Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της ανάρρωσης

Posted by sarant στο 21 Σεπτεμβρίου, 2013


Το ιστολόγιο δεν έχει επανέλθει σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας, ο Νικοκύρης βρίσκεται στην ανάρρωση, το ξαναείπαμε πως θ’ αργήσουμε να έχουμε ένα άρθρο την ημέρα όπως είχε καθιερωθεί τους τελευταίους μήνες -ή μάλλον τα τελευταία χρόνια. Μεζεδάκια λοιπόν της ανάρρωσης τούτα εδώ, και με κάπως περίεργη γεύση αφού το σαββατιάτικο άρθρο μας είναι εξορισμού ευτράπελο, αλλά κρέμεται από πάνω μας μαύρο σύννεφο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα -ας σταθεί τουλάχιστον αφορμή να απαλλαγούμε από τη συμμορία, αν και αυτό ανοίγει μια μεγάλη και καθόλου ευτράπελη συζήτηση.

* Ξεκινάμε όμως με τα μεζεδάκια, όπου σήμερα, ύστερα από αρκετό καιρό, έχουμε πελάτες για το ληξιαρχείο και τη γεωγραφική υπηρεσία της Νομανσλάνδης. Πρώτος χορηγός η Καθημερινή, η οποία στην πολύ σοβαρή και προσεγμένη (λέμε τώρα) έντυπη κυριακάτικη έκδοσή της μάς ενημέρωσε την περασμένη Κυριακή για τα άδυτα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε ότι «Η διαφθορά, τα σκάνδαλα και οι δολοπλοκίες έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο σατό της Vidy Case Postale.» Ας προσπεράσουμε το πώς αποδίδεται το chateau για να εστιαστούμε στο μνημειώδες μαργαριτάρι, το «Vidy Case Postale», το οποίο είναι… μεγάλο τουριστικό κέντρο της Νομανσλάνδης, που θα το μεταφράζαμε Vidy – Ταχυδρομική θυρίδα!! Διότι, βλέπει η άλλη στη διεύθυνση της ΔΟΕ: Comité international olympique Château de Vidy Case postale 356 CH-1007 Lausanne (Vaud), και νομίζει ότι το Vidy Case postale είναι ενιαία ονομασία, κι έτσι εμπλουτίζεται η Νομανλάνδη μ’ ένα κοσμικό θέρετρο περιωπής και μπαίνει ένα ακόμα λιθαράκι στο Έβερεστ της δημοσιογραφικής αναξιοπιστίας της Καθημερινής.

* Κάπου στο Φέισμπουκ διάβασα τα παράπονα μιας φίλης φίλης, που συμμετείχε σε ένα τουρνουά σκραμπλ, και σκανδαλίστηκε όταν οι διοργανωτές επέτρεψαν λέξεις ή τύπους ανύπαρκτους, μεταξύ των οποίων και το «ζας» (εναλλ. τύπο του «ζεις»). Ασφαλώς ο κάθε διοργανωτής τέτοιων τουρνουά πρέπει να έχει ένα λεξικό ή ακόμα καλύτερα μια βάση δεδομένων σαν μπούσουλα για να πορεύεται, οπότε στην ουσία των παραπόνων δεν μπαίνω, αλλά το «να ζας» είναι υπαρκτός τύπος, έστω και ρουμελιώτικος. Και θυμήθηκα τη Στρουγκοκαλύβα του Κρυστάλλη Παπαντωνίου που με είχαν βάλει να τη μάθω απέξω ντουέτο με έναν άλλο συμμαθητή στην πρώτη γυμνασίου, που τελειώνει «Να μη σας εύρουνε ποτέ τα έρημα τα γέρα!» (λέει ο γεροτσέλιγκας στα παιδιά του κι εκείνα απαντούν) «Να ζας κι εσύ πατέρα!». Βέβαια μετά ήρθε η Ρεπούση και κατάργησε τα αρχαία, οπότε τώρα βρίσκουμε τη λέξη στο σκραμπλ και δεν την αναγνωρίζουμε.

* Μια και είπα για την κ. Ρεπούση, μου έκανε εντύπωση η χρυσαβγίτικης ολκής χυδαιότητα της κοινοβουλευτικής ερώτησης του κ. Νικ. Νικολόπουλου, που βέβαια απολαμβάνει βουλευτική ασυλία κι έτσι μπορεί και γράφει αξεπέραστες χυδαιότητες όπως το… «συφιλιδικό μυαλό της». Από γλωσσικά, θα σημειώσουμε το αναποφάσιστο «την αναπληρώτρια καθηγητή» και το τερατώδες «παντοιουτοτρόπως», διασταύρωση του «παντοιοτρόπως» και του «τοιουτοτρόπως». Τέτοια κείμενα θα έπρεπε να αποδοκιμάζονται επίσημα από τη Βουλή.

* Ανακοίνωση του ΣΕΒ σχετικά με το νέο σαξές στόρι της οικονομίας μας, την αλλαγή έδρας της Βιοχάλκο, που μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο Βέλγιο. Καλείται λοιπόν η κυβέρνηση «να ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία….» Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνουμε το λάθος, έχουμε ξαναγράψει και προφανώς θα ξαναγράψουμε. Η κυβέρνηση καλείται να «σκύψει πάνω στα προβλήματα» ή, αν το θέλετε με φράκο, «να εγκύψει στα προβλήματα». Το «ενσκήπτω» χρησιμοποιείται για κακό που έρχεται ορμητικά και απροσδόκητα, για κακοκαιρία, θύελλα, επιδημία, τέτοια πράγματα. Βέβαια, οι άνθρωποι έχουν πικρή πείρα από την κυβερνητική δραστηριότητα, οπότε ίσως δεν είναι άστοχο να την παρομοιάζουν με θύελλα.

* Γράφει ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης στο Φέισμπουκ: Ερωτήθηκα σήμερα, πολύ καλοπροαίρετα, εάν είμαι υπέρ του να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά στο γυμνάσιο. Απάντησα, εξίσου καλοπροαίρετα, ότι θα ήθελα να διδάσκονται και στο δημοτικό σχολείο. Θα μου άρεσε η κόρη μου να μάθει εξ’απαλών ονύχων απλές, προαιώνιες φράσεις όπως «Ράβδος εν Γωνία άρα Βρέχει» ή «Μίδας Έχει Όνου Ώτα». Να ξέρει τι σημαίνει «Η Ζωή εν Τάφω Κατετέθης, Χριστέ», να μη νομίζει πως το «Μολών Λαβέ» είναι πέρσικο. Δεν πειράζει όμως: Και να μην της τα διδάξουν στο σχολείο, θα της τα μάθω εγώ…

Ας μην της μάθει πάντως να βάζει απόστροφο μετά το «εξ» γιατί είναι λάθος, δεν υπάρχει κάτι που έχει χαθεί για να μπει απόστροφος. Όσο για τις… απλές προαιώνιες φράσεις, το «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει» δεν είναι και τόσο προαιώνιο αφού πρόκειται για φράση του νεοελληνικού σχολείου, του 19ου αιώνα.

* Υπέρ της διδασκαλίας των αρχαίων όμως τάχθηκε και η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία μάλιστα, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια να φτάσει η ελληνική γλώσσα τα 5 εκατομμύρια λήμματα, έπλασε και ένα καινούργιο δικό της, τη λέξη «πατρογονόπληκτος» (ενός γελοίου πατρογονόπληκτου κατεστημένου….), λέξη η οποία, διά γυμνού οφθαλμού τουλάχιστο, φαίνεται να είναι μαργαριταρένια παραλλαγή της «προγονόπληκτος».

* Και ένας αυθεντικός νεολογισμός που μου τον έστειλε ένας φίλος. Ξέρετε τι είναι διακοψιμότητα; Η έννοια υπάρχει σε πρόσφατο νομοσχέδιο, που προβλέπει «συμβάσεις διακοψιμότητας», βάσει των οποίων μια ενεργοβόρα βιομηχανία θα πληρώνει φτηνότερα το ρεύμα αν δεχτεί να παραχωρήσει στον διαχειριστή του δικτύου τη δυνατότητα να της ζητεί να περιορίζει ή διακόπτει τη δραστηριότητά της σε περιόδους αιχμής.

* Τι καταλαβαίνετε όταν διαβάζετε τον τίτλο «Πένθος για τον Μπάγεβιτς«; Εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι ο μεγάλος προπονητής, χτύπα ξύλο, έφυγε από τη ζωή. Διαβάζοντας βέβαια το κείμενο βλέπουμε ότι ο Μπάγεβιτς πενθεί τη μητέρα του, που δεν είναι το ίδιο. (Το μαργαριτάρι υπήρχε αρχικά και στο in.gr, αλλά το διορθώσανε).

* Μια ακόμα νομανσλανδική υπηρεσία εντοπίστηκε σε συζήτηση στη Λεξιλογία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr, διερευνώνται «τα κίνητρα του δράστη και τα μέτρα ασφαλείας στο Νέιβι Γιαρντ». Το Navy Yard όμως δεν είναι κύριο όνομα, είναι απλώς ο Ναύσταθμος.

* Και πάλι ο τρόμος της διπλής άρνησης, αυτή τη φορά στη δήλωση του αρχιεπισκόπου: «Οποιαδήποτε πράξη βίας δεν αποτελεί τη λύση για κανένα πρόβλημα.» Δεν είναι πολύ πιο στρωτό το «Καμιά πράξη βίας δεν αποτελεί τη λύση για κανένα πρόβλημα»;

* Το ιστολόγιο δέχεται πολλά σπαμ, που συνήθως τα πιάνει με πολλή αποτελεσματικότητα το σχετικό πρόγραμμα (η λεγόμενη ‘σπαμοπαγίδα’). Πριν τα σβήσω, τους ρίχνω μια ματιά. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στα αγγλικά, τελευταία όμως δέχομαι με αρκετή επιμονή κι ένα σπαμ ελληνικού ενδιαφέροντος, αν και γραμμένο σε γκρίκλις, και μάλιστα σπαμ με… λογοτεχνικά χαρίσματα, που το παραθέτω εδώ, σβήνοντας βέβαια τα στοιχεία του σπαμαδόρου, να μην τους κάνουμε και διαφήμιση:

o nikos pinei iremos to kafedaki tou kapou sto syntagma,
kapoia stigmi vlepei to filo t to giwrgo kai pernaei apo
mprosta tou kai ton fonazei.
-giwrgo ela na se kerasw kafedaki kai na ta poume

-ti einai ola auta ta xartia pou exeis mprosta sou?

-logariasmoi giorgo mou eutixws tous eksoflisa kai to
apolamvanw….

-ti? kerdises to laxeio?

-oxi niko mou alla ekana kati pou mporousa na to kanw
eixe i gynaika mou kapoia kosmimata poume den ta forouse
kai kati skeuh asimenia pou den ta xrisimopoiousame,
ta peira loipon kai phga edw stin [διεύθυνση] ston kurio [όνομα] kai ta poulisa.
mou edwse kala leuta kai etsi eksoflisa olous tous logariasmous
mou kai tora to apolamvanw….

* Και τελειώνω με το τελευταίο νομανσλανδιανό απόκτημα, ένα θεϊκό μαργαριτάρι. Ο έπαινος για την ανακάλυψη ανήκει, νομίζω, στο pressproject.gr. Όπως μας πληροφορούν διάφοροι έγκυροι σκουπιδιστότοποι: O Holy Crap,ο γιός του Clint Eastwood,είναι πραγματικά υπέροχος !!. Προς επίρρωση του ισχυρισμού, παρατίθενται φωτογραφίες του… Χόλυ Κραπ, που σίγουρα θα κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νομανσλάνδης.

Διότι, όπως θα καταλάβατε, το αγγλικό σχόλιο ήταν Holy Crap, Clint Eastwood’s Son Is Super Hot, και αυτό το Holy crap είναι  πασίγνωστο επιφώνημα έκπληξης, λίγο πιο ελαφρύ από το holy shit και πιο βαρύ από το holy cow, που μπορούμε να το αποδώσουμε με πολλούς τρόπους (το «Θεέ και Κύριε» είναι ένας από τους εύσχημους), και πάντως δεν είναι ονοματεπώνυμο, παρά τη συνήθεια να γράφεται κάθε λέξη με κεφαλαία.

Καλό σαββατοκύριακο -και προσοχή στον Χόλυ Κραπ!

Advertisement

125 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της ανάρρωσης”

 1. Γς said

  Καλημέρα και Σιδερένιος!
  Αχ, αυτά τα ταχυδρομεία, οι τράπεζες και οι υπάλληλοί τους γενικώς
  Εδώ ένας θεώρησε το Kind Regards κάτι σαν Κάιντη Ρεγκάρντη

 2. Munich said

  Καλημέρα. Στην πρώτη παραγραφο «ας σταθει» κι όχι ας στσθει
  Φιλικα

 3. Γς said

  >eixe i gynaika mou kapoia kosmimata pou den ta forouse

  ke kati kerata pou mou ta forouse

 4. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Αυτό του Χωμενίδη σίγουρα δεν είναι χιούμορ;

 5. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

  Πρώτα-πρώτα ‘ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ’ και ‘ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ’ αν και ξεκινάει από Δευτέρα αλλά θα είμαστε Ρόδο για το ICGL… Εν αναμονή ενός χειμώνα με μεζαδάκια που δεν παχαίνουν..

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές!

  4: Πέπε, κι εγώ το σκέφτηκα αλλά η κατάληξη (Θα της τα μάθω εγώ) νομίζω ότι αποκλείει την ειρωνεία.

 7. Gpoint said

  # 3

  ta kerata pou ta poulhses? posa epiases ?

 8. leonicos said

  Άλλο το να μαθαίνεις τα παιδιά σου ελληνικά, στα οποία περιλαμβάνονται και τ’ αρχαία, και άλλο να πετάς φούσκες ηλιθιότητας και προχειρότητας. Έχεις βέβαια δικαίωμα να μη μαθαίνεις το παιδί σου ελληνικά, οπότε τ’ αρχαία περιττεύουν.

  Νομίζω ότι σε κάθε γλώσσα, και μόνο στην ελληνική, οι παλαιότερες μορφές τους αποτελούν μέρος της πληρέστερης παιδείας τους.

  Αυτό διαφέρει από κάτι βλακώδη ρητορικά ξεσπαθώματα του τύπου ‘τ’ αρχαία ελληνικά είναι ζωντανά επειδή λέω θάλασσα τη θάλασσα όπως οι αρχαίοι.’

 9. Gpoint said

  Εύχομαι και πάλι καλήν ανάρρωση στον νικοκύρη και να ξαναβρεί τον ρυθμό του γιατί εδώ στο χωριό, ναι μεν δεν έχει τα σημάδια της κρίσης έντονα αλλά ελάχιστα τα ενδιαφέροντα όταν φυσάει ή βρέχει.

 10. Δημήτρης Μ. said

  Ο ερωτών βουλευτής

  Νίκος Ι. Νικολόπουλος
  Γ. Γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

  ΜΕΓΑΛΕΙΑ!!!!!!

 11. Νέο Kid Στο Block said

  Aυτό το «..Μολών λαβέ είναι πέρσικο» (ο τόνος στην προπαραλήγουσα δηλαδή) είναι καινούργια μόδα;
  Να πείς αράπικο φυστίκι μάλιστα, να πεις αργεντίνικο τανγκό μάλιστα, αλλά πέρσικο δεν είχα ξανακούσει.

 12. 11 νομίζω έχω ακούσει «πέρσικο χαλί»

 13. Χόλυ Κραπ (κάτι σαν Χάρρυ Κλυνν…), πεθαίνω! XD

 14. 11. Είναι αναφορά σε μαργαριτάρι εξετάσεων. Ένας μαθητής έγραψε ότι ο Λεωνίδας, με τα λίγα περσικά που ήξερε, είπε στον Ξέρξη: «Μολών λαβέ.»

 15. LandS said

  Με τη θάλασσα νομίζω ότι κρατάμε ζωντανή μια γλώσσα πιο παλιά από τη δική μας και των ΑΗΠ.

 16. alexandros_a said

  Καλημέρα και καλή ανάρρωση!
  Επίσης εντυπωσιακό στο κείμενο του Γ.Γ. του ΧΚΕ (προφέρεται Χου Κου Ε) ότι είναι κατά 90% μπολντ! Είναι όλα άξια προσοχής, δηλαδή, έμφαση παντού. Όσο άντεξα να διαβάσω, πάντως, πρόκειται για οχετό. Υποθέτω κάπως έτσι θαναι η αρθρογραφία στην Δημοκρατία (την εφημερίδα).

 17. Bαγκ said

  Tαχύτατη η αναρρωσις ευχομαι,γευστικοτατα τα μεζεδακια σας σμρ..Το ζας(και στα υπολοιπα προσωπα ενικου μαλιστα (ζάω-ζάει) απανταται και βορειοτερα του Τυμφρηστου παντως,σας διαβεβαιω..Δεν ξερω αν ειναι πρεπον που μου προκαλεσαν ευθυμια τα μεζεδακια γιατι καποια απο αυτα προερχονταν απο ανελπιστα τραγικη αμαθεια ανθρωπων υποτιθεται γραμματιζουμενων..Καλη σας μερα.Σιδερενιος..

 18. ΠΑΝΟΣ said

  Καλή ανάρρωση και σύντομα περαστικά.Μη φοβάσαι τίποτα.Κάποιοι περάσαμε τρισχειρότερα και -πιθανόν…-νικήσαμε.Ωραία τα μεζεδάκια.Ο Νικολόπουλος είναι ό,τι χειρότερο βάζει ο νους τ’ ανθρώπου.Μόνον ο Καμμένος τον συναγωνίζεται.( τα γομάρια τής Χ.Α. είναι πέραν κριτικής).Αλλά άσε με μένα (κανείς δεν μ’ εμποδίζει,φυσικά!),να συμπεριλαμβάναμαι στούς καταραμένους, που είναι υπέρ τής διδασκαλίας των αρχαίων-υπό γλυκείς και όμορφους όρους,βέβαια.

 19. Εθνικόφρων said

  Αξιότιμε κ. Σαραντάκε Νικόλαε, εύχομαι «σιδερένιος»…

  Εις την χθεσινήν Παρασκευιάτικην «Εστίαν», ο γηραιός ΕΠΟΝίτης φιλόλογος, Σαράντος Καργάκος, σάς αποκαλεί (χωρίς να σάς κατονομάζη) πνευματικόν οντάριον που υπούλως διαδίδετε ότι έβγαλε (ο Καργάκος) φασιστήν τον Καβάφην! Εισέλθετε εδώ

  http://www.gazzetta.gr/newsstand/political/20-09-2013/estia

  πατήσατε «οπισθόφυλλον» και θα αναγνώσητε ολόκληρον το άρθρον του γηραιού εθνικομπολσεβίκου. Νομίζω ότι οφείλετε να του απαντήσητε δεόντως, δεδομένου ότι υμείς ανακινήσατε το θέμα εις δύο τουλάχιστον άρθρα σας

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/16/cavafykarga/

  Αξιότιμοι σύντροφοι,

  Ως λάτρης των Ηνωμένων Πολιτειών (πιστεύω ακραδάντως ότι αι ΗΠΑ είναι ο πανάξιος συνεχιστής της Αρχαίας Ελλάδος και του Ελληνο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού) σάς συνιστώ σήμερον να καταβιβάσητε έν εξαίσιον βιβλίον μετά φωτογραφιών, διά τον Νεοκλασικισμόν εις τας ΗΠΑ. Θα εντυπωσιασθήτε ορώντες πόσα πολλά διάσημα κτήρια εις ΗΠΑ είναι 100% Ελληνικής εμπνεύσεως, δεδομένου ότι απαξάπαντες οι Ιδρυταί των Ηνωμένων Πολιτειών ήσαν φανατικοί Ελληνολάτραι μέχρις Ελληνομανίας…

  Click to access neoclassicism.pdf

  Με αφορμήν τα σημερινά εκπαιδευτικά «μεζεδάκια» του κ. Σαραντάκου, σάς προσφέρω το καλύτερον βιβλίον που υπάρχει εις την Παγκόσμιον Βιβλιογραφίαν διά την εκπαίδευσιν εις τον Αρχαίον Ελληνο-Ρωμαϊκόν Κόσμον

  Συνεχίζω με έν θαυμάσιον Ελληνικόν Σύγγραμμα του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» διά τους Σκοτεινούς Αιώνας του Βυζαντίου

  με την ελπίδα ότι κάποιοι μπολσεβίκοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου θα το ξεφυλλίσουν και θα πληροφορηθούν τα ανείπωτα αίσχη που έκαμαν οι Ανθέλληνες Χριστιανο-Ρωμηοί την εποχήν της Εικονομαχίας και πώς διέλυσαν το ακμάζον (ακόμη τότε) Βυζάντιον.

  Ευχόμενος Καλόν Σαββατοκύριακον, δεδομένου ότι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος δεν θα μάς προσφέρη νέον άρθρον αύριον Κυριακήν, σάς συνιστώ ολοψύχως να καταβιβάσητε το εξαιρετικόν βιβλίον που εξέδωσε το 2006 η «Οξφόρδη» διά τους «Διά Χριστόν Σαλούς»

  http://www.scribd.com/doc/72620486/Holy-Fools-in-Byzantium-and-Beyond

  Πρόκειται δι’ έν αριστούργημα. Ακόμη και έν απλούν ξεφύλλισμα, θα πείση κάθε καλοπροαίρετον αναγνώστην πόσον πολύ απεβλάκωσε τους Ρωμηούς το συνονθύλευμα του Μαζοχισμού που αποκαλούμε Χριστιανισμόν. Άλλωστε, δι’ αυτό ακριβώς τον κατεσκεύασαν οι δημιουργοί του, αποσυνάγωγοι Εβραίοι Ραββίνοι Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ: Διά να αποβλακώσουν τους Έλληνας (και εν γένει την Ινδοευρωπαϊκήν Φυλήν) και να τους καταστήσουν «ζήτουλες» και καρπαζοεισπράκτορες, πράγμα που κατώρθωσαν εις τας ημέρας μας….

  Και εις άλλα με υγείαν

  ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
  Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

 20. Σμερδαλέος said

  @ 14: 11. Είναι αναφορά σε μαργαριτάρι εξετάσεων. Ένας μαθητής έγραψε ότι ο Λεωνίδας, με τα λίγα περσικά που ήξερε, είπε στον Ξέρξη: «Μολών λαβέ.»

  Θυμήθηκα τον Χωνιάτη που έγραφε «μιλάω αττικιστί στην Αττική και ουδείς με καταλαβαίνει λες και μιλάω μια βάρβαρο περσική ή σκυθική γλώσσα»:

  «Ω! πόλη των Αθηνών!», αναφωνεί σε κάποιο από τα κείμενά του. «Μητέρα της σοφίας! Σε ποια αμάθεια έχεις βυθιστεί! Όταν σου μιλούσα απλά και φυσικά με την ευκαιρία της ενθρόνισής μου, φαινόταν σαν να μιλούσα για κάτι ακατανόητο ή σε μια ξένη γλώσσα των Περσών ή των Σκυθών».

  Φυσικά δεν είχε υποπέσει σε καμιά «αμάθεια» η Αθήνα, ούτε η αρχαία αττική διάλεκτος ήταν η «απλή και φυσική φωνή της», απλώς είχε επέλθει η φυσιολογική γλωσσική (και ιστορική) αλλαγή των ουκ ολίγων 1600 ετών (400 π.Χ. > 1200 μ.Χ.).

 21. Καλημέρα,
  Ταχείαν την επιστροφήν (άντε να οξυγονωθεί λίγο ο εγκέφαλός μας)

  Όταν ο άλλος «ερωτήθηκε» και δεν ρωτήθηκε, που θα ήταν η απάντησή του; Περιμένατε κάτι άλλο; Περίεργο όμως που απάντησε και δεν απήντησε.

 22. Προσγολίτης said

  Γεια σε όλους σας! (και γεια σου, Νικοκύρη, απ’ όλους μας!).

  Μόλις άρχισα να διαβάζω το άρθρο και… ιδού το μέγα δίλημμα:
  Να ζα κανείς ή να μη ζα
  αν του ψοφήσουνε τα ζα;

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  19: Κοτζάμ βιβλίο έχει βγάλει ο Καργάκος όπου πλασάρει τα περί φασισμού του Καβάφη.

 24. Σμερδαλέος said

  @19: Ως λάτρης των Ηνωμένων Πολιτειών (πιστεύω ακραδάντως ότι αι ΗΠΑ είναι –ο πανάξιος συνεχιστής της Αρχαίας Ελλάδος και του Ελληνο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού)
  —-

  Φαίνεται πόσο πανάξιοι συνεχιστές είναι:

  -Πόσες πλευρές έχει ένα τρίγωνο;
  -Τέσσερεις.

  -Πόσους πύργους του Άιφελ έχει το Παρίσι;
  – Θα έλεγα καμιά δεκαριά.

  -Από ποια πολιτεία ξεκίνησαν τα KFC;
  -Δεν ξέρω.
  -Ξέρεις τι σημαίνουν τα αρχικά KFC;
  -Kentucky Fried Chicken!

  -Που βρίσκεται το τείχος του Βερολίνου;
  – ……………………………………………………… Ισραήλ;

  Ιδίως η λιτή τους δίαιτα αξίζει την προσωνυμία «Ἴκκου δείπνον»:

 25. Γιάννης said

  Νίκο, καλημέρα. Να προσθέσω κι’ ένα λιγότερο γνωστό «Holy…» στα όσα ανέφερες πιό πάνω. Πρόκειται για το καθαρά ιταλοαμερικάνικο (και δή σικελικό, λόγω προέλευσης του γλυκού) «Holy cannoli» που άκουγα στις ΗΠΑ και που έκανε πλατύτερα γνωστό ο δημοφιλής «κοντός» Ντάνυ Ντε Βίτο παίζοντας στη σειρά «It’s always sunny in Philadelphia» .

 26. sarant said

  25: Ομολογώ πως δεν το ήξερα!

 27. Brooklee said

  Αναρωτιέμαι ποιο κορόιδο θα έπαιζε σκραμπλ ενάντια στον Sarant!

 28. Νίκο, η Στρουγκοκαλύβα (που τη θυμάμαι κι εγώ απ’ το σχολείο, με το πάντρεμα της φωτιάς) είναι του Κρυστάλλη. Αλλά συγχωρείσαι λόγω ασθενείας 🙂

 29. Παλιότερα, φίλος που δούλευε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μου είχε μιλήσει για ένα φάκελο που είχαν παραλάβει και έγραφε απ’έξω «Υπόψιν κυρίας Ιωάννας Δουρούτη». Για τους μη γνωρίζοντες Δουρούτη είναι η περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστήμιο στα Ιωάνν(ιν)α. 🙂

 30. Μαρία said

  28
  Με τίτλο «Χριστούγεννα της στρουγκοκαλύβας». Άρα ο Νικοκύρης το έπαιξε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

 31. Avonidas said

  @ Σμερδαλέος:

  Θυμάμαι μια μέρα, προ δεκαπενταετίας και βάλε, που άνοιξα το χαζοκούτι σε κάποιο σκουπιδοκάναλο, ονόματα δεν λέμε, και πέτυχα κάτι που λεγόταν Jerry Springer show.

  Βλέπω, λοιπόν μπροστά μου κάτι απόκοσμες, ξεκούδουνες φάτσες να ξεκατινιάζονται, να βρίζονται, να μαλλιοτραβιούνται, κάτι απόφοιτους φρενοκομείου να κάνουν πασαρέλα, όλα υπό την ενορχήστρωση ενός ανεκδιήγητου τσάτσου.

  Στην αρχή, νόμισα ότι ήταν κακόγουστη κωμωδία, ή κάποια B-movie. Αργότερα έμαθα ότι ήταν «αληθινό», ή μάλλον ‘reality tv’, που σημαίνει σκηνοθετημένοι καυγάδες «αληθινών» ανθρώπων, αντί για σκηνοθετημένους καυγάδες ηθοποιών, που είναι ακριβότεροι.

  Σκέφτηκα τότε ότι μόνο στο αμέρικα συμβαίνουν τέτοια πράγματα της κατώτατης υποστάθμης, ή τουλάχιστον μόνο εκεί μπορεί να προβληθούν μέρα-μεσημέρι.

  Και εγένετο Τατιάνα Στεφανίδου…

  Και κατάλαβα επιτέλους ότι στην κάθε χώρα αυτού του πλανήτη, ή τουλάχιστον στην κάθε χώρα που έλυσε (ή «έλυσε») βασικά βιοποριστικά της προβλήματα, μπορεί να βρει κανείς ανεξάντλητο πλήθος γραφικών, περιθωριακών, γελοίων, ξεκούδουνων κρετίνων χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, που κάθονται άμα λάχει να τους βάψουν πράσινους* για λίγα φράγκα. Όλα γίνονται, αρκεί να βρεις παρουσιαστές με ακόμα λιγότερη αξιοπρέπεια, και τηλεθεατές χωρίς καθόλου.

  * Αυτό είναι από άλλο show.

 32. Γς said

  29:

  Είπα να ρίξω κάτι καπάκι στο #29, αλλά δεν
  μπορώ να θυμηθώ μετά από 40 τόσα χρόνια το όνομα της εταιρείας των Λεωφορείων (Πούλμαν) που μετέφερε το προσωπικό του Πυρηνοστασίου(!) Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή. Ένα αρχαίο όνομα ήταν. Ας πούμε Παυσανίας. Πιθανόν να λεγόταν κι έτσι.

  Και επειδή η εταιρεία έκανε κάτι τσαλίμια στην ανανέωση της σύμβασης η διεύθυνση είχε τονίσει στον υπάλληλο που τους μετέφερε τους νέους όρους να παραδώσει το φάκελο στα χέρια του διευθυντή του Παυσανία.

  Πήγαμε λοιπόν και ζητάει τον κύριο Παυσανία.
  -Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου δεν έχουμε κανένα Παυσανία.
  -Όχι. Δεν με γελάτε εμένα. Μόνο στον Παυσανία θα δώσω το φάκελο.

 33. Γς said

  31:
  Πες αλεύρι
  Η Αννίτα Πάνια σε γυρεύει

 34. spiral architect said

  Χαιρετώ σας. 🙂

  Αντί για διακοψιμότητα, 😛 θα μπορούσαν να γράψουν «η κατόπιν προτέρας συμφωνίας απόρριψη φορτίων» που είναι ο σωστός (ηλεκτρικά) όρος και υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα συμβόλαια τιμολόγησης της κατανάλωσης ενεργοβόρων καταναλωτών της ΔΕΗ.
  Αλλά εκεί στο ΥΠΕΚΑ και στη ΡΑΕ αλλού έχουν το νου τους. 😉

 35. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28-30: Όντως, Κρυστάλλης!…..
  http://perivolakipanagias.blogspot.gr/2011/11/blog-post_23.html

  34: Μπα, δεν ήξερα πως είχε βγει και σε βιβλίο! 🙂

 36. Hellegennes Alexandrine said

  Καλησπέρα.

  Βλέπω ότι η Νομανσλάνδη εξελίσσεται σε ακμάζουσα μεγαλούπολη. Όλο και αναπτύσσονται τα σύνορα, οι υπηρεσίες και οι κάτοικοί της.

 37. LandS said

  Δεν ήταν αρκετό που έπιασα στο τέλος τη κλασική κωμωδία «ο κλέψας του κλέψαντος», πριν λίγο στο κανάλι της Βουλής. Τη φοβερή τελευταία ατάκα «Πέπε εκεί δουλεύουν», την είχαν κάνει στους υπότιτλους: «Πέπε θα κάνουν δουλειά εκεί»

 38. Νέο Kid Στο Block said

  Βρε τον Έλλη μπόη! Σαν τα χιόνια! (και πολλά χρόνια θα ζήσεις,γιατί σκεφτόμουνα «Πού έχει χαθεί αυτό το παλικάρι;»):-)

  Nομίζω πάντως ότι το μεζενομανσλάκι του Vidy Case Postale δείχνει πόσο έχει ξεπέσει η παλαι πότε κραταιά γαλλομάθεια εν Ελλάδι. Φαντάζομαι δηλαδή δύσκολο -αν όχι εντελώς απίθανο- να βλέπαμε το.. Vidy P.O.Box… 🙂

 39. Ένα άρθρο την ημέρα
  τον γιατρό τον κάνει πέρα!

 40. 25,
  Άντε να βάλουμε και το Χόλι γουακαμόλι, που ξεκίνησε μάλλον απ’ τον νότο (λόγω χισπάνικς) αλλά πλέον ακούγεται παντού στις ΗΠΑ.

 41. sh said

  δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο ίντερνετ ορισμένα λάθη να γίνονται εσκεμμένα για να προκαλούν ενδιαφέρον και κίνηση στο σάιτ που τα κάνει. Ακόμα και για αρνητικό λόγο η κίνηση μετράει. Για το «χόλυ κραπ» το σχόλιο, όχι βέβαια πως αποκλείω να πρόκειται για απλή, άδολη ασχετοσύνη 🙂

 42. Emphyrio said

  Για τον στρατο της Νομανσλανδης ισως να χρειαστει πολυ hot εξοπλισμος: http://www.youtube.com/watch?v=xOrgLj9lOwk

 43. Αγγελική said

  Νικοκύρη, περαστικά, σιδερένιος. Θα μας λείψει η καθημερινή σου ανάρτηση αλλά θα περιμένουμε να αναρρώσεις πλήρως!

 44. Yannis said

  Καλησπέρα.

  Απολαυστικά και πάλι τα μεζεδάκια!

  Επιτρέψτε μου «συμβολές» (κατά την αρχή τίτλου πολλών ΔΔ :)) πάνω στο θέμα της Νομανσλάνδης.
  1. Η χώρα δεν είναι στην Ευρώπη, αλλιώς θα ονομαζόταν Νομανσλανδία.
  2. Είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο Κοινοβούλιο προεδρεύει ο κ. Σπήκερ [από υπότιτλους ταινίας: «θα ήθελα 2 λεπτά ακόμη, κ. Σπήκερ»].
  3. Εχει Γραμματέα του Κράτους, με τον οποίο συναντώνται οι υπουργοί εξωτερικών.
  4. Στις πολεμικές της συγκρούσεις, διότι στο παρελθόν δεν τις απέφυγε, οι συνταγματάρχες (μετάφραση του generaloberst ή του colonel general) διοικούν μεραρχίες και στρατιές.
  [Τα 3 και 4 από ντοκυμαντέρ.]

  Μην ξεχνάμε το γεγονός του Σαββατοκύριακου!
  Οσοι αντέχετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του «2ου Διεθνούς…» από το live stream.
  Εχει προβλήματα, αλλά μπορείτε να ακούσετε τη χθεσινή μέρα, όπου πρώτος διαβάστηκε ο χαιρετισμός (ποιού άλλου;) του Υπουργού Υγείας.

  Οσοι δεν πήγαμε χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία διότι:
  «Κατά την διάρκεια του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, ξεναγήσεις αλλά και ομιλίες – εισηγήσεις σε εξαιρετικά ενδιαφέροντες τόπους της Κρήτης.
  Τα βήματα μας θα φτάσουν σε Ιερά Κορυφής, σε Αρχαία Θέατρα και Ασκληπιεία, σε τόπους ενεργούς και ενεργειακούς, ξεχασμένους μα όχι λησμονημένους !»

  Καλή ανάρρωση στο Νικοκύρη!

 45. Νέο Kid Στο Block said

  44. Yπουργός Υγείας… τόποι ενεργοί και ενεργειακοί… ενεργηθήκαμε και πάλι στη Φαιδρολάνδη… 😦

 46. sarant said

  44-45: Πάντως πολλοί συμμετέχοντες είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, όχι;

 47. Yannis said

  46: Τί τα συζητάς;;; Με τις περικοπές λόγω μνημονίου, κάποιοι διέφυγαν από τα ιδρύματα.

 48. Πάνος με πεζά said

  Holy Crap και Case Postale, κορυφαία ! Κι εδλω που τα λέμε, έχω παρατηρήσει μια περίεργη σύμπτωση στα mail που δέχομαι : οι περισσότεροι υπάλληλοι που συνεργαζόμαστε, έχουν τα ίδια αρχικά, ΜΦΧ !

 49. Οι Καναδοί (;) λένε και «Holy zamboni»

 50. 49: Δεν πέτυχε το κόλπο με τον χρόνο, μπορεἰτε να πάτε κατευθείαν στο 0:30 🙂

 51. Cornu Ammonis said

  Πάλι καλά που αντί για «Holy Crap», δεν είχαν χρησιμοποιήσει στο πρωτότυπο την άλλη έκφραση έκπληξης: «Jesus Christ!». Τότε θα ρίχναμε ακόμη περισσότερο γέλιο…

 52. Να κάνω και μια ερώτηση: Μπορεί να θεωρηθεί μεζεδάκι κατηγορίας φράκου (ενσκήψει, κλπ) ή όχι;

  Είδα στο ΛΚΝ ότι «αποφράσσω» σημαίνει και φράζω τελείως, και ξεβουλώνω. ΟΚ, κατανοητό. Λέμε αποτελειώνω, είδα κι απόειδα, απόσωσα (το φαΐ, τη δουλειά, κλπ).

  Όμως το αποφράζω το λέει κανείς με την έννοια της ολοκλήρωσης; Εγώ νομίζω ότι μόνο με την δεύτερη έννοια λέγεται πια. Π.χ. ο «Αχόρταγος». Φαντάζεστε να λέγαμε «Αποφράξεις βόθρων» και να εννοούσαμε το άλλο; 😀

 53. sarant said

  52: Το αποφράσσω δεν είναι μεζεδάκι, είναι προβληματική περίπτωση της γλώσσας, αφού σημαίνει Α και όχιΑ.

 54. gmich said

  Το ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο:
  – Δεσποινίς καταλαβαίνετε τον ¨’Όμηρο;
  – Η Παπασταύρου ; Ου! αφού έτσι μιλάνε στο σπίτι τους .
  Κάπως έτσι ονειρεύεται και ο Χωμενίδης να μιλά με την κόρη του στο σπίτι τους

 55. Απέραντο Μπορντέλο said

  Παρακαλείται ο κ. Σαραντάκος να μάς κάνει φιλολογική ανάλυση στον παρακάτω στίχο από το τραγούδι του αείμνηστου Παύλου Φύσσα που παίζουνε συνέχεια όλα τα Κανάλια:

  «Κατάγομαι μάγκα
  από σέρτικη ράτσα,
  γι’ αυτό δεν μάσησα ποτέ
  σε όσα έφαγα στραπάτσα…»

  ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΣΧΕΤΟΥ: 1. Είναι δυνατόν ένας αντιρατσιστής να ισχυρίζεται ότι κατάγεται από σέρτικη ράτσα; Σέρτικος (αν δεν κάνω λάθος) στα τούρκικα είναι ο σκληρός.
  2. Υπάρχουν σκληρές και μαλακές ράτσες;
  3. Υπάρχουν ράτσες; Εγώ νόμιζα πως ο ισχυρισμός ότι υπάρχουνε ράτσες είναι χαρακτηριστικό των ρατσιστών.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Άλλη μιά επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο μπουρδέλο… Ακόμα και οι αντιρατσιστές υπερηφανεύονται δημόσια ότι κατάγονται από σέρτικη ράτσα και τον ρατσιστικό αυτό ισχυρισμό τον παίζουν όλα τα αντιρατσιστικά Κανάλια, χωρίς να παραξενεύεται κανείς…

 56. Γς said

  Δεν το αφήνεις για αργότερα ρε φιλάρα;

 57. marulaki said

  #11 Κυκλοφορεί σαν μαθητικό μαργαριτάρι τουλάχιστον από το 1997. Στη σειρά «Δύο ξένοι», η τάχα μου αμόρφωτη παρουσιάστρια μιλάει με τηλεθεατή:
  Μαρίνα: Τι είπε ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών στο Βασιλιά των Περσών?
  Τηλεθεατής: Εεε δεν ξέρω,βοηθήστε με λίγο..
  Μαρίνα: Λυπάμαι δεν γίνεται, χάσατε… Και επειδή η εκπομπή μας έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όταν ο Βασιλιάς Ξέρξης είπε στον Λεωνίδα να παραδοθούν, ο Λεωνίδας με τα λίγα Περσικά που ήξερε είπε: Μολών Λαβέ!

  (μη με κοιτάτε περίεργα, το βρήκα στο φέισμπουκ).

  Προφανώς οι σεναριογράφοι το είχαν ακούσει από κάπου και το χρησιμοποίησαν.

 58. marulaki said

  Με πρόλαβαν. Νικοκύρη, περαστικά είπα; Δεν είπα! Περαστικά λοιπόν, και μην ανησυχείς, είχαμε υλικό να σχολιάσουμε όπως είδες…! Καλό Φθινόπωρο, με υγεία!

 59. Παύλος said

  Μετάφραση του
  Holy Crap, Clint Eastwood’s Son Is Super Hot
  με το google:
  Ιερά χάλια, ο Υιός του Clint Eastwood ονομάζεται Super Hot

 60. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  55: Δίκιο έχεις, φαίνεται πως γι’ αυτό τον έσφαξε και ο Ρουπακιάς, από αντιρατσισμό.

 61. Earion said

  «Βρε πού ζας;»
  Ερώτηση προς αφηρημένο. Λέγεται νοτίως του Τυμφρηστού, για την ακρίβεια νοτίως του Ισθμού.

 62. Γς said

  61 @ Earion

  > Λέγεται νοτίως του Τυμφρηστού, για την ακρίβεια νοτίως του Ισθμού.

  Ασαφή τα όρια. Από το Βελούχι, νοτίως του Ισθμού.
  Να υποθέσω μέχρι τα Δερβενάκια; Ή πιο πάνω; Στα Αθίκια λ.χ.
  Γίνε σαφής.
  Και από πού ξεκίνησε;
  Είναι δάνειο των Ρουμελιωτών ή των Μοραϊτών;
  Και πως έγινε η εξάπλωση; Από τον ισθμό; Πριν την διάνοιξη της διώρυγας ή μετά;
  Αποκλείεται όμως να έγινε κι από τον Κορινθιακό κόλπο;
  Σε κάνα σεισμό λ.χ. να άκουσαν στην Ακράτα καμιά γειτόνισσα του Τζι απέναντι στην Ιτέα, που φώναζε δυνατά στον άντρα της :
  -Ζας βρε; Που ζας;

 63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  55. Θα μείνεις με την απορία.Τον έσφαξαν και δε μπορεί να σου εξηγήσει Απέραντο Μπορντέλο

 64. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Σιδηρούς, Νικοκύρ!
  Αλλά, δεν μπορώ να μην μολογήσω, ή…ξομολογηθώ, το καινούριο του Ιεράρχου της Κύπρου:
  «Δεν θα αφήσουμε τους φτωχούς στο…έλεος του Θεού…»

 65. Γς said

  Εθεσε εαυτόν εις το έλεος του Κυρίου.

 66. Νέο Kid Στο Block said

  Σωστός ο δέσποτας Τίτε! Το έλεος παραείναι σοβαρό πράμα για να τ’αφήνουμε στο Θεό!
  (μωρέ είπε μόλις πριν (έπεσα πάνω στο ζάπινγκ σε κάτι εγκαίνια όπου βγάζει λόγο) κάτι για τον Παππαρηγόπουλο και το παπαδαριό ,αλλά κάναν φασαρία οι πιτσιρίκες και δεν το συγκράτησα…λείπει και η Ππαν που τα κατέχει καλά αυτά.)

 67. sarant said

  64: Ενδιαφέρον αυτό πάντως!

 68. Γς said

  67:

  Εγώ πάντως διαβάζω εδώ αυτό:
  «Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις όταν πεθάνεις», διδάσκει η αγιορείτικη σοφία
  Φτού-φτού (στον κόρφο μου).
  Βρε τι κάνει η νηστεία και η αποχή από κάθε είδους εδέσματα, στο Αγιο Ορος…

 69. spiral architect said

  Μεζεδάκια που εξέθρεψαν το φασισμό.
  (και μεταξύ δυο διαδοχικών δελτίων των οκτώ παπαγαλάκια και μπούφοι ξύπνησαν)

 70. Yannis said

  64-67: Καλημέρα!

  Πρέπει να πιστεύει ότι ο Θεός δεν είναι κατάλληλος για τα οικονομικά. Το έχει επαναλάβει (δημοσίευμα της 20ης Αυγούστου):
  http://www.alithia.com.cy/oikonomia/item/17936-«δεν-πρέπει-να-αφεθεί-ο-κόσμος-στο-έλεος-του-θεού-».html

 71. Γς said

  69:
  Ωραίο.
  Εχει και Σαραντάκο στο 6:58

 72. Yannis said

  Και μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε το παραλήρημα της Τζάνη στο συμπόσιο. Κάτι άκουσα για laser των Αρχαίων.
  Μα το Δία! 🙂

 73. ΣοφίαΟικ said

  Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε νεά απογραφή της Νομανσλάνδης, να τους έχουμε όλους μαζεμένους.

 74. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

  23 Βέβαια, ἀλλὰ στὸ ἄρθρο του λέει ὅτι ἦταν… προσωπικὴ ἐπιλογὴ τοῦ Καβάφη – ὁ Καργάκος… ἁπλῶς μᾶς πληροφόρησε!

 75. Γς said

  73:
  Αχ, πές μου ότι θα βάλουμε και τον Kind Regards του πρώτου σχολίου (# 1) αυτού του νήματος.

  Δεν έχετε βάλει κανέναν δικό μου 😦

 76. Καλά, αφού ο Νικοδεσπότης βρήκε και τη διάψευση, έστω και χωρίς την υπογραφή του ίδιου του Καβάφη, τι παραπάνω θέλει ο Καργάκος για να πειστεί ότι δεν έκανε ο ποιητής κάτι τόσο αντίθετο με την όλη του προσωπικότητα;

 77. Σμερδαλέος said

  @31, Avonida:

  Σκέφτηκα τότε ότι μόνο στο αμέρικα συμβαίνουν τέτοια πράγματα της κατώτατης υποστάθμης, ή τουλάχιστον μόνο εκεί μπορεί να προβληθούν μέρα-μεσημέρι.

  Και εγένετο Τατιάνα Στεφανίδου…

  Έτσι ακριβώς όπως τα λες.

  Και εγώ πιστεύω ότι η Τατιάνα ήταν το πρώτο σύμπτωμα ενδεικτικό της επιδείνωσης της μαζικής μαλάκυνσης.

  13 χρόνια μετά, φασιστικό κόμμα πιάνει 14% στις δημοσκοπήσεις και τα μέλη του δολοφονούν όποιον δεν γουστάρουν.

 78. Δεν καταλαβαίνω γιατί παραξενεύεστε με το «Δεν θα αφήσουμε τους φτωχούς στο έλεος του Θεού». «στο έλεος του Θεού» είναι καθιερωμένη και γνωστή έκφραση, που σημαίνει ακριβώς «στο έλεος του Θεού και μόνο«, αβοήθητους δηλαδή από τους ανθρώπους.

 79. spiral architect said

  Και κάτι που -μάλλον- όλοι μας δεν γνωρίζαμε:
  Η Φυσική των Αρείων. 🙄

 80. Πέπε said

  @22: Ξεκουδουνώσανε τα ζα
  εις την απανεμιά του Ζα
  (Ζας = βουνό της Νάξου).

  Επίσης να καταθέσω το ευρηματικό «Ναζί κανείς να μη ζει».

  Και, συνειρμικά, και το «Μετανοείτε, έρχονται οι Antifa».

  Από τοίχους.

  @55: Ειλικρινής η απορία ή κάνεις πλάκα;

  Η «ράτσα» δε λέγεται μόνο κυριολεκτικά. Δε λέμε «κακιά ράτσα οι τάδε επαγγελματίες»; Επίσης και η «φυλή» (η φυλή των χίπστερ ή όποιου άλλου τρεντ).
  Άλλωστε ρατσισμός δεν είναι να ισχυρίζεσαι ότι υπάρχουν ράτσες. Ρατσισμός είναι η φυλετική αξιολόγηση.

 81. Σμερδαλέος said

  @80: Η γερμανική ή άρια φυσική, υπέρ της οποίας τασσόταν στο έργο του ο Lenard

  Η μεγαλύτερη κλοπή της ιστορίας. Οι μόνοι ιστορικά «Άριοι» στην Ευρώπη είναι οι Πακιστανοί, Ινδοί και Γύφτοι/Ρομά.

  «Άριος» (Arya) ήταν ο ομιλητής Ινδο-Ιρανικών γλωσσών.

  To Iran προέρχεται ετυμολογικά από το περσικό «Aryana» = «χώρα των Αρίων».

  Οι «δυτικοί», δηλαδή οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστοί ως «Aneran» = «Μη Άριοι» με το ίδιο στερητικό *n.>a(n) το οποίο ο Ινδο-Ιρανικός κλάδος τρέπει σε α όπως και η Ελληνική και Δακο-Θρακική.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Iran

  The gentilic ēr- and ary- in ērān/aryān derives from Old Iranian *arya-[2] (Old Persian airya-, Avestan airiia-, etc.), meaning «Aryan,»[2] in the sense of «of the Iranians.»[2][3] This term is attested as an ethnic designator in Achaemenid inscriptions and in Zoroastrianism’s Avesta tradition,[4][n 1] and it seems «very likely»[2] that in Ardashir’s inscription ērān still retained this meaning, denoting the people rather than the empire.

  Notwithstanding this inscriptional use of ērān to refer to the Iranian peoples, the use of ērān to refer to the empire (and the antonymic anērān to refer to the Roman territories) is also attested by the early Sassanid period. Both ērān and anērān appear in 3rd century calendrical text written by Mani. In an inscription of Ardashir’s son and immediate successor, Shapur I «apparently includes in Ērān regions such as Armenia and the Caucasus which were not inhabited predominantly by Iranians.»[5] In Kartir’s inscriptions (written thirty years after Shapur’s), the high priest includes the same regions (together with Georgia, Albania, Syria and the Pontus) in his list of provinces of the antonymic Anērān.[5] Ērān also features in the names of the towns founded by Sassanid dynasts, for instance in Ērān-xwarrah-šābuhr «Glory of Ērān (of) Shapur». It also appears in the titles of government officers, such as in Ērān-āmārgar «Accountant-General (of) Ērān» or Ērān-dibirbed «Chief Scribe (of) Ērān».

  http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Aryan_languages

  Το πως ήταν φυσιογνωμικά αυτοί οι πραγματικοί Άριοι μας το εξηγεί στο [04:40] ο γνωστός Καναδός Ιστορικός Richard Gabriel:

  «Μελαχρινοί σε μαλλιά και δέρμα με μαύρα μάτια» … καμία σχέση με τους ψευδο-Άριους της ΒΔ Ευρώπης που έκλεψαν το όνομα.

  Και σήμερα, χρυσαβγά κυνηγούν ομόχροούς τους Πακιστανούς και Ρομά επειδή οι τελευταίοι δεν είναι «λευκοί Άριοι».

 82. Γς said

  82 @ Σμερδαλέε

  Α, φέρνεις τα πάνω κάτω!

 83. Σμερδαλέος said

  @82, Γς

  Κάθε Ετεο-Άριος Πακιστανός και Ρομά που έχει καθακτηριστεί «μη Άριος» από «Ανάρια» (Aneran) χρυσαβγά … έχει το δικαίωμα να τραβάει τα μαλλιά του.

  Οι ΒΔ Ευρωπαίοι φυλετιστές έκλεψαν την «Άρια» παράδοση των Ινδο-Ιρανών στην προσπάθειά τους να εφεύρουν «πανάρχαιους και ένδοξους Ψευδο-Άριους προγόνους» με ξανθά μαλλιά και ανοικτόχρωμα μάτια και να εξηγήσουν φυλετικά την αποικιοκρατική τους «ανωτερότητα».

  Και τώρα έρχονται τα δικά μας «ψευδο-ψευδο-Άρια» μιχαλολιακόχροα και κασιδιαρόχροα χρυσαβγά να πουν στους Πακιστανούς και στους Ρομά ότι τάχα δεν είναι Άριοι.

  Κάθε Ρομά και κάθε Πακιστανός έχει το δικαίωμα να πει στους ΒΔ ψευδο-Άριους και στους ημεδαπούς ψευδο-ψευδο-Άριους (κακό αντίγραφο κακού αντίγραφου 🙂 ) «δεν τους θέλουν στο χωριό (Aneran) και θέλουν να πάνε και στου Hotr. /Haotar το σπίτι».

  https://www.google.com/search?q=haotar+priest&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&q=It+was+important+to+have+a+priest+(Skt.+hotr.%2C+Avestan+haotar)&tbm=bks

  🙂

 84. Theo said

  Καλή ανάρρωση, Νικοκύρη, έστω και με κάποια καθυστέρηση!

  @19:

  Οι διά Χριστόν σαλοί φοβίζουν πάντα τους αστούς και τους μικροαστούς που θέλουν να γίνουν αστοί, γιατί αμφισβητούν την τρέχουσα ηθική και τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και ελέγχουν κάθε βολεμένο -και κάποιους ηγέτες και μέλη της Εκκλησίας. Μήπως γι’ αυτό τους φοβάστε και λασπολογείτε εναντίον τους; Γιατί ταράζουν το βόλεμά σας;

  Αντιγράφω αποσπάσματα από περυσινό άρθρο μου:
  «Οι δια Χριστόν σαλοί … είναι κάποιοι, που μετά από πολλή άσκηση, με έμπνευση του Θεού, υποκρίνονται τους τρελούς, «ὑπάγουν, ἐμπαίζουσι τῷ κόσμῳ», όπως λέει ένας άγιος του 6ου αιώνα, ο Συμεών, ο δια Χριστόν σαλός, στον συνασκητή του άγιο Ιωάννη. «Μὴ φοβηθῇς, ἀδελφὲ Ἰωάννη• οὐ γὰρ ἀπ᾿ ἐμαυτοῦ βούλομαι τοῦτο πράξαι ἀλλὰ τοῦ Θεοῦ κελεύοντός μοι», τον διαβεβαιώνει, όταν αυτός του εκθέτει τους κινδύνους στους οποίους θα υποβάλει τον εαυτό του.
  Ένας λόγος για την προτίμηση αυτής της παράδοξης ζωής είναι η αποφυγή της ανθρωπαρέσκειας και του κινδύνου της υπερηφάνειας …
  Ένας δεύτερος λόγος είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού με τις εξουσίες του κόσμου και η απόρριψη των κοινωνικών συμβάσεων στις οποίες είχαν εθιστεί οι χριστιανοί μετά την επικράτηση της Ορθοδοξίας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Προσπαθούν να μιμηθούν τους πιστούς των πρώτων αιώνων, που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας, χαρακτηρίζονταν «μωροὶ διὰ Χριστὸν»[1] και γίνονταν «θέατρον … τῷ κόσμῳ καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις»[2], όπως ο Απόστολος Παύλος. Να μιμηθούν τους μάρτυρες και να μαρτυρήσουν με τη ζωή τους πως η κοινωνία αυτή είναι πρόσκαιρη και πως το «πολίτευμα» των χριστιανών βρίσκεται στους ουρανούς[3].
  Γι᾿ αυτό και κάνουν σκανδαλώδη πράγματα, διασαλεύοντας την κοινωνική και την εκκλησιαστική τάξη, καταπατώντας επιδεικτικά τη συμβατική ηθική, προκαλώντας αμηχανία και δυσανασχέτηση στους πολλούς, επισύροντας δαρμούς, εξευτελισμούς και την έσχατη κοινωνική απόρριψη. Κάποιοι όμως, διακρίνουν την αγιότητα κάτω από το σχήμα της τρέλας, τους πλησιάζουν, εκπλήσσονται από την ισάγγελη ζωή τους και δέχονται κάτι από τη χάρη του Θεού που έχουν άφθονη. Κάτω από τα προσχήματα μιας ανορθόδοξης και σκανδαλώδους συμπεριφοράς, οι δια Χριστόν σαλοί ευεργετούν τους συνανθρώπους με διδασκαλίες και θαύματα, τους ελέγχουν για παρεκτροπές και τους διορθώνουν, επιβάλλοντας όμως πάντα στους ευεργετούμενους τη σιωπή, για να μην αποκαλυφθούν. Συνήθως … οι εκκλησιαστικές αρχές τους αγνοούν ή τους καταφρονούν…
  Σε πολλά οι δια Χριστόν σαλοί μάς θυμίζουν και τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ζουν με μεγάλη εγκράτεια και άσκηση, ελέγχουν πλούσιους και υψηλά ιστάμενους, τιμωρούν και κάποιους σωματικά, για το καλό τους. Ενεργούν με μιαν άλλη εξουσία, μη θεσμική, αυτήν από τον Θεό, και διασώζουν το προφητικό χάρισμα μετά Χριστόν.
  Οι αυθεντικοί δια Χριστόν σαλοί είναι ελάχιστοι… Η διάθεση όμως κάποιων να υποκρίνονται σαλότητα, για ν᾿ αποκτήσουν κάποια φήμη φανερώνει μια κοινωνία που εκτιμούσε και όσους ζούσαν στα περιθώριά της.
  ….
  Δια Χριστόν σαλοί με ακραίες συμπεριφορές παρουσιάζονται περισσότεροι στη Ρωσία, μέχρι πρόσφατα. Ο Ταρκόφσκι γράφει γι᾿ αυτούς: «Οι άνθρωποι αυτοί, με την εξωτερική τους κιόλας εμφάνιση, σαν προσκυνητές και κουρελιάρηδες ζητιάνοι, τραβούσαν την προσοχή των «φυσιολογικών» ανθρώπων στις προφητείες, στις εξιλαστήριες θυσίες και στα θαύματα πέρα απ’ τα όρια του «κανονικού» κόσμου. Μόνο η τέχνη διασώζει σήμερα κάποια ίχνη αυτού του υπερφυσικού κόσμου.»….
  Στα καθ᾿ ημάς, κάποιοι Άγιοι κάποιες φορές μεταχειρίζονται σχήματα σαλότητας, για ν᾿ αποφύγουν τον έπαινο του δήμου και τη δόξα των ανθρώπων, αλλά δεν φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές. … Δεν κάνουν εξαλλοσύνες για να προκαλέσουν αλλά υποκρίνονται κάποιες «παραξενιές», μιαν ελαφρότητα ή μια «χαζομάρα», που η συμβατική ηθική πολλών χριστιανών δεν τους τα συγχωρεί. Είναι μια προσπάθεια κυρίως να κρυφτούν αλλά και να δείξουν πόσο διάτρητος είναι ο ηθικισμός που διέσπειραν οι μισιονάριοι κι οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις στη χώρα μας.»
  (http://www.antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/3782-%CE%97-%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7-%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1.html)

  Ο όρος «Σκοτεινοί Αιώνες του Βυζαντίου» δηλώνει απλώς πως δεν σώζονται πολλές ιστορικές πηγές για την εν λόγω περίοδο. Με κανέναν όμως τρόπο δεν δηλώνει παρακμή ή σκοταδισμό, όπως θέλετε να νομίζετε. Την εποχή αυτή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (το ψευδεπίγραφο «Βυζάντιο») ήταν η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο, την πρωτεύουσά της, την Κωνσταντινούπολη, τη ζήλευαν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί και το νόμισμά της (το σταθερότερο -επί εφτά αιώνες- νόμισμα της Ιστορίας) κυκλοφορούσε μέχρι το σημερινό Καζακστάν. Άλλωστε, το σύγγραμμα στο οποίο παραπέμπετε (μάλλον χωρίς καν να το διαβάσετε) καταλήγει στα συμπεράσματα του σχετικού συμποσίου:
  «Finally, it showed how important it is to keep one’s horizons
  as wide as possible, by drawing upon as broad a range of material as possible,
  and by being as aware as possible of all the interpretational possibilities, if we are to
  understand this crucially important period of historical change and transformation.»

  Αυτούς τους ανοιχτούς ορίζοντες σάς εύχομαι να αποκτήσετε.

 85. Earion said

  62: Την Αρκαδία εννοώ, Γς. Περισσότερα δεν έχω να πω. Πρέπει πρώτα να μου δώσεις να καταλάβω πού σταματά η περιέργια και πού αρχίζει η πλάκα 😀

 86. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε που έλειπα όλη μέρα, είχα ταξίδι. Δυστυχώς ούτε αύριο θα έχω άρθρο, την Τρίτη θα καλέσω ενισχύσεις από το επέκεινα.

 87. Απέραντο Μπορντέλο said

  Όλοι οι ανθρωπιστές της Αριστεράς απειλούν τον Θέμο Αναστασιάδη ότι θα τον κάνουν κιμά, ότι θα δεί τα ραδίκια ανάποδα κλπ., επειδή αποφάσισε να κονομήσει, βάζοντας πρωτοσέλιδη στο «Πρώτο θέμα» την φωτογραφία του ψυχορραγούντα Παύλου Φύσσα.

  [λινκ που το έβγαλα]

  ΑΠΟΡΙΑ ενός κρετίνου: Όταν πριν μισό αιώνα η «Αυγή» δημοσίευε πρωτοσέλιδη την φωτογραφία του χτυπημένου από το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη, Γρηγόρη Λαμπράκη, ήταν άλλοι οι Κανόνες της Δημοσιογραφικής δεοντολογίας;

 88. sarant said

  87: Εκτός του ότι οι κανόνες της δεοντολογίας εξελίσσονται μέσα σε μισόν αιώνα, η φωτο του Λαμπράκη μπήκε με τη θέληση της οικογένειάς του, ενώ η φωτο του Φύσσα κόντρα στην εκφρασμένη θέληση της οικογένειάς του.

  Ωστόσο, αν εξαιρέσεις τη θέληση της οικογένειας, προσωπικά δεν με ενόχλησε η δημοσίευση -άσχετα με την εκτίμηση που έχω για τον Κομιστή.

 89. Γς said

  85:

  Πλακίτσα ήταν αγαπητέ. . Καλοπροαίρετη όμως. Δεν πέτυχε, ως φαίνεται. Κι όλα αυτά μήπως ξετρυπώσω κανέναν, που έχει πέσει εξαφανιζόλ σήμερα.
  Αντε ρε Τζί! Για σένα ήταν η πάσα…

 90. Γς said

  86:
  >την Τρίτη θα καλέσω ενισχύσεις από το επέκεινα

  Το ποιο;

 91. Yannis said

  87. Μεταξύ της «κονόμας» και της (για πολιτικούς λόγους) δημοσίευσης μιας σκληρής φωτογραφίας για ενημέρωση υπάρχει μια κάποια διαφορά, έτσι δεν είναι;

  86 & 90. Υποθέτω ότι το ταξίδι είναι για λουτρά σε κάποια ενεργειακή πηγή, έτσι ώστε να προχωρήσει η ανάρρωση.
  Ποιος είπαμε ότι είναι ο γιατρός σας, κ. Σαραντάκο; 🙂

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Xωμενίδης, Σωτηροπούλου, οι σύγχρονοι γίγαντες της ελληνικής διανόησης, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ, που έλεγε και ο μεγάλος Αυλωνίτης.

  55 – Το nic σου ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του κεφαλιού σου, να διαβάσεις το Άκου ανθρωπάκο του Ράϊχ (του Βίλχελμ, μη τον μπερδέψεις με το γ΄ράϊχ που γνωρίζεις) για το δικό σου είδος γράφτηκε.

 93. Γς said

  Οπου Λάμπρος και Βίλχελμ Ράϊχ

 94. Μιχαλιός said

  81:
  ΘΕΟΥ CΑΠΩΡΟΥ ΒΑCΙΛΕΩC ΑΡΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΙΑΝΩΝ:

  Click to access snrb.pdf

  Και φωτογραφία της επιγραφής εδώ:
  http://www.arianica.com/en/taxonomy/term/368/all

  (Ειλικρινής απορία, αλλά δεν περιμένω απάντηση: Τα ελληνικά ως ημιεπίσημη γλώσσα της Περσικής αυτοκρατορίας, έξι αιώνες μετά τον Αλέξανδρο, δεν είναι κάτι αρκετά συγκινητικό για τους τόσους ελληναράδες μας; Τι τα θέλουν τα μυθεύματα για Δισπηλιά και Δευκαλίωνες;)

 95. Μιχαλιός said

  Και εδώ η μεγάλη επιγραφή του Νακς-ι-Ρουστέμ που παραπέμπει κι η Βικιπαίδεια, τρίγλωσση και αυτή με τρίτο κείμενο το ελληνικό: http://www.rahamasha.net/uploads/2/3/2/8/2328777/skz.pdf

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Νικοδέσποτα, τι χοντρό χουνέρι ειν αυτό που σού ΄λαχε; Πολλές ευχές για επάνοδο σύντομα ολόγερος.
  83. Σμερ , ακούραστο τυφώνα που φάνηκε σε πολύ κατάλληλη στιγμή,
  >>στην προσπάθειά τους να εφεύρουν «πανάρχαιους και ένδοξους Ψευδο-Άριους προγόνους» με ξανθά μαλλιά και ανοικτόχρωμα μάτια
  Χμ,βρήκα «επιχείρημα» έναντι των «γνήσιων» τάχα κρητών που είχαν ανέκαθεν τάχα (δις) κατσαρά ξανθά μαλλιά και μπλάβα μάτια (κνώσιοι πρίγκηπες λέει).
  Οι ετεοκρήτες που ωθήθηκαν ανατολικά ξέρουμε ότι ήσαν μελαχρινοί ε; 🙂 (Σιγά μην μ απασχόλησε ποτέ, αλλά να τί ωραία εμπεριστατωμένα μαθαίνουμε εδώ απόψε που η ψευδο-Αρία Μέρκελ θα …μερκελίσει την ευρώπη με τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.Κόρακας να τη φάει )

 97. sarant said

  94 τέλος: Έλα ντε!

 98. Μιχαλιός said

  Α, να και μια ωραία φωτογραφία του ελληνικού κειμένου του 95, το «ΑΡΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΙΑΝΩΝ» διακρίνεται πάνω δεξιά: http://www.livius.org/a/iran/naqshirustam/kaba3.JPG.
  (Με το συμπάθειο για την κατάχρηση, μάλλον τελείωσα).

 99. Μαρία said

  Αυτοί, που πούλησαν το φασισμό στα πιο ωραία αμπαλάζ μετατρέποντάς το σε ποπ κουλτούρα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα ν΄ αρθρώνουν το υποκριτικό τους αντιφασισμό. Γι΄ αυτό είναι εμετικό το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος και όχι, γιατί πουλάει αίμα. Αίμα και σπέρμα πουλάει από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας.
  http://rednotebook.gr/details.php?id=10620

 100. Πάνος με πεζά said

  Ο Ζας της Νάξου είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα (κατά το νησιώτικο, τουλάχιστον) : «…μέσα στη θάλασσα του Ζα ξεκληριστήκανε τα ζα…»

 101. Γς said

  Ζα και Za. To Ολανδέζικο Zuid-Afrikaanse.

 102. caktos2 said

  test. Συγγνώμη

 103. Nestanaios said

  81.
  <>
  Ανήρ, ανέρος…ανέρες, ανέρων.
  Ανέρες βλέπει κανείς… κατά το δοκούν.

 104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ζα ζάνε στο Ζα; 🙂
  Σ εμάς, τα ωζά, ζούνε στο Χα (φαράγγι) αλλά :
  το ωζό ήζε αρνικό στ αόρι =Το ζώο ζούσε αδέσποτο στο βουνό.

 105. Γς said

  «Τα όρη» που έγινε «το αόρι»;

 106. sarant said

  Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά στο Βήμα ακόμα να μάθουν πώς λέγεται ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, ακόμα ΣτάινΜΠΟΥΡΓΚ τον λένε:
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=531376

 107. Νέο Kid Στο Block said

  106. Πιο ταιριαστό το Στάινμπουργκ πάντως! 🙂
  (κοτρώνα ακούνητη ο άτιμος… 🙂 )

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – Με το αίμα του αδικοχαμένου νεκρού να αχνίζει ακόμα, ο ληγμένος βρήκε κατάλληλη την στιγμή, να βγάλει τα βρόμικα αποθημένα του, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τί; Για τα θλιβερά ανθρωπάκια δεν γράφτηκε αυτο το βιβλίο Γς;

 109. spiral architect said

  @106, 107: Στάινμπουργκ, ξε-Στάινμπουργκ, άμα στο λένε και με την προσήκουσα προφορά, ε, όσο να’ ναι σε πιάνει ένα σύγκρυο … 😯
  (εκτός αν είσαι της προσκολλήσεως) 👿

 110. Γς said

  93 @ Λάμπρος
  > Με το αίμα του αδικοχαμένου νεκρού να αχνίζει ακόμα, ο ληγμένος βρήκε κατάλληλη την στιγμή, να βγάλει τα βρόμικα αποθημένα του.

  Να χαρείς τα αποθαμένα σου, ουπς, απΩθημένα σου, τι λες βρε άνθρωπε;
  Βάλε «Λάμπρος» και «Ράϊχ» στου Σαραντάκου και θα σου βγάλει 65 αναρτήσεις σου.
  Δεν είναι κακό.
  Κακό είναι να μπλέκεις το αίμα του αδικοχαμένου νεκρού με … ληγμένο ke alla tetoia.
  Αλλωστε κι εγώ του Ράϊχ είμαι.
  Είχα και σαν λόγκο για χρόνια το «Love, work and knowledge. Wilhelm Reich».

  109:

  Και θυμήθηκα το φίλο μου τον Φελζενστάϊν
  Και τα λάστιχα Στάινμπϋρκ
  🙂

 111. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο χτεσινο-απογευματινό μεζεδάκι από τααθλητικά του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ : ο εκφωνητής, αφού πρώτα έπλεξε την υπεράσπιση του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια του Σαββάτου, έφερε μετά την κουβέντα στον Εργοτέλη (ομάδα των Χανίων), λέγοντας «…την επόμενη αγωνιστική δεν απομακρύνεται πολύ από την έδρα του,αφού παίζει σε γειτονικό νομό, με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.»

  Έλα όμως που μεταξύ ν.Χανίων και ν.Ηρακλείου παρεμβάλλεται χρόνια τώρα ο νομός Ρεθύμνου, άρα οι δύο αναφερόμενοι νομοί είναι τόσο γειτονικοί όσο η Αττική με την Αχαϊα…

 112. Πάνος με πεζά said

  Εννοούσα βέβαια τον Πλατανιά, ο Εργοτέλης έτσι κι αλλιώς είναι στον ίδιο νομό με τον ΟΦΗ.

 113. Γς said

  Και ξαφνικά ο Γς πέφτει πάνω σ αυτό.

  Και ξαφνικά ο Γς πέθανε!

  Το ίδιο όνομα,
  τα ίδια μάτια,
  ίδια ηλικία.
  Αστυνομικίνα κι αυτή.
  Και με την ελντούρο μηχανή της (όχι της υπηρεσίας). Τόσα χρόνια μαζί.
  Είχα τα διπλά της χρόνια.
  Πότε;
  Ο Γς είναι 69.
  Αρα πρίν από Χ χρόνια.

  Και θυμάμαι που παραβίασα ένα κόκκινο και με σταματάει ένα της τροχαίας.
  Βγάζει το μπλοκάκι, την βλέπει με τη στολή της δίπλα μου, και
  -Αμάν! Δεσποινίς μου. Μάθετε στον πατέρα σας τα χρώματα στα φανάρια!

 114. Γς said

  Ουπς,
  σ’ αυτό!

 115. π2 said

  Για τον Σαπώρη και εδώ.

 116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  105. Ναι »Του έρωντα και τ αοριού»
  του Μύρωνα Σκουλά που υπήρξε αυθεντικός ορεσίβιος μαντιναδολόγος και δυνατός γλεντοκόπος αλλά έφυγε νωρίς.

  Μου ΄πεψε με το μαντρατζή
  σημείωμα στ΄αόρι
  πως δεν παντρεύεται βοσκό
  καλλιά γεροντοκόρη,

  Μηνά* μου με το μαντρατζή
  να τση, ξεκαθαρίσω
  γ ή μετά κείνη γ ή τα ζα
  θα πρέπει να πουλήσω

  *στέλνει μήνυμα

 117. Γς said

  116:
  Πολύ ωραίο. Εψαξα και για τον Μύρωνα Σκουλά.
  Σπυδαίος.

  Και πήγα στη λαϊκή και λέω στη κρητικιά
  -Πως το λέτε μωρέ το βουνό, να το ξέχασα, κάτι από «τα όρη».
  -Τ’ αόρι!

  Μετά είπαμε για τον κρητικό παππού, που χε σκοτώσει τον τούρκο και πήγε στη Μάνη και πήρε τη γιαγιά μου.
  Φτιαγμένος ο κουζουλός ΓουΣού, μισό λίτρο. Πέρασε κι από την άλλη την θεούσα, με τα φρούτα και τα αυγά, που μιλάμε και στο ΦΒ. Της είπα ότι θα της στείλω κάτι γι αυγά, αλανιάρικες ιστορίες γι αυγά από τον Κάκτο.
  Βρε τι κακό μ όλες αυτές στο ΦΒ; Νομίζουν πως τους την πέφτω. Συνειδητά. Ενώ δεν το κάνω επίτηδες.

  Ούτε και το #113 το ανάρτησα συνειδητά.
  Ατιμη EtOH!

 118. Νέο Kid Στο Block said

  Διαβάζω στις «ειδήσεις» πως έκλεισε το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο!
  Μεγάλη ανάφτυξη γλιέπω,χερ Σαμάρεν!
  (άκουγα το πρωί στους 4Τροχούς (4τ=Δημ.τηλεόραση) κάποιον πολιτικάντη «αναπτυξιολόγο» και σκέφτηκα τον γίγα Edward Abbey (no comment!) που είπε το σοφό: Growth for the sake of growth is the ideology of the cancer cell!
  (αλλά αυτός ήταν ένας τρελός αναρχικός καουμπόης…)

 119. Άρτεμη said

  αυτό εδώ μού φάνηκε ενδιαφέρον:
  http://www.glossesweb.com/2013/06/blog-post_25.html#.UkPWBlPQ5nk

 120. Yannis said

  Σχετικό με την επίθεση στα Πανεπιστήμια. Από ανοικτή επιστολή Καθηγητή:

  «Η προωθούμενη αποψίλωση των διοικητικών δομών …. αποτελεί τη συνέχεια μιας διαδικασίας συρρίκνωσης και απαξίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου που γεμάτοι πάθος και αφοσίωση πολλοί υπηρετήσαμε. »

  Τι εννοεί εδώ άραγε; Οτι υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τη διαδικασία συρρίκνωσης και απαξίωσης;
  Ναι κάποιο το έκαναν και το κάνουν 🙂

 121. Γς said

  120:
  Εντάξει προηγείται το Πανεπιστήμιο και μετά η απαξίωση του
  😉

  Διαβάζω εδώ για τον Αγιο Νεκτάριο ότι στην Αίγινα
  >Έσκαβε και άνοιγε αυλάκια και οχετούς

  Οχετούς; Δεν είναι για λάσπες και βοθρολύματα ;

 122. Yannis said

  121. Οχετοί: Ετσι νομίζω, ότι έχει επικρατήσει να εννοείται, αλλά ίσως η αρχική σημασία να σήμαινε κάτι γενικότερο.
  Πότε γράφτηκε το κείμενο; Κυριολεκτεί, δηλαδή γράφει για χειρωνακτική εργασία;

 123. Γς said

  122:
  Είναι εδώ.
  Μια θεούσα το έβαλε στο ΦΒ και επειδή κάποτε η άλλη θεούσα η δικιά μου μου έλεγε ότι τον κατηγορούσαν για γκαστρωμένες καλόγριες και τέτοια, είπα να το διαβάσω.
  😉

 124. Yannis said

  123. Ερριξα μια ματιά. Κρίνοντας από τα ορθογραφικά λάθη, ίσως να μην εννοούσε πραγματικά «οχετούς».

 125. Γς said

  «Τους ξεβράκωσε και φάνηκε η τουαλέτα τους».

  Εντάξει δεν είπε τουαλέτα ούτε WC ούτε αποχωρητήριο, ούτε μέρος, ούτε καμπινές, ούτε ρεστ ρουμ,

  «και φάνηκε ο απόπατος τους»

  είπε η κυρία Ελένη Ζαρούλια του Ν. Μιχαλολιάκου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: