Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια πριν ανοίξουν τα σχολεία

Posted by sarant στο 7 Σεπτεμβρίου, 2019


Το σημερινό είναι το τελευταίο Σάββατο πριν ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε ας πάρουν από εκεί την ονομασία τους τα μεζεδάκια μας. Για να πω την αλήθεια, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ έναν παρόμοιο τίτλο -το είχα ξανακάνει το 2013.

Φέτος βέβαια τα σχολεία ανοίγουν με μια Υπουργό Παιδείας που μοιάζει η θηλυκή εκδοχή του Περίανδρου Πώποτα από το Καφέ της Χαράς, αν κρίνω από διάφορες δηλώσεις της όπως η τελευταία για το μάθημα της ιστορίας που πρέπει να πάψει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα αλλά να καλλιεργεί την εθνική συνείδηση. (Καθαρά ιδεολογική και ανόητη στην ουσία είναι κατά τη γνώμη μου και η απόφαση να καταργηθεί η κλήρωση για τους σημαιοφόρους του δημοτικού -δεδομένου ότι το 70-80% των παιδιών παίρνει 10, απλώς θα πυροδοτηθούν καβγάδες ανάμεσα στους γονείς και πιέσεις προς τους δασκάλους).

Όμως σήμερα δεν συζητάμε επί της ουσίας, οπότε κλείνω την αναφορά στα εκπαιδευτικά μας με κάτι που έγραψα στο Τουίτερ:

Και η φυσική πρέπει να καλλιεργεί εθνική συνείδηση. Αντί γι’αυτές τις ακαταλαβίστικες εξισώσεις αρκεί να διδάσκει πως ο Αϊνστάιν έκλεψε τη θεωρία της σχετικότητας από τον Καραθεοδωρή.

Φυσικά, στο μάθημα της Γλώσσας πρέπει να προστεθεί μια ενότητα για τα 5.000.000 λέξεις και άλλη μία για τη μία ψήφο, ενώ βέβαια δεν θα πρέπει να λείπει και η αναφορά στον ανύπαρκτο εύζωνο Κουκκίδη.

* Τη βδομάδα που μας πέρασε, όμως, η επικαιρότητα ήταν και στη Μεγάλη Βρετανία, αφου συνεχίζεται, με αδιάκοπες ανατροπές, το ψυχόδραμα του Μπρέξιτ. Στη δική μας γωνίτσα είχαμε κι άλλη μια αιτία να συζητάμε το Νησί: την πρόταση Μητσοτάκη να δανείσει το Βρετανικό Μουσείο τα Ελγίνεια, καθώς και τη συζήτηση που πυροδοτήθηκε ως προς το αν η αίτηση για δανεισμό συνεπάγεται αναγνώριση της κυριότητας και αν, ως εκ τούτου, η πρόταση Μητσοτάκη ήταν γκάφα.

Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θέλω να εκφέρω γνώμη -κι αν είχα δεν θα την διατύπωνα εδώ και τώρα. Όμως αναφέρω την υπόθεση επειδή πρόσεξα τον εξής τίτλο (από skai.gr) και θέλω τη γνώμη σας αν είναι αμφίσημος ή όχι:

Αν υποθέσουμε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το θέμα, τι συμπέρασμα βγάζετε από τον τίτλο; Ποιος θα δανειστεί τα γλυπτά; Το Λονδίνο;

Νομιζω πως η ονοματική σύνταξη φταίει για τη αμφισημία. Αν το διατυπώναμε: Ο Μητσοτάκης ζητάει από το Λονδίνο…. δεν θα υπήρχε προβλημα. Βέβαια, ο τίτλος θέλει σφιχτή διατύπωση.

* Σε άρθρο για τον τυφώνα Ντοριαν και τις καταστροφές που προξένησε, πρόσεξα κάτι το ωραίον:

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν από τις νήσους των Μπαχαμών, με τους ανέμους του να «αγγίζουν» τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Αφενός έχουμε τα περιττά εισαγωγικά (που τα βρίσκουμε και πιο κάτω στο βίντεο που «κόβει» την ανάσα) και αφετέρου την βαρύγδουπη γενική «των Μπαχαμών» -που δεν είναι λάθος αλλά είναι κωμική. Το πέρασμα του τυφώνα από τις Μπαχάμες, θα έγραφα.

Θα μου πείτε, τόσο κακό είναι πια τα περιττά εισαγωγικά; Με τρομάζει λιγάκι η ιδέα να πρέπει ψυχαναγκαστικά σε κάθε μεταφορά να βάζουμε εισαγωγικά. Αν το βίντεο «κόβει» την ανάσα, τότε γιατί να μη γράψουμε και Αποφάσισα να «κόψω» το τσιγάρο ή Δεν «κόβεις» τις σαχλαμάρες; Ή τους δίνω ιδέες;

* Εκλεκτός φίλος του ιστολογίου στέλνει την ακόλουθη φωτογραφία από κέντρο υγείας του Λεκανοπεδίου στο οποίο βλέπουμε μία ευφυέστατη λύση για να ξεπεραστεί επιτέλους ο τελευταίος μεγάλος διχασμός που ταλανίζει ακόμα την πολύπαθη πατρίδα μας.

Εννοώ, βέβαια, τον διχασμό ανάμεσα σε όσους προτιμούν τη γραφή «ορθοπεδικός» και σε όσους είναι οπαδοί της γραφής «ορθοπαιδικός». Τόνοι μελάνης (και ηλεμελάνης) έχουν χυθεί στη λυσσαλέα αυτήν αντιπαράθεση (δείτε και το παλιό μας άρθρο).

Και επειδή πολλοί ορκισμένοι «πεδιστές» αρνιούνταν να επισκεφτούν «ορθοπΑΙδικό» ιατρείο ενώ και οι αδιάλλακτοι «παιδικοί» δεν πλησιάζουν «ορθοπεδικό», η λύση βρέθηκε με το συναμφότερον ώστε κανείς να μην μένει παραπονεμένος.

Είστε πιστός του «ε»; Πηγαίνετε στο Ισόγειο, στο 8.

Δεν δέχεστε άλλο από το «αι»; Για σας είναι ο πρώτος όροφος, γραφείο 110.

Ήταν πολύ απλό, αλλά έπρεπε κάποιος να το σκεφτεί.

* Είπαμε πιο πάνω για το Μπρέξιτ και τις συζητήσεις στην Αγγλία. Πρόσεξα στη Γκάρντιαν την εξής πρόταση:

The chancellor, Sajid Javid, has refused to deny that he objected to the expulsion of the 21 Tory MPs who voted against the government on bill to block a no-deal.

Αρνήθηκε να διαψεύσει ότι αντιτάχθηκε στην αποπομπή όσων ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης στην πρόταση να αποκλειστεί η μη επίτευξη συμφωνίας.

Γεμάτη είναι η πρόταση με αρνητικές και αντιθετικές λέξεις και έννοιες!

* Διαβάζω σε άρθρο στο info-war: »Οι πλούσιοι ξέρουν ότι έρχεται μια μεγάλου μεγέθους καταστροφή λόγω του κλίματος και προετοιμάζονται για να την επιζήσουν – εκείνοι, όχι εμείς.»

Είπαμε, σήμερα δεν μπαίνουμε στην ουσία κι έτσι δεν θα πω για τους πλούσιους που θα επιζήσουν από την καταστροφή ενώ εμάς θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι.

Θα επισημάνω όμως ότι εδώ το ρήμα «επιζώ» χρησιμοποιείται μεταβατικά, «επιζώ την καταστροφή».

Κανονικά, η σύνταξη αυτή δεν στέκει. Οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν σύνταξη με γενική, επιζώ της καταστροφής, εγώ πάλι, όπως είδατε, προτιμώ το «επιζώ από την καταστροφή»

Το «επιζώ την καταστροφή είναι βέβαια αγγλισμός (he survived the disaster). Eίναι οικονομικός τρόπος σύνταξης και ισως στο μέλλον να καθιερωθεί. Προς το παρόν, πάντως, θα τον διόρθωνα αν τον είχα σε επιμέλεια κειμένου.

* Κι αλλη μια παρόμοια περίπτωση, που την είδα στο Φέισμπουκ, στην ομάδα συζήτησης του ΜΗΛΝΕΓ, του ηλεκτρονικού λεξικού των εκδόσεων Πατάκη.

Αποδελτιώθηκαν οι εξής φράσεις:

  • Εκείνο που τον διαφέρει από τις ερμηνείες των υπολοίπων για το θέμα είναι ότι διείσδυσε στην ψυχολογία των χαρακτήρων του έργου
  • Είναι πιο ειλικρινής και αυτό τον διαφέρει από τους άλλους πολιτικούς

Προφανώς, το διαφέρω δεν είναι μεταβατικό, τουλάχιστο στη νόρμα της γλώσσας. Στις παραπάνω προτάσεις, θα λέγαμε «αυτο τον διαφοροποιεί απο τους άλλους», όχι «αυτο τον διαφέρει».

Νομίζω ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, και αυτό θα το διόρθωνα αν το έβλεπα σε επιμέλεια.

* Φυσικά, η τάση για «μεταβατικοποίηση» των ρημάτων είναι υπαρκτή. Το ‘διαρρέω’ και το ‘επικοινωνώ’ ειναι απλώς τα πιο πρόσφατα που καθιερώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία καθιέρωσης.

Και για να τριτώσει το θέμα με τα μεταβατικά, αναφέρω και το ρήμα «φταίω», σε φράσεις όπως:

Δεν πρέπει να φταις το σχολείο για τις αποτυχίες του παιδιού σου.

Αυτό είναι φυσικά επιρροή από τα αγγλικά (blame school for…) και συνηθίζεται πολύ στην Κύπρο. Εκεί ίσως είναι καθιερωμενο.

* Η αστεία φωτογραφία της εβδομάδας σε διαφήμιση φωτογραφείου, που την ψάρεψα στα Υπογλώσσια.

Ωραία λογοπαίγνια με τις διπλές σημασίες των ρημάτων (ως γνωστόν, η αγγλική είναι φτωχή γλώσσα κι έτσι τα ρήματά της έχουν πολλές σημασιες).

Θα φωτογραφίσουμε ή θα πυροβολήσουμε τη γυναίκα σας, θα κορνιζάρουμε ή θα ενοχοποιήσουμε την πεθερά σας -και θα τις κρεμάσουμε και τις δυο!

* Ο ευπρεπισμός της εβδομάδας σε τίτλο σχετικά με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ: «Εκατοστάρα» 103-97

Όσοι παίζαμε μπάσκετ, και όσοι έχουμε πάει φαντάροι, όλοι λέγαμε (και, θαρρώ, λέμε) «κατοστάρα», όχι «εκατοστάρα».

Να δείτε που σε λίγο θα δούμε γραμμένο ότι κάποιος «έχει το μυαλό του στην οικονόμα» και δεν θα εννοούν κάποιαν που κάνει οικονομίες αλλά την κονόμα!

* Και παλι για το πρωτάθλημα μπάσκετ και τον αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία. Σε αθλητικόν ιστότοπο διαβάζουμε ότι η αντίπαλη ομάδα μάς δυσκόλεψε, “βοηθείσας και της κακής άμυνας των διεθνών”.

Σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει:
Ζόρικο πράγμα οι μετοχές. Εκτός αν πράγματι ήθελε να χρησιμοποιήσει την μετοχή παθητικού αορίστου του “βοώ”, ότι δηλαδή την έκραξαν, την ξεφώνισαν την κακή άμυνα.

* Και κλείνω με κάτι το χιλιοειπωμένο.

Πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ο αριθμός των λ στα σύνθετα του «βάλλω».

Συνήθως, όποιος αμφιβάλλει, βάζει δύο λ διότι, σου λέει, «το πολύ ποτέ δεν έβλαψε».

Εδώ θέλει «θα συμβάλει» διότι είναι στιγμιαίο. Αν έχετε αμφιβολία, βάλτε ένα άλλο ρήμα πχ «βοηθώ». Θα βοηθά–>θα συμβάλλει, θα βοηθήσει–> θα συμβάλει.

Ωστόσο, ένας φίλος στο Τουίτερ είχε διαφορετική άποψη. Μου έγραψε:

Κι όμως, αν κρίνουμε από το πόσες φορές θα «ολοκληρωθούν» τα έργα (πόσες κορδέλες θα κοπούν, από πόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, περιφέρειες, νομαρχίες κλπ.), μια χαρά είναι και ο εξακολουθητικός μέλλοντας

Δεν έχει και άδικο, τι λέτε;

Καλό σαββατοκύριακο όμως. Και μπορεί το ιστολόγιο να έχει πάψει να εξαρτάται από τον σχολικό κύκλο, αν όμως εσείς κινείστε σε αυτούς τους ρυθμούς «καλή σχολική χρονιά!»

 

 

185 Σχόλια to “Μεζεδάκια πριν ανοίξουν τα σχολεία”

  1. LandS said

    Καλημέρα

    «Ποιος θα δανειστεί τα γλυπτά; Το Λονδίνο;»

    Και ποιος θα τα δανείσει; Ο ΚΜ;

  2. Καταραμένη νήσος, νήσος των Μπαχαμών
    που καταστρέφης νέους, θάπτης Τουταγχαμών

  3. Νέο Kid said

    Ο Βασιλεύς των Μπαχαμών ήτο ο Τουτανγχαμών!

  4. Νέο Kid said

    «Εκεί ίσως είναι καθιερωμενο.»
    Όχι «ίσως»! Βέβαιο.
    «Όλο εμένα φταίτε» παραπονιόταν πρόσφατα η μικρή μου κόρη η τσαμπερδώνα και μαλαγάνα για μια καταλερωμένη φωλιά που είχε.

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    2 Βλέπω το Μποστ σου και βάζω κι ένα Γιοκαρίνη:
    Στο παράλογο το ρίχνεις του Ιονέσκο
    χτες αγόραζες καρτούλες της Unesco
    όρους θέτεις πια με ύφος σοβαρόν
    μα όλα τούτα ρουφηχθέντων των μπυρών

  6. Νέο Kid said

    Σιγά μη τα δανείσουνε ποτέ οι Εγγλέζοι!…

    Άμα σου βγει το όνομα για μπαταχτσής και κακοπληρωτής δανείων…

    Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης δώσει τίποτις στους βαλανιδοφάγους από την προσωπική οικογενειακή συλλογή…

  7. Καλημέρα,
    «Εκατό, εκατό, κατοστάρα εκατό» έλεγε κάποιο σύνθημα που φωνάζαμε κάποτε (αν και δεν θυμάμαι πού και πότε ακριβώς 🙂 ). Αλλά τώρα βλέπω πώς προέκυψε η εκατοστάρα. Ο μίστερ σπελ τσέκερ φταίει. Βλέπω να μου κοκκινίζει την «κατοστάρα» (αλήθεια, τις κατοστάρες τις λάμπες τις θυμάστε;) και να προτείνει διόρθωση σε «εκατοστάρα». Κι αν αντί να γράφεις όπως μιλάς, εμπιστεύεσαι τους άλλους που «ξέρουν», αυτά παθαίνεις…

  8. LandS said

    Συγνώμη αλλά το ρήμα blame δεν είναι φταίω είναι φταίκω (εξ ου και φταίξιμο) το οποίον είναι μεταβατικότατον.

    (Δεν πιστεύω να χρειάζεστε φατσούλες έ)

  9. Αὐγουστῖνος said

    Μπονζοὺρ ἀπὸ Ρόδο!
    Ὡς πρὸς τὸν ἀριθμὸ τῶν λάμδα στὰ παράγωγα τοῦ βάλλω (ἢ ὅπου ἀλλοῦ ὑπάρχουν δόκιμες γραφὲς καὶ μὲ τοὺς δύο τροπους, μὲ ἕνα ἢ μὲ δύο ἴδια συνεχόμενα σύμφωνα), ἔχω προτείνει σὲ φίλους καὶ φίλες ἀνεπίδεκτους νὰ γράφουν τὴν ἐπίμαχη λέξη μὲ ΤΡΙΑ ἴδια γράμματα (ὑπερβάλλλοντας), ὥστε ὁ ἀναγνώστης νὰ τὸ θεωρεῖ λάθος ἐκ παραδρομῆς – ἰδίως σὲ κείμενα πληκτρολογημένα, ἀφοῦ ὑπάρχει ἡ ἐπανάληψη πλήκτρου, ὁπότε συγγνωστὸ τὸ τριπλὸ λάμδα.

  10. Αὐγουστῖνος said

    Ξαναδιαβάζοντας τὸ #9 ἐπιβεβαίωσα ὅτι εἶμαι ἀθεράπευτα μακαρονᾶς!

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευχαριστούμε για τις ευχές!
    Κάθε υπουργός Παιδείας, ανεξαρτήτως κόμματος, θεωρεί χρέος του να κουβαλάει στη δουλειά τις ιδεοληψίες του και να τις επιβάλλει στη σχολική κοινότητα. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και μη χειρότερα.
    Όλοι αυτοί που λένε θα επιζήσει την καταστροφή, μη φταις το σχολείο, αυτό που τον διαφέρει κι όλα αυτά τα ωραία, ε,θα ‘χουν τα χρονάκια τους, δεν είναι παιδιά. Ποια φλασιά, λοιπόν, τους ήρθε και άρχισαν να εκφράζονται αλαμπουρνέζικα; Διότι εδώ δεν υπάρχει καν η δικαιολογία ότι δεν έχει αντίστοιχες εκφράσεις η γλώσσα μας.
    Και κάτι που ίσως έχουν προσέξει όσοι παρακολουθούν αθλητικές εκπομπές και μεταδόσεις στην τηλεόραση: όλο και λιγότερα ξεκινούν πια, όλο και περισσότερα εκκινούν. Το πρωτάθλημα εκκίνησε, το παγκόσμιο του μπάσκετ εκκίνησε, εκκίνησε από κανονική θέση ο παίκτης, αρά κακώς υποδείχτηκε το οφσάιντ.
    Σας εύχομαι να εκκινήσει ωραία το σαββατοκύριακό σας.

  12. LandS said

    Δεν θυμάστε που κάποτε την βγάζαμε με ένα εκατοστάρικο; 😉

  13. Νέο Kid said

    Eρώτηση στο Νικοκύρη , στο Δύτη, και εις όποιον έτερον γνωρίζει:
    Χθες έβλεπα ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων στο Tve (τι βι εσπάνια) για να φρεσκάρω τα λίγα περσικά που ξέρω. Μια απ’τις ερωτήσεις ήταν:
    -Ποια γλώσσα έχει τις περισσότερες λέξεις. Η αγγλική ή η αραβική.?
    Προς έκπληξή δική μου αλλά και του παίχτη που απάντησε φυσικά «Η αγγλική» , η σωστή απάντηση ήταν «Η Αραβική» !
    Could this be true?

  14. Costas X said

    Καλημέρα !

    Πιό κατανοητό, και παραμένει σφιχτό : «Αίτημα του Μητσοτάκη στο Λονδίνο για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα».

    «[…] και προετοιμάζονται για να την επιζήσουν – εκείνοι, όχι εμείς.»
    Θα αρκούσε να μην είχαν βάλει το «την».

    «[…] η αναφορά στον ανύπαρκτο εύζωνο Κουκκίδη.»
    Ανύπαρκτος; Τι λέτε; Εθεάθη πολλάκις να ίπταται άνωθεν της Ακροπόλεως ως «Υπεράνθρωπος», ενδεδυμένος την Γαλανόλευκην ως μανδύαν! 🙂

  15. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους. Συμπτωματικά,από Νοσοκομείο.Πάμε να βγάλουμε τα σιδερικά από το πόδι,με χειρουργείο πιθανότατα Δευτέρα…
    Ωραία μεζεδάκια, κι ακούγοντας κι εγώ αρκετό ραδιόφωνο, αναπόφευκτα, έπεσα δτο σποτάκι του κορυφαίου αοιδού ΛεΠα, ο οποιος αυτοδιαφημίζεται προβάλλοντας τη συναυλία του «στις 14 ΣεΜτεβρίου» (διπλή αναφορά), «στις 8 μετά μεσημβρίαΣ»…
    Η εκδίκηση της λουστριάς. 🙂

  16. nikiplos said

    7@ στο μπάσκετ φυσικά και στην κατοστάρα της εθνικής μας το 1987… τότε που είχαμε μαλλιά άφρο και φορούσαμε γυαλιά φωτογκρέϊ… 🙂

  17. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αμφισημίας στον τίτλο για τα Μάρμαρα. Μπορεί να πούμε (δημοσιογραφική αδεία) «αίτημα δανεισμού σε Λονδίνο από Μητσοτάκη», όμως δεν θα πούμε «δανεισμός των Μαρμάρων σε Λονδίνο» αλλά «δανεισμός των Μαρμάρων ΣΤΟ Λονδίνο». Βέβαια από ό,τι διάβασα σχετικά, ούτως ή άλλως δεν τίθεται θέμα αμφισημίας, αφού ο ΚαλύτεροΒιογραφικόΤηςΧώρας(ΤΜ) πρότεινε την ανταλλαγή (υπό μορφή δανεισμού) των Ελγινείων με «άλλους ελληνικούς θησαυρούς που δεν έχουν βγει μέχρι σήμερα από την Ελλάδα», άρα κάτι μου λέει ότι πάλι Μάρμαρα του Παρθενώνα θα δώσουμε ως αντάλλαγμα. 🙂

  18. nikiplos said

    Εγώ ακούγοντας τη φράση «έχει το μυαλό του στην οικονόμα», ο νους μου πάει ασμένως σε κάποιον κλαρινογαμπρό ο οποίος έχει βάλει στόχο κάποια τσιγκούνα… 🙂

  19. LandS said

    13 Ως γνωστόν η Αραβική έχει 4,95 εκ λέξεις.

  20. LandS said

    18 Το δικό μου το μυαλό πάει στον ντεντέκτιβ που απέκλεισε την ενοχή του μπάτλερ.

  21. 13 Ο Δύτης δεν γνωρίζει ακριβώς, αλλά αν σκεφτείς μία ρίζα -ένα ρήμα- πόσα ρηματικά ουσιαστικά βγάζει στα αραβικά, δεν είναι απίθανο. https://www.qfi.org/blog/infographic-arabic-language-root-system/
    Και εδώ κάποιος απαντάει ότι Arabic has 90 to 500 million words if you count other forms of the original word a word but if you don’t then is 12,300,000. Δεν εγγυώμαι ότι έχει δίκιο βέβαια.

  22. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί προφανή λάθη όπως «να την επιζήσει» ή «τον διαφέρει» πρέπει να σχολιάζονται με το «προς το παρόν δεν έχει επικρατήσει». Είναι μεν όντως εύστοχη η παρατήρηση ότι υπάρχει τάση μεταβατικοποίησης (κληρονομώ, διαρρέω), αλλά επειδή κάποια ρήματα τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι ως μεταβατικά ενώ παλιότερα ήταν σαφώς αμετάβατα. Κάποια: όχι τα συγκεκριμένα, στα οποία απλώς κάποιος έκανε ένα λάθος.

    Όσο για το κυπριακό «σε φταίω», μπορεί να είναι καθιερωμένο, αλλά από πού κι ως πού να προέρχεται από το blame? Μεταξύ των ρημάτων «επιζώ» και «survive» υπάρχει μια αναλογία: ως αμετάβατα είναι απολύτως συνώνυμα, το αγγλικό είναι και μεταβατικό, άρα κάνουμε και το ελληνικό μεταβατικό (ιδίως που σε λόγιο ύφος ήταν ήδη κι αυτό μεταβατικό, αλλά με αντικείμενο σε άλλη πτώση). Μεταξύ «φταίω» και «blame» δεν υπάρχει τίποτε ανάλογο.

  23. gpoint said

    Δεν είναι μεζεδάκι αλλά μοιάζει…

    ΑΦΟΥ έπαιξε (και κέρδισε) με τον ΠΑΟ προσχώρησε ο ΟΦΗ στην ιδιωτική συμμορία Νόβα (που από το καλοκαίρι ελέγχεται από τον γνωστό υπόδικο) που αντικατέστησε την περσινή δημόσια της ΕΡΤ (ιδέα του Βασιλειάδη). Ο ΟΦΗ απέφυγε τις «πιέσεις» στο ματς με τον ΠΑΟ ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ενταχθεί στην χορεία των παραρτημάτων (όπως Νέα Σμύρνη, Χαριλάου, Λεωφόρος) ή θα είναι απλά συνεργαζόμενος.

  24. Πάνος με πεζά said

    Οι κύπριοι είναι φοβεροί «μεταβάτες»…Δεν θα ξεχάσω ποτέ το «φύγε τον καφέ απ’ το γραφείο»…

  25. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2-3 Α μπράβο!

    4 Τα παιδιά έχουν πάρει και προφορά εκτός από λέξεις;

    11 Εννοείται, όλοι εκκινούν πλέον και μετά εισέρχονται. Ή εξέρχονται.

    13 Τέτοιες ερωτήσεις δεν έχουν νόημα θαρρώ.

    15 Πάνο, σιδερένιος!

    21 Μωρέ μπράβο!

  26. Νέο Kid said

    25. 4. Βέβαια! Το εκπληκτικό είναι ότι στην προφορά είναι …bilingual . Στο σπίτι με τη γυναίκα μου κι εμένα μιλάνε καλαμαρίστικα (σε προφορά), και με τις παρέες/φίλους κυπριακά! Η μικρή δε όταν τυχαίνει να πάω να την πάρω από κάπου με προειδοποιεί! «Μπαμπά , μη μιλήσεις γιατί καλαμαρίζεις και ντροπιάζεις με!»… Ρε τι πάθαμε!

    21. Δωδεκάμιση μύρια? !! Τι να κλάσουμε τότε εμείς με τα ψωροπέντε!… Ρε τους Αραπάδες !

  27. Αυτή καθ’εαυτήν η ιδέα της προσωρινής ανταλλαγής αρχαιοτήτων δεν είναι παράλογη. Δεν θα είχα αντίρρηση π.χ. να εκτεθεί η Αφροδίτη της Μήλου στην Αθήνα για ένα διάστημα και σε αντάλλαγμα ο Ηνίοχος των Δελφών στο Λούβρο, αν βεβαίως μπορούσε να εξασφαλιστεί απολύτως η ασφάλεια τους κατά τη μεταφορά και έκθεση. Ειδικά όμως για τα Ελγίνεια, πέραν του θέματος αρχής που τίθεται (δεν ζητάς να σου δανείσουν αυτά που πιστεύεις και ισχυρίζεσαι ότι σου έχουν κλέψει…), ποια ελληνική κυβέρνηση θα τα δώσει πίσω άμα τα «δανειστεί»; Αν το τολμήσει, θα σαρωθεί από τη λαϊκή αγανάκτηση, και αν τα κρατήσει, θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα διεθνώς. Αλλωστε, το υποψιάζονται και οι Αγγλοι, και γι’ αυτό δεν θα μας τα «δανείσουν» ποτέ.

  28. Triant said

    Καλημέρα.

    26: Το ίδιο με την κόρη του ανηψιού μου. Όταν πηγαίνανε στους συγγενείς της μητέρας της στα Ιωάννινα, με το που περνούσαν στο Αντίρριο η τηλεόραση γινόταν «τιλιόραση».

  29. sarant said

    28 Τετρασύλλαβο ή πεντασύλλαβο το «τιλιόραση»;

  30. Triant said

    29: Τετρασύλλαβο βέβαια! Κανονικό.

  31. Νέο Kid said

    Για να μιλήσουμε λίγο σοβαρά. Η οικογένεια Μητσοτάκη ,είναι γνωστό αυτό, έχει σε τονάζ ένα καράβι αρχαιότητες στην οικογενειακή «συλλογή»…
    Ο Κούλης δεν είναι τόσο χαζός για να κάνει τέτοια επικοινωνιακή γκάφα. Προφανώς , υπάρχει κάποιο οικογενειακό πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπόρεσε να πουλήσει αρκετά, και κάτι έχει κανονίσει με τους εγγλέζους για να ρεφάρει… «αρχαιότητες που δεν έχουν ξαναβγεί απ’την Ελλάδα»… πφφ..!

  32. Γς said

    >Να δείτε που σε λίγο θα δούμε γραμμένο ότι κάποιος «έχει το μυαλό του στην οικονόμα» και δεν θα εννοούν κάποιαν που κάνει οικονομίες αλλά την κονόμα!

    Μπορεί και την Οικονόμα την εξ Οικονόμων

  33. Pedis said

    Ευρωπαικώς και γεοπολιτικώς, βέλτιστη λύση:

    Πολιτικώς, περήφανα ακροδεξιά.

    Κοινωνικώς, κάργα ρατσιστική και βάρβαρη.

    Εθνικώς, ασυζητητί ωφέλιμη!

    Να περάσει αμέσως ως χάιλάιτ και στα βιβλία της σχολικής ιστορίας.

    Υπάρχει, όμως, ένα μικρό πρακτικό πρόβλημα … Το ακατοίκητο νησί
    στη μέση του ωκεανού που να χωράει το μισό Αφγανιστάν, Πακιστάν και Συρία.

    Παρόλα αυτά, η προταση Κύρτσου ως θεωρητική άσκηση στην παλιανθρωπιά είναι εντυπωσιακά επιτυχημένη.

  34. 11, 25 και βέβαια όλοι και όλα λαμβάνουν. Κανείς δεν παίρνει πια 🙂 Αλήθεια, αν κάποιος «δεν τα παίρνει» = δεν είναι για γράμματα, ή δεν δέχεται φακελάκι, έχει γίνει δεν τα λαμβάνει;

  35. LandS said

    27 Για την Αφροδίτη και τον Ηνίοχο νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτή η ασφαλής μεταφορά τους. Νομίζω έγινε κιόλας κάτι τέτοιο με τη Νίκη της Σαμοθράκης; Πάντως πολλά γλυπτά και άλλοι θησαυροί πάνε και έρχονται μεταξύ των Μουσείων (εννοώ της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Βρετανικού, του Λούβρου, Ερμιτάζ και κάνα δυο άλλα, γιαυτό το κεφαλαίο Μ).
    Η πιο εντυπωσιακή από όλες τις τέτοιες μεταφορές είναι κτγμ του ολόκληρου τάφου του Τουταγχαμον με το περιεχόμενό του μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Καΐρου.

    Και τώρα για μερικές παπαριές που ακούστηκαν από απολογητες της παπαριάς ΚΜ.

    Ακόμα και εμπορική συμφωνία μεταξύ ιδιωτών προβλέπει το ποιας χώρας δικαστήρια είναι αρμόδια για επίλυση διαφορών. Δηλαδή ποιανού δικαστηρίου απόφαση ότι τα Μάρμαρα είναι στη κυριότητα του Ελληνικού Κράτους μπορεί να σταθεί; Έλεος.

  36. Γς said

    32:

    ή και την οικονόμο [οικονόμα)την υπηρέτρια που έχει αναλάβει τη διαχείριση του σπιτιού

  37. 28 Μα κι εγώ με το που μπαίνω στο βαπόρι, πιάνω τα πλαγιώτικα κι όποιος κατάλαβε 🙂 (Η κόρη μου που το προσπαθεί κάποιες φορές, κάνει κρα από μακριά πως δεν… Αλλά μόνο καλοκαίρια στο χωριό, δεν φτάνουν).

  38. nikiplos said

    27@ Αγαπητέ Άγγελε και λοιποί… Τα επόμενα είναι κυρίως διαισθητικά και όχι τόσο απόλυτα ως προς την αίσθηση που έχω για το συγκεκριμένο ζήτημα…

    Ανέκαθεν θεωρούσα λάθος τη ρουκέτα που ξεκίνησε από τη Μελίνα και το κάναμε διαχρονική σημαία μας. Λες και δεν έχουμε κάτι αλλο ως πολιτισμικό στόχο από τα Ελγίνεια εδώ και χρόνια… Και η υποκρισία χτυπάει κόκκινο. Ως πεζοπόρος λίγο πριν το Μιλένιουμ στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων – πατρίδα του Δημόκριτου-μπορούσα να «βουτήξω» ό,τι ήθελα χωρίς επιτήρηση, φράχτη κλπ… Για το γειτονικό θέατρο δεν μπορώ να πω… Κάποιοι συνοδοιπόροι βουτούσαν κιόλας… ούτε επιτήρηση, ούτε τίποτε…

    Και γιατί ΜΑΣ ανήκουν τα μάρμαρα? Από που κι ως πού? Τα κληρονομήσαμε με κάποιο χρυσόβουλο? Δεν είναι λίγο εγωιστικό να διεκδικούμε την κυριότητά τους?
    Ανήκουν στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα και κυρίως ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ -ΜΝΗΜΕΙΟ του Παρθενώνα που κακοποιήσαμε Κι ΕΜΕΙΣ (και εξακολουθούμε να κακοποιούμε) εδώ και χρόνια… Αναμφισβήτητα ανήκουν στον τόπο (που επίσης κακοποιούμε αρχιτεκτονικά και βρωμίζουμε με την τσιμεντένια χαβούζα γύρω) και ιστορικά γιατί κάποιος τα έκλεψε κάποια δύσκολα χρόνια. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποιου είδους κυριότητα. Αντίθετα θα έπρεπε να είναι σημαία μας, να μην τα (ξανα)κάνουμε σκ@τά…

    Το ζήτημα των Αρχαίων Μνημείων δεν είναι απλό. Όλα τα μουσεία σήμερα στον Κόσμο, από το Τόκυο έως το ΜΕΤ στην ΝΥ, έχουν αρχαία από όλον τον κόσμο… Και σίγουρα οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που τα έκαναν κομμάτια, αλλά και στην Παλμύρα οι ίσηδες, ίσως καβαλημένοι στις καμήλες τους να κηρύσσουν στο ποίμνιο με τσαντόρ, πως «τούτα είν’ δικά μας»…

    Αν το δει κανείς και από μια πιο οικουμενική σκοπιά, μας τιμάει κάπως (ως πολιτιστικούς κληρονόμους) να εκτίθενται αρχαία ελληνικά μνημεία στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο, γιατί έτσι τα βλέπουν 100.000.000 άνθρωποι το χρόνο περίπου, ενώ στην Αθήνα δεν θα τα έβλεπαν ούτε 6.000.000. Θέλω να πω, πως ακόμη και από πολιτιστική σκοπιά αν το δει κανείς, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός εκτίθεται και διαφημίζεται και μπαίνει σε μεγαλύτερο στάτους…

  39. Νέο Kid said

    38. Kαλά , δεν το συζητάμε ότι επί της πολιτιστικής ουσίας η «Μελινίαση» -Pasokization για το θέμα ήταν ανέκαθεν μια γελοιότητα! Απόλυτο δίκιο έχεις!

  40. LandS said

    33 Ναι. Μόλις μαθευτεί θα πουν στον Ερντογάν μη μας οργανώνεις άλλο.
    Με δε ρίχνει ούτε μια ματιά πριν τουιτάρει;

  41. kanapes said

    @11

    εκκινjήθης, γιατί εκκινjήθης; είπαμ’ ακινjητοι

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μακάρι, Νίκιπλε, να είχαν μεταφέρει στο Λονδίνο ολόκληρη την Ακρόπολη οι Άγγλοι, αν σκεφτούμε πόσες καταστροφές υπέστη από τον Μοροζίνη και τους υπόλοιπους βομβαρδιστές κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και της επανάστασης. ☺

  43. LandS said

    34

    Λάβετε φίλτατε τα ημέτερα ίνα πράξετε τα δέοντα. Έλεγε ο Χάρυ Κλυν.

    Έλεγε και το άλλο με τις γραβάτες που κάποτε ίσως να λείπουν από την Ελλάδα.

  44. Καλημέρα,
    μιας και αναφέραμε το θέμα «Καραθεοδωρή», γιατί παντού τον βλέπω άκλιτο;
    και γιατί αποδόθηκε Κραθεοδωρή κ όχι Καραθεοδώρου όπως ήταν η λατινική γραφή;
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AE
    Τι επεισόδια έχω χάσει;
    Ευχαριστώ

  45. LandS said

    42
    Αον Ο Έλγιν δεν ήταν Άγγλος, ήταν Σκωτσέζος.
    Βον Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι (άκου και αυτός να βομβαρδίσει τη μπαρουταποθήκη και να μη σεβαστεί το μνημείο) ήταν 114 χρόνια πριν πάρει τα Μάρμαρα ο έτσι.

  46. giorgos said

    » Τὸ πρόβλημα τῶν πολιτιστικῶν θησαυρῶν τῆς μεσογειακῆς ἀρχαιότητος εἶναι βέβαια ἕνα διεθνὲς πρόβλημα. Τὸ κατὰ πόσον οἱ χῶρες πού τοὺς ἔχουν εἶναι εἰς θέση νὰ τοὺς συντηρήσουν, εἶναι ἐπίσης ἕνα ἄλλο καὶ μεγαλύτερο. Ἡ γενικὴ μόλυνση τοῦ περιβάλλοντος, ἡ ρύπανση τῆς ἀτμοσφαίρας μὲ χημικὲς οὐσίες, ἡ γενικὴ κλιματολογικὴ ἀλλαγὴ καὶ πολλοὶ ἄλλοι παράγοντες ἔχουν θανατηφόρες ἐπιπτώσεις ἐπὶ τῶν θησαυρῶν αὐτῶν. Τὰ σύγχρονα μουσεῖα συνιστοῦν ἰδιαίτερες οἰκονομικὲς μονάδες γιὰ τὴν συντήρησή τους. Ἀπαιτοῦν μίαν ὑψηλότατη τεχνολογία, προηγμένες τεχνολογικὲς μεθόδους προστασίας, λεπτότατα ὄργανα παρακολουθήσεως καὶ ἐλέγχου τῶν περιβαλλοντολογικῶν συνθηκῶν. Οἱ χῶρες πού τοὺς ἔχουν δὲν τὰ διαθέτουν βέβαια αὐτά. Ἀλλὰ δὲν διαθέτουν καὶ τὸ κυριώτερο προστατευτικὸ μέσον τῶν ἀρχαίων πολυτιμοτήτων: τὴν πολιτιστικὴ σχέση μαζί τους. Ὄχι ὅτι δὲν τοὺς «καταλαβαίνουν»• δὲν ἐμφανίζονται ἁπλῶς ἀναγκαῖοι στὴν καθημερινή τους ζωή. Ἀντὶ γιὰ ἱστορικούς τῆς τέχνης, ἔχουν συνήθως οἰκονομολόγους.

    Δυστυχῶς, τὸ «ἔθνος» μέχρι τώρα δὲν ἐπέτρεψε οἱ ἐπὶ ἑλληνικοῦ ἐδάφους ἀρχαῖοι θησαυροὶ νὰ καταστοῦν ἀντικείμενο τοῦ διεθνοῦς δικαίου. οἱ τοῦρκοι μὲ τὶς ἑλληνικὲς ἀρχαιότητες εὑρῆκαν τὴν δέουσα λύση: ἀνέθεσαν τὴν συντήρηση τους ἀπ’ εὐθείας σὲ ξένες ἀρχαιολογικὲς ἑταιρεῖες καὶ διεθνεῖς ὀργανισμούς, οἱ ὁποῖοι, ὅσα μὲν πρέπει νὰ σωθοῦν σὲ ξένα μουσεῖα, τὰ μεταφέρουν ἐκεῖ – ὅσα μποροῦν νὰ παραμείνουν, τὰ ἀναστηλώνουν. Ἔτσι π.χ. ὁ σημερινὸς ἐπισκέπτης μπορεῖ νὰ ἀπολαμβάνη τὶς ὑπέροχες ἀναστηλώσεις τῆς Ἐφέσου καὶ τῆς Περγάμου. Στὴν Ἑλλάδα δυστυχῶς τὸ «ἔθνος» δουλεύει μ αὐτὰ τὰ πράγματα διαφορετικά, καὶ δουλεύει πολὺ πρὶν ἀπὸ τὸ 21 ἔτσι. Μεγάλη καταστροφὴ οἱ διάσπαρτες στὴν περιοχὴ Ἀθηνῶν ἀρχαιότητες ὑπέστησαν τῷ 1777, ὅπου ὁ τότε βοεβόδας Χατζὴ Ἀλῆς Χασεκῆς, προκειμένου νὰ ἀντιμετώπιση τοὺς μωαμεθανοὺς Ἕλληνες τῆς Ἀλβανίας μὲ τὰ ὀρλωφικά, ἔχτισε ἕνα τεράστιο τεῖχος γύρω ἀπὸ τὴν πόλη, χρησιμοποιῶντας μεγάλες ποσότητες ἀρχαίου ὑλικοῦ καὶ ἀγαλμάτων γιὰ νὰ πετύχη τὸ σὲ τρεῖς σχεδὸν μῆνες μέσα ἐπεῖγον χτίσιμό του. Ὅ,τι ἔμεινε συνέχισε νὰ χρησιμοποιῆται γιὰ τὴν ἐπισκευὴ καταστροφῶν καὶ ὅ,τι ἐσωζέτο φαίνεται ὅτι εὕρισκε τὴν δέουσα ἀξιοποίησή του — καὶ πολὺ σωστὰ — δι’ ἐκποιήσεως στοὺς τότε φιλέλληνες. Χάρις στὴν μανία αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων ἐσώθηκαν πολλὰ πράγματα τότε, καὶ σ’ αὐτὴ τὴν δραστηριότητα φαίνεται ὅτι διέπρεψε, πρὶν ἀπὸ τὴν Ἐπανάσταση ἀκόμη, καὶ ὁ Μακρυγιάννης. Δὲν θὰ λέγαμε ὅτι εἶναι ἕνας ἀπό τους θεμελιωτὲς τῆς ἀρχαιολογικῆς ἐπιστήμης στὴν Ἑλλάδα, ἀλλά πάντως οἱ γνώσεις του περὶ τὰ ἀρχαῖα θὰ πρέπει νὰ ἦσαν ἐξόχως εἰδικές. Κατὰ τὸ 1821, ὅταν ξέσπασε ἡ Ἐπανάσταση δηλαδή, ὁ Μακρυγιάννης ἦταν 27 ἐτῶν καὶ εἶχε, παρὰ τὸ νεαρόν της ἡλικίας του, μιὰ μυθώδη σχεδὸν περιουσία. Δυστυχῶς δὲν διαθέτομε αὐτὴ τὴ στιγμὴ τὴν δυνατότητα (τὸ ἀρχεῖο μας) νὰ ἀναφερθῶμε σὲ νούμερα, ἀλλά , κατὰ προχείρους ὑπολογισμοὺς τοῦ παρελθόντος, ὁ Μακρυγιάννης κατὰ τὴν ὥρα τῆς Ἐπανάστασης διέθετε περίπου τὸ τρίτο ὡς προσωπικὴ περιουσία σὲ γρόσια ἀπὸ ὅ,τι ἐπλήρωσε τὸ Ἅγιο Ὅρος νὰ ἀγοράση τὰ προνόμια του ἀπὸ τὸν Σελὴμ τὸν Β (ὁ ὁποῖος προηγουμένως τοῦ εἶχε κατάσχει ὅλη τὴν κτηματικὴ περιουσία). Ἐπρόκειτο γιὰ ἕνα τεράστιο ποσὸν τῆς ἐποχῆς, τὸ ὁποῖον πολλοὶ ἱστορικοὶ βεβαιώνουν σὰν τέτοιο. Ὅπως καὶ ἂν ἦταν, ἐπρόκειτο γιὰ σύμβαση μεταξὺ κρατῶν. Ὅποιες καὶ ἂν ὑπῆρξαν οἱ νομισματικὲς μεταβολὲς ἔκτοτε στὴν ὀθωμανικὴ αὐτοκρατορία, ἡ ἀναλογία ὡς πρὸς τὴν περιουσία νεαροῦ ἰδιώτη δὲν ἔπαυε νὰ εἶναι σημαντικὴ (αὐτὸ θὰ ἦταν εὔκολα διαπιστώσιμο διὰ συναλλακτικῆς μελέτης). Καὶ ὁ Μακρυγιάννης τὴν ἐμπορικὴ δραστηριότητα του τὴν ἄσκησε στὸ πασαλίκι τοῦ Ἀλῆ πασὰ (γιὰ τὰ ἐλάχιστα χρόνια πού λέμε), στὸ ὁποῖον τὸ φορολογικὸ σύστημα ἐπίβλεψης ἦταν ἐξόχου ἀκριβείας. Ἀπὸ τὶς δραστηριότητες τοῦ Μακρυγιάννη οἱ φορολογικὲς ὑπηρεσίες τοῦ Ἀλῆ δὲν πῆραν εἴδηση ποτέ. Τί εἴδους ἐμπόριο ἦταν αὐτὸ πού ἔκανε ὁ Μακρυγιάννης, πού τὸν ἔκανε νεαρὸ πλούσιο καὶ πού κανεὶς δὲν τὸ πρόσεξε; Ὑποθέτομε ὅτι τὰ πράγματα εἶναι φανερὰ καὶ οἱ ἱστορικοὶ θὰ μπορέσουν εὔκολα νὰ μᾶς τὰ ἐπιβεβαιώσουν. Ἀπό τούς τότε ἀγωνιστὲς μόνο ὁ Μακρυγιάννης βρέθηκε μὲ τόσα λεφτά, γιὰ νὰ ἀγοράση ἐκτάσεις στὴν Ἀθήνα (ὅπως προέβλεπαν τὰ Συντάγματα) πού ἔχουν ἀκόμα τὸ ὄνομά του. Ἄρα λοιπὸν οἱ θαυμασμοί του γιὰ τὶς φλέβες τῶν ἀγαλμάτων καὶ τὴν ἀκρίβεια τῶν σωματικῶν τους μελῶν, προέκυπταν ἀπὸ ἀκριβῆ γνώση καὶ βαθύτατη σχέση μαζί τους. Καὶ ὅταν χολώνεται τόσο πολὺ μὲ τοὺς συντρόφους του, πού ἔβλεπε νὰ τὰ καταστρέφουν καὶ τοὺς λέει «διὰ ταῦτα ἐπολεμήσαμεν», ἐννοοῦσε κάτι γιὰ τὸν ἴδιον ἀπολύτως προφανές: τόσο κεφάλαιο, θὰ ἀφήναμε στοὺς Τούρκους;… Γιατί ἄλλο θ’ ἄξιζε κανεὶς νὰ πολεμήση, ὅταν ἀκόμη καὶ 23 χρόνια μετὰ τὴν Ἐπανάσταση διαθέτει ἀνεξαργύρωτους τίτλους «ἀντίστασης»; Γιὰ τὴν «Ἐλευθερίαν» εἴδαμε πάντως ὅτι δὲν ἦταν…

    Εἶναι γνωστὸ ὅτι τὸ Χρηματιστήριο ἔργων Τέχνης σήμερα δουλεύει μὲ ἐξόχως ὑψηλὰ οἰκονομικὰ μεγέθη. Ὁ λόγος εἶναι ἁπλός: ἡ μεταφορὰ τῶν ἔργων τέχνης ἀπὸ τόπου σὲ τόπο γιὰ τὶς ἐκθέσεις, ἀπαιτεῖ μυθώδη ὕψη ἀσφαλειῶν, εἰδικὲς μεθόδους μεταφορᾶς, εἰδικὰ μέτρα προστασίας κ.λπ. Τὰ ἀεροπλάνα πρέπει νὰ ἔχουν μηχανὲς πού νὰ προξενοῦν ὡρισμένο ὕψος παλμῶν στὸ ἔργο τέχνης, τὰ αὐτοκίνητα πρέπει νὰ ἔχουν εἰδικὲς ἀναρτήσεις καὶ εἰδικὴ ἐσωτερικὴ διαρρύθμιση, ὥστε τὸ ἔργο νὰ μὴν πάλλεται κατὰ τὴν μεταφορά, ὅσο λίγο καὶ ἂν αὐτὸ εἶναι. Ἡ ἀτμόσφαιρα στὰ μέσα μεταφορᾶς πρέπει νὰ παραμένη σταθερὴ καὶ ἀνεπηρέαστη ἀπὸ τὶς ἐξωτερικὲς συνθῆκες ταξιδιοῦ. Αὐτὰ καὶ ἀλλά πολλά, πού ἐπιβάλλουν τεράστια ἔξοδα, ἀπαιτεῖ ἡ διακίνηση τῶν ἔργων τέχνης. Καὶ αὐτὰ βέβαια ὅλα, μιὰ καὶ ἕνας πίνακας δὲν τρώγεται λ.χ., διότι ἡ λεγομένη αἰσθητικὴ ἀξία τῶν ἔργων τέχνης μεταφράζεται σὲ οἰκονομικὰ μεγέθη, ἐπειδὴ τὸ ὑπ’ αὐτῶν μυθολογούμενο μέσα στὸ ἀξιολογικὸ σύστημα τοῦ πολιτισμοῦ συνιστᾶ παραγωγικὴ δύναμη μεταβαλλόμενο σὲ πνεῦμα. Αὐτὸ δηλαδὴ θὰ πῆ «μορφωτικὴ ἀξία».

    Δυστυχῶς ὅμως μὲ τὸ δικό μας «ἔθνος» (καὶ κράτος) τὰ πράγματα δὲν ἔχουν φθάσει σ αὐτὸ τὸ σημεῖο. Οἱ ἀρχαιότητες ἀποτελοῦν ἀκόμη «θησαυροὺς» κατὰ τὴν ἔννοια τοῦ Μακρυγιάννη, ἔστω καὶ ἂν ὄχι κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο (ἂς ποῦμε σὰν εἰσιτήρια). Δὲν εἶναι νοήματα, πού σὰν τέτοια μποροῦν νὰ ἐπενδυθοῦν σὲ ἀλλά νοήματα καὶ ν ἀνεβάσουν τὴν ἀξία τους ἀνεβάζοντας τὴν ζωή, δηλαδὴ ἐκτελῶντας τὸν προορισμό τους. Καὶ οἱ «θησαυροὶ» φυλάγονται πάντα μὲ φύλακες, ὡς γνωστόν, δηλαδὴ μὲ χωροφύλακες πού κατὰ περίπτωση ὀνομάζονται καὶ «ὑπηρεσία διώξεως ἀρχαιοκαπηλείας». Τὰ ἀγάλματα ὅμως ἀντιπροσωπεύουν ἴσως θησαυρούς, ἀλλά θησαυροὶ δὲν εἶναι. Καταλήγουν ἀναγκαστικὰ στὰ χέρια ὅσων ἔχουν ἄλλη ἀντίληψη γι’ αὐτὰ — ἂς τὸ ποῦμε ἁπλούστερα: βίωση —, ὅπως καὶ στὴν ἐποχὴ τοῦ Μακρυγιάννη. Καὶ πολὺ σωστά. Ποιὸ λοιπὸν εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα; Ὁ Ρέμπραντ νὰ ταξιδεύη φανερὰ καὶ μὲ εἰδικές ἀποστολές, ἐνῷ τὰ ἑλληνικὰ ἀγάλματα νὰ γεμίζουν τὰ τριαξονικά, δίπλα ἀπ’ τοὺς τενεκέδες μὲ τὶς παστὲς σαρδέλλες, καὶ νὰ φεύγουν χέρια, μασέλες καὶ κεφαλές… Ἀλλὰ τὰ ἀρχαῖα ἀγάλματα εἶναι ὅσα ἀνακαλύπτουν κάθε φορά οἱ ἀρχαιοκάπηλοι; Στὶς περισσότερες περιοχὲς τῆς Ἑλλάδος, σὲ ἕνα μέτρο βάθος ὑπάρχουν ἀγάλματα. Ποιὰ λοιπὸν λύση μπορεῖ νὰ ὑπάρχη γιὰ τὸν ὑπέδαφον αὐτὸν πλοῦτο, πού τὸ «ἔθνος» μας ἐλάχιστα εἶναι σὲ θέση νὰ διαφυλάξη; Ὑποθέτομε λοιπὸν ὅτι εἶναι καιρὸς τοῦτος ὁ βαρβαρισμός, πού διάφορες ἄδικες ἔννοιες τοῦ διεθνοῦς δικαίου ὅπως «ἐθνικὴ κυριαρχία» κ.λπ. ἐξωραῒζουν τὴν πραγματικότητά του, νὰ πάψη. Οἱ ἑλληνικὲς ἀρχαιότητες πρέπει νὰ κηρυχθοῦν διεθνὲς ἀγαθό, παροῦσες καὶ μέλλουσες, καὶ νὰ πάψουν νὰ ἔχουν ὁποιαδήποτε σχέση μ’ αὐτὲς οἱ ὁποιεσδήποτε ἑλληνικὲς ὑπηρεσίες. Εἴτε «ὑπουργεῖα πολιτισμοῦ» λέγονται αὐτά, εἴτε ὅπως ἀλλοιῶς. Μὲ τὴν πρόοδο τῆς τεχνολογίας θὰ ἐντοπίζονται ἀγάλματα καὶ ἄλλοι πολιτιστικοὶ θησαυροὶ σὲ βάθος δέκα μέτρων καὶ περισσότερο. Θὰ εἶναι λύση γι’ αὐτοὺς ἡ «ὀργάνωση τῶν ὑπηρεσιῶν» καὶ τά… τριαξονικά; Ἡ κωμωδία τοῦ «ἔθνους» μας ἐκράτησε ἐγκληματικῶς περισσότερο ἀπὸ ὅσο ἔπρεπε. Σήμερα λοιπὸν πού αὐτὸ πιὰ τίποτε δὲν ἀντιπροσωπεύει, εἶναι ὥρα καὶ οἱ ἀρχαιότητες νὰ προστατευθοῦν ἀποτελεσματικά. Δηλαδὴ φανερὰ καὶ ὑπεύθυνα, ἀφοῦ ἐμεῖς δὲν μποροῦμε νὰ κάνωμε τίποτε γι’ αὐτές.

    Εἴπαμε: ἡ ἀνέκαθεν δυσκολία μας ἦταν νὰ μετατρέψωμε τὴν πραγματικότητα σὲ νοήματα. Γιὰ νὰ μάθωμε κάτι γιὰ τὸν ἀρχαῖον μας πρόγονο τὸν Ὅμηρο, πρέπει ν ἀνοίξωμε κάποιο γερμανικό, γαλλικὸ ἤ ἀγγλικὸ βιβλίο. Καὶ τοῦτο σημαίνει πώς ὁ Ὅμηρος κάπου ἀκόμα ὑπάρχει σὰν ἔγνοια καὶ κάπου ἀκόμα δρᾶ. Ἔννοιες καὶ λειτουργίες θὰ μᾶς ἔλεγεν ὁ Ὅμηρος εἶναι τὰ ἀγάλματα, πού ἡ ἀξία τους ἀνεβαίνει ὅταν σ’ αὐτὰ προστίθενται ἀκόμα ἔννοιες. Ποιὸς ὅμως νὰ βρῆ τὶς σύγχρονες ἔννοιες, πού συνιστοῦν τὴν προστασία τῶν ἀγαλμάτων μεταβάλλοντας τα σὲ μοναδικότητες; Αὐτὸ εἶναι τὸ αἰώνιο πρόβλημά μας! Ζοῦμε σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες στιγμὲς τῆς παγκόσμιας ἱστορίας.Τείχη ἔπεσαν, ἐλπίδες γεννήθηκαν, ψυχὲς ἔπαλαν. Ποιὸς τάχα ἐσκέφθηκε νὰ χαρίση πρὸς τὴν ἀνθρωπότητα ἕνα διάσημο ἑλληνικὸ ἄγαλμα, νὰ στηθῆ ἀκριβῶς μπροστὰ στὴν πύλη τοῦ Βραδεμβούργου ἐκεῖ ποὺ ἦταν τὸ τεῖχος, μέσα σ’ ἕνα ἐξαίρετο μαυσωλεῖο αἰώνων, σύμβολο τῆς Εἰρήνης καὶ στήριγμα τοῦ ἀνθρώπου; Θὰ ὑπῆρχε μεγαλύτερη καλλιτεχνικὴ ἀξία πού θὰ μποροῦσε νὰ τὸ ξεπεράση στὸν αἰῶνα τὸν ἅπαντα;

    Ἀλλὰ ὄχι. Τὰ ἀγάλματα εἶναι νὰ βρίσκωνται στὴν Ὀλυμπία καὶ τοὺς Δελφούς, νὰ τὰ φυλᾶνε οἱ ἀγροφύλακες μαζὶ μὲ τὰ γίδια, γιὰ νὰ κόβωνται εἰσιτήρια… Καὶ τὸ σκοτισμένο «ἔθνος» μας σὰν ἱστορία νὰ ἀναζητῆ τὴν μαζοχιστική του γελοιοποίηση στοὺς… ὀλυμπιακοὺς ἀγῶνες. Μικρὲς δόξες… Γιατί γελοιοποίηση; Γιατί ἁπλούστατα οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες τοὺς νικητὲς τοὺς στεφάνωναν στὸ κεφάλι κι ὄχι στὰ πόδια — κι ἂς ἔτρεχαν μὲ τὰ πόδια. Καὶ τοῦτο ἤθελε νὰ πῆ πώς μόνο ἕνα τρόπο ἔχει ὁ ἄνθρωπος νὰ γίνη ὁπουδήποτε νικητής. Αὐτὸν ἀκριβῶς πού μᾶς λείπει. Μὰ γιὰ τοῦτο ἀκριβῶς πρέπει καὶ τὰ ἀγάλματα νὰ ἀνακηρυχθοῦν σὲ ἀγαθὸ διεθνῶν ἐγγυήσεων. Εἶναι πιὰ καιρὸς νὰ βροῦμε κάποιον λογαριασμὸ μὲ τὸ «ἔθνος». Μπορεῖ νὰ μὴν ἔχη τὴν πρωτοτυπία τῶν ἰδεῶν — πού ἀπαιτεῖ βέβαια βαθύτατην αἴσθηση τῶν νοημάτων τῆς τέχνης — δὲν ἔχει ὅμως οὔτε καὶ τὴν ἔννοια τῆς ὀφειλῆς. Γιατί μιὰ ἐνέργεια σὰν τὴν παραπάνω δὲν θὰ ἦταν παρὰ ἡ ὀφειλὴ μίας μικρῆς ἀντιπροσφορᾶς.»
    Από τό βιβλίο «Η Ελλάς ώς Κράτος Δικαίου»

  47. Νέο Kid said

    44. Kαραθεοδωρή (έτσι. σε Γενική) δεν ήταν το επώνυμό του? Όπως Δάσος Χαιδαρίου , ο κύπριος δασονόμος. 🙂

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    45: Προφανώς ξέρω, θέλοντας και μη, πότε βομβάρδισε ο Μοροζίνι την Ακρόπολη, έλεος. Αναφέρθηκα στα νεότερα χρόνια, διαφορετικά θα εκκινούσα από τους Έρουλους, ώστε να σου δώσω την ευκαιρία να γράψεις ακόμα πιο έξυπνες παρατηρήσεις. ☺

  49. Pedis said

    Ο Κούλης έκανε την πρόταση στον Μπόρις ώστε να εκτεθούν τα μάρμαρα όπως είπε in situ (δηλαδή θα τοποθετηθούν στην αρχική τους θέση ; Άλλη μαλακία;

    και μάλιστα σε ενάμισι χρόνο από τώρα γα τις εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από το 1821, δηλαδή, άντε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα φτάσουν στη χώρα,

    χρονικό διαστημα που η κυβέρνηση Κούλη και οι άριστοι και αποτελεσματικότατοι μιζαδόροι σίφουνες της μαζί με την γραφειοκρατεία των 700-900 Ε μισθό και τους η(υ)μέτερους κλέφτες μειοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους για να επιμεληθούν το στήσιμο των εκθεμάτων.

    Ρε δε μας …

    Το λόγο που ξεφούρνισε ο Κούλης τέτοια πρόταση πολλοί τον υποψιάζονται και θα διαπιστωθεί σε λιγάκι.

  50. Pedis said

    # 45 – ίσως, θα ήταν καλύτερο να την είχαν μεταφέρει οι Ρωμαίοι στη Ρώμη που ήταν και φαν του ελληνικού πνεύματος, αλλά πάλι θα είχε κααστραφεί από τoυς βάρβαρους …

    δηλ. χοντρικά μιλώντας, αγγλοσάξωνες, κέλτες κι έτσι.

    Τζίφος.

    Αλλά πάλι, άμα φύγει όλος ο παρθενώνας, τον δανείσουμε, προφανώς, με σημαντικά οφέλη (για μαλάκες μας περάσατε που θατον δίναμε έτσι), ανοίγονται, παράλληλα, τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις στο λόφο που δεσπόζει στην πόλη.

    Λ.χ. Μοναδικό Καζίνο στο πιο φυσικό ρουφ γκάρντεν της Αθήνας με μακρά ιστορία.

  51. nikiplos said

    46@ και 48@… Δεν χρειάζεται να πει πολλά κανείς… Ας δούμε καλύτερα το «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή…

  52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    15 – Άντε βρε Πάνο, με το καλό μόνο κοκαλένιος. 🙂

    Aυτό για σένα φιλαράκι κι εύχομαι να σου πάνε όλα καλύτερα από πρίν γιατί το αξίζεις.

  53. Babis said

    #38
    Χωρίς να διαφωνώ επί της ουσίας παραλείπεις το γεγονός ότι σήμερα πλέον θεωρείται ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα σε έναν τόπο ανήκουν σε αυτόν και αν μεταφερθούν αλλού χωρίς την έγκριση των αρχών, αυτό είναι παράνομο και θα πρέπει να επιστραφούν.

    Επί της ουσίας τώρα. Υπάρχει η άποψη των αρχαιολόγων ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν μας δίνουν μόνο πληροφορίες για την εποχή που ανήκουν αλλά και για τις εποχές που ακολούθησαν και γιαυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί στις παρεμβάσεις. Παράδειγμα, τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έσπαγαν τα γεννητικά τους όργανα γιατί το θεωρούσαν σκανδαλιστικό. Αυτά τα αγάλματα πρέπει να παραμείνουν έτσι ώστε να δίνουν πληροφορίες για εκείνη την εποχή.

    Τραβώντας στα άκρα αυτήν την άποψη θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι παίρνοντας τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο, εξαφανίζουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας τους.

    Από την άλλη η δική μου άποψη είναι ότι κάθε αρχαίο αντικείμενο από τον ποιο ταπεινό αμφορέα ως τον Παρθενώνα λειτουργούν στο μυαλό του θεατή για να δημιουργήσουν μια πληρέστερη εικόνα της εποχής. Φαντάσου έναν αμφορέα που ήταν μισοβυθισμένος στην λάσπη του βυθού και έχει διαβρωθεί το εκτεθειμένο τμήμα του. Η προσοχή μου θα εστιαστεί στο καλό κομμάτι του και θα φαντάζομαι πράγματα, από το πως ο τεχνίτης της εποχής κατεργάστηκε τον πηλό έως το πως οι άνθρωποι της εποχής τον χρησιμοποιούσαν (π.χ. πως τον έπιανα από της λαβές για να τον σηκώσουν ή για να μεταγγίσουν το κρασί ή το λάδι που περιείχε σε ένα μικρότερο δοχείο).

    Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό τα αντικείμενα όχι μόνο να βρίσκονται στον χώρο για τον οποίο κατασκευάστηκαν, αλλά και να είναι συντηρημένα στον μέγιστο βαθμό (χωρίς υπερβολές βέβαια) ώστε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντικείμενα να λειτουργήσουν σε αυτή την εικονική αναδόμηση της εποχής.

    Κάθε φορά που βλέπω τον Παρθενώνα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα , το μυαλό μου πηγαίνει στο 1687 και τον βομβαρδισμό του από τον Μοροζίνι και όχι στην Αθήνα της κλασσικής εποχής.

  54. nikiplos said

    42@, Αγαπητέ Δάσκαλε, σαφώς στα όρια της υπερβολής κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διατυπωθεί, αλλά εγώ μίλησα για την εξαρχής κυριότητα που εμείς διδάσκουμε και διδασκόμαστε πως τάχα ισχύει… Προσωπικά πιστεύω πως η αίσθηση ενός ξένου, όσον αφορά το βράχο της Ακρόπολης πλάι στην τσιμεντένια χαβούζα του λεκανοπεδίου και τους τζατζικοσουβλατζήδες, είναι η ίδια με τη δική μου, όταν αντικρύζω τις Πυραμίδες της Γκίζας πλάι στην αντίστοιχη του Καΐρου και τους καμηλιέρηδες με τις κελεμπίες που τρίβουν με το χέρι τους τα βρωμοδάχτυλα των ποδιών τους και μετά σου προτείνουν χειραψία…

    Ο Ρέτζιο Πιάνο είπε σε ένα φόρουμ πως η Αττική (άλλοτε κάλλος και φάρος του πολιτισμού) του θυμίζει «νταμάρι» (φαιό συμπλήρωσε αργότερα ένας ποιητής). Ο Καραμανλής δικαιολογώντας που επί των ημερών του έγινε το κυρίως ειπείν έγκλημα απάντησε «και που να τους έβαζα? Στο κεφάλι μου?»…

  55. nikiplos said

    50@ Αγαπητέ Pedis: … Βαρναλίζεις… 🙂

    Συνομήλικε περαστικά και στον αγύριστο…

  56. Πάνος με πεζά said

    @?? : Λάμπρο, ευχαριστώ!
    @28 : Και το τετάστιο Η στα καταστρώματα των πλοίων,προέκυψε από αυτόν που επινόησε το σήμα, κι ειχε κάπως τοπική προφιρά:
    «Η, Ηληικόπτερου».

  57. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Καραμανλής δικαιολογώντας που επί των ημερών του έγινε το κυρίως ειπείν έγκλημα απάντησε «και που να τους έβαζα? Στο κεφάλι μου?»
    Πολλές φορές ένας πολιτικός φορτώνεται αμαρτίες που δεν του αναλογούν εξολοκλήρου. Η τεράστια εσωτερική μετανάστευση εκείνης, αλλά και της μετέπειτα, εποχής πώς αλλιώς θα μπορούσε να βολευτεί στεγαστικά σε μια χώρα εθισμένη στις αρπακολλατζίδικες λύσεις και στις πατέντες;

  58. Περιονουσκιας said

    Εμενα η θειά μου την τηλοψία (ποιος το θυμάται;) την λέει μονοσύλλαβη: «κτι»! Από το κουτί, βεβαίως!

  59. nikiplos said

    57@ Στο ερώτημα έχεις δίκιο… Αναφισβήτητα όμως υπήρξαν φωτισμένοι τότε, όπως ο Τομπάζης ας πούμε, που πρότειναν εναλλακτικές λύσεις για καθ’ έκτασην επέκταση της πρωτεύουσας. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋπέθετε αφενός να μην είχε υπάρξει εμφύλιος, αφετέρου σύγκρουση με τα συμφέροντα εκείνων που διοικούσαν τη χώρα, των ιδιοκτητών γαιών της Αττικής.

    Εναλλακτικά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν 5 μεγάλες πόλεις αποκεντρωμένες που θα απορροφούσαν την αστυφιλία. Αυτό όμως θα αύξανε κατά πολύ το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανασυγκρότησης. Συν το κόστος υποδομών (5 νοσοκομεία, 5 πανεπιστήμια κλπ, ασχέτως αν μετά ήρθαν μόνα τους αυτά ως ανάγκες).

    Το βέβαιο είναι πως ο Κ δεν είχε τη δύναμη να αποτρέψει τότε την καταστροφή, ακόμη κι αν ήθελε… τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα ήταν πολύ ισχυρά…

  60. Γς said

    Κι είναι ένα ένα μεγάλο τούρκικο σουβλακογυράδικο στο Βερολίνο πολύ καλό και τρώγαμε φτηνά και ελληνικά.

    Και δεν μπορούσα να καταλάβω πως Τούρκοι αυτοί είχαν ζωγραφισμένο σ΄όλο το μαγαζί έναν αρχαίο ελληνικό ναό. Το Βωμό της Περγάμου, που ήταν και ένα χιλιόμετρο μακρυά μας στο ομώνυμο μουσείου του Βερολίνου.

    Τους ρώτησα και μου είπαν ότι τον θέλουν πίσω

    Κι είχε η τουρκάλα ψήστρια , που μου τα έλεγε κάτι από τον τσαμπουκά της δικιάς μας της Μελίνας με τα Ελγίνεια

  61. LandS said

    48 Έ Σάββάτο που είναι, γράφουμε και καμιά εξυπνάδα 🙂 Δεν πάνε κάτω στεγνά τα μεζεδάκια. 🙂

  62. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Ενας απο τους λογους της τεραστιας εσωτερικης μεταναστευσης στα μεσα της δεκαετιας του 50 ηταν και η τρομοκρατια που ασκουσαν οι κομμουνιστες στους κατοικους της υπαιθρου.

  63. Γς said

    Κι όσο σκέφτομαι ότι ο Οθωνας ήθελε να φτιάξει το παλάτι του πάνω στην Ακρόπολη.

    Στο τσαχ τον πρόλαβε [λέμε τώρα] ο αρχαιολάτρης [αλλά και λίαν πουτανιάρης[ πατήρ του Φρειδερίκος

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, αναφέρομαι στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, όπου ένας από τους σημαντικότερους λόγους εσωτερικής μετανάστευσης ήταν η άτυπη παράταση της λευκής τρομοκρατίας. Αυτό που λες εσύ, Ξυπεταίων, ίσχυε στην ΕΣΣΔ στα χρόνια της υποχρεωτικής κολεκτιβοποίησης. Μην τα μπερδεύουμε.

  65. LandS said

    59 τέλος

    Γιατί ήθελε; Και οι ιδιοκτησία στα Τουρκοβούνια πως (του) προέκυψε;

    Να το ξέρουμε όλοι, οι διάφορες πολεοδομικές και φορολογικές (επί της περιουσίας) ρυθμίσεις προσαρμόζονται ανάλογα τα συμφέροντα και αυτού που ρυθμίζει. Όπως ο ΚΜ που επέκτεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα αξίας πάνω από 200χιλ διαμορφώνοντας έτσι αρκετές χιλιάδες ευρώ χαμηλότερα το δικό του εκκαθαριστικό.

    Προχτές ήμουν μάρτυρας της εξής στιχομυθίας:
    – Πρέπει να θεωρήσουμε «μεσαία «τάξη»» και τα εισοδήματα μέχρι 60χιλ ερώ
    – Ρε φίλε είμαι τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου και δεν παίρνω τόσα.

  66. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Αν νομιζεις οτι με αποστομωσες κανοντας αναγωγη στην Ελλαδα του 50 την ΕΣΣΔ του 30 , με γεια σου με χαρα σου .
    Ο καθεις και τα επιχειρηματα του.

  67. LandS said

    Αυτό του Γς στο 60 με κάνει και αναρωτιέμαι.

    Αφου είναι και άλλες χώρες που θέλουν αρχαιότητες πίσω, σκεφτεται κανείς να συντονιστεί η Ελλάδα με αυτές;

    Ωπα ξέχασα, έχει επισήμως δηλωθεί ότι στα γλυπτά του Παρθενώνα σταματά η κάθε διεκδίκηση.

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Εξάγαμε» ο Κανελλόπουλος, αντί για εξαγάγαμε ή έστω εξάξαμε ☺. Νομίζω;
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/209682_exagame-anti-baroyfakiki-blakeia-kai-fanatismo

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    46: Τάδε έφη Γεράσιμος Κακλαμάνης, ο Σεφερλής της (αμπελο)φιλοσοφίας…

  70. Νέο Kid said

    https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main-photo/public/article/2019/9/07/422208.jpg?itok=Qjlb2gY5
    Ωχχ…! Ούτε ζαριά δε θα σταυρώσει ο Κούδας για κανα τέρμηνο… Τζή μου, καήκαμε!

  71. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντα είχα την απορία: Σε τι διαφέρει από αισθητικής πλευράς το πρωτότυπο από ένα ακριβές αντίγραφο;
    Έθεσα σε φίλο ο οποίος έχει μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων διάσημων Ελλήνων ζωγράφων (Τσαρούχης, Μόραλης, Βασιλείου, Γαΐτης, Μυταράς κ.λπ) το ίδιο ερώτημα και εκείνος αρκέστηκε να μου πει: Άλλη αίσθηση δίνει το πρωτότυπο και άλλη το αντίγραφο.
    Μια απάντηση σαν και αυτή θεωρείτε ότι αίρει την απορία μου;
    Ο φίλος μου ο… Πλάτων (η…φιλτέρα αλήθεια…πήγε περίπατο) απέκρυψε να μου πει ότι είναι το χρηματιστήριο των έργων τέχνης που τον εξιτάρει και μετά ακολουθεί το αισθητικό μέρος.
    Και σε μένα αρέσουν διάφοροι ζωγραφικοί πίνακες και έχω μερικούς από αυτούς σε αντίγραφα ή πίνακες νέων ζωγράφων προς το παρόν αγνώστων, στους τοίχους του σπιτιού μου. Κάθομαι απέναντι και τους απολαμβάνω και δεν καταλαβαίνω τι περισσότερο θα απολάμβανα αν είχα το πρωτότυπο πέρα από το ότι θα μπορούσα να το πουλήσω αν βρεθώ σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

    Σε όλο αυτό το κουβεντολόι περί έργων τέχνης πολλοί από μας τους…ταπεινούς νομίζω ότι μιμούμαστε τους διαφόρους ελιτιστές είτε του χρήματος είτε της τέχνης.

  72. Συζητηση δυο συγκατοικων σπουδαστων. Γραφει γραμμα, ο ενας
    , στην μητερα του, γραμμα που θα το στειλει σε δεμα με απλυτα ρουχα, στον Βολο, τοπο καταγωγης του. Αναμεσα στα απλυτα και ενα εσωβρακο, ετσι το γραφει. Ρωταει λοιπον τον συγκατοικο. Δημητρη πως γραφεται το εσωβρακο, με ενα η δυο σιγμα.
    Απαντηση του Δημητρη. Αναλογα. Με ενα αν ειναι κοντο. Με δυο αν ειναι μακρυ.

  73. Ψωνια και Αγιος ο Θεος.
    Θα δανειστουμε τα δικα μας κυριε; Αληθεια ο ΣΚΑΙ για ποιο λογο σκαει στην αφωνια;

  74. giorgos said

    69. Σού έθιξαν τό Στρατηγό ? 🙂

  75. Παναγιώτης Κ. said

    @62. Αν θέλεις, ανάλυσέ το λιγάκι αυτό διότι έτσι όπως το έγραψες με ξενίζει.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    71:Όπως το αντιλαμβάνομαι, Παναγιώτη, είναι η αίσθηση της μοναδικότητας του πρωτότυπου έργου. Μία είναι η «Τζοκόντα» του Ντα Βίντσι, τα αντίγραφα, καλύτερα ή όχι, μπορεί να είναι εκατομμύρια. Το ίδιο και με τα χειρόγραφα. Αν διαβάσεις π.χ. τη «Φόνισσα» στο χειρόγραφο του Παπαδιαμάντη αν είχε σωθεί) ή σε οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο, την ίδια απόλαυση αποκομίζουμε. Πόση συγκίνηση, όμως, μας δίνει το να κρατήσουμε το χειρόγραφο του κυρ Αλέξανδρου στα χέρια μας…

  77. Παναγιώτης Κ. said

    Για τον Καραμανλή τον γέρο λένε διάφορα.
    Όταν λοιπόν επέστρεψε το ΄74 από το Παρίσι με υποτίθεται νέες ιδέες, ρωτήθηκε γιατί δεν τις είχε θέσει σε εφαρμογή όσο ήταν πρωθυπουργός. Η απάντησή του: ¨Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο».
    Εμμέσως εννοούσε: Έκανα αυτά που ήξερα.
    Στον Καραμανλή έγινε κριτική και για το θεσμό της αντιπαροχής που πρώτος (;) εισήγαγε. Ένας θεσμός που συνέβαλε στην τσιμεντοποίηση και την ασχήμια των ελληνικών πόλεων. Οι πέριξ αυτού απάντησαν λέγοντας: Η έγνοια του ήταν να στεγαστεί ο κόσμος και όλα τα άλλα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
    Κάποιοι θεωρούν ρεαλιστική αυτή την απάντηση. Εγώ όχι.

    Αλήθεια, γιατί πολλά από αυτά που επικρίνει ένα κόμμα όταν είναι στην αντιπολίτευση δεν τα καταργεί όταν γίνεται κυβέρνηση;
    Υποκρισία, καιροσκοπισμός είναι μερικές από τις λέξεις που θα χωρούσαν σε μια απάντηση.
    Ακούμε και κάτι άλλο: Το κράτος έχει συνέχεια.

  78. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    # 75
    Eννοω τις εγκληματικες οργανωσεις των κομμουνιστοσυμμοριτων που δρουσαν στην Ελληνικη επαρχια (και οχι μονο ) στα μεσα της δεκαετιας του 50,ΤΕΑ , Χωροφυλακη ,Εισαγγελεις,στρατοδικες κλπ

  79. Νέο Kid said

    Α ρε Καπετάνιο… σε μόλις μισή ωρίτσα, μυρίζουμε κιόλας το κρίνο στην καλαθόσφαιρα…

  80. Γιάννης Ιατρού said

    61: Έτσι 🙂
    78: Αυτές που γράφεις είναι ΕΑΜΟ-κομμουνιστοσυμμοριτων. Μην φί😮δεσαι πλήρων χαρακτηρισμών και τρως το πρόθεμα😎

  81. Γιάννης Ιατρού said

    Πήγε ο άλλος κι εγκαινίασε μαζί με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, Hardeep Singh Puri, το περίπτερο της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ, όπου η Ινδία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

    Κι αυτό ήταν το αποτέλεσμα:

    Η Ινδία απέτυχε να είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα έκανε επιτυχή προσσελήνωση, καθώς η άκατος Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, φαίνεται ότι συνετρίβη κατά την κάθοδό της στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης.

  82. Νέο Kid said

    81. Mόνο ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους που έχουν γενηθεί (για έναν ανεξήγητο λόγο…) με το μάνιουαλ του Ώτοκαντ στο κεφάλι να αποτύχουν! Να τον πάρουν μια βόλτα στην Ινδία να ξεράνει και το Γάγγη και το Βραχμαπούτρα…

  83. Γιάννης Ιατρού said

    με το μάνιουαλ του Ώτοκαντ στο κεφάλι !!! 👍👌👌👍

  84. Νέο Kid said

    83. .. και του Πριμαβέρα!

  85. voulagx said

    #82 Για ξηγα το, ρε Νεογεδεων, αυτο με το μανιουαλ του Ωτοκαντ στο κεφαλι, για να μη γελαει μονος του ο κακοψυχος.

  86. Γιάννης Ιατρού said

    85: θές και για την «άνοιξη» εξηγήσεις;

    ΥΓ: Στην υπέρτατη μάχη, σουβλάκι εναντίον μπέργκερ, μάλλον «έχετε γειά βρυσσούλες»…. Δεν βλέπω επίθεση, μόνο άμυνα!

  87. Λάζαρος Μ. said

    Γενικώς παρατηρώ τελευταία ότι τα άρθρα που επιμελείται ο Ανδρέας Κοσιάρης στο Infowar είναι προχειρογραμμένα και θυμίζουν τσαπατσούλικη εικόνα από αυτόματο μεταφραστή.

  88. voulagx said

    #86 Οχι βεβαια! ΤοΠριμαβερα, τι Προυμβεαρα.

  89. voulagx said

    #88 Παροραμα: Τι Πριμαβερα, τι Προυμβεαρα.

  90. gpoint said

    # 79

    Καλ’α, ο τιτανοτεράστιος Θρακιώτης (γνωστόςκαι σαν κόουτς Παπάροβιτς) πρότεινε νίκη της αδιάφορης Ελλάδας επί των ΗΠΑ ενώ ως γνωστόν η πρόκριση της Ελλάδας εξαρτάται μόνο από τον αγώνα της με την Τσεχία

  91. Γιάννης Ιατρού said

    89: Καλά ρε συ, το καταλάβαμε πως από την ταραχή σου (με το ματς) μπέρδεψες το πληκτρολόγιο, αλίμονο 🙂

  92. voulagx said

    #91 Ειμαι ζηλωσας δοξαν Κορνηλιου! 🙂

  93. Γιάννης Ιατρού said

    92: Αχ, ναι, ναι, τόοοτε, στις Αρδένες… 🙂 🙂

  94. voulagx said

    Που χαθηκε ο Νεογεδεων; Λες να τουκατσε το μπεργκερ στο λαιμο; Θαναι γιγας φαινεται – το μπεργκερ εννοω.

  95. Γιάννης Ιατρού said

    94: Θά ‘χει πάει στ’ αφεντικό για καμιά μπροστάτζα για να παίξει στο στοίχημα 🙂

  96. Θρακιώτης said

    Αγαπητοί φίλοι, πρώτη φορά στην ζωή μας χαρήκαμε που χάσαμε σήμερα τα λεφτά μας, ποντάροντας στο κουτσάλογο που ονομάζεται Ελλάδα. Κι αυτό για έναν απλό λόγο:

    Όλοι όσοι είδαν τον αγώνα ΗΠΑ – Ελλάς 69-53, κατάλαβαν αυτό που το Επιτελείο μας πίστευε πάντα, αλλά φοβόμασταν να το πούμε φωναχτά εδωπέρα, για να μή μάς δείξει κόκκινη κάρτα ο κ. Σαραντάκος: Ότι ο πολυδιαφημισμένος Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα τεράστιο «ΠΑΛΤΟ», που σε 3 χρόνια από σήμερα θα καταντήσει να παίζει σε κάτι ομαδούλες σαν τον μπασκετικό ΠΑΟΚ.

    Αντίθετα, ο ελληνόψυχος Θανάσης Αντετοκούνμπο στάθηκε θαυμάσια στο τεραίν, κόντρα στους πειθαρχημένους Αμερικάνους, έκλεψε τις εντυπώσεις και έδειξε ότι θα κάνει ικανοποιητική καριέρα στους Bucks.

  97. Neo Kid said

    94. Έλα ρε μαστορα! Έχουμε και ταξίδι από το site στην πισίνα ( μόλις άπλωσα την αρίδα μου στη δροσούλα και σου απαντώ πριν ρίξω την πρώτη βουτιά.)
    Οι Ινδοί παιδάκι μου είναι θαύματα της φύσης. Μπορεί να μην τους κόβει για τίποτα, αλλά άμα τους κάτσεις μπροστά σε ένα pc μεταμορφώνονται σε terminators!

  98. voulagx said

    #97: Παντως ειχανε καλη ομαδα με Αρυαμπατα, Μπραχμαγκουπτα, Μπασκαρα κλπ, εχουν μια εσσανς (καλα το ειπα;)

  99. Γς said

    98:

    >Αρυαμπατα, Μπραχμαγκουπτα, Μπασκαρα κλπ, εχουν μια εσσανς (καλα το ειπα;)

    – Μπονόμπο! Να παίρνεις Νπονόμπο αντί για Viagra!

    – Μπονόμπο; Από που βγαίνει αυτό το όνομα΄

    – Από μια φυλή της Αφρικής,που αντί για καλημέρα πηδάει ο ένας τον άλλο

  100. Γιάννης Ιατρού said

    99: Ρε άσχετε, αυτοί ήσαν ινδοί μαθηματικοί, αμέσως εσένα το μυαλό σου ….αλλού!

  101. nikiplos said

    90@ Το είπα και χθές… Αν η Τσεχία κέρδιζε, δεν θα υποχρεούμασταν να κερδίσουμε τις ΗΠΑ… Ίσα, ίσα θα καθόμασταν να χάσουμε το ματς… Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το παρατσούκλι «ο κουβάς».

    Και μόνο που η αμυντική ζώνη των ΗΠΑ στήθηκε γύρω από τον Γιάννη, αυτό τα λέει όλα… (για το πόσο… παλτό είναι…)

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Το σημερινό πρώτο θέμα (η διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο) είναι πράγματι ένα υψηλού ενδιαφέροντος πολιτικό θέμα, αλλά μέχρι στιγμής -ίσως επειδή δεν έχει την μορφή του κλασσικού σαραντακείου μεζεδακίου- δεν κίνησε το ενδιαφέρον της ομήγυρης. Στις μέρες μας, ακόμη και ιστορικοί/διανοούμενοι του ευρύτερου πέραν της αριστεράς χώρου αναγνωρίζουν ότι η διδασκαλία της Ιστορίας δεν μπορεί να είναι οικοδομικό εργαλείο μονόχνωτης εθνικοφροσύνης. Ίσως η εξαγγελία μιας τέτοιας στροφής στην διδασκαλία της απλώς έχει να κάνει με την προοικονόμηση
    μιάς πιό μετριοπαθούς προσέγγισης των ιστορικών ζητημάτων από άλλες γωνίες (ταξική, οικονομική κλπ). Και μόνο τα ουρλιαχτά του Πολάκη προς την Κεραμέως «πάτε να εμποδίσετε την διαμόρφωση ταξικής συνείδησης στα παιδιά» (ή κάτι τέτοιο..) νομίζω πως μας επιβάλλουν να περιμένουμε περισσότερες εξηγήσεις για τους εκπαιδευτικούς στόχους της κυβέρνησης..

  103. Γιάννης Ιατρού said

    96: Ρε ούστ!

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    25 >>15 Πάνο, σιδερένιος!
    Μα για …αποσιδήρωση πάει 🙂 (Μπαίνω, να μου βγάλουν τα σίδερα, δεν είναι η έκφραση; )

    Πάνο, επιτυχής κι ανώδυνη να είναι η διαδικασία και γρήγορα όρθιος και τρεχάτος! 🙂

    https://twitter.com/filia_georgoudi/status/1170341163330617344

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    102: Συγκεκριμένα έγραψε ο Πολάκης:
    «ΟΧΙ κυρία Κεραμεως!! Δεν σας νοιάζει τόσο η ανάπτυξη «εθνικής συνείδησης» μεσα απο το μάθημα της ιστορίας ,αλλα η ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ταξικής συνείδησης στα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων !!!» ☺
    Τελικά, όλοι τους έχουν βάλει στο στόχαστρο τη συνείδηση των παιδιών. Τη θέλουν εθνική, ταξική κι ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή. Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών, που θα έπρεπε να είναι ο σκοπός της εκπαιδευτικής πολιτικής, διατυμπανίζεται μεν, αλλά καταβάθος τρομάζει τους εκάστοτε ιθύνοντες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, αφού μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ας τα βάλουμε, λοιπόν, τα παιδιά στο μαντρί της εθνικής, της ταξικής, της όποιας συνείδησης, να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/nikosalepis/status/1169590318561406976

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110. ΣΠ said

  111. Γς said

    1ΟΟ:

    >Ρε άσχετε, αυτοί ήσαν ινδοί μαθηματικοί

    Είπα εγώ ότι δεν είναι ;;;

    Ασχετος είσαι εσύ που δεν ξέρεις τους Μπονόμπο 😉

  112. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κάτι ορίζει το σύνταγμα ως σκοπό της εκπαίδευσης, δεν το θυμάμαι ακριβώς, και ποιος ψάχνει τώρα να το βρει; 😋

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112 Πολλά ορίζει το Σύνταγμα όμως…
    πού να τα συζητάμε τώρα 😋

  114. Γς said

    110:

    Στο δρόμο του Αρκά.

    Είναι «με τους άλλους»

    Απαράδεκτος! Ρατσιστικό το σκίτσο του [για τους Κυπατζήδες[

  115. ΣΠ said

    114
    Όχι, δεν είναι «με τους άλλους». Π.χ.

  116. ΚΩΣΤΑΣ said

    113 🙂

    114 Γς, ωραίος! 🤣 Είσαι να αρχίσουμε ανένδοτο, όπως αυτοί με τον Αρκά;

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επίσης το σύνταγμα λέει, Κώστα, ότι σκοπός της παιδείας είναι και η διάπλαση των μαθητών σε υπεύθυνους και ελεύθερους πολίτες. Αλλά, οι υπεύθυνοι και ελεύθεροι πολίτες δεν χειραγωγούνται. Πρόβλημα. 😛

  118. Γς said

    115:

    >Όχι, δεν είναι «με τους άλλους»

    Ναι είναι με τους άλλους

    [Οι άλλοι άλλαξαν]

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115 Δεεεν είναι! 🙂
    https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/default/public/article/2019/09/04/04-09-19-1-2.jpg?itok=s0mhktk2

  120. Γς said

    116:

    Απαράδεκτος!
    Ρατσιστής.
    Τα υπόλοιπα στην πορεία 😉

  121. Jorge said

    @117 καλό,πρόβλημα 22

  122. ΣΠ said

    120
    Ο ΚΥΡ πάντα έκανε κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση. Το σκίτσο στο 110 αφορά αυτό:
    https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/208932_perase-i-tropologia-skandalo-gia-ton-dioikiti-tis-eyp
    Ρατσιστής, από πού κι ως πού;

  123. Θρακιώτης said

    Τώρα μόλις διάβασα το παρόν θαυμάσιο άρθρο, και διεπίστωσα ότι το κορυφαίο μεζεδάκι της εβδομάδος δεν το κατέγραψε ο κ. Σαραντάκος. Κι όχι διότι δεν το αντελήφθη, αλλά επειδή το διέπραξε ο φιλαράκος του, Παντελής Μπουκάλας, το περασμένο Σαββάτο 31 Αυγούστου στο χρονογράφημά του στην «Καθημερινή»

    ΡΩΤΑΩ τον αγαπητό κ. Σαραντάκο: Είναι δυνατόν, κύριε Νίκο μου, να λέει αλήθεια ο φιλαράκος σας, Παντελής Μπουκάλας, ότι έχει τραβήξει μόνο 3-4 φωτογραφίες σε ολόκληρη την 62χρονη ζωή του; Για τόσο κάφρους μάς περνάει, που θέλει να τον πιστέψουμε; Εκτός κι αν είναι τόσο οπισθοδρομικός που ζεί ακόμη στον Μεσαίωνα… (σ.σ.: σε ανύποπτο χρόνο έχει παραδεχτεί ότι ακόμη και τα ογκώδη βιβλία του τα γράφει με το χέρι, διότι αγνοεί στοιχειωδώς την χρήση υπολογιστή)…
    Και για ποιά φωτογραφική μηχανή μιλάει ο άνθρωπος; Εδώ και οι γριές γνωρίζουν πως να τραβάνε σέλφι και φωτό με το κινητό.

    Αν ήταν ειλικρινής γραφιάς ο κύριος Μπουκάλας, θάπρεπε να πεί… «δεν έχω φωτογραφική μηχανή, αλλά ούτε και κινητό που να τραβάει φωτογραφίες». Έτσι όπως το διατυπώνει (πέρα από το ολοφάνερο ψέμμα που κάνει «μπάμ» από μακρυά…), διασύρεται πανελληνίως, δείχνοντας ότι αγνοεί πως εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κοινών θνητών τραβάει φωτογραφίες με το κινητό και όχι με την φωτογραφική μηχανή

  124. Των Μπαχαμών όπως των Αζορών, πολύ ωραίο!

    (Ένα πλοίον ταξιδεύον στης φουρτούνας τον χαμόν
    δεν γλυτώνει το ναυάγιον ανοιχτά των Μπαχαμών.)

  125. … ορκισμένοι «πεδιστές» …

    Τούς λες και πεδόφιλους

  126. 124,
    Αχ, δεύτερος και καταϊδρωμένος μετά το 2…

  127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @107, 112, 117. Από διαφορετικά σημεία εκκίνησης, μιά χαρά το προσεγγίζετε το ζήτημα Γιάννη και Κώστα, κι αυτό ακριβώς εννοούσα με το σχόλιό μου. Χρειαζόμαστε ΚΑΙ την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης (ποιός θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο;) αλλά και τα θεμέλια μιάς υγιούς εθνικής συνείδησης, πάνω στην οποία θα χτιστούν οι ικανότητες ελευθέρων πνευμάτων. Εμείς οι ασπρομάλληδες διδαχτήκαμε μιά μονοδιάστατη εθνοδομική Ιστορία, αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να γνωρίσουμε και τις άλλες οπτικές, να μάθουμε για ιδεολογίες και ταξικές συγκρούσεις, να μάθουμε αμέτρητες δυσάρεστες λεπτομέρειες του εθνικού μας βίου που μας απέκρυψαν κλπ, κλπ.. Γι αυτό είπα πως ίσως χρειάζεται να περιμένουμε κάποιες εξηγήσεις..

  128. 126 Ε για μια φορά ας συμβεί κι αυτό 🙂 🙂

  129. Πέπε said

    Γιατί όχι, φίλε μου Θρακιώτη;

    Πριν τις ψηφιακές μηχανές και πριν τα κινητά με φωτογραφική, δεν έβγαζαν όλοι φωτογραφίες. Έβγαζαν οι φωτογράφοι (επαγγελματίες και χομπίστες) και μάλλον λίγοι άλλοι. Ακόμη και όταν οι ψηφιακές μηχανές είχαν επικρατήσει αλλά δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί στα κινητά, περίπου το ίδιο γινόταν.

    Με το «μετά» δεν προσαρμόστηκαν όλοι.

    Το ότι ένας από αυτούς που δεν προσαρμόστηκαν είναι ο Μπουκάλας δεν αντιφάσκει με το να βγάζουν οι γριές σέλφι. Και πιθανώς, το να λέει «δεν είχα μηχανή» χωρίς να προσθέτει «ούτε κινητό που να βγάζει φωτογραφίες» είναι μια έμμεση δήλωση ότι δεν έχει επιλέξει να συμβαδίζει με τη νεότερη τεχνολογία.

    Δε βλέπω τίποτε το απίστευτο. Γιατί θα έπρεπε να μπει στα μεζεδάκια;

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Διδακτικοί σκοποί μαθήματος ιστορίας

    ΣΚΟΠΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Γενικός σκοπός της Ιστορίας είναι η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και ιστορικής συνείδησης. Ο κοινά αποδεκτός σκοπός της μελέτης της Ιστορίας που αφορά τη γνώση του παρελθόντος για την κατανόηση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος, υφίσταται ως βασική ιδέα για τον προσδιορισμό της ιστορικής συνείδησης και ιστορικής σκέψης.
    Ειδικότερα, η ανάπτυξη ιστορικής σκέψης αφορά την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και τη σύνδεση αιτίων και αποτελεσμάτων, ενώ η καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς του ανθρώπου σε συγκεκριμένες καταστάσεις και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παρόν και το μέλλον.
    Έτσι με τη διδασκαλία της Ιστορίας μπορεί ο μαθητής να αποκτήσει όχι μόνο την επίγνωση ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος, αλλά και την επίγνωση ότι ο σύγχρονος ιστορικός ορίζοντας συνδέεται άμεσα με τη ζωή του.
    Ο σκοπός της ιστορικής σκέψης και συνείδησης συνδέεται έτσι με το γενικότερο σκοπό της εκπαίδευσης που αναφέρεται στην προετοιμασία συνειδητών πολιτών.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.netschoolbook.gr/epimorfosi/ist-stoxoi1.html&ved=2ahUKEwjb8qHoor_kAhVMLVAKHRvQC1oQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw02lpWuQrdt8lHhafGXI3JO

  131. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Το επόμενο Σάββατο, Νικοκύρη, αντί να ψάχνεις από ‘δώ κι από ‘κεί μεζεδάκια, χαλάλισε λίγη ώρα σε μιά ιστορική (!!!) εκπομπή της ΕΡΤ1, κάποιου -νομίζω- Βασιλόπουλου. Εναλλακτικά, δες το τελευταίο επεισόδιο για τον Όθωνα. Θα νομίσεις ότι προσέλαβαν ως επιστημονικό σύμβουλο την ψυχή του μακαρίτη Μποστ!. Δεν τα συγκράτησα όλα αλλά διάσπαρτα και ενδεικτικά αναφέρω: 1) Μαθαίνουμε ότι ο διαβόητος Πατσίφικο είχε εβραϊκή ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ.. 2) Η διευθύντρια του Μουσείου, του δείχνει το χειροκαλλιγραφημένο Πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα κι ο «γάτος» δημοσιογράφος ρωτάει: Είναι γραμμένο στα Ελληνικά; (Όχι, ρε σύ! Στα Ρωσικά!) 3) (σπικάζ και εικονοκείμενο): Καταλήφθεισων (ή κάτι τέτοιο..) κλπ

  132. Γς said

    122:

    Πλάκα κάνω βρε!

    Και θα την συνεχίσω!

    Πλάκα ανένδοτη!

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    124 ανοιχτά των Μπραχαμών 🙂

    Να κάνω γουίν σέρφιν εκεί στις Μπραχάμες
    και φάτην μελάτην*
    εκεί στις Μπραχάμες
    *κεφάτην με λάτιν

  134. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία. Είχα πάει σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας διάσημη για ένα προϊόν της, που το όνομά της θυμίζει ένα τυχερο παιχνίδι.

    26 Καλαμαρίζεις και ντροπιάζεις με, εξαιρετικό!

    53 Τον φράγκικο μεσαιωνικό πύργο που υπήρχε πάντως στην Ακρόπολη τον γκρεμίσαμε

    62 Είχαν πάντως ερημώσει (από την κυβέρνηση) κάμποσα χωριά στον εμφύλιο για να μη δίνουν τροφή στους αντάρτες.

    68 Καλά λες

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136. sarant said

    Και συνεχίζω

    81 Τους πηρε στον λαιμό του!

    96 Χαχαχαχά!

    129 Εχει κινητό παλαιού τύπου.

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134. Τρώγεται το προϊόν;

  138. Νίκος Κ. said

    Έχω την εντύπωση πως δεν επισημάνθηκε το μέγιστο μεταφραστικό (ή και σεξιστικό) μεζεδάκι των ημερών. Πρόσφατα έστειλε η Ρωσία στον διεθνή διαστημικό σταθμό το ανθρωποειδές (Humanoid) ρομπότ Fedor το οποίο επέστρεψε στη Γη:
    https://www.ndtv.com/world-news/fedor-russias-first-humanoid-robot-leaves-iss-international-space-station-2097021

    Όμως στην Ελλάδα τα περισσότερα ΜΜΕ αντί για ανρωποειδές το είπαν ανδροειδές!
    https://www.tanea.gr/2019/09/07/science-technology/to-androeides-rompot-fedor-epestrepse-apo-ti-diastimiki-apostoli-tou/

  139. Θρακιώτης said

    Αγαπητοί φίλοι, κ.κ. Πέπε (129) + Σαραντάκο (136),

    συγκινητική η προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τον τεχνολογικώς αναλφάβητο κ. Μπουκάλα. Ωστόσο, πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα: Η είδησις δεν είναι ότι ο κορυφαίος μπολσεβίκος διανοούμενος του Ρωμέϊκου στερείται φωτογραφικής μηχανής και «έξυπνου» κινητού. Η είδησις έγκειται στο ότι στερούμενος (προφανώς από πεποίθηση, όπως ακριβώς οι Πρώτοι Χριστιανοί εστερούντο σκοπίμως την γυναίκα, προκειμένου να αγιάσουν…) αυτών των δύο τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας, ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ πράγμα να βγάλεις καλές φωτογραφίες!..

    Όντως, με την παλαιά αναλογική φωτογραφική μηχανή, απητούντο ορισμένες στοιχειώδεις δεξιότητες για να βγάλεις μιά καλή φωτογραφία. Σήμερα με την ψηφιακή φωτογράφιση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τραβήξεις πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες και… κάποια «θα σου κάτσει».

    Αλλά όταν ο κ. Μπουκάλας αγνοεί (λόγω ελλείψεως εμπειρίας) αυτή την στοιχειώδη γνώση που ξέρουν και τα μικρά παιδιά στις ημέρες μας, πώς είναι δυνατόν να πάρουμε στα σοβαρά τα υπόλοιπα περισπούδαστα που γράφει στα πολυδιαφημισμένα κείμενά του, και τα οποία είναι πολύ πιό δύσκολο να ελέγξουμε;

  140. Georgios Bartzoudis said

    (α) τον διχασμό ανάμεσα σε όσους προτιμούν τη γραφή «ορθοπεδικός» και σε όσους είναι οπαδοί της γραφής «ορθοπαιδικός»
    # Είτε ορθοπαιδικός είτε ορθοπεδικός, σίγουρα δεν είναι γιατρός μόνο για παιδιά. Νομίζω ότι η ..ανασκαφή για την «εκκίνηση» αυτής της ειδικότητας κατέληξε να είναι άστοχη!

    (β) «αν κρίνουμε από το πόσες φορές θα «ολοκληρωθούν» τα έργα (πόσες κορδέλες θα κοπούν, από πόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, περιφέρειες, νομαρχίες κλπ.), μια χαρά είναι και ο εξακολουθητικός μέλλοντας».
    # Σωστός! Και να θυμόμαστε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει εγκαινιαστεί. Μη διανοηθεί κανένας να το ξαναεγκαινιάσει! [Τί μέρος του λόγου και αυτοί οι πολιτικοί; Τους αρέσει να αυτοεξευτελίζονται!]

  141. dryhammer said

    138. Κάποτε, πριν το λειτουργικό, τα λέγανε έτσι (θυμήσου τον Data του Star Trek και το βιβλίο που ενέπνευσε το πρώτο Blade Runner)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Android_(robot)

  142. sarant said

    137 Όχι, δεν τρώγεται

    141 Κι εγώ αυτό θα έλεγα

  143. mitsos said

    Καλησπέρα

    Είναι αλήθεια πως η θυγατέρα του Κεραμοποιού μόλις γυρισε από ταξίδι εργασίας στην Κύπρο ;
    (https://www.news247.gr/koinonia/kypros-salos-apagoreysi-mathiton-moysia-vammena-mallia-kotsides.7494219.html
    Μπα ! Μάλλον μυθεύματα από κακεντρεχείς… 🙂

    Μεζεδάκια χωρίς Μπογδάνο !… στιφάδο χωρίς κρεμμύδια ;

  144. eran said

    63. Λουδοβίκος, νομίζω.

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    143 🙂
    » Αντί οι αρμόδιοι του Υπουργείου να ασχολούνται κυριολεκτικά με τρίχες ας κοιτάξουν τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τις υποδομές των σχολείων μας και άλλα πολλά προβλήματα. Η εμφάνιση του μαθητή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επίδοση του ούτε είναι δείγμα καλής διαγωγής. » ….

  146. Γιάννης Ιατρού said

    139: Λοιπόν, ενώ είσαι για τα πανηγύρια, σήμερα που γιορτάζει η Χάρη της, δεν σε πήρε το μάτι μου, ούτε εκεί στις γουρουνοπούλες!
    Και εξηγώ:
    …με την παλαιά αναλογική φωτογραφική μηχανή, απητούντο ορισμένες στοιχειώδεις δεξιότητες για να βγάλεις μιά καλή φωτογραφία. Σήμερα με την ψηφιακή φωτογράφιση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τραβήξεις πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες…
    α) Οι δεξιότητες (σετάρισμα παραμέτρων π.χ. ταχύτητας/ανοίγματος κλπ. που απαιτούνται για τη φωτογράφηση) είναι οι ίδιες, και τότε με τις αναλογικές και σήμερα με τις ψηφιακές μηχανές.
    Η διαφορά έγκειται αφενός στο ότι το λογισμικό με τους αισθητήρες μπορεί να κάνει την στάνταρντ δουλειά και αφετέρου στο ότι βλέπεις το (όποιο) αποτέλεσμα άμεσα (και τζάμπα) και ενδεχομένως μπορείς να ξαναδοκιμάσεις την τύχη σου (ή όπως λες να βγάζεις πολλές συνεχόμενες κλπ.). Για καλές φωτογραφίες και οι σημερινές ψηφιακές θέλουν την ρύθμιση τους από τον φωτογράφο.

    β) Τι σχέση έχουν οι γνώσεις φωτογράφησης ή άλλων (τεχνικών) θεμάτων με το αντικείμενο των άρθρων του; Εσύ δηλαδή, που από γνώση σε τεχνικά θέματα σίγουρα σκίζεις 😋🙄😂, γιατί μας έχει πεθάνει στις βλακείες και στα λάθη σ΄αυτά που γράφεις εδώ μέσα; Κι εσύ δημοσιογράφος (τέλος πάντων…😮🤐) είσαι….

    143: Μήτσο, αυτό με τη «θυγατέρα του …» έγραψε 🙂 🙂

  147. ΓιώργοςΜ said

    146 β Ε, πώς, ατελής επαγωγή:
    Ο αστυνομικός είναι όργανο>το μπουζούκι είναι όργανο>ο αστυνομικός είναι μπουζούκι

  148. Γς said

    144:

    Λουδοβίκος βέβαια. Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας

    Ασυναίσθητα μπερδεύτηκα από το Friedrich στο όνομα του Οθωνος Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach

    Ludwig ι ο πατέρας του

  149. Γς said

    >τον διχασμό ανάμεσα σε όσους προτιμούν τη γραφή «ορθοπεδικός» και σε όσους είναι οπαδοί της γραφής «ορθοπαιδικός».

    και βάρδα μην μας ακούσει ο Γιατρούλης [διαχειριστής του αυτόνομου ορθοπαι(ε)δικού νήματος του ιστολογίου]]

    Ορθοπεδικός ή ορθοπαιδικός;

  150. Πέπε said

    139

    Ντάξει, το να μην έχει ποτέ παρατηρήσει, ούτε πληροφορηθεί, ότι φωτογραφίες βγαίνουν και με το κινητό είναι αναμφισβήτητα η πιθανότερη, για να μην πω η μόνη πιθανή, εξήγηση στο γιατί δεν προσέθεσε «…ούτε κινητό».

    Είναι μια σημαντική επιτυχία του ιστολογίου (του Θρακιώτη βέβαια, αλλά κάτι από τη δική του δόξα καταυγάζει και όλη τη σελίδα) να έρχονται στο φως τέτοιες σημαντικές αλήθειες. Και ανεκτίμητο προνόμιο για όλους εμάς να φιλοξενούνται τα σχόλιά μας κάτω από την ίδια e-στέγη με του Θρακιώτη.

    Πιστεύω ότι αν ο κ. Σαραντάκος βρει το σθένος να αποκαλύψει στον φιλαράκο του Παντελεήμονα Μπουκάλα το ξεμπρόστιασμα που υπέστη (καθότι αποκλείεται να διαβάζει ο ίδιος ιστολόγια), μέσα στον επόμενο μήνα οι σελίδες της Καθημερινής θα δημοσιεύσουν τις εξηγήσεις που θα ψελλίσει.

  151. Γς said

    146:

    >σήμερα που γιορτάζει η Χάρη της

    Γιόρταζε κι η Παναγία η Παντοβασίλισσα σαν σήμερα το 2012:

    Πράσο το πράσινο

    Στιγμές εθνικής ανάτασης σήμερα το βράδυ εδώ στη Ραφήνα, κατά τον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας. Εγινε περιφορά της εικόνας της Παναγίας με τη Φιλαρμονική του Δήμου, τους παπάδες και μια ομάδα συντεταγμένων ανδρών με τη γνωστή ενδυμασία-στολή και με ελληνικές και κομματικές σημαίες. Ρίγη συγκίνησης. Στο τέλος οι λαμπροί αυτοί νέοι έκαναν καλοκαιρινούς κάνα δυο πάγκους αφρικανών μικροπωλητών στο πανηγύρι. Μου έκανε εντύπωση η απάθεια και ανοχή του κόσμου και ιδίως της πιτσιρικαρίας.

    -Είστε χρυσαυγήτες κι εσείς; -Πάντα! Μου απάντησαν.

    Κι αυτοί οι μαύροι μικροπωλητές να μην χαμπαριάζουν. Τι αναισθησία! Έδειχναν ότι δεν μασάνε »

    https://www.newsbeast.gr/society/arthro/410086/video-apo-tin-epithesi-ton-melon-tis-hrusis-augis-sti-rafina

  152. Νίκος Κ. said

    141: Από ότι βλέπω στον σύνδεσμο που στείλατε, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των «ανδροειδών» ρομπότ, που ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, και των πραγματικών «ανθρωποειδών» ρομπότ που τα δημιουργεί η σύγχρονη τεχνολογία.

    «An android is a robot or other artificial being designed to resemble a human, and often made from a flesh-like material. Historically, androids were completely within the domain of science fiction and frequently seen in film and television, but recent advances in robot technology now allow the design of functional and realistic humanoid robots»

  153. Νίκος Κ. said

    152 (συνέχεια): Επίσης: Whereas humanoid robots often come with extremities like arms, legs or a head but still have an overall mechanical look, android robots are intended to mimic human beings as realistically as possible

    Computers in Human Behavior, Volume 44, March 2015, Pages 326-334

  154. Παναγιώτης Κ. said

    Κουίζ;
    Πόσες σημασίες μπορούμε να διακρίνουμε στην έκφραση «ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ» όταν ΚΑΦΕ μπορεί να είναι χρώμα ή καφετέρια ή (τι άλλο;) και ΧΑΡΑ είναι όνομα ή συναίσθημα;
    (Έχουμε και σχολιογράφους των θεωρητικών επιστημών οπότε οι των θετικών ας δώσουν λίγο χρόνο…)

  155. Καλημέρα,
    148 (για να μην πάω στα πιο πίσω). Λουδοβίκος, ναι. Λουδοβίκος ο Α’ της Βαυαρίας. Μπερμπάντης, ναι. Παραιτήθηκε για χάρη της Λόλας της Μοντέζ… Αλλά και για χάρη του, για τους γάμους του δηλαδή, το Μόναχο απέκτησε το Οκτόμπερφεστ που φέτος (πρέπει να) ξεκινάει στις 21 του Σεπτέμβρη.
    Κι ήταν κι ο εγγονός του και συνονόματός του Λουδοβίκος ο Β’. Που γέμισε τη Βαυαρία με παλάτια και τον φάγανε, αλλ’ απ’ τα παλάτια αυτά κονομάνε και κονομάνε σήμερα…

    (Τώρα, πώς από τα σαββατιάτικα μεζεδάκια φτάσαμε σε Βαυαρικά θέματα, ε, τι να κάνουμε, ξεφεύγουμε καμιά φορά 🙂 ).

  156. ݂Μανούσος said

    [προς Λονδίνο από Μητσοτάκη] , αλλά η πολλή (δήθεν) δημοτική θα μας αφήσει με 1-2 προθέσεις… και με εξαναγκαστικές συντακτικές δομές. Τελικά δεν θα μιλάμε όπως θέλουμε αλλά μόνο όπως οι περιορισμένες γλωσσικές δυνατότητες επιτρέπουν.

  157. dryhammer said

    154. 2 (για το ΚΑΦΕ) Χ 2 (για τη ΧΑΡΑ) = 4.

    Θέλει το ΚΑΦΕ να κρυφτεί κι η ΧΑΡΑ δεν το αφήνει : + 1 = 5 [ εκ των θετικών ορμώμενος]

  158. BLOG_OTI_NANAI said

    107: Θεωρώ τεράστιο ατόπημα να μην έχουν μάθει κάποιοι ακόμα ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής έδωσε τέλος στο «ταξικό» παραμύθι. Οι πάμφτωχοι παρίες που ψηφίζουν είτε Χρυσή Αυγή είτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι «ενωμένοι» στη βάση της… «ταξικής τους συνείδησης»;!!!

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    145: Έπιασε αυτός ο τύπος τη βαθμολογία για να μπει στις σχολές αυτές;!

  160. ΓιώργοςΜ said

    154 Όσο σκέφτονται οι των θεωρητικών, να κάνω λίγο τον Λεώνικο και να πω πως, ακολουθώντας το ¨σχήμα κατά το νοούμενο» το συναίσθημα της χαράς δεν θα μπορούσε να έχει ποτέ καφέ χρώμα 🙂

    Για το χρώμα αυτό άλλους συνειρμούς κάνει κανείς, όπως στο ανέκδοτο με το στρατηγό, το στρατιώτη και το χρώμα της στολής 😛 😛 😛 😛

  161. gpoint said

    # 157

    Να το εμπλουτίσουμε λιγουλάκι ;

    Μεγάλη χαρά ο καφές της παρηγοριάς

    Μεγάλη παρηγοριά ο καφές της Χαράς (οι άλλοι ήταν χάλια)

    Παρηγοριά μας η χαρά του μεγάλου καφέ

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στη «Στοά του βιβλίου», τέλος του 2001, γινόταν παρουσίαση του α’ τόμου με τις κυριακάτικες επιφυλλίδες του Μπουκάλα. Για το βιβλίο θα μιλούσαν ο Άγγελος Ελεφάντης και ο Γιώργος Βότσης. Ξεκίνησε ο μακαρίτης ο Ελεφάντης, αλλά τον δυσκόλευε η ενεργοποίηση του μικροφώνου. Σκύβει προς το μέρος του ο Μπουκάλας, πατάει το κουμπί και του λέει χαμογελαστός:
    -Εντελώς ατεχνολόγητος είσαι, καημένε!…
    Ο Παντελής, το τεχνοφρικιό. ☺

  163. sarant said

    159 Νομίζω ότι αυτοί προσλαμβανονται χωρίς ΑΣΕΠ μόνο με το απολυτήριο

  164. Νίκος Μουρούζης said

    Το «σωστό» θα ήταν «βοηθούσας/βοηθούσης της άμυνας των διεθνών»;
    Επίσης, υπάρχει όντως μεσοπαθητική μετοχή του «βοώ»; Έχει μεσοπαθητική φωνή το ρήμα;

  165. sarant said

    164 Ναι, αυτό, όπως το γράφετε.
    Βοηθήθηκα.

  166. BLOG_OTI_NANAI said

    163: Αυτό τουλάχιστον θα ήταν μια λογική εξήγηση!

  167. 159, 163 Διάβασα ότι θα πρέπει να μην έχουν τατουάζ στο σώμα τους. Και αναρωτήθηκα… πού θα βρουν 1500 νέους χωρίς τατού; ο συγκεκριμένος δεν θα έχει;

  168. Γιάννης Ιατρού said

    167: έλα ντε !!! 👍😂

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    154 Παναγιώτης Κ.>>Πόσες σημασίες μπορούμε να διακρίνουμε στην έκφραση «ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ»
    162,167, να προσπαθήσω κι εγώ;

    -Το καφέ της χαράς! (ανοίγει κουτί σοκολατάκια)
    -το Καφέ της χαράς, (εκείνο με τα κρυφά δωμάτια)
    -το Καφέ της Χαράς (το στέκι μας)
    -το καφέ της Χαράς, το κίτρινο του Γιώργου, το πορτοκαλί της Έφης, το πράσινο του Νίκου,το κόκκινο του Παναγιώτη (μοιράζουμε σκουφάκια για τους ρόλους της παράστασης)
    -καφέ της χαράς! (παραγγέλνουμε καφέ,παρότι γλέντι γάμου,ξημερώματα να ξαλεγράρουμε )
    Προσπάθησα να τηρήσω τη φράση όπως τέθηκε,με τα άρθρα -πλην του τελευταίου, άναρθρου καφέ για να κάνω πέμπτη εκδοχή 🙂

  170. Χαρούλα said

    #163 πριν κάποιους μήνες, πάλι έτσι χαζοκουβεντιάζωντας κάπου, σχολιαζόταν πως ο … νεαρός αυτός, ορκίστηκε και πήρε πτυχίο!!! ΑΕΙ,ΤΕΙ δεν συγκράτησα! Λάθος μου βέβαια!😀

    #167 τα αφαιρούν (ξέρω από γνωστή μου) προκειμένου να …υπηρετήσουν την ασφάλεια της χώρας!😅 Για την μόνιμη δουλειά, δεν μου ανέφερε κάτι!😂
    (Στις ΗΠΑ βέβαια αυτό είναι η νέα μόδα. Οι διάσημοι έχουν ξεκινήσει να τα αφαιρούν ήδη. Κλάμα στα μαγειρεία!😊)

  171. Theo said

    @145, κα:
    Ο Τάσος «αγάπη μόνο» υπήρξε μαθητής δυο αδελφικών φίλων μου στην Έδεσσα.
    Τους ρώτησα παλαιότερα σχετικά με αυτόν. Ο ένας μου είπε πως είναι αγνό παιδί. Ο άλλος, πως έχει βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. (Θυμάμαι τον παππού του, με το προσωνύμιο «Βίλλυ Φριτς», αντικείμενο πειραγμάτων της πιτσιρικαρίας στην Έδεσσα.)

    Τέλειωσε τα ΤΕΙ στην Κοζάνη, συμμετείχε και στον διαγωνισμό για τον «Μίστερ Ελλάς», κι από εκεί έμαθε κάποιες ατάκες και κολπάκια που τον έκαναν γνωστό πανελληνίως.

  172. ΣΠ said

    164
    Ναι. Εβοήθην.

  173. Όντας σημαντική η δίκη της Χρυσής Αυγής επαναρχίζει, δεν είναι για τίποτα πλεμπαίους για να ξαναρχίσει απλώς ή μάλλον να συνεχιστεί: https://www.naftemporiki.gr/story/1512776/epanarxizei-ti-deutera-i-diki-tis-xrusis-augis
    Φταίει η επανέναρξη, αλλά και πάλι…

  174. BLOG_OTI_NANAI said

    173:
    – «Νομίζεις ότι σε πληρώνω για να κάθεσαι ρε τεμπέλη;»
    – «Τώρα αφεντικό, επαναρχίζω…»

  175. voulagx said

    Επαναρχιζω; Τρε μπαναλ. Επανεκκινω, βεβαιως- βεβαιως.

  176. mitsos said

    Να και μια άλλη σκουληκότρυπα προς το μέλλον
    https://drive.google.com/open?id=1WwnE-F0hkUxMdgVFvVIjLCNbT5Y4Aqh0

  177. sarant said

    176 Ειναι και μακάβριο το θέμα…..

  178. 167: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%975646%CE%9C%CE%9A6%CE%A0-%CE%99%CE%94%CE%95?inline=true
    4. Να μη φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους, η οποία:
    α) είναι και με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) εξωτερικά εμφανής και
    β) οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους, είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους.

  179. sarant said

    178 Κοίτα να δεις….

  180. Γς said

    120:

    >Απαράδεκτος! Ρατσιστής.

    και αιθεροβάμων

  181. Θρασύμαχος said

    «Επιστήμονες βρήκαν νερό σε κατοικήσιμο εξωπλανήτη -Με επικεφαλής Έλληνα αστρονόμο» https://www.iefimerida.gr/tehnologia/epistimones-brikan-nero-se-katoikisimo-exoplaniti Ξέραμε πως οι συμπολίτες μας διαπρέπουν στο εξωτερικό, τούτος εδώ όμως ο επικεφαλής (άραγε πρόεδρος, πρωθυπουργός ή βασιλιάς;) στον εξωπλανήτη φαίνεται πως έσπασε όλα τα ρεκόρ, μπράβο βέβαια και στους αξιοκράτες εξωπλανητικούς που δεν δίστασαν να εκλέξουν ξένον εξωπλανητάρχη

  182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134.>>μια μικρή πόλη της Γαλλίας διάσημη για ένα προϊόν της, που το όνομά της θυμίζει ένα τυχερο παιχνίδι.

  183. Πέπε said

    Χα χα! Μπράβο Έφη! (Μη μου πείτε ότι δεν το βρήκε…)

  184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    183 🙂 *
    Σήμερα που πάει ο Νικοκύρης στα περίχωρα του Παρισιού (να δούμε τί κουίζ θα ξεφουρνίσει 🙂 ), θυμήθηκα το προηγούμενο κι ήρθα στο νήμα.

    *Αχ, για θυμήσου μια φορά…

  185. […] Greek translation & language Fish Guide: Ένας οδηγός για να μάθετε ποια είναι τα ελληνικά ψάρια Τα αγγλικά, η λίνγκουα φράνκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; metafrasi newsletter – issue 165 – September 2019 Μεζεδάκια πριν ανοίξουν τα σχολεία […]

Σχολιάστε