Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχόλια για μια εκδήλωση και για μια συνέντευξη

Posted by sarant στο 6 Μαρτίου, 2013


Παραδέχομαι πως ο τίτλος του σημερινού μου άρθρου δεν είναι καθόλου πρωτότυπος ή τραβηχτικός, έχει όμως το πλεονέκτημα της σαφήνειας, αφού αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του άρθρου. Η εκδήλωση είναι ένα τριήμερο συνέδριο (αλλά δεν λέγεται έτσι) με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα, χθες, σήμερα, αύριο», που διοργανώνεται στην Ακαδημία Αθηνών στις 8-10 Μαρτίου, δηλαδή από μεθαύριο. Διοργανωτές είναι το συντηρητικό πνευματικό σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομία» και η ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και Ένωση Περιφερειών, αντίστοιχα). Αν απορείτε για τη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη γλώσσα, η απάντηση είναι ότι οι δυο φορείς ανέλαβαν συνδιοργανωτές με τον παρά τους, αφού είναι χορηγοί της εκδήλωσης -πράγμα που δείχνει ότι ακόμα και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο δημόσιος κορβανάς απλόχερα μοιράζει λεφτά όταν πρόκειται για καλό σκοπό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης το έχω ανεβάσει εδώ (περιέργως δεν το βρήκα ονλάιν) και αν το διαβάσετε, προσπερνώντας κάτι περίεργα σκουληκάκια που είναι πάνω από μερικά φωνήεντα, θα δείτε ότι συμμετέχουν αρκετοί επιφανείς καθηγητές, μέλη της Ακαδημίας, διανοούμενοι, αρκετοί ξένοι προσκεκλημένοι κτλ. Υπάρχει όμως κάτι το περίεργο: από τους 15 Έλληνες ομιλητές, γλωσσολόγος είναι ένας μόνο, ο Χ. Χαραλαμπάκης. Και, παρόλο που πρόκειται για επιστήμονα εγνωσμένης αξίας και αξιοσημείωτης νηφαλιότητας, η εκδήλωση δεν παύει να είναι ετεροβαρής. Το «ένας αλλά λέων» δεν ισχύει στα επιστημονικά συνέδρια -φανταστείτε συνέδριο Ιατρικής με έναν γιατρό, συνέδριο Μαθηματικών με έναν μαθηματικό, έστω ημερίδα για την οικονομική κρίση με έναν οικονομολόγο μόνο στους 15 ομιλητές!

Ομολογώ ότι όταν βλέπω τον γνωστό μας ακαδημαϊκό Αντ. Κουνάδη να απευθύνει εναρκτήριο χαιρετισμό με πιάνει ανησυχία -αναρωτιέμαι αν θα επαναλάβει τις τερατολογίες που είχε αναφέρει σε ομιλία του στην Ακαδημία πριν από τέσσερα χρόνια, ότι η ελληνική γλώσσα έχει 5 εκατομμύρια λέξεις και ότι αυτό πιστοποιείται από το βιβλίο Γκίνες. Βέβαια, ευτυχώς η ομιλία του κ. Κουνάδη είναι δεκάλεπτη, οπότε το όποιο κακό θα είναι μικρό, αλλά πολύ μεγαλύτερη ανησυχία μού προκαλεί το δελτίο τύπου της εκδήλωσης, στο οποίο απαντιούνται προκαταβολικά τα ερωτήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να απαντήσει η εκδήλωση: Η διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, της ελληνικής γλώσσας, είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα συνεχιζόμενα πλήγματα που αυτή ακόμα και σήμερα δέχεται με τις γνωστές επιπτώσεις τους στην αυξανόμενη λεξιπενία και την αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, η αξία και η σημασία της διδασκαλίας της Ελληνικής (Αρχαίας και Νέας) έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και διεθνώς. Αυτό που μόλις διαβάσατε δεν είναι θέμα για έκθεση στις Πανελλήνιες, δεν είναι ανάρτηση ελληνοκεντρικού ιστολογίου, είναι δελτίο τύπου εκδήλωσης που την πληρώνουμε εγώ κι εσείς και που φιλοδοξεί να διερευνήσει το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, προεξοφλώντας ότι όχι απλώς υπάρχει λεξιπενία, αλλά είναι και αυξανόμενη, θεωρώντας δεδομένη την αδυναμία «εκφράσεως» της νέας γενιάς! Κοντά σ’ αυτά, βλέπω ισχυρισμούς που φοβάμαι ότι αποτελούν μύθους (πότε το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη σημασία της διδασκαλίας τηε ελληνικής; Μήπως εννοούν τους βάσκους ευρωβουλευτές; )

Τέλος πάντων, για την εκδήλωση δεν έχω να πω περισσότερα. Από περιέργεια θα πήγαινα αν ήμουν στην Ελλάδα, για να μεταφέρω εδώ εντυπώσεις. Καθώς λείπω αυτές τις μέρες, θα αρκεστώ στο βίντεο που είπε ότι θα τραβήξει ένα παρανοϊκό ελληνοκεντρικό ιστολόγιο που υιοθέτησε με ιαχές ενθουσιασμού την εκδήλωση.

Ωστόσο, θα σχολιάσω τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του σωματείου που (συν)διοργανώνει την εκδήλωση, ο κ. Βασίλης Φίλιας, στον ηλεσταθμό Focus TV. Όχι όλη τη συνέντευξη, βέβαια, αφού διαρκεί λίγο πάνω από μισή ώρα -αν την απομαγνητοφωνούσα θα έπιανε σελίδες επί σελίδων- αλλά κάποια επιλεγμένα σημεία της. Η συνέντευξη, που δόθηκε στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη, χωρίζεται σε τρία μέρη (1, 2, και 3 επάνω αριστερά από την οθονίτσα που βλέπετε εδώ). Οπότε, προχωράμε σε ποδοσφαιρική περιγραφή, δηλαδή σχολιάζω αυτά που κρίνω αξιοπρόσεκτα. Να πω πριν ξεκινήσω ότι η κυρία Φαίη είναι καλή και χρυσή, αλλά μου φάνηκε εντελώς ακατάλληλη για συνεντεύξεις με θέμα τη γλώσσα. Το λιβάνισμα του ομιλητή δεν καλύπτει την έλλειψη γνώσεων και επαφής με το θέμα. Ο κ. Φίλιας, από την άλλη, μιλάει με άνεση και ευφράδεια, όσο κι αν η υπερβολική άνεση τον κάνει μερικές φορές να απλώνεται σε παρεκβάσεις, να ξεστρατίζει πολύ και τελικά να χάνει τον ειρμό -αυτό δεν με πειράζει, αλλά διαφωνώ με πολλές από τις απόψεις του και πιστεύω ότι διέπραξε ένα βαρύ δεοντολογικό σφάλμα (βοηθούμενος από την παρουσιάστρια).

Όμως, προχωράμε.

Πρώτο μέρος: Η συνέντευξη ξεκινάει με ενημέρωση για την εκδήλωση, οπότε στα πρώτα 6 λεπτά δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Με αφορμή μια έκθεση σπάνιων βιβλίων που θα γίνει παράλληλα με την εκδήλωση, στο 6.10, ο Β. Φίλιας λέει ότι η ελληνική γλώσσα είναι ένα συνεχές, παρόλο που χωρίζεται στη νεοελληνική και την αρχαιοελληνική έκφρασή της, διότι υπάρχει μεταξύ τους απόλυτη οργανική συνέχεια. Δεν σχολιάζω εδώ, το αν θα θεωρήσουμε «μία και ενιαία» ή όχι την ελληνική, είναι θέμα περισσότερο ιδεολογίας και πολιτικής, παρά γλωσσολογίας.

06.40: Βασ. Φίλιας: «Η ελληνική γλώσσα, αγαπητή μου, είναι η μόνη γλώσσα η οποία ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει».
Δικό μου σχόλιο: Υποθέτω ότι εννοεί «ποτέ δεν έπαψε να μιλιέται». Αλλά και τα κινέζικα, απ’ όσο ξέρω, έχουν την ίδια αξίωση -και, γιατί όχι, τα εβραϊκά, έστω κι αν διατηρήθηκαν μόνο στη λειτουργία και στα ραβινικά κείμενα. Εδώ που τα λέμε, και τα λατινικά συνεχίζουν να γράφονται, αλλά ας μην τα συνυπολογίσουμε. Πάντως, νομίζω ότι η πρόταση του κ. Φίλια πρέπει να τροποποιηθεί σε «η μόνη ευρωπαϊκή γλώσσα». (Στη συνέχεια, ο Β. Φίλιας αναφέρει πράγματι ότι «η λατινική υπέστη ρήγμα», «χα-χα, πέθανε» σχολιάζει καλαίσθητα η κ. Μαυραγάνη).

07.35 Φαίη Μαυραγάνη: «Πείτε μου κάτι, αυτή η γλώσσα, η ελληνική, που κάποιος νοήμων μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι η ομορφότερη γλώσσα του κόσμου, το λέω έτσι με μια ελληνική υπεροψία, αλλά έτσι είναι».
Δικό μου σχόλιο: Δεν χρειάζονται σχόλια -ή μάλλον, θυμήθηκα ένα ανέκδοτο του Διογένη του κυνικού, όπως το παραδίδει ο Διογένης Λαέρτιος: εὐνούχου μοχθηροῦ ἐπιγράψαντος ἐπὶ τὴν οἰκίαν, μηδὲν εἰσίτω κακόν, ὁ οὖν κύριος, ἔφη, τῆς οἰκίας ποῦ εἰσέλθῃ; Μετάφραση δεν χρειάζεται διότι όπως είπε ο κ. Φίλιας η ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από απόλυτη οργανική συνέχεια μεταξύ των φάσεών της. Αλλά για χατίρι ενός φίλου μου αλλοδαπού που με διαβάζει, μεταφράζω: Βλέποντας στην είσοδο ενός μοχθηρού ευνούχου την επιγραφή “Κανένα κακό να μη μπει από εδώ” ρώτησε: “Ο ιδιοκτήτης από πού θα μπαίνει;”

10.40 Αφού κάνει μια αρκετά μεγάλη παρέμβαση, ο Β. Φίλιας εξηγεί επιτέλους γιατί η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει: «Διότι ανέπτυξε όσο καμία άλλη γλώσσα -αυτό πρέπει να το ακούσετε να το λένε και Κινέζοι ειδικοί- την ικανότητα ανάπτυξης αφηρημένων εννοιών».
Σχόλιο: Φαντάζομαι ότι ο κ. Φίλιας ξέρει σε τέλειο βαθμό αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα, ισπανικά, κέλτικα, ινδικά, ταγκαλόγκ, γιαπωνέζικα (τα κινέζικα τα καλύπτουν οι Κινέζοι ειδικοί) και άλλες πολλές γλώσσες κι έτσι μπορεί να συγκρίνει ποια γλώσσα διαθέτει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάπτυξης αφηρημένων εννοιών. Θα το δικαιολογεί φαντάζομαι με την ανάπτυξη της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα, αν και φιλοσοφία αναπτύχθηκε και τα νεότερα χρόνια σε άλλες γλώσσες. Εγώ που δεν ξέρω τόσες γλώσσες και τόσο καλά, δεν μπορώ να αποφανθώ.

2ο βιντεάκι:

00.30: Μαυραγάνη «Γιατί τώρα στις μέρες μας ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ελληνική γλώσσα είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ;»
01.10 Φίλιας: «Βασικός παράγοντας είναι τα μέσα ενημέρωσης τα οποία δεν υποβοηθούν τη διατήρηση της γνησιότητας και της αυθεντικότητας της γλώσσας, αλλά τη νοθεύουνε συνεχώς».
Σχόλιο: Η μεν κυρία Μαυραγάνη θεωρεί δεδομένο ότι σήμερα είναι μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για τη γλώσσα, ο δε κ. Φίλιας απαιτεί από τα ΜΜΕ να κάνουν κάτι απροσδιόριστο και πιθανώς ανέφικτο, δηλ. να διατηρήσουν τη γνησιότητα (τι είναι αυτό;) της γλώσσας. Όμως, η γλώσσα αλλάζει διαρκώς -και βέβαια τις μεγάλες αλλαγές της τις πέρασε σε εποχές που δεν υπήρχαν μέσα ενημέρωσης να τη «νοθεύουν».

02.45-3.15 Φίλιας: [Δεύτερος παράγοντας δυσμενής για τη γλώσσα είναι…] «η επικράτηση μιας τεχνοκρατικής αντίληψης που υποκαθιστά το νόημα με σύνθημα».
Μαυραγάνη «Μιλάτε για τις ορολογίες π.χ. των υπολογιστών;»
Φίλιας: «Ναι, αυτά περνάνε στην ευρύτερη αντίληψη, π.χ. η συγκοπή των λέξεων»
Μαυραγάνη, δίνει ασίστ για γκολ: «Σε αυτό θα αναφερόμουνα. Ξέρετε, πολλοί νέοι γράφουν μία λέξη με δύο σύμβολα. Αυτό είναι σημείο των καιρών».
[Παρένθεση με ανακριβή μνεία της ομιλίας Ζολώτα]
03.55 Φίλιας δίνει παράδειγμα αποδοκιμαστέας συγκοπής των λέξεων: «Στα αγγλικά το θύμα λέγεται victim. Ξέρετε πώς το λένε; Ποτέ δεν το λένε έτσι. Διβίκ το λένε!»
Σχόλιο: Δεν το είχα καταλάβει όταν το άκουσα, αλλά μου εξήγησαν ότι είπε διβίκ, the vic, όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αστυνομικά τηλεοπτικά σίριαλ τύπου CSI. Θα περίμενα να αναφέρει το CU αντί του see you, το l8r αντί του later, και άλλες χιλιάδες παραδείγματα.  Αλλά επί της ουσίας. Προβάλλεται πάλι ο μπαμπούλας της συγκοπής των λέξεων, χωρίς να παίρνουν υπόψη, αυτοί που τον επισείουν, ότι η συγκοπή είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απόρροια του μέσου στο οποίο γράφει κανείς, ένα μικρούλι πληκτρολόγιο με εννιά πλήκτρα για 24-26 γράμματα, στο οποίο πληρώνεις παραπάνω αν ξεπεράσεις ένα όριο χαρακτήρων για κάθε μήνυμα (ενώ αν γράφεις ελληνικά το όριο αυτό μειώνεται στο μισό). Φοβάμαι πως οι κραυγές εναντίον των συγκοπτόμενων λέξεων ξεκινάνε από την παλιά πλάνη ότι η γλώσσα είναι γραφή, άρα συγκεκομμένη γραφή σημαίνει, ξερωγώ, στεγνή γλώσσα, τη στιγμή που στενογραφικές μέθοδοι υπάρχουν από αιώνες -οι βυζαντινοί, όπως έχω ξαναγράψει, χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τις συντμήσεις, π.χ. ανος (άνθρωπος), ουνος (ουρανός), πηρ (πατήρ), χς (Χριστός), σηρ (σωτήρ).

06.15 και 06.40 Β. Φίλιας: «Ξέρετε τι έλεγαν οι αρχαίοι; Τι είναι άνθρωπος; είναι ‘ά όπωπεν’, αυτά που είδε». Το λέει μια και δυο φορές, «πολύ ποιητικά το είπατε» τον επαινεί η κ. Μαυραγάνη, δεν το είπαν εγώ, τα είπαν οι μεγάλοι, λέει ο κ. Φίλιας.
Σχόλιο: Οι αρχαίοι δεν έλεγαν αυτό. Στον Κρατύλο, ο Πλάτωνας βάζει τον Σωκράτη να (παρ)ετυμολογεί τη λέξη άνθρωπος και να λέει ότι ορθώς ο άνθρωπος ονομάστηκε έτσι διότι είναι το μοναδικό από τα ζώα που «αναθρεί ά όπωπε» δηλ. «μελετάει, παρατηρεί με προσοχή αυτά που έχει δει». Παρεμπιπτόντως, ούτε η πλατωνική ετυμολογία της λ. άνθρωπος είναι σωστή, αλλά ούτε και η δασκαλίστικη (από το άνω+θρώσκω).

07.35 Μαυραγάνη: «Η γλώσσα μας έχει άπειρες λέξεις. Από αυτές, έχουν χαθεί λέξεις; έχουν πεθάνει στη λήθη;»
08.00-08.30 Β. Φίλιας: «Δεν χάθηκαν, αλλά μεγάλος αριθμός λέξεων είναι παροπλισμένες. Πάρτε τη μεγάλη περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Αυτά όλα τα παιχνίδια που γίνονται με τη γλώσσα, το σημερινό παιδί είναι σε θέση να τα πιάσει; Πώς τη λέγαμε εκείνη που έκανε το ρόλο της υπηρέτριας … τη Στυλιανοπούλου;»
Σχόλιο: Αν βέβαια η γλώσσα έχει άπειρες λέξεις, κι όταν χαθούν μερικές πάλι άπειρες θα έχει. Στην απορία του κ. Φίλια αν το σημερινό παιδί θα γελούσε με τις ελληνικούρες της Στυλιανοπούλου, η απάντηση είναι μονολεκτική: Φατσέας. Τα σημερινά παιδιά, το λέω εκ πείρας, ξεκαρδίζονται με τον Φατσέα του Καφέ της Χαράς (τον ρόλο ερμηνεύει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), που λέει ανάλογες ελληνικούρες με τη Στυλιανοπούλου. Μέχρι και συλλογές με τα μαργαριτάρια του έχουν βγει.

Κατά τα άλλα, φυσικά και κάποιες λέξεις χάνονται, εφόσον η ζωή και η κοινωνία και η γλώσσα αλλάζουν (κάτι ξέρω για το θέμα). Δεν έχει όμως αποδειχτεί ότι σήμερα ο μέσος Έλληνας έχει πιο ολιγάριθμο λεξιλόγιο από τον μέσο Έλληνα του 1960 ή του 1930, και υποψιάζομαι βάσιμα πως το αντίθετο ισχύει. Η μόνη ένσταση που υπάρχει εδώ είναι ότι ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του 1930 μπορεί να ήξερε περισσότερα αρχαία από τον απόφοιτο Λυκείου του σήμερα (δεν έχει αποδειχτεί, αλλά το δέχομαι για την οικονομία της συζήτησης), αλλά η σύγκριση είναι έωλη αφού τότε αποφοιτούσαν οι 5 στους 100, ενώ σήμερα οι 80 στους 100.

09.30 Φίλιας: «Τι λέει ο Λένιν για τη γλώσσα; Θέλεις να καταστρέψεις έναν λαό, εξαφάνισέ του τη γλώσσα του». Βέβαια, ο Φίλιας δεν το λέει αρνητικά όπως ο Καργάκος, διότι συνεχίζει λέγοντας ότι ο Λένιν επέβαλε ουμανιστικό σύστημα παιδείας.
Σχόλιο: Έστω κι αν το λέει καλοπροαίρετα, ο Φίλιας επαναλαμβάνει εδώ κάτι που κατά πάσα πιθανότητα είναι μύθος.

Ακολουθούν σκέψεις εναντίον των idiots savants και της απόλυτης εξειδίκευσης.

3ο Βιντεάκι: Ξεκινάμε με τη διαπίστωση του Β. Φίλια ότι και άλλες γλώσσες περνάνε κρίση, όπως τα αγγλικά με το αμερικάνικο σλανγκ και τη συγκοπή των λέξεων, και…

1.25 «Αυτό το κατάλαβαν οι Ασιάτες, η λατρεία της ελληνικής γλώσσας στην Κίνα δεν περιγράφεται. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 άριστα ελληνοκινεζικά λεξικά γραμμένα από Κινέζους, και νέας και αρχαίας ελληνικής».
Σχόλιο: Έχω περιέργεια αν αυτό αληθεύει.

02.00 Φίλιας: «Οι Εγγλέζοι έχουν επιβάλει υποχρεωτικά τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής»
Μαυραγάνη: ¨Κι εμείς την έχουμε εξοβελίσει!»
Σχόλιο: Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα; Αγνοεί η κ. Μαυραγάνη ότι αρχαία διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου; Ότι οι ώρες διδασκαλίας τους αυξήθηκαν πριν από 7-8 χρόνια; (Και εκτός αυτού, οι Εγγλέζοι δεν έχουν επιβάλει υποχρεωτικά τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής).

Στη συνέχεια ο Φίλιας αναφέρεται στα ουμανιστικά λύκεια (η Ιταλία έχει 800, εμείς μόνο δύο) -αλλά ποιος διαφωνεί με τα κλασικά λύκεια; Και ο Κριαράς έχει προτείνει να φτιαχτούν κλασικά γυμνάσια και λύκεια που να βγάζουν γερούς κλασικούς φιλολόγους, αλλά να απαλλαγούν τα υπόλοιπα γυμνάσια από τον βραχνά των αρχαίων. Η λύση βέβαια αυτή δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, διότι απαιτεί λιγότερους φιλολόγους, αλλά γερά καταρτισμένους.

03.30 Φίλιας: «Το υπουργείο μπορούσε να κάνει πολλά, αλλά τι περιμένετε από την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία ήθελε να εκλατινιστεί το ελληνικό αλφάβητο».
Σχόλιο: Δεν το περίμενα ποτέ πως θα υπερασπιζόμουν την κ. Διαμαντοπούλου, αλλά αυτό που ειπώθηκε είναι ανακρίβεια. Η κ. Δ. παλιότερα, όταν ήταν επίτροπος στην ΕΕ, είχε προτείνει να γίνουν επίσημη γλώσσα του κράτους τα αγγλικά, κάτι εντελώς διαφορετικό. Και, εν πάση περιπτώσει, η κ. Διαμαντοπούλου διετέλεσε Υπουργός Παιδείας επί δυόμισι χρόνια, πάει πολύ να της φορτώνουμε όλα τα υπαρκτά και ανύπαρκτα στραβά ψωμιά της παιδείας μας.

04.00 Φίλιας: «Είναι αβελτηρία και προδοσία. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που λειτουργούν με στόχο να εξαφανιστεί η ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαού. Και η πρώτη ιδιαιτερότητα που θέλουν να εξαφανίσουν, είναι η γλώσσα του, αυτό που είπε ο Λένιν δηλαδή».
Σχόλιο: Εγώ περίμενα ν’ ακούσω «… αυτό που είπε ο Κίσινγκερ δηλαδή». Να επαναλάβω πάντως ότι πουθενά στο έργο του Λένιν δεν έχει βρεθεί τέτοια ρήση.

Ακολουθεί φιλιππικός κατά της δυτικοφρένειας και των ευρωλιγούρηδων, που λένε ότι δεν υπάρχει ιδιαιτερότητα ελληνική· βέβαια μετά ο Φίλιας λέει ότι όλοι οι λαοί έχουν ιδιαιτερότητες -οπότε συμφωνούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν έχει ιδιαιτερότητα αν έχουν όλοι.

Περί το 06.20 ο Β. Φίλιας καταφέρεται εναντίον της απλούστευσης και ετοιμάζεται να κατακεραυνώσει το μονοτονικό, αλλά χάνει τον ειρμό κι έτσι τη γλιτώσαμε, ενώ στο 6.40 μιλάει για τα εγκλήματα του υπουργείου όπως είναι αυτό το τερατούργημα, που ονομάζεται… πώς ονομάζεται; Ευτυχώς δεν το θυμήθηκε.

07.30 Ανακεφαλαίωση. Φίλιας: «Έχουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν μια διαστρεβλωμένη γλώσσα, έχουμε το Υπουργείο Παιδείας που δεν κάνει τη δουλειά του κατ’ επιεική διατύπωση, για μένα υπηρετεί στόχο» και τρίτον, 07.45 και μετά, «έχουμε λεξικογραφικές εργασίες απαράδεκτες».

Και αρχίζει ο κ. Φίλιας να καταφέρεται κατά του λεξικού Μπαμπινιώτη, χωρίς κανένα επιχείρημα, ή μάλλον με το επιχείρημα ότι (08.20): «ανάγει τις ρίζες των ελληνικών λέξεων σε μεγάλο βαθμό στα σανσκριτικά, ενώ η σανσκριτική, έπαιξε βεβαίως κάποιο ρόλο, αλλά υστερεί αφάνταστα απέναντι στην αρχαία ελληνική». Και σε τι υστερεί; (08.38) «Στις αφηρημένες έννοιες. Στη σανσκριτική, για να περιγραφεί, σας φέρνω ένα πολύ κλασικό παράδειγμα, για να περιγραφεί το σπυρί υπάρχουν 30 λέξεις: το σπυρί που βγαίνει στο χέρι, στο κεφάλι, στο στήθος. Την έννοια ‘σπυρί’, την κεντρική, δεν την έχουν!»

Σχόλιο: Από πού ν’ αρχίσω; Δεν μου συμβαίνει συχνά να υπερασπίζομαι το λεξικό Μπαμπινιώτη, αλλά θα το κάνω. Καταρχάς, είναι άθλιο ψέμα ότι «ανάγει τις ρίζες των ελληνικών λέξεων στα σανσκριτικά». Απλώς, για τις λέξεις που έχουν ινδοευρ. ρίζα, ή που έχουν σκοτεινή ετυμολογία, αναφέρει τις συγγενικές λέξεις άλλων γλωσσών, όχι ειδικά της σανσκριτικής αλλά και πολλών άλλων (λιθουανική, παλαιοσλαβική, παλαιογερμανική κτλ.) Αυτό δεν σημαίνει «ανάγω», ο Μπαμπινιώτης δεν υποστηρίζει σανσκριτική αρχή των λέξεων αυτών! Παραπέρα, αν και σανσκριτικά δεν ξέρω (ούτε ο κ. Φίλιας ξέρει, πάω στοίχημα) δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν έχουν γενικές έννοιες. Όποιος θέλει, ας μας διαφωτίσει εδώ.

Και, το σημαντικότερο, το βρίσκω βαρύτατο δεοντολογικό ολίσθημα να εκμεταλλεύεται ο κ. Β. Φίλιας το γόητρο και το βήμα που του παρέχει το σωματείο στο οποίο προεδρεύει και η επικείμενη εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, για να προωθεί το βιβλίο του και να επικρίνει με βαριούς χαρακτηρισμούς,  που δεν απέχουν και πολύ από τη συκοφαντική δυσφήμηση τα βιβλία άλλων, που στο κάτω-κάτω γράφουν για ένα θέμα που το έχουν σπουδάσει και υπηρετήσει όλη τους τη ζωή. Και αν ο κ. Φίλιας παρασύρθηκε από προσωπική αντιζηλία ή ιδεολογική εχθρότητα, χρέος της παρουσιάστριας ήταν να τον συγκρατήσει, όχι να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Συνεχίζεται όμως η φαρσοκωμωδία.

09.10
Μαυραγάνη: «Δηλαδή, του αποδίδετε άγνοια;» Φίλιας: «Τεράστια άγνοια». Μαυραγάνη: «Δηλαδή, όλες αυτές οι ετυμολογικές προσεγγίσεις είναι λανθασμένες;» Φίλιας μεγαλόψυχος: «Όχι όλες, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός».

Σχόλιο: Ο κοινωνιολόγος κύριος Φίλιας, με σπουδές νομικής, αποδίδει «τεράστια άγνοια» σε διακεκριμένο καθηγητή της γλωσσολογίας για θέματα γλωσσολογίας (τι άλλο είναι η ετυμολογία;) Δεν χρειάζονται σχόλια.

Και από το 09.25 αρχίζει η διαφήμιση για το βιβλίο που έγραψε ο κ. Πρινιανάκης (ψυκτικός πλοίων από σπουδές) μαζί με τον κ. Φίλια για τα «Ημαρτημένα του λεξικού Μπαμπινιώτη» και οι προτροπές προς την παρουσιάστρια να καλέσει σε επόμενη συνέντευξη τον ψυκτικό κ. Πρινιανάκη να μιλήσει για θέματα γλώσσας, και μετά τον κ. Αριστ. Κωνσταντινίδη να μιλήσει για την ελληνική γλώσσα, και τέλος τον δισκοβόλο και πολιτικό μηχανικό Αντ. Κουνάδη να μιλήσει κι αυτός για θέματα γλώσσας, λες και θα καλούσε ποτέ έναν οικονομολόγο να μιλήσει για τις νέες θεραπείες του καρκίνου ή έναν γιατρό να μιλήσει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή έναν πολιτικό μηχανικό να αναλύσει τους οικονομικούς κύκλους! Δεν περιγράφω άλλο, που θα έλεγε και ο Χελάκης.

Ή μάλλον, ένα γουστόζικο για το τέλος. Περί το 11.40 η κ. Μαυραγάνη ρωτάει αν έχουν καταμετρηθεί οι (άπειρες, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμησή της) ελληνικές λέξεις. Ο κ. Φίλιας δεν απαντά συγκεκριμένα, λέει ότι είναι πάρα πολλές και έχουν γίνει προσπάθειες, και μετά, για να δείξει τη συνέχεια της γλώσσας ρωτάει την κ. Μαυραγάνη αν έχει πάει σε χωριά της Κύπρου και της Κρήτης, και μετά της Πελοποννήσου. Πώς λένε το ψητό κρέας; Οφτό, απαντάει. Πώς λένε τον δρόμο; Στράτα. «Κατευθείαν από τον Όμηρο», συμπεραίνει βαθυστόχαστα ο κ. Φίλιας.

Μόνο που η στράτα είναι δάνειο από τη strata, λατινική λέξη, κατευθείαν από τον Βιργίλιο. Επιτυχία ένα στα δύο, σε δικό σου παράδειγμα, δεν είναι και καλή επίδοση. Και μετά μας φταίει ο Μπαμπινιώτης με την «τεράστια άγνοιά» του…

138 Σχόλια to “Σχόλια για μια εκδήλωση και για μια συνέντευξη”

  1. Δυστυχώς δεν μπορώ να μείνω τώρα. Θα σας δω, συν Θεώ, το απόγευμα

  2. Κρίμα! Θα ξαναρχιζα τα πολλά

    Γς, και πάλι περαστικά.Σ’ αυτή τη θέση θα τα δεις ευκολότερα. Πάντως υπομονή!

  3. ίλησέ τη μου αν το συνηθίζεις

  4. λένα said

    Αν δεν μπορείς ν’ αγαπήσεις τη γλώσσα και τη χώρα σου χωρίς να ανατρέχεις σε μύθους και μεγαλοπατρισμούς, χαιρετίσματα. Δεν έχουμε καμιά ελπίδα…

  5. Καλημέρα.

    Για το victim, εγώ ακούω να λέει διβίκ και φαντάζομαι εννοεί the vic. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αστυνομικά/εγκληματολογικά σήριαλ (τύπου CSI).

  6. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Ωραία, θα το προσθέσω!

  7. Καλημέρα

    Ωστε οι δρόμοι της φωτιάς στα κρητικά λέγονται οφτή στράτα !!!
    Πολύ γέλασα !

    Πάντως σε σχέση με την σύνθεση των συνεδρίων, το οικονομικό χωρίς οικονομολόγους μάλλον δεν θάχε πολλά να στερηθεί από την απουσία τους

  8. Δημ. Τομαράς σήμερα στην Gazatta :

    Ο Φίλαν κλήθηκε να μιλήσει στον Τύπο αντί του Φέργκιουσον καθώς ο τεχνικός της Μάντσεστερ δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση ελέως της διαιτησίας.

  9. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Mέγα το ανάστημα του ανδρός, όπως έλεγε και ο Χάρυ Κλίν, ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ.!!!!!!

    strata λατινική λέξη κατευθείαν απο τον Βιργίλιο. Ναι αλλα κι αυτός είχε επηρεαστεί απο τον Όμηρο, που ήταν μπροστάρης, ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ.

    Όλα τα λεφτά είναι ο ψυκτικός γλωσσολόγος, αν και νομίζω οτι το καλύτερο θα ήταν να καλέσουν τον Μπάμπη, τον χασάπη της γειτονιάς μου, αν μη τι άλλο, κάτι ξέρει απο γλώσσες.
    Τελειώνω με Αυλωνίτη, απο την ωραία των Αθηνών, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ.!!!

    Καλημέρα σε όλους, μού έφτιαξες το κέφι μ΄αυτά που διάβασα.

  10. atheofobos said

    Νομίζω πως σε αυτό το συνέδριο χρειαζόταν η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά!

  11. ΣοφίαΟικ said

    Τουλάχιστον δεν είναι διοργανώτρια η ακαδημία, αλλιώς θα έλεγα να στείλει ο καθενας μας μια επιστολή διαμαρτυρίας, αν και με το να στεγάζει την εκδήλωσει της δίνει βαρύτητα.
    Αν εγώ ήθελα να οργανωσω στην Ακαδημία εκδήλωση υπέρ της Σαιεντολογίας, θα με στέγαζαν;

  12. MelidonisM said

    ….
    Ψάχνοντας για αφηρημένα σπυριά
    βρήκα την αγγλολατινική granularity,
    που κάποιος μετέφρασε σπυρότητα, και οι περισσότεροι κοκκιότητα.
    ….
    και στράτα από το στορέννυμι, βέβαια, θα λέει ο ψυκτικός.

  13. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    8: Έλεος!

    11: Αν είχες κάποιον να πει μια καλή κουβέντα…

    12: Ναι, από το στορέννυμι, το διδάσκονται στο πρώτο έτος της σχολής (ψυκτικών).

  14. Raptakis Dimitrios said

    13: Νίκο, καλημέρα. Τον Adrados και τον κοντοχωριανό μου Χαραλαμπάκη θα ήθελα να τους ακούσω πάντως.

  15. Ηλεφούφουτος said

    Περιβόλι η συνέντευξη του Β Φίλια, η Ακαδημία για άλλη μια φορά στέκεται στο ύψος της, όπως τότε με τον Κουνάδη και τις αρλούμπες του, αλλά θα γκρινιάξω με το «Μετάφραση δεν χρειάζεται διότι όπως είπε ο κ. Φίλιας η ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από απόλυτη οργανική συνέχεια μεταξύ των φάσεών της. Αλλά για χατίρι ενός φίλου μου αλλοδαπού που με διαβάζει, μεταφράζω:» διότι το λες και το ξαναλές και δεν σκέφτεσαι ότι αυτό το κριτήριο του μη κατανοητού μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, διότι πολλά δείγματα νεοελληνικού λόγου που αρέσουν σε σένα (Ερωτόκριτος, Ερωφίλη, παλαιοδημοτική, για να μην πάμε σε διαλέκτους και ιδιώματα) πολλοί σημερινοί λένε ότι δεν τα καταλαβαίνουνε.
    Για να τη σπάσεις σε κάποιους χρησιμοποιείς ένα ευφυούργημα που οδηγεί σε …δεκάδες ελληνικές γλώσσες. Εντάξει, χαζό πράμα η προγονολατρεία αλλά μην πάμε και στη χαρά του κατακερματισμού!

  16. sarant said

    14: Ναι. και τον Αντράδος θα ήθελα να ακούσω κι εγώ, και κάμποσους ακόμα.

    15: Προφανώς κάποιος μπορεί να πει ότι δεν καταλαβαίνει τον Ερωτόκριτο, αλλά επειδή έχει άγνωστες λέξεις. Όταν μάθει τις λέξεις, καταλαβαίνει. Με τα αρχαία έχει αλλάξει κάτι περισσότερο. Στις διαλέκτους, τα ποντιακά ας πούμε ασφαλώς μπορεί να αντιμετωπιστούν σαν άλλη γλώσσα -η διάκριση γλώσσας και διαλέκτου είναι, όπως ξέρεις, θέμα κυρίως πολιτικό.

  17. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    … Το “ένας αλλά λέων” δεν ισχύει στα επιστημονικά συνέδρια – …
    Χμμ, υπάρχει δεδικασμένο (όπως λεν’ οι νομικοί) και χειρότερη προϊστορία:
    Πιστεύω να θυμάστε ότι ο κύριος Βασίλης Φίλιας κατά το παρελθόν έκανε κακές παρέες με ζόμπι και απέθαντους λυκανθρώπους. Οι τελευταίοι για να τιμήσουν την αφοσίωσή του σε αυτούς τον διόρισαν πρόεδρο του ενδόξου Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας απο το 1991 ως το 1993.
    Παλαιότερα ήταν μέλος της επιτροπής Χωροταξικής έρευνας του νέου Αερολιμένα Αθηνών – aka Hochtief – aka Ελ. Βενιζέλος
    (Κυρ Βασίλης – Γενικές Δραστηριότητες – Παντός είδους μερεμέτια)
    Οπότε δικαίως αναρωτιέστε: Τι γυρεύει η multi tasking αλώπηξ ονόματι Βασίλης εις την αγοράν; 🙄 Μα σαφώς κολλητούς, κολλητηλίκια και νέους πελάτες. 😛

  18. LandS said

    Αμ δεν έκανε παρέα με ζόμπι και απέθαντους λυκανθρώπους μόνο…

    http://www.vfilias.info/gr/biography_political.asp 😦

    Τέλος πάντων, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι.

    Ακούω αχνά κάτι για κάποια αερόπλανα της ΟΑ την εποχή που ήταν Πρόεδρος και για κάποιον κολλητό του Οικονομικό Διευθυντή σύζυγο της αχριλογίστριας της ίδιας εταιρείας; Η ίδια ή άλλη ηχώ λέει για κάτι την περίοδο της πρυτανείας του στη Πάντειο;
    Ίσως να γέρασα και η αρτηριοσκλήρωση κάνει τα αυτιά μου να βουίζουν.

  19. Kαι εγώ ανησυχώ όταν βλέπω ιστολόγια από ανθρώπους που δεν είναι γλωσσολόγοι.

    (Σιγά μην ανησυχώ).

    Το σημερινό ταιριάζει άνετα με τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια.

  20. Ηλεφούφουτος said

    16 Μμμ, ναι, αλλά αυτό το «κάτι περισσότερο» (μετοχές αορίστου, προστακτικές γ’ προσώπου) μπορεί να το αναπληρώσει μέσω των Αρχαίων που διατηρήθηκαν «στη λειτουργία και στα ραβινικά» .. εεε στα εκκλησιαστικά κείμενα :mrgreen:

    Και για να κάνω κι εγώ ευφυούργημα, συχνά παραθέτεις κείμενα στα Αγγλικά αμετάφραστα. Να το εκλάβω ότι προσχωρείς στη θεωρία Θεοφανίδη ότι τα Αγγλικά είναι Ελληνικά; :mrκαραgreen:

  21. spiral architect said

    Καλέ, πώς τα λες!
    Καλέ, πώς τα λες!
    Kρυφακούει ένας χαφιές

  22. sarant said

    20: Όχι, να το αποδώσεις στη διαπίστωση ότι πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν αγγλικά παρά αρχαία, παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται (οι λίγο μεγαλύτεροι και οι λίγο μικρότεροι από σένα) να έχουν διδαχτεί αρχαία περισσότερες ώρες στη ζωή τους απ’ότι αγγλικά.

    Και αυτό δεν το λέω για να τεκμηριώσω το ότι είναι διαφορετική γλώσσα, αλλά για να τονίσω το μάταιο του εγχειρήματος να διδάσκονται αρχαία στο γυμνάσιο.

  23. sarant said

    19: Τα μόνα γλωσσολογικά ιστολόγια που ξέρω (linguarium, Περιγλώσσιο, Ηλληνιστεύκοντος κτλ.), τα έχουν γλωσσολόγοι.

  24. munich said

    Κ. Σαραντάκο σας εκτιμώ και σας διαβάζω σχεδόν καθημερινά ωστόσο σήμερα διαφώνω με τη διατύπωσή σας «…είναι δελτίο τύπου εκδήλωσης που την πληρώνουμε εγώ κι εσείς… «. Αυτό το «πληρώνουμε εμείς» είναι ένα επιχείρημα δυσφορίας που ακουγεται συχνα από πολλές πλευρές και το θεωρώ αν όχι επικίνδυνο τουλάχιστον λαϊκίστικο. Εκτός αν ξέρετε κάποια εκδήλωση που μπορεί να οργανωθεί και να ικανοποιεί τα γούστα όλων των φορολουγούμενων δεν αποσκοπεί πουθενά εκτός από τη δημιουργία εντυπώσεων.

    Την τελευταία φορά το ακουσα από φίλο βορειοελλαδίτη που δεν καταλάβαινε γιατί να πληρώνει αυτός την ΕΡΤ και αρα την ΕΡΑ σπορτ που λέει τα νέα του ΠΟΚ κτκτλ. Επίσης στα παλιά του τα παπούτσια το Τρίτο, πεταμένα λεφτά για ένα-δυο τύπους που τη βρίσκουν με γκαρίσματα.

  25. Anasto said

    Ιστολόγιο: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF
    Συνέδριο: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF
    Για να ησυχάσουν όσοι ανησυχούν.

    Κι επειδή μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις μια και το είπαν εκδήλωση κι όχι συνέδριο, να σημειωθεί πως, ακόμη κι έτσι, η εκδήλωση είναι για την ελληνική γλώσσα. Όταν μαζεύεις τόσο κόσμο, με τόση επισημότητα, σε τέτοιο επίπεδο, για να μιλήσεις για ένα θέμα και από τους 15 ομιλητές ειδικός για το θέμα είναι μόνο ένας, προφανώς και δεν το λες συνέδριο κι ας έχει τέτοια μορφή και σκοπούς, μόνο και μόνο για να μην γίνεις εντελώς ρόμπα. Έχω την εντύπωση πως πολιτικοί και ιδεολογικοί είναι οι σκοποί της ελληναράδικης εκδήλωσης , επιβεβαιώνοντας την ακροδεξιά στροφή του κράτους.

  26. sarant said

    24: Καλά κάνετε και διαφωνείτε, κι εγώ δεν ξέρω αν έκανα καλά που την έβαλα, ήθελα πάντως να εκφράσω την κατάπληξή μου που η χειμαζόμενη τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκει πόρους για να χρηματοδοτήσει μια εκδήλωση που, φαντάζομαι θα συμφωνήσετε, δεν είναι μέσα στον κεντρικό κύκλο αρμοδιοτήτων της.

  27. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα!
    Όλα σας φταίνε σ’ αυτό το ιστολόγιο, κυρία Στούκα μου, αλλά έχετε πιάσει στασίδι! Καλά κάνετε,χρειάζεται κι ο αντίλογος.
    Το να πληρώνουμε οι φορολογούμενοι για να διοργανώνονται συνέδρια με προκαθορισμένα πορίσματα, άρα στημένα, δεν νομίζω ότι τιμά την Ακαδημία Αθηνών. Θα πλήρωνα ευχαρίστως το μερίδιο που μου αναλογεί σε φόρους για να παρακολουθήσω ένα συνέδριο για τη γλώσσα, στο οποίο θα συμμετείχαν καταρτισμένοι επιστήμονες που θα αντιπροσώπευαν όλες τις τάσεις. Θυμάστε την ημερίδα που είχε οργανώσει το ΚΚΕεσ. στον Μίλωνα τον Ιανουάριο του 1985; Ε, κάτι τέτοιο.

  28. Αυτή η Μαυραγάνη άμα μεγαλώσει μπορεί να γίνει και Φλέσσα.
    Επί της ουσίας αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ο τρόπος που μίλησε για τον Μπαμπινιώτη, απολύτως απαράδεκτος και κατακριτέος αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα και τίποτα διαφορετικό. Από τη στιγμή που έχουν εκδώσει τα ημαρτημένα, δεν περίμενα να έχει τσίπα και αίσθηση δεοντολογίας. Όμως Νικοκύρη συμφωνώ και με τον Ηλεφού στο 15 και με τον Munich στο 24. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς αν η ίδια εκδήλωση φιλοξενούσε τ’ αστέρια του χώρου και περιμέναμε ένα σοβαρό αποτέλεσμα δεν θα μας πείραζε καθόλου που η χειμαζόμενη τοπική αυτοδιοίκηση βρήκε πόρους.
    Θα ομολόγησω επίσης ότι δεν μου άρεσε η αναφορά στις σπουδές Φίλια και Πρινιανάκη διότι δεν πιστεύω ότι είναι το ουσιαστικό κριτήριο για την μη επάρκειά τους. Εσύ ο ίδιος είσαι το ζωντανό παράδειγμα. Και μπορεί να είσαι και Άγγλος φιλόλογος όμως αυτό δεν σημαίνει επίσης τίποτα, ξέρω πολλούς της αγγλικής που δεν έχουν ούτε κατά διάνοια το δικό σου γνωστικό πεδίο.

    Και για να μην κλείσω με γκρίνια, φχαριστούμε για άλλη μια φορά για το χρόνο που διαθέτεις και μας μαθαίνεις κάθε μέρα κάτι παραπάνω 🙂

  29. gryphon said

    Αυτό τό ανέκδοτο που αποδίδεται στόν Διογένη πού αναφέρεις τό ακουσα πρωτη φορά απο τον πατέρα Πλευρη .Το ελεγε πολυ συχνα απο πολυ παλιά που τον εχω δει μεχρι σε μια σχετικα προσφατη παρουσιαση καποιων βιβλιων του σε μια εκπομπη του Λεωνιδα Γεωργιαδη που ανακυκλωνεται κατι μηνες τωρα σε καποια καναλια.Οχι οτι σημαινει τίποτα αυτο το ανεκδοτο είναι πραγματι πολυ ωραιο και ευρηματικο ανταξιο του Διογενη και παντα χαμογελαω οταν το ακουω.

  30. Κουΐζ και τι κου:ζ !!!! Οχι απο αυτά που γκουγκλίζονται

    Ξέρει κανείς τι είναι η…akutsikila ;;;;

  31. ΠΑΝΟΣ said

    Στα περισσότερα θα συμφωνήσω με τον Νίκο,αλλά όχι για τον Φατσέα.Δεν ξέρω αν καταλαβαίνουν ΟΛΑ τα γλωσσικά του παραστρατήματα,αλλά αμφιβάλλω ότι ναι, γιατί ακούω αρκετούς νέους να τα λένε κανονικότατα,όχι κάνοντας πλάκα,στις μεταξύ τους συζητήσεις στα καφέ,στούς δρόμους,από δω κι από κει.Ας πούμε,το έχω ξαναπεί,μπορούν να γελάσουν καλά-καλά με τον Μποστ;Δεν το πιστεύω.Οι γενιές μας,ναι! Τι; ποιό έξυπνοι ήμασταν;Όχι,βέβαια..Αλλά καλύτερα γράμματα μαθαίναμε.Αμφισβητείται αυτό;Ήμουν σ’ έναν κύκλο με νέους ανθρώπους και το έφερε η κουβέντα να αναφέρω,απλώς τον τίτλο,»Φαύστα ή η απολεσθείς κόρη» και χαμπάρι δεν πήραν.Το καρατσεκάρισα στην συνέχεια τής κουβέντας γιατί βρέθηκα στην ανάγκη το το εξηγήσω,οπότε πάει τ’ αστείο.
    .Πιστεύω λοιπόν ότι δεν είναι όλα άγια και καλά με την εξέλιξη τής γλώσσας.Κάτι τις καλύτερο θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα.Τι πρέπει να γίνει; Δεν το γνωρίζω,λατρεύω τη γλώσσα,την υπηρέτησα(βαριά λέξη!!) με όσες δυνάμεις είχα, μα δεν είμαι γλωσσολόγος,ούτε πολιτικός.Κατά το Υπουργείο Παιδείας κοιτάω (και Θρησκευμάτων-υματος!!).Από κει ίσως και μάλλον…

  32. sarant said

    28: Χμμ… για τις απόψεις και την παρουσία των. ας πούμε, μη ειδικών πολλά μπορείς να πεις, και υπάρχουν και έξοχα παραδείγματα μη ειδικών που κατάφεραν άθλους -ένας είναι ο Βέντρις. Όμως ο Βέντρις, πέρα από τη σεμνότητα, συνεργαζόταν με ειδικούς και αναγνώριζε το κύρος τους. Τις σπουδές του Πρινιανάκη και του Φίλια τις αναφέρω ακριβώς επειδή δεν έχουν τέτοια στάση.

    Μη ειδικός είναι και ο Γ. Χάρης, δριμύτατα επικρίνει μερικές φορές τον Μπαμπινιώτη, αλλά δες τη διαφορά που έχει με τη στάση του Φίλια που καταλογίζει στον Μπ. αβυσσαλέα άγνοια. Όταν λέει «άγνοια», μου δίνει το δικαίωμα να πω «ψυκτικός».

    Βέβαια υπάρχει και το αντίστροφο παράδειγμα
    — Το λεξικό σου έχει λάθη σε αυτό και σε αυτό το σημείο
    — Δεν είσαι ειδικός.
    Αυτό το κάνει καμιά φορά ο Μπαμπινιώτης 🙂

  33. sarant said

    31: Αυτό αμφισβητείται, ότι πριν από Χ. χρόνια μάθαιναν καλύτερα γράμματα. Μάθαιναν περισσότερη καθαρεύουσα (και λιγότερα νέα ελληνικά) όσοι κατάφερναν να τελειώσουν το 6τάξιο γυμνάσιο, αλλά αυτοί ήταν αναλογικά λιγότεροι από σήμερα. Ποιος σου είπε ότι ο όλοι οι 18χρονοι του 1975 μπορούσαν να γελάσουν με την «απολεσθείς κόρη»; Μην κρίνεις από τον εαυτό σου.

  34. @32 Μα δε διαφωνούμε, το πρόβλημά τους είναι η αμετροέπεια και αλαζονεία όχι οι σπουδές. Και επειδή ακριβώς υπάρχει και το αντίστροφο παράδειγμα ας μην του βάζουμε τζάμπα βέλη στη φαρέτρα του 😉

  35. ΠΑΝΟΣ said

    Νίκο,μάλλον έχεις δίκιο ότι μαθαίναμε περισσότερη καθαρεύουσα,αυτό όμως ,ίσως,βοήθαγε πολλαπλώς,αλλά μαθαίναμε και αρκετά νέα ελληνικά.Θα ξέρεις ότι αναλύαμε ποιήματα των Σολωμού,Πολέμη,Δροσίνη,Εφταλιώτη κ.λπ.Το θυμάμαι σαν νά’ναι σήμερα.Ξαναλέω:κάτι τις παραπάνω χρειάζεται σήμερα,αλλά δεν ξέρω εγώ να πω,τι.
    Όχι,συμφωνώ πως και τότε δεν καταλάβαιναν άπαντες το «απολεσθείς κόρη»,αλλά σε διαβεβαιώ πολλού περισσότεροι.Το έζησα.Και ήμουν σε λαϊκώτατη γειτονιά,καθόλου σε αστική που θα δικιολογιόταν.
    Έχω μιαν απορία,τίμια,ειλικρινή,όχι υποβολιμαία,σ’ έχω σε αληθινή εκτίμηση:πιστεύεις ότι δεν έχει πέσει το γλωσσικό επίπεδο;Πιστεύεις ότι δεν πρέπει κάτι να γίνει προς βελτίωση των γλωσσικών πραγμάτων; Όλα πάνε ρολόι;

  36. physicist said

    #35 in fine: να συμπληρώσω την ερώτηση του Πάνου με την άδειά του; Είναι οφθαλμαπάτη/αυταπάτη, για μένα που έχω κυρίως επαφή με τον γραπτό λόγο και όχι με την προφορική καθημερινότητα, ότι υπάρχει βουνό από σκουπίδια (τσαπατσουλιές-προχειρότητες-άγνοια, πες το όπως θες) στον Τύπο, που δεν τη θυμάμαι να υπήρχε παλιά; Ωραιοποιώ το παρελθόν σαν να λέμε;

  37. “An sich hat λέγειν mit Sagen und Sprache nichts zu tun; wenn jedoch die Griechen das Sagen als λέγειν begreifen, dann liegt darin eine einzigartige Auslegung des Wesens von Wort und Sage, deren noch unbetretene Abgründe keine spätere Sprachphilosophie je wieder ahnen konnte”

  38. aerosol said

    31 & 35:
    Αγαπητέ Πάνο, αυτό το «μαθαίναμε» και «καταλαβαίναμε» είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό. Μπορεί ο κύκλος σου να ανήκε στους επαρκώς μορφωμένους (ή ίσως θυμάσαι αυτούς που είναι σε ανάλογο επίπεδο με εσένα) αλλά όταν αρχίσει κανείς να το σκέφτεται παραπάνω, δεν ήταν έτσι.
    Οι γονείς μου τέλειωσαν εξατάξιο, και έχουν μεγάλη αγάπη στα γράμματα. Ήδη αυτό ήταν άνω του μέσου όρου για την γενιά τους. Πολλοί φίλοι τους είχαν, όπως είναι λογικό, ανάλογη πορεία. Το ευρύτερο περιβάλλον, όμως, κρίνοντας από σόι, γνωστούς και όσους και εγώ γνώρισα, όχι μόνο δεν καταλάβαιναν τίποτα από τον Μποστ, όχι απλά θα άκουγαν το αστείο με την Φαύστα με απλανές βλέμα αμηχανίας αλλά συχνά έκαναν και κάνουν λάθη που η Στυλιανοπούλου δεν θα μπορούσε να φτάσει. Αυτό το «εμείς» νομίζω πως περιλαμβάνει του 5-6 που συμμορφώνονται με κριτήρια επιλεγμένα να αποδείξουν το προς απόδειξη.
    Ανήκω στην πρώτη γενιά που δεν έζησε καθαρεύουσα. Ναι, πιστεύω από «εμάς» και μετά η σημασία κάποιων πραγμάτων χάνεται. Αντικαθίσταται από άλλες γνώσεις. Δεν είναι για θρήνο αυτό, όπως δεν θα κλάψω για την εξαφάνιση των γανωματζήδων. Ξέρω -γιατί το έχω ζήσει- πως η ίδια η ανάγκη για χιούμορ τύπου Μποστ δημιουργήθηκε επειδή και οι γενιές που την έζησαν δεν την καταλάβαιναν αρκετά για να την χρησιμοποιήσουν σωστά, εκτός κι αν ανήκαν στους σχετικά μορφωμένους.
    [Προσωπικά δεν θεωρώ πως όλα πάνε ρολόι. Επίσης, δεν πιστεύω πως παλιότερα πήγαιναν πιο… ρολόι από σήμερα.]

  39. sarant said

    35-36: Αυτό είναι ωραίο θέμα για χωριστή συζήτηση, που ελπίζω να την κάνουμε κάποια μέρα.

    Πρόχειρα όμως: Πρώτον, σήμερα παράγεται γραπτός λόγος υπερπολλαπλάσιος απ’ό,τι πριν 50 χρόνια, ακόμα κι αν περιοριστούμε στις εφημερίδες και αφήσουμε έξω περιοδικά, λοιπά ΜΜΕ, Διαδίκτυο κτλ. Επόμενο είναι σε απόλυτους αριθμούς τα σκουπίδια να έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί κατά πολύ. Σε ποσοστό, δεν μπορώ να ξέρω και περιμένω να μου πείτε έναν τρόπο σύγκρισης.

    Δεύτερον, στην εποχή μας τα παιδιά έχουν τηλεόραση και υπολογιστές, που είναι τελείως διαφορετικά μέσα από το ραδιόφωνο και το βιβλίο. Αυτό ασφαλώς παίζει το ρόλο του. Επίσης, διδάσκονται στο σχολείο πολύ περισσότερα πράγματα. Θα περίμενε κανείς, αφού αποκτούν πολύ περισσότερες και διαφορετικές δεξιότητες, να μη δίνουν τόση βαρύτητα π.χ. σε ορθογραφικές δεξιότητες.

    Ο επιμελημένος γραπτός λόγος παγκοσμίως γνωρίζει υποχώρηση αφού ζούμε σε εποχές κυριαρχίας της εικόνας, της ταχύτητας και της αμεσότητας, της παράλληλης επεξεργασίας και της δυσκολίας συγκέντρωσης. Αυτό ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν είναι καλό ή κακό, είναι (αν έχω δίκιο) γεγονός. Οι Γάλλοι που έχουν πάθος με την ορθογραφία, και δεν είχαν διγλωσσία ώστε να έχουν χίλιες αμφισβητούμενες λέξεις. παρατηρούν αργή και σταθερή αύξηση των ορθογραφικών λαθών επί δεκαετίες.

    Δεν νομίζω ότι η απάντηση στο πρόβλημα αυτό, αν είναι πρόβλημα η αυξανόμενη ανορθογραφία, βρίσκεται στην επιμονή στην παραδοσιακή προσέγγιση. Όπως δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιούμε κομπιουτεράκια για τις πράξεις, όπως ξεχάσαμε να χρησιμοποιούμε λογαριθμικούς κανόνες για τις πολύπλοκες πράξεις, έτσι σε λίγα χρόνια πιθανώς να διδάσκεται η έξυπνη αξιοποίηση του σπελ τσέκερ για να μην υπάρχουν ορθογραφικά λάθη.

  40. physicist said

    #39. — Δεν ακούγονται παράλογα αυτά που λες ούτε κι έχει νόημα να θρηνούμε για τις παλιές καλές εποχές που χάθηκαν, θα συμφωνήσω. Και καλές να ήτανε, δεν ξανάρχονται. Μιαν εκτίμηση της έκτασης που παίρνει η κυριαρχία της εικόνας και του τι συνεπάγεται, και μάλιστα για τούτη ή την άλλη πνευματική δραστηριότητα που έχει κάποιαν αξία, πρέπει όμως νομίζω να την κάνουμε μία στις τόσες. Αλλά όπως είπες, ας γίνει η κουβέντα άλλη φορά.

    ΥΓ: Καλή η παρομοίωση με τα κομπιουτεράκια και τις πράξεις αλλά ας μείνει μόνο έτσι, δηλ. σαν χαλαρή παρομοίωση. Νομίζω υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους κανόνες της ορθής γραφής και στις αναλυτικές ικανότητες στα Μαθηματικά και θα μπαίναμε σε λάθος δρόμο αν κάναμε σκληρούς παραλληλισμούς. Το λέω τώρα για να μη μπλέξουμε στη συζήτηση του μέλλοντος. 🙂

  41. Ευτυχώς που αποσοβήθηκε ο κίνδυνος ανάλυσης των ουσιωδών διαφορών μεταξύ των κανόνων της ορθής γραφής και των αναλυτικών ικανοτήτων στα Μαθηματικά, γιατί μια απελπισία με είχε καταλάβει.

    Αυτό το κορίτσι η Ππαν ελπίζω να έχει χαθεί για καλό πάντως.

  42. physicist said

    Και ποιος σας είπε ότι οι Οικονομολόγοι δεν έχουν να πουν σπουδαία πράγματα για τη γλώσσα; Δείτε παρακάτω τι ανακάλυψε ο Keith Chen από το Yale: γλώσσες με εκπεφρασμένη χρήση της μορφής του μέλλοντα για τα μελλούμενα (θα εξοικονομήσω, I will save money) απωθούν νοητικά το μέλλον σε κάτι απομακρυσμένο, κι έτσι οι χρήστες τους είναι πιο σπάταλοι από τους χρήστες της Γερμανικής, όπου αν και η μορφή του μέλλοντα υπάρχει (ich werde sparen) στην πράξη αποφεύγεται για χάρη της ενεστωτικής (morgen spare ich).

    Δεν κάνω πλάκα λέμε:

    http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-03/interview-keith-chen

  43. ΠΑΝΟΣ said

    Κανένας θρήνος,αυτό έλειπε.Μια υπερβολική,ακομμάτιστη (το τονίζω!πρέπει στις πονηρές μέρες μας να τα τονίζουμε αυτά!),αγάπη για τη γλώσσα,ναι.Προτιμώ αυτήν την αγάπη να την πει κάποιος βίτσιο.Δεν μ’ ενοχλεί.Με ενοχλεί μέχρις εμετού (και συγγνώμην…),όταν γίνεται κομματικό πυροβόλο όπλο.Αδιάφορο από ποιόν σχηματισμό.Για παράδειγμα,δεν την χρησιμοποιούν έτσι κάποιες προβεβλημένες τηλεοπτικές,κομματικές περσόνες;Ε!αυτό μ’ αηδιάζει.;H δεν λέμε ότι υπάρχει κομματική γλώσσα;Και δεν εννοώ στα νοήματα,αλλά στην επιλογή συγκεκριμένων λέξεων και συγκεκριμένου συντακτικού.Μέχρις ανίας,δηλαδη!

  44. IN said

    42: Ο κ. Chen: «Im Deutschen können Sie sagen: «Morgen spare ich.“ Das ist die Gegenwartsform, auch wenn die Zukunft gemeint ist. Genauso gut können Sie sagen: «Morgen werde ich sparen.“ Beides geht, es macht keinen Unterschied. Im Englischen ist das anders. Grammatikalisch ist nur «Morgen werde ich sparen“ richtig». Φαίνεται το «I’m saving tomorrow» το ξέχασε ο μάγκας.

    Κάποιος πρέπει να βρει μία ονομασία για όλους αυτούς τους -καλούς, ίσως, στον τομέα τους- επισήμονες άλλων κλάδων, που ντε και καλά νομίζουν ότι ανακάλυψαν φοβερές σοφίες για τη γλώσσα, που μέχρι τότε κανείς δεν υποψιαζόταν..

  45. physicist said

    #44. ‘Εχει και το πεντέφι από το πέηπερ στο λίκνο, με θεωρήματα και αποδείξεις να ψαρώνει ο κόσμος, αλλά δεν ήξερα πώς να το βάλω δωμέσα.

  46. Αντιφασίστας said

    Πάντως η υποτιθέμενη φθορά της γλώσσας και η υποτιθέμενη εξαχρείωση της νεολαίας πρέπει να είναι οι παλαιότερες αφορμές για γκρίνια που υπάρχουν. Όλοι στα νιάτα μας μιλάγαμε καλύτερα ελληνικά και είχαμε καλύτερο ήθος από τη σημερινή νεολαία!

  47. IN said

    45: Το ξέρω, το άνοιξα, αλλά άμα ξεκινάς από τέτοιες παραδοχές, τι να σου κάνουν και τα θεωρήματα και οι αποδείξεις…

  48. physicist said

    #47. Έτσι.

  49. sarant said

    42-44: Σοβαρές ανακαλύψεις. Και στα ελληνικά λέμε «Από αύριο ξεκινάω (δίαιτα, αποταμίευση, μελέτη)», αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μας παρακινεί ιδιαίτερα.

    Χώρια που έχουμε και παρελθοντικό μέλλοντα, άμα λάχει. (Το: Άμα σε ξαναπιάσω, πέθανες)

  50. physicist said

    #49. Άστα αυτά, ο Τσεν έδειξε τη λύση: από αύριο όλοι Γερμανικά, ν’ αποταμιεύουμε περισσότερο για να δει και η Ελλάδα Θεού πρόσωπο.

  51. Κουγιαγια said

    30
    Ο κ. Γούγλης δίνει αυτό για την akutsikila.
    https://www.google.gr/search?q=akutsikila&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=el&client=safari
    Αυτό είναι;

  52. Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά

  53. munich said

    Δεν γνωρίζω τον κ. Τσεν αλλά πρόσφατα διάβασα στη Ζουντόιτσε ότι οι Μοναχιώτες υπερχρεώνονται συνεώς και ακαταπαύστως. να είναι το υψηλό ποσοστό ξένων στην πόλη που δε μιλάει καλά γερμανικά; και αυτοί οι όσσις βρε παιδάκι μου, δεν τα διδάχτηκαν καλά, πάει χάλασε η όμορφη Βαυαρία…

  54. Μαρία said

    42 Το λίνκαρε τις προάλλες ο Δύτης, πού δε θυμάμαι.
    Βρήκα όμως σχετικό σχόλιο:
    http://ironprison.blogspot.gr/2013/02/habemus-data.html

  55. physicist said

    #54. Α, είναι σεσημασμένος βλέπω. — Dankeschön!

  56. Μαρία said

    52
    Είχε γραφτεί τότε οτι ο πρόεδρος της Ακαδημίας έστειλε επιστολή. Μαθηματικός κι αυτός.

  57. Αντιφασίστας said

    Ξέρει κανείς γιατί η »Εποχή» διαφημίζει αυτό το συντηρητικό σωματείο;
    http://epohi.gr/greek_language_culture_2772003.html

  58. spiral architect said

    @37: Μιλήστε και γράφετε παρακαλώ την ελληνικήν. Δεν είμεθα υποχρεωμένοι να ανατρέχωμεν καθ’ εκάστην εις τον γούγλην ηλεμεταφραστήν δια την μετάφρασιν της βαρβαρικής γλώττης, της των απογόνων των Βησιγότθων.
    Να χαρώ εγώ υπερήφανη Ελληνίδα, μια φορά. 😛

  59. Αντιφασίστας said

    Ενώ οι παλιές καραβάνες της ΟΚΔΕ κατάλαβαν εγκαίρως τι παίζεται:
    http://okde.org/divers/mk_grammatiki_0105.htm

  60. # 51

    Οχι, φυσικά

    χωρισέ το στη μέση και διάβασέ το ανάποδα !!

  61. 54 Αμ ούτε εγώ θυμάμαι πού το είχα λινκάρει…

  62. sarant said

    52: Α γεια σου, έτσι μπράβο, να ξέρουμε και τι μας γίνεται.

    57-59: Μάλλον η συντάκτρια της Εποχής είναι φίλη με κάποιον από την ΕΓΚ, τι να πω. Το άρθρο της ΟΚΔΕ το γράφει ο Μιχάλης Καλαμαράς, που έχει το (δυστυχώς, ανενεργό πια) ιστολόγιο Ανορθογραφίες, οπότε ξέρει τι λέει.

  63. Silent Bob said

    Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο.
    Είμαι ο μόνος που του φάνηκε χαριτωμένο που προφέρουν και οι δύο το σίγμα περίεργα;

  64. sarant said

    63: Αν σου πω ότι δεν το πρόσεξα;

  65. munich said

    πάντως θυμάμαι ότι εκδηλώσεις για τη γλώσσα τέτοιου ή παρόμοιου προσανατολισμού γίνονται ανέκαθεν και ανάλογοι γλωσσοαμυντορικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται, τουλάχιστον στην Αθηνα που ξέρω καλύτερα, χωρίς διαλείματα. Μου φαίνεται όμως ότι παλιά περνούσαν απαρατήρητοι και οι συμμαζώξεις τους δεν τύχαιναν μιντιακής κα΄ληψης, ήταν μάλλον γνωστές σε ένα αρκετά περιορισμένο κοινό.
    Σήμερα έχουν αναδειχτεί σε μείχον θέμα της επικαιρότητας; αν ναι, γιατί; σύμπτωμα της εποχής; ή μήπως παρασχολούμαστε;

  66. # 63

    Είναι θέμα μασέλας…

  67. EΦΗ ΕΦΗ said

    Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, αλλά εδώ μας λείπει ψωμί κι ετούτοι σερβίρουν ραπανάκια για την όρεξη. Με το μεγάλο ποσοστό των λειτουργικά αναλφάβητων θα ασχοληθεί κανείς;η Ακαδημία; Με το βασικό επίπεδο παιδείας κι εκπαίδευσης, ασχολείται κανείς φορέας;
    Καν στοιχεία «φρέσκα» για τον αναλφαβητισμό δε βλέπω. Θα μου πεις εδώ δεν έχουν καταλήξει πόσοι είναι-ήταν- θα μείνουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τους αναλφάβητους θα ξέρουν;
    Πάντως οι Γερμανοί έχουν 7.500.000 και στο Παρίσι μόνο, ζουν 2,5 εκατομύρια λειτουργικά αναλφάβητοι.
    Σ.Σ. Σκέφτηκα να το αναφέρω γιατί υπάρχει η γενική αντίληψη ότι έχει εξαληφθεί περίπου ο αναλφαβητισμός.

  68. Αντιφασίστας said

    67: Ποτέ δεν κατάλαβα πώς προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί.

  69. Μαρία said

    65
    Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ απο δω τα μαθαίνω. Χωρίς το ίντερνετ πάλι απαρατήρητοι θα περνούσαν.

  70. Μαρία said

    68 Γαλλικά διαβάζεις, για να σου προτείνω ένα βιβλίο σχετικό με τη σπέκουλα για τους αναλφάβητους;

  71. @70 Διαβάζει! διαβάζει! 🙂

  72. Αντιφασίστας said

    70: Πώς αλλιώς θα διάβαζα Μπωντλαίρ στο πρωτότυπο (άλλα της!) ;

  73. EΦΗ ΕΦΗ said

    68
    linfo.re/-France-/2-5-millions-d-illettres-en-metropole

    amna.gr/webtv.php?id=26530

  74. Μαρία said

    71 Βιβλίο πολεμικής, οπότε δέχτηκε πολλές επιθέσεις απο συναδέρφους του.
    http://www.cairn.info/l-invention-de-l-illettrisme–9782707131546.htm
    Είδα οτι τώρα κυκλοφορεί και σε τσέπης.

    Δες κι αυτή τη συνέντευξη που σχετίζεται και με το 39.
    http://www2.cnrs.fr/journal/3774.htm

  75. Αντιφασίστας said

    Ευχαριστώ, κορίτσια! Είστε πολύτιμες! 🙂

  76. munich said

    Ήθελα να γράψω κάτι για την αστική αριστερά στην Ελλάδα και την εγκωμιαστική ανακάλυψη του Καραμανλή σένιορ (γιατί τα ξεράσματα με τον τζούνιορ τα είχαμε αποδώσει στο γήρας που έρχεται πάντα με παρέα) ΑΛΛΑ….
    αξιότιμοι συσχολιαστές μου, φίλη Μαρία,κ. Σαραντάκο κάποου δεν είχατε γράψει κάπως μαζεμένα για την εισαγωγικόμανία;;;; βοηθήστε με παρακαλώ να το βρω

  77. EΦΗ ΕΦΗ said

    Για τη ελληνική πραγματικότητα αν αναζητήσουμε με τον όρο λειτουργικά αναλφάβητοι,νομίζω ότι τα στοιχεία αφορούν αρκετά χρόνια πίσω.

    Ενδεικτικά grsr.gr/index.php

  78. sarant said

    76: Για την εισαγωγικομανία/-λαγνεία εδώ:

    Φύτεψε κι εσύ δυο εισαγωγικά, μπορείς!

    και διάσπαρτα σε πάμπολλα μεζεδάκια.

  79. munich said

    Σας ευχαριστώ!

  80. Μαρία said

    76
    Σε παρόμοια εκδήλωση είχε παραστεί και ο Χαρίλαος το 2002 και ο Κων/ντόπουλος το 04 και ο Αλαβάνος το 07.

  81. munich said

    80
    είπαμε η αστική αριστερά.

  82. physicist said

    Πέρα από το γεγονός ότι είμαι εξαιρετικά κουμπωμένος με τις διάφορες μελέτες που μετράνε ετούτο κι εκείνο, έχω και μια συγκεκριμένη απορία: Το ασύλληπτο ποσοστό 47% λειτουργικώς αναλφάβητων που φέρεται να έχει η Ιταλία, πώς εξηγείται;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_illiteracy

  83. Κουγιαγια said

    60
    Καλοοο. Αν το πάρει χαμπάρι, κάηκες.

  84. sarant said

    81: Κωνσταντόπουλος;

  85. Αφωνος said

    Επειδή το σχόλιο 37 ειναι εσκεμμένα ακατανόητο για τους περισσότερους, γεγονός που δικαιολογείται από την ελιτίστικη συμπεριφορά των απανταχού στουκαρισμένων, παραθέτω την πηγή: http://www.bu.edu/arion/files/2010/03/Greeks-Most.pdf

  86. nestanaios said

    Έλεγαν οι παλαιοί• ⟨⟨ ὥσπερ γὰρ ἡ ἀνατομὴ διαίρεσίν τινα τῶν μορίων ποιεῖται, οὕτως καὶ ἡ ἐτυμολογία τρόπον τινὰ διαίρεσιν τῶν λέξεων ἀπεργάζεται.⟩⟩
    Και είναι πασιφανές. Έχει γίνει μετάθεση ενός στοιχείου από την δεύτερη θέση στην τρίτη για να έχουμε την ευτμολογία ως ετυμολογία. Ευτμολογώ = καλώς διαιρώ και αυτό είναι ετυμολογία.

    Ας το δούμε και στην πράξη. Έχουμε την λέξη άνθρωπος. Την ευτμολογούμε ούτως.
    Αφαιρούμε την πτωτική κατάληξη ος και μένουμε με το θέμα ανθρωπ.
    Το θέμα ενέχει την σημασία.

    Διαιρούμε το θέμα σε συλλαβές και έχουμε ανθ – ρωπ.

    Βλέπουμε πως το ζώον που ανθεί και ρωπεύει λέγεται άνθρωπος. Ο άνθρωπος και ανθεί και ρωπεύει και φυτεύει και ξυλεύει και σπέρνει και θερίζει• τα άλλα ζώα μόνο ρωπεύουν, ξυλεύουν, θερίζουν.

  87. Αντιφασίστας said

    Τραγουδάκι δε βάλαμε σήμερα 😉

  88. Πολύ ενδιαφέρον, ‘Αφωνε. Και αναρωτιόμουν — αν το ότι την ομιλία τη λέγανε λέγειν οι Αρχαίοι (αλλά και οι σύγχρονοι) Έλληνες υποκρύπτει αβυσσαλέα φιλοσοφικά βάθη, το ότι τη λέγανε και ειπείν και ερείν και φάναι τι υποκρύπτει; Τώρα τουλάχιστον ξέρουμε ποιος το είπε!

  89. Τσούρης Βασίλειος said

    29,32
    Σας θυμίζω τον Ινδό Ραμάνουτζαν ( στα Μαθηματικά) που δεν ήταν ειδικός αλλά όλοι υποκλίθηκαν μπροστά του.
    Το πρωί που διάβασα το άρθρο στεναχωρήθηκα αλλά η αγαπητή Ιμορ πρώτη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και το χάρηκα ιδιαίτερα.
    Μην πυροβολείτε τον πιανίστα πριν ακούσετε πως παίζει.
    Γενικά μιλάω, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κ.Πρινιανάκη αλλά έχω την εντύπωση ότι ακόμη κι εκείνοι που αναφέρθηκαν (απαξιωτικά κατά τη γνώμη μου) σ΄αυτόν δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο του..

  90. Μαρία said

    89 Ε όχι και να πετάξουμε τα λεφτά μας για αρλούμπες.

    Ο κομήτης Old Navy

  91. Τσούρης Βασίλειος said

    90 Ευχαριστώ. Είχα την εντύπωση ότι το βιβλίο είναι καινούριο, οι πρώτες νότες μου φάνηκαν φάλτσες,,, 🙂

  92. Μαρία said

    91 Και το άλλο του Πρινιαν. σκέτου, που λινκάρει ο Νίκος στα παρακάτω σχόλια βγήκε το 07.
    Και αυτό το ’99
    http://alfeiosbooks.com/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7

  93. Γς said

    Στην εκπομπή «Ευθέως» στον ΣΚΑΙ, πριν λίγο ο Μπογδάνος μιλώντας με τον Φ. Κρανιδιώτη για τα ομοφοβικά του ανέφερε και τον Νικοκύρη. Δεν πρόσεχα τι είπε ακριβώς

  94. spiral architect said

    @93: Σκάι, Μπογδάνος, Κρανιδιώτης, (όλος ο καλός συρφετός) 😛 αναφέρθηκε και ο Σαραντάκος:
    Αχ βρε ΓουΣού, κάνεις που κάνεις γερμανικό νούμερο σε επικίνδυνες ζώνες, πες μας τι διαμείφθηκε!

  95. Γς said

    Πρέπει να βγάλουμε καινούριες Υπηρεσίες Σκοπιάς και Θαλαμοφύλακες.

    Κι έκανε ένα βρωμκκρυο στον Αραξο τον Δεκέμβριο του 68 στη Βασική Εκπαίδευση στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία που για να γλυτώσω τα γυμνάσια της ημέρας αυτοχριζόμουν θαλαμοφύλακας και βουτώντας τη σκούπα φώναζα πρωί πρωί: «Μπρός όλοι έξω!»
    Επιανε. Λούφαρα κανονικά.

    Ντάξει μωρέ θα βάλει το βίντεο της εκπομπής σήμερα αύριο και θα δούμε τι είπε.

  96. Νέο Kid Στο Block said

    89. Βασίλη, καλημέρα! Επίτρεψέ μου να παρατηρήσω ότι η σύγκριση που κάνεις με τον Ραμάνουτζαν είναι αδόκιμη. Άλλο, το ότι δεν έτυχε «τυπικής» μαθηματικής παιδείας στα παιδικάτα του,λόγω φτώχειας, κι άλλο ότι δεν ήταν μαθηματικός. Όλη η ζωή του ήταν τα Μαθηματικά και όταν τον πήραν υπό την προστασία και εποπτεία τους, το βαρύ πυροβολικό της εγγλέζικης Θεωρίας αριθμών της εποχής ,ο Χάρντυ και ο Λίτλγουντ στο Τρίνιτυ κόλετζ του Καίημπριτζ, δεν τον πήραν σαν ‘ερασιτέχνη’ ,αλλά σαν έναν πολλά υποσχόμενο επαγγελματία, και τον εκπαίδευσαν σχετικά.
    Kαι ο Ραμάνουτζαν,που είχε γνώση των ειδικών συνθηκών που τον έκαναν ό,τι ήταν, μπορεί να είχε καμιά φορά περίεργες διαισθήσεις και ενοράσεις της Θεάς Ναμακίρι που του αποκάλυπταν αλγεβρικές ταυτότητες και εικασίες (πολλές από τις οποίες αποδείχτηκαν λανθασμένες), αλλά ήταν αρκούντως σοβαρός ώστε να μην γράφει ¨κριτικές» και «σοφίες» σχετικά με τη δουλειά άλλων μαθηματικών.

  97. Γς said

    96:
    Νάγος ήμουνα;
    Μόλις είδα το 89 του Βασίλη το είπα:
    Περίμενε να ξυπνήσει το τζόβενο!

    Να πετάμε που και που κάτι για Ραμάνουτζαν, προς έλεγχο των αντανακλαστικών του.

  98. sarant said

    93-94: Ωχ, αν το βρεις πες μου να δω τι ειπώθηκε -ο Κρανιδιώτης βέβαια αρέσκεται σε μια επιδεικτική ομοφοβική στάση.

    96 και πριν: Βασίλη, εγώ τον Πρινιανάκη τον φυλλομέτρησα και διάβασα πολλές σελίδες, αλλά όχι και να τον αγοράσω. Είναι και μεγάλο και ακριβό βιβλίο, αν ήταν μικρό το συζητούσα.

  99. Γς said

    98 α:
    Θα το δούμε στο βίντεο.
    Ο Μπογδάνος κάτι είπε βιαστικά, ίσως κάτι από το μπλόγκ. Δεν πρόσεχα, απλώς άκουσα Σαραντάκος και είπα κάπου τον ξέρω αυτόν
    😉

  100. andreas said

    Πολλά χρόνια πίσω όταν διάβασα τις Κοινωνιλογικές Προσεγγίσεις του Φίλια είχα εντυπωσιαστεί από το βαθυστόχαστο του ανδρός. Νέος και άμυαλος δεν είχα μάθει ακόμα να ξεχωρίζω τη σοβαροφάνεια από τη σοβαρότητα. Τόσες χαμένες ώρες. Τέλος πάντων, μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία πως αυτός ο ακάματος αντίπαλος του «συστήματος» βρίσκει πάντα μια θεσμική στέγη για να τον περιθάλψει ; Και λίγα λόγια για τους ψυκτικούς, άμα σου χαλάσει το αιρκόντισιον Αύγουστο μήνα στην Ελλάδα, το να βρεις ψυκτικό είναι μια πικρή ιστορία, ενώ από γλωσσολόγους ….

  101. Γς said

    100:
    >Αύγουστο μήνα στην Ελλάδα, το να βρεις ψυκτικό είναι μια πικρή ιστορία, ενώ από γλωσσολόγους ….

    Και σεισμολόγοι και οικονομολόγοι και ότι λάχει…
    Οσο για τον ψυκτικό τον Αύγουστο, προτιμώ το γνωστό του Γούντυ Αλεν:
    Not only is there no God, but try getting a plumber on weekends.

  102. sarant said

    100 τέλος: 🙂 🙂 🙂

  103. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    33. Ἡ καθαρεύουσα ἀπ’ὅσο ξέρω συμπεριλαμβάνεται στὰ νέα ἑλληνικά κι ὄχι στὰ ἀρχαῖα. Σὲ 2000 χρόνια θὰ θεωρεῖται ἀρχαῖα ὅπως θὰ θεωρεῖται καὶ ἡ σύγχρονη δημοτική. Ἄσε ποὺ οἱ μεγαλύτεροι δημοτικιστὲς συγγραφεῖς γνώριζαν σὲ βάθος τὴν καθαρεύουσα…Ἂν κάτι ἦταν λάθος στὸ γλωσσικὸ ζήτημα ἦταν οἱ καβγάδες ὑπὲρ τῆς μίας ἢ τῆς ἄλλης μορφῆς τῆς νέας ἑλληνικῆς. Εἶναι ἀπαραίτητες καὶ οἱ δύο στὸ γλωσσικὰ ὁλοκληρωμένο νεοέλληνα καθ’ὅσον ἡ μία συμπληρώνει τὴν ἄλλη.

  104. Γς said

    98:

    Στο τέλος 48:05 της χθεσινοβραδινής εκπομπής «Ευθέως»ο Μπογδάνος λέει στον Κρανιδιώτη:

    «Ντιντίδες, Σουλεϊμάν ο φιστιωοθείς»
    Κοιτάζει στο φακό και προσθέτει:
    «Ευχαριστώ πάρα πολύ τον εξαιρετικό Νίκο Σαραντάκο»
    Και συνεχίζει:
    «Το πήγαινε το γράμμα ο Πατισάχ; Δεκάρα δεν δίνω τι γράφουν τα τριφερά αγόρια για τα περίεργα κορίτσια» κτλ. κτλ.

  105. Γς said

    >Σουλεϊμάν ο φιστιωοθείς

    φιστικωθείς

  106. sarant said

    104: Γουσού, σ’ ευχαριστώ!

  107. NM said

    …και ο Χρήστος Πασαλάρης αγωνιά:
    http://www.enikos.gr/tsouzoun/126502,OLOI_MAZI_NA_SWSOYME_TH_GLWSSA_MAS;_.html

  108. Αρκεσινεύς said

    107. > Χρειάστηκε ένας Μπαμπινιώτης και μερικοί άλλοι γλωσσολόγοι να αποδείξουν με τα λεξικά τους ότι η πολιτισμένη Δύση ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, αφού ,ακόμη και το «κομπιούτερ» είναι αρχαία ελληνική λέξη.

    Βέβαια ούτε ο Μπαμπινιώτης δεν γράφει ι τέτοια μπαρούφα.

    Η επαναληψη δε βλάπτει:

    Ελευθέρια μεζεδάκια


    Το επόμενο μεζεδάκι, το προτελευταίο για σήμερα, μού το έστειλε χτες ένας φίλος, με τη συνοδευτική ερώτηση “Αυτό πώς σου έχει ξεφύγει;” -και πράγματι πρόκειται για ένα εξαιρετικό μπουκέτο πορτοκαλισμών, μέσω των οποίων «αποδεικνύεται» ότι η λέξη computer είναι ελληνικής αρχής. Το παραθέτω ολόκληρο (π.χ. από εδώ):
    Οταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους. Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους.
    Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω. (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων …) Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξού κομπασμός), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε combaso, ή compasso (Υπάρχει και σήμερα όργανο στη ναυσιπλοΐα για υπολογισμό της πορείας του πλοίου κλπ). Έκτoτε το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso => computer. Αγγλικά άραγε πως λέγεται το computer; Γιατί Ελληνικά ξέρουμε.
    Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», τεύχος #30, σελ. 49
    Είναι τόσο αριστοτεχνικός πορτοκαλισμός, που είναι κρίμα να τον σχολιάσουμε, λέγοντας, ας πούμε, ότι ρήμα “κομβέω” δεν υπάρχει σε αρχαίο ελληνικό κείμενο, παρά μόνο ίσως στην υπόγεια μυστική ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης. Αλλά στενοχωρήθηκα όταν είδα μέσω γκουγκλ ότι ένας από τους ιστοτόπους που αναδημοσιεύουν το πορτοκαλούργημα είναι ο… greekteachers.gr, που περιέχει θέματα για δασκάλους (και από δασκάλους) -αναρωτιέμαι λοιπόν πόσα παιδάκια του δημοτικού θα πέσουν αθώα θύματα αυτής της μπαρούφας.

  109. Αρκεσινεύς said

    Καλό τσίκνισμα σε όλους σας, έστω και σπιτικό.

  110. sarant said

    Επίσης!

    108: Απάντησα με σχόλιο στον Πασαλάρη, αλλά (ακόμα) δεν έχει δημοσιευτεί.

  111. Δημοσιεύτηκε αλλά αν κρίνω από τα ζόμπι που έγραψαν από πάνω για Κισινγκερ κ,λπ, δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν οι αναγνώστες τιυ άρθρου.
    Πρέπει να ειναι κοινωνικό φαινόμενο τοσοι άνθρωποι να βλέπουν συνωμοσίες και εχθρούς και ότι ολοι ειναι εναντίον μας.

  112. Αντιφασίστας said

    Άκου »οι Τουρκαλάδες»! Σε ποια εποχή ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Τον αποκαλούν και πρύτανη της δημοσιογραφίας, τρομάρα του!

  113. physicist said

    #111. Πρέπει να ειναι κοινωνικό φαινόμενο τοσοι άνθρωποι να βλέπουν συνωμοσίες και εχθρούς και ότι ολοι ειναι εναντίον μας.

    «Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε», είπε ο Μπερνίνι, εικοσιεξάχρονος βουλευτής από το Cento (Ferrara), Διπλωματούχος στις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας, «αλλά στην Αμερική έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν μικροτσίπ μέσα στο ανθρώπινο σώμα, για να μπορούν να ελέγχουν όλον τον πληθυσμό. Αυτοί που το κάνουν ξέρουν πολύ καλά ποιους θα βρουν απέναντί τους. Ολόκληρο το Ίντερνετ, όπου πολλές συνειδήσεις ξυπνάνε, όπου αυτές οι αλήθειες έρχονται στο φως, και πράγματι, εμείς στο Κίνημα των 5 Αστέρων χρησιμοποιούμε πολύ το Ίντερνετ και τα ξέρουμε αυτά».

    Επίσημη τοποθέτηση στην Ιταλική Βουλή πριν λίγο.

  114. spiral architect said

    Eίναι έπειτα απ’ αυτά να μη νιώθεις, ότι δεν μας σώζει τίποτα; 😦

  115. sarant said

    112: Πρύτανης λόγω ηλικίας -δούλευε και στον Ριζοσπάστη το 1945 🙂

    111: Ναι, το είδα. Πάλι καλά που δεν χάλασα μελάνι, θα πήγαινε τζάμπα.

    113: Και μετά λέμε για τον Καμμένο.

  116. Γειά σου Νικ. Νοικ.

    Μια και είμαι καθυστερημένος και δεν πρόκειται να γυρίσει κανένας πίσω, όλοι οι σχολιαστές του υπέροχου ιστολογίου σου τρέχουν μπροστά, θα τα πούμε από εδώ.

    Θ’ αρχίσω μ’ ένα γνωστό στίχο του Σαββόπουλου: ‘Κι ο Τσιτσάνης μ’ ένα γιάλα με προγκάει.’ Θα μπορούσε ο Τσιτσάνης να πει όξω, φύγε (από άλλο τραγούδι), τράβα στο καλό, παράτα μας, άντε χάσου… κόβε λάσπη, δίνε του, κάν’ τηνα (αλλά γαλλικά), σπάσε, ράους, ουστ, άντε στα τσακίδια, άντε γκρεμίσου κ.ο.κ.
    Τώρα ποιες από τις επιφωνηματικές αυτές φράσεις είναι ‘λεξήματα’ που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εκτός ποιητικής αδείας και μαγκιάς είναι όντως θέμα ιδεολογικό.
    Επομένως, μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει έναν άλλο λεξιπενικό αν χρησιμοποιεί μόνο τα πέντε τα πριν από τα αποσιωπητικά, όπως είναι η περίπτωσή μου.
    Παράλληλα, κάποιοι που διάβασαν ένα βιβλίο μου, σε δοκιμαστικό τράβηγμα ακόμα, κάτι σαν μυθιστόρημα, μου είπαν ότι πλούτισαν το λεξιλόγιό τους. Κάποια κυρία μάλιστα κράτησε και σημειώσεις για να με ρωτήσει λέξεις όπως ‘επίπονος’ και ‘οδύνη’. Και σε ρωτάω: Είναι λεξιπενική ή όχι;
    Πρόκειται για ενήλικες έλληνες, και είναι προφανές ότι η εν λόγω κυρία δεν θα κώλωνε αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάποια λέξη με την αντίστοιχη σημασία, απλώς δε θα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη· ίσως έλεγε ‘κουραστικός’ και ‘πόνος’. Εν τούτοις, και αν θέλεις πές το ιδεολόγημα, τη θεωρώ λεξιπενική επειδή δεν έχει λεκτικό πλούτο. Μπορεί να συνεννοηθεί, να επικοινωνήσει, να πει το παράπονό της αλλά όχι να σκεφτεί κάτι πέρα από το άμεσο και το καθημερινό. Παρεμπιπτόντως είναι καταπληκτική μαγείρισσα. Προφανώς αυτός είναι ο προορισμός της γλώσσας· αλλά όπως μετά από τα καλύβια περάσαμε στα αρχιτεκτονήματα, μολονότι καλύπτουν την ίδια ακριβώς στεγαστική ανάγκη, νομίζω ότι είναι νόμιμο ν’ απαιτούμε κάτι ανάλογο και από τη γλώσσα, τουλάχιστο από κείνους που ισχυρίζονται ότι είναι αρχιτέκτονες. Και η συγκεκριμένη κυρία δεν μπορεί να μεταφέρει άλλες, πιο περίπλοκες έννοιες, με αποτέλεσμα να πικραθεί πάρα πολύ επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα παιδιά της από το να κάνουν φοβερές ανοησίες μεγάλης ιατρικής και παραβατικής επικινδυνότητας. Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα.
    Όταν ξεκίνησαν αλβανόφωνες εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα, οι περισσότεροι αλβανοί παραπονούνταν ότι η Σκοπιά και το Ξύπνα (Kulla e Rojes και Zgjohuni αντίστοιχα) είχαν πολύ δύσκολη γλώσσα. Μεταφράζονταν από αλβανόφωνους πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ιταλία, ενώ οι παρ’ ημίν αλβανοί δεν ήξεραν πέρα από το σφυρί και το τσαπί. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να μπορέσουμε να φέρουμε τους εδώ αλβανούς στο επίπεδο να καταλαβαίνουν τη γλώσσα τους, κι αυτό επειδή προφανώς, λόγω της κρίσης και της αναδουλειάς, κόπηκε το ρεύμα. Χρειάστηκε εγώ να σπουδάσω αλβανικά για να περάσω το μήνυμα. Εντούτοις, αυτό δε συνέβαινε με όλους. Υπήρχαν μερικοί που ήξεραν πολύ καλά τη γλώσσα, έχω δε γνωριστεί και μερικούς γιατρούς από την Αλβανία που έτριβαν τα μάτια τους με τοπώς μιλούσα τη γλώσσα τους. Με κορόιδευαν ‘καθαρευουσιάνο’.
    Γι’ αυτό, λοιπόν, μην κατακραυνώνεις όποιον μιλάει για λεξιπενία. Λεξιπενία υπάρχει όταν υπάρχει Ιδεοπενία και δεν υπάρχουν ανάγκες διατύπωσης περίπλοκων εννοιών. Θα συμφωνούσα αν μου έλεγες ότι η παιδεία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στη γλώσσα. Αλλά χρειάζεται και γλώσσα για να τη φέρεις σε πέρας. Είναι το γνωστό, αν έκανε η κότατο αυγό ή το αυγό την κότα. (Το αυγό δεν το γράφω έτσι για να σε τσαντίσω· το γράφω γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η μεταγραφή του ‘ὠόν’ όπως γράφω και αυτί < οὖς).
    Πρέπει επομένως να ξεχωρίζεις τη λεξιπενία όπως την εννοούν διάφοροι ανεγκέφαλοι πρώην χωροφύλακες, που χτυπιούνται όταν ακούνε κάποιον να λέει ‘θα τα πάρω στο κρανίο’ επειδή δεν το έλεγαν στον καιρό του, ενώ ο ίδιος νέος μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό σε κάτι, και ο ανεγκέφαλος να μην καταλάβαινε πέντε από τις δέκα λέξεις του, θυμάσαι τι έγινε εδώ μέσα χθες ή προχθές με τον φυσικό, αλλά και μ’ εμένα και τον Γς, μολονότι δεν κυκλοφορούν εδώ μέσα άσχετοι αλλά συνταρακτικά σχετικοί, τόσο που πολλές φορές με αφήνουν άναυδο.

    Το ότι το ‘Πρόγραμμα’ είναι σε πολυτονικό θ’ άξιζε επίσημη διαμαρτυρία, εφόσον δεν είναι πια η επίσημη γλώσσα του κράτους πολυτονική.

    Επίσης εγώ δε θ’ αναρωτιόμουν γιατί είναι μόνο ο Χαραλαμπάκης, αλλά τι δουλειά έχει ο Χαραλαμπάκης εκεί μέσα· θα κάτσει ν’ ακούσει τον στρατηγό να του μιλάει για σκελέες και αορτήρες. Προφανώς περιμένει να στεφθεί κι αυτός ακαδημαϊκός.

    Μη γκρινιάζεις για τα λεφτά. Η αίθουσα υπάρχει, διαφήμιση δεν κάνουν για να είναι μεταξύ τους, το ηλεκτρικό δε θα το πληρώσουν οι ίδιοι. Για λίγο κέτεριν κάνεις έτσι; Κάτι ακαδημαϊκίνες κάνουν κάτι μπουγατσούλες μούρλια· από την κατάψυξη στον φούρνο.

    Έχεις δίκιο για τη γνησιότητα της γλώσσας και την προσπάθεια ‘απονόθευσής’ της. Τα ποτάμια δεν πάνε πίσω. Όμως δεν παύουν να έχουν πηγές. Και ναι μεν πέφτουν μέσα και παραπόταμοι, αλλά πέφτουν και υπόνομοι. Να μη γίνει κάποια διάκριση; Και γιατί να περιπίπτουν οι λέξεις της πηγής σε αχρηστία στο κάτω κάτω; Έγραψα κάπου για τις λιγυσφάραγες φόρμιγγες του Πινδάρου. Μου τράβηξε κάποιος το αυτί. «Λιγυσφάραγος δεν υπάρχει στον Πίνδαρο!» Υπάρχει όμως βαρυσφάραγος, για τον Δία, ενώ υπάρχει στην ελληνική το λιγύηχος, λιγύκροτος, λυγυρός ήχος κ.ο.κ.. Δεν είπα ότι ο Πίνδαρος αναφέρεται σε λιγυσφάραγες φόρμιγγες αλλά ότι τραγουδάει σε τέτοιες. Εγώ τις χαρακτήρισα έτσι, και είχα κάθε δικαίωμα (κατά φαντασίαν διότι δεν έχω ακούσει).
    Καλά για τα στενογραφήματα των βυζαντινών, αρκεί να δει κανείς ένα χειρόγραφο ή
    έστω μια εικόνα, πώς γράφεται για παράδειγμα ‘Μήτηρ Θεού’ ή ‘Άγιος’.

    Σου έχω πει τηδική μου ετυμολογία για το άνθρωπος; Αυτός που σηκώνει τα μάτια. Διακρίνω ένα ‘άνω’ ένα ‘ορ’ (ενέργειας) και φυσικά το ὄψ.

    Πάω σε δουλειές! Θα επανέλθω. Μη φύγεις!

  117. Γς said

    Ντοκτόρ μιρεμόντζιες!

    Καλημέρα Λεώ.
    Ενα ένα μας τα βγάζεις!

  118. Αντιφασίστας said

    116: >Επίσης εγώ δε θ’ αναρωτιόμουν γιατί είναι μόνο ο Χαραλαμπάκης, αλλά τι δουλειά έχει ο Χαραλαμπάκης εκεί μέσα· θα κάτσει ν’ ακούσει τον στρατηγό να του μιλάει για σκελέες και αορτήρες.

    Πολύ σωστά, Λεώνικε, πάρα πολύ σωστά!

  119. spiral architect said

    @116: Κατάθεση ψυχής.
    (που λεν’ και οι τηλεδημοσιογράφοι στο γυαλί «συγκινημένοι»)

    Το «γιάλα» με το οποίο προγκάει ο Τσιτσάνης τον Σαββόπουλο, δεν είναι το «για έλα», στιχουργική αδεία;

  120. Γς said

    116:
    Γιατρέ μου Θεάρεστο το έργο σου!
    Πες μου ότι κάνεις πλάκα, βρε μπαγάσα!

    Βοηθάς τους Αρβανίτες μας να γίνουν καλοί Μάρτυρες του Ιεχωβά μαθαίνοντάς τους να διαβάζουν σε καλά αλβανικά τα βιβλία τους;

    Μα εσύ είσαι κάτι σαν τον Κοσμά τον Αιτωλό, ουπς, τον Αλβανό ήθελα να πώ.

    Κάποιος πρέπει να τους σώσει, που κοντεύουν να γίνουν Ελληνες.
    Η μήπως είναι Ελληνες περισσότερο από πολλούς άλλους;

    Ο Γς που έχει καταγωγή από τη Λάκκα Σούλι.

  121. Μαρία said

    Και η συγκεκριμένη κυρία δεν μπορεί να μεταφέρει άλλες, πιο περίπλοκες έννοιες, με αποτέλεσμα να πικραθεί πάρα πολύ επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα παιδιά της από το να κάνουν φοβερές ανοησίες μεγάλης ιατρικής και παραβατικής επικινδυνότητας. Και δεν
    είναι το μόνο παράδειγμα.

    Καταπληκτικός συλλογισμός!

  122. sarant said

    Καλημέρα Λεώνικε! Ελπίζω όσοι διαβάζουν να φτάσουν ως το 116. Την κυρία που δεν ξέρει την οδυνη έτσι που λες θα τη χαρακτήριζα, αλλά δεν έχω πειστεί ότι η κυρία είναι αντιπροσωπευτική της εποχής μας.

    119: Το «γιάλα» είναι συχνό επιφώνημα σε ρεμπέτικα (αμάν γιάλα, μπίντα γιάλα σε ένα του Τούντα, και αλλού), πρέπει να προέρχεται από το Ya Allah

  123. spiral architect said

    @122β: Λογικό αυτό που λες.

  124. Μαρία said

    http://www.youtube.com/watch?v=tsqo8pEWwRoΓιάλαουμπι γιάλαουμπι…

  125. Για λίγο κέτεριν κάνεις έτσι; Κάτι ακαδημαϊκίνες κάνουν κάτι μπουγατσούλες μούρλια· από την κατάψυξη στον φούρνο.

    Και μετά μου λες Νίκο ότι το επαγγελματικό θηλυκό ειδικά το σε -ίνα δεν χρησιμοποιείται απαξιωτικά…

    @121 Συμμερίζομαι την κατάπληξη και το θαμασμό σου.

  126. Μιχαλιός said

    122-123: Δε θα το ‘λεγα.
    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=yalla

  127. sarant said

    126: Το ξέρω το αγγλικό Yalla, αλλά α) κανείς δεν μας λέει ότι είναι το ίδιο, β) και αυτο από τον Αλλάχ πρέπει να προέρχεται, το λέει άλλωστε και κάποιος στο λινκ που δίνεις (που δεν ξέρω την εγκυρότητά του).

  128. Μιχαλιός said

    127: Το «γιάλλα» = «πάμε» το έχω βεβαίως ακούσει κι εγώ από Άραβες, όχι Αγγλόφωνους πάντως. Για την απώτερη ετυμολογία δεν ξέρω, σηκώνω τα χέρια.

  129. Μαρία said

    http://en.wikipedia.org/wiki/Yalla

  130. – Όλη αυτή η ομοφοβική γλώσσα
    – Μα δεν τους φοβάμαι…

  131. Μιχαλιός said

    126-129: http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=2029733

  132. Αντιφασίστας said

    130: Η χυδαιότητα αυτού του ανθρώπου είναι αποτυπωμένη στη φάτσα του. Η γνωστή ρήση του Διογένη »Οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή» εδώ βρίσκει τέλεια εφαρμογή.

  133. @130-132 Εντάξει, όσες επιφυλάξεις μπορεί να είχα στο μυαλό μου για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, άρθηκαν.

  134. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/apodokimasan_papoulia_samara_se_ekdhlwsh.2159483.html

  135. Τσούρης Βασίλειος said

    96 Αγαπητέ Νέο Kid , έχεις δίκιο για το ακραίο παράδειγμα που χρησιμοποίησα. Η περίπτωση του Σουλτάν Χαν μήπως δεν είναι ακραία; Ένας υπηρέτης ενός Ινδού μαχαραγιά δεν πήρε το πρωτάθλημα της Αγγλίας και την επόμενη χρονιά δεν κέρδισε τον Καπαμπλάνκα; Όπως γράφω και στο σχόλιο γενικά μιλούσα, εκείνο που μ΄ενοχλεί είναι να ρίχνουμε στην πυρά κάποιους μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ειδικοί! Έχω γνωρίσει αρκετούς «ειδικούς» που ήταν τενεκέδες ξεγάνωτοι και αρκετούς μή ειδικούς που κινούμενοι απο μεγάλη αγάπη και πάθος είχαν πολλά να πουν!

  136. J.D.Lewey said

    Κύριε Σαραντάκο,
    Στο εξωτερικό είναι ακόμα πιο διαδεδομένο το φαινόμενο που στηλιτεύετε, να μιλά ο κάθε άσχετος με τη γλώσσα για θέματα γλώσσας.
    Θαυμάστε στο βίντεο (http://vimeo.com/62675306) έναν χημικό μηχανικό να αναπαράγει πάμπολλους γλωσσικούς μύθους.
    Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς…

  137. Aggelos Palaiologos said

    Κύριε Σαραντάκο, να είσαι καλά.Μέσα στη θλίψη του κορωνα-ιού, σκόνταψα στην άνω κριτική σου. Την βρήσκω απλώς αντιεπιστημονική και εμπαθή.

  138. sarant said

    137 Ελπίζω να μην τη βρείτε και ανορθόγραφη.

Σχολιάστε