Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Πολυτεχνείου

Posted by sarant στο 17 Νοεμβρίου, 2018


Αφού δημοσιεύονται ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν είναι περίεργο που τα σημερινά μας μεζεδάκια παίρνουν αυτόν τον τίτλο -το είχαμε άλλωστε προαναγγείλει από χτες.

Βέβαια, τα μεζεδάκια μας δεν έχουν σχέση με την επέτειο ή με τον γιορτασμό της -η αναφορά είναι καθαρά ημερολογιακή.

* Και ξεκινάμε με κάτι σχετικό με το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής ή μάλλον σχετικό με τον διαιτητή του αγώνα.

Ο διαιτητής του αγώνα ήταν Ελβετός. Αθλητικός ιστότοπος έκανε αναδρομή στους προηγούμενους αγώνες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού που έγιναν με ξένο διαιτητή και παράλληλα αναφέρθηκε στον φετινό ρέφερι, ως εξής:

Ο γεννημένος στη Βασιλεία ρέφερι, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, με δυνατότητα να μιλάει επτά (!) γλώσσες (ελβετικά, γερμανικά, γαλλικά, καταλανικά, ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά) και παράλληλα είναι διεθνής από το 2012.

Ξέρει πολλές γλώσσες ο Ελβετός δικηγόρος, αλλά γλώσσα «ελβετικά» δεν υπάρχει. Και μάλλον δεν εννοούνται εδώ τα ραιτορωμανικά, που είναι η τέταρτη επίσημη γλώσσα της Ελβετίας πλάι στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

Δύο τινά συμβαίνουν εδώ -ή ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί ξεχωριστή γλώσσα τα γερμανικά της Ελβετίας από τα μέινστριμ γερμανικά, ή θεώρησε ότι στις έξι ξένες γλώσσες που είδε ότι μιλάει ο Ελβετός διαιτητής θα έπρεπε να προσθέσει και τη μητρική του, τα… ελβετικά.

* Ένα χοντρό μεταφραστικό λάθος από την Καθημερινή.

Σε άρθρο για τον πρώην πρωθυπουργό της γειτονικής μας χώρας, τον Νίκολα Γκρούεφσκι, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βουδαπέστη επειδή έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στη χώρα του, παρατίθενται δηλώσεις του φυγάδα, όπου ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να δηλώνει:

Πάντα θα παραμένω πιστός στην αιτία της Μακεδονίας. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ.

Στην αιτία της Μακεδονίας; Είναι δηλαδή ο Ν. Γκρούεφσκι… επαναστάτης με αιτία;

Όχι, είναι ατζαμής ο δημοσιογράφος που μετάφρασε τις δηλώσεις, ίσως από τα αγγλικά, ίσως με τη βοήθεια μεταφραστηριού.

Όπως βλέπετε και στο τουί, ο Γκρούεφσκι δήλωσε на каузата на Македонија, που θα πει cause, που θα πει «στην υπόθεση της Μακεδονίας» (της Βόρειας, βέβαια), όχι στην αιτία! Μπορεί τα αγγλικά να είναι πτωχή γλώσσα και να έχουν μόνο μία λέξη για τις δυο αυτές έννοιες, αλλά όταν μεταφράζουμε στην πάμπλουτη τρισχιλιετή μας δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε.

* Προηγουμένως υπέθεσα ότι μπορεί το μαργαριτάρι να οφείλεται σε μεταφραστήρι, αλλά μάλλον δεν είχα δίκιο. Έβαλα στο Google Translate τη φράση του Γκρούεφσκι και πήρα το εξής αξιοπρεπές μετάφρασμα: Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψω. Δεν είναι τέλειο, αλλά αποφεύγει το μαργαριτάρι.

Παρεμπιπτόντως, άφησα το Google Translate να μαντέψει τη γλώσσα του πρωτοτύπου -κι εκείνο το αθεόφοβο βρήκε ότι είναι Macedonian. Δεν ρώταγε τον κ. Μπαμπινιώτη να του πει ότι δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα;

* Στη σύντομη δήλωση του Υπουργού Παιδείας για ένα ακόμα ψευδές δημοσίευμα των Νέων, φίλος παρατήρησε ότι πάσχει η πρόταση: τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου οι όποιες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες

Οι σχέσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες; Ή η Πολιτεία συνδέεται άρρηκτα με το Πατριαρχείο; Συνήθως λέμε ότι δυο πράγματα ή δύο έννοιες είναι άρρηκτα συνδεδεμένα -όχι όμως οι μεταξύ τους σχέσεις.

Θαρρώ πως δίκιο έχει ο φίλος μου. Εσείς τι λέτε;

* Ρωτάει άλλος φίλος:

Ξέρει κανείς ποια είναι αυτή η διάσημη κυρία Μπανέλλη που ο διορθωτής του Word την προτείνει αντί για τον άγνωστό του Ιάκωβο Καμπανέλλη;

Ομολογώ ότι δεν ξέρω -αλλά δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε μπροστά στο πρώτο… ραμόνι που διαπράττεται όχι από άνθρωπο παρά από μηχανάκι!

Κι έτσι η κυρία Μπανέλλη θα κάνει καλή παρέα στον διάσημο βιολιστή Ροβιόλη στην οδό Γραφημώνος.

* Εγώ τηλεόραση δεν βλέπω. Όμως ένας φιλος που βλέπει, ανέφερε μια περίπτωση γλωσσικής μπούρκας. Όπως γράφει,

Σήμερα σε τηλεοπτικό παιχνίδι ο παρουσιαστής ζητούσε από τον παίχτη και τις παίχτριες να βρουν τα ονόματα δύο «Ελλήνων ηθοποιών» .

Τελικά, οι Έλληνες ηθοποιοί ήταν…. η Μπέτυ Λιβανού και η Θέμις Μπαζάκα.

Το παιχνίδι ήταν ο Τροχός της τύχης. Και βέβαια μπορεί το επαγγελματικό ‘ηθοποιός» να μην κάνει διάκριση γένους, αλλά το επίθετο είναι σημασμένο ως προς τα γένη.

* Μια και είπα για μπούρκα, ένα ευτράπελο από το αστυνομικό δελτίο.

Ήταν ένας Γάλλος κακοποιός, που απέδρασε θεαματικά από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία τον είχαν κλεισμένο. Έμεινε κρυμμένος μερικούς μήνες και πρόσφατα τον έπιασαν ξανά.

Πώς τον έπιασαν; Ο λεγάμενος είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του και, για να μην δίνει στόχο, κυκλοφορούσε φορώντας μπούρκα. Οπότε, κάποιος που τον είδε, του φάνηκε πολύ περίεργο το περπάτημα και ειδοποίησε την αστυνομία.

* H οθονιά είναι από κυπριακό κανάλι όπως δείχνει και το όνομα του πολιτικού που αναφέρεται.

Όσοι πληκτρολογούμε ξέρουμε ότι ένα από τα πιο επίφοβα πληκτρολισθήματα είναι αντί να γράψεις «κάνω», εκεί που πας να βάλεις τον τόνο, να αστοχήσεις και να πατήσεις το λάμδα και μετά το άλφα. Εδώ όμως εχουμε κεφαλαία και, ούτως ή άλλως, στο «έκανε» δεν μπαίνει τόνος στο άλφα ώστε να υπάρχει αφορμή για το λάμδα.

Οπότε, δεν ξέρω πώς φιλοτεχνήθηκε το εύοσμο μαργαριτάρι. Θα έλεγα ότι τώρα δικαιώνεται εκείνος που έγραψε «Στης Βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα», όμως αυτός έχει ήδη δικαιωθεί αφού έχει κλ… καθίσει στα έδρανα της Βουλής ήδη για λογαριασμό τριών κομμάτων.

* Θα έχετε προσέξει την τάση σεμνοτυφίας στο διαδίκτυο, που κάνει πάρα πολλούς να μην γράφουν ολόκληρες τις «κακές» λέξεις -και ίσως πιο πάνω κάποιοι να προτιμούσαν να είχα γράψει «να έκ**να».

Σε πολλούς ιστοτόπους, το ρατσιστικό ξέσπασμα του Τσουκαλά ενάντια στον Θανάση Αντετοκούνμπο δημοσιεύτηκε με τσιρότο στα ευαισθητα σημεία, δηλαδή:

«Ενα μπ…λο είστε. Με έναν πίθηκο. Εκείνος ο Αντεμπακούκο πίθηκος είναι. Τι είναι αυτά που κάνει ο καραγκιόζης; Δεν ντρέπεται λιγάκι; Ξεφτιλίζει και τον αδερφό του»

Να τον τιμωρήσουν, φυσικά, με βαρύτατο πρόστιμο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ενόχλησε που αποκάλεσε «ένα μπαούλο» την αντίπαλη ομάδα. Εκτός κι αν δεν εννοούσε μπαούλο αλλά κάτι άλλο -ίσως μπουνιάλο, ισως μπουγέλο, ίσως μπουρέλο. Αλλά ούτε αυτά τα βρίσκω τόσο βαριά. Μάλλον «ένα μπάχαλο» θα τους είπε.

* Αλλά σε πρόσφατο άρθρο αυτή η τάση αυτολογοκρισίας παράγινε. Ο Έλληνας συντάκτης άφησε αμετάφραστα και σκεπασμένα με αστεράκια τα μπινελίκια του συγγραφέα Ίρβιν Γουέλς:

«Είναι η εποχή μιας a***ism. Κάθε χώρα βρίσκεται σε μια προσπάθεια να βρει τον μεγαλύτερο a*** στον πληθυσμό… Είναι σαν να λένε, άφησε τον a*** να το κάνει επειδή το σύστημα είναι ούτως ή άλλως f**** και εκείνος θα το καταστρέψει με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο συγγραφέας ο οποίος ζει στο Μαϊάμι.

Ναι, αλλά αν είναι να το αφήνει έτσι καλύτερα να άφηνε το αγγλικό:

«It’s the age of a***hole-ism. Every country is on a quest to find the biggest a***hole in the population… It’s like, let the a***hole do it, ‘cos the system is f***ed up anyway, and he’s going to (destroy) it in the fastest possible way,» says Welsh, who lives in Miami.

Νομίζω πως μπορούσε το asshole να μεταφραστεί χωρις αστεράκια και τσιρότα π.χ. κάθαρμα. Και το fucked up δεν θα το αποδώσουμε ‘γαμημένο’.

* Κι ένα γραπτό σαρδάμ (ή σαρδό γραπτάμ, όπως τα είχαμε πει σε ένα παλιό άρθρο)

Στο άρθρο γίνεται αναφορά για τη «βόρεια πύλη του νοσοκομειακού πανεπιστημίου του ΑΧΕΠΑ». Τέτοιο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει, αντίθετα το ΑΧΕΠΑ είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αν ήταν προφορικός λόγος, θα το λέγαμε σαρδάμ. Μπορούμε να το πούμε και κοντραπετεριά (ο γαλλικός όρος είναι contrepèterie.

* Κι ένα αστείο ορθογραφικό. Σε λαϊφοστιλάτο άρθρο γίνεται λόγος για την «ανάρτηση-έκλυση» ενός ηθοποιού (που φέρει το αξιοπρόσεκτα παράταιρο ονοματεπώνυμο Αντίνοος Αλμπάνης). Όχι, δεν πρόκειται για υποδόρια κριτική του περιεχομένου της ανάρτησης -έκκληση εννοούσαν, υποθέτω πως ο άνθρωπος είχε χάσει το σκυλάκι του ή κάτι ανάλογο, αλλά δεν θα κλικάρω κιόλας για να δω τι ακριβώς συνέβη.

* Κι ένα φρέσκο. Σε άρθρο για τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διαβάζω ότι ο άγιος Μεσσηνίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση:

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Μάλλον «καταγγέλλοντας» ήθελε να γράψει. Ο κορέκτορας να φταίει; Κανένα μηχάνημα αναγνώρισης φωνής;

* Και κλείνω με τις εξελίξεις σχετικά με το Μπρέξιτ. Στο σχετικό ρεπορτάζ, το σουπεράκι του Αντένα επιμένει ότι «Δεν αλλάζει τίποτα προς το παρόν για τους Έλληνες που ζουν στο Ημεμένο Βασίλειο».

Προς το παρόν, αλλάζει μόνο το όνομα του κράτους, σχολιάζει ο φίλος που το ψάρεψε.

 

 

 

199 Σχόλια to “Μεζεδάκια του Πολυτεχνείου”

  1. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Τι απίθανο λάθος, η έκκληση να γίνει έκλυση; Έχω την εντύπωση πως όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις τις έχουν στον νου τους γραμμένες και με προφανή την ετυμολογία τους, σε βαθμό που σχεδόν να λησμονούν ότι στον ήχο συμπίπτουν. Αν για άλα λάθη σε ομόηχα χρειάζεται λίγη εγρήγορση για να τ’ αποφύγεις, εδώ μάλλον χρειάζεται παραπανήσια ευστροφία για να το … διαπράξεις. Σαν ρίμα του Σουρή ή λογοπαίγνιο του Ροΐδη ή ανορθογραφία του Μποστ.

    Α, και μια διόρθση: εκεί με το ΑΧΕΠΑ, η οθονιά δε λέει «βόρεια πύλη του νοσοκομειακού πανεπιστημίου του ΑΧΕΠΑ», περισσεύει ένα άρθρο που αλλάζει λίγο το νόημα.

  2. Πέπε said

    …και αναρωτιέμαι αν ο Σουρής ή ο Ροΐδης ή ο Μποστ, ή άλλος παλιότερος ή νεότερος, σκέφτηκε ποτέ να γράψει για την Εκλυσία…

    (συμπλήρωμα στο #1)

  3. Ι. Βασιλειάδης said

    Μια μικρή ένσταση για το «Ελλήνων ηθοποιών»: Για να μην αδικούμε τον παρουσιαστή, νομίζω ότι εσκεμμένα δεν είπε Ελληνίδων, για να δυσκολέψει ο γρίφος. Άλλο να γνωρίζει ο παίκτης ότι πρόκειται για θηλυκό επίθετο (οπότε π.χ. αποφεύγει να ζητήσει το Σ της κατάληξης) και άλλο να μη γνωρίζει.

  4. Νέο Kid said

    Οι εφτά γλώσσες του διαιτητή είναι στα πλαίσια των ποδοσφαιρικών «φουσκωμάτων»… Δεν υπάρχει φιρμάτος κλωτσοσκούφης κάτω από 1.80 ( ακόμα κι ο Μέσσι είναι 1,75 (!!). κι όλοι έχουν σπουδάσει κάτι εξωτικό και δημιουργικά απροσδιόριστο…
    Άσε που όλοι οι Ελβετοί δηλώνουν τουλάχιστον τριγλωσσοι ,κι ας ξέρουν πέντε έξι κουβέντες μόνο από ιταλικά ή γαλλικά…

  5. Μανούσος said

    Καλημέρα!
    Θὰ στεκόταν νομίζω: συνδέονται «μὲ σχέσεις ἄρρηκτης φιλίας». Τό «ἄρρηκτες σχέσεις φιλίας» μοῦ φαίνεται πλεοναστικό: Ὑπάρχει φιλία μὲ ρήγματα; Ὡς γνωστόν, ἂν ραγίσει τὸ γυαλί…

  6. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  7. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    1 >Έχω την εντύπωση πως όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις τις έχουν στον νου τους γραμμένες και με προφανή την ετυμολογία τους
    Υπεραισιόδοξη προσέγγιση… Όταν τα παιδιά μου με ρωτού(σα)ν για την ορθογραφία μιας λέξης και ξεκινάω να αναλύσω την ετυμολογία της για να τα διευκολύνω, μου βάζουν πάγο: «Με έψιλον ή με άλφα γιώτα, ρε μπαμπα; Άσε την ανάλυση…»

    Πιθανολογώ πως ο συντάκτης έκανε κάποιο δακτυλογραφικό λάθος και διάλεξε από τον κορέκτορα τη λέξη που του άρεσε καλύτερα οπτικά-σπανιότερο το ύψιλον, άρα πιο… φιλολογικό. Ή απλώς έδωσε το τιμόνι στον Σπελ Τσέκερ τελειώνοντας τη σύνταξη του άρθρου, κι όποιον πάρει ο Χάρος.

    >Εδώ όμως εχουμε κεφαλαία και, ούτως ή άλλως, στο «έκανε» δεν μπαίνει τόνος στο άλφα ώστε να υπάρχει αφορμή για το λάμδα.
    Το κάπα είναι δίπλα στο λάμδα όμως, και είναι πιθανό το δάχτυλο να πάτησε και τα δυο.

  8. atheofobos said

    Προφανώς ξέχασες την γκουρμεδιά από την ομιλία Τσίπρα σε εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμών για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου όταν αυτός μίλαγε για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο !

  9. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    «Ξέρει πολλές γλώσσες ο Ελβετός δικηγόρος, αλλά γλώσσα «ελβετικά» δεν υπάρχει.»

    Είναι τέτοιο το επίπεδο (και η ορθογραφική δεινότητα βεβαίως-βεβαίως) των περισσοτέρων δημοσιογράφων που πάω στοίχημα ότι αν ήταν Βέλγος θα μιλούσε και βελγικά…

    Τώρα όσον αφορά το κυπριακό κανάλι, μήπως οι άνθρωποι έγραψαν απλώς με πιο λαϊκό τρόπο ότι η Βουλή ΑΓΝΟΟΥΣΕ μονόπλευρες νομοθεσίες υπέρ των τραπεζών κι εμείς πέσαμε να τους φάμε;…

  10. # 9

    μαθητής σε διαγώνισμα γεωγραφίας είχε γράψει για την Γαλλία πως έχει γλώσσα γαλλική, θρησκεία γαλλική και νόμισμα γαλλικό ! Λες νάγινε αρχισυντάκτης μετά ;

  11. ΓΤ said

    Να συμπληρώσουμε ένα μεζεδάκι: Στο χτεσινό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 (19:30) μάθαμε ότι «ξεκινούν οι γεωτρΥσεις» ες γην εναλίαν, προφανώς επειδή κάποιος σκέφτηκε το «γεωτρΥπανο»…

  12. ΄Ξέρει πάντως ο διορθωτής του Word τον Καμπανέλα, κάτι είναι κι αυτό.

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Να σου πω, δεν το θυμάμαι στον Μποστ το «εκλυσία» -λες να αυτολογοκρίθηκε;

    3 Πραγματι, μπορεί να είναι εσκεμμένο -αλλά έχει και τότε αξία το σχόλιο διότι όταν ακούς «Έλληνες ηθοποιοί» αναπόφευκτα σκέφτεσαι άντρες. Αν ήταν λοιπόν εσκεμμένο έπρεπε να πει «Ελληνες ή Ελληνίδες»

    8 Δεν υπάρχει κανένα λάθος. Η ομιλία του Τσίπρα εξέταζε πώς ο πρώτος πόλεμος οδήγησε στον δεύτερο (και δεν ήταν «ο πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους»). Οι τουιτεράδες του πρέπει να μάθουν να βάζουν αρίθμηση στα τουί (ήταν πεντέξι αν θυμάμαι).

  14. Πέπε said

    @7, Γιώργο Μ.:

    Δεν εννοούσα όσους τα μαθαίνουν (ή δεν τα μαθαίνουν) τώρα, αλλά όσους τα ‘χουν αρκετά εμπεδωμένα ώστε λέξεις όπως έκκληση ή έκλυση να ανήκουν στο ενεργό τους λεξιλόγιο.

    Εντωμεταξύ, αν σκεφτούμε ότι η έκλυση, πέρα από το χημικό φαινόμενο (;), αναφέρεται και στα ήθη, η Εκλυσία θα μπορούσε να είναι πολύ δυνατό χαρτί για λογοπαίγνια…

    @Κρόνη, πρώτο:

    Πολύ καλό.

  15. leonicos said

    Καλά τα λέει ο Τσίπρας για τον πόλεμο

    Να καταλάβουμε κι εμείς γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά παντού, αλλά και στην Ελλάδα

    Όταν καθαιμάζεις τον λαό, κι έχεις τον λαό καθημαγμένο, έχεις φασισμό εκ της πολιτικής σου.

    Δεν θα τον οω ‘τσιπρογενή’ γιατί είξαι αδικία, όταν προηγήθηαν οι φασίστες του μετα-ανδρέα ΠΑΣΟΚ

    Αν θέλετε να δείτε φασίστα , βρείτα το βίντεο του χοντρού, τότε αρχηγού, που ξέρναγε ‘θα τους κοβουμε το ρεύμα και θα δουν…’ όταν πρωτομπήκε το χαράτσι

  16. leonicos said

    Και που κάνουν λάθη; Και που είναι αγράμματοι; Δεν απολύονται επειδή δεν πάρχουν καλύτεροι, ή τουλάχιστον τόσο φτηνοί.

    Οπότε η δουλειά πάει καρφί

  17. leonicos said

    Θα με ξαναδειτε εδώ, αν με δείτε, πολύ αργά

  18. atheofobos said

    13
    Τα twitter με αποσπάσματα από την ομιλία του είναι 5.
    Διαβάζοντας και τα 5 δεν καταλαβαίνεις ότι μιλάει σε εκδήλωση για τον Α΄ Πρώτο Παγκόσμιο. Η ομιλία του δεν ήταν κακή, αλλά μου θύμισε το προχθεσινό ανέκδοτο με τον καθηγητή Ζωολογίας και το σκουλήκι!
    Γι΄ αυτό και αυτός που έκανε την επιλογή των αποσπασμάτων δεν διάλεξε τα ελάχιστα λεχθέντα για την κότα, αλλά τα πολλά που ειπώθηκαν για το σκουλήκι!

    Το οποίο σκουλήκι…

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    15: Φασίστες το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, Λεώνικε; Δεν το ψήφιζα, αλλά δεν θυμάμαι να ήταν φασιστικό το καθεστώς τότε.
    4: Εμείς φέρνουμε ξένους διαιτητές να διαιτητεύουν στα ντέρμπι για τους γνωστούς λόγους. Οι Ελβετοί γιατί θέλουν Έλληνες διαιτητές στα δικά τους παιχνίδια; Έχει φτιάξει καμιά παράγκα η Σερβέτ ή η Μπαλ και δεν το ξέρουμε; Αλλά κι έτσι να ‘ναι…Έλληνες διαιτητές; Δεν γκουγκλάρουν οι Ελβετοί;

  20. cronopiusa said

    14 Πέπε

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, λίγο μπακαλίστικα τα λέει ο Τσίπρας. Βάζει στο ίδιο καζάνι τη γερμανική και την ιταλική κοινωνία του μεσοπολέμου, εξομοιώνει ναζισμό και φασισμό κλπ. Θα μου πεις, μια επετειακή ομιλία είναι, όχι καμιά εμβριθής πραγματεία. Θα μπορούσαν και οι τουιτεράδες του να βάλουν το «από» που λείπει στο «διακατέχεται το ένστικτο».

  22. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    ….εμ ρε σεις, δεν έχει βγάλει και το Harvard ο άνθρωπος να τα λέει όλα απίκο σαν τον άλλο

  23. sarant said

    18-21 Η ομιλία δεν ήταν κακή. Η περίληψη ίσως.

  24. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

  25. ΚΑΒ said

    Την Τετάρτη που ταξίδευα με φοβερή φουρτούνα και τα κύματα κατέβρεχαν ολόκληρο το πλοίο από την πλώρη έως την πρύμη κάθε 10′ από το μεγάφωνο ακουγόταν: Λόγω της ολισθηρότητας των ανοιχτών χώρων του πλοίου από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα θέλαμε να εφ ιστήσουμε την προσοχή σας κλπ.

    Το ρ. βέβαια είναι εφιστώ από εφ- < επ(ι) + ἱστῶ [το π, μετά την έκθλιψη του ι, πριν από το δασυνόμενο φωνήεν μετατρέπεται σε φ], όμως στους τύπους που αρχίζουν από σύμφωνο ή ψιλούμενο φωνήεν εμφανίζεται ολόκληρη η πρόθεση επί και έτσι έχουμε τους τύπους επιστήσω, επέστησα.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E&dq=

  26. ΚΑΒ said

    25. Βέβαια μόνο το φ στο εφιστήσουμε ήθελα με έντονη γραφή, αλλά βγήκε και όλο το υπόλοιπο.

  27. Le Coeur Gothique said

    10) Μην σού πω και πρόεδρος τής ΕΣΗΕΑ…

  28. atheofobos said

    23
    Η περίληψη ίσως.

    Μου αρέσει η διακριτική αποστασιοποίηση σου από το προφανές! 🙂

  29. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Στο άρθρο για τον Ίρβιν Γουέλς έχει τον Γουέλς να λέει: «Είναι τυχαία επιλογή και σημαίνει ότι έχετε μια διατομή όλων όσοι εκπροσωπούνται σε αυτό το μοντέλο». Εκείνο το «διατομή» με παραξένεψε και κοίταξα το πρωτότυπο που λέει: «It’s random, and it means you have a cross-section of everybody represented in that model». Το cross-section το χρησιμοποιεί με την σημασία του αντιπροσωπευτικού δείγματος. Όμως στα ελληνικά η διατομή έχει μόνο γεωμετρική σημασία.

  30. ΣΠ said

    10, 27
    Εδώ για την Équipe ο Τάκης Τσουκαλάς είναι δημοσιογράφος:
    https://www.lequipe.fr/Basket/Actualites/Giannis-antetokounmpo-s-en-prend-a-un-journaliste-grec-qui-a-traite-son-frere-de-singe/959343

  31. ΣΠ said

    Ημεμένο Βασίλειο

    Με όσα γίνονται γύρω από το Μπρέξιτ μάλλον για …Αγριεμένο Βασίλειο πρόκειται.

  32. Νέο Kid said

    30. Το ωραιότερο και σοφότερο (σοβαρά μιλάω!) σχόλιο ,το κάνει ο/η σχολιαστής Maxicarotte. “ laisser ce gentile journaliste tranquille!”

  33. Χαρούλα said

    Και ο …τοξικός μεζές

    Καλημέρα

  34. Νέο Kid said

    Πάντως , το google translate ( έχει βελτιωθεί πολύ!) μια χαρά βγάζει δεύτερη ερμηνεία το «αντιπροσωπευτικό δείγμα» για το Cross-section. Απλώς οι
    « μεταφραστές» δεν μπορούν να κατανοήσουν ούτε στοιχειωδώς τα κείμενα που «μεταφράζουν». I.Q. radikiou

  35. ΣΠ said

    Στην πρόταση:
    τις σχέσεις ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου οι όποιες ήταν και παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες
    το «άρρηκτα συνδεδεμένες» θα πρέπει να αναφέρεται στην ελληνική Πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στις σχέσεις τους. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως σε τι γένος πρέπει να είναι η μετοχή; Επίσης χρειάζεται κόμμα πριν από την αναφορική αντωνυμία.

  36. Νέο Kid said

    35. Δεν θα ήταν πιο απλό,σωστό,και σαφές το : «τις σχέσεις…και παραμένουν άρρηκτες» ;

  37. Νέο Kid said

    31. 😀👏 wild kingdom…

  38. ΣΠ said

    36
    Σωστά!

  39. Θρασύμαχος said

    Εφευρέθηκε πρωτότυπη μέθοδος για την υπέρβαση της υστερίας με τα διπλά γένη «φοιτητές/τριες», «έλληνες/ίδες» κλπ: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/itha-egk14-2018.pdf μπαίνουν όλα μόνον αρσενικά και στο τέλος το ντισκλέιμερ «*Σημειώνεται ότι το αρσενικό γένος χρησιμοποιείται στο παρόν έγγραφο ως ουδέτερο γένος, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κείμενο»

  40. ΣΠ said

    σαρδό γραπτάμ ή σαρτό γραπδάμ;

    Στο σημερινό άρθρο έχει το πρώτο ενώ στο παλιό το δεύτερο. Μήπως το σημερινό είναι μετα-σαρτό γραπδάμ;

  41. ΣΠ said

    Του Αντίνοου Αλμπάνη του έκλεψαν την σκυλίτσα.

  42. spyridos said

    Η χήρα του Σπύρου Μουστακλή μιλά στους Ευέλπιδες για τον αξιωματικό – σύμβολο και το Πολυτεχνείο

    https://www.news247.gr/koinonia/i-chira-toy-spyroy-moystakli-mila-stoys-eyelpides-polytechneio.6668196.html

  43. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η αδελφή μιας …ανύπαρκτης νεκρής του Πολυτεχνείου ήρθε για να τιμήσει τη μνήμη της:
    http://www.efsyn.gr/arthro/irtha-sto-polytehneio-gia-na-timiso-ton-thanato-tis-adelfis-moy

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    μπ…λο

    ίσως,

    μπρόκολο
    μπαρμπούτσαλο
    μπαρμπουνοκέφαλο
    μπόμπαλο
    μπριόλο
    μπατέλο
    μπάκολο

    Φυσικά δεν υπάρχει Κα Μπανέλλη.
    Δεν ξέρω πώς εισάγονται οι λέξεις στον διορθωτή αυτόν, αλλά από τα δύο λάμδα γίνεται φανερό ότι το σφάλμα προέρχεται από το παρακάτω φαινόμενο και πέρασε χωριστά το «Κα» και το «Μπανέλλη»:

  46. Μαρία said

    13
    Εδώ ολόκληρη η ομιλία https://left.gr/news/o-al-tsipras-stoys-eortasmoys-gia-ta-100-hronia-apo-ti-lixi-toy-pagkosmioy-polemoy

  47. cronopiusa said

  48. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλώ δημοσίως τον κ. Σαραντάκο να μάς πεί γιατί ασχολείται με ανθυπολεπτομέρειες και επί 3 ημέρες ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ενημερώσει τους μακαρίως κοιμώμενους αναγνώστες του για την κορυφαία γλωσσική είδηση της Χρονιάς, που έχει ήδη γίνει πρωτοσέλιδο σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της καπιταλιστικής Δύσης:

    Το Λεξικό της Οξφόρδης ανεκήρυξε την ελληνική λέξη «toxic» ως Λέξη της Χρονιάς για το 2018!..

    ΙΔΟΥ μερικά από τα κορυφαία πρωτοσέλιδα των Δυτικών ΜΜΕ που «δεν είδε» ο κ. Σαραντάκος, για να μήν αισθανθούν εθνική υπερηφάνεια οι ανυποψίαστοι για την δημοφιλία της Θείας Ελληνικής Γλώσσης αναγνώστες του:

    «New York Times»

    «Washington Post»

    «Independent»

    κλπ – κλπ

  49. Το δράμα κάθε πρωθυπουργού είναι πως πρέπει να διαβάζει τους λόγους που του γράφουνε οι συνεργάτες του και φυσικά δεν ακούει σχεδόν κανείς.

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διαβάζει την Καθημερινή ο Βάτμαν και ύστερα έρχεται εδώ να πουλήσει μούρη. 😊

  51. Pedis said

    [Ο Ντερτιλής επί τω έργω, αλλά «έξω» από το Πολυτεχνείο…]

    https://www.imerodromos.gr/ypirchan-nekroi-sto-polytechneio/

    O Μπογιόπ. γράφει για το «επιχείρημα» του κώλου που απευθυνεται σε εντελώς ηλίθιους ή απλώς ναζιφασίστες σχετικά με τους νεκρούς …

    εντός εκτός κι επί τ’αυτά … νεκροί ίδιοι.

  52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Κι ένα καλό νέο για έναν γνώριμο μας, και μέχρι σχετικά πρόσφατα σχολιαστή, τον Κώστα Βλησίδη το γνωστό μας Σπαθόλουρο. Από τις εκδόσεις εικοστού πρώτου, εκδόθηκε το νέο του βιβλίο, Σπάνια κείμενα για το ρεμπέτικο-1929-1959, το πήρα σήμερα στα χέρια μου, και με το πρώτο ξεφύλλισμα με παρέσυρε στην ρεμπέτικη εποχή, χωρίς να είμαι ειδικός, εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά, από αύριο θα ξεκινήσω το διάβασμά του.
    Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Σπαθόλουρο και ευελπιστώ στην επιστροφή σου στο ιστολόγιο, προσωπικά μου λείπουν το ήθος και οι πολιτιστικές (και όχι μόνο) γνώσεις σου.

    https://www.politeianet.gr/books/9786185118402-sullogiko-ekdoseis-tou-eikostou-protou-spania-keimena-gia-to-rempetiko-1929-1959-176096

    15 τέλος – «Αν θέλετε να δείτε φασίστα , βρείτα το βίντεο του χοντρού, τότε αρχηγού, που ξέρναγε ‘θα τους κοβουμε το ρεύμα και θα δουν…’ όταν πρωτομπήκε το χαράτσι.»
    Αν θέλετε να δείτε φασίστες, κοιτάξτε στις οικογένειες με μικρά παιδιά, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

  53. Νέο Kid said

    Πλην τυρέξ σε κάθε χρήση με το απορρυπαντικό !
    Πλην τυρέξ σε κάθε πλήση για πλην τύριο γερό!

  54. # 52

    Εκτός από τα παιδιά που έχουν το ακαταλόγιστο θα πρέπει να το παραχωρήσουμε και σε σένα μέχρι να καταλάβεις τι ποστάρεις.

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    54: 👍

  56. Chr said

    Δύο τινά υπάρχουν, ή ο συντάκτης του άρθρου για τον Γκρούεφσκι ξέρει πολύ καλό Krita ή χρησιμοποίησε το κουμπί «μετάφραση αυτής της ανάρτησης» που προσφέρει το FB 😉

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    29 Καλό. Εμ, το «όλων όσοι» τους μάρανε 🙂

    34 Πράγματι έχει βελτιωθεί πολύ.

    35 Τότε όμως θα ήθελε «τα οποία … συνδεδεμένα». Αλλά δεν αποκλείεται να το σκέφτηκε έτσι ο συντάκτης.

    39 Δεν ξέρω αν είναι αυτή η λογική του Οδηγού (τον είχαμε συζητήσει κι εδώ)

    40 Ωχ! Μεταγραπδάμ ή γραπτάμ!

    41 Και πόσα δίνει για να την κρατήσουν; 🙂

    45 Μαλλον μπαρμπουνοκέφαλο 🙂

    50 Είναι στα υπόψη, ίσως και για άρθρο. Το συζητήσαμε και στα Υπογλώσσια.

    52 Θα το αναφέρουμε κι εδώ το βιβλίο. Ενώ είναι επανέκδοση, έχει προσθέσει πολύ νέο υλικό.

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο κύριος Μαλέλης και το ΚΙ.ΝΑΛ. ταλαιπωρούν τον καημένο τον τιμητή:
    https://www.protothema.gr/politics/article/839574/malelis-gia-vernardaki-ginetai-timitis-tis-laikis-dexias-kai-apodeiknuei-poios-akrivos-kuvernaei-auton-ton-topo/

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    ΚΙΝ.ΑΛ. μάλλον. Όχι πως σημαίνει κάτι.

  60. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Απολαυστικά και αυτά τα μεζεδάκια, ως συνήθως.

    Στη λ. «σχέση» ενυπάρχει η σημασία της σύνδεσης, του δεσμού. Άρα η έκφραση «… συνδεδεμένες σχέσεις» είναι τουλάχιστον πλεονασμός – υπάρχει πιο δόκιμος φιλολογικός όρος, αλλά μου διαφεύγει τώρα (σολοικισμός; βαρβαρισμός;)
    Οι σχέσεις μπορεί να είναι καλές, άριστες, στενές, τεταμένες άρρηκτες (όπως λέει και στο 36 ο Neo Kid) κλπ, αλλά όχι συνδεδεμένες.

    Μπανέλλη – Καμπανέλλη: (βλ. και #45) Μην αδικούμε τον καημένο τον διορθωτή του Word. Απλώς, ο εν λόγω χρήστης κάποτε έγραψε κάποιο κείμενο που περιείχε την αξιότιμη Κα Μπανέλλη, ο διορθωτής του το «κόκκινισε», ο γράφων το «ξεκοκκίνησε» κλικάρωντας «Προσθήκη στο λεξικό», οπότε ο διορθωτής το αποθήκευσε και … τσουπ τη βρήκε και την πρότεινε, ως πλησιέστερη, ψάχνοντας για Καμπανέλλη (με τον οποίο προφανώς ο συντάκτης δεν είχε ποτέ ασχοληθεί…).

    «Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία». Ναι, αλλά και το «καταγγέλοντας» δεν στέκει καλά γλωσσικά. Μου θύμισε ένα παλιότερο μαργαριτάρι (στο Κανάλι 5): «…όπως παραδέχθηκε, αποδέχοντας (!) τις ευθύνες του».

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

  61. 39: Αρκεί να μπει ποσόστωση και τα μισά έγγραφα να γράφονται μόνο με θηλυκά ονόματα και το αντίστοιχο ντισκλέιμερ. 🙂

    Σε πολλά επιστημονικά άρθρα, πάντως, το she και το her έχουν αντικαταστήσει τα he και his.

  62. Μαρία said

    58
    Για τον τιμητή προτείνω να έχει την τύχη του ευάριθμου. Εναλλαχτική πρόταση: καθιέρωση του κήνσορα. 🙂
    Εδώ ο τιμητής του εκσυγχρονισμού https://www.news247.gr/politiki/vernardakis-den-ginetai-na-athoonetai-i-epochi-toy-eksygchronismoy-gia-na-richthei-i-eythyni-tis-chreokopias-ston-karamanli.6667939.html

  63. cronopiusa said

  64. Pedis said

    Πωπώ ζημιές!

    «Εικόνες εγκαταλελειμμένου στρατωνισμού μετά από θυελλώδη μάχη παρουσιάζουν οι αίθουσες του Πολυτεχνείου», μας πληροφορεί λ.χ. η «Απογευματινή». «Σωροί κάθε είδους αντικειμένων, κατεστραμμένων επίπλων, ξεσκισμένων βιβλίων, σπασμένων μπουκαλιών, υπολειμμάτων φαγητών, φαρμάκων, φρούτων, επιδέσμων, παπουτσιών, αναποδογυρισμένων εδράνων, ξηλωμένων παραπετασμάτων, κομματιασμένων μαρμάρων. Τίποτε όρθιο. Τίποτε στην θέσι του. Μόνο οι τοίχοι, εξωτερικά διάστικτοι από επαναστατικά συνθήματα. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εναντίον του Πρωθυπουργού. Εναντίον των Αμερικανών, του Ν.Α.Τ.Ο., της “χούντας”. […] Σκουπίδια παντού. Σχισμένα πανιά, χαρτιά, χειρόγραφες προκηρύξεις με συνθήματα ανάλογα με εκείνα των τοίχων και άπειρα κομμάτια από ξύλα − διαλυμένες καρέκλες και τραπέζια».

    Ακόμη φρικιαστικότερες είναι οι διαπιστώσεις της «Εστίας»:

    «Εις το υποστάν αφαντάστους καταστροφάς κτίριον, οι αναρχικοί είχον αναγράψει 310 ανατρεπτικά συνθήματα, υπερβαίνοντα κατά πολύ εις αριθμόν και εις κομμουνιστικήν διατύπωσιν τα συνθήματα των ταραχών του Μαΐου 1968 εις Παρισίους. […] Επί δύο ώρας διήρκεσεν η επίσκεψις των δημοσιογράφων και η φρίκη ήτο χαρακτηριστική της ψυχολογίας ήτις εδημιουργήθη εις τούτους, καθώς αι εικόνες της καταστροφής και της ερημώσεως διεδέχοντο η μία την άλλην, εις τους φρικτούς από την ρύπανσιν χώρους του ιδρύματος».

    κι από τον «σκάει» της εποχής:

    Η φωτογραφία της στραπατσαρισμένης πρυτανικής Μερσεντές συνοδεύεται π.χ. στον «Ελεύθερο Κόσμο» (18/11) από τη λεζάντα: «Εκατοντάδες αυτοκίνητα ΙΧ κατεστράφησαν. Εις την φωτογραφίαν ένα από αυτά». Οτι την έλιωσε το τανκ κατά την εισβολή του στο ΕΜΠ θεωρήθηκε περιττή λεπτομέρεια.

    http://www.efsyn.gr/arthro/viaioi-vromikoi-anarhikoi

  65. Pedis said

    «Ερωτηθείς ο κ. Ζουρνατζής, από πού έλαβον οι εγκλεισθέντες μαθήματα αναρχισμού, είπεν ότι η κυριωτέρα προέλευσίς των ήτο εκ του εξωτερικού. Και ανέφερε την αναγραφήν των ονομάτων του Μαρκούζε, του Τσε Γκεβάρα και άλλων» («Εστία», 20/11/1973).

  66. Pedis said

    Στην κακή για τους ακροδεξιούς μεταπολίτευση ο Ζουρνατζής συνέχισε τις ευγενείς πολιτικές δραστηριότητές του ανενόχλητος … ράιτ;

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευτυχώς που υπάρχει η δημόσια τηλεόραση και προβάλλει αφιερώματα στο Πολυτεχνείο. Τα ιδιωτικά κανάλια δείχνουν τις συνήθεις σάχλες τους. Από αίσθημα ευθύνης απέναντι στους τηλεθεατές φυσικά, δεν θέλουν να τους στερήσουν ώρες ποιοτικής τηλεθέασης και να τους εθίσουν σε σκηνές βίας.

  68. «άφησα το Google Translate να μαντέψει τη γλώσσα του πρωτοτύπου -κι εκείνο το αθεόφοβο βρήκε ότι είναι Macedonian. Δεν ρώταγε τον κ. Μπαμπινιώτη να του πει ότι δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα»;

    # Έμεινα …άλαλος!

  69. Γιάννης Ιατρού said

  70. Θαρρώ το ποστ του Γκρούεφσκι στο φβ το μεταφράζει το ίδιο το φβ (νομίζω μέσω m$), η Κ δεν μπήκε σε παραπάνω κόπο.

    Για την κυρία Μπ., δες στην οθονιά ότι υπάρχει κι η επιλογή προσθήκη στο λεξικό…

  71. cronopiusa said

    64

    ↳ Μια φωτογραφία – ένα αίνιγμα: ανάμεσα στα κραυγαλέα αντιαμερικανικά συνθήματα που ο φακός της Γενικής Γραμματείας κατέγραψε στο ανακατειλημμένο ΕΜΠ, διακρίνουμε με μαρκαδόρο το όνομα «Μητσοτάκης». Δύο μάλιστα φορές − τη μια, μισοσβησμένο από άλλους καταληψίες. Με δεδομένη την άκρως αρνητική εικόνα που επικρατούσε τότε στην κοινή (πόσω δε μάλλον την αντιχουντική) κοινή γνώμη για τους Αποστάτες του 1965, η ταυτότητα του δράστη παραμένει ζητούμενο.
    Η ακριβής σχέση του ίδιου του Μητσοτάκη με την εξέγερση αποτυπώνεται άλλωστε σε επιστολή του Κωνσταντίνου Τσάτσου προς τον αυτοεξόριστο Καραμανλή, μια βδομάδα μετά τη σφαγή (24/11/1973): «Ο Μητσοτάκης πήγε και αυτός στο Πολυτεχνείο και τόγραψαν και οι εφημερίδες. Αλλά ο δύστυχος δεν πήγε για να εκδηλώση την αλληλεγγύη του. Πήγε να συμμαζέψη την κόρη του που είχε τρέξει κι αυτή στο πανηγύρι – έτσι ήταν στην αρχή. Την άρπαξε και έφυγε σαν καλός μπαμπάς» (Δημήτρης Ψαρράς, «Το μυστικό του εθνάρχη», έκδοση της «Εφ.Συν.», Αθήνα 2017, σ.140).
    Γραμμένο λίγο παραδίπλα, με το ίδιο μέσο και γραφικό χαρακτήρα, το σύνθημα «έρχεται ο Καραμανλής» δεν φωτογραφήθηκε πάλι καν ολόκληρο. Προφανώς επειδή κάθε (άδικη) σύνδεση της εξέγερσης με τον εθνικόφρονα εθνάρχη (και συνομιλητή της εθνοσωτηρίου) θα ακύρωνε αυτόματα την προσπάθεια να συσπειρωθεί η εθνικοφροσύνη πίσω από το απειλούμενο καθεστώς….

  72. Jane said

    Ένα περιστατικό της λογοκρισίας επί χούντας ήταν μια συναυλία του Σπύρου Σαμοΐλη το 1972 στο θέατρο Ρουαγιάλ , που ο ερμηνευτής Γιώργος Ζωγράφος τραγούδησε τα τραγούδια χωρίς στίχους με λα λα λα! Ανάμεσα στους θεατές κι ο ποιητής Βάρναλης.

    …………………………………………..
    Cronopiusa, μπράβο για τις αναρτήσεις και τις χτεσινές και τις σημερινές 🙂

  73. ΚΑΒ said

    l
    Διαβάζω τώρα την απάντηση του Μαξίμου στον Μητσοτάκη σχετικά με τον αρχιεπίσκοπο:

    http://www.kathimerini.gr/995761/article/epikairothta/politikh/ma3imoy-kata-nd-gia-ierwnymo-prwtofanhs-adikh-kai-anosia-h-epi8esh-ston-arxiepiskopo

    Τη λ. λευίτης δεν την έχει το χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας, ο Μπαμπ., τουλάχιστο στη δική μου έκδοση, έχει μόνο το ερμήνευμα για την Π.Δ. και μόνο το λεξικό Τριανταφυλλίδη έχει τη σημασία με την οποία η λ. αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82&sin=all

  74. Μαρία said

    73
    Χρησιμοποιείται στην εκκλησιαστική γλώσσα.
    ‘Έφυγε» ο αγαθός και ταπεινός λευίτης π. Κωνσταντίνος Σαρρής https://www.romfea.gr/enoriaka/20397-efuge-o-agathos-kai-tapeinos-leuitis-p-konstantinos-sarris

    http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=22810

  75. ΚΑΒ said

    Κι επειδή εγώ διαβάζω όλες τις εφημερίδες (κάποιοι ας μη βιάζονται), διαβάστε τις σωστές και μετρημένες θέσεις για θέματα που το ιστολόγιο δεν έχει σταματήσει να τις υποστηρίζει και να τις προβάλλει.

    http://www.kathimerini.gr/995597/article/epikairothta/ellada/omg-h-ellhnikh-glwssa-meta3y-diadiktyoy-kai-arxaiwn

  76. Χαρούλα said

    Μόλις είδα την αλλαγή φύλου. Δεν το ήξερα…😂
    Ο Παύλος Γερουλάνος στο Κουκάκι – Η συζήτηση για το Airbnb Η υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων βρέθηκε για δεύτερη φορά στην περιοχή και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κατοίκους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή…. Πηγή: Protagon.gr

  77. sarant said

    58 Και ο Μαλέλης είναι και… διανοούμενος

    60 Ευχαριστώ, αλλά το «καταγγέλλοντας τη διαδικασία» μια χαρά στέκει σε αντίθεση με το «δέχοντας» (που όμως πρέπει κάποτε να το συζητήσουμε)

    66 Ο Άρειος Πάγος έκρινε στιγμιαίο αδίκημα την ανάληψη υπουργικών θέσεων

    72 Δεν το ήξερα

    73 Μου είναι κι εμένα οικείο το «λευίτης» = ιερωμένος

  78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Ήρθα στο Πολυτεχνείο για να τιμήσω τον θάνατο της αδελφής μου

    17.11.2018, 12:45 | Ετικέτες: Πολυτεχνείο, νεκροί, φοιτητές, χούντα, εξέγερση
    Συντάκτης: Γεωργία Σάκκουλα

    Ένα από τα ονόματα του καταλόγου με τα 24 επιβεβαιωμένα θύματα του Πολυτεχνείου είναι αυτό της Τόριλ Ένγκελαντ από τη Νορβηγία. Είκοσι δύο ετών τότε η φοιτήτρια Καλών Τεχνών στο Όσλο, που της άρεσε να ταξιδεύει αναζητώντας την κλίση της κυρίως ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική, βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας, χτυπημένη από αδέσποτη σφαίρα στο στήθος και τον λαιμό, το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου του ’73.

    Σαράντα πέντε χρόνια μετά, η μικρότερη αδελφή της, η Λιβ, βρίσκεται εδώ για να τιμήσει τη μνήμη της αδικοχαμένης αδελφής της αλλά και των υπόλοιπων θυμάτων της χούντας.

    Γλυκιά, με ήρεμη φωνή αλλά μάτια που βουρκώνουν αρκετές φορές όσο μιλάμε για την Τόριλ, η Λιβ θυμάται τις στιγμές που έζησε η οικογένειά της τότε και μας τις εξιστορεί στον δρόμο προς το Πολυτεχνείο, όπου άφησε χθες μερικά λευκά τριαντάφυλλα για το όμορφο κορίτσι με τα μαύρα μακριά μαλλιά και το χαμόγελο που θυμίζει την Τζοκόντα.

    «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι για την επέτειο και ελπίζω να είμαι καλά να έρθω και για τα 50 χρόνια». Η πρώτη ήταν το 1998. «Ήταν κάτι που σκεφτόμουν για πολύ καιρό τότε επειδή δεν είχα έρθει ποτέ στην Αθήνα και σκέφτηκα ότι πρέπει να έρθω για τα 25 χρόνια από τον θάνατό της. Έπρεπε να έρθω», λέει για το πώς πήρε την απόφαση να κάνει το ταξίδι.

    Η Τόριλ είχε έρθει στην Ελλάδα κάποια στιγμή την άνοιξη του ’73. Είχε αφήσει την εξεταστική της προκειμένου να επισκεφθεί την Ιταλία και να δει από κοντά μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης. Εκεί γνώρισε μια παρέα Αμερικανών και αποφάσισε να πάει μαζί τους στην Κρήτη, θυμάται η Λιβ.

    Λίγο μετά βρέθηκε στην Αθήνα και νοίκιασε ένα δωμάτιο σε έναν ξενώνα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στο μεταξύ κάποια στιγμή που ξέμεινε από χρήματα δούλεψε στο σπίτι μιας οικογένειας, όπου πρόσεχε τα παιδιά και τους δίδασκε αγγλικά. «Νομίζω περνούσε καλά. Προσπάθησε να μάθει κι ελληνικά, όπως είδα σε σημειωματάριο που βρήκα».

    Στον ξενώνα γνώρισε έναν νεαρό από τη Σαουδική Αραβία, που δούλευε μάλιστα εκεί. Αυτός ήταν ο μόνος άνθρωπος που είδε τι ακριβώς έγινε. Είχε δεχθεί κι αυτός άλλωστε σφαίρα και είχε τραυματιστεί στον ώμο, αλλά τα κατάφερε.

    Το μοιραίο βράδυ, μερικές ώρες πριν σπάσουν τα τανκς την ιστορική πύλη του Πολυτεχνείου, ήταν μαζί. Κάποιοι είπαν τότε στην οικογένεια Ένγκελαντ ότι γύριζαν από σινεμά, αλλά ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, που χρόνια αργότερα συνάντησε τη Λιβ, δεν βρίσκει πολύ πιθανό να ήταν ανοιχτοί οι κινηματογράφοι εκείνο το βράδυ.
    [….]

    http://www.efsyn.gr/arthro/irtha-sto-polytehneio-gia-na-timiso-ton-thanato-tis-adelfis-moy

  79. 73, 74, 77 κι εμένα μου είναι οικείος ο λευίτης σε τέτοια συμφραζόμενα.

  80. Εγώ μικρός έπαιζα κλέφτες κι αστυνόμους (χωρίς Αργυρώ για αρχηγό αλλά με Αθηνά υπαρχηγό) και δεν μου έμειναν απωθημένα για να τρέχω στα Εξάρχεια επετειακές μέρες…

  81. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    «Ξέρει πολλές γλώσσες ο Ελβετός δικηγόρος, αλλά γλώσσα «ελβετικά» δεν υπάρχει.» Να θυμηθούμε και το σύντομο ανέκδοτο «Ελβετός Ναύαρχος».

  82. Γιάννης Ιατρού said

    Κι ένα άρθρο (Εξτρα-φίνα-γκουτ) του Γ, Χάρη στην ΕφΣυν που σχετίζεται με θέματα γλώσσας που εξετάζουμε κι εδώ

  83. leonicos said

    Θα το πω ας με βρίσετε

    Αν η Παλατινή Ανθολογία ήταν, πρωτοτύπως εννοώ, γραμμένη στα τούρκικα, θα θέλαμε 400 λέξεις για 40, χωρίς να μας κατηγορεί κανείς ότι πλατειάζουμε. Ένα Dilek koşul μαζι με ένα Gelecek zamanın koşulu και Dilek koşul kipinin hikâyesi ή Belirli geçmiş zamanın koşulu ή αναφορικά και δυο ουσιαστικά κι ένα ki και ούτε σταυρολεξάς να είσαι δεν βγάζεις νόημα αν δεν σου το λένε τα ίδια τα προσφύματα και τα ενθέματα

    ή

  84. leonicos said

    @77 Τι να συζητήσεις από το δέχοντας;

    τότε να συζυτήσουμε και για το καρπώντας

    δεν μου ήρθα άλλο αποθετικό

  85. Κώστας said

    «Και το fucked up δεν θα το αποδώσουμε ‘γαμημένο’.»

    Όποιους όμως βολεύει, ακριβώς έτσι το αποδίδουν, Νικοκύρη. Ρωτάει, λοιπόν, ο Γερμανός Μητσικώστας της σατιρικής εκπομπής του ZDF «heute-show» τον Τσίπρα αν παρευρέθηκε στο συνέδριο του SPD για να δει «something that’s more fucked up» από τη χώρα του και ήδη άρχισε η προπαγάνδα περί «απίστευτης προσβολής Γερμανού δημοσιογράφου που μένει αναπάντητη από τον πρωθυπουργό της χώρας μας». Πάντως η κακομοίρα η Nahles που καθόταν παραδίπλα πρέπει να έχασε 10 χρόνια απʼ τη ζωή της μέχρι να καταλάβει πως η σάτιρα του Köster έγινε αποδεκτή… 😊

  86. leonicos said

    @35 ΣΠ

    άρρηκτες μπορεί να είναι οι σχέσεις αλλά όχι συνδεδεμένες

    άρρηκτοι είναι οι δεσμοί

    η κακή διατύπωση δεν διορθώνεται με κόμματα και με ουδέτερα άρθρα. πρέπει να απαιτείς από τον εαυτό σου (ΔΕΝ εννοώ εσένα προσωπικά, γενικά λέω, ο καθένας) να γράφει σωστά ελληνικά. Και σωστά ελληνικά σημαίνει σαφή, που ο άλλος να καταλαβαίνει χωρίς να νιώθει αμηχανία τουλάχιστον.

  87. sarant said

    85 Πολυ ενδιαφέρον παράδειγμα, δεν το είχα αντιληφθεί, ευχαριστώ!

  88. ΚΑΒ said

    http://www.kathimerini.gr/995688/opinion/epikairothta/politikh/toy-agioy-polytexneioy-anhmera

    Συγγνώμη που τον ποστάρω. Δεν τον διαβάζω ποτέ, πώς μούρθε σήμερα δεν ξέρω. Αδιαφορώ για τις θέσεις του. Θέλω μόνο ένα λεξιλογικό να επισημάνω. Στο εκκλησιαστικό που αναφέρει «Τας κεφαλάς κλίνομεν» το ρ. είναι λανθασμένο ορθογραφικά. Γράφεται με ω, γιατί δεν είναι οριστική, αλλά προτρεπτική υποτακτική: ας κλίνουμε.

  89. ΣΠ said

    86
    Συμφωνώ. Δεν είπα τίποτα διαφορετικό.

  90. Μαρία said

  91. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    «Απ’ την Κική και την Κοκό ποιά να διαλέξω;» Το παλιό αυτό τραγουδάκι συνοψίζει την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και λίγες ώρες ο κ. Σαραντάκος, μετά το σημερινό χρονογράφημα του στενού του φίλου Γιάννη Χάρη στην «Εφ.Συν.»,, όπου κράζεται αγρίως για τις μεταφραστικές του ακροβασίες στον 5ο Τόμο της «Παλατινής Ανθολογίας» ο γνωστός μεταφραστής Γιώργος Κεντρωτής, επίσης στενός φίλος του κ. Σαραντάκου.

    Επιβεβαιώνοντας πως εκτός από κακόψυχος είναι και δειλός, ο χωροφύλαξ Ιατρού επεσήμανε μέν το εκπληκτικό σημερινό άρθρο του Γ. Χάρη (σχόλιο 82), αλλά δεν τόλμησε να εξηγήσει στους υπόλοιπους αναγνώστες περί τίνος πρόκειται, φοβούμενος – προφανώς – την οργή του κ. Σαραντάκου, τουτέστιν να μήν απολυθή από την επίζηλη θέση του χωροφύλακος του Ιστολογίου…

    Αναρτώ την μεταφραστική ακροβασία του κ. Κεντρωτή που εξόργισε περισσότερο τον Γ. Χάρη: Πρόκειται για την αναλυτική μετάφραση που κάνει ο Κεντρωτής στο περίφημο ποίημα του Τουδικίου Γάλλου για την νεαρή πόρνη Λύδη, που ήταν διάσημη γιατί έπαιρνε συγχρόνως τρείς πελάτες…

    Προσωπικά, μού αρέσει πολύ η μετάφραση του Κεντρωτή, κι ας είναι τόσο υπερβολικά αναλυτική που εξόργισε τον Γιάννη Χάρη. Απλώς επισημαίνω ότι «φιλυβριστής» (μια λέξη που κατά το Liddell-Scott συναντάται αποκλειστικά στον Τουδίκιο Γάλλο) δεν σημαίνει «κωλομπαράς», όπως νομίζει ο Κεντρωτής, αλλά «βιτσιόζος». Ο κωλομπαράς στα αρχαία ελληνικά είναι «φιλοπυγιστής», όπως μάς ενημερώνει και πάλι το L-S.

    Ωστόσο, θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος που προέκυψε ο κ. Σαραντάκος: Με ποιόν από τους δύο φίλους του συμφωνεί; Με τον Γ. Κεντρωτή, ή με τον Γ. Χάρη που κράζει αγρίως τον Κεντρωτή; Δεν μπορείτε να είστε ΚΑΙ με τον αστυφύλακα, ΚΑΙ με τον χωροφύλακα, αγαπητέ κ. Σαραντάκο…

    Κι επειδής υποψιάζομαι ότι μάς διαβάζει η εκλεκτή στιχουργός κ. Λουκρητία, θα παραθέσω άλλες δύο ρωμέικες μεταφράσεις του θρυλικού ποιήματος του Τουδικίου Γάλλου. Η πρώτη είναι του εξαιρετικού φιλόλογου + μεταφραστή Ι. Κυριαζή και η δεύτερη δικιά μου. Παρακαλώ την αγαπητή κ. Λουκρητία, να βγεί και να μάς πεί δημοσίως ποιά απο τις τρείς μεταφράσεις είναι η καλύτερη: Του Γιώργου Κεντρωτή, του Ιωάννου Κυριαζή ή του Ιακώβου Αδελφοθέου;

    ΥΓ: Να επισημάνω κι ένα μεζεδάκι του κ. Γιάννη Χάρη: Ο Τουδίκιος Γάλλος λέει «όπιθεν» και ουχί «όπισθεν» όπως διορθώνει ο κ. Χάρης στην «Εφ.Συν.»

  92. sarant said

    Είναι γνωστό ότι ο Κεντρωτής με τον Χάρη έχουν διαφορετικές μεταφραστικές αντιλήψεις και έχουν κονταροχτυπηθεί από παλιά. Ο Κεντρωτής είναι χαλκέντερος και μεταφράζει με μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση. Για την ποίηση, τη δέχομαι, αν και επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς έχουν βάση.

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτό το ΚΙΝ.ΑΛ το περιπαίζουνε σαν βιονόλ αλλά υπήρξε το πιο κοντινό ΤΡΙΝΑΛ.

  94. Γιάννης Ιατρού said

    Μεταφραστή-ποιητή, κάνε τουλάχιστον το «βιτσιόζε» -> «βιτσιόζο», να συμφωνεί στην κλίση με τα άλλα δύο και με το πρωτότυπο (Εισδέχομαι + αιτιατική λέει).

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    72. Στη φωτό/στιγμιότυπο με τον Βάρναλη αυτός που φαίνεται δεξιά του όπως βλέπουμε τη φωτό, μοιάζει με τον Άρη Σκιαδόπουλο.

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η αλήθεια είναι ότι ο «Βιργιλίου θάνατος» στη μετάφραση του Κετρωτή δύσκολα διαβάζεται. Παραφορτωμένη με σπάνιες και δυσνόητες λέξεις.

  97. Γιάννης Ιατρού said

    93: ΕΦΗ,
    το θυμάμαι 🙂 πριν το rol κλπ. συναφή!

  98. # 92

    Η ποίηση, κατά την γνώμη μου, δεν μεταφράζεται λέξη προς λέξη, ούτε φράση προς φράση αλλά αποδίδεται με παραπλήσιο ποίημα στην άλλη γλώσσα΄ώστε να έχει, κατά το δυνατόν, την ίδια επίδραση στον αναγνώστη που έχει η ανάγνωση στην αρχική γλώσσα.

    Οσον αφορά τον Τζακ, τον μπραδερινγκότ και την μανία του με τα σεξουαλικά ας προσέξει γιατί και οι παροιμίες μεταλλάσσονται π.χ. τον αράπη σαπουνίζεις, πρόσεξε μη σε … μπανιάρει !

  99. Γιάννης Ιατρού said

    O γνωστός σχολιαστής (οθντκ…) που ισχυρίζεται πως είναι εμφανέστατο πως είναι αντίχριστος τό ΄χει ρίξει στην ποίηση και στη μετάφραση και του ξέφυγε αυτό (και κυρίως τα σχόλια) 🙂

  100. Μαρία said

    96
    Ο Δύτης τον διάβασε στη σκοπιά. Χαρά στο κουράγιο σας.
    Η σχετική συζήτηση απο δω και κάτω με πλήθος λεξιπλασιών https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/08/ellenikadiamant/#comment-45008

  101. Κρατική, ξεκρατική η ΕΡΤ ή δημόσια (το κοινή με την άλλη σημασία του θα της πήγαινε καλύτερα) παραμένει σφηκοφωλιά σε αρμονία με την διαιτητική αντίληψη στην Ελλάδα. Κι αν στο ποδόσφαιρο τα ματς με ξένους διαιτητές αφορούν κατα κύριο λόγο ομάδες που δεν ανήκουν στην συμμορία των 7 της ΕΡΤ, τα υπόλοιπα με έλληνες διακρίνονται για την μεροληψία τους αφού οι ομάδες χωρίζονται σε φιλικές και εχθρικές ανάλογα με τις βλέψεις των ‘αοράτων’, στα άλλα αθλήματα στους διαιτητές και στην ΕΡΤ κυριαρχεί η ‘κρατούσα αντίληψη’
    Χθες στην Σύρο με κάλυψη της ΕΡΤ 3 σε κάθε αμφισβητούμενη φάση οι διαιτητές κατέφευγαν στο ίνσταντ ριπλέϋ αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο με σκορ 2-1 σετ και 23-23 το καρφί του Φοίνικα Σύρου πήγε έξω, ο πρώτος διαιτητής έδειξε άουτ και πόντο υπέρ του ΠΑΟΚ, ο δεύτερος παρενέβη κι έδειξε μπλοκ-άουτ και ο πρώτος συνεμορφώθη με την υπόδειξη του δεύτερου χωρίς μα πάει ίνσταντ ριπλέη που η ΕΡΤ 3 το έδειξε και δεν φάνηκε καμιά επαφή, τουλάχιστον ξεκάθαρα. Το παιχνίδι κρίθηκε από αυτόν τον πόντο
    Στη Λέσβο πάλι μια από τα ίδια το παιχνίδι στον πόντο, τελευταίο δευτερόλεπτο ο παίκτης του ΠΑΟΚ επιχειρει λέη-απ, ο παίκτης του Ηφαίστου, τάπα και το θέμα είναι αν η τάπα έγινε πριν βρει η μπάλλα το ταμπλό ή μετά. Οι διαιτητές αρνούνται να πάνε στο ίνσταντ ριπλέη και η ΕΡΤ να ξαναδείξει την φάση που έκρινε το παιχνίδι.
    Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, περιορίστε σ’ ένα κανάλι (οι μαζόχες έχουν κι αυτοί μερίδιο στη ζωή )το μπουρδέλο που κακώς επανέφερε ο Τσίπρας για να κάνει παιχνίδι ο ελάχιστος Βασιλειάδης

  102. Νέο Kid said

    Το αθηνέζικο κατεστημένο ενδεδυμένο την προβιά του συστημικού Ηφαίστου Λήμνου ξανααδικάει να πούμε τον μεγάλο Μπάογκ! Ο οποίος Μπάογκ…

  103. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    77
    Πράγματι το «καταγγέλλοντας τη διαδικασία» μια χαρά στέκει! Το «καταγγέλλοντας τυπικά» δεν μου… κόλλησε. (Κακή/λειψή δική μου διατύπωση). Δεν υπάρχει, νομίζω, «τυπική/άτυπη» καταγγελία διαδικασίας.

  104. # 102

    Στο μπάσκετ ο ΠΑΟΚ δεν διεκδικεί τίποτε και στο βόλλεϋ παραδοσιακά τα πάντα κρίνονται στα πλέηοφφς οιπότε το θέμα δεν είναι οι φάσεις αλλά οι θέσεις της διαιτησίας και της κοινής τηλεόρασης. Βέβαια εσύ σαν οπαδός του πρωτοδεύτερου ευνοούμενου της χώρας ανάλογα με το άθλημα δεν καταλαβαίνεις πολλά από αυτά αλλά φέτος που έφιαξες ανταγωνιστικό βόλλεϋ θα νοιώσεις στο πετσί σου τι σημαίνει πρόεδρος της ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος του ΟΣΦΠ να ταυτίζονται και ίσως καταλάβεις τι άθλος ήταν τα τρία σερί πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ με τα ατιμώρητα όργια στο Παπαστράτειο-σπίτι της Θ7. Γιατί τύποι σαν και σένα μόνο όταν τα λούζονται ξυπνάνε.

  105. Νέο Kid said

    104. Ρε Τζηδάκο, αφού δε …που δε… ,δεν πας για κανα ψάρεμα;

  106. @102 Νομίζω ότι αξίζει να ερευνηθεί η σ΄χεση αιτίου – αποτελέσματος.
    ήταν ο Gpointofview τύπος «αν δεν με κυνηγούσαν τα συμφέροντα θα…» πριν γίνει ΠΑΟΚ και απλά διαλεξε την ομάδα που του ταιριάζει* ή προέκυψε από την υποσ΄τηριξη της πιο κομπλεξικής ομάδας;

    *Ακόμα και για τις σφαλιάρες που έτρωγαν από τον Άρη τστο μπάσκτ τη δεκαεετία του 1980 τ κράτος των Αθηνών εφτεγε.

  107. Νέο Kid said

    106. Μπα ,δε νομίζω να φταίει ο ΠΑΟΚ. Η συσχέτιση δεν αποδεικνύει αιτιότητα! Correlation does not necessarily imply causation.
    Το σύνδρομα «Νίκος Ξανθόπουλος» και «Εγώ είμαι ψυλιασμένος ρε!» πρέπει να προϋπήρχαν…

  108. Pedis said

    # 90 – πές της ότι, ως μαστ σε χούντα, θα ακριβήνει το μαύρο, να το ξανασκεφτεί.

    (Πού τι ξέρεις όλες τις περσόνες! Ποιο είναι αυτό το σούργελο;)

  109. Pedis said

    Γεωργιάδης: Οι ΗΠΑ βρήκαν στον Τσίπρα κανίς

    » … Οι άνθρωποι τον επαινούν δημόσια γιατί τους κάνει τις δουλειές τους»

    http://www.efsyn.gr/arthro/georgiadis-oi-ipa-vrikan-ston-tsipra-kanis

    ωχωχώχ! τους εχει πάρει τη δουλειά …

    όχι ρε γαμώτο, θα τον δούμε και σε αντιαμερικανική πορεία, ρε πούστη μου.

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    90:Τώρα την είδα αυτήν. Όχι φασιστική χούντα, δημοκρατική χούντα επιθυμεί το κορίτσι. Ό,τι να ‘ναι, αλλά πόσοι νέοι άνθρωποι παπαγαλίζουν αυτές τις λαλακίες που ακούνε από νοσταλγούς παππούδες και γονείς…

  111. Pedis said

    σα νωρίς για πρωταπριλιάτικο …;

  112. Γιάννης Ιατρού said

    108: Γνωστή στους παρεπιδημούντες είναι. Μεταφράστρια δηλώνει. Και οπαδός του Ολυμπιακού (α ρε Τζι, τι θα σκέφτεσαι τώρα … 🙂 )
    Ιμοτζι «ειρήνη», ιμοτζι «καρδούλα», ιμοτζι «ερωτική επιστολή», ιμοτζι «πεταλουδίτσες», ιμοτζι «ουράνιο τόξο», …ιμοτζι «μη-φασιστική χουντίτσα»

  113. Νέο Kid said

    Το τι μαλακία και δηθενιά σερβίρει αυτό το TEDx σε παγκόσμιο επίπεδο ,δεν περιγράφεται…

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και οπαδός του Ολυμπιακού, ε; Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…😊

  115. Νέο Kid said

    Η καλή χούντα, τα παλικαρίσια πρωταθλήματα, κι ο μελιστάλαχτος κι ερίτιμος Τάκης Τσουκαλάς.

  116. Γιάννης Ιατρού said

    113: Το 2014 μέχρι και τι γράφει ο Δίσκος της Φαιστού βρήκαν οι ομιλητές εκεί !

  117. Pedis said

    πλασάρονται μαλακίες στο ΤEDxyz … όχι ρε;!

  118. Pedis said

    # 112 – πολυάσχολο και προικισμένο το κορίτσι …


    I’m passionate about

    All Arts And Sciences. Knowledge. Morality. Ethics. Equality. Fairness. Health. Better World. Enlightenment. All Earth’s Cultures and Beyond. Truth. Tranquility. Peace. Love. Aromatherapy. Colors. Beauty. Loneliness. Style. Volunteering. Fitness. Multicolored low-light atmosphere. Quality. Melody. Future. Multiverse. Jewelry. Symbols. Subtle Design. Riddles. Puzzles.

    I am a…

    Artist, Blogger, Brainstormer, Concerned citizen, Connector, Explorer, Global soul, Idea generator, Web guru, Writer/Editor

    People don’t know I’m good at

    Video Games, Meditating, Philosophizing, Psychologizing, Spirituality, Reasoning, Remote Viewing, Insighting, Reading Minds, Clairvoyance, Extrasensory Perception (ESP), Solving Riddles and Puzzles, Pattern Recognition, Combining Colors, Abstraction, Written Communication, Compressing Space, Suspecting Truth, Memory, Details

    Εγώ είχα μείνει στα προσωπικά προφίλ του στυλ ..»πεθαίνω για μοντέρνα τέχνη» … αυτό είναι πρόοδος!

  119. Γιάννης Ιατρού said

    118: Ε, ναι. Πάρε παράδειγμα!

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η ΝΔ διαμορφώνει το έμβλημά της ανάλογα με γιορτές και επετείους; Ανυπομονώ να δω τι θα σκαρφιστούν τις απόκριες.

  121. # 106 και αλλού

    Παναγιώτη, ο συνονόματός σου Φασούλας αδίκησε το μπάσκετ του ΠΑΟΚ με την μαλακία του στο φάιναλ φορ των Αθηνών που του στέρησε τον τίτλο και μετά που πούλησε τα συστήματα της ομάδας- όπως φημολογείται- μαζί με τον Ιβκοβιτς στον ΟΣΦΠ και κατέβηκε στον Πειραιά μέχρι και δήμαρχος… ποιό κράτος των Αθηνών τώρα…
    Οσο για τον Αρη τον συμπαθάτε γιατί ξέρετε πωςε δεν μπορεί να ξεκολήσει από την μετριότητα άρα είναι ακίνδυνος ( και ο ΠΑΟΚ σας ήταν συμπαθής όταν σερνότανε, τώρα που σας καβάλησε στο ποδόσφαιρο, τσούζει !)
    Λέτε για μένα αλλά εσίς είστε χειρότερα προκατειλημένοι γιατί εγώ δεν σχολίασα τις φάσεις αλλλά την άρνηση των διαιτητών να τις ερευνήσουν κάτι που έκαναν σε φάσεις που η απόφαση ήταν υπέρ του ΠΑΟΚ και κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ να κάνουν στο (αιώνιο όπως αποδείχθηκε ΠΟΚ) .Αλλά αυτό εσείς σαν οπαδοί της δημοκρατίας των ολίγων και δικών μας το θεωρείται φυσιολογικό.

    Ιδού και το βίδδεο από το μπάσκετ όπου φαίνεται αν ήταν φάση ου θέλει διερεύνηση η όχι

  122. sarant said

    113 Προσυπογράφω!

  123. Γιάννης Ιατρού said

    82 (91): Νεοελληνική απόδοση στίχων του Τουδικίου

    Γνωστή ανερχόμενη ποιήτρια, τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά στο επιτελείο μας, απέδωσε απείρως καλύτερα τα λεγόμενα της Λύδης:

    Είμαι η Λύδη, βρε αρχίδι, και με τρεις πηγαίνω ήδη.
    Δίχως περισσή αιδώ, ελευθέρα κάθε οδό
    διαθέτω στον καθένα, και δεν εξαιρώ εσένα,
    σε λιγούρηδες, βιτσιόζους, στων τεκνών τους βιρτουόζους
    Έκσταση εγώ χαρίζω και την εύνοια κερδίζω
    Μη διστάζεις. Αν γουστάρεις, μ’ άλλους δυο να κουμαντάρεις

  124. cronopiusa said

    Ayer se manifestaron en el centro de Atenas unos 12.000 antifascistas bajo el eslogan ‘Libertad para el pueblo, muerte al fascismo’ La manifestación, que duró unas cuatro horas, estuvo encabezada por la asociación de presos y exiliados durante el fascismo.

  125. # 123

    Και γιατί δεν το ανέβασε η ίδια ; Φοβήθηκε μήπως της το προσαρτήσουνε στο βιογραφικό ; Μοιξοπαρθενίες ψυλλιάζομαι το μοι με όμικρον γιώτα φυσικά…

  126. Γιάννης Ιατρού said

    125: Ρε συ Σέρλοκ Χολμς με τους ψύλλους που σε τυραννάν, δεν σκέφτηκες πως μπορεί α) να μη σχολιάζει εδώ, ή β) να μην έχει διαδίκτυο εκεί που είναι κλπ.; Τσακάλι είσαι ή δεν ήπιες καφέ, ακόμη; 🙂

  127. Ηθοποιός με ακόμα πιο παράταιρο όνομα από τον Αντίνοο Αλμπάνη, είναι ο Κρατερός Κατσούλης (αν δεν λαθεύω ότι κατσούλι είναι το γατάκι 🙂 ).

  128. Να ρωτήσω και κάτι πού φοβάμαι ότι είναι πασίγνωστο και θα πιαστώ τραγικά αδιάβατος; Την έκφραση «Στης Βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα» την έχω ακούσει μόνο στο τραγούδι των Μουσικών Ταξιαρχιών, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω από το άρθρο την έχει πει κάποιος άλλος. Ποιος είναι αυτός;

  129. Γιάννης Ιατρού said

    128: Οι στίχοι στο τραγούδι του Τζίμη Πανούση είναι του… Γρηγόρη Ψαριανού

  130. Νέο Kid said

    118. Καλά όλα τα αλλά passionate about και I am good at αλλά …I am good at compressing space! ??
    Τι να εννοεί το κορίτσι; Ότι έχει ανακαλύψει τη σκουληκότρυπα και δεν μάς το λέει από σεμνότητα; ή απλά έχει βρει τρόπο να βάζει δυο ταγέρ , τρία παντελόνια, πέντε υποκάμισα ΚΑΙ νεσεσέρ στην κάμπιν λάγκετζ της Ράιαν ερ;… 😜😜

  131. ΣΠ said

    128, 129
    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=25321

  132. Pedis said

    # 130 – θάχει κάνει μελέτες και θάχει βρει λύσεις στο packing problem ..

    https://en.wikipedia.org/wiki/Packing_problems

    είναι σουπερτζίνιους: κάνει επιστήμες, τέχνες, αρωματοθεραπεία, esp, ταρώ, βλέπει μέσα από τοιχους … όλα κι ακόμη περισσότερα.

  133. Aghapi D said

    Να προσθέσω κι’ εγώ την… εξυπνάδα μου;
    Πήρα σήμερα εφημερίδα μετά από πολύ καιρό, για χάρη τού βιβλίου που περιείχε (Αρχαία Ελλάδα, επιμέλεια τού Ουμπέρτο Έκο) και διαβάζω χωρίς να καταλαβαίνω πολλά.
    Διαβάζω «καθ’ εκείνον» και σταματάω για να βεβαιωθώ πως έχει θήτα.
    Πιο κάτω «γύρω από τον Πυθαγόρα… σχηματίζεται μια πλούσια ανεκδοτολογική παράδοση» και σταματώ ξανά, αναρωτιέμαι αν το ρήμα ταιριάζει εντελώς.
    Πιο κάτω αναφέρεται πόλεμος με «το Συμπάρι» που δέν θυμάμαι να γνωρίζω και περνά ένα λεπτό για να καταλάβω πως πρόκειται για τη Σύβαρη.
    Διαβάζω δυο φορές μια φράση στην επόμενη σελίδα (16 αράδες) για να βρω ποιο υποκείμενο αντιστοιχεί σε ποιο ρήμα.
    Και πιο κάτω διαβάζω «μετά την φυγή από τον Κρότωνα και τον θάνατο τού Πυθαγόρα» και για μια στιγμή αναρωτιέμαι αν ήταν ή όχι ο Πυθαγόρας που και έφυγε και πέθανε 🙂
    Ένοιωσα πιο χαζή απ’ ό,τι είμαι ήδη.
    Έκανα διάλειμμα, έφτιαξα καφέ και γράφω εδώ

    Να σημειώσω πως το βιβλίο αναφέρει έξι μεταφραστές και έναν επιμελητή.

  134. sarant said

    133 Εφημερίδα του πρώην ΔΟΛ το μοίραζε; Θυμάμαι ότι και πριν από 2-3 χρόνια είχαν μοιράσει μια απαίσια μεταφρασμένη ιστορία όπου συμμετείχε και ο Έκο. Πρέπει να είχαμε γράψει μάλιστα

  135. Aghapi D said

    134 Το Βήμα είναι

  136. Aghapi D said

    Διάβασα μόνο 4 σελίδες Φοβάμαι να σκεφτώ τί συμβαίνει στο υπόλοιπο βιβλίο 🙂

  137. Μαρία said

    133
    Καλά να πάθεις. https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/15/eco-3/#comments

  138. Aghapi D said

    137 Γιατί καλέ; Το στομάχι μου τί έφταιξε; 😉

  139. Γιάννης Ιατρού said

    133: Για την μετάφραση του έργου αυτού, έχει γραφτεί κι εδώ… https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/15/eco-3/

  140. Γιάννης Ιατρού said

    137: Καλά, δεν παίζεστε ρε σεις, νερό πήγα να πιώ στην κουζίνα και είχατε ήδη γράψει 🙂 🙂
    ΑgapiD, αν διαβάζεις ιταλικά, να σου φανερώσω το αυθεντικό.

  141. sarant said

    137-139 Ώστε φετινό ήταν -γι’ αυτό δεν το έβρισκα λοιπόν. Ας ακούει ο υπεύθυνος ευρετηρίου!

  142. Aghapi D said

    140 Δυστυχώς ελάχιστα – όχι, επομένως, αρκετά για τέτοια αναγνώσματα 😦 Ευχαριστώ πολύ πάντως 🙂

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άνθρωποι είμαστε, άντε να ξεφεύγουν κάποια μεταφραστικά λάθη…Τόσοι ιδιωματισμοί σε κάθε γλώσσα, τόσες αμφισημίες, μπορεί να την πατήσει κανείς, ιδίως όταν μεταφράζει έργα εκατοντάδων σελίδων και πιέζεται χρονικά από τον εκδότη. Αλλά όταν γράφεις για το …Συμπάρι ή κουνάς απειλητικά τον …αντίχειρα, όπως λέγαμε πριν από μια εβδομάδα, δεν αναρωτιέσαι «μα καλά,τι γράφω εδώ, τι είναι αυτό το Συμπάρι ή ποιος κουνάει απειλητικά τον αντίχειρα;»😇
    Απλή λογική, δηλαδή.

  144. Μαρία said

    Κακόψυχε, αυτό γιατί μας το απέκρυψες; https://twitter.com/spigaro/status/1063830252374372352

  145. 129, 131: Ευχαριστώ Γιάννη, ΣΠ!

  146. # 126

    Η πολλή ενασχόληση με τον αδελφόθεο μειώνει την ικανότητα αντίληψης, μου φαίνεται…

    Οπως είναι φυσικό. μου είναι παντελώς αδιάφορες οι συνθήκες με τις οποίες έφτασε σε σένα αλλά δεν μπορούσε να φτάσει στο ιστολόγιο, το λογικό κόλλημα ήταν γιατί αυτή βιασύνη να μπει τη στιγμή που αφορά χθεσινό άρθρο και
    δεν υπάρχει διάλογος, επικαρότητα, πέστο όπως θέλεις. Τι διαφορά θα είχε αν το ποστάριζε όταν ποστάρισε και στο σημερινό άρθρο ; εκτός αν όπως υπέθεσα είχε λόγους να μην γραφεί με το παρανόμι της.

    Από κει και πέρα δεν χρειάζεται να απαντήσεις, η γάτα μου κι εγώ δεν έχουμε ψύλλους.

  147. Pedis said

    Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης «παίζοντας» ουσιαστικά με τις λέξεις και τα γεγονότα, σημείωσε ότι δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι εντός του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «νεκροί βεβαίως και υπήρξαν την ημέρα εκείνη, στην πλατεία Αιγύπτου, από ελεύθερους σκοπευτές στην Πατησίων και γύρω-γύρω…».

    Α, είναι οργανωμένο το κόλπο να παίζουν με το μυαλό των εντελώς χαμένων. Κάτι ξέρουν … θάναι πολλοί.

    από συζήτηση μερικών 60βάλε συγγενών, τις προάλλες, σε νοσοκομείο έξω από το δωμάτιο των ασθενών:

    – είναι αθεος, σας λέω … (ο Τσίπρας)
    – ναι, ναι …
    – δεν θέλει το χριστό …
    – έχει βγάλει τις εικόνες από τα σχολεία και τα νοσοκομεία ..
    – ναι, ναι …

    ρε τον πούστη, λέω, το έκανε; Πώς και δεν το πήρα χαμπάρι …

    Κοιτάω στον τοίχο και με κοίταγε ερωτηματικά κι η παναγία από την εικόνα στον τοίχο.

  148. Γιάννης Ιατρού said

    144: Χαχα, ενημερωμένη σε βλέπω 🙂

    146: Ότι πεις 🙂

  149. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    1) Κύριε Ιατρού (123), πολύ καλή η μετάφραση του ποιήματος του Τουδικίου Γάλλου, εύγε. Πείτε στην διάσημη στιχουργό κ. Λουκρητία να μάς πεί την τελική της κρίση. Ποιά από τις 4 μεταφράσεις είναι η καλύτερη; Του Κεντρωτή, του Κυριαζή, του Αδελφοθέου ή του Ιατρού; Να μάς δώσει αναλυτική βαθμολογία 1-2-3-4 κλπ – κλπ.

    2) Παρουσιάζω ένα ακόμα μεζεδάκι που δείχνει πόσο αγράμματες είναι οι ρωμέικες εφημερίδες. Στο οπισθόφυλλο της χτεσινής σαββατιάτικης «Δημοκρατίας» δημοσιεύτηκε το εβδομαδιαίο χρονογράφημα του πρώην στελέχους του ΚΚΕ και μέχρι πρόσφατα πολιτευτή τού ΛΑΟΣ και συμβούλου τού Γιώργου Καραγκιοζοφέρη, Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου. Αναρτώ ένα απόσπασμα:

    Όλοι οι απόφοιτοι παλαιού Σχολαρχείου γνωρίζουν ότι ο Ταλεϋράνδος είχε πεί (το 1804, όταν κατ’ εντολήν του Ναπολέοντος δολοφονήθηκε ο νεαρός Δούξ του Ανγκιέν) το ακριβώς αντίθετο: «Είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι ΛΑΘΟΣ»!..

    Γαλλιστί= «C’est pire qu’un crime, c’est une faute» και αγγλιστί= «It is worse than a crime, it is a mistake»

    Και βεβαίως, η θρυλική αυτή ρήσις του Ταλεϋράνδου αποδίδεται και σε δύο άλλους γνωστούς Γάλλους. Γράφει η Wikipedia: «Actually said by either Antoine Boulay de la Meurthe, legislative deputy from Meurthe (according to the Oxford Dictionary of Quotations) or Joseph Fouché, Napoleon’s chief of police (according to John Bartlett, Familiar Quotations, 10th ed. »

    Το μεζεδάκι της «Δημοκρατίας» είναι ιστορικό: Στην τελευταία της σελίδα παραθέτει μιά από τις πιό γνωστές ρήσεις του Ταλεϋράνδου, έτσι ώστε να λέει το ακριβώς αντίθετο…

  150. Γιάννης Ιατρού said

    149α: Και τί ΄μαι εγώ, η κα Μπερλίνα ή τι;

  151. spiral architect 🇰🇵 said

  152. Γιάννης Ιατρού said

    151: Η ιδιωτική πρωτοβουλία ρε συ!

  153. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Ένα ακόμα μεζεδάκι ολκής, που θα στεναχωρέσει αρκετά τον κ. Σαραντάκο, δεδομένου ότι το διέπραξε ο φιλαράκος του, Παντελής Μπουκάλας, στο χτεσινό (17/11//2018) χρονογράφημά του στην «Καθημερινή»: Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο πιό μορφωμένος Ρωμιός λόγιος της εποχής μας κ. Π. Μπουκάλας ΑΓΝΟΕΙ ότι η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν Σαββάτο και νομίζει πως ήταν Παρασκευή!..

    Προφανώς, ο γεννημένος το 1957 κ. Μπουκάλας επί Χούντας διάβαζε όπως ο Χριστόδουλος, και δεν ησχολείτο με την επικαιρότητα… Αλλιώς, θα θυμόταν αυτό που θυμούνται όλοι οι άνω των 13 ετών έφηβοι που έζησαν εκείνα τα δραματικά γεγονότα, όπως π.χ. ο κ. Σαραντάκος (1959), ο κ. Ιατρού (1952), ο κ. Gpoint (1953) κλπ.: Ότι τα ξημερώματα της Μεγάλης Σφαγής του Πολυτεχνείου ήταν Σαββάτο και ουχί Παρασκευή…

    Αλλά κι αν ακόμη ο κ. Μπουκάλας δεν το θυμόταν, μέ τρία κλίκ στο κινητό του θα εύρισκε την ημέρα της εβδομάδος που ήταν η 17η Νοέμβρη 1973. Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κορυφαίος εν ζωή λόγιος της Ρωμιοσύνης αγνοεί στοιχειωδώς να χειρίζεται το κινητό του. Ή – ακόμη χειρότερα – βαρέθηκε να κάνει τρία κλίκ για να μήν εκτεθεί πανελληνίως και εμπιστεύτηκε την μνήμη του…

    Εξίσου σημαντικό μεζεδάκι είναι και το πώς παραπληροφορεί τους αναγνώστες της «Κ» ο κ. Μπουκάλας: Τόσον ο χρυσαυγίτης Λαγός, όσον και ο αντιπρόεδρος Άδωνις είπαν ότι δεν υπάρχει νεκρός ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, αμφότεροι επικαλούμενοι το Πόρισμα Τσεβά. Όμως, ο κ. Μπουκάλας διαστρέφει αυτό τον ισχυρισμό, λέγοντας πως είπαν ότι δεν υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΚΡΟΙ, πράγμα που ασφαλώς δεν ισχυρίζεται ούτε ο πιό φανατικός υποστηρικτής της Χούντας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η εγκυρότης του κορυφαίου εν ζωή λογίου της Ρωμιοσύνης: Παρασκευή ήταν η 17η Νοέμβρη του 1973, ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΚΡΟΥΣ δεν είχε το Πολυτεχνείο κατά τον Λαγό και τον Άδωνι…

    ΥΓ: Καλείται επειγόντως η κορυφαία στιχουργός του Ιστολογίου κ. Λουκρητία, να βαθμολογήσει τις 4 μεταφράσεις του Τουδικίου Γάλλου (σχόλια 91 + 123), διότι και οι 4 μεταφραστές αγωνιούν… Εκτός κι αν ετοιμάζει και η ίδια κάποια μετάφραση του θρυλικού ποιήματος, οπότε θα αναμείνουμε στο ακουστικό μας…

  154. Pedis said

    παλιός καλός Ιωάννου:

  155. sarant said

    154 Παλιός; Φετινό είναι το σκίτσο. Εκτός αν εννοείς «σαν τον παλιό καλό, αγέραστος».

  156. Επί του πιεστηρίου : απέτυχαν οι προσευχές του γιδοβοσκού κ. Ανανά Στασιάδη στην Παναγιά να ευλογήσει τα ποδοσφαιρικά άρβυλα των παικτών της μικτής ΕΠΟ που αντικατέστησε την κάποτε Εθνική Ελλάδας και οι Εσθονοί ακολούθησαν το δράμα των νήσων Φερόες να κερδίζουν όταν επιζητούσαν μια ισοπαλία για να κηρύξουν εθνική γιορτή- σύμφωνα με δήλωση του προπονητού τους.
    Αλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε το βρακί του αλλιώς έψαλλον τα χερουβείμ.

  157. Pedis said

    # 155 – ακριβώς! Αυτά που δημοσιεύει τελευταία στην εφσυν δεν μου πολυαρέσουν …

  158. Μαρία said

    111
    Μικρό δείγμα σχολίων https://www.facebook.com/neadhmokratia/ ανοιχτά και σε μας που δεν είμαστε στο φουμπού.

    Dimitris Neroutsos Να δουμε για ποσα χρονια ακομα η ΝΔ θα φοβαται την αριστερα!Σταματηστε να αβανταρετε επιτελους αυτους τους λεχριτες!Να σας δω σε κανα 20μερο αν θα αναφερθειτε στην επετειο του Μακρυγιαννη τοτε που πραγματικα οι Χωροφυλακες εδωσαν το αιμα τους για να σωθει η Ελλαδα απ τον ολοκληρωτισμο του κομμουνισμου!

    Christos Karipidis Ποιάς εξέγερσης ρε παιδιά???
    Ποιο Πολυτεχνείο???
    Γιατί έχετε παγιδευτεί στον ιστό της φασιστερής αράχνης???
    Γιατί θέλετε να συνεχίζετε να χαιδεύετε την φασιστερά???
    Τι είδους μαζοχισμός είναι αυτός???
    Όσο πέφτετε στην παγίδα της αριστεράς, λύσεις για τη χώρα Δεν θα βρεθούν…
    Δεν υπάρχει εξέγερση στο Πολυτεχνείο, ούτε θύματα φοιτητές του Πολυτεχνείου…πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

    Harris Tzitzileris Η ΝΔ εξαρχης προδωσε τον αντικομμουνισμο ( οπως & τον θεσμο της βασιλειας..) & προσκυνησε τα παραμυθια των κομμουνιστων.. Μεγαλο σφαλμα η εγκαταλειψη τιυ αντικομμουνισμου & απο την ηγεσια Μητσοτακη , Κωστα & Κυριακου. . Τουλαχιστον με τον Κωστα ειχαμε αναγκη τον υποκοσμο των ΚΚΕΔων για να ριξουμε το τερας ( ΠΑΣΟΚ) .. Τωρα ΔΕΝ εχουμε καμμια αναγκη τους απογονους των φονιαδων του Πολιτικου Πολεμου ( Civil War ) 1946-49, που εσφαξαν ολοκληρα χωρια ..Πηραν στο λαιμο τους & τη μειονοτητα των Βαρδαριων / » Μακεδονων» – » Σλαβομακεδονων» , σε ματαιη , αυτοκαταστροφικη ανταρσια.. Σ΄ολο το κοσμο τελειωσε ο κομμουνισμος & στη Ψωροκωσταινα ..ζει & κυριαρχει , ιδεολογικα & πολιτικα….

  159. Pedis said

    # 159 – τρίχες. θα γίνουν πιστευτοί στη νδ, ότι κατέβηκαν από τη Σιέρρα Μαέστρα με τον Άδωνη επικεφαλής για να πάρουν μέρος στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, όταν τους στήσουν προβοκάτσια τα ματ …

    https://info-war.gr/o-royvikonas-gia-enstoles-symmories-mme-kai-kyvernisi/

    η υπουργός, άραγε, είναι σε γνώση και θα διατάξει εδέ (αμ δε);

  160. Pedis said

    τι λέτε, οι διαφημιστικοί εγκέφαλοι (εγκέφαλοι, τέσπα) εκτιμούν ότι ο σκληρός πυρήνας των 60άρηδων ψηφοφόρων του σύριζα είναι ευάλωτος στην προπαγάνδα τους ή ψαρεύουν νέους χαμένους στο διάστημα;

  161. loukretia50 said

    149. και σχετικό σε άλλο νήμα

    Ω! ξαφνικά οι προβολείς σε μένα!
    Είμαι σε πάνελ και δεν το γνωρίζω?

    Hélas!
    Πώς να αξιολογήσει
    Ειδημόνων τας γραφάς
    Μια φευγάτη ριμαδόρα
    Καρατίων 60 plus?

    Non, merci!…
    Είναι μπελάς!

  162. sarant said

    158 Έτσι είναι….

  163. spiral architect 🇰🇵 said

    @158, 162: Τα αποτελέσματα της (δήθεν) εθνικής συμφιλίωσης και του λουλουδοπόλεμου κοντά μισό αιώνα μετά.

  164. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί, πότε υπήρξε εθνική συμφιλίωση στην Ελλάδα; Οι Έλληνες διχάζονται και βρίζονται ακόμα και για τους παίκτες των ριάλιτι. Μπείτε στους χώρους σχολιασμού και θα δείτε τι μπινελίκι και ξεκατίνιασμα πέφτει. Οι τύποι στο 158 αντιλαμβάνονται την πολιτική με ανάλογο τρόπο. Δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα, εξ ου και τόση φανατίλα και καφρίλα.

  165. spiral architect 🇰🇵 said

    Το ότι συζητιέται αυτό το θέμα στον έντυπο τύπο, σε αναρτήσεις και στα σόσιαλ, θαρρώ ότι, ρίχνει νερό στο μύλο όλων αυτών που θέλουν να ανασκολοπίσουν την πρόσφατη ιστορία. Διάολε, το Πολυτεχνείο δεν συνέβη πριν δυο αιώνες· ακόμα και ο δικτάτορας στην απολογία του στη δίκη είχε πει για 22 νεκρούς.

  166. ΓιώργοςΜ said

    Είναι ένα εύκολο γκεμπελικό ευφυολόγημα: Το «Μέσα στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί» εύκολα χάνει το «μέσα» για να δώσει το μήνυμα πως δεν υπήρχαν νεκροί καθόλου σε σχέση με τις ταραχές. Όλοι όσοι πέθαναν ήταν από ανακοπή ή εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο, (τα οποία ενδεχομένως να οφείλονται στα 2-3 τραύματα στο στήθος ή το κεφάλι από πυροβόλο όπλο και την αιμορραγία που προκάλεσαν, αλλά γιατί να αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες…).
    Ίσως, μιας και το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας, οι αναφορές να πρέπει γίνονται για τα θύματα στο σύνολο της επταετίας, αν και τα στοιχεία είναι πιο δυσεύρετα-ένας νεκρός από πυρά αστυνομικών σε ένα προάστιο δύσκολα τεκμηριώνεται καθώς η ιατροδικαστική έκθεση, αν υπάρχει, συντάχθηκε υπαγορευόμενη από τους αστυνομικούς.
    Εκεί δε μπορεί να σταθεί η σοφιστεία, όμως όλο και κάτι άλλο θα βρεθεί.

  167. Μπετατζής said

    Αν οι νεκροί δεν δικαιωθούν, είναι νομοτελειακό ότι στο τέλος ακόμα και η ύπαρξή τους θα αμφισβητηθεί. Οι νικητές όταν πιάνουν να ξαναγράψουν την ιστορία δεν χαρίζουν κάστανα, είναι αμείλικτοι.

  168. στη συνέχεια η εφημερίδα επικαλείται την άποψη του καθηγητή Anthony Glees του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, ειδικού σε ζητήματα πληροφορίων, ο οποίος πιστεύει ότι: «Η μικρή Μάσα είναι μαχητική, κάπως μοχθηρή, αλλά έχει κότσια. Δεν θα ήταν τόσο τραβηγμένο να την δούμε ως Πουτινική ηρωίδα».

  169. cronopiusa said

  170. Μαρία said

    168
    Με πολλά τιτιβίσματα https://www.rt.com/news/444273-times-masha-bear-cartoon-propaganda/

  171. http://www.tokoulouri.com/politics/zero_death_star/

  172. Pedis said

    Ωπα! Να και τα ξεπλενικάhoaxes.gr!

    Μετά ήρθε μια «έρευνα» με νεοφιλελεύθερο προσωπάκι από τη σελίδα ellinikahoaxes.gr . Αυτοί, πιο «σεμνοί» στην τεχνοτροπία, αλλά επηρμένοι από την νεοφιλελεδίλα τους, υπήρξαν και άκρως χρήσιμοι αφού ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η αλήθεια λέγεται με ένα τρόπο: Λέγοντάς την. Αντίθετα το ψέμα μπορεί να ειπωθεί με χίλιους τρόπους. Ακόμα και παριστάνοντας την ντοκουμενταρισμένη… «αλήθεια». Ιδού ένα δείγμα: Ανάρτησαν άρθρο με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου» , όπου έχωσαν στην «έρευνά τους» τις σχετικές εκθέσεις όσον αφορά τους νεκρούς της εξέγερσης, για να καταλήξουν σε ένα… γενναιόδωρο συμπέρασμα, με το οποίο στην ουσία αποδέχονται και «νομιμοποιούν» πλήρως τον χρυσαυγίτικο γκαιμπελισμό περί «μέσα» ή «έξω». Γράφουν:

    «Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε πως, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών αλλά και του απλού λαού που κατέβηκε στους δρόμους, στην προσπάθεια ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος».

    https://www.imerodromos.gr/polytechneio-ereyna-toy-imerodromoy-gia-toys-mesa-exo/

  173. Μαρία said

    Νικοκύρη, ρίξε μια ματιά στη μαρμάγκα.

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    173. Καλά κρασά λέμε! 🙂
    «Crète, le vin des dieux»
    https://www.arte.tv/fr/videos/080580-008-A/arte-regards/

  175. Μαρία said

    Μέγας είσαι Κύριε!
    https://www.pentapostagma.gr/2018/11/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7.html?fbclid=IwAR3iEpPJ6L8i5L6K5eInZZKoEeFwvFZvRlZ2Ujyl45QqyKE2T2FU5JJtbuU

    Γιατί ἄν εἶχε τήν δημοκρατική εὐαισθησία πού ἰσχυρίζεται καί τήν δημοσιογραφική δεοντολογία θά τήν πληροφορούσαμε ὅτι ἡ ἑορτή τῶν Θεοφανίων ἑορτάζεται ἐπισήμως μόνο στόν πρῶτο λιμένα τῆς Χώρας, στόν Πειραιᾶ καί γι’ αὐτό καλοῦμε κάθε χρόνο νά συμμετάσχουν τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο, τόν Ἐξοχώτατο Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Ἀλ. Τσίπρα καί τόν Πρόεδρο τῆς Ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αὐτή λοιπόν ἡ ἐπίδοση προσκλήσεως ἦταν ἡ αἰτία τῆς ἐπισκέψεώς μου στά κεντρικά γραφεῖα τῆς ΝΔ τό ἀπόγευμα τῆς 24/10/2018,

  176. babisL said

    102. Πάντως ο G έχει δίκιο η Λήμνος ανήκε στην Αθηναική Συμμαχία, με ό,τι αυτό σημαίνει

  177. sarant said

    175 Δυόμισι μήνες νωρίτερα! Άσε που τις προσκλήσεις τις στέλνει ο Δήμος.

  178. Θρασύμαχος said

    https://www.iefimerida.gr/news/460575/paremvasi-eisaggeleos-ar-pagoy-gia-tin-katharistria-gia-anairesi-poinis & https://www.iefimerida.gr/news/460536/salos-gia-tin-katharistria-poy-pire-10-hronia-fylaki-epeidi-plastografise-apolytirio «… ο σημερινός πρόεδρος, με την συγγνωστή ευαισθησία του …»

  179. sarant said

    Μπορεί να είναι και συγγνωστή 🙂

  180. Μαρία said

    https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/a-mulhouse-un-garcon-de-9-ans-tue-parce-qu-il-ne-voulait-pas-faire-ses-devoirs-1542811944
    Νικοκύρη, πήγες στο Μιλχάουζ; https://www.tribune.gr/world/news/article/527075/9chronos-efage-xylo-mechri-thanatoy-sto-spiti-toy-cheiropedes-se-4-meli-tis-oikogeneias.html

  181. Μαρία said

  182. Milhouse ήταν το μεσαίο όνομα του Νίξον. Αν είναι αρκετά μεγάλο ο συντάκτης ώστε να τον θυμάται, ίσως αυτό να τον παρέσυρε. Αλλά και η «λαβή σκούπας» (=σκουπόξυλο) αμίμητη — πινελιές φαιδρότητας σε μια τραγική είδηση…

  183. Μαρία said

    οτι δεν θα απεδραττε https://twitter.com/tou_diaolou/status/1065705063266562049

    Απο δικηγορίνα.

  184. Μαρία said

    Αθώα κρίθηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, η δικαστική υπάλληλος που κατηγoρούνταν για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει, ήταν πλαστό.
    https://www.zarpanews.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AC%CE%BB/

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Tσίπρας ρε, μέχρι να σβήση ο ήλιος!
    Κολούμπια είπε στη Βουλή τώρα, Κολάμπια ακούγονται από κάτω οι Νουδίτες.
    «Καλά εγώ δεν είμαι τόσο άριστος όσο ο κύριος Μητσοτάκης »
    και συνεχίζει την ομιλία του.
    Λίγο παρακάτω σε άλλη αναφορά
    «το Κολάμπια, όπως το λέτε…»
    Χααααααα!
    Το πρωί το ακουγαμε Κολόμπια στο ράδιο και το σχολιάζαμε με τη συνομιλήτρια μου ως τάση να μπαίνουν καινούργιοα λούστρα στις παλιές εκφορές.
    Ξαναχαχα! Τώρα χρειάστηκε και το ξαναείπε και με έναν τέτοιο (ανεπαίσθητα) ειρωνικό τόνο στο » Κολάμπια» γελάμε δυο γραφεία αθρώποι δω πέρα.

    Κάτι μου λέει ότι θα σκίσει στα ηλεκαλαμπούργια το Κολάμπια. Μέχρι λέξη της χρονιάς (ειδικής κατηγορίας) διαισθάνομαι ότι πρέπει να προταθεί.

  186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μιχάλη Νικολάου, σήκω, πάρε θέση, «πως το λέτε σεις εκεί;» 🙂 🙂 🙂

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λουκρητία, στα όπλα!
    -Κολάμπια;
    -Κολάμπια!
    μη μου σταθείς ενάντια
    -Κολούμπια;
    -Κατάντϊα!

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.altsantiri.gr/parapolitika/i-sygkroysi-toy-koloympia-sti-voyli-poia-einai-telika-i-sosti-profora/

  189. Γιάννης Ιατρού said

  190. Μαρία said

    https://twitter.com/kperifanos/status/1065949707103584258

  191. loukretia50 said

    Αυτή την Κολούμπια ήξερα,,,

  192. Μαρία said

    Την επόμενη φορά που θα έρθετε Κυψέλη, ελάτε σπίτι μου για καφέ

    https://www.altsantiri.gr/parapolitika/poios-proin-voyleytis-tis-nd-anelave-to-volei-toy-olympiakoy/

  193. Μαρία said

  194. Γιάννης Ιατρού said

    193: ….

    Ε βέβαια, κανείς δεν τό ΄ξερε, ούτε οι φωτογράφοι, στο Star TV με συνεργείο λήψεων/
    Ούτε στημένες πόζες με τα μανίκια, ούτε τίποτα!

  195. Αιμ said

    Κρόνη, κοίτα σύμπτωση, κάπου έχω ένα έργο του Καϊλη (κάρβουνο νομίζω) δώρο της αδερφής του στη μάννα μου.

  196. sarant said

    Για την Κολούμπια τα λέμε και αύριο.

  197. Γιάννης Ιατρού said

    196:
    Του πιάσαμι του υπουνουούμινου!

  198. Μαρία said

  199. 186, 😀

    Κολούμπρα!

    Θυμάμαι την απορία μου πριν από χρόνια όταν είχα μάθει πως γιος φίλου μου είχε πάει για σπουδές «στην Κολομβία»: Columbia ακούγεται ίδιο με Colombia!

Σχολιάστε