Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια για την επίσκεψη της Αγγέλας

Posted by sarant στο 12 Απριλίου, 2014


Καθώς άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο, τα δελτία ειδήσεων δείχνουν τον πρωθυπουργό και την κυρία Αγγέλα (ή Άνγκελα) Μέρκελ να ανεβαίνουν την Διονυσίου Αρεοπαγίτου κρατώντας ομπρέλες, μια και ο αττικός ουρανός δεν συμμερίστηκε την αγαλλίαση των τηλεοπτικών καναλιών. Και ενώ εκείνοι γεύτηκαν χωριάτικη, μελιτζανοσαλάτα και κατσικάκι στη λαδόκολλα, εγώ θα προχωρήσω στο σερβίρισμα της καθιερωμένης σαββατιάτικης πιατέλας με τα μεζεδάκια, που σήμερα παίρνει τον τίτλο της ακριβώς από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου (ή καγκελάρισσας ή καγκελάριας, όπως δειλά είχα προτείνει πριν από μερικά χρόνια).

* Σε σχέση με την κάλυψη της επίσκεψης, φαίνεται ότι το ΑΠΕ θέλησε να «βελτιώσει» λιγάκι τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, όπως αποκάλυψε το pressproject.gr. Έτσι, το ελληνικό κείμενο των δηλώσεων Μέρκελ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης προχωρά επιτυχώς», το γερμανικό κείμενο αναφέρει: das Sparprogramm erfolgreich verlaufe, πρόγραμμα εξοικονόμησης/λιτότητας δηλαδή και όχι εξυγίανσης. Πιο χαρακτηριστικό, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα στην Ελλάδα», με τη διαφορά ότι στον ιστότοπο της γερμανικής καγκελαρίας το κείμενο λέει: «die Bundesregierung die erfolgreichen Sparmaßnahmen Griechenlands weiter unterstützen wird», δηλαδή «τα επιτυχημένα μέτρα λιτότητας» -στο ελληνικό, η λέξη λογοκρίθηκε. Λεπτομέρεια, θα πείτε.

* Κι άλλο ένα σχετικό με την επίσκεψη, που το εντόπισα στην επιστολή του Νίκου Δήμου προς την υψηλή επισκέπτρια, στην οποία ο Ν. Δήμου παρομοιάζει την Ελλάδα αν όχι με μεζεδάκι, πάντως με μεζέ -λέτε να υπονοεί πως όπου να ‘ναι θα μας κάνουν μια χαψιά οι εταίροι μας; Πρόσεξα πάντως τη φράση «Δέχομαι ότι θέλατε να μας βοηθήσετε. Το κάνατε με λάθος τρόπο. Όχι εσείς προσωπικά – όλα τα μέλη της Τρόικα.» Την ακλισιά της τρόικας την έχουμε βέβαια σχολιάσει πολλές φορές, και είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά και πάλι είναι ενοχλητικό να βλέπεις να την υιοθετεί ένας φτασμένος συγγραφέας.

* Το επόμενο μεζεδάκι είναι πρωθυπουργικό. Διαβάζω στον επίσημο ιστότοπο του πρωθυπουργού μια «Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση με το προεδρείο των AHEPANs» , η οποία ξεκινάει ως εξής: «Καλωσορίζω στην Ελλάδα τους εκπροσώπους των AHEPANs, τα αδέλφια μας από τη Διασπορά». Ωστόσο, η οργάνωση είναι AHEPA, (American Hellenic Educational Progressive Association), οπότε το Ν δεν έχει κανένα λόγο να γράφεται με κεφαλαία.

* Τίτλος είδησης στο skai.gr για τα όσα γίνονται στην ανατολική Ουκρανία: «Φιλορώσοι διαδηλωτές κατάσχεσαν όπλα στην ανατολική Ουκρανία». Να υποθέσω ότι το skai.gr έχει αναγνωρίσει ως κρατικές αρχές τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας, κάτι που ούτε η ρωσική ηγεσία δεν έχει τολμήσει; Το λέω αυτό επειδή το ρήμα «κατάσχω» και η «κατάσχεση» προϋποθέτει κατά πάσα πιθανότητα δικαστική απόφαση ή τέλος πάντων εκτελείται από επίσημη αρχή. Στην προκειμένη περίπτωση, οι διαδηλωτές απλώς τα άρπαξαν, τα πήραν τα όπλα. Προφανώς, ο συντάκτης μεταφράζοντας από τα αγγλικά, είδε seized weapons, αλλά το seize δεν σημαίνει μόνο «κατάσχω». Ή είμαι υπερβολικά αυστηρός;

* Άρθρο στη lifo.gr για τα κόμικς ξεκινάει με την εξής σκοτεινή φράση: «Αυτός ο αστικός μύθος, η αντρική φαντασίωση, το αντικείμενο περιέργειας ή έκπληκτης ενθουσιώδους εορτασμού στο δρόμο: Λεσβίες!» Εμένα ντεν καταλαβαίνει. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η φράση «έκπληκτης ενθουσιώδους εορτασμού» έχει κάποιο λάθος σε γένος ή πτώση, και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω τι ήθελε να πει ο ποιητής. Εσείς;

* Ο Γκας Πορτοκάλος, ο συμπαθής εστιάτορας που έβρισκε ελληνική ετυμολογία σε όλες τις αγγλικές λέξεις, κατεβαίνει για δήμαρχος στη Δράμα! Όπως διαβάζω στο δελτίο τύπου νεότευκτης δημοτικής κίνησης, που διάλεξε την φραγκολεβαντίνικη ονομασία Project Δράμα 2020, η λέξη project «…καταγράφει το κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητάς μας, την έμφαση στη μελέτη και στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων μας, σε αντίθεση με την χρεοκοπημένη πρακτική των καιροσκοπικών αυτοσχεδιασμών σ ένα ατέρμονο «ράβε-ξήλωνε». Εξάλλου, προϊημι=> pro-jacio – pro-jectum => project, δηλαδή η λέξη project προέρχεται μέσω της λατινικής από την αρχαία ελληνική λέξη προϊημι».

Αμ δε! Tο ίημι μόνο απώτερη συγγένεια μπορεί να έχει με το λατινικό ρήμα και να ανάγονται και τα δυο σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα. Φαίνεται ότι οι μαυρογιαλούροι γκρούεζες της Δράμας θεωρούν «χρεοκοπημένη πρακτική» το να ανοίξουν ένα λεξικό.

* Το επόμενο μαργαριτάρι δεν ξέρω αν πρέπει να το χρεώσω στον Π. Λαφαζάνη ή στον ιστότοπο που φιλοξενεί την είδηση. Σύμφωνα με το άρθρο, πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών επειδή «Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Λίθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένοι…»

Ειρημένοι δεν είναι. Το ειρημένος είναι μετοχή παθητικού παρακειμένου του λέγω. Μπορεί βέβαια ο βουλευτής να είπε «ερριμμένοι», που είναι το σωστό ρήμα (ρίπτω, ριγμένα, πεταμένα) και να παράκουσε ο συντάκτης -μόνο αν βρει κανείς το βίντεο θα μας λυθεί η απορία, που δεν είναι και πιεστική. Να πούμε βέβαια ότι το αρχαίο ρητό κανονικά έχει και πλίνθους μέσα, δηλαδή είναι: «λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως ερριμμέν…» Όχι «ερριμμένοι» όμως, διότι στα αρχαία δεν ήταν όλα αρσενικού γένους, η κέραμος ήταν θηλυκιά, οπότε ο κανόνας λέει πως όταν έχουμε άψυχα ουσιαστικά με διαφορετικό γένος που όλα συνδέονται με την ίδια μετοχή ή το ίδιο κατηγορούμενο, τότε αυτό μπαίνει σε ουδέτερο γένος. Αυτός τουλάχιστον ήταν ο κανόνας στα αρχαία, κι εγώ τον ακολουθώ και στα νέα ελληνικά για να μη χρειάζεται να χολοσκάω κάθε φορά.

Αλλά μια και πιάσαμε τη φράση να πούμε ότι η αρχαία φράση στο πρωτότυπο (από τα απομνημονεύματα του Ξενοφώντα) δεν είναι έτσι που συνήθως τη λέμε και την καταγράφουν τα λεξικά, αλλά «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμμένα». Περιέργως οι κειτούκειτιστές που καταπιάνονται να διορθώσουν το (ολόσωστο κατ’ εμέ, αλλά θέλει καινούργιο άρθρο) «πού την κεφαλήν κλίναι» ή το κοκοράκι που λαλάει, δεν έχουν αντιληφθεί ότι και αυτό «το λέμε λάθος» τάχαμ.

dont strike2* Τη φωτογραφία αριστερά την ψάρεψα από το φέισμπουκ -δείχνει ένα χαρτί κολλημένο στο τζάμι της κεντρικής εισόδου μιας πολυκατοικίας γραφείων, από κάποιον ένοικο που, αγανακτισμένος επειδή χτυπούσαν συχνά το κουδούνι (ποιοι άραγε; μικροπωλητές; ) αγανάκτησε και έβγαλε φωνή μεγάλη, αν και γραπτώς, «ΜΗ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΑ ΘΥΡΟΤΗΛΕΦΩΝΑ», σε οχτώ γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, γιαπωνέζικα (υποθέτω), αραβικά, γεωργιανά, αρμένικα (υποθέτω) και ρώσικα.

Ο Λεώνικος θα μας πει αν η γεωργιανή φράση είναι σωστή. Η ρώσικη καλή φαίνεται, αλλά στα αλβανικά το μεταφραστήρι πρόδωσε τον φίλο μας, διότι μετέφρασε το αγγλικό strike ως grevë, που σημαίνει… απεργία (δάνειο από το γαλλ. grève, προφανώς).

* Το έχουμε ξαναπεί, αλλά η επανάληψη δεν βλάφτει: δεν δηλώνουμε «παρόν» αλλά «παρών».

Τελευταίο κρούσμα: Το ευρωπαϊκό του κοστούμι φόρεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνοντας Παρόν και στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Αν φόρεσε κουστούμι κι αν είχε μαζί του και το σακίδιο δεν το ξέρω, αλλά δήλωσε «παρών».

* Και πάλι από τον Στ. Θεοδωράκη, όπως μου το μετέφερε φίλος που το άκουσε «στον Ευαγγελάτο το απόγευμα της Πέμπτης»: «αμέσως μετά το Πάσχα θα εκπονήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, το οποίο είναι στα τελευταία του». Πνέει τα λοίσθια δηλαδή;

* Γράφει ο Σάκης Σεραφείμ στη Λεξιλογία:

Είναι δυνατόν να είσαι τεράστια εταιρία, να έχεις όνομα συνυφασμένο στη συνείδηση του κοινού με την υψηλή ποιότητα, να τιμολογείς στα ύψη τα προϊόντα σου …  να βάζεις παντού ολοσέλιδες διαφημίσεις τεράστιου κόστους (ακόμη και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς μας), να μπορείς να πληρώνεις τις καλύτερες (κι ακριβότερες) διαφημιστικές εταιρίες — και να μην φροντίζεις να δώσεις λίγα ευρώ σ’ έναν γλωσσικό επιμελητή για τα κείμενά σου; Ναι, φυσικά και είναι — αν είσαι η Mercedes-Benz Hellas.

Στη σελίδα Α11 τού Βήματος της 6ης Απριλίου 2014, η Mercedes-Benz Hellas μάς ζητά «από €31.470 με όφελος απόσυρσης για το εισαγωγικό μοντέλο» για τη νέα C-Class, την οποία θα δυσκολευτούμε ωστόσο να οδηγήσουμε αφού στο ενδιάμεσο θα μας έχουν βγει τα μάτια από το «Οδηγείστε την στο Δίκτυο κλπ κλπ» που γράφει φαρδιά-πλατιά η διαφήμιση.

Όπως σχολιάζει ο φίλος Daeman από κάτω, «αγαπητή εταιρεία, χωρίς επιμέλεια οδηγείστε στην ανορθογραφία»!

* Η σχιζολεξία της εβδομάδας σε είδηση που έχει και αυτοτελές ενδιαφέρον, αφού, αν αληθεύει, μας λέει ότι το σχολείο ζήτησε από τους γονείς υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα παιδιά τους έχουν νηστέψει κι έτσι μπορούν να κοινωνήσουν -κι αυτό έγινε στην Ιεράπετρα, στα περίχωρα της Μέκκας. Ο ιστότοπος σωστά χαρακτηρίζει «κωμικοτραγικό» το γεγονός, διαλέγει όμως να το γράψει «κωμικό-τραγικό γεγονός».

* Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ότι οι εφημερίδες κάθε τόσο έγραφαν για τους υπεραιωνόβιους του Καυκάσου, που όμως δεν είχαν χαρτιά που να αποδεικνύουν την ηλικία τους. Τώρα διαβάζω σε έναν τάχαμ ειδησεογραφικό ιστότοπο για έναν Ινδό που έχει πιστοποιητικό γεννήσεως ότι γεννήθηκε το 1835, δηλαδή είναι 179 ετών.

Το κακό είναι πως η είδηση για τον Ινδό μαθουσάλα προέρχεται από έναν ιστότοπο που παρά το σοβαροφανές όνομά του (worldnewsdailyreport) δημοσιεύει μόνο σατιρικές παρωδίες ειδήσεων, κοινώς τρολιές, σαν το διασημότερο The Onion ή το δικό μας Κουλούρι. (Δείτε και την αρχική του σελίδα). Αλλά αυτό θα έπρεπε να το ξέρει ένας δημοσιογράφος, έστω και διαδικτυακός, και να μην αναδημοσιεύει ανεξέταστα τις τρολιές σερβίροντάς τες για κανονικές ειδήσεις…

* Αλλά δεν ήταν αυτό το μοναδικό κρούσμα μούφας που πέρασε για κανονική είδηση. Ίσως διαβάσατε για κάτι μέλη της ιταλικής ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά που, λέει, θέλοντας να δείξουν πόσο εύκολο είναι να περάσει κανείς με βάρκα από την Αφρική στην Ιταλία, πήγαν να κάνουν την αντίθετη διαδρομή με φουσκωτό και παραλίγο να πνιγούν. Τελικά, όπως αποκαλύπτεται, κι αυτή η είδηση ψέμα είναι, μούφα, τρολιά, παρμένη από έναν ιταλικό σατιρικό ιστότοπο!

* Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού (εκείνος με τις σαφείς δηλώσεις) τώρα γράφει στη Βικιπαίδεια, ή τουλάχιστον αυτός έγραψε το άρθρο για τον Γ. Τσολάκογλου. Θαυμάστε φράση, ένα απίθανο κουβάρι, μια γιγαντιαία μονοκοντυλιά: Στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί, ο Τσολάκογλου, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, ο οποίος είχε αρνηθεί να τον ορκίσει, πράγμα το οποίο ταυτόχρονα είχε απαγορεύσει και στους υπόλοιπους αρχιερείς και ιερείς της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είχε εθνική κυβέρνηση, την οποία είχε ορκίσει ο ίδιος, εννοώντας εκείνη που βρισκόταν ακόμα σε ελληνικό έδαφος, στην Κρήτη, πριν μετακινηθεί ακόμα στη Μέση Ανατολή ορκίσθηκε πρωθυπουργός, στα Παλαιά Ανάκτορα, (σημερινή Βουλή), από τον πρωθιερέα του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση Ν. Παπαδόπουλο, κατόπιν βεβαίως αποδοχής των κατοχικών δυνάμεων παρουσία των ανωτάτων διοικητών των δυνάμεων κατοχής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 1942, όταν με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό παραιτήθηκε ορίζοντας αντικαταστάτη του τον μέχρι τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, καθηγητή του πανεπιστημίου Κ. Λογοθετόπουλο, χωρίς να αναμιχθεί έκτοτε στα κοινά.

* Και κλείνω με την αθλιότητα της εβδομάδας, από έναν διανοούμενο που βάλθηκε να λερώσει το έργο του και την προσφορά του με τη δυσοσμία της ομοφοβίας. Ο τίτλος του άρθρου «Συκωταριές». Χαρακτηριστικό απόσπασμα: Γιατί είναι κάτι ώριμα σύκα, όσα διασώθηκαν από την αποξηρανθείσα συκή της ευαγγελικής περικοπής, όλο μέλι για κάτι ζουμερά αγοράκια που περιφέρονται στην πιάτσα, που τολμούν να καταπιάνονται με το έργο μας και την προσφορά μας. Χωρίς σχόλια…

 

227 Σχόλια to “Μεζεδάκια για την επίσκεψη της Αγγέλας”

  1. Στελλα said

    Αλβανικά, Γεωργιανά κλπ δεν ξέρω, όμως και το «strike the doorbells’ σωστά αγγλικά δεν είναι. ‘Ring’ είναι το σωστό. Αν και ομολογώ ότι πιο πολύ με ενδιαφέρει να μάθω αν έπιασε το κόλπο!

  2. Λ said

    Καλημέρα
    Πόσο διανο -ούμενος είναι ένας ομοφοβικός; Διανοούμενος ομοφοβικός είναι σχήμα οξύμορο!

  3. Καλημέρα

    Πάντως από παλιά Αχέπανς τους λέγαμε με την λογική από τα αγγλικό του πως ονομάζουμε ους κατοίκους μιας χώρας (Ιτάλια, Ιτάλιανς)

  4. Το έκπληκτης μπήκε αντί για έκπληξης

  5. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ένας ήταν ο καγκελάριος, ουδείς έτερος πλην αυτού.
    ( ο μεθεπιλεγόμενος και «ο κλαρινογαμπρός με το G3Α3»)

  6. Νέο Kid Στο Block said

    έκπληκτης ενθουσιώδους εορτασμού =surprisingly enthusiastic celebration

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω για τα πρώτα σχόλια.

    1: Σωστά, ring λέμε.

    3: Συμφωνώ ότι λέμε Αχέπανς και γράφουμε Αχέπανς, όχι όμως AHEPANs.

    4: Το σκέφτηκα, αλλά δεν βγάζω νόημα.

    6: Λες;

  8. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Απορία: το θαυμαστικό υπάρχει σε όλες αυτές τις γλώσσες (πχ αραβικά) ή ξέμεινε στην αυτόματη μετάφραση του γούγλη;
    Σχετικά με τον υπεραιωνόβιο: Στη Παλαιοπαναγιά της Κάτζας, υπάρχει σε τάφο, η ηλικία θανάτου μιας γυναίκας: 112 ετών !

  9. lool498 said

    Ούτε τα αγγλικά είναι σωστά, όπως αναφέρθηκε στο (1), ούτε τα ρώσικα. Προφανώς είναι μετάφραση google.

  10. spiral architect said

    Πώς κατάληξε έτσι ο Κ.Χ. Μύρης; 😦 😛

  11. ππαν said

    Αυτοί οι αηερανς τι είναι;

  12. Λ said

    1: Και το ρωσικό κείμενο είναι λανθασμένο. Το κουδούνι της πόρτας δεν είναι κόλοκολ (καμπάνα)αλλά ντβερνόι ζβονόκ. прошу не звонить без причины θα ήταν πιο αποτελεσματική «παράκληση».

  13. spiral architect said

    @1, 9: Άλλωστε το λέει και το τραγούδι. 😉
    (προφανώς ο διαχειριστής δεν σύχναζε στις ντίσκο)

  14. sarant said

    12: Έγραψα ότι το ρώσικο είναι σωστό επειδή udar θα πει χτυπάω (και όχι ‘απεργία’) όπως στο αλβανικό.

    11: Χαχά!

  15. Στα ρώσικα της φωτογραφίας η τελευταία λέξη μοιάζει να έχει πλάκα

    Σαν σήμερα πριν 88 χρόνια ξεκινούσε η επανάσταση στα ποδόσφαιρικά σωματεία (Ναι ρε, ΠΑΟΚ ).

    Είχε ένα κόμπο στον λαιμό, στο μάτι μια θολούρα κι έναν περίεργο βόμβο στ’ αυτιά, σαν κάποιος να του ψιθύριζε «Αγκελα Μέρκελ, Αγκελα Μέρκελ».
    η συνέχεια στο «Η καταλυτική παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα» εδώ

    http://gpointsnovel.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

  16. Λ said

    Δεν ξέρω αν το ανέφερα παλαιότερα αλλά στη Λευκωσία υπήρχε στην γωνία των οδών Τριπτολέμου και 25ης Μαρτίου κατάστημα με την ονομασία the thatched house ενώ στη Λεωφόρο Λεμεσού υπήρχε γυμναστήριο με την ονομασία the Pathetic Gym!

  17. Νέο Kid Στο Block said

    11. Αηερανς= Aνώτατοι Ηλιθιωδώς Ειρρημένοι Ρέοντες Ανεγκέφαλοι Νεο Σαμαρισμοί

  18. Λ said

    16: στη Λευκωσία υπήρχε στην γωνία των οδών Τριπτολέμου και 25ης Μαρτίου κατάστημα με την ονομασία the thatched house

    Ήταν κτήριο με τσιμεντένια ταράτσα!

  19. spyroszer said

    «Την ευθεία γραμμή που έχω χαράξει για την Πατρίδα δεν την αλλάζω».
    Λόγια μεγάλων ανδρών.

  20. Γς said

    >Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος

    Όλα έχουν μια αρχή (και τέλος) εκτός από τα λουκάνικα που έχουν δύο.

    Πάντως μία μόνο μέση 😉

  21. spiral architect said

    Διόρθωσε παρακαλώ το «οι μαυρογιαλούροι της Δράμας» σε «οι Γκρούεζες της Δράμας».
    Ο πρώτος τουλάχιστον κατάλαβε την πλεκτάνη και παραιτήθηκε. Ο άλλος ζει και βασιλεύει διαχρονικά. 😉

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν κατάλαβα σε ποιον ή ποιους απευθυνόταν το οργίλο κείμενο του κου Γεωργουσόπουλου;

  23. leonicos said

    Όπως το είπα, Σερ Σαρ!

    Εγώήμουν στο χτεσινό… κι εσύ ανέβαζες το σημερινό. και ο Γς… κοιμάται! Ούτε γι’ αυτό δεν κάνει πια! Σήμερα μας πρόλαβε η Στέλλα.
    ακουσον άκουσον… η Στέλλα!

    Στέλλα λέγανε τη μάνα μουκαι λεν και την ανιψιάμου

  24. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    16
    Pathetic Gym, όπως λέμε pathetic smoker;

  25. Λ said

    η λέξη λογοκρίθηκε
    Being cheeky …
    Είναι όμως και οι μεταφραστές άνθρωποι και μπορούν να αλλάξουν λίγο τον χρωματισμό/τόνο ανάλογα με το λογισμικό/υποσυνείδητο. Ακόμα και οι μηχανές το κάνουν. Ο εκτυπωτής θα είναι τόσο έντονος όσο του επιτρέπει το μελάνι και ο τηλεοπτικός δέκτης καθαρός ανάλογα με τις προδιαγραφές.

    Θα ήταν απολαυστικότατο αν μας αναλύατε καμιά μετάφραση του Παπαδιαμάντη! Πληηηζ;

  26. spiral architect said

    @22: Παλιά απ’ τις στήλες του τρωγόταν με τον Μπελεζίνη, που μάλιστα αποκαλούσε «το μπελεζίνι». Τώρα που πέθανε κι αυτός, αναφέρεται σε όλους τους εναπομείναντες.
    Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον. Κρίμα και πάλι. 😦

  27. LandS said

    Να είπε “ειρημένοι”, ο οπαδός του πολυτονικού Παναγιώτης;

  28. Λ said

    14: Το ουντάρ παραπέμπει σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο μάλλον

  29. Andreas Tsapis said

    Για τους Αχέπανς έχω μιά μαρτυρία του 1936, από ένα τραγούδι της εποχής που θα το βρείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=LtudcETaHu0 ότι τότε τους έλεγαν σωστά Αχέπα. Παραθέτω και τους στίχους.
    Κορίνα Σαλονικιά & Κώστας Ρούκουνας…Δεν τον Θέλω τον Αχέπα
    από το 1936 σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου και μουσική Νίκου Πλατσαίου
    -Δε θέλω τον Αχέπα πως να σου το πώ
    όσα εκατομμύρια να ‘χει άλλον αγαπώ

    Αγαπώ ένα λεβέντη πού ‘χει δαχτυλίδι μέση
    δεν τον θέλω δεν τον παίρνω τον Αχέπα με το φέσι

    -Αγαπά ένα λεβέντη πού ‘χει δαχτυλίδι μέση
    δεν τον θέλει δεν τον παίρνει τον Αχέπα με το φέσι

    -Μάνα μου γιατί μου δείχνεις τόση απονιά
    αγαπώ το ξέρεις κάποιον απ’ τη γειτονιά

    Μοναχά αυτόν θα πάρω γιατί έτσι μου αρέσει
    δεν τον θέλω δεν τον παίρνω τον Αχέπα με το φέσι

    -Μοναχά αυτόν θα πάρει γιατί έτσι της αρέσει
    δεν τον θέλει δεν τον παίρνει τον Αχέπα με το φέσι

    -Μάνα μου αγάπη θέλω δε ζητώ λεφτά
    η αγάπη σαν υπάρχει γίνονται κι αυτά

    Ότι κι αν μου πεις βρε μάνα, όσο ξύλο και να πέσει
    δεν τον θέλω δεν τον παίρνω τον Αχέπα με το φέσι

    -Ότι κι αν της πεις βρε μάνα, όσο καρπαζιά να πέσει
    δεν τον θέλει δεν τον παίρνει τον Αχέπα με το φέσι

    Γεια σου Κορίνα παιδί μου!

    -Γεια σου αθάνατε Ρούκουνα

    Όσο και αν επιμένεις δεν θα γίνει αυτό
    κάλλιο μάνα μου ποτέ μου να μην παντρευτώ

    Στην καρδιά μου έχω μόνο να το ξέρεις μία θέση
    δεν τον θέλω δεν τον παίρνω τον Αχέπα με το φέσι

    -Στην καρδιά της έχει μόνο να το ξέρεις μία θέση
    δεν τον θελει δεν τον παίρνει τον Αχέπα με το φέσι

  30. Λ said

    Στα ρώσικα της φωτογραφίας η τελευταία λέξη μοιάζει να έχει πλάκα

    Και όμως! Υπάρχουν πάμπολλα πανέμορφα ποιήματα γι’ αυτή τη λέξη. Δεν θέλω να σας ζαλίζω όμως πρωϊνιάτικα.

  31. spiral architect said

    Παλιό αλλά καλό:
    Για να μην χτυπάτε άσκοπα τα θυροτηλέφωνα:

    😆

  32. Λ said

    24: passive μήπως;

  33. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    32
    🙂

  34. LandS said

    Υποκύπτω στον πειρασμο:

    Πολλά που ακούστηκαν για την έξοδο (οΘντκ) στις αγορές, ήταν τούβλα και μπαρούφες και κοτσάνες «ατάκτως ειρημένες»

  35. Λ said

    Τσαρ κολοκολ (Καμπάνα – Τσαρίνα)

  36. zesses said

    Το λήμμα εταιρία αναφέρεται σε κάποιο λεξικό;

  37. elic0ptero said

    Είναι μαλλον κινέζικα. Όποιος ξέρει γιαπωνέζικα, κουτσοκαταλαβαίνει ότι λέει μάλλον κάτι σε «φωνή – επιτηδες – δεν χρειάζεται». Υπάρχει και ένα κάντζι (ιδεόγραμμα, τα «σπιτάκια» που λένε) που δεν το καταλαβαίνω ή δεν το ξέρω ή δεν υπάρχει στα ιαπωνικά ή ποτέ δεν ενσωματώθηκε στην ιαπωνική γλώσσα. Καλημέρα και καλή χώνεψη

  38. Λ said

    35 Απολογούμαι για τα χρυσά ενοχλητικά καμπανάκια

  39. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    37: Κινέζικα, λοιπόν; Μάλιστα!

    36: Η γραφή «εταιρία» είναι εναλλακτική της γρ. «εταιρεία». Τα παλιότερα λεξικά (Πρωία) την έχουν.

    34: Έτσι μάλιστα!

    29: Ομολογώ πως δεν το ήξερα -στίχοι Σακελλάριος λοιπόν.

    21: Δεν έχεις άδικο.

  40. Παύλος said

    22:
    http://totetartokoudouni.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

  41. Αφού γράφεις γερμανίδα καγκελάριος, θεωρώντας ότι επίθετο το γερμανίδα, θα πρέπει να γράφουμε και έλληνας πρωθυπουργός, έλληνες αθλητές, κ.ο.κ. Νομίζω Γερμανός και Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να γράφουμε…

  42. sarant said

    40: Ώστε αυτό το πρωταπριλιάτικο προκάλεσε την οργή του κ. Μύρη…

  43. sarant said

    41: Σωστά. Όταν προσέχω περισσότερο βάζω κεφαλαία (Γερμανίδα καγκελάριος).

  44. spyroszer said

    Να σχολιάσω έναν τίτλο που με μπέρδεψε λίγο:
    «Μετά τις αγορές, έμφαση στη «λελογισμένη» ανάπτυξη»
    http://www.naftemporiki.gr/story/794432/meta-tis-agores-emfasi-sti-lelogismeni-anaptuksi
    Δηλαδή έχουμε σήμερα μία «αλόγιστη» ανάπτυξη και η κυβέρνηση θέλει να την κάνει «λελογισμένη»; Μάλλον στόχος της κυβέρνησης υποθέτω πώς θα είναι να παρουσιάσει ανάπτυξη, έστω και μικρή, και με κάθε τρόπο.

  45. spiral architect said

    Ορμώμενος απ’ το σχόλιο του Spyroszer (#44) σάς προτρέπω να δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Αρη Χατζηστεφάνου: ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε..
    Ο στόχος παρουσιάζεται εκεί. 😉

  46. #45 Κττμγ, υπερβολικά υπερτιμημένο, τελικά…

  47. Εξακολουθώ να γράφω «με το αυτί». Δεν συμφωνώ με την κλίση των ξένων λέξεων και ποτέ δεν θα γράψω τα στυλά ή τα στούντια… Δεν μου πάει.
    Ν. Δ.

  48. sarant said

    44: Προφανώς αυτό εννοεί.

  49. sarant said

    Κϋριε Δήμου, ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν συμφωνώ διότι η τρόικα είχε ενσωματωθεί απόλυτα στο κλιτικό της ελληνικής, είτε με την κυριολεκτική της σημασία είτε με τη μεταφορική (με τις τρόικες της ΕΕ και πιο παλιά στην ΕΣΣΔ). Δεν θα πείτε «τα στούντια», αλλά, αναρωτιέμαι, θα πείτε «της πόρτα» ή «του πιάνο»;

  50. spiral architect said

    @46: Απευθυνόμενο σε ευρύ κοινό είναι πολύ εκλαϊκευμένο έχοντας ταυτόχρονα ιστορικά κενά και άλματα.
    Σαν ντοκιμαντέρ-έργο είναι πολύ εμφαντικό στη φόρμα.
    (πολλά macro, timelapse κλπ εντυπωσιακά που απομακρύνουν την ουσία)
    Καλή η αναφορά στην IG Farben.

    Από τα ολότελα και την αστική προπαγάνδα κάτι είναι κι αυτό. 😐

  51. Η πόρτα και το πιάνο – όπως το μπάνιο και ο λεβέντης είναι λέξεις που ενσωματώθηκαν στην Ελληνική πριν από αιώνες και πλέον έγιναν ελληνικές. Η τρόικα τώρα μας προέκυψε. Στις μεταφράσεις από τα ρώσικα του Άρη Αλεξάνδρου από ότι θυμάμαι δεν κλίνεται.

  52. Γς said

    47, 48:

    Συνέβη κι αυτό. Να βρεθώ στο ίδιο ιστολόγιο με τον κ. Νίκο Δήμου.
    Πόσο γρήγορα πέρασαν 15 χρόνια…

  53. Theo said

    Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού (εκείνος με τις σαφείς δηλώσεις)

    Ήταν αντιπρόεδρος, αν δεν με απατά η μνήμη μου.

  54. Ερώτηση. Σύμφωνα με την ελληνική διανομή, η ταινία έχει τον τίτλο «Ο Θρύλος του Μάικλ Κόλχαας». Από τη μια εφόσον βασίζεται στη νουβέλα του Χάινριχ φον Κλάιστ δεν κρατάμε καλύτερα το γερμανικό Μίκαελ; Κι από την άλλη επειδή η ταινία είναι γαλλική, στο τρέηλερ ακούμε τον ήρωα (στο 1:28) να συστήνεται ως… Μισέλ Κολάς. Τρεις γλώσσες, τρεις τίτλοι, τρία ονόματα, ποιο κρατάμε;

  55. sarant said

    51: Δεν μπορώ να ελέγξω τώρα, γιατί από Αλεξάνδρου έχω στην εδώ βιβλιοθήκη μόνο δυο τόμους του Έρενμπουργκ, αλλά από γκουγκλ μπουκς βρίσκω «της τρόικας» στον Χάκκα, στον Καζαντζάκη, στον Καραγάτση (Μεγάλο συναξάρι), στον Αιμ. Χουρμούζιο, στον Τ. Αθανασιάδη, και βέβαια σε δεκάδες άρθρα περιοδικών (Αντί, Οικον. Ταχυδρόμος κτλ.) των δεκ. 1970-2000.

  56. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Στα μεζεδάκια ξεχάσατε τα «Είδη υγιεινής» των Γιατρών του Κόσμου από τον Παναγιώταρο, που δεν ήταν νιπτήρες αλλά οδοντόβουρτσες.
    Μάλλον είδη ατομικής υγιεινής είναι η σωστή εκφραση.

  57. sarant said

    54: Λέω να γράψω τη Δευτέρα γι’ αυτό (έχω ήδη γράψει πριν από τέσσερα χρόνια για το βιβλίο).

  58. spiral architect said

    @53: Δίκιο έχεις, αντιπρόεδρος ήταν, αλλά μια τέτοια θέση δεν τον χωρά. Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν Πρόεδρος της ΕΠΑΕ! 😀

  59. @ 12 ^ 30 ^ 35 : —Η (επαρκής, νομίζω) ρωσσομάθειά μου μού επιβάλλει να συμφωνήσω απολύτως μαζί σας. Κι επειδή δεν τό αναφέρατε, θα ήθελα να θυμίσω τό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ συμφωνικό ποίημα για χορωδία, τού ΑΦΤΑΣΤΟΥ συνθέτη και ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ βιρτουόζου τού πιάνου, τού πολυαγαπημένου μου Σεργκέϋ Ραχμάνινωφ, έργου εμπνευσμένου από στίχους τού (επίσης ΑΦΤΑΣΤΟΥ) Έ.ντ.γκαρ Άλλαν Πώου και εκπεφρασμένου με τήν γλυκύτατην μελαγχολία τού λυρικού σλαβικού ρομαντισμού: τίς «Καλουώκαλα» (ή «Κολόκολα», άν θέ’τε), δηλαδή τίς «Καμπάνες»…

  60. Λ said

    Η αμεσότητα της διαδικτυακής επικοινωνίας με σκοτώνει. Αχ και να ήταν λόγια του αέρα! Πρέπει να σκέφτομαι πριν πατώ τα πλήκτρα. Και ασφαλώς η μετάφραση λογοτεχνίας και η μετάφραση δημοσιογραφικών – πολιτικών κειμένων είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και ότι έκανε ο μεγάλος μας πεζογράφος το έκανε σε μεγάλο βαθμό ενσυνείδητα. (φυσικά θα μου πείτε η λέξη «λογοκρίθηκε» υπονοεί ενσυνείδητη πράξη και στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να μην φταίει ο μεταφραστής αλλά ο επιμελητής ή οι προϊστάμενοι του επιμελητή).

  61. Παρεμπ., απορία απ’ το ξέρασμα Γεωργουσό· υπήρχε κωμικός Λειβαδίτης;

  62. Theo said

    @58:
    Εδώ ένας γνωστός μου Εδεσσαίος παράγοντας παρά λίγο να γίνει πρόεδρος της ΕΠΟ, πριν από λίγα χρόνια, με τη στήριξη της ΝΔ, ως αντίπαλος του Γκαγκάτση.
    Να μη γινόταν κι ο εν λόγω αντιπρόεδρος πρόεδρος της ΕΠΑΕ;

    Εξελέγη τότε ο Γκαγκάτσης (που τον άκουσα σε ραδιόφωνο στη Σαουδική Αραβία, όταν τον ρώτησαν τι συνθήκες βρήκε η αποστολή της Εθνικής, απάντησε ότι δεν έχει γυναίκες και αλκοόλ.)
    Ο εν λόγω αντιπρόεδρος λιγότερο καλλιεργημένος θα ήτανε;

  63. sarant said

    61: Ναι, υπήρχε, Αλέκος, αλλά κι εγώ απόρησα.

    60: Όπως υπονόησα και πριν, αμφιβάλλω ότι ο Αλεξάνδρου άφηνε άκλιτη την τρόικα -αλλά δεν έχω δυνατότητα να το ελέγξω.

    Θα λείψω από τώρα ως αργά το βράδυ. Τυχόν σχόλια που θα πιαστούν στη σπαμοπαγίδα δεν θα μπορώ να τα ελευθερώσω.

  64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «η έκπληκτης ενθουσιώδους εορτασμού στο δρόμο, Λεσβίες» τί δεν κατάλαβες ακριβώς, γιατι εγώ τα κατάλαβα όλα, λίγο μου ξέφυγε η αρχή, η μέση και το τέλος.

    Για τον «χωματουργικές εργασίες» Γεωργουσόπουλο τί να πεί κανείς, μια απο τα ίδια με τον Σαββόπουλο που επικαλείται, δεν μπορεί να αποδεχτεί την παραμικρή κριτική, και όπως πολλοί με μεγάλη προσφορά γενικώς, αποδεικνύεται μικρόψυχος.

  65. spiral architect said

    «Ναι, ναι, α μπράβο. Ύστερα ακούς μόλις είπανε, είπανε κοιτάξτε αυτή ότι, ότι, ότι όχι δεν έχουμε πλεόνασμα,ε και μεις ύστερα είπαμε ντάξ’ έχουμε εεε… δεν έχουμε και μεις … και αυτοί ύστερα, μετά εμείς αφού είπαμε, είπαμε ναι πλεόνασμα έχουμε, είπαν.. δεν έχουμε και εμείς το αλλάξαμε και λέμε εντάξει λέμε ούτε και μεις έχουμε και μετά είπανε αυτοί πάλι ότι ξέρετε εμείς έχουμε πλεόνασμα, μνενεμ .. εμείς μετά δεν δεχτήκαμε, μετά από όλα αυτά και είπαμε να … να βγούμε στις αγορές όποτε το κάνει, το θέλει η Αγγέλα.
    Αυτό ακριβώς. Τίποτα άλλο.»

    (δηλώσεις Αντ. Σαματά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άμα τη συναντήσει αυτού μετά της Αγγέλας)

  66. Theo said

    62, διόρθωση:
    τον άκουσα σε ραδιόφωνο, όταν τον ρώτησαν τι συνθήκες βρήκε η αποστολή της Εθνικής στη Σαουδική Αραβία, να απαντά ότι δεν έχει γυναίκες και αλκοόλ.

  67. 63α Α, μάλιστα! Ογκόλιθος

  68. Όσο για την ακλισιά «της τρόικα» που προτιμά ο ΝΔ επειδή έτσι το έγραφε ο Άρης Αλεξάνδρου, προσπαθώ να βρω παραδείγματα από τους Αδελφούς Καραμαζόφ, στο μέρος για τη δίκη του Μίτια, όπου βλέπω μεταξύ άλλων κάτι Ιπόλυτος, δόσουμε, εκδηλόθηκε, έκληση, αληλουχία, αλίθεια, σηκόθηκε κλπ. «Όλοι κάρφοσαν πάνωτου τα μάτιατους», έτσι ακριβώς χωρίς κενά. «Η σκέψημου, η διατύπωσήτης» κι άλλα πολλά. Μέχρις στιγμή την τρόικα τη βρίσκω στην ονομαστική αλλά θα ψάξω παραπέρα. Συμβουλεύομαι την παλιά τετράτομη έκδοση του Γκοβόστη αλλά δεν ξέρω αν κάνανε ορθογραφική ανανέωση στην πρόσφατη.

  69. Και να την κλίνει ο Αλεξάνδρου (που δεν νομίζω) δεν αλλάζει κάτι. Είναι μία νέα λέξη και πρέπει να περάσουν δεκαετίες για να ενσωματωθεί στη γλώσσα – αν ενσωματωθεί, γιατί και το στυλό υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά δεν κλίνεται…

  70. #69 Διαφωνούμε γιατί με το ίδιο σκεπτικό σας πρέπει ν’ ακολουθούμε πιστά την ορθογραφία του ΑΑ όπως την έθεσα με παραδείγματα πιο πάνω αλλά όπως νομίζετε.

  71. Theo said

    @69:
    Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία (εδώ και πάνω από σαράντα πέντε χρόνια) να διαβάζω για «τρόικες» (τις άμαξες με τα τρία άλογα) στη Σιβηρία σε διάφορα αναγνώσματα και να μου φαίνεται τελείως φυσικό.
    Πώς, λοιπόν, δεν έχει ενσωματωθεί στη γλώσσα μας;

  72. Theo said

    τρόικες: άμαξες με τρία άλογα ή έλκηθρα με τρία άλογα;

  73. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι το στυλό έχει γίνει και «ο στυλός» και κλίνεται κανονικά και με το νόμο. Οι στυλοί, των στυλών ,τους στυλούς , Ω στυλοί! 🙂

  74. Δημήτρης Μ. said

    72. Και άμαξες και έλκηθρα. https://www.google.gr/search?q=%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PxdJU8eaN8Sg4gSXq4HwAg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1247&bih=877

  75. Λ said

    🙂 Ναι ο Ραχμάνινωβ! Чудо!

    Ενικός: κόλᴐκᴐλ
    Πληθ.: κᴐλᴐκᴐλά
    Όταν το ο δεν τονίζεται, δεν είναι «στρογγυλό» ο αλλά πιο ουδέτερο. Το δε τονιζόμενο ο, έχετε απόλυτο δίκιο, είναι ουό.
    Το ίδιο και με το e που όταν τονίζεται είναι γιε, διαφορετικά είναι ε ή ι. Έχουμε και το e με κερατάκια που προφέρεται γιο (ёлка) και το я (για), που όταν δεν τονίζεται προφέρεται γι.

    Η καθηγήτρια θεωρητικής φωνητικής, με το φριχτό επίθετο Μερζλιακόβα, είχε ασχοληθεί με το θέατρο και το μάθημα μας (κι’ ας ήταν θεωρητικό) περιελάμβανε απαγγελία (στην τάξη ήμασταν, όλοι κι’ όλοι, πέντε άτομα). Επειδή τις τελευταίες μέρες πολύ συζητήθηκαν οι μαγνητοταινίες, αναφέρω ότι το μάθημα γινόταν σε ειδικό εργαστήριο και είχε ο καθένας ατομικό μαγνητόφωνο με τις μεγάλες τυλιχτές ταινίες για να ηχογραφούμε πολλές φορές την απαγγελία μας, ώσπου να βελτιωθούμε, για να την παρουσιάσουμε στη συνέχεια, στην καθηγήτρια και στους συμφοιτητές μας.

    Έτσι, με το που είδα το πρωί τη λέξη κόλοκολ αμέσως είχαι στα χείλια μου ένα ποίημα του Δεκεμβριστή συγγραφέα και ποιητή Θεόδωρου Γκλίνκα (Δεν νομίζω να είχε σχέση με το συνθέτη) «Πόλη Θαυμάσια, πόλη αρχαία…» που είναι αφιερωμένο στη Μόσχα.

    Кто Царь-колокол подымет?
    Кто Царь-пушку повернёт?

  76. Γς said

    72:
    >τρόικες: άμαξες με τρία άλογα

    Και μία άμαξα με τρία (-1) άλογα
    😉

  77. poluxronis said

    Κύριε Νίκο μας, αυτό το «οδηγείστε» και όλες οι προστακτικές σε -είστε με στενοχωρούν όταν τις βλέπω, αρχής γενομένης στη βήτα λυκείου, όταν, σε ένα τεστ, το έγραφε η φιλόλογος της τάξης μας: «Παρατηρείστε….». Της επισήμανα ότι είναι «παρατηρήστε» ως προστακτική και με διόρθωσε, ότι τάχα είναι σωστό όπως το έχει, και ότι το παρατηρήστε είναι καθαρεύουσα! Φιλόλογος της τάξης μας, επαναλαμβάνω….Έκτοτε το -είστε το βλέπω συχνά πυκνά και νοιώθω κάτι σαν μειονότητα ή ιδιότροπος (στο τέλος τα λάθη εξαγνίζονται και καθιερώνονται) και χαίρομαι που το επισημάνατε σήμερα. 🙂

  78. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    69
    Θα έλεγε ποτέ κανείς «Δυο τρόικα έφεραν την Ανούσκα και τη Ντουνιάσα στην εκκλησία»;

  79. Να θυμηθούμε την περίφημη τρόικα από τον υπολοχαγό Κιγιέ του Προκόφιεβ. Προσέξτε πως στις φωτογραφίες του βίντεο απεικονίζονται μόνο έλκηθρα.

  80. Theo said

    @77:
    Από ανορθογραφίες, ακόμα και στα πιο ‘έγκυρα’ ΜΜΕ έχουμε «πήξει»! (μάλλον γιατί οι δημοσιογράφοι ξεχνούν την κλίση των αρχαίων ελληνικών ή έκαναν κοπάνα όταν τη διδάσκονταν)

    Σήμερα στην Καθημερινή:

    «η κ. Μέρκελ σημείωσε πως το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και, συνεπώς, σε αυτή τη διαδρομή «θα δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εν πλήρη συμφωνία στις αποφάσεις και σε πολύ πιο αισιόδοξο κλίμα.»

  81. spiral architect said

    @80: Φιρί-φιρί το πας, για να σε καταγγείλω στον Αρη (του συγκροτήματος που ανέφερες) για να σε βασανίσει με τους τεκμηριωμένους μονολόγους του.
    (ο ανωτέρω κύριος προφανώς και πέρασε τα ελληνικά -αρχαία και νέα- με αντιγραφή)

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    69 – Αν λάβουμε υπόψην οτι γράφεται και προφέρεται της τρόϊκας πάνω απο 5 δεκαετίες, στις πόσες ενσωματώνεται στην γλώσσα κατα την γνώμη σας;

  83. Theo said

    @81:
    Εντάξει ο δημοσιογράφος, αλλά δεν έχει διορθωτές το συγκρότημα;

  84. Theo said

    83:
    Εννοώ: Κι ο διορθωτής πέρασε τα ελληνικά -αρχαία και νέα- με αντιγραφή;

  85. χμ, νὰ ὑποθέσω ὅτι τὸ «κατάσχω» μπορεῖ νὰ ἀντικατασταθῇ ἀπὸ τὸ «ἀπαλλοτριώνω»…. :Ρ

    ἔχω, νομίζω, ἐξηγήσει γιατί θεωρῶ λάθος τὸν ὅρο «ὁμοφοβία».

    αὐτὸ ποὺ δὲν ἔχω καταλάβει εἶναι γιατί ἡ κριτικὴ ἀπέναντι σὲ κάποιον/α ποὺ ἀναρριχήθηκε προσφέροντας ἀτύπως σεξουαλικὲς ὑπηρεσίες εἶναι ἐπιτρεπτὴ ὅταν ὁ κάποιος/α εἶναι φυσιολογικὸς καὶ ἀνεπίτρεπτη ὅταν εἶναι φιλομόφυλος.

  86. I seize the opportunity : Δράτομαι της ευκαιρίας (στη προκειμένη περίπτωση)

  87. antpap56 said

    Σχετικά με τις κλίσεις (και μη) των λέξεων, στον ραδιομαραθώνιο της UNICEF άκουσα γνωστή εκφωνήτρια να «κλίνει» τον ΣΕΓΑΣ παρουσιάζοντας κάποιον από το προεδρείο του με τη φράση «Ο (π.χ.) πρόεδρος του ΣΕΓΑ». Στην αρχή το πέρασα απλώς ως ολίσθημα της γλώσσης, αλλά το επανέλαβε μετά από 2-3 λεπτά για εμπέδωση. Τι άλλο μπορεί να πάρουν τ’ αυτιά μας;

  88. Αλήθεια, υπάρχει βρετανική γλώσσα; Και τι σχέση έχει με την αγγλική (που μιλιέται στη Μ. Βρετανία);

  89. Λ said

    δια-νοούμενος στο δύο

  90. spiral architect said

    @87: Η σέγα, της σέγας ….
    @83: Όπως βλέπεις και παραπάνω, όχι μόνο δεν έχουν διορθωτές για τον γραπτό λόγο, αλλά χρησιμοποιούν αποφοίτους της σχολής «Οτικάτσει». Οπότε καταλαβαίνεις … 😦
    (κάποτε χαιρόσουν να διαβάζεις εφημερίδες …)

  91. Η τρόικα κλίνεται από παλιά.Το ίδιο και η μπρίσκα , που είναι σκεπαστή άμαξα με δύο άλογα, που μοιάζει κάπως ,αλλά είναι λίγο μεγαλύτερη από τις δικές μας άμαξες, τα παϊτονάκια ή,( ειρωνικά μάλλον) μοναλόγες.
    Δε θυμάμαι αν και η μπρίσκα μετατρέπεται κι αυτή το χειμώνα, όπως η τρόικα, που οι αμαξάδες της βγάζανε τις ρόδες και την έκαναν έλκηθρο.

    Ίσως όσοι αφήνουν την Τρόικα άκλιτη είναι κάποιοι που πρώτη φορά άκουσαν τη λέξη τώρα, με το μνημόνιο.

    85,
    Κορνήλιε, φιλομόφυλος σημαίνει άλλο πράμα. Φιλομόφυλος είναι αυτός που του αρέσει να κάνει παρέα με άτομα του δικού του φύλου. Να συμμετέχει σε αντροπαρέες, πχ στο γήπεδο ή στο μπαρ.

  92. 12, 14, το ρώσικο…udar θα πει χτυπάω

    Κοίτα να δεις, η ίδια λέξη (ουντάρ) είναι από τις ελάχιστες που μπορώ να διακρίνω (μαζί με τους αριθμούς) όταν εκφωνητές από ρωσικά κανάλια περιγράφουν ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα στο footytube.com. (Η αρχική μου υπόθεση ήταν πως ουντάρ σημαίνει σουτ, μέχρι που το άκουσα και για κεφαλιά και αναθεώρησα.)

  93. # 73

    Βρε Κιντ σου λέω το Bic δεν κλίνεται αφού ! Ούτε το Parker !

  94. Με αφορμή τους AHEPANs θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εγώ είχα μάθει πως τα αρχικά από τις καταλήξεις όπως το s του πληθυντικού χωρίζονται με απόστροφο (The number of people claiming to have had close encounter of the second type with UFO’s has increased recently).

    Ισχύει αυτό ακόμα ή καταργήθηκε, όπως «καταργήθηκε» η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία; 🙂

  95. 24, 32
    Pathletic gym!

  96. emma said

    90. και όχι μόνο
    ► 0:43 http://www.youtube.com/watch?v=V-CmQnHS1so

  97. #91 φιλομόφυλος εἶναι δόκιμη (καὶ μόνη σωστὴ κατ’ ἐμὲ) λέξι γι’αὐτὸν ποὺ ἐπικράτησε νὰ ὀνομάζουμε ὁμοφυλόφιλο. τὴν σημασία αὐτὴ τὴν ἀκούω πρώτη φορὰ καὶ θὰ ἤθελα νὰ μάθω ποῦ καὶ πότε χρησιμοποιήθηκε ἡ λέξι μὲ αὐτὴν τὴν ἔννοια. γιατὶ ἡ χρῆσι της μὲ τὴν ἔννοια ποὺ ἐννοῶ ἐγὼ εἶναι γενική.

  98. Μαρία said

    Νικοκύρη, τον αδίκησες τον Σαμ. Ο τύπος οι Αχέπανς είναι καθιερωμένος απο τότε που ξέρω το νοσοκομείο Αχέπα 🙂 Μπορεί η οργάνωση να είναι Αχέπα αλλά το μέλος της λέγεται Αχέπαν, όπως λέμε δεητζής, οτετζής.
    Γουγλίζοντας τώρα βλέπω οτι βγάζουν κι ένα περιοδικό The Ahepan.

  99. Αραβικά δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι και αυτά πρέπει να έχουν πρόβλημα, αν μη τι άλλο γιατί έχουν το θαυμαστικό στα δεξιά!

    Απορία: Όταν γράφουμε επίσημο (ή έστω «επίσημο») κείμενο, όπως το λήμμα μιας εγκυκλοπαίδειας, δεν θα έπρεπε να γράφουμε «Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη Καρύκη, όπως είναι στα επίσημα;

  100. Γς said

    92:

    >> το ρώσικο…udar θα πει χτυπάω
    >(ουντάρ) από τις ελάχιστες που […] διακρίνω όταν […] περιγράφουν ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα

    (σ)ουντάρ. σουντάρει!

  101. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    94
    Αυτό καταργήθηκε. Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία ισχύει ακόμα. Να τι έλεγε ο μακαρίτης ο Burchfield στη, γραμμένη εξαρχής, 3η έκδοση του Fowler’s Modern English Usage (Oxford, 1996):

    Plurals of nouns. Letters, figures, and abbreviations.
    All types were once normally written with ’s: two VC’s, the 1950’s, etc. Increasingly now the apostrophe is being dropped in the following types: B.Litts, MAs, MPs, QCs, the 1960s. But after letters an apostrophe is obligatory: dot your i’s, mind your p’s and q’s.

  102. #98 Μα ο νικοκύρης μιλάει για το κεφαλαίο N και τα αγγλικά, όχι για την κατάληξη… AHEPAns θα έκανε κατά τη λογική τους, ή Αχέπανς, ή Αχέπαν αφού δεν δικαιούμεθα να γνωρίζουμε όλους τους πληθυντικούς του κόσμου τούτου.

  103. 101: Α, ευχαριστώ! Αυτή ήταν μια εξέλιξη που πραγματικά μου είχε διαφύγει.

  104. Νέο Kid Στο Block said

    «das Sparprogramm erfolgreich verlaufe»
    Nικοκύρη ,όχι μόνο το Sparprogramm δεν σημαίνει «εξυγίανση» ,αλλά δεν λέει κάν φερλόϋφτ (verläuft), αλλά verlaufe που είναι ευκτική,υποτακτική τέλος πάντων «Να,Ας » ..you know what I mean! Μέλλον! 😉

  105. Λ said

    (σ)ουντάρ. σουντάρει!
    Έκτακτο!

  106. 104: Νεοκίδιε, το verlaufe εδώ είναι Konjunktiv I, η έγκλιση δηλαδή που χρησιμοποιείται στον πλάγιο λόγο για να μεταφέρει με απόλυτη ουδετερότητα τα λεγόμενα κάποιου. Η οριστική verläuft δηλαδή που χρησιμοποίησε η Μέρκελ δεν μετατράπηκε από τον συντάκτη του κειμένου σε verlaufe με διάθεση αμφισβήτησης (στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιήσει Konjunktiv II), αλλά με αυστηρή ουδετερότητα. Ε μην τα βλέπουμε όλα πια με τόση καχυποψία! 🙂

  107. Νέο Kid Στο Block said

    106. Κώστα , να σού πω την αλήθεια ,εγώ τα γερμανικά τα ξέρω κάπως aus Erfahrung, κι από γραμματική ορολογία δεν πολυκατέχω (όχι πως πολυκατέχω κι από ελληνική αντίστοιχη δηλαδή. 🙂 )
    Tι εννοείς ακριβώς «στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιήσει Konjunktiv II» H Konjuktiv II τι είναι ; Το «es würde verlaufen» ;

  108. spiral architect said

    @104, 106: Κάτι πονηρό σχεδιάζετε πάλι εσείς οι Γερμανοί. Πείτε μας και εμάς, αλλιώς να στείλουμε σήμα στον 009 να λαδώσει το Μακάρωφ και να κλείσει τη βάνα! 😆

  109. Νέο Kid Στο Block said

    108.Χαρασιό ταβάριτς ! Μη φοβού! Eμείς οι Γερμανοί είμαστε φίλοι σας! 🙂

  110. spiral architect said

    Ου, τώρα ψωνίσαμε από σβέρκο! 😉

  111. spiral architect said

    Φωτογραφικό αφιέρωμα στον έναν και μοναδικό καγκελάριο της Αθήνας.
    («Καλή τύχη Τζον Ράμπο… τρελέ μπάσταρδε» … ακόμα κλαίω!)

  112. 107: Ακριβώς – ή και ο μονολεκτικός τύπος verliefe. Πολλοί ομιλητές, λοιπόν, που μεταφέρουν τα λεγόμενα κάποιου με διάθεση αμφισβήτησης, χρησιμοποιούν Konjunktiv II. Όμως και πάλι, αυτό δεν είναι δεσμευτικό. Πολλοί επιλέγουν τους τύπους αυτούς ή τους αντίστοιχους της οριστικής, απλώς και μόνο επειδή οι αρχαιοπρεπείς τύποι της Konjunktiv I ακούγονται επιτηδευμένοι. Σε δημοσιογραφικό επίπεδο, ωστόσο, όπου τέλος πάντων υποτίθεται πως τηρούνται οι κανόνες, στον πλάγιο λόγο Konjunktiv IΙ θα μπει μόνο όταν ο τύπος της Konjunktiv I συμπίπτει με αυτόν της οριστικής – π.χ. επειδή το sie haben καλύπτει τόσο την οριστική όσο και την Konjunktiv I, στον πλάγιο λόγο γίνεται sie hätten.

  113. Νέο Kid Στο Block said

    Κώστα , τώρα πάτησα στο σωστό λινκ και είδα την ολοκληρωμένη πρόταση:
    «Das sei letztendlich ein Beleg dafür, dass das Sparprogramm erfolgreich verlaufe»
    oπότε προφανώς έχεις δίκιο και είναι πλάγιος λόγος . Πάντως πρακτικά και το «..dass das Sparprogramm erfolgreich verläuft» θα έστεκε, όχι; (και θα ήταν και πιο ξεκάθαρο για τους καχύποπτους. 🙂 έστω και «μπακάλικο» καθότι σε δευτερεύουσα πρόταση)

  114. Νέο Kid Στο Block said

    112. Alles klar! 🙂

  115. Μαρία said

    102
    Δίκιο έχεις. Αλλά κι αυτό το AHEPAns αντί του καθιερωμένου Αχέπανς είναι εξίσου γελοίο.

    http://lefteria-news.blogspot.gr/2014/04/eoronews.html
    Καμία σχέση δεν έχει η ανταπόκριση του Euronews για την επίσκεψη Μέρκελ, με αυτή που μετέδωσε το ελληνικό τμήμα.

  116. BLOG_OTI_NANAI said

    91,97: Το «Φιλομόφυλος» μάλλον χρησιμοποιείται σπάνια στη βιβλιογραφία, όμως σύμφωνα με τα παρακάτω, φαίνεται να σημαίνει «ομοφυλόφιλος»:

    Φιλομόφυλος, Απόσπασμα 1
    Γιώργης Γιατρομανωλάκης, «Αποσπάσματα από γράμματα στην Βιβίκα«, περ. «Ουτοπία«, τχ. 49 (2002), σ. 40

    Φιλομόφυλος, Απόσπασμα 2
    Κώστας Γιαννακόπουλος, «Πολιτικές σεξουαλικότητας και υγείας την εποχή του AIDS«, περ. «Σύγχρονα Θέματα«, τχ. 66 (1998), σ. 86

  117. 113: «[…] έστω και “μπακάλικο” καθότι σε δευτερεύουσα πρόταση»

    Αυτό δεν το ‘πιασα.

  118. Triant said

    Πάντως η μονοκοντυλιά, άν και μεγάλη και με πολλές παρενθέσεις, διαβάζεται άνετα. Ή είμαι πολύ γέρος;

  119. 100,
    Σκόραρες! 😉

  120. gmich said

    Αν έχουμε άψυχα ουσιαστικά με διαφορετικό γένος που όλα συνδέονται με την ίδια μετοχή ή το ίδιο κατηγορούμενο, τότε αυτό μπαίνει σε ουδέτερο γένος . Αν το γράψουμε διαφορετικά: Αν έχουμε άψυχα ουσιαστικά με διαφορετικό γένος που όλα συνδέονται με το ίδιο κατηγορούμενο ή την ίδια μετοχή , τότε αυτό μπαίνει σε ουδέτερο γένος, ακούγεται καλά; Αν είναι πρόσωπα τότε το κατηγορούμενο ή η μετοχή σε ποιο γένος μπαίνει; Μήπως πρέπει να τηρούμε την ιεραρχία; Αρσενικό θηλυκό ουδέτερο ; (φαλλοκρατικό ε!)

  121. Γς said

    111:
    >Φωτογραφικό αφιέρωμα

    «Κιεγαμό» οι λεζάντες!

  122. Δεν θυμάμαι αν το φιλομόφυλος το έχω διαβάσει,το έχω ακούσει όμως και πάντα μ΄αυτή την έννοια το είχα στο μυαλό μου, έτσι μου ηχεί. Ίσως επειδή για τη συγκεκριμένη ερωτική έλξη έχει επικρατήσει πια ο όρος ομοφυλοφιλία. Μάλιστα, για κάποιο λόγο, το φιλομόφυλος, όταν χρησιμοποείται αντί του ομοφυλόφιλος, μου ηχεί ψεύτικο, πιο σαλονάτο, αν και λιγότερο μειωτικό. Πως λοιπόν θα πούμε αυτόν που απλά του αρέσει να κάνει παρέα με άτομα του ιδίου φύλου;

    Το ομοφυλοφιλία, πάλι, είναι πιο ιατρικό και τώρα που το σκέφτομαι, όντως, δεν είναι σωστό. Η κατάληξη -φιλος και κυρίως το -φιλία στο τέλος της λέξης παραπέμπουν σε επιστήμη (υδρόφιλο, κλπ) σε ασθένεια (αιμορροφιλια κλπ) ή σε σεξουαλική διαταραχή (νεκρόφιλος, παιδόφιλος, κλπ). Όμως έχει επικρατήσει πια.

  123. Triant said

    > Πως λοιπόν θα πούμε αυτόν που απλά του αρέσει να κάνει παρέα με άτομα του ιδίου φύλου;

    Ξερω ‘γώ; Φυσιολογικό;

  124. #111

    Εκεί, στη φωτό με το ανθρώπινο βέλος υπάρχουν κάτι γυμνά πόδια πίσω του, το πρόσεξες ;

  125. Πέπε said

    @41: > > Αφού γράφεις γερμανίδα καγκελάριος, θεωρώντας ότι επίθετο το γερμανίδα, θα πρέπει να γράφουμε και έλληνας πρωθυπουργός, έλληνες αθλητές, κ.ο.κ. Νομίζω Γερμανός και Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να γράφουμε…

    Σε αξιοπρεπές εγχειρίδιο επιμέλειας προτείνεται ακριβώς αυτό: να γράφονται τα εθνικό ουσιαστικά με μικρό όταν χρησιμοποιούνται ως επίθετα.

    Παρόλο που εδώ δεν ετέθη το θέμα, θα σχολιάσω ότι σε περιπτώσεις όπως «γερμανίδα καγκελάριος» δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό που να χρησιμοποιείται ως επίθετο. Υπάρχει ουσιαστικό που χρησιμοποιείται σ’ ένα συντακτικό ρόλο (επιθετικός προσδιορισμός) που προβλέπεται κανονικά για τα ουσιαστικά. Μπορούμε να σκεφτούμε παραδείγματα που ένα τέτοιο ουσιαστικό δεν είναι εθνικό, π.χ. «ένας φίλος συλλέκτης», και κανείς δεν μπερδεύεται αν χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό ή ως επίθετο.

    Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για άκριτο ξενισμό. Στα γαλλικά, που -σημειωτέον- δεν έχουν τρία γένη αλλά μόνο δύο, οι έννοιες «Έλληνας» και «ελληνικός» δηλώνονται με την ίδια λέξη, η οποία δεν αντιστοιχεί σε καμία από τις δύο δικές μας παρά είναι κάτι τρίτο. Το ίδιο στα αγγλικά, που έχουν τρία γένη αλλά όχι με διακριτές καταλήξεις (βέβαια στα αγγλικά και τα εθνικά επίθετα γράφονται με κεφαλαίο, π.χ. Greek moussaka – άλλο αυτό). Νομίζω ότι τουλάχιστον στις γύρω μας γλώσσες γενικά έτσι γίνεται. Άρα τίθεται ένα ζήτημα πώς θα διακριθεί το επίθετο από το ουσιαστικό. Στα ελληνικά δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα: διακρίνονται από την κατάληξη, απλούστατα. Εκτός από κάποιες λίγες εξαιρέσεις όπως Αυστριακός / αυστριακός, και κάποιους ιδιωματισμούς όπως μαστίχα χιώτισσα, συρτός χανιώτης (χορός).

  126. BLOG_OTI_NANAI said

    122: Για μένα η λέξη «φιλομόφυλος» δεν είναι καθόλου οικεία, ακόμα κι αν την είχα ξανασυναντήσει, πιστεύω θα τη θυμόμουνα, μάλλον σπάνια χρησιμοποιείται.

  127. Γς said

    124:
    Δεν είναι γυμνά.
    Φορούν υποδήματα.
    Είναι δυο αξιωματικίνες. Δες και τα καπέλα τους

  128. # 127

    Εσένα δεν σου ξεφεύγει θηλυκό ούτε σε φωτογραφία.
    Εχεις δίκιο, φοράνε φούστες γι αυτό φαίνονται γυμνα τα πόδια τους. Την εποχή που ήμουνα εγώ αξικός (αξ/κός) δεν υπήρχαν τσούπρες, ίσως νοσοκόμες μόνο.
    Γιατί όμως να φοράνε διαφορετικά καπέλλα και όχι παντελόνια ; Σεξιστικές διακρίσεις !

  129. Γς said

    Ούτε και μεις είχαμε

  130. 127, 128: Αυτή την απορία την είχα κι εγώ από τότε που βγήκαν οι πρώτες γυναίκες τροχονόμοι τροχονόμες (θυμόσαστε εκείνη την γιγαντοαφίσα με την τροχονόμα που έκλεινε το μάτι, δεν θυμάμαι τι διαφήμιζε/προμόταρε, που «ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων» και τελικά φωτοσοπάρανε τη στολή και την κάνανε μία απροσδιορίστου, κόκκινη; ): Γιατί τα γυναικεία πηλήκια δεν τα κάνουν σαν τα αντρικά; Κατά την γνώμη μου είναι κακόγουστα.

  131. Phoenix said

    Reblogged this on tolmima.

  132. sarant said

    Γύρισα από το ταξιδάκι, ευχαριστώ πολύ για όλα σας τα σχόλια!

    125: Νομίζω ότι το γαλλικό σύστημα (η γαλλίδα ποιήτρια – μια Γαλλίδα) είναι άχρηστη περιπλοκή, αν και προσωπικά είμαι απρόσεχτος και αφήνω πολλά χωρίς αρχικό κεφαλαίο εκτός αν γράφω για βιβλίο.

    120: Την ιεραρχία την τηρούμε όταν έχουμε έμψυχα: ο Γιάννης και η Μαρία είναι κουρασμένοι.,
    Όχι στα άψυχα: Ο χάρακας και η τσάντα είναι καινούργια.

    102-115: Μα, αν γράψει Αχέπανς θα τον πουν… αμόρφωτο!

    77: Πολυχρόνη, λυπάμαι που έχεις αυτή τη φιλόλογο, δεν ξέρω αν είναι πανάσχετη ή ανέντιμη (μπορεί να το κατάλαβε το λάθος της και να θεωρεί πως θα της πέσει η μύτη να το παραδεχτεί).

    78: Νομίζω ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποστομωτικό!

  133. Εγώ από γερμανικά δεν σκαμπάζω γρυ.
    «Ενσούλτιγκουμ, ζίι μπίττε»…!
    Ξέρω μόνον ελάχιστες τυποποιημένες εκφράσεις για τουριστικούς σκοπούς, τέτοιες που δεν απαιτούν να καταλάβης τήν απάντηση τού συνομιλητού σου.
    Ο αδελφός μου, βέβαια, πήγε για δυό χρόνια στόν Αργυροηλιόπουλο (εκείνον με τά διδακτικά του …»Μνημόνια», για όσους γνωρίζουν) και κάτι έμαθε τσάτρα-πάτρα. Εγώ, …μεσάνυχτα! Γι’ αυτό δεν μπορώ να σάς παρακολουθήσω…

  134. Αρκεσινεύς said

    >>>μόνο αν βρει κανείς το βίντεο θα μας λυθεί η απορία

    ο Λαφαζάνης στη Βουλή στο 245΄ λέει ερριμμένοι. Λάθος βέβαια, αλλά τουλάχιστον δεν είπε ειρημένοι.

    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#962a36fc-124e-4e67-a228-3496299c87c2

    120. -132 Αν είναι πρόσωπα τότε το κατηγορούμενο ή η μετοχή σε ποιο γένος μπαίνει; Μήπως πρέπει να τηρούμε την ιεραρχία; Αρσενικό θηλυκό ουδέτερο ; (φαλλοκρατικό ε!)

    Έτσι είναι και στα αρχαία
    .
    συνεληλυθότες δ’ ἦσαν αὐτόσε καὶ ἄνδρες καὶ γυναῖκες καὶ κτήνη πολλά

  135. Αρκεσινεύς said

    76.

    http://newsboard.gr/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%97-%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%B6%CE%AD/txRr

  136. sarant said

    134: Ευχαριστώ Αρκεσινέα, αθωώνεται ο Λαφαζάνης (αν είπε ‘ερριμμένοι’ δεν το λες και λάθος, αφού στη νέα γλώσσα η κέραμος μπορεί να έχει βγάλει μουστάκια).

  137. @ 132 : —Να υποθέσω, αγαπητέ μου Κε Σαραντάκε, ότι στήν απουσίαν σας μιμηθήκατε τό ταξίδι-αστραπή τής Φράου Μέρκελ και πληρώσατε αλλέ-ρετούρ τό ΤεΖεΒέ για μίαν επίσκεψη διαμαρτυρίας εις Παρισίους μαζί με τόν Αλέξη;…

  138. sarant said

    137: Πολύ θα το ήθελα, αγαπητή, αλλά ήμουν στα περίχωρα του Νανσί -και όχι για διαδήλωση αλλά για ένα τουρνουά.

  139. @ 138 : —Μπριτζ;;; Συμμετείχατε ως παίκτης, ως κριτής, ή ως θεατής; Σάς ζηλεύω…! Εγώ δεν γνωρίζω ούτε τίς ονομασίες τών χαρτιών τής τράπουλλας, αλλά μπριτζ πάντα θά ‘θελα να μάθω. Τώρα πια, όμως, δεν έχω υπομονή στό να μαθαίνω καινούρια πράγματα, δυστυχώς… Εάν ποτέ σας είναι να περάσετε από τό Φερναί τού Βολταίρου, και είμαι εκεί, θά ‘τανε χαρά μου να συναντηθούμε.

  140. sarant said

    Παίκτης, αν και πλέον μια φορά το χρόνο…

  141. Γιωργής Λασκαρίδης said

    Αγαπητότατε Νίκοκύρη
    το ακόλουθο το είδα μόλις τώρα και θαρρώ πως μπορεί να είναι κύριο πιάτο,όχι απλό μεζεδάκι.
    Δήλωση νηστείας…..σε σχολείο. (Εμάς μας ζητούσαν δήλωση φρονημάτων… Τότε. Δεκαετία ’60)
    Και…. παρακάτω και….υπογραφόμενος….
    Τόσα χρόνια, λες και δεν άλλαξε τίποτα

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=283013&catid=6

  142. sarant said

    Στο άρθρο αναφέρομαι σ’ αυτό το κρούσμα, αγαπητέ!

  143. Γς said

    139:
    Μαιτρ, κυρία μου και όχι μόνον.

    Βιβλία του Σαραντάκου για το μπριτζ:

    «Famous Bridge Records» (2002), μαζί με τον David Bird.

    «Bridge Hands to Make You Laugh…and Cry» (2004), μαζί με τον David Bird.

    http://www.sarantakos.com/bridge.html

  144. Γιωργής Λασκαρίδης said

    142
    Αυτά παθαίνεις, όταν γράφεις πριν διαβάσεις 🙂
    Αυτός ο «υπογραφόμενος», είναι σωστός τύπος;

  145. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    http://goo.gl/MlR8Fk

  146. 133: Χαχα, ο Ηλιοαργυρόπουλος που ο ίδιος ΔΕΝ είναι απόφοιτος Γερμανικής φιλολογίας, αλλά επαρκιούχος, θέτει ως προϋπόθεση πρόσληψης διδακτικού προσωπικού τη φοίτηση στη… Γερμανική Φιλολογία! Χαχα, καλό!

  147. Γς said

    >τα δελτία ειδήσεων δείχνουν τον πρωθυπουργό και την κυρία Αγγέλα (ή Άνγκελα) Μέρκελ

    Ανγκελα, Κάγκελα, καγκελαρία, κιγκελαρία.
    Κι ο Γς σε μαγαζί ειδών κιγκαλερίας.

  148. Γς said

    Από το ΦΒ:

    Pantelis Bagos via Spiros Derveniotis
    Yesterday at 3:56am · Edited ·

    «Ο πατέρας μου ήταν αγωνιστής της αριστεράς και ζήσαμε δύσκολα χρόνια. Σπούδασα στο ανατολικό μπλοκ και καμαρώνω γιατί έκανα καταλήψεις. Το 1982 έπαιζα με το spectrum και μετά με τα επιτραπέζια. Μετά έκανα τον ακτινολόγο και μετά ασχολήθηκα με διάφορα projects και με τους Atenistas. Τέλος, με έβαλαν σε κάποια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίστε με!»
    (δηλαδή, τι άλλο θα διαβάσουμε, επιτέλους…)
    See Translation

    Ψάχνοντας μια ελπίδα
    Του Μίλτου Κύρκου* Γεννήθηκα το 1959 στην Αθήνα. Παιδικά χρόνια, όπως όλα τα παιδιά της Αριστεράς, χωρίς έναν ή δύο γονείς. Δύσκολα, αλλά αγαπημένα και πολύ σημαντικά στη διαμόρφωσή μας. Σπουδές χημικού μηχανικού στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου. Εξι χρόνια υπαρκτού σοσιαλισμού επιβεβαίωσαν όλες τις α…

    >να συγκεντρωθώ στο να ενισχύσω και εγώ όσο μπορέσω την ελπίδα που δίνει Το Ποτάμι. σοβαρά τώρα, βλέπετε άλλη επιλογή ελπίδας;

    http://www.efsyn.gr/?p=188766

  149. 146: Ουπς, επαρκΕιούχος, βέβαια.

  150. Αρκεσινεύς said

    >> η κέραμος ήταν θηλυκιά

    Η λ. κέραμος ήταν αρσενικού γένους στα αρχαία.

  151. spiral architect said

    @148: […] και να συγκεντρωθώ στο να ενισχύσω και εγώ όσο μπορέσω την ελπίδα που δίνει Το Ποτάμι. Σοβαρά τώρα, βλέπετε άλλη επιλογή ελπίδας;
    Ναι, την πτώση εντός αυτού.

    as soon as possible! 😀

  152. sarant said

    150: Ναι; Τότε ένας λόγος παραπάνω να είναι σωστό σήμερα το «ερριμμένοι», όχι;

  153. Παλιοσειρά said

    «Διανοούμενος», «έργο», και «προσφορά», ο Γεωργουσό; Εμ δεν φταίει αυτός που το καβάλησε το καλάμι, εσείς φταίτε που του το σελώσατε…

  154. Αρκεσινεύς said

    152. Μόνο αν είχε μουστάκια. Πάντως ο Τζάρτζανος γράφει ένα «κανονικά», οπότε αφήνει περιθώριο για διαφορετική, από ουδέτερο γένος, εκφορά του κατηγορούμενου όταν τα Υ. είναι άψυχα. Παράδειγμα δε δίνει.

    ΟΙ τοίχοι, οι πόρτες, τα παράθυρα είναι ζωγραφισμένΟΙ. Εγώ δε θα το έγραφα ποτέ έτσι.

  155. sarant said

    154: Συγνώμη, δεν εξηγήθηκα καλά, εννοώ: αν είναι όλα αρσενικά. Π.χ. «λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» ή «τοίχοι, πύργοι και στύλοι είναι ζωγραφισμένοι». Τη φράση του δικού σου παραδείγματος ασφαλώς την γράφω στο ουδέτερο.

  156. 133, 146
    Είχα μάθει γερμανικά στου (Στάθη) Αργυροηλιόπουλου αρχές 80. Το σύστημά του, εντελώς προσωπικά, το είχα βρει εξαιρετικό. Μετά από μερικά χρόνια έμαθα πως το συνέχιζε η κόρη του.

  157. Θρασύμαχος said

    Εξαιρετικό, τρέχτε να το δείτε τώρα αμέσως πριν το διορθώσουνε: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231311065 «Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα γίνει η εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη»! Μπέρδεψε την εκφορά με την εκδημία ο έρμος ο εφημερεύων, όμως η μεταξωτή εκκλησιαστική ορολογία θέλει και επιδέξιους χειριστές.

  158. Γς said

    157:
    Πάντως ωραίος ήταν ο μακαριστός.
    Θυμάμαι μια φωτό του στον τύπο. Από κάποιο ταξίδι του. Με το κοσμικό κουστουμάκι του, το τσιγαράκι του. Σωστός

  159. sarant said

    157: Σιγά μην το διορθώσουν, λες να διαβάζουν τα σχόλια εδώ;

  160. Μαρία said

    Απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ για διόρθωση δημοσιεύματος
    http://www.thepressproject.gr/article/60002/Apantisi-APE-MPE-gia-diorthosi-dimosieumatos

    Μας περνάν για μαλάκες.

  161. Θρασύμαχος said

    #160: επίσης γράφει ιστορία ο τύπος «εξυγείανση» ως επίσημη ορθογραφική εκδοχή την οποία λανσάρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

  162. 156: Το πώς ακριβώς υλοποιείται η μέθοδος του Ελληνογερμανικού Γλωσσικού Συσχετισμού, αγαπητέ Μιχάλη, δυστυχώς δεν το γνωρίζω, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Στην επίσημη ιστοσελίδα, ωστόσο, διάβασα κάτι που κυριολεκτικά μ’ έστειλε αδιάβαστο: Μαθαίνετε σωστά, λέει, γιατί μπορείτε με το αίσθημα της μητρικής να ελέγχετε την ορθότητα των προτάσεων που παράγετε στην ξένη γλώσσα!! Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για απόλυτη ανατροπή των παγκοσμίως ισχυόντων στον τομέα της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά…

  163. leonicos said

    ¨ολα της -ης, -ης, -ες κάνουν την κλητική και των τριών γενών σε -ες (όπως η ονομαστική του ουδετέρου), ώ κολπώδες θάλασσα. Αν είναι παροξύτονα ή πρόπαροξύτονα π.χ. ευήθης, κλ. ώ εύηθες
    Όλα τα -ων, -ων, -ον ανεβάζουν τον τόνο στην προπαραλήγουσα ω εύδαιμον, φίλοφρον

  164. Αγγελική said

    Αν και καθυστερημένη, όπως συνήθως, δεν αντέχω να μην προσυπογράψω το σχόλιο της παλιοσειράς, @153. Από τα άπειρα που θα μπορούσα να μνημονεύσω, στέκομαι σε αηθέστατες επιθέσεις σε έγκριτους διανοούμενους, όπως ο Ξενοφώντας Κοκκόλης, ή ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος. Αλλά και την φιλολογική ιδιότητα μάλλον την ..αντιποιείται. Στον Τιπούκειτο( σκέτο ή νέο δεν θυμάμαι) είχα διαβάσει μια διεξοδική παρουσίαση χονδροειδών λαθών στην μετάφραση αρχαίων συγγραφέων.
    Ξέχασα και να χαιρετήσω μετά από απουσία πολλών ημερών. Νικοκύρη, είσαι η χαρά μας!

  165. sarant said

    Γεια σου Αγγελική!

  166. 156: Λοιπόν, μόλις έπεσα πάνω σ’ ένα παράδειγμα της μεθόδου. Πρόκειται για μιαν άσκηση πάνω στα ρήματα που συντάσσονται με εμπρόθετο αντικείμενο. Ελέγχοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη άσκηση, άρχισα να κουνώ το κεφάλι μου πέρα δώθε σαν εκείνα τα κουκλάκια του αυτοκινήτου: καταρχάς, κάποιες από τις υποδεικνυόμενες λύσεις (π.χ. στο 2, στο 8 και στο 9) δεν είναι σωστές. Εκτός αυτού, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η άσκηση, ειλικρινά απορώ ποιος μαθητής θα μπορούσε ποτέ να βγάλει άκρη. Total unübersichtlich! Οι επεξηγήσεις προς αποφυγή λάθων παρεμβολής είναι αρκετά καλές, τα υπόλοιπα όμως κατά τη γνώμη μου περισσότερο μπερδεύουν, παρά ωφελούν. Μιλάω, βέβαια, πάντα αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο παράδειγμα, έτσι;

  167. Επίσημο: Η Μέρκελ θέλει μια «Treuhand» για την Ευρώπη!

    http://goo.gl/KI0Hy9

  168. Μαρία said

    167

    Αστοχίες και στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής Α΄ ΜΕΡΟΣ

    Από την Ανατολική Γερμανία στον ευρωπαϊκό Νότο

  169. @ 133 ^ 156 ^ 162 : — Ο αδελφός μου είχεν αρχίσει να μαθαίνει γερμανικά στό Παράρτημα Χολαργού-Παπάγου τού Ινστιτούτου «Γκαίτε» όταν ήταν μαθητής τής Δ΄ Γυμνασίου σε Τμήμα Αρχαρίων. Έναν χρόνον μετά, τό Παράρτημα έκλεισε και, θυμάμαι, οι γονείς μας επέμεναν να γραφτή αυτός στό κεντρικό τής οδού Σίνα. Όμως, αυτός δεν είχε μείνει ευχαριστημένος ούτε από τήν μέθοδο που χρησιμοποιούσε τό «Γκαίτε» ούτε από τήν διδασκαλία τών καθηγητών του. Επιπλέον, τότε, τού είχε πέσει πολύ διάβασμα προετοιμασίας για τίς Εισαγωγικές του Εξετάσεις σαν μαθητής τἠς Ε΄ Γυμνασίου και έτσι έπεισε τούς γονείς μας να διακόψει προσωρινά τά Γερμανικά (τά οποία, άλλωστε, θα ήταν η 3η του ξένη γλώσσα) αναβάλλοντας τήν συνέχεια τής εκμαθήσεώς τους αργότερα που θά ‘τανε φοιτητής, ανάλογα με τό πρόγραμμά του. Τελικά, ως φοιτητής, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τήν εκμάθηση Ιταλικών αναβάλλοντας για μίαν ακόμη φορά τήν συνέχιση τών γερμανικών. Μετά τήν αποφοίτησή του και τήν ολοκλήρωση τής στρατιωτικής του θητείας, τό 1985, αναζητώντας να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές έπεισε τούς γονείς μας να τόν αφήσουν να ταξιδέψει για μερικούς μήνες ανά τήν υδρόγειο για να ιδεί –όπως μάς έλεγε– «καλύτερα τόν κόσμο, προτού αποφασίσει για τό τί θά ‘θελε να κάνει στήν ζωή του». Σχεδιάζοντας, όμως, τίς περιπλανήσεις του είχε βρει μιά προσωρινή ψευτοδουλειά όπου εκεί γνώρισε μία κοπέλλα (συνάδελφό του σ’ εκείνη τήν πάρτ-τάϊμ δουλειά) η οποία σπούδαζε πιάνο στήν Ανωτέρα τού Ωδείου και η οποία μάθαινε γερμανικά (σε Τμήμα Προχωρημένων) για να συνεχίσει τίς πιανιστικές σπουδές της στήν Βιέννη. Τήν ερωτεύθηκε, και από τίς πρώτες κιόλας ημέρες τής σχέσης τους απεφάσισε να πάει κι αυτός να κάνει γερμανικά κοντά της. Βέβαια, αυτός επρόκειτο να γραφτή στήν 2α Τάξη (σε Τμήμα Ημι-Αρχαρίων ενηλίκων) και δεν μπορούσαν νά’ ναι μαζί στήν ίδια τάξη. Έχοντας, λοιπόν, ακούσει από τήν γκόμενά του πολύ θερμά σχόλια για τό σύστημα τού φροντιστηρίου γερμανικών που παρακολουθούσε εκείνη, σκέφθηκε να τής κάνει έκπληξη και πήγε μόνος του και γράφτηκε κι αυτός προτού να τής τό ανακοινώσει. Είχε μάθει ότι τό αμόρε του πήγαινε «στόν Αργυροηλιόπουλο με τά Μνημόνια», και πήγε και γράφτηκε κι αυτός εκεί. Ξεκίνησε μάλιστα τήν πρώτη εβδομάδα, πήγε δυό φορές, πλήρωσε τέλη εγγραφής και δίδακτρα τού πρώτου μήνα, αγόρασε και τά βιβλία τού φροντιστηρίου, και όλος χαρά μάς έλεγε πόσο ενθουσιασμένος ήτανε με τόν καθηγητή του και τήν μέθοδο που εφήρμοζε. Τότε, βέβαια, ο αδελφός μου δεν μάς είχε ακόμη αποκαλύψει τίς αιτιώδεις τρυφερές λεπτομέρειες τής επιλογής του. Όταν όμως τήν επόμενη εβδομάδα, στήν δουλειά του, βρήκε τήν αγαπημένη του και τής ανακοίνωσε τήν πρωτοβουλία που αυτός είχε πάρει, εκείνη χάρηκε πάρα πολύ, ιδιαιτέρως μάλιστα επειδή κατά ευτυχήν σύμπτωση μιάν μόλις ώρα μετά τό σχόλασμά τους από τήν δουλειά τους είχανε και οι δύο μάθημα στού Αργυροηλιόπουλου. Πήγανε, λοιπόν, κάπου στήν οδόν Μασσαλίας για καφέ μαζί μέχρι να περάσει η ώρα και να κινήσουνε μετά μαζί για τό (κοινό) φροντιστήριό τους. Ο αδελφός μου και η αγαπημένη του μάλλον σ’ εκείνην τήν συνάντηση είχανε πολλά και διάφορα να συζητήσουνε μεταξύ τους εκτός από τά γερμανικά, κι ούτε άλλωστε είχανε πολύν χρόνο στήν διάθεσή τους μέχρι να φύγουνε από τό καφέ πού ‘χανε κάτσει για να τόν σπαταλήσουν με ανούσια θέματα. Έτσι, λοιπόν, δεν έκαναν καμμιά κουβέντα για γερμανικά, αφού ούτως ή άλλως αυτά τά θέματα θα τά συζήταγαν στό διάλλειμα τού μαθήματός τους εκεί πέρα. Ο χουβαρντάς και τζέντλεμαν αδελφούλης μου πλήρωσε τόν λογαριασμό και τών δυό τους και σηκωθήκανε να φύγουνε για τό μάθημά τους έχοντας τά βιβλία τους κρυμμένα μέσα στίς τσάντες τους.

    [ Θυμάστε εκείνη τήν παλιά ελληνική κιν/φική ταινία με τήν Βουγιουκλάκη που είναι σωφερίνα και δανείζει τό αυτοκίνητο τού άντρα της στήν παντρεμένη φίλη της για να πάει κρυφά η δεύτερη τσάρκα με τόν γκόμενό της; ΄Ητανε μιά κωμωδία παρεξηγήσεων, όπου τελικά κάποια τροχαία παράβαση γίνεται κι ένας τροχονόμος κόβει κλήση στόν αριθμό κυκλοφορίας τού ΙΧ τής Βουγιουκλάκη ενώ αυτό ωδηγείτο από τήν φιλενάδα της. Πάνε στό Δικαστήριο όπου αποκαλύπτεται η αθώα απάτη τής Βουγιουκλάκη μαζί με τήν ένοχη «απάτη» τής άπιστης φιλενάδας της εξαιτίας ενός αλλοίθωρου αυτόπτη μάρτυρα τής παράβασης (Αυλωνίτης) που τόν έχει φέρει στό Δικαστήριο ο Τροχονόμος.
    Στό τέλος, λοιπόν, τής διαδικασίας υπάρχει ένα κάπως μπουφόνικο αλλά πολύ κωμικό ενσταντανέ: βγαίνουν από τήν αίθουσα ο Τροχονόμος μαζί με τόν αλλοίθωρο μάρτυρα (Αυλωνίτη), διασχίζουνε τούς διαδρόμους τού Δικαστηρίου κι όταν φτάνουνε στήν έξοδο ρωτάει ο Τροχονόμος τόν Αυλωνίτη:
    – Από πού πας, φίλε μου, να πάμε μαζί;
    – Από ‘δώ… , τού γνέφει με τό αλλοίθωρο μάτι του κουνώντας ελαφρά και τό κεφάλι ο Αυλωνίτης.
    – Άα, ωραία…! Κι εγώ από ‘δώ πηγαίνω! Ας πάμε, λοιπόν, μαζί παρέα… , τού κάνει ο Τροχονόμος.
    – Πάμε!… , τού απαντάει ο αλλοίθωρος Αυλωνίτης.
    Και κινούν και οι δυό τους, βγαίνουν έξω και με τά πρώτα βήματά τους …χωρίζουνε: ο ένας πάει αριστερά ενώ ο άλλος δεξιά!!! ]

    Βγαίνοντας, λοιπόν, από τήν καφετέρια πού’ χανε κάτσει τά πιτσουνάκια μου, με τά πρώτα βήματά τους …χωρίζουνε: ο αδελφός μου τραβάει κατά τήν οδόν Σταδίου και η λεγάμενη κατά τήν Ιπποκράτους!!!

    Η αλήθεια αποκαλύπτεται δραματικά στά αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα όταν οι δυό τους βρίσκονται σε απόσταση καμμιάς δεκαριάς μέτρων αναμεταξύ τους και διαπιστώνουν ότι κινούνται σε …αντίθετες κατευθύνσεις: ο αδελφός μου κατευθύνεται στόν Αργυροηλιόπουλο που βρίσκεται στήν γωνία τής οδού Σταδίου απέναντι από τό κεντρικό τής Εθνικής Τραπέζης και η αγαπημένη του έχει πάρει τόν δρόμο για τόν Αργυροηλιόπουλο που βρίσκεται στήν γωνία Ιπποκράτους και Διδότου…

    Αυτήν τήν ιστορία θα μάς τήν έχει πει πάνω από εκατό χιλιάδες φορές ο καημένος ο αδελφός μου και πάντα λύνομαι στά γέλια όταν τήν ακούω απ’ αυτόν…!
    Υπήρχανε ΔΥΟ ΣΥΝΩΝΟΜΑΤΟΙ Αργυροηλιόπουλοι, που ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ είχανε φροντιστήρια γερμανικών στά οποία ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ εφήρμοζαν τό ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «εκμάθησις δια …Μνημονίων». Ο καθένας τους, μάλιστα, τόνιζε πως δεν έχει καμμιάν σχέση με «κλεψίτυπους ανταγωνιστές» (που ΔΕΝ κατονομάζονταν!)…! Τό τί ακριβώς συνέβαινε δεν τό ξέρω. Ίσως ο αδελφός μου να μάς είχε ειπεί τήν λύση τού μυστηρίου και να μην τήν θυμάμαι. Γεγονός, πάντως, είναι ότι συνέχισε τά Γερμανικά για δυό χρόνια στόν Αργυροηλιόπουλο τής οδού Σταδίου και βρισκότανε σε άμιλλα με τήν γκόμενά του που κι αυτή συνέχισε μέχρι τό τέλος εκείνου τού σχολικού έτους στόν άλλον Αργυροηλιόπουλο τής Ιπποκράτους μέχρι που μετά αυτή έφυγε στήν Βιέννη και έγινε διάσημη πιανίστα και ο αδελφός μου τήν ξέχασε, και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

  170. 169,
    Ναι, υπήρχαν 2-3 Αργυροηλιόπουλοι. Αυτός που είχα πάει εγώ ήταν Ιπποκράτους και Βαλτετσίου.

  171. Γς said

    Τη βαρκούλα του στη Λευκάδα την είχε ονομάσει Κυμοθόη.

  172. leonicos said

    Δεν θυμάμαι Αργυροηλιόπουλο. Θυμάμαι όμως έναν Αργυρόπουλο με αυτή τη μέθοδο, την οποία μου είχε εκθέσει ενθουσιωδώς, αλλά μου φάνηκε ηλίθιο, το να πρέπει να κάνεις δύο συνδέσεις αντί μίας για κάθε λέξη. εντούτοις φαίνεται ότι την εφάρμοσαν, δεν ξέρω με τι επιτυχία αλλά βλέπω κι ένα σάιτ, Memrise, που την προωθεί. Δεν ξέρω τι πάτησα, ήμουν στο ον-λάιν του Λεξικού του Καίμπριτζ, και μ’ επισκέφθηκαν αμέσως. Μου προτείνουν να θυμάμαι τη λέξη Möglichkeit μέσω μιας εικόνας μ’ έναν περίεργο πιτσιρικά μ’ έναν αητο και τη λεζάντα Mougli has a kite, Εξακολουθεί να μου φαίνεται ηλίθιο . Ο αδερφός του ήταν ειδικευόμενος της μικροβιολογίας στο Λαϊκό, εγώ φοιτητής 3ο ή 4ο, καιτον γνώρισα προσωπικά.

  173. # 171

    ??????

  174. μανιατολεσβιος said

    εκτος απο τα ομοφοβικα σχολια φοβερο ηταν το «βγαλτα εξω να τα μετρησουμε, να δουμε ποιος την εχει μεγαλυτερη» (τη συγγραφη)

  175. Νέο Kid Στο Block said

    172. Μoeglichkeit = Mougli has a kite ??
    Uli Hoeness = Uli’s hen is es (-es)
    Voll idiotisches System! (wenn vorhanden und umgezetzt…)

  176. Γς said

    173:
    Είναι μια φράση από αυτό το κείμενο.
    (προς το τέλος)

  177. Γς said

    …που γεννήθηκε σαν χτες. 23 Απριλιου 1932

  178. sarant said

    Καλημέρα!

    177: Όχι σαν χτες όμως.

    169-70: Αυτό αν το γράψεις σε κωμωδία παρεξηγήσεων θα σε πούνε τερατολόγο!

  179. Γς said

    178:
    Ναι 13 ήταν χτες. Οχι 23.
    😉
    Ημουν ξενύχτης όταν έγραψα το #171 και τα μάτια μου κάνουν πουλάκια τώρα που ξύπνησα (#177). Πάω για καφέ

  180. Γς said

    Ωχ!
    Τελικά σαν χτες!
    Βλέπω στο ίδιο κείμενο ότι γεννήθηκε στις 13!

    Εναν καφέ!

  181. Αφιερωμένο στην ψτχούλα και ψυχή του χώρου, στον-ποιόν άλλον ; – Γς

  182. ( βάζω το χταποδάκι )

  183. Γς said

    182:
    Ελα εδώ.

    Από το άσμα σου (#181):

    «John the Baptist was a martyr
    But he stirred up Herod’s hate
    And Salome got her wish
    To have him served up on a plate
    I said yes
    I said yeah»

  184. 169: Χαχα, πράγματι πολύ αστεία η παρεξήγηση με τον αδερφό σας! Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά όποτε ακούω για πρωτοποριακές μεθόδους ΚΞΓ με εδικά εκπονημένα συγγράμματα (συνήθως γνωστά με προσωνύμια του τύπου «μνημόνιο», «βίβλος» και άλλα συναφή), τα οποία κατά κανόνα εκπονεί, συντάσσει, διορθώνει (;) και επιμελείται το ίδιο άτομο, αρχίζω και κουμπώνομαι. Έχω υπόψη, βλέπετε, δύο παρόμοιες περιπτώσεις όπου δεν πίστευα στα μάτια μου αντικρίζοντας τόση προχειρότητα, τσαπατσουλιά και ασχετοσύνη μαζεμένη! Καλά, βέβαια, εδώ έχουμε και την περίπτωση διδακτικό υλικό, εκδομένο από γνωστό ιδιωτικό σχολείο, με ολόκληρο επιτελείο ειδικών από πάνω, να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στα δημόσια σχολεία, παρά το γεγονός ότι λόγω των λαθών και των σημαντικών ατελειών που περιέχει, 7 στους 10 μόνιμους καθηγητές ζητούν ενυπόγραφα την απόσυρσή του!

  185. Roulis Basketoulis said

    Σχετικά με την επιδημία ακλισιάς, παρακαλώ προσέξτε και το πολύ συνηθισμένο σε όλες τις αθλητικές σελίδες «…της Ευρωλίγκα». Γιατί όχι Ευρωλίγκας;
    πχ «…για τις αναμετρήσεις με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα Play Offs της Ευρωλίγκα…» (όμως γράφει play offs, εδώ έχει πληθυντικό!!)
    (http://www.superbasket.gr/permalink/219267.html)
    Αλήθει τα play off πως θα τα λέγαμε ελληνικά;

  186. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Να συνεισφέρω κι εγώ το κατιτίς μου, αν και δεν είναι γλωσσικό μεζεδάκι. Είναι η κατακλείδα από το βιογραφικό του υποψήφιου δήμαρχου Βόλου…Αχιλλέα Μπέου:
    »Πιστός στις αρχές με τις οποίες μεγάλωσα, χειρίζομαι όλες τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργαζόμενος ακούραστα, ευσυνείδητα και υπεύθυνα, χαίροντας ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού ακόμα και από τους αντιπάλους μου, αγωνιζόμενος με πάθος απέναντι σε όλους εκείνους, που σε όλες τις εκφάνσεις των κοινωνικών δραστηριοτήτων προσπαθούν να αποκομίσουν ευκαιριακά οφέλη για ίδιο όφελος, αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο.»
    Λίγο παραπάνω μας ενημερώνει ότι είναι πατέρας της Αργυρούς και 4 άλλων παιδιών. Προλαβαίνω να κάνω μεταδημότευση για να ψηφίσω αυτόν τον χρηστό άνδρα;

  187. sarant said

    185: Προφανώς το «της Ευρωλίγκα» είναι λάθος, αφού η λέξη μόνο ελληνική μπορεί να είναι -αν ήταν αγγλική θα ήταν γιουρολίγκα.

    186: Να κάνεις μεταδημότευση δεν προλαβαίνεις, κρίμα. Η Αργυρού θα χαιρόταν πολύ αν ψήφιζες τον μπαμπά της.

  188. Γς said

    169:
    >μέχρι που μετά αυτή έφυγε στήν Βιέννη και έγινε διάσημη πιανίστα και ο αδελφός μου τήν ξέχασε

    Την ξέχασε και (ίσως) έχασε…

    Μέθοδοι:
    Θυμάται κανείς την Υπνοπαιδεία;
    Εκανε θραύση τότε.

    Δεν την είχα βρει άσχημη την μέθοδο με τα μνημόνια. Ισως γιατί ήδη χρησιμοποιούσα ασυνείδητα μερικά τέτοια κόλπα.

    Κάπνισμα-> πούρα-> Κούβα-> αδελφός Φιντέλ ->Ραούλ-> Raouchen, που ήταν και σε μια φωτό γελαστός, να και το λ στο λάχεν και άλλα τέτοια κατασκευάσματα του τετραπύρινου μυαλού μου.

    Σε όλα τα μαθήματα. Και στην ορθογραφία (με ολίγον θρησκευτικά)
    -Ου μοιχεύσεις. Που πάει να πει (τι να μας πει η δασκάλα;) να μην προσβάλουμε την τιμή του άλλου. Να μην επιθυμούμε την γυναίκα του άλλου, αργότερα.

    Καλά ο Γς το είχε πιάσει με την πρώτη.
    Ακουγε και έγραφε «μοιχεύσεις¨,»μοιχός» και αμέσως πήγαινε το μυαλό του στο όμικρον γιώτα.
    Ενα Ι να εισέρχεται στο Ο.
    😉

  189. 188: Οι μνημοτεχνικές μέθοδοι, αγαπητέ Γς, πράγματι μπορούν να προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια, αυτό δεν το συζητάμε. Αρκεί να απαιτούν λιγότερο κόπο απ’ ότι αν προσπαθούσε κανείς να απομνημονεύσει τη λέξη, τον κανόνα ή την οποιαδήποτε πληροφορία με τον συμβατικό τρόπο. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει, ει δυνατόν, να υπάρχει μια προφανής λογική σύνδεση μεταξύ της πληροφορίας και του μνημοτεχνικού βοηθήματος ώστε να εγείρονται οι επιθυμητοί συνειρμοί. Όσο προφανέστερη είναι η λογική αυτή σύνδεση, τόσο λιγότεροι συνειρμοί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, τόσο ευκολότερα απομνημονεύεται η λέξη και τόσο μικρότερη είναι η φθορά του μνημονικού ίχνους. Και οι αστείες συσχετίσεις, λοιπόν, σαφώς συγκαταλέγονται στις μνημοτεχνικές μεθόδους, αλλά διάολε, τι νοη(μα)τικά άλματα θα πρέπει να γίνουν για να οδηγηθεί κανείς από την παράσταση του Μόγλη να πετάει τον χαρταετό (Mowgli has a kite) στη σημασία «δυνατότητα» (Möglichkeit); Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, πολύ ευκολότερο και εποικοδομητικότερο θα ήταν να αναλυόταν η λέξη στα τρία μικρά κομματάκια από τα οποία αποτελείται: mög + lich + keit. Βλέπεις, όταν ο μαθητής συναντά τη λέξη αυτή για πρώτη φορά, υπό φυσιολογικές συνθήκες (προοδευτική κατάταξη ύλης) και με το ρήμα mögen είναι προ πολλού εξοικειωμένος, αλλά και με την κατάληξη επιθέτων –lich (π.χ. από το πανεύκολο να θυμάσαι sportlich «αθλητικός»). Το μόνο που πιθανότατα θα είναι άγνωστο στο δεδομένο χρονικό σημείο είναι η κατάληξη θηλυκών ουσιαστικών –keit. Ε την προσθέτεις, λοιπόν, κι αυτή στο παζλ, και τη δίνεις προίκα στον μαθητή για τη συνέχεια. Οπότε τι Μόγλης κι αετοί και πράσινα άλογα… Θα μου πεις, βέβαια, και ποιος δεν θυμάται ακόμα το περίφημο «ξανθό τσακάλι με σκούφο στο κεφάλι», κι ας είναι νοηματικά άσχετο με τη φιλική εταιρεία – ΟΚ…

  190. @ 188 : — Μολονότι (όπως έχω δηλώσει σε προηγούμενά μου σχόλια) εγώ η ίδια δεν τά κατέχω τά γερμανικά, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας σε όλα όσα γράφετε στίς πρώτες τέσσερες περιόδους τού σχολίου σας.
    Επιτρέψετέ μου με τήν ευκαιρίαν, όμως, να εξομολογηθώ δημοσίως τήν αποστροφή μου για τήν …Χημεία!
    Από μαθήτρια τής Β΄ Γυμνασίου (ίσως επειδή δεν είχαμε τότε Εργαστηριακές Ασκήσεις στό σχολείο, παρά μόνον –μιά στό τόσο!– κάποιαν πειραματικήν επίδειξη στό χημείο τού σχολείου από τόν καθηγητή μας) είδα με μεγάλην επιφύλαξη τά μαθήματα Χημείας που κάναμε. Δεν μέ ενοχλούσε –τότε!– αυτή καθεαυτή η Χημεία, αλλά ο τρόπος που τήν διδασκόμαστε και η υποχρέωσή μας να …θυμόμαστε ένα σωρό ασύνδετα κι εντελώς …παράλογα (για τούς τότε μαθητές τής Β΄ ή Γ΄ Γυμνασίου, περισσότερο, και για τούς τότε μαθητές τής Δ΄ ή Ε΄ Γυμνασίου, λιγώτερο: για τούς περισσοτέρους τελειόφοιτους μαθητές τής ΣΤ΄ τάξεως, που ήδη άρχιζαν να υποψιάζονται τήν …»εξαπάτησή» τους, ήταν πολύ αργά να εμπεδώσουν κάτι, αφού η ύλη τής τελευταίας τάξεως εξάλλου ήταν καθ’ ολοκληρίαν αφιερωμένη στό Γενικό και στό Ειδικόν μέρος τής πρωτοφανέρωτής μας Οργανικής Χημείας). Έτσι, «παπαγαλίζαμε» θεωρίες, «παπαγαλίζαμε» μηχανισμούς και συμπεριφορές χημικών αντιδράσεων, «παπαγαλίζαμε» σχεδόν τά πάντα στήν σχολική χημεία…! Ως Α’-ετής φοιτήτρια Φυσικής δυσκολεύθηκα λιγάκι στήν Ανόργανη Χημεία και ως Β΄-ετής στήν Οργανική, παρόλον ότι τά Εργαστήρια (μολονότι «σπαστικά»!) ήταν παιδαριώδη. Πάλι καλά για ‘μάς, δηλαδή, γιατί οι φοιτητές Φυσικής στό Παν/μιο Θεσ/νίκης εδιδάσκοντο τότε ΚΑΙ …Αναλυτική Χημεία!!! («Οσμή …καιομένης τριχός» = Ν2…!!!). Γι’ αυτό πολύ χάρηκα όταν στό Γ΄έτος τών σπουδών μου μού δόθηκε η ευκαιρία να βγάλω τό άχτι μου με ένα άρθρο μου στό περιοδικό τού φοιτητικού μας συλλόγου, όπου τεκμηριωμένα υποστήριζα πως ΟΛΟΚΛΗΡΗ η επιστήμη τής Χημείας δεν είναι τίποτε περισσότερο από μίαν επουσιώδη παράγραφο-υποσημείωση στό τέλος τού ΗλεκτροΜαγνητισμού και έναν …αστερίσκο στήν αρχή τής Κβαντομηχανικής, κι όποιοι Φυσικοί ενδεχομένως ενδιαφέρονται τής ρίχνουν προαιρετικώς μιά κλεφτή ματιά («καθότι ο,τιδήποτε περισσότερο …απάδει στούς Φυσικούς και συνάδει μόνον σε …σχολαστικούς μειωμένης κριτικής ικανότητος», όπως περίπου έγραφα τότε). Έεε, τέτοια ψηλομύτα που ήμουνα, πώς να μην χρησιμοποιώ που και που κανά …»μνημόνιο» για κάτι …Καρναλλίτες;;; «ΚούΧλου-ΜούΧλου με 6 νερά»…!

  191. Τό #190 μου, @ 189. ( Όχι @ 188 )

  192. Είπατε τώρα για Χημείες και Φυσικές και ξυπνήσατε κάποιους παλιούς εφιάλτες μου… 🙂

  193. Άραγε, θυμάται κανείς σας κι εκείνο τό ηλίθιο γυμνασιακό «μνημόνιο» «τόπλυνα, δυ-ό-πλυνένα» που τύφλωνε τήν κριτική ευριστική σκέψη τών μαθητών;

  194. Γς said

    Χημεία και μνημονικά σχήματα:
    Μαγνήσιο και νομός Μαγνησίας.

  195. nirevess said

    37, 39
    Κινέζικα είναι, άλλωστε Γιαπωνέζους πλασιέδες δεν γνωρίζω. Ωστόσο έχει γίνει παρανόηση, γιατί 罢工 σημαίνει μεν strike, αλλά με την έννοια της απεργίας! Επίσης, αυτό το 钟声 δεν με πείθει, και, χωρίς να είμαι σίγουρος, το καταλαβαίνω σαν «ήχος καμπάνας». Το doorbell είναι 门铃。

  196. Γς said

    Σουλτογιάννης (δημοσιογράφος) στην Τσοπανίδου (STAR) τώρα:
    «Μιά άλλη ενδιαφέρον είδηση είναι…»

  197. Α καλά αυτό δεν με σοκάρει πια. Τουλάχιστον, βλέπεις, είναι ενικός. Το «ενδιαφέρον θέματα» είναι που ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω…

  198. Γς said

    «Οι υποψήφιοι [ευρωβουλευτές] καλύπτουν όλα τα φάσματα»
    Δημόσια Τηλεόραση τώρα.

  199. Μαρία said

    Με επιστολή της στον Πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανταποκρίτρια στη Γερμανία αποκαλύπτει τις πιέσεις που δέχτηκε για να αλλάξει τα λόγια της Μέρκελ. Μείζον ζήτημα στο πρακτορείο ειδήσεων. Θα διαταχθεί ΕΔΕ;
    http://www.thepressproject.gr/article/60149/Xamenoi-sti-metafrasi-tou-APE

  200. sarant said

    199: Κοίτα να δεις!

  201. Γς said

    Εγινε εξυγείανση κι εξήγηση δεν δόθηκε

  202. Νέο Kid Στο Block said

    199. Αυτό, αν κάποτε το διαβάζαμε σαν πρωταπριλιάτικο, θα λέγαμε πως το παραξηλώνουν…
    Θ’αλλάξει και τη γερμανική γλώσσα ο… εξυγιαντής! 😦

  203. Μαρία said

    202
    Τι τραβάν κι αυτές οι πασόκες!

  204. Νέο Kid Στο Block said

    203. Η μεταφράστρια είναι πασοκτζού; Aλλά τι σχέση έχει αυτό; Δεν σε πιάνω απόλυτα.

  205. sarant said

    Λέω να γράψω κάτι αύριο 🙂

  206. Δεν το πιστεύω…

  207. Μαρία said

    204
    Και τι πασοκτσού! Αν της κάνουν πόλεμο κι αν την αφήνουν απλήρωτη την καημένη, κάποια σχέση έχει.
    (Συμβουλέψου τη θεία τη ρουφιάνα.)

  208. Νέο Kid Στο Block said

    207. Α μάλιστα! Μια γρήγορη βόλτα με τη θεία ήταν κατατοπιστικότατη . Βρώμα και δυσωδία παντού ρε σύ Μαρία…

  209. Θα κάνει μια καταγγελία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της συναδέλφου, η Μαρία η Σπυράκη μόλις εκλεγεί…

  210. Μαρία said

    208
    Την ίδα μέρα, 11/4 …
    http://www.efsyn.gr/?p=189521

  211. Λάμπρος said

    «Το έχουμε ξαναπεί, αλλά η επανάληψη δεν βλάφτει: δεν δηλώνουμε “παρόν” αλλά “παρών”.» Η έκφραση «δηλώνω το παρόν» δεν είναι σωστή; Το «βλάπτει» αντί του «βλάφτει» θα ήταν λάθος;
    Επίσης, στο άρθρο του Δήμου μου έκανε εντύπωση η ορθογραφία του αριθμητικού «έξι» με ήτα (μια και έζησα έξη χρόνια στη χώρα σας), δεν είναι λάθος; Επίσης, στο ίδιο άρθρο, λάθος είναι και το αναφορικό «ο,τι» στην φράση » να ρίχνουμε σε άλλους την ευθύνη για ότι κακό μας συμβαίνει».

  212. π2 said

    Ας το βάλω εδώ, στα πιο πρόσφατα μεζεδάκια που βλέπω. Από ρεπορτάζ για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ:

    Ο γραμματέας αγροτικών φορέων της Ν.Δ Γιώργος Ανέστης και ο αγροτοσυνδικαλιστής εκ Τρικάλων Αχιλλέας Λιούτας, με στόχο τις απώλειες στον αγροτικό κόσμο.

    Μα τόσο κακό όνομα έχουν στον αγροτικό κόσμο οι εν λόγω;

  213. Πέπε said

    Όχι, δηλώνω (συνήθως δίνω) το παρών. Σκέψου το εντός εισαγωγικών: δίνω το «παρών», δηλαδή πηγαίνω κάπου και λέω: «παρών!». Τυπικά μάλιστα οι γυναίκες θα έπρεπε να δίνουν το παρούσα, αλλά αυτό δε λέγεται.

    Για το «δηλώνω παρών» του παραδείγματος τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα: εκτός από παρών / παρούσα (εδώ λέγεται), μπορείς ακόμη να δηλώσεις διαθέσιμος, ασθενής, κλπ..

  214. sarant said

    211: Βλάπτει, βλάφτει ισοδύναμοι τύποι ανάλογα το ύφος.
    Το «έξη» είναι συχνός τύπος, όχι δεκτός. Στο απόσπασμα που δίνεις θέλει «ό,τι».

  215. Μαρία said

    Σταυρό στο Μάκη.

  216. Μαρία said

    Το σίριαλ συνεχίζεται. Στην ανάγκη όλα γίνονται.
    http://left.gr/news/ti-apanta-i-germaniki-presveia-gia-ti-metafrasi-tis-anakoinosis-tis-kagkelarias
    το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στην πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, για την ακριβή μετάφραση της επίμαχης παραγράφου που περιλαμβάνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

  217. spiral architect said

    Σχετικό με το προηγούμενο:
    Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών: ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χαλκευμένες μεταφράσεις και δημοσιογραφία… για πρόβατα

  218. Μαρία said

    217
    Με πρόλαβες.

    Από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά δύο μόνο μεταφραστικές αντιπροτάσεις στους γλωσσοβοσκούς του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το υπεράνω ύφος εκατό οσφυοκαμπτών μαζί και τις μεθοδεύσεις των διαφόρων Μπαλτάκων, Φαήλων και Μουρούτηδων, που ηγούνται της νέας κρατικής ιντελιγκέντσιας. Αφού η «λιτότητα» δεν τους φαίνεται αρκετά successful και την «εξυγίανση» δεν ξέρουν να τη γράφουν σωστά, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξουν μια ωραιότατη «ρότα συνετού κουμάντου», που ταιριάζει γάντι με τον ψευτομάγκικο και λαϊκιστικό λόγο της κρατούσας ακροδεξιάς κυβέρνησης. Αν πάλι δεν ήθελαν να μπλέξουν καθόλου με αυτό τον μπελά της μετάφρασης, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επικαλεστούν νοσταλγικά το παρελθόν των σούπερ-μάρκετ και να μιλήσουν, απλά και σταράτα, για «πορεία HELLAS-SPAR».

  219. Νέο Kid Στο Block said

    216. !! Aπίστευτη ξεφτίλα!! Oι παλιοί γερμαναράδες θα έλεγαν απλά: Σπάρμασνάμεν σημαίνει Σπάρμασνάμεν. Σλους!
    Αλλά μπροστά στον στόχο της ευρωξεφτίλας-ξεζουμίσματος μέχρις εσχάτων έγιναν κι αυτοί λούγκρες. Ουστ ρε! Ράους!

  220. # 193
    Τόπλυνα δι’ ωμέγα μείον ένα, το λέγανε κι έδινε το άθροισμα των όρων φθίνουσας γεωμετρικής προόδου

    τω-α/ω-1

  221. @ 220 : — Ακριβώς, αγαπητό μου «σημείο ΤΖΙ», αυτό εδήλωνε εκείνος ο ηλίθιος τυφλοσούρτης (ο οποίος εμνημονεύετο έτσι ακριβώς όπως τόν έγραψα εγώ!) και στερούσε από όσους μαθητές δεν ενεθυμούντο τόν τύπο τήν ικανότητα να τόν παράγουν μόνοι τους… Βέβαια, από τά ήσσονος σημασίας τέτοια σφάλματα τής σχολικής μαθηματικής παιδείας εκείνης τής εποχής η Ελλάδα έφθασε στό σημείο να μήν διδάσκει (παρά μόνον αποσπασματικά στήν προτελευταία Λυκειακή τάξη) τήν Ευκλείδειον Θεωρητικήν Γεωμετρίαν!!! Τέτοιες ντροπές έφεραν στήν μόρφωση τών ελληνόπουλων ΟΛΕΣ οι μεταπολιτευτικές ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ Κυβερνήσεις τών παπατζήδων…

  222. Γς said

    Σιγά καλέ.
    Ενας τύπος είναι.
    Δεν διαφέρει από το Τ=ΚΕΧ/12 του δημοτικού μας, αν εξαιρέσει κανείς την ηχητική επένδυση.

    Τέτοια υπήρχαν πάντα ακόμα και για πλάκα:
    *χ/μ

  223. @ 222 : —Καλέ μου Κύριε «Γς», ίσως κάπως υπερέβαλα…
    Μάλλον έχετε δίκηο (ο τύπος σας, ωστόσο, πρέπει να διορθωθή στόν παρονομαστή: …/ 100 Χ [1, για τό Τ σε έτη, ή 12, για τό Τ σε μήνες, ή 360, για τό Τ σε ημέρες], έτσι δεν είναι;). Άλλο, όμως, ήθελα να πω.

    Θα γνωρίζετε (από όσα έχω αφήσει εδώ μέσα να αποκαλυφθούν για μένα) ότι από πολλών ετών κατοικώ μόνιμα σε γαλλικόν έδαφος κι είμαι παντρεμμένη με «πολίτη Γαλλίας»(*). Αυτό που δεν μπορείτε να γνωρίζετε είναι η διαπίστωσή μου ότι από όλους τούς ευρωπαϊκούς λαούς (εντάξει, από όλους ΟΣΟΥΣ εγνώρισα…) σήμερα ο πλέον εκφυλισμένος και άθλιος είναι ο γαλλικός (με δεύτερους μόνον τούς πολίτες τής «ΜΠεΝΕΛΟΥΞ» και τρίτους τούς Ελβετούς, Ιταλούς και Ούγγρους) : αναφέρομαι, βεβαίως, στόν «μέσον Γάλλο», ο οποίος δεν είναι στατιστικόν «εύρημα» αλλά όντως υπάρχει και –άνευ ουσιωδών στατιστικών αποκλίσεων– αντιπροσωπεύει τήν συντριπτικήν πλειονότητα τού πληθυσμού τής Γαλλίας, έναν πληθυσμόν μιάς εξόχως φασιστικής νοοτροπίας, ξεδιάντροπων ρατσιστικών αντιλήψεων, αμαθή και απαίδευτον, κουτοπόνηρον (και ως εκ τούτου γελοίον, αναξιόπιστον και επικίνδυνον!). Ιδιαιτέρως μάλιστα, σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία όσων γεννήθηκαν εδώ μετά τόν «…επαναστατημένον» Μάη τού ’68, τέκνα τών αμφισβητιών που …αγωνίσθηκαν για να φέρουν τήν …φαντασία στήν εξουσία, (τουτέστιν, όσοι είναι νεώτεροι τών 45 ετών) είναι ζωντανά δείγματα τής παρακμής, τής σήψης και τής αθλιότητος. Ανέκαθεν, βέβαια, η χώρα τού Ρακίνα ήταν χώρα λωποδυτών και ανέκαθεν η υποκριτική πολιτική τών κυβερνήσεων τού «εξαγώνου» διέπετο από τά πιό ταπεινά ελατήρια και τίς πλέον χυδαίες επιρροές στούς σχεδιασμούς της: η γαλλική αποικιοκρατία ή ο νοσηρός εθνικισμός, λ.χ., δεν πρέπει να παραξενεύουνε κανέναν πλέον. Τό πνεύμα τού Βολταίρου και τού Μοντεσκιαί μόνον κατ’ επίφασιν επιβιώνουν στά μουσεία και τίς βιβλιοθήκες κι ακόμα κι έτσι ελάχιστοι Γάλλοι θα βρεθούν, όχι να τό αναβιώσουν αλλά, να τό «σπουδάσουν» στήν καθημερινή ζωή τους. Δεν θα μιλήσω για τό «πνεύμα» τής γαλλικής …»επανάστασης» διότι (φαντάζομαι) ότι οι περισσότεροι σήμερα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τά περί αυτήν και να τήν απομυθοποιήσουνε εύκολα. Όσο για τό πνεύμα τής Παρισινής Κομμούνας, αυτό –όπως θα ξέρετε– είχεν εξατμισθή εν τή γενέσει του. Ανέκαθεν, δυστυχώς, ΚΑΙ η πλειονότης τών ελλήνων παρεπιδημούντων εν Γαλλία εθίζεται γρήγορα στήν αποφορά και καθίσταται ανίκανη να «οσφραίνεται»…

    Γιατί σάς τά λέγω όλα τούτα; Διότι ακόμη και σε αυτήν τήν υπό ραγδαίαν αποσύνθεσιν τελούσαν κοινωνία, η σχολική εκπαίδευση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβραδύνει τό μοιραίο προδιαγεγραμμένο: τόν πλήρην απανθρωπισμό και τήν ολοκληρωτικήν αποχαύνωση τών κατοίκων αυτής τής χώρας, δηλαδή, που επέρχονται κι είναι ορατά πλέον δια γυμνού οφθαλμού από τούς μη-μύωπες.
    Οι «γνώσεις» παρέχονται πλέον τόσον εύκολα για όσους τίς αναζητούν και κατασκευάζονται τόσον εύκολα «επιστήμονες», παντός είδους υπαρκτής ή ανύπαρκτης «επιστήμης», για να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τίς «γνώσεις»! Ενόσω τά κεφάλια τών Γάλλων γεμίζουν με τέτοιες «γνώσεις» οι ίδιοι αδειάζουν ισόποσα από κρίση. Αυτό που συμβαίνει στήν Γαλλία σήμερα, συμβαίνει παντού ανά τήν υφήλιον και –αναπόδραστα!– συμβαίνει και στήν Ελλάδα. Όμως στήν Ελλάδα καμμιά απολύτως προσπάθεια δεν γίνεται για να ανασχεθή ο μοιραίος κατήφορος που οδηγεί στόν όλεθρο τόν εκφυλισμένο λαό της. Αντιθέτως, στήν Γαλλία, εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον, η παιδεία προσπαθεί να ανασχέσει τήν κατρακύλα: Δείτε, π.χ., πώς διδάσκονται τά Μαθηματικά εδώ και 150 χρόνια στά (εν Γαλλία!) γαλλικά σχολεία τής στοιχειώδους εκπ/σεως και θα καταλάβετε. Χαρακτηριστικόν είναι ότι από τήν Α΄ τάξη τού γαλλικού Δημοτικού μέχρι τήν τελευταίαν τάξη τού γαλλικού Γενικού Λυκείου διδάσκεται η Ευκλείδειος Γεωμετρία! Και –κάτι ακόμη πιό προωθημένον!– απαραιτήτως διδάσκεται ο «καλκύλ μεντάλ»…! Η συνεχής άσκηση στούς από μνήμης αριθμητικούς υπολογισμούς (που στό γαλλικό Γυμνάσιο καθίσταται ο καλύτερος συνοδοιπόρος τής Άλγεβρας). Και οι γραπτές εξετάσεις Φυσικής στά Λύκεια διεξάγονται σχεδόν πάντοτε με …ανοικτά βιβλία! Και βέβαια δεν θ’ αναφερθώ στήν επιμέλεια και τήν θρησκευτικήν ευλάβεια με τήν οποίαν τό γαλλικό σχολείο καταρτίζει τά προγράμματα διδασκαλίας τής γλώσσας τους κι ούτε στόν σοβαρότατον ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΝ ρόλο επί νομοθετημάτων που κατατίθενται στήν Εθνοσυνέλευση από τήν «Γαλλικήν Ακαδημίαν». Έτσι, στήν Γαλλία τής παρακμής, κυρίως ο αποκρυφιστικός κενόδοξος σχολαστικισμός τών «Μπουρμπακί» έστεκε πάντα ανάχωμα στόν διαβρωτικόν ρόλο διαφόρων «εξωγενών» δυνάμεων που απεργάζονταν δολίως τήν αποσάθρωση τής ύλης, τής δομής και τού προγράμματος στά σχολικά Μαθηματικά, ενώ η ιστορική «πατριωτική αδράνεια» η πηγάζουσα από τίς παραδόσεις και τόν (τεχνητόν!) εθνικισμό τών Γάλλων απέκρουε πάντα τίς επιθέσεις αυτών τών «εξωγενών» δυνάμεων που επίσης απεργάζονταν δολίως τήν αποσάθρωση τής γλώσσας. Ο κάθε καλοπροαίρετος «ανεξάρτητος παρατηρητής» θα σάς καταθέσει, πάντως, ότι τά τελευταία χρόνια στήν Γαλλία ούτε αναχώματα ούτε πατριωτισμοί φαίνονται ικανά οχυρά για ν’ αποτρέψουν τήν –αργά μα σταθερά– επερχομένη άλωση…

    Πάντα, λοιπόν, καλέ μου Κε «Γς», υπήρχανε τέτοια …μνημονικά, «…ακόμα και για πλάκα», όπως λέτε. Μόνον που –νομίζω!– ότι δεν θά ‘πρεπε πλέον όλα αυτά να τά παίρνουν οι Έλληνες στήν πλάκα!.. Ν-ε-σ-πά?

    ______________

    (*) Εγώ δεν θα παντρευόμουνα ποτέ, βέβαια, τόν «μέσον Γάλλο». Γνώρισα κι αγάπησα και παντρεύτηκα έναν Ματτιέ (ο οποίος δεν είναι όχι «μέσος» αλλά ούτε κάν …»Γάλλος»: είναι Οξιτανός!) που μέ κάνει πάντα περήφανη._

  224. # 221

    «στερούσε από όσους μαθητές δεν ενεθυμούντο τόν τύπο τήν ικανότητα να τόν παράγουν μόνοι τους»

    Αν νομίζετε πως ένας μαθητής από μόνος του αφού σχηματίσει το άθροισμα των όρων θα σκεφθεί να το πολλαπλασιάσει με ω και μετά να αφαιρέσει κατά μέλη, μάλλον δεν έχετε διδάξει ποτέ σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μέλη του Π.Ι. βασικά υπεύθυνα κατά την γνώμη μου για τα χάλια της παιδείας μας.
    Δεν βλέπω γιατί είναι ηλίθιος ο μνημονικός τύπος. Ισα-ίσα που αν ξέρει ο μαθητής πως εμφανίζεται το ω-1 στον παρανομαστή υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να τον αποδείξει.
    Ούτε θεωρώ ηλίθιο τον τρόπο να θυμάμαι τα δεκαδικά ψηφία του π με το «αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί»
    Οσον αφορά την γεωμετρία δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό πλέον στη Ββάθμια εκπαίδευση, μετά τα στοιχειώδη του γυμνασίου καλό θα ήταν να διδάσκεται σαν πανεπιστημιακό μάθημα σε όσους έχουν το μεράκι. Η χρήση υπολογιστών κατάργησε λογαριθμικό κανόνα και λιγαριθμικούς πίνακες καθώς και το μάθημα (κάποτε) της Τριγωνομετρίας.
    Για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει λόγος να μάθει κάποιος πως κατασκευάζεται το κανονκό πεντάγωνο με κανόνα και διαβήτη, του είναι άχρηστο.
    Οσον αφορά την περιφέρεια (σήμερα κύκλο) των 9 σημείων, την ευθεία και τον κύκλο του Οιλερ και του Σίμσον είναι περίπου διαστροφή να διδάσκονται στη μέση εκπαιδευση ενώ δεν διδάσκεται π.χ.ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.
    Ας μη ξεχνάμαι πως εμείς είχαμε»άδειο» το μυαλό μας σαν παιδιά, παίζαμε κρυφτό και μπάλα, διαβάζαμε ένα περιοδικό τη βδομάδα, βλέπαμε καρτούν στο σινεμά και ξέραμε την λειτουργία του ραδιοφώνου και του απλού τηλεφώνου. Τα σημερινά παιδιά το έχουν γεμάτο από τους πολλούς ήρωες των κόμιξ, τις απαραίτητες γνώσεις για την χρήση των γκάτζετς στην καθημερινότητά τους, ας μη τα φορτώνουμε και με τους μηνίσκους του Ιπποκράτη

  225. Γς said

    223:

    Ανπρεβιζίμπλ, συρπρενάν, και ελαφρώς ρομαντικ λα Μανιότ.
    Ν-ε-σ-πά?

    Ναι. Σε όλα!

    Μια ωραία ανάρτηση, για συζήτηση!

  226. @ 224 : — Έτσι που τό θέτετε, καλό μου «σημείο ΤΖΙ» (και …καταλαβαίνετε τί σημαίνετε για μιάν γυναίκα!) , βλέπω πως ίσως και νά ‘χετε κάποιο δίκηο.
    Δεν είμαι δασκάλα Μαθηματικών (μολονότι ως φοιτήτρια έβγαζα κάποιο χαρτζηλίκι παραδίδοντας κάπου-κάπου ιδιαίτερα μαθήματα ΚΑΙ Μαθηματικών, προτού δουλέψω –επ’ ολίγον– και ως «μοντέλλο-μαν’καίν» στής Μαντάμ Μαίρης Δρακοπούλου), δεν είμαι κάν Μαθηματικός (μολονότι έχω αποκτήσει ΚΑΙ έναν διδακτορικόν τίτλο στά Μαθηματικά όταν μελετούσα τίς Τετραγωνικές Μορφές εν σχέσει προς τήν Θεωρίαν Αναλλοιώτων, για κάποια συγκεκριμένα προβλήματα τής Θεωρητικής Φυσικής που μέ απασχολούσαν προ 25ετίας). Η αναμνήσεις στά τών Προόδων προέρχονται από τόν καιρό που ήμουν η ίδια μαθήτρια τής Ε΄ (Πρακτικού) Γυμνασίου.
    Εκεί, όμως, όπου δεν θα συμφωνήσω καθόλου μαζί σας είναι στά τής Γεωμετρίας: ομολογώ ότι, ως μαθήτρια, ήταν ο γλυκός εφιάλτης μου! Ποτέ δεν είχα στήν διάθεσή μου αρκετόν χρόνο για να λύσω μιάν άσκηση…!
    Ωστόσο, ο μπαμπάς μου (που καμμιά σχέση δεν είχε με τά Μαθηματικά) είχε με περηφάνεια προσθέσει στήν βιβλιοθήκη του τήν πολύτομη έκδοση τού Τ.Ε.Ε. (τού Σταμάτη) με τά «Στοιχεία τού Ευκλείδου» η οποία είχεν εκδοθή και κυκλοφορήσει επί χούντας, και με συγκίνηση ενθυμούμαι ότι περνούσαμε όμορφες στιγμές μερικά βράδυα που επαναλαμβάναμε μαζί οι δυό μας βήμα-βήμα (επάνω στήν ανάποδη όψη από άπειρες κόλλες άγραφων εντύπων Στρατιωτικών Σημάτων!) τίς –κάπως περίεργες, όντως!– αποδείξεις κάποιων γεωμετρικών προτάσεων τού «Στοιχειωτού». Βέβαια, ο πατέρας μας (και σ’ εμέναν αλλά και στόν αδελφό μου), από τήν Γ΄ Γυμνασίου μέχρι και τήν Ε΄ Γυμνασίου μάς αγόραζε κάθε καλοκαίρι που έκλειναν τά σχολεία κι από 1-2 τεύχη τών «Ιησουϊτών» για να εξασκούμαστε στίς θερινές διακοπές με προβλήματα Γεωμετρίας…! Οι δε παραδόσεις τών μαθημάτων Γεωμετρίας στόν έναν χρόνο που πήγα Φροντ/ριο για να προετοιμασθώ για τίς Εισαγωγικές Εξετάσεις ήτανε γεμάτες μαγεία! Τό σημείο Λεμουάν, τό σύστημα τριγώνων Βέκτεν, η περιφέρεια τών 9 σημείων, ο κύκλος τού Όϋλερ, η ευθεία τού Σίμπσον (που μού θυμίσατε) με καθήλωναν και μέ ξεκούραζαν από τίς οξειδοαναγωγές, τά αλκαδιένια, τίς φαινόλες και τά ακετυλοχλωρίδια. Γιατί, λοιπόν, να είναι «διαστροφή» η ενασχόληση τών ελλήνων εφήβων με αυτά και να μην είναι διαστροφή τά «γκάτζετς», τό «Γκέημ οβ δε Θρώουν», η …»Βουλή τών Εφήβων» ή η …»Ολυμπιακή Παιδεία(!!!)»;;; Ούτε, πάλι, νομίζω πως εμείς είχαμε τόοοοσο άδειο τό μυαλό μας: ναι, ΚΑΙ κρυφτό παίζαμε, ΚΑΙ ένα ΜΟΝΟΝ περιοδικό («Μίκυ Μάους») τήν εβδομάδα διαβάζαμε, ΚΑΙ τήν «Μπονάντσα» βλέπαμε κάθε Παρασκευή στήν τηλεόραση, ΚΑΙ προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τήν λειτουργία τού ραδιοφώνου ή του τηλεφώνου, ΚΑΙ είχαμε μάθη να αλλάζουμε μόνες μας τίς ντίζες στό ποδήλατό μας, ΚΑΙ κατασκοπεύαμε βοηθώντας τήν γιαγιά μας για να μάθουμε να φτιάχνουμε κι εμείς καλή σπανακόπιττα, ΚΑΙ πλέναμε ΚΑΙ μπαλώναμε μόνες μας τά κυλοτάκια μας, ΚΑΙ σιδερώναμε τίς μπλέ ποδιές μας, ΚΑΙ, ΚΑΙ, ΚΑΙ…!!!
    Τό γεγονός ότι τά παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από άχρηστες πληροφορίες, ότι κολυμπούν σ’ έναν ωκεανόν σκουπιδιών (που τά …τρώνε, κιόλας, μεταφορικώς ΚΑΙ κυριολεκτικώς!), ότι κατακλύζονται από ψευδανάγκες και αυταπάτες, δεν είναι παρά ευθύνη και φταίξιμο τής γενηάς μας αγαπητέ μου Κε «ΤΖΙ». Γιατί, λοιπόν να μην τά κάνουμε να γνωρίσουν και τήν άρβηλλον και τούς μηνίσκους τού Ιπποκράτους και τήν επικυκλοειδήν τού Διοκλέους κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο, παρά να τά ενθαρρύνουμε να σπάζουνε τούς δικούς τους μηνίσκους στά «μίνι φούτμπωλ» γήπεδα και τούς κουμπαράδες τους στά «Στοιχήματα» και τά Ιντερνετικά ποκερατζίδικα;;;
    Εγώ τρέφω απεριόριστη εκτίμηση στό έργο τών εκπαιδευτικών (ιδιαιτέρως αυτών τής Β΄-βάθμιας Εκπ/σης που μπορώ κάπως να κρίνω) και στενοχωρούμαι όταν βλέπω ότι κοπιάζουν αδίκως «για ένα πουκάμισο αδειανό»…! Δεν είδα, πάντως, καμμιάν κινητοποίηση αυτών τών Εκπ/κών Λειτουργών να γίνεται στήν Ελλάδα, επ’ αφορμή τής υποβαθμισμένης Παιδείας, παρά μονάχα για συντεχνιακούς τους (ΚΑΙ κομματικούς!) λόγους. Αλλά αυτά εδώ, που κάθομαι και γράφω τώρα, απομακρύνονται από τήν κεντρικήν ιδέα τού άρθρου που συνέγραψε ο ιδιοκτήτης τής σελίδος αυτής. Ασφαλώς, δεν είναι εντελώς άσχετα: εάν στά 40 μεταπολιτευτικά χρόνια της η Ελλάδα είχε φροντίσει τά τής Παιδείας, ΣΧΕΔΟΝ επί ΔΥΟ ΓΕΝΗΕΣ (σχεδόν, διότι εγώ ξέρω ότι η 1 γενηά έχει 25 έτη!), τώρα θα υπήρχε περισσότερος νους και περισσότερη οξυδέρκεια και περισσότερη ευτυχία και περισσότερη χαρά και ολιγώτερος πόνος στού Έλληνες. Τό γεγονός, και μόνον, ότι συνεχίζεται αυτό τό γελοίο και υποκριτικό παραμύθι με τίς …αξιοκρατικές «Πανελλαδικές» εισαγωγικές εξετάσεις και τήν πλημμυρίδα τών εντελώς αγράμματων κι αφασικών ,,,»αριστούχων» (που εκκολάπτονται υπό τήν θαλπωρή τής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ για να στελεχώσουν μετέπειτα τίς οικτρές στρατιές τών χιλιάδων ελλήνων αμόρφωτων «μεταπτυχιούχων» και …»διδακτόρων» τής πορδής που αναζητούν και αξιώνουν τήν οικονομική τους …επιβεβαίωση από τούς γύφτους επιχειρηματίες τής διαπλοκής!) πρέπει να προβληματίσει όσους σκέπτονται ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ και ΕΘΝΙΚΑ. Διότι αυτές οι απλές …»εξετάσεις», τής Πανελλαδικής αθλιότητος, επιτρέπουν να επιβιώνει και να διαιωνίζεται η (ΒΑΣΙΚΗ, κατ’ εμέ!) πηγή δυστυχίας και κακομοιριάς τού Έλληνα: τό ότι σχεδόν ΟΥΔΕΙΣ νεοέλληνας είχε και εξακολουθεί να μην έχει τήν ελευθερία να μάθη και να σπουδάσει ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που αγαπά και τόν ενδιαφέρει, και καταλήγοντας να ασχολείται με πράγματα που δεν τόν «γεμίζουν» καθίσταται δυστυχής από τό ξεκίνημα τής ενήλικης ζωής του και μένει παγιδευμένος στήν κακομοιριά που τού κληροδότησε η πατρίδα του, είναι όχι μόνον άδικο αλλά και ΑΝΗΘΙΚΟ! Γι αυτό, ούτε τήν πατρίδα του ο Έλληνας ξέρει να αγαπά, ούτε τόν συνάνθρωπό του βλέπει σαν άνθρωπο, ούτε μπορεί νά ‘χει αξιώσεις από τούς ξένους να τόν σέβονται…! Ούτε για λύπηση δεν είναι ο νεοέλληνας πλέον. Και όλα αυτά για «ένα …καρφί» που παραμελήθηκε (ΣΚΟΠΙΜΩΣ…!) και χάθηκε από τό πέταλλο τού αλόγου στό ελληνικό άρμα… Έτσι, δεν πρέπει να μάς εκπλήσσει η θρασύτητα τών ρυπαρών ορνέων που έχουν πέσει πάνω στούς Έλληνες σήμερα: Οι Έλληνες, τυφλωμένοι σαν τόν Πολύφημο, βογγάνε από τόν πόνο τους και σπασμωδικά στρέφονται «δεξιά» κι «αριστερά» μήπως και πιάσουνε τόν …φταίχτη, μήπως και βρούνε τόν …Σωτήρα! Αλλά ο φταίχτης είναι οι ίδιοι! ΚΑΙ οι Σωτήρας τους είναι οι ίδιοι…!!! Αλλά τά θρασύτατα όρνεα συνεχίζουν να καρπαζώνουν τούς τυφλούς Έλληνες φωνάζοντάς τους από πάνω και …»μπίιιιζ!» για να σπάσουνε και πλάκα. Γιατί τί άλλο είναι αυτά τά καμώματα τής πρώην σταλινικής ρουφιάνας και τού ανεπιδέκτου μαθήσεως σακάτη τής «Τρόϋχαντ» που μάς ήρθανε για …επιθεώρηση πρόσφατα; Θα τολμούσαν να τά κάνουνε όλα αυτά ποτέ κατά τό παρελθόν στούς Έλληνες;;;… Δεν ξέρω, μού γεννήσατε πολλά περίεργα αισθήματα μεσημεριάτικα, καλέ μου φίλε «ΤΖΙ».

    @ 225 : — «Ανπρεβιζίμπλ, συρπρενάν, και ελαφρώς ρομαντικ λα Μανιότ»: Πουρκουά σά, Μ’σιέ λ’Προφεσέαιρ? Εκπλήττομαι που σάς εκπλήττω, καλέ μου φίλε Κε «Γς», αλλά πολύ χαίρομαι που δείχνετε να συμφωνούμε!

  227. Επειδή δεν μου πολυαρέσει να μακρυγορώ και επειδή με πονά το θέμα θα γράψω μερικές σκέψεις όσο πιο λακωνικά μπορώ.

    Θεωρώ πως το Λύκειο πρέπει να προετοιμάζει τα παιδιά για να μπουν στην κοινωνία, όχι στα πανεπιστήμια. Αρα η γεωμετρία με τα σημερινά δεδομένα είναι παντελώς άχρηστη
    .
    Το πρόβλημα με την χωρητικότητα των μυαλών είναι η αιτία που νήπια τα καταφέρνουν καλύτερα με τα κινητά νιοστής γενιάς από πανεπιστημιακούς.

    Συμφωνώ πως τα παιδιά φορτώνονται με γνώσεις-σκουπίδια από τα οποία η γεωμετρία θα ήταν χρησιμότερη αλλά πρώτον είναι θέμα ελεύθερης επιλογής τους και δεύτερον το παιδί που σήμερα θα ξέρει το θεώρημα της διχοτόμου και θα αγνοεί το γκέιμοφδεθρόουν θα αντιμετωπίζεται από την παρέα του σαν ούφο με ό,τι ψυχολογικό συνεπάγεται

    Συμφωνώ με τα (ε)π(ι)τυχία, τα χαρτικά και τα μεταχαρτικά αλλά φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο από αυτούς που επέμεναν τα παιδιά να μαθαίνουν όσα έμαθαν οι ίδιοι – γιατί έτσι αισθανότουσαν δικαιωμένοι που «κατάλαβε» και κάποιος άλλος την ευθεία του Σίμσον- και δεν παρακολουθούσαν τις ανάγκες που προέκυπταν από την εξέλιξη της κοινωνίας.

    Πόσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν την λειτουργία του ραδιοφώνου και δεν έπαιζαν απλά με τα κουμπάκια ;
    0,5 % και πολύ λέω

    Στην Ελλάδα κανένας πεζός δεν σέβεται τα φανάρια γιατί απλούστατα αυτό μαθαίνεται στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και όχι από τους βιαστικούς για την βιοπάλη γονεις
    Κ.Ο.Κ. ή θρησκευτικά 12 χρόνια, λοιπόν ;

    Εδώ και πολλά χρόνια ισχυρίζομαι πως η παιδεία είναι εντελώς νεκρή στην Ελλάδα και φαίνομαι κακός για τους γονείς που καμαρώνουν τα βλαστάρια τους. Στατιστικά ένα 4-5 % θα μορφωθεί πραγματικά και αυτό θα το έκανε ακόμα κι αν δεν έμπαινε στα ΑΕΙ.

Σχολιάστε