Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια πρεζιντανσιέλ

Posted by sarant στο 22 Απριλίου, 2017


Αύριο έχουμε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οπότε τα μεζεδάκια μας τιτλοφορήθηκαν αναλόγως. Κανονικά θα έπρεπε να αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο στις γαλλικές εκλογές, αλλά από κακό προγραμματισμό δεν τα κατάφερα -χτες, που λογάριαζα να το βάλω, ήταν η πεντηκοστή επέτειος της 21ης Απριλίου και είχε προτεραιότητα. Οπότε, ας χρησιμέψει τούτο το άρθρο και σαν χώρος υποδοχής σχολίων για τις αυριανές γαλλικές εκλογές, μια αναμέτρηση εξαιρετικά αμφίρροπη και ενδεχομένως σημαντική όχι μόνο για την ίδια τη Γαλλια.

Η 21η Απριλίου είναι σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο για μας αλλά και για τους Γάλλους. Όχι όμως η 21.4.1967 αλλά η 21.4.2002, όταν έγιναν, πριν από 15 χρόνια, και πάλι προεδρικές εκλογές -και πάνω στην καλή χαρά της συγκατοίκησης του δεξιού προέδρου Σιράκ με την πληθυντικά αριστερή κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν όλοι ήταν τόσο σίγουροι ότι Σιράκ και Ζοσπέν θα περάσουν στον β’ γύρο, μια και δεν υπήρχε ισχυρή τρίτη υποψηφιότητα από το δημοκρατικό τόξο (όπως ήταν π.χ. ο Μπαλαντύρ το 1995 ή ο Μπαιρού το 2007 ή ο Μπαρ το 1988), ώστε ψήφισαν πολύ χαλαρά εκείνη τη μέρα (ή, το απλούστερο, δεν πήγαν να ψηφίσουν) -με αποτέλεσμα να περάσει δεύτερος ο Λεπέν, με τραυματικές συνέπειες για τη γαλλική Αριστερά κάθε απόχρωσης.

Στις φετινές εκλογές δεν θα είναι έκπληξη να περάσει Λεπέν στον δεύτερο γύρο -όχι ο μπρουτάλ πατέρας αλλά η πολύ πιο σοφιστικέ κόρη (που, παρεμπιπτόντως, έχει συγκρουστεί με τον πατέρα της). Θα είναι μάλιστα έκπληξη να μην περάσει αν και προσωπικά αποκλείω την πιθανότητα τελικής νίκης της -αφήνω μόνο ένα μικρό περιθώριο για την απίθανη περίπτωση όπου η Λεπέν αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον ηθικά διαβλητό Φιγιόν, τον φίλο τού Κούλη. Δεν ξέρω βέβαια πόσο επηρεάστηκε το εκλογικό σώμα από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Πάντως, στις φετινές προεδρικές εκλογές πολλές βεβαιότητες ανατράπηκαν: ενώ εθεωρείτο ακλόνητο φαβορί ο υποψήφιος που θα υποδεικνυόταν από το κόμμα της κεντροδεξιάς, ο νικητής των προκριματικών, ο Φρανσουά Φιγιόν, μετατράπηκε σε αουτσάιντερ μόλις αποκαλύφθηκε ότι είχε διορίσει συμβούλους του όλη του την οικογένεια. Ακόμα χειρότερα πήγε ο νικητής των άλλων προκριματικών εκλογών, ο Μπενουά Αμόν, αφού τον εγκατέλειψαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του και της απερχόμενης κυβέρνησης σπεύδοντας να στοιχιστούν πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν (κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στη Βρετανία με τον Κόρμπιν· γενικά, οι δεξιές πτέρυγες αριστερών κομμάτων δεν αντιδρούν καλά όταν η εσωκομματική δημοκρατία βγάζει αποτελέσματα που δεν τους αρέσουν -κάτι ξέρουμε και στην Ελλάδα).

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, της «Ανυπόταχτης Γαλλίας», που υποστηρίζεται και από το αγαπημένο μου, πάλαι ποτέ κραταιό, Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, έχει κάνει μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία και -πράγμα αδιανόητο πριν από λίγο καιρό- έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Μακάρι. Ωστόσο, πιθανότερο είναι να εκλεγεί ο Εμανουέλ Μακρόν, ταχατεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ολάντ. Δεν αποκλείω πάντως να ανακάμψει πάνω στο νήμα και ο Φιγιόν.

Κι ένα τελευταίο σχόλιο για τις εξαιρετικά αμφίρροπες αυτές εκλογές. Όποιος και να εκλεγεί από τους τέσσερις προπορευόμενους εκτός του Φιγιόν, πολύ δύσκολα θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

* Όμως με τα γαλλικά εκλογικά ξεχάσαμε τα καθαυτό μεζεδάκια μας. Και σαν ορντέβρ, αλλά και γέφυρα ανάμεσα στα δύο θέματα, Γαλλία και μεζεδάκια, παραθέτω τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, από άρθρο της Καθημερινής σχετικά με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα. Που δεν ήταν ακριβώς χτύπημα, αφού ήταν χτύπημα μέσα σε εισαγωγικά: Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τρομοκρατικό «χτύπημα»…..

Ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τα εισαγωγικά;

* Συνεχίζοντας με ορντέβρ, η ακλισιά της εβδομάδας. Σε άρθρο για τις τιμές των ακινήτων μετά την ολοκλήρωση των νέων οδικών αξόνων διαβάζουμε ότι «Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι περιοχές του Ρίο και του Αντιρρίου αναμένεται να αποκτήσουν μεγάλες υπεραξίες και τα παραλιακά οικόπεδα θα κοστίζουν… χρυσάφι σε μερικά χρόνια».

Όχι βεβαίως του Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά του Ρίου της Πάτρας. Να σημειώσω πάντως ότι και κάμποσοι Πατρινοί το Ρίο τους το αφήνουν άκλιτο -αν και, νομίζω, λένε «του Ρίον».

* Το πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού, από την ελληνική Νήσο του Πάσχα (την Κέρκυρα βεβαίως) είχε μια αναφορά στις Συμπληγάδες, η οποία θεωρήθηκε μαργαριτάρι πρώτου μεγέθους. Όπως διαβάζω, ανάμεσα στα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Αρκεί να το πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα».

Γέλασαν πολλοί, επισημαίνοντας ότι τις Συμπληγάδες τις πέρασε ο Ιάσονας (και όχι ο Ιάσωνας, όπως έγραψαν κάποιοι πέφτοντας θύματα του Μέφρι). Πάντως δεν είναι ακριβές αυτό που γράφτηκε, ότι ο Όμηρος δεν αναφέρεται στις Συμπληγάδες πέτρες και όσοι το τόνισαν αυτό έδειξαν άγνοια της Οδύσσειας.

Στην Οδύσσεια, στη ραψωδία μ, η Κίρκη (αφού μέρεψε) δασκαλεύει τον Οδυσσέα και τού λέει πως υπάρχουν δυο δρόμοι για να επιστρέψει, που ο ένας περνάει από τις Πλαγκτές Πέτρες (έτσι λέει ο Όμηρος τις Συμπληγάδες) και που μόνο η Αργώ κατάφερε να τις περάσει με τη βοήθεια της Ήρας, και ο άλλος δρόμος από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ο Οδυσσέας, όπως ξέρουμε, διάλεξε τον δεύτερο δρόμο.

Κι όταν επέστρεψε στην Ιθάκη, αναθυμούμενος τις περιπέτειές του (ψ 327) διηγείται στην Πηνελόπη:

Πώς τ’ άκουσε το λυγερό τραγούδι των Σειρήνων,
πώς έφτασε και στις Κρουστές τις πέτρες και στην έρμη
στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, που δίχως να την πάθει
κανείς θνητός δεν πέρασε καμιά φορά κοντά τους.

Οπότε, Συμπληγάδες υπήρξαν στο ταξίδι του Οδυσσέα.

Πάντως, αν εγώ ήμουν λογογράφος του Τσίπρα, θα απέφευγα την αναφορά στην Οδύσσεια, όσο δελεαστική κι αν ήταν η συγκυρία -διότι θυμάμαι πως ο Οδυσσέας έχασε όλα του τα πλοία κι όλους τους συντρόφους του κι έφτασε μονάχος στην Ιθάκη. Άσε που υπάρχει και μια μνηστηροφονία λίγο πριν από το τέλος.

* Το Σαρβάιβορ δεν το βλέπω, αλλά μου τυχαίνει να πέσω πάνω σε άρθρα που αναλύουν εμβριθώς τα τεκταινόμενα στην εκπομπή και στα παρασκήνια. Φίλος μού έστειλε λινκ προς ένα τέτοιο άρθρο, όπου διαβάζουμε ότι:

Μάλιστα οι γιατροί στον Άγιο Δομίνικο εξεπλάγην με την δύναμη του μυαλού του, που κατάφερε να αναρρώσει πιο γρήγορα από αυτό που περίμεναν και οι ίδιοι.

Αυτό το άτιμο το ρήμα, είναι εύκολο στο πρώτο πρόσωπο, αλλά στα πρόσωπα του πληθυντικού μπλέκει πολύ! Άντε τώρα να βρεις το «εξεπλάγησαν» -να μην πούμε και για το «εξεπλάγημεν»!

Βέβαια ολόκληρη η πρόταση είναι σκέτη φρίκη, με το ξεκάρφωτο «που» του δεύτερου σκέλους, ή με τη δύναμη του μυαλού του, λες και έλυσε κανέναν μαθηματικό γρίφο -κακομετάφραση του mental strength προφανώς, αλλά χωρίς να υπάρχει μετάφραση…

* Και οι (οΘντκ) άριστοι βαρβαρίζουν. Τις προάλλες, αναλύοντας το τουρκικό δημοψήφισμα, ο Άρης Πορτοσάλτε (εδώ, στο 8.00 περίπου) είπε δυο φορές ότι στην Ανατολική Θράκη και στα παράλια «είναι θηριώδη το Όχι» και «είναι θηριώδη το ποσοστό του Όχι, εβδομηντάρια».

Θηριώδες, πράγματι!

* Κι άλλος άριστος, ο πρώην υπουργός Μίλτος Βαρβιτσιώτης, διαπιστώνει ότι το τουρκικό δημοψήφισμα «αποτελεί αναμφίβολα μια ‘πύρρειος νίκη’ για τον Ερντογάν». Μπορεί βέβαια στα κολέγια όπου σπούδασε να τούς δίδαξαν πως οτιδήποτε μπαίνει μέσα σε εισαγωγικά μένει άκλιτο, τι να πω.

* Κι ένα πιο σοβαρό, πραγματολογικό αυτή τη φορά, για το τουρκικό δημοψήφισμα. Άρθρο του protagon τιτλοφορείται «Το μήνυμα της Θράκης στον Ερντογάν και τους υπερπατριώτες» και μέσα στο άρθρο υπάρχει απόσπασμα από «ανάλυση» του Άλκη Κούρκουλα στην εφημ. Τα Νέα, όπου τονίζεται ότι:

Οι Τούρκοι της Θράκης, ή όπως οι υπερπατριώτες θέλουν να μας αναγκάσουν να μιλάμε “η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης”, ψήφισαν εντελώς διαφορετικά από τις κοινότητες των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη. Ενώ στην Ευρώπη ψήφισαν 70% υπέρ του Ναι, στην Ελλάδα ψήφισαν 77% υπέρ του Οχι!

Ο Άλκης Κούρκουλας, διαβάζω, ήταν επί χρόνια ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία, θεωρείται λοιπόν ειδικός στα θέματα που αφορούν τη γείτονα χώρα.

Εγώ πάλι, που δεν είμαι ειδικός, ξέρω ότι στο τουρκικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής ΔΕΝ ψήφισε η «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης» για τον απλό λόγο ότι είναι Έλληνες πολίτες -χωρίς βέβαια διπλή υπηκοότητα. Στο δημοψήφισμα ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, που δεν είναι και πολλοί. Αυτό το οφθαλμοφανές στοιχείο φαίνεται και από το ότι στο δημοψήφισμα ψήφισαν μόλις 778 άτομα (Πηγή). Και πράγματι από αυτούς οι 602, δηλ. ποσοστό 77,38% ψήφισαν Όχι. Καμιά σχέση με τη μειονότητα της Θράκης, που αριθμεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους -Έλληνες πολίτες, όπως είπαμε.

Αναρωτιέμαι όμως, αν εγώ έχω δίκιο, πώς γίνεται κοτζάμ ειδικός επί θεμάτων Τουρκίας να κάνει ένα τόσο χοντρό λάθος.

* Σε ενδιαφέρον άρθρο για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, διαβάζω ότι υπάρχουν «Εργαζόμενοι που δεν έχουν που την κεφαλήν κλίνη».

Θα διάβασε ο συντάκτης σε κάποιο από τα εγκληματικά λαθολόγια ότι το σωστό είναι τάχαμου το «δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη» αντί του «δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι» που ήξερε από το σχολείο. Βλέπετε, δεν έγραφε το εγκληματικό λαθολόγιο ότι το «κλίνη» πηγαίνει μόνο στο τρίτο ενικό πρόσωπο και ότι αν επιλέξουμε την υποτακτική πρέπει να κλίνουμε το ρήμα, άρα «δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνουν».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό για το γλωσσικό αλαλούμ που έχουν φέρει οι λαθολόγοι, ότι κάποιος που αμελεί να τηρήσει στον γραπτό του λόγο τη διάκριση ανάμεσα στο αναφορικό «που» και στο ερωτηματικό «πού», και μάλιστα σε μια πρόταση που έχει και τα δύο, θεωρεί ωστόσο απαραίτητο να συμμορφωθεί με τη λαθεμένη και αυθαίρετη ντιρεχτίβα των λαθολόγων ότι τάχα είναι λάθος το ορθότατο εδώ και 16 αιώνες «πού την κεφαλήν κλίναι» (περισσότερα για το θέμα στο παλιό μας άρθρο).

* Φίλος στέλνει είδηση από αθλητικόν ιστότοπο. Αυτοκτόνησε, λέει, ο Άαρον Χερνάντες, παίκτης του αμερικάνικου φούτμπολ, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης επειδή είχε δολοφονήσει έναν φίλο του.

Ο πρώην παίκτης της ομάδας φούτμπολ των Νιου Ίγκλαντ Πάτριοτς, είχε κριθεί ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού και ήταν ισόβια χωρίς αναστολή. Στο άκουσμα της απόφασης, η μητέρα του θύματος ξέσπασε σε λυγμούς, γνωρίζοντας πως η υπόλοιπη ζωή του παιδιού της θα ήταν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ποιο είναι το θύμα, που η μητέρα του ξέσπασε σε κλάματα; Ο δολοφονημένος μήπως;

* Και κλείνουμε με μια μνημειώδη γκάφα, άξια να τιμηθεί με το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ -αν βέβαια πρόκειται για γκάφα.

Τη διέπραξαν, εκ πρώτης όψεως ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, ο Νίκος Ευαγγελάτος στο κανάλι Ε και ο Αντώνης Σρόιτερ στον Άλφα.

Παρουσίασαν για αληθινή είδηση ένα απόσπασμα από γνωστή κωμωδία (The Interview, 2014), στο οποίο ένα κοριτσάκι, υποτίθεται στη Βόρεια Κορέα, υμνεί τον ηγέτη Κιμ και καταριέται με γκροτέσκες εκφράσεις την Αμερική. Εννοείται ότι το ολοφάνερα χολιγουντιανό στιγμιότυπο το προλόγισαν με εκφράσεις αποτροπιασμού, του τύπου «Προκαλεί ανατριχίλα…» κτλ.

Σχεδόν με τις ίδιες εκφράσεις σχολιάστηκε το βιντεάκι και στην εκπομπή του Άλφα:

Αφού έπεσε το σχετικό κράξιμο, ο Ευαγγελάτος ζήτησε συγγνώμη αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το βίντεο με το κοριτσάκι που με αθώο ύφος εύχεται την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν απόσπασμα ταινίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το φασιστικό καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει κάνει πολύ χειρότερες μορφές προπαγάνδας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Το συγκεκριμένο βίντεο όμως ήταν απόσπασμα ταινίας.» (Παραλείπεται το κατ’ εμέ σημαντικό, ότι επρόκειτο για κωμωδία).

Φάνηκε για μιαν ακόμα φορά ότι ευκολότερα πιστεύει κανείς ψέματα που του είναι ευχάριστα.

Αν βέβαια ήταν γκάφα και δεν ήταν εσκεμμένο, δηλαδή χάλκευση, διότι προκαλεί και κάποια απορία πώς δεν θυμήθηκαν τίποτα για μια γνωστή και σχετικά πρόσφατη ταινία (2014) η οποία μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλο διπλωματικό θόρυβο όταν είχε προβληθεί στις αίθουσες. Απορία προκαλεί επίσης πώς δύο διαφορετικές εκπομπές σκέφτηκαν την ίδια μέρα να βγάλουν από το συρτάρι τους μια προπέρσινη ταινία.

Τι τα θέλετε, συμβαίνουν πολλά περίεργα στην ειδησεογραφία τη σχετική με το κράτος των Κιμ. Αφού να φανταστείτε ότι, όπως έγραψε τις προάλλες η Φραγκίσκα Μεγαλούδη στο Φέισμπουκ, το Μεγάλο Σάββατο δεν αναστήθηκε μόνο ο Ιησούς Χριστός αλλά και δυο επιφανείς Βορειοκορεάτες, ο στρατηγός Kim Rak-gyom και ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών Kim Won Hong. Και τους δύο τους είχε εκτελέσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Φεβρουάριο -ή τουλάχιστον έτσι είχε γραφτεί, κι όμως προχτές εμφανίστηκαν στο πλευρό του με όλα τους τα παράσημα!

* Το ιστολόγιο εύχεται σε όλους και όλες καλό σαββατοκύριακο -και τη νίκη στον Ζαν Λυκ Μελανσόν!

181 Σχόλια to “Μεζεδάκια πρεζιντανσιέλ”

  1. leonicos said

    Τώρα φεύγω για Ελευσίνα.

    Σιγάμην κάτσω να σου μιλήσω

  2. leonicos said

    Χα! Κανένας δεν άνοιξε να δει

  3. leonicos said

    Όλοι κάνουν μπάνιο, ξυρίζονται, ……., και ντύνονται.

    Μην ξεχάσουν ν’ αρωματιστούν

  4. leonicos said

    Μόνο ο Γς θα λείπει γιατί πήρε μυστρί και διορθώνει την ταβέρνα που γκρέμισε χτες.

    Καψοθεατρώνης
    Γκρεμισοταβέρνας

    Να δούμε τι άλλο θα δούμε από αυτόν.

    Αλλά είναι τς παρέας. Η ευθύνη είναι συλλογική

  5. Γιατί οι γραφικοί νεοφιλελέδες έχουν κολλήσει με τη Βενεζουέλα …
    http://bit.ly/2oz4SMF

  6. alexisphoto said

    καλημέρα,
    και μπανιαρισμένος, και ξυρισμένος, και ντυμένος 🙂
    Στις εκλογές εκείνες του 2002 ήταν που ακούστηκε το σύνθημα
    «Ψηφίστε τον απατεώνα, Όχι τον φασίστα».
    πόση εντύπωση μας είχε κάνει τότε.
    που να ξέραμε ότι θα τα παρακλάδια του λεπέν θα τα είχαμε στη βουλή μερικά χρόνια αργότερα.
    καλημέρα και πάλι

  7. Giannis Vassiliadis said

    Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τρομοκρατικό «χτύπημα»…..
    Βλέπω και λανθασμένη χρήση του κόμματος εδώ: ή θα απομονώσουμε με δεύτερο κόμμα σαν επεξήγηση το όνομα Ολάντ ή δε θα βάλουμε ούτε το πρώτο, που, κατά τη γνώμη μου είναι και το πιο σωστό: ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ…

  8. Emphyrio said

    Νικοκυρη Νικοκυρη, ηρθε η ωρα να σε ψεξω.

    Αφου τα δημοσιογραφικα μας πρακτορεια παιρνουν τις ειδησεις τους κατα 95% απο αμερικανικες πηγες (γι’αυτο ακουμε γαλλους να μιλανε αγγλικα και μαθαινουμε αν χ***κε η φοραδα στο Νιου Αππερ Κακοσαλεστον), ποιο σαϊνι δικος μας ανακαλυψε πως το κορεατικο Jong, η μεταγραφη του δηλαδη, προφερεται γερμανιστι ως γιονγκ; Και πώς εγινε και καθιερωθηκε πανελληνιως και τον λενε ολοι ετσι; Σαν ολοι μας να οδηγουμε Τουοτα μου φαινεται.

  9. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

  10. nikiplos said

    Καλημέρα… Ο Μελανσόν πούλησε και ολίγο νταηλίκι, εκ του ασφαλούς βέβαια, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι Τσίπρας…

    Αλήθεια αν αντί της κραταιάς Γαλλίας διοικούσε την Ελλάδα, μια χώρα υπό επιτροπεία από χαρτογιακάδες που απαγόρευαν ψήφιση νόμων που θα φορολογούσαν λίγο παραπάνω τις offshore, τα νηολογικά συμβόλαια, εταιρικά εισοδήματα κοκ. Αν δηλαδή ο κύριος Μελανσόν διοικούσε την Ελλάδα,

    θα υπεράσπιζε άραγε το Εγώ του, τον εγωισμό του και το φιλότιμό του, παραιτούμενος κι αφήνοντας όλα να γίνουν ίβαλα, γης μαδιάμ που λένε και οι Γαλιλαίοι,

    ή

    θα αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και ως υπεύθυνος ηγέτης μιας χώρας, θα καθόταν να διαπραγματευτεί προσπαθώντας να επιτύχει τα βέλτιστα δοθεισών των περιστάσεων?

    Με λίγα λόγια, όπως είχε πει κι ο Πάνος Καμμένος, εάν ο κύριος Μελανσόν καλούταν να πυροβολήσει τη Χώρα ή τα Πόδια του, τι από τα δύο αλήθεια θα έκανε?

    ΥΓ> Ο Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά, πως όταν φεύγουν οι Τούρκοι όλοι γίνονται ήρωες…

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Η Γαλλία έναντι της Γερμανίας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ ενώ η χώρα της Μέρκελ όχι.
    Λένε αυτοί που ξέρουν τα διεθνή, ότι αυτό το πράγμα έχει μεγάλη σημασία.
    Τα όποια άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή η χώρα έναντι της Γερμανίας, πρέπει να τα ψάξουμε…
    Όσοι πάντως αποφασίζουν στην χώρα μας μάλλον, λάθος διάβασαν τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων!

  12. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά, που είναι οι σχολιαστές σήμερα; Κάπου θα έχουνε καμία μαζωξη. ..

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Σήμερα θα έχουμε σχετικώς λίγα σχόλια το πρωί, διότι κλιμάκιο του ιστολογίου έχει εξορμήσει στις εξοχές.

  14. Γιάννης Ιατρού said

    ☺☺☺☺

  15. Γς said

    >Πώς τ’ άκουσε το λυγερό τραγούδι των Σειρήνων,

    Και το μαγαζί (ταβένα}, που πήραμε ξόφαλτσα κάνονας όπισθεν με τ αμάξι χτες στο λιμάνι της Ραφήνας [ο Νικοκύρης συνοδηγός] το λέγαν Σειρήνες.

    Οπότε μόλις ΄άρχισε να φωνάζει ο ταβερνιάρης, γιατί και γιατί, η απάντησή μου ήταν άμεση:

    -Με παραπλάνησαν οι Σειρήνες

  16. «πού την κεφαλήν κλίνωσι» θα έπρεπε, για όοποιν αγαπάει τα μεταξωτά βρακιά…

  17. nikiplos said

    Για να μην ξεχάσουμε και το επιτυχημένο «που την κεφαλή πλύναι» της Μαρίκας Νέζερ… 🙂
    (από την ταινία ‘της κακομοίρας’ )

  18. Μεταφραστής said

    Καλημέρα!

    Να αναφέρω κι εγώ ένα μεζεδάκι που βρήκα ακριβώς εδώ μέσα στο άρθρο σου, Νίκο:

    Απορία προκαλεί επίσης πώς δύο διαφορετικές εκπομπές σκέφτηκαν την ίδια μέρα να βγάλουν από το συρτάρι τους μια προπέρσινη ταινία.

    Από πότε σκέφτονται οι εκπομπές; Νομίζω σκέφτονται αυτοί που κάνουν τις εκπομπές.

    Καλή συνέχεια 🙂

  19. Μεταφραστής said

    8
    Συμφωνώ απολύτως

  20. ΣΠ said

    Στο μεζεδάκι για τον Άρη Πορτοσάλτε λείπει το λινκ στο βίντεο. Επίσης λείπει το ρήμα της πρότασης, υποθέτω «είπε».

  21. spatholouro said

    «εσκεμμένη χάλκευση»

    Εδώ θαρρώ πως το «εσκεμμένη» παρέλκει, καθώς η έτσι εννοούμενη «χάλκευση» είναι πάντα εσκεμμένη

  22. georgeilio said

    Σαν αύριο πριν από 7 χρόνια, ο Γ.Α.Π. στο Καστελόριζο αναγγέλλοντας την είσοδο στα μνημόνια προκάλεσε θυμηδία μιλώντας για την αρχή μιας Οδύσσειας, που όμως δεν θα είναι και τόσο σκληρή, αφού τα νερά είναι χαρτογραφημένα.
    Αλέξη, ψάξου.

  23. sarant said

    21 Σωστά

    20 Δυστυχώς είμαι έξω κ θα αργήσω να το προσθέσω

    18 Η εταιρεία αποφάσισε… Το βιβλίο διηγείται… Το κόμμα διαφωνεί

  24. J. Iatrou said

    21: Κώστα, να κάνεις σχόλια ξέρεις, να μην παίρνεις απουσίες το παραβλέπεις ε;

  25. Babis said

    «Το βίντεο με το κοριτσάκι που με αθώο ύφος εύχεται την καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν απόσπασμα ταινίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το φασιστικό καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει κάνει πολύ χειρότερες μορφές προπαγάνδας που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Το συγκεκριμένο βίντεο όμως ήταν απόσπασμα ταινίας.»

    Από τι μπορεί να το καταλάβει;
    Τελικά η διόρθωση είναι χειρότερη από το αρχικό «λάθος».

  26. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Χαιρετῶ τὴν ἐκλεκτὴν ὁμήγυριν, συμποσιάζουσαν καὶ εὐωχουμὲνην. Πίετε ποτήριον οἴνου ὑπὲρ ὑγείας ἡμῶν τῶν νοσοὺντων.

    ….Σηκῶστε καὶ κανένα τηλέφωνο…

  28. Καλημέρα, λιγα σχόλια σήμερα όπως είπε και ο Νικοκύρης.

    Νίκο κι εμείς το Πάσχα δεν ήμασταν μακριά, στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας.

    Επίσης, να συμπληρώσω στα Μεφρικά του σχολίου για τον Πορτοσάλτε ότι αντί του ορθού οΘντκ, γράφεις οΘνκτ 😀

    Εκτός αν το γράφεις σε κάποια διάλεκτο Κυπριακού στυλ, τύπου «ο Θιος να κάμνει το» 😛

  29. 28 +1

  30. Μαρία said

    Ζήτησε συγγνώμη διορθώνοντας μάλιστα τη Βόρεια σε Νότια, στο 0:16 https://www.youtube.com/watch?v=Vkamif1N8dY

  31. https://twitter.com/ikarosm/status/855453763250900995

  32. Νίκος Κ. said

    Μια και ο λόγος για τις γαλλικές εκλογές, ας δούμε και τα συνολικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων (ελπίζοντας να κάνει την έκπληξη ο Μελανσόν:

  33. Μαρία said

    Ελευθεροτυπία 23/4/1986
    «Επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθες το πρωί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο».
    https://left.gr/news/mia-palia-mahairia-poy-kathe-22-aprili-stazei-pyon

  34. Στην Ισπανία το Παρτίδο Ποπουλάρ κάνει ό,τι και η ΝΔ

  35. … Στην Οδύσσεια, … υπάρχουν δυο δρόμοι για να επιστρέψει, που ο ένας περνάει από τις Πλαγκτές Πέτρες … και ο άλλος δρόμος από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.
    Ο Οδυσσέας, όπως ξέρουμε, διάλεξε τον δεύτερο δρόμο. …

    Το Πετρωμένον φυγείν αδύνατον:

    Καίτοι απέφυγε τις
    Πλαγκτές Πέτρες,
    ο πολύτροπος ανήρ
    μάλα πολλὰ
    πλάγχθη.

    (Βάσει νεοτέρων μελετών,
    με την ιστορική αποφυγή των Πλαγκτών Πετρών
    ο πολυμήχανος ανήρ
    απέφυγε τα άγρια θαλάσσια κήτη
    που τρέφονταν με το άφθονο – χωρίς ίχνος φθόνου – πλαγκτόν* πετρών της περιοχής.)

    ____________
    * Κλίνεται όπως το πλαφόν.

  36. Μαρία said

    Ξαναείδα χτες στο κανάλι της βουλής το ντοκιμαντέρ του Δούβλη και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά πόσες ταινίες είδα πετσοκομμένες.

  37. 38, 😀
    Με μαργαρίτα μαγιο-πούλα!

  38. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @39.Μιχάλης Νικολάου said:

    » …Το Πετρωμένον φυγείν αδύνατον…»

    Ὅπως ἐπίσης τὸ πετρωμένον φαγεῖν ἀδύνατον.

  39. georgeilio said

    Στο 3:47 κ.ε. η Οδύσσεια του Γιωργάκη, η οποία, φευ, δεν τελειώνει με τον Τσίπρα.

  40. leonicos said

    Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους.

    Η Φωτεινή ενθουσιάστηκε από την παρέα και περάσαμε υπέροχα

    Κορυφαίος ο Γς

  41. leonicos said

    100 φορές μού είπε η Φωτεινή, τι ωραία που πέρασε και τι εξαιρετική παρέα είμαστε

  42. leonicos said

    Αυτό για μένα ήταν πάνω από νίκη επί του ΠΑΟΚ.

    Ήταν δικαίωση

  43. Συμβαίνουν και εις Παρισίους…

  44. sxoliko said

    Μην ακούτε τον Σαραντάκο. Εδώ το σωστόν! βεβαίως βεβαίως
    «Δεν έχει «που την κεφαλή κλίνη» Και όχι «κλίναι». Δεν έχει δηλαδή που να γείρει το κεφάλι του να ακουμπήσει. Είναι αυτό που λέμε «δεν έχει μαντήλι να κλάψει!» Είναι από τα Ευαγγέλια κι αυτό και το κρατάμε ως έχει.» από http://www.penna.gr/bizarre/4721-stamata-na-to-les-lathos-fraseis-pou-pote-den-tha-poyme-sosta
    έχει και το απειλητικό του τίτλου: «σταμάτα να το λες λάθος!»

  45. ΣΠ said

    50
    Το άρθρο δεν έχει δίκιο και σε άλλα από αυτά που γράφει. Ο Σαραντάκος τα έχει ήδη καλύψει.

  46. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    34. Aν πάντως η Διαμαντοπλαινα είπε όντως αυτές τις μαλακίες στα παιδιά,γιαλαντζι αναρχικοί ήταν. Οι σωστοί κι ορίτζιναλ θα της είχαν κόψει το λαρύγγι στο γόνατο! Ε,μα!

  47. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Επί της ουσίας πάντως,για το αγιοδομηνιατικο μεζεδάκι, οι γιατροί δεν θα έπρεπε να εξεπλάγην για τη δύναμη του μυαλού του παίκτη ,αλλά για την αδυναμία ( ιατρικώς λέγεται μαλακυνση) του δικού τους…

  48. sarant said

    Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!

    50-51 Θαρρω πως το 50 είναι ειρωνικό 🙂

  49. Γιάννης Ιατρού said

    🙂

  50. sarant said

    Πρόσθεσα και το λινκ στο μεζεδάκι του Πορτοσάλτε -όχι ότι το περιμένατε με κομμένη την ανάσα 🙂

  51. ΣΠ said

    56
    Μη το λες. Τώρα ηρέμησα. 🙂

  52. georgeilio said

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
    Στο 2:12 του λινκ του Πορτοσάλτε ο Γιάννης Πιτταράς ξαναρίχνει ένα ωραίο μεζεδάκι:
    Η Κωνσταντινούπολή φιγουράρει ως το άνδρο του Ερντογάν.

  53. Ομορφα ήταν. Νάστε καλά !

  54. Έχετε πάει downtown Kiparissia City;

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58. Ερδογάν , πε του 🙂

  56. sarant said

    60 Πολύ καλό!

  57. georgeilio said

    60 Αγαπητέ συμμαθητά, σε ξαναβρήκα! Χαίρε Κώστα!

  58. https://pbs.twimg.com/media/C-CAXe8WAAAZ8I9.jpg

  59. Μαρία said

    65
    Στο Πραστείο μετά την Καρδαμύλη ή άλλο Προάστιο;

  60. venios said

    Η παρουσιάστρια στο βίντεο του Σκάι (προς το τέλος) λέει ότι «η Κίνα συγκεντρώνει στρατεύματα στα ΝΟΤΙΑ σύνορά της με της Βόρεια Κορέα», η οποία βρίσκεται βέβαια βόρεια από την Κίνα…

  61. Μαρία, κοίταξα στους γκουγκλοχάρτες κι έχει πολλά Προάστια. Λογικό. Αλλά δεν ξέρω ποιό απ’ όλα.

  62. Μαρία, ιδέα δεν έχω. Έχει πολλά Προάστια η Ελλάδα.

  63. sarant said

    Κρίμα, θα χάσουμε το Γούντστοκ των πανηγυριών!

  64. spatholouro said

    Στην Καρδίτσα είναι καρντιά μου!
    https://www.facebook.com/events/1864493240492100/

  65. Γς said

    Στις ειδήσεις του STAR τώρα:

    Η κρίση μειώνει τις γεννήσεις.
    Ολο και περισσότερες γυναίκες αρνούνται να γίνουν μάνες.
    [σταματάει λίγο και το διορθώνει ]

    … να γίνουν μανάδες

  66. Στο Καρδιστάν. 😎

  67. Και από σοβαρή εταιρεία παραγωγής https://www.facebook.com/arniproductions/

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    71. Ε Καρντίτσα, καρντιά μου! 🙂

  69. #64: Χαίρε Γιώργο! Μέχρι να αποχωρήσει και ο Φυσικός, ήμασταν τρεις από το σχολείο.

  70. Γιάννης Ιατρού said

    66/70/71/73,74/75: Είναι να μη πέσει κανείς στην εύνοιά σας 🙂 🙂

  71. «λατομεία λιγνίτη» και τρίζουν τα κόκκαλα χιλιάδων λιγνιτωρύχων

    http://www.kathimerini.gr/906392/opinion/epikairothta/politikh/h-texnognwsia-twn-proslhyewn

  72. Μαρία said

    71
    Ευτυχώς που έβαλαν σε παρένθεση το παλιό όνομα, για να ξέρουμε πού να πάμε.

  73. https://twitter.com/_youhadonejob1/status/853296323457679361

  74. Μαρία said

    58 χιλιάδες εγγεγραμμένοι στο προξενείο έπρεπε να ψηφίσουν σε 24 εκλογ. κέντρα όλα στο ίδιο λύκειο.
    Αποτέλεσμα:

  75. Emphyrio said

    Προαστειο Καρδιτσας, olim Παραπρασταινα…

  76. https://twitter.com/spectatorindex/status/855766609566195713

  77. Πάνος με πεζά said

    Ωραία μεζεδάκια, τώρα που τα διάβασα, με πρωτοφανή, για Σάββατο, καθυστέρηση ! Ήταν μέρα με πολλές δουλειές και τρεχάματα !

  78. Πέπε said

    > > ενώ εθεωρείτο ακλόνητο φαβορί ο υποψήφιος που θα υποδεικνυόταν από το κόμμα της κεντροδεξιάς, ο νικητής των προκριματικών, ο Φρανσουά Φιγιόν, μετατράπηκε σε αουτσάιντερ

    Αμφίσημη στίξη. Είναι μεν σωστή, αλλά και με άλλη ανάγνωση πάλι σωστή θα ήταν.

  79. spiral architect 🇰🇵 said

    Στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, το οποίο – εδώ και χρόνια – είναι συμβιβασμένο και απόλυτα ενσωματωμένο στο σύστημα και αρνείται ακόμα και ως σύμβολο το σφυροδρέπανο.
    http://www.imerodromos.gr/gallia-proedrikes-ekloges-2017/

  80. Kid ωραίες οι προσθήκες

  81. Μαρία said

    86
    Πω, πω! Φοβερή αποκάλυψη!

  82. sarant said

    82 Εξού και το τοπωνυμικό Παραπραστανίτης που ήταν ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ

    85 Ίσως θα γινόταν σαφέστερο αν έλεγα «ακλόνητο φαβορί οποιοσδήποτε υποψήφιος υποδεικνυόταν…»

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89α. Ένας άλλος παραπραστανίτης. Τότε Κιλελέρ (τώρα Γούντστοκ 🙂 )
    http://www.karditsa-net.gr/2014/people/bousdras.htm

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μάλλον παραπρασταινίτης πρέπει να λέγεται ο καταγόμενος από την Παραπράσταινα.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωχ, τώρα δηλαδή που το λένε Προάστιο, ο κάτοικος λέγεται …προαστιακός ! χοχο . Προαστιώτης προφανώς.

  86. Πέπε said

    @99β:
    Ναι. Ή κάτι εναλλακτικό αντί «ο νικητής των προκριματικών, ο Φρανσουά Φιγιόν,», π.χ. «ο νικητής των προκριματικών Φρ.Φ.».

    Όταν πέφτουν πολλά κόμματα μπορεί να μην καθίσταται φανερό ποια είναι διπλά (δηλαδή περικλείουν μια φράση «μεταξύ κομμάτων») και ποια μονά. Κάθε λύση που μειώνει τα συνολικά κόμματα μειώνει και αυτό τον κίνδυνο.

  87. Τρένο που φ’σάει το Ζητούνι βρε Κίντο αλλά στο τέλος θα πιστέψω πως έχουν δίκιο τα σκουλήκια !!

    http://sports.in.gr/football/FootballLeague/article/?aid=1500140463

  88. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    94. Μη τρως το παραμύθι των σκουληκιών! Έχουμε ομαδάρα , και με τον Πανσερραϊκό έκανε συντήρηση ο Τενές παίζοντας με τα δεύτερα.
    Κερδίσαμε καθαρά μέσα στον ΟΦΗ 2-1, κι όπου χάσαμε έγινε σφαγή εις βάρος μας να ούμε! Ειδικά με τους Ιεχωβάδες στη Ριζούπουλη. 🙂
    Tελικά όμως πιστεύω ότι τα σκουλήκια θα μας φάνε (μπρρ!…) Είναι πολλά τα λεφτά ΑΡΗ!

  89. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    94. Nα και η κανονική φωτό, πριν τη φωτοσουπιάσουν τα σκουλήκια της ΕΡΤ 3.

  90. leonicos said

    Τι να σχολιάσω;

    Ο Γς κορυφαίος

  91. Alexis said

    Δεν υπάρχει κανένα μεζεδάκι Τσίπρα στη ρήση για τις συμπληγάδες πέτρες.
    Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει σώνει και καλά οι αλληγορίες που χρησιμοποιεί κάποιος στο λόγο του, ακόμα και στην ίδια πρόταση, να είναι από το ίδιο «στόρι» ή από το ίδιο βιβλίο.
    Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πει π.χ.: «Κόψαμε το γόρδιο δεσμό της λιτότητας, καθαρίσαμε την κόπρο του Αυγεία στη δημόσια ζωή και παρά τους Δούρειους ίππους που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να περάσουμε όλες τις συμπληγάδες και να φτάσουμε επιτέλους στην Ιθάκη!»

  92. Γιάννης Ιατρού said

    Να μας ζήσουν οι Γιώργηδες που γιορτάζουν σήμερα, κι έχουμε αρκετούς εδωμέσα 🙂

    Τζι (GPONTIUS MAXIMUS, ΠΣΑΡΑ και ΠΟΙΗΤΗ) να σε χαιρόμαστε 🙂

  93. Γιάννης Ιατρού said

    99: Μια μικρή κολεξιόν από τους Γιώργηδες
    (να με συμπαθάτε, αν παρέλειψα κανένα, ενδεικτικά μόνο αναφέρω τους εύκολα αναγνωρίσιμους από το χρηστώνυμο 🙂 )

    Γιωργής
    Γιώργης
    Γιωργής Λασκαρίδης
    Γιώργος
    Γιώργος Αιγινίτης
    Γιώργος Γ.
    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Γιώργος Εγ.
    Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη
    Γιώργος Κεντρωτής
    Γιώργος Κόφτης
    Γιώργος Λυκοτραφίτης
    Γιωργος Μαυροειδής
    Γιώργος Πρίμπας
    ΓιώργοςΜ

    Georgios Bartzoudis (Geobartz)
    geobat
    George
    George Gougas
    George Violettas
    George Vlachos
    georgeilio
    georgeiliopoulos
    Georges Yannetsos
    georgevio
    georgios
    giorgos
    giorgos mavrakis
    giorgos.
    Gpoint

  94. sarant said

    Kαλημέρα, χρόνια πολλά στους φανερούς και τους αφανείς Γιώργους και τις Γεωργίες του ιστολογίου -αλλά να μην ξεχάσουμε και τους Θωμάδες αφού συνεορτάζουν (τελευταία φορά αυτό είχε γίνει το 1944, άκουσα).

    98 Και τις Κασσάνδρες μπορείς να βολέψεις κάπου 🙂

  95. Γς said

    101:

    >(τελευταία φορά αυτό είχε γίνει το 1944, άκουσα).

    Ναι, όταν ήμουνα εφτά μηνών έμβρυο, εν τῇ γαστρί της μητρός μου

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΣΑΡΑ!

  96. ευχαριστώ δια τας ευχάς σας
    και όταν έλθει η σειρά σας
    ελπίζω να μην ξεχαστώ
    μα να σας ευχηθώ και γω !

  97. Γιάννης Ιατρού said

    101α: Σωστά, και τους Θωμάδες!

    Πάντως, σε μιά πρόχειρη έρευνα, βρήκα μόνο λίγους, δηλαδή …ένα:
    τον Θωμά Νούσια (που έχει σχολιάσει 3Χ το 2016)
    και 5-6 άλλους, περιστασιακά σχολιάζοντες (με 1 έως 2 σχόλια σε προηγούμενα έτη, 2013..2015),

    εκτός βέβαια από τον γνωστό μας…
    Tomás de Torquemada ( τον …υπεύθυνο της Sacra Congregatio Propaganda Fide του ιστολογίου 🙂 🙂 ), αλλά αυτός δεν μετράει… για χρόνια πολλά!

  98. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Πολές ευχαριστίες για τις ευχές, και πολλές ευχές για τους συνεορτάζοντες!

  99. Γς said

    Αλλο Θωμά δεν έχουμε;

    Κανα Peeping Tom όμως;

    Θα έχουμε κανα ματάκια…

    Να πουμε και την ιστορία του, πως μας προέκυψε; Μέρα που είναι

  100. # 96

    είπα και γω…πέντε παίκτες οφφσάιντ…ενώ ένας μόνο δεν μετράει εκτός και είναι ο Κατσουράνης !!

    Η πλάκα είναι πως στην αρχή λέγανε πως παίζει μπαλάρα η Λαμία και σπρώχνουν τον Απόλλωνα, τώρα λένε πως παίζει μπαλάρα ο Απόλλων και σπρώχνουν την Λαμία… άντε να βρεις άκρη. Πάντως εδώ και κάποιες αγωνιστικές προχωράνε οι δυό τους κι ο Αρης όλο με νίκες μέσα έξω, μόνο στα μεταξύ τους παιχνίδια χάνουν βαθμούς !!

  101. # 106

    Γιαλέγε, για λέγε…

  102. Γς said

    196, 108:

    Ελα μωρέ, γνωστά πράγματα

    Γκοντίβα και τέτοια

    Διαβάστε

    http://www.phrases.org.uk/meanings/peeping-tom.html

  103. spiral architect 🇰🇵 said

    Έλα Κίντο:

  104. Γιάννης Ιατρού said

    110:

  105. Γιάννης Ιατρού said

  106. 100,

    Εξαιρετική η λίστα των Γεωργίων!

  107. spiral architect 🇰🇵 said

    Πόσο προβλέψιμοι τελικά! 😏

  108. spiral architect 🇰🇵 said

  109. spiral architect 🇰🇵 said

    @86: Άλλοι μπορεί να έχουν την σφραγίδα, άλλοι όμως έχουν τις θέσεις.
    (και το σύμβολο)

    Jean-Luc Mélenchon, comme les deux can­di­dats trots­kis­tes, pro­pose d’huma­ni­ser le capi­ta­lisme, pas de le sup­pri­mer, en sug­gé­rant un illu­soire par­tage des riches­ses qui, quoi qu’ils pen­sent, n’est rien d’autre que la fameuse recette du pâté d’alouette, dupe­rie qui consiste à mélan­ger un cheval et une alouette, l’alouette dis­pa­rais­sant évidemment sous le cheval ! Mélenchon, par son com­por­te­ment de can­di­dat césaro-bona­par­tiste, entre en contra­dic­tion avec ses décla­ra­tions sur la 6ème République, son pro­gramme économique visant quant à lui au finan­ce­ment public des entre­pri­ses capi­ta­lis­tes. Derrière les envo­lées lyri­ques, il ne pro­pose pas de rompre avec l’Union Européenne (pour laquelle il ne fait pas le lien avec l’OTAN), mais de négo­cier une meilleure posi­tion.

    Kαι σ’ άλλα με υγεία. ❤

  110. Πάνος με πεζά said

    @ 101 : Σύμφωνα με το διαρκές Πασχαλο-λόγιο, πράγματι μόλις το 1944 συνέβη τελευταία φορά Πάσχα στις 16 Απριλίου, ώστε να συμπέσουν οι γιορτές του Θωμά και του Γιώργου. Ωστόσο, τώρα που…κάναμε την αρχή, αυτό θα συμβεί τρεις φορές μέσα σε 11 χρόνια, δηλ, το 2017 (φέτος), το 2023 και το 2028 !!!

  111. sarant said

    116 Αυτές πάντως είναι θέσεις αριστερίστικου γκρουπούσκουλου, δεν είναι θέσεις κομμουνιστικού κόμματος.

  112. Γς said

    117:

    Παράγουμε περισσότερους Γιώργους απ’ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε!

    Η φίλη μου η Mitsa Makri στο Fb

  113. ΓιώργοςΜ said

    119 Αν και υπάρχει καλύτερη στατιστική (κι έχει ξαναναφερθεί εδώ, δεν έχω το λίκνο πρόχειρο*), σ’ ένα τυχαίο δείγμα ~31.000 ατόμων (όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικό, αλλά μεγαλούτσικο) που έχω, το top-10:
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1548
    ΜΑΡΙΑ 1456
    ΙΩΑΝΝΗΣ 1238
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1179
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1152
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ 963
    ΕΛΕΝΗ 842
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 634
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 582
    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 572

    *Αλήθεια, υπάρχει κανένα απλό κόλπο α)για να ψάχνει κανείς μέσα στο μπλογκ εύκολα με κριτήρια β) να κατεβάσει συνολικά τα σχόλια που πληρούν ένα κριτήριο (πχ όλα τα σχόλια ενός σχολιαστή, ή όλα με αναφορές, ή όλα μιας χρονικής περιόδου);

  114. Γιάννης Ιατρού said

    Τώρα καταλαβαίνει κανείς, τι σημασία είχε να προσέχαμε στο γυμνάσιο την γαλλικού ….. Ο Μακρόν μάλιστα το είχε ενστερνιστεί ιδιαίτερα. Για εμάς, εννοώ, για να καταλαβαίνουμε και λίγο, τι γράφουν σήμερα για τον Μελανσόν (π.χ. στο #116) 🙂

  115. spiral architect said

    Το’ χουν οι Γάλλοι ρε παιδί μου:
    1. La pianiste (αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε)
    2. Dans la maison (πολυβραβευμένη, σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ2)
    3. La profes­seur de Français (υπό προϋποθέσεις από τη μεθεπόμενη Κυριακή)
    (εγώ δεν είχα γαλλικού, Γιάννη) 😦

  116. Μαρία said

    118
    Στις 24 Οκτωβρίου θα χρονίσουν αφού. 6 μηνών είναι ακόμα.

  117. ΚΩΣΤΑΣ said

    Λόγω Μακρόν, κι εμείς την ερωτευτήκαμε τη γαλλικού μας, αλλά δεν την παντρευτήκαμε!

    Η κοσμία και ο κόσμος

  118. spiral architect said

    @118, 123: Άλλο το ΚΚΓ (http://www.pcf.fr/) που υποστήριξε τον Μελανσόν (πρώην τροτσκιστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος) και άλλο το Επαναστατικό ΚΚΓ (http://www.pcrf-ic.fr/) που παράθεσα παραπάνω. Παλιότερα όλα τα κόμματα της Τρίτης Διεθνούς θεωρούνταν μέρη του Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος. Στην ονομασία τους αυτό φαινόταν με το: ΚΚ Ελλάδας (τμήμα της Τριτης Διεθνούς), PC du France (της Γαλλίας), PC d’Italia (της Ιταλίας), PC d’Espana (της Ισπανίας) μέσες-άκρες το ίδιο κόμμα απλά με γεωγραφική διαφοροποίηση. Μετά τη διάλυση της Τρίτης Διεθνούς και στην πορεία προς τον Ευρωκομμουνισμό, άρχισαν να διαφοροποιούν τα ονόματά τους, αλλάζοντας τη σύνταξη αλλά και την ουσία. PC Francais (Γαλλικό ΚΚ), PC Italiano (ΙταλικόΚΚ), PC Espanol (Ισπανικό ΚΚ). Δηλαδή «αυτονομημένα» εθνικά «Κομμουνιστικά» Κόμματα. Τα αρχικά στις γλώσσες αυτές παραμένουν τα ίδια, το όνομα και η έννοια άλλαξε. Θα μου πείτε, γιατί στην Ελλάδα οι αναθεωρητές του ΚΚΕεσ δεν αυτοονομάστηκαν Ελληνικό ΚΚ, όπως θα ήταν το σωστότερο γι αυτούς και σύμφωνα με τα Ευρωκομμουνιστικά πρότυπά τους; Γιατί πώς αλλιώς θα την έβγαιναν προβοκατόρικα και πως θα μπέρδευαν τον κόσμο του ΚΚΕ, αν δεν αυτοτιτλοφορούνταν ΚΚΕ εσωτερικού;

    Ήδη εδώ και καμιά εικοσαετία μετά το ταράκουλο του ’89 από πολλά από τα παραπάνω κόμματα δημιουργήθηκαν μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα αφήνοντας πίσω την πλάνη του ευρωκομμουνισμου. Μύλος, θα μου πείτε; Μύλος ναι, αλλά και ξεκαθάρισμα θέσεων που χρειαζόταν.
    Initiative of Communist & Workers' Parties – page

  119. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διόρθωση, για να καταλάβετε τι εννοώ με το σχόλιο 124, πάτε στο σχόλιο 140 του λινγκ που έβαλα. Σόρυ που σας μπερδεύω.

  120. Γς said

    126:

    μαλακίες …

  121. sarant said

    125 Πάντως νομίζω πως όλα τα κόμματα της σελίδας αυτής, πλην ΚΚΕ, είναι ολιγομελέστατα και δεν έχουν καμιά απήχηση. Από τη σελίδα αυτή απουσιάζουν τα μαζικά κομμουνιστικά κόμματα της ηπείρου (Πορτογαλικό, Τσέχικο, ΑΚΕΛ) πλην ΚΚΕ.

  122. Μαρία said

    125
    Μα βέβαια είναι άλλο. Νεοσύστατο σαν κόμμα, ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου του ’16 λέμε http://www.pcrf-ic.fr/Le-Parti-Communiste-Revolutionnaire-de-France-est-ne μετεξέλιξη αυτού του σταλινικού απολιθώματος http://www.france-politique.fr/wiki/Union_des_R%C3%A9volutionnaires-Communistes_de_France_(URCF)

  123. Γς said

    «Ελπίζω ο κύριος Μακρόν να έχει γερή σπονδυλική στήλη, γιατί λες και δεν φτάναμε όλοι εμείς οι απελπισμένοι που έχουμε κρεμαστεί από πάνω του σαν ταγάρια προκειμένου να δικαιωθούν οι ελπίδες μας ύστερα από τα χαστούκια και τις διαψεύσεις ολούθε, έχει ταυτόχρονα τους δερβέναγες και τους χωροφύλακες του κρεβατιού του.
    Σαπέρα, λέμε.»

    Καλό ε;

    Η Bernadina [μας] στο Fb, τώρα

  124. spiral architect said

    @129: Πάλι οι κλισεδιές για τα «σταλινικά απολιθώματα» κλπ. Ωραία λοιπόν, είδαμε και τους πρώην ψηφοφόρους του «ανανεωτικού» ΚΚΓ να ψηφίζουν Λεπέν σε πολλές περιοχές της Γαλλίας (π.χ. Λυόν, Μασσαλία) και την ηθικοπολιτική κατάντια των ανανεωτικών κομμάτων τύπου ΚΚΕεσ –> ΣΥΝ –> ΣΥΡΙΖΑ. 🙄

    @128: Λίγοι και καλοί, εύχομαι, Νίκο

  125. spiral architect said

    Θα μπορούσε να ήταν αληθινή, αλλά είναι φωτοσοπιά του γνωστού JoDi:

  126. sarant said

    131 Ο τελευταίος που μου είχε πει «λίγοι και καλοί, καλύτερα να είμαστε 5% αλλά να είμαστε καθαροί» (ήταν πριν το 5,5% αναχθεί σε παγκόσμια σταθερά) δυο χρόνια μετά πήγε με το αρεοπλανάκι του Τροχανά.

  127. sarant said

    130 Σου είπα ότι είναι καλύτερα να μην κοινοποιείς αναρτήσεις από το FB, διότι αν κάποιος τα σχολιάσει θα βγει η πρώην φίλη να μας πει ότι την κανιβαλίζουμε.

    Αν σου αρέσουν τόσο πολύ (προσωπικά δεν τα βρίσκω και πολύ καλογραμμένα) ανέβαζέ τα ανώνυμα, το πνεύμα δεν χρειάζεται υπογραφές.

  128. Γς said

    Εννοείς το πυραμιδωτό σύστημα ανάπτυξης, αεροπλανάκι;

  129. Γς said

    135->133

  130. Γς said

    134:

    Σωστό. Ασε που δεν είχα και την άδειά της.

    Πάντως είμαι φαν του στυλ της…

  131. spiral architect 🇰🇵 said

    Δεν ξέρω για ποιον μου λες, (στον Τροχανά κιόλας, κάναν καλύτερο δεν βρήκε;) ξέρω κι εγώ κάμποσους που την έκαναν με ελαφριά, αλλά τουλάχιστον οι εναπομείναντες δεν παίζουν με γαλλικά διλήμματα του στιλ ακραίο κέντρο έναντι άκρας δεξιάς έχοντας το πρώτο σαν προεπιλογή.
    Υπάρχει και φιλότιμο φίλε! 😉

  132. spiral architect 🇰🇵 said

    … για το Νικοκύρη #133.

  133. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    134. 130. Kι έχει και το θράσος να γράφει «η Βερναρντίνα ΜΑΣ»… Λίγη ντροπή βρε!

  134. spiral architect 🇰🇵 said

    Αυτά λοιπόν είναι διλήμματα φίλοι μου!

  135. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  136. Ρούλης said

    http://www.pronews.gr/portal/20170425/genika/koinonia/71/aytokinito-pernaei-ta-diodia-tis-ionias-odoy-spazontas-ti-mpara

    Τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο πέρασε χωρίς να σταματήσει διόδια της Ιόνιας Οδού κατέγραψε η κάμερα της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

    Το περιστατικό συνέβη σήμερα, λίγο μετά τις 10 το πρωί σε σταθμό διοδίων στο τμήμα Αγρινίου -Α/Κ Αμφιλοχίας όταν ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Αντίρριο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στην μπάρα των διοδίων καταστρέφοντάς την.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου σταμάτησε λίγα μέτρα παρακάτω και αφού διαβεβαιώθηκε ότι δεν έχει καμία ζημιά το όχημά του συνέχισε την πορεία του.

  137. cronopiusa said

    Ελιτίστικη χυδαιότητα

    Στην πυρά κυρία Μακρόν που τόλμησες να ερωτευτείς νεότερο άνδρα
    Οι άνδρες επιτρέπεται να ερωτευτούν πολύ νεότερές τους, οι γυναίκες όχι.

  138. Γς said

    Σια Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ τώρα:

    -Νέο ρεκόρ χτες του Σαρβάιβορ στα νεανικά κοινά

  139. sarant said

    Τα έχω ξανακούσει αυτά τα πληθυντικά κοινά που δεν μου αρέσουν.

  140. Πέπε said

    145-146:
    Ε φυσικά δε σ’ αρέσουν. Ούτε εμένα.

    Αλλά δεν είναι εξ ορισμού παράλογη διατύπωση: μια σειρά π.χ. που να προβάλλεται σε πολλές χώρες (ή ένα συγκρότημα διεθνούς εμβέλειας κ.τ.ό.), μπορεί να απευθύνεται στο νεανικό κοινό της Α χώρας, το αντίστοιχο της Β χώρας κλπ., άρα συνολικά σε ν νεανικά κοινά.

    Κατά τα άλλα, υπάρχει νομίζω μια γενικότερη τάση να λέγονται στον πληθυντικό λέξεις που εκ παραδόσεως δε λέγονταν. Αυτό συνήθως πάει πακέτο και με μια μικρή τροποποίηση της έννοιάς τους, π.χ. άλλο η άνεση και άλλο οι ανέσεις, όσο κι αν δεν είναι δυνατόν να απαριθμήσεις συγκεκριμένες ανέσεις. (Υπάρχουν και πολύ πιο εύστοχα παραδείγματα, αλλά η άνεση μου ‘ρθε τώρα.)

    Συνήθως κάθε νέα λέξη που εντάσσεται σ’ αυτό τον συρμό ξενίζει και ενοχλεί ορισμένους, που ωστόσο έχουν αποδεχτεί όσες είχαν ενταχθεί παλιότερα.

  141. Μαρία said

    Παρωδιακός ο λογαριασμός αλλά γεγονός ο θάνατος του Δαρείου.

  142. Πόσων χρόνων ήταν;

  143. Μαρία said

    149
    Μπάτσος στο σάιτ της κανονικής Νάντιας: Ήταν Γενάρης του 1991 όταν μαζί περάσαμε την είσοδο στη σχολή Αστυφυλάκων στα Καλάβρυτα… Μου μιλούσες για την Νομική κ για το τζούντο συχνά.. θα σου ανάβω ένα κεράκι πάντα όσο ζω… Δ.Μ

    Άρα 40φεύγα.

  144. 150 Ήτανε και σφίχτης, ο μακαρίτης. Καλά, δεν θα κλάψω κιόλας.

  145. http://www.bloko.gr/2017/04/blog-post_3409.html

  146. Ριβαλντίνιο said

    @ 151 Σκύλος

    Δαρείος

    ;;;

    Θεός ‘χωρέστον !
    ( Ήτο Έλλην ο αποθανών ; Γιατί είχε περσικό όνομα ; Τώρα παίρνουν στην αστυφυλακή και αλλοδαπούς ; )

  147. Δαρείος-Άγγελος

  148. ΔΑΡΕΙΑ (Δαρεία, Δάρα, Δάρω, Δαρεια, Δαρα, Δαρω) 19 Μαρτίου (source ©: http://www.eortologio.gr)

    http://eortologio.gr/data/eortes/eortes_Delta.php

  149. Μαρία said

  150. Γιάννης Ιατρού said

    153: …Γιατί είχε περσικό όνομα ; ..
    Δεν θα ήταν περσικό, από το δέρνω θα προέρχεται 🙂

  151. 157 Δόκτωρ, κοντά έπεσες! «Σταθεροχούφτης»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Darius_(given_name)

    The longer Old Persian Dārayavauš is composed of Dāraya- [hold] + va(h)u- [good], meaning «holding firm the good».[1]

  152. Ριβαλντίνιο said

    @ 155 Σκύλος
    @ 157 Γιάννης Ιατρού

    Πιστεύω ότι θα έχει σχέση με το επίθετο Δαρειώτης. Ξέρουμε αν ο εκλιπών ήταν απ’την Μεσσηνία ;

    Τελευταία φπρά που είχα δεί Έλληνα να ονομάζεται Δαρείος , ήταν από λάθος ένας βασιλιάς της Σπάρτης στην Π.Δ. :

    Α Μακ. 12,7
    ἔτι πρότερον ἀπεστάλησαν ἐπιστολαὶ πρὸς Ὀνίαν τὸν ἀρχιερέα παρὰ Δαρείου τοῦ βασιλεύοντος ἐν ὑμῖν ὅτι ἐστὲ ἀδελφοὶ ἡμῶν

  153. 159 Μπάτσος και χρυσαυγίτης, πιθανόν. Έχει και καταυλακιώτικο επίθετο.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    159: Εμ, αυτός ο Ηρόδοτος ρε παιδί που, δεν ήξερε γρι περσικά και τους έβγαζε τ΄όνομα εξ ακοής μου φαίνεται 🙂

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σκύλε, θυμάμαι που μας τα ΄λεγες https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/09/mpost-9/#comment-381610

  156. Γιάννης Ιατρού said

    160: Σκέψου τώρα Σκύλε, να είσαι ένας όπως γράφεις (δηλ. Έλληνας εθνικιστής) και να έχεις το όνομα του Πέρση που την έπεσε στην Ελλάδα! Δράαααμα 🙂

  157. Γιάννης Ιατρού said

    Δαρείε, μάζεψέ τους

  158. Γς said

    159:

    Είχα έναν συμφοιτητή Δαρειώτη.

    Δεν τον έχω ξαναδεί από τότε κι ούτε έχω ακούσει τίποτα για αυτόν.

    Κι είχα πάντα ένα φόβο όταν η Χούντα τον είχε επικηρύξει. Καταδικασμένος σε Θάνατο για τη βόμβα Σωκράτους και Πειραιώς, που έτυχε να είμαι εκεί.

    Διαβάζω τώρα στο γκουγκλ ότι

    http://www.iospress.gr/extra/antistasi69.htm

    «Δεύτερη δίκη του ΡΦ και του ΠΑΜ (22-23/1). Οι κατηγορούμενοι Χρ. Ρεκλείτης, Δ. Δαρειώτης, Σ. Αναστασιάδης και Μ. Καλλέργη αθωώνονται για τη θανατηφόρα έκρηξη της 30/11/67, καταδικάζονται όμως σε ποινές 16 χρόνων για την αντιδικτατορική τους δράση. Μικρότερες ποινές σε άλλους τέσσερις.»

    Τα περί καταδίκης εις θάνατο, που τα είχα διαβάσει;

    Α, κι εδώ:

    http://thehistoryofgreece.blogspot.gr/2013/09/1967_5.html

    «Επικήρυξη των Θ. Νίκα, Δ. Δαρειώτη και Σωτ. Αναστασιάδη με 100.000 δρχ. ως «ληστών-δυναμιτιστών» (4/12)»

    Ουφ, Ολα καλά κι ωραία. Να είναι καλά όπου είναι

  159. spiral architect 🇰🇵 said

    Ιστορικά, μετά το Δαρείο έπεται ο Ξέρξης.
    (Θεμιστοκλή δεν βλέπω και ανησυχώ)

  160. ΚΩΣΤΑΣ said

    153 κλπ
    Φίλε μου Ρίβα, Θεός σχωρέστον

    Τα ονόματα Δαρείος, Ξέρξης, Κροίσος κλπ συνηθίζονταν στις μικρασιατικές και θρακικές περιοχές επί Οθωμανικής εποχής. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, έδιναν αυτά τα ονόματα σε οδούς. Υπάρχει και σήμερα ακόμη οδός Δαρείου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
    Πιθανολογώ ότι το όνομα το είχε κάποιος παππούς του ή προπάππος του.

    Νομίζω πως θα άξιζε να ασχοληθεί ο Νικοκύρης με τα οδωνυμικά των αρχών του 20ου αιώνα.

  161. sarant said

    153 Oι αρχαίοι Αθηναίοι, όπως ξέρεις, στελέχωναν τα σώματα ασφαλείας με «βαρβάρους»

    167 και πριν: Δεν έχω συναντήσει άλλον με τα ονόματα αυτά (Δαρείος, Ξέρξης, Κροίσος). Υπάρχει βέβαια ο Κύρος -και Κύρος Κύρου ένας από τους εκδότες της Εστίας.
    Σε κάποιον καβγά, κάποιος άλλος δημοσιογράφος χειροδίκησε κατά του Κύρου -και γραφτηκε τοτε ότι «ο Κύρος μετετραπη εις Δαρείον».

  162. spiral architect 🇰🇵 said

    @168: Έχουμε (μάλλον είχαμε, γιατί έχει κρεμάσει τη σφυρίχτρα) και κοράκι Κύρο, τον Βασσάρα.

  163. sarant said

    169 Καλά λες!

  164. Γς said

    Κι αυτές οι Περσίδες…

  165. Κουνελόγατος said

    171. Πριν καμμιά 20 και βάλε χρόνια, είμαστε μαζεμένοι σε αυλή και ψήνουμε. Ανδροπαρέα φυσικά.
    Κάποια στιγμή συζητάνε για μια περσίδα. Αλλά το έχασα στην αρχή, κι έψαχνα να καταλάβω τι λένε, κάτι δεν πήγαινε καλά. Και λέγανε για μια κοπέλα από το Ιράν.
    Κι εγώ νόμιζα πως θα μάθω κάτι για τις περσίδες στη δουλειά, που είχαν χαλάσει και κάθε πρωί με στράβωνε ο ήλιος γμτ.

  166. ΣΠ said

    Ο κατάλογος του ΟΤΕ δίνει έναν Ξέρξη και τρεις Κροίσους.

  167. sarant said

    Και είναι και γείτονας ο Ξ. Θα πάω καμιά μέρα να τον γνωρίσω 😉

  168. spiral architect 🇰🇵 said

    @173: Και καλά ο Ξέρξης ή ο Κύρος, αλλά ο Αδόλφος; 😮

  169. Γς said

    Στου Σκλαβενίτη κάποτε γνώρισα ένα ζευγάρι, που μετά τα «γουέρ αρ γιου φρόμ» ήρθαν και τα «γουέρ αρ γιου λίβιν».

    Ε, ήταν Πέρσες! και μένανε [και μένουν μόνιμα εδώ] στο Μαραθώνα!

    Σαν Αμερικανοί στο Βιετ Ναμ να ‘ούμε …

  170. Γς said

    Στο ΣΤΑΡ ΤιΒι τώρα:

    -Φυγόδεψα τη γυναίκα μου στη Βουλγαρία

  171. ΣΠ said

    Αμφίσημος τίτλος:
    Αγριο έγκλημα στην Ηγουμενίτσα: Πυροσβέστης δολοφόνησε 49χρονο γιατί ήταν στο αυτοκίνητο με τη σύζυγό του
    Στο κείμενο άλλη μια αμφισημία:
    Να σημειωθεί ότι ο δράστης πυροβόλησε και τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια.

  172. Ριβαλντίνιο said

    @ 167 ΚΩΣΤΑΣ

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    @ 168 β) sarant
    @ 169 spiral architect

    Αυτό το «Κύρος» νομίζω ότι προέρχεται από το «Κύριος» . Όχι ;

  173. Πέπε said

    @178:
    Νομίζω κι εσύ, αν έβλεπες άνθρωπο να είναι στο αυτοκίνητο με τη σύζυγό του, το ίδιο δε θα ‘κανες; Κι ο καθένας άλλωστε.

    Πόσο μάλλον αν είναι και 49χρονος!

  174. Γς said

    Καλά έχω μείνει!

    Στον ΣΤΑΡ ΤιΒι τώρα:

    Ο ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνος μιλάει για τα ενορατικά του όνειρα.

    -Μικρός όταν ήμουνα, είδα σε ένα όνειρο να φυσάει, φύλλα να σηκώνονται στον αέρα και μια άμαξα με άλογα. Τότε η γιαγιά μου με φώναξε να φύγω από το δρόμο.

    Και μερικές μέρες αεγότερα στο Ροζικλέρ σταματάει ξαφνικά η προβολή του έργου και ,,,

    -Και..;

    [Παύση, σασπένς]
    -Και ακούστηκε απ το μεγάφωνο ότι…

    -Οτι..;

    -Οτι πέθανε ο Γεώργιος ο Β’ !

    -Καταπληκτικό!

Σχολιάστε