Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τραμπαλισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Νοεμβρίου, 2016


Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, οπότε λογικό είναι να αφιερώσουμε τον τίτλο του σαββατιάτικου άρθρου μας σε αυτό το γεγονός, συνεχίζοντας το λογοπαίγνιο του προχτεσινού μας άρθρου. Φυσικά, αν θέλετε να σχολιάσετε το εκλογικό αποτέλεσμα, ή να δείτε τον σχετικό σχολιασμό, πρέπει να πάτε στο προχτεσινό άρθρο: εδώ επισημαίνουμε μόνο τα γλωσσικά αξιοπερίεργα της εβδομάδας, που δεν έχουν κατ’ ανάγκη σχέση με τις αμερικανικές εκλογές. Να σημειώσουμε πάντως ότι ήδη βρέθηκαν δυο ιστότοποι που μάρνανται διά ρίζαν Δονάλδου, ένας κυπρέικος (και συγκεκριμένα από το Λευκόνοικο) και ένας καρδιτσιώτικος.

Και πάμε στα μεζεδάκια, που δεν είναι πάρα πολλά τούτη τη φορά διότι έψαχνα το Γεράκι της Μάλτας.

* Φίλος στέλνει λινκ προς άρθρο για την κακοκαιρία στην Ιταλία όπου και το απόσπασμα: Παράλληλα, στην Τοσκάνη ο Άρνο «φουσκώνει» και προκαλεί ανησυχία στη Φλωρεντία.

Σχολιάζει ο φίλος:

Περιέργως (;) είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Άρνο άκλιτο (υπάρχει και στον τίτλο του άρθρου). Το επόμενο -και πιο προχώ- θα είναι ο Πάδο.

Τα εισαγωγικά θεωρούνται πια «φυσιολογικά».

Δεν έχω να «προσθέσω» τίποτα.

* Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, αλλά στο tvxs ο τίτλος του σχετικού άρθρου έχει το συνηθισμένο λαθάκι: Η πολύ δουλειά...

Δεν είναι πάντοτε τόσο απλό, και ίσως χρειάζεται ειδικό άρθρο για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά πριν από το ουσιαστικό βάζουμε επίθετο, όχι επίρρημα: η πολλή δουλειά.

* Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και η πρώτη δήλωση του Κ. Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας ήταν η εξής:

Επειδή υπηρέτησα στον τότε Αμερικανοβασιλόφρονα στρατό, ως χαρακτηρισμένος ως «εν ενεργεία δρων κομμουνιστής, κατηγορία Γ, λοιπός οπλίτης», εκεί στο Σουφλί, αλλά και στο φυλάκιο του Ερυθροποτάμου, πάλι εκεί, κατά τα χριστεπώνυμα έτη 1963- άνοιξη, και 1964 -χειμώνα και επειδή η συχωρεμένη μητέρα μου είναι Θρακιώτισσα από την πρωτεύουσά της, δηλαδή την Βασιλεύουσα, γι’ αυτό έμαθα ν’ αγαπώ στο πετσί μου την Θράκη, πολύ πριν από τους νεοεθνοκηφήνες της σήμερον.

Όσοι ανελλήνιστοι δεν νιώθουν από την Αριστοφάνειον ειρωνεία, ας ξαναδιαβάσουν Αριστοφάνη, Ροΐδη και Ζουράρι. Και να κρατούν σημειώσεις, τις οποίες, εξεχόντως, οφείλω να εγκρίνω.

Το στιλ μπορεί να είναι γοητευτικό, αλλά αυτή η φάμπρικα που έχουν ανοίξει πολλοί (ακόμα και… ο Στάθης!) να βαφτίζουν ανελλήνιστο όποιον διαφωνεί μαζί τους έχει πια καταντήσει ενοχλητική -έως ανέντιμη. Χώρια που, για να τα λέμε όλα, το «οφείλω να εγκρίνω» είναι σολοικισμός ή τέλος πάντων μετάφραση του απλοελληνικού ‘πρέπει’ -αυτό που θέλει να πει είναι ότι οι εξεταζόμενοι οφείλουν να υποβάλλουν τις σημειώσεις προς έγκριση στον μεγάλο Ελληνομέτρη.

* Τίτλος άρθρου στο in.gr για την επαύριο της εκλογής Τραμπ:

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε αριθμό πόλεων

Αυτό είναι αυτόματη μετάφραση; ρωτάει ο φίλος που το στέλνει. Μακάρι να ήταν, γιατί τότε θα υπήρχαν ελπίδες να διορθωθεί.

* Σάλο προκάλεσε στην Κρήτη, διαβάζω, η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τον γιορτασμό του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, επειδή ως πυρπολητή της μονής δεν ανέφερε μόνο τον Μακρυκωστάκη αλλά και τον Κοντογιωργάκη, οπότε διαμαρτυρήθηκαν οι συντοπίτες του πρώτου, που διεκδικούν το μονοπώλιο.

Ωστόσο, στην αντιφώνηση του ΠτΔ, στο γραπτό κείμενο, υπάρχει ένα χοντρό λάθος που δεν ενόχλησε κανέναν, μια και δεν έχει να κάνει με τους μικροτοπικισμούς τους. Διαβάζω: Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο και ανοικοδομήθηκε, περί τον 5ο αιώνα, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο -ενώ κατ’ άλλους από κάποιον μοναχό ονόματι Αρκάδιο- αποτέλεσε, λόγω της στρατηγικής της θέσης….

Ωστόσο, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος βασίλεψε τον 7ο αιώνα, οπότε είναι αδύνατο να θεμελίωσε μια μονή που… ανοικοδομήθηκε περί τον 5ο αιώνα, εκτός αν οι βυζαντινοί είχαν τη μηχανή του χρόνου (αλλά αν την είχαν, γιατί δεν κανόνιζαν να κερδίσουν τη μάχη του Μαντζικέρτ; ) Ο δε Αρκάδιος, που βασίλεψε από το 395 ως το 408 δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερος από τον Ηράκλειο Οράτιο που πέθανε το 641.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο λογογράφος του ΠτΔ πήρε τις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες με τις οποίες γαρνίρισε την ομιλία του Προέδρου από τη Βικιπαίδεια, χωρίς να τον προβληματίσει ο αναχρονισμός. Πάντως ο ιστότοπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου χρονολογεί πολύ αργότερα την ίδρυση της μονής.

* Πιάσανε έναν ληστή τράπεζας, διαβάζω στο πάντα γενναιόδωρο in.gr, και διαβάστε πόσα πράγματα κουβαλούσε στο σακίδιό του:

Σε σακίδιο πλάτης που μετέφερε, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο με γεμιστήρα που περιείχε 30 φυσίγγια, πιστόλι κρότου-λάμψης με άδεια γεμιστήρα, τα χρήματα που αφαίρεσε, απομίμηση χειροβομβίδας, αλεξίσφαιρο γιλέκο και διάφορα είδη ρουχισμού-μεταμφίεσης, καθώς και η δίκυκλη μοτοσικλέτα του.

Επειδή όμως ήταν κάπως στριμωγμένα, έβγαλε τη δίκυκλη μοτοσικλέτα από το σακίδιο -και πάνω εκεί τον πιάσανε!

* O A. Aγγλούπας, κατηγορούμενος για την πρόσφατη υπόθεση της σπείρας κακοποιών, ζήτησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να μην προφυλακιστεί, «διότι η δική μου ποιότητα και το λευκό μου ποινικό μητρώο δεν είναι ενός ανθρώπου που μπορεί να συγχνωτίζεται με κρατουμένους αφού είμαι σίγουρος μετά βεβαιότητας ότι θα πέσω θύμα εκβιασμού».

Εγώ είμαι «σίγουρος μετά βεβαιότητας» ότι λέξη «συγχνωτίζομαι» δεν υπάρχει. Υπάρχει ‘συγχρωτίζομαι’, υπάρχουν και τα χνώτα των ανθρώπων, που λέμε ότι ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν. Αλλά δεν είμαι «σίγουρος μετά βεβαιότητας» α το μαργαριτάρι πρέπει να χρεωθεί στον ιστότοπο ή στον επιχειρηματία μπον βιβέρ.

* milkoΘηριώδες μαργαριτάρι σε τιτίβισμα του Μίλτου Βαρβιτσιώτη, που το βλέπετε στην εικόνα αριστερά -μετά το σχετικό κράξιμο, το έσβησε από τον λογαριασμό του. Δεν εννοώ το ορθογραφικό λάθος στον απομονΩτισμό, αλλά το αριστουργηματικό «ολοένες», που ανοίγει καινούργιους δρόμους στη γλώσσα. Κανονικά τα επιρρήματα, όπως το «ολοένα» είναι άκλιτα. Αν όμως έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο Χάρβαλ και είσαι και φανατικός υπέρμαχος της αριστείας, όλα κλίνονται.

kepek* Αλλά το του Μιλτιάδου αποτρόπαιον δεν είναι τίποτα μπροστά στην ομοβροντία μαργαριταριών που τρυπώσανε στο άρθρο που αφιέρωσε το Βήμα στην προσβολή της μνήμης του μεγάλου Λέοναρντ Κοέν.

Βάζω την οθονιά επειδή στο μεταξύ το έχουν διορθώσει, αν και σε αρκετούς ιστότοπους (παράδειγμα) αναδημοσιεύτηκε -και παραμένει αδιόρθωτη- η αρχική μορφή.

Ασφαλώς δούλεψε κάποιος κορέκτορας και μετέτρεψε το Κεμπέκ σε ΚΕΠΕΚ (λες και είναι αρχικάφορέα…..) καθώς και τον Μπομπ Ντίλαν σε… Ποπ Ντάλα (μεσημέρι).

Το πάρθιο βέλος έρχεται στο τέλος, όταν διαβάζουμε ότι τα τραγούδια του Κοέν «έμπαιναν στα σορτς της μουσικής πολύ σπάνια» -εδώ εννοεί τα ‘τσαρτς’.

Δεν είναι θέμα άγνοιας, είναι όμως εντυπωσιακός ο βαθμός τσαπατσουλιάς της (οΘντκ) έγκυρης εφημερίδας.

Καλό σαββατοκύριακο, παρ’ όλ’ αυτά!

 

 

 

293 Σχόλια to “Τραμπαλισμένα μεζεδάκια”

  1. Τελικά τα κατάφερες. Το σερί δεν έσπασε! Καλημέρα.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

    κι αν ο αφέντης είναι άνεργος;

    Δεν τον τρώει;
    Κι αν ναι, τι τον τρώει;

  3. LandS said

    Ποιος Οράτιος;

  4. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Καλημέρα. Το 641 πέθανε ο Ηράκλειος όχι ο Οράτιος. Άτιμος ο Μέφρυ πολύ άτιμος! 😀

  5. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Με πρόλαβες στο νήμα.

  6. LandS said

    Ευτυχώς που ήταν δίκυκλη η μοτοσυκλέτα. Αν ήταν τρίκυκλη θα αναγκαζόταν ο ληστής να φορέσει το αλεξίσφαιρο για να κάνει χώρο στο σακίδιο.

  7. Γς said

    >έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο Χάρβαλ

    😉

  8. Έμαθα με την ευκαιρία ότι έχει φτάσει μέχρι το ΣτΕ η διαμάχη των πυρπολυτών: http://www.efsyn.gr/arthro/synehizetai-i-antiparathesi-gia-ton-pyrpoliti-toy-arkadioy

    Χαρακτηριστικά δείγματα της αγανάκτησης του τοπικού τύπου: http://www.goodnet.gr/rotator/articles/salos-apo-ti-dilosi-paulopoulou-pou-charaktirise-kai-ton-skoula-os-purpoliti-epitimos-dimotis-o-ptd.html
    http://goodnet.gr/rotator/articles/polla-exigountai.html
    http://goodnet.gr/rotator/articles/proedros-mpourlotieris.html

  9. Γς said

    >και μετέτρεψε το Κεμπέκ σε ΚΕΠΕΚ

    Βίβ λε ΚΕΠΕΚ λίμπρ!

  10. Βασίλης said

    Χαίρετε! Μου φαίνεται ότι το τελευταίο μεζεδάκι από το Βήμα μπορεί να έχει να κάνει με έναν τρόπο γραφής στα κοινωνικά δίκτυα που παίζει τελευταία όπου αγγλικές λέξεις γράφονται στο ελληνικό αλφάβητο με αντικατάσταση των φθόγγων μπ(b), τζ(g), ντ(d) με π, τσ, τ αντίστοιχα, μεταξύ άλλων. Θέλω να πω ίσως κάποιος το έκανε για πλάκα και κατά λάθος πέρασε τελικά στο σάιτ. Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί κάποιο άρθρο στο ιστολόγιο σχετικά με αυτόν τον τρόπο γραφής, αν ναι παρακαλώ συνδέστε. Αν όχι, ίσως να είχε ενδιαφέρον η μελέτη του φαινομένου. Καλημέρα!

  11. Πέπε said

    Kαλημέρα. Θεϊκό το τελευταίο, με το ΚΕΠΕΚ και τον Μπομπ Ντάλα. Συνήθως τέτοια πράγματα βλέπουμε σε κάτι χειρόγραφες ανακοινώσεις στις εισόδους των πολυκατοικιών, από ημιαναλφάβητους ενοίκους. Εδώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς προέκυψαν. Υπάρχει αυτόματος ορθπγράφος που θα άλλαζε το Κεμπέκ σε ΚΕΠΕΚ;

  12. ΚΕΠΕΚ Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου

  13. Πέπε said

    @10
    > > ορθπγράφος:

    χέσε μας ρε Μέφρυ!

  14. ΣΠ said

    …ως πυρπολητή της μονής δεν ανέφερε μόνο τον Μακρυκωστάκη αλλά και τον Κοντογιωργάκη…

    Καλημέρα. Μάλλον ο Βροντάκης και ο Φουρτουνάκης ήταν.

  15. angeloslev said

    Μουσικάρα μου! Θέλω να μπω στα σορτς σου! 😀
    Καλημέρα Νίκο.

  16. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
    Ο Οράτιος ήταν προφανώς λάπσους αλλά απορώ πώς μου ήρθε.

    10 Αν και έχω γράψει για τις ελληνικές στραβογραψιές (όπως τις είπα, π.χ. ορέα, άζμα) για αυτό που λέτε δεν θυμάμαι ν έγραψα. Το έχω δει, όμως δεν είναι εξίσου διαδεδομένο.

  17. Jimakos said

    «Με νικοτίνη δυνατή και τον Ποπ Ντάλα…. »

    Καλημέρες!

  18. nikiplos said

    καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους… Ο Μίλκος φημίζεται για τους σολοικισμούς του… αριστείας γαρ…
    εντωμεταξύ η ανοικτή υποστήριξη του Δόναλντ σε Τουρκία – Ισραήλ, αν μη τι άλλο αναδεικνύει το πόσο ελληνόψυχος είναι… 🙂

  19. Avonidas said

    Καλημερα, κι οι θεοί της Ασιας και της Ελλάδος ας μας βοηθάνε.

    Ωραίο το άρθρο του Β(λ)ήματος, σα να το χει γράψει ο Ζηκος 😀

    Να προσθέσω στην πιατέλα έναν τίτλο του press project, χωρίς έλεος:

    https://www.thepressproject.gr/article/102679/I-Komision-anisuxei-gia-tin-TTIP-eleo-Tramp

    «Η Κομισιον ανησυχεί για την ΤΤΙΡ *ελέω* Τραμπ «!

    (Μου αρέσει το εγχείρημα, αλλά η εκτελεση χανει. Και εκτελεί ελληνικά και αγγλικά στα 15 βήματα καθημερινά. Τόση ασχετοσύνη δεν αντεχεται)

  20. κουτρούφι said

    Αυτό με την Κυπρέικη καταγωγή του Τραμπ φαίνεται ότι παρέσυρε πολλούς.
    Εδώ:

    είναι η εκπομπή του Γ. Καρατζαφέρη στο κανάλι του, την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου. Στο 4:30 αναπαράγει την πληροφορία περί Κυπριακής καταγωγής. Η εκπομπή γίνεται πιο λεπτομερής στο 37:00.

  21. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! ‘Εχει μείνει άλλο ένα λαθάκι, δίπλα στο απόσπασμα του «Βήματος», τα «αρχικάφορέα¨, ενοποιημένα.

    Όσο για το Αρκάδι, φαίνεται ότι την προηγούμενη κάποιος είχε δει την ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», που παίχτηκε αυτές τις μέρες…
    Στην «Ελληνοφρένεια» πιάσανε κάτι μαργαριτάρια του Κούλη από το Αρκάδι, και μάλλον δεν είναι από αυτά που μοντάρουν οι ίδιοι, όπως «τα πάθη και τα μύθη» και «μαζί θα φέρουμε το χαμόγελο σε κάθε νησιά»…
    Εδώ : http://www.real.gr/audiofiles/551798.mp3

  22. ΣΠ said

    21
    Καλά, είναι εντελώς ηλίθιοι;

  23. cronopiusa said

    «μαζί θα φέρουμε το χαμόγελο σε κάθε νησιά»


    Καρδίτσα for ever

  24. cronopiusa said


    Kαλή σας μέρα!

  25. Γιάννης Ιατρού said

    23: ΣΠ
    Θα σε περιποιηθεί καλά εσένα το μεταμεσονύκτιον ο ILLΟινόης, που λες τέτοια για τον (πρώην) εργοδότη του 🙂

  26. ΣΠ said

    26
    Εσύ κάτι ξέρεις αλλά δεν θες να το πεις και σε εμάς. 🙂

  27. ΣΠ said

    Έχει πλάκα η επιλογή του χωριού «καταγωγής» του Τραμπ από τον κυπριακό ιστότοπο: Λευκόνοικο. Στην αρχή νόμισα ότι το όνομα ήταν φτιαχτό (από τον Λευκόν Οίκο), αλλά υπάρχει τέτοιο χωριό στα κατεχόμενα.

  28. Pedis said

    Ερώτηση: γνωρίζετε κάποια περίπτωση πολιτικού, μουράτου, της αστικής κονίστρας, που είναι «υποχρεωμένος» να μιλάει κάθε μέρα-αντί να σκέφτεται και να συνεργάζεται σοβαρά- να ετοιμάζει τους λόγους του μόνος του, εννοώ άντε να ζητήσει συμβουλές, δηλ. να τους ετοιμάζει με δική του προσπάθεια, σκέψη και ευθύνη;

    Εγώ θα έλεγα κανένας τους! Όχι μόνο επειδή έχουν βαρυφορτωμένο πρόγραμμα αλλά και γιατί είναι για τα μπάζα.

  29. gpoint said

    Καλημέρα ή μάλλον καλό υπόλοιπο

    Αυτό το φαινόμενο με τους απόφοιτους «δημοσιογραφικών» σχολών που εμφανίζονται χειρότεροι από ημιαγράμματους, υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ; Ας πάρουν κι ένα φιλόλογο να τους μάθει λίγα ελληνικά !

  30. gpoint said

    # 30

    Θα με κάνεις να πιστέψω πως και τα μπάζα έχουν κάποια ποιότητα…

  31. 30 Pedis

    Ο Αδώνιδας, βρε συ!

  32. Γιάννης Ιατρού said

    30: Έ, ναι!

  33. Pedis said

    # 33 – Σωστή απάντηση και μπράβο σου Σκύλε! 🙂

    Η ερώτηση δεν ήταν διατυπωμένη με την απαραίτητη ακρίβεια: εννούσα Πολιτικούς των οποίων οι ομιλίες, υποτίθεται, έχουν συνταχθεί με σκοπό να βγαίνει νόημα από αυτές, να υπάρχει πληροφορία ή τουλάχιστον να αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

    Έτσι αποκλείεται η περίπτωση Άδωνη. Άλλος, Σκύλε;

  34. Pedis said

    # 34 – δεν είναι πολιτικός. Είναι απ’ όλα. Είναι ο Γιάνης. Αποκλείεται από τη λίστα.

  35. smerdaleos said

    @4, Γρηγόρη: Καλημέρα. Το 641 πέθανε ο Ηράκλειος όχι ο Οράτιος. Άτιμος ο Μέφρυ πολύ άτιμος!
    —-

    Άντε το «Σκιπίων» αντί Ηρακλείου δείχνει ιστοριογνωσία και επαινείται, αλλά «Οράτιος» βρε Νικοκύρη;

    Ο Σκιπίων/Σκηπίων (Scīpiō), κρίνοντας ότι ο Αννίβας ήταν αήττητος στην Ιταλία (σε τέσσερεις διαδοχικές νίκες είχε σκοτώσει συνολικά περισσότερους από 100.000 Ρωμαίους, συγκρίνετε τον αριθμό με τους 45.000 στρατιώτες με τους οποίους ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία), προτίμησε την τακτική της «αντεισβολής» («μεταφύτευση» του πολέμου στη χώρα του εισβολέα). Πρώτα επιτέθηκε στον αδελφό του Αννίβα στις καρχηδονικές κτήσεις της Ισπανίας και τελικά εισέβαλε στην Καρχηδόνα, αναγκάζοντας τους Καρχηδόνιους να ανακαλέσουν τον Αννίβα πίσω για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

    Τελικά ο Σκιπίων νίκησε τον Αννίβα στη μάχη της Ζάμα(ς), υπέταξε τους Καρχηδόνιους και έλαβε το επίθετο Africanus = «Αφρικανός» = «Ο κατακτητής των Αφρικών»

    Ο Σιμοκάττης περιγράφει τον Σκιπίωνα ως τον «ἡγεμονικότερον» (= εγκυρότερο) των σοφών στρατηγών της αρχαιότητας, όταν λέει ότι ο στρατηγός Φιλιππικός έπελεξε να αντιμετωπίσει τις εισβολές των Σασσανιδών Περσών με την αγχίνοη στρατηγική του Σκιπίωνα (αντεισβολή αντί για απόπειρα ανάσχεσης των εισβολέων).

    [1.14.2-4] Φήμη δέ τις διέρρει ὡς ὁ στρατηγὸς φιλομαθέστατος ὢν καὶ πολεμικὰς ἐπιστήμας ἐκ τῶν πάλαι σοφῶν ἀρυσάμενος ἐκ τῆς Σκιπίωνος τοῦ ἡγεμονικωτάτου ἀγχινοίας τὴν ἐντρέχειαν ταύτην τῆς σοφῆς στρατηγίας περιεβάλετο. ὡς γὰρ οἱ τὰς ἱστορίας καθάπερ ἀγάλματα θεῖά τινα τῷ τεμένει τῆς μνήμης γραφῇ καθιδρύσαντες διελέχθησαν, τοῦ Ἀννίβαλ τοῦ Καρχηδονίων στρατηγοῦ τὴν ἀνὰ τὴν Εὐρώπην῾Ρωμαίων διατέμνοντος γῆν, Σκιπίων ὁ πρεσβύτερος τὸν οἴκοι πόλεμον τῇ ἀναβολῇ ἀναθεὶς τῇ Καρχηδονίων χώρᾳ προσπλέκεται καὶ ἐς μέγα κακοῦ ἐλήλακε τὸ πολέμιον. Τὸν δ‘ Ἀννίβαλ τὰς Καρχηδονίων τύχας ἀκηκοότα ἐς τὴν ἑαυτοῦ ἐπαναζεῦξαι τὰς μεταβολὰς τῶν πραγμάτων ἐκ τῶν εἰς αὐτὸν συμβεβηκότων δεινῶν παιδευόμενον. καὶ οὗτος ἐδόκει ὁ πρὸς Φιλιππικὸν εἶναι λόγος παράλληλος.

    Αυτήν την «Σκιπιώνειο στρατηγική» ακολούθησε και ο Ηράκλειος αργότερα όταν, αντί να χρησιμοποιήσει τον όποιο ρωμαϊκό στρατό του είχε απομείνει για να αναχαιτίσει τους Σασσανίδες Πέρσες που το 626 είχαν φτάσει μέχρι το Βόσπορο και πολιόρκησαν την Κων/πολη, προτίμησε να εισβάλει στην Περσία δια με΄σου Αρμενίας, αναγκάζοντας τους Πέρσες να ανακαλέσουν τις δυνάμεις εισβολής τους από τη Ρωμανία, για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Εκεί τελικά οι Ρωμαίοι νίκησαν τους Πέρσες στη μάχη της Νινευί (627) και η περσική αρχή καταλύθηκε παραδιδόμενη στον Ηράκλειο.

    Ο σύγχρονος του Ηρακλείου Γεώργιος Πισίδης στην «Ηρακλειάδα» επαινεί τον Ηράκλειο ως «Σκιπιωνέστερο του Σκιπίωνος» ότνα γράφει πως «ο Σκιπίων πρέπει πια σιγήσει και οι Σκιπίωνες πρέπει πια να λέγονται «Ηρακλείωνες»».

    [Ηρακλειάς, 1.97-8] Ὦ Σκηπίων, σίγησον· ἐγράφη νόμος τοὺς Σκηπίωνας Ἡρακλείωνας λέγειν· κοινὸν τὸ δόγμα·

    Τρεις αιώνες αργότερα, ο Νικηφόρος Φωκάς στα τακτικά εγχειρίδια που συνέγραψε συνιστά στους στρατηγούς των ακριτικών θεμάτων την ίδια «σκιπιώνειο στρατηγική» ως αντίδραση σε αραβική εισβολή,την οποία δεν κατάφεραν να ανασχέσουν.

    Συμβουλεύει τον στρατηγό που έχει «ἀπορήσει» στην προσπάθεια έμμεσης ανάσχεσης των εισβολέων με ενέδρες, να μην προβεί σε «φανερά» (άμεση/αποφασιστική) μάχη (η οποία θα είναι «φθισίμβροτη» είτε ο στρατηγός νικήσει είτε ηττηθεί), αλλά να πάρει το στρατό του και να εισβάλει στην χώρα των πολεμίων και να την λεηλατήσει. Μόλις οι εισβολείς μάθουν ότι η χώρα τους και οι οικογένειές τους λεηλατούνται, θα πάψουν να είναι ευπειθείς στον διοικητή/αρχηγό τους και «ἀναγκάσωσιν αὐτὸν ἐπαναζεῦξαι πρὸς τὴν τῆς ἰδίας χὠρας ἐκδίκησιν.»

    http://imgur.com/a/NAmbJ

  36. Γιάννης Ιατρού said

    28: ΣΠ

  37. Pedis said

    Πείτε μου περιπτώσεις πρωθυπουργών και υπουργών που πρόκειται να βγάλουν λόγο στη Βουλή, στην πλατεία, σε εκδήλωση που να γνωρίζετε από ασφαλείς πηγές ότι κάθισαν μία ωρα μαναχοί τους μπροστά στο χαρτί ή στο λαπιτόπι, τον έγραψαν και τον είπαν.

  38. 35

    Κοίτα, δεν συμφωνάμε σε πολλά, αλλά νομίζω πως συμφωνάμε πως ο Τράμπ εξελέγη Μπλανητάρχης και πως αναμφίβολα οι ομιλίες του ήταν οι πιο ασαφείς του τελευταίου αιώνα. Εξελέγη, δηλαδή, λέγοντας αερολογίες.
    Οι δημόσιες ομιλίες (προς το πόπολο) εξ ορισμού έχουν την ανάγκη της ατάκας, του συνθήματος, της υπεραπλούστευσης, για να συγκινήσουν το λαό και να τον τσιμεντώσουν στο πλευρό του ομιλητή.
    Παραδείγματα: Παπαντρέας και Αλέξης.
    Οι ομιλίες στην τηλεόραση, πάλι, είναι απλούστερες: αρκεί να ταπώσεις τον ομιλητή σου με τσιρίδες, με γλωσσοκοπανιές. Επιχειρήματα δεν χρειάζονται.
    Παραδείγματα: Αδώνιδας και Λιάνα. Αν και μπορεί νάχει βγει και κάνα νέο αστέρι γιατί δεν πολυβλέπω τιβί.
    Συζητήσεις με επιχειρήματα γίνονται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες: θα σου δώκω αυτό να μου δώκεις εκείνο.
    Και ναι, ο Βαρούφ έχει εξαιρετικά δομημένο λόγο. Αλλά ποιός τον ακούει;

  39. Γς said

    Στον ΣΚΑΙ ΤιΒι τώρα:

    Η παρουσιάστρια Σοφία Τσίπα, ρωτάει τον καλλιτέχνη Νίκο Ορφανό τα διάφορα.

    -Ποιο είναι το καλύτερο δώτο που σου κάνανε;

    -Τα δυό παιδιά μου

  40. Γς said

    δώρο

  41. 39

    (δεν σε πρόλαβα)

    Ο Τσίπρας, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, το έκανε αυτό. Τον είχα δει μερικές φορές, να αποσύρεται, να παίρνει τις εφημερίδες και την ταμπλέτα και να κάθεται να δουλέψει.
    Μετά, δεν ξέρω τι έκανε. 😉

  42. Γιάννης Ιατρού said

    36/39: κλπ. Pedis

    Πολύ περιοριστκό σε βρίσκω, τα άλλα είναι εκ του Περισσού 🙂

  43. 44 Και ποιό είναι το κακό;

  44. Γιάννης Ιατρού said

    37: Σμερδαλέος
    και χτες τριγυρνούσα στο μπογκ σου ρίχνοντας μια ματιά στις συνέχειες που βάζεις (σήριαλ το έχεις κάνει 🙂 ).

  45. Pedis said

    # 43 Σκύλε, δεν το πιστεύω! Ήσουν επί των ενδιαιτημάτων του αρχηγού;

    Ο Τσίπρας δεν έχει και δεν είχε επιχειρήματα στον πολιτικό του λόγο.
    Σλόγκαν.
    Ο Παπαντρέας έδινε την εντύπωση ότι επιχειρηματολογούσε πετώντας σλόγκαν. Δεν υπάρχει σύγκριη μεταξύ του ενός και του άλλου. Ο δεύτερος είχε ταλέντα, δυστυχώς για μας.

    Σκύλε, αναφέρομαι σε λόγους με αρχή μέση και τέλος. Ο Άδωνης δεν δεν είναι η κέιζ.

    Η Κανέλλη το έχει αλλά γουστάρει να της βγαίνει το ντελίριο.

    Αναφέρομαι σε ομιλίες που να χαράσουν πολιτική, στρατηγική, να έχουν επιχειρήματα, ιστορικά παραδείγματα, βάθος, πλάτος, αξιολογήσεις πολιτικών τακτικών, προβλέψεις.

    Δεν σου λέω όλα αυτά να είναι ενδιαφέροντα αλλά να είναι στημένα για ένα σοβαρό ή σοβαροφανή σκοπό.

    Ξέρεις πολλούς που να είναι σε θέση να το κάνουν;

  46. 47

    πολιτική, στρατηγική, επιχειρήματα, ιστορικά παραδείγματα, βάθος, πλάτος, αξιολογήσεις πολιτικών τακτικών, προβλέψεις.

    Και ποιός τα χρειάζεται όλα αυτά στην εποχή των ψευδαισθήσεων;

  47. smerdaleos said

    @46, Γιάννη

    Άστα, όταν είναι μεγάλο το θέμα αναγκαστικά το παρουσιάζω τετμημένο σε διαδοχικές αναρτήσεις.

  48. Pedis said

    # 44 – ναι το δέχομαι ότι είμαι περιοριστικός, διότι το να είσαι (αστός) Πολιτικός στον καιρό μας σημαίνει ότι έχεις πρόγραμμα (και ως ινδαλμα τον) μάνατζερ, κάνεις μπίζνες, ντηλς και ως πολιτικός είσαι υποχρεωμένοι να επικοινωνείς με τον «λαό» σου, ότι υπάρχεις γι αυτούς, πετώντας μυρωδάτες πορδές στο τουίτερ.

  49. Pedis said

    # 48 – «Και ποιός τα χρειάζεται όλα αυτά στην εποχή των ψευδαισθήσεων;»

    Όσοι θα τους πηδήξουν.

  50. Γιάννης Ιατρού said

    49: Ναι, κατανοητό.
    Αλλά βάλε και καμιά διαφήμιση πότε-πότε, να πάμε να πιούμε και νερό κλπ. 🙂

  51. 50

    Παςκαλάρέ; Ποιό πρόγραμμα; Το πρόγραμμα και η στρατηγική σούρχονται μπούμερανγκ όταν πιάσεις την καρέκλα και πάρεις την κουτάλα, επιτέλους!

    Πάρε τώρα να διαβάσεις ένα καλό http://www.efsyn.gr/arthro/o-en-perilipsei-anaferomenos-emforeitai-ypo-anarhikon-arhon

  52. ΩχΜπαναΐαμ’!

    http://www.parapolitika.gr/article/388855/o-sakis-royvas-sti-v-athinas-me-ti-nea-dimokratia#.WCWqN8UvKb4.twitter

  53. Αφού είπε ο Νικοκύρης να μην πολιτικολογούμε για τον Τραμπ εδώ αλλά στο προχτεσινό…

    Νομίζω το Ιστολόγιο τείνει λίγο προς αναρχική αυτοδιαχειριζόμενη κομμούνα.

  54. Γιάννης Ιατρού said

  55. cronopiusa said

  56. Και καθόμαστε και γκρινιάζουμε για τον Τραμπάκουλα

  57. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    tribalistas ja sei namorar

    Τραμπαλισμενο μουσικο διαλειμμα με τους -Trobalistas- Tribalistas

  58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειὰ καὶ χαρά σας.

    1.Γιὰ τὸ «ὁλοένες» τοῦ Μίλτου Βαρβιτσιώτη φταίει ὁ Νικοκύρης ποὺ φωνάζει γιὰ τὶς ἀκλισιὲς. Βέβαια τοῦ ‘πανε τοῦ Μίλτου νὰ …

    2. ΚΕΠΕΚ: Ἔτσι ἀποδίδεται ἀπὸ τὴν καλὴ ἐφημερίδα τὸ KÖPEK στὰ ἑλληνικὰ. Μποροῦσε βέβαια νὰ τὸ γράψει μὲ τὴν παλιότερη ἀπόδοσή του στὰ ἐλληνικὰ: ΚΙΟΠΕΚ.
    Ὅσο γιὰ τὸν Ποπ Ντάλα πρόκειται γιὰ τὸν ἀδελφὸ τοῦ Ἄλαν Ντάλα.
    Γιὰ τὰ τραγούδια τοῦ ἐκλιπόντος ποὺ ἔμπαιναν στὰ σορτς τῆς μουσικῆς μὲ πρόλαβε ὁ angeloslev στὸ 15.

    3. Συμφωνῶ μὲ τὸν Σταῦρο στὸ 15: ὁ Βροντάκης καὶ ὁ Φουρτουνάκης ἦταν.
    Ἀρχὴ σοφίας ὀνομάτων ἐπίσκεψις.

    4. Πολὺ εὔστοχα ἡ cronopiusa στὸ 25 παρεμβαίνει στὴν διαμάχη τῶν πόλεων ποὺ «μάρνανται σοφὴν διὰ ρίζαν Δονάλδου». Οὔτε ἀπὸ τὴν Καρδίτσα, οὔτε ἀπὸ τὴν Κύπρο. Τελικὰ ὁ Δόναλδ εἶναι ἀπὸ τὴ Συγγροῦ, ἀπὸγονος τοῦ θρυλικοῦ Τραμπαρίφα.

    Δράττομαι τῆς εὐκαιρίας νὰ ὑπεθυμίσω τὸν ὅρο «τὰ κουνιοτράμπαλα» τῆς Μαλβίνας ποὺ περιγράφει γλαφυρότατα πολλοὺς ἀπὸ τοὺς σύγχρονους ἡγέτες.

  59. Βασιλειάδης Ι. said

    Είμαι σίγουρος μετά βεβαιότητας ότι αν συγχνωτιστεί θα πέσει θύμα βιασμού…

  60. […] Νίκος Σαραντάκος Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

  61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #62. ὐπεΝθυμίσω φτ γμτ@!#$%!

  62. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  63. …ο αυτοκράτορας Ηράκλειος
    βασίλεψε τον 7ο αιώνα,
    οπότε είναι αδύνατο να θεμελίωσε μια μονή που…
    ανοικοδομήθηκε περί τον 5ο αιώνα,…

    Το λες και
    ηράκλειον άθλο,
    ίσως τον 13ο!

    (Αν και μάλλον
    προς τον αντίστοιχο μισθό
    φέρνει…)

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67. Το λες και
    ηράκλειον άθλο
    Α όοχι ηράκλειον! καλαματιανόν! 🙂

  65. Αντί για τον Ποπ Ντάλα,
    συγκρίσεις θα μπορούσαν να γίνουν όντως με
    τον Λούτσιο Ντάλα,
    μια και η μετάφραση
    είναι ήδη της Αρτέμιδος.

  66. 67

    Το ναό τον εθεμελίωσε ο Ηράκλειος αλλά ο αυτοκράτορας ήτο ο Νέος Ηράκλειος. Που βασίλευσε μεταξύ Περισσού και Νέας Ιωνίας.

  67. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μὲ ἀφορμὴ τοὺς tribalistas (θαυμάσιο τὸ μουσικὸ διάλειμμα τοῦ Ἀφωτίστου Φιλέλληνος) θυμήθηκα τὸ tripalium (τριπάλουκο στὰ ἑλληνικὰ) ἕνα μεσαιωνικὸ βασανιστήριο μὲ τρία παλούκια, φαντάζεστε ποῦ. Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε σᾶς πληροφορῶ πὼς ἀπ’ αὐτὸ προέρχεται μιὰ σειρὰ λέξεων σὲ πολλὲς δυτικὲς γλῶσσες travailler (γαλλ.), trabajar (ἰσπν.), trabalhar (πορτ.) ποὺ σημαίνουν δουλεύω, ἀλλὰ καὶ τὸ travel (ἀγγλ) ποὺ σημαίνει ταξιδεύω. Ἐπίσης τὰ δικά μας ντράβαλα, ὅπως καὶ τὸ τραβαγιάρω τῆς θερμιώτικης ντοπιολαλιᾶς.
    Ὅποιος ἐνδιαφέρεται μπορεῖ νὰ τὰ δεῖ λεπτομερῶς σὲ δύο ἀναρτήσεις στὸ slang, μιὰ τοῦ Νικοκύρη (http://www.slang.gr/definition/7638-ntrabala) καὶ μιὰ δική μου (http://www.slang.gr/definition/27024-trabagiaro). Ἀξίζει τὸν κόπο νὰ διαβάσετε καὶ τὰ σχόλια ἐπειδὴ συνεισφέρουν στὴν ὀλοκληρωμένη εἰκόνα τῶν λημμάτων. Ἐπίσης ὑπάρχει καὶ αὐτὸ τὸ ἄρθρο τοῦ Νικοκύρη (http://www.sarantakos.com/language/ntrabtrab.html) ποὺ συνοψίζει τὰ ἀναφερόμενα στὸ λῆμμα «ντράβαλα» (ὁρισμὸ καὶ σχόλια). Τὸ λῆμμα «τραβαγιάρω» ἀναρτήθηκε ἀργότερα καὶ κάποιοι σχολιαστὲς ἔκαναν τὴ σύνδεση μὲ τὸ λῆμμα καὶ τὸ ἄρθρο τοῦ Νικοκύρη, ποὺ ἀγνοοῦσα μέχρι τὴν δική μου ἀνάρτηση.
    Πιστεύω πὼς ἀπ ὅλα τὰ παραπάνω μπορεῖ νὰ προκύψει ἔνα καινούργιο, πιὸ ὀλοκληρωμένο, ἄρθρο.

  68. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    71.Εις τον αξιοτιμον κ. Δημήτριον Μαρτῖνο.

    «…αὐτὸ προέρχεται μιὰ σειρὰ λέξεων σὲ πολλὲς δυτικὲς γλῶσσες travailler (γαλλ.)…»

    Pink Martini – Je Ne Veux Pas Travailler (Sweet French cliché) (added lyrics in description)

    ΥΓ Δροσερον, δροσεροτατον,….

  69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @67, 68, 69, 70. Ἡ ὁμάδα κεντάει!
    Μιχάλη (@69 τυχαῖο; δὲ νομίζω) μὴν μπλέκουμε τὴ Λούτσα μὲ… τὸν λοῦτσο
    (https://www.youtube.com/watch?v=mqai-pGqUTw).

  70. 71

    Αυτό με το βασανιστήριο τριπάλουκο που καταλήγει σε συνώνυμο της εργασίας ή/και της ταλαιπωρίας, μας θυμίζει το παλιό, καλό ρητό

    Αν η δουλειά ήταν καλή, θα δούλευε κι ο Δεσπότης

  71. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @Ἀφώτιστον Φιλέλληνα (72).
    Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀφιέρωση. Δροσερότατο.
    Οἰ ροδόχροες συνεπώνυμοι θυμίζουν στιγμές τοῦ παλιοῦ, καλοῦ καὶ τὸ κυριότερο, Γαλλικοῦ τραγουδιοῦ. Ὄχι κακέκτυπα τοῦ ἀγγλοσαξονικοῦ.

  72. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΥΓ Ευτυχως που ειχα διαβασει εγκαιρως το «Το τελος της εργασιας και το μελλον της» του Τζέρεμι Ρίφκιν , Λιβανη , 1996

  73. …ήδη βρέθηκαν δυο ιστότοποι που μάρνανται διά ρίζαν Δονάλδου,…

    Ενδελεχής έρευνα του επιτελείου μας καταλήγει πως
    οι ρίζες του Δονάλδου
    ήταν στην γνωστή οικογένεια του Δανδόλου,
    ο οποίος είχε διατελέσει και
    πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη από το 1173 AD*.

    Γράφει χαρακτηριστικά η Βίκη:

    …Ο Δάνδολος επίσης πραγματοποίησε διάφορες
    συμφωνίες
    με τη Βερόνα και το Τρεβίζο (1192),
    με τον Πατριάρχη της Ακουίλιας (1200),
    με το βασιλιά της Αρμενίας (1201),
    το Βυζάντιο (1199),
    την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1201)…

    ως αποτέλεσμα των οποίων συμφωνιών (συμπληρώνω)
    συνέγραψε το ευπώλητον The Art of Deal.

    Σε μεγαλύτερη ηλικία o Ricco Enrico
    – όπως απεκαλείτο από τους υποστηρικτές του
    πριν γίνει Don Enrico και τελικά Don Aldo
    κατάφερε να συλλέξει τους περισσότερους σταυρούς
    από πλήθη εγγεγραμμένων σταυροφόρων
    και να εκλεγεί τοποτηρητής στην Κωνσταντινούπολη,
    όπου και …Τελικά πέθανε
    τον Μάιο του 1205…και θάφτηκε στην Αγ. Σοφία.

    __________
    *Anno Donaldi

  74. Pedis said

    # 76 – Ουού καλά. (Εκτός κι αν η προφητεία αναφέρεται στους άνεργους.)

  75. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    73.
    «…τυχαῖο; δὲ νομίζω) μὴν μπλέκουμε τὴ Λούτσα μὲ… τὸν λοῦτσο…»

    Ομως η φωτογραφια του 76 – εντελως τυχαια – προερχεται απο το http://loutsos.gr/ !!!

  76. Παναγιώτης Κ. said

    Αν διαβάσει ο πατέρας Βαρβιτσιώτης τα μηνύματα του γιου και επειδή γνωρίζει καλά Ελληνικά λέτε να ενοχληθεί και να πει, «ουκ εα με καθεύδειν το του Μιλτιάδου αποτρόπαιον » ; 🙂

  77. Pedis said

    BURLINGTON, Vt., Nov. 9 – U.S. Sen. Bernie Sanders (I-Vt.) issued the following statement Wednesday after Donald Trump was elected president of the United States:

    “Donald Trump tapped into the anger of a declining middle class that is sick and tired of establishment economics, establishment politics and the establishment media. People are tired of working longer hours for lower wages, of seeing decent paying jobs go to China and other low-wage countries, of billionaires not paying any federal income taxes and of not being able to afford a college education for their kids – all while the very rich become much richer.

    To the degree that Mr. Trump is serious about pursuing policies that improve the lives of working families in this country, I and other progressives are prepared to work with him. To the degree that he pursues racist, sexist, xenophobic and anti-environment policies, we will vigorously oppose him.

    http://www.sanders.senate.gov/newsroom/press-releases/sanders-statement-on-trump

    (εμένα μου φέρνει σε τροτσκιζοειδή λαικισμό και λούζερ. )

  78. Παναγιώτης Κ. said

    Αν εκλεγόταν η Ιλαρη αντι του Δόναλντ πως θα την αποκαλούσαμε; Πλανητάρχισσα; 🙂

  79. Ρε παιδιά, φτούνο φτού https://twitter.com/KourisGiorgos είναι αληθινό ή παρωδία;
    Γιατό με τον Κουρή ποτέ δεν ξέρεις…

  80. Γιάννης Ιατρού said

    71/74/76/78:

  81. Pedis said

    The fatal expense of American imperialism
    Jeffrey D. Sachs

  82. 86

    Τον εργαμείς μετά ή όχι;

    (σόρρυ)

  83. Πάντως βλέπω διάφορους αμερικανούς διανοούμενους (πχ Μάικλ Μουρ και όχι μόνο) που ισχυρίζονται πως ο Τραμπ δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία αλλά θα παραιτηθεί ή θα καθαιρεθεί επειδή είναι απρόβλεπτος και μουρλός. Και θα αναλάβει ο αντιμπρόεδρας που είναι Ρεπουμπλικάνος εξ αίματος και θα πειθαρχήσει στα συμφέροντα.

  84. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ WALL STREET JOURNAL
    Τραμπ: Πόλεμος με τη Ρωσία αν χτυπήσουμε τον Άσαντ
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα καταλήξουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία εάν επιτεθούν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο εκλεγμένος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα The Wall Street Journal.
    ΕΘΝΟΣ On Line

    Τραμπ: Πόλεμος με τη Ρωσία αν χτυπήσουμε τον Άσαντ
    Εάν οι ΗΠΑ εξαπέλυαν επίθεση εναντίον του Άσαντ «θα καταλήγαμε να πολεμάμε με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ.
    «Η θέση μου είναι πως (…) η Συρία πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος και πρέπει να απαλλαγούμε από το ΙΚ. Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε συμμαχία με τη Συρία, και τώρα έχουμε το Ιράν, που γίνεται ισχυρό, εξαιτίας μας, σε συμμαχία με τη Συρία (…). Υποστηρίζουμε αντάρτες εναντίον της Συρίας και δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε τονίσει ότι ο νυν πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να μην είναι ο ιδανικός ηγέτης της χώρας αυτής, όμως πολλές από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που θα αναλάμβαναν την εξουσία εάν απομακρυνόταν θα μπορούσαν να αποδειχθούν χειρότερες. Είχε προσθέσει ότι η προτεραιότητά του στη Συρία θα είναι να εξαλειφθεί το ΙΚ, όχι να απομακρυνθεί ο Άσαντ από την εξουσία.

    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/tramp_polemos_me_ti_rosia_an_xtypisoume_ton_asant-64649683/

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δια στόματος Κράου(μεταξύ πολλών άλλων):
    «ο λαός της φεϊσμπουκίας σχολιάζει ότι ή ότι οι γκαλόπες είναι κουλές ή οι γκαλοπιασμένοι ψεύδονται.
    Η εποχή των βαψομαλλιάδων
    Βαψομαλλιάς πλανητάρχης, βαψομαλλιάδες καναλάρχες.Βαψομαλλιάδες γενικά.Το δαμασκηνί παίζει πολύ λέει. Άμα σου τελειώσει το κρυστάλ κολόρ,ρίχνεις ένα κάμελ.
    Εγώ λέω να φερθούμε αδέρφια,με την ελευθερία του πιθανού μελλοθανάτου….»

    55. μου έλυσες την απορία κι ότι θα σας ρώταγα ποιον εννοούσε ο Κραουνάκης χθες βράδυ που πήγα και τον άκουσα στο «‘Ολοι ένα-Φίλα με» στο Κακογιάννη που είπε σφήνα στο ωραίο του πρόγραμμα κάτι «και ο Στάθης στη ΝΔ» κι αναρωτηθήκαμε αλλά φαίνεται είπε «και ο Σάκης στη ΝΔ». Μάστα, αμφιβάλλαμε θα πεις.

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το Σάββατο στο πιάνο θα είναι ο Δαυίδ Ναχμία. Ακούω τώρα από μια δασκάλα στο ράδιο Δεύτερο Πρόγραμμα για εκδηλώσεις το προσεχές Σ/Κ στο Παυσίλυπο Καρδίτσας.

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39 – Ο Μαυρογιαλούρος 🙂

  88. Pedis said

    Να δούμε ποιος θα δώσει τα περισσότερα. Αυός θα πάρει και τους εκλέκτορες. Θα ξεπαραδιαστεί ο Τρούμπας.

    Ατυχία! Να μην ήταν άλλη χώρα! Θα εξήγαγαν δημοκρατία πάραυτα, μετά το μη βολικό αποτέλεσμα. Και με έξοδα των φορολογουμένων.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πάντως ο ιστότοπος της Μητρόπολης Ρεθύμνου χρονολογεί πολύ αργότερα την ίδρυση της μονής.
    Και το Υπουργείο Πολιτισμού:
    http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=14781

  90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    40 – «Και ναι, ο Βαρούφ έχει εξαιρετικά δομημένο λόγο. Αλλά ποιός τον ακούει;»
    Δομημένο λόγο έχει μεν, αλλά λέει μπαρούφες δε, οπότε τον ακούει όποιος του αρέσουν οι δομημένες μπαρούφες, γιατί οι περισσότεροι αρέσκονται στις σκέτες. 🙂

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96/40 >>Δομημένο λόγο
    Χμ και δομημένο ομόλογο 😦

  92. gpoint said

    # 91

    Εφη-έφη το χρώμα των βαψομαλλιάδων αποδίδεται καλύτερα με το κομοδινί !

  93. 91, …ή ότι οι γκαλόπες είναι κουλές ή οι γκαλοπιασμένοι ψεύδονται….

    Το προσωπικό μου και στατιστικά εντελώς ανερμάτιστο δείγμα λέει και τo ένα, και το άλλο.

    Ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση από καταξιωμένη και δημοφιλή πανεπιστημιακή, σε ζωντανή γλώσσα, εδώ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει «The best advice I’ve seen so far for Democrats is the recommendation that hipsters move to Iowa.»

    Και το ακόμα επίκαιρο από πέρσι, ίσως και προφητικό του Ρόμπερτ Ράις (που ήταν και συμφοιτητής με την Χίλαρυ, τον Μπιλ, και τον Κλάρενς Τόμας του Σουπρίμ Κορτ).

  94. 97,
    Μάλλον σοδομημένο ομόλογο…

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – Πλανηταρχίδου, και τον Μπίλ, ΠΡΩΤΗ φορά, πρώτo κύριο στον λευκό οίκο ανοχής (στο άσπρο μπουρδέλο ελληνιστί). 🙂

  96. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεοτερα!
    Ύστερα από κουραστικό και πολύωρο ταξίδι επανήλθα στη βάση μου, με δεκαπέντε-είκοσι βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία!

    84 Γιατι όχι;

    94 Θεωρητικά η δυνατότητα αυτή υπάρχει.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/misel_161112_182315.jpg?mtime=20161112182315

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    89 – Αν έχουν τέτοιους διανοούμενους (Μάικλ Μουρ) οι Ηπανοί, και πολύς τους πέφτει ο Τράμπ. Μόνο συλλογισμούς μπορώ να κάνω βέβαια, αλλά αν είναι σωστοί, ή ο Τράμπ θα είναι μακράν ο καλύτερος αμερικανός πρόεδρος (το καλύτερος σε εισαγωγικά 🙂 ) ή θα δολοφονηθεί. Τέτοιος συγκεντρωτικός πόλεμος εναντίον κάποιου υποψηφίου, δεν έχει ξαναγίνει στις ΗΠΑ (αλλά νομίζω ούτε και στον υπόλοιπο κόσμο) οπότε μάλλον κάτι ΠΟΛΥ μεγάλο τσάκισε, που δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς φυσικά. Εκτός, εκτός κι αν στρίψει δια του αρραβώνος, και γίνει άβουλο υποχείριό τους. Πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς, το μακελειό δεν το γλυτώνουμε, δεν βγαίνουν τα νούμερα, ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ. 🙂

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    102 α – Αυτό είναι που λένε Σκοτζέζικο ντούς. 🙂

  100. Μαρία said

    85
    Κι άλλοι την πάτησαν.
    http://thecaller.gr/callers-choice/orgi-xatzinikolaou-me-dimosieumata-gia-kouri-esr/

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89/104. Να θυμηθούμε,αν δεν το βάλατε και δεν το είδα, ότι ο Μάικλ Μουρ είχε αναλύσει τον περασμένο Ιούλιο τους λόγους που θα βγει ο Τραμπ.
    http://tvxs.gr/news/blogarontas/maikl-moyr-oi-5-logoi-gia-toys-opoioys-tha-nikisei-o-ntonalnt-tramp

  102. Γιάννης Ιατρού said

    102α Καλή ξεκούραση Νίκο (ζακέττα να βαλεις 🙂 )

    β. Eδώ η ανάλυση από το Spiegel για το πως κλπ.

  103. Pedis said

    # 102 – Η εξαγορά εκλεκτόρων δεν είναι καθόλου θεωρητικό ζήτημα. Άλλωστε, είναι εκεί για να εξαγοράζονται από τα λόμπιζζ. Δουλειά τους.

    Πάρε κι ένα δυνατό άρθρο από κάποιον μη εξαγορασμένο (και λίγοι θα ‘χουν μείνει, πλέον, με τόσο γερό στομάχι που απαιτείται)

    Inside the Invisible Government: War, Propaganda, Clinton & Trump

    John Pilger
    (October 28, 2016)

  104. antpap56 said

    Άκουσα ένα «μαργαριτάρι» σε αθλητική εκπομπή: «Ο Τάδε ήταν παίδας τότε». Εντάξει, δεν πάει να πεις «ήταν παιδί» όταν αναφέρεσαι στην αγωνιστική του κατηγορία, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι περιφράσεις του τύπου «Αγωνιζόταν στην κατηγορία παίδων».

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Μiltos για το Milko

  106. nikiplos said

    Στη συλλογική ευφυΐα το ερώτημα:

    Όλοι ξέρουμε τον Βίαντα τον Πριηνέα (Βίας ο Πριηνεύς στην ονομαστική). Η γενική είναι του Βίαντος του Πριηνέως?

  107. cronopiusa said

    Για τον Γιάννη Κουβάτσο

    Emilio Cao – «Romance do cego andante» (1978)

    CONXURO A QUEIMADA en Gallego y en Castellano con letra

    Mitologia gallega – Mitoloxia galega

  108. sarant said

    107 Το βάλαμε (δηλαδή σε κάποιο σχόλιο κάποιου άρθρου)

    108 Χιόνια ακόμα δεν έχουμε, ευτυχώς

    110 Ναι, με την περίφραση θα πας.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98.>>το χρώμα των βαψομαλλιάδων αποδίδεται καλύτερα με το κομοδινί !
    Ναι καθιερωμένο αυτό!
    Κουραδί αρζάν ή τσιρλιποπό το είπε το α λα τραμπ, ο Κράου. Το δαμασκηνί το ανέφερε απλώς μεταξύ των πολύ μοδάτων.

  110. Γιάννης Ιατρού said

    112 Nikiplos

    Και του Βία από την Πριήνη (της Μ. Ασίας) μπορείς να πείς, αν σε πειράζει η καθαρεύουσα 🙂

  111. smerdaleos said

    @116: Και του Βία από την Πριήνη
    —-

    Του Βίαντα του Πριηνέα για όποιον θέλει να αποφύγει το αρχαίο του Βίαντος του Πριηνέως.

    Όποτε θέλετε να μεταφέρετε ένα αρχαίο -ευς στη Νεοελληνική να θυμάστε το ὁ βασιλεύς/τοῦ βασιλέως > ο βασιλέας~βασιλιάς/του βασιλέα~βασιλιά

  112. Πέπε said

    @Pedis, 30:

    Να σου πω μια εμπιστευτική πληροφορία, αλλά μη γίνει βούκινο.

    Με τον Τσίπρα δεν έχω προσωπική σχέση, έχουμε όμως πολλούς κοινούς φίλους.

    Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήταν το ραγδαία νεοανερχόμενο αστέρι του Σύριζα (ή ήταν Συνασπισμός ακόμη;), ήμουν μ’ έναν από αυτούς τους φίλους, χτυπάει το κινητό του, και λέει, «Α, ο Τσίπρας!» (κάγκελο εγώ, που μέχρι τότε δεν το ήξερα). «Έλα Αλέξη. Ναι, το διάβασα το τελευταίο σου άρθρο. Μωρέ να σου πω κάτι; Γιατί γράφεις τόσο ξύλινα;»

    Τι στιγμές ζω θε μου, σκέφτηκα. Είμαι με τον άνθρωπο που τη λέει στον Τσίπρα πώς γράφει έτσι!

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – To έχουμε δεί σε προηγούμενο νήμα ΕΦΗ, κι όπως σ΄εκείνο, λέω και τώρα πως λέει μπούρδες ο Μούρ, μεγάλη απογοήτευση για μένα. Μόνο στον πρώτο λόγο πέφτει αρκετά μέσα, στα υπόλοιπα είναι στον κόσμο του, που δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο των δεκάδων εκατομμυρίων ξεσπιτωμένων αμερικανών, από τις χρεωκοπημένες τράπεζες που έσωσαν οι «δημοκρατικοί» (έχει εξευτελιστεί η έννοια) με άπειρα λεφτά που τους χάρισαν, και τα χρέωσαν στους πολίτες, ενώ παράλληλα δημιούργησαν το τρομακτικό πέρα από κάθε φαντασία χρηματιστηριακό φουσκωτό τέρας, που τίνει να καταπιεί τον κόσμο όλο. Δεν έχει επαφή με τα πάνω από 60,000,000 που σιτίζονται με κουπόνια, και δεν λέει τίποτα για την αιτία που το προκάλεσε αυτό. Αυτά που λέει, είναι σαν τα λόγια τα μεγάλα που λένε στην Ελλάδα, όλοι όσοι βολεμένοι σαν κι αυτόν, δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης.
    Σήμερα μίλαγα μ΄ένα φίλο οδηγό γερανίστα που δουλέυει (ακόμα) σε ένα ξυλάδικο για οικοδομές, κι έφερε κάποια υλικά. «Πώς πάει ρε Λιάκο; – πώς να πάει ρε Λάμπρο, πολύ δύσκολα, δεν φτάνουν τα λεφτά ρε γαμώτο, μας λείπουν 350 ευρώ για να τα φέρουμε βόλτα, και χωρίς να μπορούμε να ζεσταθούμε κανονκά, τα περισσότερα φώτα κλειστά, το νερό με οικονομία, και δεν βγαίνουμε πουθενά για διασκέδαση, ξέρεις. Τα παιδιά (5 και 1,5 χρονών) δεν πεινάνε βέβαια, αλλά εμείς είμαστε μέσα στο άγχος και την στεναχώρια. Σφαζόμαστε με την Σ…., γιατί λέω να πάω στην Αυστραλία που πήγε πέρυσι ο αδερφός μου, και τουλάχιστον του μένουν λεφτά στα χέρια, όχι πολλά, αλλά μένουν γαμώτο. Της λέω πως αν σταματήσω να δουλεύω τι θα κάνουμε; και μου λέει, πού θα μας αφήσεις, και πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά κλπ, άστα δράμα. – Πόσα σου δίνει τώρα ο Θ……; – έπαιρνα 1800, μετά 1500, 1200, τώρα 1000 -900 αναλόγως την δουλειά, – κι η Σ…..; – γύρω στα 800 κι αυτά με πολύ ζόρι, και το ωράριο σκέτη δολοφονία, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, τα ξέρεις μωρέ, – ναί, τα ξέρω, γάματα.»
    Όλοι όσοι μιλούν σαν τον Μούρ (που του αρέσει και η Χίλαρι τρομάρα του) δεν έχουν επαφή με τους ανθρώπους που υποφέρουν, είναι κλεισμένοι στο χρυσό, ασημένιο, χάλκινο, ή έστω σιδερένιο, (αλλά σίγουρο ακόμα) κλουβί τους, κι από κεί ερμηνεύουν την κατάσταση, αλλά, άλλο είναι να βλέπεις έναν άνεργο, πεινασμένο, άστεγο, ή όλα μαζί, από την όποια ασφάλειά σου, κι άλλο να είσαι ο ίδιος.
    Καληνύχτα

  114. Pedis said

    […] ο στρατός του Ομπάμα σκότωσε περίπου 4.700 ανθρώπους με drones σε σχέση με τους 2.996 πολίτες που σκοτώθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. […]

    Συμμετείχε σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία, στο Καμερούν και στην Ουγκάντα, ενώ ενίσχυσε στρατιωτικά τις αμερικανικές δυνάμεις αλλά και στρατούς άλλων χωρών σε περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Επί της προεδρίας του μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον 133 χώρες – δηλαδή στο 70% του πλανήτη.

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119. Βρε Λάμπρο, σε πλαντά στο στήθος αυτό που θέλεις να πεις και γύρω γύρω ό,τι νάναι. Το διακτινίζεις στο υπερπέραν.Θεός να γενείς να ξαναπλάσεις την πλάση. Εμένα ξαναβάλε με με τσι φτωχούς γιατί οι πλούσοι δεν έχουν ανάγκη την ποίηση 🙂

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Να με συμπαθάς, όσο κι όπως ξέρω γράφω. Θεός δεν θέλω να γενώ, γιατί θα πρέπει να πιστεύω στην ύπαρξή του μετά☺ ούτε να ξαναπλάσω την πλάση, αυτή θα πορεύεται χαοτικά, κι όσο μπορώ, μέσα από τις κόρες μου και την στάση ζωής μου, της δίνω μια σπρωξιά ν’ αλλάξει κατεύθυνση, ο καιρός θα δείξει τι θα καταφέρω. Δεν σε είχα βάλει ποτέ μου στους πλούσιους για να σε ξαναβάλλω στους φτωχούς. Στους κουζουλούς σαν κι εμένα (καμιά φορα και πιο πολύ, και ζηλεύω☺) σε έχω βάλει από την αρχή που ηλεγνωριστήκαμε, και δεν έχω λαθέψει κουζουλό κρι κρί.☺
    Την ποίηση την έχουν ανάγκη ΟΛΟΙ οι άνθρωποι, αυτοί που δεν την έχουν ανάγκη, είναι ή έγιναν άλλο είδος.
    Καληνύχτα γιατί θα σηκωθώ πρωΐ να πάμε με κάτι φίλους για μανιτάρια.

  117. Γιάννης Ιατρού said

    ΛΑΜΠΡΟ, σού έστειλα απάντηση, τώρα τό είδα, δες το μαιλ σου 🙂

  118. Γιάννης Ιατρού said

    122: Ρε ΛΑΜΠΡΟ, τι μας λές τώρα. δηλ. αυτό με τα μανιτάρια…. Να μας αφήσεις έτσι μόνους μας, χωρίς καθοδήγηση (χρημαστηριακή κλπ.);;; Ή για πονηρα μανιτάρια πάς;;;

  119. Γιάννης Ιατρού said

    122

  120. Γιάννης Ιατρού said

    122: Α, αυτός μάλλον την έκανε….

    Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει
    λαλεί πουλί,
    παίρνει σπυρί,
    κι η μάνα το ζηλεύει …

  121. Pedis said

    # 118 – Πέπε, στους χώρους που *βρισκόταν* ο Τσιπράκος είναι υποχρεωτικό να γράφει η στελεχάρα. Το τι γράφει είναι άλλο θέμα. Η παρουσία μετράει.

    Και τόλμησε να του την πει του Τσίπρα; Μην μου το λές! Μπορεί αν ήταν ευέλπιδες να ήταν στη ίδια χρονιά. Μεταξύ συμμαθητών δεν μετράει η ιεραρχία, ξέρεις. Ε, κάτι παρόμοιο θα έπαιζε. 🙂

    Η παρατήρησή μου ήταν η εξής: έχετε υπόψην σας πολλούς πολιτικούς της αστικής κονίστρας από το στόμα των οποίων να έχετε ακούσει μια δομημένη ομιλία, της οποίας να εκτιμήσετε την ανάλυση και τη σύνθεση και από την οποία να μπορείτε να εκτιμήσετε την πολιτική αξιολόγηση του ομιλητή και τη βαθύτερη στόχευση (άσχετα αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε);

    Εγώ δυσκολεύομαι να βρω. Μόνο κουρελούδες από χαζά και φθαρμένα σλόγκαν παράγονται, στην καλύτερη περίπτωση. Και με την υπόθεση ότι οι ομιλίες δεν ετοιμάζονται από τους ίδιους αλλά ανατίθενται σε λογογράφους, το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που ακόμη και η επιλογή των συνεργατών είναι για τα μπάζα.

    Πώς το λένε, μωρέ, στο αμέρικα;

    First class people hire first class people; second class people hire third

  122. Pedis said

    Πάντα με αφορμη το σημερινό μεζεδάκι, είναι τόσο δύσκολο για τον ΠτΔ που είναι και ακαδημαικός και έχει ρόλο μη-κρίσιμο στα πολιτικά καθημερινά δρώμενα να βρει δύο ώρες και να στοιχειοθετήσει πέντε παράγραφους για μία απλή ομιλία επετειακού χαρακτήρα;

    Τι ανάγκη να έχει το λογογράφο; Και πάλι, δεν έχει τη στοιχειώδη πνευματική ευθύνη να ελέγξει τι στο κέρατο του δίνουν;

    Και φαντάσου τι γίνεται στα πιο σύνθετα ζητήματα και τι πλασάρεται για υπογραφή στον κάθε υπουργό;

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122.>>να πάμε με κάτι φίλους για μανιτάρια.
    Μπράβο ρε συ. Μπράβο!
    Κρατιέμαι να μην ανοίξω μανιταροσυζήτηση. Να πω για τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα που πηγαίναμε ετούτη την εποχή για μανιτάρια στις παρυφές της Πάρνηθας.Τόσα πολλά μανιτάρια!Μου φαινότανε γη της Επαγγελίας το νοτισμένο αφράτο το χώμα με τις πευκοβελόνες και τα σκινόφυλλα ν΄ανασηκώνεται και να μισοφαίνεται ο θησαυρός αυτός.Αποικίες ολόκληρες! Δεν υπήρχε περίπτωση να μπερδέψω ‘γω τους αγκισαρίτες με τους φαρμακερούς.Το μόνο που προσέχαμε ήταν να τυχόν και υπήρχε κανένα σκουριασμένο κουτί στη ρίζα τους.Υστερότερα που κάηκε ο τόπος σ΄εμάς κάτω, κάποιοι μάζευαν από δω φορτηγάκια ολόκληρα και τα έστελναν και καταναλώνονταν στα καφενεία και τα μεζεδάδικα στα χωριά. Με τα χρόνια, κατακάηκαν και βρώμισαν τα βουνά κι εδώ.Είχαμε πάψει προ πολλού να πηγαίνουμε,πέθανε κι ο θείος μου που μας ξεσήκωνε και τ΄αποξέχασα τ΄άγρια τα μανιτάρια. Προ ημερών πήγαμε στις Σπέτσες και βρέθηκα σε μια ράχη στα ψηλά του νησιού,να μου λέει ένας ντόπιος παππούς για μια εποχή που είχε κι εκεί άφθονα άγρια μανιτάρια κι αυτός ο «ορεινός» ως γαμπρός είχε εκπλήξει τα πεθερικά στην «πόλη» και το σόι όλο με τη συνταγή (τηγάνισμα) που τους είπε κι έφτιαξαν τα δυο κοφίνια που τους πήγε πεσκέσι. Μια άλλη πλευρά του νησιού αυτού που δε θα το φανταζόμουν. Επίσης μου είπε για το άφθονο κυνήγι πουλιών και λαγών που υπήρχε.Ακόμη κάνουνε γιουρούσι οι κυνηγοί. Κάτι πεζούλες που μετρήσαμε, είτανε γεμάτες σκόρπιους κάλυκες(και μωβ σεντονάκια από κυκλάμινα.Τόσα κυκλάμινα σε εξοχή δεν έχω ξαναδεί).
    Τα είπα όλα, είναι που κρατιόμουνα 🙂

  124. Avonidas said

    #104. Τέτοιος συγκεντρωτικός πόλεμος εναντίον κάποιου υποψηφίου, δεν έχει ξαναγίνει στις ΗΠΑ (αλλά νομίζω ούτε και στον υπόλοιπο κόσμο) οπότε μάλλον κάτι ΠΟΛΥ μεγάλο τσάκισε, που δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς φυσικά.

    Λάμπρο, όταν βλέπεις κάποιον να τον πολεμάνε όλοι, πριν υποθέσεις ότι κάτι ξέρει ή ότι είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, εξέτασε πρώτα το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο που τον πολεμάνε.

    (Ή, όπως έλεγε ο Σαγκάν, γέλασαν με τον Γαλιλαίο, γέλασαν με τους αδελφούς Ράιτ, μα επίσης γέλασαν με τον Μπόζο τον Κλόουν 😉 )

  125. Avonidas said

    #94. Να δούμε ποιος θα δώσει τα περισσότερα. Αυός θα πάρει και τους εκλέκτορες. Θα ξεπαραδιαστεί ο Τρούμπας.

    Ναι, αλλά τους πράσινους δράκους στην κουζίνα τους είδες, Pedis;;

    Εντάξει, άμα είναι να λέμε ό,τι μας κατέβει στη γκλάβα… Εδώ κι έναν αιώνα δεν έχει γυρίσει ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ από απείθαρχους εκλέκτορες — που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Αλλά αφού το λέει το ιντερνέτι, έτσι θάναι.

    http://www.vox.com/policy-and-politics/2016/11/11/13588048/electoral-college-petition-clinton-trump

  126. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Μετά από 14 ώρες στον ουρανό του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης είχε το φιλότιμο να πεί κάτι για τις βρωμερές και καθοδηγούμενες διαδηλώσεις εναντίον του νέου Πλανητάρχου, λές και δεν έγιναν τίμιες Εκλογές στις 8 Νοέμβρη. Η Κοινότης μας φοβείται ότι θα έχουμε Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ: Στο ένα στρατόπεδο οι τίμιοι Αμερικανοί που έφτιαξαν το Αμερικανικό Θαύμα και στο άλλο οι τεμπέληδες που τσεπώνουν τα επιδόματα που τούς έδωσε ο ηλιοκαμμένος Ομπάμα. Η μέθοδος απλή και αποτελεσματική, την πρωτοεφάρμοσαν οι χριστιανούληδες επί 600 χρόνια για να εξοντώσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό και σήμερα την έχουν υιοθετήσει οι πάσης φύσεως μπολσεβίκοι: Όποιος είναι εναντίον μας, είναι ρατσιστής, φασίστας, σπέρνει το μίσος κλπ. Το βασικό σύνθημα που κυριαρχεί στις αντι-Ντόναλντ διαδηλώσεις στην Jew York είναι πως η ψήφος στον Τράμπ ήταν έγκλημα μίσους, προκειμένου να αισθανθούν τύψεις οι ψηφοφόροι του (πιστοί χριστιανοί στην πλειοψηφία τους) και να αρχίσουν να διερωτώνται αν ενήργησαν αντίθετα με τα διδάγματα της Βίβλου!..

    2) Μέχρι και τον παλιό του συνεργάτη Τόνυ Σουόρτς (έχει γράψει μαζί με τον Ντόναλντ το περίφημο βιβλίο «The art of the Deal») επιστράτευσαν τις τελευταίες ώρες για να τον συκοφαντήσει, αν και τα έχει πεί από τον περασμένο Ιούλιο στον New Yorker.

    3) Μάταια ο Ντόναλντ έδωσε συνέντευξη στα «60 λεπτά» του CBS (από τον Πύργο Τράμπ, έχοντας δίπλα του όλη την οικογένειά του) για να καθησυχάσει τους «αντιρατσιστές» ότι δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα επί ημερών του. Οι άθλιοι αυτοί, καθοδηγούμενοι από τους γνωστούς – αγνώστους, είναι απόψε για 4η νύχτα στους δρόμους και θα δείτε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αιματοχυσία. Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

    4) Περαίνοντες, καταγγέλλουμε τους αναγνώστες Νίκιπλο (σχ. 112 και εξής), Ιατρού, Σμερδαλέο και τον ίδιο τον κ. Σαραντάκο για την προσπάθειά τους να αποδομήσουν την Θεία Ελληνική Γλώσσα, απλοποιώντας την κλίσι του εκ των 7 Ελλήνων Σοφών, Βίαντος Πριηνέως. Λές και δεν ξέρουν ότι υπάρχουν 5 οδοί Βίαντος σε όλη την Ελλάδα, με γνωστότερη αυτή του Κολωνού. Πώς θα την λέμε την οδό Βίαντος, ώ αγαθοί; Οδός Βία; Και γιατί δεν λέτε και την Αριστερά… «Αριστερή», την Καθαρά Δευτέρα… «Καθαρή Δεύτερη», κλπ – κλπ.;

  127. Avonidas said

    #131. Κι επειδή τα έχω πάρει γενικώς αυτές τις μέρες να διαβάζω ό,τι παλαβομάρα μπορείς να φανταστείς για τις εκλογές και τον Τραμπ, σαν να μην ήταν αρκετό κακό που βγήκε ο Τραμπ, άκου κι αυτό:

    στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα. Ο νόμος είναι νόμος, όχι ένα κουρελόχαρτο, όπως σε μας, ούτε το δίκιο του εργάτη, ούτε η ονείρωξη του Δημοκρατικού μπλόγκερ. Και ο νόμος λέει ότι ο Τραμπ εξελέγη Πρόεδρος, κανονικά και νομότυπα. Στις Πολιτείες που επικράτησε, πράγματι πήρε την πλειοψηφία, και δεν έχει καμία σημασία αν η Χίλλαρυ πήρε περισσότερες ψήφους στο σύνολο των ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος, οι πλειοψηφίες λογαριάζονται ανά Πολιτεία και κάθε Πολιτεία έχει ενιαία ψήφο στις ομοσπονδιακές εκλογές.

    Όταν καθιερώθηκε το εκλογικό αυτό σύστημα, αφορούσε 13 Πολιτείες που ήταν ουσιαστικά αυτόνομα κράτη, καθένα με την τοπική του αυτοδιοίκηση που ρύθμιζε τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούσαν τους πολίτες του. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε δευτερεύουσα σημασία, περίπου όση και οι ευρωεκλογές για μας (πριν μπούμε στα μνημόνια). Έπρεπε να βρεθεί ένας πρακτικός τρόπος να εκπροσωπούνται οι Πολιτείες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και βρέθηκε. Κι ήταν μια χαρά δημοκρατικός και δίκαιος για τα δεδομένα της εποχής.

    Ατυχώς, ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, που οι Πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν δευτερεύουσα σημασία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ λύνει και δένει στον πλανήτη. Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να αλλάξει αυτό το απαρχαιωμένο εκλογικό σύστημα. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει μόλις έβγαλε ένα αποτέλεσμα που δεν μας συμφέρει. Γιατί όταν αλλάζεις τους κανόνες επειδή χάνεις, δεν υπάρχουν πια κανόνες, κι αν δεν υπάρχουν πια κανόνες ο πιο ισχυρός κάνει κουμάντο, και νόμιζα ότι αυτό ήταν που θέλαμε να αποφύγουμε, ή όχι;

  128. Pedis said

    # 131 – Εδώ κι έναν αιώνα δεν έχει γυρίσει ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ

    Καλά βρε Αβονιδα, ένας αιώνας είναι πολύ; 20 +1 πρόεδροι από το 1900 και δώθε. Με το ζόρι να δώσεις βάση στη γκαουσσιανή. 🙂

    Η ειρωνία είναι στο γεγονός ότι αν ασκηθούν πιέσεις για αποστασία τότε θα ανέβει και το κασέ των γερουσιαστών. Δεν το βρίσκεις λογικό;

    Και ποια περίπτωση έχεις στο μυαλό σου, παλιότερη του ενός αιώνα;

  129. Pedis said

    # 132 – Ψαχουλεύεις στο πρόταγκον; Πού τα διάβασες αυτά τα βαθυστόχαστα;

  130. 122, …Θεός δεν θέλω να γενώ…
    θα σηκωθώ πρωΐ να πάμε με κάτι φίλους για μανιτάρια. …

    Μα τον (Α)μανίτου, πρόσεχε! 🙂

  131. Avonidas said

    #134. Καλά βρε Αβονιδα, ένας αιώνας είναι πολύ; 20 +1 πρόεδροι από το 1900 και δώθε. Με το ζόρι να δώσεις βάση στη γκαουσσιανή.

    Η ειρωνία είναι στο γεγονός ότι αν ασκηθούν πιέσεις για αποστασία τότε θα ανέβει και το κασέ των γερουσιαστών. Δεν το βρίσκεις λογικό;

    Όχι, το βρίσκω καμένη συνωμοσιολογία πιο πυροβολημένη κι απ’ τη θεωρία ότι η Χίλλαρυ είναι ερπετοειδής ή ρομπότ. Μου λες δηλαδή ότι οι εκλέκτορες των Ρεπουμπλικανών θα τα αρπάξουν και θα ψηφίσουν Χίλλαρυ; Ή ότι χρειάζεται να τους πληρώσει ο Τραμπ για να ρίξουν την ψήφο που όλος ο κόσμος περιμένει ότι θα ρίξουν, που θα τους λυντσάρουν άμα δεν τη ρίξουν και που δεν την έχουν ΠΟΤΕ ρίξει στους Δημοκρατικούς; (Ακόμα κι όταν αποστατούν, δεν ψηφίζουν το αντίπαλο κόμμα). Αν ο Τραμπ όντως τα σκάσει για κάτι τέτοιο, πράγματι θα είναι ο χειρότερος μπίζνεσμαν όλων των εποχών.

  132. Avonidas said

    #135. Εσύ τώρα ή μπέρδεψες την αρίθμηση των σχολίων, ή σου ήρθε όρεξη να κουβεντιάσεις βραδιάτικα με το τρολ 😛

  133. Pedis said

    # 138 – Ωχ! Φτου κακά!

  134. Avonidas said

    Ωραία, λοιπον, αφου σ’ εμενα έγραφες,θα σου απαντήσω αύριο,τωρα παω για υπνο. Για την ωρα, το μονο που εχω να πω είναι: ποιο προταγκον και κουραφεξαλα; 😐

  135. Μαρία said

  136. Pedis said

    # 140 – Γκάφα έκανα; Δικό σου είναι; Τι να σου πώ, μου χτύπησε εκείνο το ξύλινο : «Ο νόμος είναι νόμος, όχι ένα κουρελόχαρτο, …» και σκέφτηκα, καλά τάχασε ο Αβό και δεν κρίνει ότι άλλο ο νομος για τον λευκό, άλλο για τον μαύρο; Ή για παράδειγμα δεν θυμάται με τι τρόπο εκλέχθηκε ο Μπους ο νεώτερος πρόεδρος την πρώτη φορά;

    Γιατί, δεν είναι νόμος στην Ελλαδίτσα να βγαίνει κυβέρνηση με 35%;
    Πού υστερούμε; (Ίσως σε πλειοψηφικότητα στο εκλογικό συστημα και πιο αναλογική αντιστοίχιση εδρών σε σχέση με τον πληθυσμό.)

    Άρα, σκέφτηκα, δεν θα ‘ναι δικά του, και ξέχασε να βάλει τα εισαγωγικά. (Μην προσβάλεσαι, φίλε.)

  137. cronopiusa said

  138. cronopiusa said

    Η αρχαία σκουριά – Μάρω Δούκα (απόσπασμα)
    Ήταν λέει μια φορά ένας κομματικός καθοδηγητής. Κι όταν λέμε καθοδηγητής εννοούμε κομμουνιστής κάργα. Πάει λοιπόν ο καθοδηγητής, σ’ ένα χωριό να ελέγξει τα πράγματα πώς έχουν, τι κάνουν. Τον υποδέχεται ο υπεύθυνος της ομάδας του χωριού. Το και το, όλα καλά. Βλέπει ο καθοδηγητής πως όλα πράγματι πήγαιναν ρολόι. Εργατικοί οι σύντροφοι, μαχητικοί και ορεξάτοι. Καταχάρηκε ο καθοδηγητής, αλλά βεβαίως δεν το ’δειξε. Γιατί οι καθοδηγητές έχουν κομματικό καθήκον να είναι φειδωλοί στους επαίνους, ο κομματικός καθοδηγητής σπανίως χαμογελά. Ανακεφαλαίωσε τη γραμμή του κόμματος, ανάφερε τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ. Εκεί, σύντροφοι, προσοχή, εδώ πειθαρχία και λοιπά και λοιπά. Κι όταν έφαγαν κι όταν ήπιαν, έμεινε να ρυθμίσουν πώς θα κοιμίσουν τον καθοδηγητή. Δυστυχώς φτωχοί άνθρωποι, κανείς δεν μπορούσε να τον βολέψει κάπου. Όλοι τους μ’ ένα τσούρμο παιδιά, κοιμόνταν ο ένας πάνω στον άλλο. Και αναγκάζεται ο υπεύθυνος του χωριού να τον πάρει ο ίδιος στο σπίτι του, ως άτεκνος. Έστρωσαν τα κιλίμια, όπως όπως βολεύτηκαν κι οι τρεις κατάχαμα, γιατί δεν είχε ούτε ένα κρεβάτι στο καλύβι του ο υπεύθυνος, φτωχός άνθρωπος, είπαμε. Ένα βράδυ ήταν αυτό, πέρασε. Τ’ άλλο πρωί, την ώρα του αποχαιρετισμού, στο έβγα του χωριού, όπως τον κατευόδωναν, τραβά παράμερα τον υπεύθυνο και του ψιθυρίζει συντροφικά: Σύντροφε, βασική αρετή είναι η ηθικότης. Σου συνιστώ λοιπόν να προσέχεις τη γυναίκα σου. Γυνή, πυρ, θάλασσα. Όλη νύχτα ξέρεις τι μου ’κανε; Όλη νύχτα μου κρατούσε το πέος. Τότε ο υπεύθυνος γέλασε και του απάντησε: Σύντροφε καθοδηγητή, πάνω από την ηθική, πρώτη κομματική αρετή είναι η επαγρύπνηση. Εγώ, άφεριμ, σου βαστούσα όλη νύχτα τον πούτσο.

    Καλή σας μέρα!

  139. Γς said

    129:

    >Κάτι πεζούλες που μετρήσαμε, είτανε γεμάτες σκόρπιους κάλυκες(και μωβ σεντονάκια από κυκλάμινα

    Συν κάτι σύριγγες της ντόπας και κάτι πολύχρωμα παρελκόμενα της ηδονής.

  140. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    144: Κρόνη, μου έφτιαξες την μέρα 🙂 🙂 🙂

  141. Γιάννης Ιατρού said

    117: Σμερδαλέος (112,116, 132δ, τέλος)

    Σμερδαλέε, μιας και φέρνεις παραδείγματα κλίσης του Βίας, να τα λέμε όλα, ε;
    Το Βίας κλίνεται κατά το Αγαθίας 🙂 🙂

  142. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Αυτό με τις αρχαιοπρεπείς κλίσεις μου θύμισε μια ομιλία που άκουσα πρόσφατα. Η ομιλήτρια είπε κάπου «…του οστού….» κι άκουσα ένα χαμηλόφωνο σχόλιο πίσω μου «του οστέος!» με μια δόση παραίτησης, σα να έλεγε «που βαδίζουν οι νέοι επιστήμονες σήμερα…»

  143. Γς said

    148:

    >Η ομιλήτρια είπε κάπου «…του οστού….»

    και κοκκάλιασα

  144. Γς said

    κοκκάλωσα

  145. Γιάννης Ιατρού said

    148: ΓιώργοςΜ
    Θα μας το αναλύσουν οι καθ΄’ύλην ειδήμονες 🙂

    τό ὀστοῦν
    τοῦ ὀστοῦ
    τῷ ὀστῷ
    τό ὀστοῦν

    Αλλά και το ὀστέον, π.χ. γυμνοῦσι τὰ ὀστέα τῶν κρεῶν, Ηρ. Ι. 4.61, εδώ

  146. gpoint said

    * 149, 151

    Το σωστούν, σωστούν, το δ’ οστούν…κόκκαλο !!

  147. ΓιώργοςΜ said

    Να πω την αμαρτία μου, δεν ήξερα πως κλίνεται στην καθαρεύουσα/στα αρχαία το οστό, αλλά εν έτει 2016 περίμενα λέξεις που τόσο αβίαστα κλίνονται στη δημοτική να είναι αποδεκτές, ακόμα και όταν πρόκειται για ιατρική ορολογία. Φαίνεται πως διατηρώ τις αυταπάτες μου ακέραιες μεγαλώνοντας, πρέπει να το κοιτάξω αυτό. 🙂
    (Βέβαια το πιθανότερο είναι πως μη έχοντας καταλάβει ή μη βρίσκοντας κάτι άλλο άξιο ψόγου από την ομιλία, η κυρία που σχολίασε επικεντρώθηκε στη λέξη.)

  148. ΓιώργοςΜ said

    Να βάλω κι ένα φρέσκο; Τώρα το αλίευσα, σπαραταράει:
    http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2455886/episodia-me-travmaties-stin-intianapolis-se-diadilosi-kata-tou-trab
    (Αν και είναι πλέον πολύ συνηθισμένες αυτές οι ακλισιές στα ονόματα των πόλεων)

  149. Γιάννης Ιατρού said

    129: ΕΦΗ
    Ναι, αλλά εδώ δεν έχεις φανεί 🙂

  150. Γιάννης Ιατρού said

    155: Συνέχεια 🙂

  151. Πέπε said

    @127, Pedis:
    Ε φυσικά αυτό συνέβη. Φιλαράκια ήταν, όπως ήταν και πριν γίνει γνωστός σε οποιονδήποτε πέρα από τους γνωστούς του, και όπως είναι και τώρα. Δεν υπάρχει τίποτε περίεργο, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό τη στιγμή που το ακούς (τουλάχιστον εμένα μου έκανε εντύπωση).

    Η πληροφορία που έχει να κάνει με την ερώτησή σου είναι ότι έγραφε ξύλινα ήδη από τον καιρό που πέραν πάσης αμφιβολίας έγραφε μόνος του.

  152. ΣΠ said

    148
    Το οστούν είναι δευτερόκλιτο συνηρημένο:
    http://filologoi2001.blogspot.gr/2013/08/blog-post_8893.html
    Η κυρία «διόρθωσε» το σωστό με λάθος.

  153. sarant said

    128 Βασικά πρέπει να τα κοιτάζει, αλίμονο πια.

    129 Γεια σου Έφη!

    133 Λέει ο Αβονίδας: » Στις Πολιτείες που επικράτησε, πράγματι πήρε την πλειοψηφία, και δεν έχει καμία σημασία αν η Χίλλαρυ πήρε περισσότερες ψήφους στο σύνολο των ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος, οι πλειοψηφίες λογαριάζονται ανά Πολιτεία και κάθε Πολιτεία έχει ενιαία ψήφο στις ομοσπονδιακές εκλογές.»

    Καμιά σχέση δεν έχει το ότι οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος. Και μη ομοσπονδιακό να ήταν και οι πολιτείες να ηταν απλές εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφικό(*), πάλι θα είχαμε την ανωμαλία αυτή. Όπως μπορεί να την έχουμε και στο ΗΒ όπου βέβαια οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, αλλά η αρχή είναι η ίδια.

    (*)Στις ΗΠΑ, υπάρχουν μερικές πολιτείες που μοιράζουν τους εκλέκτορες με πιο αναλογικό τρόπο.

    153 To οστό-του οστού-τα οστά, το οστούν-του οστέος-τα οστέα

  154. Γς said

    154:

    >τραυματίες στην Ιντιανάπολις

    Ε, αυτό βγάζει ελληνικός μάτι!

  155. Πέπε said

    @159>153:
    το οστέον-οστούν
    του οστέου-οστού
    τω οστέω-οστώ
    κλπ.

    «Του οστού», που σκανδαλίστηκε ο άλλος, είναι από τους λίγους τύπους που με κάθε πιθανή θεώρηση των πραγμάτων (πιο αρχαϊστική, πιο δημοτικίστικη) είναι διαχρονικά σωστοί.

  156. Γς said

    154:

    >Τώρα το αλίευσα, σπαραταράει:

    Σπάρος θα είναι.

  157. Γιάννης Ιατρού said

    159: τέλος <i?…το οστούν-του οστέος-τα οστέα
    Νίκο, δεν το καταλαβαίνω, όπως το γράφεις.
    Το lexigram, εδώ και το filologoi, εδώ (του #158) για την κλίση του «το ὀστοῦν», στην γενική ενικού αναφέρουν «τοῦ ὀστοῦ» για την κλίση στα αρχαία.

    Αλλά γιατί να είναι διαφορετική η κλίση στα αρχαία από την καθαρεύουσα στην προκειμένη περίπτωση (γεν. ενικού), δηλ. να μην γίνεται η συναίρεση στη γενική, ενώ γίνεται στην ονομαστική;Το lexigram, εδώ βασικά ίδιο το δίνει (γενική ενικού) και στη νέα Ελληνική.
    το οστούν
    του οστού (γεν. ενικού)

  158. ΓιώργοΜ, αν η κυρία είπε πράγματι «του οστέος», είναι αγράμματη. Το οστούν, όπως λέγεται στα αρχαία, είναι συνηρημένο δευτερόκλιτο, και στη γενική κάνει «του οστού» (με περισπωμένη φυσικά), όπως ακριβώς και στην κοινή νεοελληνική. Απαντούν στον πληθυντικό και οι ασυναίρετοι τύποι, «οστέα» στο ηροδότειο παράθεμα (που είναι όμως ιωνική διάλεκτος) και «οστέων» στην έκφραση «μέχρι μυελού οστέων», που λέγεται και σήμερα, αλλά «του οστέος» είναι χοντρός σολοικισμός, κάτι σαν το τηλεοπτικό «επί του καναπέως» 🙂 Ο Νικοκύρης αστειεύεται στο 159.

  159. ΣΠ said

    159 Στις ΗΠΑ, υπάρχουν μερικές πολιτείες που μοιράζουν τους εκλέκτορες με πιο αναλογικό τρόπο.

    Συγκεκριμένα, δύο: η Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες) και το Μέιν (3 εκλέκτορες), που το σύστημα είναι πλειοψηφικό σε επίπεδο κομητείας. Δηλαδή, οι εκλέκτορες είναι κατανεμημένοι σε κομητείες και όποιος πλειοψηφήσει στις κομητείες κερδίζει τους αντίστοιχους εκλέκτορες. Στην Νεμπράσκα ο Τραμπ κέρδισε και τους πέντε, ενώ στο Μέιν η Κλίντον κέρδισε δύο και ο Τραμπ έναν.

  160. smerdaleos said

    @148,

    Όπως τα είπε ο ΣΠ στο 158. Ο τύπος ὀστοῦν προέκυψε από αττική συναίρεση εο>ου.Στην Ιωνική έμεινε ασυναίρετο.

    ὁ χρυσέος/τὸ χρυσέον > ὁ χρυσοῦς/τὸ χρυσοῦν

    ὁ σιδηρέος/τὸ σιδηρέον > ὁ σιδηροῦς/τὸ σιδηροῦν

    ὁ χάλκεος/τὸ χάλκεον > *{ὁ χαλκέος/τὸ χαλκέον} > ὁ χαλκοῦς/τὸ χαλκοῦν

    τὸ ὀστέον > τὸ ὀστοῦν

    τοῦ ἔθνεος > τοῦ ἔθνους

    τοῦ θρασέος τοῦ θρασοῦς

    Μια χαρά είναι ο νεοελληνικός τύπος «το οστό», όπως το νεοελληνικό επίθετο «ο χρυσός».

    Όποιος θεωρεί την νεοελληνική απλοποίηση ὀστέον/χρυσέος > οστόν/χρυσός ως «παρακμή», θυμίζω ότι οι αρχαίοι έκαναν την ίδια απλοποίηση στα:

    *gwelbh-us > δελφύς , με παράγωγο *sm.-gwelbh-ew-os > ἀδελφεός > ἀδελφός = ομομήτριος

    *deru/drew = «ξύλο,δόρυ» > διπλασιασμός *der-drew-om > δέρδρεον > δένδρεον (με ρωτική ανομοίωση r..r > n..r, όπως στο *γάργραινα > γάγγραινα και *karkros > *carcer > cancer ~ καρκρ-ίνος > καρκίνος) > δένδρον

    https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BC%80%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%82
    https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BD
    https://en.wiktionary.org/wiki/cancer#Latin

  161. ΣΠ said

    165
    Διόρθωση.
    Στο Μέιν οι εκλέκτορες είναι 4 και η κατανομή είναι Κλίντον-Τραμπ 3-1.

  162. Γς said

    Στον ΑΛΦΑ ΤιΒι, τώρα.

    Κάποιο παιχνίδι:

    -Ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε…ένας;
    -Ανδρόγυνο!

    Ανδρόγυνος, ίσως;

  163. smerdaleos said

    @132: 4) Περαίνοντες, καταγγέλλουμε τους αναγνώστες Νίκιπλο (σχ. 112 και εξής), Ιατρού, Σμερδαλέο και τον ίδιο τον κ. Σαραντάκο για την προσπάθειά τους να αποδομήσουν την Θεία Ελληνική Γλώσσα, απλοποιώντας την κλίσι του εκ των 7 Ελλήνων Σοφών, Βίαντος Πριηνέως.
    —-

    Cacāvit equa in pratō

    Το ξέρεις αυτό, ω γέρον;

  164. Avonidas said

    #159. Καμιά σχέση δεν έχει το ότι οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος. Και μη ομοσπονδιακό να ήταν και οι πολιτείες να ηταν απλές εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφικό(*), πάλι θα είχαμε την ανωμαλία αυτή. Όπως μπορεί να την έχουμε και στο ΗΒ όπου βέβαια οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, αλλά η αρχή είναι η ίδια.

    Νικοκύρη, δεν με κατάλαβες. Δεν διαφωνούμε στο πώς λειτουργεί το πλειοψηφικό σύστημα σε επίπεδο περιφέρειας. Αυτό που επισήμανα είναι ότι το σύστημα αυτό στις ΗΠΑ δεν είναι καλπονοθευτικό, όπως κατηγορείται — δηλαδή, δεν σχεδιάστηκε με σκοπό να αλλοιώσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά έγινε τέτοιο καθώς με τον καιρό άλλαξαν οι συνθήκες.

    Αν, ας πούμε, θεωρείσαι πρώτα πολίτης της Βιρτζίνια, π.χ., και μετά των ΗΠΑ, δεν θέλεις να συμψηφίζεται η ψήφος σου με τις ψήφους της Μασσαχουσέτης, της Πεννσυλβανίας και πάει λέγοντας· θέλεις να δώσει η Πολιτεία σου ΕΝΑ αποτέλεσμα, και σε δεύτερο επίπεδο αυτές οι πολιτειακές ψήφοι θα πρέπει να ζυγιστούν και να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Κι όταν πρέπει να επιλεγεί ένας νικητής και μόνο ένας, το μόνο δίκαιο σύστημα είναι το πλειοψηφικό.

    Στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι συνολικές ψήφοι, για την Επικράτεια, δεν υπεισέρχονται στη διαδικασία σε κανένα στάδιο. Απλώς ανακοινώνονται σαν στατιστικό στοιχείο. Στην εξαγωγή του αποτελέσματος υπεισέρχονται μόνον οι εκλεκτορικές ψήφοι, που ανταποκρίνονται στα αποτελέσματα σε επίπεδο Πολιτείας (αν δεν υπάρξουν απείθαρχοι εκλέκτορες, και με τις εξαιρέσεις που επισημαίνεις πιο αναλογικών συστημάτων σε μερικές Πολιτείες). Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα σε άλλα συστήματα, όπως για παράδειγμα το δικό μας με τα μπόνους των εδρών. Εδώ, η αλχημεία γίνεται στην απονομή των εδρών, αφού πρώτα ΕΧΕΙ υπολογιστεί ένα ποσοστό με βάση τις ψήφους. Το σύστημα αυτό είναι όντως καλπονοθευτικό από γεννησιμιού του.

    Τώρα, σχετικά με ενδεχόμενη αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ: συμφωνώ ότι είναι άκρως επιθυμητή και αναγκαία. Κανείς δεν βλέπει πια τις Πολιτείες σαν ξεχωριστά κράτη, και οι εκλογές για Πρόεδρο είναι από τις κρισιμότερες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για όλο τον κόσμο. Επισημαίνω μάλιστα ότι, ενώ το σύστημα των εκλεκτόρων είναι μέρος του Συντάγματος, και άρα δύσκολα θα αλλάξει, το πώς εκλέγονται οι εκλέκτορες και πώς δίνουν την ψήφο τους ΔΕΝ καθορίζεται από το Σύνταγμα, και άρα θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει και πριν τον Δεκέμβριο σε κάτι πιο αναλογικό! Μάλιστα, έχω δει να συζητούν για το αν ο Ομπάμα θα μπορούσε να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία πριν αποχωρήσει. Όμως, ακόμη κι αν είχε σκοπό να το κάνει, που δεν έχει, το βρίσκω πολύ κακή ιδέα. Θα δικαίωνε τον Τραμπ στη ρητορεία του περί νοθείας, και θα έστελνε το μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί αλλάζουν τους κανόνες μόνο όταν τους συμφέρει. Αν πρόκειται να γίνει μια τέτοια μεταρρύθμιση και να ριζώσει, θα πρέπει να γίνει στη διάρκεια της κανονικής θητείας κάποιου Προέδρου.

  165. Γς said

    169:

    >Cacāvit equa in pratō

    Μα τι λέει στο νονό του ο «Σάθας του 21ου Αιώνος»

  166. Γς said

    171:

  167. Avonidas said

    #142. Τι να σου πώ, μου χτύπησε εκείνο το ξύλινο : «Ο νόμος είναι νόμος, όχι ένα κουρελόχαρτο, …» και σκέφτηκα, καλά τάχασε ο Αβό και δεν κρίνει ότι άλλο ο νομος για τον λευκό, άλλο για τον μαύρο; Ή για παράδειγμα δεν θυμάται με τι τρόπο εκλέχθηκε ο Μπους ο νεώτερος πρόεδρος την πρώτη φορά;

    Εσύ μπορεί να το θεωρείς ξύλινο, η δική μου άποψη είναι ότι όταν βγάζουμε νόμους πρέπει να τους τηρούμε, κι αν είναι κακοί να τους αλλάζουμε. Κι όχι ας πούμε να καπνίζει η Λιάνα Κανέλλη μέσα στη Βουλή, επειδή αστικό κράτος κιετς.

    Στις ΗΠΑ, όταν είναι άλλος ο νόμος για τους λευκούς και τους μαύρους, αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να είναι ρατσιστικός ο ίδιος ο νόμος, κι όχι να μην τηρείται. Αυτό π.χ. συνέβη στην περίπτωση των νόμων Jim Crow, που απέκλειαν τους μαύρους από το να ψηφίσουν, και που με κόπο και πολλούς αγώνες καταργήθηκαν. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ λυσσάνε εναντίον της νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλοφίλων, π.χ. Ξέρουν ότι έτσι και περάσει ο νόμος, θα πρέπει να τον τηρήσουν. Η παράκαμψη των νόμων δια του λαδώματος ευδοκιμεί κυρίως στις μπανανίες.

    Ο Αβό θυμάται μια χαρά πώς εκλέχτηκε ο Βους, και σου θυμίζει ότι η μαϊμουδιά παίχτηκε στην καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, που ο Μπους και ο Γκορ ήταν τσίμα-τσίμα. Δεν έφταιγε το σύστημα των εκλεκτόρων, αλλά ένα γενικότερο μπάχαλο σχετικά με το ποιοι ψηφοφόροι μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν, με τι τρόπο ψήφισαν (εκείνα τα αναθεματισμένα τα μηχανήματα, σκέψου τι θα τράβηξαν οι γριες κι οι γεροι) και ποιες ψήφοι θεωρήθηκαν έγκυρες. Ενστάσεις στην καταμέτρηση των ψήφων μπορούν να εγερθούν σε κάθε εκλογικό σύστημα. Και μεταξύ μας, όταν η διαφορά είναι καμιά 500ρια ψήφοι, ακόμα κι αν βγει ο νικητής με ρίψη κέρματος είναι σχετικά δίκαιο.

  168. smerdaleos said

    @169: Cacāvit equa in pra

    Διόρθωση: Cacāvit equa in prātō = Χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι.

    cacō = «χέζω» > cacāvit = «χέστηκε/είχε χέσει» (ο υβριδικός παρακείμενος της κλασικής λατινικής που λειτουργεί και ως αόριστος, λ.χ. vēnī, vīdī, vīcī = «ἦλθον, εἶδον, ἐνίκησα»)

    equa = «φοράδα»

    prātum = «λιβάδι»

    Έτσι που λες θηλυπρεπή και ευχείρωτε λεοντόχλαινε Δώτορ Εάων. Ο Κάτων ο Πρεσβύτερος συμβούλευε τους Ρωμαίους να μην υιοθετούν τον πολιτισμό των θηλυπρεπών και μαλθακών Ελλήνων για να μην καταντήσουν ευχείρωτοι (εύκολα κατακτήσιμοι) σαν κι΄αυτούς.

    Όταν, λοιπόν, ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας στάλθηκε να πολιορκήσει τους Αθηναίους που είχαν αποστατήσει συμμαχώντας με τον Μιθριδάτη, οι Αθηναίοι έστειλαν κάτι τρελοζουράρηδες πρέσβεις να του πουν «Ξέρεις με ποιους πρόκειται να πολεμήσεις; Εμείς βγάλαμε Θησέα 1000 χρόνια πριν και 400 χρόνια πριν νικήσαμε τους Πέρσες στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα!»

    Ο Σύλλας εκείνη την ώρα είχε μια φαγούρα και έξυνε τους όρχεις του σκεπτόμενος «cacāvit equa in prātō» = «χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι», αλλά για λόγους ευπρέπειας απάντησε στους τρελοζουράρηδες «η Ρωμαϊκή Αρχή μ΄εστειλε εδώ για να καταστείλω αποστάτες και όχι για να φιλομαθήσω (=λάβω μαθήματα ιστορίας)!».

    [Πλούταρχος, Σύλλας, 13.4] ὀψὲ δὲ ἤδη που μόλις ἐξέπεμψεν ὑπὲρ εἰρήνης δύο ἢ τρεῖς τῶν συμποτῶν πρὸς οὓς οὐδὲν ἀξιοῦντας σωτήριον, ἀλλὰ τὸν Θησέα καὶ τὸν Εὔμολπον καὶ τὰ Μηδικὰ σεμνολογουμένους ὁ Σύλλας: ‘ἄπιτε,’ εἶπεν, ‘ὦ μακάριοι, τοὺς λόγους τούτους ἀναλαβόντες: ἐγὼ γὰρ οὐ φιλομαθήσων εἰς Ἀθήνας ὑπὸ Ῥωμαίων ἐπέμφθην, ἀλλὰ τοὺς ἀφισταμένους καταστρεψόμενος.

  169. LandS said

    Μεζεδάκι από τεράστιου μεγέθους ειδησεογραφιστότοπο
    https://www.indy100.com/article/nigel-farage-leader-opposition-fox-news-donald-trump-united-states-presidential-election-government-7414711

  170. Pedis said

    # 173 – Εσύ μπορεί να το θεωρείς ξύλινο, …

    Η ξυλιά, αγαπητέ φίλε, βρίσκεται στι γεγονός ότι πουθενά δεν υπάρχει «Ο νόμος είναι νόμος» αν θίγονται σοβαρά κι ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της πιο ισχυρής πλευράς.

    Είναι νόμος!

    Τώρα, δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε συζητηση με μη διαβάσιμα σεντόνια εδώ, περί της απάτης της αντιπροσωπευτικότητας σε εκλογικό σύστημα δύο επιπέδων, με κάργα πλειοψηφικό, με προβληματική αναλογικότητα εκλεκτόρων-πληθυσμού, με ανοικτή ανάμειξη της κρατικής γραφειοκρατίας στις εσωκομματικές διαδικασίες των «κομμάτων», με τις τεράστιες θεσμικές δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά σε μία τουλάχιστον τρίτη υποψηφιότητα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για να μη μιλήσουμε για το μοναρχικό χαρακτήρα του προεδρικού συστήματος (πλαισιωμένου από θεσμικές Αρχές που δεν εκλέγει κανείς!).

    (Σόρρυ για την προσβόλα-γκάφα που έκανα στο # 135.)

  171. Pedis said

    # 170 – Αυτό που επισήμανα είναι ότι το σύστημα αυτό στις ΗΠΑ δεν είναι καλπονοθευτικό, …

    Σόρρυ, αλλά μου κάθισε αυτό το «καλπονοθευτικό» και θυμήθηκα το
    three fifths compromise.

  172. ΓιώργοςΜ said

    Ευχαριστώντας για το ηλεμελάνι που χύθηκε για μια τοσηδά κοκκάλινη παρατήρηση, να σημειώσω, έτσι για να υπάρχει στο νήμα, πως υπάρχουν με διαφορετική έννοια οι λέξεις «οστικός» και «οστέινος» σημαίνοντας προφανώς «έχει σχέση με το οστό» και «είναι από οστό», όπου διατηρείται το ασυναίρετο θέμα.

  173. spatholouro said

    176
    Μια που εδώ λεξιλογούμε, ομολογώ μου έκατσε άσχημα το «διαβάσιμα».
    Μια χαρά είμαστε θαρρώ με το «αναγνώσιμα» ..

  174. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και μακάρι να αστειευόμουν στο 159 -δεν είχα πιεί τον δεύτερο καφέ, απλώς.

    170: Δεν συνεννοούμαστε μάλλον. Επιμένω ότι για το «οξύμωρο» να έρχεται δεύτερος εκείνος που πλειοψήφησε στη λαϊκή ψήφο (και το βάζω σε εισαγωγικά, διότι δεν το επικρίνω σε πρώτη φάση) μικρό ρόλο παίζει ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του αμερικανικού κρατους.

    Γράφεις: Στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι συνολικές ψήφοι, για την Επικράτεια, δεν υπεισέρχονται στη διαδικασία σε κανένα στάδιο.

    Ούτε στο εκλογικό σύστημα του ΗΒ υπεισέρχονται. Ούτε στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας υπεισέρχονται. Η μη αναλογικότητα δεν είναι συνέπεια του ομοσπονδιακού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο που οι πολιτείες με μεγάλο πληθυσμό έχουν αυξημένο αριθμό εκλεκτόρων.

  175. Avonidas said

    #182. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πού διαφωνούμε. ΔΕΝ είπα ότι ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας ευθύνεται για το οξύμωρο που λες, που οξύμωρο δεν είναι αλλά απλώς παράδοξο. Είπα οτι ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας κάποτε *δικαιολογούσε* αυτό το παράδοξο, μιας και κάθε πολιτεία λειτουργούσε αυτόνομα.

    Το ΗΒ ή η Γαλλία είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Οι περιφέρειές τους έχουν δημιουργηθεί από πάνω προς τα κάτω. Είναι διοικητικές διαιρέσεις ενός ενιαίου κράτους, όχι κράτη που συνενώθηκαν σε ομοσπονδία. Εντάξει, στο ΗΒ η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία έχουν αρκετά διακριτές εθνικές ταυτότητες, κι αυτό φάνηκε με τις έντονες διαμαρτυρίες κατά του Μπρέξιτ εκεί όπου δεν επικράτησε. Αλλά μικρότερες διοικητικές διαιρέσεις δεν ανταποκρίνονται σε διακριτές ταυτότητες.

    Έπειτα, δες το κι αλλιώς. Ας πούμε ότι υπήρχε μία μόνο Πολιτεία, και το 51% ψήφιζε Τραμπ, ενώ το 49% Χίλλαρυ. Θα ήταν τότε δίκαιο να αγνοηθούν οι επιθυμίες των μισών σχεδόν ψηφοφόρων; Αυτό όμως το καταπίνουμε αμάσητο, γιατί έχουμε μάθει να θεωρούμε την άποψη της πλειοψηφίας ως κάτι το αδιαμφισβήτητο, όσο ισχνή κι αν είναι αυτή η πλειοψηφία. Η ίδια διαδικασία που μας ενοχλεί σε επίπεδο Πολιτείας (επιλογή ενός νικητή, αγνοώντας τις ψήφους υπέρ του ηττημένου) μας αφήνει αδιάφορους στο επίπεδο της Επικράτειας (η επιλογή του Τραμπ ή της Χίλλαρυ με λίγες χιλιάδες ψήφους διαφορά). Γιατί;

  176. Avonidas said

    #183. Ακόμα ένα παράδειγμα: σκέψου τη θέση μας στην ΕΕ. Σε πολλά θέματα, σε ότι αφορά την Ένωση, αυτό που μετράει είναι η ψήφος της Ελλάδας — όχι τα 11 εκατομμύρια ψήφων στα όσα είναι εκατομμύρια των «Ευρωπαίων πολιτών». Όλα τα ζητήματα που υπεισέρχονται στον καθορισμό της ψήφου της Ελλάδας είναι (ή μάλλον ήταν κάποτε) εσωτερικό μας θέμα. Αυτό άλλοτε μας αποδυναμώνει, πετώντας τους διαφωνούντες στον κάλαθο κι εμποδίζοντάς τους να βρουν συμμάχους στις άλλες χώρες της ΕΕ, κι άλλοτε πάλι μας δίνει δυσανάλογα μεγάλη δύναμη — όπως όταν έχουμε δικαίωμα βέτο.

  177. Γιάννης Ιατρού said

    169: Smerdaleos
    ..Το ξέρεις αυτό, ω γέρον;..

    Τι γέρον κλπ. γιατρέ μου Λίγο πάνω απ΄τα 50 είναι …, ηλικιακά εννοώ! 🙂

  178. smerdaleos said

    @185

    Μπορεί κάποιος να ειδοποιήσει αυτόν που ονειρεύεται τον Μακεδόνα Αλέξανδρο να μετονομάζει όλον τον πλανήτη «Ελλάδα» ότι, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η «τελευταία ένδοξη ελληνική πράξη» ήταν η εκδίωξη της Μακεδονικής («βασιλικής») φρουράς από τον Ακροκόρινθο το 243 π.Χ.

    [Πλούταρχος, Άρατος, 24.1-2]

    ὁ δὲ Ἄρατος εὐθὺς τό τε Ἡραῖον ὑφ᾽ ἑαυτῷ καὶ τὸ Λέχαιον ἐποιήσατο: καὶ νεῶν μὲν εἰκοσιπέντε βασιλικῶν ἐκυρίευσεν, ἵππους δὲ πεντακοσίους καὶ Σύρους τετρακοσίους ἀπέδοτο τόν τε Ἀκροκόρινθον ἐφύλαττον οἱ Ἀχαιοὶ τετρακοσίοις ὁπλίταις καὶ πεντήκοντα κυσὶ καὶ κυνηγοῖς ἴσοις ἐν τῷ φρουρίῳ τρεφομένοις.

    Οἱ μὲν οὖν Ῥωμαῖοι τὸν Φιλοποίμενα θαυμάζοντες Ἑλλήνων ἔσχατον προσηγόρευον, ὡς μηδενὸς μεγάλου μετ᾽ ἐκεῖνον ἐν τοῖς Ἕλλησι γενομένου: ἐγὼ δὲ τῶν Ἑλληνικῶν πράξεων ταύτην ἐσχάτην καὶ νεωτάτην φαίην ἂν πεπρᾶχθαι, τοῦτο μὲν τόλμῃ, τοῦτο δὲ τύχῃ ταῖς ἀρίσταις ἐνάμιλλον, ὡς ἐδήλωσεν εὐθὺς τὰ γινόμενα.

    http://imgur.com/a/KGSVJ

    Μετά πλάκωσαν οι Ρωμαίοι και, όπως είπε αιολιστί και η ποιήτρια Μελιννώ …

    Χαίρε μοι Ῥωμα, θυγάτηρ Ἄρηος,

    χρυσεομίτρα δαΐφρων ἄνασσα,

    σεμνὸν ἃ ναίεις ἐπὶ γᾶς Ὄλυμπον

    αἰὲν ἄθραυστον.

    Σοι μόνᾳ, πρέσβιστα, δέδοκε Μοῖρα

    κῦδος ἀρρήκτω βασιλῇον ἀρχᾶς,

    ὄφρα κοιρανῇον ἔχοισα κάρτος

    ἁγεμονεύεις

  179. smerdaleos said

    @186, Γιάννη: Τι γέρον κλπ. γιατρέ μου Λίγο πάνω απ΄τα 50 είναι …, ηλικιακά εννοώ!
    —-

    Καλά βρε εσύ, δεν είπα ότι χάφτω τα παραμύθια του Βάταλου όταν τον αντιπαραμυθιάζω.

    Η αλήθεια είναι γνωστή και εξηγεί και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που του δημιούργησε αυτήν την υπεραντιστάθμιση «ελληνοψυχίας».

    ΥΓ: Διορθώστε στο ποίημα της Μελιννούς (#187) το «δέδοκεν» με «δέδωκεν».

  180. Pedis said

    # 183 – Έπειτα, δες το κι αλλιώς. Ας πούμε ότι υπήρχε μία μόνο Πολιτεία, και το 51% ψήφιζε Τραμπ, ενώ το 49% Χίλλαρυ. Θα ήταν τότε δίκαιο να αγνοηθούν οι επιθυμίες των μισών σχεδόν ψηφοφόρων; Αυτό όμως το καταπίνουμε αμάσητο, γιατί έχουμε μάθει να θεωρούμε την άποψη της πλειοψηφίας ως κάτι το αδιαμφισβήτητο, όσο ισχνή κι αν είναι αυτή η πλειοψηφία.

    Αβό, ομολογώ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα που άνοιξες με το αμερ. σύστημα εκλογών δεν καταλαβαίνω τα επιχειρήματά σου. Στο παραπάνω χωρίο κατακρίνεις το πλειοψηφικό σύστημα κατανομής εδρών; Αν είναι έτσι, προσωπικά, όχι μόνο δεν το καταπίνω αμάσητο αλλά σου επισήμανα ότι είναι μία από τις απάτες του μοντέρνου-μεικτού κατά Πολύβιο εκλογικού συστήματος.

    (Υπάρχουν κι άλλες απάτες που τις εφάρμοσαν και οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί μέχρι τις αρχές του 20ου αι, και βάλε κατά περιπτώσεις,
    στα δικά τους «αντιπροσωπευτικά συστήματα διακυβέρνησης» και μπορεί κάποιος να υποθέσεις ότι τις αντεγραψαν κατευθείαν από τους … Ρωμαίους.)

    Αν επιθυμείς να θίξεις το ίδιο το σύστημα της πλειοψηφίας, τότε μιλάμε για άλλο, διαφορετικό και δισεπίλυτο πρόβλημα. Να το ανοίξουμε εδώ;

  181. Πέπε said

    Να συμπληρώσουμε για το οστούν ότι όλος ο πληθυντικός συμπίπτει με το πώς θα κλινόταν το *οστόν, αν υπήρχε (διαφέρουν μόνο οι τόνοι). Και από τον ενικό άλλωστε, μόνο στις τρεις όμοιες πτώσεις υπάρχει σημαντική διαφορά.

    Οπότε, από λοα αυτά παρασύρεται κανείς και λέει «οστό».

    Προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό. Υπάρχει η ωραιότατη λέξη κόκαλο αν θέλουμε να αποφεύγουμε τους αρχαϊσμούς. Το οστούν δεν είναι λέξη που να διασώθηκε με αδιάκοπη χρήση, να ζυμώθηκε στη δημοτική και να εξελίχθηκε. Και έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι, αν κάποτε υπήρξαν παρόμοια παραδείγματα (όπως ο αδελφεός), αυτό δεν επαρκεί για να νομιμοποιήσει άλλο ένα.

  182. Pedis said

    -> 189 – Χοντρικά, το μεικτό κατά Πολύβιο Ρωμαικό πολιτικό σύστημα προβλέπει τη διατήρηση της αδιαφιλονίκητης εξουσίας τη ελίτ διαμέσου του -σχεδόν- κλειστού θεσμού της Γερουσίας. Παράλληλα, κάποια αξιώματα τίθενται σε εκλογή. Οι υποψήφιοι προέρχονται από τις ανώτερες τάξεις, ενώ οι εκλογές γίνονται με αυτό που θα λέγαμε σήμερα καλπονοθευτικό σύστημα αφού μετράει η ψήφος των «εκλεκτόρων» προερχόμενοι από κοινότητες (εκατονταρχίες) με πολύ διαφορετικό πληθυσμό. Το κόλπο είναι ότι οι εκλέκτορες που αντιστοιχούν στις «κοινότητες» των πατρίκιων είναι πολύ περισσότεροι από κείνους που αντιστοιχούν στους πληβείους. Παραλληλα παραχωρείται το δικαίωμα ελέγχου και βετο σε δευτερεύοντα ζητήματα στους πληβείους και κάποια μορφή διοίκησης αντίβαρο. Ο σκοπός είναι η επίτευξη της συναίνεσης.

  183. Pedis said

    # 181 – 176
    Μια που εδώ λεξιλογούμε, ομολογώ μου έκατσε άσχημα το «διαβάσιμα». Μια χαρά είμαστε θαρρώ με το «αναγνώσιμα» ..

    Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Δεν θα σου έδινα άδικο. Θα χρησιμοποιούσα και το ένα και το άλλο. Τωρα έκατσε ο χύμα τύπος. Μου φαίνεται ότι είναι θέμα γούστου (σκέψου ότι υπάρχει και χρησιμοποιεται η λέξη «διαβαστερός», χαλια έτσι; αλλά με τη συνήθεια … )

  184. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Νικοκύρη , έκανα ένα σχόλιο από νέο αιφωνι. Έγκρινε το γιατί βαριεμαι να ξανά γράφω και σβησε το παρόν.

  185. Avonidas said

    Αβό, ομολογώ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα που άνοιξες με το αμερ. σύστημα εκλογών δεν καταλαβαίνω τα επιχειρήματά σου. Στο παραπάνω χωρίο κατακρίνεις το πλειοψηφικό σύστημα κατανομής εδρών;

    Δεν νομίζω ότι μπορώ πια να το εξηγήσω καλύτερα. Λέω ότι η αναλογικότητα κάπου, σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να σπάσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να προκριθεί ένας υποψήφιος και να απορριφθεί ένας άλλος. Δεν είναι σαφές για μένα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο τελικό στάδιο, στο σύνολο των ψήφων. Πρέπει κανείς να καθίσει να σκεφτεί ποια είναι η συνάφεια του εκλογικού σώματος, κατά πόσον ψηφοφόροι από διαφορετικές περιφέρειες μπορούν να μπουν στο ίδιο καλάθι. Το αμερικάνικο σύστημα θεωρεί την Πολιτεία σαν μονάδα και δεν συμψηφίζει πάνω από το επίπεδο της Πολιτείας. Αυτό μπορεί να είναι λάθος, αλλά δεν είναι αυταπόδεικτα λάθος.

    Κυρίως διαφωνώ στο ότι αυτός ο εκλογικός κανόνας συνιστά απάτη. Έφερα παραδείγματα, όπως ας πούμε τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να δείξω ότι υπό προϋποθέσεις ένα τέτοιο σύστημα είναι το πλέον ενδεδειγμένο.

    Τελικά, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, ποιον εξυπηρετεί αυτό το σύστημα, ποιος κερδίζει; Οπωσδήποτε είναι πολύ βολικό για τα 2 μεγάλα κόμματα: μπορούν να ξεχάσουν εντελώς τις Πολιτείες όπου έχουν μια σίγουρη πλειοψηφία, και να επικεντρώσουν στις λίγες εκείνες που οι εκλογές θα γίνουν ντέρμπυ (swing states). Και αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι αυτών των Πολιτειών γίνονται ρυθμιστές των εκλογών. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί συστηματικά το ένα ή το άλλο κόμμα. Και τα δύο μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

    Δες το όμως κι αντίστροφα: έτσι όπως είναι το σύστημα, δυσαρεστημένοι πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένες Πολιτείες μπορούν να ακουστούν, ενώ διαφορετικά θα χάνονταν μέσα στη γενική πλειοψηφία. Η Χίλλαρυ αγνόησε τις Πολιτείες του Rust Belt, και οι ψηφοφόροι τους χρησιμοποίησαν την υποψηφιότητα του Τραμπ για να την τιμωρήσουν — άσχετα αν η διαμαρτυρία τους εκδηλώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με αυτό τον εκλογικό νόμο, λοιπόν, είναι δύσκολο για τους πολιτικούς να αγνοήσουν έντονα τοπικά προβλήματα και συγκεκριμένες κοινότητες δυσαρεστημένων.

    Φυσικά, όλα αυτά υπόκεινται σε χειραγώγηση. Με το gerrymandering, για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις πλασματικές εκλογικές περιφέρειες για να βγάλεις το αποτέλεσμα που σ’ αρέσει. Αλλά κάθε εκλογικό σύστημα έχει τα τρωτά του σημεία· αυτό μάλιστα αποδεικνύεται μαθηματικά.

  186. ΓιώργοςΜ said

    190 Όλη η ιατρική ορολογία αναφέρεται σε οστά, λίγο δύσκολο να τ’ αλλάξει κανείς (άλλωστε από ομιλία σε συνέδριο η αφορμή). Μιας και το οστό κλίνεται μια χαρά στη δημοτική, δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης αρχαιοπρεπών μορφών (οι οποίες σε άλλες λέξεις ενδεχομένως δίνουν πρακτικές λύσεις μειώνοντας τον αριθμό λέξεων για έναν όρο)· από εκεί ξεκίνησε η κουβέντα άλλωστε.

    191 και πριν: Κάθε φορά που συζητιέται ένα θέμα σχετικά με εκλογές, θυμάμαι ένα άρθρο σε μαθηματικό περιοδικό που, κάμποσες εκλογές πριν, μου είχε δώσει ένας γνωστός. Το άρθρο αποδείκνυε, λίγο-πολύ (και ακετά πειστικά), πως σε ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα, η ακολουθούμενη πολιτική μόνο υπό συνθήκες μπορεί να είναι επιθυμία της πλειοψηφίας, και αυτό λαμβάνοντας υπόψη πως τα κόμματα Α, Β και Γ ακολουθούν τα προγράμματα α, β και γ που επαγγέλονται, χωρίς κολοτούμπες δηλαδή. Είχα μείνει μα ….εεεεε… ενεός όταν το διάβασα, αλλά δε μπόρεσα να βρω λογικό λάθος.
    Το άρθρο μου το είχαν δώσε σε φωτοτυπία και μάλλον το έχω χάσει, ίσως οι περισσότερο σχετικοί με τα μαθηματικά του ιστολογίου το γνωρίζουν ή μπορούν να το βρουν. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως ο συγγραφέας είχε ρώσικο όνομα, ίσως από Μ, αλλά μέχρι εκεί.

  187. spatholouro said

    195/190
    Και μια χαρά κλίνεται στη δημοτική το «οστό» και έχεις μαζί σου και τα λεξικά (Σταματάκος/Μείζον Φυτράκη/Babis/ΛΚΝ/Χρηστικό Ακαδημίας)

  188. Avonidas said

    #195. Υπάρχουν αρκετά τέτοια θεωρήματα. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορεί να υπάρξει καν κατάταξη που να ικανοποιεί κάποιες πολύ βασικές αρχές και να δουλεύει για *καθε* πιθανη εκλογική κατάσταση:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_impossibility_theorem

    Μια ειδική περίπτωση είναι το παράδοξο του Κοντορσέ:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Voting_paradox

    όπου ουσιαστικά έχεις μια κατάσταση που ο εκλογικός νόμος βγάζει τον Α καλύτερο από τον Β, που είναι καλύτερος από τον Γ, που είναι καλύτερος από τον Α 😛

    Αυτά τα θεωρήματα αποδεικνύουν αυτό που στο βάθος όλοι μας ψυλλιαζόμαστε, δηλαδή ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα λύσει τα προβλήματά μας άπαξ δια παντός. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις, και να επαγρυπνούμε.

  189. ΓιώργοςΜ said

    197 Αν εννοείς την επαγρύπνηση του #144, ξέχνα το!

  190. Pedis said

    # 194 – Ωραία. Τώρα, νομίζω, σε κατάλαβα.

    1) το πρόβλημα δεν είναι αν ένα εκλογικό σύστημα έχει τρωτά σημεία αλλά πώς και για ποιο λόγο επιλέγεται το ένα έναντι του άλλου. Και ποιος το επιλέγει και το επιβάλλει στους υπόλοιπους.

    2) Τα «κακά» των αρχαιρεσιών στη βάση της πλειοψηφίας έχουν αναλυθεί με ιδιαίτερο ζήλο από τα αρχαία χρόνια. Συζητήθηκαν, δε, με ιδιαίτερο ζήλο από τους φιλελεύθερους πολιτικούς και φιλόσοφους από τον 18 αι και μετά, αλλά κι από φιλομοναρχικούς πεφωτισμένους ή σκοταδισμένους. Το κοινό συμπέρασμα τους ήταν ότι δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε ηθικό, ούτε παραγωγικό να υπάρχει έγκριση κατά πλειοψηφία. Ενοούσαν, βέβαια, την πλειοψηφία που σχηματίζεται από το «βδελυρό» λαό. Όταν βρίσκονται μεταξύ τους δεν είναι τόσο σχολαστικοί και γνωρίζουν ότι τα ζητήματα λύνονται με δύο πρακτικούς τρόπους ή κατά πλειοψηφία (δηλ. με συναίνεση) ή με τη βία του ισχυρότερου. Τρίτος τρόπος δεν έχει εφευρεθεί.

    3) Το (2) στην πράξη βρήκε διαδοχικές προσεγγιστικές «λύσεις» στην πράξη κι από τους αγώνες των από κάτω και στη βάση των αναγκων της αστικής τάξης. Πάρε ως παράδειγμα το σκόγκαν: No taxation without representation και ότι δικαίωμα στα κοινά έχουν όσοι διαθέτουν περιουσία. (Αρχαίος κλασσικός κανόνας σε επανανακάλυψη των φιλελεύθερων διανοητών.)

    Για μένα, το αμερικάνικο εκλογικό αντιπροσωπευτικό σύστημα για τους λόγους που ανέφερα στα πεταχτά στο #176 είναι από τα πιο αντιδραστικά αντιπροσωπευτικά πολιτικά συστήματα που έχουν εφευρεθεί (όσο κι αν στον καιρό της αμερ. επανάστασης και παραβλέποντας ότι δικαίωμα ψήφου είχαν οι έχοντες περιουσία, παρουσιαζόταν ως κατάκτηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας των λευκών ιδιοκτητών.)

  191. ΓιώργοςΜ said

    Εν τω μεταξύ ενέσκηψε καινούριο μεζεδάκι (προτελευταία παράγραφος):

    http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2456157/vitsas-den-tha-akolouthisoume-tin-koursa-exoplismon-tis-tourkias-den-odigi-pouthena

  192. Πέπε said

    @195:
    > > Όλη η ιατρική ορολογία αναφέρεται σε οστά

    Μα αφού ο πληθυντικός ανέκαθεν οστά ήταν. Αυτό δε συνιστά αλλαγή!

  193. ΓιώργοςΜ said

    201 Αναφέρομαι στη χρήσης της λέξης «κόκκαλα» αντί για «οστά» που γράφτηκε κάπου παραπάνω.

  194. Πέπε said

    202
    Οκ, δεν το είχα καταλάβει.

  195. Πέπε said

    @190 (δικό μου)
    > > Και από τον ενικό άλλωστε, μόνο στις τρεις όμοιες πτώσεις υπάρχει σημαντική διαφορά.

    Διόρθωση:

    Μόνο στις τρεις όμοιες πτώσεις υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά. (Στις άλλες ακόμη και ο τονισμός συμπίπτει: του οστού, τω οστώ, και τα δύο με περισπωμένη μεν λόγω της συναίρεσης αλλά και στην απλή β’ κλίση [-όν] περισπωμένη μπαίνει.)

  196. Πέπε said

    @195:

    Συγγνώμη που φαίνομαι επίμονος, αλλά μου ‘ρχονται ένα ένα.

    Λες Γιώργο ότι αφού στην ιατρική ορολογία ο όρος είναι είτε οστό είτε οστούν αλλά σίγουρα όχι κόκαλο, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Συμφωνώ (πώς θα μπορούσα να διαφωνώ με το προφανές;), αλλά παραμένει πάντοτε η δυνατότητα να κάνουμε γλωσσικό σχολιασμό.

    Την ουσιαστική μου αντίρρηση στην ορθότητα του τύπου «οστό» την εξέθεσα και δεν είδα απάντηση. Εν πάση περιπτώσει, αφού εξαρχής είπα ότι *προσωπικά* το θεωρώ λάθος, δεν πρόκειται να διορθώσω κανέναν.

    Πάμε όμως στην ιατρική ορολογία:

    Εκεί έχουμε και τη λέξη «μυς» (και όχι λ.χ. ποντίκι, παρόλο που οι αρχαίοι με όλη τους τη σπουδαιότητα δεν κώλωναν να το λένε έτσι), η οποία μάλιστα, αντίθετα από τα οστά, έχει περάσει και στην τρέχουσα καθομιλουμένη.

    Ο «μυς» λοιπόν είναι λέξη κάργα προβληματική. Γενική ενικού: όποιος κάτσει μια στιγμή να το σκεφτεί, και ξέρει λίγη γραμματική, θα μπορούσε πιθανότατα να διαλέξει την αρχαία γενική «μυός». Αλλά άντε πες τέτοιο πράγμα – ακούγεται κάπως τρομαχτικό! Μια πιο δημοτική γενική «του μυ» μπορεί να βρει επιχειρήματα να την υποστηρίξουν, αλλά και άλλα που να την απορρίψουν.

    Ονομαστική πληθυντικού: Εκ πρώτης όψεως είμαστε τυχεροί, αφού ο ίδιος τύπος των αρχαίων «οι μύες» ακούγεται ομαλός και ωραίος και στα σημερινά ελληνικά. Αμ δε! Αν μέναμε εδώ, θα είχαμε και την εξίσου ωραία και ομαλή αιτιατική «τους μύες». Επειδή όμως, παράλληλα, διατηρούμε και την αρχαία αιτιατική «τους μυς», αλλά και τη νεοελληνική απαίτηση για αιτιατικές πληθυντικού ίδιες με τις ονομαστικές, λέμε και «οι μυς», καταλήγοντας σε ίδια ονομαστική στον ενικό και στον πληθυντικό, ο μυς – οι μυς, όπερ άτοπον. (Χώρια που βλέπω ότι πολλοί προτείνουν και στην αιτιατική ενικού το αρχαίο -ν, «τον μυν»).

    Εν ολίγοις είναι μια λέξη που δεν μπορείς να την κλίνεις ούτε στ’ αρχαία, γιατί παραείναι αρχαία, ούτε στα νέα γιατί θα βαρβαρίσεις. (Ή θα σε κράξουν οι μισοί, ή θα σε κράξουν οι άλλοι μισοί.) Μπορείς βέβαια να πεις μυώνας, αλλά ενώ λέγεται αρκετά δεν έχει επικρατήσει.

    Άρα, το τι επέλεξαν οι επιστήμονες κάποιου κλάδου να λένε μεταξύ τους δεν είναι μέτρο του τι είναι σωστό.

  197. ΓιώργοςΜ said

    205 ‘Ισως πλατειάζουμε, αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον.

    Ο μυς όντως είναι μια προβληματική λέξη, δεν είναι η μόνη. Να σημειώσω πως δεν επιλέγουν οι επιστήμονες κάποιου κλάδου έτσι εύκολα τους όρους, σπανίως υπάρχει παρθενογένεση (οι υπολογιστές είναι μια εξαίρεση, ή μάλλον μια επιστήμη που γεννήθηκε πρόσφατα κι έτσι δεν είχε προϋπάρχουσα ορολογία).
    Δεν ξέρω τι διαδρομή ακολούθησε η λέξη για να φτάσει στη σημερινή ιατρική ορολογία, αν ήρθε μέσω των λατινικών συγγραμάτων σαν επιστρεφόμενο (αντι)δάνειο ή υπάρχει συνεχής αναφορά και στα βυζαντινά ιατρικά κείμενα, όμως η σύγχρονη ιατρική δεν επέλεξε τον όρο, ούτε είναι εύκολο να εισαχθεί ένας όρος τελείως καινούριος όταν υπάρχει ένας ήδη καθιερωμένος.
    Τώρα το αν οι επιστήμονες διαλέξουν μια λέξη για να σημαίνει κάτι, αυτό την κάνει «αυτομάτως» σωστή από τη στιγμή που καθιερώνεται και μετά. Αν πρόκειται για καινούρια λέξη (πχ «τετρακυκλίνη», «κιτρικό οξύ» ή δενξερωγώ τι άλλο), κανείς δε μπορεί να πει τίποτε, ενώ αν πρόκειται για χρήση μιας υπάρχουσας λέξης, η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο κατά την υιοθέτησή της. Και στις δύο περιπτώσεις, συζήτηση μπορεί επίσης να γίνει για τον τρόπο που κλίνεται ή συντάσσεται ή ορθογραφείται.
    Από τα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι τη διαμάχη για μεταξύ των «ιοντιζουσών» και «ιονιζουσών» ακτινοβολιών (που παραδόξως δεν έχει απολύτως καταλήξει, πολλοί είτε από συνήθεια είτε από πεποίθηση χρησιμοποιούν ακόμα το «ιονίζουσα»), όμως δεν υπάρχει συζήτηση για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη για να περιγράψουμε το φαινόμενο του ιοντισμού-κάποιος διάλεξε το «είμι» πριν από πολλά, πολλά χρόνια και όλος ο κόσμος αυτήν χρησιμοποιεί. Ακόμη και για τις λέξεις εσωτερικής κατανάλωσης (εννοώ αυτές που δεν είναι διεθνείς όροι αλλά μετάφραση ή απόδοσή τους), είναι σαν να προσπαθείς να καθιερώσεις το αμφίψωμο, δε γίνεται παρά μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη (πχ σύγχυση με παρόμοια λέξη σε κοντινή ορολογία)

  198. Πέπε said

    @206:
    > > αν οι επιστήμονες διαλέξουν μια λέξη για να σημαίνει κάτι, αυτό την κάνει «αυτομάτως» σωστή από τη στιγμή που καθιερώνεται και μετά. […] συζήτηση μπορεί επίσης να γίνει για τον τρόπο που κλίνεται ή συντάσσεται ή ορθογραφείται.

    Αυτό εννοούσα κι εγώ.

    …………………………………..
    (μετά από 5 λεπτά που κοιτάω και σκέφτομαι τι έγραψα, χωρίς να πατήσω Δημοσίευση)

    Αυτό εννοούσα κι εγώ;

    Σίγουρα αναφερόμουν στη γραμματική του οστού κι όχι στην ίδια τη λέξη, όταν έλεγα ότι η επιλογή των γιατρών για την ορολογία τους δεν είναι το μέτρο του σωστού. Τώρα, ως προς το άλλο σκέλος, παίζεται αν συμφωνώ. Μπορώ να δημιουργήσω μια καινούργια έννοια και μια λέξη γι’ αυτήν που να είναι μεν καινούργια αλλά όχι ακριβής. Αν, λ.χ., περιλαμβάνει παραγωγικές καταλήξεις που δε δηλώνουν αυτό που θέλω να δηλώσω (δε θα μπορούσα, για παράδειγμα, να ονομάσω τον διαιρετέο διαιρέτη, ακόμη κι αν οι λέξεις ήταν καινούργιες).

    Από ανθρώπους κάποιας ηλικίας που προσπαθούν να μάθουν τώρα την αλφαβήτα των υπολογιστών, ακούω απορίες για την ορολογία που είναι πολύ εύλογες, αν και τους περισσότερους έχουν πάψει να μας προβληματίζουν, όπως «μα γιατί το ονόμασαν μενού και όχι κάπως που να καταλαβαίνουμε;»

  199. ΓιώργοςΜ said

    207 Δε διαφωνούμε, στο παράδειγμα διαιρετέος-διαιρέτης, η επιλογή της ρίζας είναι αυτό που μπορεί να είναι αυθαίρετη (θα μπορούσε να είναι πχ χωριστέος-χωριστής, για να δώσω ένα βάρβαρο πρόχειρο παράδειγμα, όχι όμως το αντίθετο). Αλλαγές προκύπτουν μετά από συναίνεση και σε ορολογίες, πχ τη χοληστερίνη που ξέραμε τώρα όσο περνάει ο καιρός τη συνηθίζουμε με τον νέο όρο «χοληστερόλη» (ονόματα αλλάζει η ρημάδα, η τιμή ακατέβατη όμως!).

  200. ΓιώργοςΜ said

    *είναι αυτό που μπορεί να είναι αυθαίρετη
    μπορεί να είναι αυθαίρετη

  201. Μα τι «του οστού» και «του οστέος»…

    Το οστούν, του οστούντος!
    Όπως
    Το παλιννοστούν, του παλιννοστούντος.

    Παράδειγμα:
    Η αξιοποίηση του παλιννοστούντος επιστημονικού δυναμικού
    μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

    Γιατί η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει…
    😎

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Kάπως έτσι ήταν σήμερα η σοδειά, (αν κι εγώ το ψιλογέμισα το κουβαδάκι μου, 🙂 ) γιατί παρ΄όλοπου πήγαμε πίσω από το Μοντ παρνές, ήταν στεγνά. Η επόμενη εξόρμηση θα γίνει μετά από μερικές καλές βροχές. Πάντως σε πιάνει η ψυχή σου ρε παιδί μου με το κρανίου τόπο που αντικρύζεις ανεβαίνοντας, όλα καμμένα και γυμνά. Δεν έχει όριο η βλακεία του ανθρώπου.

    130 – «Λάμπρο, όταν βλέπεις κάποιον να τον πολεμάνε όλοι, πριν υποθέσεις ότι κάτι ξέρει ή ότι είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, εξέτασε πρώτα το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο που τον πολεμάνε.»

    Avonida, δεν υποθέτω για τον Τράμπ τίποτα από αυτά που λές, ίσως έπρεπε να διατυπώσω διαφορετικά το «κάτι μεγάλο τσάκισε» δεν εννοούσα ότι το έκανε ο Τράμπ, αλλά η εκλογή του. Απ΄την άλλη πάλι, βλέποντας αυτούς που τον πολέμησαν, και τι υποστήριζαν πρίν και τώρα, οδηγήθηκα σ΄αυτούς τους συλλογισμούς που παράθεσα, δηλαδή πόσο χειρότερος είναι ο Τράμπ, από τον Μπούς τον β μετά τη πρώτη θητεία του; είχε τέτοια αντιμετώπιση ο Μπούς από τα ΜΜΑ; Όλοι αυτοί οι γραφικοί που κατηγορούν τον Τράμπ, τι έκαναν τόσα χρόνια με τον Μπούς και τον Μπάμια; Ο τραγικός Μούρ, πού ήταν οχτώ χρόνια με τον Μπάμια που πέταξε στον δρόμο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, που αντί να κλείσει στην φυλακή τους κλέφτες τραπεζίτες, τους χάρισε λεφτά των φορολογουμένων, που δεν έκλεισε το Γκουαντάναμο, που δεν απέσυρε τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, κι ένα σωρό άλλες τσιπροειδής αναθεωρήσεις;
    Αυτό όμως που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση σ΄αυτή την πολύμηνη προεκλογική αντιπαράθεση, παρ΄όλο που από χρόνια γνωρίζω την αιτία, είναι η μεγάλη επιρροή των ΜΜΑ στην διαμόρφωση εντυπώσεων σε μορφωμένους ανθρώπους, ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΕΩΣ.
    Επειδή για διαφορετικούς λόγους, έτυχε να έχω ασχοληθεί με τον Τράμπ και τις δραστηριότητές του από το 2004, σε ρωτώ ευθέως, πώς έχεις αυτή την άποψη για τον Τράμπ, τον γνώριζες πρίν υποβάλει την υποψηφιότητά του; ήξερες τις απόψεις του; με ποιά λογικά κριτήρια θεωρείς καλύτερη επιλογή την αποδεδειγμένα φασίστρια και κακιά Χίλαρι; Εκτός κι αν θεωρείς δημοκράτη και καλό, έναν άνθρωπο που ψηφίζει υπέρ στην επέμβαση στο Ιράκ, και χοροπηδάει από χαρά στην εικόνα του νεκρού Καντάφι, ό,τι κι αν εκπροσωπούσε αυτός.
    Αυτά, ενώ έχω κάνει γνωστό από την άνοιξη ακόμα, ότι θεωρώ τον Τράμπ καλύτερη επιλογή για τους αμερικανούς εργαζομένους, εμάς δεν μας αφορά η εκλογή του, γιατί απλούστατα δεν αποφασίζουν οι πρόεδροι για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ είχα εκφράσει την βεβαιότητα (και με διαφορά) για την εκλογή του, κι είχα αναλύσει τους λόγους, που εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν, κι αν δεν υπήρχε αυτή η ενορχιστρωμένη από όλα τα μεγάλα ΜΜΑ επίθεση εναντίον του, η διαφορά του θα ήταν αστρονομική.

    «(Ή, όπως έλεγε ο Σαγκάν, γέλασαν με τον Γαλιλαίο, γέλασαν με τους αδελφούς Ράιτ, μα επίσης γέλασαν με τον Μπόζο τον Κλόουν😉 )»
    Να υποθέσω, πως θεωρείς πως απέναντι από τον ΜπόζοΤράμπ, ήταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ή η Κλάρα Τσέτκιν;
    Είναι πολύ βολικό για την οικονομική ελίτ, να συγκεντρώνει το απόλυτο κακό σε ένα άτομο, όπως έκανε και με τον Χίτλερ, τον Σαντάμ, τον Καντάφι, και κάνει τώρα με τον Πούτιν, η φανταχτερή βιτρίνα ανέκαθεν έκρυβε την βρώμικη αποθήκη.

  203. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Επειδή κάποιοι ελλαδεμποροι ποστάρουν λαμακιες ,ο αγαπητός Σμερδαλοφ ξαναβρήκε ευκαιρία να διαχωρίσει την «ελληνικότητα» από τη «μακεδονικότητα » μέσω του γνωστού ρωμαϊκου γλυφτη ( και ντεμεκ καλού τραγουδιστή…) Πλούταρχου… ελα εδώ στην Αραπια ρε μόρτη να τους πεις ότι τα αρχαία τους δεν είναι «γιουνανι» να ούμε ,αλλά κάτι άλλο … θα πέσει πολύ Φατούρο να γουστάρεις!

  204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    212 – Αν δεν ταξιδέψει ο Έλληνας εκτός Ελλάδος, δύσκολo να μάθει ιστορία. 🙂

    Για σένα κιντάκο.

  205. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    193 Αν το σβήσω θα χαλάσει η αρίθμηση (=βαριέμαι να το σβήσω)

  206. smerdaleos said

    @212

    Νεοκίδοφ ούτε στην Αραπιά ούτε στο Βιετνάμ ούτε σε καμιά άλλη εξωτική χώρα χρειάζεται να πάω για να μάθω ότι τα κράτη της κυρίως Ελλάδος και οι Μακεδονία ήταν διαφορετικές πολιτικές οντότητες με διαφορετικά συμφέροντα και ότι η έννοια της «ελληνικότητας» ήταν ένα ad hoc κατασκεύασμα που ο καθένας έκοβε και έραβε όπως τον βόλευε.

    Το 196 π.Χ. ο Τίτος Κουίντος Φλαμινίνος ανακήρυξε στα Ίσθμια της Κορίνθου την απελευθέρωση της Ελλάδος.

    Για ψάξε να βρεις από ποιον δυνάστη [υποτίθεται ότι] απελευθέρωσε τους Έλληνες ο Φλαμινίνος και γιατί το κοινό στην Κορινθο τον ζητοκραύγαζε. Φυσικά η «απελευθέρωση» απλώς σήμαινε αλλαγή αφέντη.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Titus_Quinctius_Flamininus

    Υπάρχει ένα πολύ ωραίο και σχετικά πρόσφατο βιβλίο του Robin Waterfield για την Ρωμαϊκή Κατάκτηση της Ελλάδος.

    Αν διαβάσεις τον Πολύβιο -και σου εύχομαι να το κάνεις- θα δεις λ.χ. κάποια ελληνικά έθνη τη μια στιγμή να τιμάνε τον Φίλιππο Ε΄ ως «ευεργέτη» (όταν η Μακεδονική παρέμβαση στην κυρίως Ελλάδα τύχαινε να διασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντά) και την άλλη τα ίδια έθνη να ζητάνε από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο να τους απελευθερώσει από τον Μακεδονικό ζυγό. Τον Φίλιππο τη μια στιγμή να είναι «ο αγαπημένος όλων των Ἑλλήνων» και λίγο παρακάτω να χάνει όλη τη δημοτικότητά του στον ελληνικό κόσμο όταν λ.χ. χωρίς κανένα λόγο υποδούλωσε τους κατοίκους της Θάσου. Τη μια στιγμή οι Ορέστες είναι Άνω Μακεδονικό φύλο και την άλλη, μόλις καταλαβαίνουν ότι το καράβι βουλιάζει, δηλώνουν ότι είναι ελληνικό φύλο υπόδουλο στους Μακεδόνες και αναγνωρίζουν τους Ρωμαίους ως απελευθερωτές και ιδρυτές του «Κοινού των Ελευθέρων Ορεστών».

  207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Σήμερα κλείσαμε με την Παπέν, 34 χρόνια από το πρώτο ραντεβού μας, που έμελλε να εξελιχθεί σε μιά υπέροχη, απίθανη, πέρα από κάθε φαντασία σεξουαλική σχέση, που μετουσιώθηκε με την σειρά της, στην όμορφη, σεξουαλική, δημοκρατική και ευτυχισμένη οικογένεια που δημιουργήσαμε.

    Σ΄ΑΓΑΠΑΩ ΠΑΠΕΝ, ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΧΑΖΟ, ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ.

    Πάω τώρα για «ύπνο» γιατί το μικρό μου παπάκι, το κακόμαθα από την αρχή, και εξελίχθηκε σε σεξουαλικό γεράκι, (κι ας μη του φαίνεται) κι αν δεν το ταϊσω, θα με φάει ζωντανό. ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ. 🙂

    Αυτό το τραγούδι, ήταν το πρώτο που χορέψαμε στον γάμο μας, το αφιερώνω στο υπέροχο ιστολόγιο, και σε όλους τους σχολιαστές, σεξουαλικούς και μή.
    Καληνύχτα.

  208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aυτή η προληπτική λογοκρισία καταντάει κουραστική…

  209. spiral architect said

    Χθεσινά Μαραθώνια μεζεδάκια:
    Ένα πολωνικό γκρουπ δρομέων ντυμένοι αρχαίοι Σπαρτιάτες (300 κι έτσι!) 😀 που τρέχουν σχεδόν σε όλους τους διεθνείς μαραθώνιους. Εδώ όμως:

    (με μπόλικη κουβέντα περί συσχετισμών από κάτω)

  210. spatholouro said

    216
    Πάντα έτσι νάστε Λάμπρο!

    Τραγουδάρα του Cristophe, τη λιώσαμε κι εμείς στα πάρτι της εποχής…

  211. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    215.Αυτά για τα ad hoc κατασκευάσματα να τα πεις στο Δαρείο για να ξεγράψει το «Γιαούνα» στην επιγραφή του Μπεχιστούν http://3.bp.blogspot.com/-MS_q_WEPXAQ/U_m3a0Y7jzI/AAAAAAAAB7c/WTckSAQqo2w/s1600/%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%82.jpg
    Όταν ο Αλέκος φόραγε τακαμπάρα https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Alexander_Mosaic.jpg δηλαδή καυσία , και γέμιζε την Αραπιά με τη φάτσα του, και τα νησιά του Περσικού με δηνάρια…http://1.bp.blogspot.com/-u5l2lDxN1fk/VQDRlQPrY3I/AAAAAAAAGQ4/UOE_mdG0LKc/s1600/One%2BKuwaiti%2BDinar%2Bnote%2B2014.JPG εσείς βοσκάγατε αρκούδες σμα κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Άιντε τώρα.

  212. sarant said

    217 Μήπως αλλάζεις κάποια παράμετρο; Γιατί να μη σε αναγνωρίζει ο πορτιέρης;

    218 Δηλαδή δεν πέθαναν στο τέλος όπως εκείνος ο αρχαίος, ε;

  213. spiral architect said

    Kίντος ο Αη Φόνης. 🙂

  214. LandS said

    Smerdaleos 187 και σε άλλα. Μέσα στην υπερβολή του ελληναράδικου συνθήματος ότι τα πάντα όλα Ελλάδα, αν ο Αλέξανδρος ζούσε περισσότερο, υπάρχει μια δόση αλήθειας η οποία μάλιστα βγαίνει και από την επιχειρηματολογία που ο ίδιος αναπτύσσεις.
    α) Όλα τα σωστά που αναφέρεις έχουν γίνει ένα δυο αιώνες μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Επειδή υπήρξε ο Μακεδόνας που πιο πολύ από όλους τους προηγούμενους και τους επόμενους (το δείχνουν άλλωστε και τα επιχειρήματα του Κιντ) ήθελε την αφομοίωση των δυο σε ένα, λογικά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτός ο σκοπός θα εξυπηρετείτο καλύτερα αν ο ίδιος είχε περισσότερο χρόνο να τον υλοποιήσει.
    β) Την εποχή των γεγονότων που αναφέρεις πότε η Αχαϊκή/Αιολική Συμπολιτεία κατηγορούσε τη Αιολική/Αχαϊκή Συμπολιτεία πουλημένη στους Ρωμαίους και πότε η Αιολική/Αχαϊκή κατηγορούσε την Αχαϊκή/Αιολική για πράκτορα των Μακεδόνων (χοντρικά) και «ελευθέρωνε» η μία την άλλη. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει και με τους Πέρσες και τις τότε ηγεμονεύουσες πόλεις μερικούς αιώνες νωρίτερα;
    Καταλαβαίνουμε ότι λόγω διαφοράς ισχύος δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη Μακεδονία στην έννοια Ελληνικές Πόλεις όπως κάνουμε με τη Θήβα, την Αθήνα, τις Συμπολιτείες (τη Σπάρτη άστηνε, το «πλην Λακεδαιμονίων» έπαιζε πιο πολύ τότε παρά με τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο) αλλά το «άλλο Μακεδονία, άλλο Ελλάδα», σε μένα τουλάχιστον, δεν φαίνεται καλά τεκμηριωμένο.

    Κάτι άσχετο.
    Στο 214 αναφέρεσαι στον Φίλιππο Ε΄. Στην Αμφίπολη δεν πέθανε; Πρωτεύουσά του δεν ήτανε;

  215. Pedis said

    Έχει ένα γουστόζικο «ανέκδοτο» ο Τίτος Λίβιος σχετικά με το ερώτημα

    τι θα γινόταν αν ο Αλέξανδρος αντί να πάει προς ανατολάς στρεφόταν προς Δυσμάς.

    Την απάντηση που δίνει την γνωρίζετε οι ειδικοί;

    (έχει πολύ πλάκα.)

  216. Avonidas said

    #211. Απ΄την άλλη πάλι, βλέποντας αυτούς που τον πολέμησαν, και τι υποστήριζαν πρίν και τώρα, οδηγήθηκα σ΄αυτούς τους συλλογισμούς που παράθεσα, δηλαδή πόσο χειρότερος είναι ο Τράμπ, από τον Μπούς τον β μετά τη πρώτη θητεία του; είχε τέτοια αντιμετώπιση ο Μπούς από τα ΜΜΑ;

    Θα είναι πολύ, μα πολύ χειρότερος από τον Μπους, που μας φόρτωσε τους τρομονόμους, τα γεράκια του αποσταθεροποίησαν τη Μ. Ανατολή, γέμισαν το Γκουαντάναμο (που ο Ομπάμα δεν το κλεισε, συμφωνούμε) μέχρι τα μπούνια, κι ας μη μιλήσουμε για περιβαλλοντική πολιτική γιατί θα κλαίμε για ένα μήνα.

    Ήδη έχει αρχίσει να διαλέγει το επιτελείο του: θρησκόληπτους δημιουργιστές, ρατσιστές με ή χωρίς κουκούλα, αρνητές της κλιματικής αλλαγής και λοιπούς μουρλούς. Α, και συζητάει στα σοβαρά εκείνο το τείχος. Α, και θέλει να απελάσει κάτι εκατομμύρια «παράνομους μετανάστες», Λάμπρο μου που δεν πιστεύεις στους λαθραίους ανθρώπους:
    http://luben.tv/stream/96643


    Επειδή για διαφορετικούς λόγους, έτυχε να έχω ασχοληθεί με τον Τράμπ και τις δραστηριότητές του από το 2004, σε ρωτώ ευθέως, πώς έχεις αυτή την άποψη για τον Τράμπ, τον γνώριζες πρίν υποβάλει την υποψηφιότητά του; ήξερες τις απόψεις του;

    Ναι, ναι, και ναι. Επίσης, μη ντρέπεσαι, πες το καθαρά ότι οι λόγοι που είχες ασχοληθεί με τον Τραμπ είναι το πώς να βγάζεις φράγκα χωρίς να δουλεύεις, αυτά τα κόλπα δηλαδή που μας γράφεις καθημερινά ότι θα ‘θελες να μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Λύσε μου κι εσύ μια απορία, γιατί οι φτωχοί πάντα βρίσκουν να βάλουν μπροστάρη κάποιον πλούσιο; Πώς ακριβώς φαντάζονται ότι θα ενδιαφερθεί να τους κάνει πλούσιους; Εντάξει, οι μαύροι που ψήφισαν τον Ομπάμα έκαναν λάθος όταν πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει επειδή έχουν το ίδιο χρώμα δέρμα, αλλά τουλάχιστον ήταν ένα εύλογο λάθος.

    Αυτά, ενώ έχω κάνει γνωστό από την άνοιξη ακόμα, ότι θεωρώ τον Τράμπ καλύτερη επιλογή για τους αμερικανούς εργαζομένους,

    Επίτρεψέ μου να σου πω μια ιστορία απ’ τα παλιά. Ήταν αρχές Μαΐου του ’12, κι αργοπερνούσα τις τελευταίες μέρες της θητείας μου, εκεί ψηλά στον Έβρο. Κι όπως έρχονταν εκλογές, και θα ψήφιζα εκεί σαν φαντάρος, έφαγα στη μάπα το τοπικό πολιτικό κλίμα κι έμαθα τι σκέφτεται (καταχρηστικός όρος) ο μέσος γκάτζος κι ο μέσος φαντάρος για τη ΧΑ, που ετοιμαζόταν τότε να βγει από τους υπονόμους και να μπει στη Βουλή.

    Υπήρχε όπως θα φαντάζεσαι πολλή οργή για τον ΓΑΠ, τον Μπένυ και τους Πασόκους «εθνοπροδότες» που μας πούλησαν, και να στείλουμε τα χρυσαβγουλα στο «μπουρδέλο» να τους δείρουν. Στη διμοιρία μου, ένας βαμμένος φασίστας νοσταλγός της 7ετίας, ένα κακόμοιρο μπασμένο στρογγυλό με πατομπούκαλα και λίπος στον εγκέφαλο, βρισκόταν στον έβδομο ουρανό απ’ τη χαρά του. Αλλά αυτό που με τρόμαζε περισσότερο είναι που φαινομενικά φυσιολογικά παιδιά, χωρίς κάλο στον εγκέφαλο, έλεγαν πως θα το ρίξουν ΧΑ. Ένας, ας πούμε, που είχαμε κάνει σκοπιά παρέα και μου λεγε για τον παππού του τον ΕΑΜίτη. Ακόμη κι ένας Αλβανός συνάδελφος, εκεί είναι που άρχισα να χάνω τη γη κάτω απ’ τα πόδια μου…

    Κι όταν άρχισα να ψελλίζω τι και πώς και τι στο διάλο συζητάτε, ρε παιδιά, τι άκουσα; Ε, ότι δεν είναι δα και ναζί, υπερβολές, αυτά τα λένε τα ξεφτιλισμένα κανάλια, τους έχουν αδικήσει (τους χρυσαυγίτες! λες κι είχαν πέσει από τον ουρανό, λες και δεν είχαν δείξει τι είναι για δεκαετίες), τουλάχιστον δεν είναι κλέφτες (τα ‘καθαρά χέρια’ του Μιχαλολιάκου), ότι κι αν είναι κι όλα αυτά που τους κατηγορούν δεν έχει σημασία, σημασία έχει να δείρουν τον Μπένυ και τον Πάγκαλο, να ξεβρωμίσει ο τόπος, να ανασάνουν οι Έλληνες, κι ότι οι πουλημένοι πολιτικοί πάει, τελείωσαν.

    Τη συνέχεια την ξέρεις, φαντάζομαι. Η ΧΑ έγινε μόνιμο τμήμα του Κοινοβουλίου μας, κάμποσοι σκούροι κι ένας πιο ανοιχτός το πλήρωσαν με τη ζωή τους, ο Μπένυ κι ο Πάγκαλος όχι μόνο δεν τις έφαγαν αλλά κάνουν και δυναμική επάνοδο, ο Έλλην εργαζόμενος είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Αλλά αυτό που με καταρρακώνει είναι η βεβαιότητα ότι τα ζώα που το ρίξανε ΧΑ δεν διδάχτηκαν τί-πο-τα. Γιατί δεν ξέσπασε πάνω τους η ΧΑ. Τουλάχιστον, όχι ακόμα.

    Τη σύγκριση με την «καλύτερη επιλογή για τους αμερικανους εργαζόμενους» σε αφήνω να την κάνεις μόνος σου, και κλείνω για να μη σου πω τίποτα βαρύ.

  217. sarant said

    224 Όχι. Να το πάρει το ποτάμι.

  218. smerdaleos said

    @220, Νεοκιδ: Αυτά για τα ad hoc κατασκευάσματα να τα πεις στο Δαρείο για να ξεγράψει το «Γιαούνα» στην επιγραφή του Μπεχιστούν …. Όταν ο Αλέκος φόραγε τακαμπάρα
    —-

    Ως συνήθως, όμως, έπραξες ένα σύνηθες σφάλμα στη μελέτη ιστορικών ταυτοτήτων. Μπέρδεψες την ητική (ετεροπροσδιορισμό) με την ημική (αυτοπροσδιορισμό) αντίληψη. Το ότι οι Πέρσες θεωρούσαν τους Μακεδόνες «Yauna» = «Ίωνες/Έλληνες» δεν σημαίνει φυσικά ότι οι Μακεδόνες ήταν (ξεκάθαρα) Έλληνες ή ότι όλοι οι (υπόλοιποι) Έλληνες τους θεωρούσαν αναντίλεκτα ως Έλληνες.

    Είναι η ίδια ιστορία με τους «Βυζαντινούς». Το ότι οι δυτικοί και οι Σλάβοι τους θεωρούσαν «Graeci/Grci» και το ότι οι Αρμένιοι συνήθως τους αποκαλούσαν Hoyn/Yoyn = «Ίωνες/Έλληνες» δεν σημαίνει φυσικά ότι οι «Βυζαντινοί» ήταν «Έλληνες». Όπως λέει και ο καημένος ο Καλδέλλης «ήταν ενστικτωδώς ξεκάθαρο (intuitively obvious) στους «Βυζαντινούς» ότι ήταν Ρωμαίοι». Οι ίδιοι Βυζαντινοί αυτοπροσδιορίζονται ως «»ελληνίζοντες Ῥωμαῖοι», θεωρούν το πρόσρημα «Γραικός» «ὄνειδος δυσγενείας» (ο Ζωναράς χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτηρισμό) και θεωρούν «συκοφαντικά παλιοτόμαρα» (homines scelerati criminosi) τους δυτικούς που τους αποκαλούν «Γραικούς» και όχι «Ρωμαίους».

    Ιδού η αντίδραση των «Βυζαντινών» όταν ο Λιουτπράνδος τους παρέδωσε επιστολές του Πάπα «για τον αυτοκράτορα των Γραικών».

    [Rel, 47] “Imperatorem, inquiunt, universalem Romanorum, augustum, magnum, solum Nicephorum scripsisse Graecorum, hominem quendam barbarum, pauperem Romanorum, non piguit! O coelum! o terra! o mare! Sed quid, inquiunt, faciemus hominibus istis sceleratis, criminosis?“

    «Δεν ντράπηκε [ο Πάπας] (non piguit) όταν έγραψε [στην εποστολη] τον οικουμενικό (universalem), σεβάσμιο (augustum), τρανό (magnum) και μοναδικό (solum) Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Νικηφόρο ως [αυτοκράτορα] «των Γραικών» και, ταυτόχρονα, [όταν έγραψε] έναν βάρβαρο και πένητα [ως αυτοκράτορα] «των Ρωμαίων»; Ω Ουρανέ! Ω Γη! Ω Θάλασσα! Τι θα κάνουμε μ΄αυτά τα συκοφαντικά παλιοτόμαρα!»

    Νομίζω πως μπορείς μια χαρά να καταλάβεις ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι «Γραικοί» μόνο και μόνο επειδή οι λατινοαμερικάνοι τους αποκαλούν «Gringos» (= Griegos = «Γραικούς» ~ «αλλόγλωσσους/μη ρωμανόφωνους»).

    https://en.wiktionary.org/wiki/gringo#English

    Βάλε το παρακάτω βίντεο στο [01:00] και άκου την απάντηση του αμερικάνου στην ερώτηση της Βραζιλιάνας «αν οι Αμερικάνοι θεωρούν προσβλητικό τον χαρακτηρισμό «Gringo»».

    Τώρα, μιας και ανέφερες τον Μεγαλέκο, πρόσεξε σε παρακαλώ τα παρακάτω λόγια του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου:

    Λίγο πριν σκοτώσει τον Κλείτο τον Μέλα επειδή φιλονεικούσαν μεθυσμένοι, ο Πλούταρχος βάζει τον Αλέξανδρο να λέει σε κάτι Έλληνες που ήταν παρόντες στο μακεδονικό καβγά πως «εσείς οι Έλληνες δίπλα στους Μακεδόνες είστε όπως οι ημίθεοι δίπλα σε θηρία»:

    [Πλούταρχος, Αλέξανδρος, 51] τοιαῦτα τοῦ Κλείτου παρρησιαζομένου καὶ τῶν περὶ Ἀλέξανδρον ἀντανισταμένων καὶ λοιδορούντων αὐτόν, οἱ πρεσβύτεροι κατέχειν ἐπειρῶντο τὸν θόρυβον. ὁ δὲ Ἀλέξανδρος ἀποστραφεὶς πρὸς Ξενόδοχον τὸν Καρδιανὸν καὶ τὸν Κολοφώνιον Ἀρτέμιον, ‘οὐ δοκοῦσιν,’ εἶπεν, ‘ὑμῖν οἱ Ἕλληνες ἐν τοῖς Μακεδόσιν ὥσπερ ἐν θηρίοις ἡμίθεοι περιπατεῖν;’

    Πάμε τώρα στον λόγο του Αλεξάνδρου πριν από τη μάχη του Γρανικού με τους Πέρσες. Σε αυτόν τον λόγο ο Αλέξanδρος διαχωρίζει εθνοτικά τους στρατιώτες του σε Μακεδόνες, Έλληνες και βαρβάρους:

    [Αρριανός, Αλεξάνδρου ανάβασις] καὶ ἀπαγγέλλουσιν Ἀλεξάνδρῳ ἐν χερσὶν εἶναι Δαρεῖον.

    Ὁ δὲ συγκαλέσας στρατηγούς τε καὶ ἰλάρχας καὶ τῶν ξυμμάχων τοὺς ἡγεμόνας παρεκάλει θαῤῥεῖν μὲν ἐκ τῶν ἤδη σφίσι καλῶς κεκινδυνευμένων καὶ ὅτι πρὸς νενικημένους ὁ ἀγὼν νενικηκόσιν αὐτοῖς ἔσται καὶ ὅτι ὁ θεὸς ὑπὲρ σφῶν στρατηγεῖ ἄμεινον, ἐπὶ νοῦν Δαρείῳ ἀγαγὼν καθεῖρξαι τὴν δύναμιν ἐκ τῆς εὐρυχωρίας ἐς τὰ στενόπορα, ἵνα σφίσι μὲν ξύμμετρον τὸ χωρίον ἀναπτύξαι τὴν φάλαγγα, τοῖς δὲ ἀχρεῖον τὸ πλῆθος [ὅτι] ἔσται τῇ μάχῃ, οὔτε τὰ σώματα οὔτε τὰς γνώμας παραπλησίοις. Μακεδόνας τε γὰρ Πέρσαις καὶ Μήδοις, ἐκ πάνυ πολλοῦ τρυφῶσιν, αὐτοὺς ἐν τοῖς πόνοις τοῖς πολεμικοῖς πάλαι ἤδη μετὰ κινδύνων ἀσκουμένους, ἄλλως τε καὶ δούλοις ἀνθρώποις ἐλευθέρους, εἰς χεῖρας ἥξειν. ὅσοι τε Ἕλληνες Ἕλλησιν, οὐχ ὑπὲρ τῶν αὐτῶν μαχεῖσθαι, ἀλλὰ τοὺς μὲν ξὺν Δαρείῳ ἐπὶ μισθῷ καὶ οὐδὲ τούτῳ πολλῷ κινδυνεύοντας, τοὺς δὲ ξὺν σφίσιν ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος ἑκόντας ἀμυνομένους. βαρβάρων τε αὖ Θρᾷκας καὶ Παίονας καὶ Ἰλλυριοὺς καὶ Ἀγριᾶνας τοὺς εὐρωστοτάτους τε τῶν κατὰ τὴν Εὐρώπην καὶ μαχιμωτάτους πρὸς τὰ ἀπονώτατά τε καὶ μαλακώτατα τῆς Ἀσίας γένη ἀντιτάξεσθαι. ἐπὶ δὲ Ἀλέξανδρον ἀντιστρατηγεῖν Δαρείῳ. ταῦτα μὲν οὖν ἐς πλεονεξίαν τοῦ ἀγῶνος ἐπεξῄει. τὰ δὲ ἆθλα ὅτι μεγάλα ἔσται σφίσι τοῦ κινδύνου ἐπεδείκνυεν. οὐ γὰρ τοὺς σατράπας τοὺς Δαρείου ἐν τῷ τότε κρατήσειν, οὐδὲ τὴν ἵππον τὴν ἐπὶ Γρανίκῳ ταχθεῖσαν,

    Στους Μακεδόνες λέει ότι είναι ελεύθεροι και σκληραγωγημένοι που πρόκειται ν΄αντιμετωπίσουν μαλθακούς και δουλικούς Πέρσες και Μηδούς.

    Στους Έλληνες συμμάχους λέει πως θα αντιμετωπίσουν [ομοεθνείς τους] Έλληνες που ήταν μισθοφόροι των Περσών και τους λέει «εσείς πολεμάτε «ὑπὲρ Ἑλλάδος», ενώ εκείνοι πολεμούν για τα λεφτά που τους έδωσε ο Δαρείος».

    Τέλος, στους βάρβαρους συμμάχους (Θράκες, Παίονες, Ιλλυριούς και Αγριάνες) τους θυμίζει ότι προέρχονται από τα ευρωστότατα και μαχιμώτατα έθνη της Ευρώπης και ότι έχουν αρχηγό τον Αλέξανδρο, ενώ οι αντίπαλοί τους είναι μαλθακοί Ασιάτες που έχουν αρχηγό τον Δαρείο.

    Αυτή περίεργη η τριχοτόμηση του κόσμου σε Έλληνες, Μακεδόνες και βαρβάρους είναι τυπική ήδη στον Θουκυδίδη και στον Ισοκράτη.

    Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολύ συχνή διάκριση Ελλήνων και Μακεδόνων στις πηγές μας μόνο και μόνο επειδή ξέρουμε ότι οι Μακεδόνες ήταν «αντικειμενικά Έλληνες» (ελληνόφωνοι, ελληνόθρησκοι κλπ) ή, επειδή οι Πέρσες τους αποκαλούσαν «Yauna».

    Είναι ξεκάθαρο ότι η διάκριση Ελλήνων και Μακεδόνων είναι πολύ «εύκολη» (και συχνή) στις πηγές μας για να απορριφθεί ως ασήμαντη.

    Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης, οι Αιτωλοί και οι Αθηναίοι «σκυλιάζουν» στο να παρουσιάσουν τους Μακεδόνες ως τους «δεσπότες» και «κατακτητές» των Ελλήνων. Ο Μεσσήνιος ποιητής Αλκαίος πετάει από τη χαρά του όταν έμαθε ότι 30.000 Μακεδονες πέθαναν στις Κυνός Κεφαλές από τα χέρια Ρωμαίων (κυρίως) και Αιτωλών.

    Η οπτική γωνία των Αιτωλών (και λιγότερα συχνά των Αχαιών) όταν μιλάνε στους Ρωμαίους είναι πως οι Πελοποννήσιοι δεν μπορούν ν΄ναπνεύσουν [αέρα ελευθερίας] όσο οι Μακεδόνες κρατάνε την Κόρινθο (και αντίστοιχα οι λοιποί Έλληνες όσο οι Μακεδόενς κρατάνε τις λοιπές «ελληνικές πέδες/δεσμά» = σημαντικές πόλεις στις οποίες υπήρχαν μακεδονικές φρουρές, λ.χ. Δημητριάδα, Χαλκίδα, Κόρινθος κλπ) και, όταν οι Ρωμαίοι κράτησαν για τον εαυτό τους αυτά «τα δεσμά (πέδαι) της Ελλάδος» αντί να τις ελευθερώσουν, οι ίδιοι είπαν πως τα δεσμά παρέμειναν, απλώς οι Έλληνες άλλαξαν «δεσπότες».

    παρὰ δὲ τῶν Αἰτωλῶν ἐπρέσβευον Ἀλέξανδρος Ἴσιος, Δαμόκριτος Καλυδώνιος, Δικαίαρχος Τριχωνιεύς, Πολέμαρχος Ἀρσινοεύς, Λάμιος Ἀμβρακιώτης, Νικόμαχος Ἀκαρνὰν τῶν ἐκ Θουρίου πεφευγότων κατοικούντων δ’ ἐν Ἀμβρακίᾳ, Θεόδοτος Φεραῖος, φυγὰς ἐκ Θετταλίας, κατοικῶν δ’ ἐν Στράτῳ, παρὰ δὲ τῶν Ἀχαιῶν Ξενοφῶν Αἰγιεύς, παρὰ δὲ τοῦ βασιλέως Ἀττάλου μόνος Ἀλέξανδρος, παρὰ δὲ τοῦ δήμου τῶν Ἀθηναίων οἱ περὶ Κηφισόδωρον.

    Οὗτοι δὲ παρεγενήθησαν εἰς τὴν Ῥώμην πρὸ τοῦ τὴν σύγκλητον διαλαβεῖν ὑπὲρ τῶν εἰς τοῦτον τὸν ἐνιαυτὸν καθεσταμένων ὑπάτων, πότερον ἀμφοτέρους εἰς τὴν Γαλατίαν ἢ τὸν ἕτερον αὐτῶν δεήσει πέμπειν ἐπὶ Φίλιππον. πεπεισμένων δὲ τῶν τοῦ Τίτου φίλων μένειν τοὺς ὑπάτους ἀμφοτέρους κατὰ τὴν Ἰταλίαν διὰ τὸν ἀπὸ τῶν Κελτῶν φόβον, εἰσελθόντες εἰς τὴν σύγκλητον πάντες κατηγόρουν ἀποτόμως τοῦ Φιλίππου. τὰ μὲν οὖν ἄλλα παραπλήσια τοῖς καὶ πρὸς αὐτὸν τὸν βασιλέα πρότερον εἰρημένοις ἦν· τοῦτο δ’ ἐπιμελῶς ἐντίκτειν ἐπειρῶντο τῇ συγκλήτῳ πάντες, διότι τῆς Χαλκίδος καὶ τοῦ Κορίνθου καὶ τῆς Δημητριάδος ὑπὸ τῷ Μακεδόνι ταττομένων οὐχ οἷόν τε τοὺς Ἕλληνας ἔννοιαν λαβεῖν ἐλευθερίας. ὃ γὰρ αὐτὸς Φίλιππος εἶπε, τοῦτο καὶ λίαν ἀληθὲς ἔφασαν ὑπάρχειν· ὃς ἔφη τοὺς προειρημένους τόπους εἶναι πέδας Ἑλληνικάς, ὀρθῶς ἀποφαινόμενος. οὔτε γὰρ Πελοποννησίους ἀναπνεῦσαι δυνατὸν ἐν Κορίνθῳ βασιλικῆς φρουρᾶς ἐγκαθημένης, οὔτε Λοκροὺς καὶ Βοιωτοὺς καὶ Φωκέας θαρρῆσαι Φιλίππου Χαλκίδα κατέχοντος καὶ τὴν ἄλλην Εὔβοιαν, οὐδὲ μὴν Θετταλοὺς οὐδὲ Μάγνητας δυνατὸν ἐπαύρασθαι τῆς ἐλευθερίας οὐδέποτε, Δημητριάδα Φιλίππου κατέχοντος καὶ Μακεδόνων. διὸ καὶ τὸ παραχωρεῖν τῶν ἄλλων τόπων τὸν Φίλιππον φαντασίαν εἶναι χάριν τοῦ τὸν παρόντα καιρὸν ἐκφυγεῖν

    Τούτου δὲ τοῦ δόγματος διαδοθέντος εἰς τοὺς Ἕλληνας οἱ μὲν ἄλλοι πάντες εὐθαρσεῖς ἦσαν καὶ περιχαρεῖς, μόνοι δ’ Αἰτωλοί, δυσχεραίνοντες ἐπὶ τῷ μὴ τυγχάνειν ὧν ἤλπιζον, κατελάλουν τὸ δόγμα, φάσκοντες οὐ πραγμάτων, ἀλλὰ γραμμάτων μόνον ἔχειν αὐτὸ διάθεσιν. καί τινας ἐλάμβανον πιθανότητας ἐξ αὐτῶν τῶν ἐγγράπτων πρὸς τὸ διασείειν τοὺς ἀκούοντας τοιαύτας. ἔφασκον γὰρ εἶναι δύο γνώμας ἐν τῷ δόγματι περὶ τῶν ὑπὸ Φιλίππου φρουρουμένων πόλεων, τὴν μὲν μίαν ἐπιτάττουσαν ἐξάγειν τὰς φρουρὰς τὸν Φίλιππον, τὰς δὲ πόλεις παραδιδόναι Ῥωμαίοις, τὴν δ’ ἑτέραν ἐξάγοντα τὰς φρουρὰς ἐλευθεροῦν τὰς πόλεις. τὰς μὲν οὖν ἐλευθερουμένας ἐπ’ ὀνόματος δηλοῦσθαι, ταύτας δ’ εἶναι τὰς κατὰ τὴν Ἀσίαν, τὰς δὲ παραδιδομένας Ῥωμαίοις φανερὸν ὅτι τὰς κατὰ τὴν Εὐρώπην. εἶναι δὲ ταύτας Ὠρεόν, Ἐρέτριαν, Χαλκίδα, Δημητριάδα, Κόρινθον. ἐκ δὲ τούτων εὐθεώρητον ὑπάρχειν πᾶσιν ὅτι μεταλαμβάνουσι τὰς Ἑλληνικὰς πέδας παρὰ Φιλίππου Ῥωμαῖοι, καὶ γίνεται μεθάρμοσις δεσποτῶν, οὐκ ἐλευθέρωσις τῶν Ἑλλήνων.

  219. AK (o) said

    #0
    » * Πιάσανε έναν ληστή τράπεζας, διαβάζω στο πάντα γενναιόδωρο in.gr, και διαβάστε πόσα πράγματα κουβαλούσε στο σακίδιό του»

    δε μου κάνει εντύπωση, αν είχε προμηθευτεί το κλασσικό τσαντάκι του Σπορτ Μπίλυ:

  220. smerdaleos said

    @223, Lands

    Ναι, Lands, στον Φίλιππο Ε΄ αναφέρομαι, ο οποίος όντως πέθανε στην Αμφίπολη, χωρίς όμως αυτή να ήταν η πρωτεύουσά του. Η Πέλλα ήταν η μακεδονική πρωτεύουσα που λεηλάτησαν οι Ρωμαίοι όταν κατέλυσαν τη μακεδονική μοναρχία. Ο Φίλιππος πέθανε στην Αμφίπολη γιατί ανέβαινε τον Στρυμόνα για να συναντήσει τους Βαστάρνες συμμάχους του στην Θρακική ενδοχώρα με τους οποίους είχε σκοπό να κάνει «εθνοκάθαρση» των Δαρδανίων νοτίως του όρους Σκάρδου (οι Δάρδανοι κατά τον 3ο αιώνα ήταν το αγκάθι και ο παρομοιώδης εχθρός των Μακεδόνων). Ο φίλιππος ήθελε να τους νικήσει σε μάχη, να τους διώξει βορείως του Σκάρδου και να εγκαταστήσει τους Γερμανούς Βαστάρνες στο σημερινό Πόλογκ της Μακεδονίας του Βαρδάρη, ώστε ν΄ασχολούνταν αυτοί (μαζί με τους Θρακο-Παίονες) με την αναχαίτιση των Δαρδάνων, ώστε να μπο΄ρεί να χρησιμοποιήσει τον βασιλικό μακεδονικό στρατό στο θέατρο πολέμου με τους Ρωμαίους.

    Τώρα για την ταυτότητα των Μακεδόνων και την εθνοτική τους σχέση με τους [υπόλοιπους] Έλληνες, για να μην επαναλαμβάνω εδώ πράγματα που έχω ήδη γράψει, μπορείς να διαβάσεις αυτήν την σειρά αναρτήσεων που έχω κάνει:

    Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #1: προλεγόμενα

    Αναφέρομαι ειδικά στο εθνοτικό/ταυτοτικό ζήτημα στα μέρη 4,5 και 6 της σειράς:

    Οι αρχαίοι Μακεδόνες και η γλώσσα τους #4: Εθνολογικά

    Το «ζουμι» στο οποίο έχουν καταλήξει λίγο πολύ οι περισσότεροι μελετητές είναι πως οι Μακεδόνες ήταν σχεδόν βέβαια ελληνόφωνοι και συγγενείς με τα γειτνιάζοντά τους ελληνικά φύλα όπως οι Θεσσαλοί και οι Ηπειρώτες, αλλά στο θέμα ταυτοτήτων τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Οι υπόλοιποι Έλληνες μπορούσαν ad hoc να συμπεριλάβουν ή να αποκλείσουν τους Μακεδόνες απ΄οτο Ελληνικόν και οι ίδιοι οι Μακεδόνες μπορούσαν ad hoc να συμπεριλάβουν ή να αποκλείσουν τους εαυτούς τους από το Ελληνικόν.

    Ένα ωραίο βιβλίο στο θέμα είναι το παρακάτω του Edward Anson:

    «Eumenes of Cardia: A Greek among Macedonians»

    Το τελικό συμπέρασμα του συγγραφέα είναι πως οι Μακεδόνες πληρούσαν τα αντικειμενικά κριτήρια ελληνικότητας, αλλά η σχέση τους με τους υπόλοιπους Έλληνες διατηρούνταν εσκεμμένως νεφελώδης και από τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ad hoc επιλογής της μίας ή της άλλης δυνατότητας (αναλόγως με το τι συνέφερε την δεδομένη στιγμή).

  221. spatholouro said

    #206
    Μια και δεν είμαι εντελώς άγευστος ιατρικής ορολογίας, ομολογώ δεν αντιλαμβάνομαι σε τι συνίσταται η προβληματικότητα του μυός, αγαπητέ ΓιώργοΜ.

    Αρχαία ελληνική λέξη είναι, από τον Ιπποκράτη μαρτυρείται και δεν ξέρω ποιους άλλους, και στη λέξη αυτή οφείλεται πληθώρα ελληνογενών ξένων ιατρικών όρων, όπως «μυογράφημα», «μυοκάρδιο», «μυοσκελετικός» και δεν συμμαζεύεται.

    Αναρωτιέμαι ποια καλύτερη επιλογή θα μπορούσε να κάνει η σύγχρονη ιατρική, όπως λες. Μια χαρά επιλογή βρίσκω ότι έκανε.

  222. LandS said

    229 Ειλικρινά ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις και τις παραπομπές.

    Αν και στεναχωρήθηκα λίγο με το γεγονός ότι η Αμφίπολη δεν ήταν η πρωτεύουσα του Φίλιππου. Βλέπεις έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη «πληροφορία» σε κουβέντες για τον πιθανό «ένοικο» του δημοφιλούς τάφου 🙂

  223. voulagx said

    #216 @ Λάμπρος: Να ζησετε να σας αλληλοχαιροσαστε, αλλα ρε φιλε δεν μας λυπασαι λιγο; Ανεβασε κανενα βιντεο απο την συνουσια σου με την Παπεν, μπας και μαθουμε να συνουσιαζομαστε κι εμεις οι αναλφαβητοι του ερωτα.

  224. voulagx said

    #229 Σμερδαλεε, πως μεταφραζεται το λατινικο «ad hoc»;

  225. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    232. 😀😄😬😂😜😍🤓

  226. smerdaleos said

    @233: #229 Σμερδαλεε, πως μεταφραζεται το λατινικο «ad hoc»;

    https://en.wiktionary.org/wiki/ad_hoc#English

    Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι μη καθιερωμένο που έχει κατασκευαστεί ειδικά και μόνο για μια συγκεκριμένη περίπτωση.

  227. Pedis said

    # 224 – Έχει ένα γουστόζικο «ανέκδοτο» ο Τίτος Λίβιος σχετικά με το ερώτημα

    τι θα γινόταν αν ο Αλέξανδρος αντί να πάει προς ανατολάς στρεφόταν προς Δυσμάς.

    Την απάντηση που δίνει την γνωρίζετε οι ειδικοί;

    (έχει πολύ πλάκα.)

    # 226 – 224 Όχι. Να το πάρει το ποτάμι.

    Να την πάρει.

    Η απάντηση του Τίτου Λίβιου είναι ότι την εποχή που ο Αλέξανδρος κίνησε για την Ανατολή η Ρώμη διέθετε ικανούς στρατηγούς με πρώτο και καλύτερο τον Λούτσιο Παπίριο Κουρσόρε (Lucio Papirio Cursore) με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος να τα έβρισκε σκούρα.

    Η ανάλυση του Τίτου Λίβιου γίνεται πιο λεπτομερής στη βάση των εκατέρωθεν δυνάμεων. Ότι δηλ. οι Ρωμαίοι θα ήσαν σε θέση να παρατάξουν εκατόν πενήντα χιλ. νέους και εύρωστους Ρωμαίους απέναντι σε μερικές δεκάδες χιλιάδες κουρασμένων πολεμιστών του Αλεξάνδρου. Ως επιπλέον επιχείρημα φέρνει τις σημαντικές νίκες που είχαν καταφέρει οι Ρωμαίοι ενάντια στους Σαννίτες (αφού βέβαια είχαν βρει το διάολό τους για χρόνια με επιστέγασμα την εξεθτελιστική ήττα στα Καυδιανά Δίκρανα το -321) κατακτλωντας τους στο τέλος.

    Τέλος πάντων, κατά τη γνώμη μου, η παρατήρηση του Λίβιου είναι σημαντική για τρεις λόγους:

    1) αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα ιστορίας του τύπου «what if?»

    2) το βασικό επιχείρημα του Λίβιου σχετικά με τη βέβαιη ήττα του ΑΛέξανδρου από τους Ρωμαίους έγκειται στην διάδοση του λάιτ μότιφ της εποχής ότι δηλ. η Ανατολή είναι παρηκμασμένη, έκφυλη και παρωχημένη σε αντίθεση με τη Δύση (Ρώμη) που είναι ακμαία επειδή είναι τηρεί τους κανόνες της ηθικής και της τάξης των προγόνων. Αυτός είναι, άλλωστε, κατά τον Λίβιο και ο βασικός λόγος που ο Αλέξανδρος κυριάρχησε στηη Ανατολή επειδή αυτή ήταν αποδυναμωμένη λόγω του γενικού εκφυλισμού. Για τον αντίθετο λόγο ο Αλέξανδρος θα κατατροπωνόταν από τους Ρωμαίους.

    3) Δεν υπάρχει ελπίδα ένας ενσωματωμένος διανοούμενος να σκεφτεί με τρόπο που να μην ενισχύει την κυρίαρχη ιδεολογία.

    Σημείωση:

    Η ιδεολογική αντίθεση μεταξύ της εκφυλισμένης Ανατολής και της εύρωστης και προικισμένης από το πεπρωμένο να διαπρέψει Δύσης έχει την πηγή της στους περσικούς πολέμους. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και για τα επόμενα εκατό χρόνια ατόνησε σχετικά για το λόγο της ισχυρής ανάμειξης του Πέρση βασιλιά και των σατραπών τους στην ελληνική πολιτική (χρηματοδοτώντας αδρά τη μια ή τη άλλη ελλ. πόλη) αλλά και των δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων Ελλήνων στην πλευρά του ενός ή του άλλου Σατράπη. Το γεγονός αυτό, βέβαια, επέδρασε σημαντικά ως εμπειρία (στρατιωτική, πολιτιστική κλπ) στα χέρια των Μακεδόνων στρατηγών με σκοπό την νίκη επί των Περσών.

    Οι Ρωμαίοι πήραν αυτή την αντίθεση και την χρησιμοποίησαν κατάλληλα στην ιμπεριαλιστική τους πολιτική προς Ανατολάς. Το σφάλμα του Αντώνιου, μπάι δε γουέι, ήταν αυτό: με το να συμμαχήσει με την Κλεοπάτρα και το Αλεξαντρινό (ηττημένο από τον Καίσαρα) βασίλειο έχασε από χέρι στο πεδίο της ιδεολογίας. Έπαιζε το δίλιο παιχνίδι της εκφυλισμένης Ανατολής απέναντι στη ακμαία Δύση.

    Τα πράγματα άλλαξαν όταν η Ανατολή εκ των πραγμάτων (κινδυνος από την βαρβαρικη επέκταση στη Δύση) η Δύση μεταφέρθηκε πιο Ανατολικά, στην Κωνσταντινούπολη, και η Ανατολή πιο Ανατολικά, στους Άραβες, τους μουσουλμάνους, έκφυλους, σκοταδιστές, βάρβαρους κλπ κλπ κλπ.

    Η εκχυδαισμένη δυτική απολογητική ιστοριογραφία λειτουργεί, λίγο-πολύ, πάνω στα ίδια σχήματα εδώ και 2500 χρόνια.

  228. ΓιώργοςΜ said

    230 Απαντούσα στο 205, όπου αναφερόταν στην δύσκολη κλίση της λέξης. Κατά τα λοιπά δε λέω πουθενά πως δεν είναι κατάλληλος όρος, το αντίθετο μάλιστα.

  229. ΓιώργοςΜ said

    235 Αν ντε και καλά θα έπρεπε να το μεταφράσουμε, θα λέγαμε «ειδικού σκοπού» ή «εκ των ενόντων»; Το έχω συναντήσει και με τις δύο έννοιες.

  230. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Εγώ λέω ότι αν ο Αλέξανδρος πήγαινε δυτικά θα έτρωγε για κολατσιονε τον Λουτσιο ντάλα παπιρονε κορτοκαπουτσινο… και μετά για επιδόρπιο θα έτρωγε κι ένα σαλονικιοτικο καζάν ντιπι. Αλλά δεν ήταν κορόιδο να πάει για τα κατσίκια των δυτικών και να αφήσει το ζεστό χρυσαφακι της Ανατολής .

  231. Pedis said

    # 239 – Ναι, δεν είχε κανένα νόημα να κινήσει για τη Δύση. Πρώτον, για το λόγο που αναφέρεις, δεύτερον επειδή η περιοχή ήταν στην καρχηδόνια σφαίρα επιρροής και τρίτον επειδή και αυτοί και οι Ρωμαίοι και τόσα και τόσα άλλα φύλα ήταν «άγνωστοι», οπότε δεν θα έπαιζε εύκολα η περίπτωση εφαρμογής του «διαίρει και βασίλευε». Τέλος πάντων, ο πρώτος λόγος ήταν ο ισχυρότερος.

  232. smerdaleos said

    @236, Pedis: Η απάντηση του Τίτου Λίβιου είναι ότι την εποχή που ο Αλέξανδρος κίνησε για την Ανατολή η Ρώμη διέθετε ικανούς στρατηγούς με πρώτο και καλύτερο τον Λούτσιο Παπίριο Κουρσόρε (Lucio Papirio Cursore) με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος να τα έβρισκε σκούρα.

    Κατά τη γνώμη μου ο Λίβιος έκανε λάθος εκτίμηση γιατί γύρω στο 330 π.Χ. οι Ρωμαίοι σαφώς δεν ήταν ακόμα ικανοί να αντιμετωπίσουν τη Μακεδονική Φάλαγγα για τρεις λόγους.

    #1 Θυμίζω πως μέχρι το 320 π.Χ. πάνω κάτω, οι Ρωμαίοι πολεμούσαν κατά τον ελληνικό τρόπο των φαλαγγιτών οπλιτών.

    Η παραδοσιακή ελληνική φάλαγγα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την μακεδονική σαρισοφόρο τροποποίηση,γιατί μεταξύ βραδυκίνητων γιγάντων το πλεονέκτημα έχει ο δυνατότερος.

    Ωστόσο, γύρω στο 320 π.Χ. οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν την οπλιτική φάλαγγα και υιοθέτησαν την ελαστικότερη τακτική των «χουφτών» (manipulus = «χούφτα ανδρών), όπου ο κάθε manιpulus ~80-120 ατόμων (με αρχηγό έναν εμπειροπόλεμο εκατόνταρχο/κεντουρίωνα) γινόταν μονάδα τακτικής πρωτοβουλίας που μπορούσε να δράσει ανεξάρτητα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Maniple_(military_unit)

    #2 Το άλλο πράγμα συνέβη σταδιακά κατά τον 3ο αιώνα, ότνα οι Ρωμαίοι μονιμοποίησαν τον gladius hispaniensis (το τυπικό ρωμαϊκό ξίφος) ως το κατεξοχήν όπλο τους.

    Το ξίφος επέτρεπε στις ρωμαϊκές «χούφτες» να είναι ελαστικότερες και ταχύτερες ως προς την παραδοσιακή βαριά φάλαγγα (που είχε γίνει ακόμα βαρύτερη και βραδυκίνητη στην μακεδονική εκδοχή της).

    Στη μακεδονική φάλαγγα, οι φαλαγγίτες στις πρώτες 5 σειρές ήταν παγιδευμένοι μεταξύ των σαρισών των πισινών τους και έμπλεκαν τις δικές τους σάρισσες μπροστά, για να σχηματίσουν έναν «σκατζόχοιρο». Αν ο αξιωματικός έδινε εντολή «μεταβολής», οι μακεδόνες φαλαγγίτες χρειαζόταν ένα δεκάλεπτο μέχρι να ξεμπλέξουν τις σάρισες, να τις σηκώσουν , να στρίψουν και να ξανακατεβάσουν τις σάρισες για να ξανασυνθέσουν τον «σκαντζόχοιρο». Την ίδια στιγμή οι ξιφοφόροι Ρωμαίοι με τις ελαστικές και ευέλικτες «χούφτες» τους κατέσφατταν από δίπλα και πίσω (όπως και έγινε λ.χ. στις Κυνός Κεφαλές).

    #3 Μέχρι να «μάθουν παθαίνοντας» από τον Αννίβα, οι Ρωμαίοι δεν διέθεταν Τακτική σκέψη στον χειρισμό των μονάδων τους κατά τη διάρκεια της μάχης. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας ιστορικός, πριν τον Σκιπίωνα (που έμαθε από τον Αννίβα) οι Ρωμαίοι ήξεραν μόνο να τραβάνε μπροστά «σπρώχνοντας» με τη δύναμή τους και να σταματάνε για να αναλάβουν οι εφεδρίες. Από τον Σκιπίωνα και μετά οι Ρωμαίιοι αρχίζουν να ελίσσονται τακτικά στο πεδίο της μάχης.

    Επομένως, είναι νομίζω ξεκάθαρο πως γύρω στο 330 π.Χ. οι Ρωμαίοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την μακεδονική φάλαγγα. Πρέπει να ωριμάσουν έναν ολόκληρο αιώνα,για να γίνουν αυτοί που νίκησαν διαδοχικά τους Μακεδόνες τρεις φορές.

    Όποιος ενδιαφέρεται για την διαφορετική τακτική πολέμου μεταξύ Ρωμαίων και Ελλήνων (και ειδικά σαρισοφόρων Μακεδόνων), υπάρχει το παρακάτω ντοκυμαντέρ γιατην μάχη στις Κυνός Κεφαλές.

    Για την τακτική ωρίμανση των Ρωμαίων από το «πάθημα-μάθημα» που τους έδωσε ο Αννίβας δείτε το παρακάτω βίντεο:

    Ειδικά στο τελευταίο βίντεο,βάλτε στο [01:09:52] για την «τακτική ωρίμανση» των Ρωμαίων επί Σκιπίωνος.

  233. Pedis said

    # 241 – Σμερδαλέε, όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα τα έχω διαβάσει. Επιπλέον, από την πολυετή εμπειρία τοςυ ενάντια στους Σαννίτες οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν, εκτός όλων των άλλων που εισήγαγαν και γράφεις κι εσύ, και το Σαννίτικο δόρυ, χαη στο οποίο τελικά τους νίκησαν. Η βασική αιτία της ήττας των Σαννιτών ήταν, κατά την ταπεινή μου γν[ωμη, ότι δεν ήταν λαός κατακτητικός, οπότε έπειτα από τις νίκες που κατάφεραν ενάντια στους Ρωμαίους και κινήθηκαν προς τη Ρώμη. Συνεπώς ήταν λογικό να ηττηθούν στο τέλος μια φορά μέσα στην έδρα τους και πάπαλα.

    Μα όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά «λεπτομέρειες».

    Η κριτική προσέγγιση του ερωτήματος του Λίβιου και της απάντησης που δίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι «σημαντική» αποκλειστικά για τις παρατηρήσεις (2) και (3) του σχολίου μου (# 236). Το (1) μπορεί να ενδιαφέρει τους πολύ ειδικούς ιστορικούς, αν δηλ. η «ιστοριογραφική» προσέγγιση του what if του Λίβιου, που είναι πολύ της μοδός σήμερα, έχει την ιστορική πρωτιά. (Δεν το γνωρίζω.)

  234. Πέπε said

    235: (Κάτσε γιατί μ’ ενδιαφέρει κι εμένα)

    Εντάξει, αλλά στα αγγλικά υπάρχει απλώς η περιγραφή της έννοιας. Στα ελληνικά το πιθανότερο είναι να υπάρχει ακριβές αντίστοιχο. Πώς είναι;

  235. smerdaleos said

    @243

    ad hoc > ἐπὶ τούτῳ

    https://el.wikipedia.org/wiki/Ad_hoc

  236. voulagx said

    #244 @Σμερδαλεος: Ναι, σ’ αυτο ειχα καταληξει, ευχαριστω.

  237. 224,
    τι θα γινόταν αν ο Αλέξανδρος αντί να πάει προς ανατολάς στρεφόταν προς Δυσμάς.
    239,
    Ακριβώς. Θα σήμαινε οτι είχε τρελαθεί. Όχι η Ιταλία και τα Βαλκάνια, αλλά και η Αθήνα του Περικλή ήταν ένα ξενηστικωμένο χωριουδάκι μπροστά στην Περσία. Χρυσάφια και μεταξωτά ρούχα. Ωκβάτανα του σχήματος, που λέει ο Αριστοφάνης.

  238. Γιάννης Ιατρού said

    Σμερδαλέε,
    πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις, ειδικά γιατί και εστιασμένες στο εκάστοτε ερώτημα/θέμα είναι και υποστηρίζονται επιμελώς από τις παραπομπές και τα σχόλια που δίνεις. Προσωπικά, ευχαριστώ πολύ.

  239. Spiridione said

    Στα νομικά όταν κάποιος λέει ότι επικαλείται ad hoc νομολογία ή δικαστικές αποφάσεις, εννοεί ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν ακριβώς την ίδια υπόθεση με την κρινόμενη.

  240. sarant said

    244-245 Λέμε συχνά ότι το τάδε θέμα θα το αναλάβει μια επιτροπή ad hoc, που θα συγκροτηθεί ειδικά γι’ αυτό.
    Μπορείς να το αποδώσεις «επί τούτο» (προτιμώ αιτιατική) αλλά και «ειδική» να το πεις δεν πέφτεις έξω.

  241. voulagx said

    #249 Μπαμπινιώτης έφα και τα σκυλια δεμενα!

  242. Όσο για τον Τραμπαλισμένο, ο πρώτος διορισμός του είναι ο Πρίμπους, στο υψηλότατο πόστο του αντίστοιχου Σερ Χάμφρεϊ του Αμερικάνου Πρόεδρου.
    Συστημικότατος, μανδαρίνος της κομματικής ελίτ και γερμανολέσβιος.
    Η μητέρα του Πρίμποδος Ρούλα, με καταγωγή απ το Πλουμάρ’.

  243. sarant said

    250 Δεν έφα όμως γιατί.

  244. Γιάννης Ιατρού said

    249: επί τούτο / ad hoc

    Νίκο, αυτό το ιπιτούτου (του Γιάννη Μηλιώκα), δεν θυμάμαι, τό ‘χουμε πεί; 🙂

  245. Νεο kid Al Kuwaiti said

    246. Γνωστά αυτά παιδί μου Τζεικομπ. Όπως γράφει κι ο μεγάλος Αραψ αναλυτής της αρχαίας ιστορίας, Άλ Κιταμπ άλ μουκαμπαλα μπιν χαμουρ ,ή παρακμή των Ελλήνων και δη των Λακεδαιμονιων άρχισε αμέσως με το τέλος της μάχης των Πλαταιων όταν ο Παυσανιας μπήκε στην κατακτημένη σκηνή εκστρατείας του Μαρδονιου και τουφυγε ο τάκος από τα πλούτια,τα φαγια και τα κρασιά. Τότε είπε το θρυλικό (αλλά ελάχιστα γνωστό…) » Είναι τρελοί αυτοί οι Περσες! Ειχαν όλα αυτά τα καλούδια και ήρθαν εδώ να μας πάρουν τις πέτρες και τα κατσίκια!…» Ή θλιβερή συνέχεια και κατάληξη του γενναίου αυτού ανδρός, είναι γνωστή νομίζω…

  246. spatholouro said

    Όντως με δοτική συντάσσεται: επί+τούτω=για τον σκοπό αυτό

    Η πρόθεση «επί» συντάσσεται με δοτική σε 3 περιπτώσεις:
    α)όταν δηλώνει την αιτία για την οποία γίνεται κάτι ή τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται κάτι
    β)όταν δηλώνει τον σκοπό (τέτοια η περίπτωση του ad hoc)
    γ)όταν δηλώνει προσθήκη

    (βλ. Σταματάκου, β΄ τόμος, σελ. 1273)

  247. 251

    Ιάκωβε, αμ δεν ήξερε ο Δόναλδ πως

    Απ’ Αγιάσσου κι Πλουμάρ’
    μήδε γ΄ναίκα, μήδε μ’λάρ!

  248. 256, Ααα, εξ ου και το No woman no mlar !

  249. 254, Νεο kid
    …Όπως γράφει κι ο μεγάλος Αραψ αναλυτής της αρχαίας ιστορίας, Άλ Κιταμπ άλ μουκαμπαλα μπιν χαμουρ…

    Δεν ήταν αναλυτής ,ήταν βιβλίο του Αλ Χουαρισμί και σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Το κιτάπι εκεινού που καβάλησε το γομάρι με τον ντενεκέ».

    …ή παρακμή των Ελλήνων και δη των Λακεδαιμονιων…

    Θα έλεγα η παρακμή των βαρβάρων Ελλήνων και της δημοκρατίας τους.

    Μετά ήρθε ο Μεγαλέξαντρος που από βάρβαρος Έλληνας έγινε πολιτισμένος Έλληνας και μετά οι Βυζαντινοί που ήταν οι πάρα πολύ πολιτισμένοι Έλληνες κι ας λέει ο Πλεύρης.
    Μετά, φτου κι απ την αρχή, ήρθαν οι βάρβαροι Ευρωπαίοι με τη δημοκρατία τους, αλλά σιγά σιγά εκπολιτίζονται κι αυτοί.

  250. spiral architect said

    Αστακός ή φρούριο η Αθήνα πριν την επίσκεψη Ομπάμα;
    Ο αστακός (οπλισμένος) αναφέρεται σε πρόσωπο, το φρούριο σε τοποθεσία.
    Σωστά τα λέω;
    Άιντε, γιατί μας παραζαλίσανε τα κανάλια με το πρώτο!

  251. Η βαθειά Αμερική δε που υποστηρίζει Τραμπ, αυτά τα Scots-Irish ζωντόβολα, διατήρησαν τη βαρβαρίλα τους σα στο ψυγείο, αιώνες τώρα. Αλλά και τη δημοκρατία τους:
    Καλβινιστές, καουμπόηδες, περήφανοι για τη φυλή τους, τις άλλες φυλές τις αποδεκατίζουμε ή τις εμπορευόμαστε σα σκλάβους, περήφανοι για τα όπλα τους και την ψήφο στα πράγματα του χωριού τους, μίσος για την κυβέρνηση, μίσος για τους διεθνείς οργανισμούς, και για ότι διεθνές, τον παπισμό, τους ξένους, τους Εβραίους και μίσος για τον πολυ-πολιτισμό, διάβαζε πολιτισμό,(γιαυτό και βάρβαροι) και, όσων το αυτί έχει πάρει κανα ψίθυρο για το θέμα, μίσος για την μακαρίτισσα την «παγκοσμιοποίηση».

  252. Pedis said

    # 259 – Ας το πουν όπως θέλουν, αλλά αν πετυχεις πουθενά κάνα συριζαίο της κυβέρνησης (πρώην συνασπισμικό) πέστου να κάνει ρολό τις σχετικές ανακοινώσεις/καταγγελίες του συν με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον και να τις βάλει εκεί που ξέρει.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    225 – Avonida με απογοήτευσες, όχι ότι περίμενα πολλά, αλλά ολόκληρο σεντόνι για να μου απαντήσεις χωρίς απάντηση σ΄αυτά που σε ρώτησα; Είναι κάμποσος καιρός, που έχεις στραφεί δειλά προς τον δογματισμό, ίσως φταίει που μετά την κομματικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά μετά την μετατροπή του σε ακροδεξιό κόμμα, δεν έχεις πού να ενταχθείς, μιά και οι πρώην συνιστώσες του, είναι για τα λιοντάρια.
    Το σκέφτηκα πολύ αν πρέπει να σου απαντήσω ή όχι, αλλά δεν το κρύβω πως μου είσαι πολύ συμπαθής, αν και έχω στο μυαλό μου ακόμα, την εικόνα του σχολιαστή του 2014, κι από τότε έχει πέσει πολύς συμβιβασμός, αλλά υπάρχουν ακόμα ζωντανά, αρκετά στοιχεία από τότε. Στο δεδομένο υπερσεντόνι, δεν θα είμαι ευγενικά ανώδυνος πάντως.

    «Θα είναι πολύ, μα πολύ χειρότερος από τον Μπους που μας φόρτωσε τους τρομονόμους………….»
    Εγώ όμως σε ρώτησα, «πόσο χειρότερος είναι ο Τράμπ, από τον Μπούς τον β μετά τη πρώτη θητεία του; είχε τέτοια αντιμετώπιση ο Μπούς από τα ΜΜΑ;» είναι απάντηση αυτή που μου έδωσες;
    Αν δεν κατάλαβες την ερώτηση, ας μου έλεγες να την επαναλάβω διαφορετικά, αν με θεωρείς λίγο για να συζητείς μαζί μου, ή ηλίθιο, μπορείς να μου το πείς, δεν έχω τέτοια ζόρια, αν πάλι θέλεις να λές αυτό που πιστεύεις χωρίς αν λαμβάνεις υπόψιν τι σου λέει ο άλλος, δεν γίνεται διάλογος έτσι, αλλά μονόλογος σε πάνελ της τηλεόρασης, που όλοι λένε ό,τι θέλουν, χωρίς να ακούει κανείς κανέναν.

    » κι ας μη μιλήσουμε για περιβαλλοντική πολιτική γιατί θα κλαίμε για ένα μήνα.»
    Όχι ας μη μιλήσουμε, και γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΑ, και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, και γιατί είμαστε άμεσα υπέυθυνοι, και γιατί είναι από τις μεγαλύτερες απάτες.

    «Ήδη έχει αρχίσει να διαλέγει το επιτελείο του: θρησκόληπτους δημιουργιστές, ρατσιστές με ή χωρίς κουκούλα, αρνητές της κλιματικής αλλαγής και λοιπούς μουρλούς.»
    Μήπως ξέρεις ποιούς είχε ο Μπούς στο επιτελείο του; Και σε ξαναρωτώ χωρίς να περιμένω απάντηση, είχε τέτοια αντιμετώπιση μετά την πρώτη του θητεία (γιατί πλέον ΟΛΟΙ ήξεραν) από τα ΜΜΑ;

    «Α, και συζητάει στα σοβαρά εκείνο το τείχος.» Και τι μου το λές εμένα, δεν τον ψήφισα, ούτε τον υποστηρίζω. Όμως, να σε πληροφορήσω, πώς στην «δημοκρατική» Ευρώπη, οι «δημοκρατικές» χώρες, έχουν ΗΔΗ υψώσει ένα σωρό τείχη, αλλά δεν βλέπω να σε χαλάνε ιδιαίτερα, ούτε και κανέναν Ευρωπαίο «δημοκράτη» αλλά όλοι σας, διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, για το τείχος που ΣΥΖΗΤΑΕΙ σοβαρά ΝΑ υψώσει ο φασίστας Τράμπ. Άφησα τελευταίο το ελληνικό κερασάκι. Να σε πληροφορήσω λοιπόν (μιά και δεν το ξέρεις απ΄ό,τι φαίνεται) πως η χώρα μας έχει τέτοιο τείχος πάνω από δύο χρόνια, το έφτιαξε η δεξιά με σοσιαλιστική και αριστερή στήριξη κυβέρνηση, και το συντηρεί η αριστερή (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) με ακροδεξιά στήριξη κυβέρνση. Σα δε ντρέπεται ο παλιοφασίστας ο Τράμπ, που θέλει να φτιάξει τέτοιο τείχος, για να λέει μετά πως τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά τείχη, είναι σαν τα δικά του τα φασιστικά, βρε ούστ.

    » Α, και θέλει να απελάσει κάτι εκατομμύρια «παράνομους μετανάστες», Λάμπρο μου που δεν πιστεύεις στους λαθραίους ανθρώπους:» Ό,τι κάνουν ήδη οι ευρωπαίοι «δημοκράτες» δηλαδή, αλλά θα μου πείς, το κάνουν δημοκρατικά, ε ναί, είναι αλλιώς, η δημοκρατία όταν σε εξευτελίζει ή σε σκοτώνει, έχει άλλη χάρη.

    «Ναι, ναι, και ναι. Επίσης, μη ντρέπεσαι, πες το καθαρά ότι οι λόγοι που είχες ασχοληθεί με τον Τραμπ είναι το πώς να βγάζεις φράγκα χωρίς να δουλεύεις, αυτά τα κόλπα δηλαδή που μας γράφεις καθημερινά ότι θα ‘θελες να μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία.» Τρία ναί για δύο ερωτήσεις; να το προσέξεις αυτό. 🙂
    Γιατί να ντραπώ ρε Avonida; ποιός έχει, είτε από εδώ μέσα, είτε απ΄όλο τον κόσμο, το ηθικό ανάστημα να με κρίνει; μήπως εσύ; Είμαι 55 χρονών, και δουλεύω 43 χρόνια, από τα 12 μου, μόλις τελείωσα το δημοτικό, έπιασα δουλειά και πήγαινα νυχτερινή σχολή, από τα 12 μου, ΚΑΝΕΙΣ δεν με ταϊζει, βγάζω μόνος μου το φαγητό που τρώω και τα ρούχα που ντύνομαι, κι έχω κάνει ένα σωρό δουλειές, σε σκληρές και πολλές φορές απάνθρωπες συνθήκες (πόσο μάλλον για ένα παιδί). Αν κάποιος πρέπει αν ντρέπεται, είναι αυτός που κρίνει εκ του ασφαλούς και χωρίς να γνωρίζει, κι αυτός που στηρίζει αυτό το απάνθρωπο και αντιπαιδικό σύστημα, όχι εγώ που το πολεμάω όπως μπορώ. Βέβαια οι τρόποι που το πολεμάω δεν είναι αρεστοί στα χειραγωγημένα από την οικονομική ελίτ κόμματα, ούτε στους δογματικούς όλων των ειδών και χρωμάτων, αλλά την γνώμη τους εδώ και ΠΑΡΑ πολλά χρόνια, την έχω γραμμένη στα παπάρια μου, κακομοίρης γλύφτης δεν ήμουν κι ούτε θα γίνω ποτέ.
    Όσο για τα «κόλπα» που λές, δεν είναι κόλπα, αλλά οι νόμιμοι τρόποι για να βγάζεις ΠΟΛΛΑ χρήματα, που δεν μας τους δίδαξε ΚΑΝΕΙΣ, αν σ΄αφήσει (χλωμό) η εκπαιδευμένη δογματική σου σκέψη, σκέψου γιατί. Αν εσύ πιστεύεις πως γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε για τους κεφαλαιούχους, με γειά σου με χαρά σου, η δικιά μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ πικρή εμπειρία, με δίδαξε πως τελικά, μόνο ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ δουλεύουν σ΄αυτή την οικονομική κοινωνία, κι αυτό προσπαθώ να διδάξω στις κόρες μου, όπως και τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ τρόπους για να βγάζουν τρελά λεφτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, αυτό να το αφήνουν στους μαλάκες και στα ρολόγια που τους αρέσει, προσδοκώ να τα καταφέρω.
    Ένα παράδοξο που αντιμετωπίζω τα τελευταία χρόνια, είναι η αγωνία των γονιών για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους, παρ΄όλο που σχεδόν όλα σπουδάζουν. Όταν τους προτείνω την λύση του χρηματιστηρίου, με κοιτάζουν σαν εξωγήινο, το ίδιο και χειρότερα από τα παιδιά. Από πρόσφατη συζήτηση με την Αθηνά, μια εικοσιδυάχρονη κόρη ενός φίλου. «Και τι θα κάνεις τώρα που τελείωσες Αθηνά την σχολή; – δεν ξέρω, προς το παρόν σκέφτομαι για μεταπτυχιακό – και μετά; – δεν ξέρω – έχεις σκεφτεί για χρηματιστηριακές επενδύσεις; – ::::: – δεν ξέρεις ι είναι; – πώς δεν ξέρω, είναι τζόγος» ο ορισμός της πλύσης εγκεφάλου. Η οικονομική ελίτ, δεν παίζει για να χάσει.

    «Λύσε μου κι εσύ μια απορία, (εσύ πάντως δεν μου έλυσες καμία) γιατί οι φτωχοί πάντα βρίσκουν να βάλουν μπροστάρη κάποιον πλούσιο;» Ξέρω γώ; μάλλον γιατί είναι εκπαιδευμένα ηλίθιοι.

    «Πώς ακριβώς φαντάζονται ότι θα ενδιαφερθεί να τους κάνει πλούσιους;» Δεν ξέρω, φαντάζομαι με τον ίδιο τρόπο που φαντάζονται πως θα τους σώσει ο κάθε πολιτικός τυχοδιώκτης απατεώνας, όπως π.χ ο Τσίπρας, αλλά δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις από ηλίθιους.

    «Εντάξει, οι μαύροι που ψήφισαν τον Ομπάμα έκαναν λάθος όταν πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει επειδή έχουν το ίδιο χρώμα δέρμα, αλλά τουλάχιστον ήταν ένα εύλογο λάθος.» Δεν ήταν καθόλου εύλογο λάθος, ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, λόγο απουσίας κριτικής σκέψεως, σ΄αφήνω να μαντέψεις γιατί απουσίαζε η κριτική σκέψη.

    «Προηγούμενα………………. Αλλά αυτό που με καταρρακώνει είναι η βεβαιότητα ότι τα ζώα που το ρίξανε ΧΑ δεν διδάχτηκαν τί-πο-τα. Γιατί δεν ξέσπασε πάνω τους η ΧΑ. Τουλάχιστον, όχι ακόμα.»
    Αν και δεν κατανόησα το λόγο, όλου αυτού του κατεβατού, να σου απαντήσω για το τέλος, πως δεν πιστεύω πως είναι αυτός ο λόγος που δεν διδάχτηκαν τί-πο-τα. Ο λόγος είναι βαθύτερος, έχει να κάνει με την σεξουαλική τους καταπίεση, την ανικανότητά τους για βαθύ οργασμό, και την φασιστική διαπαιδαγώγησή τους στις κατά τεκμήριο φασιστικές οικογένειες που μεγάλωσαν. Λίγοι γονείς αγαπούν αληθινά τα παιδιά τους, η μεγάλη πλειοψηφία τα φθονεί και αρκετοί τα μισούν, και είναι η κοινωνική κι η αρρωστημένη θρησκευτική ηθική ενοχή που σώνει τα προσχήματα, οι συμπεριφορά των νέων όμως, και οι νευρώσεις των μεγάλων, είναι ο καθρέφτης που όλοι αποστρέφονται να δούν. Κάθε γονιός που σηκώνει το χέρι και χτυπάει το παιδί του, είναι εν δυνάμει χρυσαυγίτης, (όχι κατ΄ανάγκη μαύρος) είναι θέμα κατάλληλων συνθηκών για να εκδηλωθεί, η ιστορία που δεν διδάσκει βέβαια, το έχει αποδείξει πολλές φορές. Όσοι πιστεύουν πως οι Γερμανοί ήταν αθώοι, γιατί δεν ήξεραν τι κάνουν οι ναζί, όπως κι οι σύντροφοι στην ΕΣΣΔ και στην Κίνα, ή οι Ελληνες επί χούντας και πιο πρίν, αλλά και όλοι οι ανάλογοι οπου γής, ή κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ή…….!!!

    «Τη σύγκριση με την «καλύτερη επιλογή για τους αμερικανους εργαζόμενους» σε αφήνω να την κάνεις μόνος σου, και κλείνω για να μη σου πω τίποτα βαρύ.»

    Εγώ θα κλείσω αφού σου πώ κάτι ελαφρύ, οικονομικά και πολιτικά δεν σου κόβει καθόλου. Η σύγκριση που λέω, ήταν μεταξύ Ντόναλντ Τράμπ και Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο δογματισμός σου, δεν σε άφησε να το δείς. Ολόκληρο κατεβατό μου έγραψες, και για την φασίστρια Κλίντον, αν και ρώτησα, δεν είπες κουβέντα.Τα ΜΜΑ κάνουν σωστά την δουλειά τους.
    Φιλικά και με εκτίμηση πάντα, γιατί ακόμα πιστεύω πως αδικείς τον εαυτό σου που δογματίζεται επικίνδυνα. Περνούν τα χρόνια βλέπεις, και θέλει προσοχή για να μην σκοτώσεις το ελεύθερο παιδί μέσα σου.

    ΨΗΦΙΖΕ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ
    Παλιό σύνθημα τοίχου.

  254. Πέπε said

    253:
    Δεν είναι σαφές αν το ιπιτούτου νοείται ως αιτιατική (που δεν είναι σωστή) ή ως δοτική (που είναι), πάντως όχι ως γενική: δε λέει «επί τούτου», γιατί τότε θα πρόφερε «ιπιτούτ’».

    250, 252:
    Το ζήτημά μας δεν είναι αν -και γιατί- είναι σωστό το «επί τούτω» (τουλάχιστον ο Sarant δεν εξέφρασε αμφιβολία επ’ αυτού 🙂 , απλώς είπε ότι προτιμάει το «επί τούτο»), αλλά αν είναι λάθος το «επί τούτο». Εδώ είναι σημαντική η παράλειψη του Μπάμπη να εξηγήσει το γιατί.

    Παρεμπιπτόντως, «επί» + γενική κατ’ αρχήν σημαίνει «πάνω σε», π.χ. η επί του όρους ομιλία. Αλλά υπάρχει και η δεύτερη σημασία, που κι αυτή στα ν. ελληνικά εκφράζεται επίσης με το «πάνω σε», δηλ. περίπου «σχετικά με [κάποιο ζήτημα]»: «Πάνω σ’ αυτό που αναφέρατε, θα ήθελα να σημειώσω…». (Νομίζω ότι από τους πολύ απαιτητικούς δε θεωρείται καλό ύφος, αλλά οπωσδήποτε λέγεται.)

    Δεν είναι ενδιαφέρουσα αυτή η σύμπτωση; Παρατηρώντας δε ότι επαναλαμβάνεται και στα αγγλικά (on) και στα γαλλικά (sur), αρχίζει κανείς να διερωτάται μήπως δεν είναι σύμπτωση αλλά υπάρχει κάποια λογική σχέση μεταξύ των δύο εννοιών.

  255. ΓιώργοςΜ said

    263/252/250 κλπ Ας μου συγχωρεθεί η αφέλεια, αλλά νομίζω πως η κουβέντα είναι πως να μεταφράσουμε το ad hoc στη νέα ελληνική, η οποία δεν έχει δοτική, και την εκφράζει είτε με γενική είτε (νομίζω συχνότερα) με αιτιατική. Αν είναι να φτιάξουμε μια λέξη της καθαρεύουσας ή των αρχαίων, κρατάμε και τη λατινική (πιο εύκολα γυρνάς το πληκτρολόγιο στα λατινικά παρά βάζεις υπογεγραμμένη, πιο οικείο είναι στους 40- επίσης).

  256. Πέπε said

    246
    Εγώ το βρίσκω αρκετά λογικό.

    Μπορεί δοτική να μην έχουμε, απολιθωμένες εκφράσεις όμως σε δοτική έχουμε πολλές. Άλλωστε, και πολλές να μην είχαμε, αυτή την έχουμε, δε φτιάχτηκε επί τούτω (σόρι κιόλας αλλά!).

    Το να μεταφράσεις μία αγγλική, λ.χ., πρόταση που περιέχει μια λατινική φράση με μια νεοελληνική πρόταση που περιέχει μια αρχαία φράση αποδίδει και το ύφος, πέρα από το περιεχόμενο (εφόσον βέβαια το περιεχόμενο αποδοθεί σωστά).

    Αυτούσιο το λατινικό ad hoc στα ελληνικά λέγεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένα συμφραζόμενα (νομικά κλπ.), όχι ως έκφραση αλλά ως όρος. Νομίζω δηλαδή, διορθώστε με.

  257. sarant said

    264-265 Στις δικές μας μεταφράσεις (της ΕΕ) κρατάμε συχνά το ad hoc. Δεν είναι τόσο εύκολη η απόδοσή του με το «επί τούτ*» παρόλο που αυτή είναι η κατά λέξη μετάφραση.

    Πχ
    https://www.google.com/search?hl=fr&as_q=ad+hoc&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=europa.eu&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=#hl=fr&as_qdr=all&q=ad+hoc+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+site:europa.eu

  258. spatholouro said

    266
    Επιτείνω το άνωθεν γραφόμενο του Νίκου.
    Και η δική μου -πολυετής θα έλεγα- εμπειρία με κείμενα πάσης φύσεως δείχνει ότι το ad hoc παραμένει (και πολύ καλά κάνει για μένα) αμετάφραστο.

  259. Avonidas said

    #262. Είναι κάμποσος καιρός, που έχεις στραφεί δειλά προς τον δογματισμό, ίσως φταίει που μετά την κομματικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά μετά την μετατροπή του σε ακροδεξιό κόμμα, δεν έχεις πού να ενταχθείς, μιά και οι πρώην συνιστώσες του, είναι για τα λιοντάρια.

    Ό,τι νάναι… και καταρχήν, ποιος σου είπε ότι πριν ήμουν ενταγμένος; Εξακολουθείς το ίδιο βιολί του μόνο εγώ σκέφτομαι κι εσείς είστε καθένας στο μαντρί του. Και μετά απορείς που δεν συζητούν μαζί σου εποικοδομητικά.

    Το σκέφτηκα πολύ αν πρέπει να σου απαντήσω ή όχι, αλλά δεν το κρύβω πως μου είσαι πολύ συμπαθής, αν και έχω στο μυαλό μου ακόμα, την εικόνα του σχολιαστή του 2014, κι από τότε έχει πέσει πολύς συμβιβασμός, αλλά υπάρχουν ακόμα ζωντανά, αρκετά στοιχεία από τότε. Στο δεδομένο υπερσεντόνι, δεν θα είμαι ευγενικά ανώδυνος πάντως.

    Από περιέργεια, με το «σχολιαστής του 2014» εννοείς την κλωτσοπατινάδα που έριχνα εδώ μέσα για θρησκευτικά κυρίως θέματα με μερικούς ακόμη, ονόματα δεν λέμε; Αν ναι, να σε πληροφορήσω ότι δεν έπεσε κανένας συμβιβασμός, απλώς σταμάτησα να προσπαθώ να κάνω έναν τοίχο να αλλάξει απόψεις.

    Χαίρομαι που σου είμαι συμπαθής, και θα χαιρόμουν ακόμη περισσότερο αν μ’ αυτό δεν εννοούσες ότι χαίρεσαι να μου μιλάς σαν να είμαι 5 χρονών. Γιατί, αν έχω καταλάβει καλά, σ’ αυτούς που σου είναι αντιπαθείς απλά αρνείσαι να δώσεις τα φώτα σου.

    Εγώ όμως σε ρώτησα, «πόσο χειρότερος είναι ο Τράμπ, από τον Μπούς τον β μετά τη πρώτη θητεία του; είχε τέτοια αντιμετώπιση ο Μπούς από τα ΜΜΑ;» είναι απάντηση αυτή που μου έδωσες;
    Αν δεν κατάλαβες την ερώτηση, ας μου έλεγες να την επαναλάβω διαφορετικά, αν με θεωρείς λίγο για να συζητείς μαζί μου, ή ηλίθιο, μπορείς να μου το πείς,

    …τον πετεινό κεφάλα! Όχι, δε σε θεωρώ ηλίθιο, εσύ θεωρείς αυτά που λένε οι άλλοι πλύση εγκεφάλου και προπαγάνδα των ΜΜΑ, πριν καν τα διαβάσεις ως το τέλος. Ωραία, λοιπόν, ξαναπες μου ποια ήταν η ερώτησή σου, μπας και συνεννοηθούμε. Εγώ κατάλαβα ότι με ρώτησες αν είναι χειρότερος ο Τραμπ από τον Μπους, και γιατί για τον Μπους δεν έκαναν σαματά τα ΜΜΑ. Καταρχήν, ΚΑΠΟΙΟΙ έκαναν σαματά, και πολύ μάλιστα, για τον Μπους, από την πρώτη ίσαμε την τελευταία μέρα της θητείας του, απλώς εσύ έχεις αποφασίσει ότι όλα τα «ΜΜΑ» είναι ένα ενιαίο πράγμα και στο κόλπο. Καντάρια ολόκληρα έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί κατά του Μπους, τον είχανε στολίσει κανονικά. Δε σου φταίω εγώ αν εσύ δεν τα θυμάσαι, ή επιλέγεις να τα ξεχάσεις.

    Όχι ας μη μιλήσουμε, και γιατί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΑ, και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, και γιατί είμαστε άμεσα υπέυθυνοι, και γιατί είναι από τις μεγαλύτερες απάτες.

    Αν εννοείς πως η κλιματική αλλαγή είναι απάτη, στο λέω ευθέως πως κάνεις λάθος, και σε ό,τι με αφορά δεν θα σπαταλήσω άλλο χρόνο για να σε πείσω γι’ αυτό. Όπως τα ‘μαθες για το χρηματιστήριο, τράβα διάβασε τα σχετικά στοιχεία, δεν θα παίξουμε κρυφτούλι.

    Μήπως ξέρεις ποιούς είχε ο Μπούς στο επιτελείο του; Και σε ξαναρωτώ χωρίς να περιμένω απάντηση, είχε τέτοια αντιμετώπιση μετά την πρώτη του θητεία (γιατί πλέον ΟΛΟΙ ήξεραν) από τα ΜΜΑ;

    Είχε τέτοια και χειρότερη από ΜΕΡΙΔΑ των ΜΜΕ, που ήταν σταθερά εναντίον του, όπως μια άλλη μερίδα ήταν σταθερά υπέρ του. Το ότι ήξεραν τι να περιμένουν δεν σημαίνει κι ότι συμφωνούσαν. Με τη δική σου την καραμέλα, ότι όλα είναι ΜΜΑ και ενορχηστρωμένα, απλά δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε.

    Και ξαναλέω, είπα ότι ο Τραμπ θα είναι χειρότερος, δεν είπα ότι ο Μπους ήταν καλός, ελληνικά μιλάμε και οι δύο.

    Να σε πληροφορήσω λοιπόν (μιά και δεν το ξέρεις απ΄ό,τι φαίνεται) πως η χώρα μας έχει τέτοιο τείχος πάνω από δύο χρόνια

    Σ’ ευχαριστώ που με πληροφορείς για το τείχος που έφτιαχνε με τα χεράκια του το Μηχανικό, στο οποίο υπηρέτησα. Χωρίς εσένα δεν θα είχα πάρει μυρωδιά. Μα την παναγια, δεν καταλαβαίνω τη λογική σου, επειδή έχουμε 1000 φράχτες, ας γίνουν 1001 δηλαδή;

    Ό,τι κάνουν ήδη οι ευρωπαίοι «δημοκράτες» δηλαδή, αλλά θα μου πείς, το κάνουν δημοκρατικά, ε ναί, είναι αλλιώς, η δημοκρατία όταν σε εξευτελίζει ή σε σκοτώνει, έχει άλλη χάρη.

    Τώρα που βγήκε ο Τραμπ, όλοι αυτοί (που καθόλου δεν τους συμπαθώ) συνεχίζουν με ανανεωμένη ορμή. Είναι καλό αυτό; Το θέλουμε; Είναι κάποιου είδους βελτίωση;

    Τέλος 1ου σεντονιού, έπεται συνέχεια. Για να μη λες ότι αποφεύγω τις ερωτήσεις σου, δηλαδή.

  260. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὸ ad hoc.

    Ὑπάρχει καὶ ἡ λαϊκὴ ἔκφραση «ἐπὶ τούτου» π.χ. «τὸ κάνει ἐπὶ τούτου γιὰ νὰ μὲ πικάρει» μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ἐπίτηδες, μὲ τὸ σκοπὸ. Δὲν διαφέρει πολὺ ἔννοιολογικὰ, νομίζω.

  261. Pedis said

    # 267 – Και η δική μου -πολυετής θα έλεγα- εμπειρία με κείμενα πάσης φύσεως δείχνει ότι το ad hoc παραμένει (και πολύ καλά κάνει για μένα) αμετάφραστο.

    Με βρίσκει σύμφωνο.

  262. Avonidas said

    #262. Συνεχίζουμε…

    Γιατί να ντραπώ ρε Avonida; ποιός έχει, είτε από εδώ μέσα, είτε απ΄όλο τον κόσμο, το ηθικό ανάστημα να με κρίνει;

    Αν, όπως λες, θες να κάνεις ειλικρινή συζήτηση, θα δεχτείς και την κριτική από τον άλλο. Αλλιώς, ανέβα σε ένα βάθρο και να ‘ρθουμε από κάτω να σε θαυμάζουμε. Το ότι δούλεψες από παιδί κι είσαι αυτοδημιούργητος δε σου δίνει κάποιο ελευθέρας να μηδενίζεις τις απόψεις των άλλων.

    Αν εσύ πιστεύεις πως γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε για τους κεφαλαιούχους, με γειά σου με χαρά σου, η δικιά μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ πικρή εμπειρία, με δίδαξε πως τελικά, μόνο ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ δουλεύουν σ΄αυτή την οικονομική κοινωνία, κι αυτό προσπαθώ να διδάξω στις κόρες μου, όπως και τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ τρόπους για να βγάζουν τρελά λεφτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, αυτό να το αφήνουν στους μαλάκες και στα ρολόγια που τους αρέσει, προσδοκώ να τα καταφέρω.

    Εγώ πιστεύω πως οτιδήποτε υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο που να αξίζει τον κόπο φτιάχτηκε ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ. Εγώ πιστεύω πως, απλώς και μόνο επειδή οι κεφαλαιούχοι κλέβουν αυτή τη δουλειά, δεν είναι λόγος να την ξεφτιλίζουμε, και πως ίσα-ίσα θα ‘πρεπε να εκτιμούμε περισσότερο αυτόν που την κάνει. Διαμαρτύρεσαι, μου λες ότι δεν υποστηρίζεις τον Τραμπ, κι όμως μου μοστράρισες εδώ πέρα φαρδύ-πλατύ το άρθρο της πίστης του, ότι ο κόσμος χωρίζεται στους «μαλάκες» που δουλεύουν και στους ατσίδες που κονομάνε.

    Λάμπρο, έχουμε συζητήσει πολλές φορές, κι αν υπάρχει ένα θέμα που να με κόφτει πραγματικά να σε πείσω γι’ αυτό είναι τούτο δω. Αν θες να διδάξεις στα παιδιά πώς να βγάζουν λεφτά χωρίς να σκοτώνονται στη δουλειά, να ξέρεις (θα το ξέρεις ήδη) πως *ελάχιστα* θα το καταφέρουν. Τα υπόλοιπα θα καταλήξουν να κάνουν τη δουλειά από την οποία ζουν οι αεριτζήδες. Αν αυτό είναι που επιδιώκεις, συνέχισε έτσι. Αλλά να χαρείς, μη μου φέρνεις για επιχείρημα ότι εσύ κατάφερες (με κόπο και τρόπο, συμφωνώ) να προαχθείς από την κατηγορία του θύματος στην κατηγορία του θύτη. Η άλλη εναλλακτική είναι ένας κόσμος όπου όλοι δουλεύουν σε λογικά πλαίσια, κι όλοι τρώνε αρκετά για να ζήσουν καλά. Θα προτιμούσα να δουλέψω για έναν τέτοιο κόσμο, αλλά αν δεν μπορεί να υπάρξει, ναι, προτιμώ να είμαι θύμα κι όχι θύτης.

    Αν και δεν κατανόησα το λόγο, όλου αυτού του κατεβατού,
    Νομίζω τον εξήγησα, ήθελα να σου περιγράψω την εμπειρία που είχα, από κοντά, με κάποιους ανθρώπους που έκαναν μια τραγικά λάθος επιλογή, και τους λόγους που την έκαναν. Κι οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με τη βολική σου καραμέλα των ΜΜΑ, ούτε και τόσο με τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση ή τις φασιστικές τους καταβολές (για τον συνάδελφο με τον παππού στο ΕΑΜ το πρόσεξες;) Ένα σωρό απογοητευμένοι και κατεστραμμένοι άνθρωποι, που τους είχε βλάψει το σύστημα, έπιασαν κι έβγαλαν τα δικά τους τα ματάκια και του γείτονα μαζί. Δεν ξέρω αν έχεις προσέξει τα παιδάκια που τα δέρνουν τα μεγαλύτερα παιδιά, κι αυτά πιάνουν και δέρνουν τα ακόμα μικρότερα. Κατά βάση αυτό ήταν. Και ξαναλέω, η σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ θα πρεπε να ναι προφανής.

    Εγώ θα κλείσω αφού σου πώ κάτι ελαφρύ, οικονομικά και πολιτικά δεν σου κόβει καθόλου. Η σύγκριση που λέω, ήταν μεταξύ Ντόναλντ Τράμπ και Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο δογματισμός σου, δεν σε άφησε να το δείς. Ολόκληρο κατεβατό μου έγραψες, και για την φασίστρια Κλίντον, αν και ρώτησα, δεν είπες κουβέντα.Τα ΜΜΑ κάνουν σωστά την δουλειά τους.

    Ωραία, στο γράφω τώρα, η Χίλαρι ήταν κακή κι ο Τραμπ κάκιστος. Δεν υπάρχουν και πολλά να πω για ένα σύστημα που σου δίνει 2 επιλογές, και σε ρωτάει τι προτιμάς, να φας έναν κουβά σκατά ή να πιεις μια νταμιτζάνα κάτουρο; Τώρα, αν εσύ βγάζεις το συμπέρασμα ότι απολαμβάνω να πίνω κάτουρο, τι να σε κάνω.

    Αν είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω στις αμερικάνικες εκλογές, κι αφού είχαν καεί όλα τα άλλα χαρτιά, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, αντιμέτωπος με αυτές τις 2 επιλογές, θα έκρινα, και εξακολουθώ να κρίνω, ότι η Χίλαρι θα έκανε τη μικρότερη ζημιά. Θα έκρινα ότι ο Τραμπ πρέπει να εμποδιστεί, και ότι δυστυχώς, δυστυχέστατα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στηρίζοντας Χίλαρι. Αυτή είναι η ειλικρινής άποψή μου. Την ίδια ακριβώς εξέφραζε και ο Τσόμσκυ πριν κάτι μήνες — προς μεγάλη μου έκπληξη, περίμενα ότι θα επέμενε σε τρίτο κόμμα ή αποχή. Κι όταν βλέπεις τον Τσόμσκυ να φοβάται την προεδρία Τραμπ αρκετά για να προτείνει ψήφο στη Χίλλαρι, πάμε ντουγρού για Αρμαγεδδώνα.

  263. Θύμμαχος Θήτης said

    Νεο kid Al Kuwaiti said
    14 Νοεμβρίου, 2016 στις 19:25
    ή παρακμή των Ελλήνων και δη των Λακεδαιμονιων άρχισε αμέσως με το τέλος της μάχης των Πλαταιων
    _____________________

    Μάχη των Πλαταιών: 479 π.Κ.Χ.
    Έναρξη κατασκευής παρακμιακού Παρθενώνα: 447 π.Κ.Χ.
    Έναρξη παρηκμασμένης Σπαρτιατικής ηγεμονίας: 404 π.Κ.Χ.

  264. Θύμμαχος Θήτης said

    258

    Βλέπω δεν χάνετε ευκαιρία να υπενθυμίζετε πως είστε οπαδός του μοναρχοφασισμού επειδή κατά την γνώμη σας οδηγεί σε σταθερότερη και ηθικότερη πολιτεία.

    Bρίσκω τις μοναρχοφασιστικές σας απόψεις σε παλαιότερη ανάρτηση (2014), εδώ:

    Πας μη Έλλην βάρβαρος -αλλά ποιος το είπε;


    όπου ισχυρίζεστε πως: “Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημοκρατία ΕΠΕΙΔΗ ήταν βάρβαροι. Οι Πέρσες είχαν απολυταρχία ΕΠΕΙΔΗ ήταν πολιτισμένοι.”

    Σε αυτό το σχόλιο και στα επόμενα, ως συνήθως κάνετε πλήθος λογικών αλμάτων και επίδειξη πηχτής ημιμάθειας, αποδίδοντας τα… δεινά της δημοκρατίας στην… Σπάρτη ενώ η δημοκρατία υπήρξε μόνο στην Αθήνα και ίσως σε δυο τρεις ακόμη μικρότερες πόλεις και για μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο αρχαίος κόσμος δεν ήταν ενιαίος. Οι Αθηναίοι (όχι όλοι) και άλλες πόλεις, δεν υποτιμούσαν τους Πέρσες και άλλους ξένους (π.χ. τα έργα Ιλιάδα, Τρωάδες, Πέρσες). Και αντιστρόφως, πχ μια χιλιετία μετά, όταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας, πολλοί μαθητές βρήκαν καταφύγιο στους Πέρσες.

    Η δημοφοβία σας και ο θαυμασμός σας για τη μοναρχία είναι επαναλαμβανόμενα σε πολλά σχόλια σε πολλές αναρτήσεις. Να το κοιτάξετε.

  265. Θύμμαχος Θήτης said

    258 Λυπάμαι που ακολουθείτε τις συνήθεις ύπουλες τακτικές σας και προσπαθείτε να ταυτίσετε κάθε κριτική για την βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία της Βυζαντινορωμιοσύνης με Πλεύρηδες κτλ.

    Η βαρβαρότητα της Νέας Ρώμης είναι απερίγραπτη.

    Η σφαγή και τα βασανιστήρια κατά των Ελλήνων
    http://www.tsantiri.gr/themata/i-sfagi-ton-ellinon-apo-to-vizantio-ke-tin-ekklisia-diavaste-ola-ta-stichia/

    Ενδιαφέρον βρίσκω και το βιβλίο του Γ. Οικονόμου:
    http://www.biblionet.gr/book/194698/Μύθοι_και_πραγματικότητα_για_το_Βυζάντιο

    Σύντομη παρουσίαση του βιβλίου:
    http://oikonomouyorgos.blogspot.gr/2009/01/to-x.html

    Και εδώ μια εκπομπή με αναλυτικότερη παρουσίαση του βιβλίου:

    Και μια ταινία για την φιλόσοφο Υπατία και την Αλεξάνδρεια http://www.imdb.com/title/tt1186830/

  266. gpoint said

    # 256

    δεν λέγεται μ’λαρ αλλά μπλαρ !!!!

  267. spiral architect said

    @268: Αβονίδα κάπου έγραψες στο σεντονάκι σου για την «κλιματική αλλαγή».Βάζω τα εισαγωγικά γιατί, από πουθενά δεν αποδεικνύεται κατά πόσον τα παγκόσμια θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα είναι ανθρωπογενή ή ηλιογενή. Αν έχεις στοιχεία για το πρώτο ευχαρίστως να τα δω.
    Εν πάσει περιπτώσει με βάση την παραδοχή της «κλιματικής αλλαγής» κάποιοι βγάζουν τρελά λεφτά στις πλάτες μας ξεκινώντας από τον πρώην αντιπρόεδρο του Κλίντον τον Αλ Γκορ και καταλήγοντας στους ντόπιους ΑΠΕτζήδες επενδυτές που συγχρωτίζονται στο φόρουμ του energypress. Όλοι τούτοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ο ήλιος και ο αέρας είναι τσάμπα, ξεχνώντας έντεχνα να μας πληροφορήσουν ότι, η μετατροπή της ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική στοιχίζει πανάκριβα και τα κερατιάτικα τα πληρώνουμε εμείς μέσω τελών στους λογαριασμούς ρεύματος αφ’ ενός και αφ’ ετέρου βελτίωση της «κλιματικής αλλαγής» δεν διαφαίνεται όσα πανέλα και φουρφούρια να μπαίνουν εδώ και αλλού.

    Για να φορτώσω ακόμα περισσότερο την ήδη φορτωμένη ανάρτηση αφήνω το βιντεάκι του The Story of Cap & Trade, ένα δεκάλεπτο σεμινάριο περί επιστημονικοποίησης της απατεωνιάς:

  268. spiral architect said

    Άλλωστε τα’ χουμε ξαναπεί κι εδώ. 🙂

  269. ΓιώργοςΜ said

    276 Στο 1.45 του βιντεακίου λέει πως «όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από…»
    Δε νομίζω πως σηκώνει συζήτηση το γεγονός της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που πολλοί αρνούνται είναι πως είναι ανθρωπογενής, αλλά σοβαρά επιχειρήματα επ’ αυτού δεν έχω ακούσει (δεν τα έχω αναζητήσει επισταμένα). Μου φαίνεται εξαιρετικά πειστική η επιχειρηματολογία υπέρ της ανθρωπογενούς προέλευσης, αλλά θα διάβαζα με γνήσια επιστημονική περιέργεια κάθε άλλη άποψη.
    Είναι γεγονός πως περάσαμε εποχές παγετώνων, αναθέρμανσης κλπ αλλά αυτό έχει μελετηθεί και (επαρκώς ή όχι, είναι δύσκολο να κρίνει ο μη ειδικός) αποδοθεί σε φυσικά αίτια, τα οποία έχουν κυρίως να κάνουν με τη σύσταση της ατμόσφαιρας και δη την περιεκτικότητα σε αέρια θερμοκηπίου.
    Όταν ήμουνα πιτσιρικάς, είχα διαβάσει ένα άρθρο σε περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης που μέσες-άκρες συμπέραινε πως όταν θα είναι αποδεδειγμένη η κλιματική αλλαγή (τότε υπήρχαν ενδείξεις), θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί.
    Τώρα στο ότι πέφτει χοντρή κονόμα στο εμπόριο της «πράσινης ενέργειας» δε θα διαφωνήσω. Όπως επίσης είμαι αρκετά επιφυλακτικός για τις «πράσινες» τεχνολογίες που πωλούνται σήμερα: Ποια η διάρκεια ζωής τους; Τι γίνεται μετά; Πόσο διαθέσιμες είναι οι πρώτες ύλες (νικέλιο, σπάνιες γαίες) και ποιοί (κινέζοι) τις χειρίζονται; Είναι ανακυκλώσιμες; Αν ναι, το συνολικό (περιβαλλοντικό) ισοζύγιο είναι θετικό; Αν όχι;
    Είναι χρήσιμες οι αιρετικές απόψεις, γιατί βάζουν σε βάσανο τις παγιωμένες θέσεις μας κι έτσι απομακρυνόμαστε λίγο από τη βολή μας και επαναπροσδιορίζουμε τις θέσεις μας, η ρηχή όμως άρνηση επειδή «έτσι μου φαίνεται», εμένα τουλάχιστο δε με πειθει.

  270. sarant said

    276-277 Αξίζει να το συζητήσουμε ξανά

  271. Pedis said

    # 276 – Σπιράλ, με εκπλήσεις!

    «The Ecological Rift»
    by John Bellamy Foster, Brett Clark, Richard York
    http://www.goodreads.com/book/show/7351218-the-ecological-rift

    Working group on the «anthropocene»
    http://quaternary.stratigraphy.org/workinggroups/anthropocene/

    «What every environmentalist needs to know
    about capitalism: A citizen’s guide to capitalism and the environment»
    Magdoff, F. & Foster, J.B.
    (εδώ το πιντιέφι)

    http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwij3obXw6rQAhWDjSwKHSWxDeUQFggwMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.kropfpolisci.com%2Fenvironment.capitalism.magdoff.pdf&usg=AFQjCNE9iodqQx0R6QGtVga48jnzGkxjOQ

    δες, διάβασε και πέσμου.

    (Φοβάμαι ότι το κριτήριό σου -βλ. οι σχετικές μπιζνες του Αλ Γκορ- έχει γίνει πολύ γενικό και γι αυτό εντελώς άχρηστο. )

  272. Pedis said

    Νικοκυρη 1, σε παρακαλώ απελευθέρωσε ένα σχόλιο που έχω ειδικά για τον Σπιράλ.

    Νικοκύρη 2, το πήρε το ποτάμι το # 224 -> # 236, αλλά δεν μας είπες και τη γνώμη σου για το υποθετικό ερώτημα του Τίτου Λίβιου.

    Να επαναλάβω ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν και κατά πόσο ο Λίβιος έχει «δίκιο» (δυστυχώς, εκεί πήγε η συζήτηση, ίσως και λόγω «εθνικού οπαδισμού» και ασυνείδητα 🙂 από όλους, μου φαίνεται, τους σχολιαστές) ούτε γιατί ο Αλέξανδρος προτίμησε να κινήσει προς την Ανατολή αντί για τη Δύση (προφανές, σε πρώτη προσέγγιση) αλλά ήθελα να σταθώ στους λόγους τους οποίους επικαλείται ο Λίβιος για να συμπεράνει ότι ένας ύπατος Χ θα νικούσε από χέρι τον Αλέξανδρο επειδή 1) εδώ είναι Ρώμη δεν είναι παίξε-γέλασε -βλ. αποθέωση «εθνικισμού» και μιλιταρισμού – και 2) εκεί ήταν μαλθακοί και εκφυλισμένοι καθότι Ανατολή παρηκμασμένη σε αντίθεση με τη Ρώμη-Δύση-mos maiorum και τα ρέστα.

  273. sarant said

    281 Απελευθέρωσα το 280.

    Ως προς τον Τίτο Λίβιο, το πιο εντυπωσιακό κατ’ εμέ είναι ότι σκέφτηκε το what-if. Από κει και πέρα, και ο ίδιος κρίνει με τα μέτρα της δικής του εποχής -και γενικά συμφωνώ μαζί σου.

  274. Pedis said

    # 282 – Ευχαριστώ για την απελευθέρωση του #280.

    Ο Λίβιος χρησιμοποιεί το διαδεδομένο στην εποχή του ιδεολογικό σχήμα/σλόγκαν περί εύρωστης και ακμαίας Δύσης vs. παρωχημένης και παρηκμασμένης Ανατολής. Πρόκειται για σχήμα «σύγκρουσης πολιτισμών», που παρέμεινε στην ουσία του απαράλλακτο για 2500 χρόνια με μόνη μεταβολή … τη γεωγραφική 🙂 … με την μεταφορά της Δύσης από την Ελλάδα στη Ρώμη από κει στο Βυζάντιο και την επαναφορά της με τον Καρλομάγνο κι έπειτα στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη κι από κει και στη Βόρεια Αμερική. Τι λες;

  275. spiral architect said

    @280: Ακόμα δουλεύεται. Όταν αποδειχθεί, τα ξαναλέμε.
    – Πώς μετριέται το CO2 εκτός από τους ισοδύναμους τόνους και τα may…, shall…, will…, might…, could…, should…, probably…, potentially των παρουσιάσεων;
    – Πώς καθορίζεται αν το CO2 προέρχεται από την ηλεκτροπαραγωγή με κάρβουνο, ή από τους κινητήρες των αυτοκινήτων ή από τη διαπνοή των φυτών και σε τι ποσοστό επιμερίζεται στις παραπάνω διεργασίες;

    Το ψάχνω κι εγώ, μη νομίζεις, αλλά ακόμα τα «στοιχεία» δεν με έχουν πείσει.

  276. Alexis said

    284: …ή από τους κινητήρες των αυτοκινήτων ή από τη διαπνοή των φυτών…

    Διάβαζε αναπνοή

  277. Pedis said

    # 284 – Εκτός της περιοχής των μαθηματικών τίποτα δεν αποδεικνύεται … όπως στα μαθηματικα. Πολύ περισσότερο σε επιστημονικά πεδία με σύνθετα φαινόμενα, με πολλούς βαθμούς ελευθερίας και με πιθανές ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων κλιμάκων. Συνεπώς, σε συνδυασμό μερικών (όχι καθολικών) συμπερασμάτων και όσο το δυνατόν ασφαλών συναγωγών στη βάση της παρατήρησης, του πειράματος και *σε αναφορά με τη συγκεκριμένη θεωρία* μπορείς να ελπίζεις. Και πάλι καλά κι έτσι. Δουλεύει.

    * δεν υπάρχει χρήσιμη παρατήρηση και πείραμα χωρίς αναφορά σε μία θεωρία (Δαρβίνος όχι αυτολεξεί)

  278. Pedis said

    # 284 – Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν κολλάς στην απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Τουλάχιστον, αντιλαμβάνεσαι τα επίπεδα μόλυνσης του περιβάλλοντος και κατασπατάλησης μέχρι εξάντλησης των φυσικών πόρων και της μη αντιστρεπτής κατάστασης σε λίγες δεκαετίες εξαιτίας του κερδοσκοπικού μοντέλου της ξέφρενης παραγωγής-κατανάλωσης (καπιταλισμός). Μην το λες κλιματική αλλαγή, πέστο «η απαυτωμένη φύση», χωρίς γυρισμό, απ’ ό,τι λένε πολλοί ειδικοί. Δεν συμφωνείς;

  279. smerdaleos said

    @282: Ως προς τον Τίτο Λίβιο, το πιο εντυπωσιακό κατ’ εμέ είναι ότι σκέφτηκε το what-if. Από κει και πέρα, και ο ίδιος κρίνει με τα μέτρα της δικής του εποχής -και γενικά συμφωνώ μαζί σου.

    Πάντως ένα «what if» κάνει και Ηρόδοτος, όταν εξηγεί γιατί οι Φωκείς είχαν «ελληνίσει» και δεν είχαν μηδίσει.

    Ο λόγος ήταν το έχθος τους για τους Θεσσαλούς, οι οποίοι είχαν μηδίσει. «Αν οι Θεσσαλοί είχαν πάει με τους Έλληνες» (εἰ δὲ Θεσσαλοὶ τὰ Ἑλλήνων ηὖξον), γράφει ο Ηρόδοτος (what if), «τότε νομίζω ότι θα είχαν μηδίσει οι Φωκείς».

    Η μόνη παγκόσμια σταθερά είναι ότι οι Φωκείς και οι Θεσσαλοί δεν υπήρχε περίπτωση να πολεμήσουν στο ίδιο στρατόπεδο. Ήταν πιο πιθανό να παραβιαστεί ο δεύτερος νόμος της Θερμοδυναμικής παρά να «συμπολεμούσαν» οι Φωκείς με τους Θεσσαλούς. 🙂 🙂 🙂

    [8.30] οἱ γὰρ Φωκέες μοῦνοι τῶν ταύτῃ ἀνθρώπων οὐκ ἐμήδιζον, κατ᾽ ἄλλο μὲν οὐδέν, ὡς ἐγὼ συμβαλλόμενος εὑρίσκω, κατὰ δὲ τὸ ἔχθος τὸ Θεσσαλῶν>/b>· >b>εἰ δὲ Θεσσαλοὶ τὰ Ἑλλήνων ηὖξον, ὡς ἐμοὶ δοκέειν, ἐμήδιζον ἂν οἱ Φωκέες.

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    268 – Όπως το πάμε με τα σεντόνια θα φτιάξουμε την προίκα μας, αν κι εμένα δεν μου χρειάζεται πλέον. 🙂 Τέλος πάντων, καλό παιδί είσαι και σε πάω, οπότε ας το τερματίσουμε. 🙂

    «Ό,τι νάναι… και καταρχήν, ποιος σου είπε ότι πριν ήμουν ενταγμένος;» Εσύ είχες πεί
    πως ψήφιζες ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και προφανώς, όταν ψηφίζει κάτι κάποιος, είναι, αν όχι ενταγμένος, τουλάχιστον φίλα προσκείμενος σ΄αυτό, όχι;

    «Εξακολουθείς το ίδιο βιολί του μόνο εγώ σκέφτομαι κι εσείς είστε καθένας στο μαντρί του.» Μόνο για τα κομματικά και θρησκευτικά πρόβατα.

    «Και μετά απορείς που δεν συζητούν μαζί σου εποικοδομητικά.» Πότε απόρησα; με όλους του μη δογματικούς, μιά χαρά εποικοδομητικά συζητώ, με τους άλλους μας χωρίζει το χάος.

    «Από περιέργεια, με το «σχολιαστής του 2014» εννοείς την κλωτσοπατινάδα που έριχνα εδώ μέσα για θρησκευτικά κυρίως θέματα με μερικούς ακόμη, ονόματα δεν λέμε;» ΟΧΙ.

    «Χαίρομαι που σου είμαι συμπαθής, και θα χαιρόμουν ακόμη περισσότερο αν μ’ αυτό δεν εννοούσες ότι χαίρεσαι να μου μιλάς σαν να είμαι 5 χρονών.»
    Δεν σε θεώρησα ποτέ 5χρονο, αντιθέτως σε θεωρώ πολύ αξιόλογο και έξυπνο, αλλιώς δεν θα μιλούσα μαζί σου. Όμως τώρα που το σκέφτομαι, αυτό το πεντάχρονο, κράτησέ το, θα μας χρειαστεί παρά κάτω. Χωρίς παρεξήγηση, θα σου επισημάινω πιο κάτω, πού θεωρώ πως μοιάζεις με πεντάχρονο παιδί, το εξετάζεις μετά, και μου λές αν έχω δίκιο ή άδικο, σύμφωνοι; 🙂

    «Γιατί, αν έχω καταλάβει καλά, σ’ αυτούς που σου είναι αντιπαθείς απλά αρνείσαι να δώσεις τα φώτα σου.»
    Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φωτισμένο, για να δώσω και σε άλους τα φώτα μου, αντιθέτως, από από ανθρώπους με φωτεινά μυαλά, όπως εσύ κι αρκετοί εδώ μέσα, προσπαθώ να φωτίσω τα δικά μου σκοτάδια, εδώ απλώς την γνώμη μου λέω, που όμως βασίζεται πάντα σε βιώματα ή αποδεδειγμένα παραδείγματα, κι όποιος θέλει ας την ενστερνισθεί.

    » Όχι, δε σε θεωρώ ηλίθιο, εσύ θεωρείς αυτά που λένε οι άλλοι πλύση εγκεφάλου και προπαγάνδα των ΜΜΑ, πριν καν τα διαβάσεις ως το τέλος.»
    Όχι αυτά που λένε οι άλλοι, αλλά όταν αυτά που λένε, είναι επανάληψη αυτών που έχουν πεί τα ΜΜΑ, και πάντα (πολλές φορές, δυστυχώς) τα διαβάζω ως το τέλος.

    «Ωραία, λοιπόν, ξαναπες μου ποια ήταν η ερώτησή σου, μπας και συνεννοηθούμε. Εγώ κατάλαβα ότι με ρώτησες αν είναι χειρότερος ο Τραμπ από τον Μπους, και γιατί για τον Μπους δεν έκαναν σαματά τα ΜΜΑ. Καταρχήν, ΚΑΠΟΙΟΙ έκαναν σαματά, και πολύ μάλιστα, για τον Μπους, από την πρώτη ίσαμε την τελευταία μέρα της θητείας του,»
    ΠΟΤΕ δεν έχει ξαναγίνει τόσο μονομερής επίθεση σε ΥΠΟΨΗΦΙΟ, το τονίζω, από το σύνολο των μεγάλων ΜΜΑ, αλλά κι από πολλούς «διανοούμενους» (εδώ και καιρό, έχει χάσει την σημασία της η λέξη).

    «απλώς εσύ έχεις αποφασίσει ότι όλα τα «ΜΜΑ» είναι ένα ενιαίο πράγμα και στο κόλπο.»
    Δεν το αποφάσισα εγώ, η απλή λογική το έχει αποφασίσει, κι εγώ απλώς, έχω αποφασίσει να την ακολουθώ, αλλά σε καμία περίπτωση, δεν θέλω να την επιβάλλω σε άλλους, ο καθένας ας πιστεύει ό,τι θέλει για τα ΜΜΑ, εγώ πιστεύω πως τα ελέγχει η οικονομική ελίτ.

    «Καντάρια ολόκληρα έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί κατά του Μπους, τον είχανε στολίσει κανονικά. Δε σου φταίω εγώ αν εσύ δεν τα θυμάσαι, ή επιλέγεις να τα ξεχάσεις.»
    Θυμάμαι πολύ καλά, γιατί μπορεί να μη μου κόβει πολύ, αλλά έχω καλύτερη μνήμη κι από ελέφαντα, γι΄αυτό σου επαναλαμβάνω, πως μίλησα για υποψήφιο, αν βρείς άλλη τέτοια επίθεση, θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές το κόμμα που θα επιλέξεις. 🙂

    «Αν εννοείς πως η κλιματική αλλαγή είναι απάτη, στο λέω ευθέως πως κάνεις λάθος, και σε ό,τι με αφορά δεν θα σπαταλήσω άλλο χρόνο για να σε πείσω γι’ αυτό. Όπως τα ‘μαθες για το χρηματιστήριο, τράβα διάβασε τα σχετικά στοιχεία, δεν θα παίξουμε κρυφτούλι.»
    Κοίτα, ήμουν σαφέστατος γι΄αυτό το θέμα, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΑ, κι εγώ τουλάχιστον δεν έχω τις γνώσεις και τις πληροφορίες για να κάνω αξιόπιστη σύγκριση. Πολλά πράγματα που θεωρούσα δεδομένα, τα αναίρεσα απ΄όταν άρχισα να επισκέπτωμαι το ιστολόγιο του Αρχαιοπτέρυξ,
    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/, εκεί σχολιάζει (αν κι έχω καιρό να μπώ) κι ο Spiral, κι απ΄αυτούς έμαθα αρκετά πράγματα για την μεγάλη απάτη των πράσινων πηγών ενέργειας. Όπως είπα και πρίν όμως, δεν είμαι σε θέση να κρίνω, γι΄αυτό παραμένω σκεπτικός, ως προς τα σχετικά στοιχεία που λές να διαβάσω. Πέρυσι δεν ήταν που κάποιοι έγκυροι και διακεκριμένοι επιστήμονες, παραδέχτηκαν πως είχαν αλλιώσει τις μετρήσεις για τους παγετώνες στα Ιμαλάϊα; Αυτό που θέλω να τονίσω ως προς την απάτη, είναι η αλλαγή, από ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, σε ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Με συγχωρείς, αλλά εσύ σαν φυσικός, γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα μας, πως από την γέννηση του πλανήτη, το κλίμα διαρκώς αλλάζει, έτσι δεν είναι;

    «Είχε τέτοια και χειρότερη από ΜΕΡΙΔΑ των ΜΜΕ, που ήταν σταθερά εναντίον του, όπως μια άλλη μερίδα ήταν σταθερά υπέρ του.»
    5χρονο – Άλλο μερίδα, κι άλλο ΟΛΑ, δεν είναι το ίδιο.

    «Και ξαναλέω, είπα ότι ο Τραμπ θα είναι χειρότερος, δεν είπα ότι ο Μπους ήταν καλός, ελληνικά μιλάμε και οι δύο.»
    5χρονο – Το ΘΑ, είναι μέλλον, εγώ μίλησα για ενεστώτα, μάλλον δεν μιλάμε ελληνικά και οι δύο.

    » Μα την παναγια, δεν καταλαβαίνω τη λογική σου, επειδή έχουμε 1000 φράχτες, ας γίνουν 1001 δηλαδή;»
    5χρονο – ΟΧΙ ΡΕ ΔΙΑΟΛΕ, δεν εννοώ αυτό, αλλά ότι δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον φασίστα, επειδή συζητάει σοβαρά να χτίσει φράχτη, κι εσύ που έχεις 1000, να μοστράρεσαι για δημοκράτης. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, ή αλλιώς, δεν μπορεί να ζείς μέσα στα σκατά, και να φωνάζεις πως θα βρωμίσει αν θα κλάσει ο άλλος.

    «Τώρα που βγήκε ο Τραμπ, όλοι αυτοί (που καθόλου δεν τους συμπαθώ) συνεχίζουν με ανανεωμένη ορμή. Είναι καλό αυτό; Το θέλουμε; Είναι κάποιου είδους βελτίωση;»
    5χρονο – Δηλαδή με την Κλίντον, θα ήταν όλα μέλι γάλα; δεν θα είχαμε τα ίδια; Tην Γιουγκοσλαυϊα ο δημοκράτης Κλίντον δεν την βομβάρδισε; ή αν πέφτουν οι μπόμπες στους άλλους, δεν τρέχει τίποτα.

    Τέλος 1ου σεντονιού, έπεται συνέχεια. Για να μη λες ότι αποφεύγω να σου απαντήσω δηλαδή. 🙂

  281. Pedis said

    Να το αφήσω εδω να υπάρχει …

    The Great Capitalist Climacteric
    http://monthlyreview.org/2015/11/01/the-great-capitalist-climacteric/

  282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    271 – Συνεχίζουμε…
    «Αν, όπως λες, θες να κάνεις ειλικρινή συζήτηση, θα δεχτείς και την κριτική από τον άλλο..»
    5χρονο – Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ κριτική, διορθώνομαι, που έλεγε κι ο χαζόπουλος. 🙂 Στην προκειμένη περίπτωση, απάντησα στο «Επίσης, μη ντρέπεσαι, πες το καθαρά ότι οι λόγοι που είχες ασχοληθεί με τον Τραμπ είναι το πώς να βγάζεις φράγκα χωρίς να δουλεύεις,» και το ξαναλέω και τώρα, γιατί να ντραπώ; ποιός έχει το ηθικό ανάστημα να με κρίνει; Τα άλλα που γράφεις, είναι στην δική σου φαντασία και δεν με εκπροσωπούν.

    Αν εσύ πιστεύεις πως γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε για τους κεφαλαιούχους, με γειά σου με χαρά σου, η δικιά μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ πικρή εμπειρία, με δίδαξε πως τελικά, μόνο ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ δουλεύουν σ΄αυτή την οικονομική κοινωνία, κι αυτό προσπαθώ να διδάξω στις κόρες μου, όπως και τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ τρόπους για να βγάζουν τρελά λεφτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, αυτό να το αφήνουν στους μαλάκες και στα ρολόγια που τους αρέσει, προσδοκώ να τα καταφέρω.

    «Εγώ πιστεύω πως οτιδήποτε υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο που να αξίζει τον κόπο φτιάχτηκε ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ. Εγώ πιστεύω πως, απλώς και μόνο επειδή οι κεφαλαιούχοι κλέβουν αυτή τη δουλειά, δεν είναι λόγος να την ξεφτιλίζουμε, και πως ίσα-ίσα θα ‘πρεπε να εκτιμούμε περισσότερο αυτόν που την κάνει.»
    Κάτσε, γιατί εδώ κάνεις ένα ΜΕΓΑΛΟ σφάλμα, που το κάνουν οι περισσότεροι, εκτός από την οικονομική ελίτ, που το κάνει για το συμφέρον της. Μπερδεύεις την παραγωγική δουλειά, με την δημιουργική εργασία, οπότε είναι εμφανές σε μένα, πως μπορεί να έχεις εργαστεί, αλλά, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ποτέ σου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα Avonida, κάθε μέρα να δουλεύεις σε εξοντωτικές δουλειές με εξοντωτικά ωράρια για τρείς και εξήντα, και να θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο, αλλά και να είσαι και ευχαριστημένος, ενώ γνωρίζεις πως οι κεφαλαιούχοι που τεμπελιάζουν, σε κλέβουν, και πολλοί από αυτούς, είναι εντελώς ταγάρια. Κάνε κι εσύ για ένα χρόνο, την ίδια δουλειά με του παρακάτω, κι έλα με τά να ξανασυζητήσουμε, και το θέμα δεν είναι αν εκτιμούμε ή όχι την δουλειά τους, αλλά αν είναι κορόϊδα – μαλάκες ή όχι, εγώ πιστεύω πως είναι.
    https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B5%CF%82+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82+%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=EzIrWIr_D6rY8AfVyrWIDA

    » Διαμαρτύρεσαι, μου λες ότι δεν υποστηρίζεις τον Τραμπ, κι όμως μου μοστράρισες εδώ πέρα φαρδύ-πλατύ το άρθρο της πίστης του, ότι ο κόσμος χωρίζεται στους «μαλάκες» που δουλεύουν και στους ατσίδες που κονομάνε.»
    Δεύτερο φάουλ και επειδή αυτό ήταν σκληρό, σου βγάζω κίτρινη κάρτα. Κατ΄αρχήν, δεν μ΄ενδιαφέρει ποιανού πίστη είναι αυτό, αλλά για μένα είναι μιά προσωπική, ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΗ διαπίστωση, μετά από δεκαετίες σκληρής, επικίνδυνης, και πολλές φορές απάνθρωπης δουλειάς. Ειδικά όταν οι διεφθαρμένοι, ευρωπαίοι αξιωματούχοι (π.χ Σόϊμπλε) και οι διεφθαρμένοι Ελληνες κυβερνήτες, έλεγαν πως είμαι τεμπέλης και αντιπαραγωγικός, κι ο ξεπουλημένος αρχιτεμπέλης ανεπάγγελτος Πάγκαλος είπε πως τα φάγαμε μαζί, αισθάνθηκα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ και καθόλου ρολόϊ. Ε όχι ρε σύ, αυτό δεν θα το περάσω και στα παιδιά μου, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για να αντιληφθούν την αληθινή λειτουργία της κοινωνίας. Όσο για τους μαλάκες και τους ατσίδες που λές, αυτό ισχύει σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας. Κι εσύ και όλοι όσοι έχουν μια δουλειά κάποιου «επιπέδου» και παίρνουν κάποια παραπάνω λεφτά (μερικές φορές αρκετά παραπάνω) από τους υφισταμένους τους, θεωρούνται (και θεωρούν κι οι ίδιοι τον εαυτό τους) ατσίδες, ενώ οι από κάτω, κατώτεροι και πολλές φορές παρακατιανοί. Αν δεν το ξέρεις, εγώ το έχω ζήσει και το ξέρω. Δεν είναι αγαθός, αγαπημένος κι αλληλέγγυος, ο εργατικός κόσμος των οικονομικών σκλάβων, αντιθέτως, είναι πολύ πονηρός, ζηλόφθονος, σκληρος, και μοχθηρός, στο λέω εκ των έσω.

    «Λάμπρο, έχουμε συζητήσει πολλές φορές, κι αν υπάρχει ένα θέμα που να με κόφτει πραγματικά να σε πείσω γι’ αυτό είναι τούτο δω. Αν θες να διδάξεις στα παιδιά πώς να βγάζουν λεφτά χωρίς να σκοτώνονται στη δουλειά, να ξέρεις (θα το ξέρεις ήδη) πως *ελάχιστα* θα το καταφέρουν. Τα υπόλοιπα θα καταλήξουν να κάνουν τη δουλειά από την οποία ζουν οι αεριτζήδες.»
    Το ξέρω, όπως ξέρω και την αιτία γι΄αυτό, έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    «Αν αυτό είναι που επιδιώκεις, συνέχισε έτσι.» ΟΧΙ, δεν είναι αυτό που επιδιώκω, έχω τονίσει πολλές φορές τι επιδιώκω, αλλά αρνείστε και να το κοιτάξετε, αλλιώς δεν θα το έλεγες τώρα αυτό.

    «Αλλά να χαρείς, μη μου φέρνεις για επιχείρημα ότι εσύ κατάφερες (με κόπο και τρόπο, συμφωνώ) να προαχθείς από την κατηγορία του θύματος στην κατηγορία του θύτη.»
    Δεν είμαι ακόμα θύτης, ΜΕΓΑΛΟ θύμα είμαι, αλλά προσδοκώ σε δυο τρία χρόνια, να πάψω να είμαι. Το βασικό μου μέλημα όμως, είναι να μη γίνουν θύματα σαν κι εμένα, τα παιδιά μου.

    «Η άλλη εναλλακτική είναι ένας κόσμος όπου όλοι δουλεύουν σε λογικά πλαίσια, κι όλοι τρώνε αρκετά για να ζήσουν καλά.»
    Πολύ όμορφο αυτό που λές, αλλά ξέχασες να βάλεις κάτι σημαντικό, ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, πώς φτάνουμε σ΄αυτή την εναλλακτική; Χωρίς οδηγίες χρήσης, η εναλλακτική σου, είναι μια ωραία φαντασίωση, σε μια άγρια και σκληρή πραγματικότητα.

    «Θα προτιμούσα να δουλέψω για έναν τέτοιο κόσμο, αλλά αν δεν μπορεί να υπάρξει, ναι, προτιμώ να είμαι θύμα κι όχι θύτης.»
    Εδώ τώρα με χτύπησες σε πολύ ευαίσθητο σημείο, είναι κάτι που με κατέτρεχε για δεκαετίες, από την εποχή που ο πατέρας μου, έκανε διακοπές στα νησιά με κυβερνητικά έξοδα. εγώ πιστεύω πως μπορεί αν υπάρξει αυτός ο κόσμος που λές, αλλά όχι με θύματα, τα θύματα διαιωνίζουν αυτόν τον κόσμο και δεν φέρνουν καμία αλλαγή, προς μεγάλη αγαλίαση των πλουσίων. Όχι φίλε μου, άμα προτιμάς να είσαι θύμα, τότε εξυπηρετείς την οικονομική ελίτ, που μέσω της θρησκείας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και των χειραγωγημένων κομμάτων, δημιουργεί μαζικά, θύματα. ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΠΑΣΑ ΜΟΥ Ν΄ΑΓΙΑΣΩ, ποιός κερδίζει απ΄αυτό;
    Θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες του ΚΚΕ κατά του επαναστατικού αγώνα, την εντολή (έστω κι ανεπίσημα) να μην κάνουν δήλωση οι σύντροφοι αγωνιστές. Ερώτηση, ποιόν εξυπηρέτησε αυτή η στάση, που κράτησε δεκάδες χιλιάδων αγωνιστές στην εξορία, αντί να είναι ενεργοί στην κοινωνία; Μιά συνειδητά ψεύτικη δήλωση, αλλάζει τις αληθινές ιδέες του δηλωσία; Μ΄έκανε χριστιανό κι ορθόδοξο εμένα, η αναγραφή του θρησκεύματος στη ταυτότητά μου; ή μήπως έκανε άθρησκους τους πιστούς, η μή αναγραφή του πλέον; Θα μου πείς πού κολλάνε όλα αυτά. Κολλάνε στο ότι θεωρώ ΜΕΓΑΛΟ λάθος να προτιμάς να είσαι ένα παραιτημένο και μοιρολατρικό θύμα, κι ο συλλογισμός μου είναι απλός, αν γίνουμε όλοι θύτες, εξαλείφονται τα θύματα, ή πιο σωστά, αυτό το απάνθρωπο σύστημα ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ. Πως μπορούμε όμως να γίνουμε όλοι θύτες; Με έναν μοναδικό απλό και αναίμακτο τρόπο, χρησιμοποιώντας το μεγάλο τους όπλο, που είναι το κέρδος, και δεν μπορούν να το αρνηθούν ούτε να το απαγορέψουν, γιατί το χρησιμοποιούν κι ίδιοι, και γιατί είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης αυτού του συστήματος.

    «Αν και δεν κατανόησα το λόγο, όλου αυτού του κατεβατού,
    Νομίζω τον εξήγησα, ήθελα να σου περιγράψω την εμπειρία που είχα, από κοντά, με κάποιους ανθρώπους που έκαναν μια τραγικά λάθος επιλογή, και τους λόγους που την έκαναν. Κι οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με τη βολική σου καραμέλα των ΜΜΑ, ούτε και τόσο με τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση»
    Δεν λές όμως με τι έχουν να κάνουν. Από το 1980, παρατηρώ την συμπεριφορά των ανθρώπων, και διαβάζω ιστορικά γεγονότα γι΄αυτήν, όσο μπορώ πιο αποστασιοποιημένα, και έχω καταλήξει σ΄αυτό το συμπέρασμα, δεν είναι και τόσο βολική καραμέλα όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον δική σου βολική καραμέλα, είναι να βάζεις πινακίδα σε κάτι που αγνοείς, και δεν έχεις ουσιαστικό αντίλογι και επιχείρημα.

    » ή τις φασιστικές τους καταβολές (για τον συνάδελφο με τον παππού στο ΕΑΜ το πρόσεξες;)»
    Εσύ το «Κάθε γονιός που σηκώνει το χέρι και χτυπάει το παιδί του, είναι εν δυνάμει χρυσαυγίτης, (ΟΧΙ ΚΑΤ΄ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΥΡΟΣ) το είδες; στο τόνισα τώρα για να το δείς, γιατί ο φασισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ.

    «Ένα σωρό απογοητευμένοι και κατεστραμμένοι άνθρωποι, που τους είχε βλάψει το σύστημα, έπιασαν κι έβγαλαν τα δικά τους τα ματάκια και του γείτονα μαζί. Δεν ξέρω αν έχεις προσέξει τα παιδάκια που τα δέρνουν τα μεγαλύτερα παιδιά, κι αυτά πιάνουν και δέρνουν τα ακόμα μικρότερα. Κατά βάση αυτό ήταν.»
    Κι εγώ αυτό λέω, μόνο που προσδιορίζω πως ξεκινάει στην ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

    «Και ξαναλέω, η σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ θα πρεπε να ναι προφανής.»
    Ενώ με της Κλίντον όχι; Μόνο ψυχασθενής μπορεί να υποστηρίζει πως η Κλίντον είναι δημοκρατική και ψυχικά ισορροπημένη. Το έχω ξαναπεί σχετικά πρόσφατα αυτό, αλλά το ξαναλέω, ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

    «Ωραία, στο γράφω τώρα, η Χίλαρι ήταν κακή κι ο Τραμπ κάκιστος. Δεν υπάρχουν και πολλά να πω για ένα σύστημα που σου δίνει 2 επιλογές, και σε ρωτάει τι προτιμάς, να φας έναν κουβά σκατά ή να πιεις μια νταμιτζάνα κάτουρο; Τώρα, αν εσύ βγάζεις το συμπέρασμα ότι απολαμβάνω να πίνω κάτουρο, τι να σε κάνω.»
    Ρε Αvonida με δουλεύεις; αν δεν σ΄αρέσει τίποτα από τα δύο, τότε γιατί παίρνεις θέση υπέρ του ενός και κατά του άλλου; ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ;
    Κάθε φορά που μιλάω για εκλογές στην Ελλάδα, ή όπως τώρα για τις αμερικανικές, μου έρχεται στο νού το ΣΟΦΟ 🙂 ερώτημα του φίλου μου του Καρβελα στο Μαρούσι,
    ΛΑΜΠΡΟ ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ, ΦΙΔΙ ΝΑ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ, Η ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΕΙ;
    Πάνε πάνω από 25 χρόνια από τότε, κι ακόμα δεν έχω καταλήξει σε κάποια προτίμηση. Επειδή αυτά τα δύο, είναι ακριβώς ο Τράμπ και η Κλίντον, εσύ τι προτιμάς; 🙂

    «Αν είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω στις αμερικάνικες εκλογές, κι αφού είχαν καεί όλα τα άλλα χαρτιά, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, αντιμέτωπος με αυτές τις 2 επιλογές, θα έκρινα, και εξακολουθώ να κρίνω, ότι η Χίλαρι θα έκανε τη μικρότερη ζημιά. Θα έκρινα ότι ο Τραμπ πρέπει να εμποδιστεί, και ότι δυστυχώς, δυστυχέστατα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στηρίζοντας Χίλαρι. Αυτή είναι η ειλικρινής άποψή μου.»
    Eγώ πάλι, αν είχα την δυνατότηατ να ψηφίσω, θα έκανα ό,τι και στο Ελλαδιστάν, θα ψήφιζα ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, γιατί δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία ποιός-ά έχει τον τίτλο του προέδρου, ΑΛΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ κι αυτός απλώς εκτελεί τις αποφάσεις τους.

    «Την ίδια ακριβώς εξέφραζε και ο Τσόμσκυ πριν κάτι μήνες — προς μεγάλη μου έκπληξη, περίμενα ότι θα επέμενε σε τρίτο κόμμα ή αποχή.» Πέρα από το ότι, η διανόηση έχει καταντήσει κρύο ανέκδοτο, ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ.

    «Κι όταν βλέπεις τον Τσόμσκυ να φοβάται την προεδρία Τραμπ αρκετά για να προτείνει ψήφο στη Χίλλαρι, πάμε ντουγρού για Αρμαγεδδώνα.»
    Σιγά την πρόβλεψη ρε Avonida, έχω τουλάχιστον 4 χρόνια που φέρνω αποδείξεις πως οδεύουμε ΝΤΟΥΓΡΟΥ για Αρμαγεδώνα, με την διαφορά από τον Τσόμσκυ, ότι λέω πως θα συμβεί, είτε με τον Τράμπ, είτε με την Κλίντον, είτε με όποια καρικατούρα βρεθεί στο «αξίωμα» όταν θα αποφασιστεί το εγχείρημα.
    ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΟΥ, ΚΙ ΑΣ ΛΕΝΕ Ο΄ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.

    THE END – 🙂

  283. Γιάννης Ιατρού said

    Avonidas + ΛΑΜΠΡΟΣ
    Είπαμε, και κανένα τσακωματάκι δεν βλάπτει. Αλλά εσείς….
    Ρε σεις, και τους δυό σας σας συμπαθώ, αλλά σας βαρέθηκα με τα σεντόνια σας. Ανταλλάξτε mail και βρείτε τα, σαν μικρά παιδιά τσακώνεστε.

    Φιλικά, και στους δυό σας 🙂

  284. smerdaleos said

    @229

    Μοι προκαλεί ριγεδανωτάτην εντύπωσιν το ότι τόσες ημέρες ο αυτοπροβαλλόμενος ως «ελληνόψυχος» και παρ΄ημών αναγνωρισμένος ως «Δώτωρ Εάων» δεν έχει ακόμα παραθέσει σύνδεσμο του εξαιρετικού βιβλίου του Edward Anson «Ευμένης ο Καρδιανός: ένας Έλληνας μεταξύ Μακεδόνων» (1η έκδοση Brill, 2004, 2η αναθεωρημένη έκδοση, Brill 2015).

    Μπορείτε να κατεβάσετε την πρώτη έκδοση του 2004 από τον παρακάτω σύνδεσμο:

    Click to access %5BEdward_M._Anson%5D_Eumenes_of_Cardia_A_Greek_among(BookZZ.org).pdf

    Αν κάποιος μπορεί να βρει την 2η αναθεωρημένη έκδοση του 2015, ας την παραθέσει.

    Το ζουμί του βιβλίου είναι τα τελευταία κεφάλαια 7 και 8. Φυσικά, όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του Ευμένη, πρέπει να διαβάσει και τα πρώτα κεφάλαια.

    Στο κεφάλαιο 7 ο Anson παραθέτει μια άριστη περιγραφή της διαμόρφωσης των ταυτοτήτων «Έλληνες» και «Μακεδόνες» μέχρι την εποχή του Αλεξάνδρου. Εδώ εξηγεί (με αφθονία παραπομπών σε αρχαίες πηγές και σε σύγχρονες μελέτες μέχρι το 2004) όλα όσα έχω αναφέρει στις προηγούμενες αναρτήσεις: πως γύρω στο 600 π.Χ. οι ελληνόφωνοι πληθυσμοί άρχισαν να αποκτούν μια αίσθηση συλλογικής ελληνικότητας, γιατί οι Μακεδόνες ήταν τουλάχιστον βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ελληνικό φύλο [ελληνόφωνοι, ελληνόθρησκοι κλπ], γιατί στη μελέτη των εθνοτικών ταυτοτήτων, οι υποκειμενικές αντιλήψεις και οι συχνές περιστασιακές/καιροσκοπικές χρήσεις της διάκρισης «εμείς-αυτοί» συχνά δημιουργούν νεφελώδη και ελαστικά εθνοτικά τοιχία κλπ.

    Στο κεφάλαιο 8 αποδομεί τον γενικά τον μύθο περί «έχθρας Ελλήνων και Μακεδόνων που οφειλόταν στην φυλετική τους διαφορά» και, στη συνέχεια, αποδομεί τον ειδικό μύθο (στον οποίο οφείλεται ο τίτλος του βιβλίου του) περί αποτυχίας του Ευμένη στον αγώνα των διαδόχων «εξαιτίας της Ελληνικής και όχι Μακεδονικής του ταυτότητας».

Σχολιάστε