Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

404 πιατέλες μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Δεκεμβρίου, 2019


Γιατί 404; Βέβαια, όσοι ασχολούνται με το Διαδικτυο τον ξέρουν καλά αυτόν τον δυσοίωνο αριθμό, που συνοδεύει τα συχνότερα μηνύματα λάθους στις δικτυακές μας περιηγήσεις, τα 404 Not Found κάθε φορά που ένας σύνδεσμος έχει καταργηθεί.

Αλλά οι πιατέλες; Απλώς, το όνομα του αρχείου που δίνει η WordPress για το σημερινό μας άρθρο είναι meze-404. Στην πραγματικότητα, από τότε που άρχισε να λειτουργεί το ιστολόγιο έχουν δημοσιευτεί αρκετά περισσότερα άρθρα με μεζεδάκια αλλά στην αρχή έβαζα τυχαία ονόματα αρχείων και μόνο από ένα σημείο και μετά μού έκοψε να βάζω το τυποποιημένο «meze» και να έχω έτσι μιαν αρίθμηση.

Πάντως και 404 πιατέλες με μεζεδάκια δεν είναι και λίγες -μπορεί να διεκδικούμε και κάποιο ρεκόρ μαζικού σερβιρίσματος.

* Θα μπορούσαμε να τα πούμε και «διαματάρικα» τα σημερινά μας μεζεδάκια, λογοπαίζοντας με το επώνυμο του παραιτηθέντα (σικ, ρε) υφυπουργού -αλλά αφού παραιτήθηκε, ας τον αφήσουμε τον άνθρωπο να ησυχάσει.

Ή μάλλον, ας τον αποχαιρετήσουμε επισημαίνοντας το τελευταίο τουίτ που δημοσίευσε ως υφυπουργός, ξεκινώντας το ταξίδι στην Αυστραλία -από το οποίο επέστρεψε ως ιδιώτης.

Το λαθάκι που πρόσεξαν πολλοί, αν είναι λαθάκι, είναι το «με πολύ χαρά». Κανονικά, εδώ θέλει επίθετο («με πολλή χαρά» δηλαδή), ωστόσο είναι συνηθισμένο να βλέπουμε το επίρρημα, σε προτάσεις όπως «με *πολύ αγάπη», «κάνει *πολύ ζέστη» κτλ.

Ίσως το συζητήσουμε κάποτε σε ιδιαίτερο άρθρο. Πάντως, αν το συναντήσουμε σε κείμενο που επιμελούμαστε, το διορθώνουμε.

* Εγώ πρόσεξα και κάτι ακόμα, ότι ο κ. Διαματάρης έχει το χρηστώνυμο AHDiamataris, δηλαδή διατηρεί οπτικά τα αρχικά Α.Η. παρόλο που το Η. του πατρωνύμου (Ηλίας) θα ήθελε μεταγραφή σε Ε. (ή μήπως σε Ι.;)

Άκυρο. Ο πατέρας του κ. Αντ. Διαματάρη λεγόταν Ηρακλής, οποτε το Η στεκει και στα αγγλικά.

* Εδώ και λίγο καιρό προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση μια σειρά διαφημίσεων με γλωσσικό ενδιαφέρον, για τις σάλτσες Hellmans, όπου μία φιλόλογος βρίσκει ελληνικές ρίζες στο όνομα Hellmans (Ελλάς + η μάνα σου) ή σε διάφορες ξένες λέξεις σχετικές με το φαγητό όπως food, gourmet ή chef.

Το «σεφ», βλέπετε, είναι από το «Σέφτιαξα» (πχ «σ’ έφτιαξα μπιφτέκι»). Και καταλήγει η κυρία Κική με στραβογραψιά: Όλα ελληνικά πχια;

Δεν ξετρελάθηκα, αλλά δεν είναι και πολλές οι διαφημίσεις με ετυμολογικό ενδιαφέρον, οπότε μου τράβηξε την προσοχή, και καλό είναι που σατιρίζει τον πορτοκαλισμό που μας καταδυναστεύει ως κοινωνία.

* Γουστόζικο ορθογραφικό λάθος, από κατάλογο καφετέριας στην Ιστιαία.

Τα ηδύποτα γράφτηκαν «οιδήποτα» λες και συνδέονται ετυμολογικά με το «οίδημα»!

Συνήθως βέβαια «ηδύποτα» χαρακτηρίζουμε τα λικέρ, ενώ τα ποτά του καταλόγου δεν είναι ακριβώς λικέρ.

Το αγγλικό ακρώνυμο RTD’s σημαίνει Ready to Drink, να ξέρετε.

 

* Σχόλιο φίλου: Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής Καθημερινής μάς πάγωσαν κάπως.

Υπό το μηδέν, βεβαίως -αλλά και πολύ συχνό το λάθος. Βεβαια, η σύνταξη «υπό + αιτιατική» μόνο σε στερεότυπες φράσεις εμφανίζεται.

* Κυκλοφορεί εδώ και κάμποσο καιρό στο Διαδίκτυο, αλλά τώρα το είδα -και ομολογώ ότι γέλασα πολύ. Τα καζάχικα, λέει, ακούγονται σαν μηχανή ντίζελ που προσπαθεί να ξεκινήσει σε θερμοκρασία -40 βαθμών.

[Με ειδοποιούν όμως από το κοντρόλ, δηλ. από το σχόλιο αριθ. 24, ότι «Το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Καζακστάν είναι στην ουσία προθέρμανση των παρουσιαστων, που λένε μια σειρά αλαμπουρνεζικα για να λυθεί η γλώσσα τους, πριν το δελτίο ειδησεων. Δεν ακούγονται έτσι τα Καζαχικα.»]

* Φίλος θέλησε να κλείσει αεροπορικό εισιτήριο και στέλνει την εξής οθονιά:

Όπως βλέπετε, στην τιμή των 160 ευρώ υπάρχουν «7 καθίσματα αριστερά».

Αριστερά όπως μπαίνουμε;

Και γιατί προσφέρονται μόνο αριστερά καθίσματα;

Ή μήπως είναι… πολιτική η σημασία της λέξης;

Όχι βέβαια, απλώς το μεταφραστήρι της αεροπορικής εταιρείας αποδίδει το 7 seats left.

Δεν είναι μετάφραση από google translate, το οποίο τα πάει ακόμα χειρότερα αφού μεταφράζει «Εφτά έδρες αριστερά», με καθαρά πολιτική σημασία 🙂

Βέβαια, αν δώσουμε στο google translate μια πληρέστερη φράση, όπως 7 seats left at this price, τότε το μεταφραστήρι βγαίνει σχεδόν ασπροπρόσωπο: 7 θέσεις που απομένουν σε αυτή την τιμή.

* Σχολιάστηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μεταφραστικό λάθος σε άρθρο του skai.gr, με αποτέλεσμα τελικά να διορθωθεί -πάλι καλά, βέβαια.

Το διορθωμένο άρθρο είναι εδώ.

Όπως βλέπετε, πρόκειται για μια πολική αρκούδα πάνω στην οποία κάποιοι απίστευτοι κάγκουρες πήγαν και έγραψαν με σπρέι «Τ-34». Και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι καθόλου ανώδυνο το γκράφιτι, αφού υπάρχει φόβος να εμποδίσει την αρκούδα να ζει φυσιολογικά.

Αλλά τι είναι το Τ-34; Εξηγεί το άρθρο:

«ήταν ένα τανκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης;

Παίρνοντας υπόψη και την πολιτική τοποθέτηση του ιστοτόπου, πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για ευσεβή πόθο -αλλά βέβαια ας μην αποδίδουμε στον δόλο ό,τι θαυμάσια εξηγείται απο την ανικανότητα.

Πράγματι, το πρωτότυπο ήταν:

The T-34 was a tank that played a vital role in the Soviet Union’s defeat of Nazi Germany in World War Two.

Kαι αν το βάλουμε στο google translate θα πάρουμε:

Το T-34 ήταν μια δεξαμενή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη ναζιστική Γερμανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπότε, εύλογα σκεφτόμαστε ότι ο συντάκτης του Σκάι πέρασε την πρόταση από το μεταφραστήρι, διόρθωσε το προφανές «δεξαμενή» σε «τανκ» και παρέδωσε το κείμενό του!

(Ακόμα κι εγώ πάντως, που γενικά δεν ασχολιόμουν πολύ με τα οπλικά συστήματα, ήξερα ότι το Τ-34 ήταν το τανκ που κέρδισε τον πόλεμο -φτηνό και εύκολο για μαζική παραγωγή, παραγόταν σε χιλιάδες κομμάτια από τα εργοστάσια πέρα απ’ τα Ουράλια· ήταν ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είχαν υπολογίσει οι Ναζί).

* Μου δείξανε τη φωτογραφία και μου λένε: Μα καλά, δεν πρόσεξαν το λάθος;

Πολλές φορές έχω δει να κάνουν λάθος τα συλλυπητήρια (κλασική ανορθογραφία το «*συλληπητήρια») οπότε κοίταξα εκεί, δεν βρήκα λάθος και ρώτησα: Ποιο λάθος;

Κοίτα καλύτερα, λέει ο φίλος μου. Και τότε είδα το «ΠανεπΗστήμιο».

* Τίτλος άρθρου στο μπογδανοσάιτ:

Ασέλγεια 12χρονης στα Γρεβενά: Προφυλακιστέοι ο 45χρονος και η μητέρα του κοριτσιού

Η 12χρονη διέπραξε την ασέλγεια; Και τότε γιατί προφυλάκισαν τους άλλους;

Τόσο δύσκολο ήταν να βάλουν ένα «κατά» ή «σε βάρος»;

* Άλλος τίτλος άρθρου, αυτός με πρόβλημα τονισμού.

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη των κόρων της Ζωής Λάσκαρη

Αλλά οι κόρες έχουν γενική «των κορών», οσο κι αν είναι σχετικά σπάνια (όπως πολλές γενικές πληθυντικού θηλυκών). Ο τύπος «των κόρων» μπορεί να αντιστοιχεί μόνο στο αρσενικό ουσιαστικό «ο κόρος», είτε με την έννοια του κορεσμού (οπότε δύσκολα έχει πληθυντικό) είτε με τη σημασία της μονάδας χωρητικότητας, που χρησιμοποιείται για πλοία.

Είχε πλοία η Ζωή Λάσκαρη;

* Παράξενη μού φαίνεται η σειρά των λέξεων στον εξής τίτλο άρθρου από το Χάφιποστ:

Τουρκίας-Λιβύης κινήσεις στρατηγικής υφής

Νομίζω ότι αν πάρουμε τα τρία τμήματα φράσης: «Τουρκίας-Λιβυης», «κινήσεις» και «στρατηγικής υφής» και τα αναδιατάξουμε στους διάφορους πιθανούς συνδυασμούς, ο συνδυασμός του τίτλου θα είναι ο πιο ασυνήθιστος.

* Για πολλούς δημοσιολογούντες, το ζητούμενο στο Τουίτερ είναι να βρουν μια καλή, αξιομνημόνευτη ατάκα όταν σχολιάζουν την επικαιρότητα.

Αλλά στο κυνήγι της ατάκας πολλές φορές συμβαίνουν ατυχήματα, όπως αυτό εδώ του δημοσιογράφου Μπ. Παπαπαναγιώτου.

Ήθελε να πει, ο κακόμοιρος πως είναι θράσος να κατηγορεί ο Τσίπρας για «ενδοτισμό» τον Μητσοτάκη. Δεν συμφωνώ, αλλά αυτό ήθελε να πει.

Αλλά στο δεύτερο σκέλος της ατάκας τα έκανε μούσκεμα ο κακομοίρης.

Όλοι ξέρουμε (αν και δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον τα πράγματα έτσι ακριβώς συνέβησαν) ότι ο Αλ Καπόνε, ο κορυφαίος κακοποιός της γενιάς του, ενώ είχε διαπράξει, ως φυσικός ή ηθικός αυτουργός, πάμπολλα βίαια εγκλήματα, τελικά καταδικάστηκε για το μη βίαιο αδίκημα της φοροδιαφυγής, δηλαδή για κάτι πολύ υποδεέστερο από τα άλλα του αδικηματα.

Αλλά η αντιδιαστολή της κατηγορίας Τσιπρα προς Μητσοτάκη με την καταδίκη του Αλ Καπόνε το μόνο που μπορεί λογικά να σημαίνει είναι πως ο Μητσοτάκης έχει διαπράξει πολλά φρικτά εγκλήματα και ο Τσίπρας τον κατηγορεί για κάτι σχετικά δευτερεύον, τον ενδοτισμό.

Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αυτό που έγραψε ο κυρ Μπάμπης.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, κατά πάσα πιθανότητα από μεταφραστήρι, σε διαφήμιση «πονηρής» τηλεφωνικής γραμμής.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα θέλουν κόκορα!

Επειδή μας διαβάζει και η μαμά μου, αλλά και επειδή δεν χρειάζεται, δεν γράφω τη σωστή μετάφραση. Γέλασα με το σχόλιο από πάνω.

Και πολλή πλάκα θα είχε μια τηλεφωνική γραμμή με σέξι συνομιλίες βγαλμένες από μεταφραστήρι.

* Και κλείνουμε με ένα ακόμα μεταφραστικό, αθώο αυτή τη φορά.

Τίτλος άρθρου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ:

Παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί – Σε λεπτό πάγο ο Αμερικανός πρόεδρος.

On thin ice στα αγγλικά, αλλά αυτή την παγιωμένη έκφραση δεν την έχουμε στα ελληνικά. Βλέπετε, ούτε πολλές λίμνες έχουμε, ούτε παγώνουν το χειμώνα, ώστε να παγοδρομούμε πάνω στην επιφάνειά τους και να πρέπει να προσέχουμε μήπως ο πάγος είναι λεπτός σε κάποιο σημείο.

Εμείς λέμε, θαρρώ, «σε τεντωμένο σχοινί» όταν κάποιος βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Τι λέτε;

 

 

 

 

 

 

768 Σχόλια to “404 πιατέλες μεζεδάκια”

  1. LandS said

    Κάτσε ρε Νίκο, με αυτό το τίτλο νόμισα ότι κάτι έπαθε το wordpress
    Πάω να διαβάσω το σρθρο τώρα

  2. leonicos said

    Ίσως το συζητήσουμε κάποτε σε ιδιαίτερο άρθρο. Πάντως, αν το συναντήσουμε σε κείμενο που επιμελούμαστε, το διορθώνουμε.

    Πολύ καλά κάνετε. Δεν μπορεί επίρρημα να προηγειται ουσιαστκού.

  3. LandS said

    Θα προτιμούσα Τουρκολιβυκές

  4. leonicos said

    Το αγγλικό ακρώνυμο RTD’s σημαίνει Ready to Drink, να ξέρετε.

    Ευτυχώς που μας το είπες. Αλλιώς ποιος ξέρει πόσες ώρες θα έτρωγα για να το ψάξω Βρε τι σου κάνει ένα RTD’s στην Ιστιαία < ἐν Ἰστιαίαι (το τελευταίο ι είναι παραγεγραμμένον)

  5. leonicos said

    Τόσο δύσκολο ήταν να βάλουν ένα «κατά» ή «σε βάρος»;

    Άκου ερώτηση! Πού ζεις; Για γράψε συ ένα κατά… να δεις που θα σου φύγουν τα χέρια.Κι αν σου ξεφύγει και κανένα σ στην αρχή; Άντε μάζευέ το. Και πού ξερεις ποιος διέπρξε την ασέλγεια; Είναι κάτι πονηρύλικα που δεν τα ιάνει το μάτι σου.

    Για το σεφ έχει δ΄κιο. Δεν βγαίνεο από το ‘σ’έφτιαξα’

    Βγαίνει από το ‘σ’ έφερα να μαγειρεψεις’
    Αγραμματωσιά με το καντάρι

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πολλή και το πολύ και οι διαφορές τους διδάσκονται και στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Υποθέτω ότι ο άριστος Διαματάρης τουλάχιστον ένα ρημάδι δημοτικό το έχει τελειώσει. Μην καθόμαστε τώρα και προβληματιζόμαστε για το αν θα πρέπει να «νομιμοποιήσουμε» την αδιαφορία του απέναντι στην ιστορική ορθογραφία της θείας ελληνικής γλώσσας.

  7. leonicos said

    Αλλά στο κυνήγι της ατάκας πολλές φορές συμβαίνουν ατυχήματα, όπως αυτό εδώ του δημοσιογράφου Μπ. Παπαπαναγιώτου.

    Ήθελε να πει, ο κακόμοιρος πως είναι θράσος να κατηγορεί ο Τσίπρας για «ενδοτισμό» τον Μητσοτάκη. Δεν συμφωνώ, αλλά αυτό ήθελε να πει.

    Αλλά στο δεύτερο σκέλος της ατάκας τα έκανε μούσκεμα ο κακομοίρης.

    Λάθος! Γλώσσα λανθάνουσα αλήθειαν λέγει

  8. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Και όμως έχουμε λίμνη που κάνουν πατινάζ οι αρκούδες:

    (Λίμνη Καστοριάς)

  9. leonicos said

    Και κλείνουμε με ένα ακόμα μεταφραστικό, αθώο αυτή τη φορά.

    Τίτλος άρθρου για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ:

    Παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί – Σε λεπτό πάγο ο Αμερικανός πρόεδρος.

    !!!!!!!!!!! Αθώο είναι το μάτι σου. Αυτό είναι πιο πονηρο απο το προηγούμενο. Αν δεν παραπεμφθεις, η υποψία = κατηγορία πλανάται. Αν αθωωθείς, τέλειωσε.

  10. Βεβαίως των κορών, τόχει πει κιο Μπιθι σε στίχους Μποστ :

    Κατηραμένη νήσος, νήσος των Αζορών
    που καταστρέφεις νέους και θάπτεις των κορών

  11. leonicos said

    Πλακα κάνω εννοείται

    Πιστεύω θα το αντιληφθήκατε ότι δεν είμαι στην Τουρκία. Αλλά ξαναπάω σε λίγες μέρες.

  12. leonicos said

    Θα ήμουνε σήμερα Κάιρο, αλλά τελικά δεν πήγα. Θα πάω μάλλον του χρόνου το φθινόπωρο. Αλλά Tuerkiye vatan….

    Εννοείται, θα ήθελα να ξέρω έκαιρα πότε θα ξανάρθει ο Νικος, να προσαρμόσω το πρόγραμμα. Ο Ιατρού Υπηρεσίας να επιληφθεί!

  13. Πολύ πεζό (Peugeot) το σημερινό άρθρο…

  14. leonicos said

    Ο Ιατρού Υπηρεσίας να επιληφθεί!

    Παρακαλώ

  15. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε τα επιρρήματα πολύ και αρκετά.
    Πολ(;;) χαρά.
    Αρκετά χαρά; Με τίποτα!
    Αρκετή (επίθετο) χαρά ναι.
    Άρα επίθετο και για το πολ(;;). Δηλαδή, πολλή χαρά.
    Ο Leo μας είπε: όχι επίρρημα πριν από ουσιαστικό.

  16. leonicos said

    8 Σπάιραλ

    Όνειρο η χιονισμενη Καστορια, όνειρο και το βίντεό σου.

  17. Παναγιώτης Κ. said

    Βλέποντας το 404 μου βγήκε το συνηθισμένο «ωχ» συνοδευόμενο από γμτ. 🙂

  18. Μαρία said

    Πρόσφατα συζητήθηκε το θέμα στα τμήματα της Α΄ Λυκείου σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Η κακομεταχείριση της γλώσσας μας είναι γεγονός. Το θέμα είναι ότι η νέα γενιά είτε το βρίσκει αστείο και πνευματώδες είτε δεν το αντιλαμβάνεται… Αυτό.
    Καλημέρα σας!

  19. Λοζετσινός said

    Καλημέρα σας
    4 Λεώνικος

    ἐν Ἰστιαίαι (το τελευταίο ι είναι παραγεγραμμένον
    Αγαπητέ Λεώνικε μήπως υπογεγραμμένον;🙂

  20. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια (που ένεκα Λεώνικου ήταν πολλά) και λυπάμαι αν σας τάραξα με το 404

    12 Από 20/12 ως 8/1 θα είμαι στα πάτρια

  21. # 19

    Στα κεφαλαία και όταν δεν μπορούσαν να το γράψουν από κάτω, το έγραφαν δίπλα απλά νομίζω πως λεγότανε προσγεγραμμένη

  22. sarant said

    19 προσγεγραμμένο λέγεται νομίζω

  23. nikiplos said

    13, Ρε Τζη, το τι σπρώξιμο είχαμε ρίξει σε ένα τέτοιο στην Πολυτεχνιούπολη στου Ζωγράφου ως φοιτητές δεν λέγεται… 104 δεν ειναι?

  24. vazelas99 said

    Το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Καζακστάν είναι στην ουσία προθέρμανση των παρουσιαστων, που λένε μια σειρά αλαμπουρνεζικα για να λυθεί η γλώσσα τους, πριν το δελτίο ειδησεων. Δεν ακούγονται έτσι τα Καζαχικα.

  25. leonicos said

    A propos

    Η έφραση ‘όνειρο’ για κάτι πο μας αρέσει είναι αρχαία.
    Ιλιάδα Χ 342-433 εὐχωλὴ κατὰ ἄστυ πελέσκεο, πᾶσί τ’ ὄνειαρ / Τρωσί τε καὶ Τρῳῇσι κατὰ πτόλιν,
    Χ 486 οὔτε σὺ τούτῳ (για τον Αστυδάμαντα) / ἔσσεαι, Ἕκτορ, ὄνειαρ ἐπεὶ θάνες, (Η Ανδρομάχη κλαάι τον Έκτορα νεκρό και του λέει ‘δεν θα είσαι ὄνειαρ για τον γιό σου επειδή πέθανες.’
    Οδύσσεια δ 444 ἀλλ’ αὐτὴ ἐσάωσε καὶ ἐφράσατο μέγ’ ὄνειαρ• / ἀμβροσίην ὑπὸ ῥῖνα ἑκάστῳ θῆκε φέρουσα
    ο 78 κῦδός τε καὶ ἀγλαΐη καὶ ὄνειαρ
    Κοϊντος Σμυρναίος Β΄ 425 ἐσθλά τε καὶ κλυτὰ ἔργα τά τ ‘ἀνδράσι γίνετ’ ὄνειαρ
    Γ΄ 383 πρὶν Πηλήιον υἷα πυρῇ δόμεν, ὅ σφιν ὄνειαρ / 384 ἔπλετ’ ἐνὶ πτολέμοισιν ἑῷ μέγα κάρτεϊ θύων
    Ε΄ 267 ἀθάνατοι, τεῦξαν δὲ μέγ’ Ἀργείοισιν ὄνειαρ,
    Ε΄ 31 γίνεται ἐσθλὸν ὄνειαρ, ἄχος δ’ ἄρα δυσμενέεσσιν
    Ε΄ 447 γήραος ἐσθλὸν ὄνειαρ
    ς΄ 85 «Ὦ Ὀδυσεῦ, μέγ’ ὄνειαρ ἐυσθενέων Ἀργείων
    ς΄ 417 Ἀλλὰ σοὶ ἔσσετ’ ὄνειαρ, ὅτ’ οἰωνοὶ δατέωνται
    Ζ΄ 647 Ἔσκε δέ μοι μέγ’ ὄνειαρ· ἴσον δέ ἑ παιδὶ τίεσκον
    ΙΒ΄ 10 ἢ δόλον ὃς νήεσσι καὶ ἡμῖν ἔσσετ’ ὄνειαρ
    Βέβαια, σε ΄άλλες θέσεις, στον Κοϊντο, σημαίνει απλώς ‘όνειρο’, ενώ στην Ιλιάδα έχουμ τον οὖλον ὄνειρον του Αγαμέμνονα

  26. # 23

    Οχι βρε, το 404 είναι, γι αυτό τόβαλα !!

  27. leonicos said

    22
    προσγεγραμμένο λέγεται νομίζω

    Όντως, απλώς δε μου ηρθε στο κεφαλι την κατάλληλη στιγμή

    Είναι ι υπογεγραμμένο (από κάτω) ή υπογεγραμμένη ή ι προσγεγραμμένο (διπλα)

    Αν ήξερα να αζω εικόνες θα αναρτούσα το Χάλκινο κύμβαλο του Μίκυκλου. όπου προσγράφεται το Ο [ΟΙ] διότι δεν υπηρχε Ω.

    Ας το βρει κάοιος είναι εύκολο

  28. atheofobos said

    Όπως έγραφαν τα ΝΕΑ, με το να γράψουν τοΤ-34 στην αρκούδα,την καταδίκασαν σε θάνατο, γιατί έτσι ακυρώνουν το φυσικό καμουφλάζ του ζώου μέσα στο χιόνι όταν έχει βγει για κυνήγι.

  29. Νέο Kid said

    Νοικοκύρη,γίνεται να μπει νούμερους κλάουζους στα σχόλια του Λεώνικου?
    Τόση μπούρδα πρωί πρωί και μάλιστα σε μέρα μεζεκλίδικη… κρίμα απ το Θ*ό είναι ! …

  30. ΣοφιαΟ said

    Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα πέρα από το ότι γέλαγα πέντε λεπτά μέχρι δακρύων καθώς προχωρούσε η ανάγνωση του σημερινού.

  31. nikiplos said

    24@ αυτό είναι βέβαιο… Το ξέρω από την Καζάχα που μαζί με τη Γεωργιανή είχαμε για να κοιτάει τον πρόσφατα αποδημήσαντα πατέρα μου…

  32. Ωραίο θα ήταν το μενού με τα οιδήποτα να ήταν από καφετέρια του Κολωνού.

  33. nikiplos said

    Το Στεφάνι του Πανεπιστημίου μου θύμισε κάποτε το εξής περιστατικό. Ένας μπάρμπας που είχε καροσερί, μου είπε να του γράψω τη λέξη «ευθυγραμμίσεις» γιατί ήμουν καλός μαθητής.
    – Δεν είμαι σίγουρος θείε, του είπα…
    – Δεν πειράζει, δεν έχω άλλον τώρα εδώ που να ξέρει γράμματα γράψτην στον πίνακα να την δώσω στον ταμπελοποιό…

    Σκέφτηκα ευθεία- αυτό το ήξερα – άρα: ευθειγραμμίσεις…Το έδωσα στον μπάρμπα – ήμουν τότε 5η Δημοτικού, το έβαλε σε ταμπέλα τεράστια που έμεινε στο τοπικό γήπεδο για χρόνια να με μουτζώνει (η ταμπέλα). Έγιναν ανακαινίσεις, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, η ταμπέλα έμεινε… Μέχρι το μιλένιουμ τουλάχιστον. Κι ο άτιμος να με δουλεύει χρόνια τώρα και τότε στο γήπεδο να την δείχνει και να με δείχνει…

  34. Χαρούλα said

    Καλή μέρα( και όχι φυσικά …καλά μέρα😅😂)
    Αυτό το 404, γνωστό, συνηθισμένο, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχα αναρωτηθεί, γιατί 404 και οχι 515 ή 626 ή, ή, ή…. . Σήμερα μου γεννήθηκε η απορία. Έχει συζητηθεί εδώ, θεωρείται γνωςτό σε όλους, μπορεί να μου πει κάποιος;

  35. >το «γκράφιτι» αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το ζώο να αναμειχθεί με το περιβάλλον του

    Αυτή η ανάμειξη με το περιβάλλον μου θύμισε μια παπαριά σε γραπτό φοιτητή, που είχα αναρτήσει εδώ
    Αντιγράφω:

    «Η Δροσόφιλα είναι φυτόν δίοικον, που ανταλλάσσει χρωμοσώματα με το περιβάλλον»

  36. sarant said

    33 Πολύ ωραία ιστορία αυτή

    32 🙂

    24 Ευχαριστώ πολύ για την απομυθοποίηση!

  37. Jago said

    #34

    All HTTP response status codes are separated into five classes or categories. The first digit of the status code defines the class of response, while the last two digits do not have any classifying or categorization role. There are five classes defined by the standard:

    1xx informational response – the request was received, continuing process
    2xx successful – the request was successfully received, understood and accepted
    3xx redirection – further action needs to be taken in order to complete the request
    4xx client error – the request contains bad syntax or cannot be fulfilled
    5xx server error – the server failed to fulfill an apparently valid request

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HTTP_status_codes

  38. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους !
    Μη σας κάνουν εντύπωση οι κορδέλες στο στεφάνι, οι εν λόγω επαγγελματίες είναι από τις πιο ανορθόγραφες ειδικότητες, ακόμα και σε απλά πράγματα…
    (άσε που τα στέλσιλ έχουν καταργηθεί στους πιο πολλούς, «παίζει» χειρόγραφο με χρυσό μαρκαδόρο…)

  39. Καλημέρα. Νικοκύρη, το μπογδανοσάιτ έχει κι άλλο μεζεδάκι, κάτω από τη 12χρονη:

    Ινδία: Απεβίωσε η 23χρονη που πυρπόλησαν πριν πάει στο δικαστήριο για τον βιασμό της.

    Τυχερή. Με την πυρπόληση γλύτωσε τον βιασμό στο δικαστήριο.

  40. Περιονουσκιας said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά του Νίκου Κύρη (σαράντα μέρες δεν κρατάει;) Πώς δεν μπαίνει επίρρημα προ ουσιαστικού; «Είναι και πολύ μ@λ@κ@ς» δεν λέγεται κατά κόρον;

  41. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για κάμποσο

  42. Παναγιώτης Κ. said

    Στα θηλυκά ουσιαστικά εμφανίζεται το… ζόρι με το πολ(;;)

  43. Costas X said

    Καλημέρα !

    «Οι γυναίκες στην Ελλάδα θέλουν κόκορα!»

    Αρχές δεκαετίας ’90 (;) η «Χρυσή Ευκαιρία» είχε στις πίσω σελίδες διαφημίσεις για ροζ τηλέφωνα, συνοδευόμενες από μικρές πορνοφωτογραφίες. Τελικά απαγορεύτηκαν λόγω υπέρογκων χρεώσεων, είχαν κλείσει σπίτια. Συνήθως έγραφαν «Πάρε με τώρα στο 00…», και κάτι πικάντικο. Κοντέψαμε να πεθάνουμε από τα γέλια μια φορά με έναν φίλο, όταν κάποια αγγελία έγραφε «Πάρε με από π***», («πίσω» λογοκριμένο με αστεράκια), η άλλη «Τον θέλω στο σ**** μου» («στόμα»;), και η τρίτη «Είμαι καυλωμένη!», έτσι χωρίς αστεράκια! Και ρωτάει ο φίλος, το «στόμα» και το «πίσω» απαγορεύονται; Μας βγήκε ο καφές από τη μύτη! 🙂

  44. 43 Να μη γελάτε. Δεν ξέρεις πχ ότι το -α- είναι το χυδαιότερο φωνήεν του αλφαβήτου? Γιατί τόσος κόσμος γράφει «μ@λ@κ@ς» ?

  45. Σαν σήμερα:
    https://twitter.com/RealTimeWWII/status/1203260390123151365

  46. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το περιστατικό με την αρκούδα μου θύμισε ότι πριν από χρόνια είχα ακούσει για κάποιον που είχε γράψει με σπρέι ΠΑΟΚ πάνω σε ένα πρόβατο.

  47. ΣΠ said

    Το RTD το ξέρω από την χημική μηχανική ως residence time distribution.

  48. 45 Έτσι. Τα Τ-34 είχαν πλατιές ερπύστριες και πατάγανε καλά στο χιόνι, μελετημένα πράματα. Αντιθέτως τα γερμανικά βουλιάζανε και οι Γερμανοί παγώνανε με τις δερμάτινες μπότες και τα πανωφόρια στους -30. Δεν είχανε τα καπιτονέ αμπέχονα του Κόκκινου Στρατού, ούτε τις τσόχινες βάλενκι. Στη Γερμανία οργανώσανε και Φανέλα του Στρατιώτη για το ανατολικό μέτωπο και στέλνανε στους φαντάρους κασκόλ, σκουφιά και γαντάκια δεσποινίδων.

  49. 46 Στο Είτε Παίδες Ελλήνων… του Μαρκόπουλου είχα διαβάσει τη σχετική ανακοίνωση που κολλήθηκε στο καφενείο του χωριού: Όποιος έγραψε με σπρέην ΠΑΟΚ πάνω στην προβατίνα είναι κακούργος και θα το μετανιώσει.

  50. ΓΤ said

    #46 Για να δεις δε τον βοσκό, τελευταία φωτό στο http://infowar-paok.blogspot.com/2014/06/blog-post.html

  51. 48 Χτήνος, δες και το επόμενο:

  52. Αγγελος said

    «Ο Leo μας είπε: όχι επίρρημα πριν από ουσιαστικό.»
    Πώς! Έχει δυστυχώς συναδέλφους που είναι πολύ έμποροι, και όλοι έχουμε γνωρίσει γυναίκες που είναι πολύ γυναίκες, και μερικές που είναι πολύ π… Αλλά φυσικά, εκεί πρόκειται για ουσιαστικά που λειτουργούν σαν επίθετα (παραδόπιστοι, σέξι…)

  53. rogerios said

    Το Τ-34 αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της σοβιετικής επικράτησης για μια σειρά από λόγους.

    1. Δεδομένου ότι κατασκευάστηκαν περίπου 23.000 άρματα του τύπου αυτού, το Τ-34 συμμετείχε, σε μεγάλους αριθμούς, σε όλες τις μάχες έχοντας καθοριστική συμβολή στις επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού.
    2. Αποδεικνύει ότι η ΕΣΣΔ είχε την τεχνογνωσία και τις ικανότητες να σχεδιάζει και να παράγει εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. Το Τ-34 είναι μακράν το καλύτερο άρμα μάχης μεσαίας κατηγορίας που πολέμησε στον Β΄ ΠΠ, ειδικά από τη στιγμή που διορθώθηκαν κάποια αρχικά προβλήματα που δεν είχαν σχέση με το ίδιο το άρμα μάχης (πλημμελής χρήση ασυρμάτου και πλημμελής εκπαίδευση των πληρωμάτων). Το Τ-34 είναι αξιόπιστο ως προς όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά: θωράκιση, ισχύς πυρός, μηχανή, αυτονομία σε καύσιμα. Όσο για τις φαρδιές ερπύστριές του, αυτές του επιτρέπουν να κινείται άνετα στα πεδία των μαχών όλο τον χρόνο (και με χιόνια και μέσα στις λάσπες του φθινοπώρου και της άνοιξης).
    3. Αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας των Σοβιετικών: κατά τη διάρκεια του πολέμου βγήκαν πολλά μοντέλα Τ-34 από τα οποία το καθένα αποτελούσε βελτίωση του προηγούμενου.
    4. Καταδεικνύει ότι η ΕΣΣΔ κατόρθωσε να κινητοποιήσει το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι λ.χ. η Γερμανία. Η μεταφορά της παραγωγής εν μέσω πολέμου στις ασφαλείς περιοχές (από τα Ουράλια και πέρα) συνιστά καθοριστικό στοιχείο για την τελική έκβαση του πολέμου. Ακριβώς όπως και η διαρκής αύξηση της παραγωγής κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
    5. Η περίπτωση του Τ-34 είναι επίσης εμβληματική της σοβιετικής υπεροχής στον τομέα του σχεδιασμού, της λήψης αποφάσεων και του μάνατζμεντ εν γένει. Ενώ στη Γερμανία προωθούνται παράλληλα διάφορα σχέδια, συχνά από αντιμαχόμενα μεταξύ τους κέντρα εξουσίας, η ΕΣΣΔ επιλέγει να εστιάσει τους μηχανισμούς της στη μαζική παραγωγή των όπλων που αποδεικνύεται ότι είναι αξιόπιστα. Στον πόλεμο το σημαντικό δεν είναι να σχεδιάσεις ένα ανίκητο υπερόπλο, αλλά να έχεις τη δυνατότητα να παράγεις αξιόπιστα όπλα την κατάλληλη στιγμή και σε μεγάλους αριθμούς, ώστε να μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

    [αφήνουμε για μιαν άλλη φορά το ζήτημα της σοβιετικής υπεροχής στον τομέα της στρατηγικής]

    Για την ιστορία: το Τ-34 άρχισε να παράγεται το 1940, στο εργοστάσιο του Χαρκόβου, το οποίο θα μεταφερθεί μετά τη γερμανική εισβολή στο Νίζνι Ταγκίλ των Ουραλίων. Τα άλλα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονταν τα Τ-34 σχεδόν από το ξεκίνημα βρίσκονταν στο Σταλινγκράντ και στο Νίζνι Νόφγκοροντ. Από το 1942 το τανκ άρχισε να κατασκευάζεται και στο Σβερντλόφσκ (νυν Γεκατερινμπούργκ) και το Τσελιάμπινσκ των Ουραλίων, καθώς και στο Ομσκ της Δυτικής Σιβηρίας.

    Δύσκολο να πούμε ότι το Τ-34 ήταν αστάθμητος παράγοντας. Βέβαια οι Γερμανοί εμφανίζονταν έκπληκτοι ακόμη και με το ρωσικό χειμώνα, λες και περίμεναν ότι τον Δεκέμβρη θα συναντήσουν θερμοκρασίες μεσογειακού κλίματος. 😉

    Τέλος, με μια ημέρα καθυστέρηση, εύχομαι στον Ν(ο)ικοκύρη χρόνια πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά, με όλα τα καλά που επιθυμεί!

  54. 51 Έτσι. Οι υπόγειες, υπόκωφες διαμαρτυρίες των βερμαχταίων στη Ρωσία είχαν αρχίσει πολύ πριν το Στάλινγκραντ. Η καλογερική τους έπεσε πολύ βαριά. Αλλά στο τέλος, όπως και στη μπάλα, νικήσανε, καταπώς τα λέει ο σκάης 🙂

  55. psi said

    Είχε πλοία η Ζωή Λάσκαρη;

    Δεν ξερω αν ειχε, παντως εσερνε

  56. Ρογήρε, λείπεις 🙂

  57. Γιάννης Ιατρού said

    12/14: Λεώ, ακούμε, δεν είμαστε κουφοί.
    Να πας ταξίδι, μακρυά, όπου θες. Εμείς με την Φωτεινή θα συνεννοηθούμε, μ΄εσένα δεν γίνεται 😜

    33: πάλι καλά που δεν «έφαγες» κανένα γράμμα…

    40: Ουσιαστικό είπαμε, όχι επίθετο. Το μαλάκας επίθετο είναι. Γίνεται να γίνει και «ουσιαστικοποιημένο επίθετο»

  58. ΣΠ said

    Στον κατάλογο με τα …οιδήποτα υπάρχει και μια σχιζολεξία: water melon αντί watermelon.

  59. 57 τέλος.

    Πέστα γιατρέμ. Όταν τα λέω εγώ δε μ’ ακούνε.
    https://www.slang.gr/definition/28029-ousiastikopoiisi-epithetou

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Α’ πρόγραμμα που είχα το ραδιάκι (εκπομπή για την Κατίνα Φαρασοπούλου) ακούω στις ειδήσεις του τώρα για «πέρσονα νον γκράτα» ίσως και πέρσοναλ 🙂 (για το Λίβυο πρέσβη)

    404 Not Found μου βγάζει μόλις, ενώ μου έστειλε ο ίδιος ο ιστότοπος λίνκ για σπάνιο βίντεο από το μοιραίο βράδυ για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο
    https://www.neolaia.gr/2019/12/07/aleksandros-grigoropoulos-spanio-video-apo-to-moiraio-vradi/?utm_medium=Notifications&utm_source=OneSignal&utm_campaign=WebPush&utm_content=RSS

    Ελικόπτερα πετούν
    από χτες καλά βαστούν
    κι όταν είναι να χαρούμε
    σκέφτομαι μη μπερδευτούμε

    Καλημέρα κι είναι πράγματι!

  61. leonicos said

    12/14: Λεώ, ακούμε, δεν είμαστε κουφοί.

    Το επανέλαβα από ευγένεια, επειδή δεν είχα γράψει το ‘παρακαλώ’

  62. leonicos said

    40. 57

    Με πείσατε!

  63. mitsos said

    Καλημέρα
    Ε ! όχι και πεζα τα μεζεδάκια
    Νόστιμα και ευτυχώς όχι υπερβολικά σε αριθμό ( 404 ) και σε παραπομπές προς 404
    Αλλά όλα συντακτικά , ορθογραφικά και λεξικογραφικά ;

    Διαβάζω στην Καθημερινή τον κ. Πάσχο Μανδραβέλη :
    «Ο άνθρωπος που σήκωσε το περίστροφο και σκότωσε ένα παιδί τιμωρήθηκε με την εσχάτη των ποινών, στο δικαιικό μας σύστημα· βρίσκεται ισοβίως στη φυλακή.»

    Είναι όντως έτσι ;
    Σίγουρα ;
    ,,,ή να αρχίσω τα «μπινελίκια»

  64. leonicos said

    57 Αν βρεις Φωτεινή χωρίς εμένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ποιος θα μου πει «» δεν έχει σημασία τι. Όλα η Φωτεινη τα λέει

  65. Χαρούλα said

    #37 Jago, σ’ευχαριστώ πολύ!

  66. Ο Θοδωρής Τσεκούρας είναι πίσω και από αυτές τις διαφημίσεις https://twitter.com/ttsecogreco

  67. Περιονουσκιας said

    Δεν βάζουμε μ@λ@κ@ς επειδή υπάρχει η μ@ρμ@γκ@;

  68. Triant said

    Νίκο μαρμάγκα…

  69. Περιονουσκιας said

    Έχω ακούσει δε ότι και στο σεξ ήταν καλύτεροι οι Σοβιετικοί 🙃

  70. 66: εννοώ και από τις διαφημίσεις της Χέλμανς.

  71. Pedis said

    # 53 – κάπου το γραφει ο Χαρτ για την έκπληξη των Γερμανών στρατηγών για το πόσο άβολη, στενή ήταν ο θάλαμος των σοβιετικκών αρμάτων μάχης. Ήταν τόσο αφιλόξενη που θεωρούσαν ότι ο Σοβιετικός τεθωρακισμένος ήταν καλύτερος μακράν του Γερμανού αφού άντεχε να πολεμά σε τόσο δύσκολς συνθήκες (και μάλιστα με πολύ φτωχή μερίδα).

  72. Pedis said

    Γενικά η βλακεία των ναζί και των ναζιποιημένων ξεχωριστά και όλων μαζί των στελεχών τα οποία πίστευαν και υπάκουαν στον κομπλεξικό κακο-αυτοδίδακτο με το κολοβό μουστάκι πέρα από κάθε λογική, τα εμπειρικά δεδομένα και εκείνα της κατασκοπίας, είχε εκδηλωθεί ήδη από το Αύγουστο του ’41, όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες των εφεδρειών της ΣΕ και του στρατού της,

    (βλ. λ.χ. τη βιογραφία του Χίτλερ από τον Ιαν Κέρσοου)

  73. Pedis said

    –> 71 (1 τλχον τάιπο) : πόσο άβολος και στενός ήταν ο θάλαμος

  74. Pedis said

    # 48 – εγώ έχω διαβάσει λίγο διαφορετικά πράγματα: μετα τον χειμώνα του 41 και αφού μελέτησαν επιτόπου την κατάσταση οι Γερμανοί έβαλαν στην παραγωγή ένα άρβυλο βασισμένο στο, πως να το πω, παραδοσιακό υπόδημα του ουκρανού αγρότη.

    Τα πατρόν και οι οδηγίες δόθηκαν και στον Ιταλικό στρατό για τον εφοδιασμό των μεραρχιών που θα στέλνονταν στο ανατολικό μέτωπο. Οι Ιταλοί βιομήχανοι μειοδότες του διαγωνισμού πήραν τα φράγκα και παρέδωσαν σκάρτο πράγμα άσχετο με το υπόδειγμα, άρβυλα, φυσικά, που οι φασίστες της διοίκησης παρέλαβαν (φυσικά) …

  75. Jago said

    Για το Τ-34 υπάρχει και μια πρόσφατη καλογυρισμένη ταινία από τη Ρωσία. Τη βρίσκετε παραγγελιά από το θείο σας και υπάρχουν ΕΛ ιππότιτλοι.

    https://www.imdb.com/title/tt8820590

  76. # 63

    Και συ ρε Μήτσο ; καλά κανένας σας δεν είχε προλάβει το Πεζό 404 της φωτογραφίας ;;;; δεν είναι μόνο ο αριθμός για το μη εμφανιζόμενο σάιτ !!

    ΄Η έχουμε άλλη συχνότητα στο χιούμορ

  77. mitsos said

    Δίκιο έχεις ρε Γιώργο
    Δεν συντονίστηκα.
    δεν το είδα όλο μαζί μεζό 404 !
    Όντως ήταν καλό αλλά …
    χάνω τελευταία

  78. 72 Δεν ξέρω αν ήταν βλακεία. Σκέφτομαι περισσότερο τον τρόμο του καθεστώτος που και οι ίδιοι είχαν βοηθήσει να επιβληθεί.

    74 Δεν το έχω υπ’ όψη μου αυτό με τα αντ χοκ άρβυλα, μα απ’ όσο ξέρω ο χειμωνιάτικος εξοπλισμός των ναζήδων ήταν πάντα κατώτερος του σοβιετικού. Λογικό, οι άλλοι είχαν μακραίωνη πείρα.

  79. # 13, 23, 63, 76 και αλλού

    Ισως έπρεπε να είχα βάλει αυτή την φωτό αφού δεν ήταν αναγνωρίσιμο το αυτοκίνητα, δεν το φανταζόμουνα !

  80. Γιάννης Ιατρού said

    60: ΕΦΗ, εδώ το σωστό λινκ για το βίδεο που ψάχνεις 🙂

  81. rogerios said

    @ 56: Αγαπητέ Δύτη, όπως διαπιστώνεις, δυστυχώς για μένα, δεν λείπω καθόλου. Με το που έγραψα κάτι, άρχισαν τα ειρωνικά κι εξυπνακίστικα σχόλια. Επειδή, όμως, δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να κάτσω να γράψω 5 σελίδες βιβλιογραφία, θα παραπέμψω τους δύσπιστους ιδεοληπτικούς που επιμένουν να ψευδοαναλύουν ιστορικά γεγονότα με γνώμονα ιδεολογικές, συναισθηματικές και οπαδικές προτιμήσεις:
    – στη σειρά αναρτήσεών μου για το Ανατολικό Μέτωπο. Στην πέμπτη ανάρτηση , προς το τέλος της, εκτός από μια σύντομη ανάλυσή μου σχετικά με τα αίτια της σοβιετικής επικράτησης, υπάρχει και μια ενδεικτική βιβλιογραφία. Ας ρίξουν μια ματιά στα κείμενα των Νικολά Μπερνάρ, Ντέιβιντ Γκλαντς, Τζόναθαν Χάους, Ζαν Λοπέζ, Μπορίς Λωράν, Ολιβιέ Βιβιορκά και Λάσα Οτχμεζούρι, μεταξύ άλλων.
    – Κι επειδή από το 2015, η σχετική βιβλιογραφία έχει εμπλουτιστεί, ας προσθέσω το αναλυτικότατο κείμενο του Μπενουά Μπιάν σε Jean Lopez και Olivier Wieviorka «Les Mythes de la Seconde Guerre Mondiale», τ. 2, εκδ. Perrin, Παρίσι, 2017, σελ. 327-344.

  82. Georgios Bartzoudis said

    «On thin ice στα αγγλικά, αλλά αυτή την παγιωμένη έκφραση δεν την έχουμε στα ελληνικά. Βλέπετε, ούτε πολλές λίμνες έχουμε, ούτε παγώνουν το χειμώνα, ώστε να παγοδρομούμε πάνω στην επιφάνειά τους και να πρέπει να προσέχουμε μήπως ο πάγος είναι λεπτός σε κάποιο σημείο».

    # Κι όμως: Τω καιρώ εκείνω, εν Μακεδονία, πάγωναν οι μπάρες που κάλυπταν μεγάλο μέρος του μερά. Τότε κατασκευάζαμε καϊράκια με τα οποία γλιστρούσαμε πάνω στον πάγο. Προσέχαμε βέβαια να μην είναι λεπτός ο πάγος, ενώ προηγουμένως κάνανε δοκιμές οι μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι. (τις λέξεις μπάρα, μεράς, καϊράκι μην την ψάχνετε γιατί …πουλήθηκαν στους ΒουλγαροΣκοπιανούς-σε τιμή ευκαιρίας- στη διάρκεια των …εκπτώσεων!)

  83. Ρογήρε, εγώ δεν βλέπω κανένα ειρωνικό σχόλιο όμως!

  84. Pedis said

    # 78 – δεν γνωρίζω για τον υπόλοιπο ρουχισμό αν ήταν κατώτερος ή ανώτερος, για τα άρβυλα, όμως, φαίνεται ότι ανταπεξήλθαν μετά το ’41. Από την άλλη μεριά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν τοσο χάλια ο ρουχισμός τους και να άντεξαν τρία και πλεόν χρόνια.

    Ως αντίθετο παράδειγμα δες την Ιταλική περίπτωση που δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα λόγω ακριβώς τη ακαταλληλότητας του εξοπλισμού τους που φάνηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενη επίθεσης στις Άλπεις τον Ιούνη του 1940 ενάντια στην παραπαίουσα Γαλλία.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μωρέ, μια χαρά τον είχαν πάρει χαμπάρι τον Χίτλερ τι νούμερο ήταν. Γράφει ο εκπρόσωπος τύπου του Χίτλερ στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ο Χίτλερ που γνώρισα»:
    «Στα δώδεκα χρόνια που κυβέρνησε, ο Χίτλερ δημιούργησε τη μεγαλύτερη σύγχυση σε κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ποτέ πολιτισμένο κράτος.»
    Και ο έμπιστός του Έρνστ Χάνφστενγκλ γράφει στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Μεταξύ λευκού και καφέ οίκου»:
    «Η αναξιοπιστία του έκανε όσους εργάζονταν μαζί του να τραβούν τα μαλλιά τους.»
    Ένας αναξιόπιστος, χαοτικός καραγκιόζης ήταν ο Χίτλερ. Τώρα, πώς κατάφερε και ηγήθηκε ενός πολιτισμένου και ορθολογικού, υποτίθεται, λαού με τα γνωστά αποτελέσματα; Ο τίτλος του βιβλίου, από το οποίο πήρα αυτές τις πληροφορίες, είναι «Μια σύντομη ιστορία του πώς τα γ…..με όλα».

  86. ΣΠ said

    Γλωσσικό κουίζ:
    https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/quiz/soy-dinoyme-th-leksh-vriskeis-an-einai-ellhnikhs-h-ksenhs-etymologias.5652247.html

  87. Cherie said

    Χτες στη Καθημερινή η Πανδώρα έγραψε ότι το Διαματάρη τονε λένε Αθανάσιο. Δεν είναι αυτό μεζεδάκι;

    https://www.kathimerini.gr/1055047/opinion/epikairothta/politikh/lypamai-alla-mono-me-klwtsia

  88. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Να διευκρινίσω πως η Μαρία του σχολίου 18 δεν είναι η γνωστή σχολιάστρια Μαρία, που είναι μαζί μας από τις πρώτες μέρες του ιστολογίου. Την παρακαλώ, εφόσον συνεχίσει να σχολιάζει, να τροποποιήσει το χρηστώνυμό της.

  89. Γιάννης Ιατρού said

    88: Καλά, τι, τόσο πρωϊνή θα ήταν; 🙂

  90. sarant said

    53-83 Πολύ χρήσιμο το σχόλιο του Ρογήρου και συμμερίζομαι τη γνώμη του Δύτη για ειρωνικό σχόλιο που ούτε εγώ είδα.

    86 Αυτός είναι καλός πάντως, είναι γλωσσολόγος

    68 Δεν κράτησε τίποτα δικό σου η μαρμάγκα…

  91. … Τα ηδύποτα γράφτηκαν «οιδήποτα» … !
    Συνήθως βέβαια «ηδύποτα» χαρακτηρίζουμε τα λικέρ, …

    Ορθόν.
    Δεν είναι τα οιαδήποτα ηδύποτα.

  92. … 7 seats left. … μεταφράζει «Εφτά έδρες αριστερά», …
    Βέβαια, αν δώσουμε … 7 seats left at this price, τότε … :
    7 θέσεις που απομένουν σε αυτή την τιμή. …

    Το μεταφραστήρι σώζει την τιμή της αριστεράς

  93. 4,
    Ήμουν σίγουρος ότι RTD ήταν αρχικά για το Residence Time Distribution – κάποια πολιτική του καταστήματος για το πόσο μπορείς να κάτσεις χωρίς να παραγγείλεις κάτι. 🙂

  94. ΓΤ said

    @87 Η «Πανδώρα» γράφει αλλού, αυτός είναι ο «Φαληρεύς» 🙂

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από το Βήμα στην Καθημερινή ένας Κασιμάτης δρόμος.

  96. Μαρία said

    89
    Αν αρχίσω να γράφω τέτοια για τη νεολαία και μάλιστα πρωί πρωί, θα πρέπει να ανησυχήσετε 🙂

    Τις προάλλες παρακολούθησα αποσπασματικά την εκδήλωση του ιδρύματος της βουλής που αναφέρεται στο βίντεο. Στον πρόεδρο έπεσα χτες στην επανάληψη. Απο το 3:20 και επι τέσσερα λεπτά λέει απίστευτες ανακρίβειες που, αν διαδοθούν, θα αποτελέσουν τον επόμενο εθνικό αστικό μύθο. Η μόνη αλήθεια σε όσα λέει είναι οτι η έκθεση πράγματι έγινε το 1919 αλλά στη γκαλερί «Λα Μποεσί». Ο Τασούλας υποθέτω οτι επισκέφτηκε αυτή την έκθεση το 2017 https://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2017/06/egkainia-tis-epeteiakis-ekthesis-omada-tehni,-100-hronia-sto-byzantino-kai-hristianiko-mouseio/

    Για τη …ζήλια του Κλεμανσό εδώ https://www.musee-orangerie.fr/en/article/history-water-lilies-cycle

  97. … Εμείς λέμε, θαρρώ, «σε τεντωμένο σχοινί» όταν κάποιος βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Τι λέτε; …

    Ναι.
    «Στην κόψη του ξυραφιού» επίσης.

  98. ΓΤ said

    @93

    Προσφέρονται σε Round Table Discussion, όπου όλο και κάποιος ρεντμπούλης θα βρεθεί να παραγγείλει το… ενεργειακό του 🙂

  99. ΓΤ said

    @87 Συγγνώμη για το #94, το είχα ξεχάσει

  100. 32, 😀 😀

  101. 47,
    Συναδελφική συγνώμη για το 93, τώρα το είδα το 47!

  102. … όχι επίρρημα πριν από ουσιαστικό …

    Είναι και πολύ λάθος!

  103. Γιάννης Ιατρού said

    75: και χωρίς παραγγελιά 🙂 , καλή φαίνεται

  104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said:

    » …απ’ όσο ξέρω ο χειμωνιάτικος εξοπλισμός των ναζήδων ήταν πάντα κατώτερος του σοβιετικού. Λογικό, οι άλλοι είχαν μακραίωνη πείρα.

    Κάπως ἔτσι τὴν πάτησε κι ὁ Σκότ στὸν συναγωνισμὸ μὲ τὸν Ἀμοῦνδνσεν γιὰ τὴν κατάκτηση τοῦ Νότιου Πόλου.

  105. ΣΠ said

    Αφαιρέθηκε από τους γονείς η επιμέλεια των παιδιών που δάγκωσαν ποντίκια

  106. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    53. Προσωπικά θα σε παρακαλούσα να συμμετέχεις περισσότερο, εκτός και αν θέλεις να επισκεπτομαστε το εξαιρετικό ιστολογιο σου.

    ΥΓ Μερικοί γέροντες 🙂 -όντως- παιδιαρίζουν, αλλά μη δίνεις σημασία.

  107. ΓΤ said

    #105

    Πολύ σωστά, τι γονιός είσαι όταν το παιδί σου δαγκώνει ποντίκια…

  108. sumac said

    Με αφορμή το σχόλιο 75 υπενθυμίζω μια ακόμα σχετική και αξιόλογη ταινία, επίσης ρώσικη, με τίτλο Λευκός Τίγρης [Belyy tigr] (2012) του Шахназаров (Σαχναζάροφ θαρρώ διαβάζεται)

  109. Πέπε said

    > > Κανονικά, εδώ θέλει επίθετο («με πολλή χαρά» δηλαδή), ωστόσο είναι συνηθισμένο να βλέπουμε το επίρρημα, σε προτάσεις όπως «με *πολύ αγάπη», «κάνει *πολύ ζέστη» κτλ.

    Αυτή είναι η εξήγηση του σωστού (του γιατί θα έπρεπε να γράψουν «πολλή»). Όχι όμως η εξήγηση του λάθους (του γιατί δεν το έγραψαν).

    Ο κόσμος δε γράφει «πολύ χαρά» επειδή νομίζει ότι χρειάζεται επίρρημα ενώ το σωστό είναι επίθετο, αλλά γιατί δε διακρίνει μεταξύ των δύο.
    Όταν ένα επίρρημα είναι ομόηχο με κάποιον τύπο του αντίστοιχου επιθέτου (π.χ. καλά έκανες – τα καλά παιδιά), το πότε έχουμε το ένα και πότε το άλλο είναι μια εντελώς θεωρητική διάκριση, που δεν μπορούμε να την απαιτούμε από έναν κοινό ομιλητή που δε σκέφτεται την κάθε του λέξη με όρους γραμματικής. Επιπλέον, όταν συμβαίνει αυτή η ομοηχία, κατά κανόνα έχουμε και κοινή ορθογραφία, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς κάλλιστα να παραβλέψει τη διάκριση χωρίς να υποπέσει σε λάθος.

    Ειδικά με το επίθετο πολύς και το επίρρημά του τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν δεν κάτσει κανείς να σκεφτεί «άραγε εδώ κλίνεται; γιά να το δοικμάσουμε σε άλλες πτώσεις / αριθμούς» ή «αν δεν ήταν πολ* αλλά λίγ* ή αρκετ*, τι θα έβαζα;», δεν υπάρχει οδηγός.

    Στα ιδιώματα που λένε «πολλά» για επίρρημα, π.χ. «πολλά ωραίος», το ‘χουν λύσει αυτό το πρόβλημα.

  110. phrasaortes said

    Η ιστορία με την πολική αρκούδα ήταν μούφα. https://observers.france24.com/en/20191206-did-russian-pranksters-really-spray-polar-bear-name-russian-tank?fbclid=IwAR3d5FLsRV1JwuIrAZmKYkPIvCNdHz_LasRlM98QyAP4Ny2Gawlb2_UpyHk

  111. Πέπε said

    @86:
    Ανέλπιστα σοβαρό το κουιζ, για τα δεδομένα της σελίδας.

    Επειδή οι ερωτήσεις είναι 10 όλες κι όλες, και το κάθε λάθος στοιχίζει, καλό είναι να πάει κανείς προετοιμασμένος:
    α) Η ερώτηση δεν είναι απλώς «ελληνική ή ξένη;» αλλά διαλέγεις ανάμεσα σε 4 πιθανές γλώσσες. Με μία την πάτησα (ήταν αλβανική και όχι σλάβικη που έβαλα).
    β) Τα αντιδάνεια τα μετράει για ελληνικά, άρα όσο κι αν σου φαίνεται προφανές ότι η λέξη π.χ. μπάνιο (παράδειγμα εκτός κουιζ) προέρχεται από τα ιταλικά, πρέπει να σκεφτείς μήπως και η ιταλική λέξη έχει απώτατη ελληνική αρχή, πριν απαντήσεις. (Εδώ την πάτησα σε δύο, την πρώτη ας πούμε δικαιολογημένα, τη δεύτερη έπρεπε να το φανταστώ.)

    Σκορ, ένα πενιχρό 7/10. Αλλά επειδή μάλλον έχουν συναίσθηση ότι βάλαν δύσκολα, με αντιμετώπισαν πολύ ευγενικά και ενθαρρυντικά (=συγκαταβατικά): «Άψογος». Φαντάζομαι και με μηδέν θα μου έλεγαν πάλι μπράβο.

    Και μου έδειξαν τη φάτσα ενός κυρίου που υποθέτουν ότι θα τον γνωρίζω. Τον γνωρίζω, επειδή είναι γλωσσολόγος, αλλά είναι διάσημος για άλλες ιδιότητές του. Όποιος γράψει 10/10 ας μας ενημερώσει αν βγάζουν Μπαμπινιώτη.

  112. sarant said

    91-2-3 Κέφια έχουμε!

    105 Ύστερα από μεσολάβηση της εταιρείας προστασίας ζώων, προφανώς

    110 Πάλι καλά!

    111 Ποιον βγάζει;

  113. Πέπε said

    112 τέλος:
    Τι εννοείς, έγραψες 10 ή πάτωσες;

    (Τον Τσόμσκι. Και μόνο ότι τον θεωρούν κάτι σαν σύμβολο της γλωσσολογίας, ενώ στο ευρύ κοινό είναι γνωστός για την εξωγλοσσολογική του δραστηριότητα, το θεωρώ ψαγμένη επιλογή – για oneman πάντα)

  114. ΓΤ said

    @112δ το 10/10 βγάζει τον Τσόμσκι…

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    101:Εμένα με 6 στα 10 με βγάλανε μέτριο. Τι διακρίσεις είναι αυτές; ☺

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 114 στο 111. Και μου βγάλανε τον Αρναούτογλου.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 115 στο 111. Ρόιδο τα κάνω με το σμαρτφόνι. Η κόρη μου κάνει παπάδες μ’ αυτά τα μαραφέτια. ☺

  118. Μαρία said

    115
    Εμένα άψογος. Έχασα μόνο την πλαζ 🙂

  119. Τσόμσκι με 7/10. Βρήκα την πλαζ, έχασα το σβέρκο, το ρούχο και το @#$$% τουρνουά (ντροπή για κάποιον τόσο παλιό στο ιστολόγιο!)

  120. loukretia50 said

    και με 9/10 Τσόμσκι βγάζει. Έχασα από σβέρκο, αλλά ομολογώ ότι στην πλαζ τόπαιξα πονηρή!

  121. rogerios said

    @ 83 και 90: Αγαπητοί Νίκο και Δύτη, εάν το 69 σε συνδυασμό με το 67 δεν είναι ειρωνικά (για να μην πω κάτι άλλο), τότε εγώ είμαι ο εγγονός του Δαλάι Λάμα. 😉

  122. Το 67 πάει στο 43/44, βρε. Για ένα σχόλιο! Πολύ εύθικτο σε βρίσκω σήμερα (Μαρία mode)

  123. Πέπε said

    119
    Σχεδόν τα ίδια, μόνο που έχασα την πλαζ και κέρδισα το ρούχο.

    Αλλά ντάξει, αφού η Μαρία είναι άψογος, έχουμε κάποιον να σώσει την αντρική τιμή του ιστολογίου.

    (Ντάξει, εδώ που τα λέμε δε θα ‘πρεπε να τους κοροϊδεύω: αντρική σελίδα είναι, εύλογα υποθέτουν ότι θα είναι άντρας ο άλλος. Και στις γυναικείες, με κάτι τίτλους τύπου «κοιμάσαι μόνη; δεν είσαι η μόνη» δεν αισθάνομαι θύμα σεξιστικών διακρίσεων)

  124. Πέπε said

    Μα τι λέω; Κι εγώ άψογος είμαι!

    Η αψογεία του 7/10 = 9/10.

  125. Πέπε, ο τίτλος που λες (στο αρσενικό του) ήταν άρθρο στο αλήστου μνήμης «01» γύρω στο ’92. Το θυμάμαι γιατί είχε πέσει στα χέρια μου αυτό το τεύχος, όπου μια άλλη στήλη μνημόνευε το οθωμανικό λεξικό του Χλωρού, που τρέχα γύρευε πού το είχε βρει ο συντάκτης και το χάζευε (δικαίως).

  126. loukretia50 said

    121. Συγνώμη που πετάγομαι – ως συνήθως, αλλά νομίζω ότι κανείς από τους παλιούς δε συσχέτισε τα σχόλια με το δικό σας.
    Είναι πολύ συνηθισμένο να παρεμβάλλονται χιουμοριστικά, ειρωνικά, άσχετα, πολλοί το κάνουμε – καλώς ή κακώς – αλλά τις περισσότερες φορές εντάσσονται στο γενικότερο θέμα και κλίμα, δεν αναφέρονται σε κάποιον συγκεκριμένα, πόσο μάλλον σήμερα σε σας.
    Σας παρακαλώ μη φεύγετε και σεις, τουλάχιστον όχι για κάτι που πιστεύω ότι δεν ισχύει.

  127. Μαρία said

    121
    Έλα, βρε Ρογήρε, τι σου φταίει το …69; Δεν είναι για σένα.

  128. Περιονουσκιας said

    121, Ωχ, μόλις αντελήφθην ότι για τα δικά μου «σχόλιỨμιλάτε. Το πρώτο δεν ήταν για σας, το δεύτερο είναι ένα χαζό αστείο (και τίποτα παραπάνω) με αναφορά και σε πράγματα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα σας. Ζητώ ειλικρινά συγνώμη, δεν έχω σκοπό να κακοκαρδίσω κανένα, Συνήθως κάνω σχολιάκια «περί όνου σκιάς» και λόγω ελαφρού χαρακτήρα αλλά και λόγω άγνοιας πολλών θεμάτων. Μόνος μου σκοπός αφενός να συμμετάσχω ακροθιγώς στη συζήτηση και, ει δυνατόν, να κάνω κάποιον να γελάσει. Με παρέσυρε ο τόνος ευθυμίας που διακατέχει το ιστολόγιο. Υπόσχομαι να προσέχω τι και ποιους σχολιάζω από δω κι εμπρός.

  129. Τέταετο δοκάρι για τον ΠΑΟΚ, τρία ακυρωμένα γκολ (το δεύτερο κακώς) το τεντωμένο χέρι στην μπάλλα του παίκτη της Ξάνθης δεν δόηκε πέναλτυ στο VAR και πάμε ολοταχώς για απώλεια βαθμών

  130. sarant said

    113 Έχασα τον σβέρκο από απροσεξία, αλλά πάλι Τσόσμσκι έβγαλε

    122 Το πρώτο είναι άσχετο και το δεύτερο ούτε καν το συσχέτισα.

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Σαββίδης θα χάσει βαθμούς από τον Σαββίδη; Για ξεκάρφωμα; 😜

  132. ΚΑΒ said

    Καλησπέρα. Καλό Σαββατόβραδο.

  133. Aghapi D said

    https://www.hartismag.gr/hartis-12/klimakes/peri-metafrastwn-synexeia?fbclid=IwAR2Y1g3IKbE_coTYG0J4OUl4NFnUI90C5fQV0iMgIQEb4e7Bfw4GMcpEz9o
    Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει αρκετές,-ούς

  134. Περιονουσκιας said

    Η αλήθεια έιναι ότι δεν πίστευα ότι δίνει κανείς σοβαρή σημασία σε αυτά που γράφω.

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά ο Σαββίδης κερδίζει 2-0 τον Σαββίδη. Πώς λέγεται στα ρωσικά το «Βρε κουτά, τι πιστέψατε;».😜😎

  136. ΚΑΒ said

    https://www.tanea.gr/2019/12/07/greece/eksarxeia-ston-synigoro-tou-politi-stelnei-i-el-as-peristatika-astynomikis-vias/

    Από τα συνηθισμένα λάθη: να αποταΝθούν

  137. Μαρία said

    Τατιάνα Μπόλαρη για τη φωτογραφία ντοκουμέντο στα Εξάρχεια: «Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…»
    https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/279937/tatiana-bolari-gia-ti-fotografia-dokoumento-sta-eksarxeia-otan-eida-ti-eixa-traviksei-anatrixiasa
    Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν.

  138. ΓΤ said

    #135 :))))))))))))))))))))))))))))))))

  139. 119,
    Έχασα σβέρκο, τουρνουά, και πλάζ

  140. 139 Ακριβώς τα ίδια. Και πώς θα χαζεύουμε αποκεφαλισμένοι τις κορασίδες στο τουρνουά μπητς βόλεϊ ?

  141. ΓΤ said

    (Σε λίγο θα σκάσει σεντόνι)

  142. Πέπε said

    Λοιπόν, τώρα που ξέρω τις σωστές απαντήσεις ξανάκανα το κουιζ για την περιέργεια, να δω τι βγάζει στο 10/10.

    Ακριβώς ό,τι και στο 7/10: Άψογος + Τσόμσκι.

    Τι να πω, κάπως υποκειμενική άποψη περί αψογείας.

  143. Triant said

    139: Τα ίδια.

  144. Πέπε said

    @125:
    Δύτη, δεν κατάλαβα. Ποιον τίτλο είπα; Και ποιο είναι το αλήστου μνήμης 01;

    🙂

  145. Περιονουσκιας said

    Εμ, η αριστεία είναι σχετική στην εποχή μας!

  146. ΣΠ said

    Έκανα το πείραμα να δω τι βγάζει στο 0/10. Βγάζει αυτό.

    0 / 10
    Kύριος Πορτοκάλος
    Πάτησες ότι όλα είναι ελληνικής ρίζας και ποιος είμαι εγώ να σου πω όχι;

  147. 144 «Κοιμάσαι μόνος/η, δεν είσαι ο μόνος/η». Μη μου πεις ότι είσαι τόσο μικρός και δεν θυμάσαι το «01», το και καλά αντίπαλο δέος του Κλικ; Που έβγαζε ο Τσαγκαρουσιάνος;

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με 0 στα 10 βγαίνει η φωτογραφία του Διαματάρη και σου προτείνεται άμεση υπουργοποίηση.
    (Αργεί όμως το ποδοσφαιρικό σεντόνι.😜)

  149. Μαρία said

    147
    Ούτε εγώ που είμαι γριά δεν ήξερα τι είναι το 01.

  150. Εγώ όμως ήμουν μικρός τότε 🙂

  151. Περιονουσκιας said

    Το 01 ήταν η «εκδίκηση του καλού» απέναντι στο «κακό» Κλικ το οποίο συντασσόταν, κατά πως φαίνεται, με την ευρέως διαδεδομένη ιδεολογία της δεκαετίας του 90 (νάιντιζ) την οποία εξέφρασε θαυμαστά ο Νίκος Καρβέλας με τον στίχο του «καλύτερα κακός παρά μaλaκaς». Φυσικά, το περιοδικό του Τσαγκαρουσιάνου δεν είχε την επιτυχία του Κλικ.

  152. Πέπε said

    147
    Α, οκ. Δεν το θυμάμαι, αλλά μάλλον θα το ήξερα χωρίς να το ξέρω, γιατί βέβαια τον τίτλο δεν τον έβγαλα από το κεφάλι μου.

  153. 152 Και όμως μπορεί, εν τέλει, να τον είδες τον τίτλο όπως τον έγραψες, αν και όχι σε «γυναικεία» ιστοσελίδα: https://www.in.gr/2002/02/15/health/health-news/ereyna-toy-seksologikoy-institoytoy-apth-koimasai-moni-den-eisai-i-moni/ (τι σου είναι το γκουγκλ!)

  154. aerosol said

    Θυμάμαι το 01, αν και δεν ήμουν φανατικός φίλος.
    Στο τεστ έπιασα ένα ταπεινό 5/10 = Αρναούτογλου! Στο πόδι το έκανα μεν αλλά δε με βλέπω να πήγαινα πολύ ψηλότερα έτσι κι αλλιώς.
    Ε, την πλαζ δεν τη σκέφτηκα, ούτε στο τουρνουά πήγα τόσο βαθιά. Και την τραγιάσκα την θυμόμουν εσφαλμένα ρώσικη.

  155. Και σιγά μην σας έλεγα ότι παρακολουθώ από ώρα στο ‘΅Στην υγειά σας ρε παιδιά» το αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη,

  156. Γς said

    115:

    Ωνισμα ;

    Ωχ, θεέ μου! Ουτε ξέρω πως ξεφύτρωσε

  157. Γς said

    156->155

    ΦΤΟΥ! φτου! και πάλι φτου

  158. Κουβάτσε μια ζωή δεν θάσαι πρώτος…ο Αυγενάκης υιοθετεί τις βλακείες του Μαρινάκη πριν από σένα, είναι και κάποια πρόβατα, δύσκολα θα δεις εξάδα !

    Δες τις φάσεις να θυμηθείς πως παίζεται η μπάλα ! (και τι βλακείες υπονοείς )

  159. Πέπε said

    @151
    Καλύτερα κακός παρά ηλίθιος έλεγε ο Καρβέλας, σ’ ένα τραγούδι του που δεν έγινε ιδιαίτερα σουξέ.

    ___________________

    Σχετικά με το κουιζ που λέγαμε:

    Ο κύριος στην αρχική φωτογραφία, που εικονίζεται ανάμεσα σε μια δισκοθήκη και μια μουσική μάλλον βιβλιοθήκη (βλέπω μερικούς τίτλους: Bob Dylan X2, Elvis, Madonna), ποιος είναι;

  160. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    6, 109. Πολλή – πολύ.
    Όταν ένα επίρρημα είναι ομόηχο με κάποιον τύπο του αντίστοιχου επιθέτου τότε μπορεί να την ‘πατήσουν’ και …αφηρημένοι φιλόλογοι.
    Θυμάμαι –ψυχικό τραύμα 🙂 – Β΄ Γυμνασίου θα΄μουν, που η φιλόλογος μού έγραψε, κάτω από μια έκθεση, με καλλιγραφικά κόκκινα γράμματα: «Πολλή καλή!» Πήγα και της το είπα: «Κυρία, δεν νομίζω ότι ήταν πολλή η έκθεσή μου. Μήπως εδώ θέλατε να γράψετε «Πολύ καλή»;
    Προς τιμήν της, το παραδέχτηκε και το διόρθωσε.

    >> On thin ice.
    Ένα -κυριολεκτικά- λεπτό στρώμα πάγου ‘πρωταγωνιστεί’ στην πρώτη ταινία του εξαιρετικού ΔΕΚΑΛΟΓΟΥ του Κρ. Κισλόφσκι (που αντιστοιχεί στην 1η εντολή ’’Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού’’). Η Φύση-Μοίρα-Θεός (;) τιμωρεί την υπεροψία ενός καθηγητή που, στηριζόμενος σε επιστημονικά δεδομένα και μαθηματικούς τύπους, καταλήγει ότι το πάχος του πάγου στην επιφάνεια της παγωμένης λίμνης είναι αρκετό ώστε να μπορεί με ασφάλεια να κάνει πατινάζ ο γιός του τη συγκεκριμένη μέρα με τις δεδομένες συνθήκες. Τελικά όμως τα αποτελέσματα είναι τραγικά απρόβλεπτα…
    [Η ταινία είναι ενδιαφέρουσα και επειδή μπορεί κανείς να δει την κατάσταση των Η/Υ την εποχή που γυρίστηκε η ταινία – 1988].

    >>Υπό το μηδέν – του μηδενός.
    Έχει ξανασυζητηθεί, νομίζω αναλυτικά.
    Υπό το μηδέν –και μόνο! Υπό του μηδενός …ούτε με σφαίρες 🙂

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    154 Aerosol
    και με 6/10, πάλι βγάζει Αρναούτογλου 🙂 αλλά με 7, Τσόμσκι!
    Έχασα σβέρκο, ρούχο, καρπούζι και τουρνουά για το οποίο έσκασα γιατί κ τότε που μου πρωτοαναλύθηκε, μάλλον εδώ στου Νικοκύρη, είχα εντυπωσιαστεί που προερχόταν από τον τόρνο κι ότι ο τόρνος ήταν έλληνας, αλλά πάει το ξέχασα 😦 .
    Την πλαζ τη συγκράτησα πάλι από δω. Νομίζω ως παρεμπίπον είχε αναφερθεί 🙂
    Το Ο1 το περιοδικό, σχετικά ανάλαφρο αλλά όχι κακό, το θυμάμαι. Ο Τσαγκαρουσιάνος έφερε στίγμα εγκυρότητας από την Ελευθεροτυπία. Μπορεί και να το είχα πάρει μια δυο φορές.

  162. Alexis said

    7/10 έπιασα στο κουίζ του #86, έχασα τόρνο, σατανά και πλαζ, αλλά θεωρώ ότι τόρνος και πλαζ είναι παγίδες.
    Ας μας πει και το VAR (Νικοκύρης) 😆

  163. sarant said

    149 Λοιπόν ούτε εγώ το θυμόμουν το 01 -αλλά έλειπα εκτός Ελλάδος, οπότε έχω δικαιολογία.

  164. Καππαδόκης said

    Στη σημερινή «Καθημερινή» δημοσιεύεται μια επιστολή του γ.γ. των Ελλήνων φιλολόγων Αναστάσιου Στέφου για την οικία Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια. Μεταξύ άλλων ο κ. Στέφος κατηγορεί τους θαυμαστές του λεπταίσθητου ποιητή γιατί δεν φρόντισαν να βάλουν μιά ενημερωτική πινακίδα στο σπίτι, που έχει κηρυχτεί επί Μελίνας (1984) διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Τί έχει να απαντήσει επ’ αυτού ο φανατικότερος των θαυμαστών του Λαπαθιώτη, κ. Νίκος Σαραντάκος;

  165. Μαρία said

    Αναμένουμε και τον έτερο Καππαδόκη.

  166. Πέπε said

    @162
    Η ερώτηση «από ποια γλώσσα προέρχεται» μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

    α) Από ποια γλώσσα προέρχεται άμεσα, π.χ. «τεφτέρι» από τα τούρκικα

    β) Από ποια γλώσσα προέρχεται αρχικά, π.χ. τεφτέρι από την ελληνική διφθέρα (μέσω τούρκικων) – εδώ το παράδειγμα είναι αντιδάνειο, αλλά θα μπορούσε και να μην είναι, π.χ. λέξεις που πέρασαν από τα αραβικά στα περσικά και από κει στα ελληνικά.

    Μπορείς να πεις ότι στο κουιζ υπήρχε παγίδα, με την έννοια ότι δε διευκρινίζεται πώς ακριβώς εννοούν την ερώτηση. Ιδίως που για κάποιαν άλλη λέξη η σωστή μεν απάντηση είναι «από τα τούρκικα» αλλά προσθέτουν και ότι αρχικά η λέξη ξεκίνησε από τα περσικά ή αραβικά, κάτι τέτοιο – άρα ως σωστή απάντηση θεωρούν αυτήν που δίνει την άμεση προέλευση κι όχι την αρχική – η αρχική είναι απλώς μια πρόσθετη εγκυκλοπαιδική πληροφορία, ενώ ξαφνικά στην περίπτωση των αντιδανείων αποκτά αυτή (η αρχική προέλευση) την αξία της σωστής απάντησης.

    Γενικά πάντως και οι δύο σημασίες της ερώτησης είναι επιστημονικά νόμιμες. Η άμεση προέλευση ενδιαφέρει περισσότερο την ιστορία μιας γλώσσας (π.χ. τα ελληνικά έχουν δάνεια από τα τούρκικα, άρα από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε διάφορα για τις σχέσεις των δύο λαών), ενώ η αρχική προέλευση την ιστορία μιας λέξης.

    Αλλά ρε παιδιά, εγώ προειδοποίησα! (#111)

    Τώρα με τόση συζήτηση αμφιβάλλω αν μπορεί ακόμη κάποιος να κάνει το τεστ.

  167. Πέπε said

    165:
    Πρέπει να ‘χουν μαζευτεί, μόνο σήμερα, τρεις από δαύτους.

    ______________
    Κανείς που να ξέρει την απάντηση στο #159 β;

  168. ΣΠ said

    Σαν την Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις, δύο φυτρώνουν.

  169. Πέπε said

    > > λέξεις που πέρασαν από τα αραβικά στα περσικά και από κει στα ελληνικά.

    Παραδρομή: εννοούσα αραβ. > τουρκ. > ελλ., αλλά τέλος πάντων, ως υποθετικό και αόριστο παράδειγμα μας κάνει και πάλι.

  170. Pedis said

    Τώρα που βρήκα ευκαιρία να φρεσκαρω τη μνήμη μου συμπληρώνω το # 71 με ακριβείς πληροφορίες για τα σοβιετικά τανκς όπως τουλάχιστον παραδίδονται στο βιβλίο του Λιντελλ-Χαρτ «Other Side of the Hill: Germany’s Generals, Their Rise and Fall, with Their Own Account of Military Events, 1939-45»

    Some further comments of interest came from Captain von Senger – son of a panzer corps commander-who after commanding a tank unit in Russia. and losing an arm, was adjutant to the Inspector of Panzer Forces in the last part of the war.

    «The general design or the Russian tanks was good
    , while simple to the point of crudity. They did not provide comfort
    for the crews
    , as the German, British and American tanks did,
    and the exterior was as rough as the interior – not even painted.
    But the gun-mounting and other essentials were well designed.
    Prior to the summer of 1943 there was wireless only in the tanks of platoon commanders and above, but after that all tanks were fitted with wireless, beginning with the new T.34 which then appeared, the crew being increased from four to five to provide for an operator.» (Manteuffel mentioned: «I met, on several occasions. women wireless operators in tanks-they were extremely brave, tough and fanatical.»)

    Senger emphasized: «The Russians had these principles to pick up the best type of machine wherever they got it; to have only a very few type:.: to construct the type assimply as possible; and then to produce these types in large quantities. Our panzer division in ‘942 had twelve different types of armoured vehicle and twenty types of other vehicle. The Russian armoured corps then had mostly only one type of tank, the T.34. and one other vehicle, the Ford truck!

    και λίγο πιο πάνω διαβάζουμε:

    Talking more specifically of the Russian weapons Kleist said: «Their equipment was very good even in 1941, especially the tanks. Their artillery was excellent, and also most of the infantry weapons-their rifles were more modern than ours, and had a more rapid rate of fire. Their T.34 tank was the finest in the world.» In several discussions, Manteuffel emphasized the excellent basic qualities of Russian tank design, and particularly the advantage they gained from the fact that «their tracks are strong and broad, enabling the tanks to climb, wade and cross ditches without the tracks coming off.» British experts have criticised the Russian tanks for lacking refinements, and gadgets. desirable in various operational respects.
    But the German tank experts considered that the British and
    Americans tended to sacritice too much in the way of power
    and performance for these refinements.

    κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα στο κεφάλαιο ΧΙΧ του ανωτερω βιβλίου του Λιντελλ-Χαρτ όπως λ.χ. τον θαυμασμο των Γερμανών Στρατηγών για την απόδοση και το ηθικό των Σοβιετικών στρατιωτών παρόλο τον ελάχιστο δυνατό και γενικά χαμηλής ποιότητας εφοδιασμό κλπ.

  171. Pedis said

    # 85 – Μωρέ, μια χαρά τον είχαν πάρει χαμπάρι τον Χίτλερ τι νούμερο ήταν.

    Ο Κέρσοο(ου) τουλάχιστον δεν θα συμφωνούσε, φαντάζομαι.

    Μετά την πτώση κάποιοι όντως είδαν ή αναγκαστηκαν να κάνουν ότι βλέπουν ή ότι δήθεν έβλεπαν από πολύ νωρίς.

    Ακόμη και ο μάλλον πιο έξυπνος από όλους τους προβεβλημένους ναζί, ο Σπέερ, καθόταν κι επαιζε τον ρόλο του μαθητάκου και φωτισμένου από τη διάνοια του Αρχηγού για να κάνει τη δουλειά του, αλλά μέχρι
    το ’43, μάλλον, το πίστευε κιόλας.

  172. Μαρία said

    167
    Υπάρχει ένα ψαχτήρι φωτογραφιών. Το ξέρει σίγουρα ο Νικοκύρης κι ο κακόψυχος.

  173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είναι έγκυρο αυτό;
    Ελληνικό σχολείο: Δραματικές αποτυχίες και θριαμβευτικές εξαιρέσεις
    https://slpress.gr/koinonia/elliniko-scholeio-dramatikes-apotychies-kai-thriamveytikes-exaireseis/

  174. sarant said

    172 Το tineye δεν βρίσκει αλλού τη φωτογραφία

  175. 170 Αυτό με τα Τ-34 μου θύμισε το λάντα νίβα που είχα παλιά. Καμία άνεση, καμία εργονομία, αλλά σκυλί μαύρο. Δε σε άφηνε, ήξερες πως η δουλειά θα γίνει.
    Σε μιανού Γερμανού απομνημ διάβαζα πως το αυτόματο PPSH ήταν περιζήτητο από τους ντόιτς. Και χωρίς πολλά πολλά φινιρίσματα, δεν υπήρχε χρόνος. Έβλεπα το Panfilov’s 28 και το πολυβόλο ήτανε σα να τόχε φτιάξει ο μάστορας ο μπαρμπα-Φιοντόρ στην πίσω αυλή του.

  176. Γιάννης Ιατρού said

    159: έλα ντε !
    172: όπως έγραψα αλλού, τζίφος! Το ίδιο και στον Ρώσο 😎. Μάλλον τυχαίο πρόσωπο που φωτογραφήθηκε έτσι για το πρότζεκτ
    167: Όλη η Καππαδοκία πλάκωσε… Παιδικά τραύματα 🙂

  177. ΓΤ said

    #20β
    Ανακοινώθηκε από πολύ νωρίς λοιπόν ότι θα είσαι στα πάτρια, άνετος, από 20.12 (ώστε να υπάρχει ο χρόνος να… κανονιστεί τραπέζι). Φαντάζομαι για σένα, ως άνθρωπος του ΚΚΕ που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι τον συνέφερε (πουλάει περισσότερο), ότι είσαι κατά της πολιτικής των διακρίσεων, ή υποτίθεται ότι είσαι… Οργανώνετε κάποιες μαζώξεις, όπως έχει προκύψει, αφού ανερυθρίαστα το δηλώνετε passim (ελληνιστί, σποράδην) κατόπιν εορτής στο μπλογκ. Για ποιον λόγο δεν απευθύνεις ανοιχτή πρόσκληση εδώ, παρά αναλαμβάνει ο… μαρθοκουκουβαγιάκιας να στέλνει επιλεκτικά μέιλ ώστε να προσκληθούν συγκεκριμένα άτομα; Δεν ξέρω εάν εσοδεύεις από κάθε σχόλιο, που εσοδεύεις αβέρτα γενικώς τη δική μας συμβολή, αλλά το μπλογκ σου ζει από όλους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, λαμβάνοντας κάποτε, Απρίλη μεριά, επιλεκτική πρόσκληση ως ΓΤ, αρνήθηκα να παραστώ, παρά τις υποχρεώσεις μου, γιατί από λόγια περί μη διακρίσεων χορτάσαμε. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά χρηστώνυμα, ούτε τίποτε άλλο, όλοι συμβάλλουμε, καθείς με την κουλτούρα του.

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    177 όπα όπα , μέσα στις νύχτες μ΄έσκιαξες ΓΤ ! αν όντως είσαι συ, ο των αρίστων της λεξιπλαστικής εδώ κι αν σοβαρολογείτε (καλύτερα πληθυντικός 😦 ) σε αυτό το καταγγελτικό ανοίκειο ύφος.
    Αφ ενός νομίζω πως προσκεκλημένος είναι και ο Νικοκύρης στις μαζώξεις, αφετέρου…(χίλια αφετέρου) …

    Σ.σ. Δε βάσταξα και πετάχτηκα μιας και τέτοια ώρα δε βλέπω να κυκλοφορεί άλλος και χρόνια πολλά να πω έτσι να μας βρίσκεται θεμουφύλαγε κοντεύω να ξαναπάθω καταρράχτη διαβάζοντας πάλι και πάλι το 177, κοντά στα ξημερώματα. Το 166 να φωνάξω ή το 188
    😦 ; (για μένα , μην παρεξηγηθώ).

  179. Γς said

    177:

    Που πας ρε Καραμήτρο;

    Ακόμα να καταλάβεις ότι το παρόν ιστολόγιο είναι σαν την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

  180. Γς said

    179:

    Τι σου’ λεγα ΓΤ;

    Ακόμα κι η κυρία που σου παριστάνει την οσία στο ΣΧ. 178, ουδέποτε έχει παραστεί στη Λέσχη επίσημα. Στο κόλπο κι αυτή. Παρούσα πάντα ινκόγκνιτο, ως τραπεζοκόμος

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για πιθανό «ακρωτηριασμό των άκρων» (των αδέσποτων) ακούω στο ράδιο να λέει στο μήνυμά του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων.

  182. Γς said

    Ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα Κύριε Πρωθυπουργέ: Να γίνει αμέσως με Προεδρικό Διάταγμα

    https://hellasjournal.com/2019/12/anakiryxi-aoz-edo-kai-tora-kyrie-prothypoyrge-na-ginei-amesos-me-proedriko-diatagma/

  183. # 177

    Οταν κλείνεις τραπέζι πρέπει να ξέρεις πόσα άτομα θα έρθουν και στην ανοικτή πρόταση, μόνο οι δηλώσεις των πολυώνυμων τρολλ θα το καθιστούσαν αδύνατον από πλευράς αξιοπιστίας. Ασε που ως γνωστόν τα τρολλ δεν εμφανίζονται γιατί ως γνωστόν ανοιχτές προσκλήσεις υπάρχουν σε βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις όπου μπορούν να παραστούν και να παρουσιασθούν ή όχι.
    Αλλά αν δεν με απατά η μνήμη μου όταν προσκλήθηκες είχες δηλώσει αδυναμία για άλλους λόγους (αγώνες τάβλι κ.λ.π.) από αυτούς που επικαλείσαι τώρα, φαίνεται πως τα χρόνια που περνάνε επιφέρουν αλλαγές…

  184. Διονύσης said

    Μηπως ο κύριος Παπαπαναγιωτου αναφερόταν στην εναλλακτική ανάγνωση της υπόθεσης Αλ Καπόνε όπου ενας άνθρωπος που αρίστευσε στο πεδιο δραστηριοτήτων του και με την αξία του ηγήθηκε μιας «οικογενειακής»επιχείρησης διώχθηκε από το κατεστημένο και καταδικάστηκε προσχηματικα μιας και δεν εβρισκαν τίποτα να του προσάψουν;

  185. Λάμπρος said

    177 – Ρε φίλε μη λές ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, ο Νίκος δεν έχει καμία προσωπική σχέση με τις συνάξεις, προσκεκλημένος είναι κι αυτός όπως και όλοι όσοι θέλουν να έρθουν, κάθε τόσο «φωνάζω» ελάτε να γνωριστούμε από κοντά γιατί εδώ κρίνουμε απόψεις κι όχι ολοκληρωμένους ανθρώπους, απλώς έχει καθιερωθεί πλέον να οργανώνονται όταν όταν βρίσκεται εδώ κι ο οικοδεσπότης του ιστολογίου που είναι και το σωστό και ωραίο, αλλά έχουμε κάνει σύναξη και χωρίς τον Νίκο.
    Αντί να βγάζεις τόση μιζέρια γραπτώς, έλα στην επόμενη σύναξη να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου προσωπικώς. Μιά κι από δική μου πρωτοβουλία ξεκίνησε πρίν πέντε χρόνια αυτή εκδήλωση που με την ανιδιοτελή οργανωτική βοήθεια του Ιατρού έγινε πολύ όμορφος ιστολογικός θεσμός, σε προσκαλώ ιδιαιτέρως να έρθεις στην επόμενη σύναξη που κατά 99% θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Φώτων, θα έχουμε και το κοπεί το πίτα☺ όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και πού ξέρεις, σαν νέο μέλος της μεγάλης μας παρέας, μπορεί να σου πέσει το φλουρί όπως έγινε πέρυσι με την «νεοφώτιστη» Λου.☺

    Μια (κρητική;) παροιμία λέει, – αν δεν θέλω να σε φιλήσω, χίλιους λόγους βρίσκω.
    Να έρθεις να σε γνωρίσουμε και να μας γνωρίσεις, θα περάσουμε πολύ ωραία.☺👏👋👍

    Καλημέρα.

  186. Λάμπρος said

    …..έλα στην επόμενη σύναξη να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ γμτκμ.☺

  187. Πέπε said

    177
    Φίλτατε, αφού άκουσες δυο-τρεις απόψεις, άκου κι άλλη μία, ενός που δεν έχει παραστεί ποτέ, δεν έχει λάβει ποτέ πρόσκληση να παραστεί, και δεν έχει κάνει καμία κίνηση που να υποδηλώνει ότι θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο (άρα, δεν έχει παράπονο ότι τον άφησαν απ’ έξω):

    Έχεις άδικο.

    Αναφέρεις διάφορες λεπτομέρειες όπως όντως είναι (ΚΚΕ > Σύριζα, συμβολή σχολίων κλπ.), αλλά ο τρόπος που τις συνδυάζεις σε οδηγεί σε μια εικόνα εντελώς πέρα από την πραγματική.

    Δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχα παρακολουθήσει πώς ξεκίνησε το πράγμα, αλλά αφ’ ης ξεκίνησε πρόκειται για συναντήσεις μιας πραγματικής παρέας. Δέκα φίλοι (ή όσοι κι αν είναι) δεν κανονίζουν με δημόσιες ανακοινώσεις πότε θα βρεθούν. Στην περίπτωση όμως που δε θέλουν να είναι μόνοι τους αλλά παραμένουν ανοιχτοί και για κάθε άλλον που θέλει να παραστεί, πετάνε πρώτα μια κουβέντα δημόσια και μετά κανονίζον τις λεπτομέρειες ιδιωτικά.

    Αυτό γίνεται κι εδώ, και δε βλέπω γιατί είναι επιλήψιμο.

  188. Γς said

    177:

    Ναι να έρθεις.

    Κι άμα δούμε ότι είσαι καλό παιδί μπορεί και να σε μυήσουμε σε μια σεπτή τελετή.
    Και που ξέρεις μπορεί ν ανέβεις στην εκτίμηση μας [και στην ιεραρχία]

    Με σεβασμό

    [ο Σεβάσμιος]

  189. Νίκος Κ. said

    177: Θα αναφερθώ στο πολιτικό μέρος του σχόλιού σας «για άνθρωπους του ΚΚΕ που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι συνέφερε».

    Το 1991 το ΚΚΕ διασπάστηκε. Θέλετε να πούμε ότι αποχώρησε ένα μεγάλο μέρος του, το ίδιο κάνει. (Όπως 2 χρόνια νωρίτερα είχε αποχωρήσει ένα μικρότερο μέρος του φτιάχνοντας το Νέο Αριστερό Ρεύμα, δηλ. τον βασικό κορμό της σημερινής ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Από πού ως πού έχετε το δικαίωμα να προσβάλλετε ανθρώπους ότι το έκαναν «γιατί έτσι συνέφερε»; Πολύ περισσότερο όταν ο Συνασπισμός (και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) κινείτο για πολλά-πολλά χρόνια μεταξύ της κοινοβουλευτικής ύπαρξης και ανυπαρξίας;

    Αλλά και σήμερα ακόμη: Δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πάει από το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ ή από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ; (Όπως και σε όποιο κόμμα επιλέξει και να κριθεί γι αυτά που υποστηρίζει, αλλά πολύ περισσότερο γι αυτά που κάνει;). Αποτελούν οι οπαδοί (και τα μέλη) ιδιοκτησία των κομμάτων;

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα είναι όντως ο ΓΤ ή μας κάνει πλάκα ο Βάτμαν; Ειλικρινής απορία.
    Και όσον αφορά τα περί ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αν υποθέσουμε ότι μιλάμε με τον γνήσιο ΓΤ, πριν από το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν περιθωριακή μάζωξη αριστερών και πολύ αριστερών συνιστωσών, συνέφερε καιροσκοπικά να ενταχθεί κανείς σ’ αυτόν;

  191. nikiplos said

    Δεν το κατανοώ ούτε εγώ το σχόλιο 177, από έναν πολύ καλό κατά τα άλλα σχολιαστή… όλοι έχουν κακές στιγμές…
    Ούτε εγώ έχω προσκληθεί ποτέ. Και μια φορά είχαν πάει στον Άγιο Δημήτρη στους Αμπελοκήπους κοντά στο πρώην σπίτι μου… Εννοείται ότι ούτε με πείραξε τίποτε ούτε και θα με πείραζε άλλωστε… Εικάζω πως κυρίως οι συναντήσεις αυτές είναι αυθόρμητες με άλλες αφορμές… πχ συμμετοχές/ομιλίες του Νικοκύρη…

    Όσον αφορά το ΚΚΕ/Σύριζα εδώ υπάρχει αντιστροφή της πραγματικότητας. Η συμμετοχή στο ΚΚΕ, από τα 80ς άνοιγε πολλούς δρόμους. Πόσους και πόσους ατάλαντους δεν είδαμε στο προσκήνιο για λίγο? Αρκεί να ήταν εντός της γραμμής…

    Τέλος θέλοντας να απαλύνω τα πράγματα, σαφώς η επικοινωνία μακρόθεν είναι λειψή. Ως χόμο σάπιενοι είμαστε προγραμματισμένοι για το φέϊς κοντρόλ και την κοντινή επικοινωνία…

  192. ΣΠ said

    159
    φωτογραφία
    bloximages.chicago2.vip.townnews.com/eagletribune.com/content/tncms/assets/v3/editorial/5/06/506b8255-cc4c-5320-8edd-93d8f31ffbc5/53eea6b63f7f8.preview-620.jpg

  193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

    Σχετικὰ μὲ τὶς κατὰ καιροὺς μαζώξεις καταθέτω τὴν προσωπική μου ἐμπειρία.

    Ἄρχισα νὰ σχολιάζω τὸν Ἀπρίλη τοῦ ᾿16, ἂν θυμᾶμαι καλά. Λίγο μετὰ (Ἰούνιος ἢ Ἰούλιος τοῦ ᾿16) παραβρέθηκα στὴν πρώτη μάζωξη. Τὸ μόνο ποὺ εἶχα κάνει ἦταν νὰ ἐκδηλώσω τὴ διάθεσή μου γιὰ συμμετοχὴ καὶ ὁ Νικοκύρης μοῦ ἔστειλε τὸ μέιλ τοῦ καλόψυχου 🙂 ὀργανωτικοῦ ὑπεύθυνου γιὰ τὰ περαιτέρω.

    Ἀπ᾿ ὅτι ξέρω, κάπως ἔτσι μπῆκαν στὴ σχετικὴ λίστα κι ἄλλοι μετὰ ἀπὸ ᾿μένα.

    Ἐλᾶτε ὅσοι θέλετε καὶ μπορεῖτε.

    Ὅλοι οἱ καλοὶ χωρᾶνε.

  194. Νέο Kid said

    Μαζώξεις…
    What a decadent thing to do! Να πίνεις κρασί με το Γς… hell no!!

  195. Γς said

    193:

    >Ἀπ᾿ ὅτι ξέρω, κάπως ἔτσι μπῆκαν στὴ σχετικὴ λίστα κι ἄλλοι μετὰ ἀπὸ ᾿μένα.

    Στη Λέσχη θέλεις να πεις

    194:

    Hesse mas!

  196. ΣΠ said

    167 τέλος
    https://www.google.gr/search?bih=1020&biw=1636&hl=el&sxsrf=ACYBGNRTwmPowx9DMJDRc-iGu0MDjfDSVQ:1575753346765&q=public+library&tbm=isch&source=iu&ictx=1&tbs=simg:CAEStAIJH7NckFgi_1iUaqAILEKjU2AQaAghCDAsQsIynCBpiCmAIAxIo0grPCoIExQqSDL0biA3QCrIb4x7YL8EuzT7IOaA7zy_1qJOU42T_1YOhowbf1uDJEKZzIluZ8T2Vv7iHLdnJAnS-JTbfzBEIWOzoPKAkuHhoXtCW4_18oktlWGFIAQMCxCOrv4IGgoKCAgBEgT8aiEhDAsQne3BCRqVAQohCg5wdWJsaWMgbGlicmFyedqliPYDCwoJL20vMDE4dzFzChwKCWdlbnRsZW1hbtqliPYDCwoJL20vMDE5cDVxChsKCGJvb2tjYXNl2qWI9gMLCgkvbS8wM19fejAKGQoFc2hlbGbapYj2AwwKCi9tLzBnamJnNzIKGgoHc2l0dGluZ9qliPYDCwoJL20vMDE1YzR6DA&fir=TXKbKWFITZP7gM%253A%252CJGH5Y2_960dYuM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQ_NPqlYWOXcuDuCUcLnl8f9iRdSA&sa=X&ved=2ahUKEwi-7_LTuqTmAhXwQEEAHSjqCeQQ9QEwEHoECAIQIA

    7η σειρά, 2η φωτογραφία

  197. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    τώρα διάβασα κι εγώ τα σχόλια του ΓΤ στο 177. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο, απ΄όσα γράφουν ο Τζί (που πολύ σωστά στο 183 σου λέει γιατί δεν ήρθες, αλλώστε το μέηλ-απάντησή σου το έχω κι εγώ), η ΕΦΗ, ο Λάμπρος κλπ.

    Γιώργο ΓΤ, αν έχεις προσωπικά προβλήματα, λύσε τα. Εμείς εδώ δεν σου φταίμε σε τίποτε να μας ρίχνεις φαρμάκι. Διοργάνωσε την δική σου φιέστα και προσκάλεσε όποιον θέλεις κι όπως θέλεις.

    Λυπάμαι πολύ για τον ξεπεσμό και την απρόσμενη επίθεση, τόσο σ΄εμένα όσο και στον Νίκο που σε φιλοξενεί εδώ στο Μπλόγκ του …ως άνθρωπος του ΚΚΕ που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι τον συνέφερε (πουλάει περισσότερο)… !!!
    Δεν θα επανέλθω στο θέμα

  198. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    177 Είναι προσβλητικό το σχόλιό σου και δεν σου αξίζει, σε σημείο που να αναρωτιέμαι αν σου χακάρισε το χρηστώνυμο ο Βάταλος. Σε προσωπικά μέιλ ποτέ δεν αρνήθηκα να απαντήσω. Όποιος θέλει να με δει, επικοινωνεί μαζί μου και κανονίζουμε συνάντηση -αν θέλω και μπορώ κι εγώ βέβαια. Υπάρχουν και εκδηλώσεις τύπου παρουσίασης, όπου η πρόσκληση είναι ανοιχτή (είχαμε μία τον Απρίλιο του 2019, θα έχουμε άλλες δύο τον Φλεβάρη). Οι δυνατότητές μου έως εκεί φτάνουν.

    196 Το είχε πιάσει η μαρμάγκα, σόρι.

  199. sarant said

    196 Οι συντεταγμένες εξαρτώνται βέβαια και από τις διαστάσεις της οθόνης, αλλά εγώ δεν βλέπω πουθενά τον κυριούλη.

  200. sarant said

    Και για να επανέλθω στο 177, ο καθένας έχει δικαίωμα σε μια κακή στιγμή. Και σε δύο. Οπότε δεν θα σταθώ περισσότερο σ’ αυτό.

  201. Περιονουσκιας said

    Τι έγινε βρε παιδιά; Πολύ ευθιξία έχει το ιστολόγιο! 😉

  202. Γιάννης Ιατρού said

    196: Σταύρο, τώρα δεν την βλέπω. Μάλλον θα έχει μετατεθεί σε άλλη θέση κλπ. Αλλά η ιδέα σου να ψάξεις εκεί πολύ καλή 🙂

  203. Γαλάζιο Ξωτικό said

    Με πολύ χαρά αναχωρούμε: Λάθος.

    Με πολύ ενθουσιασμό αναχωρούμε: Σωστό.

    Με πολύ ενθουσιασμό και χαρά αναχωρούμε: Σωστό ή τουλάχιστον για σωστό το έμαθα (πριν κάποιες δεκαετίες).

    Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό αναχωρούμε: Για σωστό το είχα μάθει και αυτό. Σήμερα τι ισχύει όταν ένα επίθετο προσδιορίζει δύο ή περισσότερα ουσιαστικά διαφορετικού γένους;

    Σχετικές αναζητήσεις: «Πολλές γυναίκες και άντρες» 52.300 αποτελέσματα, «πολλοί άντρες και γυναίκες» 91.700 αποτελέσματα, «πολλοί γυναίκες και άντρες» 4 αποτελέσματα, «πολλές άντρες και γυναίκες» 6 αποτελέσματα, «πολλές γυναίκες και πολλοί άντρες» 1500 αποτελέσματα, «πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες» 1900 αποτελέσματα.

  204. sarant said

    203 Το δεύτερο είναι σωστό επειδή ο τύπος του επιρρήματος και ο τύπος του επιθέτου συμπίπτουν στο αρσενικό.

    Το τέταρτο «Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό αναχωρούμε» με βάση τα ευρήματά σας πιο κάτω πρέπει να διορθωθεί σε «Με πολλή χαρά…»

  205. Pedis said

  206. Pedis said

    (Μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον:)

    https://www.nybooks.com/articles/2019/11/21/defense-russian-rocketry/

  207. 206 Ω ναι, εμένα μ’ ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα!
    Σοβαρά υποβαθμίζουν τον Τσιολκόφσκι οι Αμερικάνοι εις όφελος της γερμανικής πυραυλικής;
    Τέλος πάντων γνωστά πράγματα αλλά είναι εντυπωσιακή η εμπάθεια (απ’ ό,τι φαίνεται) του άρθρου στο οποίο απαντάει…

  208. Χαρούλα said

    Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει
    Γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της.
    Σήκω επάνω τα μάτια κλείσε,
    Τον ουρανό κοίτα και αποχαιρέτησε

    Και γω θα ήθελα να γνωριστούμε και να φάμε και να πιούμε, αλλά η κάθε παρέα αποφασίζει ποιόν καλεί. Τι κομπλεξική επίθεση ήταν τούτη;;;;;; Η γιαγιά μου έλεγε: ζορ-ζορινά φίλοι;

    (Μην τυχόν όμως έρθει σε μάζωξη κάποιος Καππαδόκης με σουτζούκια και παστουρμάδες και δεν με φωνάξετε την Θρακιώτισσα, που είμαι και …στρογγυλούλα, θα μεταναστεύω Ιλι και νόη γωνία, η Ερμιόνη!😅😂😅😂)

  209. Κλέπτης said

    Συνηθίζεται να λέγεται το αλαμπουρνέζικα με την έννοια ασυνάρτητα, ακατάληπτα· όμως, κανονικά, αλαμπουρνέζικα σημαίνει αστεία από το ιταλικό burlesque.
    Εκτός από τα γνωστά αλαελληνικά, αλαγερμανικά, αλαγαλλικά, αλαϊταλικά, κοκ, απαντούν και τα αλατούρκα, αλαρούσα, αλαϊγγλέζα, αλαβλάχα, αλαπολίτα, αλαμιλανέζα, κοκ.
    Επίσης, το Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο λέγεται και αλανόβα ή αλαφράγκα, ενώ το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο λέγεται και αλαγκρέκα.
    Τέλος, το λεξικό Δημητράκου αναφέρει και τα: ἀλαΜῆτσο, ἀλαΓιάννη, ἀλαΚώστα, ἀλαΠαπατρέχα και ἀλαΚοντορεβυθούλη (σελ. 209).

  210. sarant said

    205 🙂

    208 Είσαι στο Λεκανοπέδιο, Χαρούλα;

    209 Η ετυμολογία μιας λέξης, ιδίως αν είναι δάνεια, δεν καθορίζει τη σημασία της.
    Για τα αλαμπουρνέζικα, είχαμε γράψει

    Αλαμπουρνέζικα, είπαμε

  211. Χαρούλα said

    #210, όχι Νικοκύρη. Για αυτές τις γιορτές στην έδρα μου. Απλά μια πτήση δρόμος είναι.
    Θα πρότεινα μια ανοιχτότερη μάζωξη προγραμματισμένη καιρό πριν, να μαζευτεί, Κρήτη, Πρέβεζα, Ρόδος, Πάτρα, Αλεξ/πόλη, Θεσσαλονίκη κλπκλπ. Γιατί όχι και τα αδέλφια μας του εξωτερικού….
    …να μην έχουμε πιά κλαίοντες και παρεξηγημένους!😊 Σκεφτείτε το για το μέλλον

  212. ΣΠ said

    199, 202
    Αλλάζει η σειρά των φωτογραφιών. Στο 192 έχω βάλει το λινκ της φωτογραφίας.

  213. sarant said

    211 Σκέφτομαι το τραγούδι του Τσιτσάνη «Πόσο ήθελα ρε φίλε να’ χα φουλ το πορτοφόλι με μια κούρσα να βολτάρω μέσα στην Ελλάδα όλη» 🙂

    212 Οκ, μερσί.

  214. ΚΩΣΤΑΣ said

    177 Αγαπητέ ΓΤ, ξέρεις ότι δεν γλείφω την εξουσία και ειδικά την εξουσία τούτου δω του ιστολογίου. Αντικειμενικά λοιπόν σου λέω ότι αδικείς τον Νοκοκύρη. Λάθη κάνουμε όλοι, δεν είναι κακό να το αναγνωρίσεις και να το παραδεχτείς. Συγνώμη για την υπόδειξη. Σε περιμένω στη Θεσσαλονίκη για το στοίχημα που έχασα. 😂

    Κι εγώ θα ήθελα να παραστώ στη μάζωξη, 😜 με την προϋπόθεση ότι δεν έχει δηλώσει συμμετοχή ο Λεώνικος. Ο λόγος; δείτε τα σχόλια @79 και @121 στο: https://sarantakos.wordpress.com/2019/12/06/diamataris/#comment-619928

    Πάντα είχα έναν προβληματισμό αν η αριστερά έχει καλές σχέσεις με το χιούμορ – εξαιρείται η Χαρούλα! 😅 Λέτε να έχω δίκιο;

  215. Χαρούλα said

    #214 έχεις να μάθεις ακόμη πολλά! Σιγά-σιγά! Μείνε εδώ και θα βρεις το φως σου! 😅😂
    Γειά σου ρε Κώστα! Ευχαριστώ!
    Ξέρω ότι δεν πιστεύεις πραγματικά,ότι το χιούμορ έχει προσανατολισμό.

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να βεβαιώσω κι εγώ με τη σειρά μου, που έχω δεχτεί προσκλήσεις και παρευρέθηκα σε μία συγκέντρωση, ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα κλίκας και επιλεκτικής επιλογής, όπως υπονοήθηκε. Μιλάμε για μια ετερόκλιτη παρέα συμπαθέστατων συνδαιτημόνων, με κοινό σημείο το ότι ήταν ή είναι σχολιαστές στο παρόν ιστολόγιο. Κάθεσαι σε τυχαία θέση και κουβεντιάζεις με όποιους βρεθούν σε γειτονικές θέσεις. Τίποτα συνωμοσιολογικό, τίποτα ελιτίστικο, όποιοι θέλουν και μπορούν πηγαίνουν, δεν θα θεωρηθούν παρείσακτοι, προσωπικά αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις και σε διαβεβαιώ, Κώστα, ότι ο Λεώνικος είναι ευγενέστατος άνθρωπος, αλλά, είπαμε, όλοι έχουμε κακές στιγμές.

  217. ΓΤ said

    (Με αφορμή το σχόλιο #177)

    (Προτού περάσω για κάποιο διάστημα σε βουδική σιωπή)

    Νίκο Σαραντάκο, σου ζητώ συγγνώμη για το βορβορώδες σχόλιό μου, δεν με χάκεψε κανείς, δεν με αναγνωρίζω, θα με απασχολήσει ιδιαίτερα η ανάδυση του συγκεκριμένου εαυτού, που είναι πιο ζοφώδης κι από το υπόγειο στο οποίο βρίσκεται ο Πάσαρης. Το συγκεκριμένο σχόλιο θα με συντροφεύει ισόβια, μπάλα αλυσωμένη κι άκλειθρη, και τώρα πια γνωρίζω αμετάκλητα ότι δεν θα έρθω σε καμία μάζωξη, μάτια δεν υπάρχουν να κοιτάξω κανέναν, θα παραμείνω ένα φασματικό (α)χρηστώνυμο ξευτίλας.

    (ΥΓ: αληθείς οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στο backgammon, το καλαντάρι δημοσιεύεται στο σάιτ της Ομοσπονδίας)

  218. ΚΩΣΤΑΣ said

    215 Χαρούλα, στα σοβαρά τώρα. Είμαι μέλος μιας μικρής συλλογικής ομάδας που λειτουργεί με καταστατικό. Η αριστερά πλειοψηφεί κατά κράτος. Κι όμως έχω βαρεθεί να προσπαθώ συνέχεια να τους συμβιβάσω από τις συνεχείς διενέξεις τους.

    Απεραντολογούν, με μεγαλόπνοες και βαθυστόχαστες αναλύσεις, μηδενικό σχεδόν αποτέλεσμα και δουλειά και συνεχείς διασπάσεις. Το σύνδρομο της αμοιβάδας, πολλαπλασιάζονται δια της διχοτομήσεως. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έχω όντως προβληματισμό και για το χιούμορ τους.

    Ελπίζω να μη σε στεναχώρησα. 😉

  219. Γαλάζιο Ξωτικό said

    204
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Τα σχετικά με τη συμφωνία του γένους των επιθέτων και των ουσιαστικών τα θυμόμουν διαφορετικά, τώρα μου είναι σαφέστερα.

  220. Περιονουσκιας said

    Δεν νομίζω ότι η αριστερά ως αριστερά δεν έχει χιούμορ. Χιούμορ δεν έχει όποιος παίρνει (πολύ) σοβαρά τον εαυτό του. Σε αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό οι πάσης φύσεως ιδεολόγοι, είτε θρησκειών (ισλάμ, μέγα παράδειγμα της εποχής μας) είτε άλλων εθνικιστικων, σωτηριολογικών κτλ. εμμονών. Το χιούμορ τους αναγκαστικά σταματάει εκεί όπου αρχίζει αυτό που δίνει νόημα στην ζωή τους. Και δύσκολα το αντιλαμβάνονται κιόλας.

  221. Γιάννης Κουβάτσος said

    218: Βγάζεις συμπέρασμα για τους αριστερούς από τις συγκεντρώσεις σωματείων, συνδικαλιστικών οργάνων κλπ; Μα εκεί βγάζουν όλη τους τη σοβαροφάνεια, τη δυσκοιλιότητα, την καχυποψία και την υπακοή τους στην κομματική γραμμή. Οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλες περιστάσεις και χιούμορ μπορεί να έχουν και σαν κανονικοί άνθρωποι να μιλάνε και μια χαρά παιδιά να είναι.

  222. Περιονουσκιας said

    Αντιθέτως, πολύ εύκολα γελάνε με τον ιδεολογικά αντίπαλο.

  223. ΚΩΣΤΑΣ said

    221 – 222

    Μπορεί να είναι δική μου παραδοξότητα, αλλά χιουμορίστα θεωρώ πρωτίστως αυτόν που έχει τη δύναμη να αυτοσαρκάζεται…

    Να ξεκουραστούμε και λίγο τώρα, μεσημεριανός υπνάκος… 😉

  224. Γιάννης Κουβάτσος said

    223: Αυτό είναι προσωπικό χάρισμα, δεν συνδέεται με πολιτικές παρατάξεις και ιδεολογίες. Όταν, βέβαια, είναι γνήσιος αυτοσαρκασμός και όχι λανθάνουσα αυταρέσκεια και προσπάθεια προς άγραν κομπλιμέντων.

  225. sarant said

    217 ΓΤ, σε ευχαριστώ για την εξήγηση.
    Όπως έγραψα ο καθένας έχει δικαίωμα σε μια κακή στιγμή. Καταλαβαίνω πως θες να μείνεις για λίγο σιωπηλός, αλλά ελπίζω να ξαναδώ δικό σου σχόλιο σχετικά σύντομα και να σε δω και σε κάποια μάζωξη ή με κάποιαν άλλη ευκαιρία.

    (Κι άλλος ένας καλός σχολιαστής ξέσπασε άστοχα κάποτε, όχι σε μένα, και έκτοτε δεν σχολιάζει εδώ αλλά ταχτικά στο ΦΒ. Αν με διαβάζει, να τον παρακαλέσω να επανέλθει, έστω και με άλλο χρηστώνυμο).

  226. Pedis said

    οι αριστεροί δεν έχουν χιούμορ … δεν καταλαβαίνουν το αστείο όταν τους γδύνουν στη μέση του δρόμου οι ακρο/δεξιοί με στολή.

    ενώ οι ακρο/δεξιοί έχουν γνήσια αίσθηση

    της ξεφτίλας

  227. voulagx said

    Τωρα που αχος βαρυς δεν ακουγεται, βγαινω απο την κρυψωνα μου για να ρωτησω: Τι σημαινει «μαρθοκουκουβαγιάκας»; (Στο #177 του ΓΤ)

  228. voulagx said

    #226 @Pedis: Δεν καταλαβες, ο τυπος αυτοσαρκαζεται.

  229. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τουλάχιστον, αυτός γδύθηκε μόνος του, για λόγους αρμοδιότητος του Φρόιντ και των φροϊδιστών. Με τους πολίτες που γδύνουν εν μέση οδό οι ματατζήδες (πάρτι θα ‘κανε και με αυτούς ο Φρόιντ) τι γίνεται;

  230. Χαρούλα said

    #227 Voulagx φυσικά είναι προσωποκατασκευασμένη. Εγώ την αντιλήφθηκα ως σύνθετη από την Μάρθα (του …μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά,…) και την κουκουβάγια που παρατηρεί τα πάντα και θεωρείτε σοφή.
    Ίσως έχω καλπάζουσα φαντασία βεβαίως-βεβαίως….

  231. Χαρούλα said

    #229
    Και το τραγικότερο, με τους πολίτες του …ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ, τί γίνεται; Ποιός από αυτούς τους «δημοκράτες» θα μας προστατέψει, ποιοοοοοός;😁😤😩

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    231: Δεν το εννοούν όταν λένε ότι καλά τους κάνουν. Πρόκειται για χιουμοράκι και μάλιστα εκλεπτυσμένο. Κάτι μεταξύ Μπέρναρντ Σο και Γούντι Άλεν. Απορώ πως δεν έγινε αντιληπτό, είναι γνωστοί για το χιούμορ τους.

  233. sarant said

    231 Πράγματι, αυτοί με κάνουν κι εμένα να αγανακτώ. Κυρίως όσοι ειρωνεύτηκαν τον ξεγυμνωμένο.

  234. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    220 «……Χιούμορ δεν έχει όποιος παίρνει (πολύ) σοβαρά τον εαυτό του. ……. συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό οι πάσης φύσεως ιδεολόγοι, είτε θρησκειών (ισλάμ, μέγα παράδειγμα της εποχής μας) είτε άλλων εθνικιστικων, σωτηριολογικών κτλ. εμμονών. Το χιούμορ τους αναγκαστικά σταματάει εκεί όπου αρχίζει αυτό που δίνει νόημα στην ζωή τους……»

    Το χιουμορ ειναι «τιμιο» οταν γινεται για καταστασεις που αφορουν τους αλλους (επαρχιωτες, εσωτερικους μεταναστες, αθηναιους, επαγγελματα, πολιτικα κομματα και παραταξεις, λαους, κλπ.) αλλα και το στενο μας περιβαλλον και ιδιαιτερως οταν στρεφεται σε εμας ως αυτοσαρκασμος.

    Πολλοι εσωτερικοι μεταναστες (λ.χ. τοτε συμφοιτητες μου) που ενω εχουν μεγαλη εσωτερικη ανασφαλεια,»δειχνουν » οτι παίρνουν (πολύ) σοβαρά τον εαυτό τους. και θιγονται αμεσως απο κριτικη/χιουμορ.

    Γενικοτερα πολλοι ειναι υποκριτες ή αποκρυπτουν την αληθεια και σε ορισμενες περιπτωσεις μαλιστα ψευδονται ασυστολως για διαφορα θεματα, οπως
    οτι δεν βοηθηθηκαν απο τον μεντορα τους για να βρουν δουλεια σε ΔΕΚΟ,
    τη σεξουαλικη τους ζωη ως φοιτητες/νεοι μηχανικοι. ενω ανηκαν σε συντηρητικη αριστερη¨ παραταξη
    ανασκευαζουν την «αριστερη» ιστορια τους, κανοντας ως αφεντικα αυτα που τους εκαναν οτι ειναι νεοι
    `[…]

    Ευτυχως, εχασα οριστικα τετοιους φιλους/γνωστους διοτι εχουν χασει οριστικα το χιουμορ τους.

  235. Μαρία said

    σχόλιο Σωτηρόπουλου
    Θα το πω λίγο πιο απλά γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχετε καταλάβει οι περισσότεροι που οδηγεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ που παροτρύνει τους πολίτες να προσφύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη.
    Η υποβολή αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη υποχρεώνει τον πολίτη να μην προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διότι κατά το άρθρο 3 παρ. 4 του Ν.3094/2003 ο Συνήγορος ΔΕΝ είναι αρμόδιος για υποθέσεις που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη.
    Αν λοιπόν πάει ένας πολίτης τα στοιχεία που έχει στον ΣτΠ, δεν μπορεί ταυτόχρονα να τα πάει στην Δικαιοσύνη, γιατί αν το κάνει θα αποκλείσει τον ΣτΠ από την έρευνα του.
    Έπειτα, η έρευνα του ΣτΠ κρατάει μήνες και σε πολλές περιπτώσεις και χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που ο πολίτης δεν έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κάποια δικαιώματα του μπορεί να χάνονται. Τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα όπως είναι μια έργω εξύβριση (όπως αυτή που βλέπουμε με το εσώρουχο του πολίτη), αν δεν πάει σε 3 μήνες ο πολίτης να υποβάλει έγκληση: ΓΕΙΑ ΣΑΣ. Δεν θα δικαστούν ποτέ αυτοί οι αστυνομικοί! Θα μείνουμε με τα πορίσματα του ΣτΠ! Αυτό είναι το ζητούμενο; Για τους πολίτες, δεν νομίζω καθόλου.
    Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εσωτερικά όργανα πειθαρχικού ελέγχου και δεν νοείται να απεμπολεί αυτή την αρμοδιότητα της που προβλέπει ο νόμος. Κράτος δικαίου σημαίνει ότι κάθε κρατικό όργανο διασφαλίζει την ακώλυτη και αποτελεσματική ενάσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Το ξέρουμε ότι η πειθαρχική διαδικασία έχει προβλήματα αντικειμενικότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει την ευθύνη να εξετάζει με δικά της όργανα τις παραβάσεις των αστυνομικών υπαλλήλων της. Το να παραιτείται από κρατική αρμοδιότητα και να στέλνει η ίδια τα στοιχεία που διαθέτει στον ΣτΠ είναι μια περίπτωση παραίτησης από συνταγματική υποχρέωση και για εμένα που είμαι καχύποπτος υπάρχει και μια σοβαρότατη επιβράδυνση με την αποστολή των στοιχείων στον ΣτΠ. Άλλους νόμους θα εφαρμόσει ο ΣτΠ κι άλλους η ΕΛ.ΑΣ κατά την κρίση περί του αν παρανόμησαν οι αστυνομικοί;

  236. Πέπε said

    Στη διπλανή ανάρτηση, που φιλοξενεί τη συνεργασία του Δ. Μαρτίνου, ο Sarant έγραψε σ’ ένα σχόλιο:

    «Δημήτρη, να σ’ ευχαριστήσω για το διήγημα».

    Μιας κι ακόμη δεν το έχω διαβάσει, δεν το βρίσκω καλή ιδέα να γεμίσω τη σελίδα με άσχετα σχόλια, οπότε το μεταφέρω εδώ που είναι μεζεδάκια, άρα, κατά κάποιον τρόπο, σελίδα γενικών γλωσσικών σχολίων:

    Τι σόι μόδα είναι αυτή ρε παιδιά; «Να σας ευχηθούμε καλές γιορτές». Ε άντε, ευχηθείτε μας, περιμένουμε. «Να καλωσορίσουμε τον τάδε». «Να χαιρετήσω κι εγώ με τη σειρά μου».

    Χωρίς να θέλω να κολλήσω τον Sarant στον τοίχο, συνέβη τις τελευταίες μέρες να ενοχληθώ από μερικά απανωτά τέτοια παραδείγματα. «Να ευχαριστήσω» είναι διατύπωση λίστας του ντου: να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω. Και τελικά δείχνει να το ξεχνάει! Λες και ντρέπεται κανείς να φανεί ευθέως ευγενής, και αφήνει την ευγένειά του να υπονοηθεί με μισόλογα.

    Έχουμε βέβαια και άλλες τέτοιες περιπτώσεις αδικαιολόγητης υποτακτικής, που δε δημιουργούν τέτοια προβλήματα, π.χ. «να υπενθυμίσω».

    Ζητώ συγγνώμη από τον Νίκο που μοιάζει σαν να τον εγκαλώ επί ελλείψει ευγενείας, δεν είναι βέβαια αυτή η πρόθεσή μου, ούτε και λόγος μού πέφτει (μέσα στο σπίτι του μάλιστα), αλλά έτυχε, μετά από τα απανωτά παραδείγματα που προανέφερα ότι μου έτυχαν (σε χώρους όπου δε θα είχα τη δυνατότητα ν’ ανοίξω συζήτηση πάνω σ’ αυτή τη διατύπωση), να είναι ο αμέσως επόμενος.

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    235: Γιατί έχουν σε εισαγωγικά τη φράση αστυνομική βία; Τα αίσχη που βλέπουμε στα βίντεο σηκώνουν εισαγωγικά; Να σημειώσουμε και το αποταΝθούν, αλλά, ξέρω, κοινόχρηστο. ☺

  238. sarant said

    236 Να σε ευχαριστήσω Πέπε για τη χρήσιμη παρατήρηση 🙂

    Αυτή τη σύνταξη τη χρησιμοποιώ, δεν ξέρω πούθε την έχω κολλήσει αλλά μάλλον από το ραδιόφωνο.

  239. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πάλι βρίσκομαι σε απορία. Είπα κάτι περί χιούμορ και αυτό συνδέθηκε με την αστυνομική βία. Δεν κατάλαβα πως έγινε αυτό.

    Την αστυνομική βία που βλέπω κι εγώ στα υ/τ την καταδικάζω με αποτροπιασμό, ζητώ να τιμωρηθούν αυστηρά οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και καταλογίζω και ευθύνες στην κυβέρνηση αν δεν πάρει μέτρα και το κακό συνεχιστεί.

  240. Γιάννης Κουβάτσος said

    289: Είπαμε για τους σχολιαστές που επιχαίρουν και επικροτούν ενθουσιωδώς την αστυνομική βία ότι μάλλον πρόσκεινται σε πολιτικούς χώρους, όπου το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός ανθούν. 😉 Χωρίς παρεξήγηση, χιουμοράκι.☺ Άλλωστε, οι μόνοι που καταδικάζουν ειλικρινά την παράνομη κρατική βία, είναι όσοι την καταδικάζουν ανεξαρτήτως του καθεστώτος που τη μετέρχεται.

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    239 βέβαια, όχι 289.

  242. Γιάννης Ιατρού said

    238b (236) : κάπως μου θυμίζει την γαλλική νοοτροπία έκφρασης «Laisse moi … xxx π.χ. te dire»

  243. ΣΠ said

    236
    Αυτή την σύνταξη την χρησιμοποιεί διαρκώς ο Χατζηνικολάου μαζί με την απεύθυνση (sic) στον καλεσμένο του στο γ’ πρόσωπο,π.χ. «να καλωσορίσω τον Γιώργο Νταλάρα…». Μάλλον, επειδή, αν απευθυνθεί σε β’ πρόσωπο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι στον ενικό ή στον πληθυντικό.

  244. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δήλωση Χρυσοχοΐδη για τα ψεύδη περί «αστυνομικής βίας» που διαδίδονται ανεύθυνα:
    «Ξέρω τι σκέφτεσαι, φρικιό. Σκέφτεσαι «έριξε έξι σφαίρες ή απλά πέντε;» Τώρα, για να σου πω την αλήθεια, ξέχασα κι εγώ μέσα σε όλη την σύγχυση. Αλλά αφού αυτό είναι ένα Μάγκνουμ 44, το πιο δυνατό πιστόλι στον κόσμο, και μπορεί να ανατινάξει το κεφάλι σου, πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου μια ερώτηση: «Αισθάνομαι τυχερός;» Ε, αισθάνεσαι, φρικιό;»
    Ωπ, συγγνώμη, τα μπέρδεψα, αυτό είναι από αλλού! Η δήλωση Χρυσοχοΐδη:
    «…Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια…»
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/222305_anakoinosi-ntropi-apo-hrysohoidi-gia-tin-agria-katastoli-sta-exarheia

  245. Παναγιώτης Κ. said

    @173. Έγκυρο είναι.

  246. Πέπε said

    242
    Αυτό υπάρχει και στα αγγλικά, το δε πλησιέστερο ελληνικό αντίστοιχο είναι «επίτρεψέ μου να [σου πω / σε συγχαρώ κλπ.]», που πιθανώς να είναι ξενισμός – δεν ξέρω. Υπάρχει όμως μια διαφορά: με τις προστακτικές, laisse-moi, let me, επίτρεψέ μου, απευθυνόμαστε άμεσα στον αποδέκτη. Με την ξεκρέμαστη υποτακτική τον αποφεύγουμε.

  247. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    235.
    [….]
    Τρία πρόσωπα του κύκλου των αγώνων
    ​​​​​2008: Οι μαθητές που τους διέσυραν ως τρομοκράτες

    Κώστας Μαλέκας: «Ο Δεκέμβρης εκείνος με έβαλε σε έναν δρόμο»

    Αν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ζούσε, θα ήταν σήμερα 26 χρόνων. Αυτή την ηλικία έχει ο Κώστας Μαλέκας. Τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν ένας από τους 11 ανήλικους που συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με τον τρομονόμο επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Λάρισα. Οταν τον είχαμε συναντήσει τότε, μας μιλούσε ως «Πέτρος». Σήμερα ο ενήλικας πια Κώστας είναι ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας «Συνεργατικό Καφενείο Εντροπία», παραμένει ενεργός στα κοινωνικά κινήματα και ζει σε κατάληψη.

    «Ηταν δύο μέρες μετά τη δολοφονία, μια πάρα πολύ μαζική πορεία, η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης. Είχα πάει φροντιστήριο πριν και συμμετείχα μετά στην πορεία με φίλους. Ξεκίνησαν κάποια στιγμή οι συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε τράπεζες. Κάποια στιγμή έγινε και η δική μου σύλληψη. Μας κράτησαν 48 ώρες χωρίς καμία επαφή με συγγενικά πρόσωπα ή δικηγόρους. Τη δεύτερη μέρα, είδαν έκπληκτοι και οι γονείς μας και οι δικηγόροι το κατηγορητήριο, όπου είχαν προστεθεί στις κατηγορίες κακουργήματα όπως «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». Κάποια κομμάτια της πόλης, επιχειρηματίες, τραμπούκιζαν κόσμο, κανένας όμως δεν είπε δημόσια ότι «τα ανήλικα είναι τρομοκράτες», δεν έστεκε. Η αλληλεγγύη ήταν πολύ μεγάλη, έγιναν δύο μαζικές συγκεντρώσεις με κόσμο από όλη την Ελλάδα, απαιτώντας την αθώωσή μας».

    Θα περάσουν δύο χρόνια μέχρι ο Κώστας να αθωωθεί πανηγυρικά: «Ηταν και πάλι 8 Δεκέμβρη. Ολη αυτή η εμπειρία μού έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχω σε συλλογικές διαδικασίες και μέχρι σήμερα έχω ακολουθήσει έναν σταθερό δρόμο. Από το 2008 έχω συμμετάσχει σε ό,τι κινηματικό έχει γίνει. Ακόμα και σήμερα έχω δύο διώξεις στην πλάτη μου: μία για παρεμπόδιση πλειστηριασμών, πριν από δύο χρόνια, κι άλλη μία μόλις πριν από μία εβδομάδα για συγκέντρωση ενάντια στα αιολικά πάρκα στα Αγραφα. Οπως συνεχίζεται η δράση, συνεχίζονται και οι διώξεις. Ο Δεκέμβρης εκείνος με έβαλε σε έναν δρόμο, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα, τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους, τον τρόπο σκέψης μου, τα πάντα».

    Γιάννης Καυκάς: «Επανήλθα πλήρως όταν διαδήλωσα ξανά κρατώντας πανό»

    11 Μαΐου 2011, γενική απεργία. Ο Γιάννης Καυκάς, στα 31 του, ψυχολόγος και φωτογράφος, διαδηλώνει κρατώντας το πανό της συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης και Πατησίων. Η αστυνομία είχε περικυκλώσει ασφυκτικά τους διαδηλωτές.

    Εντελώς απρόκλητα εξαπολύει επίθεση εναντίον τους. Γίνεται μακελειό, οι κρανοφόροι χτυπούν ανηλεώς, πετάνε ασταμάτητα κρότου-λάμψης και ψεκάζουν εξ επαφής με χημικά. Μέσα στο χάος ένας ΜΑΤατζής χτυπάει τον Καυκά με τον πυροσβεστήρα του στο κεφάλι. Φυσικά… ο ένοχος δεν εντοπίστηκε ποτέ και ο ποινικός φάκελος έχει κλείσει, ο Καυκάς όμως προχωρά σε διοικητικό δικαστήριο, διεκδικώντας να αναγνωριστεί η ευθύνη του κράτους έστω με το να καταβάλει αποζημίωση.

    Αποφάσισε να μας μιλήσει γιατί «βλέπω πάλι να ανοίγουν τα κεφάλια των ανθρώπων κι αν αυτή η συνέντευξη μπορεί να συμβάλει, θέλω να μάθουν όλοι αυτή την ιστορία». Μεταφέρουμε την αφήγησή του σε πρώτο πρόσωπο.

    «Γίνεται μύλος κι εγώ φωνάζω “Ψυχραιμία”. Οι μπάτσοι χτυπάνε σαν να είχαν αποφασίσει να σκοτώσουν. Από παντού ο κόσμος πατιέται, πολλοί πέφτουν πάνω μου. Με χτυπούν παντού και μετά αρχίζουν τα χτυπήματα στο κεφάλι. Είναι μια αίσθηση ότι διαλύεσαι, ότι γίνεσαι χίλια κομμάτια.

    Εβαλα στόχο να διασχίσω τον δρόμο. Συνειδητοποιώ ότι έχω γεμίσει αίματα. Μια κοπέλα -άγνωστή μου μέχρι τότε- μου λέει «Μη φοβάσαι, θα πάμε μαζί» – είναι το πιο ωραίο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ. Με πάει σε ένα φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μου δίνει χαρτί και λίγο νερό και κλείνει την πόρτα. Βρίσκεται ένας γιατρός. Με εξετάζει και λέει «δεν είναι καλά το παιδί, μην τον αφήσετε να χάσει τις αισθήσεις του».

    Χάνομαι, χάνομαι και προσπαθώ απλά να κρατηθώ. Εχω ανισοκορία, το εσωτερικό αιμάτωμα πιέζει το οπτικό νεύρο. Αιμορραγώ από το αυτί. Δεν μπορώ να περπατήσω. Θυμάμαι ό,τι μου προκάλεσε συναισθηματική ένταση: ο γιατρός που λέει «δεν έχει χρόνο, δεν είναι καλά το παιδί» κι αυτό με τρομάζει, αλλά μου δημιουργεί και ταυτόχρονα εγρήγορση, η διμοιρία που περνάει και με προσβάλλει, «πάρτε τον τώρα, βάλτε του ραμματάκια».

    Φτάνουμε στο νοσοκομείο σε 11 μόλις λεπτά. Μου κόβουν την μπλούζα με το ψαλίδι, με βάζουν στον αξονικό. Δεν έχω αίσθηση του σώματός μου, είμαι σαν ένα κομμάτι κρέας. Με πιάνει τρόμος. Πέφτω σε κώμα.

    Ξύπνησα μετά 10 μέρες. Εχω τραχειοτομή και δεν μπορώ να μιλήσω. Το πρώτο πράγμα που γράφω στους δικούς μου είναι «με χτύπησαν με πυροσβεστήρα». Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: «ο ασθενής εισήχθη σε προθανάτια κατάσταση».

    Οι γιατροί εντοπίζουν τουλάχιστον δύο σημεία χτυπημένα από «βαρύ αμβλύ όργανο». Πλησιάζουν τους φίλους μου και τους λένε «στηρίξτε την οικογένεια γιατί δεν θα πάνε καλά τα πράγματα». Αυτό που έκανε ο γιατρός μου ο Παπανικολάου θεωρήθηκε ένα μικρό θαύμα.

    Νοσηλεύτηκα 20 μέρες. Η τραχειοστομία έκλεισε αφού βγήκα. Είχα απομείνει 68 κιλά. Επρεπε να δούμε τι κουσούρι θα έμενε. Σταδιακά επανέρχεται η ομιλία, η κίνηση, η μνήμη, έχω μια ελαφριά παράλυση στην αριστερή μεριά λόγω του χτυπήματος από δεξιά. Με ένα κεφάλι πρησμένο, η δύναμή μου έφτανε ίσα για να κάνω μια βόλτα στο πάρκο υποβασταζόμενος. Επαιρνα φάρμακα για δύο χρόνια.

    Επί έναν χρόνο κάθε πρωί ένιωθα ότι κάποιος με διαλύει. Είναι βαρύ πράγμα να ξέρεις πώς είναι να πεθαίνεις. Πέρασα όλο το καλοκαίρι με κόσμο στο σπίτι των γονιών μου. Δεν με άφηναν στιγμή μόνο μου γιατί έκλαιγα σπαρακτικά. Οταν τον Νοέμβρη -εξαιρετικά σύντομα και χωρίς όλες μου τις δυνάμεις- γύρισα σπίτι μόνος μου, το σκοτάδι ήταν βαρύ. Αλλά δεν ένιωθα μόνος μου, είχα ανθρώπους γύρω μου. Αυτό έσωσε την ψυχική μου υγεία: η αλληλεγγύη κι η αγάπη.

    Μου πήρε χρόνια να ξεπεράσω την αίσθηση πως κάποιος πήγε να μου επιβληθεί έτσι. Ευτυχώς είχα ένα νοητικό σχήμα όπου μπορούσα να εντάξω όλο αυτό που μου συνέβη. Ηξερα γιατί βγήκα στον δρόμο, ποιους είχα δίπλα μου και ποιους απέναντι. Παρ’ όλα αυτά το «γιατί;» -όχι το λογικό, αλλά το υπαρξιακό «γιατί κάποιος προσπαθεί να με σκοτώσει έτσι»- παραμένει.

    Γιατί κάποιος βλέπει έναν άνθρωπο πλήρως ακίνδυνο κι επιλέγει να τον τσακίσει; Και πώς αυτός ο άνθρωπος πήγε μετά σπίτι του, έφαγε το φαγητό του, πήδηξε τη γυναίκα του και την επομένη, σαν να μην έγινε τίποτα, επέστρεψε στη δουλειά του; Αυτό δεν καταπίνεται, χρειάζεσαι έναν πολιτικό τρόπο σκέψης να το εντάξεις: αυτός κι εγώ αντιπροσωπεύουμε δύο κόσμους σε σύγκρουση.

    Η ανάρρωση είναι μια διαρκής διαδικασία. Μπορώ να πω ότι επανήλθα πλήρως μόλις πριν από λίγες μέρες, όταν διαδήλωσα ξανά κρατώντας πανό στην εργατική πορεία με τα Σωματεία Βάσης. Ολα αυτά τα χρόνια κατεβαίνω στις συγκεντρώσεις και κάθε φορά προσπαθώ να κάνω δύο βήματα παραπάνω. Τώρα που μου βγήκε ολόκληρο, ένιωσα ότι έκανα τον γύρο του θριάμβου. Ολο αυτό είναι κομμάτι τού να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Δεν θέλω να μου έχουν πάρει κάτι. Αν πριν είχα έναν λόγο να κατεβαίνω, τώρα έχω 100.

    Το αίμα χύθηκε και δεν μαζεύεται. Δεν ζω με φόβο, ούτε με μίσος. Το μίσος μου είναι ταξικό, πηγάζει από τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Ζω με τη φράση που είπε εκείνη η κοπέλα: «Μη φοβάσαι, θα πάμε μαζί». Είναι λυτρωτικό, δεν περιλαμβάνει καμιά υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά τη δέσμευση πως ό,τι κι αν γίνει θα πάμε μαζί. Αυτοί που με χτύπησαν ήταν άνθρωποι, αλλά μέσα στην κόλαση και τη σφαγή, ένας άλλος άνθρωπος με αυταπάρνηση στάθηκε με ρίσκο δίπλα μου».

    2013: Ενα κίνημα στα γρανάζια της βιομηχανίας διώξεων

    Γιώργος Καρίνας: «Οταν είδα τα δόντια του τέρατος, δεν κατάλαβα το μέγεθος του κινδύνου»

    Η Μεγάλη Παναγιά είναι ένα μικρό απομονωμένο χωριό σε απόσταση αναπνοής από τις Σκουριές. Εγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2013, τότε που τα ΜΜΕ ανακάλυπταν τους «Πυρήνες του χρυσού», παρομοιάζοντας ένα ολόκληρο κίνημα με τρομοκράτες.

    Ο Γιώργος Καρίνας είναι ένας από τους 21 κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που βρέθηκαν στο εδώλιο για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».

    Ηταν τότε που το κράτος κινούνταν με βάση τη «θεωρία των δύο άκρων», τοποθετώντας στο ένα τους ναζί και στο άλλο όποιον πολίτη αγωνιζόταν, επιδεικνύοντας μια… ιδιαίτερη σπουδή εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής, εκεί όπου εντόπισε… τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις. Ο αγρότης και μελισσοκόμος Καρίνας βρέθηκε μπλεγμένος στα γρανάζια αυτής της βιομηχανίας διώξεων και χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι εκείνος και οι συγκατηγορούμενοί του -κάποιοι εκ των οποίων βρέθηκαν ακόμα και προφυλακισμένοι- να κριθούν πανηγυρικά και ομόφωνα αθώοι.

    «Οταν είδα τα δόντια του τέρατος, δεν κατάλαβα το μέγεθος του κινδύνου. Αν το καταλάβαινα, θα φοβόμουν», μας λέει ο Καρίνας, τον οποίο είχαμε γνωρίσει εκείνες τις άγριες μέρες στις Σκουριές. «Ηταν η αλληλεγγύη που με βοήθησε, με παρακινούσε να αγωνίζομαι. Η εμπειρία της δικαστικής διαμάχης με πολιτικοποίησε. Με έκανε να διαβάζω αλλιώς τις ειδήσεις». Δεν είχε ποτέ άλλοτε απασχολήσει τις αρχές. «Μόνο μου… παραστράτημα ήταν η αγάπη για τον τόπο μου», λέει.

    Η Μεγάλη Παναγιά βρισκόταν στο επίκεντρο των εντάσεων και οι κάτοικοι είχαν διχαστεί. «Οι δυσκολίες δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις διαδηλώσεις ή τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, αλλά με την ίδια την καθημερινότητα. Εγινε προσπάθεια αποδόμησης του κοινωνικού ιστού. Αν κάποιος μιλούσε εναντίον της εξόρυξης, έμπαιναν στο σπίτι του, τον έβριζαν στον δρόμο. Αυτό σε αλλάζει. Πέρασα από φίλτρο τις σχέσεις μου. Το μίσος που εισέπραττες από τους άλλους το εξισορροπούσε η αγάπη των συναγωνιστών σου. Εισέπραξα αλληλεγγύη και δημιούργησα νέες, πιο ισχυρές φιλίες, σχέσεις πιο δυνατές και από τις αδελφικές».

    […]

    https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/222229_o-sygkroysiakos-kyklos-2008-2015-o-xesikomos-apo-ta-kato

    ΥΓ Διαβαστε και το προηγουμενο κειμενο

  248. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    247. Απο το προηγουμενο κειμενο

    Ο συγκρουσιακός κύκλος 2008- 2015: ο ξεσηκωμός «από τα κάτω»
    Ντίνα Δασκαλοπούλου, Αφροδίτη Τζιαντζή, Εύα Παπαδοπούλου

    Βασικές ενδείξεις για την έναρξη ενός συγκρουσιακού κύκλου θεωρούνται αφενός η ανάληψη συλλογικής δράσης από πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν εκδηλώνουν δημόσια τόσο συχνά τη διαμαρτυρία τους και αφετέρου η χωρική διάχυση της δράσης στην ευρύτερη επικράτεια.

    Οσο η ελληνική κυβέρνηση διαφημίζει «την επιστροφή στην κανονικότητα», ο πλανήτης από την Ανατολή ώς τη Δύση σείεται από μια σειρά κινημάτων που αμφισβητούν ευθέως την άγρια νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα που έχει επιβληθεί στους λαούς.

    Το σύνθημα που ακούγεται στη Χιλή ταξίδεψε ώς τους δρόμους της Αθήνας: «Δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα, γιατί η κανονικότητα μας πνίγει». Αυτή η… κανονικότητα στα καθ’ ημάς φωτίζει τους δρόμους με λαμπιόνια – χορηγία πολυεθνικών εταιρειών, επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δοξολογεί υπέρ της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

    […]
    Πώς συνδέεται ο συγκρουσιακός κύκλος με τις εκλογικές αναμετρήσεις;

    Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από τις κατεστημένες πολιτικές ελίτ διαμόρφωσε το έδαφος για να εκφραστεί δημόσια και δυναμικά η διάχυτη έως τότε απονομιμοποίησή τους, η οποία απέρρεε από την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου, τις πελατειακές λογικές των κομμάτων του δικομματισμού, τα ποικίλα σκάνδαλα και τον εναγκαλισμό με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Η συγκυρία της κρίσης και της πολιτικής διαχείρισής της επέτειναν την κρίση νομιμοποίησης των κομμάτων εξουσίας, γεγονός που κατέστη εξόχως ορατό στην κορύφωση των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων. Οι συλλογικά κινητοποιούμενοι στράφηκαν κατά των πολιτικών ελίτ που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και νοηματικά πλαισίωσαν τη διαμαρτυρία τους ενοχοποιώντας τον κραταιό έως τότε δικομματισμό για την αιφνίδια υποβάθμιση των όρων της ζωής των πολιτών και την ακύρωση των προσδοκιών τους.

    Η κοινωνική δυσαρέσκεια εκφράστηκε αρχικά στο πεδίο της συλλογικής κινητοποίησης, διεκδίκησης και διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια οι διπλές εκλογές του 2012 αποτέλεσαν ευκαιρία για την αποτύπωσή της στο θεσμικό επίπεδο. Το κυβερνών κόμμα κατέρρευσε, η δεξιά αντιπολίτευση τριχοτομήθηκε εκλογικά και ένα μικρό αντισυστημικό τότε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς εγκαταστάθηκε στο κομματικό σύστημα ως σημαντική πολιτική δύναμη.

    • ΣΥΡΙΖΑ και συγκρουσιακός κύκλος. Πώς θα συνοψίζατε αυτή τη σχέση;

    Ως ιδιαιτέρως σύνθετη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που από τη συγκρότησή του το 2004 υιοθέτησε την ανάλυση του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος για τα διακριτά χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού, τις βίαιες πολιτικές λιτότητας και τα αποτελέσματά τους. Υπό αυτήν την έννοια μπόρεσε πιο γρήγορα από άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις να «διαβάσει» την ελληνική κρίση στη διεθνική της διάσταση και τελικά να εισαγάγει την κοινωνική διαμαρτυρία και τα αιτήματα των κυριαρχούμενων στο θεσμικό περιβάλλον.

    Με τις μικρές του οργανωτικές δυνάμεις και τη σχετικά ισχνή του δικτύωση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να συντονίσει τον βηματισμό του με τις κινηματικές πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετείχε ένα μέρος, μάλλον μικρό, του νεότερου στελεχικού του δυναμικού που διαμορφώθηκε στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα των προ της κρίσης ετών.

    Με τη σταδιακή κάμψη των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης διαμόρφωσε τις προσδοκίες της για την αλλαγή πολιτικής, την άρση των μνημονίων και των επιπτώσεών τους, «αναθέτοντας» στον ΣΥΡΙΖΑ την επιζητούμενη έξοδο από την κρίση μέσω της εκλογικής αυτή τη φορά ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.

    Εκτοτε, ιδίως μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινηματικά δίκτυα που διαμορφώθηκαν την περίοδο 2010-2014 διαρρηγνύονται ολοσχερώς. Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται από «κινηματικό κόμμα» σε κόμμα εγγυητή της μνημονιακής κανονικότητας και ως το κόμμα που ευθύνεται για την «ήττα της αριστεράς» σε εθνικό, ίσως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    • Αναφέρετε ότι η υποχώρηση των κινημάτων αφήνει συχνά πίσω της μια αίσθηση «αριστερής μελαγχολίας». Πώς ξεπερνιέται;

    Δανείζομαι τον όρο «αριστερή μελαγχολία» από τον Εντσο Τραβέρσο για να περιγράψω τα συναισθήματα των ανθρώπων που συνέβαλαν στη συγκρότηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και βίωσαν με οδυνηρό τρόπο την ήττα της. Οχι μιας ήττας προσωπικής, αλλά μιας αποτυχίας να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό παράδειγμα εξόδου από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

    Πρόκειται για ένα συναίσθημα που αναστοχαστικά μπορεί να οδηγήσει όχι στην παραίτηση και την ιδιώτευση, αλλά στη μέριμνα για την εκκίνηση νέων εγχειρημάτων, ικανών να ενδυναμώσουν τις κυριαρχούμενες κοινωνικές τάξεις και ομάδες στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
    […]

    https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/222229_o-sygkroysiakos-kyklos-2008-2015-o-xesikomos-apo-ta-kato

  249. Μαρία said

  250. Σ said

    Αφενός ο συντονιστής ήταν ο Kevin Featherstone, πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ, αφετέρου φοβάμαι ότι έκανε την παρατήρηση μέσα σε κλίμα ανάλαφρου χαριεντισμού και όχι με την καυστική διάθεση θα μας ικανοποιούσε (ίσως).

  251. sarant said

    243 Λες να με επηρέασε αυτός; Να το κόψω τότε 🙂

    244 🙂

  252. Pedis said

    # 236 – εννοείται: θέλω να ευχαριστήσω …

    θα μπορούσα επίσης να πει κάποιος: θα ευχαριστήσω τον -> σε αυτό το σημείο θα ευχαριστήσω τον …

    ή και στο πιο αγγλολατινικό σα να παίρνει άδεια ευγενικά … θα ευχαριστούσα τον …

  253. Pedis said

    # 247-48 – συγκλονιστικές μαρτυρίες.

    Είναι πάνω από είκοσι χρόνια που οι μπάτσοι (ξαν)άρχισαν να δέρνουν για να σακατέψουν. Οπότε έχουν και συσσωρευμένη πείρα καθώς και τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας.

    Απορία: τις πλαστικές ή καουτσουκένιες σφαίρες πώς και δεν τις έχουν ακόμη εισαγάγει στην Ελλάδα. Πρόκειται για κάποιον επιχειρησιακό λόγο συνυφασμένο με το ιδιαίτερο πολεοδομικό αστικό περιβάλλον ή είναι που έχει δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα του ψεκασμού χημικών δεδομένης της μορφολογίας κάνυον των ελληνικών δρόμων;

  254. Μαρία said

    253
    Ξανάρχισαν; Γιατί πότε σταμάτησαν; Απλώς κατα καιρούς κάπως συμμαζεύονται.
    Ο Μπαλάσκας πχ

    είχε παράπονα «Η ψυχολογία των αστυνομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στο χειρότερο σημείο. Υπήρχαν πάρα πολλοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι δεν συμπάθησαν τους αστυνομικούς, διότι είχαν βιώματα από τα παιδικά και τα φοιτητικά τους χρόνια με τους αστυνομικούς. Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς». Και προσθέτει: «Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη». https://www.ethnos.gr/ellada/49459_mpalaskas-oi-astynomikoi-den-perasame-kala-me-tin-proigoymeni-kybernisi

  255. Αγγελος said

    Για να επανέλθω στα γλωσσικά:

    = (203) «Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό αναχωρούμε: Για σωστό το είχα μάθει.»
    Όχι. Θα έλεγες ποτέ «Με μεγάλΟ χαρά και ενθουσιασμό αναχωρούμε»;
    Νομίζω πως ο επιθετικός προσδιορισμός, όταν τουλάχιστον προηγείται, συμφωνεί οπωσδήποτε με το άμεσα γειτονικό ουσιαστικό. Όταν έπεται, αυτό δεν ισχύει αναγκαστικά: μπορούμε να πούμε «άντρες και γυναίκες προχωρούσαν γελαστοί» (αν και εδώ η σχέση είναι λίγο διαφορετικοί — σαν επιρρηματικό κατηγορούμενο μου μοιάζει.)

    = Το «να καλοσωρίσω τον φιλοξενούμενό μας», «να ευχαριστήσω τον Χ. για το σχόλιό του» κλπ., εμένα μου φαίνονται τελείως φυσικά. Ανέκαθεν δεν λέγαμε (όταν χρειαζόταν) «να σε χ..;» ή «να χ… μέσα;» Και θυμάμαι ότι πριν από 50 χρόνια, όταν πέθανε ο πατέρας ενός φίλου μου και λίγες μέρες αργότερα τον συνάντησα τυχαία, νιώθοντας κάπως αμήχανα του είπα «Γεια σου, Γιώργο! Να σε συλλυπηθώ!» (Υποθέτω εννοούσα «έλα να σε συλλυπηθώ διά ζώσης.» Πάντως έτσι μου βγήκε αυθόρμητα, και ένιωσα ότι δεν ήταν ό,τι προσφυέστερο μπορούσα να πω — γι’ αυτό και το θυμάμαι ακόμα.)

  256. Αγγελος said

    Νικιπλέ, εγώ προσωπικά πολύ θα χαρώ αν έρθεις σε κάποια μάζωξη που να είμαι κι εγώ και γνωριστούμε. (Το διατυπώνω έτσι, διότι αν γίνει μέσα στις γιορτές, δυστυχώς δεν θα είμαι…) Παρακαλώ τον οργανωτή (συνήθως είναι ο Γιάννης Ιατρού) να σε περιλάβει στις προσκλήσεις!

  257. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη».
    Εδώ είναι όλη η ουσία της δήλωσης. Εμείς να ξεκαβρακώνουμε, να δέρνουμε και να χυδαιολογούμε και η πολιτική ηγεσία να λέει ότι βρέχει (πέρα).

  258. Το γράφω εδώ για αθεράπευτα ρομαντικούς βάζελους και πως τους δουλεύουν δημοσιογράφοι που πίνουν ουισκάκια τσάμπα με ενδιαφερόμενους…

    «όπως και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως όταν αποχωρήσει, στην επόμενη του δουλειά, θα αμειφθεί καλύτερα. Οπότε ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Δώνη και όχι ο Δώνης τον Παναθηναϊκό. »

    Εχει γραφτεί- χωρίς να διαψευσθεί- πως η αμοιβή του Δώνη είναι 950 χιλιάρικα τον χρόνο (προφανώς και του τημ συμπεραλαμβανομένου όπως γίνεται σε όλες τις αμοιβές προπονητών)

  259. Pedis said

    # 254 – Από «το Κράτος είστε εσείς» μπήκαν πάλι σε τροχιά και ξανάρχισαν σιγά-σιγά να δέρνουν για διασκέδαση και να σακατεύουν κατά βούληση.

    Η καμπή με τον νέο εξοπλισμό, στολές και μάσκες, οργάνωση μαζί με την εκπαίδευση ΕΣΑ που, φαίνεται, ότι λαμβάνουν έγινε με το καβάλημα του 21ου, νομίζω, και η πορεία συνεχίζεται απτόητα … με την τέως κυβέρνηση να τους χαιδεύει είτε ανοικτά με κειό τον παπαρίγκο είτε δήθεν ότι θα τους κάνει ντα με την γεροβασίλη. Άφησαν ακριβώς ό,τι παρέλαβαν.

  260. Pedis said

    # 254 – για την απορία μου στο 253, ξες τίποτα;

  261. nikiplos1 said

    256@ Αγαπητέ Άγγελε κι εγώ θα ήθελα να σε/σας γνωρίσω από κοντά, ευκαιρίας δοθείσης… Μετά κρίσεως «έχω βγεί στην επαρχία πλέον» οπότε θα πρέπει να είμαι κάπως ενημερωμένος. Από καρδιάς!

  262. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

  263. Παναγιώτης Κ. said

    «Μετά κρίσεως». Μας μπερδεύεις! 🙂

    «Μετά φαγητού» και «μετά (το) φαγητό».
    Οι φαρμακοποιοί όταν γράφουν οδηγίες το προσέχουν ιδιαιτέρως και γράφουν βεβαίως το δεύτερο.

  264. Γιάννης Ιατρού said

    263: 🙂 🙂 🙂
    «μετά κρίσεως» αλλά και «προ σύναξης», over😉

  265. nikiplos said

    Όπς! Μετά την κρίση ήθελα να ειπώ! 🙂

  266. Κλέπτης said

    210.
    Το διάβασα το άρθρο σας. Ευχαριστώ.
    Νομίζω, με κάθε επιφύλαξη, ότι ο Νατσούλης ήταν από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) που ξεκίνησε την αρλούμπα περί μισθοφόρων της φυλής Μπουρνού με τον αιγυπτιακό στρατό στην Πελοπόννησο. Άλλωστε, τα επώνυμα Μπουρνιάς και Μπουρνούς προϋπήρχαν της απόβασης του Ιμπραήμ.

  267. Γιάννης Ιατρού said

    Βάζω και κάτι θετικό, απ΄αυτά που λίγο ακούγονται!
    Μαθητές μαθαίνουν νοηματική για να επικοινωνούν με συμμαθήτριά τους*, στο Δημοτικό του ορεινού χωριού του Αποκόρωνα, Εμπρόσνερο, στα Χανιά.

    * Σε απομακρυσμένα μέρη (εμ, εκεί τις πάνε, γιατί συνήθως τις θέσεις κοντά στα σπίτια τους τις παίρνουν οι «άριστοι»…) ☹

    Μπράβο, υπάρχουν και δάσκαλοι/δασκάλες που όχι μόνο προσπαθούν, αλλά διδάσκουν, μ’ όλη την έννοια της λέξης!

  268. Pedis said

    Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα– έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου.
    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ποιο μέτρο αναγκαστικότητας προβλέπεται για τον εξευτελισμό του θεσμού του Υπουργού;

  269. Pedis said

    Εδω ένα αφεντικό κάνει χρήση μέτρων αναγκαστικότητας της πιάτσας:

  270. nikiplos said

    270€ στα χαχαχούχα καλοί είναι… αλλά τα φράγκα δεν βγαίνουν…
    Πάντως για να πούμε και του στραβού (γυαλού) το δίκιο, ο κυρ Πρόδρομος δεν έχει και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία (της πιάτσας και μη)…
    (Αν ο Λαχανάς είχε γλώσσα… Κι ο Κωστάκης ξέρει καλά από τον μπαμπά του, πόσα έχουν δοθεί και σε ποιόν…)
    Τούτα όχι για να δικαιολογήσω τον υπουργό των υποδομών τρομάρα μας…

  271. Γιάννης Κουβάτσος said

    267: «Σε απομακρυσμένα μέρη (εμ, εκεί τις πάνε, γιατί συνήθως τις θέσεις κοντά στα σπίτια τους τις παίρνουν οι «άριστοι»…
    Δεν είναι έτσι, συνονόματε, πίστεψέ με, όλα γίνονται βάσει μορίων πλέον. Τα τσατσόνια δεν καταδέχονται να μπουν σε τάξη, αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία και σε άλλες λουφαδόρικες θέσεις. Η εν λόγω δασκάλα, πιστεύω βάσιμα, δεν θα αντάλλασσε τη θέση αυτή ούτε με θέση σε υπουργικό γραφείο.

  272. Πέπε said

    @255β:

    Ορισμένες φορές, ο λόγος που δηλώνει μία πράξη είναι, ο ίδιος, η πράξη. Τα παραδείγματα που μου ‘ρχονται προχείρως είναι όλα φόρμες ευγένειας: όταν λέμε «ευχαριστώ», ευχαριστούμε. Όταν λέμε «ζητώ συγγνώμη», ζητάμε συγγνώμη. Ομοίως και με το «συλλυπούμαι, συγχαίρω» κλπ.: με το που τα είπες, τα έχεις ήδη κάνει – αν δεν τα πεις, δεν τα έχεις κάνει.

    Δεν ισχύει το ίδιο με το «να σε χέσω». 🙂 Ούτε καν με το «σε χέζω» – άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις.

    Επομένως, η αίσθησή μου είναι ότι, αν δεν πεις «ευχαριστώ» αλλά «να ευχαριστήσω», δεν ευχαριστείς, απλώς δηλώνεις την πρόθεσή σου να το κάνεις κάποια στιγμή αορίστως.

  273. Pedis said

    # 270 – εγώ μόνο εύχομαι η περίοδος του ξεκατινιάσματος εκατέρωθεν να είναι μακρά, εννοω πριν τα βρουν οι πολιτικές και οικονομικές οικογένειες του τόπου, ώστε να βγουν άπλυτα στη φόρα.

  274. Pedis said

    … να σταματήσουμε να καίγονται αυτοκίνητα, καταστήματα να κινδυνεύει κόσμος. Αυτά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, θα σταματήσουν προφανώς. Άρα αυτό ζητούσαμε, να λυθούν τα χέρια μας. Να υπάρξει μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πόλη πραγματική τάξη»

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/222427_ayto-zitoysame-na-lythoyn-ta-heria-mas-leei-syndikalistis-tis-elas

  275. Pedis said

    – Ησυχία, Τάνκς κι Ασφάλεια –

    (ολ ταιμ κλασικ)

  276. Μαρία said

    https://twitter.com/YiannisBab/status/1204019592269586434

  277. Γιάννης Ιατρού said

    271: Ευχαριστώ, εσύ θα ξέρεις καλύτερα πως δουλεύει το σύστημα των τοποθετήσεων. Όποιος έχει δηλ. λίγα μόρια, πάει επαρχία/χωργιό κλπ., αυτοί με τα πολλά (ρε πότε/πως τα μάζεψαν; μάλλον από χρόνια υπηρεσίας τα περισσότερα ;;;) πάνε σε μεγαλύτερες πόλεις ή κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή όπου τέλος πάντων έχουν προτίμηση;

  278. Γιάννης Κουβάτσος said

    277: Και τα χρόνια υπηρεσίας μετράνε, και τα χρόνια υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα μέρη, που πολλοί τα προτιμούν ακριβώς για να μαζέψουν μόρια και να επιτύχουν πιο γρήγορα μετάθεση στον τόπο που επιθυμούν, και η οικογενειακή κατάσταση, λόγοι υγείας κλπ.

  279. Μαρία said

    277
    Όχι μόνο απο τα χρόνια υπηρεσίας. Πολλά μόρια μπορείς να μαζέψεις, αν υπηρετείς π.χ.σε δυσπρόσιτη περιοχή. Τα σχολεία κατατάσσονται σε 13 κατηγορίες και μοριοδοτούνται ανάλογα. Ή αν έχεις πολλά παιδιά.

  280. Γιάννης Ιατρού said

    278/279: Σωστό αυτό με την μοριοδότηση για δυσπρόσιτα μέρη κλπ.
    Βέβαια υπάρχουν και «δυσπρόσιτα» που δεν βρίσκεις να νοικιάσεις ένα λογικό μέρος να μείνεις, κι ας είναι γεωγραφικά κοντά… Δράμα του AirBnB

  281. Μαρία said

    280
    Υπάρχουν και χειρότερα. Οι Σαντορινιοί τα θέλουν όλα δικά τους.

    Το οξύμωρο είναι πως στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχει εδώ και καιρό μια μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς οι κατά καιρούς διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του προβλήματος έλλειψης στέγης που αποτρέπει τους γιατρούς (αλλά και πολλούς δημόσιους υπαλλήλους) να στελεχώσουν επαρκώς τις μονάδες του Νοσοκομείου Θήρας. https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/222258_ekrixi-orgis-ton-nefropathon-tis-santorinis

  282. Μαρία said

  283. # 277

    Γιάννη’μ κάθε συντεχνία έεεε κλάδος εκπαιδευτικών έχει και τους δικούς του τρόπους μοριοδότησης, με το αζημείωτο βέβαια (και εκπτώσεις στις ομαδικές εγγραφές !

    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/306052_seminario-poy-epilegoyn-para-polloi-filologoi-kai-moriodotei?utm_source=News247&utm_medium=BestofNetwork_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos12

  284. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στα τουριστοβριθή νησιά οι νεοτοποθετημένοι εκπαιδευτικοί κοιμούνται σε υπνόσακους στην παραλία.

  285. sarant said

    281 Μπούμερανγκ…

  286. Γιάννης Ιατρού said

    285: Με την απουσία κάθε τσίπας που χαρακτηρίζει τις σχετικές συμπεριφορές των κατοίκων εκεί (και σε άλλα, ιδιαίτερα τουριστικά μέρη), οι περισσότεροι που δεν χρειάζονται τέτοιου είδους ιατρική φροντίδα, θα σκέφτηκαν παρόμοια με κάτι άλλους, «..να τους πάρουν στο σπίτι τους …».
    Και οι Δήμος κλπ., μόνο φρου-φρου κι αρώματα, αντί να φτιάξει τις σχετικές δομές και να χρεώσει τους δημότες ανάλογα…
    Αλλά με κάτι τέτοια, δεν θα τον ξαναψήφιζαν…
    Για να μην αρχίσω με αυτά που βλέπουμε με τα δύστυχα τα γαϊδουράκια κλπ., ιδιαίτερα στο νησί αυτό.

  287. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Επιστήμονες είμαστε που ερχόμαστε να διδάξουμε τα παιδιά σας. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ethnos.gr/ellada/64734_anaplirotria-sti-santorini-gia-kerdos-afinete-ta-paidia-horis-kathigites%3Famp&ved=2ahUKEwjt8ubalanmAhUDMewKHbH9DhwQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw2blG2fuIxWRJj-Pb8YdAUL&ampcf=1&cshid=1575915347912

  288. Γιάννης Ιατρού said

    287: Ναι, καλά… Η συμπαράσταση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων… Λες και δεν ήξεραν…

    Η Κεραμέως προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και να αποσοβήσει την συζήτηση στα κοιν. δίκτυα και ειδησεογραφικά sites.
    Ο Δήμαρχος εκεί να (ξανα-)βγαίνει στην επόμενη τετραετία θέλει, τ΄αλλα τα έχει γραμμένα. Αλλιώς δεν θα χρειαζόταν η κάθε Κεραμέως να του πει να φροντίσει κλπ.

    Η μόνη λύση είναι να την πάει κανένας να διδάξει εκεί, έως ότου υπάρξει σωστή λύση, για όλους τους εκπαιδευτικούς.

  289. Μαρία said

    287
    Πριν απο 40 χρόνια σε τουριστικό νησί νοικιάσανε το σπίτι σε φίλο δάσκαλο μέχρι και το Μάιο. Τον Ιούνιο κοιμόταν στην ταράτσα.

  290. Γιάννης Κουβάτσος said

    Της αδερφής μου, όταν διορίστηκε νηπιαγωγός στην Κεφαλονιά τη δεκαετία του ’90, της νοικιάζανε επίσης μέχρι τον Μάιο. Ύστερα έβαζε τα πράγματά της σε ενοικιαζόμενη αποθήκη και για ένα-ενάμιση μήνα, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία, φιλοξενούνταν στο σπίτι ντόπιας συναδέλφου της. Κάθε χρόνο αυτό.

  291. Γιάννης Κουβάτσος said

    288: Τι λέει η τοπική ΕΛΜΕ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.alfavita.gr/ekpaideysi/300249_santorini-me-lista-i-diathesi-katoikion-se-anaplirotes%3Famp&ved=2ahUKEwjU4v7jnanmAhWjxaYKHcxCClkQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw0mefwya7MrwbERKgm0uLv7&ampcf=1

  292. Μαρία said

    290
    Ο δικός μου μετά πήγε σε μονοθέσιο στο παλιό Τρίκερι και έμενε τζάμπα σε κελί μοναστηριού χωρίς καλογέρους. Το χειμώνα άναβε τη σόμπα σε διπλανό κελί και περίμενε τα παιδάκια. Πέρασε ζωή και κότα.

  293. Γαλάζιο Ξωτικό said

    255α
    Ναι, δεν θα το έλεγα έτσι, ευχαριστώ.

  294. Μαρία said

    Η περίπτωση Δένδιας μηνύει Γκάρντιαν.

  295. sarant said

    Και περισσότερο θα πλήττονται οι αναπληρωτές, που κάθε χρόνο πηγαίνουν σε νησιά.

  296. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, οι αναπληρωτές, αυτοί οι όμηροι της πολιτείας, ανάβουν κάθε καλοκαίρι κερί στον άγιο Πρεκάριο.

  297. Μαρία said

  298. Πέπε said

    277
    Γιάννη, το σύστημα με τα μόρια λειτουργεί κάπως ανάλογα με τις Πανελλήνιες. Με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

    Όταν πρωτοδιορίστηκα, είχα 0 μόρια. (Δεν είναι εξ ορισμού έτσι, γιατί άλλοι δουλεύουν χρόνια αναπληρωτές πριν τον διορισμό τους, πάντως εγώ αυτή η περίπτωση ήμουν).

    Είχα δικαίωμα να διαλέξω οποιαδήποτε εκπαιδευτική περιφέρεια, από Οθωνούς μέχρι Κολωνάκι. Αλλά αν κάθε περιφέρεια είχε π.χ. 20 θέσεις φιλολόγων και τις διεκδικούσαν άλλοι είκοσι με έστω και ένα μόριο, δε θα περνούσα. Εκεί που υπήρχαν θέσεις που να μην τις διεκδικούν φιλόλογοι με πολλά μόρια (δηλαδή να μην τις διεκδικούν πολλοί), ήταν στα δυσπρόσιτα. Έτσι πήγα στη Δ’ Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει όλα τα νησιά πλην Ρόδου, Κω, Καλύμνου.

    Ο λόγος που αυτά τα νησιά έχουν θέσεις είναι ότι, πέρα από ένα μηδαμινό ποσοστό ντόπιων εκπαιδευτικών, όλοι οι άλλοι πάνε μόνο ως πρωτοδιόριστοι και φεύγουν μόλις μπορέσουν, απελευθερώνοντας τις θέσεις.

    Αφού μαζεύτηκαν όλοι οι νεοτοποθετημένοι (νεοδιόριστοι και μη) της Δ’ Δωδεκανήσου, μοιράστηκαν με παρόμοια διαδικασία οι θέσεις. Εγώ βρέθηκα (κατ’ επιθυμία μου) στην Κάρπαθο.

    Κάθε σχολείο, ανάλογα με την απόσταση από κάποιο αστικό κέντρο, δίνει ορισμένα μόρια ανά χρονιά. Η Κάρπαθος έχει τρία γυμνάσια και χονδρικά τρία λύκεια (διοικητικά είναι κάπως πιο περίπλοκο, αλλά ας μην μπούμε σ’ αυτό). Το γυμνάσιο και το Λύκειο της Ολύμπου βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας των μορίων που δίνουν. Της υπόλοιπης Καρπάθου είναι μια βαθμίδα πιο κάτω. Εγώ πήγα στην υπόλοιπη Κάρπαθο.

    Μιας και (α) το μέρος το ήθελα έτσι κι αλλιώς και (β) έδινε καλά μόρια, αποφάσισα ότι δε θα το κουνήσω από κει παρά μόνο για να επιστρέψω στην πατρίδα μου, την Α’ Αθηνών. Έτσι έκατσα τέσσερα χρόνια, και μετά ήρθα εκεί που ήθελα – δηλαδή: τις δύο πρώτες χρονιές δε ζήτησα ολωσδιόλου μετάθεση, την τρίτη ζήτησα αποκλειστικά για Α’ Αθήνας και δεν την πήρα (δεν έπιανα τη βάση με τα μόριά μου – η βάση διαμορφώνεται αναλόγως της ζήτησης), και την τέταρτη ομοίως αλλά την πήρα. Είχε άλλους συναδέλφους μου που, φρικαρισμένοι με την απόσταση, την απομόνωση, και γενικά τον μικρό τόπο, είπαν «μακριά από δω κι όπου να ‘ναι», και την πάτησαν: έφυγαν νωρίτερα, με λιγότερα μόρια, και πήγαν σε μέρη που ζήταγαν λιγότερα μόρια από την τελική τους επιλογή (έστω Α’ Αθήνας και πάλι) αλλά επίσης έδιναν και λιγότερα μόρια, π.χ. επαρχίες της Πελοποννήσου ή της Στερεάς, ή Κυκλαδονήσια κλπ.. Αυτοί ακόμα γυρνοβολάνε.

    Αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να την παρακάμψει ούτε ο πιο βυσματίας. Αυτό που μπορεί να κάνει ο βυσματίας είναι να πετύχει απόσπαση σε κάποιο γραφείο ή στο Υπουργείο. Αυτοί είναι τύποις εκπαιδευτικοί αλλά δουλεύουν ως διοικητικοί υπάλληλοι. Τέτοιες αποσπάσεις επιδιώκουν δύο περιπτώσεις:

    α) Όσοι έχουν ανυπέρβλητη ανάγκη (ή επιθυμία) να είναι σε μια συγκεκριμένη πόλη.
    β) Όσοι δε γουστάρουν / δεν αντέχουν την τάξη. Η διδασκαλία δεν είναι για όλα τα γούστα: κάποιους τους θρέφει, κάποιους τους τρώει. Περιέργως, υπάρχουν άνθρωποι που ενώ δεν ξέρουν/μπορούν/αντέχουν να κάνουν αυτή τη δουλειά, ωστόσο βρίσκονται σ’ αυτό το επάγγελμα. Έχω γνωρίσει νηπιαγωγό που δεν αντέχει τα νήπια (και φυσικό που δεν τα βρίσκει με τους εφήβους, κλπ.). Απορεί κανείς τι τους ώθησε σ’ αυτή την επαγγελματική κατεύθυνση, αλλά πάντως υπάρχουν.

  299. Γιάννης Ιατρού said

    298: κατατοπιστικότατο Πέπε. Ευχαριστώ πολύ.

  300. Μαρία said

    298
    Και ως διοικητικοί έχουν τις αργίες/άδειες των διοικητικών. Να το λέμε κι αυτό 🙂

    Η καλύτερη κατηγορία είναι οι αργόμισθοι. Λίγοι αλλά υπάρχουν.

  301. # 299

    Αν δεν αλλάξανε πολύ τα πράγματα από τότε που έφυγα, υπάρχουν άπειροι τρόποι για τους μεσάκηδες να πάνε στο σχολείο που θέλουνε με απόσπαση. Ο πιο κλασσικός είναι, σε συνενόηση με τον διευθυντή του σχολείου, δηλώνει λιγότερο από το απαιτούμενο προσωπικό στις μεταθέσεις και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ζητά κάλυψη των κενών που γίνεται εκ των ενόντων πανεύκολα ειδικά αν ο μεσάκιας έχει φροντίσει να βγει εκτός προγράμματος του σχολείου που ανήκει ή με κυκλικές αποσπάσεις αν ‘εχει ώρες στο σχολείο του.
    Προσωπικά ο τότε αιρετός -που είχε άποψη για μένα όταν συνυπηρετήσαμε μια χρονιά στο Γαλάτσι- όταν χρειάσθηκε μαθηματικό στο Β Πειραματικό Αθηνών με είχε στείλει εκεί χωρίς να κάνω καν αίτηση.

  302. Πέπε said

    300
    Και τα ωράρια.

  303. Γιάννης Κουβάτσος said

    301: Τώρα υπάρχει το ηλεκτρονικό φακέλωμα του my school, πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και αποτροπή πατεντών νεοελληνικού τύπου.
    Κατά τα άλλα, είναι όπως τα γράφει ο Πέπε. Εκπαιδευτικοί που δεν αντέχουν την τάξη υπάρχουν πάρα πολλοί και, δυστυχώς, δεν κατορθώνουν να πάρουν απόσπαση σε γραφείο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, αλλά και να ταλαιπωρούν καθημερινά μαθητές, συναδέλφους και γονείς.

  304. sarant said

    298 Πράγματι πολύ κατατοπιστικός, ευχαριστούμε!

  305. Pedis said

    Αξίζει να μαζεύεις μόρια για να πάρεις μετάθεση στην πρωτεύουσα του κωλοχανίου;

    Όπως καταγγέλλεται, μία παρέα νέων ανθρώπων βρισκόταν το βράδυ της Παρασκευής σε μαγαζί της περιοχής και στον δρόμο της επιστροφής τους ήρθαν αντιμέτωποι με μία «χαλαρή» διμοιρία των ΜΑΤ. Ωστόσο, η μια κοπέλα από την παρέα έκανε το «λάθος» να κοιτάζει το κινητό της καθώς περνούσαν από δίπλα τους. Ένας άνδρας των ΜΑΤ διέταξε: «»Εσύ, κατέβασε το κινητό σου» και η φίλη μου με ήρεμη φωνή ψελίζει «οκ» το κλείνει και το βάζει στην τσέπη της. Με εξίσου ήρεμο τόνο ρώτησα τον ΜΑΤατζή «Σιγά βρε άνθρωπε, γιατί, τι έκανε;» Χωρίς να πω κάτι παραπάνω (και χωρίς να έχω φωνάξει, καθυβρίσει ή προσβάλει με κανέναν τρόπο κάποιον) ο ΜΑΤατζης με πλησίασε λέγοντας μου «Έχεις κανένα πρόβλημα! Ε; ε;» με πλησίασε σε απόσταση πραγματικά αναπνοής κοιτάζοντας με, δεν έκανα κάποιο βήμα πίσω και με το που έφτασε με ορμή περπατώντας κατά πάνω μου με έσπρωξε με την ασπίδα, με κλώτσησε με την μπότα του χαμηλά στην κοιλιά και μου έριξε μια δυνατή γροθιά στο αριστερό μάγουλο (το οποίο και άνοιξε). Δύο συνάδελφοι του τον τράβηξαν πίσω ενώ ή φίλη μου Α.Κ. με τράβηξε και εμένα πίσω», αναφέρεται στη σχετική καταγγελία.

    Όταν η παρέα διαμαρτυρήθηκε τους πλησίασε, σύμφωνα με την καταγγελία, ο (μάλλον υπεύθυνος) αρχιδιμοιρήτης ο οποίος τους είπε να φύγουν γρήγορα αν δεν θέλουν να τους προσαγάγει και τους τρεις. «Ζητούσαμε επίμονα να μας πει το όνομα αυτού που με χτύπησε ή έστω κάποιον «αριθμό διμοιρίας» ή κάποιο «αναγνωριστικό» τους (ποιοι είναι). Μας είπε πως εάν θέλουμε ονόματα θα «πάμε τώρα προσαγωγή». Η όλη μας συζήτηση από μεριάς μας ήτανε απολύτως πολιτισμένη και χωρίς ένταση η νεύρα, ζητούσαμε διαρκώς από τον αρχιδιμοιρήτη να γίνει άμεσα κάτι για τον επικίνδυνο ΜΑΤατζη που χωρίς λόγο μου επιτέθηκε, ο αρχιδιμοιρήτης άρχισε να μας φωνάζει και να μου λέει φωνάζοντας «έλα, χτύπα εμένα να ξεσκάσεις τώρα στο πρόσωπο για να είμαστε «πάτσι» και φύγετε»». Όπως εξηγεί ο καταγγέλλων ο αστυνομικός επέμεινε και επανέλαβε αρκετές φορές το «χτύπα με» σαν να τον προέτρεπε «να δοθεί μία αφορμή», ωστόσο η παρέα εξήγησε στον αστυνομικό ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο και πως θέλει απλά να μάθει τα στοιχεία του αστυνομικού ο οποίος εξαπέλυσε την αναίτια επίθεση.

    https://thepressproject.gr/ela-chtypa-emena-na-xeskasis-tora-sto-prosopo-gia-na-imaste-patsi-ke-fygete/

  306. Σ said

    272. Έχετε αναγάγει τη σχολαστικότητα και την υπερανάλυση σε στυλ. Κομπλιμέντο είναι αυτό.
    Θα μπορούσε όμως το «σε χέζω» που είναι «άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις» να είναι ομόλογο του «σε ευχαριστώ». Δηλαδή το «σε ευχαριστώ» να είναι μια κατ΄οικονομία διατύπωση της πρόθεσής σου να προσφέρεις ευχαρίστηση. Την οποία τελικά δεν προσφέρεις κατά τον ίδιο τρόπο που δεν προβαίνεις στο χέσιμο.
    Με αυτή την έννοια το «να σε ευχαριστήσω» είναι ταυτόσημο με το «σε ευχαριστώ». Και τα δυο δηλώνουν πρόθεση.
    Ελπίζω στο ελαφρυντικό της μεταμεσονύκτιας ώρας.

  307. Μαρία said

    Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό υγείας ο πρόσφατα τοποθετημένος διοικητής του νοσοκομείου Θήβας Κώστας Τυρηνόπουλος, υπό το βάρος των πληροφοριών ότι ο τίτλος σπουδών του δεν καλύπτει τα προαπαιτούμενα προσόντα της προκήρυξης και το γνωστικό αντικείμενό τους, δεν συνάδει με τον κλάδο της υγείας και τη διοίκησης ενός τέτοιου οργανισμού.
    https://e-sterea.gr/index.php/nea/epikairotita/25856-paraitithike-o-konstantinos-tyrinopoulos-apo-dioikitis-tou-g-n-livadeias-g-n-thivon

  308. Γιάννης Κουβάτσος said

    306:Εκεί οδηγούν η πολιτική κάλυψη και το λύσιμο των χεριών. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.
    307:Αμ είναι δύσκολο πράγμα η γνήσια αριστεία. Η «αριστεία» πάλι ως αντίπαλο δέος στην «ισοπεδωτική ψευτοϊσότητα των αναρχοάπλυτων» είναι το μόνο εύκολο. Την αποκτάς στο πι και φι με τις κατάλληλες γνωριμίες, με τα απαραίτητα κονέ.

  309. Μαρία said

    Πολύ καλό άρθρο.

  310. Πέπε said

    305:
    > > Αξίζει να μαζεύεις μόρια για να πάρεις μετάθεση στην πρωτεύουσα του κωλοχανίου;

    Τέτοιες ιστορίες σαν αυτή που παραθέτεις, καλό είναι να βρίσκεται κανείς κοντά τους. Με το να αγναντεύεις τα κυματάκια του Αιγαίου σε κάποια βραχονησίδα και να τις μαθαίνεις τυχαία από τα μέσα, δεν παίρνεις χαμπάρι πού ζεις. (Βέβαια παίρνεις χαμπάρι άλλα: το τι μας είπε ο Μακριδάκης τις προάλλες για τους πρόσφυγες στη Χίο… – Δεν είναι βέβαια βραχονησίδα η Χίος αλλά πάντως είναι μακριά από τη θαλπωρή του κέντρου.)

  311. Pedis said

    # 310 – Δεν ξέρω, το βρίσκεις χρήσιμο και διδακτικό να έχεις τον φόβο ότι
    θα σε καψωνάρει το κάθε αρχίδι με το εθνόσημο έτσι στα καλά καθούμενα επειδή περνάς δίπλα του και να απλώσει χέρι να σε κτυπήσει με τη μαγκιά τού μισού ποινικού κώδικα που του δίνει αυτόματα δίκιο ό,τι κι αν κάνει κι ό,τι κι αν καταθέσει;

  312. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ μετάνιωσα που διορίστηκα στον Πειραιά. Θα ήθελα να περάσω μερικά από τα νεανικά μου χρόνια στα νησιά. Συνήθως οικογενειακοί, αισθηματικοί, φιλικοί δεσμοί σε φέρνουν πίσω στην Αθήνα, καθώς και οικονομικοί λόγοι.

  313. Γιάννης Ιατρού said

    307: …από την θέση του Αναπληρωτή Διοικητή… 🙂
    Εμ, αρχιτέκτονας για διοίκηση νοσοκομείου;
    Πάλι καλά που κατάλαβε, έστω και καθυστερημένα, πως κάτι τέτοιες τοποθετήσεις ροκανίζουν το όποιο καλό όνομα έχεις …

  314. ΓιώργοςΜ said

    281 Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στη Σαντορίνη δουλεύουν σα φαντάροι, είτε κοιμούνται στο νοσοκομείο όταν δεν έχουν βάρδια, είτε «εφτά νομά σ’ ένα δωμά», νοικιάζουν ένα δωμάτιο και κοιμούνται εκ περιτροπής, ανάλογα με τις βάρδιες, όσοι έχουν οικογένειες δε μπορούν να τις έχουν κοντά (τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι πέρυσι που βρέθηκα εκεί). Κανείς δε θέλει να πάει στο νησί, ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτής, ούτε αστυνομικός, ούτε οποιοσδήποτε υπάλληλος, εκτός ίσως από τους ντόπιους.
    Οι δήμαρχοι άραγε δε μπορούν να υποχρεώσουν τους ξενοδόχους να παραχωρήσουν, εν είδει φόρου, ένα δωμάτιο στα είκοσι; Ή να τους υποχρεώσουν να παρέχουν σε Χ αριθμό υπαλλήλων ένα δωμάτιο, αν όχι δωρεάν, με λογικό κόστος; Να στήσουν ένα χωριό με εργατικές κατοικίες ειδικά για τον κόσμο αυτό; Μπα…
    Ίσως και να βολεύει. Το νησί ένα μεγάλο ξενοδοχείο, κατοικημένο μόνο από τουρίστες, ταβερνιάρηδες, γκαρσόνια και ξενοδοχοϋπάλληλους, οι ιδιοκτήτες να μένουν αλλού και να νοικιάζουν ακόμη και τα κοτέτσια, κι αν αρρωστήσει κάποιος, ας πάρει το πλοίο, αν έχει παιδιά, ας τα αφήσει με τον άλλο γονιό ή με τους παπούδες. Κι από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, το νησί ας κλείνει, να μην υπάρχει και σπατάλη σε ρεύμα, πετρέλαιο…

  315. nikiplos said

    Καλημέρα… Με αφορμή όσα βγαίνουν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες (μοι προξενοί αλγεινήν εντύπωσιν, γιατί αποσιωπούντο την προηγούμενη περίοδο) Τρεις λεπτομέρειες:

    α. Ο κος Χρυσοχοΐδης υπήρξε 6 έτη συνολικά υπουργός ΠΡΟΠΟ. Ένας αστυνομικός λέει ότι «μέχρι σήμερα» τα χέρια τους ήταν δεμμένα. Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν έχει αλλάξει, ούτε οι σχετικοί νόμοι, εικάζω πως θα άλλαξε κάτι στο Υπουργείο του. Καθώς στα χρόνια που τα χέρια τους ήταν δεμμένα συμπεριλαμβάνονται και τα 6 έτη θητείας του νυν Υπουργού, πιστεύω πως ένας Δημοσιογράφος τουλάχιστον θα έπρεπε να ρωτήσει τον κο Χρυσοχοΐδη γιατί στα 6 αυτά χρόνια, τους είχε δεμμένα τα χέρια… Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, οφείλει να το πει δημόσια.

    β. Στο περιστατικό του Pedis στο @305, να προσθέσουμε πως ισχύει η διάταξη των 60ς. Σε δικαστήριο η γνώμη του αστυνομικού οργάνου μετράει ως θέσφατο, ενώ οι πολίτες έχουν χρεία μαρτύρων. Αυτό δεν ισχύει τώρα αλλά εδώ και 50 χρόνια ΚΑΙ με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις…

    γ. Στην περίπτωση προσαγωγής με τρομονόμο, το κατηγορητήριο είναι συνήθως ενιαίο. Δηλαδή, αν γίνονται παραδίπλα επεισόδια (στημμένα ή μη) και συλληφθεί κάποιος, δι’ ασήμαντον αφορμή (πχ περιμένει σε στάση λεωφορείου και αυτόν βρήκαμε, αυτόν συλλάβαμε), πάει ενιαίο κατηγορητήριο για κακούργημα. Αυτό σημαίνει συνήθως προφυλάκιση μέχρι τη δίκη (εκτός αν παίζει βύσμα) από την σκαιά Ελληνική μας Δικαιοσύνη. Συνήθως ο συλληφθείς θα βρεθεί μπλεγμένος στα γρανάζια της Δικαιοσύνης (ένα πολύ αποδοτικό και προσοδοφόρο μαγαζί) με αυτόπτες μάρτυρες εναντίον του αστυνομικούς, δλδ χωρίς ελπίδα να γλυτώσει (εκτός είπαμε)… [ όλο αυτό το (γ) είναι από πραγματικά περιστατικά]

    Επομένως δεν έχει αλλάξει κάτι εξ όσων γνωρίζω, όσον αφορά την ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ και την νομοθεσία. Τι ακριβώς εννοεί «δεμμένα χέρια» ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ στο @307? Σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε ένα εισαγγελέας να παρέμβει απέναντι σε μια τέτοια δήλωση, επιτελούς της αστυνομίας που χαρακτηρίζει το κράτος ως ανοχύρωτο? Δεν προκύπτουν ευθύνες?

  316. nikiplos said

    314@… Μπα μην ανησυχείς… Αυτά μαθαίνονται… γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια συνήθως τα κρεαζερόπλοια (εσκεμμένο ορθογραφικό) πιάνουν μόνο για 2 ώρες…
    Όσο για την υπεροικοδόμηση στο νησί, μια τεράστια γειτονιά είναι πλέον…

  317. Νέο Kid said

    Όλα τα «Greek» restaurants στην Αραπιά λέγονται είτε Mykonos είτε Santorini…
    Προσωπικά, πάντα προσπαθώ να πείσω τους μαρκετοβικτιμάδες αλλοδαπούς να τα αποφεύγουν ,και τους προτρέπω να διαλέξουν αλλά ωραιότερα και ανθρωπινότερα μέρη διά τας διακοπάς τους εν Ελλάδι…

  318. sarant said

    317 Ενδιαφέρον. αφού στη Γερμανία βρίσκεις και τέτοια αλλά υπερτερούν τα αρχαιοπρεπή, Ακρόπολις κτλ.

  319. Νέο Kid said

    318. Οι Γερμανοί είναι αρχαιολάτρες, γι αυτό και τα Acropolis, Parthenon κλπ.
    Οι Αραπάδες και οι Εγγλεζάδες θέλουν λίγο (δηλαδή πολύ!) κρασί , λίγο θάλασσα και τ´αγορι τους… άλλο target group.

  320. Παναγιώτης Κ. said

    @280. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι ο συντάκτης της πινακίδας είναι λιγότερο από πενήντα ετών. Τι καταδεικνύει αυτή η σύνταξη; Για μένα, το (χαμηλό) επίπεδο της εκπαίδευσής μας. Σκέφτομαι με λογικές μέσου όρου και όχι με τις εξαιρέσεις. Ο μέσος όρος λοιπόν είναι χαμηλός και φαίνεται σε πολλές καταστάσεις.Π.χ σε επίπεδο Πανελλαδικών, σε επίπεδο Δημόσιας διοίκησης (δυσκολία στη σύνταξη μιας εγκυκλίου κάτι που διαπιστώνεται με το ασαφές τελικά περιεχόμενο), σε επίπεδο PISA καθώς διαβάσαμε εσχάτως, σε επίπεδο πανεπιστημίων καθώς λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί κ.λπ.

    @286. Έτσι! Να γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις.
    Να μη μένουμε στην περιγραφή του προβλήματος αλλά να προτείνουμε και λύσεις.
    Διάβασα ότι κάποιος γερμανικός δήμος (Μονάχου ή Βερολίνου δεν θυμάμαι ακριβώς) θα προβεί σε ανέγερση κατοικιών διότι τα ενοίκια ΄σε αυτές τις πόλεις έχουν πάρει τα ύψη.

    Οπότε μπορώ να ρωτήσω…αναρωτώμενος. Γιατί οι δήμοι σε αυτές τις δύσκολες από άποψη στέγης περιοχές δεν εκπονούν κάποιο πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών για να στεγάσουν τους δασκάλους των παιδιών τους, τους γιατρούς κ.λπ. Να παρέχουν στέγη έναντι «λογικού» ενοικίου. Φαντάζομαι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει η ΕΕ. Αλλά…
    Η αλλοτρίωση των ανθρώπων στις τουριστικές περιοχές από το χρήμα λόγω τουρισμού έχει βάλει στην άκρη οτιδήποτε άλλο πλην του…χρήματος.
    Στις Κυκλάδες αλλά και γενικώς στις τουριστικές περιοχές οι επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές είναι από τις πιο χαμηλές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό κάτι δείχνει. Δεν πρόκειται μόνο για έλλειψη ενδιαφέροντος να αποκτήσει κάποιος πανεπιστημιακή εκπαίδευση (δεν είναι απαραίτητο) αλλά να δούμε τα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές ως το αποτέλεσμα μιας πορείας υποεπιδόσεων καθ΄ όλη τη σχολική διάρκεια.
    Το άλλο με τη φοροδιαφυγή πάλι; Δεν θυμάμαι τα νούμερα αλλά ο μέσος όρος εισοδήματος στις Κυκλάδες είναι χαμηλότερος από το μέσον όρο στην Ήπειρο που ως γνωστόν, θεωρείται το πιο φτωχό μέρος της Ελλάδας και της Ευρώπης!

  321. Pedis said

    # 315 – δεν καταλαβαίνω τι μου λες …

    ομάδες σαν τα δίας και αρχίδιας να κυκλοφορούν σαν τα σερσέγκια στην πόλη, τα ματ ρόμποκοπ σε μεγάλους αριθμούς και με βαρύ εξοπλισμό σαν να βρίσκονται σε κατεχόμενα και τη σχεδιασμένη, προκλητική, ασύδοτη και κτηνώδη συμπεριφορά προς όλους (γέρους, γυναίκες, παιδιά, ανάπηρους) κοκ βλέπεις τα τελευταία είκοσι χρόνια με διαρκή κλιμάκωση της τρομοκρατίας στον ελεύθερο δημόσιο χώρο τα τελευταία δέκα.

    Η παρα/θεσμική ατιμωρησία της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι γιουνιβέρσαλ καθεστωτικό στάνταρντ, η διαφοροποίηση ανά τόπους και ανά περιόδους γίνεται από τη συχνότητα επιβεβαίωσης αυτού του στανταρντ.

  322. Γιάννης Ιατρού said

    320: Η ανέγερση / δημιουργία κατοικιών, τέλος πάντων τόπου διαμονής, γενικά προϋποθέτει την κυριότητα οικοδομήσιμων εκτάσεων ή έστω την μετατροπή σε οικοδομήσιμες άλλων εκτάσεων που έχει ο δήμος την κυριότητα. Που να τις βρει στα τουριστικά νησιά; Θα πρέπει πρώτα να τις αγοράσει από τους ιδιώτες/κατόχους …. Οι όποιες δημόσιες εκτάσεις στην Ελλάδα δεν είναι στην κυριότητα των Δήμων (κατά κανόνα).

    Αυτό δεν σημαίνει πως η πολιτεία, συνολικά, δεν έχει την δυνατότητα να δώσει λύσεις στην δημιουργία χώρων διαμονής σε τέτοιες τουριστικές περιχές, για απολύτως απαραίτητους υπαλλήλους (αστυνομία, πυροσβεστική, υγεία, εκπαίδευση κλπ.).

  323. Pedis said

    Σιγα μην δεν υπάρχουν. Αλλά ποιος χέστηκε.

  324. Pedis said

    Εννοώ σιγά μην δεν υπάρχουν και λύσεις, και οικόπεδα και κτίρια και θεσμικά πλαίσια και χρήματα.

  325. nikiplos said

    321@ Hello! Οι Αστυνομικοί είναι άνθρωποι σαν και εμένα και εσένα… Επομένως (λέω εγώ τώρα) κάποιοι δίνουν οδηγίες για μια τέτοια στάση-συμπεριφορά (κλιμάκωση / εκτόνωση το λες εσύ ) και πρέπει:

    α. Να εξηγήσουν στην κοινωνία το λόγο που προβαίνουν σε κάτι τέτοιο.
    β. Να απολογηθούν στην κοινωνία ως προς το λόγο της ασύμμετρης δράσης της ΕΛΑΣ, απέναντι σε διαδηλωτές και σε κοινούς ποινικούς κακοποιούς.

    Κι εδώ δεν τα βάζω με τους πολιτικούς. Το 1995, η κοινωνία ήθελε μέσω τηλεπαραθύρων άμεση εισβολή της ΕΛΑΣ στο Πολυτεχνείο – που έγινε με αποτέλεσμα το κάψιμο της Πρυτανείας – και καμία εισβολή στην κατάληψη του Κορυδαλλού – που δεν έγινε με αποτέλεσμα σκληροί ποινικοί να κατακρεουργήσουν έναν νεαρό που ήταν μέσα μόνο για χρήση 5-6 μήνες, θα έβγαινε δηλαδή οσονούπω.

  326. Pedis said

    σα πού φόρα έχει πάρει !

    κλιμάκωση / εκτόνωση το λες εσύ

    δεν μίλησα για εκτόνωση.

    έπειτα, σιγά μην εξηγήσουν και απολογηθούν που μας λες … τώρα πίσω-πίσω μετά από σχεδιασμένο όργιο εκφοβισμού και τρομοκρατίας στο δρόμο κι όπου αλλού διαμαρτύρεται και αγωνίζεται ο κόσμος ακόμη και για κείνα τα ελάχιστα που είχε και χαμένα δικαιώματά του.

    Το 1995, η κοινωνία ήθελε μέσω τηλεπαραθύρων άμεση εισβολή της ΕΛΑΣ στο Πολυτεχνείο …

    με το συμπαθειο … αλλά άει παράτα μας, φίλε, που ήθελε η κοινωνία … έκανες δημοψήφισμα στα πάνελ και το διαπίστωσες …

  327. Pedis said

    τα ιταλικς στο τέλος δικά μου, ετσι; μην παραξηγηθούμε.

  328. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Να απολογηθούν στην κοινωνία ως προς το λόγο της ασύμμετρης δράσης της ΕΛΑΣ, απέναντι σε διαδηλωτές και σε κοινούς ποινικούς κακοποιούς.»
    Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η αστυνομία αδιαφορεί προκλητικά για την πρόληψη και την πάταξη του κοινού ποινικού εγκλήματος που θεριεύει ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σαν αφιονισμένη τους διαδηλωτές και όσους θεωρεί «τρομοκράτες». Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε πτώση, έστω μικρή, της δημοτικότητας του Χρυσοχοΐδη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το επικοινωνιακό νταβαντούρι αρχίζει και γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες, που τους ενδιαφέρει η ασφάλειά τους πρωτίστως, όσο κι αν προσπαθούν τα, κατά Πολάκη, βοθροκάναλα να τους πείσουν ότι είναι πιο σημαντική η εξάρθρωση του Ρουβίκωνα από το να κυκλοφορούν και να κοιμούνται χωρίς τον φόβο των κακοποιών.

  329. Μαρία said

    325
    Μετά την εκπαίδευσή τους και το esprit de corps, που καλλιεργούν, δεν είναι σαν εσένα κι εμένα. Πριν απ΄αυτήν πιθανόν να ήταν.

  330. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    329 Πολλοί από δαύτους ούτε καν. Μπαίνουν εκεί έτοιμοι, ψημένοι. Ήταν πριν από λίγα χρόνια που κάποιοι έλεγαν κατάμουτρα (υπό τις επευφημίες ή τη σιωπή των υπολοίπων) στην καθηγήτρια Αναστασία Τσουκαλά που είχε κληθεί στη σχολή τους για κάτι διαλέξεις πως είναι περήφανοι φασίστες και τη ρωτάγανε τσαμπουκαλήδικα αν έχει πρόβλημα με αυτό. Η ηγεσία έκανε και κάνει τον Κινέζο…Και η ΧΑ σαρώνει στα εκλ. τμήματα των ματατζήδων.

  331. Γιάννης Κουβάτσος said

    329, 330: Σωστές και οι δύο απόψεις. Θυμόμαστε και τα θηριώδη ποσοστά της Χ.Α. στα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν αστυνομικοί. Ας θυμηθούμε επίσης και το ντοκιμαντέρ για το πώς παραλαμβάνεις ένα άξεστο χωριατόπαιδο και το μετατρέπεις σε βασανιστή.

  332. Pedis said

    # 329 – δεν θέλησα να ασχοληθώ με τη συγκεκριμένη ψευδή διαβεβαίωση ότι «είναι σαν κι εσένα και μένα» επειδή θα έπρεπε να δηλώσω προσβεβλημένος που ο Νίκιπλος με υποβιβάζει αλλά δεν ήθελα να το θέσω σε προσωπική βάση … δική του δουλειά αν δεν καταλαβαίνει ότι διεκδικεί την ίδια θέση προθέσεων, βίτσιων και κοινωνικής συμπεριφοράς για τον εαυτό του.

    και, σε κάθε περιπτωση η συγκεκριμένη ψευδής διαβεβαίωση, είναι άσχετη με το θέμα δηλ αν αυτά τα τσογλάνια έχουν δύο πόδια, χέρια, περπατούν όρθια, και μαλλον έχουν αναπτυγμένο εγκέφαλο βάρους περι τα 1350 γρ …

    Έτσι λοιπόν, όπως τα λες, Μαρία. Αυτά τα τσογλάνια δεν βγήκαν παγανιά μονάχα τους να σακατεύουν κόσμο, έχουν εκπαιδευτεί γι αυτό, καλύπτονται από το νόμο κι όταν αυτός δεν αρκεί προστατεύονται από τις συνέπειες των κακουργηματικών αδικημάτων από εισαγγελείς, υπουργούς, πρωθυπουργούς, δημοσιογράφους κλπ.

  333. Μαρία said

    Στην εκπομπή Ιστορίες που γράφουν ιστορία καλεσμένος ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, μιλάει για το ξύλο και τις περίφημες ΕΔΕ.
    https://www.stokokkino.gr/page/arxeio.html

    330
    Η Τσουκαλά σε ευέλπιδες έκανε τις διαλέξεις.

  334. Πέπε said

    > > Hello! Οι Αστυνομικοί είναι άνθρωποι σαν και εμένα και εσένα…

    Ήθελα να ‘ξερα τι λογής αθρώποι είστε εσύ κι εκείνος, και μοιάζετε με αστυνομικούς.

    (Ματατζήδες για την ακρίβεια.)

  335. spiridione said

    333.
    https://unfollow.com.gr/print-edition/elasxa/

  336. Μαρία said

    335
    Καλά θυμόταν το χτήνος. Με μπέρδεψε αυτό https://tvxs.gr/news/ellada/o-ymnos-tis-21is-aprilioy-sti-sxoli-eyelpidon-kata-tin-epeteio-toy-polytexneioy

  337. Μαρία said

  338. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον εισαγγελέα», έλεγε κάποιος επικεφαλής …σκανδαλιάρας κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Κλιντ. ☺

  339. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ζήτησαν …διαβατήρια από μαθητές ελληνικού διαπολιτισμικού δημόσιου σχολείου, για να τους επιτρέψουν την είσοδο. Όλο αυτό σε προγραμματισμένη επίσκεψη του σχολείου. Πολλή τρέλα στις μέρες μας, πολλή.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ethnos.gr/politismos/76790_akropoli-i-tamias-rotoyse-tin-kathigitria-ti-eidoys-onomata-einai-ayta%3Famp&ved=2ahUKEwjM_tbTuKvmAhW5UxUIHTQ5DRsQlO8DMAB6BAgHEAU&usg=AOvVaw2e1-y6ldZQsNX_3NtJ5b4g&ampcf=1

  340. spiridione said

  341. 333 Μη σκάς Μαρία. Οι μάγκες του 335/336 αγαπημένα αδερφάκια είναι 🙂

  342. Αιμ said

    …και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει :

  343. 342 Στουπί για τη μολότοφ μου η Ιερά Σινδόνη.
    (αυτό εννοείς?) 🙂

  344. Μαρία said

    Συνέντευξη Τσουκαλά στις 18/11 https://www.stokokkino.gr/article/1777/%CE%91%CE%BD.%20%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC:%20%CE%97%20%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B2%CE%AF%CE%B1%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AC%20%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82.html

  345. Γιάννης Κουβάτσος said

    320:»Ας κάνουμε την υπόθεση ότι ο συντάκτης της πινακίδας είναι λιγότερο από πενήντα ετών. Τι καταδεικνύει αυτή η σύνταξη; Για μένα, το (χαμηλό) επίπεδο της εκπαίδευσής μας.»
    Όπως εξηγεί και ο Μπροντέλ στη «Γραμματική των πολιτισμών», σε όλες τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου, στην Ευρώπη όπως και στην Αμερική, η γενίκευση της παιδείας είχε ως αποτέλεσμα την εξειδίκευσή της και, γι’ ό,τι αφορά τη γενική μόρφωση, την πτώση του επιπέδου. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων η μόρφωση παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνον ως εργαλείο και όχι ως ανώτερη πνευματική καλλιέργεια. Έτσι εξηγείται γιατί πτυχιούχοι, που στον τομέα τους είναι καλοί επαγγελματίες, δυσκολεύονται να συντάξουν ένα κείμενο ή παρουσιάζουν έλλειμμα στοιχειωδών γνώσεων σε τομείς όπως η ιστορία, η λογοτεχνία κλπ.

  346. sarant said

    339 Και στα απλά σχολεία δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές εκτός ΕΕ; Εχεις ξανακούσει να γίνεται διάκριση στο θέμα της δωρεάν εισόδου;

  347. Γιάννης Κουβάτσος said

    346: Όχι. Για μένα αυτό είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο. Όπου κι αν έχουμε πάει επίσκεψη με το σχολείο μου, μας καλοδέχονται και, πολλές φορές, μαθητές με αβάσταχτο οικονομικό πρόβλημα γίνονται δεκτοί δωρεάν, όπου υπάρχει εισιτήριο. Αυτό που έγινε στην Ακρόπολη είναι εξωφρενικό.

  348. Γιάννης Κουβάτσος said

    346: Και να προσθέσω ότι στα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας φοιτούν κυρίως μαθητές εκτός Ε.Ε.

  349. Μαρία said

    346
    Ο νόμος ισχύει για μεμονωμένα άτομα, όχι για τα σχολεία. Τις προάλλες σε ένα τουί τους το εξήγησε ο Στάζυ αλλά δυστυχώς η παραπληροφόρηση συνεχίζεται.

  350. Μαρία said

    320
    Έχεις φάει κόλλημα με τους κάτω των 50 🙂 Αλλά και η Πίζα έχει επικριθεί για τις δεξιότητες που μετράει και για τον τρόπο που τις μετράει.
    Ο ιδιοκτήτης είναι είτε Έλληνας γέρος ολιγογράμματος είτε πιθανότατα ξένος.

  351. Μαρία said

    Καραλόλ Έχει γιο ο Αβραμό που σπουδάζει στα Κολάμπια;

  352. Μαρία said

    351
    Στην πρώτη σελίδα της αναφοράς Αγγελή: περί ύπαρξης/για ύπαρξη «στικάκι».

  353. Παναγιώτης Κ. said

    @350. Έγραψα κάτω από 50 θεωρώντας ότι γι αυτές τις ηλικίες δεν μπαίνει ζήτημα αναλφαβητισμού.
    Μαρία, δεν το έχουμε πει ότι είμαι εκπαιδευτικός; 🙂
    Χώρια που, η ενασχόληση με το παρόν ιστολόγιο πάνω από 7χρόνια, λειτούργησε σαν ένα πολύ καλό σεμινάριο σε ποικίλα θέματα. 🙂
    Γνωρίζω την κριτική για την Πίζα μόνο που, είναι κριτική τύπου «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
    Σημείωσε ότι ένα 6% Ελλήνων μαθητών που παίρνουν μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν υψηλές επιδόσεις. Άρα η θεματολογία του διαγωνισμού δεν είναι terra incognita.

  354. sarant said

    351 Γιά να δούμε…

  355. Γιάννης Κουβάτσος said

    353: Και στην εκπαίδευση, Παναγιώτη, όπως και σε όλα τ’ άλλα, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Η εκπαίδευση είναι ακριβή υπόθεση, οι κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα στο θέμα αυτό και περί άλλα τυρβάζουν .

  356. nikiplos said

    334@ Καλά να ψάχνονται οι άλλοι αλλά κι εσύ βρε Πέπε που διδάσκεις και είσαι κοντά στις πανελλήνιες και στα μηχανογραφικά των παιδιών?
    Τα παιδιά μας είναι… εκείνων που δεν έχουν «καβάντζες» κλπ…

    329@

    333@ Βρε παιδιά αν περιμέναμε ένα ευνομούμενο κράτος να βασίζεται στις συντεχνιακές ΕΔΕ βράστα… Είδαμε και τις ΕΔΕ των άλλων των σπουδαγμένων, με υπερφρενή εγκέφαλο: Των Μηχανικών στην Ρικομέξ, των Ιατρών σε δεκάδες περιστατικά, των Δικηγόρων για Κούγιες, των Δικαστών για Μπουρμπούλια και Ηλία και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός…

    329@ αλλά και λοιπά… Ωραία τα λέμε εμείς, αλλά αυτό το esprit de corps δεν διέπει άλλες συλλογικότητες? Μόνο στην ΕΛΑΣ παρατηρείται? Η ταινία «το κύμα», οι νεολαιίστικες οργανώσεις, οι αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, τα χουλιγκανάτα των ομάδων, διέπονται από αυτό το esprit de corps και καθόλου καλό δεν είναι να βρεθεί κανείς απέναντί τους. Ακόμη και οι (παρα)εκκλησιαστικές οργανώσεις, έχουν προβεί σε βιαιοπραγίες και μάλιστα ακραίες, καίτοι κηρύσσουν την αγάπη προς τον πλησίον.

    Τα ΜΑΤ και η ΕΛΑΣ, με τη θωράκιση της ατιμωρησίας έχουν γίνει αχαλίνωτα. Η μόνη άμυνα σε αυτό είναι η θωράκιση από ένα κράτος δικαίου. Από αλλαγή των χουντονόμων που θέλουν την κατάθεση του αστυνομικού βαρύνουσα, από αλλαγή των τρομονόμων όπως εξηγούσα παραπάνω… Μόνο που οι πολιτικές εξουσίες, όταν διοικούν δεν νοιάζονται για τέτοιες λεπτομέρειες γιατί δεν απευθύνονται στους ίδιους…

  357. spyridos said

    339

    Αυτό είναι νέο φρούτο.
    Το θέμα το ανέδειξε και διεθνοποίησε στις 4 Δεκεμβρίου ο Ιρλανδός ανταποκριτής στην Αθήνα Damian Mac Con Uladh

    https://popaganda.gr/newstrack/akropoli-fek/

  358. Μαρία said

    353
    Για ολιγογράμματο έγραψα. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω των πενήντα που τελείωσαν μόνο το δημοτικό ή εγκατέλειψαν το γυμνάσιο μετά την πρώτη γυμνασίου. Μέχρι να εμπεδωθεί οτι το γυμνάσιο έγινε υποχρεωτικό πέρασαν κάποια χρόνια. Το βλέπαμε στα απουσιολόγια της πρώτης γυμνασίου.
    Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι δάσκαλοι σε κακόφημο χωριό της Χαλκιδικής, προσπαθούσαν να πείσουν τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά στα γίδια.

  359. Μαρία said

    357
    Αυτό εννοούσα.

  360. Νίκος Κ. said

    329, 350: Δυστυχώς, ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρά με την Πίζα. Κι αυτοί συνήθως δεν είναι ούτε όσοι την «υποστηρίζουν» ούτε όσοι την κριτικάρουν. Από τους πέντε (5) πολλοί ενδιαφέροντες τόμους, εστιάζονται μόνο στον Πίνακα με τις μαθησιακές επιδόσεις των μαθητών στις διάφορες χώρες.

    Πόσοι ενδιαφέρθηκαν π.χ. για έναν ολόκληρο τόμο (τον πέμπτο) που εξετάζει την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες χώρες στη συνεργατική επίλυση προβλημάτων (Collaborative Problem Solving); https://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2015-results-volume-v_9789264285521-en

    Ή για τον τρίτο τόμο που ασχολείται με την καλή (ή όχι καλή) ψυχική κατάσταση των μαθητών (Students’ Well-Being) στα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα;
    https://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2015-results-volume-iii_9789264273856-en

  361. Γιάννης Κουβάτσος said

    357,359: Πέρσι, που πήγαμε στο μουσείο της Ακρόπολης, τέτοιες απαράδεκτες απαιτήσεις δεν υπήρχαν. Καινούργια είναι αυτά. Προφανώς το μπατσοκρατικό πνεύμα επεκτείνεται ραγδαία.

  362. Αιμ said

    343. Οχι το άλλο : Ο Αχελώος δεν μπαίνει σε σιφώνι 😉

  363. sarant said

    360 Πες τα Χρυσόστομε!

  364. Μαρία said

    340
    Η Λουλού έχει πρόβλημα ταυτότητας.

    Απο σκάι.

  365. Spiridione said

    364. Χα χα, έχει τα υπαρξιακά της.
    Δηλαδή άμα γινόταν κανένα επεισόδιο θα λέγαμε για την κρίση της Λουλούς;

  366. sarant said

    Προφανώς ανάλογα με το αν ενώνεται με την ελληνική ή με την τουρκική όχθη, ανάλογα τη ροή του ποταμού.

  367. Μαρία said

    Στο μεταξύ

  368. Pedis said

    # 367 – Γιάννα η Γιαταγάνα!

    Κάπου στο Ποντίκι πήρε το μάτι ωραίο κακεντρεχές δημοσιεύμα με αρχιμεζέδαρο προσφερόμενο από τον Πρετεντέριους τον δημοσιογράφο. Θα τον έχει φυλάξει ο Νικοκύρης φαντάζομαι για την πιατέλα του Σάββατου.

  369. sarant said

    368 Αν λέγανε για το «σεμνύνομαι» μπορεί και να το πήραν απο δικό μου σχόλιο στο ΦΒ.

  370. Μαρία said

    368
    Το οτι σεμνύνεται για το τρίτο το μακρύτερο έπαιξε πολύ στο τουίτερ απο Νικοκύρη και άλλους.

  371. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    367
    «τρεις συνεργάτες» οι εξής…τέσσερις! 🙂

    Σήμερα πρέπει να ψηφίστηκε το Σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (κατά τον τίτλο) με ρυθμίσεις των υπ. Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων κλπ (σχεδόν όλων)
    όπου με το άρθρο 34 «Ρυθμίσεις για τη λειτουργία της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αυτή εξαιρείται από τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού. Τί μου θυμίζει, τί μου θυμίζει, ο Βενιζέλος νομοσχεδίαζε συχνά τέτοιες εξαιρέσεις για ΝΠΙΔ κλπ

  372. Pedis said

    # 369/370 – ε που να ξέρω τι κάνετε με τον τουίτα; εξυπηρέτηση πήγα να κάνω … 🙂

    του τη λέει χοντρά οτι μπορεί να είναι και του λόγου απτυχίωτος, λέει …

  373. Μαρία said

    372
    Κάποιος τουιτεράς θυμήθηκε κι αυτό και σε σκέφτηκα 🙂

    ένας άλλος αυτόν, που τον διέγραψαν απ’ τη ΝΔ αλλά όχι απ’ τα ματ.

  374. Pedis said

    # 373 – είναι και ανθρωπιστές …

    Η υπόθεση μου είναι ότι επειδή οι ελληνικές πόλεις είναι «κλειστοφοβικές» τα χημικά έχουν βέλτιστη απόδοση. Παραλληλα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση η πλευρά που λόγω εκπαίδευσης και εξοπλισμού παρουσιάζει συνοχή και κρατάει τις γραμμες της με πειθαρχία, ακόμη κι αν είναι αριθμητικά μικρότερη (όπως συμβαίνει συνηθως με τα ματ).

    Αν, αντίθετα, οι ελληνικές πόλεις είχαν μεγάλες λεωφόρους, ελεύθερους χώρους, μεγάλες πλατείες, πάρκα κλπ όπου τα χημικά εκ των πραγμάτων έχουν μειωμένη δράση, αλλά και οι μπάτσοι θα έπρεπε να είναι πολυπληθέστεροι για να κρατήσουν τις γραμμες τους, τότε θα προκρίνονταν κατά των διαδηλωτών η χρήση πλαστικών σφαίρων και θωρακισμένων οχημάτων με διάφορα χαρακτηριστικά επιχειρησιακής δράσης. Με αποτέλεσμα φυσικά, μέχρι να συνηθισει η κοινη γνώμη στην ιδέα των απωλειών και των σοβαρών τραυμάτων και να τις θεωρήσει … φυσιολογικές αν όχι εγκρινόμενες από το συνήθες κομμάτι των ακρο/δεξιών και νοικοκυρεων, να υπάρχει αντίδραση, αγανάκτηση και έντονη εχθρότητα απέναντι στην κυβέρνηση.

  375. Μαρία said

    374
    Πλαστικές σφαίρες απ’ όσο ξέρω χρησιμοποιούν μόνο οι Γάλλοι που τις αγοράζουν απ’ την Ελβετία.

  376. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, αλλά οι στενοί δρόμοι ευνοούν τα οδοφράγματα και τον κλεφτοπόλεμο. Ήταν ένας από τους λόγους που οι Γάλλοι με τον Οσμάν κατεδάφισαν το παλιό Παρίσι και άνοιξαν πλατιές λεωφόρους.

  377. Πέπε said

    Δηλαδή τι πρόβλημα έχουν οι σφαίρες στα στενάκια; Ότι οι αδέσποτες θα φάνε άναν άσχετο και καμιά βιτρίνα; Ε και; Τι αριστερίστικα είναι αυτά;

  378. Γιάννης Ιατρού said

    371β Έχουν να πέσουν μάσες ….

  379. nikiplos said

    378@ Αυτά ξέρουν καλά, αυτά κάνουν… να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα…

  380. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    378 Καλημέρα Γιάννη (και οι λοιποί δλδ). Όπως έχει ήδη γραφεί προσφυώς, η επέτειος θα κοστίσει περισσότερο από την επανάσταση. Επαίτες μας βλέπω.

  381. nikiplos said

    Η βία της Αστυνομίας και η αντανάκλαση στην κοινωνία… Τα λένε καλύτερα διάφοροι εγκληματολόγοι, ειδικά ο κος Πανούσης στα βιβλία του. Εντούτοις εγώ θα κάνω μόνο μια πραγματολογική αντιπαράθεση…

    Στο Λονδίνο, μέχρι τον Μέϊτζορ, οι αστυνομικοί δεν οπλοφορούσαν. Γι’ αυτό και οι μπόμπηδες ήταν συνήθως σωματώδεις τύποι, που επέβαλαν την τάξη με τα γκλοπ. Στη συνέχεια αφόταν η Αστυνομία οπλοφορούσε και έριχνε, μόνο στο Χάκνεϋ σήμερα γίνεται ένας ή δύο φόνοι ημερησίως… Συνήθως ο υπόκοσμος, βρίσκει πρόσβαση σε καλύτερο οπλισμό καθώς δεν έχει ανάγκη τις προβληματικές διατυπώσεις και επιτροπές εγκρίσεως κλπ.

    Στο Παρίσι είναι ζήτημα χρόνου, οι διαδηλωτές να προμηθευτούν κι αυτοί κάποιες ιδιοκατασκευές πάντα με γαλλική ευγένεια, όπως παλαιότερα με τις σφεντόνες… Για την ώρα ρίχνουν με κάποια αεροβόλα. Δύο που έριξαν με αυτά έφαγαν αληθινές σφαίρες αλλά πέρασε στα ψιλά…

    Στην Ελλάδα στα κρίσιμα χρόνια που η Αθήνα μετατράπηκε σε αυτό που μετατράπηκε η Αστυνομία αντέδρασε… έγινε εξαφανιζόλ, γιατί ένα καλάσνικοφ είναι επιθετικό όπλο και αν είναι τυχερό το θύμα και δεν πεθάνει, συνήθως μένει εφόρου ζωής με σοβαρές αναπηρίες: η πιο συχνή είναι η απώλεια κάποιου άκρου – όσον αφορά τη λειτουργικότητα – ή η απώλεια κάποιου πνεύμονα.

    Τα ΜΑΤ είναι μονάδα που είναι αναγκασμένη να κάνει βρωμοδουλειά και να τρώει ξύλο, μολότοφ κλπ, δεν νομίζω πως αντικειμενικά πρόκειται για σύνοδο αγγέλων. Πάντως τίποτε δεν κάνει αν δεν έχει άνωθεν εντολές. Όλες οι κυβερνήσεις είχαν ΜΑΤ. Στο Ανατολικό Μπλοκ, έκαναν κάτι πιο εύκολο. Έβγαζαν θωρακισμένα χωματουργικά και πατούσαν ενίοτε και καμιά 10ριά μεθυσμένους – γιατί μόνο μεθυσμένος έπρεπε να είσαι για να τολμήσεις εκεί να διαδηλώσεις, αλλά ποιός μάθαινε τι… Πάντως κι εκεί, όπου δεν μπορούσαν να βρουν άλλη λύση πχ Βερολίνο, είχαν ροπαλοφόρους, ενίοτε και «αγανακτισμένους πολίτες».

    Αν βρούμε άλλη λύση για τη διαχείριση της ομαδικής βίας στο μέλλον, το ξανασυζητάμε.

  382. Pedis said

    # 375-377 – πλαστικές, καουτσουκένιες χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, αν δεν κάνω λάθος, και στα προπύργια της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον πλανήτη.

    Πέπε, άλλο είπα. Ό,τι στα στενάκια η δουλειά τους γίνεται μόνο με τη χρήση χημικών. Οι σφαίρες επιφέρουν μεγαλύτερες απώλειες, κι αφού δεν είναι απαραίτητες, δεν σκέφτεται κανείς να τις βάλει στο παιχνίδι.

  383. nikiplos said

    Για τους γαλλομαθείς… ποιά η διαφορά του immigration από το émigration?
    Ο Γούγκλης μεταφράζει το immigration glandestine ως λαθρομετανάστευση…

  384. nikiplos said

    383@ το βρήκα από τα συμφραζόμενα…

  385. sarant said

    383 Το immi είναι όταν έρχεσαι, το emi όταν φεύγεις :_

    378 Πλιάτσικο

  386. Γιάννης Ιατρού said

    380: Άσε, δράμα!
    Από την μία διοχετεύουν το χρήμα (τους φόρους που πληρώνει ο κόσμος δηλαδή) όπου τους βολεύει, λεγε με «3000 χιλιάρικα μηνιάτικο για 2-3 χρόνια, με προϋποθέσεις και …προσόντα βεβαίως, για να τοποθετήσουν κάτι εις εσπερίαν «εξόριστα» τέκνα», κάτι απαλλαγές για ανεξέλεγκτο βόλεμα ημετέρων ή/και παρκάρισμα χρήματος (δωρεές…) «αλά 2021» κλπ. Απ΄την άλλη κόβουν ή μειώνουν/περιορίζουν δραστικά κοιν. παροχές και βοηθήματα κάθε είδους (ΑμΕΑ, φτωχές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους κ.α.), ετοιμάζουν κόψιμο της νομοθετημένης πασχαλιάτικης 1/2 σύνταξης κλπ. κλπ., επιβαρύνουν με επιπλέον φόρους/κρατήσεις τους αγρότες και μια μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολούμενων (από Γενάρη αυτά) κλπ.

  387. Γιάννης Ιατρού said

    385a: Ωραία εξήγηση!
    (αλλά το Λαρισσαϊκο -ιμι -ισι κλπ. το αποκρύπτεις 🙂 )

  388. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    386 Σκέφτομαι που λες να αλλάξω τη θέση μου για τη λέξη της χρονιάς. Εκείνο το «τι ψηφίσατε ρε?» είναι αριστούργημα 🙂

  389. Γιάννης Ιατρού said

    388: Ναι, ναι, σωστός!

  390. Pedis said

    # 378 – Έτσι θέλει!

    Να μην υπάρχει δυνατότητα σε άλλους παρά μόνο στους άχριστους συγκολλήτες μας.

  391. Pedis said

    … να προσλαμβάνονται, να μασουλάνε και να τρώνε από το τελευταίο κρατος-σοβιετία της Ευρώπης.

  392. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και τώρα που μας ζορίζει ο Ερντογάν, δεν θα «χρειαστεί» και καμιά αγορά του αιώνα, ύψους 6-7 δισ.; 😉

  393. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    392 Όχι, θα μας προστατέψει το ΝΑΤΟ. Θα τους πάρει παραμάζωμα μέχρι την Κόκκινη Μηλιά τους παλιότουρκοι. Γι αυτό δεν πληρώνουμε?

  394. Γιάννης Ιατρού said

    392: δεν πέρασε προχθές εκείνο το «δικό μας παιδί», ο γίγας, ο Σαρακοζί απ΄εδώ; Νομίζω πως τώρα είναι εμπορικός αντιπρόσωπος οίκων «μόδας»… (κοινώς σου κόβουν κουστούμι)

  395. Γιάννης Ιατρού said

    3339: Χάνουμε και το τσιπουράκι πατριώτη! Πως θα πάνε κάτω τα φαρμάκια; ε;

  396. nikiplos said

    395 Έτσι! Να ξαναρχίσετε να πίνετε το κλασσικό ουϊσκάκι… 🙂

  397. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    395 Καλά, μιλάμε για νήμα-ματατζή! Γάμησε κι έδειρε! 3339 σχόλια! 😛

  398. spiridione said

    «Μετά τις άγριες δολοφονίες των αξιωματικών μας, το Σώμα έχασε άντρες ικανούς, που ήξεραν τη δουλειά τους και αγαπούσαν την Υπηρεσία. Εσείς θα συνεχίσετε το δύσκολο και επίπονο έργο τους για να μη γίνει αισθητή η απουσία τους. Σε τρεις μέρες έχουμε το Πολυτεχνείο, πρέπει λοιπόν να εντείνουμε όλοι την προσοχή μας για να περάσει αυτός ο μπελάς. Έχουμε πληροφορίες πως τα κουμμούνια θα οδηγήσουν την πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Λογαριάζουν βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο και ο ξενοδόχος ρίχνει πολύ ξύλο (ακούγονται γέλια). Πάει αυτό. Κάτι άλλο τώρα: απαιτώ από σας να προσέχετε με ποιες τα φτιάχνετε, γιατί πολλές τσούλες έρχονται και ενοχλούν την Υπηρεσία. Πρέπει και μπορείτε να κάνετε παρέα με καλό κύκλο, να πηγαίνετε σε καλά μαγαζιά να ψωνίζετε, να πίνετε τον καφέ σας σε σοβαρές καφετέριες, να έχετε τρόπους, είστε το «αφάν γκατέ» της νεολαίας. Καταλάβετέ το, είστε περιζήτητοι γαμπροί, κάθε κοπέλα σας βλέπει με καλό μάτι γιατί έχετε σίγουρο μέλλον, σταθερό μισθό και, λόγω δομής της Υπηρεσίας, θα γίνετε σωστοί οικογενειάρχες. Εκείνο που πρέπει όμως να προσέχετε και το επιβάλλει η Υπηρεσία για καλό σας, είναι να μην παντρεύεστε πριν από τα είκοσι επτά, χωρίς προίκα, και πάνω απ’ όλα γυναίκα με ακατάλληλα φρονήματα. Λοιπόν, εγώ τελείωσα, έχει κανείς σας να με ρωτήσει τίποτα;… Ωραία! Σας αφήνω, γεια σας».
    Ο Διευθυντής αποχωρεί.

    Click to access mat.pdf

  399. Γιάννης Ιατρού said

    397: 👍😍👍😂

  400. nikiplos said

    398@ Στο στρατό δεν είχαμε παρόμοια κηρύγματα? Σε εμένα είχαν πει χειρότερα… Δεν μιλάω για τον παππά του στρατοπέδου που είχε βάλει ως σκοπό της ζωής του να μέμφεται τους χεβιμεταλάδες. Στεκόταν στην έξοδο του στρατοπέδου και όποιος ξεχασμένος φορούσε ροκόμπλουζα, ο ιερέας του έκοβε την άδεια ή την έξοδο… με ήρεμο τόνο βέβαια… 🙂

    Πάντως αυτό με το μπλέξιμο με γυναίκα με ακατάλληλα φρονήματα, νομίζω αν δεν κάνω λάθος, το είχαν και στην ΚΝΕ… δεν το έχω ακούσει δια ζώσης μοι έχει μεταφερθεί προφορικώς.

    Apropos το συγκεκριμένο βιβλίο το προτείνω ανεπιφύλακτα και διαβάζεται άνετα κι από το πεντέφι.

  401. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    398 Σωστός, Spiridione. Μπράβο που το θυμήθηκες. Εν συντομία να πω ότι αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και οι δολοφονηθέντες αξ/κοι που λέει ο καραμπασκίνας είναι οι Μάλλιος και Μπάμπαλης.

  402. Γιάννης Κουβάτσος said

    397: οι ματατζήδες γδύνουν και δέρνουν. Το άλλο από Γενάρη. Μαζί με τα δακρυγόνα θα τους δίνουν και προφυλακτικά. Το κράτος δεν τους λύνει μόνο τα χέρια.

  403. spiridione said

    402. Ναι, και ο Πέτρου, ο διοικητής των ΜΑΤ που είχε δολοφονηθεί. Η συγκεκριμένη ομιλία είναι πριν την επέτειο της 17ης Νοεμ. 1980.

  404. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    402 Α, προς το παρόν μόνο φάπα? Η πούτσα από Γενάρη?
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/218588_oi-matatzides-oneireyontai-hoynta-kai-den-kryboyn
    Σιγά μην τους δίνουν και προφυλακτικά. Λες να νοιάζονται για την υγεία των συλληφθέντων?

  405. Pedis said

  406. Pedis said

    # 404 – με τόσα αναβολικά που έχουν πάρει οι πιο πολλοι από δάυτους για να φουσκώσουν, θα είνια αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρηματος.

  407. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    400 Νίκιπλε, αυτό με την ΚΝΕ το έχω ακούσει κι εγώ. Όταν έρθει το ΚΚΕ στα πράματα και πράττει έτσι, να τα ξαναπούμε. Επί του συγκεκριμένου όμως μιλάμε για το επίσημο Κράτος και έναν (και όχι μόνο έναν) μηχανισμό που επανδρώνει με συγκεκριμένων φρονημάτων άτομα αποκλείοντας ό,τι άλλο. Στεγανό της εξουσίας με άλλα λόγια. Ε, ό,τι και να πεις για την όποια ΚΝΕ υπάρχει ειδοποιός διαφορά.

  408. Γιάννης Ιατρού said

    Για να δώσω μιά ώθηση στην συζήτηση (να φτάσουμε τα 600 σχόλια 👍😋🙄):

    Δύο Αμερικανοί πανεπιστημιακοί (οι P.S. Forsher και N.S. Kteily) διεξήγαν και δημοσίευσαν πρόσφατα (2019) τα πορίσματα μιας έρευνας για το ψυχολογικό προφίλ ακροδεξιών στις ΗΠΑ (δεν νομίζω πως ουσιαστικά θα διαφέρουν ιδιαίτερα από τους εδώ…). Σ΄αυτήν συμμετείχαν περίπου 500 δεδηλωμένοι ακροδεξιοί την χρονιά της εκλογής του Τραμπ (2016).
    Όταν τους ζητήθηκε να τοποθετήσουν διάφορες ομάδες σε ένα εξελικτικό διάγραμμα από τον πίθηκο μέχρι τον όρθιο άνθρωπο, οι ακροδεξιοί συστηματικά δεν έδιναν την ιδιότητα του ανθρώπου σε «Άραβες, μουσουλμάνους, Λατίνους και μαύρους» (και άλλα κακοποιά στοιχεία…)
    A Psychological Profile of the Alt-Right – Patrick S. Forscher, Nour S. Kteily, 2019. (Τα δεδομένα της έρευνας βρίσκονται εδώ)

    Κι εδώ ένα σχετικό άρθρο: (Δεν είναι κυρία, είναι Αλβανή) της Μαριάννας Τζιαντζή, στην ΕφΣυν 11/12), που αναφέρει και την ανωτέρω έρευνα των Forscher & Kteily.

  409. sarant said

    398 Ωραίο λινκ

  410. Pedis said

    είναι σχεδόν αλήθεια και υπήρχαν διακρίσεις φύλου: ενώ ωθούσαν μεν τους αρσενικούς να παντρεύονται πολύ μικροί και μόνο με παρθένες απολίτικες (προίκα δεκτή) για να σπείρουν στις οικογένειες του κόσμου τα ζιζάνια του κουμουνισμού και μωρά-γενίτσαρους, τις δε κνίτισες τις περνούσαν από ειδική εκπαίδευση με σκοπό να την πέφτουν σε πουρά με διασυνδέσεις αλλά και με χοντρό πορτοφόλι για να τους κόβουν κουπόνια. Πώς νομίζετε ότι έβγαινε το πλάνο μεσούσης της καραμανλικής λιτότητας;

  411. Γιάννης Ιατρού said

    406: АННА БОЛИКА

  412. Μαρία said

    402. 404
    Τι να τα κάνουν τα προφυλακτικά, όταν υπάρχει η κλασική δοκιμασμένη μέθοδος.

  413. 406 Σωστός. Θερία ανίμερα.

  414. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα προφυλακτικά θα είναι για τους ίδιους, μην κολλήσουν τίποτα από τους αναρχοάπλυτους.

  415. Γς said

    390:

  416. Γιάννης Ιατρού said

    412: Όσο και να ταιριάζει στα πρόσφατα επεισόδια και συμπεριφορές…, η ανάρτηση στο ΦΒ είναι του 2015
    εδώ

  417. Μαρία said

    416
    Ναι. Γι’ αυτό και προήχθη.

  418. 416/417

    22/7/15. Ο τότε αρμόδιος υπουργός, ο πολιτικός του προϊστάμενος δλδ, έκανε τπτ με το γκλομπ του εν λόγω? Το έχωσε πουθενά?

  419. Γιάννης Ιατρού said

    ακριβώς 🙂

  420. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε τι προήχθη; Σε καθηγητή χειρισμού γκλομπ στη σχολή της αστυνομίας; Θα εφάρμοζε, ας πούμε, αυτή τη μέθοδο σε κάποιον μαφιόζο, σε κάποιον μεγαλέμπορο ναρκωτικών, σε κάποιον εκτελεστή συμβολαίων; Θα τους ξεβράκωναν κατά τη σύλληψή τους; Αστειάκι.

  421. Γιάννης Ιατρού said

    420: τότε είχε ένα αστεράκι, μετά δύο (υπαστυνόμος Α’ έγινε)

  422. Γιάννης Κουβάτσος said

    421: Πώς χαίρομαι όταν προοδεύουν οι άριστοι!

  423. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αριστόμπατσος!

  424. Pedis said

    # 418 – O Πανούσης; Τους τα σήκωνε περήφανος.

    https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/34105_proti-fora-aristeri-katastoli

  425. Γιάννης Ιατρού said

    Πού ΄ναι κι εκείνος ο Τζι να σχολιάσει; 🙂
    (Γιάννη Κουβάτσε, το γραφει και το «δικό σας» site, αλλά χάρη της ειρήνης εδωμέσα έβαλα άλλον σύνδεσμο… 🙂 🙂 🙂 )
    Κράτος δεν είναι ο πρωθυπουργός, κράτος είναι ο Ολυμπιακός

  426. Pedis, ρητορική ήταν η ερώτηση.

  427. Γιάννης Ιατρού said

    Με δέκα μασέλες θα φάνε… (και δεν διευκρινίζει, άνω ή κάτω;)

  428. https://www.google.com/search?q=%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%82&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiNn_TjrK7mAhUfThUIHb4UBO0QsAR6BAgIEAE&biw=1920&bih=937

  429. Γιάννης Κουβάτσος said

    225: Υπερκράτος οι ματατζήδες, κράτος ο Ολυμπιακός και κρατίδιο ο Μπάοκ. Και κάπου εκεί ανάμεσα κινείται και κάποιος Μητσοτάκης. ☺

  430. Pedis said

    # 426 – το αντελάβην … αλλά έτσι για τη συλλογική μνήμη του ιστολογίου.

  431. Πέπε said

    427
    Θυμάστε την κάρα του Αγίου (?Ιωάννη) σε ηλικία 12 ετών;

  432. Μαρία said

    424
    Καθαρή επίδειξη δύναμης: το κράτος είμαστε εμείς.

    427
    Το ρεπορτάζ να αναλάβει ο Κώστας.
    Γενικά κυκλοφορούν πολλά ιερά σαγόνια.

  433. Γιάννης Ιατρού said

    432β: 👍👍😂😂😂

  434. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    398. Πόσα χρόνια με πήγες πίσω! Τον γνώρισα ,τότε κάπου ΄83,΄84, το Χρήστο Μπρατάκο, ένα σοβαρό και μαζί αλλέγρο παιδί, παλιάς κοπής (πράγματι την κοπάνησε από την αστυνομία) που προσπαθούσε να εκδώσει το βιβλίο αυτό («ΚρανΙοφόρους», τους έλεγε αρχικά, από στραβό σχηματισμό που μετά παγιώνεται κ δεν καταλαβαίνεις το λάθος. Μπορεί κάπου να έχω το τότε δαχτυλογραφημένο του.

    Η ιστορία των ΜΑΤ
    https://athens.indymedia.org/post/273695/

  435. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    404. Χτήνε, το τίμησες το νούμερο!

  436. ΚΩΣΤΑΣ said

    432 – 433 😋😛😜🤪

    Ωχ! γεγονότα κάτω από τη μύτη μου και μυρουδιά δεν πήρα. Τώρα εδώ το μαθαίνω για την ιερά σιαγόνα.

    Ο ναός της Αγ. Παρασκευής μού είναι γνωστός, έχω γράψει και ένα μικρό ιστορικό για την ανέγερσή του. Ο αρχικός ναός χτίστηκε, αν θυμάμαι ακριβώς, το 1928. Την εικόνα έφεραν από τη Μενεμένη οι πρώτοι πρόσφυγες. Ο σημερινός ναός είναι νεώτερος και μεγαλύτερος.

    Κάπου στα μέσα της 10/ετίας του 1980, δημιουργήθηκε πάλι ντόρος, είπαν πολλοί ότι είδαν δακρυσμένη την εικόνα της Αγ. Παρασκευής. Μεταξύ των πολλών που συνέρρευσαν εκείνες τις μέρες ήμουν κι εγώ. Δεν είδα δάκρυα στην εικόνα, αυτό που παρατήρησα ήταν ότι από όποια μεριά κι αν την κοίταζα, μου φαινόταν ότι η αγία με κοίταζε κι αυτή κατάματα!

    Αυτή είναι μάλλον δουλειά του Βαρνάβα, μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου εκκλησιαστικά ανήκουμε κι εμείς. Προσωπικά δεν τον γνωρίζω. Ακούω όμως ότι έχει πιθανότητες να διαδεχθεί στο Πατριαρχείο τον Βαρθολομαίο, γνωρίζει άριστα τα τουρκικά, λένε. Ο Βαρθολομαίος επισκέφθηκε πολλές φορές τη γειτονιά μας και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Βαρνάβα.

    Ανταποκρίθηκα και διατελώ μετά τιμής… 😋😛😜🤪

  437. 427 Τώρα μου ήρθε μια φλασιά, τι θα γινόταν σε περίπτωση που ήταν φτιαγμένο από το ίδιο ανθεκτικό στον χρόνο υλικό το παχύ έντερο ας πούμε.

  438. Σ said

    436γ. Οι διδιάστατες απεικονίσεις που κοιτάζουν ευθεία μπρος, μας κοιτάζουν κατάματα απ΄ όποια γωνία κι αν τις δούμε.

  439. sarant said

    436 Για να γίνει Πατριάρχης δεν πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης; Δεν αρκεί να ξέρει τουρκικά.

  440. Pedis said

    # 438 – πάλι καλά, δηλαδή, δεν ήταν ότι τον είχε βάλει η αγία στο μάτι … άλλωστε δεν θα το είχε καταλάβει τόσα χρόνια που πέρασαν ότι δεν είχε κάτι προσωπικό μαζί του …; άσε που μπορεί και να αλλοιθώριζε η αγία από τη συγκίνηση, τα δάκρυα, από την αμηχανία, τόσος κόσμος που την κοιτούσε …

  441. ΚΩΣΤΑΣ said

    439 Την υπηκοότητα μπορούν να τη ζητήσουν και να την πάρουν, δίνεται εύκολα. Αδιασταύρωτο, άκουσα ότι ήδη την έχει πάρει.

  442. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    439 Βέβαια! Τέσσερις δεσποτάδες τση λεβεντομάνας Κρήτης ετουρκοσύρανε (χάμαι θωρώ και λέω το) προσβλέποντας προφανώς σ΄αυτήν την υποψηφιότητα!Πέρσι ΄ποθανε αιφνίδια και πάρωρα ο γεις, ΄πομένουνε άλλοι τρεις.

    https://www.voria.gr/article/oi-kritikoi-apektisan-tourkous-mitropolites

    https://www.tovima.gr/2015/02/19/world/toyrkia-ithageneia-se-ierarxes-toy-oikoymenikoy-patriarxeioy/

  443. sarant said

    441 Α, μάλιστα

    442 Χάμαι θωρώ και λέω το, τι ωραίο!

  444. ΚΩΣΤΑΣ said

    440 Λοιπόν Πέδη, παύσον να με λοιδορείς και αν μπορείς να με βοηθήσεις εσύ ή όποιος άλλος έχει στο υπόγειό του κρυφά αρχεία. 😅

    Το 1932, 24 Ιουλίου, στον αποπερατωμένο και περίλαμπρο ναό της Αγ. Παρασκευής, τελέστηκε μνημόσυνο των υπέρ πατρίδος πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών, καθώς και των σφαγιασθέντων προκρίτων Μενεμένης… Έγινε προσκλητήριο νεκρών και εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 96 ενδόξως πεσόντων…

    Ψάχνω να βρω αυτά τα 96 ονόματα. Έφαγα τα λυσιακά μου, τι σε Χεκίμογλου, τι σε Καραθανάση…, δώθε, κείθε, αλλά τίποτα. Θα είμαι ευγνώμων σε όποιον μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτή την αναζήτησή μου….

  445. Μαρία said

    436
    Τα κατέχει λέει και το βιογραφικό http://www.imnst.gr/wp/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C/
    Μπορεί να είχε τουρκόφωνους παππούδες.

  446. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    444 Κώστα σε εφημερίδα της εποχής και της χρονολογίας μήπως;

  447. ΚΩΣΤΑΣ said

    446 Έφη, στην εφ. Μακεδονία βρήκα την είδηση που λέω στο @444, βρήκα ποιοι παρίσταντο, ποιος μίλησε, που έγινε η δεξίωση, τι φάγανε… αλλά ονόματα πουθενά, γιοκ. Κατέφυγα και σε ιστορικούς, αλλά ξανά, γιοκ.

    Έχει στηθεί μνημείο πεσόντων δίπλα στο ναό. Επειδή, στη γειτονιά μου περνιέμαι και για ιστορικός!!! 😜 – λόγω του ότι έφερα στο φως αυτό γεγονός του μνημοσύνου – μου ζητούν κάπως επιτακτικά να βρω τα ονόματα για να τα αναγράψουν στο μνημείο. Για μένα όμως αποτελεί και πεδίο δόξης λαμπρό, μιας και ασχολούμαι με την τοπική ιστορία.

  448. Μαρία said

    447
    Ιστορικέ
    τι ζητείς στη Μενεμένη
    συ
    ένας
    Λαρισαίος;

    Τόσο άχρηστοι πια αυτοί οι Μενεμενλήδες!

  449. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    447 Από ποια γεγονότα οι πεσόντες ;

  450. Μαρία said

    449
    Στη Μικρασία. Για πρόσφυγες απ’ τη Μαινεμένη πρόκειται.

  451. Μαρία said

    efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=18110&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASJASRASVASNASUASFASVASPASa&CropPDF=0

  452. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    450. Προφανώς αλλά επειδή μιλάει μόνο περί στρατιωτικών και προκρίτων. Αλλά ναι των υπέρ πατρίδος πεσόντων. Οι απλοί πολίτες απλώς σφαχτήκανε/εκτελεστήκανε.Τους μνημονεύουν οι οικείοι 😦 .

  453. Μαρία said

  454. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Click to access omilia_mikrasiatiki.pdf

    🙂

  455. Γς said

    437:

    > Τώρα μου ήρθε μια φλασιά, τι θα γινόταν σε περίπτωση που ήταν φτιαγμένο από το ίδιο ανθεκτικό στον χρόνο υλικό το παχύ έντερο ας πούμε

    Κι όσο σκέφτομαι το δικιό μου μισό παχύ έντερο που μου έκοψαν που το έχουν πετάξει. Ποιος ξέρει σε ποια χαβούζα μαζί με άλλα ιατρικά απόβλητα.

    Τα άγια τοις κυσί, που λέμε.
    Διότι δεν είμαι όποιος κι όποιος:

    https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_1257.html

  456. Γς said

    Μενεμένη

    και Μπίνης, Ξαρχάκος, Γκάτσος

    Μάνα μου, μάνα μου κυνηγημένη

    από την κούνια σου στη Μενεμένη

  457. Γς said

    Εξεμασελίσανέ τηνε; Ω την κακομοίρα!

  458. Γς said

    431:

    Από τέτοιες απάτες άλλο τίποτα.
    Και όχι μόνο για αγίους, αλλά και γι αρχαίους:

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_1760.html

  459. Γς said

    436:

    > είπαν πολλοί ότι είδαν δακρυσμένη την εικόνα της Αγ. Παρασκευής

    Η ειδικότητά μου τα δάκρυα:

    https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_24.html

  460. Γιάννης Ιατρού said

    451, 454 (447): Όταν ψάχνει η νυχτερινή βάρδια του επιτελείου όλο και κάτι πιντιέφηα 🙂 και ΄φημερίδες θα ξετρυπώσει 🙂
    Αλλά όνοματα δεν λέμε ρε Κώστα ! Ρουφιάνοι θα γίνουμε;
    Πάντως εδώ το «μαζεμένο» από την εφημερίδα που έβαλε η Μαρία,

  461. Πέπε said

    456

    > > Μάνα μου, μάνα μου κυνηγημένη / από την κούνια σου στη Μενεμένη

    !!! Αυτό λέει τόσα χρόνια;
    Όχι «σημαδεμένη»;

  462. Παναγιώτης Κ. said

    «Σήμερα κρίνεται το Brexit» αναφέρει η ειδησεογραφία. Να δούμε λοιπόν τι θα βγάλουν οι κάλπες στις σημερινές εκλογές που γίνονται στο UK.
    Αυτό που εγώ θέλω να τονίσω είναι η αντίληψη που υπάρχει σε μια μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας και η οποία σχηματίστηκε από τον τρόπο που γίνεται σε μας η ενημέρωση. Υπάρχει λοιπόν έ ν α ς… κακός, ο Μπ. Τζόνσον που βάζει σε περιπέτειες τη χώρα του και κατ΄επέκταση ολόκληρη την Ευρώπη. Ότι υπάρχει μια λαϊκή πλειοψηφία που είναι υπέρ του Brexit ελάχιστα γίνεται λόγος. Πράγματι δεν αδικούμε τα ΜΜΑ καθώς αντικαταστήσαμε το Ε με το Α.
    Δεν έχουμε μόνο λαϊκιστές πολιτικούς. Έχουμε κυρίως λαϊκιστικά μέσα όπου αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός.

  463. Γιάννης Κουβάτσος said

    «για το οποίο ενδιαφέρονται είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός.»
    Αυτό αφορά τους κερδοσκοπικούς στόχους των ΜΜΕ. Η διαστρέβλωση, η απόκρυψη, οι μισές αλήθειες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων των μιντιαρχών και των πολιτικών υπηρετών τους.

  464. Γιάννης Ιατρού said

    463: ποιούς πολιτικούς στόχους ρε Γιάννη…

  465. Pedis said

    Η άλλη έγραψε σα σχόλιο το γνωστό και αποδεκτό σύνθημα τουλάχιστον κατά τα 2/3 από μεγάλο κομμάτι της κοινωνιας σύνθημα, (δεν φταίνε σε τίποτα τα γουρουνάκια ούτε σχετίζονται με τους μπάτσους)

    συγχεοντας το 2019 με το 2012-2015

    και της ζητάνε να κάνει σεπούκου με αργό και βασανιστικό θάνατο ενώ αυτή φαίνεται ότι διεκδικεί το δικαίωμά της στο σεπούκου φούνσί.

    Αν δεν τα καταφέρει να αυτοκτονήσει με αξιοπρεπή τρόπο και σιωπηρά ας της ευχηθούμε ένας άλλος έμπιστος σαμουράι από το κόμμα της να την τελειώσει στα γρήγορα πριν ξεφτιλιστεί εντελώς στους μπάτσους.

  466. Γιάννης Κουβάτσος said

    464: Ναι, αλλά πρέπει να ψηφιστούν οι σχετικοί νόμοι πρώτα και να καταργηθούν και κάποιοι άλλοι που δυσκολεύουν το …επιχειρείν. ☺

  467. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    465 Μου θύμισες εκείνο το καταπληκτικό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας από τα 80ς, εποχή εταιρείας δολοφόνων. Σε κάποια φάση είχε γίνει μια διαδήλωση χοιροτρόφων στο Σύνταγμα, και είχαν αμολήσει γουρούνια μέσα στην πλατεία. Είχε λοιπόν μια φωτό με μπάτσους που έτρεχαν να τα μαζέψουν και παραδίπλα, σε στήλη που παρέπεμπε στις εσωτερικές σελίδες, ρεπορτάζ περί της εταιρείας με φωτό του αρχηγού Χ. Παπαδόπουλου. Μπάτσοι, γουρούνια και δολοφόνοι σε ένα πρωτοσέλιδο.

  468. nikiplos said

    467@ Στα συνθήματα και στην προγκοσάτιρα ανέκαθεν ήμασταν καλοί άλλωστε…
    Η ίδια αυτή κωλοφυλλάδα είχε ξεφωνίσει έναν συμμαθητή μου, όταν ήταν πανκ αρχές 80ς – ευτυχώς για αυτόν δεν υπήρχαν τότε τηλεπαράθυρα. Παράλληλα στις διπλανές στήλες εμπόριο χασίς, δολοφονίες, μαστρωπία με γκράν φωτό τις τάλαινες από επαρχία τότε ιερόδουλες. Το σύνθημα ήταν φυσικά «τα ναρκωτικά σε δολοφόνο, αφού πρώτα γίνεις ληστής και μαστρωπός ή πόρνη»…

  469. Pedis said

    -> 382

    https://www.imerodromos.gr/poreia-gia-ta-matia-tis-chilis/

  470. Μαρία said

  471. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    465. Αυτη τη στιγμη στοΚόκκινο 105.5 , περί των ΕΔΕ για την αστυν βία. Καταλυτικά στοιχεία από τον Συνήγορο του Πολίτη. Επίσημα.

  472. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    471 Μόνο το 1/5 των υποθέσεων έφτασαν σε επίπεδο πορίσματος από την Αστυνομία, στο Συνήγορο για έλεγχο και από αυτές, οι μισές αναπέμφθηκαν λόγω μη τήρησης βασικών κανόνων της διερεύνησης.

  473. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και επειδή εδώ λεξιλογούμε, τη Νίνα Κασιμάτη την αποκάλεσαν βουλεύτρια στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Η οποία βουλεύτρια προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα που προκλήθηκε λόγω της ανάρτησής της και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αν δεν σκοπεύεις να υποστηρίξεις τα λεγόμενά σου και τα γραφόμενά σου μέχρι τέλους, πρέπει να προσέχεις τι λες και τι γράφεις. Αυτό το «παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου και δεν εννοούσα αυτό που νομίσατε κι εγώ είμαι καλό παιδί και με συκοφαντούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι» δεν περνάει ούτε στο δημοτικό, έλεος.

  474. Alexis said

    #473: Βουλεύτρια, ναι.
    Λες να διωχθεί πειθαρχικώς ο ρεπόρτερ για το αδίκημα του …φιλοσυριζαϊσμού; 😆

  475. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    473. Τί να υποστηρίξει μέχρι τέλους; Εκείνη το έφτιαξε το ευκολόχρηστο -και από καιρό σε καιρό επιβεβαιούμενο, φευ, στιχάκι-μπαλαντεράκι;
    Ως βουλεύτρια δεν της επιτρέπεται όμως να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός (ο διαδηλωτής δηλαδή ξεβράκωτος 😦 ) …

  476. Μαρία said

    σχόλιο Κασιμάτη: Η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι
    γι’ αυτό 🙂
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1204401830442283017

  477. Παναγιώτης Κ. said

    @473. Αυτά στο…χωριό μου τα λέμε παιδιαρίσματα!
    Προφανώς η κυρία βουλεύτρια με αυτού του τύπου τα καμώματα, μας δείχνει ότι απολαμβάνει το αξίωμα που κατέχει και τα όσα αυτό της εξασφαλίζει.
    Είναι πολύ ωραίο σε αυτό τον κόσμο να περνάς καλά χωρίς να ζορίζεσαι.

  478. Γιάννης Ιατρού said

    ε, μέρα που είναι …, τι μέρα δηλαδή, η νύχτα 🙄😋🍷🎈

  479. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1205103449282617344

  480. Μαρία said

  481. sarant said

    478 Το χάσαμε αυτό; Ρε γμτ!

  482. Πέπε said

    Σύντομα θα έχουμε Σάββατο, ημέρα για τα Μεζεδάκια #405, και στην παρούσα ανάρτηση (Μεζεδάκια #404) η ροή των σχολίων δεν έχει διακοπεί…

  483. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    476. Ναι, το ξέρω αλλά αυτό είναι καθιερωθεί ως μια ανάλαφρη επωδός σε όλα τα -ώνει -όνι -όνη -ώνη πλέον. Χιούμορ νεανικό έκανε η βουλεύτρια. Το προτιμώ από την ψυχοπάθεια των αριστερών της φεγγαροχτυπημένης.
    Νέες και πολιτικά πρόσωπα αμφότερες γι΄αυτό ανέσυρα την αλαφράδα της μιας και την …παραφεσάδα της άλλης.

    Τί ΄ν αυτό που σε γραπώνει
    σε γκλοπιάζει
    σε γυμνώνει
    μ.γ.δ.

    Το σακάκι μου παλιώνει.
    μ.γ.δ

    480 το πεπόνι μου παγώνει
    το παγόνι δεν πεπόνι
    το φυσώ και δεν κρυώνει
    μ.γ.δ

  484. sarant said

    482 Μπορεί να βάλουμε άλλο τίτλο

  485. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χιούμορ έκανε, αλλά μόλις την κράξανε, το έχασε και άρχισε τα «δεν είναι αυτό που νομίζεις». Επίσης, πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα με κυβερνητικές βλέψεις, οπότε πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και τα όργανά τους, ή είναι αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα διαμαρτυρίας, οπότε τέτοιου είδους χιούμορ είναι αποδεκτό. Δεν γίνεται να συνεχίσουν να πατάνε σε δυο βάρκες.

  486. Μαρία said

    484, 483
    Προτείνω αυτό.

  487. Απ’ όλα τα στρινγκάκια σου το μαύρο με φουντώνει.

  488. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Ρίαλ ράδιο τώρα έχει ανοίξει ο στόμας του Μπογιό κι ανακαλεί έργα κ ημέρες του αστυνομικού σώματος (όπως το λέει ο συμπαρουσιαστής Κοτάκης) από τη ζαρντινιέρα στη Θεσνίκη, ως το ΑΤ Ομονοίας, το φόνο του Ζακ, τα πρόσφατα ξεβρακώματα κ.ο.κ κ αλήτες λέει είναι και τσόγλανοι κι απ όλα

  489. Μαρία said

    482
    Και πώς να διακοπεί, όταν δεν ξέρουν τον Πέτσα, λες και πρόκειται για τον αρχαιολόγο;

  490. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η σιγουριά τον έρωτα σκοτώνει

  491. Μην απομακρύνεστε γιατί ο μπαμπάς μαλώνει.

    Πέρας ώρας αυνανισμού. Πα να μαζέψω κουζίνα και να πλύνω κάνα πιάτο.

  492. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    491β
    Στη λάντζα και στο πιατικό
    φεύγει η ζωή τελειώνει

  493. Νέο Kid said

    Ρίμες και μαλακίες να πούμε!…

    Μοντέρνα ποίηση ρε!! :
    Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι ,
    γαμιεται ο θρύλος κι ο Πειραιάς !

    Κάτω η κλίκα των αχρείων,
    Ζήτω ο Αστέρας Εξαρχείων!

  494. Jane said

  495. 492 Σιχτίρισα κι απόκαμα κι η λάντζα δεν τελειώνει.

  496. Νέο Kid said

    Τ’αρχαία του βαρέθηκε και τ´απαλοτριώνει
    Τη Γιάννα έριξε στ’άρματα με τον Ομέρ βρυώνη
    πάντα το μέγα δίλημμα «καρπούζι ή πεπόνι;»
    Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη!

  497. Γιάννης Ιατρού said

    τι βλέπω; Η ποιητική φλέβα δεν κρύβεται με τίποτα 🙂

    Έχουμε και νέα από την Γερουσία…
    Για να δούμε, ο Τράμπας τι θα κάνει…. Τόσα κτίρια/ξενοδοχεία έχει στην Τουρκία η κόρη/γαμπρός κλπ.

  498. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Άρδευα και αρδεύω από την ελληνική ποίηση…» ο διπλωμάτης, λογοτέχνης και μεταφραστής Γιώργος Βέης στο «Μονόγραμμα». Παρηγοριά για μας τους απλούς χρήστες της γλώσσας τα μεζεδάκια των πνευματικών ανθρώπων. ☺

  499. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    496 τέλος την άσπρη σκόνη

    Το μελάνι τέλειωσε και ο στιλός δε γράφει
    Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι.
    (στο κελί 33 θα με βρείτε )

  500. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καράβια βγήκαν στη στεριά
    και χάθηκαν στο χιόνι

    Να πρόλαβα το πεντακό; 🙂

  501. Pedis said

    Τίποτα πια δεν τη σώνει

    … … …

    Μόνο χαρακίρι της μένει να κάνει

    … … …

    αλλά κι έτσι δεν τη γλυτώνει

    … … …

    H Κασιμάτη είναι χεζόνι

    … … …

    [Πάντως, το σύνθημα, εκτός του ότι είναι βλακώδες στην παρομοίωση με τα γουρούνια είναι εντελώς κακόηχο. ]

  502. Pedis said

    διόρθωση:

    Μόνο χαρακίρι της μένει να κάνει -> Χαρακίρι της μένει να κάνει μόνη

  503. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, μ’ αυτά τα ξεσαλωμένα που γράφετε, ξεκινήστε δίαιτα και γυμναστική για σύσφιξη, γιατί προβλέπω να σας γδύνουν σύντομα σε δημόσια θέα. Κανονίστε να εκτεθείτε στο πανελλήνιο. 😎

  504. sarant said

    Όποιος μικρός εστράβωσε μεγάλος δεν ισιώνει

  505. Theo said

    Δώδεκα και δεκατρείς οι ώρες στο τιμόνι
    ο δρόμος δεν τελειώνει, ο ήλιος με σκοτώνει
    μ. γ. δ.

  506. Theo said

    Έβαλα ο κακόμοιρος καινούργιο παντελόνι
    αγέλη πέφτει πάνω μου κι ένας με ξεβρακώνει
    μ. γ. δ.

  507. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάει, Theo, χάλασες κι εσύ. ☺

  508. Theo said

    @436:
    Δε νομίζω πως ο μητροπολίτης Νεαπόλεως έχει κάποιες πιθανότητες να εκλεγεί πατριάρχης. Βαδίζει το 62ο, δεν ξέρουμε πότε θα προκύψει ανάγκη νέου πατριάρχη και προηγούνται άλλοι, μια ή δυο δεκαετίες νεότεροί του.

    @439, 441, 442:
    Ναι, μια και οι τουρκικοί νόμοι θέλουν ο Πατριάρχης να είναι Τούρκος πολίτης και έχουν μείνει λίγοι στην Πόλη Τούρκοι πολίτες εκ γενετής, αρκετοί ιεράρχες του «κλίματος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ελλάδα, Δυτ. Ευρώπη και Αμερική έχουν αποκτήσει τουρκική ιθαγένεια τα τελευταία χρόνια, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των υποψηφίων. Στην τελευταία επίσκεψή του ο Ερντογάν καυχήθηκε πως έδωσε την ιθαγένεια σε 35 επισκόπους του «κλίματος».

  509. Γιάννης Ιατρού said

    Άμα πάρουν φόρα οι ριμαδόροι του γνωστού γιαπωνέζικου στυλ «Κάτα Τόδο Κούν», άντε να τους σταματήσεις μετά … 🙂

    ΥΓ: Συνεχίστε!

  510. Theo said

    @507:
    Εξαπανέκαθεν δεν τα πήγαινα καλά με τα «όργανα». Ίσως από τότε που, παιδί, προσπαθούσα να δω τον παλαιστή Ναθαναήλ μέσα από τα τζάμια ενός καφενείου κι ένας χωροφύλακας μου ‘ριξε μια στο σβέρκο και τον γρατσούνισε με το δαχτυλίδι του.

  511. Γιάννης Κουβάτσος said

    510: Ε, κι εσύ γενίκευσες; Ανήκε κι αυτός στους λίγους κακούς αστυνομικούς που αμαυρώνουν τη φήμη του σώματος. 😉

  512. Μαρία said

    498
    Σοβαρά; Εμείς οι χριστιανές το ξέρουμε το ρήμα απ’ το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών 🙂

  513. Νέο Kid said

    Έχει δίκιο το pedis. Είναι κακόηχο έτσι. Ας το σιάσουμε λίγο λοιπόν :

    Μπασκίνες γουρούνια δολοφόνοι!

  514. Jane said

    το δέντρο το ισιώνει
    ο σύζυγος της έγκριτης της ciaς της Κοσιώνη
    μ. γ. δ.

  515. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο «νησί» η ώρα της κάλπης σιμώνει

  516. sarant said

    Μεγάλη ρέντα έχουμε και πήρε να νυχτώνει

  517. νεσσίμ said

    Η Νινα Κασιμάτη ζήτησε συγνώμη
    μ.γ.δ.

  518. Γιάννης Ιατρού said

  519. sarant said

    Ο Μπόρις Τζόνσον νίκησε, Μπρέξιτ κοντοζυγώνει

  520. Γιάννης Ιατρού said

    519: Όχι που κάποιοι έλεγαν πως αν γινόταν δημοψήφισμα οι Βρετανοί θα ακύρωναν το Μπρέξιτ ….

  521. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η νίκη των τόριδων μεγάλη
    μας πληγώνει…

  522. Γιάννης Ιατρού said

  523. Μαρία said

    Ο Αλάφ δεν πήρε δάνειο, γι’ αυτό δεν το βουλώνει.

  524. Theo said

    Καθόλου δε μ’ αγχώνει
    που θα ‘ναι οι Άγγλοι μόνοι*.

    *Στην Ευρώπη, εννοείται :-0

  525. Theo said

    🙂
    Φατσούλα ήθελα να βάλω, αλλά νυστάζω…

  526. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τζόνσον, σουλτάνος, Ντόναλντ Τραμπ
    ο κόσμος μας βαλτώνει

  527. Γιάννης Ιατρού said

    Με ορολογία Λάμπρου 🙂

  528. Γιάννης Ιατρού said

  529. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όσο νυχτώνει, το Μπρέξιτ μεγαλώνει

  530. Μαρία said

    Απο δω βγήκε η φράση «το πάει το γράμμα».

  531. Γς said

    Nikos Chatzinikolaou
    @NChatzinikolaou
    Γιαννάκη θα μας πεις πόση διαφήμιση πήρες από τη Novartis; Μήπως 10 φορές περισσότερη από ότι αυτοί που λασπώνεις; Ε… Γιαννάκη;

    Γιαννάκης, Γιάννης Αλαφούζος;

  532. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  533. Alexis said

    #519: Κι όσο νυχτώνει τ’ αγγούρι μεγαλώνει (για τους εργατικούς)

  534. Alexis said

    (εκτός κλίματος)
    Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι
    γαμιέται ο θρύλος και το λιμάνι

  535. nikiplos said

    Η ομάδα δεν είναι μαγαζί του Δώνη…
    (συνεχίστε)

  536. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο ντόρος, βέβαια, που γίνεται στα ΜΜΕ για την Κασιμάτη δεν είναι ανάλογος με τον ψίθυρο περί αρίστου Διαματάρη, έτσι; Βελούδινος ολοκληρωτισμός. Γιατί όχι στις λέξεις/φράσεις της χρονιάς;

  537. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ. Δεν παρακολουθώ κανάλια αλλά μου είπαν ότι για το ΜΓΔ της Κασιμάτη ειπώθηκαν περισσότερα απ’ όσα για όλους τους γαλαζοδιορισμούς.

  538. Pedis said

    Σαραντ: Λαβράκια βγάζει η προανακριτική …

    τόχουμε ξαναδεί το έργο χιλιες φορές … στο τέλος αντί για τα λαυράκια πιάνουν καμιά μαριδούλα, κι αν …

    Η προανακριτική λαβράκια καμακώνει

    … … …

    στο τέλος η μαρίδα την πληρώνει

    … … …

  539. ΚΩΣΤΑΣ said

    534 Αλέξη! 😉

    Να βοηθήσουμε για τα 600 πλας σχόλια.

    Ένα αστειάκι έκανε η Ν.Κ., όλοι το διαπράξαμε, είναι όμως βουλευτίνα, η ιδιότητά της δεν της επιτρέπει τόση ελαφρότητα.

    Να αλλάξουμε λίγο κλίμα…

    Βλέπω το σώμα σου που ‘ναι σαν κρίνο
    Κι από τα μάτια σου το δάκρυ πίνω
    Κι όλη η φύση ανθεί για μας
    Γαμιέται ο θρύλος κι ο Πειραιάς 😜

  540. sarant said

    538 Δεκτό, αλλά και πάλι είναι αυτογκόλ

    539 Στόχος είναι το 666 αλλά πρέπει να το πετύχουμε ως αύριο το πρωί που θα δημοσιευτεί η… πιατέλα νο 405.

  541. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    503 Κι απ’ τους συνοδοιπόρους κανένας δε γλυτώνει

    (για να μη νομίζεις πως θα κοιμάσαι ήσυχος)

  542. Pedis said

    # 540 – προφανώς, τα άπλυτα στη φόρα όταν κι όπου βγαίνουν βοηθούν κανένα να ξυπνήσει …

    Αλλά στον έναν που πάει να δει τη σαπίλα υπάρχουν δέκα γεροι κι άλλες τόσες νοικοκυρές που αποχαζεύουν με την τιβί.

  543. Alexis said

    #539: Εύγε για το ποίημα! 😂

    Συμφωνώ απόλυτα για την Κασιμάτη!

  544. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η «ενημέρωσει το ΜΜΑ
    λερώνει και σκοτώνει…

  545. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ξαναγράφω γιατί το σκότωσα εγώ και για να πλησιάσουμε το 666:
    Η ενημέρωση των ΜΜΑ
    σκατώνει και λερώνει…

  546. ΚΩΣΤΑΣ said

    543 Κλεμμένο είναι, το στιχούργησε άρρωστος μπαοκτσής, όταν αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος…

    Μπορεί να είναι φίλος του Τζί ή τουλάχιστον να γνωρίζονται. 🤣

  547. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    537 για τα δικά ΤΟΥΣ τα παιδιά
    Βορίδης ξεσπαθώνει

  548. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Της Μισέλ ο ξάδερφος
    τη θέση καμαρώνει

  549. Pedis said

    Άριστοι απτυχίωτοι κορδώνονται σαν παγώνι

    … … …

    Ο κάθε κολλητός μια θεσούλα καμακώνει

    … … …

    Έτσι κυβερνά ο Κούλης το γατόνι

    … … …

    Και η Κασιμάτη την πληρώνει

    … … …

    Και καλά να πάθει το χεστρόνι.

  550. Γιάννης Ιατρού said

    548: Αχ, αυτή! 🙂

  551. Γιάννης Ιατρού said

    Για συνέλθετε γιατί ο κόσμος έχει έχει λαλήσει πλέον…
    https://www.ethnos.gr/ellada/77305_agion-oros-proskynitis-boytixe-sto-keno-kratontas-mia-eikona-tis-panagias

  552. Καθυστερημένο αλλά κι εγώ στιχοπλοκώ ενίοτε και σε γκρηκλισς !!

    To kinito, kala ke soni
    tin zoi den veltioni
    mono tin paramorfoni
    b, g. d.

  553. Pedis said

    Κάθε ακροδεξιό αρχίδι καμαρώνει

    … … …

    Με τη νουδού στο τιμόνι

    … … …

    Με ανάθεση το Δημόσιο στελεχώνει

    … … …

    που ο μαλάκας με τους φόρους του πληρώνει

    … … …

  554. Pedis said

    Σε αυτό το νήμα δεν αφήνουμε τις ειδήσεις για τους κολλητούς …

    Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία διόρισε στις 28 Νοεμβρίου πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΟΔΑΖ) τον Διονύσιο Καμβάση, συνταξιούχο του Δημοσίου.

    Εργα και ημεραι του Σιορ Διονύσιου

    «Στις εθνικές εορτές της πατρίδας μου απαιτώ να συμμετέχουν μόνο Ελληνες. Γιατί αυτές δεν είναι Pride Party. Αρκετά το ξεφτιλίσαμε!!!!!» (25/3/2018).

    «Δέχονται πίσω πρόσφυγες για να διευκολύνουν τη Μέρκελ!!! Στα 4 κύριοι και κτενίστε και το κανταΐφι» (18/6/2018).

    «Εκεί στην κυβέρνηση κτενίζουν το καταΐφι αρκετοί για αυτό θέλουν υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια!!!!» (25/4/2018).

    «Οταν με τον σύντροφό σου γυαλίζεις το πόμολο, το παιδί που θα υιοθετήσεις τι θα κάνει;;; Θα κτενίζει το καταΐφι!!!» (25/4/2018).

    «Θα γίνω λαθρομετανάστης για να έχω περίθαλψη και δωρεάν σπίτι» (26/4/2017).

    «Μετανάστες έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και επιτέθηκαν σε οδηγούς χωρίς κάποια απαγόρευση ή αντίδραση από ΜΑΤ. Εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό ελεύθερα;;;;» (27/8/2018).

    «Ελληνες προσοχή στις εκλογές, το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ψήφο των Πακιστανών. Δείτε ομιλία Βίτσα στην πακιστανική κοινότητα» (28/3/2019).

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/223030_kai-allos-aristos-tis-kybernisis-tis-nd-me-skoteino-profil

  555. ΚΩΣΤΑΣ said

    😅🤣😂😋😛😜🤪

  556. ΚΩΣΤΑΣ said

    Έφτασα στο 555, προχωράτε για τα τρία… εξάρια!

  557. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Του έξι-έξι-έξι η ώρα του ζυγώνει

  558. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πού είναι η Λου ρε γμτ? Θα έβγαζε το πλάνο στο πιτς φιτίλι.

  559. sarant said

    Βρε ο Σιορ Διονύσιος!

  560. sarant said

    Το 559 πάει στο 554 (να αβγατίζουν και τα σχόλια)

  561. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και το 444 εγώ το έχω κατοχυρώσει… αλλά τον σατανικό… μακριά από μένα… έχει και άλλα πεδιά εδώ μέσα 🤪

  562. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    561 Κανονικά το 666 είναι δικό μου. Χτήνος δε με λέτε όλοι εδώ μέσα?

  563. nikiplos said

    Τώρα στα Εξάρχεια κανένας δεν ζυγώνει…

    Όταν νυχτώνει, κι η πόλη ερημώνει…

  564. dryhammer said

    554. Στου κανταΐφου χτενιστές,
    Καμβάσης δεν ζυγώνει …

  565. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ο παλιός μας έρωτας
    με τα βάσανά του
    ο καλός μας έρωτας
    και γ@μώ το θρύλο με τον Πειραιά του

    Κλεμμένο και παραποιημένο και αυτό από άλλον μπαοκτσή! 😎

  566. ΚΩΣΤΑΣ said

    562
    Στο Χτήνος του πρέπουν τα σατανικά
    μαμιέται ο θρύλος με τον Πειραιά!

  567. sarant said

    Παλιά, σε ανάλογη περίπτωση (αλλά ήταν νύχτα) είχε γίνει μεγάλη κόντρα για το ποιος θα πιάσει το 666 -μεχρι και ποιήματα γράφτηκαν

  568. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να μωρέ γιατί γδύνουν τους διαδηλωτές:για να τους πάρουν τα μπουφάν. Κρυώνουν οι άμοιροι…
    Είναι χειμώνας
    κι ο Βασιλάκης Καΐλας κρυώνει
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://policenet.gr/article/%25CE%25AD%25CE%25BD%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B7-%25CE%25B1%25CE%25B8%25CE%25B7%25CE%25BD%25CF%258E%25CE%25BD-400-%25CE%25BD%25CE%25AD%25CE%25BF%25CE%25B9-%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2584%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25AF-%25CF%2587%25CF%2589%25CF%2581%25CE%25AF%25CF%2582-%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25AC-%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2586%25CE%25AC%25CE%25BD&ved=2ahUKEwjry4CE37LmAhXhwsQBHSpUD48QFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw2qYX9CwnCEUpN6O4joQGRp

  569. Πέπε said

    @539:
    > > Βλέπω το σώμα σου που ‘ναι σαν κρίνο…

    Δε θεωρώ τον εαυτό μου καθόλου αρμόδιο για ζητήματα αθλητικής συνθηματολογίας, αλλά αφού κανείς άλλος δεν είπε τα παρακάτω δύο, ας τα θυμίσω εγώ:

    α) Αγρότη πεινάς; Γαμιέται ο Πειραιάς.
    (Λέγεται πως ακούστηκε από οπαδούς που ταξίδευαν για αγώνα και έπεσαν σε μπλόκο αγροτών που δεν τους άφηναν να περάσουν, κι έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους εξευμενίσουν.)

    β) Γεια σου παπά, παπά, γαμώ τον Πειραιά.
    (Πάλι ιστορικό, κάποια βραδιά στο προεπαναστατικό Ναύπλιο μ’ έναν παπά, δε θυμάμαι περισσότερα, μάλλον ερχόταν στο γήπεδο κι είχε έντονη παρουσία…)

  570. Ποντικαρέος said

    Και ένα (συνειδητοποιημένο) ποδοσφαιρικό σύνθημα:
    Κάθε πατέρας Αεκτζή στο γιο δίνει χασίσι,
    για να κατέβει Πειραιά του γαύρους να γαμήσει.

    (Το τερματίσαμε και θα μας την πέσουν όλοι μαζί, γαμιούνται οι μπάτσοι και οι ναζί)

  571. Γιάννης Κουβάτσος said

    569β) Δεν ξέρω για τον παπά του Ναυπλίου, αλλά το εν λόγω σύνθημα ακούγεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ από τους οπαδούς της εξάστερης Πανάθας και αναφέρεται στον μπασκετμπολίστα της ομάδας Νίκο Παππά:

  572. Μαρία said

    Το αλεύρι δεν ναρκώνει.

  573. Μαρία said

    554

  574. Δεν προλαβαίνω πια, πολλές φορές δεν θέλω κιόλας, να διαβάζω όλα τα σχόλια. Σήμερα βλέπω πάνω από 550 σχόλια εδώ, και πήρα την απόφαση…

    Για το 167β: Βάζεις στον κοκκινοτρίχη το https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/image-search-options/ Με δεξί κλικ σε κάποια εικόνα ψάχνεις σε Google Images ή/και Yandex Images. Έτσι βρίσκεις τον κ. Elliot Mintz. Γίνεται και χωρίς πρόσθετο, με περισσότερο κόπο στις αντίστοιχες σελίδες των δυο ψαχτηριών και στου bing επίσης.

    Για την υποτακτική του νικοκύρη ή του χατζηνίκου: Νεοελληνικότατη υποτακτική είναι, με απλή αντικατάσταση του «να» με «ας», δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Της πρόθεσης θες να την πεις, δυνητική θες να την πεις, προτρεπτική, λίγο απ’ όλα; λίγη σημασία έχει…

    Συνεχίζω το διάβασμα.

  575. Pedis said

    # 573 – και μην τολμήσει κανείς να πει ότι η νδ είναι ακρο/δεξιά παράταξη γιατί θα προσβληθούμε χοντρά, έτσι;Έτσι!

  576. Μαρία said

  577. sarant said

    574 Ήρωας!

  578. Μαρία said

    523
    Ιδού ο πορτιέρης!

  579. 578 Καλός μου φαίνεται για πορτιέρης, εύσωμο τον κόβω. Θυρίο.

  580. χτήνος

  581. Γιάννης Ιατρού said

    το απόσταγμα της αριστείας θα γίνει αυτό το νήμα 🙂
    Και να σκεφτεί κανείς πως γίνεται ιδιαίτερα αυστηρή επιλογή, μόνο τα πιό χτυπητά κλπ.

  582. Μαρία said

    581
    Έχει όμως ένα σωρό πτυχία.
    Κατά τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του -εν είδει βιογραφικού- «ο Δ. Παραδέλλης έχει πτυχίο βοηθού ακτινολόγου από ιδιωτικό ΙΕΚ, πτυχίο Μάρκετινγκ από το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας, πτυχίο από το τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του Τμήματος Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο πανεπιστήμιο, πιστοποιητικό επιπέδου Α αντασφαλιστών διαμεσολαβητών, καθώς και πιστοποιητικό από τη Δημόσια σχολή του Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων».

  583. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Σαββόπουλος ή για πρόεδρος της Δημοκρατίας ξερογλείφεται ή για κριτής στο «Μy style rocks» του Σκάει.

  584. Στο Μαυρομάτι
    σφυρίζει κάτι
    μεσ’ στον αέρα
    είνι μια σφαίρα
    σκιουριτάδες
    πάνω απ’ τους νόμους
    παίζουνε κλέφτες
    και αστυνόμους
    τόνα ξαδέρφι
    τάλλο σκοτώνει
    κι αυτοί γουρούνια
    και δολοφόνοι

    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/669819_boiotia-makeleio-me-pyrobolismoys-anamesa-se-etaireies-sekioyriti-2

  585. Νέο Kid said

    571. Επειδή εμείς οι Παναθηναϊκοί δεν είμαστε βλαμενοι σαν άλλους, πρέπει να αποδίδουμε ακριβοδίκαια τα συνθηματικά εύσημα. Ο Ππαοκτζής παπάς ήταν ο πρώτος και μετά ακολούθησε ο Νίκος.

  586. Theo said

    Στο ποδοσφαιρικό κλίμα:

    Για πρόκριση ο γαύρος καμαρώνει
    κι οι Σέρβοι να ρωτούν
    τον Ζάντερ ποιος πληρώνει.

  587. ΚΑΒ said

    Τουλάχιστο να πιάσουμε τα 600.

    Ο Μπορίσοφ μας τα χώνει
    κι η Ελλάδα πελαγώνει.
    Ο Κούλης διορθώνει:
    η μετάφραση πληγώνει.

  588. Μαρία said

    https://twitter.com/TheCallerGr/status/1205505406224797700

  589. Χαρούλα said

    …..και είναι Παρασκευή και 13! 😅😂😜

  590. Μαρία said

    589
    Βοηθάω

  591. Γιάννης Κουβάτσος said

    585: Α,ναι, τον θυμάμαι αυτόν τον μπαοκτσή παπά. Όπως και τη γιαγιά της Καλαμαριάς. ☺

  592. Μαρία said

  593. Ελάτε κι ένα ραντ για την ομόφωνη εκλογή Μπατζιάνα και το αυτοαναφορικό h-index της, και φτάσαμε.

  594. Σ said

    Να βοηθήσω λίγο. Κι άλλο κρούσμα αστυνομικής βίας.
    https://thepressproject.gr/gonis-katangelloun-peristatiko-omis-astynomikis-via-is-varos-tou-pediou-tous/

  595. Pedis said

    # 593 – Το αυτοαναφορικό h-index είναι good news. Σημαίνει ότι από το ένα πέιπερ στο άλλο δεν έχει αλλάξει άποψη για τον εαυτό της. Άτομο με αρχές! Και βρίσκεται σε διαρκή και επίμονη προσπάθεια ολοκλήρωσης ενός έργου ζωής.

  596. Pedis said

    Όχι σαν τον άντρα της που δεν μπορεί να αναφερθεί ούτε σε αυτά που είπε ένα μήνα πριν!

    Εύγε στην κοπέλλα που με τις κακές επιρροές που έχει δεν χάλασε.

  597. sarant said

    593 Moυ πήρε λίγη ώρα να σκεφτώ το ραντ -όχι το νόμισμα της Νοτιαφρικής.

  598. Άρης Τοτέλης said

    Αυτός ο Καμβάσης απότι κατάλαβα είναι μια ζωή χίτης, αλλά δεν έπιασε το πνεύμα της αριστείας. Ένα γράμμα στο όνομά του να άλλαζε (Καμβάσης -> Καμβύσης), και θα καμάρωνε για τη φλέβα του.
    Θα μου πείτε δεν έπιασε το πνεύμα, έπιασε τη θεσούλα όμως. Δεκτό.
    Θα μου πείτε δεν ξέρει τον Καμβύση. Λογικό.
    Θα μου πείτε η αλλαγή ονόματος ήταν από πάντα νόμιμη, δεν ασχολούνται με τέτοια οι άριστοι. Με αποτελειώσατε.-

  599. ΚΩΣΤΑΣ said

    591 –> … Όπως και τη γιαγιά της Καλαμαριάς.

    Μήπως, Γιάννη, μιλάς για την θρυλική Χάιδω; αυτή είναι του Ηρακλή, με τις «γριές». Μένει στη γειτονιά μου, ήταν να της πάρω συνέντευξη, κάπου αμέλησα, φοβάμαι θα χαθεί η ευκαιρία.

  600. Γιάννης Ιατρού said

  601. Νέο Kid said

    Τι είναι το ραντ;

  602. sarant said

    600 Το έλατο που έγειρε ο Δήμος το ισιώνει

  603. Αυτό το είπαμε ;

    Boυλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Τα… τέτοια της Πάολα δεν είναι από σιλικόνη, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι»

  604. sarant said

    601 Rant

  605. Ενδιαφέρον θα έχει και το υπ’ αριθμ. 606 σχόλιο με τις γνωστές ενέσεις για τα αφροδίσια, άντε να δούμε αν θα το φτάσουμε και σε ποιόν/αν θαπέσι !

  606. Πέπε said

    @602
    > > Το έλατο που έγειρε ο Δήμος το ισιώνει

    Όποιος εγείρει έλατο, είναι υπεύθυνος και για να το επανεγείρει όποτε γείρει.

    Μπάτσοι γουροίνια δολοφόνοι.

    (Ή εναλλακτικά κάτι που να λήγει σε χοίροι.)

  607. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια που είπε ο Τζι για 606, να βάλουμε και το σχετικό ποίημα της Γαλάτειας:

    Γαλάτεια Καζαντζάκη, Αμαρτωλό

    Στη Σμύρνη Λέλα, Ηρώ στη Σαλονίκη,
    στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό…
    Τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Νίκη…

    Ο τόπος μου ποιός ήταν; Ποιοί οι δικοί μου;
    Αν ξέρω, ανάθεμά με!
    Σπίτι, πατρίδα μου έχω τα μπορντέλα…

    ‘Ως κι οι αθώοι χρόνοι οι παιδικοί μου
    θολές σβησμένες ζωγραφιές
    κι είναι αδειανό σεντούκι η θύμησή μου!

    Το σήμερα χειρότερο απ’ το χτες
    και τ’ αύριο απ’το σήμερα θε να ‘ναι…
    Φιλιά από στόματα άγνωστα, βρισές

    κι οι πολισμάνοι να με τραβολογάνε…

    Γλέντια, καβγάδες ως να φέξει,
    αρρώστιες, αμφιθέατρο του Συγγρού
    κι ενέσεις 606.
    Πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι
    όλη η ζωή μου του χαμού…

    Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω:
    εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω.

  608. Πέπε said

    605:
    Δεν το είχα προσέξει, δεν ξέρω σε ποιες ενέσεις αναφέρεται, και δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη για αφοροδισιακούς συνειρμούς βρωμόμυαλων χριστιανομπολσεβίκων σχολιαστών σχετικά με τις εγέρσεις και τις επαναγέρσεις!

    😉

  609. loukretia50 said

    «Μαγκιές σ΄ανυπεράσπιστους? » – θα έλεγε η Κρόνη

  610. dryhammer said

    606. Το έλατο που έγειρε ο Δήμος το εγείρει
    Μπάτσοι, δολοφόνοι, χοίροι

  611. ΣΠ said

    Ο βοριάς που τ αρνάκια παγώνει.

  612. sarant said

    Ξυπόλυτη η Μαρέβα σε σκάλα σκαρφαλώνει

    https://thecaller.gr/parapolitika/mareva-mitsotaki-anevike-xypolyti-se-skala-gia-na-stolisei-ti-vitrina-toy-katastimatos-tis-eikones/

  613. loukretia50 said

    Σφήνα – φεύγω,
    Θέλατε μοτιβέισον βρε ιστοφανφαρόνοι?
    Μέχρι κι ο Pedis άρχισε στιχάκια να σκαρώνει!
    Δίνει το νόημα – οφ κόρς – στη ρίμα όμως μαγκώνει!
    (εμ! έκαστος στο είδος του !)
    Αφού γουστάρει κριτική, ξέρω πως δεν κακιώνει! )

    Χχτήνος κιαλάρει μαύρο στρινγκ, ανάβει και κορώνει
    Ξεχνάει το πρωτόκολλο , το μύστακα δαγκώνει,
    Χτυπάει τα πατουσάκια του και κουρνιαχτό σηκώνει
    Γελάει σαρδόνια η κυρά , πάραυτα το σβερκώνει
    και…
    τώρα στη λάτζα έχει χωθεί – που τον εξιλεώνει!

    Ο Theo ανησύχησε, τριπλό περνάει κορδόνι
    Να ασφαλίσει ερμητικά καινούργιο παντελόνι

    Πολλοί προβληματίζονται με το χοντρό καψόνι
    Λίαν αποκαλυπτική τάση καθιερώνει.
    Μήπως μια ζώνη αγνότητας από μπελά γλιτώνει?

  614. # 610

    Μου δίνεις αρχαιοπρεπείς ιδέες

    Μας χτυπάτε στις πορείες
    μπάτσοι, δολοφόνοι, ύες !!

  615. Γιάννης Ιατρού said

    https://drive.google.com/open?id=13dNzmK7XmzaGowSzthm8LvLQgI5HWJ_c

  616. ΚΩΣΤΑΣ said

    607 «Τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Νίκη…»

    όχι Νίκη, Λέλα… για να ομοιοκαταληκτεί με τα μπορντέλα… 😜

    Χαλάσαμε, παραφερόμαστε λεκτικά, Γιάννη κι εμείς και άλλοι σοβαροί σχολιαστές, όπως ο εκλεκτός φιλόλογος Κος Πέπες! 😂 Λες να φταίει η σατανική επιρροή; 😪

  617. ΣΠ said

    593
    Υπήρξε κάποιο θέμα με τον δείκτη h της κ. Μπαζιάνα;

  618. Jane said

    https://pbs.twimg.com/media/ELrtvp0W4AAf3Iy.png:large

    κοντοζυγώνει Σάββατο
    κι αυτή η πιατέλα δε σώνει
    μ. γ. δ.

  619. Μαρία said

  620. Spiridione said

    Μετεξεταστέα η «Ελληνίδα φιλόλογος» της Hellmann’s
    https://www.ethnos.gr/oikonomia/77382_metexetastea-i-ellinida-filologos-tis-hellmanns-ti-apanta-i-elais

  621. Γς said

    607:

    Κι ενέσεις 606

    https://caktos.blogspot.com/2013/08/606.html

  622. sarant said

    Και να σημειώσουμε πως το παρόν νήμα έφτασε εξακόσια τόσα σχόλια χωρίς βατάλειες ενσαρκώσεις.

  623. dryhammer said

    622. Αυτό ναι, είναι ρεκόρ !!

  624. Γιάννης Ιατρού said

    Πληθαίνουν τα κρούσματα, μάλλον για επιδημία πρόκειται 🙂

  625. Μαρία said

    620
    Φαντάστηκα οτι τους ενόχλησε η ορθογραφία πχια αλλά έπεσα έξω. Όταν παιζόταν το σίριαλ «Οι μεν και οι δεν» χρειάστηκε να εξηγήσω σε μαθητή οτι η σωστή αντιθετική σύνδεση είναι «οι δε». Άλλο πάλι παιδάκι, μαθητής φίλης μου, δεν είχε καταλάβει οτι ο Φατσέας στο καφέ της Χαράς τσαλάκωνε τα ελληνικά.

  626. Γιάννης Ιατρού said

    618: Τζαίην, ένα Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι 🙂

    «Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια
    τα σελίνια μονά τζιαί διπλά
    τα μονόλιρα, πεντόλιρα τζιαί πού ’ντα
    ο πεζεβέγγης που τα ’χει στη πούγγα, ω, ω,ω…»

  627. Μαρία said

    624
    Μπορεί να έχει μπάτσελορ με 3 χρόνια σπουδών σαν τον αρχιτέκτονα διοικητή νοσοκομείου με 4 χρόνια σπουδών.

  628. Μαρία said

  629. Jane said

    Άριστοι εκδότες κι εφοπλιστές
    Το μαύρο χρήμα μας ενώνει
    μ. γ. δ.

  630. και γράφουνε και γράφουνε
    να πιάσουνε πριν φέξει
    το εξη εξηνταέξη
    με σχόλια ταΐζουνε
    μα εκείνο δεν στομώνει
    μ. γ. δ.

  631. sarant said

    620 Το «όλα ελληνικά πχια» δύναται, λέει, να παραπλανήσει!!

  632. voulagx said

    «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν φεύγει από το βάρος και την ευθύνη, αλλά έρχεται και αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια».
    Τι ειπε ο ανθρωπας!!

  633. Jane said

  634. ΚΑΒ said

    Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Περιφέρειας, στο Πεδίον του Άρεως, δεν άναψε απόψε.

  635. Μαρία said

    632

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στις διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου ανέφερε ότι λέγοντας ότι ο στρατός θα προστατεύσει την εσωτερική ασφάλεια εννοούσε ότι προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της χώρας από την εισροή τζιχαντιστών, προστατεύει και τους πολίτες της χώρας.

  636. voulagx said

    #634: Τριήμερο πένθος στην Περιφέρεια Αττικής

  637. ΚΑΒ said

    180 πρόσφυγες έφτασαν χτες. Πόσοι ήταν οι τζιχαντιστές; Τους εντόπισε ο κ. Παναγιωτόπουλος;

  638. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ο Νιόνιος της νιότης μας και της καρδιάς μας, στηρίζει Κυριάκο!

    Κωλοέλληνας!!! 🤣

  639. mitsos said

    ……( το λιθαράκι μου ) :

    Το σύνθημα που λέτε
    «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»
    θα .ελεγα δεν ξέρετε
    στ΄ αλήθεια ποιον πληγώνει.
    αυτό ξεκαθαρίστε μόνο :
    «μπάτσο, γουρούνι ή δολοφόνο;»

  640. ΚΑΒ said

    O δικηγόρος ξεσπαθώνει
    τους τζιχάντ μαζώνει
    και τους Έλληνες τους σώνει.

  641. voulagx said

    #628: Χαχαχαχαμός στο ίσιωμα

  642. 617: Αν αφαιρεθούν οι αυτοαναφορές της ίδιας και των συσσυγγραφέων στα άρθρα της, τότε πέφτει από 7 σε 2.

  643. Μαρία said

    641

  644. Γιάννης Κουβάτσος said

    639: Τι σου κάνει εντύπωση; Από τη δεκαετία του ’80 είναι δεξιός ο Σαββόπουλος. Από τότε που έγραφε το «μητσοτάκ». Η αριστερά πια ήταν ντεμοντέ, δεν πούλαγε.

  645. Jane said

    https://pbs.twimg.com/media/ELrfn-_WsAAuZK-.jpg:large

  646. ΚΑΒ said

    Πλησιάζει και ο Ετεοκλής με καταιγίδες, χιόνια και μποφόρια 8-9 και 10ρια.

    Ἐτεοκλέα μέν, ὃς πόλεως ὑπερμαχῶν
    ὄλωλε τῆσδε, πάντ’ ἀριστεύσας δορί,
    τάφῳ τε κρύψαι καὶ τὰ πάντ’ ἀφαγνίσαι
    ἃ τοῖς ἀρίστοις ἔρχεται κάτω νεκροῖς

  647. sarant said

    645 Έτσι είναι…

  648. Γιάννης Ιατρού said

    Σιγά μην παίζει ρόλο ο δείκτης h. Το τι βγάζει η Alexa_ινα ενδιαφέρει 😋

  649. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτές οι ομορφιές μεταξύ Χατζηνίκου και «μπροστινού» αποδεικνύουν ότι δεν έχουν την ποιότητα ούτε έναν καβγά επιπέδου να στήσουν οι οπίνιον μέικερς από τα Λιντλ. Κρίμα που δεν ζούμε πια στην εποχή των μονομαχιών, να δούμε κάνα καλό ντέρμπι αλά Στάης vs Χατζηπέτρος.

  650. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ωχ! Πλησιάζει η ώρα της έλευσης του θηρίου, εγώ φεύγω. Φτου, φτου, φτου, να ξορκίσουμε τον αντίχριστο. 🧚‍♂️🧚🏻‍♂️🧚🏼‍♂️🧚🏽‍♂️🧚🏾

  651. Μαρία said

    638
    Και τον μπαμπά του τον εκτιμούσε πολύ και ειδικότερα τον υπουργό του εθν. άμυνας 🙂

    Έχει αδυναμία στην εθν. άμυνα διαχρονικά.

  652. sarant said

    651 Αυτό δεν το είχα δει

  653. Γιάννης Κουβάτσος said

    651: Όντως. Ας θυμηθούμε και την περιοδεία στα στρατόπεδα παρέα με τον Βαρβιτσιώτη.

  654. Γιάννης Κουβάτσος said

  655. νεσσίμ said

    Χρωστάμε στα γουρούνια μια συγνώμη
    μπατσοι, φασίστες, δολοφόνοι

  656. Μαρία said

    652
    Το καλυτερότερο είναι απ’ το 4:42 που η Πετούρη τον χαρακτηρίζει τζέντλεμαν της πολιτικής.

    Ο Ξανθάκης τον αδίκησε. Δεν τον εκτιμάει μόνο για το ντύσιμο.

    Το καλύτερο σχόλιο είναι το Folie Folie.

  657. νεσσίμ said

    ξέχασα ενδεικτική φωτ.

  658. mitsos said

    Και επειδή Παρασκευή 13/12 σήμερα
    https://www.altsantiri.gr/parapolitika/811584/paraskeyi-13-dekemvrioy-toy-2002-otan-ena-paketo-tsigara-esose-ti-zoi-tis-ntoras-mpakogianni/

    μην ακούσω ξανά πως :
    «ακόμα κι ένα τσιγάρο την ημέρα σκοτώνει»

  659. spyridos said

    Σαββόπουλος: Στείλτε τους λαθρομετανάστες σε νησιά!
    https://tinyurl.com/uhf3bcu

    Ο Σαββόπουλος σε ρόλο ιεροεξεταστή

  660. Νέο Kid said

    Γατάκια! …

  661. sarant said

    Γεια και χαρά σου Νεοκίντ, της Αραπιάς γατόνι!

  662. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Διακρίνω μια επιφυλακτικότητα την τελευταία ώρα ή μου φαίνεται; 🙂 😀
    Άντε, τώρα είναι Σάββατο και 14… 🙂

    Κρίμα η προσπάθεια να πάει στράφι,
    α.ρ.δ. 🙂

  663. Καππαδόκης said

    Υπόψιν ότι το 666 είναι το λεξαριθμητικό άθροισμα του Γενάρχη των Ελλήνων Ιαπετού (ο γνωστός Ιάφεθ της Τορά, γιός του Νώε και Γενάρχης της Ινδοευρωπαϊκής Φυλής)

    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:

    Ι=10 + Α=1 + Π=80 + Ε=5 + Τ=300 + Ο=70 + Σ= 200. ΣΥΝΟΛΟΝ= 666

    ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, Ο Διάβολος για τους Χριστιανούς είναι οι Έλληνες και όσοι τους υποστηρίζουν. Εξ ού και το άθροισμα 666 που έχει στα Εβραϊκά το όνομα ΝΕΡΩΝ, προκειμένου να ταυτιστεί με τον Διάβολο ο Ελληνόψυχος αυτός Αυτοκράτωρ

  664. Pedis said

    Δεν είναι ότι είναι μόνο κωλογλείφτης αλλά το κάνει με τρόπο που προκαλεί ναυτία, ο γελοίος.

  665. sarant said

    Σιγά που θα μας ξεφύγει…..

  666. Pedis said

    έλα, κάνω ασίστ …

  667. Γς said

    666

  668. Γιάννης Ιατρού said

    650: Ποιό θηρίο ρε Κώστα; Μαζί με την γνωστή πρόβλεψη του καιρού (Ετεοκλής κλπ.) να τι σημάδι φάνηκε στον ουρανό:
    Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης !!! Μετανοήστε οι ψηφίσαντες γι αυτήν την κυβέρνηση 🙂 🙂

  669. Pedis said

    και μέσα!

  670. Γιάννης Ιατρού said

    χαχα 4Χ 00:54 … !!! 🙂

  671. Pedis said

    # 642 – ε, άμα έχει έιτς ίνδεξ καθαρό δύο σημαίνει ότι έχει πάρει το εκπληκτικό νούμερο των τουλάχιστον τεσσάρων αναφορών από τουλάχιστον έναν ώθογ με τον οποίο δεν έχει συνεργαστεί. Μπορεί και να είναι και δύο και περισσότεροι, τέσσεροι άμα λάχει ναούμ.

  672. ΚΩΣΤΑΣ said

    668 και μόλις ήχησε η σάλπιγγα, ιδού το θηρίο 😜

  673. Γιάννης Ιατρού said

    659β: Ο Νιόνιος …

  674. Γιάννης Ιατρού said

    672 Ναι, στο σημερινό νήμα 🙂

  675. Μαρία said

    Κώστα, ο δικός σου αγρίεψε: «Δεν είναι αυτοκράτορας, υπουργός Εσωτερικών είναι. Να πάρει πίσω τις αποφάσεις του. Αν δεν τις ανακαλέσει θα πρέπει να δούμε τον πρωθυπουργό για να τον ανακαλέσει στην τάξη».
    Πηγή: https://www.voria.gr/article/kirizoglou-se-theodorikako-den-ise-aftokratoras-ipourgos-ise

  676. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καρφώνει

  677. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τραπεζώνει

  678. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καπελώνει

  679. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λαδώνει

  680. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ρατσιστρόνι

  681. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βαρκελώνη

  682. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αρματώνει

  683. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όνοι

  684. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ολοκληρώνει

  685. Γς said

    Δολοφόνοι

  686. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μετουσιώνει

  687. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σαρώνει

  688. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μενδώνη

  689. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπουρδουκλώνει

  690. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τριτώνει

  691. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ενημερώνει

  692. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ξεμασκαρώνει

  693. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανακεφαλαιώνει

  694. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φανφαρόνοι

  695. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στελεχώνει

  696. Γς said

    > Μισή ώρα πρόσβαλλε βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα των μουσουλμάνων, προκαλώντας και βρίζοντας με χυδαίο τρόπο το Ισλάμ και τον Προφήτη.
    Στην οδό Σοφοκλέους μπροστά σε εκατοντάδες μετανάστες. Και για μισή ώρα!

    Που; Στη Σοφοκλέους, στο γραφικό Ισλαμαμπάντ του κέντρου.
    Ν αυτοκτονήσει θα ήθελε ο τύπος.
    Κι αυτοί, οι εκατοντάδες, αντί να του κάνουν ένα φου, να τον πλακώσουν στις φάπες κάθισαν και τον άκουγαν μισή ώρα.

    Κι όχι τίποτα άλλο σήμερα το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, χρονιάρες μέρες, θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, θα κλείσουν τη Σταδίου θα διαδηλώσουν στη Βουλή κλπ

    Κι όλα αυτά για έναν τζερεμέ που είναι ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία

    ΚΚαι δεν αποκλείεται κι ο Σουλτάνος Ερντογάν ν αρχίσει να λέει ότι καταπιέζουμε τους μουσουλμάνους και να διατάξει τα πακιστανικά αεροπλάνα που τώρα τελευταία πετούν μαζί με τα Τούρκικα πάνω απ τα Δωδεκάνησα να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω απ τα Παλούκια της Σαλαμίνας

    Εμείς όμως τους αγαπάμε μιας και είναι το μόνο κράτος [μαζί με την Τουρκία] που αναγνώρισε [απ το 1983] το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου

    .

  697. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Mαραζώνει

  698. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ξημερώνει

  699. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στα 700, σώνει ! 🙂

  700. Γς said

    SOS

  701. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    ΕΦΗ δεν μπορώ να πω, είσαι ευρηματικότατη στον τρόπο ενημέρωσης 😂👍👌

    Γς, και λίγα κάνουν οι μωαμεθανοί αυτοί, με τον μαλάκα που πήγε και έβριζε!

  702. Jane said

    Διαβάζω τώρα όλα τα σχόλια και γελάω. Νομίζω αυτά ήταν τα πιο χορταστικά μεζεδάκια του 2019! 😋

    Έφη- Έφη , έδωσες ρέστα! 😊

    # 626 Κύριε Ιατρού, είναι και το άλλο το άσμα, το λαϊκό που λέει «για τα λεφτά τα κάνεις όλα». 😉
    ………………………………………………………………………………………

    Και καθόμαστε εμείς και μιλάμε για αξιοκρατία, ισονομία και πρόοδο…
    Όλο αυτό όμως το μαλλιοτράβηγμα , η κουφαμάρα της δικαιοσύνης και το – κατά παράδοση της δεξιάς- άρμεγμα του κράτους και η διαπλοκή, φοβάμαι πως θα οδηγήσει στην γνωστή επωδό «όλοι ίδιοι είναι» , που μόνο την ακροδεξιά ωφελεί.

    Άντε πρωί πρωί , ας μη γκρινιάξω… ας απολαύσουμε τη βροχούλα , που μας απαλλάσσει από το λιομάζεμα σήμερα.

    Καλό Σ/Κ

  703. Alexis said

    ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;

    Εγώ το έλεγα εξαπανέκαθεν ότι οι κουμμουνισταί είναι άνθρωποι του σατανά!

    Τι άλλην χρείαν έχομεν μαρτύρων;

  704. Γιάννης Ιατρού said

    702: Jane, καλημέρα!
    Ναι, ναι! βλ. #464
    Επίσης καλό Σ/Κ

  705. Γιάννης Ιατρού said

    703: χαχα, ρε συ, αυτό το ενθύμιο του ’76 🍷🎈🎵😏👍 με εκείνο το μνημειώδες
    you can check-out any time you like! But you can never leave
    για τον γνωστό σχολιαστή το έβαλες; 🙂

  706. Alexis said

    #705: 😆 😆 😆

    Και όχι μόνο αυτό!

    Πρόσεξε και το:

    They stab it with their steely knives
    but they just can’t kill the beast!!!

  707. Γιάννης Ιατρού said

    706: εμείς μόνο φίλτρα έχουμε, που μαχαίρια και τέτοια …

  708. Χαρούλα said

    Η ΕΦΗ ξεφαντώνει! Με κέφι ενημερώνει

    Alexis και Ιατρού υπέροχη συσχέτιση😍! Ποτέ δεν θα το φανταζόμουν….!

  709. Γιάννης Ιατρού said

    708β Αφορμή ψάχναμε για να ξανακούσουμε (τι τον θέλω τον πληθυντικό τώρα…, να πληγώσω και τον Αλέξη…) τα ενθύμια της εποχής μετά το Γούντστοκ (abbas, eagles, queen, al stewart, stevie wonder και πολλούς άλλους).

    Για τις γάτες από Θράκη έως Κρήτη 😍🥰😘 εδωμεσα

  710. Προς ανησυχούντες συσχολιαστές ( # 696,701, 703 )

    (Ξ)αδέρφια !
    Μην ανησυχείτε. Ολα θα γίνουν με (νομοτελειακή) σειρά, στην ώρα τους όπως παρακάτω.
    Υπομονή και προπαντός ΠΙΣΤΗ να έχετε .

    Πάμε πλάνο !

    Επανάληψη του αήττητου νταμπλ προς εμπέδωσιν

    Κατάκτηση Γιορόπαλιγκ

    Κατάκτηση Τσάμπιονσλιγκ

    Πρωθυπουργία ή Προεδρία στην Ελλάδα

    Εκλογή στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το πρόβλημα….πάει !!

  711. # 709

    Ελα ρε Γιάννη, μη με ξενερώνεις όλο το Γούντστοκ μια τραγουδίστρια ήταν !!

  712. Γιάννης Ιατρού said

    711: META γράφω ρε Τζίκο, μετά!

  713. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του Γς. Ένας βλάκας έβριζε και συνελήφθη από την αστυνομία. Το θέμα σε οποιαδήποτε δυτική χώρα θα εθεωρείτο λήξαν. Όχι όμως στην Ελλάδα, όπου ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και όπου δύο παρέες μπορούν να κλείνουν τον δρόμο, να ταλαιπωρούν τον κόσμο και να το βαφτίζουν διαδήλωση. Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι. Αν κάποιος Πακιστανός έριχνε χριστοπαναγίες, θα συλλαμβανόταν, αν συλλαμβανόταν, και το θέμα θα εθεωρείτο λήξαν. Αν γινόταν διαδήλωση, σκεφτείτε ποιοι θα την οργάνωναν και ποιοι θα συμμετείχαν. Θα επικροτούσαμε τότε;

  714. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ

    Χτες, έκανα την ασίστ στο 665 και έκλεισα το μηχάνημα. Ο Πέντις πήγε να κανει κι αυτός ασίστ και κέρδισε τον αριθμό του κτήνους!

  715. sarant said

    Και πολύ ωραίο το ρεσιτάλ σε -ώνει της Εφης!

    713 Μάλλον συμφωνω.

  716. Γιάννης Ιατρού said

    713: Μην το θέτεις έτσι Γιάννη.
    Δεν ήταν η περίπτωση κάποιου που είναι 5-10 γαμώ τον/την ….. Ήταν κάποιος που πήγε επίτηδες, με σχέδιο κλπ., για να θίξει/προβοκάρει μια κοινότητα, είτε φυλετική/εθνική είτε θρησκευτική και να προκαλέσει ρατσιστικά αντανακλαστικά και μίσος κλπ. και ίσως και μιά βίαιη αντίδραση Πακιστανών (εν προκειμένω) για να την χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα μετά για άλλους σκοπούς …

    Καθόλου δεν συμφωνώ με την αξιολόγηση της αντίδρασης των θιγμένων που κάνεις, συνοψίζοντας με το «Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι».

  717. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, Γιάννη, διαφωνώ. Σε μια πολυπολιτισμική, όπως επικράτησε να λέγεται, κοινωνία, δεν γίνεται να υπάρχουν προστατευόμενες εθνότητες, θρησκείες, ιδεολογίες και αιρέσεις. Δεν γνωρίζω τι σκοπούς είχε ο τύπος, για γραφικό ελληνάρα τον κόβω, ξέρω όμως ότι συνελήφθη και θα επιληφθεί η δικαιοσύνη για την περίπτωσή του. Εδώ πρέπει να μπει τελεία. Η διαδήλωση είναι απαράδεκτη, όπως απαράδεκτη θα ήταν μια διαδήλωση με την ίδια αφορμή εκ μέρους γραφικών ελληναράδων και ακροδεξιών ούγκανων, αν ο δράστης ήταν μουσουλμάνος. Όσοι μεταναστεύουν σε δυτικού τύπου ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, θα πρέπει να τις σέβονται και να αποδέχονται τη νομοθεσία τους και τους κανόνες λειτουργίας τους. Αν ανεχόμαστε τις παραξενιές και τις «ευαισθησίες» του καθενός, πολύ φοβάμαι ότι θα πάψουμε να είμαστε τέτοιου είδους κοινωνία.

  718. Γιάννης Ιατρού said

    Το δικαίωμα στην (ειρηνική) διαδήλωση κλπ. εσύ το λες παραξενιά;;;
    Ακόμα περισσότερο την αξιολογείς σαν ασέβεια στην νομοθεσία μας ή κάποιου κανόνα λειτουργίας μας, επειδή εδώ/εμείς διαδηλώνουμε συνήθως για άλλους λόγους;;;

    Άλλο ένταξη, και βέβαια όχι γκετοποίηση κλπ., κι άλλο αυτό που ζητάς, να μην διαδηλώνουν γιατί η δική σου κατανόηση για άξια-διαδήλωσης αίτια είναι διαφορετική από την δική τους. Δηλ. για την κοινότητα LGBT κάτι παρόμοια που λέγονταν, τα επικροτείς κι αυτά;

    Εκπλήσσομαι, πολύ.

  719. Νέο Kid said

    The Prophet was not a phony,
    Batsoi gourounia dolofoni!

  720. Νέο Kid said

    Pardon, I meant phoney ,
    Batsoi gourounia dolofoni!

  721. Γιάννης Κουβάτσος said

    218:Λυπάμαι, διαφωνώ. Η διαδήλωση πρέπει να έχει θέμα, ουσία. Δεν πρέπει να γίνεται για τον χαβαλέ, για το θεαθήναι και για επίδειξη δυνάμεως, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, γι’ αυτό και έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Δεν μου απάντησες, λοιπόν: η συγκεκριμένη διαδήλωση τι σκοπό έχει; Αν ο τύπος δεν είχε συλληφθεί, ναι, μαζί σου, εκατό διαδηλώσεις, όχι μία. Τώρα;

  722. Γιάννης Ιατρού said

    721: Ρώτησες τους ίδιους, τι σκοπό έχει; Αυτοί θα σου πουν, εγώ μόνο να εικάσω μπορώ.
    Αλλά σίγουρα δεν τους ρώτησες, έτσι; 😯
    Μπορεί να εμπλούτιζες τις εμπειρίες σου για την σκέψη/αξίες του άλλου. Πολλές φορές κι εμείς εδώ διαδηλώνουμε για τις (όποιες) αξίες (/ή νομίζουμε πως) καταπατούνται κλπ. Όχι μόνο αν έχει συλληφθεί/τιμωρηθεί κάποιος. Και μην μου πεις πως η ισλαμοφοβία και γενικότερα, η (και) στην θρησκεία στηριζόμενη, ξενοφοβία είναι κάτι το πρωτάκουστο εδώ και μέχρι τώρα. Ή πως δεν έχουν υπάρξει βιαιοπραγίες κλπ. ξεκινώντας από κάτι τέτοιους τύπους που προβοκάρουν ασύστολα.

    Τέλος πάντων, διατυπώθηκαν οι διαφορετικές μας αντιλήψεις.

  723. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επίσης, δεν μου απάντησες και στο άλλο ερώτημά μου. Αν ο τύπος ήταν μουσουλμάνος, έβριζε δημοσίως θεούς και αγίους του χριστιανισμού, συλλαμβανόταν και του αποδίδονταν κατηγορίες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι γνωστοί κύκλοι οργάνωναν διαδήλωση, τι θα λέγαμε εμείς; Ότι και λίγο είναι; Ότι έχουν δίκιο; Προσωπικά, θα ήμουν απολύτως αντίθετος, όπως είμαι και τώρα, και επειδή θέλω να είμαι συνεπής με όσα λέω και επειδή ότι θεωρώ ότι παρόμοιες διαδηλώσεις προάγουν την περιχαράκωση και την προβολή των ιδιαιτεροτήτων και όχι τη συνάντηση, την συνύπαρξη και τον διάλογο.

  724. Γιάννης Ιατρού said

    723: Σου απάντησα, ίσως εμμέσως. Το παράδειγμα που φέρνεις χάσκει.
    Επειδή το θέτεις σε θρησκευτική βάση (ισχύει όμως και για την φυλετική καταγωγή, την υπηκοότητα κλπ. συναφή):
    Εδώ την απόλυτη πλειοψηφία αριθμητικά και την εξουσία την έχουν οι χριστιανοί. Τι είδους σύγκριση κάνεις λοιπόν αφού δεν υφίσταται καμία (ούτε καν διαφαίνεται) ισορροπία δυνάμενων;
    Η βία, είτε λεκτική είτε άλλης μορφής που εκδηλώθηκε (κι εκδηλώνεται) σ΄αυτό βασίζεται, στο ποιός εν προκειμένω έχει το πάνω χέρι, κι όχι σε κάποιες άλλες αξίες.

  725. ΣΠ said

  726. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πρόβλημα σε μια κοινωνία δεν είναι ποιος έχει το πάνω ή το κάτω ή το ενδιάμεσο χέρι, το πρόβλημα είναι όταν η παρανομία, παραμένει ατιμώρητη, όποιος κι αν είναι ο παραβάτης. Οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ διαδηλώνουν, επειδή οι αστυνομικοί τούς σκοτώνουν και μένουν ατιμώρητοι. Εδώ, επαναλαμβάνω, ο νόμος λειτούργησε αμέσως και μακάρι να μας προστάτευε όλους τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά και λέω χίλια μπράβο. Άρα, διαδηλώσεις δεν χρειάζονται, ούτε επιλεκτικές ευαισθησίες, αν θέλουμε να ζούμε σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας (δεν ζούμε, αλλά το θέλουμε, υποθέτω).

  727. Γιάννης Ιατρού said

    …ο νόμος λειτούργησε… Άρα, διαδηλώσεις δεν χρειάζονται, ούτε επιλεκτικές ευαισθησίες..

    Καλάαα!

    Η λύση δεν είναι αν έχει συλληφθεί (ούτε καν δικαστεί / καταδικαστεί…, μπορεί και να αθωωθεί, ε;) κάποιος. Το αν λειτούργησε κάποιος νόμος θα διαπιστωθεί πολύ αργότερα.

    Όταν διαδηλώνεις π.χ. γιατί απολύθηκαν εκείνος κι ο άλλος/η, με τον νόμο μεν, αλλά κατ΄ εσέ άδικα, ή γιατί νιώθεις αδικημένος, καταπιεσμένος ή/και απειλούμενος και τόσα άλλα, τι γίνεται τότε;

    Άσε ρε Γιάννη, μην το ζορίζεις άλλο.

  728. Γιάννης Ιατρού said

    Ορίστε, οι ανάλγητοι, Πορεία συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας – Κλειστοί οι δρόμοι 🙂 🙂

  729. Παναγιώτης Κ. said

    Γιάννη Κ. μη κάνεις…πίσω.
    Ζόρισέ το και άλλο. 🙂

  730. Μαρία said

    728
    >είναι η χορήγηση 13ης σύνταξης ενόψει των εορτών

    14ης

  731. Γιάννης Ιατρού said

    730: την μέχρι τώρα 13η την έχουν ξεγράψει…. γι αυτό!

    729: Έτσι!

  732. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φίλε Παναγιώτη, εγώ δεν έχω περίπλοκο τρόπο πολιτικής σκέψης. Λέω αυτό που μου φαίνεται λογικό και δίκαιο, χωρίς να επιμένω ότι έχω δίκιο ντε και καλά, και αδιαφορώ αν ακούγεται δεξιό, κεντρώο ή αριστερό. Είπα αυτό που μου φαίνεται σωστό σ’ αυτή την περίπτωση, δεν πείστηκα ότι πρέπει να αναθεωρήσω και σταματώ εδώ. Εκτός απροόπτου. ☺

  733. Γιάννης Ιατρού said

    πρόσφατο (7/12) ντοκιμαντέρ από το redfish, για τα Εξάρχεια

  734. ΚΩΣΤΑΣ said

    Όλοι έχουμε χρέος να στηρίξουμε μία από τις λίγες νηφάλιες και αντικειμενικές αριστερές φωνές σε τούτο το ιστολόγιο! 😜

    Φίλε, Γιάννη Κ, κι εγώ μαζί σου! 😂

    Κάθε άλλη άποψη για την αποψινή διαδήλωση είναι κακόβουλος και προ πάντων κακόψυχη!!! 😘😋😛

  735. Γιάννης Ιατρού said

    734: Ποιά διαδήλωση ρε συ; Των συνταξιούχων μήπως;
    Φωτιά θα πέσει να σε κάψει 🙂

  736. νεσσίμ said

    για τις 606: μια και απουσιάζει ο αρμόδιος παραπέμπω σχετικά..
    https://caktos.blogspot.com/2013/08/606.html

    και στα σοβαρά
    http://historymed.blogspot.com/2009/09/paul-ehrlich.html

  737. ΚΩΣΤΑΣ said

    735 Κάθε διαδήλωση. Λίγα πήραν από τον Κούλη οι συνταξιούχοι; κι άλλα θέλουν; 😎

    Οι μουσουλμάνοι να παραστήσουν τους μάγους από την Ασία και να πάνε στη φάτνη να προσκυνήσουν. Για ποιον το ίσιωσε το δέντρο ο δήμαρχος; 🧐

  738. sarant said

    Το σχόλιο 736 είχε μείνει στη σπαμοπαγίδα από χτες, συγγνώμη!

  739. Γιάννης Ιατρού said

    737α: Ε, αυτά θα του δώσουν πίσω 🙂

  740. Pedis said

    Φανταζομαι ότι η διαμαρτυρία εγινε γιατι το περιστατικό είναι ένα κερασακι στην τουρτα των προσβολών στη ζωή των ανθρώπων αυτών, θρησκόληπτων ή μη, και σε κάθε περίοτωση είναι μια ενεργεια για να δηλωσουν ότι δεν είναι εντελώς μαλακες ανυπερασπιστοι και υποταγμένοι επειδή έχουν ανάγκη το μεροκάματο, επειδή η ζωή τούς έφερε να ζουν σε μια κοινωνία στην οποια είναι μια ρατσιστικά υποτιμημένη μειοψηφία και γι αυτό πρέπει πάντα να καθονται να υπομένουν σιωπηλά τον κάθε ντόπιο κάφρο.

  741. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν αντιδρούν και δεν διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης που υφίστανται. Αλλά μόλις βρεθεί ένας ηλίθιος να τους βρίσει τα «όσια και ιερά», γίνεται ο κακός χαμός. Όσο πάει και θεριεύει ο …ορθολογισμός στη χώρα μας. Καλά πάμε.

  742. Pedis said

    # 741 – αφορμή ζητάνε, θρησκόληπτοι ή μη, να διαμαρτυρηθούν για όλα τα άλλα …

    Πάω στοίχημα ότι αν είχες περάσει τα μύρια όσα για να φτάσεις σε μια χώρα του εξωτερικού στου διαόλου τη μάνα για να κάνεις δουλειές του ποδαριού και «ταπεινές», μισοπαράνομος, σε δύσκολες συνθήκες, να είσαι ή να νιώθεις βάσιμα ότι εισαι για τους ντρόπους ένας βρωμερός μετανάστης από …

    τη Δυτική Ασία,

    θα έφτανε κάποια στιγμή, όταν θα σε έπιαναν στο δούλεμα και θα σε κορόιδευαν για το επίπεδο μπάλας που παίζουν τη χώρα σου και να λένε ότι ο πρωταθλητής της χώρας σου, ο πάοκ, παίζει σαν την ουραγό γερμανικής ερασιτεχνικής κατηγορίας

    ε τότε ακόμη και του λόγου σου θα ένιωθες ότι ξεχείλισε το ποτήρι …

    Φαντάσου, ακόμη χειρότερα, να βρισκόταν στη θέση σου άλλος συσχολιαστής και του έβριζαν την Παναγία που έσωζε το Βυζάντιο κόντρα στη θέληση του Αλλάχ (κάτι σαν το οπαδιλίκι στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο)

    Αφορμές είναι όλα τούτα, ορθολογιστικότατες, γιατί δεν το καταλαβαίνεις;

  743. Σωτήρς said

    585 Το καλοκαίρι μου είπαν πως ο παπάς ΠΑΟΚ πληρώνει την αγάπη του για την ομάδα και τις εμφανίσεις του στο γήπεδο. Ο άγριος Θεσσαλονίκης τον εξόρισε στο Γομάτι Χαλκιδικής γιατί ερεθίστηκε το χριστεπώνυμο πλήθος.

  744. Μαρία said

    743
    Όχι. Και σε άλλη μητρόπολη;
    Ο παπα-Πάοκ εξηγεί μετά το 3:38 πώς βγήκε το σύνθημα.

  745. Έρχονται συνέχεια κι ο κόσμος δεν τελειώνει

    (ηττοπαθής ματατζής σε στιγμή αυτοκριτικής εν ώρα υπηρεσίας)

  746. Σωτήρς said

    744 Βρίσκω αυτό από το 2017, https://www.thessnews.gr/article/59717/se-nea-enoria-o%E2%80%A6-papa-paok-metaferei-kai-ekei-to-koinoniko-tou-ergo
    Στο Τρίλοφο ήταν και τον στείλαν στη Σαρακήνα Λαγκαδά, χωριό που εκκλησιαστικά είναι στη μητρόπολη Ιερισσού. Κάπου μπερδεύτηκε ο Χορτιατινός φίλος μου.

  747. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα έπρεπε να τον μεταθέσουν σε ενορία στου Χαριλάου.

    Γαύροι Τετάρτη, άλλοι Σάββατο
    ο κόσμος διαδηλώνει
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/ellada/moysoylmanoi-metanastes-diadilosan-enantia-stin-exybrisi-toy&ved=2ahUKEwjn58WB3bfmAhXEzaQKHft8ABoQFjAJegQIBRAB&usg=AOvVaw2-BD86h2FW5EJkN6Gs4dEV&cshid=1576415551338

  748. Γιάννης Ιατρού said

    Κάτι λέγαμε πιό πάνω…, μην απορούμε λοιπόν!
    Πακιστανοί πραγματοποιούν πορεία μίσους στο κέντρο της Αθήνας και ζητούν τον αποκεφαλισμό Έλληνα πολίτη !!!

  749. sarant said

    748 Το δημοσίευμα είναι ψευδές στο δεύτερο μισό.

  750. Γιάννης Ιατρού said

    749: Γιατί, στο πρώτο μέρος (πορεία μίσους) είναι αληθές;

  751. Pedis said

    Σήμερον το έργον: Ο Καραγκιόζης Σιορ Νιόνιος

    «Οντως υπάρχουν αυτές οι αναρτήσεις, δεν τις αμφισβητώ, ίσως ήταν αναρτήσεις που έγιναν σε ώρες χαλαρότητας, θα μπορούσα να πω, πλην όμως δεν απηχούν τις απόψεις μου. Ούτε ομοφοβικός είμαι ούτε ρατσιστής», σημείωσε. Εύλογη ήταν η απορία του δημοσιογράφου Δημήτρη Τετράδη: «Πώς τα γράφατε αφού δεν απηχούσαν την πραγματικότητα; Εν είδει χιούμορ;».

    «Σε είδη χιούμορ [sic], π.χ. διαβάζοντας και χαζεύοντας παρόμοιες αναρτήσεις είπαμε κι εμείς να κάνουμε ένα αστείο»,

    […]

    Το ερώτημα είναι αν την ίδια αίσθηση του… χιούμορ και της χαλαρότητας τη μοιράζεται και η κυβέρνηση. Ο κ. Καμβάσης αποκάλυψε ότι δέχτηκε δύο τηλεφωνήματα από την κυβέρνηση, που του επισήμαναν ότι είναι λάθος οι αναρτήσεις.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/223394_ta-egrapsa-alla-den-ta-ennooysa

  752. Μαρία said

    751
    Ο σιόρ … σε είδη περιστεράς 🙂

  753. Pedis said

    # 748 – Μα τι θέλουν; Αφού στη χώρα λειτουργεί ο νόμος, λέμε …

    Ο νόμος του Γκαίμπελς.

  754. Pedis said

    # 752 – Σιορ με αρχές!

    Λεχρίτες.

  755. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    751
    13/12/2029 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΜΒΑΣΗΣ
    http://ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent
    Στο 1:35:122

  756. Μαρία said

    Η φωτογραφία είναι απ’ το γάμο του Παναγιώταρου. Πηγή: Ψαρράς στην εφσυν εδώ https://left.gr/news/oi-stratigoi-toy-fylakismenoy-arhigoy

  757. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σε είδη χιούμορ; 😂 Αν δεν βγει η αριστεία λέξη της χρονιάς, θα πρόκειται για σκάνδαλο. Με αντίστροφο ΑΣΕΠ τούς εντοπίζουν όλους αυτούς τους αστοιχείωτους;

  758. Αιμ said

    751. Μπιτ βόιδι μιλάμε

  759. Μαρία said

    751
    Α χα, χα, ζητάει και ιατρική γνωμάτευση.
    Και ζήτησε επανειλημμένα από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», Αντώνη Κασσιμάτη, ο οποίος του είχε ασκήσει νωρίτερα στην εκπομπή δριμεία κριτική, να τον συναντήσει για να «μπορέσει σαν γιατρός να ψυχολογήσει αν είναι ρατσιστής ή όχι».
    Ειδική όμως στην ψυχολογία είναι η Μιχαηλίδου που τον διόρισε 🙂

  760. Μαρία said

    https://www.stokokkino.gr/article/2027/Stathhs-Mpetinhs:-Kathara-kommatikh-epilogh-o-neos-proedros-toy-ODA-Zakynthoy.html

    Ο προκάτοχος του σιόρ την τελευταία δεκαετία.

  761. sarant said

    760 Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ τον βρήκε και δεν τον άλλαξε.

  762. Pedis said

    # 760 – ε, όχι και κομματική επιλογή! Αφού η ΝΔ ουδεμία σχέση έχει με την ακροδεξιά.

    Πλάκα-πλάκα, έχουν βολέψει σε πόστα μέρος του ακροδεξιού συρφετού, κι αυτοί θα κοιτάξουν να κάνουν δουλίτσες και βολέματα με άλλους τέτοιους του συναφιού τους, κι ο κόσμος, εργαζόμενοι και πολίτες στις τοπικές κοινωνίες θα έχει να κάνει και να σκύβει αναγκαστικά το κεφαλι σε όλα αυτά τα τσογλάνια.

    Άριστα Ακρο/Δεξιά καθίκια του κερατά.

  763. Μαρία said

    760
    Μπετίνης για σιόρ: Μιλάμε για εκφράσεις που είναι χαμαιτυπείου.

    πβλ Μητσοτάκης για σκάι: Στο χειρότερο χαμαιτυπείο της Ελλάδας δεν γίνεται χρήση αυτής της γλώσσας, επιτέλους εναντίον του Έλληνος πρωθυπουργού, εναντίον της οικογενείας του https://www.youtube.com/watch?v=79YKDtu5BYc

    761
    Ε ναι, αν και ήταν απο άλλο πολιτικό χώρο, λέει.

  764. Γς said

    Τσίρκο η σημερινή εκπομπή «Παρεμβάσεις» στο Blue Sky.

    [Μπογδάνος]

  765. Γς said

    Γιάννης Κ. vs Ντοcteur

    Μου θυμίσατε και τον φίλο μου τον Αρούν

    Αφγανός μεταδιδακτορικός ερευνητής (του κώλου).

    Τον συμπαθούσα γιατί ήταν πλακατζής γερό ποτήρι και μουνάκιας!
    Μόνο που ο καριόλης μου έδινε στα νεύρα:

    Οποτε του καύλωνε άπλωνε ένα χαλάκι στη βιβλιοθήκη, έβγαζε τα παπούτσια του, και άρχιζε να κάνει εκείνα τα τελετουργικά με τουρλωμένο τον κώλο του.

    -Ρε μαλάκα, του έλεγα, δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά κάπου αλλού;

    Εκεί αυτός. Φτιαχνόταν να τον βλέπουν οι φοιτητές να προσεύχεται στον Αλλάχ.

    Δεν του ανανέωσαν την υποτροφία.
    Ηρθε να με παρακαλέσει να του βρω κάτι άλλο.

    Ναι αμέ…

    Ε, ρε και να υπήρχε ακόμα το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής

  766. Γς said

    765:

    >Ε, ρε και να υπήρχε ακόμα το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής

    ο Αρούν θα ήταν πατριωτάκι 😉

  767. Σκουλήκια με ISO !!!!!!!!!

  768. Pedis said

Σχολιάστε