Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ταμείο και το φούντο

Posted by sarant στο 6 Φεβρουαρίου, 2017


Το σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ένθετο Υποτυπώσεις της κυριακάτικης Αυγής, στην ταχτική μου στήλη «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Το άρθρο έχει πολλές ομοιότητες με ένα προηγούμενο άρθρο για το ίδιο θέμα, που το είχα δημοσιεύσει στα Ενθέματα, το προηγούμενο ένθετο της Αυγής, και μετά στο ιστολόγιο, πριν από εφτά χρόνια, τότε που μόλις έμπαινε στην καθημερινότητά μας το ΔΝΤ. Το παλιό εκείνο άρθρο για κάποιο λόγο είχε ελάχιστα σχολιαστεί -αλλά πριν από καμιά εικοσαριά μέρες έγιναν κάποια νέα σχόλια που το ξανάφεραν στην επιφάνεια πρόσκαιρα. Εδώ έκανα μερικές προσθήκες.

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει αν θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και, επίσης σημαντικό, ποια μορφή θα πάρει αυτή η συμμετοχή, αν δηλαδή το Ταμείο θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση ή αν θα παίξει απλώς ρόλο πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου. Είναι λοιπόν φυσικό να λεξιλογήσουμε σήμερα ακριβώς με τη λέξη «ταμείο», παρόλο που οι ισχυρομνήμονες αναγνώστες της στήλης ίσως θυμηθούν ότι το ίδιο θέμα το είχαμε θίξει ξανά, το μακρινό 2010. Βλέπετε η κολοκυθιά με το ΔΝΤ βαστάει από τότε.

Η λέξη ταμείο είναι αρχαία· αρχικά ήταν ταμιείον, που σήμαινε «θησαυροφυλάκιο, αποθήκη», και προέρχεται από τον ταμία, τον θησαυροφύλακα ή αποθηκάριο. Η λέξη ταμίας είναι ομηρική και αρχικά δήλωνε τον αξιωματούχο που είχε αρμοδιότητα να διανέμει τα τρόφιμα, ένα είδος σιτιστή δηλαδή -στο Τ44 της Ιλιάδας διαβάζουμε «και ταμίαι παρά νηυσίν έσαν σίτοιο δοτήρες» -κι οι τροφοδότες μέσα στ’ άρμενα που το ψωμί εμοιράζαν, στη μετάφραση Καζανζάκη-Κακριδή. Φαίνεται πως ετυμολογείται από το ρήμα τέμνω, κόβω -αφού ο ταμίας έπρεπε να χωρίσει σε μερίδες τα τρόφιμα για να τα μοιράσει. Ο ταμίας στα μεταγενέστερα χρόνια ήταν επίσης ο οικονόμος των αρχοντικών σπιτιών.

Στη σημερινή χρήση, βέβαια, ταμίες βρίσκουμε στα εμπορικά καταστήματα και στις τράπεζες, ανάμεσά τους πάρα πολλές γυναίκες, και πλάι στον λόγιο τύπο «η ταμίας, της ταμία» έχει εμφανιστεί και ο αυθόρμητος λαϊκός τύπος «η ταμία, της ταμίας». Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τον χαρακτηρίσετε «βαρβαρικό» τύπο, σκεφτείτε ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που τόσο τους τιμάμε στα λόγια, αυτόν τον τύπο, «η ταμία», και μόνον αυτόν, ήξεραν και χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα, το ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας λέει ότι ο θηλυκός τύπος (η ταμία) σχηματίστηκε πρώτος και μετά ο αρσενικός.

Η λέξη «ταμείο» έχει περάσει και στη φρασεολογία μας –«κάνω ταμείο» σημαίνει «κάνω απολογισμό», και τη λένε συχνά οι προπονητές των ποδοσφαιρικών και άλλων ομάδων, «στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε ταμείο». «Πάω ταμείο», σημαίνει «κερδίζω στο Στοίχημα» και κατ’ επέκταση «καταφέρνω κάτι». Υπάρχει βέβαια και η πασίγνωστη φράση «το ταμείον είναι μείον», που τη λέμε όταν δεν βγαίνουμε οικονομικά, και όπου ο καθαρευουσιάνικος τύπος διατηρείται για το χατίρι της ρίμας. Αυτή ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αν και είναι παλιότερη.

Από το ταμείο έχουμε και το επίθετο ταμειακός, που όμως το βρίσκουμε και «ταμιακός». Τα μεγάλα λεξικά μας διακρίνουν δύο διαφορετικές, ομόηχες, λέξεις -τον «ταμειακό», που αναφέρεται στο ταμείο, π.χ. ταμειακή μηχανή, ταμειακές δυσχέρειες, ταμειακή τακτοποίηση, ταμειακώς εντάξει μέλη, και τον «ταμιακό» που αναφέρεται στον ταμία, π.χ. ταμιακό επίδομα. Στην πράξη, συνήθως χρησιμοποιούμε τη λ. ταμειακός.

Το Ταμείο όμως αυτό που μας έχει βάλει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι δεν είναι ομηρικό και δεν είναι ελληνικό, είναι διεθνές και διεθνή ονομασία έχει. Αν τα ελληνικά αρχικά του είναι ΔΝΤ (προφέρεται δουνουτού), η αγγλική του ονομασία είναι IMF, International Monetary Fund. Η λέξη fund έχει κι αυτή ενδιαφέρουσα ετυμολογία κι έχει ξαδερφάκια στα ελληνικά. Προέρχεται από τη λατινική λέξη fundus που σημαίνει τον πυθμένα, τη βάση, η οποία ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα στην οποία επίσης ανάγεται το ελληνικό πυθμήν. Στα γαλλικά fond και στα ιταλικά fondo είναι το βάθος, η βάση, είναι όμως και το βασικό κεφάλαιο που έχει ένας έμπορος, που σ’ αυτό στηρίζεται για τις δραστηριότητές του, και από εκεί το χρηματικό ποσό (απ’ όπου και το αγγλικό fund). Είναι επίσης και το απόθεμα ικανοτήτων που έχει κάποιος.

Την ιταλική λέξη τη δανειστήκαμε πάνω από μία φορά. Φόντο λέμε στα ελληνικά το βάθος ενός πίνακα ή μιας εικόνας (τώρα τελευταία ο όρος χρησιμοποιείται και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις συναφείς συσκευές). Χρησιμοποιείται και μεταφορικά η λέξη, για το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται κάτι, όταν π.χ. λέμε οι εκλογές έγιναν σε φόντο βαθιάς κρίσης. Στον πληθυντικό όμως τα φόντα είναι τα προσόντα που έχει κάποιος, γι’ αυτό και λέμε ότι ο τάδε π.χ. δεν έχει τα φόντα για πρωθυπουργός. Και από την ίδια ιταλική λέξη, fondo, με τη σημασία του πυθμένα, πήραμε το ναυτικό φούντο, που είναι ο βυθός της θάλασσας, και φουντάρω που σημαίνει ρίχνω την άγκυρα αλλά και βυθίζομαι. Και βέβαια τώρα πια κι αυτή η λέξη κυρίως μεταφορικά χρησιμοποιείται, όπως όταν λέμε ότι η οικονομία πάει για φούντο.

Να διευκρινίσω ότι άλλες λέξεις ηχητικά παρεμφερείς που φαίνονται να ανήκουν στην ίδια οικογένεια, όπως η φούντα, η φούντωση, το φουντούκι, η φοντύ ή η φοντανιέρα, προέρχονται στην πραγματικότητα από άλλες εντελώς άσχετες ρίζες. Όλες τους δάνειες είναι, αν και το φουντούκι είναι αντιδάνειο (το ποντικόν κάρυον πέρασε στα αραβικά ως bunduq και στα τούρκικα ως fιndιk, για να επιστρέψει ως φουντούκι).

Αντίθετα, της ίδιας ρίζας με το φόντο και το φούντο είναι ένα σχετικά πρόσφατο δάνειο, ο φονταμενταλισμός, από το γαλλικό fondamentalisme, που ανάγεται στο λατινικό fundamentum, το θεμέλιο, γι’ αυτό και κάποιοι λόγιοι πρότειναν τον όρο «θεμελιωτισμός» που φυσικά δεν έπιασε. Τα τελευταία χρόνια φονταμενταλιστές λέμε επίσης, πέρα από την κυριολεξία, και όσους είναι αδιάλλακτα και φανατικά προσηλωμένοι σε κάποια δόγματα, όχι πλέον θρησκευτικά. Κι αν ο κίνδυνος τον οποίο αντιπροσωπεύουν οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές είναι γνωστός και χιλιοειπωμένος, να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό του Ταμείου, χωρίς να πάμε για φούντο.

150 Σχόλια to “Το ταμείο και το φούντο”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

    -Το ταμείον είναι μείον!

    Στο Λούνα Παρκ.
    Δεκα κρίκοι ένα τάληρο κλπ.

    Και σώζεται μόνο ένα επεισόδιο απ τη σειρά

    ;(

  2. Γς said

    ΔΝΤ,

    Ηταν στραβό το κλήμα

    έκανε κι εκείνη τη στραβή ο Στρος Καν με την καμαριέρα…

  3. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Ο Δάντης, στην Κόλαση, για τον έννατο κύκλο της κολάσεως: ‘il fondo del Universo’. Προφητικό, για το ΔΝΤ (‘δίνε του!’); Οι tραπεζιτες, με τους πολιτικούς, ‘συναπαρτζιά’ στον πέμπτο Κύκλο, τον Malebolgia.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Μόνο ένα επεισόδιο σώζεται; Τα σβήσανε;

    3 Πολύ πετυχημένο!

  5. Γς said

    Ο ταμίας και το κασέρι

    Αχ, αυτά τα Ελληνοαμερικάνικα.
    Ελεβέτα, το ανσανσέρ
    Οπερέτα, η οπερέϊτορ, τηλεφωνήτρια
    Και πάμε λέγοντας.

    Περιμέναμε μια φίλη μας ένα πρωί. Εφτασε κάποτε
    -Σόρι, αλλά άργησε να έρθει το κασέρ.

    Από το γκρόσερι στορ του άντρα της ερχόταν. Το κασέρι θα ήταν.

    -Κασέρι; Ελληνικό κασέρι;

    -Νόου, δε τσένταρ τσίζ!
    Κασέρ, γιου νόου

    [cashier]

  6. spatholouro said

    Το φούντο απαντά και ως «το φούντος».

  7. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Η ετυμολογία των μαθητών Γυμνασίου ετυμολογεί το «φουντούκι» αλλιώς: Το λέγανε «φου», και μετά πήγε γυμναστήριο. 😛
    (Σαχλό, το ομολογώ, αλλά γέλασα πολύ όταν το πρωτοάκουσα).

  8. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Επίσης foundation και η θεμελίωση, δι ημάς τους ΠΜ…

  9. Πάνος με πεζά said

    Αλήθεια, η μηχανή είναι ταμειακή ή ταμιακή; Το λέω γιατί πλέον οι μηχανές τυπώνουν απόδειξη, υπολογίζουν ρέστα, μετράνε είδη στα σούπερ μάρκετ, κάνουν δηλαδή δουλειά ταμία. Εγώ συνηθίζω να γράφω «ταμιακή μηχανή», και νομίζω ότι δεν είναι λάθος.
    Βεβαίως, ένα έλλειμμα π.χ., είναι ταμειακό (όσο κι αν το βρίσκουν συνήθως σε κάποιον ταμία)…

  10. Η φοντύ κα η φοντανιέρα είναι από το γαλλικό fondre, λιώνω, από το λατινικό fundere, χύνω. Είναι βέβαιο άραγε πως αυτο δεν συγγενεύει με το fundus;

  11. LandS said

    9 Η μηχανή δεν είναι ούτε ταμιακή ούτε ταμειακή. Είναι ΦΤΜ

  12. Πάνος με πεζά said

    Όπου Ταυ = ;

  13. LandS said

    12 Ταμ*ακή 🙂

  14. Πέπε said

    @9:
    Όσο δεν έχει προβιβαστεί σε μηχανικό ταμία, είναι απλώς η μηχανή του ταμείου.

    (Αλλά πολύ ενδιαφέρουσα απορία ωστόσο!)

  15. spiral architect said

    Καλή βδομάδα.

    «Αν χρωστάς 5.000€ σε μια τράπεζα, είσαι άσχημα μπλεγμένος μαζί της. Αν χρωστάς 5.000.000€, η τράπεζα είναι άσχημα μπλεγμένη μαζί σου»

    Κοινώς, άμα δεν το ήθελε ο ΓΑΠ (που το ξεκίνησε) και η μετέπειτα ντόπια πολιτική ηγεσία, (που το αποδέχτηκε και το συνέχισε) τα πράματα ίσως ήταν διαφορετικά. Ούτε τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι θα’ χαμε και ούτε θα κλαιγόμασταν στον κάθε τυχάρπαστο μαυραγορίτη πολιτικό και τραπεζίτη.

  16. Corto said

    Το ταμείο αλλά και ο κορβανάς, και επίσης ο μπεζαχτάς.

    Ο κορβανάς κι ο Κουρμπανάς

    Αλλά και μια μυστηριώδης λέξη από το Ευαγγέλιο: το γλωσσοκόμον

    «εἶπε δὲ τοῦτο οὐχ ὅτι περὶ τῶν πτωχῶν ἔμελεν αὐτῷ, ἀλλ’ ὅτι κλέπτης ἦν, καὶ τὸ γλωσσόκομον εἶχε καὶ τὰ βαλλόμενα ἐβάσταζεν.» (Κατά Ιωάννη, 12,6)

    «ἐπεὶ τὸ γλωσσόκομον εἶχεν ὁ ᾿Ιούδας» (Κατά Ιωάννη, 13,29)

  17. Πάνος με πεζά said

    Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών (που γράφει την ταμειακή με «ει», και μάλλον είναι το πιο σωστό, αφού έτσι κι αλλιώς στο τέλος της μέρας «κάνει και ταμείο»), έχει βγάλει online εφαρμογή για να ελέγχει ο καταναλωτής αν η μηχανή δίνει γνήσια απόδειξη, ή «μαίμού».
    Δεν είναι τίποτα, πληκτρολογείτε 77 ψηφία ή γράμματα, με προσοχή να μην αφήσετε και κενά… 🙂
    http://www.enikos.gr/economy/334243,Ayth-einai-h-efarmogh-gia-tis-apodeixeis-maimoy-BINTEO.html

  18. LandS said

    14 Οπότε το θέμα λύθηκε. Ταμειακή η ΦΤΜ και Ταμιακή το ΑΤΜ.

  19. Babis said

    #15
    Μα είναι γνωστό ότι η Γαλλία και η Γερμανία απαίτησαν να μην γίνει κούρεμα το 2010 γιατί θα ήταν πιο εύκολο να περάσουν κονδύλι για να σώσουν του κακόμοιρους Έλληνες παρά κονδύλι για να σώσουν τις εκτεθειμένες στο Ελληνικό χρέος τράπεζες τους.

  20. Πέπε said

    > > Φόντο λέμε στα ελληνικά το βάθος ενός πίνακα ή μιας εικόνας […]. Χρησιμοποιείται και μεταφορικά η λέξη, για το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται κάτι, όταν π.χ. λέμε οι εκλογές έγιναν σε φόντο βαθιάς κρίσης.

    Στη μεταφορά υπονοείται μια αναφορά στην κυριολεξία που, εδώ, προέρχεται από τη ζωγραφική (το φόντο του πίνακα). Ενδιαφέρον ότι για να εξηγηθεί η αναφορά ο πιο απλός τρόπος είναι με μια άλλη μεταφορά, πάλι από τη ζωγραφική (το πλαίσιο). Το φόντο είναι μέσα στον πίνακα, γύρω από το κυρίως εικονιζόμενο αντικείμενο. Το πλαίσιο είναι γύρω από όλο τον πίνακα.

  21. LandS said

    17 Μη πιστεύεις τον Χατζηνικολάου http://www.publicrevenue.gr/kpi/static/doc/odigies_elegxou_nomimotitas5.pdf

    Καμία σχέση με 77 ψηφία. Το πολύ 11

  22. Alexis said

    #7: Θα φανώ πολύ βλάκας αν πω ότι δεν το κατάλαβα; 🙂

  23. LandS said

    22 Ούτε εγώ το κατάλαβα

  24. spiral architect said

    @7, 22: Φουντούκι. 😉

  25. spiral architect said

    … και #23: Συγκεκριμένα εδώ

  26. Alexis said

    Αυτή η «κομπίνα» που έχω ακούσει ότι κάνουν κάποια μαγαζιά, να δέχονται κάρτες αλλά να μην κόβουν απόδειξη στην ταμιακή, ισχύει; Και πώς ακριβώς δουλεύει, γιατί ούτε αυτό το κατάλαβα…
    Έχω αρχίσει να γίνομαι πολύ …Μανώλης Καψής τελευταία… 😀 😀 😀

  27. Alexis said

    #25: Δεν την ήξερα αυτή τη σλανγκιά, ευχαριστώ…

  28. Γιωργής said

    Το Αιγυπτιακό φαγητό «ταμίες» από πού έλκει το όνομα του; Μήπως γνωρίζει κανείς;

  29. Πάνος με πεζά said

    @ 26 : Εντάξει, σε ένα ηλικιωμένο π.χ. αν δώσεις το χαρτάκι του POS και του το πεις «απόδειξη», τί θα καταλάβει;
    Πάντως, από ένα σημείο και μετά, δεν ξέρω αν οι εισροές από POS μπορούν μονοσήμαντα να χαρακτηρίζονται και «τζίρος»… Αν π.χ. θέλει ο επιχειρηματίας να ρίξει 500 ευρώ στο λογαριασμό του μαγαζιού του από κάποια άλλη κάρτα του, για ταμειακούς λόγους, θα φανεί σαν να αγοράζει κάτι;
    @ 21 : Λέω κι εγώ, ολόκληρη τη συμβολοσειρά, είναι δυνατόν;

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    7 Το είχες ξαναβάλει (ή ήταν άλλος;) στο προηγούμενο άρθρο σαν ερώτηση και δεν ήξερα την απάντηση, αν και τώρα που την έδωσες νομίζω πως κάπου έχω ακούσει το ντούκι.
    22-23 Βλέπω ότι κι άλλους παραξένεψε

    9 Τα λεξικά τη γράφουν «ταμειακή», στο ταμείο βρίσκεται

    10 Όχι, ανάγεται σε άλλη ΙΕ ρίζα

  31. Πάνος με πεζά said

    Βεβαίως, οι ηλικιωμένοι από ένα όριο και πάνω, απαλλάσσονται από την προσκόμιση αποδείξεων με POS για το περίφημο «χτίσιμο αφορολόγητου», οπότε άθελά τους θα συνεισφέρουν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στη φοροδιαφυγή…

  32. AK (o) said

    για τα φόντα:
    Η Μίτση, ο Φώντας κι εγώ (Αμπαζής)
    «Αχ να χα τα φόντα, ν αλλάξω τα φώτα, του Φώντα»

  33. LandS said

    29 & 26
    To POS είναι συνδεδεμένο με τη Τράπεζα. Απλά απεικονίζει την πληρωμή. Η απόδειξη στην οποία απεικονίζονται και τα επιμέρους εμπορεύματα/υπηρεσίες και ο συντελεστής ΦΠΑ είναι το Φορολογικό Στοιχείο.
    Αν κόβεται μόνο το πρώτο και όχι το δεύτερο σημαίνει ότι ο μαγαζάτορας κρύβει τζίρο και είτε ελπίζει να τη γλυτώσει με το να μη του γίνει έλεγχος είτε έχει εξασφαλίσει ότι τη γλύτωσε με το να έχει συνδεδεμένο το POS στη Μάλτα. Αν κόβεται μόνο το δεύτερο σημαίνει ότι ο μαγαζάτορας εισέπραξε μετρητά.
    Και στις δύο περιπτώσεις ο καταναλωτής χτίζει το αφορολόγητό του επειδή χρεώθηκε η κάρτα του.

  34. sarant said

    31 Πώς προσκομίζονται οι αποδείξεις με POS;

  35. spiral architect said

    Περί του υποβάθρου της κατάργησης του χάρτινου χρήματος και της μετουσίωσης του σε ηλεκτρονικό, διαβάστε το παρακάτω:
    Τελικά, μπορούμε να πούμε ότι η κατάργηση των μετρητών μπορεί να ωφελήσει πολλούς, εκτός από τους απλούς πολίτες. Αυτοί από την μια θα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο για το πού ή το πώς ξοδεύουν και την τελευταία τους δεκάρα κι από την άλλη θα καταντήσουν έρμαια τόσο του πολιτικού όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος εφ’ όσον δεν θα έχουν πλέον στα χέρια τους το βασικό αμυντικό τους όπλο: την ανάληψη των καταθέσεών τους. Λογικό επακόλουθο θα είναι η επέκταση της τραπεζικής ασυδοσίας εφ’ όσον θα διευκολυνθεί η καθιέρωση της «διάσωσης από μέσα» (bail-in) με το κούρεμα καταθέσεων. Αυτή η προοπτική γίνεται ιδιαίτερα τραγική αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες τράπεζες είναι υπερχρεωμένες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την χρεωκοπία.

    εδώ όλη η ανάρτηση

  36. Γιάννης Ιατρού said

    3: Τίτος Εξώς Χριστοδούλου
    Οι τραπεζιτες, με τους πολιτικούς, ‘συναπαρτζιά’ στον πέμπτο Κύκλο, τον Malebolgia

    Για να έχουμε και μία εικόνα περί του θέματος (έχουμε και «οπτικούς τύπους» ‘δωμέσα 🙂 )

  37. Babis said

    #35
    Να δούμε και την άλλη πλευρά όμως.
    Αν αυτό το μέτρο βοηθήσει να μειωθεί το μαύρο χρήμα στο μισό, τότε δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα 4,5 δις για μετά το 2018.

  38. ΚΑΒ said

    Κάποτε υπήρχαν δουλειές με φούντες. Τώρα πάμε για φούντο.

  39. Πάνος με πεζά said

    @ 34 : Συνήθως στέλνει η Τράπεζα ένα statement, τρίμηνο ή εξάμηνο. Αυτά μέχρι πρότινος έρχονταν τζάμπα, τώρα δεν αποκλείεται να το χρεώσουν (όπως χρεώνουν πλέον 6 ευρώ την υπηρεσία μηνυμάτων στο κινητό «για συναλλαγή στην επιχείρηση Τάδε»).

  40. Τελικά, θα χρειαστούν για τα φετινά μας εισοδήματα αποδείξεις, ώστε να δικαιούμαστε κάποιο αφορολογητο ποσό; Έχει νομοθετηθεί το σχετικό μέτρο; Και για τα περσινά εισοδήματα τι σχυει;

  41. ΓιώργοςΜ said

    33 Υποτίθεται πως τα μηχανάκια είναι συνδεδεμένα με ελεγχόμενο λογαριασμό, ώστε να εισπράττεται αυτόματα και ο ΦΠΑ. Το σύστημα πιθανότατα (ή προφανέστατα) επιδέχεται μαϊμουδιές, με τράπεζες εξωτερικού κλπ, αλλά στη γενική περίπτωση, δε χρειάζεται η απόδειξη σε χαρτί. Στο λογαριασμό της κάρτας φαίνεται άλλωστε ο αποδέκτης του ποσού.
    Σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό έχω την εντύπωση πως σε ρωτάνε για να σου δώσουν απόδειξη (στα πλαίσια της οικολογικής συμπεριφοράς-λιγότερο χαρτί), ή δε σου δίνουν αν δε ζητήσεις.

    37 Το πραγματικό όφελος είναι αυτό, το «μάζεμα» του μαύρου χρήματος, αλλά δε θα έπρεπε να γίνεται με τόσο μεγάλο κόστος. Θεωρητικά (νομίζω θυμάμαι σχετική δήλωση πριν από ένα-ενάμιση χρόνο), η χρήση καρτών debit (χρεωστικών, όχι πιστωτικών), θα ήταν χωρίς κόστος ανά ποσό συναλλαγής.

  42. spiral architect said

    @35: Μπάμπη, το μαύρο χρήμα διακινείται νόμιμα. Και είναι πολύ. 🙂
    1. Λίκνος παλιάς Αυγής επί Γιάνη (έτσι για το γαμώτο)
    2. Λίκνος για την «επιστημονική τεκμηρίωση» (μη χέσω!)
    3. Λίκνος παραδείγματος νομιμοποίησης παράνομων τριολέ που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του παραπάνω (2)

  43. spiral architect said

    To #42 για το #37. 😳

  44. Corto said

    Ερώτηση:
    Το γράμμα Ζ (Δελτίου Ημερησίας Κίνησης) στο άνοιγμα/ κλείσιμο της ταμειακής μηχανής άραγε από πού προέρχεται; Έχει σχέση με το zero;

  45. ΓιώργοςΜ said

    42 Οι τριγωνικές συναλλαγές είναι φοροαποφυγή (την έχουμε ξανασχολιάσει, κι εγώ νομίζω παλιότερα), όμως δεν είναι μαύρο χρήμα. Ο φόρος εισπράττεται, μικρότερος, αλλού.
    Για να γίνει κάτι γι’ αυτές πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες με τους χαμηλούς συντελεστές (οι οποίες βέβαια κερδίζουν ακριβώς από αυτό, εισπράττοντας λίγα εκεί που δεν θα εισέπρετταν καθόλου). Χλωμότατο…

  46. Babis said

    #42 Πράγματι, γιαυτό είπα να πιάσουμε το μισό, όχι γιατί είμαι large 🙂
    Υπάρχει όμως και το μαύρο χρήμα που παράγεται από τις καθημερινές μας συναλλαγές χωρίς απόδειξη και είναι πάρα πολύ. Μας ξεγελάει το ότι είναι μικρά ποσά κάθε φορά. Σκέψου μόνο ότι αν κάθε περίπτερο/ψιλικατζίδικο αποκρύπτει τζίρο 100 ευρώ την μέρα τότε μαζεύονται πάνω από μισό δις μαύρου χρήματος.

  47. ΓιώργοςΜ said

    44 Δεν το έχω υπόψη μου, θυμήθηκα όμως συνειρμικά την εποχή που τα βιβλία ήταν χειρόγραφα. Στο τέλος μιας κατάστασης, αν δεν συνέπιπτε με το τέλος της σελίδας, έμπαινε οριζόντια γραμμή, μια ίδια στο τέλος της σελίδας, και μια διαγώνια μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα Ζ (για να μην υπάρχουν λαθροχειρίες εκ των υστέρων). Κάτι σαν το EOF (EndOfFile) στα αρχεία των υπολογιστών.
    Μήπως είναι αυτό; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κατάλοιπο…

  48. Corto said

    47:
    Πράγματι πολύ ενδιαφέρον, αν προέρχεται από εκεί. Γενικώς οι επαγγελματικές ιδιόλεκτοι (αν στέκει ο όρος) πολλές φορές κουβαλούν γοητευτική ιστορία.
    Ευχαριστώ για την απάντηση!

  49. Πάνος με πεζά said

    @ 47 : Μπορεί να μην (;) είναι η εξήγηση, αλλά πολύ ωραίο και ευφάνταστο ! Γενικώς, δεν είναι θέμα σύμπτωσης σελίδων, το κάνανε ακόμα και στην περιγραφή των χειρόγραφων τιμολογίων, εκεί που λέει τα είδη (και κάποιοι παλιοί το κάνουν ακόμα). Επίσης, στη θέση του ποσού ολογράφως, τραβάς μια γραμμή από την τελευταία λέξη («… και XX λεπτά» ) μέχρι το τέλος του πεδίου.

  50. spatholouro said

    Corto, είμαι άσχετος, αλλά από ένα προσπέκτους βλέπω το παρακάτω, οπότε κάτι με μηδενισμό μάλλον έχει να κάνει όντως:

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗ (ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ζ)
    Είναι η πλήρης αναφορά Ζ, η οποία κλείνει το ταμείο της ημέρας και παράλληλα μηδενίζει τα ποσά ώστε να ξεκινήσει η επόμενη μέρα λειτουργίας

  51. Alexis said

    #47: Δε νομίζω, γιατί εκτός από το z υπάρχει και το x, το μερικό άθροισμα που μπορείς να βγάλεις κατά τη διάρκεια της μέρας για να δεις πού βρίσκεται ο τζίρος. Άρα μάλλον κάτι άλλο θα σημαίνουν τα x και z.

  52. Πάνος με πεζά said

    Το Ζ πάντως είναι και το τελευταίο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου, οπότε με την έννοια του «κλεισίματος» μπορεί να υπάρχει τέτοια σύνδεση.

  53. Corto said

    50:
    Spatholouro εγώ και αν είμαι άσχετος. Φαντάζομαι ότι αν είναι από το zero ο όρος θα είναι σε χρήση και στο εξωτερικό.

    51 (Alexis):
    Το χ δεν το γνωρίζω καθόλου. Είναι επίσημη διαδικασία; Προβλέπεται δηλαδή από την εφορία;

  54. spiral architect said

    @46: Την ατάκα του Χριστού για τους διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες την κατέεις; 😉
    Μια ματιά στο γείτονα, αλλά ακόμα και στον «συνδαιτυμόνα» που συνεχίζει να μας κουνεί το δάκτυλο θα σε πείσει.
    Ε, δεν είμαστε μόνο εμείς τα μαύρα πρόβατα. Σε καπιταλισμό ζούμε, άμα σε φορολογούν θα αντιδράσεις. Το μεγάλο κεφάλαιο, τα’ χει λύσει νομοθετώντας τις απατεωνιές και μεις συζητούμε λεξιλογικά τη διαφορά φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
    ….

  55. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, από τα πιο ευφάνταστα που τυπώνουν οι ταμειακές είναι τα γνωστά «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ», «ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΑΡΞΗ/ΛΗΞΗ», σε εκτυπώσεις που δε συνιστούν αποδείξεις.

    Επίσης, γνωστό σούπερ μάρκετ με κίτρινο-μπλε λογότυπο τεσσάρων γραμμάτων, προερχόμενο από χώρα που προϊσταται στην ΕΕ κι έχει και εκλογές φέτος, αναγράφει «ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ» στις αποδείξεις του…

    Άλλο επετειακό prompt, από άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι το «Ο Δ/ντης του καταστήματος ΧΧΧΧ ΧΧΧΧ σας εύχεται χρόνια πολλά».

  56. Πάνος με πεζά said

    Kι από τα πιο χρήσιμα πράγματα, φυσικά, που τυπώνονται σε μια απόδειξη, είναι το τηλέφωνο του καταστήματος, για να ρωτήσεις κάτι.

  57. Corto said

    52 (Πάνος με Πεζά):
    Ζ .. τελευταίο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου

    Και αυτό φαίνεται επίσης να έχει πιθανότητες. Αλλά νομίζω δεν υπάρχει κάποιο πλήκτρο που να γράφει Ζ και να αντιστοιχεί στο κλείσιμο.

  58. spatholouro said

    Τα φόντα

    Πριν φτάσει λέει να σημαίνει σε εμάς «τα προσόντα», ως πληθυντικός του ιταλ. fondo (fondi) σήμαινε το κεφάλαιο/χρηματικό ποσό/περιουσία.

    Οπότε ίσως και στα καθ’ ημάς ξεκίνησε υπό την οικονομική σημασιολογική εκδοχή και στη συνέχεια τα «προσόντα» να γενικεύθηκαν υπερβαίνοντας τις οικονομικές συνδηλώσεις.

  59. Alexis said

    #53: Δεν ξέρω πώς το εννοείς το «επίσημο», δεν το υποβάλλεις ποτέ από μόνος σου αφού δεν αποτελεί το κλείσιμο της μέρας αλλά είναι μόνο ένα μέρος του ημερήσιου τζίρου.
    Αλλά αποτελεί αντικείμενο ελέγχου ανά πάσα στιγμή. Μπορεί π.χ. να μπουν οι εφοριακοί στο μαγαζί σου και να σου πουν «βγάλε μας ένα x». Αν το x είναι μηδενικό και είναι …μεσημέρι και το μαγαζί σου είναι π.χ. καφετέρια, ε τότε μάλλον την έβαψες

  60. spatholouro said

    Χμ, εδώ τα «φόντα» ως προκαταβολές (1872):

    https://books.google.gr/books?id=a6YLAAAAYAAJ&pg=PA101&dq=%22%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B1%20%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&f=false

  61. spatholouro said

    Και στον Εφταλιώτη, μια πάνω τα φόντα. μια κάτω τα φόντα:

    https://books.google.gr/books?id=kE_wCAAAQBAJ&pg=PT93&dq=%22%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B1%20%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&f=false

  62. Babis said

    #54 Φυσικά και την ξέρω αλλά εδώ δεν μιλάμε για κουνούπι αλλά για ελέφαντα.
    Το ότι συμβαίνει και αλλού δεν με βοηθάει να νιώσω καλύτερα.

    Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 60 δις που αν φορολογούνταν θα έδιναν 7-8 δις έσοδα στο κράτος κάθε χρόνο. Όλη η φασαρία με ΔΝΤ, Γερμανία, Ελλάδα γίνεται για περίπου 4,5 δις. Αν είχε το κράτος 7-8 δις επιπλέον δεν θα υπήρχε κρίση.

    «Σε καπιταλισμό ζούμε, άμα σε φορολογούν θα αντιδράσεις»

    Με αυτού του είδους την αντίδραση, πληρώνουμε εμείς που έχουμε φανερά εισοδήματα για αυτούς που έχουν κρυφά. Με συγχωρείς αλλά δεν μου αρέσει αυτή η διευθέτηση, προτιμώ τις κάρτες για να πληρώσουν και οι άλλοι.

  63. spatholouro said

    «Τα φόντα τζη ψυχής μου»

    https://books.google.gr/books?id=QOsgie40v3EC&pg=PA231&dq=%22%CF%84%CE%B1+%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B1%20%CF%86%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&f=false

  64. Corto said

    59 (Alexis):
    Ευχαριστώ, αυτό ακριβώς εννοούσα, αν το χρησιμοποιούν δηλαδή στους φορολογικούς ελέγχους.

  65. Σωτήρς said

    Καλημέρα,

    τα hedge funds πως τα λένε στα ελληνικά; Πολλές φορές τα ακούω αμετάφραστα. Η βικιπεδία λέει «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου».

    Και εδώ ένα άρθρο που έπαιξε και δεν έπαιξε στον ελληνικό τύπο, από έναν πρώην διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.
    Γιατί το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από την Ελλάδα (στα αγγλικά):
    https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-02-03/the-imf-should-get-out-of-greece

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    62. Σωστό. Είπαμε ότι στην Ελλάδα ο συνεπής και νομοταγής θεωρείται λαλάκας, αλλά μη φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε επαναστάτες τα λαμόγια που φοροδιαφεύγουν ξεδιάντροπα. Μηχανάκια παντού, λοιπόν. Αμ ΠΟΣ! 😊

  67. Σωτήρς said

    Απορία ΠΟΣ:

    Πας σούπερ μάρκετ και παίρνεις 10 διαφορετικά πράγματα που έχουν διαφορετικό ΦΠΑ.
    Πας ταμείο και σου χτυπά στην ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) το καθένα με το αντίστοιχο ΦΠΑ και το σύνολο. Στην περίπτωση του ΠΟΣ στέλνει το συνολικό ποσό στην κάρτα όπου και αναγράφεται στην τελική απόδειξη. Πως γίνεται ο επιμερισμός του ΦΠΑ από το σούπερ μάρκετ στην εφορία; Γίνεται;

    Επίσης με τα ΠΟΣ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των τραπεζών που βάζουν χέρι στις καθημερινές μας συναλλαγές με άμεσο τρόπο. Γνωρίζετε άλλη περίοδο όπου οι τράπεζες έβγαζαν προμήθεια από τις καθημερινές συναλλαγές με μετρητά;

  68. spiral architect said

    @67: [..] Γνωρίζετε άλλη περίοδο όπου οι τράπεζες έβγαζαν προμήθεια από τις καθημερινές συναλλαγές με μετρητά;

    Δες, αν δεν είδες, εδώ.
    ΠΟΤΈ!

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ζω για τη στιγμή που ο υδραυλικός π.χ. θα έρθει στο σπίτι μου με το μηχανάκι του και, όταν τελειώσει τα μαστορέματά του, δεν θα με ρωτήσει «Με απόδειξη ή χωρίς;».

  70. ΓιώργοςΜ said

    67 Δεν είναι τεχνικά δύσκολο, ούτε υπάρχει λόγος να αποδοθεί ο ΦΠΑ ανά απόδειξη. Το σουπερμάρκετ με ΑΦΜ ΧΧΧΧ έχει το λογαριασμό ΨΨΨ. Χρωστάει ΦΠΑ ΖΖΖ αυτό το τρίμηνο και τον αποδίδει από το λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την εφορία, κι αν δεν το κάνει, μπορεί η εφορία να τα τραβήξει ή να τα δεσμεύσει χωρίς άλλες διατυπωσεις.

  71. Γιάννης Ιατρού said

    67: Σωτήρς

    Τα πράγματα με τις τράπεζες έχουν αλλάξει και (θα) αλλάζουν συνεχώς, ειδικά γιατί (κατ΄ αυτές…) τα έξοδά τους δεν καλύπτονται πλέον πλήρως από την διαχείριση των χρημάτων που έχεις στο λογαριασμό σου. Έτσι σου ζητούν το κάτι τις …

    Γενικά γνωρίζω ότι (σε άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης) υπάρχουν:

    1. Μιά πάγια χρέωση (ανά κάποια περίοδο, π.χ. μήνα ή τριμηνιαία κλπ.) για την τήρηση του λογαριασμού (π.χ. 15€/δίμηνο)*
    2. Κόστος ανά τραπεζική συναλλαγή (προμήθεια, έχει κι εδώ, π.χ. αν πληρώσεις μέσω e-banking κάποιο λογαριασμό, ας πούμε το κινητό σου).

    * Σημ.:
    Σε μερικές τράπεζες, υπάρχει ένας αριθμός συναλλαγών (π.χ. 20 συναλλαγές/μήνα) που είναι χωρίς προμήθεια, συνήθως με
    όριο κάποιο ποσό, που καλύπτονται από το πάγιο που ανέφερα στο #1.

    Επίσης για το ύψος του παγίου αυτού παίζει μεγάλο ρόλο αν ενημερώνεται γραπτώς (π.χ. ταχυδρομικά, μηνιαίως κλπ.) ή μόνο ηλεκτρονικά για τις κινήσεις του κλπ. (βλ. και σχετικά πρόσφατες προσπάθειες να σε πείσουν να ενημερώνεσαι μόνο ηλεκτρονικά για τον λογαριασμό σου από πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα…).

    Στις χρεώσεις, οι όποιες προμήθειες εξαρτώνται και από το πως κάνει κανείς τις τραπεζικές του συναλλαγές (π.χ. στο γκισέ έχουν μεγαλύτερο κόστος…),

    3. Τόκοι (αν έχεις σύν, θετικοί, αν όχι και στο επιτρέπει η τράπεζα, αρνητικοί) στο υπόλοιπο του λογαριασμού σου.

    Όλα τα ανωτέρω έχουν σχέση με το ύψος των λογαριασμών που τηρείς κλπ. και τον τύπο του εκάστοτε λογαριασμού (καταθετικός, όψεως, αποταμιευτικός με προθεσμία κλπ.).

    Πού ΄σαι ρε ΛΑΜΠΡΟ, να δώσεις τα φώτα σου κλπ. κλπ. Βρήκες εποχή να το ρίξεις στον ασκητισμό 🙂 🙂

  72. 41 Και πώς φαίνεται σκέτα από το ποσό του ΠΟΣ, αν τα αγαθά ή οι υπηρεσίες που πλήρωσες, ανήκουν σε αυτά που εκπίπτουν/χτίζουν αφορολόγητο, ή όχι;

  73. Triant said

    Το κοστος της πληρωμής με κάρτα είναι πιά πολύ μικρό και πάρα πολλούς επαγγελματίες τους συμφέρει να δίνουν αυτό το 0,6 % από το να παίρνουν το ρίσκο του πλαστού, χώρια την αμοιβή της εταιρείας χρηματαποστολών.
    Δεν είναι βέβαια παντού 0,6% αλλά δεν είναι κι εκείνα τα 10% των χρόνων εκείνων με τα μηχανήματα χράπα-χρούπα και τα τηλέφωνα στις τράπεζες.

    Το υπουργείο δεν το ενδιαφέρει το σούπερ μάρκετ και η κατηγορία ΦΠΑ. Αλλά η καφετέρια που έχει χτυπήσει 100 ευρώ και έχει εισπράξει 120 από κάρτες θα πρέπει να βρεί κάτι πολύ πειστικό. Καθώς και ο γιατρός η ο δικηγόρος που έχει πάρει 100 ευρώ από την κάρτα του κυρίου Χ δεν μπορεί να μην εμφανίσει ισόποση απόδειξη.

    Στη Κύπρο η σύνδεση ταμειακής με EFT/POS (που είναι η κανονική ονομασία) γίνεται με τρόπο που στέλνεται και η κατηγορία ΦΠΑ. Τέτοιες ταμειακές συνδεδεμένες έχουν φούρνοι, τυροπιτάδικα και γενικά μαγαζιά που ο χρόνος που περνάει ο πελάτης στο ταμείο είναι μεγάλος σε σχέση με την αξία των αγορών. Γι αυτές τις περιπτώσει έχει βγεί άλλωστε και η ‘ανέπαφη συναλλαγή’. Ο επιχειρηματίας κερδίζει τόσο που πληρώνει ένα κάρο λεφτά για την σύνδεση της ταμειακής με το POS.

    Προφανώς 🙂 αυτή είναι η δουλειά μου, οπότε αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, ελεύθερα.

  74. Γιάννης Ιατρού said

    72: …Και πώς φαίνεται .. αν τα αγαθά ή οι υπηρεσίες … ανήκουν σε αυτά που εκπίπτουν/χτίζουν αφορολόγητο, ή όχι;

    Όλα μετρούν εκτός από τις δαπάνες που εξαιρούνται, κι αυτές φαίνονται σχετικά εύκολα:

    Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου (του αφορολογήτου) δεν περιλαμβάνονται:

    – Τα ενοίκια
    – Τα τέλη κυκλοφορίας
    – Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
    – Αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
    – Αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
    – Οι πληρωμές φόρων
    – Οι πληρωμές δόσεων δανείων
    – Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

    Επίσης, τα έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (για αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς γι’ αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

    Δες κι εδώ

  75. ΓιώργοςΜ said

    72 Πάντα υποθετικά (από το τεχνικώς δυνατό): Από το ποσό σκέτο δεν προκύπτει τίποτα (πώς θα μπορούσε άλλωστε), από τον ΑΦΜ της επιχείρησης μπορεί να προκύπτει αν η κατηγορία εκπίπτει ή όχι, από το είδος της επιχείρησης (το κάθε ΑΦΜ συνδέεται με επάγγελμα). Δυνητικά, θα μπορούσε να υπάρχει και συνδυασμός, πχ οι αθλητές να έχουν αυξημένο αφορολόγητο για αγορές αθλητικών ειδών και ρούχων, οι αυτοκινητιστές για βενζίνη και ανταλλακτικά κλπ (σενάριο επιστημονικής φαντασίας). Να δούμε όμως τι θα νομοθετήσουν οι φωστήρες.

  76. # 62

    …Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 60 δις που αν φορολογούνταν θα έδιναν 7-8 δις έσοδα στο κράτος κάθε χρόνο. …

    Μικρή επαφή με την πραγματικότητα, παράδειγμα

    ένα μεγάλο μέρος αφοράλαθραία προϊόντατα οποία όμως διακινούνται γιατί είναι φτηνά, αν δασμολογηθούν ,και ακριβήνουν θα μείνουν στα αζήτητα. π.χ. τα λαθραία τσιγάρα έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά γιατί κοστίζουν 1 με 2 ευρώ αντί για 4. Με 4 ευρώ κανείς δεν θα τα αγόραζε λόγω ποιόητας και ή θα καπνίζανε λιγότερο ή θα το κόβανε ανάλογα με τα οικονομικά τους, αυτοί που τα καπνίζουν δεν έχουν την δυνατότητα να δίνουν 4 ευρώ το πακέτο, αν την είχαν θα κάπνιζαν τα εμπορίου

  77. Triant said

    72:
    Από τον αριθμό του POS. Δεν πιστεύω να υπάρχουν επιχειρήσεις που κάποιες αγορές εκπίπτουν και κάποιες όχι. Αν γίνει αυτό μας περιμένει πολλή δουλειά και δεν νομίζω να υλοποιηθεί – για όλες τις τράπεζες και όλους τους προμηθευτές POS – σε λιγότερο από έναν χρόνο.

  78. Πάνος με πεζά said

    To POS και ειδικά οι επιβαρύνσεις του ανά συναλλαγή, δεν είναι τίποτα άλλο από το φόρο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, που είχαμε ακούσει παλιότερα να σχεδιάζεται. Και φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μηχανισμό δημιουργίας χρεών, όπως όλα τα τραπεζικά προϊόντα – ας ευαγγελίζεται τη μείωση της φοροδιαφυγής.
    Αν π.χ. αγοράσω με POS κάτι δίνοντας 100 ευρώ, η τράπεζα ας πούμε ότι θα πάρει 1% προμήθεια λόγω POS. Αν όμως τώρα, με το ίδιο κατοστάρικο που περνάει από χέρι σε χέρι, γίνουν άλλες 99 αγορές πάλι με τη γενικευμένη χρήση του POS (θεωρητικό, δε γίνονται τέτοιοι κύκλοι και ειδικά στη δικιά μας οικονομία, αλλά λέμε τώρα), τότε η Τράπεζα θα έχει βγάλει 100 ευρώ από τις προμήθειες, και το ίδιο το κατοστάρικο θα εξακολουθεί να «στέκει»…

    Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα ακούμε λεφτά, και θα βγάζουμε σπυράκια… 🙂

  79. Δεν είμαι βέβαιος πως ό,τι μπορείς να αγοράσεις σε ένα πολυκατάστημα ή σουπερμάρκετ, μετράει.

  80. π2 said

    Η συζήτηση περί ταμείου μου θυμίζει μια απορία που είχα για την ετυμολογία της λέξης φίσκα.

    Όλα τα λεξικά (Μπαμπινιώτης, Χρηστικό, Τριανταφυλλίδης τουλάχιστον) λένε ότι η λέξη ετυμολογείται από το αρχαίο φύσκα, διαλεκτικό τύπο του φύσκη, δηλαδή το παχύ έντερο ή το λουκάνικο. Σημασιολογικά μοιάζει λογικό: είναι η ιδέα του γεμάτου, του παραγεμισμένου. Αλλά η ορθογραφία δεν ταιριάζει (εξού και ο Μπαμπινιώτης το λημματογραφεί με ύψιλον!): το γιώτα δεν δικαιολογείται και θα περίμενε κανείς ένα ου εκεί όπως στη φούσκα.

    Κι έπειτα, ακόμη και να παρακάμψει κανείς την ορθογραφία και να μιλήσει για απλοποίηση, θα περίμενε κανείς αν αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης α) να είναι παλαιά η χρήση της λέξης, β) να μην είναι άκλιτη, γ) να διασώζονται και άλλοι τύποι, δ) να μην έχει αποκλειστικά «λαϊκή» χρήση όπως νομίζω έχει.

    Εμένα το φίσκα πάντοτε μου έφερνε πάντοτε στο νου τον ρωμαϊκό φίσκο (fiscus) το αυτοκρατορικό ταμείο, που είχε περάσει έτσι εξελληνισμένο στα ελληνικά της ρωμαιοκρατίας, ιδίως στα νομικά κείμενα και τις επιγραφές και γέμιζε κι αυτό, φίσκα στα πρόστιμα και τις εισφορές. Δεν λέω ότι προέρχεται απευθείας από εκεί η λέξη, απλώς δεν μου φαίνεται παράλογο να μας ήρθε το φίσκα από κάποια ιταλική λέξη και χρήση.

    Ξέρει κανείς τα ληξιαρχικά της λέξης;

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    20>>Το φόντο είναι μέσα στον πίνακα, γύρω από το κυρίως εικονιζόμενο αντικείμενο.
    Το φτιαχτό φόντο πίσω από το βασικό αντικείμενο,πρόσωπο κλπ, στο κινηματογραφικό πλάνο, οι κινηματογραφιστές το λένε μουσαμά.

    Φουντάλι είναι το κλαδί,η κλάρα αλλού.

    Φούντο απ΄το παράθυρο ή την ταράτσα, στο κενό. Και φούνταρε ή φουντάρισε π.χ.από τον όροφο.

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Κοκκινο 105.5 λένε για τον αφορισμό του Λασκαράτου.

  83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    62. «Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 60 δις που αν φορολογούνταν θα έδιναν 7-8 δις έσοδα στο κράτος κάθε χρόνο. Όλη η φασαρία με ΔΝΤ, Γερμανία, Ελλάδα γίνεται για περίπου 4,5 δις. Αν είχε το κράτος 7-8 δις επιπλέον δεν θα υπήρχε κρίση.»

    Αυτη ειναι η κρατικιστικη αποψη για την οικονομια. Υπαρχουν και αλλες αποψεις που -μακροπροθεσμα- θα αποδειχθουν πολυ πιο βιωσιμες.

    1.Η επισημη παραοικονομια στην χωρα μας ηταν της ταξης του 30%, δηλ. σημερινα 55-60 δις. Μερος αυτων φορολογειται εμμεσως απο την καταναλωση. Ο μεσος ορος της ΕΕ ειναι 18% , στην ΟΔΓ 15%.

    Και ας μου επιτρέψετε να αντιγράψω σχολιο μου προ 6 ετων

    «….Ομως η παραοικονομια ειναι ακομη και σημερα της ταξης του 35 ως 40% του ΑΕΠ και συνοδευεται και απο καθολικη σχεδον εισφοροδιαφυγη. Αυτο παρατηρειται σε πολλους τομεις, σιγουρα στον επισιτιστικο τομεα οπου μαλιστα φθανει ισως και το 70%, στις τουριστικες περιοχες, κ.λ.π. Μια περιηγηση στα δυτικα προαστεια και ειδικα στις παρυφες της πολης(Πετρουπολη, Καματερο,…) θα αποδειξουν το αληθες. Μαλιστα στην ΔΕΗ Καματερου μια υπαλληλος μου ειπε οτι με καταναλωση 5000 kwh, καποιος ελαμβανε και ΕΚΑΣ.

    Ομως υπαρχει πραγματικη δημοκρατια στην μαυρη οικονομια, δηλ. παρατηρειται -και μαλιστα σε πολυ μεγαλα ποσα- και στα βορεια η νοτεια προαστεια.
    Γιατροι, δικηγοροι, λογιστες, κομμωτες, τεχνιτες της οικοδομης και αλλοι επαγγελματιες προκλητικα δηλωνουν απο 12000 εως 30000 ευρω.

    Επομενως με μεσο συντελεστη φορολογησης 20% και μεσο ΦΠΑ (13+23)/2=18%εχουμε διαφυγοντα ποσα:
    20%35%Χ200 δις = 14 δις φορο
    18%35%Χ200 δις = 12.6 δις ΦΠΑ

    Αν σε μια 5ετια μειωσουμε περιπου στο μισο την παραοικονομια θα εχουμε δημοσια εσοδα 13.3 δις.

    Αρα κατ’ αυτον τον τροπο ο προυπολογισμος θα ειναι σιγουρα πλεονασματικος. Αν υπαρξει και σε 2 εως 3 ετη η ποθητη αναπτυξη, εστω και αναιμικη αρχικα, τοσο το καλυτερο. »

    http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/11/blog-post_624.html

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Εδω ας κανω εκ των υστερων την αυτοκριτικη μου ως υπεραισιοδοξος.

    α.»Αν σε μια 5ετια μειωσουμε περιπου στο μισο την παραοικονομια ..» διαβαστε 15-ετια
    β. «Αν υπαρξει και σε 2 εως 3 ετη η ποθητη αναπτυξη, εστω και αναιμικη αρχικα…» διαβαστε 5 εως 7 ετη
    γ. εχω ελησμονησει την φοροδιαφυγη μεγαλων εταιρειων με διαφορους τροπους (εξωχωριες, τριγωνικες πωλησεις,….)

  84. Πάνος με πεζά said

    Παιδιά, οι προοπτικές είναι τόσο αποκαρδιωτικές (λένε ότι μετά από 20 χρόνια, αν όλα έχουν πάει τέλεια, το πολύ-πολύ να έχουμε φτάσει σε συνθήκες 2008), που καλύτερα να παρακαλάμε για κανένα παγκόσμιο πόλεμο…
    Θα ανοίξουν και δουλειές στην οικοδομή, αφού !

  85. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    61 Στο απόσπασμα του Εφταλιώτη αλλη οικονομική σημασία έχει θαρρώ, όχι προκαταβολές

    80 Είχα κάνει κιεγώ τις ίδιες σκέψεις αλλά δεν το έχω ερευνήσει

  86. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    83 , 62

    Μια αναγκαια επαναληψις

    Περί “Πολλαπλασιαστή” , Του Αντώνη Π. Ντρέκου, Οικονομικα Χρονικα Διμηνιαία έκδοση | Μάϊος-Ιούνιος 2013, Αρ. Φύλλου1
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ)

    1. «‘…..‘Πολλαπλασιαστής είναι ο αριθμός επί τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την μεταβολή της επένδυσης για να έχουμε την εξ΄ αυτής προκληθείσα μεταβολή του εισοδήματος’’.

    Με μια σειρά εξαιρετικά απλών υπολογισμών, ο Samuelson καταλήγει στο ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα για τον πολλαπλασιαστή με εκείνο του Keynes.
    Με κοινή τη λογική παραδοχή ότι η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι 2/3 , οδηγείται και αυτός στο συμπέρασμα ότι ο πολλαπλασιαστής είναι 3 (1 ως προϊόν της πρωτογενούς δαπάνης συν 2 ακόμα από τις δευτερογενείς επαναληπτικές δαπάνες κατανάλωσης).

    Στην περίπτωση, όμως, που η οριακή ροπή προς κατανάλωση κινείται στα επίπεδα των ¾, ο Samuelson ανεβάζει τον πολλαπλασιαστή του στο 4.

    Υπενθυμίζουμε εδώ ότι λίγο πριν είχαμε σημειώσει πως και ο Keynes θεωρούσε ότι η οριακή ροπή προς κατανάλωση ήταν απίθανο σε περιόδους ύφεσης να μην φτάνει ή και να ξεπερνά τα ¾…..»

    2. «Το επαναλαμβανω βελτιωμενο εδω

    Θα εκτιμουσα οτι περι το 2022 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2%, υπο προυποθεσεις οπως :

    τραπεζες που να δανειοδοτουν το υγιες επιχερειν

    οικονομικη δημοκρατια

    ανασυγκροτηση υποστηρικτικης βιομηχανιας/βιοτεχνιας για παραγωγη προϊοντων ενσωματουμενων σε επενδυσεις, υποκατασταση εισαγωγων και εξαγωγες

    βαθμιαια αποκτηση τεχνικης κουλτουρας/κουλτουρας παραγωγου

    Βαθμιαια μειωση των εισαγομενων σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και προωθηση των αποφοιτων λυκειων στην επαγγελματικη εκπαιδευση απο το σημερινο 25% στο 50% (μεσος ορος ΕΕ)

    Διαφημιση των πλειστων οσων πλεονεκτηματων της χωρας και των τομεων που πρεπει να αναπτυχθουν

    διαμονη τουλαχιστον 2 εκατομμυριων βορειων 50% του ετους (σε επιλεγμενα απο τα 2,2 εκατ. ακατοικητα διαμερισματα και μερικα νεα συν τω χρονω)

    νοσοκομειακος/θεραπευτικος/αποθεραπευτικος τουρισμος

    εκπαιδευση προπτυχιακων και μεταπτυχιακων φοιτητων
    ………………………………………………………………….

    3. Απαιτειται τουλαχιστον μια δεκαετια ωστε να μεταβληθει η δομη της ελληνικης οικονομιας ωστε με ροπη προς καταναλωση λ.χ. 2/3 να μεταβληθει απο 1,7 που ειναι σημερα βαθιαιως σε 2,5 (αντι 3,0 του θεωρητικου)

  87. 80: Στο Συνταγματάρχη Λιάπκιν (1933;) υπάρχει η λέξη, λένε τα γκουγκλοβιβλία…

  88. Avonidas said

    Καλησπέρα.


    κι οι τροφοδότες μέσα στ’ άρμενα που το ψωμί εμοιράζαν, στη μετάφραση Καζανζάκη-Κακριδή. Φαίνεται πως ετυμολογείται από το ρήμα τέμνω, κόβω -αφού ο ταμίας έπρεπε να χωρίσει σε μερίδες τα τρόφιμα για να τα μοιράσει.

    Και το μοιράζω έχει μακρά ετυμολογική ιστορία, φαντάζομαι, και η μοίρα, τόσο η μοίρα της γωνίας, όσο και η στρατιωτική μοίρα και η μοίρα της ζωής, το πεπρωμένο, το ριζικό.

    (Άραγε, οι τσιγγάνες με πτυχίο μαθηματικού να σου λένε καλύτερα τη μοίρα σου και το ριζικό σου; 😐 )

  89. 80 φίσκος το ταμείο και σε βυζαντινά νομικά κείμενα, ίσως και σε μεταβυζαντινά. Θυμήθηκα με νοσταλγία τα μαθήματα ελληνικής παλαιογραφίας!

  90. Σε άλλες ειδήσεις, κορίτσα να προσέχετε την υγεία σας. Και να επιλέγουτε προσεκτικά γιατρό.

    http://www.docmed.gr/anigi-iatrio-natasa-pazaiti-karamanli/

  91. spiral architect said

    Αν στο ΕΜΠ εισέρχονται μόνο οι άριστοι ουχί ομού μετά των βλαχαδερών (όνομα και μη χωριό) ανάπτυξη δεν βλέπουμε.

  92. Κι ένα ωραίο γραφιστικό για το σκάνδαλο της κυρά-Φιγιόν

  93. sarant said

    92 Ωραίο! Ο Φιγιόν πάντως ζήτησε συγνώμη αλλά επέμεινε ότι θα είναι υποψήφιος.

  94. 94 Και τα γκαφρά τα ετσέπωσε, δεν τάδωσε πίσω.

  95. http://www.boredpanda.com/bookmobile-library-on-wheels/

  96. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    http://daskalosjf2.blogspot.gr/2012/01/blog-post_558.html

  97. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    94. «γκαφρά» εις την διαλεκτο ποδανα

    Κατασκευασμένη διάλεκτος χάριν ανάγκης κωδικοποιημένης ομιλίας, η οποία προκύπτει από τον αναγραμματισμό των φθόγγων των λέξεων. Ακόμα και η ίδια η λέξη ποδανά προκύπτει από τη λέξη ανάποδα.
    http://www.slang.gr/lemma/1562-podana

    ΛΗΤΗΣ + ΤΡΥΚ – Ποδανά [Full Vinyl 1983]

    Μαιει ναει διπαι (είμαι ένα παιδί)
    Που ζειπαι θαρακι (που παίζει κιθάρα)
    Ληο ραμε (όλη μέρα)

    Χωε μια μεναγκο (έχω μια γκόμενα)
    Που ναι ει λητριαπω (που είναι πωλήτρια)
    Τη μωγα από το λοκω (την γαμάω από το κώλο)

    Δεν ραζειπει να σαιει λοστρε (δεν πειράζει να είσαι τρελός)
    Χιος χιος (όχι όχι)
    Ραζειπει ραζειπει (πειράζει πειράζει)
    Να σαιεί λακαμας (να είσαι μαλάκας)

    Μη σε νειπια η ρανοιαπα (Μη σε πιάνει η παρανιά)
    Γεφυ γεφυ κριαμα (φύγε φύγε μακριά)
    Δε σταρωγου ποτατι (δεν γουστάρω τίποτα)
    Γιατί τα πωβλε (γιατί τα βλέπω)
    Λαο λαο ποδανα (όλα όλα ανάποδα)

    Δεν ραζειπει να σαιει λοστρε (δεν πειράζει να είσαι τρελός)
    Χιος χιος (όχι όχι)
    Ραζειπει ραζειπει (πειράζει πειράζει)
    Να σαιεί λακαμας (να είσαι μαλάκας)

  98. spatholouro said

    Εδώ το «φόντο»=πάτος

    «Προ πάντων τό έχωναν σέ άλεΰρι. γέννημα, ρεβίθια, ή τό έκλειαν σέ τενεκέδες τοΰ πετρελαίου νά μη μπαίνη νερό, άνοιγαν τό φόντο τοΰ βαρελιοΰ, τό εβαζαν μέσα, έκλειναν κατόπιν τό φόντο καί τό γέμιζαν λάδι.» (Α. Γεράκης, «Ο γυιός της καρμανιόλας» 1917)

  99. 97

    http://www.biblionet.gr/book/78943/%CE%A7%CF%81%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%9B%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82/%CE%9B%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD

  100. # 77

    Τα φαρμακεία, τα φάρμακα με το 6% ΦΠΑ δεν μετράνε κανονικά όπως τα παραφάρμακα του 23 % αλλά σε ειδικό λογαριασμό που αφορά το 5% του εισοδήματος για να ληφθούν υπ’ όψιν και όχι το 10 % όπως οι άλλες αγορές

  101. sarant said

    97 Δεν ήξερα το τραγούδι

    98 Έχει ιδιωματικό λεξιλόγιο το βιβλίο;

  102. spatholouro said

    101/98
    Δεν ξέρω, είναι παράθεμα του γουγλομπούκη

  103. spatholouro said

    «στα φόντα»;;;

    Μα εσύ που σα βγήκες πέρσι από τού Νυφίτσα πρέπει να ‘χες ώς καμιά δεκαριά χιλιάδες, τι σ’ έκαμε και πήγες και τις ανεμοσκόρπισες έτσι στα φόντα; (Εφταλιώτη «Μανόλης Ντελμπεντέρης»)

    κι οπόταν μ’είδε πάσχοντα, θρηνούντα και πεινώντα
    εκείνος μούδωσε κρυφά να παίξω και στα φόντα
    (ΡΩΜΗΟΣ, Σουρή)

  104. Πέπε said

    @97:
    > > διαλεκτο ποδανα – Κατασκευασμένη διάλεκτος χάριν ανάγκης κωδικοποιημένης ομιλίας, η οποία προκύπτει από τον αναγραμματισμό των φθόγγων των λέξεων.

    Μπορεί το παράδειγμα (το τραγούδι) να είναι φτιαχτό, γιατί τα ποδανά εφαρμόζονται σε μεμονωμένες λέξεις -συνήθως τις επίφοβες- κι όχι σε ολόκληρα κείμενα, αλλά πάντως δείχνει ότι ο ορισμός είναι τελείως λάθος:

    Δεν υπάρχει αναγραμματισμός φθόγγων. Κόβουμε τη λέξη σε κάποιο σημείο και αντιστρέφουμε τη σειρά των δύο τμημάτων, π.χ. «πει|ράζει» > «ραζειπει». «γκό|μενα» > μεναγκό.

    Στα σχόλια του λινκ του #97 πολύ εμβριθέστερες αναλύσεις.

  105. Ο φίλος μας, ο Μιχάλης, δουλεύει και στο The Atlantic;

    Την Κυριακή του Super Bowl έκαναν αφιέρωμα Superb Owl!

    https://www.theatlantic.com/photo/2017/02/superb-owl-sunday/515712/

  106. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    104. Οντως οπως ακριβως τα λες ειναι
    » τα ποδανά εφαρμόζονται σε μεμονωμένες λέξεις -συνήθως τις επίφοβες- κι όχι σε ολόκληρα κείμενα»
    διοτι η ομιλια ηταν φυσιολογικη και μονον οι «απαγορευμενες» λεξεις ηταν στα ποδανα, οταν τα ακουσα περι το 1978 απο φιλο μου που εκανε κακες παρεες 🙂 , οστις ειναι εδω και 30 ετη στις ΗΠΑ.

  107. 71 Να μεταφέρω εδώ την εμπειρία μου από το δούναι λαβείν που είχα με τις γερμανικές τράπεζες μέχρι πριν 5 χρόνια (μάλλον πιο μετά απ’ τη δική σου 🙂 )

    1. Τραπεζικά έξοδα για τήρηση λογαριασμού θεωρητικά υπήρχαν. Όμως αν είχες το λογαριασμό της μισθοδοσίας σου σε μια τράπεζα ή γενικότερα αν είχες μια τακτική εισροή χρημάτων, έξοδα δεν χρεώνονταν.

    2. Ο λογαριασμός αυτός (ας πούμε τρεχούμενος) ήταν έντοκος μέχρι κάποιου ύψους (3 – 5 χιλιάδων). Από κει και πέρα, άτοκα.

    3. Αν είχες παραπάνω λεφτά μπορούσες να έχεις έναν παράλληλο λογαριασμό που ήταν πλήρως έντοκος με (τρίμηνη θαρρώ) προειδοποίηση ανάληψης για ποσά πάνω από 2 χιλιάρικα το μήνα. Αφού είχες ήδη τον πρώτο κι αυτός ο δεύτερος ήταν ανέξοδος. Αλλιώς…

    4. Όλες οι πληρωμές γίνονταν σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτόν τον πρώτο λογαριασμό είτε με κάρτα μετρητών (με άμεση χρέωση δηλαδή) είτε με μεταφορά μεταξύ τραπεζών (που αφού όλες οι συναλλαγές ήταν σε ευρώ έξοδα δεν υπήρχαν, μόνο καθυστέρηση 2 – 3 ημερών για να εμφανιστεί το χρήμα απ’ τη μια τράπεζα στην άλλη – ακόμα και εξωτερικού). Για να νοικιάσεις σπίτι έπρεπε να δώσεις αριθμό τραπέζης και πάγια εντολή για μεταφορά. Το ίδιο για το ρεύμα. Το ίδιο για το νερό, το γκάζι, το τηλέφωνο, το τέλος τηλεόρασης και δεν θυμάμαι πόσα άλλα ήθελε για ν’ ανοίξεις σπίτι.
    Για μικροσυναλλαγές (π.χ. τσιγάρα, εφημερίδα, πάρκινγκ, εισιτήρια κλπ) η κάρτα είχε τσιπάκι που το φόρτιζες προκαταβολικά (μέχρι 200€).

    5. Πιστωτική δύσκολα έβγαζες.

    Να σημειώσω πως αποδείξεις από επιχειρήσεις εστίασης αν έπαιρνες, συνήθως ήταν στο τεφτεράκι για τις παραγγελίες 🙂 Εντάξει, στις αλυσίδες ερχόταν απόδειξη έντυπη. Αλλά στις μικρές, δεν μούτυχε.

  108. sarant said

    103 Oμολογώ πως δεν καταλαβαίνω τη σημασία

    107 Κάποια απο αυτά έχουν αλλάξει -προς το χειρότερο για τον πελάτη

  109. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο Βέλγιο, μόνο που ανάλογα με την τράπεζα οι λογαριασμοί όψεως χρεώνονται με 2-3 ευρώ έξοδα το μήνα (και φυσικά οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου είναι τώρα πια σχεδόν άτοκοι). Τα εμβάσματα (τουλάχιστον τα ηλεκτρονικά) από τράπεζα σε τράπεζα, ακόμα και άλλου κράτους της Ευρωζώνης, είναι τελείως δωρεαν, και όλοι οι λογαριασμοί πληρώνονται έτσι. Άμα παίρνω λεφτά στην Ελλάδα από βελγική τραπεζική κάρτα, δεν χωράει καμία επιβαρυνση` άμα πάρω από ΑΤΜ της Εθνικής με κάρτα της Πειραιώς, πληρώνω 4 ευρώ!!!

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι άλλος Σουρής με φόντα:

    στο κλεφτο-Χαβιαρόχανο τα φόντα να υψώσουν
    Αντιγραφή από sarantakos.com 🙂

    Ευχαριστώ σε, Μεφιστό, εκ μέσης μου καρδίας,
    συ μ’ απαλλάττεις του λοιπού εκ πάσης αηδίας,
    κι’ οσάκις σε χρειάζομαι να έρχεσαι ως φίλος
    με το γλυκύ κι’ επαγωγόν μειδίαμα ‘στό χείλος,
    αν δε τιμώ τα φίλτρα σου σαν φόντα ξεπεσμένα
    μα πάντοτ’ εξυπνότερος θα είσαι από ‘μένα.
    ΠΟΙΗΜΑΤΑ/ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ Τομος Ε’ (τέλος Β΄μέρους)
    Αθήνα,τυπογραφείο Αφων Περρή 1891

  111. 110

  112. Γιάννης Ιατρού said

    90: 🙂 🙂 🙂

    100: τά είπαμε ρε, στο #74

    105: Το αφιέρωμα είναι για άλλο σχολιαστή 🙂

    107: Πίσω είσαι Γιάννη 🙂 Αγριέψαν τα πράματα πλέον (β. και #108β).
    Αυτό με το λογ/σμό μισθοδοσίας που λες είναι ακόμα (με μερικά ευαγή ιδρύματα) προνομιακός, αλλά όχι και τελείως τζάμπα.
    Έντοκοι (αλλά με τι επιτόκιο, ε;…) είναι σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί (ακόμα). Στα υπόλοιπα (3…5) συμφωνούμε 🙂

    109: Αν πάρεις από π.χ. ΑΤΜ στην Ελάδα χρήματα με κάρτα ξένης τράπεζας (εντός ΕΕ, π.χ. Γερμανία, γιατί να είναι αλλιώς με το Βέλγιο;;) χρήματα, έχει κόστος, 3€.

  113. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΠ ΠΑΟΚ:

    «Μετά τη σημερινή αντιμετώπιση που είχε η ομάδα μου από τη διαιτησία του αγώνα με τον ΟΣΦΠ, θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Δ.Σ. του ΑΣ ΠΑΟΚ. Σήμερα φάνηκε ότι το volley «ζήλεψε τη δόξα του ποδοσφαίρου» όπου οι διαιτητές είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

    Όπως αποδεικνύεται, ο χώρος του ελληνικού volley δεν αντέχει υγιείς οικονομικά παράγοντες και σωματεία που διεκδικούν τις νίκες μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Σε κάθε περίπτωση θα εκπληρώσω στο ακέραιο τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, αλλά δεν θα γίνω εγώ κομπάρσος σε μια παράσταση χιλιοπαιγμένη που όλοι γνωρίζουν το φινάλε της. Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΠΑΟΚ επιλέγουμε να αφήσουμε τους άλλους να κυνηγούν «κάλπικες» νίκες.

    Αντώνης Τσαλόπουλος»

  114. Υπ’ όψιν πως συνηθίζεται στο βόλλεϋ οι παίκτες να βοηθούν τους διαιτητές παραδεχόμενοι το λάθος τους σε δύσκολες φάσεις, στα πλαίσια του φαιρ πλαίη. Εξαιρούνται φυσικά οι παίκτες μιας συγκεκριμένης ομάδας, κατάλληλα δασκαλεμένοι…

  115. Ριβαλντίνιο said

    @ gpointofview

    Μην ταράζεσαι. Πρίν από πολλά χρόνια κάποιοι αγνοί Παναθηναϊκοί είχαν γράψει δύο βιβλιαράκια για τον οσφπ :

    75 χρόνια απάτες

    και

    Δουλειές με χούντες

    Το πρώτο βιβλίο ξεκινούσε με μια παραλλαγή του ποιήματος του Δροσίνη «Ο Ύμνος των Προγόνων» :

    Κι όπου κομπίνας στήσιμο,
    κι όπου απάτης κρότοι,
    είσαστε πάντα πρώτοι,
    κι οι άλλοι απορούν…

  116. Γς said

    Ο Γς-τζούνιορ πρέπει να έχει περάσει την Αυστρία και να κατεβαίνει πάνω απ την Ανδριατική. Σε λίγο θα μπει και στο FIR του κλεινού άστεως [των Αθηνών].

    Ωρα είναι να φύγει ο χαζοπαππούς για το Ελ Βενιζέλος, 11 χλμ απ εδώ απ την πίσω πόρτα, για να τον υποδεχθει στα πατρώα εδάφη.

  117. # 116

    Βρε δεν πάει στο διάολο ο χοντρός ένα άθλημα είχε μείνει χωρίς αλήτες, έφερε την Θ7 της Νίκαια πρόπερσι τιμωρήθηκε, περισυ είχε τοση διαφορά ποιότητας που το πλενέκτημα έδρας του βγήκε με δυο στα δυο εντός έδρας ήττες και φέτος έριξε λεφτά ο χοντρός έκανε καλή ομάδα αλλα καλή έχει φέτος και ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ. κι αντί να βλέπουμε παιχνίδια παγκόσμιας κλασης με τέτοιους παικταράδες που έχουν έρθει βλέπουμε μόλις δυσκολεύεται ο ΟΣΦΠ να φυσάει «αεράκι» ευνοϊκό ασπό την διαιτησία : Μια, δυο, τρειςόλο μονόπλευρα τα «ανθρώπινα» λάθη και όλα σε κρίσιμα σημεία σε άθλημα καθαρά ψυχολογίας !! Ούτε οπαδός του ΟΣΦΠ δεν θα έδινε τα σφυρίγματα του πρώτου διαιτητή, θυμίσαν πραγματικά παράγκα.
    Τον τσούζουν δυο πράγματα εκτός από τα πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ :
    Το ότι μαζεύει χιλιάδες κόσμο στα παιχνίδια του ο πΑΟΚ που ούτε στον ΄υπνο του δεν έχει δει
    και το πως ο ΠΑΟΚ συνεχίζει στην Ευρώπη στην ίδια διοργάνωση που ο ΟΣΦΠ αποκλείστηκε

  118. sarant said

    109-113 Αγγελε μήπως είναι δωρεάν μόνο η πρώτη ανάληψη του μήνα ή έστω οι πρώτες λίγες;

  119. # 116

    Ρίβα

    έχω μεγαλώσει στο Σελέκτ και στου Φλόκα όπου έρχονταν οι παράγοντες του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ και έχω προσωπική άποψη για την αγιότητα και των δύο, δεν έγινα τυχαίως ΠΑΟΚg’s και συ θα γινόσουνα μόνο τα μισά απ’ όσα έχω ζήσει νάξερες. Μην παραβλέπεις πως στα δύσκολα (θυμίσου και την υπόθεση των λουλουδιών) αλληλοϋποστηρίζονται όπως έγινε και με ΝουΔου και ΠαΣοΚ. Αλλά αυτά τότε (δεκαετία του 70 κυρίως) δεν σκότωναν το ποδόσφαιρο και τα ματς τα έβλεπαν μαζί οπαδοί δυο ομάδων. Και για την ΑΕΚ υπάρχουνν ουκ ολίγα ράμματα για την γούνα της Την δεκαετία του 90 και λίγο πριν Βαρδινογιάννης και Κόκκαλης άρχισαν να διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα αλλά γι αυτήν την εποχή δεν έχω προσωπική γνώση όπως π.χ, για τα ματς ΠΑΟ-Εβερτον και ΟΣΦΠ- Αντερλεχτ. Απλά αυτοί ανεχότουσαν την ήττα, εφ’ όσον και οι δυο έπαιρναν τα λεφτά του τσουλου ενώ ο χοντρός όταν ήρθε τα έπαιρνε μόνο μία ομάδα και απαγόρευσε με την διαιτησία την ήττα.
    Δυστυχώς ακόμα και τώρα για λόγους μικριοσυμφερόντων ο ΠΑΟ αρνείται να κοντράρει ευθέως τον ΟΣΦΠ, προτιμά να παίρνει κάνα κυπελλάκι όταν τον αποκλείει ο ΠΑΟΚ και να παίρνει πρωτιά στα πλέηοφφς με τους βαθμούς που αφαιρούσε ο ΟΣΦΠ από τον ΠΑΟΚ. Κι αν σήμερα βαστάει λίγο τα προσχήματα η διαιτησία με -3 πάλι ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε, εσείς στην θέση του θα κατεβαίνατε για να μην τιμωρηθείτε

  120. Δημοτικιστής said

    Μιά απλή ματιά στο Λεξικό του Μπαμπινιώτη θα έπειθε και τον πλέον δύσπιστο ότι:

    1. Η λέξη ταμίας είναι μυκηναϊκή
    2. Είναι 100% βέβαιο ότι προέρχεται από το τέμνω και ουδείς γλωσσολόγος το αμφισβητεί.
    3. Ουδείς μάς βεβαιώνει πως το θηλυκό «ταμία» προϋπήρχε του αρσενικού «ταμίας», αφού ο Μπαμπινιώτης δηλώνει σαφώς πως η λέξη πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τον Δία και όχι για κάποια γυναίκα.

    Εν τούτοις, ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά την μυκηναϊκή προέλευση της λέξης και ο λόγος που το κάνει είναι απλός: Δεν θέλει να αρχίσουν να υποψιάζονται οι αναγνώστες της «Αυγής» ότι τα μυκηναϊκά είναι ελληνικά και όχι προ-ελληνικά, όπως ισχυρίζονται οι αποδομιστές. Επίσης, ο κ. Σαραντάκος δεν έχει πειστεί για την προέλευσή της από το «τέμνω» και γράφει: «Φαίνεται πως ετυμολογείται από το ρήμα τέμνω, …». Γιατί «φαίνεται», κ. Σαραντάκο; Ποιός γλωσσολόγος που έχει σώας τας φρένας του το αμφισβητεί;

    Τέλος, ο κ. Σαραντάκος δείχνει να αγνοεί ότι και ο Όμηρος αναφέρει τον θηλυκό τύπο «ταμία» στο 2,345 της Οδύσσειας:

  121. … τα φόντα είναι τα προσόντα …

    Στην τελευταία τάξη του γυμνασίου (λυκείου)
    είχε προωθηθεί υποψήφιος για το προεδρείο της τάξης
    με το σύνθημα

    «Ψηφίστε Φώντα
    είναι όλο προσόντα»*

    ο οποίος και εξελέγη…
    (I am not making this up)
    …ταμίας

    ____________
    * Υπήρχε και παρόμοια ρίμα
    σε διαφήμιση της Χόντα, τότε.

  122. Φούντο του Φούντα και άλλων φουντωμένων,
    απ΄ το Ποτέ την Κυριακή (στο 2:29)

  123. Γιάννης Ιατρού said

    Ο Μπαμπινιώτης δεν γράφει ότι επί μυκ. εποχής η λέξη ta-mi-je-u είχε την έννοια του «ταμία» κλπ. (συμπέρασμα #1).
    Μην αρχίζουμε πάλι τις διαστρεβλώσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα….

    Θα συνιστούσα στον σχολιαστή να ρίξει μια ματιά στο αυθεντικό έργο των αναμφισβήτητων ειδικών επί της γραμμικής Β, των Chadwick & Ventris (1973) οι οποίοι την λέξη ta-mi-je-u την αποδίδουν σε όνομα (Ταμιεύς) και όχι σε ιδιότητα (ταμίας).

    βλ. και πινακίδα (Πύλος) JN 310 (15ος-12ος αι. π.Χ.), επί της οποίας συναντούμε την λέξη ta-mi-je-u στην 3η γραμμή δεξιά. Αναφέρει βάρη/ποσότητες (ιδεογράμματα Μ & Ν) μπρούτζου (ιδεόγραμμα AES) που έχει/ανήκουν στον Ταμιέα. Σε άλλα μέρη, πιο πάνω και πιό κάτω, αναφέρει και άλλα ονόματα και ποσότητες μεταλλεύματος κλπ.

  124. Γιάννης Ιατρού said

    και εδώ ολόκληρη η μεταγραφή της πινακίδας

  125. Γιάννης Ιατρού said

    και δεν τελειώσαμε εδώ 🙂 ,

    ο σχολιαστής (πάλι) κάνει λάθος ισχυριζόμενος πως …Τέλος, ο κ. Σαραντάκος δείχνει να αγνοεί ότι και ο Όμηρος αναφέρει…. Αποδεικνύει έτσι πως δεν έχει και καλή μνήμη.

    Δεν πάει πολύς καιρός (3 μήνες), που είχαμε αναφέρει εδώ την έκφραση «γυνή ταμίη» στον Όμηρο, Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, γυνὴ ταμίη=ἡ οἰκονόμος, Ἰλ. Ζ. 390, εδώ.

    Ε, δεν θα τα λέμε και συνέχεια…

  126. Πέπε said

    To #126 δε χρειαζόταν καν:

    Το άρθρο λέει: «Η λέξη ταμίας είναι ομηρική […] Μάλιστα, το ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας λέει ότι ο θηλυκός τύπος (η ταμία) σχηματίστηκε πρώτος και μετά ο αρσενικός.»

    Άρα η ταμία είναι τουλάχιστον προομηρική. Το αν έτυχε να τη χρησιμοποιήσει κι ο Όμηρος (που έτυχε τελικά), λίγη σημασία έχει.
    _____________

    Το ότι ο Μπαμπινιώτης δίνει ετυμολογία από το τέμνω απέχει από το να είναι 100% βέβαιη και αναμφισβήτητη από όλους αυτή η ετυμολογία. Μπορεί και να είναι, δε λέω, αλλά το να προσκομίσουμε μία πηγή δεν είναι απόδειξη.

    (Από την άλλη, αναγνωρίζω ότι αν υπάρχει έστω μία πηγή -ο Μπαμπινιώτης- που θεωρεί αυτή την ετυμολογία βέβαιη, και τουλάχιστον άλλη μία που δεν τη θεωρεί, και που προφανώς γνωρίζει ο Sarant, έπρεπε να δώσει τις πηγές του.)

  127. # 125

    Αυτά τα κιλά που βρεθήκανε ; πάντως κάποιες ερμηνείες αριθμητικών συμβόλων πείθουν μόνο όσους θέλουν να πεισθούν.

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα τώρα, βρε Γιάννη, δεν ξέρει ο Βάταλος; Λίγος σεβασμός στον θεούλη του ιστολογίου. 😊

  129. spiral architect said

    Πάμε ταμείο τώρα για να πληρώσουμε τα φάρμακα του εφοριακού από το Φράιμπουργκ:
    Αυτή είναι η ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα (upd) – ThePressProject

  130. Alexis said

    #129: Συμφωνώ. Μην τον προγκάτε. Με ποιόν θα γελάμε μετά άμα σταματήσει να γράφει; 😆

  131. ΚΩΣΤΑΣ said

    Άσχετο, αλλά θα το γράψω εδώ. Μπήκα να δω τα τελευταία σχόλια στην ανάρτηση «Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας …» και το σύστημα ασφάλειας του υπολογιστή μου βγάζει την ένδειξη «Αυτή η σελίδα προσπαθεί να φορτώσει σενάρια από μη εξουσιοδοτημένες πηγές»

    Συμβαίνει μήπως και σε σας και τι σημαίνει αυτό; Μπορώ να μπαίνω μα ασφάλεια σε αυτή την ανάρτηση; Αν ξέρει κάποιος, ας απαντήσει.

  132. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    132. Μπαίνεις μόνο με δική σου ευθύνη. Η ανάρτηση δεν είναι υδροπνευματική και ως εκ τούτου ο ιστολόγος δεν εγγυάται την ασφάλεια.

  133. sarant said

    132 Πρώτη φορά το ακούω αυτό και δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Ίσως αναφέρεται σε κάποιο τζιφάκι, γιουτουμπάκι, εικόνα κτλ.

  134. Πέπε said

    132:
    Εμένα απλώς κάνει έναν αιώνα να φορτώσει λόγω των χιλιάδων σχολίων.

  135. Μαρία said

    133
    🙂

  136. ΚΩΣΤΑΣ said

    133 -134 – 135.

    Μόνο σε αυτή την ανάρτηση μου βγάζει αυτή την ένδειξη, σε όλες τις υπόλοιπες η ένδειξη είναι «ασφαλές». Ευχαριστώ!

  137. spiral architect said

    @132: Μόνο στον Chrome παίζει: Αυτή η σελίδα προσπαθεί να φορτώσει σενάρια από μη εξουσιοδοτημένες πηγές

  138. ΚΩΣΤΑΣ said

    138

    Ευχαριστώ! δεν ξέρω πολλά πράγματα από ρυθμίσεις, απλά δεν θα ξαναμπώ. Εκείνο το «υδροπνευματική» (σχόλιο 133) καλό!!! 🙂

  139. spiral architect said

    @139: Αν μπεις με τον Firefox (ανεξαρτήτως λειτουργικού συστήματος) δεν θα στο βγάλει. Αν μπεις με Chrome από Android συσκευή (κινητό-ταμπλέτα) και πάλι δεν θα στο βγάλει.

  140. ΚΩΣΤΑΣ said

    140
    Εντάξει, θα μπαίνω με το τάμπλετ, το λύσαμε και αυτό το πρόβλημα.

  141. spiral architect said

    Όχι, πείτε μου τι καταλάβατε:

    Πάνω από 100 εμπειρογνώμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει εκ βάθρων την ανάληψη χρεών στην ευρωζώνη. Θα πρόκειται για μια μορφή ευρωομολόγου που θα επιτρέπει σε εξασθενημένες χώρες του ευρώ να δημιουργούν χρέη χωρίς όμως να ευθύνεται η μία για τα χρέη της άλλης. «Υπό τον μανδύα ενός λεγόμενου κυβερνητικού ομολόγου (Sovereign Bond-Backed Securities), τα ομόλογα των επιμέρους κρατών της ευρωζώνης θα συνενώνονται και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ρίσκου, υψηλού και χαμηλού. Οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τη μια ή την άλλη κατηγορία, αναλόγως του ρίσκου που θέλουν να πάρουν (…). Το προτέρημα για τους πολέμιους ανάληψης κοινού ρίσκου είναι ότι σε περίπτωση που μια χώρα κινδυνεύσει, τις απώλειες θα κάλυπταν οι επενδυτές και όχι οι άλλες χώρες. Όσο πιο χειροπιαστή όμως γίνεται η εφαρμογή αυτού του ομολόγου, τόσο ενισχύονται οι αντιδράσεις των επικριτών του» επισημαίνει η εφημερίδα.
    (από εδώ)

    «Τα πρόσημα παιδιά, τα πρόσημα!» έλεγε ένας μαθηματικός μου. 🙄

  142. sarant said

    137 Μυστήριο!

  143. Ριβαλντίνιο said

    @ 141 ΚΩΣΤΑΣ

    Όχι ότι ξέρω, άσχετος είμαι , αλλά μάλλον δεν είναι τίποτα. Είναι ίσως γιατί ο «όγκος» αυτού που προσπαθείς να ανοίξεις είναι πολύ μεγάλος. Εμένα π.χ. όταν ανοίγω άρθρο που έχει πολλά βιντεάκια, γκιφάκια, συνδέσμους, φωτός κ.λπ. , μου λέει το αντιιικό μου κάτι σαν «όπα μάγκα δεν προλαβαίνουμε να τα ελέγξουμε όλα».

  144. 133, 😀 😀

  145. 132

    Μπας και κάνει επίθεση εκείνος ο αγανακτιζμένος με τα γράμματα-σύμβολα;

    133

    Η υδροπνευματική ανάρτηση λανσαρίστηκε από τον γνωστό εβραίο Σιτροέν. Για να αλληλοσυνδέονται τα νήματα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hydropneumatic_suspension

  146. Silent Bob said

    Άσχετο αλλά κανά δυό ώρες πριν διαβάσω το άρθρο, είχα πετύχει κάπου αλλού ότι το αραβικό bunduq έδωσε στα ισπανικά το albóndiga, τον ισπανικό κεφτέ. Πολύ μου άρεσε η σύμπτωση.

  147. π2 said

    Επανέρχομαι στη λέξη φίσκα (σχ. 80, 87). Το λεξικό του Κάτου που αναφέρατε στο νήμα του Αστερίξ έχει ένα ρεμπέτικο του 1948 ως παράδειγμα, το Ανοιχτά παίζει η σαρδέλα του Γιάννη Παπαϊωάννου (Φίσκα είν’ ο σάκος μέσα, έλα καπετάνιο, δέσ’ τα, να σαλπάρουμε, πάμε τώρα στον Περαία, να φουντάρουμε), ναυτικού περιεχομένου. Εκτός από τον Γιούγκερμαν που βρέθηκε ήδη («είχα φίσκα τις τσέπες στα ρούβλια») κι άλλο ένα του Καραγάτση, στα γκουγκλοβιβλία το βρίσκω και σε διήγημα του Βουτυρά («κείνοι που την είχαν φίσκα» [ενν. την κοιλιά]) από τη συλλογή Ο Νέος Μωυσής του 1923, σε κείμενο από τα Νέα Γράμματα του 1936 («Στάθηκε έξω από τα τζάμια, σαν κλέφτης, και τον αναζήτησε μέσα στο πρασινωπό φως και τους καπνούς. Σαββατόβραδο, το καφενείο είτανε φίσκα»), σε κείμενο από τη Νέα Εστία του 1946 («το βαγόνι είταν φίσκα δυναμίτη. Σαμποτάζ στη γραμμή; Πρώτη η κλούβα θα περάσει. Απόπειρα απόδρασης των φυλακισμένων ας πούμε»), στο Χειμώνας στην Αλβανία του Κώστα Τριανταφύλλου («παντού φίσκα το χορτάρι»).

    Πριν από το 1923 δεν βρίσκω ούτε ένα δείγμα. Και όλα τα πρώιμα δείγματα χρήσης, ως τα μέσα του 20ου αιώνα, είναι σε συμφραζόμενα λαϊκά ή λαϊκότροπα, ή από δημοτικιστές συγγραφείς. Θα με εξέπληττε σφόδρα η λέξη να έχει αρχαία ετυμολογία και να μπαίνει μ’ αυτόν τον τρόπο στη γλώσσα.

  148. sarant said

    80-148 Όλα όσα λες, επαναλαμβάνω, είναι πολύ στέρεα. Θα το έχουμε στο νου μας, μήπως και το βγάλουμε αυτο το δοντάκι.

  149. π2 said

    Σημειωτέον ότι ο Δημητράκος υπαινίσσεται και αυτός (με ένα «λατ.» άνευ σχολίων ότι η προέλευση της λέξης έχει σχέση με τον φίσκο.

    Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η διαλεκτική χρήση της λέξης:

    Στο άρθρο του «Ο απόλυτος υπερθετικός βαθμός μερικών επιθέτων στη Νέα Ελληνική» (Ελληνικά 19 [1966] 16-47, http://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_19_1/ekd_peel_19_1_thavoris.pdf), ο Α. Ι. Θαβώρης καταγράφει (σελ. 23) μεταξύ των σχηματισμών με επίθετο και συγκεκριμένο ουσιαστικό τη φράση γιμάτου φίσκα (με ένδειξη ότι λέγεται στη βόρειο Ελλάδα). Στη σημ. 1 πιθανολογεί και αυτός ετυμολογία του φίσκα, άκλιτου πάντοτε όπως σωστά επισημαίνει, από το fiscus, με την αρχική σημασία του κοφινιού.

Σχολιάστε