Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ανάσα πάνω στη γέφυρα

Posted by sarant στο 2 Μαρτίου, 2015


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της Αυγής, στην ταχτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι ο πίνακας του Μαξ Μπέκμαν «Σιδερένια πεζογέφυρα» (1922) και συνόδευε το άρθρο. Το θέμα βέβαια είναι πολύ ευρύ και στην εφημερίδα υπάρχει όριο 800 λέξεων. Εδώ, που δεν φοβόμαστε μη χαλάσουμε καναδέζικα ηλεδάση, πρόσθεσα μερικά πράγματα που ήθελα να τα βάλω και δεν είχαν χωρέσει. Βέβαια, έτσι έγινε λιγότερο σφιχτό το άρθρο, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.

sarantakos-the-iron-footbridge-1922-by-max-beckmannΟ μήνας που μας πέρασε, ο πρώτος της αριστερής διακυβέρνησης, ήταν τόσο πυκνός σε εξελίξεις και γεγονότα που δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω μία λέξη με βάση την έντονη παρουσία της μέσα στο μήνα, οπότε κάνω την επιλογή για το σημερινό άρθρο με κριτήριο το γλωσσικό ενδιαφέρον — και, όπως θα μαντέψατε από τον τίτλο, η λέξη αυτή είναι η γέφυρα, λέξη που ακούστηκε πολύ τον τελευταίο καιρό, αφού έτσι χαρακτηρίστηκε η τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία την οποία έκλεισε η νέα ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους μας, μια και πρόκειται να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο παλιό πρόγραμμα που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και στη νέα συμφωνία που ευελπιστούμε να μην περιέχει υφεσιακά μέτρα.

Η λέξη γέφυρα είναι αρχαία, ήδη ομηρική — στον Όμηρο υπάρχει μόνο στην Ιλιάδα, και πάντα σε πληθυντικό, και σημαίνει μάλλον τα προχώματα, ενώ στη συνέχεια παίρνει τη σημερινή σημασία. Η ποικιλία των αρχαίων διαλεκτικών τύπων (βέφυρα, δίφουρα κτλ.) δείχνει ότι πιθανόν να πρόκειται για λέξη μη ινδοευρωπαϊκής αρχής. Ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια έχουμε το υποκοριστικό γεφύριον, που έδωσε το σημερινό γεφύρι, ενώ μεσαιωνικός είναι  ο λαϊκότερος τύπος γιοφύρι.

Οι γέφυρες, ως κατασκευή που επιτρέπει τη διέλευση από ένα σημείο σε ένα άλλο, πάνω από ποτάμι, κοιλάδα, πολυσύχναστο δρόμο ή άλλο φυσικό εμπόδιο, είναι από τα πιο χρήσιμα αλλά και πιο όμορφα τεχνικά έργα, είτε πρόκειται για τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια είτε για υπερσύγχρονες κατασκευές σαν του Ρίου-Αντιρρίου. Το πανέμορφο γεφύρι της Πλάκας, που κατέρρευσε πρόσφατα, ήταν ιστορικό, αλλά βέβαια το κατεξοχήν θρυλικό γεφύρι ή μάλλον γιοφύρι είναι της Άρτας, που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν, ώσπου το πουλί φανέρωσε ότι για να στεριώσει το έργο έπρεπε να χτίσουν στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα –κι έτσι έμεινε να αποκαλείται «γεφύρι της Άρτας» κάθε δημόσιο έργο που χρονίζει και δεν λέει να τελειώσει.

(Το τραγούδι λέει για της Άρτας «το γΙΟφύρι», όχι γεφύρι, διότι ο τύπος «γιοφύρι» ήταν τότε ο επικρατέστερος, όπως και αργότερα π.χ. στο ρεμπέτικο Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια, με τον ακατάλληλο για ανηλίκους δεύτερο στίχο του. Σήμερα έχει υποχωρήσει αισθητά.)

Πολλές είναι οι ιστορικές γέφυρες σε όλον τον κόσμο, από τη Γέφυρα των Στεναγμών στη Βενετία (που ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί οδηγούσαν τους μελλοθάνατους για εκτέλεση), τη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα, την Πόντε Βέκιο της Φλωρεντίας ή τη Γέφυρα του Πύργου στο Λονδίνο, ίσαμε τη Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φραντσίσκο — η Αθήνα πάλι, μην έχοντας μεγάλα ποτάμια δεν έχει και ονομαστές γέφυρες, αν και υπάρχει η συνοικία Τρεις Γέφυρες, στον Κηφισό. Γέφυρες βέβαια ο Κηφισός είχε από την αρχαιότητα, και μάλιστα στα Ελευσίνια μυστήρια, όταν η πομπή από την Ιερά οδό προς το Θριάσιο πεδίο περνούσε από τη γέφυρα του Κηφισού, συνήθιζαν οι μύστες να ανταλλάσσουν χοντροκομμένα αστεία, που ονομάζονταν «γεφυρισμοί». Παρεμπιπτόντως, γέφυρες (όχι όμως υπαρκτές) διάφορων εποχών απεικονίζονται πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ. Όσο για τη μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου, σε ένα παλιό άρθρο του ιστολογίου είχαμε πει πως είναι αυτή που συνδέει το Στρασβούργο με το Κίελο.

Μια και είπαμε για τις γέφυρες της αρχαιότητας, να πούμε ότι μια από τις φυλές της αρχαίας Αθήνας ήταν οι Γεφυραίοι, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο προέρχονταν από τη Φοινίκη, και εξέχοντες εκπρόσωποί της ήταν ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων, που σκότωσαν τον Ίππαρχο, αδελφό του τύραννου Ιππία, κι έτσι κέρδισαν την αποθέωση από τον αθηναϊκό δήμο και το αιώνιο μίσος των ελλαδεμπόρων, αφού εκτός από τυραννοκτόνοι ήσαν αφενός ερωτικό ζευγάρι και αφετέρου μη άριοι (για του λόγου το αληθές, δείτε αν αντέχετε τον Πλεύρη).

Μεταφορικά, η λέξη γέφυρα στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε για οτιδήποτε μοιάζει στη γέφυρα στη λειτουργία ή στη μορφή, κι έτσι έχουμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη γέφυρα του πλοίου (την υπερυψωμένη πλατφόρμα πάνω από το κατάστρωμα, απ’ όπου γίνεται η διακυβέρνηση του σκάφους), την οδοντική γέφυρα, τη γέφυρα στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο (ενδιάμεσο ανάμεσα σε δυο προγράμματα, που καλύπτεται από μουσική ή διαφημίσεις) ή τη γυμναστική άσκηση στην οποία το σώμα παίρνει το σχήμα γέφυρας -για να αναφέρω μόνο τις πιο κοινές χρήσεις.

Επίσης μεταφορικά γέφυρα λέγεται οτιδήποτε χρησιμεύει ως μέσο επικοινωνίας και επαφής, κι έτσι λέμε π.χ. ότι το Βυζάντιο στάθηκε γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, ενώ συναφείς είναι και οι φράσεις «κόβω τις γέφυρες», όταν συνειδητά διακόπτουμε εντελώς τις σχέσεις και καταστρέφουμε κάθε σημείο επαφής και επικοινωνίας, και αντίθετα «στήνω/ρίχνω γέφυρες» όταν προσπαθούμε να αποκτήσουμε ή να αποκαταστήσουμε επαφές. Πριν από μερικές δεκαετίες, ο συντηρητικός πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «γεφυροποιός» (ή και «Γεφύρωφ») επειδή είχε κάνει κάποιες κινήσεις προσέγγισης των ανθρώπων της δικτατορίας.

Αλλά στα ελληνικά έχουμε κι άλλη μια λέξη που σημαίνει «γεφυροποιός», κι ας μην φαίνεται. Πρόκειται για τη λέξη «ποντίφικας», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο Πάπας της Ρώμης, από το λατινικό pontifex, που ήταν τίτλος αρχιερέων στην αρχαία Ρώμη. Στα λατινικά η γέφυρα είναι pons, και από εκεί το γαλλικό pont και το ιταλικό ponte, κι από τη ρίζα αυτή έχουμε και οικογενειακά ονόματα όπως Δαπόντες ή Νεγρεπόντης (άλλωστε Νεγρεπόντε, μαύρη γέφυρα, λεγόταν από τους Ενετούς και τους Φράγκους η Χαλκίδα αλλά και ολόκληρη η Εύβοια).

Στα αγγλικά, η γέφυρα είναι bridge, λέξη παλαιογερμανικής προέλευσης. Το παιχνίδι με τα χαρτιά λέγεται επίσης μπριτζ, αλλά πρόκειται για παρετυμολογική προσαρμογή του ρωσικού μπιρίτς, που θα πει τελάλης -από εκεί ήρθε το παιχνίδι στην Πόλη και οι Άγγλοι και λοιποί δυτικοί το έμαθαν στην Πόλη και το παρετυμολόγησαν με τη γέφυρα του Γαλατά.

Επίσης, «θα σας φτιάξουμε γεφύρια» είναι η παροιμιώδης υπόσχεση του πολιτικάντη, ακόμα κι όταν το χωριό δεν έχει ποτάμι. Μα, δεν έχουμε ποτάμι, φωνάζουν από γύρω οι ψηφοφόροι. Θα σας φτιάξουμε και ποτάμι, απαντάει ο πολιτικάντης -όπως έγινε άλλωστε και στην Ελλάδα πέρσι.

Των μπροστινών πατήματα, των πισινών γεφύρια, λέει μια παροιμία που μ’ αρέσει, εννοώντας ότι οι επόμενοι βαδίζουν άνετα πάνω στα βήματα που με πολύ κόπο έκαναν οι πρωτοπόροι. Η συμφωνία-γέφυρα που με κόπο και επιμονή απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση δεν προκαλεί ίσως ενθουσιασμό, μας δίνει όμως μιαν απαραίτητη ανάσα μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στα οποία προσχεδιασμένα μας είχε οδηγήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, βγάζει από το λαιμό μας τη θηλιά των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων και ανοίγει κάποιες ρωγμές στο ως τώρα αρραγές μέτωπο των εταίρων. Δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε, αλλά φαίνεται πως το πρώτο βήμα έγινε.

276 Σχόλια to “Ανάσα πάνω στη γέφυρα”

  1. Μαρία said

  2. Μπετατζής said

    από τα καλύτερα του σαβό λέει και για τα γεφύρια στο τέλος https://www.youtube.com/watch?v=y0bIASI6GNU&spfreload=10

  3. Μπετατζής said

    ειδική μνεία και στον Ανατόλ Φράνς : Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί.

  4. Εγώ said

    Υπάρχει και λέξη με στερητικό άλφα στην αρχή: «Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη».

  5. LandS said

    Δεν νομίζω ότι οι δύο τυρανοκτόνοι αποθεώθηκαν από τον Δήμο. Οι Πεισιστρατίδες διατηρούσαν σε μεγάλο βαθμό το λαϊκό έρεισμα του πατέρα τους και ο Ιππίας ο ίδιος είχε σχετικά ισχυρή στήριξη μέχρι και 24 χρόνια μετά.
    Οι κατοπινοί άρχοντες και μάλιστα οι Αριστοκράτες τους αποθέωσαν.

  6. Κουνελόγατος said

    Εξαιρετικό τραγούδι που ως τίτλος ταιριάζει στα ταικτενόμενα, είναι το «bridge over troubled waters» των Simon&garfunkel’s.
    Καλημέρα σας.

  7. cronopiusa said

    «γεφύρι της Άρτας» κάθε δημόσιο έργο που χρονίζει και δεν λέει να τελειώσει

    στην Ισπανία το αντίστοιχο είναι το Εσκοριάλ

    “esto dura más que las obras de El Escorial”

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

  8. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !
    Θυμάστε την ταινία «Τη νύχτα που έπεσε η γέφυρα»;

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια που κάνουν ουσιαστικές επισημάνσεις και προσθήκες.

  10. Γς said

  11. Κύρος Μοναχός said

    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSchlrE9Fzt4neO10h3ecTIhKTqwTbdQZGiJV7KyBbgDMis2UAJ

  12. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    @8: Δεν ήταν ταινία, ήταν τηλεοπτική σειρά (The Night the Bridge Fell Down) και είχε παιχτεί πολύ παλιά από την ΕΡΤ, με πρωταγωνιστή τον «Ντάνο» της (παλιάς) Χαβάη 5-0

  13. Γς said

    Γέφυρες και αερογέφυρες

  14. Πάνος με πεζά said

    Με τη μεταφορική έννοια, γέφυρα πρέπει να υπάρχει και στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά κυκλώματα – οι ειδικότεροι θα γράψουν περί τίνος πρόκειται. Eπίσης στο αμάξωμα του αυτοκινήτου (ενώνει τους μπροστινούς θόλους).

    Και νομίζω ότι ξεχάστηκε η έκφραση «καίω τις γέφυρες πίσω μου», δημιουργώ αναπότρεπτη καταστροφική εξέλιξη.

    Και μουσική παρέμβαση,τι άλλο !

  15. ΚΑΒ said

    .Γέφυρα της ομορφιάς για τις εκκολαπτόμενες σταρ,μις κ.λπ.

    .Η γέφυρα του διαβόλου στη Γερμανία

    http://perierga.gr/2015/01/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1-rakotzbrucke/

  16. Αγαπητέ Sarant, πιστεύεις πραγματικά αυτό για τα «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στα οποία προσχεδιασμένα μας είχε οδηγήσει η προηγούμενη κυβέρνηση»; Μια τέτοια ρήση είναι κατανοητή για τα επώνυμα κομματικά στελέχη (μεταξύ των οποίων, αείποτε και τώρα, και ο πρωθυπουργός). Το να λέγεται όμως από (υποθετικώς τουλάχιστον) σκεπτόμενους ανθρώπους, νομίζω ότι συνιστά ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!
    Παρόμοια αισθήματα μου προκαλεί και η ρήση ότι «η συμφωνία-γέφυρα …ανοίγει κάποιες ρωγμές στο ως τώρα αρραγές μέτωπο των εταίρων».
    Τέλος, θα μου επιτρέψεις και μένα να κάνω μια αξιολόγηση για τη συμφωνία-γέφυρα (ή παράταση της δανειακής σύμβασης ή παράταση του μνημονίου, διαλέγετε και παίρνετε): Φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι είναι ένα μνημόνιο καλλίτερο από αυτό που ίσχυε μεχρι τέλους Φεβρουαρίου. Και αυτό είναι μια επιτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση «οψόμεθα εις Φιλίππους»!

  17. Κύρος Μοναχός said

    Ἐπίσης ἡ γέφυρα τοῦ ποταμοῦ Κβάι (ἐκπληκτικὸς ὁ Ντέιβιντ Νίβεν!) καὶ ἡ γέφυρα τοῦ Γοργοπόταμου, σημεῖο-σταθμὸς στὴν Ἀντίσταση.

  18. Πάνος με πεζά said

    @ 12 : Ναι ! Ηorror of childhood, για να το θυμάμαι ακόμα…

  19. Κύρος Μοναχός said

    Ἄ, καὶ ἡ Πὸν Νέφ, ἡ θρυλικὴ γέφυρα τοῦ Παρισιοῦ, ὅπου τοποθετεῖται (ἀπὸ τὸ – καὶ συγγραφικό – ζεῦγος Γκολὸν ἡ «πρωτεύουσα» τῆς Αὐλῆς τῶν Θαυμάτων, τοῦ βασιλείου τοῦ παρισινοῦ ὑποκόσμου.
    Ἀλήθεια, καλημέρα εἶπα;

  20. Ορεσίβιος said

    Καλημέρα Νίκο και φίλοι.
    Στο κιτρινισμένο ετυμολογικό μου κιτάπι από τα μαθητικά μου χρόνια, βλέπω ότι ο φιλόλογος Γιώργος Τασόπουλος, μας είχε δώσει την εξής ετυμολογία: γέφυρα=γη+επί+ρου. Αλλά κανένα λεξικό δεν μας δίνει τέτοια ετυμολογία. Ο Δημητράκος αναφέρει τα ίδια με σένα.

  21. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα, κάνετε πολύ καλές προσθήκες.

    16: Ναι, το πιστεύω -ειδικά μάλιστα το πρώτο που σε εξόργισε δεν βλέπω γιατί. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε διστάσει να ρίξει τη δική του κυβέρνηση και να ματαιώσει την κάποια ελπίδα διευθέτησης του μακεδονικού το 1993 προκιεμένου να αντλήσει προσωπικό πολιτικό όφελος, θα ορρωδούσε μπροστά στο να παγιδεύσει μια αντίπαλη κυβέρνηση; Όχι βεβαια.

    14: Αυτό με το «καίω τις γέφυρες» ή τα καράβια μου, το ξέχασα πράγματι.

  22. spiral architect said

    @14α:
    Γέφυρα Ουΐτστοουν
    (μετρητική εργαστηριακή διάταξη)
    Δίοδοι σε διάταξη γέφυρας
    (διάταξη για μετατροπή εναλλασσομένου σε συνεχές ρεύμα)

  23. physicist said

    Υπάρχει επίσης και η αερογέφυρα, με τη μεταφορική σημασία. Μεταφέρει δηλαδή απαραίτητα αγαθά μεγάλου βάρους, όπως π.χ. τον Υπουργό Άμυνας και την Περιφερειάρχισσα στα Κήθυρα «μαζί με κλιμάκιο γιατρών για εξετάσεις στους κατοίκους».

    Και πώς θα έκανε τη δουλειά του το κλιμάκιο των γιατρών χωρίς τον Υπουργό Άμυνας και την Περιφερειάρχισσα, μου λέτε;

  24. Γς said

    Και η Σέλφι τους, από την εκδρομούλα.

  25. sarant said

    23-24: Είχα ξεχάσει ότι ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής τα Κύθηρα!

  26. physicist said

    #25. — Κι εγώ το ξεχνάω συχνά αυτό. Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει γι’ αυτήν την «γεωγραφικώς διοικητική ανωμαλία» αλλά δεν έχω ιδέα ποιος είναι.

  27. Γς said

    Και να μην ξεχνάμε, ο βαρόνος Αβέρωφ ονομαζόταν και “γεφυροποιός”, εξαιτίας των συνεννοήσεων που έκανε με τη χούντα, τότε με την υποτιθέμενη “φιλελευθοποίηση” της χούντας.

    Θα έγραφε και εδώ η Βασιλική Μετατρούλου.

  28. physicist said

    Κύθηρα, λοιπόν, και όχι Κήθυρα. Θυμάμαι έναν κανόνα που έλεγε ότι αυτά με τα διαδιχικά ήτα και ύψιλον (μήνυμα, κήρυκας κ.τ.ο.), που συχνά μας μπερδεύουν, τα γράφουμε με την αλφαβητική σειρά, δηλ. πρώτα το ήτα και μετά το ύψιλον. Τα Κύθηρα είναι, προφανώς, εξαίρεση.

  29. Πάνος με πεζά said

    Επίσης υπάρχει στην πιάτσα των μηχανικών η λέξη για τον εξειδικευμένο στις μελέτες γεφυρών («γεφυράς», βλέπε Πλαϊνης).
    Και φυσικά, για βαρέα αντικείμενα, η γερανογέφυρα, σε διάφορες μορφές, επί στύλών ή επί εδάφους (μαρμαράδικα).

  30. Πάνος με πεζά said

    Τα Κύθηρα, αν και επτάνησο, ανήκαν πάντα στη Νομαρχία Πειραιώς (τα έπιανε το ιπτάμενο δελφίνι κάποτε, βλέπεις…), και με τη νέα αυτοδιοικητική οργάνωση, στην Περιφέρεια Αττικής.

  31. physicist said

    Βρε Πάνο, εμένα όπως κοιτάω τον χάρτη ούτε Επτάνησος μου φαίνονται ούτε Πειραιάς και τα λοιπά. Νησιά του Νομού Λακωνίας είναι!

  32. Πάνος με πεζά said

    Μια άλλη καθιερωμένη έκφραση, η «γέφυρα ζωής». Περιγράφει την (αερο)μεταφορά οργάνων για άμεση μεταμόσχευση, προφανώς σε ετοιμοθάνατο.

  33. Μαρία said

    28
    Αυτή τη μαλακία μας την είχε πει ο ένας και μοναδικός αγράμματος δάσκαλός μας με αποτέλεσμα να γράψω τον κυνηγό και τον πυρήνα με τα ι ανάποδα.

  34. Πάνος με πεζά said

    @ 31 : Κοίτα, είχαν ξανοιχτεί από το Ιόνιο και πήγαιναν για Πειραιά, αλλά εκεί στον κάβο Μαλιά…σκάλωσαν ! Γιατί, οι άλλοι οι Δωδεκανήσιοι που τους έλειπε ένα από τη ντουζίνα, και πήραν την Αστυπάλαια;

  35. 28-33 Ώστε -1 για τη Βαρβάκειο 🙂

  36. physicist said

    #33. — Χαχά, ήταν περισσότεροι του ενός αυτοί που το έλεγαν. Ο κυνηγός και ο πυρήνας σώζονται με τους κύνες και με το πυρ, εκεί δεν χρειάζεται ο μνημονικός κανόνας. Αλλά λες ότι είναι μαλακία, ε;

  37. spiral architect said

    Γεγονός είναι ότι η «συμφωνία-γέφυρα» είναι μια τροποποιημένη επέκταση του μνημονίου με απλή τροποποίηση των ονομάτων των εμπλεκομένων (τρόικα –> θεσμοί κλπ) και βαφτίζοντας το κρέας… ψάρι. Κατά τη γνώμη μου και τις πολιτικές μου πεποιθήσεις η παρούσα συγκυβέρνηση κατάφερε να βγάλει εκτός συμφωνιών τα εξωφρενικά πρω(κ)τογενή πλεονάσματα των 4,5% των Σαμαροβενιζέλων αφήνοντας κάποιες ασαφείς ποσοστιαίες προσεγγίσεις που ίσως τα έτερα μέλη το ερμηνεύσουν αλλιώς. Mια απ’ τα ίδια δηλαδή.
    Εν πάσει περιπτώσει οι ΣΥριζανέλ αντέταξαν μερικές κουβέντες παραπάνω στους τροϊκανούς, λέξεις που οι Σαμαροβενιζέλοι ούτε καν θα μπορούσαν να ψελλίσουν στο παρελθόν, γιατί τα υποβρύχια θα άρχισαν να γέρνουν περισσότερο και οι (ηλεκτρικοί) πίνακες της Ζήμενς θα’ παιρναν φωτιά.

    Άσχημο πράμα να σε κρατούν απ’ τα @@ και ταυτόχρονα να θες να περάσεις επικίνδυνες γέφυρες… 🙄

  38. physicist said

    #35. — Στο Δημοτικό βρε κακέ, στο Δημοτικό! Και τόξερα ότι θα πεταχτεί κάποιος να πει την εξυπνάδα του. 😛

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    24.»ταξίδι στα Κύθηρα»

  40. ΠαπαΣτρούμφ said

    Υπάρχει και η «γέφυρα στασίμων» (ενν. κυμάτων, όργανο μέτρησης του λόγου στασίμων κυμάτων γραμμής μεταφοράς, βλ. SWR meter) με την οποία οι «ερασιτέχνες» ραδιοφωνικοί παραγωγοί (ή απλώς «ραδιοπειρατές», αν προτιμάτε) προσπαθούσαν να ρυθμίσουν τις κεραίες εκπομπής των αυτοσχέδιων πομπών FM την εποχή των ραδιοφωνικών αφιερώσεων και των ραδιογωνιόμετρων, πριν από την «ελεύθερη» και εν συνεχεία απλώς «ιδιωτική» ραδιοφωνία…

    Πάντως, μια που το ιστολόγιο θεωρητικά λεξιλογεί αλλά πρακτικά δεν χάνει ευκαιρία να πολιτικολογεί, αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν και άρθρα σχετικά με τη λεξιλογική πολιτική επικαιρότητα (βλ. «θεσμοί» και λοιπά καραγκιοζιλίκια).

  41. Πάνος με πεζά said

    @ 34 (συμπλήρωμα) : Άσε που τα Δωδεκάνησα είναι εικοσι-τόσα…

  42. spiral architect said

    @24, 39: Ωχ, τι αγαπούλες είν’ αυτές; ❤ ❤

  43. Και στο γυμνάσιο δεν μαθαίνατε για τον πυρήνα του ατόμου; 🙂
    (άντε, σταματώ τις εξυπνάδες)

  44. Pedis said

    Όλα τα γεφυρώνει … φαίνεται ότι πάει δεξιά αλλά τελικά θα στρίψει αριστερά, βρε!


    Schwandbach Bridge (1933) από τον Robert Maillart
    (διαμαντάκι)

  45. Πάνος με πεζά said

    Λοιπόν κάποια Πρωταπριλιά δεκαετίας 80, πρέπει να είχε γραφτεί σε εφημερίδα (μάλλον στα «ΝΕΑ» που παίρναμε τότε) ότι ξεκινάει η κατασκευή γέφυρας που με αφετηρία τη Βουλιαγμένη, θα ένωνε τα κοντινά διάσημα νησιά, Σύρο, Τήνο, Μύκονο κλπ… 🙂

  46. Γς said

    29:
    Είναι και οι ζυγογέφυρες.
    Ζυγίζονται τα φορτηγά πριν ανέβουν στα οχηματαγωγά.
    Καμιά φορά όμως μετά προσθέτουν έξτρα φορτίο.

    -Το μεσημέρι που ζυγίστηκες ήσουν πολύ πιο ελαφρύς. Εδώ γράφει 12 μοσχαράκια [ζωντανά] και τώρα έχεις 26!
    -Ε, είχαμε κάτι γεννητούρια.

    Πέρναγα και του λόγου μου μια μέρα από πάνω της πηγαίνοντας για ψάρεμα.
    Βγήκε κι ο χειριστής στο παραθυράκι του και με κοίταζε. Σταμάτησα και
    -Πόσο με κάνει; Εχω χάσει κάνα δυο κιλά;

  47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Κόβοντας τις γέφυρες

  48. Πάνος με πεζά said

    @ 46 : Ε, πες «γεφυροπλάστιγγες» να σε καταλάβουμε !

  49. Πάνος με πεζά said

    Εξακολουθεί πάντως να ακούγεται καλύτερος ο όρος «μεταβατική συμφωνία», παρά συμφωνία-γέφυρα. Εγώ είμαι και αλλεργικός στις παύλες, ιδίως τις πολιτικές (νόμος-πλαίσιο, νομοσχέδιο-σκούπα, διάταγμα-τιρμπουσόν και τέτοια…)

  50. Neo Kid L'errance d'Arabie said

    Kala ,pws kai o Physicist den eipe gia thn perifhmh (ki anyparkth…zurzeit 🙂 :Einstein-Rosen-Brücke ?
    (epeidh dhladh pernane skoulikia(wormhole) thn ganoune gargara ta Paokia? 🙂

  51. Γς said

    40:
    Και η γέφυρα Wheatstone, που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα για τη μέτρηση αντιστάσεων.

  52. sarant said

    34: Πώς πήραν την Αστυπάλαια; Ήταν ελληνική πριν το 1947;

    49 Έχουν και πρόβλημα στο πώς κλίνονται αυτά τα χαλαρά σύνθετα.

  53. Μαρία said

    36
    Ο δάσκαλος δηλαδή σας είπε οτι ο πυρήνας σχετίζεται ετυμολογικά με το πυρ; 🙂

  54. Κύρος Μοναχός said

    Γουικιπαίδεια ἔφα:

    Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η Αστυπάλαια ξεσηκώθηκε ακολουθώντας το παράδειγμα της Κάσου. Τον επόμενο χρόνο υπάχθηκε διοικητικά στην επαρχία Θήρας, πλην όμως δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, διατήρησε όμως την αυτονομία της, σύμφωνα με παλαιότερο διάταγμα του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, που ανανέωσε ο Μαχμούτ Β΄, επί βασιλείας του Όθωνα, το 1835 και που αναγνώρισε το Χαττ-ι Χουμαγιούν το 1856.

    Oι περισσότεροι αχθοφόροι κατά την περίοδο ακμής της Σύρου κατάγονταν από την Αστυπάλαια ο χαρακτηρισμός «αστροπαλίτης» ξέπεσε έτσι ώστε να σημαίνει γενικά τον «χαμάλη». Αυτό όμως είχε και συνέχεια, επειδή οι αστροπαλίτες αυτοί δεν ήταν ούτε δημότες αλλά ούτε εγγεγραμμένοι στα μητρώα του λιμένος Σύρου έφθασε ο όρος αστροπαλίτης να σημαίνει παράλληλα και εκείνον που δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

    Το 1881 η Αστυπάλαια υπάχθηκε στον Καζά (επαρχία) της Καλύμνου, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 22 Απριλίου του 1912, οπότε και καταλήφθηκε από τον ιταλικό στόλο κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911-1912. Τελικά, υπό ιταλική κατοχή παρέμεινε μέχρι την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα το 1948.

    Υ.Γ. στὸ μηνολόγιο Μαρτίου ἴσως νὰ προστεθεῖ καὶ ἡ 7η Μαρτίου ὡς ἡμέρα τῆς Ἐνσωμάτωσης τῆς Δωδεκανήσου;

  55. physicist said

    #53. — Ναι, Μαρία, σου φαίνεται παράξενο; Σκέψου πόσες λέξεις καθημερινές έχουν μέσα το πυρ: πυρκαγιά, πυροσβεστική, πυροβολισμός κλπ., πολύ γνωστές λέξεις ακόμα και σε πιτσιρίκια του Δημοτικού.

  56. physicist said

    #50. — Σσσσσσ, κρύβε λόγια με τον Αϊνστάιν και τον Ρόζεν γιατί θ’ αρχίσει πάλι καμια κουβέντα για τον τηλεαστέρα, κι ούτε ψύλλος στον κόρφο μας. 😉

  57. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Ναι, είναι λίγο μπλεγμένο. Επί Βυζαντίου ο όρος «Δωδεκάνησα» περιλάμβανε και κάποια από τις Κυκλάδες (πάλι από wiki).

  58. Γς said

    53:

    Πυρήνας του ατόμου, αλλά και πυρήνας του κυττάρου.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1654.html

  59. physicist said

    Άσε δηλαδή που και μόνο στη χάση και στη φέξη να διάβαζες εφημερίδα τότε στα εβδομήνταζ, οπωσδήποτε θα έπεφτες πάνω σε άρθρο σχετικό με τα πυρηνικά των δύο υπερδυνάμεων ή με εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Ποτέ δεν ήταν προβληματική αυτή η λέξη στην ορθογραφία της (για μένα λέω).

  60. Να θυμίσω και «Το γεφύρι του Δρίνου» του Ίβο Άντριτς.
    Α’ και τη … γεφυροπλάστιγγα! Καλημέρα.

  61. cronopiusa said

    Santiago Calatrava – Puentes

    και ο Κίτσος Γεφύρης ισπανιστί Tito Puente- Puente In Percussion

  62. Μαρία said

    55
    Πολλές ναι αλλά όχι ο πυρήνας 🙂 Άμα είναι να παρετυμολογούμε, για να μην κάνουμε ορθογραφικά λάθη, εγώ πάω πάσο.

    Πάρε αυτή για δώρο

  63. Γς said

    59:
    Πυρήνας.

    Πυρήνης λεγόταν [επώνυμο] κι ο φίλος μου ο Αποστόλης.

    Σας έχω παρουσιάσει το ψαλίδι της γιαγιάς του

    και πως συνταξιοδοτήθηκε ο πάππους του.

  64. physicist said

    #62. — Τι, δεν βγαίνει από το πυρ ο πυρήνας; Γιά λέγε, για λέγε! Σοβαρά, μέχρι τώρα έτσι νόμιζα! Είχα τόσα χρόνια γαϊδουρογέφυρα (Eselsbrücke 😉 ) στηριγμένη σε ψεύτικους πυλώνες;

    Θενξ για τη φωτο. Να προσεχτεί ότι τα παλικάρια δε χρειάζονται προστασία για τ’ αυτιά τους, ρε! Τα παλικάρια πηδάνε και χωρίς αλεξίπτωτο άμα λάχει.

  65. Σωτήρς said

    Και συντονίζομαι και συντονίζομαι κι αναστατώνομαι, αναστατώνομαι …

  66. Γς said

    Είναι κι εκείνος πάνω στο Κάστρο με πιάτο το Νέγκροπόντε

  67. Πάνος με πεζά said

    @ 62 : Η Δούρου έχει τσιμπήσει στολή μονιμά, με ταμπελάκι (τώρα αυτή η αντιποίηση δεν ξέρω κατά πόσον επιτρέπεται, αλλά μπορεί το παλληκάρι να κοιμ… άστο καλύτερα).

  68. Μαρία said

    64
    Όχι, ρε συ. Διαφορετικές ινδοευρ. ρίζες. Και σημασιολογικά να το δεις, τι σχέση έχει η φωτιά με το κουκούτσι.

  69. physicist said

    Λες να μπερδέψει κανείς Μπαλτάκος τη Δούρου με μονιμά και ν’ αρχίσει να βαράει προσοχές;

  70. Spiridione said

    64.
    http://greek_greek.enacademic.com/147408/%CF%80%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82

  71. physicist said

    #68. — Μαρία, είναι τότε φυσιολογική παρετυμολογία της γενιάς μας, αφού τη λέξη εμείς τη συσχετίζαμε άμεσα με τη θερμοπυρηνική ενέργεια μιας βόμβας ή ενός εργοστασίου. Από κει μέχρι τη φωτιά, ένα τσιγάρο δρόμος.

  72. physicist said

    #70. — Ευχαριστώ πολύ, Σπύρο. Ολότελα καινούργιο αυτό που έμαθα σήμερα!

  73. sarant said

    Ε ναι, πυρήνας είναι το κουκούτσι. Στη Μυτιλήνη πυρήνα τα λιοκούκουτσα. Τα περισσότερα σπίτια της πόλης παλιά θερμαίνοναν με πυρηνική ενέργεια 🙂

  74. physicist said

    Πολύ μπροστά η Μυτιλήνη, λέμε, και χωρίς nuclear waste παρακαλώ. 🙂

  75. Πάνος με πεζά said

    Και το πυρηλέναιο, μαζί με το πυρηνελουργείο. Στη Λακωνία.

  76. Μαρία said

    72
    Κι αυτό χάρη στον Καμμένο 🙂

  77. Πάνος με πεζά said

    @ 75 : Πυρηνέλαιο…δες και καμιά κόκκινη γραμμή !

  78. physicist said

    #75. — Σωστά και λογικά εκ των υστέρων όλα αυτά που γράφετε αλλά άμα σου κολλήσει ένα πράμα στο μυαλό, σου κόλλησε …

  79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γιόφυρος ,είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή δυτικά του Ηρακλείου, όπου εκβάλλει ο ποταμός Γιόφυρος ή Διακονιάρης που συχνά φουσκώνει και δημιουργεί προβλήματα.
    Η γέφυρα προσφέρεται για να οριστούν πάμπολλες δράσεις, δραστηριότητες, προγράμματα
    γέφυρες απασχόλησης,φιλίας, πολιτισμού,παιδείας, σεβασμού και επικοινωνίας
    υδάτινες γέφυρες
    πράσινη γέφυρα
    Θεατρικές γέφυρες
    «Γέφυρες» φεστιβάλ κιν/φου και πολιτιστικό πρόγραμμα
    Κοινότητα «Γέφυρα»
    Γέφυρες στον κόσμο,κοινωφελές λέει πρόγραμμα

  80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    » Οι Γέφυρες του Μάντισον «

  81. #73 Χρησιμοποιούν ακόμη πυρήνα για τη θέρμανση, στα Χανιά τουλάχιστον, και μυρίζει έντονα…

  82. Πάνος με πεζά said

    @ 81 : Που να ακούσεις τα πυρηνελουργεία πώς μυρίζουν (κι αυτή Λακωνική έκφραση).

  83. παλιοσειρά said

    Ας προσθέσω κι εγώ μια γέφυρα, σε απροσδόκητη όμως ερμηνεία

    Κι ένα υστερόγραφο για τα Κύθηρα: ολόκληρος ο νομός Πειραιώς υπήρξε προϊόν του διαβόητου «νομοσχεδίου μπακλαβαδοποιήσεως» του Τσαλδάρη (νομίζω 1933): τεμαχίζουμε την χώρα σαν μπακλαβά για να κατασκευάσουμε τις διοικητικές/εκλογικές περιφέρειες που θα μας δώσουν το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζω το μόνο παράδειγμα «εκλογικής γεωμετρίας» (gerrymandering) στην ελληνική συνταγματική ιστορία.

  84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Ψηλά από τη Γέφυρα» («A view from the bridge»), του Άρθουρ Μίλερ

    Έχουμε στο Ν.Φάληρο τη θεατρ.σκηνή «Θέατρο κάτω απ΄ τη γέφυρα»

    Θέλω να μνημονέψω τη γέφυρα Ροσινιόλ για το ωραίο όνομά της.Κάπου προς τον Κολωνό

  85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    84>>γέφυρα Ροσινιόλ για το ωραίο όνομά της(Αηδόνι,το ροσινιόλ) αλλά αντιγάφω 😦 :
    Η Γέφυρα Ροσινιόλ είναι μία από τις παλαιότερες γέφυρες της Αθήνας. Βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού μεταξύ των Τριών Γεφυρών και της Γέφυρας Κολοκυνθούς. Ανήκει στην περιοχή του Περιστερίου και από κάτω της την διασχίζει η Οδός Δυρραχίου.

    Το 1939, στις Τρεις Γέφυρες υπήρχε ένα κέντρο διασκέδασης με το όνομα «Ροσινιόλ» (στα γαλλικά «rossignol» σημαίνει «αηδόνι»), όπου πολλά γνωστά ονόματα μουσικών παρέλασαν από εκεί, μεταξύ τους και ο Γιώργος Μητσάκης. Όμως παρά την πεποίθηση των περισσοτέρων, το όνομά της η γέφυρα δεν το πήρε από αυτό το κέντρο. Ο Σομπλάν Ροσινιόλ ήταν ένας νέος που είχε μετοικήσει από τη Λυών της Γαλλίας στο Περιστέρι της Αθήνας και έκανε παρέα εκείνη την εποχή με τον Γλυκοφρύδη, τον Κολομβούνη και τον Πέτα. Εκείνη η παρέα από το Περιστέρι έπαιζε μπάλα στην πλατεία Κυριακού, μετέπειτα πλατεία Βικτωρίας. Αυτή ακριβώς η παρέα είναι που ίδρυσε τον Ατρόμητο Αθηνών, την ιστορική ομάδα του Περιστερίου.

    Ο Ροσινιόλ, παρότι ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο, προτιμούσε να τους παρακολουθεί. Μάλιστα ήταν τέτοια η αγάπη αυτής της παρέας για τον διανοούμενο Σομπλάν, που είχε γίνει επίσημα πρόταση ή ποδοσφαιρική ομάδα που θα ίδρυαν να λέγεται Ροσινιόλ Περιστερίου. Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου 1936, ο Ροσινιόλ αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα εκείνη, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομά του.

  86. Spiridione said

    78. Επομένως μπορείς να τον συνδέσεις με το σπυρί, με το σπυράκι ή με τον Σπύρο 🙂

  87. atheofobos said

    Σχετικά με τις γέφυρες έχω γράψει στο παρελθόν 2 ποστ.
    Το πρώτο απευθύνεται κυρίως στο ανδρικό κοινό
    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ;
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/06/blog-post_14.html
    ενώ το δεύτερο σε παντρεμένους αλλά σε εκδρομικούς τύπους!
    Η κ. ΑΘΕΟΦΟΒΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2010/02/blog-post.html

  88. Πάνος με πεζά said

    @ 83 : Πρέπει να υπήρξε περιστατικό ως επίσημη αντίδραση σε αυτό : σε κάποιες εκλογές δε μπόρεσε να προσέλθει o αντιπρόσωπος στα Αντικύθηρα (όχι, ο πρόσωπος στα Κύθηρα πήγε 🙂 ). Έτσι, οι συγκεκριμένοι κάτοικοι ψήφισαν την επόμενη Κυριακή, αλλά με γνωστό το αποτέλεσμα, Για λόγους πληρότητας.
    Όμως από αντίδραση, το συνδυασμό που κέρδισε (νομίζω του Γ.Παπανδρέου), του ρίξαν όλοι μαύρο !

    Μου το έλεγε ο πατέρας μου, αν κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο, επιβεβαιώνει.

  89. sarant said

    85 Δεν τα ήξερα αυτά, θα το ψάξω.

    83 Και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον.

  90. physicist said

    #86. — Α, θέλεις δηλαδή στο μέλλον να σε συσχετίζω με εκρήξεις που μπορούν να εξαφανίσουν τη ζωή από την επιφάνεια της Γης. Το ήξερα ότι οι δικηγόροι είναι απειλητικά όντα, αλλά σε τέτοια κλίμακα δεν το φανταζόμουν. 😉

  91. #82 Όχι μόνο λακωνική έκφραση. Και στην Κρήτη ακούμε μυρωδιές… Μάλιστα, ήθελα έτσι να το γράψω, αλλά σκέφτηκα να μην ξεστρατίσω την κουβέντα. Πάντως, στ’ αλήθεια, φέτος ακούγεται περισσότερο η μυρωδιά από την πυρήνα περπατώντας και μέσα στην πόλη ακόμα.

  92. sarant said

    78 Ο Μπαμπινιώτης πάντως ορθογραφεί σπειρί. Ευτυχώς όχι Σπείρος.

  93. sarant said

    91 Το ακούω μυρωδιές μου είναι οικείο αν και εγώ δεν το λέω. Μπορεί να έχιε και αρχαίο αντίστοιχο.

  94. physicist said

    #92. — Έχουνε φτιάξει σπείρα οι γλωσσολόγοι να μας τρελάνουνε. Σπυρ και μανία γίνομαι με κάτι τέτοια. 😉

  95. Πάνος με πεζά said

    @ 85 : Οι Τρεις Γέφυρες (τέρμα της Λιοσίων προς Αγίους – από τη συχνή σύντμηση, καταλάβατε ποιος Αγίους), λέγονται έτσι στο σημείο συνέτρεχαν δύο οδικοί και ένας σιδηροδρομικός κόμβος, ο καθένας με τη δική του γέφυρα. Δεν ξέρω αν σήμερα υπάρχουν και οι τρεις αυτές ή έχει γίνει κάποια παρέμβαση. Μνημειώδης όμως ο λεωφορειακός τίτλος «Κυνοσάργους-Τρεις Γέφυρες».

    Επίσης πρέπει να υπήρχε και μια στάση «Γέφυρα» στα λεωφορεία που περνούσαν από Καλλιρόης; Από Παναθηναϊκό Στάδιο; Θα σας γελάσω 🙂

  96. nestanaios said

    Όλα ξεκινούν από το επιτατικόν μόριον ποιότητος το Υ. Ἄν το Υ δασύνεται, επιτάσσει κακή ποιότητα.
    Ἄν το Υ ψιλούται, επιτάσσει καλή ποιότητα.

    Προσθέτουμε στο Υ το χρονικό Ρ και έχουμε την συλλαβή ΥΡ και είναι η ποιότητα εν χρόνω.

    Οι περιπτώσεις είναι δύο. Η μία φέρει δασεία και η άλλη φέρει την ψιλή. Εμείς γνωρίζουμε μόνον
    την δασυνομένη περίπτωση αλλά υπάρχει και η άλλη περίπτωση.

    Ἄν προσθέσουμε και στις δύο περιπτώσεις την πρόθεση «επί» θα έχουμε στην μία περίπτωση
    εφύρα και στην άλλη περίπτωση επύρα.

    Τώρα, το γ και το β (γεφυρα και βέφυρα) προ της προθέσεως, σίγουρα πλεονάζει.

    Αυτή είναι η ετυμολογία της «γέφυρας» και τώρα γνωρίζουμε γιατί η Κόρινθος λεγόταν
    Εφύρα και όχι Επύρα.

  97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    65. κι αυτό,για να μη μείνουμε με τις φοβερές εικόνες καταστροφής
    http://learnfromphysics.blogspot.gr/2011/09/tacoma-narrows.html

  98. physicist said

    #97. — Σου μοιάζουν φοβερές οι εικόνες, Έφη; Αναρωτιέμαι τι εντύπωση προκαλούν. Σε μένα, αφού δεν έπαθε κανείς άνθρωπος τίποτε από αυτήν την κατάρρευση, οι εικόνες φαίνονται γοητευτικές. Μια τεράστια κατασκευή χορεύει στους ρυθμούς του ανέμου, που τελικά την γκρεμίζει με πάταγο (τον οποίο δεν τον ακούμε αλλά τον φανταζόμαστε). Δεν βλέπω κάτι φοβερό σ’ αυτά και σίγουρα καμία φοβερή καταστροφή.

  99. Πάνος με πεζά said

    Το Τακομογέφυρο έπασχε από εγκάρσια ακαμψία. Ένα σωρό απλοποιήσεις για επίλυση των κατασκευών μόνο στη διεύθυνση που μας ενδιαφέρει, και όχι στις τρεις, φτάσαν ακόμα και μέχρι τις μέρες μας…

  100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γέφυρα του Μανχάταν και «Ο γεφυροποιός» τα είπαμε;
    γεφύρωμα και προγεφύρωμα;
    είδα και τις πολεμικές γέφυρες και τρόμαξα (δε βάζω λίκνο,μήπως είναι πολεμοκάπηλο,πολεμόχαρο, ξέρω γω)

    93.>>ακούω μυρωδιές
    κοιμούμαι κι ονειρεύομαι πως σε φιλώ στο στόμα
    ξυπνώ κι ακούω μυρωδιά στα χείλη μου ακόμα

  101. Γς said

    95:

    >Μνημειώδης όμως ο λεωφορειακός τίτλος «Κυνοσάργους-Τρεις Γέφυρες».

    Δεινοσαύρους;

  102. sarant said

    95 Στη στάση Γέφυρα υπήρχε παλιά γέφυρα του Ιλισσού, θαρρώ

  103. Πάνος με πεζά said

    @ 102 : Ναι μπράβο, τώρα το θυμήθηκα. Εδώ !
    http://www.instantstreetview.com/@37.961518,23.722027,215.3h,-3.09p,1z
    Καη ήταν στάση της Λεωφ. Συγγρού.

  104. Neo Kid L'errance d'Arabie said

    Pardon gia to asxeto, alla den thymamai se poia anarthsh egrapse ena wraio o Physicist gia ta kommata h ta mh-kommata, ki etsi bazw edw mia paragrafo apo Subclause enos «Instructions to Tenderers» pou meletaw :
    «If modifications are necessary the Contractor shall submit these modifications to the Engineer and Consultant for approval BEFORE THEY ARE EXECUTED. »
    P.S Oi oroi «Engineer» kai «Consultant» einai standard orologia F.I.D.I.C, kai shmainoun ton epibleponta kai ton melethth antistoixa. (mporei na einai kai to idio «body»)
    P.S.2 Dedomenou oti afora Project sth Saudi Arabia ,to mezedaki me ta kommata kai to BEFORE THEY ARE EXECUTED, apokta enan endiaferonta lyrismo ,nomizw… 😆

  105. παλιοσειρά said

    http://venizelosarchives.gr/rec.asp?id=96040

    Νίκο, για το «νομοσχέδιο μπακλαβαδοποιήσεως» (μάλλον έπεσα έξω και είναι του 1934) θα βρεις και αυτό το άρθρο του Βενιζέλου. Με το νομοσχέδιο αυτό καθιερώθηκε πλειοψηφικό σύστημα με ευρεία εκλογική περιφέρεια (τον νομό), αντί της στενής (επαρχία) ή «στενοευρείας» (επαρχία στην Παλαιά Ελλάδα και πρωτοδικειακή περιφέρεια, δηλαδή νομός, στις Νέες Χώρες) που είχε εφαρμοσθεί το 1923, 1928, και 1923 (έμπνευση Παπανδρέου, στόχος να διασωθούν οι Βενιζελικοί θύλακες στην Παλαιά Ελλάδα και να εξουδετερωθεί η αντιβενιζελική ψήφος στις Νέες Χώρες).
    Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργήθηκε και το εκλογικό προνόμιο των «τριών ναυτικών νήσων» (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά), που μέχρι τότε αποτελούσαν αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες και εξέλεγαν από ένα βουλευτή η κάθε μια, με πλειοψηφικό σύστημα. Ο στόχος του Τσαλδάρη ήταν η εξουδετέρωση της (βενιζελικής) προσφυγικής ψήφου στην Αττική, κατασκευάζοντας μια νέα διοικητική περιφέρεια, τον νομό Πειραιώς, όπου και πάλι η προσφυγική ψήφος θα αραιωνόταν από τις ψήφους του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων, και του παλαιού Πειραιά.

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    98.>>οι εικόνες φαίνονται γοητευτικές.
    Μπα,εγώ φρίκαρα.Και η γέφυρα στο «Πέρασμα της Κασσάνδρας»,δε γούσταρα που γκρεμίζεται. Κακό σενάριο 🙂 .

  107. Νατάσσα said

    44: Μμφφφ.. Η δικιά μας ωραιότερη, και στρίβει και στο ισάδι, άμα λάχει…

    http://www.naftemporiki.gr/story/683367/ekdiloseis-gia-ta-110-xronia-tou-thrulikou-moutzouri-sto-pilio

  108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Mostar
    Το όνομα Μόσταρ σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα»

    Πώς πέθανε η τελευταία Σέρβα γυμνάστρια;
    ΄Εκανε γέφυρα και τη βομβάρδισαν

  109. Πάνος με πεζά said

    Μια που μπλέξαμε γέφυρες με Κύθηρα, η γέφυρα του Κατουνίου υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη τοξωτή στα Βαλκάνια.

  110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Στα ψηλά τα παραθύρια,
    δυο ματόφυλλα γιοφύρια
    με παρόντα το συνθέτη ,το γλυκύτατο Σταύρο Κουγιουμτζή που στις 12 Μάρτη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατό του

  111. Avonidas said

    Καλησπέρα,
    να προσθέσω, από τη γεωμετρία, και την pons asinorum, τη «γαϊδουρογέφυρα», όπως πολύ πιθανόν να μείνει στην ιστορία η συμφωνία μας με τους εταίρους 🙂

  112. spiral architect said

    Οι γέφυρες του Μάντισον του Κλιντ Ίστγουντ:

  113. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Πέρ᾿ απ᾿ τη γέφυρα του Αδάμ, στη Νότιο Κίνα,
    χιλιάδες παραλάβαινες τσουβάλια σόγια.
    «Κούρο Σίβο». Στίχοι: Νίκος Καββαδίας, Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
    σ.σ
    Η Γέφυρα του Αδάμ, γνωστή και ως Γέφυρα του Ράμα ή Ράμα Σέτου, δεν πρόκειται για πραγματική γέφυρα αλλά μια στενή λωρίδα ξηράς

  114. 111 όπου μαθαίνω και ότι
    Similarly, the name Dulcarnon is given to the 47th proposition of Book I of Euclid, better known as the Pythagorean theorem, after the Arabic Dhū ‘l qarnain ذُو ٱلْقَرْنَيْن, meaning «the owner of the two horns», because diagrams of the theorem showed two smaller squares like horns at the top of the figure. The term is also used as a metaphor for a dilemma.[12] The theorem was also sometimes called «the Windmill» for similar reasons

    Δουλκαρνάιν, δικέρατο, ήξερα εγώ τον κορανικό Αλέξανδρο.

  115. Avonidas said

    #28. «Θυμάμαι έναν κανόνα που έλεγε ότι αυτά με τα διαδιχικά ήτα και ύψιλον (μήνυμα, κήρυκας κ.τ.ο.), που συχνά μας μπερδεύουν, τα γράφουμε με την αλφαβητική σειρά, δηλ. πρώτα το ήτα και μετά το ύψιλον.»

    Εγώ από παλιά τσάντιζα κόσμο με αυτό το θέμα, γιατί όταν με ρωτούσαν πώς είναι το σωστό έλεγα «απλά γράψτο και δες ποιο φαίνεται σωστό» — και δεν έκανα λάθος.

    Είναι σαν να τα βλέπω γραμμένα με διαφορετικό χρώμα.

  116. 115 Α, αυτή είναι κι η δική μου μέθοδος!

  117. Πάνος με πεζά said

    Kαι πάμε τώρα στην εμπειρία μου από τις οδοντιατρικές γέφυρες (που έχω δύο, δε φτάσαν να γίνουν Τρεις). Το κακό της γέφυρας είναι ότι τροχίζονται τα δύο γειτονικά υγιή δόντια, για να μπει από πάνω. Το δεύτερο κακό, ότι ξεκολλάει όλη μαζί : αυτό έχει λυθεί, γιατί με την εξέλιξη των υλικών υπάρχουν πια και γέφυρες με ελαστικότερα υλικά, που διαρκούν περισσότερο και δεν «ανασηκώνονται» σε ασύμμετρο μάσημα.
    Μια άλλη μορφή, που δεν συνιστάται αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας, είναι το «πρόβολο» : αν θέλω μια θήκη σε ένα μικρό δόντι, που γειτονεύει με ένα μεγαλύτερο, φτιάχνω διπλή θήκη, που κολλιέται στο μεγάλο, με το μικρό δόντι «στον αέρα», ή το πολύ και με κάποια υποβοήθηση, π.χ. διατμητικό καρφάκι στο άλλο γειτονικό δόντι. Από αυτή τη γέφυρα (χωρίς καρφάκι) είμαι πολύ ικανοποιημένος, αντικατέστησε ένα χρυσό που κουβαλούσα 25 χρόνια (και δυστυχώς, πριν να ανοίξουν τα ενεχυροδανειστήρια).

    Η Οδοντιατρική πάντα με γοήτευε, ήταν σε ευθεία αναλογία με την Πολιτικομηχανικήν…Γι αυτό και κατάφερα σε 32 δόντια 36 σφραγίσματα…

  118. Γς said

    108:

    >Mostar

    Ο φίλος μου ο Φέρμας (του Θαν. Σαράφη-Καρτέρη)

  119. Avonidas said

    #115. Κι ας μη μιλήσουμε για τη συνωμοσία, ή την ορκωμοσία, που όλοι την κάνουν λάθος…

  120. Γς said

    117:

    Τέτοιες επόδυνες αναρτήσεις να τις διαβάζεις μόνος σου!

  121. Πάνος με πεζά said

    Χμμμ… όλοι Μπαμπινιώτη μου βλέπατε χτες…

  122. 43 και λοιπά: Δεν κρατιέμαι τώρα, και προφανώς ταιριάζει στο άλλο νήμα, και να μην ξεφύγουμε, κ.λπ. κ.λπ., αλλά αφού υπήρξε τσίγκλισμα, θα την πω την ιστορία, και σταματάω 😛
    Δεν είναι αστικός μύθος, ήμασταν μέσα, και εγώ και ο Physicist.

    Δίναμε Πανελλαδικές, και ο συμμαθητής μας Γ.Μ. ζητάει από την επιτηρήτρια την άδεια να κλειστεί το παράθυρο που ήταν από πάνω του, γιατί τον τύφλωνε ο ήλιος.
    Επιτηρήτρια: Εσείς του Βαρβακείου, που είστε έξυπνα παιδιά, ξέρετε ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη, και σε λίγο δεν θα σε τυφλώνει.
    Γ.Μ.: Εμείς του Βαρβακείου, που είμαστε έξυπνα παιδιά, ξέρουμε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, και όχι ο Ήλιος γύρω από την Γη (!)

    True story. 🙂

  123. vk said

    Είναι πολλά τα σχόλια οπότε συμπαθάτε με αν έχουν ήδη αναφερθεί τα παρακάτω και μου ξέφυγαν…

    Γέφυρες: Πολιτικό κόμμα
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82

    Γέφυρα δοντιών: αντικατάσταση δοντιού με στήριξη σε γειτονικά δόντια

    Επίσης, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση συναντάμε πολλές γέφυρες, από αυτή του ποταμού Κβάι του 1957 μέχρι την τηλεοπτική σειρά Δανο-σουηδικής παραγωγής The bridge (Broen στα Δανικά) που αν δεν κάνω λάθος φέτος παίζεται ο 3ος κύκλος (ένα πτώμα βρίσκεται στη γέφυρα που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία και φέρνει τη συνεργασία ντετέκτιβ από τις δύο χώρες).
    http://www.imdb.com/title/tt1733785/

  124. cronopiusa said

    83
    Νομίζω το μόνο παράδειγμα «εκλογικής γεωμετρίας» (gerrymandering) στην ελληνική συνταγματική ιστορία.

    μα τι λέτε οΔήμος Μοσχάτου – Ταύρου με γέφυρα την Καλλιθέα

  125. Avonidas said

    #122. Ναι, αλλά εμείς οι φυσικοί, που είμαστε ακόμα πιο έξυπνα παιδιά, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει απόλυτο σύστημα αναφοράς 😉

  126. 125: Καλά. Ας κάνουμε τότε μια συμφωνία – γέφυρα, που να λέει ότι εξορισμού παίρνουμε το σύστημα αναφοράς του παρατηρητή 🙂

  127. Avonidas said

    #126. Ρίξε και λίγη δημιουργική ασάφεια, και τα συμφωνούμε 😀

  128. 127: 😀

  129. cronopiusa said

    Herzegovina conflict Mostar

    Ο Σαμαράς αφού το αισθάνθηκε, την άκουσε. Καν γιου φίλ ιτ;

  130. Κι άλλες τρεις γέφυρες, μποστικές. Καθώς η κριτική επιτροπή φαντασιωνόταν την γέφυρα των μοντέλων (σεξουαλικόν*)

    Πέφτων εκ της γεφυρίτσας (της γέφυρας της ομορφιάς)
    σπάει η γέφυρα της Ρίτσας (οδοντιατρικόν)

    το φινάλε γνωστό…και μπερδευθέντων των ψήφων στην κούτα, βγήκε μις Ελλάς φαφούτα.

    * Η γέφυρα σαν σεξουαλικό υπονοούμενα μάλλον συνηθιζόταν παλιά. Άρα ο αθεόφοβος στο 87 ή κάνει λάθος ή κρύβει λόγια λόγω συζύγου και κόρης.

    Η σχέση της γυναίκας με τη γέφυρα είναι ακριβώς η αντίθετη. Καμιά γέφυρα δε θυμίζει γυναίκα, όμως σε μια συγκεκριμένη στάση όλες οι γυναίκες θυμίζουν γέφυρα. Άλλη τη λεπτή και ψηλόκορμη γέφυρα της Κόνιτσας κι άλλη κάποια χοντροχτισμένη με παχιά βάση κι άλλη εύκαμπτη και σεισμική σαν την Τακόμα.
    Φυσικά υπάρχει κι ο Γέφυρος. Όπως λέμε Ζέφυρος. Του Καλά Τράβα δεν είναι γέφυρα . Είναι μαλακία.

  131. physicist said

    Κώστα 😀 😀 😀

    Αβονίδα, ξέρουμε όμως και ότι ορισμένα συστήματα αναφοράς είναι πιο ίσα από άλλα. 😉

  132. Πάνος με πεζά said

    Μια εντυπωσιακή μέθοδος κατασκευής γεφυρών, σε συνθήκες αδυναμίας κατασκευής ικριωμάτων (π.χ. βαθιές χαράδρες), είναι η λεγόμενη προβολοδόμηση. Ο φορέας υπολογίζεται σπονδυλωτά, για μέλη και εντάσεις που δεν έχουν σχέση (μόνο) με την τελική μορφή και τα τελικά φορτία.

  133. Πέπε said

    Γέφυρα (μάλλον εκ του αγγλικού bridge – αλλά με την ίδια μετωνυμική λογική που ακολουθείται και στα ελληνικά) λένε, στα ποπ-ροκ τραγούδια, το μέρος μετά το κουπλέ και πριν το ρεφρέν.

    Το θρυλικό Γιοφύρι της Άρτας δε βρίσκεται βέβαια στην Άρτα. Το τραγούδι ήταν από τα πιο διαδεδομένα ελληνικά δημοτικά τραγούδια, με παραλλαγές όπου υπήρχαν Έλληνες κι ακόμα παραπέρα. Έχει παραλλαγές λοιπόν που παραδίδουν επίσης της Τρίχας το Γιοφύρι (που υποτίθεται ότι συνδέει τον Απάνω με τον Κάτω Κόσμο, κάτι που όμως δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ιστορία), γεφύρια σε διάφορα άλλα μέρη, ή απλώς και αόριστα «γιοφύρι» ή και «καμάρα». Σε εξωελληνικές δε παραλλαγές αναφέρονται και άλλου είδους κτίσματα. Το ότι σε κάποιες παραλλαγές αναφέρεται ως τόπος η Άρτα είναι τελείως άνευ σημασίας, και το ότι έτυχες αυτέ οι παραλλαγές να γίνουν οι πιο γνωστές είναι συμπτωματικό.

    @81, 82, 91, 93 (ακούω μυρωδιές):

    Από μία άποψη, είναι λογική έκφραση. Η γλώσσα μας δεν έχει τρόπο να διακρίνει την εστιασμένη όσφρηση από την απλή αντίληψη διά της οσφρήσεως, ενώ έχει λ.χ. για την όραση (κοιτάω / βλέπω), οπότε δανείζεται το ρήμα που δηλώνει κάτι παραπλήσιο. Γι’ αυτό άλλωστε το «ακούω μια μυρωδιά» μπορεί να αποτελεί ιδιωματισμό, όταν όμως σε μαγειρικές – γαστρονομικές συζητήσεις λέμε «ο δυόσμος δεν ακούγεται» (είναι δηλαδή ένα από τα συστατικά της συνταγής που η γεύση ή το άρωμά του δε διακρίνονται ξεκάθαρα) αυτό είναι μάλλον πανελλήνιο.

    Από μια άλλη άποψη πάλι η έκφραση είναι εντελώς παράλογη, αφού δανείζεται ακριβώς το ρήμα «ακούω» που επίσης δεν κάνει αυτή τη διάκριση (hear / listen)!

  134. Μιας και πιάσαμε τις γέφυρες (και τα σχετικά @@) κι αναφερθήκαμε στη Γέφυρα του ποταμού Κβάι, να υπενθυμίσω πως το πιασάρικο μουσικό μοτίβο, που σφυρίζουν οι αιχμάλωτοι Βρετανοί, λέγεται Μάρτς (όχι Μάρτης αλά βλάχα) του Συνταγματάρχη Μπόγκη (http://en.wikipedia.org/wiki/Colonel_Bogey_March) και η δημοφιλέστερη εκδοχή του πραγματεύεται το ποιοτικόν και ποσοτικόν των ναζιστικών όρχεων (http://en.wikipedia.org/wiki/Hitler_Has_Only_Got_One_Ball)

    Σας το παρουσιάζω στην λιγότερη αναμενόμενη εκτέλεση. Από τη Bundeswehr!

    και για να καταλάβουτε τι εννοούμε, ιδού και το ορίτζιναλ:

    ΥΓ @ρχίδγι@ γέφυρες μας απλώνουν οι Ευρωπέη!

  135. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    123.α >>Γέφυρες: Πολιτικό κόμμα
    «Γέφυρα ανατροπής και δημιουργίας» ο Περιφερειακός συνδυασμός των ΑΝ.ΕΛ στη Δυτική Ελλάδα στις τελευταίες εκλογές
    123β.γ. Ναι, η οδοντική κ του Κβάι ειπώθηκε

  136. Ηλεφούφουτος said

    0 » Η ποικιλία των αρχαίων διαλεκτικών τύπων (βέφυρα, δίφουρα κτλ.) δείχνει ότι πιθανόν να πρόκειται για λέξη μη ινδοευρωπαϊκής αρχής. »

    Δεν έχω πρόχειρο ετυμολογικό λεξικό, να δω το πλήρες σκεπτικό αλλά με ένα χειλοϋπερωικό τύπου *gw (σε συνδυασμό με κάτι άλλο) μια χαρά μπορεί να εξηγηθεί η διαλεκτική ποικιλία, χωρίς να βγούμε απ τα ινδοευρωπαϊκά, αλλιώς θα έπρεπε να θεωρούμε και το τέσσαρες (τέτορες, πίσυρες, πέσσυρες,…) μη-ΙΕ.

    Άλλη μια λογοτεχνική γέφυρα: «Το γεφύρι με τις Τρεις Καμάρες» του Ισμαήλ Κανταρέ, όπου μπορεί να δει κανείς και λαϊκές αντιλήψεις για τη γέφυρα ως κάτι που σχεδόν εναντιώνεται στους άγραφους νόμους.

    Άλλη μια κινηματογραφική γέφυρα που έχει και σχέση με τη μεγάλη μας διαπραγματευτική αντίπαλο: Unter den Brücken http://www.imdb.com/title/tt0038206/
    ταινία που και κινηματογραφικά λειτουργεί σα γέφυρα ανάμεσα στην παραγωγή του 3ου Ράιχ, αφου τότε γίνανε τα γυρίσματα, και τη Γερμανία που ενσωματώνεται ξανά στον κόσμο, αφού μετά τον πόλεμο προβλήθηκε διεθνώς και εκτιμήθηκε τα μάλα.

  137. Avonidas said

    #131. Εκείνα που είναι σε ελεύθερη πτώση, συνάδελφε;

    Εγώ πάντα το έλεγα, αν τα οικονομικά ήταν σαν τη φυσική, η Ελλάδα θα είχε την καλύτερη οικονομία του κόσμου 😉

  138. physicist said

    #137. — Αχ, τι ωραία να είσαι σε ελεύθερη πτώση … νοιώθεις μια νιρβάνα, τίποτε δεν εμποδίζει τη φυσική σου πορεία. 😉

  139. Avonidas said

    #138. Βαρυτικώς θωρακισμένη οικονομία 😆

  140. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    130 Αυτό το υπονοούμενο το ξέρω κι εγώ.

    121 Μάλλον αναφέρεσαι στο 119 -είπε για την έκταση σε σύνθεση;

    105 Ευχαριστώ. Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει κι άλλο παράδειγμα, πιο πρόσφατο. Η δημιουργία της Υπερνομαρχίας Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας για να διασπαστεί η μουσουλμανική ψήφος. (όπως και η κατάργηση της πρώτης κατανομής, ένα θεσμικό αίσχος που ούτε στην Τουρκία δεν υπάρχει).

  141. Τέτοια γέφυρα να μην αποδειχτεί μόνο… Τον Όιλερ τον προλάβαμε;

    Πάντως, σίγουρα, η λέξη του πρώτου μήνα αριστερά είναι οι θεσμοί. Α, και σεισμούς ακούμε εδώ κάτω, κι ας μην έχουν βουή.

  142. vk said

    Για να δοκιμάσω μερικά ακόμα…

    Στα τοπωνύμια θα αναφέρω τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Δ. Χαλκηδόνας) και το Bridge of Allan στη Σκωτία κοντά στο Πανεπιστήμιο και την πόλη του Στέρλινγκ με μια πολύ όμορφη φοιτητική εστία που πολύ την αγαπούσαν και προτιμούσαν οι Έλληνες φοιτητές.

    Τα επίθετα Bridge και Bridges είναι αρκετά διαδεδομένα στα αγγλικά αλλά στα ελληνικά δε βρίσκω κάτι σχετικό…

    Τραγούδι: Εξαιρετικό το Under the bridge των Red Hot Chilly Peppers (1992)

    Θυμήθηκα και μια κρυάδα του Σεφερλή.
    Ο ασθενής στην καρέκλα ανοίγει το στόμα και ο οδοντίατρος κάνει ένα βήμα πίσω αηδιασμένος
    Οδοντίατρος: Πω πω μπόχα!
    Ασθενής: τι είναι γιατρέ; είναι σοβαρό;
    Ο: Μπα, δεν είναι τίποτα. Κάποιος έχεσε κάτω από τη γέφυρα.

  143. LandS said

    Διάβασα τα σχόλια επί τροχαδην και δεν πρόσεξα αν λυσατε τα μυστήρια των Κυθήρων που ανήκουν γεωγραφικά μεν στα Επτάνησα, διοικητικά δε στην Αττική.
    Να σημειώσω ότι ιστορικά το Ιόνιο αποτελεί γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, η κάπως έτσι έλεγε ένα παλιό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-2. Άρα δεν είμαι εκτός θέματος.
    Πριν το 1865 τα Επτάνησα ανήκαν στην Αυτοκρατορία που Κυβερνά τα Κύματα. Πριν τους Ιγγλέζους υπήρχε η Ιόνιος Πολιτεία, η οποία είχε καταληφθεί από τους Γάλλους του Ναπολέοντα όταν αυτός κατέλαβε ότι είχε μείνει από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία. Πριν, βεβαίως ήταν Βενετσιάνικα μαζί με πολλά κάστρα του Μοριά κλπ. Σε όλες αυτές τις περιόδους και τα Κύθηρα (το έβδομο τωνεπτα) ήταν ένα με τα υπόλοιπα. Ιστορικοί λόγοι λοιπόν και όχι γεωγραφικοί
    Όσο για τη διοικητική διαίρεση, πολύ πριν τα ιπτάμενα ήταν ευκολότερο να σου γινει το ρουσφέτι ταξιδεύοντας με το πλοίο για Πειραιά, παρά μέσω Καλαμών, Πατρών, Πειραιώς εις Αθήνας.

  144. Ηλεφούφουτος said

    143 «…κάπως έτσι έλεγε ένα παλιό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-2. »

    Και όχι όποιο κι όποιο ντοκιμαντέρ. «Τα Γεφύρια του Ιονίου» του Δημήτρη Μαυρίκιου.

  145. sarant said

    143 τέλος: Αυτό σωστό, αλλά ισχύει και για πολλά άλλα μέρη 😉

  146. παλιοσειρά said

    Πράγματι το νομοσχέδιο μπακλαβαδοποιήσεως δεν ήταν η μόνη περίπτωση εκλογικής μαγειρικής. Η διαφορά όμως και από την «στενοευρεία» του Παπανδρέου και από την «υπερνομαρχία», είναι ότι εκεί η μαγειρική στηρίχθηκε σε υπάρχουσες διοικητικές περιφέρειες, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση κατασκευάσθηκε νέα διοικητική περιφέρεια, που δεν είχε (και εξακολουθεί να μην έχει) ούτε διοικητική, ούτε γεωγραφική λογική. Είχε μόνο εκλογική σκοπιμότητα. Για αυτό και δεν αναφέρθηκα στην περίπτωση της «υπερνομαρχίας», παρ’ όλο που και εκεί η εκλογική σκοπιμότητα ήταν προφανής (η άλλη διαφορά βέβαια, που και αυτήν δεν πρέπει να την ξεχνάμε, είναι ότι στην περίπτωση της υπερνομαρχίας την σκοπιμότητα την συμμερίζονταν σχεδόν όλοι).

  147. sarant said

    Πάντως και τα δυο θα χαρακτηρίζονταν gerrymandering.

  148. aerosol said

    #16: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σαφώς επιλογή περισσότερου χρόνου (ούτε καν το αρνήθηκε ποτέ). Διάλεξε το δίμηνο -τότε, τον Δεκέμβρη- γιατί ήδη φαινόταν πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν κυβέρνηση και ήθελε να πιέσει ασφυκτικά τους επόμενους. Αυτό σχολιάστηκε από ανθρώπους όλου του πολιτικού φάσματος, σε καμία περίπτωση δεν έπεισε πως δεν ταίριαζε στο «ηθικό ύψος» του Σαμαρά, και η δικαιολογία του πρώην πρωθυπουργού πως τάχα περίμενε πως θα ήταν ο ίδιος στην κυβέρνηση είναι παραμύθι για μικρά παδιά. Ναι, είναι στα όρια του προδοτικού και όχι, δεν είναι προπαγάνδα. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε όλοι, ντροπή να προσποιούμαστε πως πέφτουμε από τα σύννεφα μια ζωή…

    #85: Υπέροχη ιστορία! Θα προσπαθήσω να βρω περισσότερα (=θα τεμπελιάσω μέχρι να γράψει σχετικά ο Νικοκύρης!).

    #115-116: Φτου, κι εγώ την ίδια λύση βρίσκω! Δυο κοινές λέξεις αδυνατώ να γράψω αν δεν τις δω: μήνυμα και θηλυκό.

    #130: Γιατί ότι ξεφεύγει λίγο από τα γνώριμα αντιμετωπίζει τόσο έντονη επίθεση στην Ελλάδα; Του Καλατράβα η γέφυρα στη Μεσογείων είναι όμορφη στο μάτι και απολαυστική στο περπάτημα (αν και αυτό που του ζητήθηκε ήταν το μπάλωμα μιας κακοσχεδιασμένης κατάστασης). Σε αντίθεση, η κακιά μίμηση του ύφους του στην γέφυρα στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια άσχημη μαϊμού.

    #134: Εύγε Σκύλε, δεν γνώριζα τους στίχους -και με έκανες να τραγουδώ χυδαία πολεμικά μάρς μεσημεριάτικα!

  149. Aerosol

    Άμαν δεν είναι χυδαία τα πολεμικά μαρς, ποιός θα είναι; 😳

  150. Το καλαμπούρι με το μαρς του συνταγματάρχη Μπόγκεη είναι ότι στην ταινία θέλαν να βάλουν ένα κανονικό στρατιωτικό τραγούδι. Αλλά στα σίξτυζ, φυσικά, δεν μπορούσαν να βάλουν ένα τραγουδάκι που να μετρά τα ούμπαλα του ενός και να ζυγίζει τα σαλτανάτια τ’ αλλουνού. Έτσι, ο πονηρός σκόρερ έβαλε τους αιχμαλώτους να το σφυράνε κεφάτα και το μεν αγγλικό κοινό κατάλαβε πολύ καλά, οι δε αποδέλοιποι το σφυράγαμε συνέχεια, αναχαράζοντας εν αγνοία μας τα καλαμπαλίκια του Αδόλφου.

  151. physicist said

    Ποιος άλλος θυμάται ότι ο σκοπός της Γέφυρας του Ποταμού Κβάι ήταν και η μουσική της διαφήμισης του μηχανέλαιου Visco της BP;

    Λάδι, ακατανίκητο
    βίσκο, ακατανίκητο …

  152. Πάνος με πεζά said

    @ 151 : Μπράααααβο ! Και που αλλού έπαιξε πάλι αυτό το θέμα στην τηλεόραση (πιο εύκολο).
    @ 131 : Ναι αλλά, και στη Μεσογείων, προφανώς για να «χωρέσει» το άνοιγμα της ετοιματζήδικης που θα είχε ο Σαντιάγο, πήγε και προσγειώθηκε σ’ ένα αφανές οικοπεδάκι, που όταν ανεβαίνεις τα σκαλιά για το κατάστρωμά της, βλέπεις τους ακάλυπτους και τους τσίγκους των γειτονικών σπιτιών…Όμορφη στο μάτι, αλλά μόνο από τη μία μεριά έχει τον «αέρα» να αναδειχθεί. Από την άλλη, έχει σφηνώσει ανάμεσα στα σπίτια σαν αεροπορικό ατύχημα…ΤΟυ Πειραιά, από αυτή την άποψη, υπερτερεί.

    (PS : Ελπίζω να είδατε το Σπύρο Σούλη να δουλεύει σαν «ζόρικος επαγγελματίας» στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»…)

  153. Πάνος με πεζά said

    http://www.instantstreetview.com/@37.993895,23.775842,-204.41h,5.47p,1.33z

  154. physicist said

    #152(α). — Α, το 151 δεν ήταν κουίζ, περιείχε μάλλον μια συνιστώσα αβεβαιότητας λόγω Αϊζενχάουερ, ήταν ας πούμε αναζήτηση επιβεβαίωσης, άρα νάσαι καλά!

    Πού αλλού έπαιξε στην τηλεόραση, θα σε γελάσω.

  155. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Το κορίτσι αυτό μ’ αυτά τα μάτια
    ήξερε στη Θήβα κάτι μονοπάτια
    Μετά τα πανηγύρια
    την αναστάτωνα
    Και κάτω απ’ τα γεφύρια
    τα χείλια μάτωνα
    Τα φιλιά της μ’ έκαναν κομμάτια
    Κρύωνα παιδί μου κρύωνα, χρόνια τα φιλιά της φαντασίωνα

  156. Πάνος με πεζά said

    @ 154 : «Eκείνες κι εγώ», remake με Γιάννη Μπέζο.

  157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γεφύρι πέτρινο
    Εκεί που σμίγουν δυο ποτάμια,
    και αδερφώνουν τα νερά
    ένα γεφύρι πέτρινο
    απλώνει τ΄ άσπρα του φτερά

    Ξέρω τα χέρια που το χτίσανε
    τα πόδια που το περπατήσανε.

    Κρυμμένο μέσα στα πλατάνια
    ακούει τ΄ άγρυπνο νερό,
    ένα γεφύρι πέτρινο
    που ταξιδεύει στον καιρό.
    Ξέρω τα χέρια που το χτίσανε
    τα χείλη που το τραγουδήσανε.

    Εκεί που σμίγουν δυο ποτάμια,
    και αδερφώνουν τα νερά
    ξέρω γεφύρι πέτρινο
    όμως κανένας δεν περνά
    Άκου το γέλιο της χτισμένης
    στα πέρατα οικουμένης

  158. Βασίλης Ορφανός said

    Στην Κρήτη (περιοχή Ηρακλείου, ίσως και αλλού) γέφυρα = καμάρα: «Γαζανή καμάρα», γέφυρα στον ποταμό δυτικά από το χωριό Γάζι. Έτσι την ξέρω από παιδί, έτσι τη βρίσκω και σε δημοτικό τραγούδι, σε συλλογή τού 1889: https://books.google.gr/books?id=vOkHAAAAMAAJ&q=%CE%93%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1&dq=%CE%93%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1&hl=el&sa=X&ei=c5P0VP7eJdLXaoLsgNAO&redir_esc=y

  159. Εγώ γιατί θυμάμαι ότι οι νομοί Πειραιώς και Γρεβενών ιδρύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960; Εκλογομαγειρικό σκοπό πάντως δεν είχε η ίδρυσή τους, αφού οι εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄και Β΄ Πειραιώς και Αττικής υπήρχαν ήδη τουλάχιστον από το 1961 (θυμάμαι ότι παρά τη βία και νοθεία, η ΠΑΜΕ (=ΕΔΑ και συνεργαζόμενοι) είχε πάρει εκεί 44%!)

  160. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Της Άρτας το Γεφύρι – Σωκράτης Μάλαμας
    στης ζωής το πανηγύρι σαν της Άρτας το γεφύρι
    για δες πως φεύγει ο καιρός
    κι έχω γίνει σαν τρελός,
    άνοιξη μπαίνει ξανά,
    άνοιξέ μου μια΄γκαλιά

  161. 143: «… των Κυθήρων που ανήκουν γεωγραφικά μεν στα Επτάνησα, διοικητικά δε στην Αττική.»

    Δεν θα ήταν τελικά πιο ακριβές να πούμε «ιστορικά στα Επτάνησα, γεωγραφικά στην Πελοπόννησο, διοικητικά στην Αττική»;

  162. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    158.>>Στην Κρήτη (περιοχή Ηρακλείου, ίσως και αλλού) γέφυρα = καμάρα
    Ω και πώς ελησμόνησα τσι «Τρεις Καμάρες» του Κάστρου
    http://www.kritipoliskaihoria.gr/2014/01/3.html

  163. 21: Ναι μπράβο. Είσαι ο Νο 1 πολιτικός αναλυτής. Μόνο που το σχόλιό σου δεν με εξόργισε. Απλώς με λύπησε! Πως καταντά τον άνθρωπο το τυφλό κομματικό πάθος!

  164. 158, 162 Καμάρα είναι το τόξο, είτε γέφυρας (158), είτε υδατογέφυρας – υδρογέφυρας (162) -πώς την λένε αυτή που φέρνει νερό από υδραγωγείο;

  165. …αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας….

    Μαν καν νιχτ άλες χάμπεν που λέμε στην Φωκίδα ;

  166. Βασίλης Ορφανός said

    162
    Οι «Τρεις Καμάρες» ήταν διαδοχικές καμάρες (αψίδες) υδραγωγείου, όχι γέφυρες.
    http://www.kritipoliskaihoria.gr/2014/01/3.html

  167. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

    «Η ΛΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ» ΚΑΙ Η ΔΙΧΩΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

    O Paul Auster είναι ένας συγγραφέας που μ’ αρέσει πολύ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σημαντικός σκηνοθέτης. Η ταινία του «Lulu on the Bridge», σε δικό του σενάριο φυσικά, γυρίστηκε το 1998 και το καστ έχει πολύ ενδιαφέρον: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάιρα Σορβίνο, Γουίλιαμ Νταφόε, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μάντι Πατίνκιν, Τζίνα Γκέρσον, ενώ συντομότατες εμφανίσεις (φιλικά υποθέτω) κάνουν μουσικές προσωπικότητες όπως ο Λου Ριντ και ο Ντέιβιντ Μπερν.
    Η φιλόδοξη ιστορία βουτά βαθιά (και χάνεται) στη μεταφυσική. Ένας γνωστός τζαζίστας, όχι και πολύ καλός χαρακτήρας ωστόσο, πληγώνεται βαριά από αδέσποτη σφαίρα. Όταν συνέρχεται η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά. Δεν μπορεί πια να παίξει και βρίσκεται σε κατάθλιψη, ίσως και στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ένα κουτί όμως που περιέχει μια μυστηριώδη πέτρα με παράδοξες ιδιότητες πέφτει κατά λάθος στα χέρια του και ανατρέπει τα πάντα, ενώ ο ήρωάς μας θα ερωτευτεί βαθύτατα. Αλλά και πάλι αυτό είναι μόνο η (ευτυχισμένη) αρχή…
    ………………
    Είναι σα να βρισκόμαστε σε μια ταινία του Λιντς, με το ίδιο μυστηριώδεις και ανεξήγητες καταστάσεις, πλην όμως χωρίς τη χαρακτηριστική του διαστροφή και σκληρότητα. Ίσα – ίσα που εδώ πολλές από τις καταστάσεις είναι γλυκύτατες (όχι όλες βεβαίως). Όσο για τις αναφορές, είναι πάμπολλες. Εκτός από πλήθος λεπτομερειών, ο ίδιος ο τίτλος παραπέμπει στη θρυλική «Λούλου» του Παμπστ, της οποίας ένα ριμέικ, ως ταινία μέσα στην ταινία, βλέπουμε να γυρίζεται. Σκεφτείτε τώρα ότι ο πρωτότυπος τίτλος του παλιού φιλμ ήταν «Λούλου ή το Κουτί της Πανδώρας» και ένα κουτί παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο. Κουτί από το οποίο ξεπηδούν υπέροχα, αλλά και τραγικά πράγματα και καταστάσεις…
    Συνολικά λοιπόν, ενώ δεν με κούρασε καθόλου, μου άφησε μεγάλα κενά, όχι απλά ως προς το στόρι, αλλά και ως προς το γενικότερο νόημα όλων αυτών που είδα, ενώ (το ξαναείπα) βρήκα το φινάλε εύκολο. Δεν έχω δει την άλλη ταινία που γύρισε μόνος του ο Όστερ το 2007, ωστόσο, κρίνοντας απ’ αυτή εδώ τη «Λούλου», νομίζω ότι τον προτιμώ σαν συγγραφέα. Κρίμα, γιατί βρήκα το γενικό της κλίμα γοητευτικό.»

    http://vandimir.blogspot.gr/2012/01/blog-post_26.html

    «Συντετριμμένη, η αγαπημένη του τζαζίστα «Lulu» παίρνει την μυστηριώδη πέτρα και κάνει βόλτες στην Γέφυρα Ha’penny ,και την πετα στο σκοτεινό ποτάμι . Την επόμενη μέρα, ο Van Horn και οι άνδρες του ψάχνουν να την βρουν στο Δουβλίνο και θα προσπαθήσουν να την απαγάγουν Την κυνηγουν μέσα από τους δρόμους προς την Γέφυρα, όπου είχε πέσει η πέτρα. Καθώς την πλησιάζουν, πηδάει στο ποτάμι.

    Για την πλήρη υπόθεση http://en.wikipedia.org/wiki/Lulu_on_the_Bridge

  168. ΚΑΒ said

    .Το ΙΟΝΙΟΝ έκανε παλιά το δρομολόγιο Πειραιάς- Κυπαρίσσι-Γέρακας–Mονεμβάσια-Νεάπολη-Γύθειο- Σολοτέρι-Πόρτο Κάγιο-Γερολιμένας- Αγία Πελαγία-Καψάλι-Αντικύθηρα.

    92. Σπειρί; Δεν το βρίσκω.

    . «Γέφυρα» υπάρχει στάση στο δρομολόγιο του λεωφορείου Ακαδημία-Ζωγράφου: στη διασταύρωση Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου. Εκεί υπήρχε προπολεμικά μια ξύλινη γέφυρα κάτω από την οποία περνούσε ο Ιλισσός.

    .73 Και κάπου νοτιότερα λιοκούκχουδα.

  169. Υπάρχουν και υδραγωγεία-γέφυρες

    http://en.wikipedia.org/wiki/Navigable_aqueduct

  170. Jimakos said

    Και μην ξεχνάμε και την όμορφη Μπρίζ του Βελγίου, που λέγεται οτι πήρε το όνομά της από κάτι παλιοολλανδικά και σημαίνει γέφυρα.

    Μια από τις μεγάλες γέφυρες της Βουδαπέστης είχε χρηματοδοτηθεί από τον Σίνα και αναγράφεται κάπου και το όνομά του.

    Στο Παρίσι, έχουμε συν τοις άλλοις την γέφυρα Bir-Hakeim, γνωστή από το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, καθώς και την pont de Grenelle, δίπλα στην οποία βρισκεται η γαλλική βερσιόν του αγάλματος της Ελευθερίας.

  171. Spiridione said

    90, 92 🙂 🙂
    85. Αυτή η ιστορία της Βίκης μου φαίνεται εντελώς μούφα – άλλωστε δεν έχει καμία παραπομπή. Ροσινιόλ εμένα μου φαίνεται κλασική ονομασία κέντρου διασκέδασης, θεάτρου, σινεμά κλπ της εποχής του μεσοπολέμου και μεταγενέστερα (Ροζικλέρ, Ετουάλ, Ιντεάλ Περοκέ κλπ). Και η σελίδα του Ατρόμητου δεν αναφέρει τίποτα για Ροσινιόλ (η παρέα αυτή που λέει ότι ίδρυσαν τον Ατρόμητο ήταν το 1923). Άκου Ροσινιόλ Περιστερίου 🙂

  172. Δεν έχω προλάβει να διαβάσω τα σχόλια, ελπίζω να μην επαναλαμβάνω πράγματα που ειπώθηκαν

    γέφυρα λενε και οι ηλεκτρολόγοι την παράκαμψη ενός διακόπτη

    αυτό με τοος Αρμόδιο και Αριστογείτονα κάτι μου θυμίζει με τον Καραμανλή τον A, και τις ονομασίες στους παράλληλους δρόμους της φρουταγοράς, o ίδιος έλεγε για να τιμήσουν τους τυραννοκτόνους και οι κακές γλώσσες για να τιμήσει τον αρσενικοιτισμό του

    κατά διαβλική σύμπτωση χθές είχα ανεβάσει στο φέησμπουκ μια φωτό της Pont Neuf

  173. 148, Αεροζόλ

    Ο λόγος που απορίπτω τη γέφυρα του Καλατράβα δεν είναι επειδή «ξεφεύγει λίγο από τα γνώριμα». Απλά δε μου αρέσει καθόλου, ούτε αυτή, ούτε οι άλλες που έχει κάνει στο ίδιο στυλ-ιρλανδέζικη άρπα. Έχει μια μεγαλομανία, σαν να φωνάζει το όνομα του αρχιτέκτονα και Για τα γούστα μου οι γέφυρές του αυτές βγάζουν μια ανισορροπία. Προτιμάω ή το απλό, όπως είναι η καινούρια Pont des Art ή κάτι πραγματικά που να θυμίζει γλυπτό, όπως η Φωλιά του Πουλιού των Κινέζικων Ολυμπιακών. Δε βλέπω το λόγο, γιατί τις στηρίζει από τη μία πλευρά;

    Εκτός αν υπάρχει o λόγος της ευκολίας κατασκευής ή του κόστους, που αμφιβάλλω (ας πει και κανένας από τους μηχανικούς του ιστολόγιου).
    Βέβαια,de gustibus…

  174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Επέστρεψα πρό ολίγου από ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και ξεπουλά τα βιβλία του. Ανάμεσα στις πάμπολλες ποιητικές συλλογές του μεγάλου μας (αλλά απεραντογραφότατου..) Ρίτσου που βρήκα, διαπίστωσα ότι υπάρχει και μία (άγνωστή μου μέχρι τώρα) συλλογή με τίτλο «Γέφυρα»..
    151. Με το μαρς της Γέφυρας του Ποταμού Κβάι νομίζω πως άρχιζαν οι ραδιοφωνικές ποδοσφαιρικές αναμεταδόσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και (πάλι νομίζω!) αποτελούσε κομμάτι της διαφήμησης κάποιας μάρκας ξυραφιών..

  175. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    166.Ε ναι. Περί καμαρών ο λόγος, από τη δική σας «πάσα» στο 158 . Αυτή την παραπομπή έβαλα κι εγώ.
    Αξανάκωλες γέφυρες! Το νερό από πάνω 🙂
    Καμάρα όλη η παραποτάμια περιοχή, όπου έχουμε κτήμα με πορτοκαλιές, από την τρίτοξη (υπάρχει η λέξη;) πέτρινη γέφυρα στον ποταμό του Μύρτου που σχετικά πρόσφατα την αναπαλαίωσαν και την πέρασα με τ΄ αυτοκίνητο τα Χριστούγεννα.Έβγαλα και φωτογραφίες αλλά δεν ξέρω,δεν έχω και τα «εργαλεία» να τις αναρτήσω εδώ.Είναι πανέμορφη,με υποστηρικτικούς πυργίσκους και θυρίδες,δεν ξέρω πώς να την περιγράψω.
    Βέβαια Καμάρες και Καμάρα υπάρχουν μπόλικα χωριά και στην Κρήτη και σ όλη την Ελλάδα.
    >>164 καμάρα και η του ποδιού

  176. Spiridione said

    Τη θεση «τρεις γέφυραι» τις βρίσκω σε δημοσίευμα του 1929 και «τρεις βασιλικαί γέφυραι» σε δημοσίευμα του 1930.

  177. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    …[διαφήμισης]..
    -Και επειδή είναι ημέρα λογοτεχνικών τίτλων, πρόσθεσε Νίκο και το «Είναι ένα γεφύρι στον Δρίνο» του νομπελίστα Άντριτς

  178. des Arts

  179. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    168: Ωχ, έχεις απόλυτο δίκιο, κακώς δεν το έλεγξα -ο Μπαμπινιώτης λέει «σπυρί» πράγματι, ίσως με μπέρδεψε το «στείβω».

  180. Βασίλης Ορφανός said

    175 Έχετε δίκιο. Δεν το πρόσεξα 🙂
    Και χωριά: Καμάρι, Καμαράκι. Και συνοικία Καμαράκι στο Ηράκλειο.

  181. sarant said

    174: Βάζει λουκέτο για οικονομικούς λόγους ή για άλλους;

  182. Και μια, μα εντελώς άχρηστη πληροφορία για γέφυρες.

    Στο Κινέζικο κομμουνιστικό πάνθεο, περίοπτη θέση καταλάμβαναν οι μαχητές του ποταμού Νταντού, που πέρασαν μαχόμενοι μια ερειπωμένη κρεμαστή γέφυρα, από την οποία είχαν μείνει μόνο οι αλυσίδες της . Ήταν το Γιοφύρι της Αλαμάνας των Κινέζων.

    Διάβασα όμως στο βιβλίο για το Μαο της Γιουγκ Τσανγκ, οτι όπως της είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, δεν έγινε μάχη, οι του Τσαγκ Και σέκ την είχαν κάνει εγκαίρως, ούτε η γέφυρα ήταν ερείπιο, μόνο σε ένα μέρος είχε κενό και οι ντόπιοι τους έδωσαν μια πόρτα και βάλανε και πέρασαν όλοι. Να η γέφυρα σήμερα:

    Αυτά 🙂

  183. Αχρήστων πληροφοριών συνέχεια:

    σε μια περιοχή της Ινδίας με εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι ντόπιοι δεν φτιάχνουν ξύλινες γέφυρες (διότι θα σάπιζαν) ούτε πέτρινες (διότι θα τις παρέσυραν οι ορμητικοί χείμαρροι). Φτιάχνουν ζωντανές γέφυρες, μπλέκοντας τις ρίζες και τα κλαριά των παραποτάμιων δέντρων!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Living_root_bridges

    Οι γέφυρες αυτές με τον καιρό, αντί να αποδυναμώνονται, αναπτύσσονται και καρδαμώνουν!

  184. Νατάσσα said

    134, 150, 151: Αυτή η παραλλαγή του συνταγματαρχέικου μαρς όμως, είναι άπαιχτη…

  185. Χεχε… Ο μακαρίτης ο Ντάντλη Μουρ ήταν ωραία φατσούλα, μεγάλο ρεμάλι και κολοσσιαίος πιανίστας.

  186. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    181. Για οικονομικούς λόγους- και φυσικά, είναι λυπηρό επειδή πρόκειται για βιβλιοπωλείο που διέθετε ποιοτικά βιβλία, περιοδικά κά έντυπα στους Θεσσαλονικείς εδώ και καμιά 50ριά χρόνια..

  187. 180: Το Καμαράκι στο Ηράκλειο α) δεν είναι συνοικία, αλλά σημείο στην οδό Καλοκαιρινού β) σημαίνει μια μικρή κάμαρα -δωμάτιο, κι όχι καμάρα- που υπήρχε παλιότερα στη μέση του δρόμου εκεί… Κατά τα λοιπά, δείτε κι 164

  188. Μαρία said

    186
    Ποιο βιβλιοπωλείο; Ο Ραγιάς μήπως;

  189. leonicos said

    σύμφωνα με κάποιο παλιό βιβλίο του Μωσέ Ασέρ (νομίζω ότι ως όνομα είναι γνωστός στο Ιστολόγιο από παλιά) η λέξη γεφυραίοι ήταν παραφθορά του εβραίοι, δηλαδή ότι υπήρχε εβραϊκή παροικία στην Αθήνα κατά την αρχαιότητα. Πρόκειται βεβαίως για ‘απλήαυθαίρεση θέση’ διότι δεν ήσαν γνωστοί αλλόθρησκοι (πιθανώς δε ούτε ανεκτοί) στην αρχαία Αθήνα. Ποτέ δεν τον πίστεψα, όπως και ποτέ δεν πήρα στα σοβαρά τις ιστορικέςτου μελέτες

  190. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    188. ..σκέφτηκα να μην πω το όνομα, Μαρία, αλλά..- σύ είπας!

  191. 141, …Τον Όιλερ τον προλάβαμε;…

    Δεν νομίζω, αλλά επειδή o Όιλερ είναι πάντα ωραίος, ας ξαναβάλω τις γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ.

  192. Βασίλης Ορφανός said

    187
    Έζησα όλα τα χρόνια του Γυμνασίου σε αυτήν την περιοχή: Δεξιά κι αριστερά από τη Λεωφόρο Καλοκαιρινού, περίπου από την οδό Γιαμαλάκη μέχρι λίγο πιο πέρα από το Ανωγειανό Σχολειό (που και αυτό το κομμάτι λέγεται Καμαράκι).

  193. ὅτι ἦσαν τυραννοκτόνοι οἱ Ἁρμόδιος καὶ Ἀριστογείτων ἦταν μῦθος ποὺ καταρρίπτει ἤδη ὁ Θουκυδίδης (ἑλλαδέμπορος κι αὐτός;)

    τὴν Μουλβία γέφυρα τὴν θυμήθηκε κανείς;

  194. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  195. 192: Πήρε, λοιπόν, το όνομά του το Καμαράκι από κάποια καμάρα; ή από κάποια κάμαρη; κι είναι η καμάρα το τόξο, και μόνο συνεκδοχικά η γέφυρα, ή όχι;

  196. smerdaleos said

    Με πρόλαβε ο Ηλεφούφουτος (#136) Νίκο.

    Οι διαλεκτικές ποικιλίες της γέφυρας δείχνουν ότι μάλλον υπήρχε χειλοϋπερωικό gw στην αρχή. Δεν λένε τίποτε για το αν η λέξη είναι ΙΕης ή μη καταγωγής.

    Ένας πιθανός ΙΕ συγγενής μπορεί να είναι η Αρμενική «γέφυρα» kamurj.

    https://translate.google.com/#en/hy/bridge

    Το χειλοϋπερωικό *gw στην Αρμενική έγινε /k/ λ.χ. *gwenh2 > αρμ. kin ~ ελληνικό *gwoneh2 > γυνή, γυναίκα ~ βοιωτικά *gwana > βάνᾱ = γυνή και βανήκα = γυναίκα

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dgunh%2F

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/g%CA%B7%E1%B8%97n

    Γενικά, όταν βλέπεις κάπου διτυπίες που αφορούν τα γράμματα β,γ,δ στα αρχαία λήμματα, πάντα να υποψιάζεσαι ένα χειλοϋπερωικό *gw.

    *gwelbhus/*gwrebhus = «μήτρα» > δελφύς, αλλά αιολικό βελφύς και *gwrebhewos > βρέφεος ~ βρέφος (= αγγλικό whelp = σλαβικό žrěbę)

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dbelfo%2Fs

    http://en.wiktionary.org/wiki/whelp

  197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Να πώ κι εγώ το άσχετο με το νήμα. Το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά αποδέχτηκε πλήρως το ελληνικό διάβημα της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης, και η Τουρκία ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο. Τώρα καλό είναι αυτό ή κακό; Μετά την απροκάλυπτη αβάντα στην οικονομική «μάχη» στο Γιουρογκρούπ, ήρθε αυτό, που δεν είχε γίνει ούτε με ακροδεξιές κυβερνήσεις, κι έκατσε ο Πασάς στον άξονα. Χοντραίνει πολύ το παιχνίδι στα μέρη μας, τα ευρωπαϊκά εννοώ.
    Παρεμπιπτόντως, οι καλοί, εργατικοί και τίμιοι βορειοευρωπαίοι όπως π,χ οι Αυστριακοί, παρ΄όλη τη σωστή και αδιάφθορη διαχείρηση των οικονομικών τους, είδαν την κρατικοποιημένη (είδες οι φιλελεύθεροι;) λόγο χρεών Hypo Alpe Adria, να εμφανίζει ξαφνικά έλλειμα 7,5 δις, με αποτέλεσμα η εποπτική αρχή (FMA) να ανακοινώση ουσιαστικά την χρεοκοπία της. Αργά αλλά σταθερά, έστω επώδυνα για μάς, εμφανίζεται το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η παγκόσμια χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Όταν έρθει η σειρά της Raiffeisen που ελέγχει τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, θα τον αισθανθούν πολύ βαθιά μέσα τους οι Αυστριακοί, τον ΠΟΝΟ, εκτός κι αν προηγηθεί ο θερμός.

    186 – «και φυσικά, είναι λυπηρό επειδή πρόκειται για βιβλιοπωλείο που διέθετε ποιοτικά βιβλία, περιοδικά κά έντυπα στους Θεσσαλονικείς εδώ και καμιά 50ριά χρόνια..»

    Γι΄αυτό έκλεισε, χωρίς λαδόκολλες και πολύ κράτησε.

  198. κλείνει ὁ Ῥαγιᾶς; 😦

  199. smerdaleos said

    Περισσότερα για την πιθανή σχέση ελλην. γέφυρας – αρμ. kamurj:

    http://en.wiktionary.org/wiki/%D5%AF%D5%A1%D5%B4%D5%B8%D6%82%D6%80%D5%BB#Old_Armenian

  200. Κι επειδή, ως γνωστόν, λεξιλογούμε, ορίστε λεξικογραφικό τρολάρισμα υπό σερ Έντμουντ Μπλάκαντερ

    http://lolsnaps.com/funny/124207

  201. Λ said

    Καλησπέρα,
    ΄Εχει αναφερθεί η αερογέφυρα ζωής; το προγεφύρωμα;

    Θυμάμαι, πήγα στο χωριό Γέφυρα δυτικά της Θεσσαλονίκης καθοδόν προς τα Γιάννενα.

    Και η Millenium άλλως wobbly bridge του Τάμεση.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Bridge,_London

  202. Λ said

    Εκτός από την αερογέφυρα ζωής υπήρξε και δρόμος ζωής. Μιλώ για τη λίμνη Λάντογκα και την πολιορκία του Λένινγκραντ.

    Τα περίφημα γεφύρια της Αγ. Πετρούπολης

    https://www.google.com.cy/search?q=%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8B+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0&biw=1093&bih=479&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ei=WdL0VLuEIcHTygOnnYKIAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&dpr=1.25#imgdii=_&imgrc=G15aOJNChV1WeM%253A%3BHgCuqOQfNFBh5M%3Bhttp%253A%252F%252Fstrana.ru%252Fmedia%252Fimages%252Fuploaded%252Fgallery_promo20856836.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fstrana.ru%252Fplaces%252F341767%3B720%3B400

  203. παραλίγο νὰ ἔγραφα γιὰ τὶς γέφυρες τῆς Καινιξβέρης μέχρι ποὺ εἶδα ὅτι τὶς μνημόνευσε ὁ συνήθης ὕποπτος.

  204. 200: Ορίστε, με αφορμή το δικό σου, δυο πρόσφατα άρθρα που διάβασα:
    Oxford Junior Dictionary’s replacement of ‘natural’ words with 21st-century terms sparks outcry

    The word-hoard: Robert Macfarlane on rewilding our language of landscape

  205. sarant said

    196: Να σου πω, τα περί μη ΙΕ προέλευσης τα έχουν πει πολλοί, αλλά ο Μπαμπινιώτης ειδικά το συνδέει με την ύπαρξη πολλών διαλεκτικών παραλλαγών.

  206. smerdaleos said

    @205

    Ναι βρε συ, δεν είπα ότι είναι ΙΕ προέλευσης. Αυτό μπορούμε να το πούμε μόνον όταν θα έχουμε μια πιθανή ΙΕ ρίζα και προς στιγμήν δεν έχουμε καμία. Ακόμα και το Αρμενικό kamurj μάλλον προέρχεται από μια μη ΙΕ γλώσσα της Άσίας.

    Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι διαλεκτικές παραλλαγές του όρου γέφυρα/δέφυρα/βέφυρα/δίφουρα από μόνες τους δεν είναι στοιχείο μη ινδοευρωπαϊκότητας της λέξης.

    Τα β,γ,δ μπορούν να αναχθούν σε ένα πρωτοελληνικό χειλοϋπερωικό *gw (όποια κι αν είναι η καταγωγή της λέξης), ενώ το Λακωνικό «ου» είναι κανονική παραλλαγή για την δωρική διάλεκτο. Επειδή η τροπή /u/>/y/=/ü/ έγινε κατά τον 6ο π.χ. αιώνα πρώτα στην Αττικο-Ιωνική διάλεκτο, οι υπόλοιπες διάλεκτοι συχνά εμφανίζουν μια «υστέρηση φάσης» σε αυτην την τροπή και αναγκάζονται να συμβολίσουν το /u/ με «ou» στο κοινό αττικό αλφάβητο.

    Έτσι οι Δωριείς έγραφαν την λέξη φύρκος (< IE *bhorg'hos) ως φοῦρκος επειδή την προέφεραν με /u/ και όχι με /y/, ενώ οι Μακεδόνες αναλόγως είχαν το επίθετο του Ηρακλή «κουνᾱγίδᾱς» (= κυνηγίδης).

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dfu%2Frkos

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Macedonian_language#Phonology

    Occasional retention of the pronunciation [u] οf /u(:)/ in local cult epithets or nicknames (Κουναγίδας = Κυναγίδας).

  207. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    195,>>κάποια καμάρα; ή από κάποια κάμαρη; κι είναι η καμάρα το τόξο
    Όλα παίζουν μάλλον, αλλά όμως στα ανατολικά τουλάχιστον, δε λέγαμε ούτε κάμαρα ούτε κάμαρη για το δωμάτιο.Το λέγαμε κ ά μ ε ρ α. π.χ στα κάλαντα των Χριστουγέννων λένε (στη βάγια) «…κι από τη μέσα κάμερα κια μιολιά κρασάκι»
    Κάμερα για κάθε σπίτι ήταν πια η αποθήκη του κρασιού,του λαδιού κλπ συνήθως στο βάθος του σπιτιού,δηλαδή δε θα ταίριαζε να πεις σε ποια κάμερα θα βάλομε το μουσαφίρη να κοιμηθεί. Στον Ερωτόκριτο ήταν (και) το δωμάτιο,η κάμερα:
    Kαι κάθε μήνα μιά φορά μέσα στην κάμερά σου,
    λόγιασε τά’παθα για σε, να με πονεί η καρδιά σου.
    Καμάρα,ασφαλώς το τόξο(λέμε και καμαροφρύδα ) και μετά,η γέφυρα.Καμαρόσπιτο λέγαμε το δωμάτιο με τόξο που χώριζε το παραδοσιακό κρητικό σπίτι. Μεσοκαμαρόσπιτο ήταν των παπούδων μου, μισό δηλ. τόξο «έσπαγε» τον κύριο χώρο. Στην Πελ/νησο το λένε θώλο, όλο το κομμάτι στο κατώι συνήθως που έχει το θωλωτό μέρος, χωμένο όλο ή μισο στο έδαφος.Και ο ληνός είναι θώλος στου πεθερού μου εκεί..

  208. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Και μετά απ όλα αυτά ο καμαρωτός πώς καμαρώνει; καμπυλωτά ; 🙂

    Κάτι άλλο άσχετο αλλά Νικοκύρη, η απομείωση- απομειώνω δεν υπάρχει στο ΛΚΝ ούτε στου Δημητράκου,ούτε στου Φυτράκη εννοείται και βγήκα οφ στους μηχανικούς εδώ που το χρειάστηκαν για μια τεχνική έκθεση και με ρώτησαν αν είναι δόκιμο.

  209. 208β: 30 Ιουνίου, 2009 at 18:52 Μαρία said…

  210. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οι Εραστές της Γέφυρας
    Δυο περιπλανώμενες ψυχές ριζώνουν απρόσμενα σε κάποια γωνιά της θρυλικής παρισινής γέφυρας Pont-Neuf. Η Μπινός υποδύεται μια ζωγράφο που χάνει το φως της και ο Λαβάν έναν άστεγο τσιρκολάνο χαμένο στα χάπια και το αλκοόλ. Μια δυσλειτουργική ιστορία αγάπης μεταμορφώνεται σε ένα εκρηκτικό και οπερατικό love story

    172. Τζη,για τη φωτό με το γυμνό-κωλο περιεχόμενο, στο Παρίσι πάλι «ντύνουν» τη γέφυρα 🙂
    Aμπαλάζ στην Πον Νεφ

  211. Λ said

    207. Καμαρόσπιτο λέγαμε το δωμάτιο με τόξο που χώριζε το παραδοσιακό κρητικό σπίτι.

    Λέμε και εμείς καματόσπιτο αλλά και δίχωρο, Επίσης, όπως έμαθα πολύ αργότερα, κάποιοι το λεν παλάτι.

    τη λέξη κάμαρα πρέπει να τη δανειστήκαμε αργότερα γιατί οι παλιοί έλεγαν κάθε δωμάτιο σπίτι. Μάλιστα το κάστρο της Καντάρας είναι γνωστο σαν τα εκατόν σπίθκια (σπίτια) της Ρήαινας (Ρήγαινας).

    κάμαρα, κάμερα (όχι η θερμική αλλά η κούνστκαμερα -кунсткамера- του Μεγάλου Πέτρου), καμαριέρα- καμαριέρης, καμαρώτος, καμάρι ( και στα ρωσικά καμάρ σημαίνει κουνούπι)

  212. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    209. Α ευχαριστώ! Είστε όμως αητοί.Τίποτα δεν ξεφεύγει από το μάτι σας 🙂
    «απομείωση της αξίας του ακινήτου» ήθελαν να πουν.Την περαιτέρω μείωση καταλήξαμε. Μειώθηκε ακόμη πιο πολύ η αξία, σκέφτηκα ακόμη.

  213. Λ said

    Να πω επίσης ότι έχω μια πολύ πολύ μικρή γέφυρα στο σπίτι μου, πάνω από τη σκάλα, που ενώνει δύο μεσοπατώματα. Εκει ανέβαιναν τα ανεψάκια μου όταν ανέβαζαν (στην κυριολεξία)διάφορα θεατρικά όπως τον Πέτρο και το Λύκο.

  214. Λ said

    212. απομείωση = deflation;
    http://www.theguardian.com/business/2015/mar/02/drop-eurozone-deflation-unemployment

  215. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    211.>>οι παλιοί έλεγαν κάθε δωμάτιο σπίτι
    Ακριβώς! η μέσα κάμερα ή το μέσα σπίτι,ή «τα μεσοπίθαρα» (χώρος).
    Από κει φαίνεται και η πάγια έκφραση μια εποχή «αγόρασε σπίτια» κι εννοούσαν το διαμέρισμα

  216. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    213 >>μια πολύ πολύ μικρή γέφυρα στο σπίτι μου
    Τί μου θύμισες! Στο ορεινό χωριό των παιδικάτων παίζαμε με τη φιλενάδα μου στο σταύλο της γιαγιά της που το χωμάτινο πάτωμά του το διέσχιζε ένα πέτρινο αυλάκι, μέσα στο έδαφος, ανοιχτό! Ήταν ο κάραβος, δηλαδή το ποτιστικό νερό του χωριού που για κάποιες μέρες πήγαινε προς τα από δω μποστάνια και η πορεία του περιελάμβανε δυο τρία μέτρα μέσα από το αχηράκι (σταυλάκο) της φίλης μου.Τότε γινόταν παιχνίδι σπέσιαλ.Ρίχναμε φυλλαράκια -βαρκούλες από μέσα και τρέχαμε να τα προλάβουμε απόξω σαν ξεπόριζαν κάτω από τον τοίχο με το νερό που κύλαγε μέσα στη μικρή κοίτη προς τα περβόλια.Αυτό αυλάκι το μέσα στο σπίτι νομίζω ήταν που λέγαμε κουτούτο.

  217. Λ said

    Οπότε ο Καραβάς τον Κυθήρων και της Κύπρου είναι από τον Κάραβο; Ούτε το κουτούτο ήξερα. Καληνύχτα Εφη. Πάω να ονειρεφτώ τα χελιδόνια που άργησαν πολύ να έρθουν φέτος.

  218. αρχισαν τα όργανα (στο εξωτερικό κατά προτεραιότητα)

    Το πιο ζωτικής σημασίας βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή, της υπόσχεσης στον Ελληνικό λαό του τέλους της λιτότητας, χωρίς την απομάκρυνση από την ΟΝΕ, μας έδωσε την εκλογική νίκη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα» αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας (βουλευτής του ΣυΡιζΑ )

    Μόλις ο Σύριζα έγινε κόμμα η πρώτη διακήρυξη που έκανε ήταν η πίστη στο ευρώ…
    τυχαίο ; δεν νομίζω
    ιδεολογική τοποθέτηση ; πάλι δεν νομίζω
    απόφθεγμα των οικονομολογικών εγκεφάλων του ; ξανά δεν νομίζω αν κι από αυτούς όλα μπορεις να τα περιμένεις

  219. Γς said

    210:

    Όταν εμείς καναμε Yarn Bombing ντύνοντας τις νεραντζιές στο Σύνταγμα και στην Σταδίου οι άλλοι είχαν ντύσει την Pont Neuf.

  220. Γς said

    Στάση Γέφυρα στη οδό Φρύνης.
    Είναι εκεί περίπου που ήταν και η Γέφυρα του Βυρωνα.
    Λίγο πιο δω από του Δεληολάνη.
    Ενα ξύλινο γεφύρι κάτω από το οποίο περνούσαν τα ρέματα που πήρχαν στην οδό Μεσολογγίου, όσο και ένα παράλληλο με την σημερινή οδό Κύπρου.

  221. Βασίλης Ορφανός said

    195
    Δεν βρήκα στοιχεία για το Καμαράκι στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο το αντίστοιχο τοπωνύμιο πήρε το όνομά του από ένα γεφυράκι, όπως φαίνεται στο παρακάτω:

    Το… ατίθασο «Καμαράκι»…

  222. cronopiusa said

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

    Καλή μας μέρα

  223. cronopiusa said

  224. 221: Εδώ λέει (η υπογράμμιση δική μου), για τόξο πύλης, όπως το καταλαβαίνω, αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι:
    Ότι το «καμαράκι» (μια μικρή καμάρα, κυριολεκτικά) που βρισκόταν στα μισά περίπου του δρόμου, χώριζε την Πλατιά Στράτα στα δύο και υπό άλλη έννοια: μέχρι το Καμαράκι υπήρχαν μαγαζιά και καφενέδες μόνο χριστιανών, ενώ μετά το Καμαράκι και μέχρι τη Χανιώπορτα βρίσκονταν τα μαγαζιά των Τούρκων.

  225. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

    208: Την απομείωση ούτε το λεξικό Μπαμπινιώτη την έχει, τουλάχιστον στην 3η έκδοση.
    Αλλά βλέπω στο σχ. του Στάζιμπου ότι το είχαμε συζητήσει στο 209.

  226. aerosol said

    #218:
    Παρά την σχετική πολύχρονη προπαγάνδα ο Σύριζα είναι σαφώς «ευρωστραφές» κόμμα σε όλη την πορεία του, από ΚΚΕ Εσ. και Κύρκο έως τώρα) -οι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ιδέας στην αριστερά είναι παραδοσιακά και σταθερά το ΚΚΕ. Ευρωπαϊκός είναι και ο πυρήνας της πολιτικής του πρότασης σε όλη την διάρκεια της κρίσης. Σε αυτό το θέμα η ιδεολογική του τοποθέτηση είναι δεδομένη και το μόνο στοιχείο για το αντίθετο είναι οι φανφάρες περί «μπολσεβίκων που θα μας κάνουν Β.Κορέα» που έχουν πουληθεί ευρύτατα.
    [Φυσικά με την Ευρωζώνη σε αργή κατάρρευση κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει και η ΕΕ και το ευρώ και η όποια ευρωκεντρική στάση κομμάτων και πολιτών.]

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι έκανε τον Λαπαβίτσα να μπει τελευταία στιγμή στον Σύριζα… Είναι δηλωμένα φίλος της επιστροφής στη δραχμή, μέχρι πρόσφατα πουλέν της Ανταρσύας, και ήταν δεδομένο πως δεχτηκε να συνεργαστεί με κόμμα το οποίο θεωρεί απευκταίο αυτό που ο ίδιος θεωρεί επιθυμητό. Νομίζω πως στα πρώτα ζόρια βρίσκει ευκαιρία να πουλήσει την προσωπική του άποψη -πιθανώς ελπίζοντας να είναι ο επόμενος ΥπΟικ μετά από ενδεχόμενη αποτυχία της σημερινής οικονομικής γραμμής.

    Όλα αυτά δεν με κάνουν να τον βλέπω με περισσότερο σεβασμό, μου δίνουν την εντύπωση πως καραδοκεί για θώκο και δικαίωση. Και δεν πιστεύω πως θα του βγει κι όλας!

  227. sarant said

    226 Διαφωνώ με τον όρο ευρωστρΑφές, αφού λέμε εσωστρεφής, εξωστρεφής. Στα άλλα συμφωνώ 😉

  228. marulaki said

    Η απομείωση είναι η απώλεια της αξίας (παγίου, αποθεμάτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων) λόγω λοιπών παραγόντων εκτός αποσβέσεων. Impairment αλλιώς πως. Χρησιμοποιείται κανονικότατα.

  229. Πάνος με πεζά said

    Επικαιρότητα : αυτόν εσείς θα τον ξέρετε, εγώ σήμερα τον έμαθα.

  230. aerosol said

    #227: Πράγματι, το α ήταν λάθος επιλογή. Μου προέκυψε ως νεολογισμός (για αυτό και τα εισαγωγικά) και τον χειρίστηκα χωρίς πολλή σκέψη. Ευρωστρεφές λοιπόν -και ουχί ευτραφές, που δεν αποκλείω να είναι η λέξη που με παρέσυρε! 😉

  231. Εδώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί κι ακαδημαϊκοί λένε αντικειμενοστραφή τον προγραμματισμό…

  232. sarant said

    Οι έγκυρες πηγές το έχουν «-στρεφής» 🙂

  233. 232: Αν η απάντηση είναι για το 231 μου, ναι, ξέρω το σωστό. Επισημαίνω το λάθος.

  234. # 226

    «Και δεν πιστεύω πως θα του βγει κι όλας!»

    πίστη, ελπίδα, αγάπη

    Μακάρι να δικαιωθείς αλλά η λογική λέει όχι εκτός κι αν οι συνευρωπαίοι μας τροφοδοτούν συνεχώς με πακέτα ‘»Ντελόρ» ώστε να αποφεύγεται η νομισματική αιμορραγία.
    Αντίθετα είναι πάγια τακτική των κομμάτων να βάζουν κάποιον «εκτός γραμμής» να προετοιμάζει ψυχολογικά τους ψηφοφόρους των για την αλλαγή πορείας από τις αρχικές δηλώσεις. Μερικές φορές μάλιστα τιμωρούν εικονικά τον αντάρτη που όμως δυστυχώς δικαιώνεται στο μέλλον.
    Θυμήσου κι τον Παντελή Οικονόμου με την φορολόγηση των ομολόγων

  235. sarant said

    233 Σαφώς.

  236. Ηλεφούφουτος said

    234 των ρέπος

  237. Ή έξοδος από το ευρώ είναι μάλλον απίθανη εκδοχή. Δε νομίζω οτι θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σίγουρα θα ήταν μεγάλο χτύπημα για την Ευρώπη. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος που συζητάνε ακόμα.

    Σε τέτοιες καταστάσεις όλα είναι θέμα ηθοποιίας. Πως πάει κανείς στο Μοναστηράκι(όχι εγώ προσωπικά) για να αγοράσει κάτι που το θέλει πολύ, αλλά δεν πρέπει να το δείξει;Και ξέρει οτι κι ο πωλητής μπλοφάρει, αλλά δεν κάνει πίσω; Έτσι. Σιγάαα, μην το πάρω τόσο, και κάνει να φύγει -Πόσα δίνεις και λέει τόσα.Και τότε ο πωλητής αρχίζει να το παίζει Παξινού, -Τιιι; τόσα μόνο; Φύγε δε στο δίνω, το φέραμε από το Λούβρο …κοκ.
    Υπάρχει και στον Αριστοφάνη μια σκηνή τέτοια, όπου ο πρέσβης λέει -Αα, μα εσείς δεν θέλετε διαπραγμέτευση και σηκώνεται να φύγει.(Δε θυμάμαι σε ποιο εργο 🙂 )

    Θα βοηθούσε ίσως να λεχτεί οτι -Δεν πειράζει, εμείς γυρνάμε στη δραχμή. Βέβαια για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι όντως έτοιμος να το κάνεις.
    Και λέω, η παρουσία του Λαπαβίτσα να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. -Κοιτάτε δω, μέσα στο κόμμα έχουμε και δυνάμεις που μας λένε να γυρίσουμε στη Δραχμή, δε μπλοφάρουμε.(Αν και νομίζω πως δεν έγινε σκόπιμα, δεν τους κόβει μέχρι εκεί, καθηγητές είναι οι άνθρωποι, διαβάζανε για την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους, όχι Μακιαβέλι).

  238. η παρουσία του Λαπαβίτσα βοηθάει

  239. # 236

    ναι, των ρέπος

  240. aerosol said

    #234:
    Βρε Τζι, μη γίνεσαι τόσο συγκαταβατικός… 😉
    Δεν θα του βγει σημαίνει δεν θα πάρει την καρέκλα, πώς το λένε.
    Όσο για το άλλο, δεν το λέει κάποια λογική, το λέει η Όλγα, η Σία και η Καθημερινή και δεν βασίζω την οπτική μου στον μαγευτικό κόσμο τους με τους μπλε και πράσινους κόκκους! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Σύριζα είναι ευρωστρΕφές κόμμα και δεν θέλει εθνικό νόμισμα αν έχει και την παραμικρή πιθανότητα να το αποφύγει. Αντιθέτως, ο Λαπαβίτσας μέχρι χτες το θεωρούσε επιθυμητή κατάσταση. Αν οι εξελίξεις κάνουν αναπόφευκτη την διάλυση της ευρωζώνης (γιατί πιστεύω πως αυτό θα σηματοδοτούσε ένα grexit) τότε δεν παίζουν ρόλο οι απόψεις, όλοι στα ίδια θολά νερά θα πρέπει να κολυμπήσουν. Προς το παρόν συμφωνώ με Ιάκωβο και το βρίσκω ελάχιστα πιθανό.
    Αλλά μην πας να βγάλεις με το ζόρι την τάχα κρυφή ατζέντα του Σύριζα που δεν την έχει πει ούτε στον εαυτό του, αυτά είναι τελείως εμφυλιοπολεμικά. Για κάθε κομματικό παιχνίδι μέσω ψευτο-ανταρτών (όπως στο σενάριο που προτείνεις) μπορώ να παραθέσω εκατό προσωπικά παιχνίδια πολιτευόμενων που απλά φροντίζουν για την δημοσιότητα και την προβολή τους.
    Τώρα αν στο «κακό» σενάριο ο Τσίπρας σκέφτεται πως ο Λαπαβίτσας θα τα έβγαζε πέρα καλύτερα από τους άλλους και τον ήθελε καβάτζα… άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Αλλά δεν το νομίζω. Νομίζω πως τον εξυπηρετεί το στυλ «βλέπετε τι πιέσεις τραβάω να τα βροντήξω όλα αλλά εγώ κρατάω χαρακτήρα υπέρ της Ευρώπης!». Όμως αυτό έχει κόστος στο εσωτερικό και είναι δίκοπο μαχαίρι να δείχνεις διχασμένος.

  241. Δυστυχώς, είδα το βίντεο του ναζιστή και αγανάχτησα. Τι μικρόνους ακροδεξιός φελλός και τι «ανώμαλος χίτης», που έλεγε κι ο Μάνος Χατζιδάκις.
    Η ανισορροπία όλων αυτών έχει χαράξει στα ίδια τους τα μυαλά με πυρωμένο σίδερο καναδυό παραληρηματικές φαντασιώσεις, που προσπαθούν με κάθε μέσο, με κάθε διαστρέβλωση και ψέμα να τις εφαρμόσουν σε οτιδήποτε λένε. Βρίσκουν τον διάβολο του Χίτλερ, το ανύπαρκτο Εβραίο-ομοφυλόφιλο-κομουνιστή-πλούσιο-δημοκράτη, εχθρό του «Ελληνισμού» ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα.
    Όμως, ξεχνάνε να πουν ότι, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, ο «Ελλην» και ηθικός Πεισιτρατίδης δικτάτωρ είχε κι ο ίδιος καψούρα με τα «παιδικά» του Αριστογείτονα,δηλ. τον Αρμόδιο.
    Και ότι οι Γεφυραίοι (που δεν έχει αποδειχτεί οτι ήταν Εβραίοι) έφεραν την γραφή στους Έλληνες, κλπ,κλπ.

    Εδώ θα φανεί αν θα αφήσει ο Σύριζα το στίγμα του στην Ιστορία της Ελλάδας ή οχι. Όσο οι ψεκασμένοι και οι εθνικοσοσιαλιστές μπορούν ελεύθερα από τα κανάλια να «εκπαιδεύουν» τα πλήθη με ναζιστικό δηλητήριο και να μένουν χωρίς αντίλογο από το επίσημο κράτος, τίποτα δε θα έχει αλλάξει στην Ελλάδα.

    Πραγματικά πρέπει να γίνει κάτι μ’ αυτή την γάγγραινα.

  242. # 240

    λύση μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει, αυτό το λέω από το 2009 όχι τώρα και το λέει οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να σου καλύπτουν επ’ άπειρον τα
    ελλείματα στην νομισματική ζώνη αλλά και δεν θέλουν να βγεις από την ευρωπαϊκή αγορά για να σου πουλάνε τα προϊόντα τους και να έχεις ελλείματα !!
    Αρα ή σου ξαναδίνουν πίσω όσα σου παίρνουν με πακέτα όπως στην αρχή (αλτρουιστικό σενάριο) ή … πληθωρισμός ξαναγυρίζοντας στην δραχμή (ρεαλιστικό σενάριο)
    Το θέμα είναι πως αφού δεν βγήκαμε το 2009, που ήταν ίσως ευκαιρία γιατί δεν είχε διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός όπως σήμερα, φτάσαμε στο σημείο οι Ευρωπαίοι να μας πιέζουν να φύγουμε μόνοι μας και μεις να πιέζουμε να μας διώξουν, δηλαδή παίζουμε το ποιός θα πληρώσει περισσότερα στον λογαριασμό.
    Επειδή λοιπόν άλλα έλεγε ο Τσίπρας προεκλογικά (κάτι για πεντοζάλη, θυμάσαι 😉 κι άλλα θα βγούνε στη φόρα πολύ σύντομα, καλό είναι να προετοιμάζεται ψυχολογικά ο λαός από «αντάρτες» να μη του έρθει απότομα. Γιατί μετά από αποτυχία του Σύριζα σκέφτεσαι ποιός πολιτικός σχηματισμός μας περιμένει και παθαίνεις σύγκρυο…

    Εσύ μπορει να βλέπεις προσωπικές φιλοδοξίες του Λαπαβίτσα και θα ήμουνα πολύ ευτχής αν αποδειχθεί πως έχεις δίκιο

  243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    234 – Μη αγχώνεσαι Gee, μόλις μετασχηματιστεί (ολοκληρωθεί καλύτερα) σε ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάνα χρόνο δηλαδή, με τον πρώτο ανασχηματισμό θα πάρουν πόδι, όσοι το παίζουν αριστεροί επαναστάτες, και δεν γίνονται σύντροφοι της αλλαγής, και αρωγοί της αδύνατης σωτηρίας μέσα στο ευρώ, χωρίς διαγραφή του 60% του χρέους τουλάχιστον, αν όχι ολική, κάτι που έλεγε κι ο Μπαρουφάκης απο πρίν το 12, αλλά τώρα έπαθε επιλεκτική αμνησία. Φαίνεται οτι την ίδια αμνησία έχουν πάθει και οι πασόκοι που έγιναν όψιμοι συριζαίοι σε μιά νύχτα, ξεχνώντας τα πασοκικά συνθήματα για ΕΟΚ, ΝΑΤΟ, και σοσιαλιστική αλλαγή, που αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες, και ΕΛΠΙΖΟΥΝ πάλι. Τι φοβερή εφεύρεση η ελπίδα.

  244. Γς said

    242:
    >λύση μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει, αυτό το λέω από το 2009
    >και θα ήμουνα πολύ ευτυχής αν αποδειχθεί πως έχεις δίκιο [που] βλέπεις προσωπικές [τις] φιλοδοξίες του Λαπαβίτσα

  245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    242 – Bλέπω μέχρι να γράψω το σχόλιο (πιο αργός κι απο επιτάφειο) προχώρησε η συζήτηση. Μη αυταπατάσαι Gee, δεν είχαμε καμία επιλογή το 2009, όπως δεν έχουμε και τώρα, αυτοί θα παίζουν λύρα κι εμείς θα χορεύουμε πεντοζάλι, όπως γινόταν πάντα απο την σύσταση το ελληνικού κράτους, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ.

  246. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    225, 228. Ευχαριστώ.Η απομείωση δεν λεξικογραφείται αλλά έχει ευρεία χρήση.Με κάποια απόκλιση ως προς την έννοια όμως.Απομείωση του χρέους,δεκάδες φορές στα ΜΜΕ,γραπτά και προφορικά.Δεν ξέρω στο νέο χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας αν το περιέλαβαν.

  247. sarant said

    246: Λοιπόν, το συμπεριέλαβαν!

  248. Πάνος με πεζά said

    Στις τεχνικές επιστήμες υπάρχει εκτενώς η απομείωση (αντοχής, μέτρου ελαστικότητας, διατομής κλπ.)

  249. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    247.Α, το καταναλώνουμε άφοβα τότε 🙂 Ώρα είναι να λένε και για το μπούλιγκ τίποτε νεότερο

  250. aerosol said

    #242:
    Δεν έχουμε ποτέ «πιέσει να μας διώξουν» ούτε έχουν δείξει ως τώρα καμία πραγματική διάθεση να το κάνουν -μόνο κάποια επικοινωνιακά τερτίπια. Δεν έχει καν προβλεφθεί τρόπος εξόδου χώρας από την ευρωζώνη! Δεν το θεωρώ αδύνατο αλλά θεωρώ (= συμφωνώ με τους αναλυτές που το θεωρούν) την αποπομπή μιας χώρας ως αυτοκτονία της ευρωζώνης και γεγονός που θα συνταράξει την παγκόσμια οικονομία. Κάποιου είδους οικονομική πυρηνική βόμβα. Η καλλιεργημένη στο κοινό ψευδαίσθηση πως η ευρωπαϊκή παρέα μας ανέχεται αλλά θα μας δείξει την πόρτα αν εκνευριστεί είναι το ίδιο σοβαρή με τον πεντοζάλη που θα χορέψουν οι αγορές. Λόγια της πλάκας.
    Το να το συζητάμε κάθε φορά που ξινίζει ο Ντάισελμπλουμ ή βρυχάται ο Σόιμπλε, μας αποπροσανατολίζει. Τουλάχιστον τον πεντοζάλη δεν τον πίστεψε κανείς απολύτως, ενώ το φάντασμα του grexit έχει καθορίσει 2 ελληνικές εκλογές και έχει βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που τσάκισαν την χώρα.

    Οπότε το κουσκούς για το πως ο Τσίπρας είπε και προεκλογικές σάχλες (αλήθεια, σε αντίθεση με ποιόν;) με ενδιαφέρει λιγότερο από το βασικό γεγονός: μέσα σε 5 χρόνια οι δυνάμεις της «ευθύνης» και της «σοβαρότητας» εξαθλίωσαν τη γενιά μου και έθαψαν ζωντανή την επόμενη.

    Αν έχεις σαφή στοιχεία για το «τι θα βγει στη φόρα σύντομα» να τα ακούσω. Να θυμίσω όμως πως το «σύντομα» το περιμένουμε από το 2010 που κυκλοφορούσαν εκείνα τα mail για τις… δραχμές που τυπώνονται νυχθημερόν και μεταφέρονται σε νταλίκες -και είχα γνωστούς που μάζευαν Νουνού και μακαρόνια!

  251. BLOG_OTI_NANAI said

    245: Αυτό γινόταν πάντα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, διότι πάντα οι άνθρωποι εδώ ήταν το ίδιο μίζεροι, χρεώνοντας αυτά που έκανε κάποιος που κυβέρνησε 40 χρόνια, σε κάποιον που για πρώτη φορά κυβέρνησε μόλις 30 ημέρες. Αυτή ακριβώς είναι η μιζέρια των Ελλήνων και φαίνεται περίτρανα σε συγκεκριμένα σχόλια ωχαδερφισμού και φραπεδισμού.
    Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισα ούτε επειδή είμαι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επειδή περιμένω οικονομικά θαύματα, ούτε λεφτά. Περιμένω να δω την επιβίωση εκείνων που δεν μπορούν να επιβιώσουν, δηλαδή το τέλος της λιτότητας που καταστρέφει και μια πρόοδο στη Δημοκρατία.
    Τώρα, οι φωτογραφίες έμπνευσης συγκυβέρνησης με φτωχούς στον δρόμο και ετικέτα που να δείχνει ότι φταίει η νέα κυβέρνηση και όχι η 5ετία που προηγήθηκε, αυτές αποτελούν εξωφρενισμό.
    Θέλει υπομονή διότι είμαστε ξεβράκωτοι και να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε. Επίσης θέλει υπομονή διότι αυτό το σχήμα δεν έχει ξανακυβερνήσει, ούτε έχει ξανακυβερνήσει κόμμα με θεσμοθετημένη εσωτερική αντιπολίτευση.
    Επίσης, η προηγούμενη συγκυβέρνηση δεν έπιασε έσοδα από φόρους διότι έκρυβε τους δικούς της. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσει διότι η Ευρώπη δεν θέλει διαφωνίες και επιθυμεί την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται άλλωστε από δηλώσεις υψηλότατων αξιωματούχων που ειρωνεύονται(!) σε επίσημες δηλώσεις το ότι αναγκάστηκε η Ευρώπη να δεχτεί συμφωνία χωρίς να είναι ξεκάθαρη η απαίτηση τους ότι συνεχίζει η Ελλάδα το παλιό πρόγραμμα. Και πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας ρεζιλεύει, αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνονται αστεία καφενείου, αλλά οι ειρωνίες σε επίσημες δηλώσεις είναι συνειδητά επιλεγμένες και, έχουν συγκεκριμένο πολιτικό στόχο υποβάθμισης της αριστεράς, και μάλιστα αυτής που επιθυμεί να διαφωνεί. Όπως και το πλήθος των συνεντεύξεων του Σόιμπλε και η ειρωνία του τις οποίες δεν θα είχε ανάγκη αν δεν καταλάβαινε ότι πρέπει να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κοινό ότι είναι το ίδιο «σκληρός» όπως πάντοτε. Μόνο που στα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τόσες ειρωνικές παρεμβάσεις όσες έκανε μέσα σε 30 ημέρες. Τουλάχιστον, ας είμαστε κριτικοί, αλλά ας μην είμαστε στραβοί. Μια κυβέρνηση που φεύγει την τελευταία στιγμή αφήνοντας το Γιούρογκρουπ χωρίς κοινές δηλώσεις, δείχνει σαφώς ότι επιθυμεί να το παλέψει.
    Ας περάσουν οι πρώτοι μήνες, ας δούμε τι από αυτά που δεν θα γίνει είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφθαρεί και απλά έχει εξουσιομανία, και μετά κάνουμε επίθεση.

  252. # 250

    Εξαρτάται από το τι εννοείς σαφή στοιχεία. Οχι δεν ασχολούμαι με μέηλς, ούτε καν εφημερίδες δεν διαβάζω απλά παρακολουθώ τα γεγονότα και έχω το κακό να θυμάμαι κάποια πράγματα που άλλοι ξεχνάνε όπως π.χ. την παραδοσιακή τακτική της μόνιμου νταβατζή της εξουσίας, της δεξιάς- ναι αυτήν που έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο Αντρέας. Οταν λοιπόν η δεξιά παρατάει ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ το γκουβέρνο είναι γιατί δεν θέλει να χρεωθεί τα αναπόφευκτα και το πασσάρει σε «απελπισμένους» που προκειμένου να φτάσουν στα ανώτερα αξιώματα έστω για μικρό χρονικό διάστημα- με το αζημίωτο βέβαια αν μιλάμε για τον Γιωργάκη, θα δείξει για τον Αλέξη- αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο.
    Οπως ο Κωστάκηςπαράτησε το γκουβέρνο και είδε πρωθυπουργία ο Γιωργάκης που δεν θα την έβλεπε ποτέ λόγω προσόντων, έτσι τα παράτησε κι ο Αντωνάκης για να δει πρωθυπουργία ο Αλέξης που δεν θα την έβλεπε ποτέ γιατί ο λαός δεν πείσθηκε να γίνει αριστερός από τον Αλέξη, τον ψήφισε για να διώξει τον Αντωνάκη, όπως ψήφισε τότε και τον Γιωργάκη, ενώ τώρα τον προσγείωσε στο 2% !!
    Επειδή όπως βλέπεις η διακυβέρνηση είναι της πλάκας- μόνο η περίπτωση του «σοβαρού» και συντηρητικού Πανούση φτάνει για συμπεράσματα- και μερικά πράγματα δεν αλλάζουν, όπως η καλομεταχείριση της νομενκλατούρας των υπαλλήλων (ΔΕΗ, Βουλή κ.λ.π. ) ή η ασυλία των ποδοσφαιρικών νονών, γίνεται φανερό πως όσο είδαμε τα «λεφτά υπάρχουν» του Γιωργάκη άλλο τόσο θα δούμε στην πράξη τα προεκλογικά μέτρα του Αλέξη. Και όπως τότε αιφνιδιαστήκαμε από το διάγγελμα στο Καστελόριζο κάπως έτσι θα μας έρθει νομοτελειακά η καινούργια κεραμίδα στο κεφάλι. Το ποιά ακριβώς θα είναι το αφήνω στο αλάνθαστο ένστικτο των οικονομολόγων.

  253. # 245

    Λάμπρο δεν έχω αυταπάτες, για το ότι χορεύουμε στον σκοπό που μας σφυρίζουν είναι άλλη υπόθεση και φυσικά δεν φταίει ο ΣύΡιζΑ γι αυτό, δεν είναι εύκολο να το εξηγήσεις. Αλλά δεν είναι δυνατόν να το καταλαβαίνουμε εσύ και γω και να μη το καταλαβαίνουνε αρχηγοί κομμμάτων, έτσι δεν είναι ; Οπως είδες μετά τα κατορθώματα του Γιωργάκη, δεν ανέλαβε ο Αντωνάκης, άφησε τον Παπαδήμα μέχρι να ηρεμήσουν τα νερά. Θεωρητικά ο πρωθυπουργός κάνει αυτό που θέλει, άμα δεν μπορεί, δεν αναλαμβάνει, δεν μπορεί να είνα ανεύθυνος.
    Αλλο είναι εύκολο να εξηγηθεί, φτάσαμε στο ΣυρριζΑ λόγω ατιμωρησίας του Γιωργάκη διότι όταν έκανε τα ίδια ο Βενιζέλος και ανέλαβαν άλλοι να κάνουν αυτά που έλεγε ενώ προεκλογικά είχαν υποσχεθεί τα αντίθετα, στήσανε 6 στον τοίχο και έπρεπε να περάσουν 80φεύγα χρόνια για να ξαναγίνει το ίδιο κολπο με Κωστάκη Γιωργάκη. Τώρα όμως ο Γιωργάκης δεν έπαθε τίποτε για να τρομάξει ο Αλέξης τι μπορεί να πάθει αν δεν κάνει αυτά που έλεγε, οπότε…Λαπαβίτσας.

  254. sarant said

    251: Έτσι!

  255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    251 – Blog, αν θέλεις να κάνουμε σοβαρή πολιτική ανάλυση, στην διάθεσή σου, αν θέλεις να αστειευτούμε επίσης στην διάθεσή σου, αν όμως θέλεις να λαϊκίσουμε και να δημαγωγήσουμε, με συγχωρείς, αλλά δεν είμαι διαθέσιμος, άσε που θα παίζω κι εκτός έδρας και μάλιστα ισχυρής.

    » Αυτό γινόταν πάντα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, διότι πάντα οι άνθρωποι εδώ ήταν το ίδιο μίζεροι, χρεώνοντας αυτά που έκανε κάποιος που κυβέρνησε 40 χρόνια, σε κάποιον που για πρώτη φορά κυβέρνησε μόλις 30 ημέρες.»

    Λοιπόν, ας δεχτώ οτι οι Έλληνες είμαστε μίζεροι απο το 1830 που υπογράφτηκε το πρωτόκολο της ανεξαρτησίας στο Λονδίνο, κι οτι απο τότε είμαστε ανεξάρτητη χώρα, και δεν μας κηδεμονεύει κανένας, άλλωστε ο Όθωνας (ο πρώτος βασιλιάς ντέ) είναι γνωστό οτι κατάγονταν απο την Καρύταινα της Αρκαδίας, και φταίει η μιζέρια μας και το κακό το ριζικό μας που τα ρίχνουμε όλα στον καινούριο π.χ τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Θα μιλήσω με ηπείρους, γιατί αν βάλω χώρες, θα γράφω μέχρι αύριο. Η Ασία πλήν 4-5 χωρών (που όμως ελέγχονται κι αυτές άμεσα απο τους αγγλοσάξονες) η κεντρική και νότια Αμερική, και η Αφρική, συνολικά πάνω απο 140 χώρες, θεωρείς οτι κατοικούνται απο μίζερους σαν κι εμάς; Γιατί υποφέρουν; ποιοί τους καταδυναστεύουν; ποιοί τους καταληστεύουν; αφού έχουν επιλογή γιατί δεν αντιδρούν; Οι ΗΠΑ έχουν επέμβει και επεμβαίνουν σε όλες τις ηπείρους, είδες ποτέ χώρα της Ασίας, της νότιας Αμερικής, της Αφρικής, ή και της Ευρώπης,να επεμβαίνει στην βόρεια αμερικανική ήπειρο; Η Γαλλία επεμβαίνει στην Αφρική, βρές μου μία αφρικανική χώρα που να έχει επέμβει εκτός Αφρικής, π.χ στην Γαλλία, να πιάσω και την Αγγλία; Το έχω πεί κι άλλες φορές, να το πώ άλλη μία, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, οι υπόλοιπες, αμέσως ή εμέσως, είναι απο εξαρτημένες έως υποχείρια, κι όλες γυρίζουν γύρω απο τα δικά τους συμφέροντα. Αν εσύ που ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ (και μάλλον ψήφιζες ΠΑΣΟΚ γι΄αυτό ενοχλήθηκες απο το σχόλιό μου) θέλεις ένα χρόνο για να καταλάβεις πού θα πάει το πράγμα, με γειά σου με χαρά σου να ζείς και να ελπίζεις, εγώ και αρκετοί αμερόληπτοι άλλοι, γνωρίζουμε απο πρίν την κατάληξη, όχι γιατί είμαστε προφήτες, αλλά γιατί βλέπουμε οτι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, κι ώς γνωστόν, αν κάνεις το ίδιο πείραμα και περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, επειδή άλλαξες το όνομα του πειράματος, είναι ανοησία.

    «Όπως και το πλήθος των συνεντεύξεων του Σόιμπλε και η ειρωνία του τις οποίες δεν θα είχε ανάγκη αν δεν καταλάβαινε ότι πρέπει να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κοινό ότι είναι το ίδιο «σκληρός» όπως πάντοτε. Μόνο που στα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τόσες ειρωνικές παρεμβάσεις όσες έκανε μέσα σε 30 ημέρες.»

    Ο Σόϊμπλε γαυγίζει, γιατί βλέπει το γερμανικό όνειρο για ανεξαρτησία απο τις ΗΠΑ να πηγαίνει περίπατο, και προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί. Γιά βάλε το έξυπνο μυαλό σου να σκεφτεί, ποιόν ευνοεί η κόντρα Ε.Ε – Ρωσίας, λές την Γερμανία; Και πώς προέκυψε απο το πουθενά και για εντελώς ασήμαντη αφορμή, το Ουκρανικό ζήτημα; Γιά ψάξε λίγο να βρείς, ποιές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τεράστια ποσά απο την έκθεσή τους στην Ουκρανία, κι αν βρείς έστω και μία (1) αμερικανική, εγώ απο αύριο θα δηλώνω καθημερινά οτι είμαι συριζαίος.
    Επίσης ρίξε μια ματιά ποιός ελέγχει το σύστημα swift που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, που μέσω αυτού εκτελείται η συντριπτική πλειοψηφία των εμβασμάτων ολόκληρου του πλανήτη, για να αντιληφθείς την τεράστια δύναμη χειραγώγησης που έχει σε όλα τα κράτη.

    «Τουλάχιστον, ας είμαστε κριτικοί, αλλά ας μην είμαστε στραβοί. Μια κυβέρνηση που φεύγει την τελευταία στιγμή αφήνοντας το Γιούρογκρουπ χωρίς κοινές δηλώσεις, δείχνει σαφώς ότι επιθυμεί να το παλέψει.»

    Ας μην είμαστε στραβοί λοιπόν, κι ας δούμε επιτέλους οτι τον ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζουν οι ΗΠΑ, (δεν θα σου πώ για ποιούς λόγους, γιατί δεν ξέρω) ενώ τον δόν Αντουάν τον στήριζε η Γερμανία, ενώ απο την μεταπολίτευση υπάρχει μιά εναλλαγή αμερικανικής και γερμανικής στήριξης. Λοιπόν πίσω απο το ποντίκι που βρυχάται στο γιουρογκρούπ, βρίσκεται το λιοντάρι που λέγεται ΗΠΑ, κι αυτό βλέπουν οι «εταίρες» μας και τους κόβει κρύος ιδρώτας, κι όχι τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα και τον Μπαρουφάκη. Είναι τυχαίο λές, που οι νεοφιλελέδες οικονομολόγοι απο την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, έχουν ξεσαλώσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και το σημαντικότατο γεγονός για μένα, (αλλά ασήμαντο για τους περισσότερους) οτι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ υποστήριξε πλήρως τις θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία, η οποία υποχρεώθηκε σε ανάκληση της ΝΟΤΑΜ, δεν ήταν καθόλου τυχαίο, και έδειξε πολλά πράγματα σε όσους θέλουν να δούν πέρα απο την κομματική τους μύτη, ή απο τις απελπισμένες προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο. Πρώτη φορά ο σουλτάνος απο την μέρα που πήρε την εξουσία έφαγε φάπα, μήπως την έριξε κι αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις σωστές ενέργειές του; ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.

    Αφού κάνεις τον κόπο και διαβάζεις τα σχόλιά μου, θα έχεις καταλάβει οτι είμαι εντελώς ακομμάτιστος άρα αμερόληπτος έναντι κάθε κόμματος, και η οπτική μου είναι η παγκόσμια οικονομία. Οτιδήποτε πολιτικού περιεχομένου γράφω, έχει σαν βάση αυτή την οπτική, και μιά βασική αρχή, Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, κι αυτά όσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν βρίσκονται στην Γερμανία.
    Μπορεί με τα σχόλιά μου να φαίνομαι πεσιμιστής και υποταγμένος, άρα καθόλου επαναστάτης για τα δεδομένα του ιστολογίου. Θα σου πώ ένα μυστικό, στον στρατό (που απεχθάνομαι και τον θεωρώ τεράστια απάτη, τρίτο μετά τις τράπεζες και την εκπαίδευση) έμαθα οτι ένας στρατιώτης μπορεί να κάνει απέιρως μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό, απ΄ό,τι όλο το στράτευμα μαζί, ξέρεις γιατί; Γιατί οι κινήσεις των πολλών είναι προβλέψιμες, του ενός ΟΧΙ. Γι΄αυτό, αν θέλουμε να ξεφύγουμε απο την οικονομική εξαθλίωση που μας σπρώχνει η Ε.Ε (βλέπε Γερμανία) πρέπει να λειτουργήσουμε σαν κομάντος, να εκμεταλευτούμε τις αδυναμίες του εχθρού, και να χτυπάμε και να φεύγουμε, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ.

    Υ.Γ – Δεν τρέφω αυταπάτες, απο κάποιες διακριτικές νύξεις που έχω κάνει κατά καιρούς εδώ αλλά και σε άλλα ιστολόγια, το μοιρολόϊ και η ελπίδα θριαμβεύουν, άλλωστε έχει ο θεός, εσύ το ξέρεις καλύτερα αυτό.

  256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    253 – «Αλλά δεν είναι δυνατόν να το καταλαβαίνουμε εσύ και γω και να μη το καταλαβαίνουνε αρχηγοί κομμμάτων, έτσι δεν είναι ;»
    Οι αρχηγοί των κομμάτων μιά χαρά το καταλαβαίνουν, αυτοί που τους ψηφίζουν δεν εννούν να το καταλάβουν, κι όσα λογικά επιχειρήματα κι αν τους παραθέσεις, σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο. Το πρόβλημα ξεκινάει απο την νηπιακή ηλικία, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ, σ΄αυτά δεν πιστεύουν κι ελπίζουν άλλωστε οι περισσότεροι;

    http://www.seleo.gr/thessalonikh/162889-oures-proskyniton-ston-tafo-tou-agiou-geronta-paisiou-stin-souroti-foto#.VPdXk47kofs

  257. Βασίλης Ορφανός said

    224
    Στο Ηράκλειο, η περιοχή Καμαράκι «πήρε το όνομά της από τον καμαρωτό οχετό που σωζόταν εκεί μέχρι πριν λίγα χρόνια». (Από το βιβλίο της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα «Υπήρχε μια πόλη… Το μεγάλο Κάστρο», εκδ. Ίτανος, Ηράκλειο 2012, υποσημ. 107, στη σελ. 72.)

  258. qq said

    Δεδομένου η αψίδα είναι ρωμαίικη επινόηση, χωρίς αυτή την εφεύρεση είναι αδύνατον η κατασκευή γεφυριών, πως έκτιζαν γέφυρες οι αρχαίοι έλληνες?

  259. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    258. Σφενδόνιον (ή πιο κοινώς «ανακουφιστικό τόξο» . Γνωστό παρά τοις Έλλησι και τοις Αράπησι (Σουμέριοι , Αιγυφτιοι και τα ρέστα) πολύ πριν τσι Ρωμαίοι…

  260. Γς said

    Ακου η αψίδα ρωμαϊκή επινόηση.
    Αντιγραφείς.
    Αψίδα [ Απσίδα, Ασπίδα] Παραφθορά της Ασπίδας

  261. qq said

    Δεδομένου η ασπίδα είναι ρωμαίικη επινόηση, χωρίς αυτή την εφεύρεση είναι αδύνατον η κατασκευή γεφυριών, πως έκτιζαν γέφυρες οι αρχαίοι έλληνες?

  262. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #258-259
    Παράδειγμα (πολύ) αρχαίας γέφυρας http://en.wikipedia.org/wiki/Arkadiko_Bridge
    Κι άλλες αναφορές με φωτογραφίες εδώ http://www.argolikeseidhseis.gr/2013/04/blog-post_8038.html

  263. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #259
    Αυτή η τεχνική γεφύρωσης χασμάτων λέγεται «εκφορικός τρόπος κατασκευής».

  264. Γς said

    >γεφύρωσης χασμάτων.

    Ο Οἰδίπους, που γεφύρωσε το χάσμα των γενεών

  265. Για το Γς, τον e-φίλο μου.

  266. qq said

    Είναι γνωστό κάτι κατασκευές σε ταφικά μνημεία με μεγάλα ανοίγματα σαν θόλους, τα οποία μετά σκέπαζαν με χώμα (μακεδονικούς τάφους, μυκηναϊκούς τάφους) ώστε να υπάρχει αρκετή αντιστήριξη, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι γέφυρες. Τh τεχνική ίσως να γνώριζαν, αλλά δεν την εφάρμοσαν σε μεγάλα ανοίγματα, π.χ. πάνω από 2 μέτρα. Η ερώτηση παραμένει, πως θα έκτιζαν οι ΑΗΠ το γιοφύρι της Πλάκας.

  267. Γς said

    Τι ξερογλείφεται έτσι το [μεταλλαγμένο] Ζέα μάις [καλαμπόκι];

  268. Γς said

    267->265

  269. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #266
    http://www.archaiologia.gr/blog/photo/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82/

  270. Ηλεφούφουτος said

    269
    «Η γέφυρα χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ….Αναφορές επίσης για την γέφυρα έχουμε και από …τον Ηρόδοτο. » !!!

  271. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #270
    ;

  272. Emphyrio said

    Στα Κυθηρα υπαρχει και μια γεφυρουλα: http://www.visitkythira.com/assets/Sights/05.jpg

    Αλλα οι τρεις (για μενα) πιο ομορφες γεφυρες του κοσμου (αντε, της Ευρωπης) ειναι γαλλικες:

  273. […] είχαμε γράψει άρθρο για τη λέξη «γέφυρα», είχαμε σημειώσει καμποσες μεταφορικές σημασίες της […]

  274. χατζιαβάτης said

    Και γιατί να μην είναι «γέα+φύρα», αφού λες ότι ήταν αναχώματα;

  275. sarant said

    Προχώματα έγραψα. Αν είχε σαφή και ορατή ελληνική ετυμολογία δεν θα παρουσίαζε τόσες παραλλαγές. Οι παραλλαγές σημαινουν πως ο ομιλητής δεν βρίσκει ετυμολογική διαφάνεια στη λέξη.

  276. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Πολὺ ἐνδιαφέρον ἄρθρο.

    Τόσο λεξιλογικὰ ὅσο καὶ πολιτικά.

    Ἐκείνη τὴν περίοδο δὲν εἶχα ἀκόμα ἀνακαλύψει τὸ ἱστολόγιο, οὔτε ἔτυχε νὰ δῶ τὸ νῆμα στὶς περιορισμένες ἀναβιώσεις του.

    Σήμερα διάβασα ὅλα τὰ σχόλια καὶ ἔχουν ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον, ἐπειδὴ μόλις εἶχε συμπληρωθεῖ ὁ πρῶτος μήνας τῆς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

    Ἀξίζει νὰ ξαναδιαβαστεῖ ἰδιαίτερα ἀπ᾿ ὅσους σχολίαζαν τότε.

    Γιὰ νὰ συγκρίνουν τὶς ἐκτιμήσεις τους μὲ τὰ γεγονότα ποὺ ἐπακολούθησαν.

    Καὶ μιὰ μικρή λεξιλογικὴ-ἱστορικὴ συνεισφορὰ ἐκ μέρους μου.

    Ἡ οἰκογένεια τῶν Κιοπρουλήδων (Köprülü) ποὺ ἔδωσε μιὰ σειρὰ ἀπὸ ἱκανοὺς βεζύρηδες τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας κατὰ τὸ δεύτερο μισὸ τοῦ 17ου αἰώνα.

    Köprü στὰ τούρκικα εἶναι ἡ γέφυρα.

Σχολιάστε