Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσοδεκεμβριανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 14 Δεκεμβρίου, 2019


Ανεπαισθήτως φτάσαμε στα μισά του Δεκέμβρη, οπότε το σημερινό σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, μονίμως σε αναζήτηση τίτλου, βρήκε από τη συγκυρία αυτή το όνομά του.

Θα μπορούσα ίσως να βάλω κι έναν τίτλο σχετικό με τις βρετανικές εκλογές, αλλά δεν είχα καμιάν έμπνευση. Αποδείχτηκε πάντως πως όταν μια χώρα είναι βαθιά διαιρεμένη για ένα μείζον ζήτημα, όποιος αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση στο ζήτημα αυτό δεν έχει καμιά τύχη. (Αλλά βέβαια δεν είχε άλλα περιθώρια ο Κόρμπιν, αφού και το Εργατικό Κόμμα ήταν διαιρεμένο. Εξίσου θα έχανε είτε τασσόταν υπέρ του Μπρέξιτ είτε τασσόταν κατά. Μόνη ελπίδα, αυτό που έκανε -με μικρή πιθανότητα να επιπλεύσει, και τελικά δεν του βγήκε διότι όλοι θέλανε να τελειώσει το σίριαλ, να βγει αυτή η ψυχή).

Όμως, τα βρετανικά πρέπει να βρούμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και κάποιαν άλλη φορά σε ειδικό άρθρο. Σήμερα δεν προσφέρεται η μέρα, σήμερα έχουμε μεζεδάκια, και ξεκινάω σερβίροντας ένα κάπως μπαγιάτικο, που όμως έχει γούστο.

* Δεν προλαβαίνετε να πάρετε μέρος στην εκδήλωση, έγινε στις 15 Νοεμβρίου σε μαγαζί του Βόλου που λέγεται «Αββαείο». Δεν ξέρω αν στεγάζεται σε αβαείο, πάντως οι υπεύθυνοι διοργάνωσαν φαγοπότι με τίτλο «Η νύχτα του Αυγουστίνου του Χίπου», με την εξής πρόσκληση:

Πριν απαρνηθεί τα υλικά αγαθά και στραφεί στην ασκητική ζωή ο Αυγουστίνος του Χίπου έμεινε γνωστός για τις τεράστιες ποσότητες φαγητού και ποτού, και έγινε έτσι άγιος της μπύρας. Οι μοναχοί του Αββαείου παίρνουν έμπνευση και αυτή τη Παρασκευή 15/11 και φτιάχνουν για εσάς τα μεγαλύτερα Hot dog, Βurgers, Τορτίγιες και Μπριζόλες της πόλης.

Όσοι πιστοί προσέλθετε..
Γεύσου & Πίστεψε..

Εντάξει, πλάκα έχει το ιεροπρεπές ύφος, αλλά ο Αυγουστίνος του Χίπου πρέπει να πάρει αμέσως φύλλο πορείας για τη Στρατιά των Αγνώριστων. Ποιος να είναι τάχα ο Χίπος; (ή μήπως είναι το Χίπο;)

Ο άγνωστος Χίπος είναι ο Ιππών, πόλη της Βόρειας Αφρικής, τότε στη Νουμιδία, σήμερα στην Αλγερία. Hippo Regis στα λατινικά, Ιππών Βασιλικός στα ελληνικά, οπότε Αυγουστίνος Ιππώνος ο μεγάλος φιλόσοφος και θεολόγος, αν και δεν θα χαθεί ο κόσμος αν τον πούμε σκέτον Άγιο Αυγουστίνο.

* Συναφές και το επόμενο, όπου έχουμε έναν ακόμα (κατ’ εμέ) ασυνήθιστο τύπο κύριου ονόματος, που όμως είναι τυπικά σωστός.

Εξηγούμαι. Σε κινηματογραφική κριτική στο Αθηνόραμα για την ταινία «Στα μαχαίρια» διαβάζουμε:

Μία εβδομάδα μετά το συμβάν η αστυνομία μαζεύει στην ίδια έπαυλη όλους τους παρόντες για έναν τελευταίο γύρο ανακρίσεων, αυτήν τη φορά παρουσία του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν (άμεση αναφορά στον Βέλγο Ερκίλ Πουαρό).

Ο Βέλγος Ερκίλ Πουαρό είναι, ξαναλέω, τυπικά σωστός, όμως εγώ και οι δεινόσαυροι της γενιάς μου τον μάθαμε Ηρακλή Πουαρό, τον Βέλγο ντετέκτιβ με το τσιγκελωτό μουστάκι και τα μικρά φαιά κύτταρα (όπως έλεγε) του εγκεφάλου του.

Καθώς αυξάνεται η γλωσσομάθεια, είναι λογικό κάποιοι εξελληνισμοί να υποχωρούν, αλλά εγώ το βρίσκω αφύσικο. Γενικεύοντας, πολλές φορές αυτή η επιμονή στο αυθεντικό κρύβει εκζήτηση ή έναν ιδιότυπο καθαρευουσιανισμό (τα ξένα να μένουν ξένα).

Ίσως ομως η νέα γενιά να έχει άλλη γνώμη, γι΄αυτό ρωτάω ιδίως τους νεότερους αναγνώστες να μου πουν πώς αποκαλούν τον Βέλγο ντετέκτιβ: Ηρακλή ή Ερκίλ; (Οι συχνοί θαμώνες ας ρωτήσουν παιδιά και εγγόνια).

* Πολύ πρόσφατα άλλωστε κάποιος νεότερος σε μια ομάδα γλωσσικών ενδιαφερόντων του Φέισμπουκ σχεδόν μας έκραξε τους παλαιότερους που ειπαμε πως δεν βρίσκουμε τίποτα περίεργο στο «Λέων Τολστόι» (το ήθελε Λεβ).

* Φοβερό μαργαριτάρι που ήρθε το περασμένο Σάββατο ενώ είχα κλείσει την ύλη οπότε το δημοσιεύω τώρα.

Σε οδηγίες για τη συναρμολόγηση επίπλου, διαβάζουμε:

To υπουργικό συμβούλιο στερεωνεται στον τοίχο.

Ακούγαμε παλιότερα τις απειλές διάφορων θερμοκέφαλων ότι θα πρέπει να στηθούν στον τοίχο οι πολιτικοί, αλλά εδώ δεν έχουμε κάποιο ακροδεξιό αντικοινοβουλευτικό κήρυγμα αλλά υπερκομματική μεταφραστική τσαπατσουλιά, αν και μάλλον από μηχανάκι και όχι από άνθρωπο.

Διότι βέβαια η αγγλική είναι… φτωχή γλώσσα κι έτσι χρησιμοποιεί την ίδια λέξη, cabinet, και για το υπουργικό συμβούλιο αλλά και για το ντουλάπι.

Η ίδια παρεξήγηση ειχε προκαλέσει ένα ακόμα μεταφραστικό λάθος, αρκετά διάσημο αυτό, το μακρινό 2010 και είχαμε τότε αφιερώσει ειδικό άρθρο στον «άνθρωπο του ντουλαπιού».

* Κι ένα φρέσκο μαργαριτάρι από το tvxs, που θα μπορούσαμε να το τιτλοφορήσουμε «Ο ευάριθμος ξαναχτυπά». Σε άρθρο για την πρωτοβουλία Rebrain Greece, ο συντάκτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι:

Ανέστειλε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στην Παιδεία για να προσλάβει ειδικούς φρουρούς στην πλέον ευάριθμη Αστυνομία της Ευρώπης εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων, κατάργησε το πτυχίο ΑΕΙ ως προσόν για την πρόσληψη μετακλητού και φρόντισε να διπλασιάσει τον αριθμό τους, αναγκάστηκε να αποπέμψει υπουργό με ψεύτικα πτυχία.

Αν ομως είχαμε ευάριθμους αστυνομικούς τότε πράγματι θα δικαιολογούνταν προσλήψεις αφού ευάριθμος σημαίνει(;) ολιγάριθμος. Αλλά σημαίνει αυτό που λένε όλα τα λεξικά; Ή σημαίνει πολυάριθμος, κατά τα συμφραζόμενα; Γι’ αυτό λέω, μη χρησιμοποιείτε τη λέξη «ευάριθμος». Ακόμα κι αν εσείς τη χρησιμοποιείτε με τη σημασία που θεωρούν σωστή τα λεξικά, δεν ξέρετε πώς θα την εκλάβουν οι αναγνώστες σας.

* Κάποιοι λένε ότι το «σεμνύνομαι» έχει πάρει τον δρόμο του ευάριθμου, δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση έχουμε μια λέξη που τα λεξικά τη δίνουν με μια σημασία και που πολύς κόσμος τη χρησιμοποιεί με την αντίθετη.

Πράγματι, οι δυο περιπτώσεις έχει ομοιότητες αλλά πιστεύω ότι το «σεμνύνομαι» ο περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί σωστά (= κατά τα λεξικά).

Επίσης, άλλο είναι να λαθεύει κάποιος ανώνυμος «συνταχτάκος» (που θα έγραφε κι ο Σπύρος Μελάς) κι άλλο κοτζάμ Πρετεντέρ αγάς.

Διότι βέβαια, ο κορυφαίος (οΘντκ) δημοσιογραφος μας, όταν γράφει: «το ΝΑΤΟ πήρε τα Σκοπια όπως ήθελε. Τα Σκοπια πήραν το ΝΑΤΟ όπως ήθελαν. Εμείς σεμνυνομαι να πω τι ακριβώς πήραμε.» ολοφάνερα εννοεί: ντρέπομαι να πω τι πήραμε -και εννοεί, με το κουτσαβάκικο ύφος που εγκαινίασε στον πολιτικό μας βίο ο Αντ. Σαμαράς, ότι πήραμε τ’ αρχίδια μας.

Όμως, ωγαθέ, σεμνύνομαι δεν σημαίνει, όπως νομίζεις, «ντρέπομαι», διότι η λέξη σεμνός, καθώς πέρασε από τα σαράντα κύματα της τρισχιλιετούς μας, άλλαξε σημασία -στα αρχαία σήμαινε ‘μεγαλόπρεπος, αλαζόνας’ και από την αρχαία σημασία κληρονομήσαμε το λόγιο ρήμα ‘σεμνύνομαι’ που σημαίνει, βεβαίως, «περηφανεύομαι, καμαρώνω».

Από τα ακριβά ΜονΜπλαν της δημοσιογραφίας μας θα περίμενε κανείς να ξέρουν τη σημασία των δύσκολων λέξεων που επιμένουν να χρησιμοποιούν.

Αλλά η αριστεία τους είναι σαν τα πτυχία του Διαματάρη: Φέικ.

* Κι άλλη μια περίπτωση αρίστου, που επιβεβαίωσε τον νόμο του Μέφρι.

Πριν από μερικές μέρες στην Καθημερινή ο κυρ Τάκης Θεοδωρόπουλος ξεσπάθωσε εναντίον των δασκάλων (και των συνδικαλιστών) που τους θεωρεί υπεύθυνους για τη χαμηλή βαθμολογία των μαθητών στο τεστ Πίζα.

Εγώ πάλι δεν αρνούμαι τις ευθύνες των εκπαιδευτικών αν και θεωρώ πιο σημαντικούς παράγοντες τις χαμηλές πιστώσεις για την παιδεία και το μεγαλο βαρίδι της παιδείας μας, τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο, μια καταβόθρα που απομυζά εκπαιδευτικούς πόρους.

Πρόσεξα όμως μια γουστόζικη επιβεβαίωση του νόμου του Μέφρι (προσοχή, όχι Μέρφι). Στην πρώτη-πρώτη φράση του άρθρου του, ο κυρ Τακης γράφει:

Αν τη χώρα δεν την κυβερνούσε το βαθύ κράτος των συνδικαλιστών, η πρώτη κίνηση που θα επέβαλε η κακή βαθμολογία των μαθητών στον διεθνή διαγωνισμό PISA θα ήταν η επαναξιολόγηση των δασκάλων τους.

Όμως, το «θα επέβαλε» είναι λάθος. Θα έπρεπε να είναι «θα επέβαλλε».

Αφού ο κυρ Τάκης λέει για δασκάλους που δεν ξέρουν ανάγνωση, να πω κι εγώ για συγγραφείς που δεν ξέρουν γραφή;

* Πέρα απ’ αυτό, έχει γούστο που ο κυρ Τάκης, στο ίδιο άρθρο, κάνει λόγο για διδασκαλία του Παπαδιαμάντη. Διότι αγνοεί μάλλον ότι το τεστ Πίζα κυρίως αξιολογεί και μετράει την εφαρμογή των γνώσεων -και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα εστιασμένο στην εφαρμογή της γνώσης ο Παπαδιαμάντης δύσκολα θα έβρισκε θέση, πτωχαλαζών όπως ήταν και ασχολούμενος εις έργα μη παραδεδεγμένης χρησιμότητος.

* Μου το έστειλαν αλλά δεν μου είπαν από πού είναι παρμένη η οθονιά και δεν μπορώ να μαντέψω πώς θα ήταν το πρωτότυπο.

Ακόμα και μ’ αυτά τα ψεγάδια, βρίσκω πως είναι περίπτωση με την οποία πρέπει να ασχοληθεί ο ληξίαρχος της Νομανσλάνδης.

Η Βενους ντε Μίλο είναι βέβαια η Αφροδίτη της Μήλου, αλλά τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα ξεδιαλύνω.

* Σε άρθρο για την έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία, διαβάζω:

Σε συνέντευξη Τύπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της έκρηξης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα του αποθανόντα.

Χαιρετίζω τον τύπο «του αποθανόντα» και περιμένω να δω και την ονομαστική, ο αποθανόντας.

* Σε άρθρο για το κύκλωμα της βενζίνης, διαβάζω:

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονται –σύμφωνα με τις Αρχές– γόνοι και συγγενείς βαρέων ονομάτων της «νύχτας» και γνωστών επιχειρηματιών με καταδίκες για λαθρεμπορία καυσίμων στο βιογραφικό τους.

Όμως, κάποτε κάναμε διάκριση ανάμεσα σε λόγιους και λαϊκούς τύπους, και λέγαμε, ας πούμε «του βαρέος ύδατος» αλλά «του βαριού νταλκά». Το «βαρύ όνομα», σαν μεταφορά που είναι, πρέπει να κλιθεί δημοτικότροπα κατά τη γνώμη μου. Βαριά ονόματα της νύχτας έπιασαν οι αστυνομικοί, όχι βαρέα ονόματα.

Σε λίγο θα διαβάσουμε και «πιάσε τα βαρέα τσιγάρα μου, μάνα μου» -βέβαια όχι σε κλειστό χώρο.

* Πορτοκαλισμός και στις Σέρρες, με αφορμή την τοπική σπεσιαλιτέ, τον ακανέ.

Σε συσκευασία ακανέδων υπάρχουν οι εμβριθείς πληροφορίες που βλέπετε στην εικόνα αριστερά.

Θυμίζω ότι το είχαμε συζητήσει πρόσφατα στο ιστολόγιο το θέμα.

Η πορτοκάλεια εκδοχή για το «άκα» – «ναι», παρόλο που είναι εντελώς γελοία, αναφέρεται στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας, οπότε δεν πρέπει να ψέξουμε (μόνο) τους παρασκευαστές του ακανέ.

Παρόλο που δεν είναι απόλυτα σαφής η πραγματική ετυμολογία της λέξης, είναι μάλλον βέβαιο πως έχει τουρκική ετυμολογία, πιθανώς, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ακανεδοπαρασκευαστηρίου Ρούμπου, από το hakane helva, το γλυκό του πρίγκιπα (χάνου).

* Κωμικό ορθογραφικό (και όχι μόνο) λάθος σε άρθρο για αεροπορικό δυστύχημα:

Η τελευταία θέση του C-130 προσδιορίζεται στο Πέρασμα Drake, μια θαλάσσια περιοχή στον μοιχό της Νότιας Αμερικής και την Ανταρκτική.

Σχολιάζει φίλος: Εντάξει, σίγουρα λείπει ένα «ανάμεσα», και με γενναιοψυχία ας θεωρήσουμε πως ο μυχός έγινε μοιχός από τον κορέκτορα.

Και πάλι όμως, πώς γίνεται μια ήπειρος να έχει μυχό;

* Ποδοσφαιρικό μεζεδάκι σε ένα θέμα που με αφορά και επαγγελματικά, με την ευρεία έννοια. Τις προάλλες, πριν από το ματς Ζάλτσμπουργκ-Λίβερπουλ, στη συνέντευξη τύπου μίλησε ο αρχηγός της Λίβερπουλ, ο Χέντερσον. Ο διερμηνέας μετέφραζε από τα αγγλικά στα γερμανικά, αφού υπήρχαν πολλοί Αυστριακοί δημοσιογράφοι. Ο Χέντερσον είπε ότι το ματς είναι δύσκολο αλλά ο διερμηνέας τα μπέρδεψε και είπε «εύκολο ματς». Ο Κλοπ καθόταν δίπλα -και αμέσως πήρε το λόγο στα γερμανικά και διόρθωσε.

Και γράφει ελληνικός αθλητικός ιστότοπος: ότι ο Κλοπ είπε:

«Είναι σκ@τ@ όταν δίπλα στον μεταφραστή κάθεται ένας προπονητής που μιλάει γερμανικά.

(….)

Θα πρέπει να ακούτε. Διαφορετικα δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου. Δεν είναι πολύ δύσκολο»Όμως δεν είπε αυτό ο Κλοπ, που δεν βγάζει και νόημα στην κατακλείδα. Είπε:

„Ist natürlich scheiße für den Dolmetscher, wenn der Deutsch sprechende Trainer danebensitzt. (…) Also schon zuhören. Sonst kann ich das auch übersetzen. Das ist ja nicht so schwer“

Δηλαδή: «είναι σκατά για τον διερμηνέα να κάθεται δίπλα του ένας γερμανόφωνος προπονητής» και, αφού τον διόρθωσε, συμπέρανε: «Να ακούτε προσεχτικά λοιπόν. Αλλιώς, μπορώ κι εγώ να τα μεταφράσω. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο».

Δεδομένου ότι έγινε μεταφραστικό λάθος σε άρθρο για μεταφραστικό λάθος, πρόκειται για «μεζεδάκι ινσέψιο» όπως είπε ο φίλος που το έστειλε.

* Σημειώνω ότι τον διερμηνέά τον είπαν όλοι μεταφραστή, ενώ δεν είναι το ίδιο. Και ο Κλοπ και το άρθρο.

* Δημοτικό Συμβούλιο της Κρήτης συμπαραστέκεται σε αστυνομικό διευθυντή, που ποιος ξέρει τι έκανε σε μετανάστη και βρέθηκε να περνάει από ΕΔΕ, και τον παινεύουν:

Ο συγκεκριµένος Αξιωµατικός αποτελεί κατά πλήρη οµολογία ορόσηµο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς…

Για να είναι ορόσημο στην περιοχή της Μεσσαράς, πρέπει να τον πάρουν και να τον δέσουν σε κανένα ψηλό στύλο, να φαίνεται από μακριά, και να λέει ο κόσμος: Να τι παθαίνει όποιος βασανίζει μετανάστες.

Αλλά μάλλον δεν υπάρχει τέτοια ελπίδα.

* Γκάφα με απρόσμενες διαστάσεις σε λεζάντα της ΕΡΤ.

Σε δελτίο ειδήσεων, εκεί που παρουσιάστηκαν δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, μπήκε η λεζάντα: βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

(Λεπτομέρειες εδώ).

Εγινε βέβαια ο σχετικός χαβαλές στα σόσιαλ μίντια -εγώ είπα ότι προφανώς είναι λάθος, διότι έπρεπε να λέει «βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, η γκάφα είχε και προεκτάσεις, διότι ακριβώς για αυτό το λάθος της ΕΡΤ γινόταν πλακα σε έναν συριζέικο τοίχο στο Φέισμπουκ και εκεί ήταν που η βουλεύτρια Νίνα Κασιμάτη, σχολιάζοντας αμέριμνα και κάνοντας χαβαλέ έγραψε: Η διεύρυνση γκαζώνει (εννοώντας τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ) και συμπλήρωσε επιπόλαια «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» για να την περιλάβουν οι φαρισαίοι και οι υποκριτές και να γράψουν περισσότερα απ’ όσα έγραψαν για τα φέικ του Διαματάρη.

Επιπολαιότητα, ασφαλώς -είναι βουλεύτρια και όχι αρχάρια, πρέπει πια να ξέρει ότι τα σχόλια στο Φέισμπουκ δεν είναι φιλική κουβέντα και οτι υπάρχουν παντού καλοθελητές. Αν και, βέβαια, θα έβρισκαν κάποιο άλλο πάτημα οι Ταρτούφοι.

* Και μια παρωνυχίδα για το ίδιο θέμα. Σε κάμποσους ιστότοπους (παράδειγμα) γράφτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε «μια διαδεδομένη ρήμα«.

* Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης μιλώντας για την εκλογή ΠτΔ είπε τα εξής ελαφρώς στραμπουληγμένα:

«Από ό,τι βλέπω από διαφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει και έτσι περιορίζεται η δεξαμενη»

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ θα έλεγα «να συσπειρώνει και όχι να αποσυσπειρώνει».

* Και κλείνω με μια γνώριμη των μεζεδοάρθρων μας, τη συγγραφέα Μάρα Μεϊμαρίδη, που και πρόσφατα την είχαμε δει να κάνει ετυμολογικές αναλύσεις σε πρωινάδικο.

[Παρακαλώ να απομακρυνθούν τα ανήλικα παιδιά από την οθόνη]

Τώρα ανέβηκε πίστα, αφού, όπως μας λέει σε τουίτ του ο φίλος μας ο Στάζιμπος, θέλησε να διερευνήσει την ετυμολογία της λέξης «μπουρδέλο».

Αν παίξετε το απόσπασμα θα δείτε πως το παράγει από το au bord de l’eau, στην ακροθαλασσιά!

Κι εμείς στο γυμνάσιο λέγαμε το Calypse au lit, dans un mou nid au bord de l’eau (Η Καλυψώ στο κρεβάτι, μέσα σε μια μαλακή φωλιά, στην ακροθαλασσιά) αλλά δεν βγήκαμε στην τηλεόραση!

Καλό σαββατοκύριακο, κι άλλο κακό να μη μας βρει…

 

463 Σχόλια to “Μεσοδεκεμβριανά μεζεδάκια”

  1. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Οάγιος Αυγουστίνος είναι γνωστός ως ο «ιερός Αυγουστίνος».
    Είχε πει : «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;»
    Χριστιανομπολσεβίκος!

  2. Γιάννης Ιατρού said

    ο Αυγουστίνος της Ρόδου ρε παιδιά, ποιάς Ιππώνος …. τώρα 🙂

  3. Γιάννης Ιατρού said

    Η εικόνα από το φιλμ με τον υπότιτλο με την Aφροδίτη της Mήλου είναι από την ταινία The Russia House (1990) με τους Sean Connery και Michelle Pfeiffer 😍😍😍

  4. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Σε ολόκληρη τη Νότιο Αμερική και την Ανταρκτική μόνο ένας μοιχός! Μπράβο!

  5. Καλημέρα

    (καλή ακρόαση)

  6. Γιάννης Ιατρού said

    3: Για να μην υπάρξουν ερωτήσεις κλπ.:

    Στο 00:31:55,469, original
    Well, Niki said you were Russia’s answer
    to the Venus de Milo.

    προηγουμένως:
    στο 00:31:51,886
    How did you recognise me, Mr Barley?

  7. Νέο Kid said

    Πάντως, στο πρωτότυπο κείμενο του Τζων λε καρέ τού άσσου γράφει:
    But Nikki tells me you are the Soviet answer to the Venus de Milo …

    https://books.google.com.cy/books?id=rAMmwyICzRoC&pg=PA113&lpg=PA113&dq=niki+said+you+are+the+russian+version+of+venus+of+milo&source=bl&ots=eT8-Jtfxpy&sig=ACfU3U15LnDAUXVLY7dD31bO1jmFan0XyQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjy362u3LTmAhUzt3EKHeEUAUsQ6AEwAHoECAQQAQ#v=onepage&q=niki%20said%20you%20are%20the%20russian%20version%20of%20venus%20of%20milo&f=false

  8. Νέο Kid said

    Σπαμοπιάστηκα πάνω στο τιμόνι
    Περιμένω έγκριση στο σμαρτφόνι
    Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι !

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Πρετεντέρης χρησιμοποιεί συστηματικά το σεμνύνομαι με τη σημασία του ντρέπομαι:
    «Ηταν η πολιτική εκδοχή της συμβουλής «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε…» – και προφανώς σεμνύνομαι για τη συνέχεια…»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tanea.gr/2013/02/14/opinions/empisteytika-dyo-eksigiseis/amp/&ved=2ahUKEwjW1JDH3bTmAhUJY8AKHfceD08QFjAGegQICRAC&usg=AOvVaw1NNcTJyIO9xX9ENbq6Uk8O&ampcf=1&cshid=1576312517612

  10. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Αυτό με τον Ηρακλή Πουαρώ μου θύμισε επική στιχομυθία γιου-μαμάς σε ΚΤΕΛ, πριν από πολλά πολλά χρόνια. Ο μικρός είχε μια κούκλα Ηρακλή (είχε βγει η ταινία της Ντίσνεϊ κάπου εκεί γύρω) και η αδερφή του την είχε πάρει.
    – Φέρε πίσω τον Έρκολες!
    – Όχι Έρκολες παιδί μου. Χέρκιουλις. ΧΕΡ-ΚΙΟΥ-ΛΙΣ.

    Στις υπόλοιπες 3-4 ώρες της διαδρομής κρυφάκουγα για να καταλάβω μπας και ήταν τίποτα ελληνοαμερικάνοι ξερωγώ. Μπα. Μόνο ελληνικά μίλαγαν. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί τον έλεγε Χέρκιουλις τον έρμο τον Ηρακλή η μαμά.

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6-7 Ευχαριστώ, άρα ο υποτιτλιστής τού έβγαλε τα μάτια.

  12. Πέπε said

    Τα αστυνομικά της Αγκάθα Κρίστι (ή έστω της Άγκαθα 🙂 ) κυκλοφορούν σε μια πρόσφατη σειρά επανεκδόσεων που έχει τύχει πολλής προώθησης και, υποθέτω, επιτυχίας. Εκεί ο Ηρακλής Πουαρό ονομάζεται κανονικότατα Ηρακλής Πουαρό.

    ___________________

    > > Εγώ πάλι δεν αρνούμαι τις ευθύνες των εκπαιδευτικών αν και θεωρώ πιο σημαντικούς παράγοντες τις χαμηλές πιστώσεις για την παιδεία και το μεγαλο βαρίδι της παιδείας μας, τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο, μια καταβόθρα που απομυζά εκπαιδευτικούς πόρους.

    Εντάξει, έχουμε όντως ένα θεματάκι με τα αρχαία. Δεν ξέρω να πω αν φταίει αυτή καθ’ εαυτήν η ύπαρξη του μαθήματος ή η συγκεκριμένη ύλη, για παράδειγμα της Β’ Γυμνασίου τα κείμενα είναι τραγικά (και δεν εννοώ Αισχύλος). Αλλά τα αρχαία είναι ένα πολύ χρήσιμο μάθημα, όχι βέβαια για να μάθουμε αρχαία αλλά για να μάθουμε μέθοδο. (Τα περισσότερα μαθήματα αυτή τη χρησιμότητα έχουν. Άμεση ωφέλεια από το ίδιο το αντικείμενο του μαθήματος υπάρχει μόνο στην ανάγνωση, τη γραφή και τη στοιχειώδη αριθμητική.)

    Ως προς το άλλο σκέλος όμως, τις χαμηλές πιστώσεις:

    Το εύρος και το βάθος των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ένα σχολείο όπου λείπουν καθηγητές, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ όποιος δεν το ζει καθημερινά. Κυριολεκτώ: ό,τι και να βάλει ο νους σας, είναι λίγο.

    ______________

    > > Χαιρετίζω τον τύπο «του αποθανόντα»

    Δε μας χαιρετάτε; Ο νεκρός δηλαδή λίγος μάς πέφτει;

  13. Πέπε said

    #9
    Επ’ ευκαιρία, τι φραστική χυδαιότητα είναι αυτή;

    Έστω ότι σεμνύνομαι εσήμαινε αυτό που θέλει ο Πρ.. Ή ότι έλεγε κάτι πιο σωστό, π.χ. «ντρέπομαι να συνεχίσω». Γιατί ρε ψεύτη λες ότι ντρέπεσαι; Αφού και χωρίς να το πεις, το καταλάβαμε.

    Όποιος θέλει να εκφράζεται ευπρεπώς, δεν έχει παρά να εκφραστεί ευπρεπώς. Τα υπόλοιπα είναι του κώλου τα [μην_πω-πόσες_μέρες].

  14. atheofobos said

    Γράφοντας για τα ακριβά ΜονΜπλαν της δημοσιογραφίας αναρωτιέμαι αν πιστεύεις ότι ακόμα γράφουν με στυλό τα άρθρα τους οι δημοσιογράφοι. Μήπως θα πρέπει η φράση να γίνει τα ακριβά λαπτοπ; 🙂
    Πάντως ενώ κατακεραυνώνεις, και σωστά, τα Πρετεντέρια λάθη βλέπω πως αποφεύγεις διακριτικά να αναφέρεις το μαργαριταρένιο κολιέ της δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ που διαβάσαμε στο φατσοβιβλίο και το οποίο νομίζω πως θα πρέπει να είναι το νο1 σε αυτή την κατηγορία!

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν νομίζω πως η νέα γενιά διαβάζει Αγκάθα Κρίστι και γνωρίζει τον Ηρακλή Πουαρό. Όσοι νέοι τον γνωρίζουν, μάλλον είναι από μία καλή σειρά της ΕΡΤ με τις περιπέτειές του. Εκεί, στους υπότιτλους αναφερόταν ως Ηρακλής Πουαρό.

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω πως στα «ακριβά Μον Μπλαν» αναφερόταν συστηματικά ο Γιάννης Τριάντης, στη στήλη που διατηρούσε στην Ελευθεροτυπία.

  17. sarant said

    12 Αυτό με το τραγικό βιβλιο της Β’ Γυμνασίου ίσως αξίζει ευρύτερο σχολιασμό

    14-16 Λέμε ακόμα «δεινός χειριστής του καλάμου» παρόλο που όλοι πλήκτρα χτυπάμε. Για την Αυγή έχεις δίκιο, το ξέχασα -αν εννοείς αυτό με τα ονόματα της Φινλαδέζας πρωθυπουργού.

  18. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε σεις, τι μπέβατρον και φούμαρα, εδώ το υπερόπλο 🙂

  19. Costas X said

    Καλημέρα !

    Ηρακλής Πουαρό δαγκωτό, κι εγώ (50+) και η αδελφή μου (40+). Δυσκολεύομαι για λίγο να καταλάβω σε ποιόν αναφέρονται κάποια ξένα ονόματα, όταν έχουν από πολλά χρόνια εξελληνιστεί. Αν «αφελληνίσουμε» όλα τα ονόματα, πρέπει να φτάσουμε μέχρι τον «Χίπο» και τον Σαρδανάπαλο! Βέβαια πολλοί νέοι δεν ξέρουν καν τον Ηρακλή Πουαρό, κι εκεί το «Ηρακλής» υπερτερεί του «Ερκίλ», γιατί στην ερώτηση «Ποιός Ηρακλής;» θα πάρουν την χυδαία απάντηση «ο π… ο μερακλής»!

    Κι ένα παλιό, καλό και χυδαίο, σχετικό με τον μυθικό Ηρακλή :
    – Γιατί ο Ηρακλής απεικονίζεται πάντα γυμνός και κρατώντας ρόπαλο ;
    – Γιατί συνέχεια γ@μούσε κι έδερνε !

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Αφού ο κυρ Τάκης λέει για δασκάλους που δεν ξέρουν ανάγνωση, να πω κι εγώ για συγγραφείς που δεν ξέρουν γραφή;»
    Και ο Μπουκάλας είχε βρει σοβαρά γλωσσικά λάθη στο «Αδιανόητο τοπίο» του σιορ Τάκη. Θυμάμαι ότι ένα από αυτά ήταν η λανθασμένη χρήση της κλιτύος. Αλλά έτσι είναι, όσο άριστος και να ‘σαι από τη φύση σου, οι άχρηστοι δάσκαλοι σε κάνουν σαν τα μούτρα τους. Παρόλο που ο σερ Τάκης είναι άνω των πενήντα (☺) και πρόλαβε την παλιά χρυσή εποχή της εκπαίδευσης με την αρχαιομάθεια, τον χάρακα, τις προσβολές, τον Πολέμη, τον Στρατήγη, τις πληροφορίες για τα γεώμηλα και τα στημένα μαθήματα όταν ερχόταν ο κύριος Επιθεωρητής.

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    20: Η λανθασμένη κλίση της κλιτύος, διορθώνω.

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Για απορίες σχετικά με την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον θα βρείτε στα βιβλία του Τζόναθαν Κόου «Κλειστός κύκλος», «Η λέσχη των τιποτένιων» στο «Τι ωραίο πλιάτσικο!» και στο τελευταίο του «Μέση Αγγλία».
    Θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στη κατανόηση όχι μόνο εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και της εργατικής τάξης στην Αγγλία.

  23. νεσσίμ said

    άντε πάλι με το τοτέμ Πίζα…

    OECD and Pisa tests are damaging education worldwide – academics

  24. sarant said

    22 Ισχύει. Και για τους Εργατικούς του Μπλερ λέει πολλά.

  25. Κάτω τὰ χέρια ἀπὸ τὸν Αὐγουστῖνο τῆς Ρόδου, ἀγαπητὲ χωροφύλαξ τοῦ ἱστολογίου, καθότι ἔχει πήξει στὶς πρόβες γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἀνεβάζει ἀπὸ αὔριο μέχρι καὶ τὴν Πέμπτη.
    Πληροφοριακά, Σάββατο ταξιδεύουμε γιὰ πρωτεύουσα (μὲ καράβι, ἄρα φτάνουμε Κυριακή), ὅπου θὰ μείνουμε μέχρι τὶς 3 Ἰανουαρίου. Ὑπάρχει περίπτωση συναντήσεων στὸ ἐν λόγῳ διάστημα; (εἴτε ὀλιγομελῶν εἴτε πληθούσης ἀγορᾶς);
    Ἀλήθεια, καλημέρα εἶπα; Δὲν εἶπα.
    Καλημέρα σας, λοιπόν.

  26. atheofobos said

    17β
    Δεν ήταν μόνο για την Φιλανδέζα Πρωθυπουργό που δεν την λένε Σάρα άλλα Σάνα και το επώνυμο της δεν είναι Νέβιν αλλά Μάριν, αλλά και το ότι την πρώην πρόεδρο της Φιλανδίας την έλεγαν Τάρια αντί Τάνια όπως επίσης ότι η Μπράμιτς της Σερβίας είναι Μπρνάμπιτς !
    Γι΄αυτό μίλησα για μαργαριταρένιο κολιέ!

    Όσο για την, όπως γράφεις αμέριμνα σχολιάζουσα και κάνοντας χαβαλέ βουλεύτρια, προϊόν διεύρυνσης απ΄το ΠΑΣΟΚ, το «Η διεύρυνση γκαζώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» δεν είναι το πρώτο της ατόπημα.
    Οι Ταρτούφοι ακόμα θυμούνται το τουϊτερ της για τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν «σεμνύνθηκε» (με την Πρετεντέρια χρήση) να υπονοήσει ότι δυστυχώς δεν ήταν και αυτός θύμα της βόμβας :
    «Κάτι μού λέει ότι κάποιος δικός μας fit freak (σ.σ. Εμμονικός με τη γυμναστική, σε ελεύθερη μετάφραση…) έτρεχε στο “Μαραθώνα” της Βοστόνης. Αλλά, ως γνωστόν, μόνο οι καλοί πεθαίνουν»
    Ούτε βέβαια και όσα έγραφε όταν κατάφερε να συνδέσει τη δολοφονία της μικρής Άννυ με τον Γερμανό πιλότο που παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ψυχές. Εκεί μάλιστα είχε κάνει και την βαρυσήμαντη διαπίστωση ‘ότι έφταιγε ο καπιταλισμός και το φιλελεύθερο μοντέλο!

  27. μήτσκος said

    Ο Κλοπ σωστά δεν τον λέει τον διερμηνέα; Μεταφραστής θα ήταν Übersetzer.
    (Γιου νόου Μέφρι;)

  28. Γιάννης Κουβάτσος said

    26:»Είμαι συγκλονισμένη. Δεν τις χωράει ανθρώπου νους τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της τετράχρονης Άννυ. Από τον μπαμπά της…

    Οι άνθρωποι, στην ιστορική αυτή φάση του καπιταλισμού, μετατρέπονται σε τέρατα. Και το κατάλοιπο μνημονιακό κράτος, που είναι καθόλου κράτος, τους εξαχρειώνει ακόμη περισσότερο, αφού δεν μπορεί να τους βοηθήσει.»
    Καλά, κι εσύ δεν ξέρεις ότι η παιδοκτονία είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της ιστορικής φάσης του καπιταλισμού; Ρε, ποιους ψηφίζουμε, ποιους στέλνουμε στη Βουλή; 😂😢

  29. Παναγιώτης Κ. said

    Σταμάτησα τη χρήση του «ευάριθμος» (εκτός από την περίπτωση που θέλω…δημιουργική ασάφεια 🙂 ).
    Το «σεμνύνομαι» όμως με καμιά δύναμη δεν περνάει σε…αχρησία διότι:
    Αν πούμε ή γράψουμε «υπερηφανεύομαι» θα μας θεωρήσουν… αλαζόνες, εγωκεντρικούς και τα παρεμφερή και δεν το θέλουμε.
    Από την άλλη, η λάθος…πρόσληψη δεν μας…χαλάει. 🙂
    Αυτή είναι κυριολεκτικά…δημιουργική ασάφεια! 🙂

  30. Παναγιώτης Κ. said

    @Sarant. «… το μεγάλο βαρίδι της παιδείας μας, τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο, μια καταβόθρα που απομυζά εκπαιδευτικούς πόρους».

    Ανέκαθεν είχα αυτή την άποψη!

  31. Γιάννης Ιατρού said

    25: κι ήθελα να σε ρωτήσω, αλλά τα είπες από μόνος σου. Θα επικοινωνήσουμε 🙂

  32. takis#13 said

    26. τέλος . Αν είπε ότι » ότι έφταιγε ο καπιταλισμός και το φιλελεύθερο μοντέλο! » της τα συγχωρώ όλα !

  33. Georgios Bartzoudis said

    «Το λάθος με τις Πρέσπες»

    # Τα λάθια (όπως λέμε Μακεδονιστί) είναι …ανθρώπινα.
    Όλοι κάνουμε λάθη. Και πολλές φορές τα επαναλαμβάνουμε. Όποιος όμως κάνει το λάθος …να πέσει από τον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας, δεν έχει τη δυνατότητα να ξανακάνει το ίδιο λάθος!
    Όταν από μικροκομματική αγκύλωση προδίδεις ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν το λέμε λάθος. Το λέμε προδοσία. Και όταν η προδοσία προκαλεί ανήκεστο βλάβη στη Μακεδονική μας ταυτότητα και γλώσσα, πως να την πούμε;; Να την πούμε προδοτική αθλιότητα;; Να την πούμε ειδεχθή προδοσία;; Να που βρίσκω φτωχή την ελληνική γλώσσα!
    Υ/Γ: Το «πάτριον» ΚΚΕ δεν …χάρισε ΠΟΤΕ «Μακεδονική Γλωσσα» και «Μακεδονική Ταυτότητα» στους κατά τα λοιπά συμπαθείς ΒουλγαροΣκοπιανούς.

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν, ο μη γένοιτο, αναστείλει τη λειτουργία του το ιστολόγιο, δεν θα μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε τον ευάριθμο, τον τιμητή, το σεμνύνομαι και πλήθος λέξεων ακόμα, αφού «εκεί έξω» θα μας παρανοούν ή θα μας κράζουν. Θα βιώσουμε μεγάλη γλωσσική μοναξιά, θα πάθουμε λεκτική κατάθλιψη, θα κοιμόμαστε με τον Μπαμπινιώτη παραμάσχαλα (με το λεξικό, έτσι;). Νικοκύρη, κανόνισε. 😎

  35. Παναγιώτης Κ. said

    «Ακα ναι «, ακανές!
    Κάτι ανάλογα λένε για το ιμαμ. 🙂 (Αγαπημένο φαγητό! Πάντα το πετυχαίνω! 🙂 )

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Σε ένα βαθμό ο Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της Αριστεράς στο οικονομικό πεδίο. Φαίνεται το πολιτισμικό πεδίο όπου η απανταχού Α. έχει προνομιακό ρόλο, δεν αρκεί για να της προσφέρει πολιτικό προβάδισμα.
    Τι πρέπει να γίνει; Μα τι άλλο. Να αποφασίσει να λερώσει τα…σκαρπίνια ασχολούμενη με τα προβλήματα της ανάπτυξης και της παραγωγής.
    Νομίζουμε ότι με το να μη αγγίζουμε αυτά τα ζητήματα ή έστω να προσποιούμαστε ότι μας απασχολούν , αποφεύγουμε την «ενσωμάτωση στο σύστημα» και διατηρούμε την «ιδεολογική μας καθαρότητα». Αμ δε…

  37. obscure said

    Ο ίδιος ο Πουαρό πάντως ενοχλούνταν πολύ όταν δεν χρησιμοποιούσαν τη βελγική εκδοχή του ονόματός του, όποτε ίσως το Ερκίλ θα έπρεπε να είχε καθιερωθεί απ’ την αρχή ως πιο σωστό λογοτεχνικά.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    «αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της Αριστεράς στο οικονομικό πεδίο». Σε όλα τα πεδία, πες καλύτερα. Η δεξιά βαδίζει με σιγουριά: σμπαραλιάζει τον πλανήτη και αυτό το αποκαλεί οικονομική ανάπτυξη.

  39. spiral architect 🇰🇵 said

  40. spyridos said

    Η ανηψιά μου 13 χρονών μου τον είπε Ηρακλή Τον Πουαρό. Δεν την ρώτησα τώρα. Σε ανύποπτη στιγμή πριν μήνες. Αυτοί του Αθηνοράματος μου φαίνεται ότι κάνουν πολύ παρέα με τους άλλους της Αθενς Βόις.
    Είναι της «αριστείας».

  41. Παναγιώτης Κ. said

    @39. Spi έπεσα έξω. Κάπως αλλιώς σε είχα φανταστεί. 🙂
    Ας πούμε με…μαύρα και πολλά μαλλιά. 🙂

  42. Γιάννης Ιατρού said

    41: και ποιός σου είπε πως; ε; 🙂

  43. ΣΠ said

    Πολύ πρόσφατα άλλωστε κάποιος νεότερος σε μια ομάδα γλωσσικών ενδιαφερόντων του Φέισμπουκ σχεδόν μας έκραξε τους παλαιότερους που ειπαμε πως δεν βρίσκουμε τίποτα περίεργο στο «Λέων Τολστόι» (το ήθελε Λεβ).

    Ε, καλά τώρα. Ακόμα και στα αγγλικά τον λένε Leo Tolstoy.

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @38. Γιάννη, εκεί στη δεκαετία του ΄90, ένας Αμερικανός αριστερός κοινωνιολόγος είχε πει: Όχι μόνο δεν αντισταθήκαμε στον καπιταλισμό αλλά μπορεί να μας άρεσε κιόλας! 🙂

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    44: Είναι σαν κι εκείνη τη φρικτή ρήση περί βιασμού κι ο καπιταλισμός: αν δεν μπορείς να τον αποφύγεις, απόλαυσέ τον. ☺

  46. ΣΠ said

    Δεν νομίζω ότι το «γκαντέμης» χρησιμοποιείται σωστά εδώ.
    https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/h-apisteyth-istoria-toy-pio-gkantemh-anthrwpoy-ston-planhth.5655703.html

  47. ΚΩΣΤΑΣ said

    Στον δικό μου στενό περίγυρο ως Ηρακλής Πουαρό και Λέων Τολστόι είναι γνωστοί από την νέα γενιά. Σε ερώτηση για Ερκίλ και Λεβ το αξιολόγησαν ως πιθανή ξενόγλωσση απόδοση. Η ερώτησή μου ήταν αν γνωρίζουν τον Ερκίλ Πουαρό και τον Λεβ Τολστόι.

    –> Όμως, ωγαθέ, σεμνύνομαι δεν σημαίνει,…

    ωγαθέ;;; Αν είναι παρόραμα, τάχιστη διόρθωση μην το δουν Πρετεντέρ και κυρ-Τάκης και μας εγκαλέσουν… 😅

  48. ΣΠ said

    47
    Κώστα, είναι κράση: ω + αγαθέ = ωγαθέ.

  49. H. Mandragoras said

    12: Θα διαφωνήσω μετά σεβασμού. Πολλά μαθήματα, τα περισσότερα κατα τη γνώμη μου, έχουν πρακτικότατο περιεχόμενο με άμεση ωφέλεια από το ίδιο το αντικέιμενο του μαθήματος και όχι μόνο η ανάγνωση-γραφή-πρακτική αριθμητική.
    Πχ Βιολογία και ένα άλλο μάθημα που το λέγαμε 25 χρόνια πριν ανθρωπολογία (αλλά ήταν κατα βάση περιγραφή του ανθρώπινου σώματος). Αυτά τα έχεις ανάγκη για να συνεννοηθείς με το γιατρό σου και να καταλάβεις πχ γιατί πρέπει να εμβολιάσεις το έρμο το παιδί σου αντί να το θυμιάσεις με βερβελιές θιβετιανής κατσίκας όταν το πνίγει ο βήχας του κοκκύτη.
    Αγωγή του πολίτη για να καταλαβαίνεις πώς (θα έπρεπε να) λειτουργούν οι νόμοι.
    Επίσης ακόμα και αυτά τα μαθήματα που διδάσκουν πολλή «μέθοδο» έχουν πρακτικότατες χρήσεις. Φυσική πχ. «τί είναι η ραδιενέργεια και γιατί δεν υπάρχει στο κινητό σου» ή ακόμα και «κράτα τη χειρολαβή στο τρόλεϊ γιατί θα βρεθείς χαλκομανία στο παρμπρίζ».
    Και θα μπορούσα να γράφω για ώρες.

    Τα αρχαία έχουν όντως την αξία τους. Δεν με χαλάει που έμαθα να κλίνω το λύω και να ψιλοκαταλαβαίνω λίγο από κλασσικά κείμενα στο πρωτότυπο. Αλλά εκείνες οι έξι ώρες την εβδομάδα στην πρώτη λυκείου όταν η Χημεία είχε μία και η νέα ελληνική ίσως τρεις… έ ήταν ανοησία. Μια πραγματική καταβόθρα δυναμικού.
    Επίσης δεν μου είναι ξεκάθαρο ποιά «μέθοδος» διδάσκεται στα αρχαία. Ποια δεξιότητα διδάσκεται η οποία να είναι χρήσιμη αλλού; Ίσως στην εκμάθηση άλλων γλωσσών. Αλλά και πάλι, η ίδια δεξιότητα αποκτάται αν μάθεις μια ξένη γλώσσα.

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Έτσι γράφεται, φίλε Κώστα. Ωγαθέ. Ας μας πουν και οι φιλόλογοι.

  51. spiral architect 🇰🇵 said

    @41: Φυσικά και δεν είμαι εγώ. Συγκεκριμένα, είναι ένας Αιγιώτης που αντιτίθετο μαζί με άλλους ψεκασμένους στο στολισμό μιας πλατείας στην πόλη του με ένα δέντρο, μια υδρόγειο και κάποιους καλλικάντζαρους που πριονίζουν το δέντρο όλο το Δωδεκαήμερο σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία.
    Ξαναβάζω το βίντεο:

    (και δεν μας σώνει τίποτα)

  52. ΚΩΣΤΑΣ said

    48 – 50 : Αφού το λέτε εσείς, το δέχομαι, ήδη είχα την υποψία ότι εσκεμμένα το έβαλε ο Νικοκύρης. Εμένα πάντως με ξενίζει και πρώτη φορά το συναντάω έτσι.

  53. ΣΠ said

    Διαβάζω τον τίτλο και λέω «τι τούνελ αναζητούσε;». Αλλά δεν ήταν έτσι.
    Στράτος Βαλσαμίδης: Νεκρός ο ηθοποιός που αναζητούσε το «Τούνελ»

  54. Μαρία said

    Γεραπετρίτης συγκεντρωτικός στην ίδια δήλωση: Εάν για παράδειγμα προτείνει ο πρωθυπουργός πρόσωπο που δεν συγκεντρώνει συναίνεση …

    Τη συναίνεση την εξασφαλίζουμε δεν τη συγκεντρώνουμε.

  55. Πέπε said

    @49
    Δεν το βλέπω ακριβώς έτσι. ΑΥτό με το τρόλεϊ το μαθαίνει κανείς εμπειρικά ανεξαρτήτως τυπικής εκπαίδευσης. Η χρησιμότητα του μαθήματος της φυσικής δεν είναι τόσο στο να μην πέσεις στο τρόλεϊ όσο στο ότι, αν πρέπει κάποιος να σου δώσει την εξήγηση αυτού του φαινομένου (ή ενός άλλου που μπορεί να μην είναι τόσο άμεσα αντιληπτό διά της εμπειρίας, π.χ. κάτι σχετικό με αεροδυναμική ποδηλάτων ή με απώλειες θερμότητας κλπ.), τα όσα σού έχουν μείνει στο μυαλό από το σχολείο θα βοηθάνε να μιλάς την ίδια γλώσσα μ’ εκείνον. Πάλι από την αρχή θα σου τα εξηγήσει, αφού είναι απίθανο να θυμάσαι για πάντα καθετί που έμαθες στο σχολείο, όμως θα είσαι ΣΕ ΘΕΣΗ να καταλάβεις.

    Για τα αρχαία, υπάρχει ένα θέμα που μ’ έχει συναρπάσει τελευταία, σχετικά με την καταπληκτική χρησιμότητα των κανόνων τονισμού (που έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με το πόσο άχρηστοι είναι οι ίδιοι οι τόνοι ως δεξιότητα), και θα ήταν χαρά μου να σου μιλώ για ώρες, αλλά φοβάμαι ότι θα κουράσει… Αν προλάβω να σκεφτώ μια συνοπτική διατύπωση θα επανέλθω.

  56. Γ-Κ said

    Μάλιστα!
    Περιμένουμε, δηλαδή, τον βουλευτή/βουλεύτρια το ΣΥΡΙΖΑ που θα χρησιμοποιήσει το «γ@μιέται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς» για ρίμα…. Δημόσιια…
    (Υπουργό που είπε για τον Άρη Θεσσαλονίκης έχουμε.)

    ———————-

    Αξίζει να αναφέρω και το εξής:
    Μια συνάδελφος μου έλεγε για τον πατέρα της, ότι ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής. Κάτι είπα εγώ και μου απάντησε: «Όχι, βρε, ήταν από τους καλούς χωροφύλακες.» Μετά τη ρώτησα αν ζει ή αν έχει πεθάνει. Μου είπε ότι έχει πεθάνει χρόνια.

    Το υπόλοιπο το είπα από μέσα μου. «Αφού είναι νεκρός, είναι καλός χωροφύλακας». Το έλεγα μετά στην παρέα μου και γελάγαμε. Αν και… με κράξανε λίγο («Τι της λες της κοπέλας, ρε!»)

    Τώρα που το έγραψα και δημόσια… μπορεί να εκλεγώ κι εγώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες εκλογές…

  57. Πέπε said

    52
    > > πρώτη φορά το συναντάω έτσι.

    Δεν είσαι παρατηρητικός. Ο Νικοκύρης το χρησιμοποιεί ταχτικά.

    (Θεωρεί πιο φυσιολογικό να λέμε «ωγαθέ», αξιώνοντας να γίνουμε κατανοητοί, παρά «έχω παραγάγει»! 😉 )

  58. Μαρία said

    52
    Το έχεις σίγουρα συναντήσει αλλά θα το ξέχασες. Στους πλατωνικούς διαλόγους έτσι προσφωνεί συχνά ο Σωκράτης το συνομιλητή του.

  59. Λεύκιππος said

    Ενας μοιχος στην Ανταρκτικη.!!!! Με τέτοιο κρυο και πολύ είναι.

  60. mitsos said

    Πολύ πλούσια και η σημερινή πιατέλα …

    Καλημέρα

    Η κόρη μου λέει πως ο Πουαρώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σχέση με τον Ηρακλή των Ελλήνων.
    Στο έγκλημα στο Νείλο ( λέει η κόρη μου ) κάποια τον προσφωνεί Hercules και αυτός την διορθώνει : «Όχι , όχι καμιά σχέση με τον ήρωα των Ελλήνων, Ερκίλ είναι το όνομά μου»

    Το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη …

  61. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και διάσπαση προσοχής πλέον έχω και αρχόμενο αλτσχάιμερ και… οπότε, εντάξει, όπως το λέτε.

    Πάντως δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω έτσι, αν χρειαστεί.
    Πώς να σας προσφωνήσω δηλαδή, ωγαθοί μου φίλοι; 😃😄 δεν μου πάει.

  62. ΚΩΣΤΑΣ said

    το #61 στα: #57 και #58, Πέπε και Μαρία.

  63. H. Mandragoras said

    55: Ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι το τρόλεϊ ίσως να μην ήταν το τέλειο παράδειγμα γιατί όντως το μαθαίνεις με το δύσκολο τρόπο την πρώτη φορά που δεν κρατάς τη χειρολαβή. Αλλά ελπίζω να καταλαβαίνετε το επιχείρημά μου από τα υπόλοιπα.

    Δεν υπάρχει λόγος να βάλετε στο επιχείρημά σας κάποιον από το μέλλον να εξηγήσει ένα φαινόμενο και να χρειάζεται η ίδια γλώσσα: αυτός είναι ο βασικός σκοπός του ίδιου του μαθήματος της φυσικής! Να εξηγεί τα φαινόμενα. Καμιά φορά το νόημα κρύβεται πίσω από πολλές εξισώσεις, αλλά ναι είναι πρακτικότατη γνώση.

    Είναι πολύ εύκολο να με πείσετε ότι ένα μάθημα που αφορά τη γλώσσα είναι ενδιαφέρον. Άλλωστε είμαι αναγνώστης τούτου του ιστολογίου. (Παρεπιφτού αυτό με τους κανόνες τονισμού με ιντριγκάρισε και μόνο που το αναφέρατε!). Από την άλλη είναι τόοοοσα πολλά τα ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή. Δεν μπορούν να διδαχθούν όλα στο σχολείο. 30 ώρες την εβδομάδα για 12 χρόνια δεν είναι πολύς χρόνος κι ας ακούγεται έτσι. Υπό αυτη την έννοια και μόνο λέω ότι δεν έχει νόημα να διδάσκεις σε όοοολα τα παιδιά αρχαία από το πρωτότυπο. Τουλάχιστον όχι με τόση επιμονή.

  64. rogerios said

    Αν σε κάποιον δεν αρέσει ο Λέων Τολστόι, δεν θα πρέπει να κάνει μισές δουλειές, αλλά να πεί Λιεφ Νικαλάγεβιτς Ταλστόι. Λεβ είναι μόνον ο προπονηταράς. 😉

  65. Περιονουσκιας said

    Μα και ο Γιάννης Αγιάννης είναι «Ζαν Βαλζάν» στα γαλλικά…
    Και υπάρχουν και άλλοι αντιφρονούντες, ω πέπονες, κατά Λεόντων, Ηρακλέων και Καρόλων…

    https://www.ianos.gr/person/ntikens-tsarls-0073002.html

  66. Περιονουσκιας said

    Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι τόσο άχρηστα όσο και η ποίηση, η μουσική, μια όμορφη θέα στη θάλασσα, η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ κτλ. κτλ.

  67. Μαρία said

    61
    Αλλ’, ωγαθέ, το «φίλοι» είναι πλεονασμός. Και προσοχή στη χρήση. Μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο, όταν θέλεις να μας επαναφέρεις στην τάξη 🙂

  68. ΣΠ said

    65
    Στην πρώτη γραμμή τον γράφει Τσαρλς, στην δεύτερη Κάρολο. Σχιζοφρένεια!

  69. Γς said

    Καλημέρα
    αγουροξυπνημένος

    >Κι εμείς στο γυμνάσιο λέγαμε […] bord de l’eau

    κι εμείς bord d aile

  70. ΚΩΣΤΑΣ said

    67 Μάλιστα!, αγαθός = φίλος, όχι καλός ή χαζούτσικος! 🤣 να το καταπιούμε και αυτό.

    Όμως είστε ή υπήρξατε άρχοντες σε σχολική τάξη. Ε, ωγαθοί μου δάσκαλοι δεν μπορώ να σας αποκαλέσω, δεν μου βγαίνει.

  71. Μαρία said

    68
    Ήταν μικρός ο Κάρολος, 12 χρονώ, κι όταν μεγάλωσε έγινε Τσαρλς.

  72. Μαρία said

    70
    Σου επισήμανα κάτι για τη χρήση αλλά δεν το έδωσες σημασία.

  73. Spook said

    Παρατηρώντας τα αποτελέσματα των προχθεσινών βρετανικών εκλογών, διαπιστώνουμε και ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων· πχ το SNP αύξησε τις έδρες του από 35 σε 48 (+ 13).
    Μετά το δρομολογηθέν Brexit θα δούμε και αν θα επακολουθήσει μείωση των εργαζομένων διερμηνέων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γραμματέων στη Γραμματεία του. Σίγουρα τα αγγλικά παραμένουν επίσημη γλώσσα Ιρλανδίας, Μάλτας και Κύπρου (δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσον χρησιμοποιούνται από Μαλτέζους και Κύπριους), ενώ θα δρομολογηθεί και μελλοντική είσοδος της Σκωτίας.
    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εναπομείναντες διερμηνείς θα πανηγυρίσουν διότι θα απαλλαγούν αφενός από ηλικιωμένους (πρώην συνδικαλιστές ανθρακωρύχους) Άγγλους ευρωβουλευτές του Εργατικού Κόμματος και αφετέρου από Σκωτσέζους (και οι μεν και οι δε αποτελούν πάγιο «πονοκέφαλό» τους διότι η ομιλία τους δεν καταλαβαίνεται με τίποτε), αν και αυτή η χαρά τους θα είναι πρόσκαιρη αφού αναμένεται η ένταξη της Σκωτίας.

    Δυστυχώς, αυτό με το bord de l’eau είναι αρκετά διαδεδομένο από ανθρώπους που βαριούνται να ανοίξουν τα λεξικά.
    Αλήθεια, είναι γνωστό πότε περίπου το μπορντέλο άρχισε να λέγεται και μπουρδέλο;
    Θυμάμαι ότι κάποιοι «παλιοί» συνήθιζαν να το λένε: «πορτέλο» (τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι το έχω ακούσει «πορτέλο» μόνο από ηλικιωμένες).

  74. Χαίρετε,
    Είπα μια να γράψω για τον Τολστόι και τον Καζάκο που ανεβάζει (τρόπος του λέγειν) το «Πόλεμος και Ειρήνη» και το διαφημίζει: Του Λέοντος Τολστόι. Κι εμένα μου φαίνεται κάπως αυτή η γενική. Μετά, λέω δεν βαριέσαι, και τι έγινε αν θα γράψω τα γούστα μου. Αλλά πριν λίγο άκουσα μια τραγουδίστρια που τραγουδούσε «Τι σε μέλει εσένανε για το σαλβάρι μου, για κοντό ‘ναι για μακρύ μου για ΚΑΜΑΡΙ μου». Μου φάνηκε πως μάλλον παράκουσα, αλλά το ίδιο άκουσε κι η Μαρία. Κι αναρωτιέμαι: Τα ραμόνια είναι αποδεκτά από παιδιά (κυρίως) ή μεγάλους όταν ακούνε ένα τραγούδι που έχει μια λέξη που δεν την ξέρουν. Αλλά όταν πρόκειται να ηχογραφήσεις ένα τραγούδι, δεν πρέπει να καταλαβαίνεις τι τραγουδάς; Κι η παραγωγή; Ούτε αυτή δεν απόρησε πώς ταιριάζουν όλ’ αυτά. Δεν έψαξε κανένας να βρει πως το τραγούδι λέει «ΚΑΡΑΡΙ», που αν δεν το ξέραν με λίγη αναζήτηση στον γκούγκλη θα το καταλάβαιναν πως στέκει με τα υπόλοιπα συμφραζόμενα.

  75. ΚΩΣΤΑΣ said

    72 Αν δε βαριέσαι κάντο λιανά, αλλιώς άστο, δεν τρέχει και τίποτα.

  76. Γιάννης Ιατρού said

    72: Αφού δεν προσέχει, το μυαλό του το ΄χει στις διαδηλώσεις…

  77. Γιάννης Ιατρού said

    75: ==> 67 🙂

  78. Πέπε said

    @70:
    > > ωγαθοί μου δάσκαλοι δεν μπορώ να σας αποκαλέσω, δεν μου βγαίνει.

    Πράγματι.
    Η φράση όλη μαζί, «αλλ’, ωγαθέ» (με απόστροφο και στο καπάκι κόμμα!) είναι στερεότυπη και σημαίνει περίπου «μα βρε καλέ μου άνθρωπε» ή «μα αφού βρε χριστιανέ μου».

    @63:
    Η φυσική, η χημεία, τα μαθηματικά, τα γλωσσικά, η ιστορία, όλα λίγο πολύ τα μαθήματα, περιλαμβάνουν πληροφορίες που όλες είναι δυνατόν να τις χρησιμοποιήσουμε στην «πραγματική ζωή». Όμως, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να ελπίζει κανείς ότι κάθε κεφάλαιο που διδάσκεσαι μία φορά μέσα σε 12 χρόνια θα το θυμάσαι διά βίου ώστε να εφαρμόσεις όσα περιλαμβάνει όταν θα σου τύχει η περίσταση.

    Γι’ αυτό διαχώρισα τη γραφή, την ανάγνωση και τη στοιχειώδη αριθμητική: ειδικά αυτά οι περισσότεροι όντως τα θυμόμαστε έτσι όπως τα διδαχτήκαμε, και ακριβώς έτσι τα εφαρμόζουμε.

    Όμως, σ’ έναν άνθρωπο που πέρασε μέσα από τη 12χρονη εκπαίδευση χωρίς να ανήκει ούτε σ’ εκείνους που δεν πήραν χαμπάρι από τίποτε και απλώς περνούσαν τζάμπα τις τάξεις, ούτε στα φαινόμενα που συγκράτησαν ανεξίτηλα τα πάντα, αλλά στον μέσο όρο, πολύ συχνά θα του τύχει συζήτηση σαν την εξής:

    -Τι διαφορά έχει αν ρίξω το αλάτι πριν βράσει το νερό ή μετά; (Ή: γιατί είναι τρακτερωτές οι σόλες; Ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο…)
    -Θα σου εξηγήσω. Θυμάσαι από το σχολείο τι σημαίνει σημείο βρασμού (συντελεστής τριβής κ.ο.κ.);
    -Εεε, όχι και πολύ…
    -Βασικά είναι το εξής: [δίνει σύντομο ορισμό]
    -Μπράβο, το θυμήθηκα.
    -Ε λοιπόν: …
    Και δίνει μια εξήγηση, η οποία γίνεται κατανοητή από έναν άνθρωπο που δε θα ήταν σε θέση να τη δώσει μόνος του (τον καιρό που πήγαινε σχολείο και αυτό ήταν το μάθημα ημέρας, μπορεί να μπορούσε), ενώ δε θα γινόταν κατανοητή στον αιώνα τον άπαντα από κάποιον που δεν πήγε σχολείο, ή πήγε αλλά δεν πήρε ντιπ χαμπάρι.

    _____________

    Συνηθίζω να λέω στα παιδιά: Αν, όταν μεγαλώσετε, δεν ξέρετε πότε έγινε η επανάσταση του 1821, μπορείτε να το γκουγκλάρετε. Δεν είναι αυτός ο σκοπός που το μαθαίνετε. Εφόσον όμως έχετε αυτή την πληροφορία στο μυαλό σας για όσο καιρό κάνουμε τα γεγονότα που συνδέονται με την επανάσταση, πριν και μετά από αυτήν, θα μάθετε ένα τρόπο συσχετισμού των γεγονότων που θα σας μείνει (ως τρόπος σκέψης) ακόμη κι όταν οι ημερομηνίες θα έχουν ξεχαστεί. Άλλωστε, να είστε βέβαιοι ότι όποιος δεν πήγε σχολείο δεν μπορεί ούτε να το γκουγκλάρει!

  79. Περιονουσκιας said

    Ω αγαθέ > ωγαθε = καλέ μου. Θα μπορούσες ίσως να πει κανείς «ω αγαθε φιλε», αλλά δεν συνηθιζόταν.

  80. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

    27 Εγώ άκουσα να λέει ubersetzer -είπε Dolmetscher;

    34 🙂

    39 Το ντάμι;

    40 (και πριν) Πάλι καλά!

    47-48 Με πρόλαβε

    53 ….που τον αναζητούσε

    60 Με παραξενεύει αυτό

    64 Ε μα!

    73 Είχαμε βάλει άρθρο για το γλωσσικό Μπρέξιτ. Πάντως αυτή τη στιγμή τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα Ιρλανδίας και Μάλτας, αλλά και οι δυο χώρες έχουν ως πρώτη επίσημη γλώσσα την εθνική τους. Ωστόσο, κανείς δεν διανοείται να χάσουν τα αγγλικά το καθεστώς της επίσημης γλώσσας της ΕΕ αφού το 60% των κειμένων (ίσως και παραπάνω) είναι στα αγγλικά.

    Οι περισσότεροι Ιρλανδοί βουλευτές μιλάνε στα αγγλικά. Μαλτέζοι δεν ξέρω -τα μαλτέζικα είναι γλώσσα ζωντανή, όχι όπως τα ιρλανδικά, αλλά δεν είναι πολύ δουλεμένα ίσως.

    74 Και ποσοι ξέρουν το καράρι; (αν του είναι μικρό ή αν του είναι μεγάλο ή αν ταιριάζει ακριβώς, αυτό δεν λέει;)

  81. π2 said

    Ποια είναι η κυρία με το bord de l’eau και γιατί δεν ανησυχούν οι οικείοι της για το ανταριασμένο βλέμμα της;

    Στα σερραϊκά, εγώ σε άλλο σκάλωσα κι όχι στους ακανέδες. Όποτε βλέπω «Χ χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του τόπου Ψ», ενώ ξέρω ότι απλώς πετάει ένα νούμερο στην τύχη ο συντάκτης, ψάχνω από επαγγελματική διαστροφή να καταλάβω από πού μετράει ο ποιητής.

  82. Και μια άποψη των Βρυξελλών στο νότιο ημισφαίριο, δημιουργική αδεία του ΥΠΑΙΘ. https://i.imgur.com/tkfgzTn.png

  83. Γιάννης Ιατρού said

  84. Περιονουσκιας said

    Νομίζω ότι τα ιστορικά πρόσωπα και τα τοπωνύμια είναι καλύτερο να τα λέμε όπως τα μάθαμε και τα συνηθίσαμε. Έτσι κι άλλιώς η μεταγραφή των ονομάτων είναι συμβατική. Ούτε το «Τσαρλς» είναι η ακριβής προφορά, είναι στο περίπου. Θα μπορούσε άνετα να προτείνει κανείς Τσάλζ, Τσάαλζ, ή και Τσιάαλζ αν είναι Κύπριος. Καλώς ή κακώς, αφού τον βαφτίσαμε Κάρολο, ας μείνει Κάρολος, όπως συμβαίνει και με τα γεωγραφικά ονόματα. Δεν λέμε «ταξίδεψα στο Μπάσταν (Βοστώνη)», πήγα στο Λάνταν (Λονδίνο) κτλ. Το ίδιο και για τις χώρες…

  85. Μαρία said

    81
    Εγώ την ήξερα απ’ το βιβλίο της Οι μάγισσες της Σμύρνης που διαφημίστηκε πολύ και πουλούσε και κάτι τράπουλες. Οτι παίζει στην τιβί το έμαθα εδώ. Κι οτι έχει τόσο βαρύ βιογραφικό το διαπίστωσα μόλις τώρα https://www.kastaniotis.com/author/502

  86. Νέο Kid said

    Που να με βομβαρδίζει ανηλεώς το θωρηκτό Πατιόμκιν… Λεβ τον πατροπαράδοτο Λέοντα Τολστόι ,δεν τον λέω!

  87. Πέπε said

    80 τέλος:

    > > Και ποσοι ξέρουν το καράρι;

    Κανείς, σίγουρα. Είναι μια απαρχαιωμένη ιδιωματική λέξη, και μάλιστα από το ιδίωμα μιας κοινότητας που δεν υφίσταται πια. Αλλά ανεξαρτήτως αυτού, ο Γιάννης έχει δίκιο: όταν είσαι τραγουδιστής, είναι στοιχειώδες χρέος σου να μάθεις τους στίχους!

    Πάντως δεν είναι το χειρότερο που έχω συναντήσει.

    Υπάρχει το παραδοσιακό σφουγγαράδικο τραγούδι «Όμπι όμπι μπι (Η παλιοτρεχαντήρα)», που για μια σειρά λόγων έχει καταχωρηθεί (και) ως ρεμπέτικο, κι έχει κάπου τον (δυσνόητο, ομολογουμένως) στίχο:

    Μέτρα κολαουζιέρη μου καλά τα μαντ[ζ]αρόλια / γιατί βουτώ στη θάλασσα σαρανταπέντε χρόνια.

    Εδώ λοιπόν βλέπουμε κάποιον Θ. Λίζο, σε απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά Ονείρου Ελλάς, κάποιου Κώστα Φέρρη, σε μια σκηνή γεμάτη μουστάκες, ρεμπούμπλικες, ρολόγια τσέπης και γενικώς ψυρριώτικο φολκλόρ, γυρισμένη όχι τον καιρό που επικοινωνούσαμε με μαρμάρινες πλάκες αλλά το 2008, να λέει ανερυθρίαστα:

    «Μέτρα, πουλάω τζιέρι μου καλά τα μακαρόνια»!

    Ρε μεγάλε! Ρε ωγαθέ! Τα μακαρόνια ρε γίγαντα; Παράλειψέ την εντελώς άμα θες τη στροφή! Παράλειψε όλο το τραγούδι στην τελική, δε σε υποχρέωσε κανείς να το πεις! Ξέρω, είναι δύσκολες λέξεις, αλλά ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ;;;

  88. Γιάννης Ιατρού said

    Ά ρε Νίκο, που έφτιαξες μόνο μπλογκ….
    Το κράτος επιχορηγεί τις εφημερίδες – θα πάρει €200.000 και το «Μακελειό»

  89. Πέπε said

    @84
    > > Ούτε το «Τσαρλς» είναι η ακριβής προφορά, είναι στο περίπου. Θα μπορούσε άνετα να προτείνει κανείς Τσάλζ, Τσάαλζ, ή και Τσιάαλζ αν είναι Κύπριος.

    Συμφωνώ με το γενικό πνεύμα του σχολίου, αλλά έχω ενστάσεις στο συγκεκριμένο σημείο.

    Τσαρλς όντως δεν είναι η ακριβής προφορά. Είναι γεγονός ότι δε διαθέτουμε γράμματα για την απόδοση της ακριβούς προφοράς, άλλωστε πάντα έτσι συμβαίνει μεταξύ διαφορετικών γλωσσών (απλώς οι γλώσσες που χρησιμοποιούν από κοινού το λατινικό αλφάβητο έχουν την επιλογή να αντιπαρέλθουν αυτό τον σκόπελο κρατώντας, απλούστατα, την αυθεντική ξένη ορθογραφία κι όποιος κατάλαβε).

    Αλλά όχι, δε θα μπορούσε κανείς άνετα να προτείνει Τσαλζ και τέτοια. Πριν φτάσουμε στο πώς να το γράψουμε, περνάμε από το στάδιο του πώς να το προφέρουμε. Για τις γλώσσες που είναι οικείες σε κάποιο άλφα ποσοστό των Ελλήνων υπάρχει μια γενική σύμβαση, άρρητη μεν αλλά κοινής αποδοχής, που λέει ποιον ελληνικό φθόγγο βάζουμε στη θέση κάθε αγγλικού ή γαλλικού κλπ.. Το «ch» της αγγλικής το κάνουμε «τσ». Τα μακρά φωνήεντα της αγγλικής τα παραβλέπουμε. Το r το κάνουμε ρ ακόμη κι αν στην αυθεντική προφορά είναι σχεδόν ή και τελείως σιωπηλό. Με τούτα και μ’ εκείνα, το Charles το προφέρουμε Τσαρλς. Και πάμε τώρα να δούμε πώς θα το γράψουμε:

    Προφανώς, Τσαρλς!

  90. Μαρία said

    88

  91. Ο Αυγουστίνος ήταν χίπστερ.

  92. μήτσκος said

    80 (Για τον Κλοπ:)
    Νικοκύρη το έχεις βάλει σε εισαγωγικά στο άρθρο ότι είπε Dolmetscher!

  93. Περιονουσκιας said

    89. Προφανέστατα έχεις δίκιο και συμφωνώ απολύτως. Η μεταγραφή γίνεται βάσει φωνολογικών κανόνων. Ήθελα απλώς να υπερασπιστώ τον Κάρολο και τον Λέοντα.

  94. Ο Κλοπ (πάντα απολαυστικός στις συνεντεύξεις του) ζήτησε συγγνώμη μετά το ματς.

  95. ΣΠ said

    94
    Stazybo, μήπως ξέρεις αν υπάρχει τρόπος να βάλουμε δείκτες ή εκθέτες στα σχόλια;

  96. Alexis said

    #87: Πέπε κατανοώ την ιερή σου αγανάκτηση ( 🙂 ) αλλά κάποιου Φέρρη;;;

  97. 95. Περιορισμένα, μόνο τους αντίστοιχους χαρακτήρες unicode
    https://en.wikipedia.org/wiki/Unicode_subscripts_and_superscripts

  98. Πέπε said

    96
    Ε μα!
    Κάποιου που έχει δημιουργήσει το προφίλ της αυθεντίας περί το ρεμπέτικο!

    93:
    Μαζί σου. Όλοι μαζί για τον Κάρολο.

    Και παρεμπιπτόντως να σου αναφέρω ότι το όνομά σου (Περιονουσκιας), τις πρώτες φορές που το είδα και δεν έκατσα να το διαβάσω προσεκτικά, μου φάνηκε σαν ρώσικο υποκοριστικό από αυτά που σε παλιές μεταφράσεις τα βρίσκουμε ημιεξελληνισμένα, τύπου ο Σεριόζας, ο Βάνιουσκας …ε, και ο Περιόνουσκας! 🙂 (Το «ιο» με e και διαλυτικά στο πρωτότυπο)

  99. ΣΠ said

    97
    Ευχαριστώ.

  100. Μαρία said

  101. nikiplos said

    Καλημέρα… πολύ τρολάρισμα βλέπω… 🙂

  102. Καππαδόκης said

    Είναι λίγο σκληρός ο κ. Σαραντάκος με την επιφανή ανθρωπολόγο, δόκτορα της Ιατρικής κλπ – κλπ. κυρία Μάρα Μεϊμαρίδη, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι δεξιά και ελληνόψυχη κοπέλλα. Η ετυμολογία του μπορντέλου από το bord de l’ eau είναι διεθνώς παραδεδεγμένη ως μία από τις ενδεχόμενες προελεύσεις της λέξεως. Δείτε τί γράφουν οι Ιταλοί (που κάτι παραπάνω από εμάς τους Ρωμιούς γνωρίζουν, καθό,τι αυτοί έκαναν πρώτοι χρήση της λέξεως τον 13ο αιώνα) στο λήμμα «Οίκος Ανοχής» της Wikipedia:

    «Il termine bordello deriva dal franco provenzale antico bordel, una variazione di borde (casetta o capanna di assi), ma collegato anche al fatto che nelle città francesi il quartiere dei lupanari si trovava sempre «ai bordi» del fiume (bord de l’eau) che attraversava il centro abitato.[1] Appare in volgare italiano per la prima volta con Brunetto Latini alla fine del Duecento nel suo Novellino, e poco dopo anche con Dante, che nel Purgatorio lo utilizza in senso figurato:»

    Ρωμέικη μετάφραση: «Ο όρος μπουρδέλο προέρχεται από το παλιό προβηγκικό bordel, μια παραλλαγή του borde (μικρό σπίτι ή καλύβα από άξονες), αλλά επίσης συνδέεται με το γεγονός ότι στις γαλλικές πόλεις η περιοχή των Οίκων Ανοχής ήταν πάντα «στην άκρη» του ποταμού (bord de l’eau ) που διασχίζουν το κατοικημένο κέντρο. Εμφανίζεται στην ιταλική γλώσσα για πρώτη φορά με τον Brunetto Latini στα τέλη του δέκατου τρίτου αιώνα στο Novellino του και λίγο αργότερα και με τον Δάντη που το χρησιμοποιεί με μεταφορικό τρόπο στο Purgatory»

    Επειδή τυχαίνει να είμαι αριστούχος της Γαλλικής Φιλολογίας, ενημερώνω τον κ. Σαραντάκο και τους αδαείς αναγνώστες του ότι ο πρώτος που αποκάλυψε πως η λέξις «μπορντέλο» είναι παραφθορά του «bord de l’ eau» (εκ του γεγονότος ότι όλοι οι οίκοι ανοχής του 19ου αιώνος ήσαν εγκατεστημένοι στις όχθες του Σηκουάνα) είναι ο μέγας Γουσταύος Φλωμπέρ στην «Αισθηματική Αγωγή» (τελευταίο κεφάλαιο)

  103. Περιονουσκιας said

    Перёнускяс!

  104. nikiplos said

    ce que je voulais et dont j’ai parlé 🙂

  105. Πέπε said

    103
    Τέλος πάντων, εγώ Перёнушка μάλλον το φανταζόμουν. Το τελικό -ς δώρο της ελληνικής μετάφρασης, και το -ι- στο -σκιας το παίρνει το ποτάμι.

  106. Περιονουσκιας said

    Ναι, πιο καλό είναι το δικό σου 😁

  107. Γιάννης Ιατρού said

    Τς, τς, τς ….
    αριστούχοι της Γαλλικής Φιλολογίας παραπέμπουν με αγγλικό κείμενο στο έργο Γάλλου συγγραφέα για ετυμολογία λέξης στα/από τα γαλλικά 🙂

    Ρε Νίκο, δεν είχες πει πως μπανάρισες κι αυτήν την περσόνα τις προάλλες;

  108. Μαρία said

    Η εθνική μας μοδίστρα;

  109. νεσσίμ said

    102. σεβαστέ κ. κάππμαν τι είναι αυτή η «καλύβα από άξονες»;

  110. spiral architect 🇰🇵 said

    Να ‘χαμε κάνα κουτί ακανέδες … 😋

  111. Καππαδόκης said

    Ο παντελώς αστοιχείωτος σχολιαστής Ιατρού (107) καλά θα κάνει να μάθει ότι ο πρώτος που υποστήριξε πως το bordello είναι παραφθορά του bord de l’ eau ήταν ο κορυφαίος Γάλλος ετυμολόγος του 17ου αιώνος Gilles Menage (1613 – 1692) στο μνημειώδες «DICTIONNAIRE ETYMOLOGIQUE DE LA LANGUE FRANCOISE», Paris 1750. Ρίξε μιά ματιά αδαέστατε γέροντα υπομηχανικέ

    Την ετυμολογία αυτή του Gilles Menage επιβεβαιώνει και η απολύτως έγκυρη Encyclopaedia Metropolitana (London 1845)

  112. Pedis said

    Εξ’ ου και μενάζ α τρουά!

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108 στολές προσωπικού
    «οι στολές του προσωπικού έχουν σχεδιαστεί κατά παραγγελία από τους «Zeus and Dione»
    https://www.bovary.gr/city/18438/ergon-house-proto-foodie-xenodoheio-ston-kosmo-einai-gegonos-kai-vrisketai-sti

  114. sarant said

    82 Τι σημαίνει αυτό; Και γιατί 2010;

    87 Φοβερό αυτό με τα μακαρόνια!

    92 Πράγματι, το είπε σωστά.

    107 Νόμισα ότι τον είχα μπανάρει. Πάντως εδώ έχει ενα δίκιο, με την έννοια ότι υπήρχε σε παλιά λεξικά αυτή η παρετυμολογία, που δεν το ήξερα. Εννοείται ότι τα σημερινά λεξικά δεν τη δέχονται,

  115. Γιάννης Ιατρού said

    Μας διαβάζουν 🙂 🙂
    Ανακαλείται η απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων

    ΥΓ: Δεν θά ‘ταν δίκαια η μοιρασιά 🙂

  116. #10 κλπ

    Εφόσον ο μυθικός ήρωας λέγεται Ηρακλής και όχι Ηρκαλής, στα αγγλικά δεν θα έπρεπε αντί Χέρκιουλες να λέγεται Χερούκλες, που είναι και ακριβέστερο καθότι μπρατσωμένος?

  117. Καππαδόκης said

    Κύριε Νίκο (114),

    χαίρομαι που πειστήκατε πως υπήρχε στα παλαιά λεξικά η άποψις της κ. Μεϊμερίδη για την προέλευση του μπορντέλου από παραφθορά του bord de l’ eau.

    Όπερ έδει δείξαι στο σχόλιο 102: Είσασταν αδικαιολόγητα σκληρός με την κυρία Μάρα, μόνο και μόνο επειδή είναι πάμπλουτη (πρώην σύζυγος του ιδιοκτήτου του «Άκρον – Ίλιον – Κρυστάλ» Γιώργου Μεϊμαρίδη), δεξιά και ελληνόψυχη

  118. Πέπε said

    111
    Ας μεταφράσουμε δειγματοληπτικά μερικές αράδες:

    > > Bordel: Παλιότερα λέγαμε «bordeau», κι αυτό έκανε ορισμένους να νομίσουν ότι αυτή η λέξη προήλθε από τις λέξεις bord και eau.

    Δε θα έλεγε κανείς ότι ο Μενάζ δείχνει να συμμερίζεται πολύ θερμά αυτή την ετυμολογία. Όσο κι αν στον καιρό του δεν υπήρχε ολωσδιόλου ο επιστημονικός κλάδος της ετυμολογίας, όπως νοείται σήμερα, πάντως μέχρι εκεί καταλάβαινε κι ο ίδιος.

    Στρογγυλέ μου φίλε, σας έχω και άλλοτε πατρικώς συμβουλεύσει να ρίχνετε μια ματιά, έστω και πλαγία, στις πηγές που επικαλείσθε και που ευγενώς μάς προσφέρετε.

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι ελληνόψυχη, ρε Βάτμαν; Η κυρία ισχυρίζεται πως ήταν η τρίτη σύζυγος του απόστολου Παύλου 😂:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.pagenews.gr/2019/06/28/lifestyle/mara-meimaridi-imoun-pantremeni-me-ton-apostolo-paulo/amp/&ved=2ahUKEwiJ_IKH1rXmAhVBsKQKHffLDwMQFjADegQIAhAB&usg=AOvVaw1ltL-Ir0Op_2_75sFrn9w_&ampcf=1

  120. Μαρία said

    115
    Ο Πέτσας ψεύδεται ασυστόλως.
    Διαβάστε το άρθρο 4, Προϋποθέσεις υπαγωγής της ΚΥΑ https://www.e-nomothesia.gr/enemerose-tupos-radiophono-teleorase/koine-upourgike-apophase-107-2019.html

  121. ΣΠ said

    116
    Στα αγγλικά Heracles είναι ο ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και Hercules ο αντίστοιχος ήρωας της ρωμαϊκής.

  122. Γιάννης Ιατρού said

    120: Μαρία, πιό πολύ τους έκαιγε η άλλη προϋπόθεση που είχε η ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ: Να είχαν πληρωμένους τους μισθούς και τις ασφ. εισφορές τους οι εφημερίδες, αλλιώς γιόκ… (βλ. και απάντηση του Κρέτσου)
    Και οι περισσότερες δικές τους, π.χ. το Ψέμα (για τις άλλες δεν τους νοιάζει, άν….) χρωστούν από δύο και περισσότερα μηνιάτικα στους υπαλλήλους τους. Γι αυτό κυρίως θέλουν να την επαναδιατυπώσουν

  123. sarant said

    115 Πάλι καλά

  124. … ο Αυγουστίνος του Χίπου έμεινε γνωστός για τις τεράστιες ποσότητες φαγητού και ποτού, και έγινε έτσι άγιος της μπύρας. … Ποιος να είναι τάχα ο Χίπος; …

    Hippo(potamus), ως γνωστόν, ήταν παρατσούκλι του εύσωμου πατέρα του. Καθότι και πότης, κατέληξε ιππότης.

    Μετανοώντας για την πρότερη κραιπάλη κρεατοφαγίας, ο υιός στο τέλος της ζωής του ζήτησε εξιλέωση στην χορτοφαγία, εξ ου και το περίφημο St. Augustine grass.

    Και φυσικά, ο πρωτοκλασάτος άγιος της μπύρας δεν είναι ο Αυγουστίνος, αλλό ο Άγιος Αρνόλδος (I am not making this up) αν και οι γνώμες διίστανται για το ποιος Αρνόλδος ήταν ο κορυφαίος. Τιμώντας την μνήμη του, οι φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον επισκέπτονται ανά έτος την ζυθοποιία St. Arnold Brewery, που βρίσκεται μόλις 7 χλμ από το πανεπιστήμιο, για μία εκ του σύνεγγυς εμπειρία στην τεχνική βιολογικών και φυσικοχημικών διεργασιών.

  125. 121 Πάσο τότε. Έστω, ο Ρωμαίος. Πάντως, Heracles δεν θυμάμαι να τον έχω ακούσει ποτέ στα αγγλικά, μόνο Hercules.

  126. Μαρία said

    121, 125
    Στα λατινικά λέγονται Hercules και οι δύο.

  127. Μαρία said

    122
    Γι’ αυτό είπα να διαβάσετε το άρθρο 4.

  128. Μαρία said

    Μικρή αδωνοκαραβίδα.
    Ο μώκος δεν είναι και τόοοσο αρχαία λέξη, είναι ελαφρώς μεταγενέστερη και δεν έχει σχέση με τη χειρονομία της φωτογραφίας. (Pied de nez λέγεται στα γαλλικά, ντροπή μου που δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά.)

  129. Ηρακλής και Λέων τα έχω συνηθίσει.

    Το Ερκίλ χάνει την μαγεία του u στο cul που προξενεί θυμηδία στους γαλλόφωνους μαθητές, όπως ο πλανήτης Ουρανός στους αγγλόφωνους.

  130. 129 Και πού να δεις ο Μπασινάς και ο Κοντομηνάς 🙂

  131. Μαρία said

    1. Με την τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΚΥΑ που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν οι όροι για τους δικαιούχους. Με την ΚΥΑ της κυβέρνησης της ΝΔ, μπορούν να είναι δικαιούχοι ακόμα και ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους τους ή που δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    2. Στο άρθρο 4 της αρχικής ΚΥΑ, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (107/2019, ΦΕΚ 2355/Β), αναφερόταν ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Με τη χθεσινή τους απόφαση, θεωρούν ότι το Μακελειό δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι επομένως πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, με την τροποποίηση αυτή, επιτρέπουν ακόμη και σε εφημερίδες στοιχηματικού ενδιαφέροντος να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.
    https://left.gr/news/al-haritsis-prospathei-na-dikaiologisei-ta-adikaiologita-o-petsas-gia-ti-hrimatodotisi-toy

  132. sarant said

    131 Ε, έτσι.

    124 Aπό τα μέρη τα δικά μας είναι αυτός ο Αρνόλδος

  133. Πάνος με πεζά said

    @ 51,41, 39 : Eυτυχώς, γιατί δε χωράνε πλάκες σε τέτοια…

  134. Jane said

    Να τι χάνουμε, εμείς τα ντεκαντάνσια που προτιμάμε τα τσιπουράκια απ’ τις μπίρες! 😊
    Ούτε σε Αβαεία πάμε ούτε τις νύχτες του Χίπου παίρνουμε χαμπάρι.
    Στο μεταξύ το εν λόγω μαγαζί διαφημίζει συχνά κάτι βραδιές με «μεσαιωνικά δείπνα» και στο μενού παίζουν ονομασίες όπως «ο χορός της Σαλώμης» (φαλάφελ), «έκπτωτος άγγελος» (μπριζόλα μοσχαρίσια κόντρα) κι άλλα τέτοια ντεμέκ ευρηματικά.
    Η χαρά του χιπστερά!

    Πέθανα στο γέλιο με τη Μεϊμαρίδη. Καλά έχουν ξεσαλώσει στα πρωινάδικα. Ή τον Κούλη θα λιβανίζουν ή θα μας αλλάζουν τα φώτα
    με τους «γλωσσοαναλυτές» και «φυσιογνωμιστές». Βοήθειά μας.

    Υγ. Τον Πουαρό , Ηρακλή τον ξέρουν τα μικρά. Άκου Ερκίλ.. 😕

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Είναι αδιανόητο να κατατίθεται σήμερα η Μελέτη και να ζητείται εντός 48 ωρών να γνωμοδοτήσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για ένα τεχνικό και αρχαιολογικό θέμα τόσο σοβαρό, προκειμένου το θέμα να πάει στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε»,

    «Για άλλη μια φορά οι αρχαιότητες εργαλειοποιούνται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες. Αν η Αττικό Μετρό είναι τόσο ‘περήφανη’ για τη Μελέτη της, θα έπρεπε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να την παρουσιάσει δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται εδώ και μήνες, αντί να απαιτεί μια γνωμοδότηση-εξπρές που θα καταλήξει παρωδία»,
    https://www.alfavita.gr/koinonia/306944_antidroyn-oi-ergazomenoi-toy-ypoyrgeioy-politismoy-sto-shedio-apospasis-ton

  136. Περιονουσκιας said

    Ο Γαμβρίνος είναι ο θεός/βασιλιάς της μπίρας! https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gambrinus

  137. voulagx said

    #119: Απο το λινκ: « Έκανα, λοιπόν, αναδρομή με υπνωτισμό και είδα ξαφνικά εικόνες από ένα πρόσωπο που της το περιέγραψα και λεγόταν Ιωσήφ, γνωστός στην ιστορία ως Φλάβιος Ιώσηπος. Ήμουν η τρίτη του γυναίκα και οι Χριστιανοί τον ξέρουν ως Απόστολο Παύλο.»
    Ωστε ο Φλαβιος Ιωσηπος ηταν ο Αποστολος Παυλος;

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για φαντάσου, ρε φίλε, οι φόροι μας, ο ιδρώτας μας, να πηγαίνει στο Μακελειό και στον Φιλελεύθερο και στις υπόλοιπες φυλλάδες-ιδιωτικές επιχειρήσεις…Τι σόι καπιταλισμός είναι αυτός, τι είδους ελεύθερη αγορά είναι αυτή, που τα λεφτά των πολιτών, αντί να γίνονται σχολεία και νοσοκομεία και αξιοπρεπείς συντάξεις, πηγαίνουν στις τσέπες ανάξιων «επιχειρηματιών», ψώνιων και λαμόγιων; Άνταμ Σμιθ και Τζήμερε, είδατε χάλια;

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    137: Ε, αφού το λέει η γυναίκα του, έτσι θα ‘ναι. 😎

  140. Jane said

    Δεν θα τα έπαιρνε μόνο το «μακελειό». Ήταν κι ο τύπος που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια ( με αναστολή βεβαίως βεβαίως) για
    υπεξαίρεση 16 εκατ. από το ταμείο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της εκκλησίας.
    Αν δεν πάρει επιχορήγηση 200.000 η «κιβωτός της ορθοδοξίας» ποιος θα πάρει; Όχι, παίζουμε… 🙂

    Πήρε φωτιά η κουτάλα..

  141. Περιονουσκιας said

    137. Όχι, βρε παιδιά! Ο Ιωσήφ ήταν ο Βησαριώνοβιτς Στάλιν!

  142. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    20. Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ
    ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ,
    Εκδότης ΩΚΕΑΝΙΔΑ
    Σειρά ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 39
    Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2005
    Αριθμός σελίδων 324

    «Όταν πλησιάζεις τα σαράντα κι ανακαλύπτεις πως είσαι έτοιμος για όλα -λες και δεν κουβαλάς στην πλάτη σου τόσα χρόνια ζωής-, το λιγότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να κάνεις μια μεγαλοπρεπή βουτιά στην εικόνα του εαυτού σου. Όπως ακριβώς ο Νάρκισσος…
    Το περισσότερο είναι να ερωτευτείς όσο δεν πάει άλλο, να τινάξεις στον αέρα τη ζωή σου και να κάνεις ό,τι μέχρι χθες σου φαινόταν αδιανόητο, να περάσεις λαθραία απο τα σύνορα μερικά αρχαία αγαλματίδια, να πυροβολήσεις κάποιον που σε κυνηγάει σ’ έναν δρόμο στο Παρίσι και να διακτινιστείς στην άλλη άλρη του κόσμου, στο παγωμένο Ντιτρόιτ…
    Ο Νάρκισσος, για να καταλ΄βει πως ζει, πρέπει να πέσει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    ΥΓ Ο κ.Τακης εγκαιρως εχει μιλησει για τον εαυτο του .

    Κατα τα αλλα φαινεται να παιρνει πολυ σοβαρα τον εαυτο του και δικαιως του ασκειται κριτικη για τα δημοσιευματα του στην Καθημερινη. Κακο πραγμα η επιβιωση, δηλ. το να γραφεις εχεις δεν εχεις εμπνευση.

  143. Aghapi D said

    Ποια σχέση έχει η εν λόγω κυρία;
    https://www.google.com/search?q=venus+de+milo+actress&rlz=1C1GCEA_enGR831GR831&oq=ve&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j69i59j0j69i60j69i61j69i60.5431j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  144. dryhammer said

    136. Αν ο Γαμβρίνος είναι ο θεός/βασιλιάς της μπίρας, οι θεές/βασίλισσές της λέγονται Νυμφίδια;

  145. Καππαδόκης said

    Αναγκάζομαι και πάλι να παρέμβω, διότι η άγνοια ορισμένων σχολιαστών (Voulagx 137, κύρ Γιάννης Κουβάτσος 139, Περί Όνου Σκιά 141) με αφήνει άναυδο: Είναι αδιανόητο κάποιος που διανύει την 6η δεκαετία της ζωής του να μήν έχει ακούσει έστω και σαν φήμη ότι ο Φλάβιος Ιώσηπος και ο Απόστολος Παύλος ήσαν το ίδιο πρόσωπο Κι αντί να ντρέπεται για την ασχετοσύνη του, να ειρωνεύεται την (διαθέτουσα 3 πτυχία και 2 ντοκτορά) κ. Μάρα Μεϊμαρίδη ως τρελή συνωμοσιολόγα. Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο κατόρθωμα της Παιδείας στο Ρωμέικο: Καταφέρνει να αποκρύπτει από τους Ρωμιούς τα ουσιώδη γεγονότα, ακόμη και από τους επαγγελματίες δημοδιδασκάλους (Κουβάτσος) που υποτίθεται ότι ξεστραβώνουν τα Ρωμιόπουλα

    Η Θεωρία αυτή (ότι Σαούλ και Ιώσηπος είναι το ίδιο πρόσωπο) ξεκίνησε από τον ίδιο τον επιμελητή των έργων του Ιωσήπου,William Whiston (1667 – 1752), που πρώτος παρετήρησε το 1732 την ομοιότητα του συγγραφικού ύφους μεταξύ Ιωσήπου + Παύλου. Γράφει σχετικά η Wikipedia στο λήμμα «Ιώσηπος»:

    «The 1544 Greek edition formed the basis of the 1732 English translation by William Whiston, which achieved enormous popularity in the English-speaking world. It was often the book—after the Bible—that Christians most frequently owned. A cross-reference apparatus for Whiston’s version of Josephus and the biblical canon also exists.[45][46] Whiston claimed that certain works by Josephus had a similar style to the Epistles of St Paul.[47]»

    Όλες οι λεπτομέρειες του θέματος στο μνημειώδες «The Grail Cypher: The secrets of Arthurian history revealed». Περισσότερες πληροφορίες για την ταύτιση Ιωσήπου και Σαούλ εδώ, ή εδώ και εδώ

  146. sarant said

    142 🙂

    143 Σύμπτωση πρέπει να είναι

  147. Μαρία said

  148. Ε, κι όποιος χημικός του 21ου αιώνα βγει και μιλάει για αλχημεία και μπούρδες του 17ου αιώνα, δικαιολογημένος είναι αφού υπάρχει και τέτοια βιβλιογραφία.

  149. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βάτμαν, πάλι απρόσεκτα διαβάσες; Τι ελάττωμα κι αυτό! Είπα ότι για να το λέει η τρίτη σύζυγός του κυρία Μεϊμαρίδου, έτσι θα είναι. Ο Φλάβιος Ιώσηπος είναι ο Απόστολος Παύλος. Τι χρείαν έχομεν των άλλων μαρτύρων που κάθεσαι και αραδιάζεις; Συγκεντρώσου και διάβαζε προσεκτικά.

  150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    36 – «Σε ένα βαθμό ο Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της Αριστεράς στο οικονομικό πεδίο. Φαίνεται το πολιτισμικό πεδίο όπου η απανταχού Α. έχει προνομιακό ρόλο, δεν αρκεί για να της προσφέρει πολιτικό προβάδισμα.
    Τι πρέπει να γίνει; Μα τι άλλο. Να αποφασίσει να λερώσει τα…σκαρπίνια ασχολούμενη με τα προβλήματα της ανάπτυξης και της παραγωγής.»

    Η αριστερά όπως την γνωρίσαμε έχει τελειώσει, ο ρόλος της εξυπηρέτησε ότι ήταν να εξυπηρετήσει, στην μεταβατική φάση προς τον μετακαπιταλισμό (;) δεν έχει κανένα νόημα. Η τεχνολογία που νομοτελειακά φέρνει τις κοινωνικές προοδευτικές εξελίξεις, (κι όχι οι τάχαμου λαϊκοί αγώνες που μας παραμύθιαζαν ) πλέον εξελίσσεται εκθετικά και κανείς δεν ξέρει πως και τι θα είναι ο κόσμος σε 10-20 χρόνια, οπότε όσο κι αν λερώσει τα σκαρπίνια της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα ανάπτυξης και παραγωγής για δύο λόγους, α΄ γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν βασίζεται πιά σ΄αυτές τις παραμέτρους (γι΄αυτό και έχουν σταματήσει οι κατακτικοί πόλεμοι, τι λάφυρα να πάρει ο κατατκτητής πέρα από γή 🙂 ) β΄γιατί σε γενικές γραμμές, το εργατικό δυναμικό στα επόμενα 10-20 χρόνια θα είναι αχρείαστο και άχρηστο.
    Και τι συνεχίζουν να μαθαίνουν στα παιδιά της πρωτοβάθμιας οι γονείς τους και το εκπαιδευτικό σύστημα; 🙂

    63 – «Δεν μπορούν να διδαχθούν όλα στο σχολείο. 30 ώρες την εβδομάδα για 12 χρόνια δεν είναι πολύς χρόνος κι ας ακούγεται έτσι.»

    Μια χαρά μπορούν να διδαχθούν και ΚΥΡΙΩΣ να κατανοηθούν, κάτι για το οποίο ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρεται, – το διάβασες το μάθημα; – ναί – το έμαθες καλά; – ναί, – κανείς; δεν ρωτάει, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ; Τα 12 χρόνια, είναι υπερβολικά πολλά, οι δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου, είναι τέτοιες που στο μισό χρονικό διάστημα θα έπρεπε να αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο, είναι ο αντιεγκεφαλικός και ηλίθιος τρόπος διδασκαλίας που έχει επιβάλλει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η οικονομική ελίτ (όποιος εκπαιδευτικός τολμήσει να παρεκκλίνει, τον τρώει το μαύρο σκοτάδι 🙂 ) που κάνει τα 12 χρόνια λίγα.
    Στα 150 χρόνια δημόσιας εκπαίδευσης μόνο ο χρόνος φοίτησης δεν άλλαξε και ειδικά μετά τον β΄π.π, η εμμονική εστίαση στα επουσιώδη αντί για τα ουσιώδη, ΟΛΑ ΙΣΙΑ. 🙂

  151. sarant said

    149 🙂

  152. voulagx said

    #149: Ευχαριστώ τα μάλα που με ξεστράβωσες, κάτι που – κατα το καππαδοκούν- δεν παρετήρησε ο ευρυμαθέστατος Καππαδόκης.

  153. Γιάννης Ιατρού said

    150: Ρε Λάμπρο, γιατί αποκρύπτεις πως η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία σαμποτάρει το θεσμό της κολχόζικης ιδιοκτησίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες ;

  154. Πέπε said

    @63:
    Σχετικά με τους κανόνες τονισμού που λέγαμε:

    Κατ’ αρχήν ξέρω ποιο φωνήεν θέλω να τονίσω (στην πορεία θα βρω αν μπορώ κιόλας). Γι’ αυτό το φωνήεν υπάρχουν δύο περιπτώσεις: ή θα είναι μακρό, ή βραχύ. Πώς το βρίσκω αυτό; Ξέροντας τα μακρά και τα βραχέα, καθώς και τους κανόνες που ισχύουν για το οι και το αι, και με τη διαβεβαίωση του δασκάλου ότι τώρα στα ξεκινήματα δε θα μου βάλει δίχρονα που να μην μπορώ να βρω αν είναι μακρά ή βραχέα.

    Αν λοιπόν είναι βραχύ, καθάρισα: οξεία.

    Αν είναι μακρό, και οι δύο τόνοι είναι πιθανοί, υπάρχουν όμως τρεις περιπτώσεις: ή θα είναι στη λήγουσα, ή στην παραλήγουσα, ή στην προπαραλήγουσα.

    Για καθεμία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις, θα αποφασίσω με διαφορετικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, στην προπαραλήγουσα ενδέχεται να διαπιστώσω ότι δεν μπορώ να βάλω τόνο, αν όμως μπορώ, θα είναι στάνταρ οξεία. Στις άλλες δύο συλλαβές μπορώ, αλλά στην παραλήγουσα θα διαλέξω με βάση το αν η λήγουσα είναι μακρά ή βραχεία, ενώ στη λήγουσα θα διλέξω βάσει του γραμματικού τύπου.

    Δεν είναι καταπληκτικό; Έχω μια εργαλειοθήκη, και μαθαίνω να διαλέγω ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσω για κάθε δουλειά, παράλληλα δε έχω ένα μεγάλο πρόβλημα και μαθαίνω να το κατατέμνω σε πολλά μικρά. Εφόσον κατακτήσω αυτή τη μέθοδο (και εφόσον δεν υπάρχουν παγίδες στην άσκηση), είμαι σε θέση να οδηγηθώ σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, να ελέγξω μόνος μου την ορθότητά τους και, αν έχω κάνει λάθος, να το εντοπίσω και να το διορθώσω. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα σημαντικό εφόδιο ζωής.

    Θα ήταν καλά, εκτός από τέτοια εφόδια, να μαθαίνουμε και να διαβάζουμε Αρχαίους από το πρωτότυπο. Δυστυχώς, με το ισχύον σύστημα, απέχουμε πάρα πολύ από έναν τέτοιο στόχο. Αλλά ακόμη κι αν μ’ ένα άλλο σύστημα κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, και πάλι η ουσιαστική ωφέλεια θα ήταν ότι αποκτάμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε Αρχαίους, κι όχι στα συγκεκριμένα -και μοιραία περιορισμένα- κείμενα που όντως κάναμε στο σχολείο.

  155. 144 Θα σε απογοητεύσω αλλά αυτές που κουβαλάνε στο οκτόμπερφεστ τα δίλιτρα μπουριά με τις μπύρες (πέντε σε κάθε χέρι) είναι κάτι ντουλαποειδείς φροϊλάιν 2Χ2 που έτσι και σου σκάσουνε σφαλιάρα θα ξεχάσεις το αφιμί σου.

  156. eran said

    12. 55. Συμφωνώ απόλυτα, όπως και πολλοί φαντάζομαι διδάσκοντες και διδάσκουσες το μάθημα, με όλες βέβαια τις ενστάσεις για τα βιβλία, τη μέθοδο, τους στόχους κτλ.

  157. Μαρία said

    154
    Χαρά στο κουράγιο σου! Έγραψες σεντόνι, για να μας πεις οτι η εφαρμογή κάποιων κανόνων είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή μας;
    Κανόνων που μόλις εμφανιστεί το πρώτο α στην παραλήγουσα ή στη λήγουσα τινάζονται στον αέρα;

  158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    153 – ☺☺☺
    Είμαι τόσο δυσνόητος;😂

    Πέρα από την πλάκα, υπάρχει κάποιος-α εδώ μέσα που να τελείωσε ένα βιβλίο χωρίς να το διαβάσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μιάμιση φορά; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ο λάθος τρόπος διαβάσματος που κάνει τα μάτια να μην εστιάζουν σωστά με αποτέλεσμα το αναπόφευκτο πισωγύρισμα.
    Υπολόγισε τώρα πόσος επιπλέον χρόνος χρειάζεται, μόνο για να διαβαστούν όλα τα βιβλία, συγγράμματα και κείμενα στα 12 χρόνια μέχρι την αποφοίτηση από το λύκειο και βάλε τα κλάματα ☺.
    Υπάρχει διαφορετικός καλύτερος τρόπος διαβάσματος με ταυτόχρονη κατανόηση του κειμένου; Φυσικά και υπάρχει, ένα βιβλίο 500 σελίδων, μπορεί να διαβαστεί σε μισή ώρα, υπολόγισε την διαφορά από τον γνωστό διδακτέο τρόπο και απελπίσου,☺κι αυτά μόνο για το διάβασμα έτσι; αν βάλω και τους τρόπους για τις σημειώσεις, την απομνημόνευση και την εκμάθηση θα πάθεις TILT.😂😂😂

  159. Μαρία said

    Ερώτηση προς εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Ο εκκλησιασμός είχε καταργηθεί;

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 2019 δεν εκκλησιαστήκαμε. Μέχρι τελευταίες ημέρες πάντως υπήρξε σύγχυση και αρκετά σχολεία, στην επαρχία κυρίως, πήγαν στην εκκλησία.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://edu.klimaka.gr/sxoleia/genika/1635-treis-ierarches-giorth&ved=2ahUKEwjG6LjmpLbmAhXmQkEAHZMiDkEQFjAJegQICBAB&usg=AOvVaw2SM8ni7EeXbrDDu7crhhPs&cshid=1576366246536

  161. Μαρία said

    160
    Για σας που γιορτάσατε την παραμονή ήταν αργία. Σωστά;

  162. Μαρία said

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    161:Ναι.

  164. Κέφια έχω πρωί-πρωί…

    Λάμπρο αγόρι, το διάβασμα ενός (οποιουδήποτε) βιβλίου εκτός από αμφισβητίσιμα οφέλη έχει και κάποιες συνέπειες που προφανώς αγνοείς. Κάθε αναγνώστης νομίζει πως το κατανόησε- σύμφωνα με τα δικά του στάνταρ- αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα θα αποδειχθεί πως έχει μεσάνυχτα. Επειδή βαριέμαι να αραδιάζω παραδείγματα, το πιο τρανταχτό είναι ο Μπομπ Ντύλαν που επανειλημένα το έχει δηλώσει (και ακουστικά το λάθος του Σεφέρη). Μαθαίνεις σωστά από διδσκαλίες, ακόμα και στο τάβλι και την πρέφα παρακολουθόντας επαΐοντες. (μη μου πεις για το μπριτζ γιατί είναι ομαδικό παιχνίδι κι διαβάζοντας μαθαίνεις πως να συνενοείσαι με τον συμπαίκτη σου)
    Σαράντα χρόνια φούρναρης (διαγράφεται μια λέξη) δάσκαλος και πσαράς και δεν βρήκα (τίμιο) τρόπο να μεταδίδω γραπτώς τις γνώσεις, να πουλάω βιβλία και βοηθήματα, χιλιάδες.

    Προς ακατανόμαστο ξερόλα και άλλους ενδιαφερομένους, γνωρίζετε ποιά κυρία είχε το παρατσούκλι Κανελίνα εκεί στα 70’s ;

  165. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Τζι, οι ξυδάτες έγιναν, ετοιμάσου να παραλάβεις μερίδιο σε άλμη/όξος και λαδάκι εξαιρετικό εντός καταλλήλου δοχείου 🙂 🙂

  166. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Μαρία, εμένα έχει χρόνια να μου τύχει εκκλησιασμός με το σχολείο. Ούτε καν συζήτηση «φέτος δε θα πάμε στην εκκλησία». Δεν ξέρω αν έχει καταργηθεί ή τυχαίνω σε αναρχοαριστερούς διευθυντές, πάντως πρωινή προσευχή πάντα καναμε και κάνουμε (άλλο αν είναι παρωδία – η τελευταία μόδα είναι ότι σηκώνεται ένα παιδί και κουνάει τα χείλια του, δεν ακούει κανείς αν λέει κάτι και τι είναι αυτό, ακόμα και ο Έντης ο Ουρανής που είχαμε αγαπήσει τόσα χρόνια έχει πέσει στο σκοτάδι της σιωπής, και αίφνης σε κάποιο σημείο το παιδί κάνει τον σταυρό του, τον κάνουν κι οι υπόλοιποι, και τέλος. Και φυσικά το ρεπερτόριο δεν αλλάζει με τα Πασχάλια.).

    Όσο για τους κανόνες, ο λόγος που την έχω καταβρεί μαζί τους είναι ότι συνειδητοποίησα κάποια στιγμή πως όλο αυτό που περιγράφω είναι πολύ δύσκολο για πολλά παιδιά. Αποφάσισα λοιπόν ότι όποιος καταφέρει να μάθει έστω και μόνο αυτό όλη τη χρονιά, θα φύγει ουσιωδώς σοφότερος απ’ ό,τι ήρθε. Σιγά τώρα για το α: και στα προβλήματα φυσικής ισχύουν ΚΣ που δεν ισχύουν στην πραγματική ζωή, αλλά στην πραγματική ζωή δεν κάθεσαι να τονίζεις λέξεις έτσι κι αλλιώς. (Για κάποιον που όντως θα το κάνει υπάρχουν και πάλι κανόνες, έστω μνημοτεχνικοί, που καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των διχρόνων.)

  167. # 165

    Είμαι πάντα έτοιμος (επειδή ποτέ μου ΔΕΝ ήμουν πρόσκοπος «Εσο έτοιμος» κ.λ.π. )

    Μιλ μερσί, μιλ φέιγ κ.λ.π.

  168. Γιάννης Ιατρού said

    167: Έχει φύγει τώρα το παιδί 😂🎈😂😜, θα σας ειδοποιήσουμε 🙂

  169. Λευκιππος said

    Πρόσκοπος, το κομμάτι της ζωής μου που απόλαυσα ιδιαίτερα. Γούστα είναι αυτά.

  170. dryhammer said

    Καλημέρα!
    155. Γι αυτό έβαλα σκίτσο. Η αλήθεια, ως γνωστόν, είναι σκληρή και ενίοτε με βαρύ χέρι… Απέχει δε της φαντασίωσης, όσο η νιφάδα από τη συννυφάδα.

  171. # 170

    Τίποτε όμως δεν αποκλείει οι πληθωρικές υπάρξεις να είναι εύθραυστες και ευγενέστατα υπάκουες τις στιγμές της αλήθειας…

    (άσε που μια συννυφάδα μπρεί να πιάσει μια νιφάδα όταν χιονίζει…, ) 🙂

  172. dryhammer said

    Τα πληθωρι(στι)κά μοντέλα ευνοούνται από το γερμανικό χειμώνα και λιώνουν στον ιδρώτα του μεσογειακού καλοκαιριού σαν νιφάδα στο χέρι συννυφάδας…

  173. ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ said

    Πολλά ήταν τα σημαντικά που γράφηκαν. Μια μικρή και ασήμαντη διόρθωση: οι Σέρρες (τα Σέρρας) υπάγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας).

  174. 159+ : Ευσεβείς (…και κυριολεκτικά) πόθοι και υποδείξεις προς την υπουργό -και ψάρεμα στα ρηχά να τσιμπήσουν διευθυντές. Δεν είναι τόσο απλό να γίνει φέτος. Η 30η Ιανουαρίου είναι ημέρα μη λειτουργίας των σχολείων και αργία για τους εκπαιδευτικούς και για τις 2 βαθμίδες. Αργία σημαίνει δεν πηγαίνω καθόλου στη δουλειά μου, ούτε στην εκκλησία, ή αλλού που θέλει η δουλειά μου. Γι’ αυτό και δεν απαιτείται άδεια στις αργίες.

    ΠΔ 79/2017: Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών, όπως ισχύει σήμερα:
    Άρθρο 3- Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
    1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:
    α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,
    β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),
    γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),
    δ) την Καθαρά Δευτέρα,
    ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),
    στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα), η) την 1η Μαΐου,
    θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,
    ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και
    ια) την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.
    Η περ.ια΄αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 32 παρ.3α Ν.4521/2018,ΦΕΚ 38/2.3.2018.
    2. Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:
    α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,
    β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,
    γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή,
    δ) στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την προηγούμενη Παρασκευή
    Η περίπτωση δ΄ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 32 παρ.3β Ν.4521/2018,ΦΕΚ Α 38/2.3.2018.
    3. Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    Υ.Α. 79942/ΓΔ4/21-5-2019: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
    Άρθρο 2: Διακοπές-Αργίες-Εορταστικές Εκδηλώσεις

    4) Ημέρες αργίας των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, Γυμνασίων ΕΑΕ, Λυκείων ΕΑΕ, Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) ορίζονται:
    α) όλες οι Κυριακές
    β) οι θρησκευτικές εορτές του Αγίου Πνεύματος και των Τριών Ιεραρχών,
    γ) οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου
    δ) η Καθαρά Δευτέρα
    ε) η 1η Μαΐου
    στ) οι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ημέρες αργίας για την έδρα κάθε σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής
    .…
    6) Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών. Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής. Η εορτή της σημαίας πραγματοποιείται την ίδια ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174 >>δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν

    Αυτό μοιάζει με κείνο(το κουτό και πονηρό μαζί) που λεγόταν για τις ταυτότητες, να αναγράφεται το θρήσκευμα κατά βούληση.
    Ερεγλέντια!

  176. 174 (ευκαιρία – πάσα) και κάθε ενδιαφερόμενο: των 3 Ιεραρχών ήταν αργία για τη δευτεροβάθμια από το 79 αλλά για την πρωτοβάθμια μόλις από πέρυσι. Αυτή τη διαφορά πολλοί διευθυντές (και όχι μόνο, ειδικά στην επαρχία) την προσπέρναγαν και γινόταν υποχρεωτικός εκκλησιασμός (με αιτιολογία ότι η αργία είναι γι’ αυτόν το λόγο χώρια που γίνεται και αρτοκλασία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με άρτους πληρωμένους από τα σχολεία). Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τη διάκριση κι έτσι έγινε αργία για όλους, δυσαρεστώντας βέβαια τους παραπάνω. Τώρα, η ΝΔ, πάντα κοντά στο δόγμα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» θα μας επαναφέρει στο δρόμο του θεού. Το ερώτημα είναι αν θα γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς ή σε ακόμα παλιότερο (όλοι εκκλησία). Το δύσκολο είναι πως αυτά περιλαμβάνονται σε νόμους και δεν προλαβαίνουν ν’ αλλαχτούν στα γρήγορα με απλές υπουργικές αποφάσεις.

  177. Pedis said

    # 169 – εκκλησιασμός: κυκλοφορεί ότι θα μπει στα προτεινόμενα πρότζεκτς εναλλακτικών μεθόδων -εργαστήριο- διδακτικής του προσυλητισμού και θα εισαχθεί στην αξιολόγηση.

  178. Pedis said

    Μπάτσοι, όνοι, δολοφόνοι

  179. 155 α) Μονόλιτρα κουβαλάνε. Που βέβαια, το βάρος του καθενός ξεπερνάει τα 2 κιλά αφού τα ποτήρια έχουν το πάχος – βάρος τους 🙂
    β) Η νόρμα είναι 6 σε κάθε χέρι και κάνα δυο από πάνω, με βοήθεια στήριξηςστην κοιλιά
    β) Δεν είναι απαραίτητα ντουλαποειδείς. Ούτ μόνο γυναίκες. Αλλά, θεωρώ προφανές πως αν φας σκαμπίλι από τέτοιο χέρι θα γράψεις σαράντα κάσα 🙂

  180. Pedis said

  181. Pedis said

  182. sarant said

    173 Δίκιο έχετε

    174-176 Δηλαδή χρειάζεται τροπολογία έστω και σε άσχετο νομοσχέδιο;

  183. 182β: Που δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει αναδρομικά στο τρέχον σχολικό έτος…

  184. 182β, 183 Ναι, ακόμα και στις 29 Γενάρη (του 2020)

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    183 Τί να ισχύσει αναδρομικά; Ψηφίστηκε,πήρε αριθμό φεκ, εφαρμόζεται! Τσακ μπαμ. Ως το τέλος Γενάρη είναι τεράστιος κοινοβουλευτικός χρόνος. Τα σχέδια νόμου, με μπόλικες σχετικοάσχετες τροπολογίες/φωτογραφικές ενίοτε, κατατίθενται βροχηδόν. Σιγά το δύσκολο.
    Πλην, την σήμερον με τόσα παιδιά αλλόθρησκα βαραίνει/προκαλεί ακόμη πιο πολύ μια τέτοια υποχρεωτικότητα.

  186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ακριβώς για αυτό το λάθος της ΕΡΤ(να βάλει σουπεράκι στην Ντόρα-βουλευτής του Σύριζα) γινόταν πλακα σε έναν συριζέικο τοίχο στο Φέισμπουκ και εκεί ήταν που η βουλεύτρια Νίνα Κασιμάτη, σχολιάζοντας αμέριμνα και κάνοντας χαβαλέ έγραψε: Η διεύρυνση γκαζώνει μ.γ.δ
    Εδώ λέει για χιλιάδες αστυνομικούς που θα προσφύγουν
    https://www.efsyn.gr/politiki/223011_memonomenes-agoges-kata-kasimati-proanaggelloyn-oi-eidikoi-froyroi
    και μου ήρθε η φλασιά:
    Δηλαδή στα συλλαλητήρια υπό το σύνθημα φονιάδες των λαών αμερικάνοι, μπορεί ο πάσα εις αμερικάνος να εναγάγει του διαδηλωτές; Ουάου!

  187. Γιάννης Κουβάτσος said

    186: Άλλη μια ασύμμετρη αντίδραση, σαφώς με πολιτικά κίνητρα, εν συγκρίσει με τη σημαντικότητα του γεγονότος.

  188. Μαρία said

    176
    Απ’ το ’79 στα χαρτιά. Πέρασαν πολλά χρόνια, για να εμπεδωθεί οτι δεν είναι υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός. Πιθανότατα να υπήρχε εγκύκλιος του τύπου δύναται …

    Και στο δίωρο τι κάνατε;

  189. Πέπε said

    Προσωπικά τον μεν εκκλησιασμό θα τον θεωρούσα τρομερή οπισθοδρόμηση, τη δε αργία τη βρίσκω γελοία. Δεν είμαι κανένας εργασιομανής, αντιθέτως μ’ αρέσει πολύ η λούφα, αλλά το ότι γιορτάζουν οι προστάτες της εκπαίδευσης είναι εντελώς παιδαριώδης δικαιολογία για να λουφάρουμε. Το ίδιο και με τους πολιούχους.

    Εκτός αν αισθάνεται κανείς ότι με το να κάτσουμε σπίτι μας στην ημέρα τους (είτε των τριών Ιεραρχών είτε του εκάστοτε πολιούχου) τους τιμάμε. Δε νομίζω.

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    189: Συμφωνώ. Και κάτι θα πρέπει να γίνει και με την κωμωδία των συνελεύσεων. Παίρνουμε άδεια για να παρερευρεθούμε από το πρωί και πηγαίνουμε, κάποια στιγμή το μεσημέρι, για να ψηφίσουμε, αφήνοντας καμιά πενηνταριά συνδικαλιστές να ρητορεύουν στον βρόντο. Θα πρέπει κι εδώ να λαμβάνονται παρουσίες και να κόβεται το μεροκάματο σε όποιον απουσιάζει. Θέλουμε, και πολύ σωστά, συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά αυτές συνεπάγονται και υποχρεώσεις.

  191. sarant said

    Απορία έχω τι θα συμβεί φέτος

  192. Μαρία said

    190
    Ποιο μεσημέρι! Μερικοί δεν πατάν καθόλου. Παλιά βέβαια έπρεπε να πας πρωί πρωί, για να βρεις καρέκλα να καθίσεις. Ένα φεγγάρι, όταν ψήφιζες, έπαιρνες και βεβαίωση, για να τη δείξεις στο διευθυντή. Όποιος διευθυντής τη ζητούσε, θεωρούνταν φασίστας 🙂
    Θυμάσαι οτι για τις εκλογές αιρετών, που οργανώνει η διοίκηση, ψηφίζαμε Κυριακή και μετά την καθιέρωση του πενθήμερου Σάββατο;

  193. 188 Ποιο δίωρο;
    189 Η κάθε αργία είναι καλή. Όποια αιτιολογία και να υπάρχει. (Θα το ξαναγράψω: Οι Μοναχάζοι γιόρτασαν τα 852 χρόνια από την ίδρυση του Μονάχου μια χρονιά απλά γιατί είχαν ξεμείνει από άλλη γιορτή).
    190 Δίνε ιδέες. Άλλο που δεν θέλουνε οι παραπάνω. Θεωρητικά, κάθε φορά στην απόφαση της άδειας γράφει πως θα πρέπει να δοθούν βεβαιώσεις και τέτοια. Πρακτικά, σπάνια ζητιούνται, κυρίως από αναπληρωτές. Τώρα, το πόση ώρα θα παραβρεθεί ο καθένας, είναι άλλο θέμα. Πάντως, δεν έχω τύχει ποτέ να τελειώσω σε «μια στιγμή»… Σε 10λεπτο τις δυο φορές που πήγα με πρόβλημα στο πόδι (και πατερίτσες).

  194. Μαρία said

    Λεπτομέρειες για κάθε άπιστο εδώ https://www.impantokratoros.gr/F5BC7B70.el.aspx
    με τη διόρθωση οτι η Σέρβα και ολίγον Σερραία πριγκίπισσα λεγόταν Μάρα κι όχι Μάρω 🙂

  195. Μαρία said

    193
    Αυτό: Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

  196. 195 Το ΠΔ 104/1979 δεν γράφει τίποτε τέτοιο.

  197. Μαρία said

    196
    Τώρα είδα οτι η ΥΑ στο σχ. του Στάζυ είναι του Μαΐου του 19, κατόπιν εορτής.

  198. 197 Ο Γαβρόγλου κατέληξε σ’ έναν συμψηφισμό: στην Πρωτοβάθμια καθιερώθηκε η αργία, στη Δευτεροβάθμια το δίωρο της προηγούμενης.

  199. Πέπε said

    190
    Έχεις δίκιο Γιάννη, αλλά εδώ δε βλέπω κάποια ρεαλιστική λύση.

    Έστω ότι γίνεται συνέλευση για όποιον θέλει να πάει, κι οι υπόλοιποι κάνουν μάθημα, και οι εκλογές γίνονται μετά το σχόλασμα. Πώς θα αποδείξεις ότι πήγες στη συνέλευση; Με βεβαίωση; Μα μπορεί να έκατσες ένα λεπτό και η συνέλευση να κράτησε ώρες.

    Πάλι, το να γίνει όλη η συνέλευση (μαζί με τις εκλογές) απόγευμα ή ΣΚ, υπερβολή. Έχουμε και μια εξωεπαγγελματική υπόσταση. Χώρια που για μερικούς το απόγευμα είναι οι εργάσιμες ώρες (στα εσπερινά).

  200. Pedis said

    # 195 – Και την επόμενη να παρουσιάσουν έκθεση. Η καλύτερη του κάθε σχολείου θα βραβευτεί με την εικονίτσα του Γρηγορίου. Ο νικητής σε επίπεδο πόλης θα λάβει την εικονίτσα του Ιωάννου και σε επίπεδο νομού με κείνη του Βασιλείου. Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής θα κρίνει σε ποιον μαθητής κερδίζει τη σφραγίδα και θα παραλάβει το μεγάλο δώρο: αφίσα με ολη την ομάδα.

  201. Γιάννης Κουβάτσος said

    192: Δίνω ιδέες, αλλά δίνουμε και δικαιώματα. ☺ Παλιά, κυκλοφορούσε την ώρα της συνέλευσης κατάλογος για υπογραφές παρουσίας. Αργότερα, υπέγραφες ό,τι ώρα πήγαινες, κάποιοι βάζανε υπογραφές και για τους απόντες, τώρα ούτε αυτό. ☺ Πρέπει να σοβαρευτούμε και να οργανωθούμε συνδικαλιστικά με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας, γιατί έρχονται δύσκολες εποχές και νεοφιλελέ δρεπανηφόρες αξιολογήσεις. Εμάς τους παμπάλαιους δεν μας πολυαφορούν αυτά, αλλά βλέπω τους νέους ότι το παίρνουν αψήφιστα το πράγμα.
    190: Ναι, εδώ και κάποια χρόνια ψηφίζουμε καθημερινή. Κι άλλη «κατάκτηση» του κλάδου. Στις τελευταίες εκλογές, πέρσι, πέτυχα έναν τύπο, αναπληρωτή, ο οποίος δεν ήθελε να ψηφίσει για συνειδησιακούς λόγους, αλλά απαιτούσε βεβαίωση προσέλευσης, για να μη χάσει το μεροκάματο. Ατέλειωτες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, μια που δεν προβλεπεται κάτι τέτοιο. «Ρίξε, μωρέ, ένα άκυρο, να ξεμπερδεύουμε», του λέω. «Όχι, συνάδερφε, είναι θέμα αρχών», μου λέει. Ούτε ξέρω τι απέγινε. ☺
    (Πολλά άπλυτα αποκαλύψαμε, μην διαβάζετε οι υπόλοιποι, είναι αδιακρισία 😅)

  202. Πέπε said

    @189
    > > τον μεν εκκλησιασμό θα τον θεωρούσα τρομερή οπισθοδρόμηση…

    Να διευκρινίσω ότι εννοώ βέβαια τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό. Το να πάει ο κάθε ιδιώτης χριστιανός στην εκκλησία είναι δικαίωμά του και δε μου πέφτει λόγος να έχω οιαδήποτε άποψη επ’ αυτού. Αλλά όχι και με το ζόρι ρε μεγάλε, ανήλικα παιδιά!

  203. Πέπε said

    201
    Γιατί βεβαίωση προσέλευσης; Είναι κάτι ειδικά για τους αναπληρωτές αυτό;

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    203: Στις εκλογές για αιρετούς παίρνουμε βεβαίωση ότι προσήλθαμε και ψηφίσαμε.

  205. 203 Ειδικά σε αυτούς που ήταν με ΕΣΠΑ. Αυτούς ντε, που προσλαμβάνονται οχι για να καλύψουν κενά στα σχολεία αλλά για «μελέτη και βελτίωση των αναλυτικών προπρογραμμάτων»!

    202 Για το ότι έρχονται άγριες μέρες, συμφωνώ. Αλλά, για μένα, η συμμετοχή έρχεται με τη συνειδητοποίηση κι όχι με διοικητικά μέτρα. Επίσης, η αργία για τη μέρα της εκλογοαπολογιστικής δεν είναι προνόμιο μόνο των εκπαιδευτικών ούτε μόνο στην Ελλάδα. Και κατακτήθηκε με αγώνες. Για τις εκλογές των αιρετών είναι άλλη ιστορία. Γίνονταν χωρίς άδεια από τις ΕΛΜΕ και για τα μέλη τους. Η διοίκηση θέλησε να τις ελέγξει, δήθεν για καθολικότητα (η κινητοποίηση της σιωπηρής πλειοψηφίας) και το αντάλλαγμα ήταν η αργία. Μόνο για την ψηφοφορία, αφού οι αιρετοί δεν είναι υποχρεωμένοι να απολογηθούν σε κανέναν (άσχετα αν συνήθως το κάνουν στις συνελεύσεις, για πολιτικούς λόγους).

  206. Μαρία said

    201β
    Σε ψηφοφορία, για να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε 3ωρη στάση ή 24ωρη απεργία, ψηφίζαμε την κακεντρεχή παροιμία «γαμιέσαι κόρη μ’ χαίρεσαι, στη γέννα θα τα πούμε». Άμα ξαναπέσεις σε κάποιον με αρχές, δώσ’ του αυτή γραμμή.

  207. Μαρία said

    https://twitter.com/nalepis/status/1206305547189936130

  208. Pedis said

    Καλά-καλά, να ξέρετε στον στρατό ο εκκλησιασμός είναι υποχρεωτικός … Για κοιτάξτε, λοιπόν, να θυμηθείτε τι χρώμα απολυτήριο στρατού εχετε στα χέρια σας οι άντερ πενήντα πλην ΕΑ, μην βρίσκεστε των τριών ιεραρχών με στολή παραλλαγής και τότε να τα ξαναλέμε:

    Ο Κούλης δήλωσε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

  209. Spiridione said

    197. 198. Το δίωρο στην δευτεροβάθμια προβλέπεται σε ΥΑ σίγουρα από το 2018 (23-1-2018)
    http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ya10645_gd4.htm
    Πέρσι βλέπω εκδόθηκε εγκύκλιος για δίωρο και στην πρωτοβάθμια.

    Click to access 3_ierarhes_25-1-2019.pdf

  210. Μαρία said

    209
    Χα, χα, άρα το ερώτημα επανέρχεται. Τι κάνατε στο δίωρο συνάδερφοι;
    Τώρα θυμήθηκα οτι στο πρώτο σχολείο που δούλεψα ο εντελώς κατα λάθος θεολόγος με παρακάλεσε να γράψω εκ μέρους του στον πίνακα το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών, με τη δικαιολογία οτι, αν το έγραφε ο ίδιος, θα έκανε ορθογραφικά λάθη 🙂

  211. Αγγελος said

    Πέραν όλων των άλλων, να είναι ο τετράγαμος Φλάβιος Ιώσηπος το ίδιο πρόσωπο με τον Απόστολο Παύλο, που δίδασκε «καλός ο γάμος, καλύτερη η αγαμία»… Κύριε ελέησον, τι άλλο θα άκούσουμε ακόμα!

  212. 210 Συμπλήρωμα στο 198 που το ξέχασα χτες: συμψήφισε κλπ, πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στο σύλλογο διδασκόντων, νάχουμε να φαγωνόμαστε, μη μας λείπουν οι αφορμές!

  213. Γιάννης Κουβάτσος said

    206: Τώρα που τον ξεβρακώνουν οι ματατζήδες, μπορεί να ‘χει αλλάξει γνώμη για την αξία της ψήφου.

  214. nikiplos1 said

    211@… ούτε και για μένα παίζει κάτι τέτοιο…

    Άσε που εικάζω, πως λόγω των δυσκολιών της εποχής, της αδυναμίας των ανθρώπων να γνωρίζουν εξ όψεως κάποιον κλπ, όλα τούτα τα πρόσωπα όπως ο Σαύλος πρέπει να είναι μυθικά… Προφανώς οι Ρωμαίοι προκειμένου να επιβάλουν τη νέα θρησκεία, θα έπλασαν ένα πρόσωπο «που είδε το φως το αληθινόν» και στη συνέχεια σε κάθε πόλη θα εμφάνιζαν κι έναν διαφορετικό μουσάτο ως τον Σερ Πωλ…

    Δεν ήταν δα και δύσκολο… Άσε που αν κάποιος αμφισβητούσε το γεγονός, υπήρχε το σοφόν ρητόν: ράβδος εν γωνία άρα βρέχει (ξύλο)…

  215. Μερόπη said

    73.
    Και εγώ θυμάμαι κυρίες που το μπορντέλο το έλεγαν «πορτέλο».
    Πιθανόν να θεωρούσαν βαρβαρισμό τα μπ και ντ· και το μεν «κακόηχο» μπ το μετέτρεπαν σε π ή β, το δε «κακόηχο» ντ το μετέτρεπαν σε τ ή δ. Εάν αυτή η πιθανολόγησή μου δεν είναι βλακεία, απορώ γιατί το μπορντέλο το έλεγαν «πορτέλο» και όχι «βορτέλο» ή «βορδέλο» (εννοείται ότι, με αυτή τη λογική, αποκλείεται το «πορδέλο»).

  216. loukretia50 said

    73 – 215
    Mήπως θεωρούσαν ότι είναι από το portello (= μικρή πόρτα)
    που μάλλον εξασφάλιζε τη διακριτικότητα ?

  217. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    216 Πλάκα έχει. Αν μάλιστα θυμηθώ ότι ως πορτέλα (πληθ.) έχω διαβάσει το μπροστινό άνοιγμα του παντελονιού…

  218. Γιάννης Ιατρού said

    217: .. μικρή πόρτα.. είπε η Λου ρε συ 🙂

  219. loukretia50 said

    218. … δηλαδή όλα είναι σχετικά σ΄αυτή τη ζωή?

  220. Νέο Kid said

    Αυτό πάντως ότι το μπουρδέλο προέρχεται από το μπορ ντελ’ ώ από τις παραχθεί πορνες στο Σηκουάνα , παίζει ως ετυμολογία από πολύ παλιά. Εγώ το έχω ακούσει ήδη τη δεκαετία του 70 .

  221. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    218 Ε, μικρό είναι το άνοιγμα που λέω, εκτός κι είναι κάνας πολύ προικισμένος 😛

  222. Νέο Kid said

    Από τις παρόχθιες πόρνες…

  223. Κλέπτης said

  224. Πέπε said

    220
    > > Αυτό πάντως ότι το μπουρδέλο προέρχεται από το μπορ ντελ’ ώ από τις παραχθεί πορνες στο Σηκουάνα , παίζει ως ετυμολογία από πολύ παλιά.

    Κατά τη γνώμη μου για να βγάλει κανείς το bordello -πόσο μάλλον το γαλλικό bordel- από το bord de l’ eau πρέπει να μην ξέρει γρυ γαλλικά. Έχει αναφερθεί εδώ μια άλλη παλιά παρετυμολογία, που είναι εξίσου αδύνατον να ισχύει αλλά όχι τόσο απίθανο να την υποστηρίξει κάποιος, αν δεν ξέρει από ετυμολογία ή αν ζούσε σε προεπιστημονικές εποχές:

    Ότι το bordel είναι εξέλιξη του bordeau (μέχρι εδώ νομίζω ότι θα έστεκε), το οποίο με τη σειρά του είναι συμφυρμός ή σύνθεση κατά συναρπαγή των λέξεων bord και eau. Ο παλαιός λεξικογράφος Menage, που αναφέρθηκε σε προηγούμενο στρογγυλό σχόλιο, μας μεταφέρει ότι έτσι νόμιζαν κάποιοι στην εποχή του ή παλιότερα.

    Έχει πολύ μεγάλη διαφορά να συνδέεις τις δύο κύριες λέξεις, τα ουσιαστικά, έστω και κατά τρόπο που δεν προβλέπεται και δεν απαντά στη γλώσσα, για να βγάλεις «bord + eau = bordeau», από το να ανακατεύεις μέσα και την πρόθεση de και το άρθρο l'(a) και να βγάζεις «bor + de + l’ +eau = bordel[lo]».

    Εν πάση περιπτώσει, ετυμολόγηση δε γίνεται αν δε μάθουμε πρώτα σε ποια γλώσσα πρωτοσχηματίστηκε η λέξη: γαλλικά; ιταλικά; κάποια άλλη;

  225. Γς said

    Στην τηλεόραση της Βουλής τώρα:

    Στο βήμα ο βουλευτής της συμπολίτευσης Γ. Κοτρώνιας

    –Κύριοι συνάδελφοι πρέπει να ενσκ*ψουμε στο πρόβλημα.

    Σίγουρα είπε ένα από τα δύο¨

    Να εν-σκύψουμε [οι ευλογημένοι]

    ή

    Να ενσκήψουμε [σαν αρπακτικά]

    Να εγκύψουμε κύριε βουλευτά; μήπως γλυτώσουμε να μας τον ακουμπήσουν μα μας τσιμπήσουν

  226. Γς said

    ή να μας τσιμπήσουν [τ αρπακτικά]

  227. Σωτήρς said

    * Δημοτικό Συμβούλιο της Κρήτης συμπαραστέκεται σε αστυνομικό διευθυντή, που ποιος ξέρει τι έκανε σε μετανάστη και βρέθηκε να περνάει από ΕΔΕ, και τον παινεύουν:

    Νομίζω πως η υπόθεση είναι αυτή. Τα όργανα της τάξεως έκαναν έλεγχο ηχορύπανσης στο μπαρ και αναγκάστηκαν να συλλάβουν τον ιδιοκτήτη. Ο διοικητής ΑΤ είναι θαμώνας του μπαρ και αποφάσισε να βγάλει από το κρατητήριο τον ιδιοκτήτη και να τον πάει περατζάδα με το περιπολικό. Ήταν και εκτός υπηρεσίας. Ο κατηγορούμενος διοικητής είναι καινούργιος, εντόπιος, μαστερούχος και πολύ τον αγαπούν οι μεσσαρίτες.

  228. Καππαδόκης said

    ΘΕΜΑ ΣΧΟΛΙΟΥ: 100% ελληνική λέξη το «μπορντέλο»

    Ο παγκοσμίως άγνωστος επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες (224) επιχειρεί να βγάλει άχρηστο τον κορυφαίο Ετυμολόγο του 17ου αιώνος, Gilles Menage, όσον αφορά την ετυμολογική προέλευση της λέξεως «μπορντέλο».

    Αλλ’ ώ αγαθέ, δεν είναι μόνο ο Menage: Όλα τα (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) Ετυμολογικά Λεξικά του 17ου και του 18ου αιώνος δέχονται ως απολύτως ορθή την ετυμολόγηση από την φράση «bord de l’ eau». Δές, για παράδειγμα τί γράφει το κορυφαίο Ετυμολογικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσης (το περίφημο «English Etymology, or a Derivative Dictionary of the English Language», London 1783)

    Όπως βλέπετε, κύριε Πέπε μου, όλοι οι κορυφαίοι Άγγλοι Ετυμολόγοι του 18ου αιώνος (που υπογράφουν το βιβλίο) θεωρούν ότι η λέξις «brothel» (bordel, bordello κλπ.) είναι 100% Ελληνική, μιάς και προέρχεται από τις ελληνικής ετυμολογίας λέξεις «border» + «eau»

  229. Πέπε said

    @228

    Στρογγυλέ μου φίλε, μοι περιποιεί μεγάλη τιμή το αντισχόλιό σου στο σχόλιό μου.

    Έχουμε και λέμε:

    α) Αν είσαι ετυμολόγος του 17ου ή 18ου αιώνα, είσαι αυτόχρημα άχρηστος, χωρίς ανάγκη της δικής μου παγκοσμίως άγνωστης συμβολής. Πολύ απλά, δεν υπήρχε τότε ετυμολογία. Η ετυμολογία είναι μια επιστήμη βασισμένη σε φωνολογικούς νόμους που δεν είχαν ανακαλυφθεί τότε.
    β) Παρά ταύτα, ουδαμού ισχυρίστηκα ότι ο Μενάζ, για λόγους σχετικούς με τη συγκεκριμένη ετυμολογία, είναι άχρηστος. Απλώς διάβασα και μετέφρασα το παράθεμά του, από το οποίο δεν προκύπτει ότι ο ίδιος συμμερίζεται τη γνώμη «κάποιων» πως το bordeau / bordel προέρχεται από τα bord και eau. (Εδώ να πούμε ότι η Μετροπολιτάνα είναι που αποδίδει στον Μενάζ ότι ασπάζεται αυτή την άποψη. Πιθανώς η Μετροπολιτάνα να στηρίχτηκε σε κάποιο άλλο έργο ή χωρίο του Μενάζ, πάντως σίγουρα όχι σ’ αυτό που είδαμε εδώ.)
    γ) Παραβλέψατε εντελώς τη διάκριση που έκανα ανάμεσα στο «bord + eau = bordeau > bordel» και το «bord + de +l’ + eau = μπορντέλο». Η δεύτερη είναι απολύτως γελοία. Η πρώτη μού φαίνεται απλώς εσφαλμένη. Τη δεύτερη, τη γελοία, δεν είδα να την υποστηρίζει ούτε ο Μενάζ ούτε καμιά άλλη βίντατζ πηγή. Την πρώτη υποστηρίζει ο Λέμον, ενώ την αποδίδει (μυστηριωδώς, όπως τόνισα) η Μετροπολιτάνα και στον Μενάζ.
    δ) Από πού μπήκατε;

  230. Καππαδόκης said

    Αγαπητέ μου κ. Πέπε (229),

    σκοπός μας δεν είναι να ανακαλύψουμε την αληθινή ετυμολόγηση του «μπορντέλου», για την οποία – άλλωστε – δεν συμφωνούν ΟΥΤΕ οι ετυμολόγοι του 21ου Αιώνος. Σκοπός μας είναι να επισημάνουμε ότι ο κ. Σαραντάκος ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην επιφανή ανθρωπολόγο, δόκτορα Ιατρικής κλπ-κλπ (με 3 πτυχία και 2 ντοκτορά) κ. Μάρα Μεϊμαρίδη, μόνο και μόνο επειδή είναι πάμπλουτη (υπήρξε σύζυγος του μακαρίτη ιδιοκτήτη του «Άκρον – Ίλιον – Κρυστάλ» Γιώργου Μεϊμαρίδη), δεξιά και ελληνόψυχη.

    Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Αν ο κ. Σαραντάκος ΓΝΩΡΙΖΕ ότι τα παλιά Λεξικά δεχόσαντε ως αληθινή την ετυμολόγηση του «μπορντέλου» από την φράση «bord de l’ eau», δεν θα τολμούσε να κράξει την κυρία Μεϊμαρίδη. Αλλά – όπως φάνηκε – ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ (άλλωστε, το παραδέχεται κι ο ίδιος στο σχόλιο 114γ), κι αυτή είναι η είδηση που βγαίνει από το παρόν άρθρο.

  231. Κουτρούφι said

    Τη δεκαετία του 70 στη Σίφνο, των Τριών Ιεραρχών, εκκλησιαζόμασταν σε παλαιό ιστορικό μοναστήρι, τον Χρυσόστομο στη Φυτειά, που είναι λίγο έξω από το χωριό Κάτω Πετάλι. Πηγαίναμε με παράταξη από τον Αρτεμώνα (Δημοτικό) ή από την Απολλωνία (Γυμνάσιο). Μαζεύονταν όλες οι τότε σχολικές μονάδες του νησιού. (Γυμνάσιο, 2 τριθέσια και 2 μονοθέσια δημοτικά). Στη λειτουργία συμμετείχαν όλοι οι παπάδες και οι περισσότεροι ψαλτάδες του νησιού.
    Ο κοινός αυτός τρόπος εορτασμού στη Σίφνο είχε καθιερωθεί περί το 1960 με βάση την ιδέα ενός δασκάλου της εποχής, αείμνηστου πλέον. Η ιδέα στηρίχτηκε σε μια υποτιθέμενη εύρεση επιτοίχιων χαραγμάτων, που είχε γίνει το 1956 σε ερειπωμένα κελιά του μοναστηριού. Το μοναστήρι, είχε χρησιμεύσει για τη λειτουργία του λεγομένου Παιδευτηρίου του Αρχιπελάγους το οποίο ξεκίνησε στη Σίφνο στα μέσα του 17ου αιώνα. Τα υποτιθέμενα χαράγματα λένε:
    1. «Εν μηνί Φεβρουαρίω σωτηρίου έτους 1653 τη ευλογία της Εκκλησίας ωμόσαμεν την της Πατρίδος ελευθερίαν»
    2. «Ενταύθα έζησε ο σοφός του Γένους διδάσκαλος και μοναχός γαλουχήσας εν πνεύματι Κυρίου τους…»
    Με τα χαράγματα αυτά γινόταν όμορφα η σύνδεση Θρησκείας, Παιδείας, Έθνους και δόθηκε καλή αφορμή για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών με αυτόν τον τρόπο.
    Για την ύπαρξη αυτών των χαραγμάτων έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες από μελετητές της Σιφναϊκής ιστορίας. Απλώς παραθέτω ότι την «ανακάλυψη» την έκανε ο περιώνυμος Μιχ. Γκητάκος ο οποίος ΜΟΝΟΝ αυτός τα είδε και ο οποίος κατόρθωσε σ’ ένα ολιγοήμερο ταξίδι του στη Σίφνο να βρει ντοκουμέντα τα οποία δεν είχε επισημάνει κανένας αρχαιολόγος επί 300 χρόνια (δεν τα λέω εγώ, τα λένε αρμοδιότεροι).
    Δεδομένων ότι το μοναστήρι είναι αφιερωμένο σε έναν εκ των Τριών Ιεραρχών και ότι πράγματι χρησίμευσε ως εκπαιδευτήριο, δεν χρειαζόταν η επίκληση φανταστικών ευρημάτων για να να θεωρηθεί ως κατάλληλο μέρος για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών. Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε και η Σιφνέικη συνήθεια του πανηγυρά όπου τη φροντίδα για το πανηγύρι την ανελάμβανε κάθε χρόνο, εκ περιτροπής, μια από της σχολικές μονάδες.
    Προσωπικά, δυσανασχετούσα με την συγκεκριμένη διαδικασία για τους εξής λόγους οι οποίοι συνδυάζονται και ενισχύονται:
    1. Κατ’ αρχάς, υπήρχε, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλη, πεζοπορία σε μονοπάτια με ανηφόρες και κατηφόρες. Και, ναι μεν, η πεζοπορία στη Σιφνέικη ύπαιθρο εξυμνείται από λάτρεις του νησιού και αποτελεί λόγο για να έχουμε τουρισμό, εγώ, δε, δεν το εκτιμούσα καθόλου εκείνα τα χρόνια.
    2. Λόγω της επισημότητας, έβαζα τα καλά μου. Αυτό σήμαινε στενάχωρα ρούχα και παπούτσια τα οποία συνδυαζόμενα με την ανωτέρω αναφερθείσα πεζοπορία δυσχέραιναν την κατάσταση.
    3. Ο ναός ήταν μικρός και έπεφτε στριμωξίδι συνδυασμένο με ορθοστασία. Αργότερα, στα ορθάδικα, αυτό δεν με πείραζε αλλά τότε δεν άντεχα.
    4. Η ακολουθία, με τους παπάδες και ψαλτάδες που εκείνη την μέρα έδειχναν την διάθεση για επίδειξη υψηλής βυζαντινής μουσικής τέχνης, διαρκούσε περισσότερο από αυτό που ήμουν συνηθισμένος. Περιείχε, δε, και ομιλία, «πανηγυρικό της ημέρας», όπου εξηγείτο η σημασία της εορτής. Εμένα ο εγκέφαλός μου λειτουργούσε όπως συμπεριφέρεται ένας υπεραγωγός, που είναι κάτω από την κρίσιμη θερμοκρασία, στις δυναμικές γραμμές ενός μαγνητικού πεδίου (φαινόμενο Meissner). Δεν περνούσε τίποτα μέσα από τα εκπεμπόμενα αυτά μηνύματα.
    5. Στο Δημοτικό, εμείς, τα κουτρούφια, ήμασταν αναγκασμένοι να συνυπάρξουμε, έστω και για λίγο, με τους «άλλους» και κυρίως με το άλλο τριθέσιο σχολείο, της Απολλωνίας. Μία ένταση επλανάτο γύρω στην ατμόσφαιρα και λίγο ήθελε να τα κάνουμε ταναπου αγνοώντας την ιερότητα της στιγμής και του χώρου.

    Δύο στιγμιότυπα.

    1. Όταν ήμουν στην έκτη Δημοτικού ήταν η σειρά του Αρτεμώνα να οργανώσει το πανηγύρι. Μερικές μέρες πριν, μας πήγε ο δάσκαλος στο μοναστήρι για να κάνουμε εργασίες ευπρεπισμού. Στο δρόμο, θυμάμαι, ψάλλαμε το τροπάριο: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας…». Όταν φτάσαμε εκεί, τα κορίτσια κάτι βρήκαν να κάνουν: να πλύνουν κανένα τζάμι, να σκουπίσουν μέσα έξω κλπ. Τα αγόρια γρήγορα το ρίξαμε στην μπάλα σε ένα ανοικτό χώρο του μοναστηριού. Όταν μας είδε ο δάσκαλος μάς κατσάδιασε και πρώτο και καλύτερο εμένα. Ως ο καλύτερος μαθητής (σεμνύνομαι για αυτό, να τα λέμε κι αυτά) έπρεπε να έδινα το καλό παράδειγμα. Έτσι, από κει που έριχνα σουτ, βρέθηκα να μαζεύω χώματα.

    2. Μια χρονιά, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν υπηρετούσε ως θεολόγος στο γυμνάσιο Σίφνου ο αείμνηστος Τσακαλίας, ανέλαβε (ή ορίστηκε; δεν ξέρω) εκείνος να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Όπως γράφω πιο πάνω εγώ δεν καταλάβαινα και πολλά από τις ομιλίες αυτές και ακόμη περισσότερο τότε που ήμουν ακόμη στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η μάνα μου όμως θυμάται ότι η ομιλία του ήταν ασυνήθιστη. Είχε κάνει αίσθηση και είχε δημιουργηθεί αμηχανία, ιδιαίτερα στους επίσημους της εποχής εκείνης. Ποιος ξέρει ποια ιστορικοκοινωνικοπολιτικά φαινόμενα ανέλυε ο αείμνηστος στους καλοκάγαθους νησιώτες και στους άρχοντες του νησιού σε εποχές κυριαρχίας της Δεξιάς.

  232. sarant said

    227 Άρα κακώς έγραψα για μετανάστη. Αλλά και πάλι, χοντράδα.

    231 Ωραία διήγηση

  233. Καππαδόκης said

    Κύριε Νίκο (232), σάς ευχαριστώ θερμά που διά της σιωπής σας επιβεβαιώσατε στον αφελή + επιπόλαιο φιλόλογο κ. Πέπε όσα γράφω στα σχόλια 228 + 230.

    Παρεμπιπτόντως σάς ενημερώνω ότι αποκτήσατε και 3ο διαφημιστή στην ναυαρχίδα της αστικής παρατάξεως «Καθημερινή», μετά τον φιλαράκο σας Παντελή Μπουκάλα και την θαυμάστριά σας κ. Λίνα Γιάνναρου. Πρόκειται για την γνωστή γαστρονόμο κ. Χριστίνα Τζιάλλα, που στις 18 Νοέμβρη 2019 εξύμνησε το Ιστολόγιό σας μιλώντας για λάχανα

  234. Πέπε said

    @230:
    Καλώς. Αν σκοπός είναι να καταδειχθεί η άγνοια του κ. Σαραντάκου σχετικά με το τι έγραφαν οι προεπιστημονικοί πρόδρομοι της ετυμολογίας, δεν έχω καμία αρμοδιότητα να τον υπερασπιστώ, άλλωστε είναι ενήλικος. Και εύγε στην κα Μεϊμαρίδη που, αντιθέτως, ήξερε τι έχουν γράψει οι άνδρες αυτοί.

    Υπάρχει κανένα στοιχείο ή εκτίμηση σχετικά με την ικανότητα της κας Μεϊμαρίδη να αξιολογεί ό,τι έχει διαβάσει; Εννοώ φυσικά σε σχέση με τη συγκεκριμένη ετυμολογική ιστορία. Διότι δεν είναι αυτόχρημα καλό να έχουμε διαβάσει περισσότερα από τον άλλο, πρέπει και να τα αξιολογούμε, ειδεμή, υπάρχει κι ένα σχόλιο εδώ κάπου παραπάνω σχετικά με τις παραπομπές σε έργα αλχημείας.

  235. Καππαδόκης said

    Αγαπητέ μου κ. Πέπε (234),

    χαίρομαι που αντελήφθητε την ουσία της υποθέσεως. Δεν είναι σωστό να κράζουμε μία κυρία (με 3 πτυχία + 2 ντοκτορά) που μιλά άριστα γαλλικά και αγγλικά, για κάτι που παραδεχόντουσαν επί αιώνες όλοι οι επιφανείς γλωσσολόγοι σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία…

    Έχω γνωρίσει προσωπικά την κ. Μάρα και σάς διαβεβαιώ ότι έχει βαθειά Γαλλική Παιδεία (γνωρίζει όλους τους μεγάλους Γάλλους συγγραφείς του 18ου και του 19ου αιώνος απέξω και ανακατωτά). Όσα είπε για την λέξη «μπουρδέλο» στο τηλεοπτικό της σχόλιο στην εκπομπή της Κατ. Καινούργιου πηγάζουν από την πολυετή της μόρφωση και την έμφυτη τάση της να θέλει να εντυπωσιάσει τον συνομιλητή της.

    Η επιτυχία του μυθιστορήματός της «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» (έχει πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα) δεν είναι καθόλου τυχαία. Για εμάς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι το καλύτερο βιβλίο όλων των εποχών που έχει γραφεί για την «κακοσούρα» (έτσι την έλεγαν οι ίδιοι οι Σμυρνιοί) την Σμύρνη. Παρακαλέστε τον κ. Ιατρού να σάς το προσφέρει από το υπόγειό του, ξεφυλλίστε το για 10 λεπτά και αμέσως θα καταλάβετε πόσο βαθιά πεπαιδευμένη είναι η Μάρα Μεϊμαρίδη

  236. Γιάννης Ιατρού said

    231: βλ. Μ. Χ. Γκητάκος: Ανέκδοτοι Επιγραφαί και Χαράγματα εκ Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος, Αθήνα 1957

    Ο Γκητάκος ήταν καθηγητής μου στα θρησκευτικά στο γυμνάσιο (6τάξιο τότε) και στο μάθημά του δεν έκανε θρησκευτικά, αλλά διαλέξεις (!!! και πολύ καλές, με σλάιντς κλπ.) για την αρχιτεκτονική των ναών και για την τεχνοτροπία κλπ. των εικόνων.
    Κάτι μάθαμε απ΄αυτόν, αν και μας είχε στο 11 και στο 12 βαθμολογικά ο κερατάς και μας χάλαγε τον μέσο όρο… (ε, δεν είχε και πολύ άδικο, αλλά με τα θέματα που δίδασκε και την ηλικία μας τότε… τι να κάναμε κι εμείς; 🙂 )

    Δεξιός μέχρι το κόκκαλο, βασιλικός…, τον θυμάμαι να λέει: «… το σεβαστό επί της παιδείας υπουργείον, το οποίον καθ’ υπερβολήν υπολήπτομαι, άμα δε και φοβούμαι…» και στο «φοβούμαι» έκανε σχετικό μορφασμό γελοιοποιήσεως, κλπ. κλπ.

  237. Μαρία said

    236
    Πολυγραφότατος βλέπω https://www.booksistor.gr/m/19478/gkitakos-mixail.html Το ίδιο κι ο γιος του Χάρης επίσης φασιστόμουτρο.

    Οι περισσότεροι θεολόγοι που γνώρισα ήταν νούμερα ή αγράμματοι ή και τα δυο μαζί. Δύο σοβαροί, μόλις τελείωσαν το διδακτορικό τους, την κοπάνησαν για το πανεπιστήμιο.

  238. Μαρία said

  239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    237. Άκου να δεις τί συμπτώσεις! Το γιο έτυχε να τον γνωρίσω. Εποχή πρωθυπουργίας Τζανετάκη με σύμβουλο Κινηματογραφίας τον Κώστα Βρεττάκο και Γεν.Γραμματέα Πολιτισμού τον επίσης μανιάτη, συχωρεμένο, Παν. Φωτέα (της πεφωτισμένης δεξιάς), ο οποίος το Γκιτάκο τον είχε στα όπα-όπα. Δεν ήξερα για τη διαδρομή του μόνο ότι σε κάποια υπηρεσία του υπ. πολιτισμού δούλευε. Φάτσα χαρακτηριστική, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  240. Γιάννης Κουβάτσος said

    239: Γερή πένα ο Φωτέας, καλός δοκιμιογράφος.

  241. Γιάννης Ιατρού said

    239: Μικρός πού ΄ναι ο κόσμος….
    Ο «πατήρ» ήταν κι αυτός φάτσα, όπως περιγράφεις και τον γιό, Έφη 🙂

  242. Γιάννης Ιατρού said

    231: …σε παλαιό ιστορικό μοναστήρι, τον Χρυσόστομο στη Φυτειά…

    Φυτειά: μήπως επειδή σ΄αυτό (φοιτούσαν) => λειτούργησε κάποιο είδος σχολείου (Παιδευτήριο του Αρχιπελάγους) για τα Σιφνιοτόπουλα; Το «φοιτώ, φοίτηση» κλπ. γράφονται όμως με «οι», το «υ» στο «Φυτειά» φέρνει περισσότερο στο «φυτό, φύσις» κλπ.
    Τι ξέρεις περί της ονομασίας και μας αποκρύπτεις;

  243. Κουτρούφι said

    #231 κλπ. Μάλλον, σε αυτό το βιβλίο του 1957 δημοσιεύεται το υποτιθέμενο χάραγμα. Εδώ: https://ibb.co/6JHh8jh ανέβασα μια εικόνα. Αριστερά πρέπει να είναι αυτό που έχει το βιβλίο. Δεξιά είναι μια φωτογραφία (2011) με πρόσφατη χαλκογραφία που την έχουνε βάλει στο μοναστήρι και αναπαράγει το σκαρίφημα. Η γραφή είναι, λέει, επίτηδες μπουρδουκλωμένη για να μην αναγνωρίζεται, και καλά, από τους Τούρκους. Catch the egg.

    #242. Πράγματι, η γραφή «Φοιτιά» υπάρχει και συχετίζεται με το «φοιτώ». Ο σεβαστός καθηγητής μου Ν. Προμπονάς το θεωρεί παρετυμολογία και θεωρεί πιο πιθανό το «Φυτειά». Το συνδέει με τη φυτεία και πιο συγκεκριμένα με το νεαρό αμπέλι. Υπάρχει και η γραφή «Φυτειές», το δε τοπωνύμιο υπάρχει και αλλού. Έγγραφα με τη γραφή «Φυτει*» σώζονται από τα μέσα του 17ου αιώνα.

    Εν συντομία, σίγουρα το μοναστήρι λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο την περίοδο 1834-1855. Η υποτιθέμενη επιγραφή, με την ημερομηνία 1653, δημιούργησε σύγχυση ως προς το πότε χρονολογείται η έναρξη του «Παιδευτηρίου του Αρχιπελάγους» (sponsored by Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εξ’ ου και Σχολή του Αγίου Τάφου) το οποίο λειτούργησε σε άλλο χώρο από το 1687.

  244. Πέπε said

    235
    > > …Δεν είναι σωστό να κράζουμε μία κυρία […] για κάτι που παραδεχόντουσαν επί αιώνες όλοι οι επιφανείς γλωσσολόγοι σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία…

    Ασφαλώς δεν είναι σωστό να κράζουμε μία κυρία, ούτως ή άλλως. Ευτυχώς με φώτισε ο Μ/δύναμος και δεν υπέπεσα σ’ αυτή τη βαρειά απρέπεια.

    Αλλά η ουσία είναι πόσο επιστημονικό βάρος έχει κάθε άποψη. Επ’ αυτού λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία το σημείο που υπογράμμισα: επί αιώνες είχε επικρατήσει αυτή η πίστη, αλλά ποιους ακριβώς αιώνες; Διότι, για παράδειγμα, ήταν αρκετοί οι αιώνες κατά τους οποίους κάθε σοβαρός και θεοφοβούμενος άνθρωπος πίστευε ακράδαντα ότι αν αφήσεις στάρι σε μια λεκάνη σκεπασμένη μ’ ένα υγρό πουκάμισο θα γεννηθούν ποντίκια, μέχρι που ο Λεονάρδος ντα Βίντσι απέδειξε ότι αυτό ήταν πλάνη, και ότι τα ποντίκια γεννιούνται μόνον από ποντικομάνες.

    Εδώ λοιπόν, σ’ αυτό το μπορντέλο, μιλάμε για τους αιώνες που προηγήθηκαν της απαρχής της ετυμολογίας.

  245. Μαρία said

  246. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Είναι δυνατόν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, εν έτει 2020, να ορίζουν εκκλησιαστικοί και εξωεπιστημονικοί φορείς πώς θα γίνει η εκπαιδευτική πολιτική;»
    Είναι, είναι…
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/223565_sholeio-poy-mas-horaei-den-horese-ston-dimo-glyfadas

  247. Γιάννης Ιατρού said

    243: Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.

    Το μοναστήρι του Χρυσόστομου αργότερα έγινε γυναικείο και το 1834 καταργήθηκε (μαζί με αυτό του Μογγού) από την Βαυαρική Κυβέρνηση και προφανώς, όπως γράφεις, χρησιμοποιήθηκε σαν εκπαιδευτήριο.

    Για την επιγραφή:

    ᾳχνγ’ => 1653

    Την ίδια ημερομηνία αναφέρεται και η εν βάθρων ανακαίνιση άλλου ναού εκεί κοντά, της Αγ. Αικατερίνης, δι εξόδων και συνδρομής των Αλεξάνδρου και Βαμπουκιάν Πουλάκη (βλ. Πατριαρχικό Σιγγίλιο. Οπότε προφανώς υπήρξε κάποια σχετική οικοδ. 🙂 δραστηριότητα εκείνο το έτος.

  248. # 235

    Σιγά τον πολυέλαιο, μόνο ο Γς θα μπορούσε να γνωρίζει την Μάρα (και να φωτογραφηθεί μαζί της), εσύ εξετάσθηκες και απερρίφθηκες άνευ επαίνων. Το πολύ-πολύ να πήγες σε καμιά παρουσίαση- ομιλία και κοκο-ρεύεσαι πως την ξέρεις προσωπικώς…όσο και την Τζέην Μπίρκιν !!

  249. Γιάννης Ιατρού said

  250. Γιάννης Κουβάτσος said

    Του καημένου του Μαρξ μέχρι την κλοπή της υπεραξίας είχε φτάσει το μυαλό του. Πού να φανταστεί ότι στην Ελλάδα πληρώνουν οι εργαζόμενοι δώρο στους εργοδότες.

  251. Ανταλκίδας said

    73, 215, 216: Είχα μια θεία που το έλεγε πορτέλο. Και κάθε φορά που η ξαδέλφη μου (κόρη της) τη διόρθωνε, της απαντούσε: «Μα αφού έχει πόρτα».

    165: ξιδάκι και όχι … «ξυδάκι»!

    224: Στο λεξικό Μπαμπινιώτη (β΄ έκδοση) αναγράφεται: «… αρχ. γαλλ. «ξύλινη καλύβα» bordel < μεσν. λατ. bordelum …". Αλλά στο λεξικό Κουμανούδη δεν υπάρχει το bordelum (βασικά δεν υπάρχει κανένα λήμμα που να αρχίζει από bord-).

  252. sarant said

    251 Nομίζω πως το λατινικό λεξικό του Κουμανούδη δεν έχει τα μεσαιωνικά λατινικά.

  253. ΣΠ said

    Bogdano furioso.

  254. Μαρία said

    253
    Έτσι εξηγείται αυτό το κακεντρεχές.

  255. Γιάννης Ιατρού said

    Γιά να δηλώσουν άπαντες εδωμέσα που ήσαν ακριβώς στο επίμαχο χρονικό διάστημα 🙄
    https://twitter.com/CiaoVaso22/status/1207028861046800384?s=20

  256. Γιάννης Ιατρού said

    Μάλλον στον Παράδεισο Αμαρουσίου, καθότι απ΄εκεί βγήκε το ξύλο….

  257. voulagx said

    #255: Ιγώ ήμαν ιδώ ιάσ σιαπέρα έβουσκα τα πρόβατα

  258. Μαρία said

    255
    Στις 19 Νοεμβρίου του 2016 χρονολογείται το ξύλο. Αν έπεσε μετά τις 11 το βράδυ, βρισκόμουν στο Ιπποκράτειο και πρόσεχα τη θεία μου.

  259. Μαρία said

  260. Angelos Papadimitriou said

    0: «πρέπει να κληθεί δημοτικότροπα»

    Μήπως πρέπει απλά να ‘κλιθεί’;

  261. Γιάννης Ιατρού said

    257: Κι άλλοι κοίταζαν εσένα που βόσκαγες τα πρόβατα 🙂

  262. sarant said

    260 Μα φυσικά, ευχαριστώ που το είδατε!

  263. sarant said

    253-4: Είπε ο Μπογδάνος κάποιον άλλον στρατευμένο δημοσιογράφο. Σε λίγο θα αρχίσει να λέει και για κοντούς και φαλακρούς.

  264. 237:Παναγιώτης Φωτέας, ο ανύπαρκτος νομάρχης Ροδόπης, ή άλλος;

  265. Ψιλοπάχυνε, ή μου φαίνεται;
    https://www.lifo.gr/articles/theater_articles/263083/anakalyptontas-to-arxaio-elliniko-theatro-mesa-apo-to-kentro-anoikton-diadiktyakon-mathimaton-mathesis

  266. Ιγώ ήμαν πρόβατο, στου κουπάδ’, πες ωρέ Βουλάγξ.

  267. voulagx said

    #266: Προυσυπουγράφου κι προυσιπικουρώ, ήσαν του γκισέμ’ι

  268. Γιάννης Ιατρού said

    258: Αστρίτης είσαι 👍👍👍😂

  269. Ιπιμένουμι ποιμενικώς. Αμ πώς.

  270. loukretia50 said

    266 – 267
    κι εγώ που δε διετέλεσα βουκόλα, έψαξα τα κιτάπια και είδα αυτό!!! βρε τι μαθαίνει κανείς!
    https://www.slang.gr/lemma/22453-gkesemi
    ελπίζω ότι κάτι πρόκαμες, ε?

  271. sarant said

    270 Δεν μας διαβάζετε, βλέπω

    Τα γκεσέμια και η ευθύνη των μεγαλοδημοσιογράφων

  272. Γιάννης Ιατρού said

    268 (συνέχεια): Αλλά σήμερα είχαμε την εκκένωση της κατάληψης…, επετειακά λοιπόν 🙂

  273. Μαρία said

    268
    Αυτή η είδηση είναι σαν αυτή με τον αστυνομικό που αναβοσβήνει κάθε τόσο;
    Εσύ πού ήσουν στις 19/11/2016, ε;

  274. loukretia50 said

    271. Ωραίο νήμα, μερσί!
    (κι εσείς το τακτοποιήσατε βλέπω!)

  275. voulagx said

    Σα να τά ‘μπλεξαν εκει στην ΕφΣυν: https://www.efsyn.gr/node/223643

  276. Γιάννης Ιατρού said

    273: Α, τρώγαμε εδώ γύρω κάτι μεζεδάκια (what else 🙂 ) με κάτι Σκυλιά και άλλα γνωστά κακοποιά στοιχεία

  277. Μαρία said

    276
    🙂

    Δώστε ρε εκείνο το δάνειο στον Αλαφούζο, για να ηρεμήσει ο άνθρωπος.

  278. Μαρία said

  279. Γιάννης Ιατρού said

    278: Τι «ομαδικό πρόγραμμα σπουδών του ΥΠΕΘΑ για τη διαχείριση κρίσεων» ρε Μαρία;
    Το «όλοι μαζί μπορούμε» του Σκάει ήταν… (φωτό απ΄τα μαθήματα δεν βάζω 😋)

  280. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    278 Δηλαδή όλη η ομάδα αυτού του ομαδικού, δηλώνει ως μεταπτυχιακό τίτλο αυτή τη συμμετοχή; Ρητορική ρώτηση

  281. Γιάννης Ιατρού said

    Κοιτάξτε που πάτε και νοικιάζετε ή χτίζετε σπίτι, και μάλιστα με ταράτσα…

  282. loukretia50 said

    Η μαγκούρα θεωρείται όπλο? Αν ναι, να την κρύβω!
    Πλάστη ευτυχώς δε διαθέτω – η ανεπρόκοπη!

  283. Pedis said

    Στοίχημα ότι αν τους περάσουν όλους τους από το σουρωτήρι δεν θα βρεθούν λιγότεροι από τους μισούς που θα βρεθούν με ένα τουλάχιστον μούφα πτυχίο ή πιστοποιητικά υψηλών (ουουού!) ικανοτήτων;

    Και δεν μπαίνουμε στην ουσία, δηλαδή μεταξύ εκείνων μιλάμε που θα βρεθούν τυπικώς εντάξει, πώς τα πήραν και το κυριότερο τι στο διάτανο σπούδασαν και ακόμη περισσότερο, τι έμαθαν …

  284. Αγγελος said

    (228) «η λέξις «brothel» (bordel, bordello κλπ.) είναι 100% Ελληνική, μιάς και προέρχεται από τις ελληνικής ετυμολογίας λέξεις «border» + «eau»»
    Eλληνικής ετυμολογίας οι λέξεις «border» + «eau»;;; Τι έχουμε ν΄ακούσουμε ακόμα…

  285. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1207289783468339200

  286. Μαρία said

  287. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    281 Χτυπούνε μέρα στην ταράτσα έναν πατέρα…

  288. Καππαδόκης said

    Σεβαστέ Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (282),

    είναι λάθος να εκτίθεστε, όπως ο πρώτος τυχών νεανίας. ΙΔΟΥ οι ελληνικές ετυμολογίες του Border + του eau, όπως τις δίνει το μνημειώδες «English Etymology, or a Derivative Dictionary of the English Language», London 1783)

  289. Μια βδομάδα έλειψα, ξεμωράθηκε κι ο Βάτμαν βλέπω.

  290. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Μπαμπινιώτης για την PISA:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.infokids.gr/g-mpampiniotis-giati-ta-ellinopoula-a/&ved=2ahUKEwisuuX02b_mAhWyw6YKHbV5AVUQFjABegQICBAC&usg=AOvVaw2kJKFvgUvuS0hkSrAgcN6x

  291. Μαρία said

    289
    Hoş geldin

    Είχε κι αρκετή βοήθεια όσο να πεις.

  292. Μαρία said

    290
    Για όλα φταιν οι πιτσαδόροι 🙂

  293. Μαρία said

  294. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    293
    Στο Ρίαλ ράδιο τώρα ο δημοσιογράφος* λέει: Αυτή η κατάληψη δεν ήταν σαν τις άλλες, την είχε κάνει μια οικογένεια. Ένας πατέρας και οι δυο γιοί ήλεγχαν την κατάληψη. Ρωτάει η δημοσιογράφος κ Λεονάρδου-συμπαρουσιάστρια «γιατί;» ,απαντά ο κύριος δημ. -Α δεν ξέρω !
    Παρακάτω ξαναρωτάει εκείνη γιατί έγινε η κατάληψη, τί ήταν εκεί; κι εκείνος ξαναλέει ,δεν ξέρω και δεν μ΄ενδιαφέρει! Η αστυνολική βία μπλα μπλα.(Τάισε σανό ότι ο Ινδαρές-είπε τ΄όνομά του- είχε κάνει κατάληψη μαζί με τα παιδιά του). Πο[οτε θα τους πάρουμε με τις λεμονόκουπες αυτούς τους δημοσιοδιαστροφείς;
    *δεν ξέρω πώς λέγεται-ξέμεινα απ του Μπογιό την εκπομπή στο Ρίαλ πριν.

  295. Γιάννης Ιατρού said

    288: Να σοβαρευτείς και λίγο… Γελούν κι οι πέτρες μ΄αυτά που βάζεις.
    Border -> γερμ. Bord (π.χ. πλευρικές σανίδες στο σκαρί πλοίου) ->παλιογερμ. Bort ->τσέχικο 16ος αι. -> πιθανώς από τη ρίζα ΠΙΕ *bʰerH- *bher (“κόβω”).


    ετυμολ. λεξικό του Jiří Rejzek (2015) Český etymologický slovník σελ, 87 (θα το ‘βρεις στον κινέζο, ξέρεις εσύ…)

  296. Μαρία said

    294
    Ο Άκης Κοσώνας γράφει το πρόγραμμα.

  297. Μαρία said

    Ταΐζετε τον Βάτμαν για 5η μέρα. Συνεχίστε. Έχει μεγάλο στομάχι.

  298. Μαρία said

    https://twitter.com/YiannisBab/status/1207352065070182401

  299. Pedis said

    Τα καμάρια του εκάστοτε υπουργού προστασίας της πολιτικής τους με το νέο αίσχος βιαιοπραγιών έριξαν στη σκιά το σπουδαιότερο νέο της ημέρας:

    την ουσιαστική αθώωση της ναζιστικής οργάνωσης από την εισαγγελέα.

    Ερώτηση: γίνεται και αν ναι, πώς, χρήση της εισαγγελικής τοποθέτησης από τους κατηγορούμενους σε περίπτωση που αυτοί καταδικαστούν και αρχίσουν τα τσαλιμάκια με εφέσεις, επανεξέταση και τα ρέστα;

  300. Γιάννης Ιατρού said

    298: και σχετικά
    Αμφισβητείται και το βίντεο που κυκλοφορεί (αυτό με την γυναίκα/κουκούλα/μπουφάν … υπάρχουν 3-4 παραλλαγές), δηλ. αν είναι καν από εκεί (ταράτσα, Κουκάκι) ή αλλού. Επίσης σχολιάζεται και η ποιότητά του και το από πού (τόπο) είναι παρμένο κλπ.
    Αν (βλ. Ν. Ευσταθίου) υπάρχουν γείτονες και τεκμήρια, θα έχουμε πανηγύρι χοντρό. Γιατί ο Χρυσοτέτοιος πήρε πολλές ευθύνες πάνω του, βγάζοντας αυτό το ανακοινωθέν. Κατ΄εμέ, δεν θα μπορέσει να κρατηθεί, αν είναι όλα μπούρδες χωρίς αποδείξεις τα λεγόμενά του.

  301. 299

  302. Pedis said

    # 301 – δεν ειμαι έξπερτ, Δύτα μου, αλλά το πρώτο πράμα που μου ήρθε στο μυαλό, ύστερα από τα μπινελίκια, όταν το πρωί διάβασα για τη θλιβερή τροπή της δίκης ήταν ότι πάμε για ένα άλλο μνημειώδες καπολαβόρο-μπιντέ του αστικού κράτους και παρακράτους προς τους φασίστες.

  303. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    296. Φω(τι)στήρας! Τί ν τούτος, κρυπτοκιναλίτης;
    Στα παλιά τους τα παπούτσια όμως!

  304. nikiplos said

    Καλησπέρα… η δική μου αιρετική γνώμη…

    Δεν είναι δυνατόν τόσον καιρό η οικογένεια Ινδαρέ να μην ανέπτυξε σχέσεις με τους καταληψίες – είτε από σαφή καλή γειτνίαση, είτε από ανάγκη ήρεμης γειτνίασης. Επομένως και γνώριζαν και γνωρίζονταν.

    Προφανώς αυτό είχε φθάσει και στ’ αφτιά της Αστυνομίας – αφού εφάρμοσε απόφαση δικαστηρίου προφανώς και θα είχαν προϋπάρξει καταγγελίες. Σε κάτι τέτοιο συνήθως μεσολαβούν και οι αυτόκλητοι ρουφιάνοι που συνωθούνται προκειμένου να έχουν τα «τυχερά» τους. Αυτοί συνήθως συμβάλλουν σε πληροφορίες του στυλ: «τα κωλόπαιδα του θολοκουλτουριάρη σκηνοθέτη, συμμετέχουν στην κατάληψη». Πληροφορίες που εύκολα γίνονται πιστευτές από τον οποιονδήποτε.

    Η πρώτη εικόνα που έχω είναι, πως η όλη επιχείρηση ήταν ένα απλό φιάσκο ως προς αυτό που ήθελαν να δείξουν: να «καθαρίσουν» τη γειτονιά από μια μιαρή κατάληψη, νώμος κι εντάξει… Νόμισαν πως κάποιοι καταληψίες που πιθανόν ήταν και «φορτωμένοι» πήδηξαν στην γειτονική ταράτσα… «είχαν σχέση ήταν κολλητοί, αυτοί οι κουλτουριάρηδες θα τους έκρυψαν».
    Τα ΚΔΟΑ που έστειλαν πέρασαν τα παιδιά του σκηνοθέτη για καταληψίες και το όλον δεν άργησε να γίνει οι σκηνές ροκ που είδαμε στα διάφορα βίντεο…

    Πάντως τα κανάλια παίζουν προκλητικά την μονόπλευρη άποψη της ΕΛΑΣ.

    Επί του προκειμένου: Έχω την υποψία πως το όλον δηλαδή η σπουδή της ΕΛΑΣ – κατόπιν εντολών φυσικά – για εκκένωση κατηλειμμένων κτηρίων, εντάσσεται ως πρόβα τζενεράλε για μελέτη της αντίδρασης της κοινωνίας σε πιθανές μελοντικές εκκενώσεις κανονικών κατοικιών κόκκινων δανειοληπτών από τους ενοίκους τους. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω με διαφορετικό τρόπο δυό πράγματα:
    α. Τον ξαφνικό πόνο του επίσημου κράτους για τις καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Καταλήψεις που σέρνονται εδώ και 20 χρόνια, που κάποτε αμαύρωσαν την εικόνα μας στο εξωτερικό στους ΟΑ2004 με τις κατειλημμένες εστίες στου Ζωγράφου, που απέτρεψαν σε χιλιάδες φοιτητές το δικαίωμα στέγασης κλπ. Ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο με το «νώμος και ντάξει», ανέχτηκαν, επιδοκίμασαν, θωράκισαν σε άλλες περιόδους.

    β. Την απασφάλιση των ακραίων, που «σε συμμοριακό ξεκαθάρισμα λογαριασμών» θα προκαλούν ασύμμετρη βία και θα αποτελέσουν φόβητρο για κάθε πολίτη που θα ήθελε να σταθεί αλληλέγγυος και να παρέμβει σε εξόφθαλμες εκκενώσεις κατοικιών. Η Αθώωση της ΧΑ εντάσσεται φυσικά σε αυτό το σχέδιο…

    ίδωμεν…

  305. sarant said

    304 Θέλουν να φοβίσουν και τον αμέτοχο κόσμο. Να του πουν ότι αν αντιδράσεις σε παρανομία της αστυνομίας που βλέπεις να γίνεται μπροστά στα μάτια σου, θα σου φορτώσουμε τον μισό ποινικό κώδικα.

  306. Σωτήρς said

    300 Μιλάμε για την Αστυνομία που το 2006 έγραφε σε δελτίο τύπου πως ο Αυγουστίνος Δημητρίου έπεσε σε ζαρντινιέρα και τραυματίστηκε. Όταν του έδειξαν στην τηλεόραση το βίντεο με τον ξυλοδαρμό ο τότε αστυνομικός διευθυντής Στέργιος Αποστολίδης συνέχιζε να υποστηρίζει πως ο ΑΔ χτύπησε στη ζαρντινιέρα. Εάν είναι ο ίδιος Στέργιος τότε σαν απόστρατος πλέον κάνει σεμινάρια για το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Πιστεύω να μην έχει powerpoint με τις εμφανίσεις του στην τιβί.

    https://iek-akmi.edu.gr/seminaria/2250-to-astinomiko-kai-dikastiko-reportaz-stin-praxi-thessaloniki

  307. Η πρωτοπόροθ Ιθπανία μαθ έχει κθεπεράθει προ πολλού, τι παραπονιέθτε αχάριθτοι?

    https://www.news247.gr/kosmos/nomos-fimotro-stin-ispania-apagoreyetai-i-fotografisi-astynomias-nomimes-oi-kratikes-mayres-listes.6313264.html

  308. Γιάννης Κουβάτσος said

    304: Οι άνθρωποι ζουν στον κόσμο τους. Νομίζουν ότι τα ξεβρακώματα, οι τσαμπουκάδες, οι εκκενώσεις καταλήψεων και όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια συγκινούν τους πολίτες. Αμ, δε…Οι πολίτες κρίνουν βάσει της καθημερινότητάς τους, που και στο θέμα της ασφάλειας δεν έχει βελτιωθεί καθόλου. Τι τον νοιάζουν τον άλλο τα σόου στο Κουκάκι, όταν δεν νιώθει ασφαλής στο σπίτι του και στη γειτονιά του;

  309. Jane said

  310. Μαρία said

    Σύζυγος Δημήτρη Ινδαρέ: «Είμαι σε καθεστώς τρόμου. Είναι μια καραμπινάτη περίπτωση κατασκευής ενόχων»
    https://popaganda.gr/newstrack/koukaki-sizigos-dimitri-indare-eisaggeleas-elas/

  311. Μαρία said

  312. Pedis said

    # 307 – Εμ φαίνεται ότι η γουάρδια θιβίλ και η κυβέρνηση δεν θα είχαν πολλή εμπιστοσύνη στις ΕΔΕ(-παναγαμηθείτε), στους εισαγγελείς και στους δικαστές και προχώρησαν στην ποινικοποίηση της δημοσιοποίησης της δράσης της.

    Η δική μας αστυνομία δεν είναι πιπίτσα να κρύβεται πίσω από νόμους, ό,τι κάνει το κάνει στα φανερά. Ελληνική ψυχή. Τσαμπουκάς!

  313. Γιάννης Ιατρού said

    τα γνωστά γλωσσικά ….

  314. sarant said

    313 Δεν κατάλαβα με ποια σημασία χρησιμοποιεί τη λέξη «τιμητής» ο Γιάνης

  315. Μαρία said

    313
    Λάθος μεταγραφή κάποιου βλάκα του ΑΠΕ. Τον άκουσα πριν και χρησιμοποιεί σωστά τη λέξη.
    Άκου μετά το 30:35 https://www.youtube.com/watch?time_continue=1838&v=DTmD6H5lzDM&feature=emb_logo

  316. Μαρία said

  317. Μαρία said

    301
    Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. https://www.ethnos.gr/ellada/78317_profil-ton-dikaston-kai-ton-eisaggeleon-poy-krinoyn-ti-hrysi-aygi

  318. Pedis said

    Με κλήρωση επιλέγονται οι εισαγγελείς ή ορίζονται βάση κάποιας σειράς ανάληψης υποθέσεων;

  319. Μαρία said

    318
    Με κλήρωση.

  320. Μαρία said

  321. Γιάννης Ιατρού said

    Μαρία, τη λέξη την χρησιμοποιεί πολλές φορές στο λόγο (=το βίντεο που έβαλες) που έβγαλε σήμερα:

    30:14 Το ΔΝΤ τον Ιούνιο του ’14 μίλησε για πλήρη απαξίωση των τραπεζών και για άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ 15 και 20 δις, όταν η κεφαλοποίησή τους είχε ήδη πέσει στα 15- 20 δις, με άλλα λόγια τις είχατε ξεκληρίσει πολύ πριν μπούμε εμείς στην κυβέρνηση.
    30:31 Και τολμάτε να παρουσιάζεστε ως τιμητές, εσείς που εκείνη πάλι την ημέρα, όταν μου παραδώσατε το υπουργείο, θυμάστε τα αποθεματικά που μου αφήσατε; … Είχατε το θάρρος εκείνη την ημέρα να βγείτε και να το παραδεχτείτε …

    σε άλλο σημείο, πιό κάτω:

    33:00-33:18
    …όμως κε… δεν θα σας επιτρέψω, λόγω της δικής σας ηττοπάθειας, των δικών τους τύψεων να σας αφήσω να εμφανίζεστε τιμητές, να σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως η λύση στο πρόβλημα που εσείς και το ΠΑΣΟΚ δημιουργήσατε και για το οποίο μας λέτε ότι τώρα θα λύσετε διαπράττοντας ακριβώς τα ίδια ….

    Αυτό του #313 είναι από άλλη στιγμή της ομιλίας του, Το ΑΠΕ (και άλλα ειδησεογραφικά) έγραψε:
    «Λειτουργήσατε ανεύθυνα, ανάρμοστα, υπακούοντας τις επιταγές της τρόϊκα και το ΑΕΠ κατέρρευσε. Τολμάτε να παρουσιάζεστε ως τιμητές, την στιγμή που όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, είχαμε αποθεματικά για 23 μέρες, και ένα απορριφθέν «μέιλ Χαρδούβελη» με δεύτερο μνημόνιο;»

  322. Γιάννης Ιατρού said

    321 (συνέχεια) Εδώ περισσότερα από τον λόγο του (ΑΠΕ)

  323. Μαρία said

    321
    Λίνκαρα το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία την οποία και άκουσα. Αναφέρθηκε στη θρασύτητα του Σταϊκούρα να αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του ’15 και στο κόστος του, να παρουσιάζει το 2015 ως τη χρονιά της κρίσης και τους εαυτούς τους ως τιμητές (απο το 25:54). Γι’ αυτό και παρακάτω επαναλαμβάνει τη λέξη και τη χρησιμοποιεί σωστά.
    Άκουσες εσύ να μιλάει για τιμητές στα εγκλήματα;

  324. Μαρία said

  325. Μαρία said

  326. nikiplos said

    326@ άλλη μια σεπτή οικογένεια που ως φαίνεται έπεσε από τα σύννεφα με τον σκληρό τρόπο…

    318@ η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η μόνη στην ΕΕ που έχει το θεσμό της μετάθεσης. Δλδ μετάθεση όχι επειδή είμαι από τον Πύργο και θέλω να πάω στην Πελοπόννησο, αλλά μετάθεση στο Σουφλί γιατί δεν κάνω τις χάρες που πρέπει όποτε πρέπει…

    Κι ο τελευταίος ασκούμενος δικηγόρος γνωρίζει πολύ καλά πως δομείται και πως λειτουργεί… Ποιοί δικαστές προωθούνται στις επετηρίδες, από ποιούς μηχανισμούς και κυρίως πόσο προστατεύονται απέναντι στην εξουσία, στον υπόκοσμο και στα διάφορα συμφέροντα.

    Η κλήρωση είναι ένας καθαρά γελοίος θεσμός, γιατί η δεξαμενή είναι συγκεκριμένη συνήθως. Ακόμα κι αν σπάσει ο διάολος το πόδι του, τραβούν την υπόθεση, αναβολές επί αναβολών, μέχρι να έρθει η ποθούμενη συγκρότηση. Και φυσικά αλισβερίσια σε οριζόντιο πολιτικό και κομματικό επίπεδο…

    Α’ ξέχασα να πω, πως τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους εκτός του παίγνιου, δλδ το 95% των συμπολιτών μας. Που απλά πρέπει να σκάσουν στο παίγνιο πολλά χρήματα προκειμένου να τη σκαπουλάρουν, αν βρεθούν σε λάθος τόπο, λάθος ώρα, όπως καληώρα η οικογένεια Ινδαρέ…

  327. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    323: περί Βαρουφάκη και χρήση του «τιμητές»: τό ‘πε ή όχι;; 🙂

    Το επίμαχο σημείο είναι στο 32:59 και όντως, δεν λέει αυτά που γράφει το ΑΠΕ, αλλά αυτά που έχω απομαγνητοφωνήσει στο τέλος #321, 33:00 ….

    Το κείμενο του ΑΠΕ (#313 και τέλος στον σύνδεσμο στο 322) το επαναλαμβάνουν έτσι ακριβώς πάρα πολλά ειδησεογραφικά, ακόμα και το προσεκτικό pressproject ,😎 προφανώς κοπυπαστώνοντας από το ΑΠΕ.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΕ γράφει μόνο του λόγους! 😲🙄👎👎👎

  328. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    312 Ε, τώρα κι εσύ, αδικείς τους ισπανόψυχους δικαστές και εισαγγελείς. Λουκούμι τους ήρθε ο νόμος (άκουσες καμιά δική τους διαμαρτυρία?) για να μη μένουν έκθετοι οι ένστολοι φρανκοφονιάδες.

  329. nikiplos said

    324@ Αυτό το φουρνατζόπλο δεν το βλέπω να ξαναδημοσιογραφεί… 10 χρώματα άλλαξε ο εκφωνητής του κόντρα…

    Άσε που μπορεί αυτόκλητοι πολίτες που προβλήθηκαν από το ρεπορτάζζζ να του κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση της ΕΛΑΣ.
    (ας μην δίνω ιδέες θε μο)

  330. Pedis said

    # 319 – Τότε ή να πιθανολογήσω γκαντεμιά ή ότι δεν ομοιόμορφα κατανεμημένες οι πολιτικές προτιμήσεις στους εισαγγελείς.

    # 328 – Ερμηνεία της διαφοράς έκανα … γιατί εκεί κι όχι εδώ, που είμαστε κι υπόδειγμα δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο και η αστυνομία μας από τις πιο συγκρατημένες, άσε που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα … που είναι κορίτσια …

    Πού να ξέρω τι γίνεται στα δέκα κράτη και περιοχές που απαρτίζουν το υποτιθέμενο ενιαίο κράτος της Ισπανίας.

  331. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    330 Τι να σου πω, δεν διαφωνούμε. Βλέπω ότι πανευρωπαϊκά περνάνε ό,τι μπορούνε, όπου μπορούνε, για κατά τόπους λόγους που αγνοώ. Πχ Ιταλία/Γαλλία στρατός στους δρόμους, Ισπανία μαζικές εξώσεις, Ελλάδα μνημόνιο με όλη την παρελκόμενη μπασκιναρία αλλά και με στρατό που από χρόνια εκπαιδεύεται στην καταστολή πλήθους, κάτι εντελώς φρέσκες δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ περί εγγύησης της ασφάλειας στο εσωτερικό από τον στρατό κλπ. Ωραίες μέρες έχουνε ξημερώσει.

  332. Pedis said

    # 331 – ναι, ναι, έτσι είναι, άσε …

    «Σκέφτονται σφαιρικά, χτυπούν τοπικά.»

  333. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ

    321-323 Το «και τολμάτε να υπερασπίζεστε ως τιμητές» καταλαβαίνω ότι σημαίνει «τολμάτε να μας κατηγορείτε εμάς», οπότε νομίζω σωστά το χρησιμοποιησε ο Γιάνης

    Όσο για την εισαγγελέα της ΧΑ, την ξεπλένει για ολες τις υποθέσεις, όχι μόνο για τον Φύσσα.

  334. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ε, να μη ρίξουνε και τους ναζήδες στα μαλακά?

  335. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    334 –> 332
    (έγραφα μαζί με τον Νικοκύρη κ δεν έκανα ριφρές)

  336. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αυτό τι είναι ρε παιδιά?

    http://www.enikos.gr/politics/691509/ragkousis-gia-to-koukaki-gynaika-pyrovolithike-ex-epafis-apo-tin-

  337. Ειρήνη said

    223

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (= φήμες), οι με αρ. 2 David Cameron (γεννηθείς το 1966) και με αρ. 8 Boris Johnson (γεννηθείς το 1964) διατέλεσαν αφενός φοιτητές στο Oxford και αφετέρου μέλη του Βullingdon Club.

    https://a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-Kab68NnUikk%2FV3KicuAhX1I%2FAAAAAAAAIeY%2F28T1Ix9xrhQI0Rrc4h0W4vzX1QFGTYQAQCKgB%2Fs320%2Fcameroneton2_468x420.jpg&key=cx0VlyoMQj-TsO4t3OXeAA&w=600&h=287

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέθαγαν και (hooligans όντες) τα έσπαγαν και, την επομένη, οι ζάπλουτοι πατεράδες τους αποζημίωναν τους παθόντες.

  338. Pedis said

    κύκλοι του βαθέος κράτους –έως και παρακράτους– που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα.

    Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού.

    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/i-diki-tis-hrysis-aygis/223851_odigoyn-se-fiasko-ti-diki-tis-hrysis-aygis

  339. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Έτσι μάλιστα και κάνουνε γρήγορα κ το Εφετείο, ετοιμάσου να ξηλωθείς. Οχτώ μύρια θα ‘χουνε να παίρνουνε. Να βάλουμε κ ψυχική οδύνη ή φτάνει τόσο?

  340. Pedis said

    Η εμπειρία δείχνει ότι για να καταδικαστεί ακροδεξιός ή ναζιστής στην Ελλάδα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία από κάποιον καμαράτα (συναγελαζόμενο) του.

    Ο Κασιδιάρης την έχει κάνει τόσες φορές μέχρι τώρα παρόλη τη γνωστή και δημόσια βίαιη, αισχρή και επιθετική δράση του για την οποία και καυχιέται, ώσπου τον κατήγγειλε ένας δικός του και καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση … ποιος ο οχετός, ο τύπος που θα έπρεπε να τον είχε πιάσει ο μισός ποινικός κώδικας, τιμωρείται τώρα που τον καταγγέλει ένας άλλος ναζιστής.

  341. Pedis said

    Μήπως θα έπρεπε η πολιτική αγωγή να ειχε πείσει με κάποιον τρόπο τον Πλεύρη να κάνει μήνυση στη χα; Θα αυξάνονταν εκθετικά οι πιθανότητες καταδίκης των ναζιστών.

  342. Μαρία said

    Για την εισαγγελέα δεν έπεσαν απ’ τα σύννεφα.

    336
    Και στη ζούλα, αφού επίσημα απαγορεύονται.

  343. Μαρία said

  344. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ελύσσαξες πιά, έλεος κάπου. Γιατί να τους καταδικάσουνε? Κερατσίνι και Πέραμα πήγανε, όχι Βαρκελώνη. Ή μήπως παρουσιάστηκε στο ακροατήριο κάνα παραποιημένο απολυτήριο Δημοτικού κι έχω χάσει επεισόδια?

  345. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σάλος με κρούσμα αστυνομικής ευγένειας: Αστυνομικός μίλησε σε πολίτη στον πληθυντικό και χωρίς πολλά βαρύ ύφος χιλίων ντερτιχάρηδων. Και, το χειρότερο, του επέτρεψε να φοράει τα ρούχα του. Διατάχτηκε ήδη ΕΔΕ και ο αρχισυνδικάλας των αστυνομικών εξανέστη «Ε,δεν θα μας κρίνετε από ένα μεμονωμένο περιστατικό, έλεος!».
    (Υπερβολή, βεβαίως, αλλά έτσι είναι η σάτιρα: υπερβολική😉)

  346. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Από το λυγξ του 343

    Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ., με ανακοίνωση, διαψεύδει πως ήταν πλαστική σφαίρα υποστηρίζοντας ότι «λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες».

    Να κρατήσουμε μια σημείωση για όταν θα τις μπουμπουνάνε στις διαδηλώσεις (στ’ αρχίδια τους δλδ κι εμείς κι οι σημειώσεις μας αλλά λέμε τώρα).

  347. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τα είχαν λέει παλιότερα αλλά τα έχουν και καλά αποσύρει.

    https://www.iefimerida.gr/news/85452/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BA-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

  348. spiridione said

    Αυτό για τα μεζεδάκια;
    https://www.anatropinews.gr/2019/12/19/nea-gkafa-mitsotaki-tin-epiklisi/

  349. Μαρία said

  350. sarant said

    348 Έχει ήδη μπει στα υπόψη 🙂

    349 Τώρα πια το ΣτΕ

  351. Μαρία said

    348
    Ωραίο. Ποιος ήρωας θα ακούσει ομιλία μιας ώρας, για να μάθει τι είπε ο Στράους;

  352. Pedis said

    # 348 – παπαρίτσα τραβηγμένη από τα μαλλιά … τού ξέφυγε και το πρόφερε αγγλιστί, σιγά τα ωά …

  353. Μαρία said

    350
    Ναι, αλλά στο μεταξύ οι εργολάβοι μας πήραν και τα σώβρακα. Ο εργολάβος Στράτος Σιμόπουλος, γ.γ. δημοσίων έργων απο το 2012-2014 και τώρα βουλευτής ΝΔ, ανοίγει σαμπάνιες.

  354. ΣΠ said

    248, 352
    Ε, απόφοιτος του Χάρβαρντ είναι το είπε όπως το λένε στα αγγλικά: https://el.forvo.com/word/claude_levi-strauss/#en
    Υπερβολικό να χαρακτηριστεί μεζεδάκι.

  355. Μαρία said

    352
    Πράγματι. Εγγλέζοι και Αμερικάνοι προφέρουν Στράους.

  356. Μαρία said

    «Από τις προσφυγές στα μνημόνια, μέχρι την ένταση και τον κοινωνικό διχασμό στο Ζάππειο (…)», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως φαίνεται μάλιστα στο βίντεο, την ώρα που το λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τα έδρανα της ΝΔ…
    Αλλά στο κείμενο που έστειλε η ΝΔ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη λέξη «Ζάππειο» υπάρχει η λέξη «Σύνταγμα»… https://www.documentonews.gr/article/o-mhtsotakhs-adeiase-ton-samara-ektos-keimenoy-video

  357. spiridione said

    Γι’ αυτό και έβαλα ερωτηματικό βρε παιδιά 🙂

  358. sarant said

    354-5-7 Αν ένας γαλλοτραφής Έλληνας πει Ντυνίλ τα τσιγάρα ή Τατσέρ την πολιτικό θα θεωρηθεί λάθος. Ίδια περίπτωση βρίσκω τον Στράους, πολύ περισσότερο που υπάρχουν και άλλοι που όντως λέγονται Στράους.

  359. ΣΠ said

    358
    Όπως την Αγγλίδα ηθοποιό Τζάκλιν Μπίσετ (Jacqueline Bisset) στην Ελλάδα όλοι την λένε Ζακλίν Μπισέ;

  360. ΣΠ said

    Στο Ηράκλειο.
    https://twitter.com/sissoni_/status/1207298467049230336

  361. π2 said

    343: Επειδή τρέχω και δεν προλαβαίνω να χαζέψω σε ΜΚΔ, την κρυάδα με τη σχέση Manuhrin και μανούρας την έκανε κανείς ή όχι ακόμη;

  362. π2 said

    349: Ε, καλά, περίμενες τίποτε διαφορετικό; Δεμένο από χίλιες μεριές ήταν.

  363. ΣΠ said

  364. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    363 Η ταράτσα του Φόβου !

    Οι στίχοι προσεχώς. Λου -πού ΄σαι; 🙂

  365. Μαρία said

    361
    Manurhin απο το Ρήνο.

    362
    Περίμενα λιγότερα πουλημένα τομάρια.

  366. loukretia50 said

    364. Λου πινγκ!

  367. Μαρία said

    Χουντάδωνις
    «έχεις δίπλα σου μία κατάληψη από όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα βγαίνουν και καίνε το αστυνομικό τμήμα. Γιατί κυρία μου είπες όχι στην αστυνομία να πάει να εκκενώσει την κατάληψη; Από την αφήγηση της οικογένειας προκύπτει ότι υποστήριζε την κατάληψη. Κάθε νομοταγής άνθρωπος θα έλεγε “ναι”, δεν θα έλεγε “όχι”» https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1207698050531106816

  368. Μαρία said

  369. π2 said

    Ποδοσφαιρικό μεζεδάκι από ρεπορτάζ για μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού:

    «Ο Τσούμιτς αποτελεί έναν από τους πιο φέρελπις ποδοσφαιριστές του σέρβικου ποδοσφαίρου».

  370. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κυκλοφόρησε ηχητικό ντοκουμέντο από τον δεμένο Ινδαρέ

  371. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.ethnos.gr/ellada/78510_ihitiko-ntokoymento-ta-prota-logia-toy-indare-tin-ora-tis-syllipsis-toy

  372. Πέπε said

    @369
    Ο «φέρελπις νέος» ανήκει, νομίζω, στις περιπτώσεις καθαρευουσιάνικων εκφράσεων που άρχισαν να χρησιμοποιούνται γι’ αστείο, δηλαδή ως κάτι τόσο τέρμα καθαρευουσιάνικο που κανονικά δε θα το έλεγε κανείς, παρά μόνο για να σατιρίσει (διά της υπερβολής) όσους χρησιμοποιούν πολλά καθαρευουσιάνικα στην κουβέντα τους. Το να μπει μια τέτοια έκφραση στον πραγματικό λόγο είναι σαν να γίνονται βάιραλ ειδήσεις από το Κουλούρι.

    Άλλη παρόμια έκφραση, το οσονούπω (αυτό συγκεκριμένα το είχε βγάλει ο Λαζόπουλος, νομίζω συγκεκριμένα η Μίτση).

  373. Μαρία said

    Νικοκύρη, βρέθηκε και τρίτος υποψήφιος για το βραβείο μαλάκα.
    https://twitter.com/Papspy3/status/1207723375868731392

  374. Κατ’ επείγουσα έρευνα, λέει.
    https://www.news247.gr/koinonia/kat-epeigoysa-ereyna-gia-tin-astynomiki-via.7552280.html

  375. Pedis said

    A πολύ ωραία! ΕΔΕ (μαςγαμιέστε) κατεπειγόντως!

    Μπορεί να δικαιωθούν σε κάνα δυο-τρία χρόνια, θα τους δώσουν αποζημείωση σε πέντε, επειδή θα πρέπει πρώτα να εξοφληθούν οι αποζημειώσεις των ναζιστών και το ταμείο δεν αντέχει …

  376. Εγώ το σχιζολεκτικό «κατ’ επείγουσα» σχολίασα, αλλά βέβαια κι εσύ δίκιο έχεις.

  377. π2 said

    370: Μα τι είναι αυτά τα κατά των αναρχικών; Πώς τολμάει ο κάθε Ινδαρές να διαψεύδει το ψυχολογικό προφίλ του που σκιαγράφησε στην Καθημερινή ο κυρ Τάκης. Δεν ξέρει δηλαδή ο κυρ Τάκης που τον περιγράφει ως αναρχοκομουνιστή που διαβάζει Κροπότκιν, τα πίνει στα μπαράκια και στέλνει τα παιδιά του στην κατάληψη;

  378. 377 Άσε που υποψιάζομαι και ότι ντύνεται απλά όμως ξέρει και να φορά γραβάτα εκεί που πρέπει.

  379. Γιάννης Ιατρού said

    366 (364) 🙂 🙂
    18:17 / 18:28 …. καλαααά

  380. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    373. κι έτερος υποψήφιος, φαβορί στην κούρσα

  381. ΚΩΣΤΑΣ said

    Για τις καταλήψεις και την αστυνομική βία, καθαρά και ξάστερα, τοποθετούμαι εναντίον και των δύο πλευρών.

    Κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει ελεύθερα ξένη ιδιοκτησία, να ρίχνει μολότωφ, πέτρες… και να σπάει καταστήματα ενδεχομένως και απλών βιοπαλαιστών που με δυσκολία προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Από την άλλη σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία δεν επιτρέπονται υπερβάσεις από τα αστυνομικά όργανα. Ξεβρακώματα, ξυλοδαρμοί, πλαστικές σφαίρες… είναι απολύτως καταδικαστέα.

    Για όσους, ένθεν κακείθεν, μονομερώς καταδικάζουν μόνο την μία πλευρά, τους θεωρώ ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και δεν το παίζω καθόλου ισαποστάκιας.

    ………………………………………………..

    Όσο για τα αρχαία της οδού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την μεταφορά-επανατοποθέτηση, λυπάμαι βαθύτατα. Όσο και να προχώρησε η τεχνολογία, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνουν όπως ήταν. Και ξέρω ακόμη ότι ο δικός μου χώρος πρωτοστατεί σε αυτή τη μεταφορά. Δεν τους χρωστάω καμιά χάρη, υποστηρίζω αυτό που κατά την άποψή μου είναι σωστό.

  382. Μαρία said

    380
    Αυτός είναι μόνιμα υποψήφιος. Ανανήψας κομμουνιστής, η χειρότερη φάρα. Ισχύει και για τον Κανέλλη.

    381
    Πρωτοστατούν οι παράγοντες. Δεν είναι όλοι οι δεξιοί υπέρ της απόσπασης και δεν αποτελείς νομίζω εξαίρεση.

  383. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    381.ΚΩΣΤΑΣ >>υποστηρίζω αυτό που κατά την άποψή μου είναι σωστό.
    Κι άλλα καρντάσια από κει πάνω φίλοι μας που δεν ειν κι αριστερόστροφοι, είναι εκνευρισμένοι, εξαγριωμένοι μη σου πω. Να σπάσουν αυτές τις ομορφιές ρε γαμώτη! Θα ρθω να σηκώσουμε παντιέρα μαζί.
    …………………………………………………

    Να το πω να μην το πω και ξυπνήσω τον ασβό,
    πέθανε ο ο πατήρ Γ. Μεταλληνός.

  384. Απ’ τον Τιβέριο δεν το περίμενα, ομολογώ.
    Ή ίσως και το περίμενα, πάλι.

  385. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    382α Καλά λες. Και το Πσαριανό αντάμα.
    Πάλι κάτι είπε/έγραψε-ούτε που θυμάμαι.

  386. π2 said

    Ο Μουμτζής έχει ρέντα σήμερα γενικώς:

  387. π2 said

    Από τον Τιβέριο θα έπρεπε να το περιμένεις Δύτη. Από τους πρωτεργάτες της μεταφοράς.

  388. Γιάννης Ιατρού said

    Αρχαία της οδού Βενιζέλου / ΚΑΣ:
    αν δει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα τρομάξει περισσότερο (13:2, επί 17 μελών, συνολικά, μία έφυγε πριν, η Ανδρουλιδάκη, και ένας δεν ψήφισε, ο Κορρές). Και 4 από τις 6 προϊστάμενες Εφορείας Αρχαιοτήτων μεταξύ τον 13 υπέρ της απόσπασης!
    Ιδιαίτερη μνεία κι ένα μεγάλο μπράβο στην κα. Τζένη Βελένη.

  389. Γιάννης Ιατρού said

    388: διορθώσεις: 5 από τις 6 / των

    πολύ κούραση …

  390. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://pbs.twimg.com/media/EMJ9RL6WoAAT69B.jpg:large
    Μπορεί να έκοψα το μέρισμα
    αλλά μπουκάρουμε
    αυγούλα στο διαμέρισμα

  391. Μαρία said

    387
    Ο Δύτης (ξ)έχασε επεισόδια. Την αρθρογραφία Τιβέριου, θκφτσμ, ως συμβούλου της Αττικό μετρό. Φανερά πουλημένος.

  392. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ανανήψας κομμουνιστής, η χειρότερη φάρα.» Ακριβώς. Να θυμηθούμε και τον Γεωργαλά και τον Θεοφύλακτο Παπακωνσταντίνου. Φύσει φανατικοί και δογματικοί, αδυνατούν να βρουν το μέτρο, πάνε στο άλλο άκρο και, στην ουσία, παραμένουν οι ίδιοι.

  393. Τα θυμόμουν σιγά-σιγά, τα επεισόδια, γιαυτό έγραψα τη δεύτερη φράση. Αλλά, θκφτσμ;

  394. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    388 >>αν δει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα τρομάξει περισσότερο (13:2

    Γιάννη, έχει συμβεί κι άλλη φορά στο ΚΑΣ. Μία στις 13 αν θυμάμαι, κι όμως είχε θετική τελική έκβαση.
    Επί Λιάπη νομίζω. Και ήταν σοβαρό θέμα. Κάτι με το Μουσείο της Ακρόπολης.Μάλλον για μη κατεδάφιση της οικίας Κουρεμένου; Ψάχνω τη μνήμη και τα κιτάπια.

  395. Γιάννης Ιατρού said

    394: Ναι, τον Ιούλιο του 2007, με μία ψήφο διαφορά, για το κτίριο του Κουρεμένου (θέα από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως…)

  396. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    394 Ναι! Επί Λιάπη. Ήταν ισοψηφία 12-12 και με την ψήφο του Προέδρου (του Γεν.Γραμματέα Υπ.Πο) να μετρά διπλή,12-13!
    Είχαν 12 θετικές ψήφους για κατεδάφιση αλλά το οίκημα εν τέλει,όπως ξέρουμε τώρα, γλίτωσε. Ο κόσμος στάθηκε απέναντι με χιλιάδες υπογραφές και κινητοποιήσεις και προσφυγές.
    https://www.tovima.gr/2008/11/25/culture/o-parthenwnas-thelei-ti-synomilia/

    Η διαφορά είναι ότι δεν πληρώναμε ρήτρες στους εργολάβους όπως θα συμβαίνει τώρα μέχρι να λήξει 😦 .

  397. Μαρία said

    393
    Θου, Κύριε …

  398. Α ναι βέβαια… τι βλάκας που είμαι.

  399. Γιάννης Ιατρού said

    396: με τη διαφορά, πως στην τότε υπόθεση δεν είχε βγει μπροστάρης ο ΠΘ (είχε άλλους καημούς εκείνος🙄), όπως τώρα ο ΚΜ, που ξεκαθάρισε μετ΄επιφάσεως την «σωστή» κατεύθυνση κι έβαλε την Μενδώνη και τη φίλη της, την εκπρόσωπο, να εποπτεύσουν την τήρηση του φεφτά (έστω χατ-ι σερίφ), για την εκπλήρωση των υποσχέσεων στους εργολάβους/χρυσούς χορηγούς….

  400. Γιάννης Ιατρού said

  401. Μαρία said

    396
    Οι υπογραφές δεν έχουν πια πέραση. Για το ΚΕΘΕΑ μαζεύτηκαν περίπου 20 χιλιάδες, για τα αρχαία της Βενιζέλου μέχρι τώρα 23+ χιλ. Μας έχουν γραμμένους.

  402. Δύτη δεν είσαι βλάκας κτοκττμγ 🙂

  403. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    388 Γ.Ιατρού >>Και 4 από τις 6 προϊστάμενες Εφορείας Αρχαιοτήτων μεταξύ τον 13 υπέρ της απόσπασης
    Έχω μια απάντηση πικρόχολη:
    Ολες* οι προϊστάμενες/Δντριες των Εφορειών Αρχαιοτήτων έχουν οριστεί από το καλοκαίρι του 2014 (με Γεν Γραμματέα την νυν Υπουργό τους!). Δεν πείραξε κανέναν ο Σύριζα ερχόμενος και ούτε πρόλαβαν να κριθούν με το νόμο του Σύριζα εξερχομένου. Επίκεινται δε ΝΕΕΣ κρίσεις με το νέο νόμο της Ν.Δ.
    Άρα επομένως δηλαδή; …

    *και όλοι

    397α Τότε ήταν/φαινόταν μόνος του, τώρα βρέθηκαν οι απαιτούμενοι αρχαιοπονηροί.

  404. Κτοκττμγ; Μτεοαταπκοσε;

  405. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και το ανέκδοτο της χρονιάς…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ogdoo.gr/prosopa/dilwseis/o-savvopoulos-einai-to-idio-i-kai-pio-simantikos-apo-to-theodoraki-kai-to-xatzidaki&ved=2ahUKEwiU9bnX2MLmAhWCLewKHUpqAHAQFjACegQIAxAB&usg=AOvVaw004rS4uBbXDdRtOaEsCNSq

  406. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    402-404
    θσχτγ, τμλ!

  407. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    333. Η κ. εισαγγελέΧΑς…

  408. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αρχαιολογικός Νόμος
    Άρθρο 42
    Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του

    Τί διάολο, δε θα βοηθήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα;
    Εξάλλου μέχρι να δικαστεί οι εργολάβοι θα πληρώνονται, το οποίον είναι κ το ζητούμενο…
    Θα πα καώ ρε πάνω στ΄όμορφο ψηφιδωτό!

  409. 402/404

    Πατάκης (ο λυσάρης) μόουντ:
    κτοκττμγ = κατά την όχι και τόσο ταπεινή μου γνώμη

  410. Pedis said

    Τι έγινε Έφη, γράφεις αραβικά με ελληνικούς χαρακτήρες;

    Για κανονίστε να επικοινωνείτε σαν πολίτες που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, σέβονται την ελληνική αστυνομία, τις Αρχές του τόπου, κερνάνε καφέ και ούζο με μεζέ τα εκάμ στο μπαλκόνι, στην ταράτσα στα πλακάκια μη σας βάλω για τιμωρία το βίντεο με κείνο το σκτ-ρχδι με την κλφτσα να σας εξηγήσει πώς έγινε η φάση στο κουκάκι.

    Εγώ την οθόνη μου, ευτυχώς κρατήθηκα και την έσωσα στο παρατσακ.

  411. Theo said

    Για τα αρχαία της Βενιζέλου:
    Φίλος αρχαιολόγος που δουλεύει εκεί μού έλεγε (ήδη από τον Αύγουστο) πως η Μενδώνη είχε αλλάξει τη σύνθεση του ΚΑΣ, έτσι που να περάσει η επανατοποθέτηση των αρχαίων. Και πολλά (που δεν τα θυμάμαι ακριβώς) για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που συνέβη όσο η Μενδώνη ήταν γ.γ. και θα το κουκουλώσει.
    Είναι πολλά τα λεφτά : -(

  412. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    406= θα σας χ@σω το γάιδαρο, τί μας λέτε; 🙂 🙂

  413. Μαρία said

    411
    Γούγλαρε Μενδώνη Τσακοπιάκος Βλαντής ή σκέτους του δύο άνευ Μενδώνη.

  414. Μαρία said

  415. Theo said

    @413:
    Ευχαριστώ, Μαρία.

  416. Μαρία said

    415
    Το θέμα του αμαρτωλού ταμείου και το όνομα Τσακοπ. είχαν παίξει περί το 2004 και πίστευα οτι είχε ξεκαθαριστεί. Να σκεφτείς οτι ένας φίλος μου ήταν ακόμη έκτακτος και έγινε αοριστ. χρόνου με το νόμο Παυλόπουλου. Μέχρι που ξανάκουσα έκπληκτη το όνομα πριν απο τρία χρόνια. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/159861_kolafos-porisma-gia-amartolo-tameio

    Θ. Καμπαγιάννης: Προσπάθεια επαναφοράς της Χ.Α. στον δρόμο και στο πολιτικό σύστημα https://www.stokokkino.gr/article/2060/Th.-Kampagiannhs:-Prospatheia-epanaforas-ths-CH.A.-ston-dromo-kai-sto-politiko-systhma.html

  417. Γς said

    Ventiquattro mila baci

    Μπάτσοι

    https://caktos.blogspot.com/2013/04/blog-post_27.html

    Και Θεός φυλάξοι απ το κακό συναπάντημα

  418. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    416. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις ο Πιάκος μέσα!
    https://www.documentonews.gr/article/syndikalistes-toy-yppo-kataggelloyn-sympaignia-gia-ta-arxaia-sto-metro-oessalonikhs

  419. π2 said

    368: Βάζω και το λινκ για το αριστούργημα του κυρ Τάκη, να μείνει κτήμα ες αεί: https://www.kathimerini.gr/1056957/opinion/epikairothta/politikh/mia-pastaflwra-sto-koykaki

  420. π2 said

    Στο μεταξύ το σκάνδαλο στο μετρό Θεσσαλονίκης είναι σκάνδαλο διαχείρισης αρχαιοτήτων. Απαρατήρητο πέρασε πως είχαμε και Αμφίπολη στο ΚΑΣ, με μελέτη Λεφαντζή, οπότε θα έχουμε σκάνδαλο και σε αμιγώς αρχαιολογικό επίπεδο.

  421. Alexis said

    #402, 404, 406: μμγγ 😆

  422. 410 Πέδη, ποιό βίντεο λες?

  423. nikiplos said

    419@ για τον κυρ-Τακη: κλείνω τα μάτια μου γιατί φοβάμαι… εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς…. εγώ είμαι καλός άνθρωπος… εγώ είμαι καλό παιδί… παιδιά σας παρακαλώ εγώ δεν είμαι αναρχοαπλυτος ούτε μπαχαλοσατανιστρια είμαι καλό παιδί… να από την ερχόμενη Κυριακή θα πηγαίνω και στην εκκλησία… Να! θα σας φέρω τη Δευτέρα που μας έρχεται και χαρτί από τον πατέρα Δημήτριο, που σας εξηγεί τι είδους άνθρωπος είμαι…

    Στα αλήθεια τώρα τούτη η κοινωνία κλονίστηκε επειδή ο ΔΙ είναι γνωστός και διάσημος σκηνοθέτης? Τι στα αλήθεια θα γινόταν εάν ήταν μια απλή οικογένεια?

    Σίγουρα ο διάδοχος του Μακαρίτη Δημ Ρίζου θα έγραφε πηχαίους τίτλους (Ο Συριζαίος Πατέρας[*], και οι χασικλήδες γιοί του που μπαινόβγαιναν στην κατάληψη, ενώ ποιός ξέρει τι θα βρεί η αστυνομία αν ψάξει στο ταγάρι της μητέρας τους)… Από κοντά και οι υπόλοιποι συστημικοί… Και οι επαγγελματίες γραφιάδες να ακολουθούν: «Προκειμένου να συλληφθούν οι εγκληματίες, να αποτρέψουμε ένα έγκλημα, δεν πειράζει να υπάρξει μια αναγκαστικότητα στα δικαιώματα των πολιτών. Ήρεμα τα γράφουμε».

    Και οι εισαγγελείς, σκαιότατοι και αδέκαστοι (με τους αδύναμους και τους ξένους και τους άθλιους), να σηκώνουν το δάκτυλο: Νέμεσις! Δεν είναι δύσκολο άλλωστε… Στον Χριστό που ξανασταυρώνεται και ξανασταυρώνεται, ένας μόνο χρειαζόταν να δείξει το σπίτι της χήρας ως υπαίτιας για τα δεινά κι ένας άλλος τους δύστυχους τυρρανισμένους της Σαρακήνας…

    [*] Με τις φωτιές του 2007, ο άθλιος αυτός δημοσιοκάφρος, είχε πηχαίο τίτλο για ΠΑΣΟΚο εμπρηστή που συνελήφθει στο Γύθειο. (Και ο συλληφθείς τελικά ήταν και άσχετος με εμπρησμό και δεξιός μέχρι το κόκκαλο)…

  424. Pedis said

    # 422 – εκείνο που ο απατεώνας και φασιστόμουτρο λέει:

    «έχεις δίπλα σου μία κατάληψη από όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα βγαίνουν και καίνε το αστυνομικό τμήμα. Γιατί κυρία μου είπες όχι στην αστυνομία να πάει να εκκενώσει την κατάληψη; Από την αφήγηση της οικογένειας προκύπτει ότι υποστήριζε την κατάληψη. Κάθε νομοταγής άνθρωπος θα έλεγε “ναι”, δεν θα έλεγε “όχι”»

    αλλά, μου φέρνει ναυτία και δεν θα το βάλω …

    έχει κι έναν συριζαίο βουλευτή που του κάνει αντιπολίτευση από δεξιά και συντηρητικά για χάρη των παππούδων που βλέπουν παπαδάκη που του λέει ότι εγώ σέβομαι και εκτιμώ απόλυτα την ελληνική αστυνομία για το έργο της, αλλά εσύ [Γεωργιάδη] δεν τη σέβεσαι επειδή επεμβαίνεις στο έργο της, βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα [λες και κάνει κάτι άλλο από το να τσιτάρει το στημένο αστυνομικό ρεπορτάζ!] για την πλήρη διαλεύκανση της υποθεσης κι άλλα τετοια παλαιοπασοκικά … Μπλιαχ.

  425. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    382 κε Γιατι οι εργολάβοι θέλουν τη μεταφορά των αρχαίων; Γιατί κερδίζουν περισσότερα έτσι;

  426. 424 Α ναι, ευχαριστώ. Νόμιζα πως μου είχε ξεφύγει, αλλά δυστυχώς το υπέστην κι εγώ.

  427. Γιάννης Ιατρού said

    425: Κυρίως ρήτρες κλπ. Νίκο…

  428. spyridos said

    «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει ελεύθερα ξένη ιδιοκτησία,»

    Ο ΟΗΕ και το Ευρωπαικό Δικαστήριο δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη.
    Οσες φορές πήγαν καταληψίες στο ΕΔΑΔ δικαιώθηκαν.
    Υπάρχει για τους υποστηρικτές της ΕΡΕ (που ούτε καν τη μεταπολίτευση πήραν χαμπάρι) πάντα ο δρόμος ξε-υπογραφής
    των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα και άμεση αποχώρηση του Ελλαδιστάν από ΟΗΕ , ΕΕ κτλ.

    Υπάρχει και η ηθική διάσταση. Πάντα η στέγη και η προστασία της ακεραιότητας του ανθρώπου είναι πάνω από την ιδιοκτησία.
    Σίγουρα όταν πρόκειται για ιδιοκτησία που σαπίζει αχρησιμοποίητη.

    Γιαυτό στη «πολιτισμένη» Δύση βρήκαν νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταλήψεων. Με ιδιωτικές επιχειρήσεις που «χρησιμοποιούν» τα κτίρια.

  429. spyridos said

    Μεγάλη πίκρα πάντως
    – να ψηφίζεις ΝΔ .
    – να σε δέρνουν οι μπάτσοι του Κούλη
    και
    – να σε βρίζει μαζικά το «φιλελεύθερο» σκυλολόι

  430. spyridos said

    για όσους δεν έχουν καταλάβει τι ήθελε να σταματήσει ο Κούλης και οι «φιλελεύθεροι».
    Οποιαδήποτε προσπάθεια επιμόρφωσης των πολιτών πρέπει να χτυπιέται αλύπητα.
    Υπάρχει χώρος μόνο για άβουλους και κολυβογραμματισμένους

  431. spyridos said

    Η σελίδα της κατάληψης Vrankrijk στο κέντρο του Άμστερνταμ που μάλλον πρέπει να είναι η μακροβιότερη στην Ευρώπη από το 1982.
    και έχει επιζήσει μετά από πάμπολλες αστυνομικές (και μιας στρατιωτικής) επιθέσεις.

    https://vrankrijk.org/

  432. ΚΩΣΤΑΣ said

    Φίλε Σπυρίδε

    Και άλλη φορά σου είπα ότι δεν μπορώ να συζητώ μαζί σου, όχι γιατί σε υποτιμώ ως συνάνθρωπό μου, αλλά γιατί δεν υπάρχει κοινός τόπος και κάποια υποτυπώδης συναντίληψη μεταξύ μας.

    Θα ήσουν αξιόπιστος απέναντί μου αν επέλεγες ως στάση ζωής αυτά που πιστεύεις, αγαπάς και εξυμνείς. Αν πήγαινες δηλαδή να ζήσεις σε καμιά άκρως κομμουνιστική χώρα (Β. Κορέα) ή σε οποιαδήποτε μουσουλμανική, όπου θα απολάμβανες απόλυτη δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη… και φυσικά απόλυτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η καταραμένη πρώην ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, είναι σχεδόν αποκλειστικό κατόρθωμα του πρώην αρχηγού της ΕΡΕ.

    Νά ‘σαι καλά, δεν θα συνεχίσω.

  433. spyridos said

    432

    Τραγικό πακέτο επιχειρημάτων.
    Η γνωστή Τζημεριάδα

  434. spyridos said

    Θα ήσουν αξιόπιστος απέναντί μου αν επέλεγες ως στάση ζωής αυτά που πιστεύεις

    Δεκέμβρης 1993 , Vrankrijk

    Amsterdam, Vrankrijk, 1993

  435. Pedis said

    # 432 – Σιγά ρε Κώστα, ο ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;!

    O άνθρωπος που έχωσε στο κόμμα του και νομιμοποίησε (ΚΑΙ) μετά τη χούντα τους ακροδεξιούς, τους χουντικους και κάθε λoγιώ φασιστόμουτρο και ιδεολογικό απόγονο τω δοσιλόγων;!

    Ένας από τους κύριους υπαίτιους της μπουρδελοκόλασης που είναι η σύγχρονη αβίωτη ελληνική τσιμεντούπολη;

    Σκέψου και λίγο μόνος σου, μας έχεις ταράξει στο στερεότυπο!

    Έλεος, αμάν, βοήθεια, ήμαρτον, αμήν. Αει στο καλό σου!

  436. ΚΩΣΤΑΣ said

    435 Πέδη, έλεος, αμάν…. τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, τα γραφόμενά σου τα έχω εμπεδώσει πλήρως. Δωσίλογοι, μαυραγορίτες, ταγματαλήτες, χίτες, κλέφτες και λωποδύτες… όλο το δεξιό σκυλολόι ευθύνεται για το κατάντημά μας. Δεν πιστεύω κι εδώ να έχεις αντίρρηση, επειδή το λέει δεξιός;

    Τώρα σειρά σου, σκέψου και λίγο μόνος σου, ο σοβιετικός παράδεισος γιατί δεν ήρθε ποτέ, εκεί τι και ποιοι έφταιξαν;

    Βαρέθηκα να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια… άστο καλύτερα.

  437. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    425 >>Γιατι οι εργολάβοι θέλουν τη μεταφορά των αρχαίων; Γιατί κερδίζουν περισσότερα έτσι;

    Για υπογραμμένες συμβάσεις εκτέλεσης/
    παράδοσης/πώλησης/ανακατασκευής κλπ, εκπίπτουν οι ρήτρες εις βάρος του υπερήμερου ή «υπερήμερου».
    Συνέβη, στα πρόχειρα, επί Μπένι στο ΥΠΠΟ, με το περιβόητο Ακροπόλ* που «αγοράστηκε» στα 4,5 δισ. δρχ. εκ των οποίων 1,8 δισ. δόθηκαν ως μπροστάντζα-αέρα μπανά- στον μεταβατικό ιδιοκτήτη, γνωστό θεσνικιό παράγοντα (επιχειρηματία, εργολάβο κλπ) .
    Ήταν παχιές οι αγελάδες τότε, κάπου 1998, ΄99 κ ίσως να μην το θυμάται πια κανείς.

    *ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η χρήση του.

  438. π2 said

    425, 427: Το ένα ζήτημα είναι η καθυστέρηση, αλλά αυτό εν πολλοίς το προκάλεσε η ίδια η εταιρία (το ζήτημα σέρνεται χρόνια τώρα, εν πολλοίς με ευθύνη της ίδιας της εταιρίας). Το άλλο είναι η εκτίναξη του κόστους της διατήρησης των αρχαίων in situ, τουλάχιστων κατά τους υπολογισμούς των ίδιων των εργολάβων. Δεν γνωρίζω αν είναι ρεαλιστικό το φούσκωμα. Το ζήτημα στράβωσε εξαρχής, ήδη από τον σχεδιασμό της γραμμής, που προέβλεπε πολύ πυκνό δίκτυο σταθμών (ακόμη και ανά 500 μ.) και σε θέσεις όπου ήταν γνωστό ότι θα βρεθούν σημαντικές αρχαιότητες. Σημαντική ευθύνη φέρουν και οι σύμβουλοι – αρχαιολόγοι επ’ αυτού… Πολύ πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα μικροσυμφέροντα τα οποία δεν γνωρίζω.

    Η πόλη χάνει μια μοναδική ευκαιρία οπτικού υπομνήματος της διαχρονίας της.

    Ακόμη θυμάμαι τον Πάνο Θεοδωρίφη (τον ιστολογικό Πετεφρή) να γράφει ότι η πόλη δεν χρειαζόταν μετρό, αλλά ένα γραμμικό τραμ με απολήξεις προς Πολίχνη, Άνω Πόλη και Χαριλάου.

  439. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ΚΑΣ επικύρωσε απλώς την κυβερνητική γραμμή αναβολής όλου του έργου. Δεν ψήφισε/δεν υποβλήθηκε κανένα σχέδιο/μελέτη μεταφοράς των αρχαίων.
    «Μέριμνα να έρθει το ταχύτερο δυνατόν η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης …» είπε χθες η Μενδώνη

    «Το κόλπο έχει ως εξής: ο εργολάβος θα έπρεπε το 2021 να παραδώσει σε λειτουργία τους υπόλοιπους 12 σταθμούς, αλλά δεν τους έχει έτοιμους. Επίσης, θέλει κι άλλα λεφτά. …» https://thepressproject.gr/10-erotisis-10-apantisis-ke-2-kinitopiisis-gia-ta-archea-tis-venizelou/

  440. Pedis said

    # 436 – ξεκόλλα πια με τα σλόγκαν και τα αυτοκόλλητα όταν ξεμένεις από επιχειρήματα: για την ελλάδα μιλάμε, για το ποιοι ευθύνονται διαχρονικά για το κωλοχανείο, τη σκατοζωή, τη φτωχεια, την ανεργία, το άγχος για την επιβίωση, για το μέλλον των παιδιών, για τα φάρμακα και το νοσοκομείο του κάθε μαλάκα σκατόγερου με τις πολιτικές επιλογές που έκανε, το ξεπούλημα

    και το ποιοί, σαν και του λόγου σου, όχι μόνο δίνουν συγχωροχάρτι κάθε μερικά χρόνια, όχι μόνον τους δικαιολογούν και υποτάσσονται δουλικά αλλά είναι και τα παπαγαλάκια, είτε από αφέλεια και βλακεία είτε από συμφέρον, όσων έχουν τον τόπο τσιφλίκι τους!

    Δε είναι το θέμα μας το σοβιετικό σύστημα. Κι όταν είναι , προκαταβολικά σου λέω ούτε θα το ενέκρινα ούτε θα το υποστήριζα στα τυφλά. Άλλη συζήτηση αυτή. Μην τα μπερδεύουμε, δεν βγαίνει άκρη.

    Ετσι, λοιπον, δώσε κάνα δικό σου επιχειρημα κι όχι καπυπαστό και στερεοτυπικό κι ούτε μεμψίμοιρο, μοιρολατρικό και ψωροκωστενέικο

    για το χάλι που και με το μυαλό, και τη (μη) θέληση και την ψήφο τη δικη σου και των ομοιων σου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ακροδεξιοπασοκοσυριζοκωλοτουμπαίους, έχει φτάσει ο τόπος!

    (Ήρεμα μιλάω! … Αν νευριαστώ θα το καταλάβεις. )

  441. Μαρία said

  442. Μαρία said

    442
    Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας το φιλοτέχνησε; 🙂

  443. Ε ναι, δες εδώ:

  444. Pedis said

    # 441 – 444 : εξηγείστε μου, γελάμε με αυτούς που τα λένε, με τους άλλους που τα γράφουν ή με τους ψηφοφόρους τους που τους τα πουλάνε κi εκείνοι τα χάφτουν ή κάνουν ότι τα χάφτουν επειδή τους συμφέρει;

  445. Μαρία said

    Μάλιστα, προκειμένου να αποδομήσει τις σε βάρος του αποκαλύψεις ο κ. Διαματάρης επικαλέστηκε την… αμερικανική του νοοτροπία λέγοντας πως σκόπιμα είχε γράψει ότι σπούδασε για να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του studied (σπούδασε) και του gratuated (αποφοίτησε).

  446. Pedis said

    Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις αλλαγές στο βιογραφικό του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    «Εγώ και να ήθελα δεν είχα πρόσβαση, ούτε οι συνεργάτες μου. Καλώ τον εισαγγελέα να εξετάσει το θέμα αυτό γιατί είναι πολύ σοβαρό. Ποιος μπήκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης και άλλαξε τι; Την ημερομηνία γεννήσεως μου. Το 1950 το έκανε 1959. Τον ευχαριστώ, αλλά δεν είναι αλήθεια.

    είναι τόσο επαγγελματίας … και έχει να κάνει με τόσο … αυτοί που τους ακούνε που στο τέλος θα βγει και θα πει ότι στη θέση του υφυπουργού ήταν άλλος, χάκερ, σωσίας, αυτός δεν έχει καμιά σχέση και τώρα είναι έτοιμος να αποδεχθεί την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο.

  447. Μαρία said

    447
    Τώρα σειρά έχει να διαμαρτυρηθεί ο Αγγελής που άλλαξαν το βιογραφικό του μόνο στη σελίδα της κυβέρνησης, ενώ σ’ αυτή του υπουργείου του παραμένει το μουσαντένιο.

    Στο μεταξύ είναι λάθος αυτό που γράφει ο Ψαρράς, οτι οι Γάλλοι χρησιμοποιούν μανουρίνια. Ούτε το όνομά τους γράφει σωστά. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/224007_mporei-na-skotosei-alla-einai-ligotero-thanatiforo

    Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυτά τα ελβετικά https://fr.wikipedia.org/wiki/Br%C3%BCgger_%26_Thomet_GL06 για τα οποία η διοίκηση χρησιμοποιεί κατ’ ευφημισμόν την ονομασία «εκτοξευτής αμυντικής σφαίρας», LBD (lanceur de balle de défense).
    Δείτε αυτό απ’ το γαλλοελβετικό κανάλι.

  448. sarant said

    439 και πριν: Ευχαριστώ, διαφωτιστικό.

    Για τον Ραν-Ταν-Διαματάρη, τι να πω…

  449. Μαρία said

  450. Γιάννης Ιατρού said

    449β: Τώρα θα του την έστειλαν την βεβαίωση, φαίνεται δεν είχε πληρώσει τα δίδακτρα…, τότε βεβαίως 🙂
    Εγώ πήρα μια κούτα ποπκορν και περιμένω την παράσταση, να την απολαύσω… Οσονούπω πιστεύω.

  451. π2 said

    Σημαντική για το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης είναι η ανακοίνωση του ΣΕΑ, που εξηγεί ότι η λύση της απόσπασης θα έχει αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον σοβαρό κίνδυνο να εκτροχιαστεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα του μετρό, αφού κάτω από το βυζαντινό σταυροδρόμι θα βρεθεί, μετά βεβαιότητας, μετά την απόσπαση, ρωμαϊκό και ελληνιστικό στρώμα αρχαιοτήτων.

    https://www.archaiologia.gr/blog/2019/12/20/%CF%83%CE%B5%CE%B1-%CE%B7-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B1%CF%8D/

  452. Μαρία said

    452
    Στη σπέκουλα με τα ελληνιστικά αναφέρθηκε κι η Μελίνα Παϊσίδου, απαντώντας σε όσους το θεωρούν θετικό οτι θα πρέπει έτσι να γκρεμίσουμε π.χ. και την Αχειροποίητο.

    Δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, αλλά ο ψυχίατρος του Σαμαρά Βαρτζόπουλος εκλέχτηκε επιτέλους βουλευτής.

  453. Πάντως και ο Μπράντο δεν προσήλθε να παραλάβει το Όσκαρ του και όμως λέμε ότι το πήρε.

  454. Μαρία said

    Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο.

    Ακούστε και Συνεφάκη https://www.stokokkino.gr/article/2068/G.-Synefakhs:-H-katastrofh-twn-archaiwn-se-periptwsh-apospashs-einai-anapofeykth.html

  455. sarant said

    455 Να ελπίζουμε στο ΣτΕ ή μπα…;

  456. Μαρία said

    Μου δίνει ιδέες, να παρουσιάσω βεβαίωση του ΕΙΕ και να βγω με διδακτορικό.

  457. Μαρία said

    Ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε αρνητικός στη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που υλοποιείται με επιτυχία στην Κρήτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνθηκε με λόγο ξενοφοβικό προς τους δημάρχους σχολιάζοντας για τους πρόσφυγες πως αν συνεχίσουμε να τους φιλοξενούμε σε σπίτια, όπως στην Κρήτη, θα είναι σαν να λέμε «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».
    Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι του νησιού προσπάθησαν να εξηγήσουν στον κ. Στεφανή πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρίς προβλήματα και πως οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες ενώ εντάσσονται απόλυτα στην ζωή του τόπου. Όπως έχει δηλώσει ήδη και στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, το πρόγραμμα έχει δυναμικότητα μέχρι 1300 άτομα (σ.σ. αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 900) αλλά θα μπορούσε να διευρυνθεί και να φτάσει μέχρι και τα 3.000.
    Ωστόσο, όπως είπε στους δημάρχους ο κ. Στεφανής, η λύση αυτή δεν στέλνει το σωστό μήνυμα καθώς δημιουργεί θετική εικόνα για τη χώρα μας ως υποδοχέα προσφύγων και μεταναστών ενώ η κυβέρνηση θέλει να περάσει την ακριβώς αντίθετη εικόνα προς τις χώρες προέλευσης. https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/224118_xenofobikos-logos-apo-ton-stefani-pros-toys-dimarhoys-tis-kritis

  458. voulagx said

    Επιλεκτική ευαισθησία από την Ένωση Εισαγγελέων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: https://www.efsyn.gr/node/224105

  459. https://www.ethnos.gr/politismos/68571_paolo-ontoriko-sto-ethnosgr-tha-kanete-lego-ti-byzantini-pompiia-poy-anakalypsatehttps://www.ethnos.gr/politismos/68571_paolo-ontoriko-sto-ethnosgr-tha-kanete-lego-ti-byzantini-pompiia-poy-anakalypsate
    Μαρία, δες και τα σχόλια 😉

  460. Μαρία said

    460
    Βάζω το σωστό λινκ https://www.ethnos.gr/politismos/68571_paolo-ontoriko-sto-ethnosgr-tha-kanete-lego-ti-byzantini-pompiia-poy-anakalypsate
    Η πλάκα είναι οτι είχα διαβάσει τη συνέντευξη χωρίς να δω τα σχόλια. Η γυναίκα του Βασίλη ήταν συμφοιτήτρια με τη στενή έννοια του Τιβέριου, όπως κι η Τούρτα αλλά η Αναστασία όχι η Μαρία 🙂

  461. Μαρία said

  462. sarant said

    457 Αν το είπε αυτό ο Καζαντζάκης, πολύ θα εκπλαγώ.

Σχολιάστε