Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταμπρεξιτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Φεβρουαρίου, 2020


Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πια μέλος της ΕΕ -μ’ άλλα λόγια, συντελέστηκε το Μπρέξιτ, αν και πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, αφού μέσα σε 11 μήνες (παρά δύο μέρες, λέει ο ακριβολόγος) οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν τη μελλοντική τους σχέση -κάτι που, κανονικά, παίρνει χρόνια.

Το σημερινό εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, που δημοσιεύεται ετεροχρονισμένο διότι χτες που ήταν η συνηθισμένη του μέρα έπεφτε πρώτη του μηνός και είχαμε το μηνολόγιο, είναι το πρώτο μετά το Μπρέξιτ -οπότε, ο τίτλος είναι αναμενόμενος. Ωστόσο, δεν έχουμε μεζεδάκια για το Μπρέξιτ.

* Και ξεκινάμε με ένα μαργαριτάρι που είναι αρμοδιότητα του ληξιάρχου της Νομανσλάνδης.

H φυλή Amazon, λοιπόν, κέρδισε αγωγή εναντίον εταιρείας πετρελαίου και μπόρεσε να διασώσει χιλιάδες στρέμματα τροπικού δάσους.

Μακάρι να αληθεύει η είδηση -διότι συνήθως τέτοια αισιόδοξα νέα από μακρινές χώρες δεν είναι πάντοτε αληθινά- αλλά το όνομα της φυλής ασφαλώς δεν είναι Amazon, δεν έχει αρχίσει (ακόμα) ο κολοσσός του ηλεμπορίου να εμπορεύεται ή να σπονσοράρει εθνότητες.

Απλώς, το αγγλικό ήταν Amazon Tribe Wins Lawsuit Against Oil Company… Το όνομα της φυλής, παρεμπιπτόντως, είναι Waorani.

* Kαι συνεχίζουμε νομανσλανδιανά, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη χώρα που μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστη. Το εύρημα το ψάρεψε ο φίλος Δρ. Ζίμπενμαλ και το ανακοίνωσε στο Φέισμπουκ και σας το μεταφέρω εδώ. Ξέρετε ποια είναι η Αλμεγλένη;

Δεν ξέρετε, οπότε το λογικό είναι να το γκουγκλίσετε. Και αν το γκουγκλίσετε, παίρνετε τα εξής αποτελέσματα.

Το ερώτημα που τίθεται σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούν είναι η αντικατάσταση αντικειμένων αντικατάστασης και αντιπαράθεσης στην Αλμεγλένη.

ή

Σχετικά με την Αλμεγλένη, οι διαμαρτυρόμενοι διαμαρτύρονται για την κατηγορία των δράσεων της Γαλλικής Δράσης, οι οποίοι επιστρέφουν στην κατηγορία των …

Αν προσέξετε τα ευρήματα στο Γκουγκλ, πρόκειται για κείμενα γαλλικά, που μεταφράστηκαν από κάποιο ιδιαίτερα ατζαμίδικο μηχανάκι, το οποίο για κάποιο λόγο την Allemagne, τη Γερμανία δηλαδή, επέλεξε να τη μεταμορφώσει σε Αλμεγλένη.

Πώς και γιατί έγινε αυτό, δεν το ξέρω -άβυσσος η ψυχή των μεταφραστηριών.

* Υπάρχουν τα αποφθέγματα, τα σοφά λόγια μεγάλων ανδρών (και γυναικών, και γυναικών). Υπάρχουν και τα αποφεύγματα, όπως λέμε στο ιστολόγιο τα ψεύτικα αποφθέγματα, που αποδίδονται σε κάποιον που δεν τα είπε.

Φίλος του ιστολογίου με πληροφορεί ότι υπάρχει και το πάντρεμα των δύο παραπάνω λέξεων, δηλαδή τα… αποφθεύγματα. Εδώ βλέπετε, και από επαγγελματικόν ειδησεογραφικό ιστότοπο μάλιστα, τα πιο σπουδαία αποφθεύγματα του Οδ. Ελύτη!

* Ο δημοσιογράφος Χρήστος Κτενάς έκανε το εξής σχόλιο στο Φέισμπουκ που το βρίσκω ενδιαφέρον και το αντιγράφω:

Κάνει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα ορθογραφικό λάθος και σε τηλεγράφημα του λέει πως: «το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1TVNews.af μετέδωσε ότι την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους ανέβαλαν οι Ταλιμπάν».

Προσοχή: Ανέβαλαν και όχι ανέλαβαν.

Ανθρώπινο, δεν τρέχει τίποτα, έχει συμβεί σε όλους μας. Το ζήτημα είναι πως το τηλεγράφημα αυτό έχει αναπαραχθεί από δεκάδες site, με το ίδιο λάθος, το οποίο έχει γίνει ακόμη και τίτλος!

Συμπέρασμα: Κανείς δεν διαβάζει τι ανεβάζει; Για να διορθώσει και το προφανές;

Ο Κτενάς έχει δίκιο και το λάθος παραμένει ακόμα και σε ιστότοπους που θεωρούνται σοβαροί.

* Κι ένα θέμα ορολογίας. Το λάθος του ΑΠΕ (ανέβαλαν αντί για ανέλαβαν) δεν είναι ορθογραφικό, αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί. Είναι λάθος πληκτρολόγησης. Παλιά τα λέγαμε τυπογραφικά λάθη, στις εφημερίδες και στα βιβλία, αλλά τώρα πώς θα τα πούμε; Οι Άγγλοι έχουν το typing error που νομίζω πως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Κατά καιρούς βλέπω να προτείνονται διάφορα εξωτικά, όπως πληκτρολίσθημα, αλλά καμιά ικανοποιητική λύση δεν έχω βρει, πέρα από το κάπως μακρύ «λάθος πληκτρολόγησης».

* Πολλές φορές έχω γράψει ότι με εκνευρίζει πολύ, πάρα πολύ, η μόδα πολλών να γράφουν στην ίδια λέξη ανακατεμένα και τα δυο αλφάβητα, πχ googleάρω, μόδα μάλιστα που πηγαίνει αντίθετα σε μια βασική αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, την αρχή της ελάσσονος προσπάθειας.

Τις προάλλες, παρακολουθώντας μια συζήτηση στα σόσιαλ είδα το εξής που με έκανε ν’ ανατριχιάσω:

Το παίζω standardαρακι!!

Συζητούσαν για κάποιο ενδεχόμενο, που ο φίλος το θεωρεί στανταράκι, υποκοριστικό της λέξης στάνταρ, μιας λέξης απολύτως ενταγμένης στο ελληνικό λεξιλόγιο, που μάλιστα δεν αντιστοιχεί απόλυτα σε καμιά ξένη λέξη, αφού το αγγλικό standard προφέρεται «στάνταρντ» και το γαλλικό «σταντάρ».

Κι όμως, θεώρησε φυσικό να αναζητήσει και να γράψει τη λέξη με το λατινικό, standard και μετά να προσθέσει το -άκι, και τα μπέρδεψε και πρόσθεσε το -αράκι και το έκανε στανταρνταράκι.

Αλλά θα χρειαστεί ξεχωριστό άρθρο για το θέμα.

* Από το δελτίο της ΕΤ3, το λάθος στο σουπεράκι έγινε ιότροπο στα σόσιαλ.

Γραπτό σαρδάμ θα το λέγαμε.

* Φίλος γλωσσολόγος στέλνει λίκνο προς άρθρο του Πρώτου Θέματος όπου ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κούβελας (γιος του λαπαδόφοβου Σωτήρη) δηλώνει γενικομανώς ότι ο ΠΑΟΚ αξίζει του σεβασμού μας.

Δεκτό επί της ουσίας, αλλά ως προς την καταχρηστική γενική απαράδεκτο. Ο φίλος παραθέτει με κέφι ένα μπουκέτο από γενικομανείς συντάξεις:

αξίζει του σεβασμού σας (όχι είναι άξιος του…, τον θεωρώ άξιο του…) μαζί με τα διέφυγε του κινδύνου, επιδέχεται ερμηνείας, δικαιούται επιδόματος, μετέρχεται κάθε μέσου… Κήδεται του ΠΑΟΚ και της γλώσσης μας ο υιός Κούβελας, αποποιούμενος των όποιων ευθυνών της ομάδας των ψηφοφόρων του.

* Ο ευρωβουλευτής Λαγός έσκισε μια τουρκική σημαία (τυπωμένη στον εκτυπωτή του, σε χαρτί Α4) σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φυσικά η πρόκληση προκάλεσε αντιδράσεις στη γείτονα και πολλοί Τούρκοι έγραψαν, άλλοι βρίζοντας κι άλλοι καλώντας τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον βουλευτή.

Βέβαια, δεν ήξεραν ελληνικά οι περισσότεροι γείτονες -μερικοί προτίμησαν να σχολιάσουν στα αγγλικά, άλλοι όμως προσφύγανε στις υπηρεσίες του Google Translate, το οποίο όμως δεν είναι (ακόμα) πολύ καλό στα ζευγάρια γλωσσών που δεν περιέχουν την αγγλική. Μερικά υβριστικά τουίτ έχουν σαφώς σουρεάλ ύφος, για παράδειγμα:

Έλληνας αναπληρωτής σκύλα υπάλληλος στο Λάγος Leonnis «ότι η Τουρκία κάνει ό, τι θέλετε! Από τι είναι κατασκευασμένη μια Τουρκική Σημαία; Έσχισε έτσι! «Έσχισε τη σημαία μας! Ανεξάρτητα από το ποιος αγνοεί τη σημαία μας, είναι ο μπάτλερ της σκύλας μας. Συνδέστε τον πλησίον σας!

Και καλά, ο αναπληρωτής είναι ο βουλευτής (deputy). Αλλά ο «μπάτλερ της σκύλας μας» είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τον τελευταίο καιρό. Συνδέστε τον πλησίον σας λοιπόν!

* Μια παρωνυχίδα στο άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου για τη συριζοπαρμένη Γαλλία, γιατί θα στενοχωρηθώ αν το σχολιάσω επί της ουσίας. Γράφει: πράγμα που αναπόφευκτα μας θυμίζει και πάλι πόσο μοιάζουμε με τους Γάλλους και πώς η δική μας αριστερά μαθήτευσε παρά της γαλλικής.

Όχι όμως. Δεν συντάσσεται με γενική το «παρά», στην πραγματικότητα δεν συντάσσεται με τίποτα, διότι κανονικά θέλει δοτική και δοτική δεν έχουμε στα νέα ελληνικά. Έχουμε στερεότυπες εκφράσεις όπως «Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ» (παλιότερα το είχαν εκσυγχρονίσει σε «Υφυπουργός στον πρωθυπουργό»  αλλά μετά επαναφέρανε τη δοτική), αλλά σε ζωντανή χρήση η δοτική ξενίζει. Περισσότερο όμως ξενίζει η γενική -είναι λάθος, θα έλεγα.

Και πώς θα το πούμε; Απλά. Η ελληνική αριστερά μαθήτευσε πλάι στη γαλλική. Αυτή είναι η δόκιμη σύνταξη, που χρησιμοποιείται και για ζωγράφους, μουσικούς κτλ. που μαθήτευσαν πλάι στον τάδε μεγάλο δάσκαλο.

* Σε άρθρο για την περίφημη τροπολογία που κατατέθηκε από την κ. Μενδώνη για να αλλάξει εκ των υστέρων τον αθλητικό νόμο (και θα μας βάλει σε μεγάλα μπλεξίματα με τις διεθνείς αρχές) το όνομα της υπουργού γράφεται «Πινδώνη».

Τα άλλαξαν όλα, ακόμα και το όνομα της υπουργού, σχολίασε φίλος.

* Και μια σχιζολεξία σε είδηση για την ίδια τροπολογία:

Η τροπολογία θα κατατεθεί από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος….

Κατα-συγχίστηκα που το είδα!

* Μουστάκια και σεξισμός σε αθλητική είδηση.

Ο τίτλος: Καλλονή διαιτητής «κατσάδιασε» τον Φέντερερ.

Και στο άρθρο: Η όμορφη διαιτητής με καταγωγή από τη Σερβία…

Ακόμα κι αν είναι ασυνήθιστος ο τύπος «διαιτήτρια» (διότι μέχρι πριν από 10-20 χρόνια ελάχιστες γυναίκες διαιτήτευαν) δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε τον αρσενικό τύπο και να βάζουμε μουστάκια. Ή μάλιστα, ένας λόγος παραπάνω να χρησιμοποιούμε τον τύπο «διαιτήτρια» ώστε να πάψει να είναι ασυνήθιστος.

Ο σεξισμός πάλι έγκειται στο ότι δεν θα λέγαμε «Γοητευτικός διαιτητής κατσάδιασε τον Φέντερερ», έτσι δεν είναι ;

* Το προηγούμενο μεζεδάκι είχε και μια τρίτη πτυχή, τα κατά τη γνώμη μου περιττά εισαγωγικά στο ρήμα «κατσάδιασε». Γιατί περιττά; Διότι δεν έχουν λόγο -πράγματι τον κατσάδιασε. Εδώ, τα εισαγωγικά λειτουργούν σαν… γάντια. Πιάνουμε με τα γάντια τη λαϊκή λέξη για να μη λερωθούμε!

Αλλά στο άθλημα των περιττών εισαγωγικών είχαμε μιαν αξιοπρόσεκτη επίδοση, που την εντόπισε φίλος γλωσσολόγος στο Φέισμπουκ (άλλος από τον προηγούμενο, έχω πολλούς).

Εισαγωγικά, αυτή η «μάστιγα» -σχολίασε ευφυώς.

Τρία ζευγάρια εισαγωγικά σε ένα σουπεράκι δεκαπέντε λέξεων!

Και τα τρία τα βρίσκω περιττά. Βέβαια, πάλι καλά που δεν έβαλε εισαγωγικά και στη «μποέμισσα» ή στα «ταμπού»!

* Ιότροπο έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βιντεάκι από το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης, που έγινε στη Λάρισα. Εκεί, οι διοργανωτές είχαν έναν μεγάλο πίνακα, όπου οι υπουργοί έπρεπε να γράψουν τις δεσμεύσεις τους -τάχα για να μην ξεχαστούν.

Και ο υπουργός Μεταφορών κτλ. κ. Κώστας, επάγγελμα Καραμανλής, θέλησε να γράψει ότι δεσμεύεται να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Αλλά δείτε το στο βίντεο:

Η περιγραφή από την Ελληνοφρένεια:

«Δεσμεύομαι να βρούμε την τελική λύση στο αδιέξοδο του Αχε…» γράφει ο υπουργός και σταματάει:

  • «Δύο λάμδα ή ένα;» ρωτάει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό…
  • «Ένα» του απαντάει ο περιφερειάρχης…
  • «Ωμέγα ή όμικρον;» ξαναρωτάει…
  • «Ωμέγα» του ξαναλέει ο περιφερειάρχης…

…Οπότε ενθουσιασμένος που τα κατάφερε ο υπουργός βάζει τον τόνο στο «ου» και δίνει μια γαλλική εσάνς στην προφορά του Αχελώου…

Η γραπτή δέσμευση του υπουργού ολοκληρώνεται με τον περιφερειάρχη να σβήνει με το χέρι του το λάθος τονισμό που εκθέτει τον υπουργό, ο οποίος – για να μη ξεχνιόμαστε – υπηρετεί μια κυβέρνηση που επανειλημμένως  έχει επικαλεστεί την αξία της αριστείας!

* Άρθρο του Σκάι για τις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι εκθειάζει έναν υποψήφιο που ενώ προέρχεται από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κατέβει ανεξάρτητος, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος.

Ο υπότιτλος μας πληροφορεί ότι:

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Βιλάνι, 46 ετών, μαθηματικός που έγινε πολιτικός πριν από τρία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Μάρτιο.

Δύο παρατηρήσεις εδώ. Η πρώτη, ότι ο Cédric Villani είναι Γάλλος, οπότε προφέρεται Βιλανί.

Η δεύτερη, ότι δεν είναι και τόσο πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Μάρτιο, διότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τέταρτο ή πέμπτο, οπότε ούτε στον δεύτερο γύρο δεν θα περάσει.

* Ένα στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχολιάστηκε στα σόσιαλ και το βρίσκω αρκετά διδακτικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, στο τέλος του αποσπάσματος:

Μα είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα; Τόσο εύκολο είναι να λύσουμε το προσφυγικό ζήτημα, με πλωτά φράγματα; Τι είναι οι προσφυγικές λέμβε…οι βάρκες που έρχονται, τσούχτρες είναι να τις εμποδίζουν τα πλωτά φράγματα; Ποιος σας τα λέει αυτά;

Ο σωστός τύπος είναι «οι προσφυγικές λέμβοι» -αλλά όσο κι αν υπάρχουν δευτερόκλιτα θηλυκά από την αρχαιότητα, οι τύποι αυτοί κάπου ηχούν αφύσικα. Δεν τους έχουμε καλοσυνηθίσει και ή τα θηλυκά τα κάνουμε αρσενικά, όπως στα διάφορα «πολλούς διεξόδους», «πολλούς παραμέτρους» ή θέλουμε να τους βρούμε άλλες καταλήξεις που να διαφοροποιούν από το αρσενικό, όπως πήγε να κάνει ο Τσίπρας εδώ με τις «λέμβες» και αμέσως το διόρθωσε με το φυσικό και θηλυκό «βάρκες».

* Και πάλι, το Συμβούλιο Ισορροπίας Γλωσσικών Αστοχημάτων (ΣΙΓΑ) μού επιβάλλει να για λόγους ισορροπίας να παραθέσω κι ένα γλωσσικό σφάλμα από την αντίθετη πλευρά και μάλιστα από την ίδια συζήτηση.

Στο 12.30 περίπου του αποσπάσματος, ο πρωθυπουργός λέει ότι «η κυβέρνηση θα αποταΝθεί στο ανώτερο επίπεδο, στην ηγεσία της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου…»

Λαθάκι. Συχνό, αλλά λαθάκι. Το ρήμα είναι αποτείνομαι, θα αποταθώ. Όπως δεν λέμε «θα εντανθεί» ή «θα προτανθεί», έτσι δεν στέκει και το «θα αποτανθεί».

Πώς εξηγείται το περίσσιο ν; Μάλλον με έλξη από το αποφανθεί. Ή έχετε κάποια άλλη εξήγηση;

* Γέμισε η πιατέλα, μερικά που περίσσεψαν ίσως τα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα. Να περάσετε καλά την Κυριακή και να προσέχετε. Μην πίνετε μπίρα Κορόνα γιατί σέρνεται αυτός ο ιός!

 

 

171 Σχόλια to “Μεταμπρεξιτικά μεζεδάκια”

  1. Νέο Kid said

    Σήμερα είναι 02-02-2020
    Η μοναδική καρκινική ημερομηνία (διαβάζεται το ίδιο από ζερβά και δεξά) ever! ( during your miserable lives, that is )

  2. να γράψει τη λέξη λατινικά, stantard

    Δεν θα έλειπε και ο νόμος του μέφρι από τέτοια πιατέλα 🙂

    Ο Βιλανί είναι παλιός μας γνώριμος λόγω …ενδυματολογίας (η περίφημη λαβαλιέρα). Βλέπω ότι και το άρθρο του Σκάει εστιάζει στην «καρφίτσα – αράχνη», ό,τι και να είναι αυτή.

  3. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Μια χαρά το βρίσκω το «τυπογραφικό λάθος» με την έννοια του λάθους πληκτρολόγησης. Το αποτέλεσμα (η στραβογραμμένη λέξη) είναι το ίδιο, η αιτία είναι παρόμοια (τώρα χτύπησα λάθος πλήκτρο, παλιά ο στοιχειοθέτης διάλεγε λέθος στοιχείο), και έρχεται και σε αντιστοιχία με το αγγλικό, typing error, πράγμα που είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελεί ένα κριτήριο.

    Αλλιώς, «λάθος πληκτρολόγησης».

    Δε βλέπω γιατί κάποιοι χάχνουν «πώς να το πούμε»!

  4. 1 μπα 🙂

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.
    @1:

    Μετά από 101 χρόνια ….. συμπληρώνετε ό,τι θέλετε.

  6. Νέο Kid said

    4. Ω! Μαίες κούλπες! 😜

  7. Πέπε said

    Δεν καταλαβαίνω γιατί κρίνουμε διαφορετικά τη δυσκολία να κλίνει κανείς τη «λέμβο» από τη δυσκολία να σχηματίσει τους χρόνους του «αποτείνομαι».

    Και τα δύο είναι λόγιοι σχηματισμοί, που σε κάποιους πέφτουν ανοίκειοι. Όποιος δεν έχει εξασκήσει την ετοιμότητα να τα λέει κατευθείαν σωστά, έτσι όπως λέει σωστά τους διάφορους τύπους άλλων πιο εύκολων ουσιαστικών και ρημάτων, σκοντάφτει και τείνει να τα αφομοιώσει προς άλλα κλιτικά παραδείγματα που του είναι πιο οικεία.

    Γιατί το αποτέλεσμα είναι στην μια περίπτωση λάθος και στην άλλη υγιής αντίδραση σ’ έναν αφύσικο τύπο;

  8. spiral architect 🇰🇵 said

    Πώς μπορείς να προσλάβεις έναν κορωνοιό:

    (το πάτος πληκτρολόγησης που λέγαμε)

  9. Ολόκληρο άρθρο για το τι σημαίνει η καρφίτσα-αράχνη του Βιλανί (συμπέρασμα: δεν ξέρουμε τι σημαίνει)
    https://serendipiteur.fr/archives/448
    Και εδώ ο ίδιος δεν εξηγεί τι σημαίνει: https://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/cedric-villani-explique-pourquoi-il-porte-une-araignee-la-ou-certains-y-voit-une-excentricite-moi-j-ai-le-souvenir-de-rencontres-1184499.html

  10. spiral architect 🇰🇵 said

    Το έξυπνο γατί από τον πάτο πιάνεται. 😳

  11. Πέπε said

    Κάτι άλλο:

    > > «Δεσμεύομαι να βρούμε την τελική λύση στο αδιέξοδο του Αχε…» γράφει ο υπουργός και σταματάει

    Ανεξάρτητα από το ποιος το έγραψε, τι έγραψε, σε ποιο πλαίσιο, νομίζω ότι είναι προτιμότερο, σε ένδειξη ευαισθησίας, να αποφεύγεται η φράση «τελική λύση». Οριστική, τελειωτική, ολοκληρωμένη, ας βρίσκουμε κάποια εναλλακτική.

  12. LandS said

    Δεν βρίσκω ουσιαστική διαφορά. Τυπογραφικό λάθος 7 συλλαβές. Σφάλμα πληκτρολόγησης 7 συλλαβές.
    Το δεύτερο έχει 25% περισσότερα γράμματα και είναι στη γενική (και τι έγινε; ) αλλά είναι πιο ακριβές (και τι μ’ αυτό; )

  13. atheofobos said

    Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer
    in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is
    taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae.
    The rset can be a total mses and you can sitll raed it wouthit
    porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by
    istlef, but the wrod as a wlohe.

    Εάν μπορεί να διαβάσει κανείς το παραπάνω κείμενο τότε ίσως να έχει την εξήγηση γιατί πολλοί δεν διόρθωσαν το Ανέβαλαν σε ανέλαβαν. Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μια λέξη εφ΄όσον είναι σωστά το πρώτο και το τελευταίο γράμμα οπότε διαβάζει σωστά την φράση ακόμα και όταν η χρησιμοποιούμενη λέξη είναι λάθος ή ακόμα και όταν τα υπόλοιπα γράμματα της είναι σε λάθος σειρά.

  14. theopeppas said

    Καλημερίζω με την απορία πώς διέλαθε της ανάρτησης Ζαγοράκειο μεζεδάκι ««Εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου». Συνευρέσεις στην …στέγη, οπως ο βιολιστής; Και ποιες/οι οι σύνευνοι;

  15. LandS said

    Ο Κιντ και ο Παπαδημούλης διαβάζουν Athens Voice

    https://www.athensvoice.gr/viral/viral-now/618580_giati-ayti-i-kyriaki-2-fevroyarioy-einai-monadiki-gia-ton-21o-aiona?fbclid=IwAR0_80NxEZjJV83HrJTMeQxhr1kxuLhzywdDfkGZ9WH6PX4dV2HxPF6rDGM

  16. Νέο Kid said

    15. Μπα. Εμένα μου το είπε η γυναίκα μου, κι εγώ το αναπάραξα χωρίς πολύ σκέψη…
    Ηθικό δίδαγμα: never trust a woman (especially in numbers …)

  17. @11 Επίτέλους κα΄πιος το είπε!
    Και νόμιζα ότι μόνο εμένα ενόχλησε η χρήση του όρου τελική λύση.
    Δεν έχει μάθε ο υπουργός ποια τελική λύση έμεινε γνωστήσ τη ιστορία;

  18. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1κε : Ο Παπαδημούλης το πήρε από κάπου όπου γράφουν τις χρονολογίες αμερικάνικα, με τον μήνα πρώτον. Τότε, έχει δίκιο.

    2 Οοπς!

    7 Μια διαφορά είναι ότι ο ένας το διόρθωσε αμέσως, τις λέμβε… σε βάρκες. Αυτή είναι η υγιής κατ’εμέ αντίδραση.Δεν ειναι να επιβάλουμε τον τύπο «λέμβες» -θα πρέπει να προηγηθούν οι μέθοδες και οι παράμετρες 🙂 που είναι αναντικατάστατες

    8 Είδες στον τίτλο που έχει άλλη παραλλαγή, κορονιαϊό

    11 Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό, γι΄αυτό και στο δικό μου κείμενο έγραψα «οριστική», αλλά δεν το είπα για να μη θεωρηθώ υπερβολικός. Αφού το λες κι εσύ, δεν είναι υπερβολικό.

    13 Χαχά!

    14 Αγαπητέ Θόδωρε, το λεξικό αθωώνει τον Ζαγόρ.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81&dq=

  19. Γς said

    >Ο ευρωβουλευτής Λαγός έσκισε μια τουρκική σημαία (τυπωμένη στον εκτυπωτή του, σε χαρτί Α4)

    Σιγά το κατόρθωμα! Αν μάλιστα είχε μουσκέψει κιόλας το χαρτί Α4.

    «Σκίζει βρεγμένη εφημερίδα», λέγαμε για κάτι τέτοια παλικάρια της φακής.

  20. Πέπε said

    13

    Πάρα πολλές φορές έχω διαπιστώσει ότι μαθητές Γυμνασίου, όσοι δεν έχουν πολύ καλή ανάγνωση, μπλοκάρουν εντελώς μπροστά σε άγνωστες λέξεις, ακόμη κι αν είναι πολύ απλές στη γραφή. Αν δεν την έχουν ξαναδεί, δεν μπορούν να τη διαβάσουν!

  21. theopeppas said

    18. Τον δικαιώνει, ε; (κατα …50%..εχει 1. και 2. στις εννοιες!) Κρίμα ..γιατί μαζική συνεύρεση (βασει του …2!!!!) στην στέγη , κάτι σαν το χορευτικό των καπνοδοχοκαθαριστών στην Μαίρη Πόππινς (του 1965, με την Τζουλη Αντριους, εννοω, τι θυμηθηκα ο δεινοσαυρος…) πολύ θα ήθελα να το έβλεπα

  22. leonicos said

    άβυσσος η ψυχή των μεταφραστηριών.

    Είδες που χρειαζεται εκείνο το σημαδάκι ή το ανάποδο γιώτα που γράφανε κάποτε τη ‘γιαγιά’;

    Διάβασα τρεις φορές το μεταφραστηριών ως μεταφραστηρι-ών κι έπρεπε να αναδράμω στα μεταφραστήρια και τα μοναστήρια και τα καβουρντιστήρια για να καταλάβω ο πτωχός.

  23. leonicos said

    «λάθος πληκτρολόγησης»

    πολύ απλό. Πας στην πεπατημένη: lapsus linguae, lapsus calami

    άρα

    lapsus plectrologii που μπορείς να το απλοποιήσεις περαιτέρω σε plectrologii κατά το fillii > filli

    πού πας και χάνεσαι; Γιατί πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό;

    Το ιστολόγιοο τι το έχεις; Για φιγούρα; Ρώτα!

  24. leonicos said

    λλά θα χρειαστεί ξεχωριστό άρθρο για το θέμα

    Το βρίσκεις σκόπιμο; Για το προφανές; Οι τύποι κάνουν επίδειξη τζάμπα συγγνώμη tzamba

  25. ΚΑΒ said

    Καλημέρα.

    Σήμερα 33-333

  26. Pedis said

    Πώς λέμε: αν ξερεις πως να ορίσεις ένα πρόβλημα και να το γράψεις σωστά έχεις τη μισή λύση στο χέρι.

    Κι όταν μάθει πώς γράφεται το ποτάμι τότε ποιος τον πιάνει!

    Ε με τον κάθε Καραμανλάκα, με τι θράσος μάς κάθεται καβάλα!

  27. Pedis said

    τάιπο λέγεται ευκολα και γρήγορα το λάθος πληκτρολόγησης 🙂

  28. leonicos said

    Ο ευρωβουλευτής Λαγός έσκισε μια τουρκική σημαία

    Υποθέτω οτι γι’ αυτό πρέπει να γραψεις άρθρο. Δεν είναι μόνο δεοντολογικά άσχετος, προκλητικός θρασύς, καθηκι, αναιδής πέστε κι άλλα0

    είναι και ηλιθίως επικίνδυνος.

  29. leonicos said

    παρά», στην πραγματικότητα δεν συντάσσεται με τίποτα

    παρά», συντάσσεται με γενική μόνο σε πολύ ‘ψαγμένους ομιλητές’ ως ποιητικό αίτιο, αντί του υπό

  30. leonicos said

    Και το μαθήτευσε παρά της γαλλικής

    ΔΕΝ είναι παρωνυχίδα. ΛΑΘΑΡΑ ψαγμένου ομιλητη είναι

  31. leonicos said

    Η τροπολογία θα κατατεθεί από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος….

    Κατα-συγχίστηκα που το είδα!

    Μη συγχίζεσαι. Θα μάθουν ελληνικά όταν έρθουν στην Ellada

  32. leonicos said

    Τι έγινε; Πάλι μόνο μου με αφήσατε;

    Και φι=οβάμαι και κρυώνω

    Εκτός αν σας έδιωξα εγώ με τις κρυάδες μουυ

    Τζι……. πού είσαι; Κι εσύ τέκνον Βρούτε;

  33. πληκτρολογικό λάθος…

  34. leonicos said

    Δεν πέτυχε ούτε τον τόνο

    Κάπως έτσι γραφω κι εγώ. οπότε τι να σχολιάσω;

  35. leonicos said

    να στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχολιάστηκε στα σόσιαλ και το βρίσκω αρκετά διδακτικό.

    Πρέπει οι φίλοι σο οι γλωσσολόγοι να σοθυ πουν κάποτε ότι

    ΔΕΝ σπρώχνουμε τη γλώσσα

    την ακολουθούμε

    Και όσοι προσπάθησαννα την σπρώξουν (όρα καθαρεύουσα) χάσανε.

    Η γλώσσα είναι σαν τον άνεμο. Πάει όπου θέλεικαι δεν εξαρτάται από τις εμμονές μας

    Αναφέρομαι και στα περί τηνν διαιτήτρια. Λες και δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα

  36. Αγγελος said

    (23) lapsus clavari. Αλλά πολύ μ’ αρέσει και το πληκτρολίσθημα!
    Στο (8) πάντως, μόνο το ΚΟΡΟΝΙΑΟΣ της επικεφαλιδας είναι πληκτρολίσθημα. Το «πρόσληψη» το λέει και μέσα στο κείμενο, οπότε φοβούμαι πως θέλει και το λέει ο μαθηματικός…

  37. leonicos said

    Μάλλον με έλξη από το αποφανθεί. Ή έχετε κάποια άλλη εξήγηση;

    Όχι

  38. leonicos said

    7 Πέπε

    Γιατί το αποτέλεσμα είναι στην μια περίπτωση λάθος και στην άλλη υγιής αντίδραση σ’ έναν αφύσικο τύπο;

    Συνυπογράφω την ερώτηση. Απάντηση θέλω

  39. sarant said

    20 Ενδιαφέρον

    21 Τον αθωώνει, έγραψα 🙂

    25 Ενδιαφέρον κι αυτό

  40. Γς said

    Της Υπαπαντής σήμερα κι εδώ στα Μεσόγεια οι Αρβανίτες τραγουδάνε το «Ρα καμπάνα ι παπαντίσου» Κατι σαν τον Εθνικό τους Ανθξεμ.

    Ρα καμπάνα ι παπαντίσου=χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής

    γκρου Μαριώ του βες νου κλίσιου=σήκω Μαριώ να πας στην εκκλησία

    Ρα καμπάνα ντι τρι χέρου=χτύπησε η καμπάνα δυο τρεις φορές

    βούρε εμπούκουρου τσιμπέρου=βάλε αυτό το ωραίο τσεμπέρι

    λιέσου του κρίε εμπάνου=που κρατά τα μαλλιά στο κεφάλι

    πουρ του ντούκες μπουκουράνου=και σε κάνουν ομορφούλα

  41. leonicos said

    13 Αθεόφοβος

    Πολύ καλό αλλά ακραίο παράδειγμα. Κάπως έτσι όμως λειτουργεί η ανάγνωση, φωτογραφικά. Είναι ένα είδος εξωπυραμδικής αντίδρασης, όπως το γράψιμο. όταν γράφεις δεν σκέπτεσαι τις κινήσεις του χεριού σου, όπως όταν πρωτομάθαινες. Ακριβώς επειδή η γραφή σου πέρασε στο εξωπυραμιδικό δηλαδή αυτοματοποιήθηκε.

    Και ό Πέπε είπε κάτι σχετικό νομίζω, και αυτός έχει και περισσότερη πείρα

  42. leonicos said

    Γς καταπληκτικό

  43. Γς said

    14, 18, 21:

    Συνευρίσκομαι.

    -Συνευρέθησαν κύριε μάρτυς;

    Δεν καταλαβαίνει αλλά του κάνουν νόημα να πει «ΝαΙ»..

    -Ναι κύριε πρόεδρε! Ομως της έριξε κι έναν [μπιπ] !

  44. BLOG_OTI_NANAI said

    «Από το δελτίο της ΕΤ3, το λάθος στο σουπεράκι έγινε ιότροπο στα σόσιαλ»

    Πάντως, βρήκα τυπωμένο και το… επίθετο:

  45. ΓΤ said

    10.01.1001

  46. ΑΡΗΣ said

    «typing error» και εν συντομία typo.

  47. BLOG_OTI_NANAI said

    33: Κι εγώ αυτό θα έγραφα, αλλά «σφάλμα», έψαξα όμως πρώτα στα σχόλια και ήρθα δεύτερος.
    Με τον καιρό (ή και εξαρχής), η λέξη «πληκτρολογικό» θα μείνει σκέτη, όπως το «τυπογραφικό» και θα το εννοούμε αμέσως: π.χ. «τι γράφει εκεί;», «δεν ξέρω, μάλλον πληκτρολογικό θα είναι».

  48. sarant said

    44 🙂

  49. BLOG_OTI_NANAI said

    Εντωμεταξύ, στο διαδίκτυο το «πληκτρολογικά» ακόμα και σκέτο μερικοί το χρησιμοποιούν εδώ και… χρόνια:

  50. ΣΠ said

    Η σημερινή ημερομηνία 02-02-2020, εκτός του ότι είναι η ίδια παλινδρομική, χωρίζει και το έτος σε δύο παλινδρομικούς αριθμούς ημερών 33/333 (όπως επισημάνθηκε στο #25). Αυτό μέχρι το έτος 10000 συμβαίνει μόνο άλλες δύο φορές: 22-01-1022 (22/343) και 09/12/2190 (343/22). Η σημερινή ημερομηνία όμως είναι η μοναδική για την οποία τα ίδια ισχύουν και για τον αμερικανικό τρόπο γραφής της.

  51. Georgios Bartzoudis said

    (α) «θεώρησε φυσικό … να γράψει τη λέξη με το λατινικό, standard και μετά να προσθέσει το -άκι, και τα μπέρδεψε και πρόσθεσε το -αράκι και το έκανε στανταρνταράκι»
    # standard deviation, που λέμε!

    (β) «Η όμορφη διαιτητής με καταγωγή από τη Σερβία»
    # Ούτε σεξισμό καταλαβαίνω ούτε μουστάκια βλέπω (φοράω βέβαια γυαλιά αλλά όχι μόνο στο αριστερό μάτι!)

    (γ) «Ο σωστός τύπος είναι «οι προσφυγικές λέμβοι» -αλλά όσο κι αν υπάρχουν δευτερόκλιτα θηλυκά από την αρχαιότητα, οι τύποι αυτοί κάπου ηχούν αφύσικα».
    # Ε! Ναι: Μερικές φορές που …βουλώνει το δεξιό μου αυτί, ακούω και γω κάπως …αντικομματικό το να λέμε «οι λέμβοι».
    # Διερωτώμαι όμως, τί τις θέλουμε αυτές τις λέμβους;; Τί να φυλάξουμε;;; Τα θαλάσσια σύνορά μας;;; «Υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα και δεν τα ξέρουμε»;; [Όπα! Ξεφούρνισα και γω ένα …μπαγιάτικο Τας-κεμπάπ!]

    (δ) «θα αποταΝθεί στο ανώτερο επίπεδο»
    # Ας έλεγε «θα αποτανυσθεί»! Έτσι, για να το …τανίσει περισσότερο!

  52. ΣΠ said

    18α
    https://www.news247.gr/koinonia/2-fevroyarioy-2020-simera-monadiki-imerominia-karkiniki-grafi-21oy-aiona.7575697.html

  53. papatha111 said

    Νίκο, έχω μια απορία, που ίσως να μπορείς να μου τη λύσεις. Τώρα που έφυγαν οι Βρετανοί από την Ε.Ε. λογικά έφυγαν και τα αγγλικά τους. Θα εξακολουθήσουν να μεταφράζονται τα κείμενα της Ε.Ε. στα αγγλικά;

  54. Pedis said

    … η προκαθήμενη του υπουργείου Παιδείας …
    Ωραίος!

    Τρεις, τέσσερις, πέντε Ιεράρχες…
    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/229408_treis-tesseris-pente-ierarhes

  55. ΣΠ said

    53

    Και γλωσσικό μπρέξιτ;

  56. Αρειανός said

    1. «κατα-συγχίστηκα»: Το σωστό δεν είναι»συγχύστηκα»;
    2. «θα αποτανθώ»: Ο Γεωργακάς πάντως το καταγράφει ως δεύτερο τύπο.

  57. Pedis said

    https://www.documentonews.gr/article/sygklonismenos-o-polakhs-apo-thn-moria-exw-pathei-sok-photos

    Τη Λέσβο επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης …

    Αγανακτισμένος ο Παύλος Πολάκης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook φωτογραφίες από τις συνθήκες διαβίωσης των στοιβαγμένων προσφύγων που δεν περιγράφονται με λόγια. Έγραψε δε το πιο κάτω σχόλιο:

    «ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ !!!

    Μητσοτακη αυτή είναι η Μόρια ΣΟΥ!!!!

    Καλά, τι έπαθε ο Πολάκης με τη Μόρια τώρα πίσω-πίσω;

    Θα έπεσε από το άλογο (της εξουσίας) και τούρθε φλασσά, μάλλον …

  58. ΣΠ said

    56.1
    Ναι, σύμφωνα με το ΛΚΝ. Όμως σύμφωνα με το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

    συγχίζω ρ. μετβ. (σχολ. ορθ. συγχύζω) {σύγχισ-α, -τηκα, -μένος) προκαλώ (σε κάποιον) ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμό, ταραχή: με σύγχισε μ ‘ αυτά που μου ‘πε ΣΥΝ. εξοργίζω, ταράζω- (μεσοπαθ. συγχίζομαι) αναστατώνομαι ψυχικά, εκνευρίζομαι: δεν πρέπει να συγχίζεται, γιατί του ανεβαίνει η πίεση || μη μου μιλάς τώρα, είμαι συγχισμένος.

  59. Γς said

    52:

    Ειναι και το Eire με τ Αγγλικά του.

  60. ΣΠ said

    18α
    Ούτε τότε έχει δίκιο, π.χ. 10-02-2001 (2 Οκτ. 2001). Έχει δίκιο μόνο αν πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα και ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός τρόπος γραφής (βλ. #52).

  61. sarant said

    53-55-59 Η σύντομη απάντηση είναι «Θα συνεχίσουν». Αλλά έχει κάποιες περιπλοκές.

    56 Το ΛΚΝ πάντως έχει μόνο το «αποταθεί».

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    54: Κωστόπουλος…

    Παραλήρημα που μυρίζει σοβιετική ναφθαλίνη. Μιλάμε για άτομο παντελώς άσχετο και διανοητικά ψεκασμένο.

    Ελπίζω ειλικρινά να επιδείκνυε άγνοια κινδύνου και να τολμούσε να έρθει εδώ στα σχόλια να υπερασπιστεί όλη αυτή την ηλιθιότητα που έγραψε σε μία σελίδα κειμένου.

    Ποιος καμένος θα αναπαρήγαγε την άποψη περί… εκκλησιαστικού «εξοβελισμού» του Γρηγορίου Νύσσης, ποιος θα έγραφε φράση όπως, «μεταξύ άλλων, αμφισβήτησε ακόμη και τον αμετάκλητο χαρακτήρα της «τελικής κρίσεως», ερμηνεύοντας τη θεία τιμωρία σαν θεραπευτικό (και όχι εξοντωτικό) μέτρο»!!!

    Ή την αναφορά στον Βασίλειο Βογόμιλο με τη φράση, «τη βίαιη εκκαθάριση του θρησκευτικού τοπίου από κάθε λογής αιρέσεις (οι επικεφαλής των οποίων καίγονταν ζωντανοί στον Ιππόδρομο της Βασιλεύουσας).»!!!!!
    Ο άνθρωπος είναι φευγάτος! Πώς γίνεται σκοπός του Αλεξίου να είναι το να σκοτώνει αιρετικούς, και εμείς να τον βλέπουμε να συμμαχεί με τους Βογόμιλους (Αλεξιάδα 4,4), του οποίους βεβαίως τσάκισε κυριολεκτικά όταν λιποτάκτησαν και τον παράτησαν (Αλεξιάδα 5,3);!

    Και υβρίζει τον Μ. Βασίλειο για τη Μακρίνα ο ξεδιάντροπος, τη στιγμή που ο Βασίλειος ομολογεί ότι είναι ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ:

    Ήθελα νάξερα δεν ντρέπεται καθόλου;

  63. Γιάννης Ιατρού said

    χαιρετώ,

    όπως γράφει κι ο Γς (40), της Υπαπαντής σήμερα.
    Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσες γιορτάζουν (Μαίρη, κάποιες Μαρίες κλπ.).

    Λεώ, ήρεμα! Πολύ ανήσυχος είσαι τελευταία! Θα αισθάνεσαι την άνοιξη που έρχεται, ε;
    (Ρε συ, ακόμα να σε πιάσουν εκείνα τα «ηρεμιστικά» που σού έδωσαν στο στρατό;)

    Περί μεζεδακίων θα επανέλθω αργότερα… 🙂

  64. Γς said

    63:

    >Ρε συ, ακόμα να σε πιάσουν εκείνα τα «ηρεμιστικά» που σού έδωσαν στο στρατό;

    Και λέει το ανέκδοτο για κείνα τα γεροντάκια:

    -Θυμάσαι στο στρατό αυτό που μας ρίχνανε στο γάλα για να μην μας σηκώνεται;

    -Βέβαια. Εμείς όμως ντούροι! Δεν μας έπιανε.

    -Ντούροι, ντούροι! Εμένα τώρα, μετά τόσα χρόνια άρχισε κάπως να με πιάνει 😦

  65. ap8938 said

    62
    ο Κωστόπουλος παραπέμπει στη Γαζή. πχ. για τη Μακρίνα βλ. σ.228-229.

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    65: Κάθε άνθρωπος πάντως με στοιχειώδη σοβαρότητα, οφείλει να καταγράφει ρητά την επιφύλαξη του όταν αντλεί από τρίτους και όταν αναφέρεται σε πηγές που δεν έχει δει ή δεν γνωρίζει.
    Και μπορεί στη σελίδα 229 η Έφη Γαζή γράφει το λάθος αυτό για τον Μ. Βασίλειο, όμως ο Κωστόπουλος όχι μόνο δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει, αλλά υπερθεματίζει σε ειρωνικά σχόλια και έτσι γελοιοποιείται.

  67. BLOG_OTI_NANAI said

    66: Και να συμπληρώσω για τα της Έφης Γαζή και την ειρωνία περί «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού». Ο πολιτισμός που συνενώνει τα δύο στοιχεία αυτά, καταγράφεται σε ολόκληρο το Βυζάντιο. Ναι, βεβαίως, η καρικατούρα της Χούντα αφόδευσε επάνω σε αυτά, αλλά ο πολιτισμός με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ζωή 1.700 χρόνια. Δεν μπορούμε να ακούμε πλέον αυτά τα ιδεολογικά πυροτεχνήματα και τις μαμακίες της Χούντας θα τις πληρώνει και μάλιστα αναδρομικά η ιστορία 17 αιώνων, που βγαίνει ο Κωστόπουλος να μας πει για τη γυναίκα στον «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό»! Το πρόβλημα της γυναίκας είναι βαθιά κοινωνικό και υπάρχει από τότε που υπάρχει άνθρωπος και δεν σταμάτησε να υπάρχει ούτε όταν υπήρχαν Αμαζόνες, ούτε όταν υπήρχαν «συντρόφισσες», ούτε σήμερα που υπάρχουν ισραηλινές ή κούρδισσες μαχήτριες.

    Μπροστά στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο που αναγνώριζε ότι στα βιβλικά χρόνια υπήρχε γυναίκα Απόστολος! (Αποστόλισσα αν θέλετε) για την οποία εξέφραζε το θαυμασμό του για το φρόνημα της, ο Κωστόπουλος μοιάζει ένας φλύαρος παραχαράκτης.

  68. ap8938 said

    67. δεκτό. και δεν είναι η πρώτη φορά που η «έμφυλη οπτική» έχει οδηγήσει τη γαζή σε ολισθήματα, για να το πω ευγενικά.

  69. sarant said

    67 Πώς την έλεγε τη γυναίκα Απόστολο;

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @69. Ἀποστολία. 🙂

  71. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @70. Βιάστηκα νὰ γράψω τὴν παπαρ ἐξυπνάδα μου καὶ δέ σᾶς χαιρέτησα.

    Γειαχαραντάν.

  72. Γιάννης Ιατρού said

    70: 👍👍👍😂 Άμα ξέρεις δυο κολλυβογράμματα ρε παιδί μου, αμέσως, στο τσακ το βρίσκεις.

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    67: Είναι η Ιουνία στο Ρωμ. 16,7. Την έλεγε περιφραστικά (αξιώθηκε της των Αποστόλων προσηγορίας):

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @54,62, 65, κλπ.

    Στὴν πρώτη ἀνάγνωση δὲν εἶχα διαβάσει τὴν παραπομπὴ τοῦ #54.

    Τὴ διάβασα μετὰ τὴν ὀργίλη ἀπάντηση στὸ #62.

  75. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μουσικὸ σχόλιο στὸ#70.

    Στ᾿ Ἀποστόλη τὸ κουτοῦκι

    Μουσικὸ σχόλιο στὸ #74.

    Let it be

  76. BLOG_OTI_NANAI said

    68: Σίγουρα από μόνη της η έμφυλη ή η φεμινιστική οπτική δεν δημιουργούν πρόβλημα, ίσα-ίσα, σε μια εποχή που έχουμε ακόμα γυναικοκτονίες, απαιτείται να υπάρχει και αυτή η προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι ο μηδενισμός. Διότι, αν βάλουμε ιδεολογικά γυαλιά και οι προχριστιανικές αλλά και οι νεωτερικές εποχές, εξίσου καταπιεστικά πατριαρχικές είναι αφού ουδέποτε έπαψε η ανισότητα ή η βία κατά της γυναίκας. Και αυτή την ανισότητα δεν την εμπόδισε ούτε η πολυθεΐα (που δήθεν είναι λιγότερο πατριαρχική από τη μονοθεΐα), ούτε οι θηλυκές θεότητες, ούτε οι τελετές της γονιμότητας, ούτε η αθεΐα, ούτε τίποτα.

  77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἔχω ἀκούσει ὅτι στὴ φυλὴ Ἄμαζον ἀρχηγὸς εἶναι κάποιος δικός μας· Ζαφείρης Μπέζος, ἂν θυμᾶμαι καλά. 🙂

    Κι αὐτὸ τὸ Ἀλμεγλένη πῶς τό ᾿φτιαξε ὁ κορέκτορας;

    Χάθηκε τὸ Ἀλλεμαγηνή, ὅπου ταιριάζουν καὶ τὰ γράμματα;

  78. Γιάννης Ιατρού said

    54, 62, 65, 67 κλπ.
    Αναμείνατε παρέμβαση γνωστού σχολιαστή με μνημειώδες, βαρυσήμαντο σχόλιο κι επισημάνσεις, ίσως δε και με ρηξικέλευθες απόψεις, που θ΄ αφήσει άναυδους τους γνωστούς καφενόβιους χριστιανομπολσεβίκους εδώ μέσα και θα αντικρούει τον αρχηγό των Μεταλληνιστών😜🙄😎

  79. πρώην κομπιουτεράς said

    Ανήκουστη γκάφα του διαπρεπούς μελετητού των Γραφών, κ. Blogotinanai, που θα τον συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του και αποδεικνύει οριστικά πόσο άσχετος είναι με την Εκκλησιαστική Ιστορία: Στο τέλος του σχολίου 62 γράφει: «Και υβρίζει τον Μ. Βασίλειο για τη Μακρίνα ο ξεδιάντροπος, τη στιγμή που ο Βασίλειος ομολογεί ότι είναι ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ:»

    Αλλ’ ώ αγαθέ, όταν η Γαζή και ο Τασούλης ο Κωστόπουλος λένε πως ο Μ. Βασίλειος αγνοούσε ολοκληρωτικά την Μακρίνα, εννοούν την αδερφή του την Μακρίνα (324 – 379) που
    γιορτάζει στις 19 Ιουλίου.

    Στην φωτοτυπία που ανέβασες εσύ στο σχόλιο 62, ο Μ. Βασίλειος αναφέρεται στην ΓΙΑΓΙΑ του, την διαβόητη Μακρίνα, που ήταν μαθήτρια του αγίου Γρηγορίου, Επισκόπου Νεοκαισαρείας (213 – 270) ο οποίος γιορτάζει 17 Νοέμβρη ανήμερα!..

    ΣΕ ΡΩΤΑΩ, αδαέστατε μελετητά των Γραφών, κύριε Blogotinanai: Πώς είναι δυνατόν (όπως αναφέρει ο Μ. Βασίλειος στην φωτοτυπία σου) να διδάχτηκε η αδελφή του η Μακρίνα τις μπαρούφες του Ευαγγελίου από τον Γρηγόριο Νεοκαισαρείας, όταν αυτός τα είχε τινάξει τουλάχιστον 54 χρόνια πριν γεννηθεί η Μακρίνα; Τόσο άσχετος είσαι, ή δεν λειτουργεί καθόλου το νιονιό σου;

    ΥΓ-1: Τό ότι η γκάφα ολκής του διαπρεπούς λογίου κ. Blogotinanai στο σχόλιο 62 έμεινε εντελώς αναπάντητη επί 3 ολόκληρες ώρες από τους λοιπούς σχολιαστές, αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο τραγικά αθεολόγητοι είναι απαξάπαντες οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου

    ΥΓ-2: Είναι ενδιαφέρον ότι η γιαγιά Μακρίνα (που δίδαξε τον Χριστιανισμό σε ολόκληρη την οικογένεια του Μ. Βασιλείου και είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη που τρώμε στη μάπα επί 16 αιώνες τους Τρείς Ιεράρχες…) δεν έχει ανακηρυχτεί Αγία από την Εκκλησία μας. Αντίθετα, η αδελφή Μακρίνα αγιοποιήθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά τον θάνατό της. ΓΙΑΤΙ, ΑΡΑΓΕ; Μήπως διότι η γιαγιά Μακρίνα είχε αποδεχτεί και κάποιες αιρετικές απόψεις του αρχιαιρεσιάρχου Αρείου; Εδώ σε θέλω κάβουρα (Blogotinanai) που περπατάς στα κάρβουνα… Αν τολμάς, βγές και απάντησε, αλλά μετά δεν θα ξέρεις πού να κρυφτείς…

  80. Pedis said

    https://thepressproject.gr/mathitis-kerdizi-dikastika-apallagi-apo-ta-thriskeftika-pou-iche-aporrifthi-dyo-fores-apo-to-scholio-tou/

    Μαθητής κερδίζει δικαστικά απαλλαγή από τα θρησκευτικά που είχε απορριφθεί δύο φορές από το σχολείο του

    Πρόκειται για το 1ο Γενικό Λύκειο Γέρακα, στο οποίο οι γονείς του μαθητή είχαν υποβάλει τον Σεπτέμβριο αίτημα απαλλαγής χωρίς να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χ.Ο. Η αίτησή τους απορρίφθηκε και στην συνέχεια υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα εκ νέου ως εκπρόθεσμο.

    Διότι όποιος έχει βαφτιστεί (τον έχουν βαφτίσει) ΧΟ και δεν θέλει να παρακολουθήσει το δύσκολο και απαιτητικό μάθημα των θρησκευτικών είναι και αμαρτωλός και λουφαδόρος.

  81. ΣΠ said

    79
    Εδώ είσαι, αρχιγκαφατζή; Κάτι χρονολογίες χρωστάς. Δεν υπάρχουν και κάνεις τον κινέζο, ε;

  82. ΣΠ said

    Στο Saturday Night Live έγινε αναφορά στην νέα ΠτΔ (στο 0:39):

  83. Γιάννης Ιατρού said

    80: Πέδη, είναι ευρέως γνωστό πως εκεί στον Γέρακα γίνονται σημεία και τέρατα… Γνωστός ακτιβιστής δεν προλαβαίνει να πάρει (βαθιά) ανάσα, από τις παρεμβάσεις του στην εκπαίδευση… 🙂 🙂

  84. 77, … Κι αὐτὸ τὸ Ἀλμεγλένη πῶς τό ᾿φτιαξε ὁ κορέκτορας; …

    – «Almagne»
    – Εντάξει ακούγεται, αλλά λείπει ένα «le» για σωστή ορθογράφηση του «Almagne»
    – OK, «Almaglene»

  85. Αιμ said

    78. Καλά μάγος είσαι ;

  86. Μαρία said

    61β
    Εντελώς εμπειρικά νομίζω οτι ο τύπος αποτάνθηκα είναι ο επικρατέστερος.

  87. … Καλλονή διαιτητής «κατσάδιασε» τον Φέντερερ.
    … Η όμορφη διαιτητής με καταγωγή από τη Σερβία… …

    Διαμαρτυρία για άκυρο σερβίς;

  88. Λάζαρος Μ. said

    Μετρήστε τα περιττά εισαγωγικά στο παρακάτω άρθρο του CNN και κερδίστε πλούσια δώρα:

    http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/206142/h-eyropi-piezei-gia-koino-fortisti-stis-forites-syskeyes

  89. Μαρία said

    ΠΑΟΚ – Παμβοχαϊκός: Διακοπή του αγώνα για το πανό της ντροπής https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/82360/paok-pamvoxaikos-diakopi-toy-agona-gia-to-pano-tis-ntropis-pics

    Άσχετη απο αθλητικά αλλά τελικά κι απ’ τη γεωγραφία της Κορινθίας – θα τρίζουν τα κόκαλα του παππού μου, όταν είδα τον τίτλο σε τιτίβισμα, νόμισα οτι λόγω βόχας ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τον Ολυμπιακό. 🙂
    Πού να φανταστώ οτι υπάρχει χωριό Βοχαϊκό και ολόκληρη περιοχή Βόχα, που μάλιστα λέει …«Η λέξη Βόχα έχει τη ρίζα της από την αρχαιότητα, και σημαίνει έκταση γης που είναι πλούσια σε βοσκή, κατάλληλη για εκτροφή βοών.» https://www.vocha.gr/p-gnoriste-ti-vocha.php

  90. Λεώνικε, καλησπέρα

  91. Γιάννης Ιατρού said

    85: Χάρισμα 🙂
    88: 7Χ2

    Τι γίνεται η Λού, οικουρεί κλινήρης;;

  92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @84. Γειά σου, Μιχάλη.

    Ὅμως μὲ τὴ προσθήκη τοῦ συμπλέγματος gl δίνει στὴν Γερμανία μιὰ γλοιώδη ὑφή. 🙂

    Λές νὰ κατηγορηθεῖ τὸ μεταφραστήρι γιὰ ἀντιγερμανισμό;

  93. Μαρία said

    4 κλπ
    Mais ce dimanche 2 février est un palindrome parfait, ce qui est baucoup plus rare, puisqu’il fonctionne dans n’importe quel système calendaire – les Anglo-saxons ayant choisi la formule mois/jour/année.

  94. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Εμείς δεν είχαμε λεφτά για μπάτλερ, κι έτσι τον σκύλο τον φροντίζει ο πατέρας μου 🙂

    το λάθος στο σουπεράκι έγινε ιότροπο

    Κορονοϊότροπο!

    Ξέρετε ποια είναι η Αλμεγλένη;

    Αμέ! Η χαμένη συνέχεια της Αλμαγέστης! Τώρα, με 20% περισσότερους επίκυκλους 😀

  95. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @92.(συνέχεια) Προτιμῶ τὸ Ἀλλεμαγηνή.

    Παραπέμπει στὴν Κομμαγηνή, μὲ ἀναφορές ἀπὸ Καβάφη, Σεφέρη καὶ Ἐλύτη

  96. Γιάννης Ιατρού said

    94: …Η χαμένη συνέχεια της Αλμαγέστης!
    Ναι, αλλά τούτηνα την Αλμεγλένη την έχει γράψει ένας Πτωμαλαίος 🙂

  97. sarant said

    73 Ευχαριστώ

    Τα φίλτρα σαν να μη λειτουργούν καλά

  98. ΣΠ said

    89
    Πανό κατά των παραγόντων του Ολυμπιακού ή κατά της σημαίας της Κολομβίας;

  99. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @95. !@#$%^&*

    Ξαναγράφω τὶς παραπομπές.

    Κομμαγηνή, μὲ ἀναφορὲς ἀπὸ Καβάφη, Σεφέρη καὶ Ἐλύτη

  100. Περιονουσκιας said

    Στον αποκάτω σύνδεσμο κρύβεται η απάντηση για την «Αλμεγλένη». Καλές οι θριαμβολογίες της Γούγγλης, αλλά τα μηχανήματα παίρνουν πλέον κατά το μάλλον ή ήττον αυθαίρετες πρωτοβουλίες. Αλοίμονό μας (βλ. Skynet, Matrix κτλ.)
    https://www.secnews.gr/156191/google-translate-neural-machine-translation-for-greek/

  101. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @98. Μᾶλλον ἦταν ἐλλιπές.

    Δὲν ἦταν μόνο τὸ καρτέλ τοῦ Μεντεγίν.

    Ὑπῆρχε τὸ καρτέλ τοῦ Κάλι, τῆς Βάγιε δὲλ Νόρτε κλπ. 🙂

  102. Μαρία said

    Το ΜΠΕ έκανε πάλι το θαύμα του.
    «Κάηκε ο συνοικισμός Κάμπελ και είχε και νεκρούς, έναν χριστιανό τω θρήσκευμα και Εβραίους τω θρήσκευμα –Έλληνες βέβαια»
    https://www.documentonews.gr/article/apokalypthria-sthlhs-mnhmhs-ebraikoy-synoikismoy-kampel-sthn-kalamaria

  103. Λάζαρος Μ. said

    91 ☺️

  104. Avonidas said

    Η Νομανσλάνδη, πάντως, ήδη ανακαλύπτει τις καταστροφικές επιπτώσεις της αλμεγλένης 😉

    https://gifyu.com/image/qfe5

  105. voulagx said

    Η κατά Ιερώνυμο «αθλία» Εύα και η «αθλιότητα» της εξέγερσης

  106. aerosol said

    #35
    Πράγματι, τη γλώσσα δε μπορείς να την σπρώξεις. Μπορείς όμως να την σμπρώξεις!
    Διότι το «μ» εντείνει την προσπάθεια και οξυγονώνει επαρκώς τον εγκέφαλο.

    #96
    Αναφέρεσαι στον πολυγραφότατο μελετητή Πτωμαλαίο από τη νήσο Σύφιλο;

  107. Μαρία said

    105
    Ο Χ.Κ. είναι ηλίθιος. Ας περιοριστεί στα ραδιοφωνικά σχόλια.
    Ουαί τη αθλία, τι έπαθεν; (ιερός Χρυσόστομος) = αλίμονο την καημένη, τι έπαθε;

  108. Pedis said

    # 105 – εμ δεν είναι ίσα κι όμοια, η μια πήγε με τον σατανά η άλλη με τον θεό. Αλλά ούτε δύο λόγια συμπαθειας για τον κερατά … κρίμα.

  109. nikiplos said

    Πάντως επειδή εμείς δεν γράφουμε αμερικάνικα:

    01/02/2010
    02/02/2020
    03/02/2030
    09/02/2090
    10/02/2001
    11/02/2011
    12/02/2021
    12/02/2031
    19/022091
    20/02/2002
    21/02/2012
    22/02/2022
    23/02/2032
    29/02/2092

    έχει κάμποσες καρκινικές τούτος ο αιώνας… 🙂

  110. Αρειανός said

    56 Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Νομίζω ότι ο οικοδεσπότης έχει αρχίσει να γίνεται μπαμπινιωτικός. 😉

  111. ΓΤ said

    #89 Δύσκολα τα πράγματα, Μαρία. Άσε που, σε ένδειξη συμπαράστασης, σήμερα ο ΣΦ ΠΑΟΚ Πατριαρχείο Γιαννιτσών δεν θα κατέβαινε να αγωνιστεί εναντίον του Άρη Λιπαρού (ασφαλώς κατάλαβες ότι μιλάμε για τη ματσάρα της 16ης Αγωνιστικής του Β’ Ομίλου της Α’ Πέλλας…) https://inpaok.com/630409/sto-plevro-tou-paok-to-patriarchio-giannitson/

  112. Πέπε said

    > > Είναι ενδιαφέρον ότι η γιαγιά Μακρίνα (που δίδαξε τον Χριστιανισμό σε ολόκληρη την οικογένεια του Μ. Βασιλείου και είναι αποκλειστικώς υπεύθυνη που τρώμε στη μάπα επί 16 αιώνες τους Τρείς Ιεράρχες…) δεν έχει ανακηρυχτεί Αγία από την Εκκλησία μας. Αντίθετα, η αδελφή Μακρίνα αγιοποιήθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά τον θάνατό της. ΓΙΑΤΙ, ΑΡΑΓΕ;

    Ηλίου φαεινότερον: Ίνα μη δυσαρεστηθεί γνωστός φιλαράκος του ρέκτου κ. Σαραντάκου.

  113. Μαρία said

    Ρούβλια;

    https://www.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/olympiakos-ksanthh-opados-me-maska-savvidh-petakse-xartonomismata.5677170.html

  114. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  115. voulagx said

    Νικοκυρη το #112 το ‘φαγε η μαρμαγκα! Πρωτη φορα μου συμβαινει αυτο.

  116. voulagx said

    Νικο, μ’ εφαγε η μαρμαγκα!

  117. voulagx said

    Ωχ! τον εστειλες για μπανιο τον θεολογημενο;

  118. Γιάννης Ιατρού said

    104: Το έφτιαξες ή το βρήκες; Απίθανο, και στις δύο περιπτώσεις, εύγε!

    105: …αλλά επαναστάτησε και βρέθηκε απέναντι από τον Παράδεισο… !!!
    Για να ξέρεις γέροντα, τι σε περιμένει…, απένατι από τον Παράδεισο (Αμαρουσίου, προφανώς). Ρε κατάντια και ‘ποθημένα που ΄χουν.

    106β: χαχα, ναι 👍😉

    107: Τόμος 7 (περί μετανοίας κι εγκράτειας κλπ.):

  119. Avonidas said

    #118. Προχειροδουλειά, φίλτατε 🙂

  120. voulagx said

    #107: Και μετά σου λέει ενιαία και τρισχιλιετής! Τι να σου, βρε Μαρία, εγώ είμαι αθεολόγητος, ας μας πει κι ο θεολογημένος Πρώην Κομπιουτεράς.

  121. sarant said

    115-120 Σωστά το κατάλαβες. 🙂

  122. Καλησπέρα!

    Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Στην προκειμένη περίπτωση παγωμένα.
    Το αποτανθεί είναι η μετά από πολλές χιλιετίες εκδίκηση εκείνου του προελληνικού στρώματος που μας έχει κληροδοτήσει όλα αυτά τα τοπωνύμια σε -νθ-ος (Κόρινθος, Αμάρυνθος, κ.λπ.). Μας εκδικούνται που τους εξοντώσαμε / αφομοιώσουμε, μπερδεύοντας την θεία γλώσσα μας, και θυμίζοντάς μας την κάποτε παρουσία τους.

    ΟΚ, πολύ νερντ και ελεγχόμενης επιστημονικής ακεραιότητας αστείο, αλλά τώρα το έγραψα, και μάλιστα με κόπο στο πληκτρολόγιο του κινητού, και λυπάμαι να μην το στείλω.

  123. Nestanaios said

    79.
    Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η θεολογία με αυτά που αναφέρει αυτός ο σχολιαστής.

  124. 94, … Εμείς δεν είχαμε λεφτά για μπάτλερ, κι έτσι τον σκύλο τον φροντίζει ο πατέρας μου…

    Αλλιώς θα γινότανε «μπάτλερ σκύλοι αλέστε!»

  125. Μαρία said

    Δεν ξέρω τι είπε στη συνέχεια αλλά το Τζέισον είναι χαρακτηριστικό πακιστανικό όνομα;

  126. Γιάννης Ιατρού said

    122: Γιατί ρε Κώστα μας πληγώνεις; Εκείνο το «πλ_ίνθος», γιού νόου…, το «τούβλο»😜 ρε συ, δεν είναι δική μας λέξη;

  127. sarant said

    122 !

  128. Μαρία said

    Μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια
    I missed Soderbergh’s film when it was released, and I happen also to be frightened of dying from viral pneumonia, so I killed two birds with one download and watched the movie this week. https://www.theguardian.com/film/2020/jan/30/what-can-we-learn-about-coronavirus-from-watching-contagion

    Μετάφραση πρώκταγον
    Και ο Ράϊαν Γκίλμπι κριτικός κινηματογράφου του Guardian δεν διστάζει να παραδεχτεί δημοσίως ότι έχασε την ταινία όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά, αλλά την κατέβασε την περασμένη εβδομάδα, και (το χειρότερο) με το που την είδε, έντρομος από φόβο μήπως πεθάνει από την πνευμονία που προκαλεί ο ιός, σκότωσε αμέσως τα δύο κατοικίδια πουλιά τουhttps://www.protagon.gr/themata/gia-ton-koronoio-ta-eixe-pei-ola-to-xoligount-44341989369

  129. Γς said

    63:

    >όπως γράφει κι ο Γς (40), της Υπαπαντής σήμερα.
    Χρόνια πολλά λοιπόν σε όσες γιορτάζουν (Μαίρη, κάποιες Μαρίες κλπ.).

    κι ο Σαραντάκος!

    Υπαπαντή της συναγωγής είναι κατ’ αναλογία ο «σαραντισμός» που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.

  130. leonicos said

    Επειδή τα μαζεύεις αυτά:

    Μάρπισσαν, ἥτις ἔκλεξεν ὡς σύζυγον τὸν Ἴδαν

    65. Λωρέντης 1837. Λωρέντης Νικ. Λεξικὸν τῶν Ἀρχαίων Κυρίων Ὀνομάτων της Μυθολογίας, Ἱστορίας καὶ Γεωγραφίας. Βιέννη

  131. Georgios Bartzoudis said

    54, Pedis said: «…Τρεις, τέσσερις, πέντε Ιεράρχες…
    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/229408_treis-tesseris-pente-ierarhes.

    # Ο αποδεδειγμένος αναξιόπιστος (βλέπε σχόλια στην ανάρτηση «Γενοκτονίες και ποινικοποίηση») βγάζει τη χολή του, εναντίον του …μισητού όρου «έθνος», στην ΕΦημερίδα των ΣΥΝτεταγμένων.
    Εντάξει, οι άνθρωποι το ψωμί τους βγάζουν, γαργαλώντας αυτιά (κεντρίζοντας συνάμα τον …απαραίτητο φανατισμό!). Πέραν αυτού όμως, πως να κρίνεις όσα επικαλείται ένα αναξιόπιστο «διεθνίκι»;; Να κάτσεις και να ψάξεις μία-μία τις αναφορές του;;; Γιαλάν ντουνιάς τα «διεθνίκια» (και όλα τα εις –ίκια).

  132. Jane said

    2-2-2020 -2-0-22η αγωνιστική

    Πώς σας ξέφυγε τόσοι άντρες εδώ μέσα;

    Καλό μήνα! 🙂

  133. sarant said

    128 Αυτό είναι θηριώδες μαργαριτάρι, το διέδωσα αρκετά

    132 Εμ, σημαδιακό ήταν!

  134. leonicos said

    Μπλογκ ότι Νάναι

    Μην ανησυχεις. Έχω ασφαλές υπόγειο για κάθε ενδεχόμενο.

  135. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας

    Να ξεκαθαρίσω πως ο ΠΑΟ κέρδισε καθαρά και δίκαια και αφού ο Διούδης έσωσε τουλάχιστον τρία γκολ ίσως και να τον αδικεί το σκορ.
    Στις 7 που άκουσα την σύνθεση του ΠΑΟΚ με ζώσανε τα φίδια. Πρώτον ψυχολογικά οι παίκτες που έπαιξαν με τον Βόλο είχαν χαλασθεί με την αναγγελία του υποβοβασμού και δεύτερον αγωνιστικά ήταν μακράν η χειρότερη εμφάνιση του ΠΑΟΚ επί εποχής Σαββίδη. Μια διάταξη με τέσσερα μπακ όπου το δεξί απαγορεύεται από το πλάνο να περάσει την σέντρα κι έτσι το δεξί εξτρέμ Λημνιος παίζει μόνο του και το αριστερό μπακ Γιαννούλης δεν έχει μπροστά του αριστερό εξτρέμ !! Στο βγάλσιμο της μπάλας από την άμυνα έπρεπε να περάσει από Εσίτι-Μαουρίσιο για να πάει στον Μίσιτς. Ο Εσίτι δεν έχει την τεχνική για πάσιν γκέιμ κι ο Μαουρίσιο ακόμα δεν έχει τα τρεξίματα που απαιτεί η θέση με αποτέλεσμα στις βεβιασμένες προσπάθειες να βρουν τον Μίσιτς από πίσω ή να πέφτουν αμέσως τρεις παίκτες επάνω του ή το χειρότερο να να παίρνουν την μπάλλα οι πράσινοι σε αιφνιδιασμό. Ετσι κινδύνευσε στο πρώτο ημίχρονο δυο- τρεις φορές κι έφαγε δυο ΄γκολ στο δεύτερο χαλαρά. Τις δυο φορές που πήρε την μπάλλα ο Μίσιτς έβγαλε παίκτη τετατετ αλλά…Διούδης. Ο ΠΑΟ σε σετ παιχνίδι ήταν ακίνδυνος αλλά ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα.
    Οπως μάντεψα μετά το 2-0 μπήκαν οι Πέλκας και Μπίσεσβαρ, δημιουργικοί παίκτες και οι δύο και παρ΄ όλο που ο ΠΑΟ είχε γυρίσει πίσω είχε άλλες δυο φάσεις που έσπασε την άμυνα.
    Με τις επιμονές του ο Φερέιρα τέλειωσε ένα σερί επίτευξης τερμάτων που βάσταγε από το 17. Δεν ξέρω αν σε δυο-τρία χρόνια θα αποδώσει το πλάνο του ξέρω όμως πως ήρθε σε μια ομάδα που έίχε άλλο πλάνο και μάλιστα πολύ πετυχημένο και κατάντησε να τον κάνει γιογιό ο Δώνης !!
    Κρίμα για τον Μίσιτς να παίζει σ΄αυτό το πρωτάθλημα και μ’ αυτόν τον προπονητή που πολλές φορές τον ακυρώνει με τις εμμονές του, καλές οι προσθήκες του ΠΑΟ, Ναγκί και Ανουάρ

  136. Μαρία said

    133
    Ναι, γιατί το λάθος δεν περιορίζεται μόνο στα πουλιά.

  137. loukretia50 said

    Ωραία τα μεζεδάκια, αλλά δυσκολεύομαι να σας παρακολουθήσω.
    Κάπου διάβασα για έναν αδέσποτο σχολιαστή … τελικά έγραφε αδαέστατο! – ή αναιδέστατο? Anyway!
    Ισχύει αυτό που γράφει ο Αθεόφοβος, ειδικά για όσους διαβάζουν σκαναριστά.
    Οι ζαβλακωμένοι είναι άλλη κατηγορία.

    Στη συνέχεια βλέπω :
    Μπάτλερ της σκύλας ο λαγός ? και δη αναπληρωτής?
    Τςςς! Τςςς!
    Αμάλγαμα μεταφραστών, γλωσσοκαβουρντιστήρι!
    παναπεί :
    Μπάτε σκύλοι εκλεγμένοι μπάτλερ βουρ στην Αλμεγλένη
    Στέκει περίφημα σα γκουγκλομετάφραση!

    «Στιχουργός υπηρεσίας» – ναι, εισαγωγικά! – θήλυ και φίλη, δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν επιθυμεί να «παράξετε» (σικ ωρέ!) έμφυλο τύπο για πάρτη της όταν κριτικάρετε τα στιχάκια που σκαρώνει!
    ————————–

    Μισώ τις χαμένες μέρες, η Κυριακή πρέπει νάναι γιορτή, https://youtu.be/4RJqVtoUL0s?t=1793 προσπαθώ να αναπληρώσω με νοσταλγικό ταξίδι στις μπουάτ.
    Όποιος θέλει ακολουθεί!

    ΥΓ – σφήνα
    Υποθετικό σενάριο- ο φόβος φυλάει τα έρμα!

    Με σινδόνη η Μενδώνη θα τυλίξει και το Δώνη

  138. Γς said

    πουλιά λένε τα πουλερικά στην Πάρο

  139. Γς said

    137:

    >Με σινδόνη η Μενδώνη θα τυλίξει και το Δώνη

  140. sarant said

    136 Δεν περιορίζεται;

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Μεταμπρεξιτικά
    μεταμπρεξικά, απλολογώντας

    >>λάθος πληκτρολόγησης
    πληκτροφάουλ γράφω στο σκάιπ όταν συμβεί

    >>Αλμεγλένη
    Αμέλγματα στην Αλμεγλένη, γλωσσοδέτης της Νομανσλάνδης

  142. Μαρία said

    140
    Φοβήθηκε οτι θα πεθάνει απο πνευμονία, αφού είδε την ταινία;

  143. Περιονουσκιας said

    Η Μάρπησσα είναι με ήτα, όμως.

  144. sarant said

    142 Ε ναι, διαφορετικά γιατί να σκοτώσει τα καημένα τα κατοικίδια πουλιά του; 🙂 🙂

  145. Νίκος Κ. said

    «… διότι μέχρι πριν από 10-20 χρόνια ελάχιστες γυναίκες διαιτήτευαν».
    Στο σκάκι υπάρχουν από χρόνια πολλές διαιτήτριες. Ας μην τα βλέπουμε όλα ποδοσφαιροκεντρικά!

  146. BLOG_OTI_NANAI said

    79: Κακώς περίμενα το πρωί να το διορθώσω και έγραψε ο καλικάτζαρος…

    Με το Μακρίνα κακώς σκέφτηκα κατευθείαν τη γιαγιά και έτσι η αβλεψία είναι δική μου καθώς αυτοί αναφέρονταν στην αδελφή του.

    Αυτό δεν αλλάζει το άθλιο συμπέρασμα του Κωστόπουλου περί δήθεν μισογυνισμού του Βασιλείου, καθώς σύμφωνα με τον Κωστόπουλο ο μισογύνης φαίνεται από την αποσιώπηση της γυναικείας πνευματικής προσφοράς, κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για τον Μέγα Βασίλειο.

    Επίσης υπάρχει και μια μικρή παράμετρος. Ο Βασίλειος δεν κρύβει τη σχέση αγάπης που είχε με τα αδέλφια του και εκτός από τις μνήμες που έχει, τιμά το μέρος αυτό στο οποίο έζησε και ο ίδιος ένα διάστημα ως μοναχός, ως ιδανικό τόπο άσκησης («επιτήδειον εμφιλοσοφήσαι το χωρίον τούτο»). Μάλιστα, τα γράφει αυτά απευθυνόμενος σε πρόσωπα που γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή και την προσφορά της αδελφής του στην ίδρυση του μοναστικού κέντρου. Δεν φαίνεται λοιπόν ότι η απουσία σχετικών αναφορών σημαίνει κακόβουλη αποσιώπηση της προσφοράς της αδελφής του. Μάλιστα λέει καθαρά ότι έμεινε εκεί «διά την νυν των αδελφών ενοίκησιν». Πιθανόν αν είχε φύγει από τη ζωή πρώτα η αδελφή του, ο Βασίλειος να μας είχε αφήσει ένα σχετικό έργο.

  147. BLOG_OTI_NANAI said

    79: Γράφει ο καραγκιοζοπαίχτης:
    «Μήπως διότι η γιαγιά Μακρίνα είχε αποδεχτεί και κάποιες αιρετικές απόψεις του αρχιαιρεσιάρχου Αρείου; Αν τολμάς, βγές και απάντησε, αλλά μετά δεν θα ξέρεις πού να κρυφτείς»

    Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα έγραφε ο Μ. Βασίλειος σε επιστολή του πως «απόδειξη για τη γνησιότητα της πίστης μου είναι ότι ανατράφηκα πνευματικά από τη Μακρίνα». Και μάλιστα όταν στην ίδια ενότητα αποσαφηνίζει ότι έμεινε μακριά από κάθε δοξασία του Αρειανισμού:

  148. BLOG_OTI_NANAI said

    146: «Πιθανόν αν είχε φύγει από τη ζωή πρώτα η αδελφή του, ο Βασίλειος να μας είχε αφήσει ένα σχετικό έργο.»

    Επ’ αυτού αξίζει να πούμε ότι και ο Γρηγόριος Νύσσης έγραψε τον βίο της αδελφής του τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον θάνατο της, και μάλιστα σε επιστολή, επειδή του ζήτησε να μάθει πληροφορίες γι’ αυτήν ο μοναχός Ολύμπιος. Επίσης, και το έργο «Περί ψυχής και αναστάσεως» το οποίο περιέχει έναν (επεξεργασμένο από τον Γρηγόριο) θεολογικό διάλογο με την αδελφή του, και αυτό μετά το θάνατο της γράφτηκε.

  149. Ανταλκίδας said

    Μάθαμε και την … Αλμεγλένη!
    Να μη ξεχνάμε ότι εκτός από τις ανύπαρκτες ονομασίες, κύρια λόγω google (και όχι μόνο), έχουμε και άλλ’ αντ’ άλλων υπαρκτές μεν αδόκιμες δε ονομασίες λόγω ασχετοσύνης των μεταφραστών. Ενδεικτικά αναφέρω αφενός τη Σουδητία (βλ. και τα Σουδήτια όρη) της Τσεχίας που πολλοί ανενημέρωτοι μεταφραστές την αποδίδουν Σουηδία (όπως άρθρο στην «Καθημερινή» για συνομιλίες μεταξύ Βερολίνου και Πράγας για τις περιουσίες των Γερμανών της … Σουηδίας!) και αφετέρου τη Λωρραίνη -Lorraine- που στο βιβλίο του Hermann Frank Meyer «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα» («Εστία») αποδίδεται Λοθαριγγία (η ονομασία Λοθαριγγία -Lothringen- δεν είναι λάθος και υπάρχει σε όλες τις σοβαρές εγκυκλοπαίδειες· όμως, έχει επικρατήσει να λέγεται Λωρραίνη και όλοι οι Έλληνες τη ξέρουν, μόνον ως, Λωρραίνη).

    Όσον αφορά τους ταλιμπάν (α΄ πρόσ. ενικ.: ταλέμπ) που … ανέβαλαν, δυστυχώς διαδραματίζεται μια «πικρή» ιστορία: όλες αυτές οι «ειδησειογραφικές» sites και blogs, αλλά ακόμη και οι εφημερίδες, έχουν προσλάβει ημιμαθή πιτσιρικαρία (με πλήρη άγνοια και γνώσεων και γλώσσας) για να αναμεταδίδει ό,τι πρωτοεμφανίζεται στο internet και ενυπάρχει και η μανία της ταχύτητας.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας εκνευρίζει (και μάλιστα πολύ) το «ανακάτεμα», για μένα: συνύπαρξη, δύο διαφορετικών αλφαβήτων στην ίδια λέξη. Θεωρώ απόλυτα φυσιολογική τη συνύπαρξη τόσο γραμμάτων και αριθμών στην ίδια λέξη (πχ 10ετία) όσο και διαφορετικών αλφαβήτων (πχ bluesίστας).

  150. 149 o jazzίστας και η artίστα / που jamάρανε στην πίστα

  151. nikiplos said

    149@, γνωστό γαρ, γιατί αν γράψω μπλουζίστας και μπλουζ, έρχεται ο Σκρίμιν Τζέη Χώκινς και μου φοράει την κιθάρα κολάρο…

  152. Alexis said

    #150, 151: …και όπως είναι επίσης γνωστό ο Σλούκι Λουκ dribleάρει και shootάρει πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά του! 😊

  153. Alexis said

    Ο Γιάννης Κουβάτσος πού είναι;
    Πληροφορίες λένε πως εθεάθη αργά χθες το βράδυ να πανηγυρίζει στην Ομόνοια! 😂

  154. sarant said

    149 Τη Λοθαριγγία τη χρησιμοποιώ κι εγώ, αλλά χαριτολογώντας.

    Αλλά ο bluesίστας σάς διαβεβαιώνω ότι με ενοχλεί αφόρητα. Εκτός των άλλων διότι, γράφοντάς το έτσι, παρακινείτε τον αναγνώστη να το προφέρει όπως στα αγγλικά, ενώ βέβαια το προφέρουμε ελληνικά.

  155. nikiplos said

    Άσε που παραπέμπει στο παλαιό αεκτζίδικο σύνθημα: Κικίλια μασίστα μπασκετμπολίστα…

  156. ΣΠ said

  157. Αγγελος said

    Για όσους δεν κατάλαβαν το (156), η πόλη Kansas City βρίσκεται στην πολιτεία του Μιζούρι, στα σύνορα βεβαίως με την πολιτεία του Κάνσας, αλλά από τη λάθος 🙂 πλευρά. Υπάρχει και Kansas City στην πολιτεία του Κάνσας, αλλά είναι μικρότερη και λιγότερο σημαντική, και πάντωςη η ομάδα φουτμπόλ Kansas City Chiefs εδρεύει στην άλλη, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας.

  158. ΣΠ said

    157
    Ναι, μπράβο, Άγγελε. Έπρεπε να το εξηγήσω. Δεν είναι σε όλους προφανές.

  159. dryhammer said

    156-7-8. Όλα τα λεφτά είναι εκείνο το …you stone cold idiot.

  160. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    159 Μπετόβλακας ένα πράμα.

  161. Νέο Kid said

    Εγώ πάντως συμπάσχω με το Ντόναλντ. Άκου πράγματα δηλαδή! Σαν να σου λένε ότι η Καρδιτσομαγούλα είναι στο νόμο Τρικάλων , να πούμε…

  162. Μαρία said

  163. Πέπε said

    @158
    Μια χαρά προφανές είναι. Εγώ δεν ήξερα ότι το Κάνσας σίτι δεν είναι στη θέση του (πόσο μάλλον ότι υπάρχουν δύο Κάνσας σίτι, ένα σωστό κι ένα λάθος), αλλά το κατάλαβα.

    Επίσης δεν ήξερα την έκφραση stone cold idiot, αλλά κι αυτή την κατάλαβα.

  164. Μαρία said

    154
    Τρελάθηκε το πληκτρολόγιο 🙂

    https://pellanews.gr/agrotika/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82
    Σύμφωνα με πληροφορίες, tου ετέθη από το Tοπικό Sυμβούλιο

  165. sarant said

    162 Ναι, εδέησαν να το διορθώσουν!

  166. Περιονουσκιας said

    162. Έχασε την ταινία σε κάποιο ράφι και μετά την βρήκε και την κατέβασε;;;

  167. Μαρία said

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    152:Ε,όχι και για μια νίκη ρουτίνας επί του Μπαοκακίου να πανηγυρίζουμε στην Ομόνοια, βρε Αλέξη! Από κατάκτηση τσαμπιολί και άνω, ραντεβού στο νέο συντριβάνι της πολύπαθης πλατείας. 😉⚽🏆

  169. sarant said

    168 Βρε καλώστον!

  170. Ευγένιος said

    Τι είναι ο λαπαδόφοβος, βρε παιδιά; 🙂

  171. sarant said

    O Σωτήρης Κούβελας το 1990 είχε εκφραστεί υποτιμητικά για τους ποιητές που τους αποκάλεσε λαπάδες.

Σχολιάστε