Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια δίχως σημαίες και τύμπανα

Posted by sarant στο 25 Ιουλίου, 2020


Δεν έβρισκα τίτλο για το σημερινό εβδομαδιαίο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο. Και θυμήθηκα έτσι ένα ανέκδοτο, που το έχω ξαναπεί εδώ πριν απο δέκα χρόνια, οπότε υπάρχει ελπίδα ή να μην το προλάβατε ή να το έχετε ξεχάσει.

Μια φορά, λέει το ανέκδοτο, που μπορεί να είναι κι αληθινό, μπορεί όμως και μπεντροβάτο, ένας αρχάριος συγγραφέας επισκέφτηκε κάποιον αναγνωρισμένο συνάδελφό του, ίσως τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, και του έδωσε ένα πάκο χειρόγραφα, το καινούργιο του μυθιστόρημα, που μόλις το είχε τελειώσει. Ζήτησε από τον Σο να του βρει έναν ωραίο και ταιριαστό τίτλο για το έργο. Ο Σο τον ευχαρίστησε για την τιμή, του υποσχέθηκε πως θα διάβαζε το μυθιστόρημα με ενδιαφέρον, έβαλε το χειρόγραφο σε ένα συρτάρι και… το ξέχασε.

Σε δέκα μέρες, ας πούμε, γυρίζει πίσω ο λεγάμενος, όλος προσμονή. Ο Σο που είχε εντελώς ξεχάσει το θέμα του ζήτησε συγνώμη, ότι κάτι έκτακτο του έτυχε, και τον παρακάλεσε να περάσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η ιστορία μπορεί να επαναλήφθηκε κανα-δυο φορές, πάντως το χειρόγραφο (ήταν και κοτζάμ γκουμούτσα) έμενε αδιάβαστο του συρταριού τα βάθη και το μυθιστόρημα έμενε κι αυτό ατιτλοφόρητο.

Ώσπου στην τέταρτη ή την πέμπτη επίσκεψη του συγγραφέα, είδε κι απόειδε ο Σο και τον ρωτάει:

— Δε μου λες, μιλάς καθόλου για σημαίες στο βιβλίο σου;
— Όχι.
— Για τύμπανα μήπως;
— Ούτε για τύμπανα.
— Τότε είναι απλό. Να το βγάλεις Δίχως σημαίες και τύμπανα.

Κι έτσι βρήκε τίτλο το μυθιστόρημα του εκκολαπτόμενου συγγραφέα. Όμορφον τίτλο, τραβηχτικόν, αλλά εντελώς άσχετον με την υπόθεση του βιβλίου.

[Δεν το θυμόμουν πολύ καλά το ανέκδοτο. Για να διορθώσω, ο συγγραφέας είναι ο Γάλλος Τρισταν Μπερνάρ και ο τίτλος που προτάθηκε ήταν Δίχως τύμπανο και τρομπέτα – Sans tambour ni trompette.]

Κάπως έτσι και τα μεζεδάκια μας. Και ξεκινάμε.

* Εκλεκτός φίλος του ιστολογίου στέλνει τη φωτογραφία που βλέπετε, που την τράβηξε ο ίδιος από βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας.

Eίναι βεβαίως «κάτι το ωραίον» το αγαλματίδιο και δίκαια απέσπασε πρώτο «καλυτεχνικό» βραβείο, αλλά πιο πολύ μου άρεσε η Συγκαμπούρη.

Όπως λέει και το ανέκδοτο, συναντιούνται δυο καμπούρηδες σε ένα μπαρ, και λέει ο ένας: Τι νέα, ρε συγκαμπούρη;

* Φίλος μου στέλνει την είδηση του αστυνομικού δελτίου ότι στα Φιλιατρά βρέθηκε νεκρή γυναίκα με πολλαπλές μαχαιριές.

Ο υπότιτλος με παραξενεύει λίγο: Στο πλαίσιο των ερευνών που κάνουν οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας... Εντάξει, προφανώς χρειάζεται επιφυλακτική διατύπωση, αφού ακόμα δεν έχει γίνει ιατροδικαστική εξέταση, αλλά δεν τη βρίσκετε πολύ επιφυλακτική;

* Τελικά, η γυναίκα δολοφονήθηκε. Και στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε, στην τελευταία του πρόταση, ότι « Στα Φιλιατρά η τοπική κοινωνία έχει βυθιστεί σε πένθος από το αποτρόπαιο έγκλημα της γυναίκας.»

Έλεος, βρε παιδιά. Εμ δολοφονήθηκε, εμ θα τη βγάλετε εγκληματία;

* Γράφει η Λάιφο για τη στυγερή δολοφονία μίας στρατιώτη. Ο επίκοινος τύπος, που τον έχω βέβαια συναντήσει πολλές φορές, μου φαίνεται εξαιρετικά άκομψος. Θα μου πείτε, υποκειμενικά είναι αυτά, και συμφωνώ. (Στρατιωτίνα πάντως θα πήγαινε πολύ καλύτερα).

* Σε άρθρο για την πανδημία στην Αμερική, ο Άντονι Φάουτσι αποκαλείται «ανοσιολόγος».

Εάν δεν είναι κάποιο δύσκολο λογοπαίγνιο, ας πούμε επειδή ασχολείται με τον ανόσιο Τραμπ, να σημειώσουμε ότι η ειδικότητα είναι «ανοσολόγος».

* Τώρα που είναι καλοκαίρι, κυκλοφορεί στα σόσιαλ, μαζί με άλλα εικονογραφημένα αποφεύγματα και αποφθέγματα και τούτο εδώ.

Δεν είναι «απόφευγμα», όπως λέμε τα ψευτοαποφθέγματα, που αποδίδονται σε κάποιον που δεν είπε τίποτα τέτοιο.

Αλλά δεν το είπε και ακριβώς έτσι ο Καμύ. Είναι, απλώς, κακομεταφρασμένο -από απροσεξία.

Ο Καμύ είχε πει:

Au milieu de l’hiver, j’ai découvert en moi un invincible été

Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα μέσα μου ένα ακατάβλητο καλοκαίρι

Ο μεταφραστής, πέρα από τη φλυαρία που πρόσθεσε («τελικά … υπάρχει»), μπέρδεψε το invincible (ανίκητος, ακατανίκητος, ακατάβλητος) με το invisible (αόρατος).

Τα κάνει αόρατα που έλεγε κι εκείνη η διαφήμιση!

* Οι κατακόμβες ξαναχτυπούν.Σε άρθρο του in.gr για την πανδημία που κάνει θραύση στη Βραζιλία, διαβαζουμε ότι:

Κατακόμβες νεκρών μέσα σε λίγες εβδομάδες «βλέπει» ο πρώην υπουργός υγείας

Προφανώς εκατόμβες, έχει γίνει συχνό αυτό το λαθάκι, παρόλο που και οι κατακόμβες ήταν (και) υπόγεια νεκροταφεία.

Προσέξτε και τα εισαγωγικά στο «βλέπει». Αυτό, το πρόσεξαν να το… επιμεληθούν!

* Και πάμε σε ένα θέμα κάπως εκτενές, που θα μπορούσε και να δώσει τον τίτλο στα σημερινά μεζεδάκια, αλλά δεν το θέλησα. Μάλιστα, στην αρχή είχα σκεφτεί να γράψω αυτοτελές άρθρο, μετά όμως είπα ότι πολύ του πάει του Μπογδάνου

Διοτι πριν από μερικές μέρες, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κ. Μπογδάνος, καλυπτόμενος φυσικά από ασυλία, απείλησε ευθέως με μηνύσεις τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, τον συνδικαλιστή γιατρό (και ενεργό στο τουίτερ) Π. Παπανικολάου και την έγκριτη δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά, καθώς και τουλάχιστον άλλη μία χρήστρια του Φέισμπουκ.

Όλα δείχνουν κάποιον που έχει χάσει την ψυχραιμία του και κάθε αίσθηση του μέτρου, και που τελικά κάνει κακό στην υπόθεσή του, διότι πώς θα στηρίξει μεθαύριο τη μήνυση κατά Δαπέργολα όταν εμφανίζεται να έχει μηνύσει το μισό Τουίτερ, αλλά πρόκειται για κάποιον που κερδίζει ψήφους από αυτή την ενέργεια, που το κάνει εκ του ασφαλούς, και με πόρους που του παρέχει το κράτος, όπως και σε όλους τους βουλευτές.

Η περίπτωση της κ. Δεναξά (φωτο) είναι χαρακτηριστική. Ειχε χαρακτηρίσει «φασιστική επίθεση φίμωσης» την επίθεση του Μπ. στους δημοσιογράφους Ελ. Κουμάντου και Ν. Μπογιόπουλο και ο κ. Μπογδάνος την απειλεί με μήνυση επειδή «έχ[ει] αποφασίσει ότι το φασίστας δεν είναι πολιτική κριτική αλλά συκοφαντία και στοχοποίηση και το αντιμετωπίζ[ει] αναλόγως».

Πέρα από το ότι η κ. Δεναξά δεν χαρακτήρισε φασίστα τον κ Μπογδάνο αλλά τις μεθόδους τις οποίες αυτός μετήλθε, βλέπουμε σε δράση μια επιχείρηση φίμωσης των επικριτών του. Στην κ. Δεναξά και στον κ. Μπογιόπουλο ή στον κ. Παπανικολάου δεν θα πιάσει, άλλους όμως που βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση θα τους εκφοβίσει και θα τους κλείσει το στόμα.

Tην επόμενη μέρα, ο κ. Μπογδάνος (ανακοίνωσε ότι) έκανε μήνυση στην Έλενα Ακρίτα, για μια υπόθεση που μάλλον θα την πληροφορηθήκατε (αν όχι δείτε εδώ), με αποτέλεσμα να βγάλει καταδικαστική ανακοίνωση εναντίον του η ΕΣΗΕΑ.

Kαι τη μεθεπόμενη μέρα, είχαμε ένα ακόμα περιστατικό, που με ενδιαφέρει από δυο απόψεις. Καταρχάς, ο Κ Μπογδάνος έκανε ένα κωμικά πολεμόχαρο τουίτ, το οποίο είχε και ένα γλωσσικό λαθάκι -πώς αλλιώς θα δικαιολογήσει τον τίτλο του βουλευτή Ημιμαθείας;

Θέλει να βρει τον πληθυντικό του «Μολων λαβέ», το κομάντο.

Δεν είναι όμως «μολώντες».

Το «μολών» είναι μετοχή του β’ αορίστου, έμολον, και κάνει στον πληθυντικό «μολόντες», όπως ακριβώς και το «λαβών» κάνει «λαβόντες» (ρήμα: έλαβον).

Στο τουίτ αυτό, που δίνει την εντύπωση ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών γίνεται σε απάντηση της τουρκικής Navtex, απάντησε η δημοσιογράφος κ. Νικόλ Λειβαδάρη (την απάντησή της τη βλέπετε από πάνω, κατά τα τουιτερικά ειωθότα).

Η κ. Λειβαδάρη διόρθωσε τον Κ. Μπογδάνο, επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη από τα πριν και θα είχε θέματα απόδημου ελληνισμού στην ημερήσια διάταξη, επομένως δεν είχε καμιά σχεση με την όξυνση στα ελληνοτουρκικά.

Και, απαντώντας στην κωμική ατάκα «Μολώντες λάβετε» σημειώνει: «Ο πόλεμος αναβάλλεται…».

Ο Κ. Μπογδάνος αντέδρασε όπως βλέπετε αριστερά.

Eίναι ενδεχομένως κωμικό (ιδίως αυτό το… αντιμπογδανικό πνεύμα, που το καβαλαει μάλιστα κανείς σαν να είναι κύμα!) είναι όμως και σοβαρό.

Βλέπετε, εκτός από τις μηνύσεις υπάρχει και ο εκφοβισμός

Και εδώ ο (βουλευτής, μην το ξεχνάμε) απευθυνόμενος σε μια δημοσιογράφο που, όπως νομίζει, εργάζεται στην ΕΡΤ, προσπαθεί να τη φιμώσει.

Προβάλλει μια ιδιόμορφη άποψη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΣΗΕΑ: ότι οι δημοσιογράφοι κρατικών μέσων, επειδή «πληρώνονται από όλους» έχουν κάποιους επιπλέον περιορισμούς όταν εκφράζουν την άποψή τους στο προσωπικό τους προφίλ στο ΦΒ ή στο Τουίτερ. Ότι δεν «πληρώνονται για να ειρωνεύονται».

Νομίζω ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό. Και μη μου λέτε: Γιατί ασχολείσαι με τον [ακολουθεί μειωτικός χαρακτηρισμός, ενδεχομένως μηνύσιμος];

Ασχολούμαι επειδή η πειθάρχηση και ο εκφοβισμός δημοσιογράφων είναι σοβαρό θέμα δημοκρατίας.

Να σημειώσω ότι η κ. Λειβαδάρη έτσι κι αλλιώς είχε σταματήσει να εργάζεται στην ΕΡΤ, αλλά η απειλή του Μπογδάνου διατυπώθηκε επειδή νόμιζε ότι ακόμα εργαζόταν εκεί.

* Λοιπόν, να το συζητήσουμε. Δικαιούται ένας δημοσιογράφος, που εργάζεται για την ΕΡΤ, να εκφράζεται; Όχι σε εκπομπή, όχι σε άρθρο στον ιστότοπο ert.gr, αλλά στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εκφράζει μια διαφορετική άποψη; Να ειρωνεύεται (κόσμια, όπως είδαμε) εναν βουλευτή;

Θεωρώ αυτονόητη την καταφατική απάντηση. Και θα περίμενα από την ΕΡΤ, αν κάποιος θιγμένος βουλευτής παραπονεθεί (έναν μόνο θεωρώ ικανό) να τον βάλει στη θέση του.

Θα μου πείτε: Υπάρχουν εξαιρέσεις; Ναι, υπάρχουν. Αν ο δημοσιογράφος εκφράσει μια αναντίρρητα ρατσιστική άποψη, μπορεί να έχει συνέπειες -όπως κάθε άλλος πολίτης, όμως.

Θέλω να πω, χτες έγινε κάτι ενδιαφέρον στο τουίτερ. Κάποιος Κ. Καλέμης, που δήλωνε πολλά και διάφορα στο προφίλ του, ότι διδάσκει στο ΕΚΠΑ και ότι είναι τοποθετημένος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ήταν και υπεύθυνος για την εκπαίδευση των μεταναστών στο Υπ. Παιδείας, επιτέθηκε με αποκρουστικές ρατσιστικές εκφράσεις στον Γιάννη Αντετοκούμπο -και, προς τιμήν της, η κ. Νίκη Κεραμέως τον απομάκρυνε αμέσως από τη θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας.

Όχι όμως για ψύλλου πήδημα, αλλά για αναντίρρητα ρατσιστική επίθεση. Και το ίδιο μπορεί να πάθαινε (και δικαίως θα το πάθαινε) κι ένας δημοσιογράφος ή ακόμα και στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας (στις ΗΠΑ αρκετοί που έχουν συμπεριφερθεί ρατσιστικά σε δημόσιο χώρο έχουν υποστεί τέτοιες συνέπειες). Όχι όμως ειδικά οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να έχουν επιπρόσθετους περιορισμούς στην έκφραση.

* Kαι μετά τα μπογδανικά, ένα καρμικό μεζεδάκι.

Ο Σκάι διακρίνει «στροφή 360 μοιρών στη στρατηγική του Τραμπ» εννοώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε άρδην τακτική (και όχι στρατηγική, θα έλεγα) απέναντι στις μάσκες και τώρα είναι φανατικά υπέρ της χρήσης τους.

Βέβαια, αν κάνει κανείς στροφή 360 μοιρών επανέρχεται στο σημείο όπου βρισκόταν και κοιτάζει προς την ίδια κατεύθυνση. Στροφή 180 μοιρών, λέμε, αλλά πολλοί θέλουν να πλειοδοτήσουν.

Το ίδιο μαργαριτάρι το είχε πει παλιά ο Αλέξης Τσίπρας (και, σε ανύποπτο χρόνο, το έχουν πει και πολλοί άλλοι) και τότε ο Σκάι τον είχε ειρωνευτεί -γι’ αυτό και χαρακτήρισα ‘καρμικό’ το μεζεδάκι.

Διότι, όπως λέει το αμερικάνικο ρητό karma is a bitch. Βέβαια, έχει δίκιο και κάποιος που είπε τις προάλλες στα σόσιαλ, με άλλη ευκαιρία, ότι το karma is a bitch το λες στην Οκλαχόμα. Στα Πατήσια λες «όλα εδώ πληρώνονται».

* Και η ακλισιά της εβδομάδας, σε άρθρο για τα πεπραγμένα ενός μητροπολίτη: ο μητροπολιτης Σύρου-Τήνου Δωρόθεος «είχε πιαστεί από τον κοριό της ΕΥΠ να συνομιλεί με ποινικούς για το λιώσιμο των τιμαλφή του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου στην Τουρκία».

Το λιώσιμο των τιμαλφή, το ανέλαβαν δυο αδελφοί.

* Και κλείνω με ένα διαφημιστικό που το πήρα από τη Λεξιλογία.

Σε διαφήμιση πεϊνιρλάδικου (ή όπως αλλιώς το λένε), με σύνθημα «Όταν το φαγητό και η απόλαυση γίνονται ένα…», ο χρήστης καλείται να κλικάρει πάνω στο DEVILERY!

Όπως σχολίασε έξυπνα ο Νίκος Λίγγρης, όταν το φαγητό και η απόλαυση γίνονται ένα, τότε το σωστό είναι DEVILRY!

 

 

212 Σχόλια to “Μεζεδάκια δίχως σημαίες και τύμπανα”

  1. Ωραία όλα.

  2. «Το αποτρόπαιο έγκλημα της γυναίκας».
    Τελικά, με τη γενική πτώση υπάρχει πάντα πρόβλημα.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >Στο πλαίσιο των ερευνών που κάνουν οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας…

    [το έχω ξαναγράψει: https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/23/meze-58/#comment-164740%5D

    Το είχαν πετάξει απ το δρόμο στην αυλή της θειας μου θυμάμαι. Το έγραψαν κι οι εφημερίδες:

    «Αρτιγέννητο βρέφος ευρέθη εντός σφραγισμένου με σχοινί σάκου. Εικάζεται ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας!»

    Κι αναρωτήθηκε ο πιτσιρτικάς Γς:

    Μα πως απέκλειαν το ενδεχόμενο να μπήκε μόνο του στο σάκο και με κάποιο τρόπο να είχε δέσει απ έξω το σχοινί.

  4. dryhammer said

    3. Κι έτσι χάθηκε ένας Χουντίνι «εν τω γεννάσθαι»

  5. Με το ζευγάρι invincible (ανίκητος, ακατανίκητος, ακατάβλητος) / invisible (αόρατος) μπορούν να γίνουν διάφορες… (και) φωνολογικές σκέψεις. Κακή προφορά του γαλλικού ένρινου/έρρινου, άφωνη (μη ηχηρή) προφορά του -isi- όταν γράφουμε ή πληκτρολογούμε.

  6. MoD said

    Γενικά, νομίζω, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται/πληρώνονται από το Δημόσιο θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και τυπικοί ως προς τον ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ κωδικα δεοντολογίας. Ούτε απειλές, ούτε ιδιαίτερα μέτρα, ούτε φίμωση. Μερικές φορές η αναγωγή στον αθλητισμό βοηθάει: Ο δημοσιογράφος του «πρωταθλητή» μπορεί να φαίνεται ξεκάθαρα Ολυμπιακός. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ/ΕΡΑ κλπ. ΔΕΝ πρέπει να μας αφήνει να καταλάβουμε τι ομάδα είναι…
    Νομίζω….

  7. Γς said

    3:

    Γι αυτήν στα Φιλιατρά διαβάζω ότι εξετάζουν μήπως την βίασε κιόλας ο Πακιστανός.

    Αν ευρεθεί βιασθείσα, ώρες είναι να μας πούνε ότι την βίασε ο δολοφόνος ή οποιοσδήποτε άλλος.

    Αποκλείεται να αυτοβιάστηκε πριν την σφάξει ο Πακιστανός;

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα «αγιασοφιώτικα μεζεδάκια» δεν θα ήταν πρόσφορος τίτλος; «Ούτε τύμπανα ούτε τρομπέτες» είχε τιτλοδοτήσει ένα βιβλίο του ο Γιάννης Τριάντης, βάσει του ίδιου σκεπτικού.
    Εννοείται πως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, φτάνει που είναι κυβερνητικά φερέφωνα τις ώρες της δουλειάς τους. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, κάποτε πρέπει να ξεδίνουν, αλλιώς θα κρεπάρουν.
    Η κατάρα είναι γαϊδάρα και γυρίζει στον αφέντη της, είναι μια ελληνική (;) παροιμία σχετική με το karma is a bitch. Στα Πατήσια πάντως τη λέμε. ☺

  9. [Π]εϊνιρλάδικου (ή όπως αλλιώς το λένε)

    Έλα καλέ, Πεϊνιρλιτζίδικο…. 🙂

  10. Γς said

    7:

    >αυτοβιάστηκε

    Ναι δεν είχα δει κι αυτό:

    >« Στα Φιλιατρά η τοπική κοινωνία έχει βυθιστεί σε πένθος από το αποτρόπαιο έγκλημα της γυναίκας.»
    Έλεος, βρε παιδιά. Εμ δολοφονήθηκε, εμ θα τη βγάλετε εγκληματία;

  11. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Θεωρητικά ισχύει αυτό που λέτε.

    8 Ναι μπράβο, δεν το σκέφτηκα -αγιασοφιώτικα ή αγιασοφίτικα; Ίσως το δεύτερο

    Και για τη γαϊδάρα δίκιο έχουν στα Πατήσια!

  12. Epaminondas Papayannis said

    Σχετικά με τη «στυγερή δολοφονία μίας στρατιώτη»:
    Όταν έκανα θητεία, με κάλεσε κάποιος σμηναγός, ως «εγγράμματο», και μού είπε ότι τού είχε ανατεθεί να βρει μία περιγραφή για τις σμηνίτισσες, που να μην έχει την ονομασία σμηνίτισσες, για να δημοσιευθεί κάπου (δεν θυμάμαι που). Μετά από σύντομη σκέψη, τού είπα «οι Ελληνίδες σμηνίτες»· τού άρεσε και, έτσι, γράφηκε.

  13. Γς said

    9:

    >Έλα καλέ, Πεϊνιρλιτζίδικο…

    Ασε μας και σύ ρε Ξηροσφύρη.
    Εχουμε τις ζοχάδες μας με το τζαμί και το Σουλτάνο έχουμε και σένα

    γαμώ το πεϊνιρλί του…

    https://caktos.blogspot.com/2014/05/blog-post_9319.html

  14. atheofobos said

    ΕΚΠΑ: Ο κ. Καλέμης δεν είναι μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος
    https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD/20174-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1-%CE%BF-%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%80-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

  15. nickel said

    Καλημέρα. Εντοπίστηκε από την προηγούμενη φορά η προέλευση των τυμπάνων. Είναι το «Sans tambour ni trompette» του Γάλλου Τριστάν Μπερνάρ. Ιδού και ένα από πολλά ευρήματα:

    https://books.google.gr/books?id=dYNQDwAAQBAJ&pg=PT114#v=onepage&q&f=false

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!

    Το «ανοσιολόγος» ζει και βασιλεύει πάντως. Δεν έχει νόημα να παραθέσω εικόνες, τα ευρήματα είναι πάρα πολλά (και σε εγκυκλοπαίδειες), όπως:

    – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΑΝΟΣΙΟΛΟΓΟΥ, ΤΖΕΡΝ
    – Διάσημος Τσέχος ποιητής και ανοσιολόγος
    – Ο Χόλουμπ είναι παθολόγος-ανοσιολόγος
    – την ανακάλυψή του της επίκτητης ανοσιολογικής ανεκτικότητας
    – έρευνες που έκανε πάνω την ανοσιολογία
    – τον Γάλλο ανοσιολόγο Ζ. Ραμόν
    – ανακάλυψη τής επίκτητης ανοσιολογικής ανεκτικότητας
    – ανάπτυξη της βακτηριολογίας και της ανοσιολογίας

    και πάρα πολλά ακόμα.

    Βεβαίως, το «μυστικό» που προκύπτει από την διπλή αναζήτηση που έκανα, είναι ότι το «ανοσολόγος» υπερτερεί σε ποσοστό 100 προς 1.
    Εκτός αν υπάρχουν δύο λέξεις με διαφορετικό νόημα;

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    11γ) Αγιασοφιώτες λέγονται οι κάτοικοι της Αγίας Σοφίας Πειραιά, των Μανιάτικων δηλαδή. Έτσι μου προέκυψε το αγιασοφιώτικα. ☺

  18. dryhammer said

    13. τα γυαλιά ή τα χάπια θένε άλλαγμα; [4. Dryhammer , 9. Dimosioshoros]

  19. Ψ said

    Ισως θα αξιζε τον κοπο να βρειτε μια λεξη/φραση για τον καραφλο βουλευτη (μποδανος? γδανος?), με ευφανταστη, πορτοκαλιζουσα, αλλα πιστευτη «ετυμολογια», και με τη δυναμη των επαφων σας να την κανετε ευρεως γνωστη και χρησιμοποιουμενη, αλλα ατρωτη σε μηνυσεις. Ετσι πχ θα μπορουμε ολοι να γραφουμε «Μπαινουν σε ενα μπαρ δυο ανθρωποι και ενα μποδανο». Ή ισως οχι, θα επρεπε να συνεχισουμε να λεμε πχ «Ο κ. Μπογδανος παρεστη σε ρατσιστικη συγκεντρωση μαζι με γνωστους ναζιστες». Η προσεγγιση με το ποθεν εσχες καλη μεν, αλλα δε θα λειτουργησει λογω ασυλιας….

  20. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν νομίζω ότι ένας πολιτικός αναλυτής/δημοσιογράφος θα πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό του να ειρωνεύεται πρόσωπα (καταστάσεις, πιθανόν ναι) διότι μέσα στο αντικείμενο του θα έλθει κάποια στιγμή και η ενασχόληση με το συγκεκριμένο πρόσωπο οπότε η γνώμη του δημοσιογράφου θα αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη, αφού θα έχει (απο)δείξει φόρτιση απέναντι του. Και ο κρινόμενος θα έχει άλλοθι ότι ο δημοσιογράφος γράφει όσα γράφει επειδή έχει εμπάθεια με το πρόσωπο του, και έτσι, ο δημοσιογράφος αποδυναμώνει τον λόγο του.

  21. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    12 Δεν μου αρέσει καθόλου -ούτε το «οι γυναίκες βουλευτές»

    14 Ο ίδιος έτσι ισχυριζόταν -και διάφορα άλλα.

    15 Ναι, μου το θύμισε και κάποιος από το Τουίτερ. Θα το διορθώσω. Μερσί. Και καλώστον!

    19 Το πόθεν έσχες, αν είχε υποχρέωση και δεν έκανε, δεν παραγράφεται τώρα κοντά και είναι άσχετο απο τη βουλευτική ασυλία.

  22. Λένε συχνά και τραυματιολόγος αντί για τραυματολόγος.

  23. Έχουμε και τα κακουργοδικείο / κακουργιοδικείο.

  24. sarant said

    23 Σωστά. Ίσως υπάρχει πάτερν εδώ.

    Θα λείψω για μερικές ώρες.

  25. ΘΝΣ said

    Σημερα διαπιστωσα οτι το TVXS δεν δεχεται σχολια που περιεχουν συνδεσμο προς το sarantakos.wordpress.com…

  26. Αγγελος said

    Ενδιαφέρον πράμα η γενική υποκειμενική/αντικειμενική. Η «κλοπή» π.χ. ακολουθείται συνήθως από γενική αντικειμενική: κλοπή πορτοφολιού, κοσμημάτων κλπ. (αν και μπορούμε, υποθέτω, να μιλήσουμε και για τις κλοπές του Τάδε)· η ταυτόσημη «κλεψιά», μόνον από γενική υποκειμενική: οι κλεψιές του Τάδε.
    Αλλά βέβαια «το έγκλημα της γυναίκας» δεν εμπίπτει εδώ. ΔΕΝ είναι απλή σύμβαση το ότι μόνο γενική υποκειμενική μπορεί να είναι: δεν υπάρχει μεταβατικό ρήμα ομόρριζο με το ‘έγκλημα’, ώστε να σταθεί γενική αντικειμενική.
    Πόσες φορές βλέπαμε παλιότερα στα ελληνικά κείμενα της ΕΕ να γίνεται λόγος για «συναλλαγές ζώων», κατά κακόζηλη μετάφραση του γαλλικού échanges d’animaux! Τώρα βέβαια που όλα σχεδόν τα πρωτότυπα κείμενα συντάσσονται στα αγγλικά, το trade in animals δεν κινδυνεύει να μεταφραστεί έτσι — αλλά έχουμε άλλα προβλήματα: είδα επανειλημμένα στη δουλειά μου τις securities (=κινητές αξίες) να γίνονται ασφάλειες και το the case for… (=τα επιχειρήματα υπέρ…) περίπτωση!

  27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    Νικοκύρη, γιὰ τὸ Δίχως σημαῖες καὶ τύμπανα, μᾶλλον παρασύρθηκες ἀπὸ τὸ
    Μὲ σημαῖες καὶ μὲ ταμποῦρλα. 🙂

  28. Αγγελος said

    Το κακουργΙοδικείο, όπως και ο περιπτερΙούχος, είναι σαφώς λάθη, έστω κι αν — ιδίως το δεύτερο — είναι ριζωμένα στη χρήση. Η ανοσΙολογία δεν μου φαίνεται λάθος: είναι η μελέτη της ανοσίας. Αυτήν τη λέξη (ανοσία) ξέρουμε όλοι· τη λέξη «άνοσος» την ξέρουν μόνον οι ειδικοί. Ο τραυματΙολόγος έχει κι αυτός τη λογική του, αλλά μάλλον έχει επηρεαστεί από τον τραυματΙοφορέα.

  29. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπήρχε ένα Κων/νος Μπογδάνος «πράκτωρ» της βουλγαρικής προπαγάνδας στη Θεσ/νίκη στο διάστημα 1941-1942:

  30. sarant said

    Πριν φύγω

    25 Μάλλον το Facebook δεν δέχεται λινκ από το ιστολόγιο.

    29 Ο δικός μας είναι από τη Νάξο.

  31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @8. Μπράβο Γιάννη! Πού τον θυμήθηκες τον Τριάντη και τον τίτλο του βιβλίου του; (..που το έχω κάπου στην βιβλιοθήκη μου..). Ο Τριάντης (συνομήλικος, είμασταν τα ίδια χρόνια στο ΑΠΘ) είναι ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, τον παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον στην Ελευθεροτυπία και [αυτό είναι για τον Τζί 🙂 ] παρόλο που είναι ρουμελιώτης, ήταν αδιάλλακτος ΠΑΟΚτσής- του ΠΑΟΚ της χρυσής εποχής..

  32. skom said

    Πάντως αν κάποιος ψευδώς ισχυρίζεται ότι είναι μέλος ΔΕΠ πανεπιστημίου θα έπρεπε να επαλειφθεί ο νόμος. κτγμ

  33. Μπογδάνος = Θεόδοτος… 🙂
    Είχα συγγενή και μου το είχε εξηγήσει.

  34. Άγγελος
    Σωστά.

    Για το «ωρολογοποιός» τί λέμε; Πάει και ως «ωρολογιοποιός»;

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    σ.σ. Ο Καβάκος είχε πει ότι έφυγε εξ αιτίας της αισθητικής του Σύριζα.
    (καλά… γελάσανε οι κερκίδες)

  36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @29. (BLOG_OTI_NANAI είσαι θησαυρός!) Πάντως αυτόν τον απερίγραπτο με τον οποίον ασχολείστε τόσο συχνά, τον είχα δεί άπαξ -πριν από χρόνια- για 2-3 λεπτά στην τηλεόραση (συνήθως μέχρι ένα 5λεπτο αντέχω τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς..) και θυμάμαι πως τον προσπέρασα με το εξής σιωπηρό σχόλιο: «Όχι, ρε π—–! Υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται και ακούνε αυτόν τον τύπο;»

  37. BLOG_OTI_NANAI said

    Το Bogdan εκτός από Θεόδωρος ή Δωρόθεος, σημαίνει και το εξής, που δεν ταιριάζει και τόσο στον συγκεκριμένο:

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    28: Γιατί είναι λάθος το κακουργιοδικείο; Από το κακουργία δεν προέκυψε; Άλλωστε αυτός είναι και ο επίσημος τίτλος.
    31: Οπαδός του Παναιτωλικού είναι ο Τριάντης, Γιώργο, και Ηρακλής λόγω Χατζηπαναγή. Τώρα, αν έχει δηλώσει και Μπαοκτσής, δεν το γνωρίζω. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. ☺ Ωραία πένα, πάντως, ποιητική.

  39. Dong-ho Spiros Merimanis said

    ανοσολόγος είναι λάθος, η λέξη προέρχεται από την «ανοσία»: ανοσι-ο-λόγος, όπως καρδι-ο-λόγος
    στο αντίστροφο λεξικό βρίσκουμε 70 λέξεις
    ψυχοβιολόγος, ζωοβιολόγος, αγιολόγος, αλλεργιολόγος, ραδιολόγος, καρδιολόγος, κοινωνιολόγος,

  40. BLOG_OTI_NANAI said

    36: 🙂

    Ο χαρακτήρας του είναι ανυπόφορος: είρωνας, παντογνώστης, στιλ «εγώ είμαι και για τα σαλόνια και για τα αλώνια» ενώ εξ όψεως είναι κλασικός βουτυρομπεμπές.

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @32. Ὅταν ὁ κορέκτορας κάνει πλάκα:

    » …θα έπρεπε να επαλειφθεί ο νόμος.

    Μὲ τί νὰ τὸν ἀλείψουμε; 🙂

  42. Ψ said

    21 σωστα, ειναι λογω «δημοσιογραφιας», οχι βουλευτικης ιδιοτητας. Ευχαριστω!

  43. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Δικαιούται ένας δημοσιογράφος, που εργάζεται για την ΕΡΤ, να εκφράζεται;

    Ναι. Ο δημοσιογράφος πρέπει να έχει ελευθερία κουμάντου.

    @33, 37:
    Δεν έχει σχέση με την Μπογδανία; Έτσι έλεγαν παλιά στα ελληνικά τη Μολδαβία ή κάποια περιοχή που περίπου συμπίπτει με τη Μολδαβία. Βλαχομπογδανία = Μολδοβλαχία.

  44. # 38

    Ο δημοσιογράφος ψάχνει παντού για να φιάξει το κοινό του, σιγά μην υπάρχει αριανός δημοδσιογράφος, σανό ταΐζουνε τα σκουλήκια κασε όλους τους συλλόγους υπάρχουν «ταγμένοι» υπηρεσια;κά αλλά αλόθρησκοι κατά μόνας. Ενα μόνο ισχύει : μια φορά ΠΑΟΚτσής, για πάντα ΠΑΟΚτσής, χειρότερα κι από εμβόλιο είναι !

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    44: Έχουμε κάνει εμβόλιο, μην κουράζεσαι. Και μην ποστάρεις αυτές τις φάτσες σε αυτήν την άθλια κατάσταση, έχουν σβηστεί πολύ κοσμιότερες και πολύ πιο καλαίσθητες αναρτήσεις του Γς.

  46. Πέπε said

    Κάτι εξ αφορμής του χτεσινού άρθρου, που όμως κι εδώ έχει θέση:

    Σχετικά με τη φράση «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σου», έγραψες Νίκο: Κάνω την αυτοκριτική μου που δεν έχω ως τώρα γράψει ένα ανακεφαλαιωτικό άρθρο που θα συνοψίζει τα ευρήματά σας. Η φράση με την αυτοκριτική έχει βέβαια μια έμμεση αναφορά που γίνεται αντιληπτή, αλλά γεγονός παραμένει ότι περιμέναμε να δούμε την αυτοκριτική, και δεν την είδαμε!

    Περίπτωση σαν το «απολογούμαι»; Κανονικά στα ελληνικά σημαίνει δίνω εξηγήσεις. Στα αγγλικά σημαίνει ζητώ συγγνώμη. Η αγγλική έννοια έχει αρχίσει να περνά και στα ελληνικά, και φαίνεται ότι στην Κύπρο είναι καθιερωμένη και αποδεκτή. Στην Ελλάδα τη βρίσκω απαράδεκτη, διότι αποτελεί υπεκφυγή: το «ζητώ συγγνώμη» είναι μια πράξη που συνίσταται απλώς στο να την ονομάσεις (αν πεις «ζητώ συγγνώμη» ζητάς συγγνώμη, τέλος), αλλά στην απολογία έχεις πολλά ακόμη να πεις.

    Έτσι και με την αυτοκριτική: περιμένει κανείς να ακούσει το περιεχόμενό της, το οποίο θεωρητικά δεν αποκλείεται να είναι και θετικό (είμαι πολύ ικανοποιημένος που δεν έχω γράψει ανακεφαλαιωτικό άρθρο, διότι α – β – γ…), και μένει με την προσμονή!

  47. geobartz said

    29 BLOG_OTI_NANAI said: «….Υπήρχε ένα Κων/νος Μπογδάνος… «πράκτωρ»… στη Θεσ/νίκη στο διάστημα 1941-1942».
    # Πέραν του ότι «ο δικός μας είναι από τη Νάξο» (sarant, σχ.30), τι θέλεις και ξενηχώνεις τα γραπτά του …μισητού Χρυσοχόου;;
    # Εδώ τα συντρόφια κλείνουν μάτια και αυτιά σε εκτροπές που κάνουν μπαμ: Ας ξαναθυμίσω το ντουέτο «δημοσιογράφων της ΕΡΤ» που συκοφάντησαν αισχρώς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης: Δεν τους μήνυσε ούτε καν τους ενόχλησε ο υπουργός, μόνο που ο τότε διευθυντής ειδήσεων της «δημόσιας τηλεόρασης» τους επέβαλε πειθαρχική ποινή. Ξεσηκώθηκε τότε το συριζομάνι κραυγάζοντας για πολιτική δίωξη. Και όταν ήρθε στην εξουσία τους μπούκωσε με μαμαλίγκα! (και εξακολουθεί να τους μπουκώνει μέχρι σήμερα).
    # Να πω για τον Χρυσοχόου ότι έκανε αρκετά εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας, αλλά οι πληροφορίες του δεν ήταν πάντοτε «δεμένες». Αυτό δεν αναφέρεται κατ’ ανάγκην στο απόσπασμα που κοινοποιείς. Για την ταμπακιέρα πάντως θα πω ότι η παρατήρηση του Νοικοκύρη δεν κλείνει το θέμα. Διότι υπάρχει και η μέθοδος του στρίβειν διά της απαλειφής των ιχνών. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους αριστεράντζες! [ξέρουν καλά τη μέθοδο αυτή διότι έχει εφαρμοστεί (και) από πολλούς «συντρόφους»].
    # Για το 37 σχόλιό σου (που δεν ξέρω από πού το παίρνεις) θα πω ότι στα Μακεδονικά (νομίζω και στα βλάχικα) το «Πούλιος» είναι υποκοριστικό του «Απόστολος»

  48. Dong-ho Spiros Merimanis said

    Au milieu de l’hiver, j’ai découvert en moi un invincible été
    «invincible» σημαίνει «που δε μπορεί να νικηθεί», «ανίκητος» θα μεταφραζόταν η λέξη «invaincu’, για να μεταφράσουμε σωστά τη φράση του Albert Camu μας χρειάζεται ένα επίθημα που υπάρχει στο παραγωγικό σύστημα της ελληνικής γλώσσας αλλά για κάποιο λόγο που δε μπορώ να καταλάβω δε χρησιμοποιείται:

    στη μέση του χειμώνα ανακάλυψα μέσαμου ένα ανικήσιμο καλοκαίρι

    στα γαλλικά η φράση Au milieu de l’hiver, j’ai découvert en moi un été invaincu καταστρέφει τη δύναμη που θέλει να δώσει ο συγγραφέας

    πώς θα μεταφραζόταν η φράση του Corneille «ton bras est invaincu, mais non pas invincible» χωρίς επίθημα «-σιμος»
    το μπράτσοσου είναι ανίκητο, αλλά καθόλου ανικήσιμο

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22-%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82%22&dq=;

  49. spyros chamenos said

    Σκόρπια σχόλια:

    – Το τραγικό με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ είναι ότι ακούγεται πως στο προφίλ του στο τουίτερ έγραφε παρόμοια όλη την ώρα, αλλά εμείς το μάθαμε μόνο όταν ασχολήθηκε με κάποιο διάσημα.
    – Βλέπω ότι λείπει ο Βελόπουλος από το κάδρο, μήπως δεν τον προλάβατε; Είναι φοβερό πάντως ότι στο σχόλιο του πρόλαβε να κάνει δύο λάθη, το «γενιέμαι» και το «φιλλέληνας».
    – Είμαι στους πρόποδες κάτι μακεδονικών βουνών και είμαι σε, ας πούμε, διακοπές, δεν έβγαλα λοιπόν κάποιες φωτογραφίες που θα έπρεπε να είχα βγάλει.
    Μία ήταν από την ΕΡΤ, έγραφε ότι «επιστροφή του Σλούκα μετά από 5 χρόνια στο λιμάνι». Ίσως να φταίω εγώ, αλλά μου φαίνεται ότι το «στο λιμάνι» έπρεπε να μπει πριν το «μετά από 5 χρόνια», εκτός αν με την λέξη «λιμάνι» αναφερόταν στην Κωνσταντινούπολη, που είναι και λιμάνι, γιατί όχι;
    Η άλλη ήταν στο δρόμο για τα βουνά, νομίζω ακόμη στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ειδα λοιπόν μία ταμπέλα που μου έδειχνε πώς θα φτάσω σε ένα «ταφικό τύμβο». Εμένα μου φαίνεται παράξενο, αν και υπάρχει στον γούγλη. Κάνω λάθος ή μήπως είναι κάποιος όρος που χρησιμοποιείται στην αρχαιολογία;
    44
    Τζι, ξέρεις μήπως πώς φωνάζουν τον πάνω αριστερά; Κάποιον μου θυμίζει αλλά δεν παίρνω και όρκο.

    Υ.Γ.: Πώς ανεβάζω φωτογραφίες, ξέρει να μου πει κανείς;

  50. Triant said

    Καλημέρα.

    48: Αυτός που δεν έχει χάσει λέγεται αήττητος, Ανίκητος είναι αυτός που δεν μπορεί να νικηθεί. Σωστή είναι η μετάφραση. Αν και εγώ χρησιμοποιώ για πλάκα το ανίκητος ως αντίθετο του αήττητος (είμαστε ανίκητοι – δεν έχουμε κάνει νίκη ακόμα).

    Σοφά τα Πατήσια 🙂

  51. Ψ said

    μποδάνο, το: Μυθολογικό ανθρωποειδές πλάσμα. Κατοικεί παρασιτικά σε ανθρώπινους εγκεφάλους, (προτιμώντας όσους δεν προατατεύονται απο κόμη), εμποδίζοντας τις φυσιολογικές ανώτερες κοινωνικές λειτουργίες της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης. [ετυμ.: εμποδίζω->(τοπ., Νάξ.) μποδάω->(αμαρτ.) *μποδάνω->μποδάνο].
    Κατ’ επέκταση, οι εκδήλώσεις της παρασίτωσης: «- Τι έπαθε ο ΘουΤζου? Δεν είναι κατά των συνόρων και υπέρ των μεταναστών οι φιλελεύθεροι? – Αστα, μάλλον έχει μποδάνο.

  52. Lez Did said

    48.
    -τος -τη -το [tos] & -ητος -ητη -ητο [itos] & -ωτος -ωτη -ωτο [otos] & -ιστος 1 -ιστη -ιστο [istos] ανάλογα με το συνοπτικό θέμα του ρήματος από το οποίο σχηματίζονται : επίθημα για το σχηματισμό προπαροξύτονων ρηματικών επιθέτων με στερητική σημασία, συχνά με το στερητικό α- 1· συνήθ. δηλώνει: 1. ότι δεν μπορεί να ισχύσει για το προσδιοριζόμενο αυτό που εκφράζει ή συνεπάγεται το ρήμα από το οποίο παράγεται (δεν υπάρχει αναγκαστικά θετικός τύπος σε -τός): αχώνευτος· αναρίθμητος, που δεν μπορεί να αριθμηθεί· ασήκωτος· ακανόνιστος. || δυσκολοαπόκτητος, ευκολοδίδακτος, που δύσκολα, εύκολα αποχτιέται, διδάσκεται· αβαθμολόγητος, ανεξήγητος, αψυχολόγητος.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=«-τος»&dq=

  53. Triant said

    44: Τώρα αυτό είναι:

    α. Σωστό
    β. Καλό
    γ. Ωραίο
    δ. Άξιο θαυμασμού
    ε. Παράδειγμα προς μίμηση
    ζ. Όλα τα παραπάνω;

  54. Πέπε said

    @48:
    Στα ελληνικά τα επίθετα τύπου ανίκητος σημαίνουν εξίσου αυτόν που δεν έχει νικηθεί όσο και αυτόν που δεν μπορεί να νικηθεί. Έχει γίνει η σχετική συζήτηση παλιότερα, δε θυμάμαι πού καταλήξαμε, πέρα από το ότι ορισμένα επίθετα τείνουν να προτιμούν τη μία ή την άλλη έννοια, η γενική όμως αρχή αυτή είναι.

    Για το «μη νικημένος» δεν υπάρχει ξεχωριστή μονολεκτική διατύπωση.

  55. Lez Did said

    48.
    Δεν υπάρχει ρήμα ανικώ για να παραχθεί η λέξη ανικήσιμος.

  56. Pedis said

    Από καιρό θέλω να στο πω: στο τουίτερ (μου φαίνεται ότι) εκφράζεσαι σωστότερα και πιο αποφασιστικά … 🙂

  57. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ανοσολογία είναι η μελέτη του ανοσολογικού συστήματος, και ανοσολόγος ο γιατρός, όπως το καταλαβαίνω.
    Ο τραυματιολόγος ενδέχεται να προέρχεται από τον τραυματία, όχι από το τραύμα, συνεπώς αποδεκτό αν είναι έτσι (που μάλλον δεν είναι)

  58. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Λίγο πριν από το λαχανοκηπευτικό μου ιδρωκόπημα, (ιδιαίτερα)αγαπητέ μου Νικοκύρη, είπα να ανταποκριθώ στο έμμεσο -πλην σαφές, σαφέστατο!- κάλεσμά σου προς τον κόσμο του «μέσου ΝΔκράτη». Επειδή ανήκω σ’ αυτόν, μπορώ βασίμως -και εκ των έσω- να υποθέσω ότι ο μέσος ΝΔκράτης είναι ΥΠΕΡ της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών (όχι αυτών που έφυγαν από εμπόλεμες περιοχές..) στους τόπους καταγωγής τους. Και όχι μόνο είναι υπέρ, αλλά τολμά και παρατολμά να πει «επώνυμα τον καημό του». (Ήρεμα. πολιτισμένα, χωρίς βία και ρατσισμούς…) Αυτό που δεν ξέρουνε πολλοί είναι το ΠΟΣΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ έχουν την ίδια άποψη!! (Σε όσους δυσπιστούν, είμαι έτοιμος να τους παρουσιάσω ψηφοφόρους αριστερών κομμάτων που θα επιβεβαιώσουν αυτό το στοιχείο, αν και νομίζω ότι δεν λείπουν κάποια τέτοια δημοσκοπικά στοιχεία..)
    ΥΓ (κουίζ): Ποιά κυβέρνηση τοποθέτησε σ’ αυτήν την θέση, αυτόν τον παμβλάκα Καλέμη;

  59. # 49

    Φυσικά όχι, δεν έχω καμιά σχέση με την Θ4, ακουστά έχω μόνο τον Μανάβη που νομίζω έχει αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας. Στην Αθήνα έχουμε μια παρέα ΠΑΟΚτσήδων της πολυθρόνς και της ηλικίας μου να βλέπουμε τα ματς μαζί, ούτε αυτοί ασχολούνται με τα της θύρας 4 και των θυρών εν γένει.

  60. Πέπε said

    @57 και συναφή:

    Οι γιατροί ξέρουν ακριβώς αν ο τραυματ… αυτή η ειδικότητα τέλος πάντων ασχολείται με τα τραύματα ή με τους τραυματίες. Εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε παρά να μάθουμε το σωστό, δεν τίθεται ζήτημα «εγώ το ετυμολογώ έτσι».

    Τουλάχιστον σε μια ιδανική κοινωνία. Γιατί στον ατελή πραγματικό κόσμο ξέρουμε βέβαια και περιπτώσεις όπου ούτε οι γιατροί δε συμφωνούν μεταξύ τους! 🙂

    @52 και συναφή:

    Τι θα λέγατε σχετικά με το ατέλειωτος – ατελείωτος; Νομίζω ότι αυτός που δεν έχει τέλος, ο μη δυνάμενος να τελειώσει, ο ατέρμονος, λέγεται εξίσου και με τις δύο μορφές. Αν όμως θέλουμε να πούμε ότι δεν τελειώσαμε μια δουλειά ή το φαγητό μας κλπ., όπως μόλις μου έτυχε κατά σύμπτωση, θα έλεγα (όχι χωρίς λίγη σκέψη) ότι μάλλον το «ατελείωτος» ταιριάζει ελάχιστα περισσότερο.

    Βάσει ετυμολογίας βέβαια οι δύο τύποι είναι απολύτως ισοδύναμοι. Στη χρήση όμως μπερδεύει το πράμα.

  61. Καλημέρα!
    Τελικά τη διάκριση στρατηγικής και τακτικής μόνο όσοι έχουν περάσει από συγκεκριμένους χώρους την κάνουν αυτόματα 🙂

  62. # 53

    Γιατί σχολιάζεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις ; όπως δεν μπορείς να ξεκόψεις από την θάλασσα άμα την γνωρίσεις σωστά , κάπως έτσι είναι και μ’ αυτήν την ομάδα, οι απ’ έξω δεν μπορούν να το καταλάβουν. Η πρώτη γνωριμία είναι καθοριστική ή τσιμπάς χωρίς γυρισμό ή όχι, ίδια σαν το πρώτο ταξίδι με πανιά. Αντε να εξηγήσεις τώρα σε άλλον τι είναι ο φλόκος και τι το τραμπάκουλο.

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    47: «Χρυσοχόου»

    Το να κυριαρχεί ιδεολογική θέση σε έντυπο, είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά σε εποχές όπως αυτές που πλαισιώνουν τον Εμφύλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε τη βιβλιογραφία. Αν ήταν έτσι ούτε τα βιβλία των δηλωμένων αριστερών θα μελετούσαμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν κάναμε διερεύνηση του γεγονότος, απλά ένα αστείο με το όνομα Μπογδάνος. Αν όμως χρειαστεί κάτι να ερευνηθεί, θα ερευνηθεί από όλες τις πλευρές, διότι ούτε από κάποιον που λέει τους αντιπάλους του «μοναρχοφασίστες», ούτε από κάποιον που λέει τους αντιπάλους του «συμμορίτες», θα μάθεις την πλήρη αλήθεια σε τόσο φορτισμένες εποχές.

    «Το 37 σχόλιο»

    Το άρθρο είναι από το περιοδικό «Μακεδονικά» της Ετ. Μακεδονικών Σπουδών. Η παραπομπή που λέει «πούλιος από το πουλί» είναι στον Πατρινέλη, «Πρώιμες ιστορικές μαρτυρίες για την Κοζάνη, τη Σιάτιστα και άλλες κοινότητες της Δυτ.Μακεδονίας».

  64. Spiridione said

    38. Έτσι είναι, κακουργιοδικείο. Πλέον βέβαια έχει απαλειφθεί απ’ τη νομοθεσία, εφετεία κακουργημάτων τα λένε. Στην Κύπρο βλέπω παραμένουν κακουργιοδικεία.

  65. Pedis said

  66. Christos said

    Το μπέρδεμα με τα invincible / invisibleτο είδα και πρόσφατα σε ένα ιστορικό ντοκυμανταίρ, που έκανε λόγο για την Ισπανική «αόρατη αρμάδα». Μπορεί να είχανε από τότε γαλέρες stealth, αλλά ανίκητοι δεν ήταν.

  67. ΓΤ said

    Ο Μάκης Μανάβης (κατά κόσμον Θωμάς Μαυρομιχάλης) έχει επιστρέψει.

    φυσιογνωμία: https://www.sportime.gr/paok/makis-manavis-epistrefo-oli-i-evropi-ascholountan-me-ton-kosmo-tou-paok/
    γλώσσα: https://www.youtube.com/watch?v=q_4rkOIDJj0

  68. ΓιώργοςΜ said

    60α Αυτό που λέω είναι ακριβώς πως δεν ξέρω πώς ετυμολογείται ο τραυματ(ι)λόγος.
    Στο ΕΚΠΑ αναφέρονται σε *τραυματολογία, άρα τραυματολόγος, πολλοί γιατροί αναφέρουν *τραυματιολογία. Επειδή όμως είναι ορθοπ*δικοί οι περισσότεροι, δε δίνω βάση…😛

  69. ΓΤ said

    Για παλαιά μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών: EKΠΑλαι

  70. Πολυπράγνων ο δάσκαλος-στέλεχος, κι ΟΦΑ τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα (αυτό που θεωρώ σύμπτωση/λάθος είναι ένα αφιλιέισον με το Γεωλογικό του ΕΚΠΑ, που είδα κάπου -ναι, ένα τουλάχιστον μάστερ του είναι στο ΕΚΠΑ (ειδική αγωγή;), αλλά έμμισθη σχέση μάλλον είναι/ήταν αυτή μόνο- όπως, άλλωστε, και σύμπτωση ένα άλλο γουγλοεύρημα). Θλιβερό ότι δίπλα στα μάστερ και τα συνέδρια της συμφοράς, βλέπεις και 2 καταχωρίσεις άρθρων στο IEEE, άρθρων της πλάκας. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν, ωστόσο, τη σημερινή πραγματικότητα για το πώς με μερικές χιλιάδες ευρώ στην τσέπη και μια στοιχειώδη μεθοδικότητα, μπορείς να μαζέψεις χαρτιά και μόρια για να στελεχέψεις κι εσύ.

    Το πιο απίθανο σε όλα, σε συνδυασμό με τις απόψεις του, είναι η προϋπηρεσία του κυρίου…

  71. # 58 τέλος

    Νομίζω πως αυτό τον παμβλάκα είναι αδόκιμο, προτιμηέτον το πανύβλακα.

  72. Pedis said

    # 70 – Πιθανά πρόκειται για το πολύ κοινό φαινόμενο: ομαλή ροή αέρα κοπανιστού διαμέσου κατάλληλων βυσμοκάναλων.

  73. Χαρούλα said

    Το λάθος στην μετάφραση του Καμύ έγινε από λάθος ή ημιμάθεια.

    Αυτό;;;; Έκπληξη και πάρα πολλά ερωτηματικά για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που αφορούν στην προσωπική του ιστοσελίδα.
    Ο κ. Παυλόπουλος κατοχύρωσε το presidensy.gr – παρόμοιο όνομα με μόνο ένα γράμμα διαφορετικό σε σχέση με το presidency.gr, που είναι το επίσημο σάιτ για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας- το οποίο και σε παραπέμπει αυτόματα στην προσωπική του ιστοσελίδα με διεύθυνση prokopiospavlopoulos.gr.

  74. Χαρούλα said

    Δεν με αγχώνει καθόλου η επίθεση στους δημοσιογράφους που εκφέρουν με παρρησία την άποψη τους. Είχαμε Καμμένο, αποκτήσαμε και Μπογδάνο! Θα ταλαιπωρηθούν, αλλά θα δικαιωθούν στην συνείδηση τους/μας, και στο δικαστήριο.
    Με τρομάζουν οι δημοσιογράφοι που παπαγαλίζουν την άποψη των εκμισθωτών τους. Που περνούν ζωή και κότα γλείφωντας, και επιμένουν πως …θυσιάζονται για να μας ενημερώσουν! Αυτοί είναι οι κακόμοιροι, οι ξεφτιλισμένοι, οι επικίνδυνοι! Αυτοί ναι, με αγχώνουν!

    Τελικά οι γιατροί έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις ειδικότητες! Δεν μας έφτανε το ε/αι στους ορθοπ-κους, έχουμε τώρα και το ι σε τόσους άλλους!☺️

    Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Νικολαΐδη που μου έμαθε σωστά το «κακουργοδικείο»

  75. BLOG_OTI_NANAI said

    43: Ναι, στη βασική του σημασία λέει ο Κριαράς (τόμ. ΙΑ΄, 121-122) Μπογδάνος είναι ο Μολδαβός. Απλά υπάρχει και ως κύριο όνομα και δίδονται και αυτές οι σημασίες. Αλλού βλέπω ότι «η Μπογδανία ωνομάζετο η Μολδαβία, εκ του Μπογδάν (Bogdan), ο οποίος υπήρξεν ο ιδρυτής του ανεξαρτήτου κράτους της Μολδαβίας».

    – Όσο έψαξα δεν κατάφερα να βρω κάποια αναφορά για Μπογδάνο στη Νάξο. Σε παλιές συμβολαιογραφικές πράξεις εμφανίζονται Μπογδάνοι στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα έχει χωριό «Μπογδανάτικα».

    – Υπάρχει βιβλιογραφικό τεκμήριο για έναν Κων/νο Μπογδάνο, από την Πάτρα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Βενετία, ήταν ευεργέτης της εκεί Ελληνικής Αδελφότητας και άφησε αρκετά χρήματα με διαθήκη που συνέταξε το 1844 ( http://www.grissh.gr/article/558bf30d39c64bfa07000013 )

    – Στη Θεσ/νίλη υπήρχε δήμος Μπογδάν

    – Μπογδάνμπεϊ = ηγεμών της Μπογδανίας (= Μολδαβίας). Αλλού λέγεται «Πογδάνπεγης».

    – Bogdan «ωνομάζοντο διάφοροι ηγεμόνες της Μολδαβίας», «οι δε τούρκοι ωνόμαζον ούτω κάθε ηγεμόνα της Μολδαβίας».

    – Γραμμή που περνάει σε απογραφή της Μονής Ιβύρων του 1301:

    – Το σπίτι του:

    – Καλά προϊόντα στο «Κανών περιεκτικός πολλών εξαιρέτων πραγμάτων»:

    «μήλα τα Μπογδάνικα», «τα βόδια τα της Μπογδανίας» (περισσότερα εδώ: http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/gerontikon/kaisarios_dapontes_logoi_panhgyrikoi/13_kanwn_exairetwn_pragmatwn.htm ).

    – Ο βυζαντινός Δημήτριος Χωματιανός (13ος αι.) παραδίδει το όνομα «Βογδανοπούλος Μαύρος».

    – Ηθοποιός «Μαριώρα Μπογδανέσκου».

    – Οικογένεια κτιστών Κωνσταντίνος Βογδάνος ή Μπογδάνος, Πάρης Βόγδανος, Δημήτρης Βόγδανος.

    – Ορθόδοξη ελληνική κοινότητα Βογδάντσας.

    – Θέση «Μπογδανάκι», στην Ήπειρο(;)

    – Στα Αρχ. Ελλην. Παλιγγεν. «Αναγνώστης Μπογδανίτης».

    – Συγγραφέας, Δημ. Μπογδανόπουλος

    – Περιοχή «Μπογδανόρεμα» (Φωκίδα;)

  76. Μπογκνταν είναι ο Θόδωρος, ο Θεοδόσης, ο Θεόδοτος. ο Δωρόθεος…

  77. Χαρούλα said

    #75 Μπλογκ καλό δικηγόρο έχεις;🤣
    Μολδαβία, βολγαροχαφιέ, ανύπαρκτο Ναξιώτικο επίθετο; Τολμάς; Μπράβο κουράγιο! Ή μολνο δτο τουίτερ ειναι επικίνδυνα;;;!!!😂🤣😂

  78. Theo said

    @75:
    Η Βογδάντσα της Γευγελής, στη Βόρεια Μακεδονία, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας.

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μαρούσι, 10-07-2020
    Αρ. Πρωτοκόλλου: 90154/E2
    ΘΕΜΑ : «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης σε Περιφερειακές
    Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να οριστούν
    ως Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) σε Κέντρα ή/και δομές Φιλοξενίας
    Προσφύγων για το σχολικό έτος 2020-2021»
    Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη:
    ….
    12. Τις προτάσεις των αρμόδιων ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ.
    13. Την από 24-06-2020 εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και
    Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων
    14. Τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών.
    Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
    Αποσπούμε σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και ορίζουμε
    ως Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων σε Κέντρα ή/και δομές Φιλοξενίας Προσφύγων για
    το σχολικό έτος 2020-2021, ύστερα από αίτησή τους και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, τους
    παρακάτω εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης:
    Α) Εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης:
    11.577942 ΚΑΛΕΜΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕ70
    Π.Ε. ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΑΤΤΙΚΗΣ
    Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΜΑΛΑΚΑΣΑ- ΒΙΟΜ ΚΤΗΡΙΟ

    Click to access apospaseis-ekpaidevtikoi-prosfyges-b1-klimaka.pdf

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    79. Από δω

    Click to access apospaseis-ekpaidevtikoi-prosfyges-b1-klimaka.pdf

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    77: Κάτσε για να είμαι σίγουρος να βάλω αυτό που βάζουν οι παραγωγοί ταινιών στο τέλος:

    «Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική»!

  82. Πέπε said

    @75
    Άρα καταλαβαίνω ότι προηγείται το σλάβικο (βουλγάρικο;) βαφτιστικό όνομα με την ετυμολογία του (=Θεόδοτος κλπ.), από κει βγαίνει η Μπογδανία, από την Μπογδανία ο κάτοικος Μπογδανος, το δε επώνυμο είτε από αυτό τον Μπόγδανο είτε απευθείας από το σλάβικο βαφτιστικό.

    Είναι λίγο κακόηχο πάντως, όπωςκαι να το κάνεις. Ο δε συνδυασμός με τον πεθερό Γεώργιο τον Βόθρο, αχτύπητος.

  83. spyridos said

    75 82

    δηλαδή ο Μπόγκνταν (σλάβικο ???) ήταν βοεβόδας (σλάβικο) των Βλάχων Μολδαβών;

  84. Triant said

    54: Για το «μη νικημένος» δεν υπάρχει ξεχωριστή μονολεκτική διατύπωση.
    Το αήττητος αυτό ακριβώς δεν είναι;

  85. Καλησπέρα,
    Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: Να φτιάξουμε Αγία Σοφία εκεί που θα γινόταν τζαμί
    Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας που προμοτάρεται σαν πνεύμα λογικής, άνθρωπος πολύ μορφωμένος κλπ. Θυμάται το «τάμα του Έθνους» (οι μη γνωρίζοντες τι είναι ας το ψάξουν) και τον Μωσαϊκό νόμο (οφθαλμόν αντί οφθαλμού). Αν έτσι είναι οι φωνές της λογικής τι να πούμε για τους άλλους.

    Αλλά ας αφήσω την εδώ ή εκεί ή παραπέρα Αγιασοφιά κι ας πάω στο ερώτημα: αγιασοφίτικα ή αγιοσοφίτικα. Δεν ξέρω γιατί αλλά μούρχεται πιο καλά το δεύτερο (και αγιοσοφιώτικα να είναι, αλλά εκεί η Αγιασοφιά φαίνεται καλύτερα).

  86. Πέπε said

    @84:
    Έχεις δίκο, είναι αυτό ακριβώς. Όχι όμως βάσει κάποιας λογικής, απλώς λόγω χρήσης, όπως γίνεται και με άλλα (αμεταχείριστος είναι ξεκάθαρα ο μη μεταχειρισμένος, κανείς δε θα δίσταζε επ’ αυτού). Θα ήταν πιο σωστό να πω:

    Για τα διάφορα «μη ____μένος» δεν υπάρχει, κατ’ αρχήν, ξεχωριστή μονολεκτική διατύπωση.

  87. Triant said

    85: Το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», ειρήσθω εν παρόδω, είναι πολύ περεξηγημένο, το έχουμε συζητήσει. Σκοπός του δεν είναι να προτρέψη σε εκδίκηση, αλλά να αποτρέψη την κλιμάκωση (οδόντα και όχι οφθαλμόν αντί οδόντος) η οποία όπως ξέρουμε συνήθως έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για τα δύο μέρη

  88. Υπάρχει και το τρκ boktan (bok=κόπρανα + δηλωτική προέλευσης κατάληξη -tan) που χρησιμοποιείται ως κακής ποιότητας σημαντικό. Πχ boktan yer = κωλότοπος, boktan avukat = χασοδίκης κλπ.
    Αλλά σας υπογράφω με χέρια και με πόδια ότι γλωσσολογικά είναι παντελώς άσχετο με οιοδήποτε υπαρκτό ελληνικό επώνυμο.

  89. nikiplos said

    Ο Καλέμης, άλλο ένα παιδί του κομματικού σωλήνα. Τόσα χρόνια δάσκαλος, μάλλον έπαθε ανάφλεξη στα εγκεφαλικά του κύτταρα. Αλήθεια τι καλό είχε και αποσπάστηκε στο ΥΠΕΠΘ? Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε την έκθεσή του. ΄»20 έτη εκπαιδευτικής εμπειρίας, δυσπρόσιτα, ειδική αγωγή, σεμινάρια ΠΕΚ, ευάριστος υπηρεσία κλπ» και άλλα τέτοια.

    Αλήθεια σύμφωνα με τον Μέζιρόου η εκπαίδευση και η μάθηση σε μετασχηματίζει, συνήθως σε κάτι καλύτερο, γιατί αναθεωρείς πολλές νόρμες και βεβαιότητες. Δεν θα εκπλησσόμουν εάν ο Καλέμης αποδεικνυόταν ότι διήγε τα χρόνια της δασκαλικής του υπηρεσίας εκτός τάξης, αποσπασμένος από εδώ και από εκεί.

  90. nikiplos said

    Αγια Σοφιανά, αφού Σοφιανοί λέγονταν οι κληρικοί της Αγιά Σοφιάς στο Βυζάντιο, όπου έγιναν συνώνυμοι των πλούσιων βολεμμένων βυσματιών…

  91. spyros chamenos said

    53
    Γεγονός, ούτε καλό ούτε κακό ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά.
    59
    Ούτε εγώ γνωρίζω πια τι συμβαίνει στην Θύρα 4 αν και συνεχίζω να βλέπω τους αγώνες από εκεί, όταν πηγαίνω στο γήπεδο. Όχι τόσο συχνά όσο παλιά, κι εμένα τα χρόνια δεν μου επιτρέπουν να κάνω αυτά που έκανα μικρότερος.
    Ο Μάκης αποσύρθηκε όντως, λόγω προβλημάτων με τον Βουλινό, τώρα είναι πια μεγάλος και είχε και προβλήματα υγείας, εμφανίστηκε στον αγώνα με τον ΟΣΦΠ και οι πολλοί δεν τον γνώριζαν καν.
    67
    Ο Μάκης ήταν μία τεράστια προσωπικότητα, το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ένα λαϊκό τύπο, με λαϊκή νοοτροπία (και λαϊκή σοφία θα έλεγα εγώ) και όλοι εμείς οι αστοί αδυνατούμε να τους καταλάβουμε και πολύ συχνά, η πλειοψηφία από μας, τους κοροϊδεύει κιόλας. Είναι η κλασσική περίπτωση αυτού που κοροϊδεύει ό,τι δεν καταλαβαίνει. Δεν θα επεκταθώ, γιατί θα ξεφύγω και μπορεί να προσβάλλω και κανένα, θα αφήσω μόνο εδώ ένα παλιό γραπτό μου, κι όποιος διαβάσει το παράρτημα, θα μπορέσει να προσβληθεί με την άνεσή του.
    http://cualquieravadeintelectual.blogspot.com/2016/10/blog-post.html?m=1

  92. Stavros Pavlou said

    54
    Λεξιλογικά της ήττας

  93. nikiplos said

    Μάκης Μανάβης, Τάκης Τσουκαλάς, Χατζηχρήστος κλπ, η ανάδειξη των μπράβων χουλιγκάνων σε φωστήρες πολιτικής σκέψης. Λοιπόν καμία σοφία δεν βρίσκω εγώ σε όλους αυτούς. Ή μάλλον βρίσκω αντίστοιχη με τους νταήδες στο στρατό, που λόγω σωματικής διάπλασης πάσσαραν ότι κουταμάρα ήθελαν αφού έβρισκαν κοινό που δεν είχε καμία διάθεση ούτε να ακούσει ούτε να αντιπαρατεθεί.

    Στα χρόνια της Θητείας μου, θυμάμαι έναν τέτοιον μόνιμο και ΟΥΚ και ΛΟΚ κλπ (είχε πάνω του όλες τις πουλάδες, βατραχούλες κλπ). Φυλάγαμε μια από τις πολλές και συνήθεις για εφόδους τους, πύλες της Ελευσίνας. Καθώς έμπαιναν αυτοί, εμείς βαριόμασταν ακόμη και να σκεφτούμε καθώς ήμασταν 14ωροι σκοπάνθρωποι του καλοκαιριού. Ο Νταής έκανε το λάθος να παραστήσει πως σηκώνει το χέρι, για εκφοβισμό, σε έναν μικροκαμμωμένο, αλλά νευρώδη πιτσιρικά. Ο μικρός τον βούτηξε και που σε πονεί και που σε πιάνει, τον έκανε τουλούμι στο ξύλο, που τα γκίαχ και άλλα καρατερίστικα που κόαζε ο σωματαράς, έφαγε λίγες αλλά καίριες από τον μικρό και τους χώρισαν οι δικοί του, αφού «μας είχαν καταλάβει». Μετά από δύο ώρες αφού «ξανανίκησαν τα ΟΥΚ» ο νταής είπε στον πιτσιρικά: «Εμείς οι δύο θα τα ξαναπούμε φίλε!» πάλι δήθεν για εκφοβισμό. Ο μικρός γέλασε πονηρά και πάλι οι δικοί του τον κρατούσαν τον νταήστατο…

  94. spyros chamenos said

    93
    Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον στην περίπτωση του Μανάβη, που την γνωρίζω λίγο. Τον Χατζηχρήστο δεν τον γνωρίζω καθόλου, την περίπτωση Τσουκαλά από την τηλεόραση. Μεγάλο λάθος η σύγκριση Μανάβη και Τσουκαλά, μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
    Βέβαια, όταν μιλάω για λαϊκή σοφία δεν αναφέρομαι στο πώς φέρονταν ο συγκεκριμένος στο γήπεδο αλλά γενικότερα. Καθώς επίσης όταν μιλάω για λαϊκή σοφία, αναφέρομαι σε λαϊκούς ανθρώπους γενικότερα.

  95. LandS said

    93
    Ο νταής σου έκανε τη μεγάλη μαλακία να παραβιάσει θεμελιώδη νόμο των πολεμικών τεχνών.
    Απαγορεύεται να εκφοβίζεις. Αν κάνεις ότι έχεις περισσότερες ικανότητες από αυτές που πραγματικά έχεις (από τη στάση που παίρνεις, πως τη παίρνεις κλπ) ο άλλος, αν μπορεί, θα σου απαντήσει τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο το οποίο εξ ορισμού είναι ανώτερο από το δικό σου και θα τις φας.
    Αν δεν παίζεις πρώτος και δεν έχεις και τους τέσσερις άσσους δεν βγαίν

  96. LandS said

    εις εφτά αχρωμάτιστα.

  97. BLOG_OTI_NANAI said

    83: Ακόμα χειρότερα, κάθε βοεβόδας της Μολδαβίας, ονομαζόταν από τους Τούρκους και Μπογδάν, από το όνομα του βοεβόδα Μπογδάν, που ήταν Βλάχος και από το όνομα του η Μολδαβία ονομάστηκε Μπογδανία.

  98. # 95

    οχι επτά αλλά και οκτώ σίγουρες κι ίσως εννιά βγαίνουν αν παίζεις στην άκρη (τρίτος) με τρεις άσσους κι οκτώ μπαζες στα τρία χρώματα και δίφυλλο ρήγα στο τέταρτο χρώμα (εννιά αν ανοίξει ο πρώτος στο χρώμα του δίφυλλου ρήγα

  99. Λάζαρος Μ. said

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να προκαταλάβει ή να προκαταβάλει το πόρισμα των ιατροδικαστών; Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές σε άρθρο για τις συνθήκες θανάτου του 26χρονου από τον Βόλο: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/252066_aythairesia-kataggellei-i-oikogeneia-toy-26hronoy-apo-ton-bolo

  100. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    48 Στα ελληνικά το ανίκητος σημαίνει και undefeated/invaincu και invincible.

    50 Aμ και το αήττητος έχει και τις δυο σημασίες. Βλ. Αηττητος Σπάτων.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%B7%CF%84%CF%84&dq=

    56 Κάθε μέσο έχει το σκοπό του. Εδώ εκφράζομαι καλύτερα διότι δεν έχω περιορισμό χαρακτήρων

    73 Και είχα σκοπό να το γράψω αυτό και παράπεσε. Είναι όπως τα ρολόγια SFIKO που υπήρχαν παλιά.

    75-77 Εδώ πάντως βρίσκω ότι το συγκεκριμένο επώνυμο επιχωριάζει στους Παξούς. Οπότε στη Νάξο ίσως βρέθηκε σώγαμπρος κάποιος πρόγονος.
    https://apps.vrisko.gr/apo-pou-krataei-i-skoufia-sou/%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%b4%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82

  101. BLOG_OTI_NANAI said

    Το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού …» , είναι ο νόμος της ανταποδόσεως ή του αντιπεπονθότος ή της διά των ίσων τιμωρίας ή της ταυτοπάθειας, lex talionis και στο ρωμαϊκό και στο ελληνικό δίκαιο και σε άλλους αρχαίους λαούς.

  102. # 93

    Δεν ξέρω για ποια εποχή μιλάς, της ηλικίας μου ένας ΟΥΚ στα μέρη μου, ο Μαλιάς το παρατσούκλι, έκανε απίστευτα πράγματα με την δύναμή του. Στα 40-50 του είχε ανοίξει ένα βενζινάδικο στην ερημιά και πήγε κάποιος την νύχτα με μαχαίρι και περίστροφο να τον ληστέψει. Τον μαχαίρωσε μεν αλλά…οι γνώστες σχολιάζαμε πως για να ληστέψεις τον Μαλιά δεν πας με περίστροφο, πας με μπαζούκας και αν… Δεν γράφω άλλα γιατί θα με περάσετε για τερατολόγο

  103. H. Mandragoras said

    Λοιπόν παρόλο που έχω μια ελαφρα προτίμηση στα θηλυκά επαγγελματικά από ότι στα επίκοινα, αυτό το στρατιωτίνα (και εν γένει τα εις -ίνα) με χαλάει. Έχει κάτι το συγκαταβατικά χαριτωμένο, σαν υποκοριστικό. Μου φέρνει στο νου κοριτσάκι ντυμένο στρατιωτικά στο καρναβάλι, κούκλα με χακί στολή, οτιδήποτε εκτός από επαγγελματία που κρατάει αληθινό όπλο.
    Σίγουρα αυτό το connotation μπορεί να αλλάξει με την τριβή της λέξης, αλλά προς το παρόν δεν μου αρέσει.
    Μάλλον θα προτιμούσα το «στρατιώτισσα». Έχει κάτι δυναμικό, και ως μάλλον αχρησιμοποίητη λέξη δεν έχει ακόμα κανέναν χρωματισμό.

    ΥΓ. Όχι ακριβώς αχρησιμοποίητη: http://greek.realhumanhairbundles.com/sale-11357329-jerry-curly-malaysian-virgin-hair-bundles-unprocessed-double-weft-for-black-girl.html

    😛

  104. Θα μπορούσαν να είναι βαθύχρωμα τα μεζεδάκια σήμερα…

  105. BLOG_OTI_NANAI said

    101: Πέρα από την πορεία των πραγμάτων που θεώρησε αποδεκτή και την χρηματική ικανοποίηση, η Παλαιά Διαθήκη δημιουργεί μια τουλάχιστον εξαίρεση για τον ψευδομάρτυρα, στον οποίο δεν επιβάλλεται ως τιμωρία να πάθει ακριβώς το ίδιο, αλλά από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί η προσπάθεια εξαπάτησης:

    «θα του επιβληθεί η τιμωρία που αυτός υπολόγιζε να επιβληθεί στο συμπατριώτη του. ΄Ετσι θα εξαλείψετε το κακό από ανάμεσά σας. Οι υπόλοιποι θ’ ακούσουν και θα φοβηθούν και δε θα ξανακάνουν πια τέτοιο αδίκημα» (Δευτ. 19,21).

    Παρά το γεγονός δηλ. ότι ο αντίδικος γλύτωσε τις συνέπειες της ψευδομαρτυρίας και έτσι δεν υπέστη καμία βλάβη, εντούτοις, ο ψευδομάρτυρας θα υποστεί τιμωρία πολλαπλάσια από το παρα λίγο θύμα που γλυτώνει.

    Ως προς την αρχαία ελληνική γραμματεία μερικοί ερμηνεύουν ως lex talionis κάθε δίπολο «ύβρις-τίσις».

  106. dryhammer said

    75,77,100. Στη Χίο υπάρχει το ΜποΥγδάνος (πχ ο αντιπεριφερειάρχης). [Με ΝΔ, αλλά σοβαρός άνθρωπος. Άλλωστε από τον συντηρητικό μέχρι αυτό το πράμα υπάρχει μια κάποια απόσταση]

  107. Πέπε said

    Ο Μανδραγόρας (#103) μού θύμισε ότι κάτι είχα ξεχάσει να ρωτήσω:

    Η ίδια η στρατιωτική ορολογία πώς τις ονομάζει τις στρατιωτίνες; Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν επαγγελματίες με βαθμό στρατιώτη ή ξεκινάν από υπαξιωματικοί; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε δεν έχουμε επίσημο όρο, αν όμως το πρώτο, έχουμε.

  108. ΣΠ said

    ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε άρδην τακτική (και όχι στρατηγική, θα έλεγα) απέναντι στις μάσκες και τώρα είναι φανατικά υπέρ της χρήσης τους.

    Ούτε τώρα είναι υπέρ και μάλιστα φανατικά. Απλώς έχειι πειστεί να την φοράει πότε-πότε για λόγους εντυπώσεων. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η χρήση πρέπει να είναι προαιρετική.

  109. Χαρούλα said

    Και έτσι για την όρεξη, σαββατόβραδο… παίζωντας με τα σημερινά μεζεδάκια

    18 Σημαίες Χωρών Φτιαγμένες Από Φαγητά.
    …γαστρονομικές δημιουργίες στο διεθνές φεστιβάλ φαγητού του Σίδνεϋ, από σεφ που εντυπωσίασαν φτιάχνοντας σημαίες χωρών απο ολη την υφήλιο… χρησιμοποιώντας μόνο φαγητά και τη φαντασία τους!
    (Δεν ξέρω να ανεβάσω μόνο τις φωτό. Έτσι σας «φορτώνω» όλη τη δημοσίευση! Σοοοόρυ🥺)

    https://tromero.gr/18-simees-xoron-ftiagmenes-apo-fagita-dite-apo-ti-ftiaxtike-elliniki/

  110. ΣΠ said

    107
    Δεν έχουμε στρατιωτίνες αλλά για τις βαθμοφόρους χρησιμοποιούνται οι επίκοινοι τύποι, π.χ. η λοχίας.

  111. sarant said

    108 Στέκομαι διορθωμένος, τότε.

  112. dryhammer said

    110> …χρησιμοποιούνται οι επίκοινοι τύποι, π.χ. ψάρακες

  113. BLOG_OTI_NANAI said

    58: «ο μέσος ΝΔκράτης είναι ΥΠΕΡ της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών»

    (παρενθετικά να πω ότι αποδέχτηκα το «παράτυπη μετανάστευση» ως λιγότερο φορτισμένο, απολύτως συνειδητά βεβαίως, καθώς δεν θα ανεχόμουν ούτε μισή λέξη να μου επιβάλλει η πολιτική ορθότητα, και γι’ αυτό χρησιμοποιώ και το παράνομη μετανάστευση που δεν είναι πολιτικά ορθό).

    Να πω λοιπόν επί της ουσίας, ότι κάθε δημοκράτης πολίτης έχει υποχρέωση να σέβεται τους νόμους ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση και μέσα στα μέτρα είναι και η επαναπροώθηση. Υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, κατά γράμμα αναφέρεται ότι, «τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα να καθορίζουν τον επιτρεπόμενο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στο έδαφός τους για αναζήτηση εργασίας», όπως επίσης και ότι η νομοθεσία της ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την «καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».

    Άρα, το πρόβλημα δεν το έχει κανένας πολίτης, ό,τι κι αν ψηφίζει, από τη στιγμή που σέβεται τη δημοκρατία και τους νόμους. Αν σε κάποιον δεν αρέσουν οι νόμοι, μπορεί να αγωνιστεί δημοκρατικά να τους αλλάξει. Όμως, δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία η υποστήριξη ενεργειών παράνομων και αντιδημοκρατικών όπως επιθέσεις παραβίασης συνόρων, πόσο μάλλον με ιδεολογήματα περί «ανοιχτών συνόρων» που ουδέποτε υπήρξαν σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία.

  114. ΣΠ said

    111
    Μάλλον σωστά έγραψε ο Σκάι «στροφή 360 μοιρών». 🙂

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    113: Υπέρ των ανοικτών συνόρων είναι μόνο κάποιοι αντιεξουσιαστές αλληλέγγυοι και κάποιοι λίμπεραλ πολιτικώς ορθοί, εύποροι και μορφωμένοι, κάτοικοι προαστίων. Σαν το ζευγάρι Γκόλντι Χοουν-Άλαν Άλντα στο «Όλοι λένε σ’ αγαπώ» του Γούντι Άλεν.

  116. sarant said

    114 Αυτό να μου πεις 🙂

  117. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @113. Τον όρο «λαθρομετανάστης» δεν τον χρησιμοποιώ με πολιτική φόρτιση αλλά -όπως και εσύ- δεν μου αρέσει η ιδέα να μου επιβάλλουν γλωσσικές επιλογές οι ορθοπολιτικοί των διαφόρων Παρατηρητηρίων. Λαθρομετανάστη θα χαρακτήριζα και τον γαλανομάτη Ελβετό που θα έμπαινε γραβατωμένος στην Ελλάδα από μονοπάτια της Γευγελή, χωρίς διαβατήριο.

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    11,85: Στη βιβλιογραφία βρίσκω μόνο τον τύπο «αγιοσοφί(ή)τικ-«. Συχνά εμφανίζεται η φράση, «αγιοσοφί(ή)τικος κλήρος».

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    117: Δύσκολο να δούμε τέτοιον Ελβετό να περνάει έρποντας τα σύνορά μας. Θα πιανόταν σε κάναν θάμνο η σινιέ γραβάτα του. ☺ Ακόμα και οι πλούσιοι Σύροι με κότερα έφταναν στη Λαμπεντούζα. Απελπισμένοι άνθρωποι ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους, για να επιδοθούν σε τέτοια τολμήματα. Αυτό είναι δεδομένο. Άλλο αν δεν γίνεται να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να επιτρέψουμε την ελεύθερη είσοδο σε εκατομμύρια φουκαράδες, που φυσικά θα εγκλωβιστούν εδώ, ένεκα τα Δουβλίνα των Γιωργάκηδων και των Χρυσοχοΐδηδων. Άλλη πρέπει να είναι η λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας, όχι η μαζική μετανάστευση που δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.

  120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @119. Γιάννη, ίσως θα έπρεπε να βάλω μιά γελαστή φατσούλα 🙂 Με τον γραβατωμένο Ελβετό ήθελα να πώ ότι όποιος δεν εισέρχεται, ζει και εργάζεται στην χώρα μας με νόμιμο τρόπο, είναι λαθρομετανάστης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και σκοπού εισόδου. (Σήμερα με παρακίνησες να ξαναδιαβάσω τον ποιητικό και πολυτονικό Τριάντη! Εύχομαι να είναι καλά και να κάνει της ίδιας ποιότητας δημοσιογραφία, όπου κι αν είναι. Ένα πράγμα όμως δεν μπορεί να ξανακάνει: Τον Τύπο των Ήλων που να πλαισιώνει γελοιογραφία του Ιωάννου…)

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Αγια(ο)σοφίτικα;
    Αγιονικολιώτικα λέμε, πχ τα μέρη, του Αγίου Νικολάου, και Αγιονικολιώτες τους κατοίκους αλλά είναι ΆγιΟς.

    >>Μεζεδάκια δίχως σημαίες και τύμπανα
    αλλά με καμπάνες

  122. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μαρμάγκα, Νικοκύρη. Μήπως δεν γουστάρει λινκ με τον Τριάντη; ☺

  123. Pedis said

    # 100 – 56 Κάθε μέσο έχει το σκοπό του. Εδώ εκφράζομαι καλύτερα διότι δεν έχω περιορισμό χαρακτήρων

    Ναι, βέβαια, αλλά στο τουίτερ λόγω του ότι ενεργείς κάτω από πίεση η φάπα πέφτει χωρίς αναστολές.

    Με πιο πολλά λόγια, μπορεί ο μέσος νεοδημοκράτης να το περηφανεύεται επειδή τους ψήφισε («το είπαμε, το κάναμε»), άλλοι, αρκετοί, να το γουστάρουν στα κρυφά, όμως, δεν αλλάζει ότι είναι ντροπή και σιχαμάρα να έχει, φοβάμαι, τόση πέραση (ενεργητική ή παθητική) η χρυσαβγίτικη κακεντρέχεια για τη μοίρα απελπισμένων ανθρώπων που έχουν περάσει τα πάνδεινα. Aμέτρητοι εξευτελισμοί και κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία τους, βία, μακροχρόνιοι εγκλεισμοί σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης και απάνθρωπα κέντρα κράτησης, τεράστιο γι αυτούς και τις οικογένειές τους οικονομικό κόστος στην προσπάθεια να βελτιώσουν λίγο τη ζωή τους και μάλιστα απέτυχαν να κάνουν έστω και μια αρχή.

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    113, 117: Ο Τριάντης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Νομίζω πως τα λέει εξαιρετικά. Γι’ αυτό μου αρέσουν τα κείμενα αυτού του ανθρώπου: εκτός από τη φροντισμένη γλώσσα, συνδυάζει την ευαισθησία με τον ρεαλισμό και μένει μακριά από ιδεοληπτικές κραυγές.
    https://www.documentonews.gr/article/to-prosfygiko-xwris-parwpides

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εδώ μέσα ο Νικοκύρης δεν είπε τίποτα περί ΝΔκρατών, μην τσιμπάτε στα ζιζάνια… 😉

    Περίλυπος εγένετο η ψυχή μου άχρι θανάτου. Δεν υπάρχει ψυχή προς επαναπροώθηση. Τους μάζεψαν και τους φιλοξενούν στα σπίτια τους οι αγαπώντες αυτούς. 🤪

  126. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @124. Τον (ξανα)χάρηκα! 🙂

  127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @125. Κώστα, δολοφονικός. Από τα ωραιότερά σου! 🙂

  128. Pedis said

    Τους μάζεψαν και τους φιλοξενούν στα σπίτια τους οι αγαπώντες αυτούς.

    Το χρυσαβγίτικο επιχείρημα.

  129. venios said

    124 Ο Τριάντης λέει ότι το προσφυγικό έχει δύο όψεις, τους πρόσφυγες και αυτούς που τους υποδέχονται, και δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τους πρώτους. Όμως ο ίδιος δεν λέει τίποτα για το τι νομίζει ότι πρέπει να γίνει με τους δεύτερους.

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    120: Κατάλαβα τι εννοούσες, Γιώργο, εξ ου και η φατσούλα. ☺ Ο τωρινός Τριάντης εδώ:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.documentonews.gr/author/giannhs-trianths&ved=2ahUKEwjJqtirk-nqAhXKqqQKHUD8CjoQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw0jMa9yas3oH4xqCKUGesHI&cshid=1595705855048

  131. sarant said

    122 Τι να σου πω, η μαρμάγκα έχει δικό της χαβά -πάντως το ελευθέρωσα: 130

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    129: Είναι δουλειά του δημοσιογράφου να λύνει προβλήματα; Αυτό είναι δουλειά των πολιτικών. Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να τα επισημαίνει και να τα φωτίζει από όλες τους τις πλευρές. Και στο προσφυγικό η αλήθεια είναι ότι κάποια νησιά και κάποιες περιοχές της Αθήνας έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος.

  133. ΓΤ said

    @125

    παπαδημούλειος ευρυκαρδία

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    128 Χε, χε, χε… σιγά μην κάτσω να αποδείξω σε σένα τι είμαι και τι δεν είμαι. Νόμιζε ό,τι θες για μένα, δικό σου πρόβλημα. 🤣

    Να ξέρεις όμως ότι κατά βάθος σε συμπαθώ. Αγάπα τον πλησίον σου με τα ελαττώματά του, λέει ο Σωκράτης. Εις απόδειξιν πάρε ακόμη μία γελαστή φατσούλα 😉

  135. ΚΩΣΤΑΣ said

    133 Ο Παπαδημούλης περιμάζεψε όσους ξέχασαν οι μεγαλόκαρδοι 😉

  136. ΓΤ said

    @135

    Σωστός είσαι, ρε Κωστάουα, γι’ αυτό είχε και ζίγκα τα καρότσια, ρε καρντασάκι, στο σούπερ μάρκετ αυτός ο Αγιοβασίλης των αγαθών 😉

  137. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @130. Πού να το πώ και πού να τ’ ομολογήσω, Γιάννη… Μ΄έκανες και διαβάζω Documento! 🙂

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    137: Έχεις ευρύτητα πνεύματος. Ζητούμενο για πολλούς, για πάαααρα πολλούς. ☺

  139. Χαρούλα said

    Καλή σου νύχτα! Καλό ταξίδι!

  140. Pedis said

    # 129 – Ο Σαλβίνι, όταν το γυρίζει στο δήθεν διαλλακτικό του και ρίχνει δίχτυ στα ανοιχτά, παρόμοιες τοποθετησεις κάνει. Οι πρόσφυγες είναι βασανισμένοι άνθρωποι αλλά εμείς τι φταίμε … Η Ιταλία δεν αντέχει να χρεώνεται την πολιτική της ΕΕ, οι Ιταλοί είναι φτωχοί άνθρωποι, δεν είναι ρατσιστές … αλλά τα χρήματα δεν γίνεται να πηγαίνουν στους μεταναστες εις βάρος των Ιταλών, οι μετανάστες δεν αφομοιώνονται … αλλά οι καλοί να μείνουν, εμείς θέλουμε το καλό τους να μην πνίγονται στη θάλασσα κλπ κλπ.

    Ενίοτε βγάζει και δημοσιεύει και σέλφι με φίλους μετανάστες:

    https://pbs.twimg.com/media/Ea20PRfXgAAg373?format=jpg

  141. Γιάννης Ιατρού said

    139: μόλις 73 ετών, νωρίς την έκανε

  142. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα,με μια μέρα καθυστέρηση, μμ ε πολύ ωραία μεζεδάκια αλλά και έξυπνα σχόλια…Πέθανα με τους δύο Καμπούρη δες,αλλά και το καταληκτικό «devilry»!

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντα θα απορώ για δηλώσεις σαν του Καλέμη… Τι στην ευχή δήλωση είναι το «μαϊμού»;! Σήμερα δεν ζούμε στον 18ο αιώνα… Η αντίληψη ανωτερότητας-κατωτερότητας με βάση το χρώμα του δέρματος, θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με την ύπαρξη κοίλης γης ή εξωγήινων που ζουν ανάμεσα μας. Έστω η στοιχειώδης οντολογική αντίληψη ότι μια άσπρη γάτα και μια μαύρη γάτα, είναι γάτες και οι δύο, δεν ενεργοποιείται στο εγκέφαλο κάποιων ανθρώπων; Άραγε οι κοκκινομάληδες που έχουν το πιο άσπρο δέρμα, είναι οι ανώτεροι όλων;

  144. # 141

    Ενα δάκρυ

  145. Γς said

    Χε, χε
    Στην ΕΡΤ2 τώρα:

    Αναμετάδοση από Αγ Δημήτριο Θεσσαλονίκης, την λειτουργία.

    Ιερείς και ψάλτες ιερουργούν και ψέλνουν…

    Κι ενας τύπος, στα μαύρα κι αυτός, κάνει νοήματα σαν μαέστρος με τα χέρια του ψηλά πλάγια και μπροστά του στον ίδιο ρυθμό με τις ψαλμωδίες. Ψέλνει και ο ίδιος ανοιγοκλείνοντας το στόμα του, μη ακουόμενος απο τους κωφούς και ακούοντας,
    Ναι είναι για τους κωφούς, αλλά περφόμινγκ αρτ που χδεν έχετε ματαδεί

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    144: Και στα σχόλια που επακολούθησαν έγραψε «Αυτός είναι αράπης, δεν είναι άνθρωπος». Κι αυτός ο τύπος διδάσκει σε παιδιά…Τι διδάσκει;

  147. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 146 στο 143.

  148. dryhammer said

    146. Είναι που είχε και εμπειρία στην Αφρική (εκεί τέτοια τους έλεγε; ή μάθαινε την λευκή υπεροχή στα Ελληνόπουλα της ομογένειας;)

  149. dryhammer said

    Η Πόρσε έσβησε; 10:10′

  150. sarant said

    142 Νάσαι καλά

    143 Κι όμως είναι πολλοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις.

    149 Είχα κάνει λάθος στην ημερομηνία… είχα βάλει την αυριανή.

  151. dryhammer said

    150τέλος.

  152. Καλημέρα
    120 Το θέμα είναι πως τους νόμους τους φτιάχνου(με)ν στα μέτρα αυτών που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Ο γραβατωμένος Ελβετός θα είχε τα κονέ να φτιάξει έναν νόμο για να έρθει με την ησυχία του. Ο φουκαράς απ’ το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή τη Νιγηρία, δεν έχει. Έτσι για τον έναν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί πάντα (http://www.topontiki.gr/article/397656/zeygos-mitsotaki-me-toys-ellines-tom-hanks-kai-rita-goyilson-stin-paro ) ενώ για τον άλλον, ο μόνος τρόπος να ξεφύγει είναι ο «παράνομος». Έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια για τα χωράφια. Δεν δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψουν αυτοί που είναι «παράνομοι» έστω με προσωρινές άδειες. Οι άδειες δόθηκαν σε άλλους που ήταν εκτός χώρας.

    Δεν είναι πως δεν έχουμε τι να τους κάνουμε. Είναι πως δεν θέλουμε να διευκολυνθούν έστω και λίγο ώστε αυτοί που δεν έχουν ξεκινήσει να παίρνουν παράδειγμα. Κι αυτό είναι άσχετο με φασιστικές νοοτροπίες που χαίρονται στην αναμπουμπούλα (στιλ Καλέμη). Που (146, 148) ήταν και συντονιστής στην Αφρική (έστω και για λίγους μήνες).
    Αλήθεια, Στάζυμπε (70) τον ξέρεις καθόλου και τον περιγράφεις τόσο τέλεια; (εγώ κάπου τον ξέρω, γι’ αυτό ρωτάω. Είναι έτσι όπως ακριβώς τα λες). Αν οι διορισμοί γίνονται με βάση το ποιος ξέρω πως είναι ο άλλος, καταλήγουμε σε φελλούς με μέσον. Αν γίνονται με βάση μόρια που προκύπτουν από χαρτιά, καταλήγουμε σε φελλούς χαρτοσυλλέκτες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση πρόβλημα υπάρχει.

    Πέθανε κι ο Σόλων Λέκκας. Τι λίνκι να βάλω; Ψάξτε αν θέλετε.

  153. sarant said

    152τ Ναι ρε γμτ…

  154. Pedis said

    Να υποθέσουμε πως, αν από κάποια ιδιοτροπία της Ιστορίας εκπληρωνόταν κάποτε «το ποθούμενο» και ο Αδωνις εκπορθούσε τη βασιλεύουσα καβάλα σε άσπρο άλογο, η Αγια-Σοφιά θα ξαναγινόταν μουσείο, με άθικτους τους μιναρέδες της και δίχως την παραμικρή εκκλησιαστική χρήση; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη.

  155. Πέπε said

    152
    Ο Σόλων ήταν ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ήξερε πράγματα που παλιότερα αποτελούσαν κοινό κώδικα και διάχυτη γνώση, αλλά στη γενιά του πια όχι, και όσοι τότε ή πιο πρόσφατα τα ξέρουν το ‘χουν καταφέρει με συνειδητό και επίπονο ψάξιμο. Ο ίδιος όμως τα ‘ξερε σαν έτσι, από μόνος του!

    Επίσης, διέθετε εξωπραγματικά καλή φωνή, ιδίως αν ληφθεί υπόψιν ότι κάπνιζε σχεδόν κάθε στιγμή που ήταν ξύπνιος, ότι δεν είχε πάνω από 2-3 δόντια (πράγμα που γινόταν εμφανές στην ομιλία του αλλά όχι στο τραγούδι), ότι εκτός από τσιγάρο τις περισσότερες στιγμές έπινε και ούζο, και ότι τέλος πάντων ήταν και κάποιας ηλικίας.

    Τέλος, ήταν μερακλής.

    Βγήκε από τον μικρόκοσμο του χωριού και του νησιού του γύρω στο 2000 με μια μεγάλη έκδοση (5 σιντί + ογκώδες βιβλίο) με μουσικές καταγραφές από τη Μυτιλήνη, στο οποίο είχε καταγραφεί κι αυτός κι έτσι τον μάθαμε. Έκτοτε σιγά σιγά έγινε γνωστός, έκανε πολλούς δίσκους, συναυλίες, τον βγάλαν σε βιντεάκια, έδωσε συνεντεύξεις, πήγε σε εκπομές, έκανε πάρα πολλές συνεργασίες με μουσικούς της διπλανής πόρτας, κι έτσι δεν έχουμε παράπονο ότι «τα πήρε μαζί του».

    Αιωνία του η μνήμη.

  156. Γιάννης Ιατρού said

    Ετοιμάζεται Κόμμα Φίλων 😂😂😂

    Ορίστηκε και το ηχητικό!!🎵😏😳

  157. Γιάννης Ιατρού said

    χαχα, να πως δημιουργούνται λέξεις στα ελληνικά 🤗👍

  158. Γς said

    Τι είναι αυτό ρε Ντοcteur;
    Τι Κόμμα φίλων;

    Πρέπει να διαβάσω όλα τα παραπάνω να το καταλάβω.

    Ωχ,

    Δεν θα πάρω. Πιστός στις παραδόσεις. Είμαι με το Κόμμα των Φύλλων.

  159. Χαρούλα said

    #158 μην μας κοροιδεύεις Γς. Των φύλων είσαι!🤣

    Πάντως και γω δεν εκατάλαβα τους φίλους ντοκτέρ! Ένα «είσαι φίλος, γίνε μέλος» ξαναθυμήθηκα, από τότεπου προσπαθούσαν να φτιάξουν την …ΔΑΠ, οι Ντοράκηδες!🤪

  160. Pedis said

    Υποπτεύομαι ότι για αυτήν την αηδία
    https://www.athensvoice.gr/politics/666421_min-xehnas-gianni?fbclid=IwAR0QA27oPwgDbncPVX7aIJvtPSgjkF7rlneCkuT4_Dlzw76cecENM8y8HPM
    ο Νικοκυρης ετοιμάζει άρθρο.

    Αντίθετα Γιάννη εσείς παραβιάσατε σύνορα, εσείς ήρθατε σε μια χώρα που δεν σας φώναξε και δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί κανέναν.

    Τόσοι και τόσοι από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο … απρόσκλητοι και αχάριστοι εκμεταλλευτές, μια ζωή στα πούπουλα χάρη στην καλή καρδιά και τον ανθρωπισμό του έλληνα ιδιοκτήτη και αφεντικού.

  161. sarant said

    160 Μπα, σηκώνω τα χέρια ψηλά.

  162. Γιάννης Ιατρού said

    159β Γκουγκλιζεται Χαρούλα, όπως το έγραψα ακριβώς 🙂

  163. Pedis said

    # 161 – Μαζί σου! Να γλυτώσουμε και τα σχόλια.

  164. Pedis said

    … εννοώ τα σχόλια των φαν του συγκεκριμένου ιστότοπου και των υποστηρικτών παρόμοιων σαφώς μη ρατσιστικών, αντίθετα, ανθρωπιστικών, όπως λέμε ελληνκών, απόψεων.

  165. spyridos said

    Αθενς Βόις αισθητική κοπρολαγνείας

  166. Γιάννης Ιατρού said

    ρε τι διαβάζει κανείς και ΔΕΝ απορεί….
    🤐🤔

  167. Pedis said

    # 166 – Θεωρητικά, πάντως, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να κάνουν κάποτε μία ανάθεση από την οποία να μην έχουν συμφέρον. Εννοώ άμεσο συμφέρον, όχι καθόλου, είπαμε …

  168. sarant said

    166-7 Άλλο πάλι κι αυτό!

  169. Χαρούλα said

    #162 αυτά είναι! Όχι για να μην κλαίγεται ο δάσκαλος(κι εγώ) και άλλοι που ξελρω, πως δεν υπάρχει κόμμα, κίνημα για να ψηφίσουμε!
    Απορία. Ζωντανούς θα έχει, ή το ετοιμάζουν για την …άλλη ζωή;

  170. Pedis said

    https://www.theguardian.com/world/2020/jul/26/they-were-at-the-death-camp-at-the-same-time-now-the-survivor-sees-the-ss-guard-meet-his-fate

    Last week, a court in Hamburg found Dey guilty of accessory to the murder of 5,232 people, mostly Jews, between August 1944 and April 1945 – almost the exact time that Goldberg spent at Stutthof and its subcamps as a slave worker. Dey was given a two-year suspended sentence.

    He [Manfred Goldberg, now 90] was glad to see Dey’s conviction last week but was critical of his sentence. “It’s insulting. I’m not advocating that he should serve [time] in prison, but he should have received a symbolic sentence. Two years suspended is what you get for shoplifting.

  171. Γιάννης Ιατρού said

    169: Χαρούλα μ’, λέγεται πως θά ΄χει ρεύμα! 😳😜
    Μην ξεχνάς πως σήμερα (27/7) είναι η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος, και, ως γνωστόν, κουτσοί, στραβοί, όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως λέει η λαϊκή σοφία 😂

    ΥΓ: και τους σημερινούς δόθηκε 39+% στις εκλογές του 2019…, κι αυτοί είχαν ρεύμα…😡, τότε τουλάχιστον.

  172. Χαρούλα said

    Ρεύμα έχουμε! Ρελέ; …ψάχνω μπας και γλυτώσουμε καταστροφή!😊
    Καλημεεεεέρα Ντοκτέρ!

  173. Γιάννης Ιατρού said

    172: Πολύ καλημέρα σου και καλή βδομάδα στη Θράκη μας!
    Και ρελεδάκια και ρελέ ισχύος κι ό,τι θέλεις για το εργοστάσιό σου 🤐😎
    Άσε Χαρούλα μ’, με βασανίζουν καίρια ερωτήματα (βλ. στο σημερινό νήμα, αλλά δεν βλέπω να παίρνω απαντήσεις, κρύβεται ο καθ΄ύλην αρμόδιος, «μοναχοφάης» είν’ ο κιρατάς στην πληροφόρηση (προφανώς το φαινόμενο σχετίζεται με την είδηση στο 156 🙂 🙂 )

  174. ΣΠ said

    https://www.news247.gr/koinonia/eordaia-den-thelo-karnavalia-stin-ekklisia-moy-eipe-iereas-se-pisti-me-maska.7686896.html
    «Ιερέας διάκοψε τη θεία λειτουργία επειδή μια απο τους πιστούς φορούσε μάσκα προστασίας απο τον κορονοϊό. «Δεν θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου» της είπε και την έδιωξε απο το ναό.»

  175. Χαρούλα said

    #175 ΣΠ είναι Ζηλωτές(όπως Εσφιγμένου). Είχαν γίνει ψιλοεπισόδεια το 2017. Φυσιολογικό οι «δικοί του» να μην διαφωνήσουν. Η 74χρονη όμως, που πήγε …ξυπόλητη στ´αγκάθια; Δεν μπορεί να μην ήξερε! Ή δεν λειτουργούσε άλλος ναός στην περιοχή; Τι να πεις….;

  176. spiridione said

    160. 161. Ένα σχόλιο από τον Δημήτρη Σούλτα από το φουμπού (επειδή πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στο φουμπού και επειδή αξίζει να διαβάζονται κάτι τέτοια σχόλια)

    Για να δούμε τα πράγματα «ψύχραιμα», όπως μας προτρέπουν κάποιοι μετριοπαθείς, όσον αφορά τις απόψεις που διατυπώνονται για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (και όχι μόνο γι αυτόν)
    Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice και – δικαίως- ξεσήκωσε σάλο είναι δομημένο πάνω σε μια δημοφιλή συλλογιστική που προσπαθεί να αποκρούσει την όποια κατηγορία ή ακόμα και την υπόνοια ότι στην Ελλάδα υπάρχει ρατσισμός. Σύμφωνα μ’ αυτή τη συλλογιστική – τάση του «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» – ο Γιάννης αξίζει συγχαρητήρια γι αυτά που πέτυχε, τον σεβόμαστε και τον τιμούμε και επειδή ακριβώς τον σεβόμαστε και τον τιμούμε πρέπει να μας το ανταποδώσει με τον ίδιο σεβασμό. Και αυτός ο σεβασμός μεταφράζεται σε μια οφειλόμενη σιωπή, ακόμα και για βιώματά του. Για να συνεχίσουμε να τον τιμούμε πρέπει εν ολίγοις να το βουλώσει και όποτε ανοίγει το στόμα του να υμνεί την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    Δεύτερος άξονας αυτής της συλλογιστικής είναι το ότι εμείς «χαρίσαμε» κάτι απ’ την καλή μας την καρδιά στον Γιάννη και γι αυτό θα πρέπει να μας ευγνωμονεί δια βίου. Κι αυτό που χαρίσαμε στον Γιάννη ήταν η ιθαγένεια. Ασχέτως αν αυτή η ιθαγένεια δεν δόθηκε επειδή το ελληνικό κράτος προέβλεπε την απόδοση σε κάθε παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην χώρα, αλλά άρον- άρον, όταν τον ζήτησαν από το NBA. Στην Ελλάδα επί δεκαετίες παιδιά που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, σπούδασαν εδώ παρέμεναν ανιθαγενείς, γιατί το ελληνικό κράτος λάτρευε το «δίκαιο του αίματος».
    Τρίτος άξονας της συλλογιστικής είναι ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός που ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του δεν κατέκτησε, δεν σκλάβωσε, δεν βασάνισε. Είναι ένας έθνος αγίων, που είναι μόνο θύμα και ως τέτοιο πρεπει να αντιμετωπίζεται. Δεν αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε αυτή την απλουστευτική λογική, καθώς οδηγείται σε φαιδρά συμπεράσματα όπως το «Γιάννη εμείς δεν είχαμε ποτέ σκλάβους, άρα είναι αδύνατο να είμαστε ρατσιστές».
    Τελευταίος και κυρίαρχος άξονας αυτής της συλλογιστικής είναι ότι όποιος μετανάστης ή πρόσφυγας μπαίνει στη χώρα θα πρέπει να νοιώθει δια βίου ένοχος, γιατί είναι «παράνομος», γιατί «εισέβαλε», γιατί «είναι όργανο». Αυτή η στάση έχει βέβαια διακυμάνσεις που ξεκινούν από το «είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι, αλλά υπάρχουν νόμοι και σύνορα» μέχρι το «λαθροεισβολείς».
    Επί της ουσίας το θέμα δεν είναι καν ο Γιάννης προσωπικά. Είναι το κάθε παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει στην Ελλάδα. Kαι η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά ήταν άθλια. Κι αυτό δεν κρύβεται κάτω από το χαλί, επειδή θέλουμε να έχουμε μια εξωραϊσμένη εικόνα για τους εαυτούς μας. Το να δώσεις συγχαρητήρια σε έναν σταρ του NBA είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να δώσεις τα συγχαρητήρια σου στο παιδί που δουλεύει στο βενζινάδικο, στο παιδί που δεν είναι ούτε Έλληνας, ούτε Αλβανός, ούτε Νιγηριανός, ούτε τίποτα, επειδή… έτσι. Το δύσκολο είναι να σταθείς στο πλευρό των ανθρώπων που πυροβολούνται στα χωράφια επειδή ζητούν δεδουλευμένα, σε ανθρώπους «αόρατους», που πολλές φορές δεν θα τους αναζητήσει καν κάποιος, αν γίνει το κακό.
    Άρθρα σαν αυτό της Athens Voice αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και ο αρθρογράφος τους δεν γράφει ως «ρατσιστής» χαϊδεύει αυτόν τον light «μετριοπαθή» ρατσισμό, που βλέπει τον «ξένο» σαν αυτόν που πρέπει να του χρωστάει, ακόμα κι αν δεν έκανε τίποτα γι αυτόν, βλέπει βασικά πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα ως «δώρα» που απονέμονται απ’ την καλή μας την καρδιά και όχι ως αυτονόητα για μία σύγχρονη κοινωνία.

  177. Πέπε said

    @176

    Ωραίο σχόλιο. Λέει απλές αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε, με απλό τρόπο, χωρίς ρητορικές εξάρσεις. Σχεδόν μοιάζει σαν να μη λέει τίποτα (λαπαλισάδα: τύπου «όταν βγει ο ήλιος θα ξημερώσει»), αλλά …τα λέει όλα!

  178. sarant said

    174-5 Αυτός είναι που είπε ότι «τους πληρώνουν για να πουν ότι πέθαναν από τον ιό»;

    177 Ο Σούλτας είναι πολύ καλός και μπράβο που το έβαλε διότι κι εμένα μου είχε ξεφύγει.

  179. ΣΠ said

    178
    Ναι, αυτός.
    https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1498838/plirothikan-gia-na-poyn-oti-pethanan-apo-koronoio-leei-o-iereas-poy-diekopse-tin-leitoyrgia-gia-tin

  180. Παρατήστε ό,τι κάνετε, σημειώστε μην το χάσετε 🥳🥳🥳

  181. ΣΠ said

    180
    Ε, δεν το έβαλες κι εσύ εγκαίρως!

  182. sarant said

    181 Ρε γμτ, το χάσαμε!

  183. Μπααα, ατύχησαν τα όσκαρ…

  184. Γιάννης Ιατρού said

    Κόπηκε μία λωρίδα για αυτοκίνητα για να γίνει «το έργο» και τώρα επιστρέφει η λωρίδα στα αυτοκίνητα.. ή «όταν ο ‘μεγάλος περίπατος’ κονταίνει», Ό,τι φράγκα ήταν να μοιραστούν, δόθηκαν, τώρα ώρα είναι να σταματήσει να βρίζει κι όλη η Αθήνα…) 😎

    Την παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. στην οδό Πανεπιστημίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων,…

  185. sarant said

    184 Και τα χρώματα; Θα μείνουν;

  186. π2 said

    Άψογο το 176.

  187. π2 said

    Στα Αθενσβοϊσικά, να προσθέσω μόνο ότι αυτά τα κομιλφό, ψαγμένα και ανειλικρινή ρατσιστικά με εξοργίζουν πολύ περισσότερο από τον κανονικό ρατσιστικό λόγο.

  188. Γιάννης Ιατρού said

    185: Ανεξίτηλα ήσαν; Κάτι ξεβάμματα είχε πάρει το μάτι μου…. Οπότε, οσονούπω 🙂 🙂

    Ρε τι ξεφτίλες είναι; «Πιλοτικά» με τα λεφτά του κόσμου…
    Αλλά τώρα με τους καύσωνες, ευτυχώς που έχουμε εκείνες τις Ουασιγκτόνιες που φύτεψαν στα παρτέρια και περπατάμε στη σκιά!

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    184: Τα χρώματα ήδη έχουν αλλοιωθεί. Ιδίως το κίτρινο έχει γίνει σε ορισμένα σημεία ένα μουντζουρωμένο σίχαμα. Όπως το λέγαμε, φιάσκο η δουλειά. Τώρα, ποιοι και πόσα κονομήσανε, άλλη δουλειά.

  190. Pedis said

    # 184 – Ωραίο κόλπο! Λεφτά να την κάνουν, λεφτά να την ξεκάνουν, κι άλλα μετά για να δοκιμάσουν να την φτιάξουν από την άλλη μεριά, κατόπιν στο μέσον του δρόμου, έπειτα υπέργεια, υπόγεια … πάλι καλά που βρισκόμαστε σε τρεις χωρικές διαστάσεις και μόνο μία για να κυλάει η μάσα στο χρόνο …

  191. Pedis said

    Σαν να έχει ραγδαία ανάπτυξη η μαφία τελευταία …

    https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/253769_enas-traymatias-apo-pyra-sti-boyla-attikis

    και έχουν πυκνώσει τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ευτυχώς που έχουν καθαρίσει τα Εξάρχεια και έχει μειωθεί η παρανομία στην πρωτεύουσα.

  192. ΣΠ said

    Απίστευτο ότι κάποτε ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

  193. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός από τους ναούς. Προβλέπεται νέος γύρος σχολιαστικών αντιπαραθέσεων επί του θέματος.☺ Αλλά πώς γίνεται να κουρευτείς φορώντας μάσκα; Τι θα γίνει με τη φαβορίτα;

  194. sarant said

    192 Είπαμε, η μεγάλη μας ντροπή. Όσο κι αν έχει απο το 2015 ως σήμερα διανύσει μεγάλο δρόμο.

    193 Τη βγάζεις εκείνη τη στιγμή από το ένα αυτί. Ή σου κόβει το λάστιχο ο κουρέας, όπως έπαθε ένας φίλος μου.

  195. BLOG_OTI_NANAI said

    Η λύση είναι η μεγόμενη «φαβορίτα Covid-19»:

  196. BLOG_OTI_NANAI said

    192: Να έχεις καταντήσει να ψαρεύεις ψηφαλάκια από ψεκασμένους και ρατσιστές…

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    195:☺
    196:Αυτό είναι το κοινό της Μακρή. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε, όπως πολλά εξωτικά πουλιά, με την ελπίδα της πολιτικής καριέρας. Όταν τα κόμματα γίνονται κόμματα εξουσίας, μαζικά και πολυσυλλεκτικά, μαζεύουν πολλή σαβούρα.

  198. ΣΠ said

    Αρχιμανδρίτης Αγίου Παντελεήμονα: «Βγάλτε τις μάσκες, δεν τις εγκρίνει ο Θεός»

  199. ΣΠ said

    Τουρκική προπαγάνδα στα ελληνικά

  200. Pedis said

    Την κακολογείς! Σιγά το νησί για διακοπές. Θα ξεραθεί στον ήλιο σαν σταφίδα.

  201. sarant said

    200 Ε ναι, οχτάωρο στο λιοπύρι…

  202. Γιάννης Ιατρού said

    200: Απληροφόρητος είσαι

  203. Χαρούλα said

    Μπήκα να κοινοποιήσω την ξε-φτου-λα…
    https://www.imerodromos.gr/o-voyleytis-loverdos-quot-ekopse-quot-to-mayro-koritsi-apo-tin-fotografia2/

    Και μαθαίνω κι άλλα όμορφα «γιατρέ» μου!
    Κάποες φορές στην ζωή μου αναρωτιέμαι για κάποιους, είναι άσχετοι, χαζοί ή μεθυσμένοι;;;;
    Προτείνω να ορίσουμε κάθε μέρα ραντεβού να ουρλιάζουμε για να ξεσπάμε! Πόσο να αντέξουμε πιά ψύχραιμοι;;;

  204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    200,202
    Ρε κάτι πυλώνες απύλωτους!

    4 άτομα και 2 υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χρηματικά εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους περίπου 4 χιλιάδες ευρώ για εννιά μέρες έξοδα μετάβασης διαμονής και οδοιπορικών
    https://tvxs.gr/news/ellada/polakis-logariasmo-ton-kalokairinon-diakopon-tis-nikolaoy-ton-plironei-o-ellinikos-laos

  205. Pedis said

    # 202 – Έτσι! Αποτελεί μεγαλεπήβολο σχέδιο για την οικονομική αναθέρμανση και ενίσχυση των εργαζομένων των εξακοσίων ευρώ μαύρα από κείνους με τα χίλια και σκάρτα.

  206. Pedis said

    «Aντιδήμαρχος Εξωστρέφειας»

    Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ορίζεται «αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας» του Δήμου η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη.

    Όπως αναφέρεται μάλιστα «τις αρμοδιότητες της Αντιδημάρχου Αικατερίνης Δημητριάδου -Γκαγκάκη του Γεωργίου, όταν αυτή απουσιάζει ή κωλύεται, ασκεί η Αντιδήμαρχος κα Αλεξάνδρα (Αλεξία) Έβερτ –Αλβέρτη του Μιλτιάδη».

    Η Κατερίνα Γκαγκάκη είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη και είχε οριστεί πρόεδρος της Τεχνόπολης, ωστόσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το απαράδεκτο συμβάν με τον Γιώργο Λιάγκα στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, όπου συμμετείχε στην ειρωνική και εξευτελιστική παρουσίαση μιας γυναίκας θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης.

    https://www.documentonews.gr/article/oloi-oi-kaloi-xwrane-antidhmarxos-athhnaiwn-h-katerina-gkagkakh

  207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    206 Τάχα είχε παραιτηθεί (Στων σανοφάγων τον καιρό).
    Ξετσίπωτοι. Μας (τη) φτύνουν στα μούτρα τώρα.
    https://www.in.gr/2020/07/29/greece/antidimarxos-athinaion-katerina-gkagkaki-oi-armodiotites-tis/

  208. Pedis said

    # 207 – Πώς το λέει η παλιά φιλελεδίστικη έκφραση: οι καλοί ποτέ δεν χάνονται; Πόσο μάλλον οι άριστοι …

  209. Γιάννης Ιατρού said

    207: Γνωστή τακτική. Όταν το ποτήρι έχει πλέον ξεχειλίσει, τους παρκάρουν (με τάχα μου δυσμενή απόφαση ή θέτοντάς τους προσωρινά εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας) μέχρι να ξεχαστεί λίγο η περίπτωση και μετά, τσουυυυπ, τους επαναφέρουν σε άλλη θέση κλπ.
    Βλ. κάτι συμβούλους του ΠΘ, βΟλευτές, και αστέρια της αυτοδιοίκησης. Το μάθαμε πιά το παραμύθι, στο τέλος τους εμφανίζουν και σαν «ήρωες» που υφίστανται μπούλινγκ

  210. Γιάννης Ιατρού said

    203: Αυτός είναι προφανώς περίπτωση ιδιαίτερα σοβαρή…, και πανελληνίως γνωστός για τις γκάφες του, την ανωριμότητα και την εμπάθειά του. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και του ΕΚΠΑ (νομική), αλλά από ευφυΐα.. κατά την λαϊκή ρήση, του δείχνεις. κουνουπίδι και το περνάει για εγκέφαλο. Και γνωστός για τις ρατσιστικές του προτιμήσεις.
    Χαρούλα μ’, τέτοιος ούτε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι. Μόνο καταντάς.

  211. Γς said

    210:

    Ντάξει μωρέ τι έγινε;

    Κούκλος.
    Μέχρι που και οι απατημένες σύζυγοι πήγαιναν και του «κάρφωναν» τις καταθέσεις των συζύγων τους.[κατα ομολογία του, νομίζω]
    Οταν ήταν ήταν γενικός γραμματέας Εσόδων, διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

  212. sarant said

    211 Μήπως λες άλλον;

Σχολιάστε