Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεξιά και ακροδεξιά

Posted by sarant στο 4 Μαρτίου, 2019


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στη μηνιαία στήλη μου στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής. Οι ισχυρομνήμονες αναγνώστες θα αναγνωρίσουν ότι περίπου το μισό άρθρο είναι παρμένο από παλιότερο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στο ιστολόγιο (αλλά δεν είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα). Σημειώνω επίσης ότι στο ιστολόγιο έχουμε ήδη δημοσιεύσει άρθρο για τα λεξιλογικά της Αριστεράς, οπότε μας μένει μόνο το Κέντρο.

Δεξιά και ακροδεξιά

Στις ευρωπαϊκές εκλογές, στις 26 Μαΐου, αναμένεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης σημαντική -και ανησυχητική- ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων. Σε άλλες σελίδες της Αυγής θα έχετε διαβάσει για την πολιτική διάσταση του θέματος· στη δική μας στήλη λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε σήμερα για τη δεξιά και την ακροδεξιά.

Και αφού λεξιλογούμε, θα εξετάσουμε τις λέξεις απ’ όλες τους τις πτυχές και όχι μόνο τις πολιτικές· διότι, αν η ακροδεξιά χρησιμοποιείται μόνο στην πολιτική ορολογία, το επίθετο “δεξιός” έχει βέβαια και πολλές άλλες σημασίες.

Η λέξη «δεξιός» είναι αρχαία, μάλιστα ήδη μυκηναϊκή. Πιθανώς να έχει απώτερη ετυμολογική σχέση με το «δέχομαι». Για τους περισσότερους ανθρώπους το δεξί χέρι είναι το πιο ικανό, και αυτή η διαφορά καθόρισε από πολύ παλιά τη μοίρα της λέξης “δεξιός”, που από τ’ αρχαία χρόνια πήρε μια σειρά θετικές σημασίες

Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος» ή «σωστός» ή «καλοφτιαγμένος» (π.χ. «Ευριπίδου δράμα δεξιώτατον»), ενώ επίσης πήρε τη σημασία «ευνοϊκός» στην οιωνοσκοπία. Αντίθετα, όπως ξέρουμε, η αριστερή πλευρά θεωρήθηκε δυσοίωνη και γι’ αυτό για να ονοματιστεί χρησιμοποιήθηκαν ευφημισμοί, όπως «ευώνυμος» -αλλά και το «αριστερός» ευφημισμός είναι, παράγωγο του «άριστος».

Στις διαλέκτους σώζεται η αρχαία σημασία αφού “δέξιος” είναι ο ικανός, ο επιδέξιος που λέμε, αλλά και στην κοινή γλώσσα ονομάζουμε “δεξιότητες” τις ικανότητες που έχει αποκτήσει ή πρέπει να διαθέτει κάποιος. Και όποιος δεν είναι ικανός, είναι αδέξιος. (Έφυγαν οι δεξιοί και ήρθαν οι αδέξιοι, ήταν μια εξυπνακίστικη ατάκα το 1981). Στη συνθηματική γλώσσα των μαστόρων του 19ου αιώνα, δέξος ήταν ο Έλληνας και ζέρβος ο Τούρκος.

Την ίδια προτίμηση για τη δεξιά πλευρά την βλεπουμε και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπου η λέξη για τον δεξιό έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα. Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο κατάλληλος, ο ευθύς, το δικαίωμα· στα γαλλικά droit, εκτός από τη δεξιά πλευρά, είναι το δίκαιο και ο ευθύς, και παρόμοιες συμπτώσεις σημασιών έχουμε και στις άλλες ρωμανικές και γερμανογενείς γλώσσες, αλλά και στις σλαβικές.

Κι επειδή όταν χαιρετάμε κάποιον τού δίνουμε το δεξι μας χέρι, το ρήμα δεξιούμαι πήρε τη σημασία «καλωσορίζω κάποιον» (δίνοντάς του το δεξί χέρι) -από εκεί και η δεξίωση. Επίσης, ευχόμαστε «να έρθουν όλα δεξιά» (δηλαδή ευνοϊκά), ενώ για να παινέψουμε έναν συνεργάτη μας για την ικανότητα και την προσφορά του λέμε ότι «είναι το δεξί μας χέρι». Όταν μπαίνουμε στο καινούργιο μας σπίτι ή μαγαζί μπαίνουμε με το δεξί πόδι, για να φέρει γούρι, ενώ όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».

Στην πολιτική, η Δεξιά, όπως και η Αριστερά, γεννήθηκαν με τη Γαλλική επανάσταση. Στις Γενικές Τάξεις, οι πιο ριζοσπαστικοί βουλευτές, εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας κάθονταν στα αριστερά έδρανα (όπως κοιτάζει ο πρόεδρος της συνέλευσης), ενώ οι πιο συντηρητικοί στα δεξιά. Αυτός ο διαχωρισμός σιγά-σιγά αποκρυσταλλώθηκε και παγιώθηκε στις επόμενες γαλλικές εθνοσυνελεύσεις, ιδίως μετά το 1815.

Στα ελληνικά, οι όροι “δεξιά” και “ακροδεξιά” είναι μεταφραστικό δάνειο από τα γαλλικά -η μονολεκτική εκφορά “ακροδεξιά” έχει γίνει πολύ συχνότερη σε τούτον τον αιώνα, παλιότερα συνηθιζόταν περισσότερο ο δίλεκτος όρος “άκρα δεξιά”.

Πάντως, ελάχιστα παγκοσμίως είναι τα κόμματα που έχουν στον τίτλο τους τον όρο “δεξιός” -και όσα τον έχουν συνήθως είναι ακροδεξιά. Προτιμούν να βάζουν στον τίτλο τους το έθνος, την ελευθερία, τη δημοκρατία και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Και σε ατομικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο δεξιός πολιτικός σπάνια θα πει ότι είναι δεξιός -θα πει φιλελεύθερος, παλιότερα θα έλεγε εθνικόφρονας, συχνά θα πει «κεντροδεξιός»· η προσθήκη του πρώτου συνθετικού κεντρο-, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά λειτουργεί όπως το γάλα στον καφέ ή τα παγάκια στο ουίσκι: σπάει την αψάδα, διευκολύνει την κατάποση. Μόνο ακραίοι όπως ο Άδωνης επαίρονται ότι είναι δεξιοί. Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος πολιτικός πει ότι είναι δεξιός, είναι ακροδεξιός· ο δεξιός λέει πως είναι κεντροδεξιός.

Στην Ελλάδα η ακροδεξιά για πολύ καιρό στεγαζόταν στα υπόγεια της “δεξιάς πολυκατοικίας” για να θυμηθούμε τον όρο του Γ. Καρατζαφέρη που είχε θελήσει να δοθεί κι ένα υφυπουργείο (ένα δυαράκι, σαν να λέμε) στη Χρυσή Αυγή. Τουλάχιστον σήμερα η φασιστική απόφυση της άκρας δεξιάς, η Χρυσή Αυγή, αντιμετωπίζεται όπως της αξίζει -σαν παρίας, σαν εγκληματική οργάνωση.

Αλλά πρέπει να τα πούμε όλα: αν πανευρωπαϊκά αναμένεται επέλαση της ακροδεξιάς, αιτία δεν είναι μόνο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Είναι και ότι η αριστερά δεν έχει δείξει μια πειστική εναλλακτική στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που ακολουθεί η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα…

196 Σχόλια to “Δεξιά και ακροδεξιά”

  1. Λεύκιππος said

    Ο δεξιός είναι παλιός, τουλάχιστον τρισχιλιετής, μυκηναϊκός……..

  2. Καλημέρα
    1. Αμφιδέξια είναι τα πλαστικά γάντια που κάνουν και στα δύο χέρια.
    2. Ζερβοκουτάλα έλεγαν παλιά τον αριστερόχειρα, προφανώς επειδή τους φαινόταν περίεργο που κρατούσε το κουτάλι με το αριστερό.
    3. «…και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός…» λέει το Σύμβολο της Πίστεως.
    4. Δεξίωση η σκηνή αποχαιρετισμού στις αρχαίες επιτύμβιες στήλες.

  3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

    Τι να πούμε κι εμείς που, φύσει αριστερόχειρες, υποχρεωθήκαμε από τα παιδικάτα μας στη δεξιοχειρία, με αμφίβολες κατά περίπτωση επιδόσεις.
    Ας ελπίσουμε ότι κάπου εκεί, στα μύχια της ψυχής που λένε οι ποιητές, κρύβεται ζωντανό το αρχαίο κουσούρι.

  4. Κι ακόμη «επτά σε παίρνει αριστερά, μη το ζορίζεις» συμβουλεύει ο Καββαδίας άπειρο ναυτίλο.

  5. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Και η ταινία του Νίκου Αντωνάκου «Δεξιότερα της Δεξιάς» (1989), προσφορά του επιτελείου μας !

  6. rizes said

    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

    Ο φασισμός της Σπάρτης

  7. Πάνος με πεζά said

    Επίσης ο Μαρίνος, δια μουσικής Κριμιζάκη και στίχων Κακουλίδη, έλεγε «Αριστερά και δεξιά, και αριστεροδέξια, χειρίζομαι το μαρξισμό καλά και επιδέξια»….

  8. Κι ακόμη, στο δύο ακούει το δεξί πόδι, στον βηματισμό. Συνώνυμο του δύο, εδώ, είναι το κρεμμύδι (σκόρδο-κρεμμύδι αντί του ένα-δύο, για τους, υποτίθεται, ανεπίδεκτους μαθήσεως βηματισμού).

  9. Πάνος με πεζά said

    Να ευχηθούμε κάθε καλό στο Γιώργο Μαρίνο, πρέπει να διαμένει σε ένα Γηροκομείο στο Γέρακα, κοντά στο Λάμπρο. (Λάμπρο, εκεί που πάρκαρες το αυτοκίνητο, τί έγινε και σκάψατε; Βρήκατε πετρέλαιο;)

  10. atheofobos said

    Πράγματι η ακροδεξιά για πολύ καιρό στεγαζόταν στα υπόγεια της “δεξιάς πολυκατοικίας” αλλά όταν ένα μέρος της έγινε ΑΝΕΛ, ανέβηκε χάρις στον ΣΥΡΙΖΑ στο ρετιρέ!

  11. LandS said

    2
    το 3. Έχεις ακούσει λειτουργία χωρίς αριστερό ψάλτη; Δε λέει.

    Επίσης βάζοντας ο Πατήρ τον Υιό στα δεξιά του, ipso facto ο ίδιος πάει αριστερά.

  12. Για να γελάσετε: «Aριστεροί και Δεξιοί στον ισλαμικό επέκεινα κόσμο¨

    Aριστεροί και Δεξιοί στον ισλαμικό επέκεινα κόσμο

  13. Georgios Bartzoudis said

    Πολύ καλά διατυπωμένη και η σημερινή ανάρτηση του Νοικοκύρη, και βέβαια με κατεύθυνση προς τον…ίσιο δρόμο, όπως πάντα. Εμένα όμως, μου προκάλεσε μερικά ερωτήματα:

    – Ένα κόμμα που επιλέγει να συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση (ας πούμε το άρθρο 16 για την παιδεία) είναι σίγουρα ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ. Είναι όμως και δεξιό;;
    – Ένα κόμμα που φορολογεί αγρίως όχι το «κεφάλαιο» αλλά τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, είναι ή δεν είναι δεξιό;; Μήπως, ακροδεξιό;;
    – Ένα κόμμα που ξεπουλά τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, μόνο και μόνο για να διευκολύνει την είσοδο Βουλγαροσκοπιανών στο ΝΑΤΟ, είναι σίγουρα μειοδοτικό. Είναι όμως αριστερό ή δεξιό ή …ακτιρμάς;; Και αν διαπράττει τη μειοδοσία από κοινού με …παράτυπους οπαδούς του, πως θα το πούμε; Κρυφοδεξιό ή …αβέρτα κουβέρτα δεξιό;;
    – Ένα κόμμα που στοχοποιεί a priori μια κοινωνική ομάδα (π.χ, τους αστυνομικούς, ή τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ της Χρυσής Αυγής) είναι σίγουρα ρατσιστικό. Είναι όμως και απλώς δεξιό ή μήπως ακροδεξιό;;
    – Ένα κόμμα που επιδιώκει άλωση των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης είναι σίγουρα φασιστικό. Μπορεί όμως να …μην είναι δεξιό;;

    Υ.Γ. Για να πάρουμε μια ιδέα τί σημαίνει δεξιός, αριστερός, κεντρώος, ας θυμηθούμε τί συνέβαινε στη μετεμφυλιακή δεκαετία του ’50: Όταν ένας καταδικασμένος σε ισόβια (π.χ, ο Γλέζος, ο Παπαθανασίου κ.ά.) εκλέγονταν βουλευτής (με υπόδειξη από το «Κόμμα»), ο τότε κυβερνήτης διέτασσε την άμεση αποφυλάκισή του. Ήταν εκείνος ο κυβερνήτης δεξιός, ή αριστερός, ή κεντρώος;;

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχουν αριστεροί, ή δεξιοί, ή κεντρώοι: Υπάρχουν άνθρωποι και … απάνθρωποι!

  14. Πάνος με πεζά said

    αν πανευρωπαϊκά αναμένεται επέλαση της ακροδεξιάς, αιτία δεν είναι μόνο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Είναι και ότι η αριστερά δεν έχει δείξει μια πειστική εναλλακτική στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που ακολουθεί η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και @13 :
    Aυτό ακριβώς. Αριστερά σήμερα, μάλλον λέγεται η λιγότερο Δεξιά, με βάση τη σχετικότητα…
    Tι σημασία έχουν πια οι ταμπέλες, Δεν ξέρω καν αν τις τηρεί και ο ίδιος ο Λεβέντης, που το παίζει Κέντρο…
    (Α, θυμήθηκα και τα «κεντροδεξιά σενάρια», μια πιασάρικη φωτοβολίδα, αλλά πάντα επίκαιρη)

  15. Δεν υπάρχει δεξιό κι αριστερό με τα σημερινά δεδομένα, μόνο σωστό ή λάθος, βλαβερό ή ωφέλιμο. Και ποιός το κρίνει ; εγώ, φυσικά.

  16. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Αμφιδέξιος κι εκείνος που δεν έχει κυρίαρχο χέρι, και μπορεί να κάνει και με τα δύο όλες τις δουλειές.
    Συμαθητής της αδελφής μου έκανε στον πίνακα τα σχήματα με το αριστερό χέρι κι έγραφε τις εξισώσεις με το δεξί, τους έσπαγε τα νεύρα! 🙂

    Υπενθυμίζω επίσης το εύκολο λογοπαίγνιο – προτροπή των Άγγλων προς τους συμπατριώτες τους που πηγαίνουν στην Ευρώπη: «Be careful, they drive on the wrong side of the road!».

  17. Σηλισάβ said

    3. Είμαι 40 χρονώ και θυμάμαι τη δασκάλα στο Δημοτικό να θεωρεί «παρά φύσην» τη ζερβοχειρία. Αυτός ο εξαναγκασμός σας στέρησε κάτι σε σχολικές επιδόσεις; αναρωτιέμαι ειλικρινά

  18. Μανούσος said

    Στὴν δεξιὰ πλευρὰ τῆς ὁπλιτικῆς φάλαγγας παρατάσσονταν οἱ καλύτεροι μαχητές, καθὼς δὲν καλυπτόταν ἀπὸ ἀσπίδα ἡ δεξιά τους πλευρά.

    _____

    Οἱ παραδοσιακοὶ χοροὶ κινοῦνται πρὸς τὰ δεξιά, ἂν καὶ ὑπάρχουν καὶ χοροὶ ζερβοί, δηλ. μὲ ἀριστερόστροφη κίνηση, ἐνῶ ξεκινᾶ ὁ βηματισμὸς πάντοτε (σχεδόν) μὲ τὸ δεξὶ πόδι.

    ___________________

    Οἱ δεῖκτες τῶν ρολογιῶν

    ______

    Κι ἕνας ἀστικὸς μῦθος: ἡ φορὰ περιστροφῆς τῆς δίνης τοῦ νεροῦ στὴν μπανιέρα ἂν εἶναι δεξιόστροφη ἢ ἀριστερόστροφη.

    ________

    Στὶς ἰσλαμικὲς χῶρες τρῶμε πάντα μὲ τὸ δεξί, διότι μὲ τὸ ἀριστερὸ προβλέπεται τὸ σκούπισμα τοῦ…..
    Προβλέπεται ἀπὸ τὶς παραδόσεις (χαντίθ).

    Ὁπότε προσέχετε τὶς χειραψίες….

    ___________________

    Ἀπὸ τὴν κόγχη τοῦ θρόνου στὸ μικρὸ ἀνάκτορο τῆς Ἰεριχοῦς τοῦ Χαλίφη Οὐαλίντ Β΄ (709-744, κυβέρνησε μεταξὺ 743-744)

    https://www.britannica.com/topic/Khirbat-al-Mafjar

    Μὲ δεδομένο ὅτι ὁ χαλίφης κάθεται μὲ τὴν πλάτη πρὸς τὴν καμπύλη, ὥστε ν’ ἀντικρύζει τοὺς εἰσερχομένους βλέπουμε ὅτι ἐκ δεξιῶν εἶναι οἱ φρόνιμοι καὶ ὑπάκουοι (τὰ ἐλάφια ποὺ βόσκουν εἰρηνικά), ἐνῶ οἱ ἄτακτοι ἐξ ἀριστερῶν ὑφίστανται τὴν τιμωρία τῆς ἀνυπακοῆς κατασπαραζόμενοι ἀπὸ τὸ λιοντάρι.

  19. ΓιώργοςΜ said

    17 Εκτός από τις σχολικές επιδόσεις, που προφανώς επηρεάζονται (ο αριστερόχειρας με το δεξί δεν θα κάνει τόσο καλά γράμματα ή δε θα γράψει το ίδιο γρήγορα με το δεξί σε σύγκριση με έναν δεξιόχειρα), κάθε φορά που λειτουργεί «ανάποδα» με τη φύση του καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και χρόνο.

    Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος που προκύπτει από τη διαδικασία, που φθείρει και σωματικά, αλλά και το στίγμα του αφύσικου, του περίεργου.

    Για τους αριστερόχειρες έχουν βγει σειρές από εργαλεία, πχ ψαλίδια, που έχουν διάκριση στο δεξί-αριστερό, ακριβώς για να αμβλύνουν αυτό το άγχος.

  20. atheofobos said

    3,17
    Και μένα με ανάγκασαν να γράφω με το δεξί, Ε, και τι έγινε, άμα θέλω να βιδώσω πχ βιδώνω με το αριστερό, όπως και με αυτό κάνω ότι θέλει κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα.

  21. Γς said

    15:

    >Και ποιός το κρίνει ; εγώ, φυσικά.

    L’état, c’est Psaras!

  22. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα σας.

    Νομίζω πὼς δὲν ἀναφέρθηκε ἡ λαϊκὴ ἀγγλικὴ παροιμία
    «silk knickers require dexterous arses».

  23. Γς said

    16:

    >Συμαθητής της αδελφής μου έκανε στον πίνακα τα σχήματα με το αριστερό χέρι κι έγραφε τις εξισώσεις με το δεξί,

    Εκιανε τίποτ άλλο; Για ρώτα την…

  24. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    17,

    αυτό το «ελάττωμα» είχε ήδη «διορθωθεί» από το σπίτι, όταν πήγα σχολείο κι έκανα «ωραία γράμματα».

    Πάντως, ακόμη και σήμερα (55), στις αυθόρμητες -ή αυτόματες;- αντιδράσεις, π.χ. να χαιρετήσω έναν φίλο ξαφνικά ανάμεσα στο πλήθος, αντιδρά πρώτα το αριστερό χέρι. Κάποτε, μάλιστα, έχω ακόμη τη χαζομάρα να το διορθώνω, σηκώνοντας και το δεξί.

  25. κουτρούφι said

    Από το χθεσινό Ευαγγέλιο (Κυριακή της Απόκρεω):

    ῞Οταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ […], τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων, καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων.
    τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου.[..]
    τότε ἐρεῖ καὶ τοῖς ἐξ εὐωνύμων· πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ.

  26. Γς said

    Είναι κι εκείνο το

    «Οσο πιο βαθιά, ουπς, δεξιά, τόσο πιο καλά»

  27. Αὐγουστῖνος said

    Καὶ στὴ φρανκικὴ Ἰσπανία ἔλεγαν, δείχνοντας μὲ τὴ σειρὰ τὸ ἀριστερὸ πρῶτα καὶ ἔπειτα τὸ δεξί χέρι: «Ἔχουμε δύο χέρια. Τὸ δεξὶ καὶ τὸ ἄκρο δεξί» (Nosotros tenemos dos manos. La mano derecha y la mano estrema derecha).

  28. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

    7 Ο Μαρίνος το έλεγε αυτό ή ο Χάρρυ Κλυνν; Ή και οι δυο;

    10 Μπα, ο Καμμένος υπουργός ήταν επί ΝΔ

    17 Πολύς κόσμος είχε αυτή την ολέθρια αντίληψη για τους αριστερόχειρες.

    22 🙂

    23-26 Περιμένω να δω αν θα τριτώσει η σαχλαμάρα δευτεριάτικα.

  29. Γς said

    25:

    >Από το χθεσινό Ευαγγέλιο (Κυριακή της Απόκρεω):

    Και πως είχα νομίσει ότι σήμερα είναι η Καθαρή Δευτέρα και της λέω:

    -Τι άλλο να φέρω εκτός από λαγάνα;

    Και μου εξήγησε ότι είναι μια κανονική Δευτέρα [όχι κατανάγκη μη-Καθαρή, ακάθαρτη]

  30. Για να κατανοήσουμε την υπεροχή του ποδοσφαίρου έναντι της πολιτικής αρκεί να σκεφτούμε πως ο Τσουκαλάς κρίνεται ικανός να κατέβη στις εκλογές αντί π.χ.του Μαντούβαλου ενώ ποτέ οι βάζελοι δεν θα έβαζαν τον κωστάκη στην θέση του (έστω μέτριου) Κολοβέτσιου !

  31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @16β. Πάντως γιὰ νὰ λέμε καὶ τοῦ (γιὰ μᾶς) ἀνάποδου τὸ δίκιο, τὸ ἐγγλέζικο σύστημα κυκλοφορίας (ἀριστερὴ κυκλοφορία μὲ προτεραιότητα σ᾿ αὐτὸν ποὺ ἔρχεται ἀπὸ δεξιὰ) λειτουργεῖ καλύτερα.
    α. Στὶς πλατεῖες-στρογγυλοὺς κόμβους (roundabout): Ἔχουν προτεραιότητα αὐτοὶ ποὺ βρίσκονται στὸν κόμβο καὶ περιμένουν αὐτοὶ ποὺ μπαίνουν. Ἔτσι δὲν φρακάρουν.
    Σὲ μᾶς ἀναγκάζονται νὰ βάζουν στὸπ σ᾿ αὐτοὺς ποὺ μπαίνουν γιὰ νὰ μή φρακάρουν οἱ κόμβοι.

    β. Στὶς διασταυρώσεις χωρὶς σήμανση: Σὲ περίπτωση σύγκρουσης, ὁ ὁδηγὸς τοῦ ὀχήματος ποὺ ἔχει προτεραιότητα ἔχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμοῦ σὲ ἀριστεροτίμονα αὐτοκίνητα (δεξιὰ κυκλοφορία) ἀπ᾿ ὅτι σὲ δεξιοτίμονα (ἀριστερὴ κυκλοφορία).

  32. Γς said

    28 τέλος

    τρίτωσαε

  33. Κιγκέρι said

    Και πού να είσαι δεξιόχειρας γονιός και να προσπαθείς να μάθεις στο αριστερόχειρο παιδί σου να δένει τα κορδόνια του!

  34. @28 : το έλεγαν και οι δύο. Πρώτος ο Μαρίνος

  35. atheofobos said

    28
    Ο Καμμένος δεν ήταν υπουργός, ήταν υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας του Καραμανλή Βου, δηλαδή άντε από το υπόγειο να είχε φτάσει στον 1ο όροφο! Συγκυβερνήτης όμως στο ρετιρέ έγινε χάρις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα όλα τα μπουμπούκια του κόμματος του υπουργοποιήθηκαν. Μετά δε το διαζύγιο, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε αρκετά από τα ακροδεξιά του μπουμπούκια να ανθίσουν στην αγκαλιά του για να παραμείνει κυβέρνηση!

    25
    Σωστά λοιπόν ο Χριστόδουλος ως ποιμήν μιλούσε για τα πρόβατα της Δεξιάς του Κυρίου. Βέβαια τα ερίφια, που είναι τα κατσικάκια του γάλακτος, είναι πάντα πιο νόστιμα από τα πρόβατα και ας είναι εξ ευωνύμων!

  36. sarant said

    35 Μέλος της κυβέρνησης ήταν. Πάντως καλά που θυμήθηκες τη δεξιά του Κυρίου που την ξέχασε το άρθρο.

  37. ΓΤ said

    #28 Ο Χάρρυ Κλυνν έλεγε «αρίστερά και δέξιά και αριστεροδέξια, μία ζωή επ’ αρίστερά και μία επί δέξιά»
    #30 Η συμμετοχή Τσουκαλά στις Δημοτικές έχει διαψευστεί εδώ και μία εβδομάδα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει καιρός για μαζικότερη εξηλιθίωση, ου μην και διαβουκόληση της σκέψης.

  38. sarant said

    34 Α, ευχαριστώ!

  39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δὲν ἔχουν ἀναφερθεῖ καὶ οἱ φράσεις
    «ὅσο δεξιότερα τόσο καλύτερα» τοῦ στρατηγοῦ Καρδαμάκη καὶ
    «δεξιότερα Κουροπάτκιν».

  40. Αρλουμποκυνηγός said

    Προφανώς λόγω ορίου λέξεων (πρόκειται για άρθρο σε εφημερίδα), ο κ. Σαραντάκος απέφυγε να ασχοληθεί με το «ζερβός» που σημαίνει «ζαβός». Αν πιστέψουμε το Μπαμπινιώτη (από το Ετυμολογικό του είναι τα παραπάνω λήμματα), στην λαϊκή αντίληψη ο αριστερός (ζερβός) ήταν ο ζαβός. Το θέμα είναι να βρούμε πότε πρωτομπήκε το «ζερβός» στην Ελληνική Γλώσσα, πότε το «ζαβός» και πόθεν η ετυμολογία του «ζαβού». Είμαι νέος αναγνώστης και δεν ξέρω αν έχει γράψει κάτι σχετικό ο κ. Σαραντάκος στο παρελθόν

    Για το ότι αριστερός είναι ο ζαβός, αποκαλυπτικό είναι και το σχόλιο του Άδωνη Γεωργιάδη στο παρακάτω βίντεο. Βλέπε και εδώ πώς το σχολιάζουν οι Ράδιο Αρβύλα

  41. Alexis said

    #13:
    – Ένα κόμμα που επιλέγει να συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση (ας πούμε το άρθρο 16 για την παιδεία) είναι σίγουρα ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ. Είναι όμως και δεξιό;;

    Απ.: Συντηρητισμός και ακραίος καιροσκοπισμός είναι η θέση ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να παρέχεται επί πληρωμή (με τσουχτερό αντίτιμο) από το κάθε λαμόγιο-σχολάρχη (επιχειρηματίες τους λένε στην καθαρεύουσα).

    – Ένα κόμμα που φορολογεί αγρίως όχι το «κεφάλαιο» αλλά τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, είναι ή δεν είναι δεξιό;; Μήπως, ακροδεξιό;;

    Απ.: Τα μεσαία και μικρά εισοδήματα τα φορολόγησαν μέχρις αφαιμάξεως και τα φτωχοποίησαν οι Σαμαροβενιζέλοι με το επαίσχυντο ΕΕΤΗΔΕ του Βενιζέλου (σημερινό ΕΝΦΙΑ) και με την ισοπέδωση μισθών-συντάξεων. Αν κάποιος μου δώσει μια κλοτσιά και με ρίξει σ’ ένα γκρεμό θα τα έχω πρωτίστως μ΄αυτόν και όχι μ’ εκείνον που μου έταξε ότι θα με βγάλει και δεν το έκανε.

    – Ένα κόμμα που ξεπουλά τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, μόνο και μόνο για να διευκολύνει την είσοδο Βουλγαροσκοπιανών στο ΝΑΤΟ, είναι σίγουρα μειοδοτικό. Είναι όμως αριστερό ή δεξιό ή …ακτιρμάς;; Και αν διαπράττει τη μειοδοσία από κοινού με …παράτυπους οπαδούς του, πως θα το πούμε; Κρυφοδεξιό ή …αβέρτα κουβέρτα δεξιό;;

    Απ.: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ξεπούλημα γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Είμαστε όλοι ΕΛΛΗΝΕΣ ως προς την εθνική ταυτότητα και μιλάμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

    – Ένα κόμμα που στοχοποιεί a priori μια κοινωνική ομάδα (π.χ, τους αστυνομικούς, ή τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ της Χρυσής Αυγής) είναι σίγουρα ρατσιστικό. Είναι όμως και απλώς δεξιό ή μήπως ακροδεξιό;;

    Απ.: Οι ψηφοφόροι της Χ.Α. έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί με την δική τους ψήφο έχει γιγαντωθεί το ναζιστικό μόρφωμα που εγκληματεί, τραμπουκίζει και ασχημονεί. Το να επισημαίνει κανείς αυτό το αυτονόητο είναι ρατσισμός; Από πού κι ως πού; Όσο για τους αστυνομικούς πού την είδες την στοχοποίηση; Εγώ είδα κάτι παχυλά αναδρομικούλια που μπήκαν στις τσέπες τους προσφάτως…

    – Ένα κόμμα που επιδιώκει άλωση των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης είναι σίγουρα φασιστικό. Μπορεί όμως να …μην είναι δεξιό;;
    Απ.: Για ποια ΜΜΕ μιλάς; Γι αυτά που μέρα-νύχτα κάνουν το άσπρο μαύρο, προσπαθώντας επί τέσσερα χρόνια να μας πείσουν ότι οσονούπω έρχεται η συντέλεια του κόσμου λόγω …ΣΥΡΙΖΑ; Γι αυτά που προχθές, για να μην εκθέσουν τον εντιμότατο κ. Ν. Γεωργιάδη, παρουσίασαν πρωτοσέλιδο εφημερίδας πριν από τρία χρόνια για σημερινό; Και που στον …ελεύθερο χρόνο τους μας σερβίρουν ρε-αλητείες τύπου Σαβουροβάιβορ;
    Όσο για τη Δικαιοσύνη, αποφασίστε επιτέλους: Πότε είναι «πουλημένη» και πότε όχι; Όταν καταδικάζει την Ηριάνα; Όταν δίνει άδειες στον Κουφοντίνα; Όταν ρίχνει δέκα χρόνια στην καθαρίστρια για πλαστογραφία; Όταν δίνει αναδρομικά στους «ένστολους»;
    Μήπως είναι καλύτερα να φτιάξουμε μια δικαιοσύνη αλά κάρτ και ο καθένας να έχει τον προσωπικό του δικαστή, που να αποφασίζει κατά παραγγελία;

    Συμπέρασμα: Μη μας ταΐζεις άλλο σανό, θα …βαρυστομαχιάσουμε!

  42. Alexis said

    #40: Προφανώς λόγω ορίου λέξεων (πρόκειται για άρθρο σε εφημερίδα), ο κ. Σαραντάκος απέφυγε να ασχοληθεί με το «ζερβός» που σημαίνει «ζαβός»

    Προφανώς επειδή είσαι τελείως …Βάτμαν απέφυγες να ανοίξεις το σύνδεσμο που δίνει ο Σαραντάκος προς το παλιό του άρθρο για τα λεξιλογικά της Αριστεράς, όπου αναφέρεται και στο «ζερβός».

  43. sarant said

    39 Μήτσο, σωστές οι προσθήκες. Παρεμπιπτόντως, έχω ψάξει να βρω το περίφημο πρωτοσέλιδο άρθρο και δεν το έχω βρει.

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @ Sarant
    «Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος πολιτικός πει ότι είναι δεξιός, είναι ακροδεξιός· ο δεξιός λέει πως είναι κεντροδεξιός».

    Ο…κανόνας αυτός ισχύει για όλη την ευθεία;
    Δηλαδή αν κάποιος πει ότι είναι αριστερός, είναι ακροαριστερός;
    Και αυτός που λέει ότι είναι κεντροαριστερός τι είναι; Αριστερός;
    Κάπως μπλέκονται τα ζητήματα αυτά.

    Ο G έκανε μια ικανοποιητική τοποθέτηση!

  45. dryhammer said

    Η μητέρα μου, μπαρδόν! εννοούσα ο Γονέας -2 μου, ήταν φυσική αριστερόχερη, που έμαθε να γράφει με το δεξί (γενν. 1927)και όλα τα άλλα (σκούπα, μαχαίρι κλπ) τα έκανε με το αριστερό.
    Είχα και μια δασκάλα που έγραφε και με τα δύο, γιατί ήταν αριστερόχερη που έπρεπε να διδάξει γραφή σε πλειοψηφία δεξιόχειρων μαθητών.

  46. Alexis said

    #39: Θυμάμαι σαν σε όνειρο και ένα παλιό προεκλογικό σύνθημα, εκεί στις αρχές της μεταπολίτευσης, που έλεγε «Για να πάνε όλα δεξιά ψήφο στον Τάδε», πρέπει να ήταν κάποιου υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ.

  47. mitsos said

    Καλημέρα
    Ενίοτε το δεξιά και το αριστρεά είναι χαρακτηρισμός αμφίσημος.
    Και δεν εννοώ την κωμική ερώτηση : «Δεξιά ; μπάινοντας ή βγαίνοντας ; »
    Για παράδειγμα η δήλωση : «Στην Μεγάλη Βρετανία οδηγούν στην αριστερη πλευρά του δρόμου » αποτελεί σαφή διάκριση διότι είναι φανερή νοούμενη πλευρά στο δεξί χέρι του οδηγού.

    Η αριστερόστροφη- δεξιόστροφη κίνηση ( του χορού π.χ. στο σχόλιο 18 ) είναι αμφίσημη όμως. Ο θεατής τι ακριβώς καταλαβαίνει με τον όρο δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη ; Οι χορευτές κινούνται προς την δεξιά τους ή ο θεατής βλέπει να κινείται προς την ωρολογιακή φορά ;

    Ακόμα και αν ο χαρακτηρισμός «δεξιότροφος κοχλίας ( βίδα ) οφείλει να σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο : με ωρολογιακή περιστροφή απομακρύνεται με ανθωρολογιακή προσεγγίζει. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να απαλλαγούμε από τον υπαινιγμό του θεατή.

    Και στην πολιτική …οι αμφισημίες αφήνουν πάντα ελεύθερο το πεδίο για λαθροχειρίες από κακοπροαίρετους. Δεξιός δεν είναι όποιος θα ήθελε να συντηρήσει οτιδήποτε αλλά αυτός που θεωρεί ότι οφείλουμε να συντηρούμε τον νόμο του υσχυρότερου ( οικονομικά , κοινωνικά … ) και πως δεν υπάρχει πέραν των σημερινών κοινωνικών συστημάτων άλλο κοινωνικό σύστημα με νόμους που δεν θα στηρίζονται στην αρχή του ισχυρότερου.

    Σε κάθε περίπτωση ο επίλογος του άρθρου είναι σαφής. Η διάκριση δεν μπορεί να γίνει με ιδεολογικά κριτήρια ή ακαδημαϊκούς όρους αλλά αποτελεί θέμα καθημερινής πολιτικής πρακτικής Πρακτικής του μεν αρισιτερού «υπέρ αδυνάτου», το δε δεξιού «υπέρ του αρίστου».

    Να προσθέσω μόνο μια σημαντική κατά την γνώμη μου διάκριση μεταξύ των χαρακτηρισμών «ακροδεξιό» και «φασιστικό»…. Ο δεύτερος χαρακτηρισμός προϋποθέτει στήριξη σε καλά «οργανωμένες λαΙκές ομάδες» π.χ. Χίτλερ ή Φράνκο … Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε κάποια εποχή να επιτύχει και στην οργάνωση τέτοιων ομάδων στήριξης , πλην όμως φαίνεται προς το παρόν να τελεί υπό αναστολή και αυτό …

  48. π2 said

    Στα αρχαία, εκτός από τον αμφιδέξιο, υπάρχει κι ο αμφαρίστερος, δηλαδή που έχει δυο αριστερά χέρια, δηλαδή αυτός που δεν χειρίζεται καλά κανένα από τα δύο χέρια, δηλαδή ο αδέξιος, κυριολεκτικά.

    Σημειωτέον επίσης ότι το αμφιδέξιος δεν αναφέρεται μόνο στα χέρια. Η λέξη αμφίχειρας δεν είναι αρχαία, και όταν σκεφτόμουν το μακρινό 2010 την ανάγκη μετάφρασης του double-footed στο ποδόσφαιρο είχα προτείνει τον ήδη τότε γκουγκλιζόμενο όρο αμφιπόδαρος (https://tinyurl.com/y5s5oxh2).

    Όσο για την πολιτική συζήτηση, τι ‘ναι δεξιό τι αριστερό και τι τ’ ανάμεσό τους που θα έλεγε ο ποιητής, θα είναι φαντάζομαι μακρά και δύσκολη.

  49. dryhammer said

    4. Ενώ ο έμπειρος ναυτικός θέλει «δυο μέτρα καραβόπανο κι αριστερά τιμόνι»…

  50. Παναγιώτης Κ. said

    Δεξιόστροφη ή αντιωρολογιακή φορά (ανΘωρολογιακή τη λέγαμε παλιότερα:Η αντίθετη της κίνησης των δεικτών του ρολογιού) ή θετική φορά. (Φέρε στο νου τον τριγωνομετρικό κύκλο).

    @18. Πρόκειται λοιπόν για παραμύθι αυτό με τη φορά της δίνης του νερού στην μπανιέρα;
    Δεν… βρέθηκα στο νότιο ημισφαίριο για να το τσεκάρω. 🙂

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Κάτι ἀκόμα. Ἡ γραφὴ ἐκ δεξιῶν πρὸς τ᾿ ἀριστερὰ βολεὺει καλύτερα τοὺς δεξιόχειρες, ἐπειδὴ οἱ ἀριστερόχειρες σκεπάζουν μὲ τὸ χέρι τους αὐτὰ ποὺ μόλις ἔγραψαν.

    Τὸ ἀνάποδο συμβαίνει γιὰ γλῶσσες ποὺ γράφονται ἐκ δεξιῶν πρὸς τ᾿ ἀριστερά, ὅπως τὰ ἀραβικὰ καὶ τὰ ἑβραϊκά.

    Τί λέει ἐπ᾿ αὐτοῦ ἡ συλλογικὴ σοφία τοῦ ἱστολογίου;

    Ξέρουμε γιατί γράφουμε (ἐμεῖς καὶ οἱ γλῶσσες ἡ γραφή τῶν ὁποίων στηρίχτηκε στὴν ἑλληνικὴ) ἀπὸ ἀριστερὰ πρὸς τὰ δεξιά, ἐνῶ κάποιες γλῶσσες στὴ Μέση Ἀνατολὴ γράφονται ἀντίστροφα. Τὶ γίνεται μὲ ἄλλες γλῶσσες (π.χ. περσικά, ἰνδικά, ἀρμένικα, γεωργιανά).

    Τὶ γινόταν μὲ τὶς ἀρχαῖες γλῶσσες (π.χ. αἰγυπτιακά, ἀσσυριακά, χεττιτικά, ἀραμαϊκά).

    Πάντως στὴ Συρία, στὰ ἐρείπια χριστιανικοῦ ναοῦ στὴ Σεργιούπολη, ἔχω δεῖ ἑλληνικὲς ἐπιγραφές τοῦ 4ου-5ου μ.Χ. αἰώνα γραμμένες ἀνάποδα (ἤθελες καθρέφτη νὰ τὶς διαβάσεις).

  52. dryhammer said

    51 >Ἡ γραφὴ ἐκ δεξιῶν πρὸς τ᾿ ἀριστερὰ βολεὺει καλύτερα τοὺς δεξιόχειρες, ἐπειδὴ οἱ ἀριστερόχειρες σκεπάζουν μὲ τὸ χέρι τους αὐτὰ ποὺ μόλις ἔγραψαν.

    Γι αυτό και ο αριστερόχειρας ντα Βιντσι έγινε δεξιοτέχνης της κατοπτρικής γραφής.

  53. nikiplos said

    Οι περισσότεροι χοροί είναι αριστερόστροφοι, δλδ αντίθετοι της φοράς των ρολογιών… Δεν είναι παράλογο, γιατί με αυτή τη φορά ο χορευτής κινείται προς τα δεξιά… Η αριστερόστροφη κίνηση είναι συνηθως περιστασιακή και συμβολική, βήμα προς τα πίσω, ώστε να ξαναπροχωρήσουμε προς τα εμπρός…

    Το αν επηρεάζει αρνητικά έναν αριστερόχειρα η κυρίαρχη «δεξιόχειρη εκπαίδευση», αυτό είναι ζήτημα έρευνας, ακόμη ανοικτό, πέρα από το γεγονός καθεαυτό ότι δεν υπάρχουν σαφείς δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, αλλά αντίθετα το φάσμα κατάταξης επιδέχεται πολλές αποχρώσεις.
    Η εκπαίδευση και η παιδεία, όμως πρέπει να είναι δεκτική ακόμη και για αυτόν τον ένα διαφορετικό, έναντι των υπολοίπων περισσότερο όμοιων… Έτσι υπάρχουν πλέον αριστερόχειρα μουσικά όργανα, αλλά και άλλα τα οποία αφορούν τους αριστερόχειρες.

    Εδώ φυσικά πρέπει κάποτε να δούμε και τον ίδιο τον μύθο του «φυσιολογικού» του «νορμάλ» και της δικτατορίας των κανονικών έναντι των υπολοίπων που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν γιατί έχουν ειδικές δεξιότητες κι όχι τις «κανονικές»… Και αυτό δεν αφορά μόνο την παιδεία, αλλά ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου.

  54. mitsos said

    @ 51 …. Βουστροφηδόν
    Πάντα μου άρεσε αυτή η λέξη …

  55. @49. Η έκφραση αυτή αναφέρεται στό θάψιμο στη θάλασσα, δεν έχει να κάνει με εμπειρία.

  56. Πάνος με πεζά said

    Κι όπως λέμε «Νέο Ηράκλειο», «Νέα Ελβετία»,…

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω πως η εννοιολογική αντίθεση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς εξακολουθεί να υφίσταται. Σύμφωνα με τον Νορμπέρτο Μπόμπιο «αυτό που ορίζει μια δεξιά επιλογή είναι η πεποίθηση ότι οι κοινωνικές ανισότητες όχι μόνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά και ευνοούν την τάξη και την ανάπτυξη μιας πολιτικής κοινότητας. Αντίθετα, μια αριστερή στάση χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από το γεγονός ότι αποβλέπει στην ισότητα ή τουλάχιστον ότι παλεύει για να περιοριστούν και να συγκρατηθούν οι παράγοντες που τροφοδοτούν την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων.»
    Σύμφωνα με τον Καστοριάδη «η Αριστερά δεν είναι κόμμα, είναι τρόπος σκέψης.»
    Αυτό που συσκοτίζει τη διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από αριστερά κόμματα και η αδυναμία τους, λόγω των δυσμενών περιστάσεων, να ασκήσουν αριστερή πολιτική. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

  58. nikiplos said

    4@, στο ποίημα υπάρχει η τελεία. «Επτά. Σε παίρνει αριστερά…»
    Το επτά σαφώς αναφέρεται στους επτά νάνους, που ήταν η «πρόσκληση» της Έλγκας στον ποιητή να γράψει ένα ποίημα για αυτούς. Το «Σε παίρνει αριστερά μην το ζορίζεις» μπορεί να αναφέρεται και σε έμπειρο ναυτίλο, αλλά πιο επίμονο, πιο ξεροκέφαλο που έχει μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό του και στο σκάφος του. Το «θυμίζεις κάμαρες…» αναφέρεται ενδεχομένως στην ανηψιά του ποιητή Έλγκα κι όχι στον ναυτίλο…

  59. Triant said

    Καλημέρα.
    Έχω την εντύπωση ότι σε αρκετά σχόλια τα αριστερά-δεξιά καθώς και τα δεξιόστροφα-αριστερόστροφα είναι πολλές φορές γραμμένα ανάποδα από την πρόθεση του συντάκτη τους. Αυτό είναι γενικά τρομερά σύνηθες και γι αυτό όταν ρωτάω κάποιον κάτι και μου απαντάει με δεξιά ή αριστερά του ζητάω πάντα να μου δείξει με το χέρι.

  60. cronopiusa said

    ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΚΩΜΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ – ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

    ΟΜΙΛΗΤΕΣ
    • Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διευθυντής ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    • Βασίλης Καρδάσης, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
    • Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας
    • Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α
    • Δημήτρης Κουσουρής, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης
    • Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Δρ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
    • Κώστας Μελάς, καθηγητής Νομισματικής θεωρίας και Τραπεζικής
    • Γιάννης Μουζάλας, ιατρός, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
    • Ζανέτ Μπαττίνου, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
    • Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    • Αλέξανδρος Νικολαΐδης, αργυρός ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο Φοίβος
    • Οικονομίδης, διδάκτορας Ιστορίας της Σορβόνης, δημοσιογράφος – ερευνητής Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός-ερευνήτρια στο Ε.Μ.Ε Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος-υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου δικαίου στο ΕΚΠΑ

  61. cronopiusa said

    60

    σωστό

    #DF19: Ευρώπη, Σκοτεινή Ήπειρος Ξανά. Φασισμός – Ρατσισμός. Ό,τι «ξεχνάμε» το ξαναζούμε.

    ΟΜΙΛΗΤΕΣ
    • Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διευθυντής ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
    • Βασίλης Καρδάσης, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
    • Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας
    • Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α
    • Δημήτρης Κουσουρής, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης
    • Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Δρ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
    • Κώστας Μελάς, καθηγητής Νομισματικής θεωρίας και Τραπεζικής
    • Γιάννης Μουζάλας, ιατρός, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
    • Ζανέτ Μπαττίνου, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
    • Ευτύχης Μπιτσάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    • Αλέξανδρος Νικολαΐδης, αργυρός ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο Φοίβος
    • Οικονομίδης, διδάκτορας Ιστορίας της Σορβόνης, δημοσιογράφος – ερευνητής Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος
    • Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός-ερευνήτρια στο Ε.Μ.Ε Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος-υποψήφιος διδάκτωρ Δημοσίου δικαίου στο ΕΚΠΑ

  62. giorgos said

    «Αὐτὸ πού δὲν ἔχει ἀκόμη στὸ νεοελληνικό μας λεξιλόγιο διευκρινισθῆ, εἶναι, ὅτι οἱ ἐκφράσεις-συνθήματα πού χρησιμοποιοῦμε — «Δεξιά», «Κέντρο», «Ἀριστερὰ» κλπ. — εἶναι ἐκφράσεις κοινωνικοῦ καὶ ὄχι πολιτικοῦ περιεχομένου. Ἐνῷ τὰ κόμματα στὴν ὑπόλοιπη Εὐρώπη ἀποτελοῦν πολιτικοὺς ὀργανισμοὺς (θὰ διευκρινήσωμε εὐθύς, τί αὐτὸ σημαίνει), στὴν Ἑλλάδα ἀποτελοῦν ὁμάδες γιὰ τὴν ἐπίλυση τοῦ κοινωνικοῦ προβλήματος (τὸ ὁποῖον ὡστόσο καθόλου κοινωνικὸ δὲν εἶναι ἀλλά κατ’ ἐξοχὴν ζήτημα ἱστορικῆς προβληματικῆς). Ἂν στὴν Γερμανία π.χ. κυβερνᾶ ὁ Κὼλ ἀντὶ τοῦ Σμίτ, στὴν Γαλλία ὁ Μιττεράν ἀντὶ τοῦ Ζισκὰρ καὶ στὴν Ἀγγλία οἱ συντηρητικοὶ ἀντὶ τῶν ἐργατικῶν ἤ ἀντιστρόφως, αὐτὸ καθόλου δὲν σημαίνει ὅτι ἐπηρεάζεται στὸ παραμικρὸ ἡ λειτουργία τῆς Δημοκρατίας ἤ μεταβάλλονται κατ’ ἐλάχιστον τὰ (διὰ τῶν ἀγώνων καὶ τῶν φιλοσόφων των) κεκτημένα δικαιώματα τῶν λαῶν. Φαντάζεται μήπως κανείς, ὅτι στὴν Βαυαρία, ἐπειδὴ ἐκλέγεται μονίμως ὁ «ἀκροδεξιὸς» Στράους, ὑπάρχει λιγώτερη Δημοκρατία ἀπ’ ὅτι στὴν Γαλλία, τὴν Ἀμερικὴ ἤ τὴν’ Ἐλβετία; Τοὺς χαρακτηρισμοὺς των τὰ κόμματα στὴν Εὐρώπη τοὺς παίρνουν, ὄχι ἀπὸ τὸ εἶδος τῆς κοινωνικῆς των πολιτικῆς — ἡ ὁποία σὲ γενικὲς γραμμὲς εἶναι γιὰ ὅλα ἴδια καὶ δεδομένη —, ἀλλά ἀπὸ τὸ εἶδος τῆς ἐξωτερικῆς καὶ διεθνοῦς πολιτικῆς πού ὑποστηρίζουν. Καὶ ἡ ἐξωτερικὴ μὲν πολιτικὴ εἶναι δυνατὸν νὰ ἐπιδρᾶ ἐπὶ τῶν ἐσωτερικῶν προβλημάτων, ὄχι ὅμως κατὰ τὸν ἄμεσον τρόπο — ἐννοοῦμε πάντα στὶς πολιτικῶς ἰσχυρὲς σήμερα χῶρες — πού θὰ μποροῦσε νὰ ὑποτεθῆ (Ἂν π.χ. θὰ φκιάχνωνται ἤ ὄχι περισσότερα ὅπλα, αὐτὸ δὲν σημαίνει τόσο ὅτι οἱ ἴδιοι οἱ εὐρωπαϊκοὶ λαοὶ θὰ πιεσθοῦν, ὅσο ὅτι θὰ αὔξηθη ἡ ἀνέχεια τοῦ τρίτου κόσμου). Κύριο δηλαδὴ περιεχόμενο τῆς πολιτικῆς των εὐρωπαϊκῶν κομμάτων, ἀπὸ τὸ ὁποῖο ἀντλοῦν καὶ τὸ νόημά τους, εἶναι ἡ συνολικὴ πολιτικὴ διαμόρφωση τοῦ συγχρόνου κόσμου. Ὡς «πολιτικὸν κόμμα» ἔτσι χαρακτηρίζεται ἕνας κοινωνικὸς ὀργανισμὸς πού ποιεῖ ἱστορία (καὶ ὄχι ἂν θὰ βάλη λ.χ. φανάρια στοὺς δρόμους…). Στὴν Ἑλλάδα, ἀντίθετα, πού ἡ ἰδεολογικὴ δομὴ τοῦ Κράτους παραμένει ἀναλλοίωτη, οἱ πολιτικὲς «συσσωματώσεις» ὑπαγορεύονται πάντα ἀπὸ κοινωνικῆς φύσεως ἐπιτάγματα καὶ μέσῳ αὐτῶν λειτουργοῦν ἐκλογικά. Ἐξ οὗ καὶ ὁ μέγας ρόλος τῶν «προεκλογικῶν ὑποσχέσεων» ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Κωλέττη. Μὲ τὴν ἀλλαγὴ μίας Κυβερνήσεως στὶς εὐρωπαϊκὲς χῶρες, οὐδεμία προκύπτει ἀμφιβολία περὶ τοῦ βαθμοῦ λειτουργίας τῆς Δημοκρατίας καὶ τῶν κοινωνικῶς κατεστημένων θεσμῶν στὴν Ἑλλάδα ἡ ἀλλαγὴ μίας κυβερνήσεως εἶναι πάντα προσδοκία διεψευσμένων ὑποσχέσεων κοινωνικῶν παροχῶν. Εἴτε ἀπὸ τὴν «προηγούμενη Κυβέρνηση», εἴτε, ἀκόμη, ἀπό τους «παληοὺς ὑπουργοὺς» τῆς ἴδιας Κυβέρνησης.»

  63. sarant said

    56 Και όπως λέγαμε, οι ακροδεξιοί λένε ότι είναι δεξιοί

    59 Δεξιά όπως λέτε ή δεξιά όπως δείχνετε;

  64. ΓιώργοςΜ said

    23 Θα ρωτήσω το όνομα, για να ρωτήσεις τη δική σου οικογένεια. Ή να θυμηθείς ο ίδιος.

  65. ΣΠ said

    Από μικρό με είχε προβληματίσει το γιατί η κίνηση των δεικτών του ρολογιού χαρακτηρίζεται δεξιόστροφη. Τελικά κατέληξα ότι εννοούμε ότι, αν φανταστούμε κάποιον που βρίσκεται στον άξονα της κίνησης, η κίνηση είναι προς τα δεξιά του. Αυτό όμως είναι απλώς σύμβαση. Σαφέστερο είναι το αγγλικό clockwise, αν και με την επικράτηση των ψηφιακών ρολογιών, σύντομα κι αυτό θα είναι απλώς σύμβαση.

  66. Πέπε said

    @44:

    > > «Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος πολιτικός πει ότι είναι δεξιός, είναι ακροδεξιός· ο δεξιός λέει πως είναι κεντροδεξιός». -Ο…κανόνας αυτός ισχύει για όλη την ευθεία;

    Ναι, αλλά όχι έτσι όπως το θέτεις. Ο κανόνας δεν είναι ότι ο καθένας, δεξιός ή αριστερός, ενδέχεται να δηλώνει πιο κοντά στο κέντρο απ’ ό,τι είναι, αλλά ότι μπορεί να δηλώνει πιο αριστερά απ’ ό,τι είναι. Όπως ένας ακροδεξιός μπορεί να δηλώνει δεξιός, ένας συντηρητικός καπιταλιστής ή ανομολόγητα νεοφιλελεύθερος μπορεί να δηλώνει υπερήφανα αριστερός. Βλ. το άκρως ρεαλιστικό μοντέλο του Σπύρου από τους Απαράδεκτους!

    ____________________________

    @ διάφορους που το σχολίασαν:

    «Αριστερόστροφη / δεξιόστροφη κίνηση» κυριολεκτικά δε σημαίνει τίποτε. Όταν κοιτάζω ένα αυτοκίνητο που κινείται σ’ έναν άξονα κάθετο προς την ευθεία του βλέμματός μου με φορά προς τα δεξιά όπως βλέπω, οι ρόδες του στρέφονται προς τα δεξιά όταν κοιτάω την πάνω μεριά τους και προς τ’ αριστερά όταν κοιτάω την κάτω.

  67. ΣΠ said

    18, 50
    Είναι μύθος όσον αφορά την μπανιέρα, τον νιπτήρα κλπ. Για να φανεί η επίδραση της δύναμης Coriolis είναι απαραίτητο να γίνει πείραμα όπου να έχουν απαλειφθεί οι άλλες επιδράσεις. Στην μπανιέρα υπάρχει πάντοτε κάποια ασυμμετρία στην κλίση και ατέλειες στην επιφάνεια που επηρεάζουν την κίνηση της ροής πολύ περισσότερο από την δύναμη Coriolis.

  68. ΣΠ said

    59
    Θυμήθηκα την διαφωνία που είχα με την γυναίκα μου σχετικά με το ποια είναι η δεξιά πλευρά του κρεβατιού. Εγώ έλεγα ότι είναι αυτή που, όταν είσαι ξαπλωμένος, βρίσκεται στα δεξιά σου. Εκείνη εννοούσε την πλευρά που είναι στα δεξιά σου, όταν στέκεσαι στην βάση του κρεβατιού και το κοιτάς.

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάντε το τεστ για να δείτε πού ανήκετε πολιτικά, να μη σας τρώει η αμφιβολία. 😊
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://greece.isidewith.com/political-quiz&ved=2ahUKEwid-uPt4ujgAhXDZFAKHcBNCbQQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1_z7UzZF6cR-ygb6Rl6c2R

  70. ΣΠ said

    Δεξιόστροφος βέβαια δεν είναι μόνο αυτός που κινείται clockwise αλλά και αυτός που έχει τάση προς την δεξιά, π.χ. δεξιόστροφη πολιτική.

  71. ΣΠ said

    Να σημειώσουμε επίσης ότι μπορούμε να πούμε δεξί πόδι αλλά δεξιό (όχι δεξί) κόμμα, δεξής ώμος αλλά δεξιός (όχι δεξής) πολιτικός.

  72. sarant said

    68 Σταύρο μαζί σου

  73. Jago said

    Πως και δεν θυμηθήκατε την κλασική σκηνή με τον Τζον Κλιζ των Μόντι Πάιθον; Υπάρχει και μια άλλη ταινία που δεν μπορώ να θυμηθώ ποια και δεν τη βρίσκω στο γιουτούμπι, που πάει στον σταθμό του τρένου και γίνεται φοβερό λογοπαίγνιο με το ράιτ και το «σωστό».

  74. Jago said

    @73, Μπορεί να είναι και στην ίδια που έβαλα πιο πάνω.

  75. Georgios Bartzoudis said

    41, Alexis said….

    # Απεταξάμην τα …άλλα σανά, μήπως αφήσω κάποιους χωρίς τροφή. Απαντώ μόνο στον αχυροσανό:
    «Απ.: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ξεπούλημα γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Είμαστε όλοι ΕΛΛΗΝΕΣ ως προς την εθνική ταυτότητα και μιλάμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ».

    # Φίλε Αλεξιέγιεβιτς (του παλιού καιρού βεβαίως): Ποια (ελληνική) γλώσσα μιλούσαν στην (όποια) Μακεδονία από Ομήρου, Αρχαϊκής εποχής, κλασσικής εποχής, μακεδονικής εποχής, ελληνιστικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής, Οθωμανικής, και Συγχρόνου Ελληνικής εποχής;; Ούτε Ποντιακά βεβαίως, ούτε Κρητικά, ούτε Τσακώνικα. Μιλούσαν Μακεδονικά. Και η γλώσσα αυτή (η Μακεδονική) είναι ακόμα ζωντανή, όπως έχει εξελιχθεί, βεβαίως. Και μην μου κάνεις πάλι θεωρία περί διαλέκτων, ιδιωμάτων κλπ, διότι …θα σε μαλώσει ο Νοικοκύρης (!) που έχει αποφανθεί ρητώς, κατηγορηματικώς και … «εγκύρως»: Η αναγνώριση μιας διαλέκτου κλπ ως γλώσσας είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση. Μπιλί ουρσούν;;

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχω την εντύπωση ότι δεν δηλώνουν ευθαρσώς δεξιοί μόνο οι ακροδεξιοί αλλά και οι φαν της λαϊκής δεξιάς (Κακλαμάνης, Πολύδωρας κ. α). Ο όρος δεξιά θεωρήθηκε κακόσημος κατά τη μεταπολίτευση λόγω του αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους, των παρακρατικών δεξιών οργανώσεων της ίδιας περιόδου και της χούντας. Παρόμοια τύχη είχε και ο όρος κομμουνιστής και τα παράγωγά του στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

  77. Καλλιρόη said

    Μια ενδιαφέρουσα πιστεύω λεπτομέρεια: τα κουμπιά καθώς και τα φερμουάρ στα γυναικεία πουκάμισα και παντελόνια είναι ραμμένα από την αριστερή πλευρά. Οι άνδρες κρατάτε την «καλή’ πλευρά ακόμα και στα ρούχα 🙂

  78. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Εποχή που μεσουρανούσε η Ένωση Κέντρου του γέρο-Παπανδρέου και ειδικά στην Κρήτη (1964 ή 65). Τότε ακόμη τα παντελόνια τα ράβανε (ράβαμε) σε ράφτη, που έπαιρνε τα μέτρα κλπ. Ρωτά λοιπόν ο ράφτης το θείο μου (για να ξέρει προς τα πού θα αφήσει λίγο παραπάνω χώρο για την «οικογένεια»):
    – Αριστερός είσαι ή δεξιός;
    – Εγώ, μωρέ, είμαι Κέντρο! του απαντά αυτός τσαντισμένος.

    Και κάτι σχετικοάσχετο: Η κ. Μαρία Σπυράκη, για την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, είπε: «Οι αγορές προεξοφλούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι του Μητσοτάκη και με βάση αυτό, η έκδοση είναι στη σωστή κατεύθυνση».
    Δεν ξέρω γιατί, συνειρμικά, μου ήρθε στο νου μια γραμματική κοτσάνα που είχα ακούσει (πριν κάποια χρόνια) να «εκσφενδονίζει» κάποιος: ’’Το πυρ, του πυρός. Κλίνεται όπως ο δουξ, του δουκός’’!. (Όχι, ευτυχώς δεν ήταν καθηγητής…)

  79. Καλλιρόη said

    Μια ενδιαφέρουσα πιστεύω λεπτομέρεια: τα κουμπιά καθώς και τα φερμουάρ στα γυναικεία πουκάμισα και παντελόνια είναι ραμμένα στην αριστερή πλευρά. Οι άνδρες κρατάτε την «καλή» πλευρά ακόμη και στα ρούχα 🙂

  80. 78 Ακριβώς την ίδια ιστορία ήθελα να γράψω, με τον ράφτη!

    (Αριστερόχειρας εδώ)

  81. ΓΤ said

    #79
    Σχετικά με τα ρούχα, στην Ευρώπη ασφαλώς, για τα κουμπιά συγκεκριμένα αυτό ισχύει από τον Μεσαίωνα, και ο λόγος είναι ο εξής: Τα κουμπιά στις γυναίκες βρίσκονται στην αντίθετη από αυτή των αντρών πλευρά διότι την πυργοδέσποινα πάντοτε την έντυναν οι κυρίες που την υπηρετούσαν, ακόμη και στα χρόνια του tabouret. Θα έπρεπε να είναι σε εκείνη την πλευρά που να ευκολύνουν το γυναικείο υπηρετικό προσωπικό. Αντίθετα, ο άντρας, όσο πλούσιος και να είναι, όσο Sire, χωροδεσπότης κ.τ.ό., στο διάβα της Ιστορίας πάντοτε ντύνεται μόνος, οπότε το κομβία θα βαδίσουν αναπόταμα 🙂

  82. Jago said

    Αριστερόχειρες δεν σας θέλουμε εδώ! Να πάτε στις Σεΰχέλες ή δεν ξέρω αλλού!

    Μου θυμίσατε 78 & 80 μια συμμαθήτρια στο δημοτικό, στη Β τάξη ήμασταν, που έτρωγε πάρα πολύ ξύλο από τη καραχουντάρα και σαφώς ναζίστρια δασκάλα μας γιατί όχι μόνο έγραφε με το αριστερό αλλά έκανε και πολύ μικρά, αλλά ωραία καλλιγραφικά, γράμματα.

  83. Jago said

    Επίσης να θυμίσω ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, έτσι για την αναφορά, Το αριστερό χέρι του σκότους της Ούρσουλας Λε Γκεν.

  84. leonicos said

    51 Δημήτρη

    Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε….

    Ἡ γραφὴ ἐκ δεξιῶν πρὸς τ᾿ ἀριστερὰ βολεὺει καλύτερα τοὺς δεξιόχειρες, ἐπειδὴ οἱ ἀριστερόχειρες σκεπάζουν μὲ τὸ χέρι τους αὐτὰ ποὺ μόλις ἔγραψαν.
    Τὸ ἀνάποδο συμβαίνει γιὰ γλῶσσες ποὺ γράφονται ἐκ δεξιῶν πρὸς τ᾿ ἀριστερά, ὅπως τὰ ἀραβικὰ καὶ τὰ ἑβραϊκά.

    Θα προσθέσω και τα συριακά.
    Αυτό που λες για τους αριστερόχειρες που γράφουν π.χ. ελληνικά, ισχύει. Αλλά αυτό που λες για τους αριστερόχειρες που γράφουν εβραϊκά ΔΕΝ ισχύει. Είναι πολλών απορία ‘πώς γράφεις με μελάι και δενάνει μουτζούρες;’
    Είναι πολύ απλό. Το σχήμα των γραμμάτων και ο τρόπος που γράφονται, σε υποχρεώνουν να γράφεις λίγο ψηλότερα από το χέρι σου. Άλλωστε μια σωστά κρατημένη πένα δεν αφηνει το χέρι ν’ αγγίξει τα γράμματα.

    Ξέρουμε γιατί γράφουμε (ἐμεῖς καὶ οἱ γλῶσσες ἡ γραφή τῶν ὁποίων στηρίχτηκε στὴν ἑλληνικὴ) ἀπὸ ἀριστερὰ πρὸς τὰ δεξιά, ἐνῶ κάποιες γλῶσσες στὴ Μέση Ἀνατολὴ γράφονται ἀντίστροφα. Τὶ γίνεται μὲ ἄλλες γλῶσσες (π.χ. περσικά, ἰνδικά, ἀρμένικα, γεωργιανά).
    Τὶ γινόταν μὲ τὶς ἀρχαῖες γλῶσσες (π.χ. αἰγυπτιακά, ἀσσυριακά, χεττιτικά, ἀραμαϊκά).

    ΟΧΙ, και όσο έχω ρωτήσιε και ψάξει, δεν βρήκα καμιά πειστική ερμηνεία. Ο Σιρέ λέει καπου ότι οι βόρειοι κοιτούσαν προς βαρρά κι έγραφαν προς τον ήλιο και το αντίθετο έκανανοι νότιοι, αλλ’ αυτό είναι μια παρλαπιρα αλά Σιρέ.

    Τα σημερινά περσικά όπως και τα ουρντού αι τα οθωμανικά τουρκικά, πριν το 1932, γράφονταν με το αραβικό αλφάβητο.
    Όλες οι άλλες γλώσσες, ινδικά, γρωργιανα, αρμένικα γράφονται από τ’ αριστερά προς τα δεξιά, επὶ το ευθὺ στην αρχαία ελληνική
    Όλες οι γλώσσες που έγραφαν με σφηνοειδή γραφή και τις παραλλαγές τους, σουμέριοι, χιττίτες, πέρσες (προ Ισλάμ) έγραφαν επί το ευθύ επίσης. Το ίδιο συμβαινει και με την αιγυπριακή ιερογλυφική, και τις γραμμκές Α και Β και με τα κυπριακά συλλαβολόγια.
    Παραδοξως, οι γλώσσες που γράφτηκα με αφετηρία το παλαιοσιναϊτικό αλφάβητο, αυτές μόνο γράφτηκανκαι γράφονται εξ αριστερών, ή επὶ τὰ λαιὰ στην αρχαία ελληνική

    Μια δήθεν παραδοξότητα έχουν τα ελληνικά, που τα πρω΄τα τους δείγματα, όπως το ποτήρι οτυ Νέστορα, είναι επί τα λαιἀ.Αυτό είναι ια επιπλέον ένδειξη ότι οι έλληνες πήραν το (δεύτερο) αλφάβητο από τους φοίνικες. (ως πρώτο πρεπει να θεωρούμε το μυκηναϊκό, δηλαδή τη Γραμμική Β)

    Πάντως στὴ Συρία, στὰ ἐρείπια χριστιανικοῦ ναοῦ στὴ Σεργιούπολη, ἔχω δεῖ ἑλληνικὲς ἐπιγραφές τοῦ 4ου-5ου μ.Χ. αἰώνα γραμμένες ἀνάποδα (ἤθελες καθρέφτη νὰ τὶς διαβάσεις).
    Δεν χρειάζετια να πας τόσο μακριά. Η Ελλ΄δα είναι γεμάτ από επιγραφές επί τα λαιά, και δεν αποτελούν καμια παραδοξότητα. Την τελευταία που είδα, και πρέπει να είχα πει κάτι κι εδώ, ήταν στο Μουσείο της Σύρου. Τη φωτογράφηα αλλά δεν ξέρω να ανεβάζω φωτογραφίες εδώ. Βέβαια άλλα κείμενα εκτος από επιγραφές, δεν έχουμε επειδη όλα τα κε΄μενα που διαθέτουμε των αρχαίων είναι αντίγραφα μεσαιωνικά.
    Οι αρχαίοι ελληνες όχι μόνο έγραφαν επί τα λαιά αρχικώς, αλλά κ΄αποια στιγμή άρχισαννα γραφουν ΒΟΥΣΤΡΟΦΗΔΟΝ δηλαδή όταν η νεπιγραφή έφτανε στο τελος της αράδας, π,χ, στο δεξιό άκρο, ο γραφέας συνέχιζε την επόμενη από τ’ αριστερ΄προς τα δεξιά, όπως πάει το αλέτρι πάνω κάτω. Υπάρχει μια τεράστια τέτοια επιγραφή είναι η επιγραφη της Γόρτυνος (νομοθεσία)

  85. leonicos said

    81 ΓΤ

    Γιά σκέψου τα κουπιά των μανσετών και του γιακά. Τουλάχιστον εγώ τα κουπώνω με το αντίθετο χέρι

    Επίσης, οι περισσότεροι δεξιόχειρες βάζουν το αριστερό χέρι και σκαλίζουν τη μύτη του. Για αριστερόχειρες δεν έχω επαρκές δείγμα

  86. leonicos said

    Είχαε στο σχολείο (δημοτκό Κουκουβαούνων 1951) έα αριστερόχειρο παιδακι που του είχαν κυριολεκτικά δέσει το χέρι στην κοιλιά και έκανε τα πάντα με το δεξί. Τότε ακριβώς, το σχολείοαπό τριτάξιο έγινε αξατάξιο, οπότε εμφανιστηκαν τρεις καινούργοι δάσκαλοι, μεταξύ των οποίων και ο Γεννάδιος, υπέροχος άνθρωπος, έχει και μαι κόρη τη Μαρία που σπούδασε γιατρος, ο οποίος ήταν φιλόλογος αλλά είχε μπει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επειδή η γυναίκα του ήτανδασκάλα, για να συνυπηρετουν. Μόλις το είδε… όχι μόνο του έλυσε το χέρι, αλλά απείλησε να δέσει τα δικά μας δεξιά για αν δουμε πώς είναι. Δεν το έκανε εν εκείνος, αλλά το κάναμε εμείς για πλάκα… και πραγματικά καταλάβαμε τι ειχε υποστεί εκείνο το παιδί

  87. leonicos said

    Τρίτωσα κι εγώ σαν τον Γς. Πώ να φύγω πριν με διώξετε.

    Πάντως το τραγούδι του Τζι πρέπι να δημοσιευθεί κιεδώ.Είναι κρίμα να το έχουν ακούσει μ΄ν όσοι ήσαν στην παρέ της 2.3.19

  88. Καλλιρόη said

    #81
    Σας ευχαριστώ πολύ, μου λύσατε απορία χρόνων.

  89. ΣΠ said

  90. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Συμβουλεύω όσους δεν ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε » ποτέ να κτίσουν σπίτι με πισίνα ή να χρησιμοποιήσουν πισίνα *

    Στα 6, 7 μας μαθαίναμε κολύμπι . Ο πατέρας μου ξεφούσκωσε το σωσίβιο και άκουσα έντρομος «μη φοβάσαι σε κρατώ, κούνα χέρια-πόδια». Ξαφνικά το χέρι του απομακρύνθηκε απο την κοιλιά μου και σύντομα διαπιστώνοντας ότι δεν βυθιζόμουν ο φόβος μου μεταβλήθηκε σε υπερηφάνεια!

    Ο Μήτσος, απο δύσβατο ορεινό χωριό δεν μπόρεσε έως τα 12 του να μάθει κολύμπι. Ούτε ως φοιτητής είχε την ευκαιρία, όπως το κατάλαβα σε μια εκδρομή αριστερής οργάνωσης στο κόκκινο λιμανάκι της Ραφήνας . Ήταν ο μόνος που δεν μπήκε στην θάλασσα.

    Ο Μήτσος ήταν στοχευόμενος, το αντίθετο απο μένα. Τέλειωσε τις σπουδές του στα 5,5 χρόνια, πήγε φαντάρος, δούλεψε σε αριστερό εργολάβο μερικά χρόνια, έκανε τον πρώτο γάμο του με πλούσια κόρη τοπικού επιχειρηματία της πρωτεύουσας του νομού του και την δεύτερη τετραετία του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη τεχνική εταιρεία ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

    Μετά το «βρώμικο ογδονταεννιά» οι δουλειές του πήγαιναν πολύ καλά, χώρισε την πρώτη γυναίκα του και παντρεύτηκε μια νόστιμη και αρκετά μικρότερη συνάδελφο απο την εταιρεία του.

    Η επιτυχία συνοδεύτηκε και απο κραιπάλες σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αλλά και μεγάλων πόλεων της επαρχίας, όπου συχνά πήγαινε νωρίς απο το απόγευμα της προηγούμενης μέρας για να «στήσουν» οι εργολάβοι την δημοπρασία της επομένης μέρας γύρω στις 10 το βράδυ, και μετά σε πολιτιστικό ίδρυμα με ρωσίδες και ουκρανιδες με κατάληξη το ξενοδοχείο προς τα ξημερώματα . Το πρωί στην δημοπρασία έβλεπες το πρησμένο ξενυχτισμένο μούτρο του, συνδυασμός οινοπνευματικής κραιπάλης και πληρωμένου έρωτα…., όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι του εργολήπτες.

    Με τα χρόνια, τα έμαθε η δεύτερη σύζυγος του και έφυγε απο το σπίτι (βίλλα με πισίνα στα βόρεια προάστια) με τον γιο τους. Του στοίχισε .

    [….]

    Κάλεσε 2 κοπέλες και άρχισαν να πίνει απο το μεσημέρι του Σαββάτου. Χαριεντίζονταν ακούγοντας σκυλοπόπ . Το βράδυ είχε ήδη γίνει λιώμα. Οι κοπέλες γδύθηκαν , έμειναν με τα μπικίνι τους και βγήκαν να πάνε στην πισίνα . Άρχισαν να παίζουν μεταξύ τους και βγάζοντας το σουτιέν τον κάλεσαν να μπει.
    Βούτηξε μέσα και πνίγηκε καθώς τα κορίτσια δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την ανάνηψη.

    Είχε ξεχάσει :
    1.οτι δεν ήξερε κολύμπι και
    2. ότι η πισίνα είχε γλυκό νερό (δυσκολότερο να επιπλεύσεις).

    Ακριβώς έξω από το σύμβολο της επιτυχίας του βρισκόταν η πισίνα, υπεύθυνη για τον θάνατο του….

    * Υστερόγραφο στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του Καρυωτάκη:
    Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου….

  91. Γς said

    77:

    Είναι για να μπορούν να τα ξεκουμπώνουν πιο εύκολα οι [δεξιόχειροι], άντρες

    Ενίοτε όμως …

    http://filonikies.blogspot.com/2015/11/blog-post_10.html

  92. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    μέχρι τη μέση πρόλαβα να διαβάσω, αλλά επειδή το άρθρο το διαβάζουν (και θα διαβάσουν) κι άλλοι, μιά ανακεφαλαίωση δεν βλάπτει:

    40: …Είμαι νέος αναγνώστης και δεν ξέρω αν έχει γράψει κάτι σχετικό…

    Ε, όχι και τόσο «νέος», τουλάχιστον από τον 7. – 8. αι. π.Χ. !

    Βαταλέῳ δ’ αὐτὴν γέρας ἔξελον, οὕνεκα πᾶσι
    Ἰλλινόεσσιν ἄνασσε, πελλοῦ δ’ ὣς δῆμος ἄκουεν

  93. sarant said

    88 Εδώ λύνουμε πολλές απορίες 🙂

  94. Γιάννης Ιατρού said

    48: Π2 …αμφαρίστερος, δηλαδή που έχει δυο αριστερά χέρια, δηλαδή αυτός που δεν χειρίζεται καλά κανένα από τα δύο χέρια, δηλαδή ο αδέξιος, κυριολεκτικά..

    Επιβεβαιώνεις πως «όλα από εμάς τα πήρανε …». Οι Γερμανοί το λένε επίσης, με το ίδιο νόημα: Er hat zwei linke Hände

  95. Jane said

    «..αν πανευρωπαϊκά αναμένεται επέλαση της ακροδεξιάς, αιτία δεν είναι μόνο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Είναι και ότι η αριστερά δεν έχει δείξει μια πειστική εναλλακτική στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που ακολουθεί η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες».

    Έτσι είναι.

  96. τα μυαλά said

    Θα σας τρομάξω λιγάκι, αλλά η ευρώπη δεν ακολουθεί κανένα νεοφιλελεύθερο ή παλαιφιλελεύθερο μονόδρομο. Αυτό που ακολουθεί έχει τεράστιες επιρροές από (γερμανικές) σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις και ακούει στο όνομα «κοινονική αγορά». Βέβαια στη τόση προπαγάνδα που σας τάϊσουν αυτά αντηχούν παράδοξα.

  97. Γιάννης Ιατρού said

    κάθονταν στα αριστερά έδρανα (όπως κοιτάζει ο πρόεδρος της συνέλευσης), ενώ οι πιο συντηρητικοί στα δεξιά
    Γιά να το εμπεδώσουμε:

  98. 65, … Σαφέστερο είναι το αγγλικό clockwise, αν και με την επικράτηση των ψηφιακών ρολογιών, σύντομα κι αυτό θα είναι απλώς σύμβαση. …

    Φίλος μου μού ανέφερε την παρακάτω στιχομυθία από μάθημα σε λύκειο:
    – Όχημα κινείται σε κυκλική τροχιά κατά την φορά των δεικτών του ωρολογίου.
    – Ποια είναι η φορά των δεικτών του ωρολογίου, κύριε;

  99. sarant said

    98 Ακριβώς!

    97 Σαν πολύ κόκκινο να το έχει το Ποτάμι αυτό το σχεδιάγραμμα.

  100. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    Μού προξενεί κατάπληξη (και για πολλοστή φορά αποδεικνύει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των σχολιαστών του παρόντος Ιστολογίου) το εξής: Μετά από 12 ώρες στον Ουρανό του Διαδικτύου, δεν ευρέθη ένας χριστιανός να μνημονεύσει την επιστημονικώτερη εξήγηση που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στο εύλογο ερώτημα: Γιατί σύμπασα η Ανθρωπότης από αρχαιοτάτων χρόνων λατρεύει ό,τι δεξιό και σιχαίνεται ό,τι αριστερό;

    Η απάντησις είναι απλουστάτη και το σωτήριον έτος 1986 ο κορυφαίος Αμερικανο-Εβραίος αστροφυσικός της NASA Carl Sagan (1934 – 1996) στο μνημειώδες σύγγραμμά του «The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence» (κατεβάστε ΕΔΩ για να ξεστραβωθείτε)

    Την αναρτώ, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης αυτό που ποτέ δεν μάς δίδαξαν στα μπολσεβικοκρατούμενα Ρωμέικα σχολεία: Όλοι οι Αρχαίοι Λαοί (σύμφωνα με τον ειδήμονα Carl Sagan), ελλείψει κωλόχαρτου, σκούπιζαν με το αριστερό τους χέρι τον κώλο τους μετά την αφόδευση. Το δεξί χέρι το είχαν καθαρό και με αυτό μαγείρευαν, χαιρετούσαν κλπ. Εξ ού και η δαιμονοποίησις ο,τιδήποτε αριστερού από την Αρχαιότητα: Με το αριστερό χέρι σκουπίζουμε τον κώλο μας και αν το χρησιμοποιήσουμε και για να φάμε, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούμε…

    ΙΔΟΥ η εκπληκτική εξήγησις του Carl Sagan για την λατρεία ΟΛΩΝ των Πολιτισμών προς το Δεξιό και την σιχαμάρα τους για το Αριστερό

  101. leonicos said

    Να πω κάτι ακόα παςκαι με συμπαθήσετε. Κοπυπαστο είναι

    τὸ δὲ μεταστρέφεσθαι
    πρὸς τὸ μαλθακώτερον
    δεξιοῦ πρὸς ἀνδρός ἐστι
    540καὶ φύσει Θηραμένους.

    Αριστοφ. Βάτραχοι

  102. Αγγελος said

    Oύτε βέβαια τι είναι και με ποια φορά γυρίζει το καντράν του τηλεφώνου θα ηξερε ο μαθητής του (98).

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    97 Και πολύ θαλασσί οι ΑΝΕΛ. Τα όνειρά σας ροζινα, τα όνειρά τους μαύρα. Ρούχα μαζί που πλύθηκαν…. κι έχουνε γίνει σιελ 😉

  104. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Σχολίου 100 συνέχεια… Δεν τυπώθηκε η παραπομπή στο βιβλίο του Sagan, από όπου και η φωτοτυπία. Την βάζω εδώ για να μή βρεθεί κάποιος αντιρρησίας (Πέπες, Λεώνικος, Ιατρού κλπ.) και πεί ότι τα όσα αναφέρονται στην φωτοτυπία τα κατέβασα από το κεφάλι μου

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    96: Έχεις μείνει κάτι δεκαετίες πίσω.

  106. leonicos said

    100

    Καλό μου παιδί

    διάβασε πιο προσεκτικά το άρθρο

    Ακόμα κι εγώ, που διαβάζω επι -τροχάδην, το ειδα

    Και βέβαια ο τύπος που αναφέρεις δεν ανακάλυψετον Κρόνο! Μην τρελαθούμε.

    Το γιατί απεχθάνεσαι εσύ προσωπικά την αριστερά, αφού διαθέτεις χαρτί τουαλέτας (έτσι υποθέτω τουλάχιστον, πουλιέται από το Ιλινόις έσρι τους Απελοκήπους North of Athens) είναι άλλο θέμα.

    Πάντως όσο περισσοτερο μας ξεστραβώνεις τόσο ερισσότερο σε συμπαθώ. Προχτές που συναντηθήκαμε με μερικους συσχολιαστές εδώ, εξήγησα τη θέση μου. Με κοίταξαν περίεργα, μου πιασα το σφυγμό, ου βάλανε θερμόμετρο αλλά ήμουν μια χαρά. η αγάπη μου γα σένα είναι γνήσια και παραγωγική

  107. leonicos said

    ο κορυφαίος Αμερικανο-Εβραίος

    Βρε τι πάθαμε: Δεν αφήνουμε τον κόσμο ήσυχο, και την πληρώνεις κι εσύ που δεν φταις.

  108. ΣΠ said

    102

  109. leonicos said

    92

    Έλα εδώ κακόψυχε! Σου βρήκα ένα λάθος!

    ἄκουεν

    ἤκουεν, βρε αστοιχείωτε, ἤκουεν

    Βρε τον φίλο μου!

    εμένα μου αρέσουν οι άνθρωποι με τις πολλαπλές υπάρξεις. Αν μη τι άλλο, έχουν παρελθόν. Καποτε φλέρταρα αι τον Ινδουισμό με τα περί την μετεμψύχωση. Αλλά δεν τα πίστευα. Ὀλα εδώ γίνονται! Και πληρώνονται

  110. ΣΠ said

    94
    Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση have two left feet.

  111. leonicos said

    98

    Σαφέστερο είναι το αγγλικό clockwise, αν και με την επικράτηση των ψηφιακών ρολογιών, σύντομα κι αυτό θα είναι απλώς σύμβαση.

    clockwise και anticlockwise είναι πλέον ιατρικός όρος. Ὀταν ἐχουμε μια οπή στο σώμα, υποθέτουμε το άτομο ύπτιο. Το 6 ειναι στον κόκκυγα και το 12 είναι απένατι, Λέμε συρίγγιο, ραγάδα κοκ στη θέση 9 ή στη θέση 7

  112. leonicos said

    78

    Υπάρχει κανείς δεξιός σ’ αυτό;

  113. τα μυαλά said

    το ξέρω ότι είναι ανώφελο, αλλά άντε να ξεστραβωθείτε με τόση προπαγάνδα που σας σάλεψαν τα μυαλά
    https://en.wikipedia.org/wiki/Social_market_economy
    The social market economy was designed to be a third way between laissez-faire economic liberalism and socialist economics.[5] It was strongly inspired by ordoliberalism,[6] social democratic ideas and the political ideology of Christian democracy, or more generally the tradition of Christian ethics.[7][5] The social market economy refrains from attempts to plan and guide production, the workforce, or sales, but it does support planned efforts to influence the economy through the organic means of a comprehensive economic policy coupled with flexible adaptation to market studies.

  114. leonicos said

    92

    Ε, όχι και τόσο «νέος», τουλάχιστον από τον 7. – 8. αι. π.Χ. !

    Τι υπερβολικός που είσαι, πια! Καλά σου τα λέει, κακόψυχε. Μαζί με τον Όμηρο έγρφε;

  115. Νίκος Κ. said

    Μια και περί δεξιάς κι ακροδεξιάς ο λόγος, ας θυμηθούμε την κλασική φράση του Φραντς Γιόζεφ Στράους, «ιστορικού» ηγέτη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης που κυβερνάει επί δεκαετίες τη Βαυαρία: «Δεξιότερα από εμας πρέπει να υπάρχει μόνο ο τοίχος»

  116. 102,
    Αυτό κι αν είναι!

    Σε διάφορους ιστότοπους εξηγούν από πού προέρχεται η λέξη dial όταν παίρνουμε τηλέφωνο.

  117. sarant said

    Εν τω μεταξύ ο Σαγκάν χαρακτηρίζει την εξήγησή του (στο 100) perhaps remote

  118. Μαρία said

    99β
    Εξαλλαγή του μαρέ σε μοντανιάρ 🙂

  119. 111,
    Ενδιαφέρον αυτό, και πρακτικό.
    Χρησιμοποιείται και στην καθομιλουμένη για να προσδιορίσει πού να κοιτάξεις, συχνά σε περιπτώσεις που ο Γς θα ήταν στο στοιχείο του.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    99β / 103: Τι; Μόνο ο κΟύγιας θα δέρνει, Κι εγώ, Πάω να πλακώσω στον ξύλο την πηγή (Κώστα, να σκεφτείς, η Καθημερινή είναι 🙂 )!! Αυτά παθαίνει κανείς, όταν εμπιστεύεται δεξιούς, έστω και για μιά εικονίτσα! Απεταξάμην 🙂

    109: …Έλα εδώ κακόψυχε! Σου βρήκα ένα λάθος!
    ἄκουεν
    ἤκουεν, βρε αστοιχείωτε, ἤκουεν…

    Λέω μου, ο όφις (office) με ξεγέλασε 🙂 Να, Εδώ το πιντιέφι (ρε συ, λες γι αυτό να το λένε Πανεπιστήμιο Λειψίας) 🙂

  121. leonicos said

    Νεφέλαι

    ΣΤ. πῶς δῆτα διεμέτρησε; ΜΑ. δεξιώτατα.
    κηρὸν διατήξας, εἶτα τὴν ψύλλαν λαβὼν
    150ἐνέβαψεν εἰς τὸν κηρὸν αὐτῆς τὼ πόδε,
    κᾆτα ψυχείσῃ περιέφυσαν Περσικαί.
    ταύτας ὑπολύσας ἀνεμέτρει τὸ χωρίον.

  122. ΚΩΣΤΑΣ said

    120 Τίιιι;;; η Καθημερινή;;; Ο Μπουκάλας θα την έκανε τη ζημιά, τι περιμένεις από αριστερούς! 😉

  123. # 120

    Κι άλλες φορές σου τόχω πει
    μα δεν ακούς καθόλου
    την Ιλιάδα μπούσουλα,
    Οδύσσεια… καθόλου

  124. leonicos said

    120 Κακόψυχε, άκυρον

    Φαιήκεσσιν ἄνασσε, θεοῦ δ᾽ ὣς δῆμος ἄκουεν·

    και τα δικά μου τα κιτάπια ἄκουεν έχουν

    συνεπώς η προπετειά ου με εξηπάτησε

  125. Πάνος με πεζά said

    Κρεβάτι, εντεκάδα ποδοσφαίρου, αυτοκίνητο κλπ. δεξιά είναι ως προς αυτόν που κοιμάται, τον τερματοφύλακα, τον οδηγό, τον καπετάνιο κλπ. Ποτέ όπως το βλέπουμε απέξω.
    Έτσι, δεξί μπακ είναι αυτό που βρίσκεται στο δεξί χέρι του τερματοφύλακα, με χτύπησε μπροστά δεξιά εννοεί στο φτερό του «συνοδηγού» κλπ.

  126. Pedis said

    Την ίδια προτίμηση για τη δεξιά πλευρά την βλεπουμε και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπου η λέξη για τον δεξιό έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα. Για παράδειγμα στα αγγλικά …

    Ισχύει το ίδιο και σε άλλες μη-ευρωπαικές γλώσσες;

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68/72 (περί δεξιάς μεριάς του κρεβατιού)
    Ξαπλώνω εκεί που μ΄αρέσει* και λέω ότι ως γνωστόν,κοιμάμαι πάντα στην αριστερή μεριά 🙂 .

    *σε διανυκτερεύσεις εκτός μόνιμης κατοικίας

  128. Γιάννης Ιατρού said

    99β / 103 Ρε παλιόπαιδα, με εκθέτετε αδίκως. παραλίγο να τις φάω αντί να τους δείρω:
    Κοιτάξτε εδώ τα επίσημα αποτελέσματα και συγκρίνετε (Κώστα, να πάς στον οφθαλμίατρο, τις αποχρώσεις του μπλέ να του πείς να εξετάσει καλά, αν τις βλέπεις, ε; 🙂 )
    http://ekloges.ypes.gr/current/v/public/index.html#%22cls%22:%22main%22,%22params%22:

  129. Γιάννης Ιατρού said

    127: Καλώς τηνε.
    Πολύ καλό! Κατεγράφη δια μετέπειτα χρήση με αναφορά πηγής 🙂

  130. Γιάννης Ιατρού said

    120: Α ρε Λεώ, Φωτεινή που σου χρειάζεται !!!

  131. Γιάννης Ιατρού said

    123: Ρε Τζί, να που δεν σ΄ακούω και ανατρέχω στα πατροπαράδοτα κιτάπια, ε κι Οδύσσεια μέσα σ΄αυτά είναι. Τι να κάνουμε.
    Συγκεκριμένα στο σχετικό εδάφιο είναι πολύ κατατοπιστική για τον καθ’ ου, παραθέτω:

    αὐτός δ’ ἐς θάλαμον ἑὸν ἤϊε· δαῖε δέ οἱ πῦρ
    γρηῢς Οινόη, θαλαμηπόλος Εὐρυπέπη,
    τήν ποτ’ οινόηθεν νέες ἤγαγον ἀμφιέλισσαι,
    Βαταλέῳ δ’ αὐτὴν γέρας ἔξελον, οὕνεκα πᾶσι
    Ἰλλινόεσσιν ἄνασσε, πελλοῦ δ’ ὣς δῆμος ἄκουεν·

    🙂

  132. loukretia50 said

    127. ΕΦΗ ΕΦΗ Καλώστην!

    Γιατί πάντα οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να διαλέγουν πλευρά? Ακόμα και στον ύπνο?
    Τι σημασία έχει? Δεν αλλάζουν τα όνειρα!

  133. Γιάννης Ιατρού said

    132: Ναι, αλλά μέχρι να σε πάρει ο ύπνος ;;;; 🙂

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    113: Αυτά τα ίχνη (πλέον) μικτής οικονομίας προσπαθεί από τη δεκαετία του ’70 και δώθε να ξεριζώσει ο νεοφιλελευθερισμός απορρυθμίζοντας την αγορά και διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, με πολύ …ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μάθε να διαβάζεις, αφού δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου και σε ποια κοινωνία ζεις.

  135. loukretia50 said

    133. Τότε κι αν δε μετράει!
    134. Το διάβασμα μέχρι αργά, ναι, είναι πρόβλημα!!

  136. loukretia50 said

    135. δε μου βγήκε συντακτικά ορθή η πρόταση :
    Στέκομαι αυτοδιορθωμένη : Τότε είναι που δε μετράει!

  137. Yiannis KYRiakides said

    Το Left (=…παρατημενο ή απομενον) για το Αριστερος, τι αντιστοιχο εχει στα γαλλικα και αλλες γλωσσες;

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    129 🙂

    Mιχάλης Γκανάς
    Αριστερόχειρη
    Γυναίκα αριστερόχειρη
    Κανένας δεν το ξέρει
    Πως θα `δινα για χάρη σου
    Και το δεξί μου χέρι.
    Μ’ αυτό να κάνεις τις δουλειές
    Μ’ αυτό να μαγειρεύεις
    Και με το χέρι της καρδιάς
    Μονάχα να χαϊδεύεις.

    Να σου `ρθουν όλα δεξιά
    Κι εγώ αριστερά σου
    Ν’ ακούω βράδυ και πρωί
    Το χτύπο της καρδιάς σου.

    Γυναίκα αριστερόχειρη
    Σε δεξιές παρέες
    Γλυκιά μειοψηφία μου
    Μ’ αριστερές ιδέες

  139. sarant said

    126 Θα περίμενα να ισχύει και σε μη ευρωπαϊκές γλώσσες -αλλά δεν ξέρω καμία

    137 Η μετοχή left συμπτωματικα συμπίπτει με το ουσιαστικό left = αριστερός. Δεν υπάρχει αντιστοιχία στα γαλλικά, ιταλικά (όπου όμως υπάρχει το sinistre που σημαίνει ζοφερός ή δυστύχημα -δείτε το παλιό άρθρο περί αριστεράς.

  140. # 131

    Οδύσσεια και Ιλιάδα είναι όπως ΠΑΟ και ΠΑΟΚ αντίστοιχα στην μετά Σαββίδη εποχή…

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132 Γεια σου Λου! 🙂
    Πάντα αριστερά, είναι φυσική κατάσταση 🙂

    Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά
    θα τη βρω την ευθεία τελικά
    https://www.ethnos.gr/apopseis/23825_ligo-aristera-ligo-dexia-tha-ti-bro-tin-eytheia-telika

  142. Πέπε said

    Δίλημμα ψηφοφόρου:

    Where should I turn?
    To the left, where nothing’s left, or to the right, where nothing’s right?

    (Δεν ξέρω την πατρότητα)

  143. ΚΑΒ said

    131. Βαταλέῳ δ’ αὐτὴν γέρας ἔξελον, οὕνεκα πᾶσι
    Ἰλλινόεσσιν ἄνασσε, πελλοῦ δ’ ὣς δῆμος ἄκουεν·

    Για να είναι σωστά μετρικά:

    Βατταλέῳ δ’ αὐτὴν γέρας ἔξελον, οὕνεκα πᾶσι
    Ἰλλινόεσσιν ἄνασσε, πελοῦ δ’ ὣς δῆμος ἄκουεν·

  144. loukretia50 said

    ΕΦΗ ΕΦΗ
    Γυναίκα αριστερόστροφη
    Γυρίζει στις παρέες
    Από δεξιά στ΄αριστερά
    Ψάχνει νέες ιδέες

    Which side are you on?

  145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @84. Σ᾿ εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὴν ἄκρως κατατοπιστικὴν ἀπάντησή σου, Λεώνικε.

    Εἶσαι πραγματικὸς θησαυρός.

  146. 126 / 139α
    To τουρκ. sağ εκτός από δεξιά/δεξιός σημαίνει και γερός, υγιής, ζωντανός.

  147. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    » αλλά και το «αριστερός» ευφημισμός είναι, παράγωγο του «άριστος» »

    Σὰ νὰ λέμε μιὰν ἀριστεία τὴν ἔχει, ἔστω καὶ κατ᾿ εὐφημισμόν. 🙂

  148. Pedis said

    # 139 126 Θα περίμενα να ισχύει και σε μη ευρωπαϊκές γλώσσες -αλλά δεν ξέρω καμία

    To ίδιο φαντάζομαι κι εγώ. Αλλά αν είχαμε κι άλλα δεδομένα (λ.χ. από τα κινέζικα, τα ταυλανδέζικα κοκ) δεν θα ήταν άσχημα.

    (Άλλωστε, φαίνεται ότι η συμμετρία δεξί-αριστερό σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι σπασμένη προς όφελος της δεξιοχειρίας (με αναλογία 9:1). Οπότε, οι δεξιόχειρες αισθάνοται ότι πρέπει να ξεχωρίζουν που είναι με την πλειοψηφία …)

  149. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    -> 112: Νομίζω, πολλοί!

  150. 146 συνέχεια

    Και ο τουρκ. χαιρετισμός sağol (= έρρωσο) χαίρε, να ‘σαι καλά.

  151. Alexis said

    #142: Έξοχο!

  152. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @78. ΜΙΚ_ΙΟΣ said:

    » …Τότε ακόμη τα παντελόνια τα ράβανε (ράβαμε) σε ράφτη, που έπαιρνε τα μέτρα κλπ. Ρωτά λοιπόν ο ράφτης το θείο μου (για να ξέρει προς τα πού θα αφήσει λίγο παραπάνω χώρο για την «οικογένεια»):
    – Αριστερός είσαι ή δεξιός;
    »

    Θυμᾶμαι πὼς κάποιοι ραφτᾶδες τὸ λέγανε «κατάσταση».

    Ἔχω ἀκόμα τὴν εἰκόνα τοῦ ράφτη, σκυμμένου μπροστά στὸν πελάτη, νὰ μετρᾶ μὲ τὴ μεζούρα τὸν καβάλο καὶ νὰ σημειώνει, μετὰ τὴν σχετικὴ ἐρώτηση:

    καβάλος: 91

    κατάσταση:ἀριστερά.

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν υπάρχουν η δεξιά κι η αριστερά, στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ με την μορφή που μας έμαθαν από μικρά. Κατασκευασμένες ψευδαισθήσεις των κεφαλαιούχων τραπεζιτών είναι από τις αρχές του 19ου αιώνα, για να εξυπηρετηθεί η τότε νεόκοπη βιομηχανική παραγωγική «μηχανή» παραπλανώντας και διχάζοντας τα αιώνια κορόϊδα που πληρώνουν τους φόρους (γνωστά και ώς εργαζόμενοι) και σκοτώνονται ΗΡΩΪΚΑ στους πολέμους των αφεντικών τους, πολεμόντας για την πατρίδα την θρησκεία και την οικογένεια πάντα.
    Ποιός μπορεί όμως να τα βάλει με τις ψευδαισθήσεις; είναι τόσο ελκυστικές κσι δυνατές όσο η ματαιοδοξία και ελπίδα.

    «Τουλάχιστον σήμερα η φασιστική απόφυση της άκρας δεξιάς, η Χρυσή Αυγή, αντιμετωπίζεται σαν παρίας -σαν εγκληματική οργάνωση.»
    Ελπίζω να αστειεύεσαι γιατί η πραγματικότητα, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική και τότε τίθενται πολλά ερωτήματα και βγαίνουν πολύ οδυνηρές απαντήσεις.

    Αλήθεια, ξέρει κανείς αν υπάρχουν αριστεροί φασίστες ή είναι «προνόμιο» μόνο των δεξιών;

  154. Alexis said

    #125: Πολύ σωστά είναι αυτά.
    Ειδικά στο ποδόσφαιρο, επειδή το δεξί της μιας ομάδας είναι το αριστερό για την αντίπαλη, οι ραδιοφωνικοί σπορτκάστερ αισθάνονται την ανάγκη να διευκρινίζουν κάθε φορά:
    «…ένα φάουλ μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής και από τα δεξιά όπως επιτίθεται η ομάδα του Πανιωνίου…

  155. 62 Το μάθαμε λοιπόν, πως η στροφή των Ευρωπαίων στην ακροδεξιά οφείλεται στην ανησυχία για το ότι «θὰ αὔξηθη ἡ ἀνέχεια τοῦ τρίτου κόσμου», αφού με την ακολουθούμενη στις χώρες τους πολιτική δεν «ἐπηρεάζεται στὸ παραμικρὸ ἡ λειτουργία τῆς Δημοκρατίας» ούτε «μεταβάλλονται κατ’ ἐλάχιστον τὰ (διὰ τῶν ἀγώνων καὶ τῶν φιλοσόφων των) κεκτημένα δικαιώματα τῶν λαῶν». Κι εγώ που είχα την εντύπωση πως οι απελπισμένοι τρέχουν στους ναζί γιατί χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και «μαϊμού» αριστεροί τους πήραν και τα σώβρακα για να τα δώσουν στους λίγους πολύ πλούσιους.
    Και να σκεφθεί κανείς πως θεωρηθήκαμε αφελείς που ψηφίσαμε για να «σκίσουν τα μνημόνια» αυτοί που δεν μπορούσαν να σκίσουν τίποτα. Αυτοί που είναι πιο «εξελιγμένοι» ψηφίζουν (για να τους προστατέψουν από την κλεπτοκρατία!) τους πιο πιστούς υπηρέτες των κλεφτών, τους ακροδεξιούς!

  156. Alexis said

    #75: Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: Αυτά που εσύ αποκαλείς «καθιαυτού μακεδονικά» είναι απλά και καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
    Για πολιτικούς λόγους μπορεί να τα ονομάσει κανείς όπως θέλει και να θεωρήσει ότι αποτελούν ξεχωριστή γλώσσα, γλωσσολογικά όμως είναι ελληνικά και τίποτε άλλο.

    Τώρα αν αυτή η ντοπιολαλιά που ακούγεται σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας (όχι παντού) έχει σχέση και πόση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολλή κουβέντα, που δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή.

  157. Γς said

    100:

    Προσφορά του Κάκτου

  158. Γιάννης Ιατρού said

    143: ΚΑΒ
    το πας σε άλλο level εσύ! Όντως μπορεί να γραφεί και με ένα λ(άμδα) και σώζουμε το μέτρο (->Πελός+ὅψ ->Πέλοψ, -οπος, ο γυιός του Τάνταλου από τη Λυδία… ->Πελοπόννησος, επίσης Πελίας κλπ.) 🙂 Thanks

  159. Γς said

    119:

    > σε περιπτώσεις που ο Γς θα ήταν στο στοιχείο του.

    εγώ κοιτάζω ράουντ δε κλοκ
    [κοίταζα…]

    Προσφορά του Κάκτου

  160. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα και πάλι εν τω μέσω της ρωμέικης νυκτός,

    1) Ενημερώνω το σεβαστό ακροατήριο ότι προ ολίγων ωρών προέκυψε άγρια αντιπαράθεσις Μπαμπινιώτη + Σαραντάκου για την λέξη «απεύθυνσις». Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα το μεσημέρι, όταν ο Μπάμπι δημοσίευσε στο Protagon βαρυσήμαντο άρθρο για την «απεύθυνσι». Προ 5 ωρών, ο κ. Νίκος Σαραντάκος του απήντησε πολύ σκληρά στα σχόλια.

    Αναρτώ ένα μικρό απόσπασμα για να αντιληφθούν όλοι περί τίνος πρόκειται

    ΡΩΤΑΜΕ τον κ. Σαραντάκο:
    – Γιατί, κύριε Νίκο μου, λέτε στο Μπάμπι ότι η λέξις «απεύθυνσις» εμφανίζεται στην γλώσσα μας από τον 19ο αιώνα, ενώ οι μαρτυρίες του Ζάζουλα που παραθέτετε, ξεκινούν από το 1900;
    – Γιατί αποφύγατε να ενημερώσατε τον Μπάμπι για τις έρευνες του Επιτελείου μας, που όντως βρήκαν δεκάδες φορές την λέξη σε κείμενα του 19ου αιώνος;

    2) Σάς αποχαιρετώ γι’ απόψε με μία ακόμη συνταρακτική αποκάλυψη: Όπως μάς βεβαιώνει στο θρυλικό «Πηδάλιο» ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, οι πρώτοι στην Παγκόσμιο Ιστορία που αυτο-ονομάστηκαν «Αριστεροί» (με την έννοια του «αρίστου», του καθαρού κλπ) ήσαν οι διαβόητοι Νοβατιανοί, οι οποίοι κατεδικάσθησαν ως Αιρετικοί με τον 7ο Κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και οι περιουσίες τους διηρπαγησαν από τα λαμόγια τους Ορθοδόξους

  161. Γς said

    125:

    >με χτύπησε μπροστά δεξιά εννοεί στο φτερό του «συνοδηγού» κλπ.

    Ακούω ένα μπαμ πίσω μου και βλέπω ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να παρκάρει το αμάξι τους.
    Είχαν χτυπήσει ένα άλλο παρκαρισμένο αμάξι και η γυναίκα του κατέβηκε ι να δει τις ζημιές και τον έβριζε κανονικά.

    Εκανα χάζι, αλλά όταν τους είδα ότι ετοιμαζόντουσαν να φύγουν…

    -Στοπ! Αν δεν αφήσετε σημείωμα για τη ζημιά που του κάνατε θα το κάνω εγώ.

    -Τι λες ρε μάγκα; Για δες τι έπαθα εγώ;

    -Μπά; Ας πρόσεχες.

    -Ναι αλλά μας είχε από το δεξιό μέρος του.

    Διαβασμένη η κυρά του…

  162. Γς said

    160:

    Από τα ανατομικά του Μπαμπινιώτη στο Protagon:

    >και συνδέεται πράγματι ετυμολογικά— με το απευθυσμένον (έντερο). Και τα δύο ανάγονται ετυμολογικά στο ευθύς: ευθύνω – απευθύνω (αρχική σημασία «καθιστώ κάτι ευθύ, ισιώνω») – απευθυσμένο (το ορθόν τμήμα τού παχέος εντέρου) και απεύθυνση

    Και θυμήθηκα το δικό μου, που ένα μέρος του μου το έκοψαν και το πέταξαν τις οίδε που, ομού μετά όγκων τινών που ευρίσκοντο επ αυτού.

    Θυμήθηκα όμως και μια παλιοκουφάλα που είχε πιάσει την αριστερή λωρίδα της Μαραθώνος και μας πήγαινε καρότσι.

    Κάνω μια σφήνα και τον προσπέρασα, αλλά με έπιασε το φανάρι. Και νά τον δίπλα μου να κατεβάζει το τζάμι και να νομίζει ότι με τρόμαξε:

    -Θα σου πιω το αίμα ρε καθίκι!

    Κι εγώ αρπάζοντας ένα κατσαβίδι απ το ντουλαπάκι:

    -Θα σου βγάλω το κωλάντερο απ το μάτι, μωρή πούστρα!

  163. Πειραχτήρι said

    Στη ραψωδία Μ της Ιλιάδας είμαστε στη φάση όπου οι Τρώες έχουν αρχίσει ένα γιουρούσι. Πλησιάζουν απειλητικά προς τα πλοία των Αχαιών και οι Αχαιοί οπισθοχωρούν. Έχουν φτιάξει κι ένα αμυντικό τείχος οι Αχαιοί, αλλά ο Έκτορας ορμάει να το διαλύσει (μερικοί τη Μ ραψωδία την ονομάζουν και «Τειχομαχία»).

    Κι εκεί που όλα έδειχναν να πάνε καλά για τους Τρώες, ξαφνικά εμφανίζεται ένας οιωνός:

    Εμφανίζεται ένας αετός που πετάει από τα δεξιά προς τ’ αριστερά και έχει τσακώσει ένα μεγάλο φίδι. Ξαφνικά το φίδι κάνει ένα μπραφ, δαγκώνει τον αετό, ο αετός παθαίνει ταράκουλο, βγάζει μια πονεμένη κραυγή και αφήνει το φίδι να πέσει στα κεφάλια των Τρώων ενώ ο ίδιος ο αετός φεύγει πετώντας από τα δεξιά προς τ’ αριστερά έτσι όπως κοιτούσαν οι Τρώες.

    Η λέξη οιωνός είναι ζόρικη λέξη. Εν μέρει κατάγεται από τη λέξη «ιός» που σημαίνει «βέλος», και εν μέρει κατάγεται από το ρήμα «οίομαι» που σημαίνει «έχω την άποψη πως…» ή «έχω την ελπίδα πως…»

    Βασικά οιωνός ήταν οτιδήποτε πετάει σαν το βέλος. Και ο οιωνοσκόπος ήταν ένας μάγκας που έβλεπε οιωνούς (συνήθως χάζευε το πέταγμα των πουλιών, δηλαδή) και μέσω αυτών προέβλεπε την εξέλιξη των πραγμάτων. Ανάλογα με την εξήγηση για κάποιον οιωνό, είτε ενθάρρυνε τον ενδιαφερόμενο να προχωρήσει σε κάτι, είτε τον αποθάρρυνε.

    Ο βασικός κανόνας του όλου πράγματος ήταν ο εξής: Αν ο οιωνός πέταγε από τ’ αριστερά προς τα δεξιά, δηλαδή αν ήταν επιδέξιος οιωνός («επί τα δεξιά»), ο οιωνός εθεωρείτο άριστος οιωνός. Διότι η «αριστερά» είναι αυτή από την οποία προέρχονται τα άριστα: οι άριστοι οιωνοί. Η λέξη «αριστερά» και η λέξη «άριστος» έχουν την ίδια ρίζα, όπως γράφει κι ο οικοδεσπότης μας. Το άριστο προέρχεται πάντοτε από την αριστερά, και βέβαια το άριστο είναι πάντοτε «επιδέξιο»: κατευθύνεται πάντοτε «επί δεξιά», προς τα δεξιά δηλαδή.

    Αλλά ας επανέλθουμε στον Όμηρο. Τι έγινε λοιπόν σ’ αυτή τη φάση με τον οιωνό;

    Οι Τρώες ήταν αντιμέτωποι με τους Αχαιούς. Ο οιωνός πέταξε από τα δεξιά προς τ’ αριστερά -έτσι όπως κοίταγαν οι Τρώες- επομένως ήταν εντελώς αρνητικός για τους Τρώες. Αντίθετα, έτσι όπως κοίταζαν οι Αχαιοί, ο οιωνός πέταξε από τ’ αριστερά προς τα δεξιά. Ήταν δηλαδή «άριστος οιωνός» και «επιδέξιος οιωνός» για τους Αχαιούς.

    Εν τω μεταξύ οι Τρώες συνέχιζαν την προέλασή τους.

    Ένα παληκαράκι Τρώας, ονόματι Πολυδάμας, οιωνοσκόπος με μεγάλη καριέρα, μόλις είδε τον οιωνό σκούντηξε τον Έκτορα και του είπε: «Μάστορη, σόρυ που σου το λέω, αλλά ο οιωνός έδειξε ότι είμαστε σε μεγάλο κίνδυνο».

    Ο Έκτορας (σε αυτό το σημείο ο Όμηρος τον ονομάζει «ο θρασύς Έκτορας») του απάντησε «Τόσα πουλιά πετάνε γύρω μας, τα μισά πετάνε προς τα δεξιά, τα άλλα μισά πετάνε προς τ’ αριστερά. Εδώ είμαστε για να πολεμήσουμε, όχι για να χαζεύουμε το πέταγμα των πουλιών. Άσε που ο ίδιος ο Δίας μου δίνει τη νίκη κατά των Αχαιών. Να μην ακολουθήσω το δρόμο που μου ανοίγει ο Δίας και απλώς ν’ ακολουθήσω τη γνώμη σου; Δε λέει. Και στο φινάλε, ο μοναδικός άριστος οιωνός είναι η υπεράσπιση της πατρίδας. Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης.

    Και είδαμε τι έπαθαν τελικά οι Τρώες…

  164. # 153

    Λάμπρο’μ και τον ΠΑΟΚ τον έλεγες ψευδαίσθηση (δεν θα πάρει ΠΟΤΕ πρωτάθλημα και τέτοια-υπάρχουν ντοκουμέντα στο υπόγειο του επιτελείου- μην το αρνηθείς) αλλά είσαι 2-3 βήματα πριν από την διάψευση και για την οικογένεια και συ το πολεμάς κομματάκι, δεν είναι ;

  165. cronopiusa said

  166. Αιμ.Παν. said

    Σχετικά με την φορά των δεικτών του ωρολογίου χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν και ρολόγια που περιστρέφονται ανάποδα…

    https://www.google.gr/search?newwindow=1&client=opera&ei=8hZ-XLDBJK645OUPpdGxiAg&q=anticlockwise+clock&oq=anticlockwise+clock&gs_l=psy-ab.1.0.0l3j0i22i10i30j0i22i30l6.1752.8791..10705…0.0..0.98.560.6……0….1..gws-wiz…….0i71.vfha3jcTRWY

    Πέρα όμως από τα αστεία, εκεί που απαιτείται 100% σαφήνεια οι εκφράσεις για την φορά/κατεύθυνση συνοδεύονται πάντα και με τον προσδιορισμό του σημείου θέασης π.χ. «φανός ερυθρός αριστερά τω εισερχομένω» ή έλικα δεξιόστροφη/clockwise όπως την βλέπουμε από πίσω κατά την κατεύθυνση κίνησης του πλοίου κλπ.

  167. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  168. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    146-150 Α μπράβο

    156 Αν αξιωθώ να φτιάξω το λεξικό του ιστολογίου ξανά, θα προσθέσω το λήμμα «μακεδονιστί» κατά Μπαρτζούδην

  169. dryhammer said

    163. Είς οιωνός άριστος: Αμύνεσθε περί πάρτης…

  170. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    163: Άξιος!
    168β: 🙂

  171. Georgios Bartzoudis said

    156, Alexis said…
    # Άρχισες …κάπως να στρώνεις. Μόνο που δεν (θέλεις να) ξέρεις, ότι αυτή η «ντοπιολαλιά» μιλιέται από Καστοριά και Γρεβενά, Κοζάνη και Κατερίνη, μέχρι Σέρρας Δράμα και Καβάλα, αλλά και μέχρι Ξάνθη κ,λπ, κλπ. Φυσικά «είναι όμοια και όμως διαφέρουν», όπως έλεγαν κάποιοι κάποτε.

  172. spiral architect 🇰🇵 said

    Δεξιός κολιός και ακροδεξιός κολιός από το ίδιο βαρέλι:

    (οι αντιδράσεις από κάτω αναμενόμενες)

  173. Alexis said

    #163: Άσε που ο ίδιος ο Δίας μου δίνει τη νίκη κατά των Αχαιών. Να μην ακολουθήσω το δρόμο που μου ανοίγει ο Δίας και απλώς ν’ ακολουθήσω τη γνώμη σου;

    Ούτε του Δία τη γνώμη ούτε του οιωνοσκόπου. Τον Βάτμαν έπρεπε να ρωτήσει! Αν του έδινε σιγουράκι τη νίκη έπρεπε όχι μόνο να προχωρήσει αλλά να το παίξει και στο στοίχημα για να τα ‘κονομήσει! 😂

  174. sarant said

    172 Φεύγει η Μέρκελ και μένει ο Εμανουέλ στο μετερίζι

  175. # 173

    ντουζ πουαν !!

  176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    152 Αυτή η «κατάσταση» είναι και γαμώ τις σλανγκιές. Περιμένω από σένα να κάνεις το καθήκον σου αν θες να τα πάμε καλά στους βαθμούς τετραμήνου 🙂

  177. Γιάννης Ιατρού said

    174: Και η ανταπόκριση από τον «γείτονα» … Weder Europa noch der Frieden sind je unumstößlich gesichert

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ζερβόδεξος http://www.cretewoman.gr/el/5520/ο-χορος-που-δε-θα-συναντησετε-στα-γλεντια-ο-ζερβοδεξος-που-απειλειται-με-εξαφανιση-σε-βιντεο.php

  179. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said:

    » 152 Αυτή η «κατάσταση» είναι και γαμώ τις σλανγκιές. Περιμένω από σένα να κάνεις το καθήκον σου… »

    Ἐντολὴ ἐξετελέσθη.

  180. Γιάννης Ιατρού said

    179: Σημαιοφόρο σε βλέπω την 25η 🙂

  181. Μαρία said

    Αυτή τη σημασία της αγίας οικογένειας την έχει άραγε ο Μπαμπί ή θα ισχυριστεί οτι δεν υπάρχει;

  182. 180 Ας μην υπερβάλλουμε, κομματάκι κατσαπρόκος είναι για σημαιοφόρος αλλά στους βαθμούς τετραμήνου θα σκίσει. Θα επιληφθώ προσωπικά, κολλητός με το διαφεντή αφού 🙂

  183. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said:

    » …κομματάκι κατσαπρόκος είναι για σημαιοφόρος »

    Θὰ ρίξω μπόι ὅμως. Δὲ βλέπεις κοιλιὰ ποὺ ἔχω; 🙂

  184. 183 Τι «κοιλιά» και χυδαιότητες.
    Εγκλωβισμένο ύψος είναι.

  185. Γιάννης Ιατρού said

    182: Καλάααα…

  186. Το σημερινό άρθρο μου θύμησε δύο μνημονικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με αριστερά/δεξιά και ναυτιλία:
    Για τους αγγλόφωνους που δεν θυμούνται που είναι το κόκκινο και που το πράσινο φανάρι, ή ποιο είναι το port και ποιο το starboard:
    There’s some red port left
    Για ελληνόφωνους πάλι, που δεν θυμούνται τι σχέση έχει ο αριθμός από τουουτ (σαλπίσματα;) που κάνουν τα πλοία όταν κάνουν μανούβρες, μετράς τα άλφα.
    Οι ορισμοί είναι νομίζω:
    1 άλφα (θα πάω) Δεξιά
    2 Αριστερά
    3 Ανάποδα
    4. Δεν καταλαβαίνω τι κάνεις

    Το τελευταίο, για να κολλάει στον κανόνα, εκφράζεται και ως: τι κ*νεις μ*λ*κ*

  187. Πέπε said

    @186
    > > τουουτ (σαλπίσματα;) που κάνουν τα πλοία

    Δεν ξέρω αν υπάρχει ειδικός ναυτικός όρος, αλλά εμείς οι στεριανοί σφυρίγματα τα λέμε. (Το σάλπισμα πρέπει να σου ήρθε συνειρμικά επειδή όταν το πλοίο σαλπάρει σφυρίζει, αλλά το σαλπάρω δεν έχει ετυμολογική σχέση με το σαλπίζω.)

  188. sarant said

    Μήπως λένε συριγμούς;

  189. mitsos said

    Και μιας και μιλάμε (και σήμερα) για την αριστεία της Δεξιάς … και για τον Μεσαίωνα …

    ψάξτε λίγο σήμερα την ανακοίνωση της Περιφερειακής Διευθύντριας ( ή διευθυντή δεν είμαι σίγουρος ) των My Market.
    Αναλυτική εντολή χαμόγελου προς εργαζομένους σε αισχρή και κατάπτυστη κωδικοποίηση …
    Kαι το άριστον : «,,,300 euro , θυμίζω ότι το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο…»

  190. 187, 188 Ναι, μπράβο, συριγμούς λένε. Βέβαια, στην «πρώτη σελίδα που βρήκα, το «Εάν θέλω να εκφράσω αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις άλλου πλοίου» είναι 5 συριγμοί, οπότε μου χαλάει τον κανόνα.

    Όσο για το σάλπισμα, νομίζω μου’ρθε γιατί και τα δύο συστήματα έχουν σκοπό να ακουστούν μακριά και χρησιμοποιούν διαφορετικούς συνδιασμούς ανάλογα με το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν

  191. @190 Δεν ξέρω τι έπαθε το λινκ, ίσως επειδή είναι με ελληνικούς χαρακτήρες. Ας δοκιμάσουμε πιο απλά:
    https://bytefreaks.net/%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B7%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1?lang=el

  192. 189 Το 300% σε σχέση με το 1 πόσο τοις εκατό περισσότερο είναι; (Με μέσον έγινε διεθύντρια/ντης!)

  193. Πέπε said

    @190:
    5 συριγμοί. Μ@λ@κ@, τι ‘ν’ αυτά;

  194. Το βρήκα τα 300€ είναι το 300% των 75€. Δεν κάνω πάλι λάθος;

  195. Γιάννης Ιατρού said

    194: Κάνεις!!!! 🙂 🙂 🙂 (75Χ3 = 225, σκέφτηκες [ποσό + 300% αυτού=300], αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο!

  196. loukretia50 said

    193. Πέπε !!
    Σχετικά με τους συριγμούς που αναφέρονται στο 186.
    Προφανώς η συζήτηση είναι σοβαρή, αλλά…δεν άντεξα!
    Στο ρυθμό γνωστού ρετρό άζματος:

    Το πλοίο θα σαλπάρει για λιμάνια ξένα
    για λιμάνια ξένα – μμμ!
    Δεν ξέρω τι μανούβρα προσπαθεί να κάνει
    να βγει απ΄το λιμάνι
    Ρεφραίν
    Μετράω «ΑΛΦΑ» – μπερδεύομαι, με αγχώνει
    πού να στρίψω , μεγάλε. το τιμόνι?
    Μετράω ένα – θα πάει δεξιά μου
    Μετράω δύο – αριστερά μου
    Μα εγώ το βλέπω, έρχεται κοντά μου ω! ω! ω! ω!

    Νάναι τρία, μήπως μου κάνει πλάκα?
    Τι θα κάνω με τούτο το μ@λ@κ@ ω! ω! ω! ΩΩΩΩΧ!

    Παρασύρθηκα – 3 Α !

Σχολιάστε