Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαυροσαββατιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 24 Νοεμβρίου, 2018


Αφού χτες ήταν η Μαύρη Παρασκευή, που γιόρταζαν οι έμποροι, λογικά σήμερα έχουμε Μαύρο Σάββατο,  έτσι δεν είναι; Μαυροσαββατιάτικα λοιπόν τα μεζεδάκια μας, και μια ιδέα θα ήταν να τα διαβάσετε με υπόκρουση Μπλακ Σάμπαθ αλλά δεν είναι και πολύ του γούστου μου οπότε δεν σας το προτείνω.

Πολύς κόσμος τη Μπλακ Φράιντεϊ λογοπαίζοντας την αποκαλεί Βλακ Φράιντεϊ. Κάτι τέτοιο τόλμησε να κάνει και η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που καυτηρίασε τις πολλές απουσίες μαθητών σε ανακοίνωσή της εξαιτίας της Μαύρης Παρασκευής, αλλά η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή του διαχειριστή της σελίδας της Lifo στο Φέισμπουκ, που χαρακτήρισε «προκλητική» την ανακοίνωση. Πάλι καλά που δεν την είπε και ασεβή, αφού αναφέρθηκε χλευαστικά στον ιερό θεσμό της κατανάλωσης!

* Χτες επίσης είχαμε τη συζήτηση στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη για τη βία και ανομία στα πανεπιστήμια, όπου αναδείχτηκε και ένα ενδιαφέρον γλωσσικό θέμα. Δεν εννοώ τα μαργαριτάρια των πολιτικών αρχηγών -που από αυτά κατέγραψα δύο, πρώτα το «επιδέχονται κριτικής» (ή κάποιο άλλο ουσιαστικό με γενική) του Κ. Μητσοτάκη, αντί της καθιερωμένης σύνταξης με αιτιατική, και ύστερα το «να καταστείλονται» του Αλ. Τσίπρα αντί του «να καταστέλλονται».

Εννοώ το «Κολάμπια», όπως πρόφερε ο Κ.Μητσοτάκης το πανεπιστήμιο Columbia, μια προφορά που είναι σωστή στα αμερικάνικα αγγλικά ή και στα αγγλικά γενικώς, όμως ξενίζει στα ελληνικά. Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια που συνεργάζεται με το ΕΜΠ, προσθέτοντας «ή Κολάμπια, αν προτιμάτε» (ή κάτι τέτοιο) απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Ο διάλογος προκάλεσε τη σχετική ιλαρότητα και είδα στο Φέισμπουκ και κάποιες αναφορές σε «Κωλάμπια» με τα εύλογα και εύκολα λογοπαίγνια που φαντάζεστε (έκανε αντιπολίτευση της Κωλάμπια, ας πούμε) αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό να πάμε στην ουσία γιατί έχει ενδιαφέρον.

Έχει ενδιαφέρον και κανονικά χρειάζεται χωριστό άρθρο, αλλά θα πω μερικές σκέψεις προσπαθώντας να αποστασιοποιηθώ από τα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν τους όρους. Μπορεί το Columbia να προφέρεται στα αγγλικά (κάπως σαν) Κολάμπια, αλλά στα ελληνικά έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες να λέμε «Κολούμπια», είτε για το πανεπιστήμιο, είτε για την ιστορική εταιρεία δίσκων και το εργοστάσιό της στη Ριζούπολη. Έτσι το έχει και η Βικιπαίδεια, έτσι το λέει και η συντριπτική πλειοψηφία (ή πλειονότητα) των ομιλητών. Θα μου πείτε, η σωστή προφορά είναι Κολάμπια. Θα απαντήσω πως δεν υπάρχει μία και μοναδική σωστή προφορά.

Λέγοντάς το αυτό δεν εννοώ μόνο τις διαφορές προφοράς μέσα στην ίδια γλώσσα (αν θεωρήσουμε μία και ενιαία γλώσσα τα αγγλικά). Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές γενικώς, και ειδικώς για το όνομα Columbia, που ο Κ. Μητσοτάκης το πρόφερε στα νιουγιορκέζικα, αλλά που η γενικώς παραδεκτή προφορά του στα αγγλικά είναι αρκετά διαφορετική.

Εννοώ επίσης ότι η «σωστή» προφορά δεν είναι αποκομμένη από τη γλώσσα στην οποία μιλάμε κάθε φορά. Όταν μιλάμε ελληνικά θα πούμε Θάτσερ, προφέροντας κανονικά το ρο, όταν μιλήσουμε αγγλικά θα προφέρουμε, αν θέλουμε, πιο αχνά τον φθόγγο, όταν μιλήσουμε όμως γαλλικά θα πούμε Τατσέρ. Το σωστό στα γαλλικά είναι Τατσέρ για τη Θάτσερ και Ντυνίλ για το Ντάνχιλ (Dunhill) και παρομοίως το σωστό στα ελληνικά είναι Κολούμπια και όχι Κολάμπια.

Βέβαια, καθώς εξαπλώνεται η γλωσσομάθεια και καθώς ερχόμαστε σε επαφή με την προφορά των φυσικών ομιλητών της εκάστοτε γλώσσας, με αργούς, πολύ αργούς ρυθμούς αλλάζει η αντίληψή μας για το σωστό. Πριν από πενήντα χρόνια τον Τσε τον λέγαμε Γκουεβάρα (έτσι στο τραγούδι του Λοΐζου) ενώ τώρα τον λέμε Γκεβάρα. Αλλά είπαμε, χρειάζεται άρθρο.

* Μου γράφει μια αναγνώστρια του ιστολογίου:

Τυχαία σήμερα βρήκα το διαδραστικό βιβλίο μαθητή των κειμένων Ελληνικής λογοτεχνίας στο διαδίκτυο, και ακόμα περισσότερο τυχαία, μετά απο 1-2 δημοτικά τραγούδια, σκέφτηκα να κοιτάξω “Τα υαλοπωλεία” του Εμμ. Ροΐδη. Ορίστε ο σύνδεσμος: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C113/351/2366,8998/ . Στη δεύτερη μόλις παράγραφο πεφτω πάνω στη φράση “τας δεσμίδας σελίνων, πράσων και δαυκίων”. Θυμήθηκα απο το κείμενό σας ότι δαυκίο είναι το καρότο, και κοίταξα στην ερμηνεία που δίνει ο ιστότοπος, που φαντάζομαι έχουν επιμεληθεί φιλόγογοι. Γράφει λοιπόν: “δαυκίον: είδος φυτού”. Το ότι το δαυκίο είναι είδος φυτού συνεπάγεται εύκολα απο τα συμφραζόμενα για κάποιον που δεν ξέρει τι σημαίνει. Μου έκανε όμως τεράστια εντύπωση πως κανείς δεν άνοιξε ένα λεξικό να βρει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη στην καθαρεύουσα.

Δίκιο έχει η αναγνώστρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερμηνευτικές υποσημειώσεις των κειμένων λογοτεχνίας στα διδακτικά εγχειρίδια πάσχουν. Μεγάλη τεμπελιά έδειξαν εδώ οι επιμελητές.

* Συχνά μέμφομαι όσους μεταφράζουν χωρίς να ανοίξουν λεξικό, αλλά και το να ανοίγεις λεξικό έχει τους κινδύνους του.

Η φωτογραφία αριστερά είναι από τον κατάλογο δημοπρασίας που έγινε στην Κύπρο. Ο ζωγράφος είχε δώσει αγγλικό τίτλο στον πίνακά του, Life Line. O υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών, έψαξε τη λέξη lifeline σε κάποιο λεξικό και επέλεξε τον ναυτικό όρο «χειραγωγός βαρδαμάνα»!!

* Πριν από μερικές μέρες η Καθημερινή δημοσίευσε ένα καλό άρθρο για τη γλώσσα, συζήτηση του φίλου γλωσσολόγου Φοίβου Παναγιωτίδη με έναν συντάκτη της. Σας προτρέπω να το διαβάσετε και ίσως θα έπρεπε να το αναδημοσιεύσω κι εγώ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η καλή εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άλλο ένα άρθρο για τη γλώσσα, τούτη τη φορά ένα κινδυνολογικό παραλήρημα ενός συνταξιούχου οικονομολόγου, που για να το κρίνετε αρκεί να παραθέσω τη δεύτερη παράγραφο:

Η Ελληνική γλώσσα μοιάζει σήμερα, με έναν βαριά άρρωστο, μελλοθάνατο που όλοι εξυμνούν τις μεγάλες του αρετές, τα μεγάλα του χαρίσματα, τις ευεργεσίες του, αλλά αυτός έχει ανάγκη από γιατρό και φάρμακα για να σωθεί και αυτά δεν φαίνεται κανείς διατεθειμένος να του τα προσφέρει.

Δεν χρειάζεται περισσότερα νομίζω. Πάντως, αν ο συγγραφέας κόπτεται για την ελληνική γλώσσα ας μάθει ότι ο τίτλος του ποιήματος του Καβάφη που απόσπασμά του προτάσσει ως μότο δεν είναι «Ποσειδωνειάτες» αλλά «Ποσειδωνιάται» (διότι γράφουμε Ποσειδώνιον, τα όσα προέρχονται από θεούς γράφονται με -ιον, ενώ από θνητούς με -ειον). Επίσης το «λοιδορώ» δεν γράφεται με ωμέγα, κύριε Τσοβίλη.

* Έχω γράψει κι άλλες φορές ότι το Διαδίκτυο ισοπεδώνει τον χρόνο. Αναδημοσιεύονται άρθρα που είχαν αρχικά δημοσιευτεί πριν από πέντε ή δέκα χρόνια και τα βλέπουμε νομίζοντας πως είναι σημερινά.

Καμιά φορά ανακυκλώνονται και μαργαριτάρια. Κι έτσι τη βδομάδα που μας πέρασε, διαδόθηκε ιότροπα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο η εξής οθονιά (μου την έστειλαν τρεις φίλοι):

Όπως βλέπετε, η αρχική δημοσίευση ήταν τον Σεπτέμβρη του 2013, αλλά το μαργαριτάρι είναι τόσο χοντρό που αντέχει την επανάληψη. Φυσικά, το είχαμε σχολιάσει κι εδώ, και αν θυμάμαι καλά το έβαλα και στο κεφάλαιο του πρόσφατου βιβλίου μου που είναι αφιερωμένο στη Νομανσλάνδη.

Κοπυπαστώνω όσα είχα γράψει το 2013:

Όπως μας πληροφορούν διάφοροι έγκυροι σκουπιδιστότοποι: O Holy Crap,ο γιός του Clint Eastwood,είναι πραγματικά υπέροχος !!. Προς επίρρωση του ισχυρισμού, παρατίθενται φωτογραφίες του… Χόλυ Κραπ, που σίγουρα θα κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νομανσλάνδης.

Διότι, όπως θα καταλάβατε, το αγγλικό σχόλιο ήταν Holy Crap, Clint Eastwood’s Son Is Super Hot, και αυτό το Holy crap είναι  πασίγνωστο επιφώνημα έκπληξης, λίγο πιο ελαφρύ από το holy shit και πιο βαρύ από το holy cow, που μπορούμε να το αποδώσουμε με πολλούς τρόπους (το «Θεέ και Κύριε» είναι ένας από τους εύσχημους), και πάντως δεν είναι ονοματεπώνυμο, παρά τη συνήθεια να γράφεται κάθε λέξη με κεφαλαία.

* Ιστορικό μαργαριτάρι σε άρθρο του in.gr, που ίσως επαναλαμβάνεται και στην έντυπη έκδοση των Νέων. Σε αναγγελτικό για την έκδοση του Σαββατοκύριακου, γράφει τα ακόλουθα και δοκιμάστε να βρείτε ποιο ιστορικό λάθος υπάρχει:

Παρουσιάζεται επίσης ένα άγνωστο γράμμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, στον πατέρα του, λίγους μήνες πριν εκτελεστεί με τους 200 της Καισαριανής, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, ως αντίποινα για την δολοφονία του γερμανού στρατηγού Κράιπε από τον ΕΛΑΣ στους Μολάους το 1944.

Αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με την ιστορία, μάλλον θα το βρήκατε. Ο στρατηγός Κράιπε δεν σκοτώθηκε στους Μολάους, αλλά έπεσε θύμα απαγωγής στην Κρήτη, από Άγγλους και Κρητικούς κομάντο τον Απρίλιο του 1944 -και πέθανε ειρηνικά στη Γερμανία το 1976. Ο στρατηγός που σκοτώθηκε στους Μολάους λεγόταν Κρεχ. Πάντως, για να είμαι δίκαιος, τα δυο γεγονότα (η απαγωγή και η θανάσιμη ενέδρα) έγιναν με διαφορά μίας μέρας, οπότε το μπέρδεμα δεν είναι δύσκολο.

* Τα καημένα τα αντιβιοτικά… Αν και ανθεκτικά, χάνουν τη ζωή τους από λοιμώξεις -αυτό τουλάχιστον φαίνεται να λέει ο τίτλος του άρθρου σε κρητική εφημερίδα.

Ξέρουμε βέβαια ότι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους, κάποτε και από απλές λοιμώξεις, επειδή, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των αντιβιοτικών τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αλλά αυτό ίσως το δούμε σε άρθρο κάποια άλλη φορά. Προς το παρόν, σχολιάζουμε τον αστείο τίτλο.

* Ολόκληρη πιατέλα από μεταφραστικά μεζεδάκια προσφέρει το αρθράκι το αφιερωμένο σε έναν Δανό μηχανικό ο οποίος τιμήθηκε σε ένα από τα πρόσφατα ντουντλ της Γκουγκλ. Και χωρίς να συγκρίνουμε με το αγγλικό πρωτότυπο, μπορούμε να βρούμε πάμπολλα λάθη -και γενικά πολύ κακή μετάφραση.

Σαν ορντέβρ, η ακλισιά του πιάνου: χτυπώντας ένα χαλύβδινο σύρμα πιάνο

Πιο κάτω, μαθαίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα… της Νομανσλάνδης:

Το 1900 έδειξε τη συσκευή του στο Εκθεσιακό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου κατέγραψε τη φωνή του Αυστριακού αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ (η πιο πρόωρη μαγνητική ηχογράφηση).

Το… Εκθεσιακό Πανεπιστήμιο είναι η Exposition Universelle, η Παγκόσμια Έκθεση. Ο συντάκτης ήξερε το University, όχι το Universal.

Και προσπερνώντας διάφορες άλλες φρικαλεότητες, καταλήγουμε στο επιδόρπιο, ότι «Εκδόθηκε μια σφραγίδα προς τιμήν του» -a stamp, δηλαδή γραμματόσημο!

Μια από τις εφευρέσεις του Δανού μηχανικού ήταν, λέει, ένα ραδιόφωνο «τραγουδιού τόξου». Το αγγλικό είναι singing arc radio. Δεν αποδίδεται έτσι, αλλά δεν θυμάμαι πώς το λέμε. Ζητώ τα φώτα σας.

* Στη σειρά «Αστείες επιγραφές» μου έστειλαν αυτην που βλέπετε. Μάλλον εσκεμμένο είναι, θα έλεγα.

* Όταν ο Απόλλων ήταν η περίφημη Ελαφρά Ταξιαρχία, τον λέγαμε «Απόλλωνα Αθηνών» και τον κλίναμε, απ’ όσο θυμάμαι, κανονικά. Συνήθως μάλιστα λέγαμε «ο Απόλλωνας».

Από τότε πέρασαν τα χρόνια, ο Απόλλωνας έπεσε στις παρακάτω κατηγορίες και μετονομάστηκε σε Απόλλωνα Σμύρνης (ή νεκρανάστησε την παλιά ονομασία του).

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα επανήλθε ή προσπαθεί να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια, αλλά οι αθλητικογράφοι όλο και περισσότερο την αφήνουν άκλιτοι, όπως σε πρόσφατο άρθρο των Νέων, όπου:

ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Απόλλων Σμύρνης στο παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία της 11ης αγωνιστικής της Super League…

* Πολλά μεταφραστικά είχαμε σήμερα, οπότε δεν θα παραξενευτείτε αν κλείσω με ένα ακόμα της ίδιας συνομοταξίας. Σε άρθρο του Χάφιποστ για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η λονδρέζικη αστυνομία για να πιάσει τους κλέφτες (μοτο)ποδηλάτων, διαβάζουμε ότι:

Η αστυνομία χρησιμοποιεί μια σειρά τακτικών σε όλο το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τους παραβάτες. Αυτό περιλαμβάνει την εγκληματολογική ετικέτα DNA και τη χρήση αυτόματων συσκευών αποπληθωρισμού των ελαστικών.

Η… εγκληματολογική ετικέτα DNA είναι το DNA forensic tagging, αλλά δεν έχει και πολύ γούστο. Την παράσταση την κλέβουν οι συσκευές…. αποπληθωρισμού των ελαστικών. Αποπληθωρισμός; Πού κολλάει με τα λάστιχα; Δεν κολλάει.

Βλέπετε, το πρωτότυπο λέει:

Police use a range of tactics across London to tackle offenders. This includes DNA forensic tagging and the use of automatic tyre deflation devices.

Και βέβαια deflation είναι και ο αποπληθωρισμός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι, απλούστατα, συσκευές (τίποτα καρφιά με τηλεχειρισμό) που ξεφουσκώνουν τα λάστιχα! Τα ξεφουσκωνουν, δεν τα αποπληθωρίζουν!

* Αυτά για σήμερα. Εύχομαι το σαββατοκύριακο να μη μιμηθεί το χρώμα της Παρασκευής!

 

368 Σχόλια to “Μαυροσαββατιάτικα μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid said

    Θυμήθηκα το γέλιο που έριχνα το καλοκαίρι με το Μουντιάλ ( σας έκανα με λεφτά , γατάκια! Όσοι είχατε δηλαδή τη σοφια να ακούσετε τον Κιντ και ποντάρετε εγκαίρως στη Γαλλία)
    σε εγγλέζικα φόρουμ ( συνήθως στη guardian έμπαινα) τότε που οι it’s coming home έπαιζαν με την Κολομβια. To 70% των σχολιαστών έγραφαν Columbia,και το υπόλοιπο 30% τούς έκραζε αγράμματους κλπ Columbia is a district and a university. ColOmbia is a country in South America 😀
    Τιμή και δόξα στο Κολούμπια. Φράουλες και αίμα!

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Σιγά να μην καθόμαστε να προφέρουμε την κάθε ξένη λέξη με την προφορά των φυσικών ομιλητών των αντίστοιχων γλωσσών. Οι ξένοι σέβονται την ελληνική προφορά των λέξεων; Εδώ δεν μπορούν να μάθουν να λένε σωστά το όνομα της γνωστότερης ελληνικής ομάδας και μας ταράζουν στο Πανατηνάικος.

  3. LandS said

    «Το σωστό στα γαλλικά είναι Τατσέρ για τη Θάτσερ και Ντυνίλ για το Ντάνχιλ (Dunhill) »

    Αμερικάνικα το Peugeot που είναι Πιούτζοτ τι σου λέει;

    Όταν λες νιουγιορκέζικη προφορά; Του Μπρούκλιν; Του Χάρλεμ; Του Μπρόνξ; Ποιας περιοχής ή προαστείου; Και μετά των Πορτορικανών; Των άλλων ισπανόφωνων; Των Ιρλανδών; Ιταλών; Εβραίων; Των Ελλήνων της Αστόρια;

    Να με συγχωρείς αλλά το [α] του Κ. Μητσοτάκη στο Κολάμπια είναι καραμπινάτο Αθηναϊκό. Γιαυτό κατάφερε και ο Τσίπρας να το αναπαράγει επιτυχώς.

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την προφορά αλλά και το κλιτικό σύστημα της ξένης γλώσσας. Ξέρουμε όλοι πώς προφέρει την πιτζάμα και τη σοκολάτα η Ντόρα Μπακογιάννη π.χ. Μια γρήγορη καναλότσαρκα θα φέρει στ’ αφτιά σας τους κόουτσες, τα πρότζεκτς, τα στιλς και άλλες ομορφιές γαρνιρισμένες με τη σχετική προφορά κατόχου λόουερ του Κέμπριτζ.

  5. Jimakos said

    Αυτό το «Κολάμπια», μπου θυμίζει ένα εύρημα σε παλιό λεξικό (δεν θυμάμαι έκδοση και οίκο), όπου είχα πέσει πάνω στο «Κολάμπας» (είναι το Κολόμπους / Columbus, πρωτεύουσα της πολιτείας του Οχάιο, για όσους αναρωτιούνται).

  6. Νέο Kid said

    Νικοκύρη , όχι signing arc. Singing arc. Ελληνιστί : αρμόνιο (kind of…)
    https://www.britannica.com/biography/Valdemar-Poulsen#ref1187629

  7. Νέο Kid said

    4. Να προσεχείς τα λόγια σου για τους διπλωματούχους του Cambridge, έτσι; !
    Οι της Οξφόρδης κάνουν τη ζημιά. Αυτοί οι ημιμαθείς , φαφλατάδες και άθλιοι κωπηλάτες!

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    3:»αλλά το [α] του Κ. Μητσοτάκη στο Κολάμπια είναι καραμπινάτο Αθηναϊκό.»
    Συγκεκριμένα, έτσι προφέρεται στην κοινωνιόλεκτο των γκόμενων της Φωκίωνος Νέγρη.

  9. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    «Την παράσταση την κλέβουν οι συσκευές…. αποπληθωρισμού των ελαστικών. Αποπληθωρισμός; Πού κολλάει με τα λάστιχα; Δεν κολλάει.»

    Πώς δε κολλάει; Για δες πόσο πληθωρικά έχουν γίνει τα ελαστικά μοτοσυκλεττών τα τελευταία χρόνια…

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    7:Βρείτε τα μεταξύ σας, βαρκάρηδες. 😊

  11. Νέο Kid said

    Ιιιιι! Τώρα διάβασα το « δεν είναι του γούστου μου οι Μπλακ Σάμπαθ» 😩👎
    Δεν ξέρω αν μπορώ πια να συμμετέχω σε ένα τόσο χαμηλού επιπέδου ιστολόγιο…
    Πρέπει να το σκεφτώ!

  12. dryhammer said

    Στα βαπορίσια, χειραγωγοί είναι τα (σκοινένια) ρέλια του γκάγκουε (που στα γιοτ τον λένε πασαρέλα – gangway –> runway γμ το φελέκι μου) όπως αυτά. Τα μεταλλικά περιφερειακά του σκάφους, αντί κουπαστής, είναι απλά ρέλια

    Βαρδαμάνα είναι το κάτωθι εργαλείο:

    Περισσότερα στο πόνημα του φίλτατου Δημήτρη

    https://www.slang.gr/lemma/24712-bardamana

    Κάτι που να είναι και τα δύο συγχρόνως αδυνατώ να το φανταστώ…

  13. LandS said

    1. Στα γεγονότα του 68 στο Κολούμπια βασίστηκε η νουβέλα. Όταν έγινε ταινία η τοποθεσία ήταν κάποιο κολέγιο στο Σαν Φρανσίσκο.
    Βέβαια τον Μάη του 70, χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία, έγιναν τα γεγονότα στο Κέντ Στέιτ του Οχάιο, και το μυαλό μας πήγε σε αυτά όταν την είδαμε.

  14. Le Coeur Gothique said

    Α, και τώρα που μού το θύμισε ο Γιάννης Κουβάτσος.

    Κατά πως φαίνεται σόι πάει το βασίλειο…

    11) Ιιιιι! Τώρα διάβασα το « δεν είναι του γούστου μου οι Μπλακ Σάμπαθ»

    Κάτσε να το δει ο Spiral Architect…

  15. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    11 Ωχ, έκανα αναίτια εχθρούς, ε;

    12 Μάλιστα, ευχαριστώ!

  16. dryhammer said

    9. Αυτό δεν είναι μηχανή, είναι μπετονιέρα (όπως και οι HD – φαίνεται ο γιαπωνεζόφιλος…). Το μόνο προσόν που έχουν (όπως και οι HD) είναι πως είναι γκομενοκόφτες για άσχετες από μοτό (90% του γυναικείου πληθυσμού).

  17. Νέο Kid said

    16. Γκομενοκόφτης = γκομενοπαγίδα ; που λέμε εμείς οι γεροντάρες…
    Αυτή η νεολαία πια! Όλο νεολογισμούς είναι!

  18. Νέο Kid said

    16. Τη φορτωτική ( το να φορτώνεις την πεπαγιδευμένη γκόμενα στο αμάξι ή τη μηχανή ) πώς τη λέτε σήμερα; Σίπινγκ λιστ; 😀😜

  19. LandS said

    2.
    Μάχες έδινα στα νιάτα μου με τα Αμερικανάκια που λέγαν Βαρκίζα και Κ’φίσια. Τις έχανα βέβαια. Και μια σκωτσέζα φίλη μου με χλεύασε όταν είπα (παρασυρμένος από το Εδιμβούργο) είπα το Edinburgh Έντινμπεργκ.
    Οι έλληνες παράγοντες, παίκτες, δημοσιαγράφοι κλπ όταν μιλάνε αγγλικά λένε Ολιμπιάκος και Πανατενάικος.

  20. dryhammer said

    17. Εμπεριέχει και τη μαγκιά του μηχανόβιου παλαιάς κοπής (που λέει μηχανή και μηχανάκι ό,τι περνάς πάνω από τη σέλα το πόδι σου για να το καβαλήσεις κι όχι μπροστά από τη σέλα για να κάτσεις).

  21. Νέο Kid said

    ΟΧΙ ρε παιδιά!! Μόλις ήρθε sms στο κινητό από το χασάπη της γειτονιάς μου:
    Black Weekend ΣΔΟΕ κρεαταγορές Μελής. Χοιρινό μερί με κόκκαλο μόνο 2 ευρώ το κιλό.
    ΜΕΛΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ!
    Ρε τι πάθαμε …

  22. Θεόδωρος Πέππας said

    Αυτό με την ορθή προφορά είναι απά επίδειξη ανωτερότητας σε σαφές Χαρρυκλυνικό στυλ («Δοξάστε με»)..μπορεί ψωνίζοντας CD στο Μόναχο κάποτε να το πρόφερα «Μπεετχόφεν» , αλλά όταν το χρησιμποιεί εκφωνητής στ Τρίτο πχ, αυτό το «Μπεε..» καταντά φαιδρό-εκτός αν προκειται να βάλει την …Ποιμενική! Σωστό το επιχείρημα του κυριου Κουβάτσου, αλλά το «γνωστότερη» ειναι μαχητό! Στο Λίβερπουλ, πχ, τον Δεκέμβρη του 2004, ακολουθωντας τν Ολυμπιακό, ναι μεν ενας ..συνομήλικός μου, στο κεντρο της πόλης με ρωτησε «Ιζ δις Πανατηνάϊκος σκαρφ;», αλλά δεκάδες πιό νέων Σκάουζερς μια χαρα ήξεραν-αλλά ορλοφεραν λάθος!- τον «Ολυμπίακος» (εδω δεκαετίες το BBC προφέρει Πλατίνι τον Μιχαηλ Πλατινί και τα γαλλικά μεσα ανέκαθεν έλεγαν «Πρεζιντάν Κεννεντύ» ) ΥΓ Την ΑΕΚ -που κι αυτη κερδισε μεσα στην Αγγλία την Ντέρμπυ (που προφέρεται Ντάρμπυ btw) το BBC την μετέδιδε ως ‘Αϊκ Αθενς»-ητοι ..Αϊζενχάουερ Γκάγκαρος!!!!

  23. dryhammer said

    18. Sipping list, υπονοείς…

  24. Νέο Kid said

    21. Μπαναιαμ! Το « στις» έγινε ΣΔΟΕ ;;;
    Στον ύπνο τους με βλέπουν οι πούστηδες;

  25. Νέο Kid said

    23. Το πιασες του υπουνουούμενου Ε; 👍😄

  26. Νίκος Κ. said

    Για να μην πούμε και για τον γνωστό ηθοποιό Charlton Heston που αν τον γράψω με σωστή προφορά θα μου φάει το σχόλιο η μαρμάγκα

  27. LandS said

    Στα πρώτα 20 σχόλια μόνο 6 σχολιαστές και ο Νικοκύρης.
    Μπλακ Φράιντει βλέπεις. 🙂

  28. Θεόδωρος Πέππας said

    Λεω «και αυτη» για την ΑΕΚ, διότι έκανε διπλό στην Αγγλία, ΄πως και ο ΠΑΟΚ , αν δεν απατωμαι! Δεν υποτιμώ την σπουδαία εμφάνιση του ..Πανατηνάϊκος με την Εβερτον το 1971, αλλά, αν δεν απατωμαι. ισοφαρίστηκε στο τέλος (Μην ξυπνατε εναν ..γαυρο που κοιμαται!) Ισως ειχε ενδιαφερον, Νικοκυρη, καποια στιγμη να ασχοληθεις με το γιατι ειναι ορθόν το «γαυρο» και οχι το «γαβρος»…εχω σχετική …βιβλιογραφία, ακλόνητη!

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγγνώμη, αλλά είστε αυτός ο Θεόδωρος Πέππας; 😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/sygrafeas/peppas-theodoros-72022&ved=2ahUKEwjNm8e-1ezeAhXBzKQKHV55AJsQFjADegQICBAB&usg=AOvVaw0AYMdGl8CzndeNNpmLswdN&cshid=1543050144834

  30. sarant said

    22 Πολύ σωστά!

    28 Το είχα στο νου μου, ίσως ζητήσω τα φώτα σου. Και σαν τα χιόνια! 🙂

  31. Θρασύμαχος said

    «προκάλεσε την οργή του διαχειριστή της σελίδας της Lifo στο Φέισμπουκ, που χαρακτήρισε προκλητική την ανακοίνωση»: εμένα μάλλον αντίστροφα μου φαίνονται τα πράγματα, δηλαδή ότι η Lifo δεν οργίστηκε αλλ’ απόλαυσε την ανακοίνωση και την αποκάλεσε «προκλητική» θεωρώντας το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό ως επαινετικό.

  32. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Σχετικά με την προφορά των ξένων ονομάτων, ένα περιστατικό με δύο μεγάλους φυσικούς:

    Richard Feynman, Gell-Mann’s chief competitor for the title of the World’s Smartest Man but a stranger to pretension, once encountered Gell-Mann in the hall outside their offices at Caltech and asked him where he had been on a recent trip; “Moon-TRAY-ALGH!” Gell-Mann responded in a French accent so thick that he sounded as if he were strangling. Feynman — who, like Gell-Mann, was born in New York City — had no idea what he was talking about. “Don’t you think,” he asked Gell-Mann, when at length he had ascertained that Gell-Mann was saying “Montreal,” “that the purpose of language is communication?”

  33. sarant said

    31 Όχι αντίστροφα, αντίθετα 🙂

    Έχοντας δει πώς χρησιμοποιείται το «προκλητική» από τα μέσα ενημέρωσης, δεν θα συμφωνήσω.

  34. Θεόδωρος Πέππας said

    29. Ναι, έχετε δικιο, αυτός ειμαι…αμαρτία εξομολογηθείσα…
    30. Φυσικά, πάντα έτοιμος…οσο για το σαν τα χιόνια (κυριολεκτικά, ιδέ ..Φώρινα, πχ) ειχα ξεχάσει το password της worldpress…ευτυχως μπήκα και μεσω Φεησβουκίου!

  35. Θρασύμαχος said

    #33: δεν είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης ίδια, αλλιώς χρησιμοποιεί το «προκλητικός» λ.χ. μια εθνικοπατριωτική ιστοσελίδα και αλλιώς το λάιφο ή το αθενσβόις

  36. leonicos said

    Κολάμπια

    Η σωστή προφορά δεν γράφεται γράμμασιν ελληνικοις. Αλλά το να το λες έτσι που να μη γράφεται… το καθιστά των Αγράφων. Ένας ιθαγενης των Αγράφων θα το έλεγε πολύ σωστά βεβαίως. Να σημειωσουμε και το εμφαντικο λλλλ μεταξυ ο και ου ή ο και α αν προτιμάτε

  37. Νέο Kid said

    Προτείνω , ο κύριος Πέππας να υπογράψει δήλωση ειλικρινούς μεταμέλειας και αποκήρυξης του θρήνου ( σκέφτηκα και τον παλιό γιαπωνέζικο τρόπο με τους χριστιανούς .τους έβαζαν στη γη μια εικόνα του Ιησού και έπρεπε να την πατήσουν, αλλιώς… αλλά μάλλον είναι κάπως εξτρήμ ιδέα…) για να του επιτρέπει να συνεχίζει να ποστάρει σε αυτό το αγνό, οικολογικό green friendly ιστολόγιο.
    Εναλλακτικά, αρκεί και να παραδεχτεί δημοσίως ότι ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωταθλήματα με τους διαιτητάς!

  38. # 28

    Ο ΠΑΟΚ στην Αγγλία είναι αήττητος (1-1 με Αρσεναλ και 1-2 με Τοτναμ -και τις δύο τις ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ, όχι σαν κάτι εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟ με πόρτο και Αηγιαξ που ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ στην ρεβάνς) και φιλοδοξεί την Πέμπτη να συνεχίσει την παράδοση με την Τσέλση – προτεινόμενα σκορ 2-2 και 2-3.

  39. Pedis said

    Και τι προτείνει το Λάιφο, την επόμενη φορα να έχουν αργία τα σχολεία;

    Τι λέει η Σώτη;

  40. Pedis said

    Αν κατάλαβα καλά, διεξήχθη μια άλλη σπουδαία ιστορική αναμέτρηση από τους δύο γίγαντες του πολιτικού λόγου!

    Με ποιον να πας, με την κική ή την κοκώ( λαμπια);

    Δύσκολες αποφάσεις, εδω αρχίσουν τα Κωλάμπια της Αλέξαινας!

  41. Pedis said

    # 32 – πού τη βρήκες;

  42. Θεόδωρος Πέππας said

    37. Μπορει να αγαπω τους παναθηναϊκους φίλους μου-μερικοί κοινοί και εδω όπως ο Λεωνικος-αλλά θα παραφρασω την δήλωση της Μείνας όταν ο Παττακός της αφηρεσε την ιθαγένεια
    «γεννήθηκα Ολυμπιακός και θα πεθάνω Ολυμπιακός, ….» την συνέχεια δεν την γραφω για λογους πολιτικης ευπρέπειας!
    Και ενθυμού τι ειπε η μητερα του Μανου Κατράκη ..εποχη Μακρονήσου…

  43. sarant said

    35 Δεν είναι ίδια η λάιφο με τους εθνικιστές κτλ αλλά δείτε εδώ:
    Προκλητική δήλωση Τσαβουσογλου
    Προκλητική δήλωση βουλευτή της ΧΑ
    Προκλητική απάντηση των Τούρκων

    επαινετικό δεν το λες

    https://www.google.com/search?hl=en&as_q=%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=lifo.gr&as_occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=

  44. leonicos said

    Το 1900 έδειξε τη συσκευή του στο Εκθεσιακό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου κατέγραψε τη φωνή του Αυστριακού αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ (η πιο πρόωρη μαγνητική ηχογράφηση).

    Νομίζω ότι στο τέλος της ταινίας Νταρσού Ουζαλά καταγράφεται μαγνητοφώνηση από το 1895. Ο Νταρσού Ουζαλά, γέρος πια, σε σπίτι φιλόξενο, ακούει τη φωνή του

    Τι ταινία ήταν κι αυτή!!! Κατάλαβε από τοχνάρι ότι ο άνθρωπος που προηγήθηκε ήτα γέρος, επειδή πάταγε πιοπολύ με τη φτέρνα. Και όταν έφυγε από το καταγ=φύγιο, φρόντισε να το αφήσει εφοδιασμένο με αλάτι και ψωμί(;)

    Μεγάλο σχολείο ο Νταρσού Ουζαλά

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα διαφωνήσω με τον ομοβάζελο Κιντ:ο Ολυμπιακός φέτος είναι η μόνη ελπίδα να παραμείνει το τρόπαιο του πρωταθλήματος στον φυσικό του χώρο, το λεκανοπέδιο της Αττικής, και να μην ξεπέσει σε χέρια αδαών, που αγνοούν από πού το πιάνουν και πώς το σηκώνουν. 😎

  46. Θεόδωρος Πέππας said

    28. εχετε απόλυτο δικιο, ιστορικά, αλλά και ο ολικός αριθμός των αγωνων, οποιασδήποτε ελληνικης μάδας έχει σηασία, και ΄λες, μα ολες, σαν μερος ιστορίας των ομάδων τους, σημαντικές είναι και άξιες τιμης και μνείας, ανεξαρτήτως τελικής πρόκρισης ή όχι..απλά, φοβαμαι μην το κανουμε …Ποδοσφαιροσαββατιάτικα Μεζρδάκια εδω μέσα (αν και οι πιστοί των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΦΗ και με το ..Μαυροσαββατιατικα , δικαιούνται, λογω χρωμάτων εμφάνισξς, δια να ομιλουν…θυμηθηκα και τον Μενιο!!!

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Γ’ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στοχοποιείται από τα χρυσάβγουλα, επειδή καταδικάζει τις καταλήψεις των σχολείων από εθνικιστικά στοιχεία. Βέβαια, όταν οι καταλήψεις των σχολείων έχουν καταντήσει εθιμοτυπική σαχλαμάρα, θα ερχόταν και η στιγμή που θα τις εκμεταλλεύονταν και αυτοί οι τύποι:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/274388_i-hrysi-aygi-stohopoiei-tin-g-elme-thess/nikis&ved=2ahUKEwiq1ZOI3uzeAhUQ3aQKHcWbDRIQxfQBMAV6BAgHEAg&usg=AOvVaw08l8uM0BkZfo6I0Zwf2e1w&cshid=1543052473858

  48. Νέο Kid said

    46. Ω, παοκτζήδες δεν υπάρχουν εδώ μέσα κύριε Πέππα. Ένας γραφικός που καμώνεται ότι είναι παοκτζής , είναι απλά βάζελος που κάποτε τον έκραξαν άλλοι συμβάζελοι επειδή ήταν μυρωδιάς από τόπι, και τούμεινε κουσούρι έκτοτε…

  49. ΣΠ said

    41
    Θυμόμουν ότι υπήρχε σε ένα από τα βιβλία για τον Feynman (μάλλον το James Gleick, Genius: The Life and Science of Richard Feynman) και έψαξα και βρήκα το απόσπασμα στο διαδίκτυο.

  50. ΣΠ said

    48
    Υπάρχουμε αλλά δεν εκδηλωνόμαστε.

  51. Νέο Kid said

    45. Εγώ θέλω να το πάρει ο Πάοκ φέτος! Αν είναι να υποστηρίξω την ΤΣΣΚΑ Πειραιά…δεν γίνομαι κομμουνιστής καλύτερα;

  52. Νέο Kid said

    Παρντον Σταύρο! Σε ξέχασα γιατί είσαι λόου προφάιλ 😀

  53. Pedis said

    # 49 – ναι, αλλά ποιος την είχε αναφέρει, ο Φάινμαν; (α προπό γιατί μην τον λέμε Φέινμαν;)

  54. dryhammer said

    52.

  55. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    To ραδιόφωνο «τραγουδιού τόξου» (singing arc radio), το οποίο μεταφράζεται πολλές φορές με το όρο «μετατροπέας/μεταλλάκτης τόξου» είναι μιά διάταξη παραγωγής ηλ. ταλαντώσεων, στην οποία η διέγερση του πυκνωτή/πηνίου επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού τόξου. Πρωτεργάτης της ανακάλυψης ήταν ο άγγλος φυσικός W. Dudell.
    Η προσφορά/ανακάλυψη του Πούλσεν έγκειται στο ότι κατόρθωσε να κάνει την διάταξη να λειτουργεί σε ραδιοσυχνότητες, ενώ αυτή του Ντούντελ λειτουργούσε σε ακουστικές συχνότητες. Περισσότερα στο βιντεάκι εδώ 🙂

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    51:»Είναι κάθαρμα, αλλά είναι το δικό μας κάθαρμα», έλεγε ο Ρούζβελτ για τον Μπατίστα, αν θυμάμαι καλά. Το ίδιο ισχύει για τον γαύρο του Πειραιά. 😊

  57. π2 said

    40: Έκανα το λάθος να δω ειδήσεις χτες και θυμήθηκα την απέχθεια (μια απέχθεια ανορθολογική, σωματική σχεδόν) που μου προκαλούν οι κοινοβουλευτικοί μας ρήτορες, ασχέτως των λεγομένων. Ο ένας με μια αυταρέσκεια που δεν αρμόζει στις περιστάσεις, ο άλλος με έναν θεατρικά υστερικό μανδύα σκληράδας, που τον φοράει καθ’ υπόδειξιν χωρίς να του ταιριάζει, ένα κόντρα κάστινγκ που δεν καταλαβαίνω.

    Επί της ουσίας του διαλόγου (οΘντκ), για την παιδεία δεν ειπώθηκαν και πολλά. Ίσως γελάσουμε κατά τη σημερινή παρουσίαση των θέσεων της ΝΔ για την παιδεία.

  58. leonicos said

    @ 42

    Γειά σου, Θοδωρή, κι από δω. Χτες δεν ήσουν ευδιάθετος. Ελπίζω να διευθετήθηκαν τα ζητήματά σου.

    Δεν ήξερα ότι μετάχεις κι εδώ, πουλάκι μου.

    Μπορει να αγαπω τους παναθηναϊκους φίλους μου-μερικοί κοινοί και εδω όπως ο Λεωνικος

    Το ότι με αγαπάς, το ξέρω. Αλλά το ότι είμαι Παναθηναϊκός, δεν το είχα ξανακούσει. Σε λέω ‘παναθηναϊκο’ απλώς για να σε κουρντίζω.

    Εγώ είμαι Παντζεριδικός – Στεφανιδικός, τουτέστιν (για τους μη γνωρίζοντες του =ς όρους εδώ) ΑΕΚ. Και για την πλάκα, δηλώνω κι Εορδαϊκός, μόνο που νομιζω πως η ομάδα επαψε να υπάρχει.

    Μόνο στον Τζι κάνω παραχωρήσεις και συμπαθώ και τον ΠΑΟΚ

    Αλλά Ολυμπιακό, ποτέ, όσο και να σ’ αγαπάω.

    Είναι το πρώτο μου αμιγώς αθλητικό σχόλιο της τελευταίας δεκαετίας, ή τουλάχιστον από καταβολής ιστολογίου

  59. ΣΠ said

    53
    Στο βιβλίο το έχει σαν ανεκδοτολογικού χαρακτήρα περιστατικό χωρίς να αποδίδει σε κάποιον την περιγραφή.

    Η προφορά στα αγγλικά είναι Φάινμαν.
    https://el.forvo.com/search/Feynman/

  60. Πουλ-πουλ said

    #51
    Μα και βέβαια θα το πάρει ο ΠΑΟΚ, γιατί
    1. Βρισκόμαστε σε περίοδο μεταολυμπιακής μεταπολίτευσης
    2. Βολεύει την κυβέρνηση
    3. Έχει καλή ομάδα
    4. Πέρυσι το πήρε η ΑΕΚ
    5. Του χρόνου θα το πάρει ο ΠΑΟ

  61. takis#13 said

    55. μπράβο!

  62. takis#13 said

    58. μπράβο και σε σένα!

  63. π2 said

    58: Ζει και βασιλεύει ο Εδεσσαϊκός. Είχε καταρρεύσει στο τοπικό, αλλά ξανανέβηκε σε εθνική κατηγορία και αγωνίζεται (να αποφύγει τον υποβιβασμό) στον δεύτερο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Εξέδωσε και ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την πρόσφατη αναφορά του από τον Τσίπρα στη βουλή.

  64. cronopiusa said

  65. LandS said

    Και για να επανέλθουμε. Δείτε πως γράφει την προφορά του Kolumbia το [λεξικό του] Κέμπριτζ kəˈlʌm.bi.ə (και το OED το ίδιο δίνει)

    Ρε πατριώτες μόνο εγώ ακούω το πρώτο ə ο και το δεύτερο α ή έχω παρέα;

  66. ΣΠ said

    58
    Υπάρχει
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91.%CE%A3._%CE%95%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82_2007

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    63:Τον Εορδαϊκό ανέφερε ο Λεώνικος. Που και αυτός υπάρχει και παίζει στη Γ’κατηγορία.

  68. Pedis said

    # 59 – Α, μερσί, καλή ιστοριούλα αλλά, αν είναι έτσι, δεν θα τη διαδόσω …

    ναι, σαφώς και είναι Φάινμαν, και δεν θα πούμε Φέινμαν σε αυτήν την περίπτωση, οπότε οι «κανόνες ελληνοπρεπούς προφοράς» πάνε περίπατο …

  69. sarant said

    63 Ε, βασιλεύει δεν το λες.
    Πάντως, μάθαμε από την ανακοίνωση, που είναι βέβαια αξιοπρεπής, ότι ο Μάτσιος ζει και βασιλεύει και είναι και φορολογικά ενήμερος
    http://www.gazzetta.gr/football/ellada/article/1295250/diamartyria-toy-edessaikoy-se-tsipra-kai-mitsotaki-gia-tin-anafora-ston-antiproedro-toy

  70. Η μεζεδάρα, κττμγ, της εβδομάδας προσφέρθηκε δις ή τρις από τον δημοσιογράφο Σρόιτερ στην εκπομπή του για τα φέικ νιουζ, όπου τον βαρεθήκαμε να λέει άλλο ένα φέικ νιου, κι άλλο ένα φέικ νιου, στον υποτιθέμενο στο μυαλό του ενικό.

    11

  71. Εγώ «άδον τόξον Dudell-Poulsen» το ήξερα από μικρός, που φυλλομετρούσα την Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού.

  72. Εδώ μέσα κυκλοφορούν διάφοροι εξωφυλλαρούχες που ξεχνάνε πως πρότειναν το Χ2 του γάβρου με την (ποιά;) Μίλαν -έτσι έγραφε ο σοτάκιας- και που βυθισμένοι στο πράσινο σκοτάδι τους αρνούνται να δουν το φως το αληθινό. Πλέον της σωστής συναισθηματικά επιλογής εντός ολίγου θα αποδειχθει και οικονομικά σωστή η επιλογή μου να γίνω μέτοχος του ΠΑΟΚ λόγω του νέου γηπέδου στην Τούμπα.

  73. Πάντως ο 11ο υποκόμης του Σάντουιτς έχει εστιατόριο που το αποκαλεί σαντουιτς
    https://en.wikipedia.org/wiki/Earl_of_Sandwich_(restaurant)

    Γιατί; Διότι είναι τρόλλ!

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Βλέποντας ποῦ ἐπικεντρώνεται ἡ πολιτικὴ ἀντιπαράθεση μὲ πιάνει θλίψη. Ὅσο πλησιάζουν οἱ ἐκλογὲς τὰ πράγματα θὰ χειροτερεύουν.

    Πολὺ γέλασα μὲ τὸν Holy Crap. Τὰ καλὰ πρέπει νὰ ἐπαναλαμβάνονται γιὰ νὰ σκάει λίγο τὸ χειλάκι μας.

    Πλάκα ἔχει καὶ ἡ προφορὰ προϊόντων ποὺ κυκλοφοροῦν διεθνῶς στὶς διάφορες γλῶσσες.

    Πρόχειρα μοῦ ἔρχονται στὸ μυαλό τὸ Πεουχεότ καὶ τὸ Ρενάουλτ στὰ Ἱσπανικά.

  75. Γιάννης Ιατρού said

    74: Τι να σου πω ρε Δημήτρη, κολόμπια και πάτσες μπλε 🙂

  76. ΣΠ said

    Το να πει κανείς «Κολάμπια» με ελληνική προφορά δεν είναι πολύ καλύτερο από το «Κολούμπια». Τουλάχιστον το τελευταίο έχει επικρατήσει και έτσι το ξέρουν όλοι. Εκτός αν κάποιος μιλώντας ελληνικά πετάξει και ένα Columbia με αμερικάνικη προφορά. Όμως τότε ή θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας ή αλλιώς κινδυνεύει και τα ελληνικά του να αποκτήσουν αγγλική προφορά όπως έγινε κάποια στιγμή με τον Τσίπρα. 🙂

  77. mitsos said

    Καλημέρα
    Πλούσιο το σημερινό πιάτο ορεκτικών

    «…τόλμησε να κάνει και η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που καυτηρίασε τις πολλές απουσίες μαθητών σε ανακοίνωσή της εξαιτίας της Μαύρης Παρασκευής..»

    Κάποτε τόλμησα να θέσω βέτο σε εκδρομή Λυκείου στα Μολ ( ή μήπως μαλλ ; πάντως όχι mol της χημείας ) . Το επιχείρημα μου ότι δεν είναι σωστό να ενισχύουμε τον καταναλωτισμό τους αιφνιδίασε και … ο προορισμός άλλαξε. Μετά από οκτώ μήνες όμως η εκδρομή στα Mall Athens έγινε … Είναι ο μόνος προορισμός που αν βρέξει έχουν τα παιδιά κάπου να σταθούν» , ήταν το αντεπιχείρημα που ένωσε ! Κατά βάθος τον ήξερα τον «πολιτισμό» του σιναφιού μου…

  78. Chr said

    @7 Αυτό μου θυμίζει το Yes Prime minister,


    2:22

    Αν και στο Grand Design το λέει καλύτερα..
    «..And he certainly didn’t go to Oxford or Cambridge. He didn’t even go to the LSE»

  79. Πέπε said

    > > χαλύβδινο σύρμα πιάνο

    Πέρα από την ακλισιά του πιάνου, αυτά τα σύρματα που βάζουμε σε dιάφορα όργανα και κάνουν πλονγκ πλονγκ ή τρίγκι τρίγκι ή τζοϊν τζοϊν ή άλλους θορύβους, τα λένε από παλιά χορδές. Ό,τι κι αν λέει το πρωτότυπο.

    (Το πρωτότυπο λέει wire, σύρμα, αντί του συνήθους string, χορδή, ίσως επειδή δυο λέξεις πιο πριν έχει «stringing» με άλλη σημασία. Μια χορδή δεν είναι υποχρεωτικά συρμάτινη, αλλά αυτό προσδιορίζεται επαρκώς από το «χαλύβδινο».)

  80. Πέπε said

    @7:
    Ευτυχώς, όταν έδινα εγώ Λόουερ, στην κωπηλασία είχαν πέσει εύκολα, αλλιώς ακόμη αγράμματος θα ήμουν.

  81. sarant said

    79 Καλά λες για τη χορδή

    77 Εκδρομή από επαρχιακή πόλη;

    73 Κοίτα να δεις!

  82. Avonidas said

    Οι ξένοι σέβονται την ελληνική προφορά των λέξεων;

    Μόνο την ελληνική; Έβλεπα ένα βίντεο στο YouTube, και μια Βρετανίδα μαθηματικός, τρομάρα της, όλο έλεγε για κάποιον Γιούλερ!

    Δεν τον ξέρω τον κύριο Γιούλερ, κάνας μαθηματικός της Νομανσλάνδης θα ‘ναι 😕

    (Το οποίο αποδεικνύει, με την ευκαιρία, ότι μπορεί να μην υπάρχει τέλεια απόδοση ενός ξένου ονόματος στη γλώσσα μας, υπάρχουν ομως καλύτερες και χειρότερες προσεγγίσεις. Οπότε μην το τραβάμε στο άλλο άκρο, του «έτσι μου γουστάρει και το λέω» )

  83. Πέπε said

    Περί προφοράς των ξέων ονομάτων, άλλη μια ψηφίδα:

    Η σχολή Ντόρας διατηρεί στην εξελληνισμένη εκδοχή ξένων λέξεων ορισμένους φθόγγους της αρχικής τους εκδοχής που δεν υπάρχουν στα ελληνικά. Shοκολατάκι. Αυτό είναι κιτς πέραν πάσης συζητήσεως. Αμφιβάλλω αν το κάνει ακόμη κι ο Κωστάλας.

    Η σχολή Κυριάκου είναι αλλιώς: χρησιμοποιεί μόνο τους ελληνικούς φθόγγους, αλλά σε αντιστοιχία με μερικούς φθόγγους που δεν έχουμε, οι οποίοι είναι άλλοι από εκείνους που -και πάλι σε αντιστοιχία με κάποιους ελληνικούς- έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε οι υπόλοιποι. Πιο απλά, μεταφέρει την όντως ορθή προφορά του Columbia (που είναι κάπως σαν Κολάμπια) ως «κολάμπια», ενώ συνήθως λέμε «κολούμπια» που δεν αντιστοιχεί σε τίποτε αγγλικό.

    Κι αυτός είναι κιτς, κι οι δύο σχολές είναι εξυπνακίστικες και ποζεράδικες, αλλά του Κυριάκου είναι κάπως λιγότερο χειρότερη, γιατί αν δεν ξέρεις την αυθεντική προφορά ή δεν ξέρεις τη λέξη ολωσδιόλου δε θα προσέξεις τίποτε που να χτυπάει άσχημα στ’ αφτί, ενώ με τα shοκολατάκια, όσο και άγνωστη να σου είναι η λέξη, θ’ ακούσεις μη ελληνικούς φθόγγους να ξεφυτρώνουν μέσα σε ελληνικές προτάσεις.

  84. Avonidas said

    Δεν ξερω αν αναφέρθηκε: Η Columbia είναι μια παλιά, σχετικά ξεχασμένη προσωποποίηση της Αμέρικας, όπως ο (γνωστότερος) Μπαρμπα-Σαμ.

    …ελάτε στη θεία! 😀

  85. Γιάννης Ιατρού said

    82: υπάρχει και η πιο σύγχρονη επιλογή, με ιδεογράμματα 🙂

  86. Titivillus said

    Άντε κι αυτοί οι ζηλιάρηδες οι καθηγητές. Αν θέλανε να πάνε κι εκείνοι για ψώνια γιατί δεν έκαναν συνέλευση, σύσκεψη, μάζωξη την Παρασκευή. Πρώτη φορά θα ήταν;

  87. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Να μάς πεί ο ιστορικός του αμαρτωλού Γάβρου, κ. Θόδωρος Πέππας (σχόλια 22,28,34,42 και 46) γιατί στο διαβόητο βιβλίο του με τις ερωταποκρίσεις «Κουΐζ Ολυμπιακογνωσίας και Θρυλοφροσύνης» (Απρίλης 2012) ΛΟΓΟΚΡΙΝΕ την περίφημη παρέμβαση του Στυλιανού Παττακού στον Γιώργο Σιδέρη στο ντέρμπυ Πρωταθλήματος των Αιωνίων, που έλαβε χώραν στο γήπεδο της Λεωφόρου την Τετάρτη 22 Νοέμβρη 1967. Η παγκοσμίως πρωτάκουστη παρέμβασις του Παττακού είχε ως αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν οι παίκτες του Ολυμπιακού και να κερδίσει 1-0 ο Παναθηναϊκός με φάουλτ του (Νεοτάκη) Λουκανίδη

    ΕΠΙΣΗΣ, να μάς πεί ο κ. Πέππας γιατί στο περί ού ο λόγος βιβλίο του των 176 σελίδων ΑΠΕΚΡΥΨΕ τις στενές σχέσεις του Ολυμπιακού και του τότε Προέδρου του Νίκου Γουλανδρή με το χουντικό καθεστώς της 21ης Απριλίου (ο Γουλανδρής ήτο στενός φίλος του Ολυμπιακάκια αντιπροέδρου Παττακού), τις βραβεύσεις, τα ευχαριστήρια τηλεγραφήματα προς τον Ασλανίδη και τα λοιπά αίσχη, που αν προκληθώ θα αναρτήσω αποστομωτικά τεκμήρια, κι ας γίνει του Κουτρούλη ο Γάμος.

    Προς το παρόν και για να αντιληφθεί ο κ. Πέππας ότι δεν είμαστε όλοι οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου ανιστόρητοι κάφροι, ώστε να χάβουμε την Ολυμπιακή Προπαγάνδα του, αναρτώ μόνο ένα ντουκουμέντο που αφορά το γήπεδο Ρέντη,, που είναι 100% χρηματοδοτημένο από την Χούντα. Φιάχτηκε με προσωπική πρωτοβουλία του ολυμπιακάκια Παττακού και τότε ονομαζόταν «Αθλητικόν Κέντρον 21ης Απριλίου 1967»

  88. mitsos said

    @81 Ναι από επαρχιακή πόλη. Είναι πλέον θεσμός λίγο πριν τα Χριστούγεννα … από κάθε κωμόπολη της επαρχίας η επίσκεψη στα Μολ … να ψωνίσουν και οι κοπέλες …

    @79,81 Χορδές μουσικών οργάνων…
    δηλαδή Τέλια
    όχι τα μικροσκοπικά στριγκ της μοντέλας σταρ
    ούτε τα αόρατα στριγκ της φυσικής …

  89. Γιάννης Ιατρού said

    Είπε σήμερα ο ΚΜ στην ομιλία του για το πρόγραμμά του για την παιδεία:
    «…Μιλώντας για την παιδεία είναι σαν να αναφέρομαι για την Ελλάδα που θέλω και μάχομαι κάθε μέρα…»

    Αν αφήσουμε στην άκρη εκείνο το αναφέρομαι για, το άλλο , το πουμάχομαι δεν το βρίσκετε (με αυτή τη σύνταξη κλπ.) ατυχέστατο;;
    Γλώττα λανθάνουσα;;;

  90. Νέο Kid said

    82. Γιούλερ;; !! Τι πες τώρα γιούλη* μ’!
    Τού βγαλε και το άλλο το ματάκι του καψερού του Λεονάρδου.

    *Γιούλης = γιόκας στα ρουμελιώτκα

  91. Avonidas said

    Τού βγαλε και το άλλο το ματάκι του καψερού του Λεονάρδου.

    Ναι, η κάργια! Όπως ο Γιουλήσης του Κυκλωπα 😜

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πω, πω, ρε Βάτμαν, πού τα βρήκες όλα αυτά τα πρωτάκουστα για τον γαύρο; Έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ, ε; Τυχεράκια! 🙏

  93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι οἱ χριστιανούληδες μπολσεβίκοι συνταξιοῦχοι ἀσχολοῦνται ἐπὶ διήμερον μὲ τὴν «Κολούμπια» καὶ μᾶς ἀποκρύπτουν τὰς ἄλλας δύο ἑταιρείας αἱ ὁποῖαι συνεδιαφημίζοντο ραδιοφωνικῶς μετ᾿ αὐτῆς: τὴν «Χὶς μάστερ᾿ς βόις» καὶ τὴν «Κάπιτολ».

    Διατί ἄραγε;

  94. ΣΠ said

    89
    Έβαλε το «για» σε λάθος σημείο. Αυτό συμβαίνει όταν φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις το «οποίος -α -ο» και προτιμάς το «που».
    …να αναφέρομαι στην Ελλάδα που θέλω και για την οποία μάχομαι…

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εξαιρετικό το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία. Μου θυμίζει διαφημιστικό φυλλάδιο κολλεγίου μεταλυκειακών σπουδών. Ζω για τη στιγμή που οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ θα καλούν τον κλάδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Να θυμηθούμε τι έλεγαν πριν περίπου έναν χρόνο:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2842336/dake-protovathmias-kata-ton-exangelion-mitsotaki-gia-tin-pedia%3Famp&ved=2ahUKEwiMterMi-3eAhUR26QKHeylAXMQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw08dsrC65BYTFqy0qkQduYp&ampcf=1&cshid=1543064644871

  96. dryhammer said

    93. Εν Ελλάδι η His Master’s Voice ήτο εξαπανέκαθεν κρατική αναπαράγουσα τα κελεύσματα της Capitol (κουνώντας με χαρά την ουρά της).

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τώρα που το συνηθίζω σιγά-σιγά, το Κολάμπια μού φαίνεται πιο βολικό. Μπορείς να πεις, π.χ., πιο εύηχα «όταν εγώ, ρε βλαχαδερά, φοίταγα στα κολάμπια, εσείς παίζατε τάβλι με τους ρουβίκωνες στη Φιλοσοφική, να ‘ουμ'».

  98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὸν Holy Crap.
    Ἂν λάβουμε ὑπ᾿ ὅψιν τὸ ἀνέκδοτο γιὰ τὸ πῶς δίνουν κάποιοι τὰ ὀνόματα στὰ παιδιά τους, μποροῦμε νὰ καταλάβουμε πῶς ὀνομάστηκε ἔτσι ὁ γιὸς τοῦ Κλίντ Ἤστγουντ.

    Μετὰ τὴν συνεύρεση μετὰ τῆς συζύγου του, ὁ ἠθοποιὸς διαπίστωσε τὴν ρήξη τῶν τοιχωμάτων τοῦ προφυλακτικοῦ καὶ ἀναφώνησε:

    «Holy Crap!» 🙂

  99. Γιάννης Ιατρού said

    97: Ναι, να συνηθίσεις κι αυτό, ε;

  100. Avonidas said

    Είναι κι ο λογοτέχνης ο Φιντόρ Ντοσκέλφσι:

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    100:Πού να θυμάται το κορίτσι τον κάθε άγνωστο χαρτοπόντικα, ρε φίλε; Δεν είναι και ο Κωστέτσος…Ούτε καν ο Βερσάτσε…

  102. dryhammer said

    98. Ενώ με το «Holy shit» δεν πιάνουν παιδιά…

  103. Avonidas said

    #101. Δε λες καλά που δεν πήγε να δει την Τόσκα! :-/

  104. π2 said

    95: Η αναμενόμενη σούπα.

    Για την αξιολόγηση, εγώ έχω την άλλη απορία. Έστω ότι γίνονται όλες οι αξιολογήσεις άψογα, αντικειμενικά και αξιοκρατικά (για όσους έχουν γνώση του πράγματος, κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι αυτό). Τι θα πει «χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποκλειστικά βάσει της αξιολόγησης»; Ένα ΑΕΙ που παίρνει κακό βαθμό για λόγους όχι πάντοτε εξαρτώμενους από το ίδιο, θα παίρνει λιγότερα χρήματα απ’ όσα απαιτούνται για τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα νομοτελειακά να πάρει ακόμη χειρότερο βαθμό στην επόμενη αξιολόγηση; Να βραβεύεται με πρόσθετη χρηματοδότηση ένα ΑΕΙ που αριστεύει το καταλαβαίνω, την τιμωρητική αντιμετώπιση των τυχόν κακώς κειμένων όχι.

  105. spiral architect 🇰🇵 said

  106. Νομίζω πως για την προφορά και μεταγραφή των ξένων ονομάτων πρέπει να ξεχωρίζουμε διαφορετικές περιπτώσεις:
    1. Εκείνα που έχουν παγιιωμένη μεταγραφή στα ελληνικά, είτε πλήρως εξελληνισμένη (Καρτέσιος, Νεύτων, Ρακίνας — οπότε βεβαίως και κλίνονται), είτε απλώς καθιερωμένη (ο Σαίξπηρ μπορεί να γίνει Σέξπιρ στην ορθογραφία, αλλά δεν θα γίνει Σέικσπιρ, ούτε ο Τσώρτσιλ Τσέρτσιλ, έστω κι αν όλοι ξέρουμε ότι ετσι περιπου προφέρονται στη γλώσσα τους• τα επίθετα νευτώνειος και σεξπιρικός ανήκουν στην ελληνική γλώσσα όσο και τα αριστοτέλειος και πλατωνικός.)
    2.Εκεινα που βλέπουμε για πρώτη φορά ή που τέλος πάντων δεν είναι ευρέως γνωστά. Καλό είναι αυτά να τα μεταγραφουμε κατά την δυνατόν σύμφωνα με τη σωστή προφορά τους. ΟΜΩΣ:
    2α. Έχει και η γραφή τα δικαιώματά της, ιδίως όταν το όνομα θυμίζει ελληνική λέξη. Δημητρώφ ή έστω Δημητρόφ θα πούμε τον επιφανή Βούλγαρο κομουνιστή, όχι Ντίμιτροφ ή όπως αλλιώς προφέρεται. Και τον ομώνυμο Βορειομακεδονα πολιτικό έτσι θα τον έλεγα εγώ, αλλά μάλλον αποτελώ μικρή (μονομελή;) μειοψηφία 🙂
    2β. Πολλές φορές η προφορά διαφέρει απο τόπο σε τόπο εντός της ίδιας γλώσσας. Το ισπανικό z προφέρεται θ στην Καστίλη, αλλά σ σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο ισπανόφωνο κόσμο. Είναι μεν σωστό να πούμε Αθορίν τον Azorín, θα ήταν ομως σωστό αν ήταν π.χ. Μεξικάνος; Έχουμε κουβεντιάσει κι εδώ για τον Μάριο Βάργκας Llosa, που το αρχικό του σύμφωνο αλλού προφέρεται λι, αλλού γι και αλλού ζ παχύ. (Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι εδώ συντρέχει η περίπτωση 2α και τ σωστότερο είναι να λέμε Λιόσα.)
    2γ. Όταν ο φέρων το όνομα ανήκει σε μια εθνότητα αλλά το όνομα προέρχεται από άλλη γλώσσα, το πράγμα συζητείται. Μπορεί οι Αμερικανοί να προφέρουν Κίσιντζερ τον Κίσινγκερ, αλλά Κίσινγκερ γεννήθηκε ο άνθρωπος και δεν υπάρχει λόγος να του το αλλάξουμε. Και ο Αϊζενσταϊν Εϊζενστεϊν γράφεται και προφερεται, αν δεν κάνω καθώς, στα ρωσικά αλλά εμείς με αϊ θα τον πούμε. Από την άλλη, ο Ασίμοφ γεννήθηκε Άζυμοφ, αλλά ο ίδιος είπε πόσο τον ενοχλεί να τον προφέρουν με ζ. Και ο Χάλμος (μαθηματικός άγνωστος εκτός του κύκλου των ομοτεχνων του) με παχύ ς γεννήθηκε, καθότι Ούγγρος, αλλά ήθελε να προφέρουν αγγλοπρεπώς το όνομά του.
    3. Φυσικά, υπάρχουν οι ενδιάμεσες περιπτώσεις, όταν ένα όνομα είναι μεν γνωστό, τουλάχιστον στους οπωσούν παιδείας ημμένους (που έλεγε κι ο Κόντος), αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει όντως παγιωμένη μορφή στα ελληνικά. Εδώ μια προσπάθεια να το λέμε σωστά δικαιολογείται: δεν υπάρχει κανένας λόγος να λέμε Βελάσκουεζ τον ζωγράφο ή Γκουέρνικα τη μαρτυρική πόλη, όταν προφέρονται Βελάσκεθ και Γκερνίκα.

    Και φυσικά, αυτά αφορούν τις γλώσσες που οι φθόγγοι τους μπορούν λίγο-πολύ ν’αποδοθούν στα ελληνικά. Το τονισμένο φωνήεν του Columbia, που η ακριβής του προφορά ποικίλλει κατά τόπους, ΔΕΝ μπορεί ν’αποδοθεί ακριβώς στα ελληνικά. Οπότε επικρατούν οι παρατηρήσεις 2α (γραφή με u) και 1 (καθιερωμενοι στα ελληνικά οι δίσκοι Κολούμπια) και το μεταγράφουμε με ου.

  107. konos said

    Και τι θα γίνει με τον πράσινο γίγαντα, Χουλκ ή Χαλκ;;; Οι μεγαλύτεροι είμαστε ανυποχώρητοι στο πρώτο, οι μικρότεροι (ορθώς, αν και δεν πρόκειται να το παραδεχτώ ποτέ μπροστά τους) προτιμούν το δεύτερο. Πώς να το κάνουμε, όμως, με το Χουλκ γεμίζει το στόμα σου….

  108. mitsos said

    Η Τεγκουεθικάλπα ( γενική της Τεγκουεθικάλπας ) εμένα μου άρεσε
    αλλά τώρα έχασε την ομορφιά της
    την λένε Τεγουσιγάλπα (Tegucigalpa) (ισπ. προφορά ΔΦΑ: [teɣusiˈɣalpa])
    Κρίμα

  109. dryhammer said

    Πως καταφέρνω να συνυπάρχουν (μέσα μου) ο Σην Κόνερυ κι ο Σον Πεν;

  110. Pedis said

    # 104 – θα παίρνει λιγότερα χρήματα απ’ όσα απαιτούνται για τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα νομοτελειακά να πάρει ακόμη χειρότερο βαθμό στην επόμενη αξιολόγηση;

    μα ακριβώς αυτή είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο σκοπός της «αξιολόγησης» …

    Το σχετικό Matthew effect είναι πυλώνας της φιλελεύθερης οικονομικής σκέψης εδώ και τέσσερις αιώνες κοντά …

  111. π2 said

    110: Προφανώς. Αλλά μη νομίζεις ότι οι δικοί μας φωστήρες κάνουν τόσο περίπλοκες σκέψεις. Ένα σύνθημα ακολουθούν, χωρίς να ασχολούνται με τα αποτελέσματα.

    Αν το είχαν σκεφτεί καθόλου το θέμα, θα μπορούσαν να βρουν διάφορες ενδιάμεσες λύσεις με τις οποίες δεν θα διαφωνούσε κανείς: π.χ. ένα τμήμα της χρηματοδότησης γκαραντί, ένα τμήμα της χρηματοδότησης για όσους αξιολογούνται με άριστα ή έχουν ανεβάσει τον βαθμό τους από την προηγούμενη αξιολόγηση (το δεύτερο μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τον πρώτο) κι ένα τμήμα της χρηματοδότησης να είναι τελείως άσχετο με την αξιολόγηση και να σχετίζεται με τομείς έρευνας / εκπαίδευσης ή περιφερειακά πανεπιστήμια που η πολιτεία αποφασίζει να ενισχύσει. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, εκπαιδευτική πολιτική χωρίς αποφάσεις, με ψευδεπίγραφους αυτοματισμούς που προκύπτουν από την αξιολόγηση, δεν υπάρχει.

  112. Pedis said

    # 111 – το διεθνές πρωτόκολλο ακολουθούν ώστε να αξιολογηθούν με τη σειρά τους (και να διατηρήσουν τη θέση τους) …

  113. Θαύμα- θαύμα!
    Βολτάροντας, διαβάζω από το κινητό. Και καταφέρνω να διαβάσω τα σχόλια του Μαρτίνου χωρίς πρόβλημα! Εμφανίστηκαν όλα τα αλεξαντρινά σκουληκάκια!

  114. Πέπε said

    @106:
    > > Το τονισμένο φωνήεν του Columbia, που η ακριβής του προφορά ποικίλλει κατά τόπους, ΔΕΝ μπορεί ν’αποδοθεί ακριβώς στα ελληνικά.

    Ναι, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχει καθιερωθεί μέσω δεκάδων παραδειγμάτων να αποδίδεται «α». Όπως και στα γαλλικά έχει καθιερωθεί να αποδίδεται με ένα φωνήεν (περίπου eu) που δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας «α», ενώ με το αγγλικό πρωτότυπο έχει περίπου όση σχέση έχει και το ελληνικό «α».

    (Το ότι και στα αγγλικά ποικίλλει κατά τόπους δεν παίζει ρόλο. Πρόκειται πάντα για ένα φώνημα, αυτό του club – ελληνιστί κλαμπ, γαλλιστί κλεμπ, ρωσσιστί κλιουπ, παλαιομπρουκλιστί κλόμπι.)

  115. Πέθανε ο Νίκολας Ρεγκ 😦

  116. Χόλι Κράιπε, η Ελαφρά Ταξιαρχία με κλεμμένα ποδήλατα πιάνω (-ει) τις πάλαι ποτέ ανθεκτικές DyNAmeis του M. Ναπολέοντα στα δαυκία, και παθαίνουν κολάμπρα Παρασκευιάτικα, Μαύρη Μέρα.

  117. Νέο Kid said

    115. Eίναι πολύ ντροπιαστικό να ρωτήσω ποιος ήταν αυτός; 😯

  118. 117 Μετά τα μεσάνυχτα. Η δύναμη της σάρκας. Τερέζα Ράσελ 🙂

  119. https://www.news247.gr/psixagogia/cinema/pethane-o-nikolas-regk-o-skinothetis-poy-epese-sti-gi.6670174.html

  120. Μόνο φυσικούς και μαθηματικούς ξέρετε εσείς!!!

  121. ΣΠ said

    115
    Να ένα ακόμα παράδειγμα: Nicolas Roeg. Εμείς το λέμε Ρεγκ αλλά είναι πιο κοντά στο Ρογκ.

  122. Νέο Kid said

    119. Μου διέφευγε ο μακαρίτης , το ομολογώ. Έχω δει μόνο το man who fell to earth, κυρίως γιατί ήταν του αγαπημένου μου , με τα μπιλιάρδα και τα σκάκια του( Η τελευταία παρτίδα) Γουόλτερ Τέβις. Αλλά με πρωταγωνιστή τον Μπάουι… holly extraterrestrial crap!

  123. Νέο Kid said

    120. Εγώ ξέρω και μηχανικούς! Τον Λε κορμπουζιέ, το Ράιτ, τον Γκρόπιους , τον Άλμπερτ Σπέερ , τον Μπακμίνστερ Φούλερ και τον Κουνάδη!

  124. Μαρία said

    114
    Κόλουνμπια ο δημοσιογράφος https://www.youtube.com/watch?v=d0wac6nLoAU

    Κολονμπιά ο Σαρκοζής στο 1:09 https://www.dailymotion.com/video/xcs1lz

    αλλά και Κολούμπια https://forvo.com/languages/fr/

  125. Χαρούλα said

    Να ρωτήσω κάτι;
    Πόσοι πολίτες μάθαμε τι συζητήθηκε στη Βουλή προχθές;;;
    Ωραίο θέμα για τα σόσιαλ τα μίδια η προφορά του Κολ-μπια! Πόσοι να νοιαστούν για τα άλλα… Εεεέξυπνο!!! Μια απορία έχω. Έγινε σε συνεργασία, ή απλά βόλεψε όλους;
    Καλησπέρα

  126. 3β, 🙂

    Πούζο η Peugeot στις ΗΠΑ πιο πρόσφατα, αν και η φίρμα έχει φύγει από την αμερικάνικη αγορά από δεκαετίες (και εξετάζει την επάνοδο, διαβάζω).

    To -eu- που βγαίνει -ε- στα ελληνικά, γίνεται -ου- στα αγγλικά:
    μπλε-μπλου, μασέζ-μασούς, εντερπρενούρ, και πολλά άλλα.

    Ενδιαφέρον έχει όταν βγαίνει και σε ρίμα, που παραξενεύει λίγο τον ελληνόφωνο:

    Then come sit by my side if you love me
    Do not hasten to bid me adieu
    Just remember the Red River Valley
    And the cowboy that’s loved you so true

    (Παραδοσικό καουμπόικο του ράντσου),

    Adieu, Adieu
    to you and you and you

    (από την Μελωδία της Ευτυχίας),

    και το αγγλογαλλικό σακρ μπλου.

  127. 7, … Οι της Οξφόρδης κάνουν τη ζημιά. …

    Το κόμμα της Οξφόρδης έχει διεισδύσει παντού.
    (Ο Βόσποροι, όπως έχει εξηγηθεί σ’ αυτό το ιστολόγιο.)

  128. 32,

    Gell-Mann’s “Moon-TRAY-ALGH!” for “Montreal” was a bit
    quarky!

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    125:Χαρούλα, σημασία έχουν οι συζητήσεις με ουσία. Όχι τα θεατρικά δρώμενα. Στην παιδεία δεν νομίζω πως τα κυβερνητικά κόμματα διαφωνούν επί της ουσίας:
    -Εμείς θα κάνουμε περισσότερες περικοπές.
    -Όχι, εμείς, ρε σπάταλοι.

  130. Θεόδωρος Πέππας said

    129. Ειμαστε κατω από μια σκεπη για λέξεις…και θα μπορούσε στερούμενος ηθικης να μιλήσει ή να καθοδηγησει, νομοθετησει επί της ηθικής; Ετσι και οι στερούμενοι παιδείας-διότι άλλο παιδεία και άλλο εκπαίδευση-….ο.ε.δ.!

  131. loukretia50 said

    Aυτό αναφέρθηκε?
    The Columbia Space Shuttle Tragedy 2003

    https://www.cbsnews.com/pictures/space-shuttle-columbia-disaster/2/
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUyguZ44Pn7urML8XffhFouzECvuNHGgtW9dla3s9Z5Ntx7yGV

  132. 82, … μια Βρετανίδα μαθηματικός, …, όλο έλεγε για κάποιον Γιούλερ! …

    Βοηθάει αν τους το πεις Euler’s όπως Houston Oilers, αν και η ομάδα του φούτμπολ έχει φύγει από το Χιούστον από χρόνια (παραμένουν οι Καναδοί Edmonton Oilers στο χόκι).
    Στο eulerian ρίχνεις την πετσέτα στο καναβάτσο και το λες γιουλέριαν.

  133. 80, … @7:
    Ευτυχώς, όταν έδινα εγώ Λόουερ,
    στην κωπηλασία είχαν πέσει εύκολα, αλλιώς …

    😀

    …αλλιώς θα είχα κωπεί!

  134. 106, … Και ο Χάλμος (μαθηματικός άγνωστος εκτός του κύκλου των ομοτεχνων του) με παχύ ς γεννήθηκε, καθότι Ούγγρος, αλλά ήθελε να προφέρουν αγγλοπρεπώς το όνομά του. …

    Πολλά προβλήματα με το όνομά του!

  135. #5 Όπως εγώ που ξεφυλλίζοντας μικρός το Λίντελ-Σκοτ, είχα πέσει πάνω στο λήμμα «παρθενοπίπα» (άπαξ λεγόμενο, στην Ιλιάδα, κλιτική αμάρτυρου *παρθενοπίπης). Μου είχε κάνει τέτοια εντύπωση που ακόμα θυμάμαι την εξήγηση (όλα τα λεφτά είναι στην διευκρίνιση μέσα στην παρένθεση):

    «Εκ του παρθένος + οπιπεύω. Ο περιβλέπων τας παρθένους (μετ’ επιθυμίας)». 🙂

  136. loukretia50 said

    Μ.Νικολάου
    «…ρίχνεις την πετσέτα στο καναβάτσο και το λες γιουλέριαν.»

    σαν τι να έλεγε ένας γαλέριαν όταν τραβούσε κουπί?
    (πριν πάθει ανακοπή…)

  137. loukretia50 said

    οπιπεύω – εξ ου και «ό πω πω!»

    ίσως το πιο αστείο ρήμα που έχω ακούσει…
    μήπως προήλθε από το «οπ! …ιππεύω!»

  138. loukretia50 said

    Παραδοσιακά και άλλα strings σε μοντέρνα ακούσματα – μια άλλη αισθητική

    για όσους προτιμούν κάτι πιο αυθεντικό
    traditional strings in spring https://youtu.be/Lykgg5phVJE

    ταιριάζει στους αγγέλους… (για τον ημέτερο κρατάω επιφυλάξεις..)
    The Fountain — Marcel Lucien Grandjany https://youtu.be/S1-LCnGojnw

  139. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Πολύ ωραία όλα τα μεζεδάκια, αλλά συμφωνώ με το #9. Κορυφαίος ο «αποπληθωρισμός των ελαστικών»!!
    Φαντασία όχι απλώς αχαλίνωτη… Χρειάζεται βαθιά σκέψη για να γραφτεί κάτι τέτοιο… [Πολύ νόημα, ρε παιδί μου… (από παλιά ελληνική ταινία)]

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια που δαγκώνουν μόνο τους ξυπόλυτους»
    http://www.efsyn.gr/arthro/pos-i-dikaiosyni-katharizei-me-dyo-metra-kai-dyo-stathma

  141. Aghapi D said

    «Aνατρέχοντας στα δικαστικά αρχεία βρίσκουμε την υπόθεση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Βασίλη Πολυμερόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για «χρήση υφ’ αρπαγής ψευδούς βεβαίωσης»»
    To βρήκα εδώ
    http://www.efsyn.gr/arthro/pos-i-dikaiosyni-katharizei-me-dyo-metra-kai-dyo-stathma?fbclid=IwAR3W8NlaaU6OUl5E1FeNTzlib8z5NXSUamkNj8fFTWOe6LU2wDNm784h2uQ#efsyn

  142. leonicos said

    Μπράβο, Λουκ, 138

  143. loukretia50 said

    Αν γίνει έρευνα για όλους αυτούς που έχουν προσκομίσει πλαστούς τίτλους σπουδών, φαντάζεστε πόσα θα αποκαλυφθούν.. πιθανόν και άτομα υπεράνω υποψίας !

  144. loukretia50 said

    Λεώνικε, μάλλον ούτε το νήμα σου δεν κοιτάζεις!

  145. loukretia50 said

    Λεώνικε, ο Λούκυ Λουκ (!) είναι ένας!

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    143: Όπως ο «Γερούν, γερά!»:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.imerodromos.gr/kai-o-ntaiselmploym-me-plasto-ptychio-alla-katharise/&ved=2ahUKEwi5zZflze3eAhXK3KQKHbiLAaIQFjABegQICRAB&usg=AOvVaw2040_qapoCWe7HaHt6q6Bp&cshid=1543082422953

  147. Μαρία said

    141
    Αλλά: 20 χρόνια πρωτόδικα https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/ekav-20-xronia-filakisi-se-ipallilo-gia-plastografisi-apolitiriou-likeiou/
    13 χρόνια στο εφετείο https://neaselida.gr/ellada/nea-ypothesi-plastoy-ptychioy-sti-fylaki-13-chronia-ergazomenos-toy-ekav-video/

    Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα. http://www.hlhr.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%bf/

    Η μικρότεη ποινή μ’ αυτόν τον κωλονόμο είναι 10 χρόνια.

  148. 136,

    Γι’ αυτό οι κωπηλάτες γαλέρας
    έπρεπε να έχουν περάσει και κωπηλασία
    («ρόουερ με Λόουερ»),
    όπως επεσήμανε το σχ. 80.
    Τα θέματα ήταν δύσκολα,
    και αντιγραφή με copyλασία
    οδηγούσε αμέσως στο μπαλαούρο.

    Η κωπηλασία γαλέρας
    ήταν σπουδαία καινοτομία του Γαλέριου,
    με τόσο θεαματικά αποτελέσματα,
    που τού έστησαν ολόκληρη αψίδα.

  149. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ας πούμε για το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία και ας επικεντρωθούμε στη λειτουργία μη κρατικών ή ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Έχω τη γνώμη ότι οι περισσότεροι-ες εδώ μέσα είναι με την λειτουργία τέτοιων πανεπιστημίων, αν κάνω λάθος, διαψεύστε με.

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ είμαι υπέρ της εξυγίανσης και της αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, Κώστα.

  151. Μαρία said

    Της Κολάμπιας 🙂

  152. loukretia50 said

    148. ,,,και γιαυτό έβαζαν πλάτες
    όλοι οι όψιμοι copylates!
    (δοκιμασμένη μέθοδος δια κοπή!)

    more strings! https://youtu.be/mJ_fkw5j-t0
    Καληνύχτα!

  153. ΚΩΣΤΑΣ said

    Αυτό, Γιάννη, θεωρείται για όλους μας αυτονόητο, αλλά η ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ανεξάρτητη αυτού του γεγονότος. Ας έχουμε άριστα κρατικά πανεπιστήμια και ας βουλιάξει κάθε προσπάθεια λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου, αφού απαξιωθεί από την κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους. Πρέπει όμως να επιτραπεί η λειτουργία τους για να καταλήξουμε σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα σύγκρισης.

  154. Pirros said

    135, 137 Ένα άλλο κάπως αστείο ρήμα είναι το οικουρώ, που αλλού παραπέμπει κι άλλο πράγμα σημαίνει.

  155. Πέπε said

    @135-138:
    Δεν κατάλαβα πώς η συζήτηση έφτασε στον παρθενοπίπη που οπιπεύει τις παρθένους, και στο βίντεο με τις κινέζες μουσικούς*, αλλά μιας και το ‘φερε η κουβέντα, αυτό το όργανο

    που ανοίγει το βίντεο, λέγεται πίπα.

    ___
    *κινέζες μουσικούς: βασικά, η ίδια δεν είναι παντού;

  156. leonicos said

    266,67

    Ευχαριστώ.

    Τον είχα δει τυχαία σ’ ένα δελτίο ΠροΠο στην τηλεοραση, και μου άρεσε επειδή είναι όλο χασμωδίες, ρ,δ, και θυμιζει εβραϊκά

    Αλλά ομολογώ ότι δεν παρακολουθώ τις κινησεις του.

    Κάποτε είπα για πλάκα σ κάποιον ολυμπιακό, όχι τον Θόδωρο, κι εκείνος με κατακεραύνωσε με τις παρανομίες και τις δωροδοκίες, οπότε εντελώς τυχαία, έμαθα κάτι.

    Ότι είναι ομ΄δα της Πτολεμαϊδας το έμαθα επίσης τυχαία. Κάποιος με ρώτησ έκπληκτος: «Τι σχέση έχεις εσύ με την Πτολεμαϊδα». Του απάντησα ότι εκεί κοντά έκανα στρατιωτικό. Έκανα στο Αμυνταιο. Δεν είναι και πολύ μακριά!

  157. leonicos said

    152

    Και η Λουκρητία μία και μοναδική.

  158. 152, 😀
    … εξασκημένοι με πιλάτες!

  159. Θρασύμαχος said

    http://www.kathimerini.gr/996828/article/epikairothta/ellada/oi-sxeseis-politeias—ekklhsias-einai-to-yyxografhma-ths-ellhnikhs-koinwnias «ες αεί υποχρέωση του κράτους για μισθοδοσία του κλήρου»

  160. Μανούσος said

    Καὶ στ’ Άγγλικὰ πάντως ΓκΟΥεβάρα τὸν βρίσκω σὰ παλαιότερη ἐποχή:

  161. Χαρούλα said

    κ. Νικολάου, για άλλη μια φορά υποκλίνομαι. Μέγας …Λογοπαίκτης!

  162. Χαρούλα said

    129 Συμφωνώ μαζί σου δάσκαλε.

  163. https://twitter.com/FlamingosPascal/status/1065546610313183232

  164. Μαρία said

    159
    Κτήμα τε ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα.
    (Αν κατάλαβα καλά, σχολιάζεις το ες αεί αντί του εσαεί.)

  165. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε για την απουσία, είχα πάει μια βολτίτσα.

    82 Κι αν ακούσεις γαλλικό ραδιόφωνο θα ψάχνεις να βρεις το Ουαγιό ( = Οχάιο)

    89 Κάπως παρατραβάει τη φραστική οικονομία, πράγματι (ή μαλλον πράματι)

    93 Και ότι μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι 🙂

    106 Να αναφέρουμε και τον γελοιογράφο Reiser που επικράτησε στην Ελλάδα να λέγεται Ράιζερ ενώ στα γαλλικά ήταν Ρεζέρ, αλλά χωρίς αυτό να είναι θέσφατο, διότι άλλοι συνεπώνυμοί του προφέρονταν Ραϊζέρ (με συνείδηση της γερμανοπρεπούς προφοράς)

    116 Το συνόψισες άψογα!

  166. Νέο Kid said

    Kαλά οι Γάλλοι είναι ψυχανώμαλοι σ αυτά. Εδώ είχαν δήμαρχο στο Παρίσι Γερμανό (Χάουζμαν) και τον έκαναν Τούρκο (Οσμάν)…

  167. sarant said

    Και συνεχίζω

    135 Και άντε να μην πάει αλλού το μυαλό σου

    141 Ωχ, σχιζολεξία

    147 Όμως δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

    153 Πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχουν αξιόλογα μη κρατικά/ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να υποθέσουμε πως η Ελλαδάρα θα αποτελέσει εξαίρεση;

  168. Θρασύμαχος said

    ## 147 & 167γ΄: ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου είναι πράγματι παρωχημένος και πρέπει να εκλείψει, στην περίπτωση της καθαρίστριας όμως εξ αρχής δεν έπρεπε καν να έχει εφαρμοστεί. Σε πείσμα των κουτοπόνηρων που προσπαθούν http://enosieisaggeleon.gr/δελτιο-τυπου-23-11-2018/ να μας πείσουν ότι δήθεν οι δικαστές δεσμεύονταν από τα όρια ποινής που ορίζει εκείνος ο νόμος, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς, όπως ήδη αναλύθηκε http://www.dsa.gr/νέα/ανακοινώσεις/ανακοίνωση-του-δσα-σχετικά-με-την-πρόσφατη-καταδικαστική-απόφαση-σε-βάρος-καθαρίστρ https://www.in.gr/2018/11/23/apopsi/ayta-einai-ta-tragika-lathi-pou-ekane-dikaiosynis-stin-periptosi-tis-katharistrias/ πειστικά, όταν κάποιος έχει διοριστεί με πλαστούς τίτλους σπουδών ορθώς μεν διώκεται για χρήση πλαστού, πλην όμως αποτελεί ερμηνευτική ακροβασία η υπαγωγή της μισθοδοσίας του στο νόμο περί καταχραστών.

  169. Επίθεση στην αποστολή της Μπόκα(ς) Τζούνιορ από οπαδούς της ΡίβερΠλέητ οδήγησε σε ανασβολή του τελικού στο κόπα λιμπερταδόρες κλαι μας χάλασε το σαββατόβραδο. πολύ άγριοι οι γκαούτσοι ρε παιδάκι μου. Σχετικό άσμα :

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    167:Σαφώς και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Ο σκοπός της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά το κέρδος των επενδυτών. Απ’τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ψωμί σ’ αυτήν την μπίζνα, είναι σίγουρο ότι θα ιδρυθούν και τα σχετικά μαγαζάκια. Το έδαφος προετοιμάζεται μεθοδικά με την καθημερινή προβολή στα ιδιωτικά κανάλια άθλιων εικόνων από τα κτίρια των δημόσιων ΑΕΙ, που, φευ, εν πολλοίς είναι αληθινές.

  171. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σχολίασα προηγουμένως αλλά δεν το βλέπω. Μήπως η μαρμάγκα;

  172. 163,
    Οι Βαβυλώνιοι φαίνεται πως ήδη από το 2700 πΧ ήταν εξαιρετικά προηγμένοι στα ηλεκτρικά κυκλώματα.

  173. sarant said

    168 Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε σε ειδικό άρθρο. Η ερώτηση η δική μου είναι αν το δικαστήριο είχε την εξουσία να μετατρέψει το κατηγορητήριο ή τέλος πάντων να μην υπαγάγει την περίπτωση στον νόμο περί καταχραστών.

  174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – «Πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχουν αξιόλογα μη κρατικά/ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να υποθέσουμε πως η Ελλαδάρα θα αποτελέσει εξαίρεση;»
    Δηλαδή το Alpine της Ζυρίχης που έχει βγάλει τόσους γίγαντες (και ρεβίθια 🙂 ) της σκέψης δεν είναι αξιόλογο; Μα τόσος φθόνος πιά; γιατί τέτοια ισοπέδωση; 🙂

    Πέρα από την πλάκα, το θέμα δεν είναι, κρατικό ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή και τα δύο, αλλά τι αντιπροσωπεύουν αυτά και τι ακριβώς εξυπηρετούν, σίγουρα όχι την κριτική σκέψη πάντως, από τα μέσα του 20ου αιώνα τουλάχιστον, πιό εύκολα πιάνεις το τζόκερ παρά βρίσκεις εξηντάρη διανοούμενο με οικουμενικό λόγο. Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν η σκέψη τόσο εξαρτημένη από το χρήμα των κεφαλαιούχων και τόσο χειραγωγημένη, τα τελευταία 20 χρόνια αλλάζει η παγκόσμια κοινωνία με τρομακτικό ρυθμό κι η εκκωφαντική σιωπή των διανοουμένων σου τρυπάει τ΄αυτιά. Πού είστε ρε παλληκάρια, υπάρχει κανείς;

    «και μια ιδέα θα ήταν να τα διαβάσετε με υπόκρουση Μπλακ Σάμπαθ αλλά δεν είναι και πολύ του γούστου μου οπότε δεν σας το προτείνω.»
    AIΣXOΣ!!! Πού πάμε ρε, πού βαδίζουμε ώς ιστολόγιο; 🙂

  175. Μαρία said

    173
    Απο τις τοποθετήσεις δικηγόρων φαίνεται πως ναι.
    π.χ. Παπαστεργίου: «Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ανελαστικός και ανεπιεικής, καθώς προβλέπει την επιβολή μόνο της ποινής των ισοβίων με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να επιβάλλουν πολυετείς καθείρξεις ακόμα και όταν υπάρχει αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού. Κυρίως όμως, η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερά εσφαλμένη, καθώς η καθαρίστρια του Βόλου παρείχε εργασία ως αντιπαροχή για τον μισθό της και επομένως, δεν συντρέχει το στοιχείο της βλάβης του Δημοσίου, το οποίο θα ήταν υποχρεωμένο να πληρώνει σε κάθε περίπτωση μια άλλη καθαρίστρια στη θέση της κατηγορούμενης.»
    https://www.dikastiko.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BA/?fbclid=IwAR3ACGsWSGPz8Kc0Sy7iWEKk0q_rZp6V34XAaddFXe-M473z6uC65pZ0Sfw

  176. Οι Μπλακ Σάμπαθ είναι σαν τον Ουζουνίδη : βλαχιά , ψευτομαγκιά και τυρόπιττα χωρίς τυρί !

  177. Θρασύμαχος said

    # 173: φυσικά, και να μετατρέψει και ν’ απαλλάξει μπορούσε. Το ορθότερο θα ήταν ν’ απαλλάξει τόσο για την κατάχρηση λόγω εσφαλμένης υπαγωγής από το κατηγορητήριο (καθώς δεν υπήρξε ζημία του δημοσίου, δείτε άρθρο Καλφέλη στο #168), όσο και για τη χρήση πλαστού λόγω παραγραφής. Μόνη νόμιμη κύρωση θα ήταν η διοικητική, δηλαδή η απόλυση από τη θέση εργασίας, καθώς, όπως σωστά δέχεται το ΣτΕ, η ύπαρξη δόλου αποκλείει την εφαρμογή της λεγόμενης «δικαιολογημένης εμπιστοσύνης» όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Το ποινικό σκέλος δεν έπρεπε καν να φτάσει στο ακροατήριο. Όμως στην ωραία μας χώρα άπειροι δικαστές υπέστησαν και καθημερινώς υφίστανται υπηρεσιακές κυρώσεις επειδή απάλλαξαν ή επέβαλαν ελαφρές ποινές, ποτέ (never, nie, jamais) κανείς δεν αξιολογήθηκε αρνητικά για υπερβολική αυστηρότητα.

  178. ΚΩΣΤΑΣ said

    167 δ –> Πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχουν αξιόλογα μη κρατικά/ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να υποθέσουμε πως η Ελλαδάρα θα αποτελέσει εξαίρεση;

    Η μικρή Κύπρος, νομίζω, μια χαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει και αρκετό χρήμα εισρέει στα ταμεία της από φοιτητές του εξωτερικού. Άλλωστε είπαμε ότι ας επιτραπεί η λειτουργία τους και ας τα απαξιώσουν οι ενδιαφερόμενοι ή η αγορά εργασίας, αν οι απόφοιτοί των δεν βρίσκουν δουλειά.

  179. sarant said

    171-178 Τα πανεπιστήμια της Κύπρου βασικά είναι μηχανές παραγωγής χαρτιών. Ξέρεις πολλά καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια πχ στη Γαλλία ή τη Γερμανία;

    177 Σε ευχαριστώ, σαφης απάντηση

    175 Και αυτό.

  180. Μαρία said

    178
    Χα, χα, τα κυπριακά πουλάνε πτυχία και μεταπτυχιακά. Ρώτα κανένα συνταξιούχο προφέσορα δικό μας να σου πει για την … ποιότητα.

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα επιτραπεί η λειτουργία τους, Κώστα. Ζούμε στην εποχή της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Προέχει το συμφέρον των εταιρειών και των ελίτ του πλούτου, που, μέσω των διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ), των τραπεζών και των κυβερνήσεων (σε ρόλο νόμιμου νομοθέτη), επιβάλλουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

  182. Pedis said

    # 181 – ένα κάρο κύκλοι μαθημάτων για μαστέρς του κώλου (πώς λέμε αρπακώλα) προσφέρονται σε όλη την Ευρώπη έναντι υψηλών διδάκτρων για όσους διαθέτουν λίγη «κρέμα» με σκοπό να φτιάξουν το ψευτοσιβί μπας και κάνουν αίτηση για καμιά καλύτερη δουλειά ή για προαγωγή, τα ιδιωτικά ιδρύματα και μάλιστα στην Κύπρο θα ήταν της προκοπής … καλά κρασά.

  183. Avonidas said

    Τα πανεπιστήμια της Κύπρου βασικά είναι μηχανές παραγωγής χαρτιών

    Απόδοση του diploma mill είναι τώρα αυτό; 🙄

  184. ΚΩΣΤΑΣ said

    180 Ναι, και κάτι κρατικά πτυχία που πήραν κάποιοι από Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ και μετά την είσοδο των χωρών αυτών στην ΕΕ, πήραν ισοτιμία και τώρα σφάζουν σε νοσοκομεία ή διδάσκουν-στραβώνουν σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια…!

  185. Μαρία said

    182
    Κάποιοι απ’ αυτούς διδάσκουν και σε ιδιωτικά των κουμπάρων.

  186. Μαρία said

    https://twitter.com/myocdrocks/status/1065740608344592384

  187. Pedis said

    και βέβαια, είπαμε! στο Χάρβαρντ μπαίνουν όλοι με την αξία τους …

    https://www.forbes.com/sites/christopherrim/2018/10/24/can-you-buy-your-way-into-harvard/#

    και μερικοί από δαύτους ως άριστοι που είναι, δικαιωματικά, εκλέγονται και κάνουν τόσα καλά στην πατρίδα και στην κοινωνία …

    ε ρε τι λεμε …

  188. Νίκος Κ. said

    Ενώ η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα (άρα και τα χρήματα που δίνει στην Παιδεία είναι αναλογικά περισσότερα), το εκπαιδευτικό της σύστημα φαίνεται να υποβαθμίζεται. Ακόμη και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών PISA να δει κανείς (με όλες τις ενστάσεις που μπορούν να ειπωθούν) η Κύπρος είναι πάντα πιο χαμηλά από την Ελλάδα και στους 3 δείκτες (Μαθηματικά, Γλώσσα, Φυσικές επιστήμες)

    http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-science-reading/

    https://www.businessinsider.com/pisa-worldwide-ranking-of-math-science-reading-skills-2016-12

  189. Pedis said

    Πάντως, το κολόσογο είναι λερναία ύδρα …

    πάνω που γλυτώνεις από την κόρη, (ε, εντάξει την εχεις ήδη φάει στα μούτρα επί τριάντα χρόνια επειδή και μόνο είναι η κόρη, άνευ άλλου ταλέντου), ελπίζεις να σωθείς από τον αδερφό χάρη στον Τσίπρα που τού εφαρμόζει το πολιτικό πρόγραμμα, κατεβαίνει ο γιος για δήμαρχος.

  190. Pedis said

    # 188 – Α, σπουδαίο κριτήριο αξιολόγησης η PISA …!

  191. Pedis said

    Click to access PISA%202012%20items%20for%20release_ENGLISH.pdf

    http://www.oecd.org/pisa/test/financialliteracytest/

  192. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα και πάλι,

    Γράφει στο σχόλιο 173 ο κ. Σαραντάκος αναφερόμενος στην υπόθεση της καθαρίστριας από τον Βόλο: «Η ερώτηση η δική μου είναι αν το δικαστήριο είχε την εξουσία να μετατρέψει το κατηγορητήριο ή τέλος πάντων να μην υπαγάγει την περίπτωση στον νόμο περί καταχραστών.»

    ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ειλικρινώς, γιατί μέ μόνο 28 λέξεις κατάφερε και έπιασε την ΟΥΣΙΑ: Η καθαρίστρια άρπαξε τα 10 χρόνια φυλακή (όχι για πλαστογράφηση πτυχίου, αλλά…), για επί 20ετίαν παράβαση του Νόμου 1608/50 περί Καταχραστών του Δημοσίου, που είναι όντως δρακόντειος.

    Δυστυχώς για τον κ. Σαραντάκο, ο φιλαράκος του – κορυφαίος εν ζωή διανοούμενος του Ρωμέικου – Παντελής Μπουκάλας είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί την ουσία της υποθέσεως που συνόψισε σε 28 λέξεις ο κ. Σαρ., είτε λαϊκίζει αισχρά. Μεταφέρω από το σημερινό άρθρο του κ. Μπουκάλα στην «Καθημερινή», όπου μετά από 364 λέξεις δεν έβγαλε άχνα για τον Νόμο περί Καταχραστών και αφήνει τον αναγνώστη με την εντύπωση ότι η καθαρίστρια άρπαξε τα 10 χρόνια για πλαστογραφία!..

    Π. ΜΠΟΥΚΆΛΑΣ: «Λιγότερο, πολύ λιγότερο κοστίζει η συμμετοχή σε φόνο –ένας ξένος ήταν, ένας μαύρος– από την πλαστογράφηση ενός απολυτηρίου του Δημοτικού…»

    Δεν σχολιάζω το ανήκουστο ατόπημα (μεζεδάκι που βγάζει μάτια…) του κ. Μπουκάλα, για να μή στεναχωρέσω κι άλλο τον κ. Σαραντάκο. Παραθέτω, απλώς την ανακοίνωση της «Ενώσεως Δικαστών + Εισαγγελέων» που απαντά και στο ερώτημα του κ. Σαραντάκου (σχ. 173):

    ««Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής. Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου. Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».»

  193. Θρασύμαχος said

    #192: δείτε όμως http://www.dsa.gr/νέα/ανακοινώσεις/ανακοίνωση-του-δσα-σχετικά-με-την-πρόσφατη-καταδικαστική-απόφαση-σε-βάρος-καθαρίστρ και https://www.in.gr/2018/11/23/apopsi/ayta-einai-ta-tragika-lathi-pou-ekane-dikaiosynis-stin-periptosi-tis-katharistrias/ ως προς το κατά πόσον η λήψη αποδοχών έναντι πραγματικής και πλήρους παροχής της αντίστοιχης εργασίας, ακόμη και κατόπιν πρόσληψης εξ αρχής παράνομης λόγω χρήσης πλαστού εγγράφου, συνιστά καν κατάχρηση σε βάρος του δημοσίου.

  194. Μαρία said

    193
    Τα είδε αλλά προβοκάρει ο πολυώνυμος.

  195. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και καλό ξημέρωμα!

  196. Θρασύμαχος said

    #192: άλλωστε η ίδια αυτή ανακοίνωση που παραθέσατε (η οποία πάντως εκδόθηκε από άλλη ένωση http://enosieisaggeleon.gr/δελτιο-τυπου-23-11-2018/ και όχι απ’ αυτήν που γράφετε) ουσιαστικά αναδέχεται, επ’ ονόματι της δικαιοσύνης και όχι του νομοθέτη, την ευθύνη για το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «σύγχυση που δημιουργείται από … τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία» η οποία «μπορεί να αρθεί … με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου». Ο νομοθέτης περιέγραψε σαφώς τί εννοεί ως κατάχρηση και τη συνέδεσε, καλώς ή κακώς, με δρακόντειες ποινές. Όμως οι σημερινοί εισαγγελείς και δικαστές, υπάγοντας σ’ εκείνον το νόμο ακόμη και τη λήψη δεδουλευμένων που εμφανώς δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, προβαίνουν σε αναλογική εφαρμογή ποινικής διάταξης, κάτι απολύτως ανεπίτρεπτο. Διαψεύδεται επομένως το ρητορικό σχήμα ότι «εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας».

  197. (167δ) Τυπικά, και το ULB/VUB των Βρυξελλών και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν είναι ιδιωτικά (αντίθετα με τα πανεπιστήμια της Λιέγης και της Γάνδης, που είναι και τύποις κρατικά) — αλλά βέβαια και των δύο ο κύριος πόρος είναι η κρατική επιχορήγηση.
    Νομίζω ότι και το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη ιδιωτικά (ιδρυματικά) είναι.
    Και το Μποκόνι του Μιλάνου.
    Και φυσικά όλα τα διασημότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (με κύρια εξαίρεση, νομίζω, το Μπερκλεϋ)
    Και στη χώρα μας τα καλύτερα σχολεία χαμηλότερων βαθμίδων ιδιωτικά είναι (όχι πως δεν υπάρχουν και ιδιωτικά της πλάκας). Γιατί η ανώτατη παιδεία να είναι μονοπώλιο του κράτους; Μόνο συντεχνιακούς λόγους βλέπω…

  198. Μαρία said

    197
    >Και στη χώρα μας τα καλύτερα σχολεία χαμηλότερων βαθμίδων ιδιωτικά είναι

    Μύθος. Γιατί άραγε οι μαθητές τους ξεσκίζονται στα ιδιαίτερα;

  199. 165β,

    🙂
    Δεν το ήξερα το Ουαγιό!

  200. Νίκος Κ. said

    190 [Α, σπουδαίο κριτήριο αξιολόγησης η PISA …!]

    Ποιά ακριβώς είναι η ένσταση;

  201. Πέπε said

    @199
    Έτσι κι αλλιώς, τέτοια αμερικάνικα τοπωνύμια σαν το Οχάιο, που προφανώς είναι ντόπια ινδιάνικα, δεν ξέρουμε και στην αμερικάνικη εκδοχή τους πόσο απέχουν από το κανονικό.

  202. Νέο Kid said

    201. Παρασάγγας ,Πέπε. Τουλάχιστον στα περισσότερα. Μου έλεγαν ας πούμε πρόσφατα αμερικανοί φίλοι που κατέχουν( και γλωσσολογικώς) από αυτά, ότι στη γλώσσα Cherokee Τσερόκι που έχει αλφάβητο! , δεν υπάρχει r ούτε ήχος ρο. Καταλαβαίνεις ποσό πιστό είναι λοιπόν το Τσερόκι. …

  203. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ μὲ τὰ τοπωνύμια ποὺ ἦταν πρὶν στὰ ἱσπανικά. Ἔτσι τὸ Τέχας ἔγινε Τέξας ἡ Φλορίδα ἔγινε Φλόριντα, τὸ Κανιαβερὰλ ἔγινε Κανάβεραλ καὶ ἄλλα ὧν οὐκ ἔστιν ἀριθμός.

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφού οι δικαστικοί λειτουργοί εκδίδουν τις αποφάσεις τους πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, πώς εξηγούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά; Σε ανάλογη περίπτωση πλαστογράφησης τίτλου σπουδών (σχ.140) το σκεπτικό που οδήγησε στην απαλλαγή ήταν:

    «Η παροχή μισθών εκ μέρους του Δημοσίου ισοσταθμίστηκε από την ισάξια αντιπαροχή της κατηγορουμένης, ήτοι την παρασχεθείσα εκ μέρους της εργασία. Συνεπώς, ουδεμία βλάβη υπέστη το Δημόσιο. Αλλωστε για την εν λόγω θέση δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη του εν λόγω τίτλου σπουδών δεν μπορούσε αντικειμενικώς να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από την κατηγορουμένη υπηρεσιών. Παύει δε οριστικώς λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος της κατηγορουμένης για το αδίκημα της –πλημμεληματικής κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας– χρήσης πλαστού εγγράφου».
    Λοιπόν;

  205. sarant said

    198 Ακόμα και του κολεγίου κάνουν ιδιαίτερα.

  206. Νίκος Κ. said

    Μια και ο λόγος στα ιδιωτικά σχολεία, ας θυμηθούμε και μια είδηση που πέρασε στα ψιλά:
    Απόφαση-κόλαφος από τις ΗΠΑ για το Κολλέγιο Αθηνών
    http://www.efsyn.gr/arthro/apofasi-kolafos-apo-tis-ipa-gia-kollegio-athinon

  207. Pedis said

    το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης στα γνωστά ανώτερα ιδρυματα των ηπα οφείλεται σε δημόσια χρηματοδότηση και φοροελαφρύνσεις.

    # 197 – Αγγελε, άραγε, δεν βλέπεις κανένα συνταχνιακό συμφέρον στο να έχει να δίνει καποιος ετήσια δίδακτρα της τάξης των 50-60 χιλ δολ. για να αποκτήσει το δικαίωμα να βρει καλύτερες δουλειές, ή να πάρει τη θέση του μπαμπά καβάλα στην κοινωνία κλπ κλπ;

    οι ακαδημαικοί δεν κάνουν συντεχνίες, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε επειδή εννιά στους δέκα είναι φιλεληγούρηδες, δεν καταλαβαίνω …

  208. π2 said

    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ένας κυνικός παρατηρητής θα έλεγε ότι περιττεύουν στην Ελλάδα έτσι όπως εξελίσσονται τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα, κατά τα άλλα, δημόσια πανεπιστήμια (δίδακτρα, προπτυχιακά μαθήματα που βαφτίζονται μεταπτυχιακά, αρπαχτές, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, κλπ.).

    Στα σοβαρά τώρα, θα ήθελα να δω την περίφημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλέστηκε η Κεραμέως, σύμφωνα με την οποία η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα φέρει μιλιούνια ξένων φοιτητών και πακτωλό χρημάτων (1,8 δις!). Χρειάζεται να γελάσω σήμερα.

  209. π2 said

    Άσχετο: μου φαίνεται συναρπαστικό που επανεμφανίζονται, χρόνια μετά, διάφορα λερναία και αναπαράγονται ξανά σαν τη φωτιά. Χτες πέτυχα ακόμη και σε ψιλοσοβαρά σάιτ την ιστορία με τον τάφο της βασίλισσας Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με έγκυρες έρευνες του αρχαιολόγου Poisson d’Avril) που είχε κυκλοφορήσει το 2016 (λεπτομέρειες: http://ellinikahoaxes.gr/2018/11/23/thessaloniki-tomb-hoax/).

  210. Pedis said

    # 208 – ε, βέβαια!

    ήδη αποκτούνται μεταπτυχιακά και ειδικεύσεις του κώλου επί πληρωμή από τα κρατικά ιδρύματα, στα πλαίσια της νόρμας για ιδιωτικοποίηση της εκπάιδευσης στην ΕΕ, φανταστείτε τι θα παλιόχαρτα θα δίνει ο κάθε μαφιόζος που θα ανοίξει παράγκ-αει και δραστηριοποιηθεί στη μπίζνα …

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι συντεχνιακοί οι λόγοι, Άγγελε. Απλώς η ύπαρξη πολυδιαφημισμένων και ακριβών ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μετατρέπει την διακηρυγμένη «ισότητα των ευκαιριών» σε κενό γράμμα. Μπορεί να είναι άξιος και πανάξιος ο απόφοιτος του δημόσιου σχολείου, αλλά αλλιώς βαραίνει στο βιογραφικό ο τίτλος των κυριλέ σχολείων. Βέβαια, είναι κωμικό να συζητάμε για ισότητα ευκαιριών σε ταξικές κοινωνίες, έστω και αν επιτρέπουν κάποια κινητικότητα. Οκ.

  212. sarant said

    209 Σαν ποιο ψιλοσοβαρό;

  213. π2 said

    212: Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Το πέτυχα σε βιαστικό ξεφύλλισμα και ξέχασα πού.

  214. Γιάννη Κουβάτσε (211), πιστεύεις πραγματικά ότι πιο πολύ «βαραίνει στο βιογραφικό ο τίτλος» φερ’ ειπείν του Deree από τον τίτλο του ΕΚΠΑ, σε σημείο που να πρέπει, για να εξισορροπήσουμε την ανισότητα, να χαρακτηριζουμε τεχνητά κατώτερο τον πρώτο από τον δεύτερο;
    Και όταν λέω «συντεχνιακά», δεν αναφέρομαι μόνο στους πανεπιστημιακούς. Υπονοώ επίσης, ίσως και κυρίως, τους φοιτητές και τους αδιόριστους πτυχιούχους, που δεν θα ήθελαν να έχουν ν´ανταγωνιστούν στο ΑΣΕΠ αλλά και σ’ εκείνα τα στεγανά τμήματα της αγοράς εργασίας για τα οποία απαιτείται τίτλος σπουδών του κρατικού μονοπωλίου συμπολίτες τους που να έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα μεν αλλά εκτός αυτού (γι’ αυτούς που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό κάνουν ό,τι μπορούν με το ΔΙΚΑΤΣΑ ή πώς λέγεται τώρα, αλλά έχουμε και συμβατικές υποχρεώσεις διεθνούς δικαίου…)

  215. (206) Όσο για την «απόφαση-κόλαφο» αμερικανικού δικαστηρίου για το Κολέγιο Αθηνών, αφορά μια (λυπηρή βεβαίως, για όσους αγαπούν αυτό το σχολείο) διένεξη μεταξύ των δύο συμβουλίων που το διοικούν, και δικαιώνει το ένα, που το άλλο προσπάθησε αντικαταστατικά να το βγάλει εκτός μάχης.

  216. Pedis said

    Ε, τώρα θα τη σιάξει την αγορά εργασίας ο Κούλης κι ο κάθε κατεργάρης συντεχνιακός στον πάγκο του …

    … του Κούλη από το Χάρβαρντ με τα ετησια δίδακτρα ίσα με δέκα χρόνια μισθούς στην αγορά εργασίας της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, του άριστου, του αυτοδημιούργητου του μπαμπά του …

    Σόρρυ, ε, αλλά διαβάζοντας κάτι τέτοιες προσεγγίσεις του (κρατούντος ιδεολογικού) συρμού, ακόμη κι από τον Άγγελο, τα παίρνω …

  217. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στις φεουδαρχικές κοινωνίες, όσο άξιο και να ήταν, το φτωχόπαιδο δεν μπορούσε να ξεφύγει από το πλαίσιο της κοινωνικής του τάξης. Στον καπιταλισμό μπορεί. Ως εξαίρεση και με αλλεπάλληλες υπερπηδήσεις υψηλών εμποδίων, αλλά μπορεί. Σε όποια ελίτ και αν εισχωρήσει, θα πρέπει να παίξει το παιχνίδι με τους δικούς της βρόμικους όρους. Αλλιώς, θα ξαναγυρίσει εκεί από όπου ξεκίνησε. Θυμάμαι πώς κατέρριπτε τον μύθο των ίσων ευκαιριών ένας παλιόφιλος:»Τι λέτε, ρε μαλάκες; Όσο καλά κι αν προπονηθεί ο Καρλ Λιούις, όση ντόπα κι αν πάρει, αν αυτός ξεκινήσει από την αφετηρία κι εγώ από τα 90 μέτρα, θα τον νικήσω στο κατοστάρι.»

  218. ΣΠ said

    Αν ποτέ γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα ασφαλώς θα υπάρχει κάποιος κρατικός οργανισμός αναγνώρισης των πτυχίων τους εφ’ όσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είναι ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για τα ξένα πανεπιστήμια. Δεν σημαίνει τίποτα να φτιάξει κάποιος έναν πανεπιστήμιο και αρχίσει να μοιράζει πτυχία, αν δεν εξασφαλίσει την ισοτιμία τους με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Το θέμα επομένως είναι η θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας των σπουδών που παρέχει το ιδιωτικό ίδρυμα.

  219. Γιάννης Κουβάτσος said

    207:»Σε όποια ελίτ και αν εισχωρήσει, ΟΜΩΣ…», συμπληρώνω. Ένα όμως βαραίνει πολύ νοηματικά.

  220. ΓΤ said

    Θυμηδία μου προκάλεσε η πηχυαία στενσιλιά που είδα χτες βράδυ περνώντας έξω από το γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη: «MADE IN SMYRNA»

  221. Chris said

    Για μένα το θέμα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι το ιδιωτικά αλλά το ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να κάνουν πανεπιστήμια αλλά σχολές. Επιπλέον θα έχουν μηδαμινό ερευνητικό έργο. Θα μπορούσε μια χαρά το σύστημα να τους επιβάλλει να έχουν βασικές επιστήμες και βασική έρευνα. Πχ τόσες δημοσιεύσεις το χρόνο για να διατηρήσεις την άδεια. Επιπλέον θα έπρεπε να συμμετάσχουν στο σύστημα της εισαγωγής με ένα ποσοστό και με τους ίδιους όρους που υπάρχουν για τους φοιτητές στα δημόσια. Είμαι σίγουρος ότι το ενδιαφέρον για την κατασκευή τους θα μειωνόταν αισθητά.

  222. π2 said

    211, 214: Οι κυριλέ ιδιωτικοί τίτλοι βαραίνουν στην αγορά εργασίας, αλλά όχι με την έννοια της πραγματικής αξιοκρατικής αποτίμησης από την αγορά. Βαραίνουν επειδή οι κυριλέ ιδιωτικοί τίτλοι συνοδεύονται από διαπροσωπικά κονέ που αποβαίνουν χρήσιμα για μη αντικειμενικούς λόγους. Όταν σου αγόρασε ο μπαμπάς έναν τίτλο από το κολέγιο Χ, είναι πιο εύκολο να βρεις μια θέση στην εταιρία ενός άλλου αποφοίτου του ίδιου κολεγίου (που επίσης του αγόρασε ο μπαμπάς τον ίδιο τίτλο), ή σε έναν φίλο του μπαμπά, ή σε έναν φίλο του κολεγίου κλπ.

    Τα κολέγια το ξέρουν πολύ καλά αυτό και ουσιαστικά το διαφημίζουν. Αυτή είναι η πραγματική σύνδεση με την αγορά εργασίας, με απτά αποτελέσματα.

  223. Θρασύμαχος said

    #204: αλλού έτσι κι αλλού αλλιώς, ακριβώς αυτό υπονοεί η Ένωση Εισαγγελέων με τη διατύπωση για «τάσεις που διαμορφώθηκαν στη νομολογία», οι συνάδελφοί τους λοιπόν κάνανε τη ζημιά και όχι (μόνον) ο νομοθέτης. Άραγε παρακολουθεί ο Ιάκωβος Αδελφόθεος;

  224. sarant said

    222 Πράγματι, το διαφημίζουν.

  225. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν είδα να γίνεται λόγος για την (οικονομική) εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, είτε αυτή προέρχεται από την επιστημονική περιέργεια/ενασχόληση είτε από συγκεκριμένες αναθέσεις έρευνας (π.χ. από τον ιδιωτικό/επιχειρηματικό τομέα) πάνω σε κάποιο θέμα.
    Είναι η ίδια ή τουλάχιστον πολύ συγκρίσιμη μεταξύ των δημοσίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων (ή όποιου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού/ερευνητικού ιδρύματος); Υπάρχει π.χ. η δυνατότητα χρηματοδότησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια συγκεκριμένης έρευνας από δημόσιους (με την ευρύτερη έννοια, π.χ. ΕΣΠΑ, προγράμματα ΕΕ κλπ.) πόρους, τα αποτελέσματα της οποίας καρπώνονται χωρίς να έχουν πληρώσει/συνεισφέρει αποκλειστικά ιδιωτικά συμφέροντα;
    Με λίγα λόγια, είναι πιθανό να καταφέρνουν εταιρείες, έτσι, δηλ. μέσω ιδιωτικών πανεπιστημίων, να χρηματοδοτήσουν με δημόσιους πόρους το R&D τους;

  226. Νίκος Κ. said

    215: Δεν είναι μια απλή «διένεξη» μεταξύ δύο πόλων διοίκησης και μάλιστα με κόστος 12 εκατομμύρια δολάρια (αστρονομικό ποσό για τα σχολεία των κοινών θνητών).
    Π.χ. διαβάζουμε:

    «Γιγαντισμός, εμπλοκή των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος στην καθημερινή διαχείριση του σχολείου, προσλήψεις χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, κακές σχέσεις εκπαιδευτικών με τη διοίκηση, ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές του σχολείου, εισαγωγή μαθητών με περίεργα κριτήρια, υποχρέωσαν τους επιτρόπους να δουν τον ελέφαντα που είχε μπει στο δωμάτιο.»
    http://www.mononews.gr/life-style/politics-mia-dermatiki-apofasi-enantion-tou-kolegiou-athinon

    Όλη η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης εδώ:
    https://iapps.courts.state.ny.us/fbem/DocumentDisplayServlet?documentId=MjbFz9viVMUpH1Pdw1c6LA%3D%3D&system=prod

  227. ΓιώργοςΜ said

    Σχετικά με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αν προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από το προσωπικό και τους σπουδαστές και ελέγχονται επαρκώς, θα μπορούσαν να ιδρυθούν,
    αλλά
    -το κόστος λειτουργίας θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, κυρίως σε σχολές με ανάγκη εργαστηριακών υποδομών (πχ Ιατρική, Πολυτεχνικές σχολές κλπ). Οι μόνες ειδικότητες με χαμηλό λειτουργικό κόστος είναι οι οικονομικές, θεωρητικές, νομικές κλπ που απαιτούν μόνο αίθουσες διδασκαλίας. Ενδεικτικά, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο έχουν δίδακτρα της τάξης των 50.000€/έτος για την Ιατρική, αν μου τα είπαν σωστά κάποιοι γιατροί που έστειλαν εκεί τα βλαστάρια τους. Για ποιο λόγο να προτιμήσει λοιπόν κανείς ένα τέτοιο ίδρυμα όταν τα αντίστοιχα (και έγκυρα, επώνυμα, με παράδοση) πχ της Αγγλίας είναι πολυ φτηνότερα;
    -η εισαγωγή τους στην Ελληνική πραγματικότητα από τους «άριστους» που τα ευαγγελίζονται σημαίνει αντίστοιχη σημαντική υποβάθμιση των δημοσίων ιδρυμάτων, ώστε να είναι ευκολότερος ο ανταγωνισμός-δείτε τι έγινε από τον μπουμπούκο και τους προκατόχους του στον τομέα της Υγείας, όπου η αναλογία είναι ευθεία: Δραματικές περικοπές ακόμα και σε στοιχειώδη αναλώσιμα, ανεπαρκές προσωπικό (ιδίως νοσηλευτικό) και συστηματική δυσφημιστική προπαγάνδα από τα «ανεξάρτητα» μέσα μαζικής αποβλάκωσης, με ταυτόχρονη διαφήμιση των (κρατικοδίαιτων) ιδιωτικών δομών.

    Συνεπώς, επειδή ο καβγάς είναι για το πάπλωμα, ας είμαστε λίγο προσγειωμένοι στις θεωρητικές αναλύσεις

  228. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Αγαπητέ κ. Θρασύμαχε (σχόλια 193 + 196 + 223),

    ευχαριστώ θερμώς για τις διευκρινήσεις σας. Δεν διαφωνούμε καθόλου: Δέχομαι απολύτως ότι άλλη σύνθεση δικαστηρίου θα μπορούσε (δικάζοντας με τον ίδιο νόμο) να βγάλει εντελώς διαφορετική απόφαση. Τό βλέπουμε καθημερινά το έργο, γι’ αυτό και όλοι οι δικηγόροι υπερασπίσεως ζητούν αναβολή μόλις αντιληφθούν ότι η Έδρα δεν ευνοεί τον κατηγορούμενο…

    Ωστόσο, το θέμα που έθιξα στο σχόλιο 192 δεν ήταν το μπουρδέλο τελευταίας υποστάθμης που ονομάζεται Ρωμέικη Δικαιοσύνη. Το θέμα μου ήταν ο επιφανής αρθρογράφος της «Κ», κ. Παντελής Μπουκάλας που παραπληροφορεί (είτε από άγνοια, είτε από δακρύβρεκτο λαϊκισμό…) τον αναγνώστη, λέγοντας του ότι τα 10 χρόνια που άρπαξε η καθαρίστρια ήταν για την πλαστογράφηση του απολυτηρίου Δημοτικού. Έγραψε 364 λέξεις ο κορυφαίος εν ζωή διανοούμενος του Ρωμέικου και ούτε μιά φορά δεν ανεφέρθη στον Νόμο 1608/50 περί Καταχραστών του Δημοσίου, βάσει του οποίου δίκασαν οι δικαστές. Μιλάμε για μεζεδάκι ολκής

  229. Pedis said

    # 222 – τα «καλά» ιδιωτικά σχολεία σ όλον τον κόσμο, κι εκείνα για την μεσανώτερη και τ’ άλλα, λιγότερα, για την ανώτερη, αυτό διαφημίζουν και μαζεύουν πελατεία: την ένταξη και τη διατήρηση του λόμπυ των γόνων των λομπιστών και των με γνωριμίες και «έχουμε ανθρώπους παντού …» των μεσαίων ευκατάστατων πολιτών …

    κι όχι απαραίτητα το επίπεδο των σπουδών και των καθηγητών (ιδιαίτερα σε εκείνα για την μεσανώτερη κομπλεξική τάξη … ).

    και μετά ο Άγγελος φαίνεται να ανησυχεί για τις συντεχνίες των πτυχιούχων (οι περισσότεροι κλαδοι όχι μόνο λόμπυ, ούτε απλό σωματείο δεν έχουν) που δεν επιτρέπουν την ίδρυση των ιδιωτικών δήθεν-ΑΕΙ .

  230. Γιάννης Ιατρού said

    228: Εγώ απορώ, γιατί ο γνωστός σχολιαστής άρθρων στην Καθημερινή, ο paradopistos με τ΄όνομα (ένα εκ των πολλών …), δεν έγραψε εκεί το σχόλιό του. Αντί να τα γράφει εδώ «για να τ΄ακούει το σαμάρι…»

  231. ΣΠ said

    Έκρυψε 350.000 ευρώ σε πλυντήριο και τον συνέλαβαν για ξέπλυμα χρήματος

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    230:Η πλάκα είναι στο σχόλιο που ρωτάει τον «κυρ Παντελή» αν υπήρχε ελευθερία του Τύπου στην αγαπημένη του Σοβιετία. Λες και ο Μπουκάλας υπήρξε φιλοσοβιετικός. Παθολογική περίπτωση ο Βάτμαν. 😇

  233. Pedis said

    # 231 – τι «ειδήσεις» εφευρίσκουν!;

  234. Θρασύμαχος said

    #228: αμάν πια όλοι σας, τον φάγατε το χριστιανό, είδατε που τον έχετε παρεξηγήσει, σε όσους του φέρονται ευγενικά είναι και ‘κείνος ευγενέστατος, και ευχαριστεί και συμφωνεί και πληθυντικός και όλα τα καλά

  235. Pedis said

    # 200 – 190 [Α, σπουδαίο κριτήριο αξιολόγησης η PISA …!]

    Ποιά ακριβώς είναι η ένσταση;

    δες τα θέματα και κρίνε τι και πώς ποσοτικοποιοούν το «στατιστικό δείγμα» των μαθητών που συμμετέχουν (και με τι προεκπαίδευση, προεπιλογή και κίνητρα) από κάθε χώρα.

    # 197 – Νομίζω ότι και το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη ιδιωτικά (ιδρυματικά) είναι.

    δημόσιο το ένα, μόστλυ δημόσιο το άλλο. Δεν νομίζω ότι υπάγονται σε καμιά περίπτωση στο καθεστώς των ιδιωτικών αμερικάνικων πανεπιστημίων, αν και, βέβαια, έχω την εντύπωση ότι τα ευρωπαικά ιδρύματα λειτουγούν αυτόνομα, κατά ενα μέρος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίδακτρα και χρηματοδότηση στη βάση των «συνεπών» φοιτητών …

    Αυτό το τελευταίο είναι ύπουλο κριτηριο αξιολόγησης …
    τα ιδρύματα έχουν όφελος αν οι φοιτητές περνάνε, με κάποιο τρόπο τις εξετάσεις τους … οπότε τα επιλέγουν ακόμη περισσότεροι φοιτητές που πληρώνουν δίδακτρα, συνεχίζει να πέφτει χρηματοδότηση καθότι άξια ιδρύματα κλπ κλπ …

  236. π2 said

    225: Μιλάς για δύο διαφορετικά πράγματα: τη χρηματοδότηση της έρευνας από δημόσιους (ελληνικούς ή ευρωπαϊκούς) πόρους και την πραγματική σχέση έρευνας και αγοράς, με τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων από ιδιωτικές εταιρίες.

    Το πρώτο ασφαλώς θα είναι πρόβλημα: στην ίδια πίτα θα ανταγωνίζονται περισσότεροι, και μάλιστα οι νέοι παίκτες χωρίς τις τρελές αγκυλώσεις που έχουν οι δημόσιοι φορείς, και χωρίς πολλές αναστολές για το περιτύλιγμα φυκιών με μεταξωτές κορδέλες.

    Το δεύτερο δεν είναι πρόβλημα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αγορά στην Ελλάδα ελάχιστα ενδιαφέρεται για την έρευνα, διαχρονικά. Ακόμη και τα μικρά ποσοστά που εμφανίζονται ως τέτοια στους επίσημους δείκτες είναι εν πολλοίς ψευδή, με την έννοια ότι σε πολλές περιπτώσεις αφορούν χρηματοδοτούμενα (από δημόσιους πόρους) προγράμματα συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, στα οποίο οι ιδιωτικοί φορείς βαφτίζουν συμμετοχή στην έρευνα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Ο δεύτερος είναι ότι το πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς που όντως ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει πραγματική έρευνα, το κάνει ήδη εδώ και πολλά χρόνια, και προφανώς δεν θα εμπιστευτεί τα νέα ιδιωτικά μαγαζιά με την ωραία ταμπέλα, αλλά τους φορείς που ξέρει ότι θα του βγάλουν τη δουλειά. Το ΕΜΠ, φέρ’ ειπείν, έχει εδώ και δεκαετίες επικερδείς ερευνητικές αναθέσεις από κλάδους της αγοράς (π.χ. ναυτιλία, οικοδομή).

  237. Τι να πει κι ο Βιρθ, που θα πεθάνει με τον καημό, Γουίρθ να τον λένε όλοι…

  238. Νέο Kid said

    237. Είσαι σίγουρος ότι είναι Βιρθ, κι όχι Βιρτ ;
    Eingenossen είναι…

  239. Νίκος Κ. said

    235: [δες τα θέματα και κρίνε τι και πώς ποσοτικοποιοούν το «στατιστικό δείγμα» των μαθητών που συμμετέχουν (και με τι προεκπαίδευση, προεπιλογή και κίνητρα) από κάθε χώρα.]

    Βλέπω τα θέματα PISA των Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών. Δεν είναι στο στυλ που έχουν συνηθίσει οι δικοί μας μαθητές (που οδηγούν στο γνωστό στυλ των πανελληνίων εξετάσεων), αλλά δεν βλέπω να έχουν κάτι κακό, ίσα-ίσα τα βρίσκω αρκετά ενδιαφέροντα.
    π.χ.

    Click to access pisa2012-2006-rel-items-maths-ENG.pdf

    Click to access 38709385.pdf

    Υπάρχουν και θέματα γλώσσας αλλά όχι οικονομικών, όπως αυτά που παρέπεμψες.
    (Εννοείται πως όλα δίνονται στην ελληνική γλώσσα).

    Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται έτσι ώστε να συμμετέχουν ολόκληρες τάξεις (Α’ Λυκείου) των σχολείων που επιλέγονται με τυχαίο τρόπο (λαμβάνοντας υπόψην να εκπροσωπούνται σχολεία από όλες τις περιοχές), δεν «ρίχνει» την Ελλάδα, μην το πάμε πάλι στη … συνωμοσία. Δεν γίνονται γνωστά τα ξεχωριστά αποτελέσματα του κάθε σχολείου (ή των μαθητών) που συμμετείχαν και δεν υπάρχει ούτε τιμωρία ούτε επιβραβευση (ατομική ή σχολική).

  240. 161,

    Απλώς φίλεπος, κατά το φίλιππος,
    όπως λογοπαίκτης κατά το … (δικό σας!)

  241. Pedis said

    239 τέλος – δεν υπάρχει εγγύηση ότι έχουν ενδιαφέρον να αποδώσουν .. έχω δει και κάτι πανεπιστημιακές παρόμοιες που τους είχαν σχεδόν υποχρεώσει, υποσχόμενοι μικροδωρακια σε κρεντιτς για τη συμμετοχη και απαντούσαν στο γάμο του Καραγκιόζη … Επίτηδες.

    Η επιτυχία σε εξετάσεις, οποιεσδήποτε είναι αυτές οι σε όλα τα επιπεδα, είναι ισχυρή συνάρτηση της προεκπαιδευσης στα θέματα που εξετάζονται … Άρα για ποια αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, ποσοτικοποίησης, αντικειμενικοτητας μιλαμε …;

  242. 207, … το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης στα γνωστά ανώτερα ιδρυματα των ηπα οφείλεται σε δημόσια χρηματοδότηση και φοροελαφρύνσεις. …

    Δεν είναι ακριβές αυτό.
    Figure 8, σ. 9.

  243. Pedis said

    Να συμπληρώσω επίσης ότι σε όλες τις εξετάσεις αξιολογούνται και τα θέματα , οι στόχοι τους και προφανώς οι εξεταστές, όχι μόνο οι εξεταζόμενοι …

    Παρομοίως, είναι απαραίτητο πριν ακόμη ρίξουμε καν την πρώτη ματιά στα αποτελέσματα των αξιολογησεων , οποίες κι αν είναι αυτές, είναι απαραίτητο να κρίνουμε τα κριτήρια, ποιοι τα έχουν επιβάλει, με ποιους στόχους, αν πράγματι η πράξη συμβαδίζει με τις προθέσεις, πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα, αν πρόκειται να υπάρξουν οι αδύναμοι ως προς την αξιολόγηση αντί να βοηθηθούν κλπ κλπ

  244. Νίκος Κ. said

    241 Το είδος και η ποικιλία των θεμάτων δεν βοηθάει για προεκπαίδευση, συν το γεγονός ότι τα σχολεία που θα συμμετέχουν το μαθαίνουν μόλις 2-3 μήνες πριν. Πιστεύω πως εκεί που «υστερούν» οι δικοί μας μαθητές είναι ότι αυτό το είδος των θεμάτων τους είναι τελείως ξένο. Δεν είναι πρόβλημα δικό τους. Μήπως όμως είναι του εκπαιδευτικού μας συστήματος;

  245. skom said

    Για όποιον θεωρεί αδιανόητη την ύπαρξη «συντεχνειών». Ενδιαφέρον άρθρο από την εφσυν http://www.efsyn.gr/arthro/i-akadimaiki-poiotita-os-politiki-exoysias .

  246. Ο φερόμενος ως «Γοργοπόταμος»

    Μηνύματα ενότητας από τον «Γοργοπόταμο»

    https://www.naftemporiki.gr/story/1417636/minumata-enotitas-apo-ton-gorgopotamo

  247. Pedis said

    242- 29% ειναι απο ιδιωτικες πηγες, εναντι 37% απο φεντεραλ; Ραιτ;

    Πιο αναλυτικά και λεπτομερή δεδομένα έχεις; Για τα μεγάλα ιδιωτικά;

  248. Pedis said

    244 γιατί , τα θεωρείς καλά θέματα αυτά;

  249. Pedis said

    244 – δεν σχολιασεις το 243;

  250. ΚΩΣΤΑΣ said

    Να συνεχίσω στο θέμα της εκπαίδευσης, μιας και βλέπω ότι αυτό εξακολουθεί να απασχολεί το ενδιαφέρον των σχολιαστών. Προσωπικά είμαι υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, από την κατώτατη ως την ανώτατη. Είναι όμως άλλο αυτό, η δική μου επιλογή, και άλλο η απαγόρευση του δημοκρατικού δικαιώματος σε κάθε πολίτη να έχει την δική του επιλογή ως προς την εκπαίδευση, να επιλέγει την ιδιωτική, αν έτσι νομίζει.

    Πέραν αυτού, η παράλληλη λειτουργία δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης λειτουργεί ευεργετικά για το κοινωνικό σύνολο. Μειώνεται το μαθητικό-φοιτητικό δυναμικό για το δημόσιο, άρα και λιγότερα έξοδα, παραμένει το συνάλλαγμα στη χώρα μας από φοιτητές που δεν θα φύγουν έξω για σπουδές και εισρέει και συνάλλαγμα απ’ έξω, έστω και αν δεν είναι 1,8 δις που λέει η Κεραμέως.

    Επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι όσοι αντιδρούν, οι λόγοι είναι καθαρά ιδεοληπτικοί. Που θα πάει όμως; Σιγά-σιγά θα αναθεωρήσουν όπως έγινε και με πολλά άλλα, ΕΕ, ΝΑΤΟ, βάσεις, Αμερικάνοι, μνημόνια κλπ.

  251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Απλώς φίλεπος, κατά το φίλιππος,
    φιλόλογος μα όχι …φιλάλογος! 🙂

    152,158 τα καλά, κώποις κτώνται 🙂

  252. loukretia50 said

    Πολύ καλό ΕΦΗ- ΕΦΗ
    κι αν οι κατάκωποι κωπηλάτες τα τσούξουν λίγο… μεθοκώποι!

  253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152 Λου 🙂
    μεθοκώπ και κωπ και κωπ , ξερνοκώπ !

  254. ΓιώργοςΜ said

    250 >Επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι όσοι αντιδρούν, οι λόγοι είναι καθαρά ιδεοληπτικοί.

    Όσο αυτό δε στηρίζεται από επιχειρήματα, μπορεί να ειπωθεί και για την αντίθετη άποψη.

    Στο 227 έχω αναφέρει κάποια πράγματα, αλλά πιο ειδικά:
    >Μειώνεται το μαθητικό-φοιτητικό δυναμικό για το δημόσιο,
    Αυτό από πού προκύπτει; Θα υπάρξει τέτοια μαζική φυγή από τα δημόσια ιδρύματα προς τα πανάκριβα ιδιωτικά, ώστε θ’ αναγκαστούν να περικόψουν τις θέσεις;

    Το κόστος σπουδών, μαζί με τα διδακτρα, σε ένα Βρεττανικό πανεπιστήμιο είναι μερικές φορές συγκρίσιμο με τις σπουδές στην επαρχία.
    Ακόμη και οι εύποροι γονείς θα προτιμήσουν είτε να επιδιώξουν την είσοδο του παιδιού τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο ή να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές του σε ένα ίδρυμα του εξωτερικού με καλό όνομα και, αν δεν καταφέρουν κάτι από τα δύο, να το στείλουν οπουδήποτε μπορεί να πάρει ένα αναγνωρισμένο «χαρτί».

    >παραμένει το συνάλλαγμα στη χώρα μας από φοιτητές που δεν θα φύγουν έξω για σπουδές
    Αυτό ισχύει, αν και ακριβέστερα θα πρέπει να μιλάμε για εθνικό προϊόν, όχι συνάλλαγμα πάντα

    >εισρέει και συνάλλαγμα απ’ έξω
    Κι αυτό θα μπορούσε να ισχύει, αλλά για ποιο λόγο κάποιος απ’ έξω να διαλέξει ένα άγνωστο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα αντί για ένα φθηνότερο δημόσιο.
    Αν πάλι πρόκειται για υποκατάστημα γνωστού ιδρύματος του εξωτερικού, το επιχείρημα της εισροής συναλλάγματος μάλλον αδυνατίζει.

  255. Γιάννης Κουβάτσος said

    250:Η ιδεοληψία λειτουργεί αμφίδρομα. Η αριστερά κατηγορείται για προκατάληψη απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η δεξιά κατηγορείται για προκατάληψη απέναντι στον δημόσιο τομέα (εξαιρείται το κράτος-νυχτοφύλακας, αφού κάποιοι πρέπει να προστατεύουν τις οικονομικές ελίτ με έξοδα των φορολογουμένων). Ιδεοληψία για ιδεοληψία, λοιπόν. Εκτός αν υπάρχουν επιχειρήματα. Ας επικεντρωθούμε σ’ αυτά.

  256. ΚΩΣΤΑΣ said

    254 –> Όσο αυτό δε στηρίζεται από επιχειρήματα, μπορεί να ειπωθεί και για την αντίθετη άποψη.

    Η άλλη άποψη δεν είναι μονόπλευρα υπέρ των ιδιωτικών, άρα δεν μπορεί να ειπωθεί και γι’ αυτή το ίδιο.

    Η άλλη άποψη υποστηρίζει την λειτουργία όλων, κρατικών και ιδιωτικών, και στηρίζεται στο δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής,

    Όσο για τους υπόλοιπους προβληματισμούς σου, τους βρίσκω ενδιαφέροντες, θα μπορούσα να πω συνοπτικά τα ακόλουθα:
    Έστω κι αν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αντί των κρατικών, ή αυτοί που θα παραμείνουν στη χώρα μας αντί να προσφύγουν σε ξένα ή αυτοί που θα έρθουν από άλλες χώρες στα δικά μας ιδιωτικά, πάλι κάποιο κέρδος, μικρότερο ή μεγαλύτερο θα προκύψει.

    Εν κατακλείδι ας πω ότι ας επιτρέψουμε τη λειτουργίας τους και ας μην ανοίξουν καθόλου ή ας ανοίξουν και λόγω μη οικονομικής επιβίωσης ας κλείσουν. Ας προσδιορίσει η ίδια η ζωή την επιτυχία τους ή την αποτυχία τους. Αυτό που δεν δέχομαι είναι να προσδιορίζει αποκλειστικά ο Σύριζα και οι περί αυτών συγγενικές ιδεολογικές δυνάμεις για το καλό της την κοινωνίας, χωρίς την κοινωνία. Η ελεύθερη επιλογή δεν βλάπτει και δεν περιορίζει τα δικαιώματα κανενός.

  257. ΚΩΣΤΑΣ said

    255 Γιάννη, ενώ έγραφα την απάντηση στο #254, προστέθηκε και το δικό σου σχόλιο. Νομίζω σε καλύπτουν, ως απάντηση, κάποιες από τις σκέψεις μου στο #256.

  258. ΓιώργοςΜ said

    256
    Η άλλη άποψη δεν είναι μονόπλευρα υπέρ των ιδιωτικών, άρα δεν μπορεί να ειπωθεί και γι’ αυτή το ίδιο.
    Αυτό είναι σοφιστεία. Οι απόψεις είναι δύο: Να επιτραπεί (ή όχι) η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    >…ας επιτρέψουμε τη λειτουργίας τους…
    Σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο, ίσως.
    Στο 227 εξήγησα γιατί είναι βάσιμο να πιστεύουμε πως δεν είναι ο κόσμος μας έτσι: Μια πολιτική αποδόμησης και παξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε η ιδιωτική να είναι περίπου μονόδρομος, ωθεί σε πολύ λίγα χρόνια, αναγκαστικά, οποιονδήποτε θέλει να σπουδάσει, είτε σε κάποιο εγχώριο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, είτε σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
    Προσωπικά, αν είχα δυνατότητα, θα επέλεγα το δεύτερο, και δεν το λέω ελαφρά τη καρδία, είμαι ως γονιός άμεσα εμπλεκόμενος.
    Οι εγνωσμένες παθογένειες δε γιατρεύονται από την ιδιωτική συμμετοχή μόνο. Ο επιχειρηματίας κοιτάει το κέρδος του, κι ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχει είναι να υποβαθμίσει, ή σωστότερα να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό. Δείτε τι έχει γίνει στην Υγεία, που το μοντέλο υπάρχει και δουλεύει.

    Για να το διευρύνουμε λίγο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να επιτελέσει το σκοπό της, εκ των πραγμάτων δε μπορεί να περιμένουμε να είναι ντε φάκτο κερδοφόρα.
    Με εξαίρεση την έρευνα σε στενά τεχνικά αντικείμενα (μεγάλο κομμάτι της έρευνας σε επιστήμες μηχανικού ή την ιατρική), η έρευνα πρέπει να γίνεται για να προχωρήσει η επιστήμη μπροστά και δύσκολα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμο κέρδος με τον τρόπο αυτό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τάση είναι να βάλουμε τα πανεπιστήμια να δουλεύουν για τη βιομηχανία, να παράγουν δηλαδή νέες, οικονομικά εκμεταλλεύσιμες τεχνικές. Οι σχολές που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση (θεωρητική Φυσική, ανθρωπιστικές επιστήμες κλπ) είναι βαρίδια και πολυτέλειες.
    Αν το παραδεχτούμε αυτό, έχουμε παραδεχτεί το τέλος της αναγέννησης και του διαφωτισμού, και ξαναγυρνάμε στο Μεσαίωνα, μόνο που έχουμε ισχυρότερα τεχνικά μέσα, και οι φεουδάρχες δεν είναι πλέον γαιοκτήμονες με ονοματεπώνυμο, αλλά πολυεθνικές.

    Εγώ έναν τέτοιο κόσμο δεν τον θέλω για τα παιδιά μου.

  259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μου προκαλεί εντύπωση που μετά από τόσα απαξιωτικά σχόλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συμπαθής τάξη των εκπαιδευτικών δεν ενοχλήθηκε καθόλου, τόσο φτύσιμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από επιστήμονες και διάφορους πτυχιούχους αλλά και εκπαιδευτικούς του δημοσίου, άρα και για το ανίκανο εκπαιδευτικό προσωπικό τους, ομοίως και για τα αποτελέσματα των κρατικών από την άλλη πλευρά, και κανείς εκπαιδευτικός δεν προσβλήθηκε, ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ, μόνο όταν μιλάω εγώ για την απάτη της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ εκπαίδευσης προσβάλλονται. 🙂

    198 – «Και στη χώρα μας τα καλύτερα σχολεία χαμηλότερων βαθμίδων ιδιωτικά είναι.»

    Μύθος. Γιατί άραγε οι μαθητές τους ξεσκίζονται στα ιδιαίτερα;»
    Για τον ίδιο λόγο που ξεσκίζονται κι οι μαθητές των δημοσίων, όσοι το κάνουν, έχουν ψυχασθενείς γονείς.

    Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, είναι ό,τι ακριβώς και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

    250 – «Επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι όσοι αντιδρούν, οι λόγοι είναι καθαρά ιδεοληπτικοί. Που θα πάει όμως; Σιγά-σιγά θα αναθεωρήσουν όπως έγινε και με πολλά άλλα, ΕΕ, ΝΑΤΟ, βάσεις, Αμερικάνοι, μνημόνια κλπ.» ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ! 🙂

  261. ΚΩΣΤΑΣ said

    258 Φίλε Γιώργο Μ, ούτε σοφιστείες μετέρχομαι, ούτε επιθυμώ να σου αλλάξω γνώμη με το ζόρι. Το θέμα όπως το θέτεις πλέον, παίρνει φιλοσοφικές διαστάσεις. Ποιος θα προστατέψει ποιον, από ποιον. Ο φιλοσοφικός αυτός προβληματισμός απασχόλησε έντονα την ανθρωπότητα τους δυο προηγούμενους αιώνες και έγιναν «επαναστάσεις». Τελικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν σταμάτησε, με εννοείς πιστεύω.

    Ας το αφήσουμε εδώ και ας μην το προχωρήσουμε. Κράτα τη γνώμη σου, κρατώ τη δική, με εκτίμηση και φιλικά πάντα.

  262. sarant said

    Ωραία συζήτηση έγινε πάντως.

  263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    256 – «Αυτό που δεν δέχομαι είναι να προσδιορίζει αποκλειστικά ο Σύριζα και οι περί αυτών συγγενικές ιδεολογικές δυνάμεις για το καλό της την κοινωνίας, χωρίς την κοινωνία.»
    Mιά φορά συμφώνησα σε όλα μαζί σου κι αμέσως να μου το χαλάσεις. 🙂
    Περισσότερο από έναν αιώνα κυβερνούσε η δεξιά στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πέριξ αυτών συγγενικές ιδεολογίες την εμπόδισαν να επιβάλει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση; σοβαροί να είμαστε. Τα στεγανά και η εκπαιδευτική
    διαπλοκή των πανεπιστημίων, (και γενικά της εκπαίδευσης) δικά της δημιουργήματα είναι, αν ήθελε ιδιωτική τριτοβάθμια, τα δήθεν αριστερά κόμματα – κανισάκια, δεν θα έβγαζαν άχνα όπως έγινε και με τις άλλες βαθμίδες και ειδικά με την πρωτοβάθμια που είναι η σημαντικότερη όλων.
    Όλοι από την ίδια μαρμίτα τρώνε, οι δήθεν φωνές και αντιδράσεις του κώλου, είναι για ξεκάρφωμα των αιωνίων κορόϊδων, επί της ουσίας 150 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε στην εκπαιδεύση κι εν τω μεταξύ τα Vogiager 1 και 2 έχουν βγεί από το ηλιακό σύστημα (το δεύτερο οσονούπω).
    Το ζητούμενο, είναι η δημιουργία βολικών συνειδήσεων και σ΄αυτό έχει 99,99% επιτυχία το εκπαιδευτικό σύστημα γι΄αυτό και δεν αλλάζει.
    Ενδεκάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, 🙂 αν και η τρομακτική εξέλιξη τεχνολογίας θα την κάνει αχρείαστη σε μερικά χρόνια.

  264. ΚΩΣΤΑΣ said

    263 –> Mιά φορά συμφώνησα σε όλα μαζί σου κι αμέσως να μου το χαλάσεις. 🙂
    Περισσότερο από έναν αιώνα κυβερνούσε η δεξιά στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πέριξ…..

    Άντε να σου ξαναφτιάξω τώρα το κέφι, Λάμπρο. Πάντα υπήρχαν οι δήθεν… αριστεροί που εμπόδιζαν την ορίτζιναλ δεξιά να κάνει αυτά που ήθελε. Παπαναστασίου, Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Ανδρ. Παπαπανδρέου και εσχάτως ο Αέξης Τσίπρας. Αναφέρω κάποιους από τους επιφανέστερους δήθεν αριστερούς σε κάποιες από τις πολικές τους εκφάνσεις. Πονηροί βέβαια, ό,τι κατηγορούσαν, έρχονταν αυτοί μετά και το νομοθετούσαν. 😉

  265. ΚΩΣΤΑΣ said

    264 πολικές τους εκφάνσεις –> πολιτικές εκφάνσεις

  266. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών διδακτηρίων οποιασδήποτε βαθμίδας είναι καθόλα άξιοι, αλλά εργάζονται, εκόντες άκοντες, με κριτήρια της αγοράς, αφού οι εργοδότες τους αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος και στην προσέλκυση πελατείας. Είδαμε τι συνέβη σε καθηγήτρια του Κολλεγίου Αθηνών, όταν τόλμησε να επιβάλει το αυτονόητο σε γόνο επιφανούς πελάτη. Τα εμπαθή σχόλια άσχετου περί την εκπαίδευση σχολιαστή δεν βρίσκουν στόχο. Τα καλοπροαίρετα σχόλια των υπόλοιπων συμβάλλουν στην ωραία συζήτηση. 😊

  267. Μαρία said

    Με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ του απευθύνει σήμερα την ακόλουθη δημόσια επιστολή:
    https://www.oiele.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bf%ce%b9%ce%b5-3/

  268. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φίλε Κώστα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Και σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπεται, και δεν θα μπορούσε να προβλέπεται, η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τον κατηγορούμε για την ασυνέπειά του, να τον κατηγορούμε και για τη συνέπειά του; Αν εκλεγεί η ΝΔ, ας επιτρέψει την ίδρυσή τους. Έτσι λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Πάντως, ίσως επειδή μένω σε λαϊκή γειτονιά, δεν έχω βρει και κανέναν που να καίγεται για τα ιδιωτικά πανεπιστημία. Έχει άλλες προτεραιότητες ο κοσμάκης. Έχω βρει πολλούς, όμως, που είναι υπέρ του υγιούς δημόσιου σχολείου, που, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, νοσεί.

  269. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η περιβόητη «ελευθερία επιλογής» αφορά αποκλειστικά αυτούς που αφορούσε πάντοτε: τους έχοντες και κατέχοντες. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι η εκπαίδευση μετατρέπεται σε εμπόρευμα και η ψευδεπίγραφη δήθεν επιλογή των γονέων μεταβάλλεται σε εφιάλτη, καθώς τα λίγα σχολεία της ελίτ θα συνεχίσουν να χαρίζουν τίτλους και πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση και εργασία σε ελάχιστους τυχερούς, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών θα εξαθλιώνονται εκπαιδευτικά σε διαλυμένες ημικρατικές/ιδιωτικές δομές και θα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, ή στις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.»
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alfavita.gr/ekpaideysi/252453_i-megalyteri-apeili-poy-ehei-dehthei-i-dimosia-sholiki-ekpaideysi-apo-ti&ved=2ahUKEwj2ubSGwfDeAhUQy4UKHYf8CVwQFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw1ZvSzIPrT-gccXcB5hSGys&cshid=1543182194444

  270. ΚΩΣΤΑΣ said

    268 Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων προέκυψε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του συντάγματος. Χωρίς αυτή την αναθεώρηση (άρθρο 16) δεν είναι δυνατή η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την αρνητική στάση σε αυτό το σημείο κατακρίνουμε, Γιάννη.

  271. Μαρία said

  272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    264 – Δεν μου το έφτιαξες το κέφι Κώστα μου, αντιθέτως με στενοχώρισες περισσότερο γιατί, μπορεί να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για σχεδόν όλα τα κοινωνικά θέματα, αλλά μου είσαι ιδιαίτερα συμπαθής και μ΄αρέσει που προσπαθείς αρκετές φορές να αντιμετωπίσεις (έστω διστακτικά 🙂 ) το αδιέξοδο των δογματισμών σου, εδώ όμως «Πάντα υπήρχαν οι δήθεν… αριστεροί που εμπόδιζαν την ορίτζιναλ δεξιά να κάνει αυτά που ήθελε.» πάλι μου τα έκανες χάλια. 🙂
    Eμποδίζει και επιβάλλει μόνο αυτός που έχει θέληση και δύναμη Κώστα κι η αριστερά δεν είχε ΠΟΤΕ και τα δύο, ειδικά η δήθεν δεν είχε και δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ.
    Από τα πιο σημαντικά πράγματα για έναν άνθρωπο, θεωρώ πως είναι να σκέφτεται υπερβατικά.

    Καληνύχτα.

  273. Νίκος Κ. said

    Όσον αφορά τις σπουδές στα αμερικάνικα Πανεπιστήμια, καλόν είναι να μην ξεχνάμε και τα δυσθεώρητα ποσά των φοιτητικών δανείων. Ίσως είναι η επόμενη φούσκα που αναμένεται να εκραγεί. 1,5 τρισεκατομμύριο δολλάρια! Σε αυτό θέλουμε να πάμε;

  274. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Να μήν τα ισοπεδώνουμε όλα, κυρία Μαρία μου (σχόλιο 271). Ο κ. Πάγκαλος έχει κάνει και καλύτερα πράγματα στην μακρόχρονη σταδιοδρομία του εκτός από αυτή την άτυχη στιγμή που ανεβάσατε…

    Όλοι εμείς οι φανατικοί οπαδοί του θυμόμαστε την ξεγυρισμένη κλανιά που είχε αμολήσει σε ζωντανή μετάδοση στην εκπομπή του Πρετεντέρη (μεσάνυχτα Δευτέρας 8 Ιουνίου 2009 στο «Mega»), αφήνοντας άναυδο τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο που μιλούσε εκείνη την ώρα…

  275. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλώς τα δεχτήκαμε!
    Την ξέρετε την Αζοφική Θάλασσα; Μάθετέ την!

  276. spiral architect 🇰🇵 said

    … για να θυμηθούμε (λίγο βίαια, είναι αλήθεια) την Αργώ, τον Ιάσονα και το χρυσόμαλλο δέρας:
    Ένταση στην Αζοφική Θάλασσα: Η Μόσχα εμποδίζει την πρόσβαση της Ουκρανίας

    Στα σχολεία του μέλλοντος δεν θα διδάσκονται γενικές γνώσεις. Εμείς, ο,τι μάθαμε, μάθαμε.

  277. sarant said

    273 Ένα θέμα που δεν το ξέρουν πολλοί.

  278. spiral architect 🇰🇵 said

    @273, 277: Μωρέ το ξέρουν, αλλά κάνουν την πάπια! Όλοι! Πώς άλλωστε θα κινηθεί το χρήμα, για να πάρουν τα απιθανοεκατομμύρια μπόνους τα στελέχη των τραπεζών και για να μας φορτώσουν έπειτα τις επισφάλειές τους;
    (ποιος πληρώνει την bad bank;)

  279. Pedis said

    τους τρέχουν γερά …

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    276 – Στο σχετικά κοντινό μέλλον τα σχολεία όπως τα ξέρουμε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, η πληρωμένη δουλειά φθάνει στο τέλος της και οι εθελοντές οικονομικοί σκλάβοι που αυτά παράγουν, θα είναι ανώφελοι για την οικονομική ελίτ.Ένα ερώτημα, είναι τι θα συμβεί σ» αυτό το ανώφελο ανθρώπινο πλεόνασμα αλλά δεν βλέπω να ενδιαφέρεται κανείς από τους Ε.Ο.Σ ούτε από τα κόμματα που (υποτίθεται) τους εκπροσωπούν, η οικονομική ελίτ βέβαια, όλο και κάποιο σχέδιο θα έχει κατά νού γι’ αυτό το περίσσευμα.☺

  281. Pedis said

    # 281 – και δεν χαίρεσαι, θα επενδύεις στην κατασκευή και λειτουργία στρατόπεδων εξόντωσης …

    με τέτοια κασέτα δεν πρέπει να είναι άνθρωπος από πίσω αλλά ψηφιακός σχολιαστής …

  282. Τον Μπερτολούτσι όμως Κιντ θα τον ξέρεις ε; https://www.news247.gr/politismos/pethane-o-mpernarnto-mpertoloytsi.6670563.html

  283. (παράξενο που λείπει το «Τσάι στη Σαχάρα» από το λινκ που έβαλα… αλλά βέβαια είναι κοπιπαστή από την ελληνική βίκι)

  284. spiral architect 🇰🇵 said

    Έλα ρε! 😦

  285. spiral architect 🇰🇵 said

    @283: … και το 1900

  286. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    278 – Κάνε τώρα μιά σύγκριση της κεφαλαιοποίησής της μ’ αυτήν προ πενταετίας, δες τι ενεργητικά έχει, δες πού πάνε τα παθητικά, και ρίξε και μιά ματιά στον βασικό μέτοχο και στον τρόπο που έγινε.
    Όμορφες και καθαρές δουλειές και πάνω απ’ όλα ΝΟΜΙΜΕΣ.
    Ά κι ένα τελευταίο, πόσοι πιστεύεις πως μπορούν να κατανοήσουν (όχι απλώςνα μάθουν τι λέει) το άρθρο που παραθέτεις; Γιατί οι άνθρωποι παρ’ όλο που είναι μορφωμένοι όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται τίποτε αλλά επιπλέον εμπιστεύονται τις τράπεζες που τους καταληστεύουν απροκάλυπτα;

    Υ.Γ – Ας μη ρωτήσω καλύτερα τι κάνουν τα φιλολαϊκά κόμματα γι’ αυτό το αίσχος.☺

  287. Το 1900 το έχει, δες καλύτερα 🙂

  288. spiral architect 🇰🇵 said

    Το είδα, αλλά απ’ όλα τα έργα του το θεωρώ κορυφαίο, γι’αυτό το’ γραψα.

  289. loukretia50 said

    Kαλημέρα!

    Αναρωτιέμαι συχνά με πόσους από σας συχνάζαμε στους ίδιους κινηματογράφους…

  290. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι Αμερικανοί φοιτητές χρεώνονται μέχρι τον λαιμό για πολλά-πολλά χρόνια. Ας τους μιμηθούμε, για να μη θεωρούμαστε ιδεοληπτικοί.

  291. Νέο Kid said

    282. Δεν τον ήξερα. Ακουστά το είχα το όνομα, αλλά ειχα την εντύπωση οτι ήταν παλιός ποδοσφαιριστής της Ίντερ, ή πιλότος της F1.

  292. ΣΠ said

    283
    Θα έλεγα ότι λείπουν και τα: Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου, Κλεμμένη ομορφιά.

  293. ΣΠ said

    Δεν μπόρεσα χθες να συμμετάσχω στην ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Διάβασα όμως όλα τα σχόλια. Απ’ ό,τι κατάλαβα, δύο είναι οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται όσοι αντιτίθενται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων:
    1. Η αμφίβολη ποιότητα σπουδών που θα παρέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    2. Η κοινωνική ανισότητα στην εκπαίδευση δεδομένου ότι δεν θα έχουν όλοι την δυνατότητα να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα.
    Το πρώτο αντιμετωπίζεται με μηχανισμούς ελέγχου από την πολιτεία της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών. Άλλωστε υπάρχει το παράδειγμα των ιδιωτικών ιδρυμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά. Το δεύτερο είναι πράγματι ένα θέμα. Κοινωνική ανισότητα βέβαια ήδη υπάρχει από την στιγμή που ο οικονομικά ευκατάστατος μπορεί να στείλει το παιδί του στο εξωτερικό. Δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Ίσως μέσω υποτροφιών στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές, αλλά το πρόβλημα σίγουρα υπάρχει.

  294. Μαρία said

  295. Νίκος Κ. said

    293 Ξεχάσατε τα χρέη των φοιτητικών δανείων.

    Όταν μάλιστα βλέπουμε άρθρα, όπως το επόμενο, στους New York Times, πάει να πει πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά

    The Student Debt Problem Is Worse Than We Imagined

  296. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    293 – Eίναι αστείο επιχείρημα η κοινωνική ανισότητα, εκτός του ότι υπάρχει ούτως η άλλως, ως επί το πλείστον τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από την μεσαία και κατώτερη τάξη έχουν πελατεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ΄όλο τον κόσμο, σ΄αυτές τις τάξεις γίνεται αληθινός πόλεμος για μιά θέση στον ήλιο της μισθωτής δουλειάς, οι πλούσιοι στέλνουν τα παιδιά τους σε δυό τρία συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια – πανεπιστήμια για διαφορετικούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την αγορά εργασίας και σίγουρα όχι για να γίνουν επιστήμονες, άλλωστε δεν υπάρχει ούτε ένας δισεκατομμυριούχος που να έγινε επιστήμονας.
    Έτσι κι αλλιώς, είναι αδιανόητο για έναν πλούσιο να ξοδέψει τόσα χρήματα χωρίς προοπτική όχι έστω ελάχιστου κέρδους αλλά ούτε καν απόσβεσης κεφαλαίου, αυτά τα κουφά τα κάνουν μόνο οι φτωχοί που δεν τους ενδιαφέρουν τα πλούτη. 🙂

    Με αυτό σαν δεδομένο, θα πρέπει να βρεθεί άλλο αξιόπιστο επιχείρημα. Προσωπικά επειδή έχω ασχοληθεί πάνω από 25 χρόνια με το θέμα μαζική εκπαίδευση, θεωρώ πως αυτή η γενική άρνηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον δημόσιο εκπαιδευτικό χώρο (απ΄όλες τις κομματικές παρατάξεις) που όλοι γνωρίζουμε με ποιά κριτήρια έχει δομηθεί, διαμορφωθεί και λειτουργεί.
    Είναι απίστευτο αλλά από το 67 που πήγα 1η δημοτικού και μετά από δεκάδες (υποτίθεται) μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα στην γενική εκπαίδευση, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά παρά μόνο για τα μικροσυμφέροντά τους οι εκπαιδευτικοί που σίγουρα έχουν μεγάλα προβλήματα που τους φορτώνει η πολιτεία που με την σειρά της ενδιαφέρεται μόνο για την μικροπολιτική της και εκβιάζει τους εκπαιδευτικούς που τους έχει δεμένους και πλήρως υποταγμένους στον φαύλο κύκλο της μισθωτής «σιγουριάς» και της εκπαιδευτικής αμάθειας που επιβάλει στους εκπαιδευόμενους.

    Το τραγικό, είναι πως αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, νέες έρευνες λένε πως το 56% από τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα παγκοσμίως σε κάποιο σχολείο, τελικά δεν θα μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν, ούτε θα αποκτήσουν κάποια δεξιότητα που θα τα βοηθήσει στην γνωστική τους εξέλιξη.
    Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η εκπαιδευτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται να αναγνωρίσει τα υπαρκτά προβλήματα και τις παραμέτρους που δυσκολεύουν την εκπαίδευση στην πράξη και την αποτελεσματικότητά της. Ενδιαφέρεται για την παρουσία των μαθητών στην τάξη αλλά όχι για την συμμετοχή στο μάθημα και καθόλου για την ποιότητα της εκπαίδευσης, εδώ μπαίνει στο «παιχνίδι» κι η εκπαιδευτική κοινότητα που αρνείται την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης για προφανείς λόγους.

    Ποιό είναι το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών; η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα κι απ΄την ανάγνωση των πιο πάνω σχολίων από εκπαιδευτικούς και επιστήμονες. 🙂

    Δυστυχώς, το θέμα δεν είναι μόνο κρατικά πανεπιστήμια, μόνο ιδιωτικά ή και τα δύο γιατί, KANEIΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ, ΟΥΤΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

    Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί έχουν εξαφανισθεί οι διανοούμενοι. 🙂

    Υ.Γ – Μα είναι δυνατόν το όνειρο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, να είναι να βρούν μιά δουλειά για λεφτά;

  297. Παναγιώτης Κ. said

    Πληροφορούμαι ότι αρκετοί πλέον μαθητές που έχουν περάσει σε Ελληνικά πανεπιστήμια δεν φοιτούν σε αυτά και μεταβαίνουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για προπτυχιακές σπουδές.Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για μια τέτοια επιλογή.
    Άραγε πόσο πιο ακριβά θα στοιχίσουν οι σπουδές του παιδιού ενός π.χ Καστοριανού γονιού που αντί να πάει σε πανεπιστήμιο της Αθήνας στο οποίο πέρασε, κατευθυνθεί σε ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο;

    Όσο για τη διάσταση απόψεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού πανεπιστημίου θυμίζω ότι ιστορικά στο χώρο της Αριστεράς το ιδιωτικό, ό,τι και αν ήταν αυτό, χαρακτηριζόταν ως…αντιδραστικό και σιωπηρώς κάθε τι το δημόσιο είχε τα εχέγγυα της…προοδευτικότητας!

    Τέλος, διαβάζω με ενδιαφέρον το παραπάνω σχόλιο #296.

  298. spiral architect 🇰🇵 said

    @297 τέλος: Αν εξαιρέσεις κάποια συντακτικά ακατάληπτα (τα με κεφαλαία) και την έλλειψη πηγών για τα ποσοστά που παρατίθενται, δεν έχει και πολύ άδικο ο σεντονάς του ιστολογίου.

  299. Pedis said

    # 297 – θα το φυσάνε τα χρήμα οι πληροφοριοδότες σου

    https://www.topuniversities.com/student-info/student-finance/how-much-does-it-cost-study-uk

    Και για συγγράμματα χωρίς πληρωμή, ούτε λόγος.

    Εξαιρώντας τα διάσημα και αξιόλογα ανά γνωστικό αντικείμενο ιδρύματα, τι γνωρίζεις για το μέσο επίπεδο; Είναι καλύτερο, πιστεύεις, αυτού των ιστορικών ελληνικών αει;

  300. Παναγιώτης Κ. said

    @299. Όταν στο ΑΠΘ ο φοιτητής παίρνει πτυχίο στα επτά ή οκτώ χρόνια και αυτό συμβαίνει σε ποσοστό πάνω από 50% τότε δεν μου βγαίνει…ενθουσιασμός για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο!
    Όταν οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι το αίσχος από τα γραψίματα στους τοίχους και λόγω πανεπιστημιακού ασύλου είναι χώροι ανομίας, όταν η κατάληψη τάχα πράξη αντίστασης και διάφορα τέτοια φαιδρά τότε η σύγκριση του Ελληνικού Πανεπιστημίου με άλλα του εξωτερικού είναι συντριπτική σε βάρος του πρώτου.
    Όταν καθηγητές πρώτης βαθμίδας σε όλη τους την ακαδημαϊκή πορεία δεν αξιώθηκαν να γράψουν ένα εγχειρίδιο για το μάθημα που κάνουν τότε τι να υποθέσω;
    Οι φίλοι πανεπιστημιακοί με τους οποίους κάνω παρέα μου λένε και πολλά άλλα τα οποία δεν σε κάνουν…υπερήφανο για τα Ελληνικά ΑΕΙ.
    Θα μπορούσα να απαριθμήσω προσωπικές διαπιστώσεις από τον καιρό που ο ίδιος υπήρξα φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας.
    Περιορίζομαι σε μία θεμελιώδη κατ΄εμέ τραγελαφική κατάσταση. Η πλειονότητα να προορίζεται για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτό το τμήμα να είναι παγερά αδιάφορο σε αυτή την πραγματικότητα.
    Τα όσα έγραψα και πολλά άλλα, καθορίζουν την αντίληψή μου για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
    Ως πολίτης εκτός πανεπιστημιακών τειχών δεν έχω όλα τα στοιχεία για να κρίνω.
    Διαβάζω κατά καιρούς για τις θέσεις που καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στις διάφορες αξιολογήσεις που γίνονται. Αυτές δεν είναι απογοητευτικές οφείλω να πω. Από την άλλη όμως όσα προανέφερα, είναι μια πραγματικότητα. Μια αρνητική πραγματικότητα.

  301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    300 – Το θεμελιώδες ερώτημα Παναγιώτη, (για μένα) δεν είναι αν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καλά η κακά σε σχέση με τα ξένα (προσωπικά τα θεωρώ όλα απαράδεκτα) αλλά ποιός είναι ο πραγματικός ρόλος των πανεπιστημίων στην παγκόσμια κοινωνία, για ποιό λόγο υπάρχουν και τι ακριβώς εξυπηρετούν με τον τρόπο λειτουργίας τους.
    Είναι σημαντικό η όποια απάντηση να λαμβάνει υπόψιν όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό κι όχι μόνο το 1/7.

    Όλο αυτό που συμβαίνει με την παγκόσμια εκπαίδευση, είναι αντιανθρώπινο, αντιεγκεφαλικό και αρρωστημένο, μια τεράστια τροχοπέδη για το ανθρώπινο πνεύμα, ένας εγκλωβισμός του στο δυνατό και το ζωώδες, μια πλήρης υποταγή στην υπηρεσία του κέρδους.

  302. Pedis said

    # 300 – τα δεδομένα του 299 απαντούν στο δικό σου επιχείρημα/ρητορικό ερώτημα, του 297, ότι

    «Άραγε πόσο πιο ακριβά θα στοιχίσουν οι σπουδές του παιδιού ενός π.χ Καστοριανού γονιού που αντί να πάει σε πανεπιστήμιο της Αθήνας στο οποίο πέρασε, κατευθυνθεί σε ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο;»

    Πάντως, όσον αφορά το νέο επιχείρημα σου, πιστευεις ότι οι καθαροί τοίχοι είναι ασφαλές κριτήριο για την ποιότητα των σπουδών;

  303. Μαρία said

  304. Παναγιώτης Κ. said

    @302. Πρόχειρα μου ήρθε στον νου η φράση του Sartre «πιο σημαντικό από την ηθική είναι η αισθητική».
    Κατά μία έννοια, η φοίτηση στο Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι θητεία στην ασχήμια, …φροντιστήριο στην αρχή της ήσσονος προσπάθειας και μερικά ακόμη αρνητικά πράγματα.
    Έγραψα μερικές από τις απόψεις μου σχετικώς με το Ελλ. πανεπιστήμιο με τις οποίες διαφωνείς αν κατάλαβα σωστά.
    Ειλικρινώς το λέω! Θα ήθελα να διαβάσω την καλή πλευρά της λειτουργίας του Ελλ. πανεπιστημίου και στον κατάλογο των αρνητικών πλευρών να συμπεριλάβω και τις θετικές. Σε αυτή τη χώρα ζω. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η προκοπή της στο κάθε πεδίο.
    Βεβαίως δεν τα βλέπω όλα μαύρα και άραχλα αλλά δεν γίνεται να σιωπούμε για εκείνα που μας ενοχλούν και για τα οποία δεν γίνεται προσπάθεια για να διορθωθούν.Αυτή η κατάσταση κρατάει πολλά χρόνια.
    Και κάτι ακόμη:Η κριτική που κάνω κατά μία έννοια είναι και αυτοκριτική…Δηλαδή, δεν κρίνω…αφ΄υψηλού!

  305. Παναγιώτης Κ. said

    @301. Εύλογο βρίσκω το ερώτημά σου Λάμπρο και επομένως το συμμερίζομαι.

  306. spiral architect 🇰🇵 said

    Αυτά που βλέπουμε (όλοι τα βλέπουμε, δεν είμαστε στραβοί) Παναγιώτη Κ. στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μέσες-άκρες ίδια παντού, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε έδρες πανεπιστημίων των πρωτευουσών τους. Στις επαρχίες το αστικό φαινόμενο των «βρόμικων» πανεπιστημιακών κτιρίων εξαφανίζεται· άντε να δεις κάνα καλλιτεχνικό γκράφιτι αντίστοιχου περιεχομένου με το αντικείμενο της σχολής που στεγάζεται στο κτίριο.

    Τα δε περισσότερα έτη σπουδών στην πλειονότητά τους αντιστοιχούν σε φοιτητές που δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα ή σε φοιτητές που το αντικείμενο σπουδών τους βολεύει για να αποκτήσουν μια εμπειρία κάνοντας ιδιαίτερα ή δουλεύοντας σε μικρές τάξεις φροντιστηρίων. Ας μην ξεχνάμε ότι, εδώ δεν παίζουν φοιτητικά δάνεια που θα φορτωθούν στις πλάτες του φοιτητή και μελλοντικού εργαζόμενου τουλάχιστον για μια δεκαετία μετά την αποφοίτησή του, οπότε οι πρακτικές επαύξησης των ετών σπουδών είναι αποδεκτές.

  307. ΓιώργοςΜ said

    299 Από το σύνδεσμό σου:
    >For home students, institutions in England can charge up to a maximum of £9,250 (~US$13,050) per year for undergraduate degree programs. In Wales, the maximum fee is £9,000 (~US$12,700), while in Northern Ireland the limit is £4,160 (~US$5,900) for EU and Northern Irish students, and up to £9,250 for students from the rest of the UK.

    In Scotland, an undergraduate degree is effectively free for students from Scotland and the EU. This is thanks to a subsidy from the Student Awards Agency for Scotland (SAAS). The SAAS also offers a tuition fee loan of up to £5,500 (~US$7,770) for home postgraduate students.

    Δηλαδή δίδακτρα 10.500 το χρόνο στην Αγγλία, 10.100 στην Ουαλία, 4.700 στη Β Ιρλανδία και τσάμπα στη Σκωτία.

    Διαμονή στην εστία με 170€ με φαγητό την εβδομάδα, για προπτυχιακούς στο Αμπερντήν που κοίταξα , δηλ 7.000 το χρόνο.

    Σχετικά με τα βιβλία, να θυμίσω πως πρέπει να είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που μοιράζει συγγράμματα σαν να είναι Δημοτικό, και πως άλλες χώρες έχουν αληθινές βιβλιοθήκες. Στο μεταπτυχιακό μου στη Σκωτία αγόρασα ένα βιβλίο (ακριβούτσικο μου είχε φανεί, αλλά όχι δραματικά), το οποίο το συμβουλεύομαι ακόμα.

    Απ’ ότι βλέπω, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (τα κολέγια δηλ) κυμαίνονται σήμερα από 5000€ και πάνω. Διαμονή σε εστία δεν ξέρω, μάλλον είναι για απελπισμένους, οπότε ενοίκιο τουλάχιστον 200€ το μήνα (για όλο το χρόνο, άντε να βρεις ξανά τον επόμενο), φαγητό, μετακίνηση κλπ… Ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι.

    Συνεπώς ο φοιτητής και ο χρηματοδοτών θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα κόστη:
    -Στο κόστος ζωής εκτός έδρας για δημόσιο ίδρυμα
    -Στο κόστος ζωής εκτός έδρας συν δίδακτρα για δημόσιο ίδρυμα
    -Στο κόστος ζωής στο εξωτερικό συν δίδακτρα για ίδρυμα του εξωτερικού.

    Πολύ πρόσφατα, γνωστή μου με παιδιά που μόλις τέλειωσαν τις σπουδές στην Αγγλιά, μου είπε πως η διαφορά επαρχίας και Αγγλίας ήταν της
    τάξης του 10%

    Ποιος γονιός εκτός Αθήνας θα προτιμήσει λοιπόν ένα ανώνυμο πανεπιστήμιο στην Αθήνα από ένα μέτριο έως πολύ καλό στη Βρετανία;

    Κυρίως, ποιος επιχειρηματίας θα στήσει ένα σοβαρό πανεπιστήμιο με αυτό τον ανταγωνισμό;

    Σαν θέμα αρχής, όπως είπα και πριν, σε ένα ευνομούμενο κράτος με τηρούμενες προδιαγραφές και μηχανισμούς ελέγχου, δεν θα είχα πρόβλημα με ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να βρούμε ένα τέτοιο κράτος για να εφαρμόσουμε τη θεωρία. Πονηρά λοιπόν σκεπτόμενος, πιστεύω πως ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι η εξάλειψη του ανταγωνισμού, με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, κι επειδή τα τελευταία είναι πιο αποδοτικά….

  308. spiral architect 🇰🇵 said

    @307: [..] Συνεπώς ο φοιτητής και ο χρηματοδοτών θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα κόστη:
    -Στο κόστος ζωής εκτός έδρας για δημόσιο ίδρυμα
    -Στο κόστος ζωής εκτός έδρας συν δίδακτρα για δημόσιο ίδρυμα
    -Στο κόστος ζωής στο εξωτερικό συν δίδακτρα για ίδρυμα του εξωτερικού. [..]

    Αν κοιτάξεις καλύτερα, την τελευταία πενταετία έχουν ζήτηση σχολές πλησίον του τόπου διαμονής των φοιτητών, ανεξαρτήτως επιθυμητής κατεύθυνσης του υποψήφιου, για να αποφεύγονται κατά το δυνατόν τα κερατιάτικα με νοίκια κλπ έξοδα εκτός έδρας. Βέβαια, υπάρχουν και καταστάσεις σα και του παιδιού που φιλοξενούσε ο γιος μου στο διαμερισματάκι του στην Πάτρα για κάνα εξάμηνο μέχρι να ανοίξει κάποιο δωμάτιο στην εστία.
    (που τελικά άνοιξε)

    Το παιδί ήταν από το Αγρίνιο από μονογονεϊκή οικογένεια και είχε περάσει στην Ιατρική Πάτρας. Αυτό το παιδί, αφ’ ενός δεν τα βροντάει κάτω για βιοποριστικούς λόγους παρατώντας ή τρενάροντας τη σχολή, αφ’ ετέρου να μη σου πω κιόλας ότι θα την τελειώσει και πριν την ώρα της.

  309. Pedis said

    # 304 – τώρα το πας στα της «ήσσονος προσπάθειας» …

    κι αυτό όπως το άλλος με τους λερωμένους τοίχους ως κριτήριο του επιπέδου σπουδών, είναι αναπόδεικτα και αστήρικτα πράγματα, ελπίζω να το καταλαβαίνεις.

    Φαντάζομαι ότι τα νεοιδρυμένα ψευτοπανεπιστήμια της επαρχίας θα έχουν καθαρούς και φρεσκοβαμμένους τοίχους …

  310. Pedis said

    # 307 – είναι καλό πράγμα που ο φοιτητής σε μας, τουλάχιστον, ένα βιβλίο ανά μάθημε δεν το πληρώνει.

    Σε όλον τον κόσμο τα θέματα των εξετάσεων μπαίνουν στη βάση των παραδόσεων και των σημειώσεων του καθηγητή. Συνήθως, ένα-δύο βιβλία είναι ο επίσημος μπούσουλας του εξεταστέου μαθήματος.

    Το επιχείρημα που σέρνεται από χρόνια με τις βιβλιοθήκες είναι έωλο.

    Πρώτον, επειδή στα παραδοσιακά ιδρύματα ψιλοκαλές βιβλιοθήκες υπάρχουν και ίσως πλουσιότερες από κάποιες περιπτώσεις στο εξωτερικό που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου.

    Δεύτερον, δεν παρατήρησα σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπου δεν χορηγείται δωρεαν κανένα σύγγραμμα, να υπάρχει μεγάλη πολλαπλότητα του ίδιου βιβλίου, ώστε να τίθεται στη διάθεση όλων των φοιτητών. Κι όπως είπα πιο πάνω, δεν τους χρειάζεται, επειδή οι εξετάσεις γίνονται στη βάση των σημειώσεων του καθηγητή.

    Τρίτον, επειδή υπάρχει, πλέον, μια πληθώρα επιλογών στο ίντερνετ.

    Τέταρτον, όσο για τα επιστημονικά περιοδικά, το ζήτημα είναι απλό, χρήμα για πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά. Πάντως, πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο έχουν οικονομικό πρόβλημα με τις τιμές της αγοράς και την περικοπή της επιχορήγησης.

  311. Παναγιώτης Κ. said

    @309. Εγώ «εκτέθηκα» και έγραψα την άποψή μου. Περιμένω να διαβάσω τον δικό σου υπερασπιστικό λόγο για τα Ελλ.πανεπιστήμια και το εννοώ αυτό που γράφω.
    Μια παρατήρηση. Την ποιότητα ενός σχολείου δεν την καθορίζει μόνο η ποιότητα των διδασκόντων αλλά και η αντίστοιχη των διδασκομένων.
    Κτγμ πρέπει και η ήσσων προσπάθεια να πέσει στο τραπέζι των προβλημάτων.

    @306. Spi…υπάρχει και η περίπτωση των εργαζόμενων φοιτητών μόνο που, δεν είναι η πλειοψηφική.
    Πέρασα και εγώ από αυτό το στάδιο την εποχή που σπούδαζα και το έκανα διότι ήθελα να έχω περισσότερα χρήματα στην τσέπη μου συν την οιονεί…καταξίωση! 🙂
    Η άποψή μου είναι : Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.
    Για να τονίσω την άποψή μου ότι πρέπει να είναι συνεπείς στις σπουδές τους και να μελετούν με συστηματικό τρόπο λέω στους πρώην μαθητές μου: Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο θα φρόντιζα να ήμουν καλύτερος φοιτητής!
    Πάντως για την καθυστέρηση στη λήψη του πτυχίου κανένας τους δεν μου δικαιολογήθηκε. Σιωπηρώς αναγνώρισαν ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους.
    Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η κατάσταση αυτή τους σμπαράλιασε ψυχολογικά.
    Είναι το ίδιο στα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Δηλαδή δεν χάνεις ποτέ την φοιτητική ιδιότητα και μπορείς να είσαι στο τέταρτο έτος και να μην έχεις περάσει κάποια μαθήματα του πρώτου; Εγώ άλλα μαθαίνω για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Για να χαριτολογήσουμε, να διαβάζετε το hysteria.gr. Προφανώς μερικά από εκείνα τα χιουμοριστικά τα γράφουν και φοιτητές. Μέσω αυτών αναδεικνύεται το κλίμα που υπάρχει στο κομμάτι αυτό της νεολαίας και είναι αρκετά διαφωτιστικό για μας τους μεγάλους.

  312. ΓιώργοςΜ said

    310 Το κακό είναι πως χρειάζεται και αρκείται σε ένα βιβλίο ανά μάθημα. Ένα κομμάτι της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, ιδίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι η πληθώρα των πηγών.

    Εκεί που ήμουν, πολλαπλότητα για κάποια βιβλία υπήρχε, όχι βέβαια για να καλύψει όλους τους φοιτητές, αλλά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Μην ξεχνάμε πως τώρα πια είμαστε τριάντα χρόνια μετά, τα βιβλία είναι πλέον ψηφιακά διαθέσιμα, και θα μπορούσαν να υπάρχουν ψηφιακά αντίγραφα σε μικρό κόστος για όλους. Ο καβγάς όμως είναι για το πάπλωμα-τα βιβλία των πανεπιστημίων τα εκδίδουν καθηγητές και εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν πολλά να χάσουν αν αλλάξει το σύστημα.

    Για τα περιοδικά δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στο εξωτερικό, στα καθ’ ημάς είναι τεράστιο με βάση τα περιοδικά που χρειάζομαι και που ενώ μέχρι πριν δέκα χρόνια ήταν διαθέσιμα (κάποια τουλάχιστον), τώρα πρέπει να ζητιανεύω στο researchgate και άλλα συναφή.

    ( Εκτός θέματος το τελευταίο, αλλά πονάει… 🙂 )

  313. ΓιώργοςΜ said

    308 Το βλέπω up close and personal, που λέν και στου χουργιό μ’ 🙂 Είναι πολύ απίθανο να μπορέσω να υποστηρίξω σπουδές εκτός έδρας για τα παιδιά μου, εκτός αν και αυτά και εγώ μείνουμε σε κανένα υπόγειο. Ο καιρός γαρ εγγύς, μακάρι να μη χρειαστεί να το ψάξω.

    (και αυτό πονάει, πολύ μάλιστα 🙂 , μάλλον δεν θα ξανασχολιάσω σήμερα, δε μου βγαίνει σε καλό…)

  314. Pedis said

    # 311 – να ένα από τα προβλήματα που θα έπρεπε να καταγγλεθούν:

    πολιτική βούληση και χρηματοδότηση για έρευνα. Αυτό λείπει, είτε αν το δεις για τις ανάγκες του κεφαλαίου (αν θες να βρεις καταστάσεςι ήσσονος προσπάθειας, ψάξε στους λεχρίτες της αστικής τάξης της χώρας μας) είτε για κείνες της χωρας και του μέλλοντος της κοινωνίας, που δεν είναι στις προθέσεις καμιάς χώρας του κόσμου.

    Η κατάσταση είναι τραγικη. Όποιος ακαδημαικός δεν έχει μπει σε ευρωπαικό πρόγραμμα, δεν έχει χρηματοδότηση που να του φτανει ούτε για ζήτω … ούτε να κάνει προσκλήσεις από το εξωτερικό για σεμινάρια, ούτε να στείλει μεταπτυχιακούς φοιτητές για συνεργασία σε άλλα ιδρύματα, ούτε να στήσει συνέδρια και ημερίδες, ούτε να βάλει μπροστά ένα εργαστήριο της προκοπής, ούτε να πάρει μεταδιαδακτορικούς ερευνητές, ούτε να πάει ο ίδιος σε συνέδρια κλπ κλπ.

    Ας υπήρχε χρηματοδότηση στην έρευνα κι ας λεκιάζονταν οι τοιχοι από συνθήματα και αφίσες.

  315. Pedis said

    # 312 – 310 Το κακό είναι πως χρειάζεται και αρκείται σε ένα βιβλίο ανά μάθημα.

    Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής: οι φοιτητές πολύ συχνά θα αγοράσουν ένα τεξτμπουκ για το εξεταστέο μάθημα. Θα είναι από τα ένα-δύο κύρια τεξτμπουκ που θα προτείνει ο διδάσκοντας. Αυτό στη χώρα μας παρέχεται δωρεάν. Πού είναι το πρόβλημα;

    Η εξέταση του μαθήματος στα πανεπιστήμια του κόσμου γίνεται στη βάση των παραδόσεων κι όχι αυστηρά στην ύλη των προτεινόμενων συγγραμμάτων. Το ίδιο και στην Ελλάδα, εω την εντύπωση.

    Στην Ιατρική λ.χ. οι φοιτητές εκτός από κάποιο βασικό βιβλίο που θα αγοράσουν σε τιμές τάξης 100 Ε, θα πληρώσουν για ένα κάρο φωτοτυπίες από τις παραδόσεις και υλικό του μαθήματος. Πού είναι το κακό όταν στη χώρα μας τουλάχιστον ένα βασικό βιβλίο, που θα αγοραζόταν, δίνεται δωρεάν και δεν επιβαρύνεται η τσέπη του γονέα και με αυτό το έξοδο;

  316. spiral architect 🇰🇵 said

    @311β: Προσωπικά, καθυστέρησα ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο για να πτυχιωθώ, 🙂 οι γονείς μου μου έστελναν μεν χρήματα, δεν ήταν όμως αρκετά σε μια ακριβή πόλη. Γνωρίζοντας εξ αρχής την οικονομική τους κατάσταση, τους καθησύχασα και άρχισα να δουλεύω σε αγροτικές δουλειές (τότε το λιομάζωμα γινόταν από φοιτητές και λίγους μετακινούμενους ξενομερίτες) και γκαρσόνι σε καφετέρια. Στις εξεταστικές τα παράταγα όλα και διάβαζα σαν τρελός παρέα με μουσική, βιβλία, TI-58 και άπειρες ποσότητες καφεΐνης. Αγαπούσα το αντικείμενο των σπουδών μου, ακόμα τ’ αγαπάω και ποτέ δεν πέρασε απ’ το μυαλό μου να τα παρατήσω ή να λοξοδρομήσω. Άλλωστε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ήμουν που πήγε με αυτό το σκεπτικό, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Άσε δε, που ήμουν και ταξικά συνειδητοποιημένος σκεπτόμενος κάποιους γρόθουςμε λεφτά, που την είχαν κάνει στο εξωτερικό για σπουδές. Σκεπτόμουν ότι, θα γυρίσουν πίσω και θα μου κουνούν το δάχτυλο μπρος στα μάτια μου.
    Ε, όχι!

  317. ΣΠ said

    Κατά την γνώμη μου το κυριότερο μειονέκτημα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η χαλαρότητα. Ο κάθε φοιτητής μπορεί να πάρει το πτυχίο του σε όσα χρόνια θέλει, περνώντας τα μαθήματα με όσες προσπάθειες θέλει και με όποια σειρά θέλει. Από την άλλη, τα πανεπιστήμια παρέχουν όλα όσα χρειάζεται ένας φοιτητής να κάνει πολύ καλές και ουσιαστικές σπουδές. Το επίπεδο του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ανέβει τα τελευταία 30 χρόνια με τον επαναπατρισμό αρκετών επιστημόνων διεθνούς κύρους και το παραγόμενο ερευνητικό είναι πολύ ικανοποιητικό ποσοτικά και ποιοτικά. Το ένα σύγγραμμα που παρέχεται δωρεάν συνοδεύεται και από και από λίστα με 2-3 άλλων βιβλίων που οι φοιτητές μπορούν να βρουν στις βιβλιοθήκες των τμημάτων ή την κεντρική του πανεπιστημίου. Πολλή πληροφορία βρίσκουν οι φοιτητές on-line. Τα μαθήματα έχουν τις ιστοσελίδες τους όπου οι φοιτητές μπορούν να βρουν όλες τις σχετικές πληροφορίες, π.χ. αρχεία pdf με δημοσιεύσεις, σημειώσεις, αρχεία PowerPoint με τις παραδόσεις κλπ. Με λίγα λόγια, ένας φοιτητής μπορεί να κάνει πολύ καλές σπουδές σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά επαφίεται στο φιλότιμό του. Μπορώ να σας πω ότι οι απόφοιτοί μας που πηγαίνουν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές είναι συνήθως από τους κορυφαίους στην τάξη τους. Αυτοί όμως είναι οι καλύτεροι φοιτητές μας, δηλαδή αυτοί που αξιοποίησαν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άλλοι που θα πάρουν κάποτε πτυχίο αφού καθυστερήσουν 5-6 χρόνια και περνώντας κάθε μάθημα συνήθως με 5. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνουν την δυνατότητα και σε αυτούς να πάρουν πτυχίο.

  318. ΣΠ said

    312
    Το πρόβλημα πρόσβασης σε κάποια περιοδικά που χρειάζομαι πράγματι υπάρχει. Αναγκαστικά καταφεύγω στο http://sci-hub.tw/.

  319. Pedis said

    # 317 – αυτό που ονoμάζεις χαλαρότητα, μού εξηγείς σε τι επηρεάζει το επίπεδο σπουδών;

    (Νομίζεις ότι είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο στην Ευρώπη;)

    Και δεν το επηρεάζει τις σπουδές το γεγονός λ.χ. ότι υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές ανά έτος με υποδομές (προσωπικό, φροντιστηρια, πρακτικές ασκήσεις, εργαστήρια, κλινικές) για μερικές δεκάδες ανά έτος;

  320. ΣΠ said

    319
    Δεν επηρεάζει το επίπεδο σπουδών, επηρεάζει το επίπεδο των παρεχόμενων πτυχίων.

    Δεν έχω γνώση τι γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε 3-4 που ξέρω υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες.

    Για το τελευταίο που γράφεις έχεις δίκιο. Ήθελα να το αναφέρω και το ξέχασα. Πράγματι σε κάθε έτος σπουδών υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών σε σχέση με τις διαθέσιμες υποδομές. Αυτό είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού εισακτέων, των φοιτητών που προστίθενται από μεταγραφές, και των φοιτητών που συσσωρεύονται επειδή καθυστερούν να πάρουν πτυχίο. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε με χωρισμό σε ομάδες και βάρδιες στα εργαστήρια. Σίγουρα επηρεάζει την καλή λειτουργία των σπουδών.

  321. Pedis said

    «Δεν επηρεάζει το επίπεδο σπουδών, επηρεάζει το επίπεδο των παρεχόμενων πτυχίων. »

    πώς επηρεάζεται;

  322. Pedis said

    # 320 -και σε μερικές περιπτώσεις σε αγγλοσαξωνικές χώρες το πρόγραμμα σπουδών έχει δομή και αυστηρότητα λυκείου και μάλιστα, πράγμα που μάλλον έχει υποτιμηθεί, η παρεχόμενη γνώση είναι αυστηρά βαλμένη σε κουτάκια διδακτικών μονάδων και μάλιστα οι φοιτητές δυσανασχετούν, και αποφεύγεται από τους διδάσκοντες ενεκα αξιολόγησης, αν τους δοθεί να κάνουν κάτι παραπάνω ως χόουμγουόρκ.

  323. ΣΠ said

    321
    Πώς θα αξιολογούσες το πτυχίο ενός πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο μεγάλο μέρος των φοιτητών παίρνει το πτυχίο του με υπέρβαση 4-5 χρόνων, χωρίς παρακολούθηση των διαλέξεων και περνώντας τα μαθήματα με 5 και μετά από πολλαπλές προσπάθειες (δηλαδή σχεδόν τυχαία); Εγώ δεν θα το είχα σε μεγάλη εκτίμηση.

  324. 323 Εξαρτάται από τον βαθμό πτυχίου, ακόμα και την αναλυτική βαθμολογία, μη σου πω και κάποιο δείγμα γραφής (σεμιναριακή εργασία). Μόνο στο Suits αρκεί να είσαι απόφοιτος του Χάρβαρντ 🙂

  325. giorgos said

    «Οίκογενειακή ύπόθεση» ή δημόσια καί «δωρεάν» παιδεία στήν Ελλάδα .http://www.kathimerini.gr/411625/article/epikairothta/ellada/sthn-iatrikh-sxo

  326. Μαρία said

    320
    Γαλλικό αμφιθέατρο.

  327. Pedis said

    # 323 – τα προσόντα του πτυχιούχου θα λάμβανα υπόψην μου …

    Για πες μας από ποια από τις παραδοσιακές και παλιές πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας δεν θα προσελάμβανες πτυχιούχους, επειδή ένα ποσοστό πτυχιούχων τους δεν τελειώνει στην ώρα του; Για να καταλάβω, δηλαδή, τι έχεις στο μυαλό σου.

    Κάποιους μάπες σαν να πούμε τον Ανδριανόπουλο, επειδή ειναι του Χαρβαρντ, εσυ θα τον προσλάμβανες αβλεπί; Έλα τώρα …

  328. ΣΠ said

    327
    Ανεξαρτήτως σχολής δεν θα πρσλάμβανα κάποιον που χρειάστηκε 9-10 χρόνια για να πάρει πτυχίο με βαθμό 5,5. Και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί με αποτέλεσμα ως γενική εικόνα και ως μέσος όρος τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων να υποβαθμίζονται. Επαναλαμβάνω, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν τα μέσα για καλές σπουδές, που όμως επαφίενται στο φιλότιμο των φοιτητών. Όταν όμως οι φοιτητές ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν πτυχίο και με ελάχιστη προσπάθεια, είναι πολλοί που δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα μέσα που τους παρέχονται.

  329. Μαρία said

    324
    Το 5 σε κάποιους καθηγητές – ονόματα δε λέμε – που ευνοούσαν τους παπαγάλους ήταν πράξη αντίστασης.

  330. Pedis said

    # 328 – Λυπάμαι, αλλά δεν κατανοώ το επιχείρημα. Λες (διόρθωσέ με), ότι επειδή υπάρχουν αρκετοί φοιτητές (για τι ποσοστα λες ότι πρόκειται, αν έχεις υπόψην σου;) που έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους ένα, δύο ή τρία χρόνια (αν είναι παραπάνω ελάχιστοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν) μειώνεται η αξία του πτυχίου που δίνει η συγκεκριμένη σχολή.

    Αν ήταν έτσι κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο της Ιταλίας Μιλάνου, Τορίνου, Μπολόνιας, Φλωρεντίας, Πάντοβας, Πάρμας, Πίζας (εκτός της Νορμάλε), Ρώμης κλπ κλπ (και δεν πάω παρακάτω για να μην πιαστούμε με λεπτομέρειες) σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία ο μέσος όρος αποφοίτησης ήταν και εξακολουθεί να είναι από ν+1 στο νερό και ν+2 ή 3 και βάλε έχουν ελάχιστη αξία. Το πιστεύεις αυτό;

  331. Μαρία said

    330
    Καθυστέρηση σε συνάρτηση με το βαθμό. Προφανώς ο Σταύρος αναφέρεται σε περιπτώσεις φοιτητών που, αφού του έκοψε π.χ. 9 φορές, τους έβαλε τη δέκατη ένα πεντάρι, για να γλιτώσει κι αυτός κι αυτοί 🙂

  332. ΣΠ said

    330
    Η αξία του πτυχίου μειώνεται από το γεγονός ότι ένας φοιτητής μπορεί να πάρει πτυχίο με ελάχιστη προσπάθεια. Καθ’ υπερβολήν θα λέγαμε χωρίς πρακτικά να σπουδάσει. Δεν απαιτείται να παρακολοθήσει κανένα μάθημα, μπορεί να εξεταστεί όσες φορές θέλει και τελικά, αντιγράφοντας ή από τύχη, θα το πάρει το 5. Η καθυστέρηση στην λήψη του πτυχίου είναι κι αυτή αποτέλεσμα όλων αυτών, δεν είναι από μόνη της η αιτία της υποβάθμισης.

  333. Μαρία said

    Ζάχαρη: Χρυσός.
    Κίτρινο: Χρυσός.
    Fine : Χρυσός 24 καρατίων
    Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
    Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
    Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
    Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
    Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
    Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
    Χαρτιά: Χρήματα.
    http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=83301&Itemid=2177&lang=

  334. Pedis said

    # 332 – δεν νομίζω ότι έχεις εξηγήσει πειστικά το επιχείρημα ότι όποιος παίρνει πτυχίο από σχολή που έχει φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο αυτό, και μόνο γι αυτό το λογο, είναι μάπα ή ότι ακόμη όποιος καθυστέρησε στις σπουδές του είναι αυτόματα αναξιος ως επαγελματίας ή ειδικός.

    Σκέψου ότι ο βαθμός είναι συνάρτηση του τρόπου εξέτασης και του καθεστώτος λειτουργίας σπουδών τής κάθε σχολής ανά τον κόσμο.

    Σε τμήματα με μικρό αριθμό φοιτητών θες γι αυτό το λόγο, δηλ. είναι μια «οικογένεια», θες γιατί η διέυθυνση δεν έχει σκοπό να αξιολογηθεί άσχημα και χάσει νέες εγγραφές, οι φοιτητές βοηθούνται στη βαθμολογία τους, όσο αυτό είναι δυνατό. Κι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στο αγγλοσαξωνικό σύστημα.

    Για παράδειγμα, όπου έχει εφαρμοστεί εκείνο το μεταλυκειακό σύστημα βαθμολογίας με μπόνους παρουσιών και της παράδοσης κοινότυπων εργασιών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ο τελικός βαθμός των φοιτητών είναι πιο αντιπροσωπευτικός της επιδοσης στο γνωστικό αντικείμενο από όποιον παίρνει πέντε ή έξι στην κλασική γραπτή ή προφορική εξέταση;

    Γενικό σχόλιο: φοβάμαι ότι τα πανεπιστήμια διεθνώς κινούνται στην κατεύθυνση του καθεστώτος των μεταλυκειακών σπουδών και το κριτικό ακαδημαικό πνεύμα, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε στο παρελθόν, όσο ακόμη επιτρέπεται από τις ανάγκες της οικονομίας, έχει μετατοπιστεί στη διδακτορική εκπαίδευση.

  335. ΚΑΒ said

    333. Αυτά τα διδάσκουν τα πανεπιστήμιά μας; Χρειάζεται παρακολούθηση, απαιτείται μικρός αριθμός φοιτητών κατ’ έτος, αυστηροποίηση εξετάσεων, διαγραφή αιωνίων φοιτητών, μεταπτυχιακές σπουδές κ.λπ.;

  336. Μαρία said

    335
    Μπορείς να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο και χωρίς αυτά https://www.youtube.com/watch?time_continue=83&v=6Yn1WVb44k0

  337. Κουτρούφι said

    #325.
    Δεν αρνιέμαι ότι υπάρχει νεποτισμός στα Δημόσια ΑΕΙ και ότι σε πολλές περιπτώσεις ευνοούνται οι συγγενείς σε σχέση με κάποιον άλλο. Δεν αμφισβητώ, π.χ., ότι σε περίπτωση δύο ισοδύναμων υποψηφίων, κάπως, το «σύστημα» θα φροντίσει να προκριθεί ο συγγενής. Ομως, ο τρόπος που προβάλλεται το θέμα αυτό είναι αποπροσανατολιστικός. Οι κατήγοροι, σαν και τον δημοσιογράφο του άρθρου, το παρουσιάζουν με τρόπο ώστε να θεωρείται ανήθικο, μέλος της οικογένειας ενός Πανεπιστημιακού να διεκδικεί Πανεπιστημιακή καριέρα. Σε κάθε οικογένεια η δουλειά του γονέων αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά. Έχουμε ζαχαροπλαστεία, φούρνους, αγγειοπλαστεία, που λέει ο λόγος, που με περηφάνεια προβάλλουν στις ταμπέλες τους την ημερομηνία ίδρυσης της επιχείρησης. Αυτό το «από πάππου προς πάππου» θεωρείται στοιχείο ποιότητας. Δεν έχω, δε, υπόψη μου στην Ελλάδα κανένα γόνο μεγαλοεπιχειρηματιών να μη συνέχισε στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Τι πιο φυσιολογικό, λοιπόν, σε μια οικογένεια πανεπιστημιακών να δημιουργείται και το αντίστοιχο κλίμα το οποίο οδηγεί τα παιδιά στο να κάνουν και αυτά τα ίδια. Τώρα σε σχέση με συζύγους. Τι να κάνουμε τώρα; Πολλές σχέσεις ξεκινούν από τους χώρους εργασίας. Αν ένας από τους δυο γίνεται Πανεπιστημιακός θα απαγορεύεται στον άλλο να διεκδικήσει αργότερα και αυτός μια θέση;

  338. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τόσοι εξαιρετικοί επιστήμονες που κάνουν καριέρα κι εδώ και στο εξωτερικό από τα δημόσια πανεπιστήμια δεν βγήκαν; Τόση απαξίωση πια μόνο και μόνο για να στρωθεί ο δρόμος στα σουπερμάρκετ της γνώσης; Θα γίνει κι αυτό, αυτή είναι η φορά των πραγμάτων, ό,τι μπορεί να εμπορευματοποιηθεί, ό,τι φέρνει κέρδος, θα υπερισχύει. Αλλά ας μην το θεωρούμε και λαϊκή απαίτηση, έτσι;

  339. ΣΠ said

    334
    Μα δεν ανέφερα ως αιτία την καθυστέρηση από μόνη της αλλά ως αποτέλεσμα της δυνατότητας απεριόριστων εξετάσεων. Και φυσικά θεωρώ τον βαθμό πιο αντιπροσωπευτικό αν είναι αποτέλεσμα συνδυασμού εργασιών και τελικής εξέτασης παρά μόνο μιας τελικής εξέτασης.

    Η τάση που επισημαίνεις στο τέλος υπάρχει, αλλά δεν είναι καινούργια. Θα έλεγα ότι υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

  340. ΣΠ said

    338
    Όπως έγραψα, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν την δυνατότητα για πολύ καλές σπουδές και επαφίεται στους φοιτητές να την αξιοποιήσουν. Προφανώς, οι εξαιρετκοί επιστήμονες που βγήκαν από τα δημόσια πανεπιστήμια το έκαναν.

  341. Μαρία said

    Άνθιμος Θεσσαλονίκης: Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες, μόνο η Γη. https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=6fExIDk0Qwk
    Του το εκμυστηρεύτηκε λέει ένας μεγάλος επιστήμονας του οποίου όμως το όνομα λησμόνησε.

  342. Pedis said

    # 339 – σαράντα, όχι. Ας πούμε τα εγκαίνια έγιναν με την εισαγωγή και διάδοση των διδακτικών μονάδων, πριν από τριάντα χρόνια, και τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάστηκαν με τον τεχνητό και επιζήμιο (για τη γνώση, την ανώτατη εκπαίδευση και τους πτυχιούχους, αλλά ωφέλιμες για αλλους ακόμη και για την ακαδημαική επαγγεματική κοινότητα) κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων σε υπερεξειδικευμένες κατευθύνσεις.

  343. ΣΠ said

    342
    Στην Ελλάδα, ναι κάπου τριάντα χρόνια. Εννοούσα διεθνώς.

  344. Pedis said

    -> 342 – εννοώ (για να αποφύγω παρεξηγήσεις) ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και μάλιστα η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μπει για τα καλά. Για παράδειγμα, για διάφορους τοπικούς λόγους, η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση έχει γλυτώσει το άθλιο σύστημα των 3+2. Γιατί το αποκαλώ άθλιο, θέλει μπόλικη κουβέντα …

  345. Pedis said

    # 343 – καλ, να μην τσακωθούμε γι αυτή τη λεπτομέρεια αλλά οι διδακτικές μονάδες εισάγονται στο τέλος της δεκαετίας του ’80, σωστα;

  346. Pedis said

    -> 345 – διεθνώς.

  347. ΣΠ said

    345
    Πρέπει να μπήκαν με το νόμο-πλαίσιο του 1982.

  348. giorgos said

    337.Εντάξει , οί άνθρωποι μπορεί νά αξίζουν . Ομως γιατί αρνούνται τήν αξιολόγηση ! Μήπως επειδή δέν έχουν να παρουσιάσουν απολύτως τίποτα ?
    Τώρα όσον αφορά τό επίπεδο τών ΑΕΙ καί τήν «έπιστημονική έρευνα» στήν Ελλάδα… Βάζω ένα μικρό απόσπασμα από βιβλίο τού Γ.Κ.
    «Ὅπως καὶ προηγουμένως ἀναφέραμε, δὲν ὑπάρχει λόγος στὸν τόπο μας νὰ σκέφτεται κανεὶς πρὶν πῆ τὸ κάθε τί. Ἡ μυθολογικὴ ψυχὴ μας μπορεῖ νὰ ἀπορροφήση ὁτιδήποτε. Ἔτσι λοιπὸν κυκλοφορεῖ ἡ δοξασία στὴν ντόπια κατανάλωση, ὅτι ὁ καθηγητὴς μπορεῖ, μετὰ τὸ bon pour l’ Orient νὰ καλλιεργήση μόνος του τὴν ἔρευνα. Νὰ κάνη δηλαδή «ἔρευνα γραφείου». Περιττὸν βέβαια νὰ προσθέσωμε ὅτι αὐτὰ εἶναι ἀνοησίες σκοπίμως διαδιδόμενες. Ἡ διάδοση τους ἐξυπηρετεῖ τὸ γεγονὸς ὅτι οἱ πολλοὶ πρέπει νὰ ζοῦν καὶ μὲ τὴν ἰδέα πώς ὑπάρχουν καὶ μεταξὺ μας «κορυφαῖοι της διεθνοῦς ἐπιστήμης», «διεθνοῦς ἄντιπροσωπευτικοτητας καὶ ἰσχύος ἕλληνες ἐρευνηταί» καὶ ἐν γένει πρίγκιπες μὲ ἀποκριάτικα διαδήματα. Ὅμοια ἔχουν τὴν ἀνάγκη αὐτῶν τῶν διαδημάτων καὶ οἱ φύλαρχοι. Καίτοι δὲν εἴμαστε διατεθειμένοι νὰ ποῦμε ἐδῶ ὅσα ξέρουμε, σχετικὰ μὲ τοὺς μύθους αὐτούς, μποροῦμε νὰ διαβεβαιώσουμε ὅτι αὐτὰ ὅλα εἶναι τόσο ψεύτικα, ὥστε νὰ ἐγγίζουν ἀσυμπτωτικῶς τὴν ἀπάτη. Εἶναι σὰ νὰ λέμε ὅτι μποροῦμε νὰ ἀκούσουμε τὴν 9η συμφωνία ἀπὸ ἕνα ἡ δύο βιολιά, ἂν ὄχι μαντολίνα. Διότι ὁ ἐπιστήμονας πρέπει νὰ ζῆ μέσα στὸν ἴδιο τὸ χῶρο τῆς ἔρευνας, γιὰ νὰ ὑπάρξη καὶ μεγάλος ἐρευνητής. Ἡ σχέση τοῦ ἐπιστήμονα μὲ τὸν χῶρο τῆς ἐρεύνης καί τὴν ὕπαρξη ἐπιστημονικῆς ζωῆς, εἶναι ἡ ἴδια ἡ διαλεκτικὴ σχέση μεταξὺ προσώπου καὶ ἱστορίας. Ὅπως τὰ πρόσωπα εἶναι οἱ συνισταμένες τῶν ἱστορικῶν δεδομένων, ἔτσι καὶ ὁ ἐπιστήμονας – ἐρευνητὴς εἶναι ἀποτέλεσμα τοῦ περιρρέοντος κλίματος ἐρεύνης πού τὸν περιβάλλει. Αὐτὰ τὰ πράγματα εἶναι ἁπλᾶ, ὅσο καὶ μιὰ πρωτοβάθμια ἐξίσωση. Οἱ εὐρωπαῖοι, ἄλλωστε, ὅσους μποροῦν νὰ χρησιμεύσουν γιὰ τήν ἐπιστήμη, ἔχουν τόν τρόπο νὰ τοὺς κρατοῦν κοντά τους. «

  349. ΚΩΣΤΑΣ said

    Παρακολουθώντας τα τελευταία σχόλια, θέλω να πω ότι συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέει ο Σταύρος. Τα πανεπιστήμιά μας δεν πάσχουν ούτε από επαρκές επιστημονικό προσωπικό, ούτε από υποδομές, ούτε από χρηματοδότηση.. Η αρρώστια ενδημεί στο φοιτητικό κίνημα. Κομματισμός, ήσσων προσπάθεια και ιδεολογική κυριαρχία καθώς και ιδεολογική τρομοκρατία των αριστερομπαχαλάκηδων – πρωτίστως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ξαναδηλώνω ότι προσωπικά είμαι αναφανδόν υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό είναι άσχετο με το ότι είμαι και υπέρ της λειτουργίας και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ζούμε σε ελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς, είναι απαράδεκτες οι απαγορεύσεις και απαράδεκτο να περιορίζουμε την ελευθερία και το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή για τις σπουδές τους. Και μπορεί η λειτουργία των ιδιωτικών να λειτουργήσει ως ευγενής άμιλλα και να συντελέσουν να διορθωθούν και οι παθογένειες στα δημόσια πανεπιστήμια.

  350. Μαρία said

    αριστερομπαχαλάκηδες
    http://www.efsyn.gr/arthro/galazio-diktyo-antigrafon-meso-facebook

  351. ΣΠ said

    348
    Δεν αρνούνται όλοι την αξιολόγηση. Αξιολογήσεις γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας πέρασε από τέσσερις αξολογήσεις από διεθνείς επιτροπές τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ πρόσφατα το Δίπλωμά του πήρε διεθνή πιστοποίηση ως Integrated Master of Engineering (MEng). Αυτά που γράφει ο Γ.Κ. είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

  352. ΚΩΣΤΑΣ said

    350 Μαρία, πρώτη αιτία έβαλα τον κομματισμό. Οι αντιγραφείς δεν παρεμποδίζουν άλλους να σπουδάσουν, προσπαθούν παράνομα να αποκτήσουν πτυχίο χωρίς διάβασμα. Απολύτως καταδικαστέο εκ μέρους μου, αλλά η πολιτεία και οι πανεπιστημιακές αρχές οφείλουν, όσο μπορούν, να πάρουν τα μέτρα τους γι΄ αυτό το φαινόμενο.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιγραφή διαχέεται σε όλα το φάσμα, από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο και σε όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων εξεταζόμενους.

    Ακόμη και σε αυτό το ιστολόγιο παρεπιδημούντες, κάποτε, εξομολογούμενοι τα νεανικά τους αμαρτήματα, ομολόγησαν μια ψιλοσυμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες, ονόματα ας μη λέμε! 😉

    Οι αριστερομπαχαλάκηδες δεν επιτρέπουν καν την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και έχουν μετατρέψει τον χώρο τους σε άντρο (α;) παρανομίας και εγκληματικότητας.

  353. ΣΠ said

    349
    Κώστα, η αρχή της ήσσονος προσπάθειας δεν έχει κομματικό χρώμα.

  354. ΚΩΣΤΑΣ said

    353 –> Κώστα, η αρχή της ήσσονος προσπάθειας δεν έχει κομματικό χρώμα.

    Σταύρο, ούτε εγώ το ισχυρίστηκα αυτό. Είπα τρεις ξεχωριστές αιτίες, κομματισμός, ήσσων προσπάθεια και αριστερομπαχαλάκηδες.

  355. Pedis said

    Δηλαδή, για να καταλάβω, η πρακτικά μηδενική εθνική χρηματοδότηση στην έρευνα, η σχεδόν παντελής έλλειψη μεταδιδακτορικών συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η διαρκής έλλειψη υποδομών και προσωπικού δεδομένου του αυξημένου αριθμού των φοιτητών, το ξεφύτρωμα σαν τα μανιτάρια νέων τμημάτων και σχολών χωρίς εγγυήσεις για τη σωστή, έστω υποφερτή, λειτουργία τους, τα τόσα μεταπτυχιακά του κώλου και της αρπαχτής, ο ηλίθιος πιθηκισμός των τάσεων της υπερεξειδίκευσης όπως μας έρχεται/επιβάλλεται από το εξωτερικό χάρην αριστείας, η χρόνια απουσία εθνικής πολιτικής έρευνας ακόμη και για το συμφέρον των κοπριτών της εγχώριας αστικής τάξης …

    όλα αυτά δεν ευθύνονται στο ελάχιστο για τα αρνητικά της ανώτατης εκπείδευσης …

    και ευθύνονται κατά κύριο λόγο το ένα-δύο τοις εκατό που παίρνει το πτυχίο στον υπερδιπλάσιο του χρόνου σπουδών, αυτοί που αντιγράφουν, όσοι περιορίζονται στο πέντε, ο κομματισμός, λέει, αν είναι να αντισταθμίσει τα κυκλώματα αντιγραφών και σημειώσεων sos που διακινούν από χρόνια η πασπ και η δαπ κοκ !;

  356. Παναγιώτης Κ. said

    Επισήμως, δύο είναι οι κύριοι ρόλοι του πανεπιστημίου. Ο ένας είναι η «μετάδοση» ή μεταλαμπάδευση της επιστημονικής γνώσης στον φοιτητή και ο άλλος, η παραγωγή νέας γνώσης.
    Η κριτική ημών των εκτός πανεπιστημιακών τειχών αφορά στον πρώτο ρόλο του πανεπιστημίου.
    Φυσικά και δεν παραγνωρίζεται η λαϊκιστή πολιτική των διαφόρων κυβερνήσεων που ιδρύουν ασύστολα πανεπιστημιακές σχολές σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας.
    Αυτό που χαρακτηρίζουμε ως κακή λειτουργία εντοπίζεται στον υποκειμενικό παράγοντα…

  357. spiral architect 🇰🇵 said

    Αστικός εκσυχρονισμός λέγεται αυτό παιδιά, σχολές και τμήματα, δημόσια ή ιδιωτικά αδιάφορο, που θα βγάζουν απόφοιτους fit για τις καινουργιες «απαιτήσεις» της αγοράς. Για ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Θα δείτε παιδάκια να ασχολούνται με χονδρεμπόριο ενέργειας, με οριακές τιμές συστήματος, με ΑΠΕ, με επενδύσεις και γένεση χρήματος από το πουθενά με αναφορά στα προηγούμενα. Τη διαφορά ισχύος και ενέργειας είτε την έχουν ξεχάσει είτε την παραβλέπουν. Έρευνα, ποια έρευνα; Μόνο χρηματοδοτούμενη και προκαθορισμένη για δημιουργία τεχνητών αναγκών.
    Εμείς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξω από τα πλαίσια που μας επιβάλλουν.

    Τα ζω στην πιάτσα, τα γράφω εδώ και νιώθω λίγο παρείσακτος, γιατί δεν μπορώ να συζητήσω μαζί τους … 🙄

  358. Παναγιώτης Κ. said

    357.Αυτή είναι και η δική μου άποψη.
    Και εγώ προσπαθώ να σκέφτομαι έξω από τα πλαίσια που μας επιβάλλουν.
    Είναι πολύ δύσκολο να έρθεις σε συν-εννόηση με ανθρώπους που βλέπουν τηλεόραση 4 ώρες την ημέρα!

  359. ΣΠ said

    355
    Έθεσες πολλά ζητήματα καθένα από τα οποία σηκώνει αρκετή συζήτηση. Θα σχολιάσω σύντομα.

    1. Κάποτε υπήρχαν αρκετά εθνικά προγράμματα για την χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και μια δεκαετία περίπου σχεδόν δεν υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα έχει μειωθεί πολύ και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

    2. Αποτέλεσμα της μείωσης των ευκαιριών χρηματοδότησης είναι και η μείωση του αριθμού των μεταδιδακτορικών συνεργατών. Αλλά ούτε αυτό επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

    3. Την ανεπάρκεια των υποδομών σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό φοιτητών το σχολίασα ήδη. Όμως ο μεγάλος αριθμός φοιτητών οφείλεται εν μέρει και στην συσσώρευση φοιτητών λόγω καθυστέρησης στις σπουδές τους.

    4. Η ίδρυση νέων τμημάτων χωρίς υποδομές και οργάνωση γινόταν πιο συχνά παλιότερα. Μάλιστα, για πολιτικούς λόγους, ιδρύθηκαν πανεπιστήμια (π.χ. Θεσσαλίας, Αιγαίου) με τα τμήματά τους διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις, με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται. Το τωρινό πρόβλημα έχει να κάνει με την μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Ήδη, από τα ΤΕΙ της Αττικής προέκυψε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ σχεδιάζεται και η ένταξη τμήματων ΤΕΙ σε υπάρχοντα πανεπιστήμια.

    5. Όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα θα πρέπει να περνάνε από διαδικασίες αξιολόγησης προκειμένου να μην έχουμε μεταπτυχιακά του κώλου και της αρπαχτής.

    6. Εθνική πολιτική έρευνας ποτέ δεν είχαμε. Αλλά η εκπαίδευση στα πανεπιστήμια δεν επηρεάζεται από αυτό.

  360. Pedis said

    # 359 – Για το 1,2 και 6: η παρεχόμενη εκπαίδευση σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα των διδασκοντων να έχουν ανταλλαγές, να ενημερώνονται επιστημονικά, να υπάρχουν μεταδιδακτορικοί ερευνητές να αναλαμβάνουν ειδικά μεταπτυχιακά προγράμματα, οι διδάσκοντες να συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή έρευνα και να εξελίσσονται, πλουτίζοντας τις εμπειρίες τους, ως επιστήμονες και ως διδάσκοντες. Αλλιώς, δεν θα υπήρχε ανάγκη από ανώτατα ιδρύματα αλλά από μεταλυκειακές σχολές ειδίκευσης και περιοδικά προγράμματα ενημέρωσης των διδασκόντων.

    Για το 3: αμφισβητείς ότι ο αριθμος των εισακτέων έχει αυξηθεί πολύ και, σύμφωνα με στοιχεία που είχα δει κάποια στιγμή, σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρονια;

    Για το 4: τα νεά σημιτικο-καραμανλικά αει και σχολές μανιτάρια σε διάφορες επαρχικές πόλεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και μόνο είχα στο μυαλό μου κι όχι την αστεία ανωτατοποίηση των τει.

    Η δημιουργια των μεταπτυχιακών προγραμματων στο πόδι και αρκετά απο αυτά επί πληρωμή, έγινε χάρη στη διαδικασία της αξιολογησης.

    Τέλος πάντων, καλό είναι που καταλάβαμε πού διαφωνούμε, τι θεωρείς εσύ κι εγώ τα βασικά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, οπότε ας αφήσουμε τα επιχειρήματα στην κρίση όσων έχουν σχέση το αντικείμενο.

  361. ΣΠ said

    360
    Εντάξει, δεν θα σχολιάσω άλλο αυτά που γράφεις. Είναι σαφείς οι θέσεις σου. Θα απαντήσω μόνο στην ερώτησή σου για το 3: Φυσικά και έχει αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός των εισακτέων, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των φοιτητών. Τους έγραψα σε προηγούμενα σχόλια.

    Θα σε παρακαλούσα τέλος να μου εξηγήσεις την φράση: Η δημιουργια των μεταπτυχιακών προγραμματων στο πόδι και αρκετά απο αυτά επί πληρωμή, έγινε χάρη στη διαδικασία της αξιολογησης.
    Ειλικρινά δεν την κατάλαβα. Τι σόι αξιολόγηση είναι αυτή;

  362. Pedis said

    # 361 – οκέι, τουλάχιστον συμφωνούμε ότι «έχει αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός των εισακτέων»

    δεδομένων των υποδομών και των προσλήψεων διδακτικού και τεχνικού προσωπικού, θα τόνιζα για μια ακόμη φορά.

    Για το άλλο: εννοώ ότι τμήματα χωρίς μεταπτυχιακά προγράμματα, εν γένει, έχουν κακή αξιολόγηση (κι όπου προβλέπονται δίδακτρα ή/και επιχορήγηση, δεν πέφτει φράγκο και το διδακτικό προσωπικό, με βάση -σαθρά- κριτήρια, έχει δυσκολία να δικαιολογήσει το δυναμικό του και προκήρυξη νέων θέσεων).

  363. Pedis said

    Υπάρχουν, φυσικά, κι άλλοι λόγοι, σχετικοί με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τομέα. λ.χ. πολυτεχνεία, που σχηματίζεται η στρατιά των μεταπτυχιακών φοιτητών, ενταγμένων σε προγράμματα …

  364. spiral architect 🇰🇵 said

    Μην εύχεστε, γιατί ενίοτε οι ευχές σας γίνονται αντίστροφη πραγματικότητα:

    Teacher’s College professor’s office vandalized with anti-Semitic graffiti http://disq.us/t/391gw7m

  365. Μαρία said

    https://twitter.com/dromografos/status/1068145672443047937

  366. ΣΠ said

    365
    Και με υποτίτλους.

  367. spiral architect 🇰🇵 said

    Tι βλάκες θέμου!

  368. Μαρία said

Σχολιάστε