Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όλη νύχτα εδώ (η μαρτυρία της Ιωάννας Καρυστιάνη)

Posted by sarant στο 15 Νοεμβρίου, 2020


Μεθαύριο έχουμε 17 του Νοέμβρη, 47 χρόνια από τη μέρα της φονικής καταστολής της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Το ιστολόγιο συνηθίζει να δημοσιεύει τις μέρες αυτές κείμενα σχετικά με «το Πολυτεχνείο», είτε λογοτεχνικά είτε μαρτυρίες. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια είχαμε δημοσιεύσει τη μαρτυρία του φίλου μας Δημήτρη Μαρτίνου, ο οποίος ήταν τότε φοιτητής της σχολής Χημικών Μηχανικών και είχε άμεση συμμετοχή.

Σήμερα θα βάλουμε μια μαρτυρία που περιλαμβάνεται σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι, που το είχα αξιοποιήσει και για το περυσινό επετειακό άρθρο. Πρόκειται για το «Όλη νύχτα εδώ», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε επιμέλεια του ιστορικού Ιάσονα Χανδρινού και φιλοδοθεί ν’ αποτελέσει, όπως λέει ο υπότιτλος, Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Περιλαμβάνει 80 μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξέγερση (εδώ μπορείτε να δείτε τα ονόματά τους) ενώ προτάσσεται εκτενής εισαγωγή του Χανδρινού.

Ομολογώ πως δεν μου ήταν εύκολο να διαλέξω ποια μαρτυρία να δημοσιεύσω. Κάποια από τα πρόσωπα που καταθέτουν τη μαρτυρία τους είναι γνωστοί μου, κάποιοι φίλοι, ένας είναι και συγγενής· πέρυσι είχα διαλέξει ένα λιγότερο γνωστό πρόσωπο, τον Γιώργο Σορολοπίδη (που είναι πάντως αρκετά γνωστός στους παροικούντες την εκδοτική Ιερουσαλήμ αφού είναι διευθυντικό στέλεχος των εκδόσεων Καστανιώτη). Φέτος μένω κατά κάποιο τρόπο στον ίδιο χώρο αφού συνεχίζω με τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη.

Ο Χανδρινός πριν από κάθε μαρτυρία προτάσσει σύντομα στοιχεία για το πρόσωπο που τη δίνει και για το πότε πάρθηκε η μαρτυρία.

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

1952, Χανιά Κρήτης, φοιτήτρια Νομικής, Αντι-ΕΦΕΕ/ΚΝΕ
Ιλίσια, 5 Οκτωβρίου 2019
[02:13:09]

Ήμασταν παρθενικοί. Ακόμα και οι λιγοστοί που μπορεί να είχαν δια­βάσει πολύ -και δεν ήμουν απ’ αυτούς- και να είχαν μελετήσει την ιστορία την πρόσφατη, του δικού μας του Εμφυλίου, των Μπολσεβί­κων ή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ήταν παρθενικοί… Άλλο να διαβάζεις κι άλλο να δρας. Πολύ ψημένοι ήμασταν μόνο στο ρομαντισμό. Στο ρομαντισμό και στην ονειροπόληση. Μπορεί η δια­τύπωση που βάζω να είναι σημερινή, αλλά εγώ φανταζόμουν έναν κόσμο με ποιητική οικονομία, ποιητική πολιτική και ποιητική δικαιο­σύνη. Αυτό επιθυμούσα. Σε οριακές στιγμές και οριακές εμπειρίες, τα συναισθήματα και το μυαλό δουλεύουνε ταυτόχρονα, πάρα πολύ έντονα, και κάνουνε περίεργους σπινθήρες και πολύ περίεργες εκρή­ξεις. Μπορεί αργότερα να σου φαίνεται ότι έχουν στοιχεία παραλό­γου, ότι είναι φαιδρά. Όταν όμως το ’χεις νιώσει εκείνη τη στιγμή, δεν είναι φαιδρό. Σου δίνει νόημα. Νοηματοδοτεί τις στιγμές και την ύπαρξή σου όλη. Τα συναισθήματα καμιά φορά τα φιλοτεχνείς. Τα ανακαλείς για να τα «περιποιηθείς». Να τα στρώσεις. Να φτιάξεις τη δική σου συμμετοχή σε αυτά. Όταν τα ζεις, είναι τελείως διαφορετι­κό. Και είναι ανεπίστρεπτο. Δεν μπορείς να τα ανακαλέσεις. Διότι έ­χουν μεσολαβήσει χρόνια. Ξέρεις τις εξελίξεις, ξέρεις τι έγινε μεταπο­λιτευτικά, ξέρεις την ύβρι του πραξικοπήματος στην Κύπρο, ξέρεις ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί. Και τότε το ζούσαμε, αλλά δεν ξέραμε τίποτα. Δεν ξέραμε καν αν ο νεκρός που βλέπαμε στο φορείο ήταν ο σύντροφός μας ή ο συγκάτοικός μας, που τον είχαμε χάσει μέσα στο πλήθος στο Πολυτεχνείο.

Το στοιχείο του αντιιμπεριαλισμού ήταν πάρα πολύ έντονο. Από το γεγονός και μόνο ότι ακούγαμε ξένους σταθμούς ή διαβάζαμε ξένα βιβλία στη ζούλα. Μια φορά, μαλιστα, κάποιοι μου ’χανε δώσει να μεταφράσω ένα βιβλίο για τους Τουπαμάρος από τα γαλλικά. Θυμάμαι, ας πούμε, έντονα να κουβεντιάζουμε με σπαραγμό με τα παιδιά για τα αμερικανικά Β-52 που βομβαρδίζανε τον 40ό παράλληλο στο Βιετνάμ. Θυμάμαι να κουβεντιάζουμε για τη Χιλή. Η καρδιά μας ήταν ανοιχτή. Δεν ήμασταν στραμμένοι μόνο στο δράμα το δικό μας. Είχαμε φορτωθεί, αν θέλεις, συναισθηματικά, και την ήττα του Εμ­φυλίου, χωρίς βέβαια να ξέρουμε λεπτομέρειες, μόνο κάτι ημερομη­νίες και ονόματα…

Θυμάμαι, λοιπόν, επειδή ήταν πρόσφατο το αιματοκύλισμα στη Χιλή, δεν το θεωρούσαμε και απίθανο να συμβεί το ίδιο και στην Ελ­λάδα. Δεν θέλαμε να σκοτωθούμε -παιδιά ήμασταν-, αλλά μερικές φορές νιώθεις ότι δεν γίνεται διαφορετικά. Ίσως επειδή η στρατιωτι­κή δικτατορία είχε αποδειχτεί τόσο αηδιαστική, τόσο προσβλητική στην ανθρώπινη ύπαρξη, τόσο ανενδοίαστη, τόσο επικίνδυνη, νιώ­θαμε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά […]. Οπότε δεν γινόταν να μην πάμε στο Πολυτεχνείο. Έχω την εντύπωση ότι ήτανε αδύνα­τον να μην πάμε στο Πολυτεχνείο. Εμένα δεν μου πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό να καθίσω στ’ αυγά μου, κι ας είχα διαλυθεί ψυχολογικά στην ΕΣΑ. Ήταν πια πολύ ντροπιαστική κατάσταση η Δικτατορία. «Κυλώνειον Άγος». Και όσον αφορά τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση»: Αν ο πυρήνας ενός καθεστώτος είναι νοσηρός και άρρωστος, δεν ση­κώνει καμία φιλελευθεροποίηση και καμία «αισθητικοποίηση». Αυ­τό ήταν απόλυτο. Οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ότι συγχωρείς τη Δι­κτατορία για τα μέχρι τότε, ότι προσαρμόζεσαι. Και ναι μεν η προ­σαρμοστικότητα πολλές φορές είναι αναγκαία -οφείλεις να μετρή­σεις τα πραγματα, ποιο θα είναι πιο επώδυνο για τους ανθρώπους που αγαπάς-, αλλά υπάρχει ένα όριο: Όχι σε Χούντα. Και εκεί θα ή­ταν η απόλυτη ξεφτίλα πια.

Θυμάμαι ότι την τελευταία στιγμή ήμασταν μπροστά στην πύλη. Είναι το τανκ έξω κι εμείς έχουμε πάρει αυτή την απόφαση, να ζητή­σουμε να έρθουν το πρωί εκπρόσωποι των πρεσβειών, της Αρχιεπι­σκοπής – κάπως έτσι. Θέλουμε να το διαπραγματευτούμε. Και προ­τείνω να πάω εγώ για τη διαπραγμάτευση. Οπότε λέει ο Λαλιώτης που ήταν δίπλα: «Όχι, η Ιωάννα είναι κόκκινο πανί». Κι όπως το λέει αυτό, ύστερα από λίγο, μπήκε το τανκ μέσα. Θυμάμαι ότι στην πρώ­τη Συντονιστική ήμουνα εγώ από την Αντι-ΕΦΕΕ, απ’ τη Νομική. Μετά, κάποια στιγμή είχα λιποθυμήσει από νικοτινίαση (δεν είχα φάει και τίποτα) και, όταν συνήλθα, έμαθα ότι ήταν ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης, αλλά δεν ήταν κάτι που με πείραξε. Το αποφάσισε η ορ­γάνωση. Θυμάμαι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα το μεσημέρι να μεταφέρω εγώ το διορισμό της Δαμανάκη από τη Συντονιστική ως εκφωνήτριας. Δεν είχαμε, όμως, σφραγίδα, και βρέθηκε ένα καρεκλοπόδαρο που το βουτήξαμε στο μελάνι, σφραγίσαμε το έγγραφο και ανέλαβε η Μαρία εκφωνήτρια στο σταθμό. Νομίζω -δεν το θυμάμαι καλά- πως ήταν απόφαση της Συντονιστικής. Όπως θυμάμαι και τον Γιώργο τον Φιλιππάκη υπεύθυνο περιφρούρησης.

Σε σχέση με τη διακύμανση των συναισθημάτων, που με ρώτησες, πιστεύω ότι ήταν όλη η γκάμα. Στις οριακές στιγμές όλα κινούνται σύγκορμα και σύψυχα. Και φόβος. Και πίστη. Και θάρρος. Και ανα­στολές, Και καχυποψία. Και οραματισμός. Και ευθύνες. Είναι πολύ πλούσια τα συναισθήματα και πολλές φορές αντικρουόμενα. Αλλά κατέληγαν σ’ ένα «διά ταύτα»: ότι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να φύ­γουμε από κει μέσα. Παίρναμε στις πλάτες μας μεγάλη ευθύνη. Και μάλιστα, δεν ξέρω αν πρέπει να το γράψεις αυτό, αλλά φανταζόμα­σταν ότι τις κορυφαίες και κρίσιμες ώρες της τελευταίας μέρας θα ’ρχονταν για συμπαράσταση γύρω απ’ το Πολυτεχνείο οι γονείς και οι θείοι των παιδιών, και αντί για αυτούς, είχαν έρθει τα δεκαπεντάχρονα, οι μαθητές… Είχα το μυαλό μου σ’ αυτά τα παιδιά… Τους μί­λαγα, τα είχα από κοντά. Όταν μπήκε το τανκ μέσα, το πρώτο πρά­μα που έκανα (και δεν ήμουνα μόνη μου, αλλά δεν θυμάμαι ποιος άλλος ήταν μαζί μου) ήταν να τρέξω πίσω στο αμφιθέατρο Γκίνη, ό­που ήταν πολλοί μαθητές, να φροντίσουμε για τα πιτσιρίκια, πώς θα φύγουνε… Όταν είσαι 20 χρόνων και ο άλλος είναι 15, νιώθεις υπεύ­θυνος. Να σου πω κάτι; Με τα χρόνια, πολλοί φυράναμε και χαλά­σαμε. Τον Δεκέμβριο του ’08, που δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος, ξεσπάσαν τα παιδιά. Ακόμα κι αυτά που ήταν από εύπορες οικογέ­νειες κι από ιδιωτικά σχολεία, του Μωραΐτη, ας πούμε. Οπότε γιατί ντε και καλά να πιστεύουμε ότι τα παιδιά τα «θερμαίνει» η προοπτική μιας ευζωίας και μόνο; Ότι δεν γυρεύουνε κάτι παραπάνω; Γιατί το παιδί των 15 και των 16 χρόνων να μην ονειρεύεται έναν κόσμο αλ­λιώτικο, πιο δίκαιο, πιο «καβλωτικό»; Γιατί να πιστεύουμε ότι του α­ναλογεί να ονειρεύεται μόνο μια Πόρσε ή μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας ή μιας πολυεθνικής επιχείρησης; Αλλά δεν μας βολεύουν η ανυποκρισία και η τόλμη, που έχουν τα νιάτα. Έρχονται σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν εμπειρίες πολλαπλών συμβιβασμών και είναι σα να μην αντέχουν, να μην αντέχουμε πια τη φλόγα.

Αυτό που δεν θυμάμαι είναι να κλαίνε άνθρωποι. Ούτε θυμάμαι να σου πω για τους ΛΟΚατζήδες. Αυτό που θυμάμαι είναι άτι την κοπανήσαμε από τη Στουρνάρη. Δεν μπορώ να πω ότι βγήκα από τους πρώτους, μάλλον προς το τέλος -πρέπει να πέρασα πάνω από σίδε­ρα-, και βέβαια, μας λιανίσαν εκεί διάφοροι μπάτσοι και παρακρατι­κοί… Και τότε άνοιξε μια πόρτα πολυκατοικίας στη Στουρνάρη και -τον θυμάμαι τον αριθμό- ήμασταν είκοσι δύο παιδιά, καθισμένα σε ένα χαλί. Νύχτα. Μας είχε ανοίξει μια γυναίκα που ζούσε μόνη της και που τότε μου φάνηκε γιαγιά, 60 χρόνων πρέπει να ’τανε. Ήμασταν μαζί με τον Γιώργο τον Μαθιανάκη και κάτι άλλα παιδιά με ανοιγμέ­να κεφάλια… θυμάμαι ότι διακόσιες δραχμές που είχα πάνω μου τις μοιραστήκαμε για ναύλα. Το πρωί πρώτα κατέβηκε η γυναίκα -πολύ γενναία γυναίκα- να κόψει κίνηση στο τετράγωνο, να ακούσει τους ήχους της πόλης, κι αυτή μάς είπε: «Φύγετε σιγά σιγά». Φύγαμε ένας ένας, όπως καταλαβαίνεις, κι εγώ πήγα με τα πόδια στου Ζωγρά­φου. Δεν θυμάμαι αν συνάντησα αστυνομικούς ή στρατιώτες, ή αν είδα τανκς. Είχα τέτοιο φόβο, που δεν έβλεπα μπροστά μου. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ακόμα -θα ’ταν 10:00-11:00 το πρωί- δεν έ­χουμε εικόνα του τι έχει συμβεί. Από πού να πάρουμε πληροφορίες; Ξέραμε τι γίνονταν οι σύντροφοί μας εκείνο το πρωί; Ξέραμε αν οι νεκροί ήταν τριάντα ή τριακόσιοι ή πεντακόσιοι; Αυτή ήταν η μεγά­λη αγωνία του να μην ξέρεις πού βρίσκεσαι και τι γίνεται.

Όσοι ανοίγαν τα σπίτια τους στο Πολυτεχνείο εκείνο το βράδυ γύρω γύρω για να σώσουν τα παιδιά ρισκάριζαν όσο κι αυτοί που έ­κρυβαν Εβραίους στην Κατοχή. Ρισκάριζαν γιατί, όπως κι εμείς, δεν ήξεραν το ξημέρωμα τι θα ’φερνε. Δεν ξέρανε πόσο θα κρατούσε η Δικτατορία. (Παρεμπιπτόντως, κι εμείς είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ότι η Δικτατορία μπορεί να κρατούσε τριάντα χρόνια, σαν του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία και του Φράνκο στην Ι­σπανία.) Δεν ξέρανε πόσο στρατοκρατούμενη θα ήταν το επόμενο πρωί η Αθήνα και αν 0α μπορούσαν να φύγουν τα παιδιά τους απ’ αυτά τα σπίτια. Ούτε ξέρανε αν ο στρατός άρχιζε να χτυπάει ή και να σπάει πόρτες και να πιάνει τις γυναίκες των 60 ετών, τους δημοσίους υπαλλήλους και κάτι οικογενειάρχες οι οποίοι είχαν ανοίξει τα σπίτια τους οι άνθρωποι και μας είχανε βοηθήσει εκείνο το βρά­δυ. Πάρα πολλά σπίτια άνοιξαν, και μόνο για αυτόν το λόγο -και την ιστορία του Πολυτεχνείου- θα ’πρεπε τα Εξάρχεια να μην τα πιά­νουν στο στόμα τους τόσο εύκολα κάποιοι που βάζουν άλλοθι για να αφυδατώσουν τη σημασία και την ιστορία της συνοικίας.

Μετά κρυβόμουνα. Ήμουνα με τον Άλκη τον Παπαδήμα, τον Γιώργο τον Καραγιάννη για ένα διάστημα και τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη για ένα διάστημα. Νομίζω, άλλαξα τέσσερα σπίτια στην παρανομία. Το πρώτο ήταν του Αργύρη του Γκόγκου, μια γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου. Το δεύτερο ήταν ένα πίσω απ’ την ταβέρνα «Σκαλάκια» στα Ιλίσια, όπου μαθαίναμε για συλλήψεις, συλλήψεις, συλλήψεις και ήτανε φριχτή η κατάσταση. Και το τρίτο που έγινε μια μετακίνηση, που εγώ ήμουνα πολύ καλά μεταμφιεσμένη (είχα μια ξανθιά περούκα), αλλά ο Άλκης δεν ήταν καθόλου καλά μεταμφιε­σμένος -ήταν ακριβώς όπως ήταν, με τα μουστάκια και τα μαλλιά-, ήταν στο υπόγειο της μοδίστρας Μαρίας Καραμέρη στου Ζωγρά­φου. Εμένα με βγάλαν μια φορά από κει γιατί είχα πάθει κάτι στους πνεύμονες, ένα είδος φυματίωσης, με στείλαν για ακτινογραφία. Θυ­μάμαι νύχτα σε ένα ιδιωτικό ιατρείο στην πλατεία Βικτωρίας. Μετά μας μετακομίσανε σ’ ένα διαμέρισμα που είχε φως -το τέταρτο κρη­σφύγετο, της οικογένειας Κομνηνού με τη δίχρονη κόρη τους Τατιάνα. Οι Κομνηνοί ξεσπιτώθηκαν. Μαρία Καραμέρη και Βούλα Κομνηνού ήταν αδερφές. Μια φορά είχανε φέρει μια Σουηδέζα δη­μοσιογράφο με δεμένα μάτια στο υπόγειο -νύχτα- και μας πήρε συ­νέντευξη, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, ίσως κάποιο μαγνητόφωνο. Γράφαμε ανταποκρίσεις για τη «Φωνή της Αλήθειας» και την Ντόιτσε Βέλε κι ερχόταν και τις έπαιρνε ο σύνδεσμος, ο σεμνός Βασίλης ο Κο­λώνιας, που μας έφερνε εφόδια, λίγα τρόφιμα και κυρίως φάρμακα από τη φαρμακαποθήκη όπου δούλευε ο Γιάννης Κομνηνός. Φάρμακα για όλες τις ασθένειες που δεν θα παθαίναμε ποτέ. Στην γκαρσονιέρα όπου κρυβόμασταν μαζί με τον Γιώργο τον Καραγιάννη εί­χαμε βάψει τα τζαμάκια μαύρα – και μόκο. Όλη τη μέρα σιωπή. Μια φορά ο Βασίλης μου ’φερε ένα μπουκέτο άγριες μαργαρίτες -ήταν άνοιξη. Οι οποίες μάθανε κι ανοίγανε τη νύχτα με το φως αναμμένο και τη μέρα κλείνανε γιατί είχαμε σκοτάδι να μη μας καταλάβουν οι γείτονες. Ποιοι ήταν αυτοί που μας κρύβανε; Απλοί, λαϊκοί άνθρωποι, καταπληκτικοί. Που δεν ζήτησαν ποτέ καμία αναγνώριση γι’ αυτό που έκαναν, και που δεν ξέρω αν τους φερθήκαμε και καλά, δηλαδή. Υπήρχανε πάρα πολλοί άνθρωποι που κάνανε τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσουν παιδιά γιατί και μετά το Πολυτεχνείο και μετά το χτύπημα του Φλεβάρη ήταν εκατοντάδες παιδιά που ήταν κα­ταζητούμενα […].

Όταν έπεσε η Χούντα, η ΚΝΈ με «ξεκλείδωσε» τρεις μέρες μετά. Όλη η Ελλάδα ήταν στους δρόμους κι εγώ ήμουν ακόμα κλειδωμένη. Και με το που βγήκα, παίρνω τηλέφωνο τους δικούς μου στην Κρήτη (τους πρώτους τρεις μήνες νόμιζαν ότι έχω πεθάνει) και μου λέει ο πατέρας μου ότι ο Χρήστος κι ο Δημητρός είναι στην επιστρά­τευση. Λέω: «Ο Κώστας:» (ο τρίτος μου αδερφός) «Δεν παίρνουν και τους τρεις από ’να σπίτι. Δεν μου είπε ότι ο αδερφός μου είχε χά­σει το χέρι του σε εργατικό ατύχημα. Μετά έμαθα ότι οι ασφαλίτες ήταν κάθε μέρα στον «Ευαγγελισμό», όπου νοσηλευόταν επί τέσσερις μήνες, νομίζοντας ότι θα πάω να τον δω. Χρόνια μετά, η μάνα μου μου είπε ότι στο νοσοκομείο είχε εμφανιστεί ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο δικηγόρος, και τους είχε αφήσει την κάρτα του σε περί­πτωση που τον χρειαζόμασταν.

Στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, την πρώτη λαοθάλασσα που έβλεπα στη ζωή μου, έκλαιγα μέσα μου. Έλεγα ότι, αν το ένα τρίτο είχε έρθει εκείνη τη βραδιά, μπορεί να ήταν αλλιώς η εξέλιξη. Να ’χαμε λιγότερους νεκρούς, να ’χε πέσει η Χούντα και να ’χαμε γλιτώσει την Κύπρο, γεγονός που εγώ προσωπικά το συνδέω πάρα πο­λύ. Σημειωτέον ότι, ως «βλαχάκι» -Κρητικιά, επαρχιώτισσα- έκανα πολλή παρέα με τους Κύπριους συμφοιτητές, την Ελίζα Σαββίδη, τον Γιαννάκη Ομήρου, τον Γιώργο Τσαλακό, τον ποιητή Γιώργο Μοράρη και άλλους. Και είχα έναν πολύ μεγάλο πόνο για την Κύπρο. Και με πονάειπου είναι ξεθυμασμένος ο πόνος για την Κύπρο.) Αλλά αυτό σημαίνει Δικτατορία. Και μάλλον αυτό σημαίνει μακρόχρονη ανώμαλη πολιτική κατάσταση. Ο ελληνικός λαός ήταν καταπονημένος. Πέρα απ’ τον πόλεμο, ήταν ο Εμφύλιος, τριάντα χρόνια παρανομία, μετανάστευση, δυστυχία και φτώχεια, που μοιράστηκαν εξίσου στα αριστερά και στα δεξιά σπίτια… Και η Δικτατορία ήτανε το «δηλητηριώδες κερασάκι» σ’ αυτή την ιστορία. Πιστεύω ότι οι Έλληνες μέχρι τότε ήταν πεισμένοι ότι η ταυτότητα της χώρας ήταν «Ψωροκώσταινα». Φτώχεια, δυστυχία και ξενιτεμός. Αντιλήφθηκα ότι αυτό σημαίνει Χούντα: Να φοβάται ο κόσμος. Και αργότερα κατάλαβα πώς η Ιστορία προσμετράται και αθροίζεται κυριολεκτικά στο σβέρκο των ανθρώπων. Τα δεινά, η καταστολή, οι διώξεις πολλών δεκαετιών αθροίζονται και κάνουν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν εξουθενωμένοι, φοβισμένοι και μουδιασμένοι.

Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι στο Πολυτεχνείο νιώσαμε πλήρεις υπάρξεις. Δηλαδή, ακόμα κι εκείνοι που από τη φύση τους ή από τις συνθήκες της ζωής ένιωθαν ως πολύ μεγάλη απειλή τη μονα­ξιά εκείνες τις μέρες δεν τη νιώσανε ούτε δευτερόλεπτο. Και επειδή ήταν πολύ πυκνός ο χρόνος, υπήρχε αυτό το αντιφατικό στοιχείο: ταυ­τόχρονα μια ανείπωτη δυστυχία του να συνειδητοποιείς ότι οι στρατόκαβλοι μπορούν να δολοφονήσουν άοπλους μαθητές και σπουδα­στές, κι από την άλλη, η απόκοσμη ευτυχία του να νιώθεις «ψυχή τε και σώματι» ελεύθερος μέσα σε συνθήκες Δικτατορίας. Ένα περίεργο πράγμα. Πιστεύω ότι αυτό έδινε δύναμη στα παιδιά. Και δεν νομίζω πως ήταν ένα συναίσθημα σπάνιο για τους ανθρώπους που βρέθη­καν εκεί. Ερχότανε σαν βουητό. Βουητό που ξεπέρασε και τους μεμονωμένους φοιτητές που μπαίνανε μπροστά και τις παράνομες οργανώσεις. Έχοντας απέναντι τη Δικτατορία στην κρίσιμη στιγμή. Που δεν είναι πια συνεδριάζουμε ή πάμε σ’ ένα ταβερνάκι και κου­βεντιάζουμε για κομματικές γραμμές ή για την ποίηση. Όταν είσαι «ενώπιος ενωπίω» με τη στυγνή, αποτρόπαιη Δικτατορία, τότε προ­κύπτει ενότητα. Η ανάγκη να είναι ο ένας με τον άλλο. Το σημείο που αποδεικνύεται ότι όχι μόνο είναι πολυτέλεια, αλλά και αισχρό να μπουν μπροστά οι διαφορές. Οι μέρες του Πολυτεχνείου ήταν οι μόνες ημέρες στη ζωή μου που ένιωσα πως είμαι καλός άνθρωπος. Στο μυθιστόρημά μου Τα σακιά γράφω στο τέλος για τη μάνα και τον γιο της, πως «για τρία λεπτά στη ζωή τους αισθάνθηκαν ότι δεν έφταιγαν για τίποτα», Αυτό ένιωσα κι εγώ στο Πολυτεχνείο, Εκεί ένιωσα καλός άνθρωπος. Βίωσα το συναίσθημα της αλληλεγγύης, της αυταπάρνησης, και άλλων λέξεων που έχουν αποσυρθεί από τη σημερινή ζωή,

332 Σχόλια to “Όλη νύχτα εδώ (η μαρτυρία της Ιωάννας Καρυστιάνη)”

  1. ΖΕΙ.

  2. Αιμ said

    «Ούτε ξέρανε αν ο στρατός άρχιζε να πόρτες και να πιάνει τις γυναίκες…»
    Κάτι λείπει εδώ

  3. Γιάννης Κουβάτσος said

    2: ΖΕΙ, έστω και αν τα κόμματα το έχουν ξεζουμίσει, προσπαθώντας να το εκμεταλλευθούν όσο περισσότερο μπορούν θεωρώντας το δική τους υπόθεση και έχουν μετατρέψει τον εορτασμό του σε ανούσια θρησκευτική εκδήλωση. Η ουσία του Πολυτεχνείου, το νόημά του που είναι η αντίσταση στο Κακό, θα υπάρχει για πάντα. Η γενιά του Πολυτεχνείου είναι μια καλή γενιά, όσο κι αν συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε από υπερεπεναστάτες και από ακροδεξιούς, όσο και αν το άγνωμο πλήθος μηρυκάζει ανυπόστατες κατηγορίες που μασουλάει δεξιά κι αριστερά, όσο κι αν κάποιοι επιφανείς εκπρόσωποί της στάθηκαν στη συνέχεια της ζωής τους κατώτεροι των περιστάσεων.

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 2 περιττό στην αρχή του σχολίου μου.

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 «άρχιζε να χτυπάει ή και να σπάει πόρτες…»
    Καλά που το είδες, το συμπλήρωσα. Απορώ πώς ξέφυγε.

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουν περάσει 47 χρόνια και μου φαίνεται σαν χτες…
    Ένας νέος πως αντιμετωπίζει αντιμετωπίζει γεγονότα τόσο μακρινά για εκείνον;
    Φαντάζομαι όπως εγώ το ΄40!
    Και αρκετοί που ζήσαμε εκείνα τα γεγονότα δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα πούμε παρά αποδραματοποιημένα οπότε, η χρονική απόσταση παραμένει…

  7. Νέο Kid Al Afrikii said

    Καλημέρα. Το κλασικό μου ποστ εδώ και χρόνια . Το βάζω βέβαια πάντα ανήμερα στις 17, αλλά μιας και…

    Τιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο!

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα
    «Αντιλήφθηκα ότι αυτό σημαίνει Χούντα: Να φοβάται ο κόσμος.»
    Ας το έχουμε κατά νου αυτές τις μέρες…

  9. ΓιώργοςΜ said

    Που λέγαμε…

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268650_proklisi-gia-polytehneio-apagoreysan-tis-dimosies-synathroiseis

    Στην ορίτζιναλ χούντα, επιτρέπονταν 5 άτομα, στη νιού εντίσιον, 4.

    Κάτι μου λέει πως τα επόμενα κέρματα του ευρώ θα έχουν τον φοίνικα απάνω, με μπάτσο αντί για φαντάρο.

  10. sarant said

    6 Ναι, κάπως έτσι είναι η αναλογία για τα παιδιά μου.

  11. dryhammer said

    Καλημέρα.
    Η προσωπική μου μαρτυρία:
    Ήμουνα 9 χρονώ τότε, μαθητής Δημοτικού στη Χίο, και βέβαια το μόνο που κατάλαβα άμεσα ήταν το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από την τηλεόραση αντί των συνηθισμένων κινούμενων σχεδίων στις 3 το μεσημέρι που περίμενα να δω και η απαγόρευση κυκλοφορίας, που μας μάζεψαν οι μανάδες μας από τους δρόμους της γειτονιάς.
    Το μόνο που μου έκανε εντύπωση ήτανε που την επόμενη – μεθεπόμενη μέρα, λέγανε οι συγγενείς κι οι γνωστοί μεταξύ τους στο δρόμο για κάτι «αλήτες μαλλιάδες» κι όταν μπαίναμε μέσα στο σπίτι πως «κλείστηκαν τα παιδιά στο Πολυτεχνείο (που δεν πολυκαταλάβαινα τι ήταν – κάποια σπουδαία σχολή, γιατί όταν πέρασε ο γιος της ΧΧΧ το έλεγαν με θαυμασμό) και τα χτύπησε και τα σκότωσε η αστυνομία κι ο στρατός» και δεν καταλάβαινα ακόμα πως και γιατί απαξιώνεις κάποιον δημόσια και τονε μπεγεντίζεις και τον επαινείς ιδιωτικά. Η αναφορά μόνο στο στρατό και την αστυνομία μου έδινε το κλίμα του φόβου και το κουτσοεξηγούσε συναισθηματικά παρά λογικά. [Προσφυγο-εργατομαχαλάς η γειτονιά κι αριστερό το σόι – δεν σ’ έπαιρνε ο μπαμπούλας παρά ο χωροφύλακας]

  12. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα.
    Ηρωικές ημέρες για τους νέους αυτούς που ξέπλυναν την ανοχή 6 χρόνων. Ηρωικές διότι ακριβώς κανείς δεν γνώριζε, ούτε ήταν σίγουρος, μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει η ακρότητα της χούντας. Ένας τρελός με αυτόματο όπλο αρκούσε για να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

    8: «Ας το έχουμε κατά νου αυτές τις μέρες…»

    Η αυτόνομη χρήση της φράσης «να φοβάται ο κόσμος» δεν αποδεικνύει από μόνη της την ύπαρξη κάποιας δικτατορίας… Η φράση αυτή στο κείμενο αφορά το χάος μιας πραγματικής χούντας όπου υπήρχαν καταδότες, δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ανελευθερία λόγου, πιστοποίηση κοινωνικών φρονημάτων με σοβαρές προσωπικές συνέπειες.

    Το να φοβούνται οι άνθρωποι την πανώλη, την χολέρα, την φυματίωση, το AIDS, τους σεισμούς, τον καρκίνο, τον πόλεμο δεν σημαίνει την ύπαρξη δικτατορίας. Ούτε φυσικά θα μπερδέψουμε την προτίμηση των ΜΜΕ σε κινδυνολογία, αίμα και σπέρμα για να απευθυνθούν στα ένστικτα των τηλεθεατών, με δικτατορία. Σήμερα κάθε ψεκασμένος λέει ό,τι του κατέβει. Οι ιδεολογίες διαδίδονται ελεύθερα: συνωμοσιολογίες, ουτοπίες για γκρέμισμα του «συστήματος» από μαλ… ε…, από «αντάρτες πόλεων», διαφήμιση βιγκανισμού, θρησκευτικής κτηνολατρίας, κάθε είδους θρησκείες υπερφυσικές, μεταφυσικές ή κοινωνικές που ονειρεύονται υπερφυσικούς μεταφυσικούς ή κοινωνικούς παραδείσους… «αυτοδιαχείρισης», και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

    Επίσης, μυαλό έχουμε για να διακρίνουμε την είδηση των ΜΜΕ από την κινδυνολογία τους.

    Ας μην μπλέκουμε λοιπόν την κατάσταση με τον κορονοϊό με δήθεν ολοκληρωτισμούς γιατί πάμε σε συνωμοσιολογικό μονοπάτι.

  13. ΓΤ said

    9@

    στη νιου εντίσιον, επιτρεπτόν maximum 3
    https://www.capital.gr/epikairotita/3495412/apagoreuontai-se-oli-tin-epikrateia-oles-oi-dimosies-upaithries-sunathroiseis-apo-15-eos-18-noembriou

  14. sarant said

    11 Ωραια μαρτυρία.

    Θα λείψω για λίγο.

  15. ΓΤ said

    Πέθανε πριν από λίγο ο Γιάννης Τασσιάς, Μητροπολίτης Λαγκαδά. Ο Ιός τον έστειλε στον Υιόν.

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    Η ΕΦΣΥΝ στα αχνάρια του ΣΤΟΧΟΥ… Όπως και για κάθε ομάδα ψεκασμένων, τα μέτρα «δεν αφορούν την πανδημία», αλλά «το σύστημα μας λέει ψέματα»!
    Η ΕΦΣΥΝ στα αχνάρια των ψεκασμένων για την «αλήθεια που μας κρύβουν»!

    Ανάλογα λοιπόν με το τι γουστάρει ο καθένας, τα μέτρα και τα πρόστιμα έχουν θεσπιστεί ώστε το.. «σύστημα»:

    Να πουλήσει εμβόλια
    Να πουλήσει μάσκες
    Να μας ελέγχει με τσιπάκι
    Να χτυπήσει την Ορθοδοξία
    Να χτυπήσει την εργατική τάξη
    Να χτυπήσει τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου
    Να μας εκπαιδεύσει στο «φίμωτρο»
    Να προετοιμάσει παγκόσμια δικτατορία με «μπάτσους και στρατό»…

    Ε…άι σιχτίρ επιτέλους!

  17. ΓιώργοςΜ said

    12 Δεν είναι συνωμοσιολογία η αύξηση της αυθαίρετης αστυνομικής βίας με φερετζέ την πανδημία.
    Ο φόβος παγώνει το μυαλό, μουδιάζει. Εργαλειοποιείται εύκολα και διευκολύνει την παθητική αντίδραση του κόσμου.
    Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, και μεγαλύτερη αναμπουμπούλα δε θυμάμαι στην ενήλικη ζωή μου.
    Η πανδημία, αργά ή γρήγορα θα περάσει, οι συμπεριφορές που θα ανεχτούμε θα γίνουν συνήθειες, και θα είμαστε ο παροιμιώδης βάτραχος σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία.

    Όσο για το «μυαλό έχουμε», έχω τις αμφιβολίες μου. Πάρα πολλά από τα μέσα, διαδικτυακά ή παραδοσιακά, ασχολούνται σε μεγαλύτερη έκταση με τις εξελίξεις στις σαπουνόπερες και τα ριάλιτι σε σχέση με την ειδησεογραφία. Θεωρώ τον εαυτό μου σχετικά ευφυή και υποψιασμένο, κι όμως δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω την Ήρα από το σιτάρι, πόσο μάλλον οι ανυποψίαστοι.

  18. leonicos said

    Πολύ ωραία επιλογή και συγκλονιστική αφήγηση

    Ήμουν απ’ έξω την προηγουμένη, αλλά δεν με άφησαν να μπω μέσα.

    Ακούσαμε τα τανκς να κατεβαίνουν από του Γουδή, ενώ ακούγαμε τον σταθμό

    Δαμανάκη….τέλος πάντων

  19. dryhammer said

    17. …ξεχωρίσω την Ήρα από το σιτάρι…
    Ή «την ήρα από το σιτάρι» ή «την Ήρα από τη Δήμητρα»

  20. leonicos said

    Και κάτι για χτες, συγγνώμη

    Μαρία 238

    Μαρία, ίσως να μην το διατύπωσα καλά. Είχα ανοίξει τον σύνδεσμο, είχα διαβάσει το ‘οι παπικοί’ και όλο το χαιρέκακο εμπαθές κείμενο, και σχολίασα ότι ο Αλβανίας ποτέ ΔΕΝ θα μιλούσε έτσι.

    Το κατάλαβες αντίθετα. ΟΚ;

    Ο άνθρωπος αυτός ήταν πάντα μεγάλος. Από μικρός. Ανεξάρτητα από τη θρησκευτική του θέση, που δεν είμαι σίγουρος ότι τον νοιάζει ιδιαίτερα, η κοινωνικη του διάσταση είναι μεγάλη. Έχει βέβαια ενα όχημα που προκαθορίει μερικά πράγματα,αλλά δεν γίνεται αλλιώς

    Κι εμείς έχουε όχημα το ιστολόγιο

  21. BLOG_OTI_NANAI said

    17: «οι συμπεριφορές που θα ανεχτούμε θα γίνουν συνήθειες»

    Θεωρώ δεδομένο ότι μόλις περάσει η πανδημία, οι άνθρωπο θα επιστρέψουν -σταδιακά φυσικά- στις παλιές τους συνήθειες, και αυτό θα γίνει σε ελάχιστο διάστημα. Μετά το τέλος της πανδημίας, όλα θα είναι απλά μια ανάμνηση.
    Αυτή τη στιγμή με χίλια ζόρια κρατιούνται οι πάντες σε αυτή την κατάσταση λόγω του προβλήματος και όπως το καλοκαίρι επανήλθαμε σαν να μην έγινε λοκντάουν, έτσι και μετά.

    ΟΙ άνθρωποι επανήλθαν στην κανονική ζωή τους μετά από παγκόσμιους πολέμους, χολέρες, πανούκλες και τύφους.

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εννοείται πως άλλο πράγμα είναι η καταπίεση μιας δικτατορίας και άλλο τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που συνεπάγεται μια πανδημία, αλλά το ότι οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την περίσταση για να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα, τα οποία θα αποδειχτούν μόνιμα, και για να ασκηθούν στον έλεγχο του πλήθους, είναι, νομίζω, γεγονός.

  23. Καλημέρα

    Πολύ «επαγγελματικό» το βρίσκω, δεν μου πολυάρεσε…ειδικά αυτή η προσαρμοστικότητα μου φέρνει στο νου την (ουσιαστική) συναίνεση στο στιγμιαίο με αντάλλαγμα την νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Επίσης ατυχής η παρομοίωση με την Χιλή, εκεί το αιματοκύλισμα έγινε για να επιβληθεί η χούντα, όχι για να πέσει.
    Πάγια θέση μου πως τα (θαμμένα) γεγονότα της Νομικής ήταν σαφώς πιο αυθόρμητα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, γιαυτό και ξεχάστηκαν. Ισως να έχω λάθος, από την Νομική μια φορά πέρασα απ’ έξω και μας έστρωσε στο κυνήγι το σπουδαστικό της ασφάλειας- μπήκα στο καφενεδάκι απέναντι από το Χημείο στην Σόλωνος, το Πολυτεχνείο το παρακολούθησα από ένα ρετιρέ της Στουρνάρη πλην της Παρασκευής που δεν μας αφήσανε και ήμουνα προς την συμβολή με την Μάρνης μέχρι σχεδόν την πτώση της πόρτας, είχε προηγηθεί άγρια επίθεση με δακρυγόνα για να διαλυθούμε

  24. ΓιώργοςΜ said

    Στις πορείες κολλάει, στο γραφείο και στα μέσα όχι
    Στην πορεία θα πάνε, όσοι πάνε, μια φορά, στη δουλειά κάθε μέρα.

    Δεν περιγράφω άλλο…
    Πάω να περπατήσω στη λιακάδα, όσο επιτρέπεται.

  25. Ευγενία Λώβη said

    1
    «Ζει» λέμε όταν κάτι βράζει
    «Ζη» λέμε όταν κάτι είναι ζωντανό…

  26. Καλημέρα
    9. Μέχρι 4 λοιπόν. Για να μαζευτούμε παραπάνω πρέπει να πεθάνουμε. Εκεί μέχρι 9.

  27. Pedis said

    Ανθρώπινο κι ωραίο κείμενο. Στούμε, Νικοκύρη.

    Θα πάω να το πάρω αυτό το βιβλίο.

  28. Pedis said

    Πώς τα φέρνει η π@τάνα … απ’ τα ψηλά στα χαμηλά … στον πάτο, ούτε.

  29. Πολύ ωραίο!
    Εγώ θα πάρω και ένα άλλο βιβλίο, άσχετο μεν αλλά που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/268565_politismikes-metafores-kai-ennoies-poy-taxideyoyn

  30. Theo said

    Καλημέρα,

    Για το αφήγημα της Καρυστιάνη θα συμφωνήσω με τον Τζι. Χωρίς πνοή, ανέμπνευστο.
    Πολύ καλύτερη σαν μυθιστοριογράφος. Τα «Μικρά Αγγλία» και το «Σουέλ» διαβάζονται μονορούφι.

    @15:
    Ο Θεός να τον αναπαύσει.
    Ενώ δεν τον συμπαθούσα για τα εθνικιστικά κρεσέντο και μιαν επιθετικότητα που είχε, ξέρω ότι βοηθούσε πολλούς, και από τη θέση του πρωτοσύγκελου στη Θεσσαλονίκη και ως μητροπολίτης, κι είχε μαζέψει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους κοντά του.

  31. BLOG_OTI_NANAI said

    22: Πράγματι αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα στην εικασία/υπόθεση αν «θα αποδειχτούν μόνιμα». Πρέπει να το δούμε αυτό. Όμως όσα προβλήματα κι αν έχει η εφαρμογή της ιδέας της Δημοκρατίας, η δυνατότητα επιλογής κυβερνήσεων είναι και αυτή ένα όπλο κατά της ασυδοσίας. Και ο φόβος για την απώλεια της κουτάλας πιέζει ενάντια σε τέτοια μέτρα αλλά και η δυνατότητα επιλογής μιας πιο φιλοεργατικής κυβέρνησης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (που φυσικά θα πρέπει κάποια στιγμή να βρει μια ισορροπία απέναντι σε παλαιολιθικές εμμονές συγκεκριμένων στελεχών του ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν κράτη χωρίς ιστορία, χωρίς σύνορα, στρατό, αστυνομία, και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική).

    Φυσικά, όλοι θα πρέπει να κατανοούμε πως τα πάντα έχουν το δικό τους βάρος στην ισορροπία δυνάμεων. Κανείς δεν μπορεί να καταργήσει την ροπή των κοινωνιών προς τον καπιταλισμό (παρά μόνο με δικτατορία) και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η δύναμη του φτωχού απέναντι στον πλούσιο βρίσκεται στην συλλογικότητα και στην ψήφο του. Από τη στιγμή όμως που μπορεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ και να τα βγάλει κυβέρνηση (αν και δυστυχώς δεν είμαι βέβαιος ότι το ΚΚΕ θέλει κάτι τέτοιο…) για όλα υπάρχει ένα όριο στην αυθαιρεσία (όχι απεριόριστο βεβαίως).

  32. voulagx said

    Κλήσεις σε απολογία σε άτομα που δήλωσαν στο facebook ότι θα κατέβουν στο Πολυτεχνείο!

  33. LandS said

    Εγώ δεν καταλαβαίνω τον φανατισμό κάποιων που όταν μια Εφημερίδα σαν την ΕΦΣΥΝ η οποία υποστηρίζει την διεξαγωγή εκδηλώσεων τιμής για την Επέτειο του Πολυτεχνείου με τήρηση, λόγω πανδημίας, όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας ούτε το παίρνουν χαμπάρι και, όταν καταδικάζει τις εκ των υστέρων, μετά την εξαγγελία τέτοιων εκδηλώσεων, περιττές απαγορεύσεις οποιοσδήποτε μορφής εκδηλώσεων την θεωρούν υποχρέωσή τους να την εξομοιώσουν με τον ΣΤΟΧΟ και να την πουν και ψεκασμένη από πάνω.

    Πρέπει να είναι θέμα πίστης φαίνεται.

    Κάθε χρόνο πριν τις εκδηλώσεις γίνεται διαβούλευση με τους διοργανωτές για το ποια και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα τήρησης της ταξης. Ίσως η προσκόλληση κάποιων στον αυταρχισμό τους εμπόδισε να περιλάβουν και τα μέτρα που επιβάλει η πανδημία στις διαβουλεύσεις και προτίμησαν να μη τις κάνουν.

  34. Pedis said

    # 29 – Ναι, το είδα, ενδιαφέρον. Πρέπει να το κοιτάξει κανείς από πιο κοντά.

  35. BLOG_OTI_NANAI said

    32: Μάλλον δεν μας τα λές καλά! Το χαρτί που η ίδια η ΕΦΣΥΝ δείχνει μιλάει για «ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», δηλ. κάλεσμα για εγκληματική ενέργεια εις βάρος του κοινωνικού συνόλου!! Εκτός κι αν η ΕΦΣΥΝ ξεχνάει τις βλαστήμιες που ρίχνει ασταμάτητα σε πιστούς για τις συναθροίσεις!

    Και αν δεν κάνω λάθος, τα ίδια είχε κάνει η αστυνομία και σε άλλους ψεκασμένους που καλούσαν πολίτες να παρανομήσουν και να εγκληματίσουν με συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων και μασκών…

  36. Μετά 2(0) έτη. Εννοώ δυο χρόνια μετά. Αφιέρωμα στο πολυτεχνείο με πανηγυρικό τεύχος του περιοδικού «Φυσικός Κόσμος». Το θυμάται κανένας;

  37. BLOG_OTI_NANAI said

    33: Πλάκα κάνουμε; Αφού απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις για λόγους ασφαλείας, και αυτό είναι το «μέτρο ασφάλειας» για το Πολυτεχνείο. Άρα, για ποια «μέτρα ασφαλείας» μιλάμε;!!! Εννοείς ο καθένας τα δικά του;!

    Μα όταν κάνει ο καθένας τα δικά του, η ΕΦΣΥΝ φωνάζει επειδή στους ναούς καταπατούνται τα μέτρα που όρισε η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Τώρα τα έχει @εσμένα τα μέτρα και θα βγάλει δικά της; Ή όταν δεν μας εξυπηρετούν, τα μέτρα είναι αυταρχικά και δεν πρέπει να τα τηρούμε;

    Διότι αυτό για τα μέτρα το νομίζουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες, και όμως πειθαρχούν μην έχοντας ψωμί να φάνε! Η ΕΦΣΥΝ ζει ακόμα στον πλανήτη των κατά επιλογή μέτρων, δηλ. όποιων μας βολεύουν;

  38. Καλημέρα. Πολύ μου άρεσε το βιωματικό της Καρυστιάνη. Ευχαριστούμε, Νικοκύρη.

    28 Διαβάζω πως δεν χτενίζει πια ρέγγες στην ΕΕ. Θα έψαχνα με τι ασχολείται αλλά βαριέμαι.

    30 Γλωσσικόν: Εκείνο το «τα κρεσέντο» νομίζω πως νομιμοποιείται απολύτως και δεν ξεπέφτει στην κατηγορία των απαράδεκτων «τα παλτό» και «τα πιάνο».

  39. Αγγελος said

    (25) Ζεῖ χύτρα, ζῇ φιλία, λέγαν οι ΑΗΠ.
    Από το 1976 όμως, στη σχολική γραμματική καταργήθηκαν οι ρηματικές καταλήξεις σε -η, συμπεριλαμβανομένου του ‘ζῆ’, που έγινε κι αυτό ‘ζεῖ᾿, προτού χάσει το 1982 και τον τόνο του.
    Παρέμεινε το πρόβλημα του «Ο ήλιος εβασίλεψε και το φεγγάρι εχάθ*», που εμένα τουλάχιστον δεν μου πάει με τίποτε να το γράψω με -ει, καθώς και των άλλων αορίστων οριστικής που εκφέρονται συνήθως χωρίς -κε (συνέβη, συνελήφθη…)

  40. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    25
    Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη.

    ζω: ζεις ή ζης, ζει ή ζη…; Πώς γράφεται το β’, το γ’ κ.λπ. πρόσωπα
    τού ζω; Ζεις ή ζης, ζει ή ζη; Το ζω ανήκει σ’ έναν μικρό αριθμό ρη-
    μάτων τής Αρχαίας Ελληνικής (ζώ, πεινώ, διψώ και χρώμαι) που
    σχηματίζονται με -η-: ζώ, ζής, ζή, ζώμεν, ζήτε, ζώσι. Όσοι, λοιπόν,
    γράφουν ζης, ζη, ζήτε (με -η-) χρησιμοποιούν υπαρκτούς (και κα-
    νονικούς) τύπους τής Ελληνικής, οι οποίοι δεν μπορεί να εκλη-
    φθούν ως λανθασμένοι. Από την άλλη μεριά, τα ρήματα σε -ώ τής
    Ν. Ελληνικής (πβ. μιλώ, ζητώ, αργώ, μπορώ κ.τ.ό.) κλίνονται κανο-
    νικά με τις καταλήξεις -ώ, -είς, -ει, -ούμε, -είτε, -ούν. Όσοι, άρα,
    γράφουν ζω, ζεις, ζει, ζούμε, ζείτε, ζουν συμμορφώνουν την κλίση
    τού ρ. ζω προς τη γενικότερη κλίση των ρημάτων σε -ώ. Για να μην
    πολλαπλασιάζονται οι εξαιρέσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμο-
    ποιούνται οι «ομαλότεροι» αυτοί τύποι. Είναι καλά, όμως, να γνω-
    ρίζουμε ότι οι ομιλητές τής Ελληνικής που προτιμούν στον γραπτό
    λόγο τους τύπους με το -η- δεν είναι καθόλου άμοιροι τής Ελληνι-
    κής, αλλά επιλέγουν τους τύπους γραφής που είναι πιο κοντά στη
    γραπτή παράδοση παρά στη γραπτή εξομάλυνση τού ζω. Βεβαίως,
    προκειμένου για το αρχ. απαρέμφατο ζην, λ.χ. στη φράση ευ ζην,
    δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να γραφεί «ευ ζειν»\, αφού είναι
    αυτούσιο το αρχ. απαρέμφατο.

  41. Ατακαμα said

    Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως πιο φιλεργατική παράταξη. Στην κάλπη πάντως δε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο εκτός και αν ψηφίζουν μόνο οι ελίτ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεφύγει από τα παλαιολιθικά κόμπλεξ της αριστεράς οπου τον φιλεργατισμο τον αντιλαμβάνονται ως παπαντρειλικι επιδομάτων και καταδίκη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Αν η ΝΔ από την άλλη, θέλει να ξεφύγει από το πατροπαράδοτο ελληνικό παπαντρειλικι, πρέπει να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την εφευρετικότητα, την καινοτομία. Αυτά θα γίνουν μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και αξιοκρατία. Αν πράγματι θέλει να αλλάξει τον χάρτη της εργασίας μέσα από εξορθολογισμό και όχι μέσα από ημέτερους θα το δείξει ο χρόνος μόνο.

    Όσο για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από ιδεοληψίες του παρελθόντος (πχ ανοιχτά σύνορα, η κακιά δύση κλπ) τα σημάδια από τα μίντια του, τα στελέχη του και τις οργανώσεις του μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ενδεχομένως να υπάρχουν συγκεκριμένες φράξιες στο κόμμα που προτιμούν έναν ΣΥΡΙΖΑ 5% όπου ευκολότερα θα τον ελέγχουν και θα κάνουν κουμάντο. Κάτι σαν το ΚΚΕ.

    Ωραία η σημερινή διήγηση πάντως. Αυθεντική και χωρίς ατέρμονες επικλήσεις του θυμικού.

  42. geobartz said

    «47 χρόνια από τη μέρα της φονικής καταστολής της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο».
    # Καταστολή ναι. Άγρια, φυσικά. Δεν υπάρχει καταστολή με φρου κι αρώματα. Ηρωϊκή, ναι. Από κει και πέρα, δεν ξέρω γιατί βρυκολακιάζουμε και θέλουμε και αίμα νεκρών. Ξέρω, ότι κάποιοι θα «περιγράψουν» πάλι ότι υπήρχαν σκοτωμένοι από την Κολοπετινίτσα μέχρι το …Διδυμότειχο. Δεν μπορώ να τα ελέγξω αλλά τα δέχομαι: Νεκροί της χούντας Ναι. Νεκροί του Πολυτεχνείου όχι. Και βέβαια, η καλή μας αφηγήτρια (ευ ποιούσα) αναφέρεται σε «λιγότερους νεκρούς» κλπ, δεν κατονομάζει όμως έστω και έναν νεκρό στο Πολυτεχνείο.
    # Είπα καλή αφηγήτρια, δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω την επιλεκτική της μνήμη. Και η επιλεκτική μνήμη (ή η μισή αλήθεια) είναι χειρότερη από το ψέμα. Το ξέρουν αυτό οι …επαγγελματίες ψεύτες: Καλά κάνει λοιπόν που «θυμάται …με σπαραγμό… για τα αμερικανικά Β-52 που βομβαρδίζανε τον 40ό παράλληλο στο Βιετνάμ …[και] για τη Χιλή». Αποφεύγει όμως να «θυμηθεί» ότι την ίδια εποχή «η Σοβιετική πατρίδα» είχε εισβάλει στο Αφγανιστάν και τα είχε κάνει λίμπα! Όταν η καλή μας αφηγήτρια αρχίζει με τέτοια επιλεκτική μνήμη, πώς να πιστέψουμε τα υπόλοιπα δακρύβρεχτα;;
    # Άσχετα με τα παραπάνω, καλά κάνει και θυμάται εκείνους που «ανοίγαν τα σπίτια τους … εκείνο το βράδυ … για να σώσουν τα παιδιά», μόνο που το παραφουσκώνει το πράμα όταν λέει ότι «ρισκάριζαν όσο κι αυτοί που έ¬κρυβαν Εβραίους στην Κατοχή». Ας μάθει λοιπόν η συντρόφισσα Καρυστιάνη ότι ο Έλληνας τόχει στο πετσί του να προστατεύει κάθε κυνηγημένο. Θυμάμαι τον παππού μου, δεινό κυνηγό, που με είχε πάρει μαζί του στο περιβόλι. Κάποια στιγμή, ένας λαγός λαβωμένος ήρθε ασθμαίνων και κούρνιασε κοντά μας. Τον πήρε στα χέρια του, περιποιήθηκε το τραύμα του και τον έβαλε σε ένα ασφαλές γιατάκι δίπλα σε μια σκαμνιά.
    # Και ένα τελευταίο για την προσταγή, «τα Εξάρχεια να μην τα πιάνουν στο στόμα τους τόσο εύκολα κάποιοι που βάζουν άλλοθι για να αφυδατώσουν τη σημασία και την ιστορία της συνοικίας». Συντρόφισσα, διατάξτε και μια …ημιανάπαυση!

  43. ΣΠ said

    42
    Από πότε είναι συντρόφισσά σου η Ιωάννα Καρυστιάνη;

  44. Ατακαμα said

    @ geobartz

    Συμφωνώ με αυτό που λες για το κόλλημα ορισμένων με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Λες και αλλάζει σε τίποτα από τη σημασία του γεγονότος ότι δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου ή λες και δεν βασανίστηκε και σκοτώθηκε κόσμος σε όλη την επταετία παρά μόνο εκείνο το βράδυ και μόνο μέσα στο Πολυτεχνείο.

    Από το κείμενο πάντως δε βγάζω κάποια επιλεκτικότητα. Η συγκεκριμένη κυρία πιθανώς ήταν στην ΚΝΕ επομένως λογικό είναι να στηρίζεται περισσότερο στα λάθη των ΗΠΑ. Η ΕΣΣΔ πάντως στο Αφγανιστάν μπήκε 6 χρόνια αργότερα.

    Αν ήταν μαοικη ή ΚΚΕ εσωτερικού θα μιλούσε ενδεχομένως για την βίαιη εισβολή στην Πράγα προ πενταετίας. Υπήρχαν και τέτοιοι πολλοί στο Πολυτεχνείο που σίγουρα αναγνώριζαν τα εγκλήματα και των μεν και των δε. Ωστόσο στο κείμενο δεν πολιτικολογει τόσο όσο παρουσιάζει τη δική της εμπειρία στα γεγονότα. Που είναι όντως σπουδαία.

  45. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τιμή και δόξα στα παιδιά του Πολυτεχνείου, αιωνία η μνήμη των νεκρών εκείνων των ημερών.

  46. voulagx said

    #43: Απο τοτε που η Σ.Ε. εισεβαλε στο Αφγανισταν προ του 1979

  47. ΣΠ said

    46
    Τάχει χαμένα ο κακομοίρης.

  48. Μ’ αρέσει που ασχολείστε.

  49. ΣΠ said

    44
    Μπορεί να μην υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο, υπήρξαν όμως νεκροί του Πολυτεχνείου, δηλαδή νεκροί συνδεδεμένοι με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

  50. ΓΤ said

    Απόγευμα 16ης Νοεμβρίου 1973. Μια 22χρονη είναι στον μήνα της. Έχει πάρει το τρένο από τα Άνω Πατήσια να πάει στον πατέρα της. Κατεβαίνει στον σταθμό της Ομόνοιας. Δεν αντιλαμβάνεται ότι επάνω γίνονται κάποια επεισόδια. Ανεβαίνοντας με τις κυλιόμενες τρώει κλοτσιές στην κοιλιά από μπάτσους και κλομπιές. Αποβάλλει. Αλλά αυτά βέβαια δεν αποβάλλονται ποτέ από τη μνήμη. Στην καρδιά μου, έχουμε άλλον έναν νεκρό των ημερών του Πολυτεχνείου. Αυτές οι κλοτσιές ήταν η αιτία που δεν γνώρισα ποτέ έναν πρωτοξάδερφο. Με αυτή την πληγή ζει σήμερα η μία αδερφή της μάνας μου.

  51. Ατακαμα said

    @49

    Συμφωνούμε απολύτως. Μίλησα μόνο για το κόλλημα ορισμένων να μη θέλουν να αποδεχτούν ότι δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο. Λες και αλλάζει κάτι.

  52. π2 said

    35, 37: Για να μην (παριστάνουμε ότι) κοροϊδευόμαστε:

    1. Η ΚΥΑ για την απαγόρευση των οργανωμένων συναθροίσεων ορίζει ρητά ότι απαγορεύονται «με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν.4703/2020 (Α’ 131)». Για την κλήση πολιτών που αναφέρεις λοιπόν, έχω ήδη δει τρεις συνταγματολόγους να επισημαίνουν ότι είναι τελείως παράνομη, από τη στιγμή που δεν είχε απαγορευτεί ρητά η συγκεκριμένη πορεία.

    2. Είναι άλλο πράγμα προφανώς μία πορεία, μία δημόσια συνάθροιση, από τη συνεχόμενη, επαναλαμβανόμενη και εξ ορισμού μη ελεγχόμενη συγκέντρωση πιστών σε έναν χώρο.

    3. Όλοι οι συνταγματολόγοι λένε ότι η γενική απαγόρευση συναθροίσεων (έστω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) δεν είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας, αλλά, ακριβώς λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της συνταγματικής διάταξης, της βουλής ή του ΣτΕ (ας μας πουν λεπτομέρειες οι νομικοί). Η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει για λόγους ασφαλείας συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως π.χ. (χρησιμοποιώ σκόπιμα παράδειγμα από την προηγούμενη κυβέρνηση) επί Σύριζα την πορεία τη μέρα που ήταν εδώ ο Ομπάμα.

    4. Οι περισσότεροι, υποθέτω, θα συμφωνούσαν ότι φέτος καλό θα ήταν να μη γίνει μαζική πορεία, για ευνόητους λόγους. Αν δεν κάνω λάθος, τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα προσανατολίζονταν σε μια συμβολική πορεία λίγων βουλευτών, παρά τις αντίθετες φωνές, δηλαδή ακόμη μικρότερης εμβέλειας κινήσεις σε σχέση, π.χ., με την πρωτομαγιά (ενόσω ήταν σε ισχύ οι περιορισμοί), όταν το ΚΚΕ έκανε συμβολική πορεία με 2 μέτρα απόσταση, μάσκες, γάντια, και σχετικά λίγα άτομα, πετυχημένα, νόμιμα και χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι. Η σχετική συναίνεση θα μπορούσε άνετα να επιτευχθεί με συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και βουλής, όπως έγινε και σε άλλες χώρες πάλι την Πρωτομαγιά. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση προτίμησε το power game, πρώτα απαγόρευση, μετά «συνεννόηση», για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Αυτό έφερε την αναμενόμενη αντίδραση, και ό,τι ακολούθησε και θα ακολουθήσει είναι ευθύνη πρωτίστως αυτού που ξεκίνησε το γαϊτανάκι. Όποιος και να είχε δίκιο στο τι θα έπρεπε να γίνει, από αυτούς που δεν ήθελαν να γίνει η παραμικρή κίνηση μέχρι αυτούς που θα ήθελαν μια πλήρη, μαζική πορεία, το τελικό υγειονομικό αποτέλεσμα θα είναι, με βεβαιότητα, μια άναρχη και δυναμική συγκέντρωση, υποτίθεται αυτό που ήθελε η κυβέρνηση να αποφύγει. Πράγμα που λέει πολλά για τη στόχευση της όλης μεθόδευσης.

  53. Αιμ. Παν. said

    @50

    Αυτή η ιστορία με συγκίνησε πολύ περισσότερο από την ιστορία της κας Καρυστιάνη…

    Δεν έχω λόγια…

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν βαριέμαι κάτι αφόρητα τέτοιες μέρες είναι η «συζήτηση» για το αν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Αφόρητα όμως…Όλοι ξέρουμε υποθέτω ότι αυτή η «συζήτηση» αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της σημασίας που είχε και έχει η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

  55. Αιμ. Παν. said

    @50

    Αυτή η ιστορία με συγκίνησε πολύ περισσότερο από την ιστορία της κ. Καρυστιάνη…

    Δεν έχω λόγια κι ας περάσαν τόσα χρόνια…

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    50: Σπαρακτική ιστορία, φίλε. Άλλος ένας νεκρός. Εκτός Πολυτεχνείου, θα σπεύσουν να πουν πνευστιώντες οι συνήθεις αμφισβητίες…

  57. Spiridione said

    52. Να προσθέσω κάποια σκόρπια πράγματα ακόμα
    -Εδώ και ένα μήνα είχα απαντήσει στον Theο, σχετικά με την διαδήλωση του Εφετείου, ότι όλες οι ΚΥΑ προβλέπουν επιφύλαξη για τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις.
    -Σε μια κοινωνία προφανώς υπάρχει κάποια ιεράρχηση τι αναστέλλεις πλήρως ή μερικώς και τι όχι. Π.χ. η παραγωγή, η βιομηχανία είναι η τελευταία που θα ανασταλεί, αν ανασταλεί ποτέ. Οι λαικές αγορές δεν έχουν ανασταλεί, αλλά λαμβάνονται μέτρα. Οι υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις έχουν αυξημένη πολιτική, κοινωνική και συνταγματική σημασία, είναι συνυφασμένες με την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, γι’ αυτό και έχουν ειδική ρύθμιση στο Σύνταγμα. Είναι απαράδεκτο ας πούμε να συνεχίζει κανονικά να νομοθετεί η κυβέρνηση, εννοώ όχι τα επείγοντα μέτρα αλλά προωθώντας την ατζέντα της, με αναστολή των συναθροίσεων. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πολιτικό μορατόριουμ.
    -Είναι άστοχη σύγκριση με την απαγόρευση παρελάσεων, αφού εκεί δεν έχουμε αναστολή συνταγματικών διατάξεων, ούτε με τις λιτανείες και τη λειτουργία των εκκλησιών, που είναι ομολογιακές και δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
    -Αλλά για τις τελευταίες παρατηρούμε ότι προ της επιβολής οποιωνδήποτε μέτρων από την κυβέρνηση προηγείται πάντα διάλογος και συναντήσεις. Εδώ τώρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο (που είναι και σε καραντίνα) για να συζητήσουν πώς θα λειτουργήσει η εκκλησία τα Χριστούγεννα!
    -Είναι προφανές ότι η τακτική της κυβέρνησης σε σχέση με την πορεία του Πολυτεχνείου είναι επίδειξη δύναμης δύναμης και επιβολή πολιτικής, σε συνέχεια της προηγούμενης τακτικής της προ της πανδημίας. Κανένας διάλογος, παρ’ όλο που όλα τα κόμματα δέχονταν μια περιορισμένη και συμβολική εκδήλωση. Τώρα βλέπω πολλούς να λένε ότι παρότι ήταν αντίθετοι με την πορεία, τώρα θα κατέβουν στην πορεία.

  58. Σωτήρς said

    Δόξα, τιμή και μνήμη σε όσους έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά.

    Είχε γίνει λίγο ντόρος για αυτό το βιβλίο όταν βγήκε. Κάποιες γκρίνιες νομίζω είχαν ακουστεί για το ποιες μαρτυρίες είχε βάλει, κάτι τέτοιο. Ή επειδή κάνω παρέα και με λυκόπουλα τα έμαθα.

    Μέχρι και εγώ που γεννήθηκα δέκα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο έχω βαρεθεί την «συζήτηση» για τους νεκρούς. Όλοι αυτοί μου θυμίζουν τον Καρατζαφέρη να λέει έξω από το Πολυτεχνείο πέθαναν κάποιοι και όχι μέσα στη σχολή άρα δεν υπάρχουν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Ο ορισμός του μισόχαζου.

  59. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    29 Αν το πάρεις αυτό, πες αν είναι καλό (θα έχουμε και βιβλιοφιλικό άρθρο μάλλον)

    39 Άγγελε, εχάθη το φεγγάρι, έτσι γράφεται ανέκαθεν.43 Μήπως το μπερδεύεις με το «να χαθη» που τώρα γράφεται «να χαθεί»;

    43 Έλα ντε;

    50 !

    52 Ετσι, πολύ εύστοχο σχόλιο.

  60. sarant said

    58 Ισχύει, έχει απαντήσει και ο Χανδρινός και ίσως στη β’ έκδοση να γράφει κάτι.

  61. nwjsj said

    Με συγκίνησαν εκείνες οι ταλαίπωρες οι μαργαρίτες που έκλειναν το πρωί, αλλά άνοιγαν το βράδυ με το φως της λάμπας. Ποιός ξέρει τι θα είχε γίνει αν η νεολαία δεν είχε τότε εξεγερθεί;

    Αναρωτιέμαι, επίσης, γιατί ήταν ανάγκη η κυβέρνηση, 47 χρόνια μετά την εξέγερση, να μιμηθεί τη Χούντα καταργώντας τις συναθροίσεις. Σίγουρα θα υπήρχε τρόπος να διεξαχθεί η φετινή πορεία σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης και υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως είχε γίνει και την Πρωτομαγιά. Αντ’ αυτού επιλέχθηκε μια πόλωση που μόνο σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει. Εύχομαι, το βράδυ της 17ης να μην ενταθεί περαιτέρω η δυστοπία που ήδη ζούμε με την Αθήνα να καίγεται, ενώ στα νοσοκομεία θα κάνει πάρτυ ο θάνατος.

  62. venios said

    » ήταν πολύ πυκνός ο χρόνος» : σημαντική φράση.

  63. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Άσχετα με το αν θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου φέτος, είναι αθλιότητα να προσπαθεί η κυβέρνηση να ρυθμίσει το θέμα με αστυνομικές απαγορεύσεις και φωτογραφικές διατάξεις, αντί σε επίπεδο πολιτικής συνεννόησης. Κι είναι ακόμη περισσότερο εξοργιστικό να βγάζει η αστυνομία μια ανακοίνωση που στην ουσία επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις συλλήψεις στις οποίες είχε ήδη προβεί.

    Γιατί βέβαια, η απαγόρευση συναθροίσεων από τις 15 ως τις 18 του μήνα δεν μπορεί να έχει άλλο κίνητρο κι άλλο στόχο από τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Ας έχουν λοιπόν το θάρρος, τουλάχιστον, να το δηλώσουν ξεκάθαρα. Κι ας παραδεχτούν ακόμη ότι από την Εκκλησία ζητούν κι εκλιπαρούν τήρηση των μέτρων, ενώ για το Πολυτεχνείο αποφασίζουν και διατάζουν.

  64. Spiridione said

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων, να ανακληθεί άμεσα
    https://thepressproject.gr/enosi-dikaston-kai-eisangeleon-antisyntagmatiki-i-apofasi-apagorefsis-synathroiseon-na-anaklithei-amesa/

  65. mitsos said

    Έκλεισα ήδη μια δεκαετία που τιμώ την επαίτειο χωρίς συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία
    Είμαι πλέον πεπεισμένος
    Οσοι το ζήσαμε εκεί ξέρουμε. Καθόρισε την συνολική στάση μας στην ζωή μας. Οι υπόλοιποι μπορούν να προσπαθήσουν να το φανταστούν – αν υπάρχει διάθεση-.
    Η αφήγηση της Ι.Κ. δίνει μια πολύ καλή εικόνα των έντονων συναισθημάτων εκείνης της εβδομάδας. Και γι αυτό είναι καλό.
    Ευχαριστούμε Νίκο

    «Όλη νύχτα εδώ» (2019), πολύ καλό . Μου το δώρισαν ο «σεμνός Βασίλης Κολώνιας» και η γιναίκα του Σοφία Αυγερινού μαζί με το «τα παιδιά του Φλεβάρη» (2014) , επίσης πολύ καλό συλλογικό.

    Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πολύ υλικό για την εξέγερση .. αλλά ξεχωρίζω
    για το συναίσθημα την συνέντευξη του οδηγού του Τάνκ ( Σκευοφύλαξ ) που έριξε την πύλη :
    https://tinyurl.com/y2flujxy

    και για μια πολύ πιο σοβαρή μελέτη την έκεθεση του εισαγγελέα Τσεβά.

  66. Avonidas said

    Αλλά αυτό σημαίνει Δικτατορία. Και μάλλον αυτό σημαίνει μακρόχρονη ανώμαλη πολιτική κατάσταση. Ο ελληνικός λαός ήταν καταπονημένος. […] Τα δεινά, η καταστολή, οι διώξεις πολλών δεκαετιών αθροίζονται και κάνουν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν εξουθενωμένοι, φοβισμένοι και μουδιασμένοι.

    Όλο αυτό τώρα μου θυμίζει «Το ψαράκι της γυάλας» του Μ. Χάκκα. Κι επίσης μου θυμίζει αυτά που λέγαμε για τα μνημόνια μετά τη στροφή (διάβαζε κωλοτούμπα) του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι εντάξει, προσπαθήσαμε, κουραστήκαμε, καλά είμαστε κι έτσι, θα μπορούσε να ‘ναι και χειρότερα.

    Εντάξει, έξω απ’ το χορό εύκολα κρίνει κανείς· δεν έχω να φοβάμαι ότι θα μου χτυπήσουν την πόρτα χαράματα και θα καταλήξω στην Ασφάλεια (ή μήπως έχω; ). Αλλά και πάλι, αυτή η κούραση του λαού δικαιολογία είναι, και άλλοθι. Κι ακόμη περισσότερο όταν αυτός ο λαός ξαφνικά θυμάται τους «αγώνες» του, χρόνια μετά.

  67. Avonidas said


    Τελευταία φορά που επισκέφτηκα το Πολυτεχνείο πρέπει να ήταν ή στο τέλος της δεκαετίας του 70 ή στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Από τότε που απέκτησα δική μου πολιτική συνείδηση, ένοιωσα εντελώς ξένος με αυτό τον εορτασμό, ξένος προς την ιδεολογία που αντιπροσώπευε, ξένος προς αυτή την ανούσια πορεία της κακομοιριάς που για κάποιο λόγο μου θυμίζει περιοδική τελετουργική παρέλαση δήλωσης υποταγής ενός λαού μπροστά από τον έπαρχο του «προστάτη» του – το ακριβώς αντίθετο από ό,τι υποτίθεται ότι είναι – και ξένος προς την εν γένει αισθητική του πράγματος. Κράτησα όμως δικό μου τον θαυμασμό για το θάρρος κάποιων ανθρώπων να σταθούν σε ένα μέρος και να πουν όχι στην πάνοπλη τυραννία, κράτησα εκείνη την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, κράτησα και την απέχθεια για τη φράση που ακούω να λένε μερικοί πότε – πότε, ότι «μια χούντα μας χρειάζεται».

    Δεν συμφωνώ απαραίτητα με όλα όσα γράφει. Αλλά θυμάμαι τη μητέρα μου – που είχε πάει σε ουκ ολίγες πορείες του Πολυτεχνείου – να αναρωτιέται γιατί 364 μέρες το χρόνο κάνουμε ό,τι μας λένε οι Αμερικάνοι, εκτός από εκείνη τη μία μέρα, που μαζευόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε.

  68. atheofobos said

    Αφ΄ ότου έφτιαξα αυτή την λίστα πριν 12 χρόνια με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τις προσθήκες στοιχείων από την λίστα Καλλιβρετάκη, δεν έχει προστεθεί κανένας άλλος, οπότε θεωρώ πως μάλλον πρέπει να είναι η οριστική.
    ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    53: Σωστά. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο και τακτ. Χρησιμοποιεί την αυταρχική γλώσσα παλαιότερων εποχών, απεχθάνεται τον διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και είναι φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει δίκιο.
    56: Μπράβο που το θυμήθηκες.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C131/594/3924,17164/&ved=2ahUKEwj807zd24TtAhUuzIUKHVzgANAQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw15Z2GQdpOLruRugIJ38m0Y&cshid=1605449064370

  70. Spiridione said

  71. Aghapi D said

    το κείμενο φυσικά καταπληκτικό
    Όσοι περίμεναν λογοτεχνία και στυλ, ας απογοητεύτηκαν, τέτοιες βιωματικές αφηγήσεις δέν μετριούνται με στυλιστικά κριτήρια
    Νομίζω

  72. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το βιβλίο του Χανδρινού το έχω δει με καινούργιο εξώφυλλο πρόσφατα πριν την καραντίνα στα βιβλιοπωλεία…
    Να έχει γίνει άραγε νέα επιμέλεια σε αυτά τα κείμενα που είχαν σταθεί αιτία κριτικής για το βιβλίο πέρυσι ή η έκδοση είναι αυτούσια με την 1η;

    Αν θυμάμαι καλά είχε γίνει και εδώ μια συζήτηση…

  73. LandS said

    Έ ρε κάτι ψεκασμένοι αναγνώστες του ΣΤΟΧΟΥ

    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/268677_ede-antisyntagmatiki-i-apofasi-gia-polytehneio-na-anaklithei-amesa

  74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Ἡ ἀφήγηση τῆς Καρυστιάνη εἶναι μιὰ ἔντιμη ἀναφορὰ στὰ γεγονότα τῆς ἐποχῆς, χωρὶς κάποια πολιτικὴ ὑστεροβουλία ἢ προσπάθεια νὰ δικαιολογήσει ἐκ τῶν ὑστέρων κάποιες προσωπικὲς ἢ κομματικὲς ἐπιλογές.

    Τὸ κείμενο δὲν διεκδικεῖ λογοτεχνικὲς δάφνες καὶ νομίζω πὼς τὸ ἀδικοῦμε κρίνοντάς το μὲ λογοτεχνικά κριτήρια.

    Ἕχοντας ζήσει τὴν ἐξεγεση τοῦ Πολυτεχνείου ἀπὸ κοντά, συμφωνῶ μὲ τὶς βασικές της ἀναφορὲς σὲ ὅσα περιστατικὰ τυχαίνει νὰ γνωρίζω. Νομίζω πὼς ἀποδίδει σωστὰ τὴν ἀτμόσφαιρα καὶ τὸ πνεῦμα τῶν γεγονότων, χωρὶς ἐξωραϊσμοὺς ἢ προσπάθεια αὐτοπροβολῆς.

  75. ΓΤ said

    (Πάνε κάποιες μέρες που δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα μπαλκόνι των προσωπικών του βερσαλλιών ο Μπαμπινιώτης. Μάλλον θα ετοιμάζει λόγο για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όταν ακούγονταν οι ερπύστριες, ήταν ήδη Τακτικός Καθηγητής, κάτι θα θυμάται να μας πει, παρεκτός και η Φλέσσα αναγνώσει τον… πανηγυρικό του. Καθηγεσία, Τάξις και Ασφάλεια.)

  76. avn013 said

    «Στις οριακές στιγμές όλα κινούνται σύγκορμα και σύψυχα. Και φόβος. Και πίστη. Και θάρρος. Και ανα­στολές, Και καχυποψία. Και οραματισμός. Και ευθύνες. Είναι πολύ πλούσια τα συναισθήματα και πολλές φορές αντικρουόμενα.»
    1. Καλό θα ήταν και άλλες στιγμές να ήταν έτσι, ώστε να έχουμε ελπιδα να βιώσουμε την ζωή μας και όχι απλώς να την ζήσουμε ως καταναλωτές χρόνου.
    2. Ελπίζω ότι χάριν λογοτεχνικής συντομίας δεν συμπεριελήφθη η λογική ως (περιπου) υποσύνολο του «σύγκορμου» και/ή του «σύψυχου».
    3. Μακάρι «ΟΛΑ»(τα προσωπικά) να κινούνται ψυχή τε και σώματι (συν Αθηνά & χείρα κίνει», αλλά όχι ΟΛΟΙ (μας,σας και λοιποί/ές) ως «ένα» κορμί και «μία» ψυχή, εκτός εάν πρόκειτια για το φιλοσοφικό ένα («Όλα είναι 1, και το 1 δεν υπάρχει», κατά Ζεν ευαγγέλιο).

    Ως καταγραφή (απογραφή(;)) προσωπικής εμπειρίας, μου θύμισε (αμυδρά κια συγχυσμένα) κάποιο από τα 4 ευαγγέλια, όπου η θάνατος ενός πήρε θρησκευτικές διαστάσεις που υπερκεράσανε «ελληνικό» πολυθεϊσμό και ειδωλολατρεία (υπέρβαση);.
    Η Χιλή, με μια από τις textbook cases (και πλέον στυγνές) δικτατορίες, δεν έχει κάτι αντίστοιχο της 17 Νιόβρη. Παρόλα αυτά, γιορτάζει (ακόμα) δύο ναυμαχίες του 19ου αιώνα, όπου Έλληνες πολεμησαν στρατευμένοι αναγκαστικά ή εθελοντικά (μισθοφορικά;) σε αντίθετες μεριές (νομίζω η άλλη ήταν του Περού).

  77. sarant said

    72 Νομίζω ότι έχει προσθέσει κάτι σε σχέση με τις επικρίσεις που είχε δεχτεί.

    64-73 Η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων θεωρεί αντισυνταγματική την απαγόρευση συναθροίσεων! Ποια είναι τώρα η νομιμότητα;

    68 Μπράβο, καλά κάνεις και δίνεις λινκ.

  78. GeoKar said

    #50: Πώς σε 5 αράδες ξαναγράφεται μοναδικά και, μάλλον, πιο συγκινητικά μιά χιλιοειπωμένη ιστορία – γενικότερα, όχι μόνον του Πολυτεχνείου!

    Θυμάμαι ακόμη εκείνες τις μέρες κ νύχτες, 15χρονος μαθητής κ κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της οδού Πατησίων, καθώς κ τον «μακρινό ανηψιό», γείτονα φοιτητή Μαθηματικών που «φιλοξενήσαμε» 1-2 μέρες μετά…

    Ξαναδιαβάζοντας, όμως, και την από 3ετίας προσωπική κι ευαίσθητη μαρτυρία του ΔΜ δεν μπορώ να μην αντιπαραβάλω το απόσπασμα «ἔπρεπε νὰ φυλάξουμε τὰ ἐργαστήρια ἀπὸ τυχὸν δολιοφθορὲς, ποὺ θά ἔκαναν κάποιοι ἐγκάθετοι γιὰ νὰ δυσφημήσουν τὴν ἐξέγερσή μας. Κάθε σχολὴ ἦταν ὑπεύθυνη γιὰ τὴν περιφρούρηση τῶν ἐγκαταστάσεών της καὶ στοὺς χώρους ποὺ ὑπῆρχαν ἐργαστήρια ἔμπαιναν μόνο φοιτητὲς τῆς ἀντίστοιχης σχολῆς.» με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα. ‘Αλλοι καιροί, άλλοι -πραγματικοί- αγώνες κι αγωνιστές, άλλοι άνθρωποι, άλλο ήθος… Μάλλον γέρασα!

  79. Theo said

    @50, 55, 56:
    Και μένα με συγκίνησε περισσότερο από το σημερινό αφήγημα. Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι!

    @57:
    Μένω ενεός!

    Μια εθιμοτυπική πορεία σαν αυτή της 17ης Νοέμβρη, έχει «αυξημένη πολιτική, κοινωνική και συνταγματική σημασία, είναι συνυφασμένη με την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και προστατεύεται από το Σύνταγμα, ενώ η «λειτουργία των εκκλησιών, που είναι ομολογιακές […] δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 😳 😆

    Το γράμμα του Συντάγματος (και η υποκρισία) πάνω απ’ όλα, ή η αποθέωση της πολιτικής!
    (Φυσικά το Σύνταγμα προστατεύει και τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο έκανε συστάσεις για «ατομική προσευχή», δηλαδή την έγραψε αυτή την ελευθερία εκεί που ξέρει.)

    Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, σε μια κοινωνία που νομοθετεί και δρα υπ’ αυτό το πνεύμα, oi μόνες αξίες είναι η α) επιβίωση και β) οι πορείες, που χωρίς αυτές θα ήταν … άκυρο το δημοκρατικό πολίτευμα 😆 😆
    Αυτές να δητηρηθούν, κι όλες οι άλλες κοινωνικές και πνευματικ΄ς ανάγκες (όπως η επιθυμία των συγγενών να δουν τον νεκρό τους, ή των πιστών να συμμετάσχουν σε μια λειτουργική σύναξη, έστω και με τον τρόπο που γίνεται στα σούπερ μάρκετ), ας παν στον κόρακα. Ο άνθρωπος, κατά τους νομολογούντες, είναι ζώο πολιτικό και τίποτ’ άλλο! (βλ. και το άρθρο του Giorgio Agamben μολυσματική νόσος.)

  80. Theo said

    @74:
    Μια και τις Κυριακές ο Νικοκύρης αναρτά λογοτεχνικά κείμενα, κάτι τέτοιο περίμενα και σήμερα και σαν λογοτεχνικό το έκρινα.

  81. Μαρία said

    70

  82. Pedis said

    # 52, 57 – όλα αυτά πολύ σωστά.

    Ο Γιώργος Σκοπελίτης, 23 ετών τότε, ιδιωτικός υπάλληλος, γεννημένος στον Πειραιά, βρισκόταν κοντά στην αφετηρία των πράσινων λεωφορείων για Πειραιά, μαζί με δύο αλλοδαπούς που μάλλον περίμεναν το λεωφορείο. Είδε και αυτός «ένα ψηλό παιδί που σταμάτησε με τα χέρια σε έκταση μπροστά στο τανκ και μετά γονάτισε, οπότε το άρμα πέρασε από πάνω του».

    Εκείνη την ώρα υπήρχε αρκετός κόσμος στην πλευρά της οδού Οθωνος, που, όταν είδε να έρχονται τα άρματα, τα χειροκρότησε ειρωνικά. Οταν πλησίασαν, έσπευσε να απομακρυνθεί. Τότε, στη διασταύρωση των οδών Οθωνος και Φιλελλήνων, ένας επιλοχίας τον σημάδεψε με το περίστροφό του. Ετρεξε να κρυφτεί πίσω από μια κολόνα, αλλά η σφαίρα τον πρόλαβε. Από το ύψος του ώμου του διαπέρασε τον θώρακα και βγήκε από την πλάτη του.

    Είδε κι αυτός τα τεθωρακισμένα να πυροβολούν αδιακρίτως το πλήθος. Πριν αρχίσουν, αντιλήφθηκε έναν αξιωματικό του στρατού, που ήρθε με τζιπ στο σημείο, έβγαλε το περίστροφό του και έκανε διάφορες χειρονομίες στο πλήθος. Τον είδε, επίσης, να δίνει διαταγές στους στρατιώτες.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή, χρειάζεται απαγόρευση για να καταλάβουν ενήλικοι άνθρωποι ότι η συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις είτε θρησκευτικού είτε πολιτικού είτε οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα εν μέσω πανδημίας είναι επικίνδυνη και για τους ίδιους και για το κοινωνικό σύνολο; Διακωμωδούμε την ατομική ευθύνη, επειδή η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις παραλείψεις της και τις παλινωδίες της, αλλά δεν παύει να είναι μια αξία θεμελιώδης σε κάθε κοινωνία. Τι θα γίνει, δηλαδή, αν φέτος δεν πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου; Ποιες θα είναι οι φοβερές συνέπειες πια από τη μη πραγματοποίησή της; Προσπαθώ να καταλάβω, αλλά αδυνατώ.

  84. Avonidas said

    #79. Theo, η διαφορά είναι ότι όσοι ζητούν να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, με προφυλάξεις, δεν αμφισβητούν το ρίσκο της μετάδοσης, ούτε ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλείς και δεν κολλάνε – ενώ και τα δύο τα έχουν κατά καιρούς ισχυριστεί εκκλησιαστικοί παράγοντες.

    Οι Καθολικοί – κάποιοι τουλάχιστον, μεταξύ τους κι ο Πάπας – λειτουργούν σε άδειους ναούς, με τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση. Η Θεία Κοινωνία μοιράζεται στους πιστούς ατομικά. Οι Ορθόδοξοι γιατί δεν μπορούν να ρίξουν τα μούτρα τους και να το κάνουν αυτό;

    Επιπλέον, δεν έχει κανένα νόημα να πάνε στη λειτουργία οι πιστοί με μάσκες και τηρώντας αποστάσεις, αν πρόκειται ύστερα να μεταλάβουν με το γνωστό τρόπο. (Ναι, ξέρω τι πιστεύεις γι’ αυτό, ας συμφωνήσουμε να διαφωνούμε).

  85. ΓΤ said

    80@

    Είναι προφανές ότι ό,τι αναρτάται κάθε Κυριακή δεν είναι πάντα λoγοτεχνικό…

  86. ΓΤ said

    κρούσματα: 1.698
    διασωληνωμένοι: 392
    νεκροί: 71

  87. Theo said

    @84:
    Ναι, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε.
    Αλλά άλλο είναι το πνεύμα του σχολίου μου #79.

  88. aerosol said

    Εξαιρετικό το αφήγημα. Δεν θα ήθελα τίποτα πιο λογοτεχνικό. Μόνο αυτό που έζησε και ένιωσε.
    Μικρή λεπτομέρεια της εποχής: Μια από τις πόρτες που άνοιξαν για να κρυφτούν οι κυνηγημένοι νέοι ήταν της Σοφίας Βέμπο.

    Είναι γνωστό πως ο νομικός χώρος είναι συντηρητικός στην πολιτική του έκφραση, πάντα προς τα δεξιά. Συνεπώς μόνο κομματική αντιπολίτευση δεν μπορεί κανείς να τους αποδώσει όταν αποφαίνονται για την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης. Αυτό από μόνο του είναι απόδειξη του πόσο ανόητοι, αδαείς και τυφλά φανατικοί είναι όσοι -για χιλιοστή φορά- βρίσκουν υποτιθέμενες απίστευτες «ακρότητες» σε κάτι που είναι κατανοητό σε κάθε ψύχραιμο και ενήμερο πολίτη, δεξιό, κεντρώο ή αριστερό.

    #12
    «Επίσης, μυαλό έχουμε για να διακρίνουμε την είδηση των ΜΜΕ από την κινδυνολογία τους.»
    Όσο μπορεί να βαρύνει η δική μου γνώμη, ως ανθρώπου που μια ζωή έχει παρατηρήσει, μελετήσει και εργαστεί σε χώρους γύρω από την επικοινωνία και τα ΜΜΕ (αν και όχι στην ενημέρωση), θα εκφράσω την απόλυτη σιγουριά μου πως αυτό που δηλώνεις ΔΕΝ ισχύει. Μάλιστα θα έλεγα πως ο βασικός τρόπος λειτουργίας του πράγματος είναι ακριβώς η ψευδαίσθηση πως μπορούμε να διακρίνουμε. Την ώρα που ορθώς διακρίνουμε το Α, μας επηρεάζει το Β και το Γ που νομίζουμε πως φιλτράρουμε επαρκώς. Οι μηχανισμοί δεν είναι άγνωστοι ή κρυφοί, είναι καταγεγραμμένοι, διδάσκονται, μελετούνται και έχουν αποτέλεσμα. Όχι το ίδιο σε όλους, δεν είναι κάποια ακριβής επιστήμη που πατάς το τάδε κουμπί και όλοι τα χάφτουν όλα. Όχι χωρίς εκπλήξεις και εξαιρέσεις. Αλλά, δυστυχώς, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

  89. sarant said

    80-85 Όχι, αλλά και η μαρτυρία έχει τέτοια στοιχεία. Νόμπελ πήρε η Αλεξίεβιτς.

  90. Theo said

    @89:
    Οι αφηγήσεις της Αλεξίεβιτς είναι συγκλονιστικές και μεγάλη λογοτεχνία. (Φυσικά άκουσε πολλές και δημοσίευσε λίγες. Και δεν ξέρω, αν τις επεξεργάστηκε, έστω και λίγο.)

  91. Χαρούλα said


    Χωρίς μεγαλοστομίες. Μια υπόκλιση και ένα δάκρυ. Η μνήμη μας, τιμή και υπόσχεση.🍃✊🏻

  92. ΓιώργοςΜ said

    86 Με 15.000 τεστ αντί 25.000 χτες, άρα με μπακάλικους υπολογισμούς, 1698*25/15=2830 ο προς σύγκριση αριθμός. 2835 ανακοινώθηκαν χτες, δεν υπάρχει μεταβολή δηλαδή.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    80,85,89,90:
    Μην ξεχνάμε και το καταπληκτικό τρίτομο έργο της Έλλης Παπαδημητρίου με συγκλονιστικές αδιαμεσολάβητες μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Η μαρτυρία μπορεί να είναι και καλή λογοτεχνία. Στη σημερινή ανάρτηση νομίζω πως η Καρυστιάνη συνειδητά δεν κάνει λογοτεχνία. Μιλάει όπως θα μιλούσε μαζί μας σε μια καφετέρια, αν είχαμε την τύχη να ήμαστε συνομιλητές της.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.snhell.gr/testimonies/writer.asp%3Fid%3D84&ved=2ahUKEwj45amUgIXtAhXRMewKHQYNB7UQFjAUegQIDBAB&usg=AOvVaw19D4gel4wCpucpRtm5gl7T&cshid=1605458844878

  94. Ατακαμα said

    Πάμε φουλ για ισοφάριση των νεκρών της Σουηδίας. Τζάμπα οι καραντινες, οι καταθλιψεις και τα λεφτά της μονοπολης που αφειδώς τυπώνει η ΕΕ για να πληρώνει τον κόσμο που δε δουλεύει. Να δούμε τι ωραία που θα ναι όταν θα έρθει η ώρα να πληρωθούν όλα αυτά τα σοβιετιλικια.
    Και όλα αυτά γιατί προτιμούμε να στρουθοκαμηλισουμε αντί να αποδεχτούμε ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να δαμάσει τη φύση.

  95. Μαρία said

  96. ΓΤ said

    94@

    «ο άνθρωπος δε μπορεί να δαμάσει τη φύση». Δες, αγαπητέ, στο πίσω νήμα πώς ο «άγιος» Λαγκαδά πήγε το 1995 να δαμάσει τη μουσική.

  97. sarant said

    93 Αυτό λέω κι εγώ για την Καρυστιάνη. Όσο για την Έλλη Παπαδημητρίου, ναι, ειναι συγκλονιστικό βιβλίο. Υπάρχουν επίσης και δυο νεότερα της Γεωργίας Σκοπούλη, με υλικό από την Ήπειρο.

  98. Ευγενία Λώβη said

    93
    (+1 στον κ. Κουβάτσο)

    Πολύ αξιόλογη προσωπικότητα η Έλλη Παπαδημητρίου.

    Περιμένουμε πώς και πώς να εκδοθεί η βιογραφία της από την Ιωάννα Πετροπούλου («Έλλη Παπαδημητρίου (1900-1993)» που όλο υπό έκδοση είναι…

    Εδώ «ψωμί» καλό:

    Click to access 2295.pdf

    https://journals.openedition.org/acrh/10099

  99. BLOG_OTI_NANAI said

    57: «ιεράρχηση τι αναστέλλεις πλήρως ή μερικώς και τι όχι … Οι υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις έχουν αυξημένη πολιτική, κοινωνική και συνταγματική σημασία … δεν έχουμε αναστολή συνταγματικών διατάξεων, ούτε με τις λιτανείες και τη λειτουργία των εκκλησιών, που είναι ομολογιακές και δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

    Δηλαδή θα πούμε ότι:
    1) Την ώρα της πανδημίας, το αν θα πεθάνετε ή όχι λόγω μαζικών συναθρίσεων, εξαρτάται από τι θεωρώ ΕΓΩ κοινωνικά σημαντικό; Μα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν π.χ. το γήπεδο σημαντικότερο από οτιδήποτε. Δηλαδή αν πέσουμε στην δική τους επιλογή, θα πάμε όλοι από κορονοϊό με 50.000 στο γήπεδο; Ή μήπως την ιεράρχηση αξιών που περιγράφεις θα του την επιβάλλεις με το ζόρι;

    2) Η ελευθερία «των άλλων» και το δικαίωμα τους στην επιλογή του κοινωνικά σημαντικού για τους ίδιους δεν υπάρχει; Όλα εξαρτώνται και πάλι από τι θεωρώ ΕΓΩ κοινωνικά σημαντικό; Δηλαδή αν κάποιος θεωρεί σημαντικά την καφετέρια και το γυμναστήριο τι θα γίνει; Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές από τις καθημερινές επιλογές των ανθρώπων αποτελούν σπουδαίο κομμάτι της ψυχικής τους υγείας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόση σημασία είχε ένας απλός καφές με μια εφημερίδα για την πνευματική μας υγεία στον στρατό, ειδικά όσοι ήταν σε μακρινές ή δύσκολες μονάδες ή πήγαιναν εμπλοκή για εβδομάδες χωρίς έξοδο ή άδεια.

    3) Η ελευθερία του ανθρώπου στην εργασία και στην επιβίωση πόσο ψηλά είναι στην ιεράρχηση; Μιλάει η ΕΦΣΥΝ βλακωδώς και επικίνδυνα για την πορεία του Πολυτεχνείου, την ώρα που άνθρωποι υπακούουν στους νόμους παίζοντας κορώνα γράμματα την επιπίωσαη τους! Αυτοί τι έπρεπε να κάνουν; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν ούτε να δουν τον πεθαμένο πατέρα τους που έφυγε από επιπλοκές κορονοϊού. Αυτοί τι έπρεπε να κάνουν; Να ξεσηκώσουν το σύμπαν;

    Δεν είναι σωστό να βάζουμε μετρητές στις αξίες των άλλων.

    Και φυσικά, η απαγόρευση των συναθροίσεων για λόγους πίστεως αποτελεί θεμέλιο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πέρα ότι όλοι οι τομείς της πνευματικής ζωής (θρησκεία, μεταφυσικής μορφής εναλλακτικές φυσικές ασκήσεις τύπου γιόγκα, τέχνες, διάβασμα κάθε είδους βιβλίου κ.λπ. κ.λπ.), αποτελούν πυρήνα ισορροπίας κάθε ατόμου.

    Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι ο κάθε ένας έχει ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών στη ζωή του. Εδώ όμως ή έχουμε πανδημία και απαγορεύονται όλα, ή έχουμε ψεκασμένους όπως η ΕΦΣΥΝ που θεωρούν ότι κάποιος κόσμος φέτος οφείλει να πεθάνει για να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου…

  100. venios said

    84 Αβονίδα, τι νόημα έχει να αντιπαραθέτεις στους ορθόδοξους το τί κάνουν οι καθολικοί, δεδομένου ότι οι καθολικοί συγκαταλέγονται στους αιρετικούς;

  101. Theo said

    Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
    Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
    Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
    Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική.

  102. Theo said

    @101:
    Είναι του Αλιβιζάτου.

  103. Avonidas said

    #100. Πρώτον, θεωρούνται σχισματικοί, όχι αιρετικοί. Και δεύτερον, θέλω να πιστεύω ότι, εξόν απ’ τους πιο ακραίους κύκλους, οι Ορθόδοξοι δεν έχουν ξεγράψει τα υπόλοιπα δόγματα και τον υπόλοιπο κόσμο.

  104. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἡ ἐπέτειος τοῦ Πολυτεχνείου ἔχει ἐξελιχτεῖ σὲ θρησκευτικὴ τελετή. Μὲ λιτανεῖες, λαμπαδιάσματα, ἱερατεῖα καὶ ὅλα τὰ σχετικά.

    Συνεπῶς θὰ ἔπρεπε νὰ ἔχει τὴν ἴδιαν ἀντιμετώπιση μὲ τὶς θρησκευτικὲς τελετές. 🙂

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το πολυτεχνείο δεν ζεί, ουσιαστικά δεν έζησε ποτέ, ένα νεανικό «παραμύθι» ήταν μια και δεν είχε ΚΑΜΙΑ λαϊκή υποστήριξη, που μετά, έγινε ένα λαϊκό καπελωμένο Παραμύθι, απ΄αυτά τα ωραία παραμύθια που τρέφεται διαχρονικά ο λαός από την οικονομική ελίτ για να κάθεται φρόνιμα, έτσι φρόνιμα έκατσε και τότε, έτσι φρόνιμα κάθεται και τώρα, ΗΣΥΧΙΑ ΤΑΞΗ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!

    Ζεί ό,τι είναι ζωντανό, ποιά είναι η ζωντανή κληρονομιά του πολυτεχνείου; η υποταγή και η κατανάλωση. Ποιά ήταν η πορεία της γενιάς του πολυτεχνείου; διαπλοκή με την εξουσία, υποταγή και κατανάλωση, ποιά είναι η πορεία των παιδιών αυτής της γενιάς, ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια με των γονιών τους, ποιό είναι το μήνυμα της στην νέα διαδικτυακή γενιά;;;______________________!

    Το ίδιο νεκρή, είναι και η αριστερά (αν υπήρξε ποτέ πραγματικά) οι δε αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, ήταν και είναι καπιταλιστές, γιατί αυτό που μας προσδιορίζει, δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις και καπιταλιστές, δεν είναι μόνο οι πλούσιοι όπως αρέσκονται να λένε τα χειραγωγημένα λαμόγια της οικονομικής ελίτ, αλλά όλοι όσοι λειτουργούν έτσι.

    Πόσοι να είναι άραγε αυτοί, ανεξαρτήτως θρησκείας και ιδεολογίας, που μπορούν να πούν πως δεν υπηρετούν τον καπιταλισμό με τις πράξεις τους;

    Για το κείμενο – μαρτυρία της κυρίας Καρυστιάνη, έχω να πώ, πως το βρίσκω το ίδιο θλιβερό με την μετέπειτα πορεία της γενιάς της που ήταν ίδια με της προηγούμενης και της πιο προηγούμενης και πάει λέγοντας πίσω κι εμπρός.
    Αχ, πού’σαι, νιότη, που’δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος

    Για την επέτειο, θα πώ αυτό που είπε κι ο Κίντ στο 7 και με καλύπτει απόλυτα.

    Τιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο!

  106. Μαρία said

  107. Theo said

    @103:
    Φυσικά και είναι αιρετικοί.

    @104:
    Έτσι! 😆 😆

  108. Avonidas said

    #105. Πόσοι να είναι άραγε αυτοί, ανεξαρτήτως θρησκείας και ιδεολογίας, που μπορούν να πούν πως δεν υπηρετούν τον καπιταλισμό με τις πράξεις τους;

    Πες τα, ρε Λάμπρο! Αυτό που θα έπρεπε ξεκάθαρα να κάνουμε είναι να αποσυρθούμε σε μια σπηλιά και να περιμένουμε την Παγκόσμια Επανάσταση ή το θάνατο, ό,τι έρθει πρώτα.

  109. Μαρία said

    Ο έκδηλος αυταρχικός πατερναλισμός της επίμαχης απόφασης σε συνδυασμό με σειρά άλλων συναφών περιστατικών των τελευταίων ημερών, κατ’ εξοχήν δε τις συλλήψεις και την άσκηση ποινικών διώξεων για διέγερση σε απείθεια σε βάρος προσώπων που ανακοίνωναν δημόσια την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε πορεία, ενόσω δεν είχε καν ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση παρά μόνον η πρόθεση της Κυβέρνησης για απαγόρευση, δημιουργούν την εντύπωση της εγκαθίδρυσης στη χώρα μας μιας πολιτειακής νοοτροπίας των κυβερνώντων που αφίσταται κατά πολύ των αρχών του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Σύμπτωμα δε αυτής της επικίνδυνης νοοτροπίας είναι ακριβώς και η ετοιμότητα της κυβέρνησης και των φίλα προσκειμένων σε αυτή ΜΜΕ να στιγματίσουν κάθε αντίρρηση στις πολιτικές επιλογές τους ως σκοταδιστικό ανορθολογισμό και λαϊκισμό. Το δημοκρατικό μας Σύνταγμα είναι εγνωσμένα εχθρικό απέναντι σε κάθε ιδέα γενικευμένου σιωπητηρίου και αναστολής της κριτικής έναντι οιασδήποτε εξουσίας, οσοδήποτε αγαθές και αν είναι οι προθέσεις και οι σκοποί μιας πολιτικής. https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/268706_katapeltis-i-eleda-gia-tin-apagoreysi-ton-synathroiseon

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    «και να περιμένουμε την Παγκόσμια Επανάσταση ή το θάνατο, ό,τι έρθει πρώτα.»
    Λέω να στοιχηματίσω στον θάνατο, παρόλο που έχει χαμηλή απόδοση (1,00). ☺

  111. Καλησπέρα

    63 «Γιατί βέβαια, η απαγόρευση συναθροίσεων από τις 15 ως τις 18 του μήνα δεν μπορεί να έχει άλλο κίνητρο κι άλλο στόχο από τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Ας έχουν λοιπόν το θάρρος, τουλάχιστον, να το δηλώσουν ξεκάθαρα.»
    Το συζητούσα το πρωί με μια συναδέλφισσα φιλόλογο και μου σχολίασε πως το κάνουν για να έχουμε βιωματική μάθηση του τι σημαίνει απαγόρευση!

    86 Η πλάκα είναι κι ο τρόπος που προβάλλονται οι αριθμοί. Φλέγεται η Αττική (και η Θεσσαλονίκη, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πράγματι ζόρικα). Η ΠΕ Αττικής έχει 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Δηλ. το 32% της επικράτειας. Κι είχε σήμερα 405 κρούσματα στα σχεδόν 1700 συνολικά. Δηλαδή 25% και λιγότερα. Και βλέπεις Πέλλα, Πιερία κλπ με 70 με πληθυσμό 120 – 130 χιλιάδες. Αλλά σε απόλυτα νούμερα είναι μια χαρά(;)
    Εν τω μεταξύ, τα μέτρα είναι οριζόντια, ισχύουν για όλη την Ελλάδα. Απορία: γιατί να κλείσουν τα σχολεία στον Αη Στράτη που δεν έχει θύματα; Γιατί δεν πρέπει να κυκλοφορούν εκεί (αλλά αντίστοιχα και σε άλλα νησιά που δεν υπάρχουν προβλήματα); Γιατί δεν περιορίζονται οι μετακινήσεις προς τα εκεί;

    92 Έτσι. Κι αύριο θα είναι λίγα. Απ’ την άλλη, τα νούμερα που ανακοινώνονται ως κρούσματα (τουλάχιστον) είναι μικρά. Στο νησί (λέει ο ιστότοπος «στο Νησί» και κάτι ξέρει) είχαν 50 κρούσματα, η ανακοίνωση αναφέρει 30. https://www.stonisi.gr/post/12958/efialtiko-rekor-50-kroysmata-se-mia-mera
    Όσο για το πώς γίνεται ο έλεγχος η περιγραφή είναι κατατοπιστική: https://www.stonisi.gr/post/12930/etsi-tha-elegksoyn-ton-koronoio-sth-lesvo

  112. Αιμ said

    104. Σωστό κι αυτό 😉

  113. 11 Έμενες στη χώρα τότε; Γιατί εμείς στο χωριό (λίγο παραπάνω) δεν είχαμε τέτοια. Τη μόνη απαγόρευση που θυμάμαι από απαγορεύσεις είναι στο κίνημα του βασιλιά το 67 που μέναμε στη Μυτιλήνη.

  114. Κατά τα άλλα όπως έλεγε κι ο Κουβάτσος χτες, με την κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν πλήττεις. Μόλις ήρθε ειδοποίηση στο μέιλ των μισών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας πως από σε λίγο(!) αλλάζει ο σύνδεσμος που θα τους βρίσκουν οι μαθητές. Σε 10 ώρες πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί για να μπορέσουν να συνδεθούν! Δεν είναι μεγάλη αλλαγή. Ένα 2 θα προστεθεί…

  115. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το πουλέν του ιστολογίου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος φιλελές ο ΤάκηςοΘεοδωρόπουλος ξαναχτυπά. Σε ένα ακόμη άρθρο εμετό από αυτά μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα, προσπαθεί να ξεπεράσει το χειρότερο φλελεδο-ευατό του και νομίζώ ότι τα καταφέρνει μια χαρά και δυό τρομάρες. Εύγε Τάκη: https://thepressproject.gr/arthro-tis-kathimerinis-protrepei-tin-el-as-se-via-kata-politikou-archigou/

    «Μην τον χτυπήσουν από την αρχή» γράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, σχετικά με την απειλή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη για σύλληψη του ίδιου και βουλευτών του αν πραγματοποιήσουν πορεία με 9 άτομα την ημέρα του Πολυτεχνείου. «Αφήστε μας να το απολαύσουμε, να το περιμένουμε, να μας προετοιμάζει με την αγέρωχη έκφρασή του, να τον δούμε να περνάει μπροστά από τη Βουλή και όταν πια φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία, εκεί η αστυνομία ας αναλάβει δράση. Πόσοι καταθλιπτικοί θα λυτρωθούν την ημέρα εκείνη από το βάσανό τους;» προσθέτει στη συνέχεια, καλώντας ξεκάθαρα σε αστυνομική βία εναντίον αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος.

    Στο άρθρο του, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, αφού σχολιάζει κριτικά την πρόθεση του ΜέΡΑ25 να πραγματοποιήσει πορεία, στη συνέχεια αναφέρεται στον υπουργό Πορστασίας του Πολίτη, καλώντας αυτόν και την ΕΛ.ΑΣ απλά να «μην τον χτυπήσουν από την αρχή», ώστε να «μην κάψουν το κωμικό στοιχείο».

    Μάλιστα εντύπωση προκαλεί η περιγραφή του περιστατικού που φαντάζεται ο αρθρογράφος, που επιθυμεί «να το απολαύσει και να το περιμένει»:

    «Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά. Ο πληθυσμός πιέζεται από τον εγκλεισμό. Πιέζεται οικονομικά, πιέζεται ψυχολογικά. Χρειάζεται άρτον, χρειάζεται και θέαμα. Αν ο Βαρουφάκης συμμετείχε σε πολυπληθή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητος. Τώρα, όμως, μόνος του, με καμιά εικοσαριά οπαδούς του, θα βρει τον εαυτό του. Μπορεί μάλιστα να κάνει και δηλώσεις. Θέλω να πω, κ. Χρυσοχοΐδη, να αφήσετε την αφήγηση να εξελιχθεί. Και στην κωμωδία το σενάριο μετράει. Μην τον χτυπήσουν από την αρχή, μην κάψετε το κωμικό στοιχείο. Αφήστε μας να το απολαύσουμε, να το περιμένουμε, να μας προετοιμάζει με την αγέρωχη έκφρασή του, να τον δούμε να περνάει μπροστά από τη Βουλή και όταν πια φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία, εκεί η αστυνομία ας αναλάβει δράση. Πόσοι καταθλιπτικοί θα λυτρωθούν την ημέρα εκείνη από το βάσανό τους;»

  116. Avonidas said

    #115. Μπράβο, μπράβο, και εις ανώτερα!

    Ο ξυλοδαρμός ως θέαμα, ως διασκέδαση – μα, το γράφει ρητά, δεν το αφήνει καν να πλανάται… Στο πνεύμα των άλλοτε δημοσίων εκτελέσεων, ή της αρένας με τα λιοντάρια. Συγχαρητήρια, και σ’ αυτόν που τα ‘γραψε, και σ’ αυτούς που τα στειλαν να τυπωθούν, και στους δημοκράτες που θα πάρουν την εφημερίδα να τα διαβάσουν.

    Τρέχει ο μπολιτισμός απ’ τα μπατζάκια!

  117. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Μια χαρά είναι το σημερινό κείμενο, μια αφήγηση χρονικά απομακρυσμένη από το γεγονός που περιγράφει.

    Δεν ξέρω τι θα πει «γενιά του Πολυτεχνείου». Κάποιοι αντιστάθηκαν, κάποιοι όχι, κάποιοι κατέστειλαν την αντίσταση, από την ίδια γενιά. Κάποιοι κάνανε σημαντικά πράγματα, κάποιοι λιγότερα σημαντικά, κάποιοι άλλαξαν στη πορεία, κάποιοι όχι. Δεν ήταν υποχρεωμένη μια γενιά να μας λύσει όλα τα προβλήματα από κτίσεως κόσμου.

    Καπιταλισμός είναι να γίνεται κάποιος πλούσιος με την εργασία κάποιου που γίνεται φτωχότερος. Δεν είναι καπιταλισμός να θέλεις καινούργιο καλύτερο αυτοκίνητο ή καινούργια καλύτερα παπούτσια.

    Αφού συζητάμε τόσοι για το γεγονός, σίγουρα το Πολυτεχνείο ζει.

  118. Spiridione said

    Δεν είναι τρολιά, είναι αληθινή ανακοίνωση της Ελλ. Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ έμεινε μόνο του με τον Κούλη.
    Αυτό το ‘λάθος ολιγάριθμους’ βγάζει μάτι 🙂

  119. geobartz said

    43 ΣΠ said: «Από πότε είναι συντρόφισσά σου η Ιωάννα Καρυστιάνη»;
    # Γούστο μου και καπέλο μου να διαλέγω τις συντρόφισσές μου, …σύντροφε!

    44 και 51 Ατακαμα said: «…. Η ΕΣΣΔ πάντως στο Αφγανιστάν μπήκε 6 χρόνια αργότερα…» και «…Λες και αλλάζει κάτι»
    # Και επειδή η ΕΣΣΔ μπήκε στο Αφγανιστάν 6 χρόνια μετά, αφίενται αι αμαρτίαι αυτής εν έτει 2010 -2019 που ανακαλεί την (προπαγανδιστική) επιλεκτική της μνήμη;; Κατά τα λοιπά λες τα ίδια ακριβώς με μένα, και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό! [πες τα αυτά και στους voulagx (46), ΣΠ (47, 49) που τάχει χαμένα ο κακομοίρης, ΣτοΔγιαλοΧτηνος (48) που είναι …αργόσχολος. Όσο για τον …αμφισβητία Γιάννης Κουβάτσος (54, 56) άφησέ τον στα δασκαλίστικα σκοτάδια του. Τον Σωτήρς (σχ. 58) μην το ενοχλήσει κανείς: Διαλογίζεται με τη μισόχαζη καρατζαφερολογία του!

    68 atheofobos said: «…έφτιαξα … λίστα … με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου…»
    # Γράψε στη λίστα και μια χωριανά μου, ΜτΙ. Πέθανε στο προηγούμενο λοκντάουν στην Αθήνα. Καθώς την έφερνε ο σύντροφός της στο χωριό, πέρασε μπροστά από το Πολυτεχνείο!

  120. ΓΤ said

    (Απολαύστε μπάζερ μπίτερ δεκαλέπτου με σουτ ανεμόμυλο)

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα ο κυρ Τάκης δεν είναι ο Έλληνας Μαλρό, ο εκπρόσωπος εν Ελλάδι της αστικής αρχοντιάς και του δυτικού διαφωτισμού; Ποια αρχέγονα κανιβαλικά ένστικτα τού ξύπνησαν ο Βαρουφάκης και ο εορτασμός του Πολυτεχνείου;La honte, l’humiliation, monsieur Takis!

  122. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι θεούλης ο πρόεδρος; Πώς περνάει ανάμεσα απ’ τα θρανία και μας μοιράζει κατραπακιές, φοβερός! 😂

  123. Γιάννης Ιατρού said

    105 (108) …Πόσοι να είναι άραγε αυτοί,…., που μπορούν να πούν πως δεν υπηρετούν τον καπιταλισμό με τις πράξεις τους;…

    Όλο εύκολα μας βάζεις. ΕΝΑΣ μόνο βέβαια, ο γνωστός😉 συνήθης ύποπτος!

  124. Avonidas said

    #123. Διότι, όπως είχε πει κι ο πολύς Λένιν, «θα έπαιρνα πληροφορίες ακόμα κι από τη γιαγιά του Διαβόλου για να κινηθώ στην αγορά συναλλάγματος» 😆

  125. Γιάννης Ιατρού said

    124: Προφανώς, αφού τους κτυπούσε «εκ των έσω» που έλεγαν τότε. Με τα ίδια τους τα όπλα.😎

  126. nwjsj said

  127. tryfev said

    Φίλοι μου, θα καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία από τη φοβερή εκείνη νύχτα. Εκ προοιμίου ξεκαθαρίζω ότι δεν είχα προσωπική αλλά μόνο ψυχική συμμετοχή στα γεγονότα.

    Το δικηγορικό γραφείο μου στεγαζόταν στον πρώτο όροφο του γωνιακού κτηρίου των οδών Στουρνάρα 49α (σήμερα τη λένε Στουρνάρη) και Πατησίων, δηλαδή ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχενείο. Σε έναν από τους ορόφους του ήταν το διαμέρισμα της Σοφίας Βέμπο. Το σπίτι μου πάλι, ήταν στη γωνία των οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Από μέρες παρακολουθούσαμε τον κόσμο που συγκεντρωνόταν μέσα και γύρω από το Πολυτεχνείο. Το πρωί της τελευταίας μέρας, ο θείος μου και μέντοράς μου στη δικηγορία Γιάννης Ευαγγελίδης, βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ (1958-1963), Διευθυντής της απογευματινής εφημερίδας της «Δημοκρατική Αλλαγή» (1964-1967) και «κάτοικος» Γύάρου και Λέρου (21/4/67-Μέσα Δεκεμβρίου 1969) μου είπε: «Πολύ φοβάμαι πως σήμερα ή αύριο θα έχουμε άσχημες εξελίξεις».

    Το απόγευμα ήμασταν στο γραφείο, ο άλλος δάσκαλός μου στη δικηγορία Γρηγόρης Φονιάς (1910-1987) παλιός Μακρονησιώτης, κι εγώ. Καθώς βράδιαζε, η κατάσταση εκτραχυνόταν και αρκετοί νέοι είχαν μαζευτεί στο γραφείο για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα. Ανάμεσά τους μια νεαρή μητέρα κι ένας 17χρονος που είχε χτυπηθεί από πέτρα που μάλλον πέταξε κάποιος «αντιφρονών» και τον συνοδεύσαμε σε ιατρείο του δεύτερου ορόφου όπου φρόντισαν το τραύμα του. Κάποια στιγμή είδαμε και την Βέμπο που έμπαινε στον ανελκυστήρα υποβοηθούμενη.

    Κατά τις 11.00 έφυγαν οι «επισκέπτες» και ο κύριος Γρηγόρης κι εγώ αποφασίσαμε να φύγουμε. Ανέβηκα τη Στουρνάρα και έστριψα αριστερά την Μπουμπουλίνας όπου με πήραν τα δακρυγόνα και, «κλαίοντας», συνέχισα την πορεία μου προς το σπίτι. Από το μπαλκόνι μας της Βασιλέως Ηρακλείου, βλέπαμε την Ηπείρου που ήταν ο ίδιος δόμος με άλλο όνομα, μέχρι χαμηλά την Αχαρνών. Κάποια στιγμή, μετά τη μία, βλέπουμε κάτι σκούρους όγκους με πανίσχυρους προβολείς να ανεβαίνουν. ΄Ηταν τα τανκς. Βγήκαν στην Πατησίων, έστριψαν δεξιά και κατευθύνθηκαν προς το χώρο του Πολυτεχνείου όπου στάθηκαν ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα συνθήματα των φοιτητών και των υπόλοιπων κλεισμένων μέσα στο ΄Ιδρυμα. Στο ίδιο διάστημα, με έπαιρναν στο τηλέφωνο κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως η Μαρία Ρεζάν και ο Διευθυντής της Ελευθερίας (που είχε κλείσει στις 21 Απριλίου) Γιώργος Ανδρουλιδάκης, και τους έβαζα να ακούνε από το τηλέφωνο τα συνθήματα των φοιτητών.

    Κάποια στιγμή πέρασε μπροστά από το σπίτι μας ένας λόχος πάνοπλων στρατιωτών, που τραγουδούσαν όχι κάποιο ελληνικό εμβατήριο αλλά το «Oh, my darling Clementine». Αργότερα, κι ενώ τα τανκς πλησίαζαν προς την πύλη, ακούσαμε τις εκκλήσεις των φοιτητών «Αδέλφια μας φαντάροι, δεν θα μας χτυπήσετε». ΄Ομως,λίγο μετά ακούστηκε ο θόρυβος του θωρακισμένου που γκρέμισε την πόρτα, την οποία δεν βλέπαμε γιατί την έκρυβαν τα δέντρα.

    Αφού κοιμηθήκαμε λίγο και ξημέρωσε για καλά, ξεκίνησα κάποια ώρα για το γραφείο. Πέρασα μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου κι αφού έδειξα στον αστυνομικό που με σταμάτησε πού ήταν το γραφείο μου και με άφησε να περάσω, είδα την γκρεμισμένη πόρτα και πήγα στο γραφείο.

    Καποια στιγμή, λοιπόν, καθώς ήμασταν με τον συνεργάτη μου στο παράθυρο, βλέπουμε ένα τανκ να σταματάει ακριβώς έξω από την πόρτα του κτηρίου μας και έναν αξιωματικό να πυροβολεί με το πολυβόλο τού θωρακισμένου προς το Λόφο του Στρέφη, ενώ οι κάλυκες έπεφταν στο οδόστρωμα.

    Λίγο αργότερα, ξεκίνησα με κατεύθυνση το σταθμό της Ομόνοιας για να πάρω τον ηλεκτρικό και να καταθέσω κάποια δικόγραφα στα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά. ΄Οταν έφτασα γινόταν χαμός και, βλέποντας κόσμο να συνωστίζεται στον υπόγειο χώρο του Σταθμού, φοβήθηκα μην μας πετάξουν δακρυγόνα και αποφάσισα να γυρίσω στο σπίτι. Καθώς, λοιπόν, βρισκόμουν με αρκετούς άλλους στη γωνία της Πλατείας Ομονοίας με την οδό Τρίτης Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκαν από την Πανεπιστημίου δύο τανκς και άρχισαν να πολυβολούν πάνω από εμάς τον τοίχο, από τον οποίο έπεφταν επάνω μας σοβάδες.

    ΄Επειτα από αυτό, ξεκίνησα τρομοκρατημένος για το σπίτι, όπου έφτασα μετά από λίγη ώρα.

  128. ΓΤ said

    Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

    Ελλάδα-Μολδαβία 0-2

    Περιστέρι-Μεσολόγγι 84-72

    Τιμ-Τσιτσιπάς 2-1

  129. Παναγιώτης Κ. said

    74. Προσυπογράφω.
    Η ΙΚ εκφράζει τα συναισθήματά μου όπως αυτά υπήρξαν στην επίμαχη περίοδο.

  130. tryfev said

    121 Θεωρώ ότι η σύγκριση του André Malraux, σημαντικής μορφής των Γαλλικών γραμμάτων με παγκόσμια απήχηση, ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που μπορεί να έχει κανείς για συγκεκριμένες πράξεις του ή πτυχές της προσωπικότητάς του, με τον Κυρ Τάκη, είναι ατυχής.

  131. Αράουτ said

    Γράφει η κυρία Καρυστιάνη «Δεν ξέραμε καν αν ο νεκρός που βλέπαμε στο φορείο ήταν ο σύντροφός μας ή ο συγκάτοικός μας, που τον είχαμε χάσει μέσα στο πλήθος στο Πολυτεχνείο.»

    ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ: Αφού ο κ. Σαραντάκος και ο μακαριστός εισαγγελέας Τσεβάς μάς διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ νεκρός ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο, πώς η θεούσα η Καρυστιάνη έβλεπε φορεία με νεκρούς όντας μέσα στο Πολυτεχνείο;

    Είπα «θεούσα» την κυρία Καρυστιάνη γιατί είναι πασίγνωστο πως κατάγεται από ιερατική οικογένεια των Βούρλων Μικράς Ασίας, ενώ ο πατέρας της Χρήστος ήταν ιεροψάλτης. Άλλωστε το γράφει και η ίδια στο παρόν κείμενό της: Ενώ το τάνκ του Μιχάλη Γουνελά με οδηγό τον Σκευοφύλακα ετοιμαζόταν να μπουκάρει και να γκρεμίσει την Κεντρική Πύλη του ΕΜΠ, η Ιωάννα Καρυστιάνη μάς λέει αφελώς πως… ετοιμαζόταν να ζητήσει την βοήθεια κάποιων πρεσβειών (σ.σ.: ποιών αλήθεια;) και της Αρχιεπισκοπής του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Κοτσώνη!!..

    Αλλά και ο σύζυγος της κυρίας Καρυστιάνη, γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, κατάγεται από ιερατική οικογένεια: Ο πατέρας του Αλέξανδρος ήταν επί 35 χρόνια ιεροψάλτης στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη και πασίγνωστος για τα δεξιά και άκρως συντηρητικά του φρονήματα.

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    130:Προφανώς η σύγκριση είναι ειρωνική. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. ☺
    Πολύ κατατοπιστική η μαρτυρία σας. Δεν ήξερα ότι τα τανκς είχαν έρθει από την Ηπείρου. Είχα την εντύπωση ότι κατέβηκαν την Αλεξάνδρας, ερχόμενα από το Γουδί.

  133. nikiplos said

    Ωραίο κείμενο. Μου δίνει την εντύπωση πως αποκρύπτει πολλά, όχι γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, αλλά γιατί θέλει το κείμενό της να μην έχει χρώμα, δόγμα κλπ
    Θέλει την αφήγησή της κάπως πιό οικουμενική.
    Μιλάει και κάπως παράξενα.

    Μια συντονιστική επιτροπή έβγαλε πόρισμα και όρισε έναν διορισμό? Που σφραγίστηκε κιόλας με καρεκλοπόδαρο? Αν είναι αληθινό γεγονός αν μη τι άλλο θα είναι πολύ κωμικό, η πραγματική αποθέωση της τραγικής εκείνης ιστορίας.

    Υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες, για τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα, απέναντι στα τάνξ. Ομολογώ πως δεν θα άντεχα να ήμουν εκεί και να εξαρτώμαι από χαλασμένους στο μυαλό δικτατορίσκους.

    Συμβολικά το καρεκλοπόδαρο τωρα προσπαθεί να διασώσει μια στρεβλή Δημοκρατία που θα ξαναγενιόταν. Ένα τέτοιο ταπεινό πράγμα, ορθώνει το ανάστημά του, απέναντι στις αλλεπάλληλες περίτεχνες σφραγίδες του επίσημου κράτους, Υπουργείον Εθνικής Αμύνης, Υπουργείον Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βουλή των Ελλήνων, σφραγίδες, μελανοδοχεία, Ο Πρόεδρος, Τα Μέλη της Κυβερνήσεως.

  134. aerosol said

    Ερωτήσεις κρίσεως κι από εμένα:
    1. Βλέπω πως πολλοί επιθυμείτε να συχνάζει στα σχόλια μια συγκεκριμένη πολυπερσόνα. Όταν απουσιάζει αναρωτιέστε πού πήγε αυτή η ψυχή. Είστε σίγουροι πως τέτοια σχόλια θέλετε να διαβάζετε στο ιστολόγιο;
    2. Οι Αρνητές του Ολοκαυτώματος έχουν αντιμετωπίσει και νομικές καταδίκες αλλά και αφαίρεση του βήματος από πολλούς χώρους συζήτησης. Επιθυμείτε την συνομιλία με αρνητές θυμάτων (καταγεγραμμένων και, κατ’ αρχήν, μη αμφισβητούμενων από επίσημους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας) στα σχόλια;

    [Συγνώμη για το β’ πληθυντικό που συνήθως αντιπαθώ. Είναι διότι εγώ εκ των προτέρων δηλώνω όχι.]

    #105
    Αυστηρά μιλώντας, απολύτως κανείς, διότι εξ ορισμού δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει κανείς εκτός συστήματος -δεν του επιτρέπεται καν. Το μόνο που αλλάζει ανά πρόσωπο είναι το πόσο μετέχει κάποιος. Εφόσον αυτό το θεωρώ γνωστό, τότε η ερώτηση είναι ρητορική και περιέχει μια ατζέντα. Ποια; Για να ξέρουμε για τι μιλάμε…

  135. Παναγιώτης K. said

    Συμμαθητής μου έκανε τότε τη στρατιωτική του θητεία και ήταν σε ένα από τα άρματα που κατέβηκαν στους δρόμους.
    Στις αφηγήσεις του δεν διέκρινα κάποιο στοιχείο αναγνώρισης της αξίας του αγώνα των φοιτητών.Όχι πως έχει κάποια ξεχωριστή σημασία η άποψή του. Είναι όμως ερέθισμα για να εξετάσουμε πως η άλλη πλευρά καθώς και η λεγόμενη σιωπηρή πλειοψηφία τοποθετούνταν ως προς τα γεγονότα.

    Προσθέτω ότι είχαμε δεχτεί με ανακούφιση την αποκαθήλωση του Παπαδόπουλου γιατί δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι χειρότερο!
    Πολύ γρήγορα όμως καταλάβαμε ότι κάναμε λάθος και οκτώ μήνες αργότερα επήλθε η μεγάλη καταστροφή με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    134: Διαβάζουμε πολλά σχόλια, διαφορετικά ο καθένας, που δεν μας αρέσουν, σε κάποιες περιπτώσεις μας εκνευρίζουν πολύ, αλλά αυτό δεν είναι μία από τις συνέπειες της απαραίτητης πολυφωνίας;

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Μετά κρυβόμουνα.Ήμουνα με τον Άλκη τον Παπαδήμα, τον Γιώργο τον Καραγιάννη για ένα διάστημα και τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη για ένα διάστημα.
    Δεκέμβριος 1973. Ένα μήνα μετά από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, το χουντικό καθεστώς συνέχιζε ανενόχλητο τη δράση του….
    Το νέο καθεστώς ήταν ακόμη σκληρότερο καθώς ο «σκύλος της ΕΣΑ», όπως τον αποκαλούσαν, τρομοκρατούσε τους πάντες. Στο στόχαστρο του Ιωαννίδη, ήταν κυρίως οι φοιτητές και όσοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Τον πρώτο λόγο φυσικά είχε η «αγαπημένη» του στρατιωτική αστυνομία ΕΑΤ – ΕΣΑ που στις 21 Δεκεμβρίου 1973, απέστειλε απόρρητο έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας. Δινόταν διαταγή να απαγορευθεί η χορήγηση «παντός είδους πιστοποιητικού σπουδών» σε 79 φοιτητές, τα ονόματα και τα στοιχεία των οποίων αναφέρονταν αναλυτικά σε 10 συνημμένες σελίδες….
    https://www.mixanitouxronou.gr/voutsis-damanaki-tremi-tsimas-vernikos-karistiani-lazaridis-i-agnosti-lista-ton-fititon-pou-i-chounta-edose-entoli-na-min-paroun-ptichio-pii-alli-anaferonte-sto-aporrito-engrafo-tis-esa/

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ‘Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
    4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

    134. ε ας το πει και κάποιος με δύναμη!
    Ξερατάουτ και όχι μόνο.

  139. Avonidas said

    #136. Όταν κάποιος επανειλημμένα έχει δείξει ότι μοναδικός σκοπός του είναι να διαλύσει τη συζήτηση, πρέπει να συνεχίσουμε να τον ανεχόμαστε για χάρη της πολυφωνίας;

    Άλλο πράγμα η πολυφωνία, κι άλλο η κακοφωνία.

  140. ΓΤ said

    και μόνο η γενική «των Βούρλων» της Μικράς Ασίας λέει πολλά…

  141. Μαρία said

    https://twitter.com/gplios/status/1327740037929308161

  142. ΓΤ said

    Επόμενο μέτρο: έπεσε στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας 17:00-05:00…
    https://instanews.gr/90865/ellada/allazei-i-apagoreysi-kykloforias-to-neo-poly-aystiro-metro-poy-fernei-to-rekor-ton-71-thanaton.html

  143. aerosol said

    #136
    Εκατοντάδες σχόλια με έχουν εκνευρίσει. Με τη σειρά μου, έχω εκνευρίσει πολλούς με πολλά δικά μου. Έχω δεχτεί και κάμποσους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
    Απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτά. Όσο μπορούμε, καλή καρδιά.

    Έκανα τις ερωτήσεις αυτές, κι όχι άλλες για κάτι που τυχόν αγγίζει το Εγώ μου, διότι νομίζω πως κάτι με προβληματίζει στο πού βάζω κάποιο «ηθικό» (ας πούμε) όριο.
    Έχω και μια τρίτη, που διστάζω καιρό να την κάνω, διότι εκεί όντως ενεπλάκην προσωπικά και δεν ήξερα αν είναι σωστό να μιλήσω άμεσα. Με καθαρό μυαλό και χωρίς θυμό την θέτω:

    3. Ανεχόμαστε να πει οποιοσδήποτε από εμάς (πλην Νίκου Σαραντάκου, ο οποίος μας φιλοξενεί στον δικό του χώρο) σε κάποιον άλλο από εμάς να το βουλώσει ή να μην ξαναγράψει στο ιστολόγιο ή να μην ξαναγράψει με συγκεκριμένο τρόπο;
    [Για μένα ισχύει πάλι το όχι, και στο παρελθόν έχω επιπλήξει σχολιαστή που το έκανε σε άλλον]

    Δεν καλώ σε κανένα κυνήγι μαγισσών. Ρωτάω με ειλικρίνεια, να δω πού στεκόμαστε (ίσως και να καταλάβω καλύτερα το πού στέκομαι εγώ). Διότι καμιά φορά αναρωτιέμαι αν παραφοβόμαστε μην κουνήσουμε τη βάρκα -πάλι, υποκειμενική αίσθηση.

  144. Avonidas said

    #143. Ανεχόμαστε να πει οποιοσδήποτε από εμάς (πλην Νίκου Σαραντάκου, ο οποίος μας φιλοξενεί στον δικό του χώρο) σε κάποιον άλλο από εμάς να το βουλώσει ή να μην ξαναγράψει στο ιστολόγιο ή να μην ξαναγράψει με συγκεκριμένο τρόπο;

    Εξαρτάται τι εννοείς «ανεχόμαστε». Αν εννοείς αν δεν λέμε τίποτα, η δική μου απάντηση είναι «όχι». Αν εννοείς να κάνουμε κάτι παραπάνω γι’ αυτό: από την ίδια την επισήμανσή σου προκύπτει ότι μόνο ο Σαραντάκος έχει το δικαίωμα να διώξει κάποιον ή να απαιτήσει να φύγει. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω χωρίς να διαπράξουμε κι εμείς το ολίσθημα που καταγγέλλουμε.

  145. aerosol said

    #144
    Εννοώ το να μην λέμε τίποτα, σα να μην έγινε τίποτα.
    Ενώ μπορούμε να εκφράσουμε πως ο οποιοσδήποτε από εμάς δεν έχει κανένα δικαίωμα να «διώχνει» ή να απαιτεί σιωπή σε ξένα χωράφια (όπου φιλοξενείται όπως όλοι) και πως θεωρούμε τέτοια συμπεριφορά απαράδεκτη. ΑΝ τη θεωρούμε απαράδεκτη, το οποίο και ρωτώ.

  146. ΣΠ said

    119α
    Οι συντρόφισσές σου το ξέρουν; Και δεν είμαι σύντροφός σου.

    119β
    Γράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη: «Θυμάμαι, ας πούμε, έντονα να κουβεντιάζουμε με σπαραγμό με τα παιδιά για τα αμερικανικά Β-52 που βομβαρδίζανε τον 40ό παράλληλο στο Βιετνάμ.»

    Πώς λες ότι θα μπορούσαν να κουβεντιάζουν για κάτι που συνέβη 6 χρόνια αργότερα; Καλά λέω ότι τάχεις χαμένα, κακομοίρη.

  147. Gero said

    Avonida οπως καταλαβες οι καθολικοι ειναι αιρετικοι, ενω οι εδω ειναι της «ορθης δοξας»… Βρε ταλιμπάν με τη βουλα! 400 χρονια προσκυναγαν κιολας τον τουρκο

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150. Στους περιπάτους μου το καλοκαίρι, στην θερινή μου διαμονή, συχνα βαδίζω μαζί με παιδικό γνωστό μου που οδηγούσε (ή επέβαινε σε, δεν το έχω ρωτήσει ) ένα από τα τανκς στο πολυτεχνείο την νύχτα εκείνη. Πολλές φορές το φέρνει στην μνήμη του επικεντρώνοντας στο δικό του ψυχικό φορτίο και πράγματι ουδέποτε μίλησε με θαυμασμό για αυτούς που ήταν μέσα. Το βρίσκω λογικό όταν είσαι κοντά να πάρεις διαταγή για φόνους δεν σκέπτεσαι το θάρρος των απέναντι, το βλέπεις μόνο σαν αιτία για το δικό σου μαρτύριο.
    Εχω ξαναγράψει πως το παρακολούθησα απέξω. Η εικόνα που μου έχει μείνει καρφωμένη περισσότερο ήταν την Τρίτη (μάλλον, ίσως Τετάρτη) όταν έβλεπα κάποιον να κουβαλά πάγκους από τα μέσα κτίρια κάνοντας φράγματα στον δρόμο και καλώντας τον κόσμο να μπει μέσα στην αυλή του πολυτεχνείου. Δεν ξεχνιέται ο τύπος, ήταν εύσωμος, σκούρος με νέγρικα χαρακτηριστικά και κατσαρό μαλλί (κάτι σαν τον Μπίσεσβαρ στο λίγο πιο ανοικτό). Ο τύπος είχε μόνιμο στέκι τα σφαιριστήρια του Ματζαβίνου, στο υπόγειο της Χαλκοκονδύλη, δεξιά όπως ανεβαίνουμε από την Πατησίων, οι παλιοί μάλλον θα το θυμούνται. Εκτός από στοιχήματα σε μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι η βάσική δουλειά του (πρέπει να) ήταν μαυραγορίτης εισιτηρίων στην Ομόνοια, επικερδές επάγγελμα εκείνη την εποχή, που βέβαια απαιτούσε τουλάχιστον την ανοχή της αστυνομίας, αν όχι την συνεργασία μαζί της. Δεν τον ξαναείδα έκτοτε, δεν θα ήταν και εύκολο όταν συγκεντρώθηκε πια κόσμος.
    Δεν ξέρω αν το πολυτεχνείο ζει, μάλλον έχει βρυκολακιάσει, στα φανερά ακολουθώντας την Δαμανάκη ή στα κρυφά ακολουθώντας τον άλλο εκφωνητή που κανείς σχεδόν δεν θυμάται το όνομά του (ούτε εγώ), δεν έκανε πολιτική καριέρα να το εξαργυρώσει.
    Θεωρώ πως ο εορτασμός του με τα πάθη που διεγείρει, εξυπηρετεί τα κόμματα από το να μη σκέπτεται ο λαός το στιγμιαίο στη δίκη της χούντας και να καμαρώνει για την ομαλή μετάβαση από την στρατιωτική δικτατορία στην κοινοβουλευτική, κάτι που νοιώθουν οι πολιτικοποιημένοι μόνο όταν κυβερνά «δημοκρατικά» άλλο κόμμα από το δικό τους.

  151. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Φυσικά και δεν πρόκειται για λογοτεχνικό κείμενο! (σχ. 69, Δ. Μαρτίνου και άλλων). Η Καρυστιάνη έχει δείξει τις λογοτεχνικές αρετές της στα βιβλία της…

    – Έχει, όμως, παρεμβάλει στην αφήγησή της κάποιες φράσεις στις οποίες αξίζει, κτγμ, να σταθεί κανείς:
    ’’Σε οριακές στιγμές και οριακές εμπειρίες, τα συναισθήματα και το μυαλό δουλεύουνε ταυτόχρονα, πάρα πολύ έντονα, και κάνουνε περίεργους σπινθήρες και πολύ περίεργες εκρήξεις’’.
    ’’… ήταν πολύ πυκνός ο χρόνος’’ (σχ. 62)
    ’’… γιατί ντε και καλά να πιστεύουμε ότι τα παιδιά τα «θερμαίνει» η προοπτική μιας ευζωίας και μόνο; Ότι δεν γυρεύουνε κάτι παραπάνω;’’
    κ.ά.

    119 τέλος
    Πω-πω χιούμορ!! Υπερέβαλες τον εαυτόν σου! Δηλ. έπιασες πάτο…(και παρακάτω!)

    127.
    👍👌

    Καλημέρα σε όλους!

  152. BLOG_OTI_NANAI said

    Διαβάζω τα παραπάνω σχόλια… Το να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εισόδημα, το να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, το να μείνουν οι ναοί άδειοι, το να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά ή καθολικά μέχρι σήμερα ήταν σωστά μέτρα για την αντιπολίτευση που μάλιστα «έπρεπε να παρθούν ΝΩΡΙΤΕΡΑ» και να συνδυαστούν με περισσότερες ΜΕΘ για να προστατευθούμε από την πανδημία…

    Σήμερα, ήρθε στην αντιπολίτευση η θεία φώτιση ότι οι απαγορεύσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου πρέπει να συγκριθούν με την… ΧΟΥΝΤΑ, ενώ έχουμε ψηφισμένη δημοκρατικά κυβέρνηση. Και μάλιστα, η κυβέρνηση για τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχει πάρει, είχε για συμμάχους της όλη την αντιπολίτευση.

    Μόνοι που δεν ήταν σύμμαχοι στην προστασία από την πανδημία ήταν ψεκασμένοι ταξιτζήδες, κοινωνικοί επαναστάτες του πισινού και αντιεμβολιαστές.

    Τώρα, κανείς δεν παίρνει χαμπάρι ότι η αντιπολίτευση αφού είναι και αριστερή απλά θέλει να δηλώσει παρούσα; Ξέρει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και δεν θέλει να φανεί ότι συμφωνεί σε όλα χωρίς να μιλάει;

    Δεν καταλαβαίνουμε ότι αν δινόταν το ελεύθερο στις συγκεντρώσεις θα είχαμε στους δρόμους το αδιαχώρητο αφού όλος ο πληθυσμός -είτε τον νοιάζει είτε όχι το πολυτεχνείο- θα ήθελε ευκαιρία να ξεσκάσει;!

    Τελικά αν εδώ έχουμε σχολιαστές ψεκασμένους, ας το πουν ευθέως. Διότι προσωπικά δεν είμαι, και ούτε προτίθεμαι να ενταχθώ στην παράταξη των επικίνδυνων ηλιθίων που δήθεν επιθυμούν άρση απαγόρευσης, την ώρα που φαίνεται πως οι εν δυνάμει διασωληνωμένοι θα αρχίσουν να πεθαίνουν στα σπίτια τους αβοήθητοι αν αφεθούν οι συναθροίσεις.

    Δεν έχουμε χούντα,
    δεν είμαστε ψεκασμένοι
    δεν είμαστε ηλίθιοι
    δεν είμαστε επικίνδυνοι.

    Δεν είναι η πρώτη απαγόρευση συναθροίσεων, ούτε το πρώτο απόλυτα επώδυνο μέτρο.

    Προσωπικά διαχωρίζω τη θέση μου από τύπους και τουιτεράδες που συγκρίνουν τη Δημοκρατία μας με Χούντα. Αυτή τη στιγμή, αυτοί είναι οι επικίνδυνοι και αυτή τη θέση τους θα πρέπει αργότερα να τη θυμούνται: ζήτησαν να παίξουν με τις ζωές των ανθρώπων όταν αυτό επέβαλε η ιδεοληψία τους.

    Και κυρίως να το θυμούνται όταν κάθε πολίτης, με άλλοθι αυτήν την αλόγιστη καφρίλα, θα αρχίσει να λέει ότι ΟΛΑ τα κλεισίματα και ΟΛΑ τα μέτρα είναι ΧΟΥΝΤΑ και θα την πολεμήσουμε…

    Ψεκασμένοι όλου του κόσμου ενωθείτε.

  153. spyridos said

    150

    Δημήτρης Παπαχρήστος: Μισούν το Πολυτεχνείο γιατί το φοβούνται…

    https://www.avgi.gr/politiki/331271_dimitris-papahristos-misoyn-polytehneio-giati-foboyntai

  154. dryhammer said

    113. Στην πόλη έμενα και μένω (από πάντα). Γύρω στις 5 ήρθε σπίτι ο πατέρας μου, αντί για τις 9 που ερχόταν συνήθως, με μια φραντζόλα ψωμί (από κείνες τις χαραγμένες για να γίνουν παξιμάδια) και δυο τρία πακέτα τσιγάρα. [Έτσι έμαθα πως άμα έχεις ψωμί και τσιγάρα, τίποτα δε σου λείβεται – διδαχή πολύ χρήσιμη έκτοτε…]

  155. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    …Δεν είχαμε, όμως, σφραγίδα, και βρέθηκε ένα καρεκλοπόδαρο που το βουτήξαμε στο μελάνι, σφραγίσαμε το έγγραφο και ..

    σχολιάστηκε και πιό πάνω, με κάποια απορία αν κατάλαβα σωστά, το καρεκλοπόδαρο

    Προφανώς πρόκειται για πρόχειρη περιγραφή και πιστεύω πως ήταν εκείνο το λαστιχένιο, κυλινδρικό κομμάτι, με την τρύπα στη μέση (για να περνά η βίδα στερέωσης), συνήθως κόκκινο, μαύρο ή και άσπρο, που μπαίνει κάτω από το (ξύλινο) ποδαράκι καθισμάτων ή τραπεζιών για να μην κάνουν θόρυβο και να εξισορροπείται το μήκος του (ή το μη επίπεδο δάπεδο😉) και να μην κουτσαίνει η καρέκλα. Αυτό το λάστιχο είναι από την μιά πλευρά του επίπεδο και λείο και προσφέρεται για «σφραγίδα».

  156. leonicos said

    Καλημέρα γι’ αύριο

  157. Γιάννης Ιατρού said

    152: Μπλόγκιε,

    ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ η πικρία σου για το ό,τι ο κόσμος θεωρεί σοβαρή συνταγματική εκτροπή την περί ού απαγόρευση αλλά και κατανοητή την αποδοκιμασία των θρησκευτικών συναθροίσεων και ορισμένων πράξεων (μετάληψη κλπ.).

    Το ό,τι δεν βλέπεις τις σημαντικές και εξώφθαλμες διαφορές είναι σ΄εμένα τουλάχιστον κατανοητό.

    Μην βγάζεις δικά σου (στρεβλά) συμπεράσματα, κανένα κόμμα ή συλλογικότητα δεν ζήτησε να γίνει μαζική κλπ. πορεία. Αυτό το νομίζεις εσύ. Αντίθετα, ήθελαν να γίνει με όλα τα μέτρα προφύλαξης, μια αντιπροσωπευτική εκδήλωση (π.χ. μιά κάποια ομάδα, αριά και με μάσκες να κάνει μιά πορεία ή έστω συγκέντρωση, ελεγχόμενα. Κάτι που δεν ήθελε η κυβέρνηση και γι αυτό δεν επεδίωξε την συνεννόηση αλλά τα γνωστά αυταρχικά μέτρα..

  158. ΓιώργοςΜ said

    >Δεν καταλαβαίνουμε ότι αν δινόταν το ελεύθερο στις συγκεντρώσεις θα είχαμε στους δρόμους το αδιαχώρητο αφού όλος ο πληθυσμός -είτε τον νοιάζει είτε όχι το πολυτεχνείο- θα ήθελε ευκαιρία να ξεσκάσει;!
    Το αδιαχώρητο στους δρόμους υπάρχει κάθε μέρα, από τον κόσμο που πάει στη δουλειά του, σαρδελωμένος στα λεωφορεία.

    >Δεν είναι η πρώτη απαγόρευση συναθροίσεων

    Όχι, έγινε το 67και το 73, την τελευταία τη θυμάμαι κιόλας. Την είχαμε παραβεί σε μια οικογενειακή γιορτή, και μας πυροβόλησε (ευτυχώς αστόχησε) ελεύθερος σκοπευτής της αστυνομίας.

    >Και κυρίως να το θυμούνται όταν κάθε πολίτης, με άλλοθι αυτήν την αλόγιστη καφρίλα, θα αρχίσει να λέει ότι ΟΛΑ τα κλεισίματα και ΟΛΑ τα μέτρα είναι ΧΟΥΝΤΑ και θα την πολεμήσουμε…

    Τη σύγκρουση την επέλεξε η κυβέρνηση, ενώ είχε επιλογές. Για παράδειγμα, να συνεννοηθεί για μια καλά περιφρουρημένη, συμβολική πορεία.
    Η οποία κυβέρνηση, εκλεγμένη με το 39%, πάει κόντρα στο υπόλοιπο 31.5+5.3+3.7+3.44=43.9% (η δημοκρατία δεν τελειώνει στις κάλπες).
    Τα μέτρα είναι αποτελεσματικότερα όταν έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας, τα λέει πολύ καλά εδώ κάποιος που ψεκασμένο δεν τον λες εύκολα.
    Το λέει κι η παροιμία, περισσότερες μύγες πιάνεις με το μέλι παρά με το ξύδι.

  159. spyridos said

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    157: «ο κόσμος»

    Προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει εξίσου ψεκασμένος κόσμος που αντιλαμβάνεται «σοβαρή συνταγματική εκτροπή» διάφορα πράγματα:

    Γι αυτό συγκεντρώνονται σε ναούς παρά τις απαγορεύσεις
    Γι’ αυτό συγκεντρώνονται σε πλατείες παρά τις απαγορεύσεις
    Γι’ αυτό συγκεντρώνονται σε νυχτερινά πάρτι παρά τις απαγορεύσεις
    Γι’ αυτό συγκεντρώθηκαν να κάνουν πορεία στην 28η Οκτωβρίου παρά τις απαγορεύσεις

    Οπότε, σε κάποιον δικό σου μικρόκοσμο ζεις και βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις. Όλες οι παραπάνω συγκεντρώσεις είναι επιθυμητές από «κόσμο». Απλά ο καθένας δίνει άλλοθι στις ΔΙΚΕΣ του ΑΤΟΜΙΚΕΣ προτιμήσεις, λες και η γιορτή κατά του ναζιστικού φασισμού ήταν υποδεέστερη…

  161. BLOG_OTI_NANAI said

    157: «δεν ήθελε η κυβέρνηση»

    Γιάννη, σε ποιον κάνεις πλάκα; Στον εαυτό σου; Το 2019 επί ποιας κυβέρνησης έγινε η πορεία του Πολυτεχνείου;!

    Ρε θα μας τρελάνουν…

  162. Γιάννης Ιατρού said

    160: Δεν είπα εγώ αυτά, μην διαστρεβλώνεις (τι ψυχή θα παραδώσεις μωρέ;).
    Και τα 4 αυτά που αναφέρεις, βλακείες κι επικίνδυνα είναι. Κι άσχετα με το θέμα μας.
    Σου απάντησε κι ο ΓιώργοςΜ στο 158, μέσες-άκρες στο ίδιο μήκος κύματος όπως κι εγώ στο 157.

  163. Γιάννης Ιατρού said

    161: Αφού ούτε αυτό καταλαβαίνεις, πως η κατάσταση της πολιτικής υγείας της κυβέρνησης επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο και επίσης πως ψάχνει να βρει πατήματα, τι να σου πω;

  164. spyridos said

    Μπλόγκιε

    Εντάξει έγραψες μια δεκαριά σεντόνια για μας πείσεις ότι οι άλλοι είναι οι ψεκασμένοι όχι εσύ που γλύφεις κουταλάκια εν δήμω.
    Τις διαβάσαμε τις απόψεις σου.
    Νισάφι πια.

  165. spyridos said

    «.. Πιστεύω ότι οι Έλληνες μέχρι τότε ήταν πεισμένοι ότι η ταυτότητα της χώρας ήταν «Ψωροκώσταινα». Φτώχεια, δυστυχία και ξενιτεμός. Αντιλήφθηκα ότι αυτό σημαίνει Χούντα: Να φοβάται ο κόσμος. Και αργότερα κατάλαβα πώς η Ιστορία προσμετράται και αθροίζεται κυριολεκτικά στο σβέρκο των ανθρώπων. Τα δεινά, η καταστολή, οι διώξεις πολλών δεκαετιών αθροίζονται και κάνουν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν εξουθενωμένοι, φοβισμένοι και μουδιασμένοι…..»

    Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο του αφηγήματος της Ι.Κ.

    Μου θυμίζει την αφήγηση του Οδυσσέα Ελύτη για την αφορμή, το ξεκίνημα της δημιουργίας του «Αξιον Εστί».

  166. ΚΩΣΤΑΣ said

    Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους
    γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους..

    Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη..

    O tempora o mores…!!!

  167. spyridos said

    Ο Μητσοτάκης (ο ντεμέκ Μ. ο Κούλης) είναι μια κουτσουλιά στην ιστορική ζωγραφιά της Ελλάδας.
    Δεν θα χρειαστεί να τον ρίξει κανείς. Θα πέσει μόνος του, θα πλακωθεί από το βάρος της ηλιθιότητάς του και θα ξεχαστεί.

    Αλλα έχουν αξία
    «Οι λιθιές και τα κύματα χέρι με χέρι
    μια πατούσα που σύναξε σοφία στην άμμο
    ένας τζίτζικας που έπεισε χιλιάδες άλλους
    η συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι.»

  168. ΓΤ said

    150@

    Μίλτος Χαραλαμπίδης

  169. nikiplos said

    Για παράδειγμα, να συνεννοηθεί για μια καλά περιφρουρημένη, συμβολική πορεία.

    Αν θα έπρεπε να αναδειχθεί κάτι από τη συζήτηση είναι η ενδογενής αντίφαση της παραπάνω πρότασης.

    Πέρα και έξω από την όποια αδυναμία εφαρμογής.

  170. Triant said

    167: Επειδή και που θα πέσει ο Κούλης, η δεξιά θα είναι εκει, έχεις δει ποιοί είναι οι Δελφίνοι;

  171. # 170

    το μη χείρον…χειρότερον !

  172. Μαρία said

    https://twitter.com/VargasHeredia4/status/1328045244965859336

  173. nwjsj said

    Καλημέρες!

    Σχετικά με το θέμα που έθεσε ο Αεροζόλ, θα συμφωνήσω ότι σε αρνητές του Ολοκαυτώματος, αντισημίτες, ρατσιστές και φασιστοειδή δεν πρέπει να δίνεται βήμα. Όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς να εκμεταλλεύονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία κατά τ’ άλλα δεν πιστεύουν. Επίσης, είναι και οικονομία χρόνου και φαιάς ουσίας, διότι πρέπει κάθε φορά να υπάρχει ένας, δύο άνθρωποι, οι οποίοι θ’ ασχολούνται με το να αντικρούουν τη λασπολογία ενός. Εντάξει, είναι μεν απολαυστικό να βλέπεις την επιχειρηματολογία να θριαμβεύει έναντι του οχετού, όμως από την άλλη γιατί να μην είμαστε απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους ανάγκη και ως εκ τούτου να επενδύουμε το χρόνο μας σε πιο ευχάριστες ενασχολήσεις, τις οποίες τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για ν’ αντέξουμε την εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα που μας περιζώνει;

  174. geobartz said

    146 ΣΠ said: «Οι συντρόφισσές σου το ξέρουν; Και δεν είμαι σύντροφός σου….Γράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη: «Θυμάμαι, ας πούμε, έντονα να κουβεντιάζουμε με σπαραγμό με τα παιδιά για τα αμερικανικά Β-52 που βομβαρδίζανε τον 40ό παράλληλο στο Βιετνάμ.». Πώς λες ότι θα μπορούσαν να κουβεντιάζουν για κάτι που συνέβη 6 χρόνια αργότερα; Καλά λέω ότι τάχεις χαμένα, κακομοίρη».

    # Σύντροφε, εγώ έτσι θέλω να σε αποκαλώ. Εσύ …κακομοίριαζε όπως σε βολεύει.
    # Κατά τα λοιπά, ανάγνωση, έμαθες στο Δημοτικό σύντροφε;; Κάνεις πως δεν πήρες χαμπάρι ότι η …προσφιλής σου συντρόφισσα ΔΕΝ αφηγείται ΜΟΝΟ όσα συνέβησαν στο Πολυτεχνείο την 17.11.1973. Για ξαναδιάβασε προσεχτικά σύντροφε για να δεις ότι αναφέρεται και σε πολύ μεταγενέστερα συμβάντα, όπως «τον Δεκέμβριο του ’08, που δολοφονήθηκε ο Γρηγορόπουλος» και ότι άλλο βολεύει το προπαγανδιστικό της άχτι. ‘Ότι δεν τη βολεύει το αφήνει μακριά στο …Αφγανιστάν. Μάζεψε λοιπόν σύντροφε, τα χαμένα και κακομοιριασμένα σου!

  175. Pedis said

    Δεν είναι ευθύνη του Μπάταλμαν που τα σχόλιά του διαβάζονται, αν δεν σχολιάζονται …

    Επίσης, αισθάνεται την πίεση του ανταγωνισμού που του δημιουργούν κάνα δύο ακόμη σχολιαστές άρρωστοι με την Αλήτεια.

    Ο Νικοκύρης, πάντως, δεν έχει πρόβλημα. Επομένως, γιατί να έχουν οι φιλοξενούμενοι σχολιαστές;

    Εκτός από μία μερίδα μόνιμων σχολιαστών, με όχι σταθερή σύνθεση, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κανείς άλλος δεν διαβάζει με κάποια στοιχειώδη προσοχή τα 100-200-300 …500 σχόλια σε κάθε νήμα, και καθόλου τα σεντόνια.

    Σκρολλάρειν άφοβα, ελεύθερα και δημιουργικά, δίχως τύψεις. Κανείς δεν πρόκειται να παρεξηγηθεί. Ούτε να το μάθει. 😁

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    157 – «Το ό,τι δεν βλέπεις τις σημαντικές και εξώφθαλμες διαφορές είναι σ΄εμένα τουλάχιστον κατανοητό.»

    Το ότι εσύ βλέπεις σημαντικές και εξώφθαλμες διαφορές, είναι σε μένα τουλάχιστον ακατανόητο. Το ουτοπικό αλλά εξίσου φασιστικό με την απαγόρευση -«να συνεννοηθεί για μια καλά περιφρουρημένη, συμβολική πορεία.» – το αφήνω ασχολίαστο.

    Δύσκολο πράγμα η δημοκρατία, ίσως πιο δύσκολο κι από την ελευθερία.

  177. Μαρία said

  178. ΓΤ said

    157@

    εξόφθαλμο σφάλμα το «εξώφθαλμο» 🙂

  179. Μαρία said

  180. ΣΠ said

    174
    Λέγε ό,τι θες, εσύ εκτίθεσαι. Σύντροφός σου πάντως δεν είμαι.
    Ανάγνωση όλοι στο Δημοτικό μάθαμε. Εσύ πότε έμαθες, στον στρατό; (αυτό θα εξηγούσε πολλά).
    Κάθε σχόλιό σου επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που έγραψα: τάχεις τελείως χαμένα. Στην αρχή λες ότι, αφού λέει για το Βιετνάμ, θα έπρεπε να πει και για το Αφγανιστάν. Όταν σου επισημάνθηκε ότι έκανες γκάφα, λες ότι, αφού γράφει για τον Γρηγορόπουλο, θα έπρεπε να γράψει και για το Αφγανιστάν. Τι άλλο θα έπρεπε να γράψει για να σε ικανοποιήσει; Για τον πόλεμο των Φόκλαντ;

  181. sarant said

    180 Eκ πείρας, στο Τουίτερ όποιος ξεκινάει κουβέντα με το «σύντροφε….» δεν είναι καλοπροαίρετος.

  182. ΚΩΣΤΑΣ said

    181 –> στο Τουίτερ όποιος ξεκινάει κουβέντα με το «σύντροφε….» δεν είναι καλοπροαίρετος.

    Από τουίτερ δεν έχω ιδέα. Στην πραγματική ζωή οι αριστεροί προσαγορεύονται μεταξύ τους με το σύντροφε. Εμείς οι λοιποί, οι μη ευώνυμοι, χρησιμοποιούμε την λέξη σύντροφε προς ευώνυμους, με έμμεση ευγενική σημασία, άντε και ως πείραγμα, που πάλι έμμεσα δηλώνουμε την αντίθεσή μας προς αυτή την ιδεολογία ώστε να προϊδεάσουμε τον συνομιλητή μας για την ιδεολογική μας τοποθέτηση. Έτσι το εννοώ και το χρησιμοποιώ κι εγώ, και δεν το βρίσκω κατά την άποψή μου κακό.

  183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο κ.Μητσοτάκης, η παράταξή του και το Πολυτεχνείο
    https://www.imerodromos.gr/o-k-mitsotakis-i-parataxi-toy-kai-to-polytechneio/

    177, 179
    κι έλεγα μετά την ανακοίνωση της Εν.Δικ.Εισ (νομίζω κι όλοι το σκεφτήκαμε) να δούμε πώς θα το στρίψει τώρα.
    Κατά τα γνωστά, κάπως θα βγεί θα το πάρει πάνω του πάλι, η αρχηγάρα, αλλά πώς θα το ρουφήξει τ΄αυγό (τις μύξες λέει οι λαϊκή ρήση) και να το!

  184. Γς said

    Βρε τί κακό είναι αυτό;

    Ολοι θέλουν να μας δείξουν τη δύναμη τους

    Ο Τούρκος

    ο Κορονοϊός

    ακόμα κι ο Γιάννης

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    176 Μπρουκ! αμάν αυτές οι ρητορικές σου εκσπερματίσεις!
    Φιλιά! 🙂

  186. Γς said

    ο ΓιάΝης

  187. BLOG_OTI_NANAI said

    164: Επειδή λες παραμύθια εις βάρος μου, να πω ότι δεν είμαι ψεκασμένος, διότι εν μέσω απαγορεύσεων τηρώ απόλυτα ΟΛΑ τα προβλεπόμενα μέτρα.

    Άρα, ψεκασμένοι είναι μόνο όσοι θέλουν να σπάσουν επιλεκτικά την καραντίνα είτε για να κάνουν ανιπολίτευση, είτε για να διαδηλώσουν ενάντια στα εμβόλια, είτε επειδή έχουν τσιπάκι οι μάσκες, είτε επειδή είναι μαλ… ε, …»αντάρτες πόλεων», είτε επειδή ξαφνικά «έχουμε χούντα», είτε επειδή η καραντίνα «χτυπάει την ορθοδοξία».

    Δεν σας ξεπλένει ούτε ο νιαγάρας όλους τους φαφλατάδες περί δημόσιας υγείας, αλλά αυτά last year, διότι σήμερα οι λοιμοξιολόγοι και τα μέτρα έγιναν… «χουντικά» ενώ μέχρι προχθές μερικοί αχαρακτήριστοι ήταν πρόθυμοι να λυντσάρουν ακόμα και τον Τσιόδρα επειδή πήγε να… ψάλλει ολομοναχός. Ρε, άντε από δω. Βλέπουμε μια γελοία παράσταση να εξελίσσεται ότι αν δεν γίνει πορεία ξαφνικά έγινε χούντα μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της οποίας τα καθολικά λοκντάουνξ επικροτούσαν οι πάντες! Ντροπή.

    Όσοι επικροτούν αυτές τις αστειότητες ανήκουν στους επικίνδυνους ψεκασμένους σαν όλους εκείνους που θέλουν απλά να κάνουν ό,τι γουστάρουν με δικαιολογίες που γελάνε και τα τσιμέντα, αφού τα μέτρα είναι ασφυκτικά εδώ και μήνες και όλοι τα επικροτούσαν.

    Να πάνε οι αρχηγοί να καταθέσουν στεφάνι κατόπιν συννενόησης. Αυτό απαιτούν οι χιλιάδες άνθρωποι εργαζόμενοι που κάνουν την υπομονή του Ιώβ και μόνο μια σπίθα χρειάζονται από ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ να αρχζίσουν και αυτοί να βαφτίζουν ΧΟΥΝΤΑ τα μέτρα με απρόβλεπτες συνέπειες. ΝΤΡΟΠΗ!

  188. Γς said

    185:

    -εκσπερμάτωσες;

    https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_124.html

  189. # 178

    Μα του πέταξε τα μάτια έξω αφού !

  190. voulagx said

    Ένα άρθρο που είχα βρει στον «Αγγελιοφόρο Θεσσαλονίκης». Δεν θυμάμαι να τό ‘χουμε συζητήσει παλιά.

    Ημερομηνία: 16/11/2008 – Σελίδα: 26
    Τίτλος: Η αληθινή Ιστορία δεν έχει ακόμη γραφτεί

    «…Πέρασε αρκετός χρόνος για τη μελέτη μιας από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας. Κι όμως, η φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης -όπως και του αθηναϊκού Πολυτεχνείου- δεν έχει καταγραφεί ακόμη με πληρότητα και ιστορική τεκμηρίωση. Οσες εξιστορήσεις για τη φοιτητική εξέγερση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έγιναν μέχρι σήμερα, έχουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικής εκτίμησης και μνήμης. Η πιο αντικειμενική μέχρι στιγμής εξιστόρηση για το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα στη Θεσσαλονίκη είναι του Χρυσάφη Ιορδάνογλου, όπου εντάσσεται και το Πολυτεχνείο, αλλά δεν είναι μονογραφία για τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη. Χρειάζονται και άλλες καταθέσεις και περιγραφές. Δεν αρκεί, όμως, μόνον η κατάθεση της μνήμης και της εμπειρίας από τη μια πλευρά. Θα πρέπει στην καταγραφή να μιλήσουν και οι »αντίπαλοι…»». Μια μέρα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, σε ένα κλίμα κατατρεγμού και συσκότισης των πληροφοριών, στάλθηκε με συνωμοτικό τρόπο και ανυπόγραφη φυσικά, μια ανταπόκριση με το μεγάλο γεγονός για τις ελληνόγλωσσες εκπομπές και τον ελληνικό και ξένο Τύπο της Ευρώπης: «Στις 4.30 το πρωί οι ερπύστριες των τεθωρακισμένων όργωναν τον ιερό χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γκρεμίζοντας το τελευταίο οχυρό της δημοκρατικής νεολαίας που διαδήλωνε την αντίθεσή της προς τη χούντα. Τρία άρματα πιάνουν την είσοδο της Πολυτεχνικής, όπου ήταν πολιορκημένοι τρεις χιλιάδες φοιτητές και στρέφουν τις κάννες προς το κτίριο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λοκατζήδες με εφ’ όπλου λόγχη περικύκλωσαν το κτίριο. Αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της συντονιστικής επιτροπής των πολιορκημένων φοιτητών με τις στρατιωτικές και πανεπιστημιακές αρχές. Στις 5.30 με υψηλό φρόνημα, μέσα από μια πυκνή παράταξη λογχοφόρων, αρχίζουν να βγαίνουν οι φοιτητές, νύχτα ακόμη για να μπορούν οι ασφαλίτες και οι συνεργάτες της χούντας να συλλαμβάνουν τους φοιτητές και να τους οδηγούν στα κρατητήρια. Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η αποχώρηση των φοιτητών, ο ραδιοσταθμός μεταδίδει το τελευταίο μήνυμα: «Σας μιλάμε από το ραδιοφωνικό σταθμό του ελεύθερου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν ο στρατός μάς χτυπήσει, αν πέσει έστω και ένας πυροβολισμός, κανείς δεν μπορεί να είναι ανεύθυνος γι’ αυτό… Ζητάμε από τους στρατιώτες να καταλάβουνε ότι είμαστε αδέρφια, ότι ο εχθρός μας είναι κοινός… Απευθύνουμε στον ελληνικό λαό και σ’ ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο έκκληση να πάρει θέση. Ζητούμε από τους στρατιώτες να μην υπακούσουν σε μια διαταγή για πυροβολισμό. Ζητούμε να πάρετε θέση…». Η αναταραχή στο Πανεπιστήμιο, που ήρθε ως συνέχεια των γεγονότων της Αθήνας, άρχισε την Παρασκευή όταν ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε σε μια αίθουσα για να συζητήσει φοιτητικά αιτήματα. Στη συγκέντρωση προστέθηκαν και φοιτητές άλλων σχολών. Εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή αγώνα και αποφάσισαν την κατάληψη του κτιρίου. Οργανώνεται η διαβίωση των φοιτητών, πρόχειρο νοσοκομείο, γραφείο Τύπου, άμυνα, τροφοδοσία. Οι συλληφθέντες Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα του Χρυσάφη Ιορδάνογλου, διαπιστώνεται ότι εκείνο το βράδυ συνελήφθησαν πάνω από 200 φοιτητές. Μόνο στο κτίριο της Ασφάλειας, στην οδό Βαλαωρίτου, στοιβάχτηκαν πάνω από 100 άτομα στα 14 κελιά. Αλλοι κρατήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, ενώ πολλοί φοιτητές στην Ασφάλεια πέρασαν από βασανιστήρια. Οι περισσότεροι φοιτητές απολύθηκαν σταδιακά τις επόμενες μέρες. Κρατήθηκαν για έναν περίπου μήνα μόνο 35, που χαρακτηρίστηκαν ως »πρωταίτιοι». Οι μισοί στο Γεντί Κουλέ και οι υπόλοιποι στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης. Μνήμης και τιμής ένεκεν αναφέρουμε τα ονόματά τους: οι φοιτήτριες Ρία Καλφακάκου, Δήμητρα Λιοδάκη, Μαρία Μαυραγάνη, Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου (βασική εκφωνήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού που στήθηκε), Ντόρις Σακλαμπάνη. Οι φοιτητές Χρήστος Αγγελόπουλος, Πανταζής Αδρίμης, Θανάσης Ακριβόπουλος, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Αποστολάκης, Μανώλης Βαρδουλάκης, Θωμάς Βασιλειάδης, Κώστας Γεωργιάδης, Τάσος Γκιρκούδης, Μίμης Γρηγόρης, Νίκος Δόικος, Πάνος Ερμείδης, Χρυσάφης Ιορδάνογλου, Βασίλης Καλεσόπουλος, Μανώλης Καλομενόπουλος, Χρήστος Κοντοκώστας, Κώστας Κούρκουλος, Λαζαρίδης (κατασκευαστής και χειριστής του πομπού), Δημήτρης Λέντζας, Γεράσιμος Λιόντος, Λευτέρης Μαλαξιανάκης Χρήστος Μαμαρίκας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Πέτρος Οικονόμου, Πέτρος Περράκης, Λάκης Προγκίδης, Γιώργος Σμυρνής, Ηλίας Τσουλογιάννης. Οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καΐσης και Κλέαρχος Τσαουσίδης.
    Το χρονικό της εξέγερσης στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης
    Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν από την εξέγερση στο «δικό μας Πολυτεχνείο», αυτό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακόμη δεν έχει γραφτεί η αληθινή Ιστορία αυτού του φοιτητικού ξεσηκωμού. Ο «ΑτΚ» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει ακροθιγώς το γεγονός μέσα από κείμενα του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Χρίστου Ζαφείρη, που έχουν δημοσιευτεί στον «Αγγελιοφόρο».
    Εκείνο το βράδυ πιάστηκαν πάνω από 200 φοιτητές. Μόνο στο κτίριο της Ασφάλειας, στην οδό Βαλαωρίτου, στοιβάχτηκαν πάνω από 100 άτομα στα 14 κελιά

  191. Avonidas said

    #152. Δεν καταλαβαίνουμε ότι αν δινόταν το ελεύθερο στις συγκεντρώσεις θα είχαμε στους δρόμους το αδιαχώρητο αφού όλος ο πληθυσμός -είτε τον νοιάζει είτε όχι το πολυτεχνείο- θα ήθελε ευκαιρία να ξεσκάσει;!

    Να δω την κυρα-Σούλα τη μασκοκλάστρια να πηγαίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου και τι στον κόσμο 😛

    (Και τον Κουτσούμπα να ψάλλει)

  192. Μαρία said

    181
    Είναι δεξιός κατάμαυρος.

  193. Theo said

    Στην Έδεσσα, όπου δεν μαθαίναμε και πολλά από τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 14 έως 17.11.1973, στις 18 το πρωί (ήταν Σάββατο, αν δεν απατώμαι) μόλις μπήκε στην τάξη μας (έκτη γυμνασίου) ο μαθηματικός, ένας «βαμμένος» δεξιός, άρχισε αγανακτισμένος να φωνάζει πως σκοτώνουν τους φοιτητές στην Αθήνα. Και μετά μας διηγήθηκε για τον λόγο που έβγαλε στην Αθήνα τον Μάιο του 1936, σε μια διαδήλωση, ως εκπρόσωπος των φοιτητών της Θεσσαλονίκης. (Άλλη φορά μας είχε διηγηθεί πως ο ΕΛΑΣ τον είχε κουβαλήσει όμηρο μέσα στα χιόνια μέχρι την Αριδαία τον Δεκέμβρη του ’44.)
    Άρα, και οι καραδεξιοί δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη χούντα, τουλάχιστον τότε.

    @190:
    Ένας φίλος Σαλονικιός ήταν οργανωμένος στην ΑΑΣΠΕ κι είχε κατέβει ως εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης σ’ ένα συνέδριό τους στην Αθήνα. Σπούδαζε στα ΚΑΤΕ, τον συνέλαβαν τον Νοέμβρη του 1973 και τον βασάνισαν στην ΕΣΑ (μάλλον μετά το Μεταγωγών), κάτι που του άφησε κάποια κουσούρια. Πρέπει να συμμετείχε στα γεγονότα που περιγράφει το άρθρο, αλλ’ απέφευγε να μιλά γι’ αυτά. Δεν βλέπω το όνομά του στη λίστα.

  194. Theo said

    @193β, διόρθωση:
    Θεσσαλός, αλλά μένει στη Θεσσαλονίκη από τα 18 του.

  195. sarant said

    190 Δεν θυμάμαι να το έχω δει ξανά

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    185 – Την έχω πολύ κακομαθημένη από μικρή την Παπέν κοπελιά και δεν περισσεύει τίποτε, ούτε καν για ρητορική.😂

    Κοίτα, είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τον υπάλληλο της εκκλησίας, που μόνο αγαθές δημοκρατικές προθέσεις δεν έχει, αλλά αν κοιτάξουμε χωρίς δογματικά γυαλιά αυτά που λέει, θα δούμε πως έχει δίκιο. Θέλει αρετήν και τόλμην ΚΑΙ η δημοκρατία καλή μου, όσοι πιστεύουμε σ΄αυτήν, οφείλουμε να την υπηρετούμε και να την εξελίσσουμε, αν την προσαρμόζουμε κατά το δοκούν, γίνεται δόγμα, φασισμός δηλαδή και πεθαίνει, εξ ού και η άσπερμη ρητορική.😂

  197. Γιάννης Ιατρού said

    176/196: ΛΑΜΠΡΟ, μπορείς να δηλώσεις την παρουσία σου και χωρίς να λες παπάρες!

  198. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Μυθοπλασια Δημοσιευμενο 17-11-2010

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”
    http://www.poiein.gr/2010/11/17/aouossooio-oeeyeeciio-16-12-iiyianc/

  199. Μαρία said

    193
    Και το μαύρο έχεις τις αποχρώσεις του.

    Αυτά είναι τα ονόματα. Ο Ζαφ. παρέλειψε μόνο το όνομα του Νίκου του Φωτίου. Μήπως ο φίλος σου πιάστηκε το ’74; Οι δύο αασπετζήδες Οικονόμου και Σμυρνής είναι μακαρίτες.
    Όπου ΕΣΑ βάλε Ασφάλεια, Βαλαωρίτου 11-13.
    Τον βλέπεις σ’ αυτή τη φωτό απ’ τις φυλακές Διαβατών;

  200. Νέο Kid said

    197. Ενίσταμαι! Ο Λάμπρος δε λέει ποτέ παπάρες! Απλώς ξεχνά καμιά φορά να κλείσει την κάνουλα της συναισθηματικής νοημοσύνης του…και πλημμυρίζει ο τόπος! Κι άντε να βρεις υδραυλικό εν μέσω λοκονταουντζόουνς…🤪

  201. voulagx said

    #199: Ποτε πεθανε ο Σμυρνής;

  202. aerosol said

    #138 & 173
    Ελήφθη κι ευχαριστώ. Φευ, η δυναμική της ομάδας είναι διαφορετική.

    #175
    «Ο Νικοκύρης, πάντως, δεν έχει πρόβλημα. Επομένως, γιατί να έχουν οι φιλοξενούμενοι σχολιαστές;»
    Θα μπορούσαν να έχουν γιατί είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με άλλα κριτήρια ο καθένας. Δυο τρεις τα εκφράσαμε (το οποίο φυσικά δεν δεσμεύει κανέναν, απλά το αναφέρω). Για να απαντηθεί το γιατί ίσως θέλει σεντόνι, το οποίο δεν βλέπω να απασχολεί οπότε δεν θα το γράψω.
    [Δεν έριξα ευθύνη στον πολυώνυμο, αυτός κάνει τη δουλειά του. Επίσης, αναφέρθηκα σε 3 φαινόμενα.]

    #182
    Αυτό με την πραγματική ζωή με μπέρδεψε… Το σύντροφε το χρησιμοποιούσαν κάποτε βασικά οι κομμουνιστές.
    Ο,τιδήποτε αριστερά του κέντρου δεν είναι κομμουνισμός -θυμίζω πως, τύποις έστω, και το ΚΙΝΑΛ κεντροαριστερά είναι, το πρώην Σοσιαλιστικό Κίνημα. Λίγοι είναι οι παθιασμένοι του ΚΚΕ και όσοι έμειναν από την παλιά φρουρά του πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού. Ακόμα κι αυτοί πια δεν ξέρω αν χρησιμοποιούν το σύντροφε. Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει δια ζώσης άνθρωπο να το χρησιμοποιεί παρά χιουμοριστικά. Κάποιοι θα το κάνουν φαντάζομαι αλλά… ρε παιδιά, ώρες ώρες νομίζω πως οι πιο συντηρητικοί πολιτικά ξέρουν λιγότερα για τους αριστερούς συνανθρώπους τους από όσα εγώ για τις αντιπολιτευόμενες φατρίες στο Ιράκ! Σαν από ταινία μου ακούγονται αυτά.

    Αν το χρησιμοποιήσει κάποιος μη ευώνυμος (μου άρεσε αυτό!) προς εμένα και δεν είναι φίλος, θα σκεφτώ πως με τσουβαλιάζει σε ένα ξεπερασμένο κλισέ που δε με αφορά, για να με πειράξει -εξυπνακίστικα, θα έλεγα- ή να με ειρωνευτεί ανοιχτά. Επιπλέον, στην Ελλάδα αφορά και εποχές που κάποιοι βασίζονταν στον «σύντροφο» για να επιβιώσουν, να αντέξουν φυλακίσεις και εξορίες κλπ. Έχει γι αυτούς μια ιερότητα και δεν είναι ανάγκη να γίνει καταγέλαστη.

  203. Μαρία said

    201
    Δεν ξέρω ακριβώς, νομίζω οτι δούλευε … αυτού σ’ εσάς. Το έμαθα τον Ιούνιο του 2013, το βράδυ που έπεσε το μαύρο στην ερτ. Συνάντησα την Αρίστη, την αδερφή του, κι, όταν τη ρώτησα τι κάνει ο Γιώργος, μου είπε οτι είχε πεθάνει.

  204. voulagx said

    #203: Ναι, στη δ/νση τεχν. υπηρεσιων, εδω γνωριστηκαμε, αργοτερα βρεθηκαμε τυχαια μια φορα στη Σαλονικη. Κριμα!

  205. ΚΩΣΤΑΣ said

    202 –> Αυτό με την πραγματική ζωή με μπέρδεψε…

    Σε συνέδρια, κεντρικές επιτροπές, κοινοβουλευτικές ομάδες… ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, (άλλοτε κραταιό) ΠΑΣΟΚ κλπ «δημοκρατικές» δυνάμεις, το σύντροφε/ισσα δίνει και παίρνει.Στις ατομικές διαπροσωπικές σχέσεις είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

    Εδώ είμαστε κάπως ένα φόρουμ με αριστερό προσανατολισμό, δεν το κατακρίνω απλά το επισημαίνω. Ε! όταν απευθύνομαι αόριστα σε πολλούς δεν το θεωρώ κατακριτέο να χρησιμοποιήσω την προσαγόρευση σύντροφοι/σες. Όταν συμβαίνει μάλιστα ενίοτε, ευτυχώς από ελάχιστους, να αποκαλούν εμάς τους μη ευώνυμους 😉 (επειδή σου άρεσε) απογόνους φασιστών, ναζήδων, μαυραγοριτών, ταγματαλητών… ή να μας αποδίδουν και προσωπικά ανάλογες κατηγορίες. Το τελευταίο δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω.

    Όσα έγραψα παραπάνω αφορούν προσωπικές μου συνήθειες και επιλογές, δεν το γενικεύω.

  206. Μαρία said

    204
    Πόκα παίζεις;

  207. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @199. Αυτοί της φωτογραφίας είναι αποκλειστικά ΚΝίτες..

  208. voulagx said

    #204: Οχι, γιατί;

  209. Μαρία said

    207
    Απ’ αυτούς που ξέρω, ναι, εκτός απ’ το μακαρίτη τον Πέτρο.
    Αλλά δεν τους ξέρω όλους.

    208
    Είπα μήπως τον ήξερες εκτός δουλειάς 🙂

  210. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    (Πέθανε κι ο Οικονόμου; Είχε μια νεανικότητα στο πρόσωπό του, που έλεγες «αυτός δεν πρόκειται να γεράσει ποτέ»)

    ΚΝίτες ήταν όλοι τους, Μαρία. Ένας κι ένας! (Τότε..)

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Έχει γι αυτούς μια ιερότητα και δεν είναι ανάγκη να γίνει καταγέλαστη.»
    Σωστά. Όπως το «αδελφοί» των πρώτων χριστιανών. Αυτές οι προσφωνήσεις έχουν αξία και ουσία, όταν χρησιμοποιούνται σε συνθήκες αγώνα και κινδύνου, όταν, πολύ σωστά, βασίζεσαι στον άλλον για να επιβιώσεις σωματικά και ψυχικά. Σε καιρούς ασφάλειας και ειρήνης ηχούν από τυπικοί έως κωμικοί, όπως στα συνέδρια του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ.

  212. voulagx said

    #209β: Εκτος δουλειας βρισκομασταν σ’ ενα μπαρακι οπου ηταν τακτικος θαμωνας.

  213. Μαρία said

    210
    https://poiko.wordpress.com/

    Ο Πέτρος κνίτης;

  214. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τουλάχιστον τότε, ναι! (Συνάγεται και δια της εις άτοπον απαγωγής: Υπήρχε περίπτωση να χαμογελούν καμιά 15αριά στελέχη της τότε παράνομης και σκληροπυρηνικής ΚΝΕ -και του ΚΚΕ- έχοντας ανάμεσά τους και κάποιον Άλλον;; )

  215. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @213. Ο συμμαθητής του από το ΠΣΠΘ και μαθηματικός επίσης Γ. Μπάρμπας ήτανε ..αλλού. Μήπως εννοείς εκείνον;

  216. aerosol said

    #205
    Παίζει, λοιπόν, ακόμα εν έτει 2020 στα κομματικά στελέχη;! Για δες… Τόσο εκτός είμαι. Πάντως στην καθημερινότητα δεν χρησιμοποιείται. Ίσως ο νορμάλ κόσμος το άφησε αμανάτι στα στελέχια, από τις δεκαετίες που σταμάτησε να οργανώνεται και να ελπίζει πως παίζει ρόλο η φωνή του σε ένα κόμμα.

    Βρίσκω τρομερά χυδαία (ασφαλώς) και την υβριστική ομαδοποίηση των δεξιών. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βγάζουν την επιθετικότητα ταγματαλήτη, δυστυχώς. Αλλά (θέλω να) νομίζω πως είναι μικρή μειοψηφία. Όπως (θέλω να) νομίζω πως είναι ελάχιστοι οι ευώνυμοι (ρε θα μου κολλήσει ετούτο!) που θα αποδώσουν τέτοιους χαρακτηρισμούς στον κάθε δεξιό, εύκολα και για φτηνή προσβολή.

    #211
    Το σκέφτηκα όσο έγραφα Γιάννη. Θα έλεγα «αδελφέ» χιουμοριστικά, θα προσφωνούσα ίσως έτσι με ειλικρίνεια κάποιον θρήσκο (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) αλλά δεν θα το χρησιμοποιούσα πειρακτικά και ειρωνικά.

  217. Μαρία said

    215
    Ο Γιώργος μαζί με το Νίκο τον Κουτρέτση, κουνιάδο του επίσης μακαρίτη Ιωάννου, ήταν το δίδυμο της αασπε στο μαθηματικό και είχα την εντύπωση οτι ο Πέτρος ήταν επιρροή τους. Πάντως το Νοέμβριο δεν τον ξέραμε για μέλος της πανσπουδαστικής, της οποίας άλλωστε η επίσημη γραμμή δεν ήταν υπέρ της κατάληψης χωρίς να σημαίνει οτι μέλη της δεν συμμετείχαν στην κατάληψη. Όπως και να ‘χει η θητεία του στο κκε πρέπει να πέρασε απαρατήρητη. Αν δεις στο μπλογκ που λίνκαρα, στις φοιτ. εκλογές του ’76 κατεβαίνει με ψηφοδέλτιο του Ρήγα μαζί με τον επίσης μακαρίτη φίλο του Μπαλό, που τον είδα στο άλλο νήμα.
    Μετράμε πεθαμένους, γιατρέ.

  218. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @217. Ναι, έτσι πρέπει να είναι..

  219. Μαρία said

    216
    Η προσφώνηση αδερφέ ή γκαρντάση είναι λαϊκή. Το σκέτο αδερφέ χρησιμοποιείται κι απ’ τους τέκτονες κοινώς μασόνους.

  220. aerosol said

    #219
    Το αδερφέ είναι λαϊκό (και το χρησιμοποιώ, μου αρέσει). Το «αδελφέ» (ανάλογα και το πώς και πότε εκφέρεται) είναι πιο συγκεκριμένο, αδελφή Μαρία! 🙂

  221. Myriolis said

    213, 214
    Ούτε ΚΝΕ ούτε ΑΑΣΠΕ. Όντως νομίζω συνεργαζότανε με τον Ρήγα, αλλά μάλλον ΕΔΑ θα έλεγα.

  222. Μαρία said

    221
    Μιλάς για την μεταπολίτευση προφανώς. Στην ΕΔΑ εντάχτηκε άλλος μακαρίτης, της Νομικής.

    222
    Γιατί μας το κάνεις αυτό; Αυτή δεν είναι μόνο ακροδεξιά είναι και ηλίθια.

  223. Theo said

    @199:
    Όχι, δεν είναι σ’ αυτή τη φωτογραφία.
    Στα γεγονότα του Νοεμβρίου του ’73 συμμετείχε, ίσως όμως να τον συνέλαβαν το ’74, όπως λες.

  224. 223 Για να βλέπετε τα ρεζιλίκια τους, εσείς που τους ψηφίζετε 🙂

  225. Myriolis said

    223α
    Ναι, συγγνώμη, για την μεταπολίτευση μιλάω

  226. Myriolis said

    226 συνέχεια
    για το ’74 συγκεκριμένα

  227. Μαρία said

    224
    Αυτοί είναι απο Αθήνα https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/4200_i-syllipsi-ton-36-melon-toy-ekke-kai-tis-aaspe-ton-maio-toy-1974

  228. Theo said

    @199:
    (Ένα ένα τα θυμάμαι.)
    Δεν το συνέλαβαν τον Νοέμβριο, αλλά του έκοψαν την αναβολή λίγο μετά. Κι όταν κατατάχτηκε, τον βασάνισε η ΕΣΑ.

  229. Spiridione said

    Τώρα το είδα το 190. Δεν τα ήξερα αυτά τα γεγονότα, και βλέπω και γνωστά ονόματα. Πώς δεν το ‘χα πάρει είδηση τόσο καιρό …

  230. Μαρία said

    229
    Έτσι εξηγείται που έμπλεξες την ΕΣΑ.

  231. Μαρία said

    230
    Τον μοναδικό Κερκυραίο πρέπει να τον στάμπαρες αμέσως.

  232. Theo said

    @231:
    Ναι.

  233. Spiridione said

    232, Ε, καλά. Να φανταστώ ότι έχει κάποια σχέση;

  234. Μαρία said

    234
    Όχι, συνωνυμία. Είχα υποβάλει παλιά το σχετικό ερώτημα 🙂

  235. Spiridione said

    235. Κανένα αφιέρωμα στα της Θεσσαλονίκης θα δούμε κάποια στιγμή;

  236. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    190: Προσκλητήριο…., είθε όσες/όσοι είναι ακόμα κοντά μας να ξεπεράσουν «αβρόχοις ποσί» την επιδημία
    236: 👍

    Ο ΠΘ κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να κάνουν σήμερα «λιτή κοινή εκδήλωση»🙄 για το πολυτεχνείο αλλά ο ίδιος έχει κανονίσει εγκαίρως, δηλ. προ πολλού να λείπει αυτή τη μέρα (Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), τάχα μου για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας κλπ.
    Μα πόσο ΔΕΙΛΟΣ και ΨΕΥΤΗΣ !!!

    ΥΓ: Απ΄ ό,τι διαβάζω, καπάκι μετά θα πάει στο Λονδίνο

    Πάλι weekend κατά τα ειθότα, λένε οι κακιές γλώσσες😋 και για να επισκεφτεί την κόρη του (που δουλεύει σκληρά εκεί στην Goldman Sachs💰 από το καλοκαίρι του 2019…).
    Επισήμως βεβαίως θα πηγαίνει εκεί πάλι για να υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί, λέει, τρεις τράπεζες από το Σίτι του Λονδίνου ψάχνονται να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα από τις αρχές του νέου έτους επειδή «θέλουν να διαφοροποιηθούν έξω από το Λονδίνο» ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Υποψιάζομαι βέβαια πως πάει να καθαρίσει με την Cisco που εξέθεσε ανεπανόρθωτα και πανελληνίως την ‘κόρη του Κεραμοποιού’ όταν τις προάλλες «σκόνταψε κι έπεσε» ο server της στο Λονδίνο και δεν μπορούσαν να γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά στους μαθητές 😎

  237. ΚΩΣΤΑΣ said

    236 Σπύρο, αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες πληροφορίας σχετικά με τα γεγονότα της εξέγερσης των φοιτητών τον Νοέμβρη του 1973 στη Θεσσαλονίκη, πάρε το βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη, «αντεθνικώς δρώντες» εκδόσεις επίκεντρο, 2011. Αυτά που γράφει ο Βουλάγξ στο @190 και όσα σχετικά ειπωθήκαν σε διάφορα σχόλια ή και πληροφορίες για τους τότε πρωταγωνιστές, περιέχονται σε αυτό το βιβλίο και πολύ περισσότερα. Ομιλώ εκ πείρας, καθότι το έχω το βιβλίο

  238. ΚΩΣΤΑΣ said

    237 Βρε κακόψυχε* 🤣 τί γράφεις; μπες αυτή τη στιγμή στον ΣΚΑΕΙ και δες τον Κυριάκο να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

    *πρώτη φορά γράφω αυτόν τον χαρακτηρισμό για σένα. Ελπίζω να αναγνωρίζεις ότι το προσωνύμιο καλόψυχος το οφείλεις σε μένα. 😜

  239. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν θα μπορούσε ο μικρότερος ηλικιακά πολιτικός εξόριστος να μην καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των συναγωνιστών του. 😊

  240. # 237

    Πρέπει όμως να παραδεχθείς πως είναι καλός εξισορροπιστής των τάσεων μέσα στην Νουδούλα αφού, παρ’ ελπίδα μου, δεν έχει ξεσηκωθεί κάποια «πτέρυγα» του κόμματός του, εναντίον του. Και φαίνεται να το πετυχαίνει διορίζοντας τα βαρίδια που του φορτώνουν οι διάφορες «τάσεις» σε θέσεις που δεν έχουν πολιτικό κόστος γι αυτόν, Γεροργιάδης στο Υπουργείο Ανάπτυξης (κάτι κουνιέται μέσα στα σκλια μου), Αυγενάκης στο Αθλητισμού (και τον φτύνουν όλες οι διεθνεις αθλητικές ομοσπονδίες) και Κεραμέως στο Παιδείας (νεκρό από 40ετίας)
    Ενώ ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τις τάσεις μέσα και έξω (με τις αποχωρήσεις) στο κόμμα του και τον άφησε χωρίς αντίπαλο τώρα και άντε φτου κι απ’ την αρχή.

  241. spiridione said

    238. Ευχαριστώ Κώστα, θα το ψάξω. Θα μπορούσε να βάλει και κάτι ο Νικοκύρης, δεν είναι πολύ γνωστά γεγονότα για μας τους χαμουτζήδες.

  242. Pedis said

    # 202 – Αλλιώς: δεν περιμένω από τον Νικοκύρη να λύσει το πρόβλημα του καθενός, τι κάθεται και διαβάζει και γιατί τα σχολιάζει.

    Άλλωστε (πιστεύω ότι) το έχει φιλοσοφήσει: Χ.Φ.Α.

  243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    223 Μαρία αυτό σου κάνει? Μη μου το βγάλεις κι αυτό ακροδεξιό και ηλίθιο γιατί δεν ξανασχολιάζω πλέον πχιά.

  244. Γιάννης Ιατρού said

    239: Κώστα, στο Σκάει δεν μπαίνω, σκουδιδοσταθμός έιναι και οι ειδήσεις του μόνο σε «εισαγωγικά» ελιναι τέτοιες. Αλλά το είδα προηγουμένως από αλλού.
    Προφανώς το κράξιμο που έχει πέσει από χθες και η πανελλάδική ξευτίλα που ήταν ολοφάνερη επέδρασαν θεραπευτικά.
    Γιατί η επίσκεψη στα ΗΑΕ δεν είναι αποκύημα φαντασίας, όπως μπορείς να διαπιστώσεις και εσύ πολύ εύκολα (και τ΄ άλλα σχέδια για το weekend επίσης)

    Προφανώς καθυστέρησε την αναχώρησή του 1-2 ώρες και έκανε την κατάθεση στεφάνου. Και καλά έκανε, και τη περαιτέρω διαπόμπευση απέφυγε και γενικά θετικό είναι.

  245. Γιάννης Ιατρού said

    245: (συνέχεια) Επειδή τό ΄φερε η κουβέντα Κώστα😜, τέτοιο φιάσκο σαν του Χρυσοχοΐδη δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει (ή έγινε με την «διαφυγή» Παππά😎🙄, που επίσης δεν υπολόγισε σωστά;;)
    Έχει ξεσκιστεί μια εβδομάδα να λέει δε θα γίνει καμία πορεία, έχει βγάλει 5-6000 αστυνομικούς κι οι άλλοι απλά πήγαν και μαζεύτηκαν αντί για το Πολυτεχνείο στην πρεσβεία των ΗΠΑ που δεν είχε αστυνομία. 🙂 (ή επίτηδες δεν έβαλε, για να μην γίνει της μουρλής;). Τώρα μπορεί να πάει να πιάσει τον ΓιάΝη και 8-9 άλλους που είπαν πως θα πήγαιναν κι αυτοί ποδαράτοι…
    Πολυτεχνείο 2020: Συγκέντρωση του ΚΚΕ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία

  246. Theo said

    @246:
    «μπροστά ξεσηκωμός».
    Τι θέλει να πει ο ποιητής; 🙂 😆 😆

  247. Theo said

    Εν τω μεταξύ, ενώ εμείς χτενιζόμαστε συζητώντας αν είναι συνταγματικές ή όχι οι πορείες κι αν πρέπει να συνεχιστεί το έθιμο της πορείας της 17 Νοέμβρη εν μέσω πανδημίας, στο όχι και τόσο μακρινό Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ οι Αρμένιοι των πέντε από τους εφτά νομούς του φεύγουν καίγοντας τα σπίτια τους και παίρνοντας μαζί τους τα οστά των γονιών τους (https://www.altsantiri.gr/kosmos/914033/drama-armenioi-artsach-kaigontas-spitia-niothontas-prodomenoi/).

    Ο Ερντογάν τα κατάφερε, βοηθώντας στρατιωτικά το «δεύτερο τουρκικό κράτος», το Αζερμπαϊτζάν.
    Και τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ θάβουν την είδηση, βρίσκοντας άλλα, πιο «σπουδαία» πράγματα ν’ ασχοληθούν. 😦 😡

  248. Γιάννης Ιατρού said

    στο δρόμο του νοέμβρη μπροστά
    ξεσηκωμός

    Χωριστά προφανώς, Τέο, αλλά στο πλακατ λόγω διαστάσεων κλπ. δεν το ξεχωρίζεις. Αλλά ένα κόμμα μπορούσαν να βάλουν, λέω εγώ τώρα.

  249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    237 >>για να επισκεφτεί την κόρη του (που δουλεύει σκληρά εκεί στην Goldman Sachs💰 από το καλοκαίρι του 2019…
    Οι τράπεζες ταιριάζουν στα παιδιά μας
    https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/stin-pagkosmia-trapeza-me-mistho-11-000-dolaria-i-kori-tis-panagiotarea/

  250. π2 said

    244: Ένα στα δύο σίγουρα.

  251. ΓΤ said

    247@

    Σε αβέρτα αφισάτα κεφαλαιογράμματα συνθήματα θέση δεν έχει η στίξη, παρά μόνο το θαυμαστικό. Υπονοείται κόμμα μετά το «μπροστά», μετά το «Νοέμβρη»…

  252. Γς said

    246:

    καταλάβαμε. Θέλεις μερίδιο

    Σε είδα με! Σε είδα με!

    Ορσε!

  253. Γς said

    Σε είδαμε! Σε είδαμε!

  254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ΑΠΕ έβαλε φωτό από παλιά πορεία του ΠΑΜΕ(πυκνοί και ξεμάσκωτοι ασφαλώς να δει ο κόσμος τους διασπορείς). Το καταχέρισαν και την κατέβασε.
    Δεν πάει άλλο, δεν πάει άλλο αυτός ο βιασμός της λογικής και της δημοκρατίας βεβαίως.

  255. π2 said

    246: Δεν παίρνω κι όρκο ότι είναι φιάσκο. Υποψιάζομαι ότι έγινε επίτηδες και με κάποιας μορφής άτυπη ενημέρωση. Το ΚΚΕ πήγε στην πρεσβεία (200 άτομα), ο Τσίπρας στο Πάρκο Ελευθερίας. Οι 6000 αστυνομικοί φυλάνε το Πολυτεχνείο (χωρίς μάσκες διαβάζω και συνωστισμένοι). Και εκεί όμως επέτρεψαν συγκέντρωση άνω των 3 ατόμων (πρωθυπουργός, συνοδοί του, φωτορεπόρτερ).

    Νομική απορία: διαβάζω ότι έφαγε πρόστιμο 300 ευρώ μια κυρία που πήγε (μόνη της φυσικά) στο Πολυτεχνείο να καταθέσει ένα λουλούδι, φεύγοντας από τη δουλειά της και με κωδικό 6. Με ποια αρμοδιότητα τα αστυνομικά όργανα έκριναν ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση δεν δικαιολογείται με αυτόν τον κωδικό; Πώς πιστοποιούν ότι δεν βγήκε για περπάτημα;

  256. ΚΩΣΤΑΣ said

    246 Καλέ μου Γιάννη, ποσώς με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος, ο Χρυσοχοϊδης… κλπ. Δύο πράγματα με καίνε, η πανδημία και η διχόνοια. Θεωρώ υπέρτατο αγαθό την ανθρώπινη ζωή. Αν έστω και μία ανθρώπινη ζωή χαθεί εξ αιτίας αυτών των συγκεντρώσεων, τότε θα είναι ηθικά υπεύθυνοι και αυτοί που συμβάλλουν να δημιουργηθεί αυτή η ανακατωσούρα. Κι ο καυγάς είναι για το τίποτα, πολιτική σπέκουλα. Γι’ αυτούς που θέλουν να τιμήσουν τον ξεσηκωμό και τους νεκρούς, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Πουθενά δεν προβλέπεται ότι τιμή αποδίδεται μόνο με πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Κι αν κάνω λάθος εγώ, τότε το κρίμα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβερνήσεις συνεργάστηκαν άριστα με τους Αμερικάνους, οποία υποκρισία;!!!

  257. Theo said

    @249:
    Ε, και πάλι το «στο δρόμο του νοέμβρη μπροστά» κάκιστα ελληνικά είναι.
    Θα μπορούσαν να γράφουν «μπροστά/στο δρόμο του νοέμβρη» αλλά μάλλον ήθελαν ένα ρυθμό.
    Κι αυτό το «στο δρόμο» πόσο ξύλινο και παρωχημένο φαίνεται!

    @252:
    Και πώς να καταλάβει ένας άσχετος περαστικός, ρε μάστορα, τι θέλει να πει ο ποιητής;
    Δεν οφείλει ένα σύνθημα να είναι άμεσα κατανοητό πρώτα και κύρια;

    Τέλος πάντων, οι παοκτσήδες πόσο πιο ευφάνταστοι και ευρηματικοί είναι στα συνθήματά τους από τους κνίτες! 🙂

  258. Γιάννης Ιατρού said

    250: ΕΦΗ, πρέπει να έχει κάποια φωλιά εκεί στα Λονδίνα…🙄🤢

    246: (συνέχεια ) Κώστα, δεν είμαι ο μόνος που το παρατήρησε, πάρτυ γίνεται… 👏🎈

    μέχρι κι ο Σκάκης 🙂 🙂

  259. ΓΤ said

    258@

    Το πιάνει, του μιλά σώψυχα. Αλλά, ρε μάστορα (:) ), εσύ, που είσαι διαβασμένος, και δεν ασχολείσαι με κάθε Νικόλαο Παραπλανά, οφείλεις να το πιάσεις νωρίτερα. Με πιάνεις;

  260. Γιάννης Ιατρού said

    Μα πόσο ξεφτίλες ρε παιδιά;

  261. Theo said

    @261:
    Αν με τον ίδιο κωδικό πήγαινε ν’ ανάψει ένα κεράκι σε μια εκκλησία (σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ανοιχτή) και της έκοβαν το ίδιο πρόστιμο, ποιον θα έλεγες ξεφτίλα, Γιάννη μου; 🙂

  262. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    259 Οι φήμες λένε πως φέτος μπροστάρης της πορείας θα είναι ο Σαμαράς.

    https://www.antinews.gr/action.read/politiki/eseis-stinete-skiniko-sugkrousis-kurie-mitsotaki/2.147732

  263. Γιάννης Ιατρού said

    262: Σε διαβεβαιώ τους ίδιους Τέο. Δεν ήταν ποτέ πρόβλημα αυτό. Η (επιτηδευμένη) μαζικότητα / καλέσματα κλπ. κτυπούν άσχημα.

    Κι έχει ακόμα μιά, κατ΄ εμέ ουσιαστική, διαφορά το ένα από τ΄άλλο: Στην εκκλησία, σε εκδηλώσεις διασκέδασης, καλλιτεχνικές κλπ. πάμε/πάνε πολλές φορές, επαναλαμβανόμενα. Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ή σε εθνικές εορτές 1Χ τον χρόνο, στο δικαστήριο με την Χ.Α. εφάπαξ (ελπίζω). Και βέβαια στην περίπτωση της επιδημίας, και σ΄αυτές τις τελευταίες, σύντομα, μεμονωμένα, ατομικά, ετεροχρονισμένα κλπ, και με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης. Νομίζω είναι αυτονόητα.

    Οι απλές συγκρίσεις του τύπου: «γιατί αυτός κι όχι ο άλλος», με όλη την κατανόηση για την πικρία που μπορεί να αισθανθεί ο καθένας μας, δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Μου θυμίζουν εκείνο το να «του ψοφήσει κι αυτού η κατσίκα» ή παρόμοια (με βίντεο κλπ. 🙂 )

  264. Theo said

    @262:
    Να το θυμηθούμε αν κάποιος πληρώσει πρόστιμο γιατί χρησιμοποίησε κάποιον κωδικό για ν’ ανάψει ένα κεράκι «σύντομα, μεμονωμένα, ατομικά, ετεροχρονισμένα κλπ, και με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης».

    Και φυσικά δεν θέλω κανείς να τιμωρείται για τέτοιες παραβάσεις σαν αυτή της κυρίας.

  265. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με αφορμή τον κορονοϊό ποινικοποιούνται τα αυτονόητα. Αυτά που κάποιοι υπερεπαναστάτες αποκαλούν τυπικές ελευθερίες. Στις μέρες μας βλέπουμε πόσο «τυπικές» είναι.

  266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    256 Το πρόστιμο αιτιολογήθηκε «για άσκοπη μετακίνηση» !

    259α, η παγκόσμια τράπεζα για την οποία δουλεύει εξ αποστάσεως ήδη η Ελένη Παναγιωταρέα-Μακροπούλου,η θυγατέρα της Άννας, είναι στα Λονδίνα;
    Εντωμεταξύ, Λάμπρο λέγανε τον φυσικό της πατέρα! (με παρακολουθείς; 🙂 )

    259β,γ ανεβάσταγοι κομμουνιστοφάγοι !

    262,Τεό,άλλαξε παράδειγμα, αστυνομικό να γράφει για άναμμα κεριού στοιχηματίζω ότι δεν θα γίνει ακόμη και δέκα χρόνια να βαστάξει η πανδημία 🙂

  267. aerosol said

    #243
    Ουφ, ούτε εγώ. Αν ήθελα να του πω κάτι θα το έλεγα ονομαστικά ή θα έστελνα μήνυμα. Δεν είμαι τόσο passive-aggressive.

  268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πριν λίγο άκουσα στο Ρίαλ ράδιο, από κάποιον, δεν κατάλαβα, συνδικαλιστή; για όλο αυτό το μάζεμα 6.000 αστυνομικών στο κέντρο οι οποίοι συνωστίστηκαν και στα αστυνομικά Τμήματα και στις κλούβες, ότι παρουσιάστηκαν κρούσματα κορονοϊού (βγήκαν κάποια αποτελέσματα;)και άρον άρον, τώρα όσο τρέχανε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στους δρόμους, αποσύρανε κάποιους για τα περαιτέρω (απομόνωση, τεστ;) .
    Πάντως την είδηση περί διάγνωσης κόβιντ σε αστυνομικούς, την άκουσα καλά.

  269. Γιάννης Ιατρού said

    ΕΦΗ,
    267β: Χαχα, ναι, ναι.Μουρντάρης μας βγήκε!

    269: Εννοείς τη διμοιρία από την Λαμία που επιστρέφει εσπευσμένα; Πάντως όπως και νά ΄χει, θα είχαν μολυνθεί πολύ πριν να τους φέρουν εδώ για την σημερινή επέτειο. Θέλει κάποιες μέρες για να φανεί η αρρώστια αυτή. Το θέμα είναι πως έτσι στοιβαγμένοι κατά την εδώ παραμονή τους, θα κόλλησαν ολόκληρο σύνταγμα…
    Κρίμα λέω, γιατί εκτός των σκέψεων που υπάρχουν με τον ζήλο κλπ. που έχουν επιδείξει, εντολές ακολούθησαν στην δουλειά τους, και πολλοί τους γυναίκες και παιδιά θα έχουν… Αλλά μήπως οι από πάνω τους σκέφτονται τον άνθρωπό και νοιάζονται να τους προστατεύσουν στην δουλειά τους; Μπα, αναλώσιμοι είναι… Να αυτά να βλέπει κι ο φίλος ο Κώστας (#257), που (όπως όλοι μας θέλω να πιστεύω) βάζουν την προστασία της ζωής ψηλά στη λίστα τους.

  270. Μαρία said

    244
    Χα, χα, το είχα διαβάσει όλο το θρεντ αλλά δεν το ‘φερα εδώ, γιατί η φιλελεύθερη Βίβιαν είναι παλιά φίλη του Νικοκύρη. Έμπλεξε με κακές παρέες και φθείρουσιν ήθη χρηστά ομιλίαι κακαί.

  271. Γς said

    244:

    >Με κακές παρέες

    Κι ο Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Η πολιτική μ@λ@κί@ έχει τα όριά της

    Οι κακες παρέες κι αυτόν;

    Ή ο Βαρουφάκης εναντίον ΚΚΕ που δεν τον αφήνει να πάρει κομμάτι Πολυτεχνείου;

    Μύλος!

    https://www.real.gr/politiki/arthro/protofaneis_ybreis_karathanasopoulou_kata_xitta_sti_bouli_i_politiki_m_den_exei_orio-689302/

  272. spyridos said

    248

    Οι 7 αυτές επαρχίες ποτέ δεν ανήκαν στο Ν.Κ.
    Τις κατέλαβαν οι Αρμένιοι το 1993-94 μετά από μάχες και με τη βοήθεια της Ρωσίας σαν ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ν.Κ.
    Ηταν το διαπραγματευτικό χαρτί τους για μελλοντική ειρήνευση, είπαν στου Ρώσους.
    Έδιωξαν τους Αζέρους κατοίκους, κατέστρεψαν νεκροταφεία και τζαμιά και μπήκαν στα σπίτια τους.
    Ανάμεσά τους και το γνωστότερο τζαμί του Αζ. μνημείο της Ουνέσκο.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Yukhari_Govhar_Agha_Mosque

    Πριν ένα χρόνο οι Ρώσοι πρότειναν την παραχώρηση των 5 από τις 7 επαρχίες με αντάλλαγμα συνθήκη ειρήνης.
    Οι άλλες δύό θα γινόντουσαν διάδρομος για την Αρμενία. Η Αρμενία δεν δέχθηκε, το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε.
    Τώρα η Ρωσία το τακτοποίησε με πόλεμο.

  273. Theo said

    @267δ:
    Την περασμένη άνοιξη αστυνομικός «έγραψε» ιερέα στη Χίο γιατί άνοιξε την πόρτα της εκκλησίας σε μια γυναίκα που ήθελε να προσκυνήσει και του επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ασφαλώς και η κυρία θα πλήρωσε 50 ή 150 ευρώπουλα (όσο ήταν το πρόστιμο τότε). Κι εδώ κάποιοι έπεσαν να φάνε τον ιερέα και φώναζαν για «αλητεία».

    @273:
    Ευχαριστώ για την πληροφόρηση.
    Αλλά είσαι σίγουρος πως δεν κατοικούσαν και Αρμένιοι εκεί; Είδα μια φωτογραφία εκκλησίας ή μοναστηριού, με τους Αρμένιους να χορεύουν τον αποχαιρετιστήριο χορό. Και το εν λόγω κτήριο φαίνεται παλιό.

  274. Μαρία said

    274
    Δεν άνοιξε την πόρτα. Αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην απόφαση της ΙΣ και άφησε τις πόρτες ανοιχτές.
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/239789_synelifthi-iereas-sti-hio-epeidi-eihe-anoihtes-tis-portes-toy-naoy με βίντεα.

    Βέβαια, κατοικούσαν και Αρμένιοι. Είναι μέρες τώρα που είδαμε ουρές αυτοκινήτων που εγκατέλειπαν την περιοχή.

  275. spyridos said

    274 , 275

    Μετά τον πόλεμο κατοικούσαν φυσικά μόνο Αρμένιοι.
    Πριν υπήρχε Αρμένικη μειοψηφία.
    Αλλά ακόμα και στο Μπακού κατοικούσαν Αρμένιοι. Ο Κασπάροφ ήταν ο διασημότερος κάτοικος της πόλης.
    Το 92 είδαμε εικόνες Ρώσων στρατιωτών που κουβαλούσαν γιαγιάδες από το Μπακού.
    Πάντως ότι έγινε τώρα, έγινε με την άδεια και με επίβλεψη των Ρώσων.

  276. Γιάννης Ιατρού said

    276: (τέλος) και των (Τούρκων) συμμάχων τους βέβαια. Μαζί θα περιπολούν, όπως και στην Συρία. Για τη Λιβύη δεν ξέρω, ίσως μας πει ο Κίντος κάποτε. Δηλαδή τι συμμάχων, πιθανώς να τους χρησιμοποίησαν. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την «διαφήμιση» που τους έκαναν.

  277. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  278. Γιάννης Ιατρού said

    😂😂👍

  279. BLOG_OTI_NANAI said

    264: Την 28η Οκτωβρίου κάθε πότε τη γιορτάζουμε Γιάννη;

  280. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά, τι (λειψό !!) όνομα είναι αυτό που έδωσαν στην νέα, άοπλη👍, με τα μπλε μπλουζάκια Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ). ΜΑΚΑΡΙΑ ΟΔΟΣ θα έπρεπε να είναι (σαν ντελιβερι της ΔΑΠ μοιάζουν ρε σεις 🙂 🙂 🙂 )

  281. BLOG_OTI_NANAI said

    280: Ρωτάω φυσικά γιατί έως τότε τα μέτρα ήταν καλά, οπότε να δούμε ακριβώς πότε έγινε «χούντα» στην Ελλάδα το 2020… Ευτυχώς -σε αντίθεση με την αντιπολίτευση- ο κόσμος έδειξε ωριμότητα και έμεινε σπίτι του. Ίσως κάποιοι καταλάβουν ότι η πραγματική ζωή και ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από τον καναπέ του τουίτερ. Ο κόσμος θέλει αυτοί που ψηφίζει να είναι πάντα σοβαροί και αντάξιοι των περιστάσεων όχι όταν το θυμούνται και μάλιστα με τις ΜΕΘ γεμάτες.

  282. Γιάννης Ιατρού said

    280: Διάβασε καλά, το αναφέρω.

  283. π2 said

    262, 265: Η αρχική μου ερώτηση πάντως αφορά και τον πιστό. Δουλειά του αστυνομικού είναι να πιστοποιήσει αν ο πολίτης έχει στείλει το SMS. Όχι να ερμηνεύσει τι κάνει ο πολίτης όταν αποφασίζει, νομίμως, να βγει από το σπίτι του για μια βόλτα (σωματική άσκηση). Αν η κυρία που κατέθεσε το λουλούδι παρανόμησε με άλλον τρόπο, να της κόψουν πρόστιμο για την παρανομία που έκανε. Αν ο πιστός βρήκε ανοιχτή την εκκλησία για ν’ ανάψει κεράκι, να κόψουν πρόστιμο σε αυτόν που την άνοιξε, όχι στον πιστό που είδε φως και μπήκε. Η ερώτησή μου είναι με ποιο δικαίωμα και με ποια δικαιοδοσία, βάσει ποιων διατάξεων, ερμηνεύει ο αστυνομικός τι επιτρέπεται και τι όχι με τον κωδικό 6. Δηλαδή αν εγώ στείλω SMS με κωδικό 2, πόση ώρα έχω στη διάθεσή μου χωρίς να κουβαλάω τσάντα με ψώνια ώστε να γλιτώσω πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση; Υπάρχει κάποια διάταξη που επιτρέπει το συγκεκριμένο αστυνομικό πρόστιμο;

  284. sarant said

    271 Tουίτ εντελώς ανεξήγητο

    281 Στρουμφάκια εντελώς

  285. spyridos said

    Περιμένω την ποδοσφαιρικοπολιτική ανάλυση του παοκΤΖΗ γιατί εγκώ ντεν καταλαβαίνει.

    Εντάξει το news24 εδώ και ένα μήνα κι αφού είδε τις νέες δημοσκοπήσεις γίνεται μέρα με την ημέρα καυστικότερο για την κυβέρνηση.
    Το Εσκουμπαρικό ιν.τζιαρ άρχισε να γυρίζει εδώ και λίγες μέρες και σήμερα βγαίνει στην Αυγή από τα αριστερά.
    Τι έγινε ;

  286. Γιάννης Ιατρού said

    284: προφανώς για ψευδή δήλωση (δεν έκανε άθληση, ούτε είχε σκύλο μαζί της κλπ.) μπορούν να την κατηγορήσουν. Κι επομένως πως παρέβη την απαγόρευση εξόδου (εκτός 1, 2,…. 6). Πολύ χλωμό το βλέπω να μπορέσουν να αποδείξουν πως δεν έκανε άθκηση (περπάτημα κλπ.)

  287. Γιάννης Ιατρού said

    286: News247 εννοείς. Το πρόσεξα κι εγω

  288. Μαρία said

  289. Μαρία said

    284
    Ο Γουρλής γνωστός και ως ιπτάμενος ιερέας θα δικαστεί. Η Χιώτισσα γυναίκα επίσης για εξύβριση μπάτσων. Πολύ πρωτότυπο.

  290. Μαρία said

    286
    Εδώ και μέρες γράφω οτι κάτι παίζει με το Χοντρό.

  291. Theo said

    @284:
    Λογικά μου ακούγονται όσα λες.
    Κάποιες φορές οι αστυνομικοί δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο. Αλλά πολλοί σχολιαστές, όταν για τα ίδια σχεδόν «παραπτώματα» αυτοί συλλαμβάνουν πιστούς, φταίνε οι πιστοί και οι «αλήτες οι παπάδες»· όταν επιβάλλουν πρόστιμα σε προσκυνήτριες του Πολυτεχνείου, φταίνε οι μπάτσοι.
    Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  292. Νέο Kid said

    Μα κάτι απορίες που έχετε μερικοί… Αν οι μπάτσοι είχαν λογική και ευαισθησίες θα ήταν άνθρωποι ! (κι όχι γουρούνια)

  293. Pedis said

    # 291 – Χοντρό;

    όλο και χειρότερα

  294. Μαρία said

    292
    Σχεδόν. Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία.

  295. Νέο Kid said

    Στη Λιβύη κάνω απίστευτο χάζι τους γουωναμπή μπάτσους! 🤪
    Εξηγώ, γιατί αν δεν εξηγήσω είναι αδύνατον να καταλάβετε:
    Επειδή δεν υπάρχουν κανονικοί μπάτσοι και ειδικά τροχαίοι ( Η τροχαία κίνηση είναι κυριολεκτικά αυτορρυθμιζόμενηλ! Καθένας πάει όπου γουστάρει , αντίθετα στο ρεύμα στο κάτι σαν χαιγουέη ας πούμε , κι όπως λαχει , στα ραουνταμπάου προτεραιότητα έχει οποίος προλάβει , τα μισά αμάξια δεν έχουν πινακίδες , για ασφάλεια ούτε λόγος …κι όμως ! Δεν γίνονται πολλά τρακαρίσματα! Κι αν γίνει κανένα , δεν υπάρχουν ύβρεις ,μαλώματα και τέτοια απολίτιστα ευρωπαϊκά. Κατεβαίνουν και δίνουν τα χέρια σαν κύριοι δεχόμενοι το θέλημα του Αλλάχ! Σοβαρότατα και εγκυρότατα όλα τα παραπάνω!) Επειδή λοιπόν η «ιξουσία ρα!» από την οποία πηγάζει το δυτικό και δη ελληνικό μπατσικό κόμπλεξ είναι ανύπαρκτη , αφού ο οποιοσδήποτε τυχαίος πολίτης μπορεί να είναι μεγαλύτερη εξουσία («σιδερωμένος» κάργα γαρ…) υπάρχουν κάποιοι ταλαίπωροι που μην αντεχοντας χωρις «εξουσία» αναλαμβάνουν χρέη αυτόκλητου τροχονόμου ή μπάτσου. Παρκάρουν δηλαδή το συνήθως ερείπιο αμάξι τους κάθετα σε λωρίδα του δρόμου και κατεβαίνουν για να κάνουν «ελέγχους»! 😀🤪🤪 Φυσικά όλοι τούς γράφουν στα σουνέτια τους ,αλλά δεν τους ενοχλούν κιόλας( καθώς δεν ξέρεις αν μπορεί να είναι και κανένας «σερίφης» οπλαρχηγός…) , με αποτέλεσμα αυτοί οι «γραφικοί του χωριού» να δημιουργούν συχνά traffic jams… Μιλάμε για πολύ γέλιο!

  296. Νέο Kid said

    296. Για να είμαι απόλυτα ακριβής , απότι μου έχουν πει πιο παλιοί υπάρχουν κάποιοι κανονικοί «κρατικοί» μπάτσοι , αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος ποιοι είναι! Κυκλοφορούν πεντακόσες διαφορετικές στολές και γαλόνια… κι επειδή κανένας δεν ρισκάρει να κάνει μαγκιές και «άσκηση ύφους και εξουσίας» ένθεν κι ένθεν …πορεύονται όλοι εν Ειρήνη στην οδό του Αλλάχ!
    Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε να εισάξουμε αυτό το ιδανικό σύστημα συνύπαρξης και ευνομίας στις παρηκμασμένες και αβίωτες κοινωνίες μας! 😀

  297. voulagx said

    #291: Λες να ράγισαν τα δεσμά της κουμπαριάς; Πάντως σήμερα η κουμπάρα ήταν στο δελτίο του μεγκα

  298. spyridos said

  299. spyridos said

    296.

    «Δεν γίνονται πολλά τρακαρίσματα»
    Γύρω στο 1990 έτυχε να συμμετέχω σε διάφορες προσομοιώσεις κοινωνικών φαινομένων.
    Μια πολύ γνωστή προσομοίωση που γινόταν τότε σε τμήματα οικονομίας, κοινωνικών επιστημών και ψυχολογίας ήταν αυτή της τροχαίας κίνησης.
    Με διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους μοντέλα που έφταναν τα περισσότερα σε ένα κοινό συμπέρασμα.
    Οταν αρχίζαμε να αφαιρούμε διάφορους κανονιστικούς παράγοντες (τροχαία, σήματα κτλ) η κυκλοφορία άρχικά μπλοκάριζε.
    Μετά από μερικούς γύρους όμως άρχιζαν όλα να κυκλοφορούν καλύτερα και να γίνονται λιγότερα ατυχήματα.
    Το συμπέρασμα στα περισσότερα μοντέλα ήταν ότι οι κανονισμοί και τα σήματα κυκλοφορίας πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
    Ο καθηγητής Ψυχολογίας Piet Vroon που ήταν και σύμβουλος του υπουργείου συγκοινωνιών στην Ολλανδία έλεγε πάντα ότι η ιδανική χώρα για λίγα ατυχήματα θα ήταν μια με τους δρόμους της Κύπρου και με τα αυτοκίνητα της DDR που είχε τότε μόνο Τράμπαντ.

  300. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    299 αυτό μπήκα για να βάλω! 🙂
    Και τώρα τραγουδάει ο Μεράντζας.Δάκρυα.

  301. spyridos said

    301

    Και τώρα ο Κραουνάκης με Θεοδωράκη

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι (με αλφαβητική σειρά) οι:
    Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Αποστόλου Ανδρέας, Βαρούχα Μάγδα, Γισδάκης Βασίλης, Γραμμένος Σπύρος, Δεληβοριάς Φοίβος, Δρογώσης Στάθης, Θηβαίος Χρήστος, Ίκαρη Βιολέτα, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Κοινοί Θνητοί, Κραουνάκης Σταμάτης, Λούντζη Μαριλίζα, Μαγαλιός Στέλιος (Sober on Tuxedos), Μεράντζας Γιώργος, Μπούσαλης Πάνος, Μποφίλιου Νατάσσα, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Πάχου Μιρέλα, Ρίζος Απόστολος, Τριανταφυλλίδης Κώστας, Τσακνής Διονύσης, Φάμελλος Μανώλης, Χουλιαράς Θανάσης (KollektivA), Ψαραδέλλης Μάκης.

  302. ΓΤ said

    300@

    Έζησα στην Καλκούτα το 1995 για έξι μήνες. Τότε αριθμούσε γύρω στα 13 εκατ. κόσμο. Φανάρια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Απλώς δυο-τρία σε πολύ κεντρικές λεωφόρους. Γελάδα, πεζός, ΙΧ, τραμ, λεωφορεία, ρίκσο, όλα ένα. Δεν θυμάμαι το παραμικρό ατύχημα. Όλα κυλούσαν ρολόι.

  303. Μαρία said

    242
    Το ’17 παίχτηκε στην ΕΡΤ3 σειρά 4 ντοκιμαντέρ του Άκη Κερσανίδη με τίτλο Ένα απότομο ξύπνημα https://webtv.ert.gr/category/ert3/ena-apotomo-xipnima/
    4. https://www.ertflix.gr/ert3/12mai2017-ena-apotomo-xipnima-eche-to-nou-sou-sto-pedi/ για πολυτεχνείο
    3 https://www.youtube.com/watch?v=3fnht9oPUWA
    2 https://www.youtube.com/watch?v=h7Uc5x-hE-k
    1 https://www.youtube.com/watch?v=X4tB79jU4ms

  304. 300, 303
    Τα ίδια έμαθα πρόσφατα για το Μπαλί. Ένα χάος με ελάχιστα έως καθόλου ατυχήματα.

  305. # 286

    Απλά όλο το παιχνίδι γίνεται εσωκομματικά, δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση να φοβηθούνε. Ο χοντρός μπορεί να κάνει πολύ θόρυβο με τον Αυγενάκη αλλά η τοποθέτηση Μπουμπούκου στην αντιπροεδρία δείχνει πως η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει πρώτο λόγο οπότε ο Βαγγέλας κάνει αντιπολίτευση από…αριστερά βλέποντας πιθανό να δωθούν χοντρά λεφτά στον ΠΑΟ χωρίς αυτός να πάρει τίποτε. Σιγά το πράμα, μέχρι και στον Σύριζα έκανε γλυκά μάτια όταν φαινότανε πως θα κυβερνήσει

  306. # 303

    Και γω όταν ήμουνα στο Λίβανο, υπήρχαν φανάρια αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία, ρυθμίζανε την κυκλοφορία μόνοι τους κινούμενοι ταχύτητα. Επειδή όλοι οπλοφορούσανε (εκτός από τους ατυνομικούς, αυτό απαγορευότανε από τον νόμο) δεν τολμούσε κανένας να κάνει ταρζανιές, ήτανε μπαμ και κάτω

  307. sarant said

    296 Μεγάλη πλάκα

    303 Έξι μήνες στην Καλκούτα. Γράψε κάτι αν θες να το βάλουμε στο ιστολόγιο.

  308. ΣΠ said

    303, 305

  309. Πέπε said

    @296 και συναφή

    Κιντ, είσαι σίγουρος ότι καθένας πάει πραγματικά όπου του γουστάρει;

    Υπάρχει ένα πολύ γνωστό, θρυλικό θα έλεγα, βιντεάκι από κάποια άγνωστη πόλη στην Ινδία. Δείχνει από ψηλά την κίνηση σ’ ένα μεσαιομεγάλο σταυροδρόμι για κάνα πεντάλεπτο, όπου γίνεται αυτό που περιγράφει ο ΓΤ, όλοι να έρχονται μαζικά από παντού προς παντού, όχι μόνο χωρίς ατυχήματα αλλά και χωρίς να μπλοκάρουν. Όμως, ανάμεσα στα χιλιάδες σχόλια, εμφανίζεται κάπου ένας (Ινδός μάλλον) και εξηγεί ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες, εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που νιώθει ένα δυτικό μυαλό, τους οποίους «αν προσέξετε» εφαρμόζουν όλοι.

    Τώρα η αλήθεια είναι ότι το στραβό δυτικό μάτι μου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο «αν προσέξετε». Ωστόσο κατ’ αρχήν δέχομαι τη διαβεβαίωση ενός γνώστη των τοπικών κωδίκων ότι συμβαίνει κάτι που οι δικοί μου κώδικες δεν έχουν προβλέψει, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί όλοι να το κάνουν λάθος και το αποτέλεσμα να είναι σωστό.

    Μήπως και στα δικά σου τα μέρη γίνεται κάτι που δεν έχεις αντιληφθεί;

  310. Μαρία said

    309
    Κι απ’ ανάμεσα και πεζοί!

  311. ΓΤ said

    308β@

    Νίκο μου καλέ, έχουν ήδη δημοσιευτεί.
    Πλην της εξής ροκ φάσης. Πήγαινα να συναντήσω κάποιον από το Engineering στο εκεί Πανεπιστήμιο. Είχα χάσει ένα τραμ, παίρνω το επόμενο, κατεβαίνω, τρέχω του σκοτωμού, και… πέφτω μέσα σε ανοιχτό βόθρο 🙂 🙂 🙂 (δεν υπήρχε σήμανση) Έτρεξαν οι εργάτες, με έσωσαν, με έβγαλαν μέσα στο… Ψυτταλέξ…

    (Αλλά ξέρω ότι θες να τα ξαναζήσω μέσα μου και να τα σερβίρω μέσα από το γηραιότερο μάτι 🙂 )

  312. Γς said

    Ki o Κούλης που δεν κατάργησε την ΕΡΤ μέχρι τώρα τα μεσάνυχτα.

    Γιατί;

    ΕΡΤ, Φλερτ, στ Αριστερά

  313. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    303 >>στην Καλκούτα
    Μέρα που είναι κι από το πρωί με τις ακρότητες που ξεκίνησαν, σκεφτόμουν του Χικμέτ τους πολυακουσμένους μα δυστυχώς τόσο συχνά επίκαιρους στίχους

    Και να τι θέλω τώρα να σας πω
    μες στις Ινδίες μέσα στην πόλη της Καλκούτας
    φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο
    αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο ΄κει που εβάδιζε
    Να, το λοιπόν, γιατί δεν καταδέχουμαι
    να υψώσω το κεφάλι στ΄ αστροφώτιστα διαστήματα
    Θα πείτε τ’ άστρα είναι μακριά
    κι η γη μας τόσο δα μικρή

    Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ΄ άστρα
    εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω
    για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό
    πιο επιβλητικό πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο
    είναι ένας άνθρωπος που τον ΄μποδίζουν να βαδίζει
    είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.
    Nαζίμ Χικμέτ

  314. spyridos said

    310

    » Τώρα η αλήθεια είναι ότι το στραβό δυτικό μάτι μου»
    αυτά είναι τόσο υποκειμενικά και παρεξηγημένα. Για τους Τούρκους είσαι δυτικός αλλά για τους Ιταλούς ανατολίτης.

    «γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί όλοι να το κάνουν λάθος και το αποτέλεσμα να είναι σωστό.»

    Εδώ πετάς μερικές δεκαετίες οικονομικής και κοινωνικής έρευνας στα σκουπίδια.
    Το ατομικό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε κοινωνικό.
    Ο Κόλμαν μας το έδωσε και σε ένα καραβάκι

    Πιάνει φωτιά στον κινηματογράφο. Ολοι κάνουν το σωστόμ για εκείνους, τρέχουν να βγουν έξω.
    Το αποτέλεσμα: «όλοι καίγονται», είναι το συχνότερο και δεν νομίζω να είναι το σωστό.

    Οι Ταυλανδοί που έχουν μάθει μετά από μερικούς «γύρους» κοινωνικής συμπεριφοράς ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς στην κυκλοφορία, επιλύουν με θαυμαστό τρόπο καταστάσεις μποτιλιαρίσματος.

  315. spyridos said

    314

    Ωραίο. Ψάχνω να βρω σε ποιο γεγονός αναφέρεται. Γνωρίζεις;

  316. spyridos said

    Το βρήκα τελικά.
    Αναφέρεται στον Μπαγκάτ Σινγκ που τον κρέμασαν οι Άγγλοι σε ηλικία 23 χρονών το 1931.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bhagat_Singh

  317. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1328987913137303552

  318. Μαρία said

  319. Pedis said

    # 318 – οικογενειακή παράδοση και κουλτούρα τής παράταξης αναντάν παπαντάμ.

  320. Γιάννης Ιατρού said

    319: Μόνο η έκφραση της Γιάμαλη τα λέει όλα!

  321. Μαρία said

    321
    Τα χειρότερα που συνέβησαν μέσα στο τμήμα θυμίζουν όχι τα αστ. τμήματα αλλά την ασφάλεια επι χούντας.

  322. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    317 και
    ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

    Δυσκολευόταν να φωτογραφίσει το πουκάμισο ενός ανθρώπου
    που γεννήθηκε για να μην πεθάνει ποτέ.
    Το εύθραυστο λείψανο ενός ονείρου.
    Το δίπλωσε νευρικά,
    σ’ ένα μεγάλο φύλλο λευκού χαρτιού στο δάπεδο της αυλής κάτω απ’ το γιασεμί.
    Χρώμα χωμάτινο είχε σαν το σώμα της ψυχής ή μήπως ήταν η ίδια η ψυχή.
    Βαστούσε ακόμη τη ζεστασιά του κορμιού κι η τσέπη του ήταν γεμάτη χτυποκάρδια.
    Τη στιγμή που πατούσε το κουμπί,
    ένα άνθος γιασεμιού έπεσε μες στο κάδρο.

    Άμαρτζιτ Τσάνταν από το βιβλίο Φόρεσέ με/ μετάφραση Χ.Λιναρδάκη-Α.Πιτσιλλίδη/εκδ.Μανδραγόρας
    (The skirt and the flower, ανέκδοτο. Το ποίημα αναφέρεται στον Μπαγκάτ Σινγκ, ήρωα της Ινδίας, που απαγχονίστηκε το 1931 σε ηλικία 24 ετών).
    https://balminess60.rssing.com/chan-39949865/all_p2.html

  323. Μαρία said

    318
    Καρατόμηση https://www.documentonews.gr/article/o-mpakogiannhs-karatomei-thn-ebert-meta-tis-xydaies-dhlwseis-gia-toys-diadhlwtes-toy-kke

  324. 324 Καινούργιο πόστο θα του ζητήσει, κάνε λιγάαακι υποοομονή.
    https://www.tovima.gr/2019/05/31/politics/o-kamposos-stin-proti-grammi/

  325. Μαρία said

    325
    Ζήτησε να παραιτηθεί κι απο σύμβουλος, λέει. Θα δείξει.

  326. Απαρνιώντας 🙂 αυτά τα λουλούδια αυτοκτονούν πολιτικά, κόβουν κομμάτια από τη σάρκα τους, μένουν λειψοί. Όπερ δεν παίζει. Συνεπώς δεν ανησυχώ για το πολιτικό μέλλον της κυράτσας.

  327. Pedis said

    Όπως τα λέει ο Χτήνος.

    Υπομονή κάνα δυο μηνάκια.

  328. Spiridione said

    Από Γιάννη Ανδρουλιδάκη
    Για τους φίλους της στατιστικής ο Κώστας Μπακογιάννης έδιωξε την Αλεξία Έβερτ από τη δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο Αθήνας 30 χρόνια από τότε που ο παππούς του Κώστα Μπακογιάννη ήθελε να διώξει τον πατέρα της Αλεξίας Έβερτ από τη Νέα Δημοκρατία και 25 χρόνια από τότε που ο μπαμπάς της Αλεξίας Έβερτ ήθελε να διώξει τη μαμά του Κώστα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία.
    Και όλα αυτά, 80 χρόνια από τότε που ο παππούς της Αλεξίας Έβερτ απαγόρευε τις συναθροίσεις άνω των 3 ανθρώπων στην Αθήνα, ως διοικητής της κατοχικής αστυνομίας που είχαν διορίσει οι Γερμανοί και υπαγόταν στη διεύθυνση των SS.

  329. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    329 Εξαιρετικό.

    ____________________

    Να, αυτός εδώ πχ δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι μπρουτάλ τρωκτικομάχος σαν την Αλεξία. Ο λόγος του είναι ευπρεπής και θεσμικός βεβαίως-βεβαίως.
    https://www.imerodromos.gr/yp-eyrovoyleytis-tis-nd-na-kopei-i-chrimatodotisi-kai-ta-alla-pronomia-sto-kke/

  330. Μαρία said

    «Η πολιτική μαλακία έχει και όρια» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος μέσα στη Βουλή. Αρνήθηκε να ανακαλέσει και δεν δέχτηκε να απαλειφθεί η φράση από τα πρακτικά. Λίγο αργότερα βουλευτές και στελέχη της Δεξιάς με δημόσιες παρεμβάσεις τους απέδειξαν ότι ο κ. Καραθανασόπουλος έχει άδικο. Δεν έχει όρια η πολιτική μαλακία. https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/269251_i-anypakoi-toy-pezodromioy-tromazei-ti-dexia

  331. Μαρία said

    Διαβάστε το άρθρο της Καν., για να δείτε το μέγεθος της λαθροχειρίας του φασίστα. Η Καν. δεν χρησιμοποιεί τη λέξη για ανθρώπους, στην αρχή μάλιστα κυριολεκτεί.
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1278039

Σχολιάστε