Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από το περιπτέρι στους Μερκοζί: λεξικός συμφυρμός και νεολογία

Posted by sarant στο 21 Μαΐου, 2020


Στη δεκαετία του 1990, ακριβώς πότε δεν θυμάμαι, έγινε της μόδας μια κατηγορία σύντομων ανεκδότων με τη μορφή ερώτησης και απάντησης, λεξικογραφικής, θα λέγαμε υφής.

Για παράδειγμα:

– Τι είναι αυτό που πετάει, είναι άσπρο και πουλάει εφημερίδες και τσιγάρα;
– Το περιπτέρι!

– Τι είναι κίτρινο κι έχει κοφτερά δόντια;
– Το καρχαρίνι

– Τι πετάει και βρομάει;
– Η μπεκάλτσα

– Τι είναι γκέι και τη γλώσσα σου την καίει;
– Η πουστάρδα.

Όπως δείχνει και το τελευταίο παράδειγμα, δεν ήταν όλα ευπρεπή (πολλά ανέκδοτα δεν είναι), ενώ και η χιουμοριστική αξία τους ήταν συζητήσιμη. Το βασικό τους πλεονέκτημα, θαρρώ, ήταν η συντομία τους, οπότε μπορούσες να βομβαρδίσεις το ακροατήριό σου με πολλά αλλεπάλληλα τέτοια αστεία -διότι βέβαια ο ίδιος που ρωτούσε έδινε και την απάντηση ύστερα από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου- οπότε βάσει του νόμου των πιθανοτήτων κάποιος θα γελούσε με κάποιο απ’ όλα.

Για ένα διάστημα αυτά τα μίνι ανέκδοτα έγιναν πολύ της μόδας -βάιραλ θα λέγαμε σήμερα. Τα άκουγες παντού, τα αναδημοσίευαν στήλες εφημερίδων (πχ η Μαύρη Τρύπα, αν και αυτό δεν είναι έπαινος), έβγαιναν βιβλιαράκια με συλλογές ανεκδότων, κάποια από αυτά εικονογραφημένα, αφού το είδος αυτό του ανεκδότου προσφέρεται για εικονογράφηση.

Στα ανέκδοτα αυτά έχουμε συμφυρμό δυο λέξεων. Για παράδειγμα, από το περίπτερο και το περιστέρι παίρνουμε το περιπ-τέρι, από τον καρχαρία και το καναρίνι παίρνουμε το καρχαρ-ίνι. Το κεφάλι του ενός και την ουρά του άλλου, θα λέγαμε, αλλά σε άλλες περιπτώσεις ο συμφυρμός ακολουθεί άλλον μηχανισμό.

Και τέτοιοι συμφυρμοι δεν γίνονται μόνο για να γελάσουμε. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον Τύπο για την παραγωγή εφήμερων και όχι μόνο νεολογισμών, ενώ αποτελούν βασικό μηχανισμό νεολογίας στην αγγλική γλώσσα, με όρους που διεθνοποιούνται στη συνέχεια. Περί το 2010 είχε διαδοθεί ο νεολογισμός Μερκοζί για να δηλώσει το γαλλογερμανικό ηγετικό δίδυμο, Μέρκελ και Σαρκοζί, ενώ θυμόμαστε τη flexicurity, συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας υποτίθεται, που πλασαρίστηκε και στα καθ’ ημάς ως «ευελφάλεια». Στο σχετικό άρθρο είχαμε γράψει:

Παρόλο που το Μερκοζί το υιοθετήσαμε έτοιμο, η ελληνική γλώσσα δεν έχει και μεγάλη εμπειρία στο να κατασκευάζει τέτοιες τηλεσκοπικές λέξεις, ή ίσως δεν της ταιριάζει. Εμείς διατηρούμε συνήθως άθικτα τα συνθετικά, ενδεχομένως γεφυρώνοντάς τα με ένα πρόσθετο όμικρον, π.χ. μαχαιροπήρουνα, πορτοπαράθυρα, λεμονοπορτόκαλα, σαντουροβιόλια, ακόμα και Κυρκοφλωράκηδες όπως, αν θυμάστε, συνήθιζαν ν’ αποκαλούν τους ηγέτες του ενιαίου τότε Συνασπισμού οι αυριανιστές, την εποχή του «βρόμικου 89». Ένας λαϊκός άνθρωπος δεν θα έλεγε «Μερκοζί», θα έλεγε «μας έχουν αλλάξει τον αδόξαστο αυτοί οι μερκελοσαρκοζήδες». Η αντίρρηση αυτή ισχύει και για την προσπάθεια απόδοσης της flexicurity, αλλά ασφαλώς δεν είναι καθοριστική, θα συνεκτιμηθεί στα υπέρ και τα κατά. Και οι γλώσσες άλλωστε εξελίσσονται.

Την ίδια περίπου εποχή, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο γλωσσολογίας, που καλύπτει αναλυτικά -εξαντλητικά θα έλεγα- το φαινόμενο της δημιουργίας τέτοιων νεολογισμών. Συγγραφείς είναι η φίλη Γεωργία Κατσούδα και ο καθηγητής Θανάσης Νάκας, και έχει τίτλο: Όψεις της Νεολογίας. Σύμφυρση και επανετυμολόγηση. Στα τέλη του 2014 είχα συναντήσει τον Θ. Νάκα σε μια εκδήλωση, και μου χάρισε το βιβλίο. Μου άρεσε και σκέφτηκα να το παρουσιάσω στο ιστολόγιο, αλλά το αμέλησα. Ε, σχεδόν έξι χρόνια μετά ήρθε η ώρα να επανορθώσω.

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι: Ολικοί και μερικοί λεξικοί συμφυρμοί στη δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τα ιστολόγια και τη λογοτεχνία για παιδιά -και πράγματι, αυτοί είναι βασικοί τομείς όπου ευδοκιμούν τέτοιοι νεολογισμοί. Στο εξώφυλλο βλέπετε ένα κουτάλι κι ένα πιρούνι που παντρεύονται και δίνουν ένα… πώς θα το πούμε; Στα αγγλικά είναι spoon+fork -> spork αλλά στα ελληνικά αν πούμε «κουταλοπίρουνο» μπορεί να θεωρηθεί πως εννοούμε αδιαφόρως κουτάλι ή πιρούνι, αν και βέβαια θα το λέγαμε στον πληθυντικό όπως λέμε τα πολύ συχνότερα μαχαιροπίρουνα. Κουταρούνι λοιπόν;

Οι συγγραφείς διακρίνουν τέσσερις κατηγορίες σύμφυρσης και τις ονοματίζουν. Αυτή η δουλειά μπορεί να φαίνεται σχολαστικισμός στον μέσο αναγνώστη αλλά είναι επιστημονικά απαραίτητη. Έχουμε λοιπόν:

1. Εμπροσθοχωρητική σύμφυρση: ενώνεται το κεφάλι του 1ου όρου με ολόκληρο τον δεύτερο όρο. Λέξεις που έχουν προκύψει με αυτόν τον μηχανισμό είναι, στα αγγλικά, το emoticon (emotion+icon) αλλά και στα ελληνικά το «ταρακουνάω» (< ταράζω + κουνάω).

Οι συγγραφείς παραθέτουν παραδείγματα νεολογισμων από πολιτικά-δημοσιογραφικα κείμενα και από ιστολόγια, όπως Παπαδημοκρατία (Παπα[δήμος]+δημοκρατία, εύρημα του αείμνηστου γελοιογράφου Γιάννη Καλαϊτζή), το ασφαληστρικό νομοσχέδιο (ασφα[λιστικό]+ληστρικό) και παραθέτουν και μερικά τέτοια ανέκδοτα:

– Πώς λέγεται το ελεφαντάκι που έπεσε στο χαντάκι; Ελεχαντάκι -από ελε[φαντάκι]+χαντάκι

– Πώς λέγεται το φτωχό πουλί που πουλάει χαρτομάντιλα; Σπουργυφτάκι -από σπουρ[γιτάκι] + γυφτάκι. Είπαμε ότι τα ανέκδοτα συχνά είναι προσβλητικά.

– Τι είναι άσπρο και παχύ και βόσκει στο λιβάδι και κάνει νιάου νιάου; Το προγατάκι! -από προ[βατάκι]+γατάκι.

– Πώς λέγεται ο τελευταίος εναπομείνας Πατρινός; Απομινάρας -από το από[μεινα]+μινάρας.

Σε τέτοιο μηχανισμό οφείλεται και το παρατσούκλι Καρατζαφίρερ, ο ευρηματικός τίτλος «Ο γαργαληστής» ή τα πρωθυπουργούστα.

Βλέπουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιας σύμφυρσης οι δυο λέξεις έχουν μια κοινή συλλαβή (ή ορισμένα γράμματα) που βοηθάει να «κουμπώσει» η μια στην άλλη. Αυτό ισχύει και στις επόμενες κατηγορίες

2. Οπισθοχωρητική σύμφυρση, δηλαδή ενώνεται ολόκληρος ο πρώτος όρος με την ουρά του δεύτερου. [Διευκρινίζω ότι οι συγγραφείς το λένε πιο επιστημονικά, τα κεφάλια και οι ουρές είναι δικη μου πατέντα]

Ο μηχανισμός αυτός είναι γόνιμος στην αγγλική, με όρους όπως fanzine (fan+[maga]zine), breathalyzer (breath+[an]alyzer), sexcapade (sex+[es]capade) που έχουν προ πολλού λεξικογραφηθεί.

Χαρακτηριστική περίπτωση στα ελληνικά είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κ. Τζούμα, Πανωλεθρίαμβος, από Πανωλεθρία + [Θρία]μβος.

Και από τον χώρο των ανεκδότων,

– Πώς λένε το λουλούδι που ρίχνει σφαλιάρες;
– Η φαπαρούνα! [φάπα + [παπα]ρούνα

3. Αλληλοεισχωρητική σύμφυρση. Εδώ το κεφάλι του 1ου όρου ενώνεται με την ουρά του δεύτερου. Αυτός ο μηχανισμός είναι ιδιαίτερα γόνιμος στα αγγλικά με άφθονους νεολογισμούς όπως brunch (br[eakfast] + [l]unch), flexicurity (flexi[bility] + [se]curity), stagflation (stag[nation] + [inf]lation).

Eδώ ανήκουν και τα ζευγάρια όπως Μερκοζί ή Μπραντζελίνα (Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί) και πάρα πολλοί ανεκδοτικοί νεολογισμοί, όπως Βαρκούδα (η μικρή βάρκα που μεταφέρει μια αρκούδα), το καρχαρίνι, το περιπ-τέρι, το μαϊμούθ (μαϊμού + μαμούθ) κτλ.

Και παλι, υπάρχουν ομόηχα ή μερικώς ομόηχα τεμάχια που βοηθάνε στο κούμπωμα των λέξεων.

4. Ενδοεισχωρητική σύμφυρση

Εδώ ο δεύτερος όρος μπαίνει μέσα στον πρώτο, αντικαθιστώντας ένα κομμάτι του. Είναι ο λιγότερο παραγωγικός από τους τέσσερις μηχανισμούς, και στην αγγλική γλώσσα όπου οι συγγραφείς παραθέτουν λιγοστά παραδείγματα π.χ. enfarcement, η γελοία εφαρμογή ενός νομου (enforcement+farce).

Aλλά η κατηγορία αυτή ενδιαφέρει από ιστολογική άποψη αφού εχει δώσει μια σειρά λογοπαίγνια ιστολογίων όπως διαμπλογκή, εμπλογκή ή τις δικές μας «περιαυτομπλογκίες».

Ως εδώ περιέγραψα μόνο το ένα τέταρτο του βιβλίου. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς αναλύουν εξαντλητικά τους μηχανισμούς επανετυμολόγησης, παραθέτουν παραδείγματα από διάφορες ξένες γλώσσες και αναλυουν το έργο συγκεκριμένων δημιουργών που επιδίδονται σε τέτοια λογοπαίγνια, όπως συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας ή ο (μακαρίτης πια) Νίκος Μαρουλάκης.

Μία από τις πολλές εικόνες που έχει το βιβλίο με σκίτσα του Μαρουλάκη που «εικονογραφούν» συμφυρμένους όρους φτιάχνοντας φανταστικα πλάσματα όπως η γοργόμα (γοργόνα+γόμα), ο μπανανάς, το σουβράκι (σουβλάκι + βρακί), τα μπουκιάλια, το καλτσαβίδι κτλ.

Οι συγγραφεις αποδελτιώνουν επίσης περιπαιχτικούς συμφυρμούς από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια και το βιβλίο γράφτηκε το 2012, τα παραδείγματα μετράνε ήδη μια δεκαετία, αλλά οι ισχυρομνήμονες ποδοσφαιρόφιλοι θα θυμούνται προσωπα και πράγματα.

Όταν ας πούμε ο ποδοσφαιριστής Ντιόγκο θεωρήθηκε παλτό, τον αποκάλεσαν «παλντιόγκο». Από τότε θυμάμαι τον «αποτυχιμένεθ», ενώ σημειώνω επίσης: γιαουρτάδο, θρυλοπολίδης, γκολέμπας (από τον Χοσέ Χολέμπας), Αμπαλοτέλι (αυτός παίζει ακόμα), Σαλπι-γίδης.

Φυσικα, ο αναγνώστης που δεν ενδιαφέρεται για τη θεωρία θα σταθεί στα λογοπαίγνια και θα αδιαφορήσει για τα προβλήματα κατάταξης -και, εδώ που τα λέμε, επειδή όπως είπα συνήθως υπάρχει μια ομόηχη περιοχή που επιτρέπει το «κούμπωμα» των δυο λέξεων δεν είναι πάντα σαφές σε ποια κατηγορία ανήκει ένας σχηματισμος. Ας πούμε, το «Πανωλεθρίαμβος» του Κ. Τζούμα μπορούμε να το δούμε είτε σαν να προέρχεται από Πανωλεθρία+ [Θρία]μβος είτε σαν από Πανωλε[θρία] + Θρίαμβος.

Ωραίες είναι και οι επανετυμολογήσεις του Μαρουλάκη, π.χ. τριπλουνύστας ο τριπλουνίστας που νυστάζει, τραπαίζει το τραπέζι που παίζει ή Κομύτης ο κομήτης με μύτη. Εδώ θα θυμηθώ τον Μποστ που συνήθιζε το «Αγαπητή μου μύτερ».

Αυτή η παρορθογράφηση χρησιμοποιείται και σε δημοσιογραφικά λογοπαίγνια -από το πολύ κοινό «ραδιο-φονικά» και το επίσης κοινό «κάλπη-κα», μέχρι τα χαρακόμματα ή τον φόρο ψαίματος, όπως και στις πινακίδες μεζεδοπωλείων και λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τίτλους όπως Αντίπεινα, Πανσέλοινος, Καφεοίνοι,

Κλείνω με μερικά ακόμα «φανταστικά πλάσματα» που έχουν εικονογραφηθει από τον Μαρουλάκη:

Eφημαρίδα, Μούσμηλο, Βάτραγος, Κοκκινοσκουπίτσα, Δειπνόσαυρος, Αγγουνάρα, Πεζοβρώμιο.

Και βέβαια κάθε πλάσμα μπορεί να μεταπλαστεί περισσότερες από μία φορές. Ο Βάτραγος είναι διασταύρωση βάτραχου και τράγου, αλλά υπάρχει και ο Γάτραχος, με γατα και βάτραχο!

 

 

 

Advertisement

246 Σχόλια προς “Από το περιπτέρι στους Μερκοζί: λεξικός συμφυρμός και νεολογία”

 1. rizes said

  Κοντυλοφόνες ύαινες
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/07/31/%ce%b1%ce%b5%ce%b9-%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b9%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b9/

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Πολύ ευχάριστη ανάρτιση, μου θύμισε μερικές φορές ιστορίες για παιδιά!
  Κι έτσι, βέβαια, έφτασα και στον Ευγένιο Τριβιζά και τις ιστορίες του: ποιος ξεχνάει το Πιπερού ή το Αυγατηγανιστάν;

 3. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Συγνώμη, το προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρεται σχεδόν αυτολεξί στο 4. -απλώς επαναλήφθηκα.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  Μανάβεις. Τίτλος μανάβικου. Τι είναι;
  Και το Σουβlike;

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Ξεχωριστές ευχές στον φίλο μας τον ΚΏΣΤΑ. Πάντα υγιής, δημιουργικός και διαλλακτικός!
  Για τον Αφραγκούζο είπαμε; Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, μπορούμε να κατασκευάσουμε και το Παπαδημέγγυος, από το Παπαδημούλης και αλληλέγγυος.

 6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  3,

  αυτολεξεί.

 7. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Πολὺ εὐχάριστο τὸ σημερινό.

  Λεξιχιουμοριστικό, γιὰ νὰ εἴμαστε στὸ πνεῦμα του.

  Τὸν πανωλεθρίαμβο τὸν ἔλεγε συχνὰ ἡ μακαρίτισσα ἡ Μαλβίνα. Δὲν ξέρω ἂν ἦταν δική της ἐπινόηση.

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

  Έχει επισημανθεί πως από τα ρετάλια της ευελφάλειας προκύπτει ασφυξία?

  Τι είναι μαύρο, πετάει και του αρέσει το μέλι?
  Η καλιαρκούδα.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και βέβαια χρόνια πολλά στον ΚΩΣΤΑ, στον Κώστα, στον Κώστα, και σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα.

  5 Ο Αφραγκούζος ναι, ανήκει στην κατηγορία αυτή: Αφραγκ[ος]+ [Αλαφ]ούζος

  4 Ο Μανάβεις (καλό) είναι παραορθογράφηση.

 10. sarant said

  8 Αυτό με την ασφυξία (ή έστω ασφιξία) δεν το είχα προσέξει!

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και εν πρώτοις, χρόνια πολλά στους πάμπολλους εορτάζοντες και εορτάζουσες !

  Ωραίο άρθρο, ας συνδράμω με επιπλέον παραδείγματα :

  Εμπροσθοχωρητική σύμφυρση : ένα τελευταίο αστείο που άκουσα. «΄Μπορείτε να μου βάλετε ένα τραγούδι από Φάμελλο;» «Δυστυχώς δεν έχω». «Τότε, κάτι εφάμελλο;»
  Οπισθοχωρητική σύμφυρση : Σαλαμύκονος
  Αλληλοεισχωρητική σύμφυρση : Καρπούτσος, στο slang.gr, για το δίδυμο Καρπετόπουλος-Πανούτσος (προσωπικά, δεν το έχω ακούσει, αλλά έχω ακούσει τους Σκορδαλιάγκα, τότε που ήταν ζευγάρι)

 12. Γς said

  5:

  Παπαδηυμούλος [φτου κακά!]

  Τσαρουναύτης. Ναύτης με τσαρούχια ή Ναύτης του Τσαρούχη;

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/19/ultracrepidam/#comment-654579

 13. Κουνελόγατος said

  Ζαχαρίας, ο καρχαρίας του γλυκού νερού.
  Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όσους/όσες γιορτάζουν.

 14. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει και κάπιο άλλο πακέτο, αλλά δεν εμπίπτει μάλλον στις κατηγορίες. Είναι ο περίφημος θεατής μετά την παράσταση, που αποθεώνει τον ηθοποιό στο καμαρίνι.
  – Συλλαλητήρια ! Είστε και ο κρότος ! Ήσασταν υπέρχογκος, και καταθλιπτικός ! Παίξατε πολύ ώρα !

 15. Γς said

  Αμβροφορισμένοι [τρεις και τρισαλείς]

 16. π2 said

  Η ορολογία για αυτούς τους συμφυρμούς στα αγγλικά είναι portmanteau λέξεις, με νονό του όρου τον Λιούις Κάρολ. Το ποίημά του The Hunting of the Snark περιέχει κάμποσες, κι έχει μεταφραστεί ωραία στα ελληνικά (Το κυνήγι του Φιρχαρία) -και δεν το λέω μόνο επειδή ο μεταφραστής είναι φίλος.

 17. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Ελένες και τα υποκοριστικά τους !

  Σαν συνεορτάζων από σπόντα (το δεύτερο και μη εν χρήσει όνομα της κόρης μου) είχα τον μποναμά μου πρωί-πρωί, ουν μπάλλο ιν μάσκερα σε περίπου μιούζικαλ αλλά πολύ ενδιαφέρουσα βερσιόν που υποτιμά κάποιους ρόλους (κυρίως του Οσκάρ) και ανεβάζει άλλους. Πρόκειται φυσικά για την τελευταία όπερα μπελκάντο που έγραψε ο Βέρντι, μετά έγραψε τα επικά αριστουργήματα Αϊντα κ.λ.π. Είχε προηγηθεί ένα εξαετές διάλειμα από την τριπλή μπελκάντο καταιγίδα Ριγκολέττο- Τροβατόρε- Τραβιάτα στο οποίο παρουσίασε πολιτικές όπερες (Σιμόν Μποκανέρα, Σικελικοί Εσπερινοί) και με αυτήν την όπερα έκλεισε τον κύκλο των μπελκάντο φτάνοντας τα σε απλησίαστα ύψη.
  Να επαναλάβω την άποψή μου (βεβαιότητα) πως η παρακολούθησή της είναι το κρίσιμο ερώτημα που υποβάλλει ο Αγιος Πέτρους στους προσερχόμενους, μπροστά στην πύλη του παραδείσου, όποιος δεν την έχει ακούσει, δεν περνά την πύλη…
  https://metoperafree.brightcove.services/?videoId=6155284197001&fbclid=IwAR0Za87z2czhFIqra_HBiQLV-gw6AalsKzp96ymM1EiolCWcGJiMPnbqovs

 18. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κάθε φορά που ακούω τον πανωλεθρίαμβο θυμάμαι συμμαθητή στην α’ λυκείου που, μετεξεταστέος ων, βγήκε από την εξέταση και όταν τον ρώτησαν οι άλλοι τι έγινε:
  -Στάθηκα βράχος. Δε μου πήραν λέξη.

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες κι όσους γιορτάζουν, ειδικά στους Κώστα, ΚΩΣΤΑ, Costas X και στον Lands… (να την χαίρεσαι Σταύρο 😎🤗 )

 20. Γς said

  Η Ρουφιάγκα η Μαρμάγκα γιατί μου κράτησε τους Ντοcteur και
  Pêchέρ;

 21. Πάνος με πεζά said

  «Παπαδιαμερισματούλης», ένα που άκουσα πρόσφατα, μετά τα Πόθεν Έσχες…

 22. sarant said

  16 Ναι μπράβο, portmanteau τις λένε

  17 To βράδυ θα την παρακολουθήσω, μετα την πεζοπορία, να μην έχω και προβλήματα με τον Άγιο Πέτρο.

 23. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Συγγνώμην, ξέχασα νὰ εὐχηθῶ.

  Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες ἐντὸς καὶ ἐκτὸς ἱστολογίου.

  @11. Πάνο, τὸ Καρποῦτσος εἶναι δικό μου δημιούργημα. Ὅπως διαπίστωσα, γκουγκλίζοντας ἐκ τῶν ὑστέρων, εἶναι ὑπαρκτὸ ἑλληνικὸ ἐπώνυμο, τοὐλάχιστον στὸ ἑξωτερικό.

 24. Γς said

  20:

  Η Ρουφιάγκα η Μαρμάγκα

 25. Πέπε said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά σ’ όλους τους Κωστήδες και τις Ελένες.

  Βρίσκω λίγο ενοχλητική την προσπάθεια να αποδειχτεί η ύπαρξη ενός φαινομένου που δεν υπάρχει στα ελληνικά. Δεν είναι τυχαίοι οι χώροι όπου το εντοπίζουν οι συγγραφείς: δημοσιογραφία-διαφήμιση (εντυπωσιοθηρικός εξυπνακισμός), παιδική λογοτεχνία (χιούμορ), και βέβαια τα ανέκδοτα. Όταν οι αγγλόφωνοι λένε brunch, με κάθε σοβαρότητα και φυσικότητα, εμείς δεν έχουμε τίποτε αντίστοιχο. Αν είχαμε, πολύ αμφιβάλλω αν θα λέγαμε ανέκδοτα με μπεκάλτσες. Η ευελφάλεια ήταν μια εντελώς ατυχής προσπάθεια να υιοθετηθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει και στα ελληνικά το φαινόμενο, και φυσικά δεν έπιασε.

  Δεν ξέρω ποιος είναι ο Χολέμπας-Γκολέμπας, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω το παρατσούκλι του θα ήταν επαινετικό. Ακόμη κι αυτό, μου φαίνεται τραβηγμένο από τα μαλλιά. Σοσιαληστής ή ραδιοφονιάς (υποτιμητικό χιούμορ), ναι. Αλλά ενώ το χλευαστικό γέλιο εις βάρος πραγμάτων που δε μας αρέσουν είναι στάνταρ μηχανισμός, το μη χλευαστικό γέλιο προς έπαινο είναι κάτι που δε συνηθίζεται.

  Και βέβαια το να συγκαταλέγεται στα παραδείγματα το «ταρακουνώ», ένας εντελώς κατ’ εξαίρεση μη-χιουμοριστικός συμφυρμός χωρίς άλλο ανάλογο (ίσως να υπάρχουν άλλα 3-4 σ’ όλη την ελληνική γλώσσα) είναι άστοχος καθώς δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, εκτός βέβαια αν έχει τονιστεί στο βιβλίο ότι είναι όλως εξαιρετική περίπτωση.

  ______________________________

  Δε με πείθει η προσπάθεια κατάταξης των μηχανισμών σύμφυρσης. Δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της το σημαντικότερο, που δεν είναι ποιο τμήμα της λέξης προέρχεται από το πρώτο συμφυρόμενο μέρος και ποιοι από το δεύτερο αλλά ποιο υπήρχε και στα δύο. Αναφέρεται βέβαια, αλλά εντελώς παρεμπιπτόντως («βλέπουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις…»), ενώ εκεί είναι όλη η ουσία του μηχανισμού.

  -Εμπροσθοχωρητική: δεν υπάρχει «Παπα[δήμος] + δημοκρατία», αρχή του ενός και ολόκληρο το δεύτερο. Το -δημο- ανήκει και στις δύο λέξεις.
  -Οπισθοχωρητική: δεν υπάρχει «πανωλεθρία + [θρία]μβος», ολόκληρο το πρώτο και τέλος του δευτέρου. Το -θρία- ανήκει και στα δύο. Το ίδιο και στο sexcapade, όχι όμως στα άλλα αγγλικά παραδείγματα.
  -Αλληλοεισχωρητική: η βαρκούδα δεν είναι αρχή του πρώτου και τέλος του δευτέρου. Το -αρκ- ανήκει και στα δύο, ενώ παράλληλα υπάρχει ολόκληρο το θέμα της βάρκας και ολόκληρη η αρκούδα. Παρόμοια και με το καρχαρίνι και το περιπτέρι, καθώς και με τοους Μερκοζήδες, όχι όμως με τα περισσότερα άλλα αγγλικά παραδείγματα που είναι απλώς σαν πολυσύλλαβα σύνθετα από τα οποία αφαιρέθηκαν μερικές μεσαίες συλλαβές.
  -Ενδοεισχωρητική: ψιλοοριακή περίπτωση έτσι κι αλλιώς, αλλά και πάλι, στηρίζεται στην προΰπαρξη κοινών τμημάτων ανάμεσα στις δύο λέξεις.

  Φυσικά, το «ταρά[ζω] + κουνώ» είναι γνήσια εμπροσθοχωρητική σύμφυρση (χωρίς κοινές συλλαβές ή «γράμματα»), αντίθετα από όλες τις διάφορες χιουμοριστικές, άρα, για έναν επιπλέον λόγο, διαφορετική περίπτωση.

 26. Γς said

  Ο δικός μας Ντοcteur τι είναι;

  κι ο Πσαράς μας, ο Pêchέρ;

 27. sarant said

  25 Φοβάμαι πως οι αδυναμίες που επισημαίνεις αφορούν περισσότερο τη δική μου περίληψη. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς επισημαίνουν και άλλα παραδείγματα συμφυρμών χωρις «κοινό στοιχείο» που δεν τα διάλεξα στην εδώ παρουσίαση.

 28. Georgios Bartzoudis said

  «…δεν ήταν όλα ευπρεπή (πολλά ανέκδοτα δεν είναι)…»

  # Ε! Να βάλω και μια Μακεδονική χροιά: Το ανέκδοτο λοιπόν, λέγεται Μακεδονιστί «χόσ(ι)κου» [ενν.μασάλ(ι)]. Το ανέκδοτο με σεξιστική χροιά (το πάλαι ποτε σόκιν) λέγεται Μακεδονιστί «στρόγγυλου» [ενν.μασάλ(ι)]: «Κώτσιους, ξέρ(ει) κι λεει πουλλά χόσ(ι)κα. Λεει κι μιρικά στρόγγυλα»!
  Χρόνια Πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο, Κώστα, Κωσταντή, Κώτσιο, Κωσταντά, Γκοντίνο (Θρακικό), Κωνσταντίνα, Κωσταντινιά, Κωστάντσα, Ελένη, Λέγκω, Λεγκούση, κλπ, κλπ

 29. Αγγελος said

  Πέπε (25), με εκφράζεις 100%. Αυτά ακριβώς σκεφτόμουν καθώς διάβαζα το σημερινό άρθρο.
  Χρόνια πολλά κι από μένα στους εορτάζοντες, ΚΩΣΤΑ, Costa κλπ.

 30. Avonidas said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες 🙂

  Ωραίο άρθρο σήμερα, και πολύ καλοδεχούμενες οι κρυάδες, δροσιστήκαμε 😛

  Ενδοεισχωρητική σύμφυρση

  Παρασιτική, θα μπορούσε να πει κανείς 😉

 31. Avonidas said

  enfarcement, η γελοία εφαρμογή ενός νομου (enforcement+farce)

  συγγενής της ντροπολογίας, που λέγαμε τις προάλλες;

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : !!!

 33. Avonidas said

  τα μπουκιάλια

  Και τα γυαλιά τα πατομπούκαλα, ή ματομπούκαλα.

  (Όπως καταλαβαίνετε, θα σας γίνω κακός μπελάς σήμερα)

 34. divolos said

  Η μάγισα Φρικαντέλα του Τριβιζά, επειδή δεν της αρέσει τίποτα καλό, πάει βόλτα στα Κακάβρυτα, τρώει κακαμαράκια και πίνει με κακαμάκι. Μάλλον είναι νέα κατηγορία ή νεολογισμοί σκέτο, δεν ταιράζουν με κάποια απο τις παραπάνω.

 35. Λευκιππος said

  Αμάν πια !!!!

 36. Avonidas said

  #34. Αυτό μου θυμίζει το αγγλικό φεμινηστικό [sic] herstory, επειδή και καλά το his-story είναι φαλλοκρατικό.

 37. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33 Όποιος γίνεται κακός μπελάς σ’ αυτό το ιστολόγιο τρώει συστηματικά μπαν και γίνεται αφωνίδας 😜

 38. Πέπε said

  @27

  Έστω, αλλά οι αναλύσεις «Παπα[δήμος] + δημοκρατία», «πανωλεθρία = [θρία]μβος» δικές τους δεν είναι;

  Δεν είναι σωστές.

  Γιατί επιμένω ότι οι κοινές συλλαβές (ας τις λέμε συμβατικά «συλλαβές», μπορεί και να μην είναι ακριβώς) είναι όλη η ουσία του φαινομένου:

  Το να εντοπίσεις ότι σε δύο λέξεις, ετυμολογικά άσχετες και εννοιολογικά άσχετες ή αντίθετες, υπάρχουν κοινές συλλαβές, είναι ένα ανατρεπτικό εύρημα. Και η ανατρεπτικότητα και η ευρηματικότητα είναι κλασικά στοιχεία χιούμορ και μάλιστα, ειδικότερα, των χιουμοριστικών λογοπαιγνίων. Ελλείψει των κοινών συλλαβών δεν υπάρχει λογοπαίγνιο, ούτε χιουμοριστική πρόθεση. Αν θελήσω να πω «Μητσοτακοδημοκρατία», είτε έτσι ολόκληρο είτε κόβοντας μερικές μεσαίες συλλαβές του πρώτου ή του δεύτερου ή και των δύο συνθετικών, μπορεί μαν να είναι σαφές ότι μάλλον υποτιμητικά το εννοώ, αλλά χιούμορ δεν κάνω. Άρα, είναι άλλος μηχανισμός!

  Αυτός είναι ο μηχανισμός της ευελφάλειας. Δεν υπάρχουν κοινές συλλαβές, άρα δεν υπάρχει λογοπαικτική / χιουμοριστική πρόθεση (όπως άλλωστε προκύπτει ούτως ή άλλως και από το νόημα της «λέξης»), άρα πάμε στον άλλο μηχανισμό. Και επειδή ο άλλος μηχανισμός είναι ανύπαρκτος στα ελληνικά, γι’ αυτό και η λέξη πήγε άπατη.

 39. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν, γνωστών και αγνώστων στοιχείων, παραλλαγών κλπ κλπ

 40. Πέπε said

  @34
  Ναι, ο Τριβιζάς αγαπάει πολύ αυτού του είδους τα λογοπαίγνια. Έγραφε για καρχαρίνια before it was cool (εντάξει, όχι ακριβώς καρχαρίνια αλλά στο ίδιο στιλ), αλλά βέβαια το κούρασε κι αυτός.

 41. sarant said

  38 Ναι, δικές τους είναι αν και με άλλο τυπογραφικό συμβολισμό που δεν αναπαράγεται εύκολα.

  31 Ναι πολύ καλό παράδειγμα η ντροπολογία.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 42. Όσοι μπαινοβγαίνουμε στο τουΐτερ φεύγουμε τρέχοντας από αυτό το άρθρο.

 43. Triant said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες και σε όλες τις εορτάζουσες.

  Χωρίς κοινή συλλαβή είναι οι ιστιοφλώροι και με κοινή οι αστειοπλόοι. Το δεύτερο προσφιλής όρος του Αντώνη Βασιλειάδη.

 44. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στοὺς ἑορτάζοντες καὶ τὶς ἑορτάζουσες, μὲ ἰδιαίτερη ἔμφαση στοὺς Κωστῆδες (καὶ τὶς ὅποιες Ἑλένες) τοῦ ἱστολογίου, μὲ προεξάρχοντα τὸν ΚΩΣΤΑ, που ξεχωρίζει γιὰ τὴ διαλλακτικότητά του, τὴ νηφαλιότητα στὶς προσεγγίσεις του καὶ τὸν σεβασμὸ στὶς ἀπόψεις τῶν ἄλλων.
  Ἐδῶ στὴ Ρόδο ἔχουμε σὲ ταχυφαγικὰ ὀνόματα τὸ πρωτότυπο ψήσταγκραμ καὶ τὸ ψηνωδίνω. Καὶ θυμᾶμαι ἀπὸ τὸν καιρὸ ποὺ ἦταν τῆς μόδας αὐτὰ τὰ ἀνέκδοτα τὸ πιὸ σιχαμερὸ ἐργαλεῖο, τὴν κατσαβίδα, ἀλλὰ καὶ τὸ εὐπρεπισμένο «νερολόγος» γιὰ τὸν ὑδραυλικό.

 45. atheofobos said

  Το 2011 είχα προτείνει ταυτόχρονα και άσχετα από τον Ιωάννου, την σύντμηση των ονομάτων Παπανδρέου-Σαμαράς σε Παπαμαράς.
  Στο ποστ μου ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΑΠΑΜΑΡΑΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2011/11/blog-post_08.html μπορεί να διαβάσει κανείς μερικές ακόμα συνενώσεις ονομάτων πολιτικών.

 46. Γς said

  Χρόνια Πολλά στους Κώστηδες και τόν Κωστίδη στην Πόλη
  στον Κωστίκα και την ΚοσταΡίκα
  στον Ντίνο και τηνΤήνο

  Και στην αδελφή του Φούφουτου
  και στην Ματεογάκη

  Αλλά και της πρώτης σταγόνας της βροχής

  και της νεφέλης του Σεφέρη

 47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  44 Σιγά το ψήσταγκραμ, τσκ-τσκ-τσκ…
  Εμάς εδώ παραδίπλα μαγειρεύει αυτοπροσώπως ο ύψηστος 🙂

 48. leonicos said

  Γεια

 49. # 25, 29

  Το δικό μου το…τοΜαράκι σας καλύπτει ;

 50. Σε μια εκπομπή του 80 (;) με την Σαπφώ Νοταρά και τον Σταύρο Ξενίδη ( 😉 είχαν ακουστεί τα, αστερατάκι, αγαπαπάκι, πολυχαλικατοικία και άλλα παρόμοια

 51. loukretia50 said

  Εννοείται πως δεν είμαι τουήτρια…
  Συμφωνεί και ο Δύτης!

  Χρόνια πολλά στους φίλους που γιορτάζουν !

 52. Πέπε said

  #50:

  Αυτά θυμίζουν το στιλ του Λύο Καλοβυρνά (Πλαθολόγιο λέξεων). Μετά τον Τριβιζά, και με αισθητά διαφορετικό τρόπο αλλά στο ίδιο γενικό κλίμα, αυτός ήταν ο επόμενος με αξιοσημείωτες επιδόσεις σ’ αυτό το είδος λογοπαιγνίων. Και νομίζω και η Μαλβίνα.

 53. jesus said

  αγαπημένο ανέκδοτο αυτής της σειράς είναι το
  – τι είναι μακρύ, σκοτεινό και με μεγάλ’ αφτιά;
  – το κούνελ.

 54. Πέπε said

  (συμπλ.) Ο Καλοβυρνάς βέβαια πολύ μετά από το ’80 που λες, Τζη. Άρα ίσως θα ‘πρεπε να το πω αντίστροφα, ότι ο Καλοβυρνάς θυμίζει εκείνους.

 55. H. Mandragoras said

  25. Κι εγώ πάνω κάτω τις ίδιες σκέψεις έκανα με τον Πέπε. Οι πιο πολλές λέξεις δεν μου μοιάζουν τόσο για σύνθετα όσο για ευφυολογήματα που βέβαια δεν έπιασαν (δεν πλάστηκαν καν για να πιάσουν αλλά για να κάνουν χιούμορ).

  Τουλάχιστον για τα ανέκδοτα δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα πρέπει να τα βάζουμε στη κατηγορία του portmanteu. Στα πιο πολλά -μου φαίνεται ότι- απλά αλλάζουμε κανα δυο γράμματα της μιας λέξης ή της προσθέτουμε κανα δυο, και εκμεταλευόμαστε τις όμοιες γύρω συλλαβές για να θυμίσει τη δευτερη. Πχ βγάζουμε το ν απο το καναρίνι, βάζουμε ρχ και εκμεταλευόμαστε το κα και το ρι που έχει κατα ωραία σύμπτωση και ο καρχαρίας και νατο το καρχαρίνι. βάζουμε ένα β μπροστα στην αρκούδα εκμεταλευόμαστε το αρκ, και νάτη η βαρκούδα. Αλλά βέβαια ευθύς εξαρχής αυτες οι λέξεις είναι απλά ασκήσεις για τον εγκέφαλο και δεν προορίζονται για χρήση.

  Να πω πάντως ότι στην καθημερινή μου γλώσσα χρησιμοποιώ από χρόνια το απλυτήρι (χωρίς πληθυντικό!) που κάπως κάπου είχα διαβάσει παλιά, και σήμερα τσεκαρω στο σλάνγκ γκρ ότι είναι από το πλαθολόγιο του Καλοβυρνά. Κι αυτή ως ευφυολόγημα πλάστηκε βέβαια και δεν -νομίζω ότι- θα δούλευε καθόλου αν το άπλυτο δεν είχε π και το ποτήρι δεν είχε τ.

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  53 Γιατί δε μου το είχες πει νωρίτερα αυτό?

 57. Konstantinos said

  Και οι γαβγονες στα paw patrol που είναι σκυλάκια γοργόνες

 58. Konstantinos said

  Και κάποια περίοδο έκανε εκπομπή και ο καμπουρεας

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μόλις θυμήθηκα το ανυπέρβλητο αυριανικό κουράδιο, του Γιάννη Ιωάννου (< Κουρής + ράδιο).

 60. Triant said

  Πού ‘ναι ο Μιχάλης, οέο;

 61. dryhammer said

  Και τα γαβγάμηλα

 62. Κιγκέρι said

  Ευχές κι από μένα στον πατριώτη μου τον ΚΩΣΤΑ και σε όλους τους εορτάζοντες, εμφανείς και αφανείς!

  Την πρόλαβα τη μόδα των συμφυρμών και προσθέτω (να δροσιστεί ακόμα λίγο ο Αβονίδας😛)
  νυχτεγίδα
  καραγίδα
  καρακάλτσα
  κατσαγίδι
  φεταλουδίτσα
  κουκουνάβι
  τσιγκουΐνος
  αετόστ – αυτός πεθαίνει στην τοστιέρα, κατά το άζμα.

  Με τον κορονοϊό προέκυψαν επίσης οι covidiots, ενώ εγώ βάφτισα κοβεβαίωση τη δήλωση που γίνεται για να μην υπολογιστούν οι απουσίες των μαθητών που δεν πηγαίνουν τώρα στο σχολείο.

  Κι ένα ωραίο που είπε ο άντρας μου, όταν έτυχε να καθίσουμε στη διακεκριμένη ζώνη σε κάποια δωρεάν εκδήλωση της Λυρικής:
  -Ε, ναι, βρε παιδί μου, εδώ υπάρχει μία ΒΙΠοιότης!

 63. π2 said

  Και, σύμπτωση, μόλις πέτυχα σχετικό άρθρο για τα gibberish, τα Wortsalat, τις portmanteau λέξεις και πολλά άλλα:

  https://aeon.co/essays/what-the-trolly-lolly-of-gibberish-means-for-language

 64. Πέπε said

  61
  Τα γαβγάμηλα είναι κορυφαία συμπύκνωση: γαβ, αβγά, μήλα, και το κανονικό τοπωνύμιο, 4 σε 1.

  Αβγατηγανιστάν, Πιπερού, Ισπεπονία, και βέβαια Φρουτοπία, άλλα τριβιζαίικα. Και σε κάποια ιστορία είχε και το Κουρδιστάν – άντε μετά να πιστέψεις ότι αυτό υπάρχει στ’ αλήθεια!

  (Το ξεκουρδιστάν πάντως το μνημονεύουμε συχνά πυκνά οι μουσικοί.)

  Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς αν και το ίδιο το επώνυμό του, Τριβιζάς (τριβυζάς) είναι αληθινό ή το σκέφτηκε μόνος του!

 65. Αγγελος said

  (44) Tο Ψήσταγκραμ το ξέρουμε από τη Μουρμουρα, όσοι τουλάχιστον παρακολουθούμε αυτή τη σειρά. Το ροδίτικο υπήρχε από πριν ή το εμπνεύστηκε ο ψήστης από κει;

 66. Κιγκέρι said

  59:

  Χτήνος, εμείς στο σπίτι μας λέμε «κουραδιενέργεια» την, χμ… αύρα που αφήνει κανείς στην τουαλέτα!

 67. H. Mandragoras said

  Στην τεχνολογία φαίνεται να έχουν παίξει πολύ οι συμφυρμοί, όμως κανένας δεν πέτυχε στα ελληνικά. Μάλιστα έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια χαλαρή συσχέτιση του αν μία λέξη είναι συμφυρμός με το αν χρησιμοποιείται αντίστοιχη ελληνική – μπορει να κανω λάθος.

  Λέμε πχ webinar, bit, emoticon, podcast, malware, (να το πούμε τα wifi και modem συμφυρμούς ή να τα πούμε αρκτικόλεξα;)… Νταξ… έχουμε ακούσει για δυφία και κακόβουλα λογισμικά, και κάτι που θύμιζε ελληνικά για το μόντεμ, αλλά τα χρησιμοποιεί κανείς σοβαρά;
  Αντίθετα έχουμε σκληρό δίσκο, κάρτα γραφικών, μητρική [πλακέτα], πληκτρολόγιο, ποντίκι.
  Βεβαίως έχουμε επίσης ρούτερ και μάουσπαντ, αλλά για χαλαρή συσχέτιση μίλησα 😛

 68. Avonidas said

  #62. Και φυσικά, το χες-εμ-ες, μηνυμα που στέλνουμε για να πούμε ότι όλα πήγαν στραβά.

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επί του εκπληκτρολογίου:
  Γραφειοκρότες ακούστηκε (σαν να είπε) για την ξυπολιτεία των της Μενθαδώνη ς, ο Ρήγας, εν τω δικαίω Εξαλός, που στην Επίγαυρο θα εμπαίξουν μόνο τα Ακρατικά Εμπαθέατρα.

 70. Avonidas said

  #67. Και εσχάτως το zoominar ή ζουμινάριο.

 71. H. Mandragoras said

  68: Ίσως και το χεστήριο που στέλνει ο συνεργάτης όταν αργείς να τελειώσεις αυτα που έχεις υποσχεθεί. (Ή δεν είναι συμφυρμός αυτό;)

 72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69 Ο βάτμαν έχει πλοικτρολόγιο.

 73. Avonidas said

  Ξεzoomισμα, πάλι, είναι αυτό που κάνω στο πακέτο δεδομένων μου για να δουλέψω απ’ το σπίτι, γιατί δεν αξιώθηκα να βάλω wi-fi :-/

 74. Avonidas said

  #72. Το «βάτμαν» επίσης είναι σύμφυρμα (και άθυρμα, και κάθαρμα…)

 75. H. Mandragoras said

  70: Λοιπόν ενώ το γουεμπινάριο δεν μου αρέσει καθόλου, το ζουμινάριο μου αρέσει και θα μπορούσα να το καθιερώσω. Μερσί μποκού Αβονίδα!
  Και παρατηρώ ότι το ζουμ- με το σεμ- επίσης μοιάζουν πολύ ηχητικά. Αρχίζουν και τα δύο με συριστικό και τελειώνουν σε μ.

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  71 Συμφυρμός είναι το χεστύριο, η έγγραφη διαμαρτυρία καταναλωτή για ληγμένο προϊόν.

 77. # 64

  Πέπε είχα ένα συμμαθητή που είχε τρεις θηλές στο στήθος του (το ίδιο και η αδερφή του, εκεί ήτανε πρόβλημα το μισό σε μέγεθος τρίτο στήθος) αλλά η μεγάλη πλάκα ήταν ένας άλλος φίλος του που λεγότανε τριβυζάς αλλά είχε τέσσερις θηλές στο στήθος !!

  επ’ ευκαιρία το ανέκδοτο με τους 4ψαράδες , ανά δύο σε δυο βάρκες και να μην τσιμπάει τίποτε για πολλή ώρα οπότε λέει ο ένας στους δυο της άλλης βάρκας » βάζετε στοίχημα πως εγώ κι ο συψαράς μου έχουμε μαζί 5 αρχίδια ; » «πάει» λένε οι απέναντι οπότε ο συψαράς σκύβει και του λέει » αν έχεις τέσσερα κερδίσαμε»

 78. H. Mandragoras said

  76: Σωστά! 😀 πολύ καλό. Μου πήρε λίγη ώρα να πιάσω το «υ». 😀

 79. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  78 Ναι, είναι επιστολή σε αυστυρό ύφος.

 80. Avonidas said

  Μερικές δικές μου καλοβυρνιές (αβονιδιές*):

  -μύτινγκ (και τηλεμύτινγκ)
  -ξεμύτιασμα (η αποχώρηση με τρόπο από το μύτινγκ)
  -μύτωση (η τάση των μύτινγκ να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικό ρυθμό)
  -επιμύτηση (η καλή ιδέα που σου ‘ρχεται στη μέση του μύτινγκ και καταλαβαίνεις ξαφνικά τι λένε)

  * Η αβονιδιά είναι δέντρο παρόμοιο με τη βελανιδιά, με τη διαφορά ότι οι καρποί της δεν τρώγονται με τίποτα, όσο κι αν πεινάς.

 81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80 Μας μπερδεύεις σε λαβύρινθο. Θα χρειατούμε μύτο για να βγούμε.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69.»Μόνο σε Ηρώδειο και Επίδαυρο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών»
  Χεστιβάλ* Λαθηνών
  https://www.efsyn.gr/node/243326
  *κατά Κράου

  71, και σου προκαλεί μεγάλη σύγχεση

 83. Avonidas said

  #81. Όποιος ξεμυτίζει τον τρώει ο μυτόταυρος!

 84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  83 …που μένει στο μυτάτο.

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83,84 Μυταγωγία!

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80 Μυτήρια πράματα!

 87. dryhammer said

  80. Πίστευα ότι μύτινγκ κάνουν οι κοκάκηδες. Αν κάνουν και τηλεμύτινγκ (τι μηχανήματα έχουνε βγει!!…)
  Άλλο πράμα οι crackers.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  80τέλος Αβονιδιές, μυτιές και άλλα δέντρα

 89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80 Μήττινγκ είναι η αποτυχημένη σύσκεψη?

 90. π2 said

  Χρειάζονται και μερικές τημυτικές αναφορές στην ποίηση:

  Μυτύστε με τ’ αθάνατο κρασί του εικοσιένα.

 91. ΣΠ said

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στον ΚΩΣΤΑ, τον Κώστα, τον Costas X, τον Konstantinos και όλους τους εορτάζοντες.

  Νομίζω ότι οι σχηματισμοί αυτοί πρέπει να διαιρεθούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Αυτούς που σχηματίζονται από τμήματα δύο λέξεων οι οποίες δεν έχουν κοινό μέρος.
  2. Αυτούς που σχηματίζονται από τμήματα δύο λέξεων οι οποίες μοιάζουν σε ένα μέρος τους.

  Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αναρίθμητοι σχηματισμοί στα αγγλικά (brunch, flexicurity, telethon), Στα ελληνικά θα έλεγα δεν υπάρχουν ή είναι σπανιότατοι. Ακόμα και το «ταρακουνώ» περισσότερο με απλολογία μοιάζει.
  Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι οι ευκαιριακοί σχηματισμοί στην ελληνική γλώσσα που τους βρίσκουμε σε παιδικά πεζογραφήματα, σε (κυρίως αθλητικά) δημοσιογραφικά κείμενα, στα σαχλά ανέκδοτα που αναφέρθηκαν, και στο χιούμορ του Μάρκου Σεφερλή. Έναν τέτοιο σχηματισμό με σκοπό το χιούμορ τον χαρακτηρίζω με το αυτοαναφορικό «καλαμπούζι».

 92. π2 said

  Ή να βάλουμε κάνα ρεμπέτικο:

  Εσύ νόμιζες πως έχεις
  τίποτα κορτάκηδες
  ούτε πιτσιρίκια έχεις
  μύτη και πρεζάκηδες

 93. dryhammer said

  88.Μυτιά

 94. π2 said

  Έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί για τη γιορτή της Μυτέρας αυτά.

  Πεδίον μύτης λαμπρόν θα είχαμε.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  87 και γόπιν οι ψαράδες. Μπα! οι …ψάρακες!

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89 Μούτινγκ!

 97. H. Mandragoras said

  93: Μυτιά λουλουδιασμένη
  https://www.news247.gr/kosmos/kokaini-se-triantafylla.6061965.html

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 🙂 Μυτιά μου εσύ τετράκλωνη
  (και τρίφυλλη μη σου πω)

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97
  Συμβουλή του Πυθαγόρα
  προσοχή στον Μανδραγόρα

 100. loukretia50 said

  Αβο και Χτήνος 89
  αμύττητος : ηγετική, σκιώδης περσόνα, κινεί τα νήματα άνευ μύτου , χωρίς να σκάει μύτη στα μήτιγκ. Μάλλον μητοχόνδριος.

 101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  98 Αυτό μας έλειπε, να ρέπουμε στον τριφυλλό βίο.

 102. loukretia50 said

  101. Οmg! είσαι γαύρος?

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ για κατ΄λεξιλογικό :
  «Χάσαμε ή μπερδέψανε τα μυτόχτενα»* παροιμιακή έκφραση όπως «χάσαμε τ΄αυγά και τα καλάθια.»
  *Τα μυτάρια (οι μύτοι) και τα χτένια του αργαλιού

 104. H. Mandragoras said

  99: Αγαπημένο τραγούδι 😀

 105. spiridione said

  Κάποιοι συμφυρμοί στα νεοελλ.: ζαβλακώνω, στραμπουλώ, διάτανος, χαραυγή, χλαπαταγή. Ίσως γούπατο, σκαρφαλώνω

 106. dryhammer said

  100. Μυτοχόνδριος

 107. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  102 Μύ το παίρνεις στα σοβαρά αυτό που έγραψα.

 108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  105 Η χλαπαταγή είναι ο θόρυβος που κάνει ένα κοπάδι άλογα χλαπακώνοντας την ταγή του. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω 🙂

 109. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  106 https://www.google.com/search?rlz=1C1CHMO_elGR565GR565&source=univ&tbm=isch&q=%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF&sa=X&ved=2ahUKEwj69IrK88TpAhXqUhUIHUqlBewQsAR6BAgKEAE&biw=1280&bih=657

 110. loukretia50 said

  108. οι Χλαπαταγοί χλαπακώνουν ασύστολα με θόρυβο και σηκώνουν κουρνιαχτό.

 111. Avonidas said

  106. Μυτοχόνδριος

  Γατάκια…

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συμφυρμένες περσόνες
  Σαρανταπίδυος , Εφαιμιλη, Λουδύτης, Διαολέων κ.α 🙂

 113. spiridione said

  Ο Μπαμπ. το έχει συμφ. των όχλος και πάταγος, αν και δεν είναι μάλλον ακριβώς συμφυρμός.
  Επίσης και το σκαμπανεβάζω, σκαμπαβία και ανεβάζω.

 114. ΣΠ said

  113
  Οι συμφυρμοί στο ΛΚΝ:
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%85%CF%81.&loptall=true&dq=

 115. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  112 Μαρχτήνος, Λουγκέρι 🙂

 116. Avonidas said

  #115. Όπως λέμε Lou Gehrig? 😛

 117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  116 Όχι, όπως λέμε https://en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol 😛

  61, 64α
  γαβγάμιλλα = κυνοδρομίες

 118. dryhammer said

  117. γάμιλλα = sex rivalry (άλα της)

 119. Χαρούλα said

  Πολλοί οι εορτάζοντες του Νικοκυρόσπιτου. Περισσότερες οι ευχές! Να είστε γεροί! Ευτυχισμένοι! Δυνατοί! Να αγαπάτε, και να σας αγαπούν ακόμη πιό πολύ!
  ΚΩΣΤΑ γλυκά κσι τσιπουράτα να χαρείς το όνομα σου!💐

  …………το εξώφυλλο βλέπετε ένα κουτάλι κι ένα πιρούνι που παντρεύονται και δίνουν ένα… πώς θα το πούμε; Στα αγγλικά είναι spoon+fork -> spork αλλά στα ελληνικά αν πούμε «κουταλοπίρουνο» μπορεί να θεωρηθεί πως εννοούμε αδιαφόρως κουτάλι ή πιρούνι, αν και βέβαια θα το λέγαμε στον πληθυντικό όπως λέμε τα πολύ συχνότερα μαχαιροπίρουνα. Κουταρούνι λοιπόν; …………

  Η λέξη κουταλοπήρουνο χρησιμοποιείται χρόνια τώρα, από τους τραπεζοκόμους. Περιγράφει το κουτάλι+πηρούνι που δημιουργούν «λαβίδα» για σερβίρισμα. Μπορεί να είναι επαγγελματική η χρήση της λέξης, όχι όμως αυστηρά.

 120. William T. Riker said

  77 Σαν τον Skaramanga δηλαδής

 121. loukretia50 said

  116. Mπα, ο τάλας ταλαντούχος δεν ήταν ούτε L(o)ucky ούτε guéri – αρρώστια κατάντησε!
  Ενώ εμείς…

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115 Σαρανταπέντης

 123. spiridione said

 124. ΣΠ said

  120
  Ή τον Chandler Bing.

 125. ΣΠ said

  Να θυμηθούμε και το «απόφευγμα».

 126. ΣΠ said

 127. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  119 Το αιγοπρόβατο ήντα δγιάλο ζο είναι?

 128. Δρυός Πεσούσης said

  Στους Ιππείς της Πύλου ο Ηλίας Λογοθέτης εξηγούσε στον Νίκο Καλογερόπουλο τις αρχές της κυνοπολιτείας τους.
  Ορίστε και μια εμπορική εφαρμογή.
  http://kynovio.gr/

  Κι ένα διά χειρός του ποιητή Χάρη Θεοχάρη που χθες μίλησε για «εξασφάλιση της ασφάλειας».

  Clamping

  http://www.opengov.gr/tourism/?p=1886

 129. loukretia50 said

  127. Αιξαφανισμένη – έχεις δει καμιά σοβαρή γίδα να διατηρεί αφάνα?

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 αυτής την συνομοταξίας: αμνοερίφιο, τραγέλαφος, αρνοκάτσικα, γαϊδουρομούλαρα.

 131. voulagx said

  Χα! Ειστε πολυ γελαδεροί!

 132. Χαρούλα said

  #128 Δεν μπορούν να τροποποιηθούν κάποιοι όροι δόμησης και βρήκαμε τρόπο. Θα είναι σαν να κτίζεις, αλλά δεν θα κτίζεις!
  Να δω ψαροκαλύβες στο Δέλτα με τζακούζι, καλύβες κυνηγών με θερμαινόμενη πισίνα, και θα τους κάνω ρουμ σέρβις!!! Θα ανοίξουν οι δουλειές! Και θα …χωθούμε και όπου δεν επιτρεπεται τώρα! Εμ γκλαμ, εμ καμπίνγκ!

 133. 60, 😀

  Ανάλογα με την περίσταση! 🙂

  Μικρή προσθήκη στο πώνημα ο μαστροναύτης (μηχανικός του ναυτικού), και το γοργόνατο της ανηψιάς μου.

 134. loukretia50 said

  131. Όταν καπνίζουν οι Loulagx…
  To παρανόμι σου είναι πιο φιλικό από το θαυμάσιο Λουδύτης, γιατί για βουτιά χλωμό το βλέπω!

 135. nikiplos said

  Καλησπέρα. Χρόνια πολλά στους Κωστάδες, στις Ελένες, στους Ντίνους, Στις Ντίνες και σε όλους και όλες όσες γιορτάζουν. Και μια θειά μου η οποία άτυχη ούσα, καίτοι είχε δύο ονόματα, είχε μία γιορτή, αφού τη φώναζαν Κωσταλένη…

  Συμπληρώνω:
  -μασχαλίτσα, όζων έντομο
  -πολύχρωμος κι εντοιχισμένος, γνωστή ευχή
  -πουστωδία, υβριστικά η κουστωδία, συνήθως διοικούντος προσώπου
  – κλαπατσίμπανο (το δεύτερο είναι τύμπανο, το πρώτο?)
  -Σαββόσκυλος, μουσικός πιστός στην εκάστοτε ηγεσία
  -Μπαρμπαθανασίου, ο μπάρμπας που παριστάνει τον υπουργό οικονομίας
  -αχμήν (αχ + αμήν)
  – Κλασιδιάρης, χρυσαυγίτης ψευτόμαγκας
  -Μιζοτάκης, πολιτικός με έφεση στη δωροδοκία
  -γιοκοχύμα, λάστιχο ασφαλές για μοτοσυκλέτα

 136. loukretia50 said

  Λύκος παμπόνηρος βουτάει και κλέβει πρόβατα:
  Λουποδύτης…

  ΣΠ με τους μπουζίστες τους αλήτες που γυρνάς…
  Ωραίο το καλαμπούζι!

 137. loukretia50 said

  Συμφυράματα : ατυχείς εξυπνακίστικοι συμφυρμοί

 138. loukretia50 said

  Συμφυράματα : ατυχείς εξυπνακίστικοι συμφυρμοί

 139. loukretia50 said

  το εκλαμβάνω ως διακριτική παρατήρηση ότι το παράκανα!

 140. Θυμήθηκα και τον τηγανόσαυρο, στραβοχυμένη μετάλλαξη του Μίκυ Μάους με τις τρεις στρογγυλές τηγανίτες.

 141. Τα ομελέτητα με δυο αυγά τα έχουμε πει;

 142. dryhammer said

  127,130. Αμ, η αλογόμυγα;

 143. Avonidas said

  Εναλλακτικός τίτλος του νήματος: μύτη και αλήθειες για τη γλώσσα.

  (Επιχειρώ μια κάποια επιμύτυνση της θυμηδίας. Ο διασημότερος μυτικός επιμυτυντής, ως γνωστόν, υπήρξε ο συνάδελφος Πινόκιο, ο οποίος μάλιστα κατόπιν της επιμύτυνσης άναβε το τζάκι με τα απομυτάρια).

 144. loukretia50 said

  «Η σύγχρονη μυτολογία τι μας διδάσκει » παναπεί…

 145. Λγς said

  Πώς τα περάσατε; Χαλούτσικα.
  Το είπε όντως η γλυκόρη μου.

 146. dryhammer said

  143. Εκείνος που μπορούσε να καπνίζει στο ντους;

 147. Λγς said

  Παρανοϊός.

 148. Λγς said

  Είχε γδέντρα, δύσκολη η πεζοπορία.
  Παντού πεταλουλούδια την άνοιξη.
  Σουπαγωτό, για να μην κρυώσεις
  Ένα ρούχο με κάτι φτεράααστια μανίκια
  Πάμε Σπάρτυ (θα έχει και σπα…)

 149. dryhammer said

  148. This is sparta

  Από τη Σπαρτούντα της Χίου

 150. Κώστας said

  Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Χρόνια πολλά και από μένα σε όλους τους εορτάζοντες!

 151. Costas X said

  «Μανοθυγατέρα» (=η μάνα μαζί με την κόρη της), συνήθως ειρωνικά, ίσως μόνο στην Κέρκυρα(;) π.χ. «Ήρθανε πρωί-πρωί μανοθυγατέρα…».

  «Αλογομούλαρο» (=πατέρας άλογο) και «γαϊδουρομούλαρο» (=πατέρας γάιδαρος). Το λένε λέει στα χωριά, δεν είναι βρισιά !

 152. loukretia50 said

  Μήπως ένα παραμύτι
  Για μια φημισμένη μύτη?

  Γούντι άλλεν – υπναράς
  Συρανό – παλληκαράς
  Μύτογλου – ο παιχταράς (*έτσι λέει ο μύτος)

  Ρούντολφ φωτεινομυτούλης – ε, αυτός είναι γλυκούλης!

  Κλεοπάτρα – εν Αστερίξ
  Κι η μυτοκομμένη Σφίγξ

 153. dryhammer said

  Τον Μυττεραν ξεχάσαμε

 154. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, έκανα μεγάλη πεζοπορία σήμερα!

  43 Πρόσεξε όμως (για να επανέλθω στη συζήτηση με τον Πέπε) ότι ο ιστιοφλώρος (αντί ιστιοπλόος) κάνει κάποια ομοιοκαταληξία με την ορίτζιναλ λέξη, έχει καναδυο κοινούς φθόγγους, μια ομοηχία -και αυτό κάνει το λογοπαίγνιο πιο πετυχημενο παρά αν έλεγαν πχ «ιστιομαλάκας»

  52 Μπράβο, είναι και ο Λύο, που έπρεπε να αναφερθεί. Θυμάμαι πχ δικό του το «απλυτήρι» (το άπλυτο ποτήρι που το έχεις για να πίνεις πρόχειρα νερό)

  55 Και μόλις γράφω για το απλυτήρι, βλέπω τον Μανδραγόρα να το αναφέρει. Μηστητί μου κύριε!

  72 κε: Κέφια έχουμε!

  80 Η αβονιδιά είναι το δέντρο που παίρνεις άμα μπολιάσεις αβοκαντιά με ακτινιδιά. Κάνει αβονίδια

  Φοβερά τα μυτολογοπαίγνια

  105 Μερικά από αυτά τα αναφέρει και το βιβλίο

  123 Α, φοβερό λογοπαίγνιο!

  125 Ναι μπράβο!

  150-151 Είχαν μαρ-μαγκωθεί!

 155. dryhammer said

  και τα μυτοτσίμπιδα σε δύο εκδοχές

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151 χρόνια πολλά!
  Κοραμάνα 🙂 ,
  και γαϊδουρογάιδουρο

  Μιζενς, κλεφτόδεντρα, Χρυσοβορίδης, νέα δημιοκρατία, μπιτσόμπαρο,

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν είναι ευρώπουλα, είναι τουρκόπουλα 🙂

 158. Prince said

  142. Κυνηγόσκυλο.

 159. loukretia50 said

  150 – 151
  Η μαρμάγκα θέλησε να σας ευχηθεί !!
  Και να μαρμαγκάρει κατιτίς.

  Το λοιπόν, σήμερα οι εορτάζοντες απολαμβάνουν μια τιμητική διάκριση:

  Μαρμαγκάριστοι!

  Ω! μην είστε αχάριστοι!
  Εξήλθατε αμαρκάριστοι – θα ξεχαστεί το συμβάν οσονούπω!

  (κάποιος εγκατέλειψε και το χρωματιστό άβαταρ και για να τον ξεχωρίζω πρέπει να θυμηθεί τους Αμαληκίτες…)

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυναράκης
  https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/244409_athliotites-kyranaki-stin-proanakritiki

 161. sarant said

  Να θυμηθούμε και τον πολιτικό συμφυρμό: Νοβάρτιστοι.

 162. ΣΠ said

  +


  (ντάκος)

  =

  (Αμάν κρυάδα που έγραψα)

 163. το υπομπρίκιο και την στρουμφοκάμηλο ξεχάσαμε…
  Θα θυμηθώ και άλλα στην πορεία
  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 164. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  156 ΕΦΗ, μη μου πειράζεις τον Μιχάλη. Έχω κατοχυρώσει το Χρυσοωίδης (προϊστάμενος χάβγουλων ματατζήδων).

 165. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Να χαίρονται τα ονόματά τους οι εορτάζοντες/εορτάζουσες και ιδιαιτέρως οι δραστηριοποιούμενοι στο
  Ιστολόγιο! ΧΡΟΝΙΑ τους ΠΟΛΛΑ!

  Ωραίο και ενδιαφέρον – και …γελαδερό, βεβαίως βεβαίως 🙂 το σημερινό – αλλά τείνω να συμφωνήσω με τους επιφυλακτικούς Πέπε, Άγγελο, Mandragora κ.ά.

  Οι συμφυρμοί της νεοελληνικής δεν νομίζω ότι μπορούν να μπουν στο «ίδιο τσουβάλι» με τις γλωσσικές κατασκευές περιπτέρι, ελεχαντάκι κ.τ.ό. ούτε, βέβαια, και με τις παρορθογραφήσεις.
  Αυτοί οι νεολογισμοί, που αποτελούν ιδιόμορφες συνθέσεις με σαφώς λογοπαιγνιώδη-χιουμοριστική διάθεση (λογοπαιγνιώδη σύνθετα ή σχηματισμοί -#91), κάπως πρέπει σαφώς να διαχωρίζονται. Μπορεί και να το έχουν κάνει ήδη κάποιοι γλωσσολόγοι, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η προσέγγιση στο βιβλίο των Κατσούδα-Νάκα. (Ταπεινή γνώμη μη ειδικού…)

  – Παρεμπιπτόντως: Το ΛΚΝ λέει για τον συμφυρμό: «… 2. (γλωσσ.) η παραγωγή ενός ανάμεικτου γλωσσικού στοιχείου από δύο ομοειδή».
  Συγγνώμη, βγαίνει νόημα από έναν τέτοιον ορισμό;;

 166. sarant said

  162 Μη με ρωτήσεις όμως τι τον έχω τον δημοσιογράφο 🙂

 167. Μαρία said

  Οι συμφυρμοί στη γλώσσα του ποδοσφαίρου
  http://ejournals.lib.auth.gr/thal/article/view/5301

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στουπέτσας

 169. ΣΠ said

  166
  Μπορώ να φανταστώ. 🙂

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουτουρισμός

 171. sarant said

  167 Ωραία, διασταυρώνονται 🙂

 172. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @166. Ὅποιος τὸ πεῖ θὰ τὸν κρεμάσουμε στὸ μεσιανὸ κατάρτι. 😉

 173. 154, … 150-151 Είχαν μαρ-μαγκωθεί! …

  Καθάρισε μαρ-μάγκας

 174. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  162 Σαρανταντάκος είναι αυτός που δέρνει σαράντα? Νικοκύρη δε σου τόχα.

 175. loukretia50 said

  174. … ότι τρώει 40 ντάκους?

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουλτουράκια

 177. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  175 Το χόντρυνες 🙂

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166 Εγγεγραμμένο

  177 κι άμα αγριέψει, Σαραντάκουλας !

 179. sarant said

  174-75 Δεν σχολιάζω!

 180. Spyros said

  Με αφορμή το άρθρο:

  Ποδοσφαιρόφιλοι, σας θυμίζω τους «Γκουμομπασινάδες», στους οποίους είχε θεμελιώσει τον αναγεννημένο Παναθηναϊκό το 1994-1995 ο τότε πρόεδρός του, Γιώργος Βαρδινογιάννης, κάνοντας πέρα τις φίρμες και τα μεγάλα ονόματα και καταφεύγοντας στα «φυτώρια» της Παιανίας. Όλοι τότε απορούσαμε ποιοι είναι αυτοί οι νεανίες, όμως κάποια στιγμή αυτοί δώσανε στην Ελλάδα το Euro 2004 και φτιάξανε και τον Παναθηναϊκό της εποχής Κυράστα – Μαρκαριάν, μια ομάδα με πολύ καλή χημεία, που ενσωμάτωνε άνετα ακόμα και τους εκάστοτε νεοφερμένους (π.χ. Χένρικσεν, Μυνχ, Κόλκα κλπ.), και με το αξέχαστο passing game, που άρεσε στους «ουδέτερους» (ενν. όσους δεν υποστηρίζουν κάποια «μεγάλη» ομάδα) ποδοσφαιρόφιλους, σαν και μένα, σχεδόν το ίδιο με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς…

  136: Σας θυμίζω τον Ντάνουτ (Ντæ΄νουτς σωστότερα) Λούπου της (τότε υπερομάδας) Δυναμό Βουκουρεστίου, ο οποίος, τον καιρό που έπαιζε στον Παναθηναϊκό, είχε συλληφθεί για κλοπές. Κάποιοι τότε σκάρωσαν αμέσως το παρατσούκλι «Λουπουδύτης»…

  Φεύγοντας από το ποδόσφαιρο:
  135: Το κλαπατσίμπανο νομίζω ότι προέρχεται από παραφθορά του clavicembalo. Αλλά δεν ξέρω αν είναι η κρατούσα γνώμη αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κλαπατσίμπανα μας θυμίζουν μάλλον κρουστά όργανα, με τα οποία δεν μοιάζει το «ευγενέστερο», ας πούμε, κλειδοκύμβαλο…

  Τέλος, δεν ξέρω πού θα έπρεπε να ενταχθούν τα παλαιότερης γενιάς χωρατά του τύπου «Πιθαγόρας» (αυτός που αγοράζει πιθάρια), «μητροπολίτης» (αυτός που πουλάει τη μάνα του), «μαντράχαλος» (αυτός που χαλάει τις μάντρες) κλπ.
  Εδώ έχουμε και συμφυρμό, έχουμε και (επιτηδευμένες) παρετυμολογίες και ίσως και άλλα άγνωστα (σε μένα) γλωσσικά φαινόμενα…

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παπαγάλος και με ονοματεπώνυμο ο Γιάννης Πρετεντέρης
  Κοπρεπρεντέρης
  https://www.efsyn.gr/node/244400

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  179 Για τον άλλον λέν(μ)ε! 🙂

 183. Πάνος με πεζά said

  «Mπαρουφάκης», δεν ξέρω αν το έγραψε κανείς.

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατσαριδιάρης

 185. Costas X said

  Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές !
  Χρόνια πολλά κι από μένα σε Κώστηδες και Ελένες !

 186. Spyros said

  Με αφορμή το περιπτέρι θυμήθηκα ότι κάποιος έλεγε κάποτε το (ακόμα πιο αστείο) «η αθώα περιπτερά». Είναι πιο αστείο, γιατί περιέχει ολόκληρη τη λέξη «περιπτεράς» και προκαλεί γέλιο με την αλλαγή γένους 🙂

 187. … Στη δεκαετία του 1990, …

  Από τότε πρέπει να είναι και η τζιπούρα, η πεταφλούδα, και το γουρουνέλι.

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σαχλαμαράς

 189. Γιάννης Ιατρού said

  Καλησπέρα,

  Να πω κι εγώ ένα, ίσως και επίκαιρο: ΘεοΧάρος….

 190. dryhammer said

  Και τοιχοδιώκτης = ο κατεδαφιστής.

 191. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πατριωτάκι Κώστα, λοιποί Κώστες, κι εσύ Ελένη.. Χρόνια σας πολλά!

 192. Πάνος με πεζά said

  «Δρακουλέσκου», ψευδώνυμο της γνωστής Ρουμάνας του ΔΝΤ…

 193. loukretia50 said

  180 β. ‘Ωστε υπήρχε τελικά? Και μάλιστα ποδοσφαιριστής?
  Κρίμα!
  Ελπίζω να μη θεωρηθεί ότι το λεξοπαιχνιδάκι βρέθηκε in bocca al Louppo!

  ——-
  Καλά θυμόμουν παραμυθάκι με μυτόγκα!
  The Nose-Tree Grimm’s Household Tales (Edwardes)

  https://en.wikisource.org/wiki/Grimm%27s_Household_Tales_(Edwardes)/The_Nose-Tree

 194. Κουτρούφι said

  #50. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 η Σαπφώ Νοταρά είχε ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο η Κυρία Κυριακή όπου διάβαζε κείμενα του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου, γνωστού ως bar bar (βάρα, βάρβαρέ μου, βάρα). Εκεί ακουγόταν διάφορα λογοπαίγνια στο ύφος της σημερινής ανάρτησης. Ο bar bar πέθανε το 2017. Εδώ
  https://cosmopoliti.com/%CE%AD%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5-%CE%BF-k%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%80-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-bar-bar-%CF%84%CE%B7/
  είναι αφιέρωμα στον bar bar και έχει κάτι φωτογραφίες όπου σε μία είναι με την Νοταρά και τον Ξενίδη.

 195. Γιάννης Ιατρού said

  187: Μιχάλη, τη εννοείς με την Τζι-πούρα;;;; 🙂 🙂 🙂

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  189 Χαίρε Ιατρούμφ!
  >>δεν θα προλάβει να αναπτύξει υγειονομικά συμπτώματα
  θα προλάβει να τα φτύξει όπως τα κανονικά πτώματα

  193 Στη Μυτιλήνη

  Σουτζούκι κούρκοι
  ο μπρέλα τσάο
  Πορκοσάλτε

 197. mitsos said

  Χρόνια πολλά σε κάθε εορτάζουσα και εορτάζοντα. Με υγεία

  Πολύ μου άρεσαν τα σημερινά λογοπαίγνια .
  Τα περισσότερα δεν τα είχα ξανακούσει και ας ήταν του συρμού ( προ τριαντακονταετίας ) που πλέον συνταιριάζουν με φαινόμενα του συμφυρμού.
  .

  Καληνύχτα σας

  και να θυμάστε
  «όποιος -η όποια- νυχτοπερπατεί
  λάσπές και σκατά -του συμφυρμού- πατεί.

 198. Γιάννης Ιατρού said

  τι «Δρυός Πεσούσης»; Που να δείτε «Ράβδου Πεσούσης» ….

 199. Γιάννης Ιατρού said

  196: 😂😂👍

 200. Spyros said

  193 Βεβαίως υπήρχε! Κρίμα, δεν θα πει τίποτα…

  Στο στόμα του λύκου: κι αυτό μεταφραστικό δάνειο; Ενδιαφέρον…

 201. sarant said

  187-195 Βέβαια τζιπούρα λένε και το τζιπ, κάπως περιπαιχτικά.

 202. voulagx said

  Η μάσταιγα του θεού

 203. J. Iatrou said

  201: το «και» έγραψε 🙂

 204. Κιγκέρι said

  Με όλη τη μυτοκουβέντα θυμήθηκα τον Χάρυ Κλυν, που είχε πει ότι, όταν ο Θεός μοίραζε μύτες, αυτός άκουσε πίτες και ζήτησε διπλό κομμάτι.

 205. Spyros said

  Να προσθέσω κάτι ακόμα, γιατί έχω διάθεση για χαβαλέ απόψε, και μετά σταματάω, έχω κάνει κατάχρηση:

  Προσθέτω λοιπόν το κορυφαίο «chaturbate» (συγγνώμη).

  Καλή συνέχεια 🙂

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  195 τον τόνο να βάνεις σωστά μόνο
  να σε κερνά (ο Τζη) πούρα και τόννο

 207. Spiridione said

  Και ένα επίκαιρο
  Staycation ή holistay
  https://en.wikipedia.org/wiki/Staycation

 208. ΓιώργοςΜ said

  Προλαβαίνω οριακά να ευχηθώ στους εορτάζοντες και εορτάζουσες-Χρόνια πολλά!
  Το τροχήλατο φρούτο, που τσουλάει όταν το σπρώξεις, το ροδάκινω το έχουμε πει;
  Ή το ανεμυστήριο, το βιβλίο που διαβάζεις όταν κάνει ζέστη αλλά δε θέλεις να ανάψεις το κλιματιστικό;
  (Ταπεινή συνεισφορά…)

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196τέλος Πορκοσάλτσε γμτ!

  202 Τί μου ανέσυρες στη μνήμη! Βυζοχτήτη στα βαθιά παιδικάτα μου, πρωτάκουσα από συνομήλική μου, τον στηθόδεσμο.

 210. loukretia50 said

  Δεν είχατε μια ομάδα Sir, τους Γυπατεώνες?

 211. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, πολλά ωραία!

 212. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραιότατο το σημερινό, αλλά δεν είχα χρόνο για σχόλια…

  Ευχαριστώ όλες/ους για τις ευχές, αντεύχομαι στους συνονόματους και σε όσες/ους γιορτάζουν σήμερα εδώ στο ιστολόγιο.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις/στους: Νικοκύρη, ΕΦΗ, Γιάννη Κουβάτσο, Άγγελο, Αυγουστίνο, Κιγκέρι, Σταύρο Π, Χαρούλα και Γιώργο Κατσέα για τις προσωπικές ευχές.

  Περάστε και για ένα ποτό κι ένα μεζέ, ό,τι βρέθηκε από οινόπνευμα και ζαρζαβατικό στο διαδικτυακό μπαράκι. 😂

  🍷🍹🍸🍺🥂🥤🍷🍹🍸🍺🥂🥤🍷🍹🍸🍺🥂🥤🍷🍹🍸🍺🥂🥤

  🍇🍈🍉🍊🍍🥭🍎🍏🍐🍑🍒🍓 🍇🍈🍉🍊🍋🍍🥭🍎🍏🍐🍑🍒🍓

 213. Κώστας said

  159: Λουκρητία, σήμερα κερνάω άβαταρ! 🙂

  (Το πρηχτάρι στον καναπέ το ‘παμε;)

 214. Πάνος με πεζά said

  Και ο γνωστός δημοσιογράφος (σε αποδρομή από το σταθμό που εργάζεται, τέλος του μήνα), Γιώργος Φράγκας !

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197τέλος ‘Οποιος γυρίζει, μυρίζει.
  Μυριστρούλα

  Πού πα ρε Μήτσο! 🙂 🙂
  Ντέφη-Ντέφη

 216. dryhammer said

  Θα σας καληνυχτίσω με μίαν εικόνα των αρχών του κ’ αι. όπου διακρίνονται:

  α) τα ροδοπέταλα επί των τροχών

  β) οι καρρολάινς που αφήνουν στη λάσπη

 217. Γιάννης Ιατρού said

  Να βάλουμε και την «αδυναμία» πολλών σχολιαστριών κι αναγνωστριών που ασχολούνται με την ιστορία της εποχής του Χαλκού:
  γνωστός    Χ Α Ι Τ Ε Ο Σ

 218. loukretia50 said

  213. Μερσί, μα… αβασάνιστα, χωρίς ποιηματάκι?

  Ελπίζω να ’χουμε ξανά ριμαδοευκαιρία
  με κέφι και συμμετοχή από τη γαλαρία.
  Σε γλέντι ιστολογικό να γράψουμε ιστορία
  Να στιχομπλέξουμε μαζί άστρα και σταλακτίτες
  με σουρεάλ και ντεζά-βύ, μέχρι Αμαληκίτες!

  217. Αααχ! Χέτερον (Μπραντ Πιτ) ουδέν!

 219. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  217 Προϊόντος του χρόνου (= καράφλα) γίνεται Χαιτέως.

 220. ΚΩΣΤΑΣ said

  Διπλές ευχαριστίες για τις ευχές στον αγαπητό φίλο Γιάννη Ιατρού, ως επανόρθωση, γιατί τον παράβλεψα στο 112 σχόλιο. 😪

  Ό,τι περίσσεψε από ποτά και μεζεδάκια, όλα δικά σου καλόψυχέ μου Γιάννη! 🤣

 221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  203 Τζιπούρα Κουγιέν
  https://www.slang.gr/lemma/17988-tzipoura

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  214 Μου θύμισες τον Τραγκαουνάκη

 223. loukretia50 said

  Λιμερίκια άφθονα από περασμένο αιώνα, στο «A Book Of Nonsense» που έγραφε ο πολυτάλαντος Edward Lear (1812 – 1888) : an English artist, illustrator, musician, author and poet, and is known now mostly for his literary nonsense in poetry and prose and especially his limericks, a form he popularized
  Στο λινκ έχει 8 ενότητες που μπορείτε να χαζέψετε συνδυασμό σκίτσων με στιχάκια.
  Προσπεράστε το βίντεο αν βαριέστε!
  http://talesofcuriosity.com/v/Edward_Lear_Limericks_6/

  http://talesofcuriosity.com/v/More_Edward_Lear_Limericks_2/

  There was an Old Man with a nose,
  Who said, “If you choose to suppose
  That my nose is too long, you are certainly wrong!”
  That remarkable Man with a nose.

  There was an Old Man with a gong,
  Who bumped at it all the day long;
  But they called out, “Oh, law! you’re a horrid old bore!”
  So they smashed that Old Man with a gong.

  Ε, δεν το φορτώνω άλλο! Αν θέλετε δείτε το!

 224. # 162, 166

  Για να μη σας κάνουνε νταντά που επανλαμβάνετε το Ντα, υιοθετείστε (ν)τα 40-Κως και Sarah-ντάκος

  # 194

  Καλά τον θυμόμουνα τον βαρ-βαρ αλά δεν μπορούσ να το βρω σε ψαχτήρι να το επιβεβαιώσωκαι δεν τόγραψα.. Πάντως σίγουρα ακουγότανε αρχές του 80, ίσως σε επανάληψη η σειρά

 225. Theo said

  @194:
  Με τον Κώστα Παναγιωτόπουλο συναντηθήκαμε στις 2-9-1983 (έτσι γράφει στη «Βαρβάρα» που μου δώρισε τότε), πρώτη και τελευταία φορά.
  Άνθρωπος ευγενής και ευαίσθητος.

  Αντιγράφω κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο, έτσι σαν μνημόσυνο (διατηρώ την ορθογραφία, όχι όμως το πολυτονικό του) :

  «Το 68 το βρωμάτιό της τόχε κάνει πορδέλο. Μια φορά είχε πάει απρόσκλητη σε μια επιδειξίωση.

  […]

  Το ξενοδοχείο, λένε, χτίστηκε τον καιρό του Κόθωνος και μετά βάλαν κι άλλα πατώματα επί καταδυναστείας του Οργίου* του πρώτου. Πέρασε από δω κι ο Τρισκούπης κι ο Βενιζελλάς. Κι άλλοι πολλοί.

  Λένε οι βασιλιάδες:
  -Τα στέμματά μας λυώσαν.
  -Τα στέμματα μάς λυώσαν
  φωνάζουν οι ραγιάδες.

  […]

  Από αρρώστειες κι άλλο τίποτα, σήμερα με την υγρύπανση, την ξηρύπανση, την αερύπανση στην ατμόσφαιρα. Κύττα πόσοι έχουν κρεπάρει από την κρεπάρατο νόσο.

  […]

  Μέσα σ’ αυτό το γατομάνι, με τέτοια γατομανία που λες, ξαφνικά ήρθανε μια μέρα κοπάδια ποντικοί, με κάτι ουρές, να. Μακρουραίοι. […] Τα ποντίκια φάγανε τις γάτες κι ολόκληρο το σπίτι καταποντικίστηκε.

  […]

  Αχ, αυτές οι ξένες γλώσσες.
  Είναι τόσο ξένες.
  Γυναίκα. Γκόμενα. Ηγουμένη. Γούμαν.
  Ταχύ. Ταξί.
  Παλτό. Παλτεσού.
  Σαββατοκύριακο. Αντίσκηνο. Γουήκ-τεντ.
  Εστιατόριο. Χεστιατόριο.
  Ρεστωράν. Ρεστουράν.»

  * Από εδώ εμπνεύστηκε ο Λάμπρος το «ΓεΟργιάδης»;
  (γράφει και «Loverδος».)

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  κοκκαλιστάν, γεροπαλτό, Τοτσέρνομπιλ, γαυροτήγανο, αφράγκοβιτς, Αλασκούζος, τούβλοβιτς, τρεχαμπούκας, φλορίτζιναλ, χουντέμπλεϊ, γκουμομπασινάδες, απαταιώνιοι, απεργοτέλης, αποτυχιμένεθ
  σελ.305 (εντελώς τυχαία επιλογή-χωρίς φόβο και πάθος)
  Μορφολογική Ανάλυση του Λεξιλογίου της Γλώσσας του Ποδοσφαίρου

  Βρε προυστ από δω!

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 228. ΓΤ said

  225@

  H αγάπη του πατέρα μου όταν διάβαζε στον «Ταχυδρόμο», αρχές του ’80, τα λογοπαίγνιά του. Να ‘σαι καλά που μου τον θύμισες, ρε Τεό. Έναν πραγματικά σοβαρό, που αυτοπροσδιοριζόταν ως «η Μεγάλη του Γένους Χολή»…

  ΥΓ: Ρε ‘σύ, τι γίνεται ‘δώ μέσα, κάποιοι δεν μπορούν να γράψουν καν σωστά μία προστακτική…

 229. ΓΤ said

  Παλαιός δημοσιογράφος, ευτυχώς χρόνια στον τάφο, λεφταδόβλακας του Ιπποδρόμου, με αγάπη στις κούρσες σε βαθμό να νομίζεις ότι στο σαλόνι του, αντί για καρέκλες, υπήρχαν σανόμπαλες, θέλοντας να εξυμνήσει τις… γλωσσικές ικανότητες της συζύγου του, είπε κάποτε, και λειωμάδι και δελταξεπουπουλιασμένος, σε φίλους τους σε κουτούκι: «τη […] την παντρεύτηκα γιατί ήταν πολύ δυνατή στις πι(π)ποδρομίες»…

 230. # 227

  Εγώ, ρέϋ-μπανάλ , τα ήξερα.

 231. # 227

  ήταν και τα μπλουζάκια τα λαϊκόστ !

 232. και μετά οι μαλακοτάβλιδες των καφενείων που εξε(τυ)λίχθηκαν σε μπαγκαμονίστες ντε παμεστοιχηματί !

 233. Spyros said

  231 Λαϊκόστ και φυσικά «περιπτερέημπαν», «Αρτίστι Γαργαλιάνι» και «πανεράι» (υπαρκτή μάρκα, δεν είναι πλάκα!)

  Την καλημέρα μου.

 234. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  223 Για τα λιμερίκια είχαμε ένα παλιό άρθρο και ειδική σελίδα.
  https://sarantakos.wordpress.com/limerikia/

  225 Αν γραφτεί ποτέ έργο για τα λογοπαίγνια θα πρέπει να έχει κεφάλαιο για τον Παναγιωτόπουλο.

 235. Γς said

  Το πρώτο επάγγελμα ήταν ο οινολόγος!

  Το λέει και το

  «εν αρχή ην ο λόγος»

 236. loukretia50 said

  Αγροικουλτούρα!

  Ω! η όπερα! πόσο εξευγενίζει!
  Σε εξυψώνει πέρα απ΄το ουράνιο τόξο κι όταν προσγειωθείς γίνεται ο κόσμος άσπρο – μαύρο!
  Σαν τα πούλια στο τάβλι ένα πράμα… ή μπάλα!

 237. Γς said

  Θεστιβάλ.

  Στην ΕΡΤ1 τώρα.

  Κάποια είδηση από Β.Ελλάδα, φωτογραφίες και στο κέντρο το URL:

  Thestival.gr

  Οχι δεν είναι κανενός Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είναι του πρακτορείου ειδήσεων.

  Και καλά το The είναι για την Θεσσαλονίκη. To sti val . όμως;

 238. Γς said

  236:

  >ο κόσμος άσπρο – μαύρο!
  Σαν τα πούλια στο τάβλι ένα πράμα… ή μπάλα!

  Σαν τα πλήκτρα του κλειδοκυμβάλου

 239. loukretia50 said

  238. Ρομαντινάδα
  paint it black
  Άλλοι συνθέτουν μουσική , νοιώθουν την αρμονία
  Κι άλλοι τα πλήκτρα κοπανάν με πάθος και μανία
  Αν δε μπορείς χαρά να βρεις στην τέχνη και τη γνώση
  Να μην ελπίζεις πως θα ρθει η Μούσα να σε σώσει

 240. Γς said

  Παπασπιτούλης [φτου! κακά]

  Για τα 8 διαμερίσματα: Η σύζυγός μου είναι εύπορη, είμαι υψηλόμισθος και όλα είναι νόμιμα

  https://www.thetoc.gr/politiki/article/ti-apanta-meta-ton-salo-o-papadimoulis-gia-ta-8-diamerismata-kai-ta-xrimata-sto-pothen-esxes-tou/

  Πώς γίνεται όλοι αυτοί οι αριστερούληδες και δεν παντρεύονται ποτέ φτωχές εργάτριες εργοστασίων ή αγρότισσες ή έστω πωλήτριες. Πώς τους τυχαίνουν οι φραγκάτες νύφες;
  Στο Πολιτεία τέννις κλαμπ ξημεροβραδιάζονται πολεμώντας τον καπιταλιζμό.

 241. Γς said

  239:

  >Κι άλλοι τα πλήκτρα κοπανάν με πάθος και μανία

 242. Για την γάτα Αγκύρας:

  Γατατούρκ

  (και σταματάω τις γαταξίες)

 243. ΣΠ said

  Συμφυρμοί του ιστολογίου:
  Νικοκύρης, ηλεμήνυμα, σπαμακόπιτα, Τσαπατσούλιτζερ.

 244. Μαρία said

  243
  Σταύρο, ο Νικοκύρης κι η σπαμακόπιτα είναι λογοπαίγνια χωρίς να είναι συμφυρμοί.

 245. Μαρία said

  Προσθέτουμε ένα s και έτοιμος ο συμφυρμός.
  Όπως τονίζει η Βέρα Χόμπχαους, Βρετανίδα νομικός που ασχολείται με το «sextortion», το φαινόμενο της κατάχρησης εξουσίας και εκβιασμού για σεξουαλικά οφέλη, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καθώς γυναίκες αλλά και άντρες ευάλωτων ομάδων είναι σε απόγνωση γιατί πρέπει να «μείνουν σπίτι» λόγω καραντίνας και πρέπει να έχουν μια στέγη και μετά από αυτήν, με τη χαλάρωση των μέτρων. https://www.efsyn.gr/kosmos/maties-ston-kosmo/gynaikes-toy-kosmoy/245439_idioktites-ekbiazoyn-gia-sex-anti-enoikioy

 246. […] ΨΥστηΡΗ, δηλαδή Ψηστήρι στου Ψυρή. Δεν ζει πια και ο Θανάσης Νάκας, να μας έλεγε σε ποια κατηγορία κατατάσσεται αυτός ο συμφυρμός (δείτε το προπέρσινο άρθρο μας). […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: