Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά του καλοκαιριού

Posted by sarant στο 22 Ιουνίου, 2015


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από χτες το βραδάκι στις 19.38 ώρα Ελλάδος έχουμε περάσει στην εποχή του χρόνου που λέγεται καλοκαίρι. Τόσα χρόνια τώρα που υπάρχει το ιστολόγιο είναι το έβδομο ηλιοστάσιο που περνάμε και ως τώρα δεν μου είχε κόψει να αφιερώσω άρθρο στα λεξιλογικά του καλοκαιριού, οπότε επανορθώνω σήμερα. Δεν φιλοδοξώ πάντως να καλύψω το θέμα, οπότε συμπληρώστε ελεύθερα. (Έχουμε βέβαια καθιερώσει τη συνήθεια να προτείνουμε βιβλία για το καλοκαίρι, στις αρχές Ιουλίου κάθε χρονιάς, κι αυτό θα γίνει και φέτος).

Το καλοκαίρι είναι λέξη μεσαιωνική και την ετυμολογία της την καταλαβαίνουμε αμέσως. Πράγματι, προέκυψε «εκ συναρπαγής» που λένε οι φιλόλογοι, δηλαδή από συγχώνευση σε μια λέξη της φράσης «καλός καιρός». Ήδη σε κάποιο ελληνολατινικό γλωσσάρι της ύστερης αρχαιότητας παραδίδεται ο τύπος «καλόκαιρος» με την επεξήγηση bonum tempus, ενώ σε κείμενο του 9ου αιώνα απαντά ο τύπος «καλοκαίριον» -από εκεί είναι εύκολο, καλοκαίριν, καλοκαίρι. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, το καλοκαίρι κάνει καλό καιρό!

Η αρχαία λέξη έχει διατηρηθεί κι αυτή, θέρος. Είναι ήδη ομηρική (ουτ’ εν θέρει, ουδ’ εν οπώρη στην Οδύσσεια, όπου οπώρα το φθινόπωρο) και προέρχεται από ινδοευρωπαϊκή ρίζα που δηλώνει τη ζέστη και τη θερμότητα -από την οποία άλλωστε προέρχεται και η λέξη «θερμός». Θέρος όμως είναι και ο θερισμός: θέρος-τρύγος-πόλεμος λέει η παροιμία για τις τρεις μεγάλες αναστατώσεις της παλιάς εποχής. Άραγε να ονομάστηκε το καλοκαίρι από τον θερισμό, να σημαίνει «εποχή του θερισμού»; Όχι, το αντίστροφο συνέβη, η αρχική σημασία του ρήματος «θερίζω» ήταν «περνώ το καλοκαίρι» και μετά πήρε τη σημασία «δρέπω».

Το καλοκαίρι, πολύ λογικά, έχει σημαντική θέση στη φρασεολογία και την παροιμιολογία μας. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει μια παροιμία, για να έρθει η άλλη να τη διαψεύσει σαν κακιά γειτόνισσα: Μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας. Βέβαια, ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, αλλά «αν δεν λαλήσει τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι». Διάβασα πάντως (πέρυσι να ήταν ή φέτος; ) ότι οι κάτοικοι ενός νησιού στις Μικρές Κυκλάδες, ίσως της Δονούσας, διαπίστωσαν (δεν ξέρω πώς) ότι δεν έχουν ή δεν θα έχουν τζιτζίκια φέτος το καλοκαίρι στο νησί, και ζήτησαν τη βοήθεια εθελοντών να τους στείλουν από αλλού.

Οι εποχές είναι τέσσερις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δύο ξεχωρίζουν, χειμώνας και καλοκαίρι -κι έτσι, για παράδειγμα, στο στρατό έχουμε θερινή και χειμερινή στολή, που βέβαια κάθε χρόνο κανονίζεται βάσει διαταγής πότε αρχίζουμε να τη φοράμε, κι επειδή ο καιρός δεν έχει διαβάσει τη διαταγή συμβαίνει συχνά οι εξοδούχοι φαντάροι να βγάζουν τη μπέμπελη με τη χειμερινή τον Απρίλη λίγο πριν αλλάξουν ή να τουρτουρίζουν τον Οχτώβρη. Κι επειδή το μυαλό μας δεν το αλλάζουμε για να ξεκουραστεί, όταν ξεχάσουμε κάτι ή κάνουμε κάποια γκάφα, το αναγνωρίζουμε λέγοντας «τι να σου κάνει ένα μυαλό, χειμώνα-καλοκαίρι» (υπάρχει και παραλλαγή: ένα μυαλό κι αυτό ρωμέικο). Γενικά, η φράση «χειμώνα-καλοκαίρι» δηλώνει όλον τον χρόνο.

Εκτός από τη θερινή στολή στον στρατό και τη θερινή ώρα (για την οποία έχουμε γράψει), έχουμε βεβαίως και τα θερινά τα σινεμά, που ήμουν τυχερός που τα πρόλαβα. Θερινά σινεμά υπάρχουν και τώρα, αλλά έχει πολύ υποχωρήσει η άγια συνήθεια να μη φέρνουν καινούργια έργα. Βέβαια, τώρα τις παλιές ταινίες τις βρίσκεις και από βιντεοκλάμπ, γιουτούμπ, κατεβασάδικα, οπότε ίσως απλώς δείχνω την ηλικία μου όταν λέω πως προτιμώ τα θερινά παλαιού τύπου.

Υπάρχει και η φράση «το κάνω θερινό» ή «το κάνω καλοκαιρινό», όταν προκαλούμε πολλές καταστροφές σε έναν χώρο, κοινώς όταν τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά, μια και τα θερινά καταστήματα (και όχι μόνο οι κινηματογράφοι) έχουν περισσότερα ανοίγματα. Και σαν απειλή λέγεται: Κάτσε καλά γιατί έρχομαι εκεί και σ’το κάνω καλοκαιρινό το ρημάδι σου.

Επίσης, όταν κάποιος κρύβει χρόνια, και ισχυρίζεται π.χ. ότι είναι τριάντα χρονών, έχοντας κόψει καμιά δεκαετία, μπορούμε να προσθέσουμε χαριτολογώντας «χώρια τα καλοκαίρια».

Εκτός από το καλοκαίρι υπάρχει και το καλοκαιράκι ή γαϊδουροκαλόκαιρο για τις ζεστές μέρες του Οχτώβρη, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες. Στα αγγλικά, το κάπως ανάλογο καιρικό φαινόμενο λέγεται Indian summer (έχουν και τραγούδι οι Doors), αν και συνήθως συνοδεύεται με κουφόβραση. Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη βρίσκω να έχει καταχωρήσει και στα ελληνικά τη φράση «Ινδιάνικο καλοκαίρι», που πολύ με παραξενεύει γιατί δεν την έχω ακούσει ποτέ και δεν έχουμε και πολλούς Ινδιάνους στα μέρη μας.

Στη σημερινή σύγχρονη αστική ζωή, ο ρόλος του καλοκαιριού έχει αλλάξει απ’ό,τι σε μιαν αγροτική κοινωνία -τότε, η βασική εικόνα του καλοκαιριού ήταν η συγκομιδή, σήμερα είναι οι διακοπές, όσο κι αν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ήδη πριν από την κρίση οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει να περιορίζουν τις διακοπές τους ενώ μετά την κρίση πολλοί δεν φεύγουν καθόλου. Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με διακοπές επειδή κλείνουν τα σχολεία και όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί, που κρατάει χρυσή μέσα του την ανάμνηση της σχεδόν τρίμηνης αμεριμνησίας ακόμα κι όταν γίνεται ενήλικος και λιώνει μέσα στον συρμό του μετρό.

Οπότε, και τα περισσότερα τραγούδια του καλοκαιριού τις διακοπές ανακαλούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως το Καλοκαίρι του Σαββόπουλου, ή το Καλοκαιράκι των Φατμέ. Θα προσθέσετε κι εσείς τα δικά σας, αλλά εγώ θα βάλω ένα τραγούδι μελαγχολικό, που μ΄ αρέσει, που δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «καλοκαίρι» αλλά «καλοκαιριά», που όμως δεν είναι η καλοκαιρία, είναι το καλοκαίρι. Του Μάρκου Βαμβακάρη λοιπόν, που δεν πήγαινε για μπάνιο, Τώρα την καλοκαιριά.

Και παρόλο που το φετινό καλοκαίρι μπαίνει με σύννεφα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το ιστολόγιο απευθύνει σε όλους σας τη μοναδική ευχή της γλώσσας μας που εύχεται δυο φορές καλό: Καλό καλοκαίρι!

 

202 Σχόλια to “Λεξιλογικά του καλοκαιριού”

  1. gregan said

    Έχουμε επίσης και τις λέξεις πρωτοκαλόκαιρο και μετακαλόκαιρο, αλλά και κατακαλόκαιρο.

  2. Γς said

    Καλημέρα
    Καλή βδομάδα

    Καλή συμφωνία

    Καλό Καλοκαίρι

  3. cronopiusa said

    ήλιος και βροχή

  4. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To «Iνδιάνικο καλοκαίρι» μήπως το είσαξε κάποιος Κύπριος; Οι Κυπραίοι λένε Ινδιάνους τους Ινδούς. 🙂
    (Kαλός καιρός λέει το καλοκαίρι…πφφ..45 βαθμοί Κελσίου είναι καλός καιρός;; (και να μην έχεις ούτε μια μπύρα;)

  5. atheofobos said

    Και το αριστούργημα

  6. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. Καλό και ανέμελο καλοκαίρι να’ χουμε. 🙂
    Για τον σύγχρονο Έλληνα το καλοκαίρι αρχίζει από τότε που ανάβει το αρκουδίσιο και ο χειμώνας αρχίζει από τότε που κατεβαίνει στο υπόγειο για να δει τη στάθμη του πετρελαίου και να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση πολυκατοικίας. 🙄

  7. epistrophy said

    Αναρωτιέμαι τι να υποδηλώνει το πρώτο συνθετικό της λέξης «γαϊδουροκαλόκαιρο». Μετά από μια γρήγορη ματιά στο δίκτυο, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το καλοκαίρι που αρνείται με γαϊδουρινό πείσμα να φύγει.

  8. cronopiusa said

  9. Απ’ το θέρος και το θέρετρο, μόνο που πλέον μπορεί κάλλιστα να είναι και χειμερινό. 🙂

  10. Έκανες καλά που δε σχετικοποίησες καθόλου την έννοια του «καλού» στο καλοκαίρι, αφού έτσι περνάει στη λαϊκή συνείδηση. Πάντως όμως πολλές μέρες και νύχτες του είναι ανυπόφορες στο μεσογειακό μας κλίμα. Απόδειξη η διάδοση των κλιματιστικών εγκαταστάσεων. Εκείνο το «καλόκαιρος» θα το έγραφα με …ωμέγα, λόγω της ανυπόφορης υγροθερμίας σε πολλές περιοχές. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ τα δίκτυα TV ανακοινώνουν το συνδυασμένο αποτέλεσμα θερμοκρασίας-υγρασίας εκφράζοντάς το σε βαθμούς. Είναι χρήσιμο για τους καρδιοπαθείς. Εξάλλου στην χώρα μας οι εκφράσεις του τύπου «συνεχίζει η καλοκαιρία» κ.λπ., εκ μέρους μετεωρολόγων στην τηλεόραση, σε περιόδους καύσωνα, είναι απαράδεκτες. Καλημέρες Νίκο.

  11. cronopiusa said

    «Βάλτε το καλοκαίρι στον πισινό σας». Τόμας Μίλερ
    Η τρόικα επέβαλε κούρεμα στο ελληνικό καλοκαίρι.

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα (καλοκαιρινά, παρά τη συννεφιά) σχόλια

    9: Σωστά, και πρέπει να το έχουμε συζητήσει και σε άρθρο.

    7: Εγώ εικάζω ότι εννοούν πως το γαϊδουροκαλόκαιρο δεν είναι το κανονικό καλοκαίρι, των ανθρώπων, είναι των γαϊδάρων. Αλλά μπορεί να είναι κι αυτό που λέτε εσείς.

  13. spiral architect said

    @10: Τώρα πια τα πρόσθετα θερμοκρασίας των φυλλομετρητών, αλλά και οι ιστοσελίδες της ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου κλπ, βγάζουν εκτός από την πρόβλεψη θερμοκρασίας και την σχετική υγρασία προσθέτοντας μάλιστα στη θερμοκρασία και το «feels like» που δείχνει τον βαθμό άνεσης του συνδυασμού θερμοκρασίας-υγρασίας.

  14. .

  15. Η γνωστή καλοκαιρινή νεοϋορκέζικη ταινία του Σπάικ Λι.

  16. spiral architect said

    @15: Ναι, πολύ καλή.

  17. cronopiusa said

    «Βάλτε το καλοκαίρι στον πισινό σας»

  18. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Και σε πολλά αγροτόσπιτα, το «χειμωνιάτικο», σαλονάκι με τζάκι, και το «καλοκαιρινό». Επίσης, αρκετοί παλιοί διακόπτες «ΧΕΙΜΩΝ-ΘΕΡΟΣ»…

    Να κι ένας αισιόδοξος Μανώλης Φάμελλος , «Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι», που ίσως έχουμε χρόνια να δούμε – μάλλον ούτε και φέτος, κατά πως φαίνεται…

  19. Γς said

    Καλοκαίρι και καταχνιά

  20. atheofobos said

    Ως γαϊδουροκαλόκαιρο θεωρείται το Indian Summer.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_summer
    Και αλλού διαβάζω Το γαϊδουροκαλόκαιρο ή και καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου
    http://stilida.com/politistika/i8i-e8ima/to-gaidourokaloro-i-kaloraki-agiou-dimitriou/
    επίσης
    γαϊδουροκαλόκαιρο: οι κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο θερμές ημέρες
    http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%B3%CE%B1%CF%8A%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF#Hist1
    Έτσι μεταφράστηκε και το ομώνυμο έργο της αγγλίδας συγγραφέως LucyMaurice όταν παίχτηκε.
    http://buy.tickethour.com/indian-summer_se_2000666.html

  21. Tsopanakos said

    @4
    Πρόκειται για αμερικάνικη έκφραση που αναφέρεται εξαρχής στους Ινδιάνους (των γουέστερν).

  22. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και γιουτουμπάκια!

  23. Indian summer και στη Λεξιλογία: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4520
    Σκάει ο τζίτζικας: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6626
    Κυνικά καύματα (και τουρική): http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6651
    Κυνικά (και άλλα) καύματα εν γένει: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6697

  24. *τουρική > τουρκική

  25. Καλλιόπη said

    Καλημέρα και απο μένα. Υπάρχει και το μεσοκαλόκαιρο. Η Δεσποινίς Τζούλια του Στρίμπεργκ οδηγήθηκε στη συντριβή μια νύχτα παραμονής μεσοκαλόκαιρου.

  26. Πέπε said

    @10:
    > > στην χώρα μας οι εκφράσεις του τύπου «συνεχίζει η καλοκαιρία» κ.λπ., εκ μέρους μετεωρολόγων στην τηλεόραση, σε περιόδους καύσωνα, είναι απαράδεκτες

    Να με τι θα γκρινιάξω πρωί πρωί!
    Δεν είναι μόνο που η οσηδήποτε άνοδος της θερμοκρασίας (ακόμη κι από την πολλή ζέστη στην πάρα πολλή) χαρακτηρίζεται καλύτερη, και η πτώση αντίστοιχα (ακόμη κι από τον καύσωνα στην ανακουφιστική δροσούλα) χειρότερη, δεν είναι μόνο που αυτά εκστομίζονται ανεξαρτήτως του τι είναι φυσιολογικό για κάθε εποχή (π.χ. βελτίωση της θερμοκρασίας στους 30 βαθμούς Νοέμβρη μήνα), είναι και η ανελλήνιστη χρήση της λέξης «επιδείνωση» ως αντίθετου της βελτίωσης, ενώ επιδείνωση είναι όταν κάτι ήδη δεινό γίνεται ακόμη χειρότερο, π.χ. από -10 βαθμούς σε -15.
    Και ακόμη το χιλιοσυζητημένο με τους μίνι καύσωνες (πώς δεν έχουν σκεφτεί ακόμα να πούνε για μίνι καταιγίδες όταν ψιχαλίζει, μινι τρικυμίες όταν ρυτιδιάζει η θάλασσα, μίνι ανεμοθύελλες, μίνι χιονοθύελλες κλπ.).

    Φέτος έχει κάνει απίστευτα πολλά νερά, μέχρι πολύ αργά στη χρονιά, ως και τα τώρα. Και τώρα το πρωί έβρεχε στην Αθήνα, και αυτή τη στιγμή μπαίνει μια βροχερή δροσιά. Δεν ξέρω τι λένε οι γεωργοί επ’ αυτού. Αυτό βέβαια δε μας έχει στερήσει την ανεκτίμητη χαρά να μπορούμε να τη βγάζουμε τα βράδια έξω.

    (@4) Όσο για το ινδιάνικο καλοκαίρι: έχει στην Κύπρο πιο λίγους Ινδιάνους απ’ ό,τι στη Γαλλία;

  27. Καλλιόπη said

    Στρίντμπεργκ, συγνώμη.

  28. Corto Maltese said

    Ακόμα δύο ρεμπέτικες συμβολές στο θέμα (μετά την καλοκαιριά του Βαμβακάρη και το καλοκαιράκι του Μπέζου):

    Το τραγούδι του Τούντα βρίθει από λαογραφικές πληροφορίες για το αθηναϊκό καλοκαίρι του μεσοπολέμου, ενώ ο Τσιτσάνης μας ενημερώνει ότι οι μερακλήδες γλεντούν χειμώνα- καλοκαίρι (δεν σκαμπάζουν από δυσκολίες)!

  29. Gpoint said

    Εγώ από γαϊδουροκαλόκαιρο αυτό ξέρω :

  30. Πάνος με πεζά said

    Να το Indian summer γαλλιστί .
    Και πώς λέγεται, ρε παιδιά, αυτό το ορχηστρικό μποσσανόβα, με πιάνο, Indian Summer δε λέγεται; Αλλά δεν το βρίσκω…

  31. Πάνος με πεζά said

    Αυτό θα πει σύμπλευση, τρεις παζί πουλήσαμε Joe Dassin !

  32. Πάνος με πεζά said

    @ 25 : To μεσοκαλόκαιρο, φυσικά, είναι γνωστό κι από τον Σέξπιρ. Το «Midsummer’s night dream» το μεταφράσαμε εμείς «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»….

  33. Πέπε said

    Και βέβαια οσονούπω ανάβουμε και τις Φωτιές του Άη Γιαννιού: http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2007/06/blog-post.html (Σε άλλες χώρες Φωτιές του Μεσοκαλόκαιρου: άρα αλλού το ηλιοστάσιο θεωρείται μέση του καλοκαιριού; )

    @28: Στο πρώτο τραγούδι διακρίνονται και κάποιοες Μπόστειες επιρροές πριν τον Μποστ, before it was cool (ποδάρια νουβοτέ / με γάμπες τριχωταί)

  34. Οι Τούρκοι το λένε pastırma yazı, το καλοκαίρι του παστουρμά. Κατά την τουρκική βίκι, επειδή είναι η περίοδος κατασκευής του (με παρόμοια θερμοκρασία μέρας και νύχτας, κατάλληλη για να ξεραθεί ο παστουρμάς). Εγώ είχα την αίσθηση ότι έχει να κάνει με το «πάτημα», το στρίμωγμα του γαϊδουροκαλόκαιρου ανάμεσα σε δύο περιόδους κρύου. Βλέπω και άλλες ονομασίες: «καλοκαίρι του φτωχού» ή «του τσιγγάνου» στη Βουλγαρία, «της γριας» στην κεντρική Ευρώπη.

  35. cyrusmonk said

    Μὴν ξεχνᾶμε καὶ τὸ σὲ πολλὲς ἐκδοχὲς χρησιμοποιημένο Ὄνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας (ὄνειρο θερινῆς νυκτός), ποὺ στὴν πραγματικότητα ἀναφέρεται στὴ νύχτα τοῦ μεσοκαλόκαιρου – ἴδια μὲ τοῦ προαναφερθέντος ἔργου τοῦ Στρίντμπεργκ.
    Πολυφορεμένο, μὲ διακειμενικὲς (;) ἀναφορὲς σὲ πάμπολλα ἔργα, θεατρικά, κινηματογραφικά (βλέπε Κύκλο χαμένων ποιητῶν) καὶ λογοτεχνικά, ἀλλὰ πάντα ἀπολαυστικό.

  36. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    21. Δεν καταλαβαίνω τι μου λές! Ότι Ινδιάνους λέμε τους Απάτσι και του Σιού; Ευχαριστώ για την πληροφορία ,κι εγώ εδώ ψηφίζω, δεν είμαι από χωριό… Οι Κύπριοι όταν λένε «Ινδιάνος» εννοούνε Ινδός, εξ Ινδιών, εκ Μουμπάι,εκ Τσενάι κ.λ.π. period.

  37. cyrusmonk said

    Ποῦ νὰ προλάβεις νὰ γράψεις κάτι ποὺ νὰ μὴν ἔχει ξαναειπωθεῖ…
    Ἐκεῖνο τὸ χαζοτράγουδο «Ἕνα καλοκαίρι»; Βρίσκω λίκνο καὶ ξαναποστάρω!

  38. cyrusmonk said

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TrCRiWYLn4I

  39. Πάνος με πεζά said

    @ 32 : Διόρθωση, Midsummer Night’s Dream.
    Άντε, πάρτε και Χειμερινούς, να τραγουδάνε καλοκαίρι :

  40. R. Giam said

    Ένα τραγούδι-κέντημα των Κατσιμιχαίων σε σουρεάλ ποίηση Αργύρη Χιόνη.

  41. 13. Καλή πληροφορία. Αλλά γιατί δεν εκλαϊκεύεται; Λίγος φοβερός καλοκαιρινός Χόπερ.

  42. Corto Maltese said

    Να θυμηθούμε και το πρώτο θεατρικό έργο του μεγάλου Αλέξη Δαμιανού με μουσική και στίχους του Μάνου Χατζηδάκι:
    «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε»:
    (Κώστα ευχαριστώ!)

    http://www.lifo.gr/team/music/58327

  43. cronopiusa said

    A che bell’ò cafè pure in carcere ‘o sanno fa co’ à ricetta ch’à Ciccirinella compagno di cella ci ha dato mammà …

    http://grekamag.gr/wp-content/uploads/2014/11/39039692-980×707.jpg?da1333

  44. 26. Συμφωνούμε ! 🙂

  45. basmag said

    Μήπως το Ιντιαν Σάμερ είναι οι καθ ημάς Αλκυονίδες ημέρες;

    Υπέροχος Σπήλιος Μεντής
    https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQ3ywwAA&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DCZ0vpI9VWoo&ei=q8WHVanjF8v_ygOFpYrYAw&usg=AFQjCNHf1k7jR9yzMeumvyXTOIl6Q2M5_g&sig2=Ekq49a7ZJhUX25GiGrbLbg&bvm=bv.96339352,d.bGQ

  46. Νίκος Παναγιωτόπουλος said

    Υπάρχει και το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου.

    Παλιά οι ένστολοι άλλαζαν στολή στις 26 Οκτωβρίου
    και στις 25 Μαρτίου.

  47. Τσούρης Βασίλειος said

    Θυμήθηκα και το καλοσκαιρίζω που δεν αναφέρθηκε και ψάχνοντας βρήκα κι αυτό, αξίζει, διαβάστε το.

    Πρώτος εγώ να γεύομαι και να καλοσκαιρίζω,

    Ο Δ Ρ Α Γ Α Τ Η Σ
    του Γιάννη Σαντάρμη

    από δω. http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4.html

    καλοσκαιρίζω = πρωτοδοκιμάζω φρούτο που ωρίμασε ή ο,τιδήποτε φαγώσιμο.

    Ο Κουσιάδας ο δικός μας δραγάτης μάς κυνήγαγε τα καλοκαίρια.

  48. spiral architect said

    Σεμνά με τα γιουτουμπάκια παιδιά, σέρνεται ο τόπος ακόμα και στα 40Mbps … 🙄

  49. ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
    Μην ξεχνάμε και τις πέντε εποχές του έτους στην Ισπανία. Βρήκα (στα ισπανικά, στο τέλος) και το απόσπασμα του Δον Κιχώτη, όπου υπάρχει η επισημοποιούσα αναφορά.

  50. 47. Νομίζω στις 21 Μαΐου. Θυμάμαι που είχα δει στις 21/5/1969 μια ομάδα «αμερικανών» αξιωματικών, που μιλούσαν όλοι άριστα ελληνικά στην Ολυμπία, και τους εξέφρασα την απορία μου. Μου εξήγησαν πως άλλαξαν εκείνη την ημέρα τη βρετανική στολή και από τότε έχουν την αμερικανικη.

  51. Και Οι παραθεριστές του Γκόρκι.

  52. Κι εγώ νομίζω πως το Indian Summer περισσότερη σχέση έχει με την Ινδία και το ζεστό, υγρό καλοκαίρι της παρά με τους Απάτσι, τους Σιού και τους Ναβάχο. Ιδίως τους τελευταίους.
    Ουγκ!

  53. sarant said

    Πολύ ωραία σχόλια, σας ευχαριστώ, δυστυχώς τρέχω σήμερα!

    46 Οι Αλκυονίδες όμως πέφτουν τον Γενάρη.

  54. Tsopanakos said

    @36
    Όταν έγραψες «To «Iνδιάνικο καλοκαίρι» μήπως το είσαξε κάποιος Κύπριος; Οι Κυπραίοι λένε Ινδιάνους τους Ινδούς», τι εννοούσες;
    Νόμισα ότι υπέθετες πως το τωρινό ινδιάνικο σήμαινε αρχικά ινδικό και μέσω Κύπρου έφτασε παραμορφωμένο στους Ελλαδίτες. Όμως η έκφραση ήρθε στην Ευρώπη από το αμερικάνικα αγγλικά ή τα γαλλικά του Κεμπέκ και δεν είχε ποτέ σχέση με φακίρηδες και κόμπρες.

    Αν ντεν κατάλαμπα καλά, σόρι. 😛

  55. Gpoint said

    Πολύ βιαστικά κάτι μέσα στην ομίχλη θυμάμαι για τα τζιτζίκια (;) ότι έχουν ένα πολύχρονο κύκλο αναπαραγωγής. Αν λοιπόν πριν από ν-1 χρόνια καταστράφηκε για κάποιο λόγο η γενιά, με την συμπλήρωση φέτος των ν-1 ετών ξέρουν πως δεν θάχουν τζιτζίκια και ψάχνουνε για εισαγωγές !

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Bρε παιδιά, Indian στα Αγγλικά σημαίνει Ινδός. Εκτός από to context Φαρ Γουέστ, σουτ εμ απ Τζων Γουέην κ.λ.π. Και στην Αμερική σήμερα , τους Ινδιάνους (όσοι έχουν μείνει τελοσπάντων..) δεν τους λένε Indians, αλλά Νative Americans . Επίσημα τουλάχιστον, νομίζω ότι έτσι είναι.

  57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
    Τα τζιτζίκια,συγκεκριμένα τα είδη Magicicada Septendecim και magicicada tredecim, παρουσιάζουνένα χαρακτηριστικό για την εξήγηση του οποίου οι βιολόγοι κατέφυγαν στα Μαθηματικά. Και τα δυο αυτά είδη εμφανίζονται κάθε 17 και 13 χρόνια αντίστοιχα, ζευγαρώνουν, γεννούν τα αυγά τους και πεθαίνουν.

    Το υπόλοιπο διάστημα της ζωής τους παραμένουν ως νύμφες κάτω από το έδαφος. Σημασία εδώ έχει ότι ο κύκλος εμφάνισής τους είναι πάντοτε πρώτος αριθμός!

    Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετούς επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η μαθηματική αυτή ακρίβεια τα προστατεύει από κάποιο φυσικό κίνδυνο με παρόμοια χαρακτηριστικά περιοδικής εμφάνισης. Ένα σενάριο προέβλεπε ότι το τζιτζίκι επιχειρεί να αποφύγει κάποιο παράσιτο με παρόμοιο κύκλο ζωής.

    Αν, λόγου χάρη, το παράσιτο εμφανίζεται κάθε 4 χρόνια, το τζιτζίκι «αποφεύγει» έναν κύκλο που διαιρείται με το 4, αν εμφανίζεται κάθε 5 αποφεύγει έναν κύκλο που διαιρείτε με το 5 κ.ο.κ.

    Σωστά τα τζιτζίκια! (και μαθηματικώς καταρτισμένα. αμ πώς!)

  58. Corto Maltese said

    33:
    Πράγματι! Πολλές φορές στα ρεμπέτικα τραγούδια πετυχαίνεις τέτοιους¨»επιτηδευμένους» αρχαϊσμούς. Πολύ ωραία χιουμοριστική – αρχαϊκή γλώσσα θα βρει κανείς και στα ρεμπέτικα επιθεωρησιακά νούμερα π.χ. το υπέροχ層λεξικό του μάγκα» των Καμβύση και Κυριακού.

  59. Νίκος Παναγιωτόπουλος said

    51.- Έχετε δίκιο… του αγ. Κων/νου

  60. Tsopanakos said

    @57
    Νόου, νόου, νόου… Σύμφωνα με τη Βίκι η έκφραση πρωτοεμφανίζεται στην Πενσυλβανία (σικ!) τον 18ο αι. Οι τότε άποικοι ξέρανε από «πολιτική ορθότητα» όσο κι ο Τζων Γουέην.

  61. ΚΑΒ said

    Επειδή έγινε αναφορά στη Δονούσα (Ντονούσα) υπάρχει εκεί περιοχή και οικισμός που ονομάζεται Καλοταρίτισσα,θηλυκό του πατριδωνυμικού Καλοταρίτης <Καλοτάρι, λόγω της νηνεμίας που επικρατεί εκεί. Ταρός στη Δ. Κρήτη σημαίνει καιρός δηλ. αέρας και στην Κύπρο καλοταρία=καλοκαιρία και στο Βυζάντιο καλοταρία σήμαινε εύδιο καιρό,ευδία.. Αρχικά η ονομασία της περιοχής θα ήταν Καλοταριά ή Καλοτάρι.
    Ας θυμηθούμε και την πρωτεύουσα της Aργεντινής:Buenos Aires.

  62. atheofobos said

    Πάντως η κυβέρνηση φροντίζει για να περάσουν καλό καλοκαίρι μερικοί νυν και μέλλοντες συνταξιούχοι επιβεβαιώνοντας τον ΓΑΠ πως λεφτά υπάρχουν !
    https://storify.com/mandravelis/ta-roysfetia-toy-asfalistikoy?utm_campaign=website&utm_source=email&utm_medium=email

  63. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Και ο «Ένας μήνας στην εξοχή» του Τουργκένιεφ !

  64. Corto Maltese said

    62:
    Για την ακρίβεια Buenos Aires σημαίνει:
    Η Παναγία (Μαντόνα) του καλού κατευοδίου (που προστατεύει τα πλοία)

  65. @64. Σωστό.

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >> «περνώ το καλοκαίρι»
    ξεκαλοκαιριάζω
    (διαλέγω μια επιστροφή για καλοκαιρινές διακοπές)
    Στράτης Μυριβήλης – Μιὰ μαχαιριά
    Πρόπερσι πῆγα νὰ ξεκαλοκαιριάσω στὸ νησὶ μὲ τὰ παιδιά μου, κ᾿ ἦρθε νὰ μὲ καλωσορίσει. Δὲ φοροῦσα πιὰ τὴν οὐρανιά μου στολὴ τοῦ ξενωτικοῦ καπετάνιου. Μήτε «ἀξιώματα» στὸ μπράτσο, μήτε σφυρίχτρα στὴν τσέπη. Δὲν ἐρχόμουνα κἂν ἀπὸ τὴ Γῆ τοῦ Πυρός, ποὺ ἀνάβουν οἱ μυστηριώδεις φλόγες της μέσα στὴ νύχτα καὶ φεγγοβολᾷ ὁ τόπος, ὅπως στὴν κεροδοσιά. Ξακολουθοῦσα ὅμως πάντα νὰ τά ῾χω χαλασμένα ἀνεπανόρθωτα μὲ τὶς τέσσερις ψάξεις τῆς ἀριθμητικῆς. Ἀκόμα, δὲν ἔπαψα νὰ ζῶ τὶς πιὸ καλές μου ὧρες μέσα στὶς φανταστικές μου ἱστορίες. Καὶ σὰ σκάλωσα πάνω στὸ θαλασσινὸ βράχο, ποὺ σηκώνεται σὰν καστρόπυργος πάνω ἀπὸ τὰ κύματα, εἶδα πάλι, καὶ δὲν ἀπόρεσα, τὴν Πλατυτέρα, νά ῾ρχεται ὁρμητικὰ πάνω ἀπὸ τὰ νερά, σαλεύοντας ἀργὰ τὶς κόκκινες φτεροῦγες της. Γύρεψα νὰ ξαναβρῶ στὴ Ροῦσα κείνη τὴ μικρή μου φίλη, τὴν πριγκιπέσα μου Ταΐρα, ποὺ γι᾿ αὐτὴ κρατῶ τούτη τὴν ὄμορφη μαχαιριὰ πάνω στὸ χέρι μου. Ἄχ, δὲν τῆς ἀπόμεινε τίποτα, τίποτα…

    >>τη θερινή στολή
    Φορεί τα θερινά, μου έχει μείνει να λέει η μάνα μου, κοιτάζοντας φωτογραφία μάλλον φανταρίστικη ,αφού δεν είχαμε άλλους ένστολους σπίτι.

  67. @59. Έχω τη γνώμη πως κάποιες «καθαρεύουσες» ήταν αναγκαστικές, επειδή η λογοκρισία εκείνων των εποχών θεωρούσε αριστερόστροφες τις αποδόσεις σε «πλέρια» δημοτική. Εκτιμώ πως «της Λαρίσης το ποτάμι» είναι τέτοια μνημειώδης περίπτωση. Λέγαμε βέβαια «Σταθμός Λαρίσης» αλλά η Λάρσα (sic) δεν μπορούσε να έχει λαϊκή εκδοχή Λαρίσης. (Επειδή είμαι από την Πρέβεζα, το έζησα αυτό το ζήτημα).

  68. Corto Maltese said

    68:
    Επιτρέψτε μου κάποιες παρατηρήσεις σε αυτά που γράφετε.
    Πουθενά σε οποιαδήποτε μαρτυρία, ανάλυση ή πηγή περί ρεμπέτικου τραγουδιού δεν φαίνεται επιβολή λογοκρισίας στον τύπο της γλώσσας (δημοτική ή καθαρεύουσα). Γιατί να υπήρχε άλλωστε; Η λογοκρισία στο τραγούδι εφαρμόσθηκε κατ’ αρχήν το 1937 από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά (ύστερα από πιέσεις ορισμένων συγγραφέων, στιχουργών και μουσικοσυνθετών) .Αλλά ως γνωστόν ο Μεταξάς ήταν υπέρμαχος της δημοτικής (όντας λαϊκιστής). Αντικατέστησε μάλιστα τα καθαρευουσιάνικα αναγνωστικά του δημοτικού με μικτά (δημοτική στις μικρές τάξεις και μισά – μισά κείμενα στις μεγαλύτερες τάξεις).
    Η γλώσσα στα ρεμπέτικα από το 1937 και πέραν δεν φαίνεται να έχει κάποιο λογιώτερο ή αρχαϊκότερο ύφος συγκρινόμενη με την γλώσσα των παλιότερων τραγουδιών, μάλλον το αντίθετο. Μετά την λογοκρισία δεν έχουμε πολλούς στίχους του τύπου:
    «το τσιγάρο εις το χέρι» (Μπάτης) ή «όταν συμβεί στα πέριξ» (Τσιτσάνης). Η μάγκικη αργκό είχε «αρχαϊκά» στοιχεία και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία της («έλαβα την άγουσα για το πειθαρχείο» έγραφε ο Μάρκος). Ο πόλεμος στην μαγκιά και η μετατροπή του ρεμπέτικου σε λαϊκό κατήργησε και αυτήν την γλώσσα, υποκαθιστώντας την με πιο στρωτή δημοτική.
    Για τον τρόπο που ο Μητσάκης εμπνεύσθηκε το τραγούδι «της Λαρίσης το ποτάμι» υπάρχει μαρτυρία του ιδίου σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Τέρενς Κουίκ. Ήταν πρωτογενώς αυθεντική έμπνευση. Δεν υπήρξε λογοκρισία ή καταναγκασμός.

  69. Sarant said «αρχική σημασία του ρήματος «θερίζω» ήταν «περνώ το καλοκαίρι» και μετά πήρε τη σημασία δρέπω». Επίσης ο 52: «παραθεριστές». Το ρήμα παραθερίζω=κάνω διακοπές σε κατάλληλο μέρος ή «πάω για αλλαή αέρα» (από τα χωριά της Νιγρίτας στο Σωχό ή στο Άγιο Πνεύμα Σερρών κλπ.

  70. Alexis said

    #68: Ναι αλλά «εξηκονταρχία Πρεβέζης» λέει ο Καρυωτάκης στο ομώνυμο ποίημα του, Γιάννη 🙂

    Απορώ πώς ο Νικοκύρης ή κάποιος από τους σχολιαστές δεν ανέφερε τα «Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια» του πατέρα Σαραντάκου.

    Για τα τζιτζίκια, μία από τις πιο ευρηματικές διαφημίσεις ever:
    Σκάει ο τύπος μετά της οικογένειας στην καλοκαιρινή ταβέρνα, και είναι μες στα νεύρα, όλα τα φταίνε.
    Έρχεται ο μαγαζάτωρ να πάρει παραγγελία και αρχίζει και τον «ψέλνει», οπότε μεταξύ άλλων του πετάει: «…και επιτέλους χαμηλώστε και τα τζιτζίκια!»
    Δεν θυμάμαι τι διαφήμιζε και έπαιξε για λίγο, δυστυχώς δεν βρήκα διαθέσιμο γιουτουμπάκι… 😦

  71. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    69 Πράγματι ο Μεταξάς ήταν φίλος της δημοτικής. Τώρα, κάποιοι αρχαϊσμοί εξηγούνται και από τις ανάγκες του μέτρου.

  72. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η οικογένεια των Καλοκαιρινών
    Καλοκαιρινός Μίνωας,ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού (εξ ου και η λεωφόρος Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο)

    62. >>Ταρός
    ο δυνατός ξαφνικός αέρας. «Ω που να σε πάρει ο ταρός» είδος βρισιάς-κατάρας π.χ. ένα ζώο ανάποδο σε τραβάει με το σκοινί του και σε ρίχνει κάτω και το καταριέσαι να το πάρει ο ταρός (αντί να το διαολοστείλεις)

  73. Alexis said

    όλα του φταίνε, βεβαίως

  74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τα είπαμε «τα μπάνια του λαού» που δεν πρέπει να διαταραχθούν, π.χ. με εκλογές ; δηλαδή τον καιρό των διακοπών,του παραθερισμού τελοσπάντων που θεωρείται πια καθεστώς η παραλία, ενώ «Στα ψηλά βουνά» μια άλλη εποχή

  75. Corto Maltese said

    72: Οπωσδήποτε κάποιοι αρχαϊκοί τύποι εξυπηρετούν και το μέτρο, όπως σωστά το επισημαίνετε.

  76. Μαρία said

  77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>Λεξιλογικά του καλοκαιριού
    Φράσεις-εκφράσεις-τίτλοι που «φωνάζουν» καλοκαίρι κι ας μην το λένε 🙂
    Παιχνίδια με το κύμα
    Ψάθινα καπέλα
    Η λαύρα του μεσημεριού
    Δροσερά μελτεμάκια
    Σιέστα κάτω απ την κληματαριά
    Σκάει ο τζίτζικας
    Παγωμένες φέτες καρπούζι
    Στο πανηγύρι της Παναγίας
    Πετσέτες στ΄ αλμυρίκι
    Διακοπές
    Με σαγιονάρες στην άμμο
    Περβόλια με ηλιοτρόπια

  78. Πάνος με πεζά said

    Κουϊζάκι για παλιούς, κι εραστές του ραδιοφώνου : μεταμεσονύκτια εκπομπή, με τίτλο «Θερινή Στολή», παρουσίασε το καλοκαίρι κάποιας χρονιάς της δεκαετίας του 80, στο κρατικό ραδιόφωνο (νομίζω στο Δεύτερο πρόγραμμα), πολύ γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης. Να σκεφτείτε ότι, σύμφωνα και με την τεχνολογία της εποχής, ο παραγωγός ενίοτε διάβαζε, σε αφηγηματική μορφή, γράμματα ακροατών…

    Μπα και γνωρίζετε ποιος ήταν (φυσικά είναι ακόμα εν ζωή, και ακμαίος);
    Κυρίως, ψάχνω και κάποιον να έχει επίσης ακούσει την εκπομπή στη νιότη του (γιατί μιλάμε για 30-35 χρόνια πριν), και να θυμάται κατιτίς…

  79. Corto Maltese said

    Αν δεν απατώμαι, στις αναφορές για το ινδιάνικο καλοκαίρι παραλείψαμε την περίφημη συνεργασία Hugo Pratt και Milo Manara:

    http://thecomicwatcher.com/2011/06/03/comic-review-indian-summer-by-hugo-pratt-and-milo-manara-graphical-story-telling-nearing-perfection/

  80. Δεν ήμουν ακριβώς σε ηλικία ραδιοφώνου τότε, αλλά αν πρέπει να μαντέψω θα ποντάρω Σαββόπουλο (στίχος για θερινή στολή το ’83).

  81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Για τη ρίμα
    Πειραίας και Αθήνα

    Μια χήρα μες στην αγορά πουλάει γλυκό καρπούζι
    μες στην οδόν της Αθηνάς κοντά εις του Μουρούζη.

    Φωνάζει πέντε την οκά και το βαστά στο χέρι
    κι όποιος της πει για κόκκινο το σκίζει με μαχαίρι.
    Πολύ τα εκατέβασε και τα ‘βαλε στη φτήνια
    όλοι στη χήρα τρέχουνε Πειραίας και Αθήνα.

  82. Μαρία said

    80
    Ο δύτης την άκουγε που ήταν φαν του καλλιτέχνη.

  83. Μαρία said

    82
    Χα,χα. Πιάσε κόκκινο.

  84. 12-1, Σαββόπουλος στο Δεύτερο, ογδοντακάτι (μεταξύ 84 και 86). Δεν έπιανε μία μπροστά σε Βακαλόπουλο, Μαζάνη, κι άλλους αγαπημένους τότε…

  85. όλοι μαζί κόκκινο

  86. 84κλπ Είδες; Μόνο που, είπαμε, δεν την άκουγα. Δεν ήμουν μεγάλο παιδί σαν τον Στάζυ 🙂

  87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Θερινή στολή» : Εδώ μιλάμε πραγματικά για απολίθωμα. Ήταν μια εποχιακή συνεργασία του Διονύση Σαββόπουλου με ένα κρατικό ραδιόφωνο (νομίζω το Δεύτερο), ένα καλοκάιρι της δεκαετίας του 80. Η εκπομπή ήταν μεταμεσονύκτια, με…γράμματα με ιστορίες ακροατών και άλλα θέματα, κι ακόμα θυμάμαι έναν τύπο που είχε ερωτευτεί μια Βασιλική, πολύ μεγαλύτερή του κοπέλα, στα Λιμενάρια της Θάσου, και του έστειλε μια τόσο καλογραμμένη ιστορία που με είχε κρατήσει ξάγρυπνο όλη τη νύχτα….

  88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    80 >>εραστές του ραδιοφώνου
    εγώ εγώ κύριε ήμουν ήμουν ερωμένη του αυτουνού του Ραδιοφώνου 🙂

  89. Πάνος με πεζά said

    @ 89 : Φυσικά, αυτή είναι, κι αυτό εγώ το έχω γράψει…Ζητείται δεύτερος ακροατής !

  90. cronopiusa said

    Εφούλα το Μιὰ μαχαιριά είναι από τα αγαπημένα μου του Στράτη Μυριβήλης, σ’ ευχαριστώ που μου το θύμησες

    Η σεμνή ελληνίστρια Margarita Ramirez Montesinos στο Cuentos eroticos griegos
    το ξεκαλοκαιριάζω το έχει μεταφράσει στα ισπανικά veranear «περνώ το καλοκαίρι»
    (Un navajazo σελίδα 84)

    los calores de membrillo είναι το μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου

  91. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ραδιόφωνο άκουγα, τη Θερινή στολή που λέτε δεν την πήρα είδηση.

    73 Κι ένας δήμαρχος, όχι;

  92. Corto Maltese said

    83: Πολύ εύστοχο! Εξάλλου το καρπούζι είναι καλοκαιρινό φρούτο…

  93. Κατά τις λοιπές ειδήσεις: Υποψήφιος για την προεδρία της FIFA ο Μαραντόνα

    Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του…

  94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τη θερινή ραστώνη να πούμε.
    Ακούω τώρα δε βγήκε λευκός καπνός από τη Σ.Κ.(Σύνοδο Κορυφής) και σκέφτομαι ότι και οι πυρκαγιές δασών είναι κι αυτές καλοκαιρινό «φρούτο»(πικρό)
    93. Ναι ο Ανδρέας Καλοκαιρινός και μάλλον επ΄ ονόματί του η λεωφόρος
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343935

  95. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἄλλο πρᾶγμα ὑποννοεῖ τὸ καλοκαίρι τοῦ Σαββόπουλου, ἀλλὰ θὰ προτιμοῦσα νὰ μὴν τὸ θυμᾶμαι

  96. cronopiusa said

    κι ένα δωράκι για τ@ς φίλ@ς του ραδιοφώνου

    Η ΡΗΝΙΩ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ φιλοξενεί στην εκπομπή της ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ τους εκφραστές τεσσάρων διαφορετικών ειδών μουσικής, της παραδοσιακής, της ροκ, της μεταμοντέρνας και της έντεχνης λαϊκής, οι οποίοι ανήκουν στην ίδια γενιά και μεταφέρουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, την αίσθηση της ΑΘΗΝΑΣ, της πόλης στην οποία μεγάλωσαν. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ, ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΡΔΟΥΜΠΑΚΗΣ και τα μέλη ροκ συγκροτήματος μιλούν για τις δημιουργίες τους, τους συνεργάτες τους, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις μουσικές τους προσεγγίσεις. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται τραγούδια και πρωτότυπες διασκευές.

  97. Ιάκωβος said

    5,
    Καλός ο Γκέρσουιν ,αλλά η μελωδία δανεισμένη από το σπιρίτσιουαλ Sometimes I Feel Like a Motherless Child.
    Γνωστό αυτό.
    Εδώ η Μαχάλια τραγουδάει και τις δύο εκδοχές:

  98. @ 69 Σωστή η ανάλυσή σας Corto. Να πούμε βέβαια πως το τραγούδι γράφτηκε και ακούστηκε στις αρχές δεκαετίας του ’60 που τα ζητήματα της γλωσσικής διαμάχης ήταν σε έξαρση. Η δική μου εκτίμηση είναι πως μια δημοτικότροπη εκδοχή θα αποτελούσε «κακοτοπιά», που θα απέφευγαν μάλλον οι στιχουργοί. Όσο για τις αναμφισβήτητες μετρικές αναγκαιότητες, να πω πως βρέθηκα σε παρέα, όπου οι φίλοι έκαναν τραγουδιστά πετυχημένες διασκευές με αποφυγή της γενικής «Λαρίσης».
    @ 71 Ναι Alexis, όπως και ο «Πρεβέζης», αλλά είναι διοικητική και εκκλησιαστική γλώσσα, που τίμησαν με τόσο όμορφη γενική τη σλαβοαρβανίτικη ονομασία «Πρέβεζα».

  99. atheofobos said

    99
    Υπάρχει και αυτή η ιδιοφυής διασκευή του Summertime

  100. Corto Maltese said

    100α: Για την δεκαετία του ’60 δεν αποκλείεται αυτό που λέτε.
    100β: Απορία: Είναι και σλάβικη ονομασία; Στα αρβανίτικα πάντως σημαίνει «πέρασμα».

  101. Δροσερό καπελλάκι για το καλοκαίρι.

    Μιας χρήσεως!

  102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>Λαρίσης
    Αμφίσσης οι ελιές αλλά και Καλαμών, πιπεριές Φλωρίνης, κουκουλάρικα Σουφλίου,φέτα Καλπακίου,φυστίκια Αιγίνης.

    Θερινά τμήματα της Βουλής ,θερινά τμήματα φροντιστηρίων, θερινό ωράριο.

    Λύρα λύρα κακομοίρα
    να παντρέψομε τη χήρα
    να τση πάρομ’ ένα γέρο
    να τον έχομε στο θέρο
    κι όντα θ΄ αποθερίσομε
    θα πα ΄τονε γκρεμίσομε
    Ένα παιδικό τραγουδάκι (τι …τρυφερό!) που το λέγαν οι γιαγιάδες παίζοντας με τα μικρά και μπερδεύοντας τα χέρια τους σταυρωτά και κάνοντας κινήσεις πριονιού.

  103. Μαρία said

  104. 104

    να τση πάρομ’ ένα γέρο
    να τον έχομε στο θέρο
    κι όντα θ΄ αποθερίσομε
    θα πα ΄τονε γκρεμίσομε

    Από την πλευρά του γέρου, δεν θα τόλεγα και τρυφερό…

  105. Ριβαλντίνιο said

    @ 103 Σκύλος της Β.Κ.

    Θα φορεθεί και στις μικρές ηλικίες.

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Θάλασσες
    Θάλασσες μέσα στα μάτια σου και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες:
    Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια
    με τρικυμίες και με βροχές
    με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια
    θα ονειρεύεσαι ό,τι θες

    Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω, απόψε να μεθύσω
    Τα καλοκαίρια πες μου πώς μπορώ
    μονάχος μου να ζήσω

  107. Γς said

    Summer Time.
    Ένα από τα βίτσια του Γς είναι να ακούει για ώρες, ημέρες και εβδομάδα καμιά φορά το ίδιο κομμάτι, σε διάφορες εκτελέσεις, διασκευές, εκδοχές. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στις βόλτες του. Με φτιάχνει γμτ αυτός ο τρόπος της επανάληψης.

    Και φυσικά το Summer Time έχει δεινοπαθήσει κι αυτό στ αυτιά μου.
    Πόσο θα ήθελα να σας πέρναγα τις εκατοντάδες εκτελέσεις και την σειρά με την οποία δουλεύω, οδηγάω ή περπατάω μαζί τους.

    Εσεις όμως είστε άνθρωποι σωστοί, φυσιολογικοί
    Αντ αυτών λοιπόν μια μικρή συλλογή από ένα μπλογκ:
    https://thesongsummertime.wordpress.com/

  108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μετά τα έντεχνα, ένα χιτάκι περσινοπροπέρσινο
    Καλοκαίρι αγκαλιά μου

  109. Γς said

    Summer Wine

  110. Πάνος με πεζά said

    Kαλά που αποφύγαμε τα πολλά youtube…Γέμισε το άρθρο γκρίζες ζώνες…

  111. Γς said

  112. Ιάκωβος said

    105, Μαρία
    Ουάαα, η Τζόπλιν καταπληκτική.

    Δεν ακουγα μικρός «ξένα» (την κλασική δεν τη βάζω στα ξένα), ούτε άλλωστε και τώρα. Αγνοούσα την εκτέλεση με Τζόπλιν και, όπως συνήθως, με κράξανε εδώ στα πέριξ. Το κομμάτι που έβαλες το αναγνώρισαν αμέσως, από την εισαγωγή, και κάλπασαν προς στον υπολογιστή μέσα σε νέφη έκστασης.
    Τι να κάνουμε. Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι. Από το You-Tube, το Μέγαρο των φτωχών.

  113. Alexis said

    Περί θερινών και χειμερινών στολών στο στρατό:
    Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου θυμάμαι ότι η αλλαγή από χειμερινή σε θερινή στολή γινόταν την πρώτη Δευτέρα μετά την 15η Μαΐου και η επαναφορά της χειμερινής την πρώτη Δευτέρα μετά την 15η Οκτωβρίου.
    Είχα βρει μάλιστα και μία ΜΔ (Μόνιμη Διαταγή) του Πολεμικού Ναυτικού που έλεγε ακριβώς αυτό το πράγμα.

    Και φυσικά μου έχει τύχει να τουρτουρίζω κάποια μαγιάτικα βράδια με τη θερινή ή να …βγάζω τη μπέμπελη με τη χειμερινή κάτι γαϊδουροκαλόκαιρα του Οκτώβρη.

    Δεν ξέρω αν και τι έχει αλλάξει από τότε (πάνε 25 χρόνια! )

    #102: Υπάρχουν 3 εκδοχές για την ετυμολογία της λέξης «Πρέβεζα», δες στο σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας αλλά και αλλού.

  114. Alexis said

    Ουπς, το νήμα σέρνεται, σαν το μουτζούρη στην ανηφόρα…

    Φεύγει το τρένο, στογκά, μποχιώνει όπως λέει και το γνωστό άσμα 😀

  115. Νικος Κ. said

    Τα Θερινά Σινεμά
    Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.
    Πρώτη εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο» Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», 1978.

  116. giorgos said

  117. Νικος Κ. said

    Να προσθέσω κάτι για τα θερινά τα σινεμά: Έχω την εντύπωση πως η σχετική συζήτηση άνοιξε και συνειδητοποιήσαμε την αξία τους εντελώς ξαφνικά, όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο τραγούδι του Κηλαηδόνη.

  118. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    119: Νοσταλγία για κάτι παρόν, επειδή το τραγούδι το ακούς και το χειμώνα.

    112-116: 🙂

    Ποσόστωση στα γιουτουμπάκια δεν βάλαμε, βέβαια…!

  119. ΚΑΒ said

    Φέτος θα ξεκαλοκαιρέψω στην Αθήνα.

  120. 102. Υπαρχει πάντα αυτό το ερώτημα. Πάντως στα σύγχρονα (σλαβικά) λεξιλόγια το ПРОВЕЗ, -А έχει 139.000 εμφανίσεις στο Google και η ρίζα πρε-, περε- έχει τη σημασία δια-, π,χ, περεβοτ = μεταφραστή.

  121. Μαρία said

    114
    Απίστευτη η άγνοια! Σίγουρα δεν μας δουλεύεις;
    Εμείς οι γριές έχουμε αυτό. Κυκλοφορεί σε μονό σιντί.
    https://en.wikipedia.org/wiki/In_Concert_%28Janis_Joplin_album%29

  122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αλλο ένα νοσταλγικό τραγουδάκι για τα θερινά
    και μόλις ανακάλυψα το ραμόνι μου:»Μάμα Ρόμα σαν εσένα κι εγώ -Μα μωρό μου σαν εσένα κι εγώ » 🙂
    Το καλοκαίρι θα ‘ρθεί
    Στην ταράτσα του Βοξ
    η Μελίνα θα παίζει την Στέλλα
    Ραντεβού θα σου δίνω
    στα σκαλιά του Εκράν
    να κοιτάμε τις νύχτες
    την Μανιάνι γκρο-πλαν
    καρφωμένη με δέκα σαΐτες

  123. Ημιάσχετο:

    Κατάλαβε καμία/κανείς τι έγινε σήμερα στη Βρυξέλλα;
    Ο Σταθάκης λέει πως σώθηκε η χώρα.
    Όλοι πανηγυρίζουν.
    Μα πώς γίνεται νάναι όλοι ικανοποιημένοι;
    … ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά;…
    πούλεγε και ο Νιόνιος;

  124. Μαρία said

    102, 122
    http://promacedonia.org/en/mv/mv_3_1c.htm#28
    Τα ίδια με τον Βάσμερ και ο Συμεωνίδης: σλάβικο με αλβανική μεσολάβηση.

  125. sarant said

    121 Κουράγιο!

    125 Δεν ξέρω, σφύριξε η λήξη; Όχι ακόμα.

  126. Ριβαλντίνιο said

    @ 115 Alexis

    Τώρα σηκώνεις ή κατεβάζεις μανίκια μόνο.

    To χειρότερο : να βαράς σκοπιά σε παρατηρητήριο φυλακίου στα σύνορα , 40-45 βαθμοί, 2-4 μ.μ., με αλεξίσφαιρο λουσμένο από τον ιδρώτα του προηγούμενου σκοπού… μη σου τύχει !

  127. @ 115. Μερικές εκδοχές είναι απόλυτα φανταστικές και θεωρούνται απλά εσκεμμένα αντι-σλαβικές, για λόγους ευνόητους.Σε έρευνες ερωτηματολογίου οι σύγχρονοι Αλβανοί μετανάστες δεν αναγνωρίζουν τη ρίζα με σημασιολογία άλλη πέραν του τοπωνυμίου.

  128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    125,
    Θείε Βάλια , να σε πω ένα σιγουράκι που κατάλαβα: πρόωρη είναι κάθε σύνταξη εφόσον ο (τυχερός) εργαζόμενος δεν γίνει 62 χρονών. (Αν έχει ένσημα από τα 18 ή τα 20 του,περασμένα ξεχασμένα)

  129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Το «κοινωνικό σκηνικό» μέσα στο οποίο χτίστηκε η λέξη παραθερίζω, δεν αναφέρεται
    σε κανένα ετυμολογικό ή άλλο λεξικό. Πιθανολογώ ότι έχει να κάνει με την (μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια) αγροτική Ελλάδα όπου η συνήθης δραστηριότητα των πολλών Ελλήνων ήταν ο θερισμός, οι δε λιγότεροι, σχετικά προνομιούχοι κάτοικοι των πόλεων περνούσαν κάποιο μέρος του καλοκαιριού στον δροσερότερο, αγροτικό τόπο καταγωγής τους, στο σπίτι συγγενών. Εκεί ο αγρότης θείος θέριζε και αυτοί αναπαύονταν (βάζοντας ίσως από φιλοτιμία και κανένα χεράκι..), ήτοι παραθέριζαν.

    (Μιά άλλη «λογοτεχνική» ευχή μας, Νίκο, που εύχεται δυο φορές, είναι και το «Καλό κατευόδιο»)

  130. Μαρία said

    127
    Στο τέλος της βδομάδας θα ακουστούν τα βιολιά απ’ ότι φαίνεται.

  131. 130

    ναι, αυτό το κατάλαβα

    για τα ΦΠΑ και τις περικοπές δεν έχω ακόμα καταλάβει.

  132. Ριβαλντίνιο said

    Για την Πρέβεζα και εδώ έχει ετυμολογίες για όλα τα γούστα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B1#.CE.95.CF.84.CF.85.CE.BC.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.AF.CE.B1_.CF.84.CE.BF.CF.85_.CE.BF.CE.BD.CF.8C.CE.BC.CE.B1.CF.84.CE.BF.CF.82_.CE.A0.CF.81.CE.AD.CE.B2.CE.B5.CE.B6.CE.B1

    Στην πραγματικότητα είναι ελληνικότατη λέξη. Είναι από τους Φερεζαίους της Π.Δ.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Perizzites

    «καὶ τοὺς Χετταίους καὶ τοὺς Φερεζαίους καὶ Ραφαεὶν καὶ τοὺς ᾿Αμορραίους καὶ τοὺς Χαναναίους καὶ τοὺς Εὐαίους καὶ τοὺς Γεργεσαίους καὶ τοὺς ᾿Ιεβουσαίους.»

    http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=1&page=15

    Γενάρχης τους ο Έλληνας Φερεζαίος , συγγενής των

    «καὶ τὸν Χετταῖον καὶ τὸν ᾿Ιεβουσαῖον καὶ τὸν ᾿Αμορραῖον καὶ τὸν Γεργεσαῖον καὶ τὸν Εὐαῖον καὶ τὸν ᾿Αρουκαῖον»

    http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=1&page=10

    και του Έλληνα Ουδαίου, γενάρχη των Ιουδαίων. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

    Από τους Φερεζαίους

    η περιοχή της Πρέβεζας ονομάστηκε Φερεζαία->Περεζαία-> Πρεβεζαία->Πρέβεζα.

  133. Μαρία said

    Κι άλλο άσχετο
    Στο πεζοδρόμιο απέναντι από την βουλή βρίσκεται αυτή την ώρα ομάδα αντιεξουσιαστών. Σε λίγο ξεκινά η συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη» και σύμφωνα με πληροφορίες το «παρών» θα δώσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του, στη Βουλή. http://www.efsyn.gr/live/krisimes-ores-gia-tin-ellada-stis-vryxelles

  134. Παναΐα μ’!

    Στον alpha αναμεταδίδουν ρεπορτάζ του BBC με συνέντευξη από έλληνα ταξιτζή! http://replygif.net/i/1096.gif

  135. 135 Μάλιστα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η πάνω πλευρά ζητά από τους αστυνομικούς να πούν στην κάτω πλευρά να φύγει γιατί αυτοι έχουν συγκέντρωση σήμερα.

  136. ΚΑΒ said

    Ευχαριστώ.

    Στην τέντα της κληματαριάς το καλοκαίρι ανασαίνει. Ν. Γκάτσος

    (Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται).

  137. Εδώ θέα

    http://www.grandebretagneview.com/

    επιλέγετε Parliament Cam

    😉

  138. ΚΑΒ said

    132. Μόνο που θα χορεύουμε εμείς και μάλιστα πηδηχτό.

  139. Μαρία said

  140. Παναγιώτης Κ. said

    @34.Δύτη, κάτι ψιλοάσχετο: Με την λέξη pastirma οι Τούρκοι εννοούν τον παστουρμά που αγοράζουμε π.χ στην οδό Αθηνάς; Διότι στην περιοχή της Κόνιτσας παστιρμά ονομάζαμε το παστό ή το καπνιστό κατσικίσιο κρέας. (Όλα αυτά πριν από τη δεκαετία του ΄60 κυρίως)

  141. Ναι, τον παστουρμά που φτιάχνουν οι Αρμένηδες και τρώνε οι Καππαδόκες 🙂

  142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    132,140, Ταχύρρυθμα θερινά τμήματα Πεντοζάλη. Για Πηδηχτό δεν προλαβαίνουμε.Πάντως με βιολιά είναι η παράδοση σ εμάς ανατολικά.:)
    Η κινδυνολογία όμως είναι αηδιαστική.Άκου να περιμένουν τηλεοπτικά συνεργεία του BBC για ουρές στις Τράπεζες αφού θα στέρευαν τα ΑΤΜ. Αισχρές καταστάσεις.

  143. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε και το «Ελληνικό Καλοκαίρι » του Ζακ Λακαριέρ.
    Συμπλήρωμα και αυτό όπως και πολλά άλλα στο συνολικό φαντασιακό μας για το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι και φυσικά…τα μπάνια του λαού 🙂

  144. Μητσοτός στην πλ. Συντάγματος.
    Μένουμε Ευρώπη για το μέλλον των παιδιών μας!

    Αμαν, θα μας διώξουν από την Ε.Ε.!

  145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Καλοκαίρι και καταχνιά, κι αν το γράψατε, εγώ μόνο το δελτίο του (πολιτικού) καιρού λέω.

  146. christos k said

    «Σαν «ινδιάνικο καλοκαίρι» (Indian summer) χαρακτηρίζεται το μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται στο Β. Ημισφαίριο, ιδιαίτερα στη Β. Αμερική, προς το τέλος του φθινοπώρου (συνήθως από μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Νοεμβρίου). Χαρακτηρίζεται από ηλιόλουστες και θερμές ημέρες, με πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα φύλλα των δέντρων έχουν ήδη γυρίσει και είναι έτοιμα να πέσουν.»

    Το βρήκα στο σάιτ κελαηδίσματα αλλά και ο Μπαμπινιώτης κάπως έτσι το εξηγεί. Άντε Νίκο κάτι μας έμαθε πάλι ο Μπαμπινιώτης 🙂

  147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    146. Μητσοτάκουλας με θερινή κάπα! Αλήθεια, δεν έλεγαν ότι θα σταματούσαν αυτό το καλαμπούρι να διατηρούν γραφείο όλοι οι τέως Πρωθοι στη Βουλή; Πανσιόν με γραφεία είχε γίνει.

  148. αὐτὸ τὸ ποιηματάκι ἦταν τὸ τελευταῖο μας μάθημα στὴν Α’Δημοτικοῦ καὶ δὲν θὰ τὸ ξεχάσω ποτέ! καλὸ καλοκαῖρι! https://www.youtube.com/watch?v=lmbq3CLzpPI

  149. # 114

    Ιάκωβε, αυτή την εκτέλεση την ήξερες ;

  150. 149

    Κανείς από τους τέως Πρώθοι δεν εδέησε να ξεκουμπιστεί. Μόνο μετά θάνατον θα τους ξεφορτωθεί η ζωή/Ζωή.
    Αν και για έναν έχω αμφιβολίες. 👿

  151. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Metalic Vivaldi Summer 🙂 Kαταιγιστικό…

  152. sarant said

    131-132 Σωστά!

    134 Ωχ… τόσο πολλές;

    144 Την Παρασκευή έξω από την τράπεζα Πανεπιστημίου και Ομήρου (νομίζω) με ρώτησε στ’ αγγλικά σλοβένικο κανάλι: Φοβάστε για τιες καταθέσεις σας; -Όχι -Όχι; -Όχι.
    Δηλαδή everything is fine? Όχι, του λέω, αλλά δεν φοβάμαι μήπως χάσω τα λεφτά μου.

    146: 🙂

  153. Ριβαλντίνιο said

    @ 154β sarant

    Τόσες κοτσάνες μαζεμένες ? 🙂 🙂 🙂

    Όταν θα δικαιώνομαι από την επιστημονική κοινότητα θα με θυμηθείτε ! 🙂

  154. Μαρία said

    154
    Το γεγονός είναι πέρα για πέρα αληθινό και συνέβη στο κεντρικό κατάστημα μεγάλης συστημικής τράπεζας την περασμένη Παρασκευή.Ηλικιωμένος κύριος ενεφανίσθη με 3-4 βαλίτσες για κουστούμια και παλτά και ζήτησε να κάνει ανάληψη 7 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά (μπορείτε να λιποθυμήσετε αργότερα…) http://www.stokokkino.gr/article/1000000000011162/Odigies-prosbankrun-ismenous

    Στη Γαλλία πάντως, όπου οι περισσότεροι συναλλάσσονται με πλαστικό ή με τσέκια, αν θες να αποσύρεις πάνω απο 1000 ευρώπουλα, πρέπει να τους ειδοποιήσεις δυο μέρες πριν. Μιλάμε για μεγάλη ρευστότητα 🙂

  155. Πάντως, ο Έλληνας Ουδαίος, πρόγονος των Ιουδαίων, δικαιολογεί απόλυτα την πρεβεζάνικη προφορά

    Πχοιός είσι σύ;
    -Ι Ουδαίους!

  156. sarant said

    156 Στο Λουξ, που έχουμε αρκετούς ξεπλένηδες, μπορείς να πάρεις έως 3000 (αλλά και πάλι πρέπει να ειδοποιήσεις 2 μέρες νωρίτερα).

  157. Ριβαλντίνιο said

    @ 157 Σκύλος της Β.Κ.

    Η δικαίωση και η αναγνώριση μου άρχισε λοιπόν ! 🙂

  158. Λ said

    Δεν έχω και δεν σκοπεύω να εγκαταστήσω αρκουδίσιον στο σπίτι. Άμα κάνει ζέστη και δεν την αντέχω λούζομαι ένα ποτήρι νερό και δροσίζουμαι.Εξάλλου κλείνοντας και ανοίγοντας τα παντζούρια την κατάλληλη στιγμή βοηθάει πολύ.
    Το σωτήριο έτος 2009 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους τζίτζικες.

  159. Ριβαλντίνιο said

    Τι έχει πάθει αυτός και τους χαστουκίζει όλους ?


    ————————————————————

    Ο πρωθυπουργός μας έχει επαναστατικό παρελθόν.

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/dailymail-apokleistikes-fwtografies-toy-aleksh-tsipra-se-diadhlwsh-sthn-italia.3542162.html?utm_source=Contra&utm_medium=epiloges_home&utm_campaign=24MediaWidget

    Dailymail: Όταν ο Τσίπρας διαδήλωνε στη Γένοβα

  160. Λ said

    Η χτεσινή Sunday times έχει τον τίτλο «Acropalypse now».Πρέπει να έχει όλα τα γράμματα της αποκάλυψης.

  161. Ριβαλντίνιο said

    @ 160 Λ
    Μπράβο ! Ούτε εγώ έχω βάλει γιατί δεν έχω λεφτά. Για να δροσιστούμε παίζουμε μπουγέλο. Εγώ παίρνω το λάστιχο.

  162. 161

    Ας μην υπερβάλλουμε. Εκείνο το μπλόκο των καραμπινιέρων στον καταπέλτη απόκοψε δύο πούλμαν, ένα της νεολαίας Συν (με τότε αρχηγό τον Τσίπρ) κι ένα του «άτυπου συντονιστικού», που οργάνωνε τα 52 πούλμαν εκείνης της αποστολής. Εγώ ήμανε άτυχος και πέρασα χωρίς να με γυρίσουν πίσω. 😦

  163. Ριβαλντίνιο said

    @ 164 Σκύλος της Β.Κ.
    Δηλαδή ο Τσίπρ γύρισε πίσω ενώ εσύ έμεινες εκεί ? Δεν κατάλαβα καλά.

  164. # 156, 158

    και τα ΑΤιΜα μέχρι πόσα βγάζουνε ;

  165. Τελικά αυτή η κόκκινη γραμμή για μισθούς και συντάξεις έγινε…ερυθρόλευκη ;

  166. 165

    Εγώ σίγουρα έμεινα εκεί για το επόμενο τετραήμερο. Κλάμα πολύ από τα δακρυγόνα, άγχος και τα λοιπά.
    Ο Τσίπρ είτε πέρασε στη λούφα (δύσκολο, γιατί απ’ όσο ξέρω μόνο ένας τόκανε) είτε πήγε πίσω Αθήνα και γύρισε με το αερόπλανο με την Ηγεσία.

    ΥΓ Είχε «πλάκα» που μ’ έπαιρνε η μάνα μ’ τηλέφωνο καταμεσής στο χαμό της διαδήλωσης και μ’ έλεγε «τον αδερφό σου τον απελάσανε!». Όχι τον Τσίπρα, άλλος είναι ο αδερφός μου. Κι εκείνος καθόταν στο βαπόρι κι έπινε τα κοκτεϊλάκια του κι εμένα μέτρωγε η αγωνία να συντονίσω τους διάφορους μουρλούς που θέλανε να πάνε διαδήλωση αλλά θέλανε και να περάσουν από Μιλάνο να το δούνε!

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μη τρελαίνεστε με τα ΜΜΑ, δεν πρόκειται να μας αφήσουν να φύγουμε απο το μαντρί, διακυβεύονται πολλά τρις με την Ντόϋτσε μπάνκ, αλλιώς θα μας είχαν σουτάρει απο την πρώτη μέρα. Αντί να βλέπεται τις ειδήσεις απο τους πληρωμένους «δημοσιογράφους» ψάξτε τις ειδήσεις στα site που ασχολούνται με τα μεγάλα χρηματιστήρια, εκεί το ψέμα δεν ζεί για να γεράσει. Το πρόβλημα της Ε.Ε δεν είναι η Ελλάδα, το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι, που βρίσκεται υπο κατάρρευση, λόγο του ανοίγματος που είχαν οι καλές δυτικές τράπεζες στα παράγωγα. Ειδικά οι γερμανικές, είναι σε άθλια κατάσταση, γιατί εκτός απο τα παράγωγα, «πληρώνουν» (αναβάλουν την πληρωμή δηλαδή, μέχρι να γίνει το μπούμ) και το ηλίθιο άνοιγμα (πάνω απο 100 δις) στην ναυσιπλοϊα, που φυσικά πήραν τον πούλο απο τους Έλληνες και Κύπριους εφοπλιστές. Η σφαγή της Κύπρου, έχει άμεση σχέση με αυτό τον τομέα, χρειαζόντουσαν επειγόντως τα ρωσικά μαύρα κεφάλαια, για να μη χρεoκοπήσει άμεσα η comerzbank η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, που το 2012 είχε απορροφήσει μια άλλη μεγάλη την Deutsche Shiffsbank και στη συνέχεια έκλεισε το ναυτιλιακό της κομμάτι, και ακόμα προσπαθεί μάταια να το πουλήσει.
    Μπορεί η Μέρκελ να λέει πώς οι επενδυτές μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες, πρέπει να χάνουν τα χρήματά τους – όταν οι τράπεζες πτωχεύουν, αλλά η HSH Nordbank, η οποία παραμένει στη ναυτιλία, αναγκάστηκε να ζητήσει και να λάβει κρατική βοήθεια ύψους 1,3 δις €. Ομορφιές που δεν τις μαθαίνουμε, παρ΄όλο που δεν είναι κρυφές, δημοσιευμένες είναι, αλλά…..!

    Να βάλω κι εγώ ένα τραγουδάκι για το καλοκαίρι, το πιο όμορφο για μένα, γιατί μου θυμίζει τις πρώτες μας διακοπές με το παπάκι της ζωής μου, την ΠΑΠΕΝ μου, στην Θάσο (μάλλον καί στην Θάσο) το 1985, το πρώτο καλοκαίρι μετά τον στρατό. Είχε γίνει χαμός στην καυτή την αμμουδιά, αλλά και στην δροσερή τα βράδια. Ζωή χωρίς σέξ, ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

    ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.
    Το έλεγε και ο πατήρ Σαραντάκος.

  168. Λ said

    Να θυμίσω ότι στην ταινία Μάμμα μία το νησί στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία λέγεται Καλοκαίρι, ντοτ , ντοτ, ντοτ.

  169. cronopiusa said

  170. Λ said

    Η ρωσική λέξη για το καλοκαίρι είναι лето. Αρχικά όμως αυτή η λέξη σήμαινε έτος.Με αυτή τη σημασία έχουμε πάρα πολλά παράγωγα όπως летопись-χρονικό, летописец – χρονικογράφος, малолетный/многолетний μικρός/ μεγάλος στα χρόνια ή ακόμα однолетный-χρονιός και πολλά άλλα .

  171. 134, Νίκος και άλλοι φίλοι. Τα είπατε ωραία για την Πρέβεζα. Εγώ απλά να εκφραστώ ακριβέστερα για μερικά λήμματα «περί Πρέβεζης», μεταξύ των οποίων και τα της Βικις, πως συμπεριλαμβάνουν παλιότερες ετυμολογικές υποθέσεις (και, ως ένα βαθμό, καλά κάνουν) ή επινοούν και νεότερες, όμως φίλοι μας Αλβανοί δεν συμβαίνει να ξέρουν να μας πουν λέξεις με την έννοια «πέρασμα» που να έχουν ρίζα πρβζ. Αντίθετα Σλοβένοι και Κροάτες το θεωρούν φυσικό να είναι παραφθορά δικής τους ρίζας. Πιθανότατα, η λέξη χρησιμοποιήθηκε από διακινούμενους διαπεραιούμενους (Ήπειρος – Αιτωλοακαρνανία) Αλβανούς.

  172. Λ said

    Το λάστιχο είναι το καλύτερό μου.Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι παλιά ζούσαμε βασικά στην ύπαιθρο (είναι και ωραία λέξη). Εμείς τα καλοκαίρι κοιμώμασταν έξω γιατί μέσα βάζαμε το στάρι και τα καπνά. Ακόμα θυμάμαι τη ζέστη κουτσουλιά του Περιστερίου στο μέτωπο

  173. Λ said

    ζεστή κουτσουλιά του περιστεριού ή αλλιώς πεζουνιού

  174. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    130.Θείε Βάλια: Το είπαν πιο λογικό το θέμα των συντάξεων τώρα, ότι δεν θα θιγούν οι παλιοί εργαζόμενοι. Όπως από δημοσιογραφικές κουβέντες (επίμονες)ακουγόταν η κακή εκδοχή τώρα ακούστηκε κι αυτό και όφειλα από τιμιότητα -έστω κι αν φήμες πάλι- να το πω.

    174.Λ, «Ξενοδοχείον τ΄αστρα» που λέμε. Από τα θαύματα του καλοκαιριού κι αυτό: Πάνω στα δώματα(χωμάτινες σκεπές ή ταράτσες) με τον πάμφωτο θώλο πάνωθε μας. Και στ αλώνι μπορεί να πρόλαβα να κοιμήθηκα.Η μυρωδια από τ΄άχυρα και το στάρι ,τα νυχτοπούλια και το πολύτιμο νερό που το δρόσιζε η νύχτα στο λαγήνι, σαν σε βαθύ όνειρα τα ανακαλώ.

  175. Pedis said

    «Γαλλικό πρακτορείο: Η κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος επί της αρχής»
    (Σιγά τη είδηση!)

    http://www.newsit.gr/politikh/galliko-praktoreio-kibernisi-apodextike-epektasi/411958

    «Όλα όσα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης – Ο μεγάλος κατάλογος με τα σκληρά μέτρα 8 δισ. ευρώ»

    http://www.newsit.gr/politikh/ola-osa-perilambanei-protasi-kibernisi-megalos-220/411948

    «Δυστυχώς, το γενικό πολιτικό επίπεδο και η ωριμότητα των ευρωπαϊκών λαών δεν επιτρέπουν σ’ αυτή τη φάση να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός, …»

    «Από την πλευρά της η κυβέρνηση -και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά- δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την άποψή τους ή να εκβιάσουν τις εξελίξεις, δεδομένων και των πολιτικών συσχετισμών. …»

    http://www.efsyn.gr/arthro/poio-einai-prosimo-toy-symvivasmoy

    Φέρτε μου μαρίνες και μνημόνια να σκίσω!!

    Πάμε κι εμείς Ευρώπη. Ελιγμός κι αυτός. Υπομονη.

    Ρεντίκολα.

  176. Pedis said

    (Νικοκύρη, κλείσε λιγάκι το στόμα της παγίδας που χάσκει και καταπίνει ένα σχολιο στα δύο)

  177. cronopiusa said

  178. cronopiusa said

  179. spiral architect said

    Καλοκαιράκι και … «Εμείς αρχίσαμε, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».
    (είχε πει ο Λένιν κάνα αιώνα πριν και είπε χτες ο Τσίπρας) 😦

  180. spiral architect said

    Μένουμε Ευρώπη!!
    (ανοίγετε το λίκνο με δική σας ευθύνη)

  181. sarant said

    182 Ο γιος του Κούλη είναι;

    178 Η παγίδα δεν έχει κανένα δικό σου -και γενικώς κανένα που να μην το ξέρω.

  182. Γς said

    182:
    Φτου σου ρε!

    [και το περίμενα ο φούστης. Δεν μπορεί, κάποιος θα μου τη χαλάσει τη μέρα]

  183. spiral architect said

    Το ωραίο είναι ότι, κατέβηκε και ο Δρακουμέλ χθες στο Σύνταγμα, όχι για το «Μένουμε Ευρώπη», αλλά για τα προεόρτια των 50 χρόνων της Αποστασίας.
    (ο Μανούσος πάντως ζει)

  184. Παναγιώτης Κ. said

    @161 (Ριβάλντο) Αναρωτιέμαι τώρα εγώ: Μπορεί ο Γιουνκέρ να ρίξει μπατσάκια ας πούμε στον Ομπάμα, στον Πούτιν στον Κάμερον σε κάποιο Κινέζο αξιωματούχο κ.λπ;
    Στην πολιτική τίποτα δεν είναι αθώο!

  185. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    182. Φοβερο το πρώτο σχόλιο: «Παράγουμε περισσότερους Μητσοτάκηδες απ’όσους μπορούμε να πληρώνουμε» 🙂

  186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    187 «Παράγουμε περισσότερους Μητσοτάκηδες απ’όσους μπορούμε να ταϊσουμε», παρντον! 🙂

  187. Παναγιώτης Κ. said

    @169.Λάμπρο, να συνεχίσεις να τα λες!

  188. spiral architect said

    @169: Γεια σου ρε Λάμπρο, bank insider! 😀

  189. Πέπε said

    Στο 179 της Χρονοποιούσας, το τελευταίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα (εμένα τουλάχιστον μ’ ενδιαφέρει) ολοκαίνουργια κυκλοφορία, που δεν περίμενα -και εκπλήσσομαι ευχάριστα- ότι θα έχει ήδη γίνει τόσο γνωστή: https://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/2015/06/15/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1/

  190. ΑΚ said

    Η …διπολικότητα των εποχών εμφανίζετε και στη φοιτητική ζωή: χειμερινό/θερινό εξάμηνο, χειμερινή/θερινή εξεταστική

    Κι όσο για τα τραγούδια… ε, μια ακόμα ευκαιρία για αγάπες (που έχουν κάτι ανέμελο και κάτι προσωρινό, στο ύφος της εποχής)

    Μικρό, Βαγγέλης Γερμανός:

    Μια αγάπη για το Καλοκαίρι, Παπαστεφάνου-Σπανός, Χωματά, εδώ από ΝαΜα:

    αφού αναφέρθηκε το Καλοκαίρι του Σαββόπουλου, θα προσθέσω ένα πιο παλιό του τραγούδι με καλοκαίρι:

    υπάρχουν βέβαια και κομμάτια που υμνούν το καλοκαίρι χωρίς να φωνάζουν το όνομά του

    Άρνηση, μελωποίηση Θεοδωράκης, ποίηση Σεφέρη, από Αλκίνοο Ιωαννίδη:

    κι ανάλαφρα, χαρούμενα, καλοκαιρινά

    Σαλούνα, Deaky Dee:

    Φράουλα Γρανίτα, Moriginal Champsystem:

    Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία, Ημισκούμπρια:

    Διακοπές στην ταράτσα, Etsi De:

  191. Πάνος με πεζά said

    O Θεός μας φύλαξε από τα γιουτουμπάκια… Έτσι ε;
    Σπάνιος Μιχάλης Τερζής

    Καζούλλης, «Καλοκαιρινό» :

    Το Κηλαηδόνειο καλοκαίρι των πρώιμων χρόνων :

    Και ο all-time classic Βρασίδας Χαραλαμπίδης :

  192. Πάνος με πεζά said

    Διόρθωση Κηλαηδόνη (κι ένα yt παραπάνω !) :

  193. Πάνος με πεζά said

    Αλλά και το πρώτο ποτέ ηχογραφημένο τραγούδι του άγουρου Στέλιου Καζαντζίδη :

  194. Ὅταν ὁ μετὰ τοῦτο τὸ θέρος χειμὼν τελευτήσῃ, ἓν καὶ εἰκοστὸν ἔτος τοῦ πολέμου πληροῦται. (Τελευταία φράση, αν θυμάμαι καλά, της Ξυγγραφής του Θουκυδίδη. Πέθανε άραγε προτού προλάβει να συνεχίσει;)

  195. Ριβαλντίνιο said

    @ 196 Αγγελος

    Στον Παυσανία νομίζω γράφει ότι δολοφονήθηκε κιόλας !!! 😦

  196. sarant said

    195 ;Aγουρος, σωστή έκφραση.

  197. Πάνος με πεζά said

    @ 198 : Nαι, προσπάθησε να μιμηθεί τη φωνή του Τσαουσάκη (βλ.παραπάνω), «του την είπανε» κι από τότε έγινε αυθεντικός και γνήσιος…

  198. leonicos said

    Πέρασα και πάλι ωραία μαζί σας

  199. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    «Βαθιά ένα καράβι έμενε ακίνητο
    Ακίνητο ένα καλοκαίρι
    Φυσούσαν άνεμοι, φουσκώναν τα πανιά.
    Δεν έλεγε να φύγει. Τι περίμενε;
    Κανείς δεν ξέρει.»

    Αργύρης Χιόνης, από «Το Ωραίο Καλοκαίρι», της «Φωνής της Σιωπής – Ποήματα 1966 – 2000».

  200. sarant said

    Ωραίο!

Σχολιάστε