Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καβαφικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Οκτωβρίου, 2013


Καβαφικά τα σημερινά μεζεδάκια, επειδή τις προάλλες είχαμε στη μπλογκόσφαιρα τη φασαρία με τους στίχους του Καβάφη πάνω σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Μάλιστα, όταν είδα τα επιχειρήματα ορισμένων υποστηρικτών του εγχειρήματος, ότι με τους τεμαχισμένους στίχους παρακινείται το κοινό να τρέξει στα βιβλιοπωλεία και να αγοράσει τα ποιήματα του Καβάφη, σκέφτηκα προς στιγμήν να αλλάξω τον τίτλο σε «βαφικά μεζεδάκια», ώστε να σας παρακινήσω διά του τεμαχισμού, αλλά τελικά δεν το έκανα. (Θυμίζω ότι ως Κ. Βάφης είχε υπογράψει μιαν έξοχη καβαφική παρωδία ο Ν. Καρβούνης).

Η ιστορία με τον ψιλοκομμένο Καβάφη πάντως έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί το λαϊκό χιούμορ, με έξοχες φοτοσοπιές που όλοι θα είδατε (εδώ ένα δείγμα, αν και δεν είναι όλες εξίσου πετυχημένες). Έσπευσαν βέβαια κάποιοι να χαρακτηρίσουν «ασέλγεια» την αντίδραση της μπλογκόσφαιρας, πράγμα που το βρίσκω τερατώδες. Πάντως, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση είχαν τουλάχιστον την εντιμότητα να παραδεχτούν το λάθος τους με τον στίχο «είν’ επικίνδυνο πράγμα η βία» και (όπως υποσχέθηκαν) να τον συμπληρώσουν ώστε να μη φαλκιδεύεται το νόημα του ποιητή.

Για το ιστολόγιο πάντως, το άρθρο που έγραψα προχτές αναδημοσιεύτηκε αρκετά, με αποτέλεσμα η Πέμπτη που μας πέρασε να σπάσει το ρεκόρ επισκέψεων του ιστολογίου μέσα σε μια μέρα, με πάνω από 20.000 επισκέψεις. Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από τον Απρίλιο του 2012, τότε με την Κατερίνα Μουτσάτσου που δεν ήταν Χελίν, με 18900 επισκέψεις. Προτιμώ το ρεκόρ να το έχει ο Καβάφης, αν και, σε βάθος χρόνου, άλλα είναι τα άρθρα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τους περισσότερους επισκέπτες, εκείνα που έχουν σταθερή ροή επισκεπτών όλο τον χρόνο (με πρώτο το άρθρο για τα στιχάκια του στρατού).

Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τις περιαυτομπλογκίες και ας περάσουμε στα μεζεδάκια.

* Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δικαιώθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα» τα εξής:

Ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στις 22 Δεκεμβρίου του 2008, καταλόγισε στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, με απόφαση που εκδόθηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 80.000 είναι άμεσα καταβλητέα.

Αν κυριολεκτεί η είδηση, μαύρη δικαίωση είναι για την Κούνεβα, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εργοδότρια εταιρεία πρέπει να εισπράξει αυτό το μεγάλο ποσόν. Ευτυχώς όμως, απλώς ο δημοσιογράφος δεν ξέρει τι σημαίνει «επιδικάζω». Όταν το δικαστήριο μας επιδικάζει ένα ποσό, αναγνωρίζει ως βάσιμη την απαίτησή μας και αποφαίνεται ότι πρέπει να το πάρουμε (από τον αντίδικό μας συνήθως). Για την περίπτωση της εταιρείας που καταδικάστηκε να πληρώσει, το σωστό ρήμα είναι «καταλογίζω». Την ίδια είδηση, με το λάθος ρήμα, την είχαν και τα Νέα (και το είχε επισημάνει στη Λεξιλογία η φίλη Αλεξάνδρα) αλλά μετά το διόρθωσαν.

* Για να μη λένε μερικοί ότι κρύβω τα λάθη των πολιτικών ή των ιστοτόπων που συμπαθώ, ιδού ένα μεγαλούτσικο μαργαριτάρι από το left.gr, σε άρθρο για τις διαμαρτυρίες στον Καναδά ενάντια στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (κρατήστε και τον νεολογισμό, αντιστοιχεί στο hydraulic fracturing ή fracking όπως είναι το χαϊδευτικό του):

H βασιλική αστυνομία βουνού του Καναδά (RCMP) λειτουργώντας ως υπηρεσία ασφαλείας της εταιρείας (σας θυμίζει κάτι), συνέλαβε 40 διαδηλωτές για παραβίαση του νόμου περί όπλων….

Αστυνομία βουνού; Από πού κι ως πού; Μη φοβάστε, οι (καναδοί) αστυνομικοί δεν πήραν τα βουνά, τούς έστειλε εκεί ο μεταφραστής του ιστοτόπου, που είδε το Royal Canadian Mounted Police και μπέρδεψε το mounted με το mountain. Έφιππη είναι η αστυνομία, παιδιά!

* Κι αν απορείτε από πού κι ως πού «βασιλική αστυνομία» στον Καναδά, τυπικά ο Καναδάς είναι συνταγματική μοναρχία, με ανώτατο άρχοντα την Ελισάβετ της Αγγλίας.

* Το κρούσμα γενικομανίας της εβδομάδας, από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτοπουλο: …προσπάθησε να απεκδυθεί των ευθυνών του για την προβολή της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν.

Και βέβαια, η γενική μπορεί να φαντάζει επίσημη και φιγουράτη, να προσδίδει στο κείμενο την πατίνα του ένδοξου παρελθόντος, να φέρνει λίγο στο αρχαιοελληνικό ή έστω στο βυζαντινό, όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι κανείς αρχαιοέλληνας ή έστω βυζαντινός δεν σύνταξε το ρήμα απεκδύομαι με γενική. Η αρχαιοελληνίζουσα επίχριση είναι τόσο αυθεντική όσο οι χλαμύδες του Μασίστα στις ταινίες που βλέπαμε πιτσιρικάδες (ως πιτσιρικάδες, θα έγραφα αν ακολουθούσα την τελευταία μόδα).

Διότι ο απόστολος Παύλος λέει «απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωπον», ο Ωριγένης γράφει «απεκδυσάμενος τας αρχάς και τας εξουσίας», ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός λέει «απεκδυόμενοι την ασέβειαν», αργότερα ο Πορφυρογέννητος γράφει «απεκδυόμενος τον πόλεμον», δηλαδή υπάρχει μια ιστορία τόσων αιώνων όπου το ρήμα απεκδύομαι συντάσσεται με αιτιατική. Από πού κι ως πού πρέπει τώρα στον εικοστό πρώτον αιώνα να αρχίσουμε να βάζουμε παντού γενικές;

* Ο ετεροχρονισμός της εβδομάδας, από τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία, συνεχίζοντας τις επιθέσεις της σε οτιδήποτε το αριστερό, τα έβαλε με τον Λένιν, ή τέλος πάντων με ένα βιβλίο του, γράφοντας: ένα, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτα ειρωνικό και φτηνό λιβελογράφημα του Λένιν, με τίτλο «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκυ»: το βιβλιαράκι αυτό, που κατηγορεί τον Κάουτσκυ ως πράκτορα του διεθνούς καπιταλισμού και της «κοινοβουλευτικής ηλιθιότητας», αποτελεί ένα από τα μανιφέστα του πολιτικού εξτρεμισμού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Λεπτομέρεια: Το βιβλίο του Λένιν γράφτηκε το 1918 -και το λάθος δεν είναι «μόνο» 20-30 χρόνια (από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το 1918), που θα μπορούσαμε τέλος πάντων, με αρκετή καλή θέληση, να τα παραβλέψουμε. Είναι ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μέσα σ’ αυτά τα 30 χρόνια άλλαξε άρδην, ότι το 1888 από το 1918 διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Οπότε, γιατί ασχολείσαι με πράγματα που δεν τα ξέρεις;

* Η ακλισιά της εβδομάδας από άρθρο για ένα περίεργο θαλάσσιο ζώο που ξεβράστηκε κάπου στην Αμερική: Βρήκαν χέλι 5,5 μέτρων σε ακτή της Νότια Καλιφόρνια, μας πληροφορεί ο τίτλος και η ακλισιά επαναλαμβάνεται και στο κυρίως άρθρο. Διότι, βλέπετε, η μια λέξη παρασέρνει την άλλη. Κι έτσι, η ακλισιά της Καλιφόρνιας επόμενο είναι να παρασύρει και τη Νότια. Που θα έπρεπε να είναι «νότια», διότι δεν αποτελεί μέρος της ονομασίας της πολιτείας, δεν είναι δηλαδή η περίπτωση της Νότιας Καρολίνας. Εγώ πάντως στις μεταφράσεις μου όλες τις αμερικάνικες πολιτείες που τελειώνουν σε -α τις κλίνω κανονικότατα. Και της Αϊόβας; Και της Αϊόβας βέβαια.

* Λέγαμε ότι η μια λέξη παρασέρνει την άλλη (έλξη το λέμε αυτό πιο επιστημονικά) και δείτε μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση. Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής διορίστηκαν δύο γυναίκες, δικάστριες, ως ειδικές ανακρίτριες. Το δικάστριες που έγραψα δεν πολυλέγεται, αλλά το ανακρίτρια είναι σχεδόν καθιερωμένο. Αυτές όμως έχουν και το βαθμό του εφέτη, ο οποίος ως τώρα έχει αντισταθεί και παραμένει ερμαφρόδιτος -σπάνια λέμε εφέτρια. Οπότε, δείτε το αλαλούμ:

Το ορισμό δύο εφετών ειδικών ανακριτριών οι οποίες θα αναλάβουν τις έρευνες για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε το πρωί της Πέμπτης η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας.

Ως ειδικές ανακρίτριες ορίστηκαν η Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, εφέτες που υπηρετούν στην Αθήνα και κρίθηκαν κατάλληλες για να διεκπεραιώσουν τις έρευνες της σοβαρής αυτής υπόθεσης. ….
Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, οι δύο ειδικοί εφέτες δεν αποκλείεται να απαγγείλουν και νέες κατηγορίες

Όπως βλέπετε, ενώ ο έμφυλος τύπος «η ανακρίτρια» συνδυάζεται αρμονικότατα με το επίθετο «ειδική», το επίκοινο (ερμαφρόδιτο) «εφέτης» παρασέρνει το «ειδική» και του φοράει μπούργκα, κι έχουμε «οι ειδικοί εφέτες», που σημαίνει ότι στον ενικό είναι…. αλήθεια, πώς θα αποκαλούσαν την κυρία Δημητροπούλου οι οπαδοί της γραμματικής μπούργκας; Γιατί, αν ο πληθυντικός είναι «ειδικοί», ο ενικός δεν μπορεί να μην είναι «ειδικός». Η ειδικός εφέτης ανακρίτρια μήπως; Ή μήπως «η ειδικός εφέτης ανακριτής»;  Τερατώδη και τα δύο, αλλά εδώ που τα λέμε και το «σωστό» οι ειδικές εφέτες είναι για να γελάς.
Και βέβαια, οι εφέτες … κρίθηκαν κατάλληλες, που κι αυτό άκομψα ακούγεται. Πόσο καλύτερο δεν είναι το «η ειδική εφέτρια ανακρίτρια», «οι δυο εφέτριες κρίθηκαν κατάλληλες»!
* Το «κενού περιεχομένου» που το είχαμε επισημάνει την περασμένη βδομάδα αν θυμάμαι καλά, ολοένα και εξαπλώνεται. Τώρα έφτασε και στο έγκυρο Βήμα, που θέλει να γίνουμε συνδρομητές για να διαβάζουμε ότι: [βρέθηκαν] δύο φιαλίδια βουτανίου κενού περιεχομένου. Κενά περιεχομένου, λέει ο κόσμος. Ή, εδώ που τα λέμε, λέει σκέτο «κενά» ή «άδεια», γιατί και το «κενά περιεχομένου» είναι λιγάκι πλεονασμός εδώ που τα λέμε.
* Η σχιζολεξία της εβδομάδας στον καθηγητή Γιώργο Βέλτσο, ο οποίος, σε ένα απίστευτο σεξιστικό σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Βήμα (αλλά στη συνέχεια κατέβηκε), χρησιμοποίησε τον τύπο «επ’ ακριβώς»! Βέβαια, μπροστά στο χυδαίο σχόλιο είναι λίγο άτοπο να κρίνεις την ορθογραφία (σαν να λες ότι ο δολοφόνος κάπνιζε σε ζώνη που απαγορεύεται). [Και όχι, δεν αναπαράγω το σχόλιο, και όποιος το αναπαράξει (σικ) θα φάει ποινή]
* Η αφύσικη διατύπωση της εβδομάδας από τον Άδωνη, ο οποίος, μιλώντας για τη στημένη ιστορία στο νοσοκομείο της Κέρκυρας δήλωσε: Αυτό το απεχθές γεγονός με αναγκάζει να έχω διατάξει ήδη επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση…
* Σε ρεπορτάζ για το ίδιο περιστατικό μια φίλη άκουσε από κάποιον να λέει ότι είναι «ανθυρόστομος», έτσι μου έγραψε. Της είπα ότι η σωστή ορθογραφία είναι «ανθηρόστομος» 🙂
* Ενώ στον Σκάι, πάλι για το ίδιο περιστατικό, εγώ άκουσα με τ’ αυτιά μου την ανταποκρίτρια να λέει ότι «ενημέρωσαν τον εκτελών χρέη διοικητού». Είναι που οι αρχαίες μετοχές έχουν ενσωματωθεί ομαλά στη νεοελληνική γλώσσα.
Και τελειώνω με κάτι που έγραψα χτες στο Φέισμπουκ:

* Άκουσα ότι η αστυνομία θα κάνει έρευνες σε καταυλισμούς Ρομά στη Θεσσαλία επειδή στον καταυλισμό των Φαρσάλων βρέθηκε το ξανθό κοριτσάκι. Φαντάζομαι ότι στη συνέχεια θα κάνει και έρευνες στα σπίτια όσων διατελέσανε εκδότες καθημερινών εφημερίδων, επειδή βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του κ. Πάλλη, πρώην εκδότη του Πρώτου Θέματος

 

179 Σχόλια to “Καβαφικά μεζεδάκια”

  1. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  2. Αλήθεια γιατί υδραυλική ρωγμάτωση και όχη υδραυλική ρηγμάτωση που μου φάινεται πιο δόκιμο; ϊσως φάινεται δόκιμο σε μένα θα πείτε αρκετές εκφράσεις που θεωρούν δόκιμες οι γεωλόγοι μου φαίνονται αδόκιμες πχ λένε για τεμάχη, τασικά πεδία κ.λπ.

  3. RaspK said

    Να επισημάνω ένα μικρό λάθος πληκτρολόγησης:
    “απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωhttps://sarantakos.wordpress.com/wp-admin/post-new.php?post_type=postπον”

    Τεμαχίστηκε καταλάθος ο άνθρωπος και μπήκε στη μέση της ηλεδιεύθυνσης.

  4. RaspK said

    Υ.Γ.: Μάλλον, η ηλεδιεύθυνση διαμέλισε τον άνθρωπον… 😉

  5. LandS said

    Καλά η Αϊόβα της Αϊόβας, αλλά η Άιοβα της Άιοβας 🙂 δεν λέει

  6. RaspK said

    Υ.Υ.Γ.: Συγγνώμη για τον καταιγισμό, ξεχάστηκα… Έκτακτα τα μεζεδάκια, πραγματικά έκτακτα!

  7. Δημήτρης Φύσσας said

    Τη βελτσική σχιζολεξία (κόπιραϊτ λέξης: Σαραντάκος) και συνολικά το σεξιστικό κείμενο του κ. Βέλτσου το σχολίασα χτες στην «Άθενς Βόις» έτσι:

    «Πρόκειται για (τυπικές) εξυπνάδες Βέλτσου σε (τυπική) συσκευασία Βέλτσου.

    Δηλαδή κατά βάση κενές περιεχομένου, απλοϊκά ναρκισσιστικές, με δήθεν πολλαπλές αναγνώσεις και ψευτο – πύκνωση λόγου, εδώ και με bonus ένα στοιχειώδες «χιαστό σχήμα», και ταυτόχρονα αναίτια και κακόγουστα επιθετικές, προς δυο προσωπικότητες που η, καθεμιά στον τομέα της, διακρίνονται για δυο γνωρίσματα όχι και τόσο κοινά: πρώτο, σκέφτονται με το μυαλό τους, και δεύτερο, παράγουν πρωτότυπη, δική τους σκέψη. Κι αυτά, παρότι έχουν το προφανές και αυταπόδεικτο ελάττωμα να είναι γυναίκες.

    Έτσι, ο κ. Βέλτσος προστέθηκε στους ετερόκλητους / ετερόκλιτους υβριστές τόσο της κ. Ρεπούση, όσο και της κ. Τριανταφύλλου, ο μακρύς κατάλογος των οποίων περιλαμβάνει τον ανθό της ελληνοφροσύνης, με οποιουδήποτε τύπου ελληνόμετρο.

    Άχαρο, μετά απ΄ αυτά, θα ήταν να σχολιάσω:
    • το δυσαριθμητικό «57» (μέχρι τώρα είχαν εμφανιστεί αλλού ως «58», αλλού ως «59»)
    • το σχιζολεξικό «επ΄ακριβώς», αντί του δόκιμου «επακριβώς»
    • την απουσία του κ. (= κυρία) μπροστά απ΄ τα ονόματα
    • το ότι η κ. Ρεπούση «τιμωρείται» περαιτέρω με το να μην αξιώνεται ούτε την αναφορά του αρχικού στο μικρό της όνομα, αντίθετα με την κ. Τριανταφύλλου, που πιστώνεται έστω μ΄ ένα «Σ».»

  8. Γς said

    >Άκουσα ότι η αστυνομία θα κάνει έρευνες σε καταυλισμούς Ρομά στη Θεσσαλία επειδή στον καταυλισμό των Φαρσάλων βρέθηκε το ξανθό κοριτσάκι.

    Παρακολουθώντας τις ειδήσεις χτες, μόλις εμφανίστηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας ετοιμάστηκα να ακούσω ελληνικούρες και τα τοιαύτα.
    Απογοητεύτηκα. Ηταν όμως “απολαυστικός”.
    (Στο 20:00 του βίντεο)

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7: Ως προς το τελευταίο, η απάλειψη του ονόματος της Μαρίας Ρεπούση ίσως να οφείλεται απλώς στο ότι είναι γνωστότερη -ενώ ένα σχετικά συχνό επώνυμο σαν το Τριανταφύλλου μπορεί να γεννήσει το ερώτημα «Ποια Τριανταφύλλου»;

    5: Όχι, τον τόνο θα τον κατεβάσεις για πιο ευκολία -αν και «η Άκοβα της Άκοβας»

    3: Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

    2: Δίκιο έχεις. Γράφεται και η «ρηγμάτωση» αλλά συχνότερη είναι η «ρωγμάτωση». Με τη ρωγμή θα εβγαινε ρώγμωση, έτσι;

  10. Durruti said

    Καλημέρα.

    Ο Σώτη πάσχει από τον σύνδρομο του σκληρού δίσκου.
    Χωράει δέκα χιλιάδες βιβλία μέσα του, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να καταλάβει τίποτα από αυτά.

    Στο προτελευταίο της άρθρο που πέτυχα στο πρόταγκον, επικαλείται έτσι πρόχειρα τα Harrison Bergeron, Fahrenheit 451, Όταν ξυπνάει αυτός που κοιμάται, Η Σιδερένια φτέρνα, και ..τον πρωταγωνιστή από το κουρδιστό πορτοκάλι.
    Θύμισε λίγο τον Μίχα που επικαλέστηκε μέχρι και τον Όργουελ για να μας πείσει να αποκαλούμε τα αποβράσματα εθνικοσοσιαλιστές.

    Αν δεν κυκλοφορούν με παραπλανητική μετάφραση όλα τα παραπάνω μέσω του βιβλιοπωλείου του Άδωνη, κάτι πολύ κακό συμβαίνει.

  11. Γς said

    Καλιφόρνια, Καλιφόρνιας.
    Εγώ το λέω Καλιφορνίας.
    Ετσι το λέει ο Καθηγητής μου, που είναι κι από τζάκι

    Εγώ είμαι από γκαζιέρα.
    Τις θυμάται κανείς;

  12. Νέο Kid Στο Block said

    Παναγιώτη(2) , χωρίς να είμαι και πολύ ειδικός (ο Μ.Νικολάου πιθανότατα είναι και μπορεί να μας πει κανα-δυο πραγματάκια στα πλαίσια του σαραντακοσεμιναρίου «Οil & Gas essentials. Basic Methods I -Hydraulic fracturing 🙂 ) πιθανώς η ρωγμάτωση έχει γλωσσικό σκοπό να «απαλύνει» την έννοια της ρηγμάτωσης που ίσως κάποιος να έχει στο μυαλό του αντιστοιχισμένη με εξωτερική κατά βάση δράση. Π.χ Μηχανική σφύρα(δράση γενικά),αμμοβολή, νερό υπό μεγάλη πίεση που θρυματίζει πέτρωμα κ.λ.π. . Ενώ εδώ μιλάμε ουσιαστικά για υποπίεση που αυξάνει την πίεση πόρων του εδαφικού υλικού. Πιο «ήπια» δηλαδή φαινομενικά δράση(σταδιακό άνοιγμα και μεγάλωμα των τριχοειδών αρχικά ρωγμών <1χιλ.) με μεγαλύτερο όμως, όπως ξέρεις, cracking effect .
    Aξιοσημείωτο πάντως, αλλά όχι παράξενο, έχω ξαναεπισημάνει την παντελή ένδοια των γενικών λεξικών σε τεχνική ορολογία, είναι πως στο ΛΚΝ δεν υπάρχει ούτε η ρηγμάτωση ούτε η ρωγμάτωση.

  13. Γς said

    cracking effect

  14. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

    «Φαντάζομαι ότι στη συνέχεια θα κάνει και έρευνες στα σπίτια όσων διατελέσανε εκδότες καθημερινών εφημερίδων, επειδή βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του κ. Πάλλη, πρώην εκδότη του Πρώτου Θέματος». Το σωστό είναι να κάνουν έρευνες και στα σπίτια των γειτόνων τους.
    9, 3, 4.
    Νίκο καταγγέλλω τη διόρθωση. Η φράση αποκάλυπτε με σαφήνεια ότι αυτή η τεχνολογία είναι του διαβόλου και θα φάει τον άνθρωπο… 🙂

  15. sarant said

    14: 🙂

    10 τέλος: Πολύ μου άρεσε αυτό!
    Αλλά, ναι, πετάει τόσους τίτλους βιβλίων που καταντάει κωμικό.

  16. Πολιτικάριος said

    «…με ανώτατο άρχοντα την Ελισάβετ της Αγγλίας…». Μήπως «με ανώτατη άρχουσα την Ελισάβετ της Αγγλίας»; Το ανώτατο άρχοντα ίσως να πήγαινε εάν αναφερόμασταν στον «εκάστοτε βασιλιά της Αγγλίας ή του ΗΒ». Αφού η βασίλισσα έχει φύλο γιατί να της το αρνηθούμε;

    Καλημέρα!

  17. ΠΑΝΟΣ said

    Το δικάστρια διόλου δεν μ’ αρέσει,δεν ψάχνω το γιατί.Δικαστίνα-δικαστίνες μια χαρά είναι και τ’ ακούω κι από τον πολύ κόσμο.Δηλ.νομίζω έχει καθιερωθεί.Όπως αστυνομικίνα-αστυνομικίνες.Για το εφέτρια δεν έχω αποφασίσει.Όταν όμως ακούω «η ειδική εφέτης ανακριτής» εγώ τουλάχιστον το κατανοώ. Πιο καλά θα μού ακουγόταν «η ειδική εφέτης ανακρίτρια».

  18. sarant said

    17: Στον πληθυντικό, οι ειδικές εφέτες ανακριτές, πού θα καταλάβεις ότι είναι γυναίκες, αν είναι;

    16: Ωχ, την πάτησα -δάσκαλε που δίδασκες. Ας μεινει όμως για να μάθω κι εγώ. Καλημέρα!

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Το θηλυκό του άρχοντα όμως είναι «άρχουσα»; Αν το δούμε ως μετοχή ,ναι. Αλλά και γιατί να μην το δούμε ως ουσιαστικό; Γιατί όχι αρχόντισσα; Προκειμένου για κοτζαμάνα Αλισαβού όμως …το «αρχόνισσα» (κυρά!) θα ήταν κάπως un-royal .. 🙂

  20. vperle said

    Καλημέρα
    2:Συνήθως η συμπαθής τάξη των Γεωλόγων διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ρωγμάτωσης και ρηγμάτωσης από το κατά πόσον έχει παρατηρηθεί μετακίνηση κατά μήκος της ασυνέχειας του πετρώματος. Όταν παρατηρηθεί μετακίνηση κατά μήκος της ασυνέχειας (οριζόντια η κατακόρυφη ) αναφερόμαστε σε ρηγμάτωση η ρήγμα (fault) ενώ σε αντίθετη περίπτωση αναφερόμαστε σε ¨διάκλαση¨ , ρωγμή (Joint) .
    Ευχαριστώ

  21. sarant said

    20: Εντυπωσιάστηκα!

  22. ΠΑΝΟΣ said

    18:Δεν είμαι σίγουρος,αλλά αυτό το ειδικές στον πληθυντικό, δεν το καθορίζει;Πράγματι όμως δεν είναι καθόλου ωραίο,ακροβατεί επικίνδυνα,χωρίς δίχτυ,άρα το αποσύρω.Όμως, το ειδικές εφέτες ανακρίτριες είναι το απολύτως σωστό και αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί.(Ευτυχώς, το ανέφερα πριν στο τέλος!!).

  23. Yannis said

    19. «είναι συνταγματική μοναρχία, με ανώτατο άρχοντα»
    Γιατί όχι «με βασίλισσα»;

    Να θυμηθούμε εδώ (και σε συνδυασμό με τον/την εφέτη) την παλιά αμηχανία μετάβασης από το αρσενικό στο θηλυκό όταν πρόκειται για υψηλά αξιώματα; («Ειρήνη βασιλεύς και αυτοκράτωρ»)

  24. Νέο Kid Στο Block said

    23. E, σ’αυτά όχι και τόσο νομίζω Γιάννη. Το «βασίλισσα» και το «αυτοκράτειρα» είναι καθιερωμένα ακόμα και στους πιο μυστακοφόρους 🙂 . Δεν είναι έτσι; «Θεοδώρα, η αυτοκράτωρ του Βυζαντίου » δεν έχω δει. (εκτός αν κάποια αναλύτρια θέλει να κάνει υπαινιγμό για την πυγμή του Νούλη..)

  25. Νέο Kid Στο Block said

    Έχω δε την αίσθηση, ότι στα πολύ «υψηλά» αξιώματα που λες, η αμηχανία είναι ελάχιστη και αυξάνει αντιστρόφως ανάλογα προς τα κάτω, ειδικά σε «μοντέρνα» αξιώματα, αυτά δηλαδή που οι γυναίκες κατέκτησαν πρόσφατα (δικηγορίνες, δικαστίνες, βουλεύτριες/ ίνες κ.λ.π) για να ξαναεπανέλθει (η μη-αμηχανία) στα «λαϊκά» :φουρνάρισσα, καθαρίστρια, νοσοκόμα κ.λ.π.)

  26. 25 ωραία παρατήρηση αυτή!

  27. Φιλίστωρ said

    Προσωπικά πάντως δε βλέπω κάποιο λάθος στην έκφραση «ανώτατος άρχων» αναφορικά με τη βασίλισσα της Αγγλίας. Και, σε κάθε περίπτωση, ακούγεται πολύ ομαλότερα από το «ανώτατη άρχουσα». Ας πούμε λοιπόν ότι η έκφραση «ανώτατος άρχων», μολονότι μορφολογικά αρσενικό, ισχύει και για τα δύο φύλλα. Δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε…

  28. Yannis said

    25. Κι όμως το «Ειρήνη βασιλεύς» υπάρχει σε Νεαρές* που έχει υπογράψει η ίδια.
    Δεν ενοχλούσε το «βασίλισσα» ή «αυτοκράτειρα» όταν υπήρχε «βασιλιάς» ή «αυτοκράτορας» που κυβερνούσε (ή «κυβερνούσε»).

    *Νεαρές: Νέοι νόμοι. Ιδιον του Βυζαντίου ο όρος, επειδή το λατινικό lex είναι θηλυκού γένους.

  29. Νέο Kid Στο Block said

    26. Δύτη, είναι επειδή όλα αυτά γίνονται εδώ! (ο δείκτης-μου ακουμπάει ψηλά στον κρόταφό μου) που έλεγε κι ο συνάδελφος σε νού και σώμα Οβελίξ! 😆

  30. Νέο Kid Στο Block said

    28. Nαι, σ’αυτήν την παράμετρο έχεις δίκιο!

  31. Yannis said

    25. Δε διαφωνώ ότι στα «λαϊκά» επαγγέλματα ισχύει. Δεν το έγραψα για οικονομία χώρου.
    Ούτε διαφωνώ ότι στα υψηλά αξιώματα έχουν επικρατήσει οι σωστοί τύποι. Αναφερόμουν στην «αμηχανία» των «πρώτων εμφανίσεων».

  32. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Περίπου έτσι είναι και όσο περισσότερες γυναίκες κατακτούν τα αξιώματα, τόσο η αμηχανία (ελπίζω ότι) θα λιγοστεύει.

  33. munich said

    για όλα αυτά είχε γράψει κάποτε η κ. Α. Φραγκουδάκη σε ένα φεμινιστικό περιοδικό μια σειρά ωραίων άρθρων, νομίζω ο τίτλος ήταν Γλώσσα Λανθάνουσα.
    Μου έχετε εξάψει τη φαντασία με το Βέλτσο, τι να είπε άραγε…Είναι στην Αθενς Βόις; που να ψάξω χωρίς να ενοχλούμε τον Νικοκύρη;

  34. munich said

    Υπέγραψε η κ. Σ. Τριανταφύλλου κείμενο για την κεντροαριστερά;;;;;;;;; δηλαδή ΕΛΕΟΣ!

  35. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Νικοκύρη, ένας κοινός διαδικτυακός γνωστός έγραψε: » …. να ρωτήσει τη σώτη γιατί δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι της όρθιο και το στηρίζει πολλές φορές με τα χέρια της, λες και έπεσε στην χύτρα με τους μπάφους όταν ήταν μικρή».
    Κακίες; Όχι και τόσο.
    Σαν συγγραφέας μπορεί να έχει καλή γραφίδα (έχω και δυο βιβλία της) αλλά, αν δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο σε ένα «στρογγυλό τραπέζι» και -το κυριότερο- να την επαινεί εκεί ο Πάγκαλος, ε, μάλλον πρέπει να αρχίσει να ψάχνεται. 😉

  36. sarant said

    Αυτά τα σύνεργα του διαβόλου, Σπειροειδή, τα μπλογκ και τα φέισμπουκ, θα πάρουν στο λαιμό τους κόσμο και κοσμάκη. Παλιά ο άλλος (και η άλλη) καθόταν σπιτάκι του κι έγραφε βιβλία, σήμερα ξεκατινιάζεται όλο το βράδι στο ΦΒ (ή γράφει άρθρα για μπλογκ, λέμε τώρα!)

  37. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Eίπατε ‘Ύπατε’;… Το πρόβλημα με τα επαγγελματικά θηλυκά (με αφορμή την Υπάτη Αρμόστρια της Κύπρου στο Λονδίνο, και τα προβλήματα να την προσφωνήσουν).
    Linguae guae genera distincta non habent inuriam faciunt feminis…

  38. munich said

    Πάντως μπράβο σε όσους κατανόησαν τα λόγια του Βέλτσου και κατάλαβαν ότι πρόκειται για σεξιστική προσβολή βάσει ποιας θεωρίας κινήθηκε και ποιος την είπε. Εμείς οι λαζοντόιτς που δεν καταλάβαμε τπτ τους ευχαριστούμε!

  39. physicist said

    Είναι κάπως παράδοξο να διαβάζει κανείς κριτική σε κείμενο (τρόπος του λέγειν) του κ. Βέλτσου χωρίς να του δίνεται πρόσβαση στο ίδιο το κείμενο. Όχι ότι έχω καμία αμφιβολία για τον γνωστό αερομπουρδολόγο, για τον κ. Τίποτε που έγινε Καθηγητής στην Πάντειο αλλά ένα θέμα δεοντολογίας υπάρχει — κι ούτε θα θιγόταν τα ευαίσθητα αυτιά μας ν’ ακούσουμε γι’ ακόμα μια φορά τις ανοησίες του.

    Ας είναι, όμως. Υπήρχαν εποχές που οι μεταμοντέρνες ηλιθιότητες και οι ψευτοκαλλιεργημένες ασυναρτησίες αυτού του ανθρώπου είχαν μεγάλη πέραση σε αριστερούς κύκλους. Τότε που όσοι τολμούσαν να εκφράσουν την αντίρρηση ότι ο άνθρωπος είναι τενεκές ξεγάνωτος, παραδίνονταν στη δημόσια χλεύη σαν αντιδραστικοί και ακαλλιέργητοι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το ζόρικο είναι να πάρουμε είδηση ποιες από τις τωρινές θεωρίες που είναι της μόδας θα έχουν μετά από 20 χρόνια το κατάντημα που είχαν οι διαρκείς ασυναρτησίες του κ. Β.

  40. Έι Φυσικέ, εμείς οι κομμουνιστικοί αριστεροί κύκλοι πάντα θάβαμε τον μεταμοντερνισμό! 🙂

  41. physicist said

    #40. — Εσείς ναι, οι άλλοι όχι. 😉

  42. Συμβαίνει λοιπόν κάτι περίεργο, ένα καταπληκτικό μπλογκ για βιντεοκασέτες του ’80 είχε κάνει πλήρη μεταγραφή μιας εκπομπής του Βέλτσου. Τώρα το μπλογκ έχει εξαφανιστεί, και (το πιο παράξενο): από την αναδημοσίευση του Λάιφο λείπει (έχει διαγραφεί) η μεταγραφή. Ο Β. ντράπηκε γιαυτά που έλεγε και έκανε αγωγή, ή τι;

  43. Κωνσταντίνος said

    Καλημέρα! Για το νότια Καλιφόρνια να σχολιάσω ότι το «νότια» πρέπει να γραφτεί με το αρχικό του γράμμα μικρό και για ένα λόγο παραπάνω. Η «Νότια Καλιφόρνια-Baja California» υπάρχει και είναι μεν πολιτεία, αλλά του Μεξικού και όχι της Αμερικής, άρα έχουμε μετακίνηση σε άλλο κράτος 😛

  44. gmich said

    Δικαστίνα μια χαρά ακούγεται γιατί έτσι έχει συνηθίσει το αυτί . Έτσι να πρέπει να λέμε και εφετίνες. Αλλά αυτό πάλι θα νομίζει κανείς ότι αναφερόμαστε στις γυναίκες υπαλλήλους ( ή στις υπάλληλες; ή στις υπαλληλίνες; ) του ΕΦΕΤ ..
    Τελικά αν κάτσουν οι γλωσσολόγοι και οι γλωσσολόγες με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αποφασίσουν πως θα λέγονται όλα αυτά που μας μπερδεύουν.

  45. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τρομερά παιδιά του sarantakos.wordpress, τα σέβη μου.
    33. Η Φραγκουδάκη η «συνεταίρα» της Ρεπούση, στα κονδύλια για τους μουσουλμανόπαιδες;
    ο Βέλτσος, ό,τι και να πείτε είναι καλός μάγειρας!Τον θυμάμαι σε μια κουζινοεκπομπή να φτιάχνει (στη Μύκονο νομίζω),σκορπίνα με μπάμιες και πατατούλες στο ταψί!
    Κι ακόμη ,ζηλιάρικα αρσενικά, συνοδευόταν πάντοτε από κάτι θεές (ενίοτε «σχιστομάτες») 🙂 🙂

  46. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σωφερίνα, βουλευτίνα, εφετίνα, στρατιωτίνα, μια χαρά.
    Ο Νούλης (Ιουστινιανός) έγραψε !!

  47. Πέπε said

    Σχετικά με το «ειδικοί εφέτες» (που είναι γυναίκες):

    Έχω παρατηρήσει ότι προκειμένου για επαγγέλματα, ακόμη κι όταν το ουσιαστικό ανήκει κανονικά και στα δύο γένη -δηλ. λήγει σε ος, ο/η υπάλληλος κλπ.- υπάρχει μία τάση να βάζουμε το επίθετο στο αρσενικό. Αρκετά σπάνια λέμε «η δημόσια υπάλληλος», παρόλο που για το σκέτο «υπάλληλος» δεν έχουμε πρόβλημα να το πούμε στο θηλυκό, να το κλίνουμε κλπ.. Λέμε βέβαια «η κοινωνική λειτουργός», μάλλον γιατί είναι ένα επάγγελμα που συγκεντρώνει περισσότρες γυναίκες.

    Σίγουρα η κατάληξη -ος είναι στο μυαλό μας περισσότερο αρσενική παρά θηλυκή ή επίκοινη, οπότε ίσως κάπου ασυνείδητα θεωρούμε ότι φράσεις όπως «δημόσιος υπάλληλος» είναι αρσενικές που εν ανάγκη τις χρησιμοποιούμε και για τις γυναίκες, όπως συμβαινει με τα άλλα γνωστά παραδείγματα τ. βουλευτής, εφέτης, που είναι όντως αρσενικά ουσιαστικά.

    Διερωτώμαι αν υπάρχει ξένος άνθρωπος που να έμαθε σε κάπως μεγάλη ηλικία ελληνικά και να μπορεί να χειριστεί αυτές τις ιδιόρρυθμες, ακανόνιστες περιπτώσεις με άνεση…

  48. Gpoint said

    # 17, 46 και αλλαχού :

    Με προφτάσατε για το εφετίνα, γμτ
    Προτείνω όμως τα εισαγγελίνα, ιατροδικαστίνα και ειρηνοδικαστίνα

  49. physicist said

    #47(δ). — Δεν έχω απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση αλλά μια παρατήρηση που ίσως σχετίζεται. Ελληνικές λέξεις που μεταφέρονται στα γερμανικά, διατηρούν κατά κανόνα το γένος τους. Η διάλεκτος, όμως, έγινε αρσενική: der Dialekt. Αναρωτιόμουν από παλιότερα αν είναι σύμπτωση ή αν έχει να κάνει πράγματι με το γεγονός ότι η κατάληξη μοιάζει για αρσενική. Ίσως κάποιος άλλος να ξέρει περισσότερα.

  50. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    48. Ειρηνοδικίνα 🙂 και ειρηνοδίκισσα κυκλοφορεί.
    Δημόσια…υπάλληλος , είναι σόκιν ! ή ακριβολογία; 🙂 🙂

  51. Κωνσταντίνος said

    49 Το ίδιο συμβαίνει και στα ισπανικά, νομίζω και στα λατινικά, οι ελληνικές λέξεις διατηρούν το γένος τους ανεξαρτήτως κατάληξης, κάποια εξαίρεση δεν μου έρχεται τώρα.

  52. physicist said

    #51. — Έχουν τα ισπανικά ουδέτερο γένος; Στα ιταλικά νομίζω ότι γίνονται αρσενικά, κατά παράβαση μάλιστα και του κανόνα ότι τα λήγοντα σε -a είναι θηλυκά. Έτσι, θυμάμαι ότι είχα χαμογελάσει με νόημα μου όταν Ιταλός γνωστός μου επέστησε την προσοχή ότι το il problema είναι αρσενικό και μην το περάσω ποτέ για θηλυκού γένους. 🙂

  53. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    39. Παλιό γνωστό,Νομική:Αθήνα, Θεσ/νίκη,Θράκη,Οικονομικό & Δημόσιο Δίκαιο Αθηνών και Πάντειος «δια τους πάντας». Δυστυχώς και στη μετέπειτα πορεία της ως Πανεπιστήμιο,παρ΄ όλες τις καλές (και λαμπρές) εξαιρέσεις,ενέγραψε και μελανές σελίδες ποικίλων σκανδάλων.
    Απροπό, ο κυρ Λοβέρδας, μετά την κατάργηση του Τμήματός «του», έχει θέση (με αναστολή καθηκόντων) στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, ‘οπως μου είπε φοιτητής εκεί.

  54. Κωνσταντίνος said

    52 😉 ναι, παράλειψη, τα ελληνικά ουδέτερα γίνονται αρσενικά στα ισπανικά, και πάλι δεν μου έρχεται κάποια εξαίρεση

  55. physicist said

    #53. — Παλιό γνωστό αλλά εγώ από σένα το μαθαίνω. 😦

  56. physicist said

    #54. — (Μα πώς θα μπορούσε ποτέ κανείς να σκεφτεί ότι τα προβλήματα είναι θηλυκά;)

  57. Κωνσταντίνος said

    56 απότι φαίνεται, δεν του πέρασε κανενός λατίνου (ισπανού, ιταλού) κάτι τέτοιο;! 😛

  58. physicist said

    #57. — Έχουν τον τρόπο τους αυτοί οι μπαγάσηδες. 😛

  59. spiral architect said

    @40: Eλα τότε στην τρελή παρέα της αβανγκάρντ και του Γκούσταβ Κλούσιτς. 😀

  60. Ηλεφούφουτος said

    51 «…κάποια εξαίρεση δεν μου έρχεται τώρα.»
    éxtasis

  61. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Γράφει εις το παρόν άρθρον ο κ. Σαραντάκος: «… η Σώτη Τριανταφύλλου, συνεχίζοντας τις επιθέσεις της σε οτιδήποτε το αριστερό, τα έβαλε με τον Λένιν…». Προς τι η έκπληξις; Πάς διαβιώσας εις ΗΠΑ πέραν του μηνός, αντιλαμβάνεται πόσον καταστροφική διά την πλειοψηφίαν του πληθυσμού είναι η συφιλιδική θεωρία του Μαρξισμού – Λενινισμού. Και η ερίτιμος Σώτη (βαπτιστικόν… Σωτηρία) Τριανταφύλλου διαμένει εις ΗΠΑ, όπου διδάσκει Αμερικανικήν Ιστορίαν εις Νέαν Υόρκην, ως με επληροφόρησεν ο πρεσβύτερος υιός μου. Τώρα, τι Αμερικανικήν Ιστορίαν δύναται να διδάξη η παλαιά αύτη Κνίτισσα, είναι άλλου τραγόπαπα ευαγγέλιον. Προφανώς, διδάσκει εις κάποιαν ανυπόληπτον Μη Κυβερνητικήν Οργάνωσιν, που περιμαζεύει αστέγους νέγρους από τον δρόμον.

    Διά σήμερον σας προσφέρω το εξηφανισμένον βιβλίον του καταστροφέως (ελέω Δικτάτορος Μεταξά) της Ελληνικής Γλώσσης, Μανώλη Τριανταφυλλίδη «Το πρόβλημα της Ορθογραφίας μας»

    http://www.scribd.com/doc/102262580/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82

    το υπέροχον βιβλίον της θυγατρός του «Πατερούλη» Στάλιν, Σβετλάνας Αληλούγεβα, «20 επιστολές σε έναν φίλο», διά να αντιληφθή και ο πλέον κάφρος τι σημαίνει Υπαρκτός Σοσιαλισμός

    http://www.scribd.com/doc/138250421/%CE%A3%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B2%CE%B1-20-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF

    το σπάνιον βιβλίον του Εβραίου Ιδρυτού του ΚΚΕ, Αβραάμ Μπεναρόγια, «Η πρώτη σταδιοδρομία του Ελληνικού Προλεταριάτου», διά να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η εν Ελλάδι Κομμουνιστική Κίνησις υπήρξε 100% Εβραϊκόν Δημιούργημα

    http://www.scribd.com/doc/138361654/%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%97-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

    και τέλος το εξηφανισμένον βιβλίον του Νέστορος Πλαπούτα, «Ανδρέας Παπανδρέου, Βίος και Πολιτεία», διά τα άγνωστα αίσχη του πολιτικάντη που κατέστρεψε το Ρωμέηκον όσον ουδείς άλλος

    Και εις άλλα με υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

  62. spiral architect said

    Aπό που κι ως που, ορέ παρτάλι του διαδικτύου η κυρα-Σώτη είναι μετανοημένη Κνίτισσα;
    Οσο δε για το Μπεναρόγια, ήδη μου έχουν απαντήσει αρμοδίως.

  63. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43: Σωστ’α/

    47: Είναι πολλές οι κοινωνικές λειτουργοί και έχουμε εξοικειωθεί, ας γίνουν πολλές και οι ειδικές ανακρίτριες.

    62: Παλιά, πολύ παλιά, ήταν κοντά.

  64. 49: Υπάρχουν πάρα πολλές γερμανικές λέξεις, αγαπητέ Φυσικέ, που παρότι ανάγονται στα Ελληνικά, δεν διατηρούν το γένος της αρχικής πηγής: π.χ. η άβυσσος, όμως der Abyssus· η ηχώ, όμως das Echo· η ελεημοσύνη, όμως das Almosen· ο αμφορέας, όμως die Amphore. Τις περισσότερες φορές δε, το γένος όντως καθορίζεται από την κατάληξη της γερμανικής λέξης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον αρχιτεκτονικό όρο ακρωτήριο: το μεν Aktroterion είναι ουδέτερο, το Akroter αρσενικό, ενώ το Akrotrerie θηλυκό.

  65. Γκρρ, καταραμένο κόπι-πέιστ: Akroterion, Akroter, Akroterie.

  66. Νίκο, στη θέση σου θα διέγραφα τη δεύτερη παράγραφο του 61, πέρα από ανόητη και αήθης είναι πλέον και επικίνδυνη. 😉

  67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    66. Πολύ σημαντικό αυτό το νέο! Βέβαια μιλάει για «πύλη ειδήσεων» αλλά αυτά μπορεί να είναι ψιλά γράμματα.

  68. sarant said

    66: Μιαν ενθάρρυνση ήθελα.

  69. physicist said

    #64. — Ακριβής και διαβασμένος, Κώστα, όπως πάντα. Άσε που έμαθα από σένα ότι είναι der Abyssus και όχι die Abyss, όπως λαθεμένα πίστευα.

  70. ndmushroom said

    Προειδοποίηση: ακολουθεί τρολάρισμα.
    Η κλίση των αμερικανικών πολιτειών περιορίζεται στις θηλυκές πολιτείες σε -α (η Βιρτζίνια-της Βιρτζίνιας) ή και σε άλλες πολιτείες με ελληνική κατάληξη; Δηλαδή, το Κάνσας-του Κάνσατος, το Τέξας-του Τέξατος, το Μιζούρι-του Μιζουριού (ή του Μιζουρίου, στο πιο καθαρευουσιάνικο) κλπ;

  71. 41,
    Αυτό μου θυμίζει το αστείο

    – Εσύ, φίλε, είσαι με μας ή με τους άλλους;
    – Με σας, με σας!
    – Την πάτησες, είμαστε οι άλλοι!

  72. sarant said

    70: Όχι, μόνο στα θηλυκά, απαντώ παρα την προειδοποίηση. Αν και το Αϊντάχο θα μπορούσαμε να νοιώσουμε τον πειρασμό να το κλίνουμε:

    Σε μια μαγευτική γωνιά του Αϊντάχου
    σε τσάκωσα στην αγκαλιά του βλάχου

  73. physicist said

    Κι ενώ εσύ ευφραινόσουνα στην αγκαλιά του βλάχου
    το ποτήρι μου με δάκρυα ξεχείλιζα στις μπυραρίες του Μονάχου

  74. 72,
    …και συνεχίζει

    Κι ήσουν τρεχάτη στα λειβάδια της Αϊόβας.
    Κοντά σου πάντα κι ο λεχρίτης Καζανόβας.

  75. munich said

    @45
    δεν ξέρω τι εννοείτε με το » Η Φραγκουδάκη η “συνεταίρα” της Ρεπούση, στα κονδύλια για τους μουσουλμανόπαιδες;». Μήπως ότι τα φάγανε τα λεφτά των κονδυλίων χωρίς να προσφέουν έργο; Δεν το γνωρίζω. το μόνο γλωσσικό έργο που γνωρίζω για τους μουσουλμανοπαίδες είναι εκείνο που εκπονήθηκε από το παν. Αθηνών υπό τον καθηγήτη γλωσσολόγο Αν. Τσαγγαλίδη που το βρήκα πολύ ενδιαφέρον
    Τελοσπάντων επιμένω ότι η σειρά εκείνων των αρθρων για το γλωσσικό σεξισμό στο φεμινιστικό περιοδικό Δίνη ήταν πολύ διαφωτιστική και ότι η κ. Φραγκουδάκη έχει παράξει έργο.
    Επίσης η κ. Ρεπούση δεν μου είναι αντιπαθής παρόλο που δεν συνάδω με τις πολιτικές της απόψεις.

  76. sarant said

    76: Σε πέτυχα με άλλονα στις ερημιές του Τέξατος
    ήμουνα στην καρδιά σου πρώτος κι έγινα έσχατος

  77. kamateros said

    Wow! xaXAXAXA!! Τέλοιο το δίστιχο!

    το Τέξας, του Τέξατος

  78. kamateros said

    Συνέχισέ το, πρόσθεσε και κάτι με όπλα, π.χ. εξάσφαιρο, ή με Ουίντσεστερ καραμπίνα, αυτήν που διαλύει ..γάμους

  79. kamateros said

    όπου τελοιο, τέλειο 😛

  80. sarant said

    🙂

  81. Gpoint said

    # 54, 56

    Για το πρόβλημα δεν ξέρω, η λύση όμως είναι πάντοτε θηλυκή

  82. Μαρία said

    75
    Πρόκειται για το «πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων» με υπεύθυνες τη Φραγκουδάκη και τη Δραγώνα.
    Ούτε κι εγώ καταλαβαίνω την αιχμή της Έφης.

  83. Yannis said

    Και στο Λευκό το Σπίτι της Ουασιγκτώνος
    τα πούρα κάπνιζες του Μπιλ Κλιντόνος

  84. Gpoint said

    # 76

    Στους ποταμούς του Μιζουρίου
    νερό εντός του παγουρίου
    έβαζες με τα χέρια σου

    μα στα βουνά ιου Κάνσατος
    σα νάσουν στήλη άλατος
    μόνο μετράς τ’ αστέρια σου

  85. sarant said

    Χαχα, ωραία!

    Σε πέτυχα με άλλονα στις αμμουδιές του Πόρτο Ρίκου
    κι ήρθα να πω τον πόνο μου στο ιστολόγιο του Νίκου

  86. physicist said

    Στη βίλα στα Κανέρικα σε είδαν με τον Νίκο
    κι εσύ με παραμύθιαζες πως πας στον Μοροβίκο

  87. Yannis said

    Ω, Βιργινία, δυτικά
    από του Κολοράδου τα νερά
    μεσ’ στου Μορμόνου τη φωλιά
    τίνος είναι, ρε γυναίκα, τα παιδιά;

  88. Voulagx said

    #72 Σαραντ

    Α, ωστε συ ‘σουνα που έβηχες
    κρυμμενος όπισθεν του βράχου;

  89. 20,
    Μπράβο, καλή η επεξήγηση, γιατί το θέμα είναι τεράστιας σημασίας για το παγκόσμιο ενεργειακό παρόν και μέλλον.

    Η υδραυλική ρωγμάτωση, λοιπόν, είναι τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και 70-80 χρόνια, τουλάχιστον, με στόχο την ταχύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων (ΥΑ: πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Η ίδια τεχνολογία εφαρμοσμένη σε πολύ μεγάλη κλίμακα (40-50 κατακόρυφες ρωγμές στο οριζόντιο τμήμα κάθε πηγαδιού ΥΑ) κατάφερε να κάνει δυνατή την παραγωγή (σωστότερα: απόληψη) ΥΑ από σχιστολιθικά πετρώματα (shale gas, shale oil). Ήταν επινόηση του George Mitchell, Έλληνα δεύτερης γενιάς, για τον οποίο είχα γράψει πριν λίγους μήνες μιας και κυριολεκτικά άλλαξε τον κόσμο.

    Από τεχνικής πλευράς: Για να φτάσει στο πηγάδι που θα τον οδηγήσει στην επιφάνεια, ο ΥΑ πρέπει πρώτα να περάσει μέσα από τους δαιδαλώδεις πόρους του πετρώματός του – κάτι σαν να θες να βγεις στην εθνική από το κέντρο: φανάρι-φανάρι παίρνει κάποια ώρα. Πιο γρήγορα βγαίνεις στην εθνική από την Αττική Οδό, ή, αν είσαι ΥΑ, ακολουθώντας μια τεχνητή ρωγμή που καταλήγει στο πηγάδι.

    Για πολλών ειδών πετρώματα η Αττική Οδός δεν χρειάζεται ή δεν αξίζει τα διόδια. Για σχιστολιθικά πετρώματα, όμως, είναι απαραίτητη, όπως προσπάθησαν να επισημάνουν – αλλά υστέρησαν – οι ειδικοί σε rock formations, Jethro Tull: Thick as a brick είπαν, για να περιγράψουν το αδιαπέραστο – ο σχιστόλιθος, όμως, είναι περίπου 1000 φορές πιο αδιεπάραστος από το τούβλο! Γι’ αυτό, what the frak, ρωγμάτωση!

    ΥΓ. Η άμμος, που αναφέρθηκε παραπάνω, χρησιμοποιείται για να εισχωρήσει στις ρωγμές ώστε να μείνουν ανοιχτές όταν αφαιρεθεί το νερό που τις άνοιξε και η πίεση επανέλθει σε χαμηλό επίπεδο.

  90. Τάσος Αράπης said

    @8: Ο Αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας φρόντισε να χαρακτηρίσει το κοριτσάκι »Άγγελο» και »αυτό το Αγγελούδι»- σε άλλο τηλεοπτικό μέσο- προφανώς σε αντίθεση με τον »συρφετό» των υπολοίπων »παιδιών τριβόλων διαβόλων χαχόλων» του συνοικισμού.

    @9: Το Ρεπούση σκέτο είναι και »Καθηγητικός» προσδιορισμός…Εξ ου και το -Έρχεται η Ρεπούση! Επιφωνηματική έκφραση διαδεδομένη στην Ιωνιδειο το 1981-82, αφού ήταν η ομορφότερη (και νεότερη) Καθηγήτρια.

  91. Γς said

    Τα παιδία παίζει.

  92. Ελενη said

    Κανονικά οι Καλιφόρνιες είναι τρεις: η αμερικανική σκέτη Καλιφόρνια, και οι μεξικανικες Κάτω Καλιφόρνια και Νότια Κάτω Καλιφόρνια. Κάπως σαν τις διάφορες Παναγιές του Παπαγιαννόπουλου.

  93. ios said

    Προφανώς ο «Εθνικός Κήρυκας» μάλλον δεν ξέρει τι γράφει (http://www.ekirikas.com/article/100026), αφού στην Αμερική δεν υπάρχουν οπαδοί του μαρξισμού λενινισμού.
    Το ότι η συγγραφεύς έκανε διδακτορικό στην αμερικανική ιστορία δε σημαίνει ότι διδάσκει στην Αμερική.
    Ο Μπεναρόγια ήταν ένας μόνο από τους πέντε της οργανωτικής επιτροπής του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΕΚΕ (πρόδρομου του ΚΚΕ). Δεν εκλέχτηκε καν στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή αλλά στην τριμερή εξελεγκτική επιτροπή. Για όλα ευθύνονται οι Εβραίοι, έτσι; Κλασικό δείγμα συμβατικής σκέψης (http://blogs.sch.gr/lykkarea/2013/06/18/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-f-scale-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/)
    Είπαμε, να μην ταΐζουμε τα τρολ, αλλά αρκετά πια…

  94. Earion said

    Μέγα μέρος της Νεβράσκας προς ανατολάς και … μέρος του Κολοράδου και του Ουτάχ (http://tinyurl.com/nbblf7c)

    ο μεν είχε τον σταθμόν αυτού εν Ραουλίνση (Rawlins) της πολιτείας Ουϋμίγγης (Wyoming), ο δε εν τη κορυφή της Πίκης (Pike’s Peak) του Κολοράδου (http://tinyurl.com/nbblf7c)

  95. ios said

    BTW 86: Εξαιρετικό!!! Βαθιά γνώση της διαλέκτου…

  96. Γς said

    92:
    Είδα Καλιφόρνιες και Παναγίες και είπα να ξαναβάλω και την άλλη Παναγία της Καλιφορνίας

  97. 69: Περισσότερες πληροφορίες για τo φαινόμενο της μεταβολής του γένους μπορείς να βρεις εδώ, σ. 299-300 (με αναφορά και στο Dialekt που σ’ ενδιέφερε), ενώ για ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση πήγαινε εδώ, στο 0:34:40 (καλό κουράγιο, χεχε…) 🙂

  98. Κωνσταντίνος said

    92 Ακριβώς, με την αμερικανική να είναι αυτή που οι Ισπανοί έλεγαν Άνω Καλιφόρνια (Alta California) 😉

  99. sarant said

    94: Πολύ γούστο έχουν.

  100. Yannis said

    94. Γράφει κάτι για Κοννεκτικούτη ή Μαρυλάνδη; Για Κεντάκιον ίσως;

  101. Yannis said

    98. Οι Μεξικανοί δεν την αναφέρουν ως αλύτρωτο Βόρειο Καλιφόρνια; 🙂

  102. ios said

    96: Λίγο πιο πάνω, στο Σαν Φραντσίσκο είναι κι η εκκλησιά του Άη Γιάννη, μεγάλη η χάρη του (http://www.last.fm/music/John+Coltrane/+images/45029027)

  103. Yannis said

    96, 102: Εκπληκτική η διάδοση της βυζαντινής τεχνοτροπίας!
    Και της ελληνικής γλώσσας θα έλεγα, αν και η εικόνα του Coltrane έχει 1 (ή 2, αν βλέπω σωστά) ορθογραφικά λάθη. (Αλλά ας τα θεωρήσουμε παραλλαγή στο ίδιο θέμα.)

  104. Γς said

    Μα αυτός ο ΑΙ Γιάννης είναι της African Orthodox Church. Καμία σχέση με τους Greek Orthodox.

  105. ios said

    104: Σωστό, αλλά ούτως ή άλλως είναι ορθόδοξοι, συνδέονται με το Πατριαρχείο της Αντιόχειας και η τεχνοτροπία είναι βυζαντινή. Δεν μπορούσα να σταματήσω να μάθω ποιος έκανε τις αγιογραφίες. Θα είχε ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά ίσως.

  106. Γς said

    Καμία σχέση και με το πατριαρχείο της Αντιόχειας, που άλλωστε προ πολλού δεν έχει σχέση επίσης με τους ημέτερους greek orthodox.
    Οι AOC είναι μια ομαδίτσα που φυτοζωεί.
    Πριν από καμιά 80ριά χρόνια, τότε που ιδρύθηκε πήγε να κάνει κάτι στη χώρα της κυράς μου, την Ουγκάντα. Όμως απέτυχε και οι εκεί «ορθόδοξοι» πήγαν και εντάχθηκαν στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

  107. Yannis said

    105. Θα συμφωνήσω κι εγώ με το Γς.
    Είναι διαμαρτυρόμενοι. Δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/African_Orthodox_Church

  108. ios said

    106-107: Έχετε απόλυτο δίκιο και οι δύο. Θυμόμουν που είχα διαβάσει στην ιστοσελίδα τους κάτι σχετικό αλλά αυτό που λένε δεν δικαιολογεί καμιά σύνδεσή τους με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

  109. ios said

    Μου κάνει εντύπωση ωστόσο το γιατί υιοθετούν τη βυζαντινή αγιογραφία και γραφή στις εικόνες, ενώ ως γνωστό οι προτεστάντες δεν ανέχονται ούτε αγάλματα ούτε εικόνες στις εκκλησίες τους.

  110. Γς said

    109:
    Τι το ψάχνεις; Η African Orthodox Church είναι μια από τις πολλές «εκκλησίες” στις ΗΠΑ.

    Και για να καταλάβεις, σου μιλάει ο Οσιος Ιωάννης, ο Νέος Ασκητής, μεγάλη η χάρη ΜΟΥ!
    Προστάτης του Ιστολογίου.

    Κάπως έτσι έγινε και με τον Αγιο Ιωάννη Γουίλιαμ Κολτρέιν (τον αμερικανό σαξοφωνίστα και συνθέτη της τζαζ). Ηταν μια ομάδα στο Σαν Φραντσίσκο που τον θεωρούσαν γήινη ενσάρκωση του Θεού!
    Η ομάδα λοιπόν αυτή με επι κεφαλής κάποιον King που μυρίστηκε μάσα, έκανε γκεζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής (άλλα ψώνια, που λατρεύουν ένα μαύρο Χριστό).

    Η συμφωνία τους ήταν να γίνουν μέλη της ορθόδοξης εκκλησίας και η εκκλησία να δεχτεί τον Τζον αν όχι σαν θεό, τουλάχιστον ως άγιο.
    Οπερ και εγένετο.

    Με μένα όμως τι θα γίνει; Μια ζωή όσιος θα μείνω;

  111. 102,
    Τι εύρημα!

  112. Gpoint said

    #110

    Περί ιερών και οσίων

  113. sarant said

    110: Και απολυτίκιο; Μωρέ μπράβο!

  114. physicist said

    #97. — Ευχαριστώ πολύ!

  115. Άκουσα ότι η αστυνομία θα κάνει έρευνες σε καταυλισμούς Ρομά στη Θεσσαλία επειδή στον καταυλισμό των Φαρσάλων βρέθηκε το ξανθό κοριτσάκι

    θα ευχαριστεί τον Θεό που έχει στην αγκαλιά της το παιδί της σώο και ασφαλές…

  116. sarant said

    115 Ανατριχίλα…

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    45. Όπα, κι άργησα να το δω. Άμεση διόρθωση Νικοκύρη: Οι κ.κ. Φραγκουδάκη και Δ ρ α γ ώ ν α από το 2006 για το πρόγραμμα για τις ειδικές μειονοτικές ομάδες στην Θράκη (μουσουλμανόπαιδες, τσιγγανόπαιδες,παλλινοστούντες κ.α ), (η κ.Φραγκουδάκη ασχολείται από το 1998, από ΚΠΣ).

    Επειδή κατέληξε για μερικά ονόματα και μόνο η αναφορά τους να υποψιάζει ,στους ταραγμένους καιρούς μας, για νύξεις πατριδοθρησκευτικού προστατευτισμού, μακριά από μένα τέτοια αντίληψη και πριμοδότηση. Έγινε ένα διαβολικό λάθος στο όνομα, αλλά όχι εσκεμμένο.
    Τυχαίο; Ναι, τυχαίο και ζητώ συγγνώμη για το μπέρδεμα

  118. Yannis said

    110: !!!!!!!!!!!
    Περιμένω και την ηχητική απόδοση του απολυτικίου (από βυζαντινό χορό, εννοείται) 🙂

    109: Είναι Επισκοπικοί, δηλαδή ανήκουν στους (ή προέρχονται από) Αγγλικανούς, όπου ο προτεσταντισμός, έχει κρατήσει αρκετά στοιχεία από το Ρωμαιοκαθολικισμό και όπου από το 19ο αιώνα συνυπάρχουν 2 τάσεις (High Church και Ευαγγελική).
    Και μένα μου έκανε εντύπωση η βυζαντινή εικόνα στην είσοδο του αββαείου του Westminster.

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Έτσι πάμε στο άλλο άκρο του υπερπροστατευτισμού, που τα φρικτά του αποτελέσματα, τα βλέπουμε στις γενιές των τελευταίων 30 χρόνων, ειδικά τα αγόρια τα ευνούχισαν οι τρομερές μαμάδες. Μεγαλώνοντας τα παιδιά απο την βρεφική ηλικία, δημοκρατικά με φυσικές και λογικές συνέπειες, αποφεύγονται οι συγκρούσεις στην οικογένεια, και τα παιδιά μαθαίνουν να αυτοπροστατεύονται, και να είναι αυτάρκη. Φυσικά τέλειο δεν υπάρχει (εκτός ίσως απο τον θάνατο) και μπορεί να βρεθείς προ απροόπτου, αλλα δεν μπορείς και να ζείς συνέχεια με τον φόβο, ειδικά για τα παιδιά είναι ανυπόφορο, και η αντίδρασή τους στην μικρή ή στην μεγαλύτερη ηλικία, έχει χειρότερες συνέπειες. Ο κόσμος έξω έχει κινδύνους, αλλα είναι και ωραίος, όπως τα κοντινά ξαδέρφια μας μαθαίνουν στα παιδιά τους τους νόμους της ζούγκλας, έτσι κι εμείς, πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, τους νόμους της αστικής ζούγκλας που μεγαλώνουν. Το ερώτημα είναι, οι γονείς τους γνωρίζουν;

  120. Νέο Kid Στο Block said

    Ενα ωραίο interactive tour προσφορά του BBC και του Nikos Sarantakos tours!

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-12819684
    (απίστευτο πόσες «ετερόκλητες» προσωπικότητες είναι θαμμένες εκεί. Aκόμη και κάποιος ορκισμένος εχθρός της Aγίας Τριάδος και της «Πόρνης Βαβυλώνας»… (φοβεροί Εγγλέζοι! Ο προηγούμενος ήταν για χρόνια και πρόεδρος της Royal Society και του Trinity College (Πανεπιστήμιο της Αγ.Τριάδος) 😆 )

  121. Γς said

    119:
    >ειδικά τα αγόρια τα ευνούχισαν οι τρομερές μαμάδες

    Ναι, γιατί πάνε πίσω μερικοί τρομεροί μπαμπάδες κοριτσιών (γκουχ, γκουχ) ;

  122. Yannis said

    120: Πραγματικά, πολλές ετερόκλητες προσωπικότητες. Το έχουν κάνει κάτι σαν Πάνθεον της Μ. Βρεττανίας.
    [Χαρακτηριστική η επιγραφή στο χώρο όπου είναι οι τάφοι της Ελισάβετ (Α΄ για την Αγγλία) και της Μαρίας Α΄ Τυδώρ (ετεροθαλούς αδελφής της και εχθρού).]

    «Trinity College (Πανεπιστήμιο της Αγ.Τριάδος)»
    Κολλέγιο της Αγ. Τριάδας. Το Πανεπιστήμιο είναι είτε το Cambridge είτε του Βοσπόρου (=Oxford) 🙂

  123. Γς said

    118:

    Ναι θα ήθελα κάποτε να ακούσω το απολυτίκιο μου.
    Αλλά ποιος ξέρει να τα διαβάζει αυτές τις νότες της βυζαντινής μουσικής;

  124. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στα παρκάκια του Μιζούρη
    σ έπιασα μ ένα λιγούρη
    κι ύστερα και στη Βερμόντη
    με τον ίδιο μπαγαπόντη
    Στα χωριά του Αιντάχου
    λύσσαξες με δυο Ναβάχου
    μα στη Νέα Υερσέη
    σε μπουζούριασαν για χρέη
    Τώρα δυο Ντακότες λένε
    πώς κι οι κότες θα μας κλαίνε
    Αη Γιάννη μ Κολντρεϊνη
    βόηθα φονικό μη γίνει
    Κι όταν έρθω στο Κεντάκυο
    θα σου γράψω ένα Κοντάκιο
    🙂

    90.Τέλος. Α, η Ιωνίδειος γράφει Ιστορία 🙂

  125. Παλιοσειρά said

    Νομίζω πιό σωστό από το «καταλογίζω στην εταιρεία» είναι το «επιδικάζω εις βάρος της εταιρείας». «Καταλογισμός» νοείται, κατ’ αρχήν, μόνο σε σχέση με ευθύνη (συνήθως προϋποθέτει και εξέλεγξη λογαριασμών), όχι με καταψήφιση.

  126. Yannis said

    123: «Αλλά ποιος ξέρει να τα διαβάζει αυτές τις νότες της βυζαντινής μουσικής;»

    Αν δεν ξέρει κάποιος από το ιστολόγιο, τότε ο ψάλτης μιας εκκλησίας; 🙂

  127. Γς said

    Αριστερός ή δεξιός;

  128. Theban said

    Γς
    Μάλλον πλάκα κάνεις αλλά για την απίθανη περίπτωση που δεν κάνεις:
    Αυτός ο συμβολισμός για τις νότες χρησιμοποιείται ακόμα. Κάθε ψάλτης μπορεί να τον διαβάσει.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Δεν είμαστε μακριά, ενα τσιγάρο δρόμος είναι η απόσταση Ραφήνα Γέρακας, έλα να δείς αν είναι ευνουχισμένα ή καπελωμένα τα κορίτσια μου, (εγω δεν καπνίζω για να κάνω την αντίστροφη διαδρομή) εκτός κι αν εννοείς τον μπαμπά της κορούλας σου.!

    Υ.Γ – Θα ήθελα την γνώμη σου για το Γεωπονικό, μπορώ να σε ρωτήσω στο ιστολόγιό σου;

  130. Yannis said

    127: «Αριστερός ή δεξιός;»
    Κεντροαριστερός με πιστοποιητικό 58 υπογραφών 🙂

    Μοιάζουν με νότες βυζαντινής μουσικής, δεν ξέρω αν βγάζουν νόημα. Σοβαρά, δοκιμάστε έναν ψάλτη. Αν οι νότες δεν είναι πραγματικές, θα ταιριάξει αυτός τη μελωδία. Είναι κρίμα να μείνει ατέλειωτο αυτό το δημιούργημα.

  131. Theban said

    128 συνέχεια:
    μάλλον βιάστηκα. Η πλάκα είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φαντάστηκα στην αρχή.

  132. Yannis said

    131. Αποκρυπτογραφήσατε τις «νότες»;

  133. Δημήτρης Φύσσας said

    Προς όσους /όσες με τόση ευκολία αφήνετε (αναπάντητα τα) υπονοούμενα για την Άννα Φραγκουδάκη (και τη Θάλεια Δραγώνα και όσον άλλο κόσμο βοήθησε για το πρόγραμμα των μουσουλμανόπαιδων στη Θράκη), αναρωτιέμαι αν:

    α. ξέρετε τίποτα για το θέμα
    β. ξέρετε ποια θέση έχουν για τη δράση τους οι ακροδεξιοί
    γ. ξέρετε τι λένε τα ίδια τα μουσουλμανάκια
    δ. τι προσπαθεί να κάνει στο θέμα η τωρινή κυβέρνηση

  134. Αη-Γιάννης, Αη-Ντάχος, Αη-Όβας, ρομφαία.γκρ, το καταντήσατε…

  135. Yannis said

    134. 🙂 🙂 🙂

    Είναι κάπως Α(η)-λάσκα τα πράγματα.

  136. sarant said

    134: 🙂

  137. 133 αν δεν κάνω λάθος υπήρξαν δύο αντιρρήσεις και μια διόρθωση. Γιατί μένει η εντύπωση ότι υπήρξε επίθεση εναντίον του προγράμματος;

  138. Γς said

    Και ο Αγιος Σιχτίρης. Ο Αη-Σιχτίρ

  139. ios said

    138: Σε παραπέμπω στο 104: ο ΑΪ Σιχτίρ.

  140. Γς said

    139:
    Δεν σ έπιασα, αλλά δεν πειράζει. Τέλος με τους αγίους.

    129:
    Ναί

  141. Άσχετο: γέμισε ΑΛΠινιστές ο τόπος τελικά.

  142. Yannis said

    141. Κάτι ειδικό που πρέπει να προσέξουμε; Σίγουρα έχεις κάτι καλό!

  143. sarant said

    141: Κι εγώ νόμισα πως έλεγες για το Αλπάιν 🙂

  144. ios said

    140: Εννοώ ότι στο 104 διόρθωσες (και σωστά έπραξες) το Άη Γιάννης του 102 σε Αϊ Γιάννης αλλά μετά στο 138.έγραψες Άη Σιχτίρ αντί Άι Σιχτίρ.

  145. Γς said

    144:
    Είπα να είμαι συμβατός με το #134.

  146. Πάνος με πεζά said

    Τουλάχιστον εδώ στο Πολυτεχνείο «ανδρωθήκαμε» με τη λέξη «ρηγμάτωση» (απλά στην επιστήμη του ΠΜ αναφέρεται στα αγγλικά ώς cracking. Ελέγχεται η εμφάνιση ρωγμών στο σκυρόδεμα, μεγέθους φυσικά τριχοειδούς (0,1~0,3mm), γεγονός που προκαλεί διαβρώσεις σε ευπαθείς κατασκευές όπως δεξαμενές κλπ.
    Υπό την έννοια της «ρωγμής» θα μου ακουγόταν καλύτερα «ρωγμάτωση», αφού η ρΗγμάτωση σε συνδέει με το ρήγμα, δηλαδή πολύ μεγαλύτερης τάξης μεγέθους φαινόμενο, ίσως της εδαφομηχανικής. Ωστόσο επαναλαμβάνω ότι έτσι το μάθαμε, έτσι καταγράφεται και στους επίσημους κνονισμούς, άρα κι εμένα μου ακούγεται σαν νεολογισμός.

    Αντίθετα, το Ωπλισμένο σκυρόδεμα, υπό τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Θ.Τάσιου και άλλων, εκτόπισε τη λανθασμένη θεώρηση «οπλισμένο», οδηγώντας προς τον Παρακείμενο (δηλ. εισάγεται ως μετοχή Παρακειμένου, «αυτός που από πρίν έχει ωπλιστεί»). Το «θαύμα» των τριών ημερών όμως (όπως και το μεγάλο, των τεσσάρων) περιορίστηκε μόνο σε αυτό το φτηνό πλην τίμιο υλικό, αφού ποτέ δε διαβάσαμε «Στο οίκημα βρίσκονται τρεις ωπλισμένοι κακοποιοί», όσο κι αν καταλαβαίνουμε ότι και αυτοί θα είχαν ωπλιστεί από πριν, και δε βρήκαν τα όπλα εκεί μέσα…

    Kαι για το τέλος, κάτι εύθυμο, το δικό μου αμερικάνικο ποιηματάκι :

    «Πριν δυο χρόνια, αγγαρείες στο «Παλάσκας»
    να’τος τώρα κυβερνήτης της Αλάσκας !
    Αλλά άνοιξε η τύχη και του άλλου μου του γιου !
    Κυβερνήτης εξελέγη και αυτός, του Ιλλινοϊού…»

  147. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    119, Λάμπρο, υπερθεματίζω και λέω ότι τελευταία είδα και τη συνιστώ,(χάριν ψυχαγωγίας,όχι υπόδειξης, μην παρεξηγηθώ)τη συμπαθητική Ρουμάνικη ταινία «Οικογενειακή Υπόθεση» που αναφέρεται στο αιώνιο θέμα της σχέσης γονιών-παιδιών.Συνοψίζω το θέμα όπως το κατάλαβα εγώ: Μήπως βοηθάμε-προστατεύουμε τα παιδιά μας για να τα έχουμε πάντα «δικά»μας;

  148. sarant said

    146: Κάτι δεν πιάνω στο ο/ωπλισμένο. Οι δυο τύποι δεν μπορεί να συνυπάρχουν. Στα αρχαία είναι ωπλισμένος, στα νέα ελληνικά οπλισμένος. Στην καθαρεύουσα, αν βάζεις χρονικές αυξήσεις θα βάλεις ω, αλλιώς ο. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει και το ένα και το άλλο στο ίδιο κείμενο.

  149. Γς said

    119, 147:

    Δεν ξέρω τι λέτε αλλά τίποτε δεν με στεναχωρούσε περισσότερο από το ότι τα παιδιά μου δεν με άκουγαν, Δεν θέλανε να εφαρμόσουν αυτά που τους έλεγα, το … επιστέγασμα της πολετούς … πείρας μου κλπ κλπ.
    Ημουν πολύ δυστυχής (εδώ υπόκρουση, θλιμμένα τσιγκάνικα βιολιά..άχ! και βάχ!).

    Τώρα πιά ΤΙΠΟΤΑ δεν με ευχαριστεί περισσότερο από το ότι ποτέ δεν με άκουσαν!

    Ευτυχώς. Κι έγιναν γάτες!
    (υπόκρουση: Γκλόρι, γκλόρι αλληλούια!) ¨

  150. Πάνο με Πεζά, το ω του οπλισμένου σκυροδέματος — για όσους το γράφουν έτσι — δεν είναι διάκριση από κάτι άλλο, είναι απλώς απαρχαιωμένη ορθογραφία. Στην καθαρεύουσα γράφαμε και ὥπλισα και ὡπλίσθην και ὡπλισμένος και ὥρισα και ὡρίσθην και ὡρισμένος, αλλά όχι βέβαια ποτέ *να ὡπλισθῇ ή *είχεν ὡπλισθῇ· στην οριστική ήταν χρονική αύξηση, στη μετοχή παρακειμένου αναδιπλασιασμός. Στη δημοτική καταργήθηκε κάποια στιγμή αυτή η καθαρά ορθογραφική περιπλοκή, αφού έχει εκλείψει ως επί το πλείστον η χρονική αύξηση εκεί που θα ακουγόταν: αφού δεν λέμε δηλαδή ήλπιζα ή ήκουσα, δεν υπάρχει λόγος να γράφουμε ώριζα ή ώπλισα.

  151. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    149. τέλος, όχι γεωπόνοι λοιπόν! 🙂

  152. Γς said

    151:

    Οταν λέμε γάτες, εννοούμε γάτες!
    και τι μ έπιασε απόψε..

  153. Πάνος με πεζά said

    @147,150 : Επισήμως πάντως, «έχει περάσει» το ωμέγα, αφού ο σχετικός κανονισμός λέγεται ΕΚΩΣ (Ελληνικός Κανονισμός Ωπλισμένου Σκυροδέματος). Βέβαια, για να το πώ πιο σίγουρα, ας μην αρκεστώ στο εξώφυλλό του, (που φυσικά έχει τυπώσει επίσημος φορέας) αλλά στο πώς γράφτηκε στο σχετικό ΦΕΚ (απάντηση αύριο).

    Οφείλω να πώ ότι βρίσκω μια κάποια λογική διάκρισης των μετοχών : π.χ. με κυνηγάνε, βρίσκω πάνω σ’ ενα τραπέζι μια καραμπίνα, την παίρνω και λέω «Γιατί δεν πλησιάζετε τώρα, που είμαι οπλισμένος;». Έχει σαφώς έννοια μετοχής, αλλά ενεστώτα, παύει η έννοια του Παρακειμένου, δεν είναι έτσι; Τώρα που οπλίστηκα, είμαι οπλισμένος. Αλλά αν είχα προετοιμαστεί από χτες, δε θα ήμουν «ωπλισμένος»; Βέβαια, την όλη ιστορία «χαντακώνει» η ομόρριζη μετοχή που δηλώνει την από πριν προετοιμασία («εξοπλισμένος»).

    Τέλος πάντων, όπως είπα κι εγώ, μόνο πάνω στο έρμο το σκυρόδεμα ξεχαρμάνιασαν όλη την τυπολατρία τους οι καθηγητάδες μας, με αποτέλεσμα μια ζωή να τσακωνόμαστε «όμικρον ή ωμέγα» στο σκυρόδεμα…

  154. Γς said

    “όμικρον ή ωμέγα”. Μην πάρει όμως καμιά φωτιά ποτέ η κατασκευή. Ισχύουν ακόμη αυτά τα προ 40ετίας;

  155. sarant said

    153: Μισό λεπτό, αν ο κανονισμός είναι σε πολυτονικό, επειδή εκδόθηκε πριν το 1981 ή επειδή επικράτησε το γινάτι κάποιου πολυτονιάτη, σημαίνει ότι τη λέξη πρέπει να τη γράφουμε με δασεία; Όχι βέβαια. Με την ίδια λογική, δεν μπορούμε να γράφουμε σήμερα ωπλισμένος -και σε κάθε περίπτωση, η διάκριση που κάνεις (είμαι οπλισμένος κτλ.) μου φαίνεται εντελώς τεχνητή και εκ των υστέρων,. Μία είναι η μετοχή παρακειμένου.

  156. ππαν said

    153: «Τώρα που οπλίστηκα, είμαι οπλισμένος.»: αυτό ακριβώς είναι ο Παρακείμενος.

  157. Μαρία said

    153
    Το συντελεσμένο στο παρόν δηλώνει ο παρακείμενος, γι’ αυτό ίσως μπερδεύεσαι, όπως ο αγγλικός present perfect.

  158. Όντως ο κανονισμός είναι Ωπλισμένου Σκυροδέματος και ας βγήκε στην τελευταία του μορφή το 2000

    Click to access EKOS2000.pdf

    Αλλά δεν παύει να είναι απολίθωμα εγώ οπλισμένο σκυρόδεμα γράφω αφού γράφω στη δημοτική στην οποία δεν υπάρχει ο αναδιπλασιασμός.

    Θυμάμαι κάποτε σε ένα σεμινάριο για οργάνωση εργοταξίου κάποιον να λέει (και να γράφει) για σπαστήρες με θλίψι. Θα το περνούσαμε για ορθογραφικό λάθος από απροσεξία αν δεν μας επισήμαινε ότι έτσι είναι η σωστή γραφή για να ξεχωρίζει από τη θλίψη που είναι …συναίσθημα. Του φέραμε λεξικό για να τον πείσουμε ότι έλεγε βλακείες (πετάχτηκα μια συνάδελφος στη βιβλιοθήκη) αλλά δεν ειμαι σίγουρος αν το καταφέραμε. Προφανώς π τύπος θυμόταν τα βιβλία του από το πολυτεχνείο που τους έγραφαν έτσι κι έβγαλε δική του εξήγηση.Πάντως ο Εφραιμίδης στο βιβλίο του το γράφει σωστά παρόλο που κάποτε θα το έγραφε στην καθαρεύουσα.

  159. sarant said

    Ναι, και το ΛΚΝ (φυσικά) το γράφει «θλίψη» αλλά το λημματογραφεί διαφορετικά, θλίψη1 [το συναίσθημα] και θλίψη2.

  160. Γς said

    >θλίψη1 [το συναίσθημα]

    Bonjour Tristesse

  161. Πάνος με πεζά said

    @154 : Από φωτιές, να φοβόσαστε άλλες κατασκευές (μεταλλικές), οι οποίες αν δεν προστατευτούν κατάλληλα, δε σου δίνουν ούτε 30 λεπτά χρόνο διαφυγής. Οι κατασκευές από σκυρόδεμα είναι οι δεύτερες ασφαλέστερες έναντι πυρκαγιάς (πάντα μιλάμε για αποφυγή κατάρρευσης). Και λέω «οι δεύτερες ασφαλέστερες», γιατί, όσο κι αν δεν πάει το μυαλό σας, οι πρώτες ασφαλέστερες είναι οι…ξύλινες ! Η δομική ξυλεία καιγόμενη χάνει 10% της διατομής της την ώρα, οπότε μια κατασκευή με 20% μεγαλύτερες διατομές, κάτι που στο ξύλο δεν είναι απαγορευτικό, μπορεί να καίγεται επί δίωρο χωρίς να καταρρεύσει.
    Στις κατασκευές από σκυρόδεμα ο μόνος φόβος είναι να μη σε βρει φωτιά κάτω από προεντεταμένα δοκάρια (δηλαδή σε κατασκευές μεγάλων ανοιγμάτων όπως παλιά σινεμά κάτω από πολυκατοικίες κλπ). Εκεί, λόγω της μεγάλης έντασης του χάλυβα, η οποιαδήποτε χαλάρωσή του λόγω θερμοκρασίας, οδηγεί σε άμεση κατάρρευση…

    Αυτό με τη «θλίψι» συγγνώμη αλλά το θεωρώ αστείο…

    Ο κανονισμός, Νίκο, εκδόθηκε μετά το 1995, και ο προηγούμενος έγραφε, ως Πόντιος Πιλάτος, «κανονισμός για τη μελέτη και κατασκευή έργων από σκυρόδεμα». Οπότε καταλάβατε όλοι φαντάζομαι. το μπάχαλο στο οποίο έχουμε υπεισέλθει όλοι οι συνάδελφοι με το σκυρόδεμα…

  162. spiral architect said

    @89: Μιχάλη, μιας και είσαι του αντικειμένου καθώς και στην ανάλογη χώρα, ρίξε μια ματιά εδώ.

  163. Λάμπρος said

    147 – Έφη ακριβώς αυτό κάνουν οι περισσότεροι γονείς, θεωρούν τα παιδιά τους ιδιοκτησία τους. Αν γράψω την γνώμη μου για τους γονείς (ιδίως τους σύγχρονους που έχουν βγάλει κι ένα σχολείο) θα γίνει πανηγύρι εδω μέσα, όπως γινόταν τοσα χρόνια με τους συλλόγους γ.κ.κ και τους συγγενείς και φίλους. Τα τελευταία 6 χρόνια έχω αποστασιοποιηθεί απο την προσπάθεια να αλλάξουμε απο κοινού τις χαζές νοοτροπίες μας. Ίσως ωρίμασα, και κατάλαβα οτι είναι μάταιο να εξηγήσω σε κάποιον το αυτονόητο. Αυτο που μου έμεινε, είναι οτι πιο εύκολα αλάζει κάποιος θρησκεία, κόμμα, ή απο Ολυμπιακός να γίνει Παναθηναϊκός, παρα να παραδεχθεί οτι δεν γνωρίζει να μεγαλώνει παιδιά σε τεχνητό περιβάλλον. Όμως αν θέλουμε μια δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να διδαχθούμε τις αρχές της, και να τις διδάξουμε στα παιδιά μας. Προς το παρόν κυριαρχεί ο οικογενειακός φασισμός.

    149 – Εξαρτάται τι και κυρίως πώς τους το έλεγες, η πείρα μπορεί να είναι πολύτιμη, αλλα δεν μεταβιβάζεται, αποκτιέται με τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, οποτε είναι κουτό να προσπαθούμε να την μεταδώσουμε στα παιδιά μας, και πιο κουτό να τα εμποδίσουμε να τις αποκτήσουν. Μόνο να τους διδάξουμε αρχές μπορούμε, κι΄αυτά θα βρούν τον δρόμο τους. Ο φόβος για την νέα γενιά, είναι ο δικός μας «γεροντικός» φόβος, τα παιδιά τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα, απο την ηλικία των 10 – 18 χρονών, όπως τα βλέπαμε κι εμείς σ΄αυτή την ηλικία. Αλλα οι άνθρωποι οσο μεγαλώνουν, ξεχνούν ή ωραιοποιούν τα νεανικά τους «παραπτώματα».

  164. Γς said

    163 β:
    >τώρα πιά ΤΙΠΟΤΑ δεν με ευχαριστεί περισσότερο από το ότι ποτέ δεν με άκουσαν!
    Ευτυχώς. Κι έγιναν γάτες!
    (υπόκρουση: Γκλόρι, γκλόρι αλληλούια!) ¨

  165. Γς said

    Οκ Λάμπρος, το έπιασα. Εσύ;

  166. Λάμπρος said

    165 – Tώρα το έπιασα κι εγώ.!!!

  167. Γς said

    Αντε κι ένας γάμος που «έγινε σε στενό κύκλωμα στην Βαρυμπόμπη»
    Από εκπομπή Λάϊφ Στάιλ στο STAR τώρα

  168. Γς said

    Αντε άλλο ένα (στο STAR πάλι στην εκπομπή Φ&Μ)
    Σχολιάζουν τώρα ένα βίντεο άλλου σταθμού που μιλάει κάποιος για «Ιντερνέσιους σταθμούς».

  169. sarant said

    167: Ε, μπορεί να ήταν στενό το κύκλωμα (λαθρεμπόρων ας πούμε κτλ.)

  170. Γς said

    Στο τηλεοπτικό ΣΚΑΪ τώρα.
    Κάποιο υγειονομικό στέλεχος λέει για την μετανάστευση των ιατρών:

    -Χτες ήταν μια επιτροπή Γάλλων που έκανε Recruiting, περισυλλογή.

    (όπως ναυαγών, ασδέσποτων σκύλων κι ότι άλλο ήθελε προκύψει)

    Παίζει και η βαθιά περισυλλογή.

  171. Yannis said

    167,168,170. Την περισυλλογή των τηλεοπτικών σκουπιδιών και των «στελεχών» ποιος θα την κάνει; 🙂

  172. Τσεκάρετε εδώ τον Ραπτόπουλο: https://www.dropbox.com/s/6z18oznr4esalig/1.png, https://www.dropbox.com/s/529jk62sp1zu3z1/2.png, https://www.dropbox.com/s/lt9biwmr3pvv078/3.png

    Μου διέγραψε δυο φορές το πρώτο σχόλιο (στο 2), διέγραψε το σχόλιο που τον ρωτάω αν τα διέγραψε, με διέγραψε από friend και τέλος διέγραψε και καμιά πενηνταριά άλλα σχόλια που ήταν αντίθετα… Τι κακομοίρης…

  173. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ, ομολογώ ότι δεν τον παρακολουθώ τον Ραπτ. κι έτσι είχα χάσει όλη την ανάρτηση. Πρέπει να είναι πολύ κακομοίρης για να σβήνει σχόλια αντίθετων… (και δεν καταλαβαίνω τι ζόρι τραβάει με το μπριτζ 🙂

  174. τζουτζούκος said

    Καλησπέρα, αν έχει γίνει παραπομπή σε άλλο σχόλιο στο ΛΚΝ, προσπεράστε το. Απλά λινκάρω εδώ το απεκδύομαι
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8D%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9&dq=

    Απορώ που το ΛΚΝ δέχεται τη γενική.

  175. sarant said

    Κι εγώ απορώ, δεν το είχα δει.

  176. Μαρία said

    Παρωδία της Τζίνας Πολίτη.
    http://www.avgi.gr/article/1249379/en-megali-troikani-apoikia-2013-m-x-

  177. 42 Επανήλθε: https://videokaseta.wordpress.com/2017/03/20/first-blog-post/

  178. sarant said

    Φοβερό, πράγματι!

  179. Μαρία said

    177
    Χα, χα.
    Τον Λάζο τον τσάτισα πριν απο μερικά χρόνια, όταν του διόρθωσα τη δημοφιλία σε δημοτικότητα 🙂

Σχολιάστε