Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για τη ρήξη Μακάριου – Γρίβα

Posted by sarant στο 8 Απριλίου, 2016


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και δυο-τρία χρόνια ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το αμέσως προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς). Η επετειακή αυτή σειρά δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ ακόμα, αφού ο Μποστ, κουρασμένος από τη δουλειά της εφημερίδας, σταμάτησε τη συνεργασία με την Αυγή τον Ιούλιο του 1966 και αφιερώθηκε στο μαγαζί του («Λαϊκέ εικόνε, στην οδόν Ομήρου). Επίσης, είναι η αλήθεια πως κάπως παραμέλησα τη σειρά αυτή τον τελευταίο καιρό -έχω δυο μήνες να βάλω σκίτσο. Κα το σημερινό το θυμήθηκα μόνο και μόνο χάρη στο μέιλ ενός φίλου του ιστολογίου, που τελειώνοντας μου είπε πως περιμένει κι άλλον Μποστ.

Το σημερινό σκίτσο θα μπορούσα να το δημοσιεύσω και το Πάσχα, επειδή είναι πασχαλινό (το 1966 το Πάσχα έπεσε νωρίτερα) -όμως τελικά προτίμησα να τηρήσω την επέτειο, κι έτσι το παρουσιάζω σήμερα, 50 χρόνια παρά δύο μέρες από την αρχική του δημοσίευση.

mpost-grivas

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή την Κυριακή 10 Απριλίου 1966, ανήμερα του Πάσχα, και όπως θα περιμέναμε το θέμα του είναι πασχαλινό, τουλάχιστον επιφανειακά, με τη διαφορά ότι αντί για αρνί ο Μποστ βάζει τον Γεώργιο Γρίβα να σουβλίζει την Κύπρο, ενώ ένας αυλικός, ένας Άγγλος και ένας Τούρκος με τις πηρούνες στο χέρι περιμένουν να πάρουν μεζέ.

Οι αρμοδιότητες του Γρίβα στην Κύπρο ήταν το σημείο τριβής μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας: η ελληνική κυβέρνηση (των αποστατών, με πρωθυπουργό τον Στέφανο Στεφανόπουλο) είχε παρουσιάσει «σχέδιο» στο οποίο ο Γρίβας, ο οποίος είχε ανακληθεί στην ενέργεια με βαθμό αντιστρατήγου, θα αναλάμβανε διοικητής της κυπριακής εθνοφρουράς όχι μόνο σε ενδεχόμενο πολέμου αλλά ακόμη και σε ειρηνική περίοδο. Έτσι όμως η κυβέρνηση της Λευκωσίας έχανε κάθε έλεγχο πάνω στο στρατό και δεν θα μπορούσε να έχει λόγο στις εξελίξεις.

Οι ανησυχίες του Μακαρίου δεν ήταν αβάσιμες, διότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Γρίβας εξύφαινε σχέδια για εμφύλιο πόλεμο στην Κύπρο και ανατροπή του Μακαρίου, και οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από επιστολή του Γρίβα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό η οποία διέρρευσε και έφτασε στα χέρια του Μακαρίου.

Χαρακτηριστικά, ο Γρίβας απαιτούσε από τον Μακάριο να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση.

Ακολούθησαν μακρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Κύπριο υπουργό εξωτερικών (τον Σπύρο Κυπριανού), με προτάσεις και αντιπροτάσεις και συνεχείς τροποποιήσεις του «σχεδίου».

Για να γυρίσουμε στο σκίτσο, ο Μποστ παρουσιάζει τον Μακάριο να προσπαθεί να πείσει τον Γρίβα να μη σουβλίσει την Κύπρο:

Γρίβα, χαθήκαν τα αρνιά διά να τα τσιγαρίζης
κε είνε απαραίτητον την Κύπρον να σουβλίζης;
Είνε κακόν το έθιμον να ψήνης επ’ ανθράκων
κάνων μιαν Μεγαλόνησον, Αθανασίαν Διάκον.

Αλλά ο Γρίβας, αγέρωχος, ξέρει καλά ποιους πρέπει να υπηρετήσει:

Συνφόνως των οδηγιών των μάγηρων της Δήσεως
γίνετε κε η έψησις κι ο τρόπος οβελίσεως.
Μην επενβένετε λοιπόν εις συνταγάς μαγείρων
όταν υπάρχει «σχέδιον» και μετά «παραθύρων»
κι όταν υπάρχουν άνθροποι με έτοιμων περόνων
δεν θέλω παρατήρησιν εκ ράσων κε αμβώνων.
Δεν έχω αρμοδιότητας, πλην λίγο να σουβλίζω.
Πρέπει να φάνε κε αφτοί κε δι’ αφτούς φροντίζω.

Κατά τις διαπραγματεύσεις δοκιμάστηκε και η συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος, ο δεύτερος «πρωθυπουργός της αποστασίας», τηρούσε λογική γραμμή στο Κυπριακό και είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Γρίβα και για τις ακραίες θέσεις του και για τις παράλογες απαιτήσεις του. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πήρε το μέρος του Γρίβα και το Μεγάλο Σάββατο με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο κάλεσε έμμεσα τον Τσιριμώκο να παραιτηθεί αν διαφωνεί με το «σχέδιο» που υπέβαλε στον Μακάριο η ελληνική κυβέρνηση («Εάν υπάρξει υπουργός διαφωνών δεν μένει παρά να παραιτηθεί»).

Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Ηλίας Τσιριμώκος πράγματι παραιτήθηκε, μαζί με δυο ακόμα βουλευτές προσκείμενους σ’ αυτόν (ο υπουργός Μ. Γαληνός και ο βουλευτής Γιάννης Τσιριμώκος). Έτσι όμως, η κυβέρνηση, που στηριζόταν στην ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών, έχασε τη δεδηλωμένη.

Όμως, τα λεφτά ήταν πολλά. Πολύ σύντομα, και παρά το γεγονός ότι καταγγέλθηκαν στη Βουλή απόπειρες εξαγοράς άλλων βουλευτών του Κέντρου, βρέθηκαν δυο νέοι αποστάτες, ο βουλευτής Πέλλας Ι. Ιγνατιάδης και ο βουλευτής Ημαθίας Ι. Γιαμάς, που πήρε και υπουργείο, κι έτσι η κυβέρνηση μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία.

 

 

 

 

84 Σχόλια to “Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για τη ρήξη Μακάριου – Γρίβα”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα.
    Να μην ξεχάσουμε πως ο Γιωρκάτζης (αν και δεν τον λες δημοκρατικών φρονημάτων), φέρεται να έστειλε στον Παναγούλη τα εκρηκτικά για την εξόντωση του Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε; με τον Παπαποστόλου για να δολοφονήσουν τον Μακάριο, φαίνεται όμως ότι την πάτησε αυτός. Γιατί άραγε να είχε κόντρα με τον Γρίβα;
    Οι φίλοι Κύπριοι θα μας πούνε καλύτερα την ιστορία.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Ο καθένας έκανε ότι ήθελε τότε.

    Δυο χρόνια νωρίτερα:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7135.html

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Πρέπει να ήταν μπλεγμένος σε χίλια-δυο κι αυτός.

  4. Κουνελόγατος said

    Κάτι χάθηκε μάλλον… 🙂

  5. Κουνελόγατος said

    Βίος και Πολιτεία όλος αυτός ο συρφετός. Ο Παπαποστόλου είχε ενδιάμεσα διοριστεί σαν έφορος στον Ολυμπιακό, μάλιστα σε μια κόντρα είχε απειλήσει και τον Μποτίνο με περίστροφο, όμως τότε ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν αλλιώς, οπότε έκανε πίσω.

    http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj9uIjJvv7LAhVCXCwKHXd0AakQFgguMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.redsagainsthemachine.gr%2Farticles%2F121030%2Fgayroi-sti-xoynta-part-3&usg=AFQjCNEaNu9Wwph8BbeAqqgjyPbDfHb6dw

    Αν θυμάμαι καλά, μαζί του είχε ραντεβού ο Γιωρκάτζης όταν τον βρήκαν νεκρό σε κάτι ερημιές.

  6. sarant said

    4-5: Ξαναεμφανίστηκε 😉

  7. Κουνελόγατος said

    «Όμως, τα λεφτά ήταν πολλά. Πολύ σύντομα, και παρά το γεγονός ότι καταγγέλθηκαν στη Βουλή απόπειρες εξαγοράς άλλων βουλευτών του Κέντρου, βρέθηκαν δυο νέοι αποστάτες, ο βουλευτής Πέλλας Ι. Ιγνατιάδης και ο βουλευτής Ημαθίας Ι. Γιαμάς, που πήρε και υπουργείο, κι έτσι η κυβέρνηση μπόρεσε να κρατηθεί στην εξουσία».

    Ψέμματα των κομμουνιστών. Σε λίγο θα πούνε πως χρηματίστηκε γνωστός συνταξιούχος σήμερα πολιτικός -που είναι οικογενειακώς κατά του Δημοσίου- η οικογένεια του οποίου παίρνει κάθε μήνα ίσαμε 150 μισθούς από το Δημόσιο… :mrgreen:

  8. Γς said

    Γεωρκάτζης.
    Ο μάγος των αποδράσεων. Ο Χουντίνι, όπως τον έλεγαν
    Σαν τον Χάρι Χουντίνι έβγαζε τα χέρια του από τις χειροπέδες.

  9. gpoint said

    Εξαιρετικός πάντοτε ο Μποστ, διεισδύει στην ουσία των πραγμάτων περιπαικτικά αλλά και ευθύβολα

  10. cronopiusa said

    ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ – ΜΠΟΣΤ (ΜΕΝΤΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ)

    η νήσος των αζορών (προφητικός ΜΠΟΣΤ)

    Καλή σας μέρα!

  11. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  12. ΚΑΒ said

    Εξαιρετικός ο Μποστ και βέβαια φοβερά επίκαιρος:παραμονές πάσχα 2016: οδηγίες Δύσεως, συμβουλές μαγείρων, τρόπος ψησίματος, σχέδιο, «παράθυρα», άνθρωποι με έτοιμες περόνες για να καταφάγουν τον οβελία που ονομάζεται Ελλάς.

  13. ΚΑΒ said

    ΙΣΤΟΡΙΑΙ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Μιαν φοράν κι έναν κερόν, έφθασαν εις μίαν πόλιν
    τρεις μεγάλοι χαρτοκόπται με στολήν κε με πιστόλι·
    κάθισαν εις το τραπέζι, έβγαλον την τράπουλά των
    κι έχανον οι άλλοι πέκται τα χοντρά κε τα ψιλά των.

    Μποστ

  14. sarant said

    13 Κι αυτό θα το παρουσιάσουμε κάποτε (αν και είναι αρκετά γνωστό)

  15. anast said

    Λείπει δυστυχώς το συνημμένο

    Sent from my Samsung device

  16. sarant said

    15 Ποιο συνημμένο;

  17. ΚΑΒ said

    >> με έτοιμων περόνων

    Νομίζω πως πέρα από την ομοιοκαταληξία με το επόμενο αμβώνων χρησιμοποιήθηκε η λ. αυτή αντί πιρούνων, για να συνδεθεί με τη σούβλα, μακρύ και αιχμηρό αντικείμενο, και να δηλωθεί η αγρια διάθεση και η βουλιμία των ανθρόπων που σαν όρνεα ανυπομονούν να ριχτούν πάνω στο θύμα τους και να το κατασπαράξουν.

  18. Θυμάμαι τις γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν τότε με λογοπαίγνια για τον Γιαμά (για μας κελαϊδούν τα πουλιά, έφεξε για μας κλπ.) Τον Ιγνατιάδη, που το όνομά του δεν προσφερόταν για τέτοια, τον είχα τελείως ξεχάσει, και δεν ξέρω κι αν κανείς, πλην των συντοπιτών του, τον θυμάται…

  19. Alexis said

    Σχετικό-άσχετο με τη σημερινή ανάρτηση (μου το θύμισε η προσφώνηση του Μακάριου προς τον Γρίβα στη γελοιογραφία «Γρίβα, χαθήκαν τα αρνιά διά να τα τσιγαρίζης…»).

    Το γνωστό και …στιγματισμένο πλέον δημοτικό τραγούδι «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» πολύ λίγοι σήμερα γνωρίζουν ότι έχει γραφτεί για τον Ξηρομερίτη αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Θοδωράκη Γρίβα (1797-1862) και ότι στην αρχική του μορφή καμία σχέση δεν είχε με βασιλόφρονα αισθήματα, το αντίθετο μάλιστα.
    Ο Θεόδωρος (Θοδωράκης) Γρίβας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1797 και καταγόταν από την ονομαστή οικογένεια Ξηρομεριτών αρματολών Γριβαίων.
    Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ανδρεία του, με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί ο τίτλος του στρατηγού. Πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στη μάχη του Βραχωρίου (Αγρινίου), στη μάχη του Πέτα και συμμετείχε στην άμυνα του Μεσολογγίου κατά την πρώτη πολιορκία του (1822).
    Κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια είχε έντονη αλλά και αμφιλεγόμενη δράση. Το 1834, αν και παραγκωνισμένος από τον Όθωνα, προσφέρθηκε να καταστείλει εξέγερση των Μανιατών στη Μεσσηνία και δύο χρόνια αργότερα (1836) κατέστειλε αντίστοιχη εξέγερση των οπλαρχηγών της Ακαρνανίας. Το 1843, κατά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου συντάχθηκε με τους κινηματίες.
    Το 1854, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, υποκίνησε εξέγερση στην Ήπειρο και τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της σχετικής επιχείρησης, φτάνοντας μέχρι το Μέτσοβο!
    Η πιο σημαντική στιγμή της δράσης του όμως υπήρξε ασφαλώς η εξέγερση κατά του Όθωνα, στις αρχές Οκτωβρίου του 1862 και η κατάληψη της Βόνιτσας. Στη συνέχεια κατέλαβε το Αγρίνιο και σκόπευε να εκστρατεύσει με το στρατιωτικό σώμα που είχε οργανώσει, κατά της Αθήνας και να καταλάβει την εξουσία!
    Οι φήμες που έφτασαν στην Αθήνα ότι ο Γρίβας σκόπευε να καταλύσει τη μοναρχία και να ανακηρύξει τον εαυτό του Κυβερνήτη, θορύβησαν την προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την έξωση του Όθωνα, η οποία έστειλε αντιπροσωπεία να τον συναντήσει στο Μεσολόγγι. Τον βρήκαν βαριά άρρωστο (κατά μία εκδοχή είχε δηλητηριαστεί) και του απένειμαν τιμητικά τον τίτλο του αρχιστράτηγου. Την επόμενη μέρα ο Γρίβας πέθανε.

    Η δράση του αυτή ενέπνευσε τον ανώνυμο Ξηρομερίτη ποιητή που τον ύμνησε στο σχετικό τραγούδι, το οποίο πρέπει να γράφτηκε λίγο μετά το θάνατό του. Στην αυθεντική του μορφή το τραγούδι έχει ως εξής:

    – Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς
    Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
    – Σαν τι με θέλει ου κιαρατάς
    oύλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
    Ωρ’ αν με θέλει για κακό
    να ζώσω τ΄ άρματα κι γω.
    Ωρ’ αν με θέλει για καλό
    ν΄ αλλάξω και να στολιστώ.
    – Μωρέ σε θελ’ να δώκεις τ’ άρματα
    να προσκυνήσεις το βασιλιά.
    – Γρίβας δε δίνει τ’ άρματα
    δεν προσκυνάει τον κιαρατά.

    Όπως φαίνεται και από τους στίχους το τραγούδι κάθε άλλο παρά φιλοβασιλικό είναι.

    Ωστόσο, κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο, κατά την οποία διακρίθηκε με τη δράση του στην Κύπρο ένας άλλος Γρίβας, ο Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), φιλοβασιλικά και ακροδεξιά στοιχεία παράλλαξαν τους στίχους του ως εξής:

    – Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς
    Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
    -Σαν τι με θέλει ο βασιλιάς;
    όλος ο κόσμος ο ντουνιάς;
    -Γρίβα σε θέλει για καλό,
    για να σε κάνει στρατηγό.

    Η αναφορά της λέξης «βασιλιάς» σε συνδυασμό με το όνομα Γρίβας, το οποίο σκόπιμα άφηναν να εννοηθεί ότι παραπέμπει στον φιλοβασιλικό και αντικομμουνιστή Γεώργιο Γρίβα, κατέστησε το τραγούδι «φετίχ» μεταξύ των ακροδεξιών, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα από την ορχήστρα στα γλέντια να το παίξει με αυτούς τους στίχους, προκαλώντας συχνά άγριους καβγάδες με τους θαμώνες αλλά και με τους τραγουδιστές-οργανοπαίχτες. Για το λόγο αυτό οι δημοτικές ορχήστρες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, απέφευγαν συστηματικά επί χρόνια (και αποφεύγουν ακόμη) να παίξουν το συγκεκριμένο τραγούδι για να μην προκαλέσουν …σύρραξη.
    Να σημειωθεί ότι στο Ξηρόμερο το τσάμικο είναι ολόκληρη …ιεροτελεστία, η δε «παραγγελιά» του από τον μερακλή χορευτή ιερή και απαραβίαστη. Χορεύεται «στον τόπο» με περίτεχνες φιγούρες και τσαλίμια, με τα οποία ο χορευτής επιδεικνύει τη χορευτική του δεινότητα.
    Οι αμετανόητοι βασιλόφρονες, ειδικά μετά το δημοψήφισμα του 1974, αρνούμενοι να αποδεχτούν το αποτέλεσμα, διάλεγαν το συγκεκριμένο τσάμικο για να δηλώσουν σαφώς την πολιτική τους τοποθέτηση, να κάνουν επίδειξη της «λεβεντιάς» τους και βεβαίως να προκαλέσουν.

  20. Λ said

    Δεν ήξερα ότι τα ήμειλ έρχονται κατευθείαν εδώ σαν σχόλια. Το πρωί γύρω στις 9.50 πήρα το ήμειλ της WordPress αλλά δεν υπήρχε το άρθρο. Έτσι τώρα το βρίσκω μέσω της γκούγκολ. Υπάρχει και η πρόσβαση μέσω του φβ αλλά από εκεί δεν μπορώ να σχολιάσω γιατί δεν αναγνωρίζει την ηλεκτρονική μου διεύθυνση.

  21. Νίκος Α. said

    Προφητικό το σκίτσο αν σκεφτούμε τι ακολούθησε..

  22. 19 περί τσάμικου, διότι ως γνωστόν τσάμικος υπάρχει αλλά Τσάμηδες όχι!

    Έστιν ουν τσάμικος χορός ελληνικός,
    του μεν πρώτου θηριωδώς μαινομένου,
    του δε δευτέρου παθητικώς υποβαστάζοντος,
    των δε λοιπόν βλακωδώς συρομένων

  23. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    18 Ο Γιαμάς πήρε και το υπουργείο και αν κατάλαβα καλά το ειχαν τάξει και στους δύο ή κάτι τέτοιο.

  24. Λ said

    Φυσικά μπορώ να μπω και απ το μέιλ της πρωηγούμενης μέρας.Για το θέμα δεν μπορώ να σχολιάσω μην πω τίποτα παραπάνω. Το μόνο θα ως που θα πω είναι ότι την εποχή εκείνη η ίδια η αστυνομία έκλεβε τους πολυγράφους των σχολείων οι οποίοι βρέθηκαν στο σπίτι του διευθυντή της

  25. sarant said

    24 Στην Κύπρο, έτσι;

  26. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Εἶχα τὴν τύχη νὰ γνωρίσω τὸ Μποστ στὸ μαγαζὶ τῆς ὁδοῦ Ὁμήρου, ἀπ’ ὅπου ψώνιζα δῶρα γιὰ φίλους, τασάκια ποὺ ἔγραφαν περιμετρκὰ «ὁ καπνίζων σταθερῶς καρκινοβατεῖ, βάζα «ὀρέον βάζον μὲ ἀνθέων», κοῦπες τοῦ καφὲ σὰν καθηκάκια ποὺ ἔγραφαν «τὰ κακὰ κόποις κτῶνται» καὶ πολλὰ ἄλλα ποὺ δὲ θυμᾶμαι.
    Ἐκεῖνο ποὺ μοῦ ἔκανε ἐντύπωση ἦταν ἡ σεμνότητά του. Σὲ μιὰ θεατρικὴ παράσταση, ἄν θυμᾶμαι καλὰ ἦταν ἡ «Μαρία ἡ Πενταγιώτισσα» μὲ τὸ Θεσσαλικὸ μὲ τὸν Ἀντώνη Λουδᾶρο στὸν ὁμώνυμο ρὸλο (ἐξαιρετικὸς), καθόταν μπροστὰ μας μαζὶ μὲ τὴ γυναίκα του.
    Μετὰ τὸ τέλος τῆς θαυμάσιας παράστασης, ὄταν ὄλος ὁ κόσμος ἀποθέωνε τοὺς συντελεστὲς καὶ ἐνῶ τὸν καλοῦσαν στὴ σκηνὴ, μὲ πολὺ μεγάλη συστολὴ σηκώθηκε ἀπὸ τὴ θέση του καὶ ὐποκλίθηκε ἐλαφρὰ. Ἀπὸ τὴν ἔκφραση τοῦ προσώπου του καταλάβαινες πὼς δὲν τό ‘κανε ἀπὸ σνομπισμὸ ἤ ψεύτικη ταπεινοφροσύνη, ἀλλὰ ἔτσι αἰσθανόταν πραγματικὰ.

  28. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Άσχετον μεν, αλλά το παρακάτω μεζεδάκι «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!» μιλάμε! Aπλά Θεοί!
    http://www.huffingtonpost.gr/2016/04/08/chimborazo-isimerinos_n_9640828.html?1460103963&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

  29. Ριβαλντίνιο said

    Ο Θοδωράκης Γρίβας ήταν πολύ περίεργος τύπος. Στην Επανάσταση είχε ανέπτυξει κόντρα με πολλούς. Κατηγορήθηκε μάλιστα ότι διατηρούσε σχέση με την κόρη της Μπουμπουλίνας πριν ο άνδρας της Πάνος Κολοκοτρώνης φονευθεί. Τελικά την νυμφεύθηκε.
    Με τον Θ. Κολοκοτρώνη όμως είχε έχθρα όχι μόνο προσωπική, αλλά και πολιτικοστρατιωτική (έλεγχος κάστρων στον Μοριά κ.α.) Πρωτοστάτησε σε πολλά κινήματα. Συμμετείχε στον Εμφύλιο, στον μετακαποδιστριακό εμφύλιο, το 1844 απέτυχε σε κίνημα και κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια κ.λπ.

    ———————————————————-

    Το «Γρίβα σε θέλει ο βασιλιάς» τελευταία έμαθα ότι το έχουν πάρει και για τον Σούρλα !

    ————————————————

    @ 22 Σκύλος

    Υπάρχουν και Έλληνες Τσάμηδες , διαφορετικοί από τους Αλβανοτσάμηδες ! 🙂

  30. Μια και ο λόγος για το 1966 και στο κατά «δυο χρόνια νωρίτερα» σχέδιο Άτσεσον, όπου παραπέμπει ο Γς (2), θα σας διηγηθώ μια ιστορία που άκουσα από ένα στέλεχος της τότε ΕΔΑ: Είχαν καταλήξει στην ΕΔΑ ότι το σχέδιο Άτσεσον ήταν συμφέρον για την Ελλάδα, συμφωνώντας με τον Γ. Παπανδρέου. Όμως, επιφυλάχτηκαν να απευθύνουν σχετικό ερώτημα στο εξόριστο ΚΚΕ (ή/και ΚΚΣΕ). Η απάντηση ήταν αρνητική, και έτσι τελικά η ΕΔΑ ετήρησε σιγήν ιχθύος!

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πάντα με τόση έμπνευση και δύναμη ακρίβειας τα σκίτσα και τα κείμενα του Μποστ! Στην κεντρική φλέβα των γεγονότων.Ετούτο,πικρά προφητικό. Από το «αρνί» φευ, πήραν τελικά χοντρό μεζέ οι Τούρκοι,τί χοντρό δηλαδή,μισακό! Άσε που χώρες περασμένες στη σούβλα δεν έλειψαν έκτοτε. (» Άνθρώπινο κρέας μυρίζει» που λέει κι ο ποιητής, κι εδώ κοντά)

    Ακούω από τα τρέχοντα πολιτιστικά, στο Πρώτο Πρόγραμμα: Εντέκατο (φεστιβάλ)…Γάμος από Ελληνικά…Ρόκφελερ.
    Είναι ή όχι ψιλομεζεδάκια;

    Καίγεται το Σελάκανογμτ 😦

  32. Ανδρέας said

    θα στήσουνε μεγαλοφουρφούρια

  33. Anargyros Karabourniotis ρουλζ, μαδαφάκας!

    Γιατί όταν οι άλλοι σερνόντουσαν στη Νεβάδα Ντέζερτ, εμείς χάναμε και κερδίζαμε μύρια στο Βέγκας!

    http://www.todayifoundout.com/index.php/2016/04/time-professional-gambler-turned-50-40-million-promptly-lost/

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    32. Δεν πέρασε η μόδα ε;

    -Γρίβας είναι και το άλογο στη δημοτική ποίηση:
    …»κι ένας γρίβας παλιόγριβας σαρανταπληγιασμένος
    κείνος απολογήθηκε, γυρίζει και μου λέει.
    «Εγώ είμαι αψύς και γλήγορος να πάγω όθε κι αν είναι.
    Οπού είναι γάμος και χαρά πάνε τα νια μουλάρια,
    οπού είναι πόλεμος φρικτός παίρνουν εμέ το γέρο.
    Εγώ είμαι γέρος κι άχαρος, ταξίδια δε μου πρέπουν,
    μα για χατίρι της κυράς να μακροταξιδέψω,
    οπού μ’ ακριβοτάγιζε στο γύρο της ποδιάς της,
    κι οπού μ’ ακριβοπότιζε στη χούφτα του χεριού της.

  35. ΓιώργοςΜ said

    34 Να και το σημερινό λεξιλογικό κέρδος, ευχαριστώ!
    Δημητράκος: «Γρίβας: ο κ γρίβος κ γριβάλογο ίππος λευκός ή λευκόφαιος, ψαρύς»

  36. Alexis said

    #28: Γιατί μεζεδάκι ρε Κιντ;
    Μπορεί να ψήλωσε το βουνό!
    Ή να μην το ‘χαν μετρήσει καλά παλιά. Να πέσαν έξω κανα δυό χιλιάδες μέτρα! 😀

    #29: Έτσι είναι. Ήταν μία από τις περίεργες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Αγώνα. Ικανός πολεμιστής αλλά και ασταθής και ανυπότακτος χαρακτήρας που άλλαζε εύκολα στρατόπεδα.

    Ο συγκεκριμένος Σούρλας στο βίδεο δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά απλά ντροπιάζει το τσάμικο! 🙂

  37. ΚΩΣΤΑΣ said

    34 – 35

    γρίβας δεν σημαίνει άλογο, αλλά χρώμα αλόγου, προβάτου κλπ. Είναι το σκούρο σταχτί χρώμα.

  38. Ριβαλντίνιο said

    @ 36β Alexis

    🙂 🙂 🙂

  39. ΚΩΣΤΑΣ said

    35
    Γιώργος Μ. σόρυ, διάβασα μόνο την πρώτη σειρά. Ναι όπως το λες είναι, χρησιμοποιείται ακόμη και για ανθρώπους, όταν αρχίσουν να γκριζάρουν τα μαλλιά τους, αυτός λένε άρχισε να γριβιάζει. Το έχω ακούσει σε περιοχές της Θεσσαλίας.

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    35/37 Α, πολύ ωραία!ευχαριστώ! Δε μου πήγε ποτέ ο νους σε χρώμα. Ενώ λέει πιο πριν για τους «μαύρους» που αρνήθηκαν το ζόρικο ταξίδι (η αρπαγή της γυναικός του ακρίτα).
    >>χρώμα αλόγου, προβάτου
    Γριβάλογο και γριβάρνι ε; Δεν πιστεύω και το γριβάδι να είναι ψάρι ψαρύ ; 🙂

  41. ΓιώργοςΜ said

    36 (για το 28): Κι εγώ παρασύρθηκα από την ιστορία στην αρχή, ο μεζές όμως είναι στον Ισημερινό (που είναι το Εκουαδόρ) και στους Εκουατοριανούς επιστήμονες. Αν και νομίζω πως σε μια παλιά υδρόγειο το Εκουαδόρ αναφέρεται όντως ως «Ισημερινός»

    Επί της ουσίας το άρθρο δεν είναι απαραίτητα εσφαλμένο ως προς τα αριθμητικά δεδομένα, όμως κάνει μια αυθαιρεσία (ή σοφιστεία), θεωρώντας πως ψηλότερη κορυφή είναι το σημείο μακρύτερα από το κέντρο της γης και όχι από το επίπεδο της θάλασσας. Όλα αυτά τα αξιοπερίεργα προκύπτουν από τη νέα σχετικά γνώση, ότι δηλαδή η γη δεν είναι απολύτως σφαιρική (μας πήρε ένα μεσαίωνα και μια αναγέννηση να παραδεχτούμε πως δεν είναι επίπεδη).

  42. ΓιώργοςΜ said

    40 Δεν ξέρω, υποθέτω πάντως πως μπορεί να το ψαρέψει κανεί με γρι-γρι! 🙂

  43. ΓιώργοςΜ said

    Πλάκα-πλάκα, Νικοκύρη, μήπως τα (λεξιλογικά ενδιαφέροντα) χρώματα είναι θέμα για άρθρο; Είμαι σχετικά καινούριος στην παρέα και δεν ξέρω αν έχει προκύψει ξανά.

  44. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    41. Για το «ψηλότερο βουνό» το πόσταρα. Όχι για τους Εκουατοριανούς ή Ισημερινιώτες . Και για την «καινούργια» γνώση …που είναι συνομίλικη των Κασινύ και του Νεύτωνα… ε! δεν τη λες και φρεσκαδούρα…

  45. ΓιώργοςΜ said

    44 Δεκτόν, το «σχετικά» πάει στο ότι το «κοινώς αποδεκτό» που κάποιες φορές ακολουθεί με μεγάλη χρονική υστέρηση την επιστημονική γνώση. Βέβαια περί όνου σκιάς η κουβέντα, είτε στο ένα βουνό είτε στο άλλο, το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο μπορεί ν’ ανέβω είναι αυτό με την τελευταία ταβέρνα, κι αυτό με αυτοκίνητο ή τελεφερίκ. 🙂

  46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Διευκρινιστικά, για το πόσο «καινούργια ανακάλυψη» είναι οι παπαριές του αρθρου της Χούφτινγκτον πρόστ , αντιγράφω παλιότερο σχόλιο του ευρωπέου ξαδέρφου μου :

    «Mέχρι τον 17ο αιώνα , θεωρούσαν ότι η Γη είναι μια τέλεια σφαίρα. Έχοντας ήδη ανακαλύψει το νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο Νεύτωνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γη θα έπρεπε να είναι ελαφρώς πεπλατυσμένη (επίπεδη) στους πόλους και λίγο πλατύτερη στον ισημερινό. Η φυγόκεντρος δύναμη που παράγεται από την περιστροφή της είναι πολύ μεγάλη στον ισημερινό και μειώνεται σταδιακά μέχρι το 0 στους πόλους. Η κεντρομόλος εξισορροπεί τη βαρύτητα, η οποία εξ αυτού είναι χαμηλότερη στον ισημερινό. Ορθότερη λοιπόν περιγραφή για το σχήμα της Γης είναι το «Ελλειψοειδές εκ περιστροφής». Ωστόσο η θεωρία του Νεύτωνα δεν ήταν αποδεκτή από όλους. Οι μετρήσεις μάλιστα που έκαναν ο Ιταλός μαθηματικός και αστρονόμος Jean-Dominiue Cassini (1625-1712), διευθυντής του Αστεροσκοπείου των Παρισίων, και ο γιος του Ζακ (Jacque Cassini (1677-1756) ,σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου μεσημβρινού, τους οδήγησαν στο αντίθετο συμπέρασμα ότι η Γη ήταν πλατύτερη στους πόλους και περισσότερο επίπεδη στον ισημερινό. Η αντιπαλότητα αυτή δημιούργησε μια έντονη πολεμική που έφερε σε αντιπαράθεση τους Άγγλους και Γάλλους επιστήμονες και χώρισε και την ίδια την Παρισινή Ακαδημία Επιστημών σε δύο αδιάλλακτες κλίκες. Προκειμένου να δοθεί τέλος, η Ακαδημία αποφάσισε να οργανώσει δύο αποστολές με σκοπ΄λο να μετρήσουν ένα τόξο μεσημβρινού, η μία στη γραμμή του ισημερινού και η άλλη στο Βόρειο Πόλο. Οι Μaupertuis (1689-1759) και Clairaut (Kλερώ. 1713-1765) πήγαν στη Λαπωνία, ενώ οι Godin (Γκοντέν. 1704-1760), La Condamine και Bouguer (1698-1758), συνεπικουρούμενοι από τους Ισπανούς Χόρχε Χουάν (Jorge Juan 1713-1760) και Αντόνιο ντε Ουγιόα (Antonio de Ulloa. (1716-1795) πήγαν στο Περού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δίκιο είχε ο Νεύτων.»

  47. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Kι αφού ο Μακάριος κι ο Γρίβας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα (οι Κύπριοι ,για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο έχουν κοτσάρει σε κάθε πόλιν και από μία λεωφόρο Μακαρίου και Γρίβα διγενή …και όλοι αδέρφια…)
    ας βάλω ένα προβληματάκι:
    Αν συνδέσουμε τις δύο κορυφές ,του Τσιμποράσο και του Έβερεστ (όχι το σαντουιτσάδικο στο κολωνάκι) με μια σωλήνα νερού, προς ποια κατεύθυνση θα κύλίσει το νερό;

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10β.

  49. Γς said

    48:

    Προς το Εβερεστ, αν και η κορυφή του Τσιμποράσο δεν είναι ψηλότερη από του Εβερεστ όταν μετράται από το επίπεδο της θάλασσας.
    Ομως εξαιτίας του ισημερινού εξογκώματος, η κορυφή του Τσιμποράσο είναι το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο της Γης.

  50. Γς said

    49->47

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το νερό δε θα πάει πουθενά. Θα κρουσταλλιάσει μπρε 🙂

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43: Λίγα άρθρα έχω γράψει για χρώματα. Εδώ είναι όλα:
    https://sarantakos.wordpress.com/category/%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

    Υπάρχει άρθρο για το γκρίζο, αλλά είναι μικρό και κυρίως ασχολείται με τη γκρίζα ζώνη -δεν καλύπτει όλο το θέμα, ας πούμε δεν έχει ετυμολογία της λέξης gris.

    Γκρίζες ζώνες, γκρίζες μέρες

    48 Έχει πολλή πλάκα και το σουρεάλ κείμενο της μπορντούρας.

  53. Γς said

    47:

    ας βάλω κι εγώ ένα προβληματάκι:

    Πόσες παλλόμενες [μπιπ] χρειάζονται για να φέρουμε πετρέλαιο στην Ελλάδα, από την Αμερική;

    Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Η παρένθεση της Σάμου

  54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Όπως καταλαβαίνουν ασφαλώς όλοι οι αναγνώστες , η απάντηση του γουσού ήταν-όπως αναμενόταν- λάθος.

  55. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Tο νερό θα κυλήσει από το Έβερεστ προς το Τσιποράσο. Το νερό ακολουθεί πορεία από ψηλό σε χαμηλό δυναμικό . Σημείο αναφοράς -εξισσορρόπισης του υδάτινου δυναμικού (equilibrium) είναι η επιφάνεια της θάλασσας.
    Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο αναφοράς σε μια μη σφαιρική Γη, αλλά φροντίζει ο Ωκεανός να το κάνει για μάς. Υπάρχει εξάλλου έτοιμο παράδειγμα στη φύση.
    Ο μεγάλος ποταμός Μισσισιπής ξεκινά από τα υψίπεδα της λίμνης Ιτάσκα (Lake Itaska) και εκβάλλει στη Νέα Ορλεάνη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο όπως και στην περίπτωση Τσιμποράθο-Εβερεστ, η Ν.Ορλεάνη είναι περίπου 6 μίλια (!) μακρύτερα απο το κέντρο της Γης απότι η λίμνη. Παρολαυτά ο Μισσισιπής κυλάει (αναμενόμενα) προς τη θάλασσα ,δηλαδή κυλάει «προς τα πάνω» κανονικά και με το νόμο.
    Τα νερά ισσοροπούν σε μια «ισοδυναμική επιφάνεια» που αντιστοιχεί σε αυτό που αποκαλούμε «επίπεδο θαλάσσης». Δεν υπάρχει καμία μαθηματική (ούτε και φυσική ,όπως δείχνει ο Μισσισιπής και άλλα παραδείγματα) υποχρέωση το ισοδυναμικό πεδίο και οι σχετικές «ισοϋψείς» του, δηλαδή κλειστές γραμμές ίδιου δυναμικού, να ισαπέχει από το κέντρο της Γης ή γενικά να εκτείνεται «σφαιρικά». Αυτό θα ίσχυε αν η μάζα της Γης ήταν συγκεντρωμένη στο κέντρο της.
    Αν το βαρυτικό δυναμικό ήταν συνάρτηση μόνο της απόστασης από το κέντρο ,όλο το νερό θα μαζευότανε στους Πόλους.

    Για ερωτήσεις-διευκρινίσεις ,μάλλον αύριο ,γιατί τώρα θα δώ άρχοντα των δακτυλιδιών.

  56. nikiplos said

    47@
    Νέο Kid L’Errance d’Arabie, αν συνδέσεις τις κορυφές του Έβερεστ με του Τσιμποράσο μέσω Ευρώπης, το νερό θα κυλήσει προς το Τσιμποράσο, ένεκα της δύναμης Coriolis και της φοράς περιστροφής της γης… Αν τις συνδέσεις ανάποδα, μέσω άπω ανατολής το νερό θα μπορούσε να κυλήσει προς το Έβερεστ, δύσκολο όμως γιατί υπάρχει και η φυγόκεντρος που στέλνει το νερό ολοένα προς το Τσιμποράσο… εκεί είναι ποιός θα νικήσει ποιόν… η φυγόκεντρος ή η coriolis, γιατί δεν είναι στον ίδιο μεσημβρινό τα όρεα…

    Αν σταματήσεις τη γη (δως μου παστό, σύγλινο, απάκι και γαν κινήσω… ), τότε μόνο με το κέντρο βάρους της γης το νερό θα κυλήσει προς το Έρεβεστ…
    Εάν δεν σταματήσεις τη γή και θέσεις (σαν τον El Greco)τα όρεα στον ίδιο ισημερινό (για να μηδενίσεις την Coriolis) τότε το νερό νεράκι θα πάει γραμμή στο Τσιμποράσο…

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    48.Ναι 🙂 …η γρέα μύτηρ με τον γρέοντα πατέρα
    λαβόν ειδήσεις δισαρέστους προσεχός
    πρέπει να ξέρον πως ο νέος εκεί πέρα
    την εσεβάσθη κε δεν έμεινεν λεχώς
    Και στις φιγούρες δίπλα: σκύλος τύπου Αζόρ, κανίβαλος εις αγρίαν κατάστασιν,πεθερά Αζορών εκ των αγριοταίρων της ιφιλίου 🙂
    55,56 Θα έλεγα,αλλά ήδη το είπατε,πως το ύψος μετριέται από την επιφάνεια της θάλασσας.Λογικά θα ρέει προς το ψηλότερο αλλά φαντάζομαι θα επιδρούν και άλλα φυσικά φαινόμενα σε τέτοιο ύψος και τέτοιες αποστάσεις, οπότε δεν κατέχω την απάντηση 🙂

  58. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Εκπλήττομαι που επί 13 μέχρι τώρα ώρας, ούτε είς (1) Σαραντάκειος αναγνώστης εφιλοτιμήθη να υπενθυμίση πόσον αντικομμουνιστής υπήρξεν ο Αρχιεπίσκοπος των Γαλιλαίων, Μακάριος Μούσκος, μέχρι τα 40 του (1953). Διότι, ο απληροφόρητος αναγνώστης που θα ίδη την Μπόστειον γελοιογραφίαν ήν ανήρτησεν ο κ. Σαραντάκος, θα συμπεράνη ότι ο Μούσκος ήτο κάποιος προοδευτικός παπούλης, ενώ ο Γρίβας ακροδεξιός φασίστας και πράκτωρ των Θαλασσίων Δυνάμεων. Όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι και οι δύο άνδρες είχον εκκινήσει από την «Χ», ήσαν δηλαδή Χίται και Ταγματασφαλίται. Ο Μούσκος ήτο επί Κατοχής διάκονος εις την Αγίαν Ειρήνην της οδού Αιόλου, όπου έδρων οι Χίται του Γρίβα, με τον οποίον ο Μακάριος υπήρξεν επί χρόνια «κολλητός»…

    Με κίνδυνον να δεχθώ νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, αναρτώ ωρισμένας από τας κατά καιρούς «ατάκας» του Μακαρίου Μούσκου διά τον αντεθνικόν Κομμουνισμόν, που αποσιωπά επί 13 ολοκλήρους ώρας ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του. Μεταφέρω τας σελίδας 621 και 628 από το μνημειώδες σύγγραμμα του Σπύρου Παπαγεωργίου «Ο Γρίβας και η Χ» (1η έκδοσις Ιούνιος 2004) που δύνασθε να καταβιβάσητε ενταύθα, πρίν το εξαφανίσουν οι Γαλιλαίοι

    Διακόπτω λόγω γραίας Βατάλαινας, αλλά συντόμως θα συνεχίσω με ακόμη μεγαλυτέρας αποκαλύψεις, αίτινες θα συναρπάσουν και τον πλέον απαιτητικόν οπαδόν μου

    Β.

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    56. Οι αγωγοί,ακόμη και οι ιδεατοί,πολλά προβλήματα! 🙂
    Αλλά για στάσου, οι δυο ψηλότερες κορφές της γης αφου είναι, (αν κατάλαβα καλά) η σύνδεσή τους με μια ευθεία(σωλήνα λμτρ) μπορεί να έχει πάνω από μία «διαδρομή» ;

  60. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    56. H διεύθυνση της σωλήνας* δεν έχει σημασία. Μετράει μόνο η αρχή και το τέλος.
    Η φυγόκεντρος και η δύναμη Coriolis δεν έχουν καμία σχέση με τη φυσική ροή των ποταμιών από υψηλότερο υψόμετρο σε χαμηλότερο ή ας πούμε με τα παγόβουνα που ταξιδεύουν από ανατολή προς δύση και ανάποδα κι απ’τους πόλους μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον Ισημερινό, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο (ως προς τον επηρεασμό από αδρανειακές δράσεις) στον Μισσισιπή ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σώμα ,που δεν υπάρχει και σε οποιοδήποτε άλλο που υπόκειται στο βαρυτικό πεδίο και συμμετέχει στην κίνηση της Γης . Έτσι διαμορφώνεται και το ισοδυναμικό επίπεδο ισσοροπίας των νερών ,που είναι η (μέση) στάθμη της θάλασσας.
    Όλοι οι νόμοι και οι δυνάμεις της Φυσικής ισχύουν και εξασκούνται «ομοιόμορφα» στο Γήινο σύστημα και συνεπώς και σε κάθε υδάτινη μάζα.
    Φυσικά και η διαμόρφωση του ελειψοειδούς γαιώδους και του ανάλογου ισοδυναμικού βαρυτικού πεδίου διαμορφώνεται από τις αδρανειακές ψευδοδυνάμεις (την φυγόκεντρο, την Coriolis και την ψευδοδύναμη λόγω γωνιακής επιτάχυνσης). Παρατηρούμε τα φαινόμενα σαν «μή αδρανειακοί» παρατηρητές ,αφού περιστρεφόμαστε μαζί με τη Γη και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Και φυσικά αν για κάποιο λόγο η Γη σταματήσει να περιστρέφεται σε 24 ώρες γύρω από τον άξονά της, ο Μισσισσιπής θα αρχίσει να κυλάει από τον κόλπο του Μεξικού προς τη Μινεσότα και το Τσιμποράζο θα έχει ψηλότερη πιεζομετρική γραμμή από το Έβερεστ. Αλλά αυτά θα είναι ασφαλώς μικροπροβληματάκια…:-)

    υγ. με κάνατε και έχασε την παραγωγή των Ουρουκ-Χάι αγαπητέ…
    υγ2. Θα ήταν ενδιαφέρουσα πάντως η εργολαβία! H σωλήνα θα έπρεπε να αντέχει 800 ατμόσφαιρες (στο επίπεδο της θάλασσας) 🙂

  61. ΣΠ said

    60
    Η σωλήνα τι διαμόρφωση έχει; Αν είναι ευθεία θα πρέπει να περνάει μέσα από την μάζα της γης.

  62. ΓιώργοςΜ said

    60 (και πίσω) Υπομειδιώ καθώς τα προβλήματα δεν είναι τελικά όλα λυμένα (κρίνοντας από τις διαφωνίες) 🙂
    Εγώ θα το πήγαινα λίγο παραπέρα λέγοντας πως θα έπρεπε κανεις να μετρήσει το βαρυτικό πεδίο στην κάθε θέση για ν’ απαντήσει με ακρίβεια. Δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωμετρία και την απλοποιημένη εκδοχή της γης ως ομοιογενούς σώματος, εξαρτάται και από την πυκνότητα των πετρωμάτων κλπ.
    Πιστεύω πάντως πως στο 55 δίνεται η απάντηση που θα έδινα κι εγώ. Εμμέσως η θέση μου προκύπτει και από το 41 που ξεκίνησε την κουβέντα, όπου αναφέρω πως για όλους του πρακτικούς λόγους η μέτρηση από την επιφάνεια της θάλασσας είναι αυτή που έχει σημασία.

    Όσο για την εργολαβία, αφού το αρχίσαμε, ας το τερματίσουμε: Για οικονομία στα υλικά, θα πρότεινα σωλήνα ελαφρού τύπου, που να συγκρατείται στην ισοϋψή με αερόστατα!!!

  63. ΓιώργοςΜ said

    * ισοκλινή, αλλά τι Γιάννης, τι Γιαννάκης…

  64. sarant said

    Τελικά δεν είναι τόσο απλό να συνδέσεις το Έβερεστ με το Τσιμποράσο, λοιπόν.

  65. Βάταλος said

    Σχολίου 58 συνέχεια…

    2) Κατηγορούν επί 70 έτη τον Παναγιωτάκην Κανελλόπουλον διά την περίφημον φράσιν του «Η Μακρόνησος είναι ο Παρθενών του Νέου Ελληνισμού». Διατί, άραγε, απαξάπαντες αποκρύπτουν την κατά πολύ φασιστικωτέραν φράσιν του Μακαρίου Μούσκου, ότε επεσκέφθη τω 1948 το Κολαστήριον της Μακρονήσου; Διότι – προφανώς – η λογοκρισία που ασκούν εις το Ρωμέικον οι χριστιανομπολσεβίκοι είναι απροσπέλαστος. Ιδέστε τί έγραψεν εις το βιβλίον επισκεπτών της Μακρονήσου ο Μούσκος και φρίξατε…


    3) Όσον διά τα περί Πολυκάρπου Γιωρκάτζη (1932-1970) που ανέφερεν ενταύθα κάποιος αναγνώστης, υπάρχουσι ανηρτημένα εις τον ουρανόν του Διαδικτύου, αλλ’ οι Ρωμιοί είναι πολύ τεμπελχανάδες δια να τα διαβάσουν (βλέπε ενδεικτικώς εδώ και εδώ και εδώ και εδώ. Ακόμη και η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσσης + Τυρνάβου τα έχει αναρτήσει

    Ο γέρων Βάταλος θα κάμη μερικάς επιγραμματικάς επισημάνσεις και θα θέση μερικά ερωτήματα διά το τεράστιον θέμα «Ποίος εδολοφόνησε τον Πολύκαρπον Γιωρκάτζην», προκειμένου να αντιληφθή και ο πλέον αδαής αναγνώστης ότι αι παραφροσύναι των Γαλιλαίων έχουσι αποβλακώσει τους «αδελφούς μας Κυπρίους» πολύ περισσότερον από ό,τι ημάς τους «καλαμαράδες»…

    Α) Ο Γιωρκάτζης ήτο κουμβάρος του χριστιανοπαράφρονος Δικτάτορος Γεωργίου Παπαδοπούλου. Τα όπλα εις τον «τυραννοκτόνον» Αλέκον Παναγούλην τα έδωκε διά να εκδικηθή τον Παπαδόπουλον, επειδή του είχε «φάει» μίαν γκόμεναν..

    Β) Ο Γιωρκάτζης ωργάνωσε την δολοφονικήν απόπειραν κατά του Μακαρίου Μούσκου (8 Μάρτη 1970). Μίαν εβδομάδα αργότερον (15 Μάρτη 1970) ο Γιωρκάτζης εδολοφονήθη κατ’ εντολήν του Μακαρίου από τον ιδιαίτερόν του τον Πουλίτσαν

    Γ) Αυτό καθόλου δεν ημπόδισε 20.000 Κυπρίους να παραστούν εις τη κηδείαν του Γιωρκάτζη, τον οποίον είχε δολοφονήσει ο Αρχηγός του Κράτους των και να συμπαρασταθούν εις την οικογένειάν του!..

    Δ) Ο Γιωρκάτζης ήτο νυμφευμένος με την Φωτεινήν Λεβέντη, την πάμπλουτον θυγατέρα της Κυπριακής οικογενείας Λεβέντη – Δαυΐδ, που έχει το μοτέλ «Λεβέντη» εις την Εθνικήν Οδόν, την 3Ε, την Coca-Cola Hellas και τόσας άλλας ιδιοκτησίας. Η Φωτεινή τόσον πολύ επένθησε τον δολοφονημένον σύζυγόν της Γιωρκάτζην, ώστε εις ολιγώτερον απο 11 μήνας υπανδρεύθη τον στενόν του φίλον και μετέπειτα Πρόεδρον της Κύπρου, Τάσσον Παπαδόπουλον!..

    Ε) Ο σημερινός Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι ο υιός του Πολυκάρπου Γιωρκάτζη και της Φωτεινής Λεβέντη – Δαυΐδ, αλλ’ ουδείς Κύπριος δημοσιογράφος ετόλμησε ποτέ να τον ερωτήση το παραμικρόν διά τον πολυ-συνωμότην πατέρα του, ο οποίος εδολοφονήθη υπό των Μακαριακών, επειδή προσεπάθησε να δολοφονήση τον Μακάριον Μούσκον. Τόσον μεγάλη είναι η δύναμις των Γαλιλαίων και κάτω εις την Κύπρον…

    Αν δεν είναι αυτό κράτος – μπουρδέλον, ελάτε υμείς να μού δώκητε τον ορισμόν του μπορντέλου…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  66. Ανδρέας said

    Βάτταλε προδόθηκες από μόνος σου.

  67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    62. Γιώργο Μ, δεν βλέπω καμία διαφωνία επί της ουσίας. Το νερό θα κυλίσει αναμφισβήτητα κατά το πρόσημο του υδραυλικού του φορτίου από τα ψηλά στα χαμηλά, δηλαδή από το Έβερεστ προς το Τσιμποράσο.

  68. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Eίναι όμως γεγονός ότι το τι σημαίνει «βάρος» και «βαρύτητα» δεν είναι ξεκάθαρο ,ακόμα και για ανωτάτης μόρφωσης ανθρώπους.
    Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η «μηδενική βαρύτητα». Γι’αυτό οι «προσεκτικοί ομιλητές» (που θα έλεγε κι ο λατρεμένος γλωσσολόγος του Νικοκύρη 🙂 ) δεν μιλούν ποτέ για «μηδενική βαρύτητα» ,αλλά για «συνθήκες μηδενικής βαρύτητας». Ο πολύς κόσμος νομίζει ότι αυτό οφείλεται στην εξασθένιση του g λόγω απόστασης,αλλά δεν είναι έτσι. Όταν οι αστροναύτες βρίσκονται ας πούμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δέχονται κανονικά τη βαρυτική έλξη της Γης. Η βαρύτητα (το g) είναι κατά πολύ λίγο μικρότερo από αυτό της επιφάνειας της Γης.
    Aλλά το φαινόμενο βάρος τους σε σχέση με τη κίνηση του ISS είναι μηδέν (σχεδόν). Σε ένα συγκεκριμένο σύστημα αναφοράς, «βάρος» είναι η συνισταμένη των ανυσμάτων της βαρυτητας και των αδρανιακών δυνάμεων ΕΝΤΟΣ του συστήματος.
    Για τον αστροναύτη το ανυσμα της βαρυτητας δείχενι προς τη Γη και η αδρανική συνιστώσα είναι ακριβώς αντίρροπη ,κι αυτό προκαλεί την αποκαλούμενη «μηδενική βαρύτητα».
    Φταίει βέβαια γι’αυτή τη γενικοτερη παρανόηση και η διαχρονική σχολική παγιωμένη γνώση (χρήσιμη για απλοποιημένες εφαρμογές ,σίγουρα!) «Το βάρος είναι ένα άνυσμα κάθετο στην επιφάνεια που διέρχεται από το κέντρο της Γης» Εμ,δεν είναι όμως έτσι. Δεν διέρχεται πάντα από το κέντρο.

  69. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

  70. ΓιώργοςΜ said

    67 Φυσικά και δε διαφωνούμε, το μόνο που προσέφερα στη συζητηση είναι η μείωση του κόστους του σωλήνα 🙂

  71. gpoint said

    Απορώ που στην συζήτηση περί σωλήνα δενπαρενέβη ακόμα ο Γς να μας πει τον κλασσικό διάλογο :

    – Εχω μια σωλήνα που το ένα άκρο ε΄΄ιναι στο στόμα σου. πού να βάλω το άλλο άκρο ;

    – Στον κ%λο σου !

    – Ε ρούφα σκ@τ@ !!

  72. nikiplos said

    @60, αγαπητέ Νέο Kid L’Errance d’Arabie καίτοι δεν διαφωνούμε μόνο λίγες ήκιστες παρατηρήσεις…

    Σαφώς και η Coriolis παίζει ρόλο στη διαμόφωση της ροής των υδάτων στις ισοδυναμικές τους γραμμές. Μπορεί να κινούνται με τη γή, δλδ να έχουν την ίδια γραμμική ταχύτητα, όμως υπάρχουν δύο αδρανειακές δυνάμεις: η coriolis και η φυγόκεντρος, που καίτοι ψευδοδυνάμεις, ακριβώς γιατί δεν είμαστε σε ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς αλλά πάνω στη γη, είναι πραγματικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο ΜΕΣΟ βάθος των υδάτων αλλά και ρεύματα νερού παρατηρούνται στον Ισημερινό (όχι το κράτος) κι όχι στους πόλους, ακολουθώντας τη συλλογιστική του Νεύτωνα.

    Τα παγόβουνα είναι άλλη ιστορία. Επηρεάζονται περισσότερο από τα ρεύματα των ωκεανών, οπότε τα ταξίδια τους ακολουθούν κυρίως αυτά…

    Θεωρητικά στο διάστημα το βαρυτικό πεδίο είναι διατηριτικό. Στη γη όμως και δεδομένων των αδρανειακών (ψευδο)δυνάμεων, στο ζήτημα του σωλήνα η σύνδεση Έβερεστ και Τσαμπορόσο διαφέρει αν γίνει μέσω Ανατολής ή Μέσω Δύσης. Το πόσο μένει να μετρηθεί γιατί θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα (που φυσικά δεν χρειάζεται να συνδέσεις τόσο μεγάλες αποστάσεις)…

    Άλλωστε ας μην ξεχνάμε και το βασικό φαινόμενο: Η ροή νερού σε καταβόθρα στο Βόρειο ημισφαίριο γίνεται αριστερόστροφα, ακριβώς εξαιτίας της επίδρασης της δύναμης Coriolis. Στο νότιο ημισφαίριο, πάλι εξαιτίας της ίδιας επίδρασης η ροή είναι δεξιόστροφη… Δλδ το νερό γλυστράει και ξεμμένει καθώς η γη προς την Ανατολή…

    Αυτό ήταν και ένα θρίλερ, αστυνομικό βιβλίο που είχα διαβάσει σε ένα ατελείωτο αεροπορικό ταξίδι. Ο πρωταγωνιστής απαγάγεται από το Λονδίνο. Όταν ξυπνάει σε ένα δωμάτιο πηγαίνει στην τουαλέτα και βλέπει ότι το νερό τρέχει δεξιόστροφα, οπότε καταλαβαίνει ότι είναι κάπου στο νότιο ημισφαίριο… Το βιβλίο και τον τίτλο δεν τον θυμάμαι… Αν τα έχει κανείς πιο πρόσφατα θα ήταν ενδιαφέρον να τα μνημονεύσει…

  73. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    72. Nikiplos, καταρχάς να πω ότι απολαμβάνω το διάλογό μας! Η άποψή σου ότι η οριζοντιογραφική διάταξη του δικτύου του σωλήνα παίζει ρόλο με προβλημάτισε ομολογώ ,και η πρότασή σου για σχετικό πείραμα μικρότερης κλίμακας είναι ενδιαφέρουσα. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχουν (ακόμη τουλάχιστον) όργανα να πιάσουν τόσο απειροελάχιστες πιθανές διαφοροποιήσεις σε υδραυλικές πιέσεις/ταχύτητες. Σαν μηχανικός, δεν μου έχει τύχει τουλάχιστον ποτέ να εξετάζεται σε ένα υδραυλικό δίκτυο βαρύτητας (π.χ ένα υδραγωγείο) το θέμα ανατολής-δύσης ,παρά μόνο τα υψόμετρα . 🙂
    Χωρίς να έχω τρόπο να μπω σε λεπτομερή ποσοτικοποίηση , νομίζω όμως ότι η ιδέα σου δημιουργεί ένα προφανές παράδοξο αεικινήτου.
    Αν όντως μπορούσα με κατάλληλη όδευση , και εκμεταλευόμενος τις αδρανειακές επιροές, να στείλω το νερό βαρυτικώς από χαμηλό δυναμικό σε υψηλό, θα μπορούσα κάλλιστα να φτιάξω ένα αεικίνητο υδραυλικό κύκλωμα! Κατασκευάζοντας δηλαδή έναν άλλο αγωγό με ανάποδη όδευση ,και που θα έστελνε σίγουρα το νερό από το Έβερεστ πίσω στο Τσιμποράσο … έτσι δεν είναι;

  74. nikiplos said

    Νέο Kid L’Errance d’Arabie κατ’ αρχήν κι εγώ να πω πως μου αρέσουν οι παρατηρήσεις σου γιατί είναι επιστημονικές. Να μην παρεξηγηθώ φυσικά, δεν προσπαθώ να κάνω τον έξυπνο (ούτε κατά διάνοια), αλλά να θέσω μόνο απορίες προς εξέταση…

    Για το ζήτημα που συζητάμε έχεις δίκιο φυσικά… άλλωστε κι εγώ στο πρώτο μου σχόλιο μίλησα σαφώς για απορία: τι θα κέρδιζε τελικά? Η διαφορά δυναμικού ή μια αδρανειακή δύναμη? Μιλάω πάντα για τη ροή μέσω της Ασίας… Φυσικά μια σύνδεση του Έβερεστ και του Τσαμπορόζο, δεν την λέμε και υδραγωγείο! ( 😉 )… Τέτοια αεικίνητα φαντάζομαι θα βρίσκαμε πολλά στα ιγκ νόμπελς… Εντούτοις θυμάμαι στο Περισκόπιο της Επιστήμης στα 80ς κάποιον που έλεγε για ασανσέρ που θα ανεβάζουν στους δορυφόρους χωρίς κόπο (με αδρανειακές δυνάμεις) τους αστροναύτες και χωρίς έξοδα…
    Τότε του έλειπαν τα υλικά και είχε καταφύγει στα πολυκαρβονικά που ήταν της μόδας. Που να ήξερε ο άνθρωπος ότι θα ερχόταν μετά από 30 χρόνια το γραφένιο?

    αλλά αυτά είναι άλλου ιερέως ιστορίες…
    την καλημέρα μου.

  75. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Νέο Kid L’Errance d’Arabie κατ’ αρχήν κι εγώ να πω πως μου αρέσουν οι παρατηρήσεις σου γιατί είναι επιστημονικές.»
    Μη σε απατούν τα φαινόμενα! Βασικά μπετατζής είμαι και είδα φως και μπήκα… 🙂
    (αλλά έχω διαβάσει το βιβλίο του φίλου μου του Φυσικού (βο μπιστ ντου ρε μενσσς??) 🙂 )

  76. ΣΠ said

    72, 73
    Η επίδραση της δύναμης Coriolis είναι πολύ μικρή για να γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα χωρίς ειδικά σχεδιασμένα πειράματα και μετρήσεις. Ειδικά τα περί αριστερόστροφής ή δεξιόστροφης ροής στους νεροχύτες και τις τουαλέτες είναι μια ευρέως διαδεδομένη αλλά εσφαλμένη αντίληψη. Η φορά της ροής εξαρτάται πολύ περισσότερο από την τοπική γεωμετρία και από διάφορους φυσικούς παράγοντες και ελάχιστα από την δύναμη Coriolis. Δείτε σχετικά εδώ:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_force#Draining_in_bathtubs_and_toilets

  77. Δεν το υιοθετώ, αλλά επειδή ήταν «ωραίο», το θυμίζω: Όταν ο Γρίβας θέλησε να πολιτευτεί στον Ελλαδικό χώρο, μετά τον ηρωικό αγώνα του ως αρχηγός της ΕΟΚΑ (Α) στην Κύπρο (αν θυμάμαι καλά, το κόμμα του λεγόταν ΚΑΕ και συνεργαζόταν με τον Σοφοκλή Βενιζέλο), ο πάντοτε ετοιμόλογος Γεώργιος Παπανδρέου, είχε πει: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος, εξευτελίσθη εμφανιζόμενος»!

  78. nikiplos said

    ΣΠ, το άρθρο που παρέπεμψες λέει ακριβώς αυτό, ότι την αρχική κατεύθυνση την δίνει η Coriolis. Σαφώς θέλει προσεκτικό πείραμα γιατί ειδάλλως η γεωμετρία της δεξαμενής παίζει ρόλο… Εντούτοις αν γεμίσεις μια δεξαμενή, την αφήσεις στάσιμη να ηρεμήσει, η δεξαμενή έχει κυλινδρική συμμετρία, τότε το νερό θα κυλίσει από την Coriolis αριστρερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο…

    Το παράδειγμα με το βιβλίο το παρέθεσα μόνο για να επιβεβαιώσω την άποψη ότι είναι διαδεδομένο.

    Έχοντας επαναλάβει προσωπικά το πείραμα εκατοντάδες φορές σε νεροχύτες όπου τους γεμίζω, ηρεμεί το νερό κι ύστερα ανοίγω την τάπα, στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο, σου λέω ότι δεν έχω αποτύχει ποτέ… 🙂

  79. sarant said

    77 Ισχύει. Μέγας ατακαδόρος ο Γεώργιος.

  80. Μαρία said

    79
    Και για το 2ο σχέδιο Άτσεσον: Μας χαρίζουν πολυκατοικία και δίνουμε διαμέρισμα.

  81. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

  82. 67, …Το νερό θα κυλίσει αναμφισβήτητα από τα ψηλά στα χαμηλά….

    Κιντ, μού θυμίζεις έναν συνάδελφο πολ. μηχ. (συνταξιούχος τώρα) που μού είχε πει παλιότερα, μεταξύ αστείου και σοβαρού σε κάποιο συμπόσιο, ότι τα περισσότερα προβλήματα που απορρέουν από πολ. μηχ. θα είχαν αποφευχθεί, αν είχαν τηρηθεί δύο βασικές αρχές:

    1. Ακριβώς αυτό που έγραψες στο σχ. 67.
    2. Ποτέ δε σπρώχνουμε με σκοινί.
    🙂

  83. Ριβαλντίνιο said

    @ 5 Κουνελόγατος

    Αυτό το σάιτ redsagainsthemachine.gr να μην το εμπιστεύεσαι. Δες εδώ μια πατάτα τους.

    http://www.leoforos.gr/theothers/story/89863/kati-xexasate-gia-ton-simitsek

    Σε γαύρικη ιστοσελίδα διαβάσαμε το άρθρο με τίτλο «Όττο Σίμιτσεκ στην κατοχή» που αναφερόταν σε δημοσιεύματα του παρελθόντος σύμφωνα με τα οποία ο Σίμιτσεκ συνεργαζόταν με την Κομαντατούρ κατά την διάρκεια της κατοχής.
    Ο συγκεκριμένος προσλήφθηκε το 1929 (και έμεινε μέχρι το 1967) από τον ΣΕΓΑΣ για να προπονεί την Εθνική ομάδα στίβου, η οποία φυσικά και αποτελούταν από αθλητές όλων των ομάδων όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ο Παναθηναϊκός ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του στίβου και κατά συνέπεια είχε στενή συνεργασία με πολλούς «πράσινους» αθλητές.
    Το 1955 ο ΠΑΟ τον τίμησε με το χρυσό τριφύλλι για την προσφορά του στην Εθνική ομάδα και τον ελληνικό αθλητισμό.
    Τι ξεχάσανε όμως οι προβοκάτορες αφού αποφάσισαν λοιπόν ότι ο Σίμιτσεκ ήταν συνεργάτης των Γερμανών κλπ.. και φρόντισαν να το μπλέξουν όλο αυτό με τον Παναθηναϊκό.
    Στην εφημερίδα Εμπρός της 21ης Μαϊου 1946 διαβάζουμε ότι οι κολυμβητές του Ολυμπιακού ξεκίνησαν τις προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Ότο Σίμιτσεκ.
    Ξέχασαν να πουν επίσης ότι ο Σίμιτσεκ ήταν ο πρώτος προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού το 1947 ενώ την ίδια περίοδο ήταν προπονητής και της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού! Τα γράφετε στις ιστορίες των τμημάτων σας(1).
    Δηλαδή λίγα χρόνια μετά τη ..συνεργασία του (αν ισχύει) με τους κατακτητές τον πήραν για προπονητή
    .

    (1)Μπόζοι.
    Ξαναβάζουμε την ιστορική φωτογραφία των πρώτων αθλητριών του τμήματος, των μαθητριών που υπό τις οδηγίες του Ότο Σίμιτσεκ πέρασαν στην ιστορία του Θρύλου.

  84. Κουνελόγατος said

    Ούτε που το ξέρω. Γαύρος είμαι μεν, όμως δεν ασχολούμαι με τέτοια. Δεν έχω χρόνο για χάσιμο και νεύρα για σπάσιμο.
    Βρήκα όμως την ιστορία και την έβαλα. Εγώ αυτά τα έχω διαβάσει τόσο στο βιβλίου του Σκρουμπέλου για τον Μπούκοβι, όσο και σε βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη για την Κύπρο. Αν προσέξεις στον τέλος του σχολίου, γράφω για τον Π.Γ., που έχει παίξει ρόλο και στην ελληνική ιστορία.
    Αλλά ας μην πλατιάζω.

Σχολιάστε