Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2015


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Τε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Πε 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Πα 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Σα 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Κυ 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Δε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Τρ 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Τε 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Πε 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Πα 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Σα 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Κυ 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Δε 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού
Τρ 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Τε 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Πε 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Πα 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Σα 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Κυ 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Δε 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Τρ 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Τε 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Πε 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη
Πα 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Σα 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Κυ 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Δε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Τρ 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Τε 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Πε 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, ας μείνει εδώ, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια κατηγορία ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  Οπότε, παραιτούμαι από τα πρωταπριλιάτικα, αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ. Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από πρόπερσι: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Συνήθως ο Απρίλης είναι επίσης ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί (αν και φέτος σαν να μας τα χαλάει) πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Η λέξη Απρίλιος είναι μάλλον είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία που προτάθηκε το 1119 (!) από τον Philippe de Taon, προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί 8 αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι η ευφυής εξήγηση του μεσαιωνικού λογίου ήταν λαθεμένη: ο Απρίλιος, είπε, προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, οι ίδιοι οι Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό – «ο Απρίλιος είναι της Αφροδίτης», είχε πει ο Βάρρων. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail, που σήμερα γίνεται 11 χρονών), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 7 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

67 Σχόλια to “Μηνολόγιον Απριλίου λοιπόν”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    και καλό μήνα

  2. Γς said

  3. Γς said

    και η Coimbra:

  4. spiral architect said

    Καλημέρα και καλό μήνα. 🙂
    Δε 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
    Ωραία επέτειος. Ξεχασμένη. 🙄

    Mιας και αναφέρθηκε η επέτειος του Gmail (αλήθεια, θυμάστε ότι, παλιά έπρεπε να είχες πρόσκληση, για να αποκτήσεις λογαριασμό;) και για όσους το χρησιμοποιούν απ’ ευθείας μέσω web browswr και όχι μέσω κάποιου client τύπου Thunderbird ή Outlook, το Gmail εδώ και μερικές μέρες δέχεται και άλλους λογαριασμούς ηλεταχυδρομείου.. π.χ. yahoo, otenet που τυχόν έχετε σαν εναλλακτικούς.
    Προσωπικά, σας συστήνω να χρησιμοποιείτε τον πρώτο email client.
    (κι αν είναι και κρυπτογραφήμένος, ακόμα καλύτερα)

  5. Γς said

    Love is a many splendored thing
    It’s the April rose that only grows in the early Spring

  6. atheofobos said

    Θα πρότεινα η 24 Απριλίου να έγραφε: Έναρξη της τερατώδους Γενοκτονίας 1500.000 Αρμενίων, γιατί πράγματι εκείνη την μέρα άρχισε η γενοκτονία όταν φυλακίστηκε η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν αλλά η γενοκτονία κράτησε ακόμα και μετά το τέλος του Παγκοσμίου πολέμου.

  7. cyrusmonk said

    Καὶ κάτι ποὺ νὰ πιάνει ὅλη τὴν Ἄνοιξη:

    Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

  8. LandS said

    @4
    Και ο Ιnbox by Gmail θέλει πρόσκληση, η οποία δίνεται σχεδόν αμέσως αν κάνεις αίτηση.
    Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί βγάλανε τον inbox που έχει μεν κάτι λίγο παραπάνω από τον συνηθισμένο gmail που με τη σειρά του αναβαθμίστηκε και έγινε καλύτερος από πριν.

    Ποιος είναι ο πρώτος email client που λες;

  9. spiral architect said

    @8: Ο Thunderbird που δέχεται και τον κρυπτογράφο GnuPG.

  10. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες και καλό μήνα !
    Mια πρωϊνή συλλογή. Εδώ ο φόρος στα κατοικίδια, ο Λάτσιος με λουλούδια στη σουίτα της Ελένης, η Μέρκελ για Πάσχα στην Αίγινα, με Αλέξη (και Σαραντάκο;), κλπ.

  11. Πάνος με πεζά said

    Το καλύτερο link, με την Αίγινα, δε βγήκε!

  12. marulaki said

    Σπάιραλ, από σένα το θυμάμαι, και τον Thunderbird τον έχω εγκαταστήσει στον προσωπικό μου υπολογιστή, αλλά γιατί θεωρείς ότι είναι καλύτερος από τον Outlook, από θέμα απορρήτου; Γιατί γενικά δεν τον βρίσκω το ίδιο εύχρηστο.

    Καλημέρα και καλό μήνα! Σήμερα η μέρα προσφέρεται για φάρσες, οπότε να είμαστε πονηρεμένοι! 🙂

  13. Tsopanakos said

    «Σα 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού»

    Και λίγη Πορτογαλία ακόμα για τις 25 του μήνα:
    el.wikipedia.org/wiki/Επανάσταση_των_Γαρυφάλλων

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    13: Πολύ σωστά, η Πορτογαλία!

    12: Εγώ το Thunderbird χρησιμοποιώ, τωρα θα δω αυτό που λέει ο Σπάιραλ.

    10-11: Α, πολύ καλό αυτό με την Αίγινα!

    6: Μα, η μνεία που κάνω είναι σε όλη τη γενοκτονία.

  15. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλό μήνα !

  16. Λ said

    http://genius.com/Ts-eliot-the-waste-land-annotated/

  17. spiral architect said

    @12Q To Outlook είναι βολικό για τους περισσότερους χρήστες Win, γιατί συγχρονίζεται με το MS Office, αφού αποτελεί τμήμα του τελευταίου. Ο Thunderbird είναι open source, παίζει σε όλες τις πλατφόρμες και (Win, MacOS, Linux) και επιδέχεται κρυπτογράφησης. Τα μενού τους είναι παρόμοια και περισσότερο είναι θέμα συνήθειας. Εγώ σαν χρήστης Linux τον χρησιμοποιώ υποχρεωτικά, έχοντας επάνω του τέσσερις διευθύνσεις ηλεταχυδρομείου, gmail, yahoo, otenet καθώς και μια εταιρική με domain εταιρείας

    Το email Χαρδούβελη ήταν κρυπτογραφημένο, ή έμαθε τις πομπές μας κι ο Ομπάμα; 🙄

  18. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, στις 6 Απριλίου του 1941 εισβάλλουν οι Γερμανοί κατακτητές στην Ελλάδα (και στις 27 στην Αθήνα). Τώρα, πότε θα φύγουν, γύρευε…

  19. spiral architect said

    Κάποια μέρα του Απρίλη του 1945:

    (άγνωστος φωτογράφος, μάλλον φαντάρος του Κόκκινου Στρατού)

  20. cronopiusa said

    Ἒστησ’ ὁ Ἔρωτας χορὸ μὲ τὸν ξανθὸν Απρίλη,
    Κι’ ἡ φύσις ηὖρε τὴν καλὴ καὶ τὴ γλυκιά της ὥρα,

    Νερὰ καθάρια καὶ γλυκά, νερὰ χαριτωμένα,
    Χύνονται μὲς στὴν ἄβυσσο τὴ μοσχοβολισμένη,

  21. Earion said

    Δεν είναι μόνο ξανθός ο Απρίλης, είναι Νήπιος και ξανθός.

    Νήπιος και ξανθός
    Ο περιβόητος ο αβρός Απρίλης
    Στο στήθος περισφίγγει το χυμό
    Από την καταγάλανη πεδιάδα
    Του λουλουδιού ανάβρα

    Και τρώει με λαιμαργία τον καρπό
    Που από τα δέντρα ρούφηξε
    Τα λεία.

    Γιώργος Σαραντάρης

    Καλό μήνα

  22. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    21 Α, τι ωραίο!

    19 Τέλος Απρίλη, βέβαια.

  23. Καλό μήνα! Γιατί όμως να λέγεται ξανθός ο Απρίλης;

  24. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    23. Ε η Αφροδίτη τι ήταν ρε Δύτη; Μελανούρι; Aααα…θέλεις εντατικά μυθολογίας με φαίνεται! 😆

  25. Καλό μήνα

    Σπειροειδή στο 19

    πιθανότατα την τράβηξε ο Εβγένι Χαλντέι

    http://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Khaldei

  26. Γς said

    19:
    Α, πες μου ότι την είδες, να μην σου απαντάω κάθε φορά που τη βάζεις

  27. Γς said

    26:
    Λάθος λίκνο:

    Υπάνθρωποι και χρυσαυγίτες

  28. Και η αρχή του προλόγου των Ιστοριών του Καντέρμπουρι του Τσώσερ

    Whan that Aprille with his shoures soote,
    The droghte of March hath perced to the roote,
    And bathed every veyne in swich licóur
    Of which vertú engendred is the flour;
    Whan Zephirus κλπ

    When April comes and with its showers sweet
    Has, to the root, pierced March’s drought complete,
    And then bathed every vein in such elixir
    That, by its strength, engendered is the flower…

  29. Ο διαπρεπής αρχαιολόγος Μανώλης Ιππόνικος ανακάλυψε σκελετό ιππανθρώπων!

  30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
    Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
    Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
    Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.

    Ο χειμώνας μας ζέσταινε, σκεπάζοντας
    Τη γη με το χιόνι της λησμονιάς, θρέφοντας
    Λίγη ζωή μ’ απόξερους βολβούς.

    Ποιες ρίζες απλώνονται γρυπές, ποιοι κλώνοι δυναμώνουν
    Μέσα στα πέτρινα τούτα σαρίδια; Γιέ του Ανθρώπου,
    Να πεις, ή να μαντέψεις, δεν μπορείς, γιατί γνωρίζεις μόνο
    Μια στοίβα σπασμένες εικόνες, όπου χτυπάει ο ήλιος,
    Και δε σου δίνει σκέπη το πεθαμένο δέντρο, κι ο γρύλος ανακούφιση,
    Κι η στεγνή πέτρα ήχο νερού

    Κείνο το λείψανο που φύτεψες στον κήπο σου τον άλλο χρόνο,
    Άρχισε να βλασταίνει; Πες μου, θ’ ανθίσει εφέτο;
    Τ.Σ. Έλιοτ, «Έρημη χώρα», μτφρ. Γ. Σεφέρης

  31. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Νικοκύρη, μού κάνει εντύπωση που ο αείμνηστος πατήρ δεν έγραψε «Γεωργίου Γκαγκάριν» κατα πώς το συνήθιζε.

  32. marulaki said

    Αχ, Έφη, στο καλύτερο με έκοψες…! 🙂 Υπέροχη η Έρημη χώρα, τακτικά τη χαρίζω σε φίλους.

  33. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    29: Πολύ καλό! Στην Αμφίπολη τάχα;

  34. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Καλά, ιππάνθρωπους τους λέμε τώρα τους κενταύρους;; (ή είναι logogame με το «υπάνθρωποι»; )

  35. Πώς θα απέδιδες το Equihominids; 😉

  36. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Για το Μαρουλάκι
    Σαν έρχεσαι στη σκέψη μου Απριλολούλουδό μου
    γέλιο στ αχείλι γίνεσαι,δάκρυ στο μάγουλό μου

  37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>φέτος σαν να μας τα χαλάει
    «Απρίλης-γρύλης»
    -Ρημαγμένος Απρίλης,βιβλίο και ταινία, εξαιρετικά.

  38. spiral architect said

    Ωραίο πρωταπριλιάτικο από το CERN:
    “The Force is what gives a particle physicist his powers,” said CERN theorist Ben Kenobi of the University of Mos Eisley, Tatooine. “It’s an energy field created by all living things. It surrounds us; and penetrates us; it binds the galaxy together.”

    (λογοπαίγνιο με το όνομα του «ερευνητή Ben Kenobi» και του Obi-Wan Kenobi (Άλεκ Γκίνες) χαρακτήρα μιας από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών)

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    25 de abril liberdade

  40. Γς said

    33:
    Γιατί στην Αμφίπολη;

    Ιππων επιφανών πάσα γη τάφος

  41. Γς said

    40:
    Αν και αυτός δεν είναι ίππος. Είναι υπάνθρωπος

  42. Αλλού τιμούν την Πρωταπριλιά. Εδώ, που τάχουμε δει όλα, απλώς την προσπερνάμε.

    http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/howaboutthat/11506686/April-Fools-Day-2015-The-best-spoofs-and-pranks-in-pictures.html

  43. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ένας ευαίσθητος Απρίλης

  44. Γς said

    41:
    Με πρόλαβε ο Κιντ στο #34.

  45. sarant said

    Έχει πολλά ωραία λογοπαίγνια με τους ίππους

    42 Πέστο ψέματα!

  46. Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ ΤΟΥ ’45

    Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη

    Ωωωωχ, μπήκε η άνοιξη γαμότο.

  47. Πάνος με πεζά said

    @ 46 : Αυτοί οι δύο δίσκοι του Μάνου, μαζί βέβαια και με τον πολύ παλιότερο «Έξη λαϊκες ζωγραφιές-Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», θα πρέπει να ξέρετε ότι συνέβαλαν στη λεγόμενη αναβίωση του ρεμπέτικου. Ειδικά ο τελευταίος, του 1954.

  48. Πάνος με πεζά said

    Oι Γάλλοι λένε για το «ψάρι του Απρίλη» : Vive le poisson d’ Avril !

  49. Παναγιώτης Κ. said

    @46. Ιάκωβε μπράβο για τον Χατζηδάκι που ανέβασες!
    Με γύρισες κάμποσα χρόνια πίσω όταν κατά σύστημα αγόραζα δίσκους και CD.
    Σας έχει συμβεί να αγοράσετε κάποιο CD για μία και μόνο μουσική φράση;
    Το #5 και με τίτλο Ο Καθρέφτης-κορυφαίο κομμάτι- μεταξύ του 11.40 και 11.50 έχει την επίμαχη μουσική φράση. Δεν ξέρω πως την προσλαμβάνει ο καθένας. Όταν το ακούγαμε με την παρέα κάποιος σχολίασε: «Σκάβει την ψυχή αυτό το ταξίμι του Θαν. Πολυκανδριώτη» !

  50. Spiridione said

    Καλό μήνα. Οι μέρες της γριάς φαίνεται πέρασαν για φέτος .
    https://books.google.gr/books?id=0tcQBwAAQBAJ&pg=PA897&dq=%CE%88%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ei=7fYbVbSRKY3uaLy8gLAP&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=%CE%88%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82&f=false

  51. cronopiusa said

  52. Γς said

    50:
    Και της γραίας Μάρθας των Βουλγάρων. [Μάρτης]

  53. Μαρία said

    https://twitter.com/anemosanti/status/583037450282397697

  54. Γιατί απίστευτο; Εδώ «συνάντησε» τον Ερντογάν με τον Καραμανλή το νεώτερο.

  55. Λ said

    Στις 12 του μηνός δεν έπρεπε να προστεθεί το πρώτο ταξίδι στο διάστημα; Θα μπορούσε να είναι Γκαγκάριν. πενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε.

  56. cronopiusa said

    Από τον «Πρωτομάστορα» https://www.youtube.com/watch?v=y9rq93glv9o

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
    14 Δεκεμβρίου 1883 – 3 Απριλίου 1962

  57. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    55: Το έχουμε στις 11 Απριλίου.

    53: Βάλε λινκ, πάρε οθονιά 🙂

  58. Spiridione said

    Το έσβησαν το άρθρο, υπάρχει στα προσωρινά αποθηκευμένα
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CMcx_aKEGj8J:www.tovima.gr/politics/article/%3Faid%3D690879+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
    Και το δεύτερο άρθρο. Μπερδεύτηκαν γιατί έκανε το πρωταπριλιάτικο μια μέρα πριν
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=690903

  59. Μαρία said

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CMcx_aKEGj8J:www.tovima.gr/politics/article/%3Faid%3D690879+&cd=1&hl=el&ct=clnk

  60. Pedis said

    # 19 – Αν δεν είναι πριν τα μεσάνυχτα της 30ης Απρίλη, τότε μιλάμε για 1-2 Μάη. Ορθώς?

  61. Μαρία said

    Την πάτησαν και τα Νέα http://www.tanea.gr/news/world/article/5224761/me-th-biomhxania-porno-syndeontai-ta-drones-poy-petoysan-panw-apo-to-parisi/
    με το πρωταπριλιάτικο του Ν.Ομπσερβατέρ http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2015/04/01/01016-20150401ARTFIG00176-les-meilleurs-poissons-d-avril-reperes-dans-les-medias.php

  62. Pedis στο 60

    τη διάσημη φωτογραφία με τις κόκκινες σημαίες στο Ράιχσταγκ, ο Χαλντέι την έβγαλε τη 2α Μαΐου.
    Οι Ναζί δεν είχαν ακόμα απαλειφθεί από την περιοχή.

    Ο στρατάρχης Ζούκοφ, μόλο που ήταν γνωστός πως πλησίαζε παράτολμα την πρώτη γραμμή, μάλλον σ’ αυτή την περίπτωση θα επισκέφθηκε το Ράιχσταγκ (χάραξε και τ’ όνομά του σε μια απ’ τις κολόνες της εισόδου αλλά δεν μπορούμε να τον κατηγορήσομε για βανδαλισμό 😉 ) όταν πλέον όλα είχαν ησυχάσει.

    Εγώ για ημερομηνία της φωτό θα πρότεινα την 3-4 Μάη….

  63. sarant said

    59: Περιττό κάθε σχόλιο 🙂
    61: 🙂

    Όπως έλεγα και στο άλλο νήμα, θα λείψω ως αύριο το πρωί, να είστε φρόνιμοι.

  64. Πάνος με πεζά said

    Έβγαλε κι ένα πρωταπριλιάτικο έντυπο «Κ1» το Taxisheaven, με το οποίο θα δηλώνονται προς φορολόγηση ακόμα και τα χρυσά δόντια !
    http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/22982

  65. ΓιάννηςΤ. said

    Δεν θέλω να παραστήσω τον καχύποπτο…,αλλά το Άφρω ως προέλευση του Απρίλη μου φάνηκε «δυσχώνευτο»… Σίγουρα δεν είναι πρωταπριλιάτικο; Ε;

  66. sarant said

    64: Χαχά!

    65: Όχι, μεσολάβησε ο ετρουσκικός τύπος Apru. Tην εκδοχή αυτή την αναφέρουν πολλά λεξικά.

  67. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Σα 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα

    Μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

    Πολλοι υποψηφιοι βουλευτες πολιτικου κομματος με σημαια την πολιτικη αυτοκτονια, αιφνης αυτοκτονησαν ομαδικα και δεν προσηλθαν να ψηφισουν κατα τις εκλογες. Ακολουθησαν οι πολιτικες κηδειες τους, στις οποιες παρεστησαν οι επιζωντες υποψηφιοι βουλευτες καθως και πληθος κοσμου.

    Οι εναπομεινατες ηγετες τουτου του κομματος, του “κομμματος του θανατου”, ουτως ειπειν, εκμεταλλευομενοι την ολη συναισθηματικη κατασταση στην οποια ειχαν περιελθει μεγαλα τμηματα του πανσοφου λαου μας, περιοδευαν -επι πολυν χρονο- σε πολεις και κωμοπολεις της χωρας, οπου εκφωνουσαν πυρινους λογους υπερ του νοηματος της θυσιας των αυτοχειρων συντροφων τους, απευθυνομενοι τοσο στο καταρακωθεν θυμικον οσο και στην διαταραγμενη λογικη των ακουοντων, εγγραφοντες παμπολλα μελη, ατινα λησμονωντας τους τεως ευεργετας τους, εψηφισαν μαζικα το “κομμα του θανατου”, οπερ εγενετο πλεον πλειοψηφων, εις τα επομενας εκλογας, και μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

    Εις την οδόν των Φιλελλήνων
    […….]
    “Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου”.

    Aνδρέας Εμπειρίκος

    σχολιο 8 στο κατωθι

    http://www.poiein.gr/archives/17495

Σχολιάστε