Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παρατασιούχα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2017


Το ιστολόγιο παρακολουθεί όσο μπορεί τη γλωσσική επικαιρότητα και ένα από τα πάγια καθήκοντά του είναι να καταγράφει νέους όρους, όποτε και όταν αντιλαμβάνεται τη γέννησή τους. Τις μέρες αυτές τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους χωρίς να τα μαζεύει κανείς, διότι απεργούν οι εργαζόμενοι καθαριότητας αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλεπάλληλες παρατάσεις των συμβάσεών τους με τους Δήμους, αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Κι έτσι, έσβησαν οι προοπτικές των παρατασιούχων, δηλαδή των συμβασιούχων εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους είχε πάρει παράταση.

Περισσότερα για την υπόθεση δεν θα γράψω, τουλάχιστον σήμερα, καταγράφω όμως τη γέννηση του όρου, που δεν θα πρέπει να έχει και πολύ καιρό που φτιάχτηκε -αν έχετε κάποια παλιότερη καταγραφή της, θα με ενδιέφερε. Ο παρατασιούχος φτιάχτηκε πάνω στο πατρόν του συμβασιούχου και βρίσκω ότι είναι οικονομική λύση αν θέλουμε μονολεκτικόν όρο. Να έχουμε τη λέξη στο νου μας όταν κάνουμε την καταγραφή των λέξεων της χρονιάς.

Και προχωράμε στα μεζεδάκια μας.

* Φίλος επισημαίνει τίτλο του δελτίου ειδήσεων του Αντένα την περασμένη Παρασκευή. Με φόντο τον πύργο της φονικής πυρκαγιάς στο Λονδίνο, πέφτουν στη μέση της οθόνης τίτλοι με τα αίτια της φωτιάς: ΕΥΦΛΕΚΤΟ ΜΟΝΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ….  ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Προφανώς ολιγωρία. Αναρωτιέμαι μηπως το λάθος έγινε από λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

* Πάλι από δελτίο ειδήσεωντου Αντένα, την Κυριακή το βράδυ -αυτό το άκουσα εγώ.

Ο δημοσιογράφος είπε «όπως βλέπουμε στις εικόνες, που έχουν επεξεργαστεί, …» διότι πράγματι οι εικόνες είχαν πιξελαρισμένα τα πρόσωπα.

Οι εικόνες δεν έχουν επεξεργαστεί τίποτα. Ο τεχνικός του σταθμού έχει επεξεργαστεί τις εικόνες ή οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία.

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε άρθρο της Lifo για έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ιταλών και Γάλλων βετεράνων, που έγινε με σκοπό να ενισχυθούν τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια της Γαλλίας.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Νίκαια της Γαλλίας, βετεράνοι και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της χώρας, «αντιμετώπισαν» σε φιλική αναμέτρηση, ομάδα επιλέκτων από την Ιταλία

Για ποιο λόγο μπήκαν τα εισαγωγικά στο «αντιμετώπισαν»; Δεν τους αντιμετώπισαν; Δεν είναι το ρήμα καθιερωμένο για αθλητικές αναμετρήσεις;

Προσέξτε επίσης το «βετεράνοι και παλαίμαχοι» ποδοσφαιριστές. Όπως λέμε ότι κήρυξαν «μορατόριουμ και εκεχειρία»! Και ως παρωνυχίδα προσέξτε και το άχρηστο κόμμα πριν από το ρήμα «αντιμετώπισαν».

Και ακόμα πιο άχρηστα, έως και παραπλανητικά, είναι τα εισαγωγικά στην καταληκτική πρόταση:

Η φιλική αναμέτρηση διεξήχθη στο χωρητικότητας 36.000 θεατών «Allianz Riviera» και οι Γάλλοι «νίκησαν» τους Ιταλούς με 4-1.

Τι σημαίνουν τα εισαγωγικά στο «νίκησαν»; Δεν νίκησαν τίμια; Ήταν σικέ το ματς; Τι ξέρει ο συντάκτης του άρθρου και δεν το λέει καθαρά;

* Η ακλισιά της εβδομάδας από την κάποτε προσεχτική Καθημερινή. Επειδή έλεγα πως θα το διορθώσουν, πήρα και αντίγραφο της οθόνης, αλλά μάλλον είχα βάλει ψηλά τον πήχη: το λάθος παραμένει ως σήμερα.

Σε ρεπορτάζ για την υγεία του πρίγκιπα Φίλιππου της Αγγλίας, διαβάζουμε ότι «ο Φίλιππος δεν εισήλθε στο νοσοκομείο εκτάκτως αλλά προληπτικά, λόγω ενός προϋπάρχων ζητήματος στην υγεία του».

Και άκλιτο, και σε αρσενικό γένος -ο προϋπάρχων ζήτημας σα να λέμε.

* Νέο επεισόδιο στο σίριαλ «Μωρό δάγκωσε σκυλάκι». Διαβάζουμε είδηση από το μέτωπο της Συρίας:

Αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε drone του συριακού καθεστώτος, μας πληροφορεί ο τίτλος.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το αμερικανικό αεροπλάνο ήταν εκείνο που κατέρριψε τον συριακό δρόνο.

Ωστόσο, μόλις αρχίζουμε να διαβάζουμε το άρθρο μας ζώνουν οι αμφιβολίες:

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συριακού καθεστώτος κατέρριψε αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κοντά στην πόλη Ατ Τανφ της Συρίας.

Η κατάσταση ανατρέπεται άρδην. Ο συριακός δρόνος-Δαβίδ εμφανίζεται να κατέρριψε τον αμερικανικό Γολιάθ.

Αλλά όχι, διαβάζοντας παρακάτω η τάξη αποκαθίσταται, βλέπουμε ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν ο συριακός δρόνος. Απλώς, η χαριτωμένη δημοσιογραφίστικη σύνταξη, που για να κάνει εντύπωση προτάσσει το αντικείμενο, μάς μπέρδεψε για άλλη μια φορά.

Παρεμπιπτόντως, αν αντί για το άκλιτο και ουδέτερο drone ο συντάκτης χρησιμοποιούσε τον νεολογισμό «ο δρόνος» που έχουμε προτείνει στο ιστολόγιο, δεν θα υπήρχε περιθώριο σύγχυσης.

* Οι φίλοι που την παρακολούθησαν λένε πως η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Ίσως υπό το κράτος της συγκίνησης, η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ για τον Σκάι διέπραξε ένα χοντρό μαργαριτάρι.

Στο 5.22 του στιγμιότυπου, μας ενημερώνει ότι ο Μίκης σηκώθηκε για να διευθύνει την ορχήστρα στο…. «Βρέχει φωτιά στη φτωχογειτονιά», παντρεύοντας το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» (που βέβαια δεν είναι του Μίκη) με το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά».

Πάλι καλά που δεν μας είπε και το «Στρώσε τη στράτα σου για δυο».

* Ωραίο μαργαριτάρι ψάρεψε ο φίλος μου ο Θέμης σε ιστότοπο σχετικό με την υγεία, και το ανακοίνωσε πρώτα στη Λεξιλογία. Σε άρθρο για τα προβλήματα του αυτιού, διαβάζουμε:

Το αιθουσαίο σύστημα περιλαμβάνει τους αισθητηριακούς υποδοχείς του εσωτερικού αυτιού, τα προσληπτικά συστήματα του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας και την επίδραση αυτών των συστημάτων μέσα στον εγκέφαλο (Ayres 1979). Το αιθουσαίο σύστημα ρυθμίζεται από τα συστήματα του έσω ου και μας βοηθά να κινούμαστε στον χώρο.

Για το εσωτερικό αυτί δεν υπάρχει πρόβλημα να βρούμε τη γενική, αφού μιλάμε τη γλώσσα μας: του εσωτερικού αυτιού, στην πρώτη αράδα του παραθέματος. Όταν όμως χρησιμοποιούμε τον λόγιο όρο, έσω ους, πώς θα κάνει η γενική; Το ους του ου, βρέθηκε η «λύση» -δεν θέλω ου, που έλεγε και ο Γεώργιος Ράλλης.

(Του έσω ωτός, βέβαια. Ή, πολύ καλύτερα, του εσωτερικού αυτιού -ας εκσυγχρονιστεί σιγά σιγά και η ορολογία).

* Σήμερα το βράδυ, η εθνική μπάσκετ γυναικών διεκδικεί την πρόκρισή της στον τελικό του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, προσπαθώντας 30 χρόνια μετά την εθνική ανδρών να επαναλάβει τον άθλο του 1987.

Tο τουίτ του CNN.gr μπέρδεψε τις διοργανώσεις, μια και κάνει λόγο για Confederations Cup, που βέβαια είναι διοργάνωση αντρικού ποδοσφαίρου και όχι γυναικείου μπάσκετ -και στην οποία δεν συμμετέχουν ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία.

Προσέξτε επίσης τα εισαγωγικά στο «διέλυσε», που αν έλειπαν θα νομίζατε ότι σταμάτησε να υφίσταται η κρατική υπόσταση της Τουρκίας!

* Και συνεχίζω με μιαν ακόμα κασιματιά.

Σε πρόσφατη επιφυλλίδα του, που στάζει από ξινίλα και φοβία του διαφορετικού, ο Στέφανος Κασιμάτης, προσπαθώντας μάταια να μιμηθεί το βρετανικό φλέγμα, γράφει ανάμεσα σε πολλά άλλα:

«Ο Stavros Stavrou Karayianni (δεν βάζει ποτέ τελικό σίγμα στο επίθετό του), από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου….»

Ο σαρκασμός είναι αποτελεσματικός όταν έχεις μια στοιχειώδη αίσθηση των πραγματικών περιστατικών. Ο Σταύρος Σταύρου Καραγιάννη δεν βάζει ποτέ τελικό σίγμα στο επίθετό του επειδή το επίθετό του είναι έτσι, Σταύρου Καραγιάννη. Είναι Κύπριος και το ονοματεπώνυμο του νεκρού πατέρα του, αθώου θύματος των δικοινοτικών ταραχών κατά το 1963-1964, επέχει θέση επωνύμου κατά την τότε πρακτική.

* Και κλείνω με ένα «χαριτωμένο» τουίτ του Κούλη, αν βέβαια είναι αυθεντικό, όπως με διαβεβαίωσε εκείνος που μου το έστειλε.

Ενημέρωση: Δεν είναι αυθεντικό (βλ. σχόλιο 35) οποτε τον αδίκησα τον Κούλη. Ζητώ συγγνώμη και αποδοκιμάζω τους φωτοσοπητές.

Ώστε η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών «πάει στα 4»; Τι να σχολιάσω;

 

207 Σχόλια to “Παρατασιούχα μεζεδάκια”

  1. LandS said

    προτείνω: έχει υποστεί επεξεργασία = επεξεργασθεί με θήτα. (καλά μη βαράτε 🙂 )

  2. LandS said

    Δεν μιλάτε ε; Σας κούφανα!

    «Οι εικόνες είναι επεξεργασμένες» εντάξει;

  3. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Kαλημέρα

    «Ώστε η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών «πάει στα 4»; Τι να σχολιάσω;»
    To λές και σεξιστικό το σχόλιο του Κούλη. 🙂

  4. LandS said

    Καλημέρα είπαμε;

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    1,2 Περίμενε να επενεργήσει ο καφές! Το «επεξεργασμένες» μια χαρά φαίνεται.

  6. ΓιώργοςΜ said

    >στα 4
    Δεν ήταν ο Καλαϊτζής που στα σχετικά με την Ολυμπιάδα σκίτσα του έγραφε κάπου «2000 στα 4»; (Όπως «υπουργείον χάριν παιδιάς» ή «ο 3ος ο μακρύτερος» για τον ΓΑΠ κλπ).

  7. ΓιώργοςΜ said

    Περί της κασιματιάς, κάποιος με χιούμορ πρέπει να δώσει στο συντάκτη ραντεβού Καραολή και Δημητρίου γωνία…

    Σήμερα το πρωί περίμενα τα μεζεδάκια να είναι «Ηλιοστατικά» ή «Κληδωνισμένα», αλλά δεν είναι ανήμερα του Αη-Γιάννη, κι από το ηλιοστάσιο είναι ήδη τρεις μέρες.

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7 Αυτό το Κληδωνισμένα το κρατάω για του χρόνου, που θα πέφτει Σάββατο 23.

    6 Ναι, ο Καλαϊτζής ήταν.

  9. atheofobos said

    Στα 4;
    Μήπως του έχει μείνει από τότε ;

  10. cronopiusa said

    Υπάλληλος στα ΕΛΤΑ η Σοφία των #Παραιτηθειτε

    Καλή σας μέρα!

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γνωστή η σύγχυση ανάμεσα στον παλαίμαχο και τον απόμαχο, ιδίως στον χώρο των αθλητικών συντακτών.
    Μεζεδάκι από την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την υπόθεση Μπεργκ. «Εν ισχύ» αναφέρει η ανακοίνωση αντί του σωστού «εν ισχύι». Συνηθισμένο λάθος θα μου πείτε, αλλά αν αλασκούζεις όλη την ώρα για την αριστεία πρέπει και να διατηρείς καθαρή τη φωλιά σου.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.fmvoice.gr/index.php/epikairotita/sportvoice/item/169803-anakoinosi-panathinaikoy-gia-ton-bergk&ved=0ahUKEwiw-Zvc-NXUAhWpB8AKHcDhBy4QFgg7MAc&usg=AFQjCNHeQd0FtZALZoCRPX1CSRVf4AEvow

  12. Μεταφραστής said

    Καλημέρα!

    Αυτό το Allianz Riviera μόλις το είδα, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το έγραψε κάποιος από τους πολλούς αδαείς δημοσιογραφίσκους που αφθονούν ιδίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το έψαξα στο διαδίκτυο και ανακάλυψα ότι πραγματικά έτσι ονομάζεται αυτό το στάδιο στην Νίκαια της Γαλλίας.
    Παλαιότερα στην περιοχή της Γαλλίας μεταξύ Μασσαλίας και ιταλικών συνόρων μιλούσαν την γλώσσα που είναι γνωστή ως προβενσάλικα. Είναι γλώσσα που μοιάζει περισσότερο με τα ιταλικά και λιγότερο με τα γαλλικά. Λόγω της πολιτικής της Γαλλίας να μιλούν όλοι γαλλικά, προϊόν κι αυτό του γαλλικού εθνικισμού, τα προβενσάλικα έχουν χαθεί ως γλώσσα. Μόνο όταν έγινε πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Μιτεράν, επέτρεψε την διάδοση των άλλων μειονοτικών γλωσσών της Γαλλίας. Ιδίως από τότε, οι μειονοτικοί κάνουν κάποιες προσπάθειες να αναζωπυρώσουν τις γλώσσες τους. Έτσι εξηγείται γιατί η ονομασία του αναφερόμενου σταδίου έχει τέτοια ονομασία, που η πρώτη λέξη θυμίζει γερμανικά και η δεύτερη ιταλικά. Δεν είναι ούτε γερμανικά ούτε ιταλικά, αλλά προβενσάλικα.

  13. Emphyrio said

    Μα η Allianz δεν ειναι ασφαλιστικη εταιρεια που εχει αγορασει διαφορους αθλητικους χωρους και τους πουλαει με το ονομα τους; Τουλαχιστον ετσι ξερω κι’εγω που αντιπαθω τα σπορ.

    Και το riviera οπως το carriera – προβενσαλικα, οξιτανικα, καταλανικα, τοσες αλλες, ολες ειναι langues d’oc.

  14. Emphyrio said

    Με το ονομα ΤΗΣ, σορρυ.

  15. LandS said

    12 Δυστυχώς είναι γερμανικά από το όνομα της ασφαλιστικής εταιρείας. Το Allianz Arena στο Μόναχο δεν είναι προς τιμήν της Ισπανίδας γκόμενας του Βασιλιά της Βαβαρίας

  16. NM said

    Το «Allianz» είναι το όνομα της ασφαλιστικής εταιρείας – σπόνσορα που έδωσε το όνομα του στο στάδιο σύμφωνα με την επικρατούσα πρακτική.
    Για το «Riviera» δεν ξέρω αν αποτελεί 2ο συνθετικό του ονόματος της εταιρείας ή όνομα αθλητικού συλλόγου που το «τζεστάριζε» πριν μπει στο κόλπο ο σπόνσορας. Πάντως στα ’70, οι γάλλοι στα ντόπικα που μιλούσαν νομίζω ότι έλεγαν ¨Ριβιέρ» (την παραλία – περιοχή και όχι «ριβιέρα»

  17. gpoint said

    Ωραία τα μεζεδάκια…

    Χθες ή προχθές διάβαζα για την πτώση του ελικοπτέρου ψεκασμού που μπλέχτηκε στα καλώδια κι έπεσε (ένας γλύτωσε, δυο νεκροί)…και στο καπάκι ο Κούλης να ζητάει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος !

  18. Για το φιλικό των παλαιμάχων, ναι, ίσως ο συντάκτης να εννοούσε ότι πρόκειται για κάτι θεατρινίστικο στην ουσία, οπότε τα εισαγωγικά μισοστέκουν· δεν μαρκάρει σχεδόν κανείς, δεν έχει σημασία το σκορ, κλπ.

  19. nikiplos said

    12@ δεν ξέρω για «προβενσάλικα» αλλά οι του Εξ αν προβάνς, αυτοαποκαλούνται οξιτανοί και τη γλώσσα τους την λέν οξιτανικά… Εκτός αν προβενσαλικά είναι η μειονοτική γλώσσα της Ριβιέρας και μόνο..

  20. 16: Το γήπεδο της Νις https://en.wikipedia.org/wiki/Allianz_Riviera

  21. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

  22. Μεταφραστής said

    15
    Η λέξη Arena χρησιμοποιείται και στα γερμανικά, αν και η κατάληξή της θυμίζει γλώσσες της νότιας Ευρώπης.

    16
    Βρήκα το ακόλουθο στα αγγλικά, που γράφει ότι η λέξη Allianz είναι το όνομα της ομώνυμης γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας. Η γερμανική εταιρεία έχει αγοράσει τα δικαιώματα να βάλει το όνομά της στην σκεπή και στην εμπρόσθια πλευρά του σταδίου για 9 χρόνια αντί 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
    http://www.sportsbusinessdaily.com/Global/Issues/2012/07/24/Marketing-and-Sponsorship/Nice.aspx

  23. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

    @7β,8β. Σήμερα, 24 Ἰουνίου,* εἶναι τ᾿ ἁϊ-Γιάννη. Τοῦ Κλήδονα ἤ τοῦ Φανιστῆ, ποὺ λένε στὴ Χίο (σχόλιο 182 τοῦ Dryhammer στὸ χτεσινὸ νῆμα, https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/23/irianna/) ἤ τοῦ ᾿Πορνιαστῆ, ποὺ λέμε στὰ Θερμιὰ:
    «Ὅμως τί νὰ πεῖ κι ὁ ἁι-Γιάννης ποὺ ἀλλοῦ τὸν λένε Κλὴδονα κι ἐμεῖς τὸν κάναμε Πορνιαστὴ. Βλέπεις, στὶς 24 τοῦ Θεριστῆ ποὺ γιορτάζει,τελειώνει τ’ ὄρνιασμα στὶς συκιὲς. Κι ἐπειδὴ δὲν τὰ πᾶμε καλὰ μὲ τὸ ἀρχικὸ ἄλφα ὁ ἀπορνιαστὴς ἔγινε ‘πορνιαστὴς.»
    (https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/02/19591102/, σχόλιο 123).

    Χρόνια πολλὰ σὲ ὅσους Γιάννηδες γιορτάζουν σήμερα.

    * Ἴσως μπερδευτήκατε, Γιῶργο (7β) καὶ Νικοκύρη (8β), ἐπειδὴ τὶς φωτιὲς τὶς ἀνάβουν τὴν παραμονὴ, στὶς 23 τοῦ μήνα. Πρὸς ἐπιβεβαίωση:
    https://www.eortologio.net/month/6/%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82

  24. Μεταφραστής said

    16
    Η λέξη γαλλική λέξη rivière προφέρεται ριβιέρ. Οι ντόπιοι δεν μιλούν προβενσάλικα η οκσιτάνικα στην εποχή μας, εκτός αν υπάρχουν κάποιοι 100 χρονών. Η κατάληξη -α είναι χαρακτηρισική της προβενσάλικης γλώσσας, Ποιο δυτικά από Μασσαλία μέχρι λίγο πριν την Ισπανία, όπου αρχίζει η περιοχή της καταλανικής γλώσσας, τα ονόμαζαν οκσιτανικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα από οκσιτανικά και προβενσάλικα.

  25. ΚΩΣΤΑΣ said

    Άσχετο, αλλά μου άρεσε και το βάζω.

    http://www.onlarissa.gr/2017/06/21/ta-spai-sto-diadiktyo-tragoudi-ke-vinteo-klip-gia-ta-farsala-odigontas-atsala/

    Και συμπληρώνει άλλος:

    κ’ είδα φίδ’ κι λαχτάρ’σα
    κι πλαλ’σα για Λάρ΄σα!

  26. ΣΠ said

    όπως βλέπουμε στις εικόνες, που έχουν επεξεργαστεί
    Αχ αυτά τα αποθετικά ρήματα. Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, για καταστάσεις που διαχειρίστηκαν, για απόβλητα που επεξεργάστηκαν, για αναλώσιμα που προμηθεύτηκαν κλπ. Υπάρχει βέβαια και ο εκμεταλλευόμενος που σύμφωνα με το ΛΚΝ μπορεί καταχρηστικά να χρησιμοποιηθεί με παθητική σημασία και να σημαίνει αυτόν που τον εκμεταλλεύονται άλλοι. Το έχει επισημάνει και ο Νικοκύρης παλαιότερα. Αλλά κι αυτό δυσκολεύομαι να το δεχτώ. Για μένα εκμεταλλευόμενος είναι μόνο αυτός που εκμεταλλεύεται άλλους.

  27. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, και καλό πρώτο ζεστό, καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.

    Ωραία τα μεζεδάκια και πάλι. Για τη συναυλία του Μίκη (οι προσωπικές μου εντυπώσεις εδώ) η λεπτομέρεια είναι ότν δεν «σηκώθηκε» για να διευθύνει το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», το διηύθυνε από τη θέση που καθόταν, στην αριστερή (συμβολικά) από τις τρεις πολυθρόνες της προέχουσας σειράς, δίπλα στον κ.Παυλόπουλο και τον κ.Βούτση.

    Ο πρίγκηπας ρε παιδιά, δε θέλει ήτα στο δεύτερο; Το αλλάξαμε κι αυτό; Δηλαδή γράφουμε «Πριγκιπόννησα»; Και σας μοιάζει ωραίο στο μάτι; (ή έφυγαν και τα δύο «ν»;

    Και κλείνοντας, να πώ και κάτι που ακούω τελευταία σε ραδιοφωνικό σποτάκι : ο «Ήρων» είναι η πρώτη θερμοηλεκτρική μονάδα συμπαραγωγής, που έγινε εδώ και καμιά δεκαπενταριά-είκοσι χρόνια στη Θήβα. Εντάξει, έγινε «HERON» για τις ανάγκες του ανταγωνισμού με τους νεόκοπους πάροχους με τα βαρύγδουπα ονόματα, αλλά τώρα τελευταία άλλαξε το σποτάκι του λέγοντας «Γίνε πελάτης του Ήρων», αντί «του Ήρωνα», που έλεγετα περασμένα χρόνια…

    Nομίζω ότι και αγγλικά να θες να το διαβάσεις, είναι «χέρον» (ερωδιός), και τέλοσπάντων, δε μου κάθεται με τίποτα. Μου θυμιζει το ποδαράκι του λέων, είσαι και χήρα γυμνασιάρχου… 🙂

  28. Μάντις said

    23 Δημήτρη Μαρτίνο
    Εμεις τ ‘ Αγιαννιού, ως πιτσιρίκια, στη Μεσσηνία, ανάβαμε φωτιές και τις πηδάγαμε τρέχοντας από μακριά με φόρα από πάνω τους.
    Παραδόξως, δεν καιγόμασταν και διασκεδάζαμε αθώα με την ψυχή μας. Μερικές μεγαλύτερες, πηγαίναν και καθρεφτίζονταν σε πηγάδι και έπιναν ή έφερναν αμίλητο νερό. Δεν είχα τέτοια εμπειρία. Μόνο τις φωτιές στη μέση του δρόμου πήδαγα με άλμα απλούν και έμενα άκαυτη! Αργότερα στον ενήλικο βίο είδα στα δελτία ειδήλεων τα αλλόκοτα Αναστενάρια. Παραξενενύτηκα.

  29. 27 (το μη Heron βέλτιστον)

    Και όμως το σωστό είναι πρίγκιψ:
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5815-%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CF%83%CE%B1
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4281-%CE%A0%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%BF%CF%82&p=41566#post41566
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4026-%CE%9F-%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%A0%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%B1&p=38065#post38065

  30. dryhammer said

    28. Τα ίδια και στούς Φανούς της Χίου. Προσάναμμα το μαγιάτικο στεφάνι, η κόντρα της γειτονιάς με την διπλανή για το ποιός έχει πιό μεγάλη φωτιά και η έννοια των μεγαλύτερων μην λαμπαδιάσωμε τη γειτονιά και να πηδάνε όλοι απο την ίδια μεριά της φωτιάς, μην τυχον τρακάρωμε μέσα στις φλόγες. Ούτε πυροβασίες ούτε κτηνοβασίες. Κάποιες έφηβες που δεν «εκμοντερνίστηκαν» κάναν τίποτα «μαγικά» με τίποτα γριές που είχαν όρεξη… (ακόμα).

  31. Πάνος με πεζά said

    @ 29 : Για δες ! Από τις πιο «καθιερωμένες» ανορθογραφίες ! Δεν το ήξερα.

  32. Φυσικά η γαλλική λέξη rivière προφέρεται ριβιέρ, αλλά σημαίνει ποτάμι. Πολύ σπάνια απαντά, υπό την επίδραση των ιταλικών, και με τη σημασία της παραλίας: la rivière de Gênes. Στα γαλλικά, Riviera λεγεται συνήθως η ιταλική Ριβιέρα, ενίοτε δε και η γαλλική, η Κυανή Ακτή δηλαδή.

    Στα προβηγκιανά (provençal) το τελικό a δεν χάνεται. Θα ήταν πολύ απίθανο η γαλλ. alliance / ιταλ. alleanza να λέγεται allianz. Σαφώς πρόκειται για τη γερμανική ασφαλιστική εταιρία.
    Ωραίο δείγμα φιλολογικών προβηγκιανών, και με ελληνικό ενδιαφέρον, είναι ο Inne gregau τη Μιστράλ, που τον έχουμε ξανακουβεντιάσει εδώ.

  33. Τις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού τις είχαμε και στην Αθήνα. Μεγάλος και με έκπληξη έμαθα ότι δεν είναι πανελλήνιο το έθιμο.

  34. alexisphoto said

    καλημέρα,
    «Η εικόνα έχει επεξεργαστεί» είανι λάθος; προφανώς και δεν είναι και η πιο άρτια πρόταση, αλλά είανι λάθος;
    Σαν έκφραση πάντως χρησιμοποιε’ιται συχνά.
    όμοια (νομίζω τουλάχιστον) «το κείμενο έχει τροποποιηθεί», «σήμα έχει διαμορφωθεί» κλπ
    Ευχαριστώ

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ξέρω αν υπήρξε διόρθωση ή τρολιά, εδώ πάντως λέει «στους 4»:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.zougla.gr/politiki/article/ta-sigxaritiria-tou-kiriakou-mitsotaki-stin-e8niki-mpasket-ginekon&ved=0ahUKEwi0q8j0_NXUAhUoJMAKHdx9Cj8QqUMIHDAA&usg=AFQjCNHTyzqGsHcNb294_EoxrpIDn6QF4g

  36. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    35 Ναι, τον αδίκησα τον Κούλη

    31 Όντως, οι τύποι με η είναι πολύ διαδεδομένοι

    21 Ωχ, αν το ξεχάσω θα πέσει φωτιά!

  37. gmich said

    Ο συντάκτης του Lifo βάζει άχρηστα εισαγωγικά στο αντιμετώπισαν και στο νίκησαν γιατί θα σκέφτηκε αφού ο αγώνας ήταν φιλικός δεν ταιριάζουν ούτε το αντιμετώπισαν ούτε το νίκησαν . Αντιμετωπίζονται και νικιούνται μόνον οι εχθροί όχι οι φίλοι

  38. Alexisphoto, μάλλον δεν κατάλαβες γιατί θεωρείται λάθος, όσο συχνά κι αν λέγεται, το «οι εικόνες επεξεργάστηκαν».Το ζήτημα είναι ότι τις εικόνες τις επεξεργάστηκαν κάποιοι, ενώ το κείμενο το τροποποίησε κάποιος, το σήμα το διαμόρφωσε κάτι, και έτσι τροποποιήθηκε ή διαμορφώθηκε. Μ’άλλα λόγια, τα ρήματα τροποποιούμαι και διαμορφώνονται είναι οι παθητικοί τύποι των μεταβατικών ενεργητικών ρημάτων τροποποιώ και διαμορφώνω, ενώ το επεξεργάζομαι, καίτοι μεταβατικό με ενεργητική σημασια, είναι παθητικής φωνής.
    Είναι όμως αλήθεια ότι στην παθητική μετοχή τα ρήματα αυτά χρησιμοποιούνται με παθητική σημασία: επεξεργασμένα καπνά, κατεργασμένα δέρματα, ονειρεμένη ευτυχία, παραδεδεγμένη άποψη…

  39. ΣΠ said

    34
    Ναι, είναι λάθος. Το «επεξεργάζομαι» έχει ενεργητική σημασία. Οι άλλες δύο εκφράσεις είναι σωστές αφού το «τροποποιούμαι» και το «διαμορφώνομαι» έχουν παθητική σημασία.

  40. ΣΠ said

    38
    Στην μετοχή του παρακειμένου όχι του ενεστώτος. Επεξεργαζόμενος, κατεργαζόμενος, ονειρευόμενος, παραδεχόμενος έχουν ενεργητική σημασία.

  41. Spiridione said

    Υπάρχουν και τα κατισαναποθετικά εμπνέομαι, μοιράζομαι

    Ένας ξένος στο παγκάκι μου

  42. Ιερόδουλος said

    30 Dryhamer
    Ανάγλυφα τα περιγράφεις. Έτσι γινόταν και σε μας. Μέχρι εκεί, Πραγματικά αθώα και φαντασμαγορική για τα παιδικά μας μάτια, πλάκα. Μπορεί και να αισθανόμασταν κάπου στα βένθεα βάθη (πλεονασμός;) μας ότι παίρναμε ευλογίες και από το φλογερό αδικοχαμένο προφήτη Ιωάννη (τρόπος του λέγειν «αδικοχαμένο» μια και πολύ ξυνόταν ο σεβάσμιος στη γκλίτσα του τσομπάνη Ηρώδη και της συμβίας του)

    33 Άγγελε
    σχετικά αναμενόμενο το έθιμο και στην Αθήνα (δεν το ήξερα ) όπου σύχναζε πολύς λαός από τις επαρχίες, προς ανεύρεση εργασίας.

    Νικοκύρη
    Τι ενόχληση κάθε φορά ακούγοντας και δελτία ειδήσεων με τα τριτόκλιτα που τα αφήνουν άκλιτα σε αιτιατικές και γενικές, λες και γίναμε αλλοδαποί πια όλοι. Έχει πλάκα
    που πολλοί εξ αυτών αυτοσυστήνονται ως «δημοσιογράφοι» .

    Μα τον Τουτάτη, θα φανταζόμουν ότι το διαδίκτυο θα βελτίωνε κάποιες δεξιότητες στην ομιλία αλλά μάλλον όχι..
    Γράφεις :
    » Σε ρεπορτάζ για την υγεία του πρίγκιπα Φίλιππου της Αγγλίας, διαβάζουμε ότι «ο Φίλιππος δεν εισήλθε στο νοσοκομείο εκτάκτως αλλά προληπτικά, λόγω ενός προϋπάρχων ζητήματος (μήπως ο άνθρωπος παρασύρθηκε από κείμενα του Μποστ 😉 στην υγεία του».

    «Και άκλιτο, και σε αρσενικό γένος -ο προϋπάρχων ζήτημας σα να λέμε» !!!

    χαχαχα! Το καρφάκι σου «έκτακτο, έκτακτο!» που λέγαν οι κυρίες στις παλιές ταινίες με τη Βασιλειάδου και τη Νίτσα Τσαγανέα.

  43. Ιερόδουλος said

    (Κοροιδεύω, τους άλλους και γω γράφω με ελαφριά τρικυμία εν κρανίω..φταίει λες το κόκκινο κρασάκι, με τα οποίο συνόδεψα τις μεσημεριανές κολοκυθοκορφάδες τις γεμιστές με ρύζι και καλαμαράκια… χικ! 😉

  44. ΣΠ said

    33
    Και στην Θεσσαλονίκη.

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα είναι ότι ο χώρος του μάρκετινγκ, η τηλεοπτική δημοσιογραφία αλλά και τα γιάπικα επιτελεία των κομμάτων αλλάζουν τα φώτα σε κάποια ρήματα και εντέλει επιβάλλουν αυτή τη νέα χρήση. Το διαρρέω τρανό παράδειγμα αλλά τώρα πια και το επικοινωνώ με μεταβατική σημασία: επικοινωνώ το μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό, να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας στον λαό κλπ.
    Θα σε συνεδριάσω, απειλούσε χιουμοριστικά ο μακαρίτης Ηλίας Ηλιού. 😊

  46. ΣΠ said

    45
    Και το «λήγω», π.χ., να το λήξουμε το θέμα.

  47. Σχιζολεξία στο όνομα γνωστού πολυσουβλστζίδικου στο κέντρο. Εντάξει, κανουν χαριτωμενιά με πηρούνι πιρούνι αντί για Ψ, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει νσ γράψουν την λεξη κανονικά.

    http://www.kalopsimeno.gr

  48. alexisphoto said

    @38 & 39
    Ευχαριστώ

  49. Μαρία said

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ
    ΑΛΛΗΓ(ΑΤ)ΟΡΙΑ 😦

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    50. Ρε τις παΝΟΥΡγιες!

  52. gpoint said

    Ναι αλλά συμπαράσταση στον ΠΑΟ για Μπεργκ ! !

    να μη λέμε πολλά ένα απόσπασμα :

    Πιο συγκεκριμένα, η έγκυρη εφημερίδα που πρόσκειται στον Βαγγέλη Μαρινάκη, σε μια δύσκολη εποχή για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο κείμενο για τον Σουηδό επιθετικό έχει ως τίτλο: «Πραγματικά κρίμα, Μάρκους Μπεργκ», σχολιάζοντας ως «απολύτως καταδικαστέο» και «άνανδρο» το γεγονός ότι ο Μπεργκ πήγε να μιλήσει με την ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χωρίς να ενημερώσει, καθώς και την προσφυγή που κατέθεσε.

  53. Μαρία said

    à la manière de Kalyvas
    Η παρεξηγημένη συμβολή της πηγάδας του Μελιγαλά στον εκσυγχρονισμό της χώρας https://nomadicuniversality.com/2017/06/20/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%be%ce%b7%ce%b3%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf/

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    54. Δεν γίνεται να επαναφέρουμε τη χρυσή αυτή επταετία και τα καλούδια της, ρε Καλύβα. Μας άφησε χρόνους ο στυλοβάτης και εγκέφαλός της, ο Στελάρας ο Παττακός, δεν το ‘μαθες; Θλίψη, ρε φίλε…

  55. … «όπως βλέπουμε στις εικόνες, που έχουν επεξεργαστεί, …» …

    Πάντως, το «που» μπορεί να ερμηνευτεί και σαν αιτιατική, δηλαδή «τις οποίες», οπότε βγαίνει εντάξει – αν και ίσως λίγο αδέξιο γιατί μάλλον λείπει ένα «τις» μετά το «που»:

    «όπως βλέπουμε στις εικόνες, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί, …»

    (Ίσως το «επεξεργαστεί» από μόνο του, με την μέση φωνή, να δημιουργεί την αμφισημία. Αν έλεγε «όπως βλέπουμε στις εικόνες, που έχουν δει [τόσοι και τόσοι], …» θα ήταν προφανείς ότι δεν έχουν δει οι εικόνες, αλλά έχουν δει τις εικόνες.)

  56. … λόγω ενός προϋπάρχων ζητήματος

    Αυτοί οι προΰπαρχοι πάντα δημιουργούσαν ζητήματα…

  57. 11, … «Εν ισχύ» … αντί του σωστού «εν ισχύι». …

    Σαφά. Εν ισχύ ‘εν ισχύει.

  58. Γιάννης Ιατρού said

    56: Άσε τώρα Μιχάλη, αν δεν ξέρεις την τοπική διάλεκτο …. υπάρχουν παρεξηγήσεις 🙂

  59. 8, … 7 Αυτό το Κληδωνισμένα το κρατάω για του χρόνου …

    Κληδώθηκε η συμφωνία.

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61. 33, … Τις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού τις είχαμε και στην Αθήνα. Μεγάλος και με έκπληξη έμαθα ότι δεν είναι πανελλήνιο το έθιμο. …

    Τις θυμάμαι μέχρι αρχές ’70 στην Αθήνα.
    Κι εγώ νόμιζα πως είναι ευρέως πανελλήνιο έθιμο,
    με τους στίχους από το γνωστό ρεφραίν

    Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
    του Αη Γιάννη,…

  62. Πωπωπω, κομπίνεζ http://luben.tv/stream/118891

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    33. Και στη Σκιάθο:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_kakomhs.html&ved=0ahUKEwjrgryD39bUAhVsIMAKHQEqDV0QFggaMAA&usg=AFQjCNFz01pUu5T8I7uepJolIi_5FSKVrg

  64. 29,
    Ώστε ο πρίγκηψ
    ήταν πριν κιψ!

  65. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    33-64 Στη Μύκονο πάντως πριν από μερικά χρονια είχα παρακολουθήσει φωτιές τΑγιαννιού.
    Και μικρός στη γειτονιά μου.

  66. 63,
    🙂
    Κομπίζνες!

  67. Γιάννης Ιατρού said

    63: Γιατί ρε Σκύλε, οι μόνοι είναι που μιλούν με τον Θεό; 🙂

  68. 63,
    Είναι κι αυτά τα αυτοκόλλητα* που θεραπεύουν
    and «promote healing» by tackling «imbalances,»
    λέει το βίντεο που παρακολούθησα με κομμένη την αΝάσα.
    There’s «some sort of electromagnetic thing» that goes on,
    Paltrow explained.

    ______________
    * με το βαρύγδουπο όνομα Γκουπ

  69. Γιάννης Ιατρού said

    62: κι εδώ

    Παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες κι αστυνόμους
    κι ήταν αρχηγός η Αργυρώ
    και φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους
    τ’ Αη Γιάννη θα ‘τανε θαρρώ

  70. raf said

    54 Ας γίνει κουβέντα μια φορά για τον Καλύβα, τον Μαραντζίδη και λοιπούς. Το τι ακαδημαικό ψέμα και τι ανοχή σε αυτό έχει πέσει τα τελευταία χρόνια δεν λέγεται.

  71. Γιάννης Ιατρού said

    71: Raf
    Της εθνικοφροσύνης, ήλιε νοητέ 🙂

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακούω τώρα στις ειδήσεις *ράδιο 88.6, «το όζον ξεπέρασε το όριο ενημέρωσης».

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    62/70
    Μέσα στα μάτια σου γλυκές
    τ’ Αϊ-Γιάννη ανάβουν οι φωτιές

  74. Γιάννης Ιατρού said

    73: ΕΦΗ
    όριο ενημέρωσης, ε;;; 🙂 🙂
    Να ενημερώσω τότε: Με το που σφίξανε σήμερα οι ζέστες, βγήκε απέναντι στο μπαλκόνι κι η γειτόνισσα. με σορτσάκι και χωρίς σουτιέν, ε, βγήκα κι εγώ να ποτίσω τα πλακάκια μας, μην μαραθούν με τέτοια ζέστη …

  75. Αιμ said

    26. Εκμεταλλευτες και εκμεταλλευομενοι. Υπάρχει άλλη εκδοχή ;

  76. 76 Έχοντες και μη έχοντες. Οι πάνω και οι κάτω. Το 1% και το 99%. Πλούσιοι και φτωχοί.

  77. Αιμ said

    Εφη, το όριο επιβίωσης να δούμε πότε θα περάσει

  78. ΣΠ said

    76
    Ναι, έτσι το λένε αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα δύο είναι το ίδιο πράγμα. Μονολεκτικό όρο δεν μπορώ να σκεφτώ. Το σωστό είναι «υφιστάμενοι εκμετάλλευση».

  79. cronopiusa said

    Χίος: Σοβαρό ατύχημα για 13χρονη μαθήτρια σε σκηνή θεάτρου χρειάστηκε να κάνει 5 ράμματα στο κεφάλι.

  80. ΣΠ said

    62, 70, 74
    Στην πύλη τ’ Αδριανού
    κοντά στου Μακρυγιάννη
    μέσ’ τις φωτιές μας ρίξανε
    μια νύχτα τ’ ’Αϊ Γιάννη

  81. sarant said

    Παρόλο που ο ανταποκριτής μας από Κυψέλη ολιγωρεί, να σας ενημερώσω ότι ανάψανε φωτιές τΑγιαννιού χτες στην πλατεία Κυψέλης

    76-79 Γι αυτό και έπιασε το τυπικά λανθασμένο «εκμεταλλευόμενοι» ενώ δεν θα πιάσει π.χ. το επεξεργαζόμενοι (με τη σημασία του υφιστάμενου την επεξεργασία)

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και Σεφέρης, βέβαια:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sansimera.gr/anthology/56&ved=0ahUKEwilqfqnhNfUAhXoJsAKHfrEDKwQFggaMAA&usg=AFQjCNGKmwLwtZANub54u9MWbEQb11rOsQ

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    75 >>όριο ενημέρωσης, ε;;;
    Το ξαναείπε τώρα ότι το όζον ξεπέρασε το όριο ενημέρωσης.
    Σεμνά Γιάννη, μην τσιγκλάς και πήξουμε με τις γνωστές μαστο-φωτό

    76. Εκμεταλλεύομενος τη διακοπή του ηλεκτρικού της έδωσε ένα πεταχτό φιλάκι.

    78. >>το όριο επιβίωσης να δούμε πότε θα περάσει
    Δεν το πιάνω όμως, τί είναι το καλό, να περάσει ή να μην περάσει;

  84. Γιάννης Ιατρού said

    82a: Νίκο,
    για κάτι κάδους απορριμάτων άκουσα 🙂 🙂

    84α/2: μα είναι εκτός σήμερα 🙂

  85. Γιάννης Ιατρού said

    73/84: ΕΦΗ
    τι φωνάζεις, δεν φταίνε οι εκφωνητές, εδώ:

  86. Ιερόδουλος said

    ;-)Λες επειδή πηδάγαμε τ’ Αγιαννιού, φωτιές στα παιδικάτα μας, να γιναμε μετέπειτα πυγολαμπίδες, κωλο-φωτιές σκέτες, σπίρτα μοναχά; 😉 Τώρα τα μόμολα, όλημέρα κοιτάνε μόνο το κινητό, δεν πηδάνε τίποτα και περπατώντας σκουντουφλάνε στους στύλους.

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    86. Ε κάπως ΄πετσι θα έλεγε η διάταξη, αλλά είναι εντάξει «το όζον ξεπέρασε το όριο ενημέρωσης»; Κολοβό και μετέωρο; Να πει την ουσία που είναι από κει και κάτω ότι η βραχύχρονη έκθεση ενέχει κινδύνους για ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού-ξερω γω.

  88. Kass said

    Χτες στο με καλούς συντελεστές, γελαστικό σίριαλ «Παραμύθι αλλιώς» άκουγα συνέχεια: » το φυγά, το φυγά, το φυγά» . Ποιος γράφει το σενάριο; τους διαλόγους; Κανείς δεν φαινόταν να υποψιάζεται το σωστό τύπο.

  89. Γιάννης Ιατρού said

    87: 🙂 🙂 🙂

    88: Τώρα εσύ ζητάς καλλιγραφία κλπ. κλπ. (αυτό με τη μυλωνού 🙂 )

  90. Πάνος με πεζά said

    Όσο για ένα ένθετο του Real FM που μιλάει για οικονομικά θέματα, όλη την ώρα κοπανάει ότι «οι αιτήσεις του οικογενειακού επιδόματος μέσω του εντύπου Α21, θα επεξεργαστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου»…

  91. gpoint said

    # 82

    πιθανόν αλλά όπως λέει το άσμα περί καρδιάς κάποια βράδια η άλλη μισή στο Χαϊδάρι βρίσκεται !!

  92. gpoint said

    Οι Αλβανοί ξυπνήσνε, εμείς ακόμα !!

    http://www.paok24.com/podosfairo/97769/afairesi-protathlimatos-logo-stimenon

  93. Γιάννης Ιατρού said

    92: Γιώργο, σε πήρανε στο ΚΕΒΟΠ έμαθα 🙂

  94. Μαρία said

    89
    Εσείς ποιον υποψιάζεστε για σωστό τύπο;

  95. sarant said

    89-95 Πράγματι, το ΛΚΝ κλίνει το φυγάς όπως το αγάς.

  96. Μαρία said

    96
    Κι ο ζευγάς 🙂
    Εσύ δηλαδή το κλίνεις αρχαιοπρεπώς του φυγάδος;

  97. sarant said

    97 Εγώ όχι, αλλά ο Μπαμπι συστήνει «του φυγάδα/φυγάδος, τον φυγάδα» και «της φυγάδος»

  98. raf said

    72 Ακριβώς απ’ αυτό το άρθρο και έπειτα άρχισα να παρακολουθώ στενότερα το ζήτημα.

  99. Μαρία said

    99
    Ενδεικτικά.
    http://emfilios.blogspot.gr/search/label/H «ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΙΑ» ΚΑΙ Ο ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ (22%2F5%2F2004)

    http://emfilios.blogspot.gr/2011/02/blog-post_3727.html

    http://emfilios.blogspot.gr/search/label/%CE%97%20%C2%AB%CE%9A%CE%9F%CE%9A%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%C2%BB%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%97%20%C2%AB%CE%9C%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%97%C2%BB%20%CE%92%CE%99%CE%91%20%2810%2F1%2F2010%29

    http://emfilios.blogspot.gr/search/label/%CE%9F%20%C2%AB%CE%86%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A3%20B%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3%C2%BB%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%9F%CE%99…%20%CE%91%CE%9C%CE%9F%CE%99%CE%A1%CE%9F%CE%99%20T%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%95%CE%A3%20%282%2F10%2F2004%29

  100. Στα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης όλοι βλέπανε τον «φυγά». Εγώ πάντως και τότε τον «φυγάδα» έβλεπα.

  101. Kass said

    95 Μαρία

    101 Συμφωνώ με τον Άγγελο. Τον φυγάδα έβλεπα και γω.

    98 Νικοκύρη συμφωνώ με τον Μπάμπι..

    Δεν ήξερα ότι κοτζά λεξικό το φυγάς το κλίνει όπως ο αγάς! Μένω παυλόπουλος. Καμία σχέση. Πώς μπορεί να βάζει η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες; Τι δουλειά έχει ο κατατρεγμένος φυγάς με τον καλοταϊσμένο αγά; Εκείνος ο φυγάς Χάρισον Φορντ στην ωραία ταινία τότε, ούτε μπουκιά δεν πρόκανε να βάλει στο στόμα του!

  102. sarant said

    102 Καλημέρα. Εγω έβλεπα τον Φυγά.

    Ανασκόπηση της κατάστασης σε άρθρο της Λεξιλογίας του 2012
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8865-%CE%BF-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AC-%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B1

  103. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα

    101/89 το φυγά κλπ.
    κι εγώ που αρχικά νόμισα πως ο Κass έκανε την παρατήρηση για το άρθρο (τόν)….

  104. Γς said

    32:

    >Φυσικά η γαλλική λέξη rivière προφέρεται ριβιέρ, αλλά σημαίνει ποτάμι. Πολύ σπάνια απαντά, υπό την επίδραση των ιταλικών, και με τη σημασία της παραλίας

    Και θυμήθηκα πως κι η Ν. Ελβετία, του Βύρωνα είχε κι αυτή την Ριβιέρα της. Την παραλία της.

    Ηταν η όχθη του ρέματος «Πήδημα της Γριάς» που υπήρχε εκεί που σήμερα είναι η Πάρκγουέι(!) Καραολή και Δημητρίου.

    Μερικά σπίτια μόνο υπήρχαν και το καλοκαιρινό σινεμά Αύρα.

    Πρέπει να ήταν και περατσάδα, πασαρέλα, νυφοπάζαρο, ρε παιδί μου.

    Ο Γς ήταν πολύ μικρός για να τρέχει εκει πέρα για το φουστάνι, αλλά τις άκουγε που λέγανε:

    -Κορίτσια πάμε Παραλία;

    Παραλία που δεν πήγαινε πουθενά. Σήμερα που μπαζώθηκε και φύτεψαν και μερικά δέντρα. έγινε λεωφόρος που πάει στον Καρέα και την Αττική Οδό και στη Ραφήνα και στην Ελευσίνα και στο Αεροδρόμιο. Παντού.

    -Κορίτσια πάμε Παραλία;

    Αχ, δεν υπάρχουν πια τέτοιες,

    Οχι βέβαια παραλίες…

    https://www.google.com/maps/place/Karaoli+ke+Dimitriou,+Vironas,+Greece/@37.9557519,23.7596988,569m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14a1bd7d51d43673:0xa723f6940c956408!8m2!3d37.9565725!4d23.7619519?hl=en

  105. LandS said

    22 Από ότι καταλαβαίνω η λέξη αρένα χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο. Για αυτό το λόγο πήγα να κάνω πλάκα με τη χρήση της για γήπεδο στη Γερμανία.
    Στην Αγγλία που σπούδαζα πριν πολλά χρόνια «αρίνα» ήταν η δεύτερη ή τρίτη πιο συχνή λέξη για το γήπεδο ποδοσφαίρου μετά το pitch – έχουν και το πιο επίσημο φίλντ.

    Χαρακτηριστικό ήταν ένα σκετσάκι στη τηλεόραση που ένα λαϊκό ζευγάρι, σε διακοπές στην Ισπανία, μαλώνει επειδή ο άντρας δεν ήθελε να πάνε στις ταυρομαχίες λέγοντας ότι δεν γουστάρει να βλέπει αίμα στην αρένα και η γυναίκα του απαντά ότι οι ταυρομαχίες δεν γίνονται εκεί που παίζεται ποδόσφαιρο.

  106. Kass said

    103 Γιάννη Ιωάννου » ΤοΝ φυγά», ο.κ. ο,τι πείτε, ό,τι πείτε! 😉
    Νικοκύρη και πάλι «ευχαριστώ τα μάλᨻ
    (είπε στο Σαραντάκο η βυζαντινοτέτοια) 😉

  107. Kass said

    103 φτου ξαναγράψε λάθος!

    Γιάννη Ιατρού

    ήθελα να πω…ειδες τι κάνουν τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια; κουρούμπελο, λιάδα, ο εγκέφαλος γίνηκε!

  108. gpoint said

    Ε, όχι να έβλεπα και τον φυγά,δα…όχι δα !!!

  109. Γς said

    Στο μέτρο που χρόνια τώρα η απεργία με τα σκουπίδια έχει παραγίνει, κάτι μνήμες από την Δήμαρχο του Χιούστον που απέλυσε αμέσως όλους τους εμπλεκομένους σε παρόμοια φάση με γεμίζει θλίψη.
    Που στέρησε απ τον κοσμάκι αυτό που εμείς εδώ απολαμβάνουμε ανεμπόδιστα

  110. Γιάννης Ιατρού said

    108: Kass
    Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια 🙂 🙂

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνούσα μαζί σου, Γς, αν η απόλυση περιελάμβανε και τους καπιταλιστές, που η απληστία τους προκαλεί κρίσεις και ανεργία, καθώς και τους πολιτικούς, που τους υπηρετούν στρώνοντας μονόδρομους. Να βαράμε και τον γάιδαρο, όχι μόνο το σαμάρι.

  112. Γιάννης Ιατρού said

    110: Γς
    Ρε Γιάννη, νομίζεις πως νοιάζονται για τον κόσμο που δουλεύει στα σκουπίδια; Να δώσουν το όλο θέμα σε ιδιώτες θέλουν (πολλά τα λεφτά …, από παλιά! Κι οι εργαζόμενοι (όπως κι όλοι οι συμβασιούχοι) έχουν γίνει, επίσης από πολύ παλιά, έρμαιο των πολιτικάντηδων και μπαλάκι μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκάστοτε κυβερνήσεων…

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλημέρα

    Απ’ ό,τι φαίνεται, αν και βλέπαμε το ίδιο έργο, οι άνω των 60 έβλεπαν τον φυγάδα ενώ οι κάτω των 60 βλέπαμε τον φυγά.☺

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    112 – Γιάννη δεν μου τα λές καλά, δεν μου τα λές ΚΑΘΟΛΟΥ καλά.Γιά πρόσεξε τις παρέες σου εδώ μέσα.☺

  115. Γιάννης Ιατρού said

    114: ++++++++ 🙂
    115: 45 (τουλάχιστον) οι Γιάννηδες εδωμέσα ρε σύ. Βάλε και κατιτίς να ξεχωρίζουμε να μην ψαχνόμαστε 🙂

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Κι εσύ τέκνον doctor; quell catastrophe, πού βαδίζει αυτός ο τόπος;☺

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Επιβεβαιώνεις την γνωστή παροιμία, το 112 δεν το είδες;☺

  118. Γιάννης Ιατρού said

    117: Όχι ρε συ, απλώς για τον συνειρμό σου τα ++ !! 🙂
    118: Το είδα, αλλά με δυσκολεύεις ρε Λάμπρο, γράφεις γενικόλογα, επομένως ανέβα να …, κατέβα να … (που λέει και η λαϊκή σοφία 🙂 ), ε, όσο να ‘ναι προκαλείς μια κάποια άσκοπη κινητικότητα, πρωϊνιάτικα 🙂

  119. Γιάννης Ιατρού said

    119 α (συνέχεια)
    και να προσέξεις τα γαλλικά σου … quelle, θηλυκό είναι 🙂

  120. http://www.efsyn.gr/arthro/apo-ta-tagmata-stoys-syntagmatarhes

  121. Γιάννης Ιατρού said

    110/112: Σκουπίδια, γόπινγκ κλπ.
    Στηρίζουμε τον Δήμαρχο κι όχι τον προβοκάτορα Γουίλ Σμιθ… 🙂 🙂

  122. Γς said

    Και πήγα να βρω το γραφείο του δικηγόρου στην διεύθυνση που μου είχε πει.
    Ούτε ταμπέλα όμως ούτε κουδούνι με τ όνομά του.
    Μπαίνω στο μαγαζί που ήταν δίπλα και ρωτάω τοον πιτσιρικά που ήταν μέσα, αν ξέρει κάτι.

    -Τον ξέρω. Ο πατέρας μου έχει θάψει τον πατέρα του.

    Αν σας πω ότι το μαγαζί ήταν Πετ σοπ θα το πιστέψετε;

  123. raf said

    Από υπότιτλους προχθεσινής εκπομπής της ΕΡΤ3 για τις αλβανικές εκλογές είδα δυο φορές το «…στην περιοχή του Αυλώνα».

  124. Γς said

    123:

    Λάθος νήμα

  125. raf said

    …αλλά με ειδοποιούν από το κοντρόλ πως είναι ούτως ή άλλως αρσενικό το τοπωνύμιο. Καλώς τον Μέφρι.

  126. Pedis said

    (από το λινίκιο του #121)

    Κάποιος ταξιτζής από τον Βύρωνα «κατεφέρετο» το φθινόπωρο του 1967 κατά της επέκτασης της περιμετρικής ζώνης, λέγοντας ότι μείωσε τις εισπράξεις του· κάποιος καλοθελητής ενημέρωσε σχετικά την Ασφάλεια και αυτή τον Παττακό, που διέταξε να τον συλλάβουν και να του τον φέρουν, με την κατηγορία ότι παρόμοια γκρίνια συνιστά οργανωμένη «αντίδρασιν κατά της κυβερνήσεως», βάσει «γραμμής που είχε δοθεί από τον ραδιοσταθμόν του ΚΚΕ».

    Μετά τη συνομιλία τους, διαβάζουμε στο άρθρο, ο προσαχθείς «παρεδέχθη την ρθότητα των ληφθέντων μέτρων, όπως την παραδέχονται όλοι οι επαγγελματίαι οδηγοί», με εξαίρεση «τους κομμουνιστάς φανατισμένους επαγγελματίας της αντιδράσεως, της αναταραχής».

    Ο δε Παττακός τον άφησε ελεύθερο, στέλνοντας το σχετικό «ρεπορτάζ» (και φωτογραφία του μεταξύ τους «διαλόγου») στον Τύπο, προς γενικό παραδειγματισμό.


    ( Ο γκρινιάρης ταξιτζής ενώπιον του Παττακού | ΑΡΧΕΙΟ Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ )

    Ο προσαχθείς, διαβάζουμε εκεί, «εγλύτωσε χάριν εις την μεγαλοφροσύνην του κ. Παττακού. Διά τους κομμουνιστάς, όμως, και τους αφελείς συνοδοιπόρους των υπάρχουν οι νόμοι, οι οποίοι θα εφαρμοσθούν εις εκάστην περίπτωσιν με την δέουσαν αυστηρότητα».

  127. gpoint said

    Ας το γράψω εδώ…

    ΄Τέλη Σεπτέμβρη του 83,νεοδιορισμένος στα Σάλωνα και στο πρώτο διάλειμα φτάνει η πληροφορία πως στα Τοπόλια μια νταλίκα με στάρι ανατράπηκε και σκοτώθηκε ο οδηγός. Σε χρόνο ντετέ όλοι οι τοπικοί καθηγητές παρατάνε το μάθημα και σπεύδουν με τα αγροτικά τους να μζέψουν το χυμένο στάρι. Αυτοί γύρισαν…

    Οι άλλοι στο Πακιστάν, όπως διάβασα πριν λίγο δεν γύρισαν…

    http://www.naftemporiki.gr/story/1251863/pakistan-toulaxiston-100-nekroi-apo-anatropi-butioforou

  128. Γς said

    128:

    Αμ, η άλλη φριχτή εικόνα.

    Χιλιάδες Αφρικανοί, άντρες γυναίκες, παιδιά έχουν σπεύσει με κουβάδες μέσα σε μια πλημμυρισμένη περιοχή για να συλλέξουν το πετρέλαιο που τρέχει από κάποιον σπασμένο αγωγό.

    Εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μέχρι που για κάποιο λόγο η λίμνη του πετρελαίου ανεφλέγη.

    Σκηνές από την κόλαση.

  129. Γς said

    128:

    >όλοι οι τοπικοί καθηγητές παρατάνε το μάθημα και σπεύδουν με τα αγροτικά τους να μαζέψουν το χυμένο στάρι.

    Στάρι.
    Τις ξέρετε εκείνες τις περιστρεφόμενες στρογγυλές κατασκευές για τα κεριά που είναι γεμάτες άμμο.

    Ε, εχτές στην εκκλησία της μονής που έγινε το μνημόσυνο της Ειρήνης αντί για άμμο είχε στάρι, μέσα στο οποίο έμπηγες τα κεριά

    Αυτό δεν το είχα ξαναδεί.

  130. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    109 Gpoint
    Γιατί ρε θείο; τί είχε ο Χάρισον Φορντ στο Φυγά; παιχταράς με… αρχεία! (Μη μου κατηγορήσει κανείς το Χάρι..ντελίριο με πιάνει ένεκα η τσαντίλα..)

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119α – Για το 113 ήταν το σχόλιο. 🙂

    119β – Η πρωϊνή άσκηση είναι ό,τι καλύτερο για τους συνταξιούχους, αυξάνει την αντοχή τους στην πείνα. 🙂

    120 – Άσε και κάτι να πέσει κάτω ρε συ, είπα κι εγώ να κάνω τον καμπόσο δείχνοντας στην πλέμπα την αριστοκρατική μου καταγωγή και την γαλλική μου ανατροφή, αλλά με πρόδωσε ο μανταμσουσουδικός επαρχιωτισμός μου. 🙂

    Υ.Γ – Επειδή δεν ήμουν σίγουρος το έδειξα στην Δανάη κι έβαλε τα γέλια, αλλά η catastrophe είχε γίνει, άλλη φορά θα την ρωτάω πρίν την δημοσίευση 🙂

    Αυτό το όμορφο τραγούδι για σένα και την όμορφη κοπελιά μου, να της δώσεις πολλά φιλιά.

  132. Γς said

    124:

    Και λοιπόν; Σωστό δεν είναι;

  133. Pedis said

    (Ε, τσι πούστηδι.)

  134. Γς said

    133:

    δεν είχα δει το Σχ. 126

  135. Pedis said

    A few years ago, Terry Eagleton, then professor of English literature at Manchester University, reckoned that “for the first time in two centuries, there is no eminent British poet, playwright or novelist prepared to question the foundations of the western way of life”.

    No Shelley speaks for the poor, no Blake for utopian dreams, no Byron damns the corruption of the ruling class, no Thomas Carlyle and John Ruskin reveal the moral disaster of capitalism. William Morris, Oscar Wilde, HG Wells, George Bernard Shaw have no equivalents today. Harold Pinter was the last to raise his voice. Among today’s insistent voices of consumer-feminism, none echoes Virginia Woolf, who described “the arts of dominating other people… of ruling, of killing, of acquiring land and capital”.

    https://www.counterpunch.org/2017/01/17/the-issue-is-not-trump-it-is-us/

  136. sarant said

    136 Και έχει δίκιο.

  137. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    80 CRONO.. Περαστικά να είναι στο παιδάκι!
    81 ΣΠ αξεπέραστος σε τρυφερότητα Μάνος
    105 Γς πηγαίνοντας προς Πύργο υπάρχει γυναικείο Μοναστήρι του Φραγκαπηδήματος.
    Κάθε φορά που το βλέπουμε αναρωτιομαστε ΠΩΣ δεν ντρέπονται οι καλογριες να λένε ότι μένουν εκει και πώς ο Γς αυτή την τοποθεσία την αγνοεί! 😉

    111 Γιαννη Ιατρού. Συμφωνώ. Γι αυτό και γω τα αποφεύγω

    114 Λάμπρο, οι κάτω των 40 βλέπανε τον Φυγά..
    Οι… κουλτουριαρέοι και οι άνω των σαράντα βλέπανε τον Φυγάδα!

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    138τέλος- Πώς το κατάφεραν αυτό, αφού όταν προβαλλόταν το σήριαλ που λέμε, ήταν αγέννητοι.

  139. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    139 Λάμπρο
    δεν αναφέρομαι στο σίριαλ. Δεν ξέρω για ποιο σίριαλ μιλας. Εγώ αναφέρομαι στη γαμάτη ταινία με τίτλο «Ο Φυγάς» που πρωταγωνιστούσε ο Χάρισον Φορντ.
    Για να δω, θα βρω τρείλερ να σου στείλω; το βρήκα!

  140. Μαρία said

    121
    Να προσεχτεί η συμβολή του βιογράφου του Μητσοτάκη στον εξωραϊσμό της χούντας.

  141. sarant said

    141 Ποιος Θανάσης;

  142. Μαρία said

    142
    Κι είναι και συνομήλικός μου ο μπαγάσας αλλά φαίνεται οτι κι αυτόν τον έφαγε το διάβασμα.

  143. Νόμιζα λέγατε για τον Ευάνθη.

  144. Ότι και να λέμε στη γενική, η ονομαστική είναι ο φυγάς. Ο Κυριάκος όμως μάλλον λέει ο νομάς: δυσκολίες του νομά κτηνοτρόφου
    (Έχω κάτι λάθος; κι εγώ μπερδεύτηκα τώρα!)

  145. 145 Μήπως το έκλινε κατά τον Αρκά, που γίνανε και φιλαράκια;

  146. Μαρία said

    144
    Για βιογράφο του Μητσ. είπαμε και εννοείται φιλελεύθερο.

    145
    Τον παρέσυρε ο Άκης Πάνου.

  147. Μικρή Χουχού, η ταινία The Fugitive (Ο Φυγάς) με τον Χάρισον Φορντ είναι του 1993 και βασίστηκε στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1963-1967, που παίχτηκε λίγα χρόνια αργότερα και στην Ελλάδα.

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Την χούντα και μίαν Καλύβην…
    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/522487/kai-sy-tsoula-ton-dimion-epistimi-kai-sy-prostyxi-pena-kai-psofim

  149. Μαρία said

    145
    Βάλε, τζάνεμ, το σωστό λινκ http://rigillis18.blogspot.gr/2017/06/blog-post_904.html#more να φχαριστηθούμε γκλίτσα.

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι ένα επεισόδιο του «Φυγά(δα)», για να μαθαίνουν οι νεότεροι κλπ. Στην ΥΕΝΕΔ το ‘παιζε;

  151. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    148 Άγγελε
    ευχαριστώ για την πληροφορία. Δεν ήξερα για την τηλεοπτική σειρά, δεν την είχα δει ποτέ. Πάντως την ταινία την είχα βρει πολύ δυνατή, και ο ηθοποιός που υποδυόταν το σκληρό μπάτσο, τον διώκτη του φυγάδα, νομίζω ο Τζέιμι Λη Κέρτις , καταπληκτικός στην ερμηνεία του.

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τόμι Λι Τζόουνς. Η Τζέιμι είναι γυναίκα.

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τόμι Λι Τζόουνς. Η Τζέιμι είναι γυναίκα.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    153: Πάντως το Λι το πέτυχε 🙂

  155. sarant said

    145 Πάντως, το ΛΚΝ δεν δέχεται τον νομά 🙂

  156. Μαρία said

    155
    Το Λι το πέτυχε αλλά η Τζέιμι δεν έχει λιλί 🙂

  157. 157 Τζέιμι κουκλάρα και τότε και τώρα. ❤

  158. Γιάννης Ιατρού said

    157: Για να μη βάλω το άλλο από τα «Αληθινά ψέμματα» 🙂

  159. Μαρία said

    158
    Και ο Τόμι σ’ αυτό με δικιά του σκηνοθεσία http://thegreatestmoviesever.blogspot.com/2012/12/the-three-burials-of-melquiades-estrada.html

  160. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    Μαρί, Γιάννη Κουβάτσε, Σκύλε
    Χαχα! νοστιμούλικα τα σχόλια για τη Τζέιμι, κόρη του συχωμένου του Τονυ Κέρτις, δεν έπαιζε και στο «Ψάρι που το λέγανε Γουάντα» η Τζείμι, παρέα με τον αχτύπητο τον Τζον Κλιζ…σχολιο και για το λιλί κλπ.
    Ευχαριστώ για τη διορθωση. Το θυμητικό φθίνει. Είπαμε. «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια»

    Sarant
    τι εννοείς δεν δέχεται το νομά..;

  161. Μαρία said

    161
    Δεν τον δέχεται, γιατί στην ονομαστική είναι ο νομάδας και όχι ο νομάς όπως ο κιμάς.

  162. Εντωμεταξύ στην Καρδίτσα, ο Κούλης έβγαλε λόγο. Στου Μαξίμου ψένουν αρνιά!

  163. Μαρία said

  164. Μαρία said

    163
    Οι μπάλες πρέπει να μπήκαν με φωτοσουπιά 🙂
    Να αποφανθεί κι ο Ιατρού.

  165. Όχι, καλή μου, υπάρχουν κι άλλες φωτό

    εντωμεταξύ έσκασε κι ο Μάκης 30φυλλόπουλος και τσακώνεται με τον τσιρίδα για το Noor1

  166. Μαρία said

  167. Μαρία said

    166
    Ο πλήρης … διάλογος.

  168. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    65 Αφώτιστε Φιλέλληνα
    αυτά που έγραψες μεταξύ αστείου και σοβαρού για τα κόπυ πάστε, μου θύμισαν περίπτωση ακαδημαϊκού , και προέδρου της Ακαδημίας στη δεκαετία του 1990 περίπου του κυρίου Αρτ…η…(δεν ζει πια )όστις ανενδοιάστως, μετέφρασε στα ελληνικά, βιβλιο φημισμένου ξένου μαθηματικού βάζοντας επάνω, φαρδύ πλατύ, το δικό του ονοματάκι, και παριστάνοντας ότι το πνευματικό έργο ήταν δικο του. Η πλάκα είναι ότι μετά, αυτό το μεταφρασμένο στα ελληνικά έργο του φημισμένου ξένου μαθηματικού, κάποιοι (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες)το ξαναμετάφρασαν στα αγγλικά με το όνομα του ελληνάρα ακαδημαικού κ. Αρτ…η…Το πήρε είδηση το κοπυπάστε η σοβαρή Αμερικάνικη Μαθηματική εταιρία και έστειλε μια πανταχούσα στην Ακαδημία των Αθηνών, καταγγέλοντας την πλαστογραφία του κυρίου προέδρου της. Και τι έκανε η Ακαδημία; άκουσε τίποτα παραπέρα γι αυτό; Απλώς το σκανδαλάκι της ξεφτίλας το έθαψε…

    ο θάνατος, μας πάει πολύ, Μέριλ μου..πράγματι..

  169. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    170. Οχι «κοπυ πεηστ». Αντιγραφη αποσπασματος μεταποιηση (κολλαζ. Απαντησα σχετικα στο 70 στο σωστο ποστ (το σημερινο).

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    168. Ε, και τι πρόβλημα έχει ο Καλύβας; Οι δικτατορίες έχουν πολλά θετικά στοιχεία και παράγουν έργο, έτσι δεν είναι; Ή παίζει ρόλο το χρώμα; Μας έχεις μπερδέψει, ρε Καλύβα, με τα πλυντήριά σου!

  171. Γιάννης Ιατρού said

    167: Σκύλε, στο τουιτα γίνεται πάρτι, θα τό ΄χεις δει, ε; 🙂
    Κούλης (και προηγούμενα)

    168: Μαρία
    (Καλύβας κλπ)
    έχει και προηγούμενα, εδώ: 🙂

  172. Γιάννης Ιατρού said

    Άμα έχεις το κληρονομικό (λέμε τώρα) χάρισμα …

  173. Μαρία said

    173
    Έχεις πηγή για τις φωτό με τις μπάλες;

  174. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα απο εδώ!

  175. Γιάννης Ιατρού said

    175: Βρίθει το τουίτα, λές;;; 🙂 Θα δώ!

  176. Γιάννης Ιατρού said

    175: Μαρία
    από τον ίδιο, εδώ:

  177. Γιάννης Ιατρού said

    Α, έχουμε κι άλλα νέα για το θέμα που συζητήσαμε πρόσφατα …
    Συνελήφθη ο «ρασοφόρος» των λεωφορείων Θεσσαλονίκης

  178. Μαρία said

    178
    Φέτα! Μιλάμε για απύθμενο θράσος.
    179
    Έχει μέρες αλλά κρίνοντας απ’ τη φωτογραφία πρέπει να είναι άλλος. Εκτός κι αν η ηλικία που δίνουν, 41 χρονώ, είναι λανθασμένη.

  179. Μαρία said

    https://twitter.com/hashtag/team_sano?src=hash

  180. Μαρία said

  181. Μαρία said

  182. Γς said

    178:

    >Η φέτα θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει με βάση την ποιότητα.

    -Και μισό κιλό φέτα.

    -Τι φέτα; [διαβάζει] Ηπείρου, Καλαβρύτων, Ελάσσονας;

    -Ελάσσονας; Μείζονας έχετε;

    Φέτα σε φα ελάσσονα:

  183. Γς said

    Φέτα.

    και να μην μπορεί να κάνει ο Ελληνας, όπου Γης χωρίς φέτα.

    Στην Αμερική τότε η ελληνική φέτα εισαγωγής ήταν πανάκριβη. Πιο φτηνή ήταν η Βουλγάρικη και παρα πολύ φτηνή η ντομέστικ (οθντκ) φέτα. Η ντόπια.

    Και σιγά μην ξέρατε ότι έχουμε κι εδώ διάφορα ντόπια.

    -Να σου βάλω απ αυτό το ντόπιο;

    -Τι, Φτιάχνουμε κι εμείς Εμενταλ;

    -Γερμανίας είναι, ντόπιο δηλαδή.

  184. Γς said

    Φέτα.

    Δεν λέω ωραίο τυρί, αλλά η αλμυρή μου ανεβάζει την πίεση.

    Και ποιος μιλάει, που κάποτε το είχα ρίξει στα τόστ με φέτες έμενταλ και γαλοπούλας κλπ κλπ.

    Είχα εξαντλήσει όλους τους συνδυασμούς και όλα τα καλαμπούρια.

    Από τα τελευταία ήταν που ζήτησα μια Καθαρή Δευτέρα 20 λεπτές φέτες από ένα μπαστούνι Μακεδονικού χαλβά.

  185. Γς said

    και ήταν κάποτε φτηνή.

    Απ κεί πρέπει να βγηκε και τό:

    -Και τρακοσια δράμια φέτα.

    -Μια οκά, διακόσια. Να την αφήσω;

  186. Γς said

    Και είχες και τους (Δυτικο) Γερμανούς τότε, που πονηρεψάμην. Και μας στέλνανε τους ντενεκέδες φέτας πίσω.
    Ηταν λέει γεμάτες DDT.
    Την εποχή που ραντίζαμε με το απαγορευμένο DDT τα πάντα.

    Και ποιος θυμάται το φλίτ;

  187. Γς said

    Ναι είναι και το Λευκό Τυρί.

    -Τι είναι αυτό;

    -Λευκό τυρί.

    -Α, σ άλλο χρωματάκι τό’ χετε;

    Είναι φορές που όταν πλησιάζω τα τυριά σαν να τους ακούω να λένε:

    -Ερχεται

  188. Γς said

    Κι ήταν και το αδελφάκι μου που περίμενε στο νησί τη νύφη μου να περάσει να τον πάρει μετα το μπάνιο.

    Κι όπως περίμενε βλέπει τους γύρω του να σηκώνονται και να απομακρύνονται λέγοντας:

    -Ερχεται!

    Είχε ήδη γδάρει κάτι τοίχους και ξεριζώσει κάτι δενδρύλια…

  189. Γς said

    Και η αποκαθήλωση της φέτας. Ε, πως αλλιώς να το πω;

    Πάμε λέει να φάμε. και ήθελε στα 5Φ κοντά στο Κάραβελ η κόρη μου.

    Μια τεράστια χωριάτικη σαλάτα με κάτι τούβλα φέτας μέσα, να! Και καλαμαράκια και άλλα καλούδια και και …

    Και κάνω να πληρώσω και δεν το πίστευα.

    Σχεδόν μονοψήφιο νούμερο.

    -Για στάσου ρε χριστιανέ μου, γιατί τόσο λίγο;
    Η χωριάτικη πρώτα πρώτα πόσο έχει;

    -Είναι δωρεάν.

    Κι έκανα τη βλακεία να ρωτήσω γιατί.

    Αποκαθήλωση της φέτας, της χωριάτικης, της ελπίδας, απελπισία. Δεν θα άντεχα να ξαναπάω.

    Σας είπα που είναι. Διοχάρους 31, στην Καισαριανη κοντα στο Νοσοκομείο Συγγρού

  190. leonicos said

    Το έσω ους δεν είναι το εσωτερικό αφτί, επειδή δεν υπάρχει εξωτερικό αφτί. Για να εκσυγχρονιστεί η ορολογία, πρέπει να αναμορφωθεί από κλωστής. Ποιος θα το κάνει;

    Να μην αρχίσουμε να γράφουμε τη δημοτική των ΔΥ του 1983

  191. spiral architect 🇰🇵 said

    Σύνταγμα της Ελλάδας – Άρθρο 22: (Προστασία της εργασίας)

    1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
    Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

    Πέρα απ’ τους ευσεβείς πόθους ή/και την υστεροβουλία του καθενός, εργαζόμενου ή εργοδότη, και πριν από όλα το κράτος θα έπρεπε να μεριμνά ώστε να προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία για τους πολίτες .
    Από την ανεπάρκεια του κράτους γεννιούνται οι παθογένειες. Και από την αποσπασματική μας θεώρηση σε τετελεσμένες καταστάσεις οι κανιβαλισμοί.

  192. sarant said

    182-183 Ούτε το όνομα της σχολής που επισκέφτηκε δεν βρήκε;

  193. LandS said

    163, 173, 178

    Κάποιος να τους πει ότι είναι αγένεια να κάθεσαι πάνω στο φαγητό σου.

  194. Η μικρή Χουχού από το Αλγέρι said

    Γς 184
    φ(χ)α φ(χ)α φ(χ)α!;-)

  195. voulagx said

    #194: Και πως να το βρει αφου δεν ειναι σχολη αλλα Τμημα της Σχολης Επιστημων Υγειας, εμπλεξε τα πτυχια του ο ανθρωπος.

  196. Γιάννης Ιατρού said

    195: Lands
    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Κούλη να συναντάται την επόμενη βδομάδα με… αγγουροπαραγωγούς. Stay tuned!

  197. spiral architect 🇰🇵 said

    H Ελλάδα της ανάπτυξης:
    (μη χέσω!)

    Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση κάνουμε γνωστό στους συμπατριώτες μας και κυρίως τους κατοίκους της Αρκάσας-Φοινικίου και Μεσοχωρίου-Λευκού, ότι άρχισε η λειτουργία των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων στην Αρκάσα και συγκεκριμένα στο Σούπερ Μάρκετ του Νίκου Πρωτοψάλτη και στο Λευκό, στο εστιατόριο του Γιώργου Μαριέτη. Ένα όνειρο και προσπάθειες χρόνων, γίνονται πραγματικότητα και αυτό χάρη στη γενναία απόφαση της Διοίκησης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των συντονισμένων ενεργειών και την επιμονή του ακούραστου διευθυντή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Καρπάθου κ. Αργύρη Κουλαμά. …
    (από εδώ)

    (ποιος είναι ο προστάτης των ΑΤΜ;)

  198. Μαρία said

    However, Mitsotakis played down the impact of Golden Dawn on Greek society, saying it was “so extreme and so vulgar” that it was marginalized. “It’s as if they don’t exist,” he said. “The violence has been almost exclusively from the left in recent years.”
    http://www.politico.eu/article/greece-fears-revival-of-far-left-violence/

  199. Μαρία said

  200. 201 Ναρκωτικούλια;

  201. sarant said

    201 Ο Ζαμπούκας το έγραψε αυτό.

  202. Μαρία said

    203
    Του ίδιου κι η ερώτηση προς το δήμαρχό σας:
    Οι συνδικαλιστές συνιστούν πλέον «οργανωμένο έγκλημα» για την κοινωνία;
    http://www.liberal.gr/arthro/147901/apopsi/sunenteuxeis/dionusis-chatzidakis-o-dimarchos-pou-damase-tous-sumbasiouchous.html

  203. sarant said

    Ωχ…

  204. Μαρία said

  205. Μαρία said

    Εξ ιδίων τα βέλη.

    Ποιός εγκέφαλος σκέφτηκε το «σανό» ρε παιδιά;
    Δεν είναι δυνατόν 3 χρόνια τώρα όλοι εμείς οι νεοδημοκράτες, να τρολάρουμε τον Τσίπρα και τον Καμμένο παρομοιάζοντας τα ψέμματα τους προς τον Ελληνικό λαό με σανό που μοιράζουν αφειδώς και σήμερα να βλέπουμε αυτές τις εικόνες.
    http://neodimokratis.gr/poios-egkefalos-skeftike-to-sano-re-paidia/

Σχολιάστε