Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το δισεκατομμύριο, ο Άδωνης και ο αμείλικτος Μέφρι

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2017


Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε πολύ στη μπλογκόσφαιρα ένα βιντεάκι από τηλεοπτική εκπομπή (μάλλον του Σκάι) στην οποία ένας νεαρός σταματάει διαβάτες στον δρόμο και τους ρωτάει «Πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο;» ή «Πόσα δισεκατομμύρια είναι το τρισεκατομμύριο;». Κανείς από τους αιφνιδιασμένους περαστικούς δεν φαίνεται να απαντάει σωστά -άλλοι λένε «δύο» ή «τρία», άλλοι «εκατό», άλλοι άλλα, κανείς δεν φαίνεται να δίνει τη σωστή απάντηση που είναι, βέβαια, «χίλια».

Πολλοί γέλασαν με την εκπομπή, και θα παραδεχτώ ότι έχει αστείες στιγμές το βίντεο. Εγώ δεν γέλασα επειδή δεν μου αρέσουν οι εκπομπές όπου ο πανίσχυρος και παντογνώστης παρουσιαστής προσπαθεί να βγάλει γέλιο από ανυποψίαστους περαστικούς -τις έχω σιχαθεί από τότε που ήμουν μικρό παιδί και έβλεπα τον Μαστοράκη να κάνει το Κάντιντ Κάμερα στη χουντική τηλεόραση. Εξίσου σιχαμερές μου φαίνονται οι εκπομπές όπου κάποιος κάνει τηλεφωνικές φάρσες μπροστά σε κοινό που ακούει τη συνδιάλεξη -ο Τζιμάκος ο Πανούσης έκανε τέτοιες, νομίζω. Δεν έχω πρόβλημα με τις τηλεφωνικές φάρσες καθαυτές, έκανα κι εγώ όταν βρισκόμουν στην ηλικία όπου οι δραστηριότητες αυτές φαίνονται πολύ αστείες (στην τρίτη γυμνασίου) -αλλά το να τηλεφωνείς σε απροστάτευτους πολίτες για να σε ακούει και να ξεκαρδίζεται το νοήμον κοινό, το θεωρώ ξεπεσμό. Θα μου πείτε και η ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια το έκανε αυτό -αλλά δεν είναι το ίδιο, είναι αρκετά διαφορετικός ο τρόπος της Ελληνοφρένειας και έχει και αυτοσαρκασμό. Τέλος πάντων, πλατειάζω, το θέμα μας είναι η εκπομπή με τα εκατομμύρια και το δισεκατομμύριο.

Σχολιάστηκε πολύ η εκπομπή στην μπλογκόσφαιρα και είπαν κάποιοι ότι δείχνει το κατάντημα της παιδείας μας ή τη βλακεία των συμπατριωτών μας. Κατά τη γνώμη μου, κανένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί να συναχθεί. Ήταν μια σατιρική εκπομπή, με σκοπό καταρχάς να βγάλει γέλιο, όχι κάποια επιστημονική μελέτη. Ο μουσάτος παρουσιαστής με τον σκούφο ενδιαφέρεται να κάνει τους ακροατές να γελάσουν, όχι να δοκιμάσει τις γνώσεις των περαστικών. Γι’ αυτό και διατυπώνει την ερώτηση με όχι πολύ σαφή τρόπο, γι’ αυτό και κόβει τις δυο κοπέλες στο 1.35 πάνω στον συλλογισμό τους. Επίσης, για να αβγατίσει τον αριθμό όσων απαντούν λάθος φροντίζει να εμφανίζει δυο και τρεις φορές τα ίδια πρόσωπα.

Τέλος, όπως σχολιάστηκε και εδώ (θαρρώ από τον φίλο μας τον Γς) είναι απολύτως βέβαιο ότι υπήρξαν και πολλοί που θα απάντησαν σωστά στην ερώτηση αλλά θα κόπηκαν στο μοντάζ, διότι μια σωστή απάντηση δεν βγάζει γέλιο. Αλλά αυτό δεν είναι «αντιδεοντολογικό» -σατιρική εκπομπή ήταν, ξαναλέω, όχι επιστημονική μελέτη.

Οι λαθεμένες απαντήσεις βγάζουν γέλιο επειδή, κατά βάθος, μάς ικανοποιούν. «Κοίτα τι βλάκας είναι αυτός», λέμε, «δεν ξέρει πόσα δις έχει ένα τρις» -και ταυτόχρονα μας κολακεύουν, διότι εμείς το ξέρουμε -κι έτσι επιβεβαιωνόμαστε. Κατά τη γνώμη μου, το να δώσεις λάθος απάντηση όταν περπατάς στο δρόμο βυθισμένος στα προβλήματά σου και ο άλλος σου χώσει το μαρκούτσι στη μούρη δεν σημαίνει ότι δεν ξέρεις κάτι, σημαίνει ότι δεν το ανακάλεσες αμέσως. Το λέω επειδή έχω πικρή πείρα -πριν από πολλά χρόνια, καθώς βάδιζα στην πλατεία Κάνιγγος, με ρώτησαν τι σημαίνει «παραπαίω» και απάντησα… δεν θυμάμαι τι απάντησα, πάντως όχι και πολύ σωστά -και όχι εντελώς λάθος. Σημαίνει τάχα αυτό ότι δεν ήξερα τι σημαίνει η λέξη ή μήπως ότι αιφνιδιάστηκα; Θαρρώ το δεύτερο.

Και από την άλλη, όποιος γελάει με τις λάθος απαντήσεις της εκπομπής επειδή ξέρει ότι εκείνος ξέρει τις σωστές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα απαντήσει και σωστά αν ρωτηθεί υπό τις ίδιες συνθήκες -ανυποψίαστος, αιφνιδιασμένος, μπροστά στην κάμερα.

(Μια παρένθεση, επειδή εδώ λεξιλογούμε: όπως έχουμε ξαναγράψει, ο όρος δισεκατομμύριο δεν είναι πολύ σωστά σχηματισμένος -αφού δισχίλιοι είναι οι δυο χιλιάδες. Έχει καθιερωθεί βέβαια, και είναι και πολύ βολικός, αφού δίνει άκοπα τα επόμενα πολλαπλάσια (τρισεκατομμύριο, τετράκις κτλ.) και γλιτώσαμε και το μπέρδεμα με τη σημασία της λ. billion).

Είπα πιο πάνω ότι ήταν μια σατιρική εκπομπή που είχε σκοπό να βγάλει γέλιο, αλλά το θέμα δεν είναι και τόσο αθώο πιστεύω. Εκπομπές σαν κι αυτήν υποβάλλουν την ιδέα ότι οι συμπολίτες μας (όχι όμως εμείς, όλοι οι άλλοι!) είναι άνθρωποι μειωμένης νοημοσύνης, επομένως καλώς παθαίνουν όσα παθαίνουν -για να το τραβήξουμε λίγο, ο άνεργος φταίει μόνο που δεν βρίσκει δουλειά ή ο υπερχρεωμένος που δεν έκανε καλή διαχείριση.

Θα το βρείτε αυτό υπερβολικό, έρχεται όμως να με δικαιώσει ο Άδωνης Γεωργιάδης, κάποτε γραφική φιγούρα των παρακάναλων και τώρα αντιπρόεδρος της ΝΔ (εκείνος σοβάρεψε ή η ΝΔ ξεφτελίστηκε;) Σε μια πρόσφατη εκπομπή του ο Άδωνης έπαιξε αποσπάσματα από την εκπομπή με τα εκατομμύρια και το δισεκατομμύριο. Δείτε κι εσείς, από το 13.18 ως το 17.35

Μας πληροφορεί λοιπόν ο Άδωνης ότι το βιντεάκι του Σκάι το ανέβασε στο Διαδίκτυο, διόλου τυχαία, η «Ομάδα Αλήθειας» (έτσι λέγεται η ομάδα των προπαγανδιστών της ΝΔ). Στη συνέχεια ρωτάει «ξέρετε εσείς πόσα εκατομμύρια ευρώ είναι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ;» (θα του αναγνωρίσω ότι διατυπώνει καλύτερα την ερώτηση από τον μουσάτο με τον σκούφο). Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι τα δισεκατομμύρια έχουν μπει στη ζωή μας, χρωστάμε τόσα δισεκ. ευρώ, 10 δισεκατομμύρια εδώ, πέντε εκεί. Εδώ έχει δίκιο επιφανειακά, αλλά όχι κατά βάθος. Ναι μεν τα δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους τα αναφέρουμε αγέρωχα λες και είναι φιστίκια, αλλά πάντα μένουμε σε κλίμακα δισεκατομμυρίων -δηλαδή, το χρέος μας ήταν 150 δις τότε και έγινε 350 δις τώρα, ή οι δαπάνες του δημοσίου ήταν ξερωγώ 18 δις ή οι δανειστές ζητούν μέτρα 5 δις. Συγκρίνουμε νοερά μόνο το 5 ή το 18 ή το 150 με το 350. Ελάχιστοι συσχετίζουν τα 600 ή 1200 ευρώ που πληρώνουν στον ΕΝΦΙΑ με τα 5 ή τα 18 ή τα 350 δις -είναι ασύλληπτα διαφορετική η κλίμακα.

Και συνεχιζει ο Άδωνης βάζοντας αποσπάσματα από το γνωστό βίντεο (ή ίσως το παίζει ολόκληρο) και μετά μπαίνει στο ψητό (από το 16.29 και μετά):

Αυτοί όλοι οι άνθρωποι που είδατε, ψηφίζουν.
Αυτοί όλοι οι άνθρωποι έχουνε γνώμη: για τον Σόιμπλε, για τον Τόμσεν, για τον νεοφιλελευθερισμό, για το μνημόνιο, για το PSI, για το Τρίτο Ράιχ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις, και δεν ξέρουν πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο!
Αλλά έχουν άποψη για όλα! Και έχουν άποψη ευρέα! [16.53] που δεν τη συζητάνε, που είναι αύριο αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και φωνάζουνε.
Και ρωτάς τώρα […εδώ δεν κατάλαβα τι λέει]
Σ’ αυτόν τον τόπο, που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ του ’80 να κάνει αμόρφωτο τον κόσμο σε αυτό το βαθμό που είδατε, που δεν ήξερε η καθηγήτρια της κοπέλας πόσο είναι το δισεκατομμύριο, όχι η κοπέλα,λέει η κοπέλα ‘κυρία πείτε μου πόσο είναι το δισεκατομμύριο’ [εδώ μάλλον δεν έχει δίκιο -η ερώτηση ‘κυρία, πόσα εκατομμύρια…’ της κοπέλας είναι μάλλον χαριτολογία. Άλλωστε δεν κυκλοφορούν πολλές μαθήτριες στο δρόμο αγκαζέ με τις καθηγήτριές τους] και λέει αυτή ‘τρακόσια;’ Τρακόσια εκατομμύρια το δισεκατομμύριο! Και το λέει καθηγήτρια! Το λέω για να καταλάβετε σε ποια χώρα ζούμε.

Ώστε κατά τον Άδωνη η λαθεμένη απάντηση για τα εκατομμύρια του δισεκατομμυρίου σε καθιστά περίπου ανάξιο να έχεις πολιτικά δικαιώματα, να επικρίνεις το μνημόνιο και τον Σόιμπλε ή να διεκδικείς πολεμικές αποζημιώσεις (είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που διάλεξε!) Πρόκειται για ένα βαθιά αντιδραστικο κήρυγμα που νοσταλγεί τις εποχές που ψήφιζαν οι νοικοκυραίοι (όσοι είχαν κτηματική περιουσία, και βέβαια μόνο οι άντρες) -πολλά αντιδραστικά κινήματα θεωρούν ότι μόνο οι «άριστοι» πρέπει να έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με τα κοινά.

Αλλά βέβαια, η αριστεία του Άδωνη είναι πέτσινη, μόνο στα λόγια -ο αμείλικτος Μέφρι φρόντισε να τον ξεμπροστιάσει. Διότι, όπως μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος της ΝΔ, οι άνθρωποι αυτοί έχουν άποψη ευρέα -ή ίσως Εβραία, ποιος ξέρει. Πάντως evréa είπε, το άκουσα πολλές φορές, επειδή φοβόμουν μήπως τον αδίκησα και είπε «εδραία άποψη». Αλλά δεν. Ίσως ήθελε να πει εδραία, που ταιριάζει στο νόημα (εδραία πεποίθηση είναι η σταθερή, η ακλόνητη) αλλά το μπέρδεψε με το ευρεία και είπε «εβρέα».

Αλλά ο Άδωνης δεν θα έπρεπε να ειρωνεύεται άλλους για τα λάθη τους στη στοιχειώδη αριθμητική, διότι όποιος ζει σε γυάλινο σπίτι, που λέει κι η αγγλική έκφραση, δεν πρέπει να πετάει πέτρες. Εννοώ ότι έχει γελάσει όλο το πανελλήνιο με τις περσινές επιδόσεις του Άδωνη και του αδελφού του του Λεωνίδα (που είναι μαθηματικός μάλιστα) όταν έγιναν ρεζίλι σε ζωντανή μετάδοση προσπαθώντας να υπολογίσουν έναν αριθμό χρησιμοποιώντας μια απλή μέθοδο των τριών (στην τετάρτη δημοτικού το μαθαίναμε αυτό, αν θυμάμαι καλά):

Αν σε τρεις μήνες πέρασε 2 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, σε 30 πόσες αντιστοιχούν; ρωτάει ο Άδωνης.

Δέκα, απαντάει ο Λεωνίδας.

Τρεις επί δύο έξι, λέει ο Άδωνης, τριάντα διά έξι; τρεις έξι δεκαοχτώ, τέσσερις έξι εικοστέσσερις, πόσο κάνει ρε συ;

Όχι, εξήντα δια τρία. Πόσο κάνει εξήντα διά τρία;

Δέκα, απαντάει ο Λεωνίδας. Τι 10; Είκοσι -επιτέλους η σωστή απάντηση, ύστερα από πολλές προσπάθειες και τρεις λαθεμένες απαντήσεις.

Αν οι λαθεμένες απαντήσεις σε αιφνιδιαστική ερώτηση για τα εκατομμύρια του δισεκατομμυρίου αποτελούν αιτία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ποια μεταχείριση αξίζει τάχα σε όποιον πιάνεται αδιάβαστος στη μέθοδο των τριών σε ένα παράδειγμα που το φέρνει ο ίδιος για συζήτηση;

Υστερόγραφο, για να προλάβω σχετικά σχόλια:

Ο τίτλος αναφέρει τον νόμο του Μέφρι. Δεν πρόκειται για λάθος της πληκτρολόγησης. Δεν ήθελα να γράψω «Μέρφι». Ο νόμος του Μέρφι, που λέει πως οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει, είναι πολύ γνωστότερος, αλλά ο νόμος του Μέφρι (Muphry’s law) είναι μια παραλλαγή του, που λέει πως όταν πας να διορθώσεις κάποιον ή να τον επικρίνεις για τα λάθη του, θα κάνεις κι εσύ κάποιο λάθος στην ίδια φράση.

 

 

 

 

203 Σχόλια to “Το δισεκατομμύριο, ο Άδωνης και ο αμείλικτος Μέφρι”

  1. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Καλημέρα, μιὰ καὶ μιλᾶμε γιὰ δισεκατομμύρια, ἐνδιαφέρον εἶναι νὰ ποῦμε πὼς ἀπὸ τὶς γνωστὲς γλῶσσες (νὰ μὴν πέσω στὴν παγίδα τοῦ μόνο στὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα), τουλάχιστον μὲ ὅσες ἔχω ἔλθει σὲ ἐπαφή (γαλλικά, ἰταλικά, ἀγγλικά, γερμανικά, τουρκικά, ρωσικά), μόνο στὰ ἑλληνικὰ ἔχουμε τρισεκατομμύρια, τετράκις ἑκατομμύρια κοκ. Στὶς παραπάνω γλῶσσες ἔχουμε χίλια δισεκατομμύρια, δέκα χιλιάδες δισεκατομμύρια κοκ. Γνωρίζει κανεὶς ἂν ὑπάρχει κάποιοα γλῶσσα μὲ παρόμοια ὀνοματολογία τῶν ἀριθμῶν;

  2. Μανιατολεσβιος said

    και οποιος δεν ξερει το νομο του Μεφρι, καλως ηρθε στο ιστολογιο.

  3. Mitsos said

    Καλημέρα! Εξαιρετικό άρθρο. Ο νόμος του Μέφρι αποδεικνύεται σωστός!

  4. Alexis said

    Καλημέρα.
    Υπερβολικά αυστηρός είσαι Νίκο στην κριτική σου στον Άδωνι, γιατί:
    1) Την απλή μέθοδο την μαθαίναμε στην πέμπτη δημοτικού και όχι στην τετάρτη.
    2) Όπως και να ‘χει έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και τα ξέχασε βρε αδερφέ… 😆

  5. Κουνελόγατος said

    «Εγώ δε γέλασα κλπκλπκλπ.».
    Ούτε εγώ γελάω με αυτά -κατά μεγάλο κανόνα τουλάχιστο, συμφωνώ μαζί σου.
    Καλημέρα σε όλους και όλες.

  6. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα.
    Παίζει ένα τρέιλερ στα «Παραπολιτικά FM», με απόψεις δημοσιογράφων για τη σύλληψη επ’ αυτοφόρω Τζένου και Κουρτάκη, των υψηλότατων στελεχών του ομίλου. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, 40 χρόνια στο δημοσιογραφικό κουρμπέτι, ακούγεται να λέει ότι «…τέτοιες ενέργειες είναι βρόγχος για τη δημοσιογραφία…» ή περίπου έτσι. Να λοιπόν ένα αβίαστο λάθος, σε σεσημασμένη περίπτωση, και από εμπειρότατο σχολιαστή, που αρέσκεται και στην ιδιαίτερη γλώσσα.

  7. Γς said

    >Οι λαθεμένες απαντήσεις βγάζουν γέλιο επειδή, κατά βάθος, μάς ικανοποιούν. «Κοίτα τι βλάκας είναι αυτός», λέμε, «δεν ξέρει πόσα δις έχει ένα τρις» -και ταυτόχρονα μας κολακεύουν, διότι εμείς το ξέρουμε

    Η πλάκα είναι ότι γελάμε κι όταν ακόμα δεν το ξέρουμε.

    Πόσο εκνευριστικό είναι να βλέπεις όλη την ομήγυρη να ξεκαρδίζεται στα γέλια, χωρίς να ξέρει το λόγο. Μόνο και μόνο επειδή γέλασε ο έξυπνος που κατάλαβε.

    Πόσες φορές δεν τους σταματούσα στην τάξη και ρωτούσα τους πιο σαματατζήδες γιατί γελάνε ή αν ξέρουν αυτοί τη σωστή απάντηση.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 ΄Νομίζω ότι και στα αγγλικά και στα γαλλικά υπάρχουν quadrillion, quintillion, sextillion, απλώς έχουμε το γνωστό μπέρδεμα με την μακρά και την βραχεία κλίμακα.

    6 Σωστά.

  9. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    Βάλτε λίγο τον εαυτό σας να προσπαθήσει να απαντήσει μια τέτοια ερώτηση, με την προϋπόθεση ότι:
    – Τα ΑΤΜ βγάζουν μόνο εικοσάρικα και πενηντάρικα.
    – Αγοράζεις τσιγάρα ή καπνό απ’ το περίπτερο δίνοντας ένα τάληρο και παίρνοντας μερικά κέρματα ρέστα.
    – Πας σουπερμάρκετ και δίνεις ένα πενηντάρικο και ένα εικοσάρικο παίρνοντας μερικά κέρματα ρέστα.
    (τώρα δίνεις την κάρτα για να χτίσεις κορμί αφορολόγητο)
    – Aν είσαι λογιστής, στήνεις προϋπολογισμούς, ή φτιάχνεις φορολογικές δηλώσεις τάξης μεγέθους μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ή μερικών χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και γενικά τα εκατομμύρια έχεις να τα δουλέψεις και τα’ χεις ξεχάσει από το 2000, παρεκτός και δουλεύεις στα κεντρικά κάποιας πολυεθνικής, ή ενός hedge fund.

    Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, και μαθηματικό μυαλό να’ χεις, τη στιγμή που στην πραγματική σου ζωή έχεις πάψει να δουλεύεις με τάξη μεγέθους εκατομμυρίων είναι απίθανο να δώσεις αυτόματη απάντηση στην ερώτηση του συνεργάτη του Βουλαρίνου.

    Παραβλέπω δε, ότι στατιστικά τουλάχιστον ένας θα απάντησε σωστά, ανεβάζοντας εκθέτη και προσθέτοντας τρία μηδενικά, έτσι απλά. Αλλά δεν τον έβγαλε στο βίντεο, γιατί απλά ήθελε να ξεφτιλίσει το πόπολο.

    Κρυάδες του Βουλαρίνου και της παρέας του. 😛

  10. Triant said

    @1: Δεν είναι τόσο απλό:
    Long and short scales

    Έχει ενδιαφέρον ότι και εδώ είμαστε έθνος ανάδελφον. Μόνο εμείς και κάτι Ασιάτες (Ινδοί, Κινέζοι κλπ) έχουμε δικό μας τρόπο να αναφερόμαστε σε αυτούς τους αριθμούς.

  11. Mitsos said

    Μήπως και ο νέος αρχηγός του Σπυράδωνη δεν μπέρδευε τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσώ προσπαθώντας να αυτοπροβληθεί ως κάτοχος τριών πτυχίων;

  12. sarant said

    9 Ναι μπράβο, έτσι είναι.

    10 Καθόλου απλό δεν είναι.

  13. atheofobos said

    Πάντως από τις πιο απολαυστικές ραδιοφωνικές εκπομπές που θυμάμαι ήταν των Κακών Παιδιών όταν τηλεφωνούσαν και ρώταγαν σε αρμόδιους πως μπορούν να κάνουν εισαγωγή στην χώρα ενός αιγοπρόβατου ή αμνοερίφιου που είχαν!

  14. Πάνος με πεζά said

    @ 9 : Kάπως σαν να ρωτάνε αυτόν του μηχανουργείου, που μια ζωή δουλεύει στα χιλιοστά, πόσο μήκος είναι είναι το έτος φωτός…

  15. Αστέρω said

    Πόσο δίκιο έχεις… Ωστόσο, πίσω από την κομπλεξική κριτική («αυτός είναι άσχετος — εγώ ξερόλας»), δεν μπορεί παρά να επισημάνουμε και μια χρυσαυγίτικη τάση χρήσης κάθε ελληνικούρας, που καθιστά τα λάθη (κυρίως τα γλωσσικά) ακόμα πιο… λάθη.

  16. Γς said

    11:

    Ρουσώ;

  17. Πριν …αρκετά χρόνια, σε τηλεοπτικό παιχνίδι, με παίχτη έναν (κατά δήλωσή του) πτυχιούχο της Νομικής:
    – Ποιού κράτους πρωτεύουσα είναι το Βουκουρέστι;
    – Της Βιέννης!

  18. LandS said

    Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, το ματαξαναδιάβασα και το συμπέρασμα είναι: Ο Σαραντάκος δεν σέβεται τους νόμους.

  19. sarant said

    13 Aυτή την εκπομπή τη θυμάμαι και μου είχε αρέσει πολύ, συν τοις άλλοις για τον ενικό «το αιγοπρόβατο». Μόνο που δεν θεωρώ ιδιας τάξης διότι τηλεφωνούσαν σε αρμόδιους, όχι σε τυχαίους πολίτες Έχει μεγάλη διαφορά.

    18 🙂

  20. Γς said

    13:

    Μέχρι που την πάτησαν τα Κακά Παιδιά, ο Θανάσης Λάλας και ο Λάμπης Ταγματάρχης, με εκείνη την υποθεση της μικρής Σοφίας τον Χαρδαβέλα και το Βήμα

  21. Mitsos said

    16: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BD-%CE%96%CE%B1%CE%BA_%CE%A1%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%83%CF%8E

    Ρουσσώ και ξανθός…

  22. 1: Τουλάχιστον στα αγγλικά, δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Ο όρος trillion είναι αρκετά συνήθης, ενώ αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα (βλ. αναφορές του U.S. Government Accountability Office) ενώ ακόμα και η λέξη quadrillion δίνει αρκετά αποτελέσματα. Το δε quintillion φτάνει γύρω στις 76000. Τούρκικα βρίσκω γύρω στα 4.000.000 αποτελέσματα με τη λέξη milyar, με πρώτο – πρώτο το «Türkiye’ye 120 milyar dolar geliyor!», από την οικονομική στήλη της Sabah. Στα γερμανικά υπάρχει η λέξη δισεκατομμύριο (Milliarde).

  23. Γερμανοτσολιάς said

    Αγαπητέ νοικοκύρη, αν ρωτούσαμε 100 συμπολίτες μας ,χωρίς την παρουσία κάμερας και του τρομακτικού Ρεπόρτερ Θανάση, ποιο είναι το πολίτευμα της χώρας, πόσοι θα απαντούσαν σωστά πιστεύετε;
    Εν πάση περιπτώσει, εγώ μαζί σας είμαι.Ψήφο στα δέκα σε όλους, να μη χαλάσουμε το παραμύθι του σοφού λαού, που πολύ σοφά ,μάλλον, ετοιμάζεται για πολιτική αλλαγή.

  24. Babis said

    #4 «2) Όπως και να ‘χει έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και τα ξέχασε βρε αδερφέ… 😆»

    3) Ενώ τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια τα μάθαμε στο γυμνάσιο και έχουν περάσει λιγότερα χρόνια 🙂

    Να ομολογήσω ότι και εγώ γελάω με κάτι τέτοιες εκπομπές αλλά γελάω όπως θα γέλαγα με έναν φίλο ή με τον εαυτό μου σε ένα σαρδάμ ας πούμε.

  25. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Μια σοβαρη πολιτικο-ποδοσφαιρικη 🙂 ειδηση

    Παναθηναϊκός: Αντιπρόεδρος ο Μπαλτάκος
    Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 10:37 UPD:10:38

    Με κάθε επισημότητα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τάκη Μπαλτάκο.

    Ο επί σειρά ετών παράγοντας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, επαναδραστηριοποιείται στην ΠΑΕ, αυτή την φορά στην θέση του αντιπροέδρου. Ουσιαστικά πρόκειται για το επισφράγισμα μίας προαναγγελθείσας συμφωνίας ανάμεσα στον έμπειρο παράγοντα και στον πρόεδρο του συλλόγου, Γιάννη Αλαφούζο.

    Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις συζητήσεις τους πριν το τέλος του 2016 και χθες παρακολούθησαν μαζί του αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ από τα επίσημα του «Απόστολος Νικολαΐδης». Σε λιγότερο από ένα 24ωρο ακολουθούθησε η ανακοίνωση της διοίκησης: «Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι από σήμερα καθήκοντα αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο κ. Τάκης Μπαλτάκος».

    http://www.naftemporiki.gr/story/1193992/panathinaikos-antiproedros-o-mpaltakos

  26. Corto said

    Καλημέρα!

    Τα ψευτορεπορτάζ του πεζοδρομίου προς ανάδειξη της άγνοιας του κοινού βρίσκονταν στην μόδα ήδη την δεκαετία του ’80, με τις επετειακές ερωτήσεις του τύπου: «με ποιους πολεμήσαμε στις 28 Οκτωβρίου 1940». Οι απαντήσεις που προβάλονταν τότε ήταν «με τους Τούρκους» ή «με τους Γερμανούς» και πυροδοτούσαν εκτενείς τηλεοπτικές και ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με την απαιδευσία των σύγχρονων Ελλήνων.
    Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι πόσο διαδεδομένη είναι η άγνοια, αλλά πόσο πολλοί είναι οι Έλληνες που καταδέχονται να μιλήσουν μπροστά σε μια κάμερα, προκειμένου να κερδίσουν μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας.

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα είναι ότι όταν δεν ξέρουν κάτι στοιχειώδες οι παλαιότεροι, ντρέπονται και χαμογελούν αμήχανα. Οι νεότεροι χαχανίζουν μες στην καλή χαρά. Οι ξανθιές μοντέλες και οι πρωινατζούδες και τα διάφορα Κλικ αποενοχοποίησαν την αμορφωσιά, αφού το παν είναι «να ‘στε ο εαυτός σας και να περνάτε καλά».

  28. LandS said

    22 Και το zillion, που σημαίνει οτιδήποτε από δισ και πάνω, βγάζει κάπου 17,5εκ αποτελέσματα.

  29. spiral architect said

    @14: Στη δουλειά μου για να συνειδητοποιήσω τα μεγέθη των MW και GW από τα kW που δούλευα κάμποσα χρόνια πέρασε κάνας μήνας για να αρχίσω να κινούμαι κάπως άνετα.
    Για να πάρουμε μια μυρωδιά για τις τάξεις μεγέθους των μεγεθών της (φαινομένης) ηλεκτρικής ισχύος, το τροφοδοτικό του laptop μας έχει ισχύ 20-30VA, το σπίτι μας έχει ισχύ 7,5kVA, (15 αν έχετε τριφασικό) ένα σουπερμάρκετ με δικό του υποσταθμό έχει 300-400kVA, η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας έχει 20MVA και η μέγιστη ισχύς της Ελλάδας το 2008 ήταν 10217MW (10,2GW) ενεργού -πια- ισχύος.
    (σελίδα 12 του pdf)

  30. Πάνος με πεζά said

    Στις ερωτήσεις του «Ομιλείτε ελληνικά;» βεβαίως, χλόμιαζαν όλοι οι ερωτώμενοι, και νομίζω ότι οι σωστές απαντήσεις ήταν έτσι κι αλλιώς μειοψηφία…

  31. Κι όπως μας διαφώτισε τις προάλλες ο Κιντ, το ερώτημα είναι τι απαντούν οι Κύπριοι -και τι εννοούν οι οικονομικές τους υπηρεσίες για χρέη, πλεονάσματα κλπ.

  32. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Όσον αφορά το χιούμορ της εκπομπής του Σκάι, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εγώ, για παράδειγμα, έβρισκα τον τύπο που έκανε τη ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια τον μεγαλύτερο γάιδαρο των ερτζιανών, και υπέφερα κάθε φορά που έβαζε να τον ακούσει η μάνα μου (που λάτρευε την εκπομπή).

    Τώρα, για το θέμα του δισεκατομμυρίου, θα διαφωνήσω με την άποψη του ιστολογίου. Η ερώτηση ήταν σαφέστατα διατυπωμένη, και το να διευκρινίσεις «δισεκατομμύρια ευρώ» δεν την κάνει σαφέστερη, εκτός αν μιλάμε για παιδάκια, που πρέπει να τους πεις «αν έχεις 2 μήλα και σου πάρω το 1, πόσα μήλα θα έχεις;» για να καταλάβουν. Ο παρουσιαστής αφήνει στους περαστικούς άφθονο χρόνο για να απαντήσουν, εξ ου και το χιούμορ της κατάστασης (αν έπρεπε να απαντήσω στα γρήγορα, όπως σε ένα παλιό τηλεπαιχνίδι του δρόμου του Φερεντίνου, κι εγώ θα τα σκάτωνα — όπως και συνέβη όταν έπαιξα).

    Δεν θα κατηγορούσα κάποιον που θα απαντούσε «1 εκατομμύριο» σ’ αυτή την ερώτηση· αυτή ακριβώς είναι η σύγχυση που προκαλεί το «billion» στους αγγλόφωνους, και παλιότερα με τη μακρά κλίμακα είχαμε αυτή ακριβώς τη σύγχυση. Όποιος μετράει (σωστά) τα μηδενικά κι απαντάει «τρία», δεν ξέρει πώς δουλεύει το δεκαδικό σύστημα.

    Έχω παρατηρήσει ότι μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό, μερικοί άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να κατεβάσουν τον πήχυ των γενικών γνώσεων. Έχουμε ήδη δεχτεί ότι δεν έγινε και τίποτα να μην γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ιστορικές χρονολογίες, ή τα γεγονότα που συνέβησαν τότε σε γενικές γραμμές, ή πόσους βουλευτές έχουμε, ή ποια είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας, ή… Κι αν μια μέρα οι περαστικοί αποτύχουν να απαντήσουν στην ερώτηση «πόσο κάνει 1+1;», η πρόσθεση θα βαφτιστεί εξειδικευμένα μαθηματικά.

  33. gpoint said

    # 25

    Από τον Κίτσιου στον (γεφυροποιό με την Χ.Α. επί Σαμαρά ) Μπαλτάκο, η παράδοση συνεχίζεται…

  34. Avonidas said

    #28. Και το zillion, που σημαίνει οτιδήποτε από δισ και πάνω, βγάζει κάπου 17,5εκ αποτελέσματα.
    #29. Στη δουλειά μου για να συνειδητοποιήσω τα μεγέθη των MW και GW από τα kW που δούλευα κάμποσα χρόνια πέρασε κάνας μήνας για να αρχίσω να κινούμαι κάπως άνετα.

    Θυμάμαι μ’ έναν συνάδελφο φυσικό κάναμε πλάκα εφευρίσκοντας νέα προθέματα για όλο και μεγαλύτερα νούμερα. Το «μέγα» και το «γίγα» (εκατομμύριο και δισεκατομμύριο, αντίστοιχα) είναι σήμερα αρκετά γνωστά, λόγω των υπολογιστών — μεγαμπάιτ και γιγαμπάιτ, ενώ πλέον μπαίνει στην καθομιλουμένη και το τεραμπάιτ (τρις). Τα υπόλοιπα, «peta», «exa», «zetta», «yotta», ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται (περνάμε σε εκθετικό συμβολισμό). Είχα προτείνει τότε το «zilla» (εκ του Γκοτζίλα) και το «garga» (εκ του Γαργαντούα), σαν καλαμπουρίστικα προθέματα.

    Συζητώντας με έναν Ουκρανό συνάδελφο εδώ στην Πολωνία, επινόησα και το «ντουζαμπάιτ» (duza = μεγάλος, στα πολωνικά και στα ουκρανικά) — χρήσιμο για να περιγράφουμε τις χωρητικότητες δεδομένων που απαιτεί η δουλειά μας στο CERN 😉

  35. Γς said

    13, 20:

    Να πως είχε η ιστορία με τη φάρσα-γκάφα των Κακών Παιδιών:

    Ο Χαρδαβέλας στο Φως το Τούνελ (ήταν με την Νικολούδη τότε) έψαχνε να βρεί ένα ανήλικο κοριτσάκι, τη Σοφία. Ολη η Ελλάδα ξενυχτούσε, τρομερή τηλεθέαση. Κι απάμω πού έκλεινε η εκπομπή τηλεφώνησε η κοπέλα:

    -Είμαι καλά. Ελάτε να με πάρετε. Είμαι σ αυτό το σημείο!.

    Τρομερή επιτυχία.

    Ο Λάμπης Ταξιάρχης όμως και ο Θανάσης Λάλας (που είχαν την δημοφιλή σαχλή εκπομπή «Τα κακά παιδιά») κάτι μυρίστηκαν. Οτι ήταν στημένη όλη η ιστορία.

    Παίρνουν τηλέφωνο λοιπόν τη μάνα της μικρής και δήθεν ότι είναι από την ίδια εκπομπή του Χαρδαβέλα, Φως στο Τούνελ, την ρώτησαν αν γίνεται η μικρή να … ξαναχαθεί και να την ξαναβρούνε!

    Πρότειναν μάλιστα και ένα μυθικό ποσό κι η μάνα άρχισε να το σκέφτεται.

    Τα ηχογράφησαν όλα αυτά και άρχισαν αμέσως να αποκαλύπτουν ότι έχουν κάτι στοιχεία φωτιά για το βρώμικο παιχνίδι του Χαρδαβέλα τον οποίον και καταξευτίλιζαν στα μίντια.

    Μάταια ο κακομοίρης ο Χαρδαβέλας προσπαθούσε να αμυνθεί.

    Ολα αυτά τα καταπληκτικά τα δημοσιεύει δε το Βήμα

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=83587

    Θρίαμβος για τα «Κακά Παιδιά».

    Αγαπάει ο θεός όμως τον κλέφτη αγαπάει και τον Χαρδαβέλα, που ήταν πεντακάθαρος.

    Τι είχε συμβεί;

    Είχαν κάνει λάθoς στο τηλέφωνο. Και είχαν πέσει σε μια άσχετη, αλλά γάτα, που κατάλαβε αμέσως τι πήγαιναν να σκαρώσουν του Χαρδαβέλα και τους έριξε στο λάκο [που του έσκαβαν].

    Εκανε δήθεν ότι είναι η μητέρα της μικρής και τους έπαιξε θέατρο, όλο το σενάριο του άρθρου του Βήματος στο πάραπάνω λίκνο, που το έχαψαν.

    Και φυσικά έγιναν ρεζίλι, τα Κακά Παιδιά και το Βήμα, όταν στην επόμενη εκπομπή, που περίμεναν να θριαμβεύουν με τα στοιχεία που θα αποκάλυπταν, φανερώθηκε η γκάφα τους.

  36. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    20 Δεν τη θυμάμαι αυτή την ιστορία

    23 Εσείς τι λέτε ότι θα απαντούσαν; Και τι συμπέρασμα θα βγάζατε;

    32 Θεωρώ ότι σωστή διατύπωση θα ήταν «Πόσα εκατομμύρια έχει το *1* δισεκατομμύριο;»

  37. Avonidas said

    #35. Αγαπάει ο θεός όμως τον κλέφτη αγαπάει και τον Χαρδαβέλα, που ήταν πεντακάθαρος.

    Από το ότι έκαναν λάθος στο τηλέφωνο τα Κακά Παιδιά προκύπτει ότι ο Χαρδαβέλλας ήταν πεντακάθαρος; Πώς ακριβώς;

  38. sarant said

    35 Α, μερσί!

  39. Avonidas said

    #36. Θεωρώ ότι σωστή διατύπωση θα ήταν «Πόσα εκατομμύρια έχει το *1* δισεκατομμύριο;»

    Ε, τώρα…

  40. Avonidas said

    Και ιδού, πώς έχουν τα πράγματα. Συνεργάτις των «Κακών Παιδιών» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη μητέρα της απολεσθείσης 16χρονης.

    Αυτό ευχαρίστως τρώγεται για μεζεδάκι!

  41. spatholouro said

    Μπα, ολόσωστο είναι…

  42. Γς said

    40:

    Δεν είναι βέβαια το μεζεδάκι του Γς, που θα έγραφε απολεσθείσας [αμέ] αλλά του Βήματος στο λίκνο που παραθέτω στο Σχ. 35

  43. Avonidas said

    #41. Δε λέω ότι είναι λάθος, αλλά είναι κωμική καθαρεύουσα, λες κι ήταν βαλίτσα η 16χρονη. Αν δεν ήθελαν να γράψουν το κακόσημο «χαμένη», ας έγραφαν «εξαφανισμένη».

  44. Avonidas said

    #42. Ναι, το Βήμα εννοούσα κι εγώ. Έπρεπε να το διευκρινίσω, συγγνώμη.

  45. spatholouro said

    43
    Έχουμε διαφορετική αίσθηση του «κωμικού άλατος», που έλεγε κι ο Αβροτέλης Ελευθερόπουλος

  46. sarant said

    Κι εγώ πάντως πιο πολύ με αντικείμενα τη συνδέω τη μετοχή αυτή

  47. Γς said

    41:

    Μα πάει με το βιασθείσα και εγκαταληφθείσα.

    Τέτοιοι όροι μου είναι αρκετά οικείοι και τους βάζω παντού, ανεξαρτήτως της περιρρέουσας αμόσφαιρας κλπ.

    Οπως εδώ λ.χ.

    Το ρίκι, το βαγιόλι κι η στέρνα

    Βλέποντας στη Φλωρεντία τον Περσέα του Μπενβενούτο Τσελίνι να κρατά το κομμένο κεφάλι της φουκαριάρας της Μέδουσας, σκέφτηκα πόσο άτυχη ήταν. Που αντί η Αθηνά να τα βάλει με τον Ποσειδώνα, ξέσπασε στη βιασθείσα και εγκαταληφθείσα γοργόνα. Και το χειρότερο, θα κρέμεται στον αιώνα τον άπαντα το κεφάλι της από το χέρι του Περσέα στη Λοτζία ντέι Λάντσι.
    Μέχρι που ξαφνικά στη μεγάλη στέρνα στη Πόλη είδα δυό άλλα κεφάλια της, ποιος ξέρει από ποιον αρχαιοελληνικό ναό ή μνημείο, να στηρίζουν κολώνες της Βασιλικής Κινστέρνας. Το ένα μάλιστα βαλμένο ανάποδα και το άλλο στο πλάι. Μέσα στα νερά και τα ψαράκια. Θα είναι κι αυτές οι δυο μαρμάρινες κεφαλές εκεί, στον αιώνα τον άπαντα. Λίγο πιο πέρα από την Αγιά Σοφιά και το Παλάτι χμ, πως το λένε; Το Τοπ Καπί, τέλος πάντων. Στην ευρύτερη περιοχή του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.
    Φανταστείτε το Βασιλιά ελαύνοντα με τα δύο γοργόνεια παραστάτες! Γκα, γκάν!

  48. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, ο χρόνος πολύ περιορισμένος για σχόλιο (ίσως το απογευματάκι), αλλά είδα αυτό σήμερα και λέω να το μοιραστώ για να δούμε τους αριθμούς σε «ανθρώπινη» (σικ,ρε) κλίμακα: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oktw-anthrwpoi-katexoyn-osa-o-misos-ftwxoteros-plhthysmos-ths-ghs.4479785.html
    (με αφορμή την πρόσφατη λοιδορία της παραστατικής παρουσίασης μεγεθών)

  49. Πέπε said

    @34:
    Αβονίδα, εσύ ξέρεις πόσα τεραμπάιτ έχει ένα κτηνομπάιτ;

  50. spiral architect said

    [άσχετο mode on]
    Κρατείστε δυνάμεις, γιατί μεθαύριο Τετάρτη θα γελάσουμε.
    [άσχετο mode off]

  51. «Φαύστα ή η απωλεσθείς κόρη» δεν ήταν κι ο τίτλος της κωμωδίας του Μποστ;

  52. sarant said

    47 εγκαταλειφθείσα, πάντως -με ει

  53. (41) «Ατιμασμένη κι εγκαταλελειμμένη» το ξέρω εγώ, ή ιταλοπρεπώς Sedotta e abbandonata. Και μάλιστα ΔΕΝ ήξερα, μέχρι τώρα που το γούγλισα, ότι ήταν ταινία του 1964!

  54. gpoint said

    Λύθηκε το συμβόλαιο του Τζαβέλα και τώρα θα ξεκαθαρίσει -από την ομάδα στην οποία θα συνεχίσει -τι παίχθηκε μαζί του. Θα μιλήσω με παράδειγμα που έζησα …
    Ανοιξη του 72 και είμαι στην Κατερίνη μαζί με φίλους παναθηναϊκούς αλλά εχω ήδη αρχίσει να γλιστράω προς ΠΑΟΚ και βλέπω πιο καθαρά από αυτούς τα τεκταινόμενα.. 1-1 το σκορ, γερή ομάδα τότε ο Πιερικός και το ματς φανερά παιζεται στο γκολ. Κοντά σχετικά στη θέση μας μια επίθεση του ΠΑΟ δεν έχει καλή κατάληξη η μπάλα είναι στο πέναλτυ περίπου και ήδη οι επιθετικοί του ΠΑΟ έχουν γυρίσει την σέντρα όταν ο σέντερμπακ Καμπάς σκύβει και πιάνει την μπάλα με τα χέρια. Φρρρτ , πέναλτυ σφυρίζει ο διαιτητής, γκολ και τελικά ο ΠΑΟ κερδίζει 1-3.Εμείς σφύριγμα του διαιτητή δεν ακούσμε -όπως δικαιολογήθηκε μετά ο παίκτης- οι ντόπιοι να ορύονται «πουλημένε’ και…
    τον Ιούνιο ο Καμπάς στον ΠΑΟ !!!. Επαιξε λίγα παιχνίδια, δεν έπιασε ή δεν του είχαν εμπιστοσύνη και δόθηκε στον Πανιώνιο αν θυμάμαι καλά. (στον Πανιώνιο είχαν δώσει τον άλλον τον Ούγγρο από την ομάδα που έχανε 5-0 ο ΠΑΟ και ως εκ θαύματος στα τελευταία λεπτά έγινε 5-2 ώστε να περάσει στην ρεβάνς κι έγινε και μια μεταγραφή επ’ ευκαιρία…)
    Τα είχαμε δει βέβαια και με τον ΟΣΦΠ αυτά επί Μπάγιεβιτς όταν σε κάθε εκτός έδρας νίκη του «θρύλου» αντιστοιχούσε και μια μεταγραφή το καλοκαίρι μόνο που ένας ποδοσφαιριστής ανοιξιάτικα βιάστηκε και αγόρασε μια μερσεντές από την Λεωφ. Αμφιθέας με επιταγή του ΟΣΦΠ πριν πάρει την καλοκαιρινή μεταγραφή του και γέλασε κάθε πικραμένος πλην των αρμοδίων αρχών που δεν ασχολήθηκαν…

  55. κουτρούφι said

    #34. Από την άλλη μεριά της κλίμακας, μετά τα milli-, micro- και nano- κλπ ακολουθούσε το tsatso-

  56. Avonidas said

    #49. Αβονίδα, εσύ ξέρεις πόσα τεραμπάιτ έχει ένα κτηνομπάιτ;

    Δυαδικό ή δεκαδικό κτηνομπάιτ; 😉

  57. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἐγὼ πάντως ἅμα δῶ μικρόφωνο στὸ δρόμο, παίρνω δρόμο

  58. Γς said

    47:

    Μου έχει μείνει από κάποιο παρδαλό συνάδελφο που τον είχα βοηθήσει να συντάξει μια πρόταση της προκοπής για να πάρει κάποιο γκραντ.

    Βέβαια νόμισε ότι με κατάφερε διότι με είχε δελεάσει με κάτι προτάσεις συνεργασίας και τέτοια, που καθόλου δεν με ένοιαζαν και ούτε επιθυμούσα.
    Τον είχα βοηθήσει έτσι για την πλάκα μου.

    Αυτός όμως θεώρησε καλό να μου ξεκαθαρίσει όταν το πέτυχε ότι … δεν θα συνεργαστούμε.

    Δεν το πίστευα, αλλά έπρεπε να κάνω το λυπημένο, από το να τον γαμοσταυρίσω.

    -Φεύγω [του λέω] ως βιασθείσα και εγκαταληφθείσα κόρη.

    Και απήλθα με χαμηλό βλέμμα και έτοιμος να ξεσπάσω σε λυγμούς.

    Ελπίζω να το φχαριστήθηκε

  59. Avonidas said

    #55. Και μετά είναι το cucci-, το teensy-, το weeny- …

  60. sarant said

    56 😉

  61. spiral architect said

    Κουίζ: Ποια μονάδα μέτρησης δεν έχει πολλαπλάσια, παρά μόνον υποπολλαπλάσια;
    (tip: Η μονάδα δεν είναι θεμελιώδης)

  62. Πάνος με πεζά said

    Θα έλεγα το Farad, των πυκνωτών.

  63. sarant said

    61 Το ντεσιμπέλ δεν έχει ούτε πολλ ούτε υποπολλ

  64. skom said

    Το farad εννοείς;

  65. Γς said

    Το Ρίχτερ. Μαμά μου!

  66. Γς said

    65:
    Εχει υποπολλαπλάσια, αλλά δεν τα καταλαβαίνουμε

  67. spatholouro said

    «Η απολεσθείσα» μυθιστορία 1884
    http://pleias.lis.upatras.gr/index.php/estia/article/view/70674/63023

  68. spiral architect said

    Σωστός ο Skom (#64)!
    Πυκνωτής 1F δεν υπάρχει, το φαράντ είναι «τεράστια» μονάδα.

  69. 34: Πέτα και έξα ήδη χρησιμοποιούμε αναφερόμενοι στα μεγέθη των δεδομένων που χειρίζεται η Γκουγκλ. Και με τη συλλογή δεδομένων παντού κι από παντού, πλέον, σε καμιά δεκαετία προβλέπω να ανεβαίνουμε και ζέττα. Ο πρώτος μου σκληρός δίσκος είχε το αχανές μέγεθος των 40 ΜΒ, δυο partition με xenix και ms-dos και δεν γέμισε ποτέ πάνω από το 50%. Αισίως, τα 4ΤΒ μου είναι ασφυκτικά γεμάτα, 100.000 φορές πάνω σε 27 χρόνια και κάτι…

  70. spiral architect said

    @63: … το δε dB είναι από μόνο του λογαριθμική μονάδα.

  71. 6 Πάνο με πεζά: πώς 40 χρόνια ο Χατζηνίκος στο κουρμπέτι; Από 14 χρονώ δημοσιογραφεί;

  72. spiral architect said

    @69:
    α. Τι διάολο αποθηκεύεις;
    β. Είναι τουλάχιστον firewire;

  73. Γς said

    Πόνος, κιλόπονος (μπέλιπέιν), παίζει;

  74. Corto said

    Πάντως οι Έλληνες μια χαρά εξοικειωμένοι ήταν με τα δισεκατομμύρια!

  75. Pedis said

    Τέλος, όπως σχολιάστηκε και εδώ (θαρρώ από τον φίλο μας τον Γς) είναι απολύτως βέβαιο ότι υπήρξαν και πολλοί που θα απάντησαν σωστά στην ερώτηση αλλά θα κόπηκαν στο μοντάζ

    προφανέστατα!

    όπως είναι προφανές ότι το 99% των ριάλιτι είναι σκηνοθετημένα (… και το υπόλοιπο 1% είναι ψεύτικο).

    Αλλά άντε να πείσεις τις θειάδες! Είναι παρόμοιο με το να πας να πείσεις τους οπαδούς ποδοσφαίρου ότι τα παιχνίδια στήνονται.

    Οι λαθεμένες απαντήσεις βγάζουν γέλιο επειδή, κατά βάθος, μάς ικανοποιούν. «Κοίτα τι βλάκας είναι αυτός», λέμε, «δεν ξέρει πόσα δις έχει ένα τρις» -και ταυτόχρονα μας κολακεύουν, διότι εμείς το ξέρουμε -κι έτσι επιβεβαιωνόμαστε.

    με αυτό τον οδηγό, για την μεγάλη πλειοψηφία των τηλεθεατών, παράγονται τα τηλεοπτικά προγράμματα μαζικής θέασης (ριάλιτι, χαζογκάγκ, σαπουνόπερες κοκ) …

    ο παραγωγός σου κλείνει το μάτι λέγοντάς σου: «ΟΚ, φιλαράκο, και οι δυο ξέρουμε ότι είναι βλακείες αλλά, δεν έγινε και τίποτα να χαλαρώσεις λιγάκι, άραξε και μη σκέφτεσαι. »

    Στο μεταξύ σου γανώνω τον εγκέφαλο και σου χώνω διαφημισούλες. Διπλό κέρδος.

    Υπάρχει, βέβαια, και μία μειοψηφία που πιστεύει ότι όλο αυτό το σκατολοίδι του προσφέρει ενδιαφέροντα προγράμματα.

  76. Γς said

    75:
    >Τέλος, όπως σχολιάστηκε και εδώ (θαρρώ από τον φίλο μας τον Γς)

    Διαγράφεται το «θαρρώ»

  77. Idom said

    Σωστόοοοος!
    Μπράβο Νικοκύρη!

  78. Γς said

    75:

    >σου γανώνω τον εγκέφαλο

    κοινώς μπιριμπιρίζω

  79. Pedis said

    Στο Αυτοί όλοι οι άνθρωποι που είδατε, ψηφίζουν. Παπάρωνη εγώ διάβασα :

    Κι αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν!

    Άλλο: προσωπικά, αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι να βρεθώ μπροστά σε ένα μαρκούτσι «έρευνας», «συνέντευξης δρόμου», «άποψης του κόσμου». Κόβοντας και ράβοντας είναι ικανοί να σε κάνουν ξεφτίλα. Έπειτα, αν δεν έχεις γνώση του κόντεξτ, των σκοπών και του μοντάζ της εκπομπής είναι τουλαχιστον χαζό να τους βοηθήσεις να …

    πουλήσουν το τηλεοπτικό κοινό στους διαφημιστές. (-> ο πιο σημαντικός οικονομικός ρόλος της τηλεόρασης)

  80. LandS said

    63 Το ντεσιμπέλ είναι πολλαπλάσιο από μόνο του.

  81. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Σκηνές ντροπής στον Παρνασσό: Πιάστηκαν στα χέρια οι σκιέρ για μια θέση στην ουρά [vid]
    Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού όταν μία βλάβη στα λιφτ έγινε η αιτία για να ακολουθήσουν εικόνες ντροπής ανάμεσα στους χιονοδρόμους που έχασαν την υπομονή τους και ξεχνώντας πως έχουν πάει για να διασκεδάσουν, έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές.

    Ένα απίστευτο χάος που οδήγησε τους εκδρομείς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού να φτάσουν μέχρι του σημείου να χειροδικήσουν ο ένας σε βάρος του άλλου ή να φωνάζουν «σκότωσέ τον» για μια θέση στην ουρά προκειμένου να κάνουν σκι.
    Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικό του τι συνέβη μετά τη βλάβη των μισών λιφτ στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής.

    Καβγάς στο χιονοδρομικό Παρνασσού

    Συνωστισμός και τεράστιες ουρές στο χιονοδρομικό Παρνασσού

    ΥΓ Εσωτερικοι μεταναστες-λαμογια που αλλληλοβριζονται και απειλουν προκειμενου να ανεβουν ΑΥΤΟΙ στο λιφτ, αποδεικνυουν την… θεωρια μου.

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> απωλεσθείσα 16χρονη
    μόνο κόρη της απωλείας μην την καταλήξετε 🙂

    Οι αμερικανοί, κάμποσα εκατομμύρια, που μια δημοσκόπηση έδειξε ότι δεν ήξεραν το όνομα του προέδρου τους, να απελάθουν από τη χώρα δηλαδης;

  83. Γς said

    81:

    -Της μάνας σου το χιόνι!

    -Το χιόνι που σε γλίστρησε!

    -Τι είπες ρε χιόνι;

    -Τα κάναμε χιόνι.

    -Χιόνι καπέλο.

    -Της έριξα και δυο χιονάκια.

    -Ωραίο χιόνι. Χιονάρα.

    -Ελα χιόνι στον τόπο σου

    -Γλυφοχιόνι

    -Το χιόνι δεν είναι αρνί να το κλείσεις στο παχνί. Το χιόνι θέλει παιχνίδια με το χαλάζι και τή βροχή

    -Χιόνι αξύριστο με πολλαπλούς οργασμούς

    -Τα κάναμε χιόνι

    -Χιονοθύελλα

    και άλλα χιόνια

  84. Γς said

    Τα κάναμε χιόνι

    Δύο φορές γμτ

  85. Avonidas said

    #73. Πόνος, κιλόπονος (μπέλιπέιν), παίζει;

    Ερώτηση γυμνασιακής φυσικής: πόσα κιλοπόντ είναι το ένα ρωσοπόντ; 😛

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Καϊμακτσαλάν για σκι ότι ήταν ,κυκλοφόρησε προ ημερών στο διαδίκτυο για τον καταδικασμένο πρώην δήμαρχο Θεσ/νίκης, Π΄΄γεωργόπουλο που αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Δεν ξέρει σκι,απαντάει:
    http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2532786/papageorgopoulos-den-xero-na-kano-ski?ref=flo

  87. Ριβαλντίνιο said

    Αθλητικό λαθάκι της ώρας . Σε κουιζάκι του sports24gr ρωτάνε (2ο ερώτημα) :

    «Για πρώτη φορά στο Κύπελλο συναντήθηκαν (ΠΑΟ και ΟΣΦΠ) στον τελικό του 1976. Ποιος κατέκτησε το τρόπαιο ;»

    http://www.sport24.gr/quiz/poso-kala-gnwrizeis-ta-panathhnaikos-olympiakos-sto-kupello.4479710.html

    Μα δεν συναντήθηκαν στον τελικό, αλλά στην φάση των 32 (Δ΄ φάση) :

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B9_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_(%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD)#.CE.9A.CF.8D.CF.80.CE.B5.CE.BB.CE.BB.CE.BF_.CE.95.CE.BB.CE.BB.CE.AC.CE.B4.CE.B1.CF.82_.28.CE.B1.CF.80.CF.8C_1976.29

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD_1976#.CE.9D.CF.8C.CF.84.CE.B9.CE.BF.CF.82_.CF.8C.CE.BC.CE.B9.CE.BB.CE.BF.CF.82_4

  88. Γς said

    85:

    Δύο μέτρα.

  89. Στο #9 του Σπάιραλ και στο #74 του Corto είναι το κλειδί της υπόθεσης: θαρρώ πως οι Έλληνες της κατοχής, αλλά και της δραχμής, όπως και ας πούμε οι Ιταλοί πριν το ευρώ με τις χιλιάδες λιρέτες, θα ήταν πολύ πιο εξοικειωμένοι με το δισεκατομμύριο (και -κατά μία έννοια- με τους δισεκατομμυριούχους).

  90. Γς said

    83:

    >Της έριξα και δυο χιονάκια.

    Μου έριξε και δυο χιονάκια.

  91. Γς said

    89:

    Έτυχε να λείπω κάτι χρόνια έξω και είχα χάσει την ξέφρενη πληθωριστική κούρσα της δραχμής.
    Το κατάλαβα στο ταξί απ το αεροδρόμιο όταν το πεντοχίλιαρο μου αντιμετωπίστηκε σαν πετσετάκι της Γλυκερίας.

    Και πήγα μια μέρα να αγοράσουμε εκείνα τα αθλητικά Πούμα Νάικ κλπ παπούτσια για τα παιδιά.

    Και βλέπω παντού τις τιμές γραμμένες στα ιταλικά. Σε λιρέτες. Οι 7 ή 8 μήπως 10 λιρέτες που είχε η δραχμή τότε.

    Τιμές σε ιταλικές λιρέτες λοιπόν, 12500, 15200, 22350 κλπ.

    -Μα γιατί δεν γράφετε τις τιμές σε δραχμές;

    -Κι αυτές τι είναι κύριε; Σε δραχμές δεν είναι;

    -Πως;

    Δεν το πίστευα…

  92. ΩτιείπετοΆτομοοοοο…!!!!!

  93. Corto said

    89 (Δύτης):
    Και στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 θυμάμαι κάποιο λαχείο ή λόττο ή κάτι τέτοιο που διαφημιζόταν με το σλόγκαν «έλα εννιά δις».

  94. Παναγιώτης Κ. said

    @27. Εύστοχος!

  95. Avonidas said

    Πρόκειται για ένα βαθιά αντιδραστικο κήρυγμα που νοσταλγεί τις εποχές που ψήφιζαν οι νοικοκυραίοι (όσοι είχαν κτηματική περιουσία, και βέβαια μόνο οι άντρες) -πολλά αντιδραστικά κινήματα θεωρούν ότι μόνο οι «άριστοι» πρέπει να έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με τα κοινά.

    Πολλά αντιδραστικά κινήματα, και ο Πλάτωνας 😐

    Εκείνοι πάντως που πρώτοι δοκίμασαν τη δημοκρατία σαν πολίτευμα, το θεωρούσαν αυτονόητο ότι για να λειτουργήσει απαιτείται εκπαίδευση των πολιτών. Ίσως όχι στην αριθμητική, αλλά το να έχεις μια γενική ιδέα τάξης μεγέθους για το χρέος, το έλλειμμα ή τα (χα χα) πρωτογενή πλεονάσματα, τις δαπάνες του δημοσίου κλπ. είναι χρήσιμο.

    Για παράδειγμα, αν πιάσω κι αναφέρω, συνολικά, τα εισοδήματα των βουλευτών, ή των δημοσίων υπαλλήλων, είμαι βέβαιος ότι μπορώ να δημιουργήσω εντυπώσεις. Αν όμως το ακροατήριο ψυλλιάζεται, πάνω-κάτω, τι τάξης μεγέθους είναι τυπικά αυτά τα ποσά, θα είναι πιο δύσκολο να την πατήσουν.

  96. Παναγιώτης Κ. said

    Όσες φορές έτυχε να μου βάλουν ξαφνικά το μαρκούτσι μπροστά στο πρόσωπο πάντα…βιαζόμουν. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγεις τα καραγκιοζιλίκια!

  97. Πάνος με πεζά said

    @ 71 : Έλα κι εσύ, με την ακριβολογία ! Το παιδί παράτησε τη σχολή του για να δουλέψει, από φοιτητής αρχές ογδόνταζ, και θα κολλήσουμε στο στρογγύλεμα; Εξάλλου, στην αξιόπιστη δημοσιογραφία ( 🙂 🙂 🙂 ) θεωρείται «σαράντα χρόνια φούρναρης» !

  98. 97

    Βαρέωνε Βαρώνε! Την πρώτη του συνέντευξη για το Έθνος την πήρε από τον Γεώργιο Ράλλη, με μεσολάβηση του πατέρα του, βουλευτή ΝΔ Έβρου. Και του είπε κάτι οφφ δη ρέκορντ ο φουκαράς ο Ράλλης, τόβαλε το κωλόπαιδο και έγινε γνωστός.

  99. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    69-72 Εγώ έχω έναν με 5Τ και μου περισσεύει λιγότερο από 1, άρα στα ίδια είμαστε. Αλλά ζαχαρώνω έναν με 6Τ

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο τρίτος αδελφός Γεωργιάδης. Δεν γίνεται, ρε παιδιά, τέτοια γκαντεμιά αυτός ο πατέρας τους. Δεν το θέλει ούτε ο νόμος των πιθανοτήτων.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.thetoc.gr/people-style/article/o-adelfos-tou-adwni-trwei-gleifitzouri-me-tin-tsesmeli&ved=0ahUKEwidvo2548bRAhUhDcAKHcR_B2sQFgg4MAQ&usg=AFQjCNHMMF3es6unduHNqa9t6ngutrG_9w&sig2=7uZoNQZuIc1S1AA4CSrzZg

  101. Avonidas said

    #100. Η Πέπη, τι μου θύμισες τώρα… σταθερή (απ)αξία στα 90s 🙂

    Εδώ που τα λέμε, ο τρίτος αδελφός Γεωργιάδη παίζει να ‘ναι κι ο πιο νορμάλ από τους 3. Καλύτερα Άβερελ, παρά φον Δημητράκης…

  102. LandS said

    Άσχετον αλέρτ

    Εσείς που ξέρετε, τι κάνουν αυτά τα μπιπ μπιπ τα άβατα. Παύουν, παύονται, πατάσσονται, γκρεμίζονται ή καταργούνται;

  103. Πέπε said

    @85:
    > > Ερώτηση γυμνασιακής φυσικής: πόσα κιλοπόντ είναι το ένα ρωσοπόντ;

    Πάντως χίλια μλΚΚΕ κάνουν ένα λίτρο ΚΚΕ.

  104. ΓιώργοςΜ said

    80, 63 υποπολλαπλάσιο (1/10)

  105. sarant said

    102 Με νόμο ή χωρίς νόμο;

    Αν χωρίς νόμο, παραβίασε θαρρώ. Όπως αν μια γυναίκα έμπαινε κρυφά στο Αγιονόρος

    Αν με νόμο, καταργούνται.

    Αν με τη βία, γκρεμίζονται ξερωγώ.

  106. nikiplos said

    Καλησπέρα… όταν ήμουν παιδί, υπήρχε η εκπομπή «κάθε μεσημέρι» με τον δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου. Λοιπόν κάπου εκεί προς το τέλος υπήρχε ένα κουίζ που δινόταν σε όποιον έπαιρνε τηλέφωνο και αν απαντούσε σωστά, έδιναν χρήματα ή δώρα. Τηλεφωνεί μία από Βόρεια Ελλάδα. Της εμφανίζουν μια φωτογραφία ενός ήρωα του 1821, που φορούσε περικεφαλαία. «Ήταν γνωστός ως ο Γέρος του Μωριά» είπε ο Νάσος. Αυτή κοντοστεκόταν, δυσκολευόταν, δεν το είχε ας πούμε. Στο τέλος επειδή έπρεπε να απαντήσει είπε: Ο Αθανάσιος Διάκος!

    Φίλη που ήταν φοιτήτρια στην Φιλοσοφική Αθηνών και αριστεύσασα τότε στη σχολή της, σε παιχνίδι που απαντούσαμε σε ερωτήσεις, σε ερώτηση «πόσο πληθυσμό έχει η Ελλάδα» είχε απαντήσει 50 εκατομύρια, ενώ η φίλη της 2 εκατομύρια… Το παράδειγμα το αναφέρω για να τονίσω ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια σχέση / σύνδεση με τους αριθμούς…

    Υπάρχει κι ένα διάσημο ψυχιατρικό πείραμα των μπιχαβιοριστών των 60ς. Ένας ανυποψίαστος παίκτης κάθεται μαζί με άλλους 9 και παίζουν. Οι 9 είναι συνεννοημένοι να δίνουν την ίδια λανθασμένη απάντηση στις μισές ερωτήσεις. Το τεστ ρωτούσε κατά πόσο η πλειοψηφία θα συμπαρέσυρε τις απαντήσεις των ανυποψίαστων. Ο ανυποψίαστος έπρεπε να απαντήσει γρήγορα κι αυτός. Όλοι απαντούσαν φωναχτά. Το τεστ ήταν Α, Β, Γ, Δ.
    Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά… Ακόμη και αριστούχοι του Πανεπιστημίου αποτύγχαναν στις στημένες ερωτήσεις να πάνε κόντρα στην πλειοψηφία, ακόμη και σε απλές ερωτήσεις, πχ πόσο κάνει 13 + 9…

  107. Pedis said

    # 95 – Υπάρχει πρόβλημα:

    α) αν οι πολίτες ήταν μορφωμένοι τότε

    1) ή δεν θα επέτρεπαν από εγωισμό και μόνον να τους κυβερνάνε οι κακοήθεις τζερεμέδες που ορίζουν τις ζωές και το μέλλον τους

    2) ή -πιθανότερο- θα παζάρευαν σε υψηλότερη τιμή τη συναίνεσή τους

    β) αν οι πολίτες-μάζα είναι λειτουργικά αναλφάβητοι (να συμπεριληφθεί στην κατηγορια και η μεγάλη πλειοψηφία των πτυχιούχων)

    1) δίνουν εξουσιοδότηση στους τζερεμέδες.

    2) οι αποπάνω -οι τζερεμέδες- κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι το 1900 και με δημοκρατικό/αντιπροσωπευτικό άλλοθι με τη γνωστή κακοήθεια.

    2) την ακούνε από πάνω ότι είναι και χαιβάνια (ώστε να πειστούν για τη μοίρα τους αλλά και με σκοπό να καλοπιάσουν όσα χαιβάνια νομίζουν ότι είναι εκλεκτοί κι όχι χαιβάνια.)

  108. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    107. Κι ακόμα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα για την κομφορμιστική ανθρώπινη φύση είχε το επίσης γνωστό πείραμα του Στάνφορντ:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iatropedia.gr/eidiseis/to-pirama-filakisis-tou-stanfornt-i-skotini-fisi-tou-anthropinou-idous-vinteo/32043/&ved=0ahUKEwj74seP88bRAhXGiywKHT6iC7YQFggYMAA&usg=AFQjCNFLm08fZ8FMFW9vtYWKDd5uqcXPmA&sig2=mG0wqdxDXoqOoiNLa5XVRw

  110. Ριβαλντίνιο said

    @ 110 Γιάννης Κουβάτσος

    Εμπνεύστηκαν και ταινία :

  111. Σωτήρς said

    Όπως λέει και ο Αλαίν ντε Μποττόν στο βιβλίο του «Ειδήσεις – Οδηγίες Χρήσεως«, γιατί μας προβάλλουν ειδήσεις σχετικά με μανιακούς δολοφόνους στην Αυστραλία, ιστορίες για αιχμαλώτους σε υπόγεια σπιτών για δεκαετίες, σεισμούς στην άλλη άκρη του κόσμου, αεροπορικά δυστυχήματα στην παράλλη άκρη του κόσμου, και εμείς τα παρακολουθούμε με προσοχή;

    Για μια επιβεβαίωση ότι η ζωή μας είναι εντάξει, όλα καλά πάνε στον περίγυρο μας και στην τελική «κοίτα τι γίνεται ρε, καλά είμαστε εδώ».

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βαργιέμαι να ψάξω τί προβλέπεται για τους βουλευτές αλλά για τους δημ.λειτουργούς,υπαλλήλους κλπ προβλέπεται να ζητούν άδεια για την άσκηση δεύτερου επαγγέλματος.Ειδικά με τους μνημονιακούς νόμους τα πράματα αυστηροποιήθηκαν. Ο Γεωργιάδης έχει ζητήσει άδεια τηλεπωλητή ξερωγώ; Και πώς πληρώνει διαφήμισή του(ή αγοράζει χρόνο) σ΄ένα παράνομο και με τη βούλα του ΣΤΕ τώρα, καναλίνι; Κάνει και σεμινάρια επί πληρωμή «διδάκτρων», πώς βολεύονται όλα αυτά; Δεν υπάρχει τίποτε ασυμβίβαστο με την (ευγενή-ουχ) ιδιότητα του εκπροσώπου του κοινοβουλίου και τις γκαραγκιοζέ παρουσιάσεις-διαφημίσεις;
    Πού είπαμε δημοσιεύεται το πόθες έσχες τους;

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Κι αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν!» Δίκιο έχει ο αντιπρόεδρος, γι΄αυτό έγινε βουλευτής.

  114. Μαρία said

    Μαρκουτσάκιας υπήρχε και στην εκπομπή «Ομιλείτε ελληνικά;» -να προσεχτεί το ερωτηματικό- που ρωτούσε τους περαστικούς τι σημαίνει π.χ. «εκ των ενόντων» και έβγαζε τους περισσότερους ανελλήνιστους. Αναφέρομαι στην εκπομπή του ’86-’87 με Κανέλλη.

  115. Ο πρώτος μαρκουτσάκιας ήταν ο τιμημένος Βασίλης Μπουγιουκλάκης με την Κάμερα Αλήθεια, του Κουρή.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνήσω με τον Λάμπρο: ο μπουμπούκος θα πρέπει να κάνει την πάπια, διότι εξαιτίας της άγνοιας και της αφασίας των ψηφοφόρων έγινε και συνεχίζει να είναι βουλευτής. Αλλά σταματώ εδώ, γιατί βλέπω το μπούμερανγκ να μου ‘ρχεται κατάμουτρα, αφού κι εγώ ψηφοφόρος είμαι, ατυχήσας και ατυχών στις επιλογές του. 😊

  117. Avonidas said

    Αν οι λαθεμένες απαντήσεις σε αιφνιδιαστική ερώτηση για τα εκατομμύρια του δισεκατομμυρίου αποτελούν αιτία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ποια μεταχείριση αξίζει τάχα σε όποιον πιάνεται αδιάβαστος στη μέθοδο των τριών σε ένα παράδειγμα που το φέρνει ο ίδιος για συζήτηση;

    Να ξανακάνει την τάξη με τον δάσκαλο του Pink:

    Repeat after me:
    «An acre is the area of a rectangle
    whose length is one furlong
    and whose width is one chain…»

  118. Μαρία said

    116
    Και πατέρας της λέξης μαρκουτσάκιας ο Κακαουνάκης.

  119. Πάνος με πεζά said

    @ 115 : Ναι, το έχω πεί και πιο πάνω για το «Ομιλείτε ελληνικά;». Συνήθως οι περισσότερες απαντήσεις στις -πιο δύσκολες, η αλήθεια είναι- ερωτήσεις, ήταν λανθασμένες. Η συνήθεια διατηρήθηκε μέχρι και τον τελευταίο κύκλο εκπομπών, που παιζόταν πριν από κανα-δυο χρόνια τις Κυριακές.
    Ωστόσο οι ερωτήσεις προσπαθούσαν να βοηθήσουν, π.χ. με τυχαία λέξη «Αν πούμε ότι κάποιος είναι ενδεής, τί ακριβώς εννοούμε;». Οπότε με τέτοια διατύπωση, οι ηλικιωμένοι συνήθως έπαιρναν αμπάριζα, και τουλάχιστον άρχιζαν να δοκιμάζουν : «Ενδεής…ενδεής…είναι ρε παιδί μου…αυτός που είναι…άσχημος…όχι ακριβώς άσχημος, πώς να το πώ…» (και πες πες, το πετύχαιναν).

  120. Πάνος με πεζά said

    @ 119 : Αμίμητη η σκηνή που ανεβαίνει την Ακαδημίας ο Ν.Κ., κι από το δικό του παράθυρο, χώνει το μαρκούτσι μέσα το παράθυρο ενός ταξί, στα φανάρια !
    – Ρυπαίνεις, το ξέρεις;

  121. Μιάς και μιλάμε για δις η αυριανή συνάντηση κάποιων πολυπλουσιώτατων παραγόντων και συνοδοιπόρων πολιτικών στο Νταβός έδωσε την ευκαιρία στην OXFAM να μας υπενθυμίσει ότι 8 άνδρες εχουν περιουσία που αντιστοιχεί με το φτωχότερο 50% όλης της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,6 δισ. Ανθρώπους (http://oxf.am/ZLEc ) .

  122. Avonidas said

    #120. Και παγκάκιστος είναι αυτός που κάθεται σε παγκάκι; 🙂

  123. Babis said

    #68 «Πυκνωτής 1F δεν υπάρχει, το φαράντ είναι «τεράστια» μονάδα.»

    3.4 KF φτάνουν;

    Click to access Product_Comparison_Matrix_3000489_2.pdf

    #80 «63 Το ντεσιμπέλ είναι πολλαπλάσιο από μόνο του.»
    Το ντεσιμπέλ είναι υποπολλαπλάσιο .

  124. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    122 Έγραψε κάποιος (στα αστεία) ότι πριν από 5 χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 50 υπερπλούσιοι (που είχανπεριουσία όσο και το φτωχότερο 50%). Τώρα είναι μόνο οχτώ, δηλαδή μειώθηκαν, άρα είναι θετικό!

  125. 117 Γιάννη, συμφωνώ αλλά και

  126. Μαρία said

  127. Πφφφ… ζηλεύουν τον Αρτέμη τον Πατρινό.

  128. Avonidas said

    #128. Σωρραίος! 😉

  129. Πάνος με πεζά said

    Τρις «της ώρας»,
    Αρτέμης Σώρρας !

  130. Λεύκιππος said

    Μα, άδικο είχε ο Πάγκαλος μ’ εκείνο το «άντε γ……. σου κι εσύ πρωί-πρωί» σε παρόμοια περίπτωση;

  131. ΣΠ said

    Απεχθάνομαι τις εκπομπές που επιδιώκουν να βγάλουν γέλιο σε βάρος ανυποψίαστων ανθρώπων και δεν γελάω με τις φάρσες που σκαρώνουν κάποιοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα αισθανόμασταν εμείς αν ήμασταν στην θέση του θύματος. Υπάρχουν βέβαια και αθώες φάρσες με τις οποίες διασκεδάζει και αυτός που τις υφίσταται. Ο καθένας όμως έχει διαφορετικά όρια και ευαισθησίες. Καλό είναι να το έχουμε αυτό υπ’ όψη μας.

  132. spiral architect said

    @124β: Στα νιάτα μου ο Κατουμάς και ο Βενιέρης μέχρι μF είχαν. 🙂

  133. Avonidas said

    #131. Δεν το θυμάσαι καλά. Είχε πει «δε ΜΟΥ γ…σαι πρωί-πρωί». Αργότερα, τόνισε αυτό το «μου», ότι και καλά ήταν χαϊδευτικό 😀

  134. Γς said

    107:

    >«Ήταν γνωστός ως ο Γέρος του Μωριά» είπε ο Νάσος. Αυτή κοντοστεκόταν, δυσκολευόταν, δεν το είχε ας πούμε. Στο τέλος επειδή έπρεπε να απαντήσει είπε: Ο Αθανάσιος Διάκος!

    Και θυμήθηκα την εποχή που σε σταματούσαν σε οδικές αρτηρίες για να σου πουλήσουν τα διάφορα.

    Με σταματάει λοιπόν ένας μάγκας. Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν πωλητής και …

    -Αν μου πείτε τρεις ήρωες της επαναστάσεως θα σας χαρίσω μια εγκυκλοπαίδεια.

    -Τι λες ρε μεγάλε; Κι έκανα ότι σκεπτόμουν.

    Αργούσα και είπε να με βοηθήσει.

    -Θεόδωρος, ελάτε Θεόδωρος…

    -Μπουμπουλίνας!

    http://caktos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8982.html

  135. Δρ. Μπάμπης said

    Ο «μουγκός λογοκόπος» κάνει κι άλλο λάθος λίγο μετά το 13,18. Μιλά για τρεισήμισυ δισεκατομμύρια. Και να σκεφτείς «αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν» και ψηφίζονται.

  136. sarant said

    136 Αυτό δεν το πρόσεξα!

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    131: Καθόλου άδικο. Και πιο πολύ ταιριάζει αυτή η κουβέντα σε ρεπορτερίσκους που χώνουν το μικρόφωνο μες στα μούτρα συντετριμμένων ανθρώπων ρωτώντας τους πώς αισθάνονται πού σκοτώθηκε το παιδί τους ή κάτι ανάλογο.
    132. Άλλο είναι οι φάρσες που γίνονται ερήμην των περαστικών, οπότε και κάνα μπουνίδι δεν θα έβλαπτε, αντί για γέλια και αγκαλιές του τύπου «κονομήσατε πάλι και σήμερα εις βάρος μου, αλλά δεν πειράζει, καλή καρδιά», και άλλο να στήνεσαι συγκινημένος που θα βγεις στο γυαλί, έστω κι αν φανείς αστοιχείωτο στουρνάρι που το γελοιοποιεί ένας ματσουκοφόρος σαχλαμαράκιας.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    2005:Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και η θέση των βουλευτών
    http://www.evenizelos.gr/62-mme/articles/articles2005/193-2009-03-25-17-54-37.html
    2008: Αναθεώρηση του Συντάγματος, το ασυμβίβαστο συμβιβάστηκε
    http://www.parliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-59/
    Αλλιώς, πώς θα βλέπαμε τον Άδωνη να τηλεπωλεί και να τηλεκατακεραυνώνει τους αστοιχείωτους

  139. Γιάννης Ιατρού said

    99, 69/72: Καλά, να μην το σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν πάθει κάτι…, μπρρρρρρ! Και με το backup τι γίνεται; Αλλά είπαμε, οι άντρες δεν παίρνουν backup 🙂 🙂

  140. Triant said

    Πολύ ωραίες φάρσες έκανε το Just For Laughs, μία Καναδέζικη εκπομπή. Μερικές μάλιστα ήταν καταπληκτικές. Δεν γελοιοποιούσαν όμως τον κόσμο, το πολύ-πολύ να τους λαχτάριζαν. Στο τέλος γέλαγαν όλοι μαζί.

    Πήγαν όμως κάποιοι στη ‘γείτονα’ να κάνουν κάτι αντίστοιχο (τρομάρα τους) βάφοντας με νερομπογιά τη μερσεντέ ενός μυστακοφόρου. Όταν όμως του αποκαλύφθηκαν, αυτός αντί να γελάσει σαν γνήσιος Καναδός, τους άρχισε στις μπουνιές και τις κλωτσιές και δεν σταμάταγε ούτε όταν του ορκίζονταν ότι φεύγει με ένα πλύσιμο. Κυκλοφορεί στον συσωλήνα.

  141. ΓιώργοςΜ said

    140 Ναι, αλλά στο ερώτημα «γιατί ο Ιησούς είχε καλύτερο βαθμό στην Πληροφορική από τον Μωάμεθ» ξέρουμε όλοι την απάντηση, ε; 🙂

  142. Triant said

    140: Ναι, αλλά το μυστικό διέρρευσε από κάποιους που το γράφουν μάλιστα σε τοίχους και μάντρες :):):)

    Μερικά από τα αγαπημένα μου του Just For Laughs:



  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εκτός των άλλων ΤΟ περονόσπορο δεν είναι αρρώστια για ελιές. Δάκο μήπως; που δε θέλει και νου…:)

  144. spatholouro said

    Το «νου» το θέλει η αιτιατική αρσενικού, αγαπητή Έφη.
    Πάνε κάπου 8 χρόνια που μπήκε επιτέλους και στη σχολική γραμματική…διότι παραείχε ουδετεροποιηθεί το πράγμα!

  145. Γς said

    131:

    >άντε γ……. σου

    Και δεν μου λες Λεύκιππε, αν ξέρεις, τι σχέσει εχει η λευκότητα με το σπορ;

    άντε γ……. σου ν ασπρίσεις

  146. Πέπε said

    Όσο μπορώ να θυμηθώ το παλιό «ομιλείτε ελληνικά», δε νομίζω ότι προσπαθούσε να βγάλει αστοιχείωτους τους τυχαίους περαστικούς που ρωτούσαν. Όταν κάποιος έλεγε τη σωστή απάντηση, την έδειχναν. Και τις πολλές σωστές απαντήσεις εξίσου. (Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω αν είχαν κόψει και μερικές σωστές, αλλά δεν έχω λόγο να το υποπτευθώ.) Επιπλέον, οι ερωτήσεις δεν ήταν εύκολες, οπότε δεν ήταν και τόσο ρεζιλίκι να μην ξέρεις την απάντηση. Νομίζω ότι ο στόχος, πέρα από το τηλεοπτικό του πράγματος (να κορυφωθεί η αγωνία του τηλεθεατή μέχρι να ακούσει κάποιον να λέει το σωστό, ώστε τελικά η εκπομπή να προκαλεί συγκινήσεις και άρα να τραβάει τηλεθέαση), ήταν να φανεί ακριβώς η δυσκολία της ελληνικής γλώσσας.

    Επιπλέον, σαν να θυμάμαι -διορθώστε με- ότι όσοι απαντούσαν σωστά κέρδιζαν και κάτι, όχι;

  147. Λεύκιππος said

    146 Θα ήταν μια καλή δικαιολογία !!!

  148. 72α: Πιο μεγάλη από ολόκληρο εκείνον τον 40άρη Conner είναι πλέον μια raw φωτογραφία… Τραβάω και καμιά δεκαριά GB σε κάθε εξόρμηση…

  149. Γς said

    146, 148:

    Δεν κατάλαβα.

    >άντε γ……. σου ν ασπρίσεις

    Πως να προέκυψε άραγε αυτή ;η έκφραση-προτροπή

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    145. Πάντως το περονόσπορο ήθελε νου από παλιά 🙂

    Η τελευταία φορά που «διδάχτηκα» τον κανόνα ήταν στο δημοτικό του γιου μου με το σουρεαλιστικό -χάριν απομνημόνευσης- «ΚαΠοΤε ΣΤον ΜΠιΝΤέ Του ΓΚάΤΣου» και είναι περισσότερα από 8 χρόνια 🙂

  151. Πέπε said

    Και μιας και το πιάσαμε το «Ομιλείτε ελληνικά»:

    Τότε που πρωτοπαιζόταν, δεν είχαμε τηλεόραση. Το παρακολουθούσα όμως ταχτικά στη γιαγιά μου που είχε πάρει. Συμμετείχα νοερά στο παιχνίδι, και αρκετές φορές είχα κερδίσει νοερά έπαθλα. Είχα διερωτηθεί πώς άραγε θα γινόταν να συμμετάσχω και κανονικά, αν υπήρχε όριο ηλικίας που δεν το έπιανα κλπ. (γιατί όλο μεγάλους έβλεπα να παίζουν κι εγώ ήμουν γύρω στα 13), αλλά τελικά δεν ασχολήθηκα πέρα από το να διερωτώμαι μόνος μου. Κρίμα πάντως, γιατί τις περισσότερες παρτίδες που είχα δει τις έβρισκα του χεριού μου.

    Και μια φορά με πετυχαίνουν στο δρόμο με το μαρκούτσι από το Ομιλείτε Ελληνικά!! Αυτό κι αν ήταν! Αισθάνθηκα έτοιμος να θαμπώσω τα πλήθη, ό,τι κι αν ρωτούσαν.

    Αλλά η ερώτηση ήταν σκανδαλώδης: από πού βγαίνει το «τώρα»!! Ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι αυτή η ερώτηση δεν είναι για όσους «ομιλούν [καλά] ελληνικά» αλλά αυστηρά για γλωσσολόγους.

    Εν πάση περιπτώσει, αυτοσχεδίασα: τους λέω, δεν ξέρω αλλά υποθέτω ότι ίσως έχει σχέση με την ώρα.

    Μετά από λίγο καιρό μου είπε μια μητέρα φίλου ή κάποιος εξίσου άσχετος ότι το είδε, και ότι είχα πετύχει μια από τις κοντινότερες στο σωστό απαντήσεις, αφού η σωστή ήταν «από το τι ώρα». Φυσικά, αφού η κυρία είδε γνωστόν της στην τηλεόραση είναι φυσικό ότι ήθελε να τον βγάλει σχεδόν νικητή (για να είναι γνωστή του νικητή), αλλά διαμαρτυρήθηκα ότι, όσο κι αν δεν ξέρω τη σωστή απάντηση, αποκλείεται να είναι αυτή.

    Πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι η ετυμολογία που προτείνει ο Μπαμπινιώτης είναι από το «τη ώρα» (δοτική). Μάλλον αυτό είχαν πει στην εκπομπή, αλλά το είχαν πει προφορικά και η γνωστή μου κυρία το ραμόνισε. Ή, η κυρία το κατάλαβε σωστά και εγώ ραμόνισα τη μεταφορά της!

  152. gpoint said

    # 150

    κατ’ αντιδιαστολή με τον αράπη που άλλα κάνει και μαυρίζει !

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98. Πάνο (για το Χατζηνίκο) με αφορμή το λινκ της Βίκις που τον αφορά είδα ότι έχει διάφορες περιττές ανούσιες πληροφορίες-ότι πεθερά του η Μπρόγερ, μάντζερ της Βίση άκου τώρα- ενώ δεν αναφέρει ότι έχει και μια κορούλα (ή να είμαι Κατίνα ή να μην είμαι 🙂 ) Μαθαίνουμε κι ότι από τέλος του Γενάρη θα λέει τις ειδήσεις στον Αντένα.Δε λέει όμως ότι έληξε η πολύχρονη σχέση με τον Τράγκα ο οποίος σήμερα αποχαιρέταγε (σ)το Ρίαλ ράδιο.

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποτέ δεν τον συμπάθησα αυτόν τον άνθρωπο, παρόλο που μ’ αρέσουν κάποια τραγούδια του…
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://news.in.gr/greece/article/%3Faid%3D1500125249&ved=0ahUKEwjW1OmCmcfRAhXIjSwKHcAQAekQqOcBCBgwAA&usg=AFQjCNFBpXKLoYgUO1Iik5mLSe0Z4d0CHw&sig2=FV2KrjtNEXxnq4yiiONbuA

  155. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    151 Αυτό θα έλεγα κι εγώ, ανέκαθεν ήθελε τελικό ν.

  156. spatholouro said

    156/151
    Ασφαλώς αυτό ήθελε ανέκαθεν τελικό ν.

    Το σχόλιό μου ήταν βέβαια για τον δάκο…

  157. Γς said

    155:

    >αυτόν τον άνθρωπο

    Μα δεν είναι «ο άνθρωπος». Είναι ο Μίκης

  158. Γς said

    159:

    κι απ ότι διαβάζω στο λίκνο σου καλά τα λέει

  159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Φώφη,η Άννα, η Ζωή
    και τώρα η Ραχήλ, γεια σας κορίτσια.

  160. lafiatis said

    Υπάρχουν πολλοί πυκνωτές (super capacitors) μεγαλύτεροι από 1 farad στο ebay
    http://www.ebay.com/itm/1PC-Farad-Capacitor-2-7V-500F-35-60MM-Super-Capacitor-GOOD-EF-/272516550918?hash=item3f73409106:g:aM0AAOSw44BYYInY

  161. skom said

    @142 GiorgosM

    jesus saves?

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    159. Βρε, δεν πα να ‘ναι και η Μάγια Μελάγια…

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157. Spatholouro ναι,ναι τοΝ δάκο (που είπα γω )αλλά ο Μπένι τί γράφει επίσης:
    «την μεγάλη ελπίδα» με κοτζάμ νου! 🙂
    Απροπό, είχαμε σχολιάσει την(παραποτάμια) Ελιά εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/07/elia/

  164. Γς said

    161:

    >Η Ραχήλ Μακρή ετοιμάζει «διαφορετικό» πολιτικό φορέα

    Το Προβατάκι.

    Ραχήλ, εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος rachel = προβατίνα

  165. κουτρούφι said

    #103
    Το «μ», διεθνώς, συμβολίζει το εκατομμυριοστό, όχι το χιλιοστό («m»). Άρα 1 λίτρο ΚΚΕ = 1000000 μλΚΚΕ.

  166. Γς said

    167:

    τα πολλά εκατομμυριοστά κάνουν το παιδί …

    Δεν πάει ε;

  167. ΓιώργοςΜ said

    163 Ε, ναι, είναι νομίζω τετριμμένο, αλλά καλό.

  168. Γς said

    161, 166:

    Και την κάναμε.

    Πήγα στο ψυγείο έπιασα ένα παραδοσιακό πρόβειο γιαουρτάκι και στανιάρισα

  169. Πάνος με πεζά said

    @ 147 : Δε θυμάμαι να κέρδιζαν κάτι αυτοί που απαντούσαν σωστά στο «Ομιλείτε ελληνικά;», πάντως σίγουρα διαφαινόταν ότι η σειρά των απαντήσεων ήταν μονταρισμένη, ώστε είτε να έχει μια σωστή απάντηση στο τέλος, είτε μια ιδιόμορφη απάντηση, από την οποία να πάρει αμπάριζα ο κ.Μπαμπινιώτης και να σχολιάσει. Δηλ. δεν αλλοίωναν τα ποσοστά, αλλά η σειρά με την οποία έδειχναν τις απαντήσεις, είτε δημιουργούσετην αγωνία που λέτε, είτε εξυπηρετούσε κάποια περαιτέρω συζήτηση (του στυλ «μου κάνει εντύπωση που ο τελευταίος, αν και νεαρός κλπ.κλπ.κλπ.»)

    @ 154 : Ναι, έχουν ενημερώσει ως προς τη συνεργασία του με τον ΑΝΤ1, κι όχι ως προς την κόρη του, που θα πρέπει να είναι περίπου 2-3 ετών. Εντωμεταξύ, γράφετε «Χατζηνίκου» και μπερδεύομαι με έναν, σ’χωρεμένο μαέστρο.

  170. Πάνος με πεζά said

    Kι άλλο κόμμα; Κοι οι ρίζες, του Μπαλτάκου, βγάλαν αποπάνω τριφύλλι…

  171. Γς said

    172:

    Μπε, μπε, μπεμπέ;
    [ R U τόκιν του μι;]

  172. spatholouro said

    165
    Ναι, Έφη, αν θυμάμαι καλά, συνηθίζεται από πολλούς χρήστες σε περιπτώσεις σαν και αυτή όπου μεσολαβεί επίθετο («την μεγάλη ελπίδα»), το «την» να πηγαίνει στο ουσιαστικό και να παραπλέει το επίθετο: δηλαδή το γράφεις όπως θα το έγραφες εάν είχες μόνο τη φράση «την ελπίδα»

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174. Α,πάσο. Μου διαφεύγουν τέτοιες λεπτές εξειδικεύσεις! Είπα κι εγώ,τόσα λαθούρια ο Μπένι ο Τρομερός 🙂

  174. Γς said

    Και στον ΣΚΑΙ τώρα:

  175. Γς said

    Ελάτε τώρα, που δεν σας αρέσει…

  176. ΚΩΣΤΑΣ said

    Όλοι έχουμε δικαίωμα στο γέλιο, άλλοι με τον ξυλοσχίστη Άδωνη και άλλοι με τον μνημονιοσχίστη Αλέξη.

  177. Νίκος Κ. said

    Εγώ πάντως πιστεύω ότι καλώς μας εκπαιδεύουν τα κανάλια για να καταλαβαίνουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια. Αλλιώς πώς θα κατανοούσαμε αυτήν την εικόνα;

  178. leonicos said

    Μαστοράκη

    ένας τόσο αηδιαστικός άνθρωπος, τι θα έκανε;

  179. Pedis said

  180. Πέπε said

    @174:
    Μα δεν έχει λογική αυτό. Εφαρμοζόταν από κάποιους με το αρσενικό πριν επανέλθει το υποχρεωτικό τελικό -ν, π.χ. «τον μεγάλο έρωτα» (βάζω -ν πριν από μ-, παρόλο που δεν προβλέπεται, για να δείξω ότι και το άρθρο και το επίθετο είναι αρσενικά – αλλιώς ο αναγνώστης θα έπρεπε να περιμένει την τρίτη λέξη, το ουσιαστικό «έρωτας», για να καταλάβει τις δύο προηγούμενες), αλλά κι εκεί ανεξάρτητα από το αρχικό γράμμα του ουσιαστικού.

    Στο θηλυκό δεν ξεκαθαρίζει τίποτε.

    (Έσπασα το εμπάργκο άπαξ, μόνο για σήμερα που σου χρωστούσα μια από τον Ροβιόλη. Μπορείς να θεωρήσεις ότι δεν απευθύνομαι σ’ εσένα, απλώς παίρνω αφορμή από το σχόλιό σου.)

  181. Pedis said

    Διαβαστεροί και οι’σπανοί!

    … según el último barómetro del CIS, que cerca de un 40% de los ciudadanos no leyó ni un libro en 2015.

    La lectura es uno de los mejores ejercicios posibles para mantener en forma el cerebro y las capacidades mentales

    μας λέει ο director del Instituto de Neurociencias de la Universidad Autónoma de Barcelona.

    Να βοηθάει και η βρασηίδα, ο (7)νταν μπράουν, ο σοφός κοέλιους; Ή είναι πιο ανώδυνο να τη βρίσκεις με το σμαρτφον;

  182. Αιμ said

    Καλησπέρα, το ξέρω ότι είμαι εκτός θέματος εντυπωσιαστηκα όμως από ένα φιλμάκι για τη σφυριχτη γλώσσα της Αντιας. Οι άνθρωποι λέμε σφυρανε και κυρίως ακούνε όλους τους φθόγγους. Συγγνώμη

  183. Μαρία said

    171, 147
    Βιβλία κερδίζανε σίγουρα και σα να θυμάμαι και κάτι κασετόφωνα.
    Οι ερωτήσεις στους περαστικούς αφορούσαν λόγιες εκφράσεις και λέξεις, του τύπου «επι ξυρού ακμής», διάφορα απολιθώμτα δηλαδή, πράγμα καθόλου αθώο ή τυχαίο, αν ενταχτεί στην τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα: γλωσσική πενία των νέων (Τρίτσης), κίνδυνος πνευματικής αναπηρίας του Γένους (Ράμφος) και άλλα ηχηρά παρόμοια.
    Το δε ερωτηματικό στον τίτλο του τηλεπαιχνιδού είχε επικρίνει κι ο Ανδρόνικος σε επιφυλλίδα του στο Βήμα.

  184. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Κρύο κρύο εδώ.

  185. MA said

    Καλησπέρα,
    Εκείνη την ποταμίσια Λυμπεράκη που ήταν της γνώμης «οι φτωχοί δεν πρέπει να ψηφίζουν» την αναφέραμε;

  186. Πέπε said

    @185 και σχετ.:

    α) Οι παίχτες σίγουρα κερδίζανε. Βιβλία θυμάμαι κι εγώ, και κάποιες φορές πραγματικά πολλά, βιβλιοθήκες ολόκληρες. Οι περαστικοί ίσως όχι.
    β) Μαρία, μπορεί συνήθως οι ερωτήσεις στους περαστικούς να ήταν έτσι όπως τις θυμάσαι. Πάντως σίγουρα μια τουλάχιστον φορά ήταν κι αυτό που θυμάμαι εγώ στο #152 (ετυμολογία μιας λέξης που ο μέσος νους θα υπέθετε ότι δε βγαίνει από πουθενά, τόσο στοιχειώδης είναι).
    γ) Μαρία και πάλι:
    > > …διάφορα απολιθώμτα δηλαδή, πράγμα καθόλου αθώο ή τυχαίο, αν ενταχτεί στην τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα: γλωσσική πενία των νέων…
    Γιατί, πάντα αυτή δεν ήταν η περιρρέουσα; Νεότερος είμαι, αλλά δε θυμάμαι ποτέ να είναι της μόδας το «ευτυχώς οι νέοι μας είναι πάνσοφοι και ιδίως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα».

  187. Μαρία said

    188
    Δεν αναφέρομαι σε μόδα ή στο γλωσσικό γεροντοκορισμό των συνταξιούχων αλλά στην επίθεση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με αρθρογραφία στον τύπο, ομιλίες, εκδηλώσεις μητροπολιτών κλπ. ακριβώς εκείνη την περίοδο. Καταλαβαίνεις οτι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

  188. sarant said

    189 Πράγματι, είχαν λυσσάξει τότε -και τελικά επηρέασαν τον Τρίτση.

  189. Υπάρχουν και τα φανταστικομμύρια του Σκρουτζ (fantastilliardi στο Τοπολίνο). Και όταν μετραγε την περιουσία του, έλεγε «τόσα απιθανικομμύρια τόσα φανταστικομμύρια […] τόσα δισεκατομμύρια τόσα εκατομμύρια, τόσες χιλιάδες τόσα δολλάρια και εικοσιπέντε δεκάρες!

  190. spiral architect said

    Τα απιθανικομμύρια του χρέους, ελληνικού τε και παγκόσμιου, είναι άθροισμα χρεών χωρίς εκατέρωθεν συμψηφισμούς. Λ.χ. χρωστώ στον Νικοκύρη 100, μου χρωστάει 200, το χρέος μας είναι 300. 😆 😆
    Ας μάθουν πρώτα αριθμητική και μετά θα έλθουν οι δυνάμεις …

  191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    192 – Τα 2.000.000.000.000.000. πόσα δισεκατομμύρια είναι;
    Η απάντηση θα δοθεί λίαν συντόμως από τον πρόεδρο, που οι δυνάμεις του θα επιβάλλουν την αριθμητική που ξέρουν..😠

  192. spiral architect said

    Ποιον πρόεδρο;

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Ένας είναι ο πρόεδρος στον κόσμο που με τις δυνάμεις του μπορεί να μηδενίσει το παγκόσμιο χρέος.☺

  194. spiral architect said

    @195: Αν λες τον Τραμπ, (που θα του κάνει την τιμή να παραβρεθεί και ο Πατούλης στην αυριανή ορκωμοσία του) μόνο με πόλεμο.

  195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    196 – Εννοείται με πόλεμο ρε Σπιραλ, πως αλλιώς μηδενίζουν τα χρέη τους οι χωρές της ελευθερίας και της δημοκρατίας; εκτός κι αν πιστεύεις πως αυτά τα τεράστια συστημικά χρέη είναι της Ελλάδας ή των αφρικανικών χωρών. Α ρε Μοζαμνβίκη κατέστρεψες την παγκόσμια οικονομία.☺

    Είπες Πατούλης και θυμήθηκα το σχετικό ανέκδοτο – Ποιός είναι αυτός ρε δίπλα από τον Πατούλη;☺

  196. Γιάννης Ιατρού said

    Όταν λέω εγώ πως μας διαβάζουν και αναδημοσιεύουν …. πολλοί. Κατακόρυφα θα αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία του μπλογκ, τρέμε κόσμε 🙂 🙂

  197. Panos said

    Εδραία λέει ο Άδωνις, όχι ευρέα.

  198. Γς said

    198:

    Να’ χαμε και μια γάτα Ιμαλαΐων

  199. sarant said

    199 Λέτε; Το άκουσα με προσοχή, και όχι μόνο εγώ.

  200. Panos said

    201 έτσι μου ακούγεται. Το «δ» είναι ολοκάθαρο.

  201. Panos said

    201 βγαίνει και από τα συμφραζόμενα, αφού λέει αμέσως μετά «που δεν τη συζητάνε». Η ευρεία άποψη δεν είναι αυτή που δε συζητιέται, αυτή που δε συζητιέται όπως πολύ σωστά αναφέρεις είναι η εδραία, αυτή που έχει εδραιωθεί, που έχει θεμελιωθεί και είναι αμετακίνητη (άρα και δε συζητιέται).

Σχολιάστε