Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μορφή του ιστολογίου έχει το πλεονέκτημα ότι παρακολουθεί την επικαιρότητα και προσφέρει άμεση ανατροφοδότηση, ωστόσο δεν είναι και τόσο καλή όταν θέλεις να έχεις ένα αποθετήριο κειμένων χωρίς να σε ενδιαφέρει η επικαιρότητα. Στον παλιό μου ιστότοπο έχω μια μεγάλη ενότητα με συνδέσμους προς νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα, τα ΚΕΙΜΕΝΑ και μάλιστα είχαμε, για αρκετόν καιρό, μια πρωτοβουλία ψηφιοποίησης λογοτεχνικών κειμένων, που λειτούργησε για δυο χρόνια (τώρα έχει σταματήσει), τα ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΖΙ.

Η απασχόληση με το ιστολόγιο δεν μου αφήνει χρόνο να φροντίσω τον παλιό μου ιστότοπο, αλλά και για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει προσθήκη υλικού: ο διαθέσιμος χώρος έχει εξαντληθεί. Και επειδή λογοτεχνικά κείμενα παρουσιάζονται πότε-πότε και στο ιστολόγιο, σκέφτηκα να φτιάξω αυτήν εδώ τη σελίδα, ώστε να υπάρχει συγκεντρωμένο το υλικό.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θοδωρής Βελισσάρης

Θητεία, πεζά κείμενα

Κώστας Βάρναλης

Στην εξορία (Οχτώβρης 1935)

Ο Σταφίδας

Μάρκος Μέσκος

Το τζαμί

Ρόδης Ρούφος

Ο υποψήφιος

Le candidat (μτφρ. στα γαλλικά)

Αυγουστίνος Τσιριμώκος

Διάφορα κείμενα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

* Α-Φ.Χριστίδης: Θεμιτή διαφωνία, αθέμιτη κινδυνολογία (πρώτη δημοσίευση 1987)

* Α-Φ. Χριστίδης: Ανάσταση ή θάνατος της γλώσσας με τα «αρχαία»; (πρώτη δημοσίευση 1992)

* Β. Δ. Φόρης, Ελληνικά παρατράγουδα (απάντηση στον Δ. Σαββόπουλο περί πολυτονικού, περιοδ. Λέξη 1985)

* Β.Δ. Φόρης, Από τις ανευθυνότητες της «Ευθύνης» (κριτική σε απόψεις για το μονοτονικό, 1981)

ΑΛΛΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Δοκίμια από το βιβλίο Η ‘Ρωμιοσύνη’ στον παράδεισο. Σημειώσεις για μια κριτική του νεοελληνικού αντιδιανοουμενισμού (εκδόσεις Έρασμος 1983)

15 Σχόλια to “ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ”

  1. Σας παρακολουθούμε και σας έχουμε αναρτήσει στο alkman.gr /φιλικα και εγκλαρδια Β Ζεβ

  2. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ! Πέρασα από το alkman και άφησα κι εκεί μια σημείωση!
    Ν.Σ.

  3. Μαρία said

    Τέος Ρόμβος, τα πάντα όλα τζάμπα.

    ελεύθερα κείμενα – copy, right – copy left…

  4. σχιζακης said

    ειλικρινα δεν γνωριζω ποσο τυχερος ειμαι να δημοσιευτει επι τελους και για τη σαββατιατικη εκδηλωση του πετσα κουτσα που εγινε στο επιμελητηριο…η πρωτη προσπαθεια χαθηκε στο διαδικτυο μια και δεν μπορεσα να ξαναβρω το κειμενο μου που ηταν φρεσκο και δροσερο κυριακη πρωι πρωι γραμμενο..τωρα…ας αρχισω το τωρα λοιπον….ειναι ενα βημα για τους νεους ομως ειναι ενα βημα αγχομενο..που δεν κουβεντιαζεται που δεν σχολιαζεται που δεν κριτικαρεται και γενικα ειναι χωρις αντιλογο η τον αντιλογο του μπορουμε να το βρουμε μετα…δεν ειμαι μιζερος και για να μαι ειλικρινης χαρηκα κι ολας που ειδα αυτο τον κοσμο να ξεχειλιζει το αμφιθεατρο και που φανηκε οτι διψουσε κι ολας να μαθει τι ειναι αυτο το πραγμα αλλα ηθελα εναν ειρμο να διεπει ολες αυτες τις δυναμεις ισως να το θελα να παρει δρομο στο καθ ημας….ομως εγινε και αλλο επι τελους ι ας ο χειροκροτησω μαζι σας….λυπιθηκα που εφυγα και δεν ειδα τον ανδρεα αγγελιδακη που δουλεια του εχω παρακολουθησει και αλλοτε και συγκεκριμενα στο μεγαλο περιπατο που οργανωσε το εμστ και που το προτζεκτ του ηταν αρκετα ενδιαφερον…μια πολη που περπατουσε…αν υπαρχει δυνατοτητα θα ηθελα να μοθ υποδεικνυατε τι να κανω για να δω αυτα που δεν ειδα…..και στο επομενο λοιπον….

  5. Κε Σαραντάκο παρακολουθώ τον ιστότοπο σας εδώ και δυο βδομάδες και έχω χαρεί γιατί νιώθω αυτό που λέμε σαν το σπίτι μου…Σας στέλνω και εγώ κάποιες σκέψεις μου με την ελπίδα να λένε κάτι και σε σας.

    Καρφωμένοι στις αλυσίδες τους
    Σαν ξένους μας κοιτούν . Δεν είναι καθόλου αυτοί που περιμέναμε. Μας προδίδουν με μανία χωρίς να κρατούν ούτε το ελάχιστο πρόσχημα. Ρίξτε ναρκισσάκια στα πόδια τους. Δεν έχουν αλλάξει. Αυτοί ήταν απο την αρχή . Μας προσβάλλουν και μας εξεφτελίζουν, για να μας σώσουν καλύτερα μετά.
    Μπορεί να μην μπορούν διαφορετκά. Μπορεί να μην φθάνουν πιο πολύ. Μπορεί τα παραπάνω να μην είναι για αυτούς. Να φθάνουν μέχρι εδώ. Μπορεί να τους λείπει το κίνητρο. Και κίνητρο για να αφήσεις το ίχνος σου στην πολιτική δεν μπορεί να είναι η προσωπική σου ανάδειξη. Αυτό είναι κίνητρο για να ικανοποιήσεις την μητέρα σου . Αν σου έτυχε η δυστυχία , η μητέρα σου να ψάχνει την ανάδειξη και απόδειξη της μέσα απο εσένα. Και εδώ που τα λέμε δεν είναι λίγες αυτές οι μητέρες που αυτοπροσδιορίζονται ως οι έχουσες τα τάδε παιδιά με τα τάδε μεγαλειώδη χαραχτηριστικά και ταλέντα που ήρθαν σε τούτο τον κόσμο τον μικρό τον μέγα , το λιγότερο για να σώσουν τον κόσμο ολόκληρο και αν μείνει και κάτι απο την διάσωση, να ζεσταθούν και αυτές στην ψυχρή στοιχειωμένη ζωή τους. Με το αζημείωτο φυσικά και με χαραχτηριστικά ταλαντούχο προσωπείο , θα τις σώσουν τα βλαστάρια τους. Με τα κοντά παντελονάκια στην αρχή και μέσα απο τους προεδρικούς τους θώκους αργότερα. Τα αγόρια τους , κυριώς τα αγόρια τους γιατί οι κόρες τους απο άλλα περισσότερο πάσχουν… Μαθαίνουν να προδίδούν τον εαυτό τους με ταλέντο.Παραχαράχτες των ολόδικων τους ονείρων στην αρχή και μελλοντικοί αυτόχθονες αργότερα.
    Μα σαν βρεθούν στο διάβα σου και σταθούν μπροστά σου με οποιαδήποτε ιδιότητα , τότε έμπλεξες φίλε μου. Θα βροντοφωνάζουν πως ήρθαν στον κόσμο αυτό για να σε σώσουν , εσένα , την Ελλάδα , την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο και όταν θα σβήνουν τα φώτα καρφωμένοι στις αλυσίδες τους, θα ψάχνουν μέσα στις φυλακές που έχτισαν μόνοι τους να βρουν σχοινί να κρεμαστούν. Θα μείνουν ανείποτα τα λόγια τους. Όλα για την μητέρα τους…Ο μαγεμένος ύπνος τους…
    Και εμείς αγόρια και κορίτσια των δικών μας φυλακών , στεκόμαστε και κοιτάμε την βαριά κληρονομιά μας. Πότε θα τελειώσει το παραμύθι . Πότε θα βρεθεί επιτέλους ο καινούργιος σωτήρας και πότε θα αρχίσει το ξεπούλημα μας επιτέλους; Ο σωτήρας μας ! Αυτός που για χάρη μας θα πέσει στο λάκκο με τα φίδια, θα λυγίσει τα σίδερα και θα καταπιεί φωτιές. Αυτός που θα μας πάρει αγκαλιά και θα μας νανουρίσει . Αυτός που θα κάνει το πιο σπάνιο , το πιο μοναδικό , το πιο πολύτιμο! Θα μας κοιτάξει στα μάτια..Θα μας φροντίσει , θα μας κανακέψει , θα μας ταίσει και θα μας στηρίξει. Αυτός..ο σωτήρας μας, η μάνα που δεν είχαμε.
    Και περνούν οι μέρες και περνούν οι ώρες και ο σωτήρας δεν φαίνεται.. Μα κανείς δεν μας θέλει ; Λίγο παέι να φανεί και ξανα χάνεται.. δεν μας θέλει! Δεν μας θέλει γιατί δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν σωτήρες! Μoνάχοι μας..μπορούμε καλύτερα. Θα τραφούμε με μνήμες , θα ξεδιψάσουμε με αλήθειες , θα κοιμηθούμε στην δική μας αγκαλιά και θα αντριωθούμε. Βγάλτε ένα όνομα να τελειώνουμε! Τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε εμείς γιατί πρόκειται για μας και την ζωή μας. Φθάνουν οι μεγαλόχαροι. Είναι επικύνδυνα τα μονοπάτια και άγρια. Φθάνουν τα είδωλα στις λίμνες. Μονάχοι μας!

  6. sarant said

    Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ!

  7. maraki said

    Παρακαλω θα ηθελα να ξερω αν εχουν αξια τα ασημενια εικοσαρικα και τρανταρικα περιπου του 1964??….

  8. sarant said

    Φαντάζομαι ναι, αν και όχι πολύ μεγάλη γιατί είχαν βγει πολλά. Όμως ούτε εγώ είμαι γνώστης του θέματος, ούτε εδώ είναι το κατάλληλο μέρος. Γκουγκλίστε «νομίσματα».

  9. Σόνια said

    Νικοκύρη, μπορώ να ανεβάσω στο Scribd το πρώτο άρθρο του κυρίου Φόρη;

  10. sarant said

    Πολύ ευχαρίστως!

  11. maria said

    mporeite na anebasete pio polu stoixakia gia fantarous???einai to agori m fantaros kai 8elw na tou stelnw mhnumata..me 8ema..oti ton perimenw kai tetoia..alpizw na me katalabenetai

  12. Νίκος said

    Πριν μία εβδομάδα παρακολουθούσα σε μια σελίδα που σκοπό έχει να προειδοποιεί για ιντερνετικές απάτες ένα βίντεο σχετικό με αυτές που αφορούν την ελληνική γλώσσα ,σε αυτό παρατήρησα μεγέθη και αναφορές που δεν μου ακούστηκαν σωστές αλλά και μια αισθητική που δεν θυμίζει αξιόπιστη παρουσίαση , γιαυτό επικοινώνησα με email με το πανεπιστήμιο uci,edu που αναπτύσσει μια βάση δεδομένων από το 1974 και οι αριθμοί των λέξεων της αρχαίας ελληνικής είναι 120% περισσότεροι από αυτούς που αναφέρετε εσείς αξιωματικά ότι εκτίμησε ένας καθηγητής στο βίντεο σας. Η διαφορά φτάνει στις 900.000 λέξεις .Στα λήμματα η διαφορά είναι 80.000 λέξεις.Όταν εξέφρασα την απορία μου για αυτή την απόκλιση ένας πρόθυμος αγενής συνεργάτης σας που αρθρογραφεί και εδώ μου είπε , ότι είμαι σε εθνικιστική ονείρωξη, ,ότι την έχω ποιο μεγάλη…την γλώσσα , ότι είμαι ΈΛ-ληνας ,και άλλες πεζοδρομιακές ατάκες και εξυπνάδες επί προσωπικού λες και με ήξερε από εχθές αλλά καμιά απάντηση στο γιατί υπάρχει τέτοια τεράστια απόκλιση . Μέτα με διέγραψε και ο πρώην ναρκαλιευτής διαχειριστής με ένα κατεβατό ψεύτικες προφάσεις και κατηγορίες περί κακών προθέσεων αλλά χωρίς να μου απαντήσει ούτε αυτός , Χωρίς να εξετάσουμε το εάν παίζει ρόλο ο αριθμός των λέξεων μια που αυτό είναι το θέμα του μύθου και εάν δεν έπαιζε ρόλο δεν θα το αναλύατε εξ αρχής με τις αποκλίσεις αυτές, μήπως μπορείτε εσείς να μου απαντήσετε από που προκύπτουν αυτές οι διαφορές ,και γιατί να πιστέψουμε τη δικιά σας εκδοχή αντί αυτή ενός έγκυρου πανεπιστημίου που το ερευνητικό του πρόγραμμα επεκτείνεται σε άλλα 2.000 πανεπιστήμια .

  13. sarant said

    Αν θέλετε, βάλτε το σχόλιό σας σε ένα σχετικό άρθρο, π.χ. εδώ:

    Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα


    και αν μπορείτε διατυπώστε κάπως πιο κατανοητά τι σας απάντησαν από το tlg.uci.edu για τον αριθμό των λέξεων.

    Συνεργάτες δεν ξέρω να έχω.

  14. Dimi said

    Ευχαριστούμε.Το κείμενο του Τάσου Χρηστίδη «ανάσταση η θάνατος της γλωσσας με τα αρχαία είναι μισοί ,λείπουν σελίδες. Αν γίνεται κάντε κάτι.

  15. sarant said

    14 Eγώ το βλέπω ολόκληρο, δοκιμάστε ξανά.

Σχολιάστε