Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρυσαβγίτες στα νοσοκομεία

Posted by sarant στο 11 Φεβρουαρίου, 2013


[Είχα πει ότι δεν θα ανέβαζα άρθρο για τεχνικούς λόγους, αλλά τελικά το πρόβλημα ξεπεράστηκε]

Ξεκινάω με μια διευκρίνιση ορθογραφικού χαρακτήρα, κυρίως για τους περιστασιακούς επισκέπτες του ιστολογίου: εδώ και λίγο καιρό, το ιστολόγιο έχει υιοθετήσει, ύστερα από πρόταση εκλεκτού φίλου, την ορθογραφία «Χρυσαβγίτες»,  με σκοπό να αποσυνδέσει ορθογραφικά-οπτικά το ναζιστικό μόρφωμα από την όμορφη λέξη «αυγή» και να το κάνει συναφές με τα αβγά. Βέβαια, η λέξη «αυγό/αβγό» έχει διπλή ορθογραφία, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής προτιμά «αυγό» (κι εγώ μαζί του), ο Μπαμπινιώτης υιοθετεί την γραφή «αβγό» που είχε εισηγηθεί πρώτος ο Γ. Χατζιδάκις, ενώ στα σχολικά βιβλία βρίσκει κανείς και τους δύο τύπους (με συχνότερο το ‘αυγό’). Για τον πόλεμο αυτό των αυγών αξίζει να γραφτεί άρθρο, όχι όμως σήμερα. Πάντως, η γραφή «Χρυσαβγίτες» αυτό τον σκοπό έχει.

Ας περάσουμε στο θέμα μας. Τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, κλιμάκιο τραμπούκων της Χρυσής Αβγής (ομάδα 30 ατόμων, λένε τα ρεπορτάζ) εισέβαλε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και άρχισε να κάνει έλεγχο στις συνοδούς των νοσηλευόμενων, ζητώντας τους χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι είναι μέλη του συλλόγου αποκλειστικών νοσοκόμων ή ότι έχουν συγγενική σχέση με τον νοσηλευόμενο. Οι αυτόκλητοι ελεγκτές μάλιστα έδιωξαν από το νοσοκομείο τέσσερις γυναίκες, μάλλον αλλοδαπές, θεωρώντας ότι είναι «παράνομες» αποκλειστικές νοσοκόμες και κακώς βρίσκονται εκεί. Την άλλη μέρα, η κυρία Ελένη Σιουρούνη, διοικήτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, έδωσε κοινή (!) συνέντευξη τύπου με τοπικούς εκπροσώπους της Χρυσής Αβγής, στην οποία υποστήριξε ότι κάνουν κοινό αγώνα για να απαλλαγεί το νοσοκομείο από τις παράνομα εργαζόμενες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, που επιπλέον δεν πληρώνουν φόρους και δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ υπονόησε ότι κάποιες από αυτές μπορεί να είναι φορείς ασθενειών. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του κλιμακίου τραμπούκων που εισέβαλαν στο νοσοκομείο και εξέθεσε τη μεθοδολογία της συμμορίας. Επειδή μπορεί να μην τα μεταφέρω αντικειμενικά, μπορείτε να δείτε το βιντεάκι της συνέντευξης:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρίπολης καταδίκασε την ενέργεια, και τελικά ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος κατά σύμπτωση εκλέγεται στην Αρκαδία, ανακοίνωσε προχτές την αποπομπή της διοικήτριας [και όχι «της διοικητού» βέβαια, όπως γράφτηκε σε μερικούς ευπρεπιστικούς ιστότοπους]. Ίσως στην απόφαση της αποπομπής να βάρυνε το γεγονός ότι η διοικήτρια είχε πέρυσι διαταχθεί, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, να επιστρέψει στην αρχική θέση της, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, απόφαση η οποία τελεί υπό αναστολή εκτέλεσης, οπότε ίσως η αποπομπή να ήταν ένας εύσχημος τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αν και κατά τη γνώμη μου το γεγονός ότι η διοικήτρια ενός νοσοκομείου περιφρονεί τόσο απερίφραστα κάθε έννοια νομιμότητας αρκεί για να τη χαρακτηρίσει εντελώς ακατάλληλη για το αξίωμά της. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, μια υποτιθέμενη παρανομία δεν αντιμετωπίζεται με μια δεύτερη, ακόμα χειρότερη, ούτε μπορούν αυτόκλητοι τραμπούκοι να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Η κυρία διοικήτρια όφειλε να καλέσει την αστυνομία αμέσως μόλις αντιλήφθηκε την εισβολή των τραμπούκων στο δημόσιο ίδρυμα που έχει την ευθύνη να διοικεί, ή να τους κάνει μήνυση αν το πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, όχι να δώσει κοινή συνέντευξη με τους εκπροσώπους της συμμορίας!  Το κωμικό μάλιστα είναι ότι η ίδια παραδέχτηκε ότι οι συγγενείς των νοσηλευομένων διαμαρτύρονται όταν γίνονται τέτοιοι έλεγχοι και ότι κάποιες φορές συμβαίνει η υποτιθέμενη παράνομη αλλοδαπή να είναι σύζυγος του νοσηλευόμενου.

Υποτίθεται ότι η χρυσαβγίτικη επέμβαση έγινε ύστερα από καταγγελίες του τοπικού συλλόγου αποκλειστικών νοσοκόμων, που διαμαρτυρήθηκαν ότι «οι ξένες τους παίρνουν τις δουλειές». Χωρίς να το θεωρώ απίθανο, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί, δεν έχω δει δηλαδή καμιά ανακοίνωση κανενός οργάνου των «νόμιμων» αποκλειστικών νοσοκόμων. Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει η διοίκηση του συλλόγου. Δεν αμφιβάλλω βέβαια ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν και αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν είναι μέλη του συλλόγου, αν θέλετε που δεν έχουν το κατάλληλο δίπλωμα ή την πιστοποίηση και απ’ όσο ξέρω υπάρχουν και αλλοδαπές γραμμένες στο σύλλογο όπως και Ελληνίδες μη πιστοποιημένες. Πριν ενσκήψει η οικονομική κρίση, υπήρχε δουλειά για όλες [χρησιμοποιώ έμφυλο τύπο γιατί νομίζω ότι είναι όλες γυναίκες], πιστοποιημένες και όχι. Σήμερα, για πάρα πολλές οικογένειες η αμοιβή μιας πιστοποιημένης αποκλειστικής νοσοκόμας είναι απαγορευτική (κάπου 80 ευρώ για την οχτάωρη βάρδια). Αν δεν υπάρχουν σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς για να σταθούν πλάι στον άρρωστο για τη διάρκεια της νοσηλείας του, προκρίνεται η λύση της μη πιστοποιημένης αποκλειστικής νοσοκόμας, που είναι πολύ φτηνότερη (50 ευρώ το οχτάωρο, έχω ακούσει, ίσως και λιγότερα). Κάποιες φορές, η κοπέλα που δούλευε οικιακή βοηθός στο σπίτι του ασθενή πριν νοσηλευτεί αναλαμβάνει χρέη συνοδού του στο νοσοκομείο. Πάντως, από όσα ακούω, δεν είναι μόνο οι αλλοδαπές ή μόνο οι μη πιστοποιημένες που δεν κόβουν απόδειξη.

(Παρένθεση: Κανονικά βέβαια ο θεσμός της αποκλειστικής νοσοκόμας, πιστοποιημένης ή όχι, δεν θα έπρεπε να υπάρχει, με αυτή τη μορφή και σε αυτή την έκταση. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Ευρώπης (ας πουν όσοι έχουν), αλλά νομίζω ότι σε άλλες χώρες σχεδόν δεν υπάρχουν -παρά μόνο νοσοκόμες για επισκέψεις στο σπίτι).

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει υποκριτική την αγανάκτησή μου με την χρυσαβγίτικη πρωτοβουλία: αφού υπάρχει μια παράτυπη κατάσταση (μη πιστοποιημένες εργαζόμενες που δεν πληρώνουν φόρο για την αμοιβή τους) τι πειράζει αν διορθωθεί έστω και με παράτυπα μέσα; Για να δούμε το αδιέξοδο της λογικής αυτής και τους ασκούς (πολλούς ασκούς) του Αιόλου που ανοίγει, ας την προεκτείνουμε λίγο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως και το ένα τρίτο των αυτοκινήτων είναι ανασφάλιστα, πράγμα που όχι μόνο προκαλεί μεγάλη διαφυγή εσόδων στο κράτος, αλλά και γεννάει κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών. Γιατί να μην γίνονται και μπλόκα στους δρόμους από αυτόκλητους υπερασπιστές της οδικής νομιμότητας, που θα ζητάνε χαρτιά; Τόσες και τόσες οικιακές βοηθοί δουλεύουν αδήλωτες. Πότε θα αρχίσουν τα τάγματα εφόδου να χτυπάνε κουδούνια, να μπαίνουν στα σπίτια και να πετάνε έξω τις παράνομες; Πόσο μακριά είναι η εποχή που οι χίτες ζητούσαν ταυτότητες στο δρόμο, που οι συμμορίες έμπαιναν στα τρένα, κατέβαζαν κάτω τους αριστερούς και τους εκτελούσαν επιτόπου (όπως, ας πούμε, οι Σούρληδες τον Κώστα Βιδάλη το 1946);

Και μήπως η παράνομη επέμβαση των Χρυσαβγιτών λειτουργεί υπέρ των άνεργων ημεδαπών; Όχι βέβαια, αν κρίνουμε από άλλες περιπτώσεις, όπου οι Χρυσαβγίτες, με τα άτυπα «γραφεία εργασίας» που έχουν στήσει, αναγκάζουν εργοδότες να διώχνουν τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στη μαύρη για ένα κομμάτι ψωμί -και φέρνουν στη θέση τους Έλληνες που δουλεύουν στη μαύρη για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στην πράξη κατεβάζουν με τη βία τα μεροκάματα.

Επειδή είχα κάποια τεχνικά προβλήματα με τη σύνδεσή μου, το σημερινό άρθρο είναι γραμμένο βιαστικά και πολύ πιθανό να παραλείπω πτυχές του θέματος που θα έπρεπε να αναφερθούν -σας παρακαλώ να τις συμπληρώσετε. Ήθελα περισσότερο να τονίσω ότι βρίσκω εντελώς απαράδεκτη την υποκριτική «πάταξη της παρανομίας» από τάγματα εφόδου, κάτι που για μένα είναι αδιανόητο και το θεωρώ χειρότερο από σχεδόν όλες τις άλλες εκδηλώσεις της Χρυσής Αβγής. Εδώ κλείνω, κάπως απότομα, περιμένοντας να ακούσω τις γνώμες σας.

307 Σχόλια to “Χρυσαβγίτες στα νοσοκομεία”

  1. Maria said

    εξαιρετική ιδέα η Χρυσή «Αβγή», θα ακολουθήσω την ορθογραφία που προτείνεις και θα την προτείνω στους φίλους μου

  2. Μπράβο! Συμφωνώ. Ομως, αν μου επιτρέπεις να επισημάνω, παρεισέφρυσε ένα ορθογραφικό λαθάκι. Σίγουρα εννοείς «κλιμάκιο τραμπούκων της Χρυσής Αβγής …» στην δεύτερη παράγραφο ! Οι «κύριοι» αυτοί παρανομούν κατά συρροήν και οι εισαγγελείς καθεύδουν, άγνωστο γιά ποιούς λόγους…

  3. … και να προσθέσω, στην Αγγλία όπου ζώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια, όχι απλά δεν υπάρχουν αποκλειστικές στα νοσοκομεία, αλλά και είναι αδιανόητο να μπεί άνθρωπος στο νοσοκομείο εκτός ωρών επισκεπτηρίου, εκτός ίσως εάν είναι πρώτου βαθμού συγγενής, αλλά και αυτό μόνο παρακαλώντας γίνεται…

  4. annabooklover said

    Το θέμα με αγγίζει πολύ προσωπικά γι αυτό θέλω μονάχα να προσθέσω μια λεπτομέρεια: Στη Λάρισα υπάρχουν δύο δημόσια νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Όταν πρωτολειτούργησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η διοίκηση του ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με αυτό το θέμα και δεν επέτρεπε επιπλέον νοσηλεύτριες/νοσηλευτές να βρίσκονται στους θαλάμους, είχε δε και μια αυστηρή πολιτική στο θέμα του επισκεπτηρίου. Δυστυχώς όμως τα χρόνια πέρασαν, λόγω κρίσης ή κακής διοίκησης ή περικοπών ή όλων αυτών μαζί τα τελευταία τρία χρόνια κατά τα οποία δικοί μας άνθρωποι περνούσαν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα προαναφερθέντα νοσοκομεία, οι ίδιες οι προϊσταμένες των τμημάτων μας ζητούσαν να προσλάβουμε επιπλέον βοήθεια. Υπήρξαν φορές αυτά τα χρόνια που δε μπορούσαμε να προσλάβουμε αποκλειστική/αποκλειστικό (υπάρχουν ΚΑΙ άντρες) και επίσης λόγω κούρασης, λόγω δουλειάς δε μπορούσαμε να είμαστε εμείς στο πλάι των ασθενών. Τότε εκτός από τη στενοχώρια μας έπρεπε να υπομείνουμε και το μάλωμα του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού γιατί τους προσθέσαμε επιπλέον δουλειά. Αυτά τα λίγα όσο πιο ψύχραιμα μπορούσα.

  5. Άρτεμη said

    Δεκέμβρης 2012, νοσηλεύομαι στο «Σωτηρία». Μετά από δυό μέρες εκπληκτικής φροντίδας, είδα μια τεράστια αλλαγή – ψυχρότητα και απαξίωση — στη συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτριών, ακατανόητη, μέχρι που είδα βλέμματα να πέφτουν σε περιοδικό που είχα στο κομοδίνο, με φωτογραφία τού Μιχαλολιάκου σε στάση εθνοσωτήρα. Μόλις εξήγησα πως επρόκειτο για σάτυρα, η συμπεριφορά έγινε ξανά θερμή και γεμάτη φροντίδα. Ένας γιατρός, μάλιστα, σε δήθεν άσχετη κουβέντα, ανέφερε ότι είχε περάσει από τα κεντρικά τους γραφεία «κλιμάκιο» χρυσαβγίτικο για να απαιτήσει μεταγγίσειις μόνον σε έλληνες και έφαγε πόρτα 🙂

  6. Servitoros said

    Μονόπλευρο το άρθρο σας Νικοκύρη, τα παιδία της Χρυσαβγής έχουν αισθήματα και γράφουν στίχους και μπαλάντες, εδώ μια που βρήκα και προλογίζει ο φύρερ της οργάνωσης:

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2-3: Αγαπητέ, σε ευχαριστώ και για τη διόρθωση.
    Πολύ χρήσιμα όσα λες για την Αγγλία.

    4-5: Ευχαριστώ για τη μαρτυρία.

  8. ΠανΚαπ said

    Κάποια ΜΜΕ του Άργους υποστηρίζουν ότι υφίσταται κόντρα είναι μεταξύ του Αρκά Υπουργού και της εξ Άργους διοικήτριας. Λένε ότι ο Λυκουρέντζος ήθελε να βάλει στη θέση της κάποιον δικό του.

    Αιδώς Αργ(χρ)είοι.

  9. Књаз Неретве said

    Υπάρχει ένα πολύ καίριο άρθρο για τη ΧΑ:
    http://www.ahinos.com/2013/01/19/openyoureyes/
    Έχει και μια δυσμενή αναφορά στο blog σου Νικοκύρη αλλά γενικώς το προσυπογράφω. Η ΧΑ έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα κενά και τις ανακολουθίες του πολιτικού μας συστήματος προς όφελός της…

  10. Κασσάνδρα said

    @6 Συνεχώς μπερδεύομαι ,όταν ακούω κάποιον να μιλάει ( εδώ τραγουδάει),δεν καταλαβαίνω αν σατιρίζει ή μιλάει σοβαρά.
    Πριν μερικά χρόνια , είδα τον Κασιδιάρη , ι στην τηλεόραση, δεν τον ήξερα, και αναρωτιόμουν τι σόι αστεία είναι αυτά που λέει το παιδι.

  11. gmallos said

    Μαρτυρία κι από Γερμανία.
    Στο Μόναχο όταν ήμουνα χρειάστηκε να νοσηλευτεί (μονοήμερο) η γυναίκα μου. Μπήκα βγήκα και ήμουνα δίπλα τις όλες τις ώρες της μέρας.
    Λίγο καιρό αργότερα, στο ίδιο νοσοκομείο, στο παιδιατρικό νοσηλεύτηκε το (δεκάχρονο) παιδί φίλης. Απογεματάκι έκανε εισαγωγή, η μαμά του τα είχε παίξει λίγο, πήγαμε να τη δούμε. Μπήκαμε άνετα, κανένας δεν μας σταμάτησε. Τους είδαμε. Στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν άλλο συνομήλικο περίπου παιδί που ήταν μόνο του. Οι οροί συνδεδεμένοι με μηχάνημα που όταν τέλειωνε κάποιος χτυπούσε κουδούνι στο γραφείο των νοσοκόμων. Φύγαμε εμείς, κατά τις 8 έφυγε κι η φίλη μας. Τέλος για σήμερα της λένε. Μας πώς θα μείνει μόνο το παιδί (συνηθισμένη από νοσηλεία σε ελληνικά νοσοκομεία). Μα δεν θα είναι μόνο του. Θα υπάρχουν νοσοκόμες ήταν η απάντηση. Κι έτσι, τις δυο τρεις μέρες που έμεινε το παιδί μέσα, η μαμά ήταν μόνο για επίσκεψη.

    Ας πάμε τώρα στα ελληνικά νοσοκομεία. Χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση η μάνα μου. Δυο φορές. Την πρώτη πληρώσαμε «αποκλειστική» (ήμασταν καθοδόν από Μόναχο) ενώ τη δεύτερη έμενε δίπλα της η αδερφή της.

    Το θέμα των συνοδών μου έφερε αναμνήσεις από το νοσοκομείο Ιωαννίνων. 1980 περίπου, φοιτητής, με βάζουν μέσα για να δουν τι έπαθα. Κοινός θάλαμος παιδιατρικής με 6 παιδικά και 6 συνοδούς και παθολογικής με 4 ασθενής και 3 συνοδούς (εγώ δεν είχα κάποιον!). Και το βράδυ κοιμόμασταν 17 – 18 άτομα σε ένα θάλαμο. Και περιμέναμε να γίνουμε καλά! Και κάποια στιγμή μπαίνει μέσα ο δεσπότης ο Σετάκης και κάνει παρατήρηση σε μια γιαγιά – συνοδό του αδερφού της γιατί καθόταν στο κρεβάτι πάνω. Απ’ όλη την κατάσταση αυτό τον πείραξε. Κι άντε να συνέρθει μετά η γιαγιά απ’ την επίπληξη του δεσπότη.

    Αρκετά όμως ως εδώ. Καλημέρα σας.

  12. Књаз Неретве said

    @3. Φυσικά και είναι παράλογο στη Βρετανία ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία να υπάρχουν στο θάλαμο κάποιοι που θα βοηθούν τον ασθενή γιατί υπάρχουν νοσοκόμες! Οι οποίες δεν τρέχουν πανικόβλητες για να περιποιηθούν τους ασθενείς γιατί αντιστοιχούν μία για κάθε δύο-τρεις ασθενείς και όχι μία για κάθε πτέρυγα.

  13. Πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου όταν είδα το βιντεάκι. Κάθεται η τύπισσα και μιλάει, και λέει ότι οι σκοποί της είναι κοινοί(!) με της Χρυσής Αβγής, με ένα υφάκι λες και δεν τρέχει τίποτα, τη στιγμή που έχουν εισβάλλει τραμπούκοι στο νοσοκομείο που διοικεί, που και τίποτα απολύτως να μην είχαν κάνει θα έπρεπε να την ενοχλούσε έστω και μόνο η διατάραξη της ησυχίας στον χώρο του νοσοκομείου! Το να έχουν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό την ησυχία τους είναι τέλος πάντων ένα από τα κύρια ζητούμενα σε ένα νοσοκομείο, έτσι;

    Και να πω κάτι γενικότερο για τον «ακτιβισμό» των Αβγών. Όλως τυχαίως, όλες τους οι «δράσεις» είναι εναντίον των φτωχοδιάβολων, έτσι;
    Παράνομων έστω κατ’αυτούς, αλλά φτωχών εργαζομένων παρ’όλα αυτά!
    Άκουσε ποτέ κανείς να πήγε Αβγοκλιμάκιο για να ταρακουνήσει έναν εργοδότη που άφηνε απλήρωτους τους εργαζομένους του;
    Πήγε ποτέ ο Λαϊκός Σύνδεσμος να εκφοβίσει κανέναν «εβραιομασώνο νεοταξίτη τραπεζίτη» για να μην κάνουν κατάσχεση στο σπίτι ενός μεροκαματιάρη;

    Καθάρματα!!!

  14. nestanaios said

    Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο υπουργός την όλη υπόθεση βοηθά το κόμμα της χρυσής αυγής ἤ μήπως αυτό ήθελε ο υπουργός;

    Δυστυχώς και τα μπλόκα των αστυνομικών στους δρόμους θα έπρεπε να είναι παράνομα. Καθυστερούν και ταλαιπωρούν πάρα πολύ τους «καλούς» πολίτες. Η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα να ενοχλούμε μόνο τους παράνομους.

  15. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια:

    11: Από παιδιατρικά έχω κι εγώ άμεση εμπειρία από χώρα της Δυτ. Ευρώπης και είναι περίπου έτσι που τα λες.

    9: Το είχα δει. Έχουμε πολλά προηγούμενα με τον λεγάμενο σε πολιτικοπροσωπικό επίπεδο.

  16. ΠΑΝΟΣ said

    Για να δούμε και κάτι άλλο…Άκουσα,δεν το διασταύρωσα, ότι οι ημεδαπές θέλουν 140 ευρώ,σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά δεδομένα.Η αλλοδαπή παίρνει,λένε,40.Τι θα κάνει ένας που έχει ασθενή στο νοσοκομείο και ασθενή τσέπη; Εγώ αλλοδαπή θα έπαιρνα,εν ανάγκη (χτύπα ξύλο!).Κατά τ’ άλλα οι χρυσαυγίτες μπορεί και να με κρεμάσουν στο Σύνταγμα,επειδή δεν είμαι ταλιμπάν ορτοντόξ,αλλά άθεος.Κάτι παρόμοιο,λίγο πιο γλυκά,επιθυμούν και οι διάφοροι Αδώνιδες.Επίσης,πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να υποστηρίζουμε όποιο κόμμα μάς γουστάρει (πλην ΧΑ!!) άνευ «πιστοποιήσεων».

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Kάτι δεν καταλαβαίνω ή το ερμηνεύω λάθος (;)
    Ασχέτως με τα πιθανά προσωπικά του κίνητρα/αντιπαλότητες που αναφέρει κάποιος συσχολιαστής, πώς βοηθάει το κόμμα της Χ.Α η κίνηση του υπουργού; Δεν θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για μελλοντικούς/ές διοικητές/τριες ή γενικά σε ανάλογες περιπτώσεις; Δηλαδή, δεν έπραξε σωστά ο υπουργός σ’αυτή την περίπτωση;

  18. IN said

    3, 11: Νομίζω τα σχόλια αυτά αναδεικνύουν πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Η κυρία διευθύντρια του Νοσοκομείου, αν όντως θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αποκλειστικές στο νοσοκομείο της, δεν έχει παρά να καθιερώσει έναν στοιχειώδη έλεγχο για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο νοσοκομείο, ιδίως ώρες που δεν ( θα έπρεπε να) υπάρχουν επισκέπτες, π.χ. βραδινές. Θα μπορούσε να ορίσει ότι τις ώρες αυτές στο Νοσοκομείο μπαίνει λ.χ. ένα άτομο μόνον κατά νοσηλευόμενο, είτε επαγγελματίας αποκλειστικός νοσοκόμος (άντε, ας μην το περιορίσουμε στις γυναίκες) είτε εθελοντής (όχι απαραίτητα συγγενής). Θα μπορούσε, λ.χ. στο άτομο αυτό να δίδεται μια καρτούλα, στην περίπτωση των εθελοντών με απλή δήλωσή τους που θα αναφέρει τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και ότι εθελοντικά προσφέρονται να βοηθήσουν δωρεάν τον ασθενή. Νομίζω, εύλογα θα μπορούσε να αρνηθεί την χορήγηση τέτοιας κάρτας σε «επαγγελματίες εθελοντές» δηλ. σε ανθρώπους που, ενώ είναι επαγγελματίες και πληρώνονται, εμφανίζονται ως ψευτοεθελοντές. Δεν βλέπω επίσης κάτι παράνομο στο να κοινοποιούνται τα στοιχεία αυτά στην αρμόδια εφορία, ώστε να κάνει ελέγχους στους ανθρώπους αυτούς, για να δει αν έχουν εκδώσει τα αντίστοιχα φορολογικά παρασταστικά, καθώς επίσης και να εντοπίζει ψευτοεθελοντές επαγγελματίες, αλλοδαπούς ή μη. Φυσικά, με ένα τέτοιο σύστημα ελέγχχου θα παρεμποδίζεται και η είσοδος τραμπούκων στο νοσοκομείο, όπως οι κκ. της Χρυσής Αυγής.

    Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η νομοθεσία μας δίνει μεγάλες δυνατότητες και για ιδιωτικούς ελέγχους, χωρίς βέβαια τραμπουκισμούς. Αν όντως οι κ. της Χρυσής Αυγής έχουν πληροφορίες για συγκεκριμένους ανθρώπους που δουλεύουν ως νοσοκόμοι χωρίς να πληρώνουν φόρο κλπ. μπορούν να καταθέσουν μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα καθώς και καταγγελίες στις αρμόδιες διοικητικές αρχές (εφορία κλπ.). Για να απαντήσω και σε ένα σχόλιο του κ. Σαραντάκου, το ίδιο ισχύει και για άλλα παραδείγματα που δίνει. Ασφαλώς και δεν επιτρέπονται τα ιδιωτικά μπλόκα στο δρόμο που θα ελέγχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τίποτε όμως δεν εμποδίζει έναν πολίτη να πάρει σβάρνα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα για να δει αν έχουν κολλημμένο το σηματάκι της ασφαλιστικής εταιρίας (που δείχνει ότι είναι ασφαλισμένα), να σημειώνει τους αριθμούς κυκλοφορίας των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και, στη συνέχεια, να καταθέσει μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα ή/και καταγγελία στι αρμόδιες αρχές (πρώην Υπουργείο Εμπορίου; Επικουρικό Κεφάλαιο; δεν είμαι πρόχειρος τώρα). Για μια σειρά από παρανομίες υπάρχουν νόμιμοι τρόποι να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρξει θέληση, σχέδιο και σύστημα. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου βρέθηκαν στη φυλακή μετά από ποινική δίωξη που ξεκίνησε μετά από μηνύσεις ιδιωτών (ένας από αυτούς που κατέθεσε μήνυση, αλλά όχι ο μόνος, είναι ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος).

    Το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής είναι ο τραμπουκισμός: Οι άνθρωποι δεν θέλουν σοβαρές λύσεις σε σοβαρά προβλήματα, θέλουν να πουλάνε τσαμπουκά και να δίνουν ξύλο νομίζοντας ότι (τάχα) λύνουν προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε εκτός από το να καταστρέφουν ζωές και περιουσίες. Έχει στηθεί ένας ολόκληρος μύθος επειδή φτιάξαν ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες, μια τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνες κλπ. Μπορεί κάποιος να μας πει πόσοι ακριβώς βρήκαν εργασία από το γραφείο αυτό, ή πόσοι ακριβώς πήραν αίμα; Ή μήπως λύθηκε το «πρόβλημα» του παραεμπορίου επειδή κάπου κάποτε σπάσαν τους πάγκους μερικών φουκαράδων και τους κυνήγησαν και τους χτύπησαν; Προβλήματα υπάρχουν πράγματι, αλλά δεν λύνονται με ξύλο, λύνονται με συστηματική δουλειά κυρίως από τις αρμόδιες υπηρεσίες (που, δυστυχώς, δεν κάνουν τέτοια συστηματική δουλειά και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα) με την αρωγή και όσων ιδιωτών θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, κόσμια και μέσα στα πλαίσια του νόμου και όχι πουλώντας τσαμπουκά και νταηλίκι.

  19. Servitoros said

    @10 Το φαλακρό παιδί και ο μισότρελος μεσήλικας που μιλάνε στην αρχή μιλάνε σοβαρά (sic) , ο τραγουδιστής όταν τραγουδάει εγκεφαλική λειτουργία νεκρή μπήκα στην Χρυσή Αυγή, νομίζω δεν χρειάζεται εξήγηση.

  20. spiral architect said

    Καλημέρα. 😐

    Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία: «Βρήκε o Τζιμπούρ τον χαμένο αδελφό του και έκτοτε παίζει μπαλάρα»

    Σχόλιο επί του γεγονότος; Κανένα!
    Διότι δυστυχώς έχουμε τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και την κοινωνία που μας ταιριάζει.
    (παρακαλώ, διαβάστε σχόλια πολιτών – ψηφοφόρων) 😮

  21. Αρκεσινεύς said

    > η κοπέλα που δούλευε οικιακή βοηθός στο σπίτι του ασθενή πριν νοσηλευτεί αναλαμβάνει χρέη συνοδού του στο νοσοκομείο.
    Η οποία όμως κινδυνεύει με καταγγελία,όταν είναι χωρίς χαρτιά, από τις αποκλειστικές του θαλάμου. Ξέρω πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Τη δεύτερη βραδιά αναγκάστηκε η οικογένεια να προσλάβει αποκλειστική. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκε απόδειξη χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο γραφείο ειδικό στο οποίο κάποιος προσφεύγει και του στέλνουν αποκλειστική. Υπάρχουν και ξένες πιστοποιημένες. Όλες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, τουλάχιστο στις δικές περιπτώσεις, ήταν εξαιρετικές. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος, δηλώνεις στο γραφείο ότι θέλεις άλλο άτομο.

    > υπήρχε δουλειά για όλες [χρησιμοποιώ έμφυλο τύπο γιατί νομίζω ότι είναι όλες γυναίκες],

    υπάρχουν και αποκλειστικοί, λίγοι βέβαια. Ο δικός μας ήταν απαίσιος και τον αλλάξαμε αμέσως. Χρειαζόταν βέβαια καταγγελία, αλλά δεν υπήρχαν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια για τις ενέργειές του.

    Κατα τα άλλα υπερθεματίζω.

  22. spiral architect said

    … η δε άποψη του ιστολογίου του αχινού (#9) σηκώνει πολλή κουβέντα. 😐

  23. Servitoros said

    Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η νομοθεσία μας δίνει μεγάλες δυνατότητες και για ιδιωτικούς ελέγχους, χωρίς βέβαια τραμπουκισμούς.
    —-
    O νόμος σου δίνει την δυνατότητα μύνησης άμα διαπιστώσεις παρανομία ή ακόμα και αν πιστεύεις ότι είναι παρανομία ή ακόμα και εάν δεν το πιστεύεις αλλά δράς κακόβουλα, αυτό βέβαια το προνόμιο δεν σε καθιστά ελεγκτικό μηχανισμό, ιδιώς όταν δεν έχεις το σκοπό να καταφύγεις στην δικαιοσύνη και οτάν υποκαταστάς παράνομα υπάρχοντα ελεγκτικό μηχανισμό (επιθεώρηση εργασίας, εφορία κτλ.). Το δε πρόβλημα με την ΧΑ δεν είναι ο τραμπουκισμός αλλά η λειτουργία της ως υβρίδιο εγκληματικής οργάνωσης και παρακρατικού μηχανισμού.

  24. Αρκεσινεύς said

    21 στις δικές ΜΟΥ περιπτώσεις

  25. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    18: Συμφωνούμε ότι άλλο είναι οι ιδιωτικές δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και που περιγράφετε και άλλο οι τραμπουκισμοί, οι οποίοι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό γίνονται προς το θεαθήναι.

  26. Μαρία said

    Πληρέστερο ρεπορτάζ απο την ίδια δημοσιογράφο.
    http://www.arcadia-sports.gr/epikairotita/politiki/item/32050-ektetheimenos-o-lykourentzos-apo-klironomikh-paranomia.html?tmpl=component&print=1
    και
    http://www.arcadia-sports.gr/epikairotita/politiki/item/32050-ektetheimenos-o-lykourentzos-apo-klironomikh-paranomia.html?tmpl=component&print=1

  27. Αντιφασίστας said

    Έμαθα ποιος θα είναι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου:
    http://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=gs0YUZetFI_Q4QTu24CoAg&ved=0CDIQsAQ&biw=1440&bih=785#imgrc=dz8n6OMVjSw_7M%3A%3Bbgr3ncZP1iyI9M%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F-5hygc3RkxBg%252FUAcizaG9IAI%252FAAAAAAAAAcE%252FeSvEDkAvgLA%252Fs1600%252F%25CE%2593%25CE%25B9%25CF%258C%25CE%25B6%25CE%25B5%25CF%2586%252B%25CE%259C%25CE%25AD%25CE%25BD%25CE%25B3%25CE%25BA%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B5.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fvaliranews.blogspot.com%252F2012%252F07%252Fblog-post_18.html%3B360%3B592

  28. Το βιντεάκι δεν το είδα, ή μάλλον είδα τα πρώτα δευτερόλεπτα εκεί που λέει ότι ο δρόμος τους είναι κοινός, είπα να μην ξεράσω το κουλούρι μου και το ‘κλεισα. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Δεν ξέρουμε από που θα μας έρθει. Είναι τόσοι άνθρωποι που θεωρούν τη βία και τον τραμπουκισμό μόνη διέξοδο, που σε λίγο δεν θα ξέρουμε ποιος βαράει ποιον και γιατί. Είναι κοινό μυστικό ότι στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία χρειάζεται συνοδός. Όχι γιατί οι νοσηλεύτριες είναι τεμπέλες και βαριούνται αλλά γιατί στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει σοβαρή έλλειψη από τον καιρό του Νώε. Φυσικά μεταξύ των υπαρχόντων κάποιες βαριούνται και δεν δουλεύουν αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας. Το να συγκρίνουμε με χώρες όπως η Γαλλία που έβαλαν τα γέλια (ντάξει κόντεψαν) όταν ρώτησα ποιο νοσοκομείο εφημερεύει, όταν όλα είναι ανοιχτά νύχτα – μέρα είναι άδικο για τα νοσοκομεία.
    Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται χαμηλότερα από την αγορά και δεν κόβουν αποδείξεις γι αυτό είναι γνωστό. Όπως επίσης και ότι βρίσκονται πάντα πρόθυμοι κάποιοι να πληρώσουν λιγότερα κι ας μην πάρουν απόδειξη. Αλλά η εθνικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο. Όταν πρότεινα στην ελληνικής υπηκοότητας καθαρίστρια να την πληρώνω με το εργόσημο για να έχει και ασφάλεια και να είμαι και εγώ εντάξει, αρνήθηκε διότι αφενός είχε ασφάλεια από τον άντρα της και αφετέρου ως άνεργη απαλλασσόταν από το χαράτσι της ΔΕΗ. Και μετά μας μάραναν οι αλλοδαποί.

  29. Τίτλος Εξώς Χριστοδούλου said

    Σας γράφω από το Καρδιοχειρουργικό του Νοσοκομείου Λευκωσίας, πρός το οποίο, και τους νοσηλευτές του, έχω μόνον επαίνους να αποείμω. Είναι αδιανόητο να μείνει κανείς εκτός ωρών επισκέψεων, και σίγουρα, να χρησιμοποεί κανείς αποκλειστικές.
    Απονείμω.

  30. Νέο Kid Στο Block said

    29. Ρε συ Τίτο, περαστικά! (εκτός αν είσαι συνοδός ασθενούς,οπότε περαστικά στον συνοδευόμενο!)
    Και στη Λεμεσό το νοσοκομείο είναι εξαίρετο (τόμαθα και γώ δε χαρντ γουέη) τηρουμένων των συνθηκών και του ολοένα αυξανόμενου φόρτου (πού λεφτά για private treatment..άσε που και οι ιδιώτες στο νοσοκομείο θα σε στείλουν για «πέραν των ξενοδοχειακών παροχών»

  31. sarant said

    Τίτο, περαστικά! (ή σε όποιον δικό σου επισκέπτεσαι)

  32. Νέο Kid Στο Block said

    29. Bιάσου πάντως να γίνεις καλά (αν είσαι ασθενής) ,γιατί την Κυριακή..βγάζεις Ηγέτη (ή βγάζεις Κρίση ,είναι το σωστό;) :mrgreen: 🙂

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Διευκρινιστικά για τους συγκαλαμαράες ως προς το 32. ,την Κυριακή έσιει Προεδρικές εκλογές εν Μεγαλονήσω.
    Κύριο μότο-σύνθημα-αφισοκατάληψη του υποψήφιου Αναστασιάδη ήταν «Η Κρίση θέλει Ηγέτη!» Γίνανε διάφορα λογοπαίγνια από τους ανθυποψήφιους και τους οπαδούς και επιτελεία ,»Ο Ηγέτης θέλει Κρίση!» «Η κρίση θέλει ηγέτη με κρίση» κι άλλα τέτοια διασκεδαστικά. 🙂
    Κρίμα που ο Νικοκύρης έχει ήδη γράψει περί κρίσεως ,και σόρυ για το άσχετον της αναφοράς.

  34. AntonisGr said

    Φίλοι δύο ερωτήσεις, που αφορούν μια εργασία μου. Πώς να αποδώσω το θηλυκό του ιατρός; Ιάτρια είναι σωστό;
    Πώς αποδίδονται στα ελληνικά οι όροι fiction, non-fiction και genre; Αν έχετε κάποια σχετική παραπομπή θα το εκτιμούσα πολύ! Ευχαριστώ!

  35. Επειδή έχω διπλή εμπειρία από το Βέλγιο ( στρατιωτική θητεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο σαν τραυματιοφορέας και των κυριώτερων νοσοκομείων λόγω νοσηλείας συγγενικών προσώπων), όλα δεν είναι ρόδινα αν και δεν μπορεί να γίνει καμμία σύγκριση με τα ελληνικά νοσοκομεία. Πρώτα από όλα: Δεν υπάρχουν ράντζα, ούτε διάδρομοι γεμάτοι με ασθενείς στα κρεβάτια.
    Πρώτη θέση , ένα κρεβάτι, ( όταν υπάρχει) δεύτερη θέση 2 κρεβάτια. Είναι η συνηθισμένη νοσοκομειακή νοσηλεία των Βέλγων. Σε λίγες περιπτώσεις έχουμε και τρία κρεβάτια , σπανιώτερα τέσσερα.
    1. Στη πρώτη θέση το συγγενικό πρόσωπο μπορεί να μείνη όλη τη μέρα (χαλαρότητα ως προς το επίσημο ωράριο) και αν θέλει κρεβάτι για το βράδυ πληρώνει 30 ευρώ (αν τα ζητήσουν) και του φέρνουν και το πρωινό. Ούτε ο οικογενειακός γιατρός ούτε η ιδιωτική νοσοκόμος μπορούν να κάμουν τη παραμικρή ιατρική η παραιατρική πράξη. Και ούτε χρειάζονται . ( όπως δεν χρειάζονται και τα ιδιωτικά μαθήματα μετά το σχολείο).Το σύστημα δουλεύει από τον γιατρό μέχρι τον ψυχολόγο και,βέβαια,συμπληρώνεται από τους εθελοντές (πραγματικοί και όχι κρυφοεπαγγελματίες).
    2. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι οι νοσοκόμες ασχολούνται μόνο με δύο-τρείς ασθενείς. Το προσωπικό ειναι μειωμένο και συμμετέχει στο σύνολο του θαλάμου και η δουλειά του είναι εξουθενωτική γιαυτό και έχουμε έλλειψη νοσοκόμων και καταστάσεις burn-out. Στη βραδυνή βάρδεια η πτέρυγα έχει δύο -τρείς , το πολύ, νοσοκόμες.
    3. Γιατροί και νοσοκόμες από χώρες της Αφρικής, μουσουλμάνοι γιατροί και νοσοκόμες υπηρετούν τους αρρώστους μαζί με τους βέλγους,ρουμάνους, έλληνες συνάδελφους τους, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Και χωρίς χρυσόκοτες να κακαρίζουν.

  36. sarant said

    34: Είναι η ιατρός. Ο γιατρός έχει και τη γιατρίνα (επίσης: γιάτρισσα, γιατρέσσα), που από πολλούς θεωρούνται τύποι μειωμένου κύρους.

    Το fiction νομίζω πως το λέμε μυθοπλασία. Για το genre εννοείτε αυτό που λέμε ηθογραφία;

    35.2: Πράγματι είναι εξουθενωτική η δουλειά γιαυτό και υπάρχει έλλειψη στο επάγγελμα. Οι εθελοντές σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνουν;

  37. Πολλές φορές διαβάζω στα σχόλια για τους ελέγχους της ΧΑ ότι πρόκειται για ελέγχους νομιμότητας – δηλαδή ότι ελέγχουν τα χαρτιά αλλοδαπών για να δουν εάν είναι νόμιμοι. Αυτός άλλωστε είναι και ο ισχυρισμός της ίδιας της οργάνωσης. Ωστόσο θέλω να θυμήσω το γεγονός ότι, επανειλημμένα, στελέχη της έχουν δηλώσει πως «δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες». Ακόμη έχουν τονίσει πως, Έλληνες των οποίων ο ένας γονιός δεν είναι Έλληνας επίσης δεν πρέπει να θεωρούνται Έλληνες (όπως είπε ο …βουλευτής Παναγιώταρος για τον Σχορτσιανίτη). Όταν διέλυσαν τους πάγκους (ξένων) μικροπωλητών μπροστά στις κάμερες, σχεδόν όλοι σχολίαζαν πως διέλυαν πάγκους παράνομων ξένων μικροπωλητών (Φυσικά αυτό δεν ήταν αλήθεια – το βίντεο με τον αφρικανό πωλητή που έδειχνε απελπισμένος την άδειά του στην κάμερα και την κατεστραμένη του πραμάτεια, δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα… Όλοι μιλούσαν για «αντιποίηση αρχής» και, εαν καταλαβαίνω σωστά το νόημα της λέξης «αντιποίηση» (το να κάνει κάποιος δικό του κάτι με μη θεμιτό τρόπο, ιδίως το να ασκεί δικαίωμα ή εξουσία που δεν του ανήκει), τότε η προπαγάνδα των χρυσαβγιτών είναι εξαιρετικά επιτυχημένη: Γιατί ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι βέβαια ο «φυλετικός» έλεγχος και μάλιστα ποτέ οι αρχές στην Ελλάδα δεν έκανε τέτοιου είδους «φυλετικούς» ελέγχους – νομίζω ακόμη και στην Κατοχή υπήρξαν στελέχη της αστυνομίας που βοήθησαν οικογένειες Εβραίων…

    Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως πρόκειται για *επισήμως* ρατσιστική και φιλοναζιστική οργάνωση. Και αυτή είναι ακριβώς η λογική των ελέγχων τους. Εκτός του ότι είναι τρομαχτικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδος έλεγχος μετά από πρόσκληση της διοίκησης νοσοκομείου, νομίζω είναι ακόμη πιο φοβερό το να διαδίδεται μια μάλλον φτηνή προπαγάνδα των «Άρειων Αβγών» περί ελέγχων νομιμότητας. Αυτό που νομιμοποίησαν είναι η ύπαρξη ενός καθαρά ναζιστικού κόμματος και των πρακτικών του.

  38. Μπετατζής said

    Θα είναι κολλητή του άλλου κυρίου διεφθυντού που ρουφιάνεψε τις προάλλες στην Αστυνομία χειρουργημένη καρκινοπαθή, επειδή δεν είχε «χαρτιά». Μας τα χανε πρήξει με τους μάνατζερς στα νοσοκομεία, «για να μπει τάξη», ας φάμε τώρα νομιμότητα να χορτάσουμε. http://www.lifo.gr/now/society/19821

  39. AntonisGr said

    @36 Ευχαριστώ για την απάντηση. Το genre αφορά αυτό που στα αγγλικά λένε science fiction, fantasy, romance, crime κτλ genre, δηλαδή ένα συγκεκριμένο είδος μυθοπλασίας με τις δικές του συμβάσεις. Για παράδειγμα η φράση που αντιγράφω από την wikipedia: «Note that this partial list contains some authors whose works of fantastic fiction would today be called science fiction, even if they predate, or did not work in that genre . There is also a considerable overlap with the List of fantasy authors, since many authors are equally comfortable with both genres , and in any case some works deliberately combine the two or blur the distinction.» Θα το έλεγα είδος αλλά νομίζω δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα, ούτε όμως και η απόδοση ως τεχνοτροπία είναι σωστή, στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    39. To «λογοτεχνικό είδος» είναι καθιερωμένη ορολογία νομίζω. Γιατί δεν αποδίδει το νόημα;

  41. Αντιφασίστας said

    Όσο το κράτος και τα ΜΜΕ είναι φιλικά προς αυτήν τη ναζιστική συμμορία, αυτά τα φαινόμενα θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται. Μας έχουν πρήξει ένα μήνα τώρα με τους τρομοκράτες με τα καλάσνικοφ. Είδατε να ασχολούνται με τον ίδιο ζήλο με την καθημερινή βία των χρυσαβγίτικων καθαρμάτων; Μάθαμε τα ονόματα, είδαμε τις φάτσες των δολοφόνων του Πακιστανού; Τους οπλισμένους χρυσαβγίτες που πιάσανε προχτές τους ξέρουμε; Γιατί αυτή η παρασάγγας διαφορετική αντιμετώπιση; Γιατί, πολύ απλά, η ιθύνουσα τάξη δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει απο τη χρυσαβγούλα, Το αντίθετο, θα έλεγα.
    Όσο για τη διοικήτρια, μην παραξενευτείτε αν τη δείτε βουλευτίνα στις επόμενες εκλογές.

  42. AntonisGr said

    #39 Προσθέτω ένα παράδειγμα δυσκολίας χρήσης του όρους είδος για το genre:
    «Every writer puts himself or herself into their fiction. For many, especially in genre fiction , that «himself» or «herself» is pure heroic fantasy, as divorced from reality as a comic book character.» Τί να γράψω εδώ; Μυθοπλασία είδους;!;!

  43. spiral architect said

    @37: Βρισκουν και τα κάνουν αγαπητέ. Έχουν και την κατάλληλη νομική αβάντα. 😦
    Παιδιά μεταναστών γεννημένα στην Ελλάδα δεν έχουν δελτίο ταυτότητας και υπηκοότητα, έχοντα όμως τα ανάλογα τραβήγματα με.τας αρχάς:
    – Σε ποιά χώρα μου; Αφού χώρα μου είναι η Ελλάδα!

    Αντίθετα άλλοι, γεννημένοι στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς έχουν και μια δεύτερη υπηκοότητα και ταξιδιωτικά έγγραφα από μια δεύτερη χώρα, (Αυστραλία, Καναδά κ.α.) όπου κάποτε είχαν μετοικήσει οι γονείς τους, πήραν την υπηκοότητα και την δώρισαν στα παιδιά τους.

    Δεν είναι αυτό παραλογισμός;

  44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Παρακαλώ μην θίγετε τον φασισμό μου. Σταύρος Κουτράκης, εκδόσεις, Σύγχρονη εποχή. Ένα ωραίο βιβλιαράκι, που δείχνει την διάβρωση της κοινωνίας μας απο το φασισμό, σε όλα τα επίπεδα, και σε πιο καλή (ακόμα) εποχή, το 2007. Φυσικά, φασισμός δεν είναι μόνο ο τραμπουκισμός εναντίον των μεταναστών, απο τα ανθρωποειδή, αυτή είναι η ανώδυνη πλευρά του. Η οδυνηρή βρίσκεται στην συμπεριφορά των γονιών, μέσα στις οικογένειες, το απαίσιο πρόσωπο του φασισμού, εμφανίζεται κάθε φορά που οι γονείς τιμωρούν τα παιδιά, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, είναι εμφανέστατο πλέον, παρα την εθελοτυφλία των περισσοτέρων.

  45. Αντιφασίστας said

    Και κάτι για τους φίλους σκακιστές:
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=750718

  46. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε συ Λάμπρο, να με συμπαθάς κιόλας,αλλά το εμπεδώσαμε τόσες φορές που το έχεις τονίσει, εντάξει! Ο Φασισμός είναι στην τιμωρία του γονιού και τα αβγοκέφαλα είναι ανώδυνα…
    Τι να κάνουμε τώρα; Να στείλουμε το κασιδιάρικο και τον μέγαπάνο για ψυχανάλυση και προδέρμ;

  47. Απαγορεύετε την παρέμβαση των πολιτών όταν
    το κράτος απουσιάζει ή αδικεί;
    Απεργοί καταλαμβάνουν υπουργεία, μαθητές
    σχολεία, πολίτες τα φυλάκια των διοδίων,
    φοιτητές τα πανεπιστήμια και τα γραφεία των
    καθηγητών, αγρότες την εθνική οδό,
    διαδηλωτές τους δρόμους.
    Είστε εναντίον;
    Εγώ είμαι υπέρ και βάλε.
    Απαγορεύετε την επίσκεψη στο νοσοκομείο
    ενός νομίμου κόμματος;
    Απαγορεύετε ειδικά την Χρυσή Αυγή;
    Αν έτσι είναι, να κόψετε τις σάλτσες περί
    νομιμότητας και δικαιωμάτων.
    Δεν θέλετε η Χρυσή Αυγή να μιλάει, να υπάρχει,
    να έχει τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα
    υπόλοιπα κόμματα.
    Δεν θέλετε την Χρυσή Αυγή.
    Μην την ψηφίσετε.

  48. sarant said

    39-40-42: Νομίζω ότι το genre στο 39 δεν είναι ίδιο με το genre στο 42, όπου έχει θέση επιθέτου. Το genre στο 39 είναι «είδος». Το genre fiction στο 42 πρέπει να είναι αυτό που λέμε ηθογραφία, αλλά το λέω χωρίς βεβαιότητα ότι αυτό εννοεί ο συγγραφέας.

    Το είχαμε συζητήσει πριν από καιρό στη Λεξιλογία, που έτσι κι αλλιώς σας τη συνιστώ θερμά.
    http://lexilogia.gr/forum/index.php

  49. AntonisGr said

    @48 Ευχαριστώ θερμά!

  50. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Συγγενικό μου ἄτομο ἀνδρικοῦ φύλου ποὺ ζήτησε σὲ νοσοκομεῖο «άποκλειστικὴ» τοῦ ἔβαλαν πρὸς μεγάλη του ἀπογοήτευση «ἀποκλειστικό». Ὁπότε μᾶλλον κάνεις λάθος. Ὅσον ἀφορᾶ τὸ ποιὸς ἔχει δικαίωμα, πράγματι οἱ ἀποκλειστικοὶ-ες πρέπει νὰ εἶναι στὴ λίστα συνεργαζόμενων ἀποκλειστικῶν μὲ τὸ νοσοκομεῖο. Ὑπάρχουν πολλὲς νόμιμες ἀλλοδαπές, πολλὲς δὲ εἶναι ἐξαιρετικές. Ἐγὼ δὲν ἔχω τίποτα μὲ τὴν ἐθνικότητα τῶν ἀποκλειστικῶν, ἄλλωστε ἔχω ὑπάρξει κι ἐγὼ ἀλλοδαπός, ὅμως θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι προϋπόθεση ἡ ἄπταιστη γνώση τῆς γλώσσας κι ἐκ πείρας ξέρω ὅτι δὲν ἰσχύει γιὰ ὅλες. Ὅμως ὁ ἀσθενὴς ἐκτὸς ἐπισκεπτηρίου, δικαιοῦται, ἂν τὸ ἀπαιτοῦν οἱ περιστάσεις, νὰ ἔχει ἕνα συνοδὸ ἀπὸ τὸ περιβάλλον του. Κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ ἀπαγορέψη σ’ἕναν ἀνήμπορο παπποὺ νὰ συνοδεύεται ἀπὸ τὴν κοπέλλα ποὺ τὸν φροντίζει στὸ σπίτι. Ἂν ὅμως διαπιστωθεῖ ὅτι μία γυναίκα παρουσιάζεται κάθε τρεῖς καὶ λίγο συνοδὸς διαφορετικῶν ἀσθενῶν τότε μᾶλλον πρόκειται γιὰ παράνομη ἀποκλειστικὴ κι ἐκεῖ ἡ διοίκηση τοῦ νοσοκομείου ὀφείλει νὰ ἐπέμβη. Δὲ σχολιάζω τὴ συνέντευξη γιατὶ μὲ καλύπτει τὸ ἄρθρο.

  51. sarant said

    47: Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αγαπητή κυρία Στούκα. Η ΧΑ εφόσον είναι νόμιμο κόμμα είχε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί στις αρχές του τόπου για τα κακώς κείμενα στο νοσοκομείο. Όχι να κάνει ελέγχους ταυτοτήτων και να διώχνει τους δήθεν παράνομους. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις κινητοποιήσεις που αναφέρετε.

  52. tofistiki said

    @41: Όπως δεν πολυακούστηκε και το μαχαίρωμα του μαθητή στο 3o Λύκειο Π.Φαλήρου από γνωστούς νταήδες της περιοχής, μέλη της χ.α. επειδή προσπάθησε με τον τρόπο και τους κώδικες των εφήβων, να απομακρύνει μια συμμαθήτριά του -με την οποία είναι φιλαράκια από το δημοτικό σχολείο- από τα νύχια της φασιστικής συμμορίας… Και μιλάμε για επίθεση με ενέδρα και δολοφονική πρόθεση. Ευτυχώς το παιδί είναι τώρα καλά, αλλά η μύτη του σχεδόν αποκόπηκε, χρειάστηκε πλαστική για να κολλήσει και στο τραύμα στο λαιμό, το μαχαίρι έφτασε 3 χιλιοστά από την καρωτίδα, όπως είπαν οι γιατροί. Δυστυχώς δεν έχει συλληφθεί ο δεύτερος επίδοξος φονιάς.
    Ακούγεται ότι παπάς της περιοχής, δήλωσε πως θα καταθέσει υπέρ του δράστη, γιατί είναι καλό παιδί, πάει στην εκκλησία και εξομολογείται ταχτικά. Εμένα αυτό, το ότι είναι καλό παιδί, με τρομάζει περισσότερο.

  53. Νέο Kid Στο Block said

    45. Φίλε και συνβάζελε Αντιφά (ωραίο κλύσμα τους έκανε ο Μητσάρας ψες, ε; 🙂 ), θεωρώ ότι δεν είναι κι απ’τα καλύτερα άρθρα του εν γένει εξαίρετου σκακιστάνθρωπου (κι ανθρώπου γενικά) και αρθρογράφου Κοσμά Κέφαλου το συγκεκριμένο.
    Πολλά τα σκοτεινά σημεία του, επισημαίνω μόνο δύο.
    1. Εξαιρετικό σκάκι εκτός από τους αναφερόμενους ,έπαιξαν και ο Ιβάν ο τρομερός, ο Βοναπάρτης, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο…
    2. Ο «μπολσεβίκος» Ζενέφσκι είχε φάει απίστευτες φάπες από τον »πρωταθλητή» (Καπαμπλάνκα) ,ε μια φορά τον κέρδισε,τι να κάνουμε; 🙂
    Tα γράφω αυτά, γιατί το σκάκι και οι μηχανισμοί του, κι αυτά που έλκουν κάποιον σ’αυτό, δεν αναλύονται τόσο εύκολα και επιφανειακά. Το ότι έπαιξε ρόλο και είχε σημασία για τον »σοβιετικό άνθρωπο» είναι βεβαια αναμφισβήτητο.

  54. sarant said

    50: Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και «αποκλειστικοί», σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις το προηγούμενο σχόλιο. Όλα τα άλλα που λες τα δέχομαι -μια μικρή ένσταση για την «άπταιστη» γνώση της γλώσσας γιατί μπορεί να γίνει κατάχρηση της επιφύλαξης, θέλουμε δυνατότητα επικοινωνίας, αν κάνει και κανένα λάθος δεν πειράζει, δεν προσλαμβάνεται για φιλόλογος. Θα ξέρεις άλλωστε πόσες δυσκολίες έχουν π.χ. οι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές (τριες) στο εξωτερικό, τον πρώτο καιρό, όταν θέλουν να μιλήσουν με απλούς ασθενείς που μιλάνε ίσως λαϊκά ή με ιδιαίτερη προφορά.

  55. sarant said

    52: Σχεδόν καθόλου δεν ακούστηκε αυτό…

  56. sarant said

    53: Στην παρτίδα που δημοσιεύει η Αυγή κερδίζουν τα μαύρα -μήπως είναι λάθος η αναγραφή των ονομάτων των σκακιστών; Δηλ. μήπως έπρεπε να λέει Καπαμπλάνκα-Ζενέφσκι;

  57. Αρης said

    Μήπως θα έπρεπε να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι η ναζιστική συμμορία , αποτελεί μέρος του υπερπλειοψηφικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας?

    Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι απόψεις ενός διπλά τυφλού τυχαιοποιημένου κοινωνικού δείγματος, διαταξικού , διαστρωματικού, διεπαγγελματικού, διακομματικού, κ.λ.π από την μιά και αυτές των βουλευτών της ναζιστικής συμμορίας είναι στον πυρήνα τους ΚΟΙΝΕΣ?

    Είτε αφορά το κυπριακό , τις ελληνοτουρκικές διαφορές , το ακατανομαστικό

    Είτε το ζήτημα της αναγνώρισης των ορατών εθνικών , γλωσσικών, θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας , όπως τουρκική,αλβανική , μακεδονική, βλάχικη , πομάκικη
    και της ελεύθερης ίδρυσης θρησκευτικών ιδρυμάτων , όπως το επί 100 χρόνια υποσχόμενο Τζαμί στην Αθήνα

    Είτε για τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, του οικογενειακού δικαίου, κ.λ.π

    Είτε ζητήματα που σχετίζονται με την μοναδική κρατικογένεση δια της επτάκις στρατιωτικής προσάρτησης και επέκτασης , δίχως το επιβαλλόμενο δημοψήφισμα ανάμεσα στους προσαρτημένους κατοίκους . σε αντίθεση με την συνενωτική διαδικασία των υπόλοιπων χωρών.

    Είτε το ζήτημα του προσδιορισμού του περιεχομένου της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, το οποίο είναι βαθιά ιδεολογικό, ρατσιστικής υφής , ο περιώνυμος ελληνισμός. σε αντίθεση με το εθνοπολιτιστικό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ταυτοτήτων.

    Μήπως αν δεν λυθούν τα παραπάνω δεν πρόκειται να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία στην χώρα μας, σε μια ΕΕ , στην οποία ομοσπονδιοποίηση ήδη περνά από την διασυνοριακή περιφερειοποίηση

    Και έτσι θα ανταγωνίζονται οι αριστεροί εθνικιστές με τους δεξιούς , όπως πρόσφατα ο κυβερνήσιμος Τσίπρας , με την αποπομπή του Θεοδωρίδη , επειδή είπε δημόσια αυτά τα οποία η ακρονδ και το ελληνικό κράτος λένε και κυρίως πράττουν ανεπίσημα.

  58. Βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά αν και μάλλον δε θα διαφωνούσαμε αν είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε πιο διεξοδικά, σαν άνθρωποι, μπροστά από ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα ποτήρι κρασί.

    http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/02/dejection.html

  59. Νέο Kid Στο Block said

    55, 52. Τώρα το ακούω και γώ αυτό! (δεν είμαι βέβαια και τυπικό δείγμα »ενημερωμένου πολίτη»,οπότε ίσως να μη φταίνε οι μουμουέδες..) Δείχνει μια παράμετρο που πρέπει να αναφέρουμε σε σχέση με την όλη κλουβιοκατάσταση.
    Τον φόβο! Θέλει κότσια για να βγει ο οποιοσδήποτε να μιλήσει ή πράξει εναντίον αυτών των συμμοριτών! Μη το ξεχνούμε αυτό. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ίσως »κέρδος» τους προς το παρόν και πρέπει να βρεθεί τρόπος να μη συνεχιστεί αυτή η τρομοκρατία,γιατί πάμε όλοι χαμένοι.

  60. Άρτεμη said

    11 η γυναικολόγος μου λέει «γιάτρισσα»
    Λέει η … κυρία στο βίντεο «από κοινού θα το λύσουμε» και άρα ήδη παρανομεί, ή το φαντάστηκα;

  61. Νέο Kid Στο Block said

    56. Nαι, Κάπα-Ζενέ 0-1
    http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1100030

  62. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    54. Λαθάκια κάνουν κι οἱ Ἑλληνες. Σαφῶς καὶ δὲν τὸ ἐννοῶ ὅπως τὸ ἐννόησες. Θὰ πρέπη νὰ μπορῆ νὰ κατανοῆ αὐτὰ ποὺ τὶς λένε τόσο οἱ ἀσθενεῖς, ὅσο καὶ τὸ ἰατρικὸ καὶ παραϊατρικὸ προσωπικό. Τὸ αὐτὸ ἰσχύει καὶ γιὰ τοὺς Ἕλληνες τοῦ ἐξωτερικοῦ. Ἐγὼ στὴν Ἰταλία ἔμαθα καὶ τὴ διάλεκτο γιὰ νὰ παίρνω ἱστορικό, γιατὶ τὴν ὥρα τοῦ πόνου κι ὁ φιλόλογος στὴ διάλεκτο μᾶς μιλοῦσε

  63. cortlinux said

    Κύριε Νίκο εγώ απορώ πώς έχουμε αφήσει τέτοια ανθρωπάρια σε τέτοιες θέσεις; Πώς έχουμε επιτρέψει ως κοινωνία κατά κόρον ανίκανοι και κομπλεξικοί άνθρωποι να είναι σε υπεύθυνες θέσεις. Άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι μορφωμένοι και μπορεί να είναι γιατροί, εισαγγελείς, καθηγητές κτλ Κι οποίοι είναι ανθρωπάκια. Ανίκανοι για τέτοιες σοβαρές θέσεις. Άλλωστε αυτά τα μικρόψυχα ανθρωπάκια τέτοιες «ηγεσίες» αναζητούν.

    ίσως να είναι αυτό που έλεγε ο Ράσελ (το παραφράζω λίγο) ότι η κοινωνία μας δεν προοδεύει διότι οι ικανοί δεν έχουν το θράσος των ανίκανων.

  64. sarant said

    57: Δεν νομίζω πως είναι όλα έτσι που τα λέτε, ούτε ότι μόνο στην Ελλάδα έχουν ευρύτερη απήχηση οι απόψεις της άκρας δεξιάς (για να το γενικεύσω). Νομίζω πως εξιδανικεύετε την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    58: Μάλλον δεν θα διαφωνούσαμε (αλλά το τσάι φέρνει αϋπνίες, δεν βρίσκετε;)

    60: Ε, ναι.

  65. tofistiki said

    59: Η χτεσινή δυναμική πορεία στους δρόμους του Φαλήρου -πρωτοφανές πράγμα- ελπίζω πως λειτούργησε θετικά ως προς αυτό το θέμα. Να σπάσουμε το φόβο, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χάρηκα που είδα ανθρώπους να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να χειροκροτούν. Ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με κάποια συνθήματα που ακούστηκαν, νομίζω πως δόθηκε μια απάντηση σε αυτούς που θεωρούν τη γειτονιά «δική τους».

  66. Αντιφασίστας said

    52: Κι εγώ τώρα το ακούω και είμαι σίγουρος ότι αυτά τα φαινόμενα είναι καθημερινά. Απλώς, η συγκυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να τα συνδέσουν με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αδιαφορούν.
    Συμφωνώ, Κιντ. Είμαι κι εγώ οπαδός του μεγάλου Καπαμπλάνκα. Έβαλα το λίκνο απλώς για να προβάλω λίγο το αγαπημένο μας χόμπι. 🙂
    Η λατρεμένη κυρία Στούκα κάνει πως δεν καταλαβαίνει, παρά την ευφυΐα και τη μόρφωσή της, ότι η επίσκεψη των αληταράδων στο νοσοκομείο δεν ήταν ακριβώς εθιμοτυπική.

  67. Μαρία said

    54 Για να αποκτήσει ένας άδεια για άσκηση του επαγγέλματός του, πρέπει να έχει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Το ίδιο εννοείται ισχύει και για τις νοσοκόμες/ους. Μπορεί να μην εξετάζονται στην ιατρική ορολογία αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν συνεννούνται καλά.

  68. Δεν έκανε ελέγχους και δεν έδιωξε κανένα.
    Που ζείτε, στον Αρη;
    Ζω με την μητέρα μου και έχουμε ένα βουνό
    βάσανα, Η σύνταξή της μειώθηκε,,
    ο μισθός μου επίσης, δεν αντέχουμε το έξοδο
    της θέρμανσης, δεν αντέχουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, τα χαράτσια, τους φόρους, κόβουμε ακόμα και από τα φάρμακα της μαμάς και από το φαγητό.
    Να σηκώσουμε το δάκτυλο και να δείξουμε την
    Χρυσή Αυγή; Ας το κάνουν αυτό οι
    καλοζωΐσμένοι με τους μεγάλους μισθούς και τα
    παπαγαλάκια της τρόΐκας και της κυβέρνησής της. Γιατί εμείς, δυό γυναίκες μόνες και σκληρά
    εργαζόμενες, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας,
    αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα επιβίωσης για τα οποία καμιά ευθύνη δεν έχει
    η Χρυσή Αυγή.
    Βγαίνει ο Βενιζέλος με αυτό το μοχθηρό ύφος
    και ζητάει την απαγόρευσή της.
    10.000 ψήφοι στην Χρυσή Αυγή κάθε φορά που
    μιλάει.
    Ερχεται ο Κουβέλης, των επιστρατεύσεων με την
    Ρεπούση και τον Μπίστη, σαν οι 3 σωματοφύλακες της δημοκρατίας που κινδυνεύει.
    Αλλοι 10.000 ψήφοι στην Χρυσή Αυγή.
    Γιατί το ξαναλέω, όπως κοιτάμε τις ζωές μας, βλέπουμε βάσανα, αδιέξοδα και σκοτάδι, μα πουθενά το φταίξιμο της Χρυσής Αυγής.
    Αλλοι είναι οι υπεύθυνοι και τους ξέρουμε.

  69. sarant said

    62: «Την ώρα του πόνου και ο φιλόλογος μιλάει διάλεκτο». Σωστό! Και ο Πολύδωρας, όταν τον είχε δεχτεί «συντροφικά μαχαιρώματα», είχε χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη «λανθασμένα» (δηλ. μεταβατικά) το «διαρρέω»:
    http://www.sarantakos.com/language/agrammat.html (στο τέλος)

  70. sarant said

    68: Λέτε «Δεν έκανε ελέγχους και δεν έδιωξε κανένα» (η Χρυσή Αβγή). Κι όμως, στο σχετικό βίντεο ο εκπρόσωπός της λέει σαφώς ότι ζήτησαν χαρτιά και ότι εξεδίωξαν τέσσερις γυναίκες που δεν είχαν ή δεν θέλησαν να τα δείξουν στον αυτόκλητο τραμπούκο που τους τα ζητούσε.

    Ωστόσο, συμφωνώ ότι κάθε φορά που ο Βενιζέλος (και όχι μόνο) μιλάει εναντίον της ΧΑ ουσιαστικά την πριμοδοτεί, αφού στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης δεν έχει το ηθικό ανάστημα να δίνει μαθήματα. Και επίσης συμφωνώ ότι τα προβλήματα επιβίωσης του λαού δεν τα δημιούργησε η Χρυσή Αβγή.

  71. Γς said

    Ούτε ωράριο, ούτε όριο αριθμού επισκεπτών τηρείται.
    Στον Ερυθρό με άσχημο εγκεφαλικό περιστατικό, που δώξα τώ θεώ, γιατρεύτηκε.
    Ένας πολύ μικρός θάλαμος με 6 κρεβάτια.
    Και με το που φέρανε ένα αλβανό άρχισαν οι επισκέψεις. Δεν ήταν μόνο το πλήθος (νόμιζες ότι ερχόντουσαν με πούλμαν) αλλά μίλαγαν δυνατά (και αλβανικά, που δεν μπορούσα να προβλέψω τη ροη της λογοκαλασνικοφωνίας τους). Προφανώς έλεγαν για τα νέα τους μια και συναντηθήκαν εκεί πάνω από τα πάσχοντα κεφαλάκια μας. Νύχτα μέρα. Μμερικοί παρέμεναν και συνεχώς εκεί. Ετσι με τον τσαμπουκά τους.
    Τα είχα παίξει μέχρι που η γυναίκα μου το έψαξε και με πήγαν σε άδειο δίκλινο, που το διακαιόμουνα(!) και συνήλθα. Διαφορετικά πολύ αμφιβάλω αν θα είχα καν επιβιώσει.

    Μια άλλη φορά στο Σισμανόγλειο, στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας με καρδιολογικό επεισόδιο έφεραν στις 2 τη νύχτα κάποιον μαζί με όλο του το σόι. Ξύπνησα από τις αγριοφωνάρες ενός. Τον παρακάλεσα να σταματήσει. Μου απάντησε προκλητικά. Και πετάγομαι σφαίρα να τον πνίξω τον φούστη, πέρνοντας σβάρνα τα στατώ με τους ορούς που είχα ξεχάσει ότι μου είχαν βάλει.

    Αντε μετά να εξηγήσεις στους ξένους τι είναι θάλαμος νοσηλείας στο Μπουρδελιστάν

  72. Isresak said

    @45 Ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε κι εμείς οι φίλες σκακίστριες 😉

  73. ΠανΚαπ said

    69. Διάλεκτος και Πολύδωρας. Τι μου θυμίζουν; Τι μου θυμίζουν; Α την γράνα.

  74. @36. Οι εθελοντές είναι κυρίως συνταξιούχοι και ο ρόλος τους έχει συνοδευτικό χαρακτήρα. Φέρνουν περιοδικά, φέρνουν ένα καφέ, ένα τσάι , συζητούν με ασθενείς που αισθάνονται μόνοι, συνοδεύουν τους ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους στις διάφορες ιατρικοτεχνικές εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο, συνοδεύουν στο κήπο η, για τους καπνιστές, τους οδηγούν έξω από το νοσοκομείο. Ολοι όμως οι εθελοντές υποχρεούνται να έχουν ένα είδος επαγγελματικής ασφάλισης που τη πληρώνει ο οργανισμός για κάλυψη της αστικής τους ευθύνης ( π.χ.από λάθος του εθελοντή έσπασε το χέρι του ο ασθενής). Ετσι είναι γνωστοί και ……στη φορολογία και τη κοινωνική ασφάλιση από τη μηχανογραφική διασταύρωση των πληροφοριών.

  75. Μαρία said

    66 Το μαχαίρωμα του μαθητή γράφτηκε αλλά στα ψιλά.

  76. Άρτεμη said

    http://www.zougla.gr/greece/article/ekso-i-mpravi-tis-xa-apo-ta-nosokomia#.URj8l1xbfc4.facebook

  77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    46 – Σε συμπαθώ έτσι κι αλλιώς, αλλα και η αναπαραγωγή των ενεργειών της Χρυσής Αυγής, και των χρυσαυγιτών (δεν θεωρώ σωστή ενέργεια την «λάθος» γραφή, είναι ελιτίστικη αντίδραση, και μάλλον διαφήμιση της κάνει) μέσα σε μια φασιστική κοινωνία (εκτός κι αν θεωρείς οτι είναι δημοκρατική, οπότε έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, και δύσκολα θα συνεννοηθούμε) απο ένα δημοκρατικό; αριστερό; προοδευτικό; (οχι με την έννοια του ΚΚΕ) ιστολόγιο, τι νόημα έχει; Οι χρυσαυγίτες κάνουν τραμπουκισμούς εναντίον (κυρίως) των μεταναστών, με την ανοχή της αστυνομίας, ή κάποιον αξιωματούχων, αυτά δεν τα έχετε εμπεδώσει; και δώστου σχόλια κατά των φασιστών και πόσο κακοί είναι, και διάφοροι ξορκισμοί κατά του κακού, μπαίνει στην κουβέντα και κάνα τρολ, και γίνεται πανηγύρι. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η Χ.Α και τα «παλικάρια» της (αδελφές και παλικάρια, γίνανε μαλιά κουβάρια) αλλα η ανοχή, και ακόμα χειρότερα η αποδοχή των ενεργειών τους απο την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, και γι αυτό, δεν έχω δεί καμία ανάρτηση. Όπως με τα κόμματα και τα ΜΜΕ, έτσι κι εδώ (και αλλού) ο πραγματικά υπεύθυνος, βρίσκεται στο απυρόβλητο. Με το να συζητάμε συνεχώς, πόσο κακή αρρώστεια είναι ο καρκίνος, και πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει, θα βρούμε την θεραπεία του; Λοιπόν, να με συμπαθάς κι εσύ, επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω, να προμοτάρουν την Χρυσή Αυγή, με την αρνητική διαφήμιση που της κάνουν, εγώ θα γράφω την άποψή μου, κι ας είναι βαρετή και κοινότυπη, που ξέρεις, μπορεί να βρεθεί κάποιος που να συμφωνεί, ή να την αντικρούσει με επιχειρήματα, , και να ανοιχτεί ένας διάλογος, για το βάθος του προβλήματος, και για την λύση του. Όχι οτι έχω μεγάλες προσδοκίες, εδώ και 35 χρόνια βρήκα ελάχιστα (στα δάχτυλα του ενός χεριού) ευήκοα ώτα, άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι αρέσκονται να συζητούν ένα πρόβλημα, να έχουν άποψη γι την αυτό, αλλα να αποφεύγουν την λύση του, όπως ο διάλος το λιβάνι.

  78. Μαρία said

    74 Και στη Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=143880
    http://www.antirida.gr/news/158-enimerotiko-seminario-ethelonton

  79. Αντιφασίστας said

    68: Κυρία Στούκα μου, τίποτα δεν σας δίδαξε η μεσοπολεμική Γερμανία; Είναι δυνατόν να εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε μια συμμορία τραμπούκων, που σφάζει φουκαράδες, τους καταστρέφει την περιουσία, τους στερεί κάθε δικαίωμα στην επιβίωση; Τόση μικροψυχία, τόση στενομυαλιά πια; Μορφωμένη γυναίκα είστε, δεν ξέρετε τι είναι ο φασισμός; Και τι αστείο επιχείρημα είναι αυτό, ότι δηλαδή για τα τωρινά δεινά μας δεν ευθύνεται η χρυσαβγούλα, οπότε δεν θα πρέπει να θεωρείται εχθρός μας; Δηλαδή, αν σας είχε κακοποιήσει ο Παπαχρόνης, θα ζητούσατε παρηγοριά στον Μπέσκο, τον γνωστό και ως δράκο της παραλιακής;

  80. Γς said

    77:
    Μπράβο Λάμπρο. Ετσι είναι!

  81. Να σας πω και για τις νοσοκόμες.
    Εχετε την εντύπωση ότι τις τρόμαξε η Χρυσή Αυγή;
    Ελάτε καλέ! Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να τρομάξει
    ούτε την γάτα μου.
    Εχετε επίγνωση του μεγέθους και της δύναμης
    των συμφερόντων μέσα στα νοσοκομεία;
    Κυκλώματα είναι και οι αποκλειστικές σε αυτά
    τα κυκλώματα ανήκουν και σε αυτά καταθέτουν
    ένα ποσοστό του μισθού τους.
    Σε ανταπόδοση της δωρεάν χρήσης του
    νοσοκομειακού υλικού για το οποίο πληρώνουν
    τα κορόΐδα.
    Φέρνουν λέτε οινόπνευμα, γάζες, πετσέτες, σεντόνια, σαπούνια, πάπιες και χήνες και ό,τι άλλο χρειάζεται, από το σπίτι τους ή το σπίτι του αρρώστου; Καλά, ορισμένες ίσως να το κάνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως χρησιμοποιούνε δωρεάν το υλικό του
    νοσοκομείου. Και μάλιστα πλούσια, σπάταλα, χωρίς μέτρο. Και έτσι είναι όλοι ευτυχισμένοι, οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι αποκλειστικές, οι διευθυντές και κυρίως, οι εταιρίες που
    προμηθεύουνε το νοσοκομείο.
    Αυτή είναι η αλήθεια. Αν φύγανε 4, φύγανε για να
    μην γίνει ντόρος και σήμερα είναι πάλι στις θέσεις τους.
    Στα παλιά τους τα παπούτσια την έχουνε γραμμένη την Χρυσή Αυγή.
    Φταίνε οι γυναίκες, οι αποκλειστικές;
    Οχι βέβαια. Εμείς τις μπάσαμε στα κόλπα.
    Αλλά δεν είναι φτωχές και ανυπεράσπιστες, όπως θέλει η προπαγάνδα.
    Υπάρχουνε και τέτοιες, πάρα πολλές, αλλά δεν είναι στα νοσοκομεία.

  82. cortlinux said

    εγώ δεν ήξερα τίποτα θα πουν μετά.
    άλλωστε κι η χούντα έφτιαξε δρόμους.

  83. Παλιοσειρά said

    Έχω αμφιβολίες αν υπάρχει ικανοποιητική απόδοση για την λέξη «genre», όταν χρησιμοποιείται ως τεχνικός όρος, χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό. Στη ζωγραφική νομίζω χρησιμοποιείται όχι μόνο ως έννοια είδους (για την ηθογραφία), αλλά και ως έννοια γένους, που καλύπτει και τα λοιπά «ταπεινά» είδη (τοπιογραφία, θαλασσογραφία, κυνηγετικές σκηνές, ζώα, νεκρές φύσεις), κατ’ αντιδιαστολή προς τα «υψηλά» (βιβλικά, ιστορικά, μυθολογικά, και προσωπογραφίες). Με τον ίδιο νόημα πέρασε και στην λογοτεχνία, για να περιγράψει όλα τα είδη μυθοπλασίας που στα ελληνικά κάποτε αποκαλούσαμε «παραλογοτεχνία», ή «παραφιλολογία» (τώρα βέβαια η τελευταία αυτή λέξη έχει πάρει κάπως διαφορετικό νόημα) δηλαδή κατ’ αντιδιαστολήν προς αυτό που οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν «literary fiction». Ίσως ο νεολογισμός «παραφιλολογικά είδη» να είναι μιά λύση στο πρόβλημα, αλλά έχει μιά απαξιωτική χροιά γιά το είδος μάλλον, παρά για τους φιλολόγους, που όμως δεν την έχει ο όρος «genre», γιατί ο όρος αυτός, αντίθετα από τους όρους «παραλογοτεχνία», ή «παραφιλολογία», υποδηλώνει ότι το «υψηλό» και το «ταπεινό» είναι κοινωνική και όχι αισθητική ιεραρχική κατάταξη, και ότι τα είδη αυτά κατά κοινωνική σύμβαση μόνο θεωρούνται κατώτερα. Βεβαίως, οι αγγλοσάξωνες, από την ώρα που αναβάθμισαν πχ τον Χαμμεττ (φτου να παρει, πώς τον μεταγραμματίζουμε;), τον Τσαντλερ, ή τον Σιμενόν σε «genre», προσέθεσαν και την διευκρίνιση ότι όλα τα έργα μυθοπλασίας που δεν ικανοποιούν τις ποιοτικές προδιαγραφές για να χαρακτηρισθούν ως «genre» είναι απλώς «pap» (ελαφρό) ή «trash» (σκουπίδι).

  84. Αντιφασίστας said

    77: Λάμπρο, υπάρχει αρκετό δίκιο σ’ αυτά που γράφεις, αλλά το ότι η κοινωνία μας δεν είναι ιδανική (πόρρω απέχει, θα έλεγα), δεν σημαίνει ότι είναι και φασιστική. Αν και όταν γίνει πραγματικά φασιστική, τότε και μόνον τότε θα καταλάβουμε τι είχαμε και τι χάσαμε. Είμαι κατά του ξύλου στα παιδιά, δεν έχω δείρει ποτέ τις κόρες μου, αλλά δεν θα χαρακτήριζα αβασάνιστα φασίστα έναν πατέρα που, πάνω στα νεύρα του, σήκωσε το χέρι. Η έλλειψη ψυχραιμίας , η αναίδεια, η γαϊδουριά είναι πολύ ενοχλητικά ελαττώματα, αλλά ο φασισμός είναι άλλη ιστορία.

  85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    να έχουν άποψη γι αυτό.

  86. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    83: Πρέπει να έχεις δίκιο, είναι αφιλότιμος όρος, δύσκολος.

  87. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    81. Κυρία Στούκα μὲ ὅλο τὸ σεβασμό, λέτε βλακεῖες

  88. Παλιοσειρά said

    … α, και μια και μιλάμε για τους χρυσαλήτες: ας ήταν όλη η γλωσσική σκασίλα μας το genre. Τον όρο nationalism πώς θα τον αποδώσουμε; Σίγουρα όχι ως «εθνικισμό», αφού στα ελληνικά έχει περάσει ως συνώνυμο ούτε καν του conservative nationalism ή του blood and soil nationalism, παρά μονάχα της πιο αποκρουστικής μορφής του τελευταίου, δηλαδή αυτού που τεχνικά αποκαλείται racial nationalism. Α, και με την ίδια ευκαιρία: Γιατί για το ναζιστικό κόμμα έχουμε επιλέξει την μετάφραση «εθνικοσοσιαλιστικό» και όχι το ακριβέστερο «εθνικό-σοσιαλιστίζον» που έχει και το πλεονέκτημα να ακούγεται εξ ίσου βάρβαρα στα ελληνικά, όπως (νομίζω) στα γερμανικά;

  89. spiral architect said

    Βρωμοέλληνες – ΗΠΑ: “No rats, no Greeks, all American”:

    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους εθνοτικά καθαρούς.
    (λέμε τώρα …)

  90. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Ένα απλό σχόλιο μόνο: Πώς είναι δυνατόν έπειτα από όσα έχουμε δει, ακούσει, διαβάσει σε βιβλία και παρακολουθήσει σε ντοκιμαντέρ να λέμε ακόμη ότι όταν μια ομάδα δηλωμένων νεοναζί μπαίνει και κάνει κουμάντο σε μια δημόσια υπηρεσία με το έτσι θέλω δεν αποτελεί προοίμιο ενός πολύ σκοτεινού μέλλοντός μας, είτε συμφωνούμε με τους νεοναζί είτε όχι. Και μην ξεχνάτε κάτι πολύ απλό: η πλειοψηφία εκείνων που ψήφισαν, στήριξαν και υποστήριξαν τον Χίτλερ, έχυσε αργότερα μαζί με τους ποταμούς αίματος και πολλά δάκρυα μετάνοιας – δυστυχώς, όμως, εκ των υστέρων… Γιατί ξεχνάμε όμως τόσο εύκολα; Κρίμα δεν είναι – αν όχι για μας, για τις επόμενες γενιές;

  91. spiral architect said

    Tο μοντέλο του νόμιμου ιθαγενή. 😦

  92. Γς said

    87:
    > μὲ ὅλο τὸ σεβασμό, λέτε βλακεῖες
    Ντοτόρε μου, θα μπορούσατε να εκφράσετε την διαφωνία σας πιο κομψά.

    Και σεβασμό και βλακείες. Πλάκα κάνω
    Δεν είναι μαύρο άσπρο. Θετικά ή αρνητικά κατά Γκραμ.
    Αλλά δεν πρέπει να έχεις ειδικευτεί στο θέμα.
    Χρόνια πολλά το έχω μελετήσει ως ειδικευόμενος ασθενής, τόσο εγώ όσο και μέλη της οικογένειας μου.
    Δυστυχώς έτσι είναι (και πολύ χειρότερα)!

  93. Αντιφασίστας said

    81: Προφανώς η γάτα σας δεν κατάγεται από το Πακιστάν, κυρία Στούκα. Και τι σχέση έχουν αυτά τα σωστά ή λανθασμένα με το ότι μια συμμορία τραμπούκων έκανε αυτά που έκανε μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Αν αύριο πάνε (που θα πάνε!) σ’ ένα δημοτικό σχολείο και πετάνε έξω όσα παιδιά δεν έχουν το σωστό χρώμα και το σωστό αίμα, τι θα πείτε; Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πείτε τίποτα. Απλώς θα βγάζετε άναρθρες κραυγές ενθουσιασμού.

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    77 – Απο την στιγμή που δεν υπάρχει ισονομία, σίγουρα δεν είναι δημοκρατική, για το πόσο φασιστική είναι, ρώτα τους αναπήρους για την αντιμετώπισή τους τόσα χρόνια απο την πολιτεία, ρώτα τους πώς αισθάνονται όταν βλέπουν παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην διάβαση για τα καροτσάκια τους, ρώτα τους πώς αισθάνονται που οι περισσότεροι «συνάθρωποί τους» αν δεν είναι αδιάφοροι προς αυτούς, τους αντιμετωπίζουν συλίβδην ώς αρρώστους, ρώτα τα σκυλιά τα γατιά και γενικώς τα ζώα, για την «δημοκρατική» αντιμετώπισή τους, ρώτα τους ομοφυλόφυλους, τους μετανάστες, τους γύφτους, και γενικώς όλους τους «διαφορετικούς» να σου πούν την γνώμη τους. Όχι δεν αποκαλώ αβασάνιστα εναν γονιό (γιατί μόνο πατέρα, κυρίως οι μαμάδες είναι που σαπίζουν στο ξύλο τα παιδιά, και σίγουρα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη, μιας και απο την φύση, επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά) φασίστα που πάνω στα νεύρα του σήκωσε το χέρι του. Όταν όμως το κάνει κατ΄εξακολούθηση, και αρνείται να δεχτεί οτι υπάρχει και δημοκρατικός τρόπος για να αντιδράσει, λέγοντας την απίστευτη βλακεία, κι εμείς που φάγαμε ξύλο τι πάθαμε; (τι άλλο ήθελε να πάθει, δεν βλέπει πώς έγινε;) τότε είναι φασίστας. Και φυσικά, δεν είναι μόνο το ξύλο στα παιδιά που έκανε την κοινωνία φασιστική, αλλα είπα να το πάω λιγο ανώδυνα. Αν αυτή η λειτουργία της κοινωνίας (θρησκεία, αστυνομία, εκπαιδευτικό σύστημα, αντιμετώπιση του πολίτη απο τους δημόσιους φορείς, σύστημα υγείας, αντιμετώπιση των πολιτών απο την εκάστοτε κυβέρνηση, συμπεριφορά των πολιτών, απέναντι στους συμπολίτες τους, στους θεσμούς, τους νόμους, κλπ.) σου φαντάζει δημοκρατική, συγνώμη αλλα βρίσκω κάπως περίεργη την αντίληψή σου για την δημοκρατία. Και βέβαια, η παραπάνω λειτουργία υφίσταται σε καιρό οικονομικής ευμάρειας, σε δύσκολους καιρούς, βγαίνει στην επιφάνεια όλο το βάθος του φασισμού, τουλάχιστον αυτό έχει δείξει η ιστορία, και σιγά σιγά το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, είδομεν.

  95. Left G700 said

    Φίλε Sarant, καλό απόγευμα.

    Εν μέρει για να σε εκδικηθώ 🙂 (τα πολιτικά σου άρθρα είναι μάλλον είδος εν ανεπαρκεία), εν μέρει επειδή τα θέλεις και τα παθαίνεις (όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στ’ αλάτι! 🙂 ), ιδού ένα σχόλιο που όχι μόνο είναι εκτός θέματος, αλλά και στην ύλη που είσαι αρμόδιος. (Δεν φταίω αποκλειστικά εγώ: πριν από λίγο έπεσα πάλι σε μία αμφιλεγόμενη από πλευράς ορθής γραφής λέξη, ήταν η τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες και είπα να ζητήσω τα φώτα σου χωρίς αναβολή). Λοιπόν:

    Συνωμοσία ή Συνομωσία; (αιτιολογημένα —είμαστε δύσκολοι πελάτες! 🙂 )

  96. ππαν said

    Διαφωνώ με την ορθογραφία που παραπαέμπει σε α*γό, πρώτο γιατί εναι χαριτωμενιά που πιστεύω πως δεν έχει θέση όταν μιλάμε για το μόρφωμα αυτό και δεύτερο γιατί δεν καταλαβαίνω τι σας έφταιξαν τα α*γά.

    Έχω μεγάλη πείρα από νοσοσκομεία στην Γαλλία και ο θεσμός της ιδιωτικής νοσοκόμας είναι βέβαια παντελώς άγνωστος.

  97. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    95: Φίλε Λέφτη, συνωμοσία. Για την αιτιολόγηση, δες αν σε καλύπτει το άρθρο αυτό:

    Το Money Drop και οι συνωμοσίες του κ. Βακερνάγκελ

  98. Αντιφασίστας said

    Λάμπρο, είπα απλώς ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ τις λέξεις φασίστας και φασισμός, αν θέλουμε να ξέρουμε τι λέμε και τι εννοούμε. Αν χαρακτηρίζουμε φασίστα τον σαχλαμαράκια νεαρό, επειδή κάνει φασαρία με την κομμένη εξάτμιση της μηχανής του, και τον γάιδαρο που παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο, τότε φοβάμαι ότι δεν έχουμε κατανοήσει το φασιστικό φαινόμενο. Όποια κοινωνία δεν είναι ιδανική, δεν είναι υποχρεωτικά και φασιστική. Η Ελλάδα του ’75 σαφώς ήταν προτιμότερη από την Ελλάδα του ’70. Ούτε η Σουηδία του Πάλμε ήταν η τέλεια κοινωνία. Μήπως, γι’ αυτό τον λόγο, να τη βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τη ναζιστική Γερμανία;

  99. Γς said

    Και γιορτάζει σήμερα η Αυγή. Και η Αυγούλα.
    Ευχές (θετικές και αρνητικές) επιτρέπονται, φαντάζομαι.

  100. ππαν said

    98: Εσύ, αν μου επιτρέπεις μια συμβουλή, καλό είναι να χρησιμοποιείς με φειδώ τις λέξεις «μορφωμένη» και «γυναίκα» εφόσον το τάισμα δεν λες να το κόψεις…

  101. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κίνδυνος.
    Είναι το όνομα της οργής, το καταλαβαίνετε ή όχι;
    Αν ο Τσίπρας κάνει όσα λέει, αν καταργήσει το μνημόνιο, αν μας βγάλει από το Δουβλίνο 2 ή 3,
    αν εθνικοποιήσει τις τράπεζες, αν διώξει την τρόΐκα όπως έκαναν οι γενναίοι κυβερνήτες σε πολλές χώρες της Λ.Αμερικής, η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιστεί στις υποδιαστολές του μηδενός.
    Εσείς θέλετε να μας βιάζουν, να μας κοροΐδεύουνε, να μας στέλνουν στον τάφο, να μας προδίδουν, χωρίς συνέπειες.
    Ξέρετε τι είναι να σου πάρουν το σπίτι ;
    Ε όχι. Η Χρυσή Αυγή έρχεται με κατεβασμένο το φερμουάρ.
    Και σας λέω και κάτι ακόμα και όποιος το καταλάβει.
    Η Χρυσή Αυγή είναι πολύ σοφτ για να εκφράσει το αληθινό πρόσωπο της οργής μας.

  102. Per aspera said

    81 Τη γάτα σας τη λένε Παβλιτσένκο; Ζάιτσεβα μήπως; Είναι Σιβηρίας; Έχει παχύ μύστακα και βαθύ γεωργιανό βλέμμα; Θέλω να μου κρατήσετε οπωσδήποτε ένα από τα γατάκια της.Εγώ ξέρετε ακολουθώντας τη σκέψη του Γκαίτε θεωρώ ακόμη και τους θεούς ανήμπορους μπροστά στη Χ.Α. αλλά με ένα τέτοιο ζόρικο γατί στο πλάι μου δε μασάω.

  103. Theo said

    @88: προσωπικά, προτιμώ τον όρο «εθνοφυλετισμός» (υπάρχει στη γλώσσα μας από τον 19ο αι.).

  104. ππαν said

    103: Ο εθνοφυλετισμός και ο εθνικισμός δεν είναι το ίδιιο πράγμα. Ειδικά ο ελληνικός εθνικισμός ήταν ποτέ μέχρι την Χ.Α. εθνοφυλετικός.

  105. ππαν said

    104: «δεν ήταν»

  106. Per aspera said

    101 Η Χρυσή Αυγή έρχεται με κατεβασμένο το φερμουάρ.
    Θα σας απογοητεύσω αλλά το φερμουάρ είναι στα οπίσθια του βιτσιόζικου λέδερ.

  107. Παλιοσειρά said

    @103 –
    Με τον «εθνοφυλετισμό» έχουμε βολευτεί εδώ και καιρό για την απόδοση του «racial nationalism», αυτό ποτέ δεν αποτελούσε μεταφραστικό πρόβλημα. Τον σκέτο «nationalism», ή ακόμη χειρότερα τον «liberal nationalism» (η Γαλλική Επανάσταση, η Φιλική Εταιρεία, οι Καρμπονάροι…) πώς στην ευχή θα τον αποδώσουμε; «Φιλελεύθερος εθνικισμός» στα ελληνικά είναι οξύμωρο, γιατί τον όρο «εθνικισμός» τον έχει καπαρώσει προ πολλού συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, με αποτέλεσμα ο όρος αυτός να έχει πλέον καταγραφεί ως απολύτως συνώνυμος του εθνοφυλετισμού. Αυτό ήταν το νόημα της ερώτησής μου.

  108. ππαν said

    107: Εθνικισμό τον λέμε και τον ορίζουμε για να μην μπερδευόμαστε, Έτσι κι αλλιώς και στην διεθνή βιβλιογραφία υπάρχει πολυσημία του όρου. Ο Τζιόβας ξέρω πως χρησιμοποίησε τον σπάνιο «εθνισμό» αλλά δεν θυμάμαι πού, στα αγγλικά σε ένα βιβλίο, ίσως το διδακτορικό του, για τους δημοτικιστές.

  109. Theo said

    @92: Κι εγώ έχω μελετήσει τις συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία ως ειδικευόμενος ασθενής.
    Η διαπίστωσή μου είναι πως όσο παν και χειροτερεύουν.
    Την τελευταία φορά, τον Νοέμβριο του ’11, που βρέθηκα σε νοσοκομείο, στη Νευροχειρουργική του «Παπανικολάου», για μια μικρή αλλά και λεπτή επέμβαση, ήμουν σ’ ένα θάλαμο με οχτώ κρεβάτια. Τη μέρα που έγινε η επέμβαση είχαν σταδιακά καταληφθεί τα εφτά από αυτά. Ο θάλαμος, εκτός από τους ασθενείς, είχε κι έξι συνοδούς (μόνο εγώ δεν είχα συνοδό το βράδυ). Μόλις είχαμε πάρει λίγον ύπνο, όταν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, καταφθάνουν τρεις γυναίκες με στολή νοσηλεύτριας σέρνοντας ένα φορείο με την υπερήλικη μητέρα τους. Ήταν νοσηλεύτριες στη Βέροια κι ήρθαν από εκεί γιατί θεωρούσαν πως οι εκεί γιατροί δεν θα πρόσεχαν τη μητέρα τους και με τσαμπουκά την εισήγαγαν στο «Παπανικολάου» και την έβαλαν στον θάλαμό μας, ένα θάλαμο ανδρών, γιατί εκεί βρήκαν άδειο κρεβάτι. Δεν άκουσαν κανένα (γιατρό ή νοσηλευτή) και παρέμειναν με το «έτσι θέλω» μέχρι το πρωί. Η μητέρα τους δεν καταλάβαινε και πολλά (ήταν από εγκεφαλικό; είχε άνοια; δεν ξέρω) κι όλη τη νύχτα γινόταν ένας χαμός για να συνεννοηθούν μαζί της, αγνοώντας φυσικά τους άλλους ασθενείς του θαλάμου. Έτσι, πέρασα με λίγα λεπτά ύπνο όλη τη νύχτα μετά την επέμβαση.

  110. Αντιφασίστας said

    100: Ναι, ρε γμτ, δίκιο έχεις, αλλά με πιάνουν τα διαόλια μου, όταν διαβάζω όλα αυτά τα παλαβά. Και το χειρότερο είναι ότι τα ακούω κάθε μέρα από γνωστούς και συναδέλφους, που αν τους πεις φασίστες και χρυσαβγίτες πέφτουν να σε φάνε.

  111. ππαν said

    110: Ναι έχω δίκιο, αλλά δεν αρκεί.

  112. Theo said

    @104: Νομίζω πως, ως επί το πλείστον, ο ελληνικός εθνικισμός (όπως τουλάχιστον οι Μακεδόνες βιώσαμε τον εθνικισμό των «παλαιοελλαδιτών») ήταν πάντα εθνοφυλετικός.
    (Εδώ και επί Βενιζέλου έγινε πογκρόμ στη Θεσσαλονίκη κατά των Εβραίων.)

  113. Μαρία said

    108 Στις μεταμορφώσεις του εθνικισμού …. Τον χρησιμοποίησε, επειδή τον χρησιμοποίησαν κάποιοι δημοτικιστές το μεσοπόλεμο σαν τη μέση οδό μεταξύ εθνικισμού και διεθνισμού. Δεν έπιασε, διότι ως γνωστόν σε συνθήκες πόλωσης το κέντρο χάνει 🙂

  114. Μαρία said

    112 Το πογκρόμ δηλαδή έγινε απο Παλιολλαδίτες;

  115. Γς said

    100, 110, 111:
    Ασε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα. Μαμά του είσα ναι τον μαλώνεις δημοσίως;

  116. spiral architect said

    Δεν μασάμε ρε από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

  117. Γς said

    Ακου λέει. Να θέλει να παραιτηθεί από Πάπας.
    Αν ήταν όμως Ιταλός θα είχε μουλαρώσει σαν τον Καβαλιέρε.

  118. Theo said

    @114: Όχι, από ντόπιους που είχαν διδαχθεί τον εθνικισμό από παλλαιοελαδίτες.

  119. MelidonisM said

    Λυκουρέντζος ανοίγει θέσεις: Διοικητές νοσοκομείων και χωρίς πτυχίο http://www.tovima.gr/society/article/?aid=497682

    101 Η Χρυσή Αυγή είναι πολύ σοφτ για να εκφράσει το αληθινό πρόσωπο της οργής μας.

    μία ταλιμπανική άνοιξη μήπως;

  120. Theo said

    @118: από ντόπιους και πρόσφυγες που είχαν διδαχθεί τον εθνικισμό από παλαιοελλαδίτες (συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος προηγουμένως).

  121. Theo said

    @117: Φεύγει κι ο βάρβαρος Γερμανός από το Βατικανό. Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Ήταν και αυτοί μία λύσις.

  122. Γς said

    121:
    Ξέρω γώ. Ρώτα τον Εμμανουήλ Ροΐδη
    😉

  123. Μαρία said

    120 Α μάλιστα. Εισαγόμενος δηλαδή ο εθνικισμός στους μπαγιάτηδες!

  124. Ελένη said

    Επί του θέματος.
    Μεγάλη πληγή για τα νοσοκομεία οι «επίσημες» αποκλειστικές: και γδέρνουν στην τιμή και δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως. Στην πλειονότητά τους πληρώνονται για να κοιμηθούν ροχαλίζοντας στο θάλαμο, σε σημείο που δεν αφήνουν τους ταλαιπωρημένους άρρωστους να κοιμηθούν. Σπάνια να διακόψουν τον ύπνο τους, ενώ φέρονται χειρότερα και από τους χρυσαβγίτες [ επικροτώ τον όρο!!!] απέναντι στις ανεπίσημες απολειστικές κάνοντάς τους πόλεμο πραγματικό και απέναντι βέβαια στην οικογένεια που τις προσλαμβάνει. Όταν χρειάζεται (που χρειάζεται, βέβαια) να παραμείνουν και σαββατοκύριακα οι «επίσημες», οι τιμές που ζητούν είναι διπλάσιες των υπόλοιπων καθημερινών ημερών, το γνωρίζετε αυτό;

    Κατά τα άλλα, η Χ Α έχει εισχωρήσει παντού, δυστυχώς: στα σχολεία, στους δρόμους όπου συχνά ζητούν στοιχεία από περαστικούς, σε μαγαζιά για να διαπιστώσουν την εθνότητα όποιων απασχολούνται και πάει λέγοντας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν ξέρω πώς μπορεί πια να αντιμετωπιστεί. Όσο προχωρά η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, τόσο συντηρητικοποιείται η κοινωνία και ανέχεται παρόμοια φαινόμενα.
    Χρειάζεται επαγρύπνιση, καταγγελία τέτοιων συμπεριφορών (όπως της μαντάμ, στο νοσοκομείο της Τρίπολης) και κοινή δράση εναντίων των ξυρισμένων ανεγκέφαλων όντων.

  125. ΧΑΧΑΣ said

    Καλά κάνει η ΧΑ και κάνει ελένχους στα νοσοκομία για ξένους. Δηλαδή τη θέλετε να κάνουμε; Αφού αυτό το φαινόμενο είναι σε εκτεταμένη έκταση. Και η λαθρομετανάστρια αποκλειστική είπε κι από πάνω ψέματα ότι ο νοσηλεύοντας είναι ο πατέρας της. Μωρέ όπου βρίσκουμε ξένους λαθρομετανάστες θα τους διώχνουμε με το κοντάρι της σημαίας. Και τα κουμούνια στα ξερονήσια για να μη μας τρώνε το φαΐ και τις γκόμενες. Πούστε να δείτε τη έχει να γίνει άμα γίνουμε εμείς εξουσία. Θα σας βάλουμε για αποκλειστική νοσοκόμα τον Μιχαλοτραλαλάκο.

  126. Theo said

    @ 123: Και βέβαια ο εθνικισμός είναι εισαγόμενος στην Ελλάδα.
    Από το 500 μ.Χ. μέχρι το 1800 περίπου οι πρόγονοί μας αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμαίοι, που είναι κάτι υπερεθνικό κι έχει ως συστατικά του 1)τους ρωμαϊκούς θεσμούς, 2) την Ορθοδοξία και 3) την πολιτιστική ελληνοφωνία, όπως γράφει η Αρβελέρ. (Μετά την Άλωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί κάποιους από τους θεσμούς). «Έλλην», σημαίνει παγανιστής, ασεβής, κλπ. «Ελληνικά» είναι η γλώσσα των αρχαίων Ελλήνων, που, κατά των αντίληψη των ρωμιών προγόνων μας, έζησαν κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο, ενώ «ρωμέικα» είναι η γλώσσα του λαού (υπάρχουν πολλές γραμματικές εκδομένες κατά την Τουρκοκρατία μ’ αυτήν τη διάκριση). Σε καμία πηγή αυτών των 13 αιώνων ο λαός δεν αυτοπροσδιορίζεται ως «Έλλην». Από τον 12ο αιώνα κε., αρχίζουν κάποιοι αρχαιομανείς λόγιοι να αυτοπροσδιορίζεται ως «Έλληνες», αλλά αυτό δεν αγγίζει τον λαό.

    Έρχεται όμως η Επανάσταση και οι δυτικοσπουδαγμένοι λόγιοι που φροντίζουν να την κατοχυρώσουν ιδεολογικά κι αυτοί πείθουν τον λαό να αυτοπροσδιορίζεται ως «Έλλην». Αυτή η εθνικιστική ιδεολογία επικρατεί στο νεοσύστατο κράτος, με τις λόγχες των Βαυαρών και τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού απ’ αυτούς και τους «φωταδιστές». Με την πάροδο του χρόνου μετακενώνεται και στις «Νέες Χώρες». Έτσι φτάνουμε στο πογκρόμ της Θεσσαλονίκης, μιας πολυπολιτισμικής πόλης, που σιγά σιγά ξεχνά τις ιδέες και σταματά τις πράξεις της ανοχής προς το διαφορετικό.

  127. δὲν θέλω νὰ πάρω θέσι γιὰ τὸ ζήτημα γιατὶ δὲν τὸ ξέρω καὶ τόσο καλὰ ἀφ’οὗ τελευταίως δὲν παρακολουθῶ δελτία εἰδήσεων , παρὰ μόνο κἄποια σύντομα μεσημεριανὰ δελτία καὶ ὅ,τι πάρῃ τὸ μάτι μου στὸ διαδίκτυο. γνωρίζοντας πάντως ὅτι τὰ κανάλια στὴν μεγάλη τους πλειοψηφία δὲν δίνουν βῆμα στὴν ΧΑ ἀνάλογο τοῦ ἐκλογικοῦ της ποσοστοῦ (πολὺ χαμηλότερη προβολὴ σὲ σχέσι μὲ ΔΗΜΑΡ καὶ ΚΚΕ ποὺ ἔχουν χαμηλότερα ποσοστά), γνωρίζοντας καὶ τὴν καταγγελία τῆς ΧΑ γιὰ φωτομοντὰζ ἀπὸ τὴν ἐφημερίδα τῶν Συντακατῶν (ἀγνοῶ ἂν ἡ ἐφημερίδα ἀπάντησε) εἶμαι λίγο ἐπιφυλακτικὸς καὶ δύσπιστος σὲ ὅ,τι περὶ Χρυσῆς Αὐγῆς ἀκούγεται ἀπὸ τὰ ΜΜΕ.

    πάντως θυμοῦμαι ὅταν ἡ μητέρα μου νοσηλευόταν κάποτε σὲ πανεπιστημιακὸ νοσοκομεῖο τῆς Θεσ/νίκης ποὺ ἔμπαιναν μέσα ἀναρχικὰ στοιχεῖα ἐκμεταλλεύόμενα τὸ ἄσυλο (!) καὶ προκαλοῦσαν ταραχὴ πρὸς μεγάλη ἐνόχλησι τῶν νοσηλευομένων. οὔτε ἄκουσε κἀνεὶς οὔτε εἶδε τίποτε στὰ ΜΜΕ ποτέ, πτοφανῶς γιατὶ οἱ ἀναχικοὶ δὲν ἔχουν ποσοστὰ ποὺ ἀπειλοῦν τὰ παραδοσιακὰ κόμματα (ἀκόμη τοὐλάχιστον).

  128. spyroszer said

    120. Τι περιμένεις από παλιοελλαδίτες; Το τραβάει και τ’ όνομά τους (όπως του Μαυρογιαλούρου το μαύρο).
    96. Τ’ αυγά έχουν μια σχέση, αφού υπάρχει και το αυγό του φιδιού. Θα μου πεις τι μας φταίνε τα καημένα τα φιδάκια;

  129. Theo said

    127: παλαιο-, όχι παλιο-

  130. spyroszer said

    Ναι το είδα, απλά το παλιοελλαδίτες είναι πιο ταιριαστό με αυτά που λες.

  131. Μαρία said

    126 Αφού έχεις τόσο ειδυλλιακή εικόνα για την οθωμανική Θεσσαλονίκη, κάνω πάσο.

  132. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    124: Συμφωνώ μαζί σας…

    127: Υπάρχει το βιντεάκι και δεν είναι από κανάλι.

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    98 – O σαχλαμαράκιας νεαρός που κάνει θόρυβο με την κομένη εξάτμιση, απο την στιγμή που δεν έχει την δημοκρατική παιδεία του σεβασμού των άλλων, μεγαλώνοντας, εύκολα θα περάσει στην γαϊδουριά του να κλείνει τον δρόμο στους ανάπηρους, στο να περνάει με κόκκινο, και γενικά στο να μη σέβεται κανέναν και τίποτα. Αυτό βέβαια δεν τον κάνει φασίστα με την στενή έννοια του όρου, αλλα ανάλογα τις συνθήκες, μπορεί εύκολα πλέον να εξελιχθεί, τα περισσότερα παιδιά που είναι σε τέτοιες οργανώσεις πώς νομίζεις οτι ξεκίνησαν, απο χαβαλέ και αντίδραση στους «καθώς πρέπει» γονείς τους, εκτός κι αν νομίζεις οτι ο κάθε Κασιδιάρης γεννήθηκε φασίστας, δεν υπάρχει μεγάλο ποτάμι απο την αρχή του, απο μικρά ρυάκια γίνεται μεγάλο. Επειδή ο φασισμός έχει επηρεάσει την ζωή μου, είτε με τις εκτελέσεις των παππούδων μου και άλλων συγγενών μου στον β΄π.π, και στον εμφύλιο, είτε στο παραπέτασμα απο την άλλη πλευρά εκεί, είτε με την εξορία του πατέρα μου στα εξωτικά νησία του Αιγαίου, είτε απο προσωπική εμπειρία στην ασφάλεια στα τέλη του 70, έχω ψάξει το θέμα του πολύ βαθειά. Αν επιμένω στον οικογενειακό φασισμό, είναι γιατι εδώ και 30 χρόνια, σε συνεργασία με την γυναίκα μου που είναι νηπιαγωγός, έχουμε κρατήσει αρχείο για πάνω απο 1000 παιδιά, για την τότε συμπεριφορά τους, αλλα και την αντίδραση των γονιών τους. Είναι απίστευτο πόσο ίδιες είναι οι συμπεριφορές των παιδιών, και οι αντιδράσεις των γονιών στο πέρασμα των δεκαετιών, σαν να μην πέρασε μια μέρα, το σίγουρο είναι, οτι το ξύλο πέφτει σύνεφο. Δεν χαρακτηρίζω εύκολα κάποιν φασίστα, μπορώ όμως εύκολα να διακρίνω ποιός ρέπει προς τον φασισμό, και δυστυχώς το ποσοστό είναι πού μεγάλο, μένει βέβαια να προσδιορίσουμε τί είναι ή τι θεωρούμε φασισμό, και τι δημοκρατία. Απο κεί και πέρα, εκ του ασφαλούς όλοι έχουν γνώμη για τον φασισμό, ανοίγουν ένα βιβλίο, διαβάζουν τί είπε ο τάδε και ο δείνα μεγάλος διανοητής, και ανάλογα του ποιός τον εκφράζει, μιας και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, λέει κι αυτός την δική του. Αλλα είναι άλλο να λέει κάποιος για τον φασισμό θεωρητικολογόντας, μέσα απο το ασφαλές περιβάλλον της εργασίας του, και της οικονομικής επάρκειάς του, και άλλο να τον υφίσταται. Είναι όπως οι χορτασμένοι υπουργοί, που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας, τα προβλήματά της δεν τους αγγίζουν, αλλα έχουν άποψη και νομοθετούν. Προφανώς κι αυτό το θεωρείς δημοκρατία, και όχι φασισμό.

  134. ΧΑΧΑΣ said

    Καλά κάνεις Κορνήλιε και είσαι λίγο επιφιλακτικός σε ότι περί Χρυσής Αυγής ακούγετε από τα ΜΜΕ. Και ο Χίτλερ ήταν πολύ παραξηγημένος άνθρωπος να πούμε από κάποιους Οβραίους μασόνους δημοσιογράφους και πολιτικούς.΄Οπως λέει και ο αρχηγός μας ο Μιχαλοτραλαλάκος η ιστορία δεν τον έχει κρίνει ακόμα. Γιαφτό να είσται όλοι επιφιλακτικοί και να μη κρίνετε τόσο έφκολα τον καθένα.

  135. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    90: Κάνεις ένα λάθος. Υποθέτεις εντελώς αυθαίρετα οτι όλα αυτά που εσυ έχεις δει, εσυ έχεις ακούσει, εσυ έχεις διαβάσει σε βιβλία και εσυ έχεις παρακολουθήσει σε ντοκιμαντέρ, είναι πράγματα που έχει κάνει και ο μέσος ψηφοφόρος ή ο εν δυνάμει ψηφοφόρος αυτης της εκληματική συμμορίας του κοινού ποινικού δικαίου που πλασάρεται ως νόμιμο κόμμα. Η άγνοια είναι ιδανική συνθήκη για να καταντήσει ένας απλός καθημερινός άνθρωπος μέσω του λαϊκισμού, σε φασίστα. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την Αλίκη Στούκα. Είναι εμφανές οτι δεν γνωρίζει τι σημαίνει ιστορικά ο ναζισμός και γι’ αυτό είναι διατεθειμένη να δώσει μια ευκαιρία στους ποινικούς της Χρεισύς Αβγής, εντυπωσιασμένη από την λαϊκίστικη ρητορία της. Όταν δεν έχεις τα εφόδια που σου δίνουν την ικανότητα να κρίνεις καταστάσεις και να φιλτράρεις γεγονότα, τότε καταλήγεις μοιραία να πιστεύεις ειλικρινά, ότι ο Κασιδιάρης είναι ο όμορφος πρίγκηπας που θα έρθει να τιμωρήσει τους κακούς και να φέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Τη διάψευση αυτής της αυταπάτης πάνω στο κεφάλι της Α. Στούκα ως άλλου κασίδη, θα ήθελα πάρα πολύ να την δω στην φανταστική περίπτωση που δεν συμμετείχα κι εγώ στο έργο ως κάτοικος αυτής της χώρας.

  136. Mar Pap said

    μερικές παρατηρήσεις στο άρθρο (δεν εχω διαβασει τα σχολια, αν εχουν ξαναγραφτει συγχωρήστε με):
    1. το πρόβλημα με τις παράνομες αποκλειστικές είναι εντονότατο σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία.
    2. οι συλλογοι των νόμιμων αποκλειστικών κάνουν αγώνα για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα. μάλιστα μπορώ να σας αναφέρω τουλάχιστον 4 νοσοκομεία όπου υπάρχει σχετική σήμανση στα δωμάτια όπου η διοίκηση καλεί τους ασθενείς να καταγγείλουν οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους. στο Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου π.χ. η σήμανση αυτή υπάρχει από το 1989 (οπότε το πρόβλημα δεν είναι καινούριο).
    3. οι παράνομες αποκλειστικές ΔΕΝ είναι φτηνότερες, είναι απλά διαθέσιμες ΠΑΝΤΑ, και σχεδόν στο 100% μπαλώνουν τρύπες της τελευταίας στιγμής. συνιστούν δε ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομης διακίνησης χρήματος εντός των νοσοκομείων, ίσως το μεγαλύτερο μετά από το φακελάκι.

  137. #134 Γιαφτό να είσται όλοι επιφιλακτικοί και να μη κρίνετε τόσο έφκολα τον καθένα.

    προσπαθοῦμε.

    #132 ὅπως ὑπάρχει καὶ ἡ πειραγμένη φωτογραφία τῶν Συντακτῶν (τὸ βιντεάκι πάντως δὲν τὸ εἶδα ἂν καὶ φαντάζομαι τί θὰ δείχνῃ. ὶ ἀπὸ ὅ,τι ἄκουσα πάντως κἀνένα σχεδὸν κανάλι δὲν ἔδειξε οὔτε ἕνα πλάνο ἀπὸ τὴν συγκέντρωσι τῆς ΧΑ στὴν Ἀθήνα γιὰ τὰ Ἴμια).

    Ὅπως καὶ νἄχῃ τὸν τελευταῖο καιρὸ τὰ κανάλια λέγε λέγε κατὰ τῆς ΧΑ τὸ μόνο ποὺ κατάφεραν εἶναι νὰ τὴν ἀνεβάσουν -λογικὸ εἶναι, ὅταν ἀπὸ τὸ πρωὶ μέχρι τὸ βράδυ σὲ βρίζουν οἱ Πρετεντέρηδες καὶ οἱ Καψῆδες, ὅταν σὲ μπαρὰζ δημοσκοπήσεων εδῶ καὶ μῆνες σὲ ἐμφανίζουν ὡς τρίτη πολιτικὴ δύναμι ἀλλὰ δὲν σὲ καλοῦνε ποτὲ καὶ σὲ κουτσομπολεύουν ἐν ἀπουσίᾳ σου καὶ ξεχνοῦν τὸ κλισὲ «ἂς μὴ σχολιάζουμε ἀπόντες», ὅταν κάνουν αὐτὰ καὶ ἄλλα τόσα τὸ μόνο ποὺ καταφέρνουν εἶναι νὰ σὲ καθιστοῦν συμπαθῆ (ἔγινε σὲ ἀρκετὰ μικρότερο βαθμὸ καὶ μὲ τὸν Σύριζα τηρουμένου ἐκεῖ τοῦ δικαιώματς τῆς ἀντιλογίας). Κάποτε προφανῶς πῆραν χαμπάρι ἢ αὐτοὶ ἢ τὰ ἀφεντικά τους ἢ καὶ οἱ δύο ὅτι ὅ,τι καὶ νὰ ποῦνε τοὺς γυρίζει μπούμερανγκ στὶς δημοσκοπήσεις καὶ ἀποφάσισαν ἁπλῶς νὰ προσποιοῦνται ὅτι ΧΑ δὲν ὑπάρχει (τὄχουν ὁμολογήσει αὐτὸ δημοσίως δημοσιογράφοι μὴ ἐξαιρουμένων καὶ τῶν καὶ τῆς κρατικῆς τηλεοράσεως). Ἔ κάποτε κάποτε βέβαια θὰ κάνουν καὶ κἀνένα ἀντιχρυσαυγίτικο ἀφιέρωμα, ἔτσι γιὰ τὸ ἔθιμο.

    αὐτὰ γενικῶς, μὲ τὸ περιστατικὸ τοῦ νοσοκομείου μόνο ὡς ἀφορμή. καὶ δὲν χρειάζεται νὰ εἶσαι χρυσαυγίτης γιὰ νὰ τὰ δῇς αὐτά. ἀρκεῖ νἄχῃς μάτια.

    ἡ δὲ ὑπερπαραγωγὴ καὶ ὑπερκατανάλωσι τοῦ ὅρου «φασίστας» ἀπὸ τότε ποὺ θυμᾶμαι τὸν ἑαυτό μου ἔχει τόσο πολὺ μειώσει τὴν ἀπαξιωτικὴ δύναμι καὶ τὴν βαρύτητα ἑνὸς τέτοιου χαρακτηρισμοῦ (κἄτι ποὺ συμβαίνει μὲ ὁτιδήποτε πληθωρίζεται) ῥίχνοντάς στὸ ἐπίπεδο ἑνὸς χιλιοφορεμένου κλισέ. φυσικὰ ἀπὸ μιὰ τέτοια ὑπόθεσι μόνο οἱ ἀληθινὰ φασίστες κερδίζουν.

  138. ππαν said

    Ώστε κολλητική ασθένεια ο εθνικισμός; 😉 Πώς τον επέβαλαν δεν μας έχεις πει, και είχε και τέτοια επιτυχία. Ο Ρήγας; Ο ΚΟραής εθνοφυλετιστής; Ο Δούκας; Ο Παπαρρηγόπουλος; Ο Βενιζέλος; Οι δημοτικιστές; Μα σοβαρά; Ουτε ο Μεταξάς δεν ήταν εθνοφυλετιστής, μην το ξεχνάμε αυτό.

    Τώρα 126:
    1. Μέχρι το 1800 οι ‘πρόγονοί’ μας αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμιοί, που είναι βέβαια υπερεθνικό οπότε τι στο καλό πρόγονοί μας ήταν δεν γνωρίζω. Οι Ρωμιοί του 1800 και οι Ρωμαίοι του 5ου αιώνα δεν είναι το ίδιο πράγμα, η ρωμιοσύνη είναι προϊόν της Τουρκοκρατίας, που ενοποίησε τους ορθόδοξους των Βαλκανίων..
    2. Έλλην δεν σημαίνει τον παγανιστή, όχι μονοσήμαντα, όχι μετά την άλωση -πόοσι παγανιστές υπήρχαν τότε δηλαδή;- εδώ τελευταία έχει αναθεωρηθεί κατά πόσο αυτό ίσχυε στους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου. Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης το λέει καθαρά ότι «Έλληνες’ είναι οι χριστιανοί πλατωνικοί.
    3. Δηλαδή οι «Ρωμαίοι» από τον 5ο αιώνα και δώθε πίστευαν ότι μιλάνε ρωμέικα ή ξέρω γω ρωμαϊκά; Ελληνικά μιλούσαν, και το ήξεραν, η διάκριση με τα ρωμέικα, σα να λέμε την σύγχρονη γλώσσα με αντίθεση με τα αρχαία, μπήκε πολύ αργότερα, εγώ την βλέπω στον Καταρτζή πχ.
    4. Συμφωνώ ότι το «έλληνας» είναι περιθωριοποιημένο στο Βυζάντιο. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Η αλλαγμένη συνείδηση -διότι ο εθνικισμός αλλάζει την αυτοσυνείδηση- θέλει κι άλλες λέξεις.
    5/ Δεν έρχεται η Επανάσταση και οι δυτισκοπουδασμένοι κλπ. Η Επαναάσταση έγινε γιατί οι δυτικοσπουδασμένοι κλπ. ΑΝάμεσά τους κι ο Ρήγας, ε;

  139. τυφλόμυγα said

    Δε θα μπω στην ουσία του θέματος. Αρκετοί σχολιαστές με κάλυψαν ήδη από τα πρώτα 30 σχόλια.

    Χωρίς καμιά διάθεση να υπερασπιστώ την κυρία Σιουρούνη, αναρωτιέμαι γιατί το ευαίσθητο κράτος μας δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά όταν χρυσαβγίτες έριχναν μπαλωθιές στο κέντρο της Αθήνας (Α’ νεκροταφείο). Γιατί δεν είχαν την ίδια άμεση αντίδραση όταν βουλευτές (ο Θεός να τους κάνει) του ελληνικού κοινοβουλίου κρατώντας στειλιάρια με την ελληνική σημαία κυνηγούσαν έγχρωμους μετανάστες σε λαϊκές αγορές; Δυο μέτρα και δύο σταθμά μου μυρίζονται απέναντι στους στυλοβάτες του συστήματος.

  140. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι τι έκαναν τα «αναρχικά στοιχεία» στο Νοσοκομείο στη Σαλονίκη ρε συ Κορνήλιε; Τσεκάριζαν ποιος ΕΙΧΕ »χαρτιά»;
    Κρίμα πάντως…

  141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η κυρία διοικήτρια ελέγχεται ως επίορκη, ανίκανη και μισάνθρωπη.

    Αυτή η ντροπολιτσιώτικη πρόζα περιλαμβάνει όλες τις αποχρώσεις της κακοφορμισμένης κοινωνικοπολιτικής μας πραγματικότητας:
    -ποιός μιλάει
    -πώς μιλάει
    -σε ποιόν μιλάει
    -πού μιλάει
    -για τί μιλάει
    -γιατί μιλάει

    60.36.Η μαμά μου (83 ετών) λέει : «η γιάτρουσα » στο «μεσοκομείο»
    αλλά η φίλη μου απο τη Σαλλονίκη λέει: «η γιατρέσσα στου Παπανικολλλάου»

    36.34 fiction: ο (συχωρεμένος πλέον) Ν.1597/86, (ο λεγόμενος Νόμος της Μελίνας ), τις έλεγε ταινίες επινοημένου μύθου και τανίες μυθοπλασίας παρακάτω κατ αντιδιαστολήν με τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ)

  142. Τι χρυσά αβγά και πασχάλια λένε αυτοί εδω μέσα βρε άγιε Μαλαχία μου

  143. Γς said

    Ξέρει μήπως κανείς το site της εκκλησίας που θέλω να κατεβάσω κάτι καντήλια;

  144. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    143. Κι εγώ, Αγιοβασίληδες, Χριστούγεννα…

  145. aboulafia said

    Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους ψηφίζουν ή στηρίζουν τους απολογητές του ναζισμού. Και εδώ και πολύ καιρό ούτε η άγνοια. Ειδικά σ’ αυτόν τον τόπο οι χρυσαβγίτες ούτε καν εθνικιστές δεν μπορούν να θεωρηθούν εφόσον υμνούν τους καταστροφείς της ίδιας τους της πατρίδας. Ντρέπομαι ειλικρινά επειδή ζώ ανάμεσα σε ανθρώπους που υποστηρίζουν συνειδητά αυτά τα αποβράσματα.-

  146. […] Του Νίκου Σαραντάκου […]

  147. spyroszer said

    126. Απλά νομίζω ότι είναι λίγο υπεραπλουστευτικό να λες ότι για ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο όπως ο εθνικισμός φταίνε οι παλιοελλαδίτες. Να πω τη γνώμη μου χωρίς να είμαι σίγουρος ότι έχω δίκιο: Σίγουρα από κάποιο σημείο και μετά η Μεγάλη Ιδέα απετέλεσε κεντρική πολιτική του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά υιοθετηθήκε και απ’ τις ελληνικές κοινότητες εκτός των συνόρων. Οι Κρήτες δηλαδή επηρεάστηκαν απ’ το ελληνικό κράτος και έκαναν επαναστάσεις και ήθελαν να ενωθούν με την Ελλάδα; Ο εθνικισμός ήταν μια γενικότερη τάση του 19ου αιώνα και δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα προσέλαβε κυρίως χαρακτηριστικά πολιτισμικής και όχι εθνοφυλετικής υπεροχής. Βεβαίως και αυτό είδος εθνικισμού είναι. Ακόμα και στην εποχή του μεσοπολέμου, που ανθούσαν οι φασιστικές ιδεολογίες, το μεταξικό καθεστώς δεν είχε τόσο εθνοφυλετικό χαρακτήρα, βάσιζε την ιδεολογία του στον Γ’ Ελληνικό Πολιτισμό, στα όρια του γραφικού βέβαια. Ότι με τον Γ’ Ελληνικό Πολιτισμό που θα δημιουργούσαμε θα κατακτούσαμε τον κόσμο.
    Θέλω να πω επίσης, ότι την εποχή του μεσοπολέμου, στην Ευρώπη γενικότερα, οι άνθρωποι είχαν μια μικρή δικαιολογία στηρίζοντας φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα, γιατί τότε δεν ήξεραν ακριβώς τις συνέπειες που θα επέφεραν. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία και αυτό είναι το θλιβερό. Εκείνη την εποχή νομίζω ότι οι ιδεολογίες αυτές δεν είχαν την απαξία που έχουν σήμερα, ήταν γενικά πιο αποδεκτές, ακόμη και ριζοσπαστικές θεωρούνταν από κάποιους. Η φασιστική και ναζιστική ιδεολογία άλλωστε δεν ήταν ουρανοκατέβατη, δεν προέκυψε εκ του μηδενός, ήταν μετεξέλιξη, ακραία έστω, των εθνικισμών του 19ου αιώνα και της ιδεολογίας της συντήρησης.

  148. Καλόοοοοοο !!!!

  149. Κυριάκος said

    Οι αλλοδαπές (και κατά κύριο λόγο οι Βουλγάρες) επιτελούν κοινωνικό έργο. Έναντι μικρής αμοιβής φροντίζουν τους γέρους μας και τις γριές μας. Τους περιποιούνται, τους πλένουν, τους χτενίζουν, τους μαγειρεύουν, τους ξεσκατώνουν, τους κάνουν παρέα, τους μετράνε την πίεση και το ζάχαρο! Και για να περάσει η ώρα τους καλλιεργούν και τον μπαξέ. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνανε τόσοι και τόσοι ηλικιωμένοι (και τα παιδιά αυτών βέβαια!) αν δεν ήταν αυτές οι Βουλγάρες!

  150. Theo said

    @138: Φυσικά δεν μπορώ να τα γράφω αναλυτικά σ’ ένα σχόλιο. Οπότε, εύκολα δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

    1. Φυσικά εννοώ τους φυσικούς μας προγόνους που κάποτε «αναγκάστηκαν» ν’ αποκτήσουν εθνική συνείδηση, να ονομαστούν Έλληνες. Οι ρωμιοί της Τουρκοκρατίας είναι οι απόγονοι των Ρωμαίων του «Βυζαντίου». Δεν επινόησαν τον όρο οι Τούρκοι για τους Ορθοδόξους υπηκόους τους. Τον βρήκαν ως αυτοπροδιορισμό τους.

    2. «Έλλην» σημαίνει τον παγανιστή και πριν και μετά την Άλωση. Οπωσδήποτε τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο. Βλέπε τι λέει ο «διαφωτιστής» άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «δεν είστενε Έλληνες, δεν είστενε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είστενε ευσεβείς…».

    3. Για τη διάκριση «ελληνικών» και «ρωμέικων» το γράφω πως γινόταν κατά την Τουρκοκρατία.

    4. Το “έλληνας” δεν είναι περιθωριοποιημένο μόνο στο Βυζάντιο. Είναι και στην Τουρκοκρατία, όπως φαίνεται κι από τα λόγια του αγίου Κοσμά. Με την Επανάσταση αλλάζει το «εθνικό» όνομα αρχικά και μετά αλλάζει η αυτοσυνειδησία. Δες, πχ., το τραγούδι του παπα Θύμιου Βλαχάβα, όπως το εκδίδει ο Passow: «Ρωμιός γεννήθηκα, Ρωμιός θε ν’ αποθάνω». Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται στο τραγούδι του Αθ. Διάκου παραλλαγμένο -όπως το δημοσιεύει ο Fauriel: «Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε ν’ αποθάνω». Ο Fauriel σημειώνει πως υπάρχει κι άλλη παραλλαγή, την οποία όμως δεν δημοσιεύει. Και στον πρόλογό του γράφει για κάποιους Έλληνες που του προμήθευσαν τα τραγούδια, που, ως γνωστόν, ήταν μαθητές του Κοραή, που επέμενε στον όρο «Γραικός». Αυτό μας οδηγεί σε βάσιμες υποθέσεις για το ποιος παράλλαξε κάποιες λέξεις και γιατί δεν δημοσιεύεται άλλη παραλλαγή του τραγουδιού.

    5. Ο Ρήγας νομίζω πως βρισκόταν σ’ ένα μεταίχμιο μεταξύ «φωταδιστικού» εθνικισμού και οικουμενικης και υπερεθνικής ρωμιοσύνης.

    6. Οι πρακτικές του μεταξικού κράτους στις «Νέες Χώρες» ήταν καθαρά εθνοφυλετικές. Το τι έγραφε ή έλεγε ο Μεταξάς έχει μικρή σημασία.

    7. Τέλος,για την απουσία πρωτογενών πηγών όλη αυτή τη μακρά περίοδο στις οποίες να γίνεται χρήση του όρου «Έλλην» εθνικά από τον λαό, φυσικά δεν θέλεις να πεις κάτι. Ίσως γιατί αυτή η απουσία καταρρίπτει κάθε «φωταδιστική» και εθνικιστική θεωρία.

  151. Αντιφασίστας said

    Όταν ο »αντισυστημικός» ναζισμός και ο καπιταλισμός βάδιζαν χεράκι-χεράκι:
    http://www.efsyn.gr/?p=22953

  152. Theo said

    @143, 144: ecclesia.gr

    @ 147: Είναι κάπως απλουστευτικό. Φυσικά ο 19ος αιώνας είναι ο αιώνς του εθνικισμού στην περιοχή μας. Απλώς, θέλω να υπογραμμίσω πως ο εθνικισμός της Αθήνας πριν από το 1912 ήταν αρκετά πιο σκληροπυρηνικός απ’ αυτόν της Θεσσαλονίκης και της φυσικής μας πρωτεύουσας, όπως τη λέει η Αρβελέρ, της Πόλης. Στις δύο τελευταίες διασώζονταν περισσότερα στοιχεία για την οικουμενική διάσταση της ελληνόφωνης ρωμιοσύνης.
    Για τον Μεταξά και το καθεστώς του απάντησα στο σχ. 150.6.

  153. Γς said

    149:
    Αδελφέ μου!

    Ξαναδιαβάστε το:

    Οι αλλοδαπές (και κατά κύριο λόγο οι Βουλγάρες) επιτελούν κοινωνικό έργο. Έναντι μικρής αμοιβής φροντίζουν τους γέρους μας και τις γριές μας. Τους περιποιούνται, τους πλένουν, τους χτενίζουν, τους μαγειρεύουν, τους ξεσκατώνουν, τους κάνουν παρέα, τους μετράνε την πίεση και το ζάχαρο! Και για να περάσει η ώρα τους καλλιεργούν και τον μπαξέ. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνανε τόσοι και τόσοι ηλικιωμένοι (και τα παιδιά αυτών βέβαια!) αν δεν ήταν αυτές οι Βουλγάρες!

  154. Theo said

    διόρθωση: Στις δύο τελευταίες διασώζονταν περισσότερα στοιχεία από την οικουμενική διάσταση της ελληνόφωνης ρωμιοσύνης.

  155. Αντιφασίστας said

    Δεν καλούν τους χρυσαβγίτες στα κανάλια; Γιατί άραγε, Κορνήλιε;
    http://e-parembasis.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1642.html

  156. ππαν said

    150:

    1. Αυτό το «αναγκάστηκαν» δεν το εξηγείς, πώς δηλαδή; με βία; Οι ρωμιοί της Τουρκοκρατίας δεν είναι οι Ρωμαίοι πριν το 1453. Με την κατάλυση του πολιτικού οργανισμού του Βυζαντίου ο ρόλος του Πατριαρχείου αλλάζει και μόνο τότε γίνεται εφικτή η «Ορθόδοξη Κοινοπολιτεία» που λέει ο άλλος. Πριν το 1453 οι διάφορες εθνότητες του ρουμ μιλλέτ κάνανε πόλεμο αναμεταξύ τους, κι ας ήταν ορθόδοξοι, κι αυτό για αιώνες (και δεν θα πω για τις περιπτώσεις που έκαναν πόλεμο αναμεταξύ τους κι ας ήταν ελληνόφωνοι, κι ας ήταν «Ρωμαίοι»…)
    2. Κοίτα, εγώ μιλάω με βάση πρωτογενείς πηγές. Η σημασία του «Έλληνα» είναι πολύ περίπλοκο θέμα, δεν σημαίνει μόνο ή πάντα ή απλώς τον παγανιστή , και τώρα θα έρθει ο Χασάπης να σου πει για τον Καλδέλη, που αν θες να αλλάξεις φαΐ και να μην διαβάζεις μόνο Αρβελέρ είναι πολύ ωραίος και θα ανοίξεις και λίγο ορίζοντες. Αυτά για τους Έλληνες-ειδωλολάτρες τα μαθαίναμε και στο σχολείο..

    4. Όχι «μετά» την Επανάσταση, πριν την Επανάσταση. Αυτά με τους ρωμιούς και ειδικά τους γραικούς έχω βαρεθεί να τα συζητώ, ναι λέγονταν Ρωμιοί αλλά δεν σημαίνει ότι η αυτοσυνείδησή τους τον 18ο και τον 19ο αιώνα ήταν υπερεθνική επειδή το Ρωμιός ήταν ιστορικά υπερεθνικό. Επανάσταση γιατί έκαναν;

    .

    6.Ο Μεταξάς δηλαδή κυνήγησε τους Εβραίους; Για πες μου γιατί αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, μην σου πω πρωτάκουστο….

    7. Πρωτογενείς πηγές που να παραδίδουν τι λέει ο λαός δεν υπάρχουν πολλές, γιατί οι πρωτογενείς πηγές γράφονται από τους εγγράμματους, είναι νομίζω απλό. Ξαναλέω, το κόλλημα με το εθνικό όνομα δεν σημαίνει τίποτε.

  157. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  158. ar said

    Ζητώ συγγνώμη για το ‘ασχετο σχόλιο εκ των πρωτερων,
    Κύριε Σαραντάκο είχα διαβάσει πριν απο ακρετά χρόνια σε τοπική εφημερίδα πως ο γλωσσολόγος Γ Χατζιδάκις σε συζήτηση για την υιοθέτηση της δημοτικής ως επίσημη γλώσσα είχε προτρέψει τους συνάδελφους του να επισκεφτούν το Αργυρόκαστρο για να διαπιστώσουν πως είναι η σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο δεν εντόπισα κάτι σχετικό. Γνωρίζετε ή εσείς ή κάποιος από τους αναγνώστες σας αν υπήρξε ποτέ αυτή η δήλωση;
    Σας ευχαριστώ

  159. ππαν said

    152: Έχεις διαβασει Ηροκλή Βασιάδη, από την «φυσική μας πρωτεύουσα»;

  160. Servitoros said

    ὸ βιντεάκι πάντως δὲν τὸ εἶδα ἂν καὶ φαντάζομαι τί θὰ δείχνῃ. ὶ ἀπὸ ὅ,τι ἄκουσα πάντως κἀνένα σχεδὸν κανάλι δὲν ἔδειξε οὔτε ἕνα πλάνο ἀπὸ τὴν συγκέντρωσι τῆς ΧΑ στὴν Ἀθήνα γιὰ τὰ Ἴμια).

    Καλά τα Ιμία ήταν η αφορμή αλλό πράγμα γιόρταζαν με τις λαμπάδες.

  161. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    160: Εννοείς τη [URL=»http://jungle-report.blogspot.gr/2013/01/blog-post_31.html»]τη στέψη του Αδόλφου[/URL];

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    150 – Έχω μια απορία που το φτωχό μου το μυαλό δεν μπορεί να λύσει. Αν έχω καταλάβει σωστά, υπονοείς οτι δεν υπάρχει καμία συνέχεια απο τους αρχαίους έλληνες, όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι έλληνες είμαστε απόγονοι επιμίξεων με άλλες φυλές, και κάποια στιγμή, ήρθαν κάποιοι και για αγνώστους λόγους, μας επέβαλλαν την ονομασία του έλληνα, δεν έχω αντίρηση σ΄αυτό. Η απορία μου είναι, στο πώς οι άλλες φυλές μπόρεσαν και επιβίωσαν, και μόνο η ελληνική χάθηκε απο τις επιμιξίες. Δηλαδή οι ισραηλίτες που ήταν υπο κατοχή 5.000 χρόνια έμειναν καθαροί; οι άραβες, και για να έρθουμε στα μέρη μας οι ευρωπαίοι γενικώς, έμειναν καθαροί, και μόνο οι έλληνες δεν μπορούν να έχουν συνέχεια απο τον αρχαίο πολιτισμό τους; Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει εθνικότητα, έχω αυτοπροσδιοριστεί πολίτης του σύμπαντος, και μου φαίνεται ηλίθιο, στην ασήμαντη μικρούλα Γή, να αλληλοσκοτώνονται οι άνθρωποι, για την ανωτερότητα της φυλής τους, λες και αποτελεί άλλο είδος. Απλώς μου φαίνεται πολύ επιλεκτική αυτή η «εξαφάνιση» και η φύση δεν το συνηθίζει αυτό.

  163. Αντιφασίστας said

    160: Σωστός ο Σερβιτόρος!
    http://www.gazzetta.gr/diethni/article/365818-80-xronia-apo-tin-anodo-toy-xitler-stin-eksoysia

  164. ὅτ,τι εἶχα νὰ πῶ γιὰ τὴν ΧΑ τὸ εἶπα, δὲν θὰ γίνω ἐγὼ ἀπολογητὴς οὔτε αὐτῶν οὔτε κἀνενὸς ἄλλου κόμματος. λέω πράγματα ποὺ βλέπει ὅλος ὁ κόσμος, δὲν εἶπα τίποτε νέο. ἕνα μόνο θὰ προσθέσω ὅτι ἡ ἱστορία γνώρισε ὅλους τοὺς συνδυασμοὺς συμπορεύσεων: ναζί μὲ καπιταλιστές κατὰ κομμουνιστῶν, κομμουνιστὲς μὲ ναζὶ κατὰ καπιταλιστῶν καὶ κομμουνσιτὲς μὲ καπιταλιστὲς κατὰ ναζί.

    #155 μὴ γελιέσαι, δὲν εἶναι αὐτὸ τὸ γεγονὸς ἡ ἀφετηρία. κἄποια κανάλια δὲν καλοῦσαν καὶ πρὶν ἀπὸ αὐτὸ καὶ κἄποια καλοῦσαν καὶ μετὰ ἀπὸ αὐτό.

    πάντως τὸ «Ἕλληνες» στὰ χριστιανικὰ κλίματα εἶχε χάσει τὴν ἐθνική του σημασία ἤδη ἀπὸ τοὺς ἀποστολικοὺς χρόνους, ἀφ’οὗ στὴν ΚΔ ἔχει ἀποκλειστικῶς θρησκευτικὴ σημασία κι ἔτσι μὲ αὐτὴν τὴν σημασία γινόταν κατανοητό.

    στὸν Μάρκο 7,26 τὸ κλασσικὸ παράδειγμα: Ἑλληνίς, Συροφοινίκισσα τῷ γένει. Vulgata: gentilis( = ἐθνικὴ) Syrophoenissa genere

    Ἰω 7,35 μή εἰς τὴν διασπορὰν τῶν Ἑλλήνων μέλλει πορεύεσθαι καὶ διδάσκειν τοὺς Ἕλληνας; numquid in dispersionem gentium iturus est et docturus gentes?

    Ιω 12,20 ἦσαν δὲ Ἕλληνές τινες ἐκ τῶν ἀναβαινόντων erant autem gentiles quidam ex his qui ascenderant

    Πρξ 14,1 Ἐγένετο δὲ ἐν Ἰκονίῳ κατὰ τὸ αὐτὸ εἰσελθεῖν αὐτοὺς εἰς τὴν συναγωγὴν τῶν Ἰουδαίων καὶ λαλῆσαι οὕτως ὥστε πιστεῦσαι Ἰουδαίων τε καὶ Ἑλλήνων πολὺ πλῆθος.
    factum est autem Iconii ut simul introirent synagogam Iudaeorum et loquerentur ita ut crederet Iudaeorum et Graecorum copiosa multitudo (ἐδῶ μεταφράζει Graecorum νομίζω κακῶς ὅπως φαίνεται καὶ ἀπὸ τοὺς ἑπόμενους στίχους).

    Πρξ 16,1 υἱὸς γυναικός τινος Ἰουδαίας πιστῆς, πατρὸς δὲ Ἕλληνος filius mulieris iudaeae fidelis patre gentili

    Πρξ 16,3,5 ᾔδεισαν γὰρ ἅπαντες τὸν πατέρα αὐτοῦ ὅτι Ἕλλην ὑπῆρχεν sciebant enim omnes quod pater eius gentilis esset

    Πρξ 17,4 τῶν τε σεβομένων Ἑλλήνων πολὺ πλῆθος γυναικῶν τε τῶν πρώτων οὐκ ὀλίγαι et de colentibus gentilibusque multitudo magna et mulieres nobiles non paucae

    κ.ο.κ.

    ἔχουμε ξανακάνει αὐτὴν τὴν συζήτησι καὶ εἴχαμε πεῖ καὶ γιὰ τὸν Σιρόη ποὺ ὡς εἰδωλολάτρης ἐλέγετο Ἕλλην.

  165. ππαν said

    164: Εθνική όχι, αλλά όχι αποκλειστικά θρησκευτική, όχι παντού. Ξαναλέω, στο Ινδικοπλεύστη το λέει ρητά για χριστιανούς ή χριστιανίζοντες που θεωρούν ότι ο ουράνιος θόλος είναι στρογγυλός.
    Κια βέβαια πέφτουν έξω αυτοί που τσιτάρουν ξανά μανά το χαμπέρι του Πλήθωνα στον Μανουήλ Παλαιολόγο ή τον λόγο του Κωνσταντίνου ΙΑ για να πούνε «α, να, Έλληνες ήταν!». Απλώς το Έλληνες έχει ή μπορεί να έχει κι άλλο περιεχόμενο.

    Από κει και πέρα δεν είναι η επιλογή κι καθιέρωση του συγκεκριμένου εθνικού ονόματος που έκανε τους Έλληνες Έλληνες αλλά το ξαναδιάβασμα του παρελθόντος με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και Γραικοί να καθιερωνόμασταν, και Ρωμιοί, και Τραντέλλενες το ποτάμι δεν γύριζε πίσω.

  166. Νικος said

    Οτι ειναι φωτομονταζ γιατι δεν μας το λετε ωρε συντροφοι?

  167. Evadam said

    Βρε παιδιά εγώ αλλού γι αλλού.Διαβάζω «Χρυσαβγίτες σε νοσοκομείο».Ουάου, λέω!
    Νόμιζα ότι τους πήγαν εκεί σε οριζόντια θέση με τα μάτια τούμπανα από το ξύλο που κάποιος βρέθηκε, που ξέπεσε στο επίπεδό τους και τους έριξε!
    Ευτυχώς πικραμένη μανδάμ Στούκα μου και αναρχοταλαιπωρημένε κύριε Κορνήλιέ μου τίποτα τέτοιο δεν συνέβη,επικίνδυνο για την δημοκρατία και τους εκλεκτούς εκλεγμένους (μας,τους,σας,διαλέχτε) .

  168. Θεοφανια said

    οι παρανομες αποκλειστικες ειναι κυριολεκτικα θανατος για μας τις νομιμες.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΑΣΘΕΝΕΙς ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕς..Αλλα η παρανομη επεμβαση της μπρουντζινης νυχτας ειναι σαν να βγαζεις την τσιμπλα σου με τσουγγρανα.Στουκας βλακειας ειστε Αλικη.Ο ασθενης εχει ΗΔΗ πληρωσει με τις εισφορες του ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τα σαπουνια τις γαζες και τα φαρμακα του.Εσυ οταν αρρωστησεις να τα πληρωσεις για δευτερη φορα.Ακου να φερνει η αποκλειστικη απο το σπιτι της σαπουνι να πλενει τον ασθενη!!! Ειναι φθηνο το σαπουνι γι αυτο δεν καταλαβαινεις με το φτωχο σου μυαλο τι λες.Αν ομως κοστιζε πολυ περισσοτερα ισως καταλαβαινες.Οσο για το «επιχειρημα» οτι αφου στο εξωτερικο δεν εχουν αποκλειστικες, αυτες δεν χρειαζονται,εχω κανει ηδη 3 εμετους.Ντεν εχετε παει ποτε σε νοσοκομειο σε ασθενη,να ειστε κολητα στο μαξιλαρι του και παλι να μην τον προλαβαινετε και στο επειγον αλλα και στην ποσοτητα των αναγκων του?η να μην ειναι σε θεση να ζητησε βοηθεια και να απασχολουνται εχοντας τον ενοια οι διπλανοι καταταλαιπωρημενοι ασθενεις και οι συγγενεις τους,οι οποιοι κανουν σαν να βλεπουν τον αη Βασιλη οταν παμε εμεις και απαλλασονται απο την κουρσα?’ΚΟΥΡΑΖΟΜΟΥΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟΥ» ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥς ΑΠΟ ΤΟΥς ΔΙΠΛΑΝΟΥς. εκτος αυτων η ψυχολογικη υποστηριξη που νιωθει ενας ασθενης και μονο με την παρουσια καποιου διπλα του ΑΡΚΕΙ.Αχ αισθανομαι οτι εχω 40 εκατομυρια ευρω στην καρδια μου απο τα ευχαριστω απο βαθους ψυχης παμπτωχων γιαγιαδων οι οποιες ενω ολο το βραδυ δεν με απασχολησαν ουτε 2 λεπτα το πρωι μου εδιναν απειρα ευχαριστω και ευχες,διοτι οπως μου εξηγουσαν κοιμηθηκαν καλα γιατι αισθανοντουσαν ασφαλεια εχοντας με διπλα τους.Συνεχιστε αν θελετε να θαυμαζετε τους ξινους και κρυους Εγγλεζους σαν βλαχοσυμπεθεροι.Τα χρηματα που παιρνει μια νομιμη αποκλειστικη ειναι το κατωτατο ημεριμισθιο του ανειδικευτου εργατη ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ωστε να παιρνουν ολες το ιδιο.Διαφοροποιηση υπαρχει μονον αναμεσα σε εγγαμες και αγαμες.Φαινεται οτι παιρνουμε πολλα χρηματα διοτι μεσα στο ημερομισθιο περιλαμβανεται το ικα εργαζομενου και εργοδοτη,και η αναλογια δωρων ,ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ των ημερομισθιου που ειναι μαζι νυχτερινο και αργια[Σαββατο βραδυ] και ειναι [ηταν] το διπλασιο [25% +75%] του ημερομισθιου καθημερινης και ημερας [πρωι-απογευμα].

  169. sarant said

    Το σχόλιο 168 είχε κρατηθεί σε αναμονή και το έφερα μπροστά για να μη χαλάσει η αρίθμηση αλλά και για να προσεχτεί αφού γράφει, όπως φαίνεται, μια αποκλειστική νοσοκόμα.

  170. ππαν said

    Τώρα διάβασα για τον Τίτο, περαστικά στον ίδιο ή σε όποιον δικό του.

  171. Ὁ Χοσρόης ἦτο τελικῶς, πάλι σὲ …»φασιστικὰ» συμφραζόμενα.

    Η ψιλή της Υόρκης, η δήθεν φασιστική στροφή του Καβάφη και η τσαπατσουλιά του Σ. Καργάκου

  172. sarant said

    158: Αγαπητέ Ar, δεν έχω ακούσει αυτή τη ρήση του Χατζιδάκι για το ιδίωμα του Αργυρόκαστρου. Μπορεί να ειπώθηκε, αλλά δεν την έχω βρει κάπου,. Προσωπικά δυσπιστώ, γιατί ο Χ. δεν ήταν οπαδός της καθιέρωσης της δημοτικής στην εκπαίδευση. Μπορεί βέβαια να το είπε αυτό που λέτε με άλλην ευκαιρία, π.χ. για να τονίσει την ελληνικότητα των κατοίκων της περιοχής, αλλά γενικά δεν είναι κάτι που θα το έλεγε ένας γλωσσολόγος εύκολα (για οποιανδήποτε περιοχή του ελληνόφωνου χώρου).

    Διαφέρει πολύ το ιδίωμα του Αργυρόκαστρου από το ιδίωμα της περιοχής Ιωαννίνων, ας πούμε;

  173. Κώστας said

    Καλησπέρα, παρακολουθώ το ιστολόγιο καιρό αλλά δεν έβρισκα αφορμή να σας γράψω. Σήμερα όμως είναι ευκαιρία να συνεισφέρω και γω στη συζήτηση, ως γιατρός και ως Τριπολιτσιώτης, που εργάζεται στο εξωτερικό.

    Αποκλειστικές νοσοκόμες δεν θα βρείτε πουθενά σε νοσοκομείο της Δ. Ευρώπης (αλλού δεν ξέρω). Τα νοσοκομεία έχουν αρκετό προσωπικό, δεν δέχονται «εξωσχολικούς» , ούτε καν συγγενείς εκτός ωραρίου (εξαίρεση σε ετοιμοθάνατους ή σε πριβέ δωμάτιο και υπο προϋποθέσεις). Στην Ελλάδα ο θεσμος εξυπηρετεί την ανικανότητα του ΕΣΥ να έχει αρκετό προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται ο ασθενής (βλέπε προσωπική υγιεινή κτλ ), σε παρόμοια λογική όπως τα φροντιστήρια/ιδιαίτερα. Η μαύρη εργασία αφορά τις παράνομες Ελληνίδες ή αλλοδαπές αποκλειστικές αλλά και τις νόμιμες που δεν κόβουν πάντα απόδειξη.

    Η κα διοικήτρια –προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ- έδωσε μια καλή αφορμή για την αποπομπή της που ο συντοπίτης μου υπουργός αναμφίβολα έψαχνε. Μπράβο και στον ΙΣΑ που καταδίκασε την ενέργεια αυτή. Όσον αφορά τα Χρυσάβγουλα, αν και δεν έχω επισκεφτεί την πόλη πρόσφατα, είναι σίγουρο ότι έχουν δυναμική στον 3ο πιο βασιλικο +/- χουντικό νομό της χώρας (μαντέψετε τους άλλους 2 – χιντ: γειτονικοί είναι). Ο δήμαρχος Τρίπολης (ΝΔ) και Δημ σύμβουλοι χαριεντίζονταν με όλη την ηγεσία στο γάμο ενός βουλευτή πέρσυ -http://www.protothema.gr/Stories/article/?aid=226259-. Ο υπουργός βέβαια δεν θα είναι και πολύ χαρούμενος με την πασα στα μπανταβά χρυσάβγουλα γιατί αν και μη ακροδεξιός, τα ψηφουλάκια στρίβουν πιο εύκολα δεξιά παρά αριστερά στα μέρη μας (αν και για πρώτη φορά νομίζω βγήκε αριστερός βουλευτής σ’εμάς και μάλιστα αξιόλογος συνάδελφος)

    Και ένα τελευταίο: ο ειδικευόμενος γιατρός προ κρίσης έπαιρνε 80 ευρώ για 24ωρη σαββατιάτικη εφημερία, όχι για 8ωρη καθημερινή εργασία. Για σκεφτείτε το λίγο…

    Ελπίζω να μην κούρασα ειδικά μια τέτοια δύσκολη ώρα. Καλή δύναμη και συνέχεια σ’αυτό το ιστολόγιο που αποτελεί το πιο όμορφο καθημερινό μ’ανάγνωσμα εδώ στα ξένα!

  174. Αρχή Διά Βίου said

    Ωραίο! Χρυσαβγίτες στα νοσοκομεία,
    Αβγίτες στα Καλάσνικωφ.
    Καλά πάμε!

    Βεβαίως όποιος κόπτεται για τα Ελληνικά νοσοκομεία, πρέπει να πληρεί δύο προϋποθέσεις.
    α. Να μένει στην Ελλάδα.
    β. Να πηγαίνει σε δημόσια νοσοκομεία και όχι σε ιδιωτικές κλινικές.
    Όλοι οι άλλοι μιλάνε εκ του ασφαλούς, σαν εκείνους που μιλάν για την δημόσια παιδεία αλλά στέλνουν τα παιδιά τους σε κολέγια.

    «Και μήπως η παράνομη επέμβαση των Χρυσαβγιτών λειτουργεί υπέρ των άνεργων ημεδαπών; Όχι βέβαια, αν κρίνουμε από άλλες περιπτώσεις, όπου οι Χρυσαβγίτες, με τα άτυπα “γραφεία εργασίας” που έχουν στήσει, αναγκάζουν εργοδότες να διώχνουν τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στη μαύρη για ένα κομμάτι ψωμί -και φέρνουν στη θέση τους Έλληνες που δουλεύουν στη μαύρη για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στην πράξη κατεβάζουν με τη βία τα μεροκάματα.»

    Αυτήν την συλλογιστική δεν την κατάλαβα. Εάν σε μία επιχείρηση απασχολούνται πέντε λαθρομετανάστες με ένα ευρώ μεροκάματο, τα μεροκάματα είναι ήδη κατεβασμένα από τους λαθρομετανάστες. Δεν τα ρίχνει η Χ.Α. Δεν μπορείς να ρίξεις το ήδη πεσμένο.
    Οι Έλληνες δεν πάνε με την βία να εργαστούν στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Θέλουν και πάνε γιατί έχουν ανάγκη. Αν κάποιος έχει ρίξει τα μεροκάματα είναι οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι μεν αλλοδαποί αλλά αυτό δεν τους περιγράφει πλήρως. Αλλοδαπός είναι γενικός όρος. Αν κάποιος έριξε τα μεροκάματα με την βία, είναι αυτός που βιαίως και παρανόμως μπήκε στην ελληνική αγορά εργασίας.

  175. sarant said

    173: Κώστα, σε ευχαριστώ για το σχόλιο, είναι πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικό, αφού ξέρεις τα πράγματα!

  176. #165 γιατί, αὐτὸ ποὺ τοὺς ξε-ἔκανε Ἕλληνες τὸ ξαναδιάβασμα τοῦ παρελθόντος δὲν ἦταν; τὴν σχέσι μας μὲ τὸ παρελθὸν ἀναγκαστικὰ ἐμεῖς τὴν διαχειροζόμαστε, ὄχι οἱ τοῦ παρελθόντος.

    ἄλλο ἂν ὁ Βενιζέλος θέλει τὸ ξαναδιάβασμα τοῦ παρελθόντος νὰ τὸ ποινικοποιήσῃ (ἐπιλεκτικὰ βέβαια). ; ) (τὄχει τὸ ὄνομα φαίνεται τὸ ἰδιώνυμο)

  177. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (172) Αν δεν κάνω λάθος για κάποιο περίεργο λόγο ορισμένα από τα ελληνικά που ακούγονται στη Ν. Αλβανία είναι νοτιοελλαδικά. Λέγεται πως κάποιοι ντόπιοι έχουν και μακρινούς συγγενείς στην Καλαμάτα.

    (57) Καλώς το Μισίρκωφ-Αριστοτέλη κλπ. Ρε Νικοκύρη πως και δεν τον πήρες είδηση.

    Ππαν στην κόντρα σου με τον Theo λυπάμαι που η λογική με βάζει να συμφωνώ μαζί σου για την πολύπλοκη εικόνα του τότε ενώ το θυμικό μου (κι ας είμαι κι εγώ ένας μιερός 100% παλαιοελλαδίτης 😉 με σπρώχνει προς το τρελό κόλλημα του με τη Ρωμιοσύνη…

    Για τα χρυσά αυγά και τις αποκλειστικές βαριέμαι να πω τα προφανή…

  178. Λεωνίδας said

    οι χαφιέδες της ΕΥΠ αγρυπνούν … παρότι το χασάπικό τους χρεοκόπησε παρά τον πακτωλό των δυτικών χρημάτων…αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι να ασχολούνται με τους ομοεθνείς τους γηγενείς Αλβανούς πατριαρχικούς στην νότια αλβανία και την ξένη γλωσσική πατριαρχική διάλεκτο που έμαθαν μαζί με τους γηγενείς Βλάχους , οι οποίοι εξάλλου αποτελούν και την τοπική πλειοψηφία….έστω και αν έλαβαν από το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος δελτίο έλληνος ομογενούς ως υποχρέωσή τους έναντι της παράνομης σύνταξης των 330 ευρώ μηνιαίως του ΟΓΑ…όπως διαπίστωσαν και οι ελεγκτές των δανειστών μας…

  179. Αρχή Διά Βίου said

    165 Εάν αντί για Ελλάς το κράτος ονομαζόταν Σουηδία ή Ιράκ ή Περού ή Νιγηρία, δεν νομίζω να ήθελαν πολλοί να ονομαστούν Σουηδοί ή Ιρακινοί ή Περουβιανοί ή Νιγηριανοί.
    Ο Έλληνας δέχθηκε αδιαμαρτύρητα το να τον πούνε Έλληνα γιατί ήταν και είναι Έλληνας. Εκτός εάν πιστεύεις ότι ήταν όλοι τόσο μορφωμένοι που λόγω της Ελληνικής δόξας δέχθηκαν το όνομα για το οποίο διάβασαν στα βιβλία που είχαν στο προσκέφαλο τους από μικροί.

  180. ππαν said

    Για τον Χατζ. θα μου φαινόταν περίεργη μια τέτοια προτίμηση για οποιαδήποτε τοπική ντοπιολαλιά.

  181. Michael said

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ για το άρθρο σας

  182. Theo said

    @156:
    1. Επαναλαμβάνω πως οι ρωμιοί της Τουρκοκρατίας ήταν οι απόγονοι των Ρωμαίων πριν από το 1453. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις; Τόσο αφύσικο, να το δεχτείς;
    Οι μεταξύ τους πόλεμοι δεν ήταν παρά εμφύλιοι, με στόχο ποιος θα γίνει βασιλιάς στη θέση του βασιλιά. (πχ. Ο Στέφανος Δουσάν δεν ήθελε καμιά «μεγάλη Σερβία» αλλά τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό υπέγραφε και «αυτοκράτωρ Ρωμαίων».)

    2. Μια και μελετάς τις πρωτογενείς πηγές, ποιες είναι οι αυτές που δείχνουν εθνική συνείδηση του λαού πριν από την Επανάσταση;
    Βασικά μελετώ πρωτογενείς πηγές και όσους ιστορικούς δεν τις εκβιάζουν να «πουν» αυτά που θέλουν. Εκτιμώ και τους Οστρογκόρσκι, Ομπολένσκι, Ράνσιμαν, εκτός από την Αρβελέρ.

    «Αυτά για τους Έλληνες-ειδωλολάτρες τα μαθαίναμε και στο σχολείο». Αλήθεια; Μαθαίναμε στο σχολείο ότι για τον λαό το «Έλλην» ήταν δυσφημιστικό ακόμα και τον 18ο αιώνα, όπως φαίνεται από τα λόγια του αγίου Κοσμά;
    Δεν αναρωτιέσαι πώς κάποιοι που πριν από λίγες δεκαετίες σιχαίνονταν αυτό το όνομα, φτάνουν λίγο μετά, με την Επανάσταση, να το εγκωμιάζουν και να αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες»;
    Μήπως υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες; Μήπως πέρασαν από συτηματική πλύση εγκεφάλου;

    4. Επανάσταση έκαναν ως ρωμιοί, για να αποτινάξουν ένα δυσβάστακτο ζυγό του αλλόπιστου δυνάστη. Αλλιώς, τι δουλειά είχαν οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, οι Βούλγαροι… σε μια ελληνική επανάσταση;

    6. Όπως έγραψα παραπάνω, το μεταξικό καθεστώς κυνήγησε απηνώς τους σλαβόφωνους για φυλετικούς λόγους, γιατί στο μυαλό των παλαιοελλαδιτών κυβερνώντων όποιος δεν μιλούσε ελληνικά (εξαιρουμένων των προσφύγων) δεν ήταν Έλληνας.

    7.Κι όμως υπάρχουν τα τραγούδια του λαού και κάποιες άλλες εκφράσεις του που σώζονται σποραδικά σε λόγια κείμενα.

    Φυσικά σε βολεύει το «κόλλημα» με το εθνικό όνομα να μη σημαίνει τίποτε. Σε βολεύει να μην πας κόντρα στους δασκάλους σου. Αλλά και λίγος προβληματισμός δεν βλάπτει.

    @159: Δεν γνωρίζω τον κύριο. Ένα Βασιάδη είχα μαθηματικό στο λύκειο.
    Πέρα από την πλάκα, δεν μ’ ενδιαφέρει τι γράφουν οι λόγιοι του 18ου ή του 19ου αιώνα, γιατί συνήθως εκφράζουν όσα έχουν στο μυαλό τους, όχι την πραγματικότητα που υφίσταται γύρω τους αλλά μιαν εικονική.

    @162: Ποιες φυλές επιβίωσαν στη Μικρά Ασία; Οι Ίσαυροι, οι Παφλαγόνες, οι Γαλάτες, οι Φρύγες; Όλοι χωνεύθηκαν στο χωνευτήρι της ρωμιοσύνης. Οι Εβραίοι έμειναν καθαροί, χάρη στη θρησκεία τους. Ξέχασαν τη γλώσσα τους αλλά δεν έχασαν την πίστη τους. Όσοι την έχασαν, αναμείχθηκαν με τις γειτονικές φυλές.

    @165: Αυτό «το ξαναδιάβασμα του παρελθόντος με ένα συγκεκριμένο τρόπο» ποιος το έκανε; Ο απλός λαός; Ή μήπως ο λαός, εκών άκων, σύρθηκε από τους λογίους στο να γίνει «Έλλην»;
    Νομίζω πως ο απροκατάληπτος αναγνώστης καταλαβαίνει πως η συλλογιστική σου έχει αρκετά κενά.

  183. Theo said

    @156 ΥΓ.:
    Στο “αναγκάστηκαν” έχω αναφερθεί πολλές φορές στα σχόλιά μου. Και με τη βία. Θυμήσου κάτι εξεγέρσεις, σαν αυτήν του Παπουλάκου…

  184. Theo said

    @162 ΥΓ: Αυτό «το ξαναδιάβασμα του παρελθόντος με ένα συγκεκριμένο τρόπο» μήπως το έκαναν οι (Φράγκοι) δάσκαλοι των νεοελλήνων «φωταδιστών», αυτοί οι δάσκαλοι που δεν τους συνέφερε διόλου να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι άλλοι με το όνομα «Ρωμαίοι» που οι ίδιοι είχαν σφετεριστεί (βλ. «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους», «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία», κλπ.);

  185. spyroszer said

    Theo λες στο 126: Από το 500 μ.Χ. μέχρι το 1800 περίπου οι πρόγονοί μας αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμαίοι, που είναι κάτι υπερεθνικό κι έχει ως συστατικά του 1)τους ρωμαϊκούς θεσμούς, 2) την Ορθοδοξία και 3) την πολιτιστική ελληνοφωνία, όπως γράφει η Αρβελέρ.
    Όταν λες ρωμαικούς θεσμούς προφανώς εννοείς τον βυζαντινό αυτοκράτορα, που ως σύμβολο αποτελούσε συνεκτικό στοιχείο των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων της αυτοκρατορίας, και που μετά το 1453, με τη συμβολή του Πατριαρχείου, αντικαταστάθηκε απ’ τον Σουλτάνο. Τον 18-19ο αιώνα κάποιοι δυτικοφερμένοι λόγιοι που λες, επηρεασμένοι απ’ τα κηρύγματα της γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού, έθεσαν αιτήματα απαλλαγής απ΄το αυταρχικό καθεστώς του Σουλτάνου, που λειτουργούσε όμως και ως συνεκτικό στοιχείο του ρουμ μιλετ. Εσύ αυτό καταρχάς το θεωρείς ως αρνητική εξέλιξη; Το Πατριαρχείο, η φυσική μας πρωτεύουσα που λες, αντέδρασε όπως ήταν λογικό. Παρά τις προσπάθειες (Ρήγας, βαλκανική συνομοσπονδία κλπ) δεν βρέθηκε κανένα άλλο συνεκτικό στοιχείο που να μπορούσε να κρατήσει ενωμένο το ρουμ μιλετ, αφού η θρησκεία δεν αποδείχθηκε αρκετή, ενώ και η γλώσσα και ο πολιτισμός δεν ήταν ομοιόμορφα και έτσι ξεκίνησε η άνοδος των εθνικισμών μέσω του ξαναδιαβάσματος του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, το κενό που δημιουργήθηκε μετά τη γαλλική επανάσταση, που πυροδότησε τα αιτήματα απαλλαγής από απολυταρχικά καθεστώτα, θα έπρεπε να καλυφθεί με ένα, λίγο ή πολύ, τεχνητό κατασκεύασμα. Τώρα το αν οι εθνικές συνειδήσεις και οι εθνικισμοί ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά της νεωτερικότητας ή προυπήρχαν σε κάποιο βαθμό είναι ένα τεράστιο θέμα.

  186. ππαν said

    182: Θα ήθελα, και το ζητάω για περίπου 5η φορά, να μου εξηγησεις πώς, στο μυαλό σου έγινε, αυτή η πλύση εγκεφάλου, ποιος είχε το συμφέρον να την κανει, πώς είχε τέτοια επιτυχία, κλπ. Υπηρχε διεθνης συνωμοσία «δυτικοσπουδγμένων» το καταλάβαμε, αλλά πώς τα κατάφεραν δεν μας λες και ανησυχώ.

    1. Εσύ χρησιμοποιείς τους όρους ως οισοδύναμους, διότι έχεις αυτό το κόλλημα με το από τον 5ο αιώνα ως τον 18ο», δηλαδή μια στατική θεώρηση μονομπλόκ για μια περίοδο ασύλληπτα τεράστια Δεν ρωτάω, αλλά φαντάζομαι σου είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις….
    2. Δεν είπα τίποτε τέτοιο ούτε το πιστεύω Η εθνική συνείδηση αρχίζει να υπάρχει, έτσι όπως την ξέρουμε, τον 18ο αιώνα. Από την άλλη η συνείδηση ότι εγώ, ο Ρωμαίος, είμαι άλλο πράγμα από τον βάρβαρο Σκύθη, παναπει τον ορθόδοξο αδελφό μου Βούλγαρο, δείχνει ότι οι διαφορές υπάρχουν, κι είναι αυτό που θα λέγαμε εθνοτικές. Α προπό, εκτός από τον Κοσμά έχουμε άλλη πηγή που να δείχνει αυτή την αντίληψη για το «Έλληνας»; Γιατί ως επιχείρημα είναι τόσο αδύνατο όπως ο Πλήθων κι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αι η Αννα Κομνηνή για το ακριβώς αντίθετο. Και τα πατριαρχικά κείμενα που εμφανίζονται μόνο ότα το εθνωνυμο κάνει δυναμική επιστροφή νομίζω πως δείχνουν άλλο πράγμα, δηλαδή την αναφανδόν υιοθέτησή του από τον λαό.

    4: Αυτοί οι Αλβανοί, Βλαχοι και Βούλγαροι που λες μετά που την μυρίστηκαν τη δουλειά -την συνωμοσία των δυτικοσπουδαγμένων-, ότι θα ονομάζονταν Ελληνες κι όχι Ρωμιοί, τι έκαναν; Γύρισαν στην Οθωμανική Αυτοκρταορία του Τανζιμάτ όπου θα ήταν δόξη και τιμή Ρωμιοί ή έκατσαν στο ελληνικό Βασίλειο; Υπάρχει ένας που γύρισε, κι ηταν δυτικοσπουδαγμένος, κι ούτε Αλβανός ούτε τίποτε, κι από που πρώτους που ονομασε τους συμπατριώτες του Έλληνες, ξέρεις ποιος ήταν; ΓΙα να πάρεις δηλαδή μια ιδέα της πολυπλοκότητας μιας διαδικασίας που την βλέπεις τόσο μονοσήμαντα και μονοκόμματα.

    6: Τους σλαβόφωνους τους κυνήγησε διότι, αν δεν το ξερεις, οι σλαβόφωνοι πέραν των συνόρων διεκδικούσαν εδάφη ελληνικά. Δεν ήταν φυλετικό το θέμα, αν ήταν έτσι οι Εβραίοι δεν θα την γλίτωναν μέσα σε τέτοια συγκυρία, αλλα γεωπολιτικό.
    7: Γιατί με βολεύει, και μάλιστα φυσικά Ποιοι είναι οι δάσκαλοί μου; 😉 Τι άλλο θα διαβάσουμε…

    Πέρα από την πλάκα, αν ισχυρίζεσαι ότι έχεις μυρωδιά από την ιδεολογία των Ρωμιών της Κωνπολης χωρίς να ξέρεις τον Βασιάδη και χωρίς να ενδιαφέρεσαι τι στο καλό πίστευαν αυτοί των οποίων την σσέψη και στάση προδιάζεις, έχεις καποιο πρόβλημα που το είχα βέβαια εντοίσει όταν έγραφες αυτα που έγραψες για τον Ιερεμία..

  187. Αρχή Διά Βίου said

    Ο Ρωμαίος δεν είναι ο εθνικά Ρωμαίος. Η Ρώμη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία αρχαία πόλη.

    Μήπως κατά την Αθηναϊκή ηγεμονία ήταν όλοι Αθηναίοι ή μετά την νίκη των Σπαρτιατών στον πελοποννησιακό πόλεμο έγιναν όλοι Σπαρτιάτες;
    Έγιναν Μακεδόνες οι Πέρσες μετά την κατάρρευση της περσικής αυτοκρατορίας; Δεν υπήρχε Περσικό κράτος, οι Πέρσες όμως παρέμειναν Πέρσες.
    Ουδέποτε οι Ρωμαίοι ήταν περισσότεροι από τους Έλληνες, απλώς έτυχε σε μία στιγμή που οι έριδες μεταξύ των Ελλήνων ήταν πολλές να κερδίσει η Ρωμαϊκή πολιτική διαχείριση.

    Ρωμαίοι υπήρχαν πολλοί. Όλοι ήταν Ρωμαίοι. Και οι Ισπανοί Ρωμαίοι ήταν και οι Ιλλυριείς μέχρι και οι Εβραίοι ήταν Ρωμαίοι. Το Ρωμαίος θα πει Ρωμαίος πολίτης, Δεκάδες Ελλήνων φιλοσόφων ήταν Ρωμαίοι πολίτες. Έπαψαν να είναι Έλληνες; Ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος ήταν και αυτοί Ρωμαίοι όπως και πλήθος άλλων, επιφανών και μη, πλην όμως Έλληνες.
    Σήμερα δεν λέμε Ρωμαίος, λέμε όμως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Έλληνες είμαστε, πολίτες όμως της Ε.Ε.
    Και εάν σήμερα μας διοικεί η τρόικα και ο Φούχτελ, αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε Γερμανοί. Έλληνες είμαστε.

    Οι σημερινοί Έλληνες δέχθηκαν να ενταχθούν στο Ελληνικό κράτος, ακόμη και όσοι δεν εντάχθηκαν από την αρχή (π.χ. οι Μικρασιάτες) γιατί ήταν Έλληνες, ένοιωθαν Έλληνες και δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να πεισθούν. Τον Ελληνικό στρατό υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς ενώ παρόλο που ζούσαν και με Φράγκους και με Εβραίους αλλά και με Αρμενίους, δεν ταυτίστηκαν ποτέ με αυτά τα έθνη.

    Όπως σήμερα κάθε κράτος θα ήθελε να καταλάβει την εξουσία των Βρυξελλών, κάτι που μάλλον θα καταφέρουν οι Τούρκοι μέσα από την πολιτική του σπέρματος, έτσι και τότε οι Βρυξέλλες ήταν η Κωνσταντινούπολη. Το κέντρο της εξουσίας. Λογικό ήταν να θέλουν να την καταλάβουν οι Σέρβοι. Και η Οθωμανική αυτοκρατορία εδραιώθηκε όταν κατέλαβαν οι Τούρκοι το κέντρο εξουσίας. Δεν τούρκεψε όμως όλος ο κόσμος όταν έπεσε η Πόλη. Μόνον οι δομές εκτουρκίστηκαν, όπως δεν έπαψαν επίσης να είναι Ρώσοι οι Ρώσοι όταν ο ανεθνικός κομμουνισμός κατέλαβε την εξουσία. Μόλις έπεσε ο κομμουνισμός, οι Ρώσοι ξαναέγιναν Ρώσοι, οι Γεωργιανοί Γεωργιανοί, οι Ουκρανοί Ουκρανοί κοκ.

    Όποιος όμως δεν νοιώθει Έλλην δεν έχει παρά να αιτηθεί στον αρμόδιο φορέα την άρση της ιθαγενείας του και να δηλώσει Ίσαυρος, Παφλαγόνας, Γαλάτης κλπ.

  188. Theo said

    @185: Οι ρωμαϊκοί θεσμοί δεν είναι μόνο ο αυτοκράτορας. Υπήρχε κι η σύγκλητος, κι η τεράστια νομοθεσία.
    Τη θέση του αυτοκράτορα για τους ρωμιούς την πήρε ο πατριάρχης, όχι ο σουλτάνος. Και η Εκκλησία ήταν που εκδίκαζε τις μεταξύ Ορθοδόξων υποθέσεις, με βάση το ρωμαϊκό δίκαιο.
    Συνεκτικό στοιχείο των ρωμιών ήταν η Ορθοδοξία. Και τους κράτησε ενωμένους μέχρι το βουλγαρικό σχίσμα, παρά τα κηρύγματα της γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού που χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες νωρίτερα.
    Όσο γι’ «αυτό «το ξαναδιάβασμα του παρελθόντος με ένα συγκεκριμένο τρόπο» ρώτησα και την Ππαν (και δεν μου απάντησε): Μήπως το έκαναν οι (Φράγκοι) δάσκαλοι των νεοελλήνων “φωταδιστών”, αυτοί οι δάσκαλοι που δεν τους συνέφερε διόλου να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι άλλοι με το όνομα “Ρωμαίοι” που οι ίδιοι είχαν σφετεριστεί (βλ. “Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους”, “Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία”, κλπ.);
    Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, ο ελληνικός διαφωτισμός λειτούργησε μεταπρατικά. Απλώς, μετέφερε μια οθνεία ιδεολογία στα καθ΄ ημάς, με προφανείς σκοπούς (των Φράγκων δασκάλων), που δεν θέλετε να τους βλέπετε.

    @186: Όποιος έχει το πεπόνι έχει και το μαχαίρι. Η Επανάσταση χρειαζόταν την έξωθεν στήριξη. Αλλιώς δεν θα πετύχαινε. Οι επαναστάτες δεν μπορούν να παρουσιαστούν στους Φράγκους ως Ρωμαίοι, γιατί αυτοί είχαν οικειοποιηθεί προ πολλού το όνομα. Παρουσιάστηκαν ως Έλληνες, απόγονοι κατ’ ευθεία γραμμή των αρχαίων, εκμεταλλευόμενοι και τον κλασικισμό των Δυτικών, οι λόγιοι ανέλαβαν να παρουσιάσουν μιαν εικονική πραγματικότητα για να γίνουν αρεστοί στους Δυτικούς (ο Παπαγιώργης αναφέρεται κάπου στο πώς οι γραμματικοί «μετέφραζαν» τα λόγια των καπεταναίων), οι καπεταναίοι το δέχτηκαν, «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι», δημιουργήθηκε το κρατίδιο, ήρθαν οι Βαυαροί, επέβαλαν τον εξελληνισμό δια της βίας και του κρατικού μηχανισμού (γκρεμίζοντας και 70 εκκλησίες στην Αθήνα -και τον ναό του Αγίου Γεωργίου, για ν’ αναδείξουν το Θησείο- κλείνοντας τα 4/5 των μοναστηριών και πουλώντας τα κειμήλια στα παζάρια, όπως γράφει ο Μακρυγιάννης, καταπνίγοντας τις εξεγέρσεις στο αίμα, κλπ.). Κι έτσι γίναμε Έλληνες.

    1. Εκτός από χαρακτηρισμούς, δεν βλέπω κανένα επιχείρημα.

    2. Εσύ θα ‘πρεπε να μου φέρεις κάποια πρωτογενή πηγή που να μαρτυρεί το αντίθετο από το του αγίου Κοσμά. Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες που συμφωνούν με αυτόν, αλλά δεν τις έχω πρόχειρες αυτή τη στιγμή.

    4. Αν γυρνούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του Τανζιμάτ θα ήταν δόξη και τιμή Ρωμιοί επειδή επαναστάτησαν κατά του σουλτάνου; Σοβαρολογείς;

    6. Επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Έδεσσα, δεν έχω καμία μαρτυρία για σλαβοφώνους εντός συνόρων να θέλουν απόσχιση, κλπ., στον καιρό του Μεταξά. Γι’ αυτούς συζητάμε (αυτοί υπέστησαν τις διώξεις του καθεστώτος), όχι για τους πέραν των συνόρων.

    7. Επειδή απ’ όσα συμπεραίνω, ζεις στο Παρίσι, προφανώς έχεις κάποιους δασκάλους της γαλλικής ιστορικής σχολής. Και φυσικά το πρόβλημά σου είναι το μονομπλόκ: «το “κόλλημα” με το εθνικό όνομα δεν σημαίνει τίποτε».

    8. Επαναλαμβάνω, δεν μ’ ενδιαφέρει η ιδεολογία, η εικονική πραγματικότητα των λογίων.
    Δεν συζητήσαμε για κανέναν Ιερεμία. Μάλλον θα εννοείς τον Ιωακείμ τον Γ΄, για τον οποίο δεν μου απάντησες στο οικείο νήμα.

    Τα ερωτήματά μου, όμως, μένουν αναπάντητα και τα επαναλαμβάνω:
    Μαθαίναμε στο σχολείο ότι για τον λαό το «Έλλην» ήταν δυσφημιστικό ακόμα και τον 18ο αιώνα, όπως φαίνεται από τα λόγια του αγίου Κοσμά;
    Δεν αναρωτιέσαι πώς κάποιοι που πριν από λίγες δεκαετίες σιχαίνονταν αυτό το όνομα, φτάνουν λίγο μετά, με την Επανάσταση, να το εγκωμιάζουν και να αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες»;
    Μήπως υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες; Μήπως πέρασαν από συτηματική πλύση εγκεφάλου;

    Αυτό «το ξαναδιάβασμα του παρελθόντος με ένα συγκεκριμένο τρόπο» ποιος το έκανε; Ο απλός λαός; Ή μήπως ο λαός, εκών άκων, σύρθηκε από τους λογίους στο να γίνει «Έλλην»;

  189. Theo said

    @187: «Ωραία» η συλλογιστική σου αλλά δεν συμφωνεί με τα ιστορικά δεδομένα.

    Από το 212 μ.Χ. όλοι οι ελεύθεροι κάτοικοι της αυτοκρατορίας είναι ισότιμοι Ρωμαίοι πολίτες. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την αθηναϊκή συμμαχία, ούτε μετά τη σπαρτιατική επικράτηση, κλπ.

    Αν υπήρχαν κάποιοι που ένιωθαν εθνικά Έλληνες, γιατί αυτό δεν φαίνεται πουθενά μέχρι τον 12ο αιώνα; Και γιατί «Έλλην» σήμαινε κάτι το περιθωριοποιημένο;
    Διάβασε τι γράφει η Αρβελέρ:
    «όπως διαβάζουμε στον Τιμαρίωνα [κείμενο του 12ου αιώνα], συνέρρεαν στα Δημήτρια, στη δεκαήμερη δηλαδή εμποροπανήγυρη που γινόταν στο τέλος του Οκτώβρη μαζί με τη γιορτή του Αγίου, «οὐ μόνον αὐτοχθόνων ὄχλος καὶ ἰθαγενής, ἀλλὰ πάντοθεν καὶ παντοίως Ἑλλήνων τῶν ἁπανταχοῦ [είναι η πρώτη φορά που ο όρος Έλλην δεν σημαίνει ειδωλολάτρης]…»

    Άλλο Ιστορία βάσει τεκμηρίωσης κι άλλο η ιδεοληπτική «ιστοριογραφία»,

  190. ππαν said

    2 Σου φέρνω: Γεωγραφία Νεωτερική, . Ακόμη κι ο Καταρτζής στους καταλόγους των βιβλίων που συστηνει υπάρχουν κι αυτά που έχουν γράψει οι πρόγονοί μας οι Έλληνες. Κι ο Καταρτζής ήταν ειδική περίπτωση, θέλω να πω ακόμη και στην απλουστευτική λογιή σου δεν τον λες δυτικοσπουδαγμένο. ΠΡΟΣΟΧΗ: το παραπάνω είναι επιχείρημα Στο λέω γιατί δεν φαινεται να τα ξεχωρίζεις εμ γυμνό μάτι.

    4. Ξέρεις ποιος γύρισε στην Οθωμανική Αυτοκρατορίαι και μάλιστα πριν το Τανζιμάτ και δεν έπαθε και τίποτε; Αν όχι, είναι στείο να μιλάμε με υποθέσεις….

    7: Είδες που τα συμπεράσματα όταν είναι τόσο παιδαριώδη είναι λανθασμένα; Ποιος ιστορικός της «γαλλικής ιστορικής σχολής» έχει ασχοληθεί με τον εθνικισμό; Έχεις πρόχειρον κανένα κλασικό ή από το μυαλό σου το βγάζεις; Α προπό, ο δάσκαλός μου είναι Φριουλάνος 🙂

    8: Για τον Ιωακείμ, ναι Τι να σου απνατήσω, Τεό; Γελάει ο κόσμος με το συμπάθειο, όταν λες πως ο Ι. «τόλμησε» δεν θυμάμαι τι πράγμα. Γκούγκλισε τον Βασιάδη, γιατί το 4 δε νομίζω να γκουγκλίζεται.

  191. ππαν said

    190: Ξέχασα τον Μοισιόδακα, άλλος πλανημένος κι αυτός ;)…

  192. ππαν said

    Τώρα να πω και κάτι, γιατί κι εμένα με συγκινεί αυτη η αυτιστική προσήλωση στην «Ρωμιοσύνη», όπως τον Χασαπη. Το τέλος της δεν ήρθε αποκελιστικά από τους «δυτικοσπουδαγμένους» και τη μυστηριώδη τους προπαγάνδα (δηλαδή από τη αναποδραστη ιστορική εξέλιξη) αλλά έβαλε κι ένα χεράκι ο «λαός», παναπεί οι αντιπρόσωποί του, παλιοελλαδίτες και σε μεγάλο βαθμό ούτε ανατολικό- ούτε δυτικο- σπουδαγμένοι, που το 1844 ψήφισαν το άρθρο του συντάγματος που χώριζε τους «Ρωμιούς» σε ετερόχθονες κι αυτόχθονες. Ανάμεσά τους ο Μακρυγιάννης ας πούμε. Αυτό δεν το γάφει η Αρβελέρ;

  193. Theo said

    @190, 191:
    2. Τα επιχειρήματά σου είναι από παραθέματα λογίων. Δεν σου ζήτησα όμως κάτι τέτοιο. Σου ζήτησα παραθέματα από πρωτογενείς πηγές για το πώς αυτοπροσδιοριζόταν ο λαός.

    8. Το «Γελάει ο κόσμος με το συμπάθειο», φυσικά δεν είναι επιχείρημα.

    Τα ερωτήματά μου πάντως παραμένουν αναπάντητα.

  194. Theo said

    @192: Ευχαριστώ για τους χαρακτηρισμούς και τις ειρωνείες. Αλλά έτσι δεν γίνεται διάλογος.

  195. Αρχή Διά Βίου said

    189 Τι αποδεικνύει το κείμενο της Αρβελέρ;

    “όπως διαβάζουμε στον Τιμαρίωνα [κείμενο του 12ου αιώνα], συνέρρεαν στα Δημήτρια, στη δεκαήμερη δηλαδή εμποροπανήγυρη που γινόταν στο τέλος του Οκτώβρη μαζί με τη γιορτή του Αγίου, “οὐ μόνον αὐτοχθόνων ὄχλος καὶ ἰθαγενής, ἀλλὰ πάντοθεν καὶ παντοίως Ἑλλήνων τῶν ἁπανταχοῦ [είναι η πρώτη φορά που ο όρος Έλλην δεν σημαίνει ειδωλολάτρης]…”

    1. Ότι Έλληνες υπήρχαν απανταχού.
    2. Τους Έλληνες τους αναφέρει προφανώς ως εθνική οντότητα και όχι ως θρησκευτική.

    Επίσης από την στιγμή που το να δηλώσει κάποιος Έλλην ήταν υποτιμητικό, λόγω θρησκείας, προφανώς ήταν και σχεδόν απαγορευμένο να αναφερθεί κάποιος ιστορικός σε Έλληνες. Και τα ιστορικά κείμενα δηλαδή δεν είναι πάντα αντικειμενικά.

    Την ιστορία να την διαβάζουμε μελετώντας όλες τις παραμέτρους.
    Αν λ.χ. στα κείμενα του κομμουνισμού δεν βρίσκουμε θρησκευτικές αναφορές (ως παράδειγμα το χρησιμοποιώ, δεν έχω μελετήσει το κομμουνιστικό καθεστώς), αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι δεν υπήρχαν πιστοί. Μπορεί να σημαίνει ότι κανένας δεν τολμούσε να γράψει για αυτούς. Πολλοί ιστορικοί έγραψαν ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το καθεστώς.
    Μήπως σήμερα τολμάει κανένας στα αναρχοκρατούμενα πανεπιστήμια να μιλήσει για εθνική συνέχεια και για πατρίδα; Μπορεί κάποιος καθηγητής να διδάξει αυτά που θέλει όταν κινδυνεύει με χτίσιμο; Πόσες διπλωματικές αναφέρονται στους Έλληνες φιλοσόφους; Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν υπάρχουν εθνικιστές και πατριώτες στα πανεπιστήμια;

    Ακόμη και το γεγονός ότι ο Σχολάριος έκαψε τα κείμενα του Πλήθωνος, μπορεί και να σημαίνει ότι ο Γεννάδιος φοβήθηκε. Γιατί να κάψεις κάτι ακίνδυνο; Κάτι που δεν θα βρει ανταπόκριση;
    Αν ο Πλήθων έγραφε για εξωγήινους, για Ελοχίμ και Νεφελίμ, δεν θα τον πείραζε καθόλου τον Σχολάριο.
    Και τι φοβήθηκε; Ίσως ότι τα κείμενα του Πλήθωνος μπορούσαν να βρουν διαδόχους. Δηλαδή η Ελληνικές ανησυχίες ήταν ζωντανές. Ο Γεννάδιος Σχολάριος δεν φοβήθηκε το κείμενο, φοβήθηκε την αλήθεια.

    Καμιά φορά και η τεκμηριωμένη μελέτη της ιστορίας μπορεί να είναι ιδεοληψία από μόνη της. Το σημαντικότερο είναι η λογική σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες δεν εξαφανιστήκαμε. Δεν άνοιξε η γη να μας καταπιεί.

  196. Theo said

    @195: «Καμιά φορά και η τεκμηριωμένη μελέτη της ιστορίας μπορεί να είναι ιδεοληψία από μόνη της.»

    Μετά απ’ αυτό, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ζήτω η μυθιστοριογραφία, λοιπόν, τα ελωχίμ, τα νεφθαλίμ και το κακό συναπάντημα!

  197. Αρχή Διά Βίου said

    196 Εξήγησα και τους λόγους. Η ιστορία τι είναι; Ένα κολάζ κειμένων ή η κατά δύναμιν ακριβέστερη ετεροχρονισμένη σύνθεση της παρελθοντικής αλήθειας με εργαλείο μεν τα κείμενα αλλά όχι με δογματικό τρόπο; Στην μελέτη της ιστορίας η κρίση του μελετητή δεν είναι κομπάρσος αλλά πρωταγωνιστής.

    Ακριβώς επειδή η τα κείμενα δεν αναφέρονται ούτε σε ελωχίμ ούτε σε νεφελίμ αλλά σε ανθρώπους και κοινωνίες, μπορούμε να συμπεράνουμε κάποια πράγματα ακόμη και εάν δεν αναφέρονται στα κείμενα, διότι είμαστε το ίδιο άνθρωποι με τους ανθρώπους του παρελθόντος. Όπως φοβόμαστε εμείς την χαντζάρα, ακριβώς τον ίδιο φόβο ένοιωθε και κάποιος πριν από 500 χρόνια. Δεν χρειάζεται να το γράψει κάποιος αυτό, το ξέρουμε.

    Τα ελωχίμ και τα νεφελίμ τα αντιστρέφω. Και αυτά αναφέρονται ίσως σε κείμενα. Στα περίφημα χάλκινα βιβλία του Λιακόπουλου. Είναι και αυτά τεκμηριωμένα λοιπόν. Συνεπώς μάλλον το «ζήτω τα Νεφελίμ» να το εννοείς.

  198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    192 – Ππαν είσαι απολαυστική στον διάλογο με τον νεοχριστιανό (τύπου Γιανναρά αν έχω καταλαβει σωστά)Τheo, μια και δεν έχω το υπόβαθρο για να αντιπαρατεθώ μαζί του, με καλύπτεις πλήρως, (οχι οτι είναι αυτός ο στόχος σου βέβαια). Αλλα ρε παιδί μου, να μη δέχεσαι τον κοσμά ώς αξιόλογη ιστορική πηγή, και να μην τον άγιο;

  199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    και να μην τον λές άγιο.

  200. spyroszer said

    188.
    Δηλαδή μέχρι το βουλγαρικό σχίσμα οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ήταν ένα και το αυτό;
    Οι σχέσεις της Υψηλής Πύλης με το Πατριαρχείο και η αλληλοεξάρτησή τους είναι χιλιοειπωμένα. Και αν οι Πατριάρχες θεωρηθούν «αιχμάλωτοι» να σου θυμίσω τι έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που ανέφερες πιο πριν: » Τριακόσιους χρόνους μετὰ τὴν Ἀνάστασιν τοῦ Χριστοῦ μᾶς ἔστειλεν ὁ Θεὸς τὸν ἅγιον Κωνσταντῖνον καὶ ἐστερέωσε βασίλειον χριστιανικόν· καὶ τὸ εἶχαν χριστιανοὶ τὸ βασίλειον 1150 χρόνους. Ὕστερον τὸ ἐσήκωσεν ὁ Θεὸς ἀπὸ τοὺς χριστιανοὺς καὶ ἔφερε τὸν Τοῦρκον καὶ τοῦ τὸ ἔδωσε διὰ ἰδικόν μας καλόν, καὶ τὸ ἔχει ὁ Τοῦρκος 320 χρόνους. Καὶ διατὶ ἔφερεν ὁ Θεὸς τὸν Τοῦρκον καὶ δὲν ἔφερεν ἄλλο γένος; Διὰ ἰδικόν μας συμφέρον· διότι τὰ ἄλλα ἔθνη θὰ μᾶς ἔβλαπτον εἰς τὴν πίστιν, ὁ δὲ Τοῦρκος ἄσπρα ἅμα τοῦ δώσῃς κάμνεις ὅ,τι θέλεις»
    Έλεγε κι άλλα ο Κοσμάς: » Η Εκκλησία μας είναι εις την έλληνικήν. Και αν δεν σπουδάσης τα Ελληνικά, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα πού ομολογεί η Εκκλησία μας». «Όποιος χριστιανός, άνδρας ή γυναίκα, υπόσχεται μέσα είς το σπίτι του να μη κουβεντιάζη Αρβανίτικα, ας σηκωθή επάνω να μου είπη και να πάρω όλα του τα αμαρτήματα εις τον λαιμόν μου από τον καιρόν όπου εγεννήθηκε, έως τώρα, και να βάλω όλους τους χριστιανούς να τον συγχωρέσουν…».

  201. Theo said

    @198, 199: Το θέμα μου, αγαπητέ μου, δεν είναι ότι η Ππαν δεν λέει άγιο τον Κοσμά τον Αιτωλό, αλλ’ ότι δεν δέχεται το ότι, αν οι ακροατές του ένιωθαν Έλληνες, θα αντιδρούσαν σε τέτοιες εκφράσεις. Άρα, δεν αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες.
    Το ότι είναι ιστορική πηγή δεν χρειάζεται η όποια Ππαν ή ο όποιος Λάμπρος να το δεχτούν. Οι ομιλίες του καταγράφηκαν κατά την εκφώνησή τους και εκδόθηκαν κριτικά από τον Γιάννη Μενούνο, ως διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων, άρα είναι αυθεντικές πρωτογενείς πηγές.

    Πάντως, βλέπω πως είσαι πολύ αντικειμενικός. Κρίνεις τα επιχειρήματα και τα δεδομένα που προσάγει ο ομιλητής σου από την ταμπέλα που του βάζεις («νεοχριστιανός (τύπου Γιανναρά)»). Αυτό λέγεται «δίκη προθέσεων» και μάλλον είναι καλό για οπαδικές συζητήσεις.

    @200: Δεν έγραψα πως μέχρι το βουλγαρικό σχίσμα οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ήσαν ένα και το αυτό, αλλ’ ότι ήταν ενωμένοι, δηλαδή δεν αλληλοσφάζονταν ούτε τσακώνονταν για το ποιας εθνικότητας μητροπολίτης θα εκλεγόταν ή ποια γλώσσα θα χρησιμοποιείτο σε μια μητρόπολη.

    Το ότι ο άγιος Κοσμάς ήταν σωστός (προς Θεού! μη μου πει κανείς πως είμαι υπέρ των Οθωμανών, αλλά «δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν, τὸ μὴ χεῖρον βέλτιστον»), ας αναλογιστεί κανείς ότι εμείς παραμένουμε ελληνόφωνοι Ορθόδοξοι μετά από 400-500 χρόνια Τουρκοκρατίας και το τι συνέβη στη Νότια Ιταλία. Εκεί μιλούσαν ελληνικά μέχρι πριν από λίγους αιώνες, ήσαν Ορθόδοξοι, τον 16ο αιώνα έγιναν Ουνίτες με τη βία και μετά καθολικοί. Την ελληνόφωνη και Ορθόδοξη ταυτότητά τους, με εκατοντάδες μοναστήρια, μεγάλες πνευματικές μορφές και -πρωτότυπη και σε αντίγραφα- παραγωγή χιλιάδων χειρογράφων μόνο λίγες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια και μια χούφτα ελληνόφωνοι έχουν μείνει να τη θυμίζουν, ενώ στην περιοχή τους κυριαρχούν η μαφία και η εξαθλίωση.
    Αυτό θα ‘θελες να συμβεί και σε μας, αν παρέχαμε «γῆν καὶ ὕδωρ» στο «άλλο γένος», που λέει ο άγιος Κοσμάς, κι αν οι Φράγκοι είχαν τα κότσια (που δεν τα είχαν) να αντιπαρατεθούν στους Τούρκους για χάρη μας;

    Όσο για το δεύτερο παράδειγμά σου, το ότι ο άγιος Κοσμάς προέκρινε την ελληνοφωνία των αρβανίτικων δεν σημαίνει ότι οι ελληνόφωνοι ρωμιοί ήσαν εθνικά Έλληνες, αν αυτό υπονοείς.

  202. Theo said

    διόρθωση: Το ότι ο άγιος Κοσμάς ήταν σωστός (προς Θεού! μη μου πει κανείς πως είμαι υπέρ των Οθωμανών, αλλά “δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν, τὸ μὴ χεῖρον βέλτιστον”), φαινεται αν αναλογιστεί κανείς ότι εμείς παραμένουμε ελληνόφωνοι Ορθόδοξοι μετά από 400-500 χρόνια Τουρκοκρατίας και το τι συνέβη στη Νότια Ιταλία.

  203. sarant said

    Τέο, με το συμπάθειο, αλλά ελληνόφωνοι παραμείνανε και οι Εφτανήσιοι που είχαν Ενετοκρατία, και είναι και καμιά πενηνταριά σκαλοπάτια πιο ψηλά από την υπόλοιπη Ελλάδα σε πολιτισμό (ωχ, τώρα θα τα ακούσω από όλους τους άλλους). Η Νότια Ιταλία δεν είναι καλό παράδειγμα, αφού δεν υπήρχε συμπαγής και πλειοψηφικός ελληνόφωνος πληθυσμός.

  204. spyroszer said

    Αγαπητέ Τεό, το πρώτο απόσπασμα του άγιου Κοσμά το παρέθεσα για να σου δειξω ότι για την Εκκλησία ο Σουλτάνος ήταν η συνέχεια του Αυτοκράτορα και συνεκτικό στοιχείο της ρωμιοσύνης τους. Για τους ελληνόφωνους της Ιταλίας θα έλεγα αυτό που είπε ο Νικοκύρης παραπάνω.
    Το δεύτερο απόσπασμα το παρέθεσα πρώτον για τη χρήση της λέξης ελληνικά, ελληνική κλπ. Και δεύτερον, τι τον έκοφτε τον άγιο αν θα μιλούσαν ελληνικά ή αρβανίτικα οι χριστιανοί. Εθνοκάθαρση; Α πα πα. Και μετά μας φταίξαν οι δυτικοφερμένοι !!

  205. ar said

    Με την περιοχή των Ιωαννίνων, και ιδιαίτερα με το τμήμα που βρίσκεται πλησίον των συνόρων χρησιμοποιούμε την ίδια διάλεκτο.

    177 Στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλά τοπονύμια ίδα με αυτά στη Βόρειο Ήπειρο (ή τη Νότια Αλβανία αν προτιμάς), όπως Δίβρη, Χιμάρα κλπ. Η διάλεκτος της Χιμάρας διαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με αυτή του Αργυροκάστρου. Επίσης είναι γνωστές οι σχέσεις Χιμαράιων με Μανιάτες, βλέπε για παράδειγμα τον Κροκοδειλο Κλαδά.

    178 δεν είσαι καθόλου καλά πληροφορημένος

  206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    201 – Tο θέμα σου αγαπητέ μου, είναι οτι έχεις μια δογματική άποψη, και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτείς οτιδήποτε είναι διαφορετικό απο αυτήν. Όσα επιχειρήματα και αν σου φέρουν, πάντα θα λές τα δικά σου, χωρίς να απαντάς επι της ουσίας, όπως κάνουν όλοι οι δογματικοί γενικώς. Είναι σαν να προσπαθώ να πείσω έναν πιστό χριστιανό, οτι η παρθενογέννηση του υποτιθέμενου χριστού, είναι απο τα πιο μεγάλα παραμύθια στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους, ή τους χρυσαυγίτες, οτι ο χίτλερ ήταν παρανοϊκός, ή τον Περισσό, οτι ο Στάλιν δεν ήταν πατερούλης, αλλα Γιαγκούλας, έτσι είναι οι δογματικοί, βλέπουν μόνο την δική τους αλήθεια, εις βάρος της πραγματικότητας. Πάνε πολά χρόνια, που έχω αντιληφθεί, οτι η συζήτηση με δογματικό είναι χαμένος χρόνος. Να σ΄έχει ο θεούλης σου καλά.!

  207. sarant said

    205: Δίβρη όμως είναι αλβανική λέξη, δεν υπάρχει και Ντίμπρα πιο βόρεια;

  208. Theo said

    @203: Είσαι σίγουρος πως στη Νότια Ιταλία δεν υπήρχε συμπαγής και πλειοψηφικός ελληνόφωνος πληθυσμός; Τουλάχιστον στην Απουλία και την Καλαβρία ο ελληνόφωνος πληθυσμός ήταν συμπαγής.

    Άλλο οι Βενετσιάνοι που ήταν πολύ πιο ανοιχτοί προς την Ορθοδοξία κι άλλο οι παπικοί που κυριαρχούσαν σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας. (Η Βενετία ήταν το πρώτο κράτος που επέτρεψε την ίδρυση ελληνορθόδοξης κοινότητας και την ανέγερση ι. ναού -το 1498- και την εκτύπωση ορθόδοξων λειτουργικών βιβλίων*. Στην υπόλοιπη Ιταλία, όπως και στις περισσότερες ρωμαιοκαθολικές χώρες αυτό δεν επιτρεπόταν μέχρι τον 18ο αιώνα.) Οι λίγες πληροφορίες που σώζονται για τη διάλυση της συνόδου των Ορθοδόξων κληρικών στη νότια Ιταλία τον 16ο αιώνα (μου διαφεύγει η ακριβής χρονολογία) και τη δια της βίας υπαγωγή τους στην Ουνία μαρτυρούν για έναν τρομερό παπικό κατασταλτικό μηχανισμό. Επίσης, η παραγωγή χειρογράφων κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο στη φραγκοκρατούμενη Νότια Ιταλία δεν μπορεί να συγκριθεί με τη (σχεδόν ανύπαρκτη) αντίστοιχη των βενετοκρατούμενων Επτανήσων.

    *Φαίνεται πως οι βενετσιάνοι θυμούνταν κάτι από τη ρωμαϊκή («βυζαντινή») καταγωγή τους. Με την επέλαση των Λογγοβάρδων στην Ιταλία και την κατάλυση του εξαρχάτου της Ραβέννας το 751, αρκετοί κάτοικοί του κατέφυγαν στα τενάγη της περιοχής και ίδρυσαν την πόλη της Βενετίας. Παρέμειναν εξαρτημένοι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1071, την κατάκτηση του Μπάρι, του τελευταίου ρωμαϊκού εδάφους, από τους Νορμανδούς, με τον δόγη να εκλέγεται από τους κατοίκους και να λαμβάνει τον τίτλου του δούκα από την Πόλη και τον ρωμαϊκό («βυζαντινό») στόλο να τους υπερασπίζεται σε κάθε κίνδυνο.

    @204: Με έπεισες ότι για την Εκκλησία ο Σουλτάνος ήταν η συνέχεια του αυτοκράτορα και συνεκτικό στοιχείο της ρωμιοσύνης τους. (Φυσικά, η μίτρα κι ο σάκκος που μέχρι την Άλωση φορούσαν οι αυτοκράτορες και μετά απ’ αυτήν οι πατριάρχες και οι επίσκοποι, το «ρουμ μιλέτ μπασί» των Τούρκων για τον πατριάρχη κι όλα τ’ άλλα δεν δείχνουν καμιά συνέχεια του αυτοκράτορα από τον πατριάρχη. Κάθε άλλο!)

    «Εθνοκάθαρση» η πολιτιστική ελληνοφωνία; Εθνοκάθαρση η προσπάθεια του αγίου να καταλαβαίνουν οι πιστοί τα κείμενα και την υμνογραφία της Εκκλησίας, ώστε να αποφευχθεί ο εξισλαμισμός τους; Ό,τι πεις!!

  209. Μαρία said

    207 Όλες οι Δίβρες και η αλβανική σλάβικης προέλευσης.

  210. Theo said

    @206: Εντάξει, Λάμπρο, εσύ δεν είσαι δογματικός και απαντάς πάντα επί της ουσίας. Ό,τι πεις!

  211. gryphon said

    203
    Παλαιότερα σέ μιά αναρτηση οπου γινόταν συζητηση για τουρκικες λεξεις στην ελληνικη γλωσσα και γενικα τήν επιρροή τών τουρκων είχα γραψει με πιο εθνικιστικό βέβαια τροπο κατι παρομοιο με αυτό πού υπονοεις μαλλον.Η πραγματικα τρομερη ατυχία μας και αιτία πολλων κακών που μας βασανίζουν μεχρι σήμερα δέν ειναι οτι ειμασταν σκλαβοι τετρακοσια χρονια καποιου δυναστη ετσι γενικα και αοριστα.Αυτά συμβαινουν.
    Ειναι οτι μας ετυχαν οι τουρκοι ενας λαος χωρίς καμμιά εφεση στο ωραιο στα γραμματα τις επιστημες τις τεχνες κλπ και ετσι μειναμε και μεις στασιμοι για αιωνες στο επιπεδο τους.Οποιος αλλος λαος ειδικα ευρωπαικός να ηταν στην θεση τους θα ειμασταν κι εμεις αλλου σημερα.Οποτε για μενα ο Κοσμας ελεγε μαλακιες.

  212. qq said

    Ούτε Έλληνες, ούτε Ρωμιοί. Γραικοί. Έτσι τους αποκαλούσαν οι άλλοι και έτσι οι ίδιοι.

  213. Theo said

    @190.7:
    Όποιος και να ‘ναι ο δάσκαλός σου, η παραίνεσή μου ισχύει: «Σε βολεύει να μην πας κόντρα στους δασκάλους σου. Αλλά και λίγος προβληματισμός δεν βλάπτει.»

  214. Theo said

    @ 212: Το πώς τους αποκαλούσαν οι Δυτικοί δεν μας ενδιαφέρει. Είχαν τις σκοπιμότητές τους για να τους αποκαλούν Γραικούς και όχι Ρωμαίους, οι σφετεριστές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπως γράφω στο σχ. 184.
    Το ότι οι ίδιοι αυτοπροσιορδίζονταν ως «Γραικοί» κι όχι «Ρωμαίοι» είναι κα΄τι που οφείλεις να τεκμηριώσεις, αλλά φοβάμαι πως δεν μπορείς.

  215. qq said

    Ρωμιοί ήσαν όλοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας (οθωμανικής και η προηγούμενη), αλλά μεταξύ τους υπήρξαν διαχωριστικές γραμμές. Του αρβανίτη, του γραικού, του βουλγάρου, του αρμένη.

  216. Μαρία said

    Ορέα. Ανεβαίνει το επίπεδο της συζήτησης.

  217. qq said

    «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω»

  218. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Γιατί βρε, αυτές οι συζητήσεις έχουν τη μεγαλύτερη πλάκα, αρκεί να μη συμμετέχεις… 🙂

  219. ar said

    Σωστά, υπάρχει Ντίμπρα πιο βόρεια, δεν ξέρω όμως αν εχουν σχέση η μια με την άλλη. To πιο πιθανό είναι αυτό που αναφέρει η Μαρία 209, να ειναι σλάβικη λέξη. Στην περιοχή της Δρόπολης Αργυροκάστρου τα περισσότερα χωριά έχουν σλάβικα ονόματα.

    http://www.neb.gr/forum/viewtopic.php?f=21&t=159

  220. sarant said

    Ναι, μπορεί να είναι σλάβικη, εγώ κοίταζα κάτι ημερολόγια από Βόρεια Ήπειρο και είδα τη Ντίμπρα (ή Ντίμπρε;)

  221. qq said

    Στους αλεξανδρινούς χρόνους η ονομασία Γραικός είναι αντίστοιχη με τη λέξη Έλληνες ως κοινή εθνική ονομασία των Ελλήνων. Στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά χρόνια το όνομα Γραικός σημαίνει Έλληνας χριστιανός, ενώ η ονομασία Έλληνας διατηρείται για τους ειδωλολάτρες Έλληνες και στερείται καλής φήμης. Γι’ αυτό στα βυζαντινά χρόνια η ελληνική γραμματεία ονομάζεται «Γραικών γράμματα». Επίσης, λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), στη Σύνοδο της Φλωρεντίας, αναφέρουν «συνελθόντες Λατίνοι τε Γραικοί», όπου το Γραικός σημαίνει Έλληνας ορθόδοξος.

  222. Theo said

    @217: Για δες το σχ. 150.4. Σημειώνω απλώς πως το τραγούδι του παπά Βλαχάβα είναι του 1808, προγενέστερο του Διάκου.

  223. Left G700 said

    Φίλε Sarant, ευχαριστώ πολύ! Ο κύριος Βακερνάγκελ και τα δικά σου παραδείγματα όχι μόνο με κάλυψαν, αλλά με κουκούλωσαν ολοκληρωτικά! 🙂

    Τα λέμε

  224. Theo said

    @221: Σε ποια βυζαντινά χρόνια το όνομα Γραικός σημαίνει Έλληνας χριστιανός; (παραπομπή σε πρωτογενή πηγή, παρακαλώ, όχι στις ιστοσελίδες από τις οποίες κάνεις copy-paste και δεν έχουν παραπομπή σε πρωτογενή πηγή).

  225. Theo said

    Σημειώνω πως όλη αυτή η επιχειρηματολογία για τα «εθνικά» μας ονόματα κι ότι δήθεν στα βυζαντινά χρόνια το όνομα Γραικός σημαίνει Έλληνας χριστιανός έχει παρουσιασθεί και συζητηθεί στα σχόλια του άρθρου μου «Το ψευδεπίγραφο «Βυζάντιο», η ιστορική τεκμηρίωση κι οι σοφιστείες των κλασικιζόντων» στο antifono.gr (http://www.antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/3372-%CE%A4%CE%BF-%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BFc-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD.html), εκεί μπορεί να βρει κανείς την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις και κλείνω εδώ τη συζήτηση, τὸ ἐπ’ ἐμοί.
    Καλό βράδυ!

  226. spyroszer said

    216. Ορέα δε λες τίποτα.

  227. #224 Στὸν διάλογο Ἱερομνήμονος (ἀντιπαπικὸς διάλογος, ἔργο ἀγνώστου συγγραφὲν μετὰ τὴν σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας, ἐκδεδομένο δὲ στὸν Τόμο Χαρᾶς τοῦ Δοσιθέου Ἰερολύμων):

    ΜΟΝΑΧΟΣ: Καὶ αὐτὸς δὲ ποίας τῶν Ἐκκλησιῶν εἶ;

    ΙΕΡΟΜΝΗΜΩΝ Τῶν Γραικῶν, ὦ πάτερ, τῶν Γραικῶν

    καὶ παρακάτω:
    ….
    ΜΟ: Καὶ εἰκότως. (λέει δίκαια νευριάζουν ὅταν λένε Λατίνους τοὺς ἑνωτικούς). μὴ ὄντες γὰρ τῷ γένει λατῖνοι, οὐδὲ καλεῖσθαι ἀνέχονται.

    ΙΕ: Ουκ εἰς τὸ γένος διαβαλλόντες αὐτοὺς Λατίνους φαμέν. κατὰ γένη μὲν γὰρ καὶ ἔθνη διακρίνονται τὰ φῦλα τῶν ἀνθρώπων καὶ διακεκριμένως τὴν κλῆσιν κέκτηνται. εἰς ἣν δ’ ἂν δόξαν πίστεως ἕκαστον ἑκάστῷ συνέρχεται, μίαν κοινὴν καὶ τὴν ἐπωνυμίαν πλουτοῦσι. παρ’ἡμῖν μὲν γὰρ Θρᾷκες, καὶ Παίονες, καὶ Τριβαλλοὶ, καὶ Ῥῶσοι, καὶ Ἴβηρες, Ζῆκχοι, Γότθοι, καὶ ἄλλα πολλὰ γένη, ἀλλὰ Γραικοὶ παρ’ἐκείνοις κεκλήμεθα μιᾷ κλήσει κοινῇ. παρ’ἐκείνοις δ’αὖ Ἰταλοὶ καὶ Ἱσπανοὶ, καὶ Βρεττανοὶ καὶ Οὗνοι, καὶ ἄλλα γένη, ἀλλὰ Λατίνους αὐτοὺς ὀνομάζομεν. σκέψαι δέ. εἴ τις προσέλθῃ τῇ καθ’ ἡμᾶς εύσεβείᾳ καὶ τὸ βάπτισμα δέξαιτο, ουκ ἂν κληθείη ἀπὸ Χριστοῦ; καὶ τοῖς ἐθνικοῖς τις ἀθλίως αὐτομολήσας, οὐκ ὀνομάζεται ἐθνικός; καὶ τοῖς Ἀρμενίοις τις προσρυεὶς οὐκ Ἀρμένιος; καὶ οἱ τὸν Ἀρειανισμόν ποτε καταδεξάμενοι, οὐκ Ἀρειανοὶ ἐπεκέκληντο; καὶ οἱ καθεξῆς ἅπαντες, ᾖ ἂν προσετέθησαν δόξῃ πίστεως, ούκ ἀπ’ ἐκείνης τοὐπίσημον τῆς κλήσεως ἔσχον; καὶ τὸν ἀπὸ Λατίνων τῇ καθ’ ἡμᾶς Ἐκκλησία προσθέμενον Γραικὸν ὀνομάζομεν καὶ τὸν τὴν Λατίνων δόξαν φρονήσαντα λατῖνον δικαίως καλοῦμεν.

    φαίνεται λοιπὸν ὅτι ὅπως λέγαμε καταχρηστικῶς Ῥώσους ὅλους τοὺς Σοβιετικοὺς ἀπὸ τὴν πολιτικῶς καὶ πολιτιστικῶς ἰσχυρότερη ἐθνότητα τῆς ΕΣΣΔ ἔτσι κἄποτε mutatis mutandis χρησιμοποιήθηκε καὶ τὸ Γραικὸς γιὰ ὅλους τοὺς ὀρθοδόξους.

  228. ππαν said

    193: Ειλικρινά, όταν λες πρωτογενείς πηγές αλλά όχι από λογίους τι εννοείς; Εκτός από τα κηρύγματα του Κοσμά τι έχεις στο μυαλό σου; Τίποτε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες; Ακόμη και τα δημοτικά τραγούδια περνάνε από το φίλτρο αυτών που τα καταγράφουν, ακόμη και τα έπη όταν υπάρχουν σε χειρόγραφα έχουν καταγραφεί από ανθρώπους που ήξεραν να γράφουν -γιατί αν κατάλαβα καλά όποιος ξέρει να γράφει είναι λόγιος, άρα «δυτικοσπουδασμένος». ΟΙ πηγές του παρελθόντος είναι αναγκαστικά σχεδόν αποκλειστικά οι λόγιες. Η ιστορια των ιδεών έχει αυτήν την εγγενή αδυναμία αλλά βέβαια δεν προσπερνάμε λέγοντας ότι θα αγνοούμε τις λόγιες πηγές διότι είναι λόγιες πηγές, κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα βάζουμε με το νού μας ότι ο «λαός» πίστευε τα ακριβώς αντίθετα. Ο Κακριδής στο περίφημο άρθρο του ανέφερε πχ. τους πολεμιστές του 21 και τη σχέση τους με τον όρο Έλληνας και τα παράγωγα, αλλά φαντάζομαι τοςυ ειχαν φουσκωσει τα μυαλά οι «δυτικοσπουδασμένοι», οποτε παλι δεν μετρά.

    Υπάρχουν ολοκληρα συνέδρια, μελέτες, άρθρα, που μελετούν την βυζαντινή, σόρυ, ρωμα/ίκή ταυτότητα, (είπαμε: είναι ψευδώνυμος όρος που λέει κι η Στούκα) και την εξέλιξή της κάτω από την οθωμανική κυριαρχία Δεν είναι τυχαίο ούτε οι άνθρωποι είναι σκιτζήδες όταν περιοδολογούν, κάνουν λόγο για εξέλιξη, για προσαρμογή κλπ.
    Η διαφορά είναι ότι αυτή είναι επιστημονική κι όχι συναισθηματική προσέγγιση, περιγραφή κι οχι ευχολόγιο.

    Άργησα λίγο αν καταλάβω τα οιδεολογικά σου συμφραζόμενα αλλιώς δεν θα έμπαινα σε συζήτηση, συγνώμη από τη ομήγυρη που η συζήτηση προσέλκυσε κι άλλα φυντάνια, ως συνήθως.

  229. ππαν said

    224: ΚΙ ένα δώρο: στον Θεόδωρο Στουδίτη. Ο οποίος απορρίπτει το Ρωμαίος, α προπό. Σπάνια χρήση, εννοώ ο αυτοπροσδιορισμός ως Γραικός σε περιβάλλον όπου δεν υπάρχει αντιπαράθεση με Λατίνους, αλλά υπάρχει. Το έχουμε ξανασυζητήσει.
    Ο Στουδιτης το χρησιμοποιοεί γύρω στα 800, κρισιμη περίοδος για την χρήση του όρου, για λόγους προφανείς, μετά τα πράγματα θα αλλάξουν. Αλλά ξέχασα, η ιστορικότητα είναι κάτι που αποφευγεις κι ο Στουδίτης ήξερε γραφή κι ανάγνωση όπως το λέει και το όνομά του 😉

  230. Theo said

    @228: Δεν μπορούμε όταν μιλάμε για ιστορικά (όπως και για φιλολογικά, κλπ.) θέματα να μην κάνουμε δίκες προθέσεων; Τι άλλο από δίκη προθέσεων μπορεί να σημαίνει αυτό το «Άργησα λίγο αν καταλάβω τα οιδεολογικά σου συμφραζόμενα αλλιώς δεν θα έμπαινα σε συζήτηση»;

    Στο θέμα των πρωτογενών πηγών, προκειμένου να ανακαλυφθεί το λαϊκό αίσθημα, αποκλείω τους αρχαιομανείς λογίους που είναι σαφώς προκατειλημμένοι. Υπάρχουν και κείμενα που έχουν γραφεί από μη λογίους (γιατί λόγιος δεν είναι αυτός που ξέρει ανάγνωση και γραφή αλλ’ αυτός που έχει κάνει ανώτερες σπουδές), όπως κάποιες επιστολές, κάποια στιχουργήματα, οι ομιλίες κάποιων απλών κληρικών και μοναχών, οι βίοι Αγίων, τα βραχέα χρονικά, οικονομικά κατάστιχα, κλπ.
    Η αντίρρησή μου στα συνέδρια και τις μελέτες που αναφέρεις είναι πως προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για την «εθνική συνείδηση» των Ρωμιών (δηλαδή, του λαού) από λόγια κείμενα, πολλές φορές σαφώς ιδεολογικά προσανατολισμένα, και νομίζω πως αυτό είναι μεθοδολογικό λάθος που μάλλον έχει και συναισθηματικό και ευχολογικό υπόβαθρο.

    Πέρα από τα «συνέδρια, μελέτες, άρθρα» δεν σε προβληματίζουν τα ιστορικά δεδομένα καθ᾿ εαυτά; Ή μήπως δεν θέλεις να αμφισβητήσεις δασκάλους και συναδέλφους σου;

    @229: Το «Γραικός» του Στουδίτη το είχα υπ᾿ όψιν μου, Δες τι γράφω (σε σχόλιο) στο σχετικό άρθρο μου στο antifono,gr ένα χρόνο πριν: «Τον άγιο Θεόδωρο Στουδίτη, ο οποίος δύο φορές γράφει «Γραικία» (αλλ’ αυτό είναι γεωγραφικός, όχι εθνολογικός όρος) και μια φορά «Γραικοί», όχι «Έλληνες». Ίσως ο όρος αυτός λοιπόν να είχε και εθνολογικό περιεχόμενο για κάποιους.»
    Αλλά η άπαξ χρήση του «Γραικός» ανάμεσα στους 6ο και 13ο αιώνες, μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες χρήσεις του «Ρωμαίος» (μόνο στο TLG ανευρίσκονται πάνω από 20.000), μόνο ως εξαίρεση μπορεί να νοηθεί.

  231. ππαν said

    Ο Καταρτζής αρχαιομανής;;; Τι άλλο θα διαβασουμε…. Εν ολίγοις αρχαιομανείς είναι όσοι αποδεικνυουν ότι όσα γράφεις είναι επινοήσεις και θεωρίες σου, με κύρια θεωρητική θιεμελίωση τα άρθρα σου; Άσε που όλοι οι άλλοι, εκτός από τσένα και του γνωστού συναφιού των νεοορθοδόξων είναι λάθος. Μάλιστα. Τα υπόλοιπα για τους δασκάλους μου είναι, φαντάζομαι επιχειρήματα; Ναι, φοβάμαι μην μου βάλουν κάτω από την βάση.

    Αν ήξερες τον Στουδίτη και θεωρείς οτι ο όρος είναι .. γεωγραφικός η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη..ΚΙ όταν δέχεται το Ρωμαίος μόνο για τον αυτοκράτορα είναι παλι γεωγραφικό; 🙂 🙂

    Τέλος παντων, βρήκες νομίζω τους συνομιλητές που σου αξιζουν, τον δίκωλο, τη αλίκη κλπ, εγώ περισσεύω 😉

  232. Theo said

    @231: Ηρέμησε, αγαπητή μου, και μη μου βάζεις ταμπέλες. Ποιος σου είπε ή από πού το συμπεραίνεις (έχεις διαβάσει όλα τα κείμενά μου;) πως είμαι νεορθόδοξος;

    Έγραψα πουθενά πως ο Καταρτζής ήταν αρχαιομανής;

    Γιατί δεν γράφεις τίποτα για τις πρωτογενείς πηγές που έχουν γραφεί από μη λογίους;

    Όσον αφορά τους δασκάλους και τους συναδέλφους σου, υπάρχουν κι οι κοινωνικές σχέσεις κι η επαγγελματική ανέλιξη.

    Ο όρος «Γραικία» δεν είναι γεωγραφικός; Εντάξει, ό,τι πεις.

    @228: Για τα δημοτικά τραγούδια σε πληροφορώ πως καταγράφονταν και από μη λογίους. Επειδή ασχολούμαι με την παλαιογραφία και συμβαίνει να έχω δει από κοντά χειρόγραφα του 16ου και του 17ου αιώνα με δημοτικά τραγούδια με μουσική σημειογραφία, σε πληροφορώ πως δεν είναι γραμμένα από λόγιο χέρι (όλοι οι ψάλτες που ήξεραν παρασημαντική δεν ήταν λόγιοι), όπως προκύπτει από τη γραφή τους.

  233. ππαν said

    Ο μή λόγιος τον 18 αιώνα και πριν δεν γράφει. Προσπάθησε να το καταλάβεις. Εκτός αν λόγιο, όπως υποψιάζομαι εννοείς αυτόν που δεν συμφωνεί με όσα υποστηρίζεις.
    Όταν σου αναφέρω τον Καταρτζή που χρησιμοποιεί τον όρο Έλληνας χωρίς δυσφημιστικό περιεχόμενο το αγνοείς, γιατί δεν σε ενδιαφέρουν οι λόγιοι, και μετά οι αρχαιομανείς λόγιοι. Το ίδιο αγνοε΄ςι τον Μοισιόδακα, κατεξοχήν «Ρωμιό» με όσα υπσοτηρίζεις, γιατί επίσης δεν βολεύει. Τους Δημητριείς, διάκους και παπάδες μια από τα ίδια,αλλά αυτοί άντε να είναι αρχαιομανείς, όπως ο Ρήγας που μετέφρασε τον Ανάχαρσι…

    Τέλος πάντων, αν πιστευεις ότι όταν γράφω ΑΝΩΝΥΜΑ και αυστηρά χωρίς το ψευδώνυμό μου να παραπέμπει ΚΑΘΟΛΟΥ στο επιθετό μου (ούτε ένα γράμμα κοινο) αποβλέπω στην … επαγγελματική μου ανέλιξη, μας φανερώνεις πολλά περισσότερα για το πώς ακριβώς καταλαβαίνεις όσα διαβάζεις… 🙂 🙂 🙂

  234. Theo said

    @231: ΥΓ.
    Μέχρι πού θα πάει η διαστρέβλωση των λόγων και των απόψεών μου;
    Πού είδες να έχω ως «κύρια θεωρητική θιεμελίωση τα άρθρα μου»; Όταν σου έγραψα ότι είχα υπόψιν το «δώρο» σου του σχ. 229; Ή όταν έγραψα (#225) πως έχω απαντήσει σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Γραικός» στο λεγόμενο «Βυζάντιο»;
    Λίγη προσοχή και μετριοπάθεια δεν βλάπτουν.

  235. Theo said

    @233: Για τις κοινωνικές σχέσεις και την επαγγελματική σου ανέλιξη δεν εννοώ τα ανώνυμα σχόλιά σου εδώ αλλά τις τυχόν έρευνες και ανακοινώσεις που θα μπορούσες να κάνεις σχετικά με το «πώς κάποιοι που πριν από λίγες δεκαετίες σιχαίνονταν αυτό το όνομα, φτάνουν λίγο μετά, με την Επανάσταση, να το εγκωμιάζουν και να αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες»».

  236. Theo said

    @231: Και κάτι άλλο: Ποιος είναι ο «δίκωλος»;

  237. Theo said

    @233: «Ο μή λόγιος τον 18 αιώνα και πριν δεν γράφει. Προσπάθησε να το καταλάβεις.»
    Κι εγώ που έχω δει εκατοντάδες χειρόγραφα κι άλλες τόσες εκατοντάδες έγγραφα «τον 18 αιώνα και πριν» γραμμένα από μη λογίους; Ποιον να πιστέψω; Τα μάτια μου ή το παπικώς αλάθητο απόφθεγμά σου;

  238. #235

    Πάντως στην δεκαετία του 60 και λίγο μετά αν έλεγες κάποιον Παναθηναίκό «βάζελο’ θα σε έδερνε γιατί ακόμα ήταν η εποχή των ρουλαλάδων και οι στίχοι ήτανε :

    χανουμάκια βλήματα
    κάντε μας κουνήματα
    και
    βαζελίνες γκόμενες
    γκόμενες τρελλές

    Οταν σταμάτησαν τα τραγούδια όπως και το «έξω η ψαραγορά» που φωνάζανε στους ολυμπιακούς τότε αυτοπροδιορίσθηκαν οι μέν σαν βάζελοι και οι δε σαν γάβροι (εξευγενισμένο του κάφροι). Οι ΑΕΚτζήδες φυσικά δεν υιοθέτησαν το χανούμισσες για ευνόητους λόγους

    στον γνωστό ρυθμό της Μαρινέλλας …

    Ποιός είναι αυτός ο αψηλός με το ενιά στην πλάτη
    που έριξε τον Γουλανδρή άρρωστο στο κρεβάτι
    είν’ ο Αντώναρος
    είναι ο παίδαρος
    είναι το σέντρεφορ
    που αγαπώωωωω

    ….

  239. sarant said

    236: Ο qq

    237: Νοταριακά; Προικοσύμφωνα; τι;

  240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    233 – Συγνώμη που επεμβαίνω, αλλα χαρά στο κουράγιο σου, και στο δυνατό στομάχι σου. Oι τοίχοι έχουν αυτιά, και τα αυτιά τοίχους, έγραφαν παλιά οι αναρχικοί, ο λαός λέει, στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Ο κάθε δογματικός, αναγνωρίζει μόνο τις πηγές του δόγματός του, π.χ, το κοράνι, το κεφάλαιο, ο αγών μου, κ.λπ. και ο αγαπητός Τheo την αγία γραφή, και τον ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ, βοήθειά μας. Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις σε κάποιον τα αυτονόητα, είναι χαμένος κόπος, απλώς δεν ενδιαφέρεται να σε ακούει.

  241. Γς said

    240:
    Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα;

  242. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (178) Και Λεωνίδας τώρα ο Μισίρκωφ-Αριστοτέλης-Περικλής-Ντέλτσεφ-Νικολαϊδης; ‘Αφησε κανένα όνομα ρε μεγάλε…

    Μη μου πέφτετε ομαδικά πάνω στο Theo. Αντιλαμβάνομαι πως μια ιδεολογία που μοιραζόμαστε με τον αγαπημένο μου Εφταλιώτη μπορεί να σε κάνει Theo να ερμηνεύσεις το παρελθόν με πολύ ομοιόμορφο τρόπο που να ισοπεδώνει πράγματα που ενοχλούν την Ππαν 🙂 αλλά επαναλαμβάνω πως η καρδιά του είναι στη σωστή θέση.

    Από εκεί και πέρα όμως τα σωστά να λέγονται και οι υπερβολές να αποφεύγονται. Υπόψη Theo μιας και είσαι Εδεσσαίος πως καραεξαρχικά χωριά που μετά το 1912 είχαν κόσμο που έκρυβε βουλγαρικές σημαίες υπήρχαν στην περιοχή σου για παράδειγμα. Όχι πως αυτό δικαιολογεί τις αντιπαραγωγικές Μεταξικές ακρότητες αλλά εξηγεί κάπως την παράνοια τους.

  243. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (240) Τώρα ρε Λάμπρο ειδικά με ορισμένα που έχεις γράψει εδώ περί του δικού σου αντίστοιχου ήρωα καλό είναι να μην τα γράφεις αυτά… 🙂

  244. qq said

    Τι παλιοχαρακτήρας και αυτός. Όταν δεν έχει τι να πει, να καταφεύγει σε ειρωνείες και ύπουλε επιθέσεις. Να βράσω τη μόρφωση σας. Μέρα νύχτα χωμένοι στα βιβλία, αλλά από μόρφωση ντιπ για ντιπ. Να χέσω τα πανεπιστήμια που βγάλατε.

  245. Γς said

    Αυτό ήταν για εδώ;

  246. Γς said

    245:
    Γι αυτό έλεγα:

    Ο λουλάς προστέθηκε αργότερα

  247. Γς said

    244:
    Ολοι τραμπούκοι είστε δω μέσα.
    Και δσεν έχω προχειρο το site της εκκλησίας να σας κατεβάσω κανα καντήλι

  248. Αντιφασίστας said

    Για το βιβλίο της Ρεπούση έγινε χαμός και αποσύρθηκε. Γι’ αυτό εδώ δεν μιλάει κανένας και χρησιμοποιείται κανονικά στα σχολεία μας:
    http://www.efsyn.gr/?p=22935

  249. Theo said

    @240: Καλά, ρε Λάμπρο, εγώ δογματικός κι η Ππαν (που γράφει το «κουφό» για όσους ξέρουν από παλαιογραφία και αρχειονομία “Ο μή λόγιος τον 18 αιώνα και πριν δεν γράφει. Προσπάθησε να το καταλάβεις») το αντίθετο;

    @239: Συνεργάζομαι με τον μοναδικό πρωτοβάθμιο καθηγητή παλαιογραφίας στην Ελλάδα σε καταλαγογογράφηση χειρογράφων κάποιων μοναστηριών και με το Εθν. Ίδρυμα Ερευνών σε καταλαγογογράφηση μοναστηριακών αρχείων. Επομένως, όχι νοταριακά και προικοσύμφωνα, αλλά ποικίλου περιεχομένου χειρόγραφα και επιστολές, κατάστιχα και δικαιοπρακτικά έγγραφα (όσον αφορά τα αρχεία.)

  250. Μαρία said

    248 Ποιος σου το ‘πε! Μίλησαν το 2008-09, όταν κυκλοφόρησε.

  251. Theo said

    Συγγνώμη. «καταλογογράφηση», όχι «καταλαγογογράφηση».

  252. Αντιφασίστας said

    250: Διδάσκεται ακόμα, όμως. Ενώ της Ρεπούση πήγε άκλαυτο. Κατά τα άλλα, είμαστε η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης και υποφέρουμε από την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, σύμφωνα με τα πασχοκανελλοειδή.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    243 – Δεν πιστεύω σε ήρωες φίλε μου, έχω δείξει εγώ οτι δεν δέχομαι άλλη άποψη απο του Ράϊχ; απλώς ο Ράϊχ με επηρέσε πολύ στην ηλικία των 18 χρονών, και σίγουρα με βοήθησε να έχω μια άλλη στάση απέναντι στις γυναίκες, και να έχω μια πολύ καλή σεξουαλική ζωή, που συνεχίζεται με την εδω και 30 χρόνια σύντροφό μου. Αυτό δεν τον κάνει ήρωα, ούτε αλάθητος ήταν, (δεν νομίζω να το είπε ποτέ) ούτε δέχομαι όλα όσα έχει γράψει σαν δόγμα, αλλα δεν είναι και ο μόνος που με επηρέασε. Πιο πολύ με επηρέασε ο Διογένης ο κυνικός, παρα αυτός, επίσης παρ΄οτι παντελώς άθρησκος, έχω επηρεαστεί, και απο τον βουδισμό, και απο τον χριστιανισμό, όπως και απο πολλούς λογοτέχνες, φιλοσόφους, αλλα και απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Είναι οι κυματικοί κραδασμοί του καθένα που επηρεάζουν τους άλλους, που λέει και ο Γιάλομ στον κήπο του Επίκουρου. Κυρίως βασίζομαι στο πείραμα και απόδειξη, για να διαμορφώσω κάποια γνώμη, (χωρίς να το θεωρώ τυφλοσούρτη) αν μου αποδείξεις κάτι, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το δεχτώ. Στις κόρες μου λέω, οτι το νόημα της ζωής(για μένα) είναι να βελτιώνεσαι μέχρι τον θάνατό σου. Στην προκειμένη περίπτωση, ο αγαπητός Theo, θέλει να του αποδείξουν το αντίθετο απο αυτό που λέει, μόνο μέσα απο τις δικές του αποδεκτές πηγές. Ένα κατεβατό πηγές του έγραψε η Ππαν, η μία του μυρίζει, η άλλη του βρωμάει, αν δεν έχει άγιο μέσα η πηγή, άντε έστω Αρβελέρ, δεν είναι αξιόπιστη, αν δεν είναι αυτό δογματισμός τί είναι;

    Υ.Γ Έχω έναν φίλο Γιάννης Μαυρόπουλος λέγεται, δουλεύει σε ένα δημόσιο σχολείο νότια της Βοστώνης, και κάνει διαγνωστικά τέστ, σε μαθητές με ειδικές παθήσεις. Του είχα γράψει σχετικά με σένα, οτι μένεις εκεί, και μου είπε αν θέλεις να σου δώσω το mail του. Αν σε ενδιαφέρει γράψε μου.

  254. Theo said

    @242: Η Ππαν έγραψε για το μεταξικό καθεστώς: «Τους σλαβόφωνους τους κυνήγησε διότι, αν δεν το ξερεις, οι σλαβόφωνοι πέραν των συνόρων διεκδικούσαν εδάφη ελληνικά. Δεν ήταν φυλετικό το θέμα.»
    Εγώ απάντησα για το τι συνέβαινε σ’ αυτή την περίοδο εντός συνόρων. Δεν έχω ακούσει κάτι για τις βουλγάρικες σημαίες σε σπίτια εξαρχικών. Δέχομαι αυτό που γράφεις. Αλλά η ακεραιότητα της χώρας κινδύνευε απ’ αυτές; Δεν το νομίζω.

    Τον Εφταλιώτη και τις απόψεις του περί ρωμιοσύνης τις έχω υπ’ όψιν μου.

    Να ‘σαι καλά, εκεί στα στέιτς.

  255. Λεωνίδας said

    τα εθνικιστικά ψευδοαριστερά μπουμπούκια ποτέ δεν μίλησαν για σλαβόφωνους στην ρωσία , στην σερβία, στην τσεχία. ούτε για σλαβορώσους, σλαβοσέρβους, σλαβοτσέχους. αλλά πολύ σωστά για ρώσους , τσέχους , σέρβους.

    αφού ποτέ δεν υπήρξε σλαβικό έθνος, ούτε σλαβική γλώσσα. έστω και αν η λέξη σλάβος σημαίνει δοξασμένος

    όταν όμως πρόκειται για τους γηγενείς Μακεδόνες, ένθεν και ένθεν των συνόρων, χρησιμοποιούν κυπίτικους χρεοκοπημένους υπερεθνικιστικούς όρους, όπως σλαβόφωνοι , σλαβομακεδόνες , μη αποδεχόμενοι τον εθνοτικό αυτοπροσδιοριστικό όρο Μακεδόνες.

    σε αντίθεση με τους αριστερούς αλλά και δεξιούς όλου του κόσμου…που τους αναγνωρίζουν ως Μακεδόνες

    παρόμοια με τους Αλβανούς τους οποίους βαφτίσαν σε αρβανίτες, τους Βλάχους σε εκλατινισμένους Έλληνες, τους δε Τούρκους της δυτικής θράκης σε μουσουλμάνους,δίχως εθνοτική ταυτότητα…

    γιατί έτσι χαλάει η μοναδική στην ευρώπη 100% υποστηριζόμενη ψευδής μονοεθνία του ελληνικού κράτους..

    όταν όλοι πλέον γνωρίζουν , ότι όπως στην Αμερική δεν υπάρχουν εθνοπολιτιστικά αμερικανοί , πλήν των γηγενών ινδιάνων , έτσι και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνθρωποι που καλλιεργούν ελληνικά εθνοπολιτιστικά στοιχεία, αφού τέτοια δεν υπάρχουν.

    σε όλη την ευρώπη οι εθνικές κοινότητες που βρίσκονταν εκτός κράτους -έθνους , στερούνταν θεμελιωδών εθνοτικών δικαιωμάτων με την ελλάδα

    και για αυτό σε όλη την ευρώπη ήταν θετικές στο ομοεθνές ή συγγενές κράτος-έθνος . γεγονός απολύτως θεμιτό και αποδεκτό.

    στην Ελλάδα , αυτό αφορούσε μερικούς από τους αλβανούς μουσουλμάνους;γηγενείς της Τσαμουριάς , με πρόσχημα τους οποίους έγινε η ολοκληρωτική εθνοκάθαρση τους, παρότι η πλειοψηφία ανήκει σε αριστερές αντιφασιστικές οργανώσεις. μερικούς από τους Βλάχους και το αυτόνομο πριγκηπάτο της πίνδου , μερικούς Μακεδόνες που συνεργάσθηκαν με την βουλγαρική οχράνα, ως μέσο προστασίας από τις διώξεις των φιλοναζί του πούλιου , τουρκοχριστιανικής καταγωγής.τέλος μερικοι τουρκομουσουλμάνοι της Θράκης ,για τους οποίους το ελληνικό κράτος αρμόδιους θεωρεί το ελληνικό υπέξ…και όχι το υπές… οι Ιταλοί της Πάτρας ήταν λίγοι και γρήγορα εκδιώχθηκαν εθνοκαθαρτικά.

    περιττό να ειπωθεί ότι όλοι οι παραπάνω, όσοι παρέμειναν βέβαια, μεταπολεμικά έγιναν ακραιφνείς ελληναράδες , όιπως ο πατέρας του μέρτζου , ιδρυτικού στέλεχους του πριγκηπάτου…

    φυσικά ποτέ η εδαφική ακεραιότητα του ελληνικού κράτους δεν κινδύνεψε . παρότι η ανασφάλεια του ήταν και είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των εδαφών του τα κατέχει παράνομα , κατόπιν στρατιωτικής εισβολής, δίχως σχετικό αίτημα των κατοίκων τους, ούτε βέβαια δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης . η ανασφάλεια του κλέφτη.

    παρότι ακόμα και στον βππ αποκόμισε εδαφικά οφέλη, τα τουρκομουσουλμανικά και μη Δωδεκάνησα.

    όσο για την Ντίμπρα. , πρόκειται για τοπωνύμιο μακεδονικό , κωμόπολη με αμιγή μακεδονικό πληθυσμό, μουσουλμανικού κυρίως θρησκεύματος, ευρισκόμενη στην ανατολική επικράτεια του αλβανικού κράτους . από αυτή κατάγεται η μακεδόνισα μουσουλμάνα βιολογική μητέρα του Ατατούρκ.
    ο πατέρας του οποίου κατάγονταν από το Ντέμπαρ, ήταν αλβανός μουσουλμάνος, η πόλη είναι κυρίως αλβανική και βρίσκεται στην δυτική επικράτεια του σημερινού μακεδονικού κράτους, όπου τελευταία με δαπάνες του τουρκικού κράτους ανακαινίσθηκε το πατρικό του σπίτι.

  256. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (255) Γράψε κι άλλα παικταρά μου! Μας έχεις λείψει όλων μας Μισίρκωφ-Αριστοτέλη-Περικλή-Ντέλτσεφ-Νικολαϊδη-Λεωνίδα μας! Φώτισε μας με την καθάρια της σκέψης σου! Ξέθαψε τον Αλβανό στον παππού μου και τον τουρκομουσουλμάνο στον Δωδεκανήσιο! Πες τα έξω από τα δόντια για τα ανύπαρκτα ελληνικά εθνοπολιτιστικά στοιχεία! Για τους κλέφτες των βαλκανικών πολιτισισμών γραικούς! Ζωγράφισε κι άλλο! 🙂

    (252) Έ όχι κι άκλαυτο της Ρεπούση. Πάντως ο Άγγελος Έβερτ ήταν και πολύ μαλάκας να το παίξει Otto – οι Μαργαρίτηδες – φοβεροί και τρομεροί κριτές όλων που χαρακτηρίζονται από ουδέτερη και μακριά από εμπάθεια ιστορική γλώσσα 🙂 – ούτε καν θα το θυμούνται και οι αντιφασίστες θα γράφουν στα παλιά τους παπούτσια ακόμα και την αναγνώριση που του έδωσαν οι Εβραίοι… Είμαστε τελικά στη χώρα για τα τρελλά γέλια – ακόμα και στις δημόσιες κόντρες μας διατηρούμε αμφότεροι τις παρωπίδες μας… :-> Είναι τόσο αδύνατο να είναι κάποιος αντιστασιακός και ταυτόχρονα σφαγέας δικαίων και αδίκων ή πράκτορας των Συμμάχων ενώ συνεργάζεται με τους Γερμανούς και μετέπειτα ο εντολέας που πυροδότησε τα Δεκεμβριανά; Σώνει και καλά άσπρο-μαύρο…

    (254) Τώρα ρε Theo να σοβαρολογούμε: Σε όλο το μεσοπόλεμο παιζόταν φάση με την αναθεωρητική στάση όσον αφορά τα σύνορα της Βουλγαρίας. Στο πρώτο μισό του μεσοπολέμου είχαμε και ένοπλη δράση της ΕΜΕΟ εντός Ελλάδας (αν και πολύ μικρότερη από αυτή σε Γιουγκοσλαβία). Οι σημαίες υποδήλωναν ύπαρξη 5ης φάλαγγας – βέβαια ο πανηλίθιος τρόπος αντιμετώπισης όλων των σλαβόφωνων (και επί Μεταξά των αλλόφωνων ακόμα και των Πόντιων ενίοτε) αντί να μειώσει το εν δυνάμει πρόβλημα το ενίσχυσε σπρώχνωντας στην αγκαλιά των ήδη βουλγαρόφρονων και συγγενείς και φίλους με μη διαμορφωμένη ως τότε εθνική συνείδηση αλλά ακόμα και κάποιους κυνηγημένους «γραικομάνους». Τόση ηλιθιότητα…

    (253) Να σου γράψω που; Ο Νίκος έχει το e-mail μου.

  257. Κάτι τέτοιοι διάλογοι με κάνουν ν’ αναρωτιέμαι ποια είμαι, από έρχομαι και που θα καταλήξω 🙂

  258. sarant said

    Πάντα έχουν ενδιαφέρον τέτοιοι διάλογοι.

    Όποιος θέλει να στείλω μέιλ σε άλλον, παρακαλείται να μου γράψει στο sarantπαπάκιpt.lu

  259. Μαρία said

    256 Χα, χα! Ενδιαφέρεσαι για το διαγνωστικό τεστ;

  260. Αντιφασίστας said

    252: Συμφωνώ ότι ο Μαργαρίτης δεν είναι άμοιρος εμπάθειας, αλλά το εν λόγω βιβλίο είναι απαράδεκτο. Τα βιβλία που γράφονται από ιστορικούς που προσπαθούν να είναι αμερόληπτοι, δεν έχουν συνήθως θέση στα ελληνικά σχολεία.

  261. Αντιφασίστας said

    256 εννοώ.

  262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    256 – Eδώ να γράψεις αν σε ενδιαφέρει, λοιπόν θα στείλω το mail στον Νικοκύρη, και σου το δίνει όπως γράφει. Ο Γιάννης είναι πολύ ωραίος τύπος, και έχει οικογένεια εκεί, με ρώτησε για σένα, και του είπα οτι απλώς ανταλάσουμε μερικές φορές κάποια σχόλια, και δεν γνωρίζω την οικογενειακή σου κατάσταση, ελπίζω να γνωριστείτε.

  263. @261 Το καταλάβαμε 🙂

  264. Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Είπα κι εγώ να είμαι ευγενής και όχι Μπούτσερ και θα μου το βγάλεις βρε Μαρία από τη μύτη! 🙂

    Ευτυχώς δεν έχω τέτοιες ανησυχίες. Εσύ, η Ππαν ή η Αθανασία πότε θα έρθετε από εδώ για να σας φιλέψω; Αν μου φέρεις και τη συμπάθεια μου το Μπουκάν 🙂 θα σας ταϊσω στο Κάπιταλ Γκριλ.

  265. ππαν said

    Χασάπη, αυτά του Εφταλιώτη είναι μια στάλα διαφορετικά, το έχεις υπόψη σου. ε; 🙂
    Η δική του Ρωμιοσύνη άρχιζε από τους Αργοναύτες αν θυμάμαι καλά, ή τέλος πάντων συνδεόταν απευθείας. Γενικά ο τσακωμός της Ρωμιοσύνης-Ελληνισμού του 1900 μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων γιατί ουσιαστικά και οι μεν και οι δε τα ίδια πράγματα πίστευαν, μόνο στα γλωσσικά τα χάλαγαν. Οπωσδήποτε πατροκοσμάδες ζουραρικοί δεν ήταν, ούτε ο Παλαμάς ούτε ο Εφταλιώτης, ούτε βέβαια ο Πολίτης κι ο Σωτηριάδης!
    Πάντως θα έρθω σε αυτό το καπιταλιστικό γκριλ, αλλά θα φάω ελαφρά 🙂

    Να πω πως η Σώτη Τριανταφύλλου που δεν μπορώ ούτε τους τίτλους των άρθρων τςη να διαβάζω έγραψε κάτι σήμερα που μου άρεσε.
    http://tinyurl.com/bwqol54

  266. Αντώνης Αντωνίου said

    Στο βίντεο της συνέντευξης αλιεύω δύο πολύ ωραία μαργαριτάρια και απορώ που δεν τα σχολίασε κανείς σ’ ένα λεξιλογικό ιστολόγιο.
    1. Μιλώντας ο Χρυσαβγίτης για κάποιο ασθενή του Νοσοκομείου λέει «ο νοσηλεύοντας» (μπήκα στο πειρασμό να γράψω νοσηλεύωντας- κατά το Φώντας) -παναπεί ο νοσηλευόμενος.
    2. Η «δημοσιογράφος» ρωτάει αν το φαινόμενο (να δουλεύουν παράνομοι αλλοδαποί ως συνοδοί ασθενών) έχει «εκτεταμένη έκταση».
    Δηλαδή, ούτε ο χρυσαβγίτης, που είμαι βέβαιος ότι αυτοπροσδιορίζεται ως ¨καθαρός Ελληνας», ούτε η «δημοσιογράφος», εξ’ ορισμού δεινός χρήστης της γλώσσας, μιλάνε σωστά Ελληνικά.

  267. ππαν said

    Μήπως ο χρυσαυγίτης ήταν ελυτικός;

  268. sarant said

    266: Αντώνη, το σχολίασε έμμεσα ο φίλος στο 125. Εγώ απέφυγα να το σχολιάσω.

    267: Ο Ελύτης μετέτρεπε μετοχές αορίστου (ο νικήσαντας, ο σώσαντας). Τούτος εδώ τις μέσες τις κάνει ενεργητικές.

  269. ππαν said

    Ε καλά, χρυσαυγίτης είναι, δεν έχουμε απαιτήσεις (αμάν, αδελφάκι μου, μην σας θίξουμε τον Ελύτη!)

  270. @269 Ναι γιατί εσύ πας πίσω! Μη χάσεις ευκαιρία! 🙂

    @264 Έλα ντε; Πότε θα έρθουμε; Καημό έχω να περάσω απέναντι…

  271. Γς said

    264:
    >θα σας ταϊσω στο Κάπιταλ Γκριλ.

    Γιατί μωρέ άσχημα είναι δίπλα στου Στήβ να φάνε και ελληνικά, λέμε τώρα.
    Πείτε ότι έρχεστε από μένα.

  272. Ένας Χασάπης από τα Παλιά said

    (271) 🙂 Καλά άμα μου κουβαληθείς εσύ θα σε πάω σε ελληνικό. :->
    (265) Σιτεμένες μπριζόλες ελαφριά; 🙂
    https://www.thecapitalgrille.com/pages/the-experience/dry-aging.aspx
    Και σε παρακαλώ μην απομονώνεις τα λόγια του Αργύρη 🙂
    «Τόσο στενά συγγενεύουν οι αρχαίοι οι Έλληνες κ’ οι κατοπινοί, δηλαδή οι Ρωμιοί, που για να ιστορηθή τέλεια η εικόνα της πολύχρονης Ρωμιοσύνης έπρεπε, θαρρώ, ναρχίσουμε από τους Αργοναύτες.» Αλλά μετά αλλιώς συνεχίζει… 🙂
    http://www.hellenicaworld.com/Greece/Literature/ArgyrisEftaliotis/gr/IstoriaTisRomiosynis1.html
    Και όχι διαφωνώ πως τα ίδια πίστευαν – το Ρωμέϊκο παρελθόν ήταν μίασμα για τους αρχαιόπληκτους – εδώ με τη μανία τους με την αρχαία Αθήνα έβαζαν στα μέσα του 19ου αιώνα σαν το Γκρότε το τέλος της Ελλάδας στη μάχη της Χαιρώνειας κι αν δεν ερχόταν η Μεγάλη Ιδέα να τους καταστήσει γραφικούς εκεί θα επέμεναν.

    Πάντως την κόρη μου την κομπλάρω ακόμα όταν της λέω για τους Ένδοξους «Αρχαίους Ημών Προγόνους» παικταράδες Διοκλητιανό, Κωνσταντίνο, τον ανεπανάληπτο Τραϊανό και ιδίως το θεό της μπάλας Αυρηλιανό που τον φάγανε μπαμπέσικα πριν φτάσει την αυτοκρατορία σε νέα μεγαλεία. Βέβαια ιδίως οι Διοκλητιανός και Αυρηλιανός εκνευρίζουν τους διαφόρους ΟΟΔΕϊστές
    http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/alexandr_bibl_eidwl_1.htm
    αλλά τι να κάνουμε, δεν έχουν το μονοπώλιο στο Ρωμιοπατριωτισμό! 🙂

  273. skol said

    265 (σχετικά με το άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου)
    Ποιά βιβλία ιστορίας βοήθησαν να γίνει αυτή η μετάβαση έτσι που ο εθνικισμός με τα οράματα δόξας να δώσει τη θέση του σε συμπεριφορά δολιοφθοράς, σε σύγχυση ταυτότητας, σε κοινωνικό μίσος ;

    Ένα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από την τελευταία αυτή παράγραφο είναι ότι η κοινωνική διάλυση οφείλεται (σε μεγάλο βαθμό) στο μάθημα της ιστορίας.
    Και ένα δεύτερο, ότι αν είχαμε μείνει στον εθνικισμό δεν θα επέρχονταν τουλάχιστον η κοινωνική διάλυση.
    Το διαστρεβλώνω;

  274. sarant said

    Η Σώτη δεν λέει για βιβλία, λέει για «το μάθημα της Ιστορίας»: «Πιστεύω ότι το μάθημα της ιστορίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική διάλυση που αντιμετωπίζουμε σήμερα», λέει.

    Αν εννοεί τα βιβλία, το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, απορώ ποια βιβλία έχει στο νου της. Της Ρεπούση ένα χρόνο διδάχτηκε στο Δημοτικό.

    Εκτός αν εννοεί πως οι δάσκαλοι, προφανώς της τουρκόφιλης αριστεράς (που είναι όλη παραδοσιακή κατά τη Σώτη, ενώ η δεξιά χωρίζεται σε παραδοσιακή και μη), υπονόμευσαν το μάθημα και έφεραν το κοινωνικό μίσος.

  275. ππαν said

    273: Ο Πολίτης κι ο Σωτηριάδης δεν ήταν αρχαιόπληκτοι -αυτοί τσακώθηκαν-, έτσι όπως ήταν οι ΚΟυμανούδηδες κλπ. Μιλάω για την συγκεκριμένη διαμάχη για τον τίτλο της Ιστορίας του Εφταλιώτη, έτσι; Και δεν είμαστε στα μισά του 19ου, που υπήρχαν ‘αφθονοι τέτοιοι, αλλά στην αρχή του εικοστού ή το τέλος του 19ου. Οι καθαροί αρχαιόπληκτοι που γνωρίζουμε για τότε ποιοι ήταν εκτός από τον Μιστριώτη; Ο Σωτηριάδης μετέφρασε τον Κρουμπάχερ, δίδασκε βυζαντινή ιστορία και αν θυμάμαι καλά δημοσίευσε το πρώτο σχετικό πανεπιστημιακό εγχειρίδιο . Ο Πολίτης ήταν ο Πολίτης και μάλιστα λίγο πριν εκφράσει την άποψη ότι ο Ακρίτας είναι το εθνικό μας έπος. Καμιά εικοσαριά χρόνια πριν, ως επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης, έγραφε έξαλλες αναφορές στο Υπουργείο γιατί τα παιδάκια διδάσκονταν μόνο αρχαία ιστορία.

    274: Αυτά της κοινωνικής διάλυσης και των αιτιών της δεν με βρίσκουν εντελώς σύμφωνη, τα βαριέμαι κιόλα. Αλλά δεν υπάρχει «αν είχαμε μείνει στον εθνικισμό», είμαστε, ακόμη, στην εποχή του εθνικισμού, μόνο το κεφάλαιο έχει προχωρήσει. Εγώ συμφωνώ με αυτό που νομίζω ότι λέει, πως σε αυτήν την εποχή του εθνικισμού, (παναπεί της αποδοχής ότι ο κόσμος είναι χωρισμένος σε εθνικά κράτη κι ότι η ταυτότητά μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το έθνος-κράτος στο οποιο ανήκουμε, όχι του εθνικισμού ως πολιτικής ιδεολογίας) δεν μπορείς να διδάσκεις ιστορία χωρίς να το λαμβάνεις υπόψη.

  276. ππαν said

    275: Τα άλλα τα έχεις δει; Δεν πιστεύω πως είναι ας πούμε αντεθνικά αλλά το πνεύμα αυτό το ας πούμε νωτεριστικό υπάρχει. Βέβαια κυρίως στην Ρεπούση αναφέρεται.

  277. sarant said

    277: Τα έχω δει, παιδιά έχω. Και οδήγησαν τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας στην κοινωνική διάλυση; Ούτε ο Καργάκος δεν τα γράφει αυτά.

  278. ππαν said

    Ναι, δεν συμφωνώ με αυτό, κι είναι κι η εμμονή της. Άλλά για την άνοδο της Χ.Α. έχω σκεφτεί ότι η διδασκαλία της ιστορίας, όχι μόνο αυτά που επισημαίνει, αλλά κια -ίσως κυρίως- η περιθωριοποίηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έχει παίξει ρόλο. Επίσης, και νομίζω είχαμε διαφωνήσει με τον Μπουκάν, ότι δεν πρέπει να αφήνουμε μόνο τους δεξιούς και τους ναζήδες να εκφράζουν εκλαϊκευτικές εκδοχές (τις δικές τους) για την εθνική ιστορία. Η εθνική ιστορία κάνει τζιζ, ως εθνική, αλλά δεν αποφεύγουμε την δυσκολία όταν πάμε στο άλλο άκρο.

  279. Theo said

    @265:
    » Οπωσδήποτε πατροκοσμάδες ζουραρικοί δεν ήταν…» (μάλλον εμένα υπονοείς μ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς).
    Ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι λέμε, κι αν πιάσει στους άσχετους, έπιασε…
    Πού γράφει ο φίλος μου, ο εθνικιστής Ζουράρις για ρωμιοσύνη με την έννοια που της δίνω εγώ;

    «ούτε ο Παλαμάς…»
    Δες τι γράφει ο Παλαμάς σχετικά:
    «Ανάλογη, λογική, ακολουθούμε και στο μεταχείρισμα των όρων Ρωμιός και Ρωμιοσύνη. Η μόνη διαφορά είναι πώς και τα δύο τούτα λόγια, επειδή δε μας έρχουνται, ίσα ολόϊσα, από την εποχή του Περικλή, παραμερίστηκαν αγάλια, αγάλια, από την επίσημη γλώσσα, καθώς κι’ όλα τα λόγια τα δυσκολομέτρητα της ζωής και της αλήθειας. Έλληνες, για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, πραγματικά, Ρωμιοί.»

    Πού αλίευσες την κοτσάνα “Ο μή λόγιος τον 18 αιώνα και πριν δεν γράφει» δεν μας το λες.
    Αν διδάσκεις καπου, το λες αυτό και στους μαθητές σου;

  280. Theo said

    @256:
    Την ένοπλη δράση της ΕΜΕΟ τη γνωρίζω, αλλά συνέβη στη δεκαετία του ’20. Εδώ μιλάμε για το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
    Στα υπόλοιπα, την ηληθιότητα του μεταξικού καθεστώτος, συμφωνούμε.

  281. spyroszer said

    201 208. Τεό, το δίλημμα τιάρα ή σαρίκι, όπως το θέτεις, ήταν το 1453. Τον 18ο-19o αιώνα νομίζω είχε ξεπερασθεί ή ξεπερνιόταν απ’ την εποχή του. Ο προβληματισμός των περισσότερων ανθρώπων εκείνη την εποχή ήταν: ωραία να αποτινάξουμε τον οθωμανικό ζυγό (ή τον αποτινάξαμε) τώρα τι κάνουμε; Ποια θα ειναι η πορεία μας; Δυστυχώς το Πατριαρχείο, η φυσική μας πρωτεύουσα, έμεινε προσκολλημένη στην παλιά κατάσταση, χωρίς να απαξιώνω τη προσφορά του γενικά κατά την Τουρκοκρατία. Από κει και πέρα ως απάντηση στο ερώτημα αυτό της εποχής ακούστηκαν διάφορες απόψεις, που εμπεριείχαν σε ένα βαθμό και δημιουργία (εφεύρεση ή ανάκληση απ’ το παρελθόν) νέων συνεκτικών στοιχείων. Και η ρωμιοσύνη, όπως καταλαβαίνω ότι την εννοείς, χωρίς το συνεκτικό στοιχείο του ελέω Θεού αυτοκράτορα, ήταν κάτι που ήθελε συμπλήρωση, αλλιώς ήταν ελλιπής και θνησιγενής. Μην τα βλέπεις τα πράγματα μονομπλοκ, που σου λέει και η Ππαν, και μην κάνεις εύκολους διαχωρισμούς σε παλιοελλαδίτες, δυτικοθρεμένους και φυσικές πρωτεύουσες. Η κατάσταση στο θέμα αυτό, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, όπως γίνεται συνήθως στη ζωή, είναι αποτελέσμα συγκερασμών διαφόρων απόψεων. Άλλωστε εδώ και 200 χρόνια παλεύουμε μεταξύ ανατολής και δύσης και δεν έχουμε βγάλει άκρη ακόμα.
    Για το άλλο θέμα, την πολιτιστική ελληνοφωνία, δεν κατάλαβα, η ρωμιοσύνη όπως την εννοείς περιλαμβάνει και ελληνοφωνία με το ζόρι; Γιατί αυτό είναι αντιφατικό με όσα έχεις πει σε άλλα σημεία.
    Τέλος, με το συμπάθειο που παρεμβαίνω, αλλά νομίζω θα ήταν καλύτερα να παρέλειπες τα υπονοούμενα περί καθηγητών και τέτοια για την Ππαν.

  282. ππαν said

    Για μένα, Σπύρο (; ), όποιος βάζει μέσαπροσωπικές επιθέσεις, και βασισμένες σε φαντασιώσεις επιπλέον, είναι τρολ, και σκέφτηκα, αργά βέβαια, ότι δεν το ταΐζω. Ευχαριστώ, πάντως, για την υπεράσπιση. Όταν θα ανέλθω κοινωνικά και επαγγελματικά θα σε ανταμείψω όπως σου αξιζει 🙂

  283. Theo said

    @283: «όποιος βάζει μέσα προσωπικές επιθέσεις, και βασισμένες σε φαντασιώσεις επιπλέον, είναι τρολ».

    Συμφωνώ, αγαπητή μου, αλλά τις προσωπικές επιθέσεις στον μεταξύ μας διάλογο κάποιος άλλος τις άρχισε:

    «αν ισχυρίζεσαι ότι έχεις μυρωδιά από την ιδεολογία των Ρωμιών της Κωνπολης … έχεις καποιο πρόβλημα»
    «ΠΡΟΣΟΧΗ: το παραπάνω είναι επιχείρημα Στο λέω γιατί δεν φαινεται να τα ξεχωρίζεις εμ γυμνό μάτι.»
    «Είδες που τα συμπεράσματα όταν είναι τόσο παιδαριώδη είναι λανθασμένα;»
    «Γελάει ο κόσμος με το συμπάθειο»
    «αυτη η αυτιστική προσήλωση στην “Ρωμιοσύνη”»
    «Άργησα λίγο αν καταλάβω τα οιδεολογικά σου συμφραζόμενα»
    «βρήκες νομίζω τους συνομιλητές που σου αξιζουν»
    «με χαρά βλέπω να δημιουργούνται συνάφειες ανάμεσα σε ομοϊδεάτες που αγνοούσαν ότι είναι ομοϊδεάτες» (καθαρή συκοφαντία ή φαντασίωση)

    Κι όταν είδε πως δεν έχει απαντήσεις στις ανακρίβειες που γράφει, μιλάει για τρολ και ταΐσματα.

    «Ο μή λόγιος τον 18 αιώνα και πριν δεν γράφει.»
    Αυτό κι αν είναι φαντασίωση!!

    Ποιος, λοιπόν, είναι το τρολ εδώ μέσα;

    @282: Ο άγιος Κοσμάς μιλά για το 1453 αλλά και για το τι θα συνέφερε τους ρωμιούς της εποχής του. Και το Πατριαρχείο, ο ηγέτης της ρωμιοσύνης στην Τουρκοκρατία, που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, όχι για ιδέες, θεωρούσε πως ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για επανάσταση. (Όταν έγινε, φυσικά πήγε με τους επαναστάτες. Γι’ αυτό και χάθηκαν τα 80% των επισκόπων του.) Σαν να προέβλεπε, δηλαδή την αιματοχυσία (Για ν’ αντιληφθεί κανείς το κόστος της Επανάστασης σε ανθρώπινες ζωές, ας αναλογιστεί πως μόνο στην ελεύθερη Ελλάδα του 1830 είχαν μείνει 900.000 περίπου άνθρωποι από τα 2.000.000 προεπαναστατικά.)

    Εσύ καταλαβαίνεις πως ο άγιος Κοσμάς, όταν μιλάει για συγχώρεση των αμαρτιών αυτών που θα σταματήσουν να μιλούν αρβανίτικα ότι εξασκεί βία; Κάτι τέτοιο (το «ζόρι») δεν συνάγεται από τα λόγια του.

    Το δέχομαι πως ήταν λάθος μου τα «υπονοούμενα» περί καθηγητών για την Ππαν. Αλλά, 1) πάντα εκφράζομαι ευθέως, 2) ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι δεν προβληματίζονται από τα δεδομένα των πρωτογενών πηγών που δείχνουν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στάσης μέσα σε λίγες δεκαετίες και 3) είχα ενοχληθεί από τις προσωπικές επιθέσεις της Ππαν και το στιλ του παντογνώστη καθηγητή που διορθώνει τους μαθητίσκους και διακωμωδεί την τάχα αμάθειά τους.
    Σ’ ευχαριστώ για τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

  284. #284
    Το πατριαρχείο «πήγε» με τους επαναστάτες ε; Και γιαυτό ο σουλτάνος εκτελούσε αβέρτα επισκόπους; Αυτό ποια πρωτογενής πηγή το λέει;
    Σε μια αγροτική κοινωνία, στην οθωμανική αυτοκρατορία του 18ου αιώνα, το να τους πεις «όποιος δεν μιλάει τη γλώσσα του, πάει ντουγρού για τον παράδεισο» δεν είναι βία έτσι; Σίγουρο αυτό;

  285. Theo said

    @285: Πολλές είναι οι πρωτογενείς πηγές που αναφέρονται σε επισκόπους που σφάχτηκαν ή φυλακίστηκαν από τους Τούρκους το ’21. Τα στοιχεία τα συγκἐντρωσε ο Πέτρος Α. Γεωργαντζής και τα εξέδωσε σε βιβλίο το 1986, με τίτλο «Οι αρχιερείς και το Εικοσιένα» (εδώ <a href=http://www.impantokratoros.gr/arxiereis-1821.el.aspx η περίληψή του), όπου και τα σχετικά ποσοστά.

    Δεν νομίζω αυτό που λες να λέγεται «βία» στα ελληνικά.

  286. Theo said

    έκανα ένα λάθος στον κώδικα προηγουμένως: εδώ η περίληψή του

  287. #286
    Δηλαδή, τελικά οι πηγές μας λένε μόνο ότι οι επίσκοποι «σφάχτηκαν ή φυλακίστηκαν» κι όχι ότι «πήγαν» με τους επαναστάτες. Εμένα με ενδιαφέρει ποιο είναι το γιατί του σφαξίματος. Για παράδειγμα, αυτός που τους έσφαζε, γιατί τους έσφαζε; Ποια είναι η γνώμη του σφάχτη επί του ζητήματος;

    Αυτό που λέω είναι ακριβώς βία, και μάλιστα βία επί της συνειδήσεως. Σε αυτή τη βία ο αγρότης χωρικός δεν μπορεί να αντισταθεί με τη δική του βία, διότι ο κληρικός ελέγχει, τρόπον τινά, την αιώνια ζωή, την πρόσβαση στον παράδεισο, ζητήματα για τα οποία οι αγροτικοί πληθυσμοί είχαν έμφυτο φόβο και πάνω στα οποία, άλλωστε, η Εκκλησία στήριξε όλο το σύστημα επιβολής κανόνων, αποφάσεων κλπ. Αυτά είναι χιλιοειπωμένα.

  288. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    H θα συμφωνήσετε μαζί μου, ή έχετε λάθος, είναι τόσο απλό, όσο ο διάλογος κυβέρνησης και απεργών.

  289. Theo said

    @288: Δες, σε παρακαλώ, το λίνκο που σε παραπέμπω:
    «α) Έλαβαν ενεργό μέρος, στον αγώνα επώνυμα και αδιαμφισβήτητα, 73 ιεράρχες, δηλ. ποσοστό 36,5%.

    β) Είναι γνωστοί ότι δοκιμάσθηκαν, φυλακίσθηκαν, βασανίσθηκαν κ.λπ. 42 αρχιερείς, δηλ. ποσοστό 21,0% και

    γ) Μαρτυρείται ότι θυσιάσθηκαν για την ελευθερία, είτε από βασανιστήρια και θανατώσεις των Τούρκων είτε στις πολεμικές συρράξεις, 45 αρχιερείς, δηλ. ποσοστό 22,5%».

    Δηλαδή, κι ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄, που δεν έλαβε μέρος στον Αγώνα, αλλά έμεινε εκούσια στην Πόλη, αρνούμενος να φύγει, για να ξεσπάσει σ’ αυτόν η οργή του σουλτάνου κι όχι στον λαό, δεν ήταν θύμα του Αγώνα;

    Για το ποια είναι η γνώμη του σφάχτη επί του ζητήματος, περιμένουμε από σένα να μας διαφωτίσεις.

    Όσο για τα «χιλιοειπωμένα», επειδή είναι χιλιοειπωμένα δεν σημαίνει πως συμφωνούν και με την κοινή (μη-«φωταδιστική») λογική.

    @289: Αγαπητέ Λάμπρο, βλέπω πως δεν σου αρέσει που δεν συμφωνώ μαζί σου. Αλλ’ αυτά έχει η ζωή. Τι να κάνουμε;

  290. Ειλικρινά νομίζω ότι παρατράβηξε η διαμάχη, και ως τρίτος, και μη Ιστορικός, Theo, λυπάμαι που στο λέω αλλά φαίνεσαι να είσαι λάθος.

    Καταρχήν να καταλάβω τι προσπαθείς να αποδείξεις. Ότι πριν το 1821 όλοι οι λαοί του Βυζαντίου και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν είχαν ουδεμία εθνική συνείδηση παρα μόνο θρησκευτική; Γνωρίζεις από πότε είναι ανεξάρτητη η Αρμενική Εκκλησία; Από πότε είναι αυτοκέφαλη η Βουλγαρική Εκκλησία; Σε τι αποδίδεις αυτά τα σχίσματα αν όχι σε διαφορετικές εθνικές συνειδήσεις και στην αντίδρασή τους να αφομοιωθούν;

  291. Theo said

    @291: Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν, και φυσικά δεν είμαι ούτε με το κύριο ιστοριογραφικό ρεύμα ούτε με τη σχολική ιστορία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξαναμελετούμε τις πρωτογενείς πηγές.

    Μα, οι Αρμένιοι δεν ήσαν Ορθόδοξοι, άρα όχι Ρωμαίοι.
    Η Βουλγαρική Εκκλησία άλλοτε ήταν αυτοκέφαλη, άλλοτε όχι. Το θέμα είναι αν και οι Βούλγαροι είχαν τον ίδιο πολιτισμό και τους ίδιους θεσμούς με τους υπόλοιπους υπηκόους της αυτοκρατορίας.

  292. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #290
    Τα ποσοστά δεν μου λένε τίποτε. Το γιατί με ενδιαφέρει, και μάλιστα το γιατί γίνεται πιο επιτακτικό αφού οι επίσκοποι δεν «πήγαν» με τους επαναστάτες. Τους αφόριζαν. Ο συνονόματος ο Ε΄ και οι υπόλοιποι επίσκοποι, λοιπόν, πλήρωσαν με τη ζωή τους το γεγονός ότι απέτυχαν να ελέγξουν τους πληθυσμούς που τους είχε αναθέσει να εποπτεύουν ο σουλτάνος. Κι όπως, όταν κάποιος μουσουλμάνος πασάς έπεφτε σε δυσμένεια, έχανε το κεφάλι του, έτσι και οι επίσκοποι (που είχαν βαθμίδα αντίστοιχη του πασά στην οθωμανική διοίκηση) πάθαιναν το ίδιο. Τόσο απλά. Μετά δε τον συνονόματο, ο σουλτάνος επέλεγε συστηματικά πατριάρχες βουλγαρικής καταγωγής.

    Στο άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με εσάς, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι η ορθόδοξη εκκλησία δεν χρησιμοποίησε το φόβο του επέκεινα για αν ελέγξει τους ορθόδοξους πληθυσμούς; Νόμιζα ότι θα μου υποδεικνύατε κάποια πρωτογενή πηγή.

    Και κάτι ευρύτερο. Οι μη ελληνόφωνοι πληθυσμοί της Βαλκανικής είχαν από το μεσαίωνα κάποια συνείδηση της διαφορετικότητάς τους. Ο Στέφανος Ντούσαν, που επικαλεστήκατε παραπάνω, ήθελε όντως να γίνει αυτοκράτορας στην Πόλη, αλλά ο τίτλος του (όταν στέφτηκε στις Σέρρες) ήταν «αυτοκράτωρ Ρωμαίων και Σέρβων». Αυτό λένε τα χρυσόβουλλά του, αυτό λένε οι πρωτογενείς πηγές. Τα μεσαιωνικά κράτη των Βούλγαρων δείχνουν ομοίως μια συνείδηση «μη ρωμαϊκότητας», αν μπορεί να μου επιτραπεί ο όρος. Κατά την τουρκοκρατία οι Σέρβοι απεγνωσμένα προσπάθησαν να διατηρήσουν το Πατριαρχείο του Πετς και οι Βούλγαροι την αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Οι δε χωρικοί της Μολδοβλαχίας (οι χαϊντούτοι και καλαράσιδες των πρωτογενών πηγών), όποτε ξεσηκώνονταν (και το έκαναν πολλές φορές πριν τους επιβληθούν φαναριώτες ηγεμόνες) έσφαζαν πρώτα τους Έλληνες εμπόρους και μοναχούς των μετοχίων.

    #292
    Τις πηγές τις ξαναμελετάμε, γι’ αύτο υπάρχει η επιστήμη της ιστορίας άλλωστε. Όμως το θέμα είναι πώς τις ερμηνεύουμε κάθε φορά. Η αποδεκτή μεθοδολογία λέει ότι ερμηνεύουμε με βάση τις συνθήκες και τις πραγματικότητες της εκάστοτε εποχής που μελετάμε. Όταν προσπαθούμε να επιβάλλουμε στις πηγές να μας πούνε αυτό που ήδη έχουμε στο μυαλό μας, τότε απλά ψάχνουμε επιχειρήματα για την τρέχουσα πολιτική.

    Συγγνώμη και για το διπλόφαρδο.

  293. Theo said

    @293: Αν δεν σου λένε τίποτε τα ποσοστά, βρες το βιβλίο, να δεις αναλυτικά τις περιπτώσεις. Στο ίδιο βιβλίο ο συγγραφέας αναλύει γιατί ο αφορισμός ήταν προσχηματικός, με βάση κάποιες καίριες φράσεις του.
    Δεν σχολιάζεις όμως γιατί ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄δεν έφυγε από την Πόλη, να σώσει το κεφάλι του, ενώ μπορούσε.

    Στο άλλο ζήτημα, αναφέρθηκα στο πώς ερμηνεύει η μη προκατειλημένη κοινή λογική τα συγκεκριμένα λόγια του αγίου Κοσμά. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

    Έγραψα για τον Δουσάν ότι δεν ήθελε να κάνει καμιά «μεγάλη Σερβία». Γι’ αυτό και υπέγραφε «αυτοκράτωρ Ρωμαίων» πρώτα και μετά «Σέρβων», δηλαδή ήθελε ένα κράτος όπου θα υπήρχε μια όσμωση των λαών, εύκολη λόγω του κοινου πολιτισμού και της κοινής πίστης τους.
    Αυτό που γράφεις για τις σφαγές Ελλήνων εμπόρων και μοναχών των μετοχίων στη Μολδοβλαχία πότε συνέβη;

    Η τακτική μου είναι να μελετώ τις πρωτογενείς πηγές απροκατάληπτα. Όταν όμως βλέπω την εθνικιστική τους ανάγνωση, από τον Πλήθωνα μέχρι τον Κοραή, τους «φωταδιστές» και τον Παπαρηγόπουλο, εξανίσταμαι κι έχω την εντύπωση πως αυτοί προσπαθούν να επιβάλλουν στις πηγές να μας πούνε αυτό που ήδη έχουν στο μυαλό τους. Και νομίζω μια αναθεώρηση της Ιστορίας μας βάσει των μη λογίων πηγών επιβάλλεται.

    Ο Στέλιος του σχ. 291 έχει δίκο όταν γράφει πως παρατράβηξε η διαμάχη.
    Κλέινω εδώ, δεν θα επανέλθω εκτός κι αν προκληθώ επί προσωπικού, ευχαριστώ τον Νικοκύρη και τους συσχολιαστές για τη φιλοξενία και την ανοχή τους και ζητώ συγγνώμη από κάποιους αν τους ενόχλησαν κάποιες οξείες εν θερμώ εκφράσεις μου.

  294. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #294
    Τα ποσοστά δεν μου λένε τίποτα, με την έννοια ότι δεν προσφέρουν κάτι στη συζήτηση, δεν τα αμφισβητώ. Ο συνονόματος δεν την κοπάνησε για τους ίδιους λόγους που ποτέ κανένας μεγάλος βεζύρης, οσποδάρος, φαναριώτης κλπ δεν την κοπανούσε. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού και του σουλτάνου και πάει και τελείωσε. Αναφέρεται σε πηγές, πώς οι ανώτεροι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν από τα σπίτια τους το δήμιο στον κεράτιο να έρχεται με τη βάρκα για τους ίδιους και δεν έκαναν τίποτε. Έτσι ήταν η εποχή.

    Για τον Κοσμά. Δεν μπορώ να βρω/θυμηθώ για ποια λόγια του Κοσμά αναφέρεστε. Γενικά, ο Κοσμάς ήταν ένα τέκνο της εποχής του. Πάσχισε να κάνει τους χριστιανούς να παραμείνουν χριστιανοί με κάθε τρόπο: πληρώνοντας τακτικά τους φόρους, αλλά και αλλάζοντας γλώσσα, αφού ήξερε ότι οι αλβανόφωνοι, από το 17ο αιώνα, ήταν εύκολοι στην αλλαξοπιστία, και αφού με τη γνώση της ελληνικής θα καταλάβαιναν καλύτερα (;) τι γινόταν στην εκκλησία.

    Έχω υπόψη μου μια πρωτογενή πηγή, ένα χρονικό που έγραψε ένας Έλληνας μοναχός στο Βουκουρέστι στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Παρουσιάστηκε στα πρακτικά του ΚΒ’ Ιστορικού Συνεδρίου, σελ. 65 κ.ε. (http://histsociety.web.auth.gr/praktika-2001.pdf).

    Για τον Ντούσαν σας έστησα μια «παγίδα». Άλλαξα τη σειρά των ονομάτων στον τίτλο του, δεν είναι Ρωμαίων και Σέρβων. Στην πραγματικότητα είναι το ανάποδο (ή Σερβίας και Ρωμανίας ανάλογα. Δείτε όσα λέει εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Uro%C5%A1_IV_Du%C5%A1an#Coronation_as_Emperor_and_autocephaly_of_the_Serbian_church κι εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Uro%C5%A1_IV_Du%C5%A1an#Name.2C_epithets_and_titles) και είχε κι άλλα μέσα, Αλβανούς, Βούλγαρους. Αλλά ακριβώς επειδή η ιδέα σας υπήρχε ήδη, φτιάξατε την ερμηνεία της δήθεν «πηγής» όπως σας βόλευε…

    Ο Πλήθωνας, ο Κοραής, ο Παπαρηγόπουλος και οι άλλοι δεν ορίζουν την τρέχουσα μεθοδολογία στη μελέτη του παρελθόντος. Αντίθετα είναι οι ίδιοι το παρελθόν που μελετάνε οι ιστορικοί του σήμερα και σίγουρα μέσα και από μη λόγιες πηγές. Αφού συνεργάζεστε με ανθρώπους του Ε.Ι.Ε. (αν θυμάμαι σωστά) θα έπρεπε να το γνωρίζετε. Επομένως, το να εναντιώνεστε σε αυτούς (Πλήθωνα & Σια) είναι λιγάκι δονκιχοτικό. Και βέβαια, όπως φάνηκε παραπάνω, κάνετε κι εσείς το ίδιο σφάλμα, για το οποίο τους κατηγορείτε.

    Να κλείσω κι εγώ προσπαθώντας να σας διαφωτίσω, αφού μου το ζητήσατε πριν. Με όλο το θάρρος, θα ήθελα να σας προτείνω κάποια βιβλία:
    http://tinyurl.com/a58xvx5
    http://tinyurl.com/bb3wff4
    http://tinyurl.com/aeh5t3d

    Τετραπλόφαρδο… Γαμώτο

  295. τυφλόμυγα said

    Στο βίντεο της συνέντευξης αλιεύω δύο πολύ ωραία μαργαριτάρια και απορώ που δεν τα σχολίασε κανείς σ’ ένα λεξιλογικό ιστολόγιο. @266

    Ε, όχι και δεν τα σχολίασε κανείς κ. Αντωνίου. Το ένα από τα δύο πρόσεξα και το σχολίασα νωρίς νωρίς στα μεζεδάκια. 🙂
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/09/meze-52/#comment-157638 α

  296. Νεκτάριος said

    Καλημέρα!Ονομάζομαι Νεκτάριος είμαι 30 ετών,αμόρφωτος, νυν μαθητής Γυμνασίου, χωρίς μέλλον και τύχη, μα πάνω από όλα ακομμάτιστος,αχρωμάτιστος από πάσα ιδεολογίας κόπρανα.Έχω την δικία μου ιδεολογία και αυτή θα υπηρετήσω μέχρι τον βιολογικό μου θάνατο.Άλλωστε, για το μονο που αξίζει ο άνθρωπος να αγωνίζετε είναι για τα δικά του όνειρα, ιδέες και ιδανικά. Μη βιαστήτε να μου κολλήσετε ταμπέλα.
    Τον τελευταίο χρόνο,πριν τις εκλογές του Μαϊου,έχω διαπιστώσει ότι ο Έλληνας πολίτης έχει πέσει θύμα της προπαγάνδας των κομμάτων και των ΜΜΕ σχετικά με τις εγκληματικές πράξεις των Αβγών ,κατά μεταναστών και αριστερών, και των αναρχικών-αντιφασιστών εναντίων των Αβγων και πάει λέγοντας.Αυτό το παιχνίδι είναι στημένο από όλες τις πλευρές για να διχάσουν τον Έλληνα πολίτη γιατί δεν τον θέλουν ενωμένο απέναντι στον κοινό εχθρό.Μας έχουν διαιρέσει για τα καλά όπως ακριβώς επιτάσσει η μεθοδολογία του Διαίρει και Βασίλευε.Κοιτάμε το δέντρο μπροστά μας και δεν κοιτάμε την ζούγκλα που κρύβετε πίσω από αυτό.Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι θύματα αυτής της προπαγάνδας έχουν πέσει και οι μορφωμένοι πολίτες όπως δάσκαλοι,καθηγητές,δικηγόροι,γιατροί,αρθρογράφοι συγγραφείς κ.α.Κρίμα, γιατί από αυτούς θα περίμενα ,τουλάχιστον, να μας καθοδηγήσουν ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα του συστήματος και της πόλωσης.
    Συχνά παρακολουθώ το κανάλι της Βουλής και πραγματικά δακρύζω από γέλια και από λύπη.Όλες οι παρατάξεις -πλην Χ.Α-προσπαθούν να πείσουν το ακροατήριο ποιο κόμμα είναι δημοκρατικό και ποιο όχι.Μέγα σφάλμα αν κάποιος ακροατής πειστεί έστω και στο ελάχιστο.Η Δημοκρατία από την φύση της δεν εντάσεται σε καμία ιδεολογία διότι έχει το δικό της ιδεολογικό υπόβαθρο.Παρατηρώ ότι όλες οι παρατάξεις προτάσσουν τις δικές τους ιδεολογίες αλλά καμία μα καμία δεν έχει Δημοκρατικό υπόβαθρο.Το ΚΚΕ επικαλείται τον κουμμουνισμό,η ΝΔ τον νεοφιλελευθερισμό,το ΠαΣοΚ τον σοσιάλκουμμουνισμό,η ΧΑ τον ναζισμό,οι ΑΝΕΛ με έχουν μπερδέψει,η ΔΗΜΑΡ καπηλεύται την αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κολοτούμπες που έχει κάνει ,πραγματικά, με έχει ζαλίσει!Δεν έχω ακούσει κανένα κόμμα να κάνει λόγο για ειλικρινή δημοκρατία.
    Σας παραθέτω ένα βίντεο για να δείτε πώς μςα δουλεύουν όλους ψιλό γαζί.Εάν θέλετε πείτε με συνωμοσιολόγο, κάντε το . http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F8aEBsEzBaw .
    Προτιμήστε να είστε ανένταχτοι και ελεύθεροι άνθρωποι.

    Το ήθος των αρχόντων είναι όμοιο με το ήθος των αρχόμενων
    Ισοκράτης (Προς Νικοκλέα, 31)

  297. spiral architect said

    Χρυσαβγίτες στα νοσοκομεία … το σίκιουελ:
    Ανακοίνωση της ΚΟ Αχαΐας του ΚΚΕ για τη συνάντηση της Χρυσής Αυγής με το διοικητή του Νοσοκομείου Ρίου
    Κατά τα λεγόμενα της ανακοίνωσης αυτή τη φορά δεν πήγε «κλιμάκιο», αλλά «εκπρόσωπος».
    Σημειωτέον ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου βρίσκεται εντός του κάμπους του Πανεπιστημίου Πατρών.
    Και έπεται συνέχεια …

  298. sarant said

    Θα το συνεχίσουν αυτό το βιολί…

  299. spiral architect said

    Αναπολώ τις εποχές της ΕΣΑΚ. 🙄

  300. spiral architect said

    Θα ήθελα πολύ να ήμουν παρών να άκουγα τη συζήτηση μεταξύ του πολιτευτή και του προέδρου.
    Αν είναι κι αυτός σαν τον εγέρθουτου … βράστα. 😆

  301. Αρκεσινεύς said

    Άλλο έψαχνα κι έπεσα πάνω σ’ αυτό εδώ:
    http://www.kamarinia.gr/article/item/181301-sex-me-apokleistikes-sto-nosokomeio-riou

  302. ο Μήτσος said

    Δεν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των νεοναζιστών ηλιθίων της Χρεισοίς Αβγείς για να τρομοκρατήσουν τις νοσοκόμες στο νοσοκομείο Τρίπολης. Η διοίκηση ακολούθησε πιστά το νέο Ευρωπαϊκό μοντέλο.

    Η Amazon, που τόσο πολύ θαυμάσαμε και υποστηρίξαμε τα ίδια κάνει, αλλά λίγο πιο «όμορφα». Ελέγχουν τους απασχολούμενους τους, τους οποίους προσλαμβάνουν γραφεία ευρέσεως εργασίας, με πολύ χαλαρές συμβάσεις, μέσω εταιρειών Security στις οποίες εργάζονται νεοναζιστές. H.E.S.S. Secuity! Τι πρωτότυπο!

    Όταν εξωραϊστεί η κάθε κυρία Σιουρούνη, θα συνεργάζεται με την Χ.Ι.Τ.Λ.Ε.Ρ. Security Hellas.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5001772/neonazi-froyroi-gia-toys-ergazomenoys-ths-amazon/
    http://www.ardmediathek.de/das-erste/reportage-dokumentation/ausgeliefert-leiharbeiter-bei-amazon?documentId=13402260

  303. […] *Διευκρινίσεις ορθογραφικού χαρακτήρα εδώ […]

  304. Χωρίσονομαγιατιμερικοικυκλοφορουνμεροπαλα said

    Νομίζω ότι η ταύτιση της χ.α. με τα αβγά είνα απαράδεκτη για τα αβγά που αποτελούν ένα τόσο σημαντικό διατροφικό είδος.
    Όμως ότι μια και το αυ σαν δίφθογγος είναι πρόσφατη ανακάλυψη της μαλιαρίζουσας γραφής, το ορθότερο είναι να γράφεται από κάθε Έλληνα που σέβεται την αρχαία μας παράδωση με αβ. Οπότε συμφωνούμε αλλά για διαφορετικούς λόγους. Θέλω όμως να προσθέσω κάτι ακόμα, το χρυσή, ως γνωστόν δεν είναι Ελληνική λέξη, άρα κατά την μεταγραφή της θα έπρεπε να γράφεται με «ι» και όχι με «υ». Οπότε αγαπητέ Σαραντάκε ο τίτλος θα ήταν ορθότερο να γράφεται σαν Χρισή Αβγή.
    Ή μάλλον σαν ΧΡΙΣΗΑΒΓΗ για να σεβαστούμε και τα κεφαλαία των αρχαίων ημών προγώνων. Αλλά αν υπολγίσουμε ότι το Η είναι και αυτό σχετικά νέα προσθήκη της γραφής μη υπάρχουσα σε παλαιότερα αρχαία αλφάβητα ΧΡΙΣΙΑΒΓΙ, αν και ο ήχος του η δηλώνει αν θυμάμαι καλά δάσυνση, ίσως θα έπρεπε να προστεθεί ένα γράμμα (το «Χ» μήπως;) για να το δηλώσει, αλλά πλέον η λέξη θα ήταν ακατανόητη και δυσπρόσφερτη για τον πολύ κόσμο. Όχι ότι αυτό θα ήταν απαραίτητα κακό…..
    Βέβαια ίσως η χρήση του ΧΡΙΣΙ ίσως είναι λάθος μια και είνα δάνειο στην Ελληνική άφθαρτη γλώσσα των 5 δισεκατομυρίων λέξεων, όλο και κάποια λέξη θα υπάρχει που να δηλώνει το ίδιο. Μήπως το ΚΙΤΡΙΝΙΑΒΓΙ είναι ποιο κατάλληλη για να αποδώσει τον τίτλο? Αλλά και το ΚΡΟΚΙΑΒΓΙ δεν είναι κακό. Καταλήγω στο τελευταίο.

    Συγχωρίστε μου την όποια ανορθογραφία, είμαι φρικτά ανορθόγραφος, αλλά καλύτερα ανορθόγραφος στην γραφή, παρά σε άλλα πράγματα.

  305. sarant said

    Δεν έχετε άδικο αγαπητέ!

  306. Μαρία said

    55
    Αυτές τις μέρες γίνεται η δίκη.
    http://stokokkino.gr/article/7863/Ma-tetoia-tuxi-re-gamo-to-Se-peirazei-autos-katholournOxi-exei-kaki-aurarnProfanos-i-idia-kaki-aura-pou-to-prostateuei-apo-emas-xaxaxa

Σχολιάστε