Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αφροδεξιά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Ιανουαρίου, 2019


Θα παραδεχτώ πως μου αρέσει, όταν προσφέρεται η ευκαιρία, να βάζω στον τίτλο του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου λέξεις καινοφανείς, κι αυτό κάνω και σήμερα -αλλά νομίζω πως θα καταλάβατε πού αναφέρεται ο νεολογισμός του τίτλου και πώς πλάστηκε.

Αν όχι, θα σας το εξηγήσω αμέσως. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική ιστορία, που διαδραματίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της αρχής που λέει πως η ζωή μπορεί να γεννήσει καταστάσεις παράλογες και σουρεαλιστικές, που ξεπερνούν και τα έργα μυθοπλασίας.

Στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, μια ομάδα διαδηλωτών, κραδαίνοντας ρόπαλα και ντυμένοι σημαίες, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στη Βουλή -με αποτέλεσμα η αστυνομία να χρησιμοποιήσει «χημικά».

Πολλοί υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές αυτοί δεν ήταν γνήσιοι εθνικιστές, όπως φαίνονταν, αλλά βαλτοί, παρακρατικοί, εγκάθετοι της κυβέρνησης, για να δοθεί το πρόσχημα στην αστυνομία να ρίξει δακρυγόνα σε δικαίους και αδίκους και να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.

Βέβαια, εκεί κοντά εθεάθησαν και χρυσαβγίτες, ακόμα και βουλευτές, να κατευθύνουν τις ομάδες εφόδου. Όμως, στα επεισόδια πρωτοστάτησε ένας μάλλον μελαψός διαδηλωτής που κράδαινε ένα κοντάρι -και αυτό χρησιμοποιήθηκε από πολλούς σαν επιχείρημα ότι «το καθεστώς» επιστράτευσε μετανάστες για να στήσει προβοκάτσια.

Ο γκαφατζής δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος ήταν ένας από τους αρκετούς που το υποστήριξαν αυτό, υποστηρίζοντας ότι «λόγω χρώματος» ο διαδηλωτής δεν θα μπορούσε να είναι εθνικιστής και ότι αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα τη συνωμοσία της αριστερής χούντας.

Η ιστορία θα έμενε εδώ, αλλά, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες του εθνικιστικού χώρου έδιναν κι έπαιρναν οι καταγγελίες για τον αφρικανό προβοκάτορα, τον λαθρομετανάστη παρακρατικό, τον πακιστανό του καθεστώτος, ο άνθρωπος που όντως είχε πρωτοστατήσει στα επεισόδια δεν άντεξε να τον βγάζουν αφρικανό κι ασιάτη.

Κι έτσι, αυτοξεσκεπάστηκε, δηλώνοντας ευθαρσώς την ταυτότητά του, κι ας διακινδυνεύει έτσι να διωχθεί ποινικά για τις συμπλοκές με τα όργανα της τάξης:

Kι έτσι, παρενέβη σε δημοσίευμα της οργανωσης ( ; ) «Μέτωπο Εθνικό» (είδατε σκύλο μου μικρό; ) και δήλωσε περήφανα το όνομά του, γέννημα θρέμμα Ναουσαίος όπως είπε, Δημήτρης Ανθρακέας.

Κι έτσι, μετά την Ιταλίδα από την Κυψέλη αποκτήσαμε και τον Αφρικανό από τη Νάουσα. Και κάπως έτσι πλάστηκε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και λίγο παραέξω, η αστεία εφήμερη λέξη «αφροδεξιός», ενώ το ανώνυμο διαδικτυακό χιούμορ έδωσε και πήρε, με αστεία όπως ότι έρχονται οι Αφρικανοί και μας παίρνουν τους Ναουσαίους ή ότι «Ανθρακέας ο θησαυρός».

Όταν ο Ανθρακέας αποκάλυψε την ταυτότητά του, κάποιοι δεν θέλησαν να παραδεχτουν την αλήθεια και έβγαλαν σενάρια ότι πρόκειται για ανδρείκελο. Άλλοι πάλι τον κατηγόρησαν για πολλά και διάφορα. Γέλασα πολύ με το «μνημόνιο του άγνωστου στρατιώτη».

Και σαν να μην έφτανε αυτό,  κάποιοι που αναζήτησαν τη σελίδα του στο Φέισμπουκ, είδαν ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Ανθρακέας αντάλλασσε μηνύματα με συγγενείς και φίλους σε… άπταιστα σλαβομακεδόνικα -ε, αυτή την ανατροπή της πλοκής ούτε οι Μόντι Πάιθον δεν θα είχαν φανταστεί!

Οπότε, προς τιμήν αυτής της παράλογης ιστορίας, τα σημερινά μας μεζεδάκια τιτλοφορήθηκαν «αφροδεξιά».

* Εγω πάντως γέλασα και με την εξής ατάκα: – Και τον Πόπλιο Σκιπίωνα τον λέγανε Αφρικανό μερικοί, αλλά δεν αντέδρασε έτσι!

* Μια και ξεκινήσαμε με το συλλαλητήριο, να αναφέρουμε και μιαν ακλισιά σε σχετικό τίτλο είδησης: Το μήνυμα της Αφροδίτη Μάνου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το έχουν τα γυναικεία ονόματα να μένουν άκλιτα, για κάποιο λόγο. Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι θα έγραφαν «το μήνυμα του Θανάσης Παπακωνσταντίνου».

* Κι άλλη μια ανάλογη ακλισιά αν και σε ελαφρώς διαφορετικές συνθήκες.

Σε άρθρο για τις μεγάλες διακρίσεις της καινούργιας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, διαβάζω:

Η πρώτη ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Άννα (Ολίβια Κόλμαν), την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη.

Μέσα από τη σχέση της Άννα με δύο άλλες γυναίκες…..

Αν δεχτούμε ότι η Queen Anne είναι ξένη, τότε θα την πούμε Βασίλισσα Ανν (ή Αν). Όμως αν το αποδώσουμε στα ελληνικά, τότε ασφαλώς πρέπει να κλίνουμε το όνομα: της Βασίλισσας Άννας.

Ή, όπως σχολίασε ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία:

Αν το βλέπετε σαν ξένη λέξη, το πρόβλημα είναι πώς το γράφεις: «της Ανν» ή «της Αν»; Αλλά το ελληνικό είναι «της Άννας» όπως και «της μάνας». (Και κάποτε ήταν και «της Άννης».) Και, με την ευκαιρία: «της Ολίβιας» ή «της Ολίβια»; «Της Έμμας» ή «της Έμμα»; Ή «της Έμα»; Αυτά είναι προβλήματα, όχι η Άννα!

* Θα προσέξατε ότι χτες, που ψηφιζόταν η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, έβρεχε συνεχώς στην Αθήνα. Κάποιοι έγραψαν ότι είναι τα δακρυα της Μακεδονίας ή της Παναγίας ή και του… Θεού.

Yπάρχουν όμως και επιστημονικές εξηγήσεις για τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Όπως γράφτηκε σε έγκυρες πηγές, και δεν διαψεύστηκε, «ΗΠΑ και Σόρος έφεραν ειδικά λέιζερ στην Αθήνα για να δημιουργήσουν καταιγίδα για το συλλαλητήριο».

Τι τα θέλετε, η τεχνολογία των ειδικών λέιζερ δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα. Ενώ τα λέιζερ τα είχαν ρυθμίσει για να βρέχει την Κυριακή και να χαλάσει το συλλαλητήριο, τελικά αποδείχτηκαν βραδυφλεγή και άρχισε να βρέχει μόλις χτες…

* Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε λύση στη διένεξη Προέδρου – Γερουσίας.

Όπως γράφτηκε στην πάλαι ποτέ έγκυρη Καθημερινή, ο πρόεδρος Τραμπ «θα ζητήσει από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να εισάγει αμέσως την πρόταση προς ψήφιση».

Να την εισάγει διαρκώς την πρόταση; Προφανώς όχι -δεν ταιριάζει η διάρκεια εδώ και θα το καταλάβουμε αυτό αν αλλάξουμε το ρήμα με κάποιο που να δείχνει καθαρά τη διαφορά των συνοπτικών τύπων, π.χ. το «παρουσιάζω». Θα πούμε «να παρουσιάσει αμέσως την πρόταση» και όχι «να παρουσιάζει αμέσως την πρόταση».

Άρα, εδώ θα έπρεπε να μπει ο τύπος «να εισαγάγει» ή, ακόμα καλύτερα, «να εισάξει αμέσως την πρόταση». Αν είχαν καθιερωθεί αυτοί οι τύποι, δεν θα μπερδευόταν κανείς.

* Παρακολούθησα αρκετές αγορεύσεις από τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, αλλά δεν σημείωνα επιμελώς όσα άκουγα.

Πρόσεξα πάντως τα εξής.

  • Ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η τάδε ενέργεια «πρέπει να τύχει πλήρης απαξίας». Η πλήρη, της πλήρης δηλαδή. Βλέπουμε ότι ακόμα και σε μια καθαρά λόγια διατύπωση, η εξομάλυνση κάνει αισθητή την παρουσία της. Βέβαια, το «τυγχάνω απαξίας» είναι λίγο παράξενο, θα περίμενα μάλλον «απαξίωσης».
  • Σε χειμαρρώδη αγόρευσή της, η Λιάνα Κανέλλη είπε «τους παίρνουμε, τους εθνοκαθάρουμε»….. Όμως, ο ενεστώτας είναι «εθνοκαθαίρω». Άρα, θα έπρεπε να είναι «τους εθνοκαθαίρουμε». Να το αποδώσουμε στον προφορικό λόγο, θα έλεγα.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας είπε κάπου ένα «από ιδίον όφελος». Ίδιον, βέβαια.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για Macedonian language, είπε «Μακεντόνιαν λάνγκουετζ». Δεν ήξερα ότι στο Κολάμπια προφέρουν έτσι τη Μακεντόνια.
  • Ένα αστείο σαρδάμ του Αντώνη Σαμαρά ήταν που είπε για «υποδόπιο» στην ομιλία του, αντί για υποπόδιο.

* Ωστόσο, ο Σαμαράς είπε και κάτι άλλο που αξίζει προσοχή μια και περιλαμβάνει και λαθροχειρία και μεταφραστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι ο Φρανσουά Μιτεράν περί το 1991 είχε πει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…».

Όμως ο Μιτεράν δεν είχε πει αυτό. Οποιος ξέρει γαλλικά, μπορεί να τον ακούσει να μιλάει στο βίντεο που ακολουθεί (ευχαριστώ τον Νικο Σταμπάκη), το οποίο όμως έχει εθνοπρεπώς παραποιημένους υποτίτλους, στο πνεύμα της εποχής.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος (του Αντενα) ρωτάει τον Μιτεράν πώς πρέπει να αναγνωριστεί η πρώην ομόσπονδη γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και στο 0.25-0.30 του βίντεο ο Μιτεράν απαντάει:

Sous un nom qu’il appartient de choisir, mais qu’il ne peut pas être tout simplement République de Macédoine

δηλαδή:
Με μια ονομασία που θα επιλέξουν, αλλά η οποία δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στα ελληνικά δελτία ειδήσεων (στον Αντένα, τουλάχιστον) αυτό υποτιτλίστηκε εθνοπρεπώς ως εξής:

Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μια ονομασία που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, στην οποία όμως δεν θα αναφέρεται η λέξη «Μακεδονία»

Θα προσέξατε ότι παραλείπεται στη μετάφραση το tout simplement, κάτι που αλλάζει το νόημα!

Με άλλα λόγια, ο Μιτεράν τάχθηκε υπέρ σύνθετης ονομασίας ή τέλος πάντων απέκλεισε το σκέτο Μακεδονία για τη γειτονική χώρα, οι δε Έλληνες δημοσιογράφοι το διαστρέβλωσαν εθνοπρεπώς σε «καμιά αναφορά της λέξης Μακεδονία»! Και ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε αυτό το ψέμα αν και κατά πάσα πιθανότητα, από τη θέση του, ήξερε τι είχε πει στ’ αλήθεια ο Μιτεράν.

* Αταύτιστο, προς το παρόν, παραμένει το ρητό που ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε στον Καζαντζάκη «Οι κομμουνιστές αγαπούν την ευθύνη». Δεν έχω πρόχειρο το Ταξιδεύοντας – Ρουσία όπου θα μπορούσε να υπάρχει κάτι ανάλογο (ή το Τόντα Ράμπα). Όποιος ξέρει, ας πει.

* Για τον θάνατο του Θέμου Αναστασιάδη, είπαμε μερικά πράγματα στα σχόλια εκείνης της μέρας. Συνηθίζεται όταν πεθαίνει κάποιος να θυμόμαστε τα θετικά του, πάντως παρατήρησα ορισμένες αξιοσημείωτες υπερβολές. Για παράδειγμα, η Εύα Καϊλή έγραψε, μεταξύ άλλων: Μερικοί άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι. Έφυγε ένας Έλληνας που διακρίθηκε για το ήθος, το θάρρος και την τόλμη του. Στεναχωριέμαι που σε αυτή την χώρα, οι άριστοι στοχοποιούνται αντί να γίνονται πρότυπα. Ομολογώ πως δεν περίμενα να εξάρει κανείς τον εκλιπόντα για το ήθος του. Για το ταλέντο του, για το χιούμορ του, για άλλα πράγματα, ναι -αλλά για το ήθος του…;

Επίσης, ο Κ. Μπογδάνος, στο τέλος του αποχαιρετιστήριου μηνύματός του, σημείωσε: Ουκ ελάττω την πατρίδα παραδώσω, λες και ήταν κανένας διακεκριμένος στρατιωτικός ο κομιστής -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πρέπει να τη φέσωσε κάμποσο την πατρίδα.

Και τέλος ο Άδωνης Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, είπε: Και είναι λίγο οξύμωρο, σχεδόν μεταφυσικό, ότι ενώ οδεύουμε προς την ψήφιση αυτής της καταστροφικής συμφωνίας, δύο σπουδαίες προσωπικότητες που έδωσαν μάχη για τη Μακεδονία ο Σαράντος Καργάκος και ο Θέμος Αναστασιάδης πέθαναν λίγο πριν την ψήφισή της. Σαν να μην είναι τυχαίο, ήρθαν για να επιδεινώσουν το εθνικό πένθος –που το αφήνω ασχολίαστο.

Αλλά είπαμε, όταν φεύγει κάποιος από τη ζωή, θυμόμαστε τα θετικά του. Ή, κατασκευάζουμε.

* Πάντως, σχολιάζοντας σε εκπομπή τον θάνατο του Αναστασιάδη, ο Δήμος Βερύκιος φαίνεται να είπε κάτι περίεργο. Αναφερόμενος στη σύζυγο του Θέμου, είπε: Ο Θέμος είχε δίπλα του μια ύαινα, μια πραγματική ηρωίδα, τη Βασιλική. Δικό μας παιδί, του Alpha. Η Βασιλική έμεινε δίπλα στον Θέμο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, αλλά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά -λέαινα θα ήθελε να πει. Δεν νομίζω πως λέμε ποτέ το «ύαινα» επαινετικά. Πολύ άτυχη γκάφα.

* Μέσα στη βδομάδα είχαμε και τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Στέφανου Τσιτσιπά στο τουρνουά τένις της Μελβούρνης. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, την ώρα του συλλαλητηρίου, ο Τσιτσιπάς νικούσε τον μέγιστο Ρότζερ Φέντερερ, με αποτέλεσμα να γραφτεί στο Φέισμπουκ ότι «Όλα πάνω-κάτω τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ: οι δεξιοί κατεβαίνουν στη διαδήλωση και οι αριστεροί μένουν σπίτι και βλέπουν τένις».

Ο Τσιτσιπάς, λοιπόν, ύστερα απο κάθε νικη του, ανέβαζε στο Τουίτερ αρχαιοελληνικά ρητά. Το ρητό που βλέπετε αριστερά, προκάλεσε αρκετή συζήτηση.

Σύμφωνα με αρκετούς ιστότοπους (παράδειγμα) πρόκειται για ρήση του… Ιουλίου Καίσαρα: Η φράση αυτή ανήκει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Ιούλιο Καίσαρα και σημαίνει από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει.

O Καίσαρας ήξερε βεβαίως ελληνικά, αφού σύμφωνα με την παράδοση (και τον Πλούταρχο) τα τελευταία του λόγια τα είπε στα ελληνικά (Και συ τέκνον; ) ενώ στα ελληνικά είπε και τη διάσημη φράση, Ανερρίφθω κύβος, που οι περισσότεροι την ξέρουμε λατινικά, Alea jacta est ή ξαναμεταφρασμένη στα ελληνικά, «Ο κύβος ερρίφθη» (ίσως γράψουμε κάποτε άρθρο).

Όμως, δεν ξέρω να εγραψε κάτι στα ελληνικά ο Καίσαρας, οπότε απορώ πώς του απέδωσαν το ρητό.

Υποψιάζομαι, βέβαια. Φάνηκε φιλοσοφικό, σκέφτηκε κάποιος τον Μάρκο Αυρήλιο και τα Εις εαυτόν, οποτε με το σπασμένο τηλέφωνο φτάσαμε σε άλλον αυτοκράτορα, τον Καίσαρα.

Πάντως, όπως είπαμε και στο ιστολόγιο, η φράση του Τσιτσιπά απαντά αυτούσια στο ελληνιστικό μυθιστόρημα του Χαρίτωνος «Τα περί Χαιρέαν και Καλλιρόην», ενώ πολύ παρόμοια την είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Δημοσθένης στον Γ’ Ολυνθιακό: γὰρ βούλεται, τοῦθ’ ἕκαστος καὶ οἴεται, που θα το αποδίδαμε «ο καθένας νομίζει πως όλα είναι οπως τα θέλει» (ο Χαρίτων έχει και αυτή τη φράση στο έργο του). Κάπως παρόμοιο και αυτό που έγραψε ο Γαληνός « γὰρ ἕκαστος βούλεται δηλονότι, τοῦτο καὶ οἴεται γενήσεσθαι«, ενώ και ο Αριστοτελης έχει ανάλογες σκέψεις.

Ο Καίσαρας, όμως, δεν είπε τίποτα τέτοιο.

* Και κλείνουμε με κάτι αυτοαναφορικό.

Τη φωτογραφία τη στέλνει φίλη, από περιοδικό σταυρολέξων της μητέρας της. Δεν ήξερα ότι έχει φτάσει η αφεντιά μου και στα σταυρόλεξα, ιδίως μάλιστα με τον τίτλο βιβλίου που είναι και ο τίτλος του ιστολογίου μας!

Δυνατή πάντως λύτρια η μητέρα της φίλης, όλα τα βρήκε!

295 Σχόλια to “Αφροδεξιά μεζεδάκια”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για «διένεξη Προέδρου-Γερουσίας». Η διένεξη είναι μεταξύ του Προέδρου και του (ελεγχόμενου, πλέον, από τους Δημοκρατικούς, Κογκρέσου). Αυτό οδήγησε στο περίφημο shutdown. Κογκρέσο και Γερουσία συμφωνούν (δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι) και έχουν καταθέσει πολλάκις πράξεις ώστε να συνεχίσουν οι πληρωμές στους ομοσπονδιακούς εργαζομένους, αλλά ο Πρόεδρος της Γερουσίας παίζει κρυφτούλι και δεν αφήνει να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Γερουσία για να κυρωθούν όσα ψηφίζονται στο Κογκρέσο. Οπότε ουσιαστικά μιλάμε (ή μιλούσαμε) για διένεξη δύο ανθρώπων με το σύνολο των δύο βουλών των ΗΠΑ.

  2. Μπονζουρ (διαβάσαμε και Μιτεράν γαρ ) Πολύ γέλασα με τον Αφρικανό εκ Ναούσης-ευκαρίας ούσης. Κι αυτά τα δάκρυα του θεού…πολύ ποιητικά τα βρίσκω (εκτός και είναι του Αρη όταν τις έφαγε από τον Διομήδη )

  3. Eli Ven said

    Καλημέρα, σας έχει μείνει ένα ξεκάρφωτο πλαίσιο εικόνας στη δημοσίευση.

  4. Eli Ven said

    #3 Ποιο είναι το αντίστοιχο του «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» στο γράψιμο; 😛

  5. cronopiusa said

    Ντοκουμέντο ΟΗΕ γιά τήν γλῶσσα ἐκθέτει ΣΥΡΙΖΑ – Νίμιτς Εφημερίς Εστία Ιαν 24, 2019

    https://pbs.twimg.com/media/DxxiUAmW0AIBbZ0.jpg:large

    Καλή σας μέρα…

  6. » «Μέτωπο Εθνικό» (είδατε σκύλο μου μικρό; )…», παραλίγο να πνιγώ με τον καφέ… μπα σε καλό σου!

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

    Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
    http://www.badsadstories.blogspot.gr
    http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

  7. Κώστας said

    4: Κρείττον του γράφειν το μάσασθαι. 🙂

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Στα διάφορα διαδικτυακά γνωμικολογικά αναφέρεται αυτή η φράση που τσιτάρησε ο Τσιτσιπάς ως υπότιτλος στην «Περί του γαλατικού πολέμου» εξιστόρηση του Ιούλιου Καίσαρα. Υποθέτω ότι είναι εύκολο να ελεγχθεί αν υπάρχει τέτοιος υπότιτλος.
    Δηλαδή η κυρία Καϊλή θα πρότεινε στα παιδιά, που της εύχομαι να αποκτήσει, ως πρότυπο ήθους και παράδειγμα προς μίμηση τον …Θέμο Αναστασιάδη; Ή απλώς έγραψε τις γνωστές δημοσιοσχεσίτικες μπαρούφες των πολιτικάντηδων; Το δεύτερο πάντως μαθαίνω πως παίζεται με απόδοση 1,05.

  9. Και τι ήθελε να πει ο Τσιτσιπάς; «Δεν κέρδισα, αλλά έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»;

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    «ΗΠΑ και Σόρος έφεραν ειδικά λέιζερ στην Αθήνα για να δημιουργήσουν καταιγίδα για το συλλαλητήριο».
    Εκπληκτική σάτιρα που θυμίζει «Βατράχι». Τους έχουν πάρει χαμπάρι τους εθνοβαρεμένους σοροφοβικούς και τους γλεντάνε κανονικά. 😊

  11. Jane said

    Πρέπει να ακούστηκαν σ΄όλη τη γειτονιά τα γέλια μου, όταν άκουσα τη Ντόρα. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας :
    «..διότι δεν θέλαμε για κανέναν λόγο να δώσουμε γλώσσα και εθνότητα στους ..Μακεδόνες !» 🙂
    Κάτι ξέρουν αυτοί της ΝΔ και δεν μας το λένε. Από κάτω χειροκροτούσαν πάντως.

    Αλλά το πιο ωραίο το έγραψε ο μετρ της γκάφας, στενός συνεργάτης του Σαμαρά. Ο βαστάζων -του βαστάζοντος..:)

    Καλημέρα και καλό ΣΚ σε όλους

  12. π2 said

    5: Δεν είχα πάρει είδηση ότι η Εστία έχει και ιστότοπο. Καλοφτιαγμένος είναι, με σωστή επιλογή στη γραμματοσειρά (πάντοτε μπελάς τα πολυτονικά στο διαδίκτυο).

  13. Νεοκλής said

    Αυτοκράτορας ο Ιούλιος; Από τον Αύγουστο δεν έγινε η αρχή;

  14. Κώστας said

    8: Σχετικά με τον υποτιθέμενο υπότιτλο, καμία σχέση!

  15. nikiplos said

    Καλημέρα… αν μη τι άλλο ήταν διασκεδαστικά τα παραλειπόμενα του συλλαλητηρίου. Ραδιενεργά σουβλάκια, Αφρικανός από τη Νάουσα, Αναρχικοί με σβάστιγγες να χαιρετάνε ναζιστικά και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός…

  16. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3-4 Δεν κατάλαβα τι εννοούσες, αλλά μάλλον δεν ισχύει, έτσι; 🙂

    8 Έτσι εξηγείται πώς βρέθηκε η αναφορά στον Καίσαρα. Ας το ψάξει όποιος θέλει. Αλλιώς, θα λέμε Δημοσθένης (ουσιαστικά) και Χαρίτων

    9 Αν δεν τα διαλέγει τυχαία, φοβάμαι ότι παρερμήνευσε τη σημασία και νόμιζε ότι σήμαινε «Αν θέλεις κάτι πολύ, θα το καταφέρεις» (Κωαίλειος).

    11 Αυτό με την Ντόρα το ξέχασα

    12 Ούτε εγώ το ήξερα

    13 Δίκιο έχετε βέβαια, αλλά το θεώρησαν πιο γκλαμουράτο.

  17. sarant said

    15 Και τα ασφυξιογόνα σουβλάκια τα ξέχασα γμτ!

  18. cronopiusa said

  19. Κώστας said

    «Τι τα θέλετε, η τεχνολογία των ειδικών λέιζερ δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα.

    Η τεχνολογία λέιζερ χρησιμοποιήθηκε ήδη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, κύριε Σαραντάκο!

  20. cronopiusa said

  21. «αντάλλασσε μηνύματα με συγγενείς και φίλους σε… άπταιστα σλαβομακεδόνικα»
    # Πρόσεχε Νοικοκύρη! Η γλώσσα αυτή λέγεται επισήμως μακεδονική. Κινδυνεύετε να σας πουν εθνικιστή (Ε! Θάναι καιρός να κάνω πλάκα και γω!)

    «θα έπρεπε να μπει ο τύπος «να εισαγάγει» ή, ακόμα καλύτερα, «να εισάξει…».
    # Προσοχή! Στα «καθιαυτού Μακιδονικά» το «εισάξει» προφέρεται «ισιάξει». Όπως π.χ, όταν λέμε «θα τουν ισιάξ(ει) τη γούνα τ’»

    (Ap;o to link toy Athens Voice): «Χωρίς εσάς, ο Τσίπρας και οι άλλοι δεν θα ήταν τίποτα. Εσείς τους κάνατε ό,τι τους κάνατε».
    # Προσοχή! Εγώ ποτέ δεν είπα ότι οι Χρυσαυγίτες είναι το άλτερ έγκο των Συριζαίων!

  22. Μήτσος Χ said

    >Δεν ήξερα ότι έχει φτάσει η αφεντιά μου και στα σταυρόλεξα

    Ελληνας ιδιοκτήτης ιστολογίου με δέκα γράμματα

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι παν και τσιτάρουν αρχαία ρητά οι εκάστοτε Τσιτσιπάδες της επικαιρότητας και μπερδεύονται και μπερδεύουν και τους άλλους; Βάλε εκεί πέρα ένα «αν επιθυμείς κάτι πολύ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το αποκτήσεις» του πνευματικού γίγαντα Κοέλιο, να ‘σαι μέσα, βρε αδερφέ… 😊

  24. Κιγκέρι said

    Για τον Ανθρακέα δεν ξέρω, Αφροέλληνες όμως υπάρχουν:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=415642

  25. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

  26. spiral architect 🇰🇵 said

    Και ο,τι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εν ευθέτω χρόνω. 😉

  27. Λάζαρος Μ. said

    Καλά, το τι θριαμβολογίες γράφτηκαν αυτές τις μέρες για τον Τσιτσιπά και τις αγωνιστικές επιτυχίες του δεν περιγράφεται. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι βέβαια έσπευσαν ήδη να τον ενθρονίσουν στη μοναχική κορυφή του Έβερεστ του παγκόσμιου τένις, έπειτα από την – ομολογουμένως πολύ καλή – πορεία του σε ένα μεγάλο τουρνουά, το μόνο που απομένει είναι η μέρα της νίκης του επί του Φέντερερ να καθιερωθεί ως εθνική αργία. Βέβαια, για να πληροφορηθώ την ήττα από τον Ναδάλ, χρειάστηκε να καταδυθώ σε μεγάλα βάθη στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, γιατί τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας είχαν καταλάβει άλλες ειδήσεις. Διερωτώμαι:

    1. Γιατί δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλαδή της εφήμερης, απλής ψυχαγωγίας, χωρίς άλλους συμβολισμούς, προεκτάσεις, συναισθηματικές εξάρσεις και αρχαιοελληνικά τσιτάτα; Αν όσοι ξεροσταλιάζουν στα γήπεδα, στα πρακτορεία στοιχημάτων ή στις οθόνες τους για να παρακολουθούν τις αθλητικές επιδόσεις άλλων, αξιοποιούσαν τον χρόνο τους για να αθλούνται οι ίδιοι, τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα μειώνονταν στο μισό.

    2. Πέρα από το γεγονός ότι έχει ενδιαφέρον για έναν φίλαθλο του τένις η εμφάνιση ενός νέου ανταγωνιστικού και ελπιδοφόρου παίκτη (αν και για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε ότι η χρυσή τριάδα παραμένει ακλόνητη, δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ηττηθούν και οι τρεις κορυφαίοι στο ίδιο τουρνουά) γιατί πρέπει να αισθάνομαι περήφανος για τις προσωπικές επιτυχίες ή τα ατομικά επιτεύγματα κάποιου άλλου, με τον οποίο τυχαίνει να είμαι συμπατριώτης; Να ψυχαγωγηθώ ή να νιώσω θαυμασμό ναι, κάτι που ισχύει και για τον Πουίγ για παράδειγμα, τον αντίπαλο του Τζόκοβιτς στον δεύτερο ημιτελικό, αλλά ταύτιση και υπερηφάνεια γιατί; Δηλαδή όταν εγώ ολοκλήρωσα επιτυχώς το μεταπτυχιακό μου, έπρεπε ο Τσιτσιπάς να νιώσει περήφανος για ‘μένα;

  28. sarant said

    18γ Αυτό είναι εθιστικό 🙂

    19 Αυτό να μου πεις!

  29. Pedis said

    από την προπαγάνδα και τα σλόγκαν που χρησιμοποιούνται αλλά και το γενικότερο στυλ «επιχειρημάτων», «αποδείξεων» και «βεβαιοτήτων» της, στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία τους οι ακρο/δεξιοί και θρησκόληπτοι αποδεκτες δεν πρέπει να είναι ηλίθιοι αλλά βλαμμένοι ηλίθιοι.

  30. Pedis said

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι «παρεμβάλλεται άσχετος», ρε Αρχιτέκτονα; Δεν ξέρεις τον γίγαντα Καραγκούνη; Αν, ο μη γένοιτο, τσιμπήσει υπουργειάκι, θα τον μάθεις απ’ την καλή και, κυρίως, απ’ την ανάποδη. 😊

  32. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    για τον Ανθρακέα τα είπα χθες,
    #11α: Έτσι, αξεπέραστη 🙂
    και για τον Ναδάλ υπάρχουν συνταρακτικές αποκαλύψεις 🙂

  33. Pedis said

    Ο Τσίπρας μας έλειπε, τώρα, να ρίχνει δίχτια στη μαρίδα των ηλίθιων, στη γλώσσα που καταλαβαίνουν:

    Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας

    να μας χέσει ο Βουκεφάλας μέσα γαμώ την τυχη μας!

  34. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Για τον αφροδεξιο.

    Εχουν προηγηθει -προ ετων- παρατηρησεις οτι τα περισσοτερα μελη της ΧΑ ανηκουν στην μελαχρινη εως , πολυ μελαχροινη «φυλη» , με τεραστιες διαφορες απο το προτυπο του «αριου ανθρωπου» του γερμανικου εθνικοσοσιαλισμου.

    Ο γραμματεας της παραπεμπει σε τουρκο-βορεειοαφρικανο, ο δε Κασιδιαρης σε Βερβερο.

    ΥΓ Εθνικιστές νεοναζί χλευάζουν τον Κασιδιάρη
    Αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    16:07 11/08/2013

    «Είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, λευκός Ευρωπαίος;». Αυτή την ερώτηση απευθύνει στα μέλη του το διαδικτυακό εθνικιστικό-νεοναζιστικό φόρουμ με την ονομασία «Κοινότητα Λευκών Εθνικιστών – stormfront.org». Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το σάιτ δημοσίευσε φωτογραφίες του χρυσαυγίτη βουλευτή με το παραπάνω ερώτημα και η πλειοψηφία των αναγνωστών δηλώνει πως ο Κασιδιάρης δεν είναι λευκός Ευρωπαίος και ότι πρέπει να «κάνει τεστ DNA για να είναι σίγουρος για την ελληνική-ευρωπαϊκή καταγωγή του».

    Ο Ηλίας Κασιδιάρης γίνεται αποδέκτης των ίδιων ρατσιστικών σχολίων που έχει κι αυτός εξαπολύσει πολλές φορές εναντίον άλλων, και μάλιστα από ομοϊδεάτες του, οι οποίοι υπερασπίζονται τη «φυλετική καθαρότητα και ανωτερότητα», την εθνικιστική ιδεολογία, όπως και ο ίδιος. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που συναντάμε στη Χρυσή Αυγή, οι νεοναζιστές-εθνικιστές του εξωτερικού επιτίθενται στον «δικό» τους Κασιδιάρη. Η φυλή και η καταγωγή του χρυσαυγίτη αμφισβητούνται, ενώ ο ίδιος χλευάζεται από άτομα της ίδιας ρατσιστικής-εθνικιστικής ιδεολογίας.

    Μερικά απ’ αυτά που έγραψαν οι ομοϊδεάτες του βουλευτή της Χρυσής Αυγής είναι:

    […]

    https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/569241/ethnikistes-neonazi-hleuazoun-ton-kasidiari/comment-page-3

  35. LandS said

    31 Καλά τον λέει άσχετο. Δυο τρεις φορές τον έχω δει στη τιβί και το παρατσούκλι που του κόλλησε ο Σπιράλης του πάει γάντι.

  36. Pedis said

    # 34 – οι ναζί/φασίστες είναι σαν τα σκυλιά, μυρίζουν τους κώλους τους και τ’αρχίδια τους και μετά αποφασίζουν κάθε φορά αν θα γαυγιστούν ή θα γλειφτούν. Δεν αξίζει να ανακατεύεται κανείς … χωρίς τον μπόγια.

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    35:Εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και υφυπουργός της διετέλεσε, εν ενεργεία βουλευτής και μαϊντανός σε τηλεοπτικά πολιτικά πάνελ είναι. Δεν είναι και τόσο άγνωστος.

  38. Jane said

    Πάντως , αν αναλύσει κάποιος τον λόγο όσων ήταν αντίθετοι στη συμφωνία, μπερδεύεται λιγάκι.

    Άδωνης : «Όποιος νομίζει ότι οι Σκοπιανοί θα τηρήσουν τη Συμφωνία είναι αφελής».
    https://pbs.twimg.com/media/DxwtaslXQAAQZmW.jpg:large

    Άρα ; Είναι καλή η συμφωνία, αλλά αναξιόπιστοι οι Βορειομακεδόνες;
    Ευτυχώς όμως χρησιμοποιεί εικόνες και αρχαία ελληνικά και τον καταλαβαίνουν οι ..μυημένοι. 🙂

    Ήταν κι όσιος Μακεδόνιος χτες , βοήθειά μας, τι κακό μας βρήκε.

  39. cronopiusa said

    ακούσατε τονγκαβό; πάρτε παρακαλώ την ιστορική δήλωση…

  40. ilias said

    Ερώτηση: Η παραποίηση (για τον Σαμαρά) που είναι; Ο Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι ο Μιτεράν είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό όνομα <> για τα Σκόπια. Δεν ισχυρίστηκε ότι ο Μιτεράν απέκλεισε την χρήση του όρου <> σε σύνθετη ονομασία. Το σχόλιο του Σαμαρά ήταν άσχετο (αφού ο Μιτεράν δεν μίλησε για σύνθετη ονομασία) όχι όμως και ψευδές (θα ήταν αν ο Σαμαράς έλεγε.»«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα με όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι μια λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό».).

  41. LandS said

    37 Δεν τον είπα άγνωστο, άσχετο τον είπα. Είναι τόσο άσχετος που παρά τις έως τώρα διατελέσεις 🙂 του παραμένει …άγνωστος.
    Μωρ’ τι μας λες, έκανε και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ; Τον κάνει αυτό σχετικό; Είναι η Σπυράκη σχετικιά; 🙂 🙂

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    «από την προπαγάνδα και τα σλόγκαν που χρησιμοποιούνται αλλά και το γενικότερο στυλ «επιχειρημάτων», «αποδείξεων» και «βεβαιοτήτων» της, στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία τους οι ακρο/δεξιοί και θρησκόληπτοι αποδεκτες δεν πρέπει να είναι ηλίθιοι αλλά βλαμμένοι ηλίθιοι.»
    Πράγματι. Σε τέτοιο βαθμό, που σκέφτεται κανείς ότι, έλα, ρε φίλε, δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι, πλάκα κάνουν.

  43. Γιάννης Ιατρού said

    Κλεμμένο 🙂

  44. giorgos said

    27. Σωστός +++++++

  45. ΣΠ said

    Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε λύση στη διένεξη Προέδρου – Γερουσίας.

    Η διένεξη είναι μεταξύ του Προέδρου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου από τις 3 Ιανουαρίου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Στην Γερουσία την πλειοψηφία την έχουν ακόμα οι Ρεπουμπλικάνοι.

  46. Jiannis Xristopulos said

    Νομίζω οτι δεν αξιολογήθηκε (και από τις Αρχές) όσο θα του άξιζε το παρακάτω βίντεο

  47. sarant said

    32 Ξέχασα να γράψω και το άλλο, ότι αν αναγραμματίσεις τη Νάουσα βρίσκεις το Ασουάν!

    38 Αυτό του Μπογδάνου είχα αρχικά σκοπό να το βάλω, αλλά τελικά περίσσεψε. Καλά που το βάλατε.

    40 Αχ, ότι βάζετε σε αγκύλες γωνιακές χάνεται για πάντα. Πάντως η παραποίηση έγκειται στο ότι ο Μιτεράν είπε «δεν θα δεχτούμε τον όρο «ΔτΜ» σκέτο και ο Σαμαράς είπε ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία.

  48. sarant said

    45 Ναι, ειπώθηκε και πριν, το έγραψα λάθος.

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    41: Καλά, δεν θα τσακωθούμε για τον Καραγκούνη τώρα. Ο Αρχιτέκτονας το άσχετος το έγραψε με την έννοια τού άγνωστος, είναι φανερό, ότι δηλαδή είδε φακό και τρύπωσε. Το αν είναι ικανός πολιτικός ή όχι, είναι άλλο θέμα.

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι αν αναγραμματίσεις τον ΠΑΟ, είναι ΟΑΠ. Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό η Μοσάντ μάς «φύτεψε» το ισραηλινό παλτό Άλτμαν, για να ρουφιανεύει. 😨

  51. ΣΠ said

    με αποτέλεσμα η αστυνομία να χρησιμοποιήσει «χημικά»

    Χρειάζονται εδώ τα εισαγωγικά;

  52. Χρήστος Π. said

    Τόσο ο Νικος Σαραντάκος όσο και άλλοι δεν έχουν καταλάβει ίσως τι είναι αυτό που λέμε για το βρώμικο ρόλο του κράτους-παρακράτους και των κουκουλοφόρων της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών. Ασφαλώς και στις ομάδες των διαδηλωτών και νμπαχαλάκηδων υπάρχουν πραγματικοι εθνικιστές ή αντιεξουσιαστές και αναρχικοί, επαναστατικές κομμουνιστές ομάδες, ναζιστές, κλπ. Αν δεν υπήρχαν και δεν είχαν ροπή προς τη βία και τη καταστροφή, δεν θα υπήρχε η ανάγκη ή η χρησιμότητα για κουκούλες και κρατικούς κουκουλοφόρους και ρουφιάνους.

    Δεν είναι κάποια σπουδαία ανακάλυψη η παρουσία πραγματικών εθνικιστών ή ακραίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Στους κατά καιρούς συλληφθέντες αντιεξουσιαστές, ακόμα και από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν γνωστοί ιδεολόγοι μανιακοί, φανατικοί σωτήρες και απελευθερωτές της κοινωνίας που πιστεύουν σε όσα λένε και κάνουν. Τι θα πει αυτό; Ότι δεν υπάρχουν ανάμεσά τους κρατικές και ασφαλίτικες κουκούλες όπως μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν πρωθυπουργός μας;

    Οι κουκουλοφόροι της ασφάλειας και ΕΥΠ, που κάποιοι από αυτούς εκτός κουκούλας είναι και μέλη των συμμοριών των Εξαρχείων και γνωρίζουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις κινήσεις των μανιακών, και παίζουν και καθοδηγητικό ρόλο. Στην υπηρεσία της ΚΥΠ δελεάστηκαν να μπουν άλλωστε και ο Μιχαλολιάκος και ο Πλεύρης ενώ ξεσήκωναν τον όχλο των κορόιδων τους σε αγώνα για τη σωτηρία του έθνους. Κορόιδα που ήσαν όλα βέβαια γνωστά και στις αρχές της πατρίδας…

    Οι κουκουλοφόροι της ασφάλειας μπορούν επίσης να αρχίσουν την εκτροπή ή καταστροφή συγκεντρώσεων με απρόβλεπτες πράξεις βίας και ενέργειες που και οι γνήσιοι ιδεολόγοι μπαχαλάκηδες σίγουρα θα ακολουθήσουν αφού είναι γνήσιοι ιδεολόγοι μανιακοί. Ασφαλώς και είναι πράχτορες μέσα σε γνήσιους μουρλούς οι κρατικές κουκούλες της κ. Γεροβασίλη που αναγκάστηκε να πει έστω και μια μπαρούφα περί αστυνομικών κουκουλοφόρων στη προστασία υψηλών προσώπων.

    Καλή η προσπαθεια του Νίκου Σαραντάκου αλλά έχουμε δει πλέον πολλά, και το κυριότερο δεν είδαμε το Πρωθυπουργό να ασχολείται και να βγάζει τις κουκούλες της Ασφάλειας που έβλεπε σαν αντιπολίτευση, γιατί τώρα με το παρακράτος-κράτος διαπλέκεται αυτός. Είχα σκοπό να σας υπενθυμίσω το χαρτί με τη μισθοδοσία Μιχαλολιάκου, Πλεύρη κλπ από τη ΚΥΠ που είχε δημοσιευτεί, αλλά θυμήθηκα κάτι καλύτερο.
    Τη φωτογραφία γνωστού μου αστυνομικού, μυστικού κάποτε, αγκαζέ με το Χριστόδουλο Ξηρό κάτω από Τροτσκιστικό πανώ σε διαδήλωση τέλη δεκαετίας 70… Μου την έδειξε πριν χρόνια όταν ειρωνεύτηκα το σχόλιό του πως «ήσαν όλοι γνωστοί»!

    Αργότερα άλλοι αστυνιομικοί μου είπαν και περιέγραψαν οι ίδιοι πολλά. Τέλος πάντων, μην πολυβρίζετε τους εθνικιστές με τη γιαλαντζί ναζιστική ηγεσία μουρλών και πραχτόρων παρέα, γιατί μπορεί να χρειαστείτε τη ψήφο τους πάλι για κανένα δικαστή μας….

  53. πουλ-πουλ said

    Η Β. Μακεδονία ήρθε πολύ αργά στη ζωή μας.
    Πριν 25 χρόνια είχε νόημα.
    Τώρα θα χρησιμοποιείται σαν φενάκη στα επίσημα κείμενα και τα καρτελάκια των αντιπροσωπειών. .

  54. Πέπε said

    > > Θα προσέξατε ότι χτες, που ψηφιζόταν η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, έβρεχε συνεχώς στην Αθήνα. Κάποιοι έγραψαν ότι είναι τα δακρυα της Μακεδονίας ή της Παναγίας ή και του… Θεού. Yπάρχουν όμως και επιστημονικές εξηγήσεις για τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Όπως γράφτηκε σε έγκυρες πηγές, και δεν διαψεύστηκε, «ΗΠΑ και Σόρος έφεραν ειδικά λέιζερ στην Αθήνα για να δημιουργήσουν καταιγίδα για το συλλαλητήριο».

    Δεν ξέρω πώς θα το πάρετε (εννοώ: θεολογικά ή τεχνολογικά), πάντως εδώ στο Ηράκλειο έβρεχε λάσπη και σήμερα όλη η πόλη είναι σύχριστη.

  55. Γιάννης Ιατρού said

    Δικοί μας είναι ρε…

  56. Χρήστος Π. said

    🙂 Αναρχικοί μας χτυπάνε που είστε ρε; Εντάξει μωρέ… δικοί μας είναι και αυτοί! Ασφαλίτες, ναζί, αναρχικοί, όλοι παρέα, δικοί μας!

    Κουκουλοφόροι και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια.

  57. Κώστας said

    47: «Ξέχασα να γράψω και το άλλο, ότι αν αναγραμματίσεις τη Νάουσα βρίσκεις το Ασουάν!»

    Και πως το Σουέζ είναι αναγραμματισμός του Ζεύς. 😊 Πόσοi καυγάδες έχoυν ξεσπάσει στο τραπέζι με τον πεθερό μου για τα συγκεκριμένα! Να λέω εγώ: «Μα αφού το αρχαίο όνομα του Ασουάν μαρτυρείται: Συήνη τη λέγαμε! Γιατί, λοιπόν, να καταφύγουμε στον αναγραμματισμό;» «Γιατί εκεί έγραφαν ανάποδα», η απάντηση. «Από τα δεξιά προς τʼ αριστερά.» Εκατό φορές έχει διαμειφθεί ο ίδιος διάλογος, ισάριθμες έγινε της Κορέας! 😊

  58. Χρήστος Π. said

    57 Ειχα μια θεια μακαρίτισα που έλεγε τέτοια. Έβλεπε Λιακόπουλο κάργα αλλά και Επανελλήνιση

  59. ΣΠ said

    57
    Έχω ακούσει να υποστηρίζεται σοβαρά ότι το Suez προέκυψε ως το αντίστροφο του Zeus και το (Port) Said ως αντίστροφο του Dias.

  60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

    Κάτι ποὺ μοῦ χτύπησε ἄσκημα σὲ κάποια σημερινά, ἀλλὰ καὶ σὲ παλιότερα, σχόλια, εἶναι τὸ νὰ ἀποκαλοῦν κάποιοι «γκαβὸ» τὸν Σαμαρά. Μποροῦμε νὰ ἀντιπαθοῦμε ἢ καὶ νὰ μισοῦμε κάποιον καὶ νὰ τὸν λούζουμε μὲ τοὺς χειρότερους χαρακτηρισμοὺς, ἀκόμα καὶ μὲ βρισιές, γιὰ ὅ,τι κάνει ἤ λέει.

    Δὲν θὰ ἀντιδροῦσα ἂν κάποιοι τὸν ἀποκαλοῦσαν ἀκροδεξιό, ἐθνικιστή, φασίστα ἢ ἀκόμα κι ἂν χρησιμοποιοῦσαν κάποιον ὑβριστικὸ χαρακτηρισμό.

    Ὅμως τὸ νὰ χρησιμοποιοῦν ὑβριστικὰ ἕνα σωματικὸ ἐλάττωμα ἤ κάποιαν ἀναπηρία τὸ θεωρῶ ἀπαράδεκτο.
    Ἰδιαίτερα σ᾿ ἕναν ἱστότοπο ποὺ καυτηριάζει κάθε ἐκδήλωση ρατσισμοῦ.

  61. ilias said

    @47 Νομίζω ότι ο Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε όνομα με όρο Μακεδονία αλλά σε όνομα Μακεδονία; Αυτό είπε και ο Μιτεράν. Το αν ήθελε να πει αυτό (ο Σαμαράς) ή εννοούσε όνομα με όρο Μακεδονία (το πιθανότερο) δεν το διευκρίνισε σωστά. Πάντως στο βιντεάκι που κυκλοφόρησε δεν το λέει.

  62. ilias said

    Το ερωτηματικό στην πρώτη πρόταση είναι τελεία.

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    60: Συμφωνώ απολύτως,Δημήτρη. Και εδώ δεν μιλάμε για πολιτική ορθότητα, έτσι;

  64. raf said

    Πάω κι εγώ να μπω να διαβάσω Εστία, τσουπ πρώτη μούρη ο δίσκος της Φαιστού και η ομιλία του Κουνάδη υπό τον τίτλον Ἑλληνικό τό πρῶτο ἀλφάβητο στόν κόσμο!

    Μετά πώς να ξαναμπώ, μου λέτε;

  65. sarant said

    51 Τα εισαγωγικά τα έβαλα επειδή ο όρος είναι [είναι; τι λες εσύ;] ανακριβής αντί για «χημικές ουσίες». Ή να το δεχτούμε;

    57-59 Κι εδώ είχαμε, πολύ παλιά, έναν σχολιαστή που τα υποστήριζε αυτά. Καλός άνθρωπος ήταν όμως.

    61 Δες ολόκληρη την ομιλία του και φαίνεται καλά σε τι αναφερόταν.

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και πού να ξέρουμε εμείς οι απέξω, βρε Χρήστο, ποιοι είναι προβοκάτορες και ποιοι γνήσιοι ταραχοποιοί και τραμπούκοι; Το θέμα είναι ότι ο κόσμος ακούει πια συλλαλητήριο και παίρνει δρόμο. Πριν από λίγο έγινε πορεία εκπαιδευτικών στη Σταδίου. Όλα τα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά. Από φόβο μην τους σπάσουν τις βιτρίνες οι δάσκαλοι; Όχι, βέβαια, άλλους φοβούνται.

  67. Κώστας said

    Καλά, το Σουεζ είναι ακόμα πιο εξωφρενικό, αφού ακόμα κι αν παραβλέψουμε την κοινώς αποδεκτή ετυμολογία, για να σταθεί το Ζεύς, θα πρέπει αν δεν απατώμαι, να βασιστούμε αποκλειστικά στην αγγλική εκδοχή Suez. Οποιαδήποτε άλλη μεταγραφή χαλάει τη μανέστρα…

  68. ilias said

    @67 Σωστά, είχα κάνει λάθος. Με ξεγέλασε το βιντεάκι (διάρκειας μισού λεπτού) που κυκλοφόρησαν κάποιοι.
    Ηθικό δίδαγμα: Απομονώνοντας ένα απόσπασμα από μιά ομιλία ή ένα κείμενο αλλάζει το νόημα.

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ανθρακέας.
    18 – Γιατί παραχαράζεις το βίδεο; 🙂 – https://www.youtube.com/watch?v=VSf7mTYfD_

    27 – «Γιατί δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλαδή της εφήμερης, απλής ψυχαγωγίας, χωρίς άλλους συμβολισμούς, προεκτάσεις, συναισθηματικές εξάρσεις και αρχαιοελληνικά τσιτάτα; Αν όσοι ξεροσταλιάζουν στα γήπεδα, στα πρακτορεία στοιχημάτων ή στις οθόνες τους για να παρακολουθούν τις αθλητικές επιδόσεις άλλων, αξιοποιούσαν τον χρόνο τους για να αθλούνται οι ίδιοι, τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα μειώνονταν στο μισό.»

    Γιατί όλοι αυτοί που το κάνουν, αγαπούν την νίκη και μισούν τον αθλητισμό, κάπως πρέπει να αισθανθούν κι αυτοί νικητές στην ζωή.

  70. Γιάννης Ιατρού said

    69: Καλά, εσύ κοίτα να μας κοτσάρεις ανύπαρκτα βίδεα …. !!

  71. ΣΠ said

    65α
    Νομίζω ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο. Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει:
    χημικά (τα) προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί με τις μεθόδους τής χημείας: η ασύδοτη χρήση χημικών στις φυτοκαλλιέργειες αποβαίνει εις βάρος τής υγείας τού καταναλωτή.

  72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @66. Χωρὶς νὰ μπορῶ νὰ τὸ τεκμηριώσω μὲ στοιχεῖα, ἁπλῶς κρίνοντας ἐκ τοῦ ἀποτελέσματος, πιστεύω πὼς οἱ κάθε λογῆς «ἀκραῖοι», εἶναι χρήσιμο ἐργαλεῖο γιὰ νὰ δώσουν ἀφορμὴ γιὰ τὴν διάλυση κάθε κινητοποίησης.

    Δὲν κομίζω γλαῦκας, βέβαια.

    Ἐπίσης εἶναι βάσιμο νὰ μιλήσουμε γιὰ τὴ διασύνδεσή τους μὲ τοὺς μηχανισμοὺς καταστολῆς.

    Πιστεύω πὼς αὐτὴ τὴν ἐκδούλευση πουλᾶνε σὲ κάθε κυβέρνηση οἱ μηχανισμοί αὐτοὶ, διαιωνίζοντας τὴν «χρησιμότητά» τους καὶ διασφαλίζοντας τὴν παρουσία τους.

    Αὐτοὶ εἶναι συνέχεια τοῦ Κράτους 😉

  73. Jane said

    #52

    Μάλιστα… Δηλαδή λέτε, πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να βγάλει τις κουκούλες της ασφάλειας… «γιατί τώρα με το παρακράτος-κράτος διαπλέκεται αυτός».

    Γράφετε πως, «ο Σαραντάκος και άλλοι εδώ μέσα δεν έχουν καταλάβει ίσως τι είναι αυτό που λέμε για το βρώμικο ρόλο του κράτους-παρακράτους και των κουκουλοφόρων της Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών».

    Αν δε σας βοηθά η δολοφονία του Λαμπράκη και το «ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα» , μήπως να ξαναδείτε λίγο τη δολοφονία του Κένεντι και του αδερφού του; Μπορούσε δηλαδή τότε ο (παντοδύναμος και λαοφιλής ) πρόεδρος των ΗΠΑ να διαλύσει το παρακράτος; Ή μήπως μπορούσε να σταματήσει τον διασυρμό του ο (επίσης παντοδύναμος) Κλίντον, γιατί είχε μια σεξουαλική συνεύρεση με μια γραμματέα; Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα.

    …………………………………………………………………………………………………

    Εν κατακλείδι.
    Κανένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαλύσει το παρακράτος.
    Οι κουκούλες είναι μία μόνο έκφανση του παρακράτους που , ναι, τις φορά κι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Αυτούς εύκολα μπορεί να τους διαλύσει ένας πολιτικός ηγέτης, αν διαθέτει βούληση και λαϊκή υποστήριξη.
    Αυτοί όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου.

    Είναι όμως και οι από κάτω. Το βαθύ κράτος. Ένα μέρος της δικαιοσύνης, των πανεπιστημιακών, της εκκλησίας, του στρατεύματος, του επιχειρηματικού κόσμου, που ελέγχει τα ΜΜΕ. Αυτούς, πώς και ποιος θα μπορούσε να τους διαλύσει;

    Η απάντηση υπάρχει αλλά….είναι λίγο έξω από τα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας. 🙂

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @72. Αὐτοὶ εἶναι Η συνέχεια τοῦ Κράτους.

  75. Alexis said

    Η γενικομανία απλώνεται σα λαδιά…
    Χτες μέσα τρία μόλις λεπτά σε αθλητικό δελτίο ειδήσεων άκουσα πρώτα για τον Τσιτσιπά που «το παράδειγμά του θα εμπνεύσει χιλιάδες Ελλήνων» και μετά για τον Αντετοκούμπο που «πήρε εκατομμύρια ψήφων» (τους ψηφίζουν για αρχηγούς στο ολ σταρ γκέιμ, ή κάτι τέτοιο, δεν ξέρω ακριβώς).
    Συγγνώμη αλλά αυτά δεν είναι ελληνικά…

  76. Eli Ven said

    # 16β: Για την ιστορία και μόνο, όταν μπήκα το πρωί να διαβάσω, έλειπε η φωτογραφία που λέει πως βρέχει επειδή επικυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και στη θέση της είχε μόνο ένα πλαίσιο ( εξ ου το σχόλιο 3). Στο μεταξύ είτε είχατε δει το λάθος και το είχατε διορθώσει είτε δεν υπήρχε λάθος απλά δεν είχε φορτώσει σωστά η σελίδα, οπότε η εικόνα ήταν κανονικά στη θέση της. (εξ ου σχόλιο 4)

    #7 Καλό.

  77. Alexis said

    #75: «μέσα σε τρία μόλις λεπτά» άτιμε Μέφρυ!

  78. Γιάννης Ιατρού said

    Παραποιημένη δήλωση του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φ. Μιτεράν, χρησιμοποίησε ο Σαμαράς

  79. Κώστας said

    Εν τω μεταξύ έχει πλάκα με τα οικογενειακά τραπέζια, γιατί είναι προδιαγεγραμμένο ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα κάνει την αρχή, κι από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθείς να ακούς για τον Κίσινγκερ, για την περιβόητη μία ψήφο, για την πρωτογένεια της ελληνικής γλώσσας, τον πατέρα του Σόιμπλε που ήταν αξιωματικός των ναζί − κοντολογίς για όλα αυτά που οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Και μετά βέβαια σου λέει: «Μα καλά, ρε Κώστα, για όλα έχεις να πεις κάτι; Δηλαδή πάντα πρέπει να κάνεις αντίλογο;» Και βέβαια τι να πεις εκεί; Ότι αφού εννιά στα δέκα που ακούγονται είναι παραμύθια της Χαλιμάς, ισάριθμες φορές θα πρέπει να υπάρξει και αντίλογος;; 😊

  80. Μαρία said

    From the very beginning = Από την πολύ αρχή !! http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-704_el.htm
    Απ’ την πολλή μη πω τι. Κι άμα δεν τους άρεσε το απ’ την πρώτη στιγμή/ώρα, να τους στείλω τη γιαγιά μου που έλεγε απο πρώτη αρχή 🙂

    Απο πού τον ψώνισαν, Νικοκύρη, τον μεταφραστή;

  81. Aghapi D said

    Καλησπέρα
    αυτό το είδαμε; https://www.koutipandoras.gr/article/nikos-sarantakos-peri-protoy-themoy
    Ή με πρόλαβε άλλος να το μοιραστεί; 🙂

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    – Πιθανόν, ο Τσιτσιπάς να νόμιζε ότι σημαίνει, «ο άνθρωπος αυτό που θέλει το πετυχαίνει». Αλλιώς δεν βγάζει νόημα.

    – Αν υποθέσουμε ότι ο Τσίπρας θα χρησιμοποιούσε για τον εαυτό του τον όρο «κομμουνιστής» και όχι -το πιθανότερο- «αριστερός», θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι συνέδεσε με τον Καζαντζάκη μόνο τα περί ευθύνης ενώ το κομμουνιστές ήταν δική του κουβέντα. Εκτός αν το είδε κάπου αυτούσιο, ο συγγραφέας εννοούσε ότι ρήση του Καζαντζάκη ήταν μόνο η «ευθύνη» και ο Τσίπρας ή όποιος του το έδειξε, νόμισε ότι όλο αυτό ήταν ρήση του Καζαντζάκη.

    Διότι η Ασκητική έχει τουλάχιστον δύο γνωστές ρήσεις περί ευθύνης:

  83. Μαρία said

    Αν δεν με πιστεύετε, δοκιμάστε το.

  84. giorgos said

    60. Ετσι μπράβο ! Συμφωνώ απόλυτα

  85. Μαρία said

    https://twitter.com/joankik_1/status/1088782682056810496

  86. sarant said

    71 Εντάξει λοιπόν!

    73 Ε, ναι

    76 Δεν άλλαξα τίποτε οπότε μάλλον δεν είχε φορτωσει η σελίδα

    79 🙂

    80 Από τον Μαργαρίτη, θέλει και ρώτημα; Αυτα τα μεταφράζουν δημοσιογράφοι, που θεωρούν πως δεν χρειάζονται μεταφραστές.

    81 Από σενα το μαθαίνω, δεν το ήξερα

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Μια ωραία και ευχάριστη λύση είναι να σιγοντάρεις και να επαυξάνεις. «Και βέβαια για μία ψήφο δεν επιλέχτηκε η ελληνική γλώσσα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα, αυτό μεταξύ μας, η κρίσιμη ψήφος ήταν ενός Αυστριακοεβραίου μετανάστη, που είχε δουλέψει κηπουρός στα κτήματα του πατέρα του Μέτερνιχ». Χωρίς τύψεις όλα αυτά, αφού, ούτως ή άλλως, όσα επιχειρήματα κι αν ρίξεις στο τραπέζι, κανείς δεν θέλει να απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις του. Γιατί να μην το γλεντήσεις, λοιπόν;

  88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    70 – Τι έγινε ρε, οι αναρχοάπλυτοι συριζαίοι φταίνε, αυτοί κάτι έκαναν για να κρύψουν την αλήθεια.

    Αφού παίζει ρε Γιάννη, για να δούμε τώρα,

  89. sarant said

    82 Ναι και ναι

    87 Και μετά θα δεις να σε αναφέρουν ως πηγή 🙂

  90. Κώστας said

    60, 63, 84: Τώρα το είδα και προσυπογράφω. Και με τα δυο χέρια. Έχω συγγενή που στο τσακ γλύτωσε το πόδι του από ακρωτηριασμό, που ακόμα έχει θέμα, και που παρʼ όλα αυτά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με κάθε ευκαιρία να στολίζει τον Σόιμπλε με κοσμητικά επίθετα του τύπου «σακάτης», «ανάπηρος» ή «κούτσαβλο»! Κάνω μεγάλο αγώνα κάθε φορά να μην πεταχτώ από την καρέκλα μου και αναποδογυρίσω το τραπέζι.

  91. # 27

    Γιατί απλούστατα φίλε μεταπτυχιακό στην Ελλάδα έχουν χιλιάδες (μερικοί μάλιστα τόχουν αγοράσει) ενώ τέννις σαν το Τσιτσιπά παίζουν ελάχιστοι για να μην πω κανένας στην Ελλάδα.

  92. Μαρία said

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    91: Ναι, αλλά αν υπήρχε γκραν σλαμ στις ρακέτες παραλίας με μαγιό, ποιος λαός θα σάρωνε; 😊

  94. Triant said

    53:
    Η Β. Μακεδονία ήρθε πολύ αργά στη ζωή μας.
    Πριν 25 χρόνια είχε νόημα.
    Τώρα θα χρησιμοποιείται σαν φενάκη στα επίσημα κείμενα και τα καρτελάκια των αντιπροσωπειών. .

    Πολύ φοβάμαι ότι έχεις απόλυτο δίκιο 😦 (παρ’ ότι ήμουν και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας)

  95. ΣΠ said

    Γέλασα πολύ με αυτό:
    https://www.dailymotion.com/video/x70ze3z

  96. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Ρε απατεώνα Blog (82), τί ψάχνεις να βρείς; Αν ο Καζαντζάκης είπε την ατάκα για την ευθύνη και τους κομμουνιστές που του προσήψε ο Τσίπρας;

    Νιονιό δεν έχεις; Αν την είχε πεί, δεν θα την ξέραμε τόσα χρόνια; Δεν θα την είχε κάνει προμετωπίδα του ο «Ριζοσπάστης»; Δεν θα την ήξερε ο κ. Σαραντάκος που ξεκίνησε την καριέρα του από την «Σύγχρονη Εποχή», δηλ. τον εκδοτικό οίκο του ΚΚΕ;

    Γιατί κ. Blog δεν βγαίνεις ανοιχτά να πείς (με το όποιο κύρος σου ως «ποντικός των βιβλίων) στον κ. Σαραντάκο ότι δεν υπάρχει τέτοια ατάκα, ώστε να μήν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ που αποφεύγει να κράξει τον Τσίπρα; Αν τον είχε κράξει στα παρόντα μεζεδάκια, θα είχαν γίνει απο το πρωΐ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ και όλο το Ρωμέικο θα είχε μάθει την ΓΚΑΦΑ του Τσίπρα

    Με την ευκαιρία, ερωτώ τον κ. Σαραντάκο: Κύριε Νίκο, εσείς ο ακριβολόγος, γιατί δεν στέλνετε ένα σχόλιο στα ellinikahoaxes που νομίζουν πως είστε φιλόλογος, ώστε να κάνουν διόρθωση; Εκτός κι αν κάνετε διορθώσεις και εντοπίζετε μεζεδάκια μόνο όταν σάς συμφέρει. Αλλά όταν πρόκειται να θιγούν τα φιλαράκια σας, τηρείτε σιγήν παλαιάς αρσακειάδος…

  97. Μαρία said

  98. Pedis said

    # 60 – ορθή παρατήρηση.

    —-

    Αν και βέβαια κάτι τέτοια μας θυμίζουν τις λακεδαιμόνιες πολιτιστικές μας καταβολές ενώ μέρες που είναι πρέπει να αναδεικνύουμε με περηφάνεια τη μακεδονική μας κληρονομιά. Και να τη διαφυλάξουμε, όπως μας προτρέπει ο πρωθυπουργός μας -> #33

    Ας είναι το επόμενο τουίτ του πρωθυπουργού μας αφιερωμένο στους εχθρούς της δημοκρατίας και στους αγώνες για τη δημοκρατία στην ίδια την κοιτίδα της, με ένα θερμό εγκώμιο στον Δημοσθένη και τους φιλιππικούς του.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    Wiki: Έχει πτυχίο της σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αγγλικής Φιλολογίας.

    Λάμπρος (2013): Στην lifo γράφει εκτός του πολυπράγμων, ότι είσαι και φιλόλογος, ισχύει;
    Εγώ δεν λέω πως είμαι φιλόλογος, αλλά έχω και πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας.

  100. πουλ-πουλ said

    #94
    Μα και εγώ υποστηρίζω τη συμφωνία.
    Τι τα θες όμως φίλε μου….,
    Οι σωστές απαντήσεις μετα το τέλος της εξέτασης μόνο ηθική ικανοποίηση προσφέρουν

  101. spiral architect 🇰🇵 said

    Το (οθντκ) ραπ εμβατήριο-σύνθημα-τραγούδι «μην παραχαράσσετε την ιστορία» τραγουδιόταν σε εκκλησιαστικό ρυθμό από τα παιδιά της κατασκήνωσης του Αυγουστίνου Καντιώτη στην Πρώτη (Καμπάσνιτσα) Φλώρινας
    https://donotlink.it/9NLo
    όπως με διαβεβαίωσε τις προάλλες ένας μπάρμπας εξωτερικός συνεργάτης που, όπως μου είπε, πέρασε αρκετά καλοκαίρια των νιάτων του εκεί.
    (και ακόμα μυαλό δεν έχει βάλει, καθότι παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει) 🙄

  102. Χαρούλα said

    Η συγκλονιστική προφητεία που έκανε ο Άγιος Παΐσιος για Μακεδονία και Σκόπια. Γιὰ τὰ Σκόπια, οἱ δηλώσεις τοῦ Αγίου Παϊσίου ἦταν κατηγορηματικές. α) Σὲ σχετικὴ ἐρώτηση, ὁ Γέροντας εἶπε χαρακτηριστικά: «Δὲν ὑπάρχει κίνδυνος ἀπὸ ᾽κεῖ [ἐνν. τὰ Σκόπια]. Τὸ κρατίδιο αὐτὸ ἀρχικὰ θὰ ἀναγνωριστεῖ καὶ ἀργότερα θὰ διαλυθεῖ.»

    Εγώ τώρα ησύχασα!😊😅😂
    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/makedonia-skopia-sygklonizi-o-agios-pa%CE%90sios/

  103. sarant said

    101 Λίγο μετά από τότε που γράφτηκε το λινκ σου ο Καντιώτης πέθανε, 103 χρονών, το 2010

    102 Δεν μας είπες το καλύτερο που είπε ο Γέροντας, ότι το «κρατίδιο έχει θεμέλια από λουκούμια»

  104. Jorge said

    #24 βλέπε και Χαλικούτηδες στα Χανιά

  105. Χαρούλα said

    103
    γίαυτό έβαλα το λινκ. Δεν άντεχα από τα γέλια για περισσότερα!😂

  106. Πάνος με πεζά said

    Kαλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !

  107. π2 said

    103β: Αυτό με τα λουκούμια του Παΐσιου το έχω ακούσει σε παραλλαγή με χαλβά, ότι το «κρατίδιο» είναι σαν σπίτι χτισμένο με χαλβά.

    Δεν θυμάμαι αν πρόκειται για μακεδονικό ή Φαρσάλων.

  108. Μαρία said

    101
    Σε εμβατηριακό ρυθμό. Το μη παραχαράσσετε … είναι το ρεφρέν. Στο βίντεο εμφανίζεται κι ο Καντιώτης.

  109. Alexis said

    #93: Άσε που είμαστε παγκόσμια υπερδύναμη στο άθλημα της μπυροποσίας μετά μεζέ (στην άνευ μας ρίχνουνε στ’ αυτιά κάτι Τζόννηδες και κάτι Φρίτσηδες! ) 😆

  110. … ὃ γὰρ βούλεται, τοῦθ’ ἕκαστος καὶ οἴεται,
    που θα το αποδίδαμε
    «ο καθένας νομίζει πως όλα είναι οπως τα θέλει» …

    Wishful thinking
    στα Ελληνικά

  111. Pedis said

    # 108 – σε ρυθμό σκυλομπιτ και σούζα τ’αλογακι.

    και άθλιοι και στόκοι.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    109:https://tovatraxi.com/entertainment/leisure/narthei-se-mena-o-tsitsipas-na-tou-matho-dyo-pragmatakia-leei-ellinas-raketas/ 😊

  113. Μαρία said

    111
    Ε όχι και σκυλο… Μια χαρά εμβατήριο είναι, εφάμιλλο του Δεν θα την πάρουνε ποτέ… όπου και το ανεπανάληπτο ρεφρέν«έξω Βουλγαριά ουστ, Θράκη και Μακεδονία δεν θα δείτε πια.»
    Σε ρυθμό σκυλομπαρόκ είναι το άσμα στο σχ.97 🙂

  114. Λάζαρος Μ. said

    91 Υπάρχουν και Έλληνες που συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της διανόησης, με σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό, καλλιτεχνικό ή συγγραφικό έργο αλλά θα πρέπει να ψάξεις στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων για να βρεις κάποια αναφορά σε αυτούς. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος διψάει για εύπεπτο θέαμα αλλά νομίζω ότι οι διθύραμβοι και οι στομφώδεις υπερβολές έχουν τα όριά τους: https://www.ethnos.gr/athlitismos/17423_stefanos-tsitsipas-etoimos-na-perasei-sti-sfaira-toy-mythoy

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    114:Κοίτα, δεν έχεις άδικο, αλλά το κείμενο του λινκ το έγραψε ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος, για κάποιον μυστηριώδη λόγο, νομίζει πως είναι λογοτέχνης. Και το κακό είναι πως το νομίζουν και αρκετοί αγοραστές βιβλίων που έχουν λεφτά για πέταμα:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/sygrafeas/sakellaropoulos-menios-39218&ved=2ahUKEwjtkMe9g4zgAhUCmrQKHeiVCdsQFjABegQIChAB&usg=AOvVaw1lsnrqG1Z52cWfI86tNKbH&cshid=1548525939280

  116. Pedis said

    # 113 – εμβατήριο έναρξης προγράμματος σε γκλαμουροσκυλάδικο, τουλάχιτον όπως το θυμάμαι από τα νιάτα μου … γύρω στο 1:00 έχει καταφανείς επιρροές σκυλομπιτ.

    Δεν θα το αναλύσουμε άλλο, έτσι, δεν επιμένεις;

  117. Άπιαστοι: Διαπρέπουμε
    στην αντισφαίριση (Τσιτσιπάς)
    στην καλαθοσφαίριση (Αντετοκούνμπο)
    και στην χρυσοσφαίριση (Λάνθιμος)

  118. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σήμερα, εκατομμύρια Έλληνες-ίδες νιώθουν πληγωμένοι και απογοητευμένοι, δίκαια ή άδικα, δεν έχει σημασία πλέον. Χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία, γιατί μπροστά μας έχουμε πολλά δύσκολα θέματα να λύσουμε. Μερικοί έχετε ξεφύγει, μην προκαλείτε… Ο Ιάκωβος μοιάζει αρσακειάδα μπροστά σας.

    Δεν αγόρασα ποτέ στη ζωή μου έντυπο του μακαρίτη Γ. Κουρή και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Τούτο πράττω και με τα έντυπα του Μαξεβάνη.

    73 –> Η απάντηση υπάρχει αλλά….είναι λίγο έξω από τα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας.

    Ναι, εφαρμόστηκε στο Μπούλκες από τον Πεχτασίδη με τις 5άδες. 😉

  119. Οι Ναουσαίοι, ως γνωστόν, είχαν εποικήσει και τον Νέο Κόσμο, όπως μαρτυράει το Nassau στις Μπαχάμες, προφανής παραφθορά του Naussa.
    Είναι, εξ άλλου, επίσης γνωστόν, ότι για μία ψήφο το όνομα μείζονος νέας χώρας στον Νέο Κόσμο αποφασίστηκε να είναι usa αντί του ιστορικά καθιερωμένου Nausa.

  120. 99,
    Προτείνω την αποκλειστική χρήση της σύνθετης ονομασίας Αγγλικοφιλόλογος erga omnes.

  121. ΣΠ said

    117
    Εκεί που πραγματικά διαπρέπει η Ελλάδα είναι στην μαλακοσφαίριση. Και δεν εννοώ το soft-ball.

  122. Μαρία said

    116
    Δεν θα ξοδέψουμε φαιά ουσία και γι’ αυτό. Προτιμώ να σχολιάσω το επώνυμο Ανθρακέας. Έχουμε κι άλλοτε συζητήσει τον εξελληνισμό και εξαρχαϊσμό επωνύμων. π.χ. Μια φίλη του Άγγελου, το πιθανότερο ο μπαμπάς της, απο Αραμπατζή έγινε Καραγωγέως, κάποιοι Καραγκιόζηδες Μαυρομάτηδες, ένας με σλαβογενές επώνυμο στην Έδεσσα απο Πέτλης έγινε Αλεκτορίδης. Όταν λοιπόν έμενα στη Νάουσα τη δεκαετία του ’70, κάποιος Καρβουνιάρης είχε ζητήσει αλλαγή επωνύμου σε Ανθρακέας.

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Σήμερα, εκατομμύρια Έλληνες-ίδες νιώθουν πληγωμένοι και απογοητευμένοι, δίκαια ή άδικα, δεν έχει σημασία πλέον.»
    Καλά,Κώστα, έτσι ένιωθαν και όταν καταργήθηκε η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, καθώς επίσης και όταν έχασε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα από την Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2004. Έλαβαν χώρα και κάποια ψιλοπογκρόμ τότε. Τι να κάνουμε, η ζωή έχει και στεναχώριες. 😊

  124. ΚΩΣΤΑΣ said

    123 Ό,τι πεις, Γιάννη, δεν θα δώσω συνέχεια.

  125. ΣΠ said

    122
    Η Δόμνα Καραγωγέως, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης;

  126. sarant said

    115 Δεν ήξερα πως είναι… Δημουλίδης!

    117 🙂

    118 Πράγματι, πολλοί (ε, όχι και εκατομμύρια) συμπολίτες μας εισέπραξαν ως εθνική ήττα μια τεράστια διπλωματική επιτυχία. Υπαίτιοι γι’ αυτό είναι οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών που τους νανούριζαν με ευχάριστα ψέματα.

  127. Λάζαρος Μ. said

    115 🙂 Δεν γνώριζα αυτήν την πλευρά του. Παρεμπιπτόντως, και ο ίδιος αναπαρήγαγε στο κείμενό του την ανακρίβεια για την πατρότητα της «φράσης του Ιουλίου Καίσαρα». Υπήρξαν πάντως αυτές τις μέρες άφθονες ακόμη περιπτώσεις ηρωοποίησης και εξύψωσης ενός αθλητικού αποτελέσματος στη σφαίρα του ιστορικού, του επικού και του μνημειώδους. Το σχόλιο του Λάμπρου (69) έχει μεγάλη δόση αλήθειας: πολλοί αισθάνονται ότι «προεκτείνονται» μέσα από την αθλητική επιτυχία κάποιου άλλου ή ότι τονώνεται το εθνικό τους φρόνημα.

  128. Jane said

  129. Μαρία said

    Πέθανε κι ο Μακαβέγιεφ.

  130. ΚΩΣΤΑΣ said

    126 –> … μια τεράστια διπλωματική επιτυχία

    Θα το δείξει η ζωή, Νικοκύρη, και η ιστορία, γιατί αυτή η συμφωνία θα επηρεάζει και όταν πλέον δεν θα ζούμε ούτε εμείς. Από καρδιάς εύχομαι να δικαιωθείς εσύ.

  131. Μαρία said

    125
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/16/akrita/#comment-20776 και επόμενα

  132. # 115, 126, 127

    Tαξιδιωτικές εντυπώσεις έγραψε ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟ στην Ευρώπη… την κλάση του απέδειξε σε τηλεπαιχνίδι όπου συμμετείχε σαν εκπρόσωπος κάποιας ομάδας παιδιών (προσκόπων νομίζω) και απογοήτευσε τα παιδάκια όταν σε ερώτηση για το ποιός είχε την ιδέα για τον Δούρειο Ιππο απάντησε κατόπιν σκέψης με σιγουριά, ο Αχιλλέας !

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    127: Πάντως, είναι αρχαία συνήθεια η ταύτιση με τους αθλητές και τις επιτυχίες τους. Στην αρχαία Ελλάδα, ως γνωστόν, οι ολυμπιονίκες ήταν τα ινδάλματα της κάθε πόλης-κράτους και στην αρχαία Ρώμη οι καλοί μονομάχοι λατρεύονταν όπως ο Ρονάλντο και ο Μέσι σήμερα. Θα υπάρχουν αρκετές ψυχολογικές εξηγήσεις. Να πω την αμαρτία μου, κι εγώ χαίρομαι για τις διεθνείς επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, χωρίς να φτάνω σε ακρότητες, βέβαια. 😇

  134. Μαρία said

    131
    Και https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/16/akrita/#comment-20806

  135. Πέπε said

    @107:
    Πείτε με εθνομηδενιστή, αλλά Μακεδονικός χαλβάς δεν υπάρχει. Είναι απλώς μια μάρκα συσκευασμένου χαλβά.

    Ο ταχινένιος χαλβάς λέγεται ταχινένιος ή του μπακάλη.

    (Καλά, ας κρατήσω και μια επιφύλαξη 1% μετά από το πρόσφατο θριαμβευτικό σερί άστοχων βεβαιοτήτων που έχω σημειώσει τον τελευταίο καιρό… Αλλά έτσι είναι!)

  136. Jane said

    #118
    Τώρα είδα το σχόλιο. Υποθέτω , γνωρίζετε πως αναφέρεστε σε γεγονός που το ίδιο το ΚΚΕ καταδίκασε από το 1951.

    Να ξέρετε πάντως , πως δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι του Κουκουέ λάτρεις του Στάλιν και του Ζαχαριάδη. Ούτε ασπάζονται κατά 100% τις θέσεις του για κάποια πολιτικά και κοινωνικά θέματα.
    Προσωπικά , στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών εξαρχής έγραψα εδώ μέσα πως είναι μεγάλη διπλωματική νίκη της χώρας μας κι αξίζουν συγχαρητήρια στον Κοτζιά.
    Και δε νιώθω να έρχομαι σε κάποια αντίφαση με τα πιστεύω μου , όπως δεν ένιωσα , όταν ήμουν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.

    Κι εμπάση περιπτώσει, για το γεγονός πως πολλοί Έλληνες ( εκατομμύρια δεν θα το έλεγα) είναι απογοητευμένοι , ευθύνονται κυρίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα ψέματά τους κι όλος ο συρφετός των ΜΜΕ και των παραεκκλησιαστικών με την προπαγάνδα τους.

    Ας ανοίξουν κανα βιβλίο κι ας βγουν παραέξω, για να μην αισθάνονται πληγωμένοι κι απογοητευμένοι.
    Ας πάνε να δουν , πώς είναι τα σύνορα Βελγίου- Ολλανδίας. Έτσι θα έπρεπε να είμαστε με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    127: Εδώ μπορείς να βρίσκεσαι στο εξωτερικό και να νιώσεις χαρά που βλέπεις έναν συντοπίτη σου, κι ας τον βλέπεις πρώτη φορά. Ο μόνος λόγος για να μην χαρεί κάποιος με μια επιτυχία ενός συντοπίτη του (αθλητική, επιστημονική κ.λπ.) είναι ο κλασικός ελληναράδικος ωχαδερφισμός που η ιδεολογία του περιστρέφεται γύρω από το πώς να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Αυτά τα «υπεράνω» προέρχονται επίσης και από κάτι τυπάκους αναλόγου ωχαδερφικής συνειδήσεως, που θεωρούν ότι ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους, τα παδιά τους, τη γυναίκα τους και τη σαλοτραπεζαρία τους και άμα ο κανακάρης τους πει «αγκού» βγάζουν την ντουντούκα. Α, επίσης ο ίδιος τύπος θα μπορούσε να βγάζει ντουντούκα και για το πόσο υγιή σεξουαλική ζωή έχει με τη γυναίκα του…

  138. Theo said

    @122:
    Κάποιοι γείτονές μας στην Έδεσσα λέγονταν Καρβουνιάρηδες. Όταν ένας γόνος της οικογένειας μετοίκησε στο Λονδίνο συντόμεψε το επώνυμο σε Καρβούνης.

    Ένας συγγενής εξ αγχιστείας λέγεται Κουτσίδης. Όταν ήλθε ο παππούς του από τον Πόντο λεγόταν Τοπαλίδης (τοπάλ=κουτσός στα τούρκικα) κι ο αρμόδιος υπάλληλος το μετέφρασε σε Κουτσίδης.

    Έχω ένα φίλο Πέτλη στην Έδεσσα που οι παππούδες του το κράτησαν το επώνυμο. Κι άλλους που οι παππούδες τους έγιναν Σπυριδωνίδης από Σπυριντόντσε, Φιλιππίδης από Φιλίπτσε, κλπ. αλλά μεταφράσεις από τα μακεδόνικα σε επώνυμα δεν γνωρίζω. Μόνο από τα τούρκικα (σε επώνυμα προσφύγων), πχ, Χρυσοχοΐδης από Κουγιουμτζόγλου.

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι αν ανατρέξουμε στην ιστορία της χώρας μας, καλύτερα τέτοιες «στεναχώριες» παρά τραγωδίες σαν του 1897 και του 1922, τότε που οι «εθνικοί ενθουσιασμοί» οδηγησαν στα γνωστά αποτελέσματα.

  140. leonicos said

    Όργιο ή όνειρο;
    Ιδού η απορία.
    Περιμένω να κάτσει η σκόνη.

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να αισθάνεται πληγωμένος για οτιδήποτε θέλει, πόσο μάλλον αν μια συμφωνία την θεωρεί προβληματική για τον τόπο του. Ακόμα κι αν υποθέταμε ότι η Βουλή αντιπροσωπεύει τον συνολικό πληθυσμό, τα 146 έναντι των 153, προφανώς αφήνουν κόσμο με αισθήματα απογοήτευσης κ.λπ.

    Οι διχασμοί δεν προέρχονται μόνο από τους κάφρους εθνικιστές ή τους αντίστοιχους πολιτικούς, αλλά και από τις ειρωνίες για τα αισθήματα των άλλων. Οφείλουμε να σεβόμαστε τα αισθήματα αυτά, ώστε να μην παραπονούμαστε για διχαστικό κλίμα και ρεβανσισμούς.

  142. Jane said

    https://www.ziaruldeiasi.ro/app/gethumb.details.php?id=225723&w=800&h=600

    Υποθέτω πως , όταν κάποιοι εθνικιστές τον Νοέμβριο εκθεμελίωσαν τις πυραμίδες στη συνοριακή γραμμή Φλώρινας δεν είχαν αυτό το πνεύμα.

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmAJDWShXwpoHhQW6Vfe0LiFfNZhLguQHEEFKvL_ncnw5TOdqNsg

  143. Χρήστος Π. said

    136 Δεν λέει και πολλά αυτό. Το ΚΚΕ έκανε, καταδίκαζε, ξεκαταδίκαζε κλπ κατά καιρούς όπως όλα τα ολοκληρωτικά κόμματα. Μην ξεχνάτε πως πριν τον Χαρίλαο Φλωράκη όλοι οι άλλοι ηγέτες όχι μόνο αποκαθηλώθηκαν αλλά χαρακτηρίστηκαν, πράχτορες, χαφιέδες, οπορτουνιστές, ρεβιζιονιστές, κομφορμιστές, αντικομματικοί, ανίκανοι, κλπ. Το τέλος του ψυχρού πολέμου αλλά και η μεταπολίτευση εξανθρώπισαν και τη διαδικασία διαδοχης στο ΚΚΕ.

  144. X. said

    Νομίζω ότι ο Καζαντζάκης έχει απλώς γράψει ως παραίνεση προς όλους (κομμουνιστές και μη) το «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τον κόσμο. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω.” (η κάπως έτσι) κι αν δεν κάνω λάθος είναι στον «Φτωχούλη του Θεού» (ή μπορεί και αλλού). Για αποκλειστικότητα των κομμουνιστών στην ευθύνη δεν ξέρω να έχει γράψει κάτι.

  145. sarant said

    144 Αν δείτε και προηγούμενα σχόλια, φαίνεται πως έτσι είναι.

  146. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Έλληνες Μακεδόνες = Πόντιοι, μικρασιατες, ολίγοι γηγενείς και επιστραφεντες 🙂 από Βουλγαρία, Σερβία,…

    ΥΓ Σήμερα η περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται ως επί το πλείστον στην επικράτεια τριών γειτονικών κρατών: στην Ελλάδα ανήκει η μισή περίπου έκταση της περιοχής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανήκει σχεδόν το 40% της έκτασης και στη Βουλγαρία περίπου το το 10%, στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ. (βικιπαιδεια )

    Bobby McFerrin – Don’t Worry Be Happy

  147. leonicos said

    183 χθεσινό

    Αδελφόθεε, λες ψέματα πάλι. ΟΚ

  148. leonicos said

    136

    Περάσαμε στις Βαλτικές χώρες, από τη μία στην άλλη, με ταμπέλες σα να ήταν χωριά.

    Μεταξύ Δανίας Σουηδίας, το μόνο πρόβλημα ήταν να μπεις στο φέρρι

    Για να πας από την Κροατία στην Κροατία, περν΄ς μια λωρίδα 19 χιλιομέτρων πλατους που δόθηκε στηΒοσνία για να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Περνάς δυο φορές κανονικά σύνορα.

  149. Χρήστος Π. said

    144 Ναι οκ, προς όλους, κομμουνιστές και μη, ναζιστές και μη, μπαλαρίνες και μη, κλπ. Από τη πολύ ευθύνη ο ψευτοεπαναστάτης πρώην θαυμαστής της ΕΣΣΔ έγλυψε τους σταλινικούς και απαρνήθηκε τον κολλητό του, τους τροτσκιστές, και άλλους φίλους του εγγράφως, για να σώσει τον εαυτούλη του και να τον αφήσουν οι σταλινικοί να φύγει και να εμβαθύνει μετά στους ηρωϊσμούς της «Χαρούμενης Επιστήμης» του Νίτσε. Αυτοί είδαν τα ραδίκια ανάποδα σύντομα, μετά από περιοδεία σε διάφορα κέντρα σταλινικής αναψυχής.

  150. Πέπε said

    147:
    Λεώνικε, για να μπεις εδώ να σχολιάσεις το #183 της χτεσινής ανάρτησης, προφανώς πρώτα μπήκες στη χτεσινή, διάβασες το #183, σημείωσες το νούμερο, και μετά ήρθες εδώ και απήντησες. Γιατί τόσος τζάμπα δρόμος;

  151. Μαρία said

    138
    Δες στη σ.4 Αλεκτορίδη και Αλεκτορίδου στην Τσερκόβιανη http://www.dimosedessas.gov.gr/sites/default/files/6r3dorp-ksph8-305.pdf

  152. Theo said

    @151:
    Ευχαριστώ.

    Να ‘ναι συγγενείς του φίλου μου;

  153. Γιάννης Ιατρού said

    141α: Αν οι 146 (και οι 153, για να είμαστε δίκαιοι) είχαν ψηφίσει ελεύθερα και κατά συνείδηση, θα είχε κάποιο νόημα αυτό που γράφεις. Αλλά το ζητούμενο ήταν πολύ διαφορετικό (η πτώση της κυβέρνησης και η ψηφοθηρία) από την έγκριση ή όχι της συμφωνίας, είδαμε και τι έγινε στο κινάλ ….

  154. ΚΩΣΤΑΣ said

    136 Δικαίωμά σου να έχεις τις απόψεις σου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το σίγουρα, αντικειμενικά, είναι ότι δεν υπάρχουν εκ των προτέρων βεβαιότητες αν θα αποβεί σε καλό ή κακό μας. Αυτό θα το δείξει η ζωή. Και επαναλαμβάνω, εύχομαι να δικαιωθείτε εσείς, γιατί με ενδιαφέρει το καλώς εννοούμενο συμφέρον της πατρίδας μου.

    Για του Μπούλκες, επειδή υπαινίχτηκες ότι το παρακράτος μπορεί να χτυπηθεί εκτός αστικής δημοκρατίας, απλά σε υπενθύμισα πού και πότε εφαρμόστηκε επί σοσιαλισμού!!! Δεν έχω τίποτα εναντίον του ΚΚΕ και το θεωρώ, σήμερα, ένα από τα πιο νομοταγή κόμματα.

    Να γνωρίζεις, επιπλέον, ότι παρά τις διαφωνίες μας, μου είσαι ιδιαίτερα συμπαθής, λόγω τοπικιστικών κριτηρίων. 😉

  155. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  156. Jane said

    #148
    Πραγματικά το να ταξιδεύεις σου ανοίγει τα μάτια και καταλαβαίνεις , ποιοι τόσα χρόνια, ενώ μιλούσαν για Ευρώπη , δεν ήθελαν με τίποτα να ξεφύγει ο κόσμος από τη λογική των Βαλκανίων και των εθνικισμών.

    Θυμάμαι σε μια ωρίτσα με το τρένο πήγαμε από τη Βιέννη στη Μπρατισλάβα για καφέ. Ούτε που καταλάβαμε πως περάσαμε σύνορα. Κι από το Βέλγιο στην Ολλανδία σε λίγα λεπτά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Μαγαζί αλλάξαμε.
    …………………………………………………………………………………………………………………..

    Χτες ένα ελληνικό κανάλι έπαιρνε συνέντευξη από έναν βορειοελλαδίτη στα Σκόπια. «Είμαι αντίθετος με τη συμφωνία» , τόνισε με έμφαση ο πατριώτης. Κρατώντας τις τσάντες με τα ψώνια του…

    Τέλοσπάντων , όποιος μπόρεσε να καταλάβει, κατάλαβε. Είδαμε την πολυσήμαντη παρέμβαση του βούδα της Ραφήνας , είδαμε ποιοι πήραν μέρος στα συλλαλητήρια, ποιοι ξεσήκωναν τους μαθητές με συνθήματα «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», ποιοι εκφόβισαν βουλευτές, είδαμε τη διγλωσσία του πασοκ και της ΝΔ.

    Να θυμίσω πως , όταν στη δεκαετία του ’80 αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία, η εκκλησία είχε κηρύξει πένθος. ‘Ε, θα το ξεπεράσουν κι αυτό, πού θα πάει. 🙂

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στις εντυπώσεις του από τη Ρωσία ο Καζαντζάκης γράφει για το σοβιετικό σχολείο:
    «Στα σκολειά αποχτούν τη φανατική πίστη πως χρέος έχουν να λευτερώσουν από την αμάθεια και τη σκλαβιά τις εργαζόμενες τάξες όλου του κόσμου. Κι αυτό αποτελεί το δεύτερο κύριο χαραχτηριστικό της σοβιετικής παιδείας, δίνει στον εαυτό της διεθνή αποστολή, παγκόσμιαν ευθύνη. Οι σημερινοί μικροί μαθητές που κάθουνται στα θρανία και παίζουν στις σχολικές αυλές της Ρουσίας αποχτούν στο νέο σκολειό την πεποίθηση πως είναι πρωτοπόροι μιας παγκόσμιας ιδέας, πως οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν πια σε Ρούσους, Αμερικάνους ή Κινέζους, σε χριστιανούς ή μουσουλμάνους, σε άσπρους, κίτρινους ή μαύρους, παρά σε αδικητές και σε αδικούμενους. Και χρέος έχουν κι ευθύνη οι μικροί τούτοι μαθητές, σα μεγαλώσουν, να φέρουν δικαιοσύνη στον κόσμο.»
    Δεν είπε, ίσως, επακριβώς την επίμαχη φράση ο Καζαντζάκης, αλλά, από όσα γράφει, κι όχι μόνο σ’ αυτό το απόσπασμα, το νόημα είναι ότι οι νεαροί μαθητές εθίζονταν στο να αγαπάνε την ευθύνη και το χρέος προς τους άλλους.

  158. # 154 τέλος

    (πλακατζίδικο)

    – You, Tarzan ??

  159. Μαρία said

    156
    Και πού να ρωτήσεις κι αυτούς https://www.casino-f.com/bus-schedule/

  160. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τί ωραία η Ευρώπη; Ναι, όταν εμείς – «οι καθυστερημένοι» – λέγαμε ΕΟΚ, εσείς απαντούσατε με τα σκλαβοπάζαρα και το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Και περιμένατε την εκπλήρωση της προφητείας του αγαπημένου μου Βάρναλη:

    Kοίτα! Oι άλλοι έχουν κινήσει
    κ’ έχ’ η πλάση κοκκινήσει
    κι άλλος ήλιος έχει βγει
    σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη».

    Τί να πω, πάντα οξυδερκείς και προφητικοί εσείς οι αριστεροί! Και βάζετε και τους αγαπημένους μας βόρειους… γείτονες στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, για να απολαύσουν κι αυτοί τα καλά! 😉

  161. Jane said

    154 🙂
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQrJ7c_GYx9LO_r9bjpKDn8w_VuE2OA0DrW6sy98BBu1B0eqZtf

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι εσείς οι δεξιοί, Κώστα, γιατί προσπαθείτε να εμποδίσετε την ένταξη των γειτόνων μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ώστε όλοι μαζί να είμαστε μια μεγάλη και αγαπημένη συμμαχική γειτονιά; 😉

  163. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Μόλις έστειλα σχόλιο που αλλάζει τα δεδομένα αλλά μού το έπιασε η μαρμάγκα

  164. Μαρία said

    Ο Λεβέντης μόνος του εκτός συναγωνισμού.

  165. ΚΩΣΤΑΣ said

    162. Εμείς δεν τους εμποδίζουμε, Γιάννη, είναι καλοδεχούμενοι αφού ανάνηψαν και αυτοί ως πρώην κομμουνιστές και επιθυμούν την ένταξή τους. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα εις βάρος τους και ζητάμε ως προϋπόθεση, για να γίνουμε μια όμορφη και αγαπημένη παρέα, να σταματήσουν να επιβουλεύονται ιστορικά τεκμηριωμένα δικαιώματά μας, όπως όνομα, γλώσσα, ιστορία, εδάφη κλπ.

  166. 132, … ποιός είχε την ιδέα για τον Δούρειο Ιππο …

    Μα ο Δούρος, προφανώς.

  167. Pedis said

    Η εκκλησία, ό,τι αλλαγή κι αν γίνει στην κοινωνία προς, ας πούμε, λιγότερο μεσαίωνα (εκτός αν από αυτή βγαίνει μερίδιο και για του λόγου της, λ.χ. πακέτα καίτοι φράγκικα ευρωπαικά, μουκουό κλπ) πάντα πένθος θα κηρύξει. Ε, να φύγουν τα πνεύματα (όχι το άγιο), κόντρα, … ε, να φτάσει το ελληνικό σχολείο έστω και για μία ώρα εβδομαδιαίως σε μία και μοναδική τάξη του λυκείου στο επίπεδο της βιολογίας του 1871, ενάντια, … πολιτικός γάμος, τους πάτησες τον κάλο (όχι εκείνον στον εγκέφαλο) … εμ, δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση, στο πυρ το εξώτερον.

    Τώρα, εδώ που τα λέμε, με τέτοιο Σύνταγμα που έχουμε γιατί να μην βρίσκουν να τα κάνουν εδω, αντί να αναγκαστούν να αλλαξοπιστήσουν και να μεταναστεύσουν σε κάνα ιράν;

  168. Pedis said

    167 -> 136

  169. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλά, δεν ντρέπεσαι λίγο, κύρ Γιάννη μου; (157) Χειρότερος από τον Blog-oti-nanai (82) κατάντησες; Πάς να μάς πείσεις σώνει και καλά ότι ο Καζαντζάκης ξεστόμισε την ατάκα για τους κομμουνιστές και την ευθύνη, για να δώσεις άλλοθι στον κ. Σαραντάκο που δεν έκραξε τον Τσίπρα;

    Για να σε αποστομώσω οριστικά εσένα, τον Blog και όλους όσους ψάχνουν την ατάκα για να πάρουν τα εύσημα από τον κ. Σαραντάκο, αναρτώ τί γράφει ο Καζαντζάκης στην σελ. 44 του τελευταίου «Ταξιδεύοντας» (1957) «Ιαπωνία – Κίνα»

    Τουτέστιν, την ατάκα για την ευθύνη που ο Τσίπρας την απέδωσε στους κομμουνιστές για να γλείψει τον Μήτσο τον Κουτσούμπα, ο Καζαντζάκης την είχε πεί για τους Ιάπωνες. Κατόπιν αυτής της σημαντικής αυτής αποκαλύψεώς μου, νομίζω ότι ο έντιμος κ. Σαραντάκος θα σπεύσει τις επόμενες μέρες να κράξει τον Τσίπρα, πρίν επέμβει η πρεσβεία της Ιαπωνίας και ζητήσει δικαίως τα ρέστα

  170. Jane said

    154 🙂

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQrJ7c_GYx9LO_r9bjpKDn8w_VuE2OA0DrW6sy98BBu1B0eqZtf

  171. spyridos said

    http://www.kathimerini.gr/1006877/opinion/epikairothta/politikh/e3w-pame-kala

  172. sarant said

    164 Έναν υπέρ της Συμφωνίας δεν βρήκε να καλέσει…

  173. cronopiusa said

    Μακεδονικό: οι σκελετοί στη ντουλάπα

    Ανακοίνωση για την καταστροφή του Μνημείου για το Εβραϊκό Νεκροταφείο στο ΑΠΘ

  174. BLOG_OTI_NANAI said

    156, 167: Δεν έχετε βαρεθεί ακόμα να παριστάνετε τους τιμητές; Δεν είδαμε την αντιεκκλησιαστική ιδεοληψία να αφήνει πίσω όχι μόνο νεκρούς, αλλά και λογοκρισία, απαγόρευση της ελέυθερης έκφρασης, καταστροφές βιβλίων, Εκκλησιών και εκτελέσεις ή λιντσαρίσματα θρησκευόμενων ή ιερέων κάθε θρησκεύματος; Πότε θα δείτε κατάματα τα ποτάμια αίματος της αθεϊστικής καφρίλας πριν μιλήσετε χωρίς να κάνετε πρώτα την αυτοκριτική σας;

    153: Γιάννη, δεν πάει έτσι. Αυτοί μπορεί να έπαιξαν κομματικό παιχνίδι, αλλά το έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή υπάρχει ένας κόσμος που δεν ήθελε την συμφωνία. Αυτοί κάπου απευθύνονται και αφουγκράζονται αυτούς στους οποίους απευθύνονται ώστε να το εκμεταλλευτούν.

  175. Μαρία said

    172
    Για το κράτος των Σκοπιπών είναι οι επαρκέστεροι.

  176. Μαρία said

    Το ολίσθημα της Ντόρας πώς και δεν σχολιάστηκε;
    Διότι δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα στους Μακεδόνες, στο 10:11 https://www.youtube.com/watch?time_continue=612&v=SUMEpxr7LV0

  177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119 Μιχ.Νικολάου>>Οι Ναουσαίοι, ως γνωστόν, είχαν εποικήσει και τον Νέο Κόσμο,… στις Μπαχάμες,
    Στο Νέο Κόσμο, στις Μπραχάμες 🙂

  178. Γιάννης Ιατρού said

    119/177: Χαχα, έξοχα! (τα κλέβω για μελλοντική χρήση 🙂 )

  179. from Nassau to Mexico…

  180. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά, τι Λάνθιμος και τέτοια, ένας είναι το αστέρι 🙂

  181. leonicos said

    Νίκη η ανάκληση της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους

    Έχετε αντιληφθει αυτό; Μεταβιβάζουν την κυριότητα και τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτική εταιρεία;

    Τόσ ξεσκισμένοι είναι πια;

    Και ΣΥΦΦΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΞΗ

  182. spiral architect 🇰🇵 said

    Κάτι που υποσχέθηκα:

    Το διακύβευμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και η επικίνδυνη στρατηγική της ανάληψης ηγεσίας στη Βαλκανική. => https://www.anexartitos.gr/to-diakyveyma-tis-symfonias-ton-prespon-kai-i-epikindyni-stratigiki-tis-analipsis-igesias-sti-valkaniki

    Όπως πολλάκις έχουν αναφέρει αξιωματούχοι των ΝΑΤΟ-ΕΕ η Συμφωνία των Πρεσπών είναι οδηγός για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου (συζητιέται ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσόβου-Σερβίας) και την επαναδιευθέτηση της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη [συζητιέται ένωση της Σερβίας με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (RoS) σε περίπτωση ένταξης της στο ΝΑΤΟ].

    σε συνδυασμό με τις πριν την κύρωση της συμφωνίας δηλώσεις του Χακίμ Θάτσι =>
    https://www.tovima.gr/2019/01/12/politics/thatsi-i-symfonia-ton-prespon-protypo-gia-tin-epilysi-tou-zitimatos-tou-kosovou/

    Καλή ανάγνωση. 😉

  183. Μαρία said

    Θα μας πάρουν και την Ήπειρο, αδέρφια.

    Τα Τσερίτσανα πήραν πίσω το όνομά τους! https://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/65470-ta-tseritsana-piran-piso-to-onoma-tous
    Και η Ζαραβίνα https://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/65485-i-limni-ginetai-kai-pali-zaravina

  184. sarant said

    183 Το Συμβούλιο Τοπωνυμιών, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή, έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα που είχε υποβληθεί πριν μερικούς μήνες από τον Δήμο ώστε το χωριό «Πλατάνια» να πάρει πίσω το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στην Ήπειρο και κυρίως το όνομα με το οποίο πέρασε στις σελίδες της ιστορίας! Το αίτημα για την μετονομασία είχε κατατεθεί μετά από ομόφωνα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, η οποία εξέφραζε το σύνολο της τοπικής κοινότητας, των κατοίκων και των αποδήμων. Και επιτέλους, μετά από έξι δεκαετίες περίπου δικαιώθηκε!

  185. Γιάννης Κουβάτσος said

    169: Σου έχω πει κι άλλες φορές πόσο τσαπατσούλικα διαβάζεις, Βάτμαν, και καταλαβαίνεις ό,τι σε βολεύει, στη λαχτάρα σου να αποστομώσεις και να προσβάλεις τους άλλους. Είπε, απρόσεκτο μαθητούδι, ο Τσίπρας ότι ΜΟΝΟ οι κομμουνιστές αγαπούν την ευθύνη και κανένας άλλος; Είπε απλώς ότι οι κομμουνιστές αγαπούν την ευθύνη. Όταν παραθέτουμε ένα απόσπασμα, δεν είναι απαραίτητο να το παπαγαλίζουμε λέξη προς λέξη. Αρκεί το να μην προδίδουμε το νόημά του. Αν έχεις διαβάσει τα κείμενα του Καζαντζάκη για τη Σοβιετική Ρωσία, θα έχεις διαπιστώσει ότι γράφει σε πολλά σημεία ότι οι μπολσεβίκοι πίστευαν ότι έχουν ευθύνη και χρέος να σώσουν τον κόσμο από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αγραμματοσύνη. Αυτό δεν είναι το νόημα της φράσης που τσίταρε ο πρωθυπουργός;

  186. Γιάννης Ιατρού said

    185: Γιάννη, παρατηρώ την συνεχώς αυξανόμενη επιθετική τάση, εμμονή, ντελίριο θά ΄λεγα, να βρει κάτι να ψέξει, τάχα να διορθώσει…
    Παιδιά, όποιος δεν έχει λεφτά γιά φάρμακα ή ψυχολογική υποστήριξη να βάλει μια φωνή, θα βοηθήσουμε!

  187. Μαρία said

    184
    Ναι αλλά «Το τελευταίο αίτημα είχε υποβληθεί το 2011 κι ένα χρόνο αργότερα απερρίφθη από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών.»
    https://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/61853-ta-tseritsana-diekdikoyn-to-onoma-tous
    Μπορεί βέβαια τώρα να κατέθεσαν πληρέστερο φάκελλο.

  188. ΣΠ said

    Τελικά ο τύπος δεν ήταν αφροδεξιός αλλά καφροδεξιός.

  189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    154 – » Και επαναλαμβάνω, εύχομαι να δικαιωθείτε εσείς, γιατί με ενδιαφέρει το καλώς εννοούμενο συμφέρον της πατρίδας μου.»
    Γεννιόμαστε άνθρωποι και πατρίδα μας είναι η Γή, όλα τα άλλα είναι έξωθεν επιβολή στην σκέψη μας που το καθένα αφαιρεί κάτι από την φυσική μας ανθρώπινη συνείδηση και μας κάνει κοντόφθαλμους και ματαιόδοξους.
    Όλα είναι καθαρά θέμα χρονικής οπτικής, σκέψου πώς βλέπεις τα (οποιαδήποτε) ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα σε βάθος χρόνου 100 ετών και πόσο σημαντικά θα είναι αυτά σε 100,000,000 ή 1,000,000,000 χρόνια.
    Ό,τι πιο ηλίθιο έχω ακούσει στην ζωή μου, είναι το, ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. 🙂

    Η Γή είναι απελπιστικά μικρή για να την χωρίζουμε σε εθνικά οικόπεδα αλλά αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους τους συνειδητοποιημένους Ανθρώπους. Κάποτε θα πρέπει να φύγουμε από το επίπεδο του πιθήκου, το μέλλον μας, είναι το διάστημα.

    Όπως είπε κι ο Χώκινγκς, – Να κοιτάζετε ψηλά στα αστέρια και όχι στα πόδια σας!

    160 – «Τί ωραία η Ευρώπη; Ναι, όταν εμείς – «οι καθυστερημένοι» – λέγαμε ΕΟΚ, εσείς απαντούσατε με τα σκλαβοπάζαρα και το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.» Γιατί, δεν είναι σκλαβοπάζαρο και ίδιο συνδικάτο;

    Καλημέρα

  190. π2 said

    151: Το Κλεισοχώρι είναι ορθογραφικό λάθος. Επισήμως η Τσερκόβιανη μετονομάστηκε Εκκλησιοχώρι(ον). Klisochori λένε όλοι, αλλά απλώς κόβουν φωνήεντα από την εκκλησιά. Ο Λιθοξόου, πιο σωστά, το γράφει Κλησοχώρι.

  191. Γιάννης Ιατρού said

    189a: Λάμπρος
    Πφφφσσς! ….Να κοιτάζετε ψηλά στ’ αστέρια.. Αφού Αυτό κάνουμε ρε συ!

  192. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Γυρίσαμε στη χίπικη «επιχειρηματολογία» του ’70. 😊

  193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    191 – Αμ δεν το κάνετε, κι όσοι το κάνουν ψάχνουν να δούν τον θεό ή τα ζώδια. 🙂
    Aπό χρόνια έχω σαν αξιόπιστο βλακόμετρο τα ζώδια, όλοι ξέρουν το ζώδιό τους αλλά ελάχιστοι πού βρίσκεται στον ουρανό οπότε όσοι δεν ξέρουν πού είναι αυτό που θεωρούν πως τους επηρεάζει άμεσα στην ζωή τους, είναι βλάκες.

  194. # 189

    Λάμπρος είπε πως ο Χώκινγκς είπε – Να κοιτάζετε ψηλά στα αστέρια και όχι στα πόδια σας!

    Φίλε, ο Χώκινγκς ούτε στην Αθήνα ζούσε, ούτε περπάταγε αλλιώς θάχε πατήσει όλα τα σκυλοκούραδα των πεζοδρομίων !!

  195. π2 said

    Είναι ιδέα μου ή τώρα που τελείωσε το πανηγύρι στη βουλή προσπαθεί να τα μαζέψει λίγο για το μακεδονικό η ΝΔ (πλην φυσικά της σαμαρικής, αδωνιάδος πτέρυγας) επειδή ξέφυγε το πράγμα; Αυτήν την εντύπωση αποκομίζω από τον τύπο (Καθημερινή, ΔΟΜ).

  196. Alexis said

    #169: Νίκο, κράξε επιτέλους τον Τσίπρα για το απόφθεγμα Καζαντζάκη να τελειώνουμε!
    Θες να ξεσπάσει διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Τόκιο για πάρτη σου; 😆

  197. 195 Χα, κι εγώ την ίδια εντύπωση είχα από τα χτεσινά πρωτοσέλιδα!

  198. Pedis said

    http://www.efsyn.gr/arthro/i-ekdikitiki-pornografia-kostizei-zoes-alla-den-timoreitai

    Νικοκύρη, πεδίο λαμπρό για μεταφορά στα ελληνικά της ορολογίας.

  199. sarant said

    195 Αναμενόμενο ήταν

    198 Δεν έχει και πολλά προς εξελληνισμό αλλά έχει ενδιαφέρον.

  200. Pedis said

    ναι, μόνο το σέξτινγκ έχει ανάγκη, οι υπόλοιποι όροι, αν και όπως διαπιστώνεται και στο άρθρο δεν είναι δόκιμοι, μεταφράζονται εύκολα.

  201. https://mikropragmata.lifo.gr/wp-content/uploads/2019/01/50546910_1497631263706879_200214070916284416_n.jpg?x76775

  202. Επειδή το μουχαμπέτ(ι) για αφροδεξιά μεζεδάκια κατάντησε …παναήρ(ι) για σκαματοζερβά τοιαύτα (σκάμα=ο αφρός, μακεδονιστί), ας πω και γω τη γνώμη μου για την επαίσχυντη τσιπροσυμφωνία που μαγαρίζει τις όμορφες Πρέσπες. Εκτιμώ λοιπόν ότι το επιτελείο προπαγάνδας του Τσίπρα έκανε το έγκλημα για τον εξής μικροκομματικό λόγο: Για να βρει ένα δήθεν ιδεολόγημα ώστε να περιχαρακώσει το μαντρί του, καθότι τα εν αυτώ ποιμαινόμενα στερούνται οποιασδήποτε πραγματικής ιδεολογίας.
    Μια επιπλέον παρατήρηση για κάποιον …πολίτη του κόσμου που έκανε διεθνιστικό κήρυγμα. Αυτόν τον αφελή διεθνισμό επικαλούνταν για 70 ολόκληρα χρόνια η μακαρίτισσα …μεγάλη σοβιετική πατρίδα που κατάντησε κοιτίδα της ιδιοτέλειας

  203. 195 είναι άλλωστε και …εσωτερικό το θέμα: http://www.topontiki.gr/article/306868/diaforopoiisi-dendia-i-nd-einai-kentrodexio-komma-ohi-gkroypoyskoylo-me-ethnikistikes

  204. Theo said

    @189, κα:
    Ποιος είναι αυτός ο Χώκινγκς; Μήπως ο Στίβεν Χόκινγκ;

  205. Μαρία said

    201
    Χα, χα, στα μακεδόνικα ο φίλος του τον προσφωνεί παππού https://pbs.twimg.com/media/DxeKCHwXQAEs-tX.jpg

  206. Γιάννης Ιατρού said

    195/197: Τώρα μάλιστα που παραιτήθηκε κι ο Γκλέτσος, ….ντόμινο εξελίξεων 🙂
    Άμα βγει το τζίνι απ΄το μπουκάλι, δύσκολο να το μαζέψεις, κι κι ας λένε

  207. sarant said

    201 Γι αυτό κινδυνεύουν τα μακεδονικά ροδάκινα που είπε και ο Σαμαράς 🙂

  208. Μακάρι να τόχε πει ο Σαμαράς… ο Κυριάκος τόπε!

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – Ναι Theo αυτός είναι, τα έκανα λίγο αχταρμά στην γραφή του ονόματός του αλλά μην έχετε και πολλές ορθογραφικές απαιτήσεις από έναν οικοδόμο. 🙂
    Είναι από τους ανθρώπους που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης μου και για την θεώρηση της φύσης αλλά και για την καθημερινότητα όταν πρίν 30 χρόνια διάβασα το βιβλίο του, Το χρονικό του χρόνου.
    Δυστυχώς αργεί η γενική μετεξέλιξη του πιθηκανθρώπου σε άνθρωπο και μετά διαστημάνθρωπο, από την εποχή του Διογένη του κυνικού ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί, (θα δυσκολευόταν αρκετά να βρεί άνθρωπο μέρα μεσημέρι 🙂 ) ενώ αντίθετα η κριτική σκέψη έχει καταβαραθρωθεί, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η παγκόσμια ομοιομορφία σκέψης των ανθρώπων και κυρίως η χειραγωγημένη κατεύθυνση που έχει.

    Να σου αφιερώσω και το τραγουδάκι που ακούω.

  210. Theo said

    @209:
    Πολλοί, από τους Ντόκινς και Χόκινγκ, γεννούν το υβρίδιο Χώκινγκς.

    Ευχαριστώ για το τραγούδι. Εδώ συμπίπτουμε στα γούστα 🙂

  211. Μαρία said

    208
    Και ζήτησε μάλιστα και επιβεβαίωση του Βεσυρόπουλου. Βέροια εναντίον Νάουσας. Συνεχίζω να απορώ που δεν είπαν τίποτα για τα κεράσια Βοδενών.

  212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    208 – Το θέμα, είναι σε ποιούς ή καλύτερα σε τι απευθύνονται οι «πολιτικοί» της χώρας και λένε όλα αυτά τα κουφά και παρ΄όλα αυτά ψηφίζονται, τι να πεί κανείς.

  213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    210 – Μόνο σε δυο τρία πραγματάκια διαφέρουμε Theo, στα αληθινά σημαντικά κι ανθρώπινα, συμπίπτουμε. 🙂

  214. ΚΩΣΤΑΣ said

    189
    >> Η Γή είναι απελπιστικά μικρή για να την χωρίζουμε σε εθνικά οικόπεδα αλλά αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους τους συνειδητοποιημένους…

    Λάμπρο, αν το δούμε φιλοσοφικά το θέμα, μπορεί και να ‘χεις κάποια δίκια. Μέχρι να γίνει όμως αυτό που ονειρεύεσαι εσύ, οι λαοί της γης ζουν χωρισμένοι σε κράτη, που το καθένα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του δικού του λαού. Με αυτή την έννοια κι εγώ συμπαρατάσσομαι με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κράτους που ανήκω, της πατρίδας μου. Κι άλλοι ονειρεύτηκαν «όλη η πλάση, όλη η γη, ένα ποίμνιο και εις ποιμήν», αλλά τα έκαναν να μην πω τί! 😉

    >> Γιατί, δεν είναι σκλαβοπάζαρο και ίδιο συνδικάτο;

    Όχι, Λάμπρο. Στην (δυτική) Ευρώπη, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει το καλύτερο δημοκρατικό σύστημα, προστατεύονται σε καλύτερο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπάρχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Εσύ που προβληματίζεσαι με τα πάντα, 🙂 δεν σκέφτηκες ποτέ γιατί όλοι οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη;

  215. Μαρία said

    Διορθώσεις στο χάρτη απο σχολιαστές.
    Neil Anka Στην Ηπειρο είναι σωστος ,όμως υπαρχει η Μαυρη θαλασσα και τα σύνορα στην Μ.Ασια είναι κοντα στη Αρμενια μεχρι κατω την Συρια…Αν βαλεις μια μεγαλη Κυπρο επανω στην Μ.Ασια ,τοτε πλησιαζεις καπως..

    Konstantinos Pimenidis Λοιποί ο Πόντος 💒δεν χαρίζουμε ΤΙΠΟΤΕ κατά καιρούς πάλη δικά μας θάναι 🇬🇷🦅🇬🇷

  216. Pedis said

    # 214 (τέλος) – Αρπάτε, λοιπόν, μισθούς Βουλγαρίας που είναι χλιδή μπροστά στην πείνα του Μπαγκλαντεσιανού και στο ρημαδιό που ζει ο Ιρακινός και να λέτε κι ευχαριστώ.

  217. BLOG_OTI_NANAI said

    Πραγματικά, άμα ο άνθρωπος είναι φιλόσοφος, παθαίνεις πλάκα…

    Οπότε, γυναίκες ή άνδρες ή παιδιά που τα βιάζουν, τα βασανίζουν, τα εξαναγκάζουν σε δουλεμπόριο, τα κακοποιούν κ.λπ., δεν θα ασχολούμαστε καθόλου, αλλά θα τους μαζεύουμε σε ένα δωμάτιο και θα τους λέμε:

    Ρε σεις, μην είσαστε κοντόφθαλμοι και ματαιόδοξοι
    « σκέψου πώς βλέπεις τα (οποιαδήποτε) ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα σε βάθος χρόνου 100 ετών και πόσο σημαντικά θα είναι αυτά σε 100,000,000 ή 1,000,000,000 χρόνια.«.

    Και το πρόβλημα πάααααααει…

  218. Μαρία said

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    188 ΣΠ >>Τελικά ο τύπος δεν ήταν αφροδεξιός αλλά καφροδεξιός.
    Αφρο δεξιος; Μπα! βαθιά (τρίσβαθα) δεξιός 🙂

    Και τί να σημαίνη Τσερίτσνα και τί Ζαραβίνα;

  220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    214 – Δεν είναι μόνο φιλοσοφικό και ονειροπόλο το θέμα Κώστα, είναι η μόνη λογική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η ανθρωπότητα αν θέλει να διαιωνισθεί και να ευημερήσει. Κάπως πρέπει να γίνει η αρχή και κάποιοι πρέπει να την κάνουν, η πατριαρχική κοινωνία έχει αποδειχτεί άκρως καταστρεπτική όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για το οικοσύστημα που μας ευνοεί, είναι καιρός να τελειώνουμε μ΄αυτήν.

    «Μέχρι να γίνει όμως αυτό που ονειρεύεσαι εσύ, οι λαοί της γης ζουν χωρισμένοι σε κράτη, που το καθένα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του δικού του λαού. »
    Οι λαοί ζούν χωρισμένοι σε κράτη γιατί έτσι βολεύει τους κεφαλαιούχους που τα δημιούργησαν και τα δημιουργούν για τον καλύτερο έλεγχο των ανθρώπων, αν πιστεύεις πως το καθένα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του λαού του, δεν σκοπεύω να σου χαλάσω το όνειρο κι ας λές πως εγώ ονειρεύομαι. 🙂
    Έχω πεί πολλές φορές που πρέπει να κοιτάξετε για να δείτε την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης και τι ακριβώς αυτή πρεσβεύει, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο κι εξακολουθείτε να αναλώνεστε στα αιώνια (πλέον) τετριμμένα.
    Έχω πεί στις κόρες μου πως αυτό το σύστημα βασίζεται σε τρείς λέξεις, ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, ΜΑΤΙΟΔΟΞΙΑ, ΕΛΠΙΔΑ, αλλά δεν ξέρω ποιά είναι πιο δυνατή, εσύ τι λές; 🙂

    «Όχι, Λάμπρο. Στην (δυτική) Ευρώπη, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει το καλύτερο δημοκρατικό σύστημα,» 🙂 🙂 🙂 Νάσαι καλά βρε Κώστα, μ΄έκανες να σκάσω στα γέλια βραδιάτικα, ώστε δημοκρατικό σύστημα η τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, καλά τότε και στην ΕΣΣΔ είχαν κομουνισμό. 🙂
    Χωρίς πλάκα τώρα, δεν είδες και δεν άκουσες τίποτε μέχρι τώρα για τον φόνο; Από ποιούς είπαμε πως εκλέχθηκε ο Ντράγκι;

    «προστατεύονται σε καλύτερο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπάρχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο.» Αφού προσπεράσω τα ανθρώπινα δικαιώματα (μήπως γνωρίζεις πόσοι μάρτυρες για το Νoor 1 «πέθαναν» μυστηριωδώς, πόσοι δολοφονούνται από την μαφία, το τράφικινγκ και την παιδική εργασία;) το καλύτερο βιοτικό επίπεδο πού νομίζεις πως βασίζεται, στην εξυπνάδα την ικανότητα και την παραγωγικότητα των Ευρωπαίων;

    «Εσύ που προβληματίζεσαι με τα πάντα, 🙂 δεν σκέφτηκες ποτέ γιατί όλοι οι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη;»
    Εσύ πάλι που δεν προβληματίζεσαι, μήπως σκέφτηκες πως θέλουν να έρθουν γιατί οι Ευρωπαίοι τους καταληστεύουν τους πόρους και καταστρέφουν τις πατρίδες τους και δεν έχουν πού αλλού να πάνε για να ζήσουν; Αλλά κάνουν τέτοια πράγματα οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι; μπά ψέματα των (ανύπαρκτων πια) κομουνιστών είναι. 🙂

    Καληνύχτα

  221. Μαρία said

    Ζαραβίνα, που βρίσκεται πίσω απο λάκκο
    Τσερίτσανα, απο τη σλάβικη ονομασία ή της μουριάς ή της αγριοβελανιδιάς, του ρουπακιού

  222. Γιάννης Ιατρού said

    221b: Τσερίτσανα => Να έχει σχέση με την ονομασία που τους είχαν δώσει; (Πλατάνια) Τι λες;

  223. Μαρία said

    222
    Όχι. Τα δυο δέντρα που έγραψα παίζουν. Σέρνιτσα στα βουλγ. είναι η μουριά.

  224. sarant said

    208 Ωχ, ναι

    215 Από Σικελία δεν έχει ,ε;

  225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    221 Α ωραία! Ευχαριστώ!
    Τσερίτσανα πολύ κοντά (σαν λέξη) στην Τσαριτσάνη, που το κράτησε, γιατί δηλαδή 🙂
    Η Ζαραβίνα εν τω μεταξύ λέγεται και Νεζερός ή Νιζερός 🙂 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%96%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CE%B1

    Είναι πάντως όμορφα και τα δυο, θέλω να πω μ΄έναν τρόπο κάθονται καλά/οικεία στ΄αυτί. Θυμήθηκα και το Τσερένι στην Κυνουρία που όλοι έτσι το λένε και τώρα ξέχασα πώς είναι το επίσημο 🙂
    Το από πάνω βουνάκι εκεί είναι η Ζάβιτσα (το βουνο δεν τ΄άλλαξαν)

    (στο 219 έγραψα ένα «σημαίνη» που με κούφανα τώρα που τόδα, και λειψή/ά η/τα Τσερίτσανα! 😦 )

  226. Μαρία said

    224
    Φιλοξενούν αυτούς τους Σικελούς αυτονομιστές στη σελίδα τους https://www.facebook.com/photo.php?fbid=295833244457284&set=a.100809857292958&type=3&theater

  227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    206

  228. Μαρία said

    Κάποιος ανέσυρε κι αυτό το βίντεο με τον κόουτς 🙂

  229. Πέπε said

    225
    > > Είναι πάντως όμορφα και τα δυο, θέλω να πω μ΄έναν τρόπο κάθονται καλά/οικεία στ΄αυτί.

    Προσωπικά, βρίσκω πάντα μια γοητεία στα ξενόγλωσσης προέλευσης καταργημένα τοπωνύμια:

    1. Έχουν μια εξωτική μαγεία 🙂
    2. Είναι φορείς ιστορικής μνήμης
    3. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν τείνουν να είναι ντόπιοι ή κοντινοί, και/ή μεγάλοι σε ηλικία. Αυτοί που χρησιμοποιούν τα επίσημα είναι οι λιγότερο ντόπιοι και/ή νεότεροι. Επομένως, οι πρώτοι λένε αυτά που ξέρουν ενώ οι δεύτεροι αυτά που τους είπαν να λένε.
    4. Ιδιαίτερα κάποια καταργημένα τοπωνύμια που είναι γνωστά από την ιστορία ή από τραγούδια. Δεν έχω πάει στα Πλατάνια, αλλά φαντάζομαι ότι αν πήγαινα και κάποιος μου ανέφερε ότι το παλιό όνομα είναι Τσερίτσανα, θα έλεγα «Α, αυτά είναι τα Τσερίτσανα; Και πού είναι η βρύση;»

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    207
    https://twitter.com/christakimaria1/status/1088512551711850502

  231. Γιάννης Ιατρού said

    227: Χαχα, έτσι !! 🙂

  232. Μαρία said

    230
    Άσχετη είναι κι αυτή. Μόνο τα ροδάκινα Νάουσας είναι ΠΟΠ http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta/1271-froutalaxanika

  233. Μαρία said

    απο διευθυντή γραφείου τύπου της Ιεράς Συνόδου

    https://www.orthodoxianewsagency.gr/gnomes/%ce%bf-%ce%b3-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84/#.XEziANzm-IU.twitter
    Όσοι, όμως, εγκλωβιζόμαστε, σήμερα, αβασάνιστα σε έναν αρρωστημένο πατριωτισμό δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να γινόμαστε υμνητές τού πολέμου και της πένθιμης καμπάνας. Δεν αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της Ειρήνης παρά μόνο ρίχνουμε νερό στον μύλο τού κάθε νεοεμφανιζόμενου μορφώματος που ως σκοπό και στόχο έχει την διάλυση και την αποσύνθεση της κοινωνίας.
    «Ο χώρος τής Εκκλησίας είναι ο χώρος όπου το Φως καταργεί το σκοτάδι. Είναι ο χώρος στον οποίον ο ένας ακουμπά πάνω στον άλλον προσφέροντας την αγάπη… ».
    Όλη αυτή η εμμονή στον υπέρμετρα αρρωστημένο πατριωτισμό από τους κάθε λογής πατριδοκάπηλους, δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνον στην επανάληψη λαθών τού παρελθόντος τα οποία οδήγησαν Έθνη ολόκληρα σε Ολοκαυτώματα.

  234. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Να μάς πεί η λαλίστατη (28 σχόλια μέχρι τώρα σε αυτό το νήμα) σχολιάστρια Μαρία γιατί κρύβει (233) το όνομα του Διευθυντού του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, που έγραψε αυτό το κάργα φιλο-συριζέικο άρθρο για την Συμφωνία των Πρεσπών.

    Μήπως για να μή μάθουν οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου ότι πρόκειται για τον διαβόητο Γιώργο Βασιλείου, που υπήρξε επί χρόνια εκκλησιαστικός συντάκτης της βασιλοχουντικιάς «Ελεύθερης Ώρας» και δεξί χέρι του εις την Κόλασιν ευρισκόμενου, Χουντόδουλου Παρασκευαΐδη;

    Όλοι στον Εκκλησιαστικό Χώρο (ο Blog-oti-nanai ας βγεί να το επιβαιώσει) γνωρίζουν ότι το 2008 ο Γ. Βασιλείου έγλειψε ασυστόλως τον νέο Αρχιεπίσκοπο Συριζώνυμο Λιάπη για να τον κρατήσει στην θέση του, όπως και έγινε. Κι ότι εδώ και 3 χρόνια, ο άλλοτε ακροδεξιός Γ. Βασιλείου «το παίζει» Συριζαίος, ήταν μάλιστα υποψήφιος του Σύριζα στην Αιτωλοακαρνανία (αν δεν κάνω λάθος) στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές.

    Το Επιτελείο μας αναρτά τις καταγγελίες που είχε κάνει στην Δίκη του Γρ. Μιχαλόπουλου τον Φλεβάρη του 2003 ο τότε Δεσπότης Ζακύνθου, Χρυσόστομος Συνετός, για τον Γιώργο Βασιλείου: Επέβαλε στον Χριστόδουλο να τον προσλάβει στο γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής ο βασιλοχουντικός εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος. Δεν είμαστε όλοι κάφροι εδωμέσα, αγαπητή σχολιάστρια Μαρία…

  235. Γιάννης Ιατρού said

    Επαναλαμβάνω το σχ. 186

    229: Πέπε κλπ.
    Υπάρχει το Τα Τσερίτσανα: ιστορία-λαογραφία του Δ. Κωλέτση αλλά προς το παρόν το Αποθετήριο του Παν/μίου Ιωαννίνων «Olympias» έχει πρόβλημα και δεν αποκρίνεται.

  236. Μαρία said

    Όπα ο Πάσχων.
    Τα άγνωστα αυτά ροδάκινα ανακάλυψαν δύο καθηγητές της Νομικής, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τα μόνα “Μακεδονικά ροδάκινα” που θα υπάρχουν, θα είναι αυτά που θα παράγονται στη “Βόρειο Μακεδονία”» (Παναγιώτης Γκλαβίνης, Ιωάννης Στεφανίδης «Η Ελλάς υποχωρούσα», Liberal 23.1.2019).
    http://www.kathimerini.gr/1006891/opinion/epikairothta/politikh/h-yyxh-mas-kai-ta-proionta-mas

  237. spiral architect 🇰🇵 said

    Μέσω αυτής της εφαρμογής απεικόνισης και μέτρησης πλήθους μπορείτε να βρείτε πόσοι πήγαν στο Σύνταγμα στο (κ)αφροδεξιό συλλαλητήριο για την Μακεδονία.
    Εγώ,όρισα πυκνότητα στα 2 άτομα/m^2 και η εφαρμογή έβγαλε 142879 άτομα.

  238. sarant said

    237 Eνδιαφέρουσα η εφαρμογή, ομολογώ. Βέβαια, δεν είναι όλος ο χώρος ωφέλιμος πχ πανω στην πλατεία και δεν ξέρω πώς παίρνεται υποψη αυτό. Ούτε ξέρω αν στη Μητρόπολη και πιο πίσω ήταν 2/τ.μ.

  239. spiral architect 🇰🇵 said

    @238: Μέση πυκνότητα έβαλα. Αλλού (π.χ. στην πλατεία και μπροστά απ’ τη Βουλή) μπορεί και να’ ταν 3 άτομα/τ.μ., αλλού (π.χ.προς το κεμπαπτζίδικο του Θανάση στο Μοναστηράκι) λογικά έκοβαν βόλτες με πιτόγυρα στα χέρια.
    Και πολύ λαρτζ ήμουν.

  240. Alexis said

    Επειδή κυκλοφορεί ευρύτατα τις τελευταίες μέρες, εν είδει «αστείου», ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών θα …απαγορευτεί η χρήση των λέξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» για τον χαρακτηρισμό της ελληνικής Μακεδονίας, να θυμίσω έτσι πρόχειρα:
    -Τρεις Περιφέρεις της χώρας έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «Μακεδονία»: Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
    -Το δεύτερο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης λέγεται «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»
    -Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λέγεται «Αεροδρόμιο Μακεδονία»
    -Ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης λέγεται «Σταθμός Μακεδονία»

    Για να μην αναφερθούμε στα πάμπολλα μακεδονικά σωματεία, συλλόγους, παμμακεδονικές ενώσεις, ομοσπονδίες συλλόγων κλπ. κλπ.

    Και η ηλιθιότητα έχει τα όριά της! 😡

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν έχει όρια, Αλέξη. Το «ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία» αρκετοί το πιστεύουν και το αναπαράγουν. Το άκουσα από γνωστή κοπέλα:ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία, για να ξεχρεώσουμε. Νόμισα ότι εννοούσε το όνομα, αλλά όχι, εννοούσε κυριολεκτικά. Τα σύνορα της χώρας είναι πια στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Όταν τη ρώτησα τι γίνεται με τη Θράκη, τη δώσαμε κι αυτή ή θα είναι ξεκομμένη αλλά ελληνική, αποσυντονίστηκε. Πού τα άκουσες, κορίτσι μου, αυτά; Τα συζητούν στο σπίτι οι γονείς μου.
    Δημοψήφισμα τώρα! 😊😯

  242. Θρασύμαχος said

    «Χημικά και αποδοκιμασίες κατά Παυλόπουλου και υπουργών»: https://www.tanea.gr/2019/01/27/greece/thessaloniki-ximika-kai-apodokimasies-kata-paylopoulou-kai-ypourgon-tou-syriza/ καλά οι αποδοκιμασίες, αλλά και χημικά κατά ΠτΔ και υπουργών! Είμαστε πολύ προχωρημένη χώρα άμα λάχει.

  243. Κώστας said

    241: Χαχα, επιθεώρηση… Εν τω μεταξύ, έχω εντοπίσει ένα κοινό στοιχείο σε όλους τους συνωμοσιολόγους παύλα διακινητές μυθευμάτων. Ξεκινούν με ένα ερώτημα του τύπου «Γιατί ο Χ μπλα μπλα μπλα;» και μετά περιμένουν με το ύφος εκείνου που «ξέρει» όσο χρειαστεί, μέχρι κάποιος να βαρεθεί τη σιωπή και να ρωτήσει δειλά: «Γιατί;» Ε και τότε αρχίζει η διάλεξη… 🙂

  244. sarant said

    242 🙂

  245. ΚΩΣΤΑΣ said

    Για να τελειώνω με το μακεδονικό. Είπα σε πιο πάνω σχόλια ότι παρ’ όλο που πιστεύω ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή και αντί να λύσει, θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα που θα σέρνονται στο μέλλον, εύχομαι να κάνω λάθος και να έχετε δίκιο εσείς που ισχυρίζεστε ότι η συμφωνία είναι καλή και θα λύσει τα προβλήματα. Και αυτό γιατί είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και με ενδιαφέρει πρωτίστως το καλό της πατρίδας μας.

    Επειδή όμως βλέπω ότι μερικοί μάλλον παρανοείτε και δεν ερμηνεύετε σωστά την αντίδραση των απλών ανθρώπων που ζούμε στη Μακεδονία (την ελληνική),  επιτρέψτε να σας μεταφέρω το κλίμα, όπως το ζω εγώ στον ευρύτερο κοινωνικό μου κύκλο, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο μέσος κοινωνικά και οικονομικά άνθρωπος, με το ντόρο που προκλήθηκε και με συζητήσεις που γίνονται κυρίως σε τοπικά κανάλια, τα οποία οι Αθηναίοι και λοιποί ελλαδίτες δεν τα βλέπετε, έχει πληροφορηθεί τα εξής ιστορικά τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα πράγματα.

    Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη και μιλούσε ελληνικά. Ο άλλος Αλέξανδρος, ο παππούς του, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες που τότε μόνο Έλληνες συμμετείχαν σ’ αυτούς. Επίσης την εκστρατεία του ο Μ. Αλέξανδρος την ξεκίνησε με όλους τους Έλληνες και με αυτές δημιούργησε την απέραντη τότε αυτοκρατορία του.

    Ξέρει επίσης ο απλός κόσμος ότι οι Σλάβοι ήρθαν στη περιοχή της Μακεδονίας 700 περίπου χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο. Εύλογα λοιπόν απορεί πώς αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι γνήσιοι Μακεδόνες και μονοπωλούν και την καταγωγή και το όνομα της χώρας, αποκλείοντας από άλλους κατοίκους της ίδιας περιοχής να δηλώνουν Μακεδόνες και να λένε την περιοχή τους Μακεδονία και να προκαλούν μπέρδεμα σε κατοίκους άλλων χωρών που δεν γνωρίζουν καλά αυτά τα γεγονότα.

    Επίσης ο κόσμος απορεί για την μη εφαρμογή του αυτονόητου, ότι αν μια χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, το φυσιολογικό και αυτονόητο είναι οι κάτοικοί της να λέγονται Βορειομακεδόνες και η γλώσσα και η ιθαγένεια βορειομακεδονική. Θεωρεί, ο κόσμος, ότι η άρνηση αυτή κρύβει δόλιες προθέσεις εις βάρος μας.

    Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να κρίνετε τον κόσμο που αντιδρά στη συμφωνία, με αυτά τα δεδομένα και μην τα αποδίδετε σε συνωμοσίες ή άλλους λόγους και προ πάντων μην τους χαρακτηρίζετε συλλήβδην και αθρόα ναζήδες, φασίστες και άλλα παρόμοια. Υπάρχουν και τέτοιοι μέσα, αλλά νομίζω ότι αποτελούν θλιβερή μειοψηφία.

    Επαναλαμβάνω την έκκληση, σταματήστε τις φτηνές αναλύσεις , τις λοιδορίες και τα παρόμοια. Λίγο εσείς από εδώ, λίγο από τα ΜΜΕ, λίγο από Βουλή και κυβέρνηση… δεν αργεί ο διχασμός. Ψυχραιμία όλοι μας.

    Συγνώμη για το σεντόνι και ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω.

  246. ΚΩΣΤΑΣ said

    245 συνέχεια

    παρέλειψα να πω στο 245 σχόλιο, ότι ενώ παραδέχονται ότι η γλώσσα τους ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, επιμένουν σώνει και καλά να λέγεται σκέτη μακεδονική. Ούτε καν σλαβομακεδονική. Μπορεί κανένας σας να δώσει μια εξήγηση γι΄αυτή τους την εμμονή;

  247. LandS said

    245 Λες ότι η συμφωνία είναι κακή και παρακάτω:
    «Ξέρει επίσης ο απλός κόσμος ότι οι Σλάβοι ήρθαν στη περιοχή της Μακεδονίας 700 περίπου χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο. Εύλογα λοιπόν απορεί πώς αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι γνήσιοι Μακεδόνες και μονοπωλούν και την καταγωγή και το όνομα της χώρας, αποκλείοντας από άλλους κατοίκους της ίδιας περιοχής να δηλώνουν Μακεδόνες και να λένε την περιοχή τους Μακεδονία και να προκαλούν μπέρδεμα σε κατοίκους άλλων χωρών που δεν γνωρίζουν καλά αυτά τα γεγονότα.»

    Τουλάχιστον για την απορία «πώς αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι γνήσιοι Μακεδόνες» δίνεις μόνος σου την απάντηση. Κάποιου η γενιά που ζει σε ένα τόπο 1500 χρόνια, όπως παραδέχεσαι, είναι γνήσιας εντοπιότητας του τόπου αυτού. Πώς να το πω για να το καταλάβεις; Είναι «ντόπιος»;
    Από κει και πέρα. Με τη Συμφωνία σταμάτησε κάθε προσπάθεια μονοπώλησης της καταγωγής. Αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι για τα 700 χρόνια από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είχαν παρουσία άρα και δεν μπορεί να κατάγονται από τους Μακεδόνες εκείνης της εποχής και βγάζουν από το σύνταγμα τους κάθε τέτοια αναφορά. Επίσης ποτέ δεν μονοπώλησαν το όνομα καμίας σύγχρονης Χώρας. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρεις χώρα που έχει ή διεκδικεί όνομα «Μακεδονία». Όνομα περιοχής/περιφέρειας/διοίκησης/επαρχίας, μεγάλης και ιστορικής, υπάρχει, Χώρας όχι. Αλλά και να μονοπωλούσαν, τώρα πια λέγονται «Βόρεια Μακεδονία» άρα σταμάτησαν και αυτό να το μονοπωλούν (αν και εφόσον). Όσο για το μπέρδεμα σε πληροφορώ ότι κανένας Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος, Σέρβος, Βούλγαρος, Ρουμάνος, Πολωνός, μετά το 1912, δεν κατέβηκε στη Σαλονίκη χωρίς να αναγνωρίζει ότι ήρθε στην Ελλάδα. Στην ΕΛΛΑΔΑ.

  248. LandS said

    246 Δεν επιμένουν πια. Το «ζητούσαν» και το πέτυχαν, στα πλαίσια του ΟΗΕ. Τόσο σε σχεδόν ανύποπτο (1977) όσο και σε ύποπτο (199*) χρόνο.

  249. ΚΩΣΤΑΣ said

    247-248.
    Δεν θα μακρηγορήσω, δεν έχει και νόημα. Ναι, για τόσα χρόνια που έζησαν και αυτοί στον γεωγραφικό χώρα της Μακεδονίας, έχουν θεμελιώσει και αυτοί δικαιώματα. Ναι, ήταν ακραίο και από μέρους μας μας να μην υπάρχει καθόλου Μακεδονία, μακεδονικός-ή-ό, σε αυτούς. Ναι, ήταν ακραίο και από αυτούς η αποκλειστική μονοπώληση αυτών των όρων. Ένας έντιμος συμβιβασμός, θα ήταν πάρτε τους όρους που ζητάτε, δώστε μας έναν προσδιορισμό, να ξεχωρίζουμε μεταξύ μας. Κανένας αποκλειστικά νικητής, κανένας αποκλειστικά ηττημένος. Πήραν το Μακεδονία, μας έδωσαν το πρόθεμα Βόρεια. Αυτό έπρεπε να συμβεί σε όλα, γλώσσα και ιθαγένεια. Αμ δε, και ας αντίκειται εννοιολογικά και στην κοινή λογική.

    Όσο για την αναγνώριση της γλώσσας το 1977, ας το αφήσω καλύτερα ασχολίαστο. Και η προπαγάνδα έχει τα όριά της. Εδώ πρόκειται περί γελοιότητας.

  250. sarant said

    249 Και όμως, γελοιότητα είναι να υποστηρίζει κανείς ότι η μακεδονική γλώσσα δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, τη στιγμή που έχει κωδικό ISO [θεσμική αναγνώριση] και που αναφέρεται με το όνομα αυτό σε όλα τα συγγράμματα γλωσσολογίας [πρακτική αναγνώριση]. Το αν η αναγνώριση αυτή, που έγινε στη δεκαετία του 1990 αξιοποίησε ή όχι προηγούμενες μνείες της γλώσσας όπως εκείνη του 1977 μπορεί να το συζητήσουμε, αλλά ότι είναι αναγνωρισμένη δεν χωρεί αμφιβολία. Κρίμα που οι κάτοικοι της Βόρειας -αλλά και της Νότιας- Ελλάδας, που επί 25 χρόνια ακούν «σκοπιανά, σκοπιανά, σκοπιανά» δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό.

  251. ΚΩΣΤΑΣ said

    250 Σλαβομακεδονική τη λέγαν όλοι και κυριολεκτούσαν. Κάποια τερτίπια σε διεθνείς οργανισμούς, για αντιστοίχιση κυριλλικού και λατινικού αλφάβητου και τοπωνυμίων, δεν αποτελούν καθαρά διαδικασία αναγνώρισης γλώσσας. Ενίοτε θεωρείτο και βουλγαρική διάλεκτος. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε εξαρχής συζήτηση για όλα. Και ως ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Μακεδονία λεγόταν, γιατί το ξανασυζητήσαμε. Προφάσεις εν αμαρτίες, για μένα, είναι αυτά τα επιχειρήματα.

    Και ένα ερώτημα που δεν μου απαντά κανείς. Αφού αναγνωρίζουν ότι η γλώσσα τους ανήκει στις νοτιοσλαβικές, γιατί επιμένουν στο σκέτο μακεδονική. Διακρίνει κανείς δόλο ή δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού τους γι΄αυτή την εμμονή;

  252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    251 τέλος – Δεν έχουν ούτε πρώτες ούτε δεύτερες ούτε καμία σκέψη στο μυαλό τους, δεν είναι καν μιά συμπαγής εθνότητα, ολοφάνερο είναι πως δεν αποφασίζουν αυτοί, (ούτε κι εμείς, θυμήσου το δημοψήφισμα) τόσο δύσκολο είναι να δείς τα βουβάλια που τσακώνονται;

  253. voulagx said

    #251 @Κωστας: Οσο δόλο μπορεί να διακρίνει κανείς στην εμμονή των Λουξεμβούργιων να ονομαζουν την χώρα τους Λουξεμβούργο και την γλώσσα τους Λουξεμβουργιανή.

  254. π2 said

    245: Την αρχαιότητα ας την αφήσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, που έλεγε και μια ψυχή. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ξεμπερδεύει με το ζήτημα αυτό η συμφωνία (κι ας μου φαίνεται εμένα τελείως γελοίο σε μια διακρατική συμφωνία να μπαίνουν τέτοιου τύπου διευκρινίσεις) και, κυρίως, έχει ξεμπερδέψει με το ζήτημα μετά τη λαίλαπα Γκρούεφσκι και η γειτονική κοινωνία. Να επαναλάβω κάτι που έχω πει ξανά. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο έντονη είναι η απέχθεια μεγάλου τμήματος της κοινής τους γνώμης για την αρχαιομανία της περιόδου Γκρούεφσκι. Οι πολλοί, και κυρίως η ιντελιγκέντσια που διαμορφώνει και δημόσιο λόγο, δεν θέλει πια να ακούει καν για Μεγαλέξανδρο. Θα εκπλαγώ αν, σε ορίζοντα δυο γενιών, επανεμφανιστεί τέτοια αρχαιολατρία.

  255. Ίσως αξίζει μια ακόμα μετάφραση:
    http://hellenisteukontos.opoudjis.net/the-expurgated-and-unexpurgated-online-versions-of-the-earliest-dictionary-of-macedonian-slavonic/

  256. spiridione said

    211. Βλέπω πάντως ότι τα κεράσια Βοδενών είναι ριγμένα. Κεράσια Ροδοχωρίου Νάουσας είναι ΠΟΠ.

  257. EΦΗ - ΕΦΗ said

    256
    Και τα πορτοκάλια Φόδελε (μη σου πω και οι ντομάτες Ιεράπετρας) 😦

  258. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @253. voulagx said:

    » …Οσο δόλο μπορεί να διακρίνει κανείς στην εμμονή των Λουξεμβούργιων να ονομαζουν την χώρα τους Λουξεμβούργο και την γλώσσα τους Λουξεμβουργιανή. »

    Δὲν νομίζω πὼς εἶναι πετυχημένος ὁ παραλληλισμός. Τοὐλάχιστον μὲ βάση τὴν πρόσφατη ἱστορία. Δὲν ἔγινε αἰματοχυσία τὴν προηγούμενη εἰκοσαετία στὴν περιοχὴ γύρω ἀπὸ τὸ Λουξεμβοῦργο. Οὔτε ὑπῆρξε διαμελισμὸς κάποιας γειτονικῆς του χώρας. Καὶ κυρίως δὲν συγκρούονται τεράστια γεωστρατηγικὰ συμφέροντα, ὅπως στὰ Βαλκάνια.

  259. Mπετατζής said

    Απαξίωση και απειλές από τον σωστό άνθρωπο κατά των κακομαθημένων που πρέπει επιτέλους να συνετιστούν http://www.kathimerini.gr/1006941/opinion/epikairothta/politikh/kke-to-kakoma8hmeno-paidi-ths-metapoliteyshs?platform=hootsuite Γιατί έτσι πρέπει να γίνει .

  260. 246, ΚΩΣΤΑΣ said: «…ενώ παραδέχονται ότι η γλώσσα τους ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, επιμένουν σώνει και καλά να λέγεται σκέτη μακεδονική. Ούτε καν σλαβομακεδονική…»

    # «Έκθεση Κάρνεγκι» (1914), σελ.158: «Η εύκολη γενναιοδωρία τους [των Σέρβων], τους ώθησε να μοιραστούν με τους Έλληνες, τον πληθυσμό που περιγράφεται στους χάρτες τους ως «Σλαβομακεδόνες» ένας ευφημισμός που σχεδιάστηκε για να αποκρύψει την ύπαρξη Βουλγάρων στη Μακεδονία».

  261. Μαρία said

  262. Γιάννης Ιατρού said

    κάτι για 7 μήνες, έστω και με την αναστολή, στην έφεση, πήρε το μάτι μου.
    Τουλάχιστον κάτι δουλεύει εκεί στο Αίγιο (έχουμε κι αντιπρόσωπο εκεί κοντά 🙂 ).
    Τώρα για 3 χρόνια θα πρέπει τουλάχιστον να προσέχει τι λέει/γράφει ο καθ’ού …

  263. Μαρία said

    251
    Μακεδόνικα ο Πετρούνιας, υιοθετώντας την διεθνώς καθιερωμένη ονομασία εδώ http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/bibliographies/grammar/11_petrounias/index.html

    262
    Ναι, σε πείσμα της εισαγγελέα.

  264. Μαρία said

    254
    Σε μια εκδήλωση πριν απο μήνες η Σκουλαρίκη μας είπε οτι κάποιοι αγαναχτισμένοι με την αρχαιοπληξία πετούσαν κόκκινες μπογιές στα αγάλματα. Αλλά και σε δημοσκόπηση για το ποιον θεωρούν τη σημαντικότερη μορφή της ιστορίας τους ο Μεγαλέκος ήταν πολύ χαμηλά.

  265. voulagx said

    #258 @Δημήτρης Μαρτῖνος:
    Δεν καταλαβαινω τι σχεση εχουν οι προϋποθεσεις που θετεις με το θεμα. Οι μακεντοντσι αυτοπροσδιοριζονται ετσι εδω και τουλαχιστον εκατο χρονια.

  266. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @265. Δὲν μπῆκα στὴν οὐσία τοῦ θέματος, οὔτε σκοπεύω νὰ ξεκινήσω τέτοια συζήτηση.

    Τὴ σύγκριση μὲ τὸ Λουξεμβοῦργο βρίσκω ἀτυχή.

    Τὰ πράγματα εἶναι λίγο πιό πολύπλοκα.

    Ἀπ᾿ ὅ,τι ξέρω στὸ Λουξεμβοῦργο δὲν ἀναπτύχθηκε κίνημα διεκδίκησης ἐδαφῶν γειτονικῆς του χώρας, οὔτε μέρους τῆς ἰστορίας της. Οὔτε ὑπῆρχε, σωστὰ ἢ λάθος, ἀντίδραση μέγάλου μέρους τοῦ πληθυσμοῦ κάποιας γειτονικῆς χώρας στὴν ὀνομασία του.

    Ἐπίσης τὸ Λουξεμβοῦργο δὲν βρίσκεται πάνω σὲ στρατηγικοὺς δρόμους διέλευσης ἀγωγῶν, οὔτε πρόκειται νὰ ἐνταχθεῖ σὲ κάποιον στρατιωτικὸ συνασπισμό, τὴ στιγμὴ ποὺ ἄλλη μεγάλη δύναμη ἔχει ἐκφράσει τὴν πλήρη ἀντίθεσή της.

    Δὲν κρίνω τὴν Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἐπειδὴ δὲν ξέρουμε (καὶ δὲν θὰ μάθουμε, τοὐλάχιστον ὅσοι εἶναι στὴν ἠλικία μου) κάτω ἀπὸ ποιές συνθῆκες καὶ πιέσεις ἐπιβλήθηκε ἀπὸ τοὺς ἰσχυρούς.

    Πάντως δὲν εἶναι ἕνα ἁπλὸ θέμα αὐτοπροσδιορισμοῦ τῆς ταυτότητας μιᾶς χώρας.

  267. ΚΩΣΤΑΣ said

    253
    Φίλε Βουλάγχ, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Εποχή της τουρκοκρατίας, βαλκανικοί πόλεμοι, α’ και β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι, κατοχή, εμφύλιος, άφθονο αίμα έτρεξε από όλες τις μεριές και δυστυχώς δεν ξεχνιέται εύκολα, από όλους. Γι’ αυτό πρώτο μέλημα της συμφωνίας θα έπρεπε να ήταν το ξεκαθάρισμα του τοπίου. Να μην υπάρχουν θολά τοπία και αμφισημίες που σε κατάλληλη στιγμή και υπό κατάλληλες συνθήκες θα μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν.

    Και κάτι ακόμη. Εμείς δεν διεκδικούμε σήμερα ούτε Μοναστήρια, ούτε Γευγελές, ούτε Στρώμνιτσες, ούτε… ούτε έχουμε κανέναν καημό να ελευθερώσουμε… τα εδάφη τους. Αυτοί εκφράζουν τέτοιον πόνο για τη Μακεδονία του Αιγαίου και ακόμη έχουν χάρτες στα σχολεία τους που φτάνουν μέχρι τα χωριά μας στη Λάρισα, στους δήμους Τεμπών και Νέσσωνος. 😉

  268. μπετατζής said

    263. ακόμα και η απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέα δεν ήταν υπέρ του τραγου. Είπε δηλαδή ότι αυτά που είπε είναι φουλ ρατσιστικά αλλά επειδή η κοινωνία έχει εξελιχθεί κανείς δεν πιστεύει πια τέτοιες ανοησίες συνεπώς όσα είπε δεν ήταν πρόσφορα και ικανά να διεγείρουν μίσος και διώξεις. για αυτό το λόγο πρότεινε απαλλαγή (πληροφορίες από διαδίκτυο)

    Ευτυχώς το δικαστήριο δεν ήταν τόσο λαρτζ και του την έριξε.

  269. sarant said

    266 Η σύγκριση με το Λουξεμβούργο είναι βάσιμη κατά το ότι τα εδάφη του βελγικου Λουξεμβούργου αποσπάστηκαν από το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Εδάφη που ο πληθυσμός τους μιλούσε την ίδια γλώσσα με τους λουξεμβουργιανούς (τα λουξεμβουργιανά). Αλλά θα συμφωνήσω ότι υπάρχει ειρηνικό προηγούμενο σχεδόν δύο αιώνων και συνεργασια και φιλια πολλών δεκαετιών. Και θα προσθέσω: όπως θα υπάρχει σε μερικές δεκαετίες μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

    Εδώ η Αλσατία έχει αλλάξει χέρια πόσες φορές τα τελευταία 150 χρόνια με αποτέλεσμα να αιματοκυλιστεί ο πλανητης, κι όμως Γαλλία και Γερμανία προχτές υπογράψαν συμφωνία για την προώθηση της διγλωσσίας στις μεθοριακές περιοχές.

  270. Pedis said

    Με κάθε σεβασμό, αυτή η μακεδονολατρεία σπάει αρχίδια, ιδιαίτερα στους Ηπειρώτες, με την επιμονή περί καταγωγής από τον Αλέξανδρο τον μακεδών

    που είχε μάνα από πάνω από τα τζουμέρκα.

    Την αλήθεια, ρε, για το πεντιγκρί των μακεδόνων! Θα γελάσει το πανελλήνιο.

  271. voulagx said

    #266: «… τὴ στιγμὴ ποὺ ἄλλη μεγάλη δύναμη ἔχει ἐκφράσει τὴν πλήρη ἀντίθεσή της.»
    Η οποια αλλη μεγαλη δυναμη εχει αναγνωρισει την χωρα ως «Δημοκρατια της Μακεδονιας».
    Κατα τα λοιπα με καλυπτει το σχολιο #269 του Σαραντ.

  272. Γιάννης Ιατρού said

    Η συμφωνία είχε έναν μεγάλο εχθρό: τη Ρωσία που αφ΄ενός αντιτίθεται στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για στρατηγικούς λόγους και αφ΄ετέρου βλέπει να διεμβολίζονται τα ενεργειακά σχέδιά της, κυρίως για το φυσικό αέριο προς την Κεντρική Ευρώπη, εφ΄όσον τα Βαλκάνια βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Έργα όπως οι αγωγοί TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η Ρεβυθούσα (φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ…) εμποδίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή.

    Όλα τ΄ άλλα είναι θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Και καλά έκαναν κι έκλεισαν το θέμα τώρα, προτού «κλείσει από μόνο του», ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα όφελος για την Ελλάδα.

    Οι περί Λουξεμβούργου συγκρίσεις είναι για την Ελλάδα της σήμερον θέματα deluxe ή de Luxe, όπως λέγανε παλιότερα 🙂

  273. Μαρία said

  274. Μαρία said

    241

  275. ΚΩΣΤΑΣ said

    273 Αυτό καλά το λες, πάει ασορτί. Εμείς μόνο τους τα ακουμπάμε, τα δίνουμε χοντρά, πάντα. Αυτοί, ποτέ, δεν μας δίνουν τίποτα.

    Ούτε ένας τζογαδόρος δεν σκέφτηκε, με τη συμφωνία, να ζητήσουμε πίσω τη Γευγελή 😉

  276. Μαρία said

    268
    Ναι. Απο αυτόπτη.

  277. Μαρία said

    275
    Μη το λες. Μας τα ακουμπάνε το καλοκαίρι.

    Θυμήθηκα τον κόουτς που παραπονιόταν για τη χάραξη των συνόρων κι αναγκάστηκε η οικογένειά του να μετακομίσει στην Ελλάδα.

  278. Γιάννης Ιατρού said

    268/276 Ναι, τά λεγε ο Εισαγγελέας, αλλά μάλλον γι άλλο κοινό από αυτό που βρισκόταν στην αίθουσα, γι αυτό και το δικαστήριο έβγαλε έτσι την απόφαση, για να το εμπεδώσουν κι αυτοί οι εναπομείναντες 🙂

  279. Μαρία said

    278
    Η συνέχεια 🙂

  280. Pedis said

    Είναι, καταφάνερα, θύμα δικαστικής πλάνης! Ο άνθρωπος του θεού είναι ευγενική προσωπικότητα με λεπτά γούστα και πιστός στο λειτούργημά του ποιμένα με τα ζώα που τον ακολουθούν:

  281. Μαρία said

  282. Alexis said

    #274: Η απόλυτη ξεφτίλα. Το κακό είναι ότι τα πιστεύουν (ορισμένοι τουλάχιστον…)

  283. cronopiusa said

    https://twitter.com/Berlustinho/status/1090019248104194051

  284. Γιάννης Κουβάτσος said

    282: Μην είσαι αναίσθητος, η γυναίκα πονάει. Αν δεν είναι Ελληνίδα πια, σε ποια γλώσσα θα γράφει τα αριστουργήματά της; Παστίλιες για τον πόνο της Χρησηίδας. 😢

  285. π2 said

    274: Υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα στα δάκρυα της Δημουλίδου: παρατηρώ με ανακούφιση στον χάρτη της ότι γλιτώσαμε από τα γαμψά νύχια των γειτόνων τον Άθω.

  286. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @269. sarant said:

    » Η σύγκριση με το Λουξεμβούργο είναι βάσιμη κατά το ότι τα εδάφη του βελγικου Λουξεμβούργου αποσπάστηκαν από το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Εδάφη που ο πληθυσμός τους μιλούσε την ίδια γλώσσα με τους λουξεμβουργιανούς (τα λουξεμβουργιανά). Αλλά θα συμφωνήσω ότι υπάρχει ειρηνικό προηγούμενο σχεδόν δύο αιώνων και συνεργασια και φιλια πολλών δεκαετιών. »

    Νικοκύρη, ὅπως λὲς κι ἐσὺ, ἡ προσάρτηση τμήματος τοῦ Λουξεμβούργου στὸ Βέλγιο ἔγινε πρὶν ἀπὸ σχεδὸν δυὸ αἰῶνες, τὸ 1831, ὅπως βρῆκα στὴ Βικιπαίδεια. (Μ᾿ ἔκανες καὶ τό ᾿ψαξα, 🙂 ὁ τεμπέλης).

    Δὲν θά ᾿λεγα πὼς εἶναι καὶ τόσο βάσιμη ἡ σύγκριση. 🙂

  287. voulagx said

    #286: Και η προσαρτηση τμηματος της μακεδονιας στην ελλαδα εγινε πριν απο εναν αιωνα περιπου (= το ημισυ των δυο αιωνων) αρα η συγκριση ειναι ημιβασιμη. 🙂

  288. Μαρία said

    Άτομο με σύνδρομο … ντάουν-τάουν !

  289. Jane said

  290. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @287. Θέλω ν᾿ ἁγιάσω καὶ δὲ μ᾿ ἀφήνεις. 🙂
    Πάλι ἀνόμοια πράγματα συγκρίνεις.
    (ἔκανα καὶ ρίμα).

    1.Τὸ Λουξεμβοῦργο ἦταν ἑνιαῖο δουκᾶτο, ἐξαρτημένο ἀπὸ μεγάλες δυνάμεις κατὰ καιρούς, ἀπὸ τὸ 1534. Τὸ 1831, μέρος του προσαρτήθηκε στὸ Βέλγιο.
    Σύμφωνα μὲ τὴ Βικιπαίδεια:
    » Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπήρχε διοικητικό διαμέρισμα με το όνομα «Μακεδονία».

    2. Μετὰ τοὺς Βαλκανικοὺς Πολέμους καὶ τὸν 1οΠΠ, ἡ γεωγραφικὴ περιοχὴ τῆς Μακεδονίας μοιράστηκε ἀνάμεσα στὴν Ἑλλάδα, τὸ βασίλειο τῆς Γιουγκοσλαβίας καὶ τὴ Βουλγαρία.

    Οἱ διαφορές εἶναι προφανεῖς:

    Τὸ Λουξεμβοῦργο ἦταν διοικητικὰ ἐνιαῖος χῶρος (δουκᾶτο), ἐνῶ ἡ Μακεδονία ἦταν μέρος τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας, χωρὶς νὰ ἀποτελεῖ ἰδιαίτερο διοικητικὸ διαμέρισμα.

    Μετὰ τὴν προσάρτηση τμήματος τοῦ Λουξεμβούργου στὸ Βέλγιο, τὸ (ὑπόλοιπο) Λουξεμβοῦργο παρέμεινε ἑνιαῖο διοικητικά, ἐνῶ ἡ Μακεδονία διαμοιράστηκε σὲ τρία γειτονικὰ κράτη.

  291. voulagx said

    #290: Μα δεν καταλαβες οτι η φατσουλα στο τελος του #287 χιουμοριστικου σχολίου μου δηλωνε την προθεση μου να σ’ αφησω να αγιασεις; 🙂

  292. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @291. Ἂ! Τό ᾿πιασα τώρα τὸ ὑπονοούμενο!

    Σύνδρομο Ράν-Τάν-Πλάν, προάγγελος τοῦ Ἔμενταλ. 🙂

  293. Μαρία said

    https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2109076322464347&id=100000859986789

  294. Χαρούλα said

    293 Περιοδεύων ανορθόγραφος θίασος! Ξεκίνησε από βορ.Έβρο, περασαν απο Ξάνθη και μάλλον θα συνεχίσουν την επαναστατική γυμναστική τους οι ανεγκέφαλοι!
    https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/apeiles-ybreis-stoys-toixoys-toy-ebroy-anor8ografa-emetika/post36987
    Δημοκρατική επαγρύπνηση!

  295. Μαρία said

    294
    Όχι. Τοπικοί φασίστες είναι οι Ξανθιώτες.
    Και το κκε έβγαλε ανακοίνωση, για να δηλώσει οτι δεν είναι τσιράκια του συριζα 🙂

Σχολιάστε