Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φάρσα και πραγματικότητα στο Διαδίκτυο, ένα ακόμα περιστατικό

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2013


Όπως έχω ξαναγράψει, στο Διαδίκτυο δεν είναι να κάνεις πλάκα, διότι υπάρχει μεγάλος φόβος πως κάποιοι θα την πάρουν στα σοβαρά. Την έχω πάθει κι εγώ, με κείμενά μου πουνόμιζα πως είναι ολοφάνερος ο ειρωνικός τους χαρακτήρας, και που κάποιοι τα πήραν, καλόπιστα, τοις μετρητοίς. Για παράδειγμα, ένα άρθρο στο οποίο έλεγα ότι η… πτωχή αγγλική γλώσσα μόλις και μετά βίας έχει 1 εκατομμύριο λέξεις, ενώ η ελληνική πολλά εκατομμύρια, ειρωνευόμενος τον ακαδημαϊκό κ. Κουνάδη και τους εξωφρενισμούς του, το είδα αναδημοσιευμένο στα σοβαρά σε ένα σχολικό φόρουμ.

Αργότερα, ένα πρωταπριλιάτικο αστείο σε κάποιον ιστότοπο, ότι τουρκική εταιρεία σκέφτεται να αγοράσει τον Πανθρακικό Κομοτηνής, οδήγησε τον πάντα άγρυπνο φρουρό του έθνους κ. Ανατολάκη, ο οποίος, αν το θυμάστε, ήταν βουλευτής του Λάος (αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο), να κάνει ερώτηση στη Βουλή (εδώ μια διάψευση από τον Πανθρακικό).  Κι επειδή οι βουλευτές του Λάος δεν άφηναν σαχλαμάρα για σαχλαμάρα που να μην την αξιοποιήσουν, δείτε μια παρόμοια προπέρσινη ιστορία με τον Άδωνη Γεωργιάδη (υπουργό πλέον, ούτε αυτό είναι αστείο) να γράφει ισλαμοφοβικό άρθρο στηριζόμενος σε ολοφάνερα χιουμοριστική δημοσίευση ιστοτόπου (τρολιά κατά το κοινώς λεγόμενο).

Υπάρχουν και ιστότοποι που ειδικεύονται στο να δημοσιεύουν χιουμοριστικά άρθρα, παρωδίες ειδήσεων. Στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο υπάρχει το Κουλούρι, που αυτοχαρακτηρίζεται «πρωτοποριακή ελληνική ηλεκτρονική εφημερίδα», και που όλη του η ύλη αποτελείται από άρθρα-παρωδίες. Για παράδειγμα, τώρα που το επισκέπτομαι, ένα από τα πρωτοσέλιδα άρθρα μάς πληροφορεί ότι η Καλαμάτα ανακηρύσσεταιι πρωτεύουσα της Ελλάδας, κάτι που φυσικά ειρωνεύεται τα συνεχή ρουσφέτια του πρωθυπουργού υπέρ της ιδιαίτερης πατρίδας του (αλλά ας σταματήσω, μην τους δίνω και ιδέες). Το Κουλούρι πριν από μερικούς μήνες γεύτηκε μια σπάνια στιγμή δόξας, όταν ένα άρθρο του για επενδύσεις Αράβων σε χιονοδρομικό κέντρο στη Γκιώνα, παρά τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα, έγινε… ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα, με συνεντεύξεις από δημάρχους και με τον αναπόφευκτο ειδικό, ο οποίος βέβαια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κλίμα για τη χώρα μας έχει αναστραφεί το τελευταίο διάστημα και ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο στόχαστρο των διεθνών επενδυτών! Με το δίκιο του, το Κουλούρι κοκορεύτηκε σε δεύτερο άρθρο, όπου αποκάλεσε τον Ant1TV “τηλεοπτικό παράρτημα του Κουλουριού“!

Ανάλογοι ιστότοποι υπάρχουν πολλοί διεθνώς, αλλά ο γνωστότερος, που χρησιμεύει σαν πρότυπο, ας πούμε, σε όλους, είναι ο διάσημος σατιρικός ιστότοπος The Onion, που εκτός από σατιρικά άρθρα δημοσιεύει και βίντεο, παρωδίες ειδήσεων, που είναι τόσο καλοφτιαγμένα που μπορεί να ξεγελάσουν, όπως θα δούμε στο σημερινό άρθρο -ως εδώ ήταν μια, αρκετά μακροσκελής το ομολογώ, εισαγωγή και σύνοψη προηγουμένων. Πρέπει να πω ότι από εδώ και κάτω τα εύσημα για την ανακάλυψη ανήκουν σε άλλο ιστολόγιο, του Απελάτη, εγώ απλώς αντιγράφω.

Λοιπόν, στον Ριζοσπάστη της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τον τίτλο «Το ΚΚΕ, το Διαδίκτυο και οι παραδοχές των μυστικών υπηρεσιών«, γραμμένο από τον Νίκο Ρεμπαμπή, ανώτερο στέλεχος της ΚΝΕ. Ξεκινώντας από τις αποκαλύψεις για το μεγαπρόγραμμα παρακολούθησης Prism, ο συντάκτης υπεραμύνεται της επιφυλακτικής θέσης του ΚΚΕ απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραθέτει στοιχεία που δείχνουν με ποιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα που απλόχερα αποκαλύπτουμε οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να γίνουν γνωστά, να συνδυαστούν, να αξιοποιηθούν. Το άρθρο έχει λοιπόν ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο για τα στοιχεία που συγκεντρώνει, δυστυχώς όμως ένα από τα στοιχεία αυτά είναι πλαστό.

Συγκεκριμένα, προς το τέλος του άρθρου διαβάζουμε: Τα παραδείγματα (είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να πει κανείς) δείχνουν ένα πράγμα: ότι το ΚΚΕ κρατάει αυτή τη στάση απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι επειδή δεν ξέρει, αλλά ακριβώς επειδή ξέρει και γνωρίζει, αυτό που ξέρουν και εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου: ότι είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για να συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος πληροφοριών που παλιότερα θα χρειάζονταν μερικοί εκατομμύρια ζωντανοί πράκτορες. ‘Η πιο απλά, όπως το είπε ο διευθυντής της CIA Κρίστοφερ Ζαρντίνσκι, «το Facebook είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αφού εκεί μέσα όλοι βάζουν φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα, χωρίς ενδοιασμούς και προσφέρουν στην The Company (CIA)«ξεκούραστη«συλλογή δεδομένων». Υπάρχει και υποσημείωση, που μας πληροφορεί ότι η φράση μέσα στα εισαγωγικά είναι παρμένη από Δημοσίευμα στο «gr.news.yahoo.com», 4/2/2013.

Η παραπομπή δεν είναι και πολύ σαφής, αλλά ο Απελάτης (είπαμε: σ’ αυτόν ανήκουν οι έπαινοι, εγώ απλώς αντιγράφω) έψαξε και βρήκε το αρχικό δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύεται από βίντεο. Το βίντεο δείχνει έναν κυριούλη, που μετέχει σε κάποια δημόσια ακρόαση, συνεδρίαση, κάτι τέτοιο, και ο οποίος σύμφωνα με την ταμπελίτσα της οθόνης ονομάζεται Christopher Sartinsky και είναι Deputy CIA Director, να λέει περίπου την επίμαχη φράση (από 0.21 έως 0.41 του βιντεακιού, το dream come true for the CIA στο 0.40). Παρατηρούμε βέβαια ότι το yahoo.gr μετέτρεψε τον Σαρτίνσκι σε Ζαρντίνσκι, και ότι επιπλέον ο συντάκτης του Ριζοσπάστη του… έδωσε προαγωγή, από υποδιευθυντή σε διευθυντή της CIA, αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος. Αλλού είναι το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι η είδηση είναι πλαστή και το βιντεάκι κατασκευασμένο από το The Onion.com! Δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση, δεν υπάρχει στέλεχος της CIA με το όνομα Σαρτίνσκι, πρόκειται για πλάκα, κοινώς τρολιά. Το πρόβλημα είναι πως το βίντεο είναι άρτια φτιαγμένο, κι έτσι ξεγελάει, και επιπλέον αν δείτε το πρωτότυπο θα διαπιστώσετε ότι εκείνος που το ανέβασε στο γιουτούμπι (είτε ήταν πλακατζής, είτε συνωμοσιολόγος) έκοψε τα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα, στα οποία φαίνεται η ταυτότητα του βιντεακιού, ότι είναι δηλαδή παρμένο από το σατιρικό The Onion.

Ωστόσο, μιαν είδηση τέτοιας απιθανότητας, να ομολογεί μια μυστική υπηρεσία ότι το Facebook είναι δικό της δημιούργημα (η απιθανότητα έγκειται στην ομολογία, βέβαια) δεν μπορεί κανείς να τη δεχτεί ανεξέταστα. Όπως λένε, extraordinary claims require extraordinary proof, όσο πιο απίθανος ένας ισχυρισμός τόσο πιο γερές πρέπει να είναι οι αποδείξεις που παρουσιάζεις. Η σοφή αυτή συμβουλή, που αν την είχε εφαρμόσει ο Σ. Καργάκος δεν θα είχε βγάλει… φασίστα τον Καβάφη, μας οδηγεί εδώ στο να ερευνήσουμε, ας πούμε, τον κατάλογο των αναπληρωτών διευθυντών της CIA, όπου βέβαια δεν υπάρχει κανείς Σαρτίνσκι, αλλά κάποιος Morell. Κι έπειτα, γκουγκλίζοντας, μπορούμε να βρούμε την άκρη.

Η πρωταρχική ευθύνη για τη γκάφα βρίσκεται βέβαια στο yahoo.gr, που δημοσίευσε το αρχικό άρθρο, αλλά και ο συντάκτης του Ριζοσπάστη θα έπρεπε να δείξει στοιχειώδη προσοχή και να διπλοτσεκάρει το εύρημά του. Και, εδώ που τα λέμε, ο συντάκτης του Ρ. ίσως θα έπρεπε να έχει πληροφορηθεί ότι το ελληνικό yahoo.gr δεν είναι και υπόδειγμα εγκυρότητας: έχει πιαστεί να δημοσιεύει ένα σωρό μπαρούφες που τις ψαρεύει από διάφορα ανυπόστατα ιστολόγια, όπως (και το παράδειγμα δεν είναι μοναδικό) το άρθρο του για… τη μυστική προσευχή που βρίσκεται κρυμμένη στο ελληνικό αλφάβητο!

Βέβαια, όπως επισημαίνει και το ιστολόγιο από το οποίο δανείστηκα το θέμα, ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι του άρθρου στηρίζεται σε τρολιά, η ουσία της τρολιάς έχει επιβεβαιωθεί ύστερα από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν. Οπότε, και σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις πλαστών κειμένων που δήθεν επιβεβαιώθηκαν από τα πράγματα (π.χ. ο χακεμένος Ισοκράτης ή η πλαστή δήλωση Κίσινγκερ) η αποκάλυψη της τρολιάς δεν ακυρώνει όλο το άρθρο. Δείχνει όμως, όπως λέει και ο Απελάτης, ότι τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φάρσας έχουν πλέον γίνει πολύ δυσδιάκριτα στο Διαδίκτυο και ότι πρέπει κανείς να ελέγχει σχολαστικά κάθε τι πριν το θεωρήσει δεδομένο.

Το σοβαρότερο βέβαια, είναι η παρακολούθηση και το φακέλωμα -και εδώ, οι πληροφορίες του άρθρου δυστυχώς δεν βασίζονται σε τρολιά…

ΥΓ Είχα αρχίσει να γράφω το άρθρο, όταν πληροφορήθηκα κι άλλο κρούσμα φάρσας που έγινε πιστευτή. Κατά σύμπτωση κι εδώ εμπλέκεται το ΚΚΕ. Άρθρο στο Κουλούρι, εξόφθαλμα σατιρικό (αν και δεν γέλασα), με τίτλο «Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό», αναδημοσιεύτηκε όχι μόνο από ανυπόληπτα ιστολόγια, αλλά και από τπν ειδησεογραφικόν ιστότοπο onair24.gr (τώρα το αφαίρεσαν), παρότι έκανε μπαμ από χιλιόμετρα ότι είναι τρολιά. Βέβαια, όταν κανείς θέλει να πιστέψει κάτι…

155 Σχόλια to “Φάρσα και πραγματικότητα στο Διαδίκτυο, ένα ακόμα περιστατικό”

  1. Το Κουλούρι το παίρναν στα σοβαρά από νωρίς, νομίζω πρώτο κρούσμα ήταν ο μανιακός με τους Σμιθς που συνελήφθη στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

  2. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  3. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Πάντα υπήρξε διάχυτη υποψία ότι κάτι πίνουν αλλά δεν το δίνουν. Τώρα επιβεβαιώθηκαμεν. Εγώ ειδικά πάνα υποστήριζα ότι η λύση βρίσκετε στην ψυχοσύνθεση. Μόνο έτσι εξηγούνε οι αρλούμπες εκ του Περισσού. Ουδέν νεώτερον.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο, δεν ήξερα την ιστορία με το άλσος της ΝΦιλαδέλφειας!

  5. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Καλά κάνει το ΚΚΕ προτείνοντας την αποφυγή κοινωνικής δικτύωσης -τουλάχιστον των μελών του- όσο οπισθοδρομικό να ακούγεται αυτό στην εποχή μας. Άλλωστε το τεκμηριώνει με το άρθρο του, ανεξάρτητα αν σκόνταψε στην τρολιά του TheOnion.

    Τώρα ρίξτε μια ματιά εδώ:
    The Rich See a Different Internet Than the Poor: Scientific American
    σε ένα άρθρο που ξεφεύγει απ’ το πνεύμα της σημερινής ανάρτησης, αλλά διαψεύδει αυτό που οι πολλοί νομίζουν για το ίντερνετ.

    Ειδικότερα τώρα για όλους όσους (μαζί κι ο εαυτός μου) δεν αντέχουν να μην είναι συνδεδεμένοι γράφοντας τις απόψεις τους μερικές πρακτικές συμβουλές για προφύλαξη και αξιοπιστία βγαλμένες από την εμπειρία μου:

    – Μην χρησιμοποιείτε Ιnternet Εxplorer ή (ακόμα χειρότερα!) τον Google Chrome. Ειδικά ο τελευταίος είναι ο μεγαλύτερος ρουφιάνος, λόγω της αρχιτεκτονικής του με τυράκι την ελαφρότητά και τη γρηγοράδα του.
    – Αντίθετα χρησιμοποιείτε τον Firefox με όσα plugins σας χρειάζονται και μόνο αυτά. Αλλιώς θα σας σέρνεται.
    – Έχετε σαν στάνταρ επιλογή στον Firefox την εκκαθάριση ιστορικού, cookies, passwords κλπ κατά την έξοδο.
    – Μην χρησιμοποιείτε έναν ενιαίο κωδικό πρόσβασης για όπου κάνετε login. Θα την πατήσετε άσχημα και θα ψάχνεστε.
    – Αποφύγετε το φατσοβιβλίο. Ο τοίχος είναι δικό σας κατασκεύασμα.
    – Φτιάξτε ένα εφεδρικό mail account για τα σχόλιά σας στα ιστολόγια κατά προτίμηση χωρίς τα πραγματικά σας στοιχεία.
    – Οι πολύ ψαγμένοι ας εγκαταστήσουν στο πισί τους το Tor Project – Vidalia
    – Προτιμάτε το τουίτερ για λίκνους προς τις αναρτήσεις του ιστολογίου σας, ή σε άλλες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
    (Νικοκύρη, έχεις τουίτερ;)
    – Μην παρασύρεστε σε σχόλια για τις κάθε είδους προτιμήσεις σας, γιατί όλες οι λέξεις (έστω και να μην έχουν οριστεί σαν χασταγκς ταγκάρονται απ’ το λογισμικό του τουίτερ. Οπότε και σ’ έπιασαν πελάτη και το bot του κάθε ρουφιάνου δουλεύει μια χαρά.
    – Κατά το δυνατόν μην κάνετε login από ταμπλέτες και σμάρτφον. Αφ’ ενός ο Dolphin Browser που έχει καλή συμπεριφορά στο android είναι μέγας ρουφιάνος και σε τρελαίνει στις διαφημίσεις, αφ’ ετέρου το android στις κινητοταμπλέτες είναι ότι και τα windows στα πισί: Το πλέον διαδεδομένο λειτουργικό ανά την υφήλιο, όπερ και ευάλωτο σε επιθέσεις ή υποκλοπές.
    – Στα μέηλ σας χρησιμοποιείτε τον Thunderbird καθότι ο τελευταίος έχει δυνατότητα κωδικοποίησης. Μην χρησιμοποιηθείτε το gmail ή το yahoo απ’ ευθείας απ’ το web mail παρά μόνο μεσω του Thunderbird.
    – Σαν τελευταίο όπλο στα πισιά σας χρησιμοποιείστε λειτουργικά ανοιχτού κώδικα (Ubuntu, Fedora, Madriva κλπ) Εκεί μπορείς να ενεργοποιήσεις δυνατότητες κωδικοποίησης αρχείων σου, ακόμα και του ή των δίσκων σας.

    Τέλος -όπως είπε και ο Νικοκύρης- για να θεωρείστε αξιόπιστοι συνομιλητές και σχολιαστές να διπλοτσεκάρετε τους λίκνους σας. Δεν είμαστε παντογνώστες.

    Γενικά να είστε περισσότερο ψαγμένοι, απ’ ότι οι κομμουνιστές στην εποχή της κατοχής και του εμφύλιου..:wink:

  6. Νέο Κid said

    Λίγο (ώς πολύ) συνομωσιολογικά μού φαίνονται αυτά. Δεν χρησιμοποιώ ρουφμπούκ, όχι όμως για να «προφυλαχτώ» από τη ΣΙΑ και τη Μοσάντ και τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ…αλλά γιατί το βρίσκω αφόρητα βαρετό και ανούσιο. Όσο για την παρακολούθηση ,σιγά τα ωά! Εδώ ο κάθε πικραμένος(και μάλιστα με «νομική κάλυψη) ξέρει πότε πάς για κατούρημα. Άλλωστε, ουδέν καλόν αμιγές…ετρετερά.

  7. sarant said

    5: Χρήσιμες συμβουλές Σπειροειδή, ευχαριστούμε.

    Ναι, έχω τουίτερ, αλλά δεν το χρησιμοποιώ, μόνο για να διαφημίζω τα εδώ άρθρα (αυτόματα).

  8. Άρτεμη said

    Αυτά τα πιστεύει κανείς; http://www.iefimerida.gr/news/97886/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD

  9. Γς said

    5:
    Χρήσιμες συμβουλές
    Κι από φαγώσιμα;
    Οι βετζετέριαν βλίτα να τρώνε;

  10. spiral architect said

    @8: Οποιος θέλει να χρησιμοποιεί φωνήεντα στο Twitter, θα πληρώνει για αυτά.
    :mrgreen: :mrgreen:

  11. Α ναι, κι εγώ με τον Νεοκίντ συντάσσομαι, τουλάχιστον μέχρι να βγούμε στην παρανομία.

  12. Νέο Kid Στο Block said

    8. Aυτό με τα «φωνήεντα επί πληρωμή» πολλοί θα το πίστευαν ευχαρίστως! 🙂
    (εδώ κοτζαμάν Κανέλα βουλευτίνα του Κ.Κ και έλεγε για τον κακό Γκέιτς που μας χρεώνει τις αρχαίες γραμματοσειρές …)

  13. Γς said

    8:
    > το «Google Nose», μέσω της οποίας όποιος θέλει θα μπορεί να αναζητήσει μυρωδιές μέσω του Ιντερνετ!

    Στο τυηλέφωνο:
    -Τι μυρίζει μωρή; Φου, φου!
    -Ωχ, ξέχασα το τηγάνι!

    Μια άλλη την είχα βάλει να ψάχνει για μολύβι
    -Μια στιγμή να το γράψω. Φτου! Πιάσε μου ένα μολύβι.

  14. sarant said

    Παλιότερα, αλλά πολύ παλιά, δηλαδή περί το 1997, είχε γίνει σάλος στην Αμερική με μια φάρσα ότι θα χρεώνονται 5 σέντσια για κάθε ημέιλ. Είχαν τοποθετηθεί οι πολιτικοί κτλ.

  15. Γς said

    Παλιότερα, όχι και τόσο, και πολλά άλλα.
    Οραλ σεξ εναντίον κάποιον μορφων καρκίνου π.χ

  16. Γς said

    Κλασικές μούφες τον παλιό εκείνο τον καιρό:
    Οι νάυλον κάλτσες που έκαναν την τηλεόραση έγχρωμη και οι μπανανόφλουδες που άμα φουρνιστούν γινόντουσαν εξαίρετο ναρκωτικό.
    Και σολντ άουτ η Τσικίτα

  17. spyroszer said

    ΗΠΑ: Κήρυξη διαθήκης γραμμένης σε ταμπλέτα ως έγκυρης
    Δικαστής στο Ohio κήρυξε έγκυρη διαθήκη γραμμένη σε ηλεκτρονική ταμπλέτα.
    http://www.lawnet.gr/news/hpa-kiruxi-dia8ikis-grammenis-se-tampleta-os-egkuris-30187.html

  18. ΠΑΝΟΣ said

    Το Διαδίκτυο,εδώ τουλάχιστον,είναι ο καθρέφτης τής «ελληνορθόδοξης» ρωμιοσύνης (όχι,δεν την κλαίω!την κλαίω!mr Μίκη και mr Γιάννη και το κακό είναι ότι, νά’την πετιέται.Πόσο καλύτερα νά ήταν ψόφια…).Ο κάθε πικραμένος-χειρότερος όλων,εγώ- γράφει ό,τι τού κα….πνίσει.Και τον παίρνουν στα σοβαρά.
    Αυτά περί προσωπικών δεδομένων,που τα παίρνει,λέει,η CIA ποτέ δεν το κατάλαβα.Τι στην ευχή (για να μην πω τι στον…) θα πάρει; Κατάσκοποι είμαστε;Τρομοκράτες; Αν είμαστε καλά, κάνει και τα παίρνει.Μπαίνει,λέει. στο σπίτι μας.Και τι να δει; Ότι μπορεί να μαγειρεύω; Ότι μπορεί να σεξουλιάζω την Φωφώ;
    Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες…
    Χαίρομαι πολύ,που ο Νίκος ξεσκίζει τακτικά τις βλακείες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.Το ιστολόγιό του είναι μέσα στα 2-3.Το αγαπάω.

  19. ilias said

    @14 http://urbanlegends.about.com/library/blemtax2.htm

  20. spiral architect said

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά μερικά χρόνια πριν, στο γνωστότερο ελληνικό φωτογραφικό ιστότοπο κάποιος είχε ανεβάσει αυτή τη φωτογραφία με πλαστό όνομα αρχείου και metadata – exif για κριτική.
    Όπως ήταν φυσικό η φωτογραφία έπαιρνε 5 στα 5 ακολουθούμενη από κριτικούς διθυράμβους για το μάτι του φωτογράφου, την ετοιμότητά του για να πιάσει τις εκφράσεις, την αγνόηση του κινδύνου κλπ., μέχρις ότου κάποιος είπε ότι η φωτογραφία ήταν μια σκηνή από το Full Metal Jacket και κάλεσε τους διαχειριστές να διαγράψουν τη φωτογραφία και να μπανάρουν τον χρήστη.

  21. sarant said

    19: Ώστε 1999 ήταν, ευχαριστώ!

  22. Άρτεμη said

    10 Ευτυχώς που δέν μιλάνε για σύμφωνα που είναι και περισσότερα 😉

  23. LandS said

    Το onion είναι απλά καταπληκτικό.
    Το παρακάτω άρθρο:
    http://www.theonion.com/articles/financial-sector-thinks-its-about-ready-to-ruin-wo,32865/
    Αναδημοσιεύτηκε σε όλο σχεδόν τον οικονομικό τύπο π.χ.
    http://www.businessinsider.com/onion-finance-ready-to-ruin-world-2013-6
    Με αναφορά βέβαια στην πηγή και πάρα πολύ καλά σχόλια.
    Ένας άλλος ιστότοπος, που δεν μπορώ αν βρω τώρα το παρουσίασε σημειώνοντας a parody more true than news

  24. physicist said

    Κοπυπαστώνω μια φράση από το άρθρο του κ. Ρεμπάμπη στον Ριζοσπάστη:

    Αν κάποιος δει στη δεξιά μπάρα, εκεί που είναι τα προτεινόμενα βίντεο, κάποια από αυτά αναγράφουν «recommended for you» («συνίσταται για εσένα»).

    Συνίσταται, όμως; Συνιστάται, θα έλεγα. Το πρώτο είναι consists of, το δεύτερο recommended for. Νίκο, τι λες; Είναι συχνό το μπέρδεμα ανάμεσα στο συνιστώμαι και στο συνίσταμαι; Παλιότερα θα μπορούσα και να καταλάβω/να εξηγήσω ποια είναι τα δύο ρήματα μετά το συν- αλλά προς μεγάλη μου θλίψη τα έχω ξεχάσει πια αυτά …

  25. sarant said

    24: Ναι, φυσικά, συνιστάται. Ή αλλιώς, συστήνεται.

  26. physicist said

    #25. — Ναι, που να πάρει. Συστήνεται, αυτό ακούγεται πιο στρωτό. Να φανταστείς, τόψαχνα κανα δεκάλεπτο και δεν μου ερχότανε στο μυαλό.

  27. IN said

    Μα, το onion δεν ήταν πριν από κανένα εξάμηνο που έγραψε ότι ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, που μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει ν’ ανησυχούν, επί το παρόντος, για το έλειμμα ή το δημόσιο χρέος τους κλπ,… κήρυξε πτώχευση; Διάφοροι «σοβαροί» πίστεψαν την «είδηση» και έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Το κομμάτι ήταν πολύ καλογραμμένο, με διάφορα κρυφά clues που μπορούσε να τις καταλάβει μόνο όποιος έχει κάποια εξοικίωση με τα οικονομικά.

  28. Β. said

    Πάντως η «καλογραμμένη απάντηση του Πανθρακικού» δεν είναι πλέον στο λίκνο.

  29. sarant said

    28: Ωχ, δίκιο έχεις, οι λίκνοι δεν είναι παντοτινοί. Βρήκα μια άλλη διάψευση, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πνευματώδης.

  30. akindynos said

    Έχω την εντύπωση πως κι αυτό είχε προκαλέσει μια κάποια αναταραχή, Historians Admit To Inventing Ancient Greeks

  31. akindynos said

    μου έφαγε το λινκ http://www.theonion.com/articles/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks,18209/

  32. Και αυτό τώρα τι να είναι;

    Οι ιαπωνικές τράπεζες βγήκαν σχετικά αλώβητες από την κρίση του 2008, απλούστατα επειδή οι επικεφαλής τους… δεν μιλούσαν αγγλικά.

    Την εξήγηση αυτή έδωσε σήμερα ο ίδιος ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρο Άσο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ιάπωνες τραπεζίτες ήταν κατά κάποιο τρόπο «χαμένοι στη μετάφραση» και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και προϊόντα που οδήγησαν το παγκόσμιο σύστημα στην καταστροφή μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

    «Πολλοί άνθρωποι παγιδεύθηκαν από τα ύποπτα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα περιβόητα subprimes (τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου). Οι ιαπωνικές τράπεζες δεν έπεσαν με τα μούτρα πάνω τους, όπως οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι διοικητές των ιαπωνικών τραπεζών μόλις που καταλάβαιναν την αγγλική, αυτός είναι ο λόγος που δεν αγόρασαν» υποστήριξε ο Τάρο Άσο μιλώντας σε συμπόσιο στο Τόκιο.

  33. Το λινκ του Ακίνδυνου πάντως θα ξετρελάνει το Νεοκίντ που θα σκεφτεί Tlön, Uqbar, Urbis Tertius.

  34. sarant said

    31: Nαι, είχε γίνει θόρυβος γι’ αυτό!

    32: Αυτό πάλι για αληθινό φαίνεται, αν και ποτέ δεν ξέρεις.

  35. spiral architect said

    Προσέχετε επίσης από που αντλείτε πληροφορίες όταν γκουγκλίζετε. Στο ελληνικό διαδίκτυο στις πρώτες επιλογές σύνθετης αναζήτησης βγαίνει ο αχόρταγος και το palo που -απ’ ότι δείχνουν τα πράματα- δουλεύουν με bots απομαστεύοντας και κοπυπαστώνοντας άρθρα και αναρτήσεις με βάση τα tags τους σε συνδυασμό με τα tags έχει ορίσει ο διαχειριστής τους σκοπεύοντας στην αναγνωσιμότητα και στα hints, άρα και στη διαφήμιση. 😉
    Έτσι λοιπόν (πιθανολογώ ότι) το δημοσίευσε και το onair24 καθώς πήρε υπ’ όψιν του το tag «ΚΚΕ» απ’ το κουλούρι. Που το είδε το bot; Στον κώδικα της σελίδας, γιατί αυτόν διαβάζει και όχι αυτή-καθαυτή τη σελίδα που διαβάζουμε εμείς.

    Ελληνικά ειδησεογραφικά σάιτ που σέβονται τον εαυτό τους, (tvxs, in.gr, 902, κ.α.) γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι νωρίς το πρωί δεν βάζουν νέες ειδήσεις στηριζόμενα σε bots, για να μην πέσουν σε καμιά λούμπα. Το προσωπικό που αξιολογεί και αναδημοσιεύει τις ειδήσεις πάει για ύπνο.

    Άμα ξενυχτάτε ελέγξτε το. 😉

  36. physicist said

    Ίσως αξίζει να κάνουμε μια διάκριση: άλλο πράγμα η φάρσα άλλο ο χόαξ, έτσι δεν είναι; Η πρώτη έχει σκοπό να κάνει πλάκα, ο δέυτερος να αποκαλύψει μιαν απάτη ή να κάνει πρόδηλο το ψεύδος μιας ευρέως διαδομένη προκατάληψης. Επομένως, όσο περισσότεροι παίρνουν στα σοβαρά τη φάρσα, τόσο το χειρότερο για τους δημιουργούς της, αφού ο σκοπός της είναι να βγάλει γέλιο, όχι να δημιουργήσει ψευδείς πραγματικότητες. Ενώ, από την άλλη μεριά, όσο περισσότεροι φάνε τη μπανανόφλουδα του χόακα, τόσο το καλύτερο για τους δημιουργούς του, γιατί θα γίνουν πειστικότεροι και αποτελεσματικότεροι όταν κάνουν τα αποκαλυπτήρια.

  37. Πάνος με πεζά said

    Παρασκευή σήμερα, ας χαλαρώσουμε με τα κουλούρια…

  38. Μύθοι και πραγματικότητα said

    Μύθοι
    http://www.infowars.com/facebook-google-are-cia-fronts/

    και πραγματικότητα
    http://www.huffingtonpost.com/2013/06/27/facebook-leak-data_n_3510100.html

  39. ChrisMaGR said

    Το ΚΚΕ είδε την είδηση με χιούμορ (#not):
    http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20441/oi-dilomenoi-pseytes

  40. spiral architect said

    @7: Σε βρήκα!
    (αν και είσαι ακόμα αυγό) 🙂

    @32: Αληθινό ακούγεται, γιατί στο τέλος γράφει τις πηγές, άρα όλα και κάποια παραπάνω ζευγάρια μάτια και μυαλά θα το τσέκαραν. Συν τοις άλλοις, οι λαοί της Άπω Ανατολής είναι σχετικά συντηρητικοί και δεν πολυφημίζονται για τις καλές τους σχέσεις με τις σύγχρονες δυτικές γλώσσες.
    Άλλωστε το τελευταίο το’ χει επιβεβαιώσει και η Σοφία Κόπολα. 😉

  41. aerosol said

    #36:
    Τα hoaxes είναι οργανωμένες και ηθελημένες προσπάθειες εξαπάτησης. Μια υποκατηγορία του είναι φάρσες, άλλη υποκατηγορία έχει την διδακτική/σατυρική πρόθεση που λες («να κάνει πρόδηλο το ψεύδος μιας ευρέως διαδομένη προκατάληψης») αλλά σε γενικές γραμμές η έννοια δεν ταυτίζεται με καλοπροαίρετα πράγματα και ευγενείς σκοπούς. Είναι απάτη. Το για πόσους λόγους στήνεται μια απάτη είναι άλλο θέμα.

  42. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Αποκαλύπτω το μυστικό 24γράμματο του ελληνικού αλφαβήτου.
    Υπάρχει, βέβαια,για τους παλαιολιθικούς, των περιπτέρων, και τοEnquirer. Όλο και ανακαλύπτουν τον Μάικλ Τζάκσον ή την Νταϊάνα ζωντανούς.
    Ευχαρστώ τον Νεοκίδιο για το inkyFool. Aπόλαυση.

  43. munich said

    Σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα ενδιαφέροντα σήμερα που με έκαναν και ξεκαρδίστηκα! το άρθρο του κουλουριού για το ΚΚ είανι πολύ αστείο ειδικα τα ονόματα των ουσιών!
    και το δε όνιον δεν το ήξερα και τώρα το έκανα μπουκμαρκ φυσικά.

  44. munich said

    το recommended δεν είναι καλύτερα να το μεταφράσουμε ως «προτεινόμενο για σας» «σας προτείνουμε» ή κάτι παρόμοιο;

  45. aerosol said

    Τα εργαλεία για την πλήρη παρακολούθηση της online παρουσίας μας είναι εδώ και χρησιμοποιούνται. Δεν είναι συνομωσιολογία ή υπερβολή. Είμαστε ήδη στο σημείο που σπάνια δυο άνθρωποι που ψάχνουν το ίδιο λήμμα θα δουν την ίδια σελίδα στο google. Η τάση είναι προς την «προσωποποίηση της εμπειρίας» το οποίο έχει κάποια θετικά και αρκετά αρνητικά. Η σχετική ευκολία που προσφέρει στον εντοπισμό πραγμάτων που τυχόν μας ενδιαφέρουν σημαίνει ταυτόχρονα τον περιορισμό της πληροφορίας που φτάνει ως εμάς -πράγμα που μας βάζει στο επίκεντρο μιας περιοριστικής νοητής «σφαίρας» συγκεκριμένων πληροφοριών και όχι άλλων.

    Οι συνήθειες σερφαρίσματος και κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε δίνουν τη δυνατότητα (συχνά με παράνομους τρόπους και χωρίς να μας ενημερώνουν) για πλήρη αποδελτίωση της ζωής, των συνηθειών και των προτιμήσεών μας. Η εμπορική τους χρήση είναι δεδομένη. Άλλες χρήσεις τους ίσως τις θεωρούμε απίθανες αλλά αρκετοί συνάνθρωποι ανακάλυψαν πως δεν είναι. Από το να παρακολουθούνται οι πολιτικές επιλογές μας έως του να χάσουμε τη δουλειά μας -και το έχουν πάθει πολλοί.

    «Μα πάντα μπορούσαν να βρουν ό,τι θέλουν για εμάς αν ήθελαν!» λέμε συχνά. Δεν μπορούσαν. Και σίγουρα όχι όλοι. Και σίγουρα όχι τα πάντα. Αυτό είναι μια ευκολία που επαναλαμβάνουμε για να νιώθουμε πως δεν τρέχει τίποτα. Αλλά τώρα γίνεται και είναι τρομερά εύκολο, χωρίς να συντρέχει λόγος ιδιαίτερης στοχοποίησης. Κάποιος μπορεί να μη νοιάζεται γι αυτό -δικαίωμά του. Αλλά συμβαίνει αυτόματα και αποκρύπτεται και είναι πανεύκολο να βγει εις βάρος μας.

  46. physicist said

    #41. — Έχεις δίκιο, ο χόαξ συνήθως δεν είναι καλοπροαίρετος. Είχα στο νου μου την υποκατηγορία Σόκαλ κλπ.

  47. physicist said

    #44. — Μόναχε, εμένα μου φαίνεται ότι το προτείνω είναι suggest (vorschlagen). Το recommend (empfehlen) είναι ισχυρότερο, άρα συστήνω, όχι απλώς προτείνω.

  48. Άφωνος said

    Μερικές μικρές τεχνικές αλλαγές ζήτησε ο πρωθυπουργός για να περάσει ο ΤΑΡ από την Ελλάδα

    Μερικές μικρές τεχνικές αλλαγές ζήτησε ο πρωθυπουργός για να περάσει ο ΤΑΡ από την Ελλάδα

  49. sarant said

    43: Πάντα μαθαίνει κανείς 🙂

    45τέλος: Φοβάμαι ότι έχεις δίκιο…

    48: Μην τους δίνετε ιδέες!

  50. ιστοριοδιφης said

    Για λόγους τάξεως και επειδής θα αυτοκτονήσουν από μαράζι οι καταστασιακοί αν δεν τους αναγνωριστεί η πρωτιά:
    Από 24/06/2013 και ώρα 17 και μετά
    βρίσκεται το πλήρες κείμενο του http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20642/kke-diadiktyo-kai-oi-paradohes-ton-mystikon-ypiresion
    με τα σωστά λινκς σε http://www.theonion.com/video/cias-facebook-program-dramatically-cut-agencys-cos,19753/
    στα Αθέμιτα:
    http://athemita.wordpress.com/2013/06/11/και-δεν-έχουν-σφίξει-ακώμα-οι-ζέστες/#comment-8991

    Μία παραλλαγή της είδησης που υπάρχει εκεί δίνει νέα διάσταση στο δημιουργικό μπλογκάρισμα(εκ του γκαρίζω):
    «Η πιο απλά, όπως το είπε ο διευθυντής της CIA Κρίστοφερ Ζαρντίνσκι, «το Leninreloaded είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αφού εκεί μέσα όλοι βάζουν ip και προσωπικά δεδομένα, χωρίς ενδοιασμούς και προσφέρουν στην The Company (CIA) “ξεκούραστη”συλλογή δεδομένων»…»

    ToDo: Ο Απελάτης να ερωτηθεί στα ίσα αν διαβάζει καταστασιακούς .

  51. Lefteris_Sfak said

    Πολύ ωραία η ανάρτηση.

    Aerosol με πρόλαβες με το #45. Είχα γράψει ένα κατεβατό που έλεγε τα ίδια.

    Το λεγόμενο profiling των χρηστών γίνεται με τέτοια αποτελεσματικότητα που δείχνει ότι τα εργαλεία για την παρακολούθηση υπάρχουν -και θα γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Εδώ και 6 μήνες τα βίντεο που μου προτείνει το γιουτούμπι ή τα προϊόντα που βλέπω στα προτεινόμενα τoυ Τούρκου έμπορα Ι-Μπέη (ebay) πιάνουν 100% τα γούστα μου -μάλιστα στο ebay μερικές φορές έχω νιώσει ότι ο σέρβερ τους διαθέτει τηλεπαθητικές ικανότητες (παρότι το χρησιμοποιώ για ενημέρωση περί τιμών και όχι τόσο για αγορές).

    Οι έξυπνοι αλγόριθμοι που φτιάχνουν το προφίλ μας είναι εδώ. Τα εργαλεία υπάρχουν, είναι στη διακριτικη ευχέρεια εταιρειών ή και υπηρεσιών να τα χρησιμοποιήσουν. Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να παρακολουθεί τον καθέναν από μας ξεχωριστά (αυτό είναι ανέφικτο). Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο κρίνουν ότι πρέπει να μελετηθεί το προφίλ μας, είναι σε θέση να το κάνουν.

  52. sarant said

    50: Ωχ, δεν το είχα δει -τις προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες;

  53. ιστοριοδιφης said

    52: έχει μεγαλύτερη ουρά το θέμα όπως μου είπε
    http://athemita.wordpress.com/2012/05/31/beyond-local-repair-οι-σταλινικοί-ii

    «χρησιμοποιείται το mailbox@902portal.gr χωρίς εσάς δεν μπορούμε να έχουμε σωστές ειδήσεις»
    Νέο σποτ επειγόντως για 360 degree feedback

  54. athemita said

    Κύριε Σαραντάκο, υπήρχε και το epicnews.gr με φάρσες. Θυμάστε τους κουραμπιέδες με την κοκαϊνη; http://goo.gl/S3UTu
    Eίχε τσιμπήσει ο σοβαρός skai http://oi52.tinypic.com/2ntlac3.jpg η σοβαρή ΝΕΤ (πρωινή εκπομπή Αρβανίτη – δεν έχω το τεκμήριο δυστυχώς…) και η Χρυσή Πορδή! http://oi42.tinypic.com/4l6k5d.jpg

  55. sarant said

    53-54: Ευχαριστώ! Ωραίο αυτό πυο κάνετε με τις εικόνες!
    Το epic δεν το ήξερα.

  56. ιστοριοδιφης said

    55:εμένα με αρέσουν τα pdf γιατί «πιάνουν» και τα σχόλια στο onair24.gr
    http://goo.gl/On8tP

  57. Hellegennes Alexandrine said

    Ο Ριζοσπάστης δεν έλεγξε την πηγή από αυτόματη αντίδραση. Με το που είδε ο αρθρογράφος υλικό που ταιριάζει στις πεποιθήσεις της παράταξης, κάθε προειδοποιητικό λαμπάκι ελέγχου έσβησε. Δεν τους αδικώ. Βέβαια κάποια απ’ αυτά που λέει το άρθρο έχουν μια βάση, αλλά το τι κάνεις με τον λογαριασμό σου στο Facebook είναι δική σου υπόθεση. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να δείξεις τις χώρες που επισκέφτηκες ή να ανεβάσεις ένα δισεκατομμύριο πληροφορίες.

    Μάλιστα θα τολμήσω να πω ότι η ύπαρξη του FB σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό που προσφέρει τόσο υλικό για τους χρήστες του, γιατί μπορεί να βοηθήσουν σε έρευνες της αστυνομίας (ήδη υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις). Θα έλεγε κανείς ότι το τίμημα είναι υψηλό, αλλά στην ουσία δεν υφίσταται παρακολούθηση μέσω FB κι ούτε ποτέ μπορεί, γιατί είναι άχρηστο και λογιστικά αδύνατον. Καμμιά υπηρεσία δεν μπορεί να ελέγξει ένα-ένα 1-2 δισεκατομμύρια προφίλ. Αν όμως είσαι ύποπτος για κάτι, βοηθάς ο ίδιος στο να σε πιάσουν. Προσωπικά δεν βλέπω κάτι κακό σ’ αυτό. Ο Μεγάλος Αδερφός, όπως τον εμπνεύστηκε ο Όργουελ, δεν μπορεί να υπάρξει.

  58. LandS said

    http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10147876/Poor-English-saved-Japans-banks-from-crisis.html

  59. Αν μη τι άλλο στο ΚΚΕ δεν έχουν χιούμορ….
    http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20441/oi-dilomenoi-pseytes

    Υπάρχει μια ιστοσελίδα που ονομάζεται «Το Κουλούρι» και δηλώνει ότι γράφει αποκλειστικά και μόνο ψέματα, έτσι, για να περνάει η ώρα των συντελεστών της.

    Στα ψέματα που δημοσίευσαν σήμερα συμπεριλαμβάνεται και ένα ψέμα για το ΚΚΕ με τίτλο «Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό».

    Μπορεί οι συντελεστές της ιστοσελίδας να νομίζουν ότι οι αναγνώστες τους σπάνε πλάκα και ότι επειδή γράφουν οι ίδιοι ότι τα δημοσιεύματά τους είναι ψέματα, μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν. Καλά θα κάνουν το ΚΚΕ να μην το πιάνουν ούτε στο στόμα τους με βρώμικα αστειάκια και ψέματα.

  60. Hellegennes Alexandrine said

    Μάλιστα. Για το ΚΚΕ δηλαδή η ελευθερία του τύπου και της σάτιρας τελειώνει στο σημείο που ασχολούνται μ’ αυτούς…

  61. sarant said

    59: Κι εγώ αυτό θα έλεγα, αλλά όπως είδες στο ΥΓ του άρθρου μάλλον φυσάνε το γιαούρτι.

  62. physicist said

    Κουίζ (ευκολάκι): ποιες είναι οι δύο μοναδικές παραθαλάσσιες χώρες του Κόσμου οι οποίες δεν συνδέονται με υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών με καμία άλλη χώρα;

    Φαίνεται άσχετο αλλά έχει κάποια ξώφαλτση επαφή με το θέμα του νήματος.

  63. Το «The Onion» – όντως καταπληκτικό, @23 – είχε επίσης δημοσιεύσει το εξής προφητικό, λίγο πριν το μεγάλο πατατράκ του φθινπώρου του 2008.

  64. sarant said

    62: Η άλλη είναι η ΒΚορέα;

  65. physicist said

    #64. — Ε, ποια εννοείς με την άλλη; Υπέθεσα ότι όλων το μυαλό θα πήγαινε στη Βόρεια Κορέα κι αναρωτιόμουν αν θα μάντευαν αυτήν την άλλη! Η οποία, αν διάβασα πλήρως τον χάρτη, είναι η Καμπότζη.

    http://www.submarinecablemap.com/

    Και σκέφτομαι, αφού η διαδικτυακή επικοινωνία γίνεται κυρίως με τα υποθαλάσσια καλώδια, η ιδιωτική σφαίρα των πολιτών της Βόρειας Κορέας είναι εγγυημένα προφυλαγμένη, καμία ανησυχία.

  66. 64,
    Έτσι δείχνει ο χάρτης http://www.submarinecablemap.com/

  67. spiral architect said

    @65, 66: Δεν φτιάχνουν μόνο τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών το ίντερνετ παγκόσμια. Είναι και οι επίγειες οπτικές ίνες στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι κλασσικές τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις μεταξύ κρατών καθώς και οι δορυφορικές συνδέσεις.
    Πως συνδέονται τηλεπικοινωνιακά π.χ. η Γερμανία με την Αυστρία και αυτές με τους γείτονές τους;
    Πως μπαίνουμε εμείς από Ελλάδα (και απ’ αλλού) σε ένα σέρβερ στη Β. Κορέα;

  68. physicist said

    #67. — Το ξέρω αλλά νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Μην το κάνουμε τόσο λιανά που να γίνει Νηπιαγωγείο.

  69. aerosol said

    #57:
    Ελληγενή, προσπαθείς να προσεγγίσεις τα πράγματα με λογική του ’50.
    Δεν υπάρχει ανάγκη για Μεγάλο Αδελφό με το «παραδοσιακό» πρόσωπο και τρόπο, αυτά είναι για τριτοκοσμικούς.
    Η φύση του αναγκάζει τον άνθρωπο να φερθεί όπως φέρεται. Του δίνεις κάτι ωραίο ή/και χρήσιμο και το χρησιμοποιεί. Τα άλλα έρχονται αβίαστα. Δεν απαιτείται ο «πράκτορας» να σε παρακολουθεί όλο σπουδή. Ό,τι χρειάζεται θα αναζητηθεί (με αρκετή ευκολία μάλιστα) εάν και εφόσον κριθεί σκόπιμο. Το «αν είσαι ύποπτος για κάτι» δεν το κρίνεις εσύ, κι αυτός που το κρίνει συχνά κινείται παράνομα και σχεδόν πάντα εν κρυπτώ.

  70. Hellegennes Alexandrine said

    Μπορεί να μην το κρίνω εγώ, πάντως δεν κινδυνεύει ο Μήτσος ή η Κατίνα από παρακολούθηση, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Εξάλλου αυτού του είδους τα μέσα απλώς διευκολύνουν την παρακολούθηση, την οποία, αν είσαι ύποπτος για κάτι, δεν την γλύτωνες ούτε στην δεκατία του ’10.

  71. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Tου καθενός έρχεται η ώρα. Και του Μήτσου και της Κατίνας. Μετρήσιμες (και ελέγξιμες) μονάδες για τον οιονδήποτε λόγο, μπορούν να αποτελέσουν ΟΛΟΙ.

  72. Hellegennes Alexandrine said

    Άλλο «μπορούν» κι άλλο «έρχεται». Το δεύτερο είναι μια αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη γενικότητα/φοβία. Από την στιγμή που έχεις έστω και εγγραφή σε μητρώο δήμου ή ταυτότητα, αποτελείς πάντα «ελέγξιμη μονάδα».

  73. Gpoint said

    Μη φάτε, έχουμε γλάρο !

  74. spiral architect said

    Ο δημιουργός του GNU Project (πυρήνας Linux) μιλάει για τον σύγχρονο Μεγάλο Αδελφό.

  75. Γς said

    > αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη γενικότητα/φοβία

    Αλλά και κρυφή λαχτάρα του Μήτσου και της Κατίνας, ενίοτε

  76. Hellegennes Alexandrine said

    Το GNU δεν είναι πυρήνας του Linux. Είναι ξεχωριστά πράγματα. Για την ακρίβεια, το GNU δεν είχε καν σταθερό, λειτουργικό πυρήνα πριν εμφανιστεί το Linux. Ο πυρήνας του Linux είναι το… Linux.

    Όσον αφορά τον Stallman, μπορεί να είναι σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, αλλά έχει κάποιες βίδες λασκαρισμένες.

    Για την ακρίβεια, ο δημιουργός του Linux, Linus Torvalds, τον έχει κράξει στο παρελθόν -τον Stallman- για αυτές του τις απόψεις.

  77. spiral architect said

    @76: … το εκλαΐκευσα. 😳

  78. aerosol said

    Τον Μήτσο και την Κατίνα δεν χρειάζεται να τους παρακολουθήσει κανείς. Απλά θα τους ψάξει όταν θελήσει και δεν θα τους δώσει εργασία επειδή δεν έχουν την «κατάλληλη» θρησκεία, πολιτική ή σεξουαλική προτίμηση -ή αν απλώς γράψουν στο twitter πως ήπιαν μια μπύρα παραπάνω στο πάρτυ του κουνιάδου τους ή πως τους απασχολεί ένα απλό πρόβλημα υγείας. Πράγμα που δεν θα μάθαινε κανείς το 1910 ούτε το 1970, γι αυτό και οι νομοθέτες τρέχουν και δεν φτάνουν το 2013.
    [Απ΄’ την άλλη, είναι ενδιαφέρουσα η πεποίθηση των νομοταγών πολιτών πως αυτοί δεν μπορούν να κριθούν «ύποπτοι» για τίποτα και από κανέναν.]

  79. Hellegennes Alexandrine said

    #78:
    Όπως ξαναέγραψα, ανυπόστατες φοβίες. Μόνο λαλημένοι εργοδότες νοιάζονται για τις πεποιθήσεις και τις προτιμήσεις των εργαζομένων τους, εκτός κι αν θίγουν άμεσα τα συμφέροντα της εταιρείας/οργανισμού.

    Όσο για το τι δεν μάθαινε κανείς το 1970, κάτι φακέλους της αστυνομίας πιστεύω να τους θυμόμαστε όλοι.

  80. Γς said

    Κι αυτό φάρσα είναι;

  81. sarant said

    79: Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε τα ανυπόστατα.

    80: Φάρσα.

  82. Ilias said

    @80: Πάντως παλιότερα υπήρξε μία παρόμοια φάρσα «το σπέρμα κάνει καλό στις γυναίκες». Κάποιοι (μπατίρηδες προφανώς) την έφτιαξαν σε στυλ «ρίχνω άδεια, πιάνω γεμάτα». Πάντως είχε πιάσει. Πολλοί ξεγελάστηκαν και ο μύθος λέει πως πολλές γυναίκες ρωτούσαν για περισσότερες λεπτομέρειες. Παρά την διάψευση, κάποιοι το νομίζουν ακόμα. Ίσως ο παλιός μύθος επανήλθε (κάτι σαν σεξουαλικό λερναίο).

    Υ.Γ http://www.youtube.com/watch?v=e7b08PLcYHs

  83. Lefteris_Sfak said

    Θα διαχώριζα την άντληση προσωπικών δεδομένων που μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης (εργοδότης π.χ.) από το profiling που μπορούν να κάνουν μεγάλες εταιρείες, οργανισμοί και κράτη.

    Το μεγάλο ζήτημα είναι στη δεύτερη περίπτωση.

    Γιατί ο υποψήφιος εργοδότης έχει στη διάθεσή του κάποια μάλλον αποσπασματικά στοιχεία που εμείς αφήσαμε να δημοσιοποιηθούν.

    Από την άλλη οι εταιρείες-μεγαθήρια έχουν τη δυνατότητα να καταρτίσουν πολύ λεπτομερή προφίλ μας. Επειδή έχω δει σε παλιότερες δουλειές μου πώς γίνεται το data mining/database marketing (αν και όχι σε τεχνικό επίπεδο), έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι όλα τα μεγάλα σάιτ δεν κρατούν απλώς καταναλωτικά στοιχεία αλλά και ποιοτικά στοιχεία (ψυχογραφικού τύπου) καθότι αυτό πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης των πληροφοριών που αντλούν από μας και οδηγεί σε πολύ πιο μετρήσιμο αποτέλεσμα (όπερ και ο στόχος).

    Αν όμως μιαν ωραίαν πρωίαν τα επιμέρους προφίλ μου από το google, το youtube, το ebay, το fb κ.ά. συνδυαστούν μεταξύ τους και γίνουν προσβάσιμα στο κράτος κατόπιν μιας εντολής τύπου patriot act, τότε το εκάστοτε κράτος θα έχει στη διάθεσή του ένα πληρέστατο -σε ανατριχιαστικό βαθμό- ψυχογράφημά μου.

    Φυσικά, όλο αυτό δεν γίνεται από ανθρώπους, για να τεθούν λογιστικά ζητήματα. Το καταναλωτικό profiling ξέρουμε ότι ήδη γίνεται αυτόματα και αποτελεσματικά. Με λογισμικό μπορούν να διαχωρίζονται τα προφίλ σε κατηγορίες με βάση σκορ (με scoring engines, όπως γίνεται στο μάρκετινγκ με rfm scoring).

    Από εκεί και πέρα αρκεί να ενεργοποιηθούν κάποια triggers σε επίπεδο λογισμικού για να ασχοληθεί περαιτέρω μαζί σου το σύστημα. Αν το σκορ σου χτυπάει κόκκινα (γιατί προχτές έβαλες στο γούγλε «πώς να φτιάξω αυτοσχέδια ατομική βόμβα» ή κάτι αντίστοιχο) τότε μπορεί να ασχοληθούν μαζί σου και φυσικά πρόσωπα.

    Πιστεύω ότι όλο αυτό γίνεται ήδη. Δεν ξέρω σε ποια κλίμακα ούτε έχω καμία απόδειξη επ’ αυτού, πέρα από την απλή παρατήρηση ότι στην ιστορία οι εξουσίες, όποτε είχαν μια δυνατότητα, την αξιοποίησαν, γιατί οι εξουσίες είναι εγγενώς ανασφαλείς οντότητες. Όποτε δουν άδειο χωράφι το κατουράνε για να το κατοχυρώσουν. Για αυτό (και για άλλους λόγους) οι εξουσίες οδηγούν πάντοτε την κούρσα της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Ας δούμε φερειπείν όλες τις τεχνολογίες που αναπτύσσει πρώτα ο στρατός, και αργότερα φτάσουν σε επίπεδο καταναλωτή.

    Θα έλεγα τέλος ότι ο θετικισμός δεν μπορεί να προκύπτει από σκέτη βούληση, διαφορετικά κινδυνεύει να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

  84. Hellegennes Alexandrine said

    Αυτού του είδους η αξιολόγηση προσωπικότητας είναι ρηχή, αποσπασματική και εντελώς αναξιόπιστη και το ξέρουν καλά όσοι ασχολούνται με άντληση δεδομένων. Π.χ., το YouTube μού προτείνει βίντεο με βάση το ιστορικό μου, που μού είναι κατά 99.999% εντελώς αδιάφορα. Αυτό οφείλεται στο ότι η υπηρεσία αδυνατεί να καταγράψει πόσο από το βίντεο είδα, πόσο με ενδιέφερε, αν βρέθηκα εκεί τυχαία, από περιέργεια ή από ενδιαφέρον ή ακόμα κι αν ήμουν όντως εγώ που το είδε και όχι κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί τον λογαριασμό μου (υπάρχουν 3-4 άτομα γιατί μπαίνω κι από υπολογιστές που δεν είναι δικοί μου και αυτοί δεν έχουν δικούς τους λογαριασμούς στο YouTube). Κοινώς το profiling μου είναι εντελώς άκυρο. Και η Google άλλωστε δεν ξέρει τίποτα για μένα παρά μπαρμπούτσαλα. Π.χ. θεωρεί, βάσει των στατιστικών μου ότι είμαι 65 χρονών και με ενδιαφέρει η ενοικίαση αυτοκινήτων και η κηπουρική. Δηλαδή από την πόλη έρχομαι…

  85. Ιστοριοδιφης said

    [Aφαιρέθηκε σπόντα για άλλο ιστολόγιο. Εδώ φιλοξενούνται μόνο οι δικοί μας καβγάδες – Ν.Σ.]

    79: Συμφωνώ πως καμία μεγάλη εταιρία δεν θα ασχοληθεί μαζί σου ή μαζί μου ατομικά. Αυτό το χαρίζουν σε Κρατικές μηχανές ως επιλογή διαλεύκανσης εγκλήματος. Δηλ. Πρώτα κακούργημα (παίζεται να κατέβει σκαλί), μετά κάμερες περιοχής, κατόπιν τι έγραφε στο internet και ύστερα οι φίλοι και οι γνωστοί του

    Γενικά όμως και εσύ και εγώ γινόμαστε δεδομένα καταναλωτικών συνηθειών ή πολιτικών / ιδεολογικών απόψεων – εδώ είναι το επικίνδυνο – για περαιτέρω αξιοποίηση.
    ΠΧ έχουν γίνει γκουρού και δημιουργοί νέων αγορών οι μαρκετίστες με τόσα καταναλωτικά δεδομένα που αγοράζουν από την Google.
    ΠΧ η κατάλληλη διοχέτευση ειδήσεων ώστε να πυροδοτήσουν κατάλληλα ένα πολιτικό / κοινωνικό κλίμα που έχει καταγραφεί ήδη;

    Ξέρεις τώρα μιλάω για εμάς τις αντιμνημονιακές κοπέλες που διαβάζουμε συνέχεια Άρη Χατζηστεφάνου και κολλάμε τρεις ώρες στην σελίδα με το katastroika ή perestroika;

  86. sarant said

    Ιστοριοδίφη, να με συμπαθάς, αλλά έσβησα τις σπόντες για το άλλο ιστολόγιο: το έχω αρχή να μην μεταφέρω εδώ ξένους καβγάδες.

  87. Ιστοριοδιφης said

    85: Δεκτό το quoted και σεβαστό.
    Να παραμείνω «υπό έγκριση σχολιασμού» εφόσον είμαι εμφανέστατα «ψευδεπίγραφος» σχολιαστής πίσω από proxy που μόνον ο Αμερικάνος βλέπει στοιχεία.
    Δεν γνώριζα πως σύνδεσμοι και αναφορές σε άλλα blogs, sites, πηγές απαγορεύονται… 🙂
    Για τον καυγά θέλεις δύο τουλάχιστον αντιμαχόμενες πλευρές και γω τις μέτρησα στο δικό του χώρο με εσένα από την μια και τους άλλους απ την άλλη.
    Δεν παίρνω μέρος σε κανένα καυγά λοιπόν.

  88. sarant said

    Δεν είσαι υπό έγκριση σχολιασμού. Κάθε πρώτο σχόλιο ενός σχολιαστή το πιάνει το σύστημα. Προφανώς, σήμερα έδωσες άλλο μέιλ απ’ ό,τι χτες κι έτσι θεωρήθηκες νέος.

  89. Ιστοριοδιφης said

    Μπα το κεφαλαίο γράμμα στο όνομα είναι. Μα τι κρατάνε και ταυτοποιούνε πια;
    Είχα βάλει το μικρό γιώτα χθες. Η WP το ανεβάζει αυτόματα αλλά το κρατάει ως ID…

  90. Hellegennes Alexandrine said

    Είδες πόσο καλά σε ταυτοποιεί το σύστημα;

  91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    90. Τί καλά που σε ελέγχει ! 🙂 Για την ταυτοποίηση έχει όλο το χρόνο

  92. 5: Oι συμβουλες του Αρχιτέκτονα είναι σωστές αλλά υπερβολικές!
    Μην κάτσετε και τις δοκιμάσετε όλες, αλλά μερικές έστω απο αυτές χρειάζονται.

  93. Hellegennes Alexandrine said

    Έχω κι εγώ μια συμβουλή για τους γκουγκλοφοβικούς. Αν δεν το γνωρίζετε η Google κρατάει διάφορα πράγματα εάν έχετε λογαριασμό (gmail, google+, YouTube)*. Ανάμεσα σ’ αυτά που κρατάει είναι και ό,τι αναζητήσεις έχετε κάνει μέσω Google -εννοείται όσο ήσασταν συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας. Η Google προς το παρόν δίνει δυνατότητα απενεργοποίησης αυτής της λειτουργίας καθώς και διαγραφής όλου σας του ιστορικού, μέσω Dashboard. Απλά πηγαίνετε στο Google Dashboard και απενεργοποιήστε το Web History (είναι τελευταία ή προτελευταία επιλογή του Dashboard).

    * http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11899-%CE%A4%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-Google-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82

  94. spiral architect said

    @92: Ναι Ανδρέα. μερικές ίσως να είναι υπερβολικές, αλλά μην ξεχνάς ότι επειδή υπάρχει μια σχετική άγνοια για τα τεκταινόμενα στο διαδίκτυο (δεν μπορούμε δα να τα γνωρίζουμε κι όλα) πολλοί πατούν τη μπανανόφλουδα πληρώνοντας την ακριβά.
    Γι’ αυτό καλό είναι, τις γνώσεις και την εμπειρία μας να τις μοιραζόμαστε

  95. skol said

    Μέχρι τώρα πάντως έχει φανεί πως το δίκτυο και τα δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανατρεπτικά(Wikileaks, Αραβική Άνοιξη). Στην Αίγυπτο π.χ. πρόπερσι, προτίμησαν να το κλείσουν το ίντερνετ παρά να βάλουν πράκτορες να το παρακολουθούν.
    Από το άρθρο του Ρ μου άρεσε το συνωμοσιολογικό, ότι δηλαδή ακόμα και οι διαρροές δεν έγιναν τυχαία αλλά κρύβονται από πίσω διάφορες σκοπιμότητες και συμφέροντα μονοπωλίων κλπ.

  96. Ένα σατιρικό ιστολόγιο σε τοπικό επίπεδο ήμασταν και εμείς ( http://spartipress.wordpress.com/ ).

    Η τελευταία μας «είδηση» δημοσιεύθηκε την ημέρα που έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ και σκοπό είχε να σατιρίσει το αντιδημοκρατικό κλείσιμο της Δημόσιας ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και μάλιστα με παράλογες προφάσεις. Έτσι δημοσιεύσαμε ότι «ο υπουργός κλείνει το νοσοκομείο επειδή θέλει να θέσει τέρμα «στους νερωμένους καφέδες στο κυλικείο και το παράνομο παρκιν των επισκεπτών»»

    Η «είδηση» έγινε πιστευτή και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Το ιστολόγιο εκείνη την ημέρα είχε πάνω από 5.000 επισκέψεις. Μάλλον κανείς δεν έδινε σημασία στο ότι ήμασταν δηλωμένα σατιρικό site (το αναφέραμε ξεκάθαρα στην αρχική σελίδα) και μάλλον κανείς δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει πέρα από την επικεφαλίδα. Κατά συνέπεια δυστυχώς προκλήθηκε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία που προκάλεσε μέχρι και ανακοίνωση του Διευθυντή του Νοσοκομείου (http://www.notospress.gr/article.php?id=12192)!

    Έτσι τερματίσαμε τη λειτουργία μας μετά από μια σχετική ανακοίνωση. Τα παλιότερα δημοσιεύματα φυσικά παραμένουν και μπορείτε να τα διαβάσετε και να μας πείτε μια γνώμη (έτσι για ιστορικούς λόγους).

  97. spiral architect said

    @96: […] Έτσι τερματίσαμε τη λειτουργία μας μετά από μια σχετική ανακοίνωση. […]

    Κακώς φίλοι μου!
    Πριν 4 χρόνια παραθέριζα στο πατρικό σπίτι ενός φίλου έξω απ’ το Γύθειο. Τα πρωινά κατέβαινα στο Γύθειο για να πιω τον καφέ μου στο «Τουριστικό». Η πόλη ήταν τίγκα στο σκουπίδι, αλλά παρ’ όλα αυτά την ίδια ώρα κάποιοι τοπικοί Γκρούεζες έτρεχαν να υποδεχθούν δήμαρχο δήμου του Λεκανοπεδίου καταγόμενο από το Γύθειο. 😯
    Από τη μια τους έχουν σίγουρους, από την άλλη τους δουλεύουν κανονικά, αλλά οι ευαισθησίες για το «κλείσιμο του νοσοκομείου της Σπάρτης» σε μια χοντροκομμένη (για μένα) φάρσα σας, δεν παύουν να είναι ευαισθησίες. 😉

  98. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Όλες αυτές οι συμβουλές σε προστατεύουν μόνο έναντι κοινών ιών, είναι συνήθως περιττές αν έχεις ένα δυνατό τοίχο προστασίας και ένα συνήθη άντιβάιρους. Εκτός να ανήκεις στη ειδική κατηγορία και κεντρίσεις την περιέργεια των ιρανών και κινέζων χάκερς, τότε πάμε για άλλα. Το γκούγκλ και όλοι οι πορνογράφοι συλλέγουν τις πληροφορίες από την ip-address. Ανταλλάσσουν αυτές τις πληροφορίες, τις διασταυρώνουν, τις μεταπωλούν. Όσοι λοιπών έχουν εμμονές με την ανωνυμία, υπάρχει μόνο μια λύση. Απόκρυψη της διεύθυνσης και μασκάρεμα. Αυτοί ας καταφύγουν στο δίκτυο τορ και το πάμφθηνο ράπσμπερρυ. Κάπως κατά 90% είσαι ανώνυμος. Όχι βέβαια από το πρισμ ή τους κινέζους. Διαφορετικά, ανωνυμία στο ιντερνέτ δεν υπάρχει.

  99. Hellegennes Alexandrine said

    Ανωνυμία τυπικά υπάρχει. Η ip δεν ταυτοποιεί πρόσωπα.

  100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ανωνυμία;Εννοείται,τυπικά! Προστατεύεται το απόρρητο των επικοινωνιών κλπ.(Τρία καντάρια σαρκασμός εδώ).

  101. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Ταυτοποίηση. Αν λέγεσαι Πέτρος και το επίθετο. Αν ξέρεις την ιπ, ένα απλό whois δίνει στίγμα σε ποια συνοικία μένεις. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι. Σε τελική ανάλυση, τσιμπάς το καφάο. Αριθμός τηλεφώνου, οδός τάδε. Όλα αυτά να αξίζεις το κόπο τους.

  102. Hellegennes Alexandrine said

    Ούτε καν η οδός, που δεν μπορείς να την μάθεις, ταυτοποιεί άτομο.

  103. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Εξαρτάτε τι εννοείς με ταυτοποίηση. Η μια πληροφορία με την άλλη διασταυρώνετε και μηδενίζονται οι πιθανότητες λάθους. Πόσα τηλέφωνα να υπάρχουν που να πληρούν τα χαρακτηριστικά. Πριν λίγους μήνες δεν ακούστηκε ότι εκλάπησαν δισκέτες από ένα υπουργείο με στοιχεία για εκατομμύρια έλληνες. Όλες αυτές οι εταιρίες 11880, 11821 που ξεφύτρωσαν από το πουθενά από πού έχουν τις πληροφορίες τους. Εκλάπησαν από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αν και κάποιοι λένε ότι τις αγοράσανε. Είσαι βέβαιος ότι με την ίδια μέθοδο δεν μάθανε και την ιπ σε συσχέτιση με τον αριθμό τηλεφώνου σου? Η οδός και το επώνυμο λίγο τους ενδιαφέρει, αν και δεν υπάρχει καμιά δυσκολία να την μάθουν. Απλά θα πληρώσουν κάτι παραπάνω. Δεν θα σου κάνουν εθιμοτυπική επίσκεψη, εμπόρευμα να πουλήσουν θέλουν. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρυσωρυχείο και τις αγοράζει η citi bank (παράδειγμα) να σου πωλήσει την βίζα. Το θέμα είναι κατά πόσο η πολιτεία ενδιαφέρετε να προστατέψει τον πολίτη και να θέσει περιορισμό σε αυτό το παρεμπόριο.

  104. Hellegennes Alexandrine said

    Τις τηλεφωνικές πληροφορίες μπορείς να τις βρεις και μόνος σου σε οποιονδήποτε τηλεφωνικό κατάλογο. Δεν χρειάζεται να τις κλέψει κανείς. Και φυσικά υπάρχουν μόνο αν η συσκευή σου δεν είναι δηλωμένη ως απόρρητη. Η IP δεν έχει σχέση με κανέναν αριθμό τηλεφώνου.

  105. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Αμπα, και με τι έχει σχέση. Εσύ πως μπαίνεις στο ιντερνέτ, από δορυφόρο? Ακόμα και έτσι, για να σου δώσει ιπ, πρέπει να τους δόσεις όλα τα στοιχεία ταυτότητας.

  106. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Κάποτε είχα λάβει ένα διαφημιστικό από την σίτι. Από τις λεπτομέρειες φάνηκε, τι διεύθυνση μου μόνο από την εθνική ασφαλιστική μπορούσαν να έχουν.

  107. Hellegennes Alexandrine said

    Η IP είναι 100% ξεχωριστό πράγμα. Τηλέφωνο δεν έχω αλλάξει ποτέ, IP έχω αλλάξει 25,000 φορές. Το δεύτερο που λες είναι τελείως άκυρο. Εκτός από την περίπτωση μια μόνιμη σύνδεση να μην είναι στο όνομά σου ή να παίρνεις Ίντερνετ από LAN, υπάρχουν και ελεύθεροι ISP. Και φυσικά η IP σου δεν είναι μοναδική, εκτός κι αν είναι στατική. Σε κάθε περίπτωση, το πολύ που μπορεί να συμβαίνει είναι να είσαι ο κάτοχος μιας στατικής IP, οπότε και φαίνονται τα στοιχεία σου. Τα οποία στοιχεία βέβαια είναι απόρρητα, όσο και όλα τα προσωπικά σου έγγραφα που χορηγεί το κράτος αποκλειστικά σε σένα.

  108. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Η μόνη περίπτωση το ιπ να μη έχει δικά σου στοιχεία (τηλέφωνο κτλ), είναι όταν κλέβεις από το ακλείδωτο wifi του γείτονα, τουρίστας σε ξενοδοχείο, σε δημοτικό πάρκο με ελεύθερο wifi. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, με διασταύρωση πληροφοριών περιορίζετε το περιθώριο λάθους σε μερικές εκατοντάδες άτομα, οπότε ακόμα και το τορ κατ΄ ουσία δεν σε καλύπτει, αφού προδίδεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Εκτός από τα τεχνικά μέσα κάλυψης, πρέπει να είσαι και άσσος στις μεταμφιέσεις.
    Στις τιμές που έχουν πέσει, όλοι σχεδόν έχουν στατικό ιπ. Α ναι, υπάρχουν και τα ιντερνετκαφενεία. Και πάλι, διασταύρωση και ανταλλαγή πληροφοριών κτλ.

  109. Hellegennes Alexandrine said

    Αυτή είναι η μόνη περίπτωση κατ’ εσέ; Οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

    1. δεν μπαίνεις από σύνδεση στο όνομά σου = 60% των χρηστών (δεν είσαι ο ιδιοκτήτης της γραμμής). Για παράδειγμα, εγώ σ’ αυτό το ιστολόγιο έχω γράψει κατά καιρούς από τουλάχιστον 10 διαφορετικές συνδέσεις, καμμία εκ των οποίων δεν είναι στο δικό μου όνομα. Φαντάζομαι αυτό μπορεί να σ’το πιστοποιήσει κι ο Νικοκύρης.
    2. δεν μπαίνεις από πληρωμένη σύνδεση = 30% των χρηστών (κοινόχρηστο wifi, δωρέαν ISP)
    3. δεν μπαίνεις από την δική σου σύνδεση (συνδέεσαι σε LAN είτε νόμιμα είτε παράνομα)

    Κι αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου έχεις στατική IP, αλλιώς την ίδια IP έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφοροι χρήστες. Στατική IP ελάχιστοι χρήστες επιλέγουν, γιατί είναι έξτρα χρέωση και δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο (και οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι είναι).

  110. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Ευτυχώς που δεν είναι τα πράματα έτσι όπως τα περιγράφεις, διαφορετικά όλος ο θαυμαστός κόσμος του Ιντερνέτ θα ήταν γεμάτος μόνο από κακοποιά στοιχεία και κανείς δεν θα εμπιστευόταν. Ευτυχώς, γι κάθε κουτοπονηριά και υπάρχει και το αντίδοτο. Ένα ορθογραφικό λάθος, μια προσφιλή σου φράση, μια περίεργη σύνταξη και ένα ρήμα που κολλάς στο τέλος της πρότασης και θεωρείς ότι είναι άριστη ποιητική έκφραση, και αμέσως προδόθηκες ότι ανήκεις στα 650 άτομα που το κάνουν αυτό. Και όσο αφήνεις τα αποτυπώματα σου στο διαδίκτυο, τόσο στενεύει ο κύκλος των υπόπτων. Όπως στην πραγματική ζωή, έτσι και στην εικονική δεν υπάρχουν δυο άτομα με τα ίδια (δακτυλικά) διαδικτυακά αποτυπώματα. Όπως εξήγησα πιο πάνω, σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ούτε την οδό σου, ούτε το επώνυμο σου. Αν πάλι ενδιαφερθούν, τίποτα δεν θα τους σταθεί εμπόδιο.

  111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    110 > Αν πάλι ενδιαφερθούν, τίποτα δεν θα τους σταθεί εμπόδιο. :
    Εμείς, (οι ασήμαντοι για ρόλους δίπλα στους κυρίαρχους) έχουμε κοινά χαρακτηριστικά έναντι του συστήματός τους : καταναλωτές, ψηφοφόροι, παπαγαλάκια των πληροφοριών τους. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι όλοι μας (με το σύνολο ή μέρος των στοιχείων μας) ήδη αποτελούμε μονάδες σε κάποιες από τις μετρήσεις, τις στατιστικές, τους μέσους όρους, τα «προσδόκιμα», τα … τα … τους. Πώς αλλιώς; Θέλω να πω, ενδιαφέρονται προ πολλού για όλους στο γενικό πλαίσιο.Στο ειδικότερο, ο θεός να μας φυλάει: π.χ. Ιδιωτική Τράπεζα είπε προ ημερών σε εγγυητή ενός μικροδανειστή ότι δηλώνει στο Ε9 αγροτεμάχιο στη Ρόδο (ο εγγυητής), άρα ψευδώς ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ακίνητη περιουσία! Με λίγα λόγια η κάθε Τράπεζα έχει πρόσβαση (αναιτίως) στα στοιχεία που δηλώνουμε στην εφορεία . Αυτά για αρχή.

  112. Hellegennes Alexandrine said

    Αυτά τα ανακαλύπτει κανείς μόνο αν κάνει έρευνα για το συγκεκριμένο άτομο που τον ενδιαφέρει, όχι γενικά κι αόριστα. Θέλει αστυνομική έρευνα για να τα ανακαλύψεις αυτά και πάλι δεν στοιχειοθετείς κατηγορητήριο με τόσο αόριστα στοιχεία που μπορεί να πλαστογραφήσει ο καθένας, άλλωστε. Ο λόγος που ο «θαυμαστός κόσμος του Ίντερνετ» δεν είναι γεμάτος από κακοποιά στοιχεία είναι ότι ο πραγματικός κόσμος δεν είναι γεμάτος από κακοποιά στοιχεία. Εκτός κι αν νομίζεις ότι η δυνατότητα της ανωνυμίας μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε κακοποιό στοιχείο.

    «σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ούτε την οδό σου, ούτε το επώνυμο σου. Αν πάλι ενδιαφερθούν, τίποτα δεν θα τους σταθεί εμπόδιο.»

    Ναι, αρκεί να ανοίξουν έναν τηλεφωνικό κατάλογο.

  113. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Τέλος πάντων. Πάντα είχα την απορία, μετά την έκρηξη των dotcom, πως βγάζουν όλες αυτές οι εταιρίες όχι μόνο τα έξοδα τους, αλλά έχουν τόσο γιγαντωθεί να σε τρομάζει. Εξαρχής όταν στήθηκε το ιντερνετ, στήθηκε με βάση της «τζάμπα κουλτούρας». Τα πάντα προσφέρονται δωρεάν, και όσοι επιχείρησαν να χρεώσουν την είδηση ή το φόρουμ και το μπλογκ, σύντομα άλλαξαν στρατηγική για να μην χρεοκοπήσουν. Η απάντηση βρίσκεται στο σχόλιο #111.

  114. Hellegennes Alexandrine said

    Πολύ λίγες εταιρείες έμειναν μετά το σκάσιμο της φούσκας. Η google βγάζει λεφτά από διαφημίσεις, το YouTube μέχρι πρότινος ήταν μια άκρως ζημιογόνα υπηρεσία. Οι διαφημίσεις που προβάλλονται δεν είναι προσωπικές, είναι γενικές. Άρα δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι αξιοποιείται κάποιο δεδομένο για όλα αυτά.

  115. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Ίσως, αλλά. Ειδικά για την γκούγκλ, η επιτυχία της βρίσκετε στο γεγονός ότι έχει προσαρμόσει την πληροφορία / διαφήμιση στο ειδικό ιστορικό, γούστο και ενδιαφέρον του καθενός. Αν εγώ πληκτρολογήσω ένα οποιοδήποτε λήμμα χ και εσύ το ίδιο, δεν θα βγάλει τα ίδια αποτελέσματα, εκτός αν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία ατόμων. Αυτό βέβαια βολεύει και τους δυο μας, δηλαδή την γκούγκλ και εμένα, οπότε όλοι κερδισμένοι και οι πάντες χαμένοι. Πιο συγκεκριμένα, ένας φίλος μου έκανε μια επιχείρηση και η γκούγκλ τον έβγαζε στην σελίδα 50. έπρεπε να τους πληρώσει κοντά στις 50 χιλιάδες για να φανεί στην πρώτη σελίδα. Αν αυτά θα αποσβεστούν, ο χρόνος θα δείξει.

  116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    115. >έπρεπε να τους πληρώσει κοντά στις 50 χιλιάδες για να φανεί στην πρώτη σελίδα.
    Πωπω, μου λύσατε μια διαμάχη όπου οι ιντερνετάκηδες του σπιτιού, ισχυρίζονταν ότι , το τί βγαίνει στην πρώτη σελίδα του γκουγκλ, είναι αποτέλεσμα (χονδρικά), ενός αλγόριθμου που έχει η εταιρεία με βάση τη ζήτηση, την επικαιρότητα και δε θυμάμαι τί άλλα, ενώ ισχύει το αρχαίο: ‘αμα πλερώνεις, είσαι πρώτο τραπέζι πίστα.»Το χτίζεις το μαγαζί δηλαδή» που έλεγε και ο Κλυν (αυτός ήταν νομίζω) 🙂

  117. Dimitris said

    116
    Μην μπερδεύεις την πληρωμένη διαφήμιση για να βγαίνεις στην πρώτη σελίδα
    και
    και την κατάταξη των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα

  118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    117, σ αυτό, στην κατάταξη, δε γίνεται παρέμβαση δια πληρωμής; Σ΄ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί αφορά σε μπάρμπα μας ερευνητή (σοβαρό) που του κόλλησε ότι οι «αντίζηλοι» έκαναν κόλπο και το όνομά του τώρα βγαίνει πίσω πίσω και δεν γίνονται άμεσα αναγνώσιμες οι αναρτημένες στον ιστό του επιστημονικές ανακοινώσεις του. Οι γνώστες, τού λένε αυτά περί αλγόριθμου αλλά δεν πείθεται και ανάβουν τα αίματα κάθε φορά που επιμένει ο ξεροκέφαλος θιός.

  119. Hellegennes Alexandrine said

    Η κατάταξη των αποτελεσμάτων δεν έχει να κάνει με πληρωμή στην Google, όπως λέει ο Dimitris, αυτό έχει να κάνει με την διαφήμιση. Η κατάταξη έχει να κάνει με μια σωρεία πραγμάτων, με πρώτο και κύριο την πραγματική κίνηση που έχει ο ιστότοπός σου.

    «Αν εγώ πληκτρολογήσω ένα οποιοδήποτε λήμμα χ και εσύ το ίδιο, δεν θα βγάλει τα ίδια αποτελέσματα»

    Όχι, θα βγάλει τα ίδια, αν έχεις καθαρισμένο το ιστορικό σου, οπότε και δεν θα δίνει προτεραιότητα στο τι έχεις ήδη ψάξει. Ακόμα κι αυτά είναι πράγματα τελείως άσχετα με προσωπικά σου στοιχεία, βασίζεται αποκλειστικά στο τι έχεις ήδη πληκτρολογήσει στην μηχανή αναζήτησης.

  120. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Η επισκεψιμότητα είναι διαφορετική αν είσαι στην πρώτη σελίδα και άλλη αν είσαι στις τελευταίες σελίδες. Και η πληροφορία διαφήμιση είναι. Αν καθιερωθείς ως πρώτο όνομα, τότε έχεις δώρο την δωρεάν διαφήμιση και τα κλικ αρκούν για την πρώτη σελίδα, έως τότε θα πληρώνεις τις διάφορες εταιρίες προώθησης, όπου για την γκούγκλ ισχύει, πρώτα οι δικές της εταιρίες. 50 χιλιάδες πλήρωσε σε διάστημα 3 ετών, όπου με κάθε πληρωμή ανέβαινε τις σελίδες κατακόρυφα και με την διακοπή της συνεργασίας έπεφτε στην αφάνεια της σελίδας 20 και βάλε. Ποιος ψάχνει πέρα από την πέμπτη σελίδα, εκτός αν γνωρίζεις τι ψάχνεις, αλλά τότε προσαρμόζεις την ερώτηση σου ανάλογα. Για το συγκεκριμένο προϊόν στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο άλλες 5 εταιρίες, χωράνε άνετα στην πρώτη σελίδα.

  121. Επειδή ορισμένες αναζητήσεις βγάζουν τον Δύτη στην πρώτη σελίδα, θα ήθελα να δηλώσω επισήμως ότι δεν έχω δώσει ούτε ευρώ στην Γκουγκλ ή οποιονδήποτε μεσάζοντα. :mrgreen:

  122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    121, Δύτη, σπέρνεις δαιμόνια! -Ορίστε, έχει κόλπο, θα πει ο μυστήριός μας !

  123. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    https://www.google.gr/search?q=vialex&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&sclient=psy-ab&q=%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF+%CF%83%CF%85%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82+%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%82&oq=%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF+%CF%83%CF%85%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82+%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%82&gs_l=serp.3..0i22i30l4.16398.18665.2.20131.10.10.0.0.0.0.217.1838.0j9j1.10.0….0…1c.1.19.psy-ab.ylRO8SHEU0M&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.ZWU&fp=565aeedd19069eaa&biw=1088&bih=490

    http://www.vialex.gr/

  124. physicist said

    #121. — Κοίτα να δεις! Έδωσα «δύτης» στο γούγλη και αφενός μου έκανε αυτόματη συμπλήρωση «των νιπτήρων», αφετέρου ακόμα κι όταν την αγνόησα σ’ έβγαλε τρίτο μετά από δύο τετριμμένα πρώτα (εικόνες από δύτες και μετάφραση της λέξης δύτης στα Γερμανικά).

    Κάποιο λάκο έχει η φάβα σε λέω. 😛

  125. Εγώ δεν έδωσα λεφτά –αλλά με το κατιτίς σας μπορώ να μεσολαβήσω κάπου.

  126. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    O λάκος έχει φάβα! Πρώτα το προβάρησες κι ύστερα το καβάτζωσες πονηρέ δύτα!
    Κάτι με πλειστόκαινα και κριτιδικά, αρουβαλίζει ο θείος. Θα του πω, πού πας χωρίς δύτη χριστιανέ μ ;

  127. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Κάποτε είχα ένα μπλογκ, άνευ περιεχομένου και άνευ ουσίας. Το έψαξα και δέχθηκα μια δωρεάν δοκιμή ενός εξαμήνου από μια αμερικάνικη εταιρία. Αυτά τα φρητράιελ που λένε οι προμόσιονς. Ω του θαύματος, πρώτη μούρη πίστα στη σελίδα. Μη ρωτάτε γιατί. Συμβαίνουν αυτά. Τώρα ξανά στην αφάνεια.

  128. physicist said

    Έρευνα στο γούγλη για την έκφραση «δύτης που έχει λάκκο» μου δίνει και πάλι στα νούμερα ένα και δύο: Δύτης των Νιπτήρων.

    Το πράμα είναι φως-φανάρι, πάει σκόλασε.

  129. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις…

  130. voulagx said

    Σιγα τα ωά, ρε Φυσικε! Εγω εδωσα για αναζητηση το «Δυτης των κουρουπων» και μου εμφανιζει φατσα-καρτα «Δυτης των Νιπτηρων»!
    Φως φαναρι, ο Δυτης παρατησε τις κουρουπες και το γυρισε παλι στους νιπτηρες! 🙂

  131. physicist said

    #129. — Κοίτα, δεν τολμώ να κάνω ψάξιμο με «Φυσικός παοκτσής», γιατί έτσι και με βγάλει σε μένα, ή επάγγελμα πρέπει ν’ αλλάξω ή ομάδα.

  132. Νέο Kid Στο Block said

    Eγώ πιστεύω ότι ο Δύτης (ο δικός μας) είναι αθώος ! Αποκλείεται να έχει χρηματίσει (σικ ρε!) τους γκουγκλαίους.
    Ο δικός μου βγάζει πρώτα «Δύτης του Καρτέσιου» και δεύτερον τον ιδικό μας de lavabos. 🙂
    Kαι σιγά να μην έχει πλερώσει φράγκο (κυριολεκτικά «φράγκο»!) τσακιστό ο Ρενέ! 😆

  133. sarant said

    Mωρέ μπράβο ο Δδύτης!

    (το πρώτο Δ σημαίνει, φυσικά, διάσημος).

  134. Hellegennes Alexandrine said

    Το ελληνικό, ανόθευτο google τον βγάζει πρώτο.

  135. spiral architect said

    Παραβιάζοντας ανοικτές θύρες.
    Εντ Σνόουντεν: Κάθε αναλυτής, ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε, κάθε επιλογέας οπουδήποτε. Σε ποια περίπτωση αυτές οι επικοινωνίες θα συλλεχθούν, εξαρτάται από το εύρος των δικτύων του αισθητήρα και τα δικαιώματα που έχει ο συγκεκριμένος αναλυτής. Δεν έχουν όλοι οι αναλυτές τη δυνατότητα να θέσουν στο στόχαστρο τα πάντα. Πάντως εγώ, όταν καθόμουν στο γραφείο μου, είχα σίγουρα το δικαίωμα να υποκλέπτω οποιονδήποτε, από εσένα ή τον λογιστή σου μέχρι έναν ομοσπονδιακό δικαστή και ακόμη και τον πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ) αν είχα το προσωπικό του e-mail.

  136. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Εμένα μου το βγάζει στην ενδέκατη θέση. Μετά ένα σωρό από νεκρούς δύτες και εικόνες, το βικιλεξικό και άλλα. Αλλά το είπαμε, ιστορικό κτλ. Αλλά, μη τα μπερδεύομε. Άλλο αυτό, και άλλο το άλλο. Για γράψτε «οθωμανική ιστορία blog wordpress». Δεν υπάρχει, εκτός αν κάποιος έχει κουράγιο για την 30η σελίδα. Λέω ίσως εκεί, εγώ δεν είχα το κουράγιο να πάω ούτε στην δεύτερη σελίδα.

  137. sarant said

    Εμένα πάλι, απο ξένο γκουγκλ, μου τον βγάζει πρώτο.

  138. spiral architect said

    Η αναζήτηση του γούγλη (και εν πολλοίς των μηχανών αναζήτησης) για το αν σου βγάλει πρώτο το Δύτη, ή τον Σαραντάκο εξαρτάται απ’ την ιστορικότητα αναζήτησης στη συγκεκριμένη ΙΡ.
    Π.χ., απ’ το σπίτι μου μου τον βγάζει πρώτο, ενώ απ’ τη δουλειά μου όπου μπαίνω σπάνια σε μπλογκ με τον γούγλη, (και με dynamic IP) τον βγάζει στη πρώτη σελίδα αναζήτησης μεν, αλλά όχι πρώτο, καθότι εκεί κάνω άλλου είδους αναζητήσεις χρησιμοποιώντας κατά βάση τη WolframAlpha

  139. 136 Πλάκα πλάκα, το έβαλα και βγήκα δεύτερος. Κάποιος πληρώνει για μένα, δεν εξηγείται.

  140. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Άσε την πλάκα, αυτά είναι σοβαρά πράματα. Κάνε σκρηνσοτ και όπερ έδει δείξαι.

  141. spiral architect said

    @139: Για κάνε reset το ρούτερ σου.
    Eίπαμε, εξαρτάται από ποια ΙΡ ψάχνεις. Αν πας στον υπολογιστή του γείτονα, θα βγάλει άλλους παπάδες

  142. Hellegennes Alexandrine said

    Όχι, χωρίς ιστορικό τον βγάζει πρώτο.

  143. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Αφαίρεσε το μπισκοτάκι

  144. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείτε αλλά αυτή τη στιγμή με τα ψαξίματά σας δουλεύετε όλοι για τον Δύτη 🙂

  145. physicist said

    http://now24.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B1%CE%B3/

  146. sarant said

    Aνησυχούν ήδη οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών, τι είναι αυτός ο Δύτης για τον οποίο ψάχνει όλο το γκουγκλ!

  147. Γκουγκλάκιας said

    Ρε παιδιά, εδώ είναι που κάποιος Οθωμανικός (οθωμανολόγος, κάπως έτσι..) πλερώνει για να γκουγκλέρνουμε το όνομά του ,να ούμε;

  148. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Δύτης στον νιπτήρ
    είναι τρανός ανήρ
    Σκιάζει την Εν Ες Έι
    που ψάχνει για Ντι Εν Έι 🙂

  149. sarant said

    147: Όχι, εδώ πληρώνουμε μόνο για να γκουγκλίζετε, όχι για να γκουγκλέρνετε 🙂

  150. Hellegennes Alexandrine said

    #143:

    Χωρίς cookies, χωρίς cache, χωρίς google web history, χωρίς λογαριασμό Google. Το είπα και πριν, ανόθευτο Google. Η IP δεν παίζει ρόλο.

    Δεν είναι περίεργο, απλά οι περισσότεροι που αναζητάνε «Δύτης» πηγαίνουν στο blog του Δύτη. Επίσης έχει 4αρι pagerank και πολλές συσχετίσεις με το παρόν ιστολόγιο, που επίσης είναι πολύ ψηλά.

  151. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Μα το ιστορικό δεν βρίσκετε στο δικό σου κομπιούτερ, αλλά στο κέντρο του γκούγκλ. Δεν μπορείς να επέμβεις. Το κούκι βοηθά την αναζήτηση αφού προσδιορίσει που ανήκεις. Τώρα βέβαια μετά από αυτό το ψάξιμο έχει βραχυκυκλώσει το κέντρο τους και μου δίνει τον δύτη ως τρίτη επιλογή. Προηγουμένως ήταν ενδέκατη. Ενώ δεν έχω πάει εκεί, αλλά αφού είμαι από Ελλάδα κτλ και τόσος κόσμος ψάχνει το ίδιο, δεν μπορεί, αυτός είναι το ζητούμενο. Όταν ηρεμίσουν τα πράματα, μετά από ένα μήνα, κάνε την ίδια αναζήτηση, αφού προηγουμένως δεν πατήσεις εκεί. Αμφιβάλω αν βγει στην πρώτη σελίδα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι πρώτος στην σειρά.

  152. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Α ναι, και κάτι άλλο. Επίσης να απέχεις από εδώ ή οπουδήποτε αλλού που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το ζητούμενο. Ο μεγάλος αδελφός αντλεί και από εδώ τις πληροφορίες του για σένα.

  153. Hellegennes Alexandrine said

    #151:
    Το ιστορικό βρίσκεται στον υπολογιστή σου, αν ΔΕΝ έχεις λογαριασμό Google. Αν έχεις λογαριασμό Google, το είπα νομίζω τουλάχιστον τρεις φορές, το ιστορικό μπορείς να το διαγράψεις, ακόμα και να το απενεργοποιήσεις τελείως, από το Dashboard. Και της γειτόνισσας ο υπολογιστής τα ίδια αποτελέσματα δίνει.

    Τώρα, ο μεγάλος αδελφός ας αντλήσει ό,τι θέλει, δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο μου που να έχω κρυφό. Διαθέσιμα ελεύθερα, στο Ίντερεντ, βρίσκονται και το ονοματεπώνυμό μου και φωτογραφίες μου και η διεύθυνσή μου, το επάγγελμά μου, το email μου, η ηλικία μου, τα γενέθλιά μου και ένα μάτσο άλλες πληροφορίες που δεν με ενδιαφέρει να είναι κρυφές. Και δεν εννοώ ότι όλα αυτά είναι διαθέσιμα μέσω FB, αν και πολλά βρίσκονται κι εκεί (δεν θυμάμαι αν τα έχω σε δημόσια προβολή και βαριέμαι να κοιτάξω).

  154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    153 >ένα μάτσο πληροφορίες που δεν με ενδιαφέρει να είναι κρυφές..
    Ακούγεται πολύ συχνά πια ως άποψη «δεν έχω τίποτα να κρύψω», «δε με νοιάζει να το ξέρουν όλοι» ,»δεν τόχω κρυφό» κλπ και προβάλλεται ως η στάση τίμιου, νομοταγούς, «καθαρού», πολίτη. Νομίζω όμως, ότι απλώς είναι το απότοκο της «τηλεοπτικοειδούς» ζωής τού «όλα στη φόρα». Η ατομικότητα, η λεγόμενη προσωπική ζωή που χαρακτηρίζει την ανθρώπων κοινωνία(και πάντα διαφυλάσσεται και προστατεύεται), καταλύεται αθόρυβα και με τη θέλησή μας τελικά και μένουμε ,σιγά-σιγά και ύπουλα , φτερά στον άνεμο «ως να μάς γίνει σα μια ξένη περιττή» -η ζωή μας – που λέει και ο Αλεξανδρινός.
    Πήρα μόνο αφορμή από τη φράση σας και διατύπωσα μια σκέψη.Μην εκληφθεί ως αντίλογος.Είμαστε μεγάλοι όλοι για να δασκαλεύουμε ή να δασκαλευόμαστε.Παραθέτουμε λόγους και σκέψεις μόνο.Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμέ.

  155. Hellegennes Alexandrine said

    Εγώ δεν βάζω θέμα τιμιότητας στο τραπέζι. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τα προσωπικά του δεδομένα καταπώς νομίζει και έχει δικαίωμα στο να διατηρούνται αυστηρά προσωπικά, μέχρι τα όρια που θέτει ο ίδιος.

    Ξεκαθαρίζω απλά ότι δεν συμφωνώ με το «γιατί να με πειράζει η επιπλέον αστυνόμευση αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω;». Διαφωνώ κάθετα με αυτό, εγώ το κάνω από προσωπική μου επιλογή κι έτσι ακριβώς θέλω να παραμείνει.

Σχολιάστε