Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σπυροειδή μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2015


Τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας δεν είναι σπειροειδή σαν τον φίλο μας τον Αρχιτέκτονα, είναι σπυροειδή επειδή σήμερα είναι του Αγίου Σπυρίδωνα (ένα δειλινό). Χρόνια πολλά στον Spiridione, τον Spyridon και τους άλλους φίλους του ιστολογίου!

* Και για ορντέβρ ξεκινάμε με ένα άρθρο γεμάτο εισαγωγικά για την προχτεσινή ήττα του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πρόσεξα ένα γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι: «Οι “ερυθρόλευκοι” δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο να πιάσουν καλή απόδοση, ήταν “ανεμικοί” επιθετικά, ενώ πλήρωσαν τα αμυντικά κενά που παρουσίασαν».

Όσα παίρνει ο άνεμος…

* Και κάτι αστείο που άκουσα για το ίδιο ματς. Γιατί οι παίχτες και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι εναντίον τους; Διότι δεν ήξεραν τι είναι αυτό -δεν τους έχει ποτέ συμβεί στην έδρα τους κάτι τέτοιο!

* Ο πνευματικός κόσμος της χώρας παίρνει θέση για τα φλέγοντα ζητήματα -ή αλλιώς ο Νότης Σφακιανάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», μάλωσε την οικοδέσποινα διότι στον τίτλο της εκπομπής έχει αφαιρεθεί το ν (δηλαδή έπρεπε να είναι «με τηΝ Ζήνα»), το οποίο νι είναι πολύ σημαντικό γράμμα επειδή οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Ακούστε τον αν δεν βαριέστε, δεν είναι μεγάλο το βιντεάκι:

Για περισσότερα, δείτε το σχετικό άρθρο του ιστολογίου ή παρακολουθήστε τους ιππότες που έλεγαν συνεχώς ΝΝΝ με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να οξυγονώνεται διαρκώς.

* Προσέξτε και τον νέο όρο «κουτουρέζικα» που χρησιμοποιεί (δυο φορές) ο Ν. Σφακιανάκης ως αποτέλεσμα της οξυγόνωσης.

* Ακλισιά στη σελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στο Φέισμπουκ: Απ’ όλες τις γωνιές της Σικελίας, η προχθεσινή έκρηξη της Αίτνα ήταν εντυπωσιακή!

Όμως, σύντεκνοι, ο τύπος «Αίτνα» υπάρχει στη γλώσσα μας από την αρχαιότητα -και κλίνεται από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να μην τον κλίνουμε.

* Κι άλλη ακλισιά σε ένα άρθρο για μια δυσάρεστη και ύποπτη ιστορία -εννοώ τον εμπρησμό της μπουτίκ των Εξαρχείων.

Διαβάζω λοιπόν ότι «Για τους Εξαρχειώτες ήταν ένα από τα σήματα κατατεθέν της περιοχής».

Όχι όμως. Το «σήμα κατατεθέν» είναι μεν απολιθωμένη φράση, με αυτή την περίεργη για τα ελληνικά σειρά των λέξεων με πρώτο το ουσιαστικό, αλλά στον πληθυντικό κλίνεται, δηλαδή κλίνονται και οι δυο λέξεις του όρου: σήματα κατατεθέντα.

Κι αν αυτό ξενίζει, η απλούστερη λύση είναι ο ενικός. «Ήταν ένα σήμα κατατεθέν της περιοχής».

* Μνημειώδης γκάφα του Ποταμιού, που μετά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής έβγαλε ανακοίνωση στην οποία κατάγγελνε την κυβέρνηση ότι δικαιολογεί τις πράξεις βίας, παραθέτοντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -με τη διαφορά πως οι δηλώσεις αυτές ήταν προπέρσινες!

Όλο το περιστατικό εδώ. Πιο πολύ γούστο έχει όμως η δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ρίχνουν το φταίξιμο στο Γκουγκλ: Λόγω, λοιπόν, της απουσίας πρόσφατων δηλώσεων οι μηχανές αναζήτησης όταν πληκτρολογείς «βία – μολότοφ – δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ», εμφανίζουν αναρτήσεις από τα χρόνια της αντιπολίτευσης. Δεν έχουν τη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση.

Και καλά οι μηχανές αναζήτησης, δεν έχουν νοημοσύνη. Εκείνοι που τις χρησιμοποιούν, έχουν;

* Είδα στο Φέισμπουκ ένα έξυπνο απόφθεγμα της σκακίστριας Σούζαν Πόλγκαρ, που όμως το αδικούσε η μετάφρασή του: «Όταν οι άνδρες χάνουν εναντίον μου, έχουν πάντα πονοκέφαλο … ή κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν έχω κερδίσει έναν εντελώς υγιή άνθρωπο».

Στα αγγλικά θα έλεγε, υποθέτω, a completely healthy man -και εδώ, ολοφάνερα, πρέπει να το αποδώσουμε: Ποτέ δεν έχω κερδίσει έναν εντελώς υγιή άντρα.

Είναι και οι γυναίκες άνθρωποι, όπως απεφάνθη η σύνοδος της Μακόνης, το 585 αν θυμάμαι καλά (αν και τώρα διαβάζω ότι είναι μύθος ότι πάρθηκε τέτοια απόφαση -μύθος, που υπάρχει και στην Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη).

* Ο Αχιλλέας Μπέος έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη και ενδέχεται να τεθεί σε αργία. Ευτυχώς οι σολοικισμοί δεν είναι ποινικά κολάσιμοι γιατί θα επιβάρυνε τη θέση του, αφού, όπως διάβασα, δήλωσε ότι «Αυτοί που θα πάρουν απόφαση στο ΣτΕ πρέπει να είναι έντιμοι, να έχουν ήθος και αξία ελπίζω, και να μην ενδώσουν σε πολιτικές πιέσεις εκείνων που επί 40 χρόνια λύμαιναν  αυτή την πόλη».

* Φίλος του ιστολογίου ψάρεψε μεταφραστικό λάθος στο ενδιαφέρον βιβλίο Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Μιλώντας για τον πόλεμο της Κορέας, γράφει:

Ο σκοπός των Αμερικανών, που τιμωρήθηκε και πάλι απ’ τον ΟΗΕ, ήταν η ενοποίηση της Κορέας διά της ένοπλης βίας και η δημιουργία μιας νέας (δημοκρατικής) κυβέρνησης.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ο ΟΗΕ μπορεί να τιμωρήσει ένα κράτος -αλλά πώς θα τιμωρήσει έναν σκοπό; Προφανώς το πρωτότυπο έγραφε sanctioned. Και μπορεί το sanction να σημαίνει «ποινή, κύρωση», αλλά το ρήμα σημαίνει «επιτρέπω, εγκρίνω, επικυρώνω».

Απορώ όμως πώς κάποιος που μεταφράζει ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στον πόλεμο της Κορέας μπορεί να κάνει τέτοιο λάθος, αφού θα έχει διαβάσει ότι οι Αμερικανοί αποτελούσαν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του ΟΗΕ σε αυτό τον πόλεμο.

* Τίτλος άρθρου: Ο Νετανιάχου πήρε μαζί σε εκδήλωση το σκύλο του και δάγκωσε δυο πολιτικούς!

Ποιος τους δάγκωσε τους πολιτικούς; Αν βασιστούμε στον τίτλο, δεν υπάρχει καν ασάφεια: ο Νετανιάχου τούς δάγκωσε!

Οι άτυχοι πολιτικοί θα πάνε για αντιλυσσικό τώρα υποθέτω.

glamour* Η φωτογραφία κυκλοφορεί στη μπλογκόσφαιρα και δεν φαίνεται να είναι πειραγμένη.

«Ο κομμουνισμός κατέστρεψε το γκλάμουρ», λέει το σουπεράκι και οι εκφράσεις στα πρόσωπα είναι θαρρώ όλα τα λεφτά.

* Το Ισλαμικό Κράτος τρέμει. Διαβάζω ότι το Λουξεμβούργο αποφάσισε να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει στο Μάλι. Έτσι, πολύ σύντομα οι ισλαμιστές του Βορρά θα έχουν απέναντί τους δύο Λουξεμβούργιους στρατιώτες.

* Στη χτεσινή «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για οίηση, και εκείνος απάντησε ότι «θα ήταν δικαιολογημένη μια μικρή οίηση σε κάποιον που δεν προέρχεται από τζάκι και κατάφερε στα 40 του να γίνει πρωθυπουργός» -ίσως δεν μεταφέρω με απόλυτη ακρίβεια τα λεγόμενα (κάπου τα βρήκα) αλλά μπορείτε να ακούσετε το στιγμιότυπο εδώ.

Δεν μου άρεσε η απάντηση του πρωθυπουργού (ενώ γενικά την παρουσία του τη βρήκα καλή). Αλλά δεν είναι γλωσσικός ο λόγος που δεν μου άρεσε. Κάποιοι σχολιαστές επέκριναν το «μια μικρή οίηση», που πράγματι είναι χαλαρή διατύπωση, αλλά στον προφορικό λόγο δεν είμαστε και τόσο αυστηροί.

‘Αλλωστε, στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε «ουδείς δεν έχει επιδείξει τέτοια οίηση» και αυτό, παρόλο που είναι σαφώς σοβαρότερο γλωσσικό σφάλμα (ή «κανείς δεν έχει επιδείξει» θα πεις ή «ουδείς έχει επιδείξει») το προσπέρασαν όλοι, ίσως επειδή στον προφορικό λόγο κι αυτά συγχωρούνται.

* Και κλείνω με ένα πολύ περίεργο περιστατικό από την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Άξιζε» της Νίτσας Λουλέ, για το οποίο κάναμε λόγο και στο χτεσινό βιβλιοφιλικό άρθρο μας.

Στην παρουσίαση πήρε τον λόγο και η τ. Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που συνδεόταν φιλικά με τον Κώστα και τη Μαρία Λουλέ, και είπε, ανάμεσα στ’ άλλα:

«Τι μου έκανε εντύπωση απ’ όσα χρόνια τον ήξερα; Όταν εκλέχτηκα σ’ εκείνο το συνέδριο γραμματέας, ήταν πολύ άσκημη περίοδος, ύστερα από 4-5-6-10 μέρες, δεν θυμάμαι ακριβώς, σκέφτηκα να μάθω κάτι για τα αγροτικά… Λέω, από ποιον θα τα μάθω; Από τον μπάρμπα-Κώστα. Τον παίρνω στο τηλέφωνο, 10ο όροφο εγώ, 7ο ο μπαρμπα-Κώστας. Του λέω, μπαρμπα-Κώστα, είσαι ελεύθερος; Μπορώ να κατέβω; Θέλω κάτι εκεί με τα αγροτικά. Μην τολμήσεις, μου λέει, θ’ ανέβω εγώ…».

Μπορείτε να την ακούσετε να το λέει, μετά το 54.30 του αποσπάσματος:

Τι το περίεργο έχει αυτή η θύμηση; Εκ πρώτης όψεως τίποτα: ο γηραιός αγωνιστής θέλει να φερθεί ιπποτικά στη συντρόφισσα γραμματέα, κι έτσι σπεύδει εκείνος στο γραφείο της -αν και τελικά, όπως μας λέει η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκαν στις σκάλες.

Το περίεργο βρίσκεται στο ότι η Αλέκα Παπαρήγα ανέλαβε Γραμματέας του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1991, και τότε ο Κώστας Λουλές ήταν κιόλας τρία χρόνια «μες στη γης», αφού άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο στις 28 Ιανουαρίου 1988!

Λάθος ή ψέματα; Μπέρδεψε η Αλ. Παπαρήγα τον Λουλέ με το στέλεχος του ΚΚΕ που ήταν υπεύθυνος για τα αγροτικά το 1991 (πρέπει να ήταν ο Σπ. Στριφτάρης) ή κατασκεύασε το περιστατικό; Φοβάμαι πως οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το δεύτερο.

* Ή μάλλον κλείνω με μια αναγγελία. Παρουσιάσεις βιβλίων έχω κάνει πολλές σε βιβλιοπωλεία, αλλά τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» στο συνεργατικό παντοπωλείο «Το κόσκινο», Χρυσουπόλεως 23  και Σεβαστείας, στη Ν. Σμύρνη. Ταιριάζει θαρρώ το βιβλίο στον συγκεκριμένο χώρο, οπότε αν περνάτε από εκεί θα χαρώ να σας δω.

 

129 Σχόλια to “Σπυροειδή μεζεδάκια”

  1. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Σπύρους και σπέσιαλ στον παλιό συμμαθητή μου 🙂
    Δεν νομίζω ότι θα κατασκεύασε το περιστατικό η Αλέκα, πολύ πιθανότερο μου φαίνεται να συνέβη αλλά σε άλλη, παλιότερη περίσταση. Όσο για τις δηλώσεις και το Γκουγκλ, σιχαμένο το Ποτάμι φιλτάτη δε η αληθεία: εγώ έχω την αίσθηση ότι πήγαν να τρολάρουν τον Σύριζα («α, δεν είναι φετινές οι δηλώσεις σας; άλλα λέγατε πέρσυ;») αλλά δεν κατάφεραν να το υποστηρίξουν στη συνέχεια 😉

  2. LandS said

    Ίσως ή Αλέκα να μπέρδεψε τη χρονολογία με αυτήν που έγινε μέλος του Π.Γ. και γραμματέας της Κ.Ο. Αθήνας. Και ποιο το επείγον να ενημερωθεί για τα Αγροτικά η υπεύθυνη για την Αθήνα; Δεν ξέρω. Σάματις ξέρω γιατί δεν λειτουργούσαν τα ασανσέρ στο Σπίτι του Λαού εκείνη τη μέρα;

  3. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Καλημέρα σε όλους.

    Η Ζούζα Πόλγκαρ απλώς διασκεύασε επί το φεμινιστικότερον ένα παμπάλαιο σκακιστικό απόφθεγμα:

    http://en.chessbase.com/post/edward-winter-presents-unsolved-che-mysteries-8-

    Unsolved Chess Mysteries (8)

    By Edward Winter

    […]

    Healthy opponent

    Another well-known quote was the subject of an enquiry by John Nunn (London) in C.N. 2051:

    ‘Everybody knows the chess aphorism concerning the player who commented that he had never beaten a healthy opponent, but who originally said this and what was the exact quote? I have asked several grandmasters, and received a range of answers. Most went for Tartakower, but in the back of my mind I have the idea that it was Bogoljubow.’

    Pending the discovery of more details, in that item we quoted Charles Tomlinson from pages 54-55 of the February 1891 BCM:

    ‘Few men will admit the superiority of an opponent, and he who loses finds generally something in himself to account for defeat; or, as Löwenthal once remarked to me, “He always has a doctor‘s certificate in his pocket!”’

    A number of readers subsequently referred us to an (unsubstantiated) assertion by B.H. Wood in the 1949 Illustrated London News and reprinted on page 10 of Fred Reinfeld’s The Treasury of Chess Lore (New York, 1951):

    ‘It was old Burn, veteran British master of the ’90s, who was heard to remark plaintively towards the end of his long life that he had never had the satisfaction of beating a perfectly healthy opponent.’

    The same passage (with a repetition of the word ‘never’) was reproduced by Wood on page 78 of CHESS, January 1952, but it has proved impossible to find any link between the quote and Amos Burn. In C.N. 4187, however, we reported that page 2 of Chess Pie, 1936 had an article entitled ‘Humours of Chess’ by E.B. Osborn (‘Literary Editor of the Morning Post’). It concerned H.E. Bird (‘most lovable of all the old masters’), with whom he was personally acquainted. Osborn remarked:

    ‘Dear Old Bird would say that he had hardly ever beaten a healthy player.’

    The question is thus whether B.H. Wood, writing over a decade later, had the Osborn article in mind but mistakenly referred to Burn instead of Bird.

  4. «Now it was the American goal, sanctioned, again, by the UN, to unify Korea by force of arms and create a new ( democratic) government» (Michael Walzer, Just and unjust wars, 118)

  5. LandS said

    Δεν ξέρω αν πρέπει να εντάξουμε στα μεζεδάκια την επίθεση που δέχτηκε ο Πλεύρης επειδή σε τουίτ έγραψε «του Μαδούρου». Μπορεί να έχει καλό διορθωτήρι που βλέπει «του» και βαζει ενα υψιλον στην επόμενη λέξη που τελειώνει σε όμικρον, άσε που το όνομα υπάρχει και σε Έλληνες (ως Μαδούρος βέβαια)
    Το να παραβλέπεις αυτό, δεν σημαίνει ότι παραβλέπεις τη πολιτική του. Ούτε σημαίνει ότι άμα τον κατακεραυνώσεις για αυτό τον ξέσκισες πολιτικά.

  6. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    ‘N». άνευ οξυγονοκολλήσεως. Φωνητική γραφή ή μορφολογική συνέπεια; Έχω την άποψή μου, και τον λόγο μου γι΄αυτήν… Δεν αντέχω το ‘είδα το Φώτη’, στα σχολικά βιβλία…

  7. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Όμως, σύντεκνοι, ο τύπος «Αίτνα» υπάρχει στη γλώσσα μας από την αρχαιότητα -και κλίνεται από την αρχαιότητα. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να μην τον κλίνουμε.

    Χά, χά, χά, ἐμεῖς ὅταν σπουδάζαμε στὴ Νάπολη λέγαμε «ἡ μένσα τῆς μένσας», «ἡ «σεγκρετερία τῆς σεγκρετερίας», «ἡ πρεζιντέντσα τῆς πρεζιντέντσας»

  8. gpoint said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες (περαστικά στις σπυρι-δούλες, δεν είναι όνομα αυτό να το γιορτάζεις) και πολύ νόστιμα μεζεδάκια. Πολύ γέλασα με τον Σφακιανάκη και την βαλίτσα (!) που κουβαλούσε για να βγεί στο γιαλί. Να είχε συμβολικό χαρακτήρα για τις γνώσεις του άραγε ;. Πάντως μουεπιβεβαίωσε την άποψη πως όσοι αφήνουν μουστάκι ουρά ποντικού, γίδι και γενικά αφήνουν τρίχες ενώ ξυρίζονται ωραιοπαθείς και πονηροί μου μοιάζουν.

  9. Alexis said

    Καλημέρα.
    Ωραία τα μεζεδάκια.
    Το «όταν οι άνδρες χάνουν εναντίον μου» είναι σωστά ελληνικά; Αρχικά νόμισα ότι αυτό θα επισημάνεις σαν μεζεδάκι, και όχι το «έναν εντελώς υγιή άνθρωπο».
    Το οποίο μεταφραστικά μεν είναι άστοχο, συντακτικά και γραμματικά όμως σωστό.

  10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Χρόνια πολλά στο γλυκό μου Σπυριδουλίνι και σε όλους τους Σπύρους και Σπυριδούλες!

    Δεν είναι ακριβώς μεζεδάκι ,αλλά σήμερα έμαθα κάτι με το οποίο δεν μπορούσα να σταματήσω το γέλιο…
    Έρχεται το πρωί στο σάιτ ο αγαπητός Χουσεϊν (HSE officer. Καλός, για Μπαχρεϊνί!) και μού λέει: Σερ, έχω πρόβλημα! Χρειάζομαι μια άλλη τουαλέτα, γιατί δεν μπορώ να χέσω! (δεν το είπε έτσι, αλλά αυτή ήταν η ουσία…)
    -Γιατί ρε Χουσεϊν; τον ρωτάω
    Γιατί όταν κάθομαι να έσω, βλέπω τη Μέκκα. Κι αυτό απαγορεύεται!
    … Δεν την ήξερα αυτή τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα! 🙂

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    10 Να ένας αρχιτεκτονικός περιορισμός που δεν έχουμε εδώ στη γη των απίστων!

    3-4: Α, ευχαριστώ πολύ για την τεκμηρίωση!

    2: Δεν είχε λόγο να ασχοληθεί πρωτύτερα με τα αγροτικά, όπως λες. Και είναι και το ασανσέρ, που με κάνουν να θεωρώ πιθανότερη την κατασκευή.

  12. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρες, χρόνια πολλά σους Σπύρους, και στον Πειραιά που τον έχει πολιούχο (μέχρι την περασμένη Κυριακή που κατέβηκα να δω τα πολεμικά πλοία στον ΟΛΠ, θα ορκιζόμουν ότι ήταν ο Άγιος Νικόλαος! Αλλά τί να κάνουμε, όταν είσαι επισκέπτης και όχι κάτοικος της περιοχής, ζεις με το μύθο σου…). Εδώ, Πειραιάς και Σπύρος Ζαγοραίος, συνυφασμένοι.
    Πολύ ωραία τα μεζεδάκια, όπως πάντα.
    (προσωπικά πιστεύω ότι το Νι, ειδικά μ’ ένα άλλο γράμμα δίπλα, οξυγονώνει πολύ καλύτερα τον εγκέφαλο… 🙂 )

    Το «λύμαιναν» του Μπέου ήρθε να κολλήσει στο σχετικό άρθρο της εβδομάδας, με τη μέση και την παθητική φωνή.

    Και με αφορμή την κατάληξη του άρθρου,ένα ανέκδοτο :

    Περπατάει ένας τύπος, και συναντάει στο δρόμο το Χάρο, με το δρεπάνι του.
    – Χάρε, να ξέρεις, δεν είσαι εντάξει. Δεν είσαι δίκαιος.
    – Γιατί το λες αυτό; απορεί ο Χάρος.
    – Ε να…Έρχεται σ’ έναν φτωχό άνθρωπο, ένας καρκίνος. Θα κάνει μια χημειοθεραπεία, θα κάνει δύο, θα κάνει δέκα, τελικά σε ένα, σε δύο, σε τρεις μήνες, θα τον πάρεις. Ενώ, αν είναι πλούσιος, θα πάει στην Αγγλία, θα πάει στη Γερμανία, θα πάει στην Αμερική, θα του κάνουν ακριβές θεραπείες, και τελικά, θα ζήσει πέντε χρόνια, δέκα χρόνια, μπορεί να ζήσει και όλο το υπόλοιπο.
    -…
    -Ύστερα, έρχεται ένα εγκεφαλικό σ’ έναν φτωχό άνθρωπο, και πέφτει σε κώμα. Θα πάει μια βδομάδα, θα πάει δυο βδομάδες, τελικά θα τον πάρεις. Ενώ, αν είναι, ας πούμε, ο Σουμάχερ, θα πέσουν επάνω σαράντα καθηγητές, θα του φιάξουν ειδική θεραπεία, ειδικά δωμάτια, μηχανήματα, νοσοκόμες, από δω από κει, θα ζήσει ένα χρόνο, θα ζήσει δύο χρόνια, μπορεί κιόλας, όπως μπορέσει, να τη σκαπουλάρει !
    -,,,
    -Κι από την άλλη, οδηγάς το σαραβαλάκι σου, μπαίνει ένας μπροστά σου, τρακάρεις, γίνεσαι πίτα…Ενώ αν είσαι πλούσιος, θα έχεις ένα βαρβάτο τζιπ σαν τανκ, θα σε προειδοποιήσει στο GPS, θα δουλέψουν τα ηλεκτρονικά, θα κόψει ταχύτητα μόνο του, θα ανοίξουν έξι αερόσακκοι, θα τεντώσουν οι ζώνες,από δω από κει, θα τη γλυτώσεις!…Είναι δίκαια όλα αυτά, ρε Χάρε;

    – Κοίτα να δεις μεγάλε, γιατί το πας λάθος.Δρεπάνι κρατάω, δεν κρατάω σφυροδρέπανο !

  13. smerdaleos said

    * Ο πνευματικός κόσμος της χώρας παίρνει θέση για τα φλέγοντα ζητήματα -ή αλλιώς ο Νότης Σφακιανάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», μάλωσε την οικοδέσποινα διότι στον τίτλο της εκπομπής έχει αφαιρεθεί το ν (δηλαδή έπρεπε να είναι «με τηΝ Ζήνα»), το οποίο νι είναι πολύ σημαντικό γράμμα επειδή οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Ακούστε τον αν δεν βαριέστε, δεν είναι μεγάλο το βιντεάκι:
    —-

    Α ρε Σφακιανάκη με τα οξυγονο-καραγκιοζιλίκια σου … 🙂

    Άντε τώρα να του εξηγήσεις ότι ήδη λίγο πριν από την αλφαβητική περίοδο η Ελληνική γλώσσα απέβαλε το «ν» πριν από «ζ» (= /zd/, αλλά στην Mυκηναϊκή ακόμα αμετάθετο /dz/), όπως και πριν από το σύμπλεγμα «στ» (και γενικά πριν από κάθε δισυμφωνικό σύμπλεγμα στο οποίο το πρώτο σύμφωνο είναι συριστικό).

    συν+ζυγός > σύζυγος
    συν+στασις > σύστασις

    κεντώ > *κεντ-τός > *κενστός > κεστός = κεντημένος (το τελευταίο από τον τύπο κεντέω).

    Η φωνολογική ιστορία του ελληνικού φθόγγου «ζ»

    Διαβάστε το #6 στην δεξιά σελίδα:

    Κατά τον ίδιο τρόπο χάθηκε το /μ/ στην φράση *dems potis = «δόμου πόσις» (= αφέντης του δόμου/οίκου, (ν)οικοκύρης) > *δεμσπότις > δεσπότᾱς > δεσπότης.

    https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82
    https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/d%C3%A9ms_p%C3%B3tis

  14. Γς said

    >Για τους Εξαρχειώτες ήταν ένα από τα σήματα κατατεθέν της περιοχής

    Εξάρχεια. Η πάλαι ποτε κυριλέ συνοικία. Τώρα εξάθλια και βάλε.

    Κι ήταν μια εποχή που το «σήμα κατατεθέν έδινε και έπαιρνε πάνω στις συσκευασίες διαφόρων εγχωρίων προϊόντων.

    Σπανίως όμως εις την Ελληνική.
    Ως marchio registrato, marque depose εσετερά.

    Ηταν βλέπετε η εποχή της “ POIOTIS EXAIRETIKH ” ! που έγραφαν κι οι απλές βελόνες των μπεκ της γκαζιέρας.

    Κι αν είχαν γκαζιέρες στ ανάκτορα τότε θα έγραφαν και το
    «Προμηθευτές της Βασιλικής Οικογενείας», «Βασιλικής Αυλής» δίπλα στον Βασιλικό Θυρεό, όπως τόσα και τόσα προϊόντα.

    Αμ και κείνο το άσπρο άλογο του τέως ανακτος; Ασχετον μεν, αλλά που το βάζετε; Δε.

    Μέγκλα. Μεγαλεία.

  15. spiral architect said

    Χρόνια Πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες.

  16. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    13 Μερσί για την ανάλυση!

  17. smerdaleos said

    @13, συμπλήρωμα

    Προσθέτω και το πολύ ωραίο παράδειγμα σάλπιγξ-σαλπίζω του Woodard που ξέχασα να το αναφέρω:

    salping-s > salping-yō > salpindzō > salpinzdō > *σαλπίνζω > σαλπίζω = «ηχώ την σάλπιγγα», αλλά στον σιγματικό αόριστο που δεν υπάρχει το «ζ» (γιατί προέκυψε -ng-s- > nks) το «ν» διατηρήθηκε (ἐσάλπιγξα).

  18. Γς said

    7:

    >λέγαμε «ἡ μένσα τῆς μένσας»

    Κι είχα συναντήσει κάποτε έναν του συναφιού [σας;]

    http://caktos.blogspot.gr/2015/08/blog-post_7.html

  19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    H Mένσα είναι η λέσχη που τρώνε τα φοιτητάρια…

  20. constant said

    10. Και για νά’χουμε καλό ρώτημα, ποια είναι η ελάχιστη επιτρεπτή γωνία ανάμεσα στην ευθεία Μέκα-τουαλέτα και στο πού κοιτά ο αφοδεύων;

  21. Γιάννης Ιατρού said

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντεσ σήμερα!

    12: Πάνο, το ανέκδοτο υπάρχει και σαν σκίτσο του ΑΡΚΑ, που στέκεται ο χάρος δίπλα σ΄ένα ασθενή κλπ. Το είδα πρόσφατα. Δεν το βρίσκω τώρα, αν το βρώ αργότερα θα το βάλω εδώ 🙂

  22. takis#13 said

    Δεν υπάρχει η λέξη «κουτουρού» στα λεξικά;;;; Λοιπόν την λέγανε οι παλιοί και την λέμε και σήμερα. «Αυτός σούταρε στα κουτουρού και η μπάλα μπήκε!» , «που πας , ρε , στα κουτουρού;» , στην (κατά) τύχη δηλαδή. Μόνο στην Κω την λέμε;;;

  23. Γς said

    19:

    Μανιτάρια; Πλατάρια; Δεν έχει το μενού;
    Μόνο φοιτητάρια;
    Και ποιος τα τρώει;

    Αυτή την μένσα δεν την ήξερα,
    Συγγνώμη Αρχιμήδη [#7]

  24. smerdaleos said

    @16

    Και να υπενθυμίσει κάποιος στον Σφακιανάκη την άλλη φορά που θα πει κουβέντα, κουβεντιάζω να προσθέσει ένα «ν», γιατί οι «πάλαι Ῥωμαῖοι ἡμῶν πρόγονοι» 🙂 που μιλούσαν την «πάτριο/πατρώα Ρωμαϊκή γλώσσα» 🙂 έλεγαν conventus = «συμβούλιο, συνελευση», το οποίο ο Θεοφάνης γράφει ως κομβέντον.

    https://en.wiktionary.org/wiki/conventus

    Η σημασιολογική εξέλιξη συνέλευση > συζήτηση/λέξη είναι όπως στο ελληνικό ὅμιλος > ὅμιλία.

    ελληνικό κουβέντα, βλαχικό cuvendã, ρουμανικό cuvânt, αλβανικό kuvend

    https://en.wiktionary.org/wiki/cuvend%C3%A3
    https://en.wiktionary.org/wiki/cuv%C3%A2nt
    https://en.wiktionary.org/wiki/kuvend

    Εδώ βέβαια η απώλεια του ρινικού ενήχου «ν/μ» πριν από τριβόμενο σύμφωνο είναι πρώιμη μεσαιωνική και σύγχρονη με την εξέλιξη νύμφη > νύφη και ὀμφαλός > αφαλός.

    Γράφει ο Θεοφάνης ο Ομολογητής συνέγραψε την Χρονογραφία του κατά την περίοδο 810-814 μ.Χ.)

    ὁ δὲ συνετάξατο τοῦτο ποιεῖν, ἐὰν βασιλεύσῃ. γνοὺς δὲ ταῦτα Κουάδης ἐκέλευσε κομβέντον γενέσθαι διὰ τό, φησίν, ποιῆσαι τὸν υἱὸν αὐτοῦ Φθασουαρσὰν βασιλέα κελεύσας καὶ πάντας
    τοὺς Μανιχαίους σὺν τῷ ἐπισκόπῳ αὐτῶν καὶ γυναιξὶ καὶ τέκνοις παραγενέσθαι ἐν τῷ κομβέντῳ

    τοῦ δὲ Σαβίνου εὐθέως ἀποστείλαντος πρὸς τὸν βασιλέα καὶ ζητοῦντος ποιῆσαι εἰρήνην, κομβέντον ποιήσαντες οἱ Βούλγαροι ἀντέστησαν στερρῶς τῷ Σαβίνῳ λέγοντες, ὅτι «διὰ σοῦ ἡ Βουλγαρία μέλλει δουλοῦσθαι τοῖς Ῥωμαίοις.»

    Όσο για την «πάτριο/πατρώα Ρωμαϊκή γλώσσα» την οποία απέβαλαν οι «ἑλληνίζοντες Ῥωμαίοι», επειδή ο Σφακιανάκης -που κάτι λέει για «»αρχηγούς» που μας έδωσαν την γλώσσα»- δεν έχει ούτε την στοιχειώδη νοημοσύνη ούτε την στοιχειώδη ιστοριογνωσία να καταλάβει τι εννοώ, παραθέτω μερικά χωρία:

    Γράφει γύρω στο 814 μ.Χ. ο Θεοφάνης ο Ομολογητής για την Ρωμαϊκή εκστρατεία κατά των Αβάρων το 587 μ.Χ. στην Θράκη και τον στρατιώτη που ανεφώνησε «τῇ πατρῴᾳ φωνῇ» «torna, torna, frater!» (= «γύρνα τον, γύρνα τον αδελφέ!», τον φόρτο του νωτοφόρου ημιόνου που ήταν έτοιμος να πέσει).

    ἕτερος τὸν δεσπότην τοῦ ζώου προσφωνεῖ τὸν φόρτον ἀνορθῶσαι τῇ πατρῴᾳ φωνῇ· «τόρνα, τόρνα, φράτερ.» καὶ ὁ μὲν κύριος τῆς ἡμιόνου τὴν φωνὴν οὐκ ᾐσθάνετο, οἱ δὲ λαοὶ ἀκούσαντες καὶ τοὺς πολεμίους
    ἐπιστῆναι αὐτοῖς ὑπονοήσαντες εἰς φυγὴν ἐτράπησαν, «τόρνα, τόρνα» μεγίσταις φωναῖς ἀνακράζοντες. ὁ δὲ Χαγάνος μεγάλην δειλίαν περιβαλόμενος ἀκρατῶς ἔφυγεν. καὶ ἦν ἰδεῖν Ἀβάρους τε καὶ Ῥωμαίους ἀλλήλους διαδιδράσκοντας, μηδενὸς διώκοντος.

    O δε Θεοφύλακτος ο Σιμοκάττης, που γράφει γύρω στο 630 μ.Χ. για τα γεγονότα της βασιλείας του Μαυρικίου, σε ένα σημείο λέει:

    «τῆς διαφρουρᾶς κατημέλησαν, ἣν σκοῦλκαν σύνηθες τῇ πατρίῳ φωνῇ Ῥωμαίοις ἀποκαλεῖν»

    Η λέξη «διαφρουρά» στην πάτριο φωνή των [νυν ελληνιζόντων] Ρωμαίων ήταν «σκούλκα».

    Για να καταλάβετε την «σκούλκα» παραθέτω τον ορισμό του όρου «σκουλκάτωρες» (auscultatores, κυριολεκτικά «ακουσταί») στα «Τακτικά» του Λέοντος:

    https://en.wiktionary.org/wiki/auscultator

    [4.26] Σκουλκάτωρες δὲ οἱ κατάσκοποι λέγονται οἵτινες μανθάνοντες τὰ τῶν ἐχθρῶν ἀπαγγέλλουσιν.

    http://imgur.com/k6obOMA

    Τέλος, τον πρόλογο του Πορφυρογέννητου στο «Περὶ τῶν Θεμάτων» τον έχω ξαναπαραθέσει:

    Ὅτε οἱ βασιλεῖς μετὰ τοῦ λαοῦ ἐπεστράτευον […] ὡς ὁ Καῖσαρ Ἱούλιος, ὡς ὁ σεβαστός Αὔγουστος, ὡς ὁ Τραἱανὸς ἐκεῖνος ὁ περιβόητος, ὡς ὁ μέγας ἐν βασιλεῦσι Κωνσταντῖνος καὶ Θεοδόσιος καὶ οἱ μετ΄ἐκείνους τὸν χριστιανισμὸν καὶ τὴν θεοσέβειαν ἀσπασάμενοι. […] Καὶ εἰς τοῦτο κατέληξαν ἡ τῶν Ῥωμαίων ἀρχὴ μέχρι τῆς σήμερον. Νυνὶ δὲ στενωθείσης κατὰ τε τὰς ἀνατολὰς καὶ δυσμὰς τῆς Ῥωμαϊκῆς βασιλείας καὶ ἀκρωτηριασθείσης ὰπὸ τῆς ἀρχῆς τοῦ Ἡρακλείου τοῦ Λίβυος, οἱ ἀπ΄ἐκείνου κρατήσαντες […] καὶ ἑλληνίζοντες καὶ τὴν πάτριον καὶ Ῥωμαϊκὴν γλῶτταν ἀποβαλόντες. Λογγίνους γὰρ ἔλεγον τους χιλιάρχους, καὶ κεντουρίωνας τοὺς ἑκατοντάρχους, καὶ κόμητας τοὺς νῦν στρατηγούς. Αὐτὸ γὰρ τὸ ὄνομα τοῦ θέματος Ἑλληνικόν ἐστι καὶ οὐ Ῥωμαϊκόν, ἀπὸ τῆς θέσεως ὀνομαζόμενον.

  25. Γιάννης Ιατρού said

    12:, 21

  26. Πάντως ο Σφακιανάκης εφαρμόζει αυτά που πρεσβεύει: αν τον ακούσετε προσεχτικά, θα δείτε ότι προφέρει συστηματικά «τηΝ γλώσσα», «δεΝ γνωρίζουν» κλπ.

  27. Το «(στα) κουτουρού» είναι σαφώς της κοινής νεοελληνικής, και εκπλήσσομαι αν όντως δεν το έχουν τα λεξικά. Το «κουτουρέζικα» απεναντίας, που λέει ο Σφακιανάκης, πρώτη φορά τ´ ακούω!

  28. Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες!

  29. ππαν said

    Χρόνια πολλά στο ΚΙντάκι και σε όλους τους αλλους (το έβαλα και σε λάθος ανάρτηση, δεν πειραζει,ε; )

  30. LandS said

    24 Καλά οι δικοί μας, άκουσαν «γύρνα, γύρνα» , κατάλαβαν «πισω, πίσω» και τόβαλαν στα πόδια. Οι Άβαροι τι τους έπιασε; Πλάκα έχει.

  31. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    22 Η λέξη κουτουρού φυσικά υπάρχει. Το «κουτουρέζικα» όμως δνε το έχω ξανακούσει.

    24 Για την κουβέντα αξίζει άρθρο κάποτε -βέβαια πολλά τα κάλυψες ήδη. Το ‘τόρνα φράτερ’ το έχουμε αναφέρει κι εδώ, είναι διάσημο.

    26 συστηματικά και επιδεικτικά

    27 Α,. με πρόλαβες.

  32. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    29. Eυχαριστώ Ππαν μου! Να είσαι καλά,και να προσέχεις εκεί στα ένδοξα Παρίσια…

  33. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    20. Όση είναι η εσωτερική γωνία ενός κανονικού οκταγώνου. 135 μοίρες.
    Γι’αυτό οι αραπάδες πάνε για ΄χεσιμο στην εξοχή πάντα με ένα μοιρογνωμόνιο παραμάσχαλα.

  34. Spiridione said

    Χρόνια πολλά στους συνεορτάζοντες και ευχαριστώ για τις ευχές.

    Και κουτουράδα βέβαια.

  35. smerdaleos said

    24. Lands: Καλά οι δικοί μας, άκουσαν «γύρνα, γύρνα» , κατάλαβαν «πισω, πίσω» και τόβαλαν στα πόδια. Οι Άβαροι τι τους έπιασε; Πλάκα έχει.

    Αυτό που επεσήμανες έχει πολύ ενδιαφέρον. Ποια ήταν η εκστρατευτική lingua franca των Αβάρων; Τα εκστρατευτικά τους στρατεύματα ήταν ετερογενή (Άβαροι, Σλάβοι, γερμανοί Γήπιδες/Γέπιδες και Ρωμαίοι που είχαν αυτομολήσει σε αυτούς κλπ).

    Μήπως η lingua franca του ετερογενούς Αβαρικού Χαγανάτου ήταν η δημώδης Λατινική;

    Στην αυτοκρατορία του Αττίλα η lingua franca ήταν η Ανατολική Γερμανική (ο κλάδος στον οποίο ανήκε η Γοτθική) εξαιτίας του μεγάλου αριθμού γερμανόφωνων υποτελών. Γι΄αυτό και το όνομα Αττίλας έχει γερμανική ετυμολογία. Attila = «μπαμπάκας» («Big Daddy»), όπως Ουλφίλας/Ulfila = «Λυκάκος, Λυκόπουλο».

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ulfilas

    Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος στο «Στρατηγικόν» προειδοποιεί τους διοικητές/στρατιώτες ότι σε αυτές τις περιδουνάβιες εκστρατείες κατά των Αβαρο-Σλάβων «θα βρείτε πολλούς Ρωμαίους που έχουν ταχθεί με τον εχθρό εναντίον μας! Όταν συναντάτε τέτοιους να τους τιμωρείτε παραδειγματικά!»

    http://imgur.com/13SU1ck

    Οι πρόδρομοι των Αβάρων, δηλαδή οι Ούννοι, σύμφωνα με τον Πρίσκο, μιλούσαν Ουννικά και Γοτθικά και, αυτοί που είχαν επιμειχθεί με Ρωμαίους είχαν μάθει και «τὴν τῶν Αὐσονίων γλῶττα» (= Λατινική), ενώ κατά κανόνα δεν μιλούσαν την Ελληνική, γι΄αυτό και ο Πρίσκος ξαφνιάστηκε όταν τον χαιρέτησε Ελληνιστί ο Γραικός το γένος που ήταν ντυμένος σαν Σκύθης και ζούσε μαζί με τους Ούννους.

  36. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά των εορταζομένων,των εκλεκτών συνιστολόγων και των κορασίδων αυτών !)

    Μόνο κουτουρού και κουτουράδες λέμε. Είχαμε κι έναν μπάρμπα κάτω με το παρανόμι «Κουτουρούς». Θιος σχωρέστον και πού να φανταζόμουν πού θα τον μνημόνευα 🙂 .

    >>της Αίτνα
    θεός φυλάξοι μην έχουμε και του Βεζούβιο

    Σκύλε, τα μαθες;

  37. Notis=Πχοιότης!

  38. 36

    Ναι, τα είδα! Γίδι ο Πολάκης αλλά πολλάκις πιο γίδι ο δημοσιόγραφος!

  39. Λ said

    8. Διαφωνώ για τις Σπυρούλες και Σπυριδούλες.Ο άνθρωπος κάνει το όνομα και όχι το αντίθετο. Να ζήσουν λοιπόν και αυτές.
    Είναι βέβαια και η σπιρουλίνα η θαυματουργή αλλά δεν ξέρω αν γιορτάζει σήμερα.

  40. cronopiusa said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους Σπύρους και Σπυριδούλες!

  41. Ιάκωβος said

    Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες.

    8,
    «…περαστικά στις σπυρι-δούλες, δεν είναι όνομα αυτό…»

    ΚΟΥΙΖ
    Πριν λίγο καιρό, ήμουνα σε ένα χώρο εναλλακτικών διακοπών,new age και τέτοια και γνώρισα μια κοπέλα που ασχολιόταν με διάφορα σιάτσου και μιάτσου και όταν τη ρώτησα για το κυρίως επάγγελμά της μου απάντησε:
    -Είμαι δούλα.
    Τι επαγγέλετο η εν λόγω;

  42. Το συγκρότημα «Σπυριδούλα» των Σπυροπουλαίων (χρόνια τους πολλά κι αυτουνών) πήρε το όνομά της από αυτή τη Σπυριδούλα, που ήταν δούλα

    http://www.mixanitouxronou.gr/sideroma-tis-spiridoulas/

  43. smerdaleos said

    Λοιπόν, συνεχίζω με τις βλακείες του Σφανιανάκη για το «ν».

    Μήπως πρέπει να ακυρώσουμε την Δέυτερη Αναπληρωματική Έκταση της Ελληνικής (ΑΕ2, ενεργή στο πρώτο μισό του 8ου π.Χ. αιώνα) κατά την οποία χάθηκε το «ν» του συμπλέγματος -νσ- που παράχθηκε από το δευτερογενές /σ/ της Ελληνικής (*ty,tw>ts>s);

    Οι 3 αναπληρωματικές εκτάσεις της ελληνικής 2: Η Δεύτερη αναπληρωματική έκταση (ΑΕ2)

    Δεν πρέπει να λέμε Μοῦσα, πᾶσα/ἅπασα, Μέδουσα, φέρουσα/ἔχουσα/ἄγουσα αλλά:

    *mon-t-ih2 >*montya > montsa > *Μόνσα (η Μούσα μέχρι το 800 π.Χ.)
    *pant-ih2 > *pantya > *pantsa > πάνσα (η πᾶσα πριν την ΑΕ2 και, αναλόγως, ἅπανσα > ἅπᾱσα)
    *med-ont-ih2 > medontya > Μέδοντσα > Μέδονσα

    και *bher-ont-ih2 > pherontya > φέροντσα > φέρονσα/ἔχονσα/ἄγονσα

    Aντίστοιχα, πρέπει να ακυρώσουμε όλες τις Ελληνικές αιτιατικές πληθυντικού που γνωρίζουμε, επειδή αυτές έχουν χάσει το πρώιμο ελληνικό /ν/, πάντοτε κατά την ΑΕ2:

    *wl.kw-os > λύκος, με αιτιατική πληθυντικού *wl.kw-m.s > τὸνς λύκονς (μετά την ΑΕ2 τοὺς λύκους).

    Πάντοτε κατά την ΑΕ2 τα επίθετα ἀδάμαντ-ς > ἀδάμανς και ἀκάμαντ-ς > ἀκάμανς έγιναν ἀδάμᾱς και ἀκάμᾱς (τὸν ἀδάμαντα/ἀκάμαντα). Οι πρώιμοι ελληνικοί τύποι ἀδάμανς/ἀκάμανς είναι ανάλογοι των λατινικών ferens/ferentem και Cōnstāns/Cōnstantem, όνομα που αποδώσαμε ως Κώνστᾱς ελληνιστί χωρίς «ν», κατά το ελληνικό παράδειγμα των ἀδάμᾱς/ἀκάμᾱς.

    Τώρα, αντίθετα με την Αττικο-Ιωνική, για την οποία οι ομόφρονες του Σφακιανάκη που θεωρούν την γλωσσική αλλαγή ως «παρακμή» πρέπει να παραδεχτούν ως την πιο «διεφθαρμένη/παρηκμασμένη» των αρχαιελληνικών διαλέκτων, και την οποία μόνο γνωρίζουν ότνα αναφέρονται στην γλώσσα «των προγόνων μας», υπάρχουν ορισμένες αρχαίες διάλεκτοι που απέφυγαν την ΑΕ2. Αυτές είναι η Θεσσαλική, η Κρητική και οι διάλεκτοι επί του Αρκαδο-Αργολιδικού συνόρου (αλλά, περιέργως, όχι η υπόλοιπη Αρκαδία και όχι η υπόλοιπη Αργολίδα).

    Σε αυτές τις τρεις περιοχές βρίσκουμε μέχρι και την Ελληνιστική εποχή τον τύπο πάνσα/ἅπανσα αντί για πᾶσα/ἅπᾱσα, βρίσκουμε μετοχές όπως ἄγονσα/ἔχονσα = «ἄγουσα/ἔχουσα» (Θεσσαλία), μίνονσα = «μένουσα» (Αρκαδία), στις Μυκήνες βρίσκουμε τις αιτιατικές «τὸνς ἄλλονς εὐεργέτανς» = «τοὺς ἄλλους εὐεργέτας» και στην Κρήτη μετοχές όπως ἴονσα και τιμίονσα = ἰοῦσα, τιμιοῦσα και, κατά κανόνα, αιτιατικές όπως τονς λύκονς, τανς τιμάνς αντί για τοὺς λύκους/τᾶς τιμὰς κλπ. Επίσης, στην Θεσσαλία οι ενεργητικές μετοχές αορίστου είναι σε -άνσα και όχι -άσα (λ.χ. λειτορεύσανσα και όχι λειτορεύσασα). Επίσης, σε μια αρχαϊκή επιγραφή της Λακωνίας βρίσκουμε το όνομα Χαλκοδάμανς = Χαλκοδάμᾱς (τὸν Χαλκοδάμαντα).

    http://imgur.com/2RNx2i4
    http://imgur.com/ArFR0Yj

    Και που να αναφέρω όλες τις αλλαγές που συνέβησαν από την ΠΙΕ στην Πρώιμη Ελληνική (2η χιλιετία π.Χ.) και όλες αυτές που σενέβησαν κατάτην διαλεκτογένεση της περιόδου 1250-750 π.Χ.

  44. smerdaleos said

    Δύο διορθώσεις στο σχόλιό μου σε λάθη που με ώθησε ο Δαίμων του Πληκτρολογίου τώρα που το ξαναδιαβάζω:

    1) ΠΙΕ αιτιατική πληθυντικού *wl.kw-o-ms όχι *wll.kw-m.s γιατί είναι θεματικό (αντίθετα στα αθέματα η αιτιαιτκή πληθυντικού είναι *ph2ter-m.s > (τοὺς) πατέρας).
    2) Κάπου γράφω τς τιμὰς, διορθώστε τὰς τιμὰς.

  45. Γιάννης Ιατρού said

    36:β ΕΦΗ Να τι συμβαίνει μετά με αυτούς τους σκύλους που τους μάζεψαν 🙂

  46. Υαλτις said

    μήπως ειστε λιγο αυστηροί με τον Νότη;Απόφοιτος Δημοτικού το παλικάρι και χρόνια μπετατζής.
    Αν ηταν μέλος του ΚΚΕ θα τα λέγατε;Η αν ηταν μελος, δεν θα πετουσε τετοια μαργαριταρια;

  47. 45

    Πού είναι το κακό, δηλαδή; Ωραία η μικρή Ολλανδέζα!

  48. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του ιστολογίου.

    «Και καλά οι μηχανές αναζήτησης, δεν έχουν νοημοσύνη. Εκείνοι που τις χρησιμοποιούν, έχουν;» Αν είχαν στο ποτάμι θα ήταν;

    12 – Παλιό αλλά καλό Πάνο, μου το ξαναθύμισες και γέλασα πολύ, νάσαι καλά.

    20 – Μωρέ αμα τον πιάσει κόψιμο, θα αφοδεύει σε όλες τις μεριές, δεν θα αφήσει ούτε Μέκα ούτε Μεδίνα.

  49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    47 – Είσαι αθάνατος ρε μεγάλε δεν παίζεσαι.

  50. Μαζί με τις ευχές μου για χρόνια πολλά και καλά, προσθέτω, ότι κατ’ εμέ την πατήσαμε όπως οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η ήττα–αποκλεισμός του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς λίγκ και τα συναισθήματα πίκρας, απογοήτευσης, δυσφορίας ή και θυμού που δημιούργησε, είναι πανομοιότυπα μ’ εκείνα των ένθερμων οπαδών και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά. Η συνέχεια κι η τεκμηρίωση [αν ενδιαφέρει] στο: http://pliktro.blogspot.gr/2015/12/blog-post_10.html Και πάλι χρόνια πολλά!

  51. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    38.45 Στις ράτσες σκύλων η αντιπαράθεση. 😦 .

    Εδώ τα σπάνια
    http://nick-intl.mtvnimages.com/uri/mgid:file:gsp:scenic:/international/style-intl/general-news/february/1-instagram-superstar-venustwofacecat.jpg?height=543&width=545&matte=1&quality=.9

  52. Γς said

    Ενώ μια άλλη σκύλα είναι από χτες στον ουρανό.

    Η κόρη μου:

    «Της κρατούσα το χέρι μέχρι που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά της.
    Την αποτέφρωσαν.»

    Η Γουίλη που τόσο αγαπούσε. Ενα Πιτμπουλ 17 ετών. Σαν μια γριούλα 110 χρονών που δεν μπορούσε πια.

    Τότε την είχε σκαπουλάρει:

  53. Γς said

    52->45

  54. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    OΜΗΡΟΥ ΛΕΞΙΣ: κορώνησιν ίκελοι (Οδύσσεια, μ 418)

    οἱ δὲ κορώνῃσιν ἴκελοι περὶ νῆα μέλαιναν
    κύμασιν ἐμφορέοντο, ϑεὸς δ’ ἀποαίνυτο νόστον.
    μ 418-9
    (κι αυτοί – οι συντρόφοι – όμοιοι με κουρούνες, γύρω από το μελανό καράβι, παρασερνόντουσαν από τα κύματα, κι ο θεός την επιστροφή τους στέρησε)

    βή δε διά προμάχων κεκορυθμένος αίθοπι χαλκώ , όξέα κεκληγώς, φλογί είκελος «Ηφαίστοιο άσβέστω, ουδ’ υιόν λάθεν Ατρέος όξύ .. Ιλιάς .P87-88
    (κι από τους πρώτους μαχητές ξεχώρισε, βγάζοντας δυνατές κραυγές, ντυμένος τον φλογερό χαλκό, όμοιος την φωτιά την άσβεστη του Ηφαίστου, κι ούτε ξέφυγε απ’ την ματιά του γιού του Ατρέα)

    Είκελος ή ίκελος, ο όμοιος, ο παρόμοιος. Άπό την ινδοευρωπαϊκή ρίζα weik, πχ στο ρήμα ‘εικάζω’ . Η λέξη σας είναι γνωστή σήμερα στο σύνθετο ‘ανδρείκελο’, κούκλα, φιγούρα που παίζεται στο κουκλοθέατρο, ο χωρίς δικό του χαρακτήρα κι αυτεξούσιο άνθρωπος. Στον Κωστή Παπαγιώργη συνήντησα και το ‘γυναικοείκελο’. έτσι, για την συμμετρία του πράγματος (στο ‘Ο Παντογνώστης Αφηγητής’, απανθισμένο στο Σιαμαία και Ετεροθαλή του, εκδ. Καστανιώτη Αθήνα 1990, σελ. 28).

    Στην μυθολογία, στην Θεογονία του Ησιόδου, ο Ίκελος είναι το άλλο όνομα του Προβήτορος, υιού της Νύκτας κι ενός των Ονείρων, που στέλνουν στον ύπνο φαντάσματα, ‘είκελα’, ανθρώπων…

  55. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    35 Ωστε πατερούλης (μάλλον) ο Αττίλας

    41 Κάπου στο πολύ πίσω μέρος του μυαλού μου κάτι σαλεύει… αλλά δεν βγαίνει παραέξω

    46 Αν ο Νότης ήταν μέλος του ΚΚΕ μπορεί να έγραφε τα ίδια τραγούδια αλλά δεν θα έκανε τέτοιες δηλώσεις. Πρβλ. Νίβο που είναι τουλάχιστον οπαδός του κόμματος. Αλλά χτες τα ψάλαμε και σε κουκουέδες (τον Μαργαρίτη).

    50 Να σου πω, οι συριζαίοι ξενερώσανε βασικά με το δημοψήφισμα και τα μνημόνια. Όσοι ψήφισαν τον Σεπτέμβρη το έκαναν μετά λόγου γνώσεως οπότε δεν βλέπω γιατί να έχουν ξενερώσει. Τουλάχιστον στον εαυτό μου αυτό βλέπω.

  56. Μαρία said

    55 τέλος
    Νηστικός πασόκος καρβέλια ονειρεύεται.

  57. smerdaleos said

    @54: Άπό την ινδοευρωπαϊκή ρίζα weik, πχ στο ρήμα ‘εικάζω’ . Η λέξη σας είναι γνωστή σήμερα στο σύνθετο ‘ανδρείκελο’
    —-

    Και η «εικόνα/εἰκών» από την ίδια ρίζα ρίζα Τίτε.

    https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B5%E1%BC%B0%CE%BA%CF%8E%CE%BD

  58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Πουροχιπστεράς ο Ν.Σφ. Μασουλίτσες,κομποσκοίνι, γυαλιά και προστασία στη γλώσσα που καταστρέφεται 🙂

  59. Κι εμείς δουλέψαμε σκληρά στα νιάτα μας αλλά δεν λέμε μλκίες. https://pbs.twimg.com/media/CWBNWRaWsAEZU5R.jpg

  60. smerdaleos said

    Συμπλήρωμα στο 43:

    Ορίστε και τα ονόματα Χαλκοδάμανς και Δύμανς που οι «πιθηκίζοντες και ανοξυγονεγκεφάλωτοι» αρχαίοι Έλληνες άρχισαν, από ένα σημείο και μετά, να προφέρουν ως Χαλκοδάμᾱς και Δύμᾱς μετά την ΑΕ2:

    Χαλκοδάμανς και Δύμανς, λοιπόν, στην πρώιμη Ελληνική πριν την «παρακμή/διαφθορά» της Ελληνικής γλώσσας που προκάλεσαν αυτοί οι «καθυστερημένοι» αρχαίοι Έλληνες, όπως στα λατινικά ονόματα του τύπου Cōnstāns = Κώνστᾱς και Valēns = Ουάλης/Βάλης.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Valens
    https://en.wikipedia.org/wiki/Constans_(disambiguation)

    http://imgur.com/44R1obG

  61. Ιάκωβος said

    Δούλα,μια άγνωστη λέξη, ή μάλλον δεύτερο άγνωστο νόημα.

    Είναι ένα είδος αντιδάνειου,
    από το αγγλικό doula, λέξη που καθιερώθηκε γύρω στα 70s.

    Βοηθός τοκετού. Όχι γιατρός ούτε μαία, αλλά το τρίτο πρόσωπο, που παρέχει ψυχολογική βοήθεια στην ετοιμόγεννη στη διάρκεια του τοκετού.Της κρατάει το χέρι κλπ. Αγνοώ κατά πόσον είναι χρήσιμη λειτουργός μία «δούλα» αλλά σίγουρα είναι κακόηχη. Αν το κάνανε στα Ελληνικά δούλη, θα ήταν ίσως κάπως καλύτερο.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Doula

    Η ιδέα, λέει, τους ήρθε όταν παρατήρησαν ότι αυτού του είδους η υποστήριξη, ήταν κάτι που συνηθιζόταν παλιά, στις πρωτόγονες κοινωνίες, όπως επίσης και σε άλλα θηλαστικά. Μου φαίνεται όμως ότι τότε την παρείχαν γνωστές γυναίκες από το συγγενικό περιβάλλον της μάνας, κι όχι τίποτα άγνωστες χίπισσες. Δεν ξέρω βέβαια, αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι όλα αυτά μπορεί και να είναι απλά φακιρικά του new age .

  62. Pedis said

    Ο ριζοσπάστης κάλυψε τη ψιλογκάφα της Α.Π.
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8703074
    Μιλάνε πολύ οι πολιτικοί (πολύ περισσότερο από παλιοτερα, τώρα, με τα νέα μέσα επικοινωνίας), θα κάνουν και καμιά (δυο-τρεις και περισσότερες) γκάφες. Ντάξει, η Παπαρήγα ποτέ δεν ήταν να την παίρνεις τοις μετρητοίς στον προφορικό.

    Πάντως, εσύ, ας πούμε, κι άλλοι νουνεχείς συριζαίοι που ξέρουν γράμματα, καλά θα κάνατε, μαζί με τα μαθήματα αγγλικών, να πείσετε το εντουράζ του σαραντάρη (από μαγκάλι, νυχτερινό και οικοδομή) να τον βάλουν σε κάνα ταχύρρυθμο ελληνικών. Οι απαιτήσεις και το στρες είναι τόσα που βγάζουν μάτια οι φτωχές «αποσκευές» του βασιλάκηκαϊλα-πρωθυπουργού.

    Και να φυλάγεται, δηλ. να το ξανασκέφτεται όταν του ‘ρχονται ατάκες επιπέδου φοιτητικής συνέλευσης … (και να του πάρουν το τουίτερ από τα χερια, δεν είναι παιχνίδι, ώστε να μην γράφει ό,τι κατεβάσει η γκλάβα του).

  63. 61

    Οι ελεφαντίνες και οι φάλαινες το συνηθίζουν αυτό στις γέννες.

  64. 61 Οι φαν του γαλλικού νουάρ ξέρουν και τον doulos, τον χαφιέ: https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Doulos

  65. 64 συμπλήρωμα: αρχικά λέει σήμαινε στην αργκό το καπέλο, από μια επαρχιακή λέξη (douil): http://encyclopedie_universelle.fracademic.com/189079/doulos

  66. Ιάκωβος said

    65, Υπήρχε και ταινία Le Doulos, Ελληνικά Ο χαφιές, με τον Μπελμοντό.

    63. Το γεγονός αυτό, οτι δηλαδή τα θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα χρησιμοποιούν για τη γέννα βοηθούς, το αναφέρει σαν επιχείρημα η Ελέιν Μόργκαν στην υπόθεσή της ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία σαν υδρόβιος πίθηκος. Πιστεύω οτι μάλλον οι παππούδες μας δεν ήταν εντελώς υδρόβιοι, αλλά σίγουρα ζούσαν κοντά στη θάλασσα. Εξού και οι δρόμοι που ακολουθήσαμε για να κυριεύσουμε τον κόσμο. Η θεωρία του μπίτς- μπάγκι. Ακολουθήσαμε παραλίες και ποτάμια, και μέσα στην Αφρική και out of Africa.

  67. Δεν τους κοιτάς τους λίκνους μου, Ιάκωβε, δεν τους κοιτάς! 🙂

  68. Νίκος Κ. said

    62: Έχει ενδιαφέρον ότι το σχόλιο του Ριζοσπάστη, που υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τα πραγματικά γεγονότα, είναι αρκετά φλου:
    «την περίοδο ’86-’87, όταν η συντρόφισσα, ως μέλος του ΠΓ, ανέλαβε ένα σημαντικό τομέα δουλειάς και ζήτησε τη βοήθεια του σ. Λουλέ για τα αγροτικά»
    Χρονικό εύρος 2 ετών (86-87), «ένα σημαντικό τομέα» αλλά δεν λέει ποιον τομέα.

    Αντίθετα, η αρχική περιγραφή της Παπαρήγας είναι εντελώς συγκεκριμένη:
    «Όταν εκλέχτηκα σ’ εκείνο το συνέδριο γραμματέας, ήταν πολύ άσκημη περίοδος, ύστερα από 4-5-6-10 μέρες, δεν θυμάμαι ακριβώς, σκέφτηκα να μάθω κάτι για τα αγροτικά».
    Δηλαδή στο μόνο που έχει αμφιβολία είναι αν οι μέρες ήταν 4, 5, 6 ή 10.

  69. sarant said

    61 και επόμενα
    Μπράβο βρε Ιάκωβε, πολύ ωραίο. Το γαλλικό πρέπει να τόχουμε ξαναπεί -και αυτό θα είχα πριν στο πίσω μέρος του μυαλού μου 🙂

    62 Συμφωνώ απολυτα για τους πολιτικούς που μιλάνε πολύ και τα λόγια τους καταγράφονται.

    Καλά το σκέπασε ο Ρίζος αυτό της Αλέκας, αλλά αν δεις το βίντεο θα παρατηρήσεις ότι εκείνη δεν ανέφερε απλώς πως αυτό έγινε μόλις ανέλαβε Γραμματέας, αλλά και ότι επικρατούσε ένα κλίμα φοβερό κτλ.

  70. sarant said

    68 Μαζί γράφαμε. συνονόματε

  71. Νίκος Κ. said

    70 Τα μεγάλα πνεύματα και τα μικρά ονόματα συναντώνται! 🙂

  72. Ναι βρε παιδιά, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να μπερδεύτηκε η Αλέκα παρά να το έβγαλε επίτηδες απ’ το μυαλό της! Στο κάτω κάτω, αν ίσχυε το δεύτερο θα μπορούσε να είχε σκεφτεί μια πιο ενδιαφέρουσα ιστορία.

  73. 72

    … ή νάχε τσεκάρει τις ημερομηνίες.

    Δεν την έχω την Αλέκα για ψεύτρα, απλά άμα ζεις τόσα χρόνια σ’ αυτό το ρημάδι το Σπίτι του Λαού, κάποια στιγμή μπερδεύονται οι αναμνήσεις σου.

  74. Ιάκωβος said

    67, Ωχ, κοίταξα το δεύτερο μόνο… 😳

  75. Pedis said

    Καλά μωρέ, έκανε γκάφα. Την πολιτική της διαδρομή την τελείωσε, καλώς, κακώς. Λίγο ενδιαφέρει.

    Ας ασχοληθούμε με τα πουλέν που μέρα με την μέρα αποδεικνύονται ψοφάλογα …

  76. Το επιμύθιο για τον Λουλέ είναι το πόσο σεμνός ήτανε και πόσο σεβόταν την ιεραρχία στο κόμμα. Γι’ αυτό και θα πήγαινε αυτός που πια δεν ήταν σε θέση πρώτης γραμμής να ενημερώσει κι όχι ο «μεγάλος». Κι αυτό θαρρώ πως ήθελε να πει η Αλέκα. (το «ο μεγάλος», ο ανώτερος δεν έχει σχέση με το φύλλο, αλλά το αρσενικό υπερισχύει του θηλ…. καλά, να μην επαναλαμβάνω γνωστά στους παροικούντες θέματα).
    Τα υπόλοιπα, ψύλλοι σ’ άχυρα. Καλά, τα περί ασανσέρ, άσχετα τελείως. Οι ημερομηνίες έχουν πρόβλημα σίγουρα αφού κι εγώ με το που διάβαζα σκέφτηκα: «Καλά, ζούσε ο Λουλές όταν ανέλαβε η Παπαρήγα». Γιατί μέχρι τότε περίπου, τα του ΚΚΕ τα παρακολουθούσα.

  77. Νίκος Κ. said

    72-73: Το σημαντικό για μένα δεν είναι οι ανακρίβειες της Παπαρήγα (στο κάτω-κάτω «τι νόημα έχει τ’ όνειρο χωρίς μικρές νοθείες»). Απλώς τα γεγονότα πρέπει να προσαρμόζονται στον σκοπό. Εδώ ο σκοπός είναι να φανεί ότι όλοι, ακόμη και τα πιο παλιά, τα πιο σεβαστά μέλη, αναγνωρίζουν τη θέση (και κυρίως τις αποφάσεις) της/του Γενικού Γραμματέα.

  78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    77. Την θέση τα στελέχη την αναγνωρίζουν, το ΚΚΕ που έχει γίνει αγνώριστο, ποιός και πώς θα το αναγνωρίσει; ο λαός πάντως δεν μπορεί.

  79. cronopiusa said

  80. cronopiusa said

    Προκλητική δικαστική απόφαση του Εφετείου Πατρών : Μετέτρεψε την 10ετή ποινή φυλάκισης του έκπτωτου δημάρχου Ζαχάρως ( για τις ευθύνες του στις πυρκαγιές του 2007) …σε κοινωφελή εργασία ! ( έγγραφο)

  81. sarant said

    79 Αυτός ο δήμαρχος είναι θεσμός -οι θεσμοί δεν φυλακίζονται…

  82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    80.:(
    81. 🙂 Δεν είναι και καστανάς…
    Ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει αναίρεση στο όνομα της Πολιτείας. Λέμε τώρα.

  83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» στο συνεργατικό παντοπωλείο «Το κόσκινο», Χρυσουπόλεως 23 και Σεβαστείας, στη Ν. Σμύρνη.

    http://geitoniamou.gr/2015/12/nea-smirni-gefstikes-periplanisis-sto-sinergatiko-pantopolio-to-koskino-ikones/

  84. cronopiusa said

    ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ – Ο ΚΑΣΤΑΝΑΣ.

  85. Γς said

    83:

    Σπεύδω λοιπόν κι εγώ στο λίκνο για να δω για την παρουσίαση και πέφτω πάνω στο

    «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ»

    Ντελίβερι παρουσίαση σκέφτηκα.

    [προς στιγμήν]

  86. spyridon said

    Ευχαριστώ για τις ευχές και εσείς ότι επιθυμείτε.

    «mir erhéije jo eise Kontingent vun 1 op 2 Zaldoten

    Ο Soldat έγινε στα Λουξεμβουργιανά Zaldot?

  87. spyridon said

    @10

    Συχνά επαναλαμβανόμενο στον Καζαντζάκη. π.χ. Στον καπετάν Μιχάλη ο παππούς μαθαίνει στο Θρασάκι (Καζαντζάκης?) να πηγαίνει προς νερού του προς τα εκεί που προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

  88. sarant said

    86 Ναι. Η ορθογραφία τους είναι φωνητική.

  89. Υαλτις said

    55
    Αν ο Νότης ήταν μέλος του ΚΚΕ μπορεί να έγραφε τα ίδια τραγούδια αλλά δεν θα έκανε τέτοιες δηλώσεις. Πρβλ. Νίβο που είναι τουλάχιστον οπαδός του κόμματος. Αλλά χτες τα ψάλαμε και σε κουκουέδες (τον Μαργαρίτη).

    Κατι σαν κολυμπήθρα του Σιλουαμ το ΚΚε δηλαδη .Μπαινεις αναλφάβητος και βγαίνεις το λιγότερο ……Σαραντάκος! χεχε

  90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αϊ Σπυρή, λένε στην Κίμωλο τον Αϊ Σπυρίδωνα,έμαθα απόψε.

  91. Ριβαλντίνιο said

    Χρόνια πολλά σε όλους !

    Να βάλουμε και το χιτάκι για τον Βάταλο. 🙂

  92. Πάνος με πεζά said

    Από κόσκινο θα περάσει ο Νοικοκύρης και το βιβλίο του ! 🙂

  93. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως

    1) Διατί ο νεαρός εκπρόσωπος Τύπου της κλίκας του Μεταλληνού, νεαρός Ριβαλδίνιο (σχόλιον 91) αποσιωπά (μιμούμενος τας παλαιάς Αρσακειάδας) πόσον εγκληματίας ήτο ο Άγιος Σπυρίδων; ΙΔΟΥ τί γράφει ο εγκυρώτατος άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εν τω Συναξαριστή του: Ο άγιος εφόνευσε μίαν γυναίκα επειδή εμοίχευσε, τουτέστιν εγαμήθη υπό ανδρός εκτός γάμου! Διατί είναι χειρότερος του αγίου Σπυρίδωνος ο άγιος Καλαβρύτων Αμβρόσιος Λενής, που απλώς μάς καλεί να πτύωμε τους κιναίδους; Ας μάς απαντήση ο νεαρός Ριβαλδίνιο διά να γελάση και το παρδαλόν κατσίκι.

    2) Συγχαίρω τον κ. Σαραντάκον, διότι παρά τας αδίκους κιτρίνας και πορτοκαλιάς κάρτας που μοί έχει δείξει εσχάτως (πιεζόμενος, ασφαλώς, από την κλίκαν του Μεταλληνού) απεκάλυψε σήμερον την κλάσιν του ως μεταφραστής της αγγλικής με το «sanctioned». Πράγματι, αυτήν την λέξιν χρησιμοποιεί ο Εβραίος συγγραφεύς του «Δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι» Michael Walzer εν τη σελίδι 118 του πρωτοτύπου του! Εύγε κ. Σαραντάκο, αλλά διατί καλύπτετε την νεαράν συνάδελφόν σαςΓεωργίαν Δημητροπούλου, που δηλώνει μεταφράστρια της αγγλικής και της γαλλικής και δεν έχει ακόμη μάθει τα στοιχειώδη; Μήπως είναι ευειδής και μπολσεβίκα;

    3) Περαίνω την αποψινήν μου παρέμβασιν με έν σχόλιον που θα έπρεπε να αναρτήσω εις το χθεσινόν νήμα περί Χάϊντς Ρίχτερ, αλλά με καλεί η γραία Βατάλαινα: Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν, ότι παρ’ ό,τι επέρασαν 40 ώραι, ούτε είς Ρωμιός αναγνώστης εφιλοτιμήθη να ενημερώση τους υπολοίπους πόσον ακροδεξιός τυγχάνει ο Ρίχτερ. Διά του λόγου το αληθές, προσφέρω την δίτομον διδακτορικήν του διατριβήν που έκαμε εις το Ρωμέικον τω 1970 μεσούσης της Χούντας (τον πρόλογον έχει γράψει ο ακροδεξιός Κομνηνός Πυρομάγλου!), αναβιβάζων με ποίους διασήμους ακροδεξιούς συνηντήθη διά να την γράψη, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος εις την εισαγωγήν του: Γουντχάους, Μάγιερς, χήρα κατοχικού πρωθυπουργού Κ. Λογοθετοπούλου, Παναγιωτάκην Κανελλόπουλον κλπ!!!

    ΑΝ κάποιοι (αποβλακωμένοι, ασφαλώς, από τας χριστιανικάς παρλαπίπας) αναγνώσται δεν έχουσι ακόμη μάθει να καταβιβάζουν από το Scribd, ας το δηλώσουν διά να τους προσφέρω τήν δίτομον δικτατορικήν διατριβήν του Ρίχτερ αύριον το μεσονύκτιον από το docdroid. Περιττόν να είπω ότι αν μεταφέρω εδώ τί γράφει ο Ρίχτερ διά την Ρωμέικην Εθνικήν Αντίστασιν εις την Διατριβήν του, ο κ. Σαραντάκος θα μοί δείξη 5 ερυθράς κάρτας αυτοστιγμεί.

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

    https://www.scribd.com/doc/260585215/Heinz-Richter-1936-1946-%CE%94%CF%8D%CE%BF-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1-%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82

    https://www.scribd.com/doc/260585205/Heinz-Richter-1936-1946-%CE%94%CF%8D%CE%BF-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B2-%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82

  94. Λ said

    Η Τριμυθούντα από την οποία κατάγεται ο Αη Σπυρής είναι στην κύπρο. Εμείς την ξέρουμε σαν Τρεμετουσιά.

    Η ετυμολογία του Σπυρίδωνα δεν είναι ξεκάθαρη λέει η βίκι:

    Σπυρίδων (γεν.: Σπυρίδωνος) είναι μεταγενέστερο αγιωνύμιο άγνωστου ετύμου.[1] Έχουν προταθεί οι ετυμολογήσεις (α) από το αρχαιοελληνικό σπυρίς «πλεχτό καλάθι» και σπυρίδιον· (β) από το αρχαιοελληνικό σπεῖρα < *σπέ-ρjα (με αντέκταση), που προέρχεται από θέμα με αρχική σημασία «περιτυλίγω, διπλώνω», ή από το αρχαιοελληνικό σπάργανον < *σπάργω (όπως μαρτυρείται από τον ομηρικό αόριστο σπάρξαν) < θέμα *σπαρ-, που απαντά στο ουσιαστικό σπεῖρα με αρχική σημασία «περιτυλίγω, διπλώνω»· και τέλος (γ) από τη λατινική λέξη spiritus «πνεύμα».

  95. Ριβαλντίνιο said

    @ 94 Λ

    Κατ’άλλους ο Άγιος ήταν από την Άσσια Αμμοχώστου.

  96. sarant said

    94 Και με τον ‘Αγιο Σπυρίδωνα έχουμε ένα γλωσσικό ανέκδοτο στη Γλώσσα μετ’ Εμποδίων.

    92 Ελπίζω τουλάχιστον να έχει τσίπουρο 🙂

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 93 α) Βάταλος

    Τολμάς να λες εγκληματία τον άγιο μας ; Αλλά δεν θα’ρθουν τα τα Θεοφάνεια ; Θα πας να συναντήσεις τους υπόλοιπους καλικαντζάρους ! 🙂

    Η ιστορία έχει ως εξής και είναι λίαν ψυχοφελής για τους παγανιστάς οπαδούς του πισωμερακλή Γανυμήδη. 🙂

    Ένα άλλο πνευματικό παιδί , ναυτικός , που ανεμοδερνόταν 2 χρόνια στη θάλασσα για να θρέψει το σπιτικό του, έρχεται ξαφνικά στην Τριμυθούντα και βρίσκει την γυναίκα του έγκυο . Πληγωμένος βαθειά από τη θεομίσητη μοιχεία ο ναυτικός, πού αλλού να καταφύγει ; Στον παρηγορητή για τον πόνο του καθενός, τον Άγιο Σπυρίδωνα. Ο Άγιος τον δέχτηκε και έγινε ο πόνος του ναυτικού δικός του πόνος. Οι συμβουλές του όμως στη γυναίκα δεν έπιασαν και τότε ο Άγιος της προείπε πως για την αμετανοησία της δεν πρόκειται να γεννηθεί ζωντανό τα παράνομο παιδί(1) . Κι αυτή η ίδια την πλήρωσε ακριβότερα : μαζί με το παιδί πέθανε κι εκείνη. Η σκληροκαρδία είναι θάνατος πριν από το θάνατο. Ένας συνειδητός θάνατος που γίνεται με τη συνεργασία του ανθρώπου και του κρυμμένου πονηρού , που σαν τυλίξει καλά το λαιμό του θύματος , ζητά ύστερα απ’το Θεό την ψυχή του. Ο άφρων πλούσιος στο Ευαγγέλιο άκουσε κατάπληκτος από τον Άγγελο πως οι δαίμονες ζητούν την ψυχή του απ’τον Θεό και πως θα πέθαινε εκείνο το βράδυ.Έτσι κι η γυναίκα αυτή προειδοποιήθηκε από τον Άγιο κι όμως προτίμησε τη σκληροκαρδία της, ελκύοντας μ’αυτό τον τρόπο ελεύθερα την ενέργεια των δαιμόνων και οδηγήθηκε όπου αυτοί ήθελαν. 😦

    (1) Ξέρουμε ότι θα πάει στον παράδεισο όπως λέει ο Παπαδιαμάντης για τα παιδάκια:
    (…)έμεινε με τα τέσσαρα παιδιά —το πέμπτον είχεν αποθάνει, ανακληθέν ενωρίς υπό του Πολυευσπλάγχνου και Πανσόφου εις τον κήπον τον ανθηρόν, εις το ωραίον περιβολάκι με τα κρίνα και με τους ναρκίσσους, μετά των οποίων φυτεύονται και ανθούσιν εσαεί και τα άκακα νήπια— έμεινε, λέγω, με τα τέσσαρα παιδία(…)

  98. Μαρία said

  99. smerdaleos said

    @97: Τολμάς να λες εγκληματία τον άγιο μας ;

    Του τά χει κρατημένα ο Βάταλος επειδή ο Σπυρίδων μετέβαλε στον Χριστιανισμό τον «Έλληνα» φιλόσοφο Ευλόγιο, αποδεικνύοντάς του με μια κανάτα νερού ότι η Αγία Τριάδα ήταν ένας Θεός. 🙂 🙂

    https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Spyridon

    He reportedly converted a pagan philosopher to Christianity by using a potsherd to illustrate how one single entity (a piece of pottery) could be composed of three unique entities (fire, water and clay); a metaphor for the Christian doctrine of the Trinity.

  100. Ριβαλντίνιο said

    @ 96 α) sarant

    (Αν είναι αυτό)
    Πραγματικά θαυμάσιο :

    (…)
    Μας διηγείται λοιπόν ο Σωζομενός στην εκκλησιαστική του ιστορία ένα επεισόδιο, στο οποίο ο Τριφύλλιος, επίσκοπος Λεδρών Κύπρου, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ρητό του Χριστού, μόνο που το είπε διορθωμένο: «άρον τον σκίμποδά σου και περιπάτει», αντί για ‘κράββατον’. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα όμως ήταν και ο Άγιος Σπυρίδων, δάσκαλος του Τριφυλλίου, που ακούγοντάς το αυτό αγανάκτησε, πήδησε από τον ιερατικό του θρόνο και είπε στον Τριφύλλιο: «οὐ σύ γε ἀμείνων τοῦ κράββατον εἰρηκότος͵ ὅτι ταῖς αὐτοῦ λέξεσιν ἐπαισχύνῃ κεχρῆσθαι;», δηλαδή «Δηλαδή εσύ είσαι ανώτερος από εκείνον που είπε ‘κράββατος’ και δεν καταδέχεσαι να μεταχειριστείς τα δικά του λόγια;» Άτιμο και ανυπόταχτο πράγμα η γλώσσα, αφού ακόμα και τους άγιους κάνει ν’ αγανακτούν…

    http://www.sarantakos.com/language/frynixos.html

    Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα

  101. Ριβαλντίνιο said

    @ 99 smerdaleos
    Κατά μια παράδοση αυτή δεν ήταν μια οποιαδήποτε κανάτα νερού, αλλά μπορούσε να μεταφέρει βασιλικό νερό https://en.wikipedia.org/wiki/Aqua_regia

    🙂

  102. Λ said

    95. Ασσιώτης λοιπόν. Ευχαριστώ δεν το ήξερα.
    Νομίζω από την Άσσια ξεκίνησαν οι δικοινοτικές βιαιότητες του 63.

  103. Λ said

    100. Πολύ καλά τα ελληνικά του Αγίου Σπυρίδωνα αν λάβουμε υπόψιν ότι ξεκίνησε την καριέρα του σαν βοσκαρέτιν.

  104. sarant said

    100 Nαι, αυτό είναι 🙂

  105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    131. έκθεση της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη»/Την έχω. Έκδοση του Δήμου Ηρακλείου επί δημαρχίας Μανώλη Καρέλλη το 1983
    http://viannos-holocaust.gr/index.php/el/history-and-memories/atrocities-committee

    http://www.candianews.gr/2013/09/12/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85/
    Νομίζω ότι την έχω δει και στο διαδίκτυο.Σε λίγο.

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    105 Σε λάθος άρθρο απάντησα αλλά αφού έγινε, ας βάλω το λινκ κι εδώ

    Click to access %CE%95%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%82%20%CE%9F%CE%BC%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf

  107. gpoint said

    Με οπαδούς σαν τον Ριβαλντίνιο άντε να προκόψει ο βάζελος…

  108. gpoint said

    και πούσαι, Ριβαλντίνιο (και άλλοι), διάβασε αυτό για να καταλάβεις πως σύλλογος δεν σημαίνει συλλογή τίτλων :

    Στο πλαίσιο των αγωνιστικών εκδηλώσεων ο Κ. Ζέρβας μάς αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η διοργάνωση ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού φιλικού αγώνα με κάποια ξένη ομάδα, μία από αυτές που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ στη λαμπρή ευρωπαϊκή ιστορία του (Άγιαξ, Μίλαν κτλ.). Εκείνη την ημέρα θα τιμηθεί και κάποιος ξένος ποδοσφαιριστής, από αυτούς που αντιμετώπισαν στο παρελθόν τον ΠΑΟΚ ως αντίπαλοι (π.χ. Κρόιφ, Μαραντόνα). Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την ομάδα του μπάσκετ.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 θα διοργανώνονται εγχώρια και διεθνή τουρνουά με τη συμμετοχή παιδικών ποδοσφαιρικών ομάδων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
    Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ο Κ. Ζέρβας είπε ότι όπως και πέρυσι, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα την 12η Απριλίου για αναξιοπαθούντες, με στόχο το σύνολό τους να φτάσει τους ενενήντα τόνους. Επίσης, θα χορηγηθούν υποτροφίες σε αριστούχους φτωχούς φοιτητές, θα βοηθηθούν οικονομικά αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, θα κατασκευαστούν γήπεδα σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν επαρκείς αθλητικές υποδομές, καθώς και παιδικές χαρές σε πυκνοδομημένες περιοχές.

    Επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο για τον ΠΑΟΚ. Πρώτο βήμα γι’ αυτό θα είναι η έκθεση με υλικό σχετικό με τον ΠΑΟΚ (κασκόλ, παλαιά εισιτήρια αγώνων, ενθυμήματα από σημαντικούς αγώνες του ΠΑΟΚ κτλ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων της ομάδας.

    Η επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να ανεγερθεί κι ένα μνημείο για τον Άγνωστο ΠΑΟΚτσή, το οποίο θα βρίσκεται σε προστατευόμενο χώρο, για να αποφευχθούν τυχόν δολιοφθορές.
    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια ζωής του ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει και στην ετήσια γιορτή των Ποντίων της Γερμανίας.

  109. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο για τον ΠΑΟΚ. »

    H εργολαβία για την τροπαιοθήκη του μπαοκομουσείου θα βγεί σε δημοπρασία ; (έχω ένα καρντάσι μαραγκό που ενδιαφέρεται. Στην εποχή μας , και 50 ευρώ ,καλά είναι!)

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    Επειδή είναι γνωστό πλέον ότι η διαδικτυακή ανοησία είναι μεταδοτική και για να μην κινδυνεύσουν και άλλοι, ας μου επιτραπεί μια παρέμβαση:

    Πρώτον: Ο άγιος Σπυρίδων δεν… δολοφονεί για σεξουαλικές αμαρτίες, αφού λίγες μόνο γραμμές πιο πάνω από το συμβάν με την μοιχαλίδα, ο Νικόδημος μας διηγείται πως ο άγιος Σπυρίδων με θαυματουργό τρόπο γνωρίζει ότι μια γυναίκα που τον πλησιάζει ζούσε από την πορνεία, όμως, χωρίς να την εκθέσει, της αποκαλύπτει ότι το γνωρίζει για να την συνεφέρει, και τελικά την συγχωρεί χωρίς να την… δολοφονήσει (οι λεπτομέρειες υπάρχουν στο εκτεταμένο συναξάρι, ο Νικόδημος το δίνει περιληπτικά).

    Δεύτερον: Πόσο ιδεοληπτικός μπορεί να είναι κάποιος που όχι μόνο αποσιωπεί το προηγούμενο συμβάν, αλλά επιπλέον, δεν διερωτήθηκε καν για ποιον λόγο η θανάτωση μιας γυναίκας που μοιάζει σαν να έγινε από το χέρι του Σπυρίδωνα συγκαταλέγεται στα… ΘΑΥΜΑΤΑ του αγίου τη στιγμή που δεν χρειάζεται κανένα θαύμα για να δολοφονήσεις κάποιον….

    Καταρχάς, πρόκειται για συναξαριακές διηγήσεις και αυτά τα δύο παραδείγματα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, μας δείχνουν απλώς ότι η αμαρτία είναι κάτι δεδομένο για όλους, όμως η μετάνοια (όπως της πόρνης) είναι στοιχείο Θείο και οδηγεί στη ζωή, ενώ η αμετανοησία (όπως της μοιχαλίδας) είναι χαρακτηριστικό του «ανθρωποκτόνου» διαβόλου και οδηγεί στον θάνατο.

    Μπορεί λοιπόν η διατύπωση του Νικοδήμου να είναι βολική για έναν ιδεοληπτικό («ο άγιος ούτος εθανάτωσε» ), εντούτοις όμως το γεγονός ότι αριθμείται αυτό ως ΘΑΥΜΑ θα έπρεπε να μας υποψιάσει ότι ο Σπυρίδων δεν άγγιξε καν την γυναίκα καθώς, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τα συναξάρια, εδώ έχουμε το γνωστό μοτίβο των συναξαριών όπου ανάμεσα σε έναν άγιο και σε έναν συνειδητό και αμετανόητο εκπρόσωπο του κακού ή της αμαρτίας, προβάλλεται η μάχη ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο. Ανάλογα με το επεισόδιο, ένας από τους συμβολισμούς του συναξαριού επιτυγχάνεται όταν η αναμενόμενη ήττα του διαβόλου, θα οδηγήσει και στον θάνατο του ανθρώπου, τον οποίο ουσιαστικά τον σκοτώνει ο ίδιος ο «ανθρωποκτόνος» πατέρας του, ο διάβολος. Άλλωστε, στο άλλο επεισόδιο με την πόρνη, ο διάβολος και πάλι ηττάται, όμως η γυναίκα δεν χάνει τη ζωή της, διότι με ΔΙΚΗ της επιλογή και προαίρεση φεύγει από τα χέρια του κακού και πλέον ο διάβολος δεν μπορεί να την πειράξει όπως στην περίπτωση της μοιχαλίδας που επέλεξε να παραμείνει στα χέρια του.

    Μια παραλλαγή του μοτίβου αυτού είναι το διά προσευχής γκρέμισμα των ειδώλων, τα οποία είδωλα τα γκρεμίζει επάνω στους πιστούς των ειδώλων το ίδιο το πνεύμα του κακού καθώς φεύγει από μέσα τους (π.χ. στον Βίο Πορφυρίου). Έτσι φαίνεται καθαρά ότι είναι θύματα του «ανθρωποκτόνου» διαβόλου ο οποίος και τους σκοτώνει.

    Φυσικά το σχόλιο δεν απευθύνεται στον ίδιο αλλά για όποιον τυχόν παραξενεύτηκε από την διήγηση.

  111. Ριβαλντίνιο said

    @ 107, 108 gpoint
    Εμείς τις δράσεις μας δεν τις διατυμπανίζουμε. Να μια τελευταία :

    «Ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο αίτημα του 50ου Γυμνασίου Αθηνών για την παραχώρηση ενός τραπεζιού επιτραπέζιας αντισφαίρισης αλλά και αθλητικού υλικού στα παιδιά. Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Σύλλογός μας, με προσωπικές ενέργειες τόσο του προέδρου του Ηλία Μιχαλαριά αλλά και του Γ.Γ. Γιώργου Καρανάσου, ικανοποίησε την επιθυμία των μαθητών, που είχαν απευθυνθεί και σε άλλους συλλόγους ,δίχως όμως αποτέλεσμα. Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του Παναθηναϊκού, αποτελούμενη από τον αθλητή Λευτέρη Μάκρα και την προπονήτρια Ηρώ Μαλλιαρού, επισκέφτηκε το σχολικό συγκρότημα και παρουσίασε στα παιδιά το άθλημα και τις τεχνικές του, απαντώντας παράλληλα σε όλα τα ερωτήματά τους αναφορικά με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ακολούθησαν παιχνίδια ανάμεσα στους ανθρώπους του Τριφυλλιού και τους μαθητές, που ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκομένους.Ο Γ. Γ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. Γιώργος Καρανάσος δήλωσε στο panathinaikos1908.gr:
    Η φιλοσοφία και ο προορισμός του Παναθηναϊκού Α.Ο. ανέκαθεν ήταν και είναι να υποστηρίζει την κοινωνία και να επιτελεί πέρα από το αθλητικό και κοινωνικό έργο. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του σχολείου για την παραχώρηση ενός τραπεζιού επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που αγαπούν το άθλημα να μπορούν να το γνωρίσουν καλύτερα. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ικανοποιήσουμε την επιθυμία αυτή των μαθητών, που αποτελούν άλλωστε και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
    Η διευθύντρια του 50ου Γυμνασίου Αθηνών, Αναστασία Στογιάννη δήλωσε στο panathinaikos 1908.gr:
    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο για την προσφορά του και την παράδοση στο σχολείο μας ενός τραπεζιού επιτραπέζιας αντισφαίρισης αλλά και για την παρουσία των υπεύθυνων του τμήματος και των δύο αθλητών, προκειμένου να παρουσιάσουν στα παιδιά το άθλημα. Παράλληλα, ευχαριστούμε το Σύλλογο για την πολύτιμη συμβολή του στη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος πινγκ πονγκ από το σχολείο μας, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του προγράμματος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για όλα τα παιδιά. Άλλωστε εμείς είμαστε υπέρμαχοι του «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Δεν είναι μόνο η μάθηση που πρέπει να παρέχεται στα σχολεία αλλά και η άθληση του σώματος. Ως γυμνάστρια και η ίδια, είμαι υπέρ όλων αυτών των ενεργειών και στο σχολείο μας προσπαθούμε να υιοθετούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα που να περιλαμβάνουν τη γυμναστική, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
    Από την πλευρά του, ο καθηγητής και υπεύθυνος σχολικού πολιτιστικού προγράμματος για το πινγκ πονγκ, Νίκος Χελιδώνης πρόσθεσε:
    Ευχαριστούμε πολύ τον Παναθηναϊκό για την πρωτοβουλία που έλαβε να μας κάνει δώρο το τραπέζι. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές στην ηλικία αυτή και μάλιστα, το συγκεκριμένο άθλημα εξ όσων έχω διαβάσει βοηθάει το μαθητή όχι μόνο από άποψη φυσικής κατάστασης αλλά και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Εύχομαι και ελπίζω στο μέλλον να διοργανωθεί κάποιο πρωτάθλημα σχολικό ώστε να έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

    «Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. μεριμνά για την ανάπτυξη του πινγκ πονγκ»

    Αλλά σε ευχαριστώ γιατί με έκανες και γέλασα:
    λαμπρή ευρωπαϊκή ιστορία του

    😆 😆 😆 😆 😆 😆
    Σταμάτα, όχι άλλο, θα με σκοτώσεις !
    😆 😆 😆 😆 😆 😆

    ένα μουσείο για τον ΠΑΟΚ.-κασκόλ, παλαιά εισιτήρια αγώνων, ενθυμήματα από σημαντικούς αγώνες του ΠΑΟΚ
    Ε, βέβαια ! Πού να βρεθούν τρόπαια να βάλετε μέσα. Ελάτε να σας δανείσουμε μερικά από τον Στίβο…. :mrgreen:

    @ 109 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    Ένα κοτέτσι για την δικέφαλη κότα που έγινε ουρά του ΟΣΦΠ να φτιάξει. 🙂

    @ 110 BLOG_OTI_NANAI
    +11111111111111111111111111

  112. Βάταλε. θα με βγάλεις απ’τα ρούχα μου. Ακροδεξιός ο Κομνηνός Πυρομάγλου; Ακροδεξιοί οι Γούντχαους και Μάγερς; Ακόμα και ο Κανελλόπουλος δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ακροδεξιός το 1970! Και επιτέλους. είναι επιλήψιμο το ότι κάποιος που ερευνά την ιστορία της Κατοχής συμβουλεύτηκε τη χήρα του Λογοθετόπουλου — μαζί μάλιστα με τη Μαρία Σβώλου;

  113. Υαλτι (46), ένας «απόφοιτος Δημοτικού και χρόνια μπετατζής» να μη δίνει. και μάλιστα σε τέτοιο τόνο («να μας το αιτιολογήσουν οι καθηγητάδες, αλλά όχι επικαλούμενοι την ευφωνία» ή κάπως έτσι), μαθήματα για τη γλώσσα!

  114. dulia λέγεται, στη Ρωμαιοκαθολική θεολογία, η τιμή και προσκύνηση των Αγίων, και «υπερδουλεία» (!) η τιμή και προσκύνηση της Παναγίας, κατ’ αντιδιαστολή προς τη latria, που πρέπει μόνο στον Άκτιστο Θεό και όχι στα κτίσματα. Η διάκριση υπάρχει φυσικά και στην Ορθόδοξη θεολογία, αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιείται ποτέ στα ελληνικά η λέξη «δουλεία» μ’ αυτή την έννοια.Θα ήταν άλλωστε χρήση τελείως άτοπη, αφού ο Χριστιανός είναι δούλος του Θεού, όχι όμως και ανθρώπων, έστω και Αγίων!

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 -«Επειδή είναι γνωστό πλέον ότι η διαδικτυακή ανοησία είναι μεταδοτική και για να μην κινδυνεύσουν και άλλοι, ας μου επιτραπεί μια παρέμβαση:»
    Απείρως πιο επικίνδυνη, είναι η επιβολή της θρησκευτικής ανοησίας (όπως και της ιστορικής) μέσω της εκαπαίδευσης στα ανυποψίαστα παιδάκια, αλλά δεν βλέπω να ενοχλείσαι, όπως και οι περισσότεροι.

    «μας δείχνουν απλώς ότι η αμαρτία είναι κάτι δεδομένο για όλους,» Γιατί;

    » όμως η μετάνοια (όπως της πόρνης) είναι στοιχείο Θείο και οδηγεί στη ζωή,»
    Μα τη ζωή, ο θεός την χάρισε στους ανθρώπους που δημιούργησε, πώς γίνεται να την έχουν χάσει; Μάλλον σαν τους μεγαλοκατασκευαστές, κάποια αρπαχτή θα έκανε και βγήκε ατελές το κατασκεύασμα.

    «ενώ η αμετανοησία (όπως της μοιχαλίδας) είναι χαρακτηριστικό του «ανθρωποκτόνου» διαβόλου και οδηγεί στον θάνατο.» Σε μια τέλεια δημιουργία από ένα τέλειο υπέρτατο όν, πώς προκύπτει η ατέλεια του διαβόλου; Φαίνεται πως τα έχει τα κουσούρια του κι ο θεούλης.

    » ένας από τους συμβολισμούς του συναξαριού επιτυγχάνεται όταν η αναμενόμενη ήττα του διαβόλου, θα οδηγήσει και στον θάνατο του ανθρώπου, τον οποίο ουσιαστικά τον σκοτώνει ο ίδιος ο «ανθρωποκτόνος» πατέρας του, ο διάβολος.» Αν τον άνθρωπο τον δημιούργησε (λέμε τώρα) ο θεός, τότε αυτός είναι ο πατέρας του, και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, και να προστατέψει τα παιδιά του από του πειρασμούς και τους κινδύνους, αντί να φορτώνει τα μπάσταρδά του στους κάθε Ιωσήφ και διαβόλους.

    «Άλλωστε, στο άλλο επεισόδιο με την πόρνη, ο διάβολος και πάλι ηττάται, όμως η γυναίκα δεν χάνει τη ζωή της, διότι με ΔΙΚΗ της επιλογή και προαίρεση φεύγει από τα χέρια του κακού και πλέον ο διάβολος δεν μπορεί να την πειράξει όπως στην περίπτωση της μοιχαλίδας που επέλεξε να παραμείνει στα χέρια του.»
    Για άλλη μιά φορά τιμωρείται η υπέρτατη ηδονή που προσφέρει το σέξ, τιμωρείται η γυναίκα, κι ο λέβέντης μοιχός μένει στο απυρόβλητο, άλλωστε, άλλωστε η ηδονή είναι θηλυκού γένους, όπως η ΖΩΗ.

    Μη αγχώνεσαι Ιωσήφ, όλα θα πάνε καλά. – Εμένα με καίει ποιανού είναι το παιδί. – ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ.

  116. Μπετατζής said

    Η Παπαρήγα λέει σκόπιμα και δόλια τέτοια αισχρά και καθοριστικά για την πορεία του τόπου ψέμματα, το ΚΚΕ είναι σεχταριστικό, ο ΓΓ είναι χοντρός και δεν έχει χιούμορ και το ΚΚΕ φταίει που είναι κολλημένο στο 5 %. Α, ναι, και ο Στάλιν έσφαξε δέκα – δεκαπέντε δισεκατομμύρια.

  117. sarant said

    Για πες μου τότε, ποιος φταίει που το ΚΚΕ μένει στο 5%. Μόνο ο λαός που είναι χαζός και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που τον παραπλανούν και λειτουργούν ως αναχώματα; Ούτε τόσο δα, λιγουλάκι, δεν φταίει το ΚΚΕ; Τότε, είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς.

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 «και το ΚΚΕ φταίει που είναι κολλημένο στο 5 %.» Ποιός φταίει; κι αφού είναι κολλημένο σ΄αυτό το ποσοστό εδώ και 30 χρόνια, τι κάνει το ΚΚΕ γι΄αυτό; γιατί επιμένει ότι ο γιαλός είναι στραβός;

  119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    117 – Μαζί γράφαμε (αμόγελο).

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    (χαμόγελο) βέβαια, αλλά το χ το πήρε το κύμα της θάλασσας.

  121. sarant said

    🙂

  122. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Γιαχβέ (σ.σ.: ο Ιησούς Χριστός πρίν ενσαρκωθή) που ετύφλωσε τον αρχηγόν της κλίκας του Μεταλληνού κ. Blog-oti-nanai (σχόλιον 110) και με το σχόλιόν του απεκάλυψεν όλην την απάτην της Θεολογίας των Γαλιλαίων. Αρκετάς εβδομάδας είχε να σκάση μύτην εις το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Blog, αλλά έσπευσε να δηλώση παρών, βλέπων την δυσκολωτάτην θέσιν εις ήν είχε περιέλθει το πνευματικοπαίδι του (και εκπρόσωπος Τύπου) της κλίκας, νεαρός Ριβαλδίνιο, με το χωρίον του Νικοδήμου Αγιορείτου (βλέπε σχόλιον 93) που ανήρτησα και αποκαλύπτει ότι ο άγιος Σπυρίδων εθανάτωνε μοιχαλίδας. Ο Διάβολος πταίει γιά όλα, μάς διαβεβαιώνει ο κ. Blog, αγνοών ο τάλας πόσας φοράς εις τον Συναξαριστήν του ο Νικόδημος Αγιορείτης περιγράφει δολοφονίας απίστων, είτε υπό των αγίων, είτε υπό των Αγγέλων, είτε υπό του ιδίου του Γιαχβέ.

    ΙΔΟΥ, επί παραδείγματι, τί λέγει εις τον βίον της Αγίας Ειρήνης

    Κατά χιλιάδας εξόντωναν τους απίστους οι Άγιοί μας, οι Άγγελοι του Γιαχβέ και ο ίδιος ο Χριστούλης εις τα Συναξάρια των Αγίων μας. Πώς θα δικαιολογήση όλας αυτάς τας δολοφονίας ο κ. Blog; Η Αριστοτελική Λογική απαιτεί είτε να απαρνηθή τα Συναξάρια, είτε να παραδεχθή ότι ο Χριστιανισμός είναι μία καθαρά Εγκληματική Θρησκεία. Διό και του προσφέρω τον 1ον Τόμον της «Εγκληματικής Ιστορίας του Χριστιανισμού» (εκδόσεις «Κάκτος») του μακαριστού Karlheinz Deschner μπάς και συνέλθει. Εξυπακούεται ότι όποιος αναγνώστης δεν γνωρίζει τον τρόπον να καταβιβάση αυτό το αριστούργημα από το Scribd, ας το δηλώση και θα βάλω την εγγόναν μου να το αναβιβάση εις το docdroid

    https://www.scribd.com/doc/246294677/Deschner-Karlheinz-%CE%B7-%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%A4%CE%BF%CF%85-%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

    2) Κύριον Άγγελον (σχόλιον 112): Αγνοείτε, αγαπητέ φίλε, ότι ο Κομνηνός Πυρομάγλου ήτο ο υπαρχηγός του Ζέρβα εις τον ΕΔΕΣ; Έχετε αναγνώσει τον «Δούρειον Ίππον» του ή νά σάς τον προσφέρω; Έχετε αναγνώσει το βιβλίον του διά τον Καρτάλην; Επειδή έγινε βουλευτής της ΕΔΑ τω 1958 (ως συνεργαζόμενος, ενννοείται…) νομίζητε ότι ο Πυρομάγλου ήτο αριστερός; Όσον διά τους άλλους που συνήντησεν ο Ρίχτερ (Παναγιωτάκην Κανελλόπούλον, Μάγιερς, Γουντχάους κλπ.) διά να συγγράψη την διατριβήν του, ήσαν και αυτοί αριστεροί;

    Και διά να ομιλήσωμεν επί της ουσίας: Αρνείσθε ότι ο Ρίχτερ προσπαθεί να ξεπλύνη τα εγκλήματα του Ναζισμού; Ιδέστε το βίδεον με τον Παραγιουδάκην εις το «Κρήτη TV» διά να φρίξητε: Εις το 1:02:50 χαρακτηρίζει «Χρυσαυγίτας» τους Κρητικούς που επήγαν εις το Δικαστήριον, διότι εφόρουν μαύρα υποκάμισα!.. Και εις το 2:11:00 με 2:12:00 χρησιμοποιεί επιχειρήματα Μιχαλολιάκου διά να δικαιολογήση τας Ναζιστικάς Σφαγάς: ΑΝ δεν προκαλούσαν οι αντάρται, οι Γερμανοί ΔΕΝ θα έκαμναν εκτελέσεις εις τα Καλάβρυτα και αλλαχού, μάς λέγει ο Ρίχτερ! Τα ίδια ακριβώς μάς λέγει και ο Κασιδιάρης…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  123. Βάταλε, δεν πάω να δικαιολογήσω τις κρίσεις του Ρίχτερ, ούτε βεβαίως θέλω να βγάλω αριστερούς τους Πυρομάγλου, Κανελλόπουλο, Γούντχαους και Μάγερς. Αλλά άλλο «δεν ήταν αριστεροί» και άλλο «ήταν ακροδεξιοί»!
    Ούτε και ο όποιος «άγιος», αν προείπε στον τάδε αμαρτωλό πως έτσι που πάει θα έχει κακό τέλος και βγήκε αληθινός, είναι δολοφόνος. Αν βέβαια τον καταράστηκε κι αυτός πέθανε, και αν πιστέψουμε πως διέθετε μαγικές δυνάμεις, τότε ναι 🙂 Αλλά τα παραθέματα των συναξαριστών δεν λένε αυτό…

  124. spiral architect said

    Δεν είναι μεζεδάκι, αλλά έχει πλάκα:

  125. Πάντως ο Κρις Γουντχάουζ συνεισέφερε τα μάλα στην ανατροπή του Μοσαντέκ στο Ιράν, λόγω πετρελαίων.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Montague_Woodhouse,_5th_Baron_Terrington#Operation_Boot

  126. Πέπε said

    @26:
    > > Πάντως ο Σφακιανάκης εφαρμόζει αυτά που πρεσβεύει: αν τον ακούσετε προσεχτικά, θα δείτε ότι προφέρει συστηματικά «τηΝ γλώσσα», «δεΝ γνωρίζουν» κλπ.

    Χμ… Περίπου. Στο 1’08» λέει «τη μεγαλύτερη»!

    Πάντως επειδή το παρατήρησα κι εγώ, έβαλα και τον άκουσα και σ’ άλλα βιντεάκια. Σε γενικές γραμμές όντως το εφαρμόζει. Επίσης, έχει καταργήσει τη συμπροφορά του τελικού νι με τα επόμενα κ-π-τ, και λέει π.χ. [tinpatriδa] αντί [ti(m)batriδa] σαν όλο τον κόσμο.

    Τέτοια προφορά είναι αφύσικη. Σίγουρα θα έχει καταβάλει μεγάλο κόπο για να την επιβάλει στον εαυτό του*. Και μάλιστα δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το αποτέλεσμα, αφού σχεδόν κανείς δε θα τ’ ακούσει. Πρέπει να έχει ξεχωριστή εμμονή (διαστροφή βασικά) μ’ αυτό το ζήτημα.

    (*Και όσοι διδάσκονται ορθοφωνία και μαθαίνουν να προφέρουν π.χ. προρρινισμένα τα μπ – γκ – ντ ενώ από μόνοι τους τα έλεγαν σκέτα, πάλι κάνουν τεράστιο κόπο για ν’ αλλάξουν μια τόσο ριζωμένη συνήθεια. Αυτοί όμως, τουλάχιστον, κάπου θ’ ακούσουν και άλλους να μιλούν όπως προσπαθούν να μιλήσουν οι ίδιοι. Ο Σφακιανάκης έχει καλλιεργήσει την εντελώς προσωπική του προφορά!)

  127. sarant said

    126 Σωστή παρατήρηση για την αφύσικη προφορά!

  128. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Και μετά σου λένε ότι υδραυλικός είναι καλή δουλειά…
    http://www.tribune.gr/world/news/article/196394/idravlikos-apo-to-texas-zi-ena-drama-to-fortigaki-tou-polema-me-ti-firma-tou-sti-siria.html

  129. Μανούσος said

    Ο Notis μπορεί να τόχει κάψει μεν, πλην όμως μη ξεχνάμε ότι προέρχεται από διαλεκτική περιοχή, όπου όπως και στην Κύπρο υπάρχει μία ιδιαίτερη προτίμηση προς τα παραπανίσια /ν/, άρα εν μέρει διακιολογείται.
    Επί πλέον (σωστά κατά την γνώμη μου) έχει επανέλθει το τελικό /ν/ της αιτιατικής του αρσενικού άρθρου στα σχολικά βιβλία, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
    Τώρα βέβαια για τα άλλα, όποιος αποδέχεται κατά κυριολεξία τις αγιολογικές αφηγήσεις χωρίς να τις ερμηνεύσει κατά την τρέχουσα φιλολογική ερμηνευτική μέθοδο……….
    Οι αγιολογικές αφηγήσεις είναι μεν πολύ σημαντικές ιστορικές πηγές αλλά απαιτούν πολύ προσεκτική και ειδική μεταχείριση για να ξεζουμιστούν, αλλιώς καταλήγουν ερμηνευτικά νιανιά…
    Εννοείται ότι η απλοϊκή προσέγγιση αφαίρεσης του μεταφυσικού στοιχείου ή η θεώρησή τους ότι πατάνε απλώς και μόνο σε αφηγηματικούς τόπους όπου αλλάζουν μόνο τα συμφραζόμενα, είναι ανεπαρκείς ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
    Όσο για το πόνημα του Deschner και την επιστημονικότητά του πραγματικά και που το ανέφερα μόνο ήταν σπατάλη φαιάς ουσίας….

Σχολιάστε