Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όρνεα πάνω απ’ την Αργεντινή

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2014


buitres 1406902838_50536Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα η Αργεντινή -και όχι για το ποδόσφαιρό της αλλά για τα οικονομικά της, αφού πριν από μερικές μέρες προτίμησε την επιλεκτική χρεοκοπία προκειμένου να μην πληρώσει κάποιους από τους δανειστές της που αρνήθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους μετά την προηγούμενη χρεοκοπία του 2001.

Βέβαια, όλοι ξέρουν ότι η σημερινή κατάσταση διαφέρει πάρα πολύ από το 2001 (με εξαίρεση, ίσως, κάποια κανάλια, που όπως διάβασα συνόδεψαν την είδηση της τεχνητής χρεοκοπίας του 2014 με εφιαλτικές εικόνες αλλοφροσύνης από την πραγματική χρεοκοπία του 2001). Εξάλλου, όπως δεν κουραζόταν να μας υπενθυμίζει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος το 2011, «η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι χρεοκοπία», εκτός αν στο νότιο ημισφαίριο ισχύουν άλλες αρχές.

Οι ομολογιούχοι που κατείχαν μη κουρεμένα ομόλογα και απαίτησαν να πληρωθούν δεν είναι βέβαια μικρομολογιούχοι σαν τους δικούς μας που κουρεύτηκαν αγρίως από το ελληνικό PSI. Οι μικροί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τέτοιον πολυετή και πολυδάπανο δικαστικό αγώνα. Είναι επιθετικά κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds), που αγόρασαν παλιά αργεντίνικα ομόλογα για ένα μικρό κλάσμα της τιμής τους (ίσως και 1, 2 ή 5 σεντς για κάθε δολάριο) και ύστερα προσέφυγαν σε αμερικάνικο δικαστήριο απαιτώντας να πληρωθούν στο ακέραιο. Νομίζω ότι ο Γ. Βαρουφάκης τα λέει σωστά και αρκετά παραστατικά (αλλά αν διαφωνείτε, σας ακούω):

Από το 2002 και μετά, οι δανειστές της ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την αργεντίνικη κυβέρνηση ώστε να διευθετηθούν τα παλιά χρέη. Οι μεγάλες τράπεζες (κυρίως αμερικανικές και ισπανικές) τελικά τα βρήκαν με το Μπουένος Άιρες και συμφώνησαν σε μερική πληρωμή των χρεών εκείνων, με όρους αρκετά συμφέροντες για τις τράπεζες.

Εκεί όμως που ήταν όλοι έτοιμοι για να κλείσει το θέμα, με την καταβολή των συμφωνημένων ποσών από το κράτος της Αργεντινής προς τις μεγάλες τράπεζες, έκαναν την εμφάνισή τους τα «αρπακτικά ταμεία». Γιατί ονομάζονται «αρπακτικά» αυτά τα ταμεία; Πρόκειται για hedge funds τα οποία, όλον τον καιρό που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, αγόραζαν κάποια από τα παλιά ομόλογα της Αργεντινής, σε τιμές λιγότερες από το 5% της ονομαστικής τους αξίας (π.χ. $2 ή $3 για ένα ομόλογο αξίας $100 ή και $1000), με σκοπό να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις. Πώς τις τορπίλισαν; Πηγαίνοντας σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης (καθώς τα ομόλογα αυτά ήταν «γραμμένα» σε όρους του Δικαίου των ΗΠΑ) και απαιτώντας από το δικαστήριο να εκδόσει απαγόρευση αποπληρωμής των μεγάλων τραπεζών (στο πλαίσιο της συμφωνίας των τελευταίων με την Αργεντινή για μερική αποπληρωμή των χρεών της τελευταίας) αν πρώτα δεν εισπράξουν οι ίδιοι το 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει.

Πιο απλά, ας πάρουμε μια τράπεζα, π.χ. την Bank of America που είχε δανείσει στην Αργεντινή $100 και η οποία, μετά τις διαπραγματεύσεις θα λάμβανε από την Αργεντινή $40. Έρχεται το «αρπακτικό ταμείο», το οποίο κατέχει κι αυτό ομόλογο αξίας $100, το οποίο το αγόρασε προς $2, και απαιτεί να μην πληρωθεί η Bank of America τα $40 που έχει λαμβάνειν αν το ίδιο δεν πάρει… $100. Όπερ και αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Αργεντινή απάντησε στην απόφασή αυτή προσφέροντας στα «αρπακτικά ταμεία» τους ίδιους όρους που συμφώνησε με τις μεγάλες τράπεζες: να δώσει και σε αυτούς $40 για το ομόλογο που είχαν αγοράσει προς $2. «Όχι!», ούρλιαξαν τα «αρπακτικά ταμεία». «Απαιτούμε $100!» Και πάλι ο αμερικανός δικαστής συμφώνησε μαζί τους.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έγιναν έξαλλοι μόνο οι πολίτες της Αργεντινής με αυτή την απόφαση-τορπίλη αλλά και οι μεγάλες τράπεζες που, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, δεν θα πάρουν τα λεφτά τους. Να γιατί ήταν αδύνατον, όπως έγραφα πιο πάνω, να συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αργεντινής με αυτή την απόφαση: Μια τέτοια υποχώρηση θα εξόργιζε ακόμα περισσότερο τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες θα απαιτούσαν κι εκείνες πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Αν έχω καταλάβει καλά, το βασικό πρόβλημα με την πληρωμή των «αρπακτικών ταμείων» δεν είναι μόνο… ηθικό (γιατί να βγάλει κέρδος το αρπαχτικό) ούτε θέμα αδυναμίας της Αργεντινής να πληρώσει (διότι το χρέος προς τα αρπαχτικά δεν είναι μεγάλο). Το πρόβλημα είναι ότι αν πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα των αρπαχτικών (που αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου), θα απαιτήσουν να πληρωθούν στο ακέραιο και οι κάτοχοι των κουρεμένων ομολόγων -διάβασα μάλιστα ότι υπάρχει και ειδική ρήτρα που το προβλέπει αυτό, η οποία εκπνέει στο τέλος του χρόνου.

Από μιαν άποψη, η όλη κατάσταση είναι παράλογη, και κάτι τέτοιο αφήνει να εννοηθεί και ο βουλευτής Γ. Σταθάκης σε πρόσφατο άρθρο του: Η απόφαση είναι κενή περιεχομένου. Η Αργεντινή δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους. Τότε θα απαιτήσουν επιπρόσθετα χρήματα αυτοί που είχαν ήδη συμφωνήσει. Ο κ. Σίνγκερ θα συνεχίσει τον ατέλειωτο νομικό του αγώνα, αλλά δεν θα πληρωθεί. Η Αργεντινή θα θέλει, αλλά δεν θα μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της. Ο δικαστής θα συνταξιοδοτηθεί και η υπόθεση θα συζητιέται επί μακρόν στα νομικά αμφιθέατρα. Εν ολίγοις, όλοι χάνουν: η Αργεντινή, οι δανειστές που συμφώνησαν και οι «γύπες».

Μια αφελής ερώτηση είναι: για ποιο λόγο ο κ. Σίνγκερ, ο εκπρόσωπος των αρπακτικών, δεν δέχτηκε να πληρωθεί και αυτός με την αναλογία του κουρέματος, δηλαδή να πάρει 28 ή 40 (όσα είναι) σεντς στο δολάριο; Εφόσον το μέσο κόστος κτήσης των ομολόγων που κατέχει είναι πολύ χαμηλότερο, θα έβγαζε ένα καλό κέρδος. Ίσως η απληστία να είναι στη φύση του αρπαχτικού, ίσως να ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε, ίσως πάλι να υπολογίζει ότι του χρόνου που θα έχει εκπνεύσει η ρήτρα των κουρεμένων ομολόγων θα πετύχει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια ακόμα καλύτερη συμφωνία με την αργεντίνικη κυβέρνηση, ας πούμε στο 50% -έτσι κι αλλιώς έχει τη δυνατότητα να περιμένει όσο χρειαστεί, μια ακόμα εκδήλωση της εξίσωσης που μετατρέπει το χρήμα σε χρόνο και τον χρόνο σε χρήμα.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε αξίζει να σταθούμε λίγο στον χαρακτηρισμό των ομολογιούχων που εκπροσωπεί ο κ. Σίνγκερ. Αρπακτικά (ταμεία) κατά Βαρουφάκη, γύπες κατά Σταθάκη, αλλού θα τα δείτε «όρνεα». Η ισπανική λέξη είναι buitres, στον πληθυντικό, και η αφίσα που βλέπετε στην εικόνα γράφει το σύνθημα BASTA BUITRES, «Φτάνει πια γύπες!» Η ισπανική λέξη, αν και δεν φαίνεται στο γυμνό μάτι, είναι ξαδερφάκι της αγγλικής, που ίσως την ξέρουμε περισσότεροι, και που είναι vulture. Λέω ότι είναι ξαδερφάκι, μια και τα δυο ανάγονται στην ίδια λατινική λέξη, vultur, μόνο που η ισπανική άλλαξε πολύ περισσότερο. Στα γαλλικά είναι vautour, στα πορτογαλικά abutre, στα ιταλικά avvoltoio, όλες αυτές οι λέξεις στο λατινικό vultur ανάγονται -vultur είναι και στα σημερινά ρουμάνικα. Στα ρώσικα είναι гриф, γκριφ, και θα θυμάστε πριν από καναδυό μήνες που είχαμε δει πώς την πάτησε ένας Έλληνας τσαπατσούλης μεταφραστής που έβαλε έναν… γρίφο (αντί γύπα) να πετάει απειλητικά πάνω από την πολη.

Γιατί ο γύπας αυτό κάνει, με πτώματα τρέφεται. Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν οι δυο λέξεις, γύπας και όρνεο, είναι συνώνυμες ή αν η μία (το όρνεο) είναι υπερώνυμο της άλλης, δηλαδή αν υπάρχουν όρνεα που δεν είναι γύπες -τι είναι τάχα οι κόνδορες; Παρακαλώ όποιον ξέρει να μας διαφωτίσει.

Το βέβαιο είναι ότι οι γύπες και τα όρνεα θεωρούνται, ακριβώς επειδή τρώνε ψοφίμια, σαν η προσωποποίηση του άρπαγα και του εκμεταλλευτή -το ίδιο άλλωστε κακή εντύπωση έχουμε και για το άλλο πτωματοβόρο ζώο, την ύαινα, που ίσως τη θεωρούμε περισσότερο ύπουλη.

Σε μια σαντορινιά συλλογή παροιμιών και φράσεων, βρίσκω την έκφραση «πέσανε σαν τα όρνια στο ψοφίμι», που χρησιμοποιείται, λέει, για άρπαγες και πλεονέχτες. Κάτι ανάλογο λέει και ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του για τον Ανδρούτσο και (νομίζω) το κάστρο της Ακρόπολης: Αφού του ξηγηθήκανε τα αίτια και του είπαν πως τον θέλουν αφέντη, αυτός γύρευε κάστρο εις τον ουρανό κι όταν τόβρε εις την γην, έτρεξε σαν το όρνιον στο ψοφίμι.

Από την άλλη, ο Στέφανος Γρανίτσας, στα Άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη συμπάθεια τα όρνεα, παραθέτει μάλιστα και μια παράδοση των σαρακατσάνων, ότι ο άγιος Αθανάσιος, θυμωμένος που κάποιοι τσοπαναραίοι δεν του έδωσαν ούτε γάλα, πράγμα σπανιότατο εδώ που τα λέμε, καταράστηκε τη στάνη και μεταμόρφωσε τα πρόβατα σε όρνεα δίνοντάς τους εντολή να καθαρίζουν τα βουνά απ’ τα ψοφίμια. Τα όρνια τα θεωρεί αθώα θύματα της πλεονεξίας των βοσκών, δηλαδή. Πάντως, μας λέει επίσης ότι οι κλέφτες του 1821 θεωρούσαν υποτιμητικό να τους φάνε τα όρνια και παρακαλούσαν τον σταυραϊτό:

Φάγε-ν-αϊτέ τα νιάτα μου, φάγε την αντρειά μου / να κάμεις πήχη το φτερό και σπιθαμή το νύχι.

Και τόσο τα υποτιμούμε τα όρνια, που δεν τους πιστώνουμε ούτε καν την εξυπνάδα που παροιμιωδώς αναγνωρίζουμε σε άλλα αρπαχτικά πουλιά -αν σκεφτούμε ότι τον εύστροφο και ικανό στη δουλειά του τον αποκαλούμε σαΐνι, που είναι το γεράκι στα τούρκικα (sahin), ενώ τον ευφυή και γρήγορο (π.χ. μαθητή) τον λέμε ξεφτέρι, που παράγεται από το οξύπτερος και σημαίνει το γεράκι. Αλλά και ο τσίφτης πιθανότατα προέρχεται από το αλβανικό qift, που επίσης σημαίνει γεράκι. Αντίθετα, όταν λέμε «α ρε όρνιο», εννούμε ότι κάποιος είναι αργόστροφος, βλάκας -ή απρόσεχτος: δεν προσέχεις ρε όρνιο; Πώς πού τάχα να δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση; Ίσως επειδή τα όρνια κινούνται αργά, μαντεύω. Πάντως, ο (ρουμελιώτης) Γρανίτσας παραδίδει τη φράση «Όρνιο της Καράβας» και εξηγεί ότι Καράβα λεγόταν «η σειρά των κορυφών της Οξιάς».

Τα όρνια που πετάνε πάνω από την Αργεντινή δεν φαίνονται για… όρνια, δηλαδή για χαζά -ωστόσο, δεν αποκλείεται καθόλου να έκαναν λάθος εκτίμηση και να μην αποκομίσουν κέρδη από την άκαμπτη στάση τους. Εύχομαι μάλιστα να χάσουν, ίνα πληρωθεί το ρηθέν ότι ‘το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται’. Και το έξυπνο όρνιο, κι ας έχει μύτη γαμψή.

Ζητούνται εθελοντές: Αναζητώ έναν εθελοντή να μου πληκτρολογήσει δυο σελίδες και κάτι (όχι μεγάλες ούτε πυκνές) από την Επιθεώρηση Τέχνης για το άρθρο της Κυριακής. Δηλώστε το στα σχόλια, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. (Βρέθηκε ο εθελοντής, ευχαριστώ!)

123 Σχόλια to “Όρνεα πάνω απ’ την Αργεντινή”

  1. Γς said

    Καλημέρα Λεώ

  2. Theo said

    Καλημέρα, Νικοκύρη, Γς και Λεώ.

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Και ο «γύπας(El buitre)» της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παλιός παικταράς Εμίλιο Μπουτραγένιο.
    Η διαφορά ορνέων-πτηνών και ορνέων -ανθρώπων είναι καθαρά θέμα τάιμινγκ. Οι γύπες προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο οικοσύστημα όσο ζουν, ενώ οι γυπάνθρωποι μόλις πεθάνουν.

  4. Zazula said

    «Το vulture αποδίδεται «όρνεο / όρνιο» μόνο για τον γνήσιο γύπα (Gyps fulvus)»
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?29-Your-slip-is-showing-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-(%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1)&p=32807&viewfull=1#post32807

  5. Γς said

    Ε, δεν αντέχω!

    Και τα δικά μου όρνεα!
    [Πάνω απ την έρημο]

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7734.html

  6. Μαριλένα said

    Καλημέρες από την -κάπως πιο δροσερή σήμερα- Λάρισα
    Εάν δεν έχει προσφερθεί κάποιος πριν από ‘μένα, πολύ ευχαρίστως να συνεισφέρω στην πληκτρολόγηση του κυριακάτικου άρθρου

  7. «Ζητούνται εθελοντές: Αναζητώ έναν εθελοντή να μου πληκτρολογήσει δυο σελίδες και κάτι (όχι μεγάλες ούτε πυκνές) από την Επιθεώρηση Τέχνης για το άρθρο της Κυριακής. Δηλώστε το στα σχόλια»
    Εγώ, ευχαρίστως. Ετσι κι αλλιώς κάθομαι…

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διευκρίνιση!

    6-7: Δεν είναι τόσο μεγάλο για να μοιραστεί, το στέλνω στη Μαριλένα και ο Άγγελος μένει εφεδρεία!

  9. cronopiusa said

    Bajada de Línea 204 – Fondos buitres – España y JC Monedero de Podemos

  10. Νέο Kid Στο Block said

    Aυτό το ρώσικο Γκριφ για το γύπα με εντυπωσίασε. Μού θύμισε τον «Εl Grifo»/ τον Γρύπα , γνωστό πανάρχαιο μυθικό λιονταρόπτηνο (λιονταροαητός συνήθως) που τον έχει και ο Χ.Λ. Μπόρχες στο «Βιβλίο των φανταστικών όντων» .
    Ο Μπόρχες περιγράφοντας την «πανίδα της Χιλής» (για την Αργεντινή έχει κάτι γουρούνια δεμένα με αλυσίδες…ταιριαστό κι αυτό) λέει για το πουλί «Αλικάντο». Ταιριαστό πο(υ)λύ θαρρώ, και το παραθέτω ευθύς:

    «Το Αλικάντο είναι ένα πουλί της νύχτας, που αναζητά την τροφή του στις φλέβες του χρυσού και του ασημιού.
    Η ποικιλία που τρέφεται με χρυσό μπορεί ν’αναγνωριστεί απ’το χρυσαφί χρώμα που λάμπει στα φτερά της ,καθώς τρέχει έχοντάς τα ανοιχτά (μια και δεν μπορεί να πετάξει). Το Αλικάντο που τρέφεται με ασήμι ,αναγνωρίζεται, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς, από ένα φως στο χρώμα του ασημιού.
    Το γεγονός ότι το πουλί δεν πετάει δεν οφείλεται στα φτερά του,που είναι εντελώς φυσιολογικά, αλλά στη βαριά μεταλλική τροφή που βαραίνει το στομάχι του.
    Όταν είναι πεινασμένο τρέχει γρήγορα ,ενώ σαν είναι χορτάτο μόλις που μπορεί και σέρνεται.
    Οι χρυσοθήρες και οι μηχανικοί που δουλεύουν στα ορυχεία, αν είναι αρκετά τυχεροί ώστε να έχουν για οδηγό ένα Αλικάντο,πιστεύουν ότι έγιναν κιόλας πάμπλουτοι,μια και το πουλί μπορεί να τους οδηγήσει σε κρυμμένο χρυσάφι.
    Παρ’όλα αυτά ,ο χρυσοθήρας πρέπει νά’ναι πολύ προσεχτικός , γιατί αν το πουλί υποψιαστεί πως το παρακολουθούν ,σβήνει το φως του και γλυστρά μακριά μέσα στο σκοτάδι.
    Μπορεί, επίσης, ξαφνικά ν’αλλάξει πορεία και να οδηγήσει αυτόν που το παρακολουθεί σε γκρεμό. …»

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Kουίζ για αργεντινοποδοσφαιρόφιλους:
    O κύριος που φαίνεται στο σνάπσοτ του βιντεακίου στο σχόλιο 9. της Κρόνη, έχει περιγράψει ένα θρυλικό γκολ με έναν επίσης θρυλικό τρόπο. Ποιος, πότε,ποιο γκολ; 🙂

  12. atheofobos said

    Όρνιο, που για κουφάρια αναστενάζει! χαρακτηρίζει ο Μικέλης Άβλιχος τον μοχθηρό ψευτοφιλόπατρη, στο ποίημα του που έχεις δημοσιεύσει:
    http://www.sarantakos.com/liter/ablixos/pseutofilop.html

    Επειδή η καυστική και σατιρική πένα του Άβλιχου είναι πάντα επίκαιρη, κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει ποιήματα του:

    http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/02/blog-post_13.html

    http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/12/blog-post_25.html

    http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

  13. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Καλημέρα
    Η Ελληνική μετάφραση του Ρώσικου γκριφ σε γρίφος μου θυμίζει τα γαλλικά που μάθαινε ο Χρόνης Εξαρχάκος στην ταινία Παριζιάννα:
    -La surprise
    -η πρίζα !

    Η χρησιμότητα των γυπών κλπ είναι ανδιαμφισβήτητη στη φύση αφού είναι οι καθαριστές του περιβάλλοντος. Επειδή τα γεράκια αετοι κλπ είναι κυνηγοί ίσως αυτό να δημιούργησε το χαρακτηρισμό σαΐνι για τον έξυπνο και όρνιο για το βλάκα. Βέβαια υπάρχει και το ειρωνικό: «είσαι αητός».

    Οι κλέφτες του 21 ίσως να θεωρούσαν υποτιμητικό να τους φάνε τα όρνια επειδή θα ήταν ήδη νεκροί, ενώ στον αητό θα υπέκυπταν μετά από ηρωική αντίσταση.

  14. Γς said

    8 β¨
    >Δεν είναι τόσο μεγάλο για να μοιραστεί, το στέλνω στη Μαριλένα και ο Άγγελος μένει εφεδρεία!

    Σίγουρα ε;
    Τότε να δηλώσω κι εγώ ότι μπορώ να βοηθήσω.

  15. sarant said

    14: 😉

    13: Μα ήταν δεδομένο ότι θα πέθαιναν στη μάχη, έτσι κι αλλιώς.

    12: Καλά κάνεις και βάζεις Άβλιχο!

    11: Δύσκολα βάζεις, αλλά ένα είναι το περίφημο γκολ -ή μάλλον δύο, στον ίδιο αγώνα.

  16. evag said

    στείλε τις σελίδες

  17. sarant said

    Βρέθηκε ο εθελοντής, ευχαριστώ!

  18. Νέο Kid Στο Block said

    15. Ναι. Ο Βίκτορ Ούγο Μοράλες. Μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας.
    ΈΝΑ είναι ΤΟ γκολ. Αυτό!
    «…genio,genio, genio! ta ta ta ta ..,goooooooooooolllLLLL! »

  19. leonicos said

    Εμ… κοντεύει μία. Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι. Πίσω όμως εχει η αχλάδα την ουρά.

  20. Ηλεφούφουτος said

    Αυτή η μεταφορική ταύτιση του γύπα με το αρπακτικό με ξένισε.

    Ο γύπας για μένα μεταφορικά ήταν, όπως και το όρνεο και το κοράκι, αυτός που καιροφυλακτεί, που στέκεται από πάνω και περιμένει να σε βρει μπόσικο για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Το «αρπακτικό» έχει μια ορμητικότητα και δύναμη που δεν νομίζω ότι συνδέεται με το γύπα και τα όρνεα, εξού και η επιθυμία του κλέφτη να μη γίνει ένα με το όρνεο αλλά με το λεβέντη αετό.
    (Αντίθετα ο κοζάκος του απίστευτου τραγουδιού
    http://www.youtube.com/watch?v=hLs-GuucQQ0 αποδέχεται στο τέλος τη μοίρα του να τον φάει το μαύρο κοράκι)

    Ο στυγνός εκμεταλλευτής δηλώνεται με άλλα ζώα, κυρίως τον καρχαρία. (τώρα στο μυαλό μου έρχεται και η αράχνη (www.youtube.com/watch?v=7DFphaIGFyc στο 1:02’20»)

    Τέλος πάντων, με όλ αυτά δε θέλω να πω ότι με ενοχλεί να αποκαλούνται γύπες οι κερδοσκόποι με τους οποίους έσπευσαν να ταυτιστούν οι μνημονιακοί.
    Αν δούμε την αισθητική και το λαϊφστάιλ των γιάπηδων τους αρέσει να ταυτίζονται με όντως αρπακτικά (αμερικανικούς αετούς, λιοντάρια, τίγρεις), επομένως γιατί να τους κάνει κανείς τη χάρη;

  21. Νέο Kid Στο Block said

    El cóndor de los Andes (Vultur gryphus) Oι Ίνκας πίστευαν πως ήταν αθάνατος.(το ίδιο θα πίστευαν και για το Μάτσου Πίτσου οι καημένοι…υποθέτω.)
    «El Cóndor Pasa»

    και η φλώρικη αλλά ωραία εκδοχή από τους Σάιμον & Γκαρφάνκελ.

  22. Νέο Kid Στο Block said

    21. Carajo!! Λάθος κοπουπάστωμα στο πρώτο βίντεο. Oρθή επανάληψη:

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Στα ελληνικά έχουμε και ωραία μυθικά αρπακτικά ανθρωπόμορφα πτηνά που χαρακτηρίζουν επ’ακριβώς τον άρπαγα . Τις Άρπυιες! Ε ,Ηλεφού; 😉
    (όλα τα τέρατα είναι δυστυχώς γυναίκες…γμτ! Eίναι το παλιό σύνδρομο «C’est une pute…» 😦 )

  24. leonicos said

    Γιατί ο γύπας αυτό κάνει, με πτώματα τρέφεται. Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν οι δυο λέξεις, γύπας και όρνεο, είναι συνώνυμες ή αν η μία (το όρνεο) είναι υπερώνυμο της άλλης, δηλαδή αν υπάρχουν όρνεα που δεν είναι γύπες -τι είναι τάχα οι κόνδορες; Παρακαλώ όποιον ξέρει να μας διαφωτίσει.

    Δεν ξέρω αν απαντήθηκε.

    Νομίζω ότι όρνεο είναι το αρπακτικό, εκείνο που εφορμά και, όπως τουλάχιστο το αντιλαμβάνομαι, αναφέρεται σε ζωντανό θήραμα.

    Επομένως ο γ’υπας δεν είναι όρνεο. ΔΕΝ βάζω το δεν με κεφαλαία, γιατί ΔΕΝ είμαι απόλυτα σίγουρος. Ίσως να μην υπάρχει και κανείς σίγουρος. Οι λέξεις δεν είναι τόσο εύχρηστες, κι εκτός από τους ‘οικονομικούς γύπες’ με τους άλλους συνήθως κυριολεκτούμε. Αλλά ως όρνεα θα έλεγα μόνο τον αετό και τα γεράκια.

  25. Ηλεφούφουτος said

    Νεοκίδη 10, λάβε και άλλη μια μπορχεσική αναφορά από τη ρωσόφωνη πανίδα.

    Ο ιπποποταμος είναι бегемот, μπεγκεμότ, ήτοι Βεεμώθ.

    Δεν μου κάνει εντύπωση που ο τσαπατσούλης μεταφρατζής μετέφρασε το гриф γρίφο.
    Στην εισαγωγή του ανοσιουργήματός του για το Μαγιακόφσκι είχε μεταφράσει τον τίτλο του θεατρικού του έργου мистерия буфф ως «μυστήριο μπούφος».

  26. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Ναι, μεταφρατζής. Αλλά τέλος πάντων.

  27. zax said

    Να θυμίσω ότι υπάρχει και πάνω από $1 δις σε CDS, τα οποία είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν, από ότι γνωρίζω. (Και πιθανότατα και χίλια άλλα προιόντα τα οποία κερδίζουν από πτώχευση)

  28. leonicos said

    Καλό μεσημέρι Γς, καλό μεσημέρι Τεό, καλό μεσημέρι και σε όλους τους άλλους

  29. Νέο Kid Στο Block said

    Λεώνικε, και ο ευρωπαϊκός ή αφρικανικός γύπας και η παραλλαγή του στο Σουραμέρικα ο κόνδορας ,είναι όρνεα (Vultures)
    Tα ευρωπαϊκά και τα άλλα που σκουπίζουν κυριολεκτικά τις αφρικανικές σαβάνες, είναι πιο αετόγερακόμορφα.
    Όλα επιτίθενται και σε ημιθανή (τύποις δηλαδή ζωντανά) ζώα. Απλώς , επειδή αντίθετα με την ανθρώπινη αξιολόγηση είναι πολύ έξυπνα και ξέρουν το συμφέρον τους, για μεγάλα σε όγκο υποψήφια θύματα περιμένουν να πάρουν το μερίδιο τους λιοντάρια και λοιποί γαλαζοαίματοι και μετά καθαρίζουν τα υπολλείματα ,που αρκούν για να τα συντηρήσουν.

  30. cronopiusa said

    Νέο Kid Στο Block
    Julio Sosa con Armando Pontier y Orquesta Típica – Al mundo le falta un tornillo

    Al mundo le falta un tornillo,
    que venga un mecánico.
    pa’ ver si lo puede arreglar

    SOBRE LA FLOR
    Un cronopio encuentra una flor solitaria en medio de los campos. Primero la va a arrancar, pero piensa que es una crueldad inútil y se pone de rodillas a su lado y juega alegremente con la flor, a saber: le acaricia los pétalos, la sopla para que baile, zumba como una abeja, huele su perfume y finalmente se acuesta debajo de la flor y se duerme envuelto en una gran paz. La flor piensa: “es como una flor”.

    Julio Cortázar / Historia de cronopios y famas

  31. BLOG_OTI_NANAI said

    Τελικά, τα έχουμε δει όλα σε αυτό τον κόσμο…
    Και έλεγα τι μου θυμίζουν κάποια που μου έγραψε.

    – Προσέξτε το σχόλιο ΑΥΤΟ, όπου η δήθεν «Σοφία Ντοκατζή» λέει:

    «κύριε BLOG_OTI_NANA […] Από εσάς έμαθα […] δεί όλος ο κόσμος με ένα κλίκ […] σάς συγχαίρω ειλικρινά για την πολυμάθειά σας«.

    – Προσέξτε τώρα και το σχόλιο ΑΥΤΟ, όπου ο Εαμοβούλγαρος λέει τα ίδια ακριβώς:

    «Αγαπητέ κ. Blog-oti-nanai […] αποδεδειγμένη πολυμάθειά σας» και συνεχίζει ΕΔΩ:

    «από εσάς έμαθα […] εικόνες […] δεί όλος ο κόσμος με ένα κλικ

    Το εκπληκτικό όμως είναι όλο αυτό μου θύμισε ότι ακόμα και ως «Σοφία Ντοκατζή», ο χρήστης με το όνομα «Σκεπτόμενη Κατσαρίδα» τον κατάλαβε(!) και μας θυμίζει ότι είσαι ο «Εθνικόφρονας»:

    «Με πολλούς εθνικόφρονας χαιρετισμούς, μάγκα μου! (Το έριξες στο “ΚΡΟΣΣΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ” τώρα, ρε μόρτη 😉»

    Αγαπητέ φίλε, Εθνικόφρονα, Παγανιστή, Σοφία, Εαμοβούλγαρε… Κάτι δεν πάει καλά, ε;

  32. leonicos said

    Αθεόφοβε

    Στην Κύπρο λένε ‘αγιωμένο’ > αλλοιωμένο (τι λ με συνήζηση > γι με συνήζηση)

  33. cronopiusa said

  34. cronopiusa said

    …Αυτός που κλε, ένα καρβέ, κι ύστερα τρέχει,
    -Κύριε Προ, δεν είναι κλε, σεσημασμέ.
    Πεντ’ έξι μη, ένα ψωμί; Δικαίως έχει,
    φασκελωμέ, την κοινωνί, τη χαλασμέ…

    Quisiera que alguno pudiera escucharlo
    en esa elocuencia que las penas dan,
    y ver si es humano querer condenarlo
    por haber robado… ¡un cacho de pan!…

  35. Νέο Kid Στο Block said

    30. Γεια σου Κρόνη λεβεντιά!
    Ax, να’ταν μόνο μία βίδα που έχει λασκάρει,θά ταν καλά… 🙂

  36. Ηλεφούφουτος said

    Μεταφραστικό το μπλογκ, περί γυπών και τσιφτών ο λόγος – πώς δεν θυμήθηκε κανείς να αναφέρει και το μεταφραστικό λάθος που έκανε τον τσίφτη γύπα και παραπλάνησε τον Φρόιντ να χτίσει ολόκληρη θεωρία για τη σεξουαλικότητα του ντα Βίντσι;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci,_A_Memory_of_His_Childhood

  37. 31: Γάτα η κατσαρίδα!

  38. NM said

    Αντιπαθητικό, βρώμικο, παρασιτικό και ηλίθιο πουλί αλλά με μεγάλη υπομονή και απληστία. Ακόμα και να υποψιαστεί επικείμενο θάνατο μπορεί να πετάει απο πάνω σου επι μέρες.
    Λόγω της ανοησίας του είναι και το μόνο που τσακίζεται στις ανεμογεννήτριες. Ιδίως όταν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω, την παρουσία των οποίων ποιός ξέρει πως ερμηνεύει (είτε ότι αποσύρθηκαν στην ερημιά για να πεθάνουν είτε ότι έφτασαν εκεί κυνηγώντας – οπότε θα υπάρχει λεία και για το όρνιο)
    Εδώ ένα τέτοιο περιστατικό κάπου στην Κρήτη: http://www.youtube.com/results?search_query=wind+turbine+vs+vulture
    Ισως είναι η πιο πετυχημένη στερεότυπη παρομοίωση αυτή του όρνιου με τον τοκογλύφο. Μαζί μ εκείνη του καρχαρία με τον εργοστασιάρχη/τραπεζίτη. Ισως χρειάζεται να γράψετε ειδικό άρθρο για τις παρομοιώσεις ανθρώπινων χαρακτήρων με ζώα.

  39. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    38; Δεν το ήξερα αυτό με τις ανεμογεννήτριες.

    32: Το «αγιωμένο» είναι το γιωμένο, ιωμένο.

  40. Μαριλένα said

    Άρα στην εικόνα παρουσιάζεται ένας πεινασμένος …γρίφος να απειλεί τον Λούκυ Λουκ; http://forbiddenplanet.co.uk/blog/wp-content/uploads/2012/07/LL-35-The-Singing-Wire.jpg
    ΥΓ Το κείμενο εστάλη

  41. Γς said

    34:
    >-Κύριε Προ, δεν είναι κλε

    Εντελώς άσχετο:

    Μεταδιδακτορικός και με στριμώχνει ο προφέσορας για κάποια αγγαρεία.
    -Μα αυτή είναι δουλειά για Καθηγητή.
    -Τι λές; Είναι για Ντρρρρρ [Dr].
    -Λάθος! Είναι για Πρρρρρρ [Προφέσορ]

  42. cronopiusa said

    35

    το πλανάρισμα των αρπακτικών πάνω απ’ την Αργεντινή προκάλεσε το Efecto Tango

  43. Γς said

    38:
    >Λόγω της ανοησίας του είναι και το μόνο που τσακίζεται στις ανεμογεννήτριες

    Λες και χάθηκαν τα φωτοβολταϊκά

  44. Γς said

    42:
    Και το εφέκτ της Μαργαρίνης

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3750.html

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    Παροιμία για γονείς όταν είναι θυμωμένοι με τα παιδιά τους επειδή δεν τους ακούν:

    «Ος ούκ ακούει των γονέων, ακούει των ορνέων»

    (Πολίτης, «Μελέται περί του Βίου και της Γλώσσης του Ελληνικού Λαού», τ.Δ΄, 1902, σ. 86 [μαζί με πρόσθετες πληροφορίες])

    37: Καλό 🙂

  46. Νέο Kid Στο Block said

    Oι παρομοιώσεις ανθρώπινων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων με ζώα είναι στην πλειοψηφία τους λανθασμένες και στερεοτυπικές. Aς πούμε το σχεδόν πανανθρώπινο σύμβολο της ειρήνης και της αγνότητας -not to mention the very same Holly Spirit ! – είναι από τα πιο επιθετικά και αιμοβόρα πτηνά. Όταν μονομαχεί με άλλα περιστέρια δεν σταματάει να σφυροκοπάει με το ράμφος-μετρονόμο του μέχρι ο αντίπαλος να γίνει αιμμάσων πολτός. Το ίδιο το «πνεύμα του κακού» κι ο «διάολος» ζωοποιημένος ,το φίδι ,είναι από τα πιο άκακα,μη επιθετικά ζώα και συν τοις άλλοις είναι και κουφό το κακόμοιρο…

    Καθόλου «χαζά» δεν είναι τα όρνια. Πετούν από ύψος χελώνες και κόκκαλα για να σπάσουν και να τις φάνε όπως και τα άλλα αρπακτικά της κλάσης τους, και σχηματίζουν μεγάλες κοινωνίες συνεργασίας, και αναθρέφουν τα παιδιά τους από κοινού αρσενικό και θυληκό. Oι ανεμογεννήτριες είναι φυσικό να ελκύουν μεγάλα πτηνά και παγκοσμίως πολλά εκτελούνται όταν οι δίνες που σχηματίζονται τα «ρουφάνε» προς τις λεπίδες. Ίσως στην Ελλάδα, που οι πληθυσμοί των αετών και των γερακιών είναι ελάχιστοι και βαίνουν μειούμενοι να θεωρείται πως αυτό το θλιβερό προνόμιο στη «χαζαμάρα» το έχουν μόνο τα όρνια που είναι περισσότερα (αυτό από μόνο του είναι ένα ζωικό σημάδι «ευφυίας»! Η επιβίωση είναι η ευφυία που χρειάζεται ένα πουλί), αλλά δεν ισχύει. Στην Αγγλία ολόκληροι πληθυσμοί κόκκινου αητού και σμήνη μικρών αποδημιτικών πουλιών έχουν σφαχτεί από ανεμογενήτριες.
    Ο λόγος είναι φυσικά, όχι πως τα πτηνά είναι χαζά και δεν «μαθαίνουν» ,αλλά χρειάζονται για να επιζήσουν και να μπορέσουν να «πλανάρουν»(αεροπτέριση) και να κυνηγήσουν ικανοποιητικά, αυτό ακριβώς που χρειάζονται και οι ανεμόμυλοι. Τον αέρα!
    Τα ρεύματα αέρος δηλαδή . Και γι’ αυτό ακριβώς «συχνάζουν» κοντά στις ανεμογεννήτριες . Είναι θέμα επιβίωσης.Από κει περνάει ο πολύτιμος αέρας,εκεί πάνε! Το ότι κάποιο πτηνό δεν μπορεί να «συλλάβει» το ρίσκο ενός θανάτου «εξ επαγωγής» είναι λογικό, και είναι ένα ρίσκο που πρέπει εκ φύσεως να πάρει γιατί αλλιώς θα πάει κόντρα στη φύση του και θα πεθάνει έτσι κι αλλοιώς.

  47. sarant said

    40: Και ελήφθη, ευχαριστώ πολύ!

  48. Νέο Kid Στο Block said

    «Αιωροπτέριση» εννοούσα στο 46. κι όχι «αεροπτέριση»

  49. NM said

    NewKid (#46): Εχετε δίκιο.

  50. Εαμοβούλγαρος said

    1) Εκπληκτική η ομιλία του αποχωρούντος Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες μέσα στην Κνεσσέτ προς τους απανταχού Εβραίους

    http://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1077:2014-07-30-06-01-38&catid=49:2009-05-11-09-28-23

    Ως ένα από τα επιτεύγματα του Κράτους του Ισραήλ αναφέρει και την αναβίωση της Αρχαίας Εβραϊκής Γλώσσας!..

    ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ: «Το Ισραήλ, αυτή η μικρή χώρα, έγινε ένα πραγματικά σπουδαίο κράτος. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα επί της γης που στο διάβα της ιστορίας να έχει καταπλήξει και εκπλήξει τόσο πολύ.
    Συγκέντρωσε το λαό της. Έκανε την έρημο να ανθίσει. Αναστήθηκε από τα ερείπια, έχοντας επιζήσει ενός φρικτού Ολοκαυτώματος. Αντεπιτέθηκε σε επτά πολέμους. Αναβίωσε μια γλώσσα»!…

    ΘΥΜΙΖΩ ότι ο δεδηλωμένος Φιλέλληνας ιδρυτής του Κράτους του Ισραήλ, Δαβίδ Μπέν Γκουριόν (1886-1973), όταν είχε έρθει στο Ρωμέϊκο την δεκαετία του 50, απορούσε γιατί η Ελλάδα όταν έγινε Κράτος το 1830 δεν αναβίωσε την Αρχαία Αττική Διάλεκτο. Κι όταν του λέγανε οι δικοί μας πως είναι δύσκολη, απαντούσε: «Μα εμείς αναβιώσαμε μιά Γλώσσα που πρίν από τον Πόλεμο δεν την μιλούσε κανείς και μπορούσαν να την διαβάσουν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι»!..

    2) Τί έγινε κ. BLOG_OTI_NANAI (σχόλιο 31); Τόσο πολύ σάς πόνεσε η ανάρτηση των σελ. 136-7 του 7ου Τόμου της «Μεσαιωνικής Βιβλιοθήκης» του Σάθα;

    http://postimg.org/image/bmz0j6xm3/

    Δεν προλάβατε να του τα κάψετε κι αυτουνού τα βιβλία; Πάντως, καταφέρατε να μήν υπάρχει αυτή την στιγμή για δωρεάν κατέβασμα ο 7ος Τόμος, ούτε στο Google Books, ούτε στο Scribd, ούτε στην Ανέμη, ούτε πουθενά
    Πιστεύω να μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δηλώνω, λοιπόν, ότι δεν έχω καμία σχέση με τα ψευδώνυμα που αναφέρατε και που μού είναι άγνωστα, πλήν της κ. Ντοκατζή που την διαβάζω πού και πού. Αυτή είναι η τελευταία δήλωσή μου για το θέμα που σάς απασχολεί και δεν θα επανέλθω.

    Γιατί δεν κάνουμε μία συμφωνία; Να μήν ξανασχοληθεί ο ένας με τα γραφόμενα του άλλου. Εγώ θα το τηρήσω μέχρι νεωτέρας προκλήσεως εκ μέρους σας

  51. marulaki said

    Νομίζω ότι το χαρακτηριστικό που διακρίνει το όρνιο από το αρπακτικό είναι ακριβώς ότι δεν επιτίθεται το ίδιο στο θύμα του. Περιμένει είτε το θύμα να ψοφήσει μόνο του, είτε να το σκοτώσει κάποιος άλλος. Το αρπακτικό εν γένει έχει μια δυναμική γιατί κυνηγά και αρπάζει, το όρνιο όχι. Είναι όμως στη φύση απολύτως απαραίτητα, παρά τον αντιπαθητικό χαρακτήρα τους.

  52. atheofobos said

    Ως εξήγηση της λέξης γιωμένο που χρησιμοποιεί ο Άβλιχος στο ποίημα
    «Ο μοχθηρός ψευτοφιλόπατρις» την βρήκα σε ένα γλωσσάρι του Δήμου Κομποτίου ως : γιωμένο: οξυδωμένο (ιομένο: δηλητηριασμένο)
    http://www.kompoti.gr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=137

    Η λέξη φαίνεται πως είναι σε χρήση στην Κεφαλονιά γιατί σε ποίημα για τον σεισμό λέει σε ένα στίχο:
    Παλιά τον κουτουπώσαμε τούτονε το γιωμένο
    τσέρτα θα τον φουντάραμε απάν’ από τον Αίνο.
    http://www.kefaloniatoday.com/psyxagogia/piisi/kefalonitiko-opou-na-kourvouliastis-mousklomene-sismoukla-91689.html

    Τέλος οι Active Member στο τραγούδι τους Mη μ’ αφήνεις συνδυάζουν το ποίημα του Αβλιχου «Ο μοχθηρός ψευτοφιλόπατρις» με δικούς τους

  53. Theo said

    @50:
    Καπετάνιε, επειδή κάνεις τόση φασαρία για τον 7ο τόμο της «Μεσαιωνικής Βιβλιοθήκης» του Σάθα, σε πληροφορώ πως τον έχω ανεβάσει στο Διαδίκτυο από πέρυσι (http://www.easybytez.com/ha3qxdi712dw), όπως και τους λοιπούς τόμους, όπως και τη «Νεοελληνική Βιβλιοθήκη» του. Κάποια από τα κείμενα του Σάθα είναι χρήσιμα ως πηγές, ενώ άλλα είναι αναξιόπιστα, για καθαρά επιστημονικούς λόγους, όχι ιδεολογικούς, όπως υπονοείς.

    Σε προηγούμενο νήμα, πριν από λίγες μέρες, ο Νικοκύρης, με τα εργαλεία του ιστολόγου που έχει, επιβεβαίωσε την υποψία μου πως είσαι ο πρώην Παγανιστής, οι Μανιάτες είναι Εβραίοι, κλπ. Άρα ο ισχυρισμός σου ότι τάχα δεν έχεις καμία σχέση με κάποια από τα ψευδώνυμα που ανέφερε ο ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ είναι ψευδής. Γι’ αυτό και δεν θα απαντήσω σε οτιδήποτε άλλο ισχυρισθείς.
    Καλό απόγευμα!

  54. Theo said

    Νίκο, ένα σχόλιό μου περιμένει έγκριση, μάλλον γιατί έχω ένα λίκνο στο easybytez (για βιβλίο του 19ου αιώνα, άρα χωρίς copyright.)

  55. cortlinux said

    Καταρχήν γαμώτο που δεν πρόλαβα να δηλώσω εθελοντής αλλά οκ.

    Τώρα σχετικά με όρνεα, γύπες και κόνδορες.

    Το όρνιο σύμφωνα με την γουκιπίντια είναι είδος γύπα και πιο συγκεκριμένα των γυπών του παλιού κόσμου. Οι κόνδορες ανήκουν κι αυτοί στο γένος των γυπών αλλά κατατάσσονται στους γύπες του νέου κόσμου.

    Πάντως τη λέξη όρνεα ή όρνια την έχω δει σε βιβλία να υπονοεί γενικά τα πτωματοφάγα πτηνά.

    Προς τον Νoικοκύρη:

    Υπάρχουν νομίζω δύο ζευγάρια λέξεων που θα τα έβρισκες ενδιαφέροντα καθώς κι εμείς με τις αναλύσεις που θα έκανες.

    Το πρώτο ζευγάρι είναι οι λέξεις raven και crow και πώς έχουν μεταφραστεί στην ελληνική κυρίως λογοτεχνία.

    Το δεύτερο είναι οι λέξεις democracy και republic που παρότι μεταφράζονται και τα δύο ως δημοκρατία τελικά δεν είναι ταυτόσημες

  56. 39β: τζάμπα γράφουμε, το ξέρω 🙂

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    56: Ε, δεν το είχα διαβάσει!

    55: Μου βάζεις δύσκολα 🙂

    52: Ωραίο τραγούδι!

    54: Οκ, απελευθερώθηκε.

  58. cortlinux said

    Για πόσες σελίδες να δηλώσω εθελοντής; Για να γίνει πιο εύκολο 🙂

  59. Emphyrio said

    The vultures fly high / They circle over us all / The lonely sigh / I’ll take your hand if you fall

    (Τι φωνη η Annie…)

  60. cortlinux said

    προσωπικά δεν μπορώ να αντιμετωπίζω την φύση με τόσο παιδαριώδη τρόπο. οι γύπες έχουν εξελιχτεί ώστε να είναι οι καθαριστές της φύσης. Χωρίς αυτούς θέλουμε δεν θέλουμε θα είχαν εξαφανιστεί τα υπόλοιπα είδη από τις επιδημίες. Πώς αυτό τον κάνει κακό και ηλίθιο δεν μπορώ να καταλάβω. Πιθανόν ηλίθιοι είναι και οι λαγοί, γάτες, αρκούδες που δεν έχουν την στοιχειώδη εξυπνάδα να μην διασχίσουν έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Αν αυτή τη τελευταία πρόταση για κάποιους θεωρείται ρεαλισμός… Λυπάμαι.

  61. sarant said

    58: Δυο σελιδούλες ήταν όλο κι όλο και ήδη έγινε!

  62. cortlinux said

    Για μελλοντικά μιλάω πάντα. 🙂 Το χω καταλάβει ότι έγινε.

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Γρύπες
    https://www.google.gr/search?q=%CE%93%CE%A1%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A3&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ElbiU5i5DonXyQPHi4DgBQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=922&bih=610

  64. Γς said

    Είναι κι οι γρύπες τησ Νοτρ Ντάμ. Της Εσμεράλντας και του Κουασιμόντο..

    [Εχουμε και τον δικό μας δω μέσα]

  65. sarant said

    62: Θα σε έχω στο νου μου 🙂

  66. Alexis said

    #0: Πάντως, ο (ρουμελιώτης) Γρανίτσας παραδίδει τη φράση “Όρνιο της Καράβας” και εξηγεί ότι Καράβα λεγόταν “η σειρά των κορυφών της Οξιάς”.
    Και «όρνιο της Κλεισούρας» λέγεται συχνά στη δυτική Ρούμελη.

    #3: «Ελ Μπουίτρο» (El Buitro) τον έλεγε ο «Μανόλο».
    Κάποιος ισπανομαθής ας μας πει ποιό είναι το σωστό.

  67. Alexis said

    Φτου, δεν κλείσανε τα italics…

  68. Gpoint said

    ΅Εγκό γκζέρει όρνιο είναι το πλί πούχουνε τα μερικάνικα τα τάλλαρα τα ασημένια. Τα άλλα τα λεν κόντορες, γκύπες, αητούς κι αλλιώς

  69. Gpoint said

    Υπάρχουν και τα ρώσικα (οτσιτσ) όρνια…

  70. Γς said

    Ναι, Τζη

  71. Νέο Kid Στο Block said

    66. (τέλος) Δες την αφίσα του άρθρου .Αρκετά ισπανομαθείς οι Αργεντινοί; ή να ρωτήσουμε την Real Academia Española…

  72. Νέο Kid Στο Block said

    71. Και δεν νομίζω να έλεγε «Eλ μπουίτρο» ο Μανώλης. Θυμάσαι λάθος νομίζω.

  73. sarant said

    69: Καλό!

  74. Ιάκωβος said

    Ωραία. Το ερώτημα είναι:
    -Όλα τα πτωματοφάγα λέγονται όρνια; Δηλαδή και τα κοράκια;
    Μπορεί, αλλά πιστεύω πως όχι. Όταν λέμε όρνια εννοούμε τους γύπες.

    Οι Άγγλοι για τις δύο λέξεις, όρνιο και γύπας, χρησιμοποιούν μια λέξη, vulture και νομίζω και οι Γάλλοι, vauture.

    Τελικά, νομίζω ότι το θέμα είναι περισσότερο ύφους παρά ουσίας. Σε ένα ντοκυμαντέρ του Ατέμπορο η λέξη θα μεταφραστεί «οι γύπες» ενώ στο στίχο της Διεθνους

    Si les corbeaux, si les vautours
    Un de ces matins disparaissent …
    La Terre tournera toujours.

    θα πρέπει να μεταφραστεί Όρνια.

    Δηλαδή νομίζω,οτι, χωρίς να είναι λαθος το «Φτάνει πια, γύπες» , το «Φτάνει πια, όρνια» είναι πιο εκφραστικό.

    Ο Κόνδορας, αν και είδος γύπα, είναι πάντα Κόνδορας.
    ______________

    Οι κλέφτες προτιμούσανε να τους φάνε οι αητοί γιατί οι αητοί πετάνε ψηλά και οι φωλιές τους είναι στα βουνά, όπως και τα λημέρια των κλεφτών. Αντίθετα, τα όρνια και κυρίως τα κοράκια ζουν στον κάμπο μαζί με τους προσκυνημένους.

    Δεν ξέρω πόσο έξυπνα είναι τα τα όρνια, πάντως τα κοράκια είναι πανέξυπνα.:

  75. Γς said

    73:

    >69: Καλό!

    Συμφωνώ 😉

  76. cortlinux said

    Ιάκωβε δεν είπα ότι όλα τα πτωματοφάγα πτηνά λέγονται όρνια. Είπα ότι το έχω συναντήσει σε κείμενα που το υπονοούσαν. Σε πιο παλιά μάλιστα κείμενα.

  77. Γς said

    Στην πάντα!

    Ο κόνδωρ!

    Ο [γύπας θεός] των Ανδεων!

  78. Γς said

    Ωχ και το είχατε συζητήσει. Δεν πειράζει

  79. cronopiusa said

    Tormenta

    Το χρυσό κουρέλι που στα μαλλιά της φόραγε η Νεφέλη
    tango en la boca

    El Choclo-Alberto Castillo https://www.youtube.com/watch?v=WV1bT4nrgAE

  80. Ιάκωβος said

    76,
    ΟΚ, ετσι κι αλλιώς, εμείς που μεγαλώσαμε στις πόλεις δεν έχουμε πολύ καλή εικόνα των όρνιων και των κοράκων. Για παράδειγμα δύσκολα θα μπορέσω να ξεχωρίσω τι είναι κουρούνα, κοράκι, κάργια, καλιακούδα, καρακάξα κλπ.

  81. leonicos said

    Ζ

  82. Γς said

    Πάμε λίγο πίσω. Αργεντινή.
    Εβίτα ή Πάπας;
    Οκ,
    Elaine Paige

  83. leonicos said

    Ζ΄ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ’ ΤΟΥ κ. Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αφού βάλαμε στη θέση τους τους ‘έλληνες’ του τίτλου, συνεχίζουμε τη διερεύνησή του στοχεύοντας στο ‘πόθεν’ και το ‘πότε’, τα οποία είναι μεν αλληλένδετα αλλ’ όχι απολύτως.
    Αν ο Θ. Γ. εξοβέλισε απλώς τους έλληνες (από το ερώτημα) το πόθεν δεν θέλει ούτε να το σκέπτεται. Κατ’ αρχήν του βρίσκει το χειρότερο μειονέκτημα μιας ερώτη-σης, να προκαταλαμβάνει την απάντηση, ή τουλάχιστον, για να μην είμαστε υπερβο-λικοί, τον τύπο της απάντησης. Κι έχει δίκιο, διότι διατείνεται, βάσει των αρχαιολο-γικών δεδομένων και των μνημείων πάντα, ότι πόθεν δεν υπάρχει. Οι έλληνες δεν ήρ-θαν, τουλάχιστο με τη σημασία των ‘μεταναστεύσεων και εισβολών’. Δηλαδή δεν υπήρξαν ποτέ οι έφιπποι τοξότες με την πρωτο-ελληνική λαλιά που κατέστρεψαν τον ακμάζοντα πολιτισμό που βρήκαν (μετάβαση πρωτοελλαδικής ΙΙ ή ΠΕ ΙΙ προς ΠΕ ΙΙΙ) και όταν επεβλήθησαν, άφησαν να συγκρασθούν πολιτισμικά και γλωσσικά, φυσικώ δε τω λόγω και γονιδιακά, με το λεγόμενο προ-ελληνικό υπόστρωμα. Αλλά δεν ήσαν και ανέκαθεν εδώ· δεν ξεπήδησαν ως ανθρωπολογικό είδος [ούτε προφανώς υπέστη-σαν την θεόδοτη ελληνοποιητική επίδραση του μοναδικού στην υφήλιο χώρου που επρόκειτο να ονομαστεί Ελλάς, όπως βλέπουμε να κυκλοφορεί όχι μόνο σε ελληνο-φρενείς ιστότοπους αλλά να παρατίθεται, ως παραδοξότητα βέβαια αλλά παρατίθεται, και στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών]. Εδώ έφτασαν ό-ντως, κάποτε, από πολύ πριν από την 2η χιλιετία, μια χούφτα ανθρώπων που μιλούσε μια αρχέγονη ινδοευρωπαϊκή διάλεκτο, και η οποία μέσα από την αλληλεπίδραση με το χώρο, τις επιρροές κ.ο.κ. κατέληξε στο μόρφωμα που γνωρίζουμε ως ελληνικό πο-λιτισμό, αφού πέρασε την μηκηναϊκή πρώτη του φάση.
    Ακολούθως ο Θ. Γ. αντιπαραθέτει τον ‘μεταναστευτισμό’ της κλασικής Αρχαιο-λογίας, δηλαδή την άποψη ότι κάθε μεταβολή στον πολιτισμικό ορίζοντα ενός τόπου οφείλεται σε εισροή ‘νέου αίματος’ ειρηνικά ή όχι, με κύριο εκπρόσωπο το Childe, προς την διαδικαστική Αρχαιολογία σύμφωνα με την οποία τα πολιτισμικά φαινόμε-να παράγονται επιτοπίως κυρίως, ως αλληλεπίδραση προς τα δεδομένα του περιβάλ-λοντος με πρόδρομο σκαπανέα τον Graham Clark και κύριο εκπρόσωπο τον Colin Renfrew. Μεγάλη ώθηση στην ‘εντοπιότητα’ έδωσε η εφαρμογή της ραδιοχρονολό-γησης με την οποία αποδείχτηκε ότι πολλές πολιτισμικές φάσεις της Ευρώπης ήσαν κατά πολύ παλαιότερες από την υποτιθέμενη εισαγωγή τους από την Ανατολή, όπως και η αυτόχθων ανάπτυξη της μεταλλουργίας.
    Εντούτοις οι αντιμεταναστευτικές αυτές απόψεις είχαν αναπτυχθεί και στη Σοβιε-τική Ένωση, όπου έγινε απόπειρα ν’ αποκρυβεί η επίδραση των Βικινγκ, ως Βαρά-γκων, στη διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι στο ρωσικό έδαφος (δηλαδή αμφι-σβητήθηκαν φαινόμενα της μεσαιωνικής πια ιστορίας), ενώ παράλληλους δρόμους είοχε η Αρχαιολογία και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Δύσης, που αποσκοπού-σαν να υποστηρίξουν την εντοπιότητα για καθαρά εθνικιστικούς λόγους.
    Παράλληλα έγιναν προσπάθειες να αναβαθμιστεί η Αρχαιολογία ως επιστήμη με την διεύρυνση του μεθοδολογικού της οπλοστασίου, τη συστηματοποίηση και την εμβάθυνση της ερμηνείας των πολιτισμικών μεταβολών. Τέλος η συσχετισμός των αρχαιολογικών ευρημάτων με τη γενετική από τους Ammerman (αρχαιολόγο) και Luigi Cavalli (γενετιστή) που διατύπωσαν το μοντέλο των ‘κυμάτων προώθησης’ για να ερμηνεύσουν την εξάπλωση της νεολιθικού τύπου οικονομίας, καθώς και από τον Renfrew αναφορικά με τα μοντέλα διασποράς των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, έδωσε νέα ώθηση αλλά και δυνατότητα νέας ερμηνείας στον μεταναστευτισμό. Έτσι οι πα-λιές ιδέες επανέρχονταν από νέες θέσεις συμβάλλοντας στη διευκρίνιση πολλών προ-βλημάτων και τελικώς από την Διαδικαστική αρχαιολογία περνάμε στην Μεταδιαδι-καστική Αρχαιολογία, η οποία ερευνά κάθε φαινόμενο καθ’ εαυτό αποφεύγοντας τις γενικεύσεις της Διαδικαστικής προκατόχου της.
    Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν ισχύει μεν ο απλοϊκός μεταναστευτισμός ού-τε ο εξαπλουστευτικός επιτοπισμός, αλλά ότι το φαινόμενο της πολιτισμικής εξέλιξης κατά τόπους ή κατά αντικείμενα έρευνας, όπως κεραμική, μεταλλουργία ή γλώσσα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκα απ’ όσο φανταζόμαστε και πρέπει ν’ αντιμετωπί-ζονται κατά περίπτωση.

    Βεβαίως δεν είναι δυνατό εδώ να καταδειχτεί στο σύνολό του ο πλούτος της προβλη-ματικής του κεφαλαίου αυτού. Απλώς σκιαγραφήθηκαν μερικά σημεία για να φανεί ότι η ενασχόληση με την Προϊστορία και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αυ-τήν δεν είναι υπόθεση που μπορεί να γίνει στο πόδι ούτε μπορεί να γίνει από μη ειδι-κούς.
    Επειδή ο στόχος της αναζήτησης του κεφαλαίου ήταν το πολιτισμικό προϊόν που είναι πιο κατάλληλο για την μελέτη της ελληνικής προϊστορίας, και καταλήξαμε ότι είναι η γλώσσα, τελειώνει με την προτροπή (του συγγραφέα προς τον εαυτό του κι εμάς μαζί του) να στραφούμε προς αυτήν. Και γι’ αυτό το επόμενο κεφάλαιο τιτλο-φορείται: Μια γλώσσα κι ένας τόπος. Η Γλωσσολογική και αρχαιολογική αφετηρία.

  84. cronopiusa said

    Como hice… // Cambalache de Enrique Santos Discépolo // Profecía en tango.

    Diccionarios de lunfardo:

    http://www.elportaldeltango.com/dicciona.htm

    http://lunfardo.pais-global.com.ar/

    http://www.todotango.com/spanish/biblioteca/lexicon/menu_lexicon.html

    http://www.coleccionesbuenosaires.com/ellunfardomini.htm

    http://www.muevamueva.com/comunica/lunfardo/index.htm

    http://www.nacionesunidas.com/diccionarios/argentina.htm

    http://www.abctango.com/lunfardo/lunfardo.php

  85. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 Leonicos

    Ουφφφφφ!!! Τα διάβασα όλα με μεγάλη υπερένταση. Χάθηκε καλέ μου άνθρωπε να στείλεις όλα σε ένα? Καψονάκι μας κάνεις ?!

    Μιας και είπες για έθνος και για τον Χοδολο..φτου και δείχνεις και γνώστης θα μπορούσες σε παρακαλώ φίλτατε να μου πεις εδώ

    τῇ ᾿Αμαρφὰλ βασιλέως Σενναάρ, καὶ ᾿Αριὼχ βασιλέως ᾿Ελλασάρ, Χοδολλογομὸρ βασιλεὺς ᾿Ελὰμ καὶ Θαργὰλ βασιλεὺς ἐθνῶν

    τι είναι αυτά τα έθνη που’χουν βασιλιά τον Θαργάλ ?

  86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    69. E τότε και (Καλιφ) όρνια 😉

    Έψαχνα το εμπνευσμένο σκίτσο του Αρκά για το χαρακτηριστικό των ορνέων, των ντόπιων και απανταχού.
    http://amvrakia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4.html

  87. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Γς, στο σχ. 5 σου, πάει το Καλιφ-όρνια 🙂 , (και καλιφ όργια, τελικά)

    38.>>καρχαρίες
    http://www.avgi.gr/article/3561031/suriza-oxi-megalokarxaries-stis-aktes

    56>>Τζάμπα γράφουμε
    ενώνω τη φωνή μου
    http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1056&aID=7

  88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τα «όρνεα» επιστρέφουν αναβαπτισμένα
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=390645

  89. Γς said

    Θα διαγράψουν λέει τους αιώνιους φοιτητές απ τα Πανεπιστήμια.

    Μαύρο φίδι που μας έφαγε!

    Πάνω που ήμουν έτοιμος να συνεχίσω την Ιατρική [μετά 40 χρόνια] θα μου στερήσουν αυτήν την δυνατότητα.
    Διαμαρτύρομαι.

    Κι έχω και το GPS που το ρωτάω «που είμαι;» και μου απαντάει στη ψύχρα: «Είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»!

  90. leonicos said

    Είσαστε απίθανοι. Πρέπει ν’ αφήνω δυο μέρες!

  91. Gpoint said

    # 83

    «Εδώ έφτασαν ό-ντως,»

    Λεώνικε πες του πως η λέξη όντως συλλαβοσαλαμοποιείται ον-τως

    » δεν είναι υπόθεση που μπορεί να γίνει στο πόδι ούτε μπορεί να γίνει από μη ειδι-κούς».

    Και μετά εξήγησέ του πως οι επιστήμες προσφέρουν στοιχεία,τα συμπεράσματα προκύπτουν από παιδιά, τρελλούς και μεθυσμάνους που έχουν πρόσβαση στην αλήθεια που δεν βλέπουν οι τυφλωμένοι από γνώσεις-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που διατηρούν – περισσότερο διαισθητικά – την ικανότητα σύνθεσης προς οποιανδήποτε κατεύθυνση και όχι στην μια που σπρώχνουν οι γνώσεις.

    κι αν καταφέρεις να με μεθύσεις θα σου πω με το νι και με το σίγμα πόθεν οι Γραικοί και πόθεν οι Ελληνες (γιατί πια δεν είμαι παιδί και τρελλαίνομαι μόνο με ΠΑΟΚ, ψάρεμα και ζούμπερα (η σειρά τυχαία)
    κι επειδή λογικά δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ με το ζούμπερο ρίξε μια ματιά εδώ αλλά έχει αρκετή εισαγωγή, απαραίτητη για να μπεις στο νόημα

  92. Gpoint said

    κι ελπίζω πως κατάλαβες γιατί γράφω ψάρεμα, ψάρια αλλά πσαράς !!!

  93. sarant said

    83: Λεώνικε, υποθέτω ότι συνεχίζεται η κριτική σου, έτσι;

  94. Alexis said

    #71: el buitre είναι το σωστό, το βρήκα στο google translate, όμως:
    1. Τι να δω από την αφίσα; Η αφίσα λέει basta buitres, η λέξη είναι στον πληθυντικό. Σου φαίνεται τελείως φυσιολογικό κάποιος που δεν ξέρει ισπανικά να συμπεράνει από αυτό ποιός είναι ο σωστός τύπος στον ενικό;
    2. Την ειρωνία για την ισπανομάθεια των Αργεντινών και τη Real Academia Espanola* δεν την καταλαβαίνω, ειλικρινά… Εάν όλα πρέπει να τα ανάγουμε σε ρεσιτάλ εξυπνακίστικης ατάκας, τότε να σταματήσουμε να ρωτάμε και να σχολιάζουμε εδώ μέσα…

    *Ως μη ισπανομαθής δεν ξέρω να βάζω σκουληκάκι στο n, μήπως μπορείς να βοηθήσεις;

  95. Νέο Kid Στο Block said

    Αλέξη(94.), κάνω ένα σχόλιο (το 3.), γράφω χωρίς καμία επιφύλαξη «el buitre» και με αφορμή αυτό ,θέτεις στο 66. το θέμα Μαυρομάτη και κλείνεις με το «κανας ισπανομαθής να μας πει;».
    Δεν τρέχει και τίποτα δηλαδή που δεν με εμπιστεύθηκες ως προς την ισπανομάθεια, αλλά επειδή είμαστε και οι δυο παλιοί, και είσαι έξυπνος άνθρωπος ,ξέρεις πως αν έχω επιφύλαξη για κάτι, την εκφράζω ρητά και ξεκάθαρα (εκτός απ’οταν κάνω πλάκα, κάτι που προφανώς δεν έπαιζε στην περίπτωση αυτή.)
    Δικαιολογημένη λοιπόν η αντίδρασή μου νομίζω και η εξυπνακίστικη ατάκα και η ειρωνία μου ,θεωρώ,
    Τέλος πάντων, επειδή το θέμα δεν είναι και σπουδαίο και επειδή σε εκτιμώ για τα σχόλιά σου ,ας το θεωρήσουμε μια κακή στιγμή μας (ή «μου») , κι ας το κλείσουμε εδώ, αν συμφωνείς. Οπωσδήποτε δεν είχα σκοπό να σε μειώσω,αλλά έτσι μού βγήκε η αντίδραση,για τους λόγους που εξήγησα.

  96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Παρ΄όλο που γράφτηκαν πολλά σχόλια για τους γύπες και τα όρνεα, δεν έγραψε κανείς τίποτα για την δύστυχη Αργεντινή. Λοιπόν όπως συμβαίνει και στην φύση με τα όρνεα, το σίγουρο είναι, οτι θα φάνε καλά απο το πτώμα της Αργεντινής, τα ανθρώπινα όρνεα. Έχει συμβεί στο παρελθόν κάμποσες φορές, και υπάρχει δεδικασμένο, η Αργεντινή (δηλαδή το πτώμα της) δεν έχει καμία ελπίδα, όσο κι αν φωνάζει. Άλλωστε τους νόμους δεν τους φτιάχνουν οι δανειζόμενοι, αλλα οι δανειστές, και είναι πάντα υπερβολικά υπέρ τους, με βασικό στόχο, να μη ξεχρεώνουν ποτέ οι δανειζόμενοι, το παράδειγμα της χώρας «μας» που είναι μονίμως χρεωμένη απο το 1824, είναι πικρό και ζωντανό δυστυχώς για μάς.

    Υ.Γ – Ο Βαρουφάκης μπορεί να τα «λέει σωστά και παραστατικά» αλλα δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, θα πληρώσει η Αργεντινή τα όρνεα ή όχι; και το πιο δύσκολο, ποιοί είναι οι δανειστές; γνωρίζει οτι σε αυτά τα «αρπαχτικά ταμεία» συμετέχουν με κάποιο ποσοστό, εκτός απο κάποιες μεγάλες τράπεζες π.χ ντόϋτσε μπάνκ, και αρκετά συνταξιοδοτικά ταμεία των πλουσίων χωρών; Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι των πλουσίων χωρών, υπονομεύουν τους εργαζόμενους των φτωχών χωρών, έστω και εν αγνοία τους, αν και μπορούν πολύ εύκολα να μάθουν, αλλα ποιός ενδιαφέρεται για την παγκόσμια εργατική αλληλεγγύη. Όσο για τον νόμο στην Αμερική, σιγά μη τον αλλάξουν, πάντως αποκλείεται προς το καλύτερο για τους δανειζομένους.

  97. Alexis said

    Nέο Kid (95):
    Ούτε εγώ είχα πρόθεση να μειώσω την ισπανομάθειά σου, την οποία προφανώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.
    Θα μπορούσα να συμβουλευτώ κατευθείαν το google translate και να μη γράψω καθόλου το 66β.
    Δεν το έκανα και προτίμησα να γράψω αυτό που θυμόμουνα ή που νόμιζα ότι θυμόμουνα τελοσπάντων, ως μία άλλη πιθανή εκδοχή.
    Η απάντησή σου, που με παραπέμπει στην αφίσα, πέρα από την ειρωνία, ήταν 100% άστοχη …

    Επειδή κι εγώ εκτιμώ την παρουσία σου σε τούτο το ιστολόγιο, κι επειδή κι οι δυό είμαστε μεγάλα παιδιά (εγώ λίγο μεγαλύτερο δυστυχώς 🙂 ) σαφώς και δεν πρόκειται να αναγάγω σε …Ανατολικό ζήτημα το παρατσούκλι του Μπουτραγκένιο (του οποίου σημειωτέον υπήρξα κι εγώ μέγας θαυμαστής).

    Για μένα το θέμα λήγει εδώ…

  98. Εαμοβούλγαρε (50.1), την έχουμε ξανακάνει (όχι μ’εσένα) αυτή την κουβέντα. Πρώτον, οι Εβραίιοι του Ισραήλ δεν έιχαν άλλη κοινή γλώσσα (δεν μιλούσαν όλοι γίντις), ενώ εμείς είχαμε, έστω κι αν χρειαζόταν φυσικά καλλιέργεια και πλουτισμό. Και δεύτερον, το πνεύμα της σημερινής εβραϊκής έιναι πολύ διαφορετικό από της βιβλικής, σε σημείο που έχει χαρακτηριστεί «ινδοευρωπαϊκή γλώσσα με σημιτικές ρίζες». Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε να συγκριθεί με τη μη αττικίζουσα, «απλή» καθαρεύουσα.

  99. cronopiusa said

    96 καλή σας μέρα
    είστε άδικος
    γράφω απολολογητικά μόνο για τα δικά μου μουσικά σχόλια
    ήταν για τους ανθρώπους της Αργεντινής,

    μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών -για τους ισπανομαθείς, τον ρυθμό και τον χορό γι αυτούς που δεν ξέρουν την γλώσσα, δεν κατέχουν από οικονομικά τερτίπια, συμπάσχουν και συμπονούν την πολύπαθη πατρίδα του Ερνέστο Σάβαδο, του Κορτάσαρ και του Μπόρχες

  100. Εαμοβούλγαρος said

    Κύριο Άγγελο (σχ. 98)

    δηλαδή εννοείτε πως ένας μορφωμένος σημερινός Ισραηλινός δεν μπορεί να διαβάσει την Τορά (Πεντάτευχος) στο πρωτότυπο; Ρωτήστε και τον Ραββίνο Φριζή (πρώην αρχιραββίνος Θεσ/νίκης) να δείτε που μπορεί. Πολύ πιό άνετα απ’ όσο διαβάζει ένας μορφωμένος σημερινός Έλληνας το πρωτότυπο των Εβδομήκοντα ή της Καινής Διαθήκης. Έχει ανεβάσει πολλά βίντεο για το θέμα αυτό ο Ραββίνος Φριζής, που είναι και εγγονός του μεγάλου ήρωα του 1940, αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή

    https://www.youtube.com/user/JewishIdea77

  101. Εαμοβούλγαρος said

    @98: Ρωτήστε επίσης τον φίλο Εβραίο κ. Λεώνικο (γιατί εμένα με «γράφει» και δεν μού απαντάει) την ίδια ερώτηση. Ρωτήστε τον επίσης να σάς πεί (ως μάρτυρας του Ιεχωβά το ξέρει άριστα) αν οι Εβδομήκοντα μετέφραζαν «Κύριε» κάθε φορά που η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει την λέξη «Γιαχβέ»

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF

    Αλλά κάτι παραπάνω ήξεραν οι Εβδομήκοντα: Πάνω από 3.000 φορές αναφέρεται η λέξη «Γιαχβέ» στην Παλαιά Διαθήκη. Αν οι Ο΄ την άφηναν στο πρωτότυπο, όλοι θα καταλάβαιναν ότι ο κοσμαγάπητος Χριστούλης είναι ο δολοφονικός και ρατσιστής Θεός της Παλαιάς Διαθήκης…

  102. Ριβαλντίνιο said

    @ Εαμοβούλγαρος

    Δες αυτό να γουστάρεις. Λέει για Πλάτωνες, Πυθαγόρες, Ορφέα, Ερμή Τρισμέγιστο, Ζαρατούστρα, Σίβυλλες κ.α. Και είναι και σαν ταινία μικρού μήκους και έχει και ωραία μουσική.

  103. Εαμοβούλγαρος said

    @102, κ. Ριβαλντίνιο: Πολύ ενδιαφέρον. Αλλά είμαι μεγάλος (58, γ. 1956)) για τέτοιου είδους ρόκ όπερες. Αυτό που σημειώνω κι από αυτό το βίντεο είναι ότι οι πάντες εμπνέονται από την Αρχαία Ελλάδα (σατανιστές, αριστεροί, δεξιοί, πόρνες, ομοφυλόφιλοι κλπ), ενώ κανέναν δεν ενδιαφέρει Ορθοδοξία. Ειδικά η παράνοιά της από την Εικονομαχία και μετά. Μόνο τους ψυχιάτρους ενδιαφέρει και τους μελετητές του Μαζοχισμού

  104. Κομμουνιστοσυμμορίτης said

    @100, 101, 103:
    Εαμοβούλγαρε γιατί τέτοιο μένος απέναντι στη πίστη τόσων ανθρώπων που γλυκαίνουν τη πικρή ζωή τους εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον Θεό? Γιατί καπετάνιο μου μισείς τόσο πολύ τους ανθρώπους που δε βρίσκουνε άλλη από την εξ ύψους παρηγοριά? Τι σου φταίξανε εσένανε οι αδύνατοι? Γιατί δε κοιτάς μέσα σου προτού κοιτάξεις έξω? Κι εγώ συμμορίτης είμαι σα κι εσένα αλλά δε πήρα τα κονσερβοκούτια να σφάζω αβέρτα όπως κάνεις εσύ εδώ μέσα!

  105. Εαμοβούλγαρος said

    @104: Αγαπητέ φίλε Κομμουνιστοσυμμορίτη

    1) ουδέποτε δήλωσα καπετάνιος, μήν πιστεύεις τις φήμες.
    2) Πώς κατάλαβες ότι εγώ μισώ τους απλούς χριστιανούς που παρηγορούνται από τις παλαβομάρες του Ιησού Χριστού; Και πώς μπήκε στο μυαλό σου ότι μού φταίξανε οι αδύνατοι;
    3) Πότε έσφαξα εγώ με κονσερβοκούτι εδώ μέσα; Επικοινωνείς με τον αφαλό σου;

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πραγματικά πιστούς χριστιανούς: Τώρα που ο ιός Έμπολα μπούκαρε στην Ελλάδα, ας πάνε να περιποιηθούν τους αρρώστους με Έμπολα, όπως έκανε ο Μέγας Βασίλειος με τους λεπρούς. Κι αν πεθάνουν με φρικτούς πόνους, τι πειράζει; Η Αγία Εκκλησία μας θα τους ανακηρύξει Άγιους και θα πετύχουν πανεύκολα τον πραγματικό σκοπό κάθε χριστιανού: Θα πάνε στον Παράδεισο και θα γίνουν Άγια Λείψανα που θα τα προσκυνάνε οι υπόλοιποι χριστιανοί

  106. Γς said

    105:
    Λοιπόν σχετικά με το μένος σου απέναντι στην εκκλησία:
    Πρέπει να έχεις κάνει παπαδάκι μικρός.
    [και να σου έχουν κάνει κάτι]

  107. Εαμοβούλγαρος said

    @106: Κύριε Γς: Ευφυές σενάριο, αλλά κλεμένο από τον μακαρίτη Βασίλη Ραφαηλίδη. Ο Ρ. είχε αποκαλύψει σε εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου ότι μικρός στη Φλώρινα ήτανε παπαδάκι και του βάλανε χέρι οι παπάδες. Κι από τότε μίσησε την Εκκλησία και έγινε κομμουνιστής.

    Καμία σχέση με εμένα. Ουδέποτε υπήρξα παπαδάκι και δεν έχω μένος κατά της Εκκλησίας. Απλώς, κάνω κριτική στους υποκριτές που μάς περνάνε για κάφρους, Αν όντως πιστεύουν και δέχονται τα λόγια του Χριστού στο Ευαγγέλιο, δεν θα πώ να κάτσουν να τους χαστουκίσω και να μου γυρίσουν και το άλλο μάγουλο. Θα τους πώ κάτι ακόμη πιό αποστομωτικό…

    Ας μού δανείσουν χρήματα, χωρίς να ελπίζουν πως θα τα πάρουν πίσω!.. Λέει ο Χριστούλης στο 6ο Κεφάλαιο του Λουκά (μετά το πρωτότυπο ακολουθεί η μετάφραση του καθηγ. Ιωάννου Κολιτσάρα)…

    «Λουκ. 6,34 και εάν δανείζητε παρ ών ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί; και γάρ αμαρτωλοί αμαρτωλοίς δανείζουσιν
    ίνα απολάβωσι τα ίσα.
    Λουκ. 6,34 Και εάν δανείζετε εις εκείνους, από τους οποίους περιμένετε να πάρετε πίσω τα δανεικά, ποία ευμένεια και
    ανταπόδοσις από τον Θεόν σας αρμόζει; Διότι και οι αμαρτωλοί δανείζουν τους αμαρτωλούς, δια να λάβουν από αυτούς
    ομοίας εξυπηρετήσεις εις την ανάγκην των.

    Λουκ. 6,35 πλήν αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείτε και δανείζετε μηδέν απελπίζοντες, και έσται ο μισθός υμών
    πολύς, και έσεσθε υιοί υψίστου, ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς.
    Λουκ. 6,35 Αλλά σεις να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευργετήτε και να δανείζετε, χωρίς να αποβλέπετε εις καμμίαν
    ανταπόδοσιν και θα είναι ο μισθός σας πολύς και θα είσθε εις την βασιλείαν των ουρανών παιδιά του Υψίστου, διότι και
    αυτός είναι αγαθός και ευργετικός και προς αυτούς ακόμη τους αχαρίστους και πονηρούς».

    ΕΡΩΤΩ κ. Γς και απαντήστε μου ειλικρινά: Στις 7 δεκαετίες που ζείτε σ’ αυτό τον πλανήτη, ξέρατε ότι ο Χριστός στο Ευαγγέλιο δίνει εντολή στους χριστιανούς να δανείζουν χρήματα χωρίς να ζητάνε πίσω τόκους και κεφάλαιο;

  108. Γς said

    107:
    Ενα χωρατό έκανα και κινδυνεύω να κατηγορηθώ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν το ήξερα.
    [και από τόκους τζίφος. Για το Ισλάμ ήξερα. Τίποτα πιο εύκολο;]

  109. Εαμοβούλγαρος said

    @108: Κύριε Γς είστε τίμιος άνθρωπος και σάς ευχαριστώ γιατί είχατε την καλωσύνη να παραδεχτείτε δημόσια την άγνοιά σας. Κάποιοι άλλοι, προ ημερών, αντί να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου, λέγαν ότι κοιμάμαι όρθιος και άλλα τέτοια επιπέδου νηπιαγωγείου.

    Επίσης, να σάς ενημερώσω πως από αυτό το εδάφιο του Λουκά που προανέφερα, οι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου έβγαλαν το βλακώδες συμπέρασμα πως ο Τόκος είναι Αμαρτία. Δείτε τί γράφει στο πρωτότυπο ο 17ος Κανόνας από τους 20 της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια της Βιθυνίας 325 μ.Χ.)

    http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CE%91%CE%84_%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85

    «Κανὼν ΙΖ’
    Ἐπειδὴ πολλοὶ ἐν τῷ κανόνι ἐξεταζόμενοι, τὴν πλεονεξίαν, καὶ τὴν αἰσχροκέρδειαν διώκοντες, ἐπελάθοντο τοῦ θείου γράμματος λέγοντος· Τὸ ἀργύριον αὐτοῦ οὐκ ἔδωκεν ἐπὶ τόκῳ· καὶ δανείζοντες, ἑκατοστὰς ἀπαιτοῦσιν· ἐδικαίωσεν ἡ ἁγία καὶ μεγάλη σύνοδος, ὡς εἴ τις εὑρεθείη μετὰ τὸν ὅρον τοῦτον τόκους λαμβάνων, ἐκ μεταχειρίσεως, ἢ ἄλλως μετερχόμενος τὸ πρᾶγμα, ἢ ἡμιολίας ἀπαιτῶν, ἢ ὅλως ἕτερόν τι ἐπινοῶν αἰσχροῦ κέρδους ἔνεκα, καθαιρεθήσεται τοῦ κλήρου, καὶ ἀλλότριος τοῦ κανόνος ἔσται».

    Ο Κανόνας αυτός αφορά τους κληρικούς, αλλά πολύ σύντομα (επί Μ. Βασιλείου) επεκτάθηκε κα στους λαϊκούς. Σε αυτό τον κανόνα βασίστηκε η Εκκλησία (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική) και απαγόρευσε στους πιστούς επί 15 αιώνες τον Τόκο ως βαρύτατη αμαρτία, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν οι πανέξυπνοι Εβραίοι και να μονοπωλήσουν τις Τραπεζικές Εργασίες από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα….

    ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ εγώ, εντιμώτατε κ. Γς: Οι κληρικοί σήμερα δεν τοκίζουν χρήματα; Τα μοναστήρια δεν τοκίζουν; Κι αφού τοκίζουν, δεν παραβιάζουν τον 17ο Κανόνα της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και τους λοιπούς συμπληρωματικούς Κανόνες των επακολουθησάντων Συνόδων; Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους σημερινούς Δεσποτάδες, εφόσον τα δικαιολογούν όλα με το περίφημο «Κατ’ οικονομίαν» για το οποίο έχει γράψει σελίδες επί σελίδων ο Στήβεν Ράνσιμαν (τον οποίο προσκυνάνε οι Ορθόδοξοι, επειδή τάχα είπε πως ο 21ος Αιώνας ανήκει στην Ορθοδοξία!)

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: Επί 130 χρόνια (μέχρι την δεκαετία του 1980) σε αυτό τον 17ο Κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου βασιζόταν το Ελληνικό Κράτος και εκμεταλλευόταν τα λεφτά της Εκκλησίας στο κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να δίνει τον παραμικρό Τόκο! Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων, αν τα 130 αυτά χρόνια η Ελλαδική Εκκλησία έπαιρνε κανονικά Τόκο από τα κεφάλαια που είχε κατατεθειμένα στην Εθνική Τράπεζα, θα διέθετε σήμερα 10 δίσ. ευρώ επιπλέον, τα οποία χάθηκαν εξαιτίας του 17ου Κανόνος της Α΄ Οικουμ. Συνόδου!…

    Όπως βλέπετε, η υπακοή στους Ιερούς Κανόνες στοιχίζει ζεστό χρήμα στους Δεσποτάδες μας και γι’ αυτό αποφάσισαν να τους γράψουν στα παπάρια τους επί Ανδρέα Παπανδρέου, εφαρμόζοντας την «κατ’ οικονομίαν» εφαρμογή τους…

    ΥΓ: Η φράση «το αργύριον αυτού ουκ έδωκεν επί τόκω» που αναφέρεται στον 17ο Κανόνα, είναι από τον 14ο Ψαλμό του Προφητάνακτος Δαβίδ:

    «Ψαλ. 14,5 το αργύριον αυτού ουκ έδωκεν επί τόκω και δώρα επ αθώοις ουκ έλαβεν. ο ποιών ταύτα, ου σαλευθήσεται εις τον
    αιώνα».

  110. Γς said

    109:
    Και κύριος και τίμιος και εντιμώτατος [έστω και με ωμέγα της μεγαλοπρεπείας. Ο Γς ο Μεγαλοπρεπής!

    Που είσαι Λεώ να με καμαρώσεις; Αποτραβήχτηκε κι αυτός στη σκήτη του που στερείται ρεύματος και Ιντερνετ – Τα έχει αφήσει απλήρωτα και τα δύο.

    Και μια που ο λόγος περί εκκλησιαστικού μπαγιόκου θυμήθηκα τον Ιάκωβο Αττικής που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος το 1962 και τον ξήλωσαν στο άψε σβήσε γιατί ήταν λέει [αν αληθεύει] αυτό που η μισή Ιερά Σύνοδος είναι.

    Ενώ η πραγματική αιτία ήταν ότι ήθελε να πάρει τα λεφτά της εκκλησίας από την ΅Εθνική Τράπεζα.

  111. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κε Εαμοβούλγαρος γιατί διαλέξατε αυτό το «όνομα» εδώ ;
    Προσωπική απορία, δίχως κανένα υπονοούμενο.

  112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κε Κομμουνιστοσυμμορίτης γιατί διαλέξατε αυτό το “όνομα” εδώ ;
    Προσωπική απορία, δίχως κανένα υπονοούμενο.

  113. Εαμοβούλγαρος said

    @110: Προφανώς εννοείτε τον Ιάκωβο Βαβανάτσο (1895-1984) που καθαιρέθηκε λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ως παθητικός ομοφυλόφιλος. Τα εξηγεί όλα θαυμάσια η ελληνικη Wikipedia, για όσους αγνούν το θέμα

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%82

    Τα περί Εθνικής Τράπεζας που υπαινίσσεστε είναι ορθά (τα γράφει με λεπτομέρειες η Wikipedia), αλλά και το ότι ήταν λάτρης της οπισθογέμισης είναι επίσης ορθότατο. Άλλωστε, αν διαβάσετε το άρθρο της W. θα δείτε πως οι ίδιες οι (πανίσχυρες τότε) παραεκκλησιαστικές οργανώσεις αποκάλυψαν την ομοφυλοφιλία του και πρωτοστάτησαν στην καθαίρεσή του. Οι περί τον Μεταλληνό αμύντορες του Εκκλησιαστικού Ήθους ισχυρίζονται πως του την είχε στήσει ο Εθνάρχης Καραμανλής λόγω Εθνικής Τράπεζας και τα περί ομοφυλοφιλίας του είναι ψευδή, πράγμα που είναι απλά για γέλια

    Άλλωστε, δεν ήταν ο μόνος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο περίφημος Σπυρίδων Βλάχος

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD

    που ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων υπέγραψε μαζί με τον Τσολάκογλου την Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, το 1949-56 που διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε αφήσει εποχή με την ομοφυλοφιλία του. Οι εφημερίδες της εποχής είχαν δημοσιέψει τον (υποκλαπέντα από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 1953) τηλεφωνικό του διάλογο με τον (επίσης ομοφυλόφιλο) τότε Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Ροδόπουλο

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

    (ο οποίος ήταν αδερφός του συγγραφέα Μ. Καραγάτση), όπου οι δύο άντρες ανταλλάσσουν επιβήτορες…

    Κ. ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Πάτερ μου, έχω βρεί έναν βαρβάτον… μπουκιά και συχώριο. Πού να στα λέω!..»

    ΑΘΗΝΩΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: «Στείλτον, στείλτον»!..

  114. Εαμοβούλγαρος said

    @111: Η μακαρίτισσα η μάνα μου ήταν Μακεδονικής καταγωγής από το Αμύνταιο Φλώρινας, όπως η μάνα του Γ. Λιάνη. Εαμοβούλγαρο λέγανε τον πατέρα της (και παππού μου) το 1943-49 που πολεμούσε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και βοηθούσε τον Δημοκρατικό Στρατό, γιατί τότε τους εντόπιους Μακεδόνες τους θεωρούσανε Βούλγαρους

  115. Γς said

    113:
    Και τι σύμπτωση κε Εαμοβούλγαρε;

    Τα ίδια α κ ρ υ β ώ ς μας έλεγε κάποιος [άγνωστος σας], ο Εθνικόφρων 😉

    Μεζεδάκια την παραμονή της επετείου

  116. Εαμοβούλγαρος said

    @115: Χαίρομαι που επιβεβαιώνονται αναδρομικά τα λεγόμενά μου από παλιούς αναγνώστες. Μα όλοι οι παλιοί ξέρουν την ιστορία με τον Αθηνών Σπυρίδωνα και τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Ροδόπουλο, που είχε παντρευτεί (ο φερετζές του π. που λένε) την εξαίρετη μοναχοκόρη του μεγάλου μαθηματικού Κων/νου Καραθεοδωρή (1873-1950), Δέσποινα Καραθεοδωρή – Ροδοπούλου, την οποία χάσαμε πρίν λίγα χρόνια στα 95 της.

  117. Theo said

    @114:
    Για κοίτα, καπετάνιε, που βγαίνουμε και κοντοχωριανοί!
    Η μακαρίτισσα η μάνα μου ήταν από τους κοντινούς στο Αμύνταιο Πύργους. Στον μεσοπόλεμο, ο πατέρας της πήγαινε με το άλογο (γύρω στις τέσσερις ώρες) στο Αμύνταιο κάθε βδομάδα, να πουλήσει στο παζάρι τα προϊόντα της οικογενειακής βιοτεχνίας τους.

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάτι υπάρχει που δημιουργεί απορία…
    Κάποιος άνδρας υπογράφει σε blog με το όνομα «Σοφία» (Σοβατζή, Ντολματζή, Ντοκατζή, κάπως έτσι… ), ωθώντας έτσι τους άλλους σχολιαστές να του απευθύνονται και να του συμπεριφέρονται σαν να είναι γυναίκα, και ο ίδιος, όταν οι άλλοι του μιλούν σαν σε γυναίκα, απαντά κανονικά. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο πρόσωπο, που φαίνεται να είναι μερακλής σε κάποια ζητήματα, σχολιάζει ενοχλημένος τις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων.
    Αυτό για μένα, είναι κάπως παράξενο.

  119. 41,
    Είχα παρόμοια εμπειρία στην άμιλλα ανάμεσα στο Κέμ-πριτς και στην Οξπόρδη.

  120. BLOG_OTI_NANAI said

    Όπως συνήθως, οι διάφοροι ερμηνευτές της γνωστής σχολής «Τα-Λι-Μπαν»:

    – Όταν επικαλούνται το εδάφιο Ματθ. 5,39όστις σε ραπίσει επί τήν δεξιάν σιαγόνα…») ξεχνάνε πάντα το Ιω. 18,22-23έδωκε ράπισμα τω Ιησού […] απεκρίθη αυτώ ο Ιησούς […] ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί τού κακού ει δε καλώς, τί με δέρεις;«),

    και βεβαίως,

    – Όταν επικαλούνται εδάφιο σχετικό με δάνεια ή τόκο, ξεχνάνε πάντα ότι στην διδακτική ιστορία που διηγείται ο Ιησούς, σύμφωνα με την οποία ο δούλος, ως έσχατη λύση, έπρεπε τουλάχιστον να δώσει τα χρήματα για να τοκιστούν: «διατί ουκ έδωκας τό αργύριόν μου επί τήν τράπεζαν, καί εγώ ελθών σύν τόκω άν έπραξα αυτό;» (Λουκ. 19,23)

    Κατά συνέπεια, η απλή αποταμίευση με τόκο είναι κάτι ανεκτό, εφόσον τηρούνται οι Πατερικές και Συνοδικές προϋποθέσεις. Και βεβαίως αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ένα δάνειο που είχε τα χαρακτηριστικά της τοκογλυφίας, που στόχευε στην αισχροκέρδεια ή είχε συχνά ως αποτέλεσμα την καταστροφή κάποιου άλλου ανθρώπου, όπως πολλές φορές ήταν τα δάνεια ιδιώτη προς ιδιώτη.

    Το «γράμμα σκοτώνει και το πνεύμα ζωοποιεί» λέει ένας σοφός λόγος. Διότι σε λίγο θα μας πουν ότι η Κ.Δ. ορίζει να βγάζουμε κυριολεκτικά το… μάτι μας και να κόβουμε το χέρι μας αν μας σκανδαλίσουν…

  121. Εαμοβούλγαρος said

    @120 Εύγε για την λογιοσύνη σας, αλλά τα αλληλοσυγκρουόμενα εδάφια στην Κ.Δ. είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σε αυτό έγκειται το σουξέ του Χριστιανισμού και δή της Ορθοδοξίας: Δεν υπάρχει τίποτα σαφές, ό,τι γουστάρει ο καθένας προβάλλει και ξεχνάει τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, στο Λουκ. 19,23 στηρίχτηκαν οι Προτεστάντες της Μέρκελ και δημιούργησαν τον Καπιταλισμό. Αντίθετα, εμείς οι Ρωμιοί στηριχτήκαμε στο Λουκά 6,34 και είμαστε πάμπτωχοι, ενώ ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο της Γής.

    Όσο και να χτυπιέστε, αγαπητέ κύριε, δεν μπορείτε να μάς πείσετε πως ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση. Η ψυχολογία της Ορθοδοξίας (και του Ρωμαιοκαθολικισμού κατά ένα ποσοστό) είναι η ψυχολογία του Λεοπόλδου Φόν Μαζόχ του Ιδρυτή του Μαζοχισμού

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CF%86%CE%BF%CE%BD_%CE%96%CE%AC%CF%87%CE%B5%CF%81-%CE%9C%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%87

    Θα το αποδείξω στους αναγνώστες (σε εσάς δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα, διότι είστε φανατικός) με ένα απλό παράδειγμα από τον βίο του χθές (8 Αυγούστου) εορτασθέντος αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης. Αντλώ από το πλέον έγκυρο αγιολόγιο, τον Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου

    http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1266&search=3

    «..H συμπάθεια δε και ευσπλαγχνία, οπού ο Άγιος ούτος είχεν εις τους πτωχούς, ήτον υπέρ άνθρωπον. Λέγουσι γαρ, ότι μίαν φοράν επίασεν ο Άγιος εις το αλώνί του δέκα ανθρώπους κλέπτοντας το σιτάρι, οι οποίοι εγέμωσαν τα σακκία των εκ του σιταρίου, από το πολύ δε γέμωσμα και βάρος των σακκίων, και από την πλεονεξίαν οπού είχον διά να πάρουν περισσότερον, δεν εδύνοντο πλέον, ούτε να σηκώσουν τα σακκία, αλλ’ ούτε πάλιν ήθελον να τα αδειάσουν ολίγον. Tούτους λοιπόν πιάσας ο Άγιος, αντί να τους δείρη και να τους παιδεύη διά την κλεψίαν, αυτός μάλλον τους εσυμπόνεσεν ο αοίδιμος, και με τας ιδίας του χείρας εβοήθησε τον καθ’ ένα, και εφορτώθησαν τα σακκία εις τους ώμους των. Kαι όχι μόνον τούτο, αλλά και παρήγγειλεν εις αυτούς να μη φανερώσουν το πράγμα εις κανένα, διά να μη χάση τον μισθόν της ελεημοσύνης και ανεξικακίας του.»!..

    Τέτοιες ιστορίες συναντάμε σε άπειρους βίους αγίων, στο Γεροντικό κλπ. και συνοψίζει την μαζοχιστική ψυχολογία της Ορθοδοξίας, που θα ενθουσίαζε τον Λεοπόλδο Φόν Μαζόχ: Για να πάρουμε τον μισθό που μάς υποσχέθηκε ο αποσυνάγωγος Ραββίνος Ιησούς Χριστός στον Ουρανό, εδώ στην Γή δεν πρέπει να εμποδίζουμε τους άλλους να μάς κλέβουν, αλλά και όταν τους πιάνουμε επ’ αυτοφώρω, πρέπει να τους βοηθάμε να φορτώσουν τα κλοπιμαία!..

    «Τιμή Αγίου, μίμησις Αγίου», έλεγε ο Ιερός Χρυσόστομος, κ. Blog-oti-nanai.. Φωνάξτε με σπίτι σας να φορτώσω τις οικοσκευές σας στο φορτηγό μου και βοηθήστε με στην φόρτωση! Αλλιώς, σταματήστε να προπαγανδίζετε τις παλαβομάρες της Ορθοδοξίας και αποβλακώνετε τον κόσμο που δεν έχει καιρό να διαβάσει όπως εγώ… Μιλάμε για παράνοια και απορώ πώς δεν το καταλαβαίνετε, μορφωμένος άνθρωπος..

  122. Εαμοβούλγαρος said

    Καταπληκτική ρήση του Γούντυ Άλλεν, που μάς θυμίζει η σημερινή Σαββατιάτικη «Αυγή»:

    http://www.avgi.gr/article/3623826/o-petros-ekane-ton-iisou-i-o-iisous-ton-petro-

    «Αν ο Ιησούς ήταν μαραγκός, αναρωτιέμαι πόσο θα χρέωνε για ράφια»!..

    Τα λέει όλα ο μεγάλος Γούντυ Άλλεν, δεν χρειάζεται να προσθέσω εγώ τίποτα. Αν είσαι πραγματικός χριστιανός και δεν κοροϊδεύεις, πρέπει να κάθεσαι να τρώς καρπαζιές από όλους και να χρεώνεις τα ράφια σε τιμή κόστους για τον συνάνθρωπο.

  123. konstdim said

    Reblogged this on ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and commented:
    Αργεντινή και επιλεκτική χρεοκοπία

Σχολιάστε