είναι; Αυτό που με στενοχώρησε στα σχόλια του Τεό, είναι άλλο. Μιλάει περιφρονητικά για τον Κάρολο Μάρξ, ένα παιδί που έχει επηρεαστεί από τους Πέρσες μου, όπως κι ο Ουγκό, ο λόρδος Βύρωνας κι ο Γκαίτε. Τα συμαθούσα αυτά τα τέσσερα παιδιά αλλά τώρα, με τα σχόλια του Τεό, κλονίστηκα λιγάκι. Τέλος πάντων, εδώ υπάρχει έλεγχος στο διαδίκτυο και δε μπορούμε να σας παρακολουθούμε πολύ. Δεν έχω το φαξ του Τεό, πες του τους χαιρετισμούς μου.

    Αισχύλος

    και για την αντιγραφή του φαξ

    Ορεσίβιος

  224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    209 – Γυαλιά ευτυχώς δεν φοράω ακόμα, και διαβάζω μια χαρά, το σχόλιό σου επιβεβαιώνει, αυτό που έγραψα για την κρίση σου. Κρίνεις π.χ ένα ποίημα, με γνώμωνα οτι το έγραψε κάποιος που αντιπαθείς, και επιπλέον, κατακρίνεις όλο το ποιητικό του έργο, με γνώμωνα ένα ποίημα που αναφέρεται στον Στάλιν, αρκετά αντικειμενική κρίση.
    Βέβαια, αν κρίνουμε απο τα υπόλοιπα σχόλιά σου, δεν σε ενδιαφέρει η κριτική κατά του Ρίτσου, ούτε το όποιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, μιας και δεν ανήκεις πουθενά όπως λές, αλλα βάλλεις κατα ενός ανύπαρκτου, εδω και 25 χρόνια συστήματος. Να αποσπάσεις την προσοχή θέλεις, και απ΄οτι φαίνεται το έχεις καταφέρει.
    Πάντως επιμένω, μάλλον αδικείς τον εαυτό σου με αυτην την στάση.

  225. Γς said

    223:
    >εδώ υπάρχει έλεγχος στο διαδίκτυο και δε μπορούμε να σας παρακολουθούμε πολύ

    >Μόλις με πληροφόρησε ο Αριστοφάνης

    Τσόντες θα βλέπει αυτός

  226. Αντιφασίστας said

    Ότι η ασύδοτη αγορά είναι ένα εντελώς χαώδες σύστημα και το ξέρουμε και το ζούμε. Αν δεν προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε σ’ αυτή την ασυδοσία, τότε θα μας καταπιεί αμάσητους κι εμάς και τον ωραίο πλανήτη μας. Προσπαθείς να παρουσιάσεις τον καπιταλισμό ως φυσικό φαινόμενο, αλλά αυτή η άποψη είναι μάλλον παλιομοδίτικη. Τέλος πάντων, αυτά είναι θέματα χιλιοσυζητημένα, με επιχειρήματα υπέρ και κατά. Εγώ πιστεύω ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, εσύ πιστεύεις, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ότι ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο. Η ιστορία, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται με τις πανουργίες της και τα καπρίτσια της και πάσα πρόβλεψις αδύνατος. 😉

  227. Ηλεφούφουτος said

    Τεο 221 Όλοι έχουμε φίλους με πολιτικά φρονήματα αντίθετα από τα δικά μας, Η απαξίωσή σου προς το Ρίτσο αφορούσε το ποιητικό του έργο. Όσο καλοπροαίρετα κι αν δει κανείς αυτά που προβάλλεις και επισήμανα, δεν βγάζουν συνοχή, όπως συμβαίνει με κάθε ανομολόγητη εμπάθεια.

    Συμφωνώ όμως ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση.

  228. sarant said

    223: Έφτασε η φήμη του ιστολογίου τόσο μακρυά; Καμαρώνω!

  229. 228. Νοικοκύρη, μην παραξενευτείς αν φτάσει και κανένα σχόλιο από το Ν.Γ.Πεντζίκη και να ζητάει από τον Τεό να πατήσει λιγάκι φρένο. Ξέρεις κι ο Πεντζίκης το 1943, σε ηλικία 35 ετών έγινε μέλος του ΚΚΕ.

  230. Theo said

    @223: Άλλη φορά, κ. Ορεσίβιε, θα ζητώ τη έγκρισή σας αν πρόκειται να εκφράσω κάποια κρίση για τον Αισχύλο, τον Μαρξ, για τα βραβεία Νομπέλ, κλπ., μήπως και μέσω υμών έρθει κάποια φωνή από το υπερπέραν και με κατσαδιάσει. Αυτό λέγεται δημοκρατική πολυφωνία; Έτσι δεν είναι;

    @224: Ναι, ρε Λάμπρο, με κατάλαβες πολύ καλά (μέσ’ από τα ιδεολογικά γυαλιά σου). Θἐλω να κάνω φασαρία, ν’ αποσπάσω την προσοχή, δε μ’ ενδιαφέρει η ποίηση, έχω εμπάθεια, κατακρίνω όλο το ποιητικό έργο του Ρίτσου με γνώμονα ένα ποίημα, κλπ. Ουτ’ εγώ δεν έχω καταλάβει τόσο καλά τον εαυτό μου.
    Να ‘σαι καλά!

  231. Ηλεφούφουτος said

    229 άσε που είχε ζωγραφίσει το Στάλιν σαν βυζαντινό άγιο!

  232. Theo said

    @229:
    Ο Πεντζίκης δεν ξέρω αν έγινε μέλος του ΚΚΕ ή ήταν απλώς συμπαθών (μάλλον το δεύτερο). Πάντως ξέκοψε απ’ αυτό στις αρχές του 1945 κι ὀταν ήρθε ο Καραμανλής στα πράγματα πήγε με τη Δεξιά
    Στα τέλη του 1944, όταν εαμοκρατούταν η Θεσσαλονίκη, τον είχε καλέσει το ΕΑΜ να απευθύνει χαιρετισμό σε μια συγκέντρωση. Οι προηγούμενοι ομιλητές μιλούσαν συνέχεια για τον «λαό» και τον «λαό». Ο μακαρίτης ο Νίκος, που του άρεσαν πάντα τα συγκεριρμένα, δεν το άντεξε κι άρχισε τον χαιρετισμό του ως εξής: «Για ποιον λαό μιλάτε; Μήπως για τον γείτονά μου τον κυρ Λαγό, που χει γυναίκα την Κατίνα…» Παρενέβη κάποιος άλλος λογοτέχνης (νομίζω, ο Ξεφλούδας) και τον φυγάδευσε λέγοντας: «Α, ο κύριος Πεντζίκης, με τα βυζαντινά του ανέκδοτα!».
    Το άκουσα από τον ίδιο.

  233. cat@dog.gr said

    Ο Ρίτσος ήταν ο Χριστόδουλος. Δεν πήρε είδηση τι γινόταν. Δεν ασχολήθηκε. Αγαπούσε τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τις γούνες και το ελαφρύ μακιγιάζ. Καταπίεζε τη ζωή του με διάφορα προσχήματα. Είχε ιδιαίτερη κλίση και επίδοση στις μελό ανοησίες. Και πίστευε σε μιαν ανύπαρκτη μεταφυσική. Τάλε κουάλε ο Μακαριστός, σε όλα.

  234. 230, 232. Αγαπητέ Τεό. Ο Πεντζίκης είχε και χιούμορ, εσείς βλέπω δεν έχετε.
    ΟΚ. Δεν το συνεχίζω. Αφού όπως λέτε ήσασταν και φίλος με τον Κωστή Μοσκώφ, μπορεί εκεί στις αρχές του 80′ να ήπιαμε και κανένα κρασάκι παρέα στην ταβέρνα της Δόμνας στην Άνω Πόλη. Νερό κι αλάτι…

  235. Δεν πρόλαβα να φύγω, πλάκωσε κι άλλος που πιστεύει στην υπαρκτή μεταφυσική! Θες ν’ αγιάσεις αλλά σ’ αφήνουν οι διαβόλοι;

  236. Αντιφασίστας said

    Ήταν μέλος του ΚΚΕ ο Πεντζίκης και το περιστατικό με τον λαό το ξέρω λίγο διαφορετικά. Ο ομιλητής έλεγε »ο λαός» και »ο λαός» και ο Πεντζίκης στο τέλος τον ρώτησε αν έλεγε λαός ή λαγός. Τουλάχιστον ο Σκαμπαρδώνης έτσι το αναφέρει.
    Τελικά πείθομαι όλο και περισσότερο ότι η αντιπάθεια προς τον Ρίτσο οφείλεται στην πολιτική του τοποθέτηση και όχι στο έργο του. Σαν να λέμε, επειδή ο Σελίν ήταν αντισημίτης και φιλοφασίστας, εγώ ο αριστερός θα πρέπει να τον απορρίψω συλλήβδην. Έλα, όμως, που το »Ταξίδι» είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία!

  237. cat@dog.gr said

    Επαρχιώται. Κουκιά τρώνε, κουκιά μολογάνε.

  238. sarant said

    Λοιπόν, όλα αυτά για τον Πεντζίκη τώρα τα μαθαίνω!

  239. Ενώ οι του άστεως κουκιά τρώνε, μεταφυσικήν πέρδονται…

  240. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η ομορφιά είναι στα μάτια εκείνου που τη βλέπει (ασφαλώς και «η ασχήμια»).
    Κύριε theo σας ζόρισε κανείς να διαβάσετε Ρίτσο;καλύτερα να πηγαίνατε αδιάβαστος εκείνο το πρωι. Σας έκανε κακό. Μα τόσα πτώματα και πολέμους…Παναζζία μου!!

  241. spiral architect said

    @223: Εχει φαξ η Ελευσίνα;
    Τι σου είναι ο πολιτισμός ρε παιδί μου … 😀

  242. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Α! «η γαλή μετά κυνός» είναι πιο αυθεντική. Γνήσια, ακατέργαστη.
    Σα να λέμε , ωχου κι αυτός ο Καβάφης όλο μακακίες για πεθαμένους έλεγε. Τί μας νοιαζει εμάς τώρα;

  243. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    234. Για Κάιρο το κόβω αδελφέ μου.Για Κάιρο.

  244. Ομολογώ ότι παρασύρθηκα κι εγω από αυτή την ψευδή μνήμη. Οπως κάθε μνήμη έχει κι αυτή την καταγωγή της- στη δική μου περίπτωση προερχεται μαλλον απο την γενεαλογια της ανανεωτικης αριστεράς, όπως πολυ εύστοχα έχετε εντοπίσει (ίσως λίγο να με συγχωρουσατε αν βλέπατε ότι δεν αναφέρω τη φράση αυτή ως στίχο ποιήματος, αλλά ως δήλωση – ελαφρώς κοντύτερα στην πραγματικότητα. Αλλά κυρίως ότι δεν έχει μεγάλη σημασία στο άρθρο μου το ποια ακριβώς τανκς και πότε χορεύουν. Μόνο και μόνο που κάποιος – και δη αριστερος- βλέπει τα τανκς ως να χορεύουν ήταν επαρκής μεταφορά για να στήσω το επιχειρημά μου. Το οποίο διόλου δεν είχε να κάνει με τον Ρίτσο, αλλά με την απογοητευση από την πολιτική ΑΚΕΛ στο θέμα των πολεμικών εξοπλισμών).
    Λίγο διαφορετική η περίπτωση Κασιματη και όσων άλλων μας πλασαρουν τελευταία ξαναβρασμενη totalitarian theory. Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σας.

  245. 241. Ναι Αρχιτέκτονα. Βάλανε για να στέλνουν δελτία τύπου για τα Αισχύλεια.
    243. Πήγαινε στο καφενείο Ελ Φισάουι, είναι ιστορικό.

  246. gryphon said

    196
    Ενταξει ο Μαο ηταν οτι ηταν εκανε οτι εκανε αλλα διαβασε λιγο το παρακατω αποσπασμα φόρο τιμης στον «chairman» Μαο

    «One is impressed immediately by the sense of national harmony…. There is a very real and pervasive dedication to Chairman Mao and Maoist principles. Whatever the price of the Chinese Revolution, it has obviously succeeded not only in producing more efficient and dedicated administration, but also in fostering high morale and community purpose. General social and economic progress is no less impressive. . . . The enormous social advances of China have benefited greatly from the singleness of ideology and purpose. . . . The social experiment in China under Chairman Mao’s leadership is one of the most important and successful in history»

    Πoιος τά εχει πει αυτά για τον Μαο ;Δέν το λεω εδω για να σκεφτεις κι εσυ και αλλοι εδω μερικα πιθανα ονοματα πριν το βρεις στο γκουγκλ.
    Ειμαι σιγουρος οτι δεν θα το βρεις μονος σου και σιγουρα θα εκπλαγεις οταν το μαθεις.Ποιοι ειναι οι κομμουνιστες ποιοι ειναι οι καπιταλιστες η μηπως οι (αρχι)καπιταλιστες ειναι στην πραγματικοτητα κομμουνιστες και διαφορα τετοια αναπαντητα ερωτηματα θα δημιουργηθουν.

    217
    Ουτε η ΕΣΣΔ ουτε ομως η Γερμανια κηρυξαν πρωτες τον Β’Παγκοσμιο που κηρυχθηκε εξαλλου 6 χρονια πριν το 39 το 33 δηλαδη και υπαρχουν και πρωτοσελιδα αλλα εχω πει στον εαυτο μου να αποφευγω εδω σχολια που μπορει να θεωρηθουν αντισημιτικα.

  247. sarant said

    244: Ευχαριστώ για το σχόλιο και συμφωνώ με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το ζήτημα!

  248. Mindkaiser said

    Εξαιρετική η ανασκευή Νίκο. Για τον Κασιμάτη νομίζω ότι είχαμε κουβεντιάσει διατηρώντας αρκετές επιφυλάξεις τον πρώτο καιρό ύπαρξης του ιστολογίου και έχω την αίσθηση ότι έχει κατορθώσει να αμαυρώσει αρκετά την εικόνα του έκτοτε.

    Αναγνωρίζοντας ότι δε το έχει ανάγκη, ένα μεγάλο μπράβο στην Κα Ζάνου για το ήθος της απάντησής της.

  249. Theo said

    @236: Ο Σκαμπαρδώνης είχε τόση σχέση με τον Πεντζίκη όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο, δηλαδή μπορεί να είχαν ανταλλάξει καμιά κουβέντα δυο τρεις φορές αλλά τίποτα περισσότερο.
    Να πείθεσαι ὄσο θέλεις.Να συζητάς όμως επί της ουσίας κι όχι να κατατάσσεις όσους δεν τους αρέσει ο Ρίτσος στη μαύρη αντίδραση και στ’ άλλα ηχηρά παρόμοια.

    @246: Δεν μ’ ενδιαφέρει τι είπε ο οιοσδήποτε για τον Μάο. Πονάω τις δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους και μη που έφερε η αλλοπρόσαλλη και εξτρεμιστική πολιτική του.

  250. sarant said

    Τέο, πάντως και ο Λειβαδίτης πρέπει να έχει γράψει κάτι υμνητικό για τον Στάλιν. Όχι πως έχει σημασία, κατ’ εμέ.

  251. gryphon said

    249
    Eντάξει.Εγω ειπα να σε βοηθησω αλλα τι θελω και μπλεκομαι.

  252. ππαν said

    236: Κάτσε λίγο βρε Αντιφασίστα, με μας είσαι ή με τους άλλους; Δεν μπάινω στην ουσάι του θέματος, τα έχουμε συζητήσει πάρα πολύ παλιά, αλλλα διο να είσαι αντισημίτης και ίδιο να έχεις πιστέψει στον σοσιαλισμό;

  253. Αντιφασίστας said

    Τι να σου πω, βρες τα με τον Σκαμπαρδώνη. Μήπως συναντιόντουσαν κρυφά; Δεν χρειάζεται, πάντως, να θυμώνεις, δεν σε κατέταξα στη μαύρη αντίδραση, δεν χρησιμοποιώ τόσο ξύλινες και γραφικές εκφράσεις. Απλώς, μου κάνει εντύπωση πως ενώ έχεις ελάχιστη σχέση με την ποίηση του Ρίτσου (συ είπας), εκφράζεις τόσο απόλυτη άρνηση. Αν δεν είχε τις συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις, υποψιάζομαι βάσιμα ότι θα είχες πολύ διαλλακτικότερη στάση.

  254. Αντιφασίστας said

    252: Μ’ εσάς προφανώς, αλλά τι εννοείς; Διευκρίνισε, αν θέλεις. 🙂

  255. ππαν said

    Εξίσωση των άκρων, τα γνωστά. Επίσης βάζεις στην ίδια περίπτωση τον Ρίτσο, που πίστεψε στην δικαιοσύνη, την ισότητα κλπ και το πλήρωσε ακριβά, και τον Σελίν που συντάχθηκε με μια ιδεολογία βασισμένη στο φυλετικό μίσος.

  256. Αντιφασίστας said

    Κάτσε, μήπως εννοείς ότι βάζω στο ίδιο τσουβάλι τον Ρίτσο με τον Σελίν; Αν εννοείς αυτό, παρεξήγηση! Απλώς, εννοώ πως όπως εγώ διαβάζω έναν άνθρωπο που μου είναι καθ’ όλα απεχθής, έτσι και οι συνομιλητές μας μπορούν να βρουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον Ρίτσο, αν παραβλέψουν την πολιτική του τοποθέτηση, αφού τους χαλάει τόσο πολύ.

  257. ππαν said

    Πάλι τα ίδια λες.

  258. Αντιφασίστας said

    Μάλλον δεν διαβάζεις προσεκτικά τα σχόλιά μου. 🙂
    Η πολιτική παράταξη, στην οποία ανήκω, είναι ο πρώτος στόχος των προπαγανδιστών της θεωρίας των 2 άκρων. Δύσκολο, λοιπόν, να την υποστηρίζω. Τα υπόλοιπα στο σχόλιο 256.

  259. ππαν said

    Μα γι αυτό στο επισημαίνω. Αν πιστεύεις πως το να είσαι κομμουνιστής δεν σε κάνει απεχθή από μόνο του -ενω ο αντισημιτισμός, ο φασισμός κλπ αρκούν- τότε τι συγκρίνεις; Πρέπει να είσαι από την άλλη μεριά για να τα εξισώνεις ή να σκεφτεσαι ανιστόρητα: εννοείται πως ο Στάλιν ήταν ΚΑΠΟΤΕ σύμβολο και είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους. Εξισώνονται με τους οπαδούς του Χίτλερ;

  260. Αντιφασίστας said

    Μα το ότι εγώ κι εσύ αγαπάμε τον Ρίτσο δεν πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον απεχθάνονται, επειδή είναι πολιτικά προκατειλημμένοι εναντίον. Τον βγάζουν, λοιπόν, σκάρτο ποιητή, χωρίς να γνωρίζουν ουσιαστικά το έργο του. Διάβασε τα σχόλιά τους σ’ αυτή την ανάρτηση και θα καταλάβεις τι εννοώ.

  261. Theo said

    @253: Παρέθεσες κάποιους στίχους του Ρίτσου που ισχυρτίζεσαι πως πολύ «θα επιθυμούσαν [να τους έγραφαν] και κάποιοι Χριστιανόπουλοι». Σου απάντησα πως » αυτοί οι βερμπαλισμοί κι οι ονειροφαντασίες του Ρίτσου δεν με συγκινούν.» Αυτή ήταν η άμεση αντίδρασή μου όταν τους διάβασα. Άλλα πράγματα θεωρώ καλή ποίηση εγώ. Θα έπρεπε να έχω διαβάσει όλο τον Ρίτσο για να μπορώ να εκφέρω γνώμη για τους συγκεκριμένους στίχους; Έλεος!

  262. Αντιφασίστας said

    261: Όχι, αλλά τα σχόλια όλων εσάς των αντιριτσικών δεν δείχνουν απλώς λογοτεχνική απόρριψη αλλά εμπάθεια, η οποία προφανώς έχει πολιτικά κίνητρα. Πώς θα σου φαινόταν αν κάποιος εκφραζόταν με σιχασιά για τον Ρίλκε, έχοντας απλώς ρίξει μια ματιά σε μερικούς στίχους;

  263. Theo said

    @262: Αυτή η συζήτηση δεν τελειώνει. Ανακυκλώνεται (βλ. «εμπάθεια, η οποία προφανώς έχει πολιτικά κίνητρα»).

    Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιος απορρίπτει με σιχασιά, όπως γράφεις, τον Ρίλκε ή τον Καβάφη ή τον Σεφέρη ή τον Σαχτούρη, είτε έχει διαβάσει λίγους είτε πολλούς στίχους του.
    Και δεν έχω απλώς ρίξει μια ματιά σε μερικούς στίχους του Ρίτσου. Έχω διαβάσει δεκάδες ποιήματά του κι έχω δει και δυο ντοκιμαντέρ γι’ αυτόν.
    Αλλά αυτό που επίμονα κάνετε 5-6 σχολιαστές εδώ είναι να μην απαντάτε επί της ουσίας, δηλαδή της αισθητικής και ποιητικής του Ρίτσου αλλά να προσπαθείτε να ταξινομήσετε όσους τις αμφισβητούν και να τους κρεμάσετε τις πολιτικές ταμπέλες που σας βολεύουν.

    Δεν θα επανέλθω, εκτός αν προκληθώ.
    Καλό βράδυ.

  264. Αντιφασίστας said

    Μα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει! Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε τη συζήτηση στο έργο του Ρίτσου και σεις μας λέτε για τον Στάλιν και τον Μάο και ποιος ευθύνεται για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα τέτοια άσχετα. Διάβασε τα σχόλια και θα το δεις. Πιστεύω ότι αν η ανάρτηση αναφερόταν σε άλλον ποιητή ούτε ένα σχόλιο δεν θα στέλνατε. Καρφί στο μάτι ο Ρίτσος!

  265. qq said

    226 Όχι, κάθε άλλο παρά πιστεύω ότι ζούμε στο καλύτερο δυνατό κόσμο. Είναι όμως απείρως καλύτερος από τους προηγούμενους του και από κάτι άλλες προσπάθειες να φέρεις τον παράδεισο μέσω κομματικών ντιρεκτίβων. Ο καλύτερος κόσμος δεν θα έρθει από τις ντιρεκτίβες κάποιου κομματικού συνεδρίου. Πολλά λιθαράκια μαζί και κατοχυρώνοντας κάποιες κατακτήσεις είναι μερικές από τις προϋποθέσεις. Ας πούμε όπως την ελευθερία της έκφρασης (και τέχνης, που στην ουσία είναι το ίδιο), που τόσο απεχθάνονται οι απολυταρχικές ιδεολογίες (μαζί στο ίδιο τσουβάλι και ο κομμουνισμός).

  266. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    προς κύριο Τεο

    Ποιος στίχος σάς στοιχειώνει;

  267. kostek said

    Ο άνθρωπος δεν θέλει να ακούει για Ρίτσο, γιατί επιμένετε;

  268. Αντιφασίστας said

    265: Αγαπητέ, αυτές οι ελευθερίες, στις οποίες αναφέρεσαι, δεν έπεσαν από τον ουρανό, ούτε παραχωρήθηκαν από κάποιους μεγαλόψυχους ηγεμόνες. Είναι αποτέλεσμα των λαϊκών αγώνων, στους οποίους πρωτοστάτησαν οι αριστεροί. Οι συντηρητικοί πάντα θεωρούσαν καλύτερο των κόσμων αυτόν στον οποίο ζούσαν. Ευτυχώς, κάποιοι άλλοι είχαν αντίρρηση και πάλευαν να τον αλλάξουν. Και αυτοί οι αγώνες για αλλαγή οδήγησαν στη βελτίωσή του, μιλώντας πάντα για τις δυτικές κοινωνίες. Γιατί στον υπόλοιπο κόσμο ο καπιταλισμός θύει και απολύει. Τελειώνω με τα λόγια του πολύ αγαπητού μου Γκαλεάνο:
    »Η ουτοπία βρίσκεται στον ορίζοντα. Όταν προχωρώ δύο βήματα, κάνει δυο βήματα πίσω. Προχωρώ δέκα βήματα και βρίσκεται δέκα βήματα ακόμα πιο πίσω. Γιατί χρειαζόμαστε την ουτοπία; Ακριβώς γι’ αυτό – για να προχωράμε,»

  269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    230 – Δυστυχώς για σένα, κι ευτυχώς για μένα, στα 52 μου δεν φοράω κανενός είδους γυαλιά, βλέπω μια χαρά και με τα μάτια μου, και με το μυαλό μου. Δεν μου χρειάζεται καμία ιδεολογία, κανένας αρχηγός, κανένας θεός ή θεά, κανένα δόγμα πολιτικό ή θρησκευτικό για να ζήσω, τα καταφέρνω μια χαρά και μόνος μου. Θα μπορούσαν να πώ οτι μου αρέσει η δημοκρατία, αλλα δεν την γνωρίζω, δεν την διδάχθηκα, ούτε στην οικογένειά μου, (που ήταν κομουνιστικών πεποιθήσεων) ούτε στο σχολείο, ούτε και στην κοινωνία. Αυτό που επικρατούσε και επικρατεί, είναι ο φασισμός, (είτε με στυγνή δικτατορία, είτε με κοινοβουλευτική όπως τώρα) ο οποίος ζεί και αναπαράγεται στις οικογένειες, και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το κεφάλαιο. Δεν σε γνωρίζω προσωπικά, οπότε την όποια καλόπιστη πάντα κρίση μου, την βγάζω απο τα σχόλιά σου, που αν τα κοιτάξεις με καθαρό μυαλό, θα δείς οτι αυτό το συμπέρασμα βγάζουν. Φιλικά Λάμπρος.

    Υ.Γ. Σου αφιερώνω έναν στίχο του Μισέλ Φουκό, που τον διάβασα στα 18, (νομίζω στην Ιστορία της τρέλας) και με επηρέασε πολύ στην κατεύθυνση που πήρα στην ζωή μου.

    Οχι οχι, δεν είμαι εκεί που με προορίζατε
    αλλα εδω πάνω,
    απ΄οπου σας κοιτάζω χαμογελώντας.

  270. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    268: Για να φτάσει η καπιταλιστική Δύση η γηραιά πόρνη στο επίπεδο των ελευθεριών που απολαμβάνουμε σήμερα (άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο γιατί δεν είναι ακόμα όλα τα ζώα ίσα) χρειάστηκαν τουλάχιστον 300 χρόνια από το 1500 που ξεκινάει να λειτουργεί υποτυπωδώς το συγκεκριμένο σύστημα μέχρι το 1789-1815 που εγκαθιδρύθηκε ο φιλελευθερισμός μέσω της Επανάστασης. Το γεγονός είναι ότι τα πρώτα χρόνια της εφηβείας της ως Λολίτα στηρίχτηκε στα πτώματα εκατομμυρίων κόκκινων, μαύρων και κίτρινων δούλων για να εγκαταστήσει τους θεσμούς της και να παράξει τον «νόμιμο» πλούτο της. Αφού ο καπιταλισμός εδραιώθηκε και τα περασμένα ξεχάστηκαν, η Λολίτα μας έγινε νεαρά αλλά νόμιμη πόρνη διότι όπως όλοι πολύ καλά μάθαμε τα τελευταία χρόνια, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ως νεαρά λοιπόν η πόρνη μας δημιούργησε επί άλλα εκατό χρόνια τις απαξίες της που ονόμασε ηθικό κώδικα. Για παράδειγμα καταδίκαζε τον μικρό Ολιβερ Τουίστ επειδή ζήτησε από τον κ.Μαμπλ δεύτερη μερίδα φαγητό τον Γιάννη Αγιάννη σε πέντε χρόνια κάτεργα διότι έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί και το κοριτσάκι με τα σπίρτα σε θάνατο εν μέσω ευγενών λόρδων και παχουλών βαρώνων. Η νεαρά πόρνη έγινε ώριμη τριαντάρα και από την Τιτίκα και τον Ολιβερ πέρασε στο αμερικάνικο όνειρο χτισμένο πάνω στην εξαθλίωση του μπαρμπά Θωμά και του κίτρινου ανθρώπου. Η μπογιά της πόρνης όμως στα σαράντα της άρχισε να ξεφτίζει και ταυτόχρονα το φάντασμα του κομμουνισμού πήρε σάρκα και οστά στη τσαρική Ρωσία. Και αυτή η γηραιά πλέον πόρνη απαιτούσε από το νέο αυτό σύστημα να φτιάξει μέσα σε 10,15,20 χρόνια αξίες που αυτή ουδέποτε έφτιαξε στην τριακοσίων και ετών ιστορία της. Απαιτούσε έναν κομμουνιστικό παράδεισο στον κόσμο που λεγόταν ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ και ταυτόχρονα μέσα σε 15.20 χρόνια το νέο σύστημα να παράξει τεχνολογία ίση με τη δική της,των 300 ετών εξέλιξης. Επρεπε η καθυστερημένη Ρωσία του Τσάρου να φτάσει μέσα σε 10 χρόνια τον καπιταλισμό της Δύσης και μάλιστα με έντιμο τρόπο. Το γκουλάγκ ήταν μιά πραγματικότητα.
    Και το φιλί είναι μία αλλη. Το να «κοκκινίζει»από ντροπή και να φρίττει η γηραιά πολύχρωμα μπογιατισμένη τσούλα που ονομάζεται καπιταλιστικό σύστημα για ένα φιλάκι είναι γελοίο αλλά η γελοιότητα είναι συσσωμάτωμα στον καπιταλισμό. Το γκουλάγκ κι η σταλινική γραφειοκρατία έγιναν αντεπανάσταση και δεν χρεώνονται ούτε στον κομμουνισμό ούτε στον Κόκκινο Οχτώβρη ούτε στο μπολσεβίκικο όραμα. Οπως δεν χρεώνεται το Μπούρτζι κι η φυλακή του Κολοκοτρώνη στα οράματα της Φιλικής και του Ρήγα. Οπως δεν χρεώνεται η δολοφονία του Καποδίστρια στην Ελληνική Επανάσταση και τα εγκλήμαστα στην άλωση της Τριπολιτσάς δεν αφαιρούν ούτε μία σταγόνα δίκιου από τους επαναστάτες. Τραγική φιγούρα ο Σολζενίτσιν.
    Και οι Αθλιοι επισης.Μόνο που αυτοί κρατανε εδώ και διακόσια χρόνια.

  271. qq said

    Θα πρέπει να ήταν κάργα νεοφιλελέ αυτοί οι αριστεροί που πρωτοστάτησαν για αυτές τις ελευθερίες. Διότι στα έδρανα της γνήσιας αριστεράς ανέκαθεν ίσχυε το δόγμα, ότι λέμε εμείς είναι το σωστό και οι άλλοι απλά αναπαράγουν αστικές αξίες. Τους λείπει η προλεταριακή συνειδητοποίηση. Εξ ου και το δόγμα της δικτατορίας του προλεταριάτου. Να μη μιλάνε κάποιοι μη μολύνουν το λαό με αστικές αξίες.

  272. Theo said

    @266: Δεν αντἐχω όλα τα πομπώδη, τα επιτηδευμένα, τα τάχα μου ηρωικά, τα γλυκερά, τα φαντασιώδη του Ρίτσου.

    @269: Αφού είναι καλόπιστη η κρίση σου, να ‘σαι καλά.
    Κι εγώ σου αφιερώνω τους στίχους του Λειβαδίτη που αφιέρωσα και σ’ άλλον εδώ μέσα:

    «Ποιος είμαι ή ποιος ήμουν; Αναζητήσεις δίχως σημασία.
    Το κέρδος είναι ότι τους ξέφευγα διαρκώς.»

  273. Αντιφασίστας said

    270: Έτσι ακριβώς!
    271: Προφανώς έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη για το ποια είναι η γνήσια Αριστερά και τι πρεσβεύει.
    Κι ένα τραγουδάκι αφιερωμένο σε όλους;

  274. # 270
    Μετά τον Γιάννη Αγιάννη τώρα έχουμε τον Γιώργη Αγιώργη

  275. qq said

    Γιατί, μήπως το ίδιο θέατρο δεν το ζούμε. Ότι λέει ο Σύριζα είναι το σωστό, οι άλλοι είναι απλώς σιχαμεροί πρετεντέρηδες και παπαγαλάκια της τρόικας. Ευχαρίστως θα τους κλίνατε σε κάποιο γκούλαγκ, μη συνεχίζουν και μολύνουν το λαό.

  276. Γς said

    270:
    Αγαπητό Ρεμάλι, αν σε ρωτούσα πόσο χρονών είσαι, θα μου απαντούσες;

  277. Αντιφασίστας said

    Ενώ οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα αντικειμενικά και αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αυτό για το γκουλάγκ κάνω πως δεν το άκουσα, γιατί αλλιώς θα πρέπει να απαντήσω εξίσου χοντρά.

  278. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    276: Ναι, θα απαντούσα. 🙂

  279. spiral architect said

    Βασικά κάπου αλλού πρέπει να σε κλείσουμε. 😀

  280. qq said

    Ο από πάνω μου απάντησε ανταμού. Όπως βλέπεις, η χοντράδα δεν είναι και τόση χοντράδα. Βεβαίως τα γκούλαγκ είναι ιστορία, αλλά υπάρχουν και τα απρόοπτα της ιστορίας. Όμως, υπάρχουν και άλλες μεθόδους. Αμολάς τα τσιράκια στα διάφορα φόρουμ και φιμώνεις τους αντιφρονούντες. Όσο για την αντικειμενικότητα. Άλλη μια κατάκτηση της επάρατης αστικής δημοκρατίας. Να αναγνωρίζεις ότι δεν υφίσταται αντικειμενικότητα.

  281. Αντιφασίστας said

    Άλλο η ανυπαρξία αντικειμενικότητα και άλλο ο άκρατος υποκειμενισμός και η απαίτηση να θεωρούνται ισότιμα η επιπόλαιη κοτσάνα και το σοβαρό επιχείρημα. Φίμωση των οπαδών του μονόδρομου την εποχή της κυριαρχίας τους σε όλα τα ΜΜΕ; Παραπάει αυτό!

  282. Ωραία περνάμε στου Σαραντάκου. Δεύτερη μέρα και η ανάρτηση παραμένει ολοζώντανη. Βέβαια εγώ την κοπάνισα και πήγα και είδα στο νέο πολυχώρο Αλεξάνδρεια (στο σπίτι που έμενε ο Μ. Καραγάτσης στην οδό Σπάρτης στην Πλ. Αμερικής) το έργο του Κίμωνα Ρηγόπουλου «Με τις πλάτες στα σκουπίδια» (που μας οδήγησε ο καπιταλισμός και τα μνημόνια). Συνιστώ την παράσταση ανεπιφύλακτα. Πιθανόν βέβαια να μη φταίει η τρόικα – εσωτερικού και εξωτερικού – αλλά ο …Πολ Ποτ, κι εγώ ως παρωχημένος μαρξιστής να μην το κατάλαβα. Οπωσδήποτε μια θεατρική ανάλυση του/της Qq θα με βγάλει από την πλάνη [Για το φίλο μου τον Τεό είπα: νερό κι αλάτι].

  283. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    275. Παρακολουθείτε τί νομοθετούν κάθε μέρα και με ποιο πονηρό τρόπο τα προπαγανδίζουν; Καθαρό μυαλό και πληροφόρηση χρειάζεται για να βλέπουμε τί συμβαίνει.Δεν ξέρουμε τί θα κάνει ο Τσίπρας. Δεν κυβέρνησε ακόμη.’Ομως δες τε ένα γύρο τί έχουν καταφέρει οι μεταπολιτευτικοί ηγέτες μας. Κατεστρέφεται η χώρα με πάταγο, Ποιός φταίει; Ο Τσίπρας που πήγε προχθές στη Βραζιλία;
    Ακόμη κι άν ο κόσμος ποντάρει πάλι σε κουτσό άλογο (όπως θεωρείτε) πώς του ρίχνουμε άδικο. Τί να κάνει δηλαδή; Να ξαναπάει με τους καταστροφείς του; αφού απέδειξαν την ανικανότητά τους (επιεικώς).
    Λεξιλόγιο τύπου «γκούλακ» συνάδει στις περιστάσεις;

  284. qq said

    Ο μέντορας μου ο Πάσχος θα έξυνε την καράφλα του και θα έφτυνε το βαρύγδουπο απόφθεγμα: Ο καπιταλισμός με τα μνημόνια του, ή ο σοσιαλισμός (έστω ο μπασταρδεμένος γκρικ σταιλ) με τα μνημόνια του. Ιδού η απορία.

  285. 284. Στείλε το μέντορά σου, να δει την παράσταση και να μας πει. Σίγουρα όμως, οι σοσιαλιστές Έλληνες τραπεζίτες, εφοπλιστές και κεφαλαιοκράτες μας έχουν χαντακώσει. Είναι προφανές! Ο μέγας αναλυτής Πάσχος δεν χαρίζεται στις εξουσίες. Γι’ αυτό έστειλε τη σύζυγό του στο επαναστατικό γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου για να γκρεμίσει το μαρξισμό που κυβερνάει την Ελλάδα από την επανάσταση στο Γουδί (το γουδοχέρι) και δώθε…

  286. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    284. Εκείνο το ανέκδοτο με την ελληνική κρεμάλα, μου ήρθε ακαριαία στο νου. Τεσπα που λεν και τα παιδιά.Μπήκαμε ως λαός σε μεγάλα βάσανα και το μέλλον αόρατον

  287. Γς said

    274: (Τζιπόϊντ)

    Ωραίος ο Γιώργης Αγιώργης σου με τις (ι)ξόβεργες και τα περιστέρια του.

    Και με πήγε στη Θεωρία των Παιγνίων στην Εξελικτική Βιολογία όπου με βάσει το Δίλημμα του Φυλακισμένου προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την εξέλιξη του Αλτρουισμού.

    Ελεγα λοιπόν σε κάποιο μάθημα ότι αν δυο επιλέξουν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, ενώ αν επιλέξουν να προδώσουν ο ένας τον άλλον το κέρδος τους είναι πολύ λιγότερο. Aκόμη και μηδενικό αλλά και αρνητικό.
    Και το να βρεις ένα παράδειγμα αρνητικού κέρδους είναι εύκολο (αλληλοτραυματισμοί π.χ.).
    Αλλά μηδενικό κέρδος; Δεν εύρισκα κάτι πρόχειρο. Κι αρπάχτηκα από μια παιδική μου εμπειρία:

    Ο Λαλής και ο Αντρέας κάποτε σε αγαστή συνεργασία είχαν πιάσει με τεχνικές που περιγράφεις στον Γιώργη Αγιώργη, ένα περιστέρι και το έφεραν στη μάνα μου για να τους το τηγανίσει!
    Οντως αυτό έγινε και τους το σερβίρισε σε ένα πιάτο. Τότε όμως ξύπνησε η αρπακτική τους φύση: Ο Λαλής στη ψύχρα φτύνει το έδεσμα για να μην το μοιραστεί με τον Αντρέα, που όμως κι αυτός έσπευσε να κάνει το ίδιο:

    Μηδενικό κέρδος δύο αρπακτικών.

  288. Γς said

    278:

    Μου γεννήθηκε αυτή η απορία διαβάζοντας το #240 σου:
    Ή πιτσιρικάς είναι, ή κάνα πουρό που μας δουλεύει…

  289. Γς said

    288:
    >διαβάζοντας το #240 σου:

    Ωχ, το #270 σου.

  290. Εχω δει πιτσιρικάδες στην προκυμαία να κατουράει ο ένας τα ψαράκια του άλλου !

  291. # 283

    «τραπεζίτες, εφοπλιστές και κεφαλαιοκράτες» που λέει κι ο (ορέ)σείβιος υπάρχουν παντού και δουλειά τους είναι να κερδίζουν. Δουλειά του κράτους είναι να τους φορολογεί, κάτι που δεν κάνει.
    Αν δεν παρει πίσω -όσο ουτοπικό κι αν φαίνεται- τις διπλές και σε ανύπαρκτους συντάξεις, τα τερατώδη κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης (κοντά στα 300 000 ευρώ στα χαϊδεμένα των Ε.Π.) τα αναπτυξιακά (!) θαλασσοδάνεια, τις μαϊμού επιδοτήσεις των μαϊμού και μη αγροτών κ.λ.π. , αυτής της διακομματικής νομενκλατούρας που εξέφρασε ο Πάγκαλος με την χυδαία φράση «Μαζί τα φάγαμε», αν δεν κοπούν τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και άλλων, προκοπή δεν πρόκειται να δει ο τόπος.
    Επειδή όμως κάθε κόμμα έχει τα γκόλντενμπόυς του που αντιδρούνε, κανένα κόμμα στην πράξη δεν θέλει να ταράξει τα νερά και κάνει μείζον θέμα το αν θα στηθούν μία, τέσσερις ή επτά κάλπες μεσ’ στην Βουλή ή αν ταξίδεψε λάτιν ο Τσίπρας.
    Δεν χρειαζόμαστε νέους νόμους, να εφαρμοσθούν, χρειαζόμαστε να μπαίνει τελεία και παύλα μετά την πρώτη φράση. Γιατί στην δεύτερη φράση αρχίζουν οι εξαιρέσεις.
    Και δυστυχώς δεν φαίνεται κόμμα (α)κόμα με τέτοια πολιτική βούληση.

  292. Γς said

    Δατσιτ!

  293. spiral architect said

    «Η τέχνη γίνεται για να αναστατώνει. Η επιστήμη για να διαβεβαιώνει.»
    Ζορζ Μπρακ, 1882-1963, Γάλλος κυβιστής ζωγράφος

  294. Γς said

    293:
    “Η τέχνη γίνεται για να αναστατώνει. Η επιστήμη για να καθησυχάζει«

  295. Αντιφασίστας said

    Άλλο το επιβεβλημένο νοικοκύρεμα του κράτους, Τζι, και άλλο να υπονοούμε πως για την παγκόσμια κρίση που ζούμε φταίνε τα προνόμια κάποιων υπαλλήλων και μερικές διπλές συντάξεις. Ο Μπογιόπουλος, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Βεργόπουλος, η Κλάιν κ.α. δείχνουν με αδιάσειστα στοιχεία στα βιβλία τους τον ένοχο. Τον παλιόφιλο καπιταλισμό, δηλαδή.

  296. sarant said

    293-294: Πιο κοντά πέφτει ο Γς, θαρρώ:

    L’art est fait pour troubler. La science rassure.

  297. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    294 H τέχνη είναι για να εκφράζεται κάποιος, η επιστήμη για να ανακαλύπτει, και να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης.

  298. # 297
    Φίλε μου επανειλημένα έχω πει την γνώμη μου :
    τρεις «επιστήμες» ασχολούνται με το τίποτε η θεολογία, η ψυχολογία και η οικονομολογία. Δικαίωμά σου να χάνεις τον καιρό σου με κάποια από αυτές αλλά μη νομίσεις πως οι οικονομολόγοι έχουν περισσότερο κύρος στις προβλέψεις τους από τους αστρολόγους.
    Στα νοικοκυρεμένα κράτη και το κεφάλαιο έχει πιο ανθρώπινο πρόσωπο δεν συμφωνείς ;
    Ε, ας νοικοκυρευθούμε πρώτα και πολεμάμε τον καπιταλισμό μετά !

  299. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    288 & 289: XXX και δεν εννοώ την γνωστή αλυσίδα…

  300. Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι…

  301. qq said

    Εγώ με το φτωχό μου μυαλό ψάχνω την επόμενη ατάκα και λέω, πάλι φταίει ο σοσιαλισμός. Υποβοηθούμενο από τον καπιταλισμό, αλλά έτσι είναι οι καπιταλιστές. Άρπαγες. Τι τη θέλανε την παγκοσμιοποίηση και άνοιξαν οι ορέξεις των κομμουνιστών. Μια χαρά περνούσαμε παλιότερα. Κάθε πέντε χρόνια ο Μάο έβγαζε ένα λόγο σε κάποιο συνέδριο και σφράγιζε πανηγυρικά το επόμενο πενταετές πρόγραμμα. Κάθε πέντε χρόνια λιμοκτονούσαν εκατομμύρια κινέζοι και καθάριζε ο τόπος από αντιδραστικούς αγρότες που έκλεβαν τη σοδιά. Τώρα τους μπήκε η ιδέα να γίνουν το ίδιο άρπαγες με τα αφεντικά (μας) και πλημμύρισαν την υφήλιο με τα πάμφθηνα προϊόντα τους, τα οποία όμως έχουν ασυναγώνιστη σχέση τιμής και κόστους. Άντε τώρα να γίνεις κινέζος και να τους ανταγωνιστείς. Μπροστά μου έχω ένα χαλασμένο ατμοσίδερο. Όλη την ημέρα χθες προσπαθούσα να βρω που είναι οι βίδες να το επισκευάσω. Δεν υπάρχουν. Γνωστής ευρωπαϊκής μάρκας, και από κάτω με μικρά γράμματα made in PRC. Μιας χρήσης και το πετάς, διότι η επισκευή κοστίζει πολλαπλάσια από την νέα αγορά.

  302. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    298 – Aν και προφανώς δεν απευθύνεσαι σε μένα, συμφωνώ για την θεολογία, και την οικονομολογία, οι οικονομολόγοι έλεγε ο Αντρέα Κοστολάνι την δεκαετία του 90, είναι πιο αναξιόπιστοι κι απο τις χαρτορίχτρες, μέγα παράδειγμα ο Ρουμπινί, απο το 2008, δεν σταύρωσε πρόβλεψη, ειδικά το 2012 με την χρεωκοπία της Ελλάδας, έκαψε πολύ κόσμο. Για την ψυχολογία όμως διαφωνώ, είναι αποδεδειγμένο οτι οι άνθρωποι λειτουργούν κυρίως με βάση την ψυχολογίας τους, και οχι με βάση την λογική τους, τα παραδείγματα άπειρα. Το κεφάλαιο που γνωρίζει αυτη την αδυναμία, την εκμεταλεύεται δεόντως, π.χ. μας παραχωρεί την ελευθερία, να διαλέξουμε ένα κόμμα που να μας εκφράζει, απο την άκρα δεξιά, ώς την άκρα αριστερά, αλλα δεν μας λέει οτι όλα εξυπηρετούν το κεφάλαιο, μας αφήνει να ζούμε με την ψευδαίσθηση, οτι αποφασίζουμε εμείς. Σε λίγο καιρό, μόλις χωνέψει ο ΣΥΡΙΖΑ οτι είναι αντιπολίτευση, θα δεις την στροφή που θα πάρει, κατι σαν το παλιό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, άλλωστε όλοι οι κατατρεγμένοι του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν.

  303. spiral architect said

    Για όλους όσους αναπολούν τις εποχές του «καλού καπιταλισμού», 😛 συστήνω να δουν την ταινία: Με τα λεφτά των άλλων.
    Μην φοβάστε, δεν είναι σοσιαλιστικός ρεαλισμός, Χόλιγουντ είναι με τον Ντάνι ντε Βίτο (άπαιχτος!) και τον συχωρεμένο Γκρέγκορι Πεκ.

  304. Αντιφασίστας said

    301: Σοβαρά τώρα, θεωρείς ότι ο σταλινισμός και ο μαοϊσμός έχουν κάποια σχέση με τα αριστερά προτάγματα; Εκτός αν πιστεύεις ότι το τσαρούχειο απόφθεγμα »Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις» έχει ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα. Πιο αυστηρός κριτής της »σοσιαλιστικής» γραφειοκρατίας από τον Καστοριάδη δεν υπήρξε. Ποτέ, όμως, δεν έγινε απολογητής του καταστροφικού καπιταλισμού όπως π.χ. οι διαβόητοι »νέοι φιλόσοφοι» στη Γαλλία. Αντιθέτως, έμεινε πιστός στην αυτονομία, στην σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση και στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αν σου αρέσει να σκιαμαχείς με τα κουφάρια του Στάλιν και του Μάο, δικαίωμά σου. Εγώ, αντιθέτως, πιστεύω ότι το »σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι τρομερά επίκαιρο.

  305. # 302
    Μερικά προβλέψιμα αποτελέσματα που οφείλονται σε φαινόμενα πανικού ή τεχνητής δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης δεν αλλάζουν την άποψή μου.

  306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    305 – Βίλχελμ ΡάΙχ – H μαζική ψυχολογία του φασισμού, γραμμένο την δεκαετία του 30, επίκαιρο οσο ποτέ, σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο Καιάδας στην βουλή, γιατί άραγε; Μετά απο 80 χρόνια, οι άνθρωποι όλοι μορφωμένοι, οι γυναίκες ψηφίζουν, η λειτουργία τους ίδια με τότε.

  307. qq said

    304
    Ο σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο συναντά τον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και οδηγεί στη σοσιαλδημοκρατία. Θεωρώ περιττό να υπενθυμίσω τη γνώμη έχουν οι κομμουνιστές και λοιπές φάρες των σοσιαλιστών για την σοσιαλδημοκρατία. Όταν τους θέσανε το δίλημμα, προτίμησαν τον Χίτλερ.

    Όσο για τον Μάο,
    According to Dikötter, «In most cases the party knew very well that it was starving its own people to death.» Mao was quoted as saying in Shanghai in 1959: “When there is not enough to eat people starve to death. It is better to let half of the people die so that the other half can eat their fill.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mao%27s_Great_Famine:_The_History_of_China%27s_Most_Devastating_Catastrophe,_1958-62

  308. Αντιφασίστας said

    307: Έχω πολύ θετική γνώμη για τη σουηδική σοσιαλδημοκρατία του μακαρίτη του Πάλμε. Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Αλλά έμεινε στα μισά του δρόμου, ακριβώς γιατί δεν ήταν αρκετά σοσιαλιστική και ο καπιταλισμός την έστειλε αδιάβαστη.

  309. # 305
    Ο Καιάδας μπήκε στην βουλή σαν επιλογή του αρχηγού του που σαν καλός οικογενειάρχης έβαλε και την συμβία του. Δεν έκανε καμια προεκλογική εκστρατεία, τι σχέση έχει με την ψυχολογία, ούτε να διαβάζει δεν ξέρει.

  310. ππαν said

    Συμβία του φύρερ είναι ο καιάδας ή κάτι δεν κατάλαβα;

  311. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    310. Χααααααααααααα!Κατάλαβες κατάλαβες.Η ουσία είναι πως αυτό το συνολάκι -τρίο- είναι στη Βουλή κι εμείς παρακολουθούμε άβουλοι

  312. την στιγμή που ο Καιάδας είναι υποκείμενο το που αναφέρεται στον αρχηγό
    (φοβερή φράση βγήκε, πλήρης εννοιών !! )

  313. spiral architect said

    @310: Καλά, έχετε διεστραμμένη φαντασία. 😀
    (αλήθεια, για φαντάσου) 🙄

  314. qq said

    308
    Υπάρχουν αλλού πιο επιτυχημένα παραδείγματα. Όσο και να παραξενεύει εκ πρώτης όψεως, το παράδειγμα της Γερμανίας είναι πιο αντιπροσωπευτικό πως η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να επιτύχει όπου ο κομμουνισμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Καταρχήν το βασικό γνώρισμα του κομμουνισμού (σε αντιδιαστολή και του καπιταλισμού) είναι ότι ο κομμουνισμός έχει όραμα, ενώ ο καπιταλισμός δεν έχει. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του κομμουνισμού που σαγηνεύει και συναρπάζει, ταυτοχρόνως όμως είναι και το μειονέκτημα του. Η αφήγηση του κομμουνισμού λέει ότι ναι μεν θα υποφέρουμε και για πολλές γενιές θα φτύσουμε αίμα, τα τρισέγγονα μας όμως θα ζουν σε παραδείσους. Τότε θα μας δικαιώσουν που αναγκαστήκαμε να σφάξουμε το μισό πληθυσμό για να ζήσουν καλύτερα και να μη γνωρίσουν τη μιζέρια μας. Στο καπιταλισμό ίσχυε μέχρι πριν ένα αιώνα φέτος να την βγάλουμε και του χρόνου θα κάνουμε μια επιδρομή στην Ασία. Η επίδραση του κομμουνισμού είναι ότι και στον καπιταλιστικό κόσμο άρχισαν να σχεδιάζουν το μέλλον, μόνο που τα σχέδια δεν ξεπερνούν την δεκαετία (πολύ αισιόδοξο). Αυτή την κρίση να βγάλουμε κουτσά στραβά, και μετά βλέπουμε και κάνουμε. Το μειονέκτημα του κομμουνισμού είναι ότι οι άνθρωποι ζουν περιορισμένα χρόνια και δεν έχουν την υπομονή. Το όραμα εξασθενεί, αρχίζουν οι γκρίνιες, η επόμενη γενιά δεν συναρπάζετε πλέον από το όραμα. Τότε η θα καταρρεύσει η κομουνιστική κυβέρνηση, ή θα αναγκαστεί να γίνει περισσότερο απολυταρχική και καταπιεστική. Εδώ είναι που η σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να τα συνδυάσει και να βρει την χρυσή τομή. Έχουν το όραμα των σοσιαλιστών, λαμβάνουν όμως υπόψη και την καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και τα σχέδια τους φτάνουν αρκετές δεκαετίες. Όχι τόσο μακριά όσο οι θανάσιμοι εχθροί τους (οι κομμουνιστές), αλλά αρκετά μακριά. Πίσω στην Γερμανία, σήμερα όλοι την κρυφοθαυμάζουμε ότι παρόλη την παγκόσμια κρίση αυτοί συνεχίζουν να ευημερούν, παραβλέπουμε όμως ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα σχεδιασμού. Μόνο σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να κάνουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Επί σχεδόν δύο δεκαετίες υπέφεραν, και τώρα καρπούνται τους μόχθους τους. Μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να κυβέρνησε σχετικά μόνο λίγες δεκαετίες, η κουλτούρα της σοσιαλδημοκρατίας όμως είναι διάχυτη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλα τα πολιτικά στρώματα.

  315. sarant said

    Στη Γερμανία σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ήταν από το 1969 ως το 1982 και μετά ο Σρέντερ (1997-2005). Η Αυστρία είναι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ίσως.

  316. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    309 – Δηλαδη ο πακιστανός μανάβης, μπορεί να βάζει όποιον θέλει στην βουλή, δεν είναι αιρετοί; Το θέμα είναι οτι ψηφίστηκαν απο το 7,5% του εκλογικού σώματος για να μπούν στην βουλή, και οι συμπαθούντες είναι πολυ περισσότεροι, και μόνο αγράμματοι δεν είναι όλοι αυτοί, παρ΄ολα αυτα, λειτούργησαν όπως και οι γερμανοί (και οχι μόνο) το 30, (εκτός κι αν πιστεύεις οτι λειτούργησαν λογικά) κι εγώ αυτό τόνισα. Μιλάμε για την διαφωνία μου οτι η ψυχολογία είναι επιστήμη για το τίποτα έτσι; μην ξεχνιόμαστε.

  317. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    314 – Έχω κάποιες απορίες, η Γερμανία αφού ηττήθηκε στον πόλεμο, γιατι παράγει όπλα; ποιός της έδωσε το δικαίωμα, γιατι μόνη της δεν το πήρε. Γιατί δεν μπορεί να παράξει πολεμικά αεροπλάνα, (όπως και η Ιαπωνία) ποιός της αφαιρεί το δικαίωμα; Πιστεύεις οτι είναι ανεξάρτητη χώρα, αν ναί, γιατι με τέτοιο παγκοσμίου βεληνεκούς μέγεθος, δεν βρίσκεται στο συμβούλιο ασφαλείας, όπως και η Ιαπωνία; Είναι κάτι στημένο, η είναι εντύπωσή μου;

  318. qq said

    315 Η επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας είναι πέρα από τα κόμματα και ποιοι κυβέρνησαν και ήταν καγκελάριοι. Για παράδειγμα η Soziale Marktwirtschaft θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν αριστερής επινόησης. Αν δεν το ψάξεις στο γκούγκλ, θα ορκιζόσουν αυτοί που το ανέπτυξαν και το εφάρμοσαν ήταν κομμουνιστές. (Ας παραβλέψουμε για μια στιγμή ότι στα άγρια νιάτα τους μερικοί ήταν ένθερμα μέλη του ναζιστικού κόμματος.) Πολύ αριστερή η ορολογία. Πλούτος για όλους, κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου κτλ. Παρεμπιπτόντως, μιας και είμαι σε γλωσσολογικό φόρουμ, πως μεταφράζεις το Social market economy στα καλά ελληνικά.

  319. sarant said

    Κοινωνική οικονομία της αγοράς. Όχι, κομμουνιστές δεν θα μπορούσαν να το επινοήσουν, αλλά είναι όντως κάτι το ιδιαίτερο.

  320. qq said

    Εντάξει, λατρεύω τις υπερβολές και είναι το αδύνατο σημείο μου. Κομμουνιστές δεν θα μπορούσαν να είναι, μόνο σοσιαλδημοκράτες. Χαακτηριστικά αναφέρει η βικιπαίδεια, the social market economy was the main economic model in mainland Western Europe, pursued by administrations of both the centre-right (usually led by some Christian democratic parties) and the centre-left (usually led by some social democratic parties).

  321. Αντιφασίστας said

    318: Πάντως, αν μου επιτρέπετε(αι) θέλω να συστήσω το βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον »Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο». Το διάβασα 2 φορές απανωτά, γιατί, όπως λέει και στο οπισθόφυλλο, είναι και διαφωτιστικό και απολαυστικό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό ισχύει, κατά τη γνώμη μου.

  322. qq said

    Ας έχει ο Μαρξ δίκιο όσο του αρμόζει. Το θέμα είναι ότι αυτά που πρεσβεύουν τα διάφορα κομμουνιστικά κόμματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Όχι σήμερα στο εδώ και τώρα. Αν ποτέ στο απώτερο μέλλον ωριμάσουν οι συνθήκες, τότε μόνο μια δεξιά κυβέρνηση θα μπορέσει. Αλλά τότε δεν θα έχει νόημα ο διαχωρισμός σε αριστερά και δεξιά. Όχι διότι η δεξιοί είναι πιο άξιοι και πιο καπάτσοι, αλλά διότι δεν πουλάνε οράματα. Θα πάρουν τις θεωρίες του Μαρξισμού και θα τις υιοθετήσουν για δικές τους. Θα πείσουν το λαό ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη για το τωρινό καλό τους. Οι δεξιοί είναι συνηθισμένοι σε λιτότητες και στο μεροδούλι, οι αριστεροί είναι πιο ανυπόμονοι. Όπως είπα, το συναρπαστικό όραμα του κομμουνισμού είναι και το τροχοπέδη του. Ο άνθρωπος δεν έχει την υπομονή. Θα ψηφίσουν Σύριζα και θέλουν την μεθεπόμενη μέρα κιόλας να εθνικοποιήσει τις τράπεζες, ώστε την μεθαυριανή μέρα να μοιράζουν το παρά στο λαό. Όμως και τον Λαπαβίτσα αν στριμώξεις θα παραδεχθεί ότι ο δρόμος δεν θα είναι ρόδινος και θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες λιτότητας. Στο μεταξύ το όραμα θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση στα όρια της αυταπάτης, θ αρχίσουν οι γκρίνιες. Νέες εκλογές, άλλο κόμμα στην κυβέρνηση. Το όνειρο πάει αδιάβαστο. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα είχαν καταργήσει τις εκλογές. Το όραμα στη σοβιετική ένωση και ο ενθουσιασμός του κράτησε μόνο δύο δεκαετίες. Μετά βρέθηκε ο Στάλιν στο δίλημμα ή να το αρνηθεί και να αλλάξει πορεία, δλδ να επαναφέρει το παλιό τσαρικό καπιταλισμό σε νέα μορφή και απλώς να κάνει καλύτερη διαχείριση, ή να αρχίσει τις εκκαθαρίσεις και να γεμίσει τα γκούλαγκ. Σήμερα εκ των υστέρων λένε κακός επέλεξε τη δεύτερη επιλογή. Θα μπορούσε να κάνει την αντεπανάσταση για να έχουμε να λέμε τι ωραία είναι ο κομμουνισμός αλλά οι κακοί καπιταλιστές κτλ. Τότε όμως δεν είχε άλλη επιλογή από τις εκκαθαρίσεις. Στη πρόσφατη ελληνική ιστορία το παράδειγμα του Πασοκ είναι πολύ διδαχτικό. Και ο Α. Παπανδρέου μιλούσε για «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό» και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και πιστεύω ακράδαντα ότι τα εννοούσαν. Τι απέγιναν τα όνειρα τα ζούμε σήμερα. Όσοι είναι κάποιας ηλικίας θα διαβάζουν τις σημερινές διακηρύξεις του Σύριζα και με δάκρυα στα μάτια θα νοσταλγούν τα χαμένα όνειρα του Πασοκ της δεκαετίας του 70 και 80. Tο μόνο που εύχομαι είναι να ισχύει το ρητό με την επανάληψη και όχι με το εξαμαρτείν.

  323. Αντιφασίστας said

    Δεν πίστεψα ποτέ στο ΠΑΣΟΚ. Η απάτη φώναζε από μακριά. Παρ’ όλα αυτά, διάβασε το βιβλίο του Ίγκλετον, αξίζει τον κόπο.

  324. qq said

    Η ψευτιά του Σύριζα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Συνεπικουρούμενο από το στοιχείο της υποκρισίας την κάνη τρισχειρότερη. Για παράδειγμα, εθνικοποίηση των τραπεζών μέσα στα πλαίσια της ΕΕ είναι αδύνατον να γίνει. Αλλά και να γίνει, λίγο το όφελος για τις ευρύτερες μάζες του λαού. Τι στιγμή που είσαι άνεργος και δεν έχεις λεφτά, λίγο σε ενδιαφέρει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Θα γίνουν μοχλός για την ανάπτυξη, αλλά μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, δελτίο παροχής τροφίμων. Αν επιχειρήσει την εθνικοποίηση, τότε αυτομάτως τίθεσαι εκτός ΕΕ. Να πει ξεκάθαρα ότι αυτό επιδιώκει. Λέει ότι θα παλέψει μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και θα ξεκινήσει πανευρωπαϊκό αγώνα για τον σοσιαλισμό. Όμως, οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν συμμερίζονται της απόψεις του Σύριζα και μέχρι να τους πείσει αναγκαστικά θα πρέπει να αρκεστεί στη καλή διαχείριση του καπιταλισμού. Αυτό στις παρούσες συνθήκες σημαίνει συνέχιση της παρούσας λιτότητας. Να το πουν στα ίσια και σταράτα. Έως ότου μας επιτρέψουν να κοινωνικοποιήσουμε τα μέσα παραγωγής, η λιτότητα θα συνεχίσει εις το άπειρον. Εκτός αν επιλέξεις, ω λαέ, την έξοδο. Τουλάχιστον θα είναι η επιλογή μας και δεν θα μας αναγκάσουν. Πάνε τα σχέδια, άλλοι μια δεκαετία χαμένη. Να ακούτε την Παπαρήγα.

  325. Γς said

    324:
    >μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, δελτίο παροχής τροφίμων

    Αμάν, το πρόλαβα.
    Και την ανταλλακτική οικονομία: Αυγά στον μπακάλι. Από κοτέτσια της Αθήνας

  326. E όχι και να «πιστεύεις ακράδαντα», βρε Qq, ότι όταν ο Α. Παπανδρέου μιλούσε για «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό» και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τα εννοούσε σταλήθεια! Τι να σου πω, δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε για κάτι που δεν έγινε, αλλά για τόσο εύπιστο δεν σε είχα!
    Αφετέρου, ο Μιτεράν εθνικοποίησε τις τράπεζες μόλις ήρθε στα πράγματα το 1981, χωρίς να βγει από την (τότε) ΕΟΚ. Και συναλλαγματικούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες επέβαλε, και τον εξωφρενισμό υποχρεωτικό τελωνισμό των βίντεο στο… Πουατιέ αποφάσισε και διέταξε… Και λίγα χρόνια μετά ανένηψε και τα πήρε όλα πίσω (αυτός κι αν αποδείχτηκε κωλοτούμπας, ή, αν προτιμάτε, ρεαλιστής!) Αλλά βέβαια, η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει προχωρήσει πολύ στα 30τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε…

  327. spiral architect said

    Μετά την κασιματιά, ήρθε και η κουρτοβικιά: “Σεξουαλικά πεινασμένοι μελαψοί πασπατεύουν τις φοιτητριούλες μας”
    (με παραπομπή στο αρχικό άρθρο των Νέων)

  328. Γς said

    Πασπατεύετε (φοιτητριούλες) γιατί χανόμαστε!

  329. ππαν said

    327: Και μη χειρότερα…

  330. sarant said

    327: Δεν είμαστε καλά!!

  331. τυφλόμυγα said

    Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στην όψη του ή στην όψη των νεαρών που έβλεπα γύρω από την είσοδό του δεν με προσκαλούσε να μπω μέσα για να πάρω μια γεύση από τον πολιτισμικό οργασμό που λέγεται τώρα ότι φιλοξενούσαν οι αίθουσές του.
    Ασχολίαστο.

    Υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές, ευτυχώς. http://athensvoice.gr/the-paper/article/419/%CE%B7-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B1-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CF%89%CE%BD

  332. qq said

    326 Ναι, πιστεύω ότι το εννοούσαν. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν διευκρινίστηκε τι εννοούσαν με «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό». Όπως συμβαίνει και σήμερα. Αν πάρεις χίλιους συριζαίους και τους ζητήσεις να εξηγήσουν τι γράφει η τελευταία διακήρυξη του κόμματος, ο καθένας θα σου πει τι δικιά του εκδοχή του σοσιαλισμού. Συγκεκριμένα ο Λαφαζάνης γράφει «Αφετηρία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η άμεση απαλλαγή της χώρας από την τροϊκανή «νεοαποικιοκρατία» και η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα άμεσο έκτακτο πρόγραμμα αντιστροφής των υφεσιακών τάσεων, τόνωσης της οικονομίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σημαίνει πρώτα απ΄όλα την ανάληψη δύο μεγάλων επιλογών.» Δεν θέλει όμως να είναι πιο συγκεκριμένος και να εξηγήσει τι θα περιέχει το «άμεσο έκτακτο πρόγραμμα αντιστροφής των υφεσιακών τάσεων». Λέει παρακάτω για εθνικοποίηση των τραπεζών και «ανασυγκρότηση και αποδοτική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου» αλλά δεν πείθουν. Εξάλλου «ανασυγκρότηση και αποδοτική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου» προσπαθεί και η τρόικα. Εγώ με το αντισυριζαίικο μένος μου μυρίζω δελτία παροχής τροφίμων.

  333. qq said

    Και για την τεκμηρίωση,
    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10708:o-siriza-kai-i-proklisi-tis-kivernisis-tis-aristeras-lafazanis&catid=81:kivernisi&Itemid=198

    Νομίζω σε ένα λόγο του στη Χαλκίδα ο Α. Παπανδρέου ανήγγειλε την «κοινωνικοποίηση» των στρατηγικών τομέων της οικονομίας εντός του επομένου εξαμήνου. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν το 1983. Τότε το ΚΚΕ ζήτησε να πάψει το πασόκ να κλέβει το λεξιλόγιο της αριστεράς και να εξηγήσει τι εννοεί. Διότι κοινωνικοποίηση από κοινωνικοποίηση διαφέρει.

  334. qq said

    Επαναλαμβάνομαι και ας γίνομαι βαρετός. Να ακούτε την Παπαρήγα. Όπως λέει, με το Σύριζα θα έχεις ένα βήμα μπρος και πέντε πίσω.
    http://www.youtube.com/watch?v=2lvfVjEo6RM

  335. spiral architect said

    @334: Εσύ που την ακούς, τουλάχιστον ψηφίζεις το κόμμα της; 🙄

  336. qq said

    Ποτέ δεν ψήφισα ΚΚΕ, αλλά τώρα που κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής, δαγκωτά.
    http://www.youtube.com/watch?v=sVhlX63UV70

  337. spiral architect said

    Αν είναι να το ψηφίζεις μόνο για το τελευταίο, άστο καλύτερα.

  338. qq said

    Ναι αλλά αν δεν μιλά η Παπαρήγα στη βουλή πως θα μαθαίνω τις απόψεις της και του ΚΚΕ. Ο ριζοσπάστης είναι τόσο μονόχνοτος και τόσο βαρετός όσο δεν πάει άλλο. Πεθαίνεις με τις στερεότυπες φράσεις του, ενώ ο λόγος της Αλέκας είναι πιο ζωντανός. Αμφιβάλω αν υπάρχει έστω ένας που το διαβάζει. Μπορεί να το αγοράζουν, αλλά δεν το διαβάζουν.

  339. Αντιφασίστας said

    332:Σε όλα τα κόμματα, αγαπητέ, υπάρχουν άτυπες τάσεις και συνιστώσες. Το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την εξουσία, είχε μέσα από εισοδιστές τροτσκιστές μέχρι ακροδεξιούς λοκατζήδες σαν τον Δροσογιάννη. Η ΝΔ έχει από κεντροαριστερούς μέχρι νεοφιλελεύθερους και βασιλοχουντικούς. Τουλάχιστον, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλες ενταγμένες στον αριστερό χώρο. Κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι με την υποτιθέμενη ανομοιογένεια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει.
    327: Ο Κούρτοβικ έχει πια τον ασυμμάζευτο. Η αδερφή του θα πρέπει να του τραβήξει λίγο το αφτάκι. Αλήθεια, ένας Δημοσθένης Κούρτοβικ, αρνητικός πρωταγωνιστής στις επιθέσεις εναντίον του παρθεναγωγείου του Βόλου, παππούς του να ΄τανε;

  340. freierdenker said

    327-330, νομίζω οτι το κείμενο στο mao.gr κάνει λάθος όταν γράφει:

    «Δεν αποπνέει μόνο άγνοια και ρατσιστική προκατάληψη αυτός ο ισχυρισμός, αλλά και παλιομοδίτικο σεξισμό αφού δείχνει ότι οι φοιτητριούλες, μολονότι δεν τους αρέσει, ανέχονται να τις παρενοχλούν σεξουαλικά οι μικροπωλητές εν ονόματι της πολυπολιτισμικότητας. Δηλαδή και ηλίθιες και ψωνάρες είναι οι κοπέλες!»

    Έτσι όπως το διαβάζω, νομίζω οτι η ειρωνία περί «διαπολιτισμικής προσέγγισης» αναφέρεται στους αντιεξουσιαστές και όχι στις φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ για τις οποίες απλώς λέει οτι είναι τρομαγμένες όταν παρενοχλούνται.

  341. sarant said

    340: Mπορεί, αλλά και πάλι η φράση του Κούρτοβικ είναι απαράδεκτη.

  342. freierdenker said

    341, συμφωνώ. Ίσως γράφοντας το άρθρο ο Κούρτοβικ να παρασύρθηκε από το γλυκό εσωτερικό συναίσθημα του «πως τα λέω ο μεγάλος» και να μην κατάλαβε οτι ξεπέρασε τα όρια.

    Αλλά το άρθρο στο mao.gr είναι λίγο βρώμικο. Καταρχήν δεν δίνουν πουθενά την συγκεκριμένη φράση του Κούρτοβικ παρά μόνο ένα λινκ σε ένα μεγάλο κείμενο, αλλά το χειρότερο είναι οτι κατηγορούν το άρθρο όχι μόνο για ρατσισμό (δικαιολογημένη αυτή η κατηγορία κατά την γνώμη μου) και σεξισμό (λάθος νομίζω) αλλά και για «γεροντοκορίστικη σεμνοτυφία». Αυτό το τελευταίο είναι μεγάλο φάουλ νομίζω.

  343. ππαν said

    Δηλαδή αν έδιναν τη φράση τι ακριβώς θα άλλαζε; Το λινκ στο άρθρο αποδεικνύει πως την φράση τη έγραψε, και ειλικρινά αν δεν έδινε το άρθρο θα δυσκολευόταν κανείς να το πιστέψει πως ο Δ.Κ. έγραψε τέτοιο πράγμα. Το κείμενο σε αυτό το σημείο είναι σεξιστικότατο και ρατσιστικότατο κι αυτό ε’ίναι το φάουλ. Σεξιστικό είναι για μένα και να κατηγορείς καποιον που γράφει τέτοια απαράδεκτα για γεροντοκορισμό, σεξιστές είναι συνήθως οι άντρες, καληώρα, είτε είναι «γεροντοπαλίκαρα» είτε παντρεμένοι είτε ξέρω γω αρραβωνιασμένοι, λογοδοσμένοι, ζωντοχήροι. Ο όρος γεροντοκόρη εκτός των αλλων προκαλεί γέλια πλέον.

  344. Ηλεφούφουτος said

    339 Κι εγώ αυτό είχα σκεφτεί, όταν μια φορά σε ένα άρθρο όπου παρουσίαζε παλιότερο βιβλίο του Νικοκύρη εξέφραζε την επιθυμία να πάψει να γίνεται λόγος για θέματα που θυμίζουν το γλωσσικό ζήτημα, γιατί λογικά θα ντρέπεται για τέτοιο παππού.

  345. Αντιφασίστας said

    Ο Κανέλλης μάς καλεί να οργανώσουμε συλλαλητήριο κατά της βίας:
    http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4783351
    Προχτές, πάντως, δεν τον πήρε το μάτι μου στην αντιφασιστική πορεία. Μπορεί και να ήταν, εγώ δεν τον είδα.

  346. freierdenker said

    343, αν είναι σεξιστική η συγκεκριμένη πρόταση του Κούρτοβικ, σίγουρα όχι με τον τρόπο που εννοεί το mao.gr, δηλαδή

    «αλλά και παλιομοδίτικο σεξισμό αφού δείχνει ότι οι φοιτητριούλες, μολονότι δεν τους αρέσει, ανέχονται να τις παρενοχλούν σεξουαλικά οι μικροπωλητές εν ονόματι της πολυπολιτισμικότητας.»

    Το παραπάνω που γράφει το mao.gr είναι αυθαίρετο γιατί από την πρόταση του Κούρτοβικ δεν βγαίνει το συμπέρασμα οτι οι «φοιτητριούλες» («φοιτήτριες» στο άρθρο του Κούρτοβικ) ανέχονται την παρενόχληση.

  347. freierdenker said

    Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τον τίτλο του άρθρου στο mao.gr και συγκεκριμένα με την χρήση των εισαγωγικών 🙂

    Δ. Κούρτοβικ: “Σεξουαλικά Πεινασμένοι Μελαψοί Πασπατεύουν Τις Φοιτητριούλες Μας”

  348. Αντιφασίστας said

    Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι ο Κούρτοβικ δεν ασχολείται με την πρόσφατη δολοφονία του Πακιστανού από τους χρυσαβγίτες, αλλά με ένα θέμα μάλλον μπαγιάτικο και πολυαναλυμένο. Υποθέτω, λοιπόν, ότι τα θέματα που επιλέγουν »ελεύθερα» και »ανεπηρέαστα» οι αρθρογράφοι είναι παραγγελιά του εκδότη. Του ξέφυγε (;) και η ρατσιστική κορώνα, έρχεται στο καπάκι και η ανεκδιήγητη πόζα της φωτογραφίας, από κοντά και το διανοουμενίστικο υφάκι, ε, το mao φταίει μετά;

  349. Αντιφασίστας said

    Ο φασισμός μάς κυκλώνει από παντού:
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=493925

  350. ππαν said

    Eπειδή το έφερε η κουβέντα (σεξισμός, παππούδες, ντροπή)
    http://yannisharis.blogspot.fr/2013/01/blog-post.html

  351. Αντιφασίστας said

    Επειδή ήρθε η κουβέντα στα σούργελα, και αυτό:

    Πόσο σιχαμένα εμετικός μπορεί να γίνει ένας χωμενίδης;

  352. Μαρία said

    Τι γίνεται, ρε παιδιά; Αφού καλοταΐσαμε τον τρόλη, πιάσαμε τα εγγόνια;

  353. ππαν said

    Εγώ φδεν τάισα κανέναν! Με τους «διαφωτιστές» που έχουν μπερδέψει τον διαφωτισμό με το μνημόνιο και που μέσα στον πολύ διαφωτισμό τους τα βάζουν με τις γυναίκες τα έχω πάρει.

  354. Αντιφασίστας said

    Τρόλης κι αυτός; Εγώ μόνο αυτούς που βρίζουν ξεχωρίζω. Ποιος είναι ο παππούς και ποια τα εγγόνια; Μπερδεύτηκα, Μαρία! 🙂

  355. ππαν said

    Το εγγόνι είναι ο Χωμενίδης κι ο Κούρτοβικ και οι παππούδες ο Νεφελούδης κι ο Κούρτοβικ.
    Για τα τρολ, τι να σου πω, εσύ τι καταλαβαίνεις;

  356. Μαρία said

    354 Μα αυτός είναι περιβόητος. Ο Τρόλης απο καταβολής ιστολογίου 🙂 Σου τον είχα συστήσει τότε με τη ΔΕΗ με όλα του τα ονόματα.
    Άλλωστε ο γνήσιος τρόλης ποτέ δεν βρίζει.

  357. qq said

    Οι πάντες που δεν ταιριάζουν στα καλούπια σας είναι τρολλ. Πόσο θα θέλατε να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να μας κλείνατε σε κάνα γκούλαγκ

  358. Αντιφασίστας said

    Εντάξει, είναι θέμα εξάσκησης, πού θα πάει, θα μάθω!
    Από καταβολής ιστολογίου; Άρα, παραφράζοντας το γνωστό ρητό, είναι τρόλης, αλλά είναι ο δικός μας τρόλης! 😉

  359. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    354,356

    Χωμενιδι-Λοιζου


    xanadu
    13 Σεπτεμβρίου, 2011 10:44 μμ
    Πάντως ουτε τον Χωμενιδη γνωριζανε καποιοι απο εμας
    νομιζω οτι ο καλυτερος τροπος για να ψοφησει ενα τρολ ειναι απλα να μην το τρεφεις με το να του δινεις σημασια…. θα εξαφανιστει στην απεραντοσυνη της απυθμενης βλακειας του
    Eugenia
    14 Σεπτεμβρίου, 2011 12:39 πμ
    Για την ιστορία: Βιβλιοκριτικός του Βήματος, είχε γράψει ύμνους για το Σοφό Παιδί, οδηγώντας κόσμο και κοσμάκη στα βιβλιοπωλεία να αναζητεί το έργο του παιδιού θαύματος της ν.ελληνικής λογοτεχνίας. Μερικούς μήνες αργότερα ο ίδιος βιβλιοκριτικός, ζήτησε δημόσια συγνώμη γι’ αυτό του το ατόπημα…με αισθητικούς όρους αυτή την φορά, ανασκεύασε πλήρως! Τι να το κάνεις; Η ζημιά είχε ήδη γίνει!

  360. Γς said

    Η αστυνομία είναι σίγουρη (όχι και τόσο ίσως) ότι τη βόμβα τοποθέτησε γυναίκα:

    «Η γυναίκα όπως όλα δείχνουν φαίνεται να περπατά στον διάδρομο του 1ου επιπέδου κινούμενος προς τις κυλιόμενες σκάλες.»

    [ newsit]

    Α, γιατί λένε το Μολ Αυθαίρετο;

  361. sarant said

    Λίγο με μπερδέψατε με όσα είπατε για παππούδες και εγγόνια, αλλά το 348 του Αντιφ. με βρίσκει σύμφωνο.

    360: Γυναίκα κινούμενος, ε;
    Δεν το ξέρω καλά, και βαριέμαι να ψάξω, αλλά σε χοντρές γραμμές το Μολ το λένε αυθαίρετο επειδή το ΣτΕ έκρινε ότι κακώς του δόθηκαν εξαιρέσεις από τον ΓΟΚ. Βέβαια, κατόπιν εορτής το έκρινε, όταν το Μολ ήδη λειτουργούσε.

  362. Γς said

    361 β:
    Αχ, Νικοκύρη μου, σε έβαλα σε κόπο.
    Φυσικά και ξέρω γιατί το λένε αυθαίρετο, αλλά θέλω να το λέμε!

    Λοιπόν τη μέρα που κηρύχτηκε η Γενική επιστράτευση το 1974 και γινόταν της κακομοίρας έξω από το Φρουραρχείο (;) στο σταθμό Λαρίσης, μας πλησιάζει ένας και δείχνοντάς μας το Απολυτήριο – Φύλλο Πορείας του:

    -Που πάω εγώ ρε παιδιά;
    -Δεν πας πουθενά τυχεράκια. Είναι άσπρο. Θα μείνεις εδώ. Να φιλάς τις γυναίκες μας.
    -Και φρόνημα ε;

    Μας είχαν εκεί σχεδόν μια μέρα στο περίμενε.
    Κατά το απογευματάκι βλέπουμε πάλι τον τύπο να ρωτάει μια άλλη παρέα τα ίδια.
    Τον βουτάω.

    -Ελα δω μωρή κουφάλα. Δεν σου είπαμε το πρωί ότι δεν πας πουθενά; Τι ρωτάς;
    -Το ξέρω μωρέ. Αλλά μου αρέσει να το ακούω…

  363. spiral architect said

    @361β: Περί του αυθαιρέτου του Αμαρουσίου εν περιλήψει εδώ. 😉
    (με μπόλικες παραπομπές)

  364. qq said

    339 Με συγχωρείς, αλλά αυτά δεν είναι απλώς μια άποψη κάποιας συνιστώσας. Κατά λέξη λέει η διακήρυξη του κόμματος «6. Να θέσουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Να ιδρύσουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, την μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.» Αυτά είναι επίσημα έγγραφα και σε αυτά καλείσαι να συμφωνήσεις και να ψηφίσεις. Δεν είναι απλώς μια παπαριά κάποιου Λαφαζάνη, ε και τι έγινε, ο Δραγασάκης θα σου πει άλλα. Κάτι τέτοια λοιπόν διαβάζει και ο Ολάν (και λοιποί αξιωματούχοι της ΕΕ) και λέει αυτοί είναι χαμένοι υπόθεση, χάσιμο χρόνο να συζητήσεις με δαύτους. Από την άλλη, η διγλωσσία της αριστεράς είναι πασίγνωστη. Έτσι και η δικτατορία του προλεταριάτου δεν είναι δικτατορία. Μόνο που οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν από διγλωσσίες, αλλά τι κουτόφραγκοι θα ήσαν αν ήξεραν.

  365. Γς said

    369:

    Τελικά εγώ φταίω. Είπα κάτι για να μη ξεχνιόμαστε (και σιγά μην περίμενα κανέναν να ‘τσιμπήσει’ –σόρι αφεντικό) αλλά δεν περίμενα και να χαλάσει η διάθεση μου πρωί πρωί.

    Πολύ ωραίο το λίκνο σου. Πάρα πολύ κατατοπιστικό. Ελα όμως που μας στέλνει και σ’ αυτό.

    Ετυχε να γνωρίζω το δήθεν δράμα δύο διανοητικά ‘καθυστερημένων’ (κατά τα άλλα σωματικά υγιέστατων) που χάρις σ αυτά τα προκλητικότατα τερτίπια κατόρθωσαν το ακατόρθωτο : την περαιτέρω παρά φύσει εξέλιξή τους σε ευαίσθητους τομείς, επί ζημία όλων.

    Και είναι τόσοι πολύ, μεταξύ αυτών που αναφέρει το υπολίκνο, οι γόνοι μεγαλοτέτοιων.

  366. nec said

    http://www.skai.gr/tv/show/?showid=65448

  367. sarant said

    366: Και δεν ρώτησαν τον Κασιμάτη να τους πει διεστραμμένους που ασχολούνται με τον Ρίτσο;

  368. napouser said

    ηθικον διδαγμαν. ο ριτσος δεν ηταν υπερ της σοβιετικης επεμβασης και πρεπει να το επισημανουμε αλλα δεν σχολιαζουμε οτι ηταν υπερ του σταλιν αρα προφανως το κανουμεν γαργαραν

    για αλλη μια φορα προδοθηκατε αγαπητε

  369. napouser said

    να τολμησω να πω πως αλλη μια σαραντια αποκαλυφτηκε απο μερους ιδεολογικων κομπλεξ σας?

  370. spiral architect said

    να τολμησω να πω πως αλλη μια σαραντια αποκαλυφτηκε απο μερους ιδεολογικων κομπλεξ σας?

    .. μάθε παιδί τρόλη μου γράμματα. 😉

  371. napouser said

    ειδες?
    μπηκα στο νοημα δεν μπορεις να πεις

  372. sarant said

    368: Ούτε να γράφετε ούτε να διαβάζετε ξέρετε. Το ότι ο Ρίτσος έγραψε ποιήματα για τον Στάλιν το αναφέρει το άρθρο και το σχολιάζει.,

  373. napouser said

    o σχολιασμος ειναι πως αναγκαστηκε λογω της εποχης του???

    δηλαδη γραφουμε ενα σεντονι για να αποκαλυψουμε το μεγα ψεμα περι του κακου ιμπεριαλισμου στη τσεχοσλοβακιας (..στηκε η φοραδα στο αλλονι) αλλα περιοριζομαστε σε ενα τυπικο «επικαιρικο» για τον μεγαλυτερο σφαγεα-ιμπεριαλιστη του 20ου αιωνος ?

    ουπς συντροφε, ουπς

  374. sarant said

    Όχι, γράφουμε ένα σεντόνι για να αποκαλύψουμε έναν μύθο σχετικά με έναν μεγάλο Έλληνα ποιητή.

  375. «που πάντως πρέπει να κριθούν με τα μέτρα της εποχής του.»
    και ο Μιχαλολιάκος τα ίδια λέει για τα πονήματα του εθνικοΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ χίτλερ.

  376. sarant said

    Θα κρίνουμε και τα κείμενα του Χίτλερ τώρα; Το θέμα της ανάρτησης είναι αν έγραψε ο Ρίτσος για τα τανκς της Πράγας ή όχι.

  377. napouser said

    οχι
    το θεμα της αναρτησης ειναι πως θα βαλουμε στο πλυντηριο το καθε σταλινικο ριτσο για να εινα πιο ευπεπτος στο ροζ αριστερο
    ονομαζεται και αλλιως διυλιζω τον κονοπα (τσεχοσλ) και καταπινω την καμηλο (σταλιν/ιμπεριαλισμος σοβιετιας)

    περαστικα

  378. napouser said

    ονομαζεται και σαραντια εν συντομια

    κριμα και στο ονομα που στο χωρο της γλωσσας και της φιλολογιας εχει μεγαλη αξια

  379. Είναι η γνωστή τακτική της αποφυγής κριτικής στους σοσιαλιστές τύπου Χίτλερ και Στάλιν των οπαδών αντιστοίχων ιδεολογιών όταν σκουρύνει το πράμα. Φωνάζουν την ιστορία να τους κρίνει.

    λες και δεν έχουν κριτική ικανότητα…

    Βρε άμα άρεσε στο Ρίτσο, βάσει αριστερής συνεπαγωγής ήτο και άγγελος. Εκεί θα κολλήσουμε;

  380. sarant said

    378: Ιστολόγιο έχετε, γράψτε εκεί εσείς για όποια θέματα σας συγκινούν και σας ερεθίζουν. Δεν θα μου υπαγορέψετε για ποιο θέμα να γράψω, αυτά με το ζόρι δεν γίνονται.

    379: Όταν γράψει το σχετικό άρθρο ο κύριος του 378, πηγαίνετε εκεί να σχολιάσετε.

  381. Το πήγαμε από’δω, το κρύψαμε από’κει
    μα κάποιοι δυστυχώς είδαν την πονηριά!
    Κατάλαβαν πως είμαστε σκληροί Σταλινικοί
    και πως τον κόσμο βλέπουμε με κόκκινα γυαλιά!

    Κατάλαβαν τα γκούλαγκ πως είναι όνειρό μας,
    να κλείσουμε όλους όσους δεν συμφωνούν μ’ εμάς
    το λάθος όμως είναι ολόκληρο δικό μας:
    Πώς το νομίσαμε εύκολο, σοφούς να ξεγελάς;

  382. […] Νίκος Σαραντάκος για δημοσίευμα της Καθημερινής περί Ρίτσου και […]

  383. Βάγια said

    Μερικά σχόλια εδώ με απογοήτευσαν… Και πίστευα ότι οι αναγνώστες του μπλογκ έχουν ένα επίπεδο (καλά, εκτός από εγνωσμένα τρολ, εννοείται). Μα καλά, είναι δυνατόν ένας ποιητής να κρίνεται αποκλειστικά από την ιδεολογία του; Εννοείται ότι στην πρόσληψη λογοτεχνικών έργων παίζει ρόλο η ιδεολογία του συγγραφέα, αλλά είναι πολύ κακό να μειώνεις έναν αναγνωρισμένο ποιητή χαρακτηρίζοντας τον σταλινικό, λες και δεν έχει άλλα χαρακτηριστικά. Ο Ρίτσος είναι αρκετά πολύπλευρος ποιητής, καταλαβαίνοντας την ψυχολογία των γυναικών (σονάτα του σεληνόφωτος) και έχει γράψει κάποια εκτενή ποιήματα για τραγικά αρχαία ελληνικά πρόσωπα πραγματικά πολύ ιδιαίτερα, σαν θεατρικούς μονολόγους. Όσο για βερμπαλισμό και πομπώδη χρήση του λόγου, τι να σας πω, δε νομίζω. Εγώ προσωπικά βρίσκω πολύ πιο πομπώδη τον Ελύτη(που μου αρέσει κιόλας) και τον Σικελιανό.
    Κι όσο για την ιδεολογία του, ήταν κομμουνιστής, πίστευε δηλαδή σε έναν καλύτερο κόσμο για τους φτωχούς και βασανίστηκε για τις ιδέες του, τι σχέση έχουν τα γκουλάγκ του Στάλιν; (που ήταν κάτι κακό, εννοείται)
    Αυτά τα σχόλια για το ποιο πολιτικό σύστημα έχει κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα με ανατρίχιασε! Μα καλά, είναι δυνατόν να συγκρίνετε εγκλήματα που έχουν συμβεί και ποσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν υπό το ένα ή το άλλο καθεστώς, για να βρείτε ποιο είναι καλύτερο; Αυτό εμένα μου φαίνεται απάνθρωπο, καθώς εγκλήματα καθεστωτικά συνέβαιναν δυστυχώς σε όλες τις εποχές και απ’ όλα τα καθεστώτα.

  384. Κουνελόγατος said

    Στο βιβλίο του «ο ήλιος του Μουσείου», ο Δημήτρης Παπαχρήστος γράφει για «τον επίσημο και διαπιστευμένο ποιητή της Αριστεράς, που είδε τα τανκς να χορεύουν στην Κόκκινη πλατεία». Αλλά στην προηγούμενη παράγραφο γράφει για την εισβολή στην Ουγγαρία το 1956 και στην Τσεχοσλοβακία το 1968.
    Αυτό υπάρχει πουθενά; Μήπως είναι η αρχή του ψέματος;
    Σημείωση: Η έκδοση που έχω είναι του 2004 (Καστανιώτης), η αρχική ήταν το 1994 από τον Λιβάνη. Το απόσπασμα είναι από τη σελίδα 217.

  385. sarant said

    384 Μπορεί, αλλά θα περίμενα να υπάρχουν και αλλες αναφορές κατά την περίοδο 1977-1990.

  386. Κουνελόγατος said

    Η Καθημερινή το συνεχίζει….

    https://www.documentonews.gr/article/h-korh-toy-ritsoy-kata-arthrografoy-thskathhmerinhs-gia-na-teleiwnei-ayth-h-istoria-ths-terastias-pseytias

  387. […] μορφή ιστορικού ανεκδότου ή αποφθέγματος -για την ιστορία του όρου δείτε εδώ). Γράφει λοιπόν ο κ. Κασιμάτης, στο τέλος του άρθρου […]

Σχολιάστε